XXVIII. évf. | 2018. Május 15. | 10. szám

Hírek
Magyar Innovációs Szövetség
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Várható esemény
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

Magyar Innovációs Szövetség éves közgyűlése

A Magyar Innovációs Szövetség 2017. évi, rendes közgyűlését 2018. május 31-én, 9:15-től tartja, az Aquincum Hotel Budapestben (1036 Budapest, Árpád fejedelem útja 94.).

Program
9:15-től
Regisztráció
10:00
Megnyitó - Szabó Gábor, elnök
- Mandátumvizsgáló-bizottság megválasztása
- Jegyzőkönyv-hitelesítők megválasztása
10:10
A Magyar Innovációs Szövetség 2017. évi Média Díjának átadása
10:15
A Magyar Innovációs Szövetség 2017. évi tevékenységéről szóló értékelés szóbeli kiegészítése: Greiner István, általános elnökhelyettes
10:25
Szakmai program:
Palkovics László, nemzeti innovációs és technológiai miniszter bevezető előadása
10:55
Kérdések, válaszok
11:25
Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége tevékenységének bemutatása: Laufer Tamás, elnök
11:35
Felügyelő Bizottság jelentése: Ormándi Sándor, FB-elnök
11:40
Hozzászólások
11:45
Határozathozatal:
- az éves beszámolóról, az FB-jelentésről, a 2018. évi költségvetésről
- a 2018. évi tagdíjról
11:50
Zárszó, fogadás

MISZ FB ülés

A Magyar Innovációs Szövetség Felügyelő Bizottsága (FB), Ormándi Sándor, FB elnök vezetésével ülést tartott 2018. május 2-án, Budapesten, Szövetségünk székhelyén.

Az ülésén a MISZ 2017. évi tevékenységéről szóló beszámoló és az FB jelentése volt napirenden. Az előzetes jelentést a Felügyelő Bizottság megtárgyalta és véglegesítette.

Az ülésen jelen volt dr. Antos László, ügyvezető igazgató is.

Európa-napi fogadás

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája Európa-napi fogadást rendezett 2018. május 9-én, a Pesti Vigadóban. Az eseményen a Magyar Innovációs Szövetséget Dr. Pakucs János, tiszteletbeli elnök képviselte.

INNONET Nonprofit Kft. taggyűlése

Az INNONET Nonprofit Kft. 2018. május 8-án tartotta Győrben a 2017. évet lezáró mérlegelfogadó taggyűlését. A taggyűlési beszámolóból kitűnt, hogy az INNONET működése stabil, a kihasználtság 98%-os. Az alaptevékenységből származó bérleti bevételek mellett fontosak a szakértői tevékenységekből származó bevételek is. Emellett az INNONET jelentős hazai és határon átnyúló kapcsolatrendszert épített ki.

Budavári László, ügyvezető igazgató beszámolt a TECHNONET Technológiai Kompetencia Központ projekt sikeres végrehajtásáról és lezárásáról. A Magyar Innovációs Szövetség, mint tulajdonos, a széleskörű innovációs kapcsolatrendszert biztosította a projekt számára.

SZJA 1+1%

Ön is rendelkezhet adója 1+1%-áról. Az adó 1%-a valamely civil szervezet támogatására fordítható.

Amennyiben fontosnak tartja a hazai tehetségek támogatását, kérjük, ajánlja fel adója 1%-át a Magyar Innovációs Alapítvány részére.

A közhasznú szervezetként működő Magyar Innovációs Alapítvány immár több mint 25 éve ösztöndíjakkal folyamatosan támogatja a fiatal tehetségek oktatási és kutatási tevékenységét. Támogatja a 20 év alatti fiatalok részére, évente kiírt Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt is. Ösztönzi az új kutatási eredmények elterjesztését, megvalósításuk felgyorsítását azáltal is, hogy alapítása óta az adott év legnagyobb jelentőségű innovációját INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ-ban részesíti.

A Magyar Innovációs Alapítvány adószáma: 18047929-1-41.

Köszöntjük új tagjainkat!

Név | RowanHill Global Kft.
Tagsorszám | 749.
Cím | 1095 Budapest, Ipar utca 5., 5.em.
Vezető | Dr. Kocsis Gergely
Telefon | 20/916-2899
E-mail | gergely.kocsis@rowanhillglobal.hu
Honlap | www.rowanhillglobal.hu

Tevékenység:
A RowanHill Global Kft. biztosítja a 2018. május 25-én életbe lépő Európai Parlament és a Tanács által elfogadott 2016/679. számú GDPR rendeletre való felkészülés jogi, folyamatszervezési és informatikai szakértelmet igénylő feladatainak elvégzését a vállalati és az állami szektor résztvevői számára. Vállalja az ügyfél igényeire szabva a teljes körű adatvédelmi helyzetfelmérés és audit elvégzését, GAP elemzés elkészítést, valamint a megfelelés megvalósításával, illetve fenntartásával kapcsolatos szakmai tanácsadást.

A Társaság készíti a Digitális Jólét Program megbízásából a digitális pénzügyi alapcsomag programot, valamint részt vesz Magyarország fintech stratégiájának kidolgozásában.

Banki és biztosítói digitális termékek fejlesztésével, valamint ehhez kapcsolódó üzletfejlesztéssel és tanácsadással foglalkozik, továbbá a digitális átállás projektekben is közreműködik.


Név | Tungsram Operations Kft.
Tagsorszám | 750.
Cím | 1044 Budapest, Váci út 77.
Vezető | Vámos Zoltán
Telefon | 1/399-1157
E-mail | zoltan.vamos@tungsram.com
Honlap |www.tungsram.com

Tevékenység:
Hagyományos és LED alapú világítástechnikai termékek fejlesztése, gyártása és forgalmazása.


HÍREK | Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Szellemi Tulajdon Világnapja - Előtérben a kreatív és innovatív nők

A 2018. április 26-án tartott eseményen a megnyitó beszédében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy a leendő kormány gazdaságpolitikájának középpontjában a vállalati innováció erősítése, az egyetemi és a vállalati kutatás-fejlesztés támogatása és a közöttük lévő kapcsolati rendszer erősítése áll.

"Az innováció csak megfelelő szellemi tulajdonvédelem mellett növeli a GDP-t és az exportot, tesz elérhetővé ezen keresztül magasabb profitot és béreket - hangsúlyozta Łuszcz Viktor, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) elnöke, aki szerint Magyarország magas jövedelmű országgá válásában kulcselem az, hogy ezek a jogok hazai jogosultaknál jöjjenek létre. Ehhez az SZTNH a maga részéről minden támogatást megad, kezdve a csekély összegben megszabott bejelentési díjaktól az ingyenes tanácsadásig. Emellett a magyar állam az Iparjog pályázatokon keresztül nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi szabadalom, design, védjegyoltalom megszerzését is támogatja.

A Szellemi Tulajdon Világnapjának megünneplése egyben kiváló alkalmat is kínál annak bemutatására, hogy a szellemitulajdon-védelem rendszere hogyan segítheti az innovatív és kreatív nőket és mindenki mást abban, hogy remek ötleteiket a piacon is kamatoztatni tudják.

A Millenniumi Díj kitüntetettjei 2018-ban:
 • Ivócsap Projekt - Alkotók: Zétényi Zsófia, Hüttl Sarolta, Soltész Judit, Zoletnik Zsófia
 • Innovatív Térburkolatfejlesztő Kft.- Alkotók: Sziszák Imre, Cseh József, Ilyés Miklós
 • Copy21. com blog - Alkotók: dr. Mezei Péter, dr. Békés Gergely, Gyömbér Béla, dr. Harkai István, dr. Újhelyi Dávid
 • EGIS Gyógyszergyár Zrt.

 • A kitüntetettekről rövid riportfilmek itt tekinthetők meg.

  VÁRHATÓ ESEMÉNY

  2. Nemzetközi jármű- és autóipari konferencia - VAE2018

  A 2. Nemzetközi Jármű- és Autóipari Konferenciára (VAE2018) 2018. május 23-25 között kerül sor a Miskolci Egyetem. A konferencia célja, hogy összefogja mind az egyetemi, mind az ipari területek szakértőit.

  A Miskolci Egyetem az Észak-Magyarországi Autóipari Klaszter és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara részvételével - az eseménnyel párhuzamosan - pályaorientációs napot is szervez a borsod megyei középiskolásoknak 2018. május 24-én.

  A konferencia alatt oldtimer autó- és motorkerékpár-bemutató is lesz, ahol remélhetőleg egy Ford T modell is látható lesz. Továbbá a miskolci autószalonok új modelljei is megtekinthetőek lesznek.

  Az angol nyelvű konferencia témái:
 • Hagyományos erőátvitel és emissziók
 • Alternatív hajtások
 • Jármű dinamika
 • Anyagok és gyártás
 • Járműelektronika
 • Autonóm járművek
 • Zaj és rezgés
 • Aktív és passzív biztonság
 • Fenntarthatóság
 • Oktatás
 • A járműszerkezetek és a felületek tervezése
 • Optimálás
 • Hegesztés

 • Azok a vállalatok, vállalkozások, akik szeretnék bemutatni tevékenységüket a konferencia kapcsán, standot kérhetnek. Ők bronz, ezüst és arany szponzori csomagok közül választhatnak.

  Bővebb információ az esemény honlapján, vagy a vae2018@uni-miskolc.hu e-mail címen kérhető.

  SZAKIRODALOMFIGYELŐ


  Paul Wilmott And David Orrell: The Money Formula: Dodgy Finance, Pseudo Science, and How Mathematicians Took Over the Markets (A pénz formula: Fortélyos pénzügyek, áltudomány, és hogyan vették át a matematikusok a piacokat) - Wiley, 2017
  Dr. Osman Péter ismertetése

  Mindenki számára meghatározó területről szól ez a könyv. Mondhatni, a fortélyos pénzügyek világát tekintve puskaporos hordón ülünk, ám ez nem igaz. Nem hordó az, hanem óriási vulkán. A 2008 végén tetőző globális válság megmutatott valamit az erejéből, és "az sok év kétes pénzügyi praktikái hatásának összegződése volt, utórengései pedig még nem múltak el". (Idézetek a könyvből, kiemelések tőlem - OP)

  "Ez a könyv nem a krízis káros következményeiről szól, hanem segíteni igyekszik megelőzni a következőt (amely nem úgy néz ki majd, mint az utolsó). Ennek érdekében be kell lépnünk e masszív árnyékgazdaság géptermébe, és megérteni, hogyan működik a pénzügyi eszközök és műveletek új, matematikai alapú kezelése és kreálása (quantitative finance). Hogyan kreálunk dollárbilliót a semmiből, robbantjuk azt semmivé, hagyunk akkora lyukat [a gazdaságban - OP], hogy még a tudatosan hamisan elnevezett »mennyiségi lazítás« évei sem képesek azt feltölteni, majd ismételjük ezt az elejétől, csak gyorsabban. (A könyvből is világosan kiderül, hogy azt a robbanást nem okozzuk, hanem az "árnyékgazdaság" elszabadult működése maga vezet oda, amint a '2008'-ashoz is, hacsak meg nem akadályozzák - OP).

  A könyv új bepillantást kínál a világ egyik legnagyobb, legjobban fizetett, s legkevésbé értett iparágába - abba, amelynek a legnagyobb a képessége akár segíteni a jövőbeli gazdasági fejlődésünket, akár a szívmegállás pénzügyi megfelelőjét okozni annak."

  Rövid pillantás az árnyékgazdaságra: "Becslések szerint 2010-ben az akkor létező pénzügyi derivatívák összesített névleges értéke 1,2 billió US volt. Ez kb. 17-szerese a világ részvénypiacai együttes kapitalizációjának, és nagyobb mint a teljes világgazdaság." S a lényegéhez, ami a veszélyességét is mutatja, gondoljuk át: a modern pénzügyi innovátorok, e könyv 'főszereplői' a derivatívákkal pusztán bizalmon alapuló értéket alkottak, amellyel kereskedni lehet. A szerzők idézik Warren Buffettet: "A derivatívák pénzügyi tömegpusztító fegyverek", hozzátéve, hogy "ez viszont őt nem akadályozta abban, hogy élen járjon a kiaknázásukban". Ezzel lényegében könyvük mottóját is megadták. Idézik Isaac Newtont: "Ki tudom számítani a csillagok mozgását, de nem az emberek őrültségét." - a quantitative finance mesterei, a híres quantok épp ez utóbbira törekszenek nyereséges műveletek érdekében. (l. Richard R. Lindsey & Barry Schachter: How I became a Quant - Insights from 25 of Wall Street Elite, Wiley, 2009 - Hírlevél 2010/11. sz.)

  Ők is rámutatnak: a 'hagyományos' pénz mögött hajdan ott állt az anyagi fedezete, ma a kibocsátók gazdasági ereje. A derivatíváknak csak a kereslet ad értéket, már amíg és amennyire van olyan. Így jött létre a 2008-as robbanóelegy is: "billió dollár komplex pénzügyi termékekben, amelyeket senki sem ért; kockázatmenedzselő technikák, amelyek csökkentés helyett csak elrejtik a kockázatot; veszélyes ösztönzők és erkölcsi kockázat; 'figyelmetlen' piacszabályozók; matematikusok, akik a pszichológiai elfogadást megteremtették." (olyan termékeket és konstrukciókat alkottak, amelyek képesek voltak megnyerni a bizalmat - OP)

  "A könyv két részre oszlik. Első öt fejezete a quantitative finance történetébe ad bepillantást, s elmagyarázza annak alapelveit, mint a kockázatelemzés, kötvényárazás, portfolió-biztosítás - mind arany-nemességű technikák, amelyek csődöt mondtak a válságban, ám meg kellene alkotni a jó változatukat. Megvizsgáljuk a pénzügyi matematika elegáns egyenleteit, s hogy azok jéghideg szépségének halálos csábítása hogyan vezette félre közgazdászok és befektetők generációit. Nyomon követjük a derivatívák fejlődését, s hogy a kockázatkezelés és a biztosítási konstrukciók hogyan vezettek több kockázathoz és kevesebb biztosításhoz, mint valaha is.
  A második rész a ' quantitative finance' iparág jelenéről és mostani fejlődéséről szól. Megmutatjuk, mit tesznek a quantok, a technikáikat, és hogy hogyan sodorják továbbra is veszélybe a pénzügyi rendszert."

  Pamela Meyer: Verj át, ha tudsz! - A hazugság felismerésének bizonyított módszerei - 21. Század Kiadó, 2015
  Dr. Osman Péter ismertetése

  Vajon mennyire helytálló, hogy a balekot a bölcstől az választja el, hogy rendszeresen elhiszi azt, amit a bölcs hamisnak találna?

  Mit nem adott volna Machiavelli azért, ha olyan tudást ajánlhatna a Fejedelmének, amellyel leleplezhető a hazudozás, lebuktatható a hazug! S miközben vég nélkül sorolhatók az élet területei, ahol az ilyen képesség akár sorsdöntő is lehet, elég itt arra utalnunk, milyen fontos eszköz /lenne/ ez mindenki kezében, akinek tudnia kell, vajon a cégen kívüli vagy belüli tárgyalópartnere, a munkatársa, főnöke épp hazudik-e neki. Üzletkötések, egyéb megállapodások, cégek közti és cégen belüli együttműködések eredménye múlhat ezen.

  "A csaláshoz legalább ketten kellenek. Senki sem képes hazudni nekünk a jóváhagyásunk nélkül. A hazug és az 'áldozat' közös erőfeszítéséből szövődik a mítosz anyaga. A hazugság nem attól kap erőre, hogy valaki kiejti a száján - hatása attól lesz, hogy egy másik valaki hajlandó elhinni." (Idézetek a könyvből, kiemelések tőlem - OP)

  "Csakis úgy állapíthatjuk meg, hogy hazudnak-e nekünk, ha tudjuk, miképpen tükrözi az arc igazi érzelmeinket."

  "Újabb és újabb kutatások igazolják, hogy az átlagos felnőtt az eseteknek mindössze 54%-ában képes megkülönböztetni az igazat a hamistól. ez az eredmény alig jobb annál, mintha vaktában találgatnánk! Nem fogják elhinni, de egy csimpánz is nagyjából ilyen eredményre képes. Ráadásul ez a statisztika csak az olyan szituációkra érvényes, amikor eleve gyanítjuk, hogy megpróbálnak átverni bennünket."

  A könyv ígérete: "Ez a könyv, amit most az olvasó a kezében tart, arra irányuló erőfeszítéseim végeredménye tehát, hogy összefoglaljam és szintetizáljam a hazugságfelderítéssel kapcsolatos kutatások legígéretesebb fejleményeit, és ezzel olyan használható eszközt adhassak az emberek kezébe, amellyel egyszer és mindenkorra száműzhetik életükből a becstelenséget." Ez persze túlzás: átverhetetlenné természetesen az innen meríthető tudás sem tesz, ám jóval nehezebben becsaphatóvá feltehetően igen.

  Az alapok: Meyer, amint elmondja, a Harvard Egyetem gazdasági karán diplomázott, a filmiparban kezdte, a csalárdságok sűrűjében, majd természetfilmeket válogatott a BBC számára, és "Ennyi természetfilm megtekintése közben elkerülhetetlenül feltűnt, mennyire szerves tulajdonsága a természeti lényeknek a megtévesztés. [...] Feltámadt bennem a gyanú: ha a megtévesztés és az átverés ennyire természetes ösztöne az állatvilág képviselőinek, alighanem bennünk, emberekben is megvan rá a velünk született hajlam. Amikor évekkel később belefogtam abba a kutatómunkába, amelynek eredményei e könyv gerincét alkotják, rengeteg olyan kutatásra bukkantam, amelyben tudósok kétséget kizáróan bebizonyítják, hogy valóban, az ember társadalmi érintkezésének is a hazugság az egyik fő alkotóeleme."

  "Két évet egy egész kutatócsoport társaságában azzal töltöttem, hogy a katonai és hírszerző szolgálatoktól, a rendőrségtől, a kormányzati nyomozati szervektől és a tudományos intézetektől begyűjtsem és összehasonlító vizsgálatnak vessem alá több évtized szerteágazó témájú adathalmazát, hogy ebből aztán egy átfogó tanulmány születhessen a megtévesztési technikák felderítéséről."

  Mondandója megalapozásául sokat is hivatkozik a témakör kutatóira, s szintúgy hivatásos kihallgatók tapasztalataira. Könyve áttekintést ad a tudományos alapokról, nagy része pedig a hazudozás felismerésének gyakorlati kézikönyve, sok magyarázattal és hazugság-detektáló technikákkal.
  "Ez a könyv hatalmas mennyiségű speciális ismeretanyagot formál újra egy praktikus rendszerré. Az első részben áttekintjük a hazugságot, és kielemezzük a csalás három fő megnyilvánulási formáját - ez szolgál majd vizsgálatunk hátteréül. [...] A második részben sorra vesszük az üzleti életnek azokat a döntéshozatali helyzeteit, amelyekben a leggyakrabban tűnik fel a megtévesztési szándék - az üzleti tárgyalások és az állásinterjúk világát -, és mindegyikre személyre szabott stratégiákat javasolunk. Bemutatjuk a részletes céges csalásvizsgálatot is."

  Shrabani Basu: Viktória királynő és Abdul - Athenaeum, 2017
  Dr. Osman Péter ismertetése

  Régi tétel: a leghihetetlenebb történeteket az élet írja. Bizonyság ez a könyv is. Regénynek el sem fogadnánk, annyira valószínűtlen, annyira vadromantika, ez azonban egy, a nyilvánosság előtt, bel- és olykor külföldi reflektorfényben lejátszódott kapcsolat történelmileg teljes egészében hiteles életrajza: a nyugati világ egyik legnagyobb királynőjének (szigorúan platonikus!) hosszú kapcsolata egy ifjú indiai alattvalójával, akit szolgálóul kapott, tanítójává, nélkülözhetetlen szellemi társává emelt, s érte kenyértörésig vitte udvarával és a családjával szemben is, s minden óvatosságot félredobva védte kedvencét. Fokozza e történet izgalmas érdekességét, hogy mindez a híres viktoriánus prüdéria színpadán, annak is a legelőkelőbb részén ment végbe. Kettejük kapcsolatát pedig a kiadó ajánlója "királynő hosszú uralkodásának talán legbotrányosabb évtizedének" nevezi.

  Basu történelemből szerzett Masters fokozatot. Könyvében elmondja, milyen kutatásokkal alapozta meg e beszámolóját, amelyben, az ajánlót idézve, "eredeti dokumentumok alapján eleveníti fel Viktória és Abdul páratlan kapcsolatát, és vele a késő tizenkilencedik század Brit Birodalmának életét."

  Nézzünk kicsit bele a sokszorosan kitüntetett brit történész, Jan Morris The New York Times-ban megjelent recenziójába, némi kivonatolással. Szakmai rangjáról annyit, hogy tiszteletbeli tagja az Oxfordi Egyetem Christ Church kollégiumának, tagja a brit Royal Society of Literature-nek, megkapta a brit CBE-t, a Times a háború óta a 15. legnagyobb brit írónak nevezte. Mintegy 40 könyvet írt. "Kilencven felett járó, angol-walesi, republikánus, agnosztikus liberális vagyok, csak félig visszafogadott brit birodalompárti, javíthatatlan romantikus. A könyv első belenézésre gúnyra késztetett, ám amikor az elbűvölő indiai megjelent benne, én is elcsábultam. Így járt Viktória is.

  Abdul Karim 24 volt, amikor Angliába érkezett (Viktória 68 volt, s Basu szavával "ajándékként" kapta Karimot - OP), szolgálattevőnek az arany jubileumára, s hogy 'hindusztáni' nyelvre tanítsa őt (India újsütetű császárnőjeként - OP) Jóllehet alacsony származású volt, de született győztes, művelt, jóképű, okos és becsvágyó. (Szúrjuk itt közbe, amit Basu mond Karimról a később körülötte dúló háború egyik kiváltójaként: "ritkán tartóztatta meg magát, ha esélye nyílt saját érdemeinek hangoztatására".) Villámgyorsan - úgy tűnik - sokkal többé vált szolgálattevőnél, inkább indiai úrrá az udvarban, akit Őfelsége parancsára »munsinak» neveztek, s ez, ahogy rájöttem, valamiféle több-mint-tanítót jelent. [...] Viktória pocsék időket élt akkoriban. Elveszítette imádott férjét, majd hőn szeretett skót vadászinasa is meghalt. Kilenc gyermeke szanaszét a világban, s amúgy is fura bagázs, s ekkor jött Karim.

  Természetesen semmi testi sem volt közöttük." (A kiadó ajánlójából: "Az uralkodó mérhetetlen örömet és megnyugvást talált munsijában. Abdul mindeközben megosztotta az indiai szubkontinenssel kapcsolatos szerteágazó tudását India császárnőjével, aki soha nem jutott el az egzotikus országba.") [...] Az általában sznob és gyakran rasszista akkori brit vezető réteg csaknem komikus hévvel gyűlölte a munsit, a királynő fia, a későbbi VII. Edward vezetésével." S Morris zárszava: "Ahogy olvastam ezt a nagyívű és alapos könyvet, megszerettem mindkettőjüket."
  Ízelítőül, a könyvből: "A korosodó uralkodó tizenhárom éven át mindennap telerótt egy lapot. Abdul Karim egy sort írt urduul, majd egyet angolul, végül a harmadikat urduul, de latin betűkkel, hogy a királynő is élvezhesse a hangzatos szavakat - Viktória pedig szorgosan lemásolt mindent, amíg terjengős kézírása be nem töltötte az oldalt. A téli estéken és balzsamos nyári napokon a napló a legerősebb kötelékké vált Viktória és Abdul között - szent magánszférává, távol az uralkodói gondoktól, gáncsoskodó rokonoktól, az örökké gyanakvó és követelőző udvartól. A királynő egyetlen leckét sem mulasztott el. szinte kihívóan panaszolta fel, ha Karim távol maradt - nem szégyellte papírra vetni, mennyire hiányolta az ő »drága Abdulját«, aki minden kötet végén alaposan kiértékelte a királynő tanulás terén mutatott fejlődését."

  TELJES KÖRŰ SAJTÓSZEMLE

  (Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll vagy a linkre kattintva olvasható!)
  A sajtószemle tagvállalataink, az OBSERVER Budapest Médiafigyelő Kft., a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft. segítségével készült.


  Vg.hu, 2018. április 27., péntek
  Különleges startupot indított egy fiatal magyar vállalkozó

  Iveszpremlap.hu, 2018. április 27., péntek
  Varga: az innováció erősítése az új kormány gazdaságpolitikájának középpontjában áll

  Bonyhadinapilap.hu, 2018. április 27., péntek
  Szellemi tulajdon világnapja

  Egrinapilap.hu, 2018. április 27., péntek
  Szellemi tulajdon világnapja

  Esztergominapilap.hu, 2018. április 27., péntek
  Szellemi tulajdon világnapja

  Debreceninapilap.hu, 2018. április 27., péntek
  Szellemi tulajdon világnapja

  Zalaegerszeginapilap.hu, 2018. április 27., péntek
  Szellemi tulajdon világnapja

  Kecskemetinapilap.hu, 2018. április 27., péntek
  Szellemi tulajdon világnapja

  Komloinapilap.hu, 2018. április 27., péntek
  Szellemi tulajdon világnapja

  Mohacsinapilap.hu, 2018. április 27., péntek
  Szellemi tulajdon világnapja

  Soproninapilap.hu, 2018. április 27., péntek
  Szellemi tulajdon világnapja

  Szekszardinapilap.hu, 2018. április 27., péntek
  Szellemi tulajdon világnapja

  Szolnokinapilap.hu, 2018. április 27., péntek
  Szellemi tulajdon világnapja

  Tatabanyainapilap.hu, 2018. április 27., péntek
  Szellemi tulajdon világnapja

  Szekesfehervarinapilap.hu, 2018. április 27., péntek
  Szellemi tulajdon világnapja

  Innoportal.hu, 2018. április 27., péntek
  Új német-magyar innovációs kiírásra jelentkezhetnek a vállalkozásoknak

  Ujnemzedek.hu, 2018. április 27., péntek
  Az innováció erősítése áll a gazdaságpolitika középpontjában

  News4business.hu, 2018. április 27., péntek
  A Richter több mint 2 milliárd forintos projektet indított biologikumok gyártásának támogatására

  MATEHETSZ Hírlevél, 2018. április
  Kilenc tehetségtámogató vállalat és vállalkozó vehette át a Genius Loci Díjat

  MATEHETSZ Hírlevél, 2018. április
  Bemutatjuk a magyar tehetség nagyköveteit

  Magyaridok.hu, 2018. május 02., szerda
  Megkezdődött a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kutatóházának fejlesztése Esztergomban

  Mti.hu, 2018. május 02., szerda
  Megkezdődött a PPKE kutatóházának fejlesztése Esztergomban

  Velemenyezd.hu, 2018. május 02., szerda
  Megkezdődött a PPKE kutatóházának fejlesztése Esztergomban

  Weborvos.hu, 2018. május 02., szerda
  Több mint 200 millió a Pázmány kutatóházának fejlesztésére

  Webradio.hu, 2018. május 02., szerda
  Megkezdődött a PPKE kutatóházának fejlesztése Esztergomban

  Magyar Idők.hu, 2018. május 03., csütörtök
  Innovációs konferencia segíti a sportot

  Kemma.hu, 2018. május 03., csütörtök
  200 milliós fejlesztés indul a volt esztergomi főiskolán

  Piacesprofit.hu, 2018. május 03., csütörtök
  Világszínvonalú teljesítményeket ismertek el a 26. Innovációs Nagydíjon

  Infovilág.hu, 2018. május 03., csütörtök
  Megvannak az idei legtehetségesebb fiatal feltalálók

  Origo.hu, 2018. május 03., csütörtök
  Ma is vannak magyar kutatók a tudományos világválogatottban

  Mti.os, 2018. május 03., csütörtök
  A Magyar Innovációs Szövetség közleménye
  "...54 fiatal versenyző mutatta be kiemelkedő tudományos, ill. műszaki projektjét az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny bírálóbizottsága előtt. A zsűri kiválasztotta a legjobbakat, amelyek a június elejei kiállításon megtekinthetők lesznek és egyúttal az odaítélt díjak átadására is sor kerül..."

  Innoteka.hu, 2018. május 04., péntek
  Kiválasztotta a zsűri az idei legtehetségesebb fiatal feltalálókat

  Zetapress.hu, 2018. május 04., péntek
  Értékelték a pályázatokat

  Orientpress.hu, 2018. május 04., péntek
  Kik a legtehetségesebb fiatal feltalálók?

  Techmonitor.hu, 2018. május 04., péntek
  Kiválasztotta a zsűri az idei legtehetségesebb fiatal feltalálókat

  Nlcafe.hu, 2018. május 04., péntek
  Ők a legjobb fiatal magyar feltalálók

  Itbusiness.hu, 2018. május 05., szombat
  Saját lábra kell állniuk

  Technokrata.hu, 2018. május 05., szombat
  A zsűri döntött: Íme az idei 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny eredményei

  Bonyhadinapilap.hu, 2018. május 07., hétfő
  #InvestEU: innovatív kelet-európai vállalkozásokat finanszíroznának

  Egrinapilap.hu, 2018. május 07., hétfő
  #InvestEU: innovatív kelet-európai vállalkozásokat finanszíroznának

  Esztergominapilap.hu, 2018. május 07., hétfő
  #InvestEU: innovatív kelet-európai vállalkozásokat finanszíroznának

  Debreceninapilap.hu, 2018. május 07., hétfő
  #InvestEU: innovatív kelet-európai vállalkozásokat finanszíroznának

  Zalaegerszeginapilap.hu, 2018. május 07., hétfő
  #InvestEU: innovatív kelet-európai vállalkozásokat finanszíroznának

  Kecskemetinapilap.hu, 2018. május 07., hétfő
  #InvestEU: innovatív kelet-európai vállalkozásokat finanszíroznának

  Komloinapilap.hu, 2018. május 07., hétfő
  #InvestEU: innovatív kelet-európai vállalkozásokat finanszíroznának

  Mohacsinapilap.hu, 2018. május 07., hétfő
  #InvestEU: innovatív kelet-európai vállalkozásokat finanszíroznának

  Soproninapilap.hu, 2018. május 07., hétfő
  #InvestEU: innovatív kelet-európai vállalkozásokat finanszíroznának

  Szekszardinapilap.hu, 2018. május 07., hétfő
  #InvestEU: innovatív kelet-európai vállalkozásokat finanszíroznának

  Szolnokinapilap.hu, 2018. május 07., hétfő
  #InvestEU: innovatív kelet-európai vállalkozásokat finanszíroznának

  Tatabanyainapilap.hu, 2018. május 07., hétfő
  #InvestEU: innovatív kelet-európai vállalkozásokat finanszíroznának

  Pecsinapilap.hu, 2018. május 07., hétfő
  #InvestEU: innovatív kelet-európai vállalkozásokat finanszíroznának

  Siofokinapilap.hu, 2018. május 07., hétfő
  #InvestEU: innovatív kelet-európai vállalkozásokat finanszíroznának

  Szekesfehervarinapilap.hu, 2018. május 07., hétfő
  #InvestEU: innovatív kelet-európai vállalkozásokat finanszíroznának

  Napi.hu, 2018. május 07., hétfő
  Még több hitelt kaphat az innovatív cégek

  Vg.hu, 2018. május 07., hétfő
  Még könnyebben juthatnak hitelhez az innovatív kkv-k

  Piacesprofit.hu, 2018. május 07., hétfő
  Félmilliárd eurós hitelkeret régiós cégeknek

  Mernokkocsma.hu, 2018. május 07., hétfő
  IPAR NAPJAI 2018 program

  Techmonitor.hu, 2018. május 07., hétfő
  IPAR NAPJAI 2018 program

  Autogyar.hu, 2018. május 07., hétfő
  IPAR NAPJAI 2018 program

  Preshaztarsasag, 2018. május 07., hétfő
  Győzelmünk az USÁ-ban
  "..Magyar győzelemmel zárult az amerikai nemzetközi jogi-szoftverfejlesztő nemzetközi verseny, a Global Legal Hackathon..."

  Tozsdeforum.hu, 2018. május 07., hétfő
  Öntik a hiteleket az innovatív kkv-kra

  Ww2.infovilag.hu, 2018. május 07., hétfő
  #InvestEU: eurómilliók magyar kisvállalkozásoknak

  Hirek.prim.hu, 2018. május 07., hétfő
  Kiválasztotta a zsűri az idei legtehetségesebb fiatal feltalálókat
  "... A zsűri kiválasztotta a legjobbakat, amelyek a június 5-6-i kiállításon megtekinthetők lesznek az Ericsson Magyarország K+F Központjában, ahol egyúttal az odaítélt díjak átadására is sor kerül. A 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny újabb mérföldkőhöz érkezett..."

  Gyartastrend.hu, 2018. május 08., kedd
  Kiválasztották a legtehetségesebb fiatal feltalálókat
  "...A zsűri kiválasztotta a legjobbakat, amelyek a június 5-6-i kiállításon megtekinthetők lesznek az Ericsson Magyarország k+f-központjában, ahol egyúttal az odaítélt díjak átadására is sor kerül..."

  Magyaridok.hu, 2018. május 08., kedd
  Ne legyünk "brit tudósok"!

  Magyar Demokrata, 2018. május 09., szerda, 50. oldal
  A Hold-radar alkotója

  Innovacio.hu, 2018. május 09., szerda
  Magyar Innovációs Szövetség éves közgyűlése

  Innoportal.hu,2018. május 09., szerda
  Kiválasztotta a zsűri az idei legtehetségesebb fiatal feltalálókat
  "...A zsűri kiválasztotta a legjobbakat, amelyek a június 5-6-i kiállításon megtekinthetők lesznek az Ericsson Magyarország K+F Központjában, ahol egyúttal az odaítélt díjak átadására is sor kerül. A 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny újabb mérföldkőhöz érkezett..."

  Businessonline.hu, 2018. május 09., szerda
  Második állomásához érkezett a Startup Campus V4 Global Tour

  Hwsw.hu, 2018. május 09., szerda
  Még lehet regisztrálni a DigitAll digitális innovációs konferenciára

  Uzletfejlesztes.hu, 2018. május 09., szerda
  Még lehet regisztrálni a DigitAll digitális innová...

  Mmonline.hu, 2018. május 09., szerda
  Ez az app lett a legjobb innováció

  Mediapiac.com, 2018. május 09., szerda
  Eredményt hirdettek az ötletversenyen

  Cyberpress.hu, 2018. május 10., csütörtök
  Ingyenes EU-projektmenedzserképzés a szomszédban

  HVCA Hírlevél, 2018. május 4-11.
  Még jelentkezhetnek a startupok

  HVCA Hírlevél, 2018. május 4-11.
  Budapestre jönnek az angyalok

  Weborvos.hu, 2018. május 11., péntek
  Felmérték a fiatal kutatók helyzetét

  Webradio.hu, 2018. május 11., péntek
  Fiatal kutatók helyzetét vizsgálta az MTA felmérése

  Piac és Profit, 2018. május 12., szombat, 31. oldal
  Az európai kutatásokból Európában legyen üzlet
  Szerkesztő: Riba Nikoletta, Munkatárs: Monoki Luca
  Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor
  A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
  Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
  tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
  A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.