XXIX. évf. | 2019. május 28. | 11. szám

Hírek
Magyar Innovációs Szövetség
Magyar Fiatal Tudósok Társasága
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Várható események
Pályázati felhívás
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

MISZ elnökségi ülés

2019. május 22-én, Budapesten, a 77 Elektronika Kft. székhelyén a MISZ elnöksége alakuló ülést tartott.

1. Az elnökségi tagok, valamint az ülés állandó meghívottjai néhány percben bemutatkoztak.

2. A januári elnökségi ülés óta végzett munkáról szóló, írásos beszámolót - Pakucs János, Greiner István elnökségi tagok és Antos László, ügyv. igazgató kiegészítései után - az elnökség egyhangúlag jóváhagyta.

3. A 2019. júniusi választmányi ülésre meghívandó szakmai vendégre két javaslat hangzott el: Pomázi Gyula, az SZTNH új elnöke, és Jörg Bauer, a Tungsram elnök-vezérigazgatója és tulajdonosa személyében.
Az elnökség úgy döntött, hogy mindkét javasolt személyt meghívja a következő választmányi ülésre, melyet 2019. jún. 2. felére hív össze. Pomázi Gyulát, Szabó Gábor, elnök, Jörg Bauert, Pakucs János, tiszteletbeli elnök kéri fel személyesen.

Keresnyei János, regionális igazgató felvetésére, az elnökség megbízta Charaf Hassan, elnökségi tagot, hogy keressen és kérjen fel olyan előadót, aki a digitális innovációs hubokról tud áttekintő előadást tartani az őszi választmányi ülésen.

Szabó Gábor továbbá tájékoztatta az elnökséget, hogy a júniusi választmányi ülésen kívánja a MISZ jelenlegi vezetése kifejezni köszönetét azoknak a tisztségviselőknek, akik a 2019. évi választáson nem indultak vagy nem választották meg őket.

4. Az elnökség úgy döntött, hogy a következő három elnökségi ülésen meghallgatja a tagozatvezetők és a különböző bizottságokban, tanácsokban tevékenykedő tisztségviselők beszámolóit. Továbbá napirendre fogja tűzni az alapszabály áttekintését is, az innováció értelmezésének szemszögéből.

Stockholm International Youth Science Seminar

A Magyar Innovációs Szövetség, mint a Stockholm International Youth Science Seminar (SIYSS) magyarországi képviselője 2002 óta minden évben delegálhat egy fiatal magyar kutatót a Nobel-díj átadási ünnepségre és az azt megelőző egyhetes stockholmi tudományos fórumra.

Az idei kiválasztásra 2019. május 23-án került sor, Szövetségünk székhelyén. 8 fiatal meghallgatása után a háromfős zsűri döntött a részvételről. A zsűri tagja volt:
  • Dr. Kroó Norbert, akadémikus, MTA
  • Dr. Madarász Emília, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet kutatócsoport-vezetője és
  • Novák Blanka, a 2018. évi SIYSS magyar résztvevője.
A kiválasztott fiatal a 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjátadásán, május 29-én, kapja meg oklevelét.

XXIX. Öveges József Kárpát-medencei Fizikaverseny

Dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő és a Magyar Innovációs Szövetség fővédnöksége mellett 2019. május 24-26 között, Győrben rendezték meg a XXIX. Öveges József Kárpát-medencei Fizikaverseny országos döntőjét.

Az eredményhirdetésre 2019. május 26-án került sor a Generációk Házában. Szövetségünk képviseletében Budavári László, a Nyugat-dunántúli Regionális Képviselet igazgatója adta át a MISZ fődíját az első helyezett Jeszenői Sárának, a Kecskeméti Református Általános Iskola tanulójának, és tanárának, Gyömbér Csabának.

Bővebb információ és a díjazottak névsora megtekinthető az esemény honlapján.

INNONET Nonprofit Kft. taggyűlése

Tagszervezetünk, az INNONET Nonprofit Kft. 2019. május 14-én tartotta Győrben a 2018. évet lezáró mérlegelfogadó taggyűlését. A taggyűlési beszámolóból kitűnt, hogy az INNONET működése stabil, a kihasználtság 95%-os. Az alaptevékenységből származó bérleti bevételek mellett fontosak a szakértői tevékenységekből származó bevételek is. Emellett az INNONET jelentős hazai és határon átnyúló kapcsolatrendszert épített ki. Az INNONET munkatársai tapasztalataik megosztásával részt vesznek a Széchenyi István Egyetem Modern Városok Program keretében megvalósítandó jövőbemutató Science Park projekt programalkotó munkálataiban.

A taggyűlésen tisztújításokra is sor került. Budavári Lászlót (regionális igazgatónk) további 5 évre, 2019-2024 közötti időszakra egyhangúlag megválasztották az INNONET ügyvezető igazgatójának.

A Magyar Innovációs Szövetséget, mint tulajdonost, a taggyűlésen Dr. Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatója, az INNONET elnöke képviselte. Dr. Antos Lászlót ugyancsak újraválasztották 5 évre az INNONET elnökének.

A mesterséges intelligencia fejlődése jelentette kihívások

A Magyarországi Francia Nagykövetség, a Magyarországi Német Nagykövetség és a Magyarországi Francia Intézet "A mesterséges intelligencia fejlődése jelentette kihívások" címmel konferenciát rendezett 2019. május 17-én, a Francia Intézetben.
A Magyar Innovációs Szövetség képviseletében Dr. Darázs Lénárd elnökségi tag vett részt az eseményen.

A konferenciát köszöntötte Szigeti Ádám helyettes államtitkár (ITM), valamint Pascale Andréani, Franciaország magyarországi nagykövete és Volkmar Wenze, Németország magyarországi nagykövete. A köszöntők után "A mesterséges intelligencia fejlődésének felügyelete és szabályozása" címmel Tóth András, a Gazdasági Versenyhivatal elnökhelyettese tartott előadást. Ezt követően "A mesterséges intelligencia előtt álló stratégiai jelentőségű kihívásokról" beszélt Yann Bonnet, az Információs Rendszerek Biztonságával foglalkozó Országos Ügynökség (ANSSI) kabinetfőnöke. A délelőtti programot Hartmut Hirsch-Kreinsen, a Technische Universität Dortmund professzorának előadása zárta "Mesterséges intelligencia: Digitalizáció és a munka és a társadalom szempontjából felmerülő kihívások" címmel. A konferencia második részében az előadók részvételével kerekasztal-beszélgetés került megrendezésre "A mesterséges intelligencia etikai, jogi és kereskedelmi szempontból felmerülő kihívásai" témakörben.

Innovatív közbeszerzési konferencia

Tagszervezetünk, a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség a PPI2Innovate európai uniós projektvezető partnere, melyben hat különböző közép-európai ország szervezetei dolgoznak együtt az innovatív megoldások közbeszerzési eljárás közép-európai népszerűsítésén.

2019. május 14-én, a székesfehérvári Hotel Magyar Király biztosított helyszínt a projekt zárásaként megrendezett nemzetközi konferenciának. A rendezvény előadói bemutatták az innovatív közbeszerzés nyugat-európai tapasztalatait, valamint a projekt partnerség is prezentálta az energetikához, egészségügyhöz és telekommunikációs szektorhoz kapcsolódóan megvalósult közbeszerzéseiket. Magyarországról kiemelt előadók érkeztek a Somogy Megyei Önkormányzattól és az Állami Egészségügyi Központtól, akik az egészségügyi innovatív közbeszerzés hazai lehetőségeit mutatták be. A rendezvény egy kerekasztal beszélgetéssel zárult.

RECCS Tésztahíd-építő Világbajnokság

Tagszervezetünk, az Óbudai Egyetem az idén május 23-án, kilencedik alkalommal rendezte meg a RECCS Tésztahíd-építő Világbajnokságot.

A csapatok 1 kg tésztából épített 1 m fesztávú hidakkal versenyeztek, a szerkezeteket teherbírás és más szempontok alapján szakmai zsűri rangsorolta. Díjazásban a három legnagyobb teherbírású híd-, illetve tartószerkezet részesült.

Az idei évben Erdélyből, Litvániából, Lettországból, Lengyelországból, Törökországból, Bulgáriából, Brazíliából és Németországból érkeztek nevezések, a hazai egyetemek közül pedig a Szent István Egyetem és az Óbudai Egyetem csapataitól. A verseny során összesen 16 tésztaszerkezetet törtek a színpadon.

A RECCS világbajnoksággal kapcsolatos minden információ, az eredmény, a nevezés és az építés részletes szabályai a www.reccs.hu honlapon olvashatóak.

Magyar Fiatal Tudósok Társasága


A világ legnagyobb tehetségkutató versenyén Novák Blanka a legjobbak között

Novák Blanka vett részt Phoenixből (Arizona, USA), a 2019. május 13-17. között megrendezett Nemzetközi Tudományos és Innovációs Versenyen (Intel ISEF). Az idén már több mint 1800, 20 év alatti fiatalt hívtak meg a rendezvényre, 75 országból.

Novák Blanka a 2017-2018. évi, 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen I. díjasa volt, így a Magyar Innovációs Szövetség biztosította részvételét a tudományos (projekt) versenyek olimpiáján, az Intel ISEF-en.

Novák Blanka, az Egri Dobó István Gimnázium korábbi diákja, aki jelenleg az Eszterházy Károly Egyetemen I. éves hallgatója, "Lycium barbarum (magyarul farkasbogyó) fiziológiai hatásainak vizsgálata" c. munkájával pályázott, amelyért kiemelkedő negyedik díjat kapott, így 500 dolláros pénzjutalomban is részesült.


A Lycium barbarumban található bioaktív komponensek identifikációja, az innovatív, saját metódus alapján készített szaponifikált oldat antibakteriális hatású vegyületeinek műszeres mérése és azonosítása történt meg. A szaponifikált oldatban található komplex vegyületcsoportok együttes hatása szignifikáns gátlást fejt ki a rezisztens, szuperbaktérium Pseudomonas aeruginosa törzs ellen. Ezen oldat hatásairól jelenleg nem áll rendelkezésre szakirodalmi adat, a benne található mikrobiális effektivitást kialakító komponensek analitikai kvantitatív feltérképezése újdonságnak számít. Az eddigi szakirodalomban fellelhető, különböző extrahálási technikával készült oldatok nem gátolják a Pseudomonas szaporodását. A versenyző kutatásának jelentőségét az utóbbi években észlelt nagy mértékű rezisztencia és az "antibiotikumok utáni korszak" eljövetele adja. A kutatás témája saját ihletésű, a kísérleteket, méréseket, elemzéseket önállóan végezte el a pályázó.

Az Intel ISEF rendezvény kétlépcsős. A versenyzőktől a zsűri angol nyelvű nevezési anyagokat kér a tudományos projektről. Ezt követően a kiállítással egybekötött döntőn több mint ezer tudós, mérnök és matematikus személyes interjúk során győződik meg a versenyzők felkészültségéről, és alakítja ki a végleges sorrendet.

A magyar delegációt Dr. Jakab László, a hazai verseny zsűrielnöke, a BME VIK dékánja vezette.

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala


Kihirdették az új uniós szerzői jogi irányelvjavaslatot

Május 17-én kihirdetésre került a digitális egységes piac szerzői jogáról szóló irányelv az Európai Unió Hivatalos Lapjában. Az irányelv célja, hogy az uniós szerzői jogot a digitális egységes piaci integráció megvalósításához igazítsa, valamint az online és digitális felhasználások által keltett problémákra megoldást találjon. Ezen belül új, kötelezően bevezetendő kivételekkel könnyíti a szöveg- és adatbányászatot, a határon átnyúló, digitális oktatási tevékenységeket, valamint a kulturális örökségvédelmi intézmények (könyvtárak, múzeumok, archívumok) megőrzési célú tevékenységét. Mindemellett az irányelv a kereskedelemben már nem kapható művek egyszerűbb felhasználását is segíti egy engedélyezési mechanizmus bevezetésével, amivel több ezer, piaci forgalomban már nem beszerezhető szerzői mű válhat könnyen hozzáférhetővé a nagyközönség számára.

A szerzői jogi irányelv mellett a műsorszolgáltató szervezetek egyes online közvetítéseire, valamint televíziós és rádiós műsorok továbbközvetítésére alkalmazandó szerzői jogok és szerzői joggal szomszédos jogok gyakorlására vonatkozó szabályok megállapításáról szóló irányelv is kihirdetésre került. Így formálisan is lezárult az uniós szerzői jogi reform.
A két irányelv átültetéséről a tagállamoknak 2021. június 7-ig kell gondoskodniuk.

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS (EU) 2019/790 IRÁNYELVE a digitális egységes piacon a szerzői és szomszédos jogokról, valamint a 96/9/EK és a 2001/29/EK irányelv módosításáról a következő linken található.

VÁRHATÓ ESEMÉNYEK

28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjátadása és a kiemelkedő pályamunkák bemutatója

A Magyar Innovációs Szövetség által - a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal NKFI Alapból nyújtott főtámogatásával, az Emberi Erőforrások Minisztériumával és az M5 Csatornával közösen - meghirdetett 28. Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjátadási ünnepségének időpontja: 2019. május 29., 11 óra
A díjátadás helyszíne: Ericsson Magyarország székháza (1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 11., földszint)

Program:

10:00
|
Kapunyitás
11:00
|
Megnyitó
Dr. Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke, a verseny szervezőbizottságának elnöke
Novák Blanka bemutatása
11:05
|
ERICSSON köszöntő
Jakab Roland, az Ericsson Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, házigazda
11:10
|
Szakmai köszöntő
Dr. Bódis József, az EMMI oktatási államtitkára, a verseny fővédnöke
11:20
|
Szakmai köszöntő
Dr. Birkner Zoltán, Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke
11:30
|
A bírálóbizottság munkájának értékelése
Dr. Jakab László, BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja, a bírálóbizottság elnöke
11:40
|
Tehetségútlevelek
Prof. Dr. Szendrő Péter, Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke
11:45
|
Eredményhirdetés, Díjátadás
12:20
|
Zárszó és Értékelés
Dr. Szabó Gábor, a MISZ elnöke
12:25
|
Állófogadás és a kiállítás megtekintése

A rendezvény levezetésében közreműködik: Pomezanski György

A díjazott és kiemel dicséretes pályamunkákból rendezett kiállítás a díjátadás helyszínén, az Ericsson Magyarország székházában május 29-én és május 30-án, 10 és 16 óra között tekinthető meg.

Az innováció szerepe a közúti járművek automatizálásában

2019. június 27-én (10 és 18 óra között), az Óbudai Egyetemen "Az innováció szerepe a közúti járművek automatizálásában" címmel egynapos konferenciát szervez egy három intézmény alkotta konzorcium, melynek tagjai: Gépipari Tudományos Egyesület, Magyar Innovációs Szövetség és az Óbudai Egyetem.
A konferencia fővédnöke Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter.

Tervezett program
Négy szekcióban összesen 16 előadás hangzik el:
1. szekció: célirányos fejlesztések, vizsgálatok, szimuláció, informatika;
2. szekció: ENSZ-EGB előírások, meghatározottságok a járműautomatizálás és annak jóváhagyása területén;
3. szekció: oktatás, szakemberképzés hosszútávra;
4. szekció: különböző szakterületek, tudományok kapcsolódása.
A szekciók tervezett programja idekattintva olvasható.

Lehetőséget biztosítunk a konferenciaterem előterében kiállításra. A konferencia részvételi díja nettó 20 ezer forint/fő (ebéddel együtt). Aki 2019. május 25-ig regisztrál a megadott e-mailen és így nyilvántartásba kerül, az 20 % kedvezményt kap a részvételi és kiállítási díjból, ha a befizetése június 15-ig megérkezik a jelentkezés után megküldött bankszámlán. Szponzori támogatás esetén, ami minimum 30 ezer forint, feltüntetjük a Meghívón a szervezetet a konferencia szponzorai között és egy kollegájuk ingyen kap belépőjegyet.

Várjuk érdeklődését, jelezze előre részvételi szándékát az alábbi e-mailre küldött adatok közlésével:
penzugy@gteportal.eu
név, munkahely, e-mail cím, telefonszám
"tervezem a részvételemet a konferencián"
"érdekel a kiállítás lehetősége"
"érdekel a szponzorálás"

A végleges programot, minden szükséges információval, 2019. június elején terítjük.
A konferenciával kapcsolatos további kérdését a jelzett e-mail címre küldje, válaszolunk rá.

EU-s high-tech fejlesztési pályázatok konferencia

EU-s high-tech fejlesztési pályázatok c. konferenciát rendez a Pályázati Tanácsadók Országos Szövetsége (PÁTOSZ) 2019. május 29-én, 10-14 óráig, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (1016 Bp. Krisztina krt.99. Baross Terem) épületében.

A rendezvény programja idekattintva olvasható. Többek között felszólal Kiss Tamás, a Nemzeti Kutatási és Fejlesztési és Innovációs Hivatal képviseletében, aki arról fog beszélni, milyen KFI pályázatok lesznek 2019-ben.

A részvételi díj 15000 Ft. A Magyar Innovációs Szövetség tagjainak 11000 Ft (Ehhez a jelentkező írja be, hogy a MISZ tagja).

Regisztráció, jelentkezés: https://forms.gle/LV37j1HcDe8385aQA
További információk: info@patosz.hu, tel: 06/30-940-3240, www.patosz.hu

Új irányok a gazdaság-, és támogatáspolitikában

2019. június 4-én (10:00 - 13:05) rendezik meg Budapesten, a Novotel Budapest Centrum, Zsolnay Termében (1088 Budapest, Rákóczi út 43-45.) az "Új irányok a gazdaság-, és támogatáspolitikában" nevű rendezvényt.

A Joint Venture Szövetség (JVSZ) és tagszervezetünk, Glósz és Társa szervezésében tartandó rendezvényen először kaphatnak tájékoztatást a résztvevők, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Pénzügyminisztérium, a HIPA és az EXIMBANK részéről közösen az új gazdasági irányokról, a hazai, valamint európai uniós támogatási rendszer 2021-2027-es ciklusának új lehetőségeiről, az intelligens beruházások jelentéséről, valamint a 2020. év végéig még elérhető forrásokról.
A MISZ Felsőoktatási Tagozat közbenjárásával a MISZ tagjai kedvezményesen vehetnek részt a rendezvényen, ha a regisztrációkor a Glósz és Társa Partner jelölik meg.

Program idekattintva olvasható.

A regisztráció e-mailben is lehetséges az event@jointventure.hu címen, a résztvevő nevével, pozíciójával és a képviselt vállalat nevének megadásával vagy a linkre kattintva: ONLINE REGISZTRÁCIÓ.

A részvételi díj JVSZ tagok és a Glósz és Társa Kft. partnerei számára kedvezményesen:14.000,- Ft+Áfa/fő. Nem tagok és partnerek számára: 18.000,- Ft + Áfa/fő, amely a vendéglátás költségeit is tartalmazza. Jelentkezési határidő: 2019. május 31.

További információért az alábbi elérhetőségeken kereshetik Glósz Tibort:
mobil: +36-30-573-57-85, e-mail: glosz.tibor@glosz.hu

KKV innovációs támogatások tájékoztató nap

Tagszervezetünk, a Bay Zoltán Kutatóintézet és a projektben részt vevő neves európai kutatóközpontok meghirdetnek egy nyílt napot - a "KKV innovációs támogatások tájékoztató nap" - melyeken a jelenleg pályázható micro-grantokról lesz szó. Az eseményt 2019. június 6-án (9:45-12:45) tartják a Bay Zoltán Nonprofit Kft.(1116 Budapest, Kondorfa u. 1.) székhelyén. Miskolcon és Szegeden lehetőség van videó konferencia kapcsolaton keresztül részt venni.

A legfeljebb 50000 euró összegű támogatásra kkv-k pályázhatnak, és a támogatást a tiszta gyártási technológiák fejlesztésére fordíthatják, kutatóintézetekkel együttműködésben. A résztvevő technológiai központ az érdeklődő pályázónak már a technológiai igény kiválasztásától segítséget nyújt a néhány oldalas kérdőív kitöltéséből álló egyszerűsített pályázati folyamat során.

A pályázati felhívás itt érhető el: https://www.ket4sme.eu/micro-grants
A folyamatosan benyújtható pályázatok legközelebbi értékelési határideje 2019. július 31.

Program: http://www.bayzoltan.hu/hu/2019/06/06/kkv-innovacios-tamogatasok-tajekoztato-nap/

A részvétel ingyenes, de a terem kapacitása miatt regisztrációhoz kötött:
annamaria.csanyi@bayzoltan.hu

BME Innovációs Nap

"BME Innovációs Nap" címmel konferenciát szervez tagszervezetünk, a BME. Délelőtt a felsőoktatás és az ipar együttműködésének példáit és sikeres konstrukcióit (BME, FIEK), délután pedig a Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Programunkat (BME, FIKP) mutatják be a résztvevőknek.

Időpont: 2019. június 13., 10:00-16:00
Helyszín: BME Q épület (Budapest, Magyar tudósok krt. 2.)

Az eseményen a Műegyetemi előadókon és konzorciumi nagyvállalati partnereken kívül, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal képviselője is tart előadást, valamint sor kerül a BME Pro Progressio Alapítvány innovációs díjainak átadására is.
További részletek: https://regisztracio.bme.hu

Pályázati felhívás

Partner Találkozó az InnoEnergy szervezésében

Nemzetközi innovációs projektek finanszírozását előkészítő meghívásos Partner Találkozót szervez az InnoEnergy Budapesten 2019. június 25-én, 9-13 között.

A projekt koncepciók jelentkezését 2019. június 3., 12.00-ig várják hazánkból és Észtországtól Görögországig. A jelentkezések alapján a legjobb projekt koncepciók kapnak meghívást, bemutatkozhatnak a Partner Találkozón és tárgyalásokat kezdeményezhetnek nagyvállalati partnereinkkel, hogy InnoEnergy finanszírozással és üzleti támogatással vigyék nemzetközi piacra innovációjukat.

Azon projekt gazdák, együttműködő vállalati partnerek jelentkezését várják, akik a nemzetközi piacra lépés elősegítéséhez hasznosnak ítélik egy nemzetközi befektető projekt finanszírozását.
A pályázóknak október 2-ig van idejük projektjeik részletes kidolgozására.

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Graham Hancock: Istenek mágusai - Egy elveszett civilizáció nyomában - Alexandra Kiadó, 2018.
Dr. Osman Péter ismertetése

"Egészen egyedi és kifinomult civilizációk léteztek Kr. e. 9700 előtt, amiket porba döntöttek azok az események, amik az utolsó jégkorszak végét is jelentették.", másként mondva "a civilizáció sokkal ősibb és sokkal titokzatosabb lehet, mint gondoltuk"; és "kénytelenek vagyunk számolni a lehetőséggel, hogy minden, amit csak a civilizáció eredetéről tanultunk, hamis lehet." Ez Hancock alaptétele, erről szólnak, ennek bizonyítékait vizsgálják a könyvei.

Régi, bölcs mondás, hogy a tudományok akkor engednek utat az új téziseknek, ha az addigiakban érdekeltek kihaltak. Érdemes belegondolni, miként fogadta volna a tudomány és a közélet akárcsak a 19. század derekán a relativitáselmélet vagy épp a kvantumfizika alapgondolatait. Hancockról a művei tanúsítják, hogy évtizedek óta küzd a nagyon is eretnek elméletei elfogadtatásért az elfogadott tudomány és annak művelői ellenében. Hogy a könyvei vajon igazán ennek eszközei-e, vagy egy jól jövedelmező tevékenységé, vajon a kiszorított tudós írja-e azokat az igazáért küzdve, vagy az ügyes mesterember a népszerűségért és a jövedelemért, sem tisztünk, sem képességünk megítélni. Annyi bizonyos, hogy a jó tudomány ugyanakkor az eretnek válaszokat is kutatja, s ilyenekkel ő bőven szolgál. Sok válasszal tartozik még a tudomány az ő terepén is - akárcsak a megalit építkezéseket nézzük, vagy más, Hancock által is felhozott rejtélyeket -, az új eredmények pedig megdönthetik vagy felülírhatják az addigiakat. Mondandója alátámasztására ő maga is sokszor hivatkozik új tudományos eredményekre, és a keményvonalas (az ő szava) régészek szerinte őt igazoló új megállapításaira. Annyi viszont nyugodt lélekkel állítható, hogy a nagyon is izgalmas, ám ki tudja igaz lehet-e elmélet mellett az olvasó számára itt a szellemi haszon a részletekben van, a sűrűn sorakozó kultúrtörténeti részletekben. Ezen túlmenően pedig remek intellektuális kalandtúra követni Hancock fejtegetéseit, következtetéseit, és próbálni megítélni, mi lehet belőlük helytálló vagy ahhoz közeli, s mi más magyarázat ütheti ki az övét.

Mondandóját így összegzi az Alexandra ajánlója: "12 800 évvel ezelőtt, az utolsó jégkorszak végén egy hatalmas üstökös több darabra törött. Ezen darabok közül néhány eltalálta a Földet, olyan mértékű globális kataklizmát okozva, amilyen nem fordult elő a dinoszauruszok kihalása óta. A becsapódás hatására hatalmas mennyiségű hő keletkezett, ami azonnal megolvasztott több millió köbkilométer jeget, és hatalmas árvizet indított, amire a világon mindenfelé mítoszokban emlékeznek. A becsapódások második hulláma, ami nem kevésbé volt pusztító erejű, és további katasztrofális árvizekhez vezetett, 11 600 évvel ezelőtt következett be; ez pontosan az a dátum, amelyet Platón Atlantisz elpusztulásának és elsüllyedésének idejeként jelöl meg. A könyvben felvonultatott bizonyítékok is azt mutatják, hogy egy fejlett civilizáció virágzott a jégkorszak alatt, amelyet ezek a világméretű kataklizmák teljesen eltöröltek."

Az Alexandra idézet csak Platónt említi. Hancock itt széles körben merít a legkülönbözőbb népek hitvilágából és mondáiból, amelyekben így-úgy szintén megjelenik a kataklizma, amelynek ő a hajdani magas kultúra vesztét tulajdonítja. Párhuzamba állítja azokat részletesen bemutatott régészeti leletek és geológiai képződmények alapos vizsgálatával és értelmezéseivel - kontinensről kontinensre, kultúráról kultúrára haladva -, és mindezek közben a szövegében bőven és tüzesen vitázik az elfogadott tudomány téziseivel és képviselőivel is. Meg kell adni, többnyire eléggé meggyőző e 'nyomolvasása' és érvelése, ám ugyanakkor tudjuk, nincs meg sem a képzettségünk, sem a tárgyi tudásunk azok megítélésére.
Egyetlen példa, egy jávai ősi építményről és Hancock érveléséről: "Gunung Padang egy ember által megformált piramis, és az építésének kezdete jóval az utolsó jégkorszak előttre tehető. Mivel az építmény a legmélyebb rétegekben is masszív, és olyan kifinomult építési készségek bizonyítékául szolgál, amiket az egyiptomi piramisok építésénél, vagy Európa legnagyobb megalitikus lelőhelyeinél is használtak, kénytelen vagyok arra következtetni, hogy egy elveszett, és méghozzá igencsak fejlett civilizáció munkáját látjuk itt."

Adam Alter: Ellenállhatatlan - Hogyan okoz függőséget a technológia? - HVG Könyvek, 2018
Dr. Osman Péter ismertetése

Függő vagy? Dehogyis! Dehogynem!

Talán nem is az a jó kérdés, melyikünk függő, hanem hogy melyikünk miként az. Ebből a könyvből sokak rádöbbenhetnek arra, amit sehogy sem hittek volna, s még kevésbé akarnak elhinni: bizony, hogy függők. Ami talán még fontosabb: felhívja a figyelmünket, hogy a veszély immár nem a kertek alatt, hanem a kedvenc gépeinkből ólálkodik, és piszokul kiokosították, hogy a hatalmába kerítsen. Így lehet a kedvenc kütyünk engedelmes szolgánkból a gondolataink ura és parancsolója.

"Ez a hiánypótló könyv a viselkedési szenvedélybetegségek, a modern digitális világ sötét oldalának szakértő elemzése, valamint annak vizsgálata, hogyan szabhatunk gátat a folyamatnak, és vehetjük kézbe ismét az irányítást - saját magunk és gyermekeink jólléte érdekében. Adam Alter a New York-i Egyetem pszichológia- és marketingprofesszora. Tudományos kutatása fókuszában az ítéletalkotás, a döntéshozatal és a szociálpszichológia áll, de vizsgálja környezetünk időnként meglepő hatásait az emberi észlelésre és viselkedésre is." a HVG Kiadó ajánlójából)
A viselkedési függőség lényege: "Egy viselkedés akkor számít addiktívnak, ha az általa megszerezhető pillanatnyi jutalomérzést idővel felülmúlják a káros következmények. (...) A függőség mély kötődést jelent egy olyan élményhez, amely káros, és amely nélkül nagyon nehezen bírjuk ki." (Innentől idézetek a könyvből)

A bajok gyökere: "A mobil eszközökre való átállás azért veszélyes, mert egy olyan készülék, amely mindenhol velünk van, mindig jobb táptalaj a függőség kialakulásához."
A millió dolláros kérdés: "Vajon azok, akik a nyilvánosság előtt a világ legnagyobb technokratái, otthon miért a legfőbb technofóbok?" (Alter szépen kifejti: Kik, ha ők nem? - hiszen ők tudják a legjobban, mit művelnek a technológiáik a felhasználókkal. - OP)
A cselvetés: "Tristan Harris 'dizájnetikus' szerint nem az a probléma, hogy az emberekben nincs meg a kellő akaraterő, hanem az, hogy »ezrek állnak lesben a képernyő másik oldalán, akiknek mind az a dolguk, hogy megingassák az önuralmunkat«." és "A digitális kor környezete és körülményei sokkal jobban kedveznek a függőség kialakulásának, mint bármi, amit az ember eddigi történelme során megtapasztalt."
Ördög a dobozban: "Az okostelefonok nemcsak az időnket rabolják el, de már a puszta jelenlétük is kárt okoz. (...) Eltereli a figyelmünket, mivel az adott társas helyzeten túli világot juttatja eszünkbe, és a kutatók szerint az egyetlen megoldás, ha teljesen eltávolítjuk a közelünkből."
"Az internethasználat különbözik a szerfüggőségtől, mert gyakorlatilag lehetetlen úgy visszatérni a társadalomba, hogy ne kelljen használnunk az internetet."
Erről szól a könyv: "Ez a könyv a függőséget okozó viselkedésformák elterjedését követi nyomon, megvizsgálja, honnan erednek, kik alakítják ezeket, milyen pszichológiai trükkök teszik őket olyan ellenállhatatlanná, továbbá azt, hogy hogyan minimalizálhatjuk a veszélyes viselkedési függőséget, illetve hogyan állítható ugyanez a tudás hasznos célok szolgálatába. Ha az alkalmazások fejlesztői képesek rávenni az embereket, hogy több időt és pénzt fordítsanak egy okostelefonos játékra, akkor a megfelelő szakértők talán előrelátóbb nyugdíj-előtakarékosságra vagy bőkezűbb adakozásra is rábírhatják őket."
"Mi tehát a megoldás? Hogyan élhetünk együtt olyan addiktív élményekkel, amelyek ennyire központi szerepet játszanak az életünkben? Modern világunkban egyre kevesebb olyan munkakör van, ahol elkerülhetjük a számítógép vagy az okostelefon használatát. A függőséget okozó technológia már olyan mértékben része a hétköznapoknak, amennyire az addiktív szerek sohasem lesznek. Az önmegtartóztatás nem opció, de vannak más alternatívák. Az addiktív élményeket száműzhetjük életünk egyik sarkába, miközben tudatosan egészséges viselkedésformákat eredményező szokásokat keresünk. Ha pedig megértjük, hogyan is működik a viselkedési függőség, enyhíthetjük az általa okozott károkat, sőt akár valamilyen jó cél szolgálatába is állíthatjuk. Ugyanazok az okok, amelyek számítógépes játékok használatára késztetik a gyerekeket, talán az iskolai tanulást is elősegíthetik."

Martos Gábor: "Ilyet én is tudok" - Sokmilliós művek kalapács alatt - Typotex, 2018
Dr. Osman Péter ismertetése

A technológia kereskedelemnek, valamint a technológiák vagyoni értékű hozzájárulásként történő felhasználásának is alapproblémája, hogy az egyedi alkotásokra nem érvényesül olyan közgazdasági törvényszerűség, pl. az 'értéktörvény', amelynek alapján objektív módon kiszámítható lenne azok gazdasági értéke. Martos e műve ezért közelebb áll hozzánk, mint olvasása előtt a legtöbben gondolnák.
"Martos Gábor 2000 óta foglalkozik intenzíven a műkereskedelem elméleti kérdéseivel. Miután több száz cikket írt ezekkel kapcsolatban hazai és külföldi lapokban, a témából 2011-ben - Magyarországon elsőként - az ELTE Filozófiatudományi Doktori Iskolájában PhD-fokozatot szerzett." (Forrás Typotex)

Ez a kötete a Typotexnél megjelent Műkereskedelem - Egy cápa ára c. könyve (Hírlevél 2013/17.) ikerdarabja. Martos itt nagyon alapos, elmélyült elemzéseket kínál, kiváló szakmai felkészítésként annak, aki jobban akarja érteni, mi és miért történik e piacon, s mi alakítja az árakat. Sok idézettel mutatja, hogyan kezelik, értelmezik, magyarázzák a szakértők e témát. A hozzáértő pedig tanulságos párhuzamba állíthatja mindezt az immateriális vagyon értékének és árának kérdéskörével.
"Modern vagy kortárs, elsősorban absztrakt, nonfiguratív műveket bemutató képzőművészeti kiállításokon rendszeresen hallható a megjegyzés: Ilyet én is tudok... Amikor pedig egy ekként minősített alkotás dollár- vagy fontmilliókért cserél gazdát, joggal érkezik a kérdés: Ki az a #*@, aki ennyi pénzt ad ezért? Márpedig a világ legdrágábban elkelő műtárgyai között ma a legtöbb sztártétel az úgynevezett post-war vagy a kortárs művek közül kerül ki. A könyv ezekből a topleütésekből válogat, bemutatva a művek szerzőit, az alkotások történetét, illetve megpróbál szakmabeli elemzések segítségével magyarázatot találni a sokszor irracionálisnak tűnő árakra. (Idézetek a könyvből.)

Erről szól: "Ez a könyv arra vállalkozik, hogy bemutasson egy csokorra valót olyan modern, illetve kortárs, elsősorban absztrakt/nonfiguratív műalkotásokból, amelyek láttán jó eséllyel hallhatjuk azt bizonyos nézőiktől, hogy ilyet én is tudok, ám amelyek - fittyet hányva erre a hetyke állításra, illetve az eladásuk utáni, esetenkénti "ki az a...?" típusú értetlenkedő csodálkozásra, az elmúlt években nagyon magas, konkrétan 30 millió dollárt is meghaladó áron kerültek új tulajdonoshoz. Az összeállításban egyformán figyelembe veszem a nyilvános árveréseken, illetve a bármilyen formában nyilvánosságot kapott magánüzletekben létrejött adásvételeket; igyekszem röviden bemutatni a piacon legfontosabb/legsikeresebb 'sztárművek' alkotóit, valamint ezeknek a műveknek a történetét, illetve különböző szakértők - művészettörténészek, kritikusok, esztéták - véleményét idézve megpróbálom felvázolni, hogy az adott esetben a nagyközönség bizonyos tagjainak a szemében nemcsak semmitmondó, de egyúttal semmit sem érő műtárgyak a velük alaposabban foglalkozók számára miért is jelentenek legtöbbször mégis komoly, művészettörténeti szempontból is értékelendő szellemi produktumokat."

"Csakis és kizárólag tényeket, illetve bizonyos személyek által a tényekben szereplő alkotók munkásságához vagy éppen bizonyos konkrét műveikhez fűzött gondolatokat fogok felsorakoztatni ezeken az oldalakon - a 'tanulságok' levonását pedig kinek-kinek a maga véleményére, annak megváltoztathatatlanságára vagy akár elmozdulására bízom."
A piac nagyságáról: "A tavaly kiadott The Art Market 2017 című elemzés szerint - amely tehát értelemszerűen az előző év adatait tartalmazza - 2016-ban a világ műtárgypiacának összesített forgalma 56,6 Md dollár volt. (...) Az 56,6 Md dollár 81 %-át három ország, az Egyesült Államok (a teljes forgalom 40 %-a), az Egyesült Királyság (21%) és Kína (20%) 'termelte meg'; a koncentrációra jellemző, hogy a negyedik helyen Franciaország már csak hét, az ötödiken és a hatodikon Németország és Svájc már csak két-két %-kal szerepel, és a világ összes többi része osztozik a maradék nyolc %-on. Egy másik kimutatás szerint viszont ma mindössze a társadalom legvagyonosabb négy százaléka gyűjt egyáltalán műtárgyat, vagyis ezen a piacon ők költik el ezt a rengeteg pénzt." ("Gyűjt": ez az esetek nagy hányadában elsősorban vagyongyarapítást, befektetést jelent - OP)

SAJTÓSZEMLE

A sajtószemle tagvállalatunk a Tranzpress Kft. segítségével készült.


INNOVA, 2019. május, 7. oldal
Együttműködési megállapodást kötött a BME és a Karlsruher Institut Für Technologie

INNOVA, 2019. május, 7. oldal
Közeleg az NKIFH információs napja

INNOVA, 2019. május, 9. oldal
Elkezdődik a Budapesti Biotechnológiai Tudáspark kialakítása

INNOVA, 2019. május, 10. oldal
MTA-vizsgálat: Nagyon rendben van minden

INNOVA, 2019. május, 13. oldal
28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny

Agraragazat.hu, 2019. május 13., hétfő
Összefogás a Hód-Mezőgazda Zrt. és a Szent István Egyetem között

Brsboni.hu, 2019. május 13., hétfő
Ipar 4.0 és a feltaláló - Kit illetnek a jogok?

Tozsdeforum.hu, 2019. május 14., kedd
Tavaly 4,9 százalékkal nőtt a gazdaság

Magyarhirlap.hu 2019. május 14., kedd
Nemzetközi megítélés szerint is stabil és ütésálló a magyar gazdaság

Ma.hu, 2019. május 14., kedd
Palkovics: kiemelkedő fizikusokat várnak júliusban Szegedre
"...Csaknem 400 tudóst, kiemelkedő fizikusokat várnak júliusban Szegedre a 7. Attosecond Science and Technology elnevezésű konferenciára..."

Szeged.hu, 2019. május 14., kedd
Szegedre látogat a tavalyi Nobel-díjas fizikus

Infostart.hu, 2019. május 14., kedd
Palkovics László: kiemelkedő fizikusokat várnak júliusban Szegedre

Promenad.hu, 2019. május 14., kedd
Kiemelkedő fizikusokat várnak júliusban Szegedre

Origo.hu, 2019. május 14., kedd
Palkovics: Kiemelkedő fizikusokat várnak júliusban Szegedre

Index.hu, 2019. május 14., kedd
Palkovics még a nyári szünet előtt bedaráltatná az MTA-t a törvényhozással

Makronom.mandiner.hu, 2019. május 15. szerda
Nobel-díjas fizikussal kutatják az atomhulladék lebontását Szegeden

Magyarnemzet.hu, 2019. május 15. szerda
Szegedről jöhet a megoldás a sugárzásra

Elektro-net.hu, 2019. május 16., csütörtök
Kiválasztotta a zsűri az idei legtehetségesebb fiatalokat
"...Közel száz fiatal versenyző mutatta be kiemelkedő természet-tudományos, ill. műszaki projektjét az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny bírálóbizottsága előtt..."

Portfolio.hu, 2019. május 16., csütörtök
Harminc ügyvéd védi a Rubik-kockát - Nagy bajba kerülhetnek, akik nem áldoznak szabadalomra
"...A talán két leghíresebb magyar újítás, a Rubik-kocka és a GÖMBÖC jogvédelmét ellátó SBGK Ügyvédek és Szabadalmi Ügyvivők elnökét, Dr. Szamosi Katalint kérdeztük, hogy mi állhat a gyenge eredmények mögött..."

Index.hu, 2019. május 16., csütörtök
Orbán nem hívta meg Trumpot
"...A kormány nem tartja helyesnek, hogy az MTA kutatóhálózata az Akadémia alatt van, ismételte meg Gulyás, azaz a tárgyalásokon Palkovics továbbra is élvezi a kormány bizalmát és támogatását..."

Weborvos.hu, 2019. május 16., csütörtök
Világújdonság: három dimenzióban vizsgálhatók a patológiai minták
"...Több fókuszsíkú, teljes tárgylemezes digitális mikroszkópot és a hozzá szükséges szoftvert fejlesztett a budapesti székhelyű 3DHISTECH Kft. a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával..."

Napi.hu, 2019. május 16., csütörtök
Parragh: fel kell készülni a világgazdaság lassulására

Erdely.ma, 2019. május 16., csütörtök
A jövő sikeres vállalkozásai - innovációt támogató források (Nagyvárad)

Magyarhirlap.hu, 2019. május 17., péntek
Innovációra, kutatásra, technológiai váltásra jut támogatás cégeknek

Magyarnemzet.hu, 2019. május 17., péntek
Az Európai Innovációs Tanács új pályázatai támogatják az innovációt
"...Szigeti Ádám az Európai Bizottság Magyarországi képviselete és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) közös tájékoztató rendezvényén kiemelte: az EIC a leginnovatívabb európai vállalkozásokat, startupokat segíti majd..."

Origo.hu, 2019. május 17., péntek
Az Európai Innovációs Tanács új pályázatai támogatják az innovációt

Partnerradar.hu, 2019. május 17., péntek
3DHISTECH Kft.: Világújdonság: három dimenzióban vizsgálhatók a patológiai minták

Iparicegek.hu, 2019. május 17., péntek
Rekord bővülés, rekord részvétel
"...Idén négy pavilonban 20 ország 550 kiállítója vett részt a MACH TECH - Ipar Napjai 2019 nemzetközi ipari szakkiállítás-együttesen a Hungexpón május 14-17. között. Az eseményre több mint 18 ezren voltak kíváncsiak..."

Vg.hu, 2019. május 20., hétfő
AUTOMOTIVE HUNGARY 7. Nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítás

Gyartastrend.hu, 2019. május 20., hétfő
Rekordszámú látogató volt kíváncsi az idei Ipar Napjai szakkiállításra

Techmonitor.hu, 2019. május 20., hétfő
1100 tonnányi gép a MACH TECH - Ipar Napjai 2019 kiállításokon

Mernokkocsma.hu, 2019. május 20., hétfő
1100 tonnányi gép a MACH TECH - Ipar Napjai 2019 kiállításokon

Promenad.hu, 2019 május 21., kedd
Globális versenybe kapcsolja be Európát a zalaegerszegi járműipari tesztpálya

Innoteka.hu, 2019. május 21., kedd
Novák Blanka a legjobbak között az Intel ISEF-en
"...Novák Blanka a 2017-2018. évi, 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen I. díjasa volt, így a Magyar Innovációs Szövetség biztosította részvételét a tudományos (projekt) versenyek olimpiáján, az Intel ISEF-en..."

Zetapress.hu, 2019. május 21., kedd
Novák Blanka sikere Amerikában

Infovilag.hu, 2019. május 21., kedd
Novák Blanka a legjobbak között fiatal tudósok világolimpiáján

Zetapress.hu, 2019. május 20., hétfő
Lezárult a 27. pályázat

M.portfolio.hu, 2019. május 20., hétfő
Ez már a Huawei halálos ítélete, vagy pont ellenkezőleg?
"...Azt szinte biztosra lehet venni, hogy a kínai kormány nem fogja hagyni a Huawei bedőlését, különösen hogy célul tűzte ki, hogy a világ élére áll a technológiai innovációban..."

Figyelo.hu, 2019. május 22., szerda
Jelentős anyagi támogatást kap az innovációra a hazai ipar
"...Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által gondozott Ipar 4.0 támogatási program 2019-ben is 1,5 milliárd forint forrással járul hozzá az innovatív újraiparosításhoz, elsősorban az innovációs tevékenységeket és azok eredményeinek ipari alkalmazását helyezve előtérbe - közölte Szigeti Ádám, a tárca innovációért felelős helyettes államtitkára szerdán az MTI-vel..."

M.portfolio.hu, 2019. május 22., szerda
Előzzük a világot: egyedülálló tesztpálya épül fel Magyarországon

Medicalonline.hu, 2019 május 22., szerda
Novák Blanka a legjobbak között

Elektro-net.hu, 2019. május 23., csütörtök
A 27. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat befejezéséről

M.portfolio.hu, 2019. május 23., csütörtök
Biotechnológiai épületszárnnyal bővül az ELTE
"...a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal közel 2,5 milliárd forinttal támogatja a 2017-ben indult, egyedülálló biotechnológiai projektet..."

M.portfolio.hu, 2019. május 23., csütörtök
Több pénzt nyerhetnek a magyar startupok - Júniustól jön a változás a Hiventuresnél

Webradio.hu, 2019. május 23., csütörtök
Kémiai Nobel-díjas tudóssal találkozott Palkovics László Budapesten
"...Nem nagyon van különbség egy izraeli és egy magyar fiatal mérnök, tudós között...Talán az egyetlen különbség, hogy míg Magyarországon félünk a kudarctól..."

Propeller.hu, 2019. május 23., csütörtök
Kémiai Nobel-díjas tudóssal találkozott Palkovics László Budapesten

Innoportal.hu, 2019. május 23., csütörtök
Befejeződött a 27. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat

M.portfolio.hu, 2019. május 23., csütörtök
Dobogós lett egy magyar startup a nagy nemzetközi energetikai versenyen

M.portfolio.hu, 2019. május 23., csütörtök
167 milliárd forintot kapnak idén a kkv-k a kormánytól

Tozsdeforum.hu, 2019. május 23., csütörtök
Családi zsebpénzkezelő alkalmazás született

zalamedia.hu, 2019. május 24.,
Milyen lesz a jövő autója?
"...a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke azt mondta: idén ez idáig 90 milliárd forintnyi kutatásfejlesztési és innovációs alapot hirdettek meg egyéni kutatók, kutatócsoportok, kutatóintézetek és vállalkozások számára. Ez az alap alkalmas arra, hogy olyan egyetemi és ipari együttműködések jöjjenek létre, amelyek végeredménye lehet a zalaegerszegi minta...˝

bama.hu, 2019. május 26.

Digitális katonaprogramot vezet be a Honvédség

sonline.hu, 2019. május 26.
Digitális katonaprogramot vezet be a Honvédség

delmagyar.hu, 2019. május 27.
Ismét Innovációs Hét
Az SZTE hagyománya az Innovációs Hét

portfolio.hu, 2019. május 27
Világszínvonalú kutatói környezet alakult EU-pénzből a debreceni atommagkutatóban

makronom.mandiner.hu, 2019. május 27.
Állami beruházásból biotechnológiai épületszárnnyal bővül az ELTE

magyarnemzet.hu, 2019. május 27
Felkészülünk az új, hibrid hadviselésre is
Szerkesztő: Dr. Antos László, Munkatárs: Fodor Vivien
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.