XXIX. évf. | 2019. június 11. | 12. szám

Hírek
Magyar Innovációs Szövetség
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Köszöntjük új tagjainkat!

Várható események
Pályázati felhívások
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjátadási ünnepsége

Dr. Bódis József, az EMMI oktatási államtitkára, fővédnök, Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, főtámogató, ill. számos vendég, érdeklődő, valamint a sajtó képviselőinek jelenlétében került sor a 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjátadási ünnepségére 2019. május 29-én, az Ericsson Magyarország székházában, Budapesten.

A rendezvényt Dr. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) tiszteletbeli elnöke, a szervezőbizottság elnöke nyitotta meg, majd Jakab Roland, az Ericsson Magyarország vezérigazgató-helyettese, házigazda, Dr. Bódis József és Dr. Birkner Zoltán köszöntötte a résztvevőket.


Ezt követően Dr. Jakab László, a BME VIK dékánja mint a bírálóbizottság elnöke értékelte az idei versenyt és a bírálóbizottság munkáját.
Az eredményhirdetés előtt Prof. Dr. Szendrő Péter, az OTDT elnöke a tehetségútlevelek átadásának jelentőségét ismertette és méltatta.

A kiemelt dicséretben, valamint a díjakban részesült fiatalok neveit, iskoláit és tanárait Pomezanski György, a Felkínálom Alapítvány elnöke, a zsűri tagja ismertette. A kiemelt dicséretben részesült fiatalok1-2 mondatban ismertették pályamunkájukat, majd Dr. Pakucs Jánostól és Dr. Jakab Lászlótól vették át az okleveleiket.A folytatásban Pomenzanski György a díjnyertes pályázókat, iskoláikat és felkészítő tanáraikat mutatta be. A fiatalok 1-2 mondatban ismertették pályamunkájukat, majd Dr. Bódis Józseftől, Dr. Birkner Zoltántól és Dr. Jakab Lászlótól átvették díjaikat.

III. díjban részesült:

- PACAP jelátviteli útvonalak tanulmányozása csirkeembriók végtagbimbóinak fejlődésében (pályázó: Györgyi Zalán Zoltán).
- AR érettségi tabló (pályázó: Szakál Vince Abosa) A díjat az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés ajánlotta fel, ezért Dr. Kuti László elnök is gratulált a díjazottnak.
- Cellamátrix-színesfilm (pályázó: Sárközi Gergely János)
- Brain Bang (pályázók: Boros Bálint, Schmiedt Barbara Bernadett)

II. díjban részesült:

- Janusmeter (pályázók: Kis-Bogdán Kolos , Hegedüs János). A díjat az Egis Gyógyszergyár Zrt. ajánlotta fel, ezért Menthy Mariann kommunikációs igazgató is gratulált a díjazottaknak. Hegedüs János elnyerte a legfiatalabb díjnyertesnek járó Vodafone Magyarország Alapítvány Junior Ösztöndíjat is, amelyet a Vodafone Magyarország Alapítvány képviseletében Dr. Kiss Dávid kuratóriumi tag nyújtott át.
- AirQMap (pályázók: Vida Imre, Dremák Gergely).
- Funkcionális élelmiszer (aranytészta) előállítása (pályázó: Fodor Izabella).

I. díjban részesült:

- Csillagászati távcsövek automatizálása és távvezérlése (pályázók: Vámosi Flórián Balázs, Pósa Péter)
Rendszerük segítségével az amatőrcsillagászok és asztrofotósok által végzett kutatások és adatgyűjtések lényegesen egyszerűbbé válnak, egy központi kezelőfelületről a rendszer összes funkciója elérhető.


- N-test problémák szimulációja m-dimenzióban (pályázó: Mészáros Botond)
A szimulációs modelleket egy olyan eljárássorozattal egészítette ki a pályázó, amely nem rendszerspecifikus, és ezáltal csökkent a rendszer kiértékeléséhez szükséges idő és memória.

A díjat az Ericsson Magyarország Kft. ajánlotta fel, ezért Jakab Roland ügyvezető igazgató is gratulált a díjazottnak.
Mészáros Botond elnyerte a Magyar Innovációs Szövetség legjobb határon túli pályázónak járó ösztöndíját is, melyet Dr. Szabó Gábor, elnök és Dr. Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke nyújtott át.

- Moly.Net (pályázó: Zsigó Miklós)
Almamolyok ellen kifejlesztett a fiatal egy új kialakítású feromoncsapdát, melyben kamerát, mikrokontrollert, szenzorokat helyezett el, amelyek segítségével követni tudjuk, hogy éppen mi történik a csapdában.

Az első díjas versenyzők részt vesznek a 31. EU Contest for Young Scientists európai döntőjén, amelyre 2019. szeptember 13-18. között Szófiában kerül sor.
A Stockholm International Youth Science Seminar-ra történő utazás lehetőségét Vámosi Flórián Balázs kapta, az ezt tanúsító oklevelet Dr. Szabó Gábor, a MISZ elnöke és Dr. Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke adta át.

A bírálóbizottság döntése értelmében, az I. és II. díjban részesült pályázók által megjelölt középiskolai tanárok (Hliva Lívia, Baczúr István, Dlusztus Péter, Szőllősi Irén, Vámosi László, Zsigó Zsolt, Szigeti Erika) egyszeri, 100 000 Ft-os elismerésben részesültek.

A díjátadási ünnepséget Dr. Szabó Gábor, a MISZ elnökének beszéde zárta.
A díjazott és leglátványosabb pályamunkákat az Ericsson Magyarország székházában lehetett megtekinteni május 29-én és 30-án.


A 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny végeredményét ismertető kiadvány letölthető innovációs portálunkról.

Kibővített választmányi ülés

A Magyar Innovációs Szövetség kibővített választmányi és elnökségi ülését 2019. június 20-án, 15 órakor tartja a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala székhelyén. Napirendi pontok:
  1. Beszámoló a legutóbbi választmányi ülés óta végzett munkáról
  2. Pomázi Gyula, SZTNH elnök előadása
  3. Köszönő oklevelek átadása a MISZ előző tisztségviselőinek.

Legaltech Hungary 2019

A Biztonságos Digitális Társadalomért Egyesület, a Magyar Innováció Szövetség szakmai támogatásával, Legaltech Hungary 2019 c. konferenciát szervezett május 16-án, a Microsoft székházban, Budapesten. A résztvevők választ kaphattak olyan kérdésekre is, mint például meddig mehet el a blockchain jogi értelemben, mint azonosítási és hitelesítési lehetőség; vagy kell-e a menedzsereknek az új technológiákhoz érteniük.

A konferencián előadást tartott dr. Vajda Viktor LL.M., ügyvéd, a Magyar Innovációs Szövetség szakértője is, aki a blockchain technológiára épülő ún. okos szerződések ('smart contract-ok') gyakorlati alkalmazhatóságát elemezte, a vonatkozó hazai- és nemzetközi jogi környezetre való tekintettel. A kerekasztal-beszélgetés során szakértőnk hangsúlyozta a magyar felsőoktatás szerepét a jog és az innovatív technológiák metszetében rejlő kihívások feltárásában, megértésében, valamint az ebből fakadó lehetőségek kiaknázásában.

Kreatív Ipari Kerekasztal

2019. május 29-én, az ITM-ben előkészítő ülést tartottak az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére, amelynek célja egy széleskörű Kreatív Ipari Kerekasztal létrehozatala a 2019. év során. Az ülésen Dr. György László, gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár és Dr. Fülöp József, kreatív iparért felelős miniszteri biztos tájékoztatta a résztvevőket a kreatív ipar gazdasági szerepéről és stratégiája meghatározásának szükségességéről.

A Magyar Innovációs Szövetséget Dr. Darázs Lénárd elnökségi tag képviselte a megbeszélésen. A tervek szerint a Kreatív Ipari Kerekasztal széleskörű iparági részvétellel 2019 őszén jönne létre, amelynek célja Magyarország Kreatív Ipari Stratégiájának előkészítése és megalkotása. A munka egy közös nyilatkozattal kezdődik - amelyben a résztvevők hitet tesznek a kreatív ipar egységes stratégiai kezelése mellett -, majd az egyes részterületeket megalapozó és kidolgozó munkacsoportokban folytatódik. A Magyar Innovációs Szövetség részt vesz a Kreatív Ipari Kerekasztal munkájában és támogatja annak céljait.

Könyvvizsgálat


A Magyar Innovációs Szövetség 2019. márciusi közgyűlése által megválasztott könyvvizsgáló, Bacsakiné Kaponyás Mária, elvégezte a (közgyűlés által elfogadott) 2018. évi egyszerűsített éves beszámoló könyvvizsgálatát. Véleménye szerint az egyszerűsített éves beszámoló megbízható és valós képet ad a Szövetség 2018. december 31-én fennálló vagyoni és pénzügyi helyzetéről, valamint az ezen időponttal végződő üzleti évre vonatkozó jövedelmi helyzetéről, a számviteli törvénnyel összhangban.

Veszprémi Regionális Innovációs Centrum Nonprofit Kft. taggyűlése

2019. május 31-én tartotta 2018. évi beszámoló taggyűlését a Veszprémi Regionális Innovációs Centrum Nonprofit Kft., amelyen a Magyar Innovációs Szövetséget mint résztulajdonost Dr. Szépvölgyi Ákos, regionális igazgató képviselte.

A taggyűlés, valamint az azt megelőző felügyelő bizottsági ülésen a résztvevők Antal Gábor ügyvezető előterjesztésében áttekintették a társaság 2018. évi tevékenységét, elfogadták a 2018. évi beszámolóját és kitértek a 2019. évi tevékenységekre is. A taggyűlés továbbá döntést hozott a társaság tőke helyzetének rendezéséről is, amely a 2019. év egyik kiemelt feladata. A társaság tevékenységéről további információk itt érhetők el: www.vric.hu

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala


Magyar elnököt választott a WIPO Lisszaboni Rendszer Fejlesztésével Foglalkozó Munkacsoportja

A Szellemi Tulajdon Világszervezetének (World Intellectual Property Organization, WIPO) az eredetmegjelölések oltalmával és nemzetközi lajstromozásával foglalkozó Lisszaboni Rendszer fejlesztésére létrejött Munkacsoportja 2019. május 27.-28. között Genfben tartotta második ülését. A munkacsoport dr. Baticz Csabát, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Jogi és Nemzetközi Főosztályának vezetőjét választotta meg elnökének.

Köszöntjük új tagjainkat!


Tagsorszám: | 769
Név: | DO-Q-MENT Digitális Kft.
Cím: | 1134 Budapest, Tűzér u. 30.
Vezető: | Hortobágyi Ágoston, tulajdonos/ügyvezető
Honlap: | www.greenarchive.com

Tevékenység:

Személyazonosság azonosítás távolról, elektronikus aláírás szolgáltatás, felhő alapú dokumentum archiválás, papírmentesítés.

Tagsorszám: | 770
Név: | Dr. Vajda Viktor Ügyvédi Iroda
Cím: | 1095 Budapest, Ipar utca 5.
Vezető: | Dr. Vajda Viktor LL.M., irodavezető ügyvéd

Tevékenység:

Dr. Vajda Viktor ügyvéd (LL.M. in European & International Business Law; a Budapesti Ügyvédi Kamra tagja) egy évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkezik az innovatív gazdasági szereplők üzleti jogi támogatásának területén. Kiemelt szakterület (i) a szellemi alkotások joga, (ii) az adatvédelemi jog, (iii) a társasági jog és (iv) a vitarendezés. Különös figyelmet fordítanak továbbá a legújabb technológiák által támasztott jogkérdésekre, a nemzetközi szabályozási politikák fókuszával. A piac igényeihez igazított jogászi praxis hátterét a Rowan Hill cégcsoporttal való stratégiai együttműködés, és az ezáltal elérhető interdiszciplináris szakértői állomány biztosítja.

VÁRHATÓ ESEMÉNYEK

Az innováció szerepe a közúti járművek automatizálásában

2019. június 27-én (10 és 18 óra között), az Óbudai Egyetemen "Az innováció szerepe a közúti járművek automatizálásában˝ címmel egynapos konferenciát szervez egy három intézmény alkotta konzorcium, melynek tagjai: Gépipari Tudományos Egyesület, Magyar Innovációs Szövetség és az Óbudai Egyetem.

A konferencia fővédnöke Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter.

Tervezett program
Négy szekcióban összesen 16 előadás hangzik el:
1. szekció: célirányos fejlesztések, vizsgálatok, szimuláció, informatika;
2. szekció: ENSZ-EGB előírások, meghatározottságok a járműautomatizálás és annak jóváhagyása területén;
3, szekció: oktatás, szakemberképzés hosszútávra;
4. szekció: különböző szakterületek, tudományok kapcsolódása.
A szekciók programja idekattintva olvasható.

Lehetőséget biztosítunk a konferenciaterem előterében kiállításra. A konferencia részvételi díja nettó 20 ezer forint/fő (ebéddel együtt). Szponzori támogatás esetén, ami minimum 30 ezer forint, feltüntetjük a Meghívón a szervezetet a konferencia szponzorai között és egy kollegájuk ingyen kap belépőjegyet.

Várjuk érdeklődését, jelezze előre részvételi szándékát az alábbi e-mailre küldött adatok közlésével:
penzugy@gteportal.eu
név, munkahely, e-mail cím, telefonszám
"tervezem a részvételemet a konferencián"
"érdekel a kiállítás lehetősége"
"érdekel a szponzorálás"
A konferenciával kapcsolatos további kérdését a jelzett e-mail címre küldje, válaszolunk rá.

Marie Sklodowska Curie Akciók

Tagvállalatunk, a BioTalentum Kft. a Marie Curie Alumni Association-nel (MCAA) együttműködve egész napos, gyakorlatorientált Marie Sklodowska Curie Akciók (MSCA) workshopot tart a Budapesti Műszaki Egyetemen, 2019. június 13-án, ahová korlátozott számban még várják a jelentkezőket.
A résztvevők megismerhetik az MSCA pályázatok típusait, kiemelten kezelve az élettudományokat és a kapcsolódó ágazatokat, illetve arra a kérdésre is választ kapnak, hogy hogyan pályázzanak sikeresen a H2020 programban.

Elsősorban olyan MSCA tapasztalattal rendelkező kutatók jelentkezését várják, akik a közeljövőben koordinátorként szeretnének Marie Curie pályázatot benyújtani. A képzés MCAA tagok részére ingyenes, jelentkezni ezen a linken lehet: https://forms.gle/tai4bEbbHwE2fNcE7

Pályázati felhívások

Design Management Díj pályázat

A Magyar Formatervezési Tanács tíz éve díjazza a designmenedzsment-szemléletet kiválóan alkalmazó szervezeteket. Olyan szervezetek nevezését várják a Design Management Díjra, melyek stratégiájuk megalkotásában, operatív működésükben, termékeik, szolgáltatásaik kialakítása során a designmenedzsment eszközrendszerét alkalmazva folyamatos innovációra és kiemelkedő minőségre törekednek, szem előtt tartva a társadalmi felelősségvállalás és a fenntarthatóság szempontjait is.

Nevezési feltételek
Pályázhat vagy jelölhető minden jogi személy vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, cég, szervezet, intézmény, amelynek székhelye Magyarország területén van, legalább három éve működik.
A nevezéseket Magyar Formatervezési Tanács Irodájához kell eljuttatni elektronikus levélben és postai úton, egy példányban, ajánlott küldeményként 2019. július 1-jéig.

A részletes felhívás idekattintva olvasható.

A Díj elismertjei a 2019. október 4-13. között megrendezésre kerülő Design Hét Budapest fesztivál kiemelt eseményeként kerülnek bemutatásra.
További információ: mfti@hipo.gov.hu

ITM Ipar 4.0 pályázat

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által gondozott Ipar 4.0 támogatási program 2019-ben is 1,5 milliárd forint forrással járul hozzá az innovatív újraiparosításhoz, elsősorban az innovációs tevékenységeket és azok eredményeinek ipari alkalmazását helyezve előtérbe. 

A támogatás elérhető nagyvállalatok, kis- és középvállalkozások, valamint képző intézmények számára is. Célja az együttműködések és hálózatok kialakításának ösztönzése, ezért a nagyvállalatok számára nyújtott támogatásoknak tovagyűrűző technológiafejlesztési és keresleti hatást kell eredményezniük a kis- és középvállalkozások, startupok, az oktatás-képzés irányába.

A támogatási kérelem benyújtására 2019. május 22-étől 2019. június 25-ig van lehetőség. A kérelmek értékelése, a döntéshozatal és a nyertesek kiértesítése, a támogatói okiratok kiadása a tervek szerint még júliusban megtörténik. A projekt végrehajtására és az elszámolásra a kiíró 2020 végéig biztosít lehetőséget.

A pályázati kiírás és dokumentáció a linken érhető el.

Minőség-Innováció 2019

Az EOQ Magyar Nemzeti Bizottság Közhasznú Egyesület (EOQ MNB Egyesület) közreműködésével, Magyarország már 2013 óta vesz részt az évente megrendezésre kerülő "Minőség-Innováció" pályázaton. A pályázatot koordináló Finn Minőségügyi Szervezet egy honlapot állított össze a "Minőség-Innováció" nemzetközi pályázatról, amely a következő linken keresztül érhető el: https://www.qualityinnovation.org/partners/

A finn koordinátorral együttműködésben az EOQ MNB Egyesület meghirdeti a "Minőség-Innováció 2019" pályázatot, melynek ismertetőjét a következő fájlban találja:
http://eoq.hu/2019/inno19ism.pdf

A pályázatok beadásának végső határideje: 2019. szeptember 10.
A nemzeti szintű díjkiosztásra 2019 novemberében, Budapesten kerül sor. A kategóriánkénti első helyezetteket (Nemzeti Díjnyerteseket) az EOQ MNB Egyesület a pályázók közreműködésével a nemzetközi zsűri elé terjeszti. A Nemzetközi Díjak átadására 2019. február 5-6-án az izraeli Tel-Avivban kerül sor.

A magyar nyelvű pályázati űrlapok a következő címről tölthetők le:
http://eoq.hu/2019/inno19min.doc

A pályázatokat az info@eoq.hu címre kell elküldeni.
Bővebb információ: http://eoq.hu weblapon vagy info@eoq.hu címen.

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Marcus Du Sautoy: A prímszámok zenéje - Miért olyan fontos a matematika egyik megoldatlan problémája? Park Könyvkiadó, 2017
Dr. Osman Péter ismertetése
"Létezik Isten, mert a matematika konzisztens, és létezik Sátán, mert ezt nem tudjuk bebizonyítani." (Minden idézet a könyvből)
Az ember időnként beleszalad egy-egy könyvbe - pl. a Park Könyvkiadótól - és ismét ráérez, milyen megragadó a matematika világa, s milyen kár, hogy csak laikusként csodálja. Ilyen ez a kötet. A nosztalgia könyve is. Az ember ugyebár hajdan tanult több-kevesebb matematikát. Ugyebár jól el is felejtette belőle mindazt, amit azóta nem használt. Most pedig itt ez a megragadó áttekintés a matematika egyik kulcsfontosságú területéről és annak kutatásáról, fogalmakkal, képletekkel, szabályokkal, és rájuk csodálkozunk: hiszen ez ismerős, ez is, ezt tudtam! S ha ez a tudás már csak önmagáért tetszik is, ha csak hézagosan jön is vissza, jó érzés a találkozás ifjonti ismereteinkkel.
A szerzőről a Park elmondja, hogy "az Oxfordi Egyetem professzora, 2008 óta a Charles Simonyi által létrehozott Tudomány-népszerűsítő Tanszék vezetője. Matematikát népszerűsítő előadásaival járja a világot."

A kiemelkedő matematikusok munkásságának itteni ismertetéseiből az is eléggé egyértelműnek tűnik, hogy nagy matematikussá nem válik az ember, hanem annak születik. Gauss "hároméves korában kijavította apja számolási hibáit". Az indiai autodidakta csoda, Rámanudzsán 15 évesen úgy talált rá a matematikára, hogy "belebotlott egy könyvbe, amely 4400 klasszikus eredményt sorolt fel minden bizonyítás nélkül, ő pedig a következő néhány év alatt átrágta magát rajta és minden állítását igazolta, saját megoldásokkal, ehhez saját matematikát teremtve."
"A matematikai kreativitást nehéz megérteni - s ez még nagyon enyhe fogalmazás." Sok példával szolgál itt az is, ahogyan matematikusok nekünk megoldhatatlannak tűnő számításokat, bizonyításokat egy-egy maguk teremtette, zseniális módszerrel elvégeztek, nem is beszélve e tudomány új területeinek felfedezéséről és meghódításáról. Sautoy itt dióhéjnyi érdekes áttekintést ad néhány feltevésről is a matematikai felismerések születésének agyműködési sajátosságairól.
Úgy fest, még a matematikai alkotások élvezetéhez is sajátos tehetség kell. Sautoy pl. említ matematikust, akinek "Gauss volt a kedvenc szerzője" - márpedig ha a különféle művészetekben sokunknak vannak kedvenc szerzői, egyszerűbb földi halandók mekkora hányadának lehet ilyen a matematikában?

Különleges tulajdonsága, érdeme a matematikának, hogy kutatása helytálló eredményeinek érvényét a további fejlődés sem rontja le, legfeljebb finomítja, vagy új értelmezési tartományt rendel hozzá. Ezért írhatta a nagy angol matematikus, G. H. Hardy, hogy "A nyelvek kihalnak, de a matematikai gondolatok nem. A halhatatlanság elérésére valószínűleg egy matematikusnak van a legtöbb esélye." E könyvben is, a prímszámok kutatásával kapcsolatban sokan sorakoznak a matematika halhatatlanjai közül, az antik görögökkel, a számelméleti kutatások megteremtőivel kezdődően.
A matematika nem teremtett tudomány, hanem objektív valóság. Hardy szavával: "A 317 nem azért prím, mert mi annak gondoljuk, vagy mert elménk ilyen vagy olyan módon fejlődött, hanem mert az; mert így épül fel a matematikai valóság."
Nem állíthatnánk, hogy minden példát, bemutatott műveletsort, magyarázatot a részleteikben is jól értenénk, és valószínűleg így lesz vele az olvasók egy része is. Magyarán, sokunk nem válik e könyvtől igazán járatosabbá a matematika magasabb szintjein, ám még így is megragadóan érdekes és tanulságos betekintéseket kapunk annak sajátos világába, gondolkodásmódjába.
Maga a téma, a prímszámok világa is ilyen. Megtanultuk, mik is azok, és ennyi volt. Újabban azt is, hogy nekünk titokzatos módon rájuk épül a modern titkosítás, internetes pénzügyeinkben is - a könyv sokat elmond a mikéntjéről, s az ezt létrehozó fejlesztésről -, s beletörődünk, hogy ez is olyasmi, amit 'bölcselmünk álmodni sem képes'. Sautoy viszont megmutatja, milyen nagyon különleges tulajdonságaik vannak a különféle matematikai alkalmazásokban, mennyi lehetőség és mennyi rejtély színesíti a világukat, mennyi különleges struktúrát fedeztek már fel bennük - s a matematika története biztos ígéret, hogy mindezekből újabbak is következnek majd. Könyve úgy nyitja fel a szemünket, ahogy hajdan a mikroszkóp megmutatta, milyen sokszínű, nyüzsgő és burjánzó élet rejlik a látszólag egyszerű vízcseppben.

W. Chan Kim - Renée Mauborgne: Kék óceán váltás - Hatékony és magabiztos növekedés verseny nélkül - HVG Könyvek, 2018
Dr. Osman Péter ismertetése
Az eredeti alcím sokkal jobb, és az fejezi ki a stratégia lényegét, egyedülálló erejét: "Túl a versengésen" hozzá: "Bevált lépések az önbizalom felkeltésére, és új növekedési lehetőség megragadására".
"Sok minden tűnik képtelenségnek, míg meg nem valósítjuk." a Nelson Mandela idézetet a szerzők e könyv mottójaként kínálják, s joggal tekinthető az innovációs munka egyik alapelvének is. Mellé téve Váci Mihály szavait, kirajzolódik a könyv tartalma: "Nem elég a célt látni; / járható útja kell! / Nem elég útra lelni, / az úton menni kell!"
"W. Chan Kim és Renée Mauborgne az INSEAD oktatói és az INSEAD Kék Óceán Stratégiai Intézetének igazgatói. A Világgazdasági Fórum Global Leadership Fellows programjának tagjai, a Kék Óceán Globális Hálózat alapítói." - a HVG ajánlójából.
Alkotásuk, a 2005-ös sikerkönyvükben leírt kék óceán stratégia széleskörű sikerére utal az említett Hálózat. Honlapjáról (https://www.blueoceanstrategy.com/global-institutes/): "Regionális központjaink útján világszerte vállalatok, szövetségek, kormányzatok és akadémiai intézetek váltak a kék óceán stratégiát alkalmazó globális közösség részévé."

A mondandó veleje: "Az üzleti világ szakértőiként mi nem azt a világot igyekszünk előrébb vinni, amelyet a versengés, valamint a piacok vagy a földgolyó felosztása határoz meg, és amelyen az ember csak mások rovására termelhet nyereséget. Inkább azokat a szervezeteket és egyéneket csodáltuk, azokból merítettünk ösztönzést, amelyek és akik túlléptek a versengésen, és ezáltal a lehetőségek, a gyarapodás és a munkahelyteremtés új horizontjára irányították a figyelmünket. Szeretnénk, ha a siker többé nem azon múlna, miként oszthatunk fel még több szeletre egy kész, és gyakran igencsak fogyatkozó tortát. Mi egy nagyobb tortát kívánunk felkínálni a gazdaság valamennyi szereplőjének azokra a vizekre kihajózva, amelyeket a kék óceánnak nevezünk..." (Innentől idézetek a könyvből, kiemelések tőlem.)
Ugyanakkor, folytatva, e kék óceánról: "..ahol nem felforgatás (disruption), illetve a felforgató teremtés, hanem a nem felforgató teremtés uralkodik, ahol tehát nem kell mások rovására gyarapodnunk." Ezen nagyon is el kell gondolkodni. A "nem felforgató teremtés" koncepciója legfeljebb átmenetileg állhat meg, mert az élet rendje - a gazdaságban és a technológiákban is -, hogy a fejlettebb előbb-utóbb kiszorítja a kevésbé jót. "nem mások rovására"? De hisz' mindenképp ez történik, amikor a győz az innováció, s learatja sikere gyümölcseit - amelyeket "a mások" is szívesen látnák a magukénak. A könyv tanítása alapján egyértelmű, hogy a stratégia lényege ennyire azért nem békés, mert nem is lehet az - ez gazdasági képtelenség. Sokkal inkább, hogy a meglévő csatatereken - piacokon - való versengés helyett új lehetőségeket teremteni, és a jólismert lefölözéses stratégiának megfelelően learatni az ott megszerezhető eredmény javát, még mielőtt a versenytársak is kiépítik erre a maguk képességeit.

Erről szól: " Rájöttünk, hogy mindenekelőtt olyan eszközökre és útmutatókra van szükségünk, amelyek megváltoztatják szemléletmódunkat, szabadjára engedik képzeletünket, és lehetővé teszik, hogy megszabadulhassunk berögzült meggyőződéseinktől, és felismerhessük, hogyan teremthetjük meg a jövő lehetőségeit. Mindehhez pedig erősítenünk kell önbizalmunkat és mások (az eredetiben: munkatársaink - OP) magabiztosságát.
Ez a könyv csaknem harmincesztendős kutatómunkánk eredménye. Lapjain górcső alá veszünk kis és nagy, nyereségorientált és nonprofit szervezeteket, valamint kormányzatokat, amelyek az általunk vörös óceánnak nevezett zsúfolt piacokon folytatott versengésen túllépve eljutottak a magabiztosság, a piacteremtés és növekedés új területeire. Alaposan megvizsgáljuk a számos sikertörténet és kudarc okait, hogy egyértelművé tegyük: ez a váltás csakis azoknak sikerülhet, akik képesek leküzdeni kételyeiket, magabiztossá válnak, és meg felelő módszerekkel másokban is képesek felszabadítani ezt az erőt és kreativitást.
Könnyen követhető, lépésről lépésre haladó, a terepen tapasztalt tanulságokat összefoglaló útikalauzzal szolgálunk. Bemutatjuk a működőképes módszereket, és eláruljuk, hogyan kerülhetők el a zátonyok az út során."
Várják tehát az Olvasót a Kék Óceán tágas, éltető térségei.

Munkácsy Mihály: Emlékeim - Naplótöredékek, Levelek - Szépmíves Könyvek, Athenaeum Kiadó, 2016
Dr. Osman Péter ismertetése
"Emlékirat, naplótöredékek és a feleségéhez írt levelek egy kötetben. A különleges összeállítás először jelenik meg így: Munkácsy franciául írta meg emlékeit, naplója a Pesti Napló hasábjain látott napvilágot 1894 májusában, feleségéhez írt levelei pedig az 1870-es évektől valók. E triptichon szerkezet felrajzolja Munkácsy életét, miközben egy kusza keletkezéstörténetre is rávilágít: a francia nyelvű memoár szövegét először Munkácsy titkára, Malonyay Dezső juttatta el a Pesti Naplónak, amelyik harminc fejezetben adta közre az írást. Pár év múlva az eredetit leközli a Revue de Paris, majd 1897-ben megjelenik az Emlékirat francia kiadása. Aztán a német, 1921-ben magyarul is. Hol akkor az igazság, tehetjük fel a kérdést? A válasz egyszerű: A jelen kötetben, amelyik tartalmazza mindkét szövegváltozatot." - a Szépmíves ajánlójából. Emeljük ki hozzá a kötet elegáns-szép kiállítását, és képanyaga gazdagságát.

A Levelek címzettjéről, Munkácsy jegyeséről, majd feleségéről, Nyáry Krisztián írásából http://www.evamagazin.hu/32242_nyary_krisztian_munkacsy_mihalyhtml ): "Egy rendezvényen találkozott Munkácsy egy luxemburgi arisztokratával, a művészetkedvelő Edouard de Marche báróval és temperamentumos feleségével. A báróné valószínűleg titokban már ekkor beleszeretett a 189 centi magas, széles vállú, temperamentumos festőbe, akit imádtak a nők. Cécile nem volt szép asszony, de okos volt, kitartó és türelmes. Meghívta Munkácsyt Luxemburg melletti birtokukra, Colpach-ba, ahol tanácsokkal látta el, hogyan építse karrierjét, és rábeszélte, hogy költözzön Párizsba, mert ott továbbfejlesztheti tehetségét." A báró meghalt, özvegyéből Munkácsy neje, levélbeli megszólításaiban "Drága Cilikém" lett.

A kötet első része Munkácsy saját keze munkája. A gyermekkoráról és tanulóéveiről szóló részletes, hangulatos önéletrajz, megragadóan jó stílusban. Utóbbi két jellemzőjét jól érzékelteti apró zárszava:
"Hála Istennek, az élet olyan hosszú, hogy még a festőnek is van ideje a mesélgetésre. Most hát ismerik a kis inas történetét. A kis inas éppen olyan hűséges mesemondó, mint amilyen járatlan az írástudományban. Ha néha hibázott, s nem találta el mindig a szórakoztató hangot: bocsássanak meg neki. Csak a toll az oka, amely az ő kezében nem olyan alkalmas az élethű ábrázolásra, mint a festő ecsetje..."

A második rész itt olvasható története kissé pikáns. A Napló-töredékek sorozat befejeződésekor a Pesti Napló közölte Munkácsynak a lap szerkesztőjéhez intézett, nem csekély ellenérzést hangoztató levelét. Amint írja, Malonyay táviratilag kért, és az ő választáviratában adott beleegyezést, "hogy intim hangon tartott és francia nyelven írt régi följegyzéseimet és gyermekkori visszaemlékezéseim elbeszéléseit felhasználja" írásához a Pesti Naplóban. Amikor megtudta, hogy Malonyay "önállóan lefordítva, az egészet mint az általam a Pesti Napló számára írott »Napló-töredékek«-et küldötte el a Pesti Naplónak", "határozottan tiltakozott", megjelenés előtti betekintést kért, és fönntartotta, hogy addig a neve alatt ne jöjjön. Követelése nem teljesült, és "nagy meglepetésemre a Napló-töredékek megjelentek azon formában, mintha én azokat direkt a Pesti Napló számára írtam volna." Így "sajnálkozással" jelenti ki, "hogy Malonyay úr a Pesti Naplóban az én nevem alatt megjelent Napló-töredékek-be nem csupán életrajzi motívumokat vett az én régi francia elbeszélésemből, de a megjelent mű szellemét is szabadon, a saját impressziói nyomán írta." Az Olvasónak itt, amint a Szépmíves ajánlója is utal rá, lehetősége van összevetni a két változatot, s talán maga is úgy találja, hogy Munkácsy saját szövege olvasmányosabb és hangulatosabb is.
S ízelítőül egy kis részlet a Levelekből: a kelte New York, 1886. november 25., címzettje "Drága Cilikém!" "Javában festem a csinos és nagyon elegáns hölgy arcképét, de nem drágán, mert csak fejet rendeltek, de én egy Kniestücköt csinálok, hogy valami érdekesebbet mutathassak. Sok rendelésem van, de egy időre itt kellene maradnom, és ehhez semminémű kedvem sincsen. A tegnapelőtti bankett felséges volt, vagy száz ember a pénzvilág és az értelmiség előkelőségeiből. (...) Üdvözlöm barátainkat és téged ezerszer csókol édesen a te helyes Miskád."

SAJTÓSZEMLE

A sajtószemle tagvállalatunk a Tranzpress Kft. segítségével készült.


Nemzeti Kutatási , Fejlesztési és Innovációs Hivatal, május
Erősödő tudományos és technológiai kapcsolatok Kínával

Nemzeti Kutatási , Fejlesztési és Innovációs Hivatal, május
Konferencia az élelmiszeripari innovációk finanszírozási lehetőségeiről

Nemzeti Kutatási , Fejlesztési és Innovációs Hivatal, május
Új megközelítéssel támogatják a kutatókat és az innovátorokat az Európai Innovációs Tanács pályázatai

Nemzeti Kutatási , Fejlesztési és Innovációs Hivatal, május
Tématerületi Kiválósági Program 2019
Nemzeti Kutatási , Fejlesztési és Innovációs Hivatal, május
Egyszerűsítés a kutatás-fejlesztési és innovációs projektek kezelésében

M.portfolio.hu, 2019. május 27.,
Innovációs és Tudásközpont épül Zalaegerszegen EU-s pénzből

M.portfolio.hu, 2019. május 27.,
Másfél év után új nyerteseket hirdettek az EU-s slágerpályázaton

Profitline.hu, 2019. május 27., hétfő
Malőrök, amik a startupok bukásához vezetnek

Agrarunio.hu, 2019. május 28., kedd
XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok

Index.hu, 2019. május 28., kedd
A kormány augusztus elsején államosítaná a magyar tudományt

Magyarhang.org, 2019. május 28., kedd
Csaba László: Palkovics László nem nagyon értette azokat a felvetéseket, hogy vannak létező törvények

Magyarnarancs.hu, 2019. május 28., kedd
Kiderült: az uniós pénzek miatt veszik el a kutatóhálózatot az MTA-tól

Világgazdaság, 2019. május 28., kedd, 8. oldal
A vállalkozó állam mint a fejlődés motorja

M.portfolio.hu, 2019. május 29., szerda
Nagy orvosi kutatási központ startol Szegeden ötmilliárdos EU-pénzből

M.portfolio.hu, 2019. május 29., szerda
Csütörtökön egyeztet az MTA és az ITM

Index.hu, 2019. május 29., szerda
Csütörtökön tárgyal az Akadémia a szétverésüket akaró minisztériummal

Napi.hu, 2019. május 29., szerda
Csütörtökön ül össze az akadémia és az ITM

Népszava, 2019. május 29., szerda, 1-3. oldal
Törvénymódosítással veszik el a Tudományos Akadémia vagyonát

Napi.hu, 2019. május 29., szerda
Fiatal tudósokat díjazott a Vodafone
"...Az idén második alkalommal állt a Vodafone Magyarország Alapítvány az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny mellé, melynek keretében az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyére küldenek képviselőket hazánkból..."

Royalmagazin.hu, 2019. május 29., szerda
A természettudományos és egészségtani oktatást reformálhatja meg a Vodafone junior ösztöndíjasának fejlesztése

pcpult.hu, 2019. május 29., szerda
A természettudományos és egészségtani oktatást reformálhatja meg a Vodafone junior ösztöndíjasának fejlesztése

Kaposvarmost.hu, 2019. május 29., szerda
Táncsicsos diákok hozták el a tudományos és innovációs tehetségkutató verseny első díját
"...Három első, három második és négy harmadik díjat adtak át a 28. Ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny eredményhirdetési ünnepségén szerdán Budapesten, további tíz pályázat kiemelt dicséretben részesült..."

Origo.hu, 2019. május 29., szerda
Kihirdették a tudományos-innovációs ifjúsági tehetségkutató eredményét

Hirtv.hu, 2019. május 29., szerda
Kihirdették a tudományos-innovációs ifjúsági tehetségkutató eredményét

Webradio.hu, 2019. május 29., szerda
Kihirdették a tudományos-innovációs ifjúsági tehetségkutató eredményét

Index.hu, 2019. május 29., szerda
Középiskolás ifjú tudósokat díjazott az Innováció Szövetség

Magyarnemzet.hu, 2019. május 29., szerda
Kihirdették a tudományos-innovációs ifjúsági tehetségkutató eredményét

Inforádió, 2019. május 29.
Átadták a díjakat a 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Versenyen
Interjú Antos Lászlóval

M1 Híradó, 2019. május 29.
Átadták 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny díjait
"...Az oktatási államtitkár arról beszélt, hogy az innováció ma már megkerülhetetlen, ezért a most készülő oktatási stratégiát arra alapozza a kormány, hogy fő szerepet kapjon a kreativitás fejlesztése...

M5 Híradó, 2019. május 29.
Kihirdették a tudományos-innovációs tehetségkutató verseny eredményeit

magyarnemzet.hu, 2019. május 29.
Kihirdették a tudományos-innovációs ifjúsági tehetségkutató eredményét

Kossuth Rádió Jó Napot Magyarország, 2019. május 29
Kihirdették a tudományos-innovációs tehetségkutató verseny eredményeit

Magyarhirlap.hu, 2019. május 30., csütörtök
Bizalmi légkör eredménye a hatékony pályázati rendszer

Techmonitor.hu, 2019. május 30., csütörtök
2,5 millió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak
"...2,5 forint ösztöndíjat osztott ki a május 29-ei eredményhirdetésen a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség, Dr. Pakucs János, a szervezőbizottság elnökének aktív közreműködésével. A leglátványosabb pályaművek kétnapos kiállításon tekinthetők meg az Ericsson Magyarország székházában..."

Somogyi Hírlap, 2019. május 30., csütörtök
Bolygókat vizsgáló távcsövükkel megnyerték a 28. Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt a kaposvári Táncsics Gimnázium diákjai.

sonline.hu, 2019. május 30., csütörtök
Bolygókat vizsgáló távcsövükkel megnyerték a 28. Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt a kaposvári Táncsics Gimnázium diákjai.

azuzlet.hu, 2019. május 30., csütörtök
Fiatal tudósok. Három magyar pályázat indul az uniós versenyen

Szabolcsihir.hu, 2019. május 30., csütörtök
Moly.Net: díjnyertes nyíregyházi találmány!

Businessonline.hu, 2019. május 30., csütörtök
2,5 millió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

Itcafe.hu, 2019. május 30., csütörtök
Kihirdették a tudományos-innovációs ifjúsági tehetségkutató eredményét

Infovilag.hu, 2019. május 30., csütörtök
Zseniális fiatalok - ösztöndíj és Nobel-díj átadás

Gazdasagportal.hu, 2019. május 30., csütörtök
Kihirdették a tudományos-innovációs ifjúsági tehetségkutató eredményét

Pid.hu, 2019. május 30., csütörtök
Kihirdették a 28. Ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató eredményét

kelet.hu, május 30., csütörtök
A legjobbak között

Portfolio.hu, 2019. május 30., csütörtök
Megtudtuk, mi áll a mai 32 milliárdos kormánybejelentés mögött

Napi.hu, 2019. május 30., csütörtök
Csütörtökön ül össze az Akadémia és az ITM

Napi.hu, 2019. május 30., csütörtök
Az MTA kitart, jegyzéket írt az ITM-nek

Index.hu, 2019. május 30., csütörtök
Jegyzékben kéri az MTA a kormánytól, hogy gondolja át a terveit

Magyarhirlap.hu, 2019. május 30., csütörtök
A törvénytervezet újragondolását kéri az MTA

Hvg.hu, 2019. május 30., csütörtök
"Elfogadhatatlan": átadták jegyzéküket a kutatók a kormánynak

index.hu, 2019. május 30
Egy teljes tudósnemzedék elvesztésétől tartanak az MTA-nál

Delmagyar.hu, 2019. május 30., csütörtök
Innovációs nap a Szegedi Tudományegyetemen

M.portfolio.hu, 2019. május 30., csütörtök
Jobb ma startuppernek lenni, mint befektetőnek

Magyar Hírlap, 2019. május 30.,csütörtök, 9. oldal
Központban a képességfejlesztés és a kreativitás ösztönzése

Weborvos.hu, 2019. május 30., csütörtök
Ma egyeztet az MTA és az ITM

duol.hu, 2019. május 31., csütörtök
Együttműködnek a Tungsram csoporttal

Híradó M1 19:30, 2019. május 31.,
Több mint 5%-kal nőtt a magyar GDP az első negyedévben
"...a kutatás-fejlesztést is az eddiginél több pénzzel, 157 milliárddal támogatja a jövőben...˝

Prim.hu, 2019. május 31., péntek
Boronkays diák harmadik díja az innovációs versenyen
"...2018-19. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó több mint 2,5 forint ösztöndíjat osztott ki a május 29-i eredményhirdetésen a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség, dr. Pakucs János, a szervezőbizottság elnökének aktív közreműködésével. A versenyen harmadik lett Sárközi Gergely János, a Boronkay György Gimnázium diákja..."

kapos.hu, 2019. május 31., péntek
Innovációs első helyet szereztek a Táncsics diákjai

index.hu, 2019. május 31.
Az Európai Bizottság is megszólalt a Magyar Tudományos Akadémia ügyében

innoportal.hu 2019. június 1.,
Kihirdették a tudományos-innovációs ifjúsági tehetségkutató eredményét

24.hu, 2019. június 1.
Külföldre és az üzleti életbe menekülhetnek az akadémikusok

Dunaújvárosi Hírlap, 2019. június 1.
Együttműködést deklaráló ünnepséget tartott a Dunaújvárosi Egyetem és a Tungsram csoport (Tungsram Operations Kft.) tegnap délelőtt az intézmény főépületében.

bama.hu, 2019. június 1.
Még lehet jelentkezni az Új Nemzeti Kiválóság Programra

hirado.hu, 2019. június 1.
Még lehet jelentkezni az Új Nemzeti Kiválóság Programra

m.portfolio.hu, 2019. június 1.
Levágták a keretét és végleg bezártak két gazdaságfejlesztési EU-pályázatot

index.hu, 2019. június 1.
Begyűri a kormány a tudományos kutatóintézeteket, de ad is pénzt nekik

figyelo.hu, 2019. június 1.
Csütörtökig még pályázhatnak az Új Nemzeti Kiválóság Programra

budaorsiinfo.hu, 2019. június 2.
Jegyzékben kéri az MTA az intézményrendszerének átalakításáról szóló törvénytervezet újragondolását

hirklikk.hu, 2019. június 2.
Tüntetés a tudomány szabadságáért

hirklikk.hu, 2019. június 2.
"Lépésről lépésre szüntetik meg a tudományos gondolkodás szabadságát"
infostart.hu, 2019. június 2.
Holchacker Péter: ennyit forgat vissza bevételeiből a gyógyszeripar

infostart.hu, 2019. június 2.
Több ezren tüntettek a kutatás szabadságát követelve

innoportal.hu, 2019. június 2.
Jegyzékben kéri az MTA az intézményrendszerének átalakításáról szóló törvénytervezet újragondolását

mandiner.hu, 2019. június 2.
Az MTA átalakítása ellen tüntetnek

nepszava.hu, 2019. június 2.
"Ne hagyjuk, hogy a tudomány szabadsága is elvesszen" - ezrek tüntettek az MTA jövőjéért

RTL Klub, 2019. június 2.
Több ezren tüntettek Budapesten a tudomány szabadságáért

dehir.hu, 2019. jún. 3.
Jövőre 32 milliárd forinttal több jut innovációra és kutatásfejlesztésre

delmagyar.hu, 2019. jún. 3.
Palkovics: jövőre 32 milliárd forinttal több jut innovációra és kutatásfejlesztésre

kisalfold.hu, 2019. jún. 3.
Palkovics: jövőre 32 milliárd forinttal több jut innovációra és kutatásfejlesztésre

vg.hu, 2019. jún. 3.
Tízmilliárdokkal több jut majd innovációra és kutatásfejlesztésre

origo.hu, 2019. jún. 3.
Palkovics: jövőre 32 milliárd forinttal több jut innovációra és kutatásfejlesztésre

m.portfolio.hu, 2019. jún. 3.
A második legtöbb pénzt nyerte a Semmelweis Egyetem a kiválósági pályázaton

Népszava, 2019. jún. 3.
Tragikus politikai hiba a magyar szellemi elit elüldözése

eduline.hu, 2019. jún. 3.
Csütörtökig még pályázhattok erre az ösztöndíjra

medicalonline.hu, 2019. jún. 3.
Még lehet jelentkezni az Új Nemzeti Kiválóság Programra

nyugat.hu, 2019. jún. 3.
Külföldre és az üzleti életbe menekülhetnek az akadémiai kutatók

weborvos.hu, 2019. jún. 3.
Ennyit forgat vissza bevételeiből a gyógyszeripar

Civishir.hu, 2019. jún. 3.
Ericsson-díjas a debreceni tanárnő!

Debreceninap.hu, 2019. jún. 3.
91 doktorjelölt vehette át oklevelét a Debreceni Egyetemen - Debreceni Nap

Debreceninap.hu, 2019. jún. 3.
Hiába a tiltakozás: benyújtják az Akadémia elleni törvényjavaslatot

Delmagyar.hu, 2019. jún. 3.
Palkovics: jövőre 32 milliárd forinttal több jut innovációra és kutatásfejlesztésre

Erdelyfm.ro, 2019. jún. 3.
Több ezren tüntettek tegnap Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia átszervezése ellen

Figyelo.hu, 2019. jún. 3.
Jövőre 32 milliárd forinttal több jut innovációra és kutatásfejlesztésre

Flagmagazin.hu, 2019. jún. 3.
Palkovics László: Jövőre 32 milliárd forinttal több jut innovációra és kutatásfejlesztésre

Haon.hu, 2019. jún. 3.
A Fazekas-gimisek tablóját még Harry Potter is megirigyelné

Hirado.hu, 2019. jún. 3.
Jövőre 32 milliárd forinttal több jut innovációra és kutatásfejlesztésre

Hirtv.hu, 2019. jún. 3.
Jövőre 32 milliárd forinttal több jut innovációra és kutatásfejlesztésre

hvg.hu, 2019. jún. 3.
Palkovics kedden beterjeszti az akadémia megcsonkításáról szóló javaslatot

Infoter.eu, 2019. jún. 3.
Az ITM 3 milliárddal bővíti az építőipari kkv-k technológiai újítását támogató keretet

magyarhang.org, 2019. jún. 3.
Kedden beterjeszti Palkovics az akadémia átalakításáról szóló javaslatot

magyarnemzet.hu, 2019. jún. 3.
Palkovics László: Jövőre 32 milliárd forinttal több jut innovációra és kutatásfejlesztésre

medicalonline.hu, 2019. jún. 3.
26 kutatóintézet, 55 téma, 14,6 milliárd támogatás
"...A 2019. évi Tématerületi Kiválósági Program keretében 26 egyetemi és állami kutatóintézet 55 tématerülete mintegy 14,6 milliárd forint értékben kapott támogatást - jelentette be dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Semmelweis Szalonban..."

medicalonline.hu, 2019. jún. 3.
Az újpesti kórháztól az Akadémiáig

merce.hu, 2019. jún. 3.
Palkovics holnap benyújtja a törvénytervezetet, amellyel elveszik az MTA intézeteit

nepszava.hu, 2019. jún. 3.
Végzetes lehet a tudományellenesség - interjú Bojár Gáborral

piacesprofit.hu, 2019. jún. 3.
Dől a pénz a kkv-kra

portfolio.hu, 2019. jún. 3.
Óriási fejlesztéseket tervez a SOTE

propeller.hu, 2019. jún. 3.
Hiába a tiltakozás: benyújtják az Akadémia elleni törvényjavaslatot

profitline.hu, 2019. jún. 4.
2020-ban 32 milliárd forinttal több jut innovációra és kutatásfejlesztésre

kamaraonline.hu, 2019. jún. 4.
Jövőre 32 milliárd forinttal több jut innovációra és kutatás-fejlesztésre

orientpress.hu, 2019. jún. 4.
Jövőre több pénz jut innovációra és kutatásfejlesztésre

makronom.mandiner.hu, 2019. jún. 4.
Palkovics: Jövőre 32 milliárd forinttal több jut innovációra és kutatásfejlesztésre

m.portfolio.hu, 2019. jún. 4.
Okostőke, állami pénzek, külföld - Ez a magyar sikercégek jövője

m.portfolio.hu, 2019. jún. 4.
Benyújtották a törvényjavaslatot: így nézhet ki az új kutatás-fejlesztési rendszer

hvg.hu, 2019. jún. 4.
Palkovicsék kifejtették, hogy verik szét az MTA-t

index.hu, 2019. jún. 4.
Palkovicsék benyújtották az MTA-t megcsonkító törvényjavaslatot

infostart.hu, 2019. jún. 4.
ITM: több forrásból több kutatást szeretne a kormány

origo.hu, 2019. jún. 4.
Több forrásból több kutatást szeretne a kormány

168ora.hu, 2019. jún. 4.
Benyújtotta Palkovics László minisztériuma az MTA feldarabolásáról szóló törvényjavaslatot

magyarhirlap.hu, 2019. jún. 4.
A parlament előtt az MTA-törvény módosítása

Radio1, 2019. június 4.,
2,5 millió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

szilagyagiszo.hu, 2019. június 4.,
2,5 millió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

innoteka.hu, 2019. június 4.,
Stratégiai játéktól az okos érettségi tablóig

Lokál, 2019. jún. 4., 4. oldal
1,7 milliárd forintot kap kutatás-fejlesztésre a SOTE

Magyar Hírlap, 2019. jún. 4., 2. oldal
Eredményesebb kutatásokat szeretne a kormány, amely ma terjeszti be az akadémiai törvény módosítását

Népszava, 2019. jún. 4., 4. oldal
MTA: nem enged a kormány

Világgazdaság, 2019. jún. 4., 2. oldal
SOTE: 1,7 milliárd forint pályázati forrás nyílik meg

Heves Megyei Hírlap, 2019. jún. 4.,12. oldal
Egri pedagógus is Ericsson-díjas lett

Hírklikk, 2019. jún. 4.
Kutatókat üldöz el a kormány Magyarországról

Kamaraonline.hu, 2019. jún. 4.
Jövőre 32 milliárd forinttal több jut innovációra és kutatás-fejlesztésre

Profitline.hu, 2019. jún. 4.
2020-ban 32 milliárd forinttal több jut innovációra és kutatásfejlesztésre

Weborvos.hu, 2019. jún. 4.
Kedden beterjesztik az Akadémiai törvény módosítását

Atv.hu, 2019. jún. 4.
Palkovics nem hátrál: Holnap beterjeszti az Országgyűlésnek, szeptembertől kiszervezik a kutatóhálózatot

szakszervezetek.hu, 2019. jún. 5.
Palkovicsék kifejtették, hogy verik szét az MTA-t

weborvos.hu, 2019. jún. 5.
Több forrásból több kutatást szeretne a kormány

itcafe.hu, 2019. jún. 5.
Jelentősen átalakítja a kormány a hazai kutatás-fejlesztés infrastruktúráját

m.portfolio.hu, 2019. jún. 5.
Megvannak a 2020-as költségvetés igazi nyertesei
"...Nagy nyertes továbbá a Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Innovációs Alap, melynek keretösszege 75%-kal lett magasabb..."

m.portfolio.hu, 2019. jún. 5.
40 százalékkal vágták az EU-s vállalati K+F-hitel keretét

m.portfolio.hu, 2019. jún. 5.
Külön iparág épül a fiatal egyetemistákra - Milliárdokat érhetnek az ötleteik

index.hu, 2019. jún. 5.
Nemzetközi szinten tiltakozik a Magyar Tudományos Akadémia

index.hu, 2019. jún. 5.
MTA: Alapvető értékek veszhetnek el, ha így megy át Palkovicsék törvényjavaslata

napi.hu, 2019. jún. 5.
Amikor a technológia hirtelen becsülni kezdte a terrortámadásokat
"...a nyersanyaghiány miatt nagy a nyomás a kutatókon, hogy szolgáltatások, technológiai eszközök exportjával segítsék a gazdasági növekedést...
... a védelmi erőkben szerzett tapasztalatok és képességek segítik a jól képzett mérnökök, programozók utánpótlását..."

hirado.hu, 2019. jún. 5.
MTA: a törvényjavaslatok elfogadásával sérülne a tudomány szabadsága

Hírklikk, 2019. jún. 5.
Fideszesek alázták az MTA elnökét a Kulturális Bizottság ülésén

euronews.com, 2019. jún. 5.
Benyújtották a törvényjavaslatot, elveszik a kutatóintézeteket az MTA-tól

hvg.hu, 2019. jún. 5.
Az MTA nem látja biztosítottnak a tudomány szabadságát

index.hu, 2019. jún. 5.
MTA: Alapvető értékek veszhetnek el, ha így megy át Palkovicsék törvényjavaslata

magyarhang.org, 2019. jún. 5.
Az éjjel nyújtották be az MTA-t bedaráló törvényjavaslatot

mandiner.hu, 2019. jún. 5.
Tiltakozunk a kutatóhálózat elcsatolása ellen

mandiner.hu, 2019. jún. 5.
Benyújtották az MTA-törvénymódosítást

mandiner.hu, 2019. jún. 5.
Esélyt kapott az MTA

medicalonline.hu, 2019. jún. 5.
MTA: a parlament előtt a javaslat

merce.hu, 2019. jún. 5.
A fideszesek nem akartak vitatkozni a magyar tudomány helyzetéről az MTA elnökével, úgyhogy hazaküldték inkább

merce.hu, 2019. jún. 5.
MTA: "aki aggódik a tudomány szabadságáért, támogassa ügyünket"

novekedes.hu, 2019. jún. 5.
Megújul a H2020 részvételt támogató rendszere

KlubRádió, 2019. jún. 5.
Pálinkás József szerint eldőlt a Magyar Tudományos Akadémia sorsa

Magyar Hírlap, 2019. jún. 5., 5. oldal
A parlament előtt az MTA-törvény módosítása

Magyar Nemzet, 2019. jún. 5., 4. oldal
Megújul az akadémiai kutatóhálózat

Népszava, 2019. jún. 5., 2. oldal
"Ez a magyar tudomány Trianonja"

Atv.hu, 2019. jún. 5.
Palkovicsék kitették a pontot: az Országgyűlés előtt a kutatóintézetek sorsa

baon.hu, 2019. jún. 5.
Több forrásból több kutatást szeretne a kormány

hvg.hu, 2019. jún. 5.
Költségvetés 2020: Több pénz jut a leválasztott volt MTA-s kutatóintézeteknek

portfolio.hu, 2019. jún. 5.
Benyújtották a törvényjavaslatot: így nézhet ki az új kutatás-fejlesztési rendszer

propeller.hu, 2019. jún. 5.
Törvény még nincs, de a költségvetésben már nem az Akadémiáé a kutatóhálózat - több is a pénz

index.hu, 2019. jún. 6.
A jólét szempontjából két dolog fontos igazán
"...TÖRTÉNELMI PÉLDÁK SOKASÁGA MOND ELLENT ANNAK, HOGY EGY ORSZÁG SIKERE BÁRMILYEN JEGYBANKI VAGY KÖLTSÉGVETÉSI POLITIKAI BŰVÉSZKEDÉSNEK KÖSZÖNHETŐ....
...AMI IGAZÁN FONTOS A NÖVEKEDÉS SZEMPONTJÁBÓL AZ A NÉPESSÉG ALAKULÁSA ÉS A TECHNOLÓGIAI FEJLŐDÉS..."

index.hu, 2019. jún. 6.
Külön iparág épül a fiatal egyetemistákra - Milliárdokat érhetnek az ötleteik

Hvg.hu, 2019. jún. 6.
Nagyon menő a debreceni gimis tabló, megmozdulnak a képek, mint a Harry Potterben
"...Ha nincs előttünk a tabló, egy teljes képernyős mód is rendelkezésre áll" - részletezi Abosa, aki az alkalmazással a 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató verseny egyik III. díját is elnyerte..."

Agronaplo.hu, 2019. jún. 6.
Kutatás-fejlesztési források az élelmiszeripar számára

Trend FM, 2019. jún. 6., Hírek 13:00
Sérülne a tudományos kutatás szabadsága, ha az Országgyűlés elfogadja a Magyar Tudományos Akadémia működésének átalakítására benyújtott javaslatot, írta közleményében a tudós testület

RTL Klub, 2019. jún. 6., RTL Híradó - Esti kiadás
Sérül a tudományos kutatás szabadsága, ha elfogadják a kormány javaslatát a Magyar Tudományos Akadémia átalakításáról, ez az akadémia véleménye

M1, 2019. jún. 06. 13:10
Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Semmelweis Egyetem és a Richter Gedeon Nyrt.

m1, 2019. jún. 06. Híradó M1 19:30
Egyebek mellett az innováció, az ipar és a kutatás terén működik együtt Magyarország és Baden-Württemberg tartomány

Kossuth Rádió, 2019. jún. 06., Krónika 17:30
Összességében 32 milliárd forinttal emeli az innovációra költhető keretösszeget a kormány a 2020-as költségvetésben, mondta György László

Kossuth Rádió, 2019. jún. 06., Krónika 16:00
A német-magyar gazdasági kapcsolatokat erősíti, hogy két év után újra tanácskozott a Magyar-Baden-Württembergi Vegyes Bizottság

Kossuth Rádió, 2019. jún. 06., Krónika 12:00
Csaknem negyedével növeli a következő évben az innovációra költött költségeket a kormány, jelentette be a gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár

InfoRádió, 2019. jún. 06., Mérleg 15:15
Összeállítás: Több mint hetven projekten dolgozik együtt az egyik magyar-német vegyes bizottság

Atv, 2019. jún. 06., Híradó
Csak nevetett az akadémia ügyét tárgyaló bizottsági ülésen az MTA elnöke

24.hu, 2019. jún. 06.
Magyar tudósok nyílt levelet írtak Manfred Webernek

Hvg, 2019. jún. 06.,12,13. oldal
Széchenyi adta, Palkovics elveszi

Észak-Magyarország, 2019. jún. 06.,5. oldal
Átadták az új FIEK központot

Dunántúli Napló, 2019. jún. 06.,7. oldal
A kutatóintézeti hálózat átalakul

Somogyi Hírlap, 2019. jún. 06.,1. oldal
Átalakulóban a kutatás
"...Palkovics László innovációs miniszter benyújtotta az Országgyűlésnek javaslatát: a kutatás-fejlesztés 32 milliárdos pluszforrást kap..."

Tolnai Népújság, 2019. jún. 06.,7. oldal
A kutatóintézeti hálózat átalakul

Új Néplap, 2019. jún. 06.,7. oldal
A kutatóintézeti hálózat átalakul

24 óra, 2019. jún. 06.,7. oldal
A kutatóintézeti hálózat átalakul

Webradio.hu, 2019. jún. 06.
ITM: 180 millió forintra pályázhatnak az önkormányzatok a mobilitási hét rendezvényeikre

Webradio.hu, 2019. jún. 06.
Schanda: a magyarok tehetségesek és megbecsülik saját kincseiket

Webradio.hu, 2019. jún. 06.
Palkovics: fontos a Baden-Württemberggel folytatott együttműködés

Medicalonline.hu, 2019. jún. 06.
Mit tartogat még a Horizont 2020?

Weborvos.hu, 2019. jún. 06.
MTA: sérül a tudományos kutatás szabadsága

Webradio.hu, 2019. jún. 06.
ITM-államtitkár: a kormány megvédi a magyar gazdaság eddig elért eredményeit

weborvos.hu, 2019. jún. 06.
Megállapodást kötött a Richter és a Semmelweis Egyetem

Vg.hu, 2019. jún. 06.
Jövőre negyedével nőnek az innovációra fordított költségek

Ujszo.com, 2019. jún. 06.
"Ez a magyar tudomány Trianonja"

Szeretlekmagyarorszag.hu, 2019. jún. 06.
Nagyon menő: mozognak a diákok a debreceni gimisek tablóján

Promenad.hu, 2019. jún. 06.
A kormány megvédi a magyar gazdaság eddig elért eredményeit - A hírek főutcája

portfolio.hu, 2019. jún. 06.
Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Richter és a Semmelweis Egyetem

PharmaOnline, 2019. jún. 06.
Stratégiai együttműködés a Richter és a Semmelweis Egyetem között

Orientpress.hu, 2019. jún. 06.
A kormány megvédi a magyar gazdaság eddig elért eredményeit

Orientpress.hu, 2019. jún. 06.
Ülésezett a magyar-baden-württembergi vegyes bizottság

News4business.hu, 2019. jún. 06.
Az ITM 3 milliárddal bővíti az építőipari kkv-k technológiai újítását támogató keretet

Napi.hu, 2019. jún. 06.
Fontos megállapodást kötött a Richter és a Semmelweis Egyetem

Mínuszos.hu, 2019. jún. 06.
K+F: a Semmelweis Egyetem 1,7 milliárd támogatást kap

Medicalonline.hu, 2019. jún. 06.
Az Akadémia nem látja biztosítottnak a tudomány szabadságát

Magyarnemzet.hu, 2019. jún. 06.
Schanda Tamás: A magyarok tehetségesek és megbecsülik saját kincseiket

Magyarnemzet.hu, 2019. jún. 06.
Palkovics László: Fontos a Baden-Württemberggel folytatott együttműködés

Magyarnemzet.hu, 2019. jún. 06.
A kormány megvédi a magyar gazdaság eddig elért eredményeit

Magyarhirlap.hu, 2019. jún. 06.
Palkovics: Fontos a Baden-Württemberggel folytatott együttműködés

Magyarhang.org, 2019. jún. 06.
Nyílt levelet írtak magyar tudósok Manfred Webernek

Infostart.hu, 2019. jún. 06.
Az MTA tiltakozik - itt vannak a kifogások

Infostart.hu, 2019. jún. 06.
Szoros együttműködés a Richter és a Semmelweis Egyetem között

Hvg.hu, 2019. jún. 06.
MTA-ügy: az elnök lemondásától a törvényjavaslat visszavonásáig bármi jöhet

Hir.ma, 2019. jún. 06.
ITM-államtitkár: a kormány megvédi a magyar gazdaság eddig elért eredményeit

Hirtv.hu, 2019. jún. 06.
Palkovics: fontos a Baden-Württemberggel folytatott együttműködés

Hirtv.hu, 2019. jún. 06.
A kormány megvédi a magyar gazdaság eddig elért eredményeit


Hirmondo.ro, 2019. jún. 06.
168 milliárd euróból gazdálkodhat jövőre az Európai Unió
"...Európa-szerte 13,2 milliárd euró - az ideinél 6,4 százalékkal több - irányulna a kutatásra és az innovációra, ezen belül is az európai szinten és globálisan is gyors növekedési potenciállal rendelkező, magasan képzett fejlesztők, kisvállalkozások és tudósok támogatására..."

Hírklikk, 2019. jún. 06.
Csótány stílus

Hirado.hu, 2019. jún. 06.
Palkovics: Fontos a Baden-Württemberggel folytatott együttműködés

Haon.hu, 2019. jún. 06.
Díjazták a fiatal debreceni innovátorokat
"...A három második és négy harmadik díj közül egyet-egyet, illetve a 10 kiemelt dicséretből hármat debreceni diákok érdemeltek ki. Kiemelt dicséret: Gyarmati Péter, Tóth Árpád Gimnázium - Egy videójáték találkozása a gráfelmélettel Dremák Csenge, Tóth Árpád Gimnázium - Élelmiszerek relaxometriás vizsgálata Pál Brigitta, Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája - Mutációk patogenitásának megítélése monogénes betegségben..."

Debreceninap.hu, 2019. jún. 06.
Debreceni középiskoláé az év legmenőbb ballagási tablója

Flagmagazin.hu, 2019. jún. 06.
Palkovics László: Nagy jelentőségű a Baden-Württemberggel folytatott együttműködés

Flagmagazin.hu, 2019. jún. 06.
A kormány megvédi a magyar gazdaság eddig elért eredményeit

Debreceninap.hu, 2019. jún. 06.
Debreceni tanárt is elismertek az idei Ericsson-díjjal

Bumm.sk, 2019. jún. 06.
Elképesztő: Úgy mozognak a képek ezen debreceni tablón, mint a Harry Potterben!

Boon.hu, 2019. jún. 06.
Átadták az új FIEK központot

bitport.hu, 2019. jún. 06.
Ilyen menő tablót még nem látott, mint amilyen a debreceni végzősöknek van, ezt mindenkinek látni kell - videó

Atv.hu, 2019. jún. 06.
Csak nevetett az akadémia ügyét tárgyaló bizottsági ülésen az MTA elnöke

Kossuth Rádió, 2019. jún. 07., Krónika 6:00
Összességében 32 milliárd forinttal emeli az innovációra költhető keretösszeget a kormány a 2020-as költségvetésben, mondta György László

PharmaOnline, 2019. jún. 07.
Mit tartogat még a Horizont 2020?

Ma.hu, 2019. jún. 07.
Mint a Harry Potterben: mozognak a diákok a debreceni gimisek tablóján - videó

Magyarhirlap.hu, 2019. jún. 07.
Erős az együttműködés Baden-Württemberggel

Budaorsiinfo.hu, 2019. jún. 07.
MTA: a törvényjavaslatok elfogadásával sérülne a tudomány szabadsága

Kisalföld, 2019. jún. 07., 1,5. oldal
Térképre került a megye gazdasága

Kelet-Magyarország, 2019. jún. 07., 11. oldal
Kijelzi a szívritmuszavarokat
"...A márciusban Informatikai Innovációs Díjjal is elismert WIWE-készülékeket gyártó Sanatmetal Kft. ügyvezető igazgatója, Farkas József szerint "a Sanatmetal küldetésében, stratégiájában szerepel az emberi életminőség javítása világszínvonalú termékekkel..."

Kelet-Magyarország, 2019. jún. 07., 11. oldal
Megelőzhető betegségek

Észak-Magyarország, 2019. jún. 07., 11. oldal
Önvezető autók forradalma

Szabad Föld, 2019. jún. 07., 4. oldal
Utcára mentek a tudósok

Magyar Hang, 2019. jún. 07., 3. oldal
Erőből dönt a kormány a kutatóintézetekről

Élet és Irodalom, 2019. jún. 07., 5. oldal
Szabadság, tudomány, akadémia

Világgazdaság, 2019. jún. 07., 7. oldal
Horizont 2020- Horizont Európa Fórum

Világgazdaság, 2019. jún. 07., 2. oldal
Felturbózza a kkv-kat a kormány

Magyar Nemzet, 2019. jún. 07., 15. oldal
Pályázati pénzeső a kisebbeknek is

Magyar Hírlap, 2019. jún. 07., 9. oldal
Erős az együttműködés a német tartománnyal
Szerkesztő: Dr. Antos László, Munkatárs: Sári Veronika
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.