XXVIII. évf. | 2018. Május 1. | 9. szám

Hírek
Magyar Innovációs Szövetség
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Várható események
Pályázati felhívás Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

MISZ elnökségi ülés

A MISZ elnöksége 2018. április 18-án tartotta ülését Budapesten, Szövetségünk székhelyén, és az alábbi döntéseket hozta:.

1. A legutóbbi elnökségi ülés óta végzett munkáról szóló, írásos beszámolót az elnökség egyhangúlag elfogadta.

2. Az Elnökség megtárgyalta a 2017. évi közgyűlés programját és döntött a felkért előadóról.

3. Garay Tóth János kommunikációs igazgató javaslatait az Elnökség meghallgatta, és ezek alapján döntött a MISZ Média Díjának odaítéléséről.

4. Az Egyebek napirendi pontban elsőként Riba Nikoletta ügyvezető igazgató-helyettes ismertette a vilniusi Magyar Nagykövetség megkeresését és az "Innovation Dialogue: Lithuania - Hungary" elnevezésű innovációs tematikájú rendezvényt.

Pakucs János, tiszteletbeli elnök Barsiné Pataky Etelka helyett választmányi tagnak javasolta a Magyar Mérnök Kamara új elnökét. A javaslatot az Elnökség egyhangúlag támogatta.

Higi Gyula, regionális igazgató megköszönve az eddigi együttműködést, hivatalosan bejelentette lemondási szándékát 2018 júniusi hatállyal, s javaslatot tett az új regionális igazgató személyére.

27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny

2018. április 18-a és április 20-a között, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tartották a 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny szekcióinak bírálóbizottsági üléseit, Dr. Jakab László a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánjának elnökletével.

A szervezőbizottság a pályázatokat négy szekcióba osztotta be:
 • orvostudomány, biológia, kémia, egyéb
 • fizika, matematika,
 • mechanika, elektronika
 • informatika.

  Az egyes szekcióba sorolt pályázóknak a szekciózsűri előtt max. 5 perces prezentációt kellett tartania, majd öt percben kérdésekre kellett válaszolnia. Ezt követően a zsűritagok értékelték a pályázatokat, ill. felállították a sorrendet.

  A verseny zsűrije 2018. április 26-án hozta meg végleges döntését a díjakról, Dr. Jakab László elnökletével, a BME Q épületben. A zsűri összesen három első, négy második, három harmadik és egy különdíjat osztott ki, illetve 33 pályázat dicséretben, 10 pedig kiemelt dicséretben részesült.

  A díjazott, ill. kiemelt dicséretben részesített, leglátványosabb pályamunkákat 2018. június 5-én és 6-án egy kétnapos kiállításon mutatjuk be az Ericsson K+F Központjában (1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 11.), illetve szeptemberben is megtekinthetők lesznek a Kutatók Éjszakáján.

 • MISZ K+F tagozati ülés


  A Magyar Innovációs Szövetség K+F Tagozata soron következő ülésére 2018. április 26-án került sor tagintézményünk, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. székhelyén, Budapesten.

  Dr. Grasselli Norbert, a K+F Tagozat vezetője által koordinált ülésen a megjelent vállalkozások folytatták a múlt havi egyeztetést a kis és középvállalatok innovációs problémái ügyében. Somogyi Miklós (CHIC) bevezető gondolatai után bemutatkozott az Adreas Kft.: Egy hajó és öt szabadalom (egy kisvállalkozási kutatás-fejlesztés buktatói és tanulságai.)

  K+F minősítés - eddigi tapasztalatok és a minősítési rendszer jövője

  A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) a K+F minősítési rendszerben bevezetett újdonságok bemutatására 2018. április 18-án "K+F minősítés - eddigi tapasztalatok és a minősítési rendszer jövője" címmel szakmai ankétot szervezett az SZTNH konferenciatermében.

  Az eseményen a Magyar Innovációs Szövetséget Kazi Károly, választmányi tag képviselte, aki az előadások végén (amelyek elsősorban a K+F minősítés gyakorlati oldalának konkrét megvalósítását célozták), azt a kérdést tette fel, hogy - miközben több fórumon elhangzik, hogy a foglalkoztatottak legnagyobb része a KKV-kban dolgozik, miért van az, hogy a K+F minősítés egyik fajtája, az EKD-hez (Egyedi Kormánydöntés) kapcsolódó, kizárólag csak nagyvállalatok számára elérhető.

  A válasz - a többi kérdéssel kapcsolatban is - az volt, hogy a rendszer még nem teljesen kiforrott, a gyakorlati tapasztalatok függvényében folyamatosan finomítják a kapcsolatos szabályozást.

  "Tehetséggel fel!" Felsőoktatást Megkezdő Kutatói Ösztöndíjpályázat

  Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a 2018/2019. tanévben az Új Nemzeti Kiválóság Program keretében meghirdette a "Tehetséggel fel!" Felsőoktatást Megkezdő Kutatói Ösztöndíjpályázatot.

  A pályázat célja, hogy azok a középiskolások, akik 2018 szeptemberétől első éves alapképzésen (nappali), osztatlan mesterképzésen várhatóan aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek és a pályázati kiírásban meghatározott versenyeredményt értek el, már a felsőoktatási tanulmányaik kezdetétől támogatást kaphassanak ahhoz, hogy kutatási ismereteket szerezzenek, kutatómunkát végezzenek.

  Az ösztöndíj összege 50 000 Ft/hó/fő 10 hónapon keresztül, keresztféléves képzésben részt vevők esetén pedig 5 hónap.

  A pályázat benyújtására feljogosító versenyeredmények között szerepel az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen elért 1-3. helyezés is.

  Szövetségünk külön értesítette a lehetőségről az érintett fiatalokat.

  MATEHETSZ ülés

  A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) elnökségi ülésére és közgyűlésére, valamint a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács taggyűlésére is sor került 2018. április 21-én, Budapesten.

  A közgyűlésen Majorosné Lasányi Ágnest megválasztották alelnöknek.

  Ezen az egész napos esemény sorozaton a Magyar Innovációs Szövetség részéről Dr. Pakucs János MATEHETSZ alelnök mellett, Monszpart Zsolt az FB tagjaként, Papanek Gábor pedig az Etikai Bizottság tagjakén volt jelen.

  Genius Loci-díj

  Negyedik alkalommal díjazták a tehetségek támogatóit. 2018. április 20-án kilenc vállalkozás és vállalkozó vehette át a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége által alapított Genius Loci-díjat. Az elismerés azoknak a gazdasági szereplőknek jár, amelyek a társadalmi felelősségvállalási programjukban kiemelten támogatják helyi, regionális és országos szinten a tehetséggondozást.

  A Vállalatok és Vállalkozók a Tehetségekért pályázat díját helyi kategóriában a metALCOM Távközlési és Rendszerintegrációs Zrt., az Oroszlányi Szolgáltató Zrt., illetve Szabados László vehette át.

  Nemzeti kategóriában a BEIERSDORF Kft.-t, valamint a holland Noaber Alapítványt tüntették ki.

  Regionális kategóriában pedig Dr. Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke, a Matehetsz alelnöke adta át a Genius Loci díjat az SMP Solutions Kft ügyvezető igazgatójának.  Varázstorony vetélkedő

  Az idén 9. alkalommal rendezték meg az általános iskola 7. osztályos diákjai számára az országos Varázstorony vetélkedőt Egerben, az Eszterházy Károly Egyetemen. A cél a természettudományos, mindenekelőtt fizikai és csillagászati programokon keresztül a világra való rácsodálkozás ösztönözése, a pályaválasztás segítése, a tehetséggondozás, ill. a természettudományos tantárgyak kedveltségének növelése.

  A válogatón 1500 tanuló vett részt. Közülük a 2. fordulóban kiválasztott, legjobban felkészült 40 tanuló mérte össze tudását az április 25-ei döntőn. A program Dr. Liptai Kálmán rektor megnyitójával vette kezdetét. A vetélkedő főszervezője ez alkalommal is Dr. Vida József professzor emeritus volt.

  Az első három helyezett mellett különdíjakat is kaptak a diákok és felkészítő tanáraik. A Magyar Innovációs Szövetség Észak-magyarországi Képviselet különdíját a legjobb kísérlet győztesének, a Magyarhomorogról érkezett Kovács Annának és felkészítő tanárának Kertész Caméliának Dr. Siposs István címzetes egyetemi tanár, Szövetségünk regionális igazgatója adta át.

  SZJA 1+1%

  Ön is rendelkezhet adója 1+1%-áról. Az adó 1%-a valamely civil szervezet támogatására fordítható.

  Amennyiben fontosnak tartja a hazai tehetségek támogatását, kérjük, ajánlja fel adója 1%-át a Magyar Innovációs Alapítvány részére.

  A közhasznú szervezetként működő Magyar Innovációs Alapítvány immár több mint 25 éve ösztöndíjakkal folyamatosan támogatja a fiatal tehetségek oktatási és kutatási tevékenységét. Támogatja a 20 év alatti fiatalok részére, évente kiírt Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt is. Ösztönzi az új kutatási eredmények elterjesztését, megvalósításuk felgyorsítását azáltal is, hogy alapítása óta az adott év legnagyobb jelentőségű innovációját INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ-ban részesíti.

  A Magyar Innovációs Alapítvány adószáma: 18047929-1-41.

  HÍREK | Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

  A Kínai Népköztársaság Szellemi Tulajdoni Hivatala elnökhelyettesének látogatása az SZTNH-ban

  2018. április 19-én az SZTNH-ba látogatott a Kínai Népköztársaság Szellemi Tulajdoni Hivatalának (State Intellectual Property Office) elnökhelyettese, Zhang Maoyu úr és delegációja. A delegációt dr. Łuszcz Vktor, az SZTNH elnöke fogadta.

  A találkozón a két hivatallal kapcsolatos fejlemények áttekintése és az együttműködés további lehetőségeinek feltérképezése mellett aláírásra került a két hivatal között már meglévő PPH (Patent Prosecution Highway) megállapodás meghosszabbítására vonatkozó közös szándéknyilatkozat.

  A PPH-együttműködés lényege, hogy a hivatalok kölcsönösen elismerik és hasznosítják azt a munkát, amelyet a másik hivatal az adott találmánnyal kapcsolatban már elvégzett, lehetővé téve ezzel a mindkét országban azonos találmányra oltalmat kérő bejelentők számára a szabadalom gyorsabb megszerzését. A projekt tehát elsősorban azok számára jelent előnyt, akik a modern, globalizált gazdasági környezetben egyazon találmányra több országban kívánnak oltalmat szerezni.

  VÁRHATÓ ESEMÉNYEK

  Vállalati kutatás-fejlesztési, és innovációs projektek: rejtett eredmények

  A Joint Venture Szövetség (JVSZ) szervezésében, tagszervezetünk a Glósz és Társa Pénzügyi Tanácsadó Kft. szakmai partnerségével "Vállalati kutatás-fejlesztési, és innovációs projektek: rejtett eredmények" címmel gyakorlatorientált szakmai rendezvényre kerül sor 2018. május 8-án a Hotel President Prague konferenciatermében (1054 Budapest, Hold u. 3-5.).

  Az elsősorban vállalatvezetőknek, projektmenedzsereknek ajánlott esemény gyakorlatiasan mutatja be, hogy hogyan ismerhetjük fel projektünk újdonságtartalmát, s hogyan dokumentáljuk, védjük le, vigyük piacra azt a lehető legmagasabb előnyök elérhetősége érdekében.

  Program:

  13:30-14:00 Regisztráció és vendégfogadás
  14:00-14:05
  Nyitóbeszéd
  14:05-14:25
  A Kutatás-fejlesztés és innováció szerepe a magyar gazdaságban
  Pomázi Gyula
  iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkár,
  Nemzetgazdasági Minisztérium
  14:25-14:40
  K+F+I projektek komplexitása, a hatékony megvalósítás eszközei
  14:40-15:00
  Újdonságkutatás és egyéb szellemitulajdon-védelmi kérdések a projekt előkészítése során
  Dr. Németh Gábor igazgató Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
  15:00-15:10
  K+F+I projekt azonosítása, projektgenerálás (projektötlet megfogalmazása, munkaterv, költségterv)
  Zsombók András innovációs tanácsadó, Glósz és Társa Kft.
  15:10-15:25
  A kutatás-fejlesztési tevékenység minősítési rendszerének előnyei és jelentősége a vállalatok számára
  Dr. Bárdi Maja főosztályvezető-helyettes, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
  15:25-15:40
  kávészünet
  15:40-16:00
  Az SZTNH-nál történő regisztrációs folyamattól a K+F kapcsán létrejövő szellemi alkotások védelméig
  Dr. Szamosi Katalin elnök, SBGK Ügyvédek és Szabadalmi Ügyvivők
  16:00-16:20
  A K+F+I projektek nyilvántartása számviteli szempontból, és az adókedvezmények
  Jancsa-Pék Judit adószakértő, Leitner & Leitner Tax Kft.
  16.20-16:35
  K+F+I eredmények finanszírozása és piacra vitelének előkészítése
  Kiss Antal miniszteri biztos, az MFK Magyar Fejlesztési Központ ügyvezetője
  16:35-
  Kérdések, konzultáció, kapcsolatépítés

  A rendezvény magyar nyelvű, részvételi díjas, de JVSZ tagoknak és a Glósz és Társa Kft. partnereinknek kedvezmény jár.

  Regisztráció a JVSZ weboldalán lehet.
  Bővebb információ: tel.: 1/489-0368, e-mail: event@jointventure.hu

  IVSZ DIGITALL 2018 konferencia

  Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) vállalati innovációs konferenciájára, a DIGITALL konferenciára 2018. május 24-én kerül sor az Akvárium Klubban (1051 Budapest, Erzsébet tér 12.).

  A digitalizáció minden ágazatba és szerepkörbe begyűrűzik. Az idei programban bemutatásra kerül, hogyan lehet sikeresen lépést tartani a megkerülhetetlen technológiákkal és ágazati jó gyakorlatok bemutatásával feltérképezik, hogy milyen vállalati stratégiákat érdemes követni.

  Az eseményre vállalati innovációs-, marketing- és üzletfejlesztési vezetőket, befektetői-inkubátori szakértőket és a kis-közepes technológiai vállalkozások képviselőit várják.

  Részletes program és jelentkezés az IVSZ honlapján. Startupoknak a regisztráció ingyenes.

  Növekedés és digitalizáció - Befolyásos cégek, befolyásos döntéshozók

  A VILÁGGAZDASÁG napilap szervezésében 2018. május 31-én (csütörtökön) kerül megrendezése a "Növekedés és digitalizáció - Befolyásos cégek, befolyásos döntéshozók" c. konferencia a Budapest Marriott Hotelben (1052 Budapest, Apácai Csere János utca 4.).

  A digitális transzformáció szükségességéről nem igazán van vita a szakértők között, de hogyan is hat ez a vállalatok mindennapjaira? Nincs olyan területe a gazdaságnak, amelynek a jövőjét ne formálná át előbb vagy utóbb ez az új szemléletmód. Új utat kell tehát találni a növekedéshez.

  A rendezvény alkalmából jelenik meg a több, mint 100 oldalas "Manager Magazin - TOP 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó" c. kiadvány, amelyet minden résztvevő megkap.

  Tervezett program:

  8:30-9:00 Regisztráció
  9:00-9:20 Új irány, új stratégia - Fenntartható és erős növekedési pálya
  Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke
  9:20-9:40 Mit várnak a vállalkozók? Ötven oldal margójára
  Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke
  9:40-10:00 Növekedésorientáltság
  Dancsó József, az Eximbank vezérigazgató-helyettese
  10:00-10:20
  A bankszektor kihívásai
  Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója
  10:20-11:00
  Hogyan látják a legbefolyásosabbak? - Gazdasági növekedés
  Top 101 üzleti döntéshozó panelbeszélgetés
  11:00-11:20
  Kávészünet
  11:20-12:00
  Digitalizáció a pénzügyekben
  Cégvezetői panelbeszélgetés
  12:00-12:20
  Új technológiák, amelyek a mindennapokra is hatással vannak
  Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke
  12:20-13:00
  Blokklánc-technológia - Senki sem marad(hat) ki belőle
  Cégvezetői panelbeszélgetés
  13:00-13:20
  A digitalizáció lehetőség és egyben kihívás
  Cégvezetői előadás
  13:20-14:00
  Hogyan látják a legbefolyásosabbak? - Fontos kérdések: digitalizáció és nők az üzletben
  Top 101 üzleti döntéshozó panelbeszélgetés
  14:00-
  Ebéd, networking

  Moderátor Nagy László Nándor, a Világgazdaság rovatvezetője.

  Részvételi díj: 26 900 Ft + áfa, Early Bird 2018. május 24-ig 23 900 Ft + áfa
  Világgazdaság előfizetőknek 20 900 Ft + áfa

  Bővebb információ és regisztráció az esemény honlapján.

  EXPO Danubius Kiállítás

  A tulceai önkormányzat és más közigazgatási intézmények támogatásával 2018. szeptember 6-9. között Tulcea-n kerül megrendezésre EXPO Danubius Kiállítás.

  A kiállítás három fő területet kíván lefedni:
 • mezőgazdaság (gépek, modern technológiák),
 • megújuló energia (termelő és értékesítő technológiák, felszerelések),
 • turizmus (Duna, Duna- delta, Fekete tenger).

  A fentiekben felsorolt profillal, Romániának ebben a régiójában ez az első ilyen nagyszabású rendezvény.

  A Magyarországnak felajánlott partnerségi státusz mellé a szervező cég a magyar kiállítók számára 10% - 40% közötti árengedményt és különböző szolgáltatásokat is kínál.

  Megfelelő számú magyar kiállító jelentkezése esetén a magyar részvételt a bukaresti Magyar Nagykövetség külgazdasági attaséja, Székely Edit (edit.szekely@mfa.gov.hu) koordinálja.

  Az EXPO Danubius kiállításra regisztrálni itt lehet, a projektről bővebben pedig itt lehet olvasni.

  Érdeklődés esetén a kontakt Sebastian Hedea, Tel.:+40-749-060-664, E-mail: office@expodanubius.ro

 • Pályázati felhívás

  Alba Accelerator - tréning- és mentor program start-up vállalkozások számára Székesfehérváron

  A Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség vezetésével, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. szakmai támogatásával Székesfehérváron először érhető el start-up vállalkozásokat támogató mentor program. Az Alba Accelerator az Interreg Danube Program keretében futó ACCELERATOR projekt keretében valósul meg, célja startupok felkészítése kockázatitőke-befektetésekre 8 közép-európai országban.

  A program olyan kis- és középvállalkozásokat támogat, amelyek innovatív ötletük megvalósításához külső tőkebevonást terveznek, de még nem rendelkeznek az ehhez szükséges belső erőforrásokkal.

  Az Alba Accelerator első felhívására 22 startup ötlet jelentkezett, amelyből a nemzetközi zsűri 14 ötletet választott ki a programban való részvételre. A résztvevő csapatok, illetve korai fejlődési szakaszban lévő mikro- és kisvállalkozások elismert hazai startup szakemberektől kapnak mentorálást, olyan területeken, mint a szellemi tulajdon védelme, az üzleti tervezés, a piackutatás, a vállalkozásindítással kapcsolatos jogi kérdések és a marketing, illetve a potenciális tőkebefektetőkkel folytatott tárgyalások.

  A program, hasonló keretek között 2018 szeptemberében további vállalkozásoknak ad lehetőséget mentorálási szolgáltatások igénybevételére.

  További információk: www.albaaccelerator.eu

  SZAKIRODALOMFIGYELŐ


  Henrique Schneider: Creative Destruction and the Sharing Economy - Uber as Disruptive Innovation (Kreatív pusztítás és a közösségi gazdaság - Uber, mint romboló innováció) - Edward Elgar, 2017, New Thinking in Political Economy series
  Dr. Osman Péter ismertetése

  "Ha a már pozícióban lévők valóban azt hiszik, joguk van csak a még betanuló startupokkal versenyezni, akkor alighanem túl kevés, nem pedig túl sok 'kreatív pusztításban' lehet részünk." (Forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből, kiemelések tőlem.)

  Schneider - a svájci KKV Szövetség vezető közgazdásza - e műve a fejlődés/fejlesztés egy sajátos hadszínterét elemzi, amelynek 'szereplői' a romboló innovációk, a szabályozások, s ezekkel végső soron maga a gazdaság és az arra támaszkodó társadalom. "Kreatív pusztítás, romboló innovációk, potenciálisan forradalmi üzleti modellek és az azokat megállító szabályozás - erről szól a könyv."

  Az Elgar ajánlójából: "Miközben a kreatív pusztítás és a romboló innovációk megváltoztatják a vállalkozói tájképet, a szabályozás - különösen a szektoriális piacok- és a verseny szabályozása - késleltetheti vagy le is állíthatja ezt a változást. Ez az úttörő könyv arra a közgazdasági felfogásra támaszkodik, amely a piacot folyamatok egy sorozatának tekinti, és így vizsgálja a kreatív pusztítás és a versenyszabályozás jelentőségét, velejáróit, és a szerepet, amelyet ebben a cégek játszanak." (A mondandó egyik fontos tétele, hogy a szabályozások nem valamiféle steril módon, a gazdasági gyakorlattól és érdekektől mentes, tisztán elvi megfontolások alapján születnek, hanem azok létrehozásában nagyon is meghatározó szerepe lehet az érdekek csatájának. - OP) "Egy teljesen elvont tárgyalási mód helyett e könyv az Ubert használja esettanulmányként. Az Uber aktív szerepet játszik e két erő között: először a kreatív pusztítás megjelenítőjeként, majd talán a saját feltételei szerinti szabályozás bajnokaként. Schneider gazdasági jelenségként elemzi az Ubert, vizsgálja a versenyszabályozáshoz kötődő sarkalatos problémákat, és kutatja a technológia lehetőségét a kihasználatlan kapacitások közvetítésében. Végül eljut a következtetésre, hogy minél szabályozottabbá teszik az Ubert, az annál kevésbé innovatívvá válik." (Jórészt ennek okait adja a könyv. - OP)

  Ez a probléma szükségszerű és természetes. Amint Schneider is vázolja, az innováció a jövő újdonságát hivatott megteremteni és rendszerbe állítani, ezzel szemben a szabályozás rendeltetése optimális kereteket biztosítani a közösség érdekei szerinti működésnek - amiben persze benne vannak a mindenkori jogalkotás és -alkalmazás gyarlóságai is. Így pusztítás - ha kreatív is - ütközik a stabilitást szolgáló erőkkel és szabályaikkal, a jelen érdekei a rajta túllépni igyekvő alkotómunkával. "A kreatív pusztítás és a szabályozás többnyire ellentmondásban vannak egymással. Egyes közgazdászok azt állítják, hogy természetes ellenfelei egymásnak. Ennek magyarázata, hogy míg az előbbi innovációra tör, új eszméket mozdít elő és épít belőlük új termékeket vagy üzleti modelleket, s ezzel támadja a piacok fennálló állapotát, a szabályozás ezt az állapotot igyekszik fenntartani."

  Schneider kiemeli, teljes joggal, hogy a szabályozás a múlton alapszik: a jogalkotás azt az addigi tapasztalatokra, tudásra, addig kikristályosodott és elfogadott elvekre támaszkodva, a jelennek megfelelően hozza létre, és nem is képes ebben az innováció alkotta jövőt figyelembe venni - mert az még ismeretlen, feltáratlan. S valóban, ezért az innovációs fejlesztés gyakran nem csekély része az újdonság hasznosításba viteléért megküzdeni a szabályozással, és kivívni annak megváltoztatását.
  Ez az érdekek csatája is: a meglévő állapothoz fűződő érdekeké és azoké, amelyeket az innováció sikere szolgálna. Ezért kritikus kérdés, hogy az érdekeltek és az érintettek közül melyek jutnak beleszóláshoz a szabályozás kialakításában - így, az Uber példáját tekintve, az a taxisokat szolgálja-e inkább, a keresni akaró autósokat vagy az utazóközönséget, a könyv másik példájában pedig az Airbnb vajon a szállásadókat, a lakástulajdonosokat vagy a szálláskeresőket.

  Joacim Lund: Szőröstül-bőröstül - Azoknak, akik jót akarnak enni és közben a világot is szeretnék megmenteni - Typotex, 2017
  Dr. Osman Péter ismertetése

  Modern fohász: Csak nehogy igaz legyen, hogy azzá válunk, amit eszünk! Kicsit odafigyelve, ezt eddig is tudtuk, Lund könyve pedig jócskán ráerősítő tényekkel szolgál. "Az étrend életről és halálról szól. Szó szerint. Az étel éltető és egyben halálos is. Az étel ad és az étel elvesz." (Minden idézet a könyvből, kiemelések tőlem - OP)

  Szakmai bemutatkozásaként "Éveken át dolgoztam újságíróként az élelmiszer-ágazatban. Hetente kritikus szemmel végigjártam az üzleteket. Számlákat és éves jelentéseket tekintettem át. Elolvastam minden ágazati hírt, követtem a statisztikákat, a mezőgazdasági politikát és a kutatásokat. Provokáltam a hatalmat. Kellemetlenkedtem. Írtam minden apróságról, amire csak sikerült rábukkannom, és ebből annyi akadt, hogy minden héten megtöltöttek egy rovatra valót az újságban hat teljes éven át."

  Expozíció, az előbbi folytatásaként: "De egyetlen alkalommal sem tettem fel a kérdést a hatalom csúcsán álló embereknek: Mit gondolnak, milyen felelősség hárul az üzletláncokra, amikor az emberek meghalnak azoktól az élelmiszerektől, amit vásárolnak? Hogyan tudják megmagyarázni, hogy olyan termelőktől vásárolnak húst és halat, akik szükségtelen szenvedésnek teszik ki az állatokat? Nem kellemetlen számukra, hogy ilyen lehangoló választékot nyújtanak? Az üzlet van a vásárlóért, vagy a vásárló van az üzletért? Itt az ideje, hogy komolyan elbeszélgessünk!" Az üzlet természetesen a haszonért van, a vásárló ennek eszköze. Kérdés, hogy a 'boltos' hogyan próbál hasznot húzni - jórészt erről is szól a könyv. Fontos mondanivalója, hogy valamelyes választási lehetősége az embereknek mindig van, csak leszoktattak/leszoktunk arról, hogy felismerjük és éljünk vele.

  Erről szól a könyv: "Idővel rájöttem, a [élelmiszer]vásárláskor hozott döntéseim következményekkel járnak. Nem is csekélyekkel. Ha kétféle húsdarab közül kell választanom az üzletben, megeshet, hogy tulajdonképpen a dél-amerikai esőerdők elpusztítása vagy a norvég mezőgazdasági tájkép fenntartása között kell döntenem. A boldog állatok, már ha létezik ilyesmi, és az állatkínzás között. Hogy hetven- vagy nyolcvanéves koromig éljek-e. A választások, melyeket a boltban hozunk, életünk legfontosabb választásai. Mégis alig fordítunk időt arra, hogy ezeket végiggondoljuk. Merthogy nem tudunk eleget a helyes döntéshez.

  Hogyan válhatunk felelős fogyasztóvá? Ha nekiállunk kibogozni a szálakat, hamar rájövünk, az étel szövevényes dolog. Nem akad túl sok válasz vagy egyszerű megoldás. Olyannyira zavaros, hogy jóllehet életem sok évét újságírói kutakodással töltöttem az ételüzletágban, még én is beláttam egy megvilágosult pillanatomban, hogy nem látom át akár a saját választásaim következményeit sem. Utána kellett járnom a dolgoknak. Így kezdtem ennek a könyvnek a megírásába.

  Hogy választ kapjak a kérdéseimre, útnak indultam, mely szinte az egész világon körbevezetett. Lassan minden a helyére került. És miután kutatók, szakácsok és a gazdasági élet meghatározó szereplői között forgolódtam, olvastam, ettem, kérdezősködtem és vizsgálódtam, már több a válaszom és kevesebb a kérdésem. A legviccesebb, amire rájöttem, hogy abszolút lehetséges királyok módjára élni, vigyázni az egészségünkre, ügyelni arra, hogy az állatok is jól érezzék magukat, és közben megóvni a Földünket. Mindezt egyszerre - anélkül, hogy kifosztanának minket a pénztárnál."

  Megismerkedünk, sok egyéb közt, a »mindenevők dilemmájával« (mit válasszunk, hogy életben maradjunk?), »a nagy hármassal« (a só, a cukor és a zsír háttérhatalmával), a nose to tail cookinggal ("szőröstül-bőröstül"), a berlini Húsatlasszal, a barbecue texasi fővárosával, a lelkiismeretüket altató »új jólétisekkel«, »a boldog hús mítoszával« és az amerikanizált rohanó étrend sokkoló számadataival."

  Az olcsóság magas ára:"Az elmúlt ötven évben az étel relatíve nézve mintegy 75 %-kal lett olcsóbb. Ez fantasztikusan hangzik, de nem az. Az olcsó étel korunk egyik legnagyobb problémája. A költségek ugyanis nem tűntek el, csak elfedték őket."

  Ross King: Dühödt ámulat - Claude Monet és a Vízililiomok - Park Kiadó, 2017
  Dr. Osman Péter ismertetése

  King ragyogó kultúrtörténeti műveivel már találkoztunk: Brunelleschi kupolája - A firenzei dóm építésének története (Park Könyvkiadó, 2008 - Hírlevél 2009/15. sz.); Michelangelo és a Sixtus-kápolna - A híres freskó születése (Park Könyvkiadó, 2010 - Hírlevél 2011/8. sz.); Leonardo és az Utolsó Vacsora (Park Kiadó, 2014 - Hírlevél 2014/19. sz.). Mindegyik műve nagy szellemi kaland: alapos, ugyanakkor magával ragadóan olvasmányos elemző krónika az európai kultúra egy-egy kimagasló alkotásának születéséről, a benne megtestesülő művészi teljesítményről, magáról a művészről és pályájáról, és hozzájuk hasonlóképp kitűnő áttekintés a korról, amelyben azok létrejöttek.

  E kötete főszereplőjét az Encyclopaedia Britannica a modern nyugati festészeti hagyomány egyik legjelentősebb és legnépszerűbb alakjának nevezi, a Vízililiomokat pedig Monet természetábrázoló munkássága megkoronázásának - nem kis szavak. Mellette a Rosstól megszokottan széles krónikában gyakran jelenik meg - kedves barátként, ösztönzőként, támaszként az elkeseredésekben - az egyik legnagyobb francia államférfi, Georges Clemenceau, "a Tigris".

  A Park ajánlójából: "King a rá jellemző alapossággal, levelek és visszaemlékezések ismeretében ábrázolja a legendás festő portréját, és meséli el legemlékezetesebb művészi vállalkozásának történetét. Vízililiomos képei a múlt század legismertebb és legnépszerűbb műalkotásai közé tartoznak. Ezek az igéző festmények a művész zavaros, gyötrelmes és szomorú életszakaszában keletkeztek. A háttérben megbúvó dráma alig ismert. Ross King könyve most először meséli el a teljes történetet."

  A minden értelemben óriási Vízililiomok képsorozat az alkotó akarat és elszántság egyik csúcsteljesítménye, amellyel Monet messze túlszárnyalta lelki- és fizikai állapota korlátait. Ismét az ajánlóból: "1914-ben kitört az első világháború. Az ekkor a hetvenes éveinek derekán járó Monet a világ egyik leghíresebb és legsikeresebb festője volt (gazdagságban is - OP); magánélete azonban romokban hevert. Felesége 1911-ben bekövetkezett halála, látásának egy évvel később beállt súlyos megromlása, valamint fia elvesztése után gyakorlatilag felhagyott a festéssel. Ám a gyász, a betegség és az alkotói válság e szomorú időszakában - miközben a nyugati fronton mennydörögtek az ágyúk - belefogott élete legambíciózusabb, leggyötrelmesebb művészi feladatába. Legközelebbi barátai, köztük Clemenceau biztatására a háború éveiben, és egész hátralévő életében ezeken a nagyszerű képeken dolgozott. Több száz négyzetméternyi vásznat borított be vibráló színekben tündöklő festékrétegekkel. Ahogy a képek sokasodtak, Monet becsvágya is növekedett; tervezgetni kezdte a világnak hátrahagyott öröksége méltó színhelyét: a párizsi Orangerie-ben létesítendő Musée Claude Monet-t."

  King igencsak kritikus képet ad Monet emberi gyengéiről is. Sok nagy művész rapszodikus szent szörnyeteg, és King elmondása szerint Monet ezt gyakran felsőfokon művelte. Így még megragadóbb, milyen hűséges barátok, pályatársak, tisztelők segítették munkásságát, s hogy felülkerekedjék élete nehézségein.

  Innovátor volt, hiszen - a Britannica szavával - "kezdeményezője, vezetője és rendíthetetlen szószólója" a hagyománytörő új stílusnak, az impresszionizmusnak. S innovátor az ábrázolásmódjával. Idézetek a könyvből: "Monet életének nagy részében botorul törekedett a lehetetlen elérésére. »A legtünékenyebb hatások előidézte benyomásaimat szeretném visszaadni.« magyarázta. "Álmot üldözök - ismerte be 1895-ben. A lehetetlent akarom."

  Ábrázolásmód és -technika: rengeteget küzdött a kísérletezés kudarcaival, és a saját gyakran szélsőséges természetével. "Ám egyetlen képének festésénél sem szembesült olyan sok nehézséggel, a belőlük támadó kétségekkel és elkeseredéssel, és soha nem tépett, rúgott, vagdalt szét dühében annyi vásznat (pedig, olvashatjuk, gyakran megtette - OP), mint a vízililiomoknál."

  TELJES KÖRŰ SAJTÓSZEMLE

  (Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll vagy a linkre kattintva olvasható!)
  A sajtószemle tagvállalataink, az OBSERVER Budapest Médiafigyelő Kft., a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft. segítségével készült.


  Agraragazat.hu, 2018. április 16., hétfő
  Kiemelt innovációs elismerésben részesült a Phylazonit Technológia

  Gazdasagportal.hu, 2018. április 16., hétfő
  Második állomásához érkezett a Startup Campus V4 Global Tour

  Hirek.prim.hu, 2018. április 16., hétfő
  Második állomásához érkezett a Startup Campus V4 Global Tour

  Kamaraonline.hu, 2018. április 16., hétfő
  Berlinben mutatkoztak be a magyar startup vállalkozások

  Hirek.prim.hu, 2018. április 16., hétfő
  Az Ipar 4.0-tól a blockchain-en át a sztratoszférába

  Napló, 2018. április 17., kedd 1,7. oldal
  Kutatóközpont alakult

  Minuszos.hu, 2018. április 17., kedd
  Nyakunkon a Simonyi Konferencia

  Magyarhirlap.hu, 2018. április 17., kedd
  Új német-magyar innovációs kiírásra jelentkezhetnek a vállalkozások

  Magyaridok.hu, 2018. április 17., kedd
  Új német-magyar innovációs kiírásra jelentkezhetnek a vállalkozások

  Napi.hu, 2018. április 17., kedd
  Közös kutatásokkal pályázhatnak a német-magyar partnerek

  Hir.ma, 2018. április 17., kedd
  Új német-magyar innovációs kiírásra jelentkezhetnek a vállalkozásoknak

  Orientpress.hu, 2018. április 17., kedd
  Új német-magyar innovációs kiírásra jelentkezhetnek a vállalkozások

  Autopro.hu, 2018. április 17., kedd
  Német-magyar innovációs kiírásra jelentkezhetnek a vállalkozások

  Adozona.hu, 2018. április 17., kedd
  Támogatás új német-magyar innovációkhoz

  Mti.hu, 2018. április 17., kedd
  Új német-magyar innovációs kiírásra jelentkezhetnek a vállalkozásoknak

  Kamaraonline.hu, 2018. április 17., kedd
  EUREKA: új német-magyar innovációs pályázat vállalkozásoknak

  Portfolio.hu, 2018. április 17., kedd
  Új német-magyar innovációs pályázatra jelentkezhetnek a vállalkozásoknak

  Webradio.hu, 2018. április 17., kedd
  Új német-magyar innovációs kiírásra jelentkezhetnek a vállalkozásoknak

  Computerworld.hu, 2018. április 18., szerda
  Innovációs versenyek startupoknak

  Mmonline.hu, 2018. április 18., szerda
  Százharmincötezer euró vár a startupokra

  Tech2.hu, 2018. április 18., szerda
  Április 27-ig jelentkezhetnek startupok a 135000 eurós összdíjazású innovációs versenyekre

  Figyelő, 2018. április 19., csütörtök, 50,51,52. oldal
  Friss magyar találmányok

  Palyazatihirek.eu, 2018. április 19., csütörtök
  EUREKA: új német-magyar innovációs pályázat vállalkozásoknak

  Magyarhirlap.hu, 2018. április 19., csütörtök
  Varga Mihály: Új szintre lép a V4-ek közötti ipari együttműködés

  Figyelo.hu, 2018. április 19., csütörtök
  Ismét szintet lép a V4-es együttműködés

  Magyaridok.hu, 2018. április 19., csütörtök
  Varga Mihály: új szintre lép a V4-ek közötti ipari együttműködés

  Vg.hu, 2018. április 19., csütörtök
  Magasabb szintre lép a V4-ek ipari együttműködése

  Naplo.hu, 2018. április 19., csütörtök
  A V4-ek új szintet lépnek a globális versenyben

  Veol.hu, 2018. április 19., csütörtök
  Varga Mihály: új szintre lép a V4-ek közötti ipari együttműködés

  Duol.hu, 2018. április 19., csütörtök
  Varga Mihály: új szintre lép a V4-ek közötti ipari együttműködés

  Feol.hu, 2018. április 19., csütörtök
  Varga Mihály: új szintre lép a V4-ek közötti ipari együttműködés

  Vaol.hu, 2018. április 19., csütörtök
  Varga Mihály: új szintre lép a V4-ek közötti ipari együttműködés

  Zaol.hu, 2018. április 19., csütörtök
  Varga Mihály: új szintre lép a V4-ek közötti ipari együttműködés

  Bama.hu, 2018. április 19., csütörtök
  Varga Mihály: új szintre lép a V4-ek közötti ipari együttműködés

  Beol.hu, 2018. április 19., csütörtök
  Varga Mihály: új szintre lép a V4-ek közötti ipari együttműködés

  Heol.hu, 2018. április 19., csütörtök
  Varga Mihály: új szintre lép a V4-ek közötti ipari együttműködés

  Baon.hu, 2018. április 19., csütörtök
  Varga Mihály: új szintre lép a V4-ek közötti ipari együttműködés

  Kemma.hu, 2018. április 19., csütörtök
  Varga Mihály: új szintre lép a V4-ek közötti ipari együttműködés

  Sonline.hu, 2018. április 19., csütörtök
  Varga Mihály: új szintre lép a V4-ek közötti ipari együttműködés

  Szoljon.hu, 2018. április 19., csütörtök
  Varga Mihály: új szintre lép a V4-ek közötti ipari együttműködés

  Teol.hu, 2018. április 19., csütörtök
  Varga Mihály: új szintre lép a V4-ek közötti ipari együttműködés

  Piacesprofit.hu, 2018. április 19., csütörtök
  Világszínvonalú teljesítményeket ismertek el a 26. Innovációs Nagydíjon

  Hir.ma, 2018. április 19., csütörtök
  Varga Mihály: új szintre lép a V4-ek közötti ipari együttműködés

  Palyazatihirek.eu, 2018. április 19., csütörtök
  EUREKA: új német-magyar innovációs pályázat vállalkozásoknak

  Lokal.hu, 2018. április 19., csütörtök
  Varga Mihály: Új szintre lép a V4-ek közötti ipari együttműködés

  Mti.hu, 2018. április 19., csütörtök
  Varga Mihály: új szintre lép a V4-ek közötti ipari együttműködés

  Eszak.hu, 2018. április 19., csütörtök
  A V4-ek új szintet lépnek a globális versenyben

  Orientpress.hu, 2018. április 19., csütörtök
  Varga: Európának új iparpolitikára van szüksége

  Gondola.hu, 2018. április 19., csütörtök
  Új szintre lép a V4-ek ipari együttműködése

  Profit7.hu, 2018. április 19., csütörtök
  Új szintre lép a V4-ek közötti ipari együttműködés

  Hirek.prim.hu, 2018. április 19., csütörtök
  Április 27-ig jelentkezhetnek startupok 135000 eurós összdíjazású innovációs versenyekre

  Medicalonline.hu, 2018. április 19., csütörtök
  Egészségügyi startupokat várnak

  Technokrata.hu, 2018. április 19., csütörtök
  Jövő péntekig várják a Startupok jelentkezését az EIT versenyére

  Pannonnovum.hu, 2018. április 19., csütörtök
  Április 27-ig jelentkezhetnek startupok 135000 eurós összdíjazású innovációs versenyekre

  Itextreme.hu, 2018. április 19., csütörtök
  Április 27-ig jelentkezhetnek startupok 135000 eurós összdíjazású innovációs versenyekre

  Gazdasagportal.hu, 2018. április 19., csütörtök
  Április 27-ig jelentkezhetnek startupok 135000 eurós összdíjazású innovációs versenyekre

  Lokal.hu, 2018. április 19., csütörtök
  Április 27-ig jelentkezhetnek startupok 135000 eurós összdíjazású innovációs versenyekre

  Profit7.hu, 2018. április 19., csütörtök
  Innovációs versenyek indulnak

  Orientpress.hu, 2018. április 19., csütörtök
  135000 euró várja a startupokat

  Webradio.hu, 2018. április 19., csütörtök
  Varga Mihály: új szintre lép a V4-ek közötti ipari együttműködés

  Hirado.hu, 2018. április 19., csütörtök
  Új szintre lép a V4-ek közötti ipari együttműködés

  Hirado.hu, 2018. április 19., csütörtök
  Innovációs versenyek indulnak

  Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal hírlevele, 2018. április 20., péntek
  2018-ban is pályázhatnak az "Élvonal" programra a legkiválóbb kutatók

  Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal hírlevele, 2018. április 20., péntek
  EUREKA: új német-magyar innovációs pályázat vállalkozásoknak

  Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal hírlevele, 2018. április 20., péntek
  Pálinkás József: a vállalkozások sikere a megújulás képességén múlik
  "…A Richter Gedeon Nyrt. nyerte az Innovációs Nagydíjat egy új, originális hatóanyag, a cariprazine kifejlesztéséért, valamint az ebből készített gyógyszerek gyártásáért és forgalmazásáért. Az Innovációs Nagydíj március 28-án, az Országházban tartott átadásán Pálinkás József…"

  Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal hírlevele, 2018. április 20., péntek
  A szegedi ELI lézerközpont és a tudományos és technológiai együttműködések Pálinkás József indiai látogatásán

  Magyar Idők, 2018. április 20., péntek, 15. oldal
  Közös deklaráció született

  Magyar Hírlap, 2018. április 20., péntek, 1+9. oldal
  Egyre nő a V4-országok gazdasági súlya

  Kelet Magyarország, 2018. április 20., péntek, 2. oldal
  A V4-ek új szintet lépnek a globális versenyben

  Hajdú-Bihari Napló, 2018. április 20., péntek, 2. oldal
  A V4-ek új szintet lépnek a globális versenyben

  Észak-Magyarország, 2018. április 20., péntek, 2. oldal
  A V4-ek új szintet lépnek a globális versenyben

  Világgazdaság, 2018. április 20., péntek, 2. oldal
  Iparpolitikában is együtt lép a V4

  Duol.hu, 2018. április 20., péntek
  A lányokat is várja a technológiai pálya

  Feol.hu, 2018. április 20., péntek
  A lányokat is várja a technológiai pálya

  Vaol.hu, 2018. április 20., péntek
  A lányokat is várja a technológiai pálya

  Zaol.hu, 2018. április 20., péntek
  A lányokat is várja a technológiai pálya

  Veol.hu, 2018. április 20., péntek
  A lányokat is várja a technológiai pálya

  Beol.hu, 2018. április 20., péntek
  A lányokat is várja a technológiai pálya

  Heol.hu, 2018. április 20., péntek
  A lányokat is várja a technológiai pálya

  Kemma.hu, 2018. április 20., péntek
  A lányokat is várja a technológiai pálya

  Sonline.hu, 2018. április 20., péntek
  A lányokat is várja a technológiai pálya

  Szoljon.hu, 2018. április 20., péntek
  A lányokat is várja a technológiai pálya

  Teol.hu, 2018. április 20., péntek
  A lányokat is várja a technológiai pálya

  Baon.hu, 2018. április 20., péntek
  A lányokat is várja a technológiai pálya

  Bama.hu, 2018. április 20., péntek
  A lányokat is várja a technológiai pálya

  Fejervar.hu, 2018. április 20., péntek
  Országszerte 77 helyszínen várják a technológiai pálya iránt érdeklődő lányokat

  Mediamix.mti.hu, 2018. április 20., péntek
  Országszerte 77 helyszínen várják a technológiai pálya iránt érdeklődő lányokat

  Csalad.hu, 2018. április 20., péntek
  Lányok napja a technológiai pályák népszerűségéért

  Videk.ma, 2018. április 20., péntek
  Középiskolás diáklányok tudhatják meg hogyan készül egy BMW

  Webradio.hu, 2018. április 20., péntek
  Országszerte 77 helyszínen várják a technológiai pálya iránt érdeklődő lányokat

  Hirado.hu, 2018. április 20., péntek
  Országszerte 77 helyszínen várják a technológiai pálya iránt érdeklődő lányokat

  Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület Hírlevele, 2018. április 14-20.
  Egészségügyi startupokat várnak

  Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület Hírlevele, 2018. április 14-20.
  2,1 milliárd euróhoz juthatnak innovatív vállalkozások

  Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület Hírlevele, 2018. április 14-20.
  Jön a Startup Safary

  Infogyor.hu, 2018. április 21., szombat
  Országszerte 77 helyszínen várják a technológiai pálya iránt érdeklődő lányokat

  Boon.hu, 2018. április 21., szombat
  Országszerte 77 helyszínen várják a technológiai pálya iránt érdeklődő lányokat

  Mon.hu, 2018. április 21., szombat
  Országszerte 77 helyszínen várják a technológiai pálya iránt érdeklődő lányokat

  Pestpilis.hu, 2018. április 21., szombat
  Idén is a mérnöki pálya választására bíztatják a lányokat

  Minuszos.hu, 2018. április 21., szombat
  Várják a technológiai pálya iránt érdeklődő lányokat

  Nrgreport.com, 2018. április 21., szombat
  Új német-magyar innovációs kiírásra jelentkezhetnek a vállalkozásoknak

  Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület Hírlevele, 2018. április 21-27.
  Tizennégy startupot pörget fel az Alba Accelerator

  Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület Hírlevele, 2018. április 21-27.
  Nincs vége az innovációs pályázatoknak

  Profitline.hu, 2018. április 22., vasárnap
  77 helyszínen várják a technológiai pálya iránt érdeklődő lányokat

  Tozsdeforum.hu, 2018. április 22., vasárnap
  Innovációs pályázatra várják a kkv-kat

  Magyar Idők, 2018. április 23., hétfő, 1,13. oldal
  Középpontban a vállalkozások és a fiatal kutatók

  Vg.hu, 2018. április 23., hétfő
  Innováció: többféle pályázat közül választhatnak a cégek

  Magyaridok.hu, 2018. április 23., hétfő
  Középpontban a vállalkozások és a fiatal kutatók fejlesztési ötletei

  Gyorplusz.hu, 2018. április 23., hétfő
  Országszerte várják a technológiai pálya iránt érdeklődő lányokat

  Medicalonline.hu, 2018. április 23., hétfő
  Pálinkás szerint javult a pályázati kultúra

  Portfolio.hu, 2018. április 23., hétfő
  Egészségipari projektekbe ment itthon a legtöbb uniós innovációs támogatás

  Infoter.eu, 2018. április 23., hétfő
  Országszerte 77 helyszínen várják a technológiai pálya iránt érdeklődő lányokat

  Mmonline.hu, 2018. április 23., hétfő
  Így várja a lányokat a technológiai szektor

  Portfolio.hu, 2018. április 23., hétfő
  Nemzetközi versenyen győzött egy kis magyar startup

  Medicalonline.hu - 2018. 04. 23.
  Pálinkás szerint javult a pályázati kultúra

  Profitline.hu, 2018. április 23., hétfő
  A Richter több mint 2 milliárd forintos projektet indított biologikumok gyártásának támogatására

  Weborvos.hu, 2018. április 23., hétfő
  Indul a Richter nagy tudásbázis-fejlesztő programja

  Weborvos.hu, 2018. április 23., hétfő
  A fiatal kutatók ötletei a középpontban

  Infostart.hu, 2018. április 23., hétfő
  Különleges gyógyszereket gyárthatnak

  Webradio.hu, 2018. április 23., hétfő
  A Richter több mint 2 milliárd forintos projektet indított biologikumok gyártásának támogatására

  Piacesprofit.hu, 2018. április 24., kedd
  Nincs vége az innovációs pályázatoknak

  Pharmaonline.hu, 2018. április 24., kedd
  2 milliárdos projekt a Richternél

  Haszon.hu, 2018. április 24., kedd
  A Richter több mint 2 milliárd forintos projektet indított biologikumok gyártásának támogatására

  Femina.hu, 2018. április 24., kedd
  Egy szakma, ahol a lányoké a jövő: több tízezer ilyen állás betöltetlen

  Ujnemzedek.hu, 2018. április 24., kedd
  77 helyszínen várják a tecnológiai pálya iránt érdeklődő lányokat

  Marmalade.co.hu, 2018. április 24., kedd
  Lányok, jön a mi napunk!

  Pharmaonline.hu, 2018. április 24., kedd
  2 milliárdos projekt a Richternél

  InfoRádió, 2018. április 24., kedd, 13 óra
  Tegnap indult a kétmilliárd forint értékű pályázati projektj

  Trend FM - Hírek, 2018. április 24., kedd, 06 óra
  Több mint 2 milliárd forintos projektet indított a Richter

  Magyarhirlap.hu, 2018. április 25., szerda
  Újabb együttműködési megállapodást kötött a Siemens és a BME

  Pafi.hu, 2018. április 25., szerda
  Élvonal Kutatói kiválósági program / KKP_19

  Mti.hu, 2018. április 25., szerda
  Újabb együttműködési megállapodást kötött a Siemens és a BME

  Profitline.hu, 2018. április 25., szerda
  Együttműködési megállapodást kötött a Siemens és a BME

  Ww2.infovilag.hu, 2018. április 25., szerda
  A mobilitás és a környezetvédelem új útjain jár a Bosch - szoftver- és informatikai mérnököket keres a vállalatóriás

  Webradio.hu, 2018. április 25., szerda
  Újabb együttműködési megállapodást kötött a Siemens és a BME

  Világgazdaság, 2018. április 26., csütörtök, 4. oldal
  Magyarországon fejleszt hibrid repülőgépet a Siemens

  Figyelő, 2018. április 26., csütörtök, 70-71. oldal
  Greiner István Gábor
  "... A k+f általában tőkeigényes: szükség van helyre, eszközökre, anyagokra, emberekre és időre, vagy adott esetben gyáregységbővítésre. Még az olyan társaságok számára is fontosak az innovációs támogatások, mint a Richter. ..."

  Magyarhirlap.hu, 2018. április 26., csütörtök
  Varga Mihály: Az innováció erősítése az új kormány gazdaságpolitikájának középpontjában áll

  Magyaridok.hu, 2018. április 26., csütörtök
  Varga Mihály: az innováció erősítése az új kormány gazdaságpolitikájának középpontjában áll

  Veol.hu, 2018. április 26., csütörtök
  Az innováció erősítése az új kormány gazdaságpolitikájának középpontjában áll

  Duol.hu, 2018. április 26., csütörtök
  Az innováció erősítése az új kormány gazdaságpolitikájának középpontjában áll

  Feol.hu, 2018. április 26., csütörtök
  Az innováció erősítése az új kormány gazdaságpolitikájának középpontjában áll

  Vaol.hu, 2018. április 26., csütörtök
  Az innováció erősítése az új kormány gazdaságpolitikájának középpontjában áll

  Zaol.hu, 2018. április 26., csütörtök
  Az innováció erősítése az új kormány gazdaságpolitikájának középpontjában áll

  Delmagyar.hu, 2018. április 26., csütörtök
  Varga Mihály elárulta, mi lesz az új kormány gazdaságpolitikájának középpontjában

  Kisalfold.hu, 2018. április 26., csütörtök
  Varga Mihály elárulta, mi lesz az új kormány gazdaságpolitikájának középpontjában

  Vg.hu, 2018. április 26., csütörtök
  Varga Mihály elárulta, mi lesz a gazdaságpolitika középpontjában

  Bama.hu, 2018. április 26., csütörtök
  Az innováció erősítése az új kormány gazdaságpolitikájának középpontjában áll

  Beol.hu, 2018. április 26., csütörtök
  Az innováció erősítése az új kormány gazdaságpolitikájának középpontjában áll

  Heol.hu, 2018. április 26., csütörtök
  Az innováció erősítése az új kormány gazdaságpolitikájának középpontjában áll

  Kemma.hu, 2018. április 26., csütörtök
  Az innováció erősítése az új kormány gazdaságpolitikájának középpontjában áll

  Baon.hu, 2018. április 26., csütörtök
  Az innováció erősítése az új kormány gazdaságpolitikájának középpontjában áll

  Sonline.hu, 2018. április 26., csütörtök
  Az innováció erősítése az új kormány gazdaságpolitikájának középpontjában áll

  Szoljon.hu, 2018. április 26., csütörtök
  Az innováció erősítése az új kormány gazdaságpolitikájának középpontjában áll

  Teol.hu, 2018. április 26., csütörtök
  Az innováció erősítése az új kormány gazdaságpolitikájának középpontjában áll

  Profit7.hu, 2018. április 26., csütörtök
  A szellemi tulajdon védelme a versenyképességet erősíti

  Ujnemzedek.hu, 2018. április 26., csütörtök
  A szellemi tulajdon védelme a versenyképességet erősíti

  Kormany.hu, 2018. április 26., csütörtök
  A szellemi tulajdon védelme a versenyképességet erősíti

  Mti.hu, 2018. április 26., csütörtök
  Varga: az innováció erősítése az új kormány gazdaságpolitikájának középpontjában áll

  Portfolio.hu, 2018. április 26., csütörtök
  Varga: az innováció erősítése áll az új kormány gazdaságpolitikájának középpontjában

  Pannonnovum.hu, 2018. április 26., csütörtök
  Egészségipari projektekbe ment itthon a legtöbb uniós innovációs támogatás

  Novekedes.hu, 2018. április 26., csütörtök
  Több tízmilliárd kutatási-fejlesztési forrásért indulhat a roham

  Webradio.hu, 2018. április 26., csütörtök
  Varga: az innováció erősítése az új kormány gazdaságpolitikájának középpontjában áll

  Hirado.hu, 2018. április 26., csütörtök
  Varga: Az innováció erősítése az új kormány gazdaságpolitikájának középpontjában áll

  Hirado.hu, 2018. április 26., csütörtök
  A szellemi tulajdon védelme a versenyképességet erősíti

  Magyar Hírlap, 2018. április 27., péntek, 10. oldal
  A szellemitulajdon-védelem fontossága

  Új Néplap, 2018. április 27., péntek, 7. oldal
  Hasznos az iparnak és az egyetemeknek

  Új Dunántúli Napló, 2018. április 27., péntek, 7. oldal
  Hasznos az iparnak és az egyetemeknek

  Tolnai Népújság, 2018. április 27., péntek, 7. oldal
  Hasznos az iparnak és az egyetemeknek

  Petőfi Népe, 2018. április 27., péntek, 7. oldal
  Hasznos az iparnak és az egyetemeknek

  Heves megyei Hírlap, 2018. április 27., péntek, 7. oldal
  Hasznos az iparnak és az egyetemeknek

  Békés Megyei Hírlap, 2018. április 27., péntek, 7. oldal
  Hasznos az iparnak és az egyetemeknek

  24 Óra, 2018. április 27., péntek, 7. oldal
  Hasznos az iparnak és az egyetemeknek

  Somogyi Hírlap, 2018. április 27., péntek, 1+7. oldal
  400 milliárd jut a vidéknek

  Békés Megyei Hírlap, 2018. április 27., péntek, 1,3. oldal
  A lányokat is várja a műszaki pálya

  Dunántúli Napló, 2018. április 27., péntek, 7. oldal
  Hasznos az iparnak és az egyetemeknek

  Nógrád Megyei Hírlap, 2018. április 27., péntek, 7. oldal
  Hasznos az iparnak és az egyetemeknek
  Szerkesztő: Riba Nikoletta, Munkatárs: Monoki Luca
  Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor
  A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
  Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
  tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
  A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.