XXVIII. évf. | 2018. MÁRCIUS 20.| 6. szám

Hírek
Magyar Innovációs Szövetség
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Pályázati felhívások Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

MISZ Startup Tagozati ülés

A Magyar Innovációs Szövetség Startup Tagozatának első ülésére 2018. március 22-én (csütörtökön) kerül sor 10:30-12 óráig a MISZ székhelyén (1116 Budapest, Fehérvári út 108-112., földszinti tárgyaló).

A Startup Tagozat első összejövetelének agendája:
 • Bemutatkozás
 • A Tagozatot megelőző Panel eddigi munkájának, feladatainak bemutatása
 • A Tagozat céljának bemutatása
 • Ajánlat/érvrendszer kidolgozása startupok részére, vagyis miért csatlakozzon egy startup vagy vállalkozó a Szövetség tagozatához
 • A Szövetség és az ökoszisztéma tagjai közötti kapcsolatok módozatainak áttekintése
 • Tagsági igények felmérése a jelenlevők között
 • A felmerült feladatok elvégzésére önkéntesek felkérése
 • Tagszervezés módozatainak egyeztetése
 • Angyal lajstrom bemutatása (Előadó: Dr. György Ádám, ügyvéd, SBGK Ügyvédi Iroda)
A rendezvényre a katalinkeglkurucz@gmail.com e-mail címen lehet előzetesen jelentkezni.

Magyar Érdemrend tisztikeresztje

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából, a Magyar Érdemrend tisztikeresztje (polgári tagozat) kitüntetésben részesült
 • Dr. Urbán László, Szövetségünk alelnöke, a Magyar Suzuki Zrt.
  vezérigazgató-helyettese, a magyar gazdaság fejlesztését a járműipar és az innováció-menedzsment területén elért eredményeivel szolgáló, kiemelkedő tevékenysége elismeréseként, és
 • Dr. Józsa János, Szövetségünk választmányi tagja, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora, a tavak és folyók hidrodinamikája területén végzett nemzetközileg is elismert tudományos munkája, valamint a mérnökképzésben folytatott kiemelkedő oktatói tevékenysége elismeréseként.
Az elismerést Varga Mihály miniszter adta át 2018. március 14-én, a Nemzetgazdasági Minisztérium Dísztermében.

CIPA-MKBSZ-MISZ megbeszélés

2018. március 7-én a Kínai Kereskedelmi Minisztérium magyarországi irodájában megbeszélésre került sor, melyen Frankfurtból Xu Dansong, a Kínai Kereskedelmi Minisztérium Befektetési Ügynökségének (CIPA) európai vezetője, Jiao Zheng, a CIPA magyarországi képviselője, Hu Bifeng, a Magyar-Kínai Új Befektetők Szövetsége elnöke és a Magyar Innovációs Szövetség képviseletében Kassai Róbert, miniszterelnöki megbízott vett részt.

Kassai Róbert hivatkozva a MISZ és a CIPA 2016. decemberi együttműködési megállapodására javasolta, hogy legyen egy olyan, helyileg Magyarországon tartózkodó kijelölt személy a CIPA részéről, aki át tudná venni az angol szövegeket a magyar partnertől, s ezeket ellenőrizve, továbbítani tudja azokat Kínába, figyelemmel kísérve a magyar beadvány, találmány útját. Igény esetén pedig segítse a magyar és a kínai fél közötti közvetlen kapcsolatfelvételt, rendszeresen tájékoztassa a magyar felet az eseményekről és nyújtson segítséget a találkozók megszervezésére.

Xu Dansong a javaslatokkal egyetértett és a CIPA részéről Jiao Zhenget jelölte ki kapcsolattartónak. A felek megállapodtak abban, hogy a Kínai Gazdasági Minisztérium budapesti irodájában térítésmentesen egy állandó bemutatótermet biztosítanak a MISZ részére, hogy a magyar feltalálók az új eljárásokat, találmányokat bemutathassák a Magyarországon járó kínai üzletembereknek, üzleti delegációknak.

A kínai felet különösen a gyógyszeripar, az új energiaforrások és környezetkímélő energiák előállítása, az egészségügy, a járműipar, a víztisztítási eljárások, valamint a hazánkban beindított "okosvárosok" témája érdekli. Továbbá nyitott a lehetőség közös fejlesztésre a kínai IUIA egyetemmel, aki innovációs tanácsadónak kérte fel Kassai Róbertet.

A kijelölt magyar kapcsolattartó Jiao Zheng elérhetőségei:
1026 Budapest, Érmelléki utca 11., telefon: + 36 1 212 1606, e-mail: jiaozheng@fdi.gov.cn

Gazdaságbiztonság és Információvédelem

Az Alkotmányvédelmi Hivatal 2018. március 7-én konferenciát szervezett "Gazdaságbiztonság és Információvédelem" címmel Budapesten, a Larus Étterem és Rendezvényközpontban. Az eseményen a Magyar Innovációs Szövetséget Frischmann Gábor alelnök képviselte.

A konferencia a gazdasági szempontból kiemelten fontos információk védelmének különböző kérdéseivel foglalkozott. Az Alkotmányvédelmi Hivatal néhány - valós eseteken alapuló - esettanulmány keretében bemutatta, hogy mennyire fontos, hogy a látszólag "rutin" ügyekben (mint például ajándék adathordozók használata, repülőtéri, illetve belépési ellenőrzések, üzleti partner látogatása, minden információ ugyanazon az eszközön stb.) is a tudatos információ védelem.

Több előadó is felhívta a figyelmet arra, hogy a károk közel kétharmadát volt vagy jelenlegi alkalmazott okozza. Ezért elengedhetetlen a tiszta, egyszerű szabályok megalkotása, ismerete és alkalmazása, a kapcsolódó oktatás, és a beismert hibázás méltányos kezelése.

Érdekes előadás foglalkozott a blockchain technológia és az erre alapozó kriptovaluták kérdésével és tapasztalataival, valamint az erre a technológiára alapozott jövőbeli új biztonsági lehetőségekkel, továbbá a Daimler típusvédelem összetettségével, valamint az egyre fejlődő mesterséges intelligencia mobil telefonos térnyerésének felelős kezelésével.

Szó volt az úgynevezett számlaeltérítéses csalások terjedéséről is, ami miatt a számlaszám változás bejelentését mindig érdemes más csatornán keresztül is visszaellenőrizni.

Magyar-Észak-Rajna-Vesztfáliai Kormányközi Vegyes Bizottság 4. ülése

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezésében a Magyar-Észak-Rajna-Vesztfáliai Kormányközi Vegyes Bizottság 4. ülésére 2018. március 8-án került sor a Budapesti Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem Tükörtermében. Az eseményen a Magyar Innovációs Szövetséget Hild Imre, a Startup tagozat elnöke képviselte.

Az eredetileg 1996-ban létrehozott, majd 2008-ban megerősített VB egy olyan a két ország között meglévő, intézményesített kormányközi együttműködés, amely a közös kezdeményezések és fejlesztések előmozdítása érdekében jött létre.

A Vegyes Bizottság magyar társelnöke Magyar Levente miniszterhelyettes, észak-rajna-vesztfáliai partnere dr. Stephan Holthoff-Pförtner, Észak-Rajna-Vesztfália Tartomány szövetségi, európai és nemzetközi ügyekért felelős miniszter.

Az ülésen számos magyar szervezet képviseltette magát és jelezte együttműködési szándékát számos, a német fél által felvetett projekt mentén. A Magyar Innovációs Szövetség Startup tagozatát az idén ősszel október 19-20-án Dortmundban megrendezendő RuhrSummit RuhrPitch eseményével kapcsolatban arra kérték fel, hogy képviselje a teljes eseményt, terjessze az információt a német ipar egyik legfontosabb eseményéről és egyeztessen startupokkal annak érdekében, hogy minél több startup kívánjon azon részt venni. A RuhrSummit-on keresztül a német ipar nagyvállalatait, illetve befektetőket és üzleti angyalokat érhetnek el a nemzetközi - köztük remélhetőleg nagy számú magyar - résztvevők.

Magyarország Digitális Agrár Stratégiája

A Digitális Jólét Fórum tizenkilencedik ülésére 2018. március 9-én került sor a Földművelésügyi Minisztérium Darányi Ignác termében. Az eseményen a Magyar Innovációs Szövetséget Frischmann Gábor alelnök képviselte.

A Digitális Jólét Program (DJP) megvalósításában kitüntetett fontosságú egyeztetési fórum, a Digitális Jólét Fórum 2016 áprilisában kezdte meg működését. A mostani Fórum tanácskozásának napirendjén Magyarország Digitális Agrár Stratégiája (DAS) szerepelt.

A DAS elkészítésében a DJP által bevont szakmai partnerszervezetek meghívásával zajló fórum célja az volt, hogy a résztvevők megismerhessék a kidolgozásban együttműködő szervezetek véleményét, az általuk képviselt szervezetek, szakterületek elvárásait, prioritásait.

A DAS rövidesen nyilvános társadalmi egyeztetésre kerül. Az előadók méltatták a stratégia jelentőségét, a fórumra készült összefoglaló innen tölthető le.

Vállalkozásfejlesztési Tanács ülése

2018. március 14-én került sor a Vállalkozásfejlesztési Tanács soron következő ülésére, a Nemzetgazdasági Minisztérium Könyvtártermében. A Magyar Innovációs Szövetség képviseletében Farkas József, elnökségi tag vett részt.

Az ülésen Dr. Luszcz Viktor, elnök bemutatta a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalt (SZTNH), tájékoztatást adott a hivatal életében bekövetkezett változásokról, a kutatásbarát technikákról. Az országban 11 helyen szakértő segíti a vállalkozások iparjogvédelmét. A Hivatal 2017 dec.-től K+F minősítés rendszert működtet a vállalkozások részére, amely garanciális szerep kizárja a visszafizetés kockázatát pályázatok esetében.

Dr. Salgó László Péter, az Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletének (EU 2016/679 rendelet) - GDPR - hatását mutatta be a magyarországi vállalkozásokra. Eddig a 28 tagállam 28 kereten belül szabályozta és széttagolta az adatvédelmi rendszert. Kiemelte az elfeledtetéshez és az adathordozhatósághoz való jogot. Ismertette az adatvédelmi tisztségviselőt, mint új elemet és a várható szabálysértések és büntetések miatti félelmet.

Dr. Dávid Róbert, a Belügyminisztérium főosztályvezetője az "E-közigazgatás a vállalkozások szolgálatában, a 2017-es e-közigazgatási fejlesztéseinek és a folyamatban lévő intézkedések bemutatása" c. tartott előadást, ismertetve többek között az iForm űrlaptechnológia új szolgáltatást.

Egyebekben Lakatosné Zsuzsa ismertetett egy felhívást, amely szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium az Európai Bizottsággal közösen 2018-ban is díjazni kívánja a legjobb vállalkozásfejlesztési programokat az Európai Vállalkozásfejlesztési Díj keretében.

Jedlik Ányos-díjátadó

A március 15-ei nemzeti ünnepünkhöz kapcsolódóan került sor a Jedlik Ányos-díjak átadására 2018. március 14-én, Budapesten a KOGART házban. Az eseményen megjelent és köszöntőt mondott Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára és Łuszcz Viktor, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) elnöke.

Az SZTNH elnökének kezdeményezésére alapított Jedlik Ányos-díjjal a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenységet, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásságot ismerik el minden évben.

A Jedlik Ányos-díj kitüntetettjei 2018-ban:
 • Juhász Márton, a NowTechnologies Zrt. alapítója, fejlesztő, feltaláló.
 • Dr. Kemény Lajos, egyetemi tanár, az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika vezetője.
 • Dr. Láng László, okleveles agrármérnök, mezőgazdasági genetikai szakmérnök, mezőgazdaság-tudományi doktor és kandidátus.
 • Dr. Volk Balázs, a MISZ választmányi tagja, okleveles vegyészmérnök, PhD, az EGIS Gyógyszergyár hatóanyag-fejlesztési igazgatója.
Honoris Causa Jedlik Ányos-díjban részesült Dr. Gazda István tudománytörténész, a Magyar Tudománytörténeti és Egészségtudományi Intézet igazgatója, kandidátus.

A díjátadón a Magyar Innovációs Szövetséget dr. Pakucs János, tiszteletbeli elnök és dr. Greiner István, általános elnökhelyettes, mint korábbi díjazottak képviselték.

SZJA 1+1%

Ön is rendelkezhet adója 1+1%-áról. Amennyiben fontosnak tartja a hazai tehetségek támogatását, kérjük, ajánlja fel adója (első) 1%-át a Nemzeti Tehetség Program javára, ennek a kiemelt kormányzati célkitűzésnek a támogatására. Ebből a forrásból a 2017. évi Nemzeti Tehetség Program pályázati kiírásainak finanszírozására több mint 1,3 milliárd forint gyűlt össze. A cél, hogy a források minél nagyobb része jusson közvetlenül a tehetségek felismerésére, gondozására, támogatására.

A Nemzeti Tehetség Program technikai száma: 1823

Az adó másik 1%-a valamely civil szervezet támogatására fordítható. A közhasznú szervezetként működő Magyar Innovációs Alapítvány immár több mint 25 éve ösztöndíjakkal folyamatosan támogatja a fiatal tehetségek oktatási és kutatási tevékenységét. Támogatja a 20 év alatti fiatalok részére, évente kiírt Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt is. Ösztönzi az új kutatási eredmények elterjesztését, megvalósításuk felgyorsítását azáltal is, hogy alapítása óta az adott év legnagyobb jelentőségű innovációját INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ-ban részesíti.

Kérjük mindazokat, akik céljainkkal egyetértenek, hogy a befizetett adójuk (második) 1%-át fordítsák a Magyar Innovációs Alapítvány támogatására. Adószám: 18047929-1-41.

HÍREK | Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Alapfokú iparjogvédelmi tanfolyam

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) alapfokú iparjogvédelmi tanfolyamot indít két napos képzés keretében 2018. május 8-án és május 15-én az SZTNH oktatótermében (1081 Budapest, II. János Pál Pápa tér 3., földszint).

A tanfolyam általános bevezetést nyújt a szellemitulajdon-védelem legfontosabb kérdéseibe, rálátást biztosít az iparjogvédelem rendszerére és főbb összefüggéseire. Ezen belül részletesen tárgyalja az iparjogvédelmi oltalmi formákat (szabadalom, védjegy, használati- és formatervezési-mintaoltalom), azok eljárásrendjét és gazdasági jelentőségét, az iparjogvédelem területén segítséget, információt nyújtó intézményeket és szolgáltatásaikat, az iparjogvédelmi kutatásokat segítő adatbázisokat.

A képzés május 22-én írásbeli vizsgával zárul és alapfokú iparjogvédelmi képesítést tanúsító bizonyítvány megszerzését teszi lehetővé.

Az alapfokú iparjogvédelmi tanfolyam részvételi díja 30.000 Ft, ami tartalmazza a 20 órás képzést, a vizsgadíjat és az "Alapfokú iparjogvédelmi tankönyv" című kiadványt.

Jelentkezési határidő: 2018. április 13.

Bővebb információ: Szenci Anna, tel.: (06 1) 474-5548, e-mail: anna.szenczi@hipo.gov.hu

Növekszik az érdeklődés az európai szabadalom iránt

Az Európai Szabadalmi Hivatalhoz (EPO) tavaly 166 ezer európai szabadalmi bejelentést nyújtottak be, 4%-kal többet, mint egy évvel korábban. Ez új csúcsot jelent a szervezet történetében. A megadott szabadalmak száma is rekordot döntött, a 106 ezer oltalom 10%-os gyarapodást mutatott. A jelentés szerint az európai szabadalom iránti növekvő igény és az európai vállalatoktól érkező gyarapodó ügyszám jól tükrözi Európa kiemelkedő szerepét a technológiai innováció és a kutatás-fejlesztés területén.

Az EPO 38 tagállamából származó bejelentések 3%-kal növekedtek 2017-ben, és az összes új ügy 47%-át tették ki. Tavaly a legtöbb bejelentés az Amerikai Egyesült Államokból érkezett (az összes kérelem 26%-a), ezt Németország (15%), Japán (13%), Franciaország (6%) és Kína (5%) követte. Az utóbbihoz kapcsolódott a legintenzívebb fejlődés is (+17%).

Az egy főre eső bejelentésekben továbbra is Svájc bizonyult a legerősebbnek (ahol 1 millió lakosra 884 bejelentés jutott), ezt Hollandia (412), Dánia (377), Svédország (374) és Finnország (329) követte. Az EU-átlag ebben a mutatóban 134 volt. Az Európán kívüli országok közül ebben a mutatóban Japán volt a legeredményesebb (172).

A magyarországi bejelentőkhöz kapcsolódó ügyek száma csökkent. Tavaly 186 európai szabadalmi bejelentést nyújtottak be (-11%) és 94 kérelmet adtak be közvetlenül az EPO-hoz (-14%).

Az európai hivatalhoz érkező bejelentések 69%-át nagyvállalatok nyújtották be, további 24%-át kis- és középvállalkozások és egyéni bejelentők, 7%-át pedig egyetemek és kutatóintézetek.

A szakterületek között tavaly az orvostechnológiához kapcsolódott a legtöbb új ügy, a digitális kommunikáció és a számítógépes technológia előtt. A leggyorsabban fejlődő területek közé a biotechnológia (+15%), a gyógyszerészet (+8%) és a mérés (7%) tartozott.

Az EPO 2016. évi jelentése elérhető a hivatal honlapján.

Pályázati felhívások

European Network of Research and Innovation Centres and Hubs

Öt új kiírásra lehet pályázni az European Network of Research and Innovation Centres and Hubs (ENRICH in the USA hálózat) oldalán.

Európai kutatók és innovációs szakemberek, kutatóintézetek, startupok, kis- és középvállalkozások kaphatnak támogatást az amerikai piacra történő kijutásban.

A NearUS néven indult projekttel párhuzamosan két másik kezdeményezés is létezik, hogy Brazíliában és Kínában hozzon létre hasonló központokat. A három hálózat összefoglaló oldala az ENRICH Centres.

A kiírásokról a fent említett két oldalon található részletes információ.

A hazai kapcsolattartó Dávid Ádám, nemzetközi szakértő, e-mail: adam.david@rcisd.eu

PowerUp!

Idén negyedszerre indult útjára, az InnoEnergy szervezésében Közép-Európa legnagyobb energetikai versenye, a PowerUp!, amelyre a cleantech-ágazatában tevékenykedő startup vállalkozások jelentkezését várják.

A pénzbeli nyereményeken túl, a győzteseknek lehetőségük nyílik az InnoEnergy Highway® programjában való részvételre, amely segít átalakítani az ötleteket és a terveket üzleti valósággá. A program széles körű támogatás mellett akár 150.000 eurós juttatást is kínál a kezdő vállalkozások számára, segítve a termékfejlesztési és termékvédelmi, csapatépítési, a vásárlók, illetve a külső finanszírozási források megszerzésére irányuló folyamatokat.

A PowerUp! idei fináléja Prágában lesz, amelyre a több mint tíz országos döntő legjobbjai juthatnak ki. Számukra ugyanakkor intenzív felkészítő Bootcamp workshopokat is szervez az InnoEnergy, amelyeken a jelentkezők visszaigazolást kaphatnak az üzleti modelljeikkel kapcsolatban, illetve fejleszthetik a prezentációs készségeiket Európa legjobb üzleti mentorainak támogatásával.

Jelentkezési határidő: 2018. április 15.

Bővebb információ a verseny weboldalán olvasható.

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Kotler Philip, Kevin Lane Keller: Marketing Management - Pearson, Global Edition, 2016, - 15e. kiadás
Dr. Osman Péter ismertetése

Sajátos tudomány a marketing. Általánosan elfogadott, átfogó definíciója máig sincs (ahogy az innovációnak sem). Lényegét abban foglalhatjuk össze, hogy a piaccal (mindenféle piaccal, beleértve a közélet területeit és a politikát is) való mindenkor optimális összhang folyamatos fenntartására, az ezt szolgáló és egymással kölcsönhatásban érvényesülő alkalmazkodásra és befolyásolásra támaszkodó gazdálkodás koncepciója, ismeret-, cselekvés-, eszköz- és magatartásrendszere.

Legfontosabb jellemzője, hogy a sikeres marketing munkát lehetővé tevő gondolkodáshoz csak négy dolog kell: józan ész, mélyreható és lényeglátó elemző képesség, nagy körültekintés a célterületeken, ill. azok kiválasztásában, és nagyon sok empátia. A sikeres marketing tevékenység végzéséhez viszont hatékony eszközök és technikák kellenek, ezeket pedig folyamatosan fejlesztik, mivel ezek a gazdasági versenyben résztvevők fegyverzetének legfontosabb elemei közé tartoznak. E fejlesztést két nagy nyomás hajtja. Az egyik, hogy maga a verseny mind élesebbé válik, hiszen gyártani már szinte mindenki mindent tud, a siker és a túlélés az eladási teljesítménytől függenek. A verseny így az értékesítési piacok megszerzésében, és a költségek csökkentésében csúcsosodik ki (utóbbi pedig kiterjeszti a versenyt a termelési tényezők piacára). Továbbá, a műszaki-gazdasági intézményi környezet szintúgy rohamosan változik, ami más követelményeket állít, és a marketing tevékenységek terén is más technikákat igényelhet a hatékonyság fenntartásához. Ezért kell valóban folyamatosan fejleszteni, megújítani a marketing technikákra és eszközökre vonatkozó ismereteket, ezért van létjogosultsága annak is, hogy ez a könyv, amely valóban alapmű a marketing menedzsmentben, már a 15. kiadásánál tart.

A Pearson ajánlójából idézve: "A marketing világa naponta változik, s aki meg akarja tartani a versenyelőnyét, annak szüksége van olyan tankönyvre, amely megmutatja a mai marketing elmélet és gyakorlat legjavát. Ez a mű az 'aranyvaluta' értékű marketing tankönyv, mert mind a tartalma, mind a felépítése következetesen visszatükrözi azok legújabb fejleményeit."

Természetesen magának a marketingnek is kell a marketing, hogy az új eredményei minél inkább használatba bekerüljenek, s persze az erre vonatkozó tudás árusítóinak is. Ebben, a marketing új fejlesztési eredményeinek és használati értékének kommunikálásában Kotler számos évtizede az egyik legnagyobb. Művei mindig jó összegzését adják a szakma legújabb állásának, új eszközeinek, alkalmazási területeinek, koncepcióinak. Ehhez választja a társszerzőit is.

Az ajánló kiemeli e kötetről: "A holisztikus marketing négy kulcsfontosságú vetülete vonul végig a szövegen:
 • Belső marketing: biztosítani, hogy a szervezet minden tagja a magáéként követi a helyénvaló marketing elveket, különösképp a felső menedzsment.
 • Integrált marketing: biztosítani, hogy a legjobb módon alkalmazzák és ötvözik az értékteremtésnek, az értékek nyújtásának és -kommunikálásának sokféle módját és eszközét.
 • Kapcsolati marketing: gazdag, sokoldalú kapcsolatokat tartani fent az ügyfelekkel, az üzleti csatornák tagjaival és más partnerekkel.
 • Teljesítmény marketing: megérteni, hogy milyen hasznokat hajtanak a cégnek a marketing tevékenységek és programok, továbbá kezelni a szélesebb vállalati kérdésköröket figyelemmel azok jogi, etikai, társadalmi és környezetvédelmi kihatásaira és vonatkozásaira.
Hosszan sorolja e kiadás újdonságait. Közülük, csak címszavakkal:
 • Szövegdobozokban a fejezet fogalmainak élő illusztrációi tényleges cégekkel és helyzetekkel. Termékek, szolgáltatások és piacok széles választékát felölelik, illusztrációkként pedig reklámokat is.
 • Minden fejezet végén esettanulmány vezető cégek innovatív éleslátású marketing teljesítményeiről.
 • Hasonlóképp, 'Marketing akcióban' esettanulmányok.
 • Új fejezet: Digitális kommunikáció menedzselése: online, közösségi média és mobil.
A teljes szöveg kiemelt figyelemmel tárgyalja a digitális forradalmat.

Brock Yates: Enzo Ferrari - A birodalom, és ami mögötte van - Athenaeum, 2017
Dr. Osman Péter ismertetése

"Gondolkodj győztesként és cselekedj győztesként. Így bizonyára eléred a célodat." Ferrari jelmondata cégének honlapján.

A győztesek autója: a modern kor máig is legemblematikusabb termékeinek egyike a csúcskategóriás autó - a gazdagság, a társadalmi és az üzleti siker hirdetésének kiemelkedően hatásos eszköze. Nem mellesleg, velük születik az autóipari innovációk nagy hányada. A vágyak egyik legvonzóbb tárgya egy lenyűgöző Ferrari sportkocsi. Amint Yates írja, az ember nem járhat a bankszámla-kivonatát lobogtatva, ám annál inkább mutogathatja magát egy látványos Ferrariban. E különleges autók teremtőjének, a mögötte álló cég és e kimagasló márka (brand) létrehozójának pályájáról és művéről szól ez a nagyon alapos krónika. Sokat elmond a háttérről is, amelyben e gépcsodákat fejlesztették.

Yates autós újságíró, író. A GoodReads ebben a világ egyik legismertebbjének és -megbecsültebbjének mondja. A Wikipedia 15 könyvét sorolja, köztük a világhírű Indianapolis 500 autóverseny történetét, a híres NASCAR-ét, Az amerikai autóipar felemelkedése és hanyatlása, és a Zsivány gép: Harley-Davidson és az amerikai lélek keresése c. műveit.

A HVG ajánlójából: "Yates mindent felfed előttünk [Ferrariról]: a törvénytelen fiával ápolt furcsa kapcsolatától egészen a briliáns marketingfogásokig, melyek világszerte híressé tették a nevét. Ez a fordulatos, élvezetes, botrányos és informatív olvasmány minden tekintetben felér figyelemre méltó alanyához."

Igen alaposan, rengeteg részlet bemutatásával megírt könyve egyaránt szól Ferrariról, makacs-következetes építkezéséről, autóiról és cégeiről, valamint az európai autóversenyzésről, a kezdeteitől fogva, amelynél Ferrari versenyzőként is ott volt. "Számtalan színes különc, léha arisztokrata, egocentrikus álmodozó jellemezte az 1930-as években a motorsport világát" írja a háttérről (minden idézet a könyvből).

"Sok év telt el e könyv előkészítésével. Szinte felsorolni is nehéz azokat, akik segítettek a kutatásban, vagy épp felkínálták saját emlékeiket és személyes gyűjteményük egyes darabjait." Brock elmondja, a források felkutatásához beutazta Európát és Amerikát. "Hamar kiderült számomra, hogy két Enzo Ferrari létezik: a magánember, és ennek gondosan megformált nyilvános alteregója. Akkor tökéltem el, hogy a lehető leghitelesebben örökítem meg az igazi Ferrarit."

Végig kísérhetjük, amint Ferrari kitartó, hagyományos építkezéssel juttatta cégét, autóit és márkáját a csúcsra. Autóversenyzőként szerzett kapcsolatai felhasználásával, autógyár ügynökeként kezdte, innen ért el odáig, hogy tőkéstársak bevonásával és kiemelkedő fejlesztők megnyerésével felépítse, és az élvonalban tartsa autóbirodalmát.

Pályáját, érvényesülésének módját nagyban meghatározta a jelleme. "Megtanult a régi Itália virágnyelvén kommunikálni: hízelgett, vagy kegyetlenül lefitymált bármit és bárkit." Yates elmondja: társadalmi-politikai kapcsolatait is igazi olasz pragmatizmussal aknázta ki cége javára: "Kevesen értettek ehhez jobban, mint Ferrari, aki az esélyek reális latolgatása után belépett a fasiszta pártba. Az Alfa Romeóval való kapcsolata megkövetelte ezt, ugyanakkor semmi sem bizonyítja, hogy különösebben odaadó párttag lett volna."
"Élete nagy részében Enzo Ferrari nyilvános szereplései - mint tökéletesen megkoreografált fellépések - csupán egyetlen célt szolgáltak: öregbítették az autómogul hírét. Ferrari markánsan erős jellemként egyetlen pillanatig sem kételkedett képességében, mármint abban, hogy uralni tudja a lelkes, csillogó szemű vásárlókat, a túlbuzgó szponzorokat, az olykor kellemetlenkedő újságírókat és a kíváncsi rajongókat. Korántsem véletlen, hogy ezt a szerény körülmények közül induló modenait világszerte rajongók vették körül, akik szuperhőssé avatták. (Amint a könyvből kibontakozik, ez Ferrari szívós kitartással, ügyes kapcsolatépítéssel, sok öntörvényű makacssággal és pragmatikus alkalmazkodással épített műve - OP). Ez nagyon is jót tett az általa csaknem hatvan éven át vezetett üzletnek."

Fucskár Ágnes & Fucskár József Attila: Erdély - Felejthetetlen barangolás Temesvártól Brassóig - Alexandra, 2017
Dr. Osman Péter ismertetése

E kiváló szerzőpár számos fotóalbumát mutattuk már be a Hírlevél lapjain, és kivétel nélkül mindegyik a műfaj legjavát adta - amint ez is. Lapozgatásuk-olvasgatásuk gyönyörű perceket és órákat kínál, hiszen képeik a természetes valóság tiszta szépségét ragadják meg, és tárják elénk művészi láttató képességgel.

E kötetükre is teljes joggal mondható, hogy megragadóan szép és érdekes utazásra visz, olyanra, amelyről az ilyen élményeket kereső ember álmodik, ám a legtöbbünk nem lenne képes így megvalósítani magának - mert azt egy-egy (kényszerűen rövid) úton egyszerűen nem lehet. A mesteri fotós viszont megkeresi a legjobb látószöget, kivárja a legkedvezőbb fényviszonyokat, művészi felvételei így minden látványból kihozzák a legtöbbet, és elénk tárnak olyan részleteket, amelyek nagy részét egy ilyen utazás során - részben az idő szorítása, részben a megnézni érdemesek sokasága miatt -észre sem vennénk.

Az album túlnyomó részét ilyen képek teszik ki, természetesen gyönyörű kivitelben. A kisebb-nagyobb leíró szövegek pedig szintúgy rányitják a szemünket nagyon sok tudnivalóra, amelyek ismerete közelebb hoz e tájak és emberek életének, lelkének megismeréséhez.

Nagy érdeme ezeknek az albumoknak, hogy megmutatják és ezzel meg is őrzik a valóságnak azt az arcát, amely mindinkább visszaszorulóban, kiveszőben van: elkoptatja, felőrli a modern életmód és a mai gazdálkodás. Az idegenforgalom fogadása mind fontosabb ágazattá válik a legtöbb helyen, s ennek érdekében igyekeznek plasztikázni minden látványosságként eladhatót.

Tökéletesen helytálló az Alexandra jellemzése: "Fucskár Ágnes és Fucskár József Attila ismét csodálatos albumot állítottak össze, amelyben Partium, Kelet-Bánság, valamint a történelmi Erdély varázslatos területeire kalauzolják az olvasókat." Az ő bevezetőjükből idézünk a tartalom, a látnivalók bemutatására:
"A kötetben bemutatott három földrajzi táj Magyarországnál is hatalmasabb területét a magyar és a román köznyelv ma egységesen Erdélynek nevezi, pedig történelmi és földrajzi sajátosságaikat tekintve lényegesen különböznek egymástól. A történelmi Erdély elnevezés alatt a Keleti- és Déli-Kárpátok, valamint az Erdélyi-középhegység által közrefogott medencét és a hegységperemeket értjük. Varázslatos vidék. A Partium a történelmi Erdély és a magyar határ közötti szakasz nagyobb, északi felét foglalja el. A Magyar Királyság idején ezen a területen húzódtak az egykori Szilágy, Máramaros, Szatmár, Bihar és Arad vármegyék. A Partiumtól délre fekvő Bánságot az I. világháború után választották ketté, kisebb fele ma Szerbiában található. Erdély, Partium és a Kelet-Bánság fantasztikusan sokszínű tájegységei megérdemlik, hogy külön-külön is bemutassuk őket."

Erdélyről: "Kőváry László írja: Ha elgondoljuk, hogy Csík, Gyergyó Erdélynek legmagasabb pontjai, s hogy fenyők inganak a hegyormokon: kietlen vadonnak kellene képzelnünk e tájékot, de nem olyan. Csík egy kies lapály, körülkerítve örökzöld hegylánccal, mondhatnám, egy angolos várudvar, melyen az átcsavargó Olt s jó rakott faluk gyönyörű csoportozatokat formálnak." "A varázslatos Szászföldről nyugodtan kijelenthetjük, hogy a világon egyedülálló vidék." "Marosszék régiójához a Kis-Küküllő és a Nyárád völgye, valamint a Sóvidék egy része tartozik. A környéken találhatók Erdély legszebb főúri kastélyai."

"Máramaros újabb különös világot tár elénk. Az itt élő magyar, román, ruszin és zsidó családok az állattartás mellett hagyományosan fakitermelésből és -megmunkálásból éltek. Művészi igényességgel készült fatemplomaik közül 93 számít védett műemléknek, nyolc pedig a világörökség része. Máramaroson gyakoriak a fagerendákból épített lakóházak, az udvarokra díszesen faragott kapun lehet belépni. A vidék messze földön híres jellegzetes népművészeti alkotásairól és hagyományairól. Aki ellátogat ide, különleges időutazásban vehet részt, és megismerheti az itt élők csodálatosan gazdag kultúráját."

Emberek, arcok, népviseletek, építészeti remekek, tájak, az életmód jellegzetes jelenetei - minden oldal szép élményt kínál.

TELJES KÖRŰ SAJTÓSZEMLE

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll vagy a linkre kattintva olvasható!)
A sajtószemle tagvállalataink, az OBSERVER Budapest Médiafigyelő Kft., a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft. segítségével készült.


Piacesprofit.hu, 2018. március 05., hétfő
Magyar startup is kaphat most 150 ezer eurót

Profitline.hu, 2018. március 05., hétfő
150.000 euró juttatás akár magyar startupnak is

Mediainfo.hu, 2018. március 05., hétfő
Magyarországi Ericsson fejlesztést vezet be a T-Mobile US

News4business.hu, 2018. március 05., hétfő
Magyarországi Ericsson fejlesztést vezet be a T-Mobile US

Hirado.hu, 2018. március 05., hétfő
Még jelentkezhetnek magyar startupok Közép-Európa legnagyobb energetikai versenyére

Szoljon.hu, 2018. március 06., kedd
Okosotthon-fejlesztő startupot is mentorál idén a Design Terminal

Forbes.hu, 2018. március 06., kedd
Okosotthonokban és intelligens drónokban látja a jövőt a Design Terminal

Eupalyazatiportal.hu, 2018. március 06., kedd
Az új kutatás-fejlesztési és innovációs programok tervezésének alapja a kutatóhelyek szakszerű és hiteles statisztikai adatszolgáltatása

Webradio.hu, 2018. március 06., kedd
Hat új vállalkozással indul a Design Terminal tavaszi mentorprogramja

Debreceninap.hu, 2018. március 07., szerda
A Vodafone és a Huawei a mérnökképzést támogatja az Óbudai Egyetemen

Profitline.hu, 2018. március 07., szerda
Magyarország nem elég innovatív - adókedvezménytől esünk el

Infoter.eu, 2018. március 07., szerda
A Vodafone és a Huawei a mérnökképzést támogatja az Óbudai Egyetemen

Mediapiac.com, 2018. március 07., szerda
Mérnökképzést támogatnak

Mediainfo.hu, 2018. március 07., szerda
A Vodafone és a Huawei a mérnökképzést támogatja

Marketinginfo.hu, 2018. március 07., szerda
A Vodafone és a Huawei a mérnökképzést támogatja

News4business.hu, 2018. március 07., szerda
A Vodafone és a Huawei a mérnökképzést támogatja

Digitalhungary.hu, 2018. március 07., szerda
Összefogott a Vodafone a Huawei és az Óbudai Egyetem

Itcafe.hu, 2018. március 07., szerda
A Vodafone és a Huawei a mérnökképzést támogatja az Óbudai Egyetemen

Bitport.hu, 2018. március 07., szerda
Újabb multicégek támogatják a hazai mérnökképzést

Tozsdeforum.hu, 2018. március 07., szerda
Sok kkv nem is tudja, hogy jogosult a kedvezményekre

Manager magazin, 2018. március. 08., csütörtök, 19-20. oldal
Az innováció a jövőben maradásunk feltétele

Gyartastrend.hu, 2018. március. 08., csütörtök
Közösen fejleszt két autóipari kkv

Nkfih.gov.hu, 2018. március. 08., csütörtök
Kutatás, fejlesztés és innováció az energetikában - Pálinkás József előadása a Corvinuson

Innoportal.hu, 2018. március. 08., csütörtök
FM: kutatási és fejlesztési együttműködések jöhetnek létre afrikai országokkal

Infoter.eu, 2018. március. 08., csütörtök
Tovább emelkedett az innovációs VEKOP-felhívás keretösszege

HVCA Hírlevél, 2018. március
Új mentorprogram indul magyar startupoknak

HVCA Hírlevél, 2018. március
Akár félmilliárd forintot is kaphatnak a debreceni startup vállalkozások

Portfolio.hu, 2018. március. 09., péntek
Már 600 milliárdot öntöttek a gazdaságba, és ez még csak a kezdet

Agronaplo.hu, 2018. március 09., péntek
A Nők a Tudományban Kiválósági Díját vehette át a Szent István Egyetem docense

Godolloihirek.hu, 2018. március 09., péntek
Halász Júlia nőnapi elismerése

Forrasfigyelo.hu, 2018. március 09., péntek
Már 600 milliárdot öntöttek a gazdaságba, és ez még csak a kezdet

Eco.hu, 2018. március. 09., péntek
Már 600 milliárdot öntöttek a gazdaságba, és ez még csak a kezdet

Agroinform.hu, 2018. március 09., péntek
A gyümölcstermesztőket is segítik a díjazott kutatatónő eredményei

Nkfih.gov.hu, 2018. március 09., péntek
Már 600 milliárdot öntöttek a gazdaságba, és ez még csak a kezdet

Vasárnapi Hírek, 2018. március 10., szombat, 13. oldal
Chipekkel a rák ellen

Ma.hu, 2018. március 12., hétfő
Magyar találmány: vulkáni kőzetekkel tisztítják a vizet és a talajt

Figyelo.hu, 2018. március 12., hétfő
Kkv-szektor: gondok és lehetőségek

Inforadio.hu, 2018. március 12., hétfő
Magyar találmány: vulkáni kőzetekkel tisztítják a vizet és a talajt

Hirado.hu, 2018. március 12., hétfő
Magyar fejlesztéssel 3D-ben körüljárhatók lesznek a tervezett épületek

Piacesprofit.hu, 2018. március 13. kedd
Sisak helyett légzsák védi a kerékpárost

Innoteka.hu, 2018. március 14., szerda
Döntött a 26. Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága

ZETApress.hu, 2018. március 14., szerda
Innovációk az Országházban

Ots.mti.hu, 2018. március 14., szerda
A Magyar Innovációs Szövetség közleménye

Itbusiness.hu, 2018. március 14., szerda
Milliárdokkal tömik a startupokat

Netriport.hu, 2018. március 14., szerda
Milliárdokkal tömik a startupokat

Webradio.hu, 2018. március 14., szerda
A Magyar Innovációs Szövetség közleménye

Mernokkocsma.hu, 2018. március 14., szerda
Döntött a 26. Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága

Techmonitor.hu, 2018. március 14., szerda
Döntött a 26. Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága

Innotéka, VIII. évfolyam, 2018. március, 8. oldal
Élesítették a szegedi szuperlézert

Pannonnovum.hu, 2018. március 16., péntek
Magyar Innovációs Nagydíj: Idén 29 pályázat érkezett

Innoportal.hu, 2018. március 16., péntek
Átadták az idei Jedlik Ányos-díjakat

Jarmuipar.hu, 2018. március 18., vasárnap
9 milliárd képző központok létrehozására

Portfolio.hu, 2018. március 18., vasárnap
Okos-protézis és stroke-riasztó is készül az egri implantátumgyárban

Vg.hu, 2018. március 18., vasárnap
Magyarországi távközlési fejlesztést vezetnek be Amerikában

Magyar Idők, 2018. március 19., hétfő, 14. oldal
Magyar fejlesztés az Egyesült Államokban

Elektro-net.hu, 2018. március 19., hétfő
Döntött a 26. Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága
Szerkesztő: Riba Nikoletta, Munkatárs: Reil Evelin
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.