XXVIII. évf. | 2018. december 11. | 23. szám

Hírek
Magyar Innovációs Szövetség
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Köszöntjük új tagjainkat!

Várható esemény
Pályázati felhívás Szakirodalomfigyelő
Sajtószemle
 


HÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

Kedves Tagintézményi Képviselőnk! Kedves Olvasónk!

Ezúton kívánunk Önnek és kedves családjának boldog karácsonyi ünnepeket és eredményekben gazdag, szerencsés új esztendőt!
Dr. Pakucs János tiszteletbeli elnök,
Dr. Szabó Gábor elnök,
Dr. Antos László ügyvezető igazgató

Tájékoztatjuk kedves Olvasóinkat, hogy a Hírlevél következő száma 2019. január 8-án jelenik meg.

A 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első szakasza

A Magyar Innovációs Szövetség, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az M5 csatorna által, a 2018/2019-es tanévre, a 14 és 20 év közötti korosztály számára meghirdetett 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első szakasza lezárult. A fő támogató a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával az NKFI Alap.

A 2018. november 28-i határidőre összesen 173 fiatal küldött be 112 pályázatot.

A bírálóbizottság Prof. Jakab László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem dékánja vezetésével az alábbi szempontok szerint értékeli a beadott témajavaslatokat:
 • a probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása,
 • a kidolgozás alapossága, ill. tudományos értéke,
 • az eredmények ésszerű és világos értelmezése,
 • megvalósítható-e 2019. április 1-ig,
 • a pályázó alkalmas-e a kidolgozásra.
A zsűri a végleges döntést, a részletes értékelést követően, 2018. december 13-án testületileg hozza meg.

A díjakról szóló döntés a zsűri április végi ülésén fog megszületni, amelyen nemcsak a közel 2,5 millió forint összegű ösztöndíj szétosztásáról döntenek, hanem kiválasztják azt a három pályázatot is, amelyek képviselhetik Magyarországot 2019 szeptemberében az európai döntőn, Szófiában. A díjazottak további nemzetközi versenyeken, tanulmányutakon is részt vehetnek (pl. Nobel-héten Stockholmban, a londoni fiatal tudósok fórumán stb.).

Vállalkozásfejlesztési Tanács

2018. november 27-én ülésezett a Vállalkozásfejlesztési Tanács az ITM-ben. A MISZ-t Farkas József elnökségi tag képviselte. A Tanácsülésen a GINOP-programok előrehaladásáról dr. Greinstetter Balázs, a Pénzügyminisztérium Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős helyettes államtitkára adott tájékoztatást.

A klasszikus vállalkozás-támogatás, kutatás-fejlesztés és az infó-kommunikációs pályázatok, versenyképes munkaerő pályázatok iránt nagy érdeklődés volt, a kereteket sikerült lehívni. A kkv, energetika, valamint turisztikai programokra vonatkozó pályázatokra azonban mérsékelt volt az igény.

Ligetfalvi Gábor, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, bemutatta az átszervezett Zrt szándékát, stratégiáját és a vállalkozások segítési módját.

Továbbá tájékoztatás hangzott el az megszavazott kkv törvényről, amely rendezte többek között a kapcsolódó vállalkozások és a kormányzati munkamegosztás kérdéseit. A kkv-k készülő stratégiája december 13-án kerül a Tanácsülés elé.

A Magyar Innovációs Szövetség teljes jogú, szavazati joggal rendelkező tagja lett a Vállalkozásfejlesztési Tanácsnak.

Ipari Park Tanács

2018. november 27-én ülésezett az Ipari Park Tanács (IPT) az ITM-ben. Az ülésen Szövetségünket Bolyky János Antal alelnök, a tanács tagja képviselte.

Pomázi Gyula iparstratégiáért és gazdaság-szabályozásért felelős helyettes államtitkár, az Ipari Park Tanács elnökének köszöntője után, a Tanács különböző kérelmeket bírált el.
A következő parkok kaptak Tudományos Technológiai Park címet: Szentendrei Ipari Park, Mátészalka Ipari Park, Pécs Déli Ipari Park. A következő parkok területbővítési kérelmét támogatta a Tanács: Tiszaújvárosi Ipari Park; Oroszlányi Ipari, Tudományos és Technológiai Park; UD Tudományos, Technológiai és Innovációs Park Debrecen.

A Shanghaiban megnyílt Kína-Magyarország Tudomány, Technológia és Kultúra Csereközpontot Zhu Yun Ping, az IPT Kínai Tagozatának elnöke mutatta be.

Megújuló alapú energiatermelési technológiák (MAT) munkacsoportja

2018. november 29-én, az ITM-ben tartották a MAT munkacsoport következő ülését, melyen a Magyar Innovációs Szövetség képviseletében Thernesz Artur elnökségi tag vett részt. Az ülésen áttekintették az időjárásfüggő energiatermelők nagyobb volumenű és arányú elterjedéséhez a villamos energia termelésében, továbbításában, helyi disztribúciójában szükséges változásokat.

Legnagyobb kihívásnak az időjárásfüggő energiatermelők termelési ingadozásának az ellátó rendszerbe történő integrációja bizonyul. A rugalmasságot hagyományosan biztosító, tipikusan gáz alapú termelők nagyobb kiszabályozást lehetővé tevő használata a rendszerirányításra többletköltséget ró, ezért új utak felkutatása és elterjesztése válik a jövőben indokolttá.

Ezért javaslat született, hogy a rugalmasságot biztosító technológiák alkalmazási lehetőségeit és ösztönzési lehetőségeiket módszeresen fel kell mérni. A figyelem a meglévő rugalmas termelők technológiai képességein túl a pontosabb előrejelzést szolgáló innovatív megoldásokra, a mérlegkörök kiszabályozásában a háztartási méretű kiserőművek direkt és indirekt bevonására, a megújuló termelőknek a kiszabályozásban nagyobb szerepet lehetővé vállalásaira, új, innovatív rugalmas termelők beléptetésére, a fogyasztó oldali rugalmasság növelésére, valamint tárolási technológiai kapacitások fejlesztésének és létesítésének ösztönzésére irányul.

Nemzeti Tehetségsegítő Tanács

2018. december 1-jén, a Matehetsz budapesti székhelyén, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács (NTT) megtartotta soron következő ülését. A Magyar Innovációs Szövetséget mint tagot dr. Antos László, ügyvezető igazgató képviselte.

A napirend témák közül megemlítendő, hogy az NTT nagy többséggel Benkő Vilmost választotta meg a Tehetség Nagykövet Választó Tanács elnökének.
A különböző tanulmányi versenyek helyzetének megtárgyalásakor Antos László javasolta, hogy a kiemelendő versenyek ne csak több támogatást kapjanak, hanem a díjazott versenyzők tanárainak szakmai minősítésébe is számítson bele a kiemelendő versenyen elért helyezés.

Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság

Hivatalos kapcsolatfelvételre és megbeszélésre került sor az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) és a Magyar Innovációs Szövetség között, dec. 3-án, Budapesten. A megbeszélésen az EMT képviseletében Dr. Köllő Gábor elnök, a MISZ képviseletében a feladat felelőseként Bolyky János Antal alelnök vett részt.

Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság a külhoni magyar műszaki értelmiség egyik legrégibb és legjelentősebb szervezete, melynek szerteágazó tevékenysége a www.emt.ro honlapon tekinthető át.

A továbbiakban az EMT, fiókszervezetei, szakosztályai, jogi, valamint természetes személy tagjai megkapják a MISZ Hírlevelét és minden olyan tájékoztatót, mely a külhoni és az anyaországi tagvállalatok és szervezetek együttműködését elősegítheti. Hasonlóan, az EMT részéről is folyamatosan megkapjuk az együttműködés szempontjából releváns információkat.

Robotprogramozási nap

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK) és tagszervezetünk, az Inntek Innovációs és Technológiai Nonprofit Kft. 2018. november 17-én, a HKIK Székházában pályaorientációs célzattal interaktív, látványos robotprogramozási napot tartott, ahol a hetedik, nyolcadik osztályos gyerekek mérnöki segítséggel tanulhatták meg a robotok programozását.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara küldöttgyűlése

Tagintézményünk, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) immár hagyományosan a Kamara napján 2018. november 29-én tartotta a miskolci Népkerti Vigadóban az 55. küldöttgyűlését. Az is hagyomány már, hogy a küldöttgyűlés előtt a Kamara és a város vezetői megkoszorúzták a város nagy polgármesterének, dr. Szentpáli Istvánnak a sírját és emléktábláját.

A Szentpáli családot dr. Kopátsy Sándor közgazdász, Szentpáli unokájának a férje képviselte. Bihall Tamás, a BOKIK elnöke, Demeter Ervin kormánymegbízott, dr. Kriza Ákos Miskolc város polgármestere köszöntő szavai után az első blokkban szakmai előadások hangzottak el a magyar gazdaság, a megye, ill. Miskolc város helyzetéről, mozgásteréről, jövőjéről. Dr. Parragh Lászó a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a gazdaság jövőjéről beszélt, kiemelve a kínai kapcsolatok, a munkaerőhiány és a cafetéria utalvány körüli problémákat. Bihall Tamás büszkén számolt be az Euroskills Budapest 2018 rendezvény sikereiről.

A Küldöttgyűlésen a MISZ-t, meghívott vendégként dr. Siposs István regionális igazgató képviselte.


HÍREK | Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Szellemi tulajdoni viták alternatív rendezése

Az SZTNH és a WIPO Mediációs és Választottbíráskodási Központ együttműködik az alternatív vitarendezési lehetőségek, így a mediáció és a választottbíráskodás alkalmazásának népszerűsítésében a magyarországi szellemi tulajdoni viták esetében.

A WIPO Mediációs és Választottbíráskodási Központ alternatív vitarendezési szolgáltatásait a világ minden tájáról rendszeresen veszik igénybe multinacionális vállalatok, kkv-k, start-up-ok, kutatás-fejlesztési központok, valamint egyetemek és feltalálók.

További információk: email: arbiter.mail@wipo.int, tel.: +41 338 8247 vagy 0800 888 549, weblap

KÖSZÖNTJÜK ÚJ TAGJAINKAT!

Név: | HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt.
Tagsorszám: | 754.
Cím: | 1095 Budapest, Ipar u. 5.
Vezető: | Ligetfalvi Gábor
Telefon: | +36 (1) 810-1600
E-mail: | ligetfalvi.gabor@hepa.hu

Tevékenység:
A HEPA feladata, hogy a Magyar Kormány exportorientált külgazdasági stratégiáját megvalósítva tovább élénkítse a külkereskedelmet. Ennek érdekében a hazai kis- és középvállalkozások számára számos olyan szolgáltatást kínál, melyek elősegítik a cégek exportjának fejlesztését.
A HEPA a cégekkel folyamatos kapcsolatban áll, részükre ország specifikus, gazdasági információkat biztosít, valamint cégre szabott tanácsadási szolgáltatásokkal is a partnerei rendelkezésére áll. Ezek a tanácsadások részben általános exporttevékenységgel kapcsolatosak, részben egy-egy konkrét célpiacon való megjelenéssel, más esetben pedig a rendezvényekre való konkrét felkészülést segítik.

Név: | ANNE Technologies Kft.
Tagsorszám: | 755.
Cím: | 1201 Budapest, Alsóteleki u. 7.
Vezető: | Czafik Zoltán
Telefon: | +36 30/768-5205
E-mail: | zoltan.czafik@annetech.eu

Tevékenység:
Kutatás-fejlesztési tanácsadás
Kutatás-fejlesztési projektmenedzsment
Speciális metallurgiai alapanyagok forgalmazása
Kutatás-fejlesztési, szakértői és mérnöki szolgáltatások szervezése, közvetítése

Név: | Gremon Systems Zrt.
Tagsorszám: | 755.
Cím: | 6721 Szeged, Dugonics utca 42.
Vezető: | Lóczi János
Telefon: | +36 70/310-6609
E-mail: | janos.loczi@gremonsystems.com
Kapcsolattartó: Kéke-Szabó Barbara
Telefon: | +36 70/679-3585
E-mail: | barbara.szabo@gremonsystems.com

Tevékenység:
A Gremon Systems Kft. agrárinformatikai cég célja, olyan innovatív rendszerekkel ellátni a világban működő agrár vállalkozásokat (elsősorban növényházi kertészteket), amelyek használatával optimalizálni tudják működésüket, jelentősen csökkentve környezeti terhelésüket és költségeiket, akár már rövid távon is. Két terméket fejlesztettek ki: a munkafolyamatok monitorizálására alkalmas rendszert, amellyel valós időben nyomon követhetők az üvegházban és annak környezetében végzett munkafolyamatok (de ez a rendszer akár más iparágban is használható), illetve a Trutina nevet viselő, növények súlyát mérő rendszert, amely az öntözés tervezhetőségét segíti elő, valamint maximalizálható vele az elérhető biomassza növekedés.

VÁRHATÓ ESEMÉNY

TECHNEX fesztivál

2019. március 8-10-e között, Varanasiban (India), az Indiai Technológia Egyetem rendezi mag a 80. "TECHNEX - Az éves techno-menedzsment" című fesztivált, mely India legrégebbi technológia-menedzsment fesztiválja.

Az érdeklődőket több mint 65 esemény várja a helyszínen. A fesztiválon közel 30000 látogató szokott részt venni, akik 400 különböző indiai egyemről jönnek.

A szervezők magyar műszaki kiállítók jelentkezését várnak, akik bemutatják hazánk legújabb technikai fejlesztéseit, eredményeit.

További információ: weboldal, telefonszám: +91 72068 23623, e-mail: publicrelations@technex.in

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány felhívása

Tagszervezetünk, a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány tehetségeket támogató programja első lépéseként várja olyan, Kárpát-medencei, kiemelkedő tehetségű, 14-30 év közötti, nappali tagozatos képzésben résztvevő fiatalok jelentkezését, akik:
 • kimagasló tanulmányi eredménnyel rendelkeznek,
 • országos, ill. nemzetközi tanulmányi, művészeti és sportversenyeken dobogós helyezést értek el,
 • kutatási eredményeiket publikálták,
 • motiváltak, szorgalmasak, kitartóak, elkötelezettek céljaik megvalósításában,
 • bár nem vettek részt, ill. nem szereztek dobogós helyet tanulmányi versenyeken, de úgy érzik, kiemelkedően tehetségesek.
Az Alapítvány által kiválasztott fiatal tehetségek egyénre szabott támogatásban részesülnek. Ennek során minden diák azt kapja, amire leginkább szüksége van a tehetsége kibontakoztatásához, mely minden esetben tartalmaz mentori támogatást.

Regisztráció az alábbi linken.
További információk: weblap, e-mail: erdeklodes@kmta.hu, tel.:+36 1 781 2814.

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Eric Weiner: A zsenialitás földrajza - A világ legkreatívabb helyeinek nyomában az ókori Athéntól a Szilícium-völgyig - HVG Könyvek, 2018
Dr. Osman Péter ismertetése
Az eredeti alcím jobb: "Mit tanulhatunk a legkreatívabb helyektől..." S ebben van egy érdekes csavar: nem a hely a kreatív, hanem az ember... vagy mégis? Vagy bizonyos helyek sajátosságai erősen hozzájárulnak, hogy ott sok legyen a kreatív ember? Ez utóbbi az izgalmas, főként, hogy mitől ilyenek, és miként tehetünk minél több "helyet" ilyenekké.
Weiner sok évig az USA leghíresebb közszolgálati rádiója tudósítójaként járta a világot, 30+ országból tudósított. Állandó rovatot ír a BBC Travelben, írásai élvonalbeli lapokban jelennek meg. E kötete New York Times Bestseller lett, megkapta az Amazon Best Book of 2016, szintúgy a Washington Post Best Book of 2016 kitüntetéseket. Benne "Azokat a helyeket - például az ókori Athént, a Szung-dinasztia korabeli Kínát, a középkori Firenzét vagy napjaink Szilícium-völgyét - mutatja be fesztelen és bölcs humorral, ahol a korabeli férfiak és nők virágzó civilizációt teremtettek. Föld körüli utazása során arra keresi a választ, miként indult virágzásnak a kreatív zsenialitás az adott helyen és korban, és vajon hogyan kamatoztathatnánk a tanulságokat a jelenben." (A HVG Kiadó ajánlójából, kiemelések tőlem.)
E kutatásait egy új szakterülettől származtatja: Historiometria, amely "az elmúlt korok modern társadalomtudományi eszközökkel, főleg statisztikai módszerekkel való vizsgálatával foglalkozik. Középpontjában a történelem fényes fejezetei állnak, azok a korok, amelyek melegágyaivá váltak a művészetek, a filozófia és a tudomány fejlődésének." (Innentől idézetek a könyvből.)
"A historiometria érdeklődésének egyik fő területe a történelmi tapasztalat, hogy a zsenik nem véletlenszerűen bukkannak elő, hanem többedmagukkal együtt. A zsenialitás halmozódik. Bizonyos helyeken, bizonyos korokban rekordmennyiségű ragyogó elme született, és kiemelkedően sok jó ötlet látott napvilágot." (Ez érthető is: a kutató-, alkotó embert inspirálja és segíti is, ha hasonlókkal kerül kapcsolatba, viszont lelombozza, ha csak a fiókjának dolgozhat. - OP)

Erről szól a könyv: "Csak most értünk el oda, hogy már kezdjük megérteni a kulturális környezet és a legkreatívabb ötleteink közötti kapcsolatot. Simonton (amerikai pszichológiaprofesszor, a historiometria egyik úttörője, Weinert az ő előadásai vezették e témára - OP) és maroknyi más társadalomtudós szép csendben a kreativitás olyan új elméletét alkotják meg, amelynek céljául a zsenialitás körülményeinek a feltérképezését tűzték ki. Elhatároztam, hogy konkrét emberi tényezőkkel kiegészítve Simonton számait, feltárom a zsenialitás földrajzát." E felfedező útjainak kiindulása pedig: "Teljességgel elismerem, hogy, mondjuk, napjaink Athénja más, mint amilyen Szókratész idejében volt. Viszont nagyon remélem, hogy valami azért megmaradt a hely szelleméből."
Az alapkérdések: "Miközben az előttem álló fantasztikus utazást tervezgetem, kérdések tolulnak fel bennem. A géniuszok halmozódására vajon ugyanaz a légkör volt-e a jellemző, vagy más és más? Az egyértelmű, hogy valami volt ezeken a helyeken a levegőben, de ez ugyanaz a valami volt-e, vagy nem? És a nagy korok véget érésével vajon a hely szelleme végleg tovatűnt, vagy nyomokban valami még fellelhető belőle?"
Amerre járt - a fejezetcímek:
 1. A zsenialitás egyszerű: Athén
 2. A zsenialitásban nincs semmi új: Hangcsou (Kína)
 3. A zsenialitás drága: Firenze
 4. A zsenialitás praktikus: Edinburgh
 5. A zsenialitás kaotikus: Kalkutta
 6. A zsenialitás akaratlan: Bécs, a tökéletes hang
 7. A zsenialitás ragályos: Bécs a kanapén
 8. A zsenialitás gyenge: Szilícium-völgy
Utószó: Kenyérsütés és a profi hullámlovasok. - Ebben pár, zárszóhoz illő tanulsággal szolgál, elindulva a Lactobacillus sanfranciscensistől. Egy példa:
"Az aranykorok nemlineáris rendszerek, és ezeket rendkívül nehéz, ha nem egyenesen lehetetlen megjósolni. Komplex, egymásba kapcsolódó rendszerek, mint az időjárás vagy mint egy vekni kovászos kenyér. (..) Kis inputok hatalmas, váratlan eredménnyé duzzadhatnak, de nem könnyű azonosítanunk, hogy mely kis inputok számítanak a leginkább. Nem minden bubópestisjárvány vezet reneszánszhoz." - utalás Firenzére, ahol "A pestis az aranykorok egyik lényeges elemét hozta el: az instabilitást."

Jasmina Trifoni: A világ legszebb kastélyai - Corvina, 2018
Dr. Osman Péter ismertetése
"Ez a gazdagon illusztrált, lélegzetelállítóan szép fotókat tartalmazó album a legszebb és leghíresebb kastélyokat mutatja be a világ minden tájáról. Van köztük több évszázados, de egészen új is, kicsiny és hatalmas, román kori, gótikus, reneszánsz, rokokó.... Főképp az európai kastélyokra összpontosít, de más kontinensek kastélyai is helyet kaptak válogatásunkban."
a Corvina ajánlójából.

A tömegkommunikáció első eszközrendszere az építészet és a képzőművészet volt. Ez Ó-Egyiptommal, és az asszír kapubálványokkal és domborművekkel kezdődött, s máig is működik. Kastély: gyakran kora csúcstechnológiáival megalkotott, kőből épített, márványba faragott, stílbútorokkal, műtárgyakkal fényesített és kellő személyzettel kiteljesített tömegkommunikáció, amely a birtokosai hatalmát, erejét, gazdagságát, s gyakran azok igényes, kifinomult ízlését hivatott hirdetni, (máig is élő funkciók, csak már mások építenek 'kastélyokat', székházakat). Mint ilyenek, a zordabb, társadalmi és katonai tekintetben egyaránt nehézsúlyú/nak szánt/ várak könnyedebb, elegánsabb, gyakran markánsan hivalkodó 'unokaöccsei' és -húgai.
A minden dicsérő jelzőt bőven kiérdemlő album a globális kultúra egyik legjobb arcát tárja elénk: bárhol vannak e kastélyok, bármely indítékkal épültek, alkotásként már mind az emberiség közös öröksége. Az itt sorakozók legfontosabb közös jellemzője, hogy remekszépek, s a műfaj európai fogantatású csúcsdarabjai szerte a világból.
Fénykép vs helyszíni élmény: Bár igaz, hogy semmi sem pótolhatja teljesen az élő találkozást, e mesteri felvételek sok olyat is adnak, amit egy-egy látogatásnál magunk nem láthatnánk meg (a kép megragadásával, a tökéletes fényviszonyokkal, megvilágítással, különleges látószögekkel, pl. csodás felülnézetekkel, hangulatok érzékeltetésével), vagy nem mutatkoznának meg teljes szépségükben (a kisebb vagy rejtettebb részletek, műtárgyak sokasága, hiszen ezekre soha nem jut elég időnk, s amelyekben sok remeken átsiklik a kényszerűen futó figyelem).

"A kastélyok története a középkorban gyökeredzik... Válogatásunk némely példánya tökéletes épségben megmaradt megtestesülése a »kard és kereszt« korának. Mások egymásra épülő történelmi és stilisztikai rétegeket tartalmaznak, sőt, olykor egyenesen fantáziaszülemények. Könyvünk azokról az uradalmakról szól, amelyek fokozatosan (többé-kevésbé) áttörhetetlen erődökké alakultak, miközben otthont nyert falaik között a gáláns udvari élet. Még később - amikor az új területi és politikai elrendeződések, valamint a harci stratégiát megváltoztató modern fegyverek megjelenése következtében a védekezés jelentősége csökkent - luxuslakokká váltak, amelyeket inkább szántak mulatságra, mint az ostromok elleni védelemre." - a Bevezetőből.
Hatalmas körutazás: Európából negyven kastély Ázsiából négy, Afrikából és Amerikából három-három. Mindegyikük ismertetését egy hatásosan jellemző mondat vezeti be. Három példa közülük:
A himedzsi várkastély (Japán): "Ez a fenséges feudális kastély valójában halálos hadi gépezet volt. Ma azonban architektúrája mindenekfelett az ember és a természet harmóniájának kifejezője.";
A glamisi kastély (Skócia): "1372 óta a Strathmore család tulajdona, és elsősorban félelmetes és »jól dokumentált« kísértetlakóiról nevezetes." A csatlakozó szöveg elmondja: "Shakespeare a Macbeth kísértethistóriáját ide helyezte át.."
A bámulatos, mesébe illő látványt kínáló Neuschwanstein-kastély: "II. Lajos bajor király kastélya, amelyet Richard Wagner tiszteletére építtetett, a középkori Németország lovagi dicsőségének, egyszersmind saját őrületének a monumentuma."
A Mehrangarh-erőd: (káprázatos mesepalota) "Az erőd, melyet Kipling szerint »titánok építettek, és a hajnal színeivel festették meg«, a maharadzsák Indiájának vonzó és titokzatos történetét jeleníti meg."
Ezeket részletesebb leírások követik, hangulatfestéssel, a történelmi háttérnek és a kastély történetének felvázolásával, jellemző történetekkel. Az építészeti, valamint belsőépítészeti alkotásokat és műkincseket bemutató képekhez érdekes részletekkel is szolgáló, magyarázó ábraszövegek kapcsolódnak.
Remek élmény nézegetni, olvasgatni.

Gróf Bánffy Miklós: Huszonöt év - Szépmíves Könyvek, Athenaeum Kiadó, 2018
Dr. Osman Péter ismertetése
A Hírlevél 2018/7. számában szóltunk Bánffy A külkereskedelmi politika eszközei c. művéről (Szépmíves Könyvek, 2017), amely megmutatta Bánffy tudását e szakpolitikai területen. Emlékeimből c. kötetéről (Szépmíves Könyvek, 2017) pedig a Hírlevél 2018/14. számában.
Röviden ismételve: igazi reneszánsz polihisztor volt, kitűnő szépirodalmi művek alkotója - izgalmas és tanulságos tartalmuk mellett a remek stílusa teszi vonzó olvasmánnyá történelmi emlékezéseit, beszámolóit is; többszörösen jeles színházi ember: grafikus, díszlet- és jelmeztervező, rendező, magyar állami színházak-, beleértve a budapesti Operaház intendánsa; politikus, 1906-tól 1909-ig Kolozs vármegye és Kolozsvár főispánja; 1918-tól diplomáciai kiküldött, majd az első Bethlen kormány külügyminisztere, később Klebelsberg Kuno felkérésére a Képzőművészeti Tanács elnöke. 1926-ban visszatért szűkebb hazájába, Erdélybe, főszerkesztője lett az Erdélyi Helikonnak, s újabb tevékeny negyedszázad után Budapesten halt meg.

E kötetét így mutatja be a Kiadó: visszaemlékezése egyszerre tényfeltáró dokumentum és emlékirat, melynek középpontjában a Horthy-rendszer első évtizede áll. Páratlanul izgalmas emlékezet-történet és (kül)politikai helyzetelemzés a Trianont követő időszakról, valamint az Erdélyt érintő kérdésekről. Lebilincselő olvasmány, hiteles forrás mindazoknak, akik a Bethlen-korszak, az arisztokrácia, Erdély, és a két világháború közötti Európa története iránt érdeklődnek. (Kiemelések mindenütt tőlem.)
Major Zoltán idézi róla a Bánffy Miklós életútja c. utószavában: "A legnemesebb portrék egyike ... a kormányban gróf Bánffy Miklósé. Nemes művészlelke a politikából sem csinálhat aljas játékot, s tökéletesen rendelkezik mindazokkal a tulajdonságokkal, amelyekre egy jó külügyminiszternek szüksége van... Megvan benne a nemzeti érzéstől kezdve minden, egészen a gazdasági tudásig és érzékig."
Bánffy e könyvéről az 1945-ös előszavában: "Annak, aki, ahogy én is, az első világháború után egyik munkása voltam az újjáépítésnek, alig marad más egyebe, mint ez a visszagondolás és tömérdek emlék. Egy hosszú és dolgos élet után ez az egyetlen kincs, ami még az enyém. És kincs talán az a politikai tapasztalás is, amit néha mint cselekvő, de legtöbbet mint szemlélő egy fél századon át szereztem. Ezért hát hozzáfogtam emlékeim megírásához.
Ábrázolni kívánom, milyen külső és belső körülmények vezették a magyarságot Trianontól a két bécsi döntésig, és onnan tovább azon a végzetes úton, mely végül a mai katasztrófához vitte a nemzetet. Vázolni azokat a tényezőket és személyeket, akik döntőleg folytak be a politika történéseibe; és kritikát is mondani a magyar politikáról, főleg külügyi szemszögből mindezekről... hogy némi tárgyi és személyi adattal szolgáljak annak, aki valamikor ez utolsó néhány évtized történetét tanulmányozni akarná."

Történelmünknek arról a drámákkal sűrűn tömött korszakáról hiányosak és részben talán pontatlanok is az ismereteink. Bánffy sokunknak már könyve elején meglepetéssel szolgál: "Az első esztendőben, a béke ratifikációja után a magyar politikai élet előterében a belső rendcsinálás állt, leginkább a fehérterror letörése, ami az alig helyrehozott közrendet felborítással fenyegette."
Lehetett volna? Máig is meghatározója Magyarországnak és a térségünk viszonyainak a trianoni döntés. Amennyire lehetett, ő látta annak kialakulását. Volt pl. egy francia javaslat: "hogy francia csoportnak adjuk át a magyar államvasutakat bérbe. Ők vállalnák a teljes helyreállítást és üzembe helyezést, ha hosszabb évekre a magyar állam rájuk bízza a vasutak kezelését. Ellenszolgáltatásul Franciaország minden politikai kérdésben Magyarország oldalára áll, és céljait a legnagyobb mértékben támogatni fogja." Bánffy véleménye ehhez: "az utódállamokkal való viszonyunk francia jóindulat mellett más lett volna, mint ahogy alakult ennek hiányában."
És: "Azon a délutánon, midőn a magyar külügyi tárcát vállaltam, egyetlen programpontot szögeztünk le: azt, hogy meg kell próbálnunk az utódállamokkal fölvenni a kapcsolatot és legalább valamelyikkel barátságos szomszédi viszonyt teremteni. Problémáink megoldását szomszédainkkal való megegyezésben kell elsőben keresnünk."
Éles, hiteles betekintés közelmúltunk történelmébe - érdemes elolvasni.

TELJES KÖRŰ SAJTÓSZEMLE

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll vagy a linkre kattintva olvasható!)
A sajtószemle tagvállalataink, az OBSERVER Budapest Médiafigyelő Kft., a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft. segítségével készült.


Újbuda, 2018., augusztus 15., szerda, 1., 3. oldal
Beruházások és fejlesztések

Újbuda, 2018. október 31., szerda, 1., 2. oldal
Új fejlesztésre készül a 77 Elektronika

Logisztikai Híradó, 2018. október 31., szerda, 3., 4. oldal
Magyar mérnökök fejleszthetik a jövő okoskamionjait

Figyelő TOP 200, 2018. október 31., szerda, 113. oldal
Az innováció mindenekelőtt

Miskolci napló 2018. november 24., 3. oldal
Együttműködési megállapodást kötött a miskolci egyetem, és a sega

News4business.hu, 2018. november 21., szerda
Meghirdették az idei Magyar Innovációs Nagydíj pályázatát

Pécsi Hírek, 2018. november 26. hétfő
Ez egy igazi win-win-win szituáció!
"...Együttműködési megállapodást kötött a napokban Pécs legnagyobb ipari foglalkoztatója, a Hauni Hungaria és a Pécsi Tudományegyetem. Közösen dolgoznak a jövőben a szakemberképzés és a kutatás-fejlesztés területén..."

Bama.hu, 2018. november 26., hétfő
Varga Mihály: szerdán kerül a kormány elé a versenyképességi javaslatcsomag
"...Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a sajtótájékoztatón elmondta: a javaslatok elfogadása és megvalósítása jelentősen javítaná a kkv-k innovációs képességét, elérhető tenné, hogy 2020-ra a GDP-hez mérten 1,8 százalékra emelkedjenek a kutatás-fejlesztésre fordított kiadások..."

Baon.hu, 2018. november 26., hétfő
Varga Mihály: szerdán kerül a kormány elé a versenyképességi javaslatcsomag

Beol.hu, 2018. november 26., hétfő
Varga Mihály: szerdán kerül a kormány elé a versenyképességi javaslatcsomag

Duol.hu, 2018. november 26., hétfő
Varga Mihály: szerdán kerül a kormány elé a versenyképességi javaslatcsomag

Feol.hu, 2018. november 26., hétfő
Varga Mihály: szerdán kerül a kormány elé a versenyképességi javaslatcsomag

Heol.hu, 2018. november 26., hétfő
Varga Mihály: szerdán kerül a kormány elé a versenyképességi javaslatcsomag

Hirtv.hu, 2018. november 26., hétfő
Varga Mihály: szerdán kerül a kormány elé a versenyképességi javaslatcsomag

Kemma.hu, 2018. november 26., hétfő
Varga Mihály: szerdán kerül a kormány elé a versenyképességi javaslatcsomag

Magyarhirlap.hu, 2018. november 26., hétfő
Varga Mihály: szerdán kerül a kormány elé a versenyképességi javaslatcsomag

Magyaridok.hu, 2018. november 26., hétfő
Varga Mihály: szerdán kerül a kormány elé a versenyképességi javaslatcsomag

Sonline.hu, 2018. november 26., hétfő
Varga Mihály: szerdán kerül a kormány elé a versenyképességi javaslatcsomag

Szoljon.hu, 2018. november 26., hétfő
Varga Mihály: szerdán kerül a kormány elé a versenyképességi javaslatcsomag

Teol.hu, 2018. november 26., hétfő
Varga Mihály: szerdán kerül a kormány elé a versenyképességi javaslatcsomag

Vaol.hu, 2018. november 26., hétfő
Varga Mihály: szerdán kerül a kormány elé a versenyképességi javaslatcsomag

Veol.hu, 2018. november 26., hétfő
Varga Mihály: szerdán kerül a kormány elé a versenyképességi javaslatcsomag

Zaol.hu, 2018. november 26., hétfő
Varga Mihály: szerdán kerül a kormány elé a versenyképességi javaslatcsomag

Webradio.hu, 2018. november 26., hétfő
Varga Mihály: szerdán kerül a kormány elé a versenyképességi javaslatcsomag

Echotv.hu, 2018. november 26., hétfő
Szerdán kerül a kormány elé a versenyképességi javaslatcsomag

Origo.hu, 2018. november 26., hétfő
Szerdán tárgyalnak az egyszerűsített adózásról

Hirado.hu, 2018. november 26., hétfő
A kormány előtt a versenyképességi javaslatcsomag

Energiaoldal.hu, 2018. november 26., hétfő
Egyszerűbbé válnak az innovációs célú közbeszerzések

Jogiforum.hu, 2018. november 26., hétfő
Egyszerűbbé válnak az innovációs célú közbeszerzések

Kamaraonline.hu, 2018. november 26., hétfő
Egyszerűbbé válnak az innovációs célú közbeszerzések

Piacesprofit.hu, 2018. november 26., hétfő
Egyszerűbbé válnak az innovációs célú közbeszerzések

G7.hu, 2018. november 26., hétfő
Harmadával többet költött az állam kutatásra tavaly, mégsem történt igazi előrelépés

Hu.euronews.com, 2018. november 26., hétfő
A kkv-k a gazdaság motorjai Európában

Logisztika.com, 2018. november 26., hétfő
Siemens, MindSphere, IoT, Ipar 4.0, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, nyílt forráskód, Big Data, informatikai megoldások, elektronika, oktatás, kutatás-fejlesztés, K+F

Penzugyguru.co.hu, 2018. november 26., hétfő
Szén-dioxidot átalakító reaktorokat fejlesztenek Szegeden

Uzletresz.hu, 2018. november 26., hétfő
Még ezek a pályázatok állnak nyitva a vállalkozók előtt

HírTV, Híradó, 2018. november 26., hétfő, 21 óra
Szerdán a kormány elé kerül a versenyképességi javaslatcsomag

Észak-Magyarország, 2018. november 27., kedd,79.oldal
A gazdaság igényeihez igazodna az oktatás is

Hajdú-Bihari Napló, 2018. november 27., kedd, 6.oldal
A gazdaság igényeihez igazodna az oktatás is

Magyar Hírlap, 2018. november 27., kedd, 9.oldal
Hatpontos versenyképesség

NEW Technology, 2018. november 27., kedd,52, 53.oldal
A fuvarozás jövője a folyamatos innováció

Elektro-net.hu, 2018. november 27., kedd
Meghirdették a 2018-as Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot

Hmeirt.hu, 2018. november 27., kedd
Magyar Innovációs Nagydíj

Pafi.hu, 2018. november 27., kedd
MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ

Agraragazat.hu, 2018. november 27., kedd
Felhívás 2018. év legjelentősebb innovációs teljesítményének elismerésére

Palyazatihirek.eu, 2018. november 27., kedd
Magyar Innovációs Nagydíj pályázat

Pecsicivil.hu, 2018. november 27., kedd
Magyar Innovációs nagydíj

Marketinginfo.hu, 2018. november 27., kedd
Meghirdették az idei Magyar Innovációs Nagydíj pályázatát

Adozona.hu, 2018. november 27., kedd
Állami nyugdíj-előtakarékosság, egyszerűbb adózás: ezt rejti a versenyképességi csomag

Ado.hu, 2018. november 27., kedd
Varga: az adózás egyszerűsítése is szerepel a versenyképességi csomagban

Lokal.hu, 2018. november 27., kedd
Varga Mihály: Szerdán kerül a kormány elé a versenyképességi javaslatcsomag

Atv.hu, 2018. november 27., kedd
Nyugdíj előtakarékosság, kismamák: tárgyalja a kormány a versenyképességi javaslatokat

Autopro.hu, 2018. november 27., kedd
Gyakorlati oktatás, adók, kismamák - összetett javaslatcsomagot dobnak a kormány elé

Haon.hu, 2018. november 27., kedd
Jól használja Debrecen az uniós pénzt
"...Anglia kilépése miatt kevesebb pénzből lesz kénytelen gazdálkodni az Európai Unió 2021 és 2027 között, miközben többet akarnak költeni például ifjúsági programokra és kutatás-fejlesztésre..."

Haon.hu, 2018. november 27., kedd
ITM: folytatódik a szakképzési centrumok korszerűsítése

Magyaridok.hu, 2018. november 27., kedd
ITM: folytatódik a szakképzési centrumok korszerűsítése

Webradio.hu, 2018. november 27., kedd
ITM: folytatódik a szakképzési centrumok korszerűsítése

Mixonline.hu, 2018. november 27., kedd
Folytatódik a szakképzési centrumok korszerűsítése

Propeller.hu, 2018. november 27., kedd
Folytatódik a szakképzési centrumok korszerűsítése

Orientpress.hu, 2018. november 27., kedd
Folytatódik a Gödöllői Program
"...Palkovics László rektor az aláírást követően hangsúlyozta, hogy az egyetemen folyó kutatás-fejlesztési projektek elősegítik többek között a tudásalapú és versenyképes agrárium kiépítését a gazdasági-társadalmi fejlődés érdekében..."

Agrotrend.hu, 2018. november 27., kedd
Az agrárszakképzés megújítása a legmagasabb szinten

Palyazatihirek.eu, 2018. november 27., kedd
Pályázati Hírek - Széchenyi 2020 pályázatok

Hirado.hu, 2018. november 27., kedd
Szerdán kerül a kormány elé a versenyképességi javaslatcsomag

Profitline.hu, 2018. november 27., kedd
Szerdán a kormány elé kerül a versenyképességről szóló javaslatcsomag

Magyarhirlap.hu, 2018. november 27., kedd
Hatpontos versenyképesség

Agroinform.hu, 2018. november 27., kedd
Agrárinnovációt jelentő kutatások a biológiai alapok fejlesztésében és a növénytáplálásban

Vg.hu, 2018. november 27., kedd
Stratégiai megállapodást kötött a NAIK és a Szent István Egyetem

Agroinform.hu, 2018. november 27., kedd
Stratégiai megállapodást kötött a NAIK és a Szent István Egyetem

Trademagazin.hu, 2018. november 27., kedd
Stratégiai megállapodást kötött az agrárkutatási központ és a Szent István Egyetem

Webradio.hu, 2018. november 27., kedd
Stratégiai megállapodást kötött az agrárkutatási központ és a Szent István Egyetem

Szeged.hu, 2018. november 27., kedd
Dobóczky Zsolt tériszonyát az érdeklődés gyógyítja
"...jelen volt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is, aki beszédében hangsúlyozta: Szegeden nem csupán Magyarország legnagyobb kutatás-fejlesztési projektjét valósították meg, hanem kézzelfogható tudományt építenek..."

Portfolio.hu, 2018. november 27., kedd
Fontos részletek a versenyképességi csomagról: adózási ösztönzők jönnek

U-szeged.hu, 2018. november 27., kedd
A Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny bronz fokozatú támogatója az Egis Gyógyszergyár
"...A társaság költi az egyik legnagyobb összeget - több mint évi 13 milliárd forintot - kutatásra és fejlesztésre a régió iparvállalatai közül..."

Webradio.hu, 2018. november 27., kedd
OGY - Krónika 12. rész (agrárium, informatikai tanács)
"...Az agrárium versenyképességéről azt mondta: az a technológiai fejlesztés és fejlődés ami elmúlt 6-8 évben elindult, minőségi változást jelent..."

Magyar Hírlap, 2018. november 28. szerda, 9. oldal
Tegnap este ismét együtt dobbant Budapest és a kreatív, innovatív vállalkozók szíve

Magyar Hírlap, 2018. november 28. szerda, 3. oldal
Összhangzattan
"...Palkovics László pedig arról beszélt, hogy ha a tervezett intézkedéseket megvalósítják, akkor jelentősen javulna a kis- és középvállalkozások innovációs képessége, és 2020-ra már a GDP 1,8 százalékát lehetne kutatás-fejlesztésre fordítani - ami megint csak a versenyképességet növelné..."

Magyar Mezőgazdaság, 2018. november 28. szerda, 5. oldal
Innovációs nagydíj

Magyar Mezőgazdaság, 2018. november 28. szerda, 8, 9. oldal
Át kell alakítani a struktúrát

Magyar Hírlap, 2018. november 28., szerda, 10. oldal
Versenyképességi programról tárgyalhat a kormányzat

Somogyi Hírlap, 2018. november 28., szerda, 13. oldal
Kevesebb pénzt utal az unió?

Lokál extra, 2018. november 28., szerda, 1, 2. oldal
Kutatási és oktatási partnerség a fejlődés érdekében

Magyarhirlap.hu, 2018. november 28. szerda
Összhangzattan

Agrarunio.hu, 2018. november 28. szerda
Stratégiai megállapodást kötött a NAIK és a Szent István Egyetem

Profitline.hu, 2018. november 28. szerda
Ma kerül a kormány elé a versenyképességi javaslatcsomag

G7.hu, 2018. november 28. szerda
Közel félezer német cég van, ami valamiben világelső
"...Emellett más német cégekhez képest sokkal többet költenek kutatásra és fejlesztésre, hogy még innovatívabb megoldásokat találjanak ki..."

Aktualis.blogstar.hu, 2018. november 28. szerda
Glázer Tamás: A Millenárison jó energiák vannak

Portfolio.hu, 2018. november 28. szerda
Nemzetközi startupokkal dolgozik Budapesten a Knorr-Bremse

Szeretlekmagyarorszag.hu, 2018. november 28. szerda
Lévay György: A budapesti Semmelweist Amerika legjobb egyetemén is ismerik

Marketinginfo.hu, 2018. november 28., szerda
Meghirdették az idei Magyar Innovációs Nagydíj pályázatát

Kelet.hu, 2018. november 28., szerda
Közzétették a pályázati felhívást

Iq.blogstar.hu, 2018. november 28., szerda
Megújul az összes szakképzési centrum az országban

Magyarmezogazdasag.hu, 2018. november 28., szerda
Palkovics László: a SZIE korszerű egyetem lesz

Profitline.hu, 2018. november 28., szerda
Új vízanalitikai rendszer kidolgozására nyert támogatást a NAIK vezetésével megalakult konzorcium

Magyarepitok.hu, 2018. november 28., szerda
Nagy pontosságú burkolatvizsgáló berendezést fejleszt az Óbudai Egyetem a Laterex-szel

Kelet Magyarország, 2018. november 29., csütörtök, 3. oldal
Közzétették a pályázati felhívást

Figyelő, 2018. november 29., csütörtök, 56+57. oldal
Fordulat az innovációs világban

Figyelő, 2018. november 29., csütörtök, 52,53,54,55. oldal
A GMO-mentességünk Amerikában is előny
"...A magyar agrárdiplomácia nagy esélye mégis az oktatás és a kutatás-fejlesztés terén kialakítandó szorosabb együttműködés lesz..."

Portfolio.hu, 2018. november 29., csütörtök
Egy új kutatási alap jön létre Magyarországon

Innoportal.hu, 2018. november 29., csütörtök
12,5 milliárd forintos beruházással épül kutatás-fejlesztési központ Érden

Fuhu.hu, 2018. november 29., csütörtök
Németek kérték, mi teljesítjük - a "rabszolgatörvény" háttere
"...Fejlett technológia híján marad az összeszerelő-üzem és heti hat napon dolgoztatott munkaerő..."

Mti.hu, 2018. november 29., csütörtök
Megtartotta első plenáris ülését a Mesterséges Intelligencia Koalíció

Webradio.hu, 2018. november 29., csütörtök
Megtartotta első plenáris ülését a Mesterséges Intelligencia Koalíció

Hirado.hu, 2018. november 29., csütörtök
Megtartotta első ülését a Mesterséges Intelligencia Koalíció

Magyarhirlap.hu, 2018. november 29., csütörtök
Megtartotta első plenáris ülését a Mesterséges Intelligencia Koalíció

Azuzlet.hu, 2018. november 29., csütörtök
Mesterséges Intelligencia Koalíció. Irány az élvonalba

Webradio.hu, 2018. november 29., csütörtök
Együttműködési megállapodást kötött az Óbudai Egyetem és a Siemens

Napiujsag.hu, 2018. november 29., csütörtök
Együttműködési megállapodást kötött az Óbudai Egyetem és a Siemens

Mti.hu, 2018. november 29., csütörtök
Együttműködési megállapodást kötött az Óbudai Egyetem és a Siemens

Zetapress.hu, 2018. november 29., csütörtök
Siemens-képzés Óbudán

Portfolio.hu, 2018. november 29., csütörtök
Közös képzést indít az Óbudai Egyetem és a Siemens

Magyaridok.hu, 2018. november 29., csütörtök
Együttműködési megállapodást kötött az Óbudai Egyetem és a Siemens

Orientpress.hu, 2018. november 29., csütörtök
Megválasztotta elnökségét a Mesterséges Intelligencia Koalíció

Sikerado.hu, 2018. november 29., csütörtök
Most elkezdődött valami vadiúj

Agrotrend.hu, 2018. november 29., csütörtök
Megfelelő finanszírozás szükséges egy versenyképes Európához

Bama.hu, 2018. november 29., csütörtök
Elkészült az új magyar űripari stratégia

Baon.hu, 2018. november 29., csütörtök
Elkészült az új magyar űripari stratégia

Beol.hu, 2018. november 29., csütörtök
Elkészült az új magyar űripari stratégia

Civishir.hu, 2018. november 29., csütörtök
Űrstratégiánk már van

Cyberpress.hu, 2018. november 29., csütörtök
Új magyar űripari stratégia készült

Dehir.hu, 2018. november 29., csütörtök
Új magyar űripari stratégia készült

Duol.hu, 2018. november 29., csütörtök
Elkészült az új magyar űripari stratégia

Feol.hu, 2018. november 29., csütörtök
Elkészült az új magyar űripari stratégia

Heol.hu, 2018. november 29., csütörtök
Elkészült az új magyar űripari stratégia

Kemma.hu, 2018. november 29., csütörtök
Elkészült az új magyar űripari stratégia

Hirado.hu, 2018. november 29., csütörtök
Új magyar űripari stratégia készült

Magyaridok.hu, 2018. november 29., csütörtök
Új magyar űripari stratégia készült

Propeller.hu, 2018. november 29., csütörtök
Új stratégiát fogadott el a Magyar Űripari Klaszter

Hajdupress.hu, 2018. november 29., csütörtök
Nahát! Új magyar űripari stratégia készült

Hvg.hu, 2018. november 29., csütörtök
Teljesen komoly: elfogadták az új magyar űripari stratégiát

Napi.hu, 2018. november 29., csütörtök
Nem fogja elhinni! Kész a magyar űripari stratégia

Sonline.hu, 2018. november 29., csütörtök
Elkészült az új magyar űripari stratégia

Szoljon.hu, 2018. november 29., csütörtök
Elkészült az új magyar űripari stratégia

Zaol.hu, 2018. november 29., csütörtök
Elkészült az új magyar űripari stratégia

Zoom.hu, 2018. november 29., csütörtök
Új magyar űripari stratégia készült és már el is fogadták

168ora.hu, 2018. november 29., csütörtök
Nekünk már nem határ a csillagos ég se: megszületett a magyar űripari stratégia

Tozsdeforum.hu, 2018. november 29., csütörtök
Tutti, hogy ennek Farkas Berci is örül

Teol.hu, 2018. november 29., csütörtök
Elkészült az új magyar űripari stratégia

Webradio.hu, 2018. november 29., csütörtök
Új űrklaszter-stratégia

Vaol.hu, 2018. november 29., csütörtök
Elkészült az új magyar űripari stratégia

Vg.hu, 2018. november 29., csütörtök
Megújult a magyar űripari stratégia

Szabolcsihir.hu, 2018. november 29., csütörtök
Űrstratégiánk is van már

Origo.hu, 2018. november 29., csütörtök
Lendületet kap a magyar űripar

Pestisracok.hu, 2018. november 29., csütörtök
Már űrstratégiája is van Magyarországnak

Figyelo.hu, 2018. november 29., csütörtök
Fordulat az innovációs világban

Hir.ma, 2018. november 29., csütörtök
Megfelelő finanszírozás kell az erős Európához

Magyaridok.hu, 2018. november 29., csütörtök
Megfelelő finanszírozás kell az erős Európához

Minuszos.hu, 2018. november 29., csütörtök
Tenger pénzt fordítanak infrastruktúra-fejlesztésre a németek

Invitech.hu, 2018. november 29., csütörtök
Főoldal | InnoMax

Agroinform.hu, 2018. november 29., csütörtök
Veszélyben a termés!

MTV, 2018. november 29., csütörtök, 17 óra
Duális képzés kialakításáról kötött megállapodást a Siemens és az Óbudai Egyetem

Magyar Hírlap, 2018. november 30., péntek, 9. oldal
Megduplázta taglétszámát a Mesterséges Intelligencia Koalíció

Magyar Idők, 2018. november 30., péntek, 16. oldal
Tőkét juttatnak a fejlesztés iránt elkötelezett vállalkozásoknak

Észak-Magyarország, 2018. november 30., péntek, 6. oldal
Űrstratégiáról döntöttek

Civilhetes.net, 2018. november 30., péntek
Nem fogja elhinni! Kész a magyar űripari stratégia

Debreceninap.hu, 2018. november 30., péntek
Új stratégiát fogadott el a Magyar Űripari Klaszter

Infoter.eu, 2018. november 30., péntek
Új stratégiát fogadott el a Magyar Űripari Klaszter

Szoboszloinap.hu, 2018. november 30., péntek
Új stratégiát fogadott el a Magyar Űripari Klaszter

Szegedinap.hu, 2018. november 30., péntek
Új stratégiát fogadott el a Magyar Űripari Klaszter

Miskolcinap.hu, 2018. november 30., péntek
Új stratégiát fogadott el a Magyar Űripari Klaszter

Pecsinap.hu, 2018. november 30., péntek
Új stratégiát fogadott el a Magyar Űripari Klaszter

Infoter.eu, 2018. november 30., péntek
Új stratégiát fogadott el a Magyar Űripari Klaszter

Napiujsag.hu, 2018. november 30., péntek
Elfogadta új stratégiáját Miskolcon megrendezett közgyűlésén a Magyar Űripari Klaszter csütörtökön

Kamaraonline.hu, 2018. november 30., péntek
Új magyar űripari stratégia készült

Kozszolgalat.hu, 2018. november 30., péntek
Új magyar űripari stratégia készült

Boon.hu, 2018. november 30., péntek
Űrstratégiáról döntöttek Miskolcon

Mon.hu, 2018. november 30., péntek
Űrstratégiáról döntöttek Miskolcon

Infostart.hu, 2018. november 30., péntek
Új campust kapnak a gyógyszerészek a Semmelweis Egyetemen

Magyaridok.hu, 2018. november 30., péntek
Tőkét juttatnak a fejlesztés iránt elkötelezett vállalkozásoknak

Portfolio.hu, 2018. november 30., péntek
Jócskán átírták a nagy céges uniós K+F-pályázat szabályait

Portfolio.hu, 2018. november 30., péntek
A legjobb hazai startupok 2018-ban, díjakat osztott a Hiventures

Profit7.hu, 2018. november 30., péntek
Versenyképesség-növelő uniós szabályozás szükséges

Autopro.hu, 2018. november 30., péntek
Közösen képez villamosmérnököket a Siemens és az Óbudai Egyetem

Kamaraonline.hu, 2018. november 30., péntek
Duális képzést indít az Óbudai Egyetem és a Siemens

Bme.hu, 2018. november 30., péntek
Ismét pályázhatsz innovatív ötleteddel!

Hirextra.hu, 2018. november 30., péntek
Globális éhezés - és a megoldásai

Vital.hu, 2018. november 30., péntek
A globális élelmiszergondok megoldását keresi 130 tudományos akadémia

Innoportal.hu, 2018. november 30., péntek
A globális élelmiszergondok megoldását keresi 130 tudományos akadémia

Kadarka.net, 2018. november 30., péntek
A globális élelmiszergondok megoldását keresi 130 tudományos akadémia

Hazipatika.com, 2018. november 30., péntek
Így kezelnék a globális élelmiszerhiányt

Chikansplanet.blog.hu, 2018. november 30., péntek
Enni vagy nem enni? Nagy számok és egy kis igazság a húsfogyasztásról és a klímaváltozásról

Hvg.hu, 2018. november 30., péntek
Orbánnak nincs meg az ereje: "Lehet verni hangosan az asztalt, de a számok nem hazudnak"
"...Meg kell erősítenünk a matematikai képzést és elősegíteni a terület fejlesztését kutatások, startupok és az egyetemek és magáncégek kooperációjának támogatásával..."

Tehetseg.hu, 2018. november 30., péntek
Nyolc kiváló pedagógust ismertek el Rátz Tanár Úr Életműdíjjal

Nkfih.gov.hu, 2018. november 30., péntek
Támogató szakpolitikai véleményt kapott projektjavaslatok a GINOP-8.1.1-16 - Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása Hitelprogram c. felhívásnál, 9. kör

Agrárélet, 2018. november 30., péntek, 12., 13. oldal
Adótörvény-változások

Agrárélet, 2018. november 30., péntek, 5. oldal
Agrárfókuszban Mezőhegyes
"...Fontosnak tartjuk a mezőgazdasági gépekhez értő, magas szintű tudással rendelkező szakemberek biztosítását, a műszaki színvonal és tudásszint emelését, a kutatás-fejlesztés lehetőségeinek növelését is - hangsúlyozta Győrffy Balázs..."

InfoRádió, 2018. november 30., péntek, 15 óra
Siemens - Óbudai Egyetem

Miskolci napló, 2018. december 01., szombat, 2. oldal
Miskolcon fogadta el új stratégiáját a Magyar Űripari Klaszter

Portfolio.hu, 2018. december 01., szombat
Nagy bejelentésekre készül a magyar startupokat felkaroló kockatőke-kezelő

Magyarhirlap.hu, 2018. december 01., szombat
Tavaly nőtt a kutatóhelyek és a K+F tevénységet végzők létszáma

Magyaridok.hu, 2018. december 01., szombat
KSH: tavaly nőtt a kutatóhelyek és a K+F tevénységet végzők létszáma

Debreceninap.hu, 2018. december 01., szombat
KSH: tavaly nőtt a kutatóhelyek és a K+F tevénységet végzők létszáma

Flagmagazin.hu, 2018. december 01., szombat
KSH: tavaly nőtt a kutatóhelyek és a K+F tevénységet végzők létszáma

Napi.hu, 2018. december 01., szombat
KSH: tavaly nőtt a kutatóhelyek és a K+F tevénységet végzők létszáma

Webradio.hu, 2018. december 01., szombat
KSH: tavaly nőtt a kutatóhelyek és a K+F tevénységet végzők létszáma

Hirado.hu, 2018. december 01., szombat
Nőtt a kutatóhelyek és a K+F tevékenységet végzők létszáma

Mfor.hu, 2018. december 01., szombat
Végre nőtt a kutatatóhelyek és a kutatásfejlesztéssel foglalkozók száma

Jarmuipar.hu, 2018. december 01., szombat
Egyre több pénzt fordítunk K+F-re

Vg.hu, 2018. december 01., szombat
Egyre több a K+F tevékenységet végző

Kamaraonline.hu, 2018. december 01., szombat
Nőtt a kutatóhelyek és a K+F tevénységet végzők létszáma

Hirlevel.egov.hu, 2018. december 02., vasárnap
Palkovics László: A Mesterséges Intelligencia Koalícióval Magyarország az európai élvonalba kerülhet

Hirlevel.egov.hu, 2018. december 02., vasárnap
Nemzeti Közszolgálati Egyetem: megtartotta első plenáris ülését a Mesterséges Intelligencia Koalíció

Hirlevel.egov.hu, 2018. december 02., vasárnap
Új stratégiát fogadott el a Magyar Űripari Klaszter

Lokál, 2018. december 03., hétfő, 9. oldal
Ők a ma Edisonjai
"...Az immár kétéves MVM Edison startup verseny program idei és tavalyi győztesei..."

Realista.hu, 2018. december 03., hétfő
A Bosch 14 milliárd forintos beruházást indít Miskolcon | ingatlanpiaci hírek

Portfolio.hu, 2018. december 03., hétfő
Így csinálták a sikeres országok - Így kellene nekünk is

Semmelweis.hu, 2018. december 03., hétfő
Rangos német-francia-svájci egyetemi hálózat partnere lett a Semmelweis Egyetem

Agronaplo.hu, 2018. december 03., hétfő
Újra lehet pályázni a Magyar Innovációs Nagydíjra

Autopro.hu, 2018. december 03., hétfő
Egyre többen foglalkoznak kutatással

News4business.hu, 2018. december 03., hétfő
Stratégiai megállapodást kötött az agrárkutatási központ és a Szent István Egyetem

News4business.hu, 2018. december 03., hétfő
ITM: folytatódik a szakképzési centrumok korszerűsítése

Hirek.prim.hu, 2018. december 03., hétfő
A 404 a győzelmet jelentette - Ericsson Programozó Bajnokság 8.0

Mixonline.hu, 2018. december 03., hétfő
Még több autóipari K+F beruházásra van szükség

Weborvos.hu, 2018. december 03., hétfő
Rangos egyetemi hálózat partnere lett a SE

Nkfih.gov.hu, 2018. december 03., hétfő
Magyar Innovációs Nagydíj

Helloworldonline.hu, 2018. december 03., hétfő
Mit akarnak a Z-k?

Pcpult.hu, 2018. december 03., hétfő
A Z generáció nem robotokból áll
"...Ez utóbbiak 39 százaléka a kiberbiztonság szakterületén dolgozna, 46 százalék pedig a technológiai kutatás és fejlesztés területén..."

Sg.hu, 2018. december 03., hétfő
A tinédzserek egyharmada IT-karriert szeretne

Szakmaban.hu, 2018. december 03., hétfő
A Z generáció nem robotokból áll

Techmonitor.hu, 2018. december 03., hétfő
A Z generáció nem robotokból áll

IPM, 2018. december 04., kedd, 30+31. oldal
Létrejött a Mesterséges Intelligencia Koalíció

Világgazdaság, 2018. december 04., kedd, 1., 2. oldal
A nagyvállalatok adhatják át a tudást a kkv-szektornak

Világgazdaság, 2018. december 04., kedd, 16. oldal
Közösségre vágynak a mai ?atalok is

Gazdasagportal.hu, 2018. december 04., kedd
Tiszta jövőt akar a Z-generáció

Hirek.prim.hu, 2018. december 04., kedd
A Z generáció nem robotokból áll

Mmonline.hu, 2018. december 04., kedd
Érdekes tények a fiatalokról

Webradio.hu, 2018. december 04., kedd
Több mint egymilliárd forintot fordít kutatás-fejlesztésre és innovációra a szombathelyi TDK

Napiujsag.hu, 2018. december 04., kedd
Több mint egymilliárd forintot fordít kutatás-fejlesztésre és innovációra a szombathelyi TDK

Mti.hu, 2018. december 04., kedd
Több mint egymilliárd forintot fordít kutatás-fejlesztésre és innovációra a szombathelyi TDK

Ugytudjuk.hu, 2018. december 04., kedd
Több mint egymilliárd forintot fordít kutatás-fejlesztésre és innovációra a szombathelyi TDK

Mixonline.hu, 2018. december 04., kedd
TDK - Egymilliárd kutatás-fejlesztésre

Veol.hu, 2018. december 04., kedd
Több mint egymilliárd forintot fordít kutatás-fejlesztésre a TDK

Duol.hu, 2018. december 04., kedd
Több mint egymilliárd forintot fordít kutatás-fejlesztésre a TDK

Feol.hu, 2018. december 04., kedd
Több mint egymilliárd forintot fordít kutatás-fejlesztésre a TDK

Nool.hu, 2018. december 04., kedd
Több mint egymilliárd forintot fordít kutatás-fejlesztésre a TDK

Zaol.hu, 2018. december 04., kedd
Több mint egymilliárd forintot fordít kutatás-fejlesztésre a TDK

Bama.hu, 2018. december 04., kedd
Több mint egymilliárd forintot fordít kutatás-fejlesztésre a TDK

Beol.hu, 2018. december 04., kedd
Több mint egymilliárd forintot fordít kutatás-fejlesztésre a TDK

Heol.hu, 2018. december 04., kedd
Több mint egymilliárd forintot fordít kutatás-fejlesztésre a TDK

Baon.hu, 2018. december 04., kedd
Több mint egymilliárd forintot fordít kutatás-fejlesztésre a TDK

Kemma.hu, 2018. december 04., kedd
Több mint egymilliárd forintot fordít kutatás-fejlesztésre a TDK

Sonline.hu, 2018. december 04., kedd
Több mint egymilliárd forintot fordít kutatás-fejlesztésre a TDK

Szoljon.hu, 2018. december 04., kedd
Több mint egymilliárd forintot fordít kutatás-fejlesztésre a TDK

Teol.hu, 2018. december 04., kedd
Több mint egymilliárd forintot fordít kutatás-fejlesztésre a TDK

Sikerado.hu, 2018. december 04., kedd
Jelentős beruházásba kezdett a szombathelyi vállalkozás

Nyugat.hu, 2018. december 04., kedd
Több mint egymilliárd forintot fordít kutatás-fejlesztésre és innovációra a volt EPCOS

Fejervar.hu, 2018. december 04., kedd
Tudományos élményközpont létesül Székesfehérváron

Weborvos.hu, 2018. december 04., kedd
Tudományos élményközpont létesül Székesfehérváron

Magyarepitok.hu, 2018. december 04., kedd
Megnyílik a Titkok Háza Székesfehérváron

Medicalonline.hu, 2018. december 04., kedd
Titkok Háza

Vorosmartyradio.hu, 2018. december 04., kedd
Tudományos élményközpont nyílik januárban

Feol.hu, 2018. december 04., kedd
Február elsejétől már fogadja a tanulókat a központ

Profitline.hu, 2018. december 04., kedd
A Tungsram felkarolja a hazai startupokat az InnoEnergy partnereként

Brandtrend.hu, 2018. december 04., kedd
Már pályázható az InnoMax Díj

Socialbranding.hu, 2018. december 04., kedd
Már pályázható az InnoMax Díj

Mmonline.hu, 2018. december 04., kedd
Újabb lendület a vállalkozónőknek

Uzletresz.hu, 2018. december 04., kedd
Ösztöndíjprogram indul a nők munkavállalásáért

Newtechnology.hu, 2018. december 04., kedd
Inspiráló előadások a tudomány új példaképeitől

Autopro.hu, 2018. december 04., kedd
Meghozta a gyümölcsét a Knorr-Bremse átlag feletti K+F költése

Uzletresz.hu, 2018. december 04., kedd
Harmadik helyezést ért el egy magyar startup egy rangos versenyen

Boon.hu, 2018. december 04., kedd
Az innováció volt az elsődleges cél Miskolcon

Itbusiness.hu, 2018. december 04., kedd
Eszköz legyen a digitalizáció, ne a cél
"...Ennek egyik kulcseleme a hazai tulajdonú kis- és középvállalatok hatékonyságának, versenyképességének radikális javítása, innovációs képességük fokozása..."

Jarmuipar.hu, 2018. december 04., kedd
Meghódítjuk az űrt

Gazdasagportal.hu, 2018. december 04., kedd
Még több autóipari K+F beruházásra van szükség

Hvg.hu, 2018. december 04., kedd
Felejtsük el, hogy egyszer nyugati bérek lesznek itt
"...kiszámítható gazdálkodási, intézményi, üzleti környezetre, a piaci verseny erősítésére, innovációra, kutatásra és fejlesztésre, az oktatási, egészségügyi rendszer átalakítására van szükség. ..."

Kanizsaujsag.hu, 2018. december 04., kedd
A biztonságért!
"...Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke beszédében kiemelte: az országban az innovációs eredmények nem rosszak, de nem elég jók..."

Nkfih.gov.hu, 2018. december 04., kedd
Növekvőben az innovatív kkv-k száma

Autoszektor.hu, 2018. december 04., kedd
A Bosch 14 milliárd forintos beruházást indít Miskolcon

Hir.ma, 2018. december 04., kedd
A Bosch 14 milliárd forintos beruházást indít Miskolcon

Minap.hu, 2018. december 04., kedd
A Bosch 14 milliárd forintos beruházást indít Miskolcon

Propeller.hu, 2018. december 04., kedd
A Bosch 14 milliárd forintos beruházást indít Miskolcon

Webradio.hu, 2018. december 04., kedd
A Bosch 14 milliárd forintos beruházást indít Miskolcon

Minap.hu, 2018. december 04., kedd
A Bosch bővíti gyártási kapacitását a miskolci kéziszerszámgyárban

Mixonline.hu, 2018. december 04., kedd
A Bosch 14 milliárdos beruházása Miskolcon

Napi.hu, 2018. december 04., kedd
Újabb nagyberuházást jelentett be a Bosch Miskolcon

Okpecs.hu, 2018. december 04., kedd
A Bosch 14 milliárdot pakol Miskolcra

Origo.hu, 2018. december 04., kedd
Hatalmas ipari beruházás érkezik Miskolcra

Merce.hu, 2018. december 04., kedd
A kormány hozzávág a Bosch-hoz 3,4 milliárd forintot

888.hu, 2018. december 04., kedd
A Bosch 14 milliárdos gigaberuházást indít Magyarországon

Tozsdeforum.hu, 2018. december 04., kedd
Bosch - akkumulátor kompetencia központ

Magyarhirlap.hu, 2018. december 04., kedd
Palkovics: A negyedik ipari forradalomban is fontos szerepe van a bányászatnak

Hirado.hu, 2018. december 04., kedd
A negyedik ipari forradalomban is fontos szerepe van a bányászatnak

Forestpress.hu, 2018. december 04., kedd
Palkovics: a negyedik ipari forradalomban is fontos szerepe van a bányászatnak

Mon.hu, 2018. december 04., kedd
Palkovics: a negyedik ipari forradalomban is fontos szerepe van a bányászatnak

Propeller.hu, 2018. december 04., kedd
Palkovics a bányászat és a kohászat erősödéséről beszélt innovációs miniszterként

Trend FM, 2018. december 04., kedd, 16 óra
Több mint egymilliárd forintot fordít kutatás-fejlesztésre és innovációra a szombathelyi TDK

m1, Híradó, 2018. december 04., kedd, 18 óra
Részben állami forrásból új üzemet épít a Bosch Miskolcon

Zalai Hírlap, 2018. december 05., szerda, 4. oldal
Egy biztonságos Európáért

Magyar Idők, 2018. december 05., szerda, 14. oldal
Partnerség a Tungsram és az InnoEnergy között

Magyar Idők, 2018. december 05., szerda, 12. oldal
Innovatív beruházás Szombathelyen

Computerworld, 2018. december 05., szerda, 8., 9. oldal
Baconsult Startup

Magyar Mezőgazdaság, 2018. december 05., szerda, 1. oldal
Év végén, szezon kezdetén
"...A hagyományos, szántóföldi szelekciós módszerek mellett számos biotechnológiai és növényélettani kutatás segíti a fejlesztéseket..."

Magyar Hírlap, 2018. december 05., szerda, 10. oldal
Leginkább a hozzáadott érték számít

Magyar Idők, 2018. december 05., szerda, 12. oldal
Technológiai fejlesztés a Boschnál

Delina.hu, 2018. december 05., szerda
Tiszta jövőt akar a Z-generáció

Digitalhungary.hu, 2018. december 05., szerda
Megint kiderült valami a Z generációról

Euroastra.blog.hu, 2018. december 05., szerda
A Z generáció nem robotokból áll A Dell Technologies kutatása a munkaerőt átalakító digitális bennszülöttekről

Profitline.hu, 2018. december 05., szerda
14 milliárd forintos beruházást indít Miskolcon a Bosch

Agroinform.hu, 2018. december 05., szerda
Az agrárium megítélése jelentősen javult a bankok körében

Magyarmezogazdasag.hu, 2018. december 05., szerda
Garantált hitelek - versenyképes gazdaságok

Tozsdeforum.hu, 2018. december 05., szerda
Több mint egymilliárd jön a TDK-tól innovációra

Tozsdeforum.hu, 2018. december 05., szerda
Több mint egymilliárd jön a TDK-tól innovációra

Autopro.hu, 2018. december 05., szerda
Pályázati forrásból fejleszhet alumínium elektrolit kondenzátorokat a szombathelyi TDK

Mmonline.hu, 2018. december 05., szerda
Együttműködik a Tungsram és az InnoEnergy

Techmonitor.hu, 2018. december 05., szerda
Felkarolja a hazai startupokat a Tungsram

Magyaridok.hu, 2018. december 05., szerda
Partnerség a Tungsram és az InnoEnergy között

Itextreme.hu, 2018. december 05., szerda
Okos város rendszert adtak át Győrben

Autopro.hu, 2018. december 05., szerda
Pályázati forrásból fejleszthet alumínium elektrolit kondenzátorokat a szombathelyi TDK

Frisss.hu, 2018. december 05., szerda
Komoly fejlesztést valósít meg a TDK Szombathelyen

Computerworld.hu, 2018. december 05., szerda
Innovációs fiókot nyitott az OTP Bank

Itextreme.hu, 2018. december 05., szerda
Ismét lehet pályázni az InnoMax Díjra

Biztonsagpiac.hu, 2018. december 05., szerda
Biztonságpiac évkönyv 2018: Sok kincs, amin nincs oltalom
"...Az SZTNH igen széles szakmai portfóliót tudhat magáénak a többi hasonló szervezettel összehasonlítva, ugyanis a szerzői jogi terület is idetartozik..."

Magyar Gyáripar 2018. 9. száma
27. Magyar Innovációs Nagydíj

InfoRádió, Mérleg, 2018. december 05., szerda, 8 óra
A vállalati szektor járt az élen a kutatás-fejlesztésben tavaly

InfoRádió, 2018. december 05., szerda, 09 óra
A vállalati szektor jár élen 2017-ben a kutatás fejlesztésben

Trend FM, A nap vendége, 2018. december 05., szerda, 17 óra
Mit lehet elmondani a magyar bel- és külgazdaságról?

MTV, 2018. december 05., szerda, 11 óra
Idén is megrendezték a Startupok Éjszakáját Budapesten

HírTV, Magyarország élőben, 2018. december 05., szerda, 19 óra
Mi áll a vártnál is nagyobb gazdasági növekedés hátterében?

Magyar Idők, 2018. december 06., csütörtök, 15. oldal
Keltetőprogram indul az MVM Edisonnál

Figyelő, 2018. december 06., csütörtök, 15. oldal
Ötvenmilliós befektetésre pályázhatnak a piacképes startupok

Világgazdaság, 2018. december 06., csütörtök, 1., 3. oldal
Európai uniós pénzben fürdik a magyar vállalkozói szféra

Lokál extra - Miskolc, 2018. december 06., csütörtök, 12. oldal
Űripari stratégia készült a Miskolci Egyetemen

Vg.hu, 2018. december 06., csütörtök
Uniós pénzben fürdik a versenyszféra

Agrotrend.hu, 2018. december 06., csütörtök
Az agrárium kihívásait a fiatalok tudják megoldani

Novekedes.hu, 2018. december 06., csütörtök
A cél: Magyarország az EU öt legfelfejlettebb állama közé kerüljön
"...Óriási lehetőség van az innovatív vállalkozásokban, hiszen a magyar gazdaság dinamikusan bővül. Ám a forrásokon túl elengedhetetlen a teljes szemléletváltás - nyilatkozta a Növekedés.hu-nak Birkner Zoltán a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke..."

Mediamix.mti.hu, 2018. december 06., csütörtök
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter sajtótájékoztatója

Mti.hu, 2018. december 06., csütörtök
Az MTA közgyűlése - Palkovics László sajtótájékoztatója

Echotv.hu, 2018. december 06., csütörtök)
Palkovics László: A kormány a kutatók mellett áll

Webradio.hu, 2018. december 06., csütörtök
Palkovics: a kormány a kutatók mellett áll

Mti.hu, 2018. december 06., csütörtök
Palkovics: a kormány a kutatók mellett áll

168ora.hu, 2018. december 06., csütörtök
Palkovics László nem ment el az MTA rendkívüli közgyűlésére

Atv.hu, 2018. december 06., csütörtök
Palkovics nem ment el az MTA közgyűlésére, inkább tett egy bejelentést

Origo.hu, 2018. december 06., csütörtök
Palkovics László: A kormány a kutatók mellett áll

Hvg.hu, 2018. december 06., csütörtök
Palkovics méltatlankodik, nem ment el az MTA rendkívüli ülésére

Weborvos.hu, 2018. december 06., csütörtök
Palkovics: a kormány a kutatók mellett áll

Magyarhirlap.hu, 2018. december 06., csütörtök
Palkovics László: A kormány a kutatók mellett áll

Infostart.hu, 2018. december 06., csütörtök
Elmondta Palkovics László, miért nem ment el az MTA közgyűlésére

Medicalonline.hu, 2018. december 06., csütörtök
Palkovics szerint a kormány a kutatók mellett áll

Hirado.hu, 2018. december 06., csütörtök
A kormány a kutatók mellett áll

Klubradio.hu, 2018. december 06., csütörtök
Palkovics László miniszter nem ment el az akadémia rendkívüli közgyűlésére

Magyarnarancs.hu, 2018. december 06., csütörtök
Palkovics László nem ment el az MTA ülésére, mert "méltatlannak" tartja az előterjesztéseket

Orientpress.hu, 2018. december 06., csütörtök
Palkovics: a kormány a kutatók mellett áll

Hirklikk.hu, 2018. december 06., csütörtök
Palkovics: a kormány a kutatók mellett áll

Sikerado.hu, 2018. december 06., csütörtök
Palkovics László: a kormány a kutatók mellett áll

flagmagazin.hu
Palkovics László: a kormány a kutatók mellett áll

444.hu, 2018. december 06., csütörtök
Palkovics Lászlót meghívták az MTA közgyűlésére, de nem ment el, inkább sajtótájékoztatót tartott róla

Starthirek.hu, 2018. december 06., csütörtök
Palkovics Lászlót meghívták az MTA közgyűlésére, de nem ment el, inkább sajtótájékoztatót tartott róla

Magyarnarancs.hu, 2018. december 06., csütörtök
Két kép, ami mindent elmond a kormány és az MTA viszonyáról

Zoom.hu, 2018. december 06., csütörtök
Elvonja az Akadémia pénzének egy részét a kormány

Civilhetes.net, 2018. december 06., csütörtök
Elvonja az MTA pénzének egy részét a kormány

Szoboszloinap.hu, 2018. december 06., csütörtök
Pénzelvonással sújtja a kormány az MTA-t

Szegedinap.hu, 2018. december 06., csütörtök
Pénzelvonással sújtja a kormány az MTA-t

Pecsinap.hu, 2018. december 06., csütörtök
Pénzelvonással sújtja a kormány az MTA-t

Miskolcinap.hu, 2018. december 06., csütörtök
Pénzelvonással sújtja a kormány az MTA-t

Debreceninap.hu, 2018. december 06., csütörtök
Pénzelvonással sújtja a kormány az MTA-t

Propeller.hu, 2018. december 06., csütörtök
Pénzelvonással sújtja a kormány az MTA-t

Mti.hu, 2018. december 06., csütörtök
MTA: biztosítsa a kormány az akadémiai kutatóhálózat első negyedévi teljes finanszírozását

Webradio.hu, 2018. december 06., csütörtök
MTA: biztosítsa a kormány az akadémiai kutatóhálózat első negyedévi teljes finanszírozását

Hir.ma, 2018. december 06., csütörtök
MTA: biztosítsa a kormány az akadémiai kutatóhálózat első negyedévi teljes finanszírozását

Infostart.hu, 2018. december 06., csütörtök
Méltatlanságról beszélt a szakminiszter és az MTA elnöke is

Szeretlekmagyarorszag.hu, 2018. december 06., csütörtök
Lovász: a kormány elvenné a Magyar Tudományos Akadémia költségvetésének egy részét

Mandiner.hu, 2018. december 06., csütörtök
MTA: Ne tartsák vissza a finanszírozást!

Napiujsag.hu, 2018. december 06., csütörtök
MTA: biztosítsa a kormány az akadémiai kutatóhálózat első negyedévi teljes finanszírozását

Atv.hu, 2018. december 06., csütörtök
MTA: Palkovics László ne tartsa vissza az első negyedévi finanszírozást

Belfold.ma.hu, 2018. december 06., csütörtök
Visszatartja a kormány az MTA pénzének egy részét

Napi.hu, 2018. december 06., csütörtök
Erőt demonstrál a kormány: visszatartja az MTA jövő negyedévi támogatását

Klubradio.hu, 2018. december 06., csütörtök
Nem a Tudományos Akadémia élezte ki a viszonyt a kormánnyal - az MTA elnöke reagált a pénzelvonásra

Propeller.hu, 2018. december 06., csütörtök
Palkovics az MTA-s pénzmegvonásról: "A kormány nem elvenni, hanem adni akar"

Lokal.hu, 2018. december 06., csütörtök
Palkovics: A kormány a kutatók mellett áll

Mandiner.hu, 2018. december 06., csütörtök
Palkovics az MTA-nak: Nem elvenni, adni akarunk

24.hu, 2018. december 06., csütörtök
A kormány visszatartja az MTA pénzének egy részét

Hmeirt.hu, 2018. december 06., csütörtök
MTA: biztosítsa a kormány az akadémiai kutatóhálózat első negyedévi teljes finanszírozását

Hvg.hu, 2018. december 06., csütörtök
Pénzelvonással bünteti a kormány az MTA-t

168ora.hu, 2018. december 06., csütörtök
Palkovics ismét megfenyegette az MTA-t, Lovász a kormányhoz és az akadémiához is méltatlannak tartja ezt

Merce.hu, 2018. december 06., csütörtök
Az MTA közgyűlése nemet mondott Palkovics átalakítási terveire

Mta.hu, 2018. december 06., csütörtök
Elsöprő többséggel állt ki az MTA Közgyűlése az elnök mellett, és kéri a kutatóhálózat pénzét a minisztertől - az Akadémia Közgyűlésének legfontosabb

Librarius.hu, 2018. december 06., csütörtök
MTA határozatban követeli a kutatóhálózat pénzét a minisztertől

Ww2.infovilag.hu, 2018. december 06., csütörtök
Elsöprő többséggel állt ki az MTA Közgyűlése az elnök mellett

Greenfo.hu, 2018. december 06., csütörtök
Az MTA nem kér Orbán zsarolásából

168ora.hu, 2018. december 06., csütörtök
Akadémiai kutatóhálózatok: egyre durvuló harc az MTA és Palkovics László között

Fecsego.eu, 2018. december 06., csütörtök
Akadémiai kutatóhálózatok: egyre durvuló harc az MTA és Palkovics László között

Magyarnarancs.hu, 2018. december 06., csütörtök
Pénzeket von el a kormány az MTA-tól, de a tudósok bekeményítettek és nem hagyják magukat

Qubit.hu, 2018. december 06., csütörtök
Rendkívüli közgyűlés: Lovász szerint az MTA-t vehemens politizálással vádolják, Palkovics ott sem volt

G7.hu, 2018. december 06., csütörtök
A CEU-t elüldözte, most az MTA-t szabná kedvére a kormány

Mta.hu, 2018. december 06., csütörtök
Megkezdődött a Magyar Tudományos Akadémia rendkívüli közgyűlése

Index.hu, 2018. december 06., csütörtök
Megsértődött, majd bemondott egy nem létező dolgot a miniszter

Magyarhang.org, 2018. december 06., csütörtök
A kormány elvonja a Magyar Tudományos Akadémia költségvetésének egy részét

Infostart.hu, 2018. december 06., csütörtök
A Tudományos Akadémia arra kéri az innovációs minisztert, hogy ne tartsa vissza az akadémiai kutatóhálózat finanszírozását - a nap hírei

Eduline.hu, 2018. december 06., csütörtök
Kártérítési pert indíthat a magyar kormány: Palkovics László nem látja az "alapját"

Atv.hu, 2018. december 06., csütörtök
A bíróságon folytatódhat a CEU-ügy

Magyaridok.hu, 2018. december 06., csütörtök
Palkovics László: a kormány a kutatók mellett áll

Medicalonline.hu, 2018. december 06., csütörtök
Palkovics szerint a kormány a kutatók mellett áll

Portfolio.hu, 2018. december 06., csütörtök
Az MTA 2019 első negyedévében nem kapja meg a teljes finanszírozását

Mmonline.hu, 2018. december 06., csütörtök
Piacképes startupokat keres az MVM

Magyaridok.hu, 2018. december 06., csütörtök
Keltetőprogram indul az MVM Edisonnál

Piacesprofit.hu, 2018. december 06., csütörtök
Mi számít kutatás-fejlesztésnek?

Startuponline.hu, 2018. december 06., csütörtök)
Jövőbe mutató fejlesztéseket támogat a két nagyágyú

Piacesprofit.hu, 2018. december 06., csütörtök
Hogyan vezessük a jövő projektjeit?
"...Pedig, ha megfelelően azonosítjuk cégünkben a K+F-folyamatokat, rengeteg lehetőség nyílik meg előttünk, az adókedvezményektől kezdve a pályázati támogatások lehívásáig..."

Kreativ.hu, 2018. december 06., csütörtök
Kampány indult az MVM Edison startup-pályázatához

Logisztika.hu, 2018. december 06., csütörtök
Megtartotta a Mesterséges Intelligencia Koalíció első plenáris ülését

Hirextra.hu, 2018. december 06., csütörtök
Globális éhezés és megoldásai

U-szeged.hu, 2018. december 06., csütörtök
Megkezdődött az SZTE 7. Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny

Pannonrtv.com, 2018. december 06., csütörtök
Tudományos kiállítás Újvidéken

KlubRádió, 2018. december 06., csütörtök, 18 óra
Az MTA helyzete

KlubRádió, Hírek, 2018. december 06., csütörtök, 13 óra
Elutasította a Magyar Tudományos Akadémia rendkívüli közgyűlése a kormányzati terveket, melyek a tudományos kutatási fejlesztési rendszer átalakítására vonatkoztak

InfoRádió, 2018. december 06., csütörtök, 15 óra
Lovász László - Palkovics László

Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország!, 2018. december 06., csütörtök, 6 óra
Mit értünk a hozzáadott érték kifejezés alatt?

Kossuth Rádió, Krónika, 2018. december 06., csütörtök, 15, 17, 22 óra
A kormány fontosnak tartja, hogy a hazai kutatás-fejlesztési és innovációs rendszer átalakításának átmeneti időszakában is lehetővé tegye a Magyar Tudományos Akadémia zavartalan működését, mondta Palkovics László

TV2 - Tények, 2018. december 06., csütörtök, 18 óra
A kormány a kutatók mellett áll

Duna TV - Híróra, 2018. december 06., csütörtök, 18 óra
Palkovics László: A kormány a kutatók mellett áll

MTV - Híradó este, 2018. december 06., csütörtök, 19 óra
A kormány fontosnak tartja az MTA zavartalan működését

RTL KLUB - Híradó, 2018. december 06., csütörtök, 18 óra
Pénzt tart vissza a minisztérium

Világgazdaság, 2018. december 07., péntek, 2. oldal
Átalakulás előtt a kutatórendszer

Világgazdaság, 2018. december 07., péntek, 1., 2. oldal
Át kell világítani a Tudományos Akadémiát

Magyar Idők, 2018. december 07., péntek, 4. oldal
"Az az alapelvünk, hogy érték nem veszhet el"

Magyar Hírlap, 2018. december 07., péntek, 1+2. oldal
Palkovics a kutatók mellett áll

Világgazdaság, 2018. december 07., péntek, 4. oldal
Pénzt kapnak a startupok

Világgazdaság, 2018. december 07., péntek, 8. oldal
A kutatás-fejlesztés árnyoldala

KözlekedésVilág, 2018. december 07., péntek, 4. oldal
NÚSZ: előtérben az innováció

Forbes.hu, 2018. december 07., péntek
Fiatal magyar rákkutatót is beválaszottak Európa legjobb feltalálói közé

Vg.hu, 2018. december 07., péntek
A kutatás-fejlesztés árnyoldala

Digitalhungary.hu, 2018. december 07., péntek
Ismeretlen világ felé tartunk, a gondolkodó embereké a jövő
"...Ahol a kutatás-fejlesztés-innováció iszonyatos tőkeerőt, időt és koncentrációt igényel - ilyen a gyógyszeripar is - ott szerintem kevéssé erős az együttműködés..."

Innoteka.hu, 2018. december 07., péntek
2018 legjelentősebb innovációs teljesítményének elismerése

Innoteka.hu, 2018. december 07., péntek
Innováció és társadalmi önismeret

Innoteka.hu, 2018. december 07., péntek
Kibővített portfólió
"...A kihívás jobban megedzi az embert, mint a siker - vallja Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) nyáron kinevezett elnöke, aki szerint az innovációs gondolkodásmód társadalmasítása lesz a következő időszak legfontosabb feladata..."

Innoteka.hu, 2018. december 07., péntek
Megalakult a Mesterséges Intelligencia Koalíció

Innoportal.hu, 2018. december 07., péntek
KSH: tavaly nőtt a kutatóhelyek és a K+F tevénységet végzők létszáma

Jarmuipar.hu, 2018. december 07., péntek
Egymilliárdot fordít innovációra a szombathelyi beszállító

Magyarhirlap.hu, 2018. december 07., péntek
Kiújult a vita az MTA és a kormány között

Napi.hu, 2018. december 07., péntek
Régi-új stratégiai partnert talált a kormány
"...A kabinet prioritásnak tekinti az innovációt és a kutatás-fejlesztést (k+f), illetve azt, hogy a magyarországi kkv-k bekerüljenek a globális innovációs hálóba − mondta Matolcsy György, az akkori nemzetgazdasági miniszter..."

Profitline.hu, 2018. december 07., péntek
A hazánkat besoroló innovációs statisztikák akár 25 százalékot is torzíthatnak

Vg.hu, 2018. december 07., péntek
A kutatás-fejlesztés árnyoldala

Portfolio.hu, 2018. december 07., péntek
Három innovatív egyetemi ötlet kapott egyenként 9 milliót

Mti.hu, 2018. december 07., péntek
EB: évente több tízmilliárd eurót kell fordítani mesterségesintelligencia-kutatásokra

Webradio.hu, 2018. december 07., péntek
EB: évente több tízmilliárd eurót kell fordítani mesterségesintelligencia-kutatásokra

Szoboszloinap.hu, 2018. december 07., péntek
EB: évente több tízmilliárd eurót kell fordítani mesterségesintelligencia-kutatásokra

Szegedinap.hu, 2018. december 07., péntek
EB: évente több tízmilliárd eurót kell fordítani mesterségesintelligencia-kutatásokra

Pecsinap.hu, 2018. december 07., péntek
EB: évente több tízmilliárd eurót kell fordítani mesterségesintelligencia-kutatásokra

Miskolcinap.hu, 2018. december 07., péntek
EB: évente több tízmilliárd eurót kell fordítani mesterségesintelligencia-kutatásokra

Debreceninap.hu, 2018. december 07., péntek
EB: évente több tízmilliárd eurót kell fordítani mesterségesintelligencia-kutatásokra

Lokal.hu, 2018. december 07., péntek
Évente több tízmilliárd eurót kell fordítani mesterségesintelligencia-kutatásokra

Autopro.hu, 2018. december 07., péntek
Több tízmilliárd eurót fordítanának mesterséges intelligenciára

Napiujsag.hu, 2018. december 07., péntek
EB: évente több tízmilliárd eurót kell fordítani mesterségesintelligencia-kutatásokra

Infogyor.hu, 2018. december 07., péntek
Évente több tízmilliárd eurót kell fordítani mesterségesintelligencia-kutatásokra

Starthirek.hu, 2018. december 07., péntek
Évente több tízmilliárd eurót kell fordítani mesterségesintelligencia-kutatásokra

Vg.hu, 2018. december 07., péntek
Rengeteg pénzt önt Brüsszel a mesterséges intelligenciába

Greenfo.hu, 2018. december 07., péntek
A partra vetett Akadémia

Echotv.hu, 2018. december 07., péntek
Náray-Szabó Gábor: A kutatóknak fel kellene készülniük a változásokra
"...Velkovics Vilmos felvetésére az MTA tagja elmondta, dícséretes a célkitűzés, amely szerint a magyar versenyképességet növelni kell, ehhez azonban teljes szívvel a kezdeményezés mögé kell állni..."

Hirek.prim.hu, 2018. december 07., péntek
A hazánkat besoroló innovációs statisztikák akár 25 százalékot is torzíthatnak

Ww2.infovilag.hu, 2018. december 07., péntek
A kutatók és a magyar tudomány érdekében azonnali megállapodást és világos koncepciót kért az Akadémia közgyűlése a minisztériumtól

Tv2Tények Reggel, 2018. december 07., péntek, 2, 5 óra
A kormány fontosnak tartja, hogy a hazai kutatás-fejlesztési és innovációs rendszer átalakítása alatt is lehetővé tegye a Magyar Tudományos Akadémia zavartalan működését, mondta Palkovics László

m1, Híradó, 2018. december 07., péntek, 18 óra
Az átmeneti időszakban is zavartalanul fog működni a Magyar Tudományos Akadémia, jelentette ki Palkovics László

Népszava, 2018. december 08., szombat, 9. oldal
Emberkísérlet
"...Még egyszer mondom, önmagában semmi felháborító nincs abban, ha egy kormány racionalizálni akarja a K+F források felhasználását. Itt azonban csak azt lehet tudni, mit nem akar a hatalom: az Akadémia autonómiáját, egy tőle független tudományos bázis létét..."

Vasárnapi Hírek, 2018. december 08., szombat, 7. oldal
Mert nem is volt
"...Persze az igazság az, hogy az a pénz soha nem is volt a Magyar Tudományos Akadémiáé, tehát elvenni se lehet tőle. Még jó, hogy a kutatás-fejlesztésért felelős miniszter, Palkovics László elment az Akadémia ülésére és utána megmagyarázta az elvonást..."

Magyaridok.hu, 2018. december 08., szombat
Palkovics László: Ott várhatunk sikereket, ahol a tudás és az innováció a döntő
"...kormány azt a célt tűzte ki, hogy a gyógyszergyártás nemzeti összterméken belüli részesedése 6-ról 8 százalékra, exportteljesítménye pedig 10 százalékra nőjön. További cél, hogy az ágazat k+f tevékenységét a feldolgozóipari részesedésben stabilan 45 százalékon vagy a fölött tartsuk..."

Tozsdeforum.hu, 2018. december 08., szombat
Kutató és oltóanyag-termelő központ Mohácson

Hirado.hu, 2018. december 08., szombat
Kutató és oltóanyag-termelő központot adtak át Mohácson

Bama.hu, 2018. december 08., szombat
700 millióból épült kutatóközpontot adtak át Mohácson

Agroinform.hu, 2018. december 08., szombat
Új állatgyógyászati kutatólaboratóriumot és oltóanyag-termelő központot adtak át

Pecsiujsag.hu, 2018. december 08., szombat
Átadták a Prophyl Kft. 700 millióból kialakított kutatóközpontját Mohácson

Pecsistop.hu, 2018. december 08., szombat
Állatgyógyászati kutatólaboratóriumot adtak át Mohácson

Profitline.hu, 2018. december 08., szombat
Az EB több tízmilliárd eurót fordítana mesterségesintelligencia-kutatásokra

Karpathir.com, 2018. december 08., szombat
Évente több tízmilliárd eurót kell mesterségesintelligencia-kutatásokra fordítani

Webradio.hu, 2018. december 08., szombat
Piacképes startupoknak ajánl 50 milliós befektetést az MVM Csoport

Napiujsag.hu, 2018. december 08., szombat
Piacképes startupoknak ajánl 50 milliós befektetést az MVM Csoport

Mediamix.mti.hu, 2018. december 08., szombat
Piacképes startupoknak ajánl 50 milliós befektetést az MVM Csoport

Kamaraonline.hu, 2018. december 08., szombat
Piacképes startupoknak ajánl befektetést az MVM Csoport

Azuzlet.hu, 2018. december 08., szombat
Az MVM startupoknak 50 milliót ajánl

Gazdasagportal.hu, 2018. december 08., szombat
Piacképes startupoknak ajánl 50 milliós befektetést az MVM Csoport

Tozsdeforum.hu, 2018. december 08., szombat
Munkára fel 50 millió forintot ad az MVM

Igenyesferfi.hu, 2018. december 08., szombat
50 milliós befektetés piacképes startupoknak

Napi.hu, 2018. december 08., szombat
Akár 50 millió forinthoz is juthatnak piacképes startupok

Technokrata.hu, 2018. december 08., szombat
50 milliós befektetést ajánl az MVM csoport, piacképes startupoknak

Orientpress.hu, 2018. december 08., szombat
Január végéig lehet jelentkezni az MVM Csoport innovációs pályázatára

Magyaridok.hu, 2018. december 08., szombat
Piacképes startupoknak ajánl 50 milliós befektetést az MVM Csoport

Vg.hu, 2018. december 08., szombat
50 milliós befektetést ajánl startupoknak az MVM

Btl.hu, 2018. december 08., szombat
Tények, trendek, tanulmányok

Digitalhungary.hu, 2018. december 08., szombat
Verseny nélkül nem lesz innováció - az elkényelmesedett cégek hosszú távon elbuknak

InfoRádió, 2018. december 08., szombat, 08 óra
Piacképes startupoknak ajánl 50 milliós befektetést az MVM Csoport

M5, Novum, 2018. december 08., szombat, 12 óra
Melyek lesznek az idei év legsikeresebb innovációi?

Profitline.hu, 2018. december 09., vasárnap
Kutató és oltóanyag-termelő központot adtak át Mohácson

Orientpress.hu, 2018. december 09., vasárnap
Új kutató és oltóanyag-termelő központot adtak át Mohácson

Pharmaonline.hu, 2018. december 09., vasárnap
Kutató és oltóanyag-termelő központot adtak át Mohácson

Magyarmezogazdasag.hu, 2018. december 09., vasárnap
Magyar tulajdonban lévő kutató és oltóanyag-termelő központot adtak át

Agrotrend.hu, 2018. december 09., vasárnap
Az állatgyógyászatban újdonságnak számító vakcinát is kifejlesztett a szombaton átadott mohácsi kutatóközpont

Lokal.hu, 2018. december 09., vasárnap
Piacképes startupoknak ajánl 50 milliós befektetést az MVM Csoport

Digitalhungary.hu, 2018. december 09., vasárnap
Piacképes startupoknak ajánl ötvenmilliós befektetést az MVM Csoport

Adozona.hu, 2018. december 09., vasárnap
Piacképes startupoknak ajánl 50 milliós befektetést az MVM Csoport

Sg.hu, 2018. december 09., vasárnap
9,2 milliárd eurót fordít digitalizálásra az EU

Magyar Hírlap, 2018. december 10., hétfő, 10. oldal
Startupok piacra lépését segíti az MVM Csoport

Magyar Hírlap, 2018. december 10., hétfő, 2. oldal
Ellehetetlenült a tárgyilagos vita az MTA közgyűlésén

Dunántúli Napló, 2018. december 10., hétfő, 14. oldal
Felavatták a Prophyl Kft. új kutatóját

Klubhalo.hu, 2018. december 10., hétfő
Felszólalás az mta rendkívüli közgyűléséről: a félelem országává lettünk

Greenfo.hu, 2018. december 10., hétfő
30. GÁBOR DÉNES-díj ünnepélyes átadása

Hirlevel.egov.hu, 2018. december 10., hétfő
A kutatás-fejlesztés árnyoldala

Magyarhirlap.hu, 2018. december 10., hétfő
Ellehetetlenült a tárgyilagos vita az MTA közgyűlésén

Mandiner.hu, 2018. december 10., hétfő
Emberkísérlet

Novekedes.hu, 2018. december 10., hétfő
Bárhány robot is jön, az Ipar 4.0-ban is a kulcstényező az ember!
Szerkesztő: Dr. Antos László, Munkatárs: Monoki Borbála
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.