XXVII. évf. | 2017. DECEMBER 19. | 22. szám

Hírek
Magyar Innovációs Szövetség
Magyar Fiatal Tudósok Társasága

Pályázati felhívás
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

Kedves Tagintézményi Képviselőnk! Kedves Olvasónk!

Ezúton kívánunk Önnek és kedves családjának boldog karácsonyi ünnepeket és eredményekben gazdag, szerencsés új esztendőt!

Dr. Pakucs János tiszteletbeli elnök,
Dr. Szabó Gábor elnök,
Dr. Antos László ügyvezető igazgató

Tájékoztatjuk kedves Olvasóinkat, hogy a Hírlevél következő száma 2018. január 9-én jelenik meg.


Ipari Park Tanács ülése

2017. december 4-én, a Nemzetgazdasági Minisztériumban dr. Nagy Ádám főosztályvezető elnökletével ülést tartott az Ipari Park Tanács, melyen a Magyar Innovációs Szövetséget Bolyky János Antal alelnök, a Tanács tagja képviselte.

Pomázi Gyula Iparstratégiáért és Gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkár, mint az Ipari Park Tanács (IPT) elnöke bevezetőjében szólt a lezajlott szervezeti és személyi változásokról, ami miatt a IPT munkájában több hónapos kimaradás történt. Az IPT a továbbiakban 1-2 havonta rendszeresen tartja majd az üléseit.

Napirendi pont volt Kalocsa Város Önkormányzata, Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, Nagyatád Város Önkormányzata, a Wintergreen Ingatlan Kft. és az Alba Airport Fejlesztő és Üzemeltető Kft. kérelmének elbírálása az "Ipari Park" cím megtartása érdekében, ill., Letenye Város Önkormányzatának kérelme az "Ipari Park" cím megtartása érdekében és a területbővítéssel kapcsolatban. Elbírálásra került az Alland IPF Ipari Park Fejlesztési Kft. fejlesztési kérelme, illetve tanácskoztak Szentes Város Önkormányzata, Jászárokszállás Város Önkormányzata, Sümeg Város Önkormányzata és a Salgó Vagyon Kft. területbővítési kérelméről is. A tagok döntöttek az ECO-Consult Hungary Logisztikai Szolgáltató Zrt. által előterjesztett kérelemről a Körösladányi Ipari Park "Ipari Park" címének átadásával kapcsolatban, Töttös Község Önkormányzata "Ipari park" pályázatáról, a Jászfényszaru Ipari Centrum Kft. kérelméről a "Tudományos és Technológiai Park" cím elnyerésével és a területbővítéssel kapcsolatban, továbbá a beszámolási kötelezettségüket nem teljesítő Ipari Parkokról is.

Vállalkozásfejlesztési Tanács ülése

2017. december 14-én került sor a Vállalkozásfejlesztési Tanács soron következő ülésére, a Nemzetgazdasági Minisztérium Pénztártermében. A Magyar Innovációs Szövetség képviseletében Farkas József, elnökségi tag vett részt az eseményen.

Első napirendi pontként az "Ipar 4.0" mintaalkalmazások kialakítása című (GINOP 1.1.3-16) felhívás került bemutatásra. A felhívás keretében 1000 felmért kkv-ből 300 ezüst és 50 arany fokozatú, minősített kkv került kiválasztásra, amelyek mintagyárakként, rendezvényeken és akciók keretében segíthetik a készségfejlesztést és a technológia-intenzív termelés fokozását. Az Ipar 4.0 iránt leginkább a középvállalatok érdeklődnek. E napirend keretében esett szó a modern gyárak éjszakájának tapasztalatairól is, amely eseményen mintegy 3500 vállalkozás vett részt.

Az Ipar 4.0 érettségi szintjei: Alap (csak a pénzügyi rendszer digitális), Ipar 4 belépő (készlet és gyártástervezés digitális módon, Lean alapok), Ipar 4 megvalósító szint (Termelési cellák adatai online elérhetők, az adatgyűjtés kiterjesztése minden erőforrásra és félkésztermékre), Ipar 4 kiválósági szint (a termelés szg. által automatikusan vezérelt, a raktárkészlet prediktív információk által cserélődik). Fontos, hogy kiegyensúlyozott fejlesztés szükséges a menedzsment képességek (Lean vezetés és szaktudás), az információ-áramlás (ERP, CRM, logisztika, termelési biztonság, kommunikáció, érzékelők) és az anyagáramlás területén is.

Az adózás rendjéről szóló törvény vállalkozásokat érintő módosításai napirend kapcsán elhangzott, hogy növekedésbarát lépések történnek az adózásban, főleg a kkv-kat érintően. A KATA népszerűsége gyorsan nő, mellette megjelent a KIVA, amelynek előnyeiről több mint 70 ezer vállalkozás kapott személyes tájékoztatást.

Külön napirend tárgyalta a közműcsatlakozással kapcsolatos hatósági eljárások egyszerűsítését. A közműcsatlakozások hatósági folyamataiban, időtartamában elmaradásunk van az EU-n belül, ezért engedélyezési átfutási időt drasztikusan csökkentő egyszerűsítések és intézkedések kezdődtek meg.

27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny zsűriülése

2017. november 28-án lezárult a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első szakasza, melyre 106 pályázattervet küldtek be a fiatalok.

A 22 tagú szakmai zsűri - Dr. Jakab László vezetésével - a végleges döntést, a részletes értékelést követően, 2017. december 13-án testületileg hozta meg. A 106 pályázat közül a zsűri 69 kiemelkedő, főként informatikai és fizikai problémák megoldását, ill. kidolgozását javasolta a második fordulóra, így összesen 99 fiatal dolgozhatja ki részletesen a pályázatát, akik közül 18-an határon túli magyar diákok.

A végső döntést a zsűri 2018 április végén tartandó ülésén hozza meg, melyen nemcsak a több mint 2,5 millió forint összegű ösztöndíj szétosztásáról döntenek, hanem kiválasztják azt a három pályázatot is, amelyek képviselik Magyarországot 2018 szeptemberében az európai döntőn, Dublinban. A díjazottak további nemzetközi versenyeken, tanulmányutakon is részt vehetnek (pl. fenntarthatósági olimpián Houstonban (USA); Nobel-héten Stockholmban stb.)

A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alapból valósul meg.

Magyarországi egyetemi TTO-irodák berlini szakmai látogatása

A Magyar Innovációs Szövetség Felsőoktatási Tagozata, a berlini Magyar Nagykövetséggel közös szervezésben, 2017. november 15-17. között szakmai úton vett részt Németországban.

Az egyetemi technológia transzfer szakértőkből álló küldöttség a berlini Max Delbrück Centrumban, a Hasso Platner Institutban, a Hochschule für Technik und Wirtschaft-ban, a Humboldt Egyetemen, a berlin-brandenburgi egészségügyi klaszternél és az Otto Bock Science Centrumban tettek látogatást. A látogatás utolsó napján a Volkswagen Group "DRIVE" kiállítását tekinthették meg a résztvevők.
Az itt szerzett tapasztalatok hozzásegíthetnek ahhoz, hogy a tudás- és technológiatranszfernek, a szellemi tulajdonjogok menedzselésének egységes intézményi és országos gyakorlata alakuljon ki Magyarországon.

A program Pászti-Márkus Eszter, a berlini Magyar Nagykövetség TéT-attaséjának és Kersánszki Tamásnak, a Magyar Innovációs Szövetség Felsőoktatási Tagozat vezetőjének a szervezésében valósult meg. Külön köszönet jár Dr. Györkös Péter, nagykövet úrnak is.

A résztvevő intézmények és személyek:
  • Szegedi Tudományegyetem: Pitó Enikő, Csóka Csilla
  • Debreceni Egyetem: Bene Tamás, Horváth Judit, Bíró Roland
  • Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem: Bacsa László
  • MISZ FT, Óbudai Egyetem: Kersánszki Tamás, Péter András
  • Pécsi Tudományegyetem: Liber Noémi, Huba-Varga Nikolett, dr. Nagyréti József, Czibók Balázs, Muity György
  • Semmelweis Egyetem: Kantár Tamás, Kecskés Ilona, Balogh András
  • Eötvös Loránd Tudományegyetem: Mészáros Eleonóra, Kerepesi Zsófia, Antal Anita

Gábor Dénes-díj átadása

2017. december 14-én, a Parlament Felsőházi Termében ünnepélyes keretek között adták át tagszervezetünk, a Novofer Alapítvány által alapított Gábor Dénes-díjakat. A résztvevőket Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Prof. Gyulai József, a kuratórium elnöke és Jamrik Péter vezérigazgató, az Alapító képviselője köszöntötte.

Gábor Dénes Életmű Díjban részesült Zettwitz Sándor gépészmérnök, a 77 Elektronika Kft. ügyvezető igazgatója több évtizedes innovatív tevékenységéért, a nemzetközi sikereket elérő családi cég megalapításáért, az innovációs kultúra kialakításáért és kivételesen eredményes vezetői munkásságáért, illetve Dr. Balogh Géza villamosmérnök, az Interton Kft. ügyvezetője, a magyar elektroakusztikai ipar tekintélyének növelésében, a technika világszínvonalát képviselő termékek és rendszerek fejlesztésében vállalt több évtizedes alkotó tevékenységéért.

Gábor Dénes-díjat kapott:
- Dr. Bakos Gáspár fizikus, csillagász, a Princeton University egyetemi tanára,
- Dr. Bozóki Zoltán József fizikus, egyetemi tanár, az MTA-SZTE Fotoakusztikus Kutatócsoport tudományos tanácsadója,
- Dr. Buzsáki György orvos, "The Brain Prize" díjas neurofiziológus, akadémikus, a New York University egyetemi tanára,
- Falk György Alfréd gépészmérnök, a VARINEX Zrt. igazgatóságának elnöke, címzetes egyetemi docens, a MISZ választmányi tagja,
- Dr. Koppa Pál Gábor fizikus, a BME tanszékvezető egyetemi tanára,
- Dr. Lingvay József vegyészmérnök, a Villamosmérnöki Tudományok Nemzeti Kutató Intézetének (INCDIE ICPE-CA, Bukarest) kutatója,
- Dr. Németh Huba gépészmérnök, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. Kutatás-Fejlesztési
Központ osztályvezetője, egyetemi docens,
- Dr. Stépán Gábor gépészmérnök, akadémikus, a BME tanszékvezető egyetemi tanára
- Dr. Szente Lajos vegyész, az MTA doktora, a CycloLab Kft. ügyvezető igazgatója, a ciklodextrin technológia nemzetközileg elismert úttörője.

A kuratórium döntése alapján In Memoriam Gábor Dénes elismerésben részesült Gál József matematikus, holográfus a MANO Hologram Kft. ügyvezetője és Dr. Weisz Ferenc matematikus, az ELTE Informatikai Kar egyetemi tanára. Gábor Dénes Tudományos Diákköri ösztöndíjban pedig Sárdi Dávid Lajos logisztikai mérnök hallgató részesült.

Köszöntjük új tagjainkat!

Név: | Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány
Tagsorszám: | 743.
Cím: | 1054 Budapest, Tüköry u. 3.
Vezető: | Dr. Réthelyi Miklós
Telefon: | 781-2814
E-mail: | elnok@kmta.hu

Tevékenység:
Az alapítvány hisz abban, hogy a tehetséges fiatalok támogatása a kulcsa az érték alapú jövő biztosításának. Fontosnak tartják, hogy az általunk támogatott, kiemelkedően tehetséges ösztöndíjasaik határok nélkül, maximálisan kibontakoztathassák tudásukat.
Céljaik:
- A Kárpát-medencében élő 16-30 éves tehetséges fiatalok felkutatása, támogatása, fejlődési lehetőségük biztosítása.
- Együttműködés kialakítása a hazai és nemzetközi tudományos élet szervezeteivel
- A határon túli szervezetek és személyek közötti információáramlás elősegítése
- A tehetséges fiatalok közös szellemi és történelmi örökségének támogatása.

Név: | Starschema Kft.
Tagsorszám: | 744.
Cím: | 1139 Budapest, Váci út 99.
Vezető: | Földi Tamás
Telefon: | 20/263-7669
E-mail: | tfoldi@starschema.hu

Tevékenység:
A Starchema Kft. a magyarországi adattárház, üzleti intelligencia és Big Data konzultációs piac meghatározó szereplőjeként évről évre egyre több elégedett nemzetközi és magyar ügyfelének biztosítja a vállalati adatvagyonban rejlő információkhoz való hatékony hozzáférést. Számos nagyvállalati és multinacionális ügyfelüknél szerzett tapasztalatuk és piacvezető partnereikkel fenntartott stratégiai kapcsolatok révén biztosítják, hogy az általuk szállított megoldások mindenkor optimális technikai megoldást nyújtsanak a változó üzleti kihívásokra.
Munkatársaik a szűk értelemben vett adattárház és üzleti intelligencia megoldásokon túl olyan kiegészítő üzemeltetési, webfejlesztési, adatabányászati, szövegbányászati, statisztikai, programozási kompetenciákkal rendelkeznek, amelyek mentén lehetőségük nyílik a feladatok teljes körű, költséghatékony megvalósítására.

Név: | Nők a Tudományban Egyesület
Tagsorszám: | 745.
Cím: | 1114 Budapest, Bartók Béla út 33.
Vezető: | Szigeti Fanni
Telefon: | 30/656-1489
E-mail: | fanni.szigeti@nokatud.hu

Tevékenység:
Az Egyesület küldetése, hogy kiegyensúlyozott kutatói-fejlesztői közösség létrehozását szem előtt tartva, folyamatosan népszerűsítse a technológia- szakmákat a középiskolás lányok körében, ezzel biztosítva a mérnöki-informatikai terület utánpótlását. Összességében a szakmai tudáson és képzettségen alapuló esélyegyenlőségi szemlélet elterjedésén dolgoznak - ezt több lépcsőben szeretnénk elérni.
Programsorozataikkal népszerűsítik a tudományos-informatikai területeket, perspektívát mutatnak a pályaválasztás előtt álló fiatal lányoknak, segítik őket a karriertervezésben, a versenyképes tudás megszerzésében. Közösséget építve választott nagyköveteik segítségével folyamatosan figyelemmel kísérik fejlődésüket, céljaikat. Válaszolnak a gazdasági világ kihívásaira (Munkaerőhiány?).
Programjaikkal egyszerre nyújtanak megoldást a technológiai és információ-technológiai cégeknél egyre erőteljesebben mutatkozó munkaerőhiányra, és mozdítják előre az adott területeket érintő munkaerőpiacon a nemek közti esélyegyenlőséget. Mindemellett a partnereiket is arra sarkallják, hogy változtassanak jelenlegi gyakorlatukon, és még inkább vonják be a fiatal lányokat a tudományos- technológiai területekre.
A Nők a Tudományban Egyesület kapcsolatot teremt a tanulás és a reális jövőkép között. A középiskolások és egyetemisták fontos kiaknázatlan potenciált jelentenek az érintett szakterületek számára - őket érik el innovatív pályaorientációs programsorozataikkal, valós karrierlehetőségeket, reális jövőképet kínálva.

MAGYAR FIATAL TUDÓSOK TÁRSASÁGA

Stockholm International Youth Science Seminar

A Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként Magyarországot Molnár Áron képviselte a 2017. december 4. és 11. között megrendezett Stockholm International Youth Science Seminar-on, és az azt lezáró Nobel-díj kiosztási ceremónián és banketten. Áron, a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első helyezettje, jelenleg a BME hallgatója.

A Nobel Alapítvány támogatásával, 1976 óta megrendezésre kerülő esemény kiemelt célja, hogy a világ minden tájáról érkező, különböző tudományterületen jeleskedő 24, 18-24 éves fiatal bemutatásával inspirálja a svéd diákok tudomány iránti érdeklődését, továbbá előmozdítsa a résztvevők tudományos pályáját.

A Nobel-hét keretében a fiatalok részt vehettek és meghallgathatták az idei Nobel-díjasok előadásait: így Rainer Weiss, Barry C. Barish és Kip S. Thorne fizika Nobel-díjasok három részes előadását a gravitációs hullámokat észlelő LIGO múltjáról, jelenéről és jövőjéről. Jacques Dubochet, Joachim Frank és Richard Henderson kémia Nobel-díjasok előadását a nagy felbontású mikroszkópukról. Valamint Kazuo Ishiguro irodalmi Nobel-díjas előadását életének legfontosabb mozzanatairól.

A Nobel-előadások előtti napon Áron közel 1300 svéd diák előtt prezentálta munkáját, majd poszterek segítségével mutatta be azt az érdeklődőknek. Ezután a fiatal tudósok ellátogattak az AstraZeneca svéd cég gyárába, és együtt ebédeltek a cég vezérigazgatójával.

A fiatalokat körbevezették a városban, ismertették velük a legfontosabb illemszabályokat, valamint megtanították őket táncolni is.

December 10-én pedig részt vehettek a Nobel-díj átadási ceremónián, a Nobel Banketten, ahol együtt vacsorázhattak a svéd királyi családdal, az idei és az előző évek Nobel-díjas tudósaival, valamint a világ tudóstársadalmának kiválóságaival. A bankettet hajnalig tartó Nobel NightCap zárta.

Sanghaj Junior Edison Show beszámoló

2017. november 14-e és november 22-e között került sor a Junior Edison Showra Sanghajban. A meghívást a nyáron rendezett CASTIC 2017-en megmérettetésen elért eredménye (arany érem) alapján érdemelte ki Szegedi Melinda, a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny második helyezettje.

Versenyzők a világ minden tájáról érkeztek, összesen 250 gyerek gyűlt össze az első fordulóban (a külföldi-kínai arány 50:200). Az életkor-skála meglepő volt, hétévesektől kezdve az egyetemistákig minden évnek volt képviselője, ráadásul a kezdetekben nem volt korcsoport szeparáció.

A verseny menete ötfordulós. Az első fordulóban egy 100 kérdésből álló feladatsort kellett megoldani a fiataloknak, ahol fizika, biológia, kémia, matematika, szociológia és emberi törvényismeret területekről válogattak, teljesen random módon (egy adatbázisból, ahol több millió kérdés található, a program véletlenszerűen állít össze regisztráció után egy kérdéssort, így nagy eséllyel senki se kaphatja ugyanazt). Erre minden versenyző két órát kapott. A következő fordulóra már csak harmincketten maradtak.
A második kör egy interjú volt, ahol a négytagú zsűriből kellett kiválasztani egy szimpatikus mentort és meggyőzni, hogy segítsen. Ebben a fordulóban a külföldieknek külön műsorszámmal kellett készülni, amely szimbolikus az országra nézve.
A harmadik fordulóban történt az első korcsoport-szeparálás: a legjobb tizenhatot két nyolc fős csoportra bontották, 7-13 és 14-19 éves korig.

Technikai problémák miatt a forgatás késéssel kezdődött, de ennek ellenére a közönség lelkes volt.
A magyar fiatal bronzéremmel térhetett haza, s kapott ajánlást egy sanghaji egyetem orvosi szakáról, ha ott szándékozna továbbtanulni.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁs

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A 2017. ÉVI LEGJELENTŐSEBB INNOVÁCIÓS TELJESÍTMÉNY ELISMERÉSÉRE
A Magyar Innovációs Alapítvány - a Magyar Innovációs Szövetséggel közösen - a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával, a Földművelésügyi Minisztériummal, a Nemzetgazdasági Minisztériummal, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával együttműködve - 26. alkalommal hirdeti meg a

MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ pályázatot.

A 2017. év legjelentősebb innovációs teljesítményét elismerő Magyar Innovációs Nagydíj mellett a kiemelkedő innovációs teljesítmények további, összesen öt kategóriában kaphatnak díjat:

- a 2017. évi Ipari Innovációs Díj,
- a 2017. évi Agrár Innovációs Díj,
- a 2017. évi Környezetvédelmi Innovációs Díj,
- a 2017. évi Fejlesztési Innovációs Díj és
- a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Innovációs Díja.

A legeredményesebb, 2015. január 1. után alapított innovatív startup vállalkozás pedig a Magyar Innovációs Szövetség "2017. év legjobb startup vállalkozása" díját nyeri el.

A pályázaton, közvetlen jelentkezés vagy javaslat alapján, azok a Magyarországon bejegyzett vállalkozások vehetnek részt, amelyek a 2017. évben kiemelkedő műszaki, gazdasági innovációs teljesítménnyel (új termékek, új eljárások, új szolgáltatások értékesítése) jelentős üzleti hasznot is elértek. Az innováció kiindulási alapja kutatás-fejlesztési eredmény, szabadalom, know-how alkalmazása, technológia-transzfer stb. lehet.

A díjak ünnepélyes átadására 2018. március végén kerül sor az Országházban.

A bírálóbizottság a Magyar Innovációs Alapítvány Kuratóriuma által felkért tudósokból, vezető gazdasági szakemberekből áll, elnöke Dr. Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke.

Az elbírálás során a bírálóbizottság a 2017-ben elért többleteredmény/többletárbevétel, és egyéb műszaki, gazdasági előnyök mellett, az innováció eredetiségét, újszerűségét, ill. társadalmi hasznosságát, valamint a pályázat kidolgozottságának színvonalát is értékeli.

A bírálóbizottság által meghozott döntés végleges, fellebbezésnek helye nincs.
Korábbi Innovációs Nagydíj pályázatokon díjazott innovációval újból pályázni nem lehet.

A nevezéshez szükséges dokumentumok:
- 1 oldalas összefoglaló, amelynek mintája a www.innovacio.hu/nagydij oldalról tölthető le,
- Részletes leírás a megvalósításról, az elért piaci, illetve gazdasági eredményről (többleteredmény, többlet éves árbevétel, piaci részesedés növekedése stb.), valamint arról, hogy külső (pályázati) forrás mennyiben segítette az innovációs teljesítmény elérését, összesen maximum 10 A/4-es oldalon,
- Referenciák igazolása (szakvélemény, vevők véleménye, fotó, videofilm, szakcikk stb.),
- Nyilatkozat a közölt adatok, információk, valamint a szellemi tulajdonvédelmi jogok hitelességéről.

Beadási határidő: 2018. február 14., 17 óra

A pályázatokat pdf, az egyoldalas összefoglalót doc formátumban kell eljuttatni adathordozón vagy e-mailben, a Magyar Innovációs Alapítvány titkárságára: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112. II. emelet 227., innovacio@innovacio.hu

Bővebb információ: www.innovacio.hu

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Hans Landström: Advanced Introduction to Entrepreneurial Finance - Felsőfokú bevezetés a ’vállalkozásfinanszírozásba’ - Edward Elgar, 2017
Dr. Osman Péter ismertetése
Entrepreneurial finance (EF): "az entrepreneurship (arra sincs jó szavunk) és a /nagy/vállalatfinanszírozás közös területe" - a könyvből.

"Ez a kötet egységbe foglalja és bővíti az EF-ra vonatkozó ismereteinket." - a kiadó ajánlójából. A téma elsőrangú fontosságát igazán nem szükséges itt fejtegetnünk.
Landström az előszavában elmondja, hogy több mint négy évtizede kutatja és tanítja a kockázati tőke, az üzleti angyalok, valamint a kevés pénzből történő vállalkozásindítás (bootstrapping) témaköreit. Célja e kötettel, hogy az számos tekintetben különbözzék az eddigi EF-ról szóló könyvektől:
  • Azok nagy része olyan kézikönyv, amely a pénzügyi elméletre és a számvitelre vonatkozó tudásunkból indul ki. Velük ellentétben, e kötet kutatási eredményekre támaszkodik, és azokat az ismereteket szintetizálja, amelyeket az entrepreneurship kutatásából nyert tudásunk alapján végzett EF kutatásokból nyertünk.
  • Tudományos területként az entrepreneurship jellemzője, hogy a korábbi publikációk gyorsan feledésbe merülnek. E kötet az eltelt időtől függetlenül átfogja az irodalom kulcsfontosságú részét.
  • Az EF irodalma általában a tőke kínálatára összpontosít, vagyis a tőkések nézőpontjából vizsgálja azt. Ez a könyv az előbbiek mellett kitüntetett figyelmet szentel a tőke iránti keresletnek, azaz vállalkozói nézőpontból is vizsgálja a témát.
Az ajánlóból: "Az Elgar »Felsőfokú bevezetés« sorozata (így e kötet is) gondolatébresztő és körültekintő bevezetéssel szolgál. Rendeltetése, hogy egyszerre legyen jól érthető és szigorúan szakszerű, így adjon átfogó és világos áttekintést a kérdéses szakterület lényegi-, valamint policy témaköreiről."

"Landström könyve elénk tárja az EF-fel kapcsolatos összefüggéseket, valamint az EF-re vonatkozó mai tudást. Átfogó ismereteket nyújt a témáról mind a vállalkozók, mind a befektetők nézőpontjából. Egyedülálló, kutatásra támaszkodó megközelítéssel egységbe foglalja a meglévő tudást, és különféle elméleti megközelítéseket kínál a vállalkozások pénzügyi döntéshozatalainak magyarázatához. Elemzi a pénzügyi problémákat, amelyekkel a vállalkozói projektek szerteágazó köre szembe kerül, és ebben figyelembe veszi az ilyen vállalkozások változó természetét. Erőteljesen összpontosít az új és a növekvő vállalkozások finanszírozási igényeire és a vállalkozók ehhez kapcsolódó finanszírozási döntéseire. Ehhez részletesen tárgyalja a tőkekínálatot a hitelezőktől -  mint a bankok és a mikrofinanszírozási szervezetek -, valamint a befektetőktől, mint a közösségi finanszírozásban résztvevő befektetők, üzleti angyalok és kockázati tőkések. Felvázolja a pénzpiacok jellemzőit az EF szempontjából, vizsgálva mind a finanszírozási rést, mind közpolitikai beavatkozásokat."

Ismét a könyvből: "Az EF-et úgy tekintem, mint a pénzügyi eszközök és technikák alkalmazását és adaptálását a vállalkozói cégek menedzselésére, ahol ezek az új és a növekvő cégeket jelentik. Formálisabban, az EF definíciója nálam: a tőke megszerzése és felhasználása, szintúgy az új és a növekvő cégek tőkéjének nagyságára vonatkozó döntés, különös tekintettel a fejlődési fázis jellemzőire és sajátosságaira, amelyben a kérdéses cég jár."

"’Tipikus’ vállalkozói cég nincs, azok igen sokfélék. Egyik közös jellemzőjük, hogy a vállalkozókat nem pénzügyi indítékok is hajtják, nem mindig a gazdasági ésszerűség alapján cselekszenek, és ritkán törekszenek akár a jövedelmezőség-, akár a vállalkozásból húzott saját bevételük maximalizálására." "Szintúgy közös, hogy a piaci szereplők között itt sok az információs aszimmetria, és a külső tőkebefektetők ritkán bírnak az új vállalkozások pontos megítéléséhez szükséges kompetenciával. Ezért az ilyen cégek hitelezésének és az azokba történő tőkebefektetéseknek a tranzakciós és monitoring költségei gyakran viszonylag magasak."

Gáthy Vera: India - A múltból a jövő felé - Typotex, 2017
Dr. Osman Péter ismertetése

"Kína, India és Japán a világ azon három kultúrája, amely hosszú évezredek óta folytonosan fennáll." (idézetek a könyvből, kiemelések tőlem - OP) Ezt tudjuk. Szintúgy, hogy India szerepe is gyorsan növekszik a világgazdaságban (GDP-jét az utóbbi tíz év alatt megduplázta), arra viszont innen döbbenhetünk rá, mennyi fontosat nem tudunk erről a szubkontinens méretű országról.

"India területe nem sokkal kisebb Európáénál, de közel két és félszer annyian lakják, történelme szerény becslések szerint is három és fél évezredes. Indiát teljességében leírni lehetetlen, bemutatni viszont elkerülhetetlen (mert annyira megnőtt a szerepe a mindinkább összekapcsolódó világunkban, és várhatóan gyorsan növekszik tovább - OP). Miközben a hatalmas ázsiai kultúrák egyikeként India jelen van a maga értékeivel Európában és Magyarországon is, magyarul alig-alig jelent meg vele kapcsolatban komolyan vehető szöveg. Ez a mű kézikönyvként kíván szolgálni a magyar nyelvű érdeklődők számára." - a Typotex pedig mindig garanciája a szakmai megbízhatóságnak.
A 467 oldalas kötet stílusa kellemesen olvasmányos, jól követhető. Ez is sokat ad ahhoz, hogy a belőle elénk táruló ismeretek megragadóan érdekessé teszik. Az Indiáról kínált széles és alapos áttekintéssel, az információk gazdag tömegével valóban kézikönyvként is jó szolgálatot tehet. Egyetlen panasz illetheti: nincs a visszakeresést segítő tárgy- és névmutatója.

A benne található óriási tudásanyag érzékeltetésére ide idézzük 11 részének címét, s néhányat a fejezeteikéből. • Történeti áttekintés: a szubkontinens és korai története - Benne: Az indusi kultúra
Az első és a második birodalom - Benne: A védikus kor; A királyságok kora; A birodalmi eszme megjelenése, az első birodalom; Gazdaság és kereskedelem; A második indiai birodalom ideje: a Gupta-kor; A kasztrendszer és az ember élete; A tudomány világa; A hinduizmus kialakuló és megszilárduló kultuszai; A hinduizmus általános vonásai
Újabb birodalom: a mogulok - Benne: India társadalmi és gazdasági állapota; Új vallás születik: a szikhek; Épül a Mogul Birodalom
A negyedik birodalom megteremtése: a brit uralom Indiában - A kereskedelem korai időszaka; A Kelet-indiai Társaság és az angol állam; A "szipojlázadás" és a brit uralom a katonai felkelés után; A nemzeti függetlenségi mozgalom első időszaka; Gándhí a függetlenségi mozgalom élén
Az ötödik "birodalom": a független India - Az új indiai állam megteremtése; A független állam politikai alapjai és szervezetei
Politikatörténet - vázlatosan
Az indiai gazdaság a gyarmati időktől napjainkig - Gyarmati előzmények; A jelen helyzet alapvető adatai; A független India iparfejlesztése; Mezőgazdaság; Szolgáltatás; Foglalkoztatás; Korrupció; Az indiai állam pénzügyei; A gazdaság liberalizációja
India külpolitikája - Új külpolitikai stratégia
A mai indiai társadalom - A kasztrendszer; A hiányzó nők kérdése; A mai indiai társadalom - másfajta megközelítésben; A hinduizmus napjainkban
Az állam és a politika átalakulása - A politikai gondolkodás; A hindú nacionalizmus előretörése; Az erőszak mint politikai eszköz; Keresztényüldözés; A politikai osztály változásai
Perspektívák 2016 elején

S már csak pár szilánk a könyvből arról, milyen korán indult az erőteljes fejlődés: • "Az indusi kultúrában Kr. e. 5000 körül elterjedt a fazekaskorong" • "Kr. e. 4000 és 3200 között már emeletes házak épültek" • "A városiasodás a harmadik évezred közepétől az egész hatalmas régióban nyomon követhető; az urbánus települések kb. 680 ezer négyzetkilométernyi területen összefüggő gazdasági rendszert alkottak." • "A nagyvárosok építése lélegzetelállító.
Valamennyi alapját magas platformok építése jelentette. Mohendzsodaróban pl. a két nagy, ismert platform építéséhez mintegy 4 millió köbméter agyagot és üledéket mozgattak meg, és több millió téglát használtak fel, ami jelentős munkaszervezést igényelt."

Az év természetfotói - Magyarország 2017 - Alexandra, 2017
Dr. Osman Péter ismertetése

Jeles jubileumhoz érkezett az Év Természetfotósa pályázat, s a versengő képek legjavát bemutató káprázatosan szép albumot, amint sok év óta mindig, az Alexandra jelentette meg.

Ajánlójából idézzük: "Az Év Természetfotósa pályázat Magyarország és a régió legrangosabb természetfotós versenye, melyet immár 25 esztendeje rendez meg évről évre a naturArt. A fotóművészet egyik legösszetettebb és legtöbb fáradsággal járó ágának hazai és határon túli képviselői ezúttal is alaposan kitettek magukért, amit látványosan bizonyítanak azok a rendkívüli fotók, amelyek újra és újra meghökkentenek, elgondolkodtatnak, vagy épp megnevettetnek bennünket. A díjnyertes képeket és a zsűri által legjobbnak ítélt fotográfiákat hagyományainknak megfelelően most is egybegyűjtöttük, és ebben a lebilincselő albumban mutatjuk be a természet szépségei iránt érdeklődő közönségnek."

Bámulatos természetfotók sokszínű gyűjteményét kínálja ez a szép album. A mai tömegszórakoztató ipar kevés áldásainak egyike, hogy jobbnál jobb természetfilmeket láthatunk. Hozzá is szoktunk a legkülönbözőbb látványok, jelenetek szépségéhez, nem egykönnyen esünk egy képtől ámulatba - ezek a fotók azonban kivétel nélkül mind megragadnak. Bennük megmutatkozik a fénykép nagy erénye: meg tudják ragadni a tovatűnő pillanatot, látványt, hangulatot, és elénk tárni, tetszésünk szerint szemlélgethetővé tenni annak minden illékony szépségét. Újra megtapasztaljuk azt is, hogy látni tudni kell: a művészetét mesterien gyakorló fotós a képek, pillanatok, hangulatok olyan szépségeit is elénk varázsolja, amelyeket talán nem vennénk észre, így viszont gyönyörűnek találunk.

Csúcstechnológiák vs hitelesség - Fáth Péter, a naturArt - Magyar Természetfotósok Szövetsége elnöke (sokáig az AmCham főtitkára) írja itt: "Minden évben törekszünk arra, hogy a pályázat még jobb legyen, mint az előző. Ennek jegyében 2017-ben bevezettük, hogy Az Év Természetfotósa címet csak olyan fotós nyerheti el, aki saját erőfeszítésének, természetismeretének, kreativitásának köszönhetően készít kiváló fotókat." és "Pályázatunkra az idén is rengeteg kép érkezett: mintegy 170 pályázótól összesen 2953 fotográfiát bírált el a zsűri."

A pályázatot idén is 14 kategóriában hirdették meg, ezek egyben az album témakörei is:
• Kezünkben a Föld - "az ember és a természet kapcsolatáról, a természeti környezetünkért érzett felelősségről"
• A madarak viselkedése
• Az emlősök viselkedése
• Az állatok viselkedése - "az előzőekbe nem tartozó, természetes környezetükben élő állatokról, mozgalmas jeleneteikről, érdekes viselkedésformáikról"
• Állatok és környezetük - "képek, amelyek tájképszerűen mutatják az állatok élőhelyét, és tükrözik azok és környezetük szétválaszthatatlan kapcsolatát"
• Az állatok szemtől szemben - "közelképek, makrofotók, amelyek portrészerűen ragadják meg az állatvilág képviselőinek személyiségét a törpéktől az óriásokig."
• Növények és gombák - "különlegességeik az élőhelyüktől a mikrovilágig"
• Kompozíció, forma és kísérletezés - "kísérletező alkotók képei, amelyeket a hagyományos kategóriákba nem lehetett besorolni"
• Tájak - "természeti és kultúrtájak, természetfotók, amelyek hűen szemléltetik egy táj szépségét, egyediségét, harmóniáját, vadságát, érintetlenségét.
• Élet a vízfelszín alatt
• Napnyugtától napkeltéig - "A kategóriába nevezett állatfotók kizárólag a napnyugta és napkelte között készülhettek."
• Fekete-fehér természetfotók - "képek, amelyek a fekete-fehér technika lehetőségeit kihasználva hatékonyan emelik ki a témát és a kompozíciót"
• A természet és a fenntartható energiatermelés kapcsolata - új kategória, "célja művészi természetfotókkal bemutatni a természet és a fenntartható energiatermelés kapcsolatát"
• Ifjúsági kategória.

"Nem félek leírni, hogy a 25. pályázat kiemelkedő képanyaggal ajándékozott meg bennünket. Talán ez volt a legszínvonalasabb pályázat, amelyben volt szerencsém közreműködni." Dr. Kalotás Zsolt, a zsűri elnöke - maga is kiemelkedő természetfotós - bevezetőjéből.

TELJES KÖRŰ SAJTÓSZEMLE

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll vagy a linkre kattintva olvasható!)
A sajtószemle tagvállalataink, az OBSERVER Budapest Médiafigyelő Kft., a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft. segítségével készült.


Mno.hu, 2017. december 04., hétfő
Magyar-román-cseh együttműködésben finanszírozzák a szegedi lézerközpontot

Magyarhirlap.hu, 2017. december 04., hétfő
Az EU támogatásával jön létre az Európai Kutatási Infrastruktúra Konzorcium

Pecsma.hu, 2017. december 04., hétfő
Azért dolgoznak, hogy Pécsen a buszozás ne csak buszozás legyen
"...A legbüszkébbek a Magyar Innovációs Nagydíj külön elismerésre (...) vagyunk..."

Portfolio.hu, 2017. december 04., hétfő
Összefognak a régiós országok a szegedi lézerközpont fennmaradásáért

Portfolio.hu, 2017. december 04., hétfő
Az EU is beszállhat a szegedi szuperlézer fenntartásába

Eupalyazatiportal.hu, 2017. december 04., hétfő
Az EU aktív támogatásával létrejön a szegedi szuperlézert is magában foglaló Európai Kutatási Infrastruktúra Konzorcium

Agrarszektor.hu, 2017. december 04., hétfő
Katasztrófát okozna, ha Magyarországon is megjelenne a sertéspestis

Orientpress.hu, 2017. december 04., hétfő
A sütőiparban is van innováció

Digitalhungary.hu, 2017. december 04., hétfő
Újabb startup fellendülés indulhat Pécsről

Webradio.hu, 2017. december 04., hétfő
Az EU támogatásával jön létre az Európai Kutatási Infrastruktúra Konzorcium

Kossuth Rádió - 180 perc, 2017. december 04., hétfő
Vidéken hoz létre irodákat a Nyílt Társadalom Alapítvány

Világgazdaság, 2017. december 05., kedd, 2. oldal
Brüsszel is segíti a szegedi lézerközpont hasznosítását

Magyar Idők, 2017. december 05., kedd, 12. oldal
Kutatási konzorcium a lézerközpontokból

Kelet-Magyarország, 2017. december 05., kedd, 1,4. oldal
VOSZ: három megyei díjazott

Innoportal.hu, 2017. december 05., kedd
Pécs feliratkozik a Európa startup-térképre

Magyarmezogazdasag.hu, 2017. december 05., kedd
Egészséges ajándékot kaptak a Heim Pál betegei Mikulásra

Magyarmezogazdasag.hu, 2017. december 05., kedd
Számos agrárbefektetésnek nyit utat a megállapodás Ghánával

Insiderblog.hu, 2017. december 05., kedd
Hazai javaslatok brüsszeli bemutatója a 2020 utáni uniós KFI finanszírozáshoz

Insiderblog.hu, 2017. december 05., kedd
Ki lett a legjobb startup a V4 országokból!?

Uzletresz.hu, 2017. december 05., kedd
Startup seregszemle Budapesten

Kamaraonline.hu, 2017. december 05., kedd
A régió legjobb startupjai Budapesten

Profit7.hu, 2017. december 05., kedd
A régió legjobb startupjai Budapesten

Hirado.hu, 2017. december 05., kedd
A régió legjobb startupjai Budapesten

Szegedma.hu, 2017. december 05., kedd
Brüsszelben tárgyaltak a szegedi lézerközpont jövőjéről

Magyaridok.hu, 2017. december 05., kedd
Kutatási konzorcium a lézerközpontokból

Mmonline.hu, 2017. december 05., kedd
Megvan a régió legígéretesebb startupja

Promenad.hu, 2017. december 05., kedd
Innovációs folyamat menedzsment az ELI-nél

Delina.hu, 2017. december 05., kedd
Újabb mérföldkő a magzati genetikai szűrővizsgálatok terén

Egeszsegkalauz.hu, 2017. december 05., kedd
Sokkal hatékonyabb az új magzati szűrővizsgálat

Elelmiszer.hu, 2017. december 05., kedd
Magyar segítség Ghánának

Agrotrend.hu, 2017. december 05., kedd
Magyar segítséggel modernizálhatja mezőgazdaságát Ghána

Eupalyazatiportal.hu, 2017. december 05., kedd
Megjelent a Horizont 2020 Marie Skłodowska-Curie Akciók Kutatási és Innovációs Kutatócsere Program (RISE) pályázati felhívása

Uzletresz.hu, 2017. december 05., kedd
Startup seregszemle Budapesten

M1 - Ma reggel, 2017. december 05., kedd
Magyar kutatók segítségével modernizálhatja mezőgazdaságát Ghána

M5 - Tudomány minden napra, 2017. december 05., kedd
Összeállítás: Jelenleg is tart a Nők a technológiában és az innovációban című szakmai fórum a Budapesti Corvinus Egyetemen

Kossuth Rádió - 180 perc, 2017. december 05., kedd
Összeállítás: A startupok finanszírozása volt az egyik legfontosabb témája a budapesti V4 startup tour eseménynek

Magyar Mezőgazdaság, 2017. december 06., szerda, 17. oldal
26. Magyar Innovációs Nagydíj

Magyar Mezőgazdaság, 2017. december 06., szerda, B3. oldal
A jövőnek szüksége van innovációra

Magyar Mezőgazdaság, 2017. december 06., szerda, 18,19. oldal
Kontinenseken átívelő tervek

Dunántúli Napló, 2017. december 06., 12. oldal
Hatékony védelem szellemi termékekre

Nepszava.hu, 2017. december 06., szerda
Változó MVM-stratégia

Innoportal.hu, 2017. december 06., szerda
Az EU támogatásával jön létre az Európai Kutatási Infrastruktúra Konzorcium

Bama.hu, 2017. december 06., szerda
Sikeres kamarai üzletközvetítés a vállalkozások nemzetközi kapcsolataiért

Agronaplo.hu, 2017. december 06., szerda
Agrárkutatási együttműködést kötöttünk Ghánával

Hvg.hu, 2017. december 06., szerda
Megállapodtunk Ghánával, a trópusi gyümölcs lehet a nagy magyar üzlet

Pecsinapilap.hu, 2017. december 06., szerda
Újabb startup fellendülés indulhat Pécsről

Figyelo.hu, 2017. december 06., szerda
Szilícium-völgy a sivatagban

Vg.hu, 2017. december 06., szerda
NGM: a digitalizáció a fejlődés kulcsa

Trademagazin.hu, 2017. december 06., szerda
Agrárkutatási együttműködés Ghána és Magyarország között

Velemenyezd.hu, 2017. december 06., szerda
Agrárkutatási és oktatási együttműködés Ghána és Magyarország között

Mfor.hu, 2017. december 06., szerda
Na, majd mi megtanítjuk Ghánát kukoricát termelni!

Index.hu, 2017. december 06., szerda
Trópusigyümölcs-feldolgozó építéséről tárgyalunk Ghánával

Hirextra.hu, 2017. december 06., szerda
Ghánával közös agrárkutatás

Kormany.hu, 2017. december 06., szerda
Tovább erősödnek hazánk kenyai mezőgazdasági kapcsolatai

Origo.hu, 2017. december 06., szerda
Ökoszisztéma pásztorok esete a startup darwinizmussal

Webradio.hu, 2017. december 06., szerda
Agrárkutatási és oktatási együttműködés Ghána és Magyarország között

Gazdasagtv.hu, 2017. december 06., szerda
A bajor startup bölcső: íme egy magyar sikertörténet

Lokál extra XI. kerület, 2017. december 07., csütörtök,12. oldal
Újbuda az innováció hazája

Lokál extra - Pécs, 2017. december 07, csütörtök, 9. oldal
Baktériumokkal semlegesíthetik a mérgező fémeket

Magyar Hírlap melléklet, 2017. december 07, csütörtök, 10, 11. oldal
Naperőműcsokor

Délmagyarország, 2017. december 07, csütörtök, 7. oldal
Ki vezesse az egyetemet?

Agrárélet, 2017. december 07., csütörtök, 18. oldal
Magyarbrands és minőség-innováció díjas a Phylazonit

Insiderblog.hu, 2017. december 07., csütörtök
NNG a legjobb felhasználói élményt nyújtó autókban

Technokrata.hu, 2017. december 07., csütörtök
Az OK Oktatási Központ finn módszerrel képzi a jövő magyar startuppereit

Kisalfold.hu, 2017. december 07., csütörtök
A világ legnagyobb Gömböc-szobra kerül a Corvin Sétányra

Nepszava.hu, 2017. december 07., csütörtök
Gömböc-szobor a Corvin Sétányon

Hvg.hu, 2017. december 07., csütörtök
Újabb szobor kerül a Corvin-sétányra

Pharmaonline.hu, 2017. december 07, csütörtök
Korai tumordiagnosztika egyetlen vérmintából

Delmagyar.hu, 2017. december 07., csütörtök
A világ legnagyobb Gömböc-szobra kerül a Corvin Sétányra

Origo.hu, 2017. december 07., csütörtök
A világ legnagyobb Gömböc-szobra kerül a Corvin Sétányra

Atv.hu, 2017. december 07., csütörtök
Óriási Gömböc-szobrot kap a Corvin-sétány

Velemenyezd.hu, 2017. december 07., csütörtök
A világ legnagyobb Gömböc-szobra kerül a Corvin Sétányra

Ridikul.hu, 2017. december 07., csütörtök
A világ legnagyobb Gömböc-szobra kerül a Corvin Sétányra

24.hu, 2017. december 07., csütörtök
A világ legnagyobb Gömböc-szobrát állítják fel a Corvin Sétányra

Mandiner.hu, 2017. december 07., csütörtök
A világ legnagyobb Gömböc-szobrát állítják fel Budapesten

Epiteszforum.hu, 2017. december 07., csütörtök
Gigantikus Gömböc jön a Corvin Sétányra

444.hu, 2017. december 07., csütörtök
Egy hatalmas Gömböc-szobor lesz a Corvin-sétányon, nem messze Bud Spencer szobrától

Magyaridok.hu, 2017. december 07., csütörtök
A világ legnagyobb Gömböc-szobra kerül a Corvin Sétányra

Euroastra.blog.hu, 2017. december 07, csütörtök
Családi Nyílt Nap az Óbudai Egyetemen 2017. december 8-án

Pestpilis.hu, 2017. december 07., csütörtök
Drónszelfi és víz alatti robotok az Óbudai Egyetemen

Pecsicivil.hu, 2017. december 07., csütörtök
evopro Témapályázat

Innoportal.hu, 2017. december 07., csütörtök
Pálinkás: az innováció elsősorban a vállalkozások feladata

Mediapiac.com, 2017. december 07., csütörtök
Nemzetközi díjat nyert a Zyntern

Uzletresz.hu, 2017. december 07., csütörtök
A Zyntern magyar startup nyerte a Get in the Ring regionális döntőjét

News4business.hu, 2017. december 07., csütörtök
Magyar légiforgalmi irányítók fejlesztik a világ legjobb repülőterét

Webradio.hu, 2017. december 07., csütörtök
A világ legnagyobb Gömböc-szobra kerül a Corvin Sétányra

Webradio.hu, 2017. december 07., csütörtök
Családi nyílt nap az Óbudai Egyetemen

Sikerado.hu, 2017. december 07., csütörtök
Családi nyílt nap az Óbudai Egyetemen

Trend FM - Kivonat, 2017. december 07., csütörtök
Hírek

Délmagyarország, 2017. december 08., péntek, 6. oldal
Húszfős Sagemcom kutatási központ jön

Somogyi Hírlap, 2017. december 08., péntek, 5. oldal
Agrármérnöki elitképzést nyújt a Kaposvári Egyetem

Élet és Irodalom, 2017. december 08., péntek, 9. oldal
Tudomány, erkölcs és finanszírozás
"...Kutatás+Fejlesztés+Innováció (KFI) "okosan" A növekedés fennmaradásához és a versenyképesség erősítéséhez vezető egyik, ha nem a legfőbb kitörési pont a KFI..."

Agronaplo.hu, 2017. december 08., péntek
Magyar agrártudás segíti Laoszt

Magyarhirlap.hu, 2017. december 08., péntek
Folytatódik a magyar agrártudás-export Laoszba

Magyarmezogazdasag.hu, 2017. december 08., péntek
Jelentős a magyar tudástranszfer Laoszba

Magyaridok.hu, 2017. december 08., péntek
Folytatódik a magyar agrártudás-export Laoszba

Nepszava.hu, 2017. december 08., péntek
Változó MVM-stratégia

Mixonline.hu, 2017. december 08., péntek
Folytatódik a magyar agrártudás-export Laoszba

Agrotrend.hu, 2017. december 08., péntek
Kell a magyar agrártudás Laoszban továbbra is

Elelmiszer.hu, 2017. december 08., péntek
Mélyülnek a laoszi-magyar agrárkapcsolatok

Agroinform.hu, 2017. december 08., péntek
Agrártudásexport és élelmiszer-biztonság

Inforadio.hu, 2017. december 08., péntek
Különleges, világrekorder szobor kerül a Corvin Sétányra

Nullahategy.hu, 2017. december 08., péntek
Hatalmas Gömböc szobor kerül a Corvin Sétányra

Ifipress.hu, 2017. december 08., péntek
A világ legnagyobb Gömböc-szobra kerül a Corvin Sétányra

<Eduline.hu, 2017. december 08., péntek
Hatalmas Gömböc lesz Budapest közepén

Hrglobe.hu, 2017. december 08., péntek
A világ legnagyobb Gömböc-szobra kerül a Corvin Sétányra

Technokrata.hu, 2017. december 08., péntek
Ismét egy újabb szoboravatás vár ránk, Bud Spencer helyett most a híres Gömböcön a sor

Portfolio.hu, 2017. december 08., péntek
Újra kell gondolni a gyógyszeripar különadóit

Insiderblog.hu, 2017. december 08., péntek
Íme a "milliós" startup verseny hazai nyertese!

Autopro.hu, 2017. december 08., péntek
Okos gyárat nyitott a Bosch Thaiföldön

Hirado.hu, 2017. december 08., péntek
A gyógyszeripar ígéretes befektetés számunkra

Hirado.hu, 2017. december 08., péntek
Folytatódik a magyar agrártudás-export Laoszba

Webradio.hu, 2017. december 08., péntek
Folytatódik a magyar agrártudás-export Laoszba

Magyar Hírlap, 2017. december 09., szombat, 10. oldal
Negyvenmilliárd forint fejlesztési forrás több mint négyszáz kisvállalkozásnak

Magyar Hírlap, 2017. december 09., szombat, 11. oldal
Folytatódik a magyar agrártudás-export Laoszba

Magyar Hírlap, 2017. december 09., szombat, 11. oldal
Kölcsönös partnerség

Dunaújvárosi Hírlap, 2017. december 09., szombat, 1, 4. oldal
Az acélpiac védelme

Magyarhirlap.hu, 2017. december 09., szombat
Szakmai támogatás az innovációhoz

Insiderblog.hu, 2017. december 09., szombat
Finn módszerrel képzik a jövő magyar startuppereit

Innoportal.hu, 2017. december 09., szombat
A világ legnagyobb Gömböc-szobra kerül a Corvin Sétányra

Mfor.hu, 2017. december 09., szombat
Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel: Apokaliptikus jövő előtt a Bitcoin?

Weborvos.hu, 2017. december 09., szombat
Gyógyszeripar: gyorsabban nő, mint a nemzetgazdaság

Karpathir.com, 2017. december 10., vasárnap
Határon átnyúló együttműködés

Magyar Hírlap, 2017. december 11., hétfő, 10. oldal
Startup központ nyílik Budapesten

Magyar Hírlap, 2017. december 11., hétfő, 11. oldal
Digitalizáció a versenyképességért

Délmagyarország, 2017. december 11., hétfő, 2. oldal
Innovációs folyamatmenedzsment

Gyorplusz.hu, 2017. december 11., hétfő
Fejlesztésre pályázhatnak a kkv-k

Magyarhirlap.hu, 2017. december 11., hétfő
Startup központ nyílik Budapesten

Vg.hu, 2017. december 11., hétfő
Komoly lendületet kaphatnak a magyar kkv-k

Napi.hu, 2017. december 11., hétfő
Eszköz- és szoftverbeszerzésre kaphatnak támogatást a cégek

Piacesprofit.hu, 2017. december 11., hétfő
Mától lehet pályázni a rég várt 17 milliárdos keretre

Debreceninap.hu, 2017. december 11., hétfő
Népegészségügyi kutatás kezdődik a Debreceni Egyetemen

Magyaridok.hu, 2017. december 11., hétfő
Népegészségügyi kutatás kezdődik a Debreceni Egyetemen

Index.hu, 2017. december 11., hétfő
17 milliárd forintot oszt szét az NGM

Mfor.hu, 2017. december 11., hétfő
7 milliárd forintot pörget ki az NGM

Kamaraonline.hu, 2017. december 11., hétfő
Mától pályázhatnak a kkv-k támogatásra technológiai innovációs fejlesztésekhez

Brandtrend.hu, 2017. december 11., hétfő
Gömböc-szobor kerül a Corvin Sétányra

Socialbranding.hu, 2017. december 11., hétfő
Gömböc-szobor kerül a Corvin Sétányra

Szuperinfo.hu, 2017. december 11., hétfő
NGM: hétfőtől adhatják be a támogatási kérelmeket a kkv-k technológiai innovációs fejlesztésekhez

Webradio.hu, 2017. december 11., hétfő
NGM: hétfőtől adhatják be a támogatási kérelmeket a kkv-k technológiai innovációs fejlesztésekhez

Hir.ma, 2017. december 11., hétfő
NGM: hétfőtől adhatják be a támogatási kérelmeket a kkv-k technológiai innovációs fejlesztésekhez

Lapszemle.com, 2017. december 11., hétfő
NGM: hétfőtől adhatják be a támogatási kérelmeket a kkv-k technológiai innovációs fejlesztésekhez

Agrotrend.hu, 2017. december 11., hétfő
Nem csak termelő és gyártó cégek nyújthatnak be pályázatot

Profit7.hu, 2017. december 11., hétfő
Innovációs fejlesztésekre pályázhatnak a kkv-k

Hirado.hu, 2017. december 11., hétfő
Innovációs fejlesztésekre pályázhatnak a kkv-k

Adozona.hu, 2017. december 11., hétfő
Indul a pályázat a kkv-k technológiai fejlesztési támogatására

Mon.hu, 2017. december 11., hétfő
NGM: hétfőtől adhatják be a támogatási kérelmeket a kkv-k technológiai innovációs fejlesztésekhez

Gyartastrend.hu, 2017. december 11., hétfő
Pályázhatnak a kkv-k a technológiai innovációs fejlesztésekre

Autopro.hu, 2017. december 11., hétfő
Akár 15 millió forintot is kaphatnak szoftverbeszerzésre a kisvállalatok

Privatbankar.hu, 2017. december 11., hétfő
Szerezz 15 millió forintot a cégednek! Itt van, mit kell tenned

Pharmaonline.hu, 2017. december 11., hétfő
Változásokra készülődik a gyógyszeripar

Propeller.hu, 2017. december 11., hétfő
Hétfőtől adhatják be a támogatási kérelmeket a kkv-k az innovációs fejlesztésekhez

Hrportal.hu, 2017. december 11., hétfő
NGM: hétfőtől adhatják be a támogatási kérelmeket a kkv-k technológiai innovációs fejlesztésekhez

Orientpress.hu, 2017. december 11., hétfő
17 milliárd forint kkv-knak

Magyaridok.hu, 2017. december 11., hétfő
Technológiai innovációs fejlesztésekre várja a pályázatokat az NGM

Kormany.hu, 2017. december 11., hétfő
Hétfőtől adhatják be a támogatási kérelmeket a kkv-k technológiai innovációs fejlesztésekhez

Iparicegek.hu, 2017. december 11., hétfő
Középpontban az innováció: 10 éves a SEAT fejlesztési központja - IpariCégek.hu

Erdon.ro, 2017. december 11., hétfő
NGM: hétfőtől adhatják be a támogatási kérelmeket a kkv-k technológiai innovációs fejlesztésekhez

Webradio.hu, 2017. december 11., hétfő
Népegészségügyi kutatás kezdődik a Debreceni Egyetemen

Civishir.hu, 2017. december 11., hétfő
Újabb milliárdos üzletbe száll be a Debreceni Egyetem. Ésszel!

Csalad.hu, 2017. december 11., hétfő
Népegészségügyi kutatás kezdődik a Debreceni Egyetemen

Bme.hu, 2017. december 11., hétfő
Nagyszabású, új generációs orvosi implantátumfejlesztés kezdődött a Műegyetemen

Somogytv.hu, 2017. december 11., hétfő
Elstartolt az új innovációs pályázat

InfoRádió, 2017. december 11., hétfő, 12 óra
A kisvállalkozások mától adhatják be technológiai innovációs fejlesztési támogatási kérelmeiket

Jazzy Rádió - Déli Híradó, 2017. december 11., hétfő
Mától nyújthatják be támogatási kérelmeiket a kisvállalkozások

M5 - Tudomány minden napra, 2017. december 11., hétfő
A Magyar Innovációs Szövetség ifjúsági versenyére két egyetemi hallgató otthon is használható gerincvizsgáló műszert tervezett

Magyar Hírlap, 2017. december 12., kedd, 9. oldal
Új program mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

Kisalfold.hu, 2017. december 12., kedd
Stratégiai partnerségi szerződést kötött egymással az InnoEnergy és a MOL

Innoteka.hu, 2017. december 12., kedd
Az innováció mint eszköz
"...Az innováció nem szlogen, de még csak nem is cél, hanem egy eszköz - szögezte le Pálinkás József, a Magyar Innovációs Klub találkozóján, ahol meghirdették a 2017. évi Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot is. Az elmúlt 25 évben a magyar innovációk mintegy ezer milliárd forint többleteredményt termeltek itthon..."

Innoteka.hu, 2017. december 12., kedd
Fejlődik a hazai startup-ökoszisztéma

Innoteka.hu, 2017. december 12., kedd
Neutronkutató épül Martonvásáron

Hiros.hu, 2017. december 12., kedd
Átadták a kamara kitüntető díjait

Keol.hu, 2017. december 12., kedd
Kitüntető díjak átadása a kamara ünnepi küldöttgyűlésén

Baon.hu, 2017. december 12., kedd
Kamarai évzáró elismerések átadásával

Szon.hu, 2017. december 12., kedd
Hatékonyabb felsőfokú oktatást fejlesztenek a Nyíregyházi Egyetemen

Hajdupress.hu, 2017. december 12., kedd
Jutalom járt a jól teljesítő debreceni hallgatóknak

Haon.hu, 2017. december 12., kedd
Jutalmat kaptak az NI-tól a jól teljesítő hallgatók

Haon.hu, 2017. december 12., kedd
TOP 100: megvannak a megye gazdaságának legjobbjai!

Feeds.kaposvariujsag.hu, 2017. december 12., kedd
Népegészségügyi kutatás kezdődik a Debreceni Egyetemen

Feeds.pecsiujsag.hu, 2017. december 12., kedd
Népegészségügyi kutatás kezdődik a Debreceni Egyetemen

Piacesprofit.hu, 2017. december 12., kedd
Euró százmilliárdok jutnak kkv-beruházásokra

Nrgreport.com, 2017. december 12., kedd
Az InnoEnergy stratégiai partnere lett a MOL-csoport

Hirek.prim.hu, 2017. december 12., kedd
Az InnoEnergy stratégiai partnere lett a MOL-csoport

Delmagyar.hu, 2017. december 12., kedd
Stratégiai partnerségi szerződést kötött egymással az InnoEnergy és a MOL

Profitline.hu, 2017. december 12., kedd
Népegészségügyi kutatás kezdődik a Debreceni Egyetemen

Videk.ma, 2017. december 12., kedd
EU-s támogatásból népegészségügyi kutatás kezdődik a Debreceni Egyetemen

Digitalhungary.hu, 2017. december 12., kedd
Mutatjuk a régiónk legjobb startupjait

Energiainfo.hu, 2017. december 12., kedd
Mol-InnoEnergy stratégiai megállapodás

Portfolio.hu, 2017. december 12., kedd
Startup-befektetővel működik együtt a Mol

Businessonline.prim.hu, 2017. december 12., kedd
A MOL befektet a fenntartható energia fejlesztésekbe

Tozsdeforum.hu, 2017. december 12., kedd
A fenntartható energiagazdálkodás nagykövete lett a MOL

Digitalhungary.hu, 2017. december 12., kedd
Együtt reggelizett hat hazai óriás

Erdon.ro, 2017. december 12., kedd
TOP 100: megvannak a megye gazdaságának legjobbjai!

Erdon.ro, 2017. december 12., kedd
Hatékonyabb felsőfokú oktatást fejlesztenek a Nyíregyházi Egyetemen

Erdon.ro, 2017. december 12., kedd
Jutalmat kaptak az NI-tól a jól teljesítő hallgatók

Helloworldonline.hu, 2017. december 12., kedd
Íme húsz ultratehetséges magyar fiatal

Kossuth Rádió - Krónika, 2017. december 12., kedd
Átadta az egyetemi és főiskolai tanári kinevezéseket Palkovics László

Magyar Idők, 2017. december 13., szerda, 14. oldal
Partnerségre lépett az InnoEnergy és a Mol

Magyar Mezőgazdaság, 2017. december 13., szerda, 66. oldal
Kormányhatározatok

Magyar Mezőgazdaság, 2017. december 13., szerda, 61. oldal
Kutatások a mezőgazdaságban

Magyar Mezőgazdaság melléklet, 2017. december 13., szerda, 32-33-34. oldal
"Gabonakutató - eredmények egy jó csapatban

Kelet-Magyarország, 2017. december 13., szerda, 8. oldal
A versenyképes tudásért

Petőfi Népe, 2017. december 13., szerda, 1,3. oldal
Évet zárt a kamara

Tiszta Tér Technológia, 2017. december 13., szerda, 12-13. oldal
Budapest Cleaning Show

Magyaridok.hu, 2017. december 13., szerda
Partnerségre lépett az InnoEnergy és a Mol

Figyelo.hu, 2017. december 13., szerda
Élvonalban a magyar kutatók

Agrarszektor.hu, 2017. december 13., szerda
Véget vetnének a dömpingszerű szójaimportnak

Mediainfo.hu, 2017. december 13., szerda
A világ legnagyobb Gömböc-szobra kerül a Corvin Sétányra

Marketinginfo.hu, 2017. december 13., szerda
A világ legnagyobb Gömböc-szobra kerül a Corvin Sétányra

News4business.hu, 2017. december 13., szerda
A világ legnagyobb Gömböc-szobra kerül a Corvin Sétányra

Eupalyazatiportal.hu, 2017. december 13., szerda
Magyar-kínai ipari kutatás-fejlesztési együttműködési pályázat (TÉT_17_CN)

Webbeteg.hu, 2017. december 13., szerda
Népegészségügyi kutatás kezdődik a Debreceni Egyetemen

Autopro.hu, 2017. december 13., szerda
Robotokat vásárol, automatizál és legalább negyven mérnököt vesz fel a veszprémi Valeo

Autopro.hu, 2017. december 13., szerda
Kétezernél is többen kíváncsiak a Modern gyárak éjszakájára

Hirado.hu, 2017. december 13., szerda
Példaértékű együttműködéssel a szakember-hiány ellen

Os.mti.hu, 2017. december 13., szerda
A Magyar Innovációs Szövetség közleménye
"...A Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként Magyarországot Molnár Áron, a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első helyezettje képviselte a 2017. dec. 4. és 11. között megrendezett Stockholm International Youth Science Seminar-on, az azt lezáró Nobel-díj kiosztási ceremónián és a banketten..."

Ww2.infovilag.hu, 2017. december 13., szerda
Huszonhatodszor is: innovációs nagydíj
"...az Akadémia Klubjában hirdette meg a Magyar Innovációs Szövetség a 26. Magyar Innovációs Nagydíjat. A pályázaton a hazánkban bejegyzett azok a vállalkozások vehetnek részt, amelyek az idén kiemelkedő műszaki, gazdasági innovációs teljesítménnyel (új termékek, új eljárások, új szolgáltatások értékesítése) tetemes üzleti hasznot értek el..."

Civishir.hu, 2017. december 13., szerda
17 millió forintos adományt kaptak debreceni mérnökhallgatók

Digitalhungary.hu, 2017. december 13., szerda
Ha így megy tovább, a Bitcoin dönti be a világot és az nagyon fog fájni

Figyelő, 2017. december 14., csütörtök, 50-51. oldal
Élvonalban a magyar kutatók

Lokál extra - Kaposvár, 2017. december 14., csütörtök, 9. oldal
Újabb sikeres félévet zártak a szeniorok

Békés Megyei Hírlap, 2017. december 14., csütörtök, 1,2. oldal
Aláírták a megállapodást

Udvarhelyi híradó, 2017. december 14., csütörtök, 7. oldal
Brüsszeli direkt források

Innoportal.hu, 2017. december 14., csütörtök
NGM: hétfőtől adhatják be a támogatási kérelmeket a kkv-k technológiai innovációs fejlesztésekhez

Debreceninap.hu, 2017. december 14., csütörtök
Bemutatták az első Debrecenben gyártott Mercedes buszt

Innoteka.hu, 2017. december 14., csütörtök
Ifjú tudós találkozott az idei Nobel-díjasokkal

Zetapress.hu, 2017. december 14., csütörtök
Áron stockholmi prezentációja
"...Molnár Áron együtt vacsorázott a svéd királyi családdal és az idei Nobel-díjasokkal. A Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként ő képviselte Magyarországot a december 04-e és 11-e között megrendezett Stockholm International Youth Science Seminar-on, és az azt lezáró Nobel-díjkiosztási ceremónián és banketten..."

Magyaridok.hu, 2017. december 14., csütörtök
Átadták az idei Gábor Dénes-díjakat

Nepszava.hu, 2017. december 14., csütörtök
Átadták a Gábor Dénes-díjakat

Delmagyar.hu, 2017. december 14., csütörtök
13 tudós, kutató, fejlesztő és feltaláló vehette át a 2017. évi Gábor Dénes-díjat

Kisalfold.hu, 2017. december 14., csütörtök
13 tudós, kutató, fejlesztő és feltaláló vehette át a 2017. évi Gábor Dénes-díjat

Vg.hu, 2017. december 14., csütörtök
Kudarcba fulladt a gazellapályázat

Szekesfehervar.hu, 2017. december 14., csütörtök
Fiatalok műszaki irányú pályaorientációját támogatja az Arconic Alapítvány

Ww2.infovilag.hu, 2017. december 14., csütörtök
Molnár Áron egy asztalnál a Nobel-díjasokkal és a svéd királyi családdal

Civilhirugynokseg.hu, 2017. december 14., csütörtök
Együtt vacsorázott a svéd királyi családdal
"...A Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként Magyarországot Molnár Áron, a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első helyezettje képviselte a 2017. dec. 4. és 11. között megrendezett Stockholm International Youth Science Seminar-on, az azt lezáró Nobel-díj kiosztási ceremónián és a banketten..."

Portfolio.hu, 2017. december 14., csütörtök
Nem ugrott rá a piac a gazellapályázatra

Hirado.hu, 2017. december 14., csütörtök
Varga: Meg kell újítani a helyi- és helyközi közúti közösségi közlekedés járműparkját

Mixonline.hu, 2017. december 14., csütörtök
Debrecenben évente ezer busz készül

Lokal.hu, 2017. december 14., csütörtök
Varga: Meg kell újítani a helyi- és helyközi közúti közösségi közlekedés járműparkját

Velemenyezd.hu, 2017. december 14., csütörtök
Varga: meg kell újítani a helyi- és helyközi közúti közösségi közlekedés járműparkját

Nkfih.gov.hu, 2017. december 14., csütörtök
Élvonalbeli kutatók, ígéretes innovációk

Eupalyazatiportal.hu, 2017. december 14., csütörtök
Élvonalbeli kutatók, ígéretes innovációk

Gondola.hu, 2017. december 14., csütörtök
Átadták az idei Gábor Dénes-díjakat

Webradio.hu, 2017. december 14., csütörtök
Átadták az idei Gábor Dénes-díjakat

Ww2.infovilag.hu, 2017. december 14., csütörtök
Kutatás, újítás, fejlesztés: életműdíjat kapott a Dcont atyja
"...Zettwitz Sándor (*1933) a 77 Elektronika Kft. 1986-i alapítása óta vallja: az innováció, a fejlesztés minden esetben prioritást élvez. A magyar tulajdonú cég az árbevételének 6-8 százalékát fordítja új termékek és technológiák kifejlesztésére..."

Hirado.hu, 2017. december 14., csütörtök
Átadták a Gábor Dénes-díjakat

Vajma.info, 2017. december 14., csütörtök
Átadták az idei Gábor Dénes-díjakat

MTV - Híradó este, 2017. december 14., csütörtök, 19 óra
Saját fejlesztésű és gyártású buszt mutattak be Debrecenben

Duna TV - Híradó M1, 2017. december 14., csütörtök
Átadták a Gábor Dénes-díjakat

m1 - Híradó M1, 2017. december 14., csütörtök
Átadták a Gábor Dénes-díjakat

Kossuth Rádió - Krónika, 2017. december 14., csütörtök
Átadták a Gábor Dénes-díjakat

Világgazdaság, 2017. december 15., péntek 1,3. oldal
Hatvan milliárdot fizettek a gyógyszercégek

Dunaújvárosi Hírlap, 2017. december 15., péntek 11. oldal
Felhívás: EUREKA pályázat

Dunaújvárosi Hírlap, 2017. december 15., péntek 11. oldal
Ismét Innovációs Nagydíj

Vas Népe, 2017. december 15., péntek, 8. oldal
Már pályázhatnak a kkv-k támogatásra

Magyar Hírlap, 2017. december 15., péntek, 9. oldal
Digitális átalakuláson át vezet a jövő

Somogyi Hírlap, 2017. december 15., péntek, 1,6. oldal
Termelést növel az informatika

Mon.hu, 2017. december 15., péntek
Átadták az idei Gábor Dénes-díjakat

Gyorplusz.hu, 2017. december 15., péntek
A gyógyszergyártás húzza fel az innovációs mutatóinkat

Vg.hu, 2017. december 15., péntek
A gyógyszergyártás húzza fel az innovációs mutatóinkat

24.hu, 2017. december 15., péntek
A gyógyszergyártás húzza fel az innovációs mutatóinkat

Mfor.hu, 2017. december 15., péntek
A gyógyszeripar a hazai kutatás-fejlesztés motorja

Pharmaonline.hu, 2017. december 15., péntek
A gyógyszeripar a leginnovatívabb ágazat

Erdon.ro, 2017. december 15., péntek
Átadták az idei Gábor Dénes-díjakat

Autopro.hu, 2017. december 15., péntek
Falk György a 3D nyomtatás hazai meghonosításárt kapta a legmagasabb műszaki elismerést

Hirado.hu, 2017. december 15., péntek
Magyar diák képviselte hazánkat a Nobel-díj átadási ceremónián

Hirado.hu, 2017. december 15., péntek
A gyógyszergyártás húzza fel az innovációs mutatóinkat

Magyaridok.hu, 2017. december 15., péntek
A gyógyszergyártás húzza fel az innovációs mutatóinkat

Infoter.eu, 2017. december 15., péntek
Műszaki érdeklődésű kreatív diákokat díjaztak Budapesten

Mta.hu, 2017. december 15., péntek
Ismét lehet pályázni a Lendület programra

Profitline.hu, 2017. december 15., péntek
13 milliárd forintot nyertek a kkv-k technológiai fejlesztésekre és termelésnövelésre

Kormany.hu, 2017. december 15., péntek
A kkv-k technológiai fejlesztésekre, termelésnövelésre 13 milliárd forintot nyertek

Innoportal.hu, 2017. december 15., péntek
A gépi tanulás lesz a legfontosabb technológia az internet indulása óta

Innoportal.hu, 2017. december 15., péntek
IDC: a mesterséges intelligencia lesz a következő technológiai forradalom középpontjában

News4business.hu, 2017. december 15., péntek
A mesterséges intelligencia a jövő technológia motorja

News4business.hu, 2017. december 15., péntek
Népegészségügyi kutatás kezdődik a Debreceni Egyetemen

Gondola.hu, 2017. december 15., péntek
Budapesti campusszal bővült a katolikus főiskola

Portfolio.hu, 2017. december 15., péntek
Újabb 13 milliárd forintnyi gazdaságfejlesztési támogatást osztottak ki a napokban

Sonline.hu, 2017. december 15., péntek
A Kaposvári Egyetemről egyből a munka világába

MTV, 2017. december 15., péntek
A gyógyszergyártás húzza fel az innovációs mutatókat

Duna TV - Híradó, 2017. december 15., péntek
Átadták a Gábor Dénes-díjakat az Országházban

M1 - Híradó, 2017. december 15., péntek
Átadták a Gábor Dénes-díjakat az Országházban

M1 - Híradó, 2017. december 15., péntek
Elkészült az első saját fejlesztésű és gyártású városi busz Debrecenben

Magyar Hírlap, 2017. december 16., szombat, 9. oldal
Termelésnövelésre, fejlesztésekre kaptak nagy összegeket a kkv-k

Magyar Hírlap, 2017. december 16., szombat, 9. oldal
Magyarország az európai autóipar egyik zászlóshajója

Békés Megyei Hírlap, 2017. december 16., szombat, 1,6. oldal
Díszpolgár a professzor

Techmonitor Magazin, 2017. december 16., szombat, 5,46,47. oldal)
Az ipar 4.0 megismerése

Hvg.hu, 2017. december 16., szombat
Videó: felüljáró nélküli Nyugati tér? Egy fiatal magyar mérnök megmutatta, mennyivel jobb lenne

Mandiner.hu, 2017. december 16., szombat
Így nézne ki felüljáró nélkül a Nyugati tér (videó)

Propeller.hu, 2017. december 16., szombat
Így nézne ki felüljáró nélkül a Nyugati tér

Agroinform.hu, 2017. december 16., szombat
Egymást követték a gépújdonságok és innovációk 2017-ben

HírTV - Soroló, 2017. december 16., szombat
Összeállítás: Akkor lenne GMO-mentes a magyar gazdaság, ha a takarmányozásból is kiszorítanák a génmódosított terményeket

Kecskemeti-hirhatar.hu, 2017. december 17., vasárnap
Kitüntető díjak átadása a kamara ünnepi küldöttgyűlésén (2017)

Piacesprofit.hu, 2017. december 17., vasárnap
Külön kkv-knak kínálnak kiberbiztosítást

Beol.hu, 2017. december 17., vasárnap
Gyomaendrőd díszpolgára lett hazánk legfiatalabb professzora

Világgazdaság, 2017. december 18., hétfő, 15. oldal
Magyarország elindult a digitális átalakulás útján

Magyar Idők, 2017. december 18., hétfő, 11. oldal
A bitcoinőrület margójára

Vg.hu, 2017. december 18., hétfő, 15. oldal
Magyarország elindult a digitális átalakulás útján

Magyarnarancs.hu, 2017. december 17., vasárnap
Egy fiatal mérnök megmutatta, milyen lenne a felüljáró nélküli Nyugati tér

Civilhetes.net, 2017. december 18., hétfő
Hatalmas növekedés előtt a hazai KKV szektor, de nem úgy, ahogy várnánk

Fuhu.hu, 2017. december 18., hétfő
Változni fog a KKV-besorolás

Origo.hu, 2017. december 18., hétfő
Hazai és külföldi mentorok segítik a startupokat

Insiderblog.hu, 2017. december 18., hétfő
Vállalkozásod a közösséget szolgálja? - Jelentkezz a Design Terminál mentorprogramjába!

Forbes.hu, 2017. december 18., hétfő
Mentorprogramot indít a Design Terminál

Agroinform.hu, 2017. december 18., hétfő
Gyomaendrőd díszpolgára lett a NAIK igazgatója

Zetapress, 2017. december 18., hétfő
99-en dolgozhatnak
"...Elbírálták az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny pályázatait. A 22 tagú szakmai zsűri a beérkezett pályázatok 65%-át kidolgozásra javasolta. Összesen 99 fiatal folytatja a kutatási és innovációs tevékenységét a több mint 2,5 millió forint összegű ösztöndíjakért..."

INNOVA hírlevél, I. évfolyam, 12. szám, 2017. december, 6. oldal
Pécs feliratkozik Európa Startup-térképre

INNOVA hírlevél, I. évfolyam, 12. szám, 2017. december, 7. oldal
Négy magyar kutató nyert 2 millió eurós európai csúcstámogatást

INNOVA hírlevél, I. évfolyam, 12. szám, 2017. december, 13. oldal
Nemzetközi pályázaton indulhat egy magyar innováció, a TájGazda minőségtanúsítási rendszer

INNOVA hírlevél, I. évfolyam, 12. szám, 2017. december, 15. oldal
Pálinkás: az innováció elsősorban a vállalkozások feladata

INNOVA hírlevél, I. évfolyam, 12. szám, 2017. december, 16. oldal
December közepétől vehető igénybe a Startup-befektetői adókedvezmény

INNOVA hírlevél, I. évfolyam, 12. szám, 2017. december, 18. oldal
Pályázati felhívás - a 2017. évi legjelentősebb innovációs teljesítmény elismerésére
Szerkesztő: Riba Nikoletta, Munkatárs: Reil Evelin
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páratlan hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: 4303330, e-posta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.