XXVI. évf. | 2016. március 22. | 6. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Magyar Fiatal Tudósok Társasága
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Köszöntjük új tagjainkat!

Várható esemény
Pályázati felhívás
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHírek | Magyar Innovációs Szövetség

Innovációs Nagydíj zsűriülése

A 2015. évi Magyar Innovációs Nagydíjat az a Magyarországon bejegyzett vállalat, ill. társaság kapja, amelyik a 2015. évben a legnagyobb jelentőségű, nagy hasznot hozó innovációt valósította meg. A pályázati felhívásra 22 jelentkezés érkezett. A bírálóbizottság a formai és a tartalmi szempontokat alaposan mérlegelte. A 2016. március 8-i zsűriülésen - Dr. Friedler Ferenc, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettesének vezetésével - a legjobbnak ítélt 9 pályázatot titkos szavazással (pontozás) rangsorolta, döntően az elért többleteredményt figyelembe véve, és odaítélte a díjakat, valamint kiválasztotta a MISZ Startup Innovációs Díjában részesített pályázatot is.

Az ünnepélyes díjátadásra március 31-én kerül sor az Országházban. Az innovációs Nagydíjon kívül további hat innovációs díjat adnak át az illetékes miniszterek, illetve intézményvezetők.

DKT - duális műszaki mesterképzések munkacsoport

A Duális Képzési Tanács mesterképzési munkacsoportja 2016. március 10-én, az Uniqua Házban tartott ülést, melyen a Magyar Innovációs Szövetség képviseletében dr. Erdei Sándor, elnökségi tag vett részt.

Az ülésen elhangzott többek között, hogy a mesterképzésekkel foglalkozó munkacsoport újdonság a DKT-n belül. Munkáját az előző évben a DKT műszaki szakbizottság alapozta meg az alapképzési szakok gyakorlati követelményeinek meghatározásával. A közelmúltban sor került egy műszaki duális mesterképzésekkel kapcsolatos eszmecserére a DKT szervezésében, ahol felsőoktatási intézmények és vállalatok képviselői vettek részt, itt körvonalazódott, hogy sok ötlet van a mesterszakokkal kapcsolatosan, igény van arra, hogy az ezzel kapcsolatos elvi alapokat alakítsanak ki a terület későbbi szabályozásának.

2015-ben a vállalatok 1200 főnek hirdettek meg duális képzési helyet, ebből 440 fő duális hallgató sikeresen megkezdhette duális tanulmányait szeptemberben. Jövő évben a duális rendszerhez csatlakozó vállalatok már kb. 3000 fő számára hirdethetnek meg képzési helyet.

Fontos, hogy a duális képzésbe becsatlakozhatnak kis- és középvállalkozások is. Nekik is van gyakorlati képzési lehetőségük olyan formában, hogy többen összeállva képzik a hallgatókat. Viszont egy ilyen formában is egy cég vállal teljes felelősséget a duális hallgató képzéséért a partnervállalatok közül. A Duális Képzési Információs Rendszerben önértékelést kell végeznie a szervezeteknek, amelyek duális képzést szeretnének indítani. Az önértékelést követően a DKT minőségellenőrzést fog végezni a gyakorlati képzés megvalósulásáról.
2015-ben a DKT kidolgozta az anyagmérnöki, építőmérnöki, gépész, jármű és mechatronikai műszaki menedzser, villamosmérnök, környezetmérnöki, logisztikai mérnök, tehát a műszaki képzési terület alapképzéseire vonatkozó követelményeket és az erre vonatkozó gyakorlati kritériumokat.

Ipar 4.0

A Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) megalakult Ipar 4.0 szakmai munkacsoportban Frischmann Gábor, alelnök képviseli a Magyar Innovációs Szövetséget. A tagokat felkérte az NGM, hogy írásban válaszoljanak az Ipar 4.0-val kapcsolatos kérdésekre.
Frischmann Gábor 2016. március 11-ére megküldte véleményét a Nemzetgazdasági Minisztériumnak.

Meet the scientist

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ), a Magyar Fulbright Bizottsággal és az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetségével együttműködve, 2016. március 9-én, a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban folytatta a "Meet the scientist" c. tudomány-népszerűsítő körútját, ahol Garay Tóth János, a MISZ kommunikációs igazgatója, Bagó Ferenc, Pannonhalma polgármestere, valamint Hardi Titusz, a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban igazgatója köszöntötte a résztvevőket.

Az előadó Fazekas Katalin, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kutatója, korábbi Fulbright-ösztöndíjas volt, aki a szociális építészetről tartott előadást. Előadásában kitért arra, hogy miért is aktuális szociális építészetről beszélni, illetve hogy milyen a szociális építészet a Portlandi Állami Egyetemen. Az előadásokat követően a Mobilis munkatársai mutattak be látványos kísérleteket a diákoknak.
A rendezvényekhez kapcsolódva működik a program honlapja (www.meetthescientist.hu) is, ahol megtekinthetők az előadásoknak a fotói és a videói is. Aktív a program Facebook csoportja (facebook.com/meetthescientist) is, ahol immáron több mint 1980 ember követi a programokat.

Felfedezettjeink 2016

2016. március 19-én, Budapesten, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban, az Országos Tehetségnapon, ünnepélyes keretek között adták át a "Felfedezettjeink 2016" pályázat díjait a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) szervezésében.

A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács (NTT) évek óta nagy érdeklődés mellett hirdeti meg a "Felfedezettjeink" pályázatot, melynek idei újdonsága az volt, hogy a pályázóknak saját Prezi-bemutatkozást is be kellett nyújtaniuk.

A különdíjasok egyike Krecht Rudolf, a 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny második helyezettje, legjobb határon túli pályázó, akit a Magyar Innovációs Szövetség jelölt a díjra. Rudolf jelenleg "LifeBot-Robot sebesültek felderítésére" c. pályamunkáján folyamatosan dolgozik, hogy az eddig elképzelt rendszer még megbízhatóbban működjön, az üzemeltetése felhasználóbarát legyen, és hogy megjelenhessen rajta egy új funkció, egy intelligens terepfelismerő futómű is.

A "Felfedezettjeink 2016" pályázatban leadott Prezit külön is értékelték, melyért Király Szilvia, a 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első helyezettje, akit szintén a Magyar Innovációs Szövetség jelölt, különdíjban részesült.

Kutatás KKV-król

Fodor Tamás készülő könyvében a kkv-k fejlesztését az üzleti folyamatok javítására koncentrálva mutatja be. Ismerteti többek között a legfontosabb üzleti folyamatokat (tervezés, termék és szolgáltatásfejlesztés és előállítás, ill. értékesítés, humán erőforrás menedzsment, erőforrás menedzsment, partner kapcsolatok menedzsmentje, vevőkapcsolatok menedzsmentje, vezetés).

Bemutatja azokat a menedzsment eszközöket is, amelyekkel a folyamatok fejleszthetők (hasonlósági diagram, fa diagram, halszálka diagram, mátrix diagram, PDPC, szisztematikus probléma megoldás, SWOT analízis, stb.).

A könyvben azzal is szeretne foglalkozni, hogy a magyar kkv-k hogyan állnak ezen a téren: milyen céljaik vannak, hogyan és mivel fejlesztik üzleti folyamataikat, melyhez az író összeállított egy kérdőívet. A felmérés anonim. A kérdőív elérhető az alábbi linken.

Köszöntjük új tagjainkat!

Név: | Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont
Tagsorszám: | 722.
Cím: | 1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 54. V/1
Vezető: | Skublicsné Manninger Alexandra
Telefon: | 30/500-3235
E-mail: | mgt@rcisd.eu

Tevékenység:
A Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont (RCISD) egy innovatív vállalkozás, amelynek alapítói kutatók és innováció-menedzserek. Az RCISD missziója, hogy elősegítse a vállalkozások növekedéséhez, erősödéséhez, együttműködéséhez és stabilitásához szükséges gazdasági környezet kialakulását. A gazdasági növekedésben, a foglalkoztatásban betöltött kiemelkedő szerepükre, és a nagy növekedési potenciáljukra való tekintettel különös figyelmet fordít a KKV-k fejlődésére, továbbá az akadémiai-ipari együttműködésre. Az igényeikhez rugalmasan alkalmazkodó, magas színvonalú szolgáltatásokat biztosító központ a tudásalapú, innováció vezérelt, intenzív növekedésre képes kezdeményezéseket segíti elő. Az RCISD erőssége a munkavállalók magas szintű képzése és a nemzetközi projektekben szerzett tapasztalata. A cég számos nemzetközi projektben járul hozzá a támogatási stratégiák és a döntéshozatali gyakorlatok fejlesztéséhez és koordinálásához.


Hírek | Magyar Fiatal Tudósok Társasága

27. Nemzetközi Élővilág Kutató Hét

A Schweizer Jugend Forscht 1989 óta évente rendezi meg a Nemzetközi Élővilág Kutató Hetet a Svájci Alpokban. A rendezvényen 24 kiválasztott középiskolás fiatal vehet részt fele-fele arányban Svájcból, ill. külföldről. Magyarországról eddig összesen kilenc fiatal utazhatott ki a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) delegáltjaként.

Az idei Nemzetközi Élővilág Kutató Hét 2016. június 25. és július 2. között a Svájci Nemzeti Parkban, Tschiervben kerül megrendezésre. Az eseményen a MISZ delegáltjaként Rácz Gréta, a 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny II. díjban részesített fiatalja vehet részt.

Hírek | Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Együttműködési megállapodás az MTA és SZTNH között

2016 januárjában - a korábbi évek gyakorlatának megfelelően - együttműködési megállapodást írt alá Dr. Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke és Dr. Bendzsel Mikós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) elnöke. A 2018. december 31-éig szóló együttműködési megállapodás aláírásával a felek tovább kívánják mélyíteni a már hosszú időre visszatekintő szoros együttműködésüket.

Az együttműködés célja az MTA intézményrendszerében a szellemi alkotások védelmének, a hazai tudományos élet és kutatói kör szellemitulajdon-védelmi tudatosságának növelése, valamint az értékalapú hasznosítás-tudatos K+F tevékenység gyakorlatának támogatása. Ennek keretében az SZTNH az elmúlt években kialakult szokás szerint vállalja szakmai konzultációk és szemináriumok tartását a szellemi tulajdon védelmének, illetve hasznosításának témakörében az MTA irányítása alá tartozó költségvetési szervek munkatársainak továbbképzése érdekében. Az SZTNH támogatást nyújt az MTA és intézményei számára saját szellemitulajdon-menedzselési gyakorlatuk kialakításához.
A szerződő felek megállapodtak abban, hogy megvizsgálják az együttműködés lehetőségeit a technológiatranszfer, a szellemivagyon-értékelés, valamint az innováció-menedzsment szellemitulajdon-védelmi kérdéseit érintő témakörökben. Az SZTNH és az MTA továbbá megállapodtak abban is, hogy kölcsönösen egyeztetnek a hazai kutatás-fejlesztési és innovációs politika területén felmerülő kérdésekről, illetve adott esetben közös kezdeményezések indításáról.

Várható esemény

Magyar-izraeli ipari K+F rendezvény

2016. április 11-én, Tel-Avivban, Magyarország Izraeli Nagykövetségén kerül sor a "Magyar-izraeli ipari K+F együttműködési pályázat˝ konzorciumépítő rendezvényére.

A programról:
Magyar-izraeli ipari kutatás-fejlesztési co-funding együttműködési pályázat célja a hazai partnerek támogatása olyan magyar-izraeli együttműködésben megvalósuló KFI projektekben, amelyek eredményeként a magánszektorban új vagy továbbfejlesztett, piacorientált termékek és szolgáltatások jönnek létre az alábbi fókusztémákon belül: fenntartható és tiszta technológiák, mezőgazdasági és élelmiszeripari technológiák, infokommunikáció, biotechnológia és orvosi műszerek.

Részletes információk, valamint a pályázati dokumentáció a http://nkfih.gov.hu/palyazatok/felhivasok/2015/magyar-izraeli-tet/magyar-izraeli-ipari oldalon találhatóak meg.

A konzorciumépítő rendezvényről:
Magyarország Izraeli Nagykövetségén (Pinkas St. 18, Tel Aviv) magyar és izraeli innovatív vállalkozások és kutatóintézetek mutathatják be egymásnak projektjavaslataikat. Az izraeli partneri kört a nagykövetség és az izraeli közreműködő ISERD közösen határozzák meg és hívják meg, a magyar partnerek által elküldött pályázati kérdőívek alapján (http://goo.gl/forms/o1ptwfQ2PA). A rendezvény előtt és után lehetőséget biztosítanak konzorciumépítő B2B találkozókra.

Jelentkezés, utazási támogatás:
A rendezvényre jelentkezni Azbej Tristan Tét attasénál lehet a tazbej@mfa.gov.hu email címen. A jelentkezés feltétele a kitöltött pályázati kérdőív. Azoknak a magyarországi résztvevőknek (jellemzően szakmai szervezeteknek), melyek legalább öt magyar projektjavaslatot mutatnának be a rendezvényen, a Külgazdasági és Külügyminisztérium utazási támogatást ad (az első öt jelentkezőnek, legfeljebb 60 ezer forint értékben). Jelentkezésüket legkésőbb március 25-ig várják.

Pályázati felhívás

Magyar Formatervezési Díj 2016

A nemzetgazdasági miniszter - a Magyar Formatervezési Tanács közreműködésével - immár 37. alkalommal hirdeti meg a Magyar Formatervezési Díj pályázatot.

A pályázatot olyan természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiség nélküli gazdasági társaság nyújthatja be, akinek lakóhelye, vagy amelynek székhelye az Európai Gazdasági Térség valamely tagállamának területén van.

Pályázni lehet minden olyan alkotással, amely három évnél nem régebbi, más személy szerzői és iparjogvédelmi jogát nem sérti (a szerzői- és tulajdonjog megoszlásról a pályázónak az adatlapon kell nyilatkoznia).

Pályázati kategóriák:
- Termék: kereskedelmi forgalomban kapható, kis és nagy szériában gyártott termékek, termékrendszerek, szolgáltatások.
- Vizuális kommunikáció: termékek, termékrendszerek, szolgáltatások megvalósult, komplex vizuális arculata, beleértve a csomagolási és információs rendszereket, webes felületeket, interaktív alkalmazásokat, média design területéhez kapcsolódó megvalósult alkotásokat is.
- Terv: kereskedelmi forgalomban még nem kapható, megvalósításra érett termékötletek terve és termékfejlesztések, makett vagy prototípus formájában, továbbá a vizuális kommunikáció területéhez tartozó tervek.
- Diák: az akkreditált felsőfokú oktatási intézmények tervezőképzésében (BA, MA, DLA) részt vevő hallgatók által, hallgatói jogviszony keretében megvalósult terméktervezés, illetve a vizuális kommunikáció területén készített alkotások.

A pályázat beadási határideje: 2016. május 2. (postabélyegző szerint)

Az aktuális pályázati felhívás és jelölőlap letölthető magyar, illetve angol nyelven.
A pályázattal kapcsolatos további részletek, a korábbi évek elismertjei elérhetőek itt.
A pályázattal kapcsolatban további információ: Jankó Anna (tel.: 474-5859, e-mail: anna.janko@hipo.gov.hu, facebook.com/magyarformatervezesidij)

Szakirodalomfigyelő

Carol S. Dweck: Szemléletváltás - A siker új pszichológiája - HVG Könyvek, 2015
Dr. Osman Péter ismertetése

A fellengzős alcím persze színtiszta marketing, de attól még igaz is lehet. Dweck a róla található referenciák szerint a szakterület kiemelkedő tudósa (amint arra lentebb majd visszatérünk). Könyve mindenképp nagyon érdekes, és a benne felsorakoztatott bizonyítékok a józan paraszti ész számára meggyőzően támasztják alá mondandóját. Valószínűleg sokaknak ad "aha-élményt": olvasva ráébredünk, hogy ez tényleg így van, és ránk is érvényes. Ha ez megtörténik, hozzásegíthet a hasznos önvizsgálathoz, s hogy az által sikeresebbek lehessünk. Lehet, hogy a mondandója tényleg új, s lehet, hogy csak jól összeszedett - végül is csak az számít, hogy a belőle meríthetők révén közelebb jussunk céljaink eléréséhez. Ezért pedig mindenképp érdemes elolvasni.

A Wikipedia hosszan sorolja a szerző komoly szakmai kitüntetéseit és díjait. A HVG ajánlójából: "Carol S. Dweck, a Stanford Egyetem világszerte ismert pszichológiaprofesszora évtizedekig kutatta a siker titkát. Könyvében számos kutatás segítségével, a legkiválóbb vezetők, sportolók, szülők és tanárok példáin keresztül bebizonyítja, hogy ha fejlődési szemlélettel tekintünk önmagunkra és a világra, az olyan tudásvágyra és kitartásra sarkall bennünket, amelynek köszönhetően az élet minden területén sikeresebbek leszünk." Valóban, minden állítását, tételét az életből vett példákkal, a szakterület kutatási eredményeivel, gyakran a sajátjaival támasztja alá.

Egész könyve arra tanít, hogy a sikerességünket - gyakorlatilag az élet minden területén -, s az azzal kölcsönhatásban működő önértékelésünket alapvetően befolyásolja, hogy "rögzült" vagy "fejlődési" szemléletmóddal állunk-e a dolgainkhoz, hogy az utóbbi megnyitja, míg az előbbi inkább lezárja előttünk a sikerhez vezető utakat, s hogy a szemléletmódunk nem eleve és véglegesen belénk vésett, hanem meg tudjuk azt változtatni.

Mondandójának egyik legjobb összegzése: "A szemléletmód személyiségünk igen fontos eleme, azonban igenis megváltoztatható! Már azáltal is másképpen kezdünk gondolkodni vagy bizonyos helyzetekhez viszonyulni, ha tisztában vagyunk a két szemléletmód létezésével. Sokan arról számolnak be, hogy ez a tudás fontos felismerésekhez vezet. Rádöbbennek, hogy rögzült szemléletmódjuk miatt szalasztanak el kiváló tanulási lehetőségeket, érzik úgy, hogy a kudarcok határozzák meg az életüket, vagy veszítik el a lelkesedésüket, amikor nagy erőfeszítéseket kellene tenni valami érdekében. Ezután kezdenek fejlődési szemlélettel tekinteni a helyzetükre - szembenézni a kihívásokkal, tanulni a hibáikból, vagy éppen kitartóan dolgozni tovább. (...) Ha valaki jól érzi magát a bőrében, akkor semmiképpen se akarjon megváltozni! Ez a könyv, a két szemléletmód jellegzetességeinek és lehetőségeinek felvázolásával azt szeretné megmutatni: van választási lehetőség. A lényeg, hogy az egyén szabadon eldönthesse, melyik világban érezné otthon magát."

A fejlődési szemléletmód szerint - írja - a tulajdonságok nem egyszerűen leosztott kártyák, amelyekkel kénytelenek vagyunk játszani. Alapja az a meggyőződés, hogy az ember alapvető tulajdonságai kellő erőfeszítéssel egytől egyig fejleszthetők. Annak ellenére, hogy az emberek nagyon sok tekintetben különbözhetnek egymástól - adottságaik, érdeklődési körük, temperamentumuk szerint - igyekezet és gyakorlás révén mindannyian képesek vagyunk fejlődni. (...) A fejlődési szemlélet azt jelenti, hogy a nehézségek ellenére is (sőt nehéz helyzetben még inkább) eltökélten igyekszünk növekedni és fejlődni. Ezzel a szemléletmóddal akár a legnehezebb időszakokban is gyarapodhatunk.
A lelki béke langyos nyugalmának élvezetétől eltekintve, az egész mű a fejlődési szemléletmód előnyeiről és erejéről szól, s hogy hogyan fejleszthetjük ki ezeket magunkban.

Ashlee Vance: Elon Musk - Tesla, SpaceX és a fantasztikus jövő feltalálása - HVG Könyvek, 2015
Dr. Osman Péter ismertetése

Ha kiderülne, hogy létezik Az Innováció Nagysárkány-rendje, az Atyamesterek közt Steve Jobs és Bill Gates mellett kétségkívül ott lenne Elon Musk is. Ez az ő igaz története, ahogy azt az újságíró Ashlee Vance a kutatásai és a beszélgetéseik nyomán lejegyezte.

Ashlee Vance-ről a HVG ajánlója: "Korunk egyik prominens technológiai szerzője."
E könyve forrásairól ő így beszél: "Abban a két évtizedben, amelyben Musk vállalatokat hívott életre, tömegével hagyott maga mögött csodálókat és csalódottakat. Munkám során egész sor ilyen ember osztotta meg velem, milyennek látta Muskot, és sokan számoltak be kegyetlen részletekről is mind személyével, mind pedig üzletvitelével kapcsolatban." És "Ekkoriban a Muskkal elköltött vacsorák és a Musklandbe tett látogatások a legkülönfélébb igazságokat hozták felszínre róla."

Muskról a bevezetőben: "Kevesebb mint egy évtized alatt, 27 éves korára Musk kanadai hátizsákos diákból multimilliomossá vált." Emeljük ki: erősen innovatív vállalkozásaival!
"A szoftverek, az elektronika, a legmodernebb anyagok és a számítástechnikai teljesítmény harmonikus egyesítése Musk lényeges adottsága. Láthatjuk, ahogy a képességeit kihasználva kövezi ki az elképesztő gépek és a tudományos-fantasztikus álmok valóra válásának korába vezető utat."

"Üzemekből, ipari hatalmakból és több tízezer munkásból álló birodalma menekülésre késztette a konkurenciát, és Muskot a világ egyik leggazdagabb emberévé tette, akinek magánvagyona megközelíti a 10 milliárd dollárt. Musklandi látogatásom során egyre világosabbá vált, vendéglátóm hogyan hozta össze mindezt. Míg az "embert a Marsra" jelszó egyesek szemében eszement ötletnek tűnhet, Musk vállalataiban sajátos mottóvá vált. Átfogó céllá, amely egyesítő elvként vezérel minden kezdeményezést. Mindhárom társaság alkalmazottai tudatában vannak ennek, és azt is pontosan tudják, hogy nap mint nap a lehetetlent kísérlik meg. Amikor Musk irreális célokat tűz ki, verbálisan bántalmazza a beosztottakat, és betegre dolgoztatja őket, mindenki megérti, hogy mindez a Mars-terv részeként történik. Van, aki imádja ezért. Mások gyűlölik, de a küzdeni akarása és küldetéstudata iránt érzett tiszteletből meglepő módon hűségesek hozzá. (Íme, a kimagasló üzleti siker mai szent szörnyetegei -- lényegében szóról-szóra ugyanezt a jellemzést kaptuk Steve Jobsról is a róla szóló könyvekben (pl. Isaacson: Steve Jobs - Hírlevél 2012/5. sz. - OP) Musk olyasmit alakított ki, ami a Szilícium-völgy legtöbb vállalkozójának nem sikerült: értelmes világlátást. Megszállott zseniként halad a valaha kitervelt legnagyobb szabású felfedezőúton. Kevésbé emlékeztet gazdagságot hajtó vezérigazgatóra, és sokkal inkább csapatát győzelemre vezető hadvezérre."

"A lehetetlen küldetések iránti erőteljes vonzalma emelte a Szilícium-völgy istenei közé, ahol a többi vezérigazgató, például Page (Larry Page, a Google egyik alapítója - OP), félelemmel vegyes áhítattal beszél róla, az ígéretes vállalkozópalántáknak pedig minden vágya "olyanná válni, mint Elon" - ahogy a korábbi években Steve Jobsot igyekeztek utánozni."

"Egyszerre valósította meg az elmúlt évtizedek legnagyobb előrelépését az űr-, a jármű- és az energia-iparban egyaránt."

"Nem vagyok befektető. Szeretem megvalósítani azokat a technológiákat, amelyeket a jövő szempontjából fontosnak és valamilyen módon hasznosnak tartok." Musk önmagáról - a valóságban viszont óriási összegeket, olykor épp mindenét, fektetett be a fejlesztési vállalkozásaiba. Vance részletesen elmondja, hogyan mentette meg a már-már kivédhetetlen csődtől az utolsó utáni pillanatban két hatalmas vállalkozását, a Teslát és a SpaceX-et, majd vitte azokat sikerre.
A könyvből is kibontakozó útja kalandosabb az Ödüsszeiánál - és előttünk zajlik a valóságban, s technika jövőjét hozza ide.

Pico Iyer: A nyugalom művészete - Kalandozások egy helyben - HVG Könyvek, 2014, TED Books
Dr. Osman Péter ismertetése

Az eredeti cím egyszerre jelenti a nyugalom gyakorlásának magas szintű képességét és művészetét - azt a tudást, hogyan érjük el, s tegyük tartósan meghatározóvá a lelkünkben annak termékeny békéjét. Csúcsra járatott világban minden bizonnyal ez az egyik legnehezebben elérhető állapot, amely lelki csodákkal ajándékozza meg az embert. Iyer e műve egyszerre önvallomás és riportkönyv erről.

 "Huszonkilenc évesen olyan életet éltem, amilyenről gyerekként álmodtam: iroda Manhattan belvárosában, lakás a Park Avenue-n; baráti viszony a kollégákkal, akiknél kívánni sem lehetne jobbat és érdekesebbet; és egy megunhatatlanul izgalmas munka: helyszíni tudósítás a Time magazinnak a világban zajló eseményekről. Hosszú nyaralásokon bejártam a Föld minden zugát, Balitól El Salvadorig." Aztán utolérte a sikeresek gyakori létproblémája: "Hiába jutott izgalom minden napra, mélyen, legbelül valami azt súgta, hogy ebben a nagy rohanásban esélyem sincs meglátni, merre tartok, vagy elgondolkodni azon, hogy tényleg boldog vagyok-e. Valójában ez a megelégedettség utáni hajsza garantálta, hogy soha ne legyek elégedett." Ezért a világjáró riporter, ismert útikönyv író célt váltott: nekiállt megismerni a nyugalom világát és művészetét. Ezekről a felfedezéseiről szól e műve.

"TED - gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni." (l. Gallo, Carmine: TED-előadások, Hírlevél 2015/19. sz.) TED Books: "Ahol a TED-előadások véget érnek, ott kezdődnek a könyvek. Elég rövidek ahhoz, hogy gyorsan információhoz juthass, viszont elég hosszúak is, hogy mélyebbre áshass egy-egy témában." Mindazzal, amit itt kapunk, ez tökéletesen illik e könyvre. Az előadások pedig: http://www.ted.com/talks/pico_iyer_the_art_of_stillness és http://www.ted.com/talks/pico_iyer_where_is_home

Mondandójából álljon itt pár gondolat - adjanak azok képet e témájában hatalmas, méretében barátságosan kicsiny könyvről.

"Az igazi nagy kaland nem menni sehová, mert ez ad értelmet minden más helynek."
"Egy helyben maradni nem azt jelenti, hogy az ember hátat fordít a világnak. Inkább csak hátrál néhány lépést, hogy tisztábban lássa, és jobban szeresse."

Nyugalmat tanulni elment egy bencés menedékházba: "A csend sokkal kifejezőbb volt, mint bármilyen szó. Szinte azonnal felismertem, hogy amint zavartalanul egy helyben maradtam, a világ felragyogott, én pedig boldog és önfeledt lehettem. (...) Hamarosan ez a rendszeres elcsendesülés lett a legnagyobb és legfontosabb luxus az életemben. Képtelen lettem volna végleg beköltözni a remetelakba - a letelepedés sosem ment nekem, és nem vagyok tagja semmilyen egyháznak -, de úgy éreztem, néhány nap néma csend új értékekkel és izgalmakkal ruházza fel hétköznapi életem minden egyéb összetevőjét. Az emberek, akikkel a menedékházban találkoztam - bankárok, tanárok, ingatlanértékesítők -, mind nagyjából ugyanazért voltak ott."

Könyvében sokakat idéz a nyugalom művészetéről, az ikonikus énekes, életművész Leonard Cohennel kezdve, írót, misztikus szerzetest, egészen a Szilikon-völgy "Yogler"-programjáig, az Intel "csendes pihenő"-jéig, az amerikai veteránok rehabilitálásáig, s hogy "ma már az amerikai vállalatok egyharmadának van "stresszcsökkentő programja", és ez az arány napról napra nő."

"Kezdem azt gondolni, hogy a sebesség korában nincs üdítőbb, mint a lassúság. A zavaró körülmények korában nincs nagyobb luxus, mint a koncentrált figyelem. Az állandó mozgás korában nincs fontosabb, mint a csendes üldögélés.
Elmehetnénk nyaralni három hónapra Párizsba, Hawaiira vagy New Orleansba, és biztosan irtó jól éreznénk magunkat, de ha hazatérve azt szeretnénk érezni, hogy újjászülettünk - hogy élünk, tele vagyunk új reménnyel és imádjuk az egész világot -, akkor szerintem legjobb, ha megkeressük azt a nyugodt és csendes helyet, ahonnan nem megyünk sehová."

Teljes körű sajtószemle

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll vagy a linkre kattintva olvasható!)
A sajtószemle tagvállalataink, az OBSERVER Budapest Médiafigyelő Kft., a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft., segítségével készült.


Bankkartya.hu, 2016. március 7., hétfő
A magyar startupok is jelentkezhetnek a MasterCard Start Path programjára

Aquamagazin.hu, 2016. március 7., hétfő
Magyar innováció a Balatonon

Hirado.hu, 2016. március 7., hétfő
Fiatal magyar programozók sikere a NASA-nál

Magyaridok.hu, 2016. március 7., hétfő
Irányt mutat az Irinyi-terv

Zoldtech.hu, 2016. március 7., hétfő
Díjazták az energiatudatos vállalkozásokat a Virtuális Erőmű Program keretében

Digitalhungary.hu, 2016. március 7., hétfő
Újabb lehetőség a hazai startupoknak a bizonyításra

Epulettar.hu, 2016. március 7., hétfő
Virtuális Erőmű Program: 29 vállalkozást díjaztak

Elemzeskozpont.hu, 2016. március 7., hétfő
A kockázati- és magántőke befektetések értéke 31,8 milliárd forint volt Magyarországon tavaly

Profit7.hu, 2016. március 7., hétfő
Csak úgy pumpálták a pénzt a startupokba

Uzletresz.hu, 2016. március 7., hétfő
32 milliárdot fektettek be hazai vállalkozásokba

Gazdasagportal.hu, 2016. március 7., hétfő
A kockázati- és magántőke befektetések értéke 31,8 milliárd forint volt Magyarországon tavaly

Portfolio.hu, 2016. március 7., hétfő
Száznál is több magyar cég örülhet: milliárdokat kaptak fejlesztésre

Vs.hu, 2016. március 7., hétfő
A magyar kockázati tőke számokban

Magyarhirlap.hu, 2016. március 7., hétfő
Milliárdokat kaptak a startupok

Profitline.hu, 2016. március 7., hétfő
Magára talált a kockázati -és magántőke piac

Webradio.hu, 2016. március 7., hétfő
A kockázati- és magántőke befektetések értéke 31,8 milliárd forint volt Magyarországon tavaly

InfoRádió, Délelőtti mérleg, 2016. március 7., hétfő
Az elmúlt tíz év technológiai fejlődése sokkal olcsóbbá tette a megújuló energiát, mondta Varró László

Metropol, Budapest, 2016. március 8., kedd, 10. oldal
Innovációs fórum mától

Kisalföld, 2016. március 8., kedd, 5. oldal
Szakképzési díjat kaptak
"...Innováció kategóriában díjat kapott a Mobilis Közhasznú Nonprofit Kft. a Játékokkal és élményekkel a műszaki-természettudományos pályaorientációért című pályamű..."

Magyarszo.com, 2016. március 8., kedd
Előnyben az innovációs elképzelések

Kisalfold.hu, 2016. március 8., kedd
Győriek kaptak szakképzési díjat

Napi.hu, 2016. március 8., kedd
NFM: nagy a tülekedés az ingyenpénzért

Gondola.hu, 2016. március 8., kedd
Szijjártó: csak az innovatív nemzetek lehetnek sikeresek

Magyaridok.hu, 2016. március 8., kedd
Szijjártó Péter: csak az innovatív nemzetek lehetnek sikeresek

Magyarhirlap.hu, 2016. március 8., kedd
Szijjártó: csak az innovatív nemzetek lehetnek sikeresek

Mandiner.hu, 2016. március 8., kedd
Szijjártó: Csak az innovatív országok élhetnek túl

Webradio.hu, 2016. március 8., kedd
Szijjártó: csak az innovatív nemzetek lehetnek sikeresek

Edupress.hu, 2016. március 8., kedd
Inspiráló skandináv munkakörnyezet a Műegyetemen

Vtvszeged.hu, 2016. március 8., kedd
Az Európai Bizottság kutatási-innovációs főigazgatója is ellenőrizte a lézerközpont építését

Lokal.hu, 2016. március 8., kedd
Nemzetközi díjat nyert a mátyásföldi buszcsalád

Profit7.hu, 2016. március 8., kedd
Tavaszi exporttréning kezdődött a hazai cégeknek

Minuszos.hu, 2016. március 8., kedd
A távközlés gigászai innovációs szövetséget kötöttek

Hir.ma, 2016. március 8., kedd
Szijjártó: csak az innovatív nemzetek lehetnek sikeresek

Bbj.hu, 2016. március 8., kedd
Venture capital, private equity investments in Hungary reach HUF 31.8 bln in 2015

Innoportal.hu, 2016. március 8., kedd
Jócskán visszaesett a kockázatitőke-befektetések értéke tavaly

Piacesprofit.hu, 2016. március 8., kedd
Idén zárul a pénzeszsák

Magyaridok.hu, 2016. március 8., kedd
Az induló cégeket kedvelik a befektetők

Trend FM, Gazdasági Rádió Csoport, A nap vendége, 2016. március 8., kedd
Kezdődik a think.BDPST konferencia

Katolikus Rádió, Hírtükör, 2016. március 8., kedd
A jelenlegi kihívások idején csak az innovatív válaszok a jó válaszok, mondta Szijjártó Péter

Trend FM, 2016. március 8., kedd
Innováció

Trend FM, 2016. március 8., kedd
Innováció II.

ATV, START, 2016. március 8., kedd
Hogyan értékelhető a tegnapi brüsszeli csúcstalálkozó?

Fejér Megyei Hírlap, 2016. március 9., szerda, 13-14 oldal
DUIHK Szakképzési DÍJ
"...Idén Innováció kategóriában szakképzési díjban részesült a győri Mobilis Közhasznú Nonprofit Kft..."

Fejér Megyei Hírlap, 2016. március 9., szerda, 15. oldal
Piacra dobható innovatív ötletek

Fejér Megyei Hírlap, 2016. március 9., szerda, 15. oldal
Vállalkozók figyelmébe!

Computerworld, 2016. március 9., szerda, 8. oldal
Go Ignite

Magyar Mezőgazdaság, 2016. március 9., szerda, 18-19 oldal
Innováció és versenyképesség

Magyar Mezőgazdaság, 2016. március 9., szerda, 42-43. oldal
Digitalizáción innen és túl

Orientpress.hu, 2016. március 9., szerda
Szijjártó: az európai növekedés motorja az innováció

Szeged.hu, 2016. március 9., szerda
Nincs késedelem az ELI építésénél

Euroastra.hu, 2016. március 9., szerda
think.BDPST: a V4-ek ígéretes innovációs fóruma

Tozsdeforum.hu, 2016. március 9., szerda
Rekordmennyiségű találmány Európában

Profitline.hu, 2016. március 9., szerda
Hat magyar startup mutatkozik be egy amerikai technológiai fesztiválon

Stop.hu, 2016. március 9., szerda
Egy amerikai technológiai fesztiválon hat magyar startup mutatkozik be

Webradio.hu, 2016. március 9., szerda
MNKH: hat magyar startup mutatkozik be egy amerikai technológiai fesztiválon

Magyarhirlap.hu, 2016. március 9., szerda
Magyar startupok mutatkoznak be a világ egyik legnagyobb technológiai fesztiválján

Gazdasagportal.hu, 2016. március 9., szerda
Hat magyar startup mutatkozik be egy amerikai technológiai fesztiválon

Napi.hu, 2016. március 9., szerda
Hat magyar startup menni Amerika

Uzletfejlesztes.hu, 2016. március 9., szerda
Be kell gyújtani az innovációs rakétákat

Innoportal.hu, 2016. március 9., szerda
Csak az innovatív nemzetek lehetnek sikeresek

Vs.hu, 2016. március 9., szerda
Erre kellene jobban odafigyelnie Magyarországnak
"...Mindenképpen szükség van az egyetemek, a tudományos intézmények és az üzleti szféra nagyobb együttműködésére..."

Innoportal.hu, 2016. március 9., szerda
Párizsban járt a magyar elektromos busz, díjjal tér haza

Innoportal.hu, 2016. március 9., szerda
Nemzetközi innovációs versenyt hirdet az Ericsson Magyarország

Bonline.hu, 2016. március 9., szerda
A jövő hálózatát még bárki alakíthatja - versenyt hirdet az Ericsson

Pannonnovum.hu, 2016. március 9., szerda
Irinyi-terv Magyarország újraiparosításáért

Portfolio.hu, 2016. március 9., szerda
Újabb magyar világsiker az innováció területén

Vs.hu, 2016. március 9., szerda
Így veszít el rengeteg jó ötletet az ország

Pannonnovum.hu, 2016. március 9., szerda
Ipar 4.0 szakmai munkacsoport
"...2016. március 4-én, a Nemzetgazdasági Minisztériumban került megrendezésre az Ipar 4.0 szakmai munkacsoport nyitó megbeszélése, melyen a Magyar Innovációs Szövetség képviseletében Frischmann Gábor, alelnök vett részt. A megbeszélésen kb. 40-en voltak, az NGM és NFM, az egyetemek, kutatóhelyek, nagy magyarországi kutató-fejlesztő bázissal rendelkező ICT cégek, szakmai szervezetek stb. képviseletében..."

Bitport.hu, 2016. március 9., szerda
41 pályázó verseng 68 milliárd forintért

Stop.hu, 2016. március 9., szerda
Egy amerikai technológiai fesztiválon hat magyar startup mutatkozik be

Omnibusz.blog.hu, 2016. március 9., szerda
Saját lábán ment Párizsba az elektromos busz átvenni a díjat

Hirek.prim.hu, 2016. március 9., szerda
A jövő hálózatát még bárki alakíthatja - versenyt hirdet az Ericsson

Hir.ma, 2016. március 9., szerda
Innovációs stratégiai fórum a budapesti Várkert Bazárban

24.hu, 2016. március 9., szerda
Hat magyar startup egy amerikai technológiai fesztiválon

Győr+TV, Híradó, 2016. március 9., szerda
Példás program Pannonhalmán
"...Több, mint 200 iskolába jutott el eddig a Meet the Scientist elnevezésű országos programsorozat az elmúlt hat évben. A budapesti Amerikai Nagykövetség, a Magyar Fulbright Bizottság és a Magyar Innovációs Szövetség azzal a céllal fogott össze, hogy a természettudományokat népszerűsítse a tanulók körében és megismertesse velük az amerikai tanulmányi lehetőségeket. A Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban a szociális építészettel foglalkozó, egykori Fulbright ösztöndíjas, Fazekas Katalinnal találkozhattak a középiskolások..."

Vg.hu, 2016. március 9., szerda
Csak 31 milliárdot kockáztattak tavaly

Katolikus Rádió, Hírtükör, 2016. március 9., szerda
A jelenlegi kihívások idején csak az innovatív válaszok a jó válaszok, mondta Szijjártó Péter

InfoRádió, 2016. március 9., szerda
Gazdaságfejlesztési pályázatok

InfoRádió, 2016. március 9., szerda
Az egészségipar területén kell együttműködniük a V4-eknek

InfoRádió, 2016. március 9., szerda
Megkezdődhetnek a fejlesztések

MTV, 2016. március 9., szerda
Hat magyar startup mutatkozik be a világ legnagyobb interaktív technológiai fesztiválján

TV2, Tények, 2016. március 9., szerda
Innovációs konferencia Budapesten

TV2, Tények, 2016. március 9., szerda
Csak az innovatív nemzetek lehetnek sikeresek, mondta Szijjártó Péter

M1, Híradó M1, 2016. március 9., szerda
A visegrádi régió jövőjéről tanácskoztak Budapesten

168 óra, 2016. március 10., csütörtök, 33. oldal
Tudós nők

Magyar Nemzet, 2016. március 10., csütörtök, 12. oldal
Díjazták a magyar buszt

Magyar Idők, 2016. március 10., csütörtök, 12. oldal
A digitális gazdaság a fejlődés motorja

Hvg, 2016. március 10., csütörtök, 51-52. oldal
Informatikust mindenhová

Figyelő, 2016. március 10., csütörtök, 58-59. oldal
Jó kockázatitőke-befektető az állam?

Népszabadság, 2016. március 10., csütörtök, 13. oldal
Friss vér az európai agyaknak

Magyar Fórum, 2016. március 10., csütörtök, 7. oldal
Gazdasági alap a kisvállalkozók megsegítésére

Ma.hu, 2016. március 10., csütörtök
Jön az Ipar 4.0 program

Hirado.hu, 2016. március 10., csütörtök
Jön az Ipar 4.0 program

Inforadio.hu, 2016. március 10., csütörtök
Milliárdokat költünk innovációra

Ado.hu, 2016. március 10., csütörtök
Az innovációs járulék új szabályai - II. rész

Profitline.hu, 2016. március 10., csütörtök
A kormány 5 milliárd forinttal támogatja a Richter debreceni beruházását

Stop.hu, 2016. március 10., csütörtök
A kormány 5 milliárd forinttal támogatja a Richter debreceni beruházását

Weborvospro.hu, 2016. március 10., csütörtök
A kormány 5 milliárd forinttal támogatja a Richter debreceni beruházását

Weborvos.hu, 2016. március 10., csütörtök
A kormány támogatja a Richter debreceni beruházását

Magyarhirlap.hu, 2016. március 10., csütörtök
Ötmilliárdos támogatás a Richternek

Gyorplusz.hu, 2016. március 10., csütörtök
A kormány 5 milliárd forinttal támogatja a Richter debreceni beruházását

Mfor.hu, 2016. március 10., csütörtök
5 milliárddal támogatja a kormány a Richter beruházását

Mon.hu, 2016. március 10., csütörtök
A kormány 5 milliárd forinttal támogatja a Richter debreceni beruházását

Origo.hu, 2016. március 10., csütörtök
Pénzt kapott a kormánytól a Richter

Mno.hu, 2016. március 10., csütörtök
5 milliárdot ad a kormány a Richternek

Inforadio.hu, 2016. március 10., csütörtök
Debrecenben bővít a Richter

Nepszava.hu, 2016. március 10., csütörtök
5 milliárdos támogatást ad a kormány a Richter debreceni beruházásához

Napi.hu, 2016. március 10., csütörtök
Többmilliárdos támogatást kap a kormánytól a Richter

Index.hu, 2016. március 10., csütörtök
5 milliárdot kapott a Richter a kormánytól

Profit7.hu, 2016. március 10., csütörtök
Átalakul az uniós pályázati rendszer

Gazdasag.ma.hu, 2016. március 10., csütörtök
Jön az Ipar 4.0 program

Hirado.hu, 2016. március 10., csütörtök
Jön az Ipar 4.0 program

Vg.hu, 2016. március 10., csütörtök
Nagy programon kezd el dolgozni a kormány

24.hu, 2016. március 10., csütörtök)
Már nem kell sokat várni és az EU legiparosodottabb országa leszünk

Autopro.hu, 2016. március 10., csütörtök
Felkészül a kormány az Ipar 4.0 fogadására

Gyorplusz.hu, 2016. március 10., csütörtök
Jön az Ipar 4.0 program

Privatbankar.hu, 2016. március 10., csütörtök
Még pár év, és igazi ipari ország leszünk?

Portfolio.hu, 2016. március 10., csütörtök
A tervet már bejelentette a kormány - most a majd elkezdi kidolgozni

Portfolio.hu, 2016. március 10., csütörtök
A tervet már bejelentette a kormány - most majd elkezdi kidolgozni

Magyarhirlap.hu, 2016. március 10., csütörtök
Magyar startup vállalatok mutatkoznak be a hannoveri CeBIT vásáron

Webradio.hu, 2016. március 10., csütörtök
Magyar startup vállalatok mutatkoznak be a hannoveri CeBIT vásáron

Innoteka.hu, 2016. március 10., csütörtök
Innovatív magyar startupok a CeBIT-en

Itmania.hu, 2016. március 10., csütörtök
Hat magyar startup mutatkozik be egy amerikai technológiai fesztiválon

Napi.hu, 2016. március 10., csütörtök
Magyar cégek mutatkoznak be a legnagyobb informatikai seregszemlén

Inforadio.hu, 2016. március 10., csütörtök
Saját lábán ment Párizsba az elektromos busz átvenni a díjat

Autopro.hu, 2016. március 10., csütörtök
Párizsig gurult a magyar elektromos busz

Napi.hu, 2016. március 10., csütörtök
Így osztják majd az EU-s pénzeket - brutálisan nőttek a kockázatok

Portfolio.hu, 2016. március 10., csütörtök
Új uniós ciklus: minden információ most egy helyen!

Portfolio.hu, 2016. március 10., csütörtök
Márciusban jönnek az új EU-s pályázati menetrendek

Inforadio.hu, 2016. március 10., csütörtök
Milliárdokat költünk innovációra

Portfolio.hu, 2016. március 10., csütörtök
Pálinkás: Ennyi pénz a rendszerben még soha nem volt

Sonline.hu, 2016. március 10., csütörtök
Repkednek a milliárdok - a kitörés éve lehet az idei

Vg.hu, 2016. március 10., csütörtök
Kockáztatnak, nyernek, veszítenek

24.hu, 2016. március 10., csütörtök
Ezek a startupok menthetik meg gyermekeink életét

Librarius.hu, 2016. március 10., csütörtök
A legfrissebb pályázatok - 2016. március 10.

Technokrata.hu, 2016. március 10., csütörtök
Minden iskolának érdemes pályázni erre a díjra: akár egymilliót is nyerhetnek!
"...Ericsson-díj 2016: idén nemcsak a pedagógusokat, hanem az iskolákat is díjazzák..."

Technokrata.hu, 2016. március 10., csütörtök
Mutasd meg, hogyan használnád ki a jövő hálózatát

Uzletresz.hu, 2016. március 10., csütörtök
240 milliót fektet be az SZTA

Haon.hu, 2016. március 10., csütörtök
Ötmilliárddal száll be a kormány a Richter debreceni bővítésébe, száznál is több új munkahely lesz

Insiderblog.hu, 2016. március 10., csütörtök
Az SZTA újabb befektetése

InfoRádió, 2016. március 10., csütörtök
Elkezdődik az Ipar 4.0 program kidolgozása

InfoRádió, 2016. március 10., csütörtök
Biotechnológiai kapacitásbővítést hajt végre a Richter

hírTV, Híradó, 2016. március 10., csütörtök
A gazdaság versenyképessége érdekében változtatni kell a kutatás-fejlesztési források felhasználásán Lázár János szerint

ECHO TV, Híróra, 2016. március 10., csütörtök
A Be Smart versenyen harmadik alkalommal díjazták a startup vállalkozásokat

Győr Plusz, 2016. március 11., péntek, 8. oldal
Innováció az alapszolgáltatásokban

Magyar Hírlap, 2016. március 11., péntek, 1+10. oldal
Uniós források: az új értékelés erősítheti a gazdaságot

Somogyi Hírlap, 2016. március 11., péntek, 1+3. oldal
Repkednek a milliárdok

Haszon Nőknek, 2016. március 11., péntek, 20-22. oldal
Előnyben a női vállalkozók

Innoportal.hu, 2016. március 11., péntek
Magyar startup cégek is lesznek a CeBIT-en

888.hu, 2016. március 11., péntek
Magyarországra költözhetnek a jövő reménységei
"...Sikerrel debütált a think.BDPST, amely Európa legrangosabb innovációs fórumává nőheti ki magát. Az egykori New York-i kormányzó, George Pataki szerint minden feltétel adott, hogy Magyarország sikeres ország legyen..."

Uzletresz.hu, 2016. március 11., péntek
Nagyobb húzóerő van a startupokban, mint gondolnánk

Stop.hu, 2016. március 11., péntek
Lepsényi István szerint pozitívan alakul az ipar rendelésállománya

Somogyma.hu, 2016. március 11., péntek
A kormány 5 milliárd forinttal támogatja a Richter debreceni beruházását

Scmonitor.hu, 2016. március 11., péntek
A Richter 5 millió forint támogatást kap debreceni beruházásához

Piacesprofit.hu, 2016. március 11., péntek
Tíz startupból kilenc totál csőd, de az az egy...

U-szeged.hu, 2016. március 11., péntek
Az Európai Bizottság kutatásfejlesztési főigazgatója Szegeden

Mmonline.hu, 2016. március 11., péntek
Magyar startupok a CeBIT-en

Mixonline.hu, 2016. március 11., péntek
Lepsényi: pozitív az ipar rendelésállománya

Innoportal.hu, 2016. március 11., péntek
A Föld órája: fókuszban a fenntartható innováció

Hajdupress.hu, 2016. március 11., péntek
Zseniális program közeleg Debrecenben

Erdon.ro, 2016. március 11., péntek
Robotok, 3D nyomtatás, virtuális valóság: ez mind jön Debrecenbe

Dehir.hu, 2016. március 11., péntek
Hét ország fiatal zsenijei versenyeznek majd Debrecenben

Beol.hu, 2016. március 11., péntek
Jövőbeni források Békés megyében vállalkozásfejlesztési szempontból

Nrgreport.com, 2016. március 11., péntek
Föld órája: programok a fenntartható innováció témakörben

Inforadio.hu, 2016. március 11., péntek
Lepsényi István: pozitívan alakul az ipar rendelésállománya

Hvg.hu, 2016. március 11., péntek
Lázár a kkv-knak adná az önkormányzatok pénzét?

HírTV, Híradó, 2016. március 11., péntek
A gazdaság versenyképessége érdekében változtatni kell a kutatás-fejlesztési források felhasználásán Lázár János szerint

Magyar Hírlap, 2016. március 12., szombat, 8. oldal
Több az ipari megrendelés
Sokat jelent a gazdasági bővülésben az Irinyi-terv

Magyar Nemzet, 2016. március 12., szombat, 10. oldal
Veszélyben az uniós pénzek?

Hajdú-Bihari Napló, 2016. március 12., szombat, 1+4. oldal
Az innováció Debrecen jövője

Ma.hu, 2016. március 12., szombat
Tudományfesztivál és robotprogramozási verseny lesz Debrecenben

Ma.hu, 2016. március 12., szombat
Magyar startup vállalatok mutatkoznak be a hannoveri CeBIT vásáron

Infotatabanya.hu, 2016. március 12., szombat
Föld órája - A fenntartható innovációk köré szerveződnek a programok idén

Mno.hu, 2016. március 12., szombat
Veszélyben az uniós pénzek?

Insiderblog.hu, 2016. március 12., szombat
Innovatív magyar startupok a CeBIT-en

Hirek.prim.hu, 2016. március 12., szombat
A startupok lehetnek a magyar gazdaság motorja

Wmn.hu, 2016. március 13., vasárnap
A kutatónő olyan, mint te - Ismerj meg 5 példamutató csajt!

Insiderblog.hu, 2016. március 13., vasárnap
Startupk és innováció Budapesten

Figyelo.hu, 2016. március 13., vasárnap
A startupok pörgethetik Magyarországot

Magyar Idők, 2016. március 14., hétfő, 12. oldal
Újabb csúcstechnológiai kutatáshoz csatlakozott Magyarország

Alternativenergia.hu, 2016. március 14., hétfő
Saját lábán ment Párizsba az elektromos busz átvenni a díjat

Magyaridok.hu, 2016. március 15., kedd
Újabb csúcstechnológiai kutatáshoz csatlakozott Magyarország

Uzletfejlesztes.hu, 2016. március 15., kedd
Újabb csúcstechnológiai kutatáshoz csatlakozott Magyarország

Piacesprofit.hu, 2016. március 15., kedd
Óriási lehetőséget kap három magyar startup

Minuszos.hu, 2016. március 15., kedd
Az Ericsson a pedagógusok mellett

Minuszos.hu, 2016. március 15., kedd
Megvannak a BE SMART győztesei

Szabadsag.ro, 2016. március 15., kedd
CeBIT: Robotok, Merkel és bernáthegyi (Hangulatképek)

Hirek.prim.hu, 2016. március 15., kedd
Az első képek a CeBIT-ről

Észak-Magyarország, 2016. március 16., szerda, 1+7. oldal
A cél: segíteni a vállalkozókat

Székely Hírmondó, 2016. március 16., szerda, 6. oldal
Tudásalapú jövőt!

PCWorld, 2016. március 16., szerda, 6+12+13. oldal
Fókuszban: MWC 2016

Nők Lapja, 2016. március 16., szerda, 29. oldal
Tehetségeink - "Lenyűgöz az agy"
"...Juhász Dorottya végzős egyetemi hallgató, a Debreceni Egyetem Idegsebészeti Klinikájának tudományos munkatársa. Szűkebben vett kutatási területe egy gyerekkori agytumortípus ideális terápiája. Tagja a Magyar Fiatal Tudósok Társaságának, és részt vesz a Debreceni Tehetséggondozó Programban..."
"...Megnyertem egy ifjúsági innovációs versenyt, amelyen egy skorpió méregből előállított, autoimmun betegségek gyógyítására kifejlesztett szerrel indultam. Kijutottam a Londoni Ifjúsági Világkonferenciára is..."

Piacesprofit.hu, 2016. március 16., szerda
Itt a hipa ideje!

Hirmondo.ro, 2016. március 16., szerda
Tudásalapú jövőt!

Pecsinapilap.hu, 2016. március 16., szerda
Megnyitották a pécsi egyetem sporttudományi kutatóközpontjait

Stop.hu, 2016. március 16., szerda
A pécsi egyetem sporttudományi kutatóközpontjait megnyitották

Inforadio.hu, 2016. március 16., szerda
Megnyitották a pécsi egyetem sporttudományi kutatóközpontjait

Pecsiujsag.hu, 2016. március 16., szerda
Átadták a PTE Egészségtudományi Karának új kutatóközpontjait

Weborvos.hu, 2016. március 16., szerda
Új sporttudományi kutatóközpontok Pécsett

Brandtrend.hu, 2016. március 16., szerda
A startupok lehetnek a gazdaság motorjai

Socialbranding.hu, 2016. március 16., szerda
A startupok lehetnek a gazdaság motorjai

Pannonnovum.hu, 2016. március 16., szerda
A startupok hajthatják előre a magyar gazdaságot

Pannonnovum.hu, 2016. március 16., szerda
A Föld órája: fókuszban a fenntartható innováció

Minap.hu, 2016. március 16., szerda
Megyei siker az uniós pályázatokon

Origo.hu, 2016. március 16., szerda
Kína nem sajnálja a pénzt a tudományos fejlesztésekre

Pannonnovum.hu, 2016. március 16., szerda
Magyar startup cégek is lesznek a CeBIT-en

Digitalhungary.hu, 2016. március 16., szerda
Zseniális magyar startupok mutatkozhatnak be a CeBIT-en

Minap.hu, 2016. március 16., szerda
Megyei siker az uniós pályázatokon

Inforadio.hu, 2016. március 16., szerda
Megnyitották a pécsi egyetem sporttudományi kutatóközpontjait

Erdely.ma, 2016. március 16., szerda
Megvalósítható tervet díjaztak az Üzleti Tervek Versenyén

Brandtrend.hu, 2016. március 16., szerda
A startupok lehetnek a gazdaság motorjai

Blog.szta.hu, 2016. március 16., szerda
240 millió forint kockázati tőkét kapott a magyar Cyclator

Heti Válasz, 2016. március 17., csütörtök, 6. oldal
Jedlik Ányos-díj

Világgazdaság, 2016. március 17., csütörtök, 1. oldal
Innováció az egész világ

Népszabadság, 2016. március 17., csütörtök, 1. oldal
Innováció az egész világ

Kisalföld, 2016. március 17., csütörtök, 5. oldal
Száztíz fiatalból lehet vállalkozó

Figyelő, 2016. március 17., csütörtök, 40+41. oldal
Innováció a túlélésért

Figyelo.hu, 2016. március 17., csütörtök
Innováció a túlélésért

Webradio.hu, 2016. március 17., csütörtök
Innovációs hivatal: az idén 250 milliárd forint jut kutatás-fejlesztésre

Mfor.hu, 2016. március 17., csütörtök
Idén 250 milliárd jut kutatás-fejlesztésre

Figyelo.hu, 2016. március 17., csütörtök
Innováció: elképesztő mennyiségű pénzre lehet pályázni

Gazdasag.ma.hu, 2016. március 17., csütörtök
Innovációs hivatal: az idén 250 milliárd forint jut kutatás-fejlesztésre

Hirado.hu, 2016. március 17., csütörtök
Idén 250 milliárd jut k+f-re

Piacesprofit.hu, 2016. március 17., csütörtök
Az idén 250 milliárd forint jut kutatás-fejlesztésre

Elemzeskozpont.hu, 2016. március 17., csütörtök
Innovációs hivatal: az idén 250 milliárd forint jut kutatás-fejlesztésre

Vs.hu, 2016. március 17., csütörtök
Ezért buknak rengeteg pénzt a magyarok

Portfolio.hu, 2016. március 17., csütörtök
250 milliárd forintnyi pályázati pénz innovációra

Portfolio.hu, 2016. március 17., csütörtök
Mekkora a tülekedés a GINOP-pályázatoknál? - Megtudtuk az adatokat!

Hirek.prim.hu, 2016. március 17., csütörtök
Különleges vizuális technológiát mutattak be a think.BDPST konferencián

Bonline.hu, 2016. március 17., csütörtök
Különleges vizuális technológiát mutattak be a think.BDPST konferencián

Technokrata.hu, 2016. március 17., csütörtök
Elképesztő előadással nyílt meg a budapesti konferencia

Mediapiac.com, 2016. március 17., csütörtök
Különleges vizuális technológiát mutattak be a think.BDPST konferencián

Gyorplusz.hu, 2016. március 17., csütörtök
Győr, az innovatív város

Uzletfejlesztes.hu, 2016. március 17., csütörtök
Győr, az innovatív város

Bonline.hu, 2016. március 17., csütörtök
Innovációs elismerések sorát nyerte a Zebra

Kutyu.hu, 2016. március 17., csütörtök
Innovációs elismerések sorát nyerte a Zebra

Veol.hu, 2016. március 17., csütörtök
Robot a suliban

Baranyanet.hu, 2016. március 17., csütörtök
Megnyitották a pécsi egyetem sporttudományi kutatóközpontjait

Nemzetisport.hu, 2016. március 17., csütörtök
Fejlesztés: sporttudományi kutatóközpontok nyíltak Pécsen

News4business.hu, 2016. március 17., csütörtök
Tudományfesztivál és robotprogramozási verseny lesz Debrecenben

Gyartastrend.hu, 2016. március 17., csütörtök
Nők a biotechnológiában

Pcpult.hu, 2016. március 17., csütörtök
Innovációs projektek: a siker nagyobb, a kudarc viszont könnyebben dolgozható fel

Hir.ma, 2016. március 17., csütörtök
Innovációs hivatal: az idén 250 milliárd forint jut kutatás-fejlesztésre

Pannonnovum.hu, 2016. március 17., csütörtök
Átalakítják az uniós pályázatértékelést

HírTV, Híradó, 2016. március 17., csütörtök
Idén várhatóan meghaladja a 250 milliárd forintot az innovációra és kutatás-fejlesztésre kiírt pályázatok keretösszege

Napló, 2016. március 18., péntek, 3. oldal
A robot ma már jóval több, mint játék

Győr Plusz, 2016. március 18., péntek, 9. oldal
Győr, az innovatív város

Magyar Hírlap, 2016. március 18., péntek, 9. oldal
A nap száma 250 milliárd

Magyar Nemzet, 2016. március 18., péntek, 12. oldal
Nem lottó az uniós pályázat

Magyar Idők, 2016. március 18., péntek, 13. oldal
Túl sok a hibás innovációs pályázat

Népszabadság, 2016. március 18., péntek, 5. oldal
Az innováció a FUX Zrt. sikerének a kulcsa

Népszabadság, 2016. március 18., péntek, 6. oldal
A pályázás nem lottójáték

Magyar Hírlap, 2016. március 18., péntek, 2. oldal
A pályázatok egyharmada gyenge

Világgazdaság, 2016. március 18., péntek, 4. oldal
Új dimenzióba csábít a CeBIT

Világgazdaság, 2016. március 18., péntek, 5. oldal
InnovácIó az egész világ

Világgazdaság, 2016. március 18., péntek, 9. oldal
Idén 250 milliárd forint jut k+f-re

Szabadság, 2016. március 18., péntek, 1+6. oldal
Zümmögnek és gyorsan repülnek...

Fejér Megyei Hírlap, 2016. március 18., péntek, 7. oldal
Pénz kutatásra, fejlesztésre

Kreatív Magazin, 2016. március 18., péntek, 49. oldal
Innovatív ötletek és megoldások kellenek

Haszon Nőknek, 2016. március 18., péntek, 20-22. oldal
Előnyben a női vállalkozók

Pharmaonline.hu, 2016. március 18., péntek
250 milliárd kutatás-fejlesztésre

Medicalonline.hu, 2016. március 18., péntek
Idén 250 milliárd forint jut kutatás-fejlesztésre

Innoportal.hu, 2016. március 18., péntek
A k+f+i pályázatok harmada értelmezhetetlen

Magyaridok.hu, 2016. március 18., péntek
Túl sok a hibás innovációs pályázat

Magyarhirlap.hu, 2016. március 18., péntek
A pályázatok egyharmada gyenge

Penzcentrum.hu, 2016. március 18., péntek
Milyen hatása lesz a társadalomra a technológiai innovációinak

Nol.hu, 2016. március 18., péntek
"Nem cél Budapest kiéheztetése"
"...A kutatás-fejlesztést végző, innovációs tevékenységet folytató cégek, kutatóintézetek és felsőoktatási intézmények számára kiosztható támogatás várhatóan az idén is meghaladja a 250 milliárd forintot..."

Agronaplo.hu, 2016. március 18., péntek
Pénz, de honnan? Fókuszban az EU-pályázati pénzek - Észak-Alföld

Pharmaonline.hu, 2016. március 18., péntek
Elindult a Kutatási és Innovációs Obszervatórium

Kapos.hu, 2016. március 18., péntek
Kevés az innovatív pályázó

Figyelo.hu, 2016. március 18., péntek
Díjazzák a kutatónőket

Jazzy Rádió, 2016. március 18., péntek
Pályázni lehet az innováció és kutatásfejlesztés területén

HírTV, Híradó, 2016. március 18., péntek
Idén várhatóan meghaladja a 250 milliárd forintot az innovációra és kutatás-fejlesztésre kiírt pályázatok keretösszege

Magyar Műszaki Magazin, 2016. március 19., szombat, 6. oldal
Önjárógépjármű-fejlesztők
"...a terület ipari kutatás-fejlesztésében érdekelt vállalatokkal együttműködésben kialakított képzési struktúra megteremtésére hozta létre újszerű, egyetem kutatóintézet- ipar szövetségben a BME, az ELTE, az MTA SZTAKI a Bosch és a Knorr Bremse közreműködésével a RECAR (REsearch Center for Autonomous Road vehicles) programot..."

Népszabadság, 2016. március 19., szombat, 1+7. oldal
Innováció az egész világ

Euroastra.hu, 2016. március 19., szombat
A vállalkozásoknak szükségük van objektív mércére

Techmonitor.hu, 2016. március 20., vasárnap
Innovációs elismerések sorát nyerte a Zebra

Népszabadság, 2016. március 21., hétfő, 1+15. oldal
Innováció az egész világ

Objektivhir.hu, 2016. március 21., hétfő
Magyar siker a nemzetközi robotprogramozási versenyen

Hajdupress.hu, 2016. március 21., hétfő
Óriási siker Debrecenben

Euroastra.hu, 2016. március 21., hétfő
"Ha elbuktál, állj fel gyorsan és indíts újat!"
"...Innovációs projektek: a siker nagyobb, a kudarc viszont könnyebben dolgozható fel. A különböző projektek egyik jelentős meghatározó tényezője az innovációs szint felismerése..."

Innotéka, 2016. március, 17. oldal
think.BDPST

Innotéka, 2016. március, 20-22. oldal
Digitális jövő: fenyegetés vagy lehetőség?
Szerkesztő: dr. Antos László, Munkatárs: Sas Zsófia
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páratlan hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1036 Budapest, Lajos u. 103.
tel.: 4303330, e-posta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.