XXVI. évf. | 2016. október 11. | 18. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség

Várható események
Pályázati felhívás
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHírek | Magyar Innovációs Szövetség

MISZ-vélemény "Magyarország Digitális Startup Stratégiájáról"

A Digitális Jólét Program Titkársága felkérte a Magyar Innovációs Szövetséget, hogy véleményezze "Magyarország Digitális Startup Stratégiája" c. anyagot. Az észrevételeket a MISZ 2016. szeptember 28-án megküldte a Miniszterelnöki Kabinetirodának. Részletek a véleményből:

"...A stratégia fő irányát megfelelőnek tartjuk. Az anyag pozitívuma a széles nemzetközi kitekintés, ugyanakkor erre a részre is jellemző, ami az egész anyagra, hogy kissé terjengős. A nemzetközi digitális gazdaság ismerete fontos és előnyös, ugyanakkor nem kellene pontosan azokat a hibákat elkövetni, amelyeken ők már túl vannak. A digitális gazdaság még most van születőben, egy gyorsan változó terep, amely önmagában is sok lehetőséget tartogat az oktatásban, illetve üzletfejlesztésben. Tehát nem követni kellene feltétlenül a 'nyugati' modellt, hanem inkább okulni a tapasztalatokból, és erre építeni egy, az ország előnyein alapuló stratégiát..."

"...A felsőoktatás és a startupok kapcsolata nagyon hiányzik (l. a német Exist program), az izraeli jó példák alig jelennek meg..."

Véleményünk teljes szövege portálunkon, az Aktuális menüpontban, az Állásfoglalásoknál olvasható.

Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny középiskolásoknak

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) 26. alkalommal hirdette meg középiskolások számára, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az M5 Csatorna közreműködésével, 2016. október 6-án, tagszervezetünk, az Ericsson K+F Központjában.

Az eseményt dr. Antal Csaba az Ericsson Magyarország Kft. technikai és innovációs igazgatója, az esemény házigazdája nyitotta meg, aki kiemelte, hogy a középiskolás fiatalokat ösztönözni kell arra, hogy merjenek belevágni a felfedezésekbe és valósítsák meg az ötleteiket, mert most vannak a legfogékonyabb korban. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy a nemrég megrendezésre került Kutatók Éjszakáján is rendkívül népszerűek voltak a MISZ által delegált fiatalok.

Ezután dr. Pakucs János, a szervezőbizottság elnöke és a MISZ tiszteletbeli elnöke köszöntötte a vendégeket és bejelentette a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny meghirdetését, ill. feltételeit. Elmondta, hogy főként olyan kreatív fiatalokat keresnek, akik felismertek valamilyen műszaki, természettudományos problémát, és van saját ötletük a megoldásra is. Beszélt a nemzetközi versenyek fontosságáról és a MISZ által, ezen rendezvényekre delegált fiatalok sikereiről. (A részletes felhívás a www.innovacio.hu portálunkon olvasható.)

Ezt követően Dr. Palkovics László, államtitkár, a Verseny fővédnöke az EMMI nevében köszöntötte a meghívottakat. Először, mint államtitkár, beszélt a felsőoktatás és a magyarországi kutatás-fejlesztés helyzetéről. Kiemelte, mennyire fontosnak tartja, hogy növekedjen a természettudományok iránt érdeklődő fiatalok száma, amelyet a jövőbeli életpálya pozitívvá tételével érhetünk el. Ezután, mint egykori kutató szólt a közönséghez, és a Gartner-görbe segítségével felvázolta egy ötlet útját a termékké válásig. Ahogy ő fogalmazott: "Az innováció hosszú és rögös folyamat, nem minden szakasza lelkesítő, de ez viszi előre világunkat."

Az esemény második felében Ivánka Gábor, zsűritag bemutatta a következő három, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen korábban díjazott fiatalt, akik 5-5 percben beszéltek sikereikről, és bemutatták munkájukat:
- Bálint Karola, az Intel International Science and Engineering Fair díjazottja (ShopMap, avagy tablet a bevásárlókocsin)
- Rácz Gréta, az International Wild Life Research Week (Akvapóniával az egészségért)
- Imets Tamás, a brüsszeli 28. Fiatal Tudósok Versenyének (Egy eszköz az elmének)
résztvevője

Zárszavában Prof. Dr. Szabó Gábor elmondta, hogy a fiatalok prezentációi bizonyítják, milyen nagy szükség van erre a tudományos és innovációs versenyre. Kiemelte, hogy november 28-ig csak a kreatív ötleteket kell benyújtani, a 2. fordulóban azonban már működőképes eszközöket, befejezett projekteket kell prezentálni.

A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott főtámogatással valósul meg.

Kutatók Éjszakája az Ericssonban

A Kutatók Éjszakája idei programjaira 2016. szeptember 30-án került sor, többek között a Science Parkban, az Ericsson Kutatás-fejlesztési Központjában, ahol a 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb pályamunkáival is megismerkedhettek a látogatók. A kiállítás helyszínt az Ericsson Magyarország Kft., mint a Kutatók Éjszakája nagyvállalati partnere és az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny egyik szponzora biztosította.

Az ifjúsági verseny tizenéves fiataljai poszterek, prototípusok és egyéb szemléltető eszközök segítségével mutatták be pályamunkáikat, többek között telefonvezérelt kisautót, intelligens virágcserepet, illetve ultimate mezőgazdasági automatizálási rendszert. Továbbá az érdeklődök belemélyedhettek a torma csípősségének mérésébe, amellett megtekinthettek egy autonóm bowlingozó robotot is.

A résztvevők megismerhették a 28. EU Fiatal Tudósok Versenyének döntőjében is szerepelt magyar fiatalok munkáit, többek között a Mutasd!- Interaktív jelnyelvet tanító és gyakorló szoftvert, valamint az idei brüsszeli EU Fiatal Tudósok Versenyének döntőjében különdíjat kapott magyar fiatal, Udvardi Péter "Mikroelektromechanikai struktúra alacsony frekvenciás hangok és rezgések érzékelésére" c. munkáját is.
A fiatal tehetségekre 5 ezer látogató volt kíváncsi.

Harsányi István-díjak átadása

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) által gesztorált közhasznú Manager Képzés Alapítvány kuratóriuma 2016. évben 3 pályázót Harsányi István Ph.D Díjban, további 3 pályázót pedig Harsányi István Hallgatói Díjban részesített. A díjak átadására a díjazottak felsőfokú intézményeiben kerül sor.

2016. szeptember 29-én, a Corvinus Egyetemen, a 2016. évi Kitüntetés-átadó Ünnepi Szenátus ülésén, a Harsányi István PhD Díjat Kristóf Péter, a "How Established Companies Can Master Disruptive Innovation Like Startups?" c. disszertációjáért vehette át.
A többi díjazott oklevelének átadására későbbi időpontban kerül sor.

Üdvözlő fogadás az Amerikai Nagykövetségen

2016. szeptember 27-én, az Amerikai Nagykövetségen Mr. David J. Kostelancik követtanácsosi rangú helyettes misszióvezetője üdvözlő fogadásán a Magyar Innovációs Szövetség képviseletében dr. Antos László, ügyvezető igazgató vett részt.

INNOVA Észak-Alföld Nonprofit Kft. taggyűlése

2016. szeptember 26-án, Debrecenben, a társaság székhelyén tartotta tagszervezetünk, az INNOVA Észak-Alföld Nonprofit Kft. taggyűlését, melyen a Magyar Innovációs Szövetség képviseletében Dr. Ábrahám László, elnökségi tag vett részt.

A taggyűlés döntött a társaság székhelyének megváltoztatásáról; az új székhely a Debreceni Egyetem Kassai úti kampuszán lesz (4028 Debrecen, Kassai út 26., Inkubátorház). A Társaság vezetőjének megváltoztatására újabb taggyűlés összehívására van szükség, melynek időpontja október 14. A taggyűlésen dr. Ábrahám László az INNOVA sorsának mielőbbi rendezését sürgette, mivel a késlekedés a társaság hírnevének és erőforrásainak romlását eredményezi, ami a foglalkoztatotti létszám csökkenését is maga után vonja.

TRINNO projekt

2016. szeptember 6-án, Szegeden a TRINNO (Business ecosystem for TRadition and INNOvation) projekt keretében találkozóra került sor, melyen a megye innovációban érdekelt szervezeteinek képviselői vettek részt, így Dr. Mogyorósi Péter, a MISZ Dél-alföldi Regionális Képviseletének igazgatója és a Laser Consult Kft. ügyvezető igazgatója is ott volt.
A nemzetközi együttműködésben megvalósuló projekt célja meghatározni azokat az eszközöket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy támogassák azon vállalkozásokat, melyek kombinálják a hagyományos KKV manufaktúrák szakértelmét a digitális szakértelemmel. A projekt létrehoz egy regionális rendszert, mely mind a hagyományos/manufakturális részeket, mind az új technológiákat magában foglalja. Az eredmények összegzése tanulmány szintjén történik, melyet regionális cselekvési ütemtervek, illetve egy közös kommunikációs stratégia elkészítése követ. Átfogó célként jelenik meg, hogy a program hatni tudjon az egyes nemzeti, regionális támogatási eszközök felhasználására.

Várható események

Környezetpolitikai konferencia

A Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztériummal együttműködve, Magyarország OECD csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából környezetpolitikai konferenciát rendez 2016. október 19-én, a Földművelésügyi Minisztériumban (1055 Budapest, Kossuth tér 11, Darányi Terem).

A konferencia célja, hogy bemutassa az 1996-2016 közötti időszak átfogó környezetpolitikai eredményeit, az OECD tagországok jó példáit, illetve sikeres hazai kezdeményezéseket. Külön aktualitást ad a rendezvény számára, hogy az OECD Környezeti Teljesítmény Vizsgálata is ezzel egy időben indul, az OECD vezető szakértője bemutatja a magyarországi vizsgálat tervezett menetrendjét.

A konferencián történő részvétel ingyenes de, regisztrációhoz kötött.

A konferencia munkanyelve angol.
További információk: Szijártó Ágnes (tel.: 795-5763, e-mail: agnes.szijarto@fm.gov.hu)

Smart City Hungary 2016

2016. november 9-én, a Művészetek Palotájában (1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.) kerül sor a "Smart City Hungary 2016" c. eseményre a Napi.hu szervezésében, melyen a Magyar Innovációs Szövetség szakmai támogató.

Moderátor: Leszák Tamás, a Noguchi Porter Novelli munkatársa, szakújságíró

Program:

9:00-9:05
Köszöntő
Korányi G. Tamás, a Napi.hu főszerkesztője
9:05-9:35
Mire lesz pénz 2017-ben? Mely okosváros-projektek élveznek majd prioritást?
Dr. Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke
9:35-10:00
Okosváros-koncepció Magyarországon - az elkészült munkaanyag részletei
Kulcsár Sándor, a Smart City programot koordináló Lechner Tudásközpont vezérigazgatói tanácsadója
10:00-10:25
Direktívák és okos városok
Baross Pál FRICS, a Realaudit ügyvezetője, a Közép-európai Egyetem (CEU) ingatlanfejlesztési igazgatója (felkérés alatt)
10:25-10:50
A kreatív ipar, a k+f+i ökoszisztémák és a városfejlesztés kapcsolata
A smart city laboratóriumok, living labek és okos város pilot programok jelen állapotai
Szemerey Samu építész, urbanista, a Design Terminál szakmai tanácsadója
10:50-11:20
Kávészünet
11:20-11:40
Smart city - smart SME - KKV innovációs lehetőségek
Frischmann Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség alelnöke, a Vialto Consulting Kft.  vezető tanácsadója
11:40-12:00
Kereskedőház - tudásexport lehetőségei a városfejlesztésben
Lánszki Regő városépítész, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. szakértője
12:00-12:40
Megvalósult példák - okos települések - panelbeszélgetés
A beszélgetés résztvevői:
- Gáspár Mátyás, Budaörs közigazgatási szakértője
- Szita Károly, Kaposvár polgármestere
12:40-13:00
Kávészünet
13:00-13:20
Okos építési technológiák
13:20-13:40
Okos fizetés, a jövő szolgáltatásai
13:40-14:30
Új korszak küszöbén? - Önvezető autók lehetséges hatásai a nagyvárosokra - panelbeszélgetés
14:30
Ebéd

Részvételi díj: 20000 Ft + ÁFA, MISZ-tagoknak 10% kedvezmény
Az esemény regisztrációhoz kötött.

További információk, részletes leírás és jelentkezés az alábbi linken.

A siker összetevői: a startupok kihívásai és a szellemi tulajdon üzleti szerepe

A LES Magyarország az osztrák és a cseh LES csoportokkal közösen 2016. november 14-én a MÜPÁ-ban (1095, Budapest, Komor Marcell út 1.) egynapos nemzetközi konferenciát szervez "A siker összetevői: a startupok kihívásai és a szellemi tulajdon üzleti szerepe" címmel.

Részvételi díj LES-tagoknak 50 euró (15500 Ft), nem tagoknak 60 euró (18500 Ft).

Regisztrálni az alábbi linken lehet.
További információk és a konferencia részletes programja az alábbi linken tekinthető meg.

Pályázati felhívás

26. IFJÚSÁGI TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY (2016/2017- es tanév)

Találd fel magad!

Kik indulhatnak? - Egyénileg vagy kétfős csapatba szerveződve pályázhat minden 1996. október 1. és 2003. augusztus 31. között született fiatal, aki még nem kezdte meg felsőoktatási tanulmányait. Pályázhatnak határon túli magyar fiatalok is.

Mit lehet nyerni?
I. díj: (max. három) havi 30 000 Ft-os ösztöndíj egy évig
II. díj: (max. három) havi 20 000 Ft-os ösztöndíj egy évig
III. díj: (max. négy) havi 10 000 Ft-os ösztöndíj egy évig
a fiatalok szakmai, tudományos továbbfejlődésének támogatására.

A legfiatalabb díjazott megkapja a Siemens Zrt. 100 000 Ft-os, egyösszegű Junior Ösztöndíját is. A legjobb határon túli pályázó a Magyar Innovációs Szövetség egyösszegű, 100 000 Ft-os ösztöndíját kapja meg.
Az első és második helyezett fiatalokat segítő egy-egy középiskolai tanár egyszeri 100 000 Ft-os ösztöndíjban részesül.
Az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 1-3. helyezettjei 30 többletpontra jogosultak a felsőoktatási felvételi eljárás során.

A legjobb három pályázat lehetőséget kap 2017. szeptemberében, Észtországban, az EU “Fiatal Tudósok Versenyén" való részvételre, ahol további értékes pénz- és különdíjakat lehet nyerni (3500-7000 euró).
A versenyen kiválasztott tehetséges fiatalok további nemzetközi versenyen, utazásokon vehetnek részt.

Mivel lehet nevezni? - Pályázni lehet műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai, valamint matematikai területről bármilyen innovatív alkotással, találmánnyal, kutató vagy fejlesztő, ill. tudományos munka eredményével.
Továbbá lehet pályázni a National Instruments myDAQ nevű termékének újszerű, máshol nem használt vagy publikált mérési vagy adatgyűjtési eljárásának kidolgozásával, ill. konkrét gyakorlati feladatok megoldására irányuló alkalmazással is. A versenyen bármilyen egyéb versenyre vagy pályázatra készített pályamunkával, ill. műszaki alkotással is részt lehet venni.

Hogyan kell jelentkezni? - A kidolgozandó vagy megoldandó feladat max. 2 oldalas vázlatát doc formátumban kell eljuttatni e-mailben 2016. november 28-án, 15 óráig beérkezően.

A nevezésnek tartalmaznia kell: a kiválasztott kutatási vagy fejlesztési témát, a megoldásra irányuló javaslatot, az elérendő célt, a konkrét megvalósítás módját,
továbbá: a résztvevő(k) nevét, születési időpontját, lakcímét, telefonszámát, e-mail címét, nyelvtudását; iskolájának (munkahelyének) nevét és címét; a konzulens, vagy felkészítő tanár nevét, lakcímét, e-mail címét és telefonszámát.

Kik döntenek? - A pályázat elfogadásáról a tudományos vagy műszaki cél, ill. színvonal és a kidolgozhatóság figyelembevételével határoz a bírálóbizottság. A döntésről minden pályázó értesítést kap 2016. december 19-ig. (A zsűri döntése végleges, fellebbezésnek helye nincs.)

Hogyan tovább? - Az I. fordulóban elfogadott és részletes kidolgozott pályázatok leírását 2017. március 31-én, 14 óráig beérkezően kell beküldeni a verseny titkárságára.

Mit értékelnek? - A probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása; a kidolgozás alapossága, ill. tudományos értéke; az írásos anyag, ill. műszaki alkotás (vagy modell) színvonala, ill. az elkészített eszköz működőképessége; a projekt befejezettsége (koncepció, konklúzió) és hasznosíthatósága; az eredmények világos értelmezése.
A pályázóknak 2017. április 17-28. között, kötelező jelleggel, max. 5 perces prezentációt kell tartaniuk. A saját készítésű modelleket, műszaki megoldásokat, kísérleti berendezéseket a szóbeli prezentációra kell elhozni.

Egyéb tudnivaló? - Az ünnepélyes díjátadásra 2017 májusában, kétnapos kiállítás keretében kerül sor. A legjobb pályaművek 2017 szeptemberében is bemutatásra kerülnek a Kutatók Éjszakáján.
A pályázatok kidolgozását vállalatok, intézmények anyagilag támogathatják. A verseny szervezői közreműködnek az indokolt költségek megtérítésében, max. bruttó 50 E Ft értékben.

A verseny fővédnöke:
Palkovics László, államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma

A verseny társ-fővédnöke:
Dr. Pálinkás József, elnök, Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal

A projekt a Nemzeti  Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott főtámogatással valósul meg.

A verseny támogatói: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács, Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége, Magyar Telekom Nyrt., B. Braun Medical Kft., GE Hungary Zrt., Ericsson Magyarország Kft., Intel, Siemens Zrt., EGIS Gyógyszergyár Nyrt., Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt., Sanatmetal Kft., Innomed Medical Zrt., Mediso Orvosi Berendezés Fejlesztő és Szerviz Kft., NI Hungary Kft., evopro, Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés

Médiatámogatók:
Főtámogató: M5 csatorna
Támogató: Innotéka magazin

Szakirodalomfigyelő

Nick Bostrom: Szuperintelligencia - Utak, veszélyek, stratégiák - Ad Astra Kiadó, 2015
Dr. Osman Péter ismertetése

Hatalmas intellektuális kutató- és felmérő útra visz Bostrom könyve, igen elmélyült elemzésekkel, és azokra támaszkodó következtetés- és prognózis-kísérletekkel. Különösképp merész: a küszöbünkön álló jövőbe próbál betekintést nyerni és betekintést adni, olyan korszakban, amikor minden korábbit messze meghaladó ütemben, exponenciális módon gyorsulva halad előre a fejlődés, nehezítve minden prognózisalkotást.

Az Ad Astra korábbi remekéről, Ray Kurzweil A szingularitás küszöbén c. művéről írtuk (Hírlevél 2012 22. sz.), és ide ugyanúgy illik: Óriási ez a könyv, az emberiség fejlődésének távlatai iránt érdeklődőnek szédítően gazdag és érdekes! Rengeteg okot és segítséget ad a gondolkodáshoz.
Bostrom így beszél: "A könyv nem a technológia gyorsulásáról vagy az exponenciális fejlődés elméletéről szól, és nem is a »szingularitás« gyűjtőfogalma alá tartozó számos ötletről és gondolatról. Kezdésképpen összefoglaljuk a mesterséges intelligencia történetét, majd megvizsgáljuk a terület jelenlegi lehetőségeit. Végül vetünk egy pillantást a téma kutatóinak álláspontjára, és rámutatunk, hogy alig tudunk valamit a jövőbeli fejlesztések időtávlatairól."

A kiadó ajánlójából idézve "A kedves olvasó rendkívül ambiciózus és eredeti művet tart a kezében, amely kézen fogva vezeti végig egy hatalmas, és rendkívül kacskaringós szellemi ösvényen. Nem túlzás kijelenteni, hogy Nick Bostrom könyve korunk legnagyobb kihívását önti világos gondolati formába." Ebben a kihívásban ott rejlik egy sajátos veszedelem is, amelyet Bostrom részletesen vizsgál, s amelynek bizonyos előképe már évszázadok óta ott él a kultúránkban: vajon tudja-e majd uralni az ember az általa életre hívott erőt, és mi lesz, ha elveszti az ellenőrzést felette?

Őt a legmodernebb kutatási eredmények felmutatásában is világhírű TED így mutatja be, egyik előadójaként: "A filozófus Nick Bostrom sokkal hamarabb idézett fel olyan jövőképet, amely tele van az ember képességeinek kiterjesztésével, nanotechnológiával és gépi intelligenciával, mint ahogy az ezekkel kapcsolatos aggodalmak a gondolkodás homlokterébe kerültek. 2005 óta vezeti az Oxford Egyetemen az Emberiség Jövője Intézetet, egy matematikusokból, filozófusokból és más tudósokból álló kutatócsoportot, amelynek rendeltetése, hogy vizsgálja az emberi lét jellemzőinek és fő tényezőinek összképét (human condition) és annak jövőjét. Korunk egyik legfontosabb gondolkodójaként tartják számon."

Bostrom előszavából:"Ebben a könyvben megpróbálom felmérni a kihívást, amelyet a szuperintelligencia lehetősége támaszt, és azt, hogyan tudnánk rá a legjobban reagálni. Ez valószínűleg a legfontosabb és legnagyobb kihívás, amellyel az emberiség valaha szembenézett. És - akár sikerrel járunk, akár elbukunk - valószínűleg a legutolsó kihívás is, amellyel valaha is számolnunk kell."

A szuperintelligencia fogalmát első közelítésben így vázolja: "Egyelőre a következőképpen határozzuk meg a szuperintelligenciát: olyan intellektus, amely szinte minden fontos területen jóval túltesz az ember képességein. A következő fejezetben több szó esik majd a szuperintelligencia fogalmáról. Ott átfogó elemzésnek vetjük majd alá, és számba vesszük a lehetséges formáit. Egyelőre azonban az általános jellemzés is megteszi. Megjegyzendő, hogy a fenti definíció nem utal arra, milyen formában valósul meg a szuperintelligencia. A szubjektív tapasztalatról szintén nem mond semmit: néhány kérdés szempontjából fontos lehet, hogy egy szuperintelligencia rendelkezik- e saját öntudattal (különösen a morális kérdések ügyében), de mi elsősorban a szuperintelligencia előzményeire és következményeire szeretnénk koncentrálni, nem pedig az elme metafizikájára."

Abbas J. Ali: Business Ethics in Islam (Üzleti etika az iszlámban) - Edward Elgar, 2014
Dr. Osman Péter ismertetése

"A legjobbak azok, akik mások javára vannak. Isten szereti őket. - Mohamed Próféta" • "Kerüld a tiltottat, teljesítsd kötelező teendőidet, s értelemre lelsz. Törekedj többre is az elvárt és kötelező jótéteményeknél, s képesebb leszel az értelemre és közelebb kerülsz Istenhez. - Mohamed Próféta" - a könyvből.

Az Elgar ajánlójából: "E könyv kiemelkedően eredeti és átfogó tárgyalását adja az iszlám üzleti etikájának. Vizsgálja a korai iszlám tudósok gondolkodását, s úgyszintén a terület modern fejleményeit. Tárgyalja az iszlám etikai megfontolásait a zsidó és keresztény összefüggésekben is (az iszlám igen sokat átvett az előző két "könyves vallás"-ból - OP). Bemutatja, mit tekint az iszlám felfogás etikus magatartásnak a piacon, felvonultatja az azzal kapcsolatos etikai kérdések és dilemmák széles sorát, s ráirányítja ezekre a különféle piaci és piacon kívüli szereplők figyelmét. Segítségül szolgál az üzletembereknek, hogy mindezt megértsék, és belőle hasznos következtetéseket vonjanak le. Kreatívan elemzi az üzleti etika történetét és elméletét. Körvonalazza, mit kell tenniük a muszlim környezetben dolgozó cégeknek ahhoz, hogy megőrizzék a versenyképességüket."

A fejezetei: • Az üzleti etika jelentősége és hatóköre az iszlámban • Az etikai problémák forrásai az gazdasági tevékenységben • Iszlám etika és a szabadpiacon alapuló gazdaság • Etika és profitszerzés • Vezetés • A bankolás és a pénzügyi szolgáltatások etikája • Szervezés és munka • Marketing etika és a fogyasztásösztönzés • Etika és humán erőforrás menedzsment a modern szervezetekben • Társadalmi felelősségvállalás és fenntarthatóság.
Néhány további idézet apró ízelítőül az iszlám itt bemutatott gondolkodásmódjából és hozzáállásából az etikához.

"Az iszlám gondolkodásban az etikát úgy tekintik, hogy az az igaz társadalomnak és a hit gyarapításának egyik alapköve. Az etika jellemzően a hithez kötődik. Ezért azt igen alaposan tárgyalja a Korán, szintúgy a Próféta tanításai. Mindkettő átfogó szemléletet ad az etika megértéséhez, s ahhoz, milyen követelményeket állít az egyéneknek, polgárként és szervezetek tagjaként, hogy fenntartsák a felelősségteljes és erkölcsös magatartást."

"Az iszlám hagyomány tíz erényt mutat fel, amelyek szükségesek az etikus cselekvéshez. Ezek: az értelem képessége; szilárd hit; tudás; béketűrés; nagylelkűség; ragaszkodás az elfogadott szokásokhoz; igazságosság; türelem; hála és rugalmasság. Akik ezek birtokában vannak, azok jószándékúak és a cselekedeteik a társadalom szolgálata felé fordulnak."

Az iszlám tanításai a közösség érdekeinek szolgálatát helyezik előtérbe. Az emberek "arra születtek, hogy iparkodjanak, mérlegeljék a bűn és az erény következményeit, keressék és elérjék a tökéletességet. Választási lehetőségeik vannak az életben, amelyek következményei túlmennek az önérdekükön, s a hithűknek a cselekedeteiket széles összefüggésben kell nézniük. Mohamed próféta mondá: »Az embernek kötelezettségei vannak Istennel, önmagával és a családjával szemben; mindegyiknek szenteljünk kellő figyelmet.« Az iszlám nem tulajdonít hierarchikus sorrendet a fiziológiai, gazdasági és lelki szükségleteknek, egymás mellé helyezi azokat. Annak képessége, hogy egyensúlyt érjünk el ezek kielégítésében, maga is erény. A Korán tanítása: "Gazdagságotokat fordítsátok nyereségre a túlvilágon, de veszítsétek szem elől e földi élteteket sem."

"A cselekedetek és magatartások megítélésében az iszlám öt kategóriát alkalmaz. Ezek: megengedhető, kötelező, javasolt, ellenzett és tiltott." Ezt alkalmazza az üzleti tevékenységekre is, s az utóbbi kettőbe esők mindenképp kerülendők - olyannyira, hogy a modern üzleti életben számos ügylet-típusnak megalkották az iszlám-konform megfelelőjét.

Katonai járművek nagykönyve - Hadigépezetek földön, vízen, levegőben - Alexandra Kiadó 2015.
Dr. Osman Péter ismertetése

Tetszik vagy sem, az emberiség történelmének egyik markáns vetülete a katonai innovációk története - ebből ad karakteres szemelvényeket ez az elegáns album. Végül is érthető: az állatvilágból kiemelkedő őseink törzsi szerveződésű ragadozókként szocializálódtak, aminek természetes velejárója volt a zsákmányszerzés, hódítás és a mások ilyen törekvése elleni védekezés. A krónikákban fennmaradt történelem is nagy hányadában csaták, hadjáratok, háborúk, hódítások története, amelyek "nem jöhettek volna létre, ha nincsenek" ezek a harci eszközök, s a számtalan hozzájuk hasonló. S ha belegondolunk, eme szép viselkedési módokat megfelelő változtatásokkal máig is megőriztük. A haditechnika ma is a fejlett nemzetgazdaságok egyik húzóágazata, és modern polgári eszközeink és technológiáink igen nagy hányada a haditechnikai fejlesztéseknek köszönhető, azok kiterjesztett hasznosításából származik. Becslések szerint a 20. sz. második felében az összes K+F ráfordítások kb. 60 %-a hadiiparban történt - kiemelkedő eredményei itt is megjelennek -, ugyanakkor a polgári fejlesztések nagy hányadának kiindulását onnan vették át. Számtalan egyéb közül kiragadott példaként, távközlési műholdjaink, GPS-rendszereink, de még teflon-bevonatunk sem lennének, ha nem fejlesztik ki az interkontinentális rakétafegyvereket, amint a mikrohullámú eszközeink is a katonai felderítő radarok leszármazottai.

E kitűnően illusztrált album műfaja a népszerű ismeretterjesztés. Nem követi végig a haditechnika fejlődését, hanem kiemelkedően érdekes elemeket, fejlesztési eredményeket mutat fel abból, látványos és - ha ilyenekre mondható - könnyed módon. Túlnyomó részét a technikákat és azok alkalmazását kiválóan szemléltető, részben dokumentáció értékű, részben magyarázó képanyag teszi ki, rövid ismertető szövegekkel. Időrendi táblái a haditechnikai fejlesztések menetét az ókortól kezdődően tárják elénk. Megjelennek benne néhányan e fegyvernemek legjelentősebb személyiségei közül is.

A kiadó ajánlójából idézve: "E kötet több mint hatvan hihetetlen harci gépezetet mutat be, melyeket a történelem során földön, vízen és levegőben bevetettek. Lenyűgöző, élethű illusztrációk, leírások, látványos csatajelenetek szemléltetik, hogyan alkalmazták ezeket a szerkezeteket a harcban."

Anyaga a három hagyományos hadszíntérnek megfelelően három részre oszlik: Szárazföld • Tenger • Levegő. A világűr fegyverei még nem jelennek meg benne.

A fejezetei:
Szárazföld: "A szárazföldi harci szerkezetek fejlődése lényegében végigkísérte a történelem egészét. Az egyik legelső ilyen a szekér volt, amelyet a sumérok már Kr. e. 2500 körül is használtak." E rész fejezetei: Bevezetés • Harci szekerek • Ostromgépek • Tüzérség • Harckocsik.

Tenger: "Az első tengerészeti fegyverek azok voltak, amiket a hajón utazó katonák vittek magukkal. Ez hosszú ideig így maradt, majd a hajókra is felépítették a szárazföldön már sikerrel alkalmazott hadigépezetek változatait." E rész fejezetei: Bevezetés • Az első hajók • Fegyveres hajók • Csatahajók • Tengeralattjárók és repülőgép-anyahajók.

Levegő: "Bár a repülés és katonai alkalmazása csak valamivel több mint százéves múlttal rendelkezik, az ez idő alatt végbement fejlődés lélegzetelállítóan gyors volt." E rész fejezetei: Bevezetés - ez röviden vázolja a léghajóknak a harci repülés kezdetét jelentő alkalmazását is. • Az első repülőgépek • Bombázók • Támadó és felderítő repülőgépek • Vadászgépek • Helikopterek.

A kötetben viszonylag részletes név- és tárgymutató is van, így jármű típusokra, személyekre, kulcsszavakra is rákereshetünk.

Teljes körű sajtószemle

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll vagy a linkre kattintva olvasható!)
A sajtószemle tagvállalataink, az OBSERVER Budapest Médiafigyelő Kft., a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft., segítségével készült.


A Jövő Gyára, 2016. szeptember 26., hétfő, 42+43. oldal
Hazai ötlet, hazai termék

Boon.hu, 2016. szeptember 26., hétfő
Kutatók éjszakája - Több mint kétezer ingyenes program országszerte

Mon.hu, 2016. szeptember 26., hétfő
Kutatók éjszakája - Több mint kétezer ingyenes program országszerte

Gondola.hu, 2016. szeptember 26., hétfő
Megnézheti, hol születik az 5 G! Jön a Kutatók éjszakája

Inforadio.hu, 2016. szeptember 26., hétfő
Megnézheti, hol születik az 5 G! Jön a Kutatók éjszakája

Hirado.hu, 2016. szeptember 26., hétfő
Több mint kétezer ingyenes program a Kutatók éjszakáján

Origo.hu, 2016. szeptember 26., hétfő
Érdekfeszítő programokkal várja látogatóit a kutatók éjszakája

Trendfm.hu, 2016. szeptember 26., hétfő
Érdekel az innováció? Most az állam ad rá pénzt

Pcpult.hu, 2016. szeptember 26., hétfő
Ők lehetnek az új hazai startup sikersztorik

Mediapiac.com, 2016. szeptember 26., hétfő
Íme, a Telenor Accelerate nyertesei

Origo.hu, 2016. szeptember 26., hétfő
Girlpower az izraeli startupversenyen

Vg.hu, 2016. szeptember 26., hétfő
Közeledik az új ipari forradalom

Szon.hu, 2016. szeptember 26., hétfő
Kutatók éjszakája - Több mint kétezer ingyenes program országszerte

Objektivhir.hu, 2016. szeptember 26., hétfő
Budapesten csapnak össze a diákok

Erdon.ro, 2016. szeptember 26., hétfő
Kutatók éjszakája - Több mint kétezer ingyenes program országszerte

Profitline.hu, 2016. szeptember 26., hétfő
Mennyiért kutatunk s fejlesztünk? - Ábra

Infovilag.hu, 2016. szeptember 26., hétfő
A jövő gőzgépei? - érdemes virrasztani a kutatók éjszakáján

Gyorplusz.hu, 2016. szeptember 26., hétfő
Magyar Formatervezési Díj 2016

Epiteszforum.hu, 2016. szeptember 26., hétfő
Átadták a Magyar Formatervezési és a Design Management Díjakat

Trend FM, 2016. szeptember 26., hétfő
Érdekel az innováció? Most az állam ad rá pénzt

Világgazdaság, 2016. szeptember 27., kedd, 4. oldal
Hazai startup cégek Tel-Avivban

Magyar Hírlap, 2016. szeptember 27., kedd, 10. oldal
Hazai startup cégek Tel-Avivban

Orientpress.hu, 2016. szeptember 27., kedd
Kutatók Éjszakája 48 településen

Magyarhirlap.hu, 2016. szeptember 27., kedd
Hazai startup cégek Tel-Avivban

Eduline.hu, 2016. szeptember 27., kedd
A kutatóké és a kísérleteké lesz az éjszaka szeptember végén
"...Több mint 70 technológiai bemutatót tartanak, valamint számos intézménnyel együttműködve szerveznek programokat, mások mellett a Budapesti Műszaki Egyetemmel, az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel és az EIT Digital Budapesttel együttműködésben, de a Magyar Innovációs Szövetség ifjúsági, tudományos-és tehetségkutató versenyének győztesei is az Ericsson K+F központjában, a Petőfi híd budai hídfőjénél található Science Parkban mutatkoznak be..."

Bitport.hu, 2016. szeptember 27., kedd
Kipróbálta már a drónbiciklit? Itt megteheti

Ma.hu, 2016. szeptember 27., kedd
Kutatók éjszakája - Több mint kétezer ingyenes program országszerte

Ma.hu, 2016. szeptember 27., kedd
A Telenor startup cégeket támogat mentori képzési programjában

Magyar Hírlap, 2016. szeptember 28., szerda, 10. oldal
Elősegítik a munkaerő mobilitását
"...A kutatás-fejlesztés által vezérelt iparágakat vonzanák Magyarországra..."

Webradio.hu, 2016. szeptember 27., kedd
Szijjártó: új fázisba kell léptetni a magyar gazdaság fejlődését

Magyaridok.hu, 2016. szeptember 27., kedd
Szijjártó Péter: új fázisba kell léptetni a magyar gazdaság fejlődését

Sikerado.hu, 2016. szeptember 27., kedd
"Új fázisba kell léptetni a magyar gazdaság fejlődését"

Mfor.hu, 2016. szeptember 27., kedd
Szijjártó: magasabb kategóriába kell lépnie a gazdaságnak

Figyelo.hu, 2016. szeptember 27., kedd
Szijjártó: innováció által vezérelt iparágak vonzása a következő cél

Gondola.hu, 2016. szeptember 27., kedd
Új fázisba kell léptetni a magyar gazdaság fejlődését

Magyarhirlap.hu, 2016. szeptember 27., kedd
Szijjártó Péter: Magyarországra kell vonzani az innováció által vezérelt iparágakat

24.hu, 2016. szeptember 27., kedd
Szijjártó: új fázisba kell léptetni a magyar gazdaság fejlődését

Profitline.hu, 2016. szeptember 27., kedd
Versenyképesebb Magyarország a kormány és a cégek közös célja

Zetapress.hu, 2016. szeptember 27., kedd
Kormányzati konzultáció

Tudomany.ma.hu, 2016. szeptember 27., kedd
Kutatók éjszakája - Több mint kétezer ingyenes program országszerte

Csaladhalo.hu, 2016. szeptember 27., kedd
Több mint kétezer program a Kutatók éjszakáján

Pecsiujsag.hu, 2016. szeptember 27., kedd
Kétezer ingyenes program a Kutatók éjszakáján

Eduline.hu, 2016. szeptember 27., kedd
A kutatóké és a kísérleteké lesz az éjszaka szeptember végén

Mohacsiujsag.hu, 2016. szeptember 27., kedd
Kétezer ingyenes program a Kutatók éjszakáján

Webradio.hu, 2016. szeptember 27., kedd
Izraelben együtt jelentek meg a V4 országok az innovációs fesztiválon

Magyaridok.hu, 2016. szeptember 27., kedd
Izraelben együtt jelentek meg a V4 országok az innovációs fesztiválon

Webradio.hu, 2016. szeptember 27., kedd
Kutatók éjszakája - Robotszumó, plazmavágás, varázstanoda és füstölt paprika Bács-Kiskun megyében

Hirado.hu, 2016. szeptember 27., kedd
Izgalmas programok Bács-Kiskunban a Kutatók éjszakáján

Kamaraonline.hu, 2016. szeptember 27., kedd
Innováció "nem középiskolás fokon": 16 milliárdot szán rá a kormány

Kamaraonline.hu, 2016. szeptember 27., kedd
Új EFOP-VEKOP-pályázat: közel 11 milliárd forint tudományos műhelyeknek

Gyartastrend.hu, 2016. szeptember 27., kedd
Meghosszabbított határidővel várjuk az innovációs pályázatokat!

Vg.hu, 2016. szeptember 27., kedd
Iparosítási tanulságok

Pannonnovum.hu, 2016. szeptember 27., kedd
Adókedvezménnyel ösztönöznék a startup befektetőket

Pannonnovum.hu, 2016. szeptember 27., kedd
Uniós díj: siketek hallását adná vissza a budapesti fiatal
"...Udvardi Péter, a budapesti Szent István Gimnázium tavaly érettségizett diákja hallásjavító mikrochipjével különdíjat nyert Brüsszelben az EU Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyén..."

Tervlap.hu, 2016. szeptember 27., kedd
Épül az Ericsson új székháza Budapesten

Pannonnovum.hu, 2016. szeptember 27., kedd
Áramfogyasztást csökkentő innovációval lett harmadik Varsóban egy magyar startup

Pannonnovum.hu, 2016. szeptember 27., kedd
Girlpower az izraeli startupversenyen

Vg.hu, 2016. szeptember 27., kedd
Matolcsy: Magyarország a kreativitás földje

Somogytv.hu, 2016. szeptember 27., kedd
Technológiai fejlesztés határokkal

Mediainfo.hu, 2016. szeptember 27., kedd
Megvannak a Telenor Accelerate nyertesei

Dehir.hu, 2016. szeptember 27., kedd
Szijjártó Péter: új fázisba kell léptetni a gazdaság fejlődését

Keol.hu, 2016. szeptember 27., kedd
Bács-Kiskun megye: robotszumó, plazmavágás, és füstölt paprika a Kutatók Éjszakáján

Muszaki-magazin.hu, 2016. szeptember 27., kedd
Magyar különdíjas az EU Fiatal Tudósok Versenyén
"...Több tízezer, 15-20 év közötti fiatal indult idén az Európa Unió által szervezett legjelentősebb és legrangosabb tehetségkutató és -kiválasztó versenyen, amelyen a magyar Udvardi Pétert különdíjjal jutalmazták..."

InfoRádió, 2016. szeptember 27., kedd
Szijjártó: új fázisba kell léptetni a magyar gazdaság fejlődését

Trend FM, 2016. szeptember 27., kedd
Új fázisba kell léptetni a magyar gazdaság fejlődését

InfoRádió, Déli Hírek, 2016. szeptember 27., kedd
Új fázisba kell léptetni a magyar gazdaság fejlődését, mondta Szijjártó Péter

HírTV, Híradó, 2016. szeptember 27., kedd
Szijjártó Péter olyan cégeket csábítana Magyarországra, amelyek az innovációban jeleskednek

Magyar Idők, 2016. szeptember 28., szerda, 12. oldal
Magasabb kategóriába kell emelni a gazdaságot

Magyar Hírlap, 2016. szeptember 28., szerda, 11. oldal
Húzóerőt jelentenek a startup cégek

Haszon Magazin, 2016. szeptember 28., szerda, 29. oldal
Itt az új jeremie-program

Udvarhelyi híradó, 2016. szeptember 28., szerda, 4. oldal
Egy nap a vállalkozókról, a vállalkozókért

Portfolio.hu, 2016. szeptember 28., szerda
Magyarország csúnyán leszerepelt a versenyképességi rangsorban

Insiderblog.hu, 2016. szeptember 28., szerda
Ők lehetnek az új hazai startup sikersztorik

Index.hu, 2016. szeptember 28., szerda
Brutálisan bezuhant a magyar versenyképesség

Bacsmegye.hu, 2016. szeptember 28., szerda
Kutatók éjszakája - Robotszumó, plazmavágás, varázstanoda és füstölt paprika Bács-Kiskun megyében

Civilhetes.net, 2016. szeptember 28., szerda
Elképesztő számok: Hanyatlik Magyarország versenyképessége! Történelmi mélységbe jutottunk

Vg.hu, 2016. szeptember 28., szerda
Történelmi mélyponton a magyar versenyképesség - hogyan tovább?

Privatbankar.hu, 2016. szeptember 28., szerda
Tényleg olyan rossz Magyarország versenyképessége?

Portfolio.hu, 2016. szeptember 28., szerda
Magyarország csúnyán leszerepelt a versenyképességi rangsorban

Napi.hu, 2016. szeptember 28., szerda
Magyarország kiábrándító bizonyítványt kapott - padlón a versenyképesség

Portfolio.hu, 2016. szeptember 28., szerda
15 ország, amiről nem gondolnád, hogy versenyképesebb nálunk

Index.hu, 2016. szeptember 28., szerda
Padlón a magyar versenyképesség

Vs.hu, 2016. szeptember 28., szerda
A miniszter innovációról álmodik

Autopro.hu, 2016. szeptember 28., szerda
Tizenkilenc pont a kormánynak a versenyképesség radikális növeléséért

Vg.hu, 2016. szeptember 28., szerda
Svájcot szinte lehetetlen letaszítani a trónról

Ujszo.com, 2016. szeptember 28., szerda
Javult Szlovákia versenyképessége

Index.hu, 2016. szeptember 28., szerda
Drónbiciklik és okosruhák mutatkoznak be a Kutatók Éjszakáján

Digitalhungary.hu, 2016. szeptember 28., szerda
Nemzetközi program várja a magyar startuppereket is

Promenad.hu, 2016. szeptember 28., szerda
Kutatók éjszakája Vásárhelyen

Hrportal.hu, 2016. szeptember 28., szerda
10 éves korig ugyanúgy érdekli a fiúkat és a lányokat a technológia

Hirado.hu, 2016. szeptember 28., szerda
Újdonságokkal is készül a Semmelweis Egyetem a Kutatók éjszakáján

Webradio.hu, 2016. szeptember 28., szerda
Kutatók éjszakája - A nanovilág rejtelmeibe is betekintést nyújt a Semmelweis Egyetem

Szeged.hu, 2016. szeptember 28., szerda
Magyarország kiábrándító bizonyítványt kapott - padlón a versenyképesség

Mno.hu, 2016. szeptember 28., szerda
Történelmi mélyponton a magyar gazdaság

Mno.hu, 2016. szeptember 28., szerda
Jelentés: Mélyponton a magyar gazdaság versenyképessége

Hiros.hu, 2016. szeptember 28., szerda
Kutatók éjszakája - Robotszumó, plazmavágás, varázstanoda és füstölt paprika Bács-Kiskun megyében

HírTV, Híradó, 2016. szeptember 28., szerda
Szijjártó Péter olyan cégeket csábítana Magyarországra, amelyek az innovációban jeleskednek

HírTV, Híradó, 2016. szeptember 28., szerda
Történelmi mélyponton van a magyar gazdaság versenyképessége egy jelentés szerint

HírTV, Esti híradó, 2016. szeptember 28., szerda
Történelmi mélyponton van a versenyképesség

MTV, Ma reggel, 2016. szeptember 28., szerda
Konferencia a versenyképességről állami és vállalati döntéshozókkal

Világgazdaság, 2016. szeptember 29., csütörtök, 8. oldal
Javult az EU, de nem eleget

Világgazdaság, 2016. szeptember 29., csütörtök, 8. oldal
Svájc nyert az idén is
"...Az innováció és az integráció a két kulcsszó..."

Világgazdaság, 2016. szeptember 29., csütörtök, 8. oldal
Nagyot esett Magyarország

Magyar Idők, 2016. szeptember 29., csütörtök, 14. oldal
Pályázati pénzek a kisebb cégeknek

Transpack, 2016. szeptember 29., csütörtök, 10. oldal
Idén ősszel a jó ötletek Nürnbergből erednek

Heti Válasz, 2016. szeptember 29., csütörtök, 34-35. oldal
Az okos biciklizártól a szolfézsappig

Medicalonline.hu, 2016. szeptember 29., csütörtök
Kutatók éjszakája itt, ott, amott

Haon.hu, 2016. szeptember 29., csütörtök
Uniós pénzek nélkül áll minden

Profitline.hu, 2016. szeptember 29., csütörtök
Ezeket kutatja-fejleszti Magyarország - ábra

Magyaidok.hu, 2016. szeptember 29., csütörtök
Pályázati pénzek a kisebb cégeknek

Design.hu, 2016. szeptember 29., csütörtök
Magyar Formatervezési Díj és Design Management Díj 2016

Profitline.hu, 2016. szeptember 29., csütörtök
Magyar-brit üzleti tanács jön létre

Hirextra.hu, 2016. szeptember 29., csütörtök
Közeledünk a britekhez

Hirextra.hu, 2016. szeptember 29., csütörtök
Izgalmas programok a Kutatók Éjszakáján

Magyarhirlap.hu, 2016. szeptember 29., csütörtök
A kormány megvédi a Nagy-Britanniában dolgozó magyar munkavállalók érdekeit

Dehir.hu, 2016. szeptember 29., csütörtök
Magyar-brit üzleti tanács segíti a vállalkozásokat

Mfor.hu, 2016. szeptember 29., csütörtök
Kiábrándító versenyképesség: honnan hova jutottunk?

Vg.hu, 2016. szeptember 29., csütörtök
Javult az EU, de nem eleget

Webradio.hu, 2016. szeptember 29., csütörtök
Kutatók éjszakája - Bemutatkoznak az innovációs ifjúsági tehetségkutató verseny győztesei is
"...A Magyar Innovációs Szövetség által rendezett ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny nyertesei is bemutatkoznak szeptember 30-án, a Kutatók éjszakáján az Ericsson Magyarország Kft. budapesti központjában - hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában..."

Kamaraonline.hu, 2016. szeptember 29., csütörtök
Kutatók éjszakája: bemutatkozik a bowlingozó robot
"...A Magyar Innovációs Szövetség által rendezett ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny nyertesei is bemutatkoznak szeptember 30-án, a Kutatók éjszakáján az Ericsson Magyarország Kft. budapesti központjában..."

Fintechradar.hu, 2016. szeptember 29., csütörtök
Összeálltak a Szilícium-völgy óriásai a mesterséges intelligencia kutatására

Portfolio.hu, 2016. szeptember 29., csütörtök
Látványos startup versenyt rendeznek Budapesten

Profitline.hu, 2016. szeptember 29., csütörtök
Ezeket kutatja-fejleszti Magyarország - ábra

Piacesprofit.hu, 2016. szeptember 29., csütörtök
Technológia nélkül tehetségek sincsenek

Innoportal.hu, 2016. szeptember 29., csütörtök
Kutatók éjszakája 2016: robotszumó és plazmavágás Bács-Kiskun megyében

Innoportal.hu, 2016. szeptember 29., csütörtök
Kutatók éjszakája 2016: lézeres lövészet is lesz Hódmezővásárhelyen

Dehir.hu, 2016. szeptember 29., csütörtök
Magyar-brit üzleti tanács segíti a vállalkozásokat

Itextreme.hu, 2016. szeptember 29., csütörtök
Kutatók Éjszakája a Szegedi Tudományegyetemen

Figyelo.hu, 2016. szeptember 29., csütörtök
Lengyelország versenyképessége javult, Magyarországé romlott

Trend FM, 2016. szeptember 29., csütörtök
Mélyrepülésbe került Magyarország versenyképessége

Lánchíd Rádió, 2016. szeptember 29., csütörtök
Versenyképesség: Magyarország a középmezőnyben - 2. rész

Lánchíd Rádió, 2016. szeptember 29., csütörtök
Versenyképesség: Magyarország a középmezőnyben - 1. rész

Kossuth Rádió, Déli Krónika, 2016. szeptember 29., csütörtök
Magyar-brit üzleti fórumot tartanak Budapesten

M1, Ma délelőtt, 2016. szeptember 29., csütörtök
Kutatók Éjszakája szeptember 30-án
"...Tíz évvel ezelőtt indult útjára a Kutatók Éjszakája, aminek az a célja, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát annak szépségeivel és nehézségeivel együtt. Velkovics Vilmos vendége a stúdióban Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatója és Wesely Norbert, a Magyar Innovációs Szövetség kutatója. Címkék: jelnyelv, intelligens virágcserép, robot..."

Világgazdaság, 2016. szeptember 30., péntek, 14. oldal
Milliárdokat költ a kormány iparfejlesztésre

Magyar Idők, 2016. szeptember 30., péntek, 14. oldal
Magyar-brit üzleti tanács alakul

Budapest Business Journal, 2016. szeptember 30., péntek, 24. oldal
Az innovatív gondolatok stílust teremtenek

Atv.hu, 2016. szeptember 30., péntek
Lecsúsztunk a dobogóról a V4-ek versenyében

Kanizsaujsag.hu, 2016. szeptember 30., péntek
A kutatás-fejlesztés ráfordításai Magyarországon (1990-2015)

Veszport.hu, 2016. szeptember 30., péntek
Lecsúsztunk a dobogóról a V4-ek versenyében

Uh.ro, 2016. szeptember 30., péntek
Gazdasági konferencia, avagy a köszönjük szépen tudománya

Napidoktor.hu, 2016. szeptember 30., péntek
Újdonságokkal is készül a Semmelweis Egyetem a Kutatók éjszakáján

Kamaraonline.hu, 2016. szeptember 30., péntek
Magyarország 8. lett a startup nemzetek listáján

Insiderblog.hu, 2016. szeptember 30., péntek
200 ezer eurós fődíjjal jön a startupok olimpiája!

Epiteszforum.hu, 2016. szeptember 30., péntek
Fontos az innovációs célú közbeszerzés

MATEHETSZ Hírlevél, 2016. szeptember
Különdíj az EU Fiatal Tudósok Versenyén
"...A világ 38 országából érkeztek fiatalok, az idén szeptember 15. és 19. között Brüsszelben megrendezett versenyre. A több tízezer, 15-20 év közötti fiatalból kiválasztott döntősök között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által, a 2015/2016. évben megrendezett 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny három első díjas pályázatának készítője képviselte. A magyar delegációt Ivánka Gábor, bírálóbizottsági tag vezette..."

MATEHETSZ Hírlevél, 2016. szeptember
Magyar Fiatal Tudósok Társaságának 15. Országos Találkozója
"...A MAFITUD-ot 2005-ben alapították az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottjai Visegrádon. A találkozó az EGIS Tudományos és Technológiai Központjában került megrendezésre. A rendezvény levezető elnöke dr. Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) ügyvezető igazgatója volt..."

ECHO TV, Esti Híradó, 2016. szeptember 30., péntek
Versenyképességi tanács létrehozására tesz javaslatot a kormánynak a nemzetgazdaság miniszter

Tolnai Népújság, 2016. október 1., szombat, 1-2. oldal
Lendületet kaphatnak a kkv-k

Magyar Idők, 2016. október 1., szombat
Tovább kell fokozni hazánk versenyképességét

Miskolci napló, 2016. október 1., szombat, 7. oldal
Kiemelkedően sikeres tanév után - kiemelkedően sikeres tanév előtt a Lévayban
"...Az előző tanév során Grolmusz Fanni 11. osztályos tanuló két éves tudományos kutatómunkájával és innovatív termékével több jeles versenyen is részt vett. Munkája több ízben is elismerést kapott. Többek között kiemelt dicséretben részesült a 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen, a XVI. Országos Diákvegyész Napokon 1. helyezést ért el, kutatásának bemutatására lehetőséget kapott a 32. Borsodi Vegyipari Napokon. A 2016/17-es tanév során kutató munkáját megtekinthetjük szeptember 30-án a Kutatók Éjszakáján az ERICSON Kutatásfejlesztési Központjában..."

Teol.hu, 2016. október 1., szombat
Időben értesülnek a kkv-k a fejlesztésekről

Origo.hu, 2016. október 1., szombat
Magyarországon nem használt technológiákkal ismerkedhetnek

Promenad.hu, 2016. október 1., szombat
Praktikum és innováció

Kanizsaujsag.hu, 2016. október 1., szombat
Színes programok és díjátadás a Kutatók Éjszakáján

Itextreme.hu, 2016. október 1., szombat
Minden a Mérnökökről és az okos eszközökről szólt a kutatók Éjszakáján az Ericssonban

Gazdablog.hu, 2016. október 1., szombat
Milyen kutatást és hogyan tud hasznosítani a mai gazdálkodó?

Szombat.org, 2016. október 2., vasárnap
Magyar startupok a tel-avivi innovációs fesztiválon

Mixonline.hu, 2016. október 2., vasárnap
Innovációs fesztivál Tel-Avivban

Napi.hu, 2016. október 2., vasárnap
Magyar startupok mutatkoztak be Izraelben

Portfolio.hu, 2016. október 2., vasárnap
Tényleg komoly gondok vannak a magyar innováció és a tudományos kutatás terén?

Innoportal.hu, 2016. október 2., vasárnap
Sikeres volt a magyar startupok bemutatkozása a tel-avivi innovációs fesztiválon

Dehir.hu, 2016. október 2., vasárnap
Magyar startupok arattak a tel-avivi innovációs fesztiválon

Profitline.hu, 2016. október 2., vasárnap
Magyar startupok mutatkoztak be a tel-avivi innovációs fesztiválon

888.hu, 2016. október 2., vasárnap
Külföldön is hódítanak a magyar startup cégek

Délmagyarország, 2016. október 3., hétfő, 8. oldal
Foglalkoztatás, képzés, innováció

Magyar Idők, 2016. október 3., hétfő, 12. oldal
Magyar startup vállalkozások mutatkoztak be Tel-Avivban

Csíki Hírlap, 2016. október 3., hétfő, 5. oldal
IT és innovációs konferencia

Piacesprofit.hu, 2016. október 3., hétfő
Ha bukjuk is a nagy pályázati előleget, nem kell kétségbe esni

Infovilag.hu, 2016. október 3., hétfő
Kutatók éjszakája: minden a mérnökökről és az okos eszközökről szólt

Figyelo.hu, 2016. október 3., hétfő
Ez a hír a fiatal vállalkozójelölteknek szól

Uzletresz.hu, 2016. október 3., hétfő
Újabb milliárdért lehet ringbe szállni

Webradio.hu, 2016. október 3., hétfő
NGM: hétfőtől lehet pályázni a fiatalok vállalkozóvá válását támogató felhívásra

Gyorplusz.hu, 2016. október 3., hétfő
NGM: hétfőtől lehet pályázni a fiatalok vállalkozóvá válását támogató felhívásra

Magyarhirlap.hu, 2016. október 3., hétfő
Hétfőtől lehet pályázni a fiatalok vállalkozóvá válását támogató felhívásra

Profitline.hu, 2016. október 3., hétfő
Indul a Fiatalok vállalkozóvá válása pályázat

Csalad.mandiner.hu, 2016. október 3., hétfő
Indul a fiatalok vállalkozóvá vállását segítő pályázat

Adozona.hu, 2016. október 3., hétfő
Pályázat a fiatalok vállalkozóvá válásának támogatására

Csalad.hu, 2016. október 3., hétfő
Indul a fiatalok vállalkozóvá válását segítő pályázat

Agrotrend.hu, 2016. október 3., hétfő
Versenyképes szakképesítés, gyakornoki program a fiatalok helyzetének erősítésére

Portfolio.hu, 2016. október 3., hétfő
Mától jelentkezhetnek a fiatal vállalkozók az uniós pályázatra

Hirek.prim.hu, 2016. október 3., hétfő
Minden a mérnökökről és az okos eszközökről szólt a Kutatók Éjszakáján az Ericssonban

Bonline.hu, 2016. október 3., hétfő
Több mint 5.000 látogatója volt a Kutatók Éjszakáján az Ericsson központnak

Pcworld.hu, 2016. október 3., hétfő
Arattak a villogó szívek a Kutatók Éjszakáján

Marketinginfo.hu, 2016. október 3., hétfő
Ericsson: a tudomány mindenkié

Minuszos.hu, 2016. október 3., hétfő
A részvétel is fontos: magyar startupok a tel-avivi innovációs fesztiválon

Fortunaradio.hu, 2016. október 3., hétfő
Vállalkozásfejlesztési konferencia Szekszárdon

Videk.ma, 2016. október 3., hétfő
Vissza nem térítendő EU-s támogatás nyerhetnek el a fiatalok vállalkozóvá válását támogató felhívásban

Semmelweis.hu, 2016. október 3., hétfő
A szülőszobától a képalkotásig - Kutatók Éjszakája a Semmelweis Egyetemen

Munkajog.hu, 2016. október 3., hétfő
Fiatal? Vállalkozna? Hárommillióra pályázhat

Magyaridok.hu, 2016. október 3., hétfő
Magyar startup vállalkozások mutatkoztak be Tel-Avivban

Computerworld.hu, 2016. október 3., hétfő
Arattak a villogó szívek a Kutatók Éjszakáján
"...Az Ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny győztesei többek között olyan találmányaikat, felfedezéseiket ismertették, mint egy önműködő bowlingrobot, az intelligens virágcserép, egy interaktív jelnyelvoktató szoftver vagy egy mezőgazdasági automatizálási rendszer..."

InfoRádió, Esti mérleg, 2016. október 3., hétfő
Ismétlés: A kutatás-fejlesztés területének támogatása a versenyképesség szempontjából is fontos, derül ki egy felmérésből

InfoRádió, Délutáni mérleg, 2016. október 3., hétfő
A kutatás-fejlesztés területének támogatása a versenyképesség szempontjából is fontos, derül ki egy felmérésből

Hajdú-Bihari Napló, 2016. október 4., kedd, 6. oldal
Uniós pénzzel segítik vállalkozói kedvüket

Dunaújvárosi hírlap, 2016. október 4., kedd, 6. oldal
Fiatal vállalkozóknak

IT- Business, 2016. október 4., kedd, 42- 43. oldal
Startupoknak áll a világ - Izraelben is

Hrportal.hu, 2016. október 4., kedd
Pályázat vállalkozás indítására

Magyaridok.hu, 2016. október 4., kedd
NGM: keddtől lehet pályázni a beszállító kkv-kat támogató keretösszegre

Profitline.hu, 2016. október 4., kedd
Pályázható a kkv-kat támogató keretösszeg

Hirextra.hu, 2016. október 4., kedd
Pályázhatnak a kkv-k

Magyarhirlap.hu, 2016. október 4., kedd
Újabb húszmilliárdra lehet pályázni a Ginop keretében

Uzletresz.hu, 2016. október 4., kedd
20 milliárdos keret a beszállítók támogatására

Adozona.hu, 2016. október 4., kedd
Multiknak beszállítók, figyelem! Indul a 20 milliárd forintos pályázat

Kanizsaujsag.hu, 2016. október 4., kedd
NGM: keddtől lehet pályázni a beszállító kkv-kat támogató keretösszegre

Orientpress.hu, 2016. október 4., kedd
Keddtől pályázhatnak a kkv-k

Napi.hu, 2016. október 4., kedd
Húszmilliárdra pályázhatnak a kkv-k

Mmonline.hu, 2016. október 4., kedd
Varsóban hódít a magyar startup

Innoportal.hu, 2016. október 4., kedd
Lengyelországban is kitakarít a Rendi

Debmedia.hu, 2016. október 4., kedd
Magyar startup siker: Varsóban is elindult a Rendi, az online takarítás közvetítő!

Profit7.hu, 2016. október 4., kedd
Magyar cég söpörné be a lengyel piacot

Brandtrend.hu, 2016. október 4., kedd
Varsóban is elindult a Rendi

Socialbranding.hu, 2016. október 4., kedd
Varsóban is elindult a Rendi

Privatbankar.hu, 2016. október 4., kedd
A magyarok kitakarítják Európát? Terjeszkedik a sikercég

Mediainfo.hu, 2016. október 4., kedd
Ismét indul az InnoMax Díj

Markamonitor.hu, 2016. október 4., kedd
Ismét indul az InnoMax Díj

24.hu, 2016. október 4., kedd
Így nyerhet még többet az innovációval - Ismét indul az Innomax Díj

Trendfm.hu, 2016. október 4., kedd
Innomax: ismét díjazzák az innovatív fejlesztéseket

Napi.hu, 2016. október 4., kedd
Ismét indul az InnoMax Díj

Piacesprofit.hu, 2016. október 4., kedd
Vállalkozó lenne? Most pénzt ad rá az Unió

Profitline.hu, 2016. október 4., kedd
Legyél te is fiatal vállalkozó!

Agroinform.com, 2016. október 4., kedd
A fiatalok vállalkozását támogatják - hétfőtől lehet pályázni

Mno.hu, 2016. október 4., kedd
Nincs igazi versenyszellem

Portfolio.hu, 2016. október 4., kedd
Erről a befektetői klubról nem érdemes lemaradni!

Adozona.hu, 2016. október 4., kedd
K+F: háromszor veri költségeit kedvezményein vissza. Példákkal

Somogyma.hu, 2016. október 4., kedd
Hétfőtől lehet pályázni a fiatalok vállalkozóvá válását támogató felhívásra

Webradio.hu, 2016. október 4., kedd
NGM: keddtől lehet pályázni a beszállító kkv-kat támogató keretösszegre

Tudomanyplaza.hu, 2016. október 4., kedd
Magyar mérnökök, úttörő megoldások

Magyaridok.hu, 2016. október 4., kedd
Újabb húszmilliárdra lehet pályázni a GINOP keretében

Kamaraonline.hu, 2016. október 4., kedd
K+F: egyre nagyobb a vállalkozási kutatóhelyek súlya
Hiros.hu, 2016. október 4., kedd
20 milliárd forint pályázható keretösszeg a kkv-nak

Gazdasagtv.hu, 2016. október 4., kedd
A sokat kritizált Jeremie program után új, állami tőkealapot indítanak

InfoRádió, 2016. október 4., kedd
Mától lehet pályázniuk

InfoRádió, Délelőtti mérleg, 2016. október 4., kedd
Magyarországon átalakulóban van a kutatás-fejlesztés területének támogatási rendszere

Magyar Hírlap, 2016. október 5., szerda, 10. oldal
Az utóbbi hat év legjobb eredménye
"...MEGUGROTT A MAGYARORSZÁGI KIS- ÉS KÖZEPES VÁLLALKOZÁSOK EGYÉVES VÁRAKOZÁSAIT MUTATÓ BIZALMI INDEX..."

Dunaújvárosi hírlap, 2016. október 5., szerda, 6. oldal
Pályázat beszállítóknak

Sign & Display magazin, 2016. október 5., szerda, 10-11. oldal
Az üzleti siker nem bűvész trükk

Computerworld, 2016. október 5., szerda, 5. oldal
Az innováció kultúrája

Székely Hírmondó, 2016. október 5., szerda, 1+6. oldal
Tudásra építenek

Udvarhelyi híradó, 2016. október 5., szerda, 15. oldal
IT- és innovációs konferencia

Hirmondo.ro, 2016. október 5., szerda
Jövőalapozás tudással

Itextreme.hu, 2016. október 5., szerda
Magyar startup siker: Varsóban is elindult a Rendi, az online takarítás közvetítő!

Itextreme.hu, 2016. október 5., szerda
Ismét indul az InnoMax Díj, fókuszban a mindennapokat jobbá tevő fejlesztések

Innoportal.hu , 2016. október 5., szerda
Ismét indul az InnoMax Díj

Hrportal.hu , 2016. október 5., szerda
Minden élethelyzetben létezik kreativitás

Hajdupress.hu , 2016. október 5., szerda
Fontos és hasznos: jön a Science on Stage

Dehir.hu , 2016. október 5., szerda
Hétvégén kiderül, kik versenyeznek jövőre Debrecenben

Agrotrend.hu , 2016. október 5., szerda
Egy év stagnálást követően emelkedett a kkv-bizalmi index

Zetapress.hu, 2016. október 5., szerda
Válaszd a műszaki pályát!

Technokrata.hu , 2016. október 5., szerda
Hatalmas siker: külföldre is kijutott a magyar startup

Minuszos.hu , 2016. október 5., szerda
Invitech Solutions: ismét lehet pályázni az InnoMax Díjra

Minap.hu, 2016. október 5., szerda
Új lehetőségek a kutatásban a Miskolci Egyetemen

M2mzona.hu, 2016. október 5., szerda
Egyre többen fektetnek az IoT-be

Kamaraonline.hu, 2016. október 5., szerda
Innováció: átfogó körkép a magyarországi vállalkozásokról

Computerworld.hu, 2016. október 5., szerda
Az innováció kultúrája

Kossuth Rádió, 180 perc, 2016. október 5., szerda
Mit lehet tudni az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyről?
"...Ismét indul a tudományos és innovációs tehetségkutató verseny. Mindez már a 26. alkalommal. Vendégünk Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatója..."

Kossuth Rádió, Délelőtti Krónika , 2016. október 5., szerda
Ismét megrendezik Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt

M1, Profit7 , 2016. október 5., szerda
Összeállítás: Újabb döntés született a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban

M1, Ma reggel , 2016. október 5., szerda
Beszélgetés dr. Antos László, Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatójával a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyről

Fejér Megyei Hírlap, 2016. október 6., csütörtök, 6. oldal
Elég innovatív?

Dunántúli Napló, 2016. október 6., csütörtök, 1. oldal
Mi lesz az uniós forrásokkal?

Magyar Idők, 2016. október 6., csütörtök, 15. oldal
Ringbe szállnak a startupok

Magyar Idők, 2016. október 6., csütörtök, 15. oldal
Az IT-szektor csábítja az induló vállalkozásokat

Haszon Magazin, 2016. október 6., csütörtök, 24. oldal
STARTUP KURZUS ÉS ÁLLAMI TÁMOGATÁS

Hvg, 2016. október 6., csütörtök, 36-37. oldal
Vissza a startkockára?

Világgazdaság, 2016. október 6., csütörtök, 1+7. oldal
Felemás K+F-fejlődés

Magyar Hírlap, 2016. október 6., csütörtök, 9. oldal
Integrátori pályázati forrás kisvállalkozóknak

Magyar Hírlap, 2016. október 6., csütörtök, 10. oldal
Innovációs együttműködés

Vg.hu, 2016. október 6., csütörtök
Visszaesett a felsőoktatás kutatás-fejlesztési tevékenysége

Webradio.hu, 2016. október 6., csütörtök
Budapesten rendezik a Get in the Ring! startupverseny régiós fordulóját

Profitline.hu, 2016. október 6., csütörtök
Startupverseny Budapesten

Magyarhirlap.hu, 2016. október 6., csütörtök
Innovációs együttműködés

Kamaraonline.hu, 2016. október 6., csütörtök
Get in the Ring! startupverseny Budapesten

Zetapress.hu, 2016. október 6., csütörtök
Kétmillió a legjobbaknak
"...A Magyar Innovációs Szövetség a 25. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobbjainak, 14 fiatalnak - nyilvános eredményhirdetést követően - közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki - tudatta Garay Tóth János kommunikációs igazgató..."

Mta.hu, 2016. október 6., csütörtök
26. IFJÚSÁGI TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY (2016/2017-es tanév)

Sztnh.gov.hu, 2016. október 6., csütörtök
Meghirdették a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt

Tozsdeforum.hu, 2016. október 6., csütörtök
Budapesten mérkőzhetnek meg egymással a startupok

Profit7.hu, 2016. október 6., csütörtök
Budapesten szállnak ringbe a startupok

Iveszpremlap.hu, 2016. október 6., csütörtök
Budapesten rendezik a Get in the Ring! startupverseny régiós fordulóját

Dehir.hu, 2016. október 6., csütörtök
Vajon lesz-e újra debreceni versenyző a startupok olimpiáján? - videóval

Magyaridok.hu, 2016. október 6., csütörtök
Ringbe szállnak a startupok

Euroastra.hu, 2016. október 6., csütörtök
Ismét indul az InnoMax Díj - fókuszban a mindennapokat jobbá tevő fejlesztések

Piacesprofit.hu, 2016. október 6., csütörtök
Ismét indul az InnoMax Díj

Brandtrend.hu, 2016. október 6., csütörtök
Ismét indul az InnoMax Díj

Socialbranding.hu, 2016. október 6., csütörtök
Ismét indul az InnoMax Díj

Pannonnovum.hu, 2016. október 6., csütörtök
Ismét indul az InnoMax Díj

Godolloihirek.hu, 2016. október 6., csütörtök
Ismét indul az InnoMax Díj

24.hu, 2016. október 6., csütörtök
Innomax Díj: megint keresik a legjobb innovációkat

Mti.hu, 2016. október 6., csütörtök
Fiatalok ötleteit várják a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre
"...Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) tiszteletbeli elnöke kiemelte: ez egy olyan rendhagyó tanulmányi verseny, amely a 20 évesnél fiatalabb diákok számára nyújt lehetőséget tehetségük bemutatására. Hozzátette: a kihívás azért rendhagyó, mert itt a diákoknak maguknak kell megkeresniük azt a problémát, amelyet a további fordulókban meg akarnak oldani..."

Csalad.mandiner.hu, 2016. október 6., csütörtök
Meghirdették a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt
"...Meghirdették a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt, amelyre kreatív és tehetséges 20 év alatti fiatalok nevezhetnek megvalósításra váró ötleteikkel november 28-ig egyénileg vagy két fős csapatokban..."

Webradio.hu, 2016. október 6., csütörtök
Fiatalok ötleteit várják a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre

Csalad.hu, 2016. október 6., csütörtök
Ötleteljenek a tizenévesek!
"...Meghirdették a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt, amelyre kreatív és tehetséges 20 év alatti fiatalok nevezhetnek megvalósításra váró ötleteikkel november 28-ig egyénileg vagy két fős csapatokban..."

Kamaraonline.hu, 2016. október 6., csütörtök
Fiatalok ötleteit várják a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre
"...Meghirdették a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt, amelyre kreatív és tehetséges 20 év alatti fiatalok nevezhetnek megvalósításra váró ötleteikkel november 28-ig egyénileg vagy két fős csapatokban..."

Tozsdeforum.hu, 2016. október 6., csütörtök
Indul az ország első Fintech Akadémiája

Zetapress.hu, 2016. október 6., csütörtök
26. tehetségkutató középiskolásoknak
"...A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) 26. alkalommal hirdette meg középiskolások számára, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és az m5 tévécsatorna közreműködésével ma délelőtt az Ericsson Irinyi József utcai K+F Központjában..."

Innoportal.hu, 2016. október 6., csütörtök)
Meghirdették a 26. Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt

Pannonnovum.hu, 2016. október 6., csütörtök
Tényleg komoly gondok vannak a magyar innováció és a tudományos kutatás terén?

Pannonnovum.hu, 2016. október 6., csütörtök
Elérhető támogatások kkv-knak

Innoteka.hu, 2016. október 6., csütörtök
14 ifjú tudós kapott idén ösztöndíjat
"...A Magyar Innovációs Szövetség a 25. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobbjainak, 14 fiatalnak - nyilvános eredményhirdetést követően - közel 2 millió forint ösztöndíjat osztott ki..."

Boon.hu, 2016. október 6., csütörtök
Lézerfizikát oktatnak az új egyetemi telephelyen

Pannonnovum.hu, 2016. október 6., csütörtök
Nagy lehetőség a magyar startupoknak

Innoportal.hu, 2016. október 6., csütörtök
Települések innovációs fejlesztéseit segítő klaszter alakult

Pecsinapilap.hu, 2016. október 6., csütörtök
Világszínvonalú infrastruktúra a cél a PTE-n

Gyartastrend.hu, 2016. október 6., csütörtök
Ilyen az ipar 4.0

Magyar-elektronika.hu, 2016. október 6., csütörtök
Újabb mérföldkőhöz érkezett a duális képzés - a Siemens és a BME közös sajtótájékoztatója

Vg.hu, 2016. október 6., csütörtök
Több költés, kevesebb beruházás

Vg.hu, 2016. október 6., csütörtök
Visszaesett a felsőoktatás kutatás-fejlesztési tevékenysége

Uzletresz.hu, 2016. október 6., csütörtök
Már Varsóban is magyarok takarítanak

Uzletresz.hu, 2016. október 6., csütörtök
Ez is lehetne a magyar vállalkozók csodafegyvere

Magyarepitestechnika.hu, 2016. október 6., csütörtök
Meghirdették a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt

Godolloi-hirek.hu, 2016. október 6., csütörtök
Ismét indul az InnoMax Díj

Dehir.hu, 2016. október 6., csütörtök
Vajon lesz-e újra debreceni versenyző a startupok olimpiáján? - videóval

Videk.ma, 2016. október 6., csütörtök
Fiatalok ötleteit várják a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre

Trendfm.hu, 2016. október 6., csütörtök
A legjobb innovációkat díjazza az Invitech Solutions

Orientpress.hu, 2016. október 6., csütörtök
Magyar startup Párizsban

Magyaridok.hu, 2016. október 6., csütörtök
Ringbe szállnak a startupok

Insiderblog.hu, 2016. október 6., csütörtök
Egy magyar startup is bejutott a digitális városok döntősei közé

Elteonline.hu, 2016. október 6., csütörtök
Mélyponton a magyar versenyképesség

Blog.szta.hu, 2016. október 6., csütörtök
A magyar startupok meghódítják a világot a Szilícium-völgytől Tel-Avivon át Szentpétervárig

Adozona.hu, 2016. október 6., csütörtök
Ezeket kell tennie, ha adókedvezményt szeretne K+F alapján

InfoRádió, 2016. október 6., csütörtök
Uniós források kifizetése

InfoRádió, 2016. október 6., csütörtök
26. ifjúsági tudományos és innovációs verseny
"...Idén 26. alkalommal rendezi meg a Magyar Innovációs Szövetség tudományos és innovációs versenyét középiskolásoknak - közölte a szövetség igazgatója. Antos László az Info Rádióban elmondta, hogy az érdeklődőknek novemberig kell tudományos ötletüket leírni, ezt a zsűri véleményezi, majd végül 20-22 pályázó közül kerülnek ki az első helyezettek..."

Kossuth Rádió, Krónika 16-kor, 2016. október 6., csütörtök
Fiatalok ötleteit várják a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre

Kossuth Rádió, Közelről, 2016. október 6., csütörtök
Meghirdették a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt
Interjú Antos Lászlóval, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatójával.

Jazzy Rádió, Déli Híradó, 2016. október 6., csütörtök
A magyar vállalatok egyre többet fordítanak kutatásra és fejlesztésre

MTV, Híradó este, 2016. október 6., csütörtök
Tehetséges diákok pályázhatnak ötleteikkel az innovációs versenyen

Duna TV, Híróra, 2016. október 6., csütörtök
Kezdődik a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny

Duna TV, Esti Híradó, 2016. október 6., csütörtök
Elindult az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny

MTV, 2016. október 6., csütörtök
Innovációs verseny: 20 év alatti tehetséges diákok nevezését várják
"...Meghirdették az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt. Kreatív és tehetséges 20 év alatti fiatalok nevezhetnek november 28-áig. Palkovics László oktatási államtitkár azt mondta: innováció nélkül nincs versenyképesség, ennek érdekében pedig fontos, hogy minél fiatalabbakat támogassanak ötleteik megvalósításában. Palkovics László (oktatásért felelős államtitkár): - Egy sor programot hirdettünk meg ami alapvetően az oktatásban program,hogy hogyan tudjuk népszerűsíteni a természettudományi, a műszaki, az informatikai , a mérnöki területeket, hogyan tudjuk ezeket megjeleníteni akár már az óvodában, általános iskolában..."

Vas Népe, 2016. október 7., péntek, 13. oldal
Pályázat vállalkozás indítására

Dunaújvárosi hírlap, 2016. október 7., péntek, 15. oldal
Az innováció, mint lehetőség

24 óra, 2016. október 7., péntek, 4. oldal
Pályázatok a jövőben és most, avagy arccal a támogatások felé

Magyar Idők, 2016. október 7., péntek, 12. oldal
Mi a pálya? Műszaki pályaválasztási fesztivál kezdődött

Forbes magazin, 2016. október 7., péntek, 47. oldal
A Richter újabb nagy dobása

Haszon Magazin, 2016. október 7., péntek, 22-25. oldal
"40 évesen is lehet valaki startupper"

Innoteka.hu, 2016. október 7., péntek
Magyar kutatók a régió élmezőnyében

Oroscafe.hu, 2016. október 7., péntek
Tudományos park: Fejlesztési tervek

Logisztika.hu, 2016. október 7., péntek
Elindult a fiatalok vállalkozóvá válását támogató pályázati felhívás

Webradio.hu, 2016. október 7., péntek
Lepsényi István: az ipari termelés bővülése a gazdaság élénkülését mutatja

Magyaridok.hu, 2016. október 7., péntek
NGM államtitkár: az ipari termelés bővülése a gazdaság élénkülését mutatja

Techmonitor.hu, 2016. október 7., péntek
Globális digitális fejlesztési központot nyit Magyarországon a GE

Techmonitor.hu, 2016. október 7., péntek
Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny középiskolásoknak

Bdpst24.hu, 2016. október 7., péntek
GLOBÁLIS DIGITÁLIS FEJLESZTÉSI KÖZPONTOT NYIT MAGYARORSZÁGON A GE

Marketinginfo.hu, 2016. október 7., péntek
Digitális fejlesztési központot nyit nálunk a GE

Portfolio.hu, 2016. október 7., péntek
Most te dönthetsz 100 milliárd sorsáról

Agrarszektor.hu, 2016. október 7., péntek
Itt az újabb 100 milliárdos támogatási csomag

Dehir.hu, 2016. október 7., péntek
Népszerűbbé tennék a tanárok a természettudományokat Debrecenben

Technokrata.hu, 2016. október 7., péntek
Szuper verseny indul a tehetséges középiskolásoknak
"...A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) 26. alkalommal hirdette meg középiskolások számára, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az M5 csatorna közreműködésével, 2016. október 6-án, az Ericsson K+F Központjában..."

Innoteka.hu, 2016. október 7., péntek
Találd fel magad!
"...26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny pályázati felhívása (2016/2017-es tan-év)..."

Ifipress.hu, 2016. október 7., péntek
Fiatalok ötleteit várják november végéig

Oroscafe.hu, 2016. október 7., péntek
Tudományos park: Fejlesztési tervek

Uzletresz.hu, 2016. október 7., péntek
Ez is lehetne a magyar vállalkozók csodafegyvere

Elektro-net.hu, 2016. október 7., péntek
Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny középiskolásoknak
"...A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) 26. alkalommal hirdette meg középiskolások számára, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az M5 csatorna közreműködésével, 2016. október 6-án, az Ericsson K+F Központjában..."

Sulihalo.hu, 2016. október 7., péntek
Tudomány-pályázat-oktatás

Itbusiness.hu, 2016. október 7., péntek
Hiányzó milliárdok

Mfor.hu, 2016. október 7., péntek
Lepsényi elégedett az ipar alakulásával

Insiderblog.hu, 2016. október 7., péntek
Magyar startup siker: Varsóban is elindult a Rendi, az online takarítás közvetítő!

Insiderblog.hu, 2016. október 7., péntek
Pályázz projekteddel egymillió dollárért és a világhírért!

Petőfi Rádió, 2016. október 7., péntek
Tizenéveseknek hirdettek tudományos és innovációs tehetségkutató versenyt
"...Tizenéveseknek hirdettek tudományos és innovációs tehetségkutató versenyt. A kreatív és tehetséges fiatalok november 28-ig nevezhetnek. Palkovics László oktatási államtitkár emlékeztetett arra, innováció nélkül nincs versenyképesség, ezért fontos, hogy minél fiatalabbakat támogassanak, ötleteik megvalósításában..."

InfoRádió, Délelőtti mérleg, 2016. október 7., péntek
Idén 26. alkalommal rendezik meg az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt
"...Idén 26. alkalommal rendezi meg a Magyar Innovációs Szövetség tudományos és innovációs versenyét középiskolásoknak, közölte a szövetség igazgatója. Antos László az InfoRádióban elmondta, az érdeklődőknek novemberig kell tudományos ötletüket beadni..."

InfoRádió, 2016. október 7., péntek
Megnyitotta fejlesztési központját Budapesten a GE

Kossuth Rádió, Reggeli Krónika, 2016. október 7., péntek
Tizenéveseknek hirdettek tudományos és innovációs tehetségkutató versenyt

Trend FM-Gazdasági Rádió Csoport, 2016. október 7., péntek
Izraelben és Szentpéterváron is bemutatkoztak magyar vállalkozások

M1, Híradó, 2016. október 7., péntek
Budapesten hozta létre egyetlen európai digitális fejlesztési központját a General Electric

Népszava, 2016. október 8., szombat, 4. oldal
Új fejlesztőközpontot nyitott a GE

Hajdú-Bihari Napló, 2016. október 8., szombat, 1+4. oldal
"Színpadra" lépnek a tanárok

Magyar Hírlap, 2016. október 8., szombat, 9. oldal
Hazánkban nyílik a globális központ

Tozsdeforum.hu, 2016. október 8., szombat
Egyre szorosabb összefonódás Magyarország és GE között

Webradio.hu, 2016. október 8., szombat
Mintegy száz pedagógus vesz részt a Science on Stage debreceni versenyén

Profitline.hu, 2016. október 8., szombat
Száz pedagógus vesz részt a Science on Stage debreceni versenyén

Csalad.hu, 2016. október 8., szombat
Tanárverseny a természettudományok népszerűsítéséért

Innoportal.hu, 2016. október 8., szombat
Get in the ring: Magyarországra érkezik a "startup-olimpia"

Haon.hu, 2016. október 8., szombat
Egymást oktatják a tanárok az Agórában

MTV, 2016. október 8., szombat
Summa - Adókedvezmények a startup cégekbe fektető vállalkozásoknak

Euroastra.hu, 2016. október 9., vasárnap
GLOBÁLIS DIGITÁLIS FEJLESZTÉSI KÖZPONTOT NYIT MAGYARORSZÁGON A GE

Kanizsaujsag.hu, 2016. október 9., vasárnap
NGM: hétfőtől lehet pályázni a fiatalok vállalkozóvá válását támogató felhívásra

Techmonitor.hu, 2016. október 8., szombat
Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny középiskolásoknak
"...Dr. Pakucs János, a szervezőbizottság elnöke és a MISZ tiszteletbeli elnöke köszöntötte a vendégeket és bejelentette a 26 Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny meghirdetését, ill. feltételeit. Elmondta, hogy főként olyan kreatív fiatalokat keresnek, akik felismertek valamilyen műszaki, természettudományos problémát, és van saját ötletük a megoldásra is. Beszélt a nemzetközi versenyek fontosságáról és a MISZ által, ezen rendezvényekre delegált fiatalok sikereiről..."

Indexkelet.hu, 2016. október 9., vasárnap
Országos tehetségkutató verseny középiskolásoknak

Innoteka.hu, 2016. október 9., vasárnap
Mafitud-találkozó
"...Szeptember elején tartották a Magyar Fiatal Tudósok Társasága (Mafitud) 15. Országos Találkozóját az Egis Tudományos és Technológiai Központjában, ahol korábbi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny fiatal versenyzői közül néhányan bemutatták nyertes fejlesztéseiket a résztvevőknek..."

Hirek.prim.hu, 2016. október 9., vasárnap
Magyar startup siker

Bonline.hu, 2016. október 9., vasárnap
Varsóban elindult a MyRendi, az online takarítás közvetítő

Osztalyfonok.hu, 2016. október 9., vasárnap
Ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny (2015/2016-os tanév)

Innoportal.hu, 2016. október 9., vasárnap
Egy magyar startup is bejutott a digitális városok döntősei közé

Tudomanyplaza.hu, 2016. október 9., vasárnap
26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny

Lokál, 2016. október 10., hétfő, 9. oldal
Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny

Rádió Antritt, Regionális hírek, 2016. október 10., hétfő
Interjú dr. Pakucs Jánossal, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnökével a 26 Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyről

Rádió Antritt, Regionális hírek, 2016. október 11., kedd
Interjú dr. Pakucs Jánossal, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnökével a 26 Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyről

KKV Szakmai Magazin, 2016. október, 40-42. oldal
Hamarosan jön az új GINOP-pályázat: 4000 KKV között 40 milliárdot oszt szét a kormány
Szerkesztő: dr. Antos László, Munkatárs: Sas Zsófia
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páratlan hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1036 Budapest, Lajos u. 103.
tel.: 4303330, e-posta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.