XXVIII. évf. | 2018. Május 29. | 11. szám

Hírek
Magyar Innovációs Szövetség
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

Magyar Innovációs Szövetség éves közgyűlése

A Magyar Innovációs Szövetség 2017. évi, rendes közgyűlését 2018. május 31-én, 9:15-től tartja, az Aquincum Hotel Budapestben (1036 Budapest, Árpád fejedelem útja 94.).

PROGRAM

9:15-től
Regisztráció
10:00
Megnyitó - Szabó Gábor, elnök
- Mandátumvizsgáló-bizottság megválasztása
- Jegyzőkönyv-hitelesítők megválasztása
10:10
A Magyar Innovációs Szövetség 2017. évi Média Díjának átadása
10:15
A Magyar Innovációs Szövetség 2017. évi tevékenységéről szóló értékelés szóbeli kiegészítése: Greiner István, általános elnökhelyettes
10:25
Szakmai program:
Palkovics László, nemzeti innovációs és technológiai miniszter bevezető előadása
10:55
Kérdések, válaszok
11:25
Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége tevékenységének bemutatása: Laufer Tamás, elnök
11:35
Felügyelő Bizottság jelentése: Ormándi Sándor, FB-elnök
11:40
Hozzászólások
11:45
Határozathozatal:
- az éves beszámolóról, az FB-jelentésről, a 2018. évi költségvetésről
- a 2018. évi tagdíjról
11:50
Zárszó, fogadás

Magyarok a nagyvilágban kerekasztal beszélgetés

A KOD Média Kft. 2018. május 17-én "FÓKUSZBAN: a kereskedelmi tükör" címmel gazdasági konferenciát szervezett a New York Palace Hotelben. A Magyar Innovációs Szövetséget (MISZ) a "Magyarok a nagyvilágban" témájú kerekasztal beszélgetésen Dr. Greiner István, általános elnökhelyettes képviselte.

Az eseményen először arra a kérdésre keresték a választ a résztvevők Kutasi Judit moderálása mellett, hogy lehet-e exportcikk a magyar oktatás.

Bojár Gábor az Aquincum Institute of Technology alapítója, részletesen kifejtette ebben a kérdésben pozitív véleményét, mely alapul szolgált a külföldi hallgatókra specializálódott AIT megalakításához. Greiner István véleménye szerint a hazai oktatás színvonalán még bőven lehet javítani, de egyes területek már nemzetközi szintű minőséget produkálnak. Zsembery Levente, az X-Ventures vezérigazgatója hiányolta az innovációs szakemberek és vezetők képzését, szerinte ebben hazánk rendkívül elmaradott, nincsenek jó itthoni innovációs vezetők. Ebben a kérdésben a kerekasztal többi tagja kifejezte egyet nem értését. További témái között szerepelt még a magyar innovációk szerepe a hazai gazdaságfejlesztésben és a határon túli jelentőségük, ezeken a területeken azonban nagy volt az egyetértés a kerekasztal résztvevői között.

II. Vállalkozók Napja kerekasztal beszélgetés

A Baranya Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány szervezte 2018. május 25-én a "II. Vállalkozók Napja kerekasztal beszélgetést", a szentlőrinci Rendezvény Centrumban.

Bevezető előadásában Turóczy László gazdaságtervezésért és versenyképességért felelős helyettes államtitkár a magyar munkaügy és oktatás helyzetét ismertette, kiemelve a vállalkozások szempontjait.

Az eseményen Szövetségünk képviseletében Higi Gyula, regionális igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a mai általános iskolások képzését úgy kell tervezni, hogy nem a mai munkaerőhiányt kell figyelembe venni, hanem a 10 év múlva várható munkaerő szükségletet. A robottechnikában, számítógépes intelligenciában jártas szakmát megtanulni képes munkaerő tud majd érvényesülni.

A kerekasztal beszélgetésen a résztvevők mindegyike a saját területén levő problémákat emelte ki, kifejtve a megoldási javaslatait is.


Találkozás a Siemens Zrt. képviselőjével

Bemutatkozó látogatást tett 2018. május 17-én a Magyar Innovációs Szövetség székhelyén Hipszki Gyula, választmányi tag jelölt, a Siemens Zrt. szenior transzformátor szakértője.

A találkozón a MISZ részéről dr. Pakucs János, tiszteletbeli elnök és dr. Antos László, ügyvezető igazgató vett részt.


Együttműködés a Kitchen Budapesttel

A Kitchen Budapest (KiBu) tehetséggondozó program vezetője, Forster Orsolya a szorosabb együttműködés céljából személyes látogatást tett a Magyar Innovációs Szövetség székhelyén 2018. május 16-án, ahol dr. Antos László, a MISZ ügyvezető igazgatója fogadta.

A KiBu-nak két programja van, a Lift és a Talent. Az előbbi egyéni alkotóknak szóló 3 hónapos fejlesztő program, utóbbi egy fél éves "képzés" a KiBu-ban, ahol a csapat anyagi, infrastrukturális és gazdag mentori támogatást kap ahhoz, hogy egy tesztelhető prototípust alkosson az ötletéből, legyen mellé rendelve egy üzleti terv és képes is legyen kommunikálni is azt.

A találkozás egyik célja az volt, hogy a Magyar Innovációs Szövetség segítségével minél több fiatalhoz eljusson a programok híre, és éljenek a Kitchen Budapest által biztosított lehetőséggel. Továbbá arról egyeztettek, hogy a KiBu hogyan tud kapcsolódni a MISZ tehetséggondozó programjaihoz.

Stockholm International Youth Science Seminar

A Magyar Innovációs Szövetség, mint a Stockholm International Youth Science Seminar (SIYSS) magyarországi képviselője 2002 óta minden évben delegálhat egy fiatal magyar kutatót a Nobel-díj átadási ünnepségre és az azt megelőző egyhetes stockholmi tudományos fórumra.

Az idei kiválasztásra 2018. május 23-án került sor, Szövetségünk székhelyén. 11 fiatal meghallgatása után a MISZ által felkért háromfős zsűri döntött a részvételről. A zsűri tagja volt:
- dr. Kroó Norbert, akadémikus, MTA
- dr. Madarász Emília, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet kutatócsoport-vezetője és
- Molnár Áron, a 2017. évi SIYSS magyar résztvevője.

XXVIII. Öveges József Kárpát-medencei Fizikaverseny

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) fővédnöksége mellett 2018. május 25-27 között, Győrben rendezték meg a XXVIII. Öveges József Kárpát-medencei Fizikaverseny országos döntőjét.

Az eredményhirdetésre 2018. május 27-én került sor a Városházán. Szövetségünk képviseletében Budavári László, a Nyugat-dunántúli Regionális Képviselet igazgatója adta át a MISZ különdíját az első helyezett Radvánszki Ferencnek, a budapesti Áldás Utcai Általános Iskola tanulójának és tanárának Rudolf Tamásnénak.

Bővebb információ és a díjazottak névsora megtekinthető az esemény honlapján.

UniTech Mérnökverseny

Immár ötödik alkalommal rendezte meg a CLAAS Hungária Kft. az UniTech Mérnökversenyt, amelynek keretében egyetemi hallgatók csapatai, az általuk épített "kombájnokkal", mezőgazdasági munkát szimuláló feladatokat oldottak meg. A versenyen kilenc hazai és két külföldi egyetem 30 csapata indult, az április 19-én, Törökszentmiklóson megrendezett döntőbe viszont csupán kilenc jutott tovább.

A döntő az egy éves munka befejező eseménye volt. Komoly tervezési, építési munka képezte a feladatok zömét. Az ünnepélyes záróeseményen a csapatok mindegyike a felajánlott gyakornoki lehetőség mellett értékes ajándékokat kapott, a helyezettek pedig jelentős pénz-jutalmat, az 1. helyezett 1.000.000 Ft mellett gyárlátogatást is nyert a CLAAS központjába, Harsewinkelbe.


2018. évi Hallgatói Ötletpályázat

A versenyt 2010 óta szervezi az ELTE Innovációs Központ kizárólag a hallgatók körében. A versenyre ezúttal tizennyolc pályamű érkezett be, melyek közül tíz jutott a második fordulóba. A résztvevők felkészítését két forduló között és az ötletek továbbfejlesztését a pályázatot kiíró Innovációs Központ célzottan segítette. A 2018. évi verseny támogatója a Start it és a K&H Bank, szakmai támogatója pedig az Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala volt.

A pályázat eredményéről és a helyezettekről a szakmai zsűri a 2018. május 8-án megtartott szóbeli fordulót követően hozott döntést.

Díjazottak:
I. díj: Kari András (ELTE TTK)
II. díj: Kapuvári András (ELTE PPK)
III. díj: Csizmár Mihály (ELTE TTK)

Különdíjasok:
Engyel Márton (ELTE PPK) és csapata
Orbán Ágota (ELTE PPK)

A hallgatói innovációk a nagyközönség előtt az ELTE Innovációs Napján mutatkoznak be 2018 őszén.


HÍREK | Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Szakdiplomáciai siker

Szakdiplomáciai siker, hogy az Európai Szabadalmi Szervezet Igazgatótanácsa mellett működő Fellebbezési Tanácsok Bizottsága (Boards of Appeal Committee) ülésén dr. Łuszcz Viktort az SZTNH elnökét a testület elnökhelyettesévé (Deputy Chairman) választotta.

Global Patent Prosecution Highway

A budapesti székhelyű Visegrádi Szabadalmi Intézet (VSZI) teljes jogú tagja lett a világviszonylatban legmeghatározóbb 25 szabadalmi hivatalt tömörítő ún. "globális szabadalmi szupersztrádának" (Global Patent Prosecution Highway).

A csatlakozás által az innovatív magyar vállalkozások könnyebben és gyorsabban szerezhetnek versenyelőnyt nyújtó szabadalmat exportjuk célországaiban. A négy visegrádi ország szabadalmi hivatalai által létrehozott és másfél éve működő, növekvő ügyforgalmat bonyolító VSZI jelentősen csökkenti a nemzetközi szabadalomszerzés költségeit, valamint kiterjeszti a magyar, cseh, lengyel és szlovák nyelv használatának lehetőségét.

A magyar székhelyű intézet 2016-ban, azaz a tevékenység megkezdésének évében 14 kutatási jelentést állított ki, ebből 4 darabot az Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) munkatársai készítettek el. 2017-ben több mint nyolcszor annyit, azaz 123 kutatási jelentést állítottak ki, ebből az SZTNH-ra 42 jutott. A kérelmek kétharmad része nemzeti nyelven érkezett, egyharmad része angolul.

A beérkező kérelmek megoszlása a bejelentő honossága szerint tavaly: 48% lengyel, 30% magyar, 17% cseh és 5% szlovák volt.

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Philip Kotler, Hermawan Kartajaya, Iwan Setiawan: Marketing 4.0 - Moving from Traditional to Digital (A hagyományostól digitálissá) - Wiley, 2017
Dr. Osman Péter ismertetése

Kotler az egyik legjobb e szakma mindenkori élenjáró ismereteinek propagálásában. Könyvei rendre megjelennek élvonalbeli kiadóknál, s a mindig naprakész kompetenciát szerzőtársak bevonásával is biztosítja.

A marketing lényege, hogy folyamatosan a proaktív alkalmazkodást és jól célzott befolyásolást optimálisan ötvöző piaci magatartásra kell törekedni, s ilyen árukínálattal előállni - ehhez ad szemléletet, gondolkodásmódot, s persze eszköztárat. A marketingmunka alapja a józan ész, a nyitott gondolkodásra támaszkodó helyzetfelismerés, az ilyen beilleszkedés a másik fél gondolkodásába. E képességeket és készségeket folyamatosan kell fejleszteni az új fejlemények követése és kiaknázása, az állandó versenyben való túlélés érdekében - most még inkább, mint valaha. Amint a Wiley ajánlója is kiemeli, korunk egész iparágakat és termékvonalakat felforgató új technológiái rendkívül gyors és gyökeres változásokat teremtenek, amelyek sikeres meglovagolásához kell a szakmai segítség, amelyet az ilyen könyvek kínálnak. Nyitó mondata: "A marketing mindig is változott - e könyv megmutatja, mi következik most." (Idézetek a kiadótól, kiemelések tőlem - OP)

"Ez a következő generációs marketing mindenki számára szükséges kézikönyve, amelyet a világ vezető marketing szakemberei írtak. Segít megbirkózni a mindinkább összekapcsolt világgal, és a fogyasztók változó terepével, hogy minél több fogyasztót tudjunk minél hatékonyabban elérni. ("Elérni": bevonni őket azokba a kapcsolatokba, amelyek révén a tevékenységünk meghozza a nekünk kellő eredményt, pl. megnyerni őket fogyasztóinknak, ügyfeleinknek - OP) A fogyasztóknál versenytársakba ütközünk minden lépésnél - nekünk kell kiemelkednünk, megragadni a figyelmüket és eljuttatni az üzenetünket, amelyek elnyerik azok tetszését. A könyv elénk tárja a változó piaci erők dinamikáját, a modern összekapcsolhatóság által teremtett paradoxonokat, és a növekvő széttagolódást szubkultúrákra, amelyek mind alakítják a jövő fogyasztóit. Felhasználja a fogyasztók változó létformáját, hogy ennek segítségével tudjunk elérni közülük még többet, és magunkhoz kötni őket sokkal hatásosabban. Kiaknázza a változásokat, amelyek felborítják a hagyományos megközelítéseket, és a módszereink szerves részévé teszi azokat. Ezek az alapok teszik ezt az új marketinget a siker vezető eszközévé."

Több, mint csak egy újabb marketing könyv: "Néhány évente jön 'új' marketing irányzat (persze, hiszen a marketing tudás és -szolgáltatások árusítása régóta virágzó iparág, és művelői tudják a legjobban, hogy a nyereségesség fenntartásáért mindig új - vagy újként eladható - árucikkekkel kell előállniuk. - OP), de a tapasztalt piaci szakemberek tudják, hogy most más a helyzet: most nem csak a játékszabályok változtak meg, hanem maguk a fogyasztók is. E kötet szilárd keretet ad a gondolkodáshoz, hogyan lehet e változások közepette hatékonyan elérni a célközönséget, amilyenek ők ma, és amivé válnak holnapra."

Az új marketing haszna és szükségessége az új világban: "A digitális innovációk, mint, egyebek közt, a mobil internet, a dolgok internete (l. Maciej Kranz: Building the Internet of Things - Wiley, 2016, Hírlevél 2018/8. sz.), a felhő technológia (l. Igor Faynberg, Hui-Lan Lu, Dor Skuler: Cloud Computing - Wiley, 2016, Hírlevél/2016 19. sz.) és a fejlett robotika közelebb hozták az országokat a fenntartható fellendüléshez. Ezek a technológiák számos iparág fejlesztését segítik, ám sokuk, amelyek a digitális gazdaságot hajtják, egyúttal rombolnak is alapvető iparágakat, és bajba sodornak eddig nagy cégeket a maguk terepén. Ebben az átmenetben új marketing megközelítési mód kell a romboló technológiákhoz való alkalmazkodáshoz, s ahhoz, hogy a piaci szereplők előre lássák és sikeresen megnyergeljék azokat."

"Az első rész a világunkról szól, amilyennek megfigyeltük. A második, e könyv veleje azt vizsgálja, hogyan növelhetik a piaci szakemberek a termelékenységet azzal, hogy megértik a fogyasztók útját az új, digitális korban. Végül, a harmadik részletezi az új marketing fő taktikáit." (a szerzők előszavából)

Virányi Péter: Több mint reklámtörténelem - Gondolat Kiadó, 2017 (Átdolgozott, bővített kiadás)
Dr. Osman Péter ismertetése

Tényleg jóval több ez a könyv - kultúrtörténet is, a javából! Olyannyira, hogy akit cseppet sem érdekel a reklám, annak is megkapóan jó, rengeteg érdekes ismeretet kínáló olvasmány.

Erről szól: "Ma az árureklámok mellett egyre nagyobb szerepet kapnak a szolgáltatások reklámjai. A reklámot felhasználja a politika is. A reklám korai szakaszában nagyon sokat átvett a politikai propaganda eszköztárából, fejlődésének dinamikájából eredően azonban ma már kész sokszorosan visszaadni a kapott kölcsönt. Ha bármely jelenség lényegét meg akarjuk érteni, és ki akarjuk fürkészni további fejlődésének várható irányát, ismernünk kell a múltját hozzá. Így van ez a reklámmal is.

A közelmúlt történeti kutatásainak kiemelt terepévé vált a gazdaság és a társadalom. Ennek egyik szelete a reklám, ezen belül a reklámtörténelem is. Nem tekintem feladatomnak egy minden időben és helyen érvényes, általános reklámtörténet megalkotását, csupán arra vállalkoztam, hogy megpróbálkozzak az idő dialektikájának rendszerezett vizsgálatával egy társadalmi-gazdasági termék, nevezetesen a reklám vonatkozásában." (Minden idézet a könyvből.)
Virányi műve kiválóan szolgál a különféle célközönségekre irányított kommunikáció, annak mindenkori eszköztára és valamelyest a háttere technikai- és kultúrtörténeteként. Hatalmas tabló, az ókortól napjainkig, az érdekes és tanulságos részletek gazdag tárháza. Akad ugyan néhány állítás, amelytől egyesekben talán felhorgad az ellenkezés, pár hibás adat is becsúszhatott - ez azonban semmit sem von le az értékéből.

Egy példa az áttekintés ívére : "A szabadtéri reklámokról Hammurapi vagy Szolón kapcsán már esett szó..."

A tanulság egyik kitűnő összegzése: "Egy üzletet nem reklámozni olyan, mint amikor kacsintasz egy lányra a sötétben. Te tudod, hogy mit csinálsz, de rajtad kívül senki sem tudja."

A reklám 'telitalálat' definíciója: "»A reklám az, ha bebeszéljük előre az embereknek, hogy valaminek örülni fognak.« - Rejtő Jenő". Telitalálat, mert minden fajtájára igaz, még a politikaira is.

Mivé lett szőkesége... "Régebben a reklám elsősorban tájékoztató, informáló funkciót töltött be: a fogyasztó tudja, mit hol kaphat meg. Mára a befolyásolás, a manipuláció egyik fő eszközévé vált. Korábban elég volt egy frappáns jelmondat (Karinthy Frigyes alkotta legendás jelmondat a: »Royal bútor, Royal kaszni, Royal ágyon legjobb.... aludni.«, Virányi szavai pedig: "Karinthy Frigyesről fővárosszerte járta a hír, hogy minden jól sikerült reklám-lében ő a kanál" - OP), esetleg egy kifejező kép, ma már milliókba is kerülhet egy reklámkampány, és a hirdetők igyekeznek minél több információt bezsúfolni a legtömörebb szerkezetbe." Tegyük hozzá: mára az élvonalbeli cégek immateriális vagyona többnyire gigantikus nagyságúvá vált, s benne gyakran nagy hányadot tesz ki a márka értéke, amelyet ma lehengerlő reklámmal építenek és tartanak fent. És "A mai reklám nem alkalmazott művészet, hanem a művészet alkalmazása, refinált technicizálása."

A modern propaganda kezdete: "A modern propaganda története minden bizonnyal 1622-ben kezdődik. Ekkor alapítja meg XV. Gergely pápa a Congregatio propaganda fide nevű intézményt, amelyet röviden Propaganda néven kezdenek emlegetni [..] Feladata a katolikus hit terjesztése, a hívők számának növelése az újonnan felfedezett területeken, de nem utolsósorban Európa protestánssá vált lakói között." Ügynökképzője: "1627-ben létrejön a Propaganda misszionáriusképzője is."

Nincs recept a sikerre: "Azzal a kérdéssel, milyen a jó reklám, kutatók, reklámkészítők sokasága foglakozott és foglalkozik. Elméletek születtek a gyakorlat talaján, és jól bevált gyakorlati tapasztalatok szültek elméleteket. Azt gondolom, nincs recept." Ez alighanem törvényszerű, hiszen a sikeres reklámnak markánsan el kell ütnie a többiektől, csak így lehet képes megragadni vagy megteremteni a célközönségnek a pillanatnyi helyzetben meghatározó érdeklődését - különben elsüllyed a marketingkommunikáció mind harsányabb fehérzajában. Recept alapján viszont csak többé-kevésbé 'klónokat' lehet létrehozni, az előzőek szerinti alkotást nem.

Oliver Stone: Putyin-interjúk - Alexandra, 2017
Dr. Osman Péter ismertetése

Brezsnyevi pangás - kivárások - gorbacsovi végjáték - jelcini mélypont - PUTYIN
"Oliver Stone-nak sikerült elérnie azt, amire a világ számtalan újságírója, hírszervezete és vezetője vágyott - elsőként jutott be úgy az orosz elnökhöz, Vlagyimir Putyinhoz, hogy hosszú és szerteágazó interjút tudott készíteni vele. Az interjúk több mint tíz beszélgetésből állnak össze - soha korábban az orosz vezető ilyen mélységben és sokrétűen nem nyilatkozott még nyugati riporternek. A könyv ezek leiratát tartalmazza, számos kimaradt résszel kiegészítve. Olyan kényes témák is terítékre kerülnek, mint Oroszország világpolitikában betöltött ellentmondásos szerepe, a szíriai Asszad-rezsim támogatásától kezdve egészen a 2016-os amerikai választásokba történő beavatkozásáig. Ám egészen személyes kérdésekről - az elnök családi hátteréről, gyermekkoráról, hatalomra jutásának történetéről - is sokat megtudhatunk. A felvételeket az amerikai Showtime televíziós csatorna vetítette le négyrészes dokumentumfilmként." - az Alexandra ajánlójából.

Az amerikai, politikai töltetű filmcsinálás kétszeres Oscar- és többszörös Golden Globe-díjas nagyágyúja ügyesen kezelte e hosszú interjú-sorozatot. Az írott szöveg hangulata szerint valóban közvetlen beszélgetéseket folytattak, sosem ellenséges, gyakran barátságos stílusban - Stone ésszerűen rámenős, de nem viszi túlzásba a keménykedést. Célja nyilvánvalóan az, hogy Putyin mindvégig partner legyen az interjú-filmek elkészítésében, és azokban minél alaposabban mutassa be Oroszország oly sokféle megítélés alá eső erős emberét (aki már a negyedik amerikai elnökkel néz szembe, s ott nem igazán jó hírét keltik), ám ehhez nyilvánvalóan az ő szabályai szerint kell játszania. Érezhető, hogy Putyin gyakran egészen közel engedi magához, és igyekszik őszintén szólni - legalább is ezt a látszatot kelti. Ügyel is arra, hogy egyenlő felek beszélgetésének érzetét adja, ám Stone-nak mindvégig hagynia kell, hogy nagyjából ő döntse el, mennyit és milyennek mutat meg magából. Stone kemény - olykor forró - témákról kérdez, de sosem ellenségesen. A kapott válaszokra gyakran tovább kérdez, hogy kibontson részleteket, vagy mélyebbre hatoljon - beszéltet, és pragmatikusan vitatkozik.
A kulcsfontosságú témák között szerepel természetesen Ukrajna, a Krím, a világban uralkodó feszültség csökkentése - amelynél Putyin hangsúlyosan mondja, hogy az USA nem kezeli partnerként országát -, és részletesen elemzik más egyebek közt a Snowden-ügy sajátosságait is.

Kicsi ízelítő:

Sajátos elődjéről, Gorbacsovról: "Gorbacsov és az emberei megértették, hogy az országnak reformra van szüksége. De ma már teljes magabiztossággal kijelenthetem: azt, hogy pontosan milyen természetűek ezek a változások, és hogy miként lehet mindezt kivitelezni, ezt viszont nem fogták fel."

Kapcsolat Amerikával (erről sok keserű és csalódott kijelentést tesz), geopolitikai GO-játszmák: "Egészében nézve a kapcsolat azért romlott meg, mert az USA terroristákat támogatott a Kaukázusban. Mindig is ez volt a probléma közöttünk. Nemcsak az elnökkel, hanem a kongresszusi tagokkal is - mind azt mondták, hogy minket támogatnak, de láttuk, hogy a gyakorlatban ennek az ellenkezője volt igaz. Aztán a helyzet tovább romlott Irak miatt." (Terrorista/szabadságharcos - ez bizony gyakran geopolitikai nézőpont kérdése - OP).

Ukrajna: részletesen elemzi helyzetének alakulását, s annak mozgatórugóit. Beszél a kritikus jelentőségű Donbaszról, hogy az egyetlen megoldás a minszki egyezmény betartása lenne, de ezt az ukrán vezetés elszabotálja, a Donbasz népét pedig kiéhezteti: "két és fél millió ukrán állampolgár van már Oroszországban".

Krím: Formálisan korrekt cinizmus "A demokrácia az emberek akaratán alapuló politika. Honnan tudjuk, mit akarnak? A modern világban erre használjuk a szavazás intézményét. A krími emberek elmentek szavazni, nem volt ott sem ostor, sem géppuska. 90 % arra szavazott, hogy Oroszországhoz akar csatlakozni. Az emberek választását tiszteletben kell tartani." és "Mindig is érdekelt, hogy ha ezt Koszovónak lehet, miért nem lehet az ukránoknak, oroszoknak, tatároknak, a krími térségnek?"

TELJES KÖRŰ SAJTÓSZEMLE

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll vagy a linkre kattintva olvasható!)
A sajtószemle tagvállalataink, az OBSERVER Budapest Médiafigyelő Kft., a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft. segítségével készült.


U-szeged.hu, 2018. május 14., hétfő
SZTE Innovációs Nap 2018

MTV, 2018. május 14., hétfő, 10 óra
Innovációs hét a Szegedi Tudományegyetemen

Magyarhirlap.hu, 2018. május 15., kedd
Palkovics László: Az új minisztérium legfőbb feladata a magyar kkv-k versenyképességének javítása

Magyaridok.hu, 2018. május 15., kedd
Palkovics László: a kkv-k versenyképességének javítása az új tárca legfőbb feladata

Delmagyar.hu, 2018. május 15., kedd
Palkovics: az új minisztérium legfőbb feladata a magyar kkv-k versenyképességének javítása

Kisalfold.hu, 2018. május 15., kedd
Palkovics: az új minisztérium legfőbb feladata a magyar kkv-k versenyképességének javítása

Pestisracok.hu, 2018. május 15., kedd
Palkovics László: az új minisztérium legfőbb feladata a magyar kkv-k versenyképességének javítása

Katasztrofavedelem.hu, 2018. május 15., kedd
BM OKF - Lendület van

Kemenysepres.katasztrofavedelem.hu, 2018. május 15., kedd
Lendület van

Portfolio.hu, 2018. május 15., kedd
Új K+F-javaslatokkal állt elő az Európai Bizottság a holnapi EU-csúcsra

Mnnsz.hu, 2018. május 15., kedd
Végre kiderült: ezért kellett Magyarországnak az új tech-minisztérium - A miniszterjelölt maga mondta el

Ww2.infovilag.hu, 2018. május 15., kedd
Megvannak az idei legtehetségesebb fiatal feltalálók
"...A zsűri kiválasztotta a legjobb munkákat, amelyek a június 5-6-i kiállításon megtekinthetők lesznek az Ericsson Magyarország K+F Központjában, ahol egyúttal a díjakat is átadáják. A 106 pályázat közül az első forduló után 69 jutott tovább, a pályázók az év első felében feszített tempóban dolgoztak az ötletek, javaslatok kidolgozásán..."

Ww2.infovilag.hu, 2018. május 15., kedd
Az EU-nak az eddiginél sokkal többet kell költenie újításra, kutatásra és fejlesztésre

Mti.hu, 2018. május 15., kedd
OGY - Palkovics László: az új minisztérium legfőbb feladata a magyar kkv-k versenyképességének javítása

Webradio.hu, 2018. május 15., kedd
OGY - Palkovics László: az új minisztérium legfőbb feladata a magyar kkv-k versenyképességének javítása

Hirado.hu, 2018. május 15., kedd
A magyar kkv-k versenyképességéért fog dolgozni az új minisztérium

Komloinapilap.hu, 2018. május 16., szerda
Az Európai Bizottság az innovációban rejlő lehetőségek kiaknázását sürgeti

Mohacsinapilap.hu, 2018. május 16., szerda
Az Európai Bizottság az innovációban rejlő lehetőségek kiaknázását sürgeti

Szekszardinapilap.hu, 2018. május 16., szerda
Az Európai Bizottság az innovációban rejlő lehetőségek kiaknázását sürgeti

Soproninapilap.hu, 2018. május 16., szerda
Az Európai Bizottság az innovációban rejlő lehetőségek kiaknázását sürgeti

Tatabanyainapilap.hu, 2018. május 16., szerda
Az Európai Bizottság az innovációban rejlő lehetőségek kiaknázását sürgeti

Szekesfehervarinapilap.hu, 2018. május 16., szerda
Az Európai Bizottság az innovációban rejlő lehetőségek kiaknázását sürgeti

Kecskemetinapilap.hu, 2018. május 16., szerda
Az Európai Bizottság az innovációban rejlő lehetőségek kiaknázását sürgeti

Delmagyar.hu, 2018. május 16., szerda
Innovációs hét az egyetemen - Tudományos park az ELI mellett - Korunk kihívása a technológia

Magyarszo.rs, 2018. május 16., szerda
Négyszáz millió dinár technológiai innovációkra

Yoojooz.hu, 2018. május 16., szerda
Sokat kell tenni azért, hogy Európa az innováció globális motorja legyen

Autopro.hu, 2018. május 16., szerda
Sokat kell tenni azért, hogy Európa az innováció globális motorja legyen

Hirextra.hu, 2018. május 16., szerda
Az EU a kutatásba fektetne

Hirado.hu, 2018. május 16., szerda
Uniós pályázatok: új fejezet nyílik 2020-tól

Magyarhirlap.hu, 2018. május 17., csütörtök
Ijgyártó István: Váljon a V4 régió hatékony innovációs központtá

Magyaridok.hu, 2018. május 17., csütörtök
Államtitkár: hatékony innovációs központtá kell tenni a V4-országokat

Ujnemzedek.hu, 2018. május 17., csütörtök
Hatékony innovációs központtá kell tenni a V4-országokat

Lokal.hu, 2018. május 17., csütörtök
Hatékony innovációs központtá kell tenni a V4-országokat

Medicalonline.hu, 2018. május 17., csütörtök
V4 rektori konferencia Budapesten

Mti.hu, 2018. május 17., csütörtök
Államtitkár: hatékony innovációs központtá kell tenni a V4-országokat

Mti.hu, 2018. május 17., csütörtök
A Magyar Rektori Konferencia közleménye

Webradio.hu, 2018. május 17., csütörtök
Államtitkár: hatékony innovációs központtá kell tenni a V4-országokat

Webradio.hu, 2018. május 17., csütörtök
A Magyar Rektori Konferencia közleménye (1. rész)

Hirado.hu, 2018. május 17., csütörtök
Államtitkár: Hatékony innovációs központtá kell tenni a V4-országokat

Magyaridok.hu, 2018. május 18., péntek
Palkovics László: az ország előtt álló nagy kihívás a technológiai váltás

Magyarhirlap.hu, 2018. május 18., péntek
Palkovics László: Az ország előtt álló nagy kihívás a technológiai váltás

Delmagyar.hu, 2018. május 18., péntek
Palkovics: az ország előtt álló nagy kihívás a technológiai váltás

Kisalfold.hu, 2018. május 18., péntek
Palkovics: az ország előtt álló nagy kihívás a technológiai váltás

Duol.hu, 2018. május 18., péntek
Palkovics: az ország előtt álló nagy kihívás a technológiai váltás

Feol.hu, 2018. május 18., péntek
Palkovics: az ország előtt álló nagy kihívás a technológiai váltás

Vaol.hu, 2018. május 18., péntek
Palkovics: az ország előtt álló nagy kihívás a technológiai váltás

Zaol.hu, 2018. május 18., péntek
Palkovics: az ország előtt álló nagy kihívás a technológiai váltás

Veol.hu, 2018. május 18., péntek
Palkovics: az ország előtt álló nagy kihívás a technológiai váltás

Bama.hu, 2018. május 18., péntek
Palkovics: az ország előtt álló nagy kihívás a technológiai váltás

Beol.hu, 2018. május 18., péntek
Palkovics: az ország előtt álló nagy kihívás a technológiai váltás

Heol.hu, 2018. május 18., péntek
Palkovics: az ország előtt álló nagy kihívás a technológiai váltás

Baon.hu, 2018. május 18., péntek
Palkovics: az ország előtt álló nagy kihívás a technológiai váltás

Kemma.hu, 2018. május 18., péntek)
Palkovics: az ország előtt álló nagy kihívás a technológiai váltás

Sonline.hu, 2018. május 18., péntek
Palkovics: az ország előtt álló nagy kihívás a technológiai váltás

Szoljon.hu, 2018. május 18., péntek
Palkovics: az ország előtt álló nagy kihívás a technológiai váltás

Teol.hu, 2018. május 18., péntek
Palkovics: az ország előtt álló nagy kihívás a technológiai váltás

Lokal.hu, 2018. május 18., péntek
Palkovics: Az ország előtt álló nagy kihívás a technológiai váltás

Kormany.hu, 2018. május 18., péntek
Az ország előtt álló nagy kihívás a technológiai váltás

Hir.ma, 2018. május 18., péntek
Palkovics: az ország előtt álló nagy kihívás a technológiai váltás

Mti.hu, 2018. május 18., péntek
Palkovics: az ország előtt álló nagy kihívás a technológiai váltás

Hirextra.hu, 2018. május 18., péntek
Technológiaváltás előtt állunk

Autopro.hu, 2018. május 18., péntek
Palkovics kijelölte az új irány: innováció és K+F

Mandiner.hu, 2018. május 18., péntek
Palkovics: Fel kell készülni a robotizációra

Elelmiszer.hu, 2018. május 18., péntek
Jelentős kihívás a technológiai váltás

Orientpress.hu, 2018. május 18., péntek
Palkovics László: nagy kihívás a technológiai váltás

Portfolio.hu, 2018. május 18., péntek
Elmondta a miniszter, miben látja a magyar siker kulcsát

Webradio.hu, 2018. május 18., péntek
Palkovics: az ország előtt álló nagy kihívás a technológiai váltás

Hirado.hu, 2018. május 18., péntek
A magyar cégeket segíti az Innovációs és Technológiai Minisztérium

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal hírlevele, 2018. május 18., péntek
Többségében kisvállalkozások versenyeznek a 20 milliárd forint keretösszegű innovációs támogatásért

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal hírlevele, 2018. május 18., péntek
Körvonalazódó tervek az Európai Unió 2020 utáni kutatási és innovációs keretprogramjáról

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal hírlevele, 2018. május 18., péntek
Többféle pályázaton nyerhetnek forrást az innovatív vállalkozások

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal hírlevele, 2018. május 18., péntek
Ma is vannak magyar kutatók a tudományos világválogatottban

Szeged.hu, 2018. május 20., vasárnap
Szeged új díszpolgára valóra váltotta Szent-Györgyi Albert hatvan évvel ezelőtti álmát

Vtvszeged.hu, 2018. május 20., vasárnap
Szeged új díszpolgára valóra váltotta Szent-Györgyi Albert hatvan évvel ezelőtti álmát

Innoteka.hu, 2018. május 22., kedd
Fiatal tudós a legjobbak között

Szakmaban.hu, 2018. május 22., kedd
Molnár Áron a legjobbak között a világ legnagyobb tehetségkutató versenyén

Techmonitor.hu, 2018. május 22., kedd
Molnár Áron a legjobbak között a világ legnagyobb tehetségkutató versenyén

Origo.hu, 2018. május 22., kedd
Magyar siker az Intel világversenyén

Ww2.infovilag.hu, 2018. május 22., kedd
Molnár Áron a világ legtehetségesebbjei között

Infoter.eu, 2018. május 22., kedd
Ipar 4.0-s képzést indít az energiaipari vállalat

Preshaz.eu, 2018. május 22., kedd
Magyar siker az INTEL Ifjúsági világversenyén

Vg.hu, 2018. május 23., szerda
Több mint egymilliárdot nyert egy cég biotechnológiai kutatásokra

Szegedma.hu, 2018. május 23., szerda
Különleges sejtlaboratóriumot hoznak létre Szegeden

Mti.hu, 2018. május 23., szerda
A Magyar Innovációs Szövetség közleménye

Mti.hu, 2018. május 23., szerda
Több mint egymilliárd forintot nyert el biotechnológiai kutatás-fejlesztésre a Solvo konzorciuma

Szekesfehervar.hu, 2018. május 23., szerda
MOLNÁR ÁRON A LEGJOBBAK KÖZÖTT A VILÁG LEGNAGYOBB TEHETSÉGKUTATÓ VERSENYÉN

Weborvos.hu, 2018. május 23., szerda
Több mint egymilliárd forint kutatás-fejlesztésre

444.hu, 2018. május 23., szerda
1,3 milliárd forintot kapott a Solvo biotechnológiai kutatásra

Mfor.hu, 2018. május 23., szerda
1,3 milliárd forintot nyert el biotechnológiai kutatás-fejlesztésre a Solvo konzorciuma

Szeretlekmagyarorszag.hu, 2018. május 23., szerda
Fiatal magyar tehetséget is díjaztak az Intel világversenyén

Webradio.hu, 2018. május 23., szerda
Több mint egymilliárd forintot nyert el biotechnológiai kutatás-fejlesztésre a Solvo konzorciuma

Karc FM, 2018. május 23., szerda, 12 óra
El kell érni, hogy hazajöjjenek külföldről a fiatal kutatók

Vg.hu, 2018. május 24., csütörtök
Hat városban születik science park

Bama.hu, 2018. május 24., csütörtök
Palkovics László: az innovációval felelünk a világban zajló technológiai váltásra

Baon.hu, 2018. május 24., csütörtök
Palkovics László: az innovációval felelünk a világban zajló technológiai váltásra

Beol.hu, 2018. május 24., csütörtök
Palkovics László: az innovációval felelünk a világban zajló technológiai váltásra

Heol.hu, 2018. május 24., csütörtök
Palkovics László: az innovációval felelünk a világban zajló technológiai váltásra

Kemma.hu, 2018. május 24., csütörtök
Palkovics László: az innovációval felelünk a világban zajló technológiai váltásra

Nool.hu, 2018. május 24., csütörtök
Palkovics László: az innovációval felelünk a világban zajló technológiai váltásra

Sonline.hu, 2018. május 24., csütörtök
Palkovics László: az innovációval felelünk a világban zajló technológiai váltásra

Szoljon.hu, 2018. május 24., csütörtök
Palkovics László: az innovációval felelünk a világban zajló technológiai váltásra

Teol.hu, 2018. május 24., csütörtök
Palkovics László: az innovációval felelünk a világban zajló technológiai váltásra

Mandiner.hu, 2018. május 24., csütörtök
Hat városban születik science park

Bme.hu, 2018. május 24., csütörtök
VIK hallgató sikere az Intel világversenyén

U-szeged.hu, 2018. május 24., csütörtök
Gyógyszeriparhoz kapcsolódó, őssejt alapú kutatás-fejlesztés a SOLVO biotechnológiai Zrt-nél, uniós támogatással

Agraragazat.hu, 2018. május 24., csütörtök
Magyarok az élen a globális digitális agráriumban?
"...Megváltoztathatja a mezőgazdaság termelékenységét és energiafelhasználását egy magyar start-up vállalkozás találmánya, amely máris elnyerte a Magyar Innovációs Nagydíj Környezetvédelmi díját..."

Lokal.hu, 2018. május 25., péntek
A régió egyik legnagyobb közösségi irodája nyílik a Millenárison

Forbes.hu, 2018. május 25., péntek
Ilyen lesz belülről a régió legnagyobb közösségi irodája

Pannonnovum.hu, 2018. május 25., péntek
Fiatal magyar tehetséget is díjaztak az Intel világversenyén

Szellemitulajdon.hu, 2018. május 25., péntek
Magyar fiatal sikere a tudományos diákolimpián, Pittsburghban

Kamaraonline.hu, 2018. május 25., péntek
Startup közösségi iroda nyílik a Millenárison

Mmonline.hu, 2018. május 25., péntek
Új hely startupoknak

Hrportal.hu, 2018. május 25., péntek
Startup közösségi iroda nyílik a Millenárison

Uzletresz.hu, 2018. május 25., péntek
Budapesten nyílik a régió egyik legnagyobb startup közösségi irodája

Profitline.hu, 2018. május 25., péntek
Startup közösségi iroda nyílik Budapesten

Mfor.hu, 2018. május 25., péntek
Budapest felkerül az innovációs térképre

Portfolio.hu, 2018. május 25., péntek
Budapesten nyílik meg a régió egyik legnagyobb közösségi irodája

Mixonline.hu, 2018. május 25., péntek
Nemzetközi konferencia okosvárosokról

InfoRádió, 2018. május 25., péntek, 09 óra
Startup campus nyílik a Millenárison

KarcFM, 2018. május 25., péntek, 13 óra
Interjú az Intel ISEF kapcsán dr. Antos László, a MISZ ügyvezető igazgatójával és Molnár Áronnal, a verseny díjazottjával

KarcFM, 2018. május 25., péntek, 22 óra
Interjú az Intel ISEF kapcsán dr. Antos László, a MISZ ügyvezető igazgatójával és Molnár Áronnal, a verseny díjazottjával

Hirado.hu, 2018. május 25., péntek
Okosvárosokról tart nemzetközi konferenciát az Óbudai Egyetem

Minuszos.hu, 2018. május 26., szombat
Startup közösségi iroda nyílik a Millenárison

Itbusiness.hu, 2018. május 27., vasárnap
Új közösségi tér a startupoknak

Innotéka magazin VIII évfolyam, 2018 május, 17-21. oldal
Az Ipar 4.0-közgazdász szemmel

Innotéka magazin VIII évfolyam, 2018 május, 22-23. oldal
Nincs kulcsrakész megoldás

Innotéka magazin VIII évfolyam, 2018 május, 26. oldal
Regionális innovációk az egyetemen

Innotéka magazin VIII évfolyam, 2018 május, 48. oldal
Az első magyar mérnöknő
Szerkesztő: Riba Nikoletta, Munkatárs: Monoki Luca
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.