XXVIII. évf. | 2018. október 30. | 20. szám

Hírek
Magyar Innovációs Szövetség
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Várható események
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

Egyetemi Technológia- és Tudástranszfer Fórum

2018. október 24-én, a Magyar Innovációs Szövetség Felsőoktatási Tagozatának előkészítő munkájának köszönhetően hét egyetem, így a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az Óbudai Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, valamint a Szegedi Tudományegyetem létrehozta az Egyetemi Technológia- és Tudástranszfer Fórumot (ETTF).

Az Innovációs és Technológiai Minisztériumban aláírt együttműködési megállapodás formalizálja a közös szakmai tevékenységüket. Az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírására, dr. Pakucs János tiszteletbeli elnök, Monszpart Zsolt alelnök, Kersánszki Tamás tagozatvezető és az érintett egyetemek vezetőinek részvételével került sor.

A szakmai kerekasztal-beszélgetéssel egybekötött eseményen részt vett Szigeti Ádám, az ITM innovációért felelős helyettes államtitkára, Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatás-fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, Dr. Łuszcz Viktor a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke is.
Az ETTF az aláírást követően tagja lett a legnagyobb európai technológiatranszfer szervezet (ASTP) nemzeti hálózatait tömörítő munkacsoportjának.

Veszprémi Regionális Innovációs Centrum Nonprofit Kft. (VRIC) taggyűlése

2018. október 18-án tartotta soron következő taggyűlését a VRIC, amelyen a Magyar Innovációs Szövetséget mint résztulajdonost Dr. Szépvölgyi Ákos regionális igazgató képviselte.
Dr. Laborczy Éva ügyvezető beszámolt az elmúlt egy év tevékenységeiről, illetve a taggyűlés egyhangúlag megválasztotta a társaság új ügyvezetőjének Antal Gábort.

A taggyűlés következő fontos témája a 2017. szeptember 1-én elindult "Felszíni víztestek mozgó hordalékfázisának online monitorozására alkalmas mintavevő és az ehhez kapcsolódó anyagvizsgálati és biológiai rendszer kialakítása (HOMÉR)" című projekt volt, mely a VRIC mint konzorciumi tag számára jelentős K+F szervezeti és technikai erőforrás fejlesztést eredményez.

A GINOP-2.2.1-15 K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések kiírásban, az AQUA-TERRA LAB Kft. konzorciumvezetésével, 604,7 millió forint támogatással, Veszprémben megvalósuló projekt első eredményeit (kialakított labor egységek, beszerzett vizsgálati berendezések) a taggyűlés tagjai egy helyszínbejárás keretében tekintették meg.

Gratuláció

Dr. Palkovis László, innovációs és technológiai miniszter levélben gratulált Novák Blankának a 30. EU Fiatal Tudósok Versenyén elért különdíjáért. Részlet a levélből:

"...Kiváló teljesítménye egész Magyarország számára bíztató fejlemény, hiszen tehetségeink jelzik igazán hazánk tudását, erejét és jövőjét. Éppen ezért bízom abban, hogy Ön az iskolapadból kikerülve képes lesz továbbkamatoztatni már most bizonyítottan világszínvonalú tudását..."

Új típusú képzés vállalati szakemberek számára

Tagszervezetünk, a Pécsi Tudományegyetem Transzdiszciplináris Kutatások Intézete képzést indít, melynek célja, hogy az innovációs vezetőket felkészítse arra, hogy a technológia exponenciális fejlődésének megfelelően tudják saját kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységeiket kialakítani, biztosítva ezáltal a szervezet jövőállóságát és üzleti fenntarthatóságát.

A képzés részleteinek kidolgozását az érintett iparvállalatok, cégek, szervezetek és kutatóhelyek vezetőivel és munkatársaival közösen tervezik. Ebből a célból 2018 őszén 2-3 műhely-találkozót szerveznek, az első összejövetelt október 25-én tartották.

A találkozón a MISZ tagszervezeteinek vezetői közül Rab Szabolcs, Szekeres György, Keresnyei János és Higi Gyula vett részt.

MISZ Felügyelő Bizottsági ülés

2018. október 16-án, Szövetség székhelyén a MISZ Felügyelő Bizottsága ülést tartott, melyen többek között áttekintették az első hét hónapról szóló gazdasági kimutatást, az GDPR szabályozás MISZ-re vonatkozó részeit, valamint egyeztettek az éves beszámoló kapcsán ellenőrizendő területekről.
Az ülésen részt vett dr. Antos László, ügyvezető igazgató is.

MIA Felügyelő Bizottsági ülés

2018. október 25-én, az MTA Természettudományi Kutatóközpontjában a Magyar Innovációs Alapítvány (MIA) Felügyelő Bizottsága ülést tartott, melyen jelen volt Závodszky Péter, kuratóriumi elnök, Pakucs János, kuratóriumi tag és Antos László, az alapítvány titkára is.

Az alapítványi célok megvalósulásának áttekintése után az FB a pénzügyi-gazdálkodási területet tekintette át, melyet rendben talált.

HÍREK | Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Design Hét

2018. október 5. és 19. között Budapesten százötven, az öt vidéki partnervárosban pedig további száz programmal várta az érdeklődőket az idei Design Hét. Az esemény a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala védnökségével, a Magyar Formatervezési Tanács szervezésében valósult meg.

A hivatalos megnyitó előtt, szeptember 28-án lezajlott a Jövő most! design konferencia, amely a mesterséges intelligencia fejlődése által létrejövő kihívásokat járta körbe.
A Kozma Lajos emlékére nyílt Kozma Klasszik kiállításon a 70 éve elhunyt építész és bútortervező alkotói pályájának alakulását követhették végig a látogatók.

A teltházzal megtartott "Kockázati tőke a kreatíviparban˝ c. konferencián a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának szakértői és a befektetői területen érintett meghívottjai beszéltek a találmányok, formatervek vagy egyéb szellemi tulajdon védelmének fontosságáról, valós vállalati példák megidézésével. Az előadások után a kiválasztott designvállalkozásoknak lehetőségük nyílt pitch-elésre is, azaz ötletüket, cégüket rövid prezentáció formájában bemutathatták a befektetőknek.

Idén különleges fókuszt kapott az egészségügy, hiszen például a Magyar Formatervezési Díj Termék kategóriájában a Nagy Ádám és Iglói-Nagy Péter által tervezett WIWE EKG készülék győzött, Diák kategóriában pedig Pákozdi Rebeka tartásjavító hátizsákja nyert.

Népszerűek voltak a Mission: design c. beszélgetéssorozat estjei is, melyeken olyan témákról esett szó, mint az aktuális társadalmi változások, biotechnológia vagy éppen az élményvásárlás. Megőrizték népszerűségüket a "csináld magad!" típusú események, és az ezek között is legkedveltebb Nyitott Műhely programok.
Október 19-én ugyan hivatalosan véget ért a Design Hét Budapest, azonban még több kiállítás is megtekinthető a fővárosban a következő napokban és hetekben is.

Várható események

Innováció a szennyvíztisztításban és az ivóvízkezelésben c. szakmai nap

2018. november 7-én, a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség szakmai napot tart Budapesten, a Lurdy Házban. A konferencia szakmai partnere a Magyar Innovációs Szövetség.

Az program nyitó előadását a Magyar Innovációs Szövetség elnöke, Dr. Szabó Gábor tartja "Innováció: Közhely, vagy a jövő záloga?" címmel.

Részletes program az alábbi linken tekinthető meg.

Jelentkezési határidő: október 31. A Jelentkezési lapot a titkarsag@maszesz.hu e-mail címre küldje meg. További információ: Telefon: 06 20 391 0909, E-mail: titkarsag@maszesz.hu, Weboldal

Okos cég

2018. november 7-én, 09-17 óráig tagszervezetünk, a Piac&Profit KKV Akadémia konferenciát tart, a digitális vállalatok építéséről, a Sugár Üzletközpont Rendezvénykomplexumában (1148 Budapest, Örs vezér tere 24). A konferencia szakmai partnere a Magyar Innovációs Szövetség.

Előzetes program:

09.10 - 09.35 | Az új technológiák elsöprik a hagyományost. A jövőt meghatározó technológiai, digitális trendek: Vityi Péter, alelnök, IVSZ
09.35 - 09.55
| A folyamatok digitalizálása nem cél, hanem versenyelőny: Monszpart Zsolt alelnök, Magyar Innovációs Szövetség
09.55 - 10.15
| Elviszik az orrunk elől az ügyfelet a kisvállalatok és a startupok? A kicsik nagy esélye: Loss István, a Spinoff és Startup Egyesület Informatikai Szakosztályának vezetője
10.15 - 10.35
| Hogyan járjon túl az okos vezető az okos gépek eszén?: Jagodics Tamás ügyvezető, Cégmenedzser Kft.
10.35 - 10.55
|
Konzultáció az előadókkal, kávészünet
10.55 - 11.15
| Az integrált IoT. Egy felületen összekapcsoltan. Bámulatos eredmények: Dobó Mátyás új generációs szolgáltatások igazgatóhelyettes, Invitech
11.15 - 11.35
| Mesterséges intelligencia az üzleti mindennapokban - ma és holnap: Gulyás László igazgató, Eit Digital
11.35 - 11.50
| Okos vállalatirányítás a digitalizáción túl: Kelemen Viktor ügyvezető, Bureau Veritas
11.50 - 12.10
| Okos bank. Digitális megoldások és kényelem: Kovács Viktor Zoltán kommunikációs igazgató, K&H Bank Zrt.
12.10 - 12.30
| A belső, eddig külön menedzselt folyamatok összekapcsoltságában felszínre kerülő kincsek: Szederkényi Zsolt ügyvezető, xFLOWer Group
12.30 - 13.20
| Konzultáció az előadókkal, kávészünet
13.20 - 13.40
| A teljes értéklánc digitalizációjának előnyei. Ipar 4.0 Nem csak termelőknek!: Fábián Zoltán iparfejlesztési tanácsadó, Ipar 4.0 Mintagyárat kiemelt projekt
13.40 - 14.00
| Az adatok összeérnek és csodákra képesek. Evolúciós intelligencia az adatokban: Dr. Plasek Gábor ügyvezető, BI-Tech Kft.
14.00 - 14.20
| CRM - multichanel, omnichanel belülről: Darvas Krisztián vezérigazgató, Soulware
14.20 - 14.40
| Mindenünk a felhőben. Az egyidejűség varázsa. Előadó egyeztetés alatt
14.40 - 15.00
| Technológiák bemutatkozása sok gyakorlati tanáccsal.
Előadó egyeztetés alatt
15.00 - 15.20
| Milyen munkaerőre van szükségünk? Növekvő vagy csökkenő munkáltatói gondok?: Farkas Károly főszerkesztő, Piac & Profit
15.20 - 15.40
| Árthat-e a technológia az emberi kapcsolatoknak? : Kocsis Zoltán kreatív igazgató, Idea Fontana Kft.
15.40 - 16.00
| Konzultáció az előadókkal
16.00 - 17.00
| Networking különprogram

Jelentkezés az alábbi linken.
A részvételi díj ellenében a résztvevők on-line hozzáférést kapnak az előadásokhoz, valamint büféebéd áll rendelkezésre. További információ: weboldal

Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2018

2018. november 21-én tagszervezetünk, a Piac&Profit, a Sugár Üzletközpont Rendezvénykomplexumában rendezi meg kilencedik alkalommal a Magyar Fenntarthatósági Csúcs c. konferenciát, melynek fókuszában idén a technológiák, a digitalizáció uralta világunk és a fenntartható fejlődés viszonya áll. A konferencia szakmai partnere a Magyar Innovációs Szövetség.

Előzetes program:

09.00 - 09.15 | Gondolatébresztő nyitó.
Előadó: Juhász Árpád és Demcsák Mária fővédnökök
09.15 - 09.30
| A klímát nekünk kell rendbe tennünk. A GAIA-hipotézis nem működik.  Előadó: Mika János egyetemi tanár, az MTA doktora
09.30 - 09.55
| Agenda-2030. Fenntartható Fejlődési Program és Célok. Működik?
Előadó: Faragó Tibor c. egyetemi tanár, SZIE
09.55 - 10.20
| Megmenthet minket a mesterséges intelligencia?
Előadó: Bőgel György professzor, CEU
10.20 - 10.45
|
Technológia, digitalizáció és a globális felmelegedés. Veszély vagy esély?
Előadó: Ürge-Vorsatz Diána alelnök, IPCC WGIII, az Academia Europaea tagja
10.45 - 11.05
| Kávészünet
11.05 - 11.25
| Ez most a kezdet vége, vagy a vég kezdete?
Előadó: Dinya László egyetemi tanár, Szegedi Egyetem
11.25 - 11.50
| Természet vagy technológia? Melyikben bízzunk? Hol a megváltás?
Előadó: László Ervin, a Budapest Klub alapítója, filozófus, író
11.50 - 12.10
| Válaszok a szénmegkötésre. Távoli területek kézfogásában a megoldás?
Előadó: Hetesi Zsolt tudományos főmunkatárs, NKE
12.10 - 12.30
| Már csak a globális célokkal összehangolt cégstratégiák nyerhetnek.
Előadó: Lakatos Zsófia elnök, Magyar Public Relations Szövetség
12.30 - 13.10
| Ebédszünet
 
Fórumok, kerekasztal-beszélgetések:
13.10 - 14.30
| 1. terem: 1. A mindent eldöntő energiafogyasztás; Remény. Az EU újabb energiacsomagja. A megújulókban és az összefogásban az esély.
Előadó: Tóth Máté LL.M ügyvéd, Rátky és Társa Ügyvédi Iroda
2. terem: 1. Új üzleti modellek a fenntarthatósággal összhangban; A globális célokkal összhangban működő új üzleti modellek
Előadó: Tóth Gergely elnök, KÖVET, a Kaposvári Egyetem professzora
14.30 - 14.50
| Szünet
14.50 - 16.20
| 1. terem: 2. Környezetipari Fórum
2. terem: 2. Túlnépesedés, elsivatagosodás, élelmiszerkrízis

További információ: weboldal

HIPA Tőkeakadémia

2018. november 15-én, 22-én, 28-án és december 6-án a Nemzeti Befektetési Ügynökség HIPA Tőkeakadémia címmel tanfolyamot szervez a Falk1 Rendezvényközpontban (1055 Budapest, Falk Miksa utca 1.).

A képzés célja a magyar vállalkozások forrás-, illetve tőkebevonási ismereteinek, képességeinek fejlesztése, ezen keresztül pedig a befektetéseket vonzó tulajdonságaik javítása.

A HIPA Tőkeakadémia szakmai képzési programjában a BÉT szakmai közreműködő partnerként vesz részt. A tanfolyam szakmai partnere a Magyar Innovációs Szövetség is.

Jelentkezési határidő: 2018. november 8.

Jelentkezési lap és a programtervezet letölthető a weblapról.

A jelentkezési lapot a hip@hipa.hu e-mailcímre vagy a programfelelős címére lehet elküldeni: Holly Sára, e-mail: sara.holly@hipa.hu, tel: +36 20 218 0697.

Smart City Forum 2018

2018. december 11-én, a Napi.hu szakmai konferenciát tart Budapesten, a Marriott Szállóban (1052 Budapest, Apáczai Csere János utca 4.) "Lehetőségek és kihívások az okosváros-fejlesztésekben" címmel. A konferencia szakmai partnere a Magyar Innovációs Szövetség.

Előzetes program:

09:00 - 09:05 | Köszöntő
Korányi G. Tamás, a Napi.hu tiszteletbeli főszerkesztője
09:05 - 09:30
| Állami szerepvállalás a városi infrastruktúra-fejlesztésekben
Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter
09:30 - 09:50
| Smart Budapest - Melyek lesznek a fő fejlesztési irányvonalak a fővárosban?
Szeneczey Balázs, Budapest Főváros Önkormányzatának városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettese
09:50 - 10:10
|
 
Magyarok a nagyvilágban - Exportképes hazai fejlesztések az okos város területén
Monszpart Zsolt, a Magyar Innovációs Szövetség alelnöke
10:10 - 10:30
| IT (t) és most - Kihívások és együttműködési lehetőségek az IT-szektorban
Kocsis Gergely, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) projektvezetője, a RowanHill Global Kft. ügyvezetője
10:30 - 11:00
| Kávészünet
11:00 - 11:20
| Forrásteremtés - Finanszírozási megoldások 2019-ben
Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója
11:20 - 11:40
| Okos parkolás Budapesten - Kezdeti tapasztalatok és fejlesztési lehetőségek
Király István, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese
11:40 - 12:00
| A carsharing hatása a személyszállításra - Határ a csillagos ég?
Ratatics Péter, a MOL-csoport fogyasztási szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója
12:00 - 12:20
| Önvezető járművek a tömegközlekedésben - Mikortól lesz valóság az álom?
Nyul Zoltán, a BKK stratégiai és innovációs igazgatója
12:20 - 12:40
| Kávészünet
12:40 - 13:00
| Zalaegerszegi tesztpálya - Aktualitások, eddigi tapasztalatok
Háry András, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. ügyvezető igazgatója
13:00 - 14:00
| Budapest 2040 - panelbeszélgetés az önvezető járművekről
A beszélgetés tervezett témái:
 • Hol tartunk most az önvezető járművekkel?
 • Mikor lesz olyan önvezető autó, amiben aludni is tudunk vezetés közben?
 • Hogyan alakítja át életünket az önvezető autó?
 • A magasabb ár miatt elsősorban a carsharing fog terjedni?

 • A beszélgetés résztvevői:
 • Háry András, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. ügyvezető igazgatója
 • Kaszás Zoltán, a T-Systems Magyarország vezérigazgatója, a Zalai Önvezető Jármű Klaszter elnöke
 • Kishonti László, az Almotive alapító-vezérigazgatója
 • Nyul Zoltán, a BKK stratégiai és innovációs igazgatója
 • Takács András, a Commsignia Kft. kutatási-fejlesztési igazgatója
 • 14:00 - 15:00
  | Ebéd

  Részvételi díj: 20000 Ft + ÁFA

  A szakmai támogatásért cserébe 15% kedvezményt tudnak biztosítani a MISZ-tagoknak.

  További információk: e-mail: konferencia@napi.hu, weboldal

  SZAKIRODALOMFIGYELŐ


  Rüdiger Vaas: Egyszerűen Hawking! - Cser Kiadó, 2018
  Dr. Osman Péter ismertetése
  Az előző számban mutattuk be a szerző Egyszerűen Einstein! c. kötetét (Cser Kiadó, 2018). Hawking tudósként, tudományos felfedezőként, alkotóként és a közismertség csúcsán álló sztárként ugyanolyan óriás, mint az ebben vele talán egyedül összemérhető Einstein.
  "A célom egyszerű: teljes egészében megérteni az univerzumot - miért olyan, amilyen, és miért létezik egyáltalán." ezzel a Hawking idézettel indul a könyv, és már e program nagysága is felfoghatatlan a köznapi ember számára. (Idézetek a könyvből, kiemelések tőlem.)
  Hawking tökéletes jellemzése a kozmológia tudománya szépségéről és nehézségéről: "Különös és csodálatos univerzumban élünk. Kivételes képzelőerőt igényel, hogy korát, méretét, szépségét és a benne kibontakozó erőket méltatni tudjuk." Sajnos ez csak az igazság fele: tudás szintúgy kell ahhoz, hogy értsük, amit a kutatás és a képzelőerő elénk tár.
  Ezúttal is világosan elénk áll: a kutatás jellemzője itt, hogy az elmélet kialakítása felől közelít, a mindent eldöntő kérdés pedig, hogy az így létrehozott következtetéseknek és felfedezéseknek mennyi köze van a valósághoz. "A mindenség kezdete alapvetően nem tárható fel, még a legrafináltabb kísérletekkel sem. És ha egyáltalán lehetséges, akkor is csak tudományos elméleteken keresztül ismerhetjük meg, amelyeket természetesen igazolni is kell." Amíg az elmélet igazolást nem nyer, addig Vaas kitűnő kifejezésével az bizony csak: "matematikai műtermék".

  Mindentudásunk határairól és határtalanságáról: "Az általunk ősrobbanásnak nevezett szingularitás időpontjában az univerzum sűrűségének és a téridő görbületének végtelennek kellett lennie. Ilyen feltételek mellett minden ismert természeti törvény érvényét vesztené. Ez katasztrófa lenne a tudomány számára, hiszen azt jelentené, hogy a tudomány önmagában semmilyen állítást nem tehetne az univerzum kezdetével kapcsolatban. Csak annyit állapíthatna meg: Az univerzum most azért olyan, amilyen, mert olyan volt, amilyen akkor volt. De azt nem tudná megmagyarázni, miért volt olyan, mint amilyen akkor, vagyis röviddel az ősrobbanás után volt." (Hawking szavai) "Hawking és társainak szingularitáselmélete tehát nagyon fontos elméleti áttörést jelent. Előzetes határt szab a feltárható ismereteknek. Ugyanakkor ez a határ nem átléphetetlen, hanem sokkal inkább az a hajtóerő, amely a mai napig arra készteti a kozmológusokat, hogy újabb és újabb elméleteket dolgozzanak ki, és egyben az az ugródeszka, ahonnan elrugaszkodhatnak. Adott tehát a nagy kihívás: megtalálni a határon átvezető - vagy a határt megkerülő - utat. Ha ugyanis ez nem sikerül, akkor az ősrobbanás örökké megmagyarázatlan marad."
  A Nagy Bumm és vele a Nagy Paradoxon: "A döntő kérdés tehát a következő: vajon 'valós' ténynek kell-e tekinteni az ősrobbanás-szingularitást, és ezzel elfogadni azt, hogy ez az a határ, ameddig ismereteink és magyarázataink elérhetnek? Vagy ez a szingularitás csak egy hiányos elmélet műterméke, amely egy jobb elmélettel kiküszöbölhető?

  Az ősrobbanás görbületi szingularitása nem állapota, ténye vagy része a természetnek, hanem mindössze egy fizikai elmélet absztrakt tárgya. A szingularitások így legfeljebb az általános relativitáselmélet egyfajta önvallomásai saját érvényességének korlátairól. Az elmélet tehát saját összeomlását jósolja meg. A kutatás szempontjából ez azonban nem katasztrófa, hanem sokkal inkább előny. Így ugyanis nyilvánvalóvá válnak a relativitáselméletből nyerhető ismeretek határai, ami általában nem adatik meg más tudományos elméleteknél."
  "Hawking határtalansági feltétele azt mondja ki, hogy az univerzumnak nincs pereme, tehát tulajdonképpen se határa, se szingularitása. Matematikai trükkje abban rejlik, hogy az idődimenziót átülteti a térbe. Ezt a fogalmat képzetes időnek nevezte el, ami biztos és egyáltalán nem vitatott matematikai alapokon nyugszik. Modellje megszünteti azt a kényes kérdést, mi volt az ősrobbanás előtt. »Az idő események közötti intervallumokként definiálható. Nincsen külső skálája, amelynél az univerzum egyszer csak az ősrobbanással elkezdődött. Ezért nincs is értelme azon gondolkodni, mi történt egy perccel az ősrobbanás előtt. Az idő akkor még nem létezett.«" (Hawking szavai)
  Egyszerű, nemde?

  Robert Skidelsky: KEYNES A mester visszatér - Pallas Athéné Books, 2018
  Dr. Osman Péter ismertetése
  John Maynard Keynes - angol közgazdász, újságíró, pénzember - a megteremtője a 20. század egyik napjainkig is legnagyobb hatású közgazdasági iskolájának: Skidelsky szavával "a gazdaságösztönzés ősapja". A Pallas Athéné ajánlójából idézve "Skidelsky a 2009-ben megjelent könyvében kísérletet tesz J.M. Keynes, a Mester szellemiségének, gondolatainak megidézésére, annak érdekében, hogy segítséget nyújtson a kilábaláshoz abból a pénzügyi, gazdasági és politikai válságból, ahová egy három évtizednyi tévedéssorozat vezette a világot." (Kiemelések tőlem) Ez a könyvnek a 2010-es, a válság tanulságaival átdolgozott változata.
  Nincs, aki ne találkozna naponta a köz-, pontosabban a makrogazdaságtannal, nem elméletként, hanem úgy, ahogyan a kormányzati gazdaságpolitikák abból gyakorlatot formálnak. (Eretnek lelkekben némelykor felmerül: lehet, hogy olykor a makrogazdasági elméleteket a gazdaságpolitika tényleges indítékainak eltakarására használják?) Skidelsky tétele telitalálat: "Egy jó közgazdasági elméletnek éppen az a próbája, hogy vulgarizálása nem vezet rossz politikához." (Idézetek innentől a könyvből) - ám mi dönti el, hogy a versengő elméletek közül melyiket választják a gazdaságpolitika vezetőjéül?
  A mester közgazdász Keynes szerint : "A mester közgazdásznak tehetségek, adottságok ritka kombinációjával kell rendelkeznie... Matematikus, történész, államférfi, filozófus kell legyen bizonyos mértékig. Tanulmányoznia kell a jelent a múlt fényében a jövő célja szempontjából. Nincs az emberi természetnek vagy intézményeknek olyan része, amely teljes körűen kívül marad a figyelmén. Céltudatosnak kell lennie, ugyanakkor érdeknélkülinek (manapság ez szinte megvalósíthatatlan - OP), ám néha földhözragadtnak, amilyen egy politikus." Skidelsky megjegyzi: "ez Keynesre illik".
  Az alapprobléma: "20 évig, tán tovább is a fősodrú közgazdaságtant az az elmélet uralta, hogy a piacok fenntartják a folyamatos vagy majdnem folyamatos teljes foglalkoztatottságot. Az olyasfajta megrázkódtatások, melyeket most átélünk (2009-es szöveg), és amelyeket Keynes értett és tökéletesen magyarázott, kívül esnek az elmélet hatókörén. Így aligha meglepő, ha a Nagy Visszaesés, mely a Nagy Konszolidációt követte, a közgazdászokat és a döntéshozókat is meglepte. Ez a fura helyzet úgy alakult ki, hogy bővelkedünk a megoldást kínáló receptekben, de igazán szűkölködünk az alapvető diagnózisokban."
  A kritikus megértés: "A könyv részben kísérletet tesz annak megértésére, hogyan jutott ilyen helyzetbe a gazdaság. Egyik érve az elmélet azon hiányzó része, mely képes összekötni a megoldást kínáló receptet a diagnózissal, ezt a hiányzó részt John Maynard Keynes szolgáltatta."
  "Keynes fontosságát az adja, hogy 'általános elméletet' nyújtott, amely megmagyarázza, hogyan zuhannak válságba a gazdaságok, és megjelöli azokat a politikákat és intézményeket, amelyek a válságok elkerüléséhez szükségesek." "A most dühöngő gazdasági hurrikán (2009) hatalmas lehetőséget nyújt, hogy a gazdasági életet átorientáljuk afelé, ami ésszerű, igazságos és jó. Keynes továbbra is nélkülözhetetlen kalauzunk e jövő felé."
  "Keynes igencsak gyümölcsöző utat ajánl a mostani gazdasági mélyrepülés megértésére, megoldásokat kínál, hogy kikecmereghessünk a válságból, biztosítva - amennyire ez emberileg lehetséges -, hogy ne essünk hasonló gödrökbe, mint amilyenben most is vergődünk, és hogy megértsük az emberi tényezőt is. Ezek teszik ismét időszerűvé."
  "Két fő makrogazdasági elmélet létezik. [Belőlük] különböző gazdaságpolitikai irányok adódnak a felépülésre. A monetarista szemlélet szerint a felépülés szükséges és elégséges feltétele, hogy a központi bank bővítse a pénzkínálatot. (Ez történt a 2008-as válság után - OP) A költekezési szemlélet (Keynes elmélete - OP) szerint arra van szükség, hogy a kormány növelje az aggregált költekezést." (Ez történt pl. az USA-ban a New Deal során - OP)
  "Egy kulcsfontosságú különbség jelentősebb az összes többinél. Míg a monetarista szemlélet szerint a piacgazdaság viszonylag stabil, amíg nem jelentkeznek monetáris sokkok, addig a keynesiánus szemlélet szerint relatíve instabil az aggregált költekezést stabilizáló kormányzati politika nélkül." A nagy gazdasági hánykolódások és súlyos következményeik egyértelműen megmutatták: mindez messze nem csak elméleti jelentőségű kérdés.

  Tim Peake: Halló, a Földdel beszélek? - Kilátás a Nemzetközi Űrállomásról - Partvonal Könyvkiadó, 2018
  Dr. Osman Péter ismertetése
  ,,Azért jöttünk el idáig, hogy felfedezzük a Holdat, de a Föld volt a legfontosabb dolog, amire rátaláltunk." - Bill Anders, az Apollo 8 űrhajósa. (Minden idézet a könyvből, kiemelések tőlem.)
  A csúcstechnika, az űrből történő fényképezés úgy tudja mutatni az életet, annak nagyságát, sokszínűségét, törékenységét, valamint a színpadát, éltető talaját, a Földet, ahogyan semmi más. Megadta az Embernek azt, amiről addig azt hitte, hogy csak Isten és az üdvözültek kiváltsága: a mennyekből tekinteni le a Földre. Ezt tárja elénk ez a különleges fényképalbum. Kitűnő mottója lehet a következő: "A Föld tele van titkokkal, és minél tovább vagyunk az űrben, annál többet fejtünk és becsülünk meg közülük. Például, hogy minden egyes napfelkelte és napnyugta a maga módján egyedi és különleges."
  Egyedi és különleges ez a remek kiállítású, bámulatosan szép album is. A fotós Tim Peake az Európai Űrügynökség asztronautája, aki 186 napot dolgozott a Nemzetközi Űrállomáson. Ott készített fényképei bemutatását ezzel a két, igazán ideillő idézettel kezdi:
  "Ha egyszer megízlelted a repülést, utána úgy fogsz járni a földön, hogy szemed az eget fürkészi, mert ott voltál fent és oda vágysz vissza." Sokaktól hallhattuk ezt, űrhajósoktól és pilótáktól, ám az idézett mondás megdöbbentően igaz jövőbelátást tükröz, az emberiség egyik legzseniálisabb alkotójától, aki sokat kutatta a repülés titkát, ám maga sohasem szárnyalhatott a levegőben: Leonardo da Vinci szavai.
  "A természet nap, mint nap végtelenül gyönyörű képeket fest nekünk." John Ruskin - aki művészetfilozófusként a termékek szépségét, míves minőségét a tömegtermelés ellenében visszaállítani törekvő Arts and Crafts mozgalom prófétája volt.
  Az űrállomásról feltáruló látványról Peake elmondja: "A Nemzetközi Űrállomásról minden irányban száz kilométer a látótáv. Eltökélt szándékom lett, hogy megosszam másokkal is ezt az egyedi nézőpontot az egyetlen helyről, amit 'otthonnak' hívhatunk."
  Peake a brit Királyi Katonai Akadémián végzett pilótaként, majd egyetemet repülésműszaki tárgykörben. Ilyen alapossággal készült e képek készítésére is: "Minden reggel utánanéztem, hogy az űrállomás merre fog elhaladni, majd elhatároztam, milyen képeket próbálok majd készíteni aznap, és számos emlékeztetőt beállítottam magamnak." Amint írja, a munkája gyakran közbeszólt, ám "Hatalmas megelégedettséggel töltött el, amikor a sok tervezés meghozta gyümölcsét, és megjutalmazott egy tökéletes megvilágítású áthaladással a piramisok felett, vagy éppen egy ritka pillantással az Antarktiszra." S persze a legjobb rendező az élet: "Bár nagyon élveztem a vadászatot a rejtőzködő célpontokra, számos kedvenc képem nem az aprólékos tervezés eredménye. Gyakran elmentem a Kupola modul ablaka előtt, és megdöbbentett a hihetetlen kilátás."
  Képeit öt tematikus fejezetre osztja: • Éjjel és nappal • Óceánok és folyók • Hegyek és sivatagok • Városok és települések • Űr és otthon
  Minden képnél apró ábra mutatja, a Föld mely pontja felett járt az űrállomás, amikor készítette, a hozzájuk kapcsolódó ábraszövegek pedig rövid, tömör információval szolgálnak.
  Képek, remek, káprázatosan szép képek. "Lehetetlen úgy lenézni a világűrből a Földre, hogy ne bűvöljön el minket bolygónk törékeny szépsége." "Hatalmas, geológiai kirakósnak tűnik (...) A szél és a ritka csapadék a Szaharát kivételes műalkotássá alakította, ahol a százötven méter magas homokdűnék az űrből is tisztán látszanak. A vulkánok a Föld tektonikus lemezeinek határairól árulkodnak, és gyakran finoman füstölögnek. (...) Éjszaka könnyen kivehetővé válik a földlakók vándorlása és letelepedése a városok, települések, országutak és ember alkotta építmények fényéből. Látványos az éhségünk a bolygó forrásai iránt is: erre utalnak a Thai-öböl ezer halászhajójának fényei vagy a Közel-Kelet szemkápráztató olajmezői."
  "Remélem, ezek a képek éppúgy lángra lobbantják mások képzeletét, mint az enyémmel tették. Valamint azt is remélem, hogy valamit meg tudok osztani abból az áhítatból, amit akkor éreztem, amikor először tekintettem le a bolygóra, amit Földnek hívunk."

  TELJES KÖRŰ SAJTÓSZEMLE

  (Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll vagy a linkre kattintva olvasható!)
  A sajtószemle tagvállalataink, az OBSERVER Budapest Médiafigyelő Kft., a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft. segítségével készült.


  Reformátusok Lapja, 2018. október 14., vasárnap, 11. oldal
  Ifjú feltalálókat és tudósjelölteket keresnek

  Vg.hu, 2018. október 15., hétfő
  Tb-re is felírható a cariprazine

  Pharmaonline.hu, 2018. október 15., hétfő
  A Richter skizofrénia-gyógyszerét is befogadták

  Hirek.prim.hu, 2018. október 15., hétfő
  Két magyar vállalkozás is szerepel a Deloitte Technology Fast 50 listán

  Heol.hu, 2018. október 15., hétfő, 2018. október 15., hétfő
  Mintagyári technológiai megoldások bemutatója az egyetemen

  Markamonitor.hu, 2018. október 15., hétfő
  Stratégiai partnerségi megállapodás a Honvédelmi Minisztérium és a Szent István Egyetem között

  News4business.hu, 2018. október 15., hétfő
  Az MNB csatlakozott a Mesterséges intelligencia koalícióhoz

  Vaol.hu, 2018. október 15., hétfő
  Új szemléletű, innovációs szolgáltatásokat nyújtó hivatal kialakítását tervezi dr. Birkner Zoltán

  Zaol.hu, 2018. október 15., hétfő
  Új szemléletű, innovációs szolgáltatásokat nyújtó hivatal kialakítását tervezi dr. Birkner Zoltán

  Krónika, 2018. október 15., hétfő, 1,7. oldal
  Pénzkérdés az egyetemi kutatás

  InfoRádió, Déli Hírek, 2018. október 15., hétfő
  Törzskönyvezett gyógyszer lett a Cariprazine

  RTL Klub, Magyarul Balóval, 2018. október 15., hétfő
  Milyen felsőoktatási átalakításra készülhet a kormány?

  Fejér Megyei Hírlap, 2018. október 16. kedd, 12. oldal
  Legyünk a változások nyertesei!

  Hirek.prim.hu, 2018. október 16. kedd
  Folytatódhat a nevezés - hosszabbít 'Az Év Honlapja' pályázat!

  Esemenymenedzser.hu, 2018. október 16. kedd
  Okos cég - Építs sürgősen digitális vállalatot!

  Feol.hu, 2018. október 16. kedd
  Új szemléletű, innovációs szolgáltatásokat nyújtó hivatal kialakítását tervezi dr. Birkner Zoltán

  Portfolio.hu, 2018. október 16. kedd
  2019-től újra számolnunk kell az innovációs járulékkal

  Uzletresz.hu, 2018. október 16. kedd
  2019-től lesz, akiknek újra fizetniük kell innovációs járulékot

  Index.hu, 2018. október 16. kedd
  Ők 14-en világítják át az MTA-t

  Magyaridok.hu, 2018. október 16. kedd
  Magyarország vezető szerepre készül az összekapcsolt és autonóm közlekedésben
  "...A kormány a támogató környezet megteremtése érdekében a kutatás-fejlesztés és innováció (k+fi) új irányítási, szervezeti és finanszírozási modelljének kialakításán dolgozik..."

  Autoszektor.hu, 2018. október 16. kedd
  Magyarország vezető szerepre készül az összekapcsolt és autonóm közlekedésben

  Magyarhirlap.hu, 2018. október 16. kedd
  Magyarország vezető szerepre készül az összekapcsolt és autonóm közlekedésben

  Mon.hu, 2018. október 16. kedd
  Palkovics: Magyarország vezető szerepre készül az összekapcsolt és autonóm közlekedésben

  Webradio.hu, 2018. október 16. kedd
  Palkovics: Magyarország vezető szerepre készül az összekapcsolt és autonóm közlekedésben

  Zetapress.hu, 2018. október 16. kedd
  Közlekedéspolitikánk Brüsszelben

  m1 Ma reggel 4 óra, 2018. október 16. kedd
  Jövő nyártól közhasznú intézményként működik tovább a Budapesti Corvinus Egyetem

  Dunántúli Napló, 2018. október 17., szerda, 12. oldal
  Közös cél a fejlődés
  "...Évek óta komoly igény a gazdaság részéről, hogy az egyetemeken folytatott kutatások mielőbb hasznosuljanak, illetve a vállalkozások felmerülő kutatási, innovációs kihívásaikhoz támogatást kapjanak a magas szintű infrastruktúrával és tudáspotenciállal bíró intézményektől..."

  Fejér Megyei Hírlap, 2018. október 17., szerda, 2. oldal
  Optimistává váltak a hazai vállalkozások

  Napló, 2018. október 17., szerda, 2. oldal
  Optimistává váltak a hazai vállalkozások

  Vas Népe, 2018. október 17., szerda,  2. oldal
  Optimistává váltak a hazai vállalkozások

  Alfahir.hu, 2018. október 17., szerda
  Jövőre már fizetheti az innovációs járulékot is - nem ússza meg!

  Hrportal.hu, 2018. október 17., szerda
  Jövő évtől újra innovációs járulékot fizethet számos cég

  Infodebrecen.hu, 2018. október 17., szerda
  Jövő évtől újra innovációs járulékot fizethet számos cég

  Infoesztergom.hu, 2018. október 17., szerda
  Jövő évtől újra innovációs járulékot fizethet számos cég

  Infotatabanya.hu, 2018. október 17., szerda
  Jövő évtől újra innovációs járulékot fizethet számos cég

  Kamaraonline.hu, 2018. október 17., szerda
  Jövő évtől újra innovációs járulékot fizethet számos cég

  Mixonline.hu, 2018. október 17., szerda
  Jövő évtől újra innovációs járulékot fizethet számos cég

  Orientpress.hu, 2018. október 17., szerda
  Jövő évtől újra innovációs járulékot fizethet számos cég

  Uzletresz.hu, 2018. október 17., szerda
  Jövőre újra innovációs járulékot fizethet számos cég

  Ado.hu, 2018. október 17., szerda
  Jövő évtől újra innovációs járulékot fizethet sok cég

  Debreceninap.hu, 2018. október 17., szerda
  Jövő évtől újra innovációs járulékot fizethet számos cég

  Echotv.hu, 2018. október 17., szerda
  Jövő évtől újra innovációs járulékot fizethet számos cég

  Mmonline.hu, 2018. október 17., szerda
  Újabb teherrel szembesülhetnek a cégek

  Vg.hu, 2018. október 17., szerda
  Újabb teher hárulhat a vállalkozásokra

  Napi.hu, 2018. október 17., szerda
  Visszatér egy már majdnem elfeledett járulék

  Piacesprofit.hu, 2018. október 17., szerda
  Régi-új járulékot kell fizetni januártól

  Portfolio.hu, 2018. október 17., szerda
  Újra fizethetik a cégek az innovációs járulékot

  Mon.hu, 2018. október 17., szerda
  Adótanácsadó: jövő évtől újra innovációs járulékot fizethet számos cég

  Gazdasagportal.hu, 2018. október 17., szerda
  Adótanácsadó: jövő évtől újra innovációs járulékot fizethet számos cég

  Haon.hu, 2018. október 17., szerda
  Adótanácsadó: jövő évtől újra innovációs járulékot fizethet számos cég

  Magyaridok.hu, 2018. október 17., szerda
  Adótanácsadó: jövő évtől újra innovációs járulékot fizethet számos cég

  Szon.hu, 2018. október 17., szerda
  Adótanácsadó: jövő évtől újra innovációs járulékot fizethet számos cég

  Webradio.hu, 2018. október 17., szerda
  Adótanácsadó: jövő évtől újra innovációs járulékot fizethet számos cég

  Flagmagazin.hu, 2018. október 17., szerda
  A feldolgozóiparban dolgozó kkv-kat segíti az Ipar 4.0 mintagyár országjárás

  Hrportal.hu, 2018. október 17., szerda
  A feldolgozóiparban dolgozó kkv-kat segítenék a mintaprogramban

  Innoportal.hu, 2018. október 17., szerda
  Újra lehet pályázni az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre

  Kamaraonline.hu, 2018. október 17., szerda
  Indul az Ipar 4.0 mintagyár országjárás

  Magyarhirlap.hu, 2018. október 17., szerda
  A feldolgozóipari kkv-kat segíti az Ipar 4.0 mintagyár országjárás

  Magyaridok.hu, 2018. október 17., szerda
  A feldolgozóiparban dolgozó kkv-kat segíti az Ipar 4.0 mintagyár országjárás

  Orientpress.hu, 2018. október 17., szerda
  A feldolgozóiparban dolgozó kkv-kat segíti az Ipar 4.0

  Webradio.hu, 2018. október 17., szerda
  A feldolgozóiparban dolgozó kkv-kat segíti az Ipar 4.0 mintagyár országjárás

  Echotv.hu, 2018. október 17., szerda
  A feldolgozóiparban dolgozó kkv-kat segíti az Ipar 4.0 mintagyár országjárás

  Portfolio.hu, 2018. október 17., szerda
  Az ötlet, amiért 280 milliót adnak
  "...Emiatt Romer szerint a gazdaságpolitikának mindenképpen oda kell figyelnie a kutatás-fejlesztési piacra, és esetenként aktívan be is kell avatkoznia, akár szabadalmi jogok megalkotásával, akár közvetlen szubvenciókkal..."

  Mediaklikk.hu, 2018. október 17., szerda
  Iskolapad

  Autopro.hu, 2018. október 17., szerda
  Magyarország nagyon jó hely a járműipar számára
  "...Ezen célok megvalósításához a 2016-os 427 milliárd forintos kutatás-fejlesztési támogatáshoz képest 2020-ra 300 milliárd forinttal több pénz jut a magyar vállalkozások számára..."

  Jarmuipar.hu, 2018. október 17., szerda
  Csúcson a magyar járműipar
  "...Az előzetes adatok szerint 2016-hoz képest 2017-ben 90,1 milliárd forinttal, 21,1 százalékkal emelkedtek Magyarországon a K+F ráfordítások, és elérték a 517,3 milliárd forintot, a GDP 1,35 százalékát...˝

  Lokal.hu, 2018. október 17., szerda
  Járműipari összefogást kezdeményezett az innovációs és technológiai miniszter

  Delmagyar.hu, 2018. október 17., szerda
  Palkovics: szintet lép a magyar autóipar

  Echotv.hu, 2018. október 17., szerda
  Palkovics László: Szintet lép a magyar autóipar

  Kisalfold.hu, 2018. október 17., szerda
  Palkovics: szintet lép a magyar autóipar

  Mon.hu, 2018. október 17., szerda
  Palkovics: szintet lép a magyar autóipar

  Gyorplusz.hu, 2018. október 17., szerda
  Szintet lép a magyar autóipar

  Profitline.hu, 2018. október 17., szerda
  Szintet lép a magyar autóipar!

  Profit7.hu, 2018. október 17., szerda
  Szintet lép a magyar autóipar

  Vg.hu, 2018. október 17., szerda
  Szintet lép a magyar autóipar

  Kisalfold.hu, 2018. október 17., szerda
  Palkovics: szintet lép a magyar autóipar

  Napiujsag.hu, 2018. október 17., szerda
  Palkovics: szintet lép a magyar autóipar

  Szuperinfo.hu, 2018. október 17., szerda
  Palkovics: szintet lép a magyar autóipar

  Delmagyar.hu, 2018. október 17., szerda
  Palkovics: szintet lép a magyar autóipar

  Echotv.hu, 2018. október 17., szerda
  Palkovics László járműipari összefogást kezdeményezett

  Napiujsag.hu, 2018. október 17., szerda
  Palkovics járműipari összefogást kezdeményezett

  Szuperinfo.hu, 2018. október 17., szerda
  Palkovics járműipari összefogást kezdeményezett

  Gyartastrend.hu, 2018. október 17., szerda
  Palkovics járműipari összefogást kezdeményezett

  Mixonline.hu, 2018. október 17., szerda
  Palkovics járműipari összefogást kezdeményezett

  Hmeirt.hu, 2018. október 17., szerda
  Palkovics járműipari összefogást kezdeményezett

  Mon.hu, 2018. október 17., szerda
  Palkovics járműipari összefogást kezdeményezett

  Infostart.hu, 2018. október 17., szerda
  Párbeszéd a gazdaságról: Magyarország a mosolygörbe alján
  "...A termelési lánc elején, amikor kitalálják a koncepciót, elvégzik a kutatás-fejlesztést, kitalálják, hogyan vezessék be és melyik piacra, nagyon sok hozzáadott érték keletkezik..."

  Flagmagazin.hu, 2018. október 17., szerda
  Amerikai vállalatvezetőkkel egyeztetett Palkovics László
  "...A közlemény szerint a tanács tagjai üdvözölték a kutatás-fejlesztést és a vállalkozások fejlődését támogató kormányzati intézkedéseket..."

  Magyaridok.hu, 2018. október 17., szerda
  Amerikai vállalatvezetőkkel egyeztetett Palkovics László

  Origo.hu, 2018. október 17., szerda
  Amerikai vállalatvezetőkkel egyeztetett Palkovics László

  Webradio.hu, 2018. október 17., szerda
  ITM: amerikai vállalatvezetőkkel egyeztetett Palkovics László

  Makronom.mandiner.hu, 2018. október 17., szerda
  György László: A gazdasági növekedés megfelelő irány nélkül nem növeli az életminőséget

  Portfolio.hu, 2018. október 17., szerda
  Mi lesz a 21. századi Budapest jelképe?
  "...Leginkább az egyetemeket látom a jelképnek, nagyon gyorsan fejlődik itt a kutatás-fejlesztés, ez pedig igazán segíthet abban, hogy Budapest versenyképes tudjon maradni..."

  Technokrata.hu, 2018. október 17., szerda
  A Vodafone Magyarország is csatlakozott a Mesterséges Intelligencia Koalícióhoz

  24.hu, 2018. október 17., szerda
  Két magyar cég is bekerült a régió legjobbjai közé

  Kossuth Rádió, Krónika, 2018. október 17., szerda, 08, 12, 15 óra
  Az autóipar magyar gazdaság hajtóereje, ezért az a cél, hogy Magyarország élen járjon az új technológiák kifejlesztésében, mondta Palkovics László

  Lokál, 2018. október 18., csütörtök, 4. oldal
  Innovációban támogatják az ipari szereplőket

  Magyar Idők, 2018. október 18., csütörtök, 15. oldal
  Az Ipar 4.0 mentorai járják az országot

  Világgazdaság, 2018. október 18., csütörtök, 1,2,6. oldal
  Hazánk a 48. a Világgazdasági Fórum listáján
  "...Elemzők szerint az előrelépéshez meg kellene duplázni a kutatás-fejlesztésre fordítható forrásokat, kétszer ennyi mérnökre lenne szükség, a meghatározó állami cégeket tőzsdére kellene vinni, de szükség van az adóék csökkentésére is..."

  Észak-Magyarország, 2018. október 18., csütörtök, 7. oldal
  Szintet lép a magyar autóipar

  Kelet-Magyarország, 2018. október 18., csütörtök, 7. oldal
  Szintet lép a magyar autóipar

  Hajdú-Bihari Napló, 2018. október 18., csütörtök, 6. oldal
  Szintet lép a magyar autóipar

  Magyar Hírlap, 2018. október 18., csütörtök, 9. oldal
  Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá...
  "...A mezőhegyesi Ménesbirtok kiemelt oktatási, kutatási és fejlesztési bázisként kapcsolódik be az Egyetem rendszerébe, melynek célja egyrészt a hazai és nemzetközi képzés és kutatás általános jellegű támogatása, másrészt, hogy az agrár- és környezetgazdálkodás területén erősödjön a szakpolitikai döntési folyamatok szakmai-tudományos megalapozottsága..."

  Magyarmezogazdasag.hu, 2018. október 18., csütörtök
  Stratégiai megállapodás a Nemzeti Ménesbirtok és a Szent István Egyetem között

  Amdala.hu, 2018. október 18., csütörtök
  Az autógyártásban forradalom zajlik

  Magyarhirlap.hu, 2018. október 18., csütörtök
  Szintet lép a hazai autóipar

  Portfolio.hu, 2018. október 18., csütörtök
  Új startup programot indít az OTP

  Hir.ma, 2018. október 18., csütörtök
  A tehetséges középiskolások támogatására fókuszál az 5. TDK-fórum

  Magyaridok.hu, 2018. október 18., csütörtök
  A tehetséges középiskolások támogatására fókuszál az 5. TDK-fórum

  Webradio.hu, 2018. október 18., csütörtök
  A tehetséges középiskolások támogatására fókuszál az 5. TDK-fórum

  Magyaridok.hu, 2018. október 18., csütörtök
  Az Ipar 4.0 mentorai járják az országot

  Portfolio.hu, 2018. október 18., csütörtök
  Több ezer EU-pályázót érintő döntést jelentettek be

  Civilhetes.net, 2018. október 18., csütörtök
  Valamire megint készül a kormány
  "...Kijött október 7-én egy kormányhatározat, amelyben az innovációs és technológiáért felelős miniszter, Palkovics László több feladatot is kapott, így például a hazai KFI (kutatás-fejlesztés-innováció) rendszer intézményeinek és finanszírozásának átalakításáról kell előterjesztést készítenie..."

  Mfor.hu, 2018. október 18., csütörtök
  Beolvasztanák az egyik legrégebbi kormányhivatalt
  "...Ugyanebben a kormányhatározatban Palkovics feladatul kapta, hogy vizsgálja meg, miként lehetne beolvasztani a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalát a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalba..."

  Privatbankar.hu, 2018. október 18., csütörtök
  Átalakításra készül a kormány - beolvasztanák az egyik legrégebbi magyar hivatalt

  Radio1eger.hu, 2018. október 18., csütörtök
  Fejleszt a B.Braun

  Eupalyazatiportal.hu, 2018. október 18., csütörtök
  Horizont 2020 Agrárgazdasági és Környezetvédelmi Információs Nap

  Tv2, Tények Reggel, 2018. október 18., csütörtök, 04:30 óra
  Az autóipar a magyar gazdaság motorja, mondta Palkovics László

  Dunaújvárosi hírlap, 2018. október 19., péntek, 7. oldal
  Fejlődőben az autóipar

  Új Néplap, 2018. október 19., péntek, 1+7. oldal
  Fejlődőben van a hazai autóipar

  Petőfi Népe, 2018. október 19., péntek, 1+7. oldal
  Fejlődőben van az autóipar

  Új Dunántúli Napló, 2018. október 19., péntek, 7. oldal
  Fejlődőben az autóipar

  Tolnai Népújság, 2018. október 19., péntek, 7. oldal
  Fejlődőben az autóipar

  Somogyi Hírlap, 2018. október 19., péntek, 7. oldal
  Fejlődőben az autóipar

  Heves megyei Hírlap, 2018. október 19., péntek, 7. oldal
  Fejlődőben az autóipar

  Békés Megyei Hírlap, 2018. október 19., péntek, 7. oldal
  Fejlődőben az autóipar

  24 Óra, 2018. október 19., péntek, 7. oldal
  Fejlődőben az autóipar

  Világgazdaság, 2018. október 19., péntek, 7. oldal
  Világszínvonalú innovációval a FUX vezetékei szállítják az áramot az Elba és a Duna fölött

  Élet és Irodalom, 2018. október 19., péntek, 9. oldal
  Kibúvók és kényszerpályák
  "... "a kutatási, fejlesztési és innovációs rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításáról", amely témában az Akadémia egyszerűen megkerülhetetlen, már csak azért is, mert a tíz pont közül az egyik "a Magyar Tudományos Akadémia elnökével az akadémiai kutatóhálózat struktúrájának áttekintéséről és átalakításáról" tervezett egyeztetést írja elő..."

  Hirek.prim.hu, 2018. október 19., péntek
  A folyamatos innovációhoz vezető út tudással van kikövezve

  Agrotrend.hu, 2018. október 19., péntek
  Találjanak vissza a fiatalok az agráriumba

  Portfolio.hu, 2018. október 19., péntek
  50 ezer eurót nyert 10 tech-startup

  Portfolio.hu, 2018. október 19., péntek
  Megjött az új adócsomag, sokan örülhetnek!

  Lokal.hu, 2018. október 19., péntek
  Tovább csökken a kisvállalkozások adója
  "...A kutatás-fejlesztési adókedvezményt felváltó új kedvezmény összege a kutatás-fejlesztési tevékenység közvetlen költségeként elszámolt bérköltség után a 19,5 százalékos adómérték 50 százaléka..."

  Magyarhirlap.hu, 2018. október 19., péntek
  Tovább csökken a kisvállalkozások adója

  Magyaridok.hu, 2018. október 19., péntek
  Tovább csökken a kisvállalkozások adója

  Dehir.hu, 2018. október 19., péntek
  Tovább csökken a kisvállalkozások adója

  Sztarklikk.hu, 2018. október 19., péntek
  Tovább csökken a kisvállalkozások adója

  Propeller.hu, 2018. október 19., péntek
  Tovább csökkentik a kisvállalkozások adóját

  Hir6.hu, 2018. október 19., péntek
  Tovább csökken a kisvállalkozások adója

  Kamaraonline.hu, 2018. október 19., péntek
  Tovább csökken a kisvállalkozások adója

  Hajdupress.hu, 2018. október 19., péntek
  Tovább csökken a kisvállalkozások adója

  Azuzlet.hu, 2018. október 19., péntek
  PM: tovább csökken a kisvállalkozások adója

  Gondola.hu, 2018. október 19., péntek
  PM: tovább csökken a kisvállalkozások adója

  Mti.hu, 2018. október 19., péntek
  PM: tovább csökken a kisvállalkozások adója

  Boon.hu, 2018. október 19., péntek
  PM: tovább csökken a kisvállalkozások adója

  Mon.hu, 2018. október 19., péntek
  PM: tovább csökken a kisvállalkozások adója

  Haon.hu, 2018. október 19., péntek
  PM: tovább csökken a kisvállalkozások adója

  Origo.hu, 2018. október 19., péntek
  PM: tovább csökkenhet a kisvállalkozások adója

  Webradio.hu, 2018. október 19., péntek
  PM: tovább csökken a kisvállalkozások adója

  Kozszolgalat.hu, 2018. október 19., péntek
  PM: tovább csökken a kisvállalkozások adója

  Tozsdeforum.hu, 2018. október 19., péntek
  Jövőre jönnek az adókönnyítések

  Privatbankar.hu, 2018. október 19., péntek
  Megérkezett az új adócsomag!

  Mfor.hu, 2018. október 19., péntek
  Ahogy ígérték, itt az új adócsomag!

  Adozona.hu, 2018. október 19., péntek
  Benyújtották az új adócsomagot

  Vg.hu, 2018. október 19., péntek
  Benyújtották a jövő évi adócsomagot

  Profitline.hu, 2018. október 19., péntek
  12 millió forintra nőhet a kisvállalkozások áfamentessége

  Hvg.hu, 2018. október 19., péntek
  Kiderült, 2020 után kiknek jár majd az 5 százalékos lakásáfa

  Profit7.hu, 2018. október 19., péntek
  Magyarországé lehet az EU legversenyképesebb adórendszere

  Hirado.hu, 2018. október 19., péntek
  Magyarországé lehet az EU legversenyképesebb adórendszere

  Hiros.hu, 2018. október 19., péntek
  Magyarországé lehet az EU legversenyképesebb adórendszere

  Profit7.hu, 2018. október 19., péntek
  Magyarországé lehet az EU legversenyképesebb adórendszere

  Orientpress.hu, 2018. október 19., péntek
  PM: Magyarországé lehet az EU legversenyképesebb adórendszere

  Ado.hu, 2018. október 19., péntek
  Az Országgyűlés előtt a kormányjavaslat: 12 millió forintra nő az alanyi áfamentesség határa

  Zoom.hu, 2018. október 19., péntek
  Átírja az adótörvényeket a kormány - változások jönnek lakásáfában és a nyugdíjasoknál is

  Index.hu, 2018. október 19., péntek
  Csökkentik a tej áfáját

  Napi.hu, 2018. október 19., péntek
  Új adócsomagot nyújtott be a pénzügyminiszter - van, akiknek csökken a terhe

  Portfolio.hu, 2018. október 19., péntek
  Megjött az új adócsomag, sokan örülhetnek!

  Penzcentrum.hu, 2018. október 19., péntek
  Itt az új adócsomag: csökkenhet a tej áfája, emelkedhet a kétgyermekesek adókedvezménye

  Kazal.hu, 2018. október 19., péntek
  A folyamatos innovációhoz vezető út tudással van kikövezve

  Hvg.hu, 2018. október 19., péntek
  Ha nincs verseny, az a tudomány halála - Pálinkás József oktatásról, fejlődésről, MTA-ról

  444.hu, 2018. október 19., péntek
  Pálinkás: Azt, ami történt, úgy lehet megoldani, hogy az MTA megkapja 2019-re a kutatóintézetei működtetéséhez szükséges összeget

  Semmelweis.hu, 2018. október 19., péntek
  Innovációs Nap: “az innovációs potenciál növelésével fejleszthető tovább az egyetem"

  Infoter.eu, 2018. október 19., péntek
  Kiket segít az Ipar 4.0 országjárás?

  Weborvos.hu, 2018. október 19., péntek
  Többfunkciós épülettel bővül a Richter debreceni üzeme

  Forrasfigyelo.hu, 2018. október 19., péntek
  28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny (2018/2019-es tanév)

  Magyar Idők, 2018. október 20., szombat, 12. oldal
  Tovább apad a kisvállalkozások adója

  Heves Megyei Hírlap, 2018. október 20., szombat, 5. oldal
  Segítettek a kisebb vállalkozásoknak

  Gondola.hu, 2018. október 20., szombat
  Készül a kormány a következő válságra
  "...A kutatás-fejlesztés, és az ebből létrejövő vívmányok ipari termelésbe való bevonása alapvető fontosságú. Azzal hogy, egy minisztériumban van az innováció, a technológia fejlesztésének támogatása, egyedülálló Európában..."

  Hirado.hu, 2018. október 20., szombat
  Bánki Erik: Készül a kormány a következő válságra

  Pecsiujsag.hu, 2018. október 20., szombat
  Bánki Erik: a kormány készül a három éven belül beköszönő újabb gazdasági váságra

  Portfolio.hu, 2018. október 20., szombat
  Magyarországon eddig nem látott újítással jött ki a Gránit mobilbankja

  Debreceninap.hu, 2018. október 20., szombat
  Többfunkciós közösségi és irodaépülettel bővül a Richter debreceni biotechnológiai üzeme

  Magyaridok.hu, 2018. október 20., szombat
  Tovább apad a kisvállalkozások adója

  Napiujsag.hu, 2018. október 20., szombat
  PM: tovább csökken a kisvállalkozások adója

  Szoboszloinap.hu, 2018. október 20., szombat
  Tovább csökkentik a kisvállalkozások adóját

  Szegedinap.hu, 2018. október 20., szombat
  Tovább csökkentik a kisvállalkozások adóját

  Pecsinap.hu, 2018. október 20., szombat
  Tovább csökkentik a kisvállalkozások adóját

  Miskolcinap.hu, 2018. október 20., szombat
  Tovább csökkentik a kisvállalkozások adóját

  Debreceninap.hu, 2018. október 20., szombat
  Tovább csökkentik a kisvállalkozások adóját

  Hirtv.hu, 2018. október 20., szombat
  Most kiderül, kik lehetnek 2019 legnagyobb nyertesei

  Mediaklikk.hu, 2018. október 20., szombat
  Novum 2018.10.20-i adás

  M5, Novum, 2018. október 20., szombat, 05 óra
  Összeállítás: 2019-re is meghirdették az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt

  Novekedes.hu, 2018. október 21., vasárnap
  Ha a jövő évét tervezi, ezekről az adóváltozásokról tudnia kell!

  Minuszos.hu, 2018. október 21., vasárnap
  Palkovics bővíti az innováció fogalmát

  Minuszos.hu, 2018. október 21., vasárnap
  Mintagyár: 2,35 milliárdos országjárás

  Piacesprofit.hu, 2018. október 22., hétfő
  Itt az őszi adócsomag

  Hazipatika.com, 2018. október 22., hétfő
  Mire jók az okosgyógyszerek?

  Magyaridok.hu, 2018. október 22., hétfő
  Kevés a légiforgalmista

  Mta.hu, 2018. október 22., hétfő
  Innováció, egészségügy, növekedés - kutatási eredmények a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontban

  Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország!, 2018. október 22., hétfő, 06:00 óra
  Magyarország a 48. helyen áll a Világgazdasági Fórum versenyképességi rangsorán

  HírTV, Magyarország élőben, 2018. október 22., hétfő, 18 óra
  13 amerikai nagyvállalat vezetője magyar kormányzati és üzleti szereplőkkel tárgyalt a múlt héten

  Kanizsaujsag.hu, 2018. október 23., kedd
  PM: tovább csökken a kisvállalkozások adója

  Kanizsaujsag.hu, 2018. október 23., kedd
  PM: tovább csökken a kisvállalkozások adója

  Kazal.hu, 2018. október 23., kedd
  10 tech-startup, akikre érdemes lehet figyelni a jövőben

  Mezohir.hu, 2018. október 23., kedd
  Alföldi kenyér, szőlő és bor - A Kárpát-medence kincsei határon innen és túl
  "...Gyuricza Csaba NAIK-főigazgató kiemelte, a NAIK a legnagyobb agrárkutatási intézmény-hálózat az országban, egyik deklarált célja a fönntartható és versenyképes mezőgazdasági termelés támogatása, az ágazati kutatás-fejlesztési igények kielégítése..."

  Beol.hu, 2018. október 23., kedd
  Megállapodás született a Szent István Egyetem és a Ménesbirtok között

  Hirlevel.egov.hu, 2018. október 23., kedd
  Változnak az adótörvények

  Világgazdaság, 2018. október 24., szerda, 1+2. oldal
  Nagyon jól járhatnak a katások a jövő évi adócsomaggal

  Műszaki Magazin, 2018. október 24., szerda 56. oldal
  Knorr-Bremse portfólióbővítés

  Piac és Profit, 2018. október 24., szerda 48. oldal
  Hárommilliárd forint kutatásfejlesztésre

  Piac és Profit, 2018. október 24., szerda 48. oldal
  60 milliárd forint KKV korszerűsítésre

  Piac és Profit, 2018. október 24., szerda 50., 51. oldal
  Sok a lehetőség, ha valaki gondolkozik
  "...A műszaki tevékenységet végző kkv-knál Horváth Detre javasolja annak átgondolását, hogy a cég mindennapi tevékenysége (vagy annak legalább egy része) jogosulttá teheti-e a társaságot kutatás-fejlesztési vagy jogdíj típusú adóalap-kedvezményekre..."

  Ado.hu, 2018. október 24., szerda
  Vonzóbb katát és több nyugdíjas dolgozót hozhat a friss adócsomag

  Alon.hu, 2018. október 24., szerda
  Ezek a cégek jövőre már fizethetik az innovációs járulékot is

  Hrportal.hu, 2018. október 24., szerda
  Csökken a kisvállalkozások adója

  Profitline.hu, 2018. október 24., szerda
  Változnak az adótörvények!

  Gyorplusz.hu, 2018. október 24., szerda
  Versenyelőnyhöz juthatnak FIEK-projekt partner cégei

  Markamonitor.hu, 2018. október 24., szerda
  Fidelity: Ne temessük az ázsiai piacokat! - Márkamonitor

  Hirlevel.egov.hu, 2018. október 24., szerda
  Problémamegoldás és közérdekű technológiák az amerikai közigazgatásban
  "...A tudásmegosztás és az ezt lehetővé tevő fórumok ezért különösen fontos szerepet tölthetnek be a fejlesztésekben. A kutatási összefoglalóban több konkrét példát is olvashatunk arra, hogy hogyan jöttek létre sikeres probléma-megoldó munkacsoportok, szervezetek..."

  News4business.hu, 2018. október 24., szerda
  Adótanácsadó: jövő évtől újra innovációs járulékot fizethet számos cég

  Mta.hu, 2018. október 24., szerda
  Az MTA-ITM tárgyalásokról a Magyarul Balóval című műsorban

  ECHO TV, Napi Aktuális, 2018. október 24., szerda, 17:30 óra
  Milyen változások jönnek az adózásban?

  Alon.hu, 2018. október 25. csütörtök
  Ezek az adótörvény változások várhatók 2019-től

  Világgazdaság, 2018. október 25. csütörtök, 8. oldal
  Eljött az adózás forradalma
  "...Ez a közös irány a digitalizáció, az automatizálás, a technológiai megoldások keresése. Mindhárom oldal jövőtudatosan keresi az előre vezető utat, amely egyértelműen a technológiai fejlesztéseken keresztül visz..."

  Magyar Mezőgazdaság, 2018. október 25. csütörtök, 5. oldal
  Gödöllői megállapodás a Ménesbirtokkal

  Magyar Mezőgazdaság, 2018. október 25. csütörtök, 53. oldal
  Ginop 2.1.1-15-2015-00058 tájékoztatás

  Magyar Mezőgazdaság, 2018. október 25. csütörtök, 36, 37,38. oldal
  Verseny a fogyasztókért
  "...Tehát a hagyományos támogatások csökkennek, helyettük az innováció és a kutatás-fejlesztés kerül előtérbe, és azon belül is a kooperációkat ösztönzik, különös tekintettel az országhatárokon túlnyúló, regionális együttműködésekre..."

  Magyar Mezőgazdaság, 2018. október 25. csütörtök, 32, 33. oldal
  A hatékonyabb mezőgazdaságért

  Magyar Idők, 2018. október 25. csütörtök, 1, 5. oldal
  Sikeres világtalálkozók után
  "...Aki saját szellemi tőkét ad egy termékbe, annak sokkal több jut az extraprofitból..."

  Magyaridok.hu, 2018. október 25. csütörtök
  Tudományos értékek ne sérüljenek!

  Echotv.hu, 2018. október 25. csütörtök
  Vizi E. Szilveszter: Tudományos értékek ne sérüljenek!

  Porfolio.hu, 2018. október 25. csütörtök
  A startupok mentik meg a nagyvállalatokat a kihalástól

  Mti.hu, 2018. október 25., csütörtök
  PM: az év végére a gazdaságfejlesztési operatív program szerződött állománya eléri a 2500 milliárdot

  Webradio.hu, 2018. október 25., csütörtök
  PM: az év végére a gazdaságfejlesztési operatív program szerződött állománya eléri a 2500 milliárdot

  Kamaraonline.hu, 2018. október 25., csütörtök
  Év végére a Ginop szerződött állománya eléri a 2500 milliárd forintot

  Napiujsag.hu, 2018. október 25., csütörtök
  Év végére a gazdaságfejlesztési operatív program szerződött állománya eléri a 2500 milliárd forintot

  Webradio.hu, 2018. október 25., csütörtök
  PM: év végére a gazdaságfejlesztési operatív program szerződött állománya eléri a 2500 milliárd forintot

  Mti.hu, 2018. október 25., csütörtök
  PM: év végére a gazdaságfejlesztési operatív program szerződött állománya eléri a 2500 milliárd forintot

  Origo.hu, 2018. október 25., csütörtök
  Rengeteg pénz jut gazdaságfejlesztésre, a teljes összegre lesz szerződés

  Hirado.hu, 2018. október 25., csütörtök
  Sikeres a magyar Ginop

  Kazal.hu, 2018. október 25., csütörtök
  Sikeres a magyar Ginop

  Vg.hu, 2018. október 25., csütörtök
  Év végéig tetőzik a Ginop

  Breuerpress.com, 2018. október 25., csütörtök
  A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei
  "...Greinstetter Balázs kiemelte, a magyar Ginop egyebek közt támogatja a munkaerőpiaci tartalékot is jelentő fiatal álláskeresők munkaerőpiaci elhelyezkedését, vállalkozóvá válását, felkészíti a hazai kis- és közepes vállalkozásokat az ipari digitalizáció kihívásaira, ösztönzi az egyetemi és vállalati kutatás-fejlesztési együttműködéseket, kedvezményes hitelt és kockázati tőkét kínál vállalkozásoknak..."

  Civilhetes.net, 2018. október 25., csütörtök
  Felsőoktatási együttműködés a kutatási eredmények hasznosításában

  Pte.hu, 2018. október 25., csütörtök
  Felsőoktatási együttműködés a kutatási eredmények hasznosításában

  Innovacio.pte.hu, 2018. október 25., csütörtök
  Hét magyar egyetem részvételével hivatalosan is megalakult az Egyetemi Technológia- és Tudástranszfer Fórum (ETTF)

  U-szeged.hu, 2018. október 25., csütörtök
  Az SZTE részvételével megalakult az Egyetemi Technológia- és Tudástranszfer Fórum

  Elte.hu, 2018. október 25., csütörtök
  Együttműködés a kutatási eredmények hasznosításáért

  Civishir.hu, 2018. október 25., csütörtök
  Erősítik az együttműködést a kutatásban

  Haon.hu, 2018. október 25., csütörtök
  Közösen a kutatáshasznosításért

  Szon.hu, 2018. október 25., csütörtök
  Közösen a kutatáshasznosításért

  Mon.hu, 2018. október 25., csütörtök
  Közösen a kutatáshasznosításért

  Unideb.hu, 2018. október 25., csütörtök
  Közösen a kutatáshasznosításért

  Pannonrtv.com, 2018. október 25., csütörtök
  A nők innovációs vállalkozását támogatja Újvidék

  Hirado.hu, 2018. október 25., csütörtök
  Hogyan épül fel a magyar adórendszer 2019-ben?

  Vg.hu, 2018. október 25., csütörtök
  Eljött az adózás forradalma

  Jarmuipar.hu, 2018. október 25., csütörtök
  Újabb sarc a vállalkozásoknak

  Pecsiujsag.hu, 2018. október 25., csütörtök
  Kedvező hitelhez juthatnak a vállalkozások a Vállalkozói Központ segítségével

  Orientpress.hu, 2018. október 25., csütörtök
  Az EU versenyképességi programjairól tartanak konferenciát

  Kossuth Rádió, Krónika, 2018. október 25., csütörtök, 10 óra
  A magyar gazdaságfejlesztési program az egyik legsikeresebb az Unióban, mondta Greinstetter Balázs

  m1, Híradó M1, 2018. október 25., csütörtök, 10 óra
  A magyar gazdaságfejlesztési program az egyik legsikeresebb az Európai Unióban, erről Greinstetter Balázs beszélt egy konferencián

  InfoRádió, 2018. október 25., csütörtök, 14 óra
  Az év végére a 2.500 milliárd forintot is eléri a gazdaságfejlesztési operatív program szerződött állománya

  MTV - Híradó délben, 2018. október 25., csütörtök, 12 óra
  A magyar gazdaságfejlesztési program az egyik legsikeresebb az unióban

  DUNA TV, 2018. október 25., csütörtök, 12 óra
  A magyar gazdaságfejlesztési program az egyik legsikeresebb az unióban

  Magyar Hírlap, 2018. október 26., péntek, 11. oldal
  A magyar beruházások dinamikus emelkedése tartható marad

  Magyar Idők, 2018. október 26., péntek, 14. oldal
  Év végéig leszerződnek a GINOP teljes keretére

  Világgazdaság, 2018. október 26., péntek, 2. oldal
  A Ginoppal 2500 milliárdot osztottak ki

  Fejér Megyei Hírlap, 2018. október 26., péntek, 1,5. oldal
  Gazdaság
  "...A megfogalmazottak szerint az abai fejlesztések fókuszában a klímaváltozás, a precíziós gazdaság, a vízgazdálkodás, a biogazdálkodás, az öntözési és szennyvízkezelési technológiák, a duális képzés és a megújuló energia hasznosítása terén folytatott kutatási, fejlesztési és innovációs együttműködés áll..."

  Magyar Hang, 2018. október 26., péntek, 1,22,23. oldal
  Hajrá, Magyarország!

  Magyar Hang, 2018. október 26., péntek, 10. oldal
  Arccal Európa felé

  Feol.hu, 2018. október 26., péntek
  Aba: tudomány és innováció kézfogója

  Magyarhirlap.hu, 2018. október 26., péntek
  A magyar beruházások dinamikus emelkedése tartható marad

  Magyaridok.hu, 2018. október 26., péntek
  Év végéig leszerződnek a GINOP teljes keretére

  Pecsinapilap.hu, 2018. október 26., péntek
  Felsőoktatási együttműködés a kutatási eredmények hasznosításában

  Euroastra.blog.hu, 2018. október 26., péntek
  Felsőoktatási együttműködés a kutatási eredmények hasznosításában

  Semmelweis.hu, 2018. október 26., péntek
  A Semmelweis részvételével alakult meg az Egyetemi Technológia- és Tudástranszfer Fórum

  Privatbankar.hu, 2018. október 26., péntek
  Startupok, most figyeljetek: 80 milliárd forint friss forrás érhető el innovációra

  Tozsdeforum.hu, 2018. október 26., péntek
  80 milliárd forint friss forrás érhető el innovációra

  Mfor.hu, 2018. október 26., péntek
  80 milliárd forint friss forrás érhető el innovációra

  Insiderblog.hu, 2018. október 26., péntek
  80 milliárd 150 magyar cégre - itt az új Jeremie

  Portfolio.hu, 2018. október 26., péntek
  Eltolták az együttműködést ösztönző K+F-pályázat megnyitását

  Bonline.hu, 2018. október 28., vasárnap
  Öt év alatt 150 magyar startupba fektet majd be nyolc új kockázati tőkealap

  Mmonline.hu, 2018. október 26., péntek
  Rengeteg pénz vár a startupokra

  Hirek.prim.hu, 2018. október 28., vasárnap
  Indulnak az új Jeremie-alapok: 80 milliárd forint friss forrás érhető el innovációra

  Biztositomagazin.hu, 2018. október 26., péntek
  Indulnak az új Jeremie-alapok: 80 milliárd forint friss forrás érhető el innovációra

  Profit7.hu, 2018. október 26., péntek
  Nyolcvanmilliárd forint friss forrás érhető el innovációra

  Uzletresz.hu, 2018. október 26., péntek
  Hamarosan 80 milliárd forint új forrás érkezik a kkv-szektorba

  Piacesprofit.hu, 2018. október 26., péntek
  80 milliárd forint friss forrás kkv-knak

  Digitrendi.hu, 2018. október 26., péntek
  Ismét pénz áll a startupokhoz - jönnek az új Jeremie-alapok

  Bitport.hu, 2018. október 26., péntek
  80 milliárd forintot zúdítanak a magyar startupokra

  Hirado.hu, 2018. október 26., péntek
  Nyolcvanmilliárd forint friss forrás érhető el innovációra

  Inno.u-szeged.hu, 2018. október 26., péntek
  Felsőoktatási együttműködés a kutatási eredmények hasznosításában

  Techtransfer.unideb.hu, 2018. október 26., péntek
  Közösen a kutatáshasznosításért

  Baranyavar.hu, 2018. október 26., péntek
  Hét nagy hazai egyetem fogott össze a kutatási eredmények hasznosításában

  Bme.hu, 2018. október 26., péntek
  A BME részvételével létrejött az Egyetemi Technológia- és Tudástranszfer Fórum

  Pecsinapilap.hu, 2018. október 26., péntek
  Felsőoktatási együttműködés a kutatási eredmények hasznosításában

  Bama.hu, 2018. október 26., péntek
  Megvan, hogy épül fel a magyar adórendszer 2019-ben

  Teol.hu, 2018. október 26., péntek
  Megvan, hogy épül fel a magyar adórendszer 2019-ben

  Vaol.hu, 2018. október 26., péntek
  Megvan, hogy épül fel a magyar adórendszer 2019-ben

  Veol.hu, 2018. október 26., péntek
  Megvan, hogy épül fel a magyar adórendszer 2019-ben

  Zaol.hu, 2018. október 26., péntek
  Megvan, hogy épül fel a magyar adórendszer 2019-ben

  Délmagyarország, 2018. október 27., szombat, 4. oldal
  Egyetemek a kutatások hasznosításáért

  Innotéka, 2018. október 27., szombat, 34. oldal
  Megnyílt a Millenáris Startup Campus

  Magyar Idők, 2018. október 27., szombat, 1,13. oldal
  Újabb tízmilliárdokat faragnak a közterheken

  Magyarhirlap, 2018. október 27., szombat, 9. oldal
  Friss uniós pénzeket hozott a Jeremie

  Magyarhirlap.hu, 2018. október 27., szombat
  Friss uniós pénzeket hozott a Jeremie

  Technokrata.hu, 2018. október 27., szombat
  80 milliárd forintot különítettek el innovációs célokra: Indulnak az új Jeremie-alapok

  Adozona.hu, 2018. október 27., szombat
  Izer szerint a nyugdíjasokat és a családokat is segítik a 2019-ben életbe lépő adóváltozások

  Bama.hu, 2018. október 27., szombat
  Izer Norbert: A nyugdíjasokat és a családokat is segítik a jövő évi adóváltozások

  Baon.hu, 2018. október 27., szombat
  Izer Norbert: A nyugdíjasokat és a családokat is segítik a jövő évi adóváltozások

  Beol.hu, 2018. október 27., szombat
  A nyugdíjasokat és a családokat is segítik a jövő évi adóváltozások

  Feol.hu, 2018. október 27., szombat
  A nyugdíjasokat és a családokat is segítik a jövő évi adóváltozások

  Duol.hu, 2018. október 27., szombat
  Izer Norbert: A nyugdíjasokat és a családokat is segítik a jövő évi adóváltozások

  Figyelo.hu, 2018. október 27., szombat
  Államtitkár: 2019-ben további adócsökkentés várható

  Gyorplusz.hu, 2018. október 27., szombat
  A nyugdíjasokat és a családokat is segítik a 2019-ben életbe lépő adóváltozások

  Heol.hu, 2018. október 27., szombat
  A nyugdíjasokat és a családokat is segítik a jövő évi adóváltozások

  Kemma.hu, 2018. október 27., szombat
  A nyugdíjasokat és a családokat is segítik a jövő évi adóváltozások

  Hirado.hu, 2018. október 27., szombat
  A nyugdíjasokat és a családokat is segítik a 2019-ben életbe lépő adóváltozások

  Magyarhirlap.hu, 2018. október 27., szombat
  A nyugdíjasokat és a családokat is segítik a 2019-ben életbe lépő adóváltozások

  Magyaridok.hu, 2018. október 27., szombat
  Jövőre további tízmilliárdokkal mérséklődnek a közterhek

  Orientpress.hu, 2018. október 27., szombat
  A nyugdíjasokat és a családokat is segítik a 2019-ben életbe lépő adóváltozások

  Origo.hu, 2018. október 27., szombat
  A nyugdíjasokat és a családokat is segítik a 2019-es adóváltozások

  Pestisracok.hu, 2018. október 27., szombat
  A családok és a nyugdíjasok is jól járnak a jövő évi adókedvezményekkel

  Sikerado.hu, 2018. október 27., szombat
  A nyugdíjasokat és a családokat is segítik az új adóváltozások

  Sonline.hu, 2018. október 27., szombat
  A nyugdíjasokat és a családokat is segítik a jövő évi adóváltozások

  szoljon.hu, 2018. október 27., szombat
  Izer Norbert: A nyugdíjasokat és a családokat is segítik a jövő évi adóváltozások

  Teol.hu, 2018. október 27., szombat
  A nyugdíjasokat és a családokat is segítik a jövő évi adóváltozások

  Vaol.hu, 2018. október 27., szombat
  A nyugdíjasokat és a családokat is segítik a jövő évi adóváltozások

  Vasarhelyihirek.hu, 2018. október 27., szombat
  Változások az adózásban 2019-től - Vásárhelyi hírek

  Vg.hu, 2018. október 27., szombat
  Több tízmilliárdos adócsökkentés jön

  888.hu, 2018. október 27., szombat
  A nyugdíjasokat és a családokat is segítik a 2019-es adóváltozások

  Hirek.prim.hu, 2018. október 28., vasárnap
  Indulnak az új Jeremie-alapok: 80 milliárd forint friss forrás érhető el innovációra

  Hirlevel.egov.hu, 2018. október 28., vasárnap
  80 milliárd forinttal indulnak az új JEREMIE-alapok

  Iranytv.hu, 2018. október 28., vasárnap
  A nyugdíjasokat és a családokat is segítik a 2019-ben életbe lépő adóváltozások

  Iszolnok.hu, 2018. október 28., vasárnap
  Újabb adócsökkentések január 1-től

  Markamonitor.hu, 2018. október 29., hétfő
  Indulnak az új Jeremie-alapok

  Napi.hu, 2018. október 29., hétfő
  Hatalmas pofonba rohanhat Magyarország, ha nem változtat
  Szerkesztő: Dr. Antos László, Munkatárs: Monoki Borbála
  Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor
  A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
  Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
  tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
  A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.