XXVIII. évf. | 2018. január 23. | 2. szám

Hírek
Magyar Innovációs Szövetség
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala


Várható esemény
Pályázati felhívások
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

Ipar 4.0 NTP Szövetség évindító eseménye

Az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség évindító eseményére 2018. január 12-én került sor Budapesten az MTA SZTAKI Nagytanácstermében. Az eseményen a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) képviseletében Frischmann Gábor, alelnök vett részt.

A platform a jövőben jogi formában, Szövetségként folytatja tevékenységét, melyhez a MISZ tiszteletbeli tagként csatlakozik. Az Ipar 4.0 stratégia elkészült, most indul a közigazgatási egyeztetése, elfogadása után kerül majd a nyilvánosság elé. A stratégia készítését megelőző felmérés eredményeinek átfogó értékelése is készülőben van.

A jogi megalakulás és a stratégia kimunkálása után az idei év fő feladata a munkacsoportok tevékenységének intenzívvé tétele lesz, ennek első lépése a munkacsoportok idei munkatervének elkészítése, melynek határideje január vége.

Az elnökség idei tervei között az alábbiak szerepelnek:
- az Ipar 4.0-ra vonatkozó kormányhatározat végrehajtásának támogatása, ennek keretében a monitoring és a minősítési rendszer kialakítása;
- az NTP Szövetség rendezvényeinek megszervezése, kiadványok publikálása;
- a hazai és nemzetközi kapcsolatrendszer bővítése (ennek keretében elindult az NTP és az 5G koalíció együttműködésére vonatkozó egyeztetés).

A Nemzetgazdasági Minisztérium részéről elhangzott, hogy készülnek egy Ipar 4.0 támogatási programmal és több fontos rendezvénnyel is (pl. Regional Digital Summit, Konferencia a Zalaegerszegi tesztpálya programmal kapcsolatban stb.).

Ezek alapján várhatóan idén beindul a sokcsatornás, intenzív munka az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség keretében.

Startup ecosystem együttműködési keretmegállapodás

Szlovénia is csatlakozott a 6 országból álló startup ecosystem együttműködési keretmegállapodáshoz. Az eddigi tagok a V4 országok, Németország és Ausztria. A megállapodás keretében, ha bármelyik ökoszisztéma résztvevője (startup, vállalkozó, accelerátor, befektető stb.) hozzá szeretne férni egy másik résztvevő országban ökoszisztéma kapcsolatokhoz, startup szolgáltatáshoz vagy konkrét piachoz, akkor az adott ország startup képviseleti szervezete segít összekapcsolódni a célország képviseleti szervezetével.

Magyarország startup képviseleti szerve Hild Imre vezetésével a Magyar Innovációs Szövetség Startup Tagozata.

Szabadalomkutatás

A 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny második fordulójába jutott versenyzői részére - amennyiben ezt a választott témájuk indokolttá tette - Szövetségünk a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával (SZTNH) közösen szabadalomkutatást szervezett.

A látogatásra 2018. január 18-án és január 22-én került sor az SZTNH-ban, ahol 38 fiatal versenyző ismerkedhetett meg a témájához közel álló bejelentések, technikai újítások tartalmával, elért eredményeivel. A résztvevők részletes tájékoztatást kaptak a különböző jogvédelmi formákról és önálló szabadalomkutatást végezhettek Takács Lászlóné, az SZTNH munkatársa segítő felügyelete mellett. A versenyzőket Reil Evelin, Szövetségünk marketing menedzsere, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny titkára kísérte el a látogatásra.

Ipar 4.0 Technológiai Központ nyitóesemény

Az "Ipar 4.0 Modern Gyárak" kiemelt projekt a magyar ipar hosszú távú technológiai fejlesztését elősegítő program, amelynek egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a hazai termelő kis- és középvállalkozásokkal megismertesse a gyakorlatban is működő Ipar 4.0 mintákat. Ennek megvalósítására jött létre az Ipar 4.0 Technológiai Központ a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) "I" épületében. A központot Lepsényi István államtitkár és Józsa János rektor nyitotta meg 2018. január 18-án.

A BME, az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. és az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége, valamint több ipari szereplő együttműködésében egy olyan - 11 mintából álló - Ipar 4.0 technológiai minta alkalmazás került kialakításra, amelyeken keresztül a kis- és középvállalkozói (kkv) körben komoly szemléletformáló küldetést terveznek megvalósítani:
- legalább 1000 kkv számára demonstrálni az automatizálás lehetőségeit, előnyeit,
- legalább 350 kkv számára tudás-transzfert biztosítani,
- legalább 51 kkv-vel együttműködve fejlesztés-tervezési tevékenységet végezni.

A Technológiai Központ e nyilvános tevékenységsorozata várhatóan áprilisban kezdődik. A központ heti több alkalommal fogadja majd 8-10 fős csoportokban a jelentkező kkv-k szakembereit.

A nyitóeseményen Szövetségünk képviseletében Frischmann Gábor, alelnök vett részt.

Kérdőív

Tagintézményünk, a TREBAG Szellemi Tulajdon és Projektmenedzser Kft. 2017-ben Európai Unió Erasmus + pályázati támogatást kapott, hogy nemzetközi konzorciummal együtt közösen elkészítsen egy oktatási anyagot a társadalmi tudatosság növelése céljából a társadalmi innováció és az innováció irányítási szabványcsalád MSZ CEN/TS 16555-5:2014 együttműködés-kezelés összefüggésében. 

Ennek első lépése a cégek életében a tudatosság felmérése. Erre készült egy kérdőív, amely a konzorcium minden országaiban (Anglia, Portugália, Spanyolország, Ciprus és Írország) ugyanazt a felmérést végzi el.

A kitöltendő kérdőív az alábbi linken érhető el.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara újévköszöntő összejövete

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében több mint tíz éve hagyomány, hogy év elején összehívják a régió gazdaságáért felelősséget érző szakembereket. Az idén harmadik alkalommal szervezte együtt ezt az összejövetelt tagintézményünk, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Megyei Kormányhivatal.

Az évköszöntőre 2018. január 8-án került sor Miskolcon, ahová meghívták a vállalatok, a vállalkozók, az önkormányzatok, az egyetem és a kutatóintézetek, az intézmények (köztük Szövetségünk), és az egyházak képviselőit, a szomszéd megyék vezetőit, valamint parlamenti és önkormányzati képviselőket, politikusokat. A megjelenteket, mint házigazda Bihall Tamás, a Kamara elnöke és Demeter Ervin kormánymegbízott köszöntötte. Megelégedéssel szóltak a mögöttünk lévő esztendő eredményeiről, kiemelve ebben a jelenlévők közreműködését, melyért köszönetüket fejezték ki. Bizakodóan néznek az előttünk álló esztendő elé, megemlítve, hogy 2018-ban választások lesznek, s hangsúlyozták, hogy a közös cél, a közös munka hozhatja meg ismét a várt eredményeket.

A rendezvényen a Magyar Innovációs Szövetséget dr. Siposs István c. egyetemi tanár, regionális igazgató képviselte.

HÍREK | Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Növekszik a budapesti székhelyű Visegrádi Szabadalmi Intézet elismertsége

A budapesti székhelyű Visegrádi Szabadalmi Intézet (VSZI) teljes jogú tagja lett a világviszonylatban legmeghatározóbb 25 szabadalmi hivatalt tömörítő ún. "globális szabadalmi szupersztrádának" (Global Patent Prosecution Highway). Ezáltal az innovatív magyar vállalkozások könnyebben és gyorsabban szerezhetnek versenyelőnyt nyújtó szabadalmat exportjuk célországaiban.

A négy visegrádi ország szabadalmi hivatalai által létrehozott és másfél éve működő, növekvő ügyforgalmat bonyolító VSZI jelentősen csökkenti a nemzetközi szabadalomszerzés költségeit, valamint kiterjeszti a magyar, cseh, lengyel és szlovák nyelv használatának lehetőségét.

További részletek a SZTNH honlapján olvashatók.

Hírlevél a szellemi tulajdon védelméről

Megjelent a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Tanácsának a 2017. év IV. negyedévi hírlevele.

A Hírlevél teljes szövege az alábbi linken olvasható.

Várható esemény

KFI Versenypályázati tükör 2018

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) pályázói-értékelői fórumra hívja és várja az innovációs felhívásokra pályázó kutatókat, fejlesztőket, intézményvezetőket, menedzsereket, a Hivatal szakértői bírálati rendszerének értékelőit a "KFI Versenypályázati tükör" című rendezvényen 2018. február 6-án (kedden) 10:00 és 12:00 óra között a Larus Rendezvényközpontban (1124 Budapest, Csörsz utca 18/b.).

Pálinkás József, az NKFIH elnöke és munkatársai a kutatás-fejlesztési és innovációs célú hazai és uniós pályázati konstrukciók támogatói döntéseinek értékelési tapasztalatairól és a 2018. évi felhívásokról adnak tájékoztatást.

A 2018-as KFI pályázati felhívások bemutatása, korábbi pályázói és értékelési tapasztalatok:
 • Hogyan befolyásolják a KFI pályázati konstrukciók jellemzőit a pályázói igényekről és a pályázatértékelésről szerzett eddigi tapasztalatok?
 • Milyen új felhívások ösztönzik a vállalkozások köztük a kkv-k - kutatás-fejlesztési és innovációs teljesítményének növekedését?
 • Hogyan kínálnak perspektívát az új felhívások a kutatóhelyek és a vállalkozások közötti együttműködésnek?
 • Milyen konkrét tanulságokkal szolgál a projektjavaslatok és pályázatok szakpolitikai véleményezése, illetve értékelése a pályázók és a bírálók számára?
A KFI pályázati felhívások és a szakértői értékelői rendszer mérlege:
 • Milyen különbségek észlelhetők az anonim szakértők értékelései és azok szakmai indoklása között?
 • Milyen eltérések vannak az anonim szakértők és az értékelő testületek mérlegelésében?
 • Hogyan tehető hatékonyabbá a szakértői és testületi értékeléseken alapuló értékelői rendszer?
A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, melynek határideje 2018. február 5., 12.00.

Parkolás a rendezvényközpont mélygarázsában, saját költségre lehetséges.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁSOK

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A 2017. ÉVI LEGJELENTŐSEBB INNOVÁCIÓS TELJESÍTMÉNY ELISMERÉSÉRE

A Magyar Innovációs Alapítvány - a Magyar Innovációs Szövetséggel közösen - a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával, a Földművelésügyi Minisztériummal, a Nemzetgazdasági Minisztériummal, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával együttműködve - 26. alkalommal hirdeti meg a

MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ pályázatot.

A 2017. év legjelentősebb innovációs teljesítményét elismerő Magyar Innovációs Nagydíj mellett a kiemelkedő innovációs teljesítmények további, összesen öt kategóriában kaphatnak díjat:

- a 2017. évi Ipari Innovációs Díj,
- a 2017. évi Agrár Innovációs Díj,
- a 2017. évi Környezetvédelmi Innovációs Díj,
- a 2017. évi Fejlesztési Innovációs Díj és
- a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Innovációs Díja.

A legeredményesebb, 2015. január 1. után alapított innovatív startup vállalkozás pedig a Magyar Innovációs Szövetség "2017. év legjobb startup vállalkozása" díját nyeri el.

A pályázaton, közvetlen jelentkezés vagy javaslat alapján, azok a Magyarországon bejegyzett vállalkozások vehetnek részt, amelyek a 2017. évben kiemelkedő műszaki, gazdasági innovációs teljesítménnyel (új termékek, új eljárások, új szolgáltatások értékesítése) jelentős üzleti hasznot is elértek. Az innováció kiindulási alapja kutatás-fejlesztési eredmény, szabadalom, know-how alkalmazása, technológia-transzfer stb. lehet.

A díjak ünnepélyes átadására 2018. március végén kerül sor az Országházban.

A bírálóbizottság a Magyar Innovációs Alapítvány Kuratóriuma által felkért tudósokból, vezető gazdasági szakemberekből áll, elnöke Dr. Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke.

Az elbírálás során a bírálóbizottság a 2017-ben elért többleteredmény/többletárbevétel, és egyéb műszaki, gazdasági előnyök mellett, az innováció eredetiségét, újszerűségét, ill. társadalmi hasznosságát, valamint a pályázat kidolgozottságának színvonalát is értékeli.

A bírálóbizottság által meghozott döntés végleges, fellebbezésnek helye nincs.
Korábbi Innovációs Nagydíj pályázatokon díjazott innovációval újból pályázni nem lehet.

A nevezéshez szükséges dokumentumok:
- 1 oldalas összefoglaló, amelynek mintája a www.innovacio.hu/nagydij oldalról tölthető le,
- Részletes leírás a megvalósításról, az elért piaci, illetve gazdasági eredményről (többleteredmény, többlet éves árbevétel, piaci részesedés növekedése stb.), valamint arról, hogy külső (pályázati) forrás mennyiben segítette az innovációs teljesítmény elérését, összesen maximum 10 A/4-es oldalon,
- Referenciák igazolása (szakvélemény, vevők véleménye, fotó, videofilm, szakcikk stb.),
- Nyilatkozat a közölt adatok, információk, valamint a szellemi tulajdonvédelmi jogok hitelességéről.

Beadási határidő: 2018. február 14., 17 óra

A pályázatokat pdf, az egyoldalas összefoglalót doc formátumban kell eljuttatni adathordozón vagy e-mailben, a Magyar Innovációs Alapítvány titkárságára: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112. II. emelet 227., innovacio@innovacio.hu

Bővebb információ: www.innovacio.hu

Nemzeti kiválósági program (2018.1.2.1-NKP)

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal a felfedező kutatások társadalmi és gazdasági hasznosulásának elősegítését olyan stratégiai területek meghatározásával is ösztönzi, amelyeken hazánk elegendő kutatói kiválósággal a feladatok megvalósításához rendelkezik, így ezek a célok a leggyorsabban és leghatékonyabban valósíthatók meg. Ezek a kezdeményezések olyan nagy horderejű interdiszciplináris tudományos és technológiai kihívásokat célzó kutatási tevékenységet foglalnak magukban, amelyek átfogó jellegük és nagyságrendjük miatt a tudományos, ipari, társadalmi szereplők és a döntéshozók tartós együttműködése keretében valósulhatnak meg.

A felhívás keretében kutató-tudásközvetítő szervezetek és vállalkozások konzorciumai pályázhatnak az alábbi területeken:
 • "A" alprogram: ELI-hez kapcsolódó, elsősorban kísérleti kutatások Nemzeti Programja,
 • "B" alprogram: A mesterséges intelligencia alkalmazását megalapozó kutatások Nemzeti Programja,
 • "C" alprogram: A magyar társadalom biztonságát elősegítő Nemzeti Program,
 • "D" alprogram: "Tiszta ivóvíz" Nemzeti Program,
 • "E" alprogram: Fehérjetudomány és alkalmazásai Nemzeti Program.
A program megvalósítására az NKFI Alapból rendelkezésre álló keretösszeg összesen 5 milliárd forint, alprogramonként 1-1 milliárd forint megoszlásban.

Végső beadási határidő: 2018. február 28.

Bővebb információ a Hivatal honlapján.

Versenyképességi és kiválósági együttműködések (2018-1.3.1-VKE)

A felhívás célja olyan, hosszú távon fenntartható, stratégiai jelentőségű együttműködések ösztönzése hazai vállalkozások és kutató-tudásközvetítő szervezetek között, amelyek eredményeképpen ipari igényeket megvalósító, ipari konzorciumvezető által irányított KFI projektek keretében üzletileg is hasznosítható tudományos eredmények jönnek létre kiemelt jelentőségű társadalmi és gazdasági kihívások megoldására.

Olyan projektek kaphatnak támogatást, amelyek illeszkednek a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégiában megjelölt ágazati vagy horizontális prioritások valamelyikéhez, és megvalósításuk helyszíne a pályázó - a támogatási kérelem benyújtásáig bejegyzett - magyarországi székhelye, telephelye vagy fióktelepe. A felhívás keretében az alábbi tevékenységek támogathatók (önállóan kizárólag alkalmazott kutatás és kísérleti fejlesztés támogatható):
 • alkalmazott (ipari) kutatás,
 • kísérleti fejlesztés,
 • alapkutatás,
 • a projekttel kapcsolatos koordinációs tevékenység,
 • nyilvánosság biztosítása,
 • közbeszerzés,
 • piacra jutás,
 • nagyvállalkozások, kis- és középvállalkozások esetén iparjogvédelmi tevékenység,
 • eszközbeszerzés,
 • immateriális javak beszerzése,
 • a projekt céljához feltétlenül szükséges épület építése, bővítése, átalakítása, korszerűsítése, és a szükséges alap infrastrukturális fejlesztések.
A program megvalósítására az NKFI Alapból rendelkezésre álló keretösszeg összesen 26 milliárd forint. Pályázatonként 500-1500 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető.

Végső beadási határidő: 2018. február 28.

Bővebb információ a Hivatal honlapján.

Mikro- és kisvállalkozások innovációs tevékenységének támogatása (2018-1.1.1-MKI)

A felhívás a hazai mikro- és kisvállalkozásokat ösztönzi innovatív, gyorsan piacosítható termékek, szolgáltatások és eljárások kifejlesztésére. Kizárólag olyan projektek támogathatók, amelyek újdonságot tartalmaznak, üzletileg hasznosíthatók és hozzásegítik a mikro- és kisvállalkozásokat ahhoz, hogy innovatív vállalkozássá váljanak.

Olyan projektek kaphatnak támogatást, amelyek megvalósításának helyszíne a pályázó - a támogatási kérelem benyújtásáig bejegyzett - közép-magyarországi székhelye, telephelye vagy fióktelepe. Támogatás az alábbi tevékenységekre igényelhető (önállóan kizárólag kísérleti fejlesztés támogatható):
 • kísérleti fejlesztés,
 • eszközök és immateriális javak beszerzése,
 • a projekttel kapcsolatos koordinációs tevékenység, nyilvánosság biztosítása,
 • a projekt megvalósításához kapcsolódó közbeszerzés,
 • piacra jutás, marketing, iparjogvédelem.
Pályázónként minimum 30 millió forint, maximum 100 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető.

Végső beadási határidő: 2018. március 12.

Bővebb információ a Hivatal honlapján.

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Halász Csilla - Ludmann Mihály - Viczián Zsófia: Lechner összes - Látóhatár Kiadó, 2017
Dr. Osman Péter ismertetése

Lechner Ödön a magyar építészet egyik legnagyobb innovátora, alkotója és iskolateremtője. Alkotásainak teljességét mutatja be gazdag képanyaggal és értő szakmai leírásokkal a Látóhatár Kiadó gyönyörű kiállítású, impozáns albuma, minden eddiginél teljesebben és alaposabban.

"A 19. sz. utolsó negyede (az első világháborúig) a magyar építészet kiemelkedő korszaka volt: a gyors ipari fejlődés hatása nyomán ekkor vált Budapest világvárossá, s az ország vidéki városai is új arculatot kaptak. Lechner Ödön ebben az igényes és minőségi alkotásokat létrehozó építészeti közegben vállalkozott új művészeti szemléletű küldetésének betöltésére. Tudatosan formált életpályája során arra törekedett, hogy egyedi, az eddigi stílusoktól eltérő, a historizmus formáitól különböző sajátosan magyar stílust hozzon létre. Az uralkodó korstílussal szakító, saját stílus kialakításának igénye olyan mesterek törekvéseivel rokonítja életpályáját, mint Antoni Gaudí, Victor Horta, Hector Guimard, Otto Wagner; Lechner alkotásai ugyanúgy Budapest legfontosabb, a város arculatát is meghatározó jelentőségű épületei közé tartoznak, miként a fenti mesterek barcelonai, brüsszeli, párizsi, bécsi művei. Amellett, hogy egész életében az új stílus formanyelvét kereste, építészeti gondolatait elméleti úton, tanulmányokban, cikkekben is kifejtette, hatása így még erőteljesebbé vált. Tudatosan iskolát akart teremteni művészetével, s ennek sikeréről nemcsak a korszakban emelt számos, a »lechneri szecesszió« stílusához köthető épület tanúskodik, hanem az is, hogy késői utódokként az 1960-80-as évek organikus irányzatához tartozó magyar építészek is elődjükként tekintettek rá, s formanyelvét a kornak megfelelően újra alkalmazták." - Lechner építészetének leírásából az UNESCO hivatalos oldalán. (Kiemelések tőlem - OP)

Az építészszakma átka, hogy az alkotások megvalósításához el kell nyerni a megrendelést. Lechner sok műve-álma maradt rajzpapíron. Lyka Károly, a nagy művészettörténész, kritikus, festő írja róla nekrológjában: " Lechnerből is hiányzott valami, ami ha megvan benne, egészen mássá válik helyzete. Művészete gyökeres átalakulást jelent s tele van őserővel, személyéből azonban hiányzott a vehemens támadó-él, a forradalmár robbantó dinamitja. Szelid lelkű, csöndes, áldott jó ember volt, aki szerette a békét, a finom, kedves társalgást, a meghitt barátokat, a halk hangot. Szerényen elvonult a különféle bizottságokban, ahol aztán mindent nélküle vagy ellene intéztek el." - Művészet, 1914. 6. szám.

A szerzők a kötetről: "Amikor útra keltünk, hogy felkeressük Lechner Ödön épületeit határon innen és túl, tudtuk, hogy az egyik legnagyobb magyar építőművész nyomába szegődtünk. Nélküle nincs magyar építészet, személye, művészete és hatása megkerülhetetlen a századforduló világában, nemzetközi mércével mérve is ragos életműve ma is igazodási pont. A magyar formanyelvet, a nemzeti stílust szerette volna megteremteni formai újításaival, népművészeti motívumok alkalmazásával és a Zsolnay-kerámiák használatával (egy másik nagy ipari és művészeti innováció remekeivel, azok alkotóival együttműködve - OP), létrehozva a szecesszió magyaros, népies irányzatát.

Bejártuk egyedülálló alkotásait, Pozsonytól Kolozsváron és Nagybecskereken át Zomborig követtük az útját, hogy megörökítsük képben és szövegben ma meglévő összes épületének állapotát, felkutattuk lebontott és megsemmisült műveit, összegeztünk meg nem valósult terveit. Különleges barangolás volt ez a múltban, a kiegyezés korától az első világháborúig tartó építészeti aranykorban, amelyet szintén bemutatunk a könyvben.
Nem volt soha egyetlen építőművésze sem Magyarországnak, akinek ilyen felmérhetetlen hatása lett volna kortársaira és az utókorra is, és nem volt még magyar építész, akinek öt művét felterjesztették a világörökségi várományosi listára. Kötetünkből az is kiderül, mit vettek át követői, tanítványai az általa teremtett új stílusból és művészi formanyelvből. Lechner Ödön a nemzeti építészet apostola volt, aki alkotásaival ma is hat. Aki kinyitja ezt a szép albumot, megtapasztalja művészi erejét."

Szentgyörgyi Zsuzsa: Szálak összehordása - Találkozások, emlékezések - Typotex, 2017
Dr. Osman Péter

Szentgyörgyi Zsuzsa az utóbbi fél évszázadunk műszaki szakmatörténetének értő krónikása. Belülről ismeri a pályát. A Typotex írja róla: "Volt ipari mérnök, tudományos kutató és államigazgatási középvezető." A Hírlevél 2016/13. számában szóltunk A Sziget - Ötvenéves az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete c. könyvéről (Typotex, 2014.), amely a legendás SZTAKI történetéről és annak kiemelkedő részeseiről ad képet e jeles évforduló alkalmából. A Typotex további hat könyvét is kiadta, amelyekben a korszak egy-egy nagy mérnök-tudós-iskolateremtőjének munkásságát mutatja be.

E legújabb kötete kiemelkedő honi szakemberekkel készített, mélyre hatoló interjúit tárja elénk - a legtöbbjük műszaki, és mind meghatározó szerepűek a műszaki fejlődésünkben is.

Könyve tartalmát így mutatja be. "1994 és 2008 között közel negyven kiemelkedő tudóssal beszélgettem. Közös jellemzőjük, hogy valamennyien kiléptek - vagy kiszorultak - a csupán szakmájába zárkózó kutató védett és elegáns elefántcsonttornyából. Többségük, egy-két kivétellel, aktív részese volt (vagy ma is az) a közéletnek, a társadalomformáló politikának, de legalábbis a kutatáspolitikának. Interjúalanyaim többsége tudós kutató, de akad köztük néhány ipari vezető is, akiknek véleménye, látásmódja, az új iránti elkötelezettsége igen jól egészíti ki a tudósokét." " A megszólaltatott tudósok, mérnökök mindegyike önmagában is érdekes, színes jelenség. Mégis, úgy érzem, hogy most, így, együtt a kép átalakul, gazdagabbá, telítettebbé válik. A fények és árnyak, a nézetek és jelenségek kiegészítik és felerősítik egymást. Morzsányi, de mégis fontos töredék egy korszakról, folyamatairól, kimeneteleiről. Mindez jelentékeny, az átlagosnál lényegesen magasabb intellektusú személyiségek sorsával megvilágítva."

"E könyvnek célja kettős lehet: egyrészt tisztelgés kiváló beszélgetőtársaim előtt, másrészt mondanivalójuk felidézésével üzenet a mai - és talán, reményeim szerint, a holnapi, holnaputáni - Olvasónak." (Minden idézet a könyvből, kiemelések tőlem - OP)

"A kilencvenes évek közepétől kezdve végig a kétezres éveken át tartott ez a sorozat. Különös jellemzőjük, hogy beszélgetőtársaim mondanivalója ma is időszerű. Aktuális, amit a szerencséről mondtak szinte valamennyien, és aktuálisak a beszélgetések idején még jóslásnak számító, de mára már a technikában hétköznapi gyakorlattá váló előretekintések, legyen szó egyebek között akár az internet hatalmáról vagy a mobiltelefonok elterjedéséről. És - bánatomra - aktuális ma is mindaz, amit a kutatás-fejlesztés-innováció magyarországi helyzetéről, az ilyen-olyan szakintézmények és a szakmákat érintő hivatalok napi sorsáról, a kutatás és a gyakorlati szféra kapcsolatáról mondtak.

Beszélgetőtársaimnak azonban egy vonása közös: mindnyájan tiszta logikával gondolkodtak és szóltak, rendkívüli szakmai felkészültséggel, tudásuk és nemzetközi téren is folytatott munkáik ismeretében nagy áttekintőképességgel, és - nem utolsósorban - szép, világos nyelvű fogalmazással. Jól ismert persze, hogy csak az képes érthetően, szépen beszélni valamiről, akiben megalapozott, komoly tudás rejlik."

Irányfény, hogy a jó szakember nem lehet csőlátású szakbarbár. "Érdekes és figyelemre méltó, hogy bár a beszélgetők döntő többsége a reálszférában tevékenykedik, szinte kivétel nélkül rendkívül műveltek a humán tudományokban is, szeretik, egyesek művelik is a művészeteket. Erre jó példa Láng István, aki a madarak szerepét kutatta Arany János költészetében és Jókai Mór könyveiben, vagy Vámos Tibor, aki behatóan foglalkozott az ókor történetével és irodalmával is, Somlyódy László és Kecskeméthy Géza, akik eredetileg bölcsész pályát akartak választani, de a magyar sors mégis úgy hozta, hogy mérnökök lettek."
Néhány a legendás nevekből: Bogsch Erik, Bokor József, Csapody Miklós, Csikós-Nagy Béla, Oláh György, Pungor Ernő, Roska Tamás, Teller Ede, Török Ádám, Vámos Tibor.

Szerb Antal: Nagy emberek gyermekcipőben - Szépmíves Könyvek, 2017 - Sorsok és életek sorozat
Dr. Osman Péter ismertetése

"Szerb Antal (1901-1945) a két világháború közti magyar szépirodalom senki máshoz nem hasonló írója, akinek szépirodalmi művei újra meg újra nagy példányszámban jelennek meg, jelezvén nemhogy maradandó, de a múló évtizedekkel fokozódó népszerűségét. Könyvek közt nőtt fel, s lett már fiatalon olyan művelt, hogy kortársai és a nála sokkal korosabbak is elámultak ismereteinek kimeríthetetlen tárházán, gondolatainak meglepő ötletekkel teljes frissességén, csillogó szellemességén, lebilincselő csevegőkészségén. Mindehhez olyan mindig mosolygós emberi kedvesség, bármikor bárkit segíteni hajlandó szívélyesség, ravaszkás humor párosult, hogy a harmincas években az volt az irodalmi közvélemény, nincs is műveltebb és egyben rokonszenvesebb ember az egész magyar irodalomban. Egyszerre volt lankadatlanul kutató tudós, szenvedélyes örökolvasó, bravúrosan szerkesztő és fogalmazó író, lelkiismeretes középiskolai tanár és könnyed társasági ember." Hegedüs Géza: A magyar irodalom arcképcsarnoka. (Kiemelések tőlem - OP)

Szellemileg igényes ember számára Szerb Antal szinte ideális előadó. Az igazán intelligens és nagyon művelt emberek kellemes közvetlenségével és széles látókörével szól, s mondandóját gyakran színezi finom, olykor kissé fanyar humor. Bármilyen hangulatban vagyunk, mindig üdítő őt olvasni, s közben sokat, gyakran meglepően érdekes dolgokat is tanulunk - az ember sajátos lényéről, kultúrájáról, a bölcs emberek világlátásáról. Pár apró példa a kötetből:
"A nagy írók gyermekkora általában nem boldog. De ebben nincs semmi meglepő, mert másnak a gyermekkora sem boldog. A boldog gyermekkorról való legendát a felnőttek találták ki, amikor már teljesen elfelejtették gyermekéveiket; és talán még inkább a szülők találták ki, hogy megnyugtassák önmagukat. A lélektan mai művelői inkább abban értenek egyet, hogy a gyermekkor az emberi élet legboldogtalanabb korszaka. Amit nem is lehet csodálni - hiszen nincs még egy időszaka az emberi életnek, amikor oly védtelenül ki lenne szolgáltatva a külvilágnak, a gonosz idegen hatalmaknak, amikor annyira alá kellene rendelnie magát mások akaratának."

A romantikáról szóló előadásából: "A romantikus életérzés legalapvetőbb eleme a vágyódás. A romantikus sosem érzi jól magát ott, ahol van, mindig máshová vágyódik, a kék messzeségbe. A romantikus menekülésnek sok formája lehet. A legjellemzőbbek azok, amelyek valahová visszamenekülnek. Először is vissza a természethez, erre már Rousseau a jelszót. A természet szépségeit tulajdonképpen a romantika fedezte fel. A svejciak például mindaddig szégyellték, hogy országuk csupa hasznavehetetlen hegyből áll, és csak a romantika révén lett Svejc a természetimádók paradicsomává."

A korábbi korok leghíresebb szélhámosáról Cagliostróról, akinek fontos szerepe volt - Szerb szavaival - "a világtörténelem egyik legérdekesebb bűnügyi történetében": "Tisztelői is feljegyzik, hogy állandóan titkos értelmű keleti szavakat kevert beszédébe, szavakat, amelyeket senki sem értett. Félek, hogy éppen ezek a titokzatos keleti szavak rendítették meg legjobban hallgatóit, ez lehetett hatásának magyarázata. Az értelmetlen szavaknak különös, veszedelmes bűvöletük van. Az emberek akkoriban bizalmatlanok lettek, nem hittek már semmiben, ami értelmes, amit megérthettek. S ezért a sejtelmesben, az értelmetlenségben keresték a megváltást, fejest ugrottak a nagy, mindent átfogó ostobaságba." Ismerős képlet, nemde?
A Kiadó ajánlója elmondja, hogy Szerb a Magyar Rádió számára számos előadás anyagát állította össze, s e kötet a hagyatékban fellelt dosszié anyagát közli. "Szerb kitűnő elemző, [a] stílusa magával ragadó, meglátásai, összegzései igazi kuriózumolvasatai irodalomnak, közéletnek, íróknak és hőseiknek. Árad [belőlük] a szerző lenyűgöző tudása, elemző világképe és az a szinte csak rá jellemző elegancia, ahogy az irodalmi témák között játszi könnyedséggel átjár."

TELJES KÖRŰ SAJTÓSZEMLE

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll vagy a linkre kattintva olvasható!)
A sajtószemle tagvállalataink, az OBSERVER Budapest Médiafigyelő Kft., a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft. segítségével készült.


Napi.hu, 2018. január 08., hétfő
Milliárdokból kutathatnak a magyar tudósok

Magyarhirlap.hu, 2018. január 08., hétfő
Támogatja idén a felfedező kutatásokat az NKFI Hivatal

Vg.hu, 2018. január 08., hétfő
Milliárdokat ad az NKFI felfedező kutatásokra

Vg.hu, 2018. január 08., hétfő
Ráharapott a piac a Ginop-pályázatra

Piacesprofit.hu, 2018. január 08., hétfő
Állami milliárdokra pályázhatnak kutatók

Beol.hu, 2018. január 08., hétfő
Hat gyulai cég részesült MagyarBrands elismerésben

Feeds.pecsiujsag.hu, 2018. január 08., hétfő
Csaknem ötvenmilliárd forintot költenek néhány év alatt a PTE fejlesztésére

Minap.hu, 2018. január 08., hétfő
Csaknem 12 milliárd forinttal támogatja idén a felfedező kutatásokat az NKFI Hivatal

Index.hu, 2018. január 08., hétfő
2 milliárd forintra pályázhatnak idén a felfedezők

Origo.hu, 2018. január 08., hétfő
Tizenkétmilliárdos támogatás idén az alapkutatásokra

Mta.hu, 2018. január 08., hétfő
Tizenkét milliárd felfedező kutatásokat folytató fiatal kutatóknak

Uzletresz.hu, 2018. január 08., hétfő
Felfedező kutatásokra lehet pályázni 12 milliárdból

Infostart.hu, 2018. január 08., hétfő
Máris megjelentek az idei milliárdos kutatási pályázatok

Mandiner.hu, 2018. január 08., hétfő
Tizenkét milliárdból támogatnák a kutatókat

Lokal.hu, 2018. január 08., hétfő
Csaknem 12 milliárd forinttal támogatja idén a felfedező kutatásokat az NKFI Hivatal

Adozona.hu, 2018. január 08., hétfő
12 milliárd forint támogatás felfedező kutatásokra

Propeller.hu, 2018. január 08., hétfő
Csaknem 12 milliárd forinttal támogatják idén a felfedező kutatásokat

Medicalonline.hu, 2018. január 08., hétfő
Támogatás felfedező kutatásokra

Mfor.hu, 2018. január 08., hétfő
12 milliárd forintnyi támogatás megy idén a felfedező kutatásoknak

Portfolio.hu, 2018. január 08., hétfő
Máris megjelentek az idei első milliárdos kutatási pályázatok az Innovációs Alapból

Magyaridok.hu, 2018. január 08., hétfő
12 milliárd forint jut idén a felfedező kutatásokra

Palyazatihirek.eu, 2018. január 08., hétfő
5 milliárd forintos fejlesztési forrás vállalkozások munkahelyteremtő beruházásaihoz

Iho.hu, 2018. január 08., hétfő
Közlekedés, szállítmányozás, önvezető autók

Zoldtech.hu, 2018. január 08., hétfő
Energiagazdálkodási kutatási programot indított a Sagemcom és a Szegedi Tudományegyetem

U-szeged.hu, 2018. január 08., hétfő
Három területről várják a pályázatokat a Nők a Tudományban Kiválósági Díjra

Oldportal.u-szeged.hu, 2018. január 08., hétfő
Három területről várják a pályázatokat a Nők a Tudományban Kiválósági Díjra

News4business.hu, 2018. január 08., hétfő
Az okos közlekedés legnagyobb innovációs fórumát rendezik meg Budapesten

Infoter.eu, 2018. január 08., hétfő
Újabb 5 milliárd forintból fejleszthetnek a kkv-k

Turizmusonline.hu, 2018. január 08., hétfő
Ötmilliárd forintra pályázhatnak a kkv-k

Gyartastrend.hu, 2018. január 08., hétfő
5 milliárd forintos keretre pályázhatnak a kkv-k

Ww2.infovilag.hu, 2018. január 08., hétfő
CES 2018: a Bosch az okosvárosokra épít

Minap.hu, 2018. január 08., hétfő
Az együttműködés jegyében köszöntötte az újévet a megyei kormányhivatal és az iparkamara

Magyarepitok.hu, 2018. január 08., hétfő
Új virágkor elé nézhet az A-Híd

Eupalyazatiportal.hu, 2018. január 08., hétfő
Véleményezhető a megújított nemzeti KFI stratégia

Webradio.hu, 2018. január 08., hétfő
Csaknem 12 milliárd forinttal támogatja idén a felfedező kutatásokat az NKFI Hivatal

Inforadio.hu, 2018. január 08., hétfő
Máris megjelentek az idei milliárdos kutatási pályázatok

InfoRádió, 2018. január 08., hétfő, 16 óra
NKFI Hivatal - pályázati felhívások

Világgazdaság, 2018. január 09., kedd, 16. oldal
Milliárdok kutatásra

Magyar Hírlap, 2018. január 09., kedd, 10. oldal
Csaknem tizenkétmilliárd forinttal támogatja a felfedező kutatásokat az NKFI Hivatal

Népszava, 2018. január 09., kedd, 1,6. oldal
Maradhatnak az európai uniós támogatások

Világgazdaság, 2018. január 09., kedd, 3. oldal
Kivárnak a cégek az energetikai fejlesztéssel

24 óra, 2018. január 09., kedd, 6. oldal
Az EU támogatja a kutatásfejlesztést, hogy biztonságosabban közlekedhessünk egész Európában

Békés Megyei Hírlap, 2018. január 09., kedd, 1,3. oldal
Ismét díjeső hullott a fürdővárosi cégekre

Hajdú-Bihari Napló, 2018. január 09., kedd, 11. oldal
Ázsiáig terjed a magyar akác

Vg.hu, 2018. január 09., kedd
Kivárnak a cégek az energetikai fejlesztéssel

168ora.hu, 2018. január 09., kedd
Pálinkás József: A tudományban ne legyen politikai részrehajlás

Forbes.hu, 2018. január 09., kedd
Okos utcai lámpa, automata parkolóinas, hálózatba kapcsolt házak - ez a jelen!

Profit7.hu, 2018. január 09., kedd
Az "okosvárosoké" a jövő

Jarmuipar.hu, 2018. január 09., kedd
83,3 milliárd forint innovációra

Scmonitor.hu, 2018. január 09., kedd
Okosvárosok

Ingreen.hu, 2018. január 09., kedd
A kőzetgyapot hiány növeli az épülettüzek kockázatát

Kutyu.hu, 2018. január 09., kedd
CES 2018: a Bosch az okosvárosokra épít

M2mzona.hu, 2018. január 09., kedd
CES 2018: a Bosch az okosvárosokra épít

Autopro.hu, 2018. január 09., kedd
Parkolót keres a Bosch újdonsága

Bitport.hu, 2018. január 09., kedd
Újragondolta innovációs stratégiáját a T-Systems

Brandtrend.hu, 2018. január 09., kedd
50 év innováció

News4business.hu, 2018. január 09., kedd
Energiagazdálkodási kutatási programot indított a Sagemcom és a Szegedi Tudományegyetem

Hirado.hu, 2018. január 09., kedd
Csaknem 12 milliárd forinttal támogatják idén a felfedező kutatásokat

Zegtv.hu, 2018. január 09., kedd
Egerszegi Esték ajánló

InfoRádió - Hírek, 2018. január 09., kedd
Csaknem 12 milliárd forinttal támogatja a felfedező kutatásokat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal
M5 - Tudomány minden napra, 2018. január 09., kedd

Mintegy 12 milliárd forinttal támogatja a felfedező kutatásokat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal

Világgazdaság, 2018. január 10., szerda, 15. oldal
Fókuszban az okos közlekedés Budapesten

Világgazdaság, 2018. január 10., szerda, 1,5. oldal
Ötven új innovatív termék vár ártámogatásra

Dunántúli Napló, 2018. január 10., szerda, 1,6. oldal
Ötvenmilliárd forintot költenek az egyetemre

Magyar Mezőgazdaság, 2018. január 10., szerda, B3. oldal
jövőnek szüksége van innovációra

Vg.hu, 2018. január 10., szerda
Befogadásra vár ötven új innovatív termék

Vg.hu, 2018. január 10., szerda
Jelentős összeggel támogatják a középvállalkozásokat

Vg.hu, 2018. január 10., szerda
Fókuszban az okos közlekedés Budapesten

Vg.hu, 2018. január 10., szerda
Három innovációs pályázatot is kiírtak

Napi.hu, 2018. január 10., szerda
Jó hír jött a magyar vállalatoknak

Kisalfold.hu, 2018. január 10., szerda
Győrben jelentették be: középvállalati fejlesztési program indul 1,7 milliárd forintból

Kisalfold.hu, 2018. január 10., szerda
61 milliárd forinttal támogatja az NKFI Alap a vállalkozásokat és a kutatóműhelyeket

Delmagyar.hu, 2018. január 10., szerda
Győrben jelentették be: középvállalati fejlesztési program indul 1,7 milliárd forintból

Delmagyar.hu, 2018. január 10., szerda
61 milliárd forinttal támogatja az NKFI Alap a vállalkozásokat és a kutatóműhelyeket

Piacesprofit.hu, 2018. január 10., szerda
Indul a roham a K+F pénzekért - három új pályázat jelent meg

Gyorplusz.hu, 2018. január 10., szerda
Közel kétmilliárdos program a középvállalatoknak

Magyaridok.hu, 2018. január 10., szerda
Középvállalati fejlesztési program indul 1,7 milliárd forintból

Magyaridok.hu, 2018. január 10., szerda
Az idén is támogatja a vállalkozásokat és a kutatóműhelyeket az NKFI Alap

Hajdupress.hu, 2018. január 10., szerda
Igen, Debrecen!

Hir.ma, 2018. január 10., szerda
Középvállalati fejlesztési program indul 1,7 milliárd forintból

Hir.ma, 2018. január 10., szerda
Az idén 61 milliárd forinttal támogatja az NKFI Alap a vállalkozásokat és a kutatóműhelyeket

Hirek.prim.hu, 2018. január 10., szerda
Okosmegoldások okosvárosoknak

Insiderblog.hu, 2018. január 10., szerda
Rálép idén a gázra, startupokba fektet az SAP

Profitline.hu, 2018. január 10., szerda
A Bosch az okosvárosokra épít

Civilhirugynokseg.hu, 2018. január 10., szerda
SozialMarie díj 2018

Autopro.hu, 2018. január 10., szerda
Google, Uber, Tesla - három exmenedzser közös startupja kér szeletet az önvezetésből

Lokal.hu, 2018. január 10., szerda
Középvállalati fejlesztési program indul 1,7 milliárd forintból

Promenad.hu, 2018. január 10., szerda
Középvállalati fejlesztési program indul

Elelmiszer.hu, 2018. január 10., szerda
1,7 milliárdos pályázat középvállalatoknak

Profit7.hu, 2018. január 10., szerda
Középvállalati fejlesztési programot indítanak

Eszak.hu, 2018. január 10., szerda
Újabb pályázati pénzek

Eszak.hu, 2018. január 10., szerda
Nevet váltott a Bosch-gyár

Adozona.hu, 2018. január 10., szerda
Támogatás középvállalkozásoknak uniós forrásból

Kamaraonline.hu, 2018. január 10., szerda
Uniós forrásból indul fejlesztési program a középvállalkozásoknak

Kamaraonline.hu, 2018. január 10., szerda
Lassuló magyar növekedést vár a Világbank a következő évekre

Kamaraonline.hu, 2018. január 10., szerda
Utolsó roham az innovációért - Pályázatok vállalkozásoknak

Kormany.hu, 2018. január 10., szerda
Középvállalati fejlesztési program indul 1,7 milliárd forintból

Gyartastrend.hu, 2018. január 10., szerda
Középvállalati fejlesztési program 1,7 milliárdból

Gyartastrend.hu, 2018. január 10., szerda
Hétfőn zárul a nevezés az Év Gyára versenyre

Gyartastrend.hu, 2018. január 10., szerda
Középvállalati fejlesztési program 1,7 milliárdból

Ww2.infovilag.hu, 2018. január 10., szerda
Ezerhétszázmilllió forintos középvállalati fejlesztési programot jelentettek be Győrött

Med.u-szeged.hu, 2018. január 10., szerda
Fiatal kutatói-, kutatói- és posztdoktori pályázatok

Portfolio.hu, 2018. január 10., szerda
Az erős középvállalatok támogatásával pörgetnék a magyar gazdaságot

Debmedia.hu, 2018. január 10., szerda
Lezárult a BOSCH indítómotorok és generátorok üzletágának eladása

Minap.hu, 2018. január 10., szerda
A BOSCH SG mostantól Miskolcon is SEG Automotive

Eupalyazatiportal.hu, 2018. január 10., szerda
61 milliárd forintos keretösszeggel megjelentek az NKFI Alap új innovációs pályázatai

Eupalyazatiportal.hu, 2018. január 10., szerda
think.BDPST konferencia

Infoter.eu, 2018. január 10., szerda
Több mint 83 milliárd forintot fizetett ki tavaly az innovációs alap

M2mzona.hu, 2018. január 10., szerda
Időseket segítő robotot választottak az év innovációjának

Mfor.hu, 2018. január 10., szerda
61 milliárd forint támogatást kapnak idén a vállalkozások és a kutatóműhelyek

Orientpress.hu, 2018. január 10., szerda
Középvállalati fejlesztési program indul 1,7 milliárdból

News4business.hu, 2018. január 10., szerda
A Bosch az okosvárosokra épít

Tozsdeforum.hu, 2018. január 10., szerda
3 lehetőség kkv-knak, amellyel elérhető az áttörés

Uzletresz.hu, 2018. január 10., szerda
Több száz magyar kkv kap majd munkát a Paks 2 beruházásból

Uzletresz.hu, 2018. január 10., szerda
61 milliárd forintból pályázhatók innovációs és technológiai fejlesztések

Autosvilag.com, 2018. január 10., szerda
Bosch - Az okosvárosokra épít

Vorosmartyradio.hu, 2018. január 10., szerda
Középvállalati fejlesztést indítanak itthon

Webradio.hu, 2018. január 10., szerda
Középvállalati fejlesztési program indul 1,7 milliárd forintból

Webradio.hu, 2018. január 10., szerda
Az idén 61 milliárd forinttal támogatja az NKFI Alap a vállalkozásokat és a kutatóműhelyeket

Hirado.hu, 2018. január 10., szerda
Középvállalati fejlesztési program csaknem kétmilliárdból

InfoRádió - Mérleg, 2018. január 10., szerda
Összeállítás: 61 milliárd forinttal támogatja idén a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap a vállalkozásokat és kutatóműhelyeket

InfoRádió - Mérleg, 2018. január 10., szerda
Összeállítás: Idén már négy innovatív kisvállalat kijutását segítette a Magyar Nemzeti Kereskedőház a Las Vegas-i CES kiállításra
Kossuth Rádió - Krónika, 2018. január 10., szerda

Középvállalati fejlesztési program indul

Kossuth Rádió - Esti Krónika, 2018. január 10., szerda, 17 óra
Középvállalati fejlesztési program indul

Magyar Hírlap, 2018. január 11., csütörtök, 10. oldal
Fejlesztési program csaknem kétmilliárdból

Magyar Hírlap, 2018. január 11., csütörtök, 10. oldal
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap...

Magyar Hírlap, 2018. január 11., csütörtök, 11. oldal
Új autók, korszerűbb gyárak

Magyar Nemzet, 2018. január 11., csütörtök, 7. oldal
Alig jut pénz a közepes cégeknek

Világgazdaság, 2018. január 11., csütörtök, 3. oldal
Kitörési pont előtt az innovatív vállalatok

Hajdú-Bihari Napló, 2018. január 11., csütörtök, 7. oldal
Újabb pályázati pénzek

Kisalföld, 2018. január 11., csütörtök, 6. oldal
Program a feldolgozóiparért

Észak-Magyarország, 2018. január 11., csütörtök, 1+7. oldal
Új néven folytatja a Bosch miskolci gyára

Észak-Magyarország, 2018. január 11., csütörtök, 7. oldal
Hasznos információk

Figyelő, 2018. január 11., csütörtök, 50,51. oldal
Helyünk az autóipari forradalomban

Heti Válasz, 2018. január 11., csütörtök, 30,31,32. oldal
Gazdasági placebohatás

Hvg, 2018. január 11., csütörtök, 51. oldal
Több befizetés - több támogatásért

Lokál extra - Veszprém, 2018. január 11., csütörtök, 8. oldal
Iparosakadémia, tudáspark, közösségi közlekedés

Magyar Idők, 2018. január 11., csütörtök, 14. oldal
Innovációs pályázatok 61 milliárdos kerettel

Magyar Idők, 2018. január 11., csütörtök, 15. oldal
Milliárdok a középvállalatoknak

Magyar Idők, 2018. január 11., csütörtök, 15. oldal
Innovációs támogatások kicsiknek és nagyoknak

Heves Megyei Hírlap, 2018. január 11., csütörtök, 5. oldal
A felkészülés esztendeje után a megvalósítások éve következik

Kelet-Magyarország, 2018. január 11., csütörtök, 11. oldal
A minőségi élelmiszer a cél

Vg.hu, 2018. január 11., csütörtök
Autóipari kutatás indul Kecskeméten

Vg.hu, 2018. január 11., csütörtök
Milliárdokból terjeszkedik a Baromfi-Coop

Boon.hu, 2018. január 11., csütörtök
Új néven folytatja a Bosch miskolci gyára

Mon.hu, 2018. január 11., csütörtök
Nevet váltott a Bosch-gyár

Hvg.hu, 2018. január 11., csütörtök
Szijjártó: az önvezető járműveken múlik a magyar gazdaság sikere

Pecsinapilap.hu, 2018. január 11., csütörtök
Adott a lehetőség, de közös a felelősség és a munka

Magyaridok.hu, 2018. január 11., csütörtök
Innovációs pályázatok 61 milliárdos kerettel

Magyaridok.hu, 2018. január 11., csütörtök
Innovációs támogatások kicsiknek és nagyoknak

Magyaridok.hu, 2018. január 11., csütörtök
Milliárdok a középvállalatoknak

Piacesprofit.hu, 2018. január 11., csütörtök
Partnerség alapú támogatás a legversenyképesebb kkv-knak

Magyarmezogazdasag.hu, 2018. január 11., csütörtök
2,5 milliárdból épít trágyafeldolgozót a Baromfi-Coop

Minap.hu, 2018. január 11., csütörtök
Négyszáz újabb munkahely - high-tech japán cég települ Miskolcra!

Szabolcsihir.hu, 2018. január 11., csütörtök
Környezetkímélő feldolgozó központ épül Szabolcsban

Insiderblog.hu, 2018. január 11., csütörtök
Új innovációs pályázatok! Ön részt vesz?

Pannonnovum.hu, 2018. január 11., csütörtök
Innovációs fórumot rendeznek Budapesten

Kamaraonline.hu, 2018. január 11., csütörtök
Változtak a fizetési meghagyásos eljárás szabályai

Elelmiszer.hu, 2018. január 11., csütörtök
Szervesanyag-kezelőt épít a Baromfi-Coop

Markamonitor.hu, 2018. január 11., csütörtök
Okosvárosokra készül a Bosch

Magyarepitok.hu 2018. január 11., csütörtök
Évi 75 millió baromfi trágyáját hasznosítja újra egy nyírségi fejlesztés

Erdon.ro, 2018. január 11., csütörtök
Nevet váltott a Bosch-gyár

Scmonitor.hu, 2018. január 11., csütörtök
A BOSCH SG mostantól SEG Automotive

Racingline.hu, 2018. január 11., csütörtök
A BOSCH SG mostantól SEG Automotive

Autoszektor.hu, 2018. január 11., csütörtök
Lezárult a BOSCH indítómotorok és generátorok üzletágának eladása

Hiros.hu, 2018. január 11., csütörtök
Kutatásba kezd a Knorr-Bremse és a Neumann János Egyetem

Infoter.eu, 2018. január 11., csütörtök
Középvállalati fejlesztési program indul 1,7 milliárd forintból

Mta.hu, 2018. január 11., csütörtök
Hatvanegy milliárd forint nyerhető el az NKFI Alap új innovációs pályázatain

Ots.mti.hu, 2018. január 11., csütörtök
Európai Uniós támogatással alternatív autóipari alapanyagok kutatásába kezd a Knorr-Bremse és a kecskeméti Neumann János Egyetem konzorciuma

Innoportal.hu, 2018. január 11., csütörtök
Csaknem 12 milliárd forinttal támogatja idén a felfedező kutatásokat az NKFI Hivatal

Agrarszektor.hu, 2018. január 11., csütörtök
Megszorítások lehetnek az agrártámogatásoknál

Logisztika.hu, 2018. január 11., csütörtök
A BOSCH SG mostantól SEG Automotive

Palyazatihirek.eu, 2018. január 11., csütörtök
61 milliárd forintos keretösszeggel megjelentek az NKFI Alap új innovációs pályázatai

Palyazatihirek.eu, 2018. január 11., csütörtök
12 milliárd forint keretösszeggel megjelentek a felfedező kutatásokat ösztönző pályázatok

Palyazatihirek.eu, 2018. január 11., csütörtök
1,7 milliárdos pályázat indul középvállalkozásoknak

Agtotrend.hu, 2018. január 11., csütörtök
2,5 milliárd forintból épít szervesanyag-kezelő központot a Baromfi-Coop Kft.

Webradio.hu, 2018. január 11., csütörtök
Szervesanyag-kezelő központot épít 2,5 milliárd forintból a Baromfi-Coop Kft.

Kolcseytv.hu, 2018. január 11., csütörtök
Milliárdos kutatás-fejlesztés

Katolikus Rádió - Hírtükör, 2018. január 11., csütörtök
Középvállalati fejlesztési program indul uniós forrásból a nagy növekedési képességű közepes vállalkozások támogatására, jelentette be Lepsényi István

Világgazdaság, 2018. január 12., péntek, 4. oldal
Innovációdömping van a Siemensnél

Magyar Hírlap, 2018. január 12., péntek, 9. oldal
A korszerű autóipar a hazai gazdaság sikereinek kulcsa

Magyar Idők, 2018. január 12., péntek, 13. oldal
Szijjártó Péter: Újítani kell az autógyártásban

Heves Megyei Hírlap, 2018. január 12., péntek, 1,2. oldal
Megnyitották az évet

Vas Népe, 2018. január 12., péntek, 13. oldal
Három új innovációs pályázat

Magyarhirlap.hu, 2018. január 12., péntek
A korszerű autóipar a hazai gazdaság sikereinek kulcsa

Vg.hu, 2018. január 12., péntek
Varga Mihály: 4 százalékkal bővülhetett tavaly a gazdaság

Vg.hu, 2018. január 12., péntek
Innovációdömping van a Siemensnél

Vg.hu, 2018. január 12., péntek
Hazai cégek fogtak össze az önvezető autókért

Napi.hu, 2018. január 12., péntek
Önvezető autók: fontos bejelentést tettek

Mon.hu, 2018. január 12., péntek
Klaszter alakult az önvezető járművek hazai fejlesztésére

Hir.ma, 2018. január 12., péntek
Varga Mihály: a tavalyi növekedési ütem 4 százalék fölött lehetett

Hir.ma, 2018. január 12., péntek
Klaszter alakult az önvezető járművek hazai fejlesztésére

Jarmuipar.hu, 2018. január 12., péntek
Kínai tulajdonossal folytatja a termelést a miskolci gyár

Infostart.hu, 2018. január 12., péntek
Fontos lépés a hazai önvezető autós fejlesztésekben

Autoszektor.hu, 2018. január 12., péntek
Klaszter alakult az önvezető járművek hazai fejlesztésére

Mixonline.hu, 2018. január 12., péntek
Klaszter alakult az önvezető járművek hazai fejlesztésére

Autopro.hu, 2018. január 12., péntek
Klaszter alakult az önvezető járművek hazai fejlesztésére

Gazdasagportal.hu, 2018. január 12., péntek
Klaszter alakult az önvezető járművek hazai fejlesztésére

Erdon.ro, 2018. január 12., péntek
Klaszter alakult az önvezető járművek hazai fejlesztésére

Portfolio.hu, 2018. január 12., péntek
Összeálltak a magyarországi nagyágyúk az önvezető autók fejlesztésére

Portfolio.hu, 2018. január 12., péntek
Önvezető autókat fejlesztenek Magyarországon - Összeálltak a nagyágyúk

Kozlekedesvilag.hu, 2018. január 12., péntek
Alternatív autóipari alapanyagok kutatásába kezd a Knorr-Bremse és a Neumann János Egyetem

Eupalyazatiportal.hu, 2018. január 12., péntek
KFI versenypályázati tükör 2018

Tatk.elte.hu, 2018. január 12., péntek
Pályázati felhívás nemzetközi együttműködésen alapuló kutatási témapályázathoz

Autoszektor.hu, 2018. január 12., péntek
Kínai tulajdonossal folytatja a termelést a miskolci indítómotor-gyár

Infoter.eu, 2018. január 12., péntek
Az okos közlekedés legnagyobb innovációs fórumát rendezik meg Budapesten

Infoter.eu, 2018. január 12., péntek
Utolsó roham az innovációért - Pályázatok vállalkozásoknak

Innoportal.hu, 2018. január 12., péntek
Az idén 61 milliárd forinttal támogatja az NKFI Alap a vállalkozásokat és a kutatóműhelyeket

Trendfm.hu, 2018. január 12., péntek
Klaszter alakult az önvezető járművek hazai fejlesztésére

Inforadio.hu, 2018. január 12., péntek
Fontos lépés a hazai önvezető autós fejlesztésekben

Inforadio.hu, 2018. január 12., péntek
Varga Mihály nagy bejelentést tett

Webradio.hu, 2018. január 12., péntek
Klaszter alakult az önvezető járművek hazai fejlesztésére

Webradio.hu, 2018. január 12., péntek
Varga Mihály: a tavalyi növekedési ütem 4 százalék fölött lehetett

Duna TV - Híradó, 2018. január 12., péntek
Tavaly valószínűleg négy százalék fölött bővült a magyar gazdaság, mondta Varga Mihály

Kossuth Rádió - Közelről, 2018. január 12., péntek
3900 kiállító mutatja be innovációját a napokban Las Vegasban

M1 - Híradó, 2018. január 12., péntek
Tavaly valószínűleg négy százalék fölött bővült a magyar gazdaság, mondta Varga Mihály

Magyar Idők, 2018. január 13., szombat, 12. oldal
Klaszter az önvezető járművek fejlesztésére

Ripos, 2018. január 13., szombat, 12. oldal
A jövőből jelentkezünk!

Miskolci napló, 2018. január 13., szombat, 3. oldal
A Bosch SG mostantól Miskolcon is Seg Automotive

Pecsinapilap.hu, 2018. január 13., szombat
A helyi egyetemmel kutat közösen a Knorr-Bremse

Kecskemetinapilap.hu, 2018. január 13., szombat
A helyi egyetemmel kutat közösen a Knorr-Bremse

Hiros.hu, 2018. január 13., szombat
Kutatási programot indít a Knorr-Bremse és a Neumann János Egyetem

Pestisracok.hu, 2018. január 13., szombat
Varga: Komoly utat tettünk meg, kár lenne kockára tenni

Markamonitor.hu, 2018. január 13., szombat
Klaszter alakult az önvezető járművek hazai fejlesztésére

RTL Klub - Magyarul Balóval, 2018. január 13., szombat
Összeállítás: A héten került megrendezésre Las Vegasban a Consumer Electronics Show

RTL Klub - Magyarul Balóval, 2018. január 13., szombat
A héten került megrendezésre Las Vegasban a CES elektronikai kiállítást

Színes Ász, 2018. január 14., vasárnap, 15. oldal
Tudatos és sikeres stratégia az informatika világában

Magyaridok.hu, 2018. január 14., vasárnap
Klaszter az önvezető járművek fejlesztésére

Hazesotthon.hu, 2018. január 14., vasárnap
Az "okosvárosoké" a jövő

Hirek.prim.hu, 2018. január 14., vasárnap
Lezárult a BOSCH indítómotorok és generátorok üzletágának eladása

Atv - Új mezőgazdasági magazin, 2018. január 14., vasárnap
Összeállítás: Az Év Agrárembere díjat Gyuricza Csaba a kezdetektől támogatja

Magyar Nemzet, 2018. január 15., hétfő, 15. oldal
A kkv-k helyzete egy elemzés tükrében

Világgazdaság, 2018. január 15., hétfő, 2. oldal
Varga: bő négy százalékkal nőhetett a gazdaság

Heves Megyei Hírlap, 2018. január 15., hétfő, 1, 14. oldal
Fenntartható, tudásalapú gazdaság kell

Nógrád Megyei Hírlap, 2018. január 15., hétfő, 1,3. oldal
Díjazták a mérnököket

Zalaegerszeginapilap.hu, 2018. január 15., hétfő
Klaszter alakult az önvezető járművek hazai fejlesztésére

Zalaegerszeginapilap.hu, 2018. január 15., hétfő
Újabb hazai összefogás

Pecsinapilap.hu, 2018. január 15., hétfő
Torzításmentes, háromdimenziós, alacsony sugárdózisú

Piacesprofit.hu, 2018. január 15., hétfő
Nem látják még a cégek a mesterséges intelligencia előnyeit

Siklosihirek.hu, 2018. január 15., hétfő
Magyarországon egyedülálló berendezést állított üzembe a PTE

Mmonline.hu, 2018. január 15., hétfő
Újabb hazai összefogás

Pecsi-hirhatar.hu, 2018. január 15., hétfő
Torzításmentes röntgenkép

Csalad.hu, 2018. január 15., hétfő
Modern röntgengépet kapott a pécsi klinika

Feeds.pecsiujsag.hu, 2018. január 15., hétfő
Alacsony sugárdózisú röntgenkészüléket kapott a pécsi ortopédiai klinika

Euroastra.blog.hu, 2018. január 15., hétfő
Klaszter alakult az önvezető járművek hazai fejlesztésére

Gyartastrend.hu, 2018. január 15., hétfő
Klaszter alakult az önvezető járművek hazai fejlesztésére

Scmonitor.hu, 2018. január 15., hétfő
Klaszter az önvezető járművek fejlesztésére

Kozlekedesvilag.hu, 2018. január 15., hétfő
Klaszter alakult az önvezető járművek hazai fejlesztésére

Hirlevel.egov.hu, 2018. január 15., hétfő
Véleményezhető a megújított nemzeti KFI stratégia

Baranyavar.hu, 2018. január 15., hétfő
Alacsony sugárdózisú röntgenkészüléket kapott a pécsi ortopédiai klinika

Origo.hu, 2018. január 15., hétfő
Alacsony sugárdózisú röntgengépet kapott a pécsi ortopédiai klinika

Weborvos.hu, 2018. január 15., hétfő
Alacsony sugárdózisú röntgenkészülék a klinikán

Weborvospro.hu, 2018. január 15., hétfő
Alacsony sugárdózisú röntgenkészülék a klinikán

Hir.ma, 2018. január 15., hétfő
Alacsony sugárdózisú röntgenkészüléket kapott a pécsi ortopédiai klinika

Zetapress.hu, 2018. január 15., hétfő
Fejlesztés az Ortopédián

Civilhetes.net, 2018. január 15., hétfő
Ultramodern eszköz került a PTE ortopédiai klinikájára

Keszin.hu, 2018. január 15., hétfő
Kutatási programot indít a Knorr-Bremse és a Neumann János Egyetem

Autopro.hu, 2018. január 15., hétfő
Gumi és polimer anyagok után kutatnak a kecskeméti mérnökök

Webradio.hu, 2018. január 15., hétfő
Alacsony sugárdózisú röntgenkészüléket kapott a pécsi ortopédiai klinika

Hirado.hu, 2018. január 15., hétfő
Alacsony sugárdózisú röntgenkészüléket kapott a pécsi ortopédiai klinika

Új Dunántúli Napló, 2018. január 16., kedd, 1+6. oldal
Új eszköz segíti majd a gyógyulást

Világgazdaság, 2018. január 16., kedd, 5. oldal
Pályázati felhívás a 2017. évi legjelentősebb innovációs teljesítmény elismerésére
"...A Magyar Innovációs Alapítvány - a Magyar Innovációs Szövetséggel közösen - a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával, a Földművelésügyi Minisztériummal, a Nemzetgazdasági Minisztériummal, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával együttműködve - 26. alkalommal hirdeti meg a MAGYAR INNOVÁCIÓ NAGYDÍJ pályázatot..."

Kisalföld, 2018. január 16., kedd, 7. oldal
Problémamegoldás a mindene
"...Kocsis Ábel szép pályafutással büszkélkedhet, noha még csak elsőéves programtervező informatikus az ELTE-n. Eredményei elismeréseként Sopron Ifjú Tehetsége díjjal tüntette ki a városvezetés a hűség napján. (...) számtalan hazai és nemzetközi tanulmányi versenyen remekelt, (...) megnyerte tavaly a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt..."

Somogyi Hírlap, 2018. január 16., kedd, 2. oldal
Segítséget kapnak a cégek munkahelyek teremtéséhez

Piacesprofit.hu, 2018. január 16., kedd
A különbség tapintható

Kisalfold.hu, 2018. január 16., kedd
Sopron Ifjú Tehetsége - Problémamegoldás a mindene Kocsis Ábelnek

Keol.hu, 2018. január 16., kedd
Gumi és polimer anyagok után kutatnak a kecskeméti mérnökök

Magyaridok.hu, 2018. január 16., kedd
A középvállalatok sérülékenysége

Eupalyazatiportal.hu, 2018. január 16., kedd
KFI versenypályázati tükör 2018 a hazai innovációt ösztönző felhívásokról

Hajozas.hu, 2018. január 16., kedd
Az új Suzuki DF350A V6 csúcsmodell nemzetközi díjai, elismerései

Hirado.hu, 2018. január 16., kedd
Indul a Magnus Aircraft beruházása

Világgazdaság, 2018. január 17., szerda, 14. oldal
Továbbfejlesztik a paksi fűtőelem-kazettákat
"...Ma a paksi atomerőmű a világ egyetlen olyan VVER-440-es nyomott vizes reaktorral szerelt atomerőműve, amelyben 15 havonta cserélik az üzemanyagot. (Az üzemanyagciklus-váltásért tavaly az atomerőmű kapta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2016. évi Fejlesztési Innovációs Díját. Az erőműtársaság ezzel az innovációval részt vesz a ?nn elnök által meghirdetett Minőség-Innováció nemzetközi versenyben is)..."

Magyar Mezőgazdaság melléklet, 2018. január 17., szerda, 4. oldal
Gabonakutató - az értékadó hazai

Piacesprofit, 2018. január 17., szerda
Pályázati felhívás a legjelentősebb innovációs teljesítmény elismerésére
"...A Magyar Innovációs Alapítvány - a Magyar Innovációs Szövetséggel közösen -- a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával, a Földművelésügyi Minisztériummal, a Nemzetgazdasági Minisztériummal, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával együttműködve - 26. alkalommal hirdeti meg a MAGYAR INNOVÁCIÓ NAGYDÍJ pályázatot..."

Vg.hu, 2018. január 17., szerda
Továbbfejlesztik a paksi fűtőelem-kazettákat

Magyarhirlap.hu, 2018. január 17., szerda
Lepsényi István: A magyar gazdaság felkészül a negyedik ipari forradalomra

Heol.hu, 2018. január 17., szerda
Az elnök szerint most kell fölkészülni a rosszra

NKFIH Hírlevél 2018/1, 2018. január 17., szerda
61 milliárd forintos keretösszeggel megjelentek az NKFI Alap új innovációs pályázatai

NKFIH Hírlevél 2018/1, 2018. január 17., szerda
Élvonalbeli kutatók, ígéretes innovációk

NKFIH Hírlevél 2018/1, 2018. január 17., szerda
Amerikában is példaértékű az európai uniós ELI lézerkutatási program

Elteonline.hu, 2018. január 17., szerda
Megjelentek az év eleji kutatói pályázati felhívások

Jarmuipar.hu, 2018. január 17., szerda
1,7 milliárd forintra pályázhatnak a közepes vállalkozások

Gymskik.hu, 2018. január 17., szerda
Pályázati felhívás a 2017. évi legjelentősebb innovációs teljesítmény elismerésére
"...A Magyar Innovációs Alapítvány - a Magyar Innovációs Szövetséggel közösen -- a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával, a Földművelésügyi Minisztériummal, a Nemzetgazdasági Minisztériummal, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával együttműködve - 26. alkalommal hirdeti meg a MAGYAR INNOVÁCIÓ NAGYDÍJ pályázatot..."

Forrasfigyelo.hu, 2018. január 17., szerda
Pályázati felhívás a legjelentősebb innovációs teljesítmény elismerésére
Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával, a Földművelésügyi Minisztériummal, a Nemzetgazdasági Minisztériummal, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával együttműködve - 26. alkalommal hirdeti meg a MAGYAR INNOVÁCIÓ NAGYDÍJ pályázatot..."

Hir.ma, 2018. január 17., szerda
Lepsényi István: a magyar gazdaság felkészül a negyedik ipari forradalomra

Mixonline.hu, 2018. január 17., szerda
Jön a negyedik ipari forradalom?

Profitline.hu, 2018. január 17., szerda
Felkészültünk a negyedik ipari forradalomra

Kormany.hu, 2018. január 17., szerda
A magyar gazdaság felkészül a negyedik ipari forradalomra

Scmonitor.hu, 2018. január 17., szerda
Ipar 4.0 technológiai központ nyílik

Vg.hu, 2018. január 17., szerda
A negyedik ipari forradalomra készül a magyar gazdaság

Magyaridok.hu, 2018. január 17., szerda
Lepsényi István: a magyar gazdaság felkészül a negyedik ipari forradalomra

Gyartastrend.hu, 2018. január 17., szerda
Okosközlekedés: nem csak az appokon múlik

Nullahategy.hu, 2018. január 17., szerda
Bárki szavazhat 2017 legkreatívabb hazai projektjére

Profit7.hu, 2018. január 17., szerda
A régió élén a magyar startupok

Hirado.hu, 2018. január 17., szerda
A régió élén a magyar startupok

Semmelweis.hu, 2018. január 17., szerda
Megszületett az első videokonferencia keretében aláírt együttműködési megállapodás az egyetemen

Agrotrend.hu, 2018. január 17., szerda
Dr. Gyuricza Csaba a NAIK kinevezett főigazgatója

Uzletresz.hu, 2018. január 17., szerda
Átfogó tanulmány készült a közép- és kelet-európai startup világról

Esemenymenedzser.hu, 2018. január 17., szerda
Budapesten tartja Európai Kongresszusát az UNICEO, 2018. június 28-29.

Webradio.hu, 2018. január 17., szerda
Lepsényi István: a magyar gazdaság felkészül a negyedik ipari forradalomra

MTV - Híradó este, 2018. január 17., szerda, 19 óra
Lepsényi István: a magyar gazdaság felkészül a negyedik ipari forradalomra

InfoRádió, 2018. január 17., szerda, 15 óra
Ipar 4.0 Technológiai Központ

Kossuth Rádió - Krónika 17:30, 2018. január 17., szerda
Mától regisztrálhatnak az Ipar 4.0 Technológiai Központ bemutatóira a kis- és közepes vállalkozások

M1 Híradó 19:30, 2018. január 17., szerda
Ipar 4.0-ás technológiai központ nyílt a Műszaki Egyetemen

Világgazdaság, 2018. január 18., csütörtök, 3. oldal
Tálcán a legmodernebb technológiák, újítások

Magyar Idők, 2018. január 18., csütörtök, 15. oldal
Robotokkal ismerkedhetnek a cégek a Műegyetemen

Figyelő, 2018. január 18., csütörtök, 48,49. oldal
Budapest, a magyar siker

Kecskeméti lapok, 2018. Január 18., csütörtök
Közös kutatás

Lokál extra - Kecskemét, 2018. január 18., csütörtök, 9. oldal
Kutatásba kezd a Knorr-Bremse és a Neumann János Egyetem

Magyar Idők, 2018. január 18., csütörtök, 15. oldal
Robotokkal ismerkedhetnek a cégek a Műegyetemen

Logisztikai Híradó, 2018. január 18., csütörtök, 44,45. oldal
Húzóiparágak Smart megoldásai a beszerzésben

Logisztikai Híradó, 2018. január 18., csütörtök, 45, 46, 47. oldal
Szemléletmódok, irányok a beszerzésben 4.0 felé

Piacesprofit.hu, 2018. január 18., csütörtök
Világsikerre jutott találmányával a magyar startup

Duol.hu, 2018. január 18., csütörtök
Milliárdokra pályázhatnak a vállalkozások

Feol, 2018. január 18., csütörtök
Milliárdokra pályázhatnak a vállalkozások

Veol.hu, 2018. január 18., csütörtök
Milliárdokra pályázhatnak a vállalkozások

Vaol.hu, 2018. január 18., csütörtök
Milliárdokra pályázhatnak a vállalkozások

Zaol.hu, 2018. január 18., csütörtök
Milliárdokra pályázhatnak a vállalkozások

Bama.hu, 2018. január 18., csütörtök
Milliárdokra pályázhatnak a vállalkozások

Beol.hu, 2018. január 18., csütörtök
Milliárdokra pályázhatnak a vállalkozások

Heol.hu, 2018. január 18., csütörtök
Milliárdokra pályázhatnak a vállalkozások

Kemma.hu, 2018. január 18., csütörtök
Milliárdokra pályázhatnak a vállalkozások

Sonline.hu, 2018. január 18., csütörtök
Milliárdokra pályázhatnak a vállalkozások

Teol.hu, 2018. január 18., csütörtök
Milliárdokra pályázhatnak a vállalkozások

Baon.hu, 2018. január 18., csütörtök
Milliárdokra pályázhatnak a vállalkozások

Gyorplusz.hu, 2018. január 18., csütörtök
A vállalkozások K+F tevékenységét támogatnák

Pecsma.hu, 2018. január 18., csütörtök
Kutatásfejlesztési támogatásra pályázhatnak a vállalkozások

Medicalonline.hu, 2018. január 18., csütörtök
K+F+I versenypályázati tükör 2018

Orientpress.hu, 2018. január 18., csütörtök
Lepsényi István: felkészültünk a negyedik ipari forradalomra

Pecsicivil.hu, 2018. január 18., csütörtök
Kis-, közép- és nagyvállalatok KFI tevékenységének támogatása / 2018-1.1.2-KFI

Pecsicivil.hu, 2018. január 18., csütörtök
Mikro- és kisvállalkozások innovációs tevékenységének támogatása / 2018-1.1.1-MKI

Pharmaonline.hu, 2018. január 18., csütörtök
Megjelentek az NKFI Alap új innovációs pályázatai

Tudomanyplaza.hu, 2018. január 18., csütörtök
Precíziós gén- és genomszerkesztés MTA állásfoglalás

Portfolio.hu, 2018. január 18., csütörtök
Elindult az OTP startup programja

Ujnemzedek.hu, 2018. január 18., csütörtök
Jelentős összegű kutatásfejlesztési támogatásra pályázhatnak a vállalkozások

Szoljon.hu, 2018. január 18., csütörtök
Milliárdokra pályázhatnak a vállalkozások

Medicalonline.hu, 2018. január 18., csütörtök
K+F+I versenypályázati tükör 2018

Magyaridok.hu, 2018. január 18., csütörtök
Robotokkal ismerkedhetnek a cégek a Műegyetemen

Bitport.hu, 2018. január 18., csütörtök
Ipar 4.0 technológiai központ nyílt a BME-n

Gyartastrend.hu, 2018. január 18., csütörtök
Megnyitották az Ipar 4.0 Technológiai Központot

Infoter.eu, 2018. január 18., csütörtök
A magyar gazdaság felkészül a negyedik ipari forradalomra

Minap.hu, 2018. január 18., csütörtök
Munkaerőpiaci támogatás, gazdaságfejlesztés és megyei klímastratégia a terítéken

Ww2.infovilag.hu, 2018. január 18., csütörtök
Megkezdődött a negyedik ipari forradalom -részesei vagyunk/leszünk?

Autoszektor.hu, 2018. január 18., csütörtök
Megállapodást kötött a Continental és a BME

Itbusiness.hu, 2018. január 18., csütörtök
Startup központ lett Budapest

Autopro.hu, 2018. január 18., csütörtök
A Continentalnál is szerezhetnek gyakorlatot a BME hallgatói

Autopro.hu, 2018. január 18., csütörtök
Díjmentesen próbálhatják ki a legújabb Ipar 4.0 technológiákat a kisvállalkozások

Computerworld.hu, 2018. január 18., csütörtök
Nagyvállalati tapasztalat kkv-knak

Webradio.hu, 2018. január 18., csütörtök
Jelentős összegű kutatásfejlesztési támogatásra pályázhatnak a vállalkozások

MTV - Ma reggel, 2018. január 18., csütörtök, 06 óra
Az idén 6,1 milliárd forinttal támogatja a kutatásfejlesztéseket az NKFI

M1 - Ma reggel, 2018. január 18., csütörtök
61 milliárd forinttal támogatja a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap a vállalkozásokat és a kutatóműhelyeket

Kossuth Rádió - 180 perc, 2018. január 18., csütörtök
Milyen mértékű összegre pályázhatnak idén a vállalkozások a kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységük támogatásához?

InfoRádió, 2018. január 18., csütörtök, 12 óra
Kutatás-fejlesztési támogatásra pályázhatnak a kisvállalkozások

InfoRádió, 2018. január 18., csütörtök, 14 óra
10 és 20 millió forintos kutatásfejlesztési támogatásra pályázhatnak a kisvállalkozások

InfoRádió - Mérleg, 2018. január 18., csütörtök
Elindult az OTP startup programja

Kossuth Rádió - 180 perc, 2018. január 18., csütörtök, 08 óra
Vállalkozások támogatása

Világgazdaság, 2018. január 19., péntek, 16. oldal
Tízmilliárdokat kapnak a mikro-, kis- és közepes vállalkozások innovációra

Magyar Hírlap, 2018. január 19., péntek, 9. oldal
A mikro- és kisvállalkozások innovációs tevékenységét

Világgazdaság, 2018. január 19., péntek, 14. oldal
Életműdíjat kapott Bogsch Erik

Világgazdaság, 2018. január 19., péntek, 16. oldal
Tízmilliárdokat kapnak a mikro-, kis- és közepes vállalkozások innovációra

Világgazdaság, 2018. január 19., péntek, 1, 14. oldal
Idén is arra törekszünk...

Fejér Megyei Hírlap, 2018. január 19., péntek, 5. oldal
Technológiai központ nyílt az egyetemen

Somogyi Hírlap, 2018. január 19., péntek, 4. oldal
Egyetemi segítség a vállalkozóknak

Vas Népe, 2018. január 19., péntek, 5. oldal
A fejlődőképes közepes vállalkozásokat támogatják

HVCA Hírlevél, 2018. január 19., péntek
Hazai startupvilág

HVCA Hírlevél, <2018. január 19., péntek
Régiónkban Magyarország startupjai kapták a második legnagyobb tőkebefektetést

Magyarhirlap.hu, 2018. január 19., péntek
Egyetemek közötti együttműködésről tárgyalt Palkovics László Izraelben

Technokrata.hu, 2018. január 19., péntek
Szenteljük a 2018-as évet a szívbetegségek megelőzésének!
"...A Sanatmetal Kft. WIWE diagnosztikai divíziója idén is számos kampánnyal, programmal és termékfejlesztéssel tervezi elősegíteni a szív - és érrendszeri betegségek megelőzését, a problémákról való tudatosság növelését lakossági szinten..."

Technokrata.hu, 2018. január 19., péntek
Összefogás a tudás jegyében: Megállapodást kötött a Continental a BME-vel

Bitport.hu, 2018. január 19., péntek
Hét startupot karol fel az OTP akcelerációs programja

Gyartastrend.hu, 2018. január 19., péntek
Jelentős K+F támogatás vállalkozásoknak

Orientpress.hu, 2018. január 19., péntek
A digitális technológiák lesznek a legfontosabbak az iparban

Profitline.hu, 2018. január 19., péntek
Minden iparágban a digitális technológiák lesznek a legfontosabbak

Profitline.hu, 2018. január 19., péntek
Megállapodást kötött a Continental technológiai vállalat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel

Hu.euronews.com, 2018. január 19., péntek
V4-ausztrál külgazdasági találkozó

Jarmuipar.hu, 2018. január 19., péntek
Új alapanyagokat kutat a kecskeméti egyetem és a kecskeméti beszállító

Magyarmezogazdasag.hu, 2018. január 19., péntek
A leginnovatívabb női gazdálkodókat keresik

Pestisracok.hu, 2018. január 19., péntek
Fazekas: Újabb európai országok kötelezték el magukat a GMO-mentes szója termesztése mellett

Uzletresz.hu, 2018. január 19., péntek
Nincs megfelelő színvonalú innováció menedzselés a hazai cégeknél

Zetapress.hu, 2018. január 19., péntek
Előzzük meg a szívbajt!

Kormany.hu, 2018. január 19., péntek
A digitális technológiák lesznek a legfontosabbak az iparban

Csalad.hu, 2018. január 19., péntek
Izraeli és magyar egyetemek közötti együttműködés alakul

Autosvilag.com, 2018. január 19., péntek
BME - Megállapodás a Continentallal

Hirado.hu, 2018. január 19., péntek
Kedvezményes kedvezmények cégeknek

Hirado.hu, 2018. január 19., péntek
Jól teljesít az életmentő, magyar fejlesztésű szívdiagnosztikai készülék

InfoRádió - Hírek, 2018. január 19., péntek
Mintegy 10 és 20 millió forintos kutatásfejlesztési támogatásra pályázhatnak a kisvállalkozások - közölte a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke

InfoRádió - Műsorfolyam, 2018. január 19., péntek
Elindult az OTP startup programja

Kossuth Rádió - 180 perc, 2018. január 19., péntek
Jelentős összegű kutatásfejlesztési támogatásra pályázhatnak kisvállalkozások

Magyar Hírlap, 2018. január 20., szombat, 11. oldal
Mára már az agrárdiplomáciában is egyre erősebb Magyarország

Magyar Hírlap, 2018. január 20., szombat, 3. oldal
Mindig a józan ész politikáját képviselik a visegrádi országok

Magyar Hírlap, 2018. január 20., szombat, 6. oldal
Közös magyar-izraeli oktatási...

Észak-Magyarország, 2018. január 20., szombat, 11. oldal
Versengés az erőforrásokért

Szon.hu, 2018. január 20., szombat
Versengés az erőforrásokért

Kutyu.hu, 2018. január 20., szombat
Legyen 2018 a szívbetegségek megelőzésének éve!

Autoszektor.hu, 2018. január 20., szombat
Új alapanyagokat kutat a kecskeméti egyetem és a kecskeméti beszállító

Hirek.prim.hu, 2018. január 20., szombat
Legyen 2018 a szívbetegségek megelőzésének éve!

Erdon.ro, 2018. január 20., szombat
Versengés az erőforrásokért

888.hu, 2018. január 20., szombat
Egyre több alapítvány foglakozik a Kárpát-medencei tehetségekkel
"...Ahogy már írtuk, a támogatottak között van 2016. évi Ifjúsági Innovációs Verseny egyik első helyezettje, a 2016. évi Robotika Világbajnokság világbajnoka is..."

Hirado.hu, 2018. január 21., vasárnap
Támogatás a startupoknak - félmilliárd forintra lehet pályázni

Világgazdaság, 2018. január 22., hétfő, 8. oldal
Blockchain: fejleszteni nagyon tudunk, de használni még nem

Magyar Idők, 2018. január 22., hétfő, 12. Oldal
Ipar 4.0-képzés indul Nagykanizsán

Piacesprofit.hu, 2018. január 22., hétfő
A hazai startup-szcéna az egyik legaktívabb a régióban

Insiderblog.hu, 2018. január 22., hétfő
Átfogó tanulmány készült a közép- és kelet-európai startup világról
Szerkesztő: Riba Nikoletta, Munkatárs: Reil Evelin
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: 4303330, e-posta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.