XXVIII. évf. | 2018. szeptember 4. | 16. szám

Hírek
Magyar Innovációs Szövetség
Magyar Fiatal Tudósok Társasága
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Várható események
Pályázati felhívás
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

KKV-k közbeszerzésének egyszerűsítése

Az Európai Bizottság felméri, hogy milyen kihívásokkal szembesülnek a kkv-k, illetve a közbeszerzési ügyintézők a közbeszerzési eljárások során. Ezért az Innovációs és Technológiai Minisztérium kérésére, a Magyar Innovációs Szövetség a következő linken található kérdőív kitöltésében kéri a vállalkozások közreműködését.

A kérdőív kitöltésére, további észrevételek, javaslatok megtételére legkésőbb szeptember 14-ig van lehetőség.

Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítése célú hitelprogram

A Miniszterelnökség társadalmi vitára bocsátotta a Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítése célú hitelprogramot, melyről a MISZ kialakította a véleményét aug. 10-én. Részletek az észrevételekből:
"...Határozott előrelépést látunk a kiírásban. A Hitelprogram célja előremutató, azt hasznosnak tartjuk. A hitelkonstrukció jól egészítheti ki a támogatási és befektetési forrásokat, a saját források mellett. Fontosnak tartjuk, hogy az inkrementális innovációra vonatkozó hitelkérelmek is befogadásra kerüljenek, különös tekintettel arra, hogy a mikro-vállalkozások döntően ilyenre képesek...˝

"...célszerű lenne a saját forrást definiálni, és nem csak a még rendelkezésre álló szabad pénzeszközt kellene saját forrásként elfogadni, hanem már előző időszakban, dokumentáltan beinvesztált összeget is...
...A kamatok elengedése megfelelő kedvezményt nyújt, hiszen a kamat és a törlesztő részlet megfizetésére forrásként a technológiafejlesztéssel előállított termékek nyereségtartalma szolgál, ami kockázatos és a piac értékítélete által beállított...
...A kölcsönfelvevők körével egyetértünk. A támogatható tevékenységek körében szerepelnie kellene a projekt céljaival összefüggő, gépbeszerzéshez vagy szolgáltatásfejlesztéshez szükséges építési beruházás támogatásának is. Az elszámolható költségek körének meghatározását egyébként idejét múltnak találjuk. Egy elavult, a technika fejlődését nem követő VTSZ alapján határozzák meg, hogy milyen eszköz beszerzését támogatják. Elég csak azt rögzíteni, hogy mi nem támogatható...
...Kötelező vállalás a foglalkoztatottak számának növelése. Ma már munkaerőhiány van, tehát nem a foglalkoztatás bővítését, hanem a hatékonyság növelését kellene támogatni...˝

Véleményünk teljes szövege portálunkról, az Aktuális menüpont Állásfoglalások résznél tölthető le.

Integrált Nemzeti Energia és Klíma Terv

Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta a Tiszta Energiát Minden Európainak c. javaslatcsomagot.  Ennek részeként el kell készíteni az Integrált Nemzeti Energia és Klíma Tervet (NEKT), melynek a 2021 és 2030 közötti tárgyidőszakra konkrét nemzeti célokat és szakpolitikákat kell tartalmaznia.

Dr. Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára felkérte Szövetségünket is az együttműködésre. Ennek keretében, a MISZ 2030-ig tervezett célokat, és a célok elérését szolgáló intézkedéseket fogalmazott meg a kutatás, innováció és versenyképesség dimenziójában. Véleményünket aug. 21-én juttattuk el az ITM-be.

A teljes szöveg portálunkról, az Aktuális menüpont Állásfoglalások résznél tölthető le.

Kutatók Éjszakája

A Kutatók Éjszakája idei programjaira 2018. szeptember 28-án kerül sor, többek között az Ericsson Kft. székhelyén (1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 11.), ahol a 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb pályamunkáival is megismerkedhetnek a látogatók.

A kiállítás helyszínt tagszervezetünk, az Ericsson Magyarország a Kutatók Éjszakája nagyvállalati partnereként és az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny szponzoraként biztosítja. További információk a Kutatók Éjszakájáról az alábbi linken.

30. EU Fiatal Tudósok Versenye

A 2018. szeptember 14-19. között, Dublinban megrendezésre kerülő "30. EU Contest for Young Scientists" döntőjében az alábbi három, első helyezett pályázat képviselheti Magyarországot:
 • Cervelox 2.0 - Avagy: Tudja-e a jobb szem, mit csinál a bal kéz?
  (pályázók: Matányi Marianna és Kákonyi Marcell)
 • OKOSLÁMPA
  (pályázó: Tassi Timián Áron)
 • Lycium barbarum fiziológiai hatásainak vizsgálata
  (pályázó: Novák Blanka)

  A versenyzők második szakmai felkészítését Ivánka Gábor, a hazai verseny zsűrijének tagja és a delegáció vezetője tartotta, 2018. augusztus 9-én, Szövetségünk székhelyén.

  NI Mentor Program

  Augusztus 22-én rendezték meg tagszervezetünk, az NI Hungary Mentor Program tanévnyitó konferenciáját az Agóra Tudományos Élményközpontban, Debrecenben. Az eseményen most először hirdették meg az NI Mentor Pedagógusi Ösztöndíj Programot, és többek között szó volt az élményközpont által októbertől indítandó Agóra Tanári Klubról is. A konferencia hivatalos megnyitóján felszólalt Dr. Barcsa Lajos Debrecen város alpolgármestere, Somogyi Béla az Agóra Tudományos Élményközpont ügyvezetője, Dr. Ábrahám László az NI Hungary Kft ügyvezetője és Hüse Attiláné a Debreceni Szakképzési Centrum szakmai főigazgató-helyettese.

  A közel 10 éve működő NI Mentor Programban a 2018/2019-es tanévben 17 magyarországi és 3 határon túli megyéből összesen 135 intézmény vesz részt. Az intézmények előreláthatólag kb. 6000 diákot tudnak elérni és inspirálni a mérnöki pálya választására. A 2018/2019-es tanévben összesen 42 mentor dolgozik majd, ebből 39 mentor az NI Hungary Kft. munkatársa, 3 fő pedig külső mentorként vesz részt a programban.

  HÍREK | Magyar Fiatal Tudósok Társasága

  Harmadik díj a 33. Kínai Ifjúsági Tudományos és Technológiai Innovációs Versenyen

  Az idei évben Kínában, Csunkingban került megrendezésre a 33. Kínai Ifjúsági Tudományos és Technológiai Innovációs Verseny (China Adolecents Science and Technology Innovation Contest) 2018. augusztus 14-e és 20-a között. A megmérettetésen Magyarországot Laufer Tamás Jónás, a 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 3. helyezettje képviselhette, aki a MATEHETSZ támogatásával, a Nemzeti Tehetség Program keretében utazott ki a versenyre.

  A legjobb nemzetközi projekteket díjjakkal jutalmazzák. A magyar versenyző az "Egyensúly befolyásolásának kutatása 2.0, avagy balesetek megelőzése okostelefonnal" c. pályamunkájával, ami az alkohol, egyensúlyra kifejtett hatását mérő balesetmegelőző alkalmazás, bronzérmet nyerte el a nemzetközi projektek közül, valamint elnyerte a CASTIC csapat legnépszerűbb versenyző különdíját is.

  A rendezvényen Tamás meghívást kapott a luxemburgi innovációs versenyre és a tavaszi pekingi nemzetközi versenyre is. A verseny egyik zsűritagja meghívta a shanghaji Tongji Egyetemre, egy másik zsűritagtól pedig meghívást kapott a Nankai Egyetemre is.

  A "China Adolescent Science & Technology Innovation Contest" elnevezésű versenyt,1985 óta minden évben megrendezik más-más kínai városban, és évente több mint 500 diák kvalifikálhatja magát Kínából, Hong Kongból és Makaóról. Idén 41 külföldi országból, közel 250 nemzetközi résztvevője volt a versenynek.

  A MAFITUD 17. országos találkozója

  2018. szeptember 12-én, Budapesten, az Ericsson Magyarország új székházában rendezzük meg a Magyar Fiatal Tudósok Társaságának (az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottjainak) zártkörű, 17. országos találkozóját.

  A fő előadó Révész Emese művészettörténész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem docense lesz, aki "Technika és médium: innováció a művészi grafikában˝ címmel tart előadást.
  A hagyományoknak megfelelően idén is bemutatkozik néhány MAFITUD-tag, köztük Csanády István, a MISZ 2017. évi Startup Innovációs Díjában részesült Shapr3D Zrt. alapítója és vezérigazgatója, továbbá Molnár Áron, az idei Intel ISEF IV. helyezettje.

  A fiatalok után a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. tevékenységét Katona Bence, vezérigazgató-helyettes fogja ismertetni.

  Európai Űrügynökség különdíja

  2018. július 16. és 21. között Hollandiában, Leiden városa mellett, az Európai Űrügynökség European Space Research and Technology Centre nevű központjában tett látogatást Puskás Dávid, a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny I. díjasa.

  A látogatást a tavalyi European Union Contest for Young Scientists döntőn nyert ESA különdíj tette lehetővé. Öt nap alatt Dávid megismerkedett az űrkutatás és csillagászat legújabb ágaival, különböző nemzetközi projektekkel, űrmissziókkal, ezen kívül számos kutatóval és mérnökkel beszélgetett el. A látogatás alatt megtekintette az űrügynökség valódi holdbázis fejlesztéseit, mellyel a versenyző saját maga is foglalkozott a 3D nyomtatott Holdbázis című pályamunkája keretén belül.

  Magyar fiatal a 60. London International Youth Science Forumon (LIYSF)

  2018. július 25. és augusztus 8. között a London International Youth Science Forum (LIYSF) immár 60. alkalommal került megrendezésre. A programok helyszínéül az Imperial College of London szolgált. Magyarországról egy fiatal érdemelte ki a részvételt a diákfórumon, Szabó Gabriella, aki a Magyar Innovációs Szövetség által rendezett, 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen 3. helyezést ért el "Baby étel alapanyagok és a batáta nitrátakkumuláció vizsgálata a blue baby szindróma kialakulásának összefüggésében" című pályamunkájával. Gabriella a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban érettségizett, és a MATEHESZ támogatta a részvételét.

  A fórum főelőadója volt Dr. Michael Moloney, CEO of the American Institute of Physics. A fiatalok számos természettudományos előadáson vehettek részt, melyet neves tudósok, professzorok tartottak. Sokat tanulhattak pl. a daganatokról, annak kialakulásáról, kezeléséről és tüneteiről. Megismerkedhettek a londoni egyetemi rendszer működésével, a laborlátogatások által pedig az angliai kutatói munkával. A diákok lehetőséget kaptak az oxfordi és cambridge-i egyetemek meglátogatására is.

  A fiatal kutatók meglátogatták a Természettudományos Múzeumot, ahol szakértők segítségével megérthették az emberi test működésének alapjait, betekintést nyerhettek a jövőnket meghatározó fejlesztésekbe. Az előadásokon kívül, mindennapjainkat a kötetlen programok, a Buckingham Palota, a London Eye meglátogatása, színházi előadások, valamint egyéb angliai látványosságok tették színesebbé.

  HÍREK | Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

  Megjelent a 2018. évi Globális Innovációs Index

  A WIPO, a Cornell SC Johnson College of Business és az INSEAD The Business School for the World közös gondozásában 2018. július 10-én jelent meg a The Global Innovation Index 2018 Energizing the World with Innovation című kiadvány. Az innovációs rangsor a világ közel 130 országának innovációs kapacitásait és teljesítményét méri fel megközelítően 90 mutatószám (indikátor) felhasználásával.

  A Globális Innovációs Index alapján a világ leginnovatívabb gazdasága 2011 óta Svájc. Őt követi Hollandia, Svédország, az Egyesült Királyság, Szingapúr és az Amerikai Egyesült Államok.

  Magyarország 2018-ban a 33. helyet foglalja el az összesített innovációs rangsorban, azaz mintegy hat helyet ugrott előre az országrangsorban (2017-ben a 39. helyezett volt). Hazánk az innovációs szektor ráfordításainak és eredményeinek arányát mutató innovációs hatékonyság (Innovation Efficiency Ratio) alapján az előkelő 8. helyen áll.

  Hazánknak a következő indikátorok tekintetében sikerült nagyon kedvező helyezést elérni, bekerülve ezzel a legjobb 10 ország közé: ISO 14001 environmental certificates /bn PPP$ GDP (10. hely), FDI net inflows, % GDP (5. hely), High- & medium-high-tech manufactures, % (6. hely), High-tech net exports, % total trade (9. hely), FDI net outflows, % GDP (1. hely), Creative goods exports, % total trade (8. hely).

  A kiadvány teljes terjedelemben letölthető a WIPO honlapjáról.

  Várható események

  Szervezetfejlesztés 2018

  Tagszervezetünk, a Piac & Profit 2018. szeptember 13-án rendezi meg a Szervezetfejlesztés - 2018 A megkerülhetetlen új szervezeti kultúra" című országos konferenciáját - Magyar Innovációs Szövetség szakmai partnerségével - a The Experience Centerben (1152 Budapest, Szentmihályi út 171. 3. emelet).

  Program:

  9.00-9.30 Regisztráció
  9.30-9.40
  Felvezető: Borbély László Keynote Speaker
  9.40-10.00
  A vállalati szervezet az első számú vezető képmása? Melyik átprogramozásával kezdjük?
  Előadó: Egyed Géza ügyvezető, G.E.StrateGo Kft.
  10.00-10.20
  A munkaerő-problémára egyetlen válasz: a hatékonyabb munkavégzés. Fókuszban az IPAR4.0 szemlélet - nem csak a gyártásban.
  Előadó: Andorka Miklós operatív igazgató-helyettes, MAPI Zrt.
  10.20-10.40
  Versenyt nyerni csak a legújabb technológiák azonnali adaptálására képes szervezettel lehet. Hogyan valósítsuk meg?
  Előadó: Gordos Koppány technológiai tanácsadó, Click On Hungary Kft.
  10.40-11.00
  Kisvállalati szervezet fejlesztése egyszerűen és gyorsan.
  Előadó: Borbély László executive coach, ügyvezető, SPA Tudásbázis Kft.
  11.00-11.15
  A vállalati minőségirányítás, mint a digitalizáció alapja. Folyamatszemlélet és kockázatcsökkentés a vállalatirányításban.
  Előadó: Kelemen Viktor ügyvezető, Bureau Veritas Hungary
  11.15-11.40
  Konzultáció az előadókkal, kávészünet
  11.40-12.00
  Van a cégnek lelke? A kreatív energiákat generáló lelkület létrehozása.
  Előadó: Nardai Brigitta szervezetfejlesztő, tréner, coach, System Bridges Kft.
  12.00-12.20
  A folyamatban gondolkodás a nyerő. A mátrixszerű összekapcsoltság és a rendszergondolkodás előnyei.
  Előadó: Szederkényi Zsolt ügyvezető, xFLOWer Group Kft.
  12.20-12.40
  Hatékony és hibamentes folyamatok, még irodai környezetben is.
  Előadó: Varró Norbert ügyvezető, Resultator Kft.
  12.40-13.00
  Romlik a szervezet teljesítménye? Átvilágítás! Feltárás és diagnózis.
  Előadó: Békési Gábor szervezetfejlesztési szakértő, CVI Solutions
  13.00-13.10
  Családi cégek speciális szervezeti problémákkal. A generációváltás fontossága és lehetőségei.
  Előadó: Drahos Gábor szervezetfejlesztési szakértő, Magyarok a Piacon Klub
  13.10-13.50
  Konzultáció az előadókkal, ebédszünet
  13.50-15.20
  Kellenek a tanácsadók?
  A Tanácsadó blokkot vezeti: Tóth Tamás Keynote Speaker
  Kerekasztal-beszélgetés, műhelyvita az előadókkal.
  15.20-15.40
  Konzultáció az előadókkal

  A konferencia részvételi díja 14 000 Ft+áfa. Regisztrálni az alábbi linken lehet.

  További információk az esemény honlapján, valamint a 239-9597-es telefonszámon és a konferencia@piacesprofit.hu e-mail címen.

  Tudományok Fővárosa

  A Vízió Budapest Tudománykommunikációs Ügynökség idén 2018. szeptember 23-án az Akvárium Klubban és Erzsébet téren szervezi meg a "Tudományok Fővárosa" nevű eseményt.

  A hazai és nemzetközi rendezvény felkért fővédnöke Dr. Palkovics László miniszter úr.

  Jelen lesznek a vezető hazai K+F vállalatok, kutatóintézetek, technológiai cégek, kutatók és mentoraik, kitelepülnek az egyetemek, tudományos, illetve technológiai szervezetek is. Most is minden, ami a természettudományos, technológiai, mérnöki, informatikai és matematikai területekhez kapcsolódik jut főszerephez.

  További információk a rendezvény bemutatkozó anyagában magyar és angol nyelven érhető el.

  Regisztrálni az alábbi linkeken lehet 2018. szeptember 4-ig:
  Kiállítói és előadói regisztráció
  Szponzori regisztráció

  Vállalkozói Innovációs Verseny Nemzetközi Pavilonja

  2018. október 22-26. között rendezik meg a Caohejing Hi-Tech Karnevált Sanghajban, Kínában.
  A karnevál témája "Inspiráljuk a jövőt", illetve a kulturális esemény az innovációra és a vállalkozói szellemre összpontosít. A karnevál egyik fő része a Vállalkozói Innovációs Verseny Nemzetközi Pavilonja.

  Az esemény platformot kínál a Kínán kívüli vállalkozók számára, hogy megfeleljenek a helyi befektetőknek és lehetőséget biztosít jövőbeli üzleti partnereknek az együttműködéshez.

  A jelentkezési lapot legkésőbb szeptember 4-ig kell elküldeni a chenxl@co-way.com.cn címre.

  A pályázati kiírás teljes anyaga az alábbi linken olvasható.

  Szellemi tulajdoni mesterképzés

  A Szellemi Tulajdon Világszervezete (World Intellectual Property Organization, WIPO), a krakkói Jagelló Egyetem és a Lengyel Szabadalmi Hivatal közös szervezésében szellemi tulajdoni mesterképzés indul a 2018/2019-es tanévben.

  A program a szellemi tulajdonnal és új technológiákkal kapcsolatos területeken (pl. szabadalmi jog, szerzői jog a digitális korban, kereskedelmi kommunikáció, adatvédelem) nyújt képzést.
  A képzési program 2018. október 1. és 2020. február 28. között három szemeszterből áll, az első távoktatásos rendszerben, a második helyszíni képzéssel Krakkóban, a harmadik szemeszterben történik a diplomaírás és szakmai gyakorlat.

  A programról (képzési díj, regisztráció stb.) részletes tájékoztató olvasható a következő oldalakon:
  http://www.wpia.uj.edu.pl/ip

  http://www.wpia.uj.edu.pl/documents/41601/139659412/IPNT-2018-wipoju.pdf/48d258aa-04d3-43c1-a211-0983a2d1eaf3
  A Jagelló Egyetemre történő beiratkozással kapcsolatos tájékoztató a következő linken érhető el.

  A képzési programra történő jelentkezési határidő: 2018. szeptember 5.

  A programhoz kapcsolódóan ösztöndíjra is lehet pályázni kormányzati szerveknek, egyetemeknek, illetve kutatással és fejlesztéssel foglalkozó intézményeknek. A beérkezett pályázatok közül 4 pályázó részére biztosítanak ösztöndíjat (utazás, képzés, szállás, ellátmány költség, biztosítás) a szervezők. Az ösztöndíjra a WIPO honlapján keresztül lehet benyújtani a pályázatot. A pályázathoz a következő dokumentumokat kell csatolni: önéletrajz, diploma másolata (angolra fordítva), motivációs levél.

  További információ: mip.jagiellonian-uni@wipo.int (WIPO), ip@uj.edu.pl (Jagelló Egyetem)

  III. Copy21 Blogshop - szerzői jogi konferencia

  A Szerzői jog a 21. században blog 2018. október 5-én rendezi meg a III. Copy21 Blogshopot, a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán. Az esemény központi témaköre a szerzői jog és a divat kapcsolata.

  Előadásokat e tárgykörben, illetve bármely más aktuális, érdeklődésre számot tartó szerzői jogi témában várnak. Az előadások max. 200 szavas absztraktját a szervezők részére a dr.ujhelyi.david@gmail.com címre szíveskedjenek elküldeni.
  Az absztraktok leadási határideje: 2018. szeptember 7. Az előadás tartására kiválasztott személyeket legkésőbb 2018. szeptember 12-éig értesíttik.

  A rendezvényen való részvétel ingyenes, ám a catering szolgáltatások biztosítása érdekében a résztvevőknek erre a linkre kattintva regisztrálniuk kell.

  További információ ezen a linken.

  Szakmai út Bajorországba startup vállalkozások számára

  A Német-Magyar Ipar és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) szakmai utat szervez Bajorországba. A 2018. november 12-15. között lebonyolításra kerülő útra startup vállalkozások, multiplikátorok, inkubátorházak, kockázati tőkekezelők és egyéb, a startup ökoszisztémában tevékenykedők jelentkezését várják.

  A szakmai úton a magyar startup vállalkozások:
 • részt vehetnek a müncheni Startup Demo Night-on - akár kiállítóként,
 • megismerhetik a vállalkozói környezetet Bajoroszágban,
 • megtudhatják, milyen lehetőségeket kínál startup cégek számára Németország egyik legerősebb gazdasággal rendelkező tartománya.

 • Az út előzetes programja az ezen a linken tölthető le. A végleges program a résztvevők igényeinek figyelembevételével kerül kialakításra, amelyek felméréséhez a jelentkezőket néhány kérdés megválaszolására kérik.

  A szakmai úton való részvétel díja 98500 Ft (a DUIHK tagjainak: 89000 Ft) + ÁFA/fő, amely a szakmai programokon való részvételt, a helyszíni csoportos közlekedést és a programban szereplő étkezéseket foglalja magában. Az utazás előkészítésében a DUIHK segítséget nyújt szállodai szoba foglalásával. A csoportot a kamara munkatársa is elkíséri. A szakmai út nyelve az angol.

  További információk és jelentkezési lehetőség itt.

  Online jelentkezési határidő: 2018.09.14.

  Gépi tanulás és vizuális analízis c. akadémia-ipar találkozó

  Tagszervezetünk, a WIGNER Fizikai Kutatóközpont 2018. október 29-30. között rendezi meg a következő akadémia-ipar találkozót a Hotel Mercure Budában (1013 Budapest, Krisztina krt. 41-43).

  A rendezvény célja, hogy a gépi tanulás, a vizuális adatelemzés és a big data számítások számítógépes felhőben területén elősegítse a kutatási és az ipari szféra együttműködését és azon kapcsolódási pontok feltárását, amelyekben Magyarország lépést tarthat a mesterséges intelligencia alapján kialakuló technológiai forradalommal.

  A rendezvényt angol nyelven tartják.

  További információ: Telcs András, telcs.szit.bme@gmail.com
  Honlap: https/ndico.kfki.hu/e/aime18

  Innováció támogatások tájékoztató nap

  Tagvállalatunk, a Bay Zoltán Kutatóintézet, a jelenleg pályázható micro-grantokról és voucherekről "Innováció támogatások" címmel nyílt napot tart 2018. szeptember 19-én a Bay Zoltán Nonprofit Kft. székhelyén (1116 Budapest, Kondorfa u. 1.).

  A Bay Zoltán Kutatóintézet együttműködésével 2018-ban indult el a Horizont 2020 programban támogatott Key-Enabling Technologies for Clean Production (KET4CP) projekt. A KET4CP támogatja a kis- és középvállalkozások hozzáférését a kutatóintézeteknél elérhető kulcstechnológiai infrastruktúrához és szakértelemhez (ide tartoznak az alábbi területek: mikro- és nanoelektronika, nanotechnológia, ipari biotechnológia, fejlett anyagok, fotonika és fejlett gyártási technológiák).

  A projekt keretében 2018. június 1-jén jelent meg egy micro-grant felhívás. A legfeljebb 50000 euró összegű támogatásra kkv-k pályázhatnak, és a támogatást a tiszta gyártási technológiák fejlesztésére fordíthatják, kutatóintézetekkel együttműködésben. A részletes program itt elérhető.

  A személyes részvételre itt lehet jelentkezni. A részvétel ingyenes, de a terem befogadó-képessége miatt regisztrációhoz kötött. A pályázati felhívás itt érhető el.

  További információ: Csányi Annamária, annamaria.csanyi@bayzoltan.hu

  Pályázati felhívás

  Gábor Dénes-díj

  Tagszervezetünk, a NOVOFER Alapítvány Kuratóriuma kéri a gazdasági tevékenységet folytató társaságok, a kutatással, fejlesztéssel, oktatással foglalkozó intézmények, a kamarák, a műszaki és természet-tudományi egyesületek, a szakmai vagy érdekvédelmi szervezetek ill. szövetségek vezetőit továbbá a Gábor Dénes-díjjal korábban kitüntetett szakembereket, hogy jelöljék GÁBOR DÉNES-díjra azokat a szakembereket, akik a műszaki szakterületen:
 • kiemelkedő tudományos, kutatási-fejlesztési tevékenységet folytatnak,
 • jelentős, a gyakorlatban az elmúlt 5 évben bevezetett, konkrét tudományos és/vagy műszaki-szellemi alkotást hoztak létre,
 • megvalósult tudományos, kutatási-fejlesztési, innovatív tevékenységükkel hozzájárultak a környezeti értékek megőrzéséhez, a fenntartható fejlődéshez,
 • személyes közreműködésükkel megalapozták és fenntartották intézményük innovációs készségét és képességét.

 • A jelölt a felterjesztéskor még nem töltheti be az 55. életévét. A jelölt lehet Magyarországon élő, magyar állampolgársággal rendelkező alkotó, valamint a határainkon túl élő, magyar nemzetiségű, magyarul tudó alkotó.

  Az adatlap, a felhívás és a jelöléssel (előterjesztéssel) kapcsolatos részletes tudnivalók itt letölthetők: Felhívás, Általános tájékoztató, Adatlap.
  A jelölést (előterjesztést) mind elektronikusan (alapitvany@novofer.hu), mind papíron (1112 Budapest, Hegyalja út 86.) be kell nyújtani.

  Az elektronikus jelölés beküldési, a papíralapú jelölés postára adási határideje: 2018. október 10. Eredményhirdetés és díjátadás: 2018. december

  További információk: alapitvany@novofer.hu, telefonon: 1/319-8913 vagy mobilon: 30/4848-004

  SZAKIRODALOMFIGYELŐ


  Siddhartha Mukherjee: A gén - Személyes történet - Park Könyvkiadó, 2017
  Dr. Osman Péter ismertetése

  Korunk legnagyobb távlatokat nyitó csúcstechnológiái az informatika és a genetika - szédületes belegondolni, mit hozhat az összefonódásuk.

  Az élet informatikai rejtélyének megfejtése - óriási ez a könyv e szó minden jelentése szerint. Tartalma impozáns nagyságával hatalmas áttekintés a genetika tudományágáról, annak a kezdetektől máig ívelő, izgalmas történetéről, eredményei születéséről. Bámulatba ejtő tudáshalmaz a gének szerepéről, működéséről, arról, hogy miként vagyunk mindannyian azok termékei, másrészt hogyan és mennyire tehetjük azokat engedelmes és mindinkább mindenható eszközeinkké. Így óriási az áttekintés íve is, a megismerés és megértés kezdeti, kezdetleges próbálkozásaitól az élőlények genetikájának mind mélyebb megismeréséig és a fejlődő géntechnológiákban kibontakozó, szinte végtelen lehetőségekig.

  Az evolúció lényege innen, egy rövid tételben: "A tyúk nem más, mint a tojás lehetősége egy még életképesebb tojás létrehozására". (Idézetek a könyvből, kiemelések tőlem) S egyetlen rövid, közérthető kérdésben a genetikai kutatások központi témája: "Hogyan teremt egyetlen sejt olyan élő organizmust, amely végül bizonyos formájúvá alakul?"

  Mukherjee a Stanfordon tanult biológiát, Oxfordban doktorált és a Harvardon végzett orvosként. A rákról írt előző könyvével rangos szakmai elismerések sorát nyerte el. E könyvében végig vezet a megismerés és megértés kezdeti, kezdetleges próbálkozásaitól az élőlények genetikájának mind mélyebb megismeréséig, s a fejlődő géntechnológiákban kibontakozó, szinte végtelen lehetőségekig. Mindezt a laikusok számára is nehézség nélkül érthetően mondja el, s az összefüggések és lehetőségek kibontakozásának követéséhez csak figyelem kell.

  "Ez a könyv arról szól, hogy a tudománytörténet egyik legnagyobb hatású és legveszedelmesebb fogalma, a »gén« - az öröklődés és minden biológiai információ alapvető egysége - hogyan született meg, alakult át, és milyen jövő vár rá." S már azt is tudjuk, sőt valamelyest meg is tapasztalhattuk, hogy a géntechnológiák boszorkánykonyháiban tudásunk majdhogynem mindenható, ipari szinten működtethető teremtőerővé válhat, ennek összes ígéretével és fenyegetésével. Mukherjee szavaival: "Bizonyos esetekben képesek vagyunk megváltoztatni néhány gén működését, vagyis módosíthatjuk az emberi szervezet állapotát vagy működését, sőt magukat az élőlényeket is. Pontosan ez az átmenet - a magyarázattól a manipulációig - az oka annak, hogy a genetika hatóköre túlnyúlik a tudomány birodalmának határain. (...) Az utóbbi - ígéreteket és veszélyeket hordozó területnek mindannyiunk közös ügyének kellene lennie,"

  Erről szól: "A gén a modern biológia alapvető szervezeti egysége - valamint a szervezetünk és sorsunk feletti uralom majdani birtoklásának ígérete. Legalább ennyire fontos vágyunk, hogy megfejtsük testünk használati útmutatóját. Éppen ez áll ennek a történetnek a középpontjában."

  Információ! "A gén úgyszólván a biológián ’kívül’ született, ugyanis az öröklődés a 19. században nem tartozott a biológia központi témái közé. A kutatókat jobban érdekelte: Hogyan működik a sejt? Hogyan lesz az embrióból érett szervezet? Hogyan keletkeznek a fajok? Mi idézi elő a természet sokszínűségét? Közben minden területen ugyanabba a problémába ütköztek, mindig ugyanaz a láncszem hiányzott: az információ. Minden sejtnek, minden élőlénynek információra van szüksége a működéshez - de honnan származik ez az információ?"

  Továbbmenve: "Milyen a természete azoknak az instrukcióknak, amelyek egy szervezettel orrot - bármilyen orrot készíttetnek?" (és persze bármilyen biológiai struktúrát, pl. szövetet, szervet - OP) "Hogyan magyarázza az egységek (gének - OP) átöröklése az élőlények sokféle formáját és tulajdonságát, amely az idők során kialakult?" és "Hogyan írják elő az egyedi utasításegységek azt, hogyan legyen egy embrióból érett szervezet?"

  »Őrzők, vigyázzatok a strázsán«: "Mi lenne, ha megtanulnánk tetszésünk szerint változtatni saját genetikai kódunkat? Ha elérhetőek lennének ezek a technológiák, ki felügyelné őket? Ki gondoskodna a biztonságukról? Ki lenne ezeknek a módszereknek a gazdája, és kik lennének az áldozatok?"

  Geoff Mulgan: Nagy elme - Hogyan Alakíthatja Át Világunkat A Kollektív Intelligencia - Princeton University Press, Princeton And Oxford, Pallas Athéné Könyvkiadó, 2018
  Dr. Osman Péter ismertetése

  Nagyon komoly, elgondolkodtató könyv. "Geoff Mulgan Big Mind című könyvét a Princeton University Press jelentette meg 2017 novemberében és témájának rendkívüli aktualitása miatt azonnal sikerkönyvvé vált. Nagy-Britannia vezető think-tankjének alapítója arra vállalkozott, hogy multidiszciplináris megközelítéssel tárja fel, hogyan járulhat hozzá az intelligenciakutatás emberi kapcsolataink, a társadalmi rendszereink és az üzleti világ szervezeti modelljeinek hatékonyabb működéséhez. A jövő gondolkodó életközösségeinek kölcsönösen pozitív kapcsolati térképét fogalmazza meg számunkra, hálózati szemléletben, közérthető formában." - a Kiadó ajánlójából. (Kiemelések mindenütt tőlem)

  "Könyvem központi tézise szerint minden egyén, szervezet vagy csoport sikeresebben tud fejlődni egy nagyobb elmével való kapcsolaton keresztül, más emberek és intelligens gépek szellemi erejét kihasználva. Ma közel hárommilliárd ember és közel ötmilliárd gép kapcsolódik össze az interneten. Optimális kihasználásukhoz azonban nagy figyelmet kell fordítani a módszerekre, a csapdák elkerülésére és a szűkös források hatékony felhasználására." (innentől idézetek a könyvből)

  A nagy csapda: "Legnagyobb mértékben az üzleti vállalkozások érdekeltek az intelligensebb működésben, és ezek általában készek is jelentős befektetésekre mindenféle szoftverek és hardverek beszerzésével. Egész szektorok követnek el azonban újra és újra nagy hibákat, félreértelmezik a környezetüket, s a dolgozóik és fogyasztóik által számukra felkínált tudásnak csupán töredékét használják fel közös céljaik érdekében. Sokan elképesztően okosak tudnak lenni szűk határokon belül, de ha az egész képet nézzük, ez már egyáltalán nem jellemző."

  "Újra és újra megmutatkozik, hogy a nagy adathalmazok nagy elme nélkül (és néha nagy szív nélkül) felerősítik a hibás megállapítások és intézkedések lehetőségét."

  "Különös paradoxon, hogy egyre intelligensebb gépek működését láthatjuk ostobán viselkedő rendszerekben."

  A szerző témabeli tapasztalatai és kutatásai: "A tapasztalatokat különféle vállalkozások, illetve kormányzati és nem-kormányzati szervezetek gyakorlati munkájával kapcsolatban gyűjtöttem, miközben segíteni próbáltam nekik a felmerülő problémák megoldásában, a technológiai eszközök alkalmazásában és tevékenységük hatékonyabbá tételében. Ezzel párhuzamosan végzett kutatómunkám főként arra irányult, hogy a gondolkodási folyamatok miként mennek végbe nagy léptékben, és írásaim nagy része is ezzel a kérdéskörrel foglalkozott. Az itt következő fejezetek mindezekre támaszkodva épülnek fel, reményeim szerint hasznos útmutatóvá szőve össze a gondolati szálakat."

  Kollektív intelligencia Mulgan célkeresztjében: Közvetlen érdeklődésem az említett tematikán belül még ennél is szűkebb körre irányul: hogyan oldanak meg komplex problémákat a társadalmak, kormányok vagy kormányzati rendszerek? Más szóval, hogyan találnak kollektív megoldásra a kollektív problémák?" "Miközben kormányzatoknál és jótékonysági szervezeteknél, különböző vállalatoknál és mozgalmaknál dolgoztam, mindig is lenyűgözött az a kérdés, hogy egyes szervezetek vajon miért tűnnek annyival ügyesebbnek és okosabbnak, mint a többi; miért tudnak jobban navigálni a körülöttük örvénylő bizonytalan áramlatokban. Még ennél is lenyűgözőbbek azok a szervezetek, amelyek tömve vannak okos emberekkel és drága technológiával, mégis ostobán és önpusztító módon működnek."

  A feladat: Az egyes idegsejtek csak akkor válnak hasznossá, amikor több milliárd további idegsejthez kapcsolódnak. Hasonlóképpen az emberek és a gépek összekapcsolódása is jelentős ugrást tesz lehetővé a kollektív intelligencia tekintetében. Amikor ez az ugrás megtörténik, az egész csupán a részek összegénél sokkal többé is válhat. A mi feladatunk, hogy megértsük, miként tudjuk ezt az ugrást jól kivitelezni; hogyan kerülhetjük el az adatok tengerében való fuldoklást, hogyan ne süketüljünk meg a túlságosan sok irreleváns információ lármájában; vagy hogyan használjuk fel a technológiát könnyedén kiszámítható utak követése helyett inkább elménk erősítésére."

  Eberhard Straub: Az élő város - Az urbánus életformák változásai - Typotex, 2018
  Dr. Osman Péter ismertetése

  A város az emberiség egyik legmisztikusabb alkotása. Talán nem is oly eretnek a felvetés, mennyiben az ember teremtette a várost, s mennyiben az utóbbi az embert. Nagyon úgy tűnik, hogy az időben előre haladva mindinkább az utóbbi a meghatározó.

  A tudás-alapú társadalomból épp az alkotás-alapúba fejlődünk - ám fejlődésünk oroszlánrésze sok évszázad óta nem jött volna létre anélkül a szervező-támogató-kihívásokat teremtő keret nélkül, amelyet a városok adtak mindehhez. Márcsak ezért is, ahhoz, hogy érthessük, mit csinálunk, hogyan működünk a gazdaságban, a társadalomban, mi mozgatja a tudományunkat, a fejlesztéseinket, értenünk kell életünknek, működésünknek, kapcsolatainknak ezt az integráló társadalmi-gazdasági keretét, az "élő várost".

  Nagyon sok indítékot és alapot ad ez az erősen filozofikus nagyesszé a gondolkodásra. Különösen megkapó, hogy olvastán gyakorta felüti bennünk fejét az érzés, hogy az eszmeiségében, értékrendjében és normáiban hipermodernnek vélt nagyvárosi életünk valójában Rómáig visszamenően is alig különbözik a korábbiaktól, s az igazi városok megjelenésük óta így élik harsányan színes, intenzív életüket.

  A Typotex ajánlójából: "A város mindenkié. Ettől a régi európai ígérettől mostanra a legtöbb városlakót félelem tölti el. A neves német publicista, Eberhard Straub az európai nagyvárosok közel háromezer éves evolúcióját írja meg, mely során egyes metropoliszok elszunnyadtak, mások megnyílva életre keltek: a Földközi-térség divatját exportáló Athén, a keresztényként kétszeresen örök Róma, a kifinomult ízlést diktáló középkori Madrid vagy a német székhelyek művelt fejedelmeikkel és úrhatnám kereskedőikkel.

  A könyv a nagyvárosi polgárság szabad életvitelének himnusza és egyben kaján elsiratása a »rossz közérzet« korában. Straub annak a városi kultúrának a szerelmese, melyet a biztonság mindenek fölé helyezése kihalással fenyeget. Valaha a piszkos, nyüzsgő utcák jelentették a nyilvánosság, a demokrácia és a szabadság színterét, ám mára a fényesre fürdetett vagy a forgalomnak átengedett aszfaltot fokozatosan feladjuk a távoli kertvárosokért és az átláthatatlan irodaházakért." (Kiemelések tőlem - OP)

  Izgalmasan érzékeltetik mondandóját a találó fejezetcímek:

  A halandó város - Az urbánus életformák katasztrófái és metamorfózisai
  Athén - Alexandria - Róma - Az átlátható közösség és az átláthatatlan metropoliszok
  Minden tetszik, ami új - A városok új Európájának kezdetei
  A nagy világszínház - Madrid, mint minden népek anyja
  Urbanitás és udvariasság - Életformák a fő- és székvárosokban
  Az elveszett stílus nyomában - Városszépítés az igazgatási és ipari központokban
  Az egészségtelen nagyváros - A polgári rossz közérzet a természetellenes aszfalton
  Az egész város egy nagy buli - A rendetlenségtől való félelemből született szervezett életöröm

  Egy apró, jellemző részlet, ízelítőül, A nagy világszínházfejezetből: "A tisztek vagy hivatalnokok nem viseltettek különösebb lojalitással a laktanyájuk vagy hivatali székhelyük iránt. Nem városi polgárok voltak, hanem állampolgárok, az uralkodójuk szolgái. Ez a különbség gyakran feszültségeket gerjesztett a városi polgárokkal, amelyek azonban ugyanolyan gyorsan le is csillapodtak, mivel a gazdaságból érkezett polgárok vagy a tehetős kézművesek keresték a lehetőséget, hogyan házasodhatnának be az »akadémiai körökbe« vagy a nemességbe, hogy korlátolt viszonyaik közül fölemelkedhessenek a szabadabb és elegánsabb térségekbe. A székvárosok ekkor már nem polgári városok, hanem rengeteg különféle ember energiáit összegyűjtő központok voltak, a kalandorokat, gazembereket, élősdieket és kisstílű bűnözőket is ide értve, akik a városban mint egy nagy világszínház ígéretes deszkáin állandó nyugtalanságban azon igyekeztek, hogy végre megragadják a múlandó szerencse üstökét. Ezek az új és hamar nagyra nőtt városok tülekedésükkel a theatrum vitae humanae minden szereplőjét óva intették attól, hogy a hiúságok és a becsvágy vásárán a legkisebb mértékben is biztonságban érezzék magukat." - és megszületett a modern városi lét!

  TELJES KÖRŰ SAJTÓSZEMLE

  (Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll vagy a linkre kattintva olvasható!)
  A sajtószemle tagvállalataink, az OBSERVER Budapest Médiafigyelő Kft., a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft. segítségével készült.


  Nepszava.hu, 2018. augusztus 06., hétfő)
  Duális (szak)képzés mindenáron

  Magyaridok.hu, 2018. augusztus 06., hétfő
  Partnerségi megállapodást kötött az ITM és a Siemens

  Magyarhirlap.hu, 2018. augusztus 06., hétfő
  Közösen fejleszti duális a szakképzést az ITM és a Siemens

  Vg.hu, 2018. augusztus 06., hétfő
  Fontos megállapodás született

  Hir.ma, 2018. augusztus 06., hétfő
  Partnerségi megállapodást kötött az ITM és a Siemens a szakképzés fejlesztésére (2. rész)

  Mti.hu, 2018. augusztus 06., hétfő
  Partnerségi megállapodást kötött az ITM és a Siemens a szakképzés fejlesztésére

  Civilhetes.net, 2018. augusztus 06., hétfő)
  Duális (szak)képzés mindenáron

  Kormany.hu, 2018. augusztus 06., hétfő
  Partnerségi megállapodást kötött az ITM és a Siemens a szakképzés fejlesztésére

  Autopro.hu, 2018. augusztus 06., hétfő
  A Siemensszel lendítene a szakképzésen a kormány

  Profit7.hu, 2018. augusztus 06., hétfő
  ITM-Siemens együttműködés a szakképzés fejlesztésére

  Gyartastrend.hu, 2018. augusztus 06., hétfő
  Együtt fejleszti a szakképzést a Siemens az ITM-mel

  Kozszolgalat.hu, 2018. augusztus 06., hétfő
  Partnerségi megállapodást kötött az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Siemens a szakképzés fejlesztésére

  Orientpress.hu, 2018. augusztus 06., hétfő
  Együttműködik az ITM a Siemens-szel

  Ww2.infovilag.hu, 2018. augusztus 06., hétfő
  Megújul a hazai duális szakképzés - a "magyar Siemens" közreműködésével

  Webradio.hu, 2018. augusztus 06., hétfő
  Partnerségi megállapodást kötött az ITM és a Siemens a szakképzés fejlesztésére

  InfoRádió, 2018. augusztus 06., hétfő, 14 óra
  Partnerségi megállapodás a duális szakképzés reformjára

  InfoRádió, 2018. augusztus 06., hétfő, 17 óra
  Partnerségi megállapodást kötött a duális szakképzés reformjáraaz Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Siemens Zrt.

  Kossuth Rádió - Esti Krónika, 2018. augusztus 06., hétfő, 17 óra
  Duális szakképzés

  EchoTV - Hiradó, 2018. augusztus 06., hétfő, 18 óra
  Új vállalati együttműködés a szakképzés fejlesztéséért

  HírTV - Esti híradó, 2018. augusztus 06., hétfő, 20 óra
  Az elvárásokhoz igazodva újul meg a szakképzési rendszer

  Magyar Idők, 2018. augusztus 07., kedd, 12. oldal
  Duális szakképzést indított a Siemens

  Magyar Hírlap, 2018. augusztus 07., kedd, 9. oldal
  Együtt a Siemensszel a korszerű iparért

  Népszava, 2018. augusztus 07., kedd, 6. oldal
  Duális (szak)képzés mindenáron

  Fejér Megyei Hírlap, 2018. augusztus 07., kedd, 5. oldal
  Partnerségi megállapodás

  Magyarhirlap.hu, 2018. augusztus 07., kedd
  Együtt a Siemensszel a korszerű iparért

  Computerworld.hu, 2018. augusztus 07., kedd
  Mérföldkő a duális szakképzésben

  Hrportal.hu, 2018. augusztus 07., kedd
  Partnerségi megállapodást kötött az ITM és a Siemens a szakképzés fejlesztésére

  Infoter.eu, 2018. augusztus 07., kedd
  ITM-Siemens együttműködés a szakképzés fejlesztésére

  Kamaraonline.hu, 2018. augusztus 07., kedd
  Nagyot lépett a duális szakképzésben a Siemens

  Szakszervezetek.hu, 2018. augusztus 07., kedd
  Duális (szak)képzés mindenáron

  G7.24.hu, 2018. augusztus 07., kedd
  Magyarország a globális innováció segédmunkása, öt cég költi el az országos k+f felét
  "...Papíron nem tragikus a magyar gazdaság teljesítménye kutatás-fejlesztésben, de ha egy picit a számok mögé nézünk, gyorsan kiderül, hogy semmi nem az, aminek tűnik..."

  InfoRádió, 2018. augusztus 07., kedd, 10 óra
  Partnerségi megállapodást kötött az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Siemens Zrt.

  HírTV, 2018. augusztus 07., kedd, 07 óra
  Négy évre szóló partnerségi megállapodást kötött a Siemens-szel a kormány

  Computerworld, 2018. augusztus 08., szerda, 12. oldal
  Innovációs Garázs a Duna partján

  Piacesprofit.hu, 2018. augusztus 08., szerda
  Startupversenyekkel az ágazatok zöldüléséért

  Bonline.hu, 2018. augusztus 08., szerda
  6 külföldi állomáson indulnak a Startup Campus irodái

  Businessonline.hu, 2018. augusztus 08., szerda
  6 külföldi állomáson indulnak a Startup Campus irodái

  Prim.hu, 2018. augusztus 08., szerda
  6 külföldi állomáson indulnak a Startup Campus irodái

  Figyelő, 2018. augusztus 09., csütörtök, 58,59,60. oldal
  Nő az élelmiszeripar versenyképessége

  Magyaridok.hu, 2018. augusztus 09., csütörtök
  12 milliárd forint pályázati pénzt ítéltek meg felfedező kutatásokra

  Eszak.hu, 2018. augusztus 09., csütörtök
  Újabb milliárdok kutatásokra

  Naplo.hu, 2018. augusztus 09., csütörtök
  Újabb milliárdok kutatásokra

  Innoteka.hu, 2018. augusztus 09., csütörtök
  Magyar fiatal a londoni tudományos fórumon
  "...72 ország, több mint 400 fiatal tudós-jelölttel képviseltette magát a LIYSF-on Londonban. Magyarországról Szabó Gabriella, a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottja lehetett jelen. Az London International Youth Science Forumon (LIYSF) célja, hogy a fiatalok megosszák egymással eddigi tudományos munkáikat és új ötleteket meríthessenek neves tudósok, világhírű professzorok előadásaiból..."

  Zetapress.hu, 2018. augusztus 09., csütörtök
  Szabó Gabi sikere

  Preshaz.eu, 2018. augusztus 09., csütörtök
  Londoni siker

  Pafi.hu, 2018. augusztus 09., csütörtök
  Stratégiai K+F műhelyek kiválósága / VEKOP-2.3.2-16

  Mti.hu, 2018. augusztus 09., csütörtök
  Felfedező kutatásokra 12 milliárd forint pályázati pénzt ítélt meg az NKFI

  Azuzlet.hu, 2018. augusztus 09., csütörtök
  Felfedező kutatásokra 12 milliárdot ítélt oda az NKFI

  Orientpress.hu, 2018. augusztus 09., csütörtök
  400 magyar kutató nyert pályázati pénzt

  Portfolio.hu, 2018. augusztus 09., csütörtök
  400 kutató nyert el 12 milliárd forintot felfedező kutatásokra

  Index.hu, 2018. augusztus 09., csütörtök
  Kiosztották a Pálinkás leváltása miatt bennragadt kutatási pénzeket

  Hvg.hu, 2018. augusztus 09., csütörtök
  Változtatás nélkül osztották ki a Pálinkás leváltása miatt befagyasztott kutatási pénzeket

  Zoom.hu, 2018. augusztus 09., csütörtök
  12 milliárd forintot osztottak szét a magyar felfedező kutatók között

  Starthirek.hu, 2018. augusztus 09., csütörtök
  12 milliárd forintot osztottak szét a magyar felfedező kutatók között

  168ora.hu, 2018. augusztus 09., csütörtök
  Úgy tűnik, Palkovics László jóváhagyta a már elbírált kutatásokat, kihirdették a nyerteseket

  Magyar Hírlap, 2018. augusztus 10., péntek, 2. oldal
  Négyszáz magyar kutató összesen tizenkétmilliárd forintot nyert el

  Kelet Magyarország, 2018. augusztus 10., péntek, 2. oldal
  Újabb milliárdok kutatásokra

  Hajdú-Bihari Napló, 2018. augusztus 10., péntek, 2. oldal
  Újabb milliárdok kutatásokra

  Észak-Magyarország, 2018. augusztus 10., péntek, 2. oldal
  Újabb milliárdok kutatásokra

  Kisalföld, 2018. augusztus 10., péntek
  A nyugati sünök után kutattak a középiskolások

  Dehir.hu, 2018. augusztus 10., péntek
  Egymilliárd forintot kaptak felfedező kutatásokra a Debreceni Egyetem kutatói

  Civishir.hu, 2018. augusztus 10., péntek
  Egymilliárdot kap 34 debreceni

  Haon.hu, 2018. augusztus 10., péntek
  Egymilliárd forintos támogatás felfedező kutatásokra

  Hajdupress.hu, 2018. augusztus 10., péntek
  1 millárdot nyertek a Debreceni Egyetem tudósai

  Civilhetes.net, 2018. augusztus 10., péntek
  300 forint lesz a Richter csodakészítménye a magyar patikákban

  Elektro-net.hu, 2018. augusztus 10., péntek
  Magyar fiatal a 60. London International Youth Science Forumon (LIYSF)

  Medicalonline.hu, 2018. augusztus 10., péntek
  12 milliárd felfedező kutatásokra

  Weborvos.hu, 2018. augusztus 10., péntek
  12 milliárd forint felfedező kutatásokra

  Vorosmartyradio.hu, 2018. augusztus 10., péntek
  Milliárdokkal támogatják a felfedező kutatásokat

  Jazzy Rádió - Hírek, 2018. augusztus 10., péntek, 07 óra
  400 magyar kutató összesen 12 milliárd forintot nyert el

  Debreceninap.hu, 2018. augusztus 11., szombat
  Egymilliárd forintnyi támogatást kapnak a debreceni tudósok

  Csalad.hu, 2018. augusztus 11., szombat
  Pályázat felfedező kutatásokra

  Weborvos.hu, 2018. augusztus 11., szombat
  Egymilliárd forint felfedező kutatásokra

  Yoojooz.hu, 2018. augusztus 11., szombat
  Változtatás nélkül osztották ki a Pálinkás leváltása miatt befagyasztott kutatási pénzeket

  Nkfih.gov.hu, 2018. augusztus 13., hétfő
  Magyar-koreai kutatás-fejlesztési együttműködési pályázat (2018-2.1.17-TÉT-KR)

  Bme.hu, 2018. augusztus 13., hétfő
  Újabb felfedező kutatások indulhatnak a BME-n

  Vg.hu, 2018. augusztus 14., kedd
  Innovációval tornázható fel az export

  Piacesprofit.hu, 2018. augusztus 14., kedd
  Üzleti Etikai Díj 2018 - jelölje Ön is vállalatát!

  Piacesprofit.hu, 2018. augusztus 14., kedd
  Átalakulnak a kkv-támogatások

  Kamaraonline.hu, 2018. augusztus 14., kedd
  Átcsoportosítják a forrásokat, több ezer kkv juthat uniós támogatáshoz

  Merce.hu, 2018. augusztus 14., kedd
  Az MTA visszakaphatja a pénzét függetlenségének feladásáért cserébe

  Karc FM, 2018. augusztus 14., kedd, 06 óra
  Egyre sikeresebbek a magyar startupok

  24.hu, 2018. augusztus 15., szerda
  Elmarad Orbán és az akadémiai tudósok közös díszvacsorája

  168ora.hu, 2018. augusztus 15., szerda
  Akadémia kontra kormány: nem vacsorázik a tudósokkal Orbán

  Mandiner.hu, 2018. augusztus 15., szerda
  Nem vacsorázik Orbánnal az MTA-elnök

  Nepszava.hu, 2018. augusztus 15., szerda
  Orbánnak várnia kell a díszvacsorával

  Feol.hu, 2018. augusztus 15., szerda
  A székesfehérvári gimnazista, Laufer Tamás Jónás képviseli Magyarországot Kínában!
  "...A Teleki Blanka Gimnázium diákja a honi, 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató versenyen mutatta be okostelefonra kifejlesztett applikációját. Balesetmegelőző alkalmazása az alkohol egyensúlyra kifejtett hatását méri, ezt mutatja be a napokban Ázsiában..."

  Hvg.hu, 2018. augusztus 15., szerda
  Orbán és a tudósok nem vacsoráznak együtt

  Magyarnarancs.hu, 2018. augusztus 15., szerda
  Elhalasztják Orbán és az MTA elnökének közös díszvacsoráját

  Népszava, 2018. augusztus 16., csütörtök, 4. oldal
  Orbánnak várnia kell a vacsorával

  Magyar Hírlap, 2018. augusztus 16., csütörtök, 1+2. oldal
  FOLYAMATOS AZ EGYEZTETÉS AZ AKADÉMIA JÖVŐJÉRŐL

  Magyar Idők, 2018. augusztus 16., csütörtök, 15. oldal
  Jól járnak a kkv-k a pályázatok átalakításával

  Figyelő, 2018. augusztus 16., csütörtök, 10,11,12,13. oldal
  Direktben politizál az akadémia

  Vg.hu, 2018. augusztus 16., csütörtök
  Evés közben jött meg a kkv-k étvágya

  Magyaridok.hu, 2018. augusztus 16., csütörtök
  Jól járnak a kkv-k a pályázatok átalakításával

  Magyarhang.org, 2018. augusztus 16., csütörtök
  Az MTA kiegyezne a kormánnyal, közösen felügyelnék a kutatásokat

  Itbusiness.hu, 2018. augusztus 16., csütörtök
  Startup-főváros lehet Budapest

  Feol.hu, 2018. augusztus 16., csütörtök
  Laufer Tomi kínai kalandjai - Második rész

  Portfolio.hu, 2018. augusztus 16., csütörtök
  Palkovics: minden cég vegyen fel egy mérnököt!

  Világgazdaság, 2018. augusztus 17., péntek, 2. oldal)
  Fejlesztési forrásokat csoportosítanak át

  24 óra, 2018. augusztus 17., péntek, 7. oldal
  Palkovics: mérnök kell a cégekhez

  Dunántúli Napló, 2018. augusztus 17., péntek, 7. oldal
  Palkovics: mérnök kell a cégekhez

  Nógrád Megyei Hírlap, 2018. augusztus 17., péntek, 7. oldal
  Palkovics: mérnök kell a cégekhez

  Petőfi Népe, 2018. augusztus 17., péntek, 7. oldal
  Palkovics: mérnök kell a cégekhez

  Somogyi Hírlap, 2018. augusztus 17., péntek, 1, 7. oldal
  Palkovics: mérnök kell a cégekhez

  Tolnai Népújság, 2018. augusztus 17., péntek, 7. oldal
  Palkovics: mérnök kell a cégekhez

  Új Néplap, 2018. augusztus 17., péntek, 7. oldal
  Palkovics: mérnök kell a cégekhez

  Magyarhirlap.hu, 2018. augusztus 17., péntek
  Egyeztet a közös testületről az MTA és a minisztérium

  Feol.hu, 2018. augusztus 17., péntek
  Laufer Tomi, a csokornyakkendős Cristiano Ronaldo

  Origo.hu, 2018. augusztus 17., péntek
  Palkovics László: Az MTA elmozdult a direkt politizálás irányába

  Weborvos.hu, 2018. augusztus 17., péntek
  Közös tudós testületről egyeztet az MTA és az ITM

  Civilhetes.net, 2018. augusztus 17., péntek
  Az MTA végül mégis lefekszik Orbánnak?

  Fuhu.hu, 2018. augusztus 17., péntek
  Ez lehet az MTA átalakításának modellje?

  Atv.hu, 2018. augusztus 17., péntek
  MTA kipipálva - máris kiegyeznének Palkovics miniszterrel a közös irányításról

  Feol.hu, 2018. augusztus 19., vasárnap
  Harmadik helyezést nyert Kínában Laufer Tamás Jónás!

  Hvg.hu, 2018. augusztus 19., vasárnap
  A legjobb koponyáinkat üldözheti el a kormány

  Fuhu.hu, 2018. augusztus 19., vasárnap
  Akadémia-gleichschaltolás - most és anno

  Uzletresz.hu, 2018. augusztus 19., vasárnap
  Milliárdokat kapnak a kkv-k

  Innoteka.hu, 2018. augusztus 21., kedd
  Magyar diák sikere Kínában

  Zetapress.hu, 2018. augusztus 21., kedd
  Magyar bronzérem Kínában

  Ww2.infovilag.hu, 2018. augusztus 21., kedd
  A hármasok jegyében nyert kínai díjat a magyar diák

  Infoter.eu, 2018. augusztus 21., kedd
  "Az év innovátora" díjat egy magyar startup hozta el, a látássérültek navigációját segítő okosszemüveggel

  Kormany.hu, 2018. augusztus 21., kedd
  Az alkotó ember az egyik legértékesebb nemzeti kincsünk

  Portfolio.hu, 2018. augusztus 21., kedd
  Félelmetes, milyen gyorsan véreznek el a magyar ötletek

  Preshaz.eu, 2018. augusztus 21., kedd

  Diáksiker Kínában

  Hirado.hu, 2018. augusztus 21., kedd
  Végre több lesz a mérnök: fordulat az egyetemeken

  Portfolio.hu, 2018. augusztus 22., szerda
  Sokkal több pénzt kapnak a magyar kkv-k (2.)

  Profitline.hu, 2018. augusztus 22., szerda
  Magyar fiatal sikere Kínában

  Hirek.prim.hu, 2018. augusztus 22., szerda
  Harmadik díj a 33. Kínai Ifjúsági Tudományos és Technológiai Innovációs Versenyen

  Mti.hu, 2018. augusztus 22., szerda
  Harmadik díjban részesült egy magyar diák a 33. Kínai Ifjúsági Tudományos és Technológiai Innovációs Versenyen

  Delmagyar.hu, 2018. augusztus 22., szerda
  Bronzérmet nyert balesetmegelőző alkalmazásával Laufer Tamás Jónás Kínában

  Kisalfold.hu, 2018. augusztus 22., szerda
  Bronzérmet nyert balesetmegelőző alkalmazásával Laufer Tamás Jónás Kínában

  Uzletresz.hu, 2018. augusztus 22., szerda
  Magyar siker egy kínai ifjúsági technológiai-innovációs versenyen

  Gyartastrend.hu, 2018. augusztus 22., szerda
  Harmadik lett egy magyar diák a kínai innovációs versenyen

  Medicalonline.hu, 2018. augusztus 22., szerda
  Harmadik díj a 33. Kínai Ifjúsági Tudományos és Technológiai Innovációs Versenyen

  Hir.ma, 2018. augusztus 22., szerda
  Harmadik díjban részesült egy magyar diák a 33. Kínai Ifjúsági Tudományos és Technológiai Innovációs Versenyen

  Fejervar.hu, 2018. augusztus 22., szerda
  Székesfehérvári diák a legjobbak között

  Eduline.hu, 2018. augusztus 22., szerda
  Hatalmas sikert aratott egy magyar gimnazista a kínai innovációs világversenyen

  Mediamix.mti.hu, 2018. augusztus 22., szerda
  A Magyar Innovációs Szövetség közleménye

  Velemenyezd.hu, 2018. augusztus 22., szerda
  Harmadik díjban részesült egy magyar diák a 33. Kínai Ifjúsági Tudományos és Technológiai Innovációs Versenyen

  Hmeirt.hu, 2018. augusztus 22., szerda
  Harmadik díjban részesült egy magyar diák a 33. Kínai Ifjúsági Tudományos és Technológiai Innovációs Versenyen

  Nkfih.gov.hu, 2018. augusztus 22., szerda
  A 2018. évi posztdoktori kiválósági program nyertesei (PD_18)

  Businessonline.prim.hu, 2018. augusztus 22., szerda
  Lezárult a Nagy Digitális Kaland!

  Bonline.hu, 2018. augusztus 22., szerda
  Lezárult a Nagy Digitális Kaland!

  Webradio.hu, 2018. augusztus 22., szerda
  Harmadik díjban részesült egy magyar diák a 33. Kínai Ifjúsági Tudományos és Technológiai Innovációs Versenyen

  Trend FM, 2018. augusztus 22., szerda, 13 óra
  Nemzetközi sikert ért el egy magyar tanuló

  Magyar Idők, 2018. augusztus 23., csütörtök, 16. oldal
  Harmadik díj Kínából

  Azenpenzem.hu, 2018. augusztus 23., csütörtök
  Pénzt kap a szoftverrobotot fejlesztő startup

  Pannonnovum.hu, 2018. augusztus 23., csütörtök
  Harmadik lett egy magyar diák a kínai innovációs versenyen

  Szekesfehervar.hu, 2018. augusztus 23., csütörtök
  Fehérvári diák sikere a 33. Kínai Ifjúsági Tudományos és Technológiai Innovációs Versenyen

  Fehervartv.hu, 2018. augusztus 23., csütörtök
  Laufer Tamás Jónás a dobogón

  Merce.hu, 2018. augusztus 24., péntek
  Innováció, Akadémia, genderszak - mennyit költ az állam kutatás-fejlesztésre?

  Pote.hu, 2018. augusztus 24., péntek
  Magyar-izraeli ipari kutatás-fejlesztési együttműködési pályázat

  Pte.hu, 2018. augusztus 24., péntek
  Magyar-izraeli ipari kutatás-fejlesztési együttműködési pályázat

  Vorosmartyradio.hu, 2018. augusztus 24., péntek
  Tehetségkutató verseny - fehérvári diák sikere Kínában

  Kolcseytv.hu, 2018. augusztus 24., péntek
  Új hitelprogram

  Hirek.prim.hu, 2018. augusztus 27., hétfő
  Magyar innováció kapott díjat a szingapúri expón

  Magyarhirlap.hu, 2018. augusztus 27., hétfő
  Magyar innováció kapott díjat a szingapúri expón

  Origo.hu, 2018. augusztus 27., hétfő
  Óriási magyar siker: innovációs díjat kapott Szingapúrban a BlockBen

  Eduline.hu, 2018. augusztus 27., hétfő
  Megint taroltak a magyar diákok: ezüst- és bronzérmet szereztek egy nemzetközi kémiaversenyen

  Világgazdaság, 2018. augusztus 28., kedd, 4. oldal
  Nullaszázalékos hitelt kaphatnak a fejlesztésre a kkv-k

  Mediaklikk.hu, 2018. augusztus 28., kedd
  Interjú Laufer Tamás Jónással, a 33. Kínai Ifjúsági Tudományos és Technológiai Innovációs Verseny 3. helyezettjével

  24 óra, 2018. augusztus 29., szerda, 9. oldal
  Szálljon be a digitalizációba!
  Dunántúli Napló, 2018. augusztus 29., szerda, 9. oldal

  Szálljon be a digitalizációba!

  Petőfi Népe, 2018. augusztus 29., szerda, 9. oldal
  Szálljon be a digitalizációba!

  Tolnai Népújság, 2018. augusztus 29., szerda, 9. oldal
  Szálljon be a digitalizációba!

  Új Néplap, 2018. augusztus 29., szerda, 9. oldal
  Szálljon be a digitalizációba!

  Magyarhirlap.hu, 2018. augusztus 29., szerda
  "Magyarország közel 200 millió eurós vízügyi fejlesztéseket támogató alapot hoz létre" +GALÉRIA

  Vg.hu, 2018. augusztus 29., szerda
  Magyarország vízügyi fejlesztéseket támogató alapot hoz létre

  Nool.hu, 2018. augusztus 29., szerda
  Évértékelő rendezvényt tartott a Magyar Innovációs és Elektromos Járműipari Egyesület

  Nool.hu, 2018. augusztus 29., szerda
  Vízügyi fejlesztéseket támogató alapot hoz létre hazánk

  Veol.hu, 2018. augusztus 29., szerda
  Évértékelő rendezvényt tartott a Magyar Innovációs és Elektromos Járműipari Egyesület

  Duol.hu, 2018. augusztus 29., szerda
  Évértékelő rendezvényt tartott a Magyar Innovációs és Elektromos Járműipari Egyesület

  Feol.hu, 2018. augusztus 29., szerda
  Évértékelő rendezvényt tartott a Magyar Innovációs és Elektromos Járműipari Egyesület

  Vaol.hu, 2018. augusztus 29., szerda
  Évértékelő rendezvényt tartott a Magyar Innovációs és Elektromos Járműipari Egyesület

  Zaol.hu, 2018. augusztus 29., szerda
  Évértékelő rendezvényt tartott a Magyar Innovációs és Elektromos Járműipari Egyesület

  Bama.hu, 2018. augusztus 29., szerda
  Évértékelő rendezvényt tartott a Magyar Innovációs és Elektromos Járműipari Egyesület

  Bama.hu, 2018. augusztus 29., szerda
  Vízügyi fejlesztéseket támogató alapot hoz létre hazánk

  Beol.hu, 2018. augusztus 29., szerda
  Évértékelő rendezvényt tartott a Magyar Innovációs és Elektromos Járműipari Egyesület

  Beol.hu, 2018. augusztus 29., szerda
  Vízügyi fejlesztéseket támogató alapot hoz létre hazánk

  Heol.hu, 2018. augusztus 29., szerda
  Évértékelő rendezvényt tartott a Magyar Innovációs és Elektromos Járműipari Egyesület

  Heol.hu, 2018. augusztus 29., szerda
  Vízügyi fejlesztéseket támogató alapot hoz létre hazánk

  Kemma.hu, 2018. augusztus 29., szerda
  Évértékelő rendezvényt tartott a Magyar Innovációs és Elektromos Járműipari Egyesület

  Kemma.hu, 2018. augusztus 29., szerda
  Vízügyi fejlesztéseket támogató alapot hoz létre hazánk

  Baon.hu, 2018. augusztus 29., szerda
  Évértékelő rendezvényt tartott a Magyar Innovációs és Elektromos Járműipari Egyesület

  Baon.hu, 2018. augusztus 29., szerda
  Vízügyi fejlesztéseket támogató alapot hoz létre hazánk

  Sonline.hu, 2018. augusztus 29., szerda
  Évértékelő rendezvényt tartott a Magyar Innovációs és Elektromos Járműipari Egyesület

  Sonline.hu, 2018. augusztus 29., szerda
  Vízügyi fejlesztéseket támogató alapot hoz létre hazánk

  Szoljon.hu, 2018. augusztus 29., szerda
  Évértékelő rendezvényt tartott a Magyar Innovációs és Elektromos Járműipari Egyesület

  Szoljon.hu, 2018. augusztus 29., szerda
  Vízügyi fejlesztéseket támogató alapot hoz létre hazánk

  Teol.hu, 2018. augusztus 29., szerda
  Évértékelő rendezvényt tartott a Magyar Innovációs és Elektromos Járműipari Egyesület

  Teol.hu, 2018. augusztus 29., szerda
  Vízügyi fejlesztéseket támogató alapot hoz létre hazánk

  Mon.hu, 2018. augusztus 29., szerda
  Áder: Magyarország közel 200 millió eurós vízügyi fejlesztéseket támogató alapot hoz létre

  Delmagyar.hu, 2018. augusztus 29., szerda
  Áder: Magyarország 200 millió eurós vízügyi fejlesztéseket támogató alapot hoz létre

  Lokal.hu, 2018. augusztus 29., szerda
  Áder: Magyarország 200 millió eurós vízügyi fejlesztéseket támogató alapot hoz létre

  Kisalfold.hu, 2018. augusztus 29., szerda
  Áder: Magyarország 200 millió eurós vízügyi fejlesztéseket támogató alapot hoz létre

  Debreceninap.hu, 2018. augusztus 29., szerda
  Magyarország közel 200 millió eurós vízügyi fejlesztéseket támogató alapot hoz létre

  Origo.hu, 2018. augusztus 29., szerda
  Áder János: Magyarország közel 200 millió eurós vízügyi fejlesztéseket támogató alapot hoz létre

  24.hu, 2018. augusztus 29., szerda
  Közel 200 millió eurós vízügyi fejlesztéseket támogató alapot hoz létre Magyarország

  Hir.ma, 2018. augusztus 29., szerda
  Áder: Magyarország 200 millió eurós vízügyi fejlesztéseket támogató alapot hoz létre

  Infostart.hu, 2018. augusztus 29., szerda
  Áder János: Magyarország vízügyi fejlesztéseket támogató alapot hoz létre

  Portfolio.hu, 2018. augusztus 29., szerda
  Két évvel kitolták a szegedi lézerközpont befejezésének határidejét

  Portfolio.hu, 2018. augusztus 29., szerda
  Szép csendben nagy dobás készülődik a magyar befektetéseknél

  Gondola.hu, 2018. augusztus 29., szerda
  Hazánk vízügyi fejlesztéseket támogató alapot hoz létre

  Orientpress.hu, 2018. augusztus 29., szerda
  Vízügyi alapot hozunk létre

  Hajdupress.hu, 2018. augusztus 29., szerda

  Magyarország 200 millió eurós vízügyi fejlesztéseket támogató alapot hoz létre

  Pestisracok.hu, 2018. augusztus 29., szerda
  Áder: Magyarország közel 200 millió eurós vízügyi fejlesztéseket támogató alapot hoz létre

  Vs.hu, 2018. augusztus 29., szerda
  Magyarország 200 millió eurós vízügyi alapot hoz létre

  Erdon.ro, 2018. augusztus 29., szerda
  Áder: Magyarország közel 200 millió eurós vízügyi fejlesztéseket támogató alapot hoz létre

  Sunshinefm.hu, 2018. augusztus 29., szerda
  Magyarország vízügyi fejlesztéseket támogató alapot hoz létre

  Hirado.hu, 2018. augusztus 29., szerda
  Áder: Vízügyi fejlesztéseket támogató alapot hoz létre Magyarország

  Pannonrtv.com, 2018. augusztus 29., szerda
  Áder: Magyarország 200 millió eurós vízügyi alapot hoz létre

  Hirtv.hu, 2018. augusztus 29., szerda
  200 millió eurós vízügyi fejlesztési alapot jelentett be Áder János

  Katolikus Rádió - Hírtükör 18:30, 2018. augusztus 29., szerda 18:30 óra
  Közel kétszázmillió eurós kerettel tervezett vízügyi fejlesztéseket támogató magyar befektetési alap létrehozását jelentette be Stockholmban Áder János

  Magyar Idők, 2018. augusztus 30., csütörtök, 7. oldal
  Magyar befektetési alap vízügyi fejlesztésekre

  Észak-Magyarország, 2018. augusztus 30., csütörtök, 7. oldal
  Szeretnék a fenyegető vízválságot megállítani

  Hajdú-Bihari Napló, 2018. augusztus 30., csütörtök, 1,7. oldal
  Víz dolgában hatékonyabban

  Kelet-Magyarország, 2018. augusztus 30., csütörtök, 14. oldal
  Szeretnék a fenyegető vízválságot megállítani

  Kisalföld, 2018. augusztus 30., csütörtök, 2. oldal
  Áder: Büntetlenül nem szennyezhetjük folyóinkat

  Délmagyarország, 2018. augusztus 30., csütörtök, 7. oldal
  Áder: Büntetlenül nem szennyezhetjük folyóinkat

  Magyarhirlap.hu, 2018. augusztus 30., csütörtök
  ITM: Az innováció nem kerülheti el a bányászatot sem

  Magyaridok.hu, 2018. augusztus 30., csütörtök
  Az innováció nem kerülheti el a bányászatot sem

  Duol.hu, 2018. augusztus 30., csütörtök
  ITM: az innováció a bányászatot sem kerülheti el

  Feol.hu, 2018. augusztus 30., csütörtök
  ITM: az innováció a bányászatot sem kerülheti el

  Vaol.hu, 2018. augusztus 30., csütörtök
  ITM: az innováció a bányászatot sem kerülheti el

  Zaol.hu, 2018. augusztus 30., csütörtök
  ITM: az innováció a bányászatot sem kerülheti el

  Veol.hu, 2018. augusztus 30., csütörtök
  ITM: az innováció a bányászatot sem kerülheti el

  Nool.hu, 2018. augusztus 30., csütörtök
  ITM: az innováció a bányászatot sem kerülheti el

  Pecsinapilap.hu, 2018. augusztus 30., csütörtök
  Az innováció nem kerülheti el a bányászatot sem

  Komloinapilap.hu, 2018. augusztus 30., csütörtök
  Az innováció nem kerülheti el a bányászatot sem

  Mohacsinapilap.hu, 2018. augusztus 30., csütörtök
  Az innováció nem kerülheti el a bányászatot sem

  Boon.hu, 2018. augusztus 30., csütörtök
  ITM: az innováció nem kerülheti el a bányászatot sem

  Mon.hu, 2018. augusztus 30., csütörtök
  ITM: az innováció nem kerülheti el a bányászatot sem

  Pecsiujsag.hu, 2018. augusztus 30., csütörtök
  Pécsett ünnepelték a bányászokat - A hivatásnak nagy értéke lesz a kormányzat szerint

  Pecsma.hu, 2018. augusztus 30., csütörtök
  Pécsett ünnepelték az ország összes bányászát

  Beol.hu, 2018. augusztus 30., csütörtök
  ITM: az innováció a bányászatot sem kerülheti el

  Heol.hu, 2018. augusztus 30., csütörtök
  ITM: az innováció a bányászatot sem kerülheti el

  Kemma.hu, 2018. augusztus 30., csütörtök
  ITM: az innováció a bányászatot sem kerülheti el

  Sonline.hu, 2018. augusztus 30., csütörtök
  ITM: az innováció a bányászatot sem kerülheti el

  Szoljon.hu, 2018. augusztus 30., csütörtök
  ITM: az innováció a bányászatot sem kerülheti el

  Teol.hu, 2018. augusztus 30., csütörtök
  ITM: az innováció a bányászatot sem kerülheti el

  Baon.hu, 2018. augusztus 30., csütörtök
  ITM: az innováció a bányászatot sem kerülheti el

  Bme.hu, 2018. augusztus 30., csütörtök
  Felfedező kutatások NKFIH támogatással

  Profitline.hu, 2018. augusztus 30., csütörtök
  A fejlődés hamarosan elérheti a magyar bányászatot is

  Napi.hu, 2018. augusztus 30., csütörtök
  Megtalálta a kiutat a szaktárca: több innovációt a bányászatba!

  Starthirek.hu, 2018. augusztus 30., csütörtök
  Pécsett ünnepelték a bányászokat - A hivatásnak nagy értéke lesz a kormányzat szerint

  Agrotrend.hu, 2018. augusztus 30., csütörtök
  Szemünk előtt bontakozik ki a víz drámája

  Orientpress.hu, 2018. augusztus 30., csütörtök
  Mintegy 500 millió eurót fektet az Unió digitális fejlesztésekbe

  Tesztalelkemindennek.hu, 2018. augusztus 30., csütörtök
  A Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft., Kutatás Fejlesztési Intézetében jártunk

  Forbes.hu, 2018. augusztus 30., csütörtök
  Magyar mérnökök fejleszthetik a jövő okoskamionjait

  Mti.hu, 2018. augusztus 30., csütörtök
  ITM: az innováció nem kerülheti el a bányászatot sem

  Webradio.hu, 2018. augusztus 30., csütörtök
  ITM: az innováció nem kerülheti el a bányászatot sem

  Katolikus Rádió - Hírtükör 6:30, 2018. augusztus 30., csütörtök 06:30 óra
  Közel kétszázmillió eurós kerettel tervezett vízügyi fejlesztéseket támogató magyar befektetési alap létrehozását jelentette be Stockholmban Áder János

  24 óra, 2018. augusztus 31., péntek, 1,8. oldal
  Pénzügyi alappal a vizek védelméért

  Békés Megyei Hírlap, 2018. augusztus 31., péntek, 8. oldal
  Pénzügyi alap létesül vizeink védelmében

  Dunántúli Napló, 2018. augusztus 31., péntek, 8. oldal
  Pénzügyi alap létesül vizeink védelmében

  Nógrád Megyei Hírlap, 2018. augusztus 31., péntek, 1,8. oldal
  Pénzügyi alap létesül

  Petőfi Népe, 2018. augusztus 31., péntek, 1,8. oldal
  Pénzügyi alap védi a vizeinket

  Somogyi Hírlap, 2018. augusztus 31., péntek, 8. oldal
  Pénzügyi alap létesül vizeink védelmében

  Tolnai Népújság, 2018. augusztus 31., péntek, 1,8. oldal
  Pénzügyi alap a vizek védelmére

  Új Néplap, 2018. augusztus 31., péntek, 1,8. oldal
  Pénzügyi alap létesül vizeink védelmében

  Világgazdaság, 2018. augusztus 31., péntek, 2. oldal
  Pécsi központ létesül

  Hiros.hu, 2018. augusztus 31., péntek
  A Knorr-Bremse mérnökei mutatják az utat a fenntartható mobilitás felé

  Autosajto.hu, 2018. augusztus 31., péntek
  A Knorr-Bremse mérnökei mutatják az utat a fenntartható mobilitás felé

  Hirek.prim.hu, 2018. augusztus 31., péntek
  Magyar mérnökök alkotják a jövő okoskamionjait!

  Azauto.hu, 2018. augusztus 31., péntek
  Tovább fejleszt a Knorr-Bremse Magyarországon

  M1 - Ma reggel, 2018. augusztus 31., péntek, 07:40 óra
  Közel kétszázmillió eurós vízügyi fejlesztéseket támogató alapot jelentett be Áder János

  444.hu, 2018. szeptember 02., vasárnap
  Tanulságos ábra arról, hogy mennyit költünk a jövőre

  Kelet Magyarország, 2018. szeptember 03., hétfő, 2. oldal
  Az innováció szellemében kell építeni a szakképzést

  Hajdú-Bihari Napló, 2018. szeptember 03., hétfő, 2. oldal
  Az innováció szellemében kell építeni a szakképzést

  Észak-Magyarország, 2018. szeptember 03., hétfő, 2. oldal
  Az innováció szellemében kell építeni a szakképzést

  Délmagyar.hu, 2018. szeptember 03., hétfő
  Szentesi lány a tudósjelöltek között

  Fmc.hu, 2018. szeptember 03., hétfő
  "A kutatás igenis menő" - Laufer Tamás Jónással beszélgettünk

  Innotéka, VIII. évfolyam, 2018 július-augusztus
  A jövő tudósai és feltalálói

  Innotéka, VIII. évfolyam, 2018 július-augusztus
  Bay25 Partnertalálkozó

  Innotéka, VIII. évfolyam, 2018 július-augusztus
  Magyar feltaláló Az Év Innovátora Brüsszelben

  Innotéka, VIII. évfolyam, 2018 július-augusztus
  Történelmi pillanat
  "...Hamarosan véglegesítik az ország innovációs stratégiáját - jelentette ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter első nyilvános szerepvállalásán, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) május 31-én megtartott éves közgyűlésén. A tárcavezető ígéretet tett arra, hogy a kormány komolyan veszi a hazai innovációs partnereket, és számít a MISZ munkájára a stratégiaalkotásban is..."

  Innotéka, VIII. évfolyam, 2018 július-augusztus
  Okosgyárrá válik a Magyar Suzuki esztergomi üzeme

  INNOVAINNOVÁCIÓS HÍRLEVÉL II. évfolyam 6. szám, 2018 július-augusztus
  Stratégiai megállapodást kötött az Audi, a Mol és az SZTE
  Szerkesztő: Dr. Antos László, Munkatárs: Monoki Luca
  Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor
  A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
  Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
  tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
  A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.