XXVIII. évf. | 2018. január 9. | 1. szám

Hírek
Magyar Innovációs Szövetség
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Várható események
Pályázati felhívás
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

Kedves Tagintézményi Képviselőnk!
Kedves Olvasónk!

Ezúton is köszönjük a nagyszámú karácsonyi és újévi jókívánságokat!

A Magyar Innovációs Szövetség nevében ismételten kívánunk nyugodt és eredményekben gazdag 2018. évet!
Dr. Pakucs János tiszteletbeli elnök,
Dr. Szabó Gábor
elnök,
Dr. Antos László
ügyvezető igazgató

Levél Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter levelet küldött a Magyar Innovációs Szövetségnek. Ünnepi jókívánságain kívül, mint a gazdasági fejlődésért és a foglalkoztatásért felelős miniszter kiemelt, hogy:

"...eredményes év áll mögöttünk, amelynek során a vállalkozói szféra és a kormány együttműködése nagyon sok területen hozott komoly előrelépést...
...a hazai vállalkozások szakértelmükkel, a magyar gazdaság egészének fejlődése iránti elkötelezettséggel és a kormány céljaira való nyitottsággal vettek részt a közös munkában...
"...az ipar digitális átalakulását támogató új pályázati konstrukciókat hirdettünk meg 7,3 Mrd Ft keretösszeggel. Ennek részeként elindult az ipar 4.0 mintagyár program, meghirdettük a Modern Gyárak Éjszakáját, és elérhetővé vált egy kifejezetten a hazai kkv-k ipari digitalizációját, ipar 4.0 fejlesztéseit támogató konstrukció is...
...számítok arra is, hogy ezt a munkát a kormány a jövőben is megoszthatja Önökkel és támaszkodhat arra a szakmai tudásra, amellyel a magyar vállalkozások bírnak. Meggyőződésem, hogy ebben a munkában eredményesek csak együtt lehetünk, csak együtt építhetünk sikeres gazdaságot..."

MISZ szakmai szakértői tevékenység

"A hazai és határon túli pályakezdő, kiemelkedően tehetséges fiatalok példaértékű innovációinak és társadalmi felelősségvállalásuk erősítésének támogatása" című EMMI-pályázattal kapcsolatban a Magyar Innovációs Szövetség együttműködési megállapodást kötött a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvánnyal.

A támogatott projekt célja a hazai és a határon túli tehetséges tanulókat, fiatalokat támogató tehetségsegítő programok folyamatos működtetése, a tehetségsegítő hagyományok őrzése és gazdagítása, a hazai és határon túli magyar tehetségfejlesztő közösségek együttműködésének segítése, továbbá a sikeres startupok és az innovációs környezet bemutatása.

A szakértői tevékenység vállalása okán 2017 november-decemberében szakmai szempontból Szövetségünk részéről Jakab László (BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar), Jakab Roland (Ericsson Magyarország Kft.), Hegyesi Donát (BME) és Papp László (Allgemeines Krankenhaus, Wien) különböző innovációs projekteket bíráltak el.

HÍREK | Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

World Intellectual Property Indicators - 2017

Kínában nyújtották be a legtöbb szabadalmi, védjegy- és mintaoltalmi bejelentést 2016-ban.
2017. december 6-án jelent meg a Szellemi Tulajdon Világszervezetének (WIPO) a tavalyi iparjogvédelmi adatokat összesítő kiadványa, World Intellectual Property Indicators - 2017 címmel.

Immáron hét éve folyamatosan nő a szabadalmi bejelentések száma a világon. 2016-ban 3,1 millió ügyet indítottak el, ami 8,3%-kal haladta meg az előző évi értéket. A védjegybejelentések száma - 16,4%-os gyarapodással - megközelítette a 7 milliót, az új formatervezésiminta-oltalmi ügyek pedig - 10,4%-os növekedés mellett - az 1 milliót. Az összes oltalmi formához kapcsolódó gyarapodás szinte kizárólag Kínához köthető.

A kínai hivatal (SIPO) tavaly 1,3 millió szabadalmi bejelentést fogadott, amit az amerikai egyesült államokbeli USPTO (605,5 ezer ügy), valamint a japán JPO (318 ezer ügy) követett. Az európai hivatalhoz (EPO) 159 ezer új ügy érkezett, ami kissé elmaradt az egy évvel korábbi értéktől. Az öt vezető hivatal (az előzőek kiegészülve a dél-koreai KIPO-val) fogadta az összes bejelentés 84%-át. A 2016-ban világszerte hatályos 11,8 millió szabadalom közül 2,8 millió volt hatályban az Amerikai Egyesült Államokban, 2 millió Japánban és 1,8 millió Kínában.

A SIPO fogadta a legtöbb védjegybejelentést is. A beérkezett osztálymegjelölések száma 3,7 millió körül alakult, amit a USPTO (545,5 ezer megjelölés) és a JPO (451 ezer megjelölés) adatai követtek. Az európai hivatalhoz (EUIPO) 370 ezer osztálymegjelölés érkezett.

A reklámmal és üzleti menedzsmenttel kapcsolatos védjegyek 2016-ban a globális védjegybejelentési tevékenység 10,5%-át tették ki, amit a számítógépek, számítógépes eszközök és szoftverek (6,9%), az oktatás és szórakozás (5,8%), valamint a ruházat (5,7%) követett.

Tavaly világszerte 39,1 millió érvényben lévő védjegyet tartottak számon, ebből 12,4 milliót Kínában, 2,1 milliót az Amerikai Egyesült Államokban és 1,9 milliót Japánban.

A SIPO-hoz érkezett formatervezésiminta-oltalmi bejelentések több mint 650 ezer mintát tartalmaztak, a világ összes új mintájának 52%-át. Az európai EUIPO 104,5 ezer, a KIPO 69 ezer mintát fogadott. A bútorok az összes minta 10,8%-át tették ki, majd a ruházat (8,6%), valamint a csomagok és tartályok (7,3%) következtek.

A világszerte érvényben lévő formatervezési minták száma 6%-kal nőtt, elérve a 3,6 milliót. Ebből Kínában 1,36 millió volt hatályban, a Dél-Koreában 338 ezer, az Amerikai Egyesült Államokban 307 ezer, Japánban 251 ezer és az EUIPO-ban 195 ezer.

A teljes riport és a kapcsolódó anyagok (fejezetek, adatok, ábrák) angol nyelven megtalálhatók a WIPO honlapján.

Várható események

AGROmashEXPO

Magyarország agráripari csúcsrendezvénye, az AGROmashEXPO 2018-ban január 24-27 között lesz látogatható a HUNGEXPO területén (Budapesti Vásárközpont, 1101 Budapest, Albertirsai út 10).

A kiállításon a színvonalas mezőgazdasági gépészeti bemutatón kívül a kertészet, a szőlészet és a pincészet újdonságai is megtekinthetők lesznek.

A több mint 300 kiállító között számos magyar mezőgazdasági gépgyár is szerepel, közülük több tagja a Szövetségünknek. A kiállítás nagydíját, az egykor MISZ Agrár Innovációs Díjat nyert, Farmgép Kft. kapta a KERTITOX REVOLUTION szántóföldi permetezőgépével. A több évtizedes termelési és sikeres innovációs háttérrel rendelkező vállalat termékeit, a hazai mezőgazdasági termelők mellett, külföldön is kedvelik. A jól ismert termékcsalád folyamatos fejlesztésével olyan szántóföldi permetezőgéppel nyerték el a nagydíjat, amely a legkorszerűbb szertakarékos, precíziós megoldásokat nyújtja, kedvező beszerzési ár mellett.

Bővebb információk az eseményről: http://agromashexpo.hu/

Szellemi tulajdon az új technológiai rendben

A Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) és az Oroszországi Föderáció Szellemi Tulajdoni Szolgálata (Rospatent) közös szervezésében "Szellemi tulajdon az új technológiai rendben" elnevezésű nemzetközi konferencia kerül megrendezésre 2018. február 1-2. között Moszkvában.

A konferencián lehetőség nyílik annak megvitatására, hogy az új technológiák milyen kihívásokat jelentenek a szellemitulajdon-védelmi rendszereknek.

A rendezvény programja és további információ: http://www.wipo.int/meetings/en/details.jsp?meeting_id=46368

Az online regisztrációhoz szükséges kód: 9kY5f34mnx

A konferencián történő részvétel és az utazás költségét a résztvevőknek maguknak kell fedezni.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁs

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A 2017. ÉVI LEGJELENTŐSEBB INNOVÁCIÓS TELJESÍTMÉNY ELISMERÉSÉRE

A Magyar Innovációs Alapítvány - a Magyar Innovációs Szövetséggel közösen - a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával, a Földművelésügyi Minisztériummal, a Nemzetgazdasági Minisztériummal, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával együttműködve - 26. alkalommal hirdeti meg a

MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ pályázatot.

A 2017. év legjelentősebb innovációs teljesítményét elismerő Magyar Innovációs Nagydíj mellett a kiemelkedő innovációs teljesítmények további, összesen öt kategóriában kaphatnak díjat:

- a 2017. évi Ipari Innovációs Díj,
- a 2017. évi Agrár Innovációs Díj,
- a 2017. évi Környezetvédelmi Innovációs Díj,
- a 2017. évi Fejlesztési Innovációs Díj és
- a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Innovációs Díja.

A legeredményesebb, 2015. január 1. után alapított innovatív startup vállalkozás pedig a Magyar Innovációs Szövetség "2017. év legjobb startup vállalkozása" díját nyeri el.

A pályázaton, közvetlen jelentkezés vagy javaslat alapján, azok a Magyarországon bejegyzett vállalkozások vehetnek részt, amelyek a 2017. évben kiemelkedő műszaki, gazdasági innovációs teljesítménnyel (új termékek, új eljárások, új szolgáltatások értékesítése) jelentős üzleti hasznot is elértek. Az innováció kiindulási alapja kutatás-fejlesztési eredmény, szabadalom, know-how alkalmazása, technológia-transzfer stb. lehet.

A díjak ünnepélyes átadására 2018. március végén kerül sor az Országházban.

A bírálóbizottság a Magyar Innovációs Alapítvány Kuratóriuma által felkért tudósokból, vezető gazdasági szakemberekből áll, elnöke Dr. Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke.

Az elbírálás során a bírálóbizottság a 2017-ben elért többleteredmény/többletárbevétel, és egyéb műszaki, gazdasági előnyök mellett, az innováció eredetiségét, újszerűségét, ill. társadalmi hasznosságát, valamint a pályázat kidolgozottságának színvonalát is értékeli.

A bírálóbizottság által meghozott döntés végleges, fellebbezésnek helye nincs.
Korábbi Innovációs Nagydíj pályázatokon díjazott innovációval újból pályázni nem lehet.

A nevezéshez szükséges dokumentumok:
- 1 oldalas összefoglaló, amelynek mintája a www.innovacio.hu/nagydij oldalról tölthető le,
- Részletes leírás a megvalósításról, az elért piaci, illetve gazdasági eredményről (többleteredmény, többlet éves árbevétel, piaci részesedés növekedése stb.), valamint arról, hogy külső (pályázati) forrás mennyiben segítette az innovációs teljesítmény elérését, összesen maximum 10 A/4-es oldalon,
- Referenciák igazolása (szakvélemény, vevők véleménye, fotó, videofilm, szakcikk stb.),
- Nyilatkozat a közölt adatok, információk, valamint a szellemi tulajdonvédelmi jogok hitelességéről.

Beadási határidő: 2018. február 14., 17 óra

A pályázatokat pdf, az egyoldalas összefoglalót doc formátumban kell eljuttatni adathordozón vagy e-mailben, a Magyar Innovációs Alapítvány titkárságára: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112. II. emelet 227., innovacio@innovacio.hu

Bővebb információ: www.innovacio.hu

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Malcolm Frank, Paul Roehrig, Ben Pring: What To Do When Machines Do Everything - How to Get Ahead in a World of AI, Algorithms, Bots, and Big Data - Wiley, 2017
Dr. Osman Péter

A hosszú cím: "Mit tegyünk, amikor gépen végeznek mindent, hogyan boldoguljunk a mesterséges intelligencia (MI), algoritmusok, robotok és a Big Data világában." A jövőnk sorskérdése.

Forróbb téma, mint azt a legtöbben ma felismerik, és senki sem tudja igazán, mivel kerülünk szembe. A szélsőértékek: »A robotok végeznek mindent, és mondanunk sem kell, csak gondolnunk rá, máris hozzák a sültgalambot.- / »A robotok végeznek mindent, és ránk többé nincs szükség.- A valóság alakulásáról, a robotok előretöréséről pedig felettébb figyelemre méltó elemzést ad Martin Ford: Robotok kora - Milyen lesz a világ munkahelyek nélkül? c. könyve is (Hírlevél 2017/17. sz.)

A Wiley ajánlójából: "Ez a jövőbeli üzletvitel nélkülözhetetlen szövegkönyve, amelyben a szerzők valós esettanulmányokkal, adatokkal és betekintéssel világos stratégiai útmutatást és megvalósítható művelettervet adnak az előrelépéshez."

Sok félelem övezi az MI térhódítását - kezdjük a szerzők optimista prognózisával: "Minden rendben lesz, valójában még jobb is, mert az MI egy új ipari forradalmat hoz, amely azoknak, akik jól kezelik, és jelentős gazdasági növekedést generál. Az új gépek valóban sokakat kiszorítanak, ám - nagyobb léptékben nézve - teremtenek is munkalehetőségeket, jobbakat, gyümölcsözőbbeket és kielégítőbbeket, mint valaha korábban. Az új gépek felemelik az életszínvonalat, és a szélesen szétterített gazdasági növekedés olyan korszakát hozzák, mely messze erősebb lesz, mint amit a nyugati világban láttunk az utóbbi 50 évben. Olyan növekedési kilátást hozhat, ami százévente egyszer adódik, ahogy újratervezzük az infrastruktúránkat, az iparágainkat és az intézményeinket." (kiemelések tőlem - OP)

A könyv kiinduló feltevése: "Ahogyan az első ipari forradalom hajtóerejét a szövőszék adta, a másodikét a gőzgép, a harmadikét a futószalagos gyártósor, a negyedikét a gépek adják majd, amelyek gondolkodni látszanak. Ezek a gépek - folyamatos működésben, folyamatos tanulással és gondolkodással - hamarosan próbára teszik és megnövelik minden szektorban a legjobb szakemberek intellektusát és tapasztalatait is. Nincs mód elkerülni ezeknek az új gépeknek a gravitációs vonzását, és az üzleti modelleket, amelyek azok térnyerését adják. Az előző három ipari forradalomhoz hasonlóan, e negyedik eltapossa azokat, akik figyelnek és várnak, és óriási kilátásokat és fellendülést szabadít el azoknak, akik megtanulják, hogyan fogják munkára az új gépet."

Meglepő jóslat: "A digitális titánok új hullámát valószínűleg nem Szilikon Völgy-beli startupok jellemzik majd, hanem a 'hagyományosabb' ágazatok bejáratott cégei alkotják - olyan helyeken, mint Baltimore, Birmingham, Berlin és Brisbane -, amelyek kimódolják, hogyan tegyék sokkal hatékonyabbá a régóta halmozódó ipari tudásukat az új gépek erejével."

Kutatásaik, eredményeik: A szerzők elmondják: "a munkájuk e jövő kutatása, ennek keretében konzultáltak a világ sok vezető cégével, egyetemekkel, elemzőkkel, technológusokkal, közgazdászokkal, hogy feltárják a nagy változás lényegét, amelyben már benne vagyunk, s felmérjék, mit hoz a munka újragondolása, újrakonfigurálása, átstrukturálása a következő években. Az utolsó három évet a címbeli kérdések kutatásával töltötték, elválasztva a szenzációhajhászásokat a globális gazdasági tevékenységek frontvonalainak valóságától. E könyv a válaszokat sorakoztatja fel, amelyeket minderre találtak."
Helyzetképük: "Az MI most válik kis napi segítőnkből valami sokkal hatalmasabbá - innovációs értelemben az eddigit rombolóvá -, ahogy az új gépek sok területen gyorsan lehagyják közülünk a legtehetségesebbeket is. Ilyenek egyebek közt: • Intellektuális játékok, versenyek • Jármű vezetés • Kereskedelem • Egészségügy • Jogi területek."

Wulf Andrea: A természet feltalálója - Alexander von Humboldt kalandos élete - Park Könyvkiadó, 2017
Dr. Osman Péter ismertetése

A Park újabb remek könyve megragadó fejezet a természettudomány kimagasló létrehozóinak arcképcsarnokából. Eredeti címe találóbb: A természet feltalálása. Alexander von Humboldt kalandjai. A tudomány elveszett hőse.

A szerzőről és e művéről, az ő honlapjáról: Wulf a londoni Royal College of Art-ban tanult, művészettörténész, szakterülete a dizájn. Öt könyve jelent meg, és írásai vezető világlapokban. E művét eddig 25 országban adták ki, és 19 magas helyezést, ill. díjat nyert el - köztük: • Winner of Royal Society Science Book Prize 2016 • New York Times Bestseller • Winner of Dingle Prize British Society for the History of Science 2017 (kétévente kiadott díj a legjobb angol nyelvű tudománytörténetet népszerűsítő műnek) •, Winner of LA Times Book Prize 2016 (Science & Technology) • Number 2 Spiegel Bestseller (Németország) • Winner of Bayerischer Buchpreis 2016.

Az impozáns lista híven tükrözi könyve kiváló szakmai és olvasmány értékét. Wulf a jó történész lényeget láttató alaposságát kitűnően ötvözi kellemesen olvasmányos stílussal. Arra is ráébredünk belőle, mennyire jogos, hogy Humboldt a tudomány - a köztudatból - elveszett hőse.

Szóljon itt néhány karakteres idézet a könyvből:
Wulf kutatásairól: "Világ körüli útra indultam; levéltárakat kerestem fel Kaliforniában, Berlinben, Cambridge-ben és még sok-sok helyen. Elolvastam ezer és ezer levelet, de nyomon követtem utazásait is. Tájakon, leveleken, naplókon és gondolatokon át vezető expedíció eredménye ez a könyv."
Humboldtról: "Kortársai azt beszélték, hogy Napóleon után ő a világ második leghíresebb embere, s az egyik legmegnyerőbb és leglelkesítőbb hatású személyiség. Elfordult a kiváltságosok fényűző életétől, hogy felfedezze, hogyan is működik a világ. Fiatalkorában ötéves expedícióra indult Latin-Amerikába, számtalanszor kockáztatta az életét, és felvillanyozóan újszerű természetszemlélettel tért vissza Európába. Az utazás világszerte ismert, legendás hőssé tette, és teljességgel átformálta gondolkodását. Életét Párizsban és Berlinben töltötte, de egyformán otthon volt az Orinoco legtávolabbi mellékfolyóinál vagy az orosz-mongol határ sztyeppéin. Hosszú élete során ő volt a tudományos világ sarkcsillaga; több mint ötvenezer levelet írt, és legalább kétszer annyit kapott. Úgy tartotta, hogy a tudományos ismereteket meg kell osztani, és hozzáférhetővé kell tenni mindenkinek." (Kiemelések mindenütt tőlem - OP)

"Könyvei tucatnyi nyelven jelentek meg, és annyira népszerűek voltak, hogy az emberek az árusok megvesztegetésével igyekeztek hozzájutni az elsőként érkező példányokhoz - mégis szegény emberként halt meg. Talán hiú is volt, de utolsó filléreit is odaadta pénzszűkében lévő fiatal kutatóknak. Élete utazással és szüntelen munkával telt. Mindig új dolgokat akart tapasztalni, és - mint mondta - »lehetőleg egyszerre hármat-."

"Rendkívüli memóriája jóvoltából össze tudta vetni a Föld legkülönbözőbb vidékein akár több évtizedes különbséggel végzett mérések eredményeit. Egy kollégája későbbi kijelentése szerint Humboldt képes volt »gondolatban egy pillanat alatt végigfutni az egész Földön végbemenő események láncolatán-. Míg mások hosszan kutattak az emlékeik között, ő gondolkodás nélkül már sorolta is a pontos adatokat."

"Humboldt könyveiből, naplóiból és leveleiből egy látnok, egy korát messze megelőző gondolkodó alakja rajzolódik elénk. Ő dolgozta ki a Földet körülkígyózó vegetációs és éghajlati zónák fogalmát. Ami pedig még ennél is fontosabb: gyökeresen átformálta természetfelfogásunkat. Mindenütt kapcsolatokat, összefüggéseket ismert fel. Semmi, még a legparányibb szervezet sem tanulmányozható önmagában. »Az okok és okozatok hatalmas láncolatában - írta - egyetlen adat sem vizsgálható elszigetelten.- Ezt a meglátást továbbgondolva fogalmazta meg az élet nagy szövedékének eszméjét; a mai fogalmaink alapjául szolgáló természettudományos világképet."

Tóth Balázs - Csányi Vilmos: Hiedelmeink - Az emberi gondolatok építőkövei - Libri, 2017
Dr. Osman Péter ismertetése

Alapmű: mindannyiunk gondolkodásának alapjairól szól, az azokra épülő működésébe ad felettébb tanulságos betekintést, s ezzel önismeretet is. Jó tudnunk, milyen rejtett srófokra jár az elménk. A hiedelem itt nem a szó köznapi értelmében értendő - íme, a szerzők definíciója: "Hiedelemnek tekintünk minden olyan emberi gondolatot, legyen az egyszerű vagy több szintű, komplex konstrukció, amely a nyelv közreműködésével az egyéntől közössége más tagjainak vagy kívülállónak elméjébe jut, és ott megragad. A hiedelem az egyes emberek elméjében keletkezik, és ott alakítható, bővíthető, összekapcsolható hasonló konstrukciókkal."

A nagyhírű etológus Csányi és pszichológus szerzőtársa kissé szakmai nyelvezetű tételébe belegondolva világos, hogy végső soron a tudásunk szinte teljes egészében ilyen értelemben vett hiedelem, vagy arra épül. Még a közvetlen tapasztalatainkat is a másoktól szerzett tudás segítségével értékeljük ki (hiszünk nekik!) és építjük ebből a tudásunkat, a többi részét pedig úgy szerezzük, ami pontosan megfelel az itt leírtaknak - hiszen technikai képtelenség lenne mindent primer tapasztalattal ellenőriznünk. Végül is, ha pl. tapasztalattal ellenőrizni akarnánk az Ohm-törvényt, vagy bármi más méréssel igazolhatót, ahhoz is el kell hinnünk, hogy a műszereink hitelesek - és ez a visszafejtés a végtelenségig mehet. Még inkább igaz ez minden szakmai tudásra, amelyet mások adtak át nekünk, s úgyszintén az elvekre, tételekre, normákra, amelyek segítségével az életről, közösségekről, lényegében bármiről és mindenről gondolkodunk, véleményt alkotunk.

Az ő szavukkal, "Minden, amit a tudós antropológusok összefoglalóan a kultúra szó zsákjába szoktak gyömöszölni, hiedelmeken alapul." E könyv nagy haszna, hogy ráébreszt: ez a kultúra minden ágára, területére igaz, még ha a hiedelmet axiómának vagy bizonyított ténynek nevezzük is. A tudományokban viszont a hiedelem csak addig él, amíg a gyakorlat próbáján el nem vérzik - akkor jön helyébe más.

A Libri ajánlójából: "Csányi Vilmos és szerzőtársa hiedelmeink keletkezését és működését mutatják be. Bebizonyítják, hogy hiedelmeink által ismerjük meg és formáljuk saját képünkre a világot, és hogy még a valóság olyan alappillérei is hiedelmek, mint hogy mit jelent az »én-. A biológia, a pszichológia és a kultúra egyéb területeiről vett szemléletes példák segítenek megérteni, hogy a hiedelmek megalkotására való képesség az egyik legfontosabb emberi adottságunk. A hiedelmek egész életünket behálózzák." (Kiemelések tőlem, további idézetek a könyvből - OP)

A fentiek szerint igaz a szerzők tétele, hogy "A beszélgetés a hiedelmek cseréje", és valójában ez áll minden szakmai megbeszélésünkre is. Valóság, hogy "A mai modern világban is hiedelem kérdése, hogy pl. hiszünk-e az evolúcióban, a klímaváltozásban vagy abban, hogy az ember az állatok köréből fejlődött ki." és "A közösség a működése során hatalmas hiedelemkészlethez jut, amely a világképének kiindulópontját képezi." Kiindulópont, amelyhez a világ megismerését és megértését célzó törekvéseink során magunk teszünk hozzá az értékrendünk és a kialakult bizalmunk szerint válogatott további hiedelmeket.

"A másik hiedelemféle Szent Ágoston szerint a történet." Különösen fontos tétel, hiszen a szakemberek mind nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a történetek és a történetmondás szerepéről a gazdaság- (benne egyebek közt a vállalatvezetés vagy épp az értékesítés), a közélet- és a politika interakcióiban.

"A hiedelmek mindig közösségi konstrukciók. A hiedelem meséjét mindig kitalálhatja, megfogalmazhatja valaki a saját tapasztalata (vagy épp elképzelése - OP) alapján, valódi hiedelem ebből viszont csak akkor lesz, ha az a valaki a tapasztalatát elmeséli, a társai pedig átveszik, elhiszik és továbbadják. Az egyéni tapasztalatok alapján születő gondolatoknak mindig egy közösség szentesíti a használatát, segíti elő a terjedését, mindig egy közösség alakítja azokat hiedelemmé." Cseréljük le itt a hiedelem szót szakmai tudásra, tudományra, azok építőelemeire, és a tétel maradéktalanul megáll.

TELJES KÖRŰ SAJTÓSZEMLE

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll vagy a linkre kattintva olvasható!)
A sajtószemle tagvállalataink, az OBSERVER Budapest Médiafigyelő Kft., a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft. segítségével készült.


Gyógyszerészet, 2017. december 18., hétfő, 11+12+13. oldal
Hatvanéves az SZTE Gyógyszerésztudományi Kara

Napi.hu, 2017. december 18., hétfő
Erről beszélt ma Varga Mihály

Zaol.hu, 2017. december 18., hétfő
A kormány segíti a kkv-kat a fejlett technológia integrálásában

Veol.hu, 2017. december 18., hétfő
A kormány segíti a kkv-kat a fejlett technológia integrálásában

Duol.hu, 2017. december 18., hétfő
A kormány segíti a kkv-kat a fejlett technológia integrálásában

Feol.hu, 2017. december 18., hétfő
A kormány segíti a kkv-kat a fejlett technológia integrálásában

Vaol.hu, 2017. december 18., hétfő
A kormány segíti a kkv-kat a fejlett technológia integrálásában

Teol.hu, 2017. december 18., hétfő
A kormány segíti a kkv-kat a fejlett technológia integrálásában

Bama.hu, 2017. december 18., hétfő
A kormány segíti a kkv-kat a fejlett technológia integrálásában

Beol.hu, 2017. december 18., hétfő
A kormány segíti a kkv-kat a fejlett technológia integrálásában

Heol.hu, 2017. december 18., hétfő
A kormány segíti a kkv-kat a fejlett technológia integrálásában

Kemma.hu, 2017. december 18., hét
A kormány segíti a kkv-kat a fejlett technológia integrálásában

Baon.hu, 2017. december 18., hétfő
A kormány segíti a kkv-kat a fejlett technológia integrálásában

Sonline.hu, 2017. december 18., hétfő
A kormány segíti a kkv-kat a fejlett technológia integrálásában

Magyaridok.hu, 2017. december 18., hétfő
Varga Mihály: a kormány technológiai segítséget nyújt a vállalkozásoknak

Vg.hu, 2017. december 18., hétfő
Ipar 4.0: így segíti a kormány a kkv-kat

Napi.hu, 2017. december 18., hétfő
Jó hírt közölt a Richter

Piacesprofit.hu, 2017. december 18., hétfő
Változhat a kkv besorolás feltételrendszere

Hir.ma, 2017. december 18., hétfő
Varga Mihály: a kormány segíti a kkv-kat a fejlett technológia integrálásában

Mon.hu, 2017. december 18., hétfő
A Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása a precíziós gén- és genomszerkesztésről

Magyarmezogazdasag.hu, 2017. december 18., hétfő
Állást foglalt az MTA: a genomszerkesztés nem GMO

Feeds.pecsiujsag.hu, 2017. december 18., hétfő
Miseta Attila professzort javasolta rektornak a Pécsi Tudományegyetem szenátusa

Gyartastrend.hu, 2017. december 18., hétfő
Megvannak a mintagyárak

Os.mti.hu, 2017. december 18., hétfő
A Magyar Innovációs Szövetség közleménye
"... Elbírálták az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny pályázatait. A 22 tagú szakmai zsűri a beérkezett pályázatok 65%-át kidolgozásra javasolta. Összesen 99 fiatal (közülük 18-an határon túliak) folytatja a kutatási és innovációs tevékenységét a több mint 2,5 millió forint összegű ösztöndíjakért..."

Profit7.hu, 2017. december 18., hétfő
Fiatalok versengenek innovációs ötleteikkel
"...Elbírálták az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny pályázatait. Végső döntés jövő áprilisban születik..."

Zetapress.hu, 2017. december 18., hétfő
99-en dolgozhatnak
"...Elbírálták az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny pályázatait. A 22 tagú szakmai zsűri a beérkezett pályázatok 65%-át kidolgozásra javasolta. Összesen 99 fiatal folytatja a kutatási és innovációs tevékenységét a több mint 2,5 millió forint összegű ösztöndíjakért..."

Zetapress.hu, 2017. december 18., hétfő
Átalakul a KKV szektor

Hirado.hu, 2017. december 18., hétfő
Fiatalok versengenek innovációs ötleteikkel
"...A 106 pályázat közül a zsűri 69 kiemelkedő, főként informatikai és fizikai problémák megoldását, illetve kidolgozását javasolta a második fordulóra. A végső döntést a zsűri 2018 április végén hozza meg. Nemcsak a több mint 2,5 millió forint összegű ösztöndíj szétosztásáról döntenek, hanem kiválasztják azt a három pályázatot is, amely képviseli Magyarországot 2018 szeptemberében az európai döntőn, Dublinban..."

Hirado.hu, 2017. december 18., hétfő
Segíti a kormány a kkv-kat a fejlett technológia integrálásában

Hirado.hu, 2017. december 18., hétfő
Áttörést hozhat a génszerkesztés nálunk is a jövőben

Lapszemle.com, 2017. december 18., hétfő
Varga Mihály: a kormány segíti a kkv-kat a fejlett technológia integrálásában

Profit7.hu, 2017. december 18., hétfő
Segíti a kormány a kkv-kat a fejlett technológia integrálásában

Origo.hu, 2017. december 18., hétfő
A kormány segíti a kkv-kat a fejlett technológia integrálásában

Origo.hu, 2017. december 18., hétfő
Az MTA állásfoglalása a precíziós gén- és genomszerkesztésről

Adozona.hu, 2017. december 18., hétfő
Öt mintagyár, amely kkv-k ezreinek ad munkát két éven belül

888.hu, 2017. december 18., hétfő
Varga Mihály: a kormány segíti a kkv-kat a fejlett technológia integrálásában

Autopro.hu, 2017. december 18., hétfő
Ipar 4.0: Díjmentesen tanulhatnak elsőkörös autóipari beszállítóktól a kkv-k

Szoljon.hu, 2017. december 18., hétfő
A kormány segíti a kkv-kat a fejlett technológia integrálásában

Informed.hu, 2017. december 18., hétfő
A Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása a precíziós gén- és genomszerkesztésről

Weborvos.hu, 2017. december 18., hétfő
Akadémiai állásfoglalás a gén- és genomszerkesztésről

Weborvospro.hu, 2017. december 18., hétfő
Akadémiai állásfoglalás a gén- és genomszerkesztésről

Greenfo.hu, 2017. december 18., hétfő
Az MTA állásfoglalása a precíziós gén- és genomszerkesztésről

Agrotrend.hu, 2017. december 18., hétfő
Állásfoglalás a precíziós gén- és genomszerkesztésről

Elelmiszer.hu, 2017. december 18., hétfő
Az MTA állásfoglalása a genomszerkesztésről

Medicalonline.hu, 2017. december 18., hétfő
MTA: társadalmi vitát a genomszerkesztésről!

Maszol.ro, 2017. december 18., hétfő
MTA állásfoglalás: a genomszerkesztés alapvetően különbözhet a GMO létrehozásától

Agroinform.hu, 2017. december 18., hétfő
Lépni kell, vagy lemaradunk a precíziós nemesítésben a világtól

Ww2.infovilag.hu, 2017. december 18., hétfő
Akadémiai állásfoglalás az élhető világot szolgáló gén- és genomszerkesztésről

Mta.hu, 2017. december 18., hétfő
Precíziós gén- és genomszerkesztés az élhetőbb világért - a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása

Agrarszektor.hu, 2017. december 18., hétfő
A genomszerkesztés nem GMO az akadémia szerint

Hajozas.hu, 2017. december 18., hétfő
Suzuki Marine - Vízválasztó Innováció

Ifipress.hu, 2017. december 18., hétfő
Műszaki érdeklődésű kreatív diákokat díjaztak Budapesten

Kaposvarmost.hu, 2017. december 18., hétfő
A jövő agráriumáról tanácskoztak a Kaposvári Egyetemen

Kreativ.hu, 2017. december 18., hétfő
Hétfőn indul a Design Terminal mentorprogramja

Mta.hu, 2017. december 18., hétfő
Nők a tudományban Kiválósági Díj 2017

Okpecs.hu, 2017. december 18., hétfő
Betlehem: Komoly megújulásra van szükség a pécsi egyetemen!

Tozsdeforum.hu, 2017. december 18., hétfő
Jó hírt kapott a Richter Amerikából

Oldportal.u-szeged.hu, 2017. december 18., hétfő
Kilenc intézmény nyerte el az SZTE TTIK Kutatóiskolája címet

U-szeged.hu, 2017. december 18., hétfő
Kilenc intézmény nyerte el az SZTE TTIK Kutatóiskolája címet

Tozsdeforum.hu, 2017. december 18., hétfő
Új szabályok jönnek: nagyot nyerhetnek a kkv-k

Uzletresz.hu, 2017. december 18., hétfő
Több lesz a kkv, több a támogatás

Technokrata.hu, 2017. december 18., hétfő
Ismét megnyitja kapuit a Design Terminál! Tessék jelentkezni!

Preshaz.eu, 2017. december 18., hétfő
Tallinnból Pittsburgbe és ...

Webradio.hu, 2017. december 18., hétfő
Varga Mihály: a kormány segíti a kkv-kat a fejlett technológia integrálásában

Webradio.hu, 2017. december 18., hétfő
A Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása a precíziós gén- és genomszerkesztésről

InfoRádió, 2017. december 18., hétfő
Varga Mihály - Mintagyárak Program

M1 - Ma este, 2017. december 18., hétfő
Molnár Áron képviselte a Nobel-díj átadási ünnepségén a Magyar Innovációs Szövetséget

Magyar Hírlap, 2017. december 19., kedd, 10. oldal
Lépést tarthatnak a cégek az ipari forradalommal

Észak-Magyarország, 2017. december 19., kedd, 7. oldal
Varga Mihály: a kormány célja segíteni a kkv-kat

Agro napló, 2017. december 19., kedd, 35,36,37,39,41,42. oldal
Jó úton haladunk?

Eduline.hu, 2017. december 19., kedd
Hét fiatal magyar tehetség, akik lenyűgözték a világot
"...2015-ben, vagyis alig két évvel az első laborlátogatást követően megnyerte az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt, kijutott az európai és a világversenyre, ma pedig a Nők a Tudományban Egyesület nagyköveteként népszerűsíti a tudományt..."

Techmonitor.hu, 2017. december 19., kedd
Elbírálták az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny pályázatait
"...A Magyar Innovációs Szövetség, az EMMI és az M5 csatorna által, a 2017/2018-as tanévre meghirdetett 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny bírálóbizottsága döntött a továbbjutó innovatív tervekről..."

Mernokkocsma.hu, 2017. december 19., kedd
Elbírálták az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny pályázatait
"...A 22 tagú szakmai zsűri a beérkezett pályázatok 65%-át kidolgozásra javasolta. Összesen 99 fiatal folytatja a kutatási és innovációs tevékenységét a több mint 2,5 millió forint összegű ösztöndíjakért. A pályázatok közül a legtöbb informatika, műszaki tudományok és fizika témában született..."

Hirek.prim.hu, 2017. december 19., kedd
Elbírálták az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny pályázatait

Businessonline.prim.hu, 2017. december 19., kedd
Megvannak az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny továbbjutói

Agronaplo.hu, 2017. december 19., kedd
Az MTA támogatja a gén- és genomszerkesztést

Index.hu, 2017. december 19., kedd
Akadémia: A genomszerkesztés nem GMO

Digitalhungary.hu, 2017. december 19., kedd
A fenntartható energia irányába fordult a MOL-csoport

Marketinginfo.hu, 2017. december 19., kedd
Az InnoEnergy stratégiai partnere lett a MOL-csoport

News4business.hu, 2017. december 19., kedd
Az InnoEnergy stratégiai partnere lett a MOL-csoport

Trend FM - Délutáni monitor, 2017. december 19., kedd
Mit gondol Dale Martin a tradíció és az innováció fontosságáról egy több mint százéves cégnél?

Techmonitor Magazin, 2017. december 20., szerda, 6. oldal
Újabb referencia Paks II-re

Techmonitor Magazin, 2017. december 20., szerda, 4. oldal
Additív technológia az orvosbiológiai kutatásban

Hajdú-Bihari Napló, 2017. december 20., szerda, 7. oldal
Varga Mihály: a kormány célja segíteni a kkv-kat

Kelet-Magyarország, 2017. december 20., szerda, 7. oldal
Varga Mihály: a kormány célja segíteni a kkv-kat

HVCA Hírlevél, 2017. december 20., szerda
MKB Fintechlab: tizenegy országból jelentkeztek startupok

HVCA Hírlevél, 2017. december 20., szerda
Fejlődik a hazai startup-ökoszisztéma

HVCA Hírlevél, 2017. december 20., szerda
Régiós startupok a ringben - Díjeső Budapesten

HVCA Hírlevél, 2017. december 20., szerda
Szakmai támogatás az innovációhoz

168ora.hu, 2017. december 20., szerda
Pálinkás József: 2018-ban 82 milliárd forint keretösszegű felhívást hirdet meg az NKFI Hivatal

Magyarhirlap.hu, 2017. december 20., szerda
Nyolcvanmilliárdos forrás innovációs pályázatokra

Magyaridok.hu, 2017. december 20., szerda
82 milliárd összegű felhívást hirdet meg Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alap

Vg.hu, 2017. december 20., szerda
Nyolcvanmilliárdos innovációs forrásra pályázhatnak a cégek

168ora.hu, 2017. december 20., szerda
Pálinkás József: 2018-ban 82 milliárd forint keretösszegű felhívást hirdet meg az NKFI Hivatal

Minap.hu, 2017. december 20., szerda
"Határokon átnyúló innovatív szolgáltatások portfóliója" - Új projektjét mutatta be a BOKIK

Piacesprofit.hu, 2017. december 20., szerda
Csak egy bolygónk van

Pannonnovum.hu, 2017. december 20., szerda
Molnár Áron együtt vacsorázott a svéd királyi családdal és az idei Nobel-díjasokkal

Innoportal.hu, 2017. december 20., szerda
NGM: a kkv-k technológiai fejlesztésekre, termelésnövelésre 13 milliárd forintot nyertek

Portfolio.hu, 2017. december 20., szerda
Csökken az Innovációs Alap 2018-as pályázati keretösszege

Orientpress.hu, 2017. december 20., szerda
Pálinkás: 82 milliárdos felhívást hirdet az NKFI Hivatal

Forrasfigyelo.hu, 2017. december 20., szerda
82 milliárd forint lesz jövőre az Innovációs Alap pályázati összege

Hirfal.hu, 2017. december 20., szerda
Pálinkás: 82 milliárdos felhívást hirdet az NKFI Hivatal

Bdpst24.hu, 2017. december 20., szerda
Töretlen lelkesedéssel halad a Startup Campus Program

Index.hu, 2017. december 20., szerda
Bitcoin: kitört a digitális aranyláz

Itbusiness.hu, 2017. december 20., szerda
Jön, lát, győz a GINOP

Karpatinfo.net, 2017. december 20., szerda
Az MTA állásfoglalása a precíziós gén- és genomszerkesztésről

Mmonline.hu, 2017. december 20., szerda
Újabb lehetőség startupoknak

Tozsdeforum.hu, 2017. december 20., szerda
Ezt szúrta el a magyar ipar az elmúlt másfél évtizedben

Webradio.hu, 2017. december 20., szerda
Pálinkás: 2018-ban 82 milliárd forint keretösszegű felhívást hirdet meg az NKFI Hivatal

Eco.hu, 2017. december 20., szerda
82 milliárd forint lesz jövőre az Innovációs Alap pályázati összege

Eco.hu, 2017. december 20., szerda
Nyolcvanmilliárdos innovációs forrásra pályázhatnak a cégek

M1 - Profit7, 2017. december 20., szerda
Összeállítás: Az Ipar 4.0-ról tartott nemzeti konferenciát Budapesten az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft.

Világgazdaság, 2017. december 21., csütörtök, 4. oldal
Főszerepben a vállalatok

24 óra, 2017. december 21., csütörtök, 6. oldal
További növekedésre számíthatnak a kis és közepes cégek két év múlva

Heti Válasz, 2017. december 21., csütörtök, 51-52-53. oldal
Hetvenhét magyar gépmese

Trade magazin, 2017. december 21., csütörtök, 22. oldal

A Magosz nyerte a kamarai választásokat

Vg.hu, 2017. december 21., csütörtök
Helytakarékos fékeket fejleszt a Knorr-Bremse Budapest

Vg.hu, 2017. december 21., csütörtök
Helytakarékos fékeket fejleszt a Knorr-Bremse Budapest

Delmagyar.hu, 2017. december 21., csütörtök
Szobrot állítottak a 21. század egyik legmeghatározóbb magyar találmányának, a Gömböcnek - Fotók

Kisalfold.hu, 2017. december 21., csütörtök
Szobrot állítottak a 21. század egyik legmeghatározóbb magyar találmányának, a Gömböcnek - Fotók

Nepszava.hu, 2017. december 21., csütörtök
A világ legnagyobb Gömböc-szobra a Corvin-sétányon

Innoportal.hu, 2017. december 21., csütörtök
Megvannak az idei Gábor Dénes-díjasok

Szon.hu, 2017. december 21., csütörtök
Már a csirkeól is okos

Elektro-net.hu, 2017. december 21., csütörtök
Elbírálták az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny pályázatait

Medicalonline.hu, 2017. december 21., csütörtök
Jövőre több mint 80 milliárd K+F+I-re

Hirtv.hu, 2017. december 21., csütörtök
Hatalmas kültéri szobrot kapott a Gömböc

Index.hu, 2017. december 21., csütörtök
Helyére került a világ legnagyobb Gömböc-szobra

Realista.hu, 2017. december 21., csütörtök
Felállították a világ első kültéri Gömböc-szobrát a Corvin Sétányon

Portfolio.hu, 2017. december 21., csütörtök
82 milliárd forint lesz jövőre az Innovációs Alap pályázati keretösszege

Pannonnovum.hu, 2017. december 21., csütörtök
2018-ban 82 milliárd forint keretösszegű felhívást hirdet meg az NKFI Hivatal

Mta.hu, 2017. december 21., csütörtök
2018-ban 82 milliárd forint keretösszegű felhívást hirdet meg az NKFI Hivatal

Uzletresz.hu, 2017. december 21., csütörtök
Innovátorokat keres az NKFIH

M2mzona.hu, 2017. december 21., csütörtök
7 technológiai trend, amire figyelniük kell a cégeknek

Sg.hu, 2017. december 21., csütörtök
A bitcoin inkább szerencsejáték, mint pénz

Ww2.infovilag.hu, 2017. december 21., csütörtök
Molnár Áron egy asztalnál a Nobel-díjasokkal és a svéd királyi családdal

Technokrata.hu, 2017. december 21., csütörtök
Elbírálásra kerültek az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny pályázatai

HírTV - Híradó, 2017. december 21., csütörtök
A világ legnagyobb és első kültéri gömböc-formájú szobrát állították fel a Corvin sétányon

Kelet-Magyarország, 2017. december 22., péntek, 1,11. oldal
Bánkis diák nyerte a fődíjat

Imagazin.hu, 2017. december 22., péntek
Shapr3D - interjú egy magyar startuppal, akikre még az Apple is felfigyelt

Magyaridok.hu, 2017. december 22., péntek
Innovációs centrumot hoznak létre Miskolcon

Minap.hu, 2017. december 22., péntek
Miskolc készül a negyedik ipari forradalomra

Boon.hu, 2017. december 22., péntek
Együtt készülnek az ipari forradalom kihívásaira

Haon.hu, 2017. december 22., péntek
Debrecen a hazai szívgyógyászat élvonalában

Innoportal.hu, 2017. december 22., péntek
Elbírálták az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny pályázatait

Mfor.hu, 2017. december 22., péntek
Milliárdok a semmiből? Nagy évet zárt a Bitcoin

Innoportal.hu, 2017. december 22., péntek
MTA: a genomszerkesztés klassz lehet

24.hu, 2017. december 22., péntek
Londonban élő rákkutató: "Itthon az elhivatottság küzd a pénztelenséggel"

Weborvos.hu, 2017. december 22., péntek
Hibrid laboratóriummal bővülhet a debreceni klinika

Weborvospro.hu, 2017. december 22., péntek
Hibrid laboratóriummal bővülhet a debreceni klinika

Technokrata.hu, 2017. december 22., péntek
Szoboravatás a Corvin Sétányon: Elkészült a világ első kültéri Gömböc-szobra

Orientpress.hu, 2017. december 22., péntek
NGM: 26 milliárd oktatási és képzési célú támogatást nyert 54 szervezet

Portfolio.hu, 2017. december 22., péntek
Kiszáll az állam a Gránit Bankból, bejelentették az új többségi tulajdonost

Kormany.hu, 2017. december 22., péntek
26 milliárd forint oktatási és képzési célú támogatást nyert 54 szervezet

Valasz.hu, 2017. december 22., péntek
"Hetvenhét magyar gépmese" - itt az egyik legsikeresebb családi vállalkozás!

Webradio.hu, 2017. december 22., péntek
Innovációs centrumot hoznak létre Miskolcon

Erdon.ro, 2017. december 22., péntek
Debrecen a hazai szívgyógyászat élvonalában

Erdon.ro, 2017. december 22., péntek
Együtt készülnek az ipari forradalom kihívásaira

Hirado.hu, 2017. december 22., péntek
Innovációs centrumot hoznak létre Miskolcon

M1 - Ma délelőtt, 2017. december 22., péntek
Multifunkciós innovációs központot hoznak létre Miskolcon

Miskolci napló, 2017. december 23., szombat, 2. oldal
Miskolc készül a negyedik ipari forradalomra

Gyártástrend Magazin, 2017. december 23., szombat, 26,27,28. oldal
Integrálás kell

Gyártástrend Magazin, 2017. december 23., szombat, 29. oldal
A gyártástechnológia szakvására huszadszor

Debreceninap.hu, 2017. december 23., szombat
Debrecen a hazai szívgyógyászat élvonalában

Profitline.hu, 2017. december 23., szombat
Felállították a világ első kültéri Gömböc-szobrát a Corvin Sétányon

Origo.hu, 2017. december 23., szombat
A hazai szívgyógyászat élvonalában

Portfolio.hu, 2017. december 23., szombat
Magyar gyárak a Tesla és a Google nyomában: mi jut ebből a dolgozóknak?

InfoRádió - Kivonat, 2017. december 23., szombat
Kivonat Hírek

Marketing és Media, 2017. december 24., vasárnap, 10. oldal
Digitális erősítés a DDB-nél

Marketing és Media, 2017. december 24., vasárnap, 10. oldal
Új vezetővel a Grow Csoport

Innoportal.hu, 2017. december 24., vasárnap
Innovációs centrumot hoznak létre Miskolcon

Itbusiness.hu, 2017. december 24., vasárnap
Október: 5G-premier: megszületett az első kapcsolat

Tozsdeforum.hu, 2017. december 24., vasárnap
Túráztatnák a térség startupjait

Piacesprofit.hu, 2017. december 25., hétfő
Energialábnyoma alapján kellene adóztatni mindenkit

Tozsdeforum.hu, 2017. december 25., hétfő
Világritkaságnak számít az új budapesti okospad

Euroastra.blog.hu, 2017. december 25., hétfő
Az MTA állásfoglalása a precíziós gén- és genomszerkesztésről

Agrotrend.hu, 2017. december 25., hétfő
Sikeres évet tudhat maga mögött a magyar agrárkutatás

Infoter.eu, 2017. december 26, kedd
NGM: 26 milliárd oktatási és képzési célú támogatást nyert 54 szervezet

Tozsdeforum.hu, 2017. december 26, kedd
Nagy lehetőséget kaphatnak a kkv-k

G7.24.hu, 2017. december 26, kedd
A bérversenyben is lemaradnak a kkv-k, ha nem újulnak meg

Somogyi Hírlap, 2017. december 27., szerda, 1,12. oldal
Mindig hitt a saját csapatában

Euroastra.blog.hu, 2017. december 27, szerda
Töretlen lelkesedéssel halad a Startup Campus Program

Hrportal.hu, 2017. december 27, szerda
Kollégából vezető - kihívások, amikre nem is gondolnánk

Nlcafe.hu, 2017. december 27, szerda
Már a gimiben keresik a jövő informatikusait

Index.hu, 2017. december 27., szerda
Hiába tért magához, a spekuláció cézárai szerint nullát ér a bitcoin

Tani-tani.info, 2017. december 27., szerda
"Az ezredforduló iskolája"

Profession.hu, 2017. december 27., szerda
Innovációs centrum Miskolcon

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele - 2017/12
Hazai javaslatok brüsszeli bemutatója a 2020 utáni uniós KFI finanszírozáshoz

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele - 2017/12
Az EU aktív támogatásával létrejön a szegedi szuperlézert is magában foglaló Európai Kutatási Infrastruktúra Konzorcium

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele - 2017/12
Új pályázati modellben egymilliárd forint a legnagyobb nemzetközi hatású magyarországi kutatásoknak

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele - 2017/12
Finanszírozás startupoknak: az üzleti ötlettől a nemzetközi piacig

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele - 2017/12
Megjelent a Horizont 2020 Marie Skłodowska-Curie Akciók Kutatási és Innovációs Kutatócsere Program (RISE) pályázati felhívása

Világgazdaság, 2017. december 28., csütörtök, 1,3. oldal
Tovább kell javítani a kis- és középvállalkozások helyzetén

Világgazdaság, 2017. december 28., csütörtök, 6. oldal
Évtizedeken át tartó fellendülés jöhet a világgazdaságban

Magyar Idők, 2017. december 28., csütörtök, 15. oldal
Európába és Kínába tartanak az egyetemisták garázscégei

Somogyi Hírlap, 2017. december 28., csütörtök, 1,3. oldal
Bitcoin: óriási haszon vagy teljes összeomlás?

Vg.hu, 2017. december 28., csütörtök
Tovább kell javítani a kis- és középvállalkozások helyzetén

Magyaridok.hu, 2017. december 28., csütörtök
Európába és Kínába tartanak az egyetemisták garázscégei

Orientpress.hu, 2017. december 28., csütörtök
Évtizedeken át tartó fellendülés jöhet a világgazdaságban

Semmelweis.hu, 2017. december 28., csütörtök
Iparjogvédelmi oltalmazásra nyert vissza nem térítendő támogatást a Semmelweis Egyetem

Innoportal.hu, 2017. december 28., csütörtök
Pálinkás: 2018-ban 82 milliárd forint keretösszegű felhívást hirdet meg az NKFI Hivatal

Kossuth Rádió - Krónika, 2017. december 28., csütörtök
Idén javultak a magyar gazdaság főbb mutatói Csath Magdolna szerint

Trend FM - Reggeli monitor, 2017. december 28., csütörtök
Sokadszorra hirdette már meg az Innovációs Nagydíjat a Magyar Innovációs Szövetség

Piac és Profit, 2017. december 29., péntek, 10-15. oldal
Újabb tíz cég nyert Üzleti Etikai Díjat

Piac és Profit, 2017. december 29., péntek, 18-19. oldal
Van esélyünk fordítani?

Piac és Profit, 2017. december 29., péntek, 26-27. oldal
A tapintható különbség

Piac és Profit, 2017. december 29., péntek, 1,20-22. oldal
Az innováció 9 titka

Dunaújvárosi Hírlap, 2017. december 29., péntek, 7. oldal
Nobel-díjasok közé repül Fejér zsenije
"...Molnár Áron egy pusztaszabolcsi srác, a Székesfehérvári Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium gépész szakára járt, jelenleg elsőéves villamosmérnök hallgató a Budapesti Műszaki Egyetemen (BME). Szeptemberben, Tallinnban, európai tehetségek tudós versenyén különdíjazták új típusú ferrofluidos dőlésérzékelő szenzorát. Voltaképpen továbbjutott a pittsburghi világdöntőre, a tudományos versenyek olimpiájára. Májusban repüli át az Atlanti-óceánt.

Medicalonline.hu, 2017. december 29., péntek
Támogatás iparjogvédelmi oltalmazáshoz

Innoportal.hu, 2017. december 29., péntek
Varga: a magyar kormány segíti a kkv-kat a fejlett technológia integrálásában

Gyartastrend.hu, 2017. december 29., péntek
Egyedülálló lehetőség kkv-knek a STORM projekben

Digitalhungary.hu, 2017. december 29., péntek
Ez a négy magyar cég megy a Las Vegas-i CES-re

Presztizs.com, 2017. december 29., péntek
Ablak a világra

Hirado.hu, 2017. december 29., péntek
Egy titokzatos feltaláló, aki a jövőbe látott

Hir.ma, 2017. december 30., szombat
Fejlesztené a hazai orvostechnológiai ipart a kormány

Mon.hu, 2017. december 30., szombat
Fejlesztené a hazai orvostechnológiai ipart a kormány

Magyaridok.hu, 2017. december 30., szombat
Fejlesztené a hazai orvostechnológiai ipart a kormány

Lokal.hu, 2017. december 30., szombat
Fejlesztené az orvostechnológiai ipart a kormány

Mfor.hu, 2017. december 30., szombat
A hazai orvostechnológiai ipart fejlesztené a kormány

Gondola.hu, 2017. december 30., szombat
Fejlesztené a hazai orvostechnológiai ipart a kormány

Mixonline.hu, 2017. december 30., szombat
A kormány fejlesztené a hazai orvostechnológiai ipart

Sikerado.hu, 2017. december 30., szombat
Új területre koncentrál a kormány

Profitline.hu, 2017. december 30., szombat
Fejlesztésre kerülhet a magyar orvostechnológiai ipar

Vorosmartyradio.hu, 2017. december 30., szombat
Fejlesztené a hazai orvostechnológiai ipart a kormány

Portfolio.hu, 2017. december 30., szombat
Fejlesztené az orvostechnológiai ipart a kormány

Eupalyazatiportal.hu, 2017. december 30., szombat
Intelligens épületfestő rendszert fejlesztenek

Webradio.hu, 2017. december 30., szombat
Fejlesztené a hazai orvostechnológiai ipart a kormány

Hirado.hu, 2017. december 30., szombat
Fejlesztenék a hazai orvostechnológiai ipart

Napi.hu, 2017. december 31., vasárnap
Erre vágyik a magyar kormány

Kamaraonline.hu, 2017. december 31., vasárnap
Fejlesztené a hazai orvostechnológiai ipart a kormány

Fejervar.hu, 2017. december 31., vasárnap
Fejlesztené a hazai orvostechnológiai ipart a kormány

Weborvospro.hu, 2017. december 31., vasárnap
Fejlesztenék a hazai orvostechnológiai ipart

Hirado.hu, 2017. december 31., vasárnap
Január elsején Bulgária veszi át az Európai Unió soros elnökségét

Innotéka Magazin, VII. évfolyam, 2017. december, 51. oldal
Az innováció, mint eszköz
XXVI. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat

Innotéka Magazin, VII. évfolyam, 2017. december, 53. oldal
Fejlődik a hazai startup-ökoszisztéma

Vg.hu, 2018. január 01., hétfő
Idén is folytatódik az adócsökkentés

Mno hu, 2018. január 01., hétfő
Bulgária veszi át az Európai Unió soros elnökségét

Innoportal.hu, 2018. január 01., hétfő
Kormány: fejleszteni kell a hazai orvostechnológiai ipart

Kormany.hu, 2018. január 01., hétfő
2018-ban folytatódnak az adócsökkentések a vállalkozásoknál is

Tozsdeforum.hu, 2018. január 01., hétfő
Fejlesztésre szorul az orvostechnológia

Tozsdeforum.hu, 2018. január 01., hétfő
Innovatív ötletekre vadásznak

Portfolio.hu, 2018. január 01., hétfő
Így adózunk 2018-ban: bomba újítás is jön

Gondola.hu, 2018. január 01., hétfő
Az egyensúly teremt egységet

Napidoktor.hu, 2018. január 01., hétfő
Ezek voltak 2017 legnagyobb tudományos húzásai

HVCA hírlevél, 2018. január 02., kedd
Egy jó ötlettel, már fiatalon óriási sikereket érhetünk el

HVCA hírlevél, 2018. január 02., kedd
Friss tőkére szomjaznak a hazai kkv-k

Vg.hu, 2018. január 02., kedd
Varga Mihály 4,3 százalékos GDP-növekedéssel kalkulál

Piacesprofit.hu, 2018. január 02., kedd
Idén 82 milliárdra pályázhatnak az innovatív cégek

Infoter.eu, 2018. január 02., kedd
2018-ban folytatódnak az adócsökkentések a vállalkozásoknál is

Infoter.eu, 2018. január 02., kedd
Fejlesztené a hazai orvostechnológiai ipart a kormány

Medicalonline.hu, 2018. január 02., kedd
Fejlesztenék a hazai orvostechnológiát

Gondola.hu, 2018. január 02., kedd
2017 legnagyobb tudományos húzásai

Nrgreport.com, 2018. január 02., kedd
Mi várható 2018-ban az energetikában?

Gyartastrend.hu, 2018. január 02., kedd
Fejlesztené a hazai orvostechnológiai ipart a kormány

Gyartastrend.hu, 2018. január 02., kedd
Innovációs centrumot hoznak létre Miskolcon

Kamaraonline.hu, 2018. január 02., kedd
Adózás 2018: összefoglaló a változásokról

Pbkik.hu, 2018. január 02., kedd
Magyar Innovációs Pályázat Nagydíj 2017

Forrasfigyelo.hu, 2018. január 02., kedd
Fiatal kutató által kezdeményezett témapályázat / FK_18

Forrasfigyelo.hu, 2018. január 02., kedd
Idén 82 milliárdra pályázhatnak az innovatív cégek pályázat, pályázatok, pályázati hírek, forrásfigyelés

Pecsicivil.hu, 2018. január 02., kedd
Felhívás kutatói kezdeményezésű témapályázatra / K_18

Pecsicivil.hu, 2018. január 02., kedd
Fiatal kutató által kezdeményezett témapályázat / FK_18

Profit7.hu, 2018. január 02., kedd
Folytatódnak az adócsökkentések a vállalkozásoknál is

Informed.hu, 2018. január 02., kedd
Fejlesztené a hazai orvostechnológiai ipart a kormány

Webradio.hu, 2018. január 02., kedd
Varga: a tavalyinál kedvezőbb növekedési kilátásokkal kezdi az évet a magyar gazdaság

Inforadio.hu, 2018. január 02., kedd
Még nagyobb növekedésre számít Varga Mihály

Eco.hu, 2018. január 02., kedd
Idén 82 milliárdra pályázhatnak az innovatív cégek

Magyar Hírlap, 2018. január 03., szerda, 1,11. oldal
"Hazahozhatja a külföldön dolgozó magyarok egy részét az új paksi beruházás"

Világgazdaság, 2018. január 03., szerda 10. oldal
Egész jó üzlet a félvezetőgyártás

Világgazdaság, 2018. január 03., szerda 3. oldal
Nyakunkon az energetikai pályázat hajrája

Magyar Demokrata, 2018. január 03., szerda, 22,23. oldal
Magyar hálózatépítés tehetségekkel
"...A támogatottakat legutóbb technológiai, matematikai-biológiai és matematika-fizika tematikájú csoportokba sorolták, hogy együttműködve, közösen kutatva-gondolkodva megvalósítható innovációkat alkossanak. Ezek eredményességét a Magyar Innovációs Szövetség fogja elbírálni. A piacképesnek bizonyuló innovációk megjelenését egy startupokat finanszírozó állami szervezett segíti majd, a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány pedig megadja azokat az információkat és jogi alapokat, amelyek segítségével sikeres vállalkozást lehet építeni..."

Fejér Megyei Hírlap, 2018. január 03., szerda, 1,4. oldal
Működik, vagy sem?

Magyarhirlap.hu, 2018. január 03., szerda
Hazajöhetnek a külföldön dolgozó magyarok közül sokan, ha beindul Paks II

Vg.hu, 2018. január 03., szerda
Egész jó üzlet a félvezetőgyártás

Vg.hu, 2018. január 03., szerda
Együttműködésre léptünk Dél-Koreával

Magyaridok.hu, 2018. január 03., szerda
Dél-Korea lesz a márciusi budapesti autóipari fórum partnerországa

Business online, 2018. január 03., szerda
Nemzetközi és hazai szakértők, vezető politikusok és gazdasági döntéshozók részvételével rendezi meg a harmadik think.BDPST innovációs konferenciát

Bdpst24.hu, 2018. január 03., szerda
Az okos közlekedés legnagyobb innovációs fórumát rendezik meg Budapesten

Portflio.hu, 2018. január 03., szerda
Nagy a roham: három hét után bezárják a népszerű céges pályázatot

Hirek.prim.hu, 2018. január 03., szerda
Az okos közlekedés legnagyobb innovációs fórumát rendezik meg Budapesten

Greenport.hu, 2018. január 03., szerda
Dél-Korea lesz az okos közlekedésről szóló budapesti konferencia díszvendége

Kreativ.hu, 2018. január 03., szerda
Budapesten gyűlnek össze az okosközlekedés szakértői

Orientpress.hu, 2018. január 03., szerda
Az okos közlekedés legnagyobb innovációs fóruma lesz Budapesten

Pafi.hu, 2018. január 03., szerda
Felhívás kutatói kezdeményezésű témapályázatra / K_18

Insiderblog.hu, 2018. január 03., szerda
Robot, amely bőröndöt is pakol

Bitport.hu, 2018. január 03., szerda
Közelebb áll a Siemenshez a sportcipők gyártása, mint gondolná

Greenport.hu, 2018. január 03., szerda
Öt nap maradt a ginopos energetika-pályázatokra

Kamaraonline.hu, 2018. január 03., szerda
Kkv-k versenyképességének növelése: kimerül a GINOP- keret

Pestpilis.hu, 2018. január 03., szerda
Közösségi térré változtatná Budapest ütőerét egy díjnyertes terv

Oldportal.u-szeged.hu, 2018. január 03., szerda
A kutatás és a gyakorlat kapcsolatáért dolgozik a Gábor Dénes-díjjal elismert Bozóki Zoltán fizikus

Palyazatihirek.eu, 2018. január 03., szerda
Idén 82 milliárd forint lesz az Innovációs Alap pályázati keretösszege

Webradio.hu, 2018. január 03., szerda
Dél-Korea lesz a márciusi budapesti autóipari fórum partnerországa

Katolikus Rádió - Hírtükör, 2018. január 03., szerda
A tavalyinál jobb helyzetben kezdi az idei évet a magyar gazdaság a nemzetgazdasági miniszter szerint

Kossuth Rádió - 180 perc, 2018. január 03., szerda
Mennyire bizakodó Csath Magdolna a 2018-as évvel kapcsolatban?

Világgazdaság, 2018. január 04., csütörtök, 8. oldal
A világgazdaság 2018-ban

Figyelő, 2018. január 04, csütörtök, 26-27. oldal
Fintechben jól állunk

Magyarhirlap.hu, 2018. január 04., csütörtök
Idén több pénz jut az oktatásra

Szegedma.hu, 2018. január 04., csütörtök
Több milliárdos projektben vesz részt a Szegedi Tudományegyetem

Delmagyar.hu, 2018. január 04., csütörtök
Okos településekért dolgozik az SZTE

Magyaridok.hu, 2018. január 04., csütörtök
Energiagazdálkodási kutatási programot indult a Szegedi Tudományegyetemen

Piacesprofit.hu, 2018. január 04., csütörtök
Megújuló energia: ez így nem lesz jó

Pannonnovum.hu, 2018. január 04., csütörtök,
Fiatalok versengenek innovációs ötleteikkel

Pannonnovum.hu, 2018. január 04., csütörtök,
A gyógyszergyártás húzza fel az innovációs mutatóinkat

Origo.hu, 2018. január 04., csütörtök
Idén 130 milliárddal több jut az oktatásra

Euroastra.blog.hu, 2018. január 04., csütörtök
Az okos közlekedés legnagyobb innovációs fórumát rendezik meg Budapesten

Kamaraonline.hu, 2018. január 04., csütörtök
Az okos közlekedés legnagyobb innovációs fórumát rendezik meg Budapesten

Profitline.hu, 2018. január 04., csütörtök
Dél-Korea lesz a budapesti autóipari fórum partnerországa

Autopro.hu, 2018. január 04., csütörtök
A NASA és a GE szakértői is előadást tartanak az innovációs fórumon

Nrgreport.com, 2018. január 04., csütörtök
Új energiagazdálkodási kutatási program Szegeden

Vasarhely24.com, 2018. január 04., csütörtök
Okosvárosokhoz fejlesztenek új technológiákat a szegedi egyetemen

U-szeged.hu, 2018. január 04., csütörtök
Az SZTE-vel közösen fejleszt smartcity technológiákat a Sagemcom

Profitline.hu, 2018. január 04., csütörtök
Dél-Korea lesz a budapesti autóipari fórum partnerországa

Eupalyazatiportal.hu, 2018. január 04., csütörtök
2017-ben is nőtt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból a hazai vállalkozásoknak és kutatóhelyeknek kifizetett támogatás

Infoter.eu, 2018. január 04., csütörtök
Energiagazdálkodási kutatási programot indított a Sagemcom és a Szegedi Tudományegyetem

Autoszektor.hu, 2018. január 04., csütörtök
Dél-Korea lesz a márciusi budapesti autóipari fórum partnerországa

Racingline.hu, 2018. január 04., csütörtök
Az okos közlekedés legnagyobb innovációs fórumát rendezik meg Budapesten

Uzletresz.hu, 2018. január 04., csütörtök
Péntek délig még lehet kkv támogatási kérelmet benyújtani

Weborvos.hu, 2018. január 04., csütörtök
A szegedi rektor változásokat akar

Hirado.hu, 2018. január 04., csütörtök
Tavaly 83,3 milliárd forint kutatás-fejlesztési és innovációs támogatást fizettek ki az NFKI Alapból

Webradio.hu, 2018. január 04., csütörtök

Energiagazdálkodási kutatási programot indított a Sagemcom és a Szegedi Tudományegyetem

Webradio.hu, 2018. január 04., csütörtök
Tavaly 83,3 milliárd forint kutatás-fejlesztési és innovációs támogatást fizettek ki az NFKI Alapból

Kossuth Rádió - 180 perc, 2018. január 04., csütörtök
Összeállítás: Mit kell tudni a Startup Campus-ról?

M2 - Én vagyok itt!, 2018. január 04., csütörtök
Egy fejlesztett dőlésérzékelő szenzorral váltotta meg a jegyét Stockholmba és a Nobel-díjátadóra Molnár Áron, aki a Magyar Innovációs Szövetséget képviselte ott

Magyar Idők, 2018. január 05., péntek, 10. oldal
A fejlődés kritériumai

Világgazdaság - 2018. január 05., péntek, 1,3. oldal
Március végéig döntenek minden vidékfejlesztési forrásról

Napló, 2018. január 05., péntek, 1,4. oldal
Különleges évet zártak

Győr +, 2018. január 05., péntek, 21. oldal
"Ahogy én láttam"

Győr +, 2018. január 05., péntek, 6-11. oldal
Visszapillantó

Magyaridok.hu, 2018. január 05., péntek
A fejlődés kritériumai

Piacesprofit.hu, 2018. január 05., péntek
Csökkenő adók, támogatóbb hatóság

Piacesprofit.hu, 2018. január 05., péntek
Állami milliárdok hazai vállalkozásoknak

Portfolio.hu, 2018. január 05., péntek
83 milliárd forintra nőtt tavaly az Innovációs Alapból kifizetett támogatások összege

Weborvos.hu, 2018. január 05., péntek
Számot vetett az innovációs hivatal a kutatástámogatásról

Weborvospro.hu, 2018. január 05., péntek
Az innovációs hivatal a tavalyi kutatástámogatásról

Medicalonline.hu, 2018. január 05., péntek
Tavaly 83,3 milliárd forint K+F+I támogatás

Baranyavar.hu, 2018. január 05., péntek
Tavaly 83,3 milliárd forint kutatás-fejlesztési és innovációs támogatást fizettek ki az NFKI Alapból

Kamaraonline.hu, 2018. január 05., péntek
Több mint 83 milliárd forintot fizetett ki tavaly az innovációs alap

Scmonitor.hu, 2018. január 05., péntek
Gyártástechnológiai fejlesztésekre is jutott az innovációs pénzekből

Scmonitor.hu, 2018. január 05., péntek
A NASA vezető kutatója is előadást tart a márciusi budapesti autóipari fórumon

Tozsdeforum.hu, 2018. január 05., péntek
Fókuszban az innováció: tavaly 83 milliárd ment kutatásra

Uzletresz.hu, 2018. január 05., péntek
Idén majdnem 82 milliárd forintért lehet pályázni kutatás-fejlesztésre

Eupalyazatiportal.hu, 2018. január 05., péntek
Környezetbarát műgyantákat és kompozitokat fejlesztenek a mélyépítési ipar számára

Eupalyazatiportal.hu, 2018. január 05., péntek
Változások a magyar-kínai TÉT-felhívásban: meghosszabbított beadási határidő, új fókuszterület

Kamaraonline.hu, 2018. január 05., péntek
56 millió forintos bírság építőipari cégeknek

Kamaraonline.hu, 2018. január 05., péntek
A debreceni reptér irányításához vásárol eszközöket a HungaroControl

Kamaraonline.hu, 2018. január 05., péntek
EBA: 100 magyar cég az európai topmezőnyben

Agrotrend.hu, 2018. január 05., péntek
Elkezdődött a közönségszavazás az Év Agrárembere díjra!

Mediapiac.com, 2018. január 05., péntek
Innovációs fórumot rendeznek Budapesten

Funzine.hu, 2018. január 05., péntek
Idén is keresik a legkreatívabb magyar projektet - Highlights of Hungary

Autonavigator.hu, 2018. január 05., péntek
Dollármilliókat kapott fejlesztésre az AlMotive

Hwsw.hu, 2018. január 05., péntek
38 millió dolláros befektetést kapott az AImotive

Hirado.hu, 2018. január 05., péntek
Világszínvonalú egészségügyet és képzést tervez a leendő rektor Szegedre

Magyar Hírlap, 2018. január 06., szombat, 1,9. oldal
Közös platform a magyar vállalkozásoknak

Magyar Nemzet Hétvégi Magazin melléklet, 2018. január 06., szombat, 17,22-23. oldal
A kócsag és a kormányzás

Magyar Nemzet Hétvégi Magazin melléklet, 2018. január 06., szombat, 433-435. oldal
A "Minőség-Innováció 2017" pályázati díjátadó

Feeds.kaposvariujsag.hu, 2018. január 06., szombat
Munkahelyek létrehozására igényelhetnek támogatást a cégek

Feeds.pecsiujsag.hu, 2018. január 06., szombat
Munkahelyek létrehozására igényelhetnek támogatást a cégek

Gyorplusz.hu, 2018. január 06., szombat
A hazai startupok lépést tartanak a nemzetközi tendenciákkal

Magyarhirlap.hu, 2018. január 06., szombat
Lépést tart a magyar startup a nemzetközi innovációkkal

Magyarhirlap.hu, 2018. január 06., szombat
Varga Mihály: Újabb 5 milliárd forintból fejleszthetnek a kkv-k

Minap.hu, 2018. január 06., szombat
Varga Mihály: újabb 5 milliárd forintból fejleszthetnek a kkv-k

Innoportal.hu, 2018. január 06., szombat
Energiagazdálkodási kutatási programot indított a Sagemcom és a Szegedi Tudományegyetem

Kormany.hu, 2018. január 06., szombat
Újabb 5 milliárd forintból fejleszthetnek a KKV-k

Civilhetes.net, 2018. január 06., szombat
Újabb pénz a kisvállalkozásoknak

Civishir.hu, 2018. január 06., szombat
Vállalkozó? Ezt nézze!

Civishir.hu, 2018. január 06., szombat
Melyik lesz a legjobb debreceni találmány?

Orientpress.hu, 2018. január 06., szombat
Újabb pénz a kkv-knak

Pestisracok.hu, 2018. január 06., szombat
Varga Mihály: újabb ötmilliárd forintot kapnak a kis és középvállalkozások

Erdon.ro, 2018. január 06., szombat
Varga Mihály: újabb 5 milliárd forintból fejleszthetnek a kkv-k

Lokal.hu, 2018. január 06., szombat
A hazai startupok lépést tartanak a nemzetközi tendenciákkal

Lokal.hu, 2018. január 06., szombat
Varga Mihály: Újabb 5 milliárd forintból fejleszthetnek a kkv-k

Tozsdeforum.hu, 2018. január 06., szombat
Milliárdokat szánnak a munkahelyek megőrzésére

Szakszervezetek.hu, 2018. január 06., szombat
A vállalkozások akár 2,7 millió forint támogatást is kaphatnak

Hirado.hu, 2018. január 06., szombat
Varga Mihály: újabb 5 milliárd forintból fejleszthetnek a kkv-k

Hirado.hu, 2018. január 06., szombat
Szalai Piroska: A hazai startupok lépést tartanak a nemzetközi tendenciákkal

Webradio.hu, 2018. január 06., szombat
Varga Mihály: újabb 5 milliárd forintból fejleszthetnek a kkv-k

Piacesprofit.hu, 2018. január 07., vasárnap
Önmagát javító üveg lesz az okostelefonokban

Feeds.kaposvariujsag.hu, 2018. január 07., vasárnap
Jelentősen emelkedtek az adóbevételek tavaly

Innoportal.hu, 2018. január 07., vasárnap
Tavaly 83,3 milliárd forint kutatás-fejlesztési és innovációs támogatást fizettek ki az NFKI Alapból

Digitalhungary.hu, 2018. január 07., vasárnap
Mutatjuk 2018 legfontosabb adóváltozásait

Magyar Hírlap, 2018. január 08. hétfő, 9. oldal
Újabb ötmilliárd forint fejlesztésekre

Világgazdaság, 2018. január 08. hétfő, 3. oldal
Ráharapott a piac a Ginop-pályázatra

Magyarhirlap.hu, 2018. január 08. hétfő
Újabb ötmilliárd forint fejlesztésekre

Keol.hu, 2018. január 08. hétfő
Munkahelyteremtő pályázat: ki kér 2,7 millió forintot?

Brandtrend.hu, 2018. január 08. hétfő
Innovációs fórumot rendeznek Budapesten

Infoter.eu, 2018. január 08. hétfő
Újabb 5 milliárd forintból fejleszthetnek a kkv-k

Insiderblog.hu, 2018. január 08. hétfő
83,3 milliárd tamogatást kaptak a magyar cégek és kutatók K+F-re tavaly
Szerkesztő: Riba Nikoletta, Munkatárs: Reil Evelin
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: 4303330, e-posta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.