XXIX. évf. | 2019. május 14. | 10. szám

Hírek
Magyar Innovációs Szövetség
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Köszöntjük új tagjainkat!

Várható események
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

MISZ-állásfoglalás a piacvezérelt K+F és innovációs tevékenységet ösztönző konstrukcióról

A vállalkozások piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységét ösztönző pályázati konstrukció a tervek szerint 2019. május második felében indul, 45 milliárd Ft keretösszeggel.

A felhívás tervezetét a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal társadalmi egyeztetésre bocsátotta április 30-án. A Magyar Innovációs Szövetség elnöksége által kialakított és megindokolt javaslatokat a május 7-i határidőre megküldtük az NKFIH-nak.

Szakvéleményünk teljes szöveg idekattintva olvasható.

28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny zsűriülése

Az Ifjúsági Verseny zsűrije - Dr. Jakab László, a BME dékánjának elnökletével - 2019. május 2-án hozta meg végleges döntését a közel 2,5 millió forintos ösztöndíjakat illetően a BME-én. A zsűri összesen három első, három második, négy harmadik és két különdíjat osztott ki, illetve 10 pályázat kiemelt dicséretben, 43 pedig dicséretben részesült.

A díjazott, ill. kiemelt dicséretben részesített, leglátványosabb pályamunkákat 2019. május 29-én és 30-án, kétnapos kiállításon mutatjuk be az Ericsson K+F Központjában (a meghívó a Várható események c. rovatban olvasható), illetve szeptemberben is megtekinthetők lesznek a Kutatók Éjszakáján.

A díjkiosztón rész vesz Dr. Bódis József, oktatásért felelős államtitkár, a verseny fővédnöke is.

MISZ Startup Tagozat

A Magyar Innovációs Szövetség Startup Tagozata 2019. május 8-án tartotta ülését, amelyen a tagok beszámoltak aktivitásukról az előző ülés óta eltelt időszakot tekintve. Áttekintésre került a felsőoktatási munkacsoport tevékenységei is (tájékoztató anyagok készítése újítás és szabadalom-védelem területén), és meghatározásra kerültek a következő lépések.
Az ülésre meghívott Kölkedi Krisztián (NKFIH részéről) tájékoztatta résztvevőket a Hivatal Startup Bizottságának munkájáról.

Tamás Sebestyén, az ökoszisztéma munkacsoport és egyben a Rocket Shepherd vezetője megosztotta most induló, jelenleg 789 céget felölelő, méretével a legnagyobb általános magyar startup adatbázis első tanulságait: a legtöbb (61) startup az egészségügyben, illetve a Mesterséges Intelligencia (MI) terén működik ma Magyarországon. Közel 100 startup alakul ma Magyarországon évente és átlagban minden befektetőre 10 startup jut.

A Startup Tagozat következő ülése 2019. szeptember 25-én, szerdán 10 órától kerül megrendezésre. Helyszín: SBGK Irodaház (1062 Budapest, Andrássy út 113.). Az ülésre várják a Startup Tagozat tagjait és minden érdeklődőt.

SZJA 1+1%


Rendelkezhet adója 1+1%-áról.
Az adó (első) 1%-a valamely civil szervezet támogatására fordítható. A közhasznú szervezetként működő Magyar Innovációs Alapítvány immár több mint 25 éve ösztöndíjakkal folyamatosan támogatja a fiatal tehetségek oktatási és kutatási tevékenységét. Támogatja a 20 év alatti fiatalok részére, évente kiírt Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt is. Ösztönzi az új kutatási eredmények elterjesztését, megvalósításuk felgyorsítását azáltal is, hogy alapítása óta az adott év legnagyobb jelentőségű innovációját INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ-ban részesíti.

Kérjük mindazokat, akik céljainkkal egyetértenek, hogy a befizetett adójuk 1%-át fordítsák a Magyar Innovációs Alapítvány támogatására. Adószám: 18047929-1-41.

Amennyiben fontosnak tartja a hazai tehetségek támogatását, kérjük, ajánlja fel adója (második) 1%-át a Nemzeti Tehetség Program javára, ennek a kiemelt kormányzati célkitűzésnek a támogatására. A cél, hogy a források minél nagyobb része jusson közvetlenül a tehetségek felismerésére, gondozására, támogatására.
A Nemzeti Tehetség Program technikai száma: 1823

MISZ elnökségi ülés

A Magyar Innovációs Szövetség elnöksége alakuló ülést tart 2019. május 22-én. Napirenden a következő pontok szerepelnek:
  1. Elnökségi tagok rövid bemutatkozása
  2. Beszámoló a legutóbbi elnökségi ülés óta végzett munkáról
  3. Innovációs Marketing és KKV Tagozat
  4. Választmányi ülés programja
  5. 2019. évi elnökségi ülések programja
  6. Egyebek

Tisztújító közgyűlés jegyzőkönyve

A Magyar Innovációs Szövetség 2019. március 7-én megtartott, XXX. tisztújító közgyűlésének - a hangrögzítés alapján készült - jegyzőkönyve olvasható portálunkon a MISZ/Közgyűlések c. almenüben.

EURADA Hírlevél

Az EURADA Network (European Association of Development Agencies) a napokban indította el havonta megjelenő Hírlevelének új szekcióját, ahol a EURADA tagjairól szóló híreket és információkat jelenítik meg. A Hírlevélben továbbá nemzetközi hírekről és eseményekről olvashatunk az innovációs és regionális fejlesztési témákban, valamint program lehetőségekre is felhívják a figyelmet.
A Hírlevélre feliratkozni az alábbi linken lehetséges: https://www.flexmail.eu/f-0ce770a386b46c0a

Az Európai Fejlesztési Ügynökségek Európai Szövetségét 1992-ben alapították meg az Európai Unióban és azon kívül még 22 országban, és 73 tagból álló hálózatot alkotnak.

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala


Szellemi tulajdon világnapja

A Szellemi tulajdon világnapja magyarországi központi rendezvényének a Duna Aréna adott otthont 2019. április 26-án. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium képviseletében Cseresnyés Péter parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes mondott ünnepi köszöntőt. Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke hangsúlyozta, hogy a szellemi tulajdon védelmének biztosítása az innovációs folyamatok elválaszthatatlan részét jelenti.

A világnap alkalmából adták át az SZTNH Millenniumi Díjait a magyar művészeti és technológiai kultúra örökségének ápolásában, közvetítésében és védelmében jeleskedő intézmények, vállalatok számára. Millenniumi Díjat kapott:
  • a MOME EcoLab,
  • az Innomed Medical Zrt. (tagvállalatunk) és
  • a Microsec Zrt.

A külgazdasági és külügyminiszter a WIPO főigazgatójánál

2019. április 29-én Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter látogatást tett Genfben, ahol - Sztáray Péter államtitkár és Dancs Ferenc helyettes államtitkár kíséretében - találkozott a Szellemi Tulajdon Világszervezete (World Intellectual Property Organization, WIPO) főigazgatójával, Francis Gurryvel. A találkozó fő apropója az volt, hogy a WIPO épületében a szellemi tulajdon világnapja alkalmából bemutatták a Teqball nevű magyar találmányt. A megbeszélésen többek között szóba került az innováció fontossága a magyar gazdaságban, a Visegrádi Szabadalmi Intézet kiemelt szerepe a nemzetközi szabadalmaztatás terén.

Tények és adatok

Tények és adatok címen megjelent a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala éves tájékoztatója, amely áttekintést nyújt a szellemitulajdon-védelem terén 2018-ban elért eredményekről.
A jelentés a http://www.sztnh.gov.hu/sites/default/files/sztnh_2018.pdf címről tölthető le.

Köszöntjük új tagjainkat!

Tagsorszám: | 766
Név: | Webshippy Magyarország Kft.
Cím: | 1044 Budapest, Ezred utca 2. B2 ép. 13.
Vezető: | Perényi András, Igazgatósági tag
Honlap: | www.wbshippy.com

Tevékenység:
A Webshippy kiszervezett logisztikai szolgáltatásokat nyújt a webáruházak és online értékesítést végző nagyvállalatok számára.

Tagsorszám: | 767
Név: | Teqball Kft.
Cím: | 1101, Budapest, Expo tér 5-7.
Vezető: | Huszár Viktor, Borsányi Gábor
Honlap: | www.teqball.com

Tevékenység:
A Teqball már 2014 óta jelen van a sportvilág piacán. A teljes egészében magyar fejlesztésű és gyártású Teqball mint sport és a Teqball asztal mint sporteszköz, már több rangos nemzetközi díjat és elismerést tudhat maga mögött. A Teqball ONE modellel elnyerték a RedDot nemzetközi dizájn díjat, valamint az ISPO díjat Egészség és Rekreáció kategóriában. Az eszköz mobil változatával, melyet a Teqball SMART-nak hívnak, már az év elején elnyertek egy fontos nemzetközi dizájn díjat, az IF Design Award-ot. A sporteszköz nem csak hazánkban, de nemzetközi szinten is egyre elterjedtebb. A 2017-es Budapesten rendezett világbajnokságon 20 ország vett részt, a 2018-as franciaországi VB-n már 42 ország képviseltette magát. Közösség média felületen havonta 10 milliónál is több embert érnek el. A sporteszközt nem csak a profi sportolók használhatják, multifunkciós mivoltának köszönhetően a mozgást kedvelő amatőrök is örömüket lelhetik benne. Termékeik megtalálhatóak a legismertebb labdarúgó csapatoknál, valamint a futball világ legnagyobb sztárjainál. A cég 2019-ben elnyerte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának 2018-as Innovációs Díját.

Tagsorszám: | 768
Név: | MAVIR Zrt.
Cím: | 1031, Budapest, Anikó utca 4
Vezető: | Csomai Kamilla
Honlap: | www.mavir.hu

Tevékenység: villamosenergia-szállítás

VÁRHATÓ ESEMÉNYEK

28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjátadása és a kiemelkedő pályamunkák bemutatója

A Magyar Innovációs Szövetség által - a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal NKFI Alapból nyújtott főtámogatásával, az Emberi Erőforrások Minisztériumával és az M5 Csatornával közösen - meghirdetett 28. Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjátadási ünnepségének időpontja: 2019. május 29., 11 óra
A díjátadás helyszíne: Ericsson Magyarország székháza (1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 11., földszint)

Program:

10:00
|
Kapunyitás
11:00
|
Megnyitó
Dr. Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke, a verseny szervezőbizottságának elnöke
11:05
|
ERICSSON köszöntő
Jakab Roland, az Ericsson Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, házigazda
11:10
|
Szakmai köszöntő
Dr. Bódis József, az EMMI oktatási államtitkára, a verseny fővédnöke
11:20
|
Szakmai köszöntő
Dr. Birkner Zoltán, Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke
11:30
|
A bírálóbizottság munkájának értékelése
Dr. Jakab László, BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja, a bírálóbizottság elnöke
11:40
|
Tehetségútlevelek
Prof. Dr. Szendrő Péter, Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke
11:45
|
Eredményhirdetés, Díjátadás
12:20
|
Zárszó és Értékelés
Dr. Szabó Gábor, a MISZ elnöke
12:25
|
Állófogadás és a kiállítás megtekintése

A rendezvény levezetésében közreműködik: Pomezanski György

A díjazott és kiemel dicséretes pályamunkákból rendezett kiállítás a díjátadás helyszínén, az Ericsson Magyarország székházában május 29-én és május 30-án, 10 és 16 óra között tekinthető meg.

A részvétel díjmentes, de regisztrációhoz kötött: innovacio@innovacio.hu
Kérjük, hogy legkésőbb 2019. május 24-ig szíveskedjék jelezni részvételét.

Az innováció szerepe a közúti járművek automatizálásában

2019. június 27-én (10 és 18 óra között), az Óbudai Egyetemen "Az innováció szerepe a közúti járművek automatizálásában˝ címmel egynapos konferenciát szervez egy három intézmény alkotta konzorcium, melynek tagjai: Gépipari Tudományos Egyesület, Magyar Innovációs Szövetség és az Óbudai Egyetem.
A konferencia fővédnöke Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter.

Tervezett program
Négy szekcióban összesen 16 előadás hangzik el:
1. szekció: célirányos fejlesztések, vizsgálatok, szimuláció, informatika;
2. szekció: ENSZ-EGB előírások, meghatározottságok a járműautomatizálás és annak jóváhagyása területén;
3, szekció: oktatás, szakemberképzés hosszútávra;
4. szekció: különböző szakterületek, tudományok kapcsolódása.
A szekciók tervezett programja idekattintva olvasható.

Lehetőséget biztosítunk a konferenciaterem előterében kiállításra. A konferencia részvételi díja nettó 20 ezer forint/fő (ebéddel együtt). Aki 2019. május 25-ig regisztrál a megadott e-mailen és így nyilvántartásba kerül, az 20 % kedvezményt kap a részvételi és kiállítási díjból, ha a befizetése június 15-ig megérkezik a jelentkezés után megküldött bankszámlán. Szponzori támogatás esetén, ami minimum 30 ezer forint, feltüntetjük a Meghívón a szervezetet a konferencia szponzorai között és egy kollegájuk ingyen kap belépőjegyet.

Várjuk érdeklődését, jelezze előre részvételi szándékát az alábbi e-mailre küldött adatok közlésével:
penzugy@gteportal.eu
név, munkahely, e-mail cím, telefonszám
"tervezem a részvételemet a konferencián"
"érdekel a kiállítás lehetősége"
"érdekel a szponzorálás"

A végleges programot, minden szükséges információval, 2019. június elején terítjük.
A konferenciával kapcsolatos további kérdését a jelzett e-mail címre küldje, válaszolunk rá.

Élelmiszergazdasági innovációk finanszírozási konferenciája

Az Agrárinformatikai Klaszter és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara május 17-én (8.30-13.00) Budapesten, a Magyar Telekom Székházában (1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 36.) rendezi meg az Élelmiszergazdasági Innovációk Finanszírozási Konferenciáját.

A konferencia célja, hogy bemutassa a jelenleg elérhető és közeljövőben várható, új termékek és innovációk létrejöttét, piacépítését segítő forrásokat, valamint, hogy az élelmiszergazdaság fejlődő technológiai vállalkozásai megismerjék forrásbevonási lehetőségeiket.

A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött: https://eifkonf.hu/#regisztracio

Tervezett program és további információ: https://eifkonf.hu/

A szellemi tulajdonról és fejlesztésről szóló nemzetközi konferencia

A Szellemi Tulajdon Világszervezete (World Intellectual Property Organizaion, WIPO) 2019. május 20-án Genfben nemzetközi konferenciát rendez "Hogyan használjuk ki a szellemitulajdon-védelmi rendszert?" címmel.

A rendezvényre a kormányzati szervek, a versenyszféra és egyéb szervezetek képviselőinek a jelentkezését várják.
Bővebb információ és regisztráció  a mellékelt tájékoztatóban és a WIPO honlapján: https://www.wipo.int/meetings/en/2019/ip_development_conference.html

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Thomas L. Friedman: Köszönet a késésért - Optimisták kalauza a boldoguláshoz a gyorsulás korában - HVG Könyvek, 2018
Dr. Osman Péter ismertetése

A fura cím nagyon komoly, értékes tartalmat rejt: Friedman a létező legfontosabb témáról ír: azt elemzi, és segít ezzel érteni, hogyan alakítja a jelenünk a jövőnket.
Thomas L. Friedman háromszoros Pulitzer-díjas újságíró, számos bestseller szerzője.
Bemutatkozásaként: "Élvezem, amikor egy összetett témakört megpróbálok elemeire bontani, hogy megértsem, és az olvasóknak is segítsek jobban megérteni - akármi legyen is a téma: a Közel-Kelet, a környezet, a globalizáció vagy az amerikai politika. Demokráciánk csak akkor működőképes, ha a választópolgárok ismerik a világ működését, így lehetnek képesek arra, hogy intelligens döntéseket hozzanak (...) Marie Curie szavait még sosem éreztem annyira igaznak és aktuálisnak, mint amikor a 2016-os amerikai elnökválasztási kampány alakulását figyeltem: Az életben nincs mitől félni, csak mindent meg kell érteni. Most jött el az ideje annak, hogy többet értsünk, és így kevésbé féljünk.«" (Innentől idézetek a könyvből, kiemelések tőlem). "nincs mitől félni"? - ez valóban maxioptimista hozzáállás.

Erről szól: "Könyvemben amellett érvelek, hogy manapság a történelem egyik legnagyobb fordulópontját éljük. Bolygónk jelenlegi három legnagyobb hatású erőtényezője - a technológia, a globalizáció és az éghajlatváltozás - egyidejűleg változik, egyre gyorsuló ütemben. Ennek eredményeképpen társadalmaink, munkahelyeink és a geopolitika megannyi vonatkozása is átalakul, illetve újra kell gondolnunk."
Az alapfilozófia - és jogos: "Őseink hittek abban, hogy a türelemben bölcsesség rejlik, a bölcsesség pedig a türelemből fakad... A türelem nem egyszerűen a gyorsaság hiányát jelentette számukra. A töprengésnek és a gondolatoknak is teret adott. Ma minden korábbinál több információval és ismerettel rendelkezünk, de a tudás csak akkor jó, ha gondolkodni is tudunk róla."
A könyv célja: "Ez a könyv egy hosszú véleménycikk a mai világról. Célja, hogy meghatározza azokat a kulcstényezőket, amelyek a világban végbemenő változásokat irányítják, elmagyarázza, hogyan hatnak a különböző emberekre és kultúrákra, és azonosítsa azokat az értékeket és válaszokat, amelyek véleményem szerint a legalkalmasabbak ezen erőtényezők kezelésére, hogy a lehető legtöbb helyen, a legtöbb embernek, a lehető legtöbbet hozzuk ki belőlük, valamint hogy tompítsuk a legdurvább hatásaikat."

"Könyvem fő érvelése, hogy a piac, a természeti környezet és a Moore-törvény területein végbemenő akceleráció összessége alkotja a gyorsulás korát, amelyben most vagyunk. (Némi egyszerűsítéssel: a Moore-törvény azt a középtávú prognózist adta, hogy az elektronikai eszközeink működési sebessége és képességei nagyjából kétévente megkettőződnek, miközben az áruk csökken. - OP) Ezek a mai gépezetet hajtó központi fogaskerekek. E háromféle gyorsulás egymásra is hat. Az egyre jobban érvényesülő Moore-törvény nagyobb globalizációt, a nagyobb globalizáció pedig az éghajlatváltozás fokozódását eredményezi, emellett az erőteljesebben érvényesülő Moore-törvény a klímaváltozás több lehetséges megoldásához is vezet, és egyéb kihívásoknak is teret ad - miközben mai életünk szinte valamennyi aspektusát átalakítja."

Kórkép: Teller Ede unokájától, Eric Tellertől idézi: "A technológiai változások manapság annyira felgyorsulnak, ami már meghaladja azt az átlagos ütemet, amellyel a többség képes befogadni őket. Sokan már nem tudunk lépést tartani velük. Ez pedig kultúrsokkot, szorongást okoz. Emellett azt is megakadályozza, hogy teljes mértékben részesüljünk a naponta megszülető új technológiák áldásaiból."

A jövő: "Amint elérjük, hogy mindenki összekapcsolódjon - és ez a nap egy évtizeden belül elérkezik, ebben biztos vagyok -, az így létrejövő kollektív szellemi kapacitás elképesztő lesz. (Ezt nevezi el Friedman szupernóvának. - OP) Ez a technológiai szupernóva exponenciálisan gyorsuló ütemben, folyamatosan szabadítja fel az energiát - mivel a Moore-törvény exponenciális ütemének megfelelően minden alapvető összetevőjének költsége csökken, teljesítménye pedig nő. Ez az energia-felszabadítás pedig lehetővé teszi gyakorlatilag minden olyan, ember alkotta rendszer átformálását, amelyre a modern társadalom épül - és e képességek bolygónk úgyszólván minden lakójára kiterjeszkednek majd. Minden megváltozik, és ez mindenkit érint - pozitív és negatív módon egyaránt."

David Attenborough: Egy ifjú természettudós történetei - Állatkerti gyűjtőutak - Park könyvkiadó, 2019.
Dr. Osman Péter ismertetése

Attenborough ez az önéletrajzi műve az irodalom egyik legnépszerűbb és leghasznosabb műfajának, a magas színvonalú útleírásnak ragyogóan jó darabja. A televízió népi szórakozássá válása előtt ez adta a legtöbbeknek a más tájak, más világok és lakóik megismerésének élményét, és - e kötet is bizonyítja! - népszerű tudott maradni a tévé korában is. Őt magát is jól ismerjük: a legnagyobbak egyike, akik a szellem napvilágát hozták a tévéképernyőkre. Az élővilág legkülönfélébb szereplőinek és környezetüknek megragadóan érdekes és abszolút hiteles bemutatásával szolgáló tévéműsorok nagyon megérdemelten világhírű alkotója. Szakmai munkásságáért kapott magas kitüntetéseit szinte végeláthatatlanul sorolja a Wikipedia, beleértve a lovagi címét és a különféle akadémiai tagságokat is. Különleges azzal is, hogy előadásmódjából, egész magatartásából sugárzik a természet szeretete és tisztelete. Számtalanszor láthattuk: képes hosszan hason csúszni, óvatosan lopakodni bármilyen terepen vagy épp nyaktörő mutatványokkal magasba mászni, hogy a természetes környezetükben mutathassa be a 'riportalanyait', és ugyanolyan laza természetességgel kalauzol a múzeumi gyűjteményekben is, hogy onnan gyarapítsa a tudásunkat.
Amint írja, "huszonhat éves kezdő televíziósként, háta mögött mindössze kétéves tapasztalattal és ezekben a körökben merőben szokatlan, zoológusi végzettséggel, de a saját állatos filmek készítésének határozott szándékával és tervével" sikerült rávennie munkaadóját, a BBC-t, hogy a Londoni Állatkerttel közösen szervezzenek állatbegyűjtő expedíciót, amelyről ő készíti a filmfelvételeket. Így kezdődött az Attenborough természetfilmek és -műsorok hosszú, megragadóan jó és sokszínű sora.

Ez az útjuk az esőerdőbe, Sierra Leonéba vitt, a filmkészítési koncepcióra pedig méltán mondható, hogy Attenborough innovációja volt: "Én egészen biztos voltam abban, hogy ha sikeres televízió-műsort akarunk csinálni, akkor egyetlen, konkrét célt kell kitűznünk: valami ritka teremtmény becserkészését, mert (...) a tévénézők akkor ülnek le hétről hétre a képernyő elé és követik izgalommal a sorozatot, ha egy igazán romantikus, érdekes és ritka állat után kutatunk és végül megtaláljuk." Sikerük egyértelmű volt: amint a sorozat lement, már indulhattak is az újabb útra, Guyanába. Az expedíció pedig sohasem él meg magában: találkozik a helyiekkel és gyakran támaszkodik is reájuk. Így kerülnek be az ottaniak is az elénk táruló képekbe.
Ez a könyv három ilyen utazás története. A címekkel: Gyűjtőút Guyanában A sárkány nyomában Gyűjtőút Paraguayban A Park Könyvkiadótól idézve: "A szerzőre oly jellemző szellemességgel és bájjal megírt történetek nemcsak az emlékezetes kalandokról szólnak, hanem arról az emberről is, aki rajongó szeretetet ébresztett bennünk a természet iránt, és lelkesedése azóta is töretlen."
S valóban: amikor Attenborough beszél a filmjeiben, úgy érezzük, mintha egy bölcs és a témához nagyon értő, rokonszenves ember magyarázna. Ilyen az egész könyv hangulata is.

Egy apró részlet, ízelítőül, Bali legendás szigetéről: "A balinéz nép szenvedélyesen szereti a zenét és a táncot. (hagyományos táncaiknak rendkívül kifinomult szimbolikája van, még Bali Attenborough által is említett hindu korszakából. - OP) A hercegtől a rizstermesztő parasztig mindenki törekszik arra, hogy részt vegyen a falusi vagy városi zenekarok és táncegyüttesek tevékenységében, akikbe pedig nem szorult elegendő zenei vagy tánctehetség, azok nagy kitüntetésnek tekintik, ha anyagi lehetőségeik szerint hozzájárulhatnak a fellépőruhák vagy drága hangszerek megvásárlásához. A legkisebb és legszegényebb falunak is van saját zenekara - gamelánja. A teljes gamelánt húsz-harminc muzsikus alkotja, akik olyan tökéletes összhangban, olyan hajszálpontosan időzített ritmusban játszanak, hogy felvehetnék a verseny bármelyik európai szimfonikus zenekarral. A bonyolult szólamokat sohasem jegyzik fel, a zenészek egyedül az emlékezetükre támaszkodnak - ennek ellenére minden zenekarnak olyan széles repertoárja van, hogy ismétlés nélkül, sok órán át tudnak játszani."
Tehát kellemes utazásokat, nézelődést, kedves Olvasó, jó vadászatot - Attenborough kiváló túravezető!

F. S. Collins: Isten ábécéje - Egy tudós érvei a hit mellett - Akadémiai Kiadó, 2018
Dr. Osman Péter ismertetése

"A természettudományok kelyhéből az első korty ateistává tesz, a pohár alján azonban Isten vár rád." (Werner Heisenberg)
Hogyan jött létre a szingularitás különös, végtelenül sűrű, egynemű anyaga? Mi vezette abban, hogy táguló térré bontakozzék ki, megteremtve ezzel az időt is, és ismert világunk atomi részecskéivé differenciálódjék? Mi vezette azokat, hogy atomokká, molekulákká álljanak össze? S hogy máig is folyamatosan fejlődő, változó, rekombinálódó kozmikus strukturákká szerveződjenek?
Mi vezette az egyszerű molekulákat, hogy összetettebbekké fejlődjenek? S a pajkos óriásmolekulák mi által 'jutottak az elhatározásra', hogy gyerekek, álljunk össze és csináljunk dinoszauruszt, aztán meg iPhone-t, és vadonatúj fajokat mesterséges intelligenciával!?
Mi teszi, hogy ősidők óta máig is nem az ember alakítja a társadalmait, hanem a társadalmak az embereket? Mi adja azoknak az emberiség közös etikájának tűnő erkölcsi alapelveit, Collins szavával "a morális törvényt"?

Honnan mindezen dolgok, folyamatok rendje, s annak oly egységesnek és keménynek érződő belső logikája? S honnan az ember egyedülálló késztetése, hogy elszántan törekedjék mindezek megértésére, keresve a mögöttes értelmet, az irányítót, mozgatót, ezért megküzdjön a szinte lehetetlennel és felfoghatatlannal is, s hogy ehhez megossza másokkal a gondolatait, kérdéseit, vélt és valós felfedezéseit?
A sztereotip válaszokkal 'tele a padlás', ám felfoghatókkal és érthetőkkel már sokkal kevésbé. sokakat pedig az erős hitük támogat abban, hogy nekik világos legyen a felelet. E könyv viszont új, 'intelligens', a hiteket és nézeteket integráló, s ezzel remélhetőleg valósághűbb válaszok felé segít. Egyik alaptétele: "A kétség nem a hit ellentéte, hanem egyik eleme." (Idézetek a könyvből, kiemelések tőlem - OP)
A kiadó ajánlója elmondja, hogy Collins világhírű természettudós, az egyik legfontosabb 20. századi tudományos vállalkozás, a humán genom projekt korábbi vezetője, aki életének egy pontján a hit felé fordult, s ennek a mélyreható átalakulásnak a lenyomata ez az elgondolkodtató, közérthető, nagyon őszinte és izgalmas könyv. Benne Collins vázolja is útját a hithez.
A központi gondolat: "Ez a könyv amellett érvel, hogy Isten teljes mértékben racionális választás lehet, és hogy a hit alapelvei valójában kiegészítik a tudomány alapelveit. (..) Központi kérdése tehát: a kozmológia, az evolúció és a humán genom modern korában lehetséges-e még, hogy elérjük a tudományos és a spirituális világnézet mélyen megnyugtató harmóniáját? Válaszom pedig egyértelmű igen, Úgy gondolom, nem lehetetlen egyszerre kérlelhetetlen tudósnak lennünk, és hinnünk a mindannyiunkra figyelő Istenben. Amellett fogok érvelni, hogy ezek a nézőpontok nemcsak hogy együtt létezhetnek egy emberben, de egyúttal gazdagíthatják és megvilágíthatják emberi tapasztalatainkat. (..) Egyesítenünk kell a tudományos és a spirituális világlátásban rejlő erőket annak érdekében, hogy képesek legyünk megérteni mindazt, amit láthatunk, de azt is, amit nem láthatunk. E könyv célja, hogy feltárjuk a két nézet egyesítésének józan és intellektuálisan őszinte útját." - és ennek elősegítésére törekszik az élettelen és az élő világ létrejöttét és alapvető működési szabályait vizsgáló elemzéseiben.

Elmélete a teista evolúció, a "biologosz", amelyet Isten indított az útjára, s amelyben folyamatosan jelen is van azáltal, hogy "benne élünk, mozgunk és vagyunk; Isten a fizikai állandók, szabályok, evolúciós törvények és a tér-idő dimenzióiban véletlennek érzékelt események formájában mindig velünk van, vagy inkább a világmindenség van őáltala és őbenne." Kulcstétele szerint a biologosz nem a világegyetemről alkotott ismereteink hiányosságait próbálja kitölteni Istennel, hanem válaszként kínálja Istent olyan kérdésekre, amelyeket a tudomány fel sem tehet, és nem is tudna megválaszolni.
S egy karakteres gondolatmenete: "Az ősrobbanás szinte isteni magyarázatért kiált. Arra a következtetésre kell jutnunk, hogy a természet egy meghatározott pontból indult ki. Nem látom, hogy a természet hogyan teremthette volna meg önmagát. Csak egy természetfölötti, időn és téren kívül létező erő tehette meg."

SAJTÓSZEMLE

A sajtószemle tagvállalatunk a Tranzpress Kft. segítségével készült.


Prim.hu, 2019. április 26. péntek
Újabb Hiventures finanszírozású cég lép piacra

Kamaraonline.hu, 2019.04.29., kedd
Átadták a Millenniumi díjakat

M.portfolio.hu, 2019. április 29. hétfő
Két, világra szóló magyar sikertörténet születhet

Napi.hu, 2019. április 29. hétfő
Biotechnológiai tudásparkot hoznak létre 2022-re

Profitline.hu, 2019. április 29. hétfő
Két magyar startup a világ legígéretesebb innovációi között

Magyarhirlap.hu, 2019. április 30. kedd
Kitörési ponttá válhatnak az okos város fejlesztések

M.portfolio.hu, 2019. április 30. kedd
Több tízmilliárdos összegben indulnak innovációs pályázatok Magyarországon

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2019. április 30., kedd
Palkovics László: 90 milliárd forintos kutatásfejlesztési és innovációs forrás érhető el az első fél évben

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2019. április 30., kedd
Megjelentek az új kutatás-fejlesztési és innovációs rendszer első pályázatai

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2019. április 30., kedd
Online kérdőíven véleményezhető a Piacvezérelt KFI pályázat tervezete

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2019. április 30., kedd
Hazai forrás támogatja a magyar kis- és középvállalkozások részvételét az EUREKA-projektekben

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2019. április 30., kedd
2 milliárd euró az Európai Innovációs Tanács létrehozásának felgyorsítására

Figyelo.hu, 2019. április 30., kedd
Palkovics: 90 milliárd forintos kutatásfejlesztési és innovációs forrás érhető el

Origo.hu, 2019. április 30., kedd
Rengeteg pénz jut idén is a kutatásfejlesztésre
"...Bejelentette, hogy az idén az első fél évében 90 milliárd forint kutatás-fejlesztési és innovációs forrás érhető el az egyéni kutatók, kutatócsoportok, kutatóintézetek és vállalkozások számára..."

Magyarhirlap.hu, 2019. április 30., kedd
Palkovics László: 90 milliárd forintos kutatásfejlesztési és innovációs forrás érhető el

Napi.hu, 2019. április 30., kedd
Palkovics: az első félévben 90 milliárdra pályázhatnak a kutatók

Portfolio.hu, 2019. április 30., kedd
Több tízmilliárdos összegben indulnak innovációs pályázatok Magyarországon

Portfolio.hu, 2019. április 30., kedd
Melyik cégeknek jön kapóra az új 45 milliárdos K+F+I-pályázat?

MATEHETSZ Hírlevél, 2019. április
Idén újabb tizenkét tehetségtámogató vállalatot, vállalkozót díjazott Genius Loci díjjal a Matehetsz

MATEHETSZ Hírlevél, 2019. április
Matehetsz közgyűlés és szakmai munka
"...A Matehetsz közgyűlése 2019. április 13-án délelőtt elfogadta a közhasznú egyesület 2018. évi beszámolóját..."

ATV, Jakupcsek Plusz,2019. május 1., szerda
Interjú Laufer Tamás Jónással.

Index.hu, 2019. május 2., csütörtök
Bekeményített az MTA, önként nem adják magukat
...Jövő hétfőn az MTA közgyűlésének arról kell döntést hoznia, hogy elfogadják-e a Palkovics-féle tervet...

Nrgreport.com, 2019. május 2., csütörtök
Jöhetnek a kátyúmentes utak: Már jövőre megkezdi a termelést a MOL új gumibitumen üzeme Zalaegerszegen
"...Többek között 2015-ben elnyerte a Környezetvédelmi Innovációs díjat a Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton..."

Tozsdeforum.hu, 2019. május 2., csütörtök
Hárommilliárd forintból épít új üzemet a Mol

Innoteka.hu 2019. május 3. péntek
Innováció: az "Alapkutatástól a piacig"
"...A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal "Alap-kutatástól a piacig" Innovációs Díját a Mirrotron Kft. vehette át március végén a tudományban és az iparban is alkalmazható neutronspektroszkópia fejlesztéséért..."

Hvg.hu, 2019. május 3. péntek
Sok harc, semmi eredmény: így áll a kormány nagy terve az MTA átalakítására
"...Gyakorlatilag semmi nem valósult meg abból, amivel tavaly Palkovics László innovációs minisztert megbízták..."

Klubhalo.hu, 2019. május 3. péntek
Sok harc, semmi eredmény: így áll a kormány nagy terve az MTA átalakítására

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének lapja, 2019./3., 17. oldal
MAGYAR VÁLLALATOK 2030: a kihívások rendszerszerűek, a sikerek nem

Pannonnovum.hu, 2019.05.03., péntek
Több tízmilliárdos összegben indulnak innovációs pályázatok Magyarországon

Klubhalo.hu, 2019.05.03., péntek
Sok harc, semmi eredmény: így áll a kormány nagy terve az MTA átalakítására

Index.hu, 2019.05.03., péntek
A szegedi lézerközpont a politikusokkal jó kapcsolatot ápoló helyi tudósok kezében van

Origo.hu, 2019.05.05., vasárnap
Új, eddig ismeretlen kisbefektetési forma debütál hazánkban

Index.hu, 2019.05.05., vasárnap
Palkovicsnak nem tetszik, hogy a magyar fizikusok csak névtelen üzengetésekre képesek

Index.hu, 2019.05.06., hétfő
Palkovics: Júniusban módosulhat az akadémiai törvény

Index.hu, 2019.05.06., hétfő
Az akadémikusok nemet mondtak Palkovicsnak, az MTA nem adja magától az intézeteket

Orientpress.hu, 2019.05.06., hétfő
Megjelentek az Új Nemzeti Kiválóság Program pályázatai

Kapospont 2019. május 6.
Innováció kategóriában az "Év Gyára" lett a Videoton

sonline.hu 2019. május 6.
Az Év gyára díjat nyerte el a Kaposvári Videoton

somogytv.hu 2019. május 6.
Az "Év gyára" lett a Videoton

Kamaraonline.hu, 2019.05.07., kedd
Megjelentek az Új Nemzeti Kiválóság Program pályázati kiírásai

hirado.hu 2019.05.07.
Magyarország rendkívül vonzó a külföldi befektetések számára

Origo.hu, 2019.05.08., szerda
Magyarország rendkívül vonzó a külföldi befektetők számára
"...A magyar, munkaalapú társadalom, amelynek innovációs alapját a kormány a kutatás-fejlesztés fokozott támogatásával erősíti - tette hozzá Palkovics László..."

magyarhirlap.hu 2019.05.08., szerda
Magyarország rendkívül vonzó a külföldi befektetések számára

hírtv.hu 2019.05.08., szerda
Magyarország rendkívül vonzó a külföldi befektetők számára

magyarhirlap.hu 2019.05.08., szerda
Erősödött a hazai kkv-szektor

Agroinform.hu, 2019.05.09., csütörtök
Együttműködési megállapodás a Hód- Mezőgazda Zrt. és Szent István Egyetem között

haon.hu 2019.05.09.
Debreceni Egyetem: kétmilliárd forint kutatásra

Innotéka, 2019. május, 14. oldal
Tudáspark a Józsefvárosban

Innotéka, 2019. május, 15. oldal
Egyre több ágazatban vannak jelen a startupok

Innotéka, 2019. május, 16. oldal
Innováció: az "Alapkutatástól a piacig"
"... Magam is megtapasztaltam, hogy milyen sok nehézséget kell leküzdeni, mire az alapkutatásból piacon eladható termék lesz. Először is sok pénz kell. Fontos szempont, hogy sokkal többe kerül az alkalmazott kutatási szakasz, mint maga a felfedezéshez vezető út..."

Innotéka, 2019. május, 24. oldal
Egyetemek közötti kutatóhálózat

Innotéka, 2019. május, 40. oldal
Sokszorosítás nyomda nélkül

agronaplo.hu, 2019.05.10.
Új kihívásokra kell készülniük az állattenyésztőknek

Index.hu, 2019.05.10.
Palkovics jövő héten a kormány elé viszi az Akadémia ügyét

Portfolio.hu 2019.05.10.
Átírták a hatalmas EU-s kutatás-fejlesztési pályázat szabályait

innoteka.hu 2019.05.10.
Kiválasztotta a zsűri az idei legtehetségesebb fiatalokat
"...Közel száz fiatal versenyző mutatta be kiemelkedő természet-tudományos, ill. műszaki projektjét az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny bírálóbizottsága előtt...˝

gondola.hu 2019.05.10.
Innovációban versenyeztek magyar fiatalok
"...A 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny újabb mérföldkőhöz érkezett...˝

zetapress.hu 2019.05.09.
Tehetségek Ericssonnál
"...Közel száz fiatal versenyző mutatta be kiemelkedő természet-tudományos, ill. műszaki projektjét az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny bírálóbizottsága előtt...˝

sonline.hu 2019. május 13.
Lemaradunk, ha nem tervezünk újra
"...A Somogyi Vállalkozói Szalon előadója Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke volt...˝
Szerkesztő: Dr. Antos László, Munkatárs: Fodor Vivien
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.