XXVII. évf. | 2017. November 21. | 20. szám

Hírek
Magyar Innovációs Szövetség
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Várható események
Pályázati felhívások
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

Innovációs Klub

A Magyar Innovációs Klub - az elmúlt 25 évben innovációs díjat nyert vállalkozások vezetőiből álló társaság - következő találkozójára 2017. november 23-án kerül sor az MTA Akadémia Klubban.

A klubtalálkozó tervezett programja:
Megnyitó és a XXVI. (2017. évi) Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat meghirdetése
Pakucs János tiszteletbeli elnök, MISZ
A 2018. év innovációs lehetőségei
Pálinkás József elnök, NKFIH
A 2016. év leginnovatívabb vállalkozásainak prezentációi a cég 2017. évi innovációs tevékenységéről
1. Zettwitz Sándor a 2016. évi Innovációs Nagydíjban részesült 77 Elektronika Műszeripari
Kft. ügyvezető igazgatója,
2. Dévényiné Rózsa Erika a 2016. évi Ipari Innovációs Díjban részesült Innomed
Medical Zrt. vezérigazgatója,
3. Czibula Mihály a 2016. évi Fejlesztési Innovációs Díjban részesült MVM Paksi Atomerőmű
Zrt. projektvezetője
4. Földi Tamás a 2016. évi Informatikai Innovációs Díjban részesült Starschema Kft.
ügyvezető igazgatója,
5. Takács Árpád a 2016. évi Startup Innovációs Díjban részesült AImotive Informatikai
Kft. kutatója
A részvétel csak meghívóval lehetséges.

A rendezvény házigazdája a 2016. évi innovációs nagydíjas 77 Elektronika Műszeripari Kft.

Magyar Innovációs Alapítvány kuratóriumi ülése

A Magyar Innovációs Alapítvány 2017. november 16-án, a MTA Természettudományi Kutatóközpontban tartotta kuratóriumi ülését, Prof. Závodszky Péter elnök vezetésével.

Első napirendi pontként a 2016. évi Magyar Innovációs Nagydíj értékelésére került sor. A jelenlévők a tavalyi pályázat lebonyolítását jónak ítélték. Ezután a tagok megvitatták, majd kiegészítésekkel elfogadták a 2017. évi Magyar Innovációs Nagydíj kiírási és lebonyolítási tervét (versenyfelhívás, ütemezés, kommunikációs terv, bírálati rend stb.). Az Egyebek napirendi pont keretében pedig a kuratórium áttekintette az MIA pénzügyi helyzetét.

Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány továbbképzése

Tagszervezetünk, a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány 2017. november 18-án és 19-én tizenéves fiatalok részére szervezett továbbképzést Budapesten.

Az első napon Szkvorcsinszkaja Viktória, a MISZ Startup Tagozatának szakértője tartott előadást, melynek első témája az innováció fogalma, lényege, létrehozásának módja és eddigi érdekes innovációk megismertetése volt.

Az ezt követő teambuilding előadások segítségével a résztvevők pedig négy kiemelkedő startup projektről (Prezi, Brandless, Dollar Shave Club, Summly) tájékozódhattak a MISZ szakértőjétől.

A résztvevő matematika-biológia csoportnak és a matematika-fizika csoportnak ki kellett választania egy-egy startup-ot és elgondolkodni arról, hogy kiknek szólhat, kiket célozhat meg és ezeket le is kellett rajzolniuk.

Ezt követően a mom-test-ről beszélgettek a fiatalok. A mom-test arról szól, hogy mit lehet, és mit nem lehet kérdezni a környezetünkben élő emberektől a saját startup ötletünkről. Az eseményt kérdés-felelek rész zárta.

Harsányi István-díj átadása

A Magyar Innovációs Szövetség által gesztorált közhasznú Manager Képzés Alapítvány kuratóriuma 2017. évben 1 pályázót Harsányi István Ph.D Díjban, további 4 pályázót pedig Harsányi István Hallgatói Díjban részesített. A díjak átadására a díjazottak felsőfokú intézményeiben került sor.

2017. november 9-én, a Pro Progressio Alapítvány díjátadó ünnepségén Horváth Andrea a "Felhasználók tevékenységeinek adatain alapuló használhatósági vizsgálat összeállítási módszertana és eredményeinek bemutatása" c. pályázatáért vehette át a Harsányi István Hallgatói Díjat dr. Pakucs János kuratóriumi tagtól és Dr. Józsa János rektortól a BME-n.

Pro Progressio Alapítvány díjátadási ünnepség

Tagszervezetünk, az idén 21 éves Pro Progressio Alapítvány által 2017. november 9-én tartott ünnepségen Dr. Józsa János rektor megnyitója után Dr. Pakucs János ismertette a BME Gyerekegyetemet, amelyben általános iskolások játszva tanulhatnak például fizikát vagy matematikát műegyetemi környezetben, műegyetemi oktatók bevonásával, melyre idén eddig ezren jelentkeztek. A ünnepségen Dr. Tevesz Gábor, a BME VIK oktatási dékánhelyettese is tartott előadást.

A 2017. évi Pro Progressio tanári díj elnyerésére olyan matematika-, fizika-, biológia-, kémia-, informatika szakos 50 évnél fiatalabb pedagógusok pályázhattak, akik közreműködtek az ifjúság motivációjának erősítését szolgáló rendezvények szervezésében, és akiknek tanítványai közül sokan tettek emelt szintű érettségit, vagy sikerrel szerepeltek megyei, országos és nemzetközi középiskolai tanulmányi versenyeken.

Az idei nyertesek:
Kilián Balázsné Raics Katalin (Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma, Pécs)
Kiss Gergely Botond (Piarista Gimnázium, Budapest)
Kovács Péter (XIV. kerületi Szent István Gimnázium, Budapest)
Maruzsiné Sevella Judit (Bajza József Gimnázium és Szakgimnázium, Hatvan)
Mesterházy Dóra (Berze Nagy János Gimnázium, Gyöngyös)
Orosz Norbert (Ady Endre Gimnázium, Debrecen)
Osgyáni Zoltán (Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, Aszód) Szakmány Csaba (ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium, Budapest)
Tóthné Gulácsi Beáta (Garay János Gimnázium, Szekszárd)
Zagyi Péter (Németh László Gimnázium, Budapest)

A rendezvényen átadták még a Pro Progressio Alapítvány diplomaterv/szakdolgozat ösztöndíját, a Doktori értekezés innovációs díjat és a Csibi Sándor Ösztöndíjat is.

Taggyűlést tartott a Veszprémi Regionális Innovációs Centrum Nonprofit Kft.

2017. október 20-án tartotta soron következő taggyűlését a Veszprémi Regionális Innovációs Centrum Nonprofit Kft. (VRIC), amelyen a Magyar Innovációs Szövetséget, mint résztulajdonost Dr. Szépvölgyi Ákos regionális igazgató képviselte.

A taggyűlés központi témája a VRIC konzorciumi tagságával nyertes, 2017. szeptember 1-én elindult "Felszíni víztestek mozgó hordalékfázisának online monitorozására alkalmas mintavevő és az ehhez kapcsolódó anyagvizsgálati és biológiai rendszer kialakítása (HOMÉR)" című projekt volt, amely a VRIC számára jelentős K+F szervezeti és technikai erőforrás fejlesztést eredményez.

A GINOP-2.2.1-15 K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések kiírásban, az AQUA-TERRA LAB Kft. konzorciumvezetésével, 604,7 millió forint támogatással, Veszprémben megvalósuló projekt leírása: "A nagy folyók mozgó hordalékai a parti vízhasználókat (halastavak, öntöző rendszerek) veszélyeztetik, a befogadó tengerek parti vízminőségét folyamatosan rontják az ipari eredetű toxikus komponensek transzmissziójával. A felszíni vizek mozgó hordalékfázisának vizsgálatához egy a mederfenékre tartósan telepített automata mintavevő és a nehézfém szennyezők mérésére szolgáló vízszint feletti on-line monitorozó rendszert fejleszt ki."

A jelentősen kibővül feladatok sikeres elvégzése érdekében a Kft. menedzsmentjében a taggyűlés két változtatást fogadott el. Egyrészt, hogy Balog Sándor helyére Dr. Laborczy Éva lett megválasztva ügyvezetőnek, másrészt, hogy a Felügyelő Bizottságban Sztojanovszky Béla helyét Brachmann Petra vette át.

Zipernowsky Károly halálának 75. évfordulója

2017. november 27-én a Zipernowsky Tudományok és Művészetek Házában Zipernowsky Károly halálának 75. évfordulójára emlékeznek. Az estét a tudomány és a zene találkozása teszi különlegessé.

Az eseményen bemutatásra kerül Zipernowsky Károly munkássága, és unokahúga, Geyer
Stefi hegedűművésznő élete is, aki korának ünnepelt szólistájaként számos zeneszerzőt inspirált művészetével. Bartók Béla, Hubay Jenő és mások is ajánlottak számára szerzeményeket.

Az eseményről bővebb információ Hírlevelünk Várható események rovatában olvasható.

HÍREK | SZELLEMI TULAJDON NEMZETI HIVATALA

Tovább egyszerűsödik a kutatás-fejlesztési adókedvezmények igénybevétele

Az intenzív K+F tevékenységet végző vállalkozások számára a következő adóévtől kezdődően tovább egyszerűsödik az adókedvezmény igénybevételét megalapozó minősítés beszerzése. A K+F tevékenység minősítésének lehetőségei - amelyet egyébként 2012 óta lehet kezdeményezni a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál (SZTNH) - egy új, további eljárással bővül. Az úgynevezett projektcsoport-minősítési eljárásban az eddigiektől eltérően immár nem csupán egy-egy projekt kutatás-fejlesztési szempontú vizsgálatát lehet kérni az SZTNH-tól, hanem a vállalkozás által az adott adóévben elvégzett teljes K+F tevékenységre egyetlen eljárásban lehet kérni a minősítést.

Az új minősítési lehetőség elsősorban a jelentős mértékű K+F ráfordítást megvalósító vállalkozások számára lesz elérhető, és a K+F célú adóösztönzők biztonságos érvényesítéséhez kíván segítséget nyújtani. Ezen túlmenően a kormányrendelet kifejezetten nevesíti, hogy a projektcsoport-minősítési határozat alkalmas az egyedi kormánydöntéssel nyújtott K+F projekttámogatás megszerzésekor is a K+F tartalom igazolására.

A most új elemmel bővülő, összességében már több mint öt éve működő minősítési rendszer célja, hogy elősegítse a kutatás-fejlesztési tevékenységekhez kapcsolódó kedvezmények megfelelő felhasználását, legyen szó akár közvetlen támogatásokról, akár adókedvezményekről. Az SZTNH tevékenysége a K+F megítéléséhez kapcsolódó bizonytalanságok csökkentésével és a kiszámíthatóság növelésével, végeredményben hozzájárulhat a vállalatok K+F ráfordításainak további növekedéséhez Magyarországon.

VÁRHATÓ ESEMÉNYEK

Egy este a tudomány és a zene jegyében

A Zipernowsky Tudományok és Művészetek Háza a Comenius Alapítvánnyal közösen "Egy este a tudomány és a zene jegyében" címmel tart rendezvényt 2017. november 27-én (hétfőn), 18:00 órakor a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Dísztermében (1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3.).

Program:

Bevezető előadás Dr. Jeszenszky Sándor, a Magyar Elektrotechnikai Múzeum nyugalmazott
igazgatója
Megnyitó beszéd
Mészáros Csaba, a Zipernowsky Ház alapítója
Előadás és koncert
Váradi Helga csembaló- és orgonaművész, a Zürichi Zeneművészeti Főiskola munkatársa
Vezényel
Mézes Mátyás, a Kassai Filharmonikusok koncertmestere

Az előadást követően "ÉLETKÉPEK" címmel Zipernowsky Károly munkásságának bemutató kiállítása és Geyer Stefi eddig soha nem publikált hagyatékából nyíló fotókiállítás várja az érdeklődőket a Zipernowsky Tudományok és Művészetek Házában (1114 Budapest, Bartók Béla út 33.).

A kiállítás 2018. február 15-ig tekinthető meg!

Az estre a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

KETGATE - A kulcsfontosságú alaptechnológiák felhasználóinak találkozója

Tagszervezetünk, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. az Interreg Central Europe Programme keretében támogatott KETGATE projekt kapcsán "KETGATE - A kulcsfontosságú alaptechnológiák felhasználóinak találkozója" c. szervez eseményt 2017. november 27-én, a Novotel Budapest Danube Buda + Danube termében (1027 Budapest, Bem rakpart 33-34.).

A szervezők a KET (Key Enabling Technology) technológiák alkalmazásának magyarországi helyzetét szeretnék látni a járműipar, az élelmiszeripar és a biotechnológia területén. Ennek érdekében az innovatív kis-és középvállalkozások, kutatóintézetek, érdekképviseleti szervezetek, klaszterek, szövetségek, innovációs ügynökségek képviselőit, illetve a szakpolitikai döntéshozók jelentkezését várják az interaktív találkozóra.

Program:

13:00- Regisztráció
13:00-13:30
Ebéd
13:30-13:45
A résztvevők bemutatkozása
13:45-14:00
KETGATE projekt bemutatása, találkozó célja, menetrendje
14:00-16:00
Irányított kiscsoportos viták (world café)
16:00-16:30
Viták eredményeinek bemutatása, következtetések

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött és érkezési sorrendben történik az elfogadás. Jelentkezési határidő: 2017. november 22.

További információ a zsofia.kosa@bayzoltan.hu e-mail címen kérhető.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁsok

27. IFJÚSÁGI TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY (2017/2018-as tanév)

Találd fel magad!

Kik indulhatnak? - Egyénileg vagy kétfős csapatba szerveződve pályázhat minden 1997. október 1. és 2004. augusztus 31. között született fiatal, aki még nem kezdte meg felsőoktatási tanulmányait. Pályázhatnak határon túli magyar fiatalok is.

Mit lehet nyerni?
I. díj: (max. három) havi 30 000 Ft-os ösztöndíj egy évig
II. díj: (max. három) havi 20 000 Ft-os ösztöndíj egy évig
III. díj: (max. négy) havi 10 000 Ft-os ösztöndíj egy évig
a fiatalok szakmai, tudományos továbbfejlődésének támogatására.

A legjobb határon túli pályázó a Magyar Innovációs Szövetség egyösszegű, 100"000 Ft-os ösztöndíját kapja meg.
Az első és második helyezett fiatalokat segítő egy-egy középiskolai tanár egyszeri 100"000 Ft-os ösztöndíjban részesül.
Az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 1-3. helyezettjei 30 többletpontra jogosultak a felsőoktatási felvételi eljárás során.

A legjobb három pályázat lehetőséget kap 2018 szeptemberében, Dublinban, az EU "Fiatal Tudósok Versenyén" való részvételre, ahol további értékes pénz- és különdíjakat lehet nyerni (3500-7000 euró).
A versenyen kiválasztott tehetséges fiatalok további nemzetközi versenyen, utazásokon vehetnek részt.

Mivel lehet nevezni? - Pályázni lehet műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai, valamint matematikai területről bármilyen innovatív alkotással, találmánnyal, kutató vagy fejlesztő, ill. tudományos munka eredményével.
Továbbá lehet pályázni a National Instruments myDAQ nevű termékének újszerű, máshol nem használt vagy publikált mérési vagy adatgyűjtési eljárásának kidolgozásával, ill. konkrét gyakorlati feladatok megoldására irányuló alkalmazással is. A versenyen bármilyen egyéb versenyre vagy pályázatra készített pályamunkával, ill. műszaki alkotással is részt lehet venni.

Hogyan kell jelentkezni? - A kidolgozandó vagy megoldandó feladat max. 2 oldalas vázlatát e-mailben kell eljuttatni 2017. november 28-án, 15 óráig beérkezően.

A nevezésnek tartalmaznia kell: a kiválasztott kutatási vagy fejlesztési témát, a megoldásra irányuló javaslatot, az elérendő célt, a konkrét megvalósítás módját,
továbbá: a résztvevő(k) nevét, születési időpontját, lakcímét, telefonszámát, e-mail címét, nyelvtudását; iskolájának (munkahelyének) nevét és címét; a konzulens, vagy felkészítő tanár nevét, lakcímét, e-mail címét és telefonszámát.

Kik döntenek? - A pályázat elfogadásáról a tudományos vagy műszaki cél, ill. színvonal és a kidolgozhatóság figyelembevételével határoz a bírálóbizottság. A döntésről minden pályázó értesítést kap 2017. december 22-ig. (A zsűri döntése végleges, fellebbezésnek helye nincs.)

Hogyan tovább? - Az I. fordulóban elfogadott és részletes kidolgozott pályázatok leírását 2018. március 30-án, 14 óráig beérkezően kell beküldeni a verseny titkárságára.

Mit értékelnek? - A probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása; a kidolgozás alapossága, ill. tudományos értéke; az önálló, saját munka kimutathatósága, nyilvánvalósága; az írásos anyag, ill. műszaki alkotás (vagy modell) színvonala, az elkészített eszköz működőképessége; a projekt befejezettsége és jövőbeni hasznosíthatósága; az eredmények ésszerű és világos értelmezése.
A pályázóknak 2018. április 16-26. között, kötelező jelleggel, max. 5 perces prezentációt kell tartaniuk. A saját készítésű modelleket, műszaki megoldásokat, kísérleti berendezéseket a szóbeli prezentációra kell elhozni.

Egyéb tudnivaló? - Az ünnepélyes díjátadásra 2018 májusában, kétnapos kiállítás keretében kerül sor. A legjobb pályaművek 2018 szeptemberében is bemutatásra kerülnek a Kutatók Éjszakáján.
A pályázatok kidolgozását vállalatok, intézmények anyagilag támogathatják. A verseny szervezői közreműködnek az indokolt költségek megtérítésében, max. bruttó 50 E Ft értékben.

A verseny fővédnöke:
Palkovics László, államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma

A verseny társ-fővédnöke:
Dr. Pálinkás József, elnök, Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal

A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alapból valósul meg.

A verseny támogatói: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége, AUDI Hungaria Zrt., B. Braun Medical Kft., Egis Gyógyszergyár Zrt., Ericsson Magyarország Kft., Karsai Holding Zrt., 77 Elektronika Műszeripari Kft., Intel
Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt., Sanatmetal Kft., Innomed Medical Zrt., Mediso Orvosi Berendezés Fejlesztő és Szerviz Kft., NI Hungary Kft., evopro, Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés

Médiatámogatók:
Főtámogató: M5 csatorna
Támogató: Innotéka magazin

Top 30 - 2017 legjobb ipari innovációi különkiadvány

A GyártásTrend magazin keresi az év legjobb ipari innovációit.

Várnak minden olyan pályázati anyagot, amely értékteremtést tükröz az ipar területén. Nevezni korábbi években kezdett, idén is zajló, hosszabb távú projekteket bemutató pályázati anyagokkal is lehetséges.

A szakértőkből felkért zsűri által kiválasztott legjobb innovációk a GyártásTrend magazin Top 30 innováció címen megjelenő különkiadványban kerülnek bemutatásra 2018 januárjában.

Beküldési határidő: 2017. november 24.
Bővebb információ és jelentkezés: http://gyartastrend.hu/rovat/top30/index.php

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Karsai Judit: Furcsa pár - Az állam szerepe a kockázatitőke-piacon Kelet-Európában - Közgazdasági Szemle Alapítvány / MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont, Közgazdaság-tudományi Intézet - Budapest, 2017
Dr. Osman Péter

Karsai könyve alapmű, akárcsak a korábbi, A kapitalizmus új királyai - Kockázati tőke Magyarországon és a közép-kelet-európai régióban (L. MISZ Hírlevél 2012/6. sz.). Tudományos alaposságú kutatásával évtizedek óta követi és elemzi ezt a területet, s kétségkívül annak legjobb hazai szakértője. Az olvasó biztos lehet abban, hogy műveiben szakmailag mindenben helytálló, értő elemzést és értékelést kap.

Nem lehet ugyanakkor szó nélkül hagyni a cím elejét. Valójában az állam és a kockázatitőke legfeljebb bizonyos szemlélet szerint alkotnak "furcsa párt". Jobb helyeken, ahol komolyan veszik és így kezelik az állam szerepét és felelősségét a gazdaságfejlesztésben, ennek hasznos eszközeként vonják be a kockázati tőkét, ill. segítik állami eszközökkel meghatározott szektorok hozzájutását annak pénzéhez és vállalkozásfejlesztő közreműködéséhez.

Szóljon önmagáért e könyve (kiemelések tőlem OP):
"A könyv két szempontból: szabályozói és befektetői oldalról vizsgálja az állami szerepvállalás válságot (a 2008-as - OP) követő változását a kockázatitőke-piacon. Bemutatja, hogy a kockázatitőke-alapokba befektető intézmények vagyonkezelésének - a rendszerkockázat növekedésének megakadályozására - megszigorított szabályozása hogyan hat a kockázatitőke-piacra áramló tőkére. Másrészt áttekinti, hogy az alapok átláthatóbb működését célzó új rendelkezések hogyan érintik a kockázatitőke-piaci befektetéseket. Az állam befektetői szerepének vizsgálatakor azt elemzi, hogy a sokféle konstrukcióban kínált állami források milyen hatást gyakorolnak a - már a válságot megelőzően is - tőkehiánnyal küzdő, rendkívül kockázatos induló vállalkozások kockázatitőke-finanszírozására.
Elsősorban arra keresi a választ, hogy a válság nyomán bevezetett, új típusú állami befektetési programok a régióban mennyire voltak képesek segíteni az erőforrások hatékony felhasználását."

"A könyvben részletesen bemutatott állami kockázatitőke-konstrukcióknak van egy speciális, a régió országai számára új vonása: az állami és a nem állami piaci szereplők együttműködése, ami határozottan eltér a korábbi, kizárólag állami forrásokat - állami alapkezelőkön keresztül - befektető szervezetek kockázatitőke-piaci részvételétől." "Az európai uniós programok kínálta, jelentős összegű tőke igénybevétele megkövetelte az érintett állami szervezetek szervezeti és szemléleti átalakulását, a befektetések jogszabályi környezetének megújítását."

"A könyv leghosszabb fejezete az állam kockázatitőke-piaci részvételének magyarországi történetét mutatja be. Részletesen kitér az itteni állami kockázatitőkeprogramok hátterére, működési feltételeire, szereplőire, a befektetések szabályrendszerére és eredményeire. A hazai tapasztalatok azt jelzik, a gazdaságpolitika ugyan felismerte, hogy a kockázati tőke állami - jelentős részben EU-forrásból való - finanszírozása hasznos dolog, valójában azonban nem vagy csak nagyon korlátozottan volt tisztában a kockázati tőke működésének természetével."

Alkottunk tíz éve törvényt a kockázatitőke-befektetések előmozdítására - nagyot bukott. Miért? Aki nem tudja, innen megértheti: "Fontos tanulság, hogy a kormányzati célok eléréséhez nem elegendő csupán a kockázati tőke kínálatát növelni. Célszerű, hogy az állam részt vállaljon a vállalkozások befektetéséretté tételében és a vállalkozók felkészítésében - az üzleti tervek készítésének oktatásától a kockázati tőke jellemzőinek bemutatásáig -, hogy a megnövekedett tőke iránt valós piaci kereslet jelentkezhessen." Nemcsak célszerű - elengedhetetlen!

"Furcsa pár"? Nagyon sokban egybeesik a kockázati tőke és az ország érdeke: mindkettőnek jó növekedési képességű, ígéretes vállalkozások és azok sikerei kellenek. Itt kitűnő képet kapunk arról, mit és hogyan tesz ’ügynökünk’, az állam ezért.

Phil Knight: A Nike-sztori - A legendás márka alapítójának önéletrajza - HVG Könyvek, 2016
Dr. Osman Péter ismertetése

Forbes, 2017. június 30.: "Phil Night vagyona 1,9 Md dollárral ugrott meg, miután bejelentették a NIKE üzletkötését az Amazonnal. Vagyonát most a Forbes 2,6 Md. dollárra becsüli, s ezzel ő a 29. leggazdagabb személy a világon." Forbes, 2017. okt. 17. Knight-ról.: "A NIKE bevétele 34 Md. USD, 52 országban 74.400 alkalmazottja van. A cipőipari óriás alapítója 2016-ban 52 év után vonult vissza a cégtől."

Különös ember különös könyve. Megszoktuk, hogy a mai kor legnagyobb cégbirodalom-alapítóiról könyvek jelennek meg, többnyire hivatásos írók tollából, bemutatva életüket, pályájukat, céltudatos indulásukat és mindvégig töretlen elszántságukat, kiemelve a tanulni vágyó üzletemberek és azzá válni akarók számára munkásságuk tanulságait, "a legjobbaktól érdemes tanulni" alapelvnek megfelelően. Ha kellemesen olvasmányos is a mű, ezeket leginkább érdekes és tanulságos menedzsment tankönyveknek érezzük, s a főszereplő többé-kevésbé egy modern hőseposz győzedelmes vezéreként jelenik meg. Knight könyve viszont valódi önéletrajzot írt, nagyon személyeset, a hagyományos történetmesélés stílusában, arról, mit hogyan gondolt, hogyan tett, mi indította cégépítő útjára, s miként jutott azon egyre feljebb. Elbeszélésmódja, hangulata közelebb áll a szépirodalomhoz, mint a történetet értő elemzéssel előadó, a vezetői ’szakmáról’ szóló könyvekhez.

Különös ember. Elejtett szavaiból úgy tűnik, a húszas éveire már széleskörű humán műveltséget szerzett. Kitartó volt, ám akarnok nem. Az egyetemen versenyszerűen futott, és a jelleméhez kulcsként elmondja: "Kevés olyan őrültség van, mint nagy kedvencem, a futás. Nehéz, fájdalmas és kockázatos tevékenység. A sikerélmény kevés, sőt egyáltalán nem garantált. Amikor egy ovális pályán vagy egy kihalt úton futunk, valójában nincs konkrét célunk. Olyan biztosan nincs, ami teljes mértékben indokolná az erőfeszítéseinket. A cselekvés maga a cél. Bármilyen élvezet vagy előny származik is a futásból, azt magunkban kell megtalálnunk. Futóként tisztában vagyunk ezzel. Csak futunk és futunk, elhagyjuk egyik kilométert a másik után, és aligha tudjuk megmondani, miért is csináljuk. Azzal áltatjuk magunkat, hogy ott van a cél előttünk, hajszolunk valamit, de valójában azért futunk, mert a futás alternatívája, a megállás halálra rémít." Tiszta és őszinte beszéd. Az említett modern birodalomépítők rendre visszatérő ’vallomása’, hogy meg akarták változtatni, jobb hellyé tenni a világot. Erősen valószínű, hogy a valódi hajtóerő az alkotók jelentős hányada esetében az, amit itt Knight ír a futásról - legalább is azután, hogy már megvoltak az első jelentősebb sikereik és beteltek velük.

Knight elmondja: az egyetem elvégzése után, 24 évesen átfutott az agyán "egy őrült ötlet". Irodalmias ködösítéssel használja e fogalmat, nem árulja el, pontosan miben állt, de abból indult minden, a könyvében leírt botladozó, nagyon is bizonytalankodó kezdettől a Forbes idézett adataiban megmutatkozó toronymagas sikerig. Ellentétben a fenti ’hősök’ eposzba illő eltökéltségével, ő így beszél az indulásáról: "Valamilyen okból - annak ellenére, hogy iszonyatosan féltem a bizonytalantól, az ismeretlentől, tartottam a jövőtől, és kételkedtem magamban, épp úgy, ahogy valamennyi velem egykorú huszonéves férfi és nő - én tényleg arra jutottam, hogy a világ őrült ötletekből építkezik."

A legjobb tanácsa, amelynek valóra váltásáról az élete, a műve és e könyve szól: "Azon a reggelen, 1962-ben azt mondtam magamnak: nyugodtan gondolja mindenki más »őrült ötletnek«, amit csinálsz... te akkor is végezd a dolgodat! Ne állj meg! Ne is jusson eszedbe, hogy abbahagyod, ameddig el nem éred a célodat, az se foglalkoztasson túlzottan, hol van pontosan az elérni kívánt cél! Akármi történjék, ne állj meg! Ezt az előremutató tanácsot adtam ott és akkor magamnak, és valahogy meg is fogadtam. Most, fél évszázaddal később, úgy gondolom, hogy ez a legjobb - és talán az egyetlen - tanács, amelyet bárki bármikor kaphat."

Brian R. Little: Én, jómagam és a többiek - Hogyan befolyásolja személyiségünk a jóllétünket? - HVG Könyvek, 2017
Dr. Osman Péter ismertetése

"Amit másokról gondolunk, legalább annyira árulkodik rólunk, mint amennyi megtudható belőle róluk, mindemellett jelentősen kihat a jóllétünkre, a hétköznapi érzéseinkre és cselekedeteinkre is" (Idézetek a könyvből, kiemelések tőlem - OP)

Az emberi személyiség a világ egyik legbonyolultabb rendszere, a mai ráhatás-özönben még sokkal inkább, mint korábban. Emberismeret: sokak meggyőződése, hogy jók ebben; önismeret: hasonlóképpen. Valójában mindegyikünk még sokat tanulhat ehhez - ebből a könyvből is. Szerzője több élvonalbeli egyetem nemzetközileg elismert kutatóprofesszora, szakterülete a személyiség- és a motivációs pszichológia. A Harvard végzős hallgatói három egymást követő évben kedvenc professzoruknak választották. (http://www.brianrlittle.com/ )

E könyvét, amint benne vázolja, a szakterület legújabb kutatási eredményeire építi.
"Az Én, jómagam és a többiek azokat a tényezőket vizsgálja, amelyek meghatározzák, miként gondolkodunk magunkról és másokról, az emberi természetet és a jóllét különféle megnyilvánulási formáit új nézőpontból közelítve meg. Helytállónak bizonyulnak-e a másokról alkotott első benyomásaink? Hajlamosak-e az emberek beskatulyázni a különösen kreatív társaikat? Hasznos-e azt hinni, hogy magunk irányítjuk az életünket? A bennünk élő személyiségek egyetlen ént alkotnak-e vagy egymással szövetségben lévő, különálló ének összességét? Utóbbi esetben melyik énrészünket áldozzuk fel a házasságunk vagy más társadalmi szerződéseink során? Vannak-e született boldogok?

Mi a jóllét titka: a boldogság keresése vagy a keresés boldogsága? [E könyv] Segítségével felfedezhetjük a személyiség tudományának bensőségesebb, egyéni vonatkozásait, ami tisztázhatja viselkedésünk furcsaságait, és segíthet abban, hogy - tanácstalanság helyett - érdeklődéssel közelítsünk valódi önmagunkhoz és másokhoz."

"A következő fejezetekben olyan módszereket mutatok be, amelyek segítenek nagyobb szabadsággal értelmezni önmagunkat és a többi embert."
"A kérdések megválaszolásához - számos vizsgálati módszert feltárva - a személyiségpszichológia legújabb eredményeiből merítünk. Először megkíséreljük felfejteni azokat a kognitív szűrőket, amelyeken keresztül magunkat és másokat szemlélünk. Ezt követően megvizsgáljuk a személyiségvonásainkat, céljainkat, értékrendünket és a mindennapi életünk egyedi összefüggéseit. Megmutatjuk, milyen hatással vannak az életünkre ezek a tényezők, és hogyan tudjuk felülvizsgálni a múltunkat és a jövőképünket a megértésük által." "Miközben a viselkedésünket olykor valóban befolyásolhatják számunkra ismeretlen erők, ez a könyv minderről nem szól. Ehelyett annak ásunk a mélyére, mennyire meghatározóak az életünkben a céljaink, a törekvéseink és a személyes célkitűzéseink, vagyis az önmagunk meghatározására tett kísérletünk."

"A könyv megértésének nem feltétele, hogy az olvasó jártas legyen a személyiségpszichológia vagy általában véve a pszichológia területén. Mindössze annyit veszek készpénznek, hogy mindannyian kíváncsiak vagyunk, hogyan formálja a személyiségünk az életünket."

"Az emberi viselkedés kutatása már-már önálló tudományággá nőtte ki magát, ami az idegsejtektől a személyes élettörténetekig rengeteg tényezőt vesz górcső alá. Egyaránt merít a biokémia, a közgazdaságtan és az irodalmi igényű önéletírások területéről, és új élettel tölti meg a személyiségvonások kutatását is. Ebből a könyvből is kiderül majd, hogy a személyiség állandó tényezőinek fontos szerepük van az egészség, a boldogság és a személyes sikerek alakulásában.
Látni fogjuk egyúttal, hogy a személyiségvonásoknak - részben genetikailag meghatározott - neurobiológiai alapjai is vannak. Nem fogunk azonban itt lecövekelni. A személyiség sokkal összetettebb az öröklött beállítottságunk kifejeződésénél. Megvizsgáljuk a rögzült és - az általam - szabadként aposztrofált személyiségvonások közötti különbséget."

TELJES KÖRŰ SAJTÓSZEMLE

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll vagy a linkre kattintva olvasható!)
A sajtószemle tagvállalataink, az OBSERVER Budapest Médiafigyelő Kft., a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft. segítségével készült.


Magyarhirlap.hu, 2017. november 06., hétfő
NGM: 17 milliárd forintból fejleszthetnek a kkv-k

Veol.hu, 2017. november 06., hétfő
NGM: 17 milliárd forintból fejleszthetnek a kkv-k

Duol.hu, 2017. november 06., hétfő
NGM: 17 milliárd forintból fejleszthetnek a kkv-k

Feol.hu, 2017. november 06., hétfő
NGM: 17 milliárd forintból fejleszthetnek a kkv-k

Vaol.hu, 2017. november 06., hétfő
NGM: 17 milliárd forintból fejleszthetnek a kkv-k

Zaol.hu, 2017. november 06., hétfő
NGM: 17 milliárd forintból fejleszthetnek a kkv-k

Bama.hu, 2017. november 06., hétfő
NGM: 17 milliárd forintból fejleszthetnek a kkv-k

Beol.hu, 2017. november 06., hétfő
NGM: 17 milliárd forintból fejleszthetnek a kkv-k

Heol.hu, 2017. november 06., hétfő
NGM: 17 milliárd forintból fejleszthetnek a kkv-k

Kemma.hu, 2017. november 06., hétfő
NGM: 17 milliárd forintból fejleszthetnek a kkv-k

Sonline.hu, 2017. november 06., hétfő
NGM: 17 milliárd forintból fejleszthetnek a kkv-k

Baon.hu, 2017. november 06., hétfő
NGM: 17 milliárd forintból fejleszthetnek a kkv-k

Szoljon.hu, 2017. november 06., hétfő
NGM: 17 milliárd forintból fejleszthetnek a kkv-k

Teol.hu, 2017. november 06., hétfő
NGM: 17 milliárd forintból fejleszthetnek a kkv-k

Haon.hu, 2017. november 06., hétfő
Stabilitásról és harmadik misszió: kancellári előadás a Debreceni Egyetemen

Kanizsaujsag.hu, 2017. november 06., hétfő
A Magyar Tudomány Napja - "Emberközpontú tudomány"

Kisalfold.hu, 2017. november 06., hétfő
Innovációs díjjal jutalmazták a fény hatására öntisztuló bevonat kifejlesztőjét

Magyaridok.hu, 2017. november 06., hétfő
NGM: 17 milliárd forintból fejleszthetnek a kkv-k

Magyarmezogazdasag.hu, 2017. november 06., hétfő
Hogyan növelhető a zöldségek antioxidáns-tartalma?
"...A kutatás egyik sikere, hogy a Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága 2015-ben kiemelt elismerésben részesítette a magas fitonutriens-tartalmú Univer K’enni Jó zöldségkrém termékcsaládot..."

Magyarmezogazdasag.hu, 2017. november 06., hétfő
Innovációs díjat ért a fény hatására öntisztuló bevonat
"...Janovák László, a Szegedi Tudományegyetem oktatója kapta a Dél-Alföldi Innovációs Díjat, az általa kifejlesztett bevonat előnyösen alkalmazható olyan felületeken, ahol víz, jég, por és felületi szennyezések és mikroorganizmusok jelenléte problémát okoz..."

Webradio.hu, 2017. november 06., hétfő
NGM: 17 milliárd forintból fejleszthetnek a kkv-k

Webradio.hu, 2017. november 06., hétfő
Az Interkerám Kft. és Janovák László kapta a Dél-Alföldi Innovációs Díjat

Szeged.hu, 2017. november 06., hétfő
Új bevonatért kapott díjat a szegedi kutató

Delmagyar.hu, 2017. november 06., hétfő
Miért volt emberközpontú az atombomba? - Számos díjat adtak át a tudomány szegedi ünnepén

Kormany.hu, 2017. november 06., hétfő
17 milliárd forintból fejleszthetnek a kkv-k

Hirado.hu, 2017. november 06., hétfő
Újabb milliárdok kisvállalkozásoknak

Elelmiszer.hu, 2017. november 06., hétfő
NGM: 17 milliárdból fejleszthetnek a kkv-k

Trademagazin.hu, 2017. november 06., hétfő
NGM: 17 milliárd forintból fejleszthetnek a kkv-k

Profitline.hu, 2017. november 06., hétfő
Új pályázat: 17 milliárd forintból fejleszthetnek a kkv-k

Semmelweis.hu, 2017. november 06., hétfő
Iparjogvédelmi tevékenység finanszírozására nyert vissza nem térítendő támogatást a Semmelweis Egyetem

Vasarhely24.com, 2017. november 06., hétfő
Egy szegedi tudós és egy kecskeméti cég kapta az idén a Dél-Alföldi Innovációs Díjat

Adozona.hu, 2017. november 06., hétfő
17 milliárd forintból fejleszthetnek a kkv-k

Profit7.hu, 2017. november 06., hétfő
Újabb milliárdok kisvállalkozásoknak

Uzletresz.hu, 2017. november 06., hétfő
17 milliárdot kaphatnak a kkv-k

Tozsdeforum.hu, 2017. november 06., hétfő
Újabb GINOP-pályázatok nyíltak kkv-knak

Privatbankar.hu, 2017. november 06., hétfő
Új gép vagy szék kell? Most a kormány ad rá pénzt

Privatbankar.hu, 2017. november 06., hétfő

Új gép kell? Most így kaphatsz rá pénzt

Eszak.hu, 2017. november 06., hétfő
17 milliárd forintból fejleszthetnek a kkv-k

Civilhetes.net, 2017. november 06., hétfő
17 milliárd forintból dobbanthatnak a kkv-k

Manco.hu, 2017. november 06., hétfő
KKV-k fejleszthetnek 17 Mrd-ból

Erdon.ro, 2017. november 06., hétfő
Stabilitásról és harmadik misszió: kancellári előadás a Debreceni Egyetemen

Hajdupress.hu, 2017. november 06., hétfő
Fontos dolgokról beszélt Bács Zoltán

Civishir.hu, 2017. november 06., hétfő
Debreceni innováció: percek alatt elvégezhető demencia-teszt

Hiros.hu, 2017. november 06., hétfő
Dél-Alföldi Innovációs Díjat nyert a kecskeméti székhelyű Interkerám Kft.

Trend FM, 2017. november 06., hétfő, 16 óra
Újabb támogatásokra pályázhatnak a kis-és közepes vállalkozások

Sláger FM, 2017. november 06., hétfő, 16 óra
17 milliárd forintot osztanak szét cégek között

Kossuth Rádió - Esti Krónika, 2017. november 06., hétfő, 17 óra
17 milliárd forintból fejleszthetnek a kis és közepes vállalkozások

Kelet Magyarország, 2017. november 07., kedd, 5. oldal
Tizenhétmilliárdból fejleszthetnek a kkv-k

Észak-Magyarország, 2017. november 07., kedd, 7. oldal
17 milliárd forintból fejleszthetnek a kkv-k

Hajdú-Bihari Napló, 2017. november 07., kedd, 4. oldal
Tizenhétmilliárdból fejleszthetnek a kkv-k

Hajdú-Bihari Napló, 2017. november 07., 1,3. oldal
A tudományt ünneplik

Bihari Napló, 2017. november 07., 3. oldal
Cégek Toplistája
"...A legtöbb kutatás-fejlesztéssel és IT-vel foglalkozik. A listán második az ipar, termelés, harmadik a mezőgazdaság..."

Kelet-Magyarország, 2017. november 07., 6. oldal
A Magyar Tudomány ünnepe

Blikk, 2017. november 07., kedd, 5. oldal
Hatékony támogatás a hazai cégeknek

Kamaraonline.hu, 2017. november 07, kedd
Eszközbeszerzéshez, szoftvervásárláshoz pályázhatnak támogatásra a vállalkozások

Haon.hu, 2017. november 07, kedd
Tudományos munkákat ismertek el Debrecenben

Oldportal.u-szeged.hu, 2017. november 07, kedd
Négy szegedi kutató a Magyar Tudomány Ünnepe című televíziós műsorban

Szegedma.hu, 2017. november 07., kedd
Szegedi oktató kapta a Dél-Alföldi Innovációs Díjat

U-szeged.hu, 2017. november 07, kedd
Négy szegedi kutató a Magyar Tudomány Ünnepe című televíziós műsorban

Veol.hu, 2017. november 07., kedd
Európai Bizottság: Párizs az innováció európai fővárosa 2017-ben

Duol.hu, 2017. november 07., kedd
Európai Bizottság: Párizs az innováció európai fővárosa 2017-ben

Feol.hu, 2017. november 07., kedd
Európai Bizottság: Párizs az innováció európai fővárosa 2017-ben

Vaol.hu, 2017. november 07., kedd
Európai Bizottság: Párizs az innováció európai fővárosa 2017-ben

Zaol.hu, 2017. november 07., kedd
Európai Bizottság: Párizs az innováció európai fővárosa 2017-ben

Beol.hu, 2017. november 07., kedd
Európai Bizottság: Párizs az innováció európai fővárosa 2017-ben

Heol.hu, 2017. november 07., kedd
Európai Bizottság: Párizs az innováció európai fővárosa 2017-ben

Kemma.hu, 2017. november 07., kedd
Európai Bizottság: Párizs az innováció európai fővárosa 2017-ben

Sonline.hu, 2017. november 07., kedd
Európai Bizottság: Párizs az innováció európai fővárosa 2017-ben

Szoljon.hu, 2017. november 07., kedd
Európai Bizottság: Párizs az innováció európai fővárosa 2017-ben

Teol.hu, 2017. november 07., kedd
Európai Bizottság: Párizs az innováció európai fővárosa 2017-ben

Baon.hu, 2017. november 07., kedd
Európai Bizottság: Párizs az innováció európai fővárosa 2017-ben

Bama.hu, 2017. november 07., kedd
Európai Bizottság: Párizs az innováció európai fővárosa 2017-ben

Bama.hu, 2017. november 07., kedd
Az emberközpontúságról szól a kutatók novemberi ünnepe

Vg.hu, 2017. november 07., kedd
Párizs az innováció európai fővárosa

Piacesprofit.hu, 2017. november 07., kedd
Megjelent a rég várt pályázat: 17 milliárd a tét

Delmagyar.hu, 2017. november 07., kedd
Mobilapp fejlesztőknek hirdetett versenyt a BME és a NISZ

Kisalfold.hu, 2017. november 07., kedd
Mobilapp fejlesztőknek hirdetett versenyt a BME és a NISZ

Magyarhirlap.hu, 2017. november 07., kedd

"A szerkezetváltás mellett is fenntartható a gazdasági növekedés"

Szabolcsihir.hu, 2017. november 07., kedd
Ez a debreceni vállalkozás figyelmet érdemel

Profitline.hu, 2017. november 07., kedd
2017-ben Párizs lett az innováció európai fővárosa

Weborvos.hu, 2017. november 07, kedd
Szabadalmuk finanszírozására nyert az egyetem

Sikerado.hu, 2017. november 07., kedd
Párizs az innováció európai fővárosa 2017-ben

Webradio.hu, 2017. november 07., kedd
Európai Bizottság: Párizs az innováció európai fővárosa 2017-ben

Realista.hu, 2017. november 07., kedd
Párizs az innováció európai fővárosa 2017-ben

Tozsdeforum.hu, 2017. november 07., kedd
Ezért kapott 1 millió eurót Párizs

Tozsdeforum.hu, 2017. november 07., kedd
Jó pályán halad Magyarország gazdasága

Gazdasagportal.hu, 2017. november 07., kedd
Európai Bizottság: Párizs az innováció európai fővárosa 2017-ben

Itcafe.hu, 2017. november 07., kedd
Február végéig lehet nevezni az 1app mobilalkalmazás-fejlesztő versenyre

Infoter.eu, 2017. november 07., kedd
17 milliárd forintból fejleszthetnek a kkv-k

Computerworld.hu, 2017. november 07., kedd
Mobilapp fejlesztő verseny indul

Ww2.infovilag.hu, 2017. november 07., kedd
Pályázat mobilalkalmazás fejlesztésére

Ww2.infovilag.hu, 2017. november 07., kedd
Bajok vannak a kutatási és fejlesztési pénzek hasznosításával

Ww2.infovilag.hu, 2017. november 07., kedd
A világ leginnovatívabb országai

Hwsw.hu, 2017. november 07., kedd
Láthatáron az 1app fejlesztőverseny

Civishir.hu, 2017. november 07., kedd
Ez a máriapócsi vállalkozás figyelmet érdemel

Kamaraonline.hu, 2017. november 07., kedd
Az Interkerám Kft. és Janovák László kapta a Dél-Alföldi Innovációs Díjat

Sunshinefm.hu, 2017. november 07., kedd
Innovációs díjat kapott a máriapócsi vállalkozás

Kossuth Rádió - Hírek 180 perc, 2017. november 07., kedd
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban 17 milliárd forintból fejleszthetnek a kis- és közepes vállalkozások

Világgazdaság, 2017. november 08., szerda 8. oldal
A nagy technológiai cégek és az állam kapcsolata

Világgazdaság, 2017. november 08., szerda, 13. oldal
Budapest innovációs potenciáljára építenek

Világgazdaság, 2017. november 08., szerda, 14. oldal
Kevesebb pénz megy energiakutatásra

Magyar Mezőgazdaság, 2017. november 08., szerda, 9-10-11. oldal
Fejlesztések nélkül nincs jövő

Magyar Mezőgazdaság melléklet, 2017. november 08., szerda, 6,7. oldal
Több mint 400 látogató Szarvason

Kelet-Magyarország, 2017. november 08., szerda, 6. oldal
Dobozba zárt íz és tápérték
"...A hagyományokhoz híven az idén is a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából adták át az Észak-Alföldi Regionális Innovációs Díjakat Debrecenben, a Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Akadémiai Bizottságának székházában. A díjazottak a régió három kereskedelmi és iparkamarájának vezetőitől, az INNOVA Észak-Alföld Regionális Ügynökség igazgatójától, valamint az MTA DAB vezetőségétől vehették át az elismeréseket..."

Petőfi Népe, 2017. november 08., szerda, 1. oldal
Kecskeméti céget is díjaztak

Napló, 2017. november 08., szerda, 1-5. oldal
Jól teljesít a megye
"...A Pannon Egyetem és a VKIK által életre hívott Kutatás-fejlesztési és innovációs díjat a Transmoduls Kft. kapta meg..."

Computerworld, 2017. november 08., szerda, 6. oldal
A szakmák világbajnoksága
"...A World Economic Forum (WEF) szeptember végén közzétett jelentése szerint Magyarország kilenc helyet javított a versenyképességi rangsorban, ami főként a technológiai fejlesztéseknek és a lakossági internethasználat bővülésének köszönhető..."

Hirado.hu, 2017. november 08., szerda
Lehet nevezni az 1app mobilalkalmazás-fejlesztő versenyre

Medicalonline.hu, 2017. november 08., szerda
1app fejlesztő versenyt hirdettek

Webradio.hu, 2017. november 08., szerda
Február végéig lehet nevezni az 1app mobilalkalmazás-fejlesztő versenyre

Kamaraonline.hu, 2017. november 08., szerda
Február végéig lehet nevezni az 1app mobilalkalmazás-fejlesztő versenyre

Hirextra.hu, 2017. november 08., szerda
Felívelőben a V4-ek mezőgazdasága?

Ujnemzedek.hu, 2017. november 08., szerda
Február végéig lehet nevezni az 1app mobilalkalmazás-fejlesztő versenyre

Itbusiness.hu, 2017. november 08., szerda
Digitális Visegrád, avagy egy versenyképes, összetartó régió sikere

Hrportal.hu, 2017. november 08., szerda
Veszprém megye 300 legjelentősebb vállalkozása

Noizz.hu, 2017. november 08., szerda
Itt a nagy lehetőség - Találj ki egy applikációt!

Mediapiac.com, 2017. november 08., szerda

Mobilalkalmazás-fejlesztő versenyt hirdettek

Erdon.ro, 2017. november 08., szerda
Dobozba zárt íz és tápérték

Haon.hu, 2017. november 08., szerda
Dobozba zárt íz és tápérték

Os.mti.hu, 2017. november 08, szerda
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye
"...A "Digitális Visegrád" a 2017. július 1-jén indult magyar V4-es elnökség egyik prioritása, melynek keretében az egyik fő cél a regionális tapasztalatcsere és konkrét közös kezdeményezések megalapozása a digitalizáció, a kutatás-fejlesztés és innováció területén.."

m1 - Profit7, 2017. november 08., szerda
Összeállítás: A helyi vállalkozások problémáit is megoldhatja a Miskolci Egyetem egyedülálló laborhálózata
"...Az intézmény területén található innovációs központokban a hallgatók olyan kutatómunkát is végeznek, mely választ adhat a vállalatoknál felmerülő gyártástechnológiai problémákra is..."

KarcFM - Hangoló, 2017. november 08., szerda
Idén is meghirdette tehetségkutató versenyét a Magyar Innovációs Szövetség

Interjú dr. Antos László, ügyvezető igazgatóval a 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny kapcsán

Magyar Idők, 2017. november 09., csütörtök, 15. oldal
Környezetbarát kerámiafestéket alkottak

24 óra, 2017. november 09., csütörtök, 1 és 6. oldal
Lézerrel dolgoznak

Lokál extra - Debrecen, 2017. november 09., csütörtök, 8. oldal
Fejlesztik a mérnökképzést

Lokál extra - Debrecen, 2017. november 09., csütörtök, 10. oldal
Újabb kínai partner

Lokál extra - Székesfehérvár, 2017. november 09., csütörtök, 8. oldal
Ösztöndíj fiataloknak

Napi.hu, 2017. november 09., csütörtök
A zászlóshajó termékek táplálják a Richter növekedését

Vg.hu, 2017. november 09., csütörtök
Elektromos töltőállomásokat hoz régiónkba a Mol-E.ON-Nissan

Vg.hu, 2017. november 09., csütörtök
Beindították az első lézereket Szegeden

zetapress.hu, 2017. november 09., csütörtök
Pro Progressio-díjak kilencedszer
"...Ma délután adták át a 2017. évi Pro Progressio-díjakat a műszaki és természettudományi képzés népszerűsítéséért a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán. Az elismeréseket Józsa János rektor és számos vendég jelenlétében Pakucs János, az Alapítvány kuratóriumának elnöke adta át a Magyar tudósok körúti Q-épületben..."

Innoportal.hu, 2017. november 09., csütörtök
Luszcz: Magyarország innovációs besorolása nem áll előkelő helyen

Vaol.hu, 2017. november 09., csütörtök
A NEXT-E konzorcium 250 gyors elektromos töltőállomást telepít hat országban

Zaol.hu, 2017. november 09., csütörtök
A NEXT-E konzorcium 250 gyors elektromos töltőállomást telepít hat országban

Veol.hu, 2017. november 09., csütörtök
A NEXT-E konzorcium 250 gyors elektromos töltőállomást telepít hat országban

Duol.hu, 2017. november 09., csütörtök
A NEXT-E konzorcium 250 gyors elektromos töltőállomást telepít hat országban

Feol.hu, 2017. november 09., csütörtök
A NEXT-E konzorcium 250 gyors elektromos töltőállomást telepít hat országban

Heol.hu, 2017. november 09., csütörtök
A NEXT-E konzorcium 250 gyors elektromos töltőállomást telepít hat országban

Sonline.hu, 2017. november 09., csütörtök
A NEXT-E konzorcium 250 gyors elektromos töltőállomást telepít hat országban

Baon.hu, 2017. november 09., csütörtök
A NEXT-E konzorcium 250 gyors elektromos töltőállomást telepít hat országban

Szoljon.hu, 2017. november 09., csütörtök
A NEXT-E konzorcium 250 gyors elektromos töltőállomást telepít hat országban

Teol.hu, 2017. november 09., csütörtök
A NEXT-E konzorcium 250 gyors elektromos töltőállomást telepít hat országban

Bama.hu, 2017. november 09., csütörtök
A NEXT-E konzorcium 250 gyors elektromos töltőállomást telepít hat országban

Beol.hu, 2017. november 09., csütörtök
A NEXT-E konzorcium 250 gyors elektromos töltőállomást telepít hat országban

Kemma.hu, 2017. november 09., csütörtök
A NEXT-E konzorcium 250 gyors elektromos töltőállomást telepít hat országban

Origo.hu, 2017. november 09., csütörtök
A V4-ek agrárkutatási intézményei együttműködési megállapodást kötöttek

Hirado.hu, 2017. november 09., csütörtök
250 gyors elektromos töltőállomást telepítenek hat országban - köztük Magyarországon

Hirado.hu, 2017. november 09., csütörtök
Együttműködési megállapodást kötöttek a V4-ek agrárkutatási intézményei

Hirado.hu, 2017. november 09., csütörtök
Budapesten rendezi az Európai Bizottság az év legfontosabb európai infokommunikációs eseményét

Gazdasagportal.hu, 2017. november 09., csütörtök
A NEXT-E konzorcium 250 gyors elektromos töltőállomást telepít hat országban

Privatbankar.hu, 2017. november 09., csütörtök
Jönnek a szupergyors töltőállomások - beszáll a Mol is

Portfolio.hu, 2017. november 09., csütörtök
Egyetlen ábrán Magyarország és szomszédai legnagyobb e-töltő projektje

Medicalonline.hu, 2017. november 09., csütörtök
Egészségügyi áttörést hozhat az IoT eszközök térhódítása

Autoszektor.hu, 2017. november 09., csütörtök
A NEXT-E konzorcium 250 gyors elektromos töltőállomást telepít hat országban

Techmonitor.hu, 2017. november 09., csütörtök
Bioműanyag-gyártásban úttörő startup-pal állt össze a L"Oréal

bdpst24.hu, 2017. november 09., csütörtök
Élvonalbeli technológiát alkalmaz a műanyag újrahasznosítására a L"ORÉAL

zoom.hu, 2017. november 09., csütörtök
250 elektromos gyorstöltőállomást telepít hat országban a NEXT-E

Parameter.sk, 2017. november 09., csütörtök
250 gyors elektromos töltőállomást hoznak létre hat országban

Infoter.eu, 2017. november 09., csütörtök
Február végéig lehet nevezni az 1app mobilalkalmazás-fejlesztő versenyre

Webradio.hu, 2017. november 09., csütörtök
A NEXT-E konzorcium 250 gyors elektromos töltőállomást telepít hat országban

Magyar Idők, 2017. november 10., péntek, 12. oldal
Jönnek az ultragyors e-töltőállomások

Magyar Hírlap, 2017. november 10., péntek, 10. oldal
Visegrádi összefogás

Vas Népe, 2017. november 10., péntek, 8. oldal
17 milliárdot kaphatnak a kkv-k

Paks-Press, 2017. november 10., péntek, 6. oldal
Elismerés a Paksi Atomerőmű

Innoteka.hu, 2017. november 10., péntek
Már működnek az első lézerek Szegeden

Figyelo.hu, 2017. november 10., péntek
Kutass, fejlessz, és fizess kevesebbet!

Piacesprofit.hu, 2017. november 10., péntek
Szegeden nyílnak meg a tudomány új távlatai

Pakspress.hu, 2017. november 10., péntek
Elismerés a Paksi Atomerőmű innovációjának

24.hu, 2017. november 10., péntek
Már működik a szegedi szuperlézer

Innoportal.hu, 2017.november 10., péntek
Az Interkerám Kft. és Janovák László kapta a Dél-Alföldi Innovációs Díjat

Infoter.eu, 2017. november 10., péntek
Budapesten a ICT Proposers’ Day

BME Hírek online, 2017. november 10., péntek
Az innováció célként lebegjen a hallgatók szeme előtt

Webradio.hu, 2017. november 10., péntek
NGM: több száz vállalkozás nyert összesen 30 milliárd forint fejlesztési támogatást

Hirado.hu, 2017. november 10., péntek
30 milliárd forint fejlesztési támogatás vállalkozásoknak

Lokal.hu, 2017. november 10., péntek

Paks biztonságos módon szolgáltat megfizethető árú villamos energiát

Orientpress.hu, 2017. november 10., péntek
Verseny alakult ki az újrahasznosítható nyersanyagokért

Autopro.hu, 2017. november 10., péntek
A NEXT-E konzorcium 250 gyors elektromos töltőállomást telepít hat országban

Autopro.hu, 2017. november 10., péntek
ICT Proposers´ Day infokommunikációs kutatási, fejlesztési és innovációs konferencia a Hungexpón

Kamaraonline.hu, 2017. november 10., péntek
Az EU egyik legnagyobb infokommunikációs rendezvénye zajlik Magyarországon

Itcafe.hu, 2017. november 10., péntek
Rangos és fontos IT-konferencia zajlik Budapesten

Index.hu, 2017. november 10., péntek
1,3 millió dolláros befektetést kapott egy magyar startup

Kossuth Rádió Közelről, 2017.november 10, péntek
Összeállítás: A tesztelések után munkára kész az első szuperlézer a szegedi lézerközpontban

Magyar Idők, 2017. november 11., szombat, 14. oldal
Harmincmilliárd a kis- és középvállalkozásoknak

Magyaridok.hu 2017. november 11., szombat
Harmincmilliárd a kis- és középvállalkozásoknak

Technokrata.hu, 2017. november 11., szombat
Idén Magyarországon rendezik meg az EU legfontosabb infokommunikációs rendezvényét

Paksihirnok.hu, 2017. november 11., szombat
Újabb elismerést kapott az atomerőmű a C15 projektért

Promenad.hu, 2017. november 11., szombat
Lézerbemutató

Sg.hu, 2017. november 11., szombat
Idén Párizs Európa leginnovatívabb települése

M1 Summa, 2017. november 11., szombat
Összeállítás: Egyedülálló egészségipari kutatás-fejlesztő bázist adtak át Budapesten

24.hu, 2017. november 12., vasárnap
Magyar mérnökök fejlesztik a jövő önjáró autóit

Forestpress.hu, 2017. november 12., vasárnap
Környezetkímélő agrotechnikák kutatása indul a Soproni Egyetemen (ForestPress)

Ww2.infovilag.hu, 2017. november 12., vasárnap
Pályázat mobilalkalmazás fejlesztésére

Vasárnap Reggel Online, 2017. november 12., vasárnap
Interjú dr. Antos László, ügyvezető igazgatóval a 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny kapcsán

Új Néplap 2017. november 13., hétfő, 2. oldal
Innovációs díjat kapott az optika

Piacesprofit.hu, 2017. november 13., hétfő
Megvannak az Élvonal kiválósági program nyertesei

Magyarhirlap.hu, 2017. november 13., hétfő
Kihirdették az Élvonal kiválósági program nyerteseit

Mon.hu, 2017. november 13., hétfő
NKFI: Hárommilliárd forintos támogatás tizenkét kutatócsoport-vezetőnek

Mon.hu, 2017. november 13., hétfő
Magyar big data cég nyújt támogatást az ENSZ éhezés elleni globális küzdelméhez

Boon.hu, 2017. november 13., hétfő
NKFI: Hárommilliárd forintos támogatás tizenkét kutatócsoport-vezetőnek

haon.hu, 2017. november 13., hétfő
NKFI: Hárommilliárd forintos támogatás tizenkét kutatócsoport-vezetőnek

Napi.hu, 2017. november 13., hétfő
Több ezer embert küld el a GE

Vg.hu, 2017. november 13., hétfő
Nagy változások jöhetnek a GE-nél, osztalékot csökkentett a vállalat

Origo.hu, 2017. november 13., hétfő
Öt éven belül akár világszínvonalú hazai eredményekre számíthatunk

Weborvospro.hu, 2017. november 13., hétfő
3 milliárdos támogatás tizenkét kutatónak

Magyarnarancs.hu, 2017. november 13., hétfő
Hippokampális szinapszisok, kvantumfizika és a halak szaporodása

Orientpress.hu, 2017. november 13., hétfő
Hárommilliárd forintos támogatás tizenkét kutatócsoport-vezetőnek

Portfolio.hu, 2017. november 13., hétfő
Bejelentették: ezek a magyar tudósok kapják a százmilliókat a világszínvonalú kutatásokra

Fataj.hu, 2017. november 13., hétfő
Környezetkímélő agrotechnikák kutatása indul a Soproni Egyetemen

erdon.ro, 2017. november 13., hétfő
NKFI: Hárommilliárd forintos támogatás tizenkét kutatócsoport-vezetőnek

Hir.ma, 2017. november 13., hétfő
Magyar big data cég nyújt támogatást az ENSZ éhezés elleni globális küzdelméhez

Lapszemle.com, 2017. november 13., hétfő
Magyar big data cég nyújt támogatást az ENSZ éhezés elleni globális küzdelméhez

Lokal.hu, 2017. november 13., hétfő
Magyar big data cég nyújt támogatást az ENSZ éhezés elleni globális küzdelméhez

Ujnemzedek.hu, 2017. november 13., hétfő
Magyar big data cég nyújt támogatást az ENSZ éhezés elleni globális küzdelméhez

Webradio.hu, 2017. november 13., hétfő
NKFI: Hárommilliárd forintos támogatás tizenkét kutatócsoport-vezetőnek

Webradio.hu, 2017. november 13., hétfő
Magyar big data cég nyújt támogatást az ENSZ éhezés elleni globális küzdelméhez

erdon.ro, 2017. november 13., hétfő
Magyar big data cég nyújt támogatást az ENSZ éhezés elleni globális küzdelméhez

Tozsdeforum.hu, 2017. november 13., hétfő
Big datával küzdenek az éhezés ellen

Tozsdeforum.hu, 2017. november 13., hétfő
Osztalékot vág és leépít a GE

Portfolio.hu, 2017. november 13., hétfő
Nagy bejelentésekre készül a General Electric

mfor.hu, 2017. november 13., hétfő
Kemény lépésekről döntött a GE

eupalyazatiportal.hu, 2017. november 13., hétfő
Technológia transzfer információs nap

gyartastrend.hu, 2017. november 13., hétfő
Az ipar 4.0 megismerése

Világgazdaság, 2017. november 14., kedd, 2. oldal
Kutatócsoport-vezetőket támogat az Élvonal program

Lokál, 2017. november 14., kedd, 11. oldal
A magyar innováció ünnepe

Kelet-Magyarország, 2017. november 14., kedd, 12. oldal
Robotbemutató és kiállítás az egyetemen

infoesztergom.hu, 2017. november 14., kedd
Kémiatanárokat díjazott a Richter

innoportal.hu, 2017. november 14., kedd
A NEXT-E konzorcium 250 gyors elektromos töltőállomást telepít hat országban

Szeged.hu, 2017. november 14., kedd
Új emissziómérési technológiát fejlesztenek

Szegedma.hu, 2017. november 14., kedd
Menet közben mérhetik a kipufogógázt az SZTE fejlesztésének köszönhetően

Origo.hu, 2017. november 14., kedd
Több ezer dolgozóját bocsátja el amerikai központú General Electric

medicalonline.hu, 2017. november 14., kedd
3D orvos-biológiai kutatás kezdődött

privatbankar.hu, 2017. november 14., kedd
Gondban a GE: kérdőjelek a magyar kormány barátja körül

hrportal.hu, 2017. november 14., kedd
Hárommilliárd forintos támogatás tizenkét kutatócsoport-vezetőnek

Computerworld.hu, 2017. november 14., kedd
Megoldás az orvoshiányra

Kamaraonline.hu, 2017. november 14., kedd
Az e-egészségügy jelenthet megoldást az orvoshiányra

Kamaraonline.hu, 2017. november 14., kedd
Hárommilliárd forintos támogatás tizenkét kutatócsoport-vezetőnek

Az-e-egeszsegugy-jelenthet-megoldast-az-orvoshianyra-371383">Az e-egészségügy jelenthet megoldást az orvoshiányra

Bdpst24.hu, 2017. november 14., kedd

Az e-egészségügy jelenthet megoldást az orvoshiányra

Weborvospro.hu, 2017. november 14., kedd
Az e-egészségügy lehet a megoldást az orvoshiányra

Pannonnovum.hu, 2017. november 14., kedd
12 nyertes az Élvonal kiválósági programban, közel tízmillió euró támogatás élvonalbeli, világszínvonalú felfedező kutatásra

Index.hu, 2017. november 14., kedd
Tizenkét világelső magyar kutató indíthat hazai projektet

Atomenergiainfo.hu, 2017. november 14., kedd
A TVEL Rt. módosított üzemanyagot fejleszt a Paksi Atomerőmű számára

Civilhetes.net, 2017. november 14., kedd
Módosított orosz üzemanyagot fejlesztenek ki Paks számára

Kadarka.net, 2017. november 14., kedd
Módosított üzemanyagot fejlesztenek a Paksi Atomerőmű számára

Elelmiszer.hu, 2017. november 14., kedd
Magyar big data cég is küzd az éhezés ellen

Infoter.eu, 2017. november 14., kedd
Magyar big data cég nyújt támogatást az ENSZ-nek

Gyartastrend.hu, 2017. november 14., kedd
Magyar adatelemző cég is küzd az éhezés ellen

Gyartastrend.hu, 2017. november 14., kedd
Új emissziómérési technológiát fejlesztenek
"...Szabó Gábor akadémikus a 713 millió forintos uniós támogatással megvalósuló kutatás-fejlesztési projektet bemutató sajtótájékoztatón elmondta, egyre nagyobb az igény olyan technológiákra, melyek alkalmasak arra, hogy menet közben mérjék a gépjárművek károsanyag-kibocsátását..."

Webradio.hu, 2017. november 14., kedd
Új emissziómérési technológiát fejleszt az Energotest Kft. az SZTE-vel közösen

Autoszektor.hu, 2017. november 14., kedd
Új emissziómérési technológiát fejleszt az Energotest és az SZTE

Vasarhely24.com, 2017. november 14., kedd
Egy forradalmi járműipari fejlesztésen dolgoznak a szegedi egyetem kutatói

Mta.hu, 2017. november 14., kedd
Kihirdették az "Élvonal" kiválósági program nyerteseit

Fortunaradio.hu, 2017. november 14., kedd
Nemzeti díjnyertes lett a Paksi Atomerőmű

Marketinginfo.hu, 2017. november 14., kedd
A NEXT-E konzorcium 250 gyors elektromos töltőállomást telepít

News4business.hu, 2017. november 14., kedd
A NEXT-E konzorcium 250 gyors elektromos töltőállomást telepít

Duna TV - Híradó M1 12:00, 2017. november 14., kedd
Lendületesen bővült a gazdaság teljesítménye, derült ki egy friss jelentésből
"...Egy most kifejlesztett laborkészüléket tesztelnek a mérnökök a 77 Elektronika Kft. új, innovációs központjában, amit a közelmúltban adtak át hivatalosan. A száz százalékban magyar tulajdonban lévő elektronikai vállalkozásnál nagyon komolyan gondolják a kutatást, fejlesztést. Több mint kilencven mérnök dolgozik a cégnél, amely árbevételének hat-nyolc százalékát költi innovációra..."

Duna TV - Híradó M1, 2017. november 14., kedd, 18:00
A harmadik negyedévben megint gyorsult a gazdasági növekedés

M1 - Híradó M1, 2017. november 14., kedd, 12:00
Lendületesen bővült a gazdaság teljesítménye, derült ki egy friss jelentésből

M1 - Híradó M1, 2017. november 14., kedd, 19:30
A harmadik negyedévben megint gyorsult a gazdasági növekedés

M5 - Tudomány minden napra, 2017. november 14., kedd
Először hirdette meg az Élvonal kiválósági programot a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal

InfoRádió - Aréna, 2017. november 14., kedd
Hogyan jelenik meg a kutatásoknál az állam és a piac?

InfoRádió - Aréna, 2017. november 14., kedd
Milyen típusú kutatásokat támogat az állam?

Jazzy Rádió, 2017. november 14., kedd, 08:00
A Design Terminál mentorprogramja

Jazzy Rádió - Millásreggeli, 2017. november 14., kedd
Miért nem ért el világsikert sok magyar innováció?

Magyar Mezőgazdaság, 2017. november 15., szerda, 4. oldal
A tudományos tevékenységek összehangolása

Magyar Idők, 2017. november 15., szerda, 14. oldal
Nullaszázalékos K+F+I hitel

Fejér Megyei Hírlap, 2017. november 15., szerda, 5. oldal
Nulla százalékos kamatra adják a hitelt

24 óra, 2017. november 15., szerda, 7. oldal
100 ezer a legjobbnak
"...Az elmúlt évtizedben is lehetett látni, hogy az innovációnak az egyik szűk keresztmetszete a műszaki szakemberek utánpótlása - mondta lapunknak Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatója..."

Békés Megyei Hírlap, 2017. november 15., szerda, 7. oldal
Idén is megrendezik az innovációs versengést 100 ezer a legjobbnak
"...A szövetség célja, hogy a technológiai innováció minél inkább a gazdaság erőforrásává váljon, és ezt próbál ja nonpro? t eszközökkel megvalósítani. Foglalkozik többek között törvénytervezetek véleményezésével, továbbá tehetségkutatással és -gondozással, valamint állásfoglalásokat ad ki, részt vesz különböző testületek munkájában és előadásokat is tart..."

Dunántúli Napló, 2017. november 15., szerda, 7. oldal
Idén is megrendezik az innovációs versengést 100 ezer a legjobbnak
"...A versenyt 1991 óta minden évben meghirdeti a Magyar Innovációs Szövetség, de időközben stratégiai partnerünk lett az Oktatási Minisztérium és az MTVA M5 csatornája is - mondta Antos László. Rajtuk kívül is számos cég, szponzor támogatja a verseny megszervezését..."

Heves Megyei Hírlap, 2017. november 15., szerda, 7. oldal
100 ezer a legjobbnak
"...A fiatalok számára az egyik legnagyobb vonzerő a díjazás, az első három helyezett ugyanis egy éven keresztül havi 30, 20, illetve 10 ezer forint juttatásban részesül. A legjobb pályamunkát beadott határon túli pályázó a Magyar Innovációs Szövetség egyösszegű, 100 000 forintos ösztöndíját is megkapja. Az első és második helyezett fiatalok által megjelölt középiskolai tanár egyszeri 100 000 forintos ösztöndíjban részesül..."

Petőfi Népe, 2017. november 15., szerda, 7. oldal
100 ezer a legjobbnak

Somogy Megyei Hírlap, 2017. november 15., szerda, 7. oldal
100 ezer a legjobbnak

Tolnai Néplap, 2017. november 15., szerda, 7. oldal
100 ezer a legjobbnak

Új Néplap, 2017. november 15., szerda, 7. oldal
100 ezer a legjobbnak

Nógrád Megyei Hírlap, 2017. november 15., szerda, 7. oldal
100 ezer a legjobbnak
"...Egyénileg vagy kétfős csapatba szerveződve pályázhat minden 1997. október 1. és 2004. augusztus 31. között született fiatal, aki még nem kezdte meg felsőoktatási tanulmányait. Pályázhatnak határon túli magyar fiatalok is, de az EU-döntőre csak azok juthatnak ki, akik magyarországi iskolába járnak, vagy kettős állampolgárok. További információk az innovacio. hu portálon olvashatók..."

Napi.hu, 2017. november 15., szerda
Ezek a legjobb bankok Magyarországon

Vg.hu, 2017. november 15., szerda
Megválasztották a 2017-es év legjobb bankjait

U-szeged.hu, 2017. november 15., szerda
Megállapodást kötött a mezőhegyesi ménesbirtok és az SZTE

Barcsihirek.hu, 2017. november 15., szerda
Hat egyetemmel működik együtt a Nemzeti Ménesbirtok

Magyarhirlap.hu, 2017. november 15., szerda
Felsőfokú gyakorlati képzőhellyé alakul a Mezőhegyesi Ménesbirtok

Delmagyar.hu, 2017. november 15., szerda
Mezőhegyes lesz a gyakorlati képzés bázisa

Pannon Novum Online, 2017. november 15., szerda
Vállalkozások innovációs projektjei nyertek el 16 milliárd forintos támogatást

Estiujsag.hu, 2017. november 15., szerda
Újra Swiss Business Day

Harkanyihirek.hu, 2017. november 15., szerda
Tíz harkányi kiválóság részesül ösztöndíjban

Medicalonline.hu, 2017. november 15., szerda
Orvoshiányra orvosság

Weborvos.hu, 2017. november 15., szerda
Orvoshiányra megoldás az e-egészségügy

Weborvos.hu, 2017. november 15., szerda
3 milliárdból 12 magyar kutató indíthat projektet

NKFIH Online, 2017. november 15., szerda
Kétoldalú tudományos és technológiai (TéT) együttműködés támogatása a magyar-osztrák relációban

Promenad.hu, 2017. november 15., szerda
Egyetemisták tanulhatnak Mezőhegyesen

Adozona.hu, 2017. november 15., szerda

Nulla százalékos K+F+I hitel már mikrovállalkozásoknak is

Piacesprofit.hu, 2017. november 15., szerda
Mikrovállalkozásoknak is jár a nulla százalékos hitel

Uzletresz.hu, 2017. november 15., szerda
Már ötmillió forint innovációs hitelt is kaphatnak a cégek

Autopro.hu, 2017. november 15., szerda
Új emissziómérési technológiát fejleszt az Energotest Kft. az SZTE-vel közösen

Autopro.hu, 2017. november 15., szerda
Forradalmi emissziómérési technológiát fejlesztenek a szegedi egyetemen

Bitport.hu, 2017. november 15., szerda
Újabb globális kompetenciaközpont kerül Budapestre

Orientpress.hu, 2017. november 15., szerda
Pálinkás József: egyre nagyobb szerephez jut a mesterséges intelligencia

Autopro.hu, 2017. november 15., szerda
Chistopher Mattheisen: Az 5G az egyetlen útja a mobilitás jövőjének

Kamaraonline.hu, 2017. november 15., szerda
4. Swiss Business Day: Tehetség és Innováció

InfoRádió, 2017. november 15., szerda, 08:00
Együttműködési megállapodás

Trend FM - Hírek, 2017. november 15., szerda, 09:00
Mától már a mikrovállalkozások is igényelhetnek ingyen hitelt

Kossuth Rádió - Krónika, 2017.november 15., szerda, 16:00
Az első alkalommal meghirdetett pályázaton 12 csoport nyert támogatást munkájához a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalnál

M1 - Ma reggel, 2017.november 15., szerda
Hárommilliárd forintot fordítanak az Élvonal - Kutatói Kiválósági Programra

Figyelő, 2017. november 16., csütörtök, 50. oldal
Kutass, fejlessz és "írd" is le

Napi.hu, 2017. november 16., csütörtök
Így is segíthetnek az orvoshiányon

Vg.hu, 2017. november 16., csütörtök
Magyarországon a támogatás közel ötöde

Vg.hu, 2017. november 16., csütörtök
Milliárdokat nyertek innovációra magyar vállalkozások

Duol.hu, 2017. november 16., csütörtök
A magyar GDP öt százalékát adja a járműgyártás

Feol.hu, 2017. november 16., csütörtök
A magyar GDP öt százalékát adja a járműgyártás

Vaol.hu, 2017. november 16., csütörtök
A magyar GDP öt százalékát adja a járműgyártás

Zaol.hu, 2017. november 16., csütörtök
A magyar GDP öt százalékát adja a járműgyártás

Veol.hu, 2017. november 16., csütörtök
A magyar GDP öt százalékát adja a járműgyártás

Kemma.hu, 2017. november 16., csütörtök
A magyar GDP öt százalékát adja a járműgyártás

Sonline.hu, 2017. november 16., csütörtök
A magyar GDP öt százalékát adja a járműgyártás

Baon.hu, 2017. november 16., csütörtök
A magyar GDP öt százalékát adja a járműgyártás

Szoljon.hu, 2017. november 16., csütörtök
A magyar GDP öt százalékát adja a járműgyártás

Teol.hu, 2017. november 16., csütörtök
A magyar GDP öt százalékát adja a járműgyártás

Bama.hu, 2017. november 16., csütörtök
A magyar GDP öt százalékát adja a járműgyártás

Beol.hu, 2017. november 16., csütörtök
A magyar GDP öt százalékát adja a járműgyártás

Heol.hu, 2017. november 16., csütörtök
A magyar GDP öt százalékát adja a járműgyártás

Piacesprofit.hu, 2017. november 16., csütörtök
Újabb tíz cég nyert Üzleti Etikai Díjat

Flagmagazin.hu, 2017. november 16., csütörtök
A jövő technológiáiról tárgyalt Palkovics László Izraelben

Iho.hu, 2017. november 16., csütörtök
Új károsanyagkibocsátás-mérő technológia várható

Insiderblog.hu, 2017. november 16., csütörtök
Már működnek az első lézerek a szegedi kutatóintézetben

Piacesprofit.hu, 2017. november 16., csütörtök
Pocsék a hazai kkv-szektor innovációs teljesítménye

Euroastra.blog.hu, 2017. november 16., csütörtök
Fintech Banking Summit - hová vezet a bankok és fintech cégek együttműködése?

Autoszektor.hu, 2017. november 16., csütörtök
A járműgyártás a magyar GDP 5 százalékát adja

Kormany.hu, 2017. november 16., csütörtök
A járműgyártás a magyar GDP 5 százalékát adja

888.hu, 2017. november 16., csütörtök
Íme, egy magyar sikerágazat

Origo.hu, 2017. november 16., csütörtök
Ez a magyar gazdaság sikerágazata

Tozsdeforum.hu, 2017. november 16., csütörtök
A magyar gazdaság egyik jelentős szelete az autóipar

Mfor.hu, 2017. november 16., csütörtök
Innováció: 80 vállalkozás kapott 16 milliárd forintot

Gondola.hu, 2017. november 16., csütörtök
16 milliárd forint innovációs támogatást nyert 80 vállalkozás

Webradio.hu, 2017. november 16., csütörtök
NKFI: 16 milliárd forint innovációs támogatást nyert 80 vállalkozás

Sikerado.hu, 2017. november 16., csütörtök
Milliárdok újdonságokra

Profitline.hu, 2017. november 16., csütörtök
80 vállalkozás nyert összesen 16 milliárd forint innovációs támogatást

Civishir.hu, 2017. november 16., csütörtök
Startup Hét Debrecen: innovatív ötletek csatája

Uzletresz.hu, 2017. november 16., csütörtök
A kkv-k innovációs képessége rendkívül alacsony

Euroastra.blog.hu, 2017. november 16., csütörtök
Kedvezőbb feltételek a K+F+I hitelnél

Magyaridok.hu, 2017. november 16., csütörtök
16 milliárd forint innovációs támogatást nyert 80 vállalkozás

Techmonitor.hu, 2017. november 16., csütörtök
Ipari önvezető járműveket fejleszt Székesfehérvár

Gyartastrend.hu, 2017. november 16., csütörtök
Ipari önvezető járművek fejlesztése indul Székesfehérváron

Zetapress.hu, 2017. november 16., csütörtök
Önműködő flottarendszerek

Sikeresceg.hu, 2017. november 16., csütörtök
16 milliárd forint innovációs támogatást nyert 80 vállalkozás

MTV - Híradó este, 2017. november 16., csütörtök, 20 óra
Lendületben az autóipar

Világgazdaság, 2017. november 17., péntek, 4. oldal
Innovációs forrás a központi régió cégeinek

Magyar Idők, 2017. november 17., péntek, 14. oldal
Innovációs támogatást osztottak ki

Dunántúli Napló, 2017. november 17., 6. oldal
Tehetségeket támogatnak a jó program keretében

Trade magazin, 2017. november 17., 108-109. oldal
A növekedés motorja: export és innováció

Gyártástrend Magazin, 2017. november 17., péntek, 37. oldal
Megélhető élmény Az IPAR 4.0

Gyártástrend Magazin, 2017. november 17., péntek, 38,39. oldal
Az IPAR 4.0 megismerése

Kamaraonline, 2017. november 17., péntek
Innovációs támogatást nyert nyolcvan vállalkozás

Ujnemzedek.hu, 2017. november 17., péntek
16 milliárd forint innovációs támogatást nyert 80 vállalkozás

Portfolio.hu, 2017. november 17., péntek
Több tucat pest megyei cég nyert milliárdokat kutatás-fejlesztésre

Bama.hu, 2017. november 17., péntek
Tovább bővíthet a kisvállalkozás

Feeds.pecsiujsag.hu, 2017. november 17., péntek
Együttműködik az MVM Zrt. a pécsi önkormányzattal és a PTE-vel

Jarmuipar.hu, 2017. november 17., péntek
Öt ultragyors töltőt telepít a Mol hazánkban

Kamaraonline.hu, 2017. november 17., péntek
Robotok segítik a GE Hungary adminisztratív dolgozóinak munkáját

Magyaridok.hu, 2017. november 17., péntek
Varga Mihály: több mint 2 ezren regisztráltak a Modern gyárak éjszakájára

Webradio.hu, 2017. november 17., péntek
Varga Mihály: több mint 2 ezren regisztráltak a Modern gyárak éjszakájára

Kormany.hu, 2017. november 17., péntek
Több mint 2 ezren regisztráltak a Modern gyárak éjszakájára

Hirado.hu, 2017. november 17., péntek
Több mint 2 ezren regisztráltak a Modern gyárak éjszakájára

Minap.hu, 2017. november 17., péntek
Együttműködéssel erősít a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Miskolci Egyetem

Pecsma.hu, 2017. november 17., péntek
Tovább zöldül és okosodik a város

Urvilag.hu, 2017. november 17., péntek
Újabb technológiai transzfer lehetőségek Magyarországon (Rovat: Nyereség az országnak)

Duna TV - Híradó M1 18:00, 2017. november 17., péntek
Eddig több mint kétezren regisztráltak a Modern Gyárak Éjszakája elnevezésű eseményre

M1 Híradó 17:00, 2017. november 17., péntek
A cél az, hogy az ipar karrier-lehetőséget és jövőképet adjon az álláskeresőknek és a pályaválasztás előtt álló fiataloknak, hangsúlyozta Varga Mihály a Modern Gyárak Éjszakája kapcsán

M1 Híradó 16:00, 2017. november 17., péntek
A Modern Gyárak Éjszakája elnevezésű rendezvénynek a célja, hogy a nagyközönség megismerkedjen egy üzem működésével, mondta Varga Mihály

Kossuth Rádió - Krónika, 2017. november 17., péntek, 22:00
Ma tartják a modern gyárak éjszakáját

Kossuth Rádió - 180 perc, 2017. november 17., péntek
Mit lehet tudni az Ipar 4.0 elnevezésű projektről?

Magyar Hírlap, 2017. november 18., szombat, 9. oldal
Együttműködési megállapodást kötött...

24 óra, 2017. november 18., szombat, 6. oldal
Kémiatanárokat díjazott a Richter - Átadták a Magyar Kémiaoktatásért díjakat

Hir.ma, 2017. november 18., szombat
Több ezren vettek részt a Modern Gyárak Éjszakáján

Lapszemle.com, 2017. november 18., szombat
Több ezren vettek részt a Modern Gyárak Éjszakáján

Kanizsaujsag.hu, 2017. november 18., szombat
Több ezren vettek részt a Modern Gyárak Éjszakáján

Gyorplusz.hu, 2017. november 18., szombat
Több ezren vettek részt a Modern Gyárak Éjszakáján

Feedproxy.google.com, 2017. november 18., szombat
Ezrek vettek részt a Modern Gyárak Éjszakáján

Feeds.kaposvariujsag.hu, 2017. november 18., szombat
Ezrek vettek részt a Modern Gyárak Éjszakáján

Feeds.pecsiujsag.hu, 2017. november 18., szombat
Ezrek vettek részt a Modern Gyárak Éjszakáján

Webradio.hu, 2017. november 18., szombat
Több ezren vettek részt a Modern Gyárak Éjszakáján

Mixonline.hu, 2017. november 18., szombat
Több ezren vettek részt a Modern Gyárak Éjszakáján

Origo.hu, 2017. november 18., szombat
Több ezren vettek részt a Modern Gyárak Éjszakáján

Minap.hu, 2017. november 18., szombat
Több ezren vettek részt a Modern gyárak éjszakáján

Tozsdeforum.hu, 2017. november 18., szombat
Így telt a Modern Gyárak Éjszakája

Vaol.hu, 2017. november 18., szombat
Több ezren vettek részt a Modern Gyárak Éjszakáján

Veol.hu, 2017. november 18., szombat
Több ezren vettek részt a Modern Gyárak Éjszakáján

Duol.hu, 2017. november 18., szombat
Több ezren vettek részt a Modern Gyárak Éjszakáján

Feol.hu, 2017. november 18., szombat
Több ezren vettek részt a Modern Gyárak Éjszakáján

Zaol.hu, 2017. november 18., szombat
Több ezren vettek részt a Modern Gyárak Éjszakáján

Boon.hu, 2017. november 18., szombat
Több ezren vettek részt a Modern Gyárak Éjszakáján

Mon.hu, 2017. november 18., szombat
Több ezren vettek részt a Modern Gyárak Éjszakáján

Feeds.mohacsiujsag.hu, 2017. november 18., szombat
Ezrek vettek részt a Modern Gyárak Éjszakáján

Autoszektor.hu, 2017. november 18., szombat
Több ezren vettek részt a Modern Gyárak Éjszakáján

Sonline.hu, 2017. november 18., szombat
Több ezren vettek részt a Modern Gyárak Éjszakáján

Bama.hu, 2017. november 18., szombat
Több ezren vettek részt a Modern Gyárak Éjszakáján

Beol.hu, 2017. november 18., szombat
Több ezren vettek részt a Modern Gyárak Éjszakáján

Heol.hu, 2017. november 18., szombat
Több ezren vettek részt a Modern Gyárak Éjszakáján

Kemma.hu, 2017. november 18., szombat
Több ezren vettek részt a Modern Gyárak Éjszakáján

Baon.hu, 2017. november 18., szombat
Több ezren vettek részt a Modern Gyárak Éjszakáján

Szoljon.hu, 2017. november 18., szombat
Több ezren vettek részt a Modern Gyárak Éjszakáján

Teol.hu, 2017. november 18., szombat
Több ezren vettek részt a Modern Gyárak Éjszakáján

Ma.hu, 2017. november 18., szombat
Több ezren vettek részt a Modern Gyárak Éjszakáján

Szon.hu, 2017. november 18., szombat
Több ezren vettek részt a Modern Gyárak Éjszakáján

Hirtv.hu, 2017. november 18., szombat
"A politika korlátozza az egyetemek autonómiáját"

Mno.hu, 2017. november 18., szombat
"Korlátozza a politika az egyetemek autonómiáját"

Orientpress.hu, 2017. november 18., szombat
Az okosgyárakat népszerűsítették

HírTV - Híradó 17:00, 2017. november 18., szombat
Még mindig jelentősen korlátozza a politika az egyetemek autonómiáját

Agrotrend.hu, 2017. november 19., vasárnap
Több ezren voltak kíváncsiak a Modern Gyárak Éjszakájára

Orientpress.hu, 2017. november 19., vasárnap
Idén is izgalmas ötletek érkeztek az újbudai startup versenyre

Innoportal.hu, 2017. november 19., vasárnap
NKFI: Hárommilliárd forintos támogatás tizenkét kutatócsoport-vezetőnek

Pecsi-hirhatar.hu, 2017. november 19., vasárnap
Elmélet és gyakorlat találkozása

HírTV - Híradó 7:00, 2017. november 19., vasárnap
Még mindig jelentősen korlátozza a politika az egyetemek autonómiáját

Lánchíd Rádió - Déli Hírjárat, 2017. november 19., vasárnap
Még mindig jelentősen korlátozza a politika az egyetemek autonómiáját, hangzott el az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés előadásán

Napló, 2017. november 20., hétfő, 5. oldal
Népszerű volt a modern gyárak éjszakája

Vas Népe, 2017. november 20., 7. oldal
Kevés cég kutat a régióban

Lánchíd Rádió - Híradó, 2017. november 20., hétfő, 07:00
Még mindig jelentősen korlátozza a politika az egyetemek autonómiáját, hangzott el az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés előadásán

Innova Hírlevél, 2017. november, I. évfolyam 11. szám
Magyarul "beszélő" vércukormérő segíti a látássérült diabéteszes betegeket

Innova Hírlevél, 2017. november, I. évfolyam 11. szám
Új arculati és tájékoztatási szabályokat vezettek be az NKFI Alapból megvalósuló projektek esetében

Innova Hírlevél, 2017. november, I. évfolyam 11. szám
Az EU 30 milliárd eurót szán az innovációra

Innova Hírlevél, 2017. november, I. évfolyam 11. szám
Kutatás- és innováció-fejlesztési program a Debreceni Egyetemen

Innova Hírlevél, 2017. november, I. évfolyam 11. szám
Pálinkás: Az innovációs források a versenyképességet szolgálják

Innova Hírlevél, 2017. november, I. évfolyam 11. szám
Életet menthet a magyar fejlesztésű okos óra: Előre jelzi a szívinfarktust

Innova Hírlevél, 2017. november, I. évfolyam 11. szám
Ipari matematikai kutatási projekt indult három magyar egyetem részvételével

Innova Hírlevél, 2017. november, I. évfolyam 11. szám
"Emberközpontú tudomány"

Innotéka Magazin, VII. évfolyam, november
Ipar 4.0 Mintagyár
Szerkesztő: Riba Nikoletta, Munkatárs: Reil Evelin
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páratlan hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: 4303330, e-posta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.