XXVIII. évf. | 2018. ÁPRilIS 17. | 8. szám

Hírek
Magyar Innovációs Szövetség
Magyar Fiatal Tudósok Társasága
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Várható események
Pályázati felhívás Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

MISZ elnökségi ülés

A Magyar Innovációs Szövetség elnökségi ülését 2018. április 18-án tartja, a MISZ székhelyén (1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.).

Napirendi pontok:
 1. Beszámoló a legutóbbi elnökségi ülés óta végzett munkáról - 1. sz. melléklet
 2. 2017. évi közgyűlés programja
 3. MISZ Média Díjának odaítélése
 4. MISZ középtávú stratégia
 5. Egyebek

27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny

A Magyar Innovációs Szövetség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az M5 csatorna által a 2017/2018-es tanévre, a 14 és 20 év közötti korosztály számára meghirdetett 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny második szakasza lezárult. A 2018. március 30-ai határidőre a 69 továbbjutott pályázatból 57 kidolgozása fejeződött be.

A pályázók szóbeli prezentációkat fognak tartani. A prototípusokat, modelleket működés közben mutatják be szekcióülések keretében 2018. április 18-20. között a zsűri tagjainak, valamint beszámolnak a tudományos kutatásaik során elért eredményeikről is.

A bírálóbizottság Dr. Jakab László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem dékánjának vezetésével 2018. április 26-án, testületileg hozza meg a végleges döntést a közel 2,5 millió forintos ösztöndíjakat illetően.

A díjazott, ill. kiemelt dicséretben részesített, leglátványosabb egy kétnapos kiállításon mutatjuk be az Ericsson Magyarország Központjában.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból a Magyar Innovációs Szövetség 12 M Ft-ot nyert el a 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre.

Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform kérdőíves felmérés

A Magyar Innovációs Szövetség is részt vett a tavaly meghirdetett, Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform kérdőíves felmérésben, amely jelentős mértékben segítette a Nemzetgazdasági Minisztérium részére készített stratégia fő irányainak meghatározását.

A kérdőív még nyitott, de az eddigi első körös felmérés eredményeit bemutató riport már elérhető az NTP honlapján.

Az iparvállalatok 71%-a szerint fontos vagy nélkülözhetetlen a versenyképesség szempontjából az Ipar 4.0. A számok azt jelzik, hogy ebben a kategóriában az Ipar 4.0 ismertsége és jelentőségének felismerése tekintetében az elmúlt 1-1,5 év folyamán bekövetkezett az áttörés, a nagyvállalatok 73%-a, a KKV-k 69%-a gondolja az Ipar 4.0 adaptálását fontos kérdésnek.

IX. Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Kiállítás és Találmányi Vásár

A Széchenyi István Egyetem és az Universitas-Győr Alapítvány szervezésében immár kilencedik alkalommal került megrendezésre a Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Kiállítás és Találmányi Vásár 2018. április 11-én a Széchenyi István Egyetemen. A cél változatlan volt: teret és lehetőséget biztosítani az új termékekkel és szolgáltatásokkal rendelkező régióban működő vállalkozásoknak, valamint tehetséges fiataloknak, egyetemistáknak, start-up cégeknek, akik innovatív megoldásokra alapozzák üzleti tevékenységüket.

A rendezvényt kísérő konferencián előadások hangzottak el az egyetem Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ tevékenységéről, a Kamara innovációs klubjának működéséről, a fémnyomtatás alkalmazásáról a fogászatban, valamint bemutatkoztak a Széchenyi István Egyetem innovatív hallgatói csapatai is.

A kiállítás fődíját az ART Arrabona Racing Team Formula Student versenyautó fejlesztő csapat kapta.

A rendezvényen a Magyar Innovációs Szövetséget Budavári László, regionális igazgató képviselte.

SZJA 1+1%

Ön is rendelkezhet adója 1+1%-áról. Amennyiben fontosnak tartja a hazai tehetségek támogatását, kérjük, ajánlja fel adója (első) 1%-át a Nemzeti Tehetség Program javára, ennek a kiemelt kormányzati célkitűzésnek a támogatására. Ebből a forrásból a 2017. évi Nemzeti Tehetség Program pályázati kiírásainak finanszírozására több mint 1,3 milliárd forint gyűlt össze. A cél, hogy a források minél nagyobb része jusson közvetlenül a tehetségek felismerésére, gondozására, támogatására.

A Nemzeti Tehetség Program technikai száma: 1823

Az adó másik 1%-a valamely civil szervezet támogatására fordítható. A közhasznú szervezetként működő Magyar Innovációs Alapítvány immár több mint 25 éve ösztöndíjakkal folyamatosan támogatja a fiatal tehetségek oktatási és kutatási tevékenységét. Támogatja a 20 év alatti fiatalok részére, évente kiírt Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt is. Ösztönzi az új kutatási eredmények elterjesztését, megvalósításuk felgyorsítását azáltal is, hogy alapítása óta az adott év legnagyobb jelentőségű innovációját INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ-ban részesíti.

Kérjük mindazokat, akik céljainkkal egyetértenek, hogy a befizetett adójuk (második) 1%-át fordítsák a Magyar Innovációs Alapítvány támogatására. Adószám: 18047929-1-41.

Köszöntjük új tagunkat!

Név: | Beyond Visual Kft.
Tagsorszám: | 748.
Cím: | 1138 Budapest, Váci út 184.
Vezető: | Pajor Péter
Telefon: | 70/535-3023
E-mail: | peter@beyond-visual.com

Tevékenység:
A Beyond Visual Kft. egy technológia- és piacorientált alkotóműhely az innovációmarketing platformján.

Olyan ingatlanfejlesztéshez kapcsolódó technológiai, marketinget és értékesítést támogató megoldásokat dolgoznak ki, melyek egyszerűsítik és összekapcsolják az ingatlanvásárlás folyamatának lépéseit. Biztonságosabbá, átláthatóbbá és költséghatékonyabbá teszik a fejlesztők, marketingesek, értékesítők és vásárlók életét.

A fejlesztőknek beépítik meglévő értékesítési és marketingfolyamataikba a legmodernebb technikai újításokat, többek között komplex lakásválasztó 3d szoftverüket, profi látványterveket, illetve virtuális- és kiterjesztett valóságot. A vásárlók számára pedig valós segítséget nyújtó szoftvereket készítenek, amelyek segítenek a tudatos vásárlásban és az újépítésű lakásvásárlási döntésükben.

HÍREK | Magyar Fiatal Tudósok Társasága

Intel International Science and Engineering Fair 2018

Az idei Intel International Science and Engineering Fair 2018. május 13-a és 2018. május 18-a között kerül megrendezésre Pittsburghben (Pennsylvania). A fiatal tudósok olimpiáján hazánkat a 2017. évi EU Fiatal Tudósok Versenyén elért Intel ISEF különdíja alapján Molnár Áron és a Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként Szegedi Melinda képviseli.

A kiutazó pályázók a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottjai. A versenyzők szakmai felkészítését Ivánka Gábor, a hazai verseny zsűrijének tagja és dr. Antos László ügyvezető igazgató tartotta 2018. április 10-én, Szövetségünk székhelyén.

Sólyom-ösztöndíj Hegyesi Donátnak

Sólyom László volt köztársasági elnök, a Magyar Géniusz Program Tehetségnagykövete 2011-ben alapított Tehetség-ösztöndíjat kimagasló képességű és teljesítményű határon túli és hazai fiatalok külföldi továbbképzésének, tehetségük kibontakoztatásának támogatására.

Az idei egyik díjazott Hegyesi Donát, a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első helyezettje, a 2014. évi Intel ISEF 2. helyezettje lett, akit a Magyar Innovációs Szövetség terjesztett fel a díjra.

Donát jelenleg a BME egyetemi hallgatója és a 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny zsűritagja. Egyetemi tanulmányai mellett a korábbi projektjeihez képest összetettebb fejlesztésbe kezdett, amelynek célja egy kutatási célra szánt 25 szabadságfokú humanoid robot építése. Ezzel a kétlábú robotok mozgását, egyensúlyozását és járását vizsgálja, illetve fejleszti.

Az ösztöndíjnak köszönhetően 2018 szeptemberétől az Imperial College London MSc Control Systems mesterképzésén folytatja mérnöki tanulmányait.

HÍREK | Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Az EU-n belül hordozhatóvá váltak a saját országban előfizetett online tartalomszolgáltatások

Az Európai Bizottság - a Digitális Egységes Piaci Stratégia első jogalkotási javaslataként - 2015 végén mutatta be rendeletjavaslatát az online tartalomszolgáltatások uniós tagállamok közötti hordozhatóságáról. Az európai uniós szerzői jogi reformcsomag részét képező rendeletet 2017. június 30-án hirdették ki az Európai Unió Hivatalos Lapjában. Tekintettel arra, hogy az uniós szerzői jogi szabályozásra egyébként nem jellemző módon a célzott uniós jogi eszköz rendelet és nem irányelv formájában született meg, ezért annak rendelkezéseit 2018. március 20-tól minden tagállamban - azok nemzeti jogalkotás révén történő átültetése nélkül is - közvetlenül alkalmazni kell.

A rendelet fő célja annak előmozdítása, hogy az Európai Unió egész területére kiterjedő digitális belső piac előnyeiből az uniós felhasználók minél inkább részesedni tudjanak. Ennek megfelelően kizárták az online szolgáltatások elérhetőségét leszűkítő földrajzi alapú tartalomkorlátozások (az ún. geoblocking) alkalmazhatóságát az olyan előfizetők esetében, akik ideiglenesen tartózkodnak az előfizetésük helye szerinti tagállamtól eltérő uniós országban. Ez azt jelenti, hogy az új szabályok értelmében például a Netflix filmeket és sorozatokat kínáló "online videotékája" vagy a Deezer-hez és Spotify-hoz hasonló, streaming alapú zeneszolgáltatók magyar előfizetőjének akkor is hozzá kell tudnia férni az általa egyébként a magyar előfizetése alapján elérhető filmekhez és sorozatokhoz, ha éppen Horvátországban nyaral vagy Spanyolországban jár üzleti úton. A szabályok alapján az előfizetőknek ráadásul az előfizetésük országában részükre biztosított feltételekkel és minőségben kell tudniuk hozzáférni a szolgáltatásokhoz az Európai Unió egész területén.

Az új rendelkezések kötelezőek minden olyan szolgáltatóra, amely térítés ellenében nyújt online tartalomszolgáltatást. A térítésmentesen kínált szolgáltatások (például online közszolgálati televízió- vagy rádiótartalmak) szolgáltatóira a rendelet nem ró ugyan kötelezettségeket, de önkéntes alapon szintén felkínálhatják a tartalmak hordozhatóságát regisztrált felhasználóiknak.

Az online tartalomszolgáltatók az előfizetők előfizetési helyüktől eltérő tagállamban való tartózkodásának átmenetiségét különböző eszközökkel ellenőrizhetik.

A szabályozás előrelépést jelent abban, hogy az előfizetők külföldi előfizetés hiányában is igénybe tudják majd venni e szolgáltatásokat, igaz ugyan, hogy "csak" a saját előfizetésüknek megfelelően.

VÁRHATÓ ESEMÉNYEK

Innováció az energiaszektorban, az EIT InnoEnergy és a Horizont 2020 keretprogram lehetőségei

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) és az InnoEnergy HUB Magyarország innovatív energetikai technológiák témájú közös rendezvényére "Innováció az energiaszektorban, az EIT InnoEnergy és a Horizont 2020 keretprogram lehetőségei" c. kerül sor 2018. április 23-án, 10 órakor az NKFIH-ban (1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1., 231. terem).

Az információs napra az uniós keretprogram felhívásaira pályázó vállalkozások és közfinanszírozású intézmények kutatóit, fejlesztőit, projektmenedzsereit, valamint az energiaszolgáltatók és a közszféra energetikai szakpolitikáért felelős intézményeinek képviselőit várják.
 • Milyen új pályázati lehetőségek vannak a Horizont 2020 program energia területén? Milyen segítséget ad a sikeres pályázáshoz a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal?
 • Milyen szolgáltatásokat nyújt az innovatív technológiák, az energiahatékonyság területén az EIT InnoEnergy? Milyen regionális együttműködési lehetőségek vannak?
 • Mit fed az "ökoszisztéma alapú megközelítés"?
 • Hogyan működhetnek együtt az EIT InnoEnergy és a közszféra szereplői?

 • A délelőtti programrész a pályázni vágyó célközönség számára nyújt információt, délután elsősorban a közszféra szereplőit hívják kerekasztal-beszélgetésre.

  Az információs nap nyelve angol, tolmácsolást nem biztosítanak a szervezők. A program elérhető itt.

  A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, melynek határideje: 2018. április 20, 12.00.

  További információ: kinga.lorenz@nkfih.gov.hu

  Vitalizing communities via TechParks/Clusters -Tech Transfer & Start-up Support

  A Nemzetközi Tudományos Parkok és Innovációs Területek Szövetségének (IASP) európai osztálya 2018. április 23-a és 25-e között műhelytalálkozót rendez a Heidelbergi Technológiai Parkban.

  A résztvevők lehetőséget kapnak arra, hogy találkozzanak nemzetközi IASP tagokkal és szakértőkkel, és megvitassanak releváns témákat.

  A Német Innovációs, Technológia és Inkubátorok Szövetségének (BVIZ) tagjai az eseményre 30%-os kedvezménnyel - 300 euró helyett 200 euróért - regisztrálhatnak.

  Bővebb információ, részletes program és regisztráció az esemény honlapján.

  Venture Capital Summit - Kockázati tőke nagyvállalattól: álom vagy valóság?

  A Venture Capital Summit független, szakmai kockázati tőke csúcskonferenciára 2018. április 24-én kerül sor a Budapest Music Centerben (1093 Budapest, Mátyás u. 8.).

  A konferencia résztvevői a pénzügyi világ kiválóságaitól kaphatnak hasznos tippeket befektetési stratégiájuk hatékony megvalósításához, az ötletemberek pedig megtudhatják, miképp szerezhetnek tőkeerős, vállalati befektetőt álmaik megvalósításához.

  A konferencia első kerekasztal beszélgetésén a hazai kockázati tőkepiac nagyvállalati szereplői dr. Bacsa György (MOL), Bánfi Zoltán (MKB Bank), Huszár András (MVM) és Wolf László (OTP Bank) vitatják meg a moderátor, dr. Bajorfi Ákos (Noerr Legal) vezetésével, hogy miért fontos az innováció egy óriás vállalatnak, mit tud a tőkén felül cserébe nyújtani portfólió cégeinek.

  Molnár András (Portfolion), Szűcs Gergely (Valor), Vitán Gábor (Venturio) és a vita irányítója, dr. Tóásó Bálint (KPMG) arról beszélgetnek, hogy egy startup esetében milyen értékelést tartanak elfogadhatónak, illetve, hogy honnan jönnek az igazán jó üzletek. Straub Elek (Day One Capital), Szigeti Károly (Central Fund), Wildner Ágost (PBG FMC) a helyes Exit stratégia meghatározásáról, illetve a befektetési célpontok kiválasztásáról beszélgetnek dr. Fehérváry Ákos (Baker McKenzie) moderálásával.

  Az eseményen két ismert nemzetközi szakember, Jeff Lynn (seedrs.com, London) és Jason Weiss (Axis Innovation, Tel Aviv) is tart előadást. A szakmai program magyar előadói Bánfi Zoltán (MKB Bank), Csuhaj V. Imre (Széchényi Tőkealap-kezelő Zrt.), Oszkó Péter (OXO csoport) és Albrecht Ottó (Cashline Zrt, Valor Zrt.).

  Regisztrálni az esemény honlapján lehet. Április 19-ig early bird kedvezmény.

  Bővebb információ: Molnár Rita, konferenciaigazgató, rita.molnar@ap.hu

  Innovation Dialogue: Lithuania - Hungary

  A vilniusi Magyar Nagykövetség idei kereskedelemfejlesztési szakmai programjai között szerepel az "Innovation Dialogue: Lithuania - Hungary" elnevezésű innovációs tematikájú rendezvény, amelyet a MITA Litván Tudományos, Innovációs és Technológiai Hivatallal közösen 2018. május 23-24-én szeretnének megrendezni.

  Az angol nyelvű rendezvény célja, hogy feltárják az innováció területén kínálkozó kétoldalú együttműködési lehetőségeket és elősegítsék az innovációs eredmények gyakorlati hasznosulását. A MITÁ-val lefolytatott előzetes egyeztetés alapján az innovatív tevékenységet folytató vállalatok oldaláról leginkább az információtechnológia (ICT), a megújuló energia, az agrárinnováció, a környezetvédelem (recycling), illetve az ipari szoftvergyártás területén mutatkozik a legszélesebb merítés.

  A másfél napra tervezett vilniusi rendezvény keretében az első napon látogatást szerveznek a litván innovációs és kutatási tevékenység központjának számító Sunrise Valley Science and Technology Parkba, majd a második napon tartják magát az innovációs fórumot benne előadásokkal, kötetlen konzultációkkal, illetve B2B találkozókkal.

  A rendezvény időpontja egyelőre még nem végleges, mert a MITA hivatalos személyeinek májusra előirányzott és még nem véglegesített hivatalos programjai miatt egy - két napos tolódás előfordulhat.

  A tervezett program elérhető itt.

  Az eseményt a Magyar Innovációs Szövetség nagyon jó kezdeményezésnek tartja.
  Amennyiben a rendezvény érdekli, vállalná a részvételt és saját innovációs sikertörténetének bemutatását önköltségen (szállás, utazás), várjuk jelentkezését (e-mail:innovacio@innovacio.hu, tel.: 430-3330).

  Pályázati felhívás

  Versenyfelhívás - Melyik lesz a következő fal, amelyik le fog omlani?

  A Falling Walls Lab Budapest fiatal kutatók és szakemberek jelentkezését várja, hogy bemutassák innovatív ötleteiket, mellyel választ adhatnak arra a kérdésre, hogy "Melyik lesz a következő fal, amelyik le fog omlani?".

  A Falling Walls Lab kiváló lehetőséget nyújt hallgatók, oktatók, kutatók, vállalkozók, és más szakmabeliek számára, hogy mindössze 3 percben megosszák kutatómunkájukat, üzleti modelljüket, innovatív projektjüket vagy ötletüket társaik, és egy válogatott üzleti és akadémiai szakemberekből álló zsűri előtt. A legkiválóbb előadók lehetőséget kapnak arra, hogy részt vegyenek a Falling Walls Lab döntőn és a Falling Walls konferencián Berlinben, melynek költségeit a Falling Walls Lab Foundation és a hazai szervezők állják.

  Beadási határidő: 2018. május 2.

  Bővebb információ a versenyfelhívásban, részletek pedig a BME honlapján.

  SZAKIRODALOMFIGYELŐ


  Maciej Kranz: Building the Internet of Things: Implement New Business Models, Disrupt Competitors, Transform Your Industry - Wiley, 2016
  Dr. Osman Péter ismertetése

  "A dolgok internetének építése" címhez kapcsolódó, a lényeget összegző alcím: Valósíts meg új üzleti modelleket, zavard meg a versenytársakat, alakítsd át az iparágadat. Ígéretes program! A Wiley ajánlójából: "A kötet gyakorlati kézikönyvként szolgál az élvonalbeli üzleti döntéshozóknak, hogy tőkét kovácsoljanak ebből a legújabb átalakulásból" - az átalakulás mibenléte pedig a mondandó alapja.
  Kranz a legmerészebb SciFi elképzeléseket napi valósággá tevő világ eljövetelét, az élet különféle területeinek és tevékenységeinek csúcstechnológiás integrációját vázolja fel, s hogy ez már a szemünk előtt alakulóban van.

  Így kezdődött: a Cisco, új fejlesztési vonalaként ráállt az ipar hálózatosítására, és létrehozta Kranz vezetésével a Connected Industries Csoportot. A dolgok internete (IoT) fogalmát alkalmazták a mindennek mindennel való összekapcsolására, ami az internetre támaszkodva, célzott innovációk révén valósulhat meg. A kifejlett, nagyüzemi alkalmazás meggyőző példájaként mutatja be, ahogyan a világ talán legemblematikusabb motorkerékpár termékcsaládjának gyártója, a Harley-Davidson, a megújulását és fennmaradását az IoT-re alapozza, már jól kimutatható gazdasági eredményekkel.

  Innen szóljon önmagáért a könyv:
  "Az IoT jobban megváltoztatja a szervezetedet, mint bármi korábban. Eddigi legtöbb hadrendbe állítása kisebb előrelépéseket hozott, de most a változás küszöbén áll, ahogy felfejlődik, számos elemével, amelyek már készülőben vannak. Az IoT lesz a nagy ügy - igazából óriási ügy. És nem is csak a következő nagy ügy. Az IoT a jövő - az Ön iparágának a jövője, a szervezetéé, és valószínűleg a személyes jövője."

  Győzni vagy bukni az IoT beköszöntével "Hogyan is él meg a cége az új környezetben? Hogyan kerüli el a halandóságot, amely a S&P 500 cégei körében is látható? (Kranz idézi: az 50 évvel korábbiaknak már csak 19%-a létezik). Erről szól a könyv: megérteni a felemelkedő változást, amely már elkezdett úrrá lenni rajtunk, és találni egy stratégiát, amely biztosítja, hogy a cége nem csak életben marad, de gyarapszik is. Az új korszak győztesei lesznek az IoT generáció - közéjük tartozik, ha befogadja a nyílt szabványokat, a nyílt együttműködéseket, nyílt kommunikációkat, a nyílt, rugalmas üzleti modelleket, és ha kész felépíteni egy átfogó együttműködő ökoszisztémát, amelyben fürge, rugalmas üzleti megoldásokat hoznak létre és állítanak csatasorba. Vesztesek azok lesznek, akik az eddigiekhez ragaszkodnak."

  "Amint elmondtam, számtalan mérföldet utaztam be, hogy találkozzam üzleti vezetőkkel, és megvitassam velük az IoT-hez kapcsolódó kihívásaikat és kérdéseiket. Könyvem rendeltetése, hogy segítsem a közepes és a nagy szervezeteknél dolgozó menedzsereket megérteni, valójában mi is az IoT, miért kell azt átvenniük a cégeikben, és hogyan kell ebben eljárniuk - különösképp, miként kell elindulni az IoT-hez vezető úton. A kisebb cégek szintúgy teljes mértékben részt vehetnek az IoT-ben; hiszen már most is hasznát veszik a felhő-alapú számítástechnikának, az IP networking-nek és analitikának, és az IoT más alapvető összetevőinek. Az, hogy könyvem javarészt a közepes és nagy cégekre összpontosít, az én személyes IoT tapasztalataim következménye, amelyek ebből a környezetből származnak. Viszont az említett összetevőknek, az érett és bevált, gyors megtérülést biztosító alkalmazások példáinak, és a jól bevezetett integrációs csatornáknak a kombinációi a kisebb szervezeteknek is lehetővé teszik, hogy kihasználják az IoT-t, ahogyan már teszik az internettel és a felhővel.

  Hasonlóképpen, a könyv elsődlegesen a B2B terén kínálkozó lehetőségekre összpontosít, némi kitekintéssel azok kapcsolódására a fogyasztókhoz (B2B2C). Anyagát az alapvető vertikális szegmensekből veszi - gyártás, olaj és földgáz, fuvarozás és logisztika, közművek, kormányzat -, de érinti a kiskereskedelmet, az egészségügyi ellátást, a mezőgazdaságot, oktatást, pénzügyeket, és olyan speciális területeket, mint a rendszerbe kapcsolt autók.

  Charles Duhigg: Okosabban, gyorsabban, jobban - Hogyan legyünk hatékonyabbak az üzleti és a magánéletben? - HVG Könyvek, 2017
  Dr. Osman Péter ismertetése

  A 20. század egyik legszentebb kulcsszava a hatékonyság volt. Ma sincs másként, de a fogalom tartalma sorsdöntő módon megváltozott. Korábban a nagyobb cégeknél és a szervezetek nagy hányadánál a feszes fegyelem volt az alapkövetelmény, betartani a rendet, a szabályokat és előírásokat. Mára ennek helyébe a kreativitás, és az arra támaszkodó alkalmazkodás képessége lépett: bármilyen feladattal, váratlan helyzettel, problémával szembesül az ember, találja fel magát, ne segítségért kiáltson, hanem sikeresen oldja meg. Fokozottan érvényes ez a csapatmunkára is, azzal, hogy a csapat tudjon ebben nagyon hatékonyan együttműködni. S a hatékonyság igénye - gyakran kényszere - mindinkább behatol az egyének életébe is, hogy képesek legyenek túlélni, lehetőleg az igényeik szerinti színvonalon. Ehhez kínál segítséget a könyv.

  A HVG ajánlójából: "A Pulitzer-díjas újságíró, Charles Duhigg szerint az igazán hatékonyakat csupán az különbözteti meg elfoglalt társaiktól, hogy megválasztják, mely ambícióik megvalósításán fáradoznak, és mely céljaikat hagyják figyelmen kívül, valamint hogy milyen szervezeti kultúrát alakítanak ki vezetőként a csapatukban. Az Okosabban, gyorsabban, jobban magyarázatot ad arra, hogy miért érnek el rendkívüli sikereket bizonyos emberek és vállalatok még a gyors változások közepette is. A szerző az idegtudomány, a pszichológia és a viselkedési közgazdaságtan legfrissebb kutatásaira támaszkodva bemutatja, hogy a mai világban a »hogyan gondolkodunk« fontosabb annál, mint hogy »mit gondolunk«." (Kiemelések tőlem.)

  A hatékonyság Duhigg szerint: "Hatékonyság alatt azt az igyekezetünket értjük, hogy rájöjjünk, miként tudjuk az energiánkat, az intellektusunkat és a rendelkezésünkre álló időt a lehető legjobban kihasználni, miközben igyekszünk a legkevesebb erőfeszítésből a legtöbb értelmes dolgot kihozni. Ez egy tanulási folyamat, hogy miként boldoguljunk minél kevesebb stresszel és erőlködéssel, és hogyan legyünk eredményesek, hogy közben ne áldozzunk fel minden mást, ami fontos számunkra az életben." (Innen idézetek a könyvből,- OP)

  A témát illető kutatásai: "Ez a könyv a hatékonyság működésével kapcsolatos vizsgálódásaimnak és annak az igyekezetnek az eredményét tükrözi, hogy megértsem, miért lehetnek egyes emberek és vállalatok eredményesebbek másoknál. [Négy év alatt] neurológusokat, üzletembereket, kormányzati tisztségviselőket, pszichológusokat és más, termelékenységgel, személyes hatékonysággal foglalkozó szakembereket kerestem fel." Mondandóját is a gyakorlat számos területéről vett példák elemzésének és tanulságainak bemutatására alapozza.

  "Ahogy a legkülönfélébb emberekkel beszélgettem - pókerjátékosokkal, közforgalmi pilótákkal, tábornokokkal, vállalatvezetőkkel és kognitív szemléletű kutatókkal -, néhány kulcsfontosságú felismerés kezdett kikristályosodni bennem. Észrevettem, hogy újra és újra ugyanazok a fogalmak köszönnek vissza. Arra jutottam, hogy azoknak az okoknak a mélyén, amelyek miatt egyes emberek és vállalatok annyi mindent képesek véghezvinni, néhány jól körülhatárolható elképzelés rejtőzik. (Az eredetiben: idea - ide az eszme illene a legjobban - OP)

  Nos, ez a könyv a hatékonyság növelése szempontjából legfontosabb nyolc elképzelést tárja fel. Arról szól, miképpen ismerjük fel a valódi hatékonyságot fokozó döntéseket. Útmutató olyan ismeretekhez, technikákhoz és lehetőségekhez, amelyek életeket változtattak már meg. Vannak emberek, akik megtanulták, hogyan boldoguljanak kevesebb erőfeszítéssel. Vannak vállalatok, amelyek csodálatos dolgokat hoznak létre kevesebb ráfordítással. Vannak vezetők, akik átformálják a körülöttük lévőket.
  Ez a könyv arról szól, hogyan legyünk okosabbak, gyorsabbak és jobbak mindenben, amit teszünk."

  Brett Velicovich - Christopher S. Stewart: Drónharcos - Athenaeum Kiadó, 2018
  Dr. Osman Péter ismertetése

  "A terrorista úgy rejtőzzék a népben, mint hal a vízben" - Szun-ce 2500 éves stratégiai elvének mai adaptációja, amelyet már a Vietkong is sikeresen alkalmazott. Ezt az ellenséget kell 'hatástalanítani', méghozzá úgy, hogy a terrorista nincs tekintettel arra, harca következtében kik sérülhetnek, az ellene fellépők harcmodora viszont mind kevésbé engedi a 'járulékos veszteségeket' a lakosságban. A terroristák ezt is ügyesen kihasználják.

  Tudjuk, a terrorista-lét korlátlan, teljes önfeladást jelentő elkötelezettséget követel - Velicovich beszámolója nyers valóságként mutatja, hogy ugyanezt igényli a hivatása a terroristavadásztól is: a harc, a terrorcselekmények elhárítása leköti minden pillanatát, gondolatát, csak ennek él. Elmondja, hogyan vált szenvedélyévé a küzdelem, annyira, hogy alvásra és étkezésre is alig engedett időt magának.

  Beszámolójából kiderül: a mai terrorista-vadászat messze túlnyomó részét az információszerzés és -feldolgozás, a nyomra vezető információk beazonosítása, és az ezt szolgáló következtetések levonása teszi ki. Hatalmas tömegű, többnyire kétséges minőségű, ill. relevanciájú adatot és információt kell így átrostálni, feldolgozni. Felmerülhet bennünk: mikor juthatunk el odáig, hogy e munkát a szinte határtalanul bővíthető munkabírású mesterséges intelligencia végezze? Az olvasottakból a válasz egyszerűnek tűnik: amikor képessé válik legalább olyan szintű intuícióra, mint a minden idegszálával erre összpontosító ember.

  Az Athenaeum ajánlójából: "Velicovich csaknem egy évtizeden át központi szerepet játszott az új típusú hadviselésben: pilóta nélküli légi járműveket, drónokat használt arra, hogy levadássza a világ legveszélyesebb terroristáit, miközben összehangolt együttműködést folytatott a teljes amerikai hírszerzéssel - kémekkel, elemzőkkel, informátorokkal -, hogy a segítségükkel kivonhassa a forgalomból az al-Káida és az ISIS magas rangú tagjait. [Könyvében] plasztikus részletességgel eleveníti fel akciófilmbe illő bevetéseit és szigorúan titkos küldetéseit,"

  A történet kezdete: pályakezdésül katonai hírszerzési elemzőnek állt, húszévesen az első éles küldetése Afganisztán. Utána Irak, ott a sereg egy "különleges szervezete" kiemelte, hogy "operatív ügynöknek" képezze ki. Ennek során bemutattak egy videót dróntámadásról, és "abban a pillanatban minden világossá vált. Ahogy a terroristák a szemem láttára füstöltek el… Ez kell nekem." Ehhez kilép a kiképzésből, s hamarosan hírszerzési elemzőként az iraki pokolban találja magát. Sok keserves helyzet után kitalálja, hogy alakulata akcióihoz felderítési támogatást kér a katonai drón kezelőitől.

  Egyszercsak egy idegen megkínálja "egy új feladatkörrel", amelyről minden részlet hétpecsétes katonai titok. 2007 elején járunk, újabb kiképzés következik, amelynek végén a sereg legkeményebb elitalakulata, a Delta hadműveleti különítmény hírszerzési elemzője lesz a forró terepen.
  "Ha ki kellett iktatni egy terroristasejtet, ki kellett menteni egy túszt, vagy akár fel kellett számolni egy terroristacsoportot, a mi egységünket hívták. A kormány prioritási sorrendet dolgozott ki, amelybe besorolta a különféle haderőnemek különleges alakulatait. Minket a legmagasabb, 1-es szintre sorolt mint nemzeti különleges erőt."

  A terroristavadász és a technológia különleges kapcsolata: "Hamar megtanultuk, hogy legfontosabb küldetésünk: levadászni a világ legveszélyesebb terroristáit. E célból rendelkezésemre bocsátották az ellenség kiiktatásához szükséges összes erőforrást és eszközt, beleértve az amerikai arzenál legkifinomultabb pilóta nélküli légi járműveit." A drónokkal figyeltek éjjel-nappal, szerezték a felderítéshez, a levadászáshoz, az akciók vezetéséhez a valósidejű információkat, egy-egy művelet hátterét pedig sokszor évekre visszamenő, szerteágazó, akár sok gigabit terjedelmű, gyűjtött információ, és a társszervezetekkel való együttműködés adta.

  Kötelező olvasmány mai világunkról.

  TELJES KÖRŰ SAJTÓSZEMLE

  (Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll vagy a linkre kattintva olvasható!)
  A sajtószemle tagvállalataink, az OBSERVER Budapest Médiafigyelő Kft., a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft. segítségével készült.


  Magyarhirlap.hu, 2018. március 29., csütörtök
  Több mint 2330 vállalkozás nyert 52 milliárd forintot a gazdaságfejlesztési programban

  Mon.hu, 2018. március 29., csütörtök
  Átadták a Richter molekuláris biológiai laboratóriumát Debrecenben

  Napi.hu, 2018. március 29., csütörtök
  Kutatásban erősít a Richter - elkészült az új labor

  Infogyor.hu, 2018. március 29., csütörtök
  A Richteré a 2017. évi Innovációs Nagydíj

  Hajdupress.hu, 2018. március 29., csütörtök
  Átadták a Richter molekuláris biológiai laboratóriumát Debrecenben

  Haon.hu, 2018. március 29., csütörtök
  Debreceni Egyetem: újabb együttműködés a Richterrel

  Vg.hu, 2018. március 29., csütörtök
  Új labort nyitott Debrecenben a Richter

  Magyaridok.hu, 2018. március 29., csütörtök
  Átadták a Richter molekuláris biológiai laboratóriumát Debrecenben

  Debmedia.hu, 2018. március 29., csütörtök
  Átadták a Richter molekuláris biológiai laboratóriumát Debrecenben

  Piacesprofit.hu, 2018. március 29., csütörtök
  50 milliárdra pályázhatnak kisvállalkozások

  Hir6.hu, 2018. március 29., csütörtök
  Átadták a Richter molekuláris biológiai laboratóriumát Debrecenben

  Mti.hu, 2018. március 29., csütörtök
  Átadták a Richter molekuláris biológiai laboratóriumát Debrecenben

  Civishir.hu, 2018. március 29., csütörtök
  Nagyot lépett előre a Richter Debrecenben

  Profitline.hu, 2018. március 29., csütörtök
  Átadták a Richter új molekuláris biológiai laboratóriumát

  Mixonline.hu, 2018. március 29., csütörtök
  Átadták a Richter molekuláris laboratóriumát

  Weborvos.hu, 2018. március 29., csütörtök
  Molekuláris biológiai labort adtak át

  Tozsdeforum.hu, 2018. március 29., csütörtök
  Új laboratóriuma van a Richternek

  Dehir.hu, 2018. március 29., csütörtök
  Üzem kialakításával is folytatódik a Debreceni Egyetem és a Richter Gedeon Nyrt. együttműködése

  Hajdupress.hu, 2018. március 29., csütörtök
  Debreceni Egyetem: újabb együttműködés a Richterrel

  Ujnemzedek.hu, 2018. március 29., csütörtök
  Több mint 2330 vállalkozás nyert 52 milliárd forintot a gazdaságfejlesztési programban

  Kormany.hu, 2018. március 29., csütörtök
  Több mint 2330 vállalkozás nyert 52 milliárd forintot a gazdaságfejlesztési programban

  Autopro.hu, 2018. március 29., csütörtök
  Több mint kétezer kkv kapott az 52 milliárd forintos támogatásból

  Kamaraonline.hu, 2018. március 29., csütörtök
  52 milliárdot nyertek kkv-k a gazdaságfejlesztési programban

  Tőzsdefórum.hu, 2018. március 29., csütörtök
  Új laboratóriuma van a Richternek

  Profitline.hu, 2018. március 29., csütörtök
  A Kőröstej nyerte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Innovációs díját

  Sunshinefm.hu, 2018. március 29., csütörtök
  Több ezer vállalkozás nyert a gazdaságfejlesztési programban

  Vorosmartyradio.hu, 2018. március 29., csütörtök
  Több mint 2330 vállalkozás nyert 52 milliárd forintot a gazdaságfejlesztési programban

  Webradio.hu, 2018. március 29., csütörtök
  Átadták a Richter molekuláris biológiai laboratóriumát Debrecenben

  Hirado.hu, 2018. március 29., csütörtök
  Átadták a Richter molekuláris biológiai laboratóriumát Debrecenben

  InfoRádió, 2018. március 29., csütörtök, 06 óra
  A Richter Gedeon Nyrt. nyerte a 2017-es innovációs nagydíjat

  InfoRádió, 2018. március 29., csütörtök, 09 óra
  A Richter Gedeon Nyrt. nyerte a 2017-es Innovációs nagydíjat

  InfoRádió, 2018. március 29., csütörtök, 16 óra
  Richter Gedeon Nyrt - laboratórium-átadás

  Debreceninap.hu, 2018. március 30., péntek
  Molekuláris biológiai laboratóriumot adtak át Debrecenben

  Napi.hu, 2018. március 30., péntek
  Rengeteg pénz elköltését jelentették be a hosszú hétvége előtt

  Profitline.hu, 2018. március 30., péntek
  Több mint 2000 vállalkozás nyert összesen 52 milliárd forintot a gazdaságfejlesztési programban

  Gazdasagportal.hu, 2018. március 30., péntek
  Átadták a Richter molekuláris biológiai laboratóriumát Debrecenben

  Agroinform.hu, 2018. március 30., péntek
  Idén a KITE kapta az Agrár Innovációs Díjat

  InfoRádió, 2018. március 30., péntek, 11 óra
  Átadták a Richter új molekuláris biológiai laboratóriumát Debrecenben

  Magyar Hírlap, 2018. március 31., szombat, 9. oldal
  Több mint 2330 mikro-, kis- és középvállalkozás nyert

  Magyar Idők, 2018. március 31., szombat 1,15. oldal
  Húszmilliárdos támogatási program az építőiparnak

  Hajdú-Bihari Napló, 2018. március 31., szombat 1,3. oldal
  Megerősítik helyüket a gyógyszeriparban

  Infoter.eu, 2018. március 31., szombat
  Több mint 2330 vállalkozás nyert 52 milliárd forintot a gazdaságfejlesztési programban

  Biztonsagpiac.hu, 2018. március 31., szombat
  Átadták a Magyar Innovációs Nagydíjakat

  Hirek.prim.hu 2018. április 01., vasárnap
  Átadták 26. alkalommal a Magyar Innovációs Nagydíjat és Innovációs Díjakat

  Hirek.prim.hu 2018. április 01., vasárnap
  Átadták a Magyar Innovációs Nagydíjat és Innovációs Díjakat

  Naplo.hu, 2018. április 02., hétfő
  Fejlesztés a Richterrel

  Vg.hu, 2018. április 02., hétfő
  Az innováció a jövőben maradásunk feltétele

  AgroNaplo.hu, 2018. április 03., kedd
  Agrár Innovációs Díjat nyert a KITE

  Figyelo.hu, 2018. április 03., kedd
  A Richter Gedeon Nyrt. antipszichotikuma elnyerte a 2017. évi Innovációs Nagydíjat

  Innoportal.hu 2018. április 02., hétfő
  Átadták a Magyar Innovációs Nagydíjakat

  Technokrata.hu 2018. április 02., hétfő
  26. alkalommal adták át a Magyar Innovációs Nagydíjat és Innovációs Díjakat

  Fejér Megyei Hírlap, 2018. április 03., kedd, 5. oldal
  Erősítik a versenyképességet

  Világgazdaság, 2018. április 03., kedd, 4. oldal
  Régóta várt innovációs támogatáshoz jutottak a cégek

  Hajdú-Bihari Napló, 2018. április 03., kedd, 1+3. oldal
  Fejlesztés a Richterrel

  Világgazdaság, 2018. április 03., kedd, 4. oldal
  Elkészült a Richter új kutatóközpontja

  Tozsdeforum.hu, 2018. április 03., kedd
  Hatásosnak bizonyult a Richter új készítménye

  News4business.hu, 2018. április 03., kedd
  A Richter nyerte a 2017. évi Innovációs Nagydíjat

  Pharmaonline.hu 2018. április 03., kedd
  Átadták a Richter molekuláris biológiai laboratóriumát

  Profitline.hu, 2018. április 03., kedd
  A robotika alapjaiban változtatja meg az emberek életét, ahogy korábban az internet tette

  Nrgreport.com, 2018. április 03., kedd
  Ipari fejlesztési projekteket ösztönző programot indít Magyarország és Dél-Korea

  MagyarHirlap.hu, 2018. április 04., szerda
  Túligényelt kutatási pénzek

  Napi.hu, 2018. április 04., szerda
  Ismét magyar ötleteket vár a Google

  Innoteka.hu, 2018. április 04., szerda
  Innovációs Nagydíjat kapott a Richter gyógyszere

  Nrgreport.com, 2018. április 04., szerda
  Ezekért a fejlesztésekért járt az Innovációs Nagydíj

  News4business.hu, 2018. április 04., szerda
  A Kőröstej csoportot ismét elismertek

  News4business.hu, 2018. április 04., szerda
  Átadták a Richter molekuláris biológiai laboratóriumát Debrecenben

  Agroinform.hu, 2018. április 04., szerda
  Innovatív agrárcégeket díjaztak

  Medosz.hu, 2018. április 04., szerda
  Innovatív agrárcégeket díjaztak

  Innoportal.hu, 2018. április 04., szerda
  Átadták a Richter molekuláris biológiai laboratóriumát Debrecenben

  Gyartastrend.hu, 2018. április 04., szerda
  Szerkezetváltás a német autóiparban

  Scmonitor.hu, 2018. április 04., szerda
  Laboratóriumot avattak Debrecenben

  Eco.hu, 2018. április 04., szerda
  Ismét magyar ötleteket vár a Google

  Vg.hu, 2018. április 05., csütörtök
  Milliárdokkal nőtt a 77 Elektronika exportja

  Forbes.hu, 2018. április 05., csütörtök
  Vizeletvizsgálat és vércukormérés: hatalmasat ment a világpiacon a magyar sikercég

  Magyaridok.hu, 2018. április 05., csütörtök
  Régi nevén születik újjá a GE Lighting

  Pannonnovum.hu, 2018. április 05., csütörtök
  TUNGSRAM - ÖRÖKSÉGÜNK AZ INNOVÁCIÓ

  Portfolio.hu, 2018. április 05., csütörtök
  Egy magyar családi sikersztori, amely valósággal dübörög külföldön

  Mti.hu, 2018. április 05., csütörtök
  Hárommilliárd forinttal nőtt tavaly a 77 Elektronika exportja

  Mixonline.hu, 2018. április 05., csütörtök
  Száguld a 77 Elektronika

  Profit7.hu, 2018. április 05., csütörtök
  Hárommilliárdos exportbővülés a 77 Elektronika Kft.-nél

  Markamonitor.hu, 2018. április 05., csütörtök
  Nagyot lépett a családi cég

  Portfolio.hu, 2018. április 05., csütörtök
  Egy magyar családi sikersztori, amely valósággal dübörög külföldön

  Tozsdeforum.hu, 2018. április 05., csütörtök
  Jönnek felfelé a magyar startupok

  Webradio.hu, 2018. április 05., csütörtök
  Hárommilliárd forinttal nőtt tavaly a 77 Elektronika exportja

  Forbes, 2018. április 06., péntek, 52+53+54. oldal
  Látod ezt, Lipót?

  Agraragazat.hu, 2018. április 06., péntek

  Magyarok az élen a globális digitális agráriumban?

  Itk.ppke.hu, 2018 április 06., péntek
  Innovációs Díj 2017

  Ww2.infovilag.hu, 2018. április 06., péntek
  Magyar tudósokat is támogat az Európai Kutatási Tanács

  Portfolio.hu, 2018. április 06., péntek
  Három magyar kutató is hatalmas brüsszeli támogatást nyert el ma

  Profitline.hu, 2018. április 06., péntek
  Hárommilliárd forinttal nőtt tavaly a 77 Elektronika exportja

  Kossuth Rádió, 2018. április 06., péntek
  A Magyar Innovációs Szövetség Startup Innovációs Díjában a Shapr3D Zrt részesült.

  Veol.hu, 2018. április 07., szombat
  A biotechnológiában Magyarország az élen jár

  Duol.hu, 2018. április 07., szombat
  A biotechnológiában Magyarország az élen jár

  Feol.hu, 2018. április 07., szombat
  A biotechnológiában Magyarország az élen jár

  Vaol.hu, 2018. április 07., szombat
  A biotechnológiában Magyarország az élen jár

  Sonline.hu, 2018. április 07., szombat
  A biotechnológiában Magyarország az élen jár

  Szoljon.hu, 2018. április 07., szombat
  A biotechnológiában Magyarország az élen jár

  Bama.hu, 2018. április 07., szombat
  A biotechnológiában Magyarország az élen jár

  Beol.hu, 2018. április 07., szombat
  A biotechnológiában Magyarország az élen jár

  Heol.hu, 2018. április 07., szombat
  A biotechnológiában Magyarország az élen jár

  Kemma.hu, 2018. április 07., szombat
  A biotechnológiában Magyarország az élen jár

  Baon.hu, 2018. április 07., szombat
  A biotechnológiában Magyarország az élen jár

  Teol.hu, 2018. április 07., szombat
  A biotechnológiában Magyarország az élen jár

  Vg.hu, 2018. április 07., szombat
  A biotechnológiában Magyarország az élen jár a régióban

  Hvg.hu, 2018. április 07., szombat
  Az EU 653 millió euróval támogat 269 élvonalbeli kutatót, köztük három magyar tudóst

  Uzletfejlesztes.hu, 2018. április 07., szombat
  Három magyar kutató is hatalmas brüsszeli támogatást nyert el

  Yoojooz.hu, 2018. április 07., szombat
  Az EU 653 millió euróval támogat 269 élvonalbeli kutatót, köztük három magyar tudóst

  Jgypk.u-szeged.hu, 2018. április 09., hétfő
  Vendégünk Prof. dr. Szabó Gábor, az SZTE rektora

  Világgazdaság, 2018. április 10., kedd, 5. oldal
  Negyvenegymilliárd forint pluszt hozott a tavalyi év a Richter Gedeonnak

  Karc Fm, Szabad Jegyzés, 2018 április 10., kedd, 14 óra
  Interjú a 26. Innovációs Nagydíj díjazottjaival

  Karc Fm, Szabad Jegyzés, 2018 április 10., kedd, 23 óra
  Interjú a 26. Innovációs Nagydíj díjazottjaival

  Vg.hu, 2018. április 11., szerda
  Jelentős keretösszegű kutatói pályázat nyílik

  Vg.hu, 2018. április 11., szerda
  Világszabadalom lehet a magyar rezsimentes ház

  Veol.hu, 2018. április 11., szerda
  Idén is meghirdetik vezető kutatók számára az Élvonal programot

  Duol.hu, 2018. április 11., szerda
  Idén is meghirdetik vezető kutatók számára az Élvonal programot

  Feol.hu, 2018. április 11., szerda
  Idén is meghirdetik vezető kutatók számára az Élvonal programot

  Vaol.hu, 2018. április 11., szerda
  Idén is meghirdetik vezető kutatók számára az Élvonal programot

  Zaol.hu, 2018. április 11., szerda
  Idén is meghirdetik vezető kutatók számára az Élvonal programot

  Bama.hu, 2018. április 11., szerda
  Idén is meghirdetik vezető kutatók számára az Élvonal programot

  Beol.hu, 2018. április 11., szerda
  Idén is meghirdetik vezető kutatók számára az Élvonal programot

  Heol.hu, 2018. április 11., szerda
  Idén is meghirdetik vezető kutatók számára az Élvonal programot

  Kemma.hu, 2018. április 11., szerda
  Idén is meghirdetik vezető kutatók számára az Élvonal programot

  Baon.hu, 2018. április 11., szerda
  Idén is meghirdetik vezető kutatók számára az Élvonal programot

  Sonline.hu, 2018. április 11., szerda
  Idén is meghirdetik vezető kutatók számára az Élvonal programot

  Teol.hu, 2018. április 11., szerda
  Idén is meghirdetik vezető kutatók számára az Élvonal programot

  Magyaridok.hu, 2018. április 11., szerda
  2018-ban is meghirdetik vezető kutatók számára az Élvonal programot

  Szoljon.hu, 2018. április 11., szerda
  Idén is meghirdetik vezető kutatók számára az Élvonal programot

  Orientpress.hu, 2018. április 11., szerda
  Megjelent a Pest megyei kkv-k telephelyfeltételeinek javítását segítő pályázat

  Mti.hu, 2018. április 11., szerda
  2018-ban is meghirdetik vezető kutatók számára az Élvonal programot

  Portfolio.hu, 2018. április 11., szerda
  Idén is elnyerhetik a 300 milliós gigatámogatást a legnagyobb magyar koponyák

  Hir.ma, 2018. április 11., szerda
  2018-ban is meghirdetik vezető kutatók számára az Élvonal programot

  Nkfih.gov.hu, 2018. április 11., szerda
  Élvonal - Kutatói kiválósági program (KKP_19)

  Webradio.hu, 2018. április 11., szerda
  2018-ban is meghirdetik vezető kutatók számára az Élvonal programot

  Figyelő, 2018. április 12., csütörtök 54,55. oldal
  Innováció támogatással

  Lokál extra, 2018. április 12., csütörtök 9. oldal
  Pályázat vállalkozásoknak

  Haon.hu, 2018. április 12., csütörtök
  Kitüntetett hajdú-bihari cégek

  Agronaplo.hu, 2018. április 12., csütörtök
  Kiemelt innovációs elismerésben részesült a Phylazonit Technológia

  Naplo.hu, 2018. április 12., csütörtök
  Hárman az innováció hazai élvonalában

  Naplo.hu, 2018. április 12., csütörtök
  Kitüntetett megyei cégek

  Agrarelet.hu, 2018. április 12., csütörtök
  Kiemelt innovációs elismerésben részesült a Phylazonit Technológia

  Agroinform.hu, 2018. április 12., csütörtök
  Kiemelt innovációs elismerésben részesült a Phylazonit Technológia

  Weborvos.hu, 2018. április 12., csütörtök
  Idén is pályázhatnak a kutatók az Élvonal Programba

  Origo.hu, 2018. április 12., csütörtök
  Másfél milliárd dollárból kutatják ezt a technológiát

  Sunshinefm.hu, 2018. április 12., csütörtök
  Kiemelt innovációs elismerésben részesült a Phylazonit Technológia

  Új Néplap, 2018. április 13., péntek, 7. oldal
  Pályázat az élvonalbeli kutatóknak

  Új Dunántúli Napló, 2018. április 13., péntek, 7. oldal
  Pályázat az élvonalbeli kutatóknak

  Somogyi Hírlap, 2018. április 13., péntek, 7. oldal
  Pályázat az élvonalbeli kutatóknak

  Petőfi Népe, 2018. április 13., péntek, 7. oldal
  Pályázat az élvonalbeli kutatóknak

  Heves Megyei Hírlap, 2018. április 13., péntek, 7. oldal
  Pályázat az élvonalbeli kutatóknak

  Békés Megyei Hírlap, 2018. április 13., péntek, 7. oldal
  Pályázat az élvonalbeli kutatóknak

  Tolnai Népújság, 2018. április 13., péntek, 1+7. oldal
  Pályázat kutatóknak

  24 Óra, 2018. április 13., péntek, 1+7. oldal
  Élvonal program vezető kutatóknak

  Szon.hu, 2018. április 13., péntek
  Kitüntetett hajdú-bihari cégek: hárman az innováció hazai élvonalában

  Mon.hu, 2018. április 13., péntek
  Kitüntetett hajdú-bihari cégek: hárman az innováció hazai élvonalában

  Boon.hu, 2018. április 13., péntek
  Kitüntetett hajdú-bihari cégek: hárman az innováció hazai élvonalában

  Agrotrend.hu, 2018. április 13., péntek
  Kiemelt innovációs elismerésben részesült a Phylazonit Technológia

  Bme.hu, 2018. április 13., péntek,
  Az ipari-akadémiai kapcsolatokra fókuszáló nemzetközi találkozó zajlott a BME-n

  HVCA Hírlevél, 2018. április 6-13.
  Startupokat támogat az Antenna Hungária

  HVCA Hírlevél, 2018. április 6-13.
  Filmet forgatnak a magyar startupvilág hőskoráról - a befejezésre gyűjtenek most

  HVCA Hírlevél, 2018. április 6-13.
  Az út nehézségeiről vallott a sikeres fiatal magyar startupper

  HVCA Hírlevél, 2018. április 6-13.
  Mi a startup? - Tisztázott fogalom és jogi vonatkozások

  HVCA Hírlevél, 2018. április 6-13.
  Ázsia lehet a startupok új bölcsője

  Karc Fm, Szabad Jegyzés, 2018 április 14., szombat, 20 óra
  Interjú a 26. Innovációs Nagydíj díjazottjaival

  Vasárnap Reggel, 2018. április 15., vasárnap, 1,2. oldal
  Világszabadalom a magyar rezsimentes ház

  INNOVA Innovációs Hírlevél, II. évfolyam 4. szám, 2018. április, 3. oldal
  Átadták Richter biológiai laboratóriumát Debrecenben

  INNOVA Innovációs Hírlevél, II. évfolyam 4. szám, 2018. április, 8. oldal
  Átadták a Magyar Innovációs Nagydíjakat

  INNOVA Innovációs Hírlevél, II. évfolyam 4. szám, 2018. április, 10. oldal
  Hogyan építsünk Magyarországon sikeres innovációs környezetet?

  Seedbonbon, blogbejegyzés, 2018. április
  Megtisztelő elismerést kapott a Seed Bonbon
  Szerkesztő: Riba Nikoletta, Munkatárs: Monoki Luca
  Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor
  A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
  Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
  tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
  A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.