XXVI. évf. | 2016. szeptember 27. | 17. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Várható események
Pályázati felhívás
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHírek | Magyar Innovációs Szövetség

Különdíj az EU Fiatal Tudósok Versenyén

Az Európa Unió által évente szervezett, legjelentősebb és legrangosabb tehetség-kutató és -kiválasztó versenyt, a Fiatal Tudósok Versenyét, melyre a világ 38 országából érkeztek fiatalok, az idén szeptember 15. és 19. között Brüsszelben rendezték meg, ahol az egyik magyar fiatal megkapta a különdíjat

A több tízezer, 15-20 év közötti fiatalból kiválasztott döntősök között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által, a 2015/2016. évben megrendezett 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny három első díjas pályázatának készítője képviselte. A magyar delegációt Ivánka Gábor, bírálóbizottsági tag vezette.

A négy lépcsős ifjú tudósok versenyének első két fordulóját a résztvevő országok bonyolítják, ahonnan a kiválasztott legjobb 2-4 pályamunkáról a nemzetközi bírálóbizottság mond véleményt. Ezt követően a kiválasztottak háromnapos, kiállítással egybekötött prezentáción vesznek részt, ahol a nemzetközi zsűri személyes konzultációk során alakítja ki a végleges sorrendet.

Az idei döntőre 38 ország versenyzőit hívták meg. A brüsszeli döntőn 100 projekt közül, a 18 éves fiatal, Udvardi Péter (a budapesti XIV. kerületi Szent István Gimnázium végzős diákja) kutatómunkája részesült a különdíjban, ennek eredményeként többek között egy hamburgi kutatóintézet (XFEL - the European X-Ray Free-Electron Laser Facility) egy hétig vendégül látja Pétert. A díjat Lina Tomasella, tudós, a zsűri olasz elnöke és dr. Patrick Geeraert, az EIROFORUM egyik vezetője adta át.
Alacsony frekvenciás hangok, rezgések passzív érzékelése vagy mechanikai energiájuk elektromos feszültséggé alakítása gyakran előkerülő probléma, hiszen a környezetünkben megtalálható hangok vagy rezgések nagy része ebbe a tartományba esik. Péter projektje egy megoldást kínál erre a problémára egy olyan mikroelektro-mechanikai struktúrával (MEMS), amelynek rezonancia frekvenciája 200-300 Hz körüli, így a kérdéses tartományban nagy amplitúdóval rezgethető, amely kitérésekből származó mechanikai energiát egy piezoelektromos réteggel elektromos feszültséggé alakíthatunk. A chipet széles körben lehetne használni, fontos felhasználás lehetőség a külsőegység nélküli passzívan működő cochleáris implantátum, amely nagyban javítaná a súlyos halláskárosulásban és siketségben szenvedők életminőségét.

A díjazott fiatal pályázata, a 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny leglátványosabb pályamunkáival együtt, szept. 30-án megtekinthető lesz a Kutatók Éjszakáján, az Ericsson Magyarország Kutatás-fejlesztési Központjában (1117 Budapest, Irinyi József u. 4-20.). Péter részt vehet decemberben a stockholmi Nobel-héten is, ill. a Nobel-díj átadási ünnepségen. Erre a legtehetségesebb magyar tizenéves tudósok közül egy különbizottság választotta őt ki.

A következő 2016/2017. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt október 6-án egy szakmai rendezvény keretében hirdetjük meg az Ericsson Magyarország Kutatás-fejlesztési Központjában.

MISZ elnökségi ülés

A MISZ elnökségi ülést tartott 2016. szeptember 21-én, a Magyar Suzuki Zrt. székhelyén, Esztergomban.

Napirend előtt Urbán László, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgató-helyettese, elnökségi tag, köszöntötte az elnökségi ülés résztvevőit. Elmondta, hogy az 1991-es alapításkor 1000 dolgozó foglalkoztatás és 50 ezer gépkocsi gyártása volt a célkitűzés. 2015-ben ugyanakkor 182 E autót gyártottak, a gyártókapacitás egyébként 300 ezer autó. A Suzuki összesen, mai árakon, 1,7 Mrd eurót fektetett be a magyarországi gyárába. 2017-től két modellt fognak csak gyártani, mert a 3. műszakot nem tudják elindítani munkaerőhiány miatt.

1. A legutóbbi elnökségi ülés óta végzett munkáról szóló, írásos beszámoló kiegészítéseképp Antos László, ügyvezető igazgató, tájékoztatta az elnökséget, hogy a Fővárosi Törvényszék az alapszabály-módosítást bejegyezte.
Az elnökség a beszámolót, a kiegészítésekkel együtt, egyhangúlag elfogadta.

2. A 2016. év első hét hónapjára vonatkozó gazdálkodási kimutatást az elnökség egyhangúlag elfogadta.

3. Az Egyebek napirend keretében Yoshinobu Abe, a Magyar Suzuki Zrt. új vezérigazgatója is köszöntötte az elnökséget, néhány percben. Többek között elmondta, hogy a magyar gazdaság érdekében szeretne tevékenykedni. Szabó Gábor válaszában hangsúlyozta, hogy szívesen folytatjuk az együttműködést. Urbán László megköszönte a MISZ eddigi szakmai támogatását.

4. Frischmann Gábor az Ipar 4.0 platformmal kapcsolatos eseményekről tájékoztatta az elnökséget. Az NGM támogatásával 2016. május 6-án megalakult a platform, a MISZ alapító tag. Az első ülésre jún. 16-án került sor, melyen megfogalmazódtak a célkitűzések és az elvárások: fő cél, a digitalizáció megfelelő alkalmazásával, a cégek hatékonyságának, versenyképességének növelése. A platform az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó pályázati tevékenységet monitorozni fogja, elősegíti a hálózatosodást, műhelytalálkozókat szervez, és munkacsoportok alakít stb. A MISZ a stratégiai, ill. innovációs munkacsoportban fog tevékenykedni.
Urbán László hozzátette, hogy a Suzuki kifejezte csatlakozási szándékát a platformhoz, de végül is az autóipari munkacsoport nem jött létre.

5. Ormándi Sándor tájékoztatta az elnökséget, hogy az FB elkezdte a MISZ szabályzatainak és szerződéseinek áttekintését. Kérdezte a tagokat, hogy az FB közgyűlési jelentésére mikor reagál az elnökség. Szabó Gábor javaslatára, az elnökség elhatározta, hogy a következő ülésén áttekinti az FB jelentését.

Az ülés zárásaként az elnökség megnézett egy kisfilmet a Suzuki Zrt-ről, majd megtekintette a hegesztő, ill. az összeszerelő üzemet, szakmai vezetéssel.

Digitális Jólét Fórum

A Digitális Jólét Program megvalósításában kitüntetett fontosságú egyeztetési fórum, a Digitális Jólét Fórum 2016 áprilisában kezdte meg működését, melynek rendeltetése, hogy a kormányhatározatban szereplő feladatok megvalósítása során a szakmai és társadalmi konzultáció színhelye legyen.

2016. szeptember 16-án, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Nagytermében került sor a Digitális Jólét Fórum tizenkettedik ülésére, melyen a Magyar Innovációs Szövetség képviseletében Hűvös Ágnes, a MISZ Startup Kultúra Közösség paneljének tagja vett részt.

A fórum témája a Digitális Startup Stratégia 1.0 változatának megvitatása volt. Deutsch Tamás, miniszterelnöki biztos köszöntőjét követően Böszörményi-Nagy Gergely, szakmai vezető, ill. munkatársai ismertették a stratégiát.

A hozzászólásokra, konzultációra Both Vilmos, a Digitális Jólét Program állandó szakértőjének moderálásával került sor.

KICkoff döntő

Idén tavasszal tagszervezetünk, a Bay Zoltán Nonprofit Kft., mint KIC InnoEnergy partner elindította vállalkozói felkészítő programját. Hazánkból 2 vállalkozó került a lengyel, görög, horvát, bolgár, észt és litván versenyzőkből álló varsói döntőbe.

A szeptember 20-i KICkoff döntőt és gálaestet 3 nap kemény felkészülés előzte meg. Végül a Greenergizer, a kereskedelmi egységek áramfogyasztását, villanyszámláját legalább 10 százalékkal csökkenteni képes, saját fejlesztésű megoldásával megszerezte a 3. helyet. Sikeres szereplése azt jeleni, hogy lehetősége van 150 ezer euró értékben erőforrásokat igénybe venni a KIC InnoEnergy Highway nevű inkubációs program keretében annak érdekében, hogy a vállalkozás eljusson "az első vevőig", arra a pontra, amikor már érdemes további tőkét bevonni.

Greenergizer csapat tagjai: Stewart Harvey, Szidarovszky Ferenc, Szentirmai Tamás, Simon Tímea

A KIC InnoEnergy felkészítő programja idén ősszel újraindul. Várják mindazok jelentkezését, akik energetikai vonatkozású, a fenntartható energiaellátást szolgáló üzleti ötlettel nemzetközi piacokra kívánnak lépni.

Jelentkezés folyamatos, egy az üzleti ötletet bemutató 8-10 diából álló prezentációt kell az akos.dervalics@bayzoltan.hu címre eljuttatni.

Vállalkozói Inkubátorok Szövetsége tisztújító közgyűlése

Tagszervezetünk, a Vállalkozói Inkubátorok Szövetsége 2016. szeptember 21-én, Budapesten tartotta - három évenként esedékes - tisztújító közgyűlését. A közgyűlésen az alapszabály néhány ponton történő módosítása is megtörtént. Változik az egyesület székhelye, egyszerűsödtek a tagi formák, az eddigi kettős társelnöki rendszer a korábbi elnök, alelnök formára változott.

A választás eredményeként a következő 3 évre a VISZ elnöke Barta E. Gyula, alelnöke dr. Soltész Anikó lett. Az elnökség további tagjai: Pohl Marietta (Baranya Megyei Vállalkozói Központ), Budavári László (Győr, Innonet), Kóczián Tamás (Ózdi Inkubátorház), Mihovics Zoltán (Nagykanizsai Inkubátorház) és Zsukk István (Nyíregyháza, Primom Alapítvány).

Hírek | Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Figyelmeztetés feltalálóknak, védjegyeztetőknek

A Magyar Szabadalmi Ügyvivői Kamarához egyre több panasz érkezik magukat az interneten és közösségi oldalakon hirdető, szabadalmi és védjegy iroda látszatát, illetve szabadalmi ügyvivői végzettség látszatát keltő szolgáltatókkal kapcsolatban. A panaszosok rendszerint komoly, akár több millió forintos kárt szenvednek az ilyen, jogellenesen működő szolgáltatók hibájából. A Magyar Szabadalmi Ügyvivői Kamara ezért a következő figyelmeztetést teszi közzé:

Magyarországon a szabadalmi ügyvivőkénti tevékenykedésre jogosultakról a Magyar Szabadalmi Ügyvivői Kamara nyilvántartást vezet, amely lista megtekinthető a Kamara honlapján:
http://www.szabadalmikamara.hu/Index.aspx?MN=Tagok_MindenTag&LN=Hungarian

Az ügyfelek védelme érdekében a szabadalmi ügyvivők tevékenysége és felelőssége törvényileg szigorúan szabályozott, aminek a betartását a Magyar Szabadalmi Ügyvivői Kamara felügyeli. A szabadalmi ügyvivők műszaki vagy természettudományos egyetemi diplomával és felsőfokú iparjogvédelmi végzettséggel rendelkeznek, és évekig tartó gyakorlati idő alatt sajátítják el a szabadalmi jog, a védjegyjog, a használati minták, illetve a formatervezési minták jogát. A kettős műszaki-jogi végzettség és az évekig tartó gyakorlat teszi lehetővé, hogy a szabadalmi ügyvivők értékes és érvényesíthető jogokat szerezzenek az ügyfelek számára.

A kamarai nyilvántartásban nem szereplő, szabadalmi és védjegy iroda látszatát, illetve szabadalmi ügyvivői végzettség látszatát keltő szolgáltatók esetében nem biztosított a megfelelő szakmai felkészültség, amit a Kamarához beérkezett panaszok is igazolnak. Ezen szolgáltatókat az említett szigorú felelősségi szabályok sem kötik, így a részükről rendszeresen előforduló károkozás megtérülése sem biztosított. Ezért a Magyar Szabadalmi Ügyvivői Kamara javasolja, hogy oltalomszerzési ügyekben még a megbízás megadása előtt végezzenek ellenőrzést a fent említett kamarai listán.

Várható események

Tájékoztató az innovációt ösztönző uniós közbeszerzési eljárásokról

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) a polgármestereket, jegyzőket, közintézmények fenntartóit és gazdasági szakembereit, főépítészeket és regionális fejlesztési ügynökségek szakembereit hívja és várja az "Épületek innovatív felújítására vonatkozó közbeszerzések hazai és nemzetközi lehetőségei" (PROBIS) elnevezésű európai uniós kezdeményezés "Tájékoztató az innovációt ösztönző uniós közbeszerzési eljárásokról" című szakmai fórumára.

A kezdeményezés az innovatív technológiák, anyagok alkalmazását és a korszerű, rendszerszintű megközelítés érvényesítését ösztönzi a közigazgatási szervezetek, önkormányzatok körében az energiahatékonysági célú és egyéb fenntarthatósági megoldásokra vonatkozó közbeszerzések során.

A 2016. szeptember 28-án, 09:00-16:00 óra között tartandó szakmai fórumon a téma hazai és nemzetközi szakértői az épületek innovatív megoldásainak, különösen az innovatív épület-rekonstrukcióra irányuló közbeszerzési eljárások lehetőségeiről tájékoztatják az érdeklődőket. Az esemény helyszíne az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (2000 Szentendre, Dózsa György út 26.)

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztrációs felület és a rendezvény tervezett programja az alábbi linken érhető el: http://nkfih.gov.hu/hirek/hivatal-rendezvenyei/probis-innovacio-celu

További információk az NKFI Hivatal munkatársainál (telefon: 795-9500, e-mail: nkfihivatal@nkfih.gov.hu).

"Innováció  a magyar vállalkozások felzárkózásának esélyei - együttműködési lehetőségek a FÁK térségi országok vállalkozásaival" c. nemzetközi konferencia

2016 október 14-én a FÁK Üzleti Klub, Magyarország, és együttműködő partnere a moszkvai székhelyű nemzetközi szervezet, a Vállalkozók és Iparosok Nemzetközi Kongresszusa (MKPP), valamint a VOSZ és a Magyar Innovációs Szövetség, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Sberbank, Magyarország és néhány gazdálkodó szervezete támogatásával és részvételével "Az innováció a magyar vállalkozások felzárkózásának lehetősége, illetve a FÁK országokban működő innovációs vállalkozások és a magyar vállalatok együttműködési lehetőségei az innováció területén" témában konferenciát szervez Budapest Hotel Aquincumban.

A konferencián elsősorban a reálszféra innovációs területén elért eredményeit, magyar gyakorlatát, valamint a magyar és FÁK-országbeli cégek közötti együttműködésben feltárható lehetőségeket, továbbá az európai-uniós (GINOP 2020) és más pályázati forrásokat tervezik bemutatni.

Előzetes program

9:30- 10:00 Érkezés, regisztráció
10:00- 13:00
Plenáris ülés, előadói konferencia
Moderátor: dr. Tamás Pál, a Corvinus Egyetem kutatóprofesszora,a moszkvai Lomonoszov egyetem újságíró tanszékének professzora
Megnyitó beszédek, köszöntők:
- Csutora Zsolt helyettes államtitkár
- Gyabronka Tibor, a FÁK Üzleti Klub Magyarország elnöke
- a VOSZ képviselője
- Vaszilij Tarlev, a Gyáriparosok és Vállalkozók Nemzetközi Kongresszusa elnöke, a Moldovai Gyáriparosok és Vállalkozók Nemzeti Kongresszusa elnöke

Előadások: /max.20 perc/
- EU Bizottság Képviselet: Innovációs trendek az EU-ban (egyeztetés alatt/)
- Lepsényi István államtitkár, NGM
- Raskó György, Csopak Holding
- MKPP delegált 2 fő (egyeztetés alatt)

Kávészünet
- Szabó Richárd elnök- vezérigazgató, Sberbank Magyarország
- Dr. Móger Róbert fejlesztési osztályvezető, ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt.
- Bodnár Balázs ügyvezető igazgató, Evopro Kft.
13:00- 14:00 Ebéd
14:00- 16:00 Panel beszélgetések az innováció gyakorlati kérdéseiről (forgószínpad-szerűen):
- "A" blokk: ipar
Moderátor: Dr. Pakucs János tiszteletbeli elnök, Magyar Innovációs Szövetség, Olajterv Csoportnál ügyvezető igazgató
- Pintér István elnök-vezérigazgató, RÁBA Járműipari Holding Nyrt.
- Bodnár Balázs ügyvezető igazgató, Evropo Kft.
- Farkas József elnökségi tag, Magyar Innovációs Szövetség, Sanatmetal Kft. ügyvezető igazgatója
- Jasper Miklós ügyvezető, Régió Compass Kft.
- MKPP partner

- "B" blokk: mezőgazdaság
16:00- 16:10
Konferencia zárás

A konferencia nyelve: magyar, orosz, szinkron tolmácsolással

Jelentkezni legkésőbb 2016. október 1-ig lehet, a jelentkezési lap kitöltésével, melyet visszaküldeni a FÁK Üzleti Klub e-mail címére kell.

További információk: Döbörhegyi Éva, ügyvezető FÁK Üzleti Klub (e-mail: cisclubp@t-online.hu, tel: +36 30 279 3316)

Ne dőlj be! - A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület műtárgy-hamisítási előadás-sorozata

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület Műtárgyhamisítás Elleni Munkacsoportja az őszi hónapokban 8 előadásból és szakmai bemutatókból álló rendezvénysorozatot szervez, amely elsősorban - de nem kizárólag - olyan egyetemi-főiskolai hallgatókhoz szól, akik későbbi hivatásuk gyakorlása során maguk is nagy valószínűséggel kapcsolatba kerülnek hamis műtárgyakkal.

A szélesebb, de gyakran a szakmai közvélemény sincs tisztában azzal, hogy
- az eladásra kínált műtárgyak több mint fele hamis,
- számos szakember szerint a világ múzeumaiban kiállított műtárgyaknak is több mint a tíz százaléka hamis,
- nemcsak a régi és modern mesterek műveit hamisítják, hanem az élő művészek alkotásait is,
- hamisítványok nemcsak a festmények között bukkannak fel nagy számban, hanem a képző- és iparművészet valamennyi műfajában, így pl. a szobrok, bútorok, ékszerek között is.

Az előadássorozat célja, hogy megismertessen:
- a hamisítás történetével,
- a hamisítás jellemző klasszikus és mai módszereivel,
- a "legfertőzöttebb" hazai életművekkel,
- a hamisítások felismerésének házilag is alkalmazható módszereivel,
- a hamisítások kiszűrését szolgáló természettudományos módszerekkel és azok gyakorlati alkalmazásával,
- a hamisítás elleni fellépés polgári jogi és büntetőjogi eszközeivel, azok gyakorlati alkalmazásának tapasztalataival,
- a művészeti színtér egyes szereplőcsoportjainak (művészettörténészek, művészek, műkereskedők, szakértők, művészeti sajtó, stb.) feladataival a hamisítás elleni fellépésben.

Az előadásokat az egyes témák legavatottabb hazai szakértői, többek között
- Bellák Gábor, a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa, igazságügyi szakértő;
- Einspach Gábor, a Magyar Műkereskedők és Galériák Országos Szövetségének elnöke, igazságügyi szakértő;
- dr. Karsay Enikő ügyvéd;
- dr. Kármán Gabriella, az Országos Kriminológiai Intézet tudományos munkatársa, a HENT Műtárgyhamisítás Elleni Munkacsoportjának vezetője;
- Tűzkő Péter, a BÁV Zrt műkereskedelmi üzletágvezetője, igazságügyi szakértő és
- Virág Judit, a Virág Judit Galéria és Aukciósház társtulajdonosa, igazságügyi szakértő
tartják.

Az előadás-sorozatra a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának székházában (1081 Budapest, II. János Pál pápa tér 7.) illetve a szakmai bemutatókat tartó intézmények műhelyeiben kerül sor, 2016. október 5-től kezdődően szerdánként, 17.00-19.00 között.

Az előadásokon és a szakmai bemutatókon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Regisztrálni a HENT Facebook-oldalán vagy a hent@hipo.gov.hu e-mail címen lehet.
További információk: az esemény rendszeresen frissülő Facebook-oldalán.

Pályázati felhívás

15. ’Az Év Honlapja’ pályázat

Idén is elindult a Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing Tagozat által meghirdetett "Az Év Honlapja" pályázat. A szakma legismertebb online marketingkommunikációs versenyére 2016. augusztus 15. és október 31. között lehet benevezni a kizárólag magyar nyelvű honlapokat. A pályázatokat a lezárás után egy szakmai zsűri értékeli és díjazza.

Regisztrálni az alábbi linken lehet.

Early Bird kedvezmény keretében minden együttműködő szövetség és non-profit szervezet 15%-kal olcsóbban pályázhat 2016. szeptember 15-ig. Részletek a regisztrációs díjakról itt találhatóak.
Az ünnepélyes díjátadóra december elején kerül sor Budapesten.

További információk a "15. ’Az Év Honlapja’ pályázattal" kapcsolatban megtalálható az alábbi linken.

Szakirodalomfigyelő

Joris Luyendijk: Vakrepülés - Corvina, 2016
Dr. Osman Péter ismertetése

Különleges könyv napjaink egyik legizgalmasabb és legkiismerhetetlenebb témájáról, a pénz- és tőkepiacok legmeredekebb ügyletekkel is dolgozó nagy szereplőinek világáról. Igazán az angol kiadás címe jó: Cápákkal úszva - utazásom a bankárok világába. Mondandóját talán ennél is jobban megragadja: egy kultúrantropológus a mai nagymenő bankárok titkai nyomában.

A téma jelentőségét mindennél jobban visszaadja a szerző egy szándékoltan provokatív tétele: "A demokrácia egyre inkább olyan rendszer, amelyben a választók meghatározzák, melyik politikus hajtsa végre azt, amit a pénzügyi szektor diktál." (Minden idézet a könyvből.)

S két részlet, amelyek tökéletesen jellemzik a pénzügyek e világát: "A befektetési bankárok nem mesélték el nekem - akár szándékosan, akár akaratukon kívül - , hogyan készítenek elő, illetve okoznak egy új válságot vagy egy következő botrányt. Azok, akik ilyesmiről mesélhetnének, soha nem fognak jelentkezni, illetve reagálni az interjúkérésre."  "Amikor elbeszélgetünk az álláshirdetésre jelentkezőkkel, mindig elmondjuk, hogy csak az alkalmas erre a munkára, aki soha nem riad meg a kockázatoktól. Soha, de soha! Az ember állandóan ezen agyal, amikor alszik, amikor eszik... Már amikor felkel, akkor ott van az agyában, és mindig ott is marad."

Luyendijk valóban kultúrantropológus. A Corvina ajánlója elmondja: Kialakított egy nagyon mai kutatási módszert: keresett egy bonyolult témát, amelyről szinte semmit sem tudott, és erről egy napilapban feltett egy laikusokra jellemző kérdést. A beavatottak örömmel álltak rendelkezésére, az olvasók reagáltak, ez újabb megnyilatkozásokat gerjesztett, a téma pedig egyre jobban kibontakozott. Ezt tette a The Guardian c. lap megbízásából is, és több mint kétszáz olyan emberrel beszélgetett, akik a londoni Cityben, Európa pénzügyi központjában dolgoznak.

Az így feltárult összkép felettébb meglepő: azt szinte mindenki sejti, hogy ezek a nyereség reményében jelentős kockázatokkal dolgozó cégek nagy boszorkánykonyhák, ám azt aligha, hogy így és ennyire. Ami pedig a címet magyarázza (holland eredetije: Ez nem lehet igaz): "Napjainkban már senki sem igazán érti a bankokat, még azok sem, akik bennük dolgoznak."

A beszélgetések alapján a könyv igen rengeteg érdekes és tanulságos betekintést ad ezeknek a pénzintézeteknek a működésébe, méghozzá úgy, hogy minden lényegeset az ott dolgozók mondanak el róluk, tehát az információk egyik legértékesebb fajtáját, a belső információt kapjuk. Ettől igazán megdöbbentő és sokban rémisztő, amit elénk tár. "Ha egy maroknyi ember milliárdos veszteségeket okozhat olyan tevékenységekkel, amelyek bonyolultságuknál fogva rendkívül nehezen ellenőrizhetőek, nem kellene-e mégis szigorú belső ellenőröket tenni föléjük? De igen, válaszolták erre, csakhogy ez nem olyan egyszerű. A CEO nem érthet minden, a bank által használt algoritmust és számítógépes programot, a termékekről nem is beszélve, így aztán olyanok veszik őket körül, akik azt mondják: Csak semmi pánik, mindent ellenőrzünk."

A diagnózis további kulcseleme, hogy a bankok túl gyorsan növekszenek, nem szerves fejlődéssel, hanem felvásárlásokkal és összeolvadásokkal, ezzel túlságosan inhomogénné is válnak, s ez önmaguk számára is ellenőrizhetetlenné teszi őket. Egy szakértő jóslata: "A következő világméretű pénzügyi pánik egy informatikai krachhal kezdődik majd."
A pénz világának berendezkedése, működési módja, fogalomkészlete sokban eltér a köznapitól. Olykor az az érzés kísért, mintha a szöveg alkotója ennek nem minden részletével lenne tisztában. Néha szembe ötlik egyértelmű, jelentéstorzító fordítási és nyelvtani hiba, akad téves állítás is. Ám a laikus érdeklődő számára e hibák a könyv olvasmányértékét nem csökkentik.

Glenn Hubbard- Tim Kane: EGYENSÚLYBAN - A nagyhatalmak gazdasága az ókori Rómától a modern Amerikáig - Antall József Tudásközpont, 2016
Dr. Osman Péter ismertetése

Kitart-e a nyugati civilizáció, vagy a letűnt birodalmak sorsára jut? Mi lehet a sorsdöntő ebben? Mitől tűntek le a korábbi birodalmak, és mit tanulhatunk e bukásokból, hogy elkerüljük a magunkét? A közgazdász szerzők új megközelítéssel kínálnak erre választ - a birodalmak működésének és hanyatlásának makrogazdasági és ökonometriai elemzésével. A legfőbb, amit kiolvashatunk belőle: már Róma óta a hatalmat nem a tábornokok nyerik meg, hanem a technológiák, beleértve a gazdaság működtetésének technológiáit is!

Alaptételük, hogy a birodalmak bukását nem külső erők okozzák, hanem a gazdasági egyensúlyzavaruk, főként, ha a döntő működési tényezőt, az intézményrendszert a fejlődés biztosítása helyett a politikai érdekek szerint alakítják. "A viszonylagos nagyhatalom elleni kihívás nem azt jelenti, hogy a felemelkedő ellenfelek versenyeznek az elégtelen erőforrásokért. Hasonlóképpen, nem az a veszély számít, hogy a vezető hatalom túlterjeszkedik, vagy az energiáit nem a megfelelő arányban osztja szét a katonai kiadások és a gazdasági befektetés között. Mi elvetjük ezeket az elképzeléseket. A történelem inkább azt mutatja, hogy a nagyhatalmak akkor vesztik el a vezető szerepüket, amikor már nem ostromolják tovább a technológiai határokat." "A nagy civilizációkra leselkedő egzisztenciális fenyegetést nem annyira a kapu előtt álló barbárok, mint inkább a belső, önmaguk okozta gazdasági egyensúlytalanság jelenti." (Minden idézet a könyvből)

"Ez a könyv nem birodalomról szól, hanem az emberi történelem nagyhatalmainak gazdasági adatairól és tényeiről. Mi »kínálatot« és »keresletet«, »ösztönzőket« és »kényszereket« látunk a piacokon, s nem csupán az áruk és a szolgáltatások számára, hanem piacokat látunk a presztízs, a biztonság és a politikai hatalom számára is."

"A jelen kötet megírásának egyik fő indítéka az volt, hogy gazdasági szemüvegen keresztül végigtekintve a világtörténelmen, feltárjuk azt, hogy a magatartási tényezők összességében miként idézték elő a nemzetek közötti egyensúlyhiányt."

Új módszer a gazdasági hatalom mérésére "Mihelyt a közgazdaságtan szemüvegén keresztül tekintünk a történelemre, soha többé nem nézhetünk hátra. A történelem sokkal több lesz, mint személyiségek drámája, s politikai döntések olyan meglepő ritmusát tárja elénk, amelyek visszatekintve irracionálisnak tűnnek. E könyv egyik témája az, hogy a politikai intézmények gyakran túlságosan lassan idomulnak a változó gazdasági realitáshoz. A mi könyvünk annyiban jelent pluszt, hogy új módszert kínál a gazdasági hatalomnak a mérésére, amit olyan sűrűn használunk a napi érintkezésben, de soha nem határozták meg világosan, hogy mi is az. Megvizsgáljuk, hogy egykor életerős társadalmak miként válnak politikailag és gazdaságilag pangóvá - s nem inkább azt, hogy egyáltalán miként növekednek. A kötet nagy része a hatalmi, mindenekelőtt a nagyhatalmi gazdasági egyensúlytalanságot tárgyalja."

A vizsgálódás alaptétele "Birodalmak és nemzetek gyakran úgy veszítik el az egyensúlyukat, hogy közben nem értik meg a háttérben mozgásban lévő tektonikus gazdasági erőket. Másfelől, uralkodók időnként képtelenek alkalmazkodni még úgy is, hogy megértik ezeket az erőket - e tekintetben kísérteties és lenyűgöző párhuzamot mutatnak napjaink nagyhatalmaival. A nagyhatalmak hanyatlása majdnem mindig egy adott séma alapján történik: a stagnálás belső természetének tagadása, a hatalom központosítása, valamint a jövő ’feláldozása’ a jelenben folytatott túlzott költekezéssel." "Az elszabadult költségvetési hiányok nem számszaki problémát jelentenek. Ez egyfajta folyamatbeli, alapvetően politikai probléma."
A könyv nagy része a mondandót birodalmak esettanulmányként való elemzésével támasztja alá. Így tárgyalja az Európai Uniót és az USA-t is.

Gróf Apponyi Albert: Emlékirataim - Helikon Kiadó, 2016
Dr. Osman Péter ismertetése

Az Országgyűlési Könyvtár Digitalizált Országgyűlési Tudástára Apponyi szócikkéből: "Hatvan éven át volt a magyar közélet meghatározó alakja, akit már életében »a legnagyobb élő magyarként« tiszteltek. Néhány év kivételével mindvégig ellenzékiként harcolt a nemzet érdekében. 1870 és 1933 között (63 éven át) tagja és egyik főszereplője a Magyar Országgyűlésnek. Hosszú évtizedeken át különböző parlamenti pártok vezéralakjaként lépett fel, kiemelkedett szellemi és szónoki képességeivel. (...) 1923-tól Magyarországot fődelegátusként képviselte a Népszövetségben, Genfben bekövetkezett haláláig. Politikai kvalitásait a külföldi politikai élet is elismerte és respektálta. A nemzetközi fórumokon, mint a »nemzet ügyvédje« lépett fel (...) Kiemelkedő parlamenti és pártevékenysége mellett más területeken is jelentős aktivitást fejtett ki. Az 1870-es években külpolitikai, kereskedelmi, közgazdasági ügyekkel foglalkozott. 1876 és 1888 között munkatársa volt a Kelet Népe, a Magyarország s az Ország- Világ című lapoknak. 1889-től 1933-ig a Magyar Földhitelintézet felügyelő bizottságának tagja, a Magyar Tudományos Akadémiának 1908-tól haláláig igazgatótanácsi tagja volt. A Szent István Társulatnak 1884-től 1888-ig elnöki tisztét viselte, 1918-ig elnöke volt a Magyar Közművelődési Egyesületnek. Az 1920-as évek első felében Budapest törvényhatósági bizottsága rendes tagjának is megválasztották, 1919-től a Szent István Akadémia tiszteleti tagja, majd elnöke, 1920-tól a Magyar Külügyi Társaság elnöke, 1921-től a Magyar-Amerikai Társaság elnöke."

A Helikon ajánlójából: "Nemcsak a magyar belpolitika meghatározó alakja, hanem nemzetközileg elismert közéleti személyiség volt, ráadásul az egyetlen államférfi, aki a képviselőház felkérésére fogott bele emlékiratai megírásába." (Ez a II. kötetre vonatkozik. OP) "A magyar emlékirat-irodalom remekműve először lát napvilágot teljes egészében. Benne megfejtésre kerül a megfejthetetlennek ítélt korszak rejtélye, a többnemzetiségű Osztrák- Magyar Monarchia sokarcúsága, melynek bukásával valami végérvényesen véget ért Közép-Európában."

Apponyi előszavából az I. kötetből:
"A következő lapokon sem önéletrajzot, sem vallomásokat nem kívánok írni; naplónak sem nevezhetem e feljegyzéseimet, mert azok nem keletkeztek az eseményekkel egyidejűleg, nap-nap után, hanem a politikától való visszavonulásom után (így gondoltam, mikor e sorokat 1918. év végén írtam) egy munkálatban íratnak le. Ennek megvan az a hátránya, hogy a részletek elevensége elhalványul, de viszont az az előnye, hogy az egyes eseményeket tiszta történelmi távlatból nézem, amelyben valódi fontosságuk és nem a pillanatnyi behatások túlhajtásai szerint érvényesülnek. Az elmondandók történelmi hűségéről mégis kezeskedem, mert beszédeim áttekintése élénken visszaidézi emlékezetembe az eseményeket és a helyzeteket, amelyekhez fűződtek; amire világosan nem emlékszem, azt nem is adom elő mint tényt. Tulajdonképpeni célom az, hogy adatokat szolgáltassak e nevezetes korszak történelmének bölcseletéhez és ezzel hasznos útmutatásokat a jövőre."

A II. kötet indításából:
"Sok dolgot látok másképp retrospektíve is, mint ahogyan láttam 1921-ben, és így sokat másképp írnék meg, mint ahogy akkor megírtam. Másképp írnám azért is, mert a nemzeti megbízásban megjelölt célkitűzés is határozottabban irányul jövőben felhasználható tapasztalati tanulságok kidomborítására, mint ahogy ez akkor szemem előtt lebegett. Mindazonáltal nem látok indokot arra, hogy emlékirataim első kötetét félretegyem és egészében átírjam. Maradjon meg, mint akkori ideológiámnak emléke, és derüljön ki a második kötetből annak az ideológiának átidomulása, amennyiben átidomulnia kell: a kettő összetételéből keletkezett mű így talán még tanulságosabb lesz, bár kevésbé egyöntetű."

Teljes körű sajtószemle

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll vagy a linkre kattintva olvasható!)
A sajtószemle tagvállalataink, az OBSERVER Budapest Médiafigyelő Kft., a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft., segítségével készült.


Innoteka.hu, 2016. szeptember 12., hétfő
Odaítélték a Harsányi István-díjakat
"...A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) által gesztorált, közhasznú Manager Képzés Alapítvány kuratóriuma, Dobák Miklós elnök vezetésével, augusztus végén tartotta bírálóbizottsági ülését a MISZ székhelyén, melyen kiértékelték a Harsányi István-díjra beérkezett pályamunkákat..."

Iho.hu, 2016. szeptember 12., hétfő
Innovatív technológiák széles tárházát hozza az InnoTrans

Zetapress.hu, 2016. szeptember 12., hétfő
Tudós fiatalok versenye
"...Tegnap este tartották a Magyar Fiatal Tudósok Társasága (MAFITUD) 15. országos találkozóját az EGIS Keresztúri úti Tudományos és Technológiai Központjában, melyre meghívást kaptunk. A MAFITUD-ot 2005-ben alapították az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottjai Visegrádon..."

Nol.hu, 2016. szeptember 12., hétfő
Levegőben hasít a magyar szuperegér

Digitalhungary.hu, 2016. szeptember 12., hétfő
Az informatikai vezetők innovációs kényszer alatt állnak

Gyartastrend.hu, 2016. szeptember 12., hétfő
A big data hatása a munkaerőre

Digit.mandiner.hu, 2016. szeptember 12., hétfő
Már külföldről is érkeznek startupok a Design Terminálhoz

Uzletfejlesztes.hu, 2016. szeptember 12., hétfő
Az innováció előreláthatósága: mítosz vagy valóság...

News4business.hu, 2016. szeptember 12., hétfő
Prágába jön a CES

Civishir.hu, 2016. szeptember 12., hétfő
Odaítélték a Harsányi István-díjakat

Hajdú-Bihari Napló, 2016. szeptember 13., kedd, 8. oldal
ELISMERÉS
"...Harsányi István Hallgatói Díjjal jutalmazták a közelmúltban Hajdu Évát, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar hallgatóját a Klaszterszolgáltatás fejlesztés egy hazai innovatív klaszterszervezet vizsgálatain keresztül című pályaművének köszönhetően. A Magyar Innovációs Szövetség által életre hívott pályázat a gazdasági, a műszaki és a természet- tudományi felsőfokú intézményekben graduális és posztgraduális, valamint a PhD-képzés keretében tanuló hallgatók innovációs menedzsment ismereteinek bővítését és tudományos szintű feldolgozását hivatott díjazni..."

Észak-Magyarország, 2016. szeptember 13., kedd, 5. oldal
Innovációs InfoPont: elsőként Harsányban

Petőfi Népe, 2016. szeptember 13., kedd, 5. oldal
Segítség a fiataloknak!

Hrportal.hu, 2016. szeptember 13., kedd
12 magyar vállalkozás versenyben a European Business Awardért

Mediainfo.hu, 2016. szeptember 13., kedd
Megújul a zsűrizés 'Az Év Honlapja' pályázaton

Marketinginfo.hu, 2016. szeptember 13., kedd
Megújul a zsűrizés 'Az Év Honlapja' pályázaton

Hirek.prim.hu, 2016. szeptember 13., kedd
15. jubileumi évét nyitja "Az Év Honlapja" pályázat!

Origo.hu, 2016. szeptember 13., kedd
Akadozik az uniós pénzek lehívása

Somogytv.hu, 2016. szeptember 13., kedd
Digitális fejlesztéssel a sikerekért

Boon.hu, 2016. szeptember 13., kedd
Innovációs InfoPont, elsőként Harsányban

U-szeged.hu, 2016. szeptember 13., kedd
Harminckettő SZTE-s kutató nyert több mint 900 millió forint támogatást az NKFIH pályázatain

Turizmus.com, 2016. szeptember 13., kedd
Külföldi start-upok a Design Terminálnál

Itbusiness.hu, 2016. szeptember 13., kedd
Így fejlődhetnének a KKV-k

Portfolio.hu, 2016. szeptember 13., kedd
Brüsszel segíthet Orbánéknak a választás előtt? - Indulhat a pénzszórás

News4business.hu, 2016. szeptember 13., kedd
Prágába jön a CES

Medicalonline.hu, 2016. szeptember 13., kedd
Jön a Semmelweis Scanner

Haon.hu, 2016. szeptember 13., kedd
Harsányi-díjat kapott a debreceni hallgató
"...A Magyar Innovációs Szövetség által életre hívott pályázat a gazdasági, a műszaki és a természet-tudományi felsőfokú intézményekben graduális és posztgraduális, valamint a PhD-képzés keretében tanuló hallgatók innovációs menedzsment ismereteinek bővítését és tudományos szintű feldolgozását hivatott díjazni..."

Erdon.ro, 2016. szeptember 13., kedd
Magyar Fiatal Tudósok Társaságának 15. Országos Találkozója
"...A MAFITUD-ot 2005-ben alapították az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottjai Visegrádon. A rendezvény levezető elnöke dr. Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) ügyvezető igazgatója volt..."

Erdon.ro, 2016. szeptember 13., kedd
Innovációs InfoPont, elsőként Harsányban

M2mzona.hu, 2016. szeptember 13., kedd
Egyre jobban behálózza életünket a Dolgok Internete

Hirek.prim.hu, 2016. szeptember 13., kedd
15. jubileumi évét nyitja ’Az Év Honlapja’ pályázat!

Katolikusradio.hu, 2016. szeptember 13., kedd
Megrendezték a Magyar Fiatal Tudósok Társaságának 15. országos találkozóját.
"...Szeptember 9-én az EGIS Tudományos és Technológiai Központban Budapesten megrendezték a Magyar Fiatal Tudósok Társaságának, azaz a MAFITUD-nak a 15. országos találkozóját. A MAFITUD célkitűzése, hogy segítse a fiatal magyar kutatók szakmai előmenetelét. A rendezvény témája a Startup kultúra volt. A fiatal fejlesztők mellett a rendezvényen a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatója, egy Sturtupok indításával és fejlesztésével is foglalkozó szakember valamint egy sikertörténetnek számító magyar Startup cég alapítója is előadást tartott..."

Magyar Nemzet, 2016. szeptember 14., szerda, 11. oldal
Másra költhetik el a kutatásra szánt pénzt

Fejér Megyei Hírlap, 2016. szeptember 14., szerda, 13- 14. oldal
Sikeres megyei cégek
"...24 Fejér megyei vállalkozás K+F pályázatok nyertesei között. Kihirdették a kutatásfejlesztési támogatás, GINOP 2.1.1. pályázat nyerteseit..."

Magyar Hírlap, 2016. szeptember 14., szerda, 11. oldal
Több milliárd forintos fejlesztési forrást is elnyerhetnek a cégek

Fejér Megyei Hírlap, 2016. szeptember 14., szerda, 13. oldal
Kulcskérdés a versenyképesség

Fejér Megyei Hírlap, 2016. szeptember 14., szerda, 13. oldal
A növekedés forrásai

Fejér Megyei Hírlap melléklet, 2016. szeptember 14., szerda, 15. oldal
Csak a csehek innovatívabbak

Székely Hírmondó, 2016. szeptember 14., szerda, 6. oldal
Székelyföldi IT és Innovációs Konferencia

Hirmondo.ro, 2016. szeptember 14., szerda
Székelyföldi IT és Innovációs Konferencia

Magyarhirlap.hu, 2016. szeptember 14., szerda
Több milliárd forintos fejlesztési forrást is elnyerhetnek a cégek

Brandtrend.hu, 2016. szeptember 14., szerda
Erősödött a verseny

24.hu, 2016. szeptember 14., szerda
Változik az Év Honlapja zsűrizése

Bonline.hu, 2016. szeptember 14., szerda
15. jubileumi évét nyitja "Az Év Honlapja" pályázat!

Kutyu.hu, 2016. szeptember 14., szerda
15 éves "Az Év Honlapja" pályázat!

Hirek.prim.hu, 2016. szeptember 14., szerda
15. jubileumi évét nyitja "Az Év Honlapja" pályázat!

Mno.hu, 2016. szeptember 14., szerda
Másra költhetik el a kutatásra szánt pénzt

24.hu, 2016. szeptember 14., szerda
Százmillókat kapnak a cégek kutatás-fejlesztésre, csak nem arra költik, amire kéne

Sg.hu, 2016. szeptember 14., szerda
30 millió dollárral támogat startupokat a Razer

Dehir.hu, 2016. szeptember 14., szerda
Debreceni cégek nyerték a legtöbb forrást egy új kutatás-fejlesztési pályázaton

Auto-live.hu, 2016. szeptember 14., szerda
Magyar appfejlesztő csapat is nyert Berlinben a Ford SYNC AppLink Mobilitási versenyén

Dehir.hu, 2016. szeptember 14., szerda
A digitális oktatás nagykövete lett az NI Hungary ügyvezetője

M1, Profit7, 2016. szeptember 14., szerda
Több mint 350 hazai vállalkozás jutott forráshoz a Jeremie-alapok segítségével

Heti Válasz, 2016. szeptember 15., csütörtök, 56- 60. oldal
Az uniós pénz bűvöletében

Figyelő, 2016. szeptember 15., csütörtök, 44- 45. oldal
Szállítják az innovációt

Hirado.hu, 2016. szeptember 15., csütörtök
Nagy pénz a közepeseknek

Privatbankar.hu, 2016. szeptember 15., csütörtök
Fontos pályázat nyílik - megint indul a pénzeső

Magyaridok.hu, 2016. szeptember 15., csütörtök
Hamarosan indul a pályázat

Medicalonline.hu, 2016. szeptember 15., csütörtök
Másra költhetik a kutatásra szánt pénzt

Portfolio.hu, 2016. szeptember 15., csütörtök
Két nagy horderejű pályázati bejelentést tett ma a Miniszterelnökség

Portfolio.hu, 2016. szeptember 15., csütörtök
Stratégiai megállapodást kötött a fejlesztési tárca külföldi befektetőkkel

Eco.hu, 2016. szeptember 15., csütörtök
Így keresnek tőkebefektetőt a kkv-k

Szegedma.hu, 2016. szeptember 15., csütörtök
Elektromos autók és biciklik képében kopogtat a jövő

Delmagyar.hu, 2016. szeptember 15., csütörtök
Egy, kettő és négy keréken: gyakorlati vándorgyűlés az újszegedi liget közepén

Tervlap.hu, 2016. szeptember 15., csütörtök
Innovációt ösztönző uniós közbeszerzési eljárások - rendezvény

Origo.hu, 2016. szeptember 15., csütörtök
Egy magyar startup megoldása segíthet a siketnémáknak

Innoportal.hu, 2016. szeptember 15., csütörtök
Bejelentették a Harsányi István-díj idei nyerteseit
"...A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) által gesztorált Manager Képzés Alapítvány kuratóriuma 2016. augusztus 25-én tartotta bírálóbizottsági ülését, amelyen kiértékelték a Harsányi István-díjra beérkezett pályamunkákat. A díjjal a gazdasági, a műszaki és a természet-tudományi felsőfokú intézményekben graduális és posztgraduális, valamint a PhD-képzés keretében tanuló hallgatók innovációs menedzsment ismereteinek bővítését és tudományos szintű feldolgozását ismerik el..."

Nepszava.hu, 2016. szeptember 15., csütörtök
Idén is lehet pályázni a Gábor Dénes-díjra

24.hu, 2016. szeptember 15., csütörtök
Már a CNN is könyörög a világhírű magyar startupnak

Magyarszo.com, 2016. szeptember 15., csütörtök
Az innováció a sikeres gazdaság titka

Haon.hu, 2016. szeptember 15., csütörtök
Ábrahám László lett a "digitális nagykövet"

Pecsicivil.hu, 2016. szeptember 15., csütörtök
Észak-Alföldi Innovációs Díj

Pannonnovum.prim.hu, 2016. szeptember 15., csütörtök
Adóelőnyök és nyálminták: adakozás szilícium-völgyi módra

Hajdú-Bihari Napló, 2016. szeptember 16., péntek, 6. oldal
Dr. Ábrahám László lett a "digitális nagykövet"
"...Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége díjazta az Információs és Kommunikációs Technológia (IKT) területén elért kiemelkedő teljesítményeket. Idén három kategóriában az év IKT ötlete/innovációja, az év menedzsere az infokommunikációban és a digitális oktatás nagykövete kategóriában választotta ki a rangos szakmai zsűri a legjobbakat. Az idei nyertes a digitális oktatás nagykövete kategóriában megosztva Dr. Ábrahám László, a debreceni NI Hungary Kft. ügyvezető igazgatója és posztumusz Izsó Gábor lett..."

Magyar Hírlap, 2016. szeptember 16., péntek, 10. oldal
Nagy változás lesz a fejlesztési pályázatoknál

Vas Népe, 2016. szeptember 16., péntek, 6. oldal
GINOP 2016. évi fejlesztési keret részletes lista

Piacesprofit.hu, 2016. szeptember 16., péntek
Jubileumi évét nyitja Az Év Honlapja pályázat!

Minuszos.hu, 2016. szeptember 16., péntek
Fény derülhet lesz-e új magyar startup sikersztori

Magyarhirlap.hu, 2016. szeptember 16., péntek
Nagy változás lesz a fejlesztési pályázatoknál

Jarmuipar.hu, 2016. szeptember 16., péntek
Jelöléseket várnak a Gábor Dénes-díjra

Btl.hu, 2016. szeptember 16., péntek
15. jubileumi évét nyitja Az Év Honlapja pályázat

Gyartastrend.hu, 2016. szeptember 16., péntek
Egy hétig lehet még pályázni az innovációs versenyre!

Vehir.hu, 2016. szeptember 16., péntek
Csúcstechnológiát képviselő fejlesztés a Pannon Egyetemen

Minuszos.hu, 2016. szeptember 16., péntek
Fény derülhet lesz-e új magyar startup sikersztori

Piacesprofit.hu, 2016. szeptember 16., péntek
Jubileumi évét nyitja Az Év Honlapja pályázat!

Pecsinapilap.hu, 2016. szeptember 16., péntek
A V4-ek a tizenötödik legjelentősebb gazdasági hatalom

Hirado.hu, 2016. szeptember 16., péntek
Szabó László: a V4-ek teljesítménye felülmúlja az uniós átlagot

Magyaridok.hu, 2016. szeptember 16., péntek
A visegrádi összefogással a világ 15. legerősebb gazdasági hatalma jött létre

Magyarhirlap.hu, 2016. szeptember 16., péntek
A visegrádi négyek a tizenötödik legjelentősebb gazdasági hatalom

Figyelo.hu, 2016. szeptember 16., péntek
A V4-ek elég jól tolják

Piacesprofit.hu, 2016. szeptember 16., péntek
Csak pénz akarnak a befektetőtől a magyar cégek?

Hir.ma, 2016. szeptember 16., péntek
NGM-államtitkár: a kormány minden eszközzel segíti a magyar tőkepiac erősödését

Magyar Műszaki Magazin, 2016. szeptember 17., szombat, 6. oldal
GÁBOR DÉNES-DÍJ 2016 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Kamaraonline.hu, 2016. szeptember 17., szombat
Két GINOP-pályázatban is jelentősen emelkedett a keretösszeg

3szek.ro, 2016. szeptember 17., szombat
Anyaországi fiatalok tanulmányúton
"...A mi támogatottunk a csíkszeredai Imets Tamás, aki 17 évesen megnyerte az Ifjúsági Innovációs versenyt, és az elmúlt héten ő volt az egyik, aki Magyarországot képviselte Brüsszelben az ottani EU-s versenyen..."

Hiros.hu, 2016. szeptember 17., szombat
"Innovatív ipari országgá kell válnunk"

Edupress.hu, 2016. szeptember 18., vasárnap
Eljön a 21. század az iskolákba

Edupress.hu, 2016. szeptember 18., vasárnap
Díjazták a tudományos eredményeket
"...A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) által gesztorált, közhasznú Manager Képzés Alapítvány kuratóriuma - Dobák Miklós elnök vezetésével - augusztus 25-én kiértékelte a Harsányi István-díjra beérkezett pályamunkákat. A pályázat a gazdasági, a műszaki és a természet-tudományi felsőfokú intézményekben graduális és posztgraduális, valamint a PhD-képzés keretében tanuló hallgatók innovációs menedzsment ismereteinek bővítését és tudományos szintű feldolgozását díjazza..."

Digitalhungary.hu, 2016. szeptember 18., vasárnap
Megvannak a döntősök!
"...Megszületett a zsűri döntése, hogy 54 pályázó közül mely 8 projekt vehet részt az Internet Hungary szeptember 27-i innovációs versenyén..."

Librarius.hu, 2016. szeptember 18., vasárnap
A legfrissebb őszi pályázatok - 2016. szeptember 18.

Pecsiujsag.hu, 2016. szeptember 18., vasárnap
Ha kíváncsi a PTE-s kutatásokra, íme egy jó program

Trademagazin.hu, 2016. szeptember 19., hétfő
NGM: kapacitásbővítő és piaci megjelenést segítő pályázatok kaptak támogatást

Humanpolitika.hu, 2016. szeptember 19., hétfő
Kapacitásbővítő és piaci megjelenést segítő pályázatok kaptak támogatást

Magyarhirlap.hu, 2016. szeptember 19., hétfő
Kapacitásbővítő és piaci megjelenést segítő pályázatok kaptak támogatást

Mfor.hu, 2016. szeptember 19., hétfő
Újabb cégek kapnak pályázati pénzt

Uzletresz.hu, 2016. szeptember 19., hétfő
Majdnem 400 millió forintot osztottak szét

Agrotrend.hu, 2016. szeptember 19., hétfő
375 millió forint kapacitásbővítésre és piaci megjelenés segítő pályázatokra

Profit7.hu, 2016. szeptember 19., hétfő
Ismét megnyílt a pénzcsap, százmilliókat osztottak szét

Piacesprofit.hu, 2016. szeptember 19., hétfő
Megint alakítanak a pályázati rendszeren

Portfolio.hu, 2016. szeptember 19., hétfő
Két évvel ezelőtti uniós pályázatokban hirdettek ma eredményt

Portfolio.hu, 2016. szeptember 19., hétfő
Az újranyitás kapujában állnak a legnépszerűbb uniós pályázatok

Trademagazin.hu, 2016. szeptember 19., hétfő
Megvan az Internet Hungary innovációs versenyének nyolc döntőse!

Bonline.hu, 2016. szeptember 19., hétfő
Megvan az Internet Hungary innovációs versenyének nyolc döntőse

Hirek.prim.hu, 2016. szeptember 19., hétfő
Megvan az Internet Hungary innovációs versenyének nyolc döntőse

Mediainfo.hu, 2016. szeptember 19., hétfő
8 döntős az Internet Hungary versenyén

Marketinginfo.hu, 2016. szeptember 19., hétfő
8 döntős az Internet Hungary versenyén

Kreativ.hu, 2016. szeptember 19., hétfő
Megvan az Internet Hungary innovációs versenyének 8 döntőse

Magyarhirlap.hu, 2016. szeptember 19., hétfő
Magyar startupok mutatkozhatnak be Tel-Avivban és Szentpéterváron

Webradio.hu, 2016. szeptember 19., hétfő
Magyar startupok mutatkozhatnak be Tel-Avivban és Szentpéterváron

Vs.hu, 2016. szeptember 19., hétfő
Magyar innovátorok mutatkozhatnak be Tel-Avivban és Szentpéterváron

Privatbankar.hu, 2016. szeptember 19., hétfő
Hatalmas újítások - mire készülnek a magyar startupok?

Autoszektor.hu, 2016. szeptember 19., hétfő
Jelöléseket várnak a Gábor Dénes-díjra

Origo.hu, 2016. szeptember 19., hétfő
Az ígéret földje: irány a Szilícium-völgy

Szon.hu, 2016. szeptember 19., hétfő
NGM: kapacitásbővítő és piaci megjelenést segítő pályázatok kaptak támogatást

Trend FM, 2016. szeptember 19., hétfő
Újabb támogatói döntések születtek a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program két pályázati felhívásának keretében

MTV, Ma reggel, 2016. szeptember 19., hétfő
Ismét lehet pályázni a műszaki innovációért járó Gábor Dénes díjra

Magyar Idők, 2016. szeptember 20., kedd, 13. oldal
Kapacitásbővítés európai uniós pénzből

Dunaújvárosi hírlap, 2016. szeptember 20., kedd, 6. oldal
Gazdasági támogatások

Fejér Megyei Hírlap, 2016. szeptember 20., kedd, 6. oldal
Startupok bemutatkozása

Magyar Hírlap, 2016. szeptember 20., kedd, 9. oldal
Kapacitásbővítési pályázatok

Magyar Hírlap, 2016. szeptember 20., kedd, 10. oldal
Startuphatalommá váltunk

Zetapress.hu, 2016. szeptember 20., kedd
Különdíj Brüsszelben
"...A több tízezer, 15-20 év közötti fiatalból kiválasztott döntősök között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által a 2015/16. évben megrendezett 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny három első díjas pályázatának készítője képviselte. A magyar delegációt Ivánka Gábor, bírálóbizottsági tag vezette..."

Innoportal.hu, 2016. szeptember 20., kedd
Különdíj az EU Fiatal Tudósok Versenyén
"...A díjazott fiatal pályázata, a 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny leglátványosabb pályamunkáival együtt, szept. 30-án megtekinthető lesz a Kutatók Éjszakáján, az Ericsson Magyarország Kutatás-fejlesztési Központjában (1117 Budapest, Irinyi József u. 4-20.). Udvardi Péter részt vehet decemberben a stockholmi Nobel-héten is, ill. a Nobel-díj átadási ünnepségen. Erre a legtehetségesebb magyar tizenéves tudósok közül egy külön bizottság választotta őt ki..."

Profitline.hu, 2016. szeptember 20., kedd
Magyar fiatal sikere az EU Fiatal Tudósok Versenyén
"...Az Európa Unió által évente szervezett, legjelentősebb és legrangosabb tehetség-kutató és -kiválasztó versenyt, a Fiatal Tudósok Versenyét, melyre a világ 38 országából érkeztek fiatalok, az idén szeptember 15. és 19. között Brüsszelben rendezték meg, ahol az egyik magyar fiatal megkapta a különdíjat..."

Orientpress.hu, 2016. szeptember 20., kedd
Különdíjas magyar diák az EU Fiatal Tudósok Versenyén
"...A tájékoztatás szerint a több tízezer, 15-20 év közötti fiatalból kiválasztott döntősök között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által, a 2015/2016. évben megrendezett 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny három első díjas pályázatának készítője képviselte..."

Innoteka.hu, 2016. szeptember 20., kedd
Különdíj az EU Fiatal Tudósok Versenyén

Itextreme.hu, 2016. szeptember 20., kedd
Megvan az Internet Hungary innovációs versenyének nyolc döntőse!

Webradio.hu, 2016. szeptember 20., kedd
EU-szakértők: növelni kellene a kutatásfejlesztés hatékonyságát

Webradio.hu, 2016. szeptember 20., kedd
Lerakták az Ericsson Magyarország új székházának alapkövét az Infoparkban

Profitline.hu, 2016. szeptember 20., kedd
Lehetne jobb is a magyar kutatásfejlesztés?

Tozsdeforum.hu, 2016. szeptember 20., kedd
Jövőkép nélkül nem lesz magyar innováció

Piacesprofit.hu, 2016. szeptember 20., kedd
Tehetségesek vagyunk, de ezt meg is kéne tartani

Profit7.hu, 2016. szeptember 20., kedd
Még több k+f ráfordítást javasol az EB hazánknak

Inforadio.hu, 2016. szeptember 20., kedd
Építeni kell a briliáns elméjű magyar fiatalokra!

Napi.hu, 2016. szeptember 20., kedd
Növelni kell a K+F-ráfordításokat itthon

Portfolio.hu, 2016. szeptember 20., kedd
Jobban ki kellene használni Magyarország innovációs potenciálját

Bonline.hu, 2016. szeptember 20., kedd
Big Data és az üzleti intelligencia a kockázati tőke fókuszában

Technokrata.hu, 2016. szeptember 20., kedd
Szárnyra kaphat egy magyar startup

Gyartastrend.hu, 2016. szeptember 20., kedd
Elkezdődött: big data fókuszú kockázati tőkebefektetés

Agroinform.com, 2016. szeptember 20., kedd
375 milliós támogatás a kkv-k kapacitásbővítésére és piaci megjelenésére

Magyaridok.hu, 2016. szeptember 20., kedd
Kapacitásbővítés európai uniós pénzből

Index.hu, 2016. szeptember 20., kedd
Gyönyörű, csak nem érdemes megvalósítani
"...A magyar Gilyén Andrást is díjazta a Microsoft egy egyetemistáknak meghirdetett kvantumfizikai versenyen. A cég saját szimulációs szoftverével kellett valós kutatási problémákat megoldani, Gilyén egy saját korábbi tanulmányát igazolta vele, és egy ígéretes új algoritmust is tesztelt..."

Innoportal.hu, 2016. szeptember 20., kedd
Bejelentették az Internet Hungary innovációs versenyének döntőseit

News4business.hu, 2016. szeptember 20., kedd
8 döntős az Internet Hungary versenyén

Hirextra.hu, 2016. szeptember 20., kedd
Magyar startupok külföldön

Innoportal.hu, 2016. szeptember 20., kedd
Magyar startupok mutatkozhatnak be Tel-Avivban és Szentpéterváron

Pecsma.hu, 2016. szeptember 20., kedd
Ez a pécsi csúcstechnológia!

Sikerado.hu, 2016. szeptember 20., kedd
Új székháza lesz az Ericsson Magyarországnak

Gyartastrend.hu, 2016. szeptember 20., kedd
Elkezdődött: big data fókuszú kockázati tőkebefektetés

Agroinform.com, 2016. szeptember 20., kedd
375 milliós támogatás a kkv-k kapacitásbővítésére és piaci megjelenésére

Resourceinfo.hu, 2016. szeptember 20., kedd
Az Ericsson legnagyobb külföldi kutatási központja épül Budapesten

Realista.hu, 2016. szeptember 20., kedd
Épül az Ericsson új székháza Budapesten

Profitline.hu, 2016. szeptember 20., kedd
Jelentős európai központjának építését kezdte meg az Ericsson az Infoparkban

Magyarhirlap.hu, 2016. szeptember 20., kedd
Lerakták az Ericsson Magyarország új székházának alapkövét

Magyarhirlap.hu, 2016. szeptember 20., kedd
Magyarországnak növelnie kell a kutatásfejlesztés hatékonyságát

Keszin.hu, 2016. szeptember 20., kedd
"Innovatív ipari országgá kell válnunk"

Infovilag.hu, 2016. szeptember 20., kedd
Hipermodern kutató-fejlesztő központot épít a magyar Ericsson a budai Infoparkban

Iho.hu, 2016. szeptember 20., kedd
InnoTrans 2016: előttünk a jövő

Hirek.prim.hu, 2016. szeptember 20., kedd
Épül az ericsson magyarország duna-parti, hipermodern, új otthona az infoparkban

Bitport.hu, 2016. szeptember 20., kedd
Magyarok kutatják az Ericssonnak az 5G-t, az IoT-t és a big datát

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal hírlevele, 2016. szeptember 20., kedd
A jelentős hazai tudományos és innovációs potenciál fokozottabb gazdasági hasznosítását és a KFI célú költségvetési ráfordítás növelését szorgalmazzák az EU szakértői

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal hírlevele, 2016. szeptember 20., kedd
Mérföldkő a KFI programfinanszírozásban

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal hírlevele, 2016. szeptember 20., kedd
Megnyílt az EUREKA_16 pályázat

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal hírlevele, 2016. szeptember 20., kedd
Lendületet kapnak a vállalkozások innovációs programjai

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal hírlevele, 2016. szeptember 20., kedd
Újabb eredményhirdetés a Horizont 2020 KKV fejlesztési eszköz rásegítő pályázaton

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal hírlevele, 2016. szeptember 20., kedd
H2020 projektek konzorciumai által meghirdetett pályázati lehetőségek

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal hírlevele, 2016. szeptember 20., kedd
Háromszoros a túljelentkezés a vállalati kutatás-fejlesztést ösztönző hazai forrásra

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal hírlevele, 2016. szeptember 20., kedd
Kutatási eredmények hasznosítását elősegítő szolgáltatások támogatják az energia tárgyú projekteket

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal hírlevele, 2016. szeptember 20., kedd
Gábor Dénes-díj felterjesztési felhívás

InfoRádió, 2016. szeptember 20., kedd
A kutatás-fejlesztési célú költségvetési ráfordítás növelését szorgalmazza a jelentés

InfoRádió, 2016. szeptember 20., kedd
Lehetne javítani a hazai tudományos és innovációs potenciált

InfoRádió, 2016. szeptember 20., kedd
Tovább lehetne javítani a hazai tudományos és innovációs potenciált

ECHO TV, Esti Híradó, 2016. szeptember 20., kedd
Lerakták az Ericsson Magyarország új székházának alapkövét a budapesti Infoparkban

Magyar Nemzet, 2016. szeptember 21., szerda, 11. oldal
Hatékonyabb kutatás-fejlesztést!

Magyar Hírlap, 2016. szeptember 21., szerda, 11. oldal
Több ráfordítás kell

Magyar Hírlap, 2016. szeptember 21., szerda, 11. oldal
Kiemelkedő az Ericsson beruházása

Világgazdaság, 2016. szeptember 21., szerda, 2. oldal
Húszmilliárdos székházba költözik az Ericsson

Világgazdaság, 2016. szeptember 21., szerda, 8. oldal
Felpörgetné a magyar kutatás-fejlesztést az EU

Világgazdaság, 2016. szeptember 21., szerda, 11. oldal
Vesztésre áll a kkv-szektor

Színes Ász, 2016. szeptember 21., szerda, 15. oldal
Tudatos és sikeres stratégia az informatika világában

Vg.hu, 2016. szeptember 21., szerda
Felpörgetné a magyar kutatás-fejlesztést az EU

Piacesprofit.hu, 2016. szeptember 21., szerda
Két fontos pályázat megjelenése várható

3szek.ro, 2016. szeptember 21., szerda
IT&C és innovációs konferencia

Euroastra.hu, 2016. szeptember 21., szerda
A WING fejlesztésében épül az Ericsson magyarországi székháza és a Svédországon kívüli legnagyobb kutatás-fejlesztési központ

Epiteszforum.hu, 2016. szeptember 21., szerda
Budapesten épül fel az Ericsson Svédországon kívüli legnagyobb központja

Itextreme.hu, 2016. szeptember 21., szerda
Letették az Ericsson Magyarország Duna-parti új székházának alapkövét

Mediainfo.hu, 2016. szeptember 21., szerda
K+F központot épít az Ericsson Budapesten

Vg.hu, 2016. szeptember 21., szerda
A fiatal kutatóknak vonzóbb munkalehetőségek kellenek

Innoportal.hu, 2016. szeptember 21., szerda
EU: növelni kell a kutatás-fejlesztés hatékonyságát Magyarországon

Technokrata.hu, 2016. szeptember 21., szerda
Most sikerre viheted a saját céged!
"...Magyarok is jelentkezhetnek a Mastercard nemzetközi startup programjára..."

Tozsdeforum.hu, 2016. szeptember 21., szerda
Nagy lehetőség a magyar startupoknak

Vs.hu, 2016. szeptember 21., szerda
Magyar startupokat is vár a virtuális inkubációs program

Vg.hu, 2016. szeptember 21., szerda
Vesztésre áll a kkv-szektor

Fintechradar.hu, 2016. szeptember 21., szerda
Ez most a legjobb állás a fintech világban

Mediapiac.com, 2016. szeptember 21., szerda
Megvan az innovációs verseny nyolc döntőse

Elektronet.hu, 2016. szeptember 21., szerda
Különdíj az EU Fiatal Tudósok Versenyén
"...Az Európa Unió által évente szervezett, legjelentősebb és legrangosabb tehetség-kutató és -kiválasztó versenyt, a Fiatal Tudósok Versenyét, melyre a világ 38 országából érkeztek fiatalok, az idén szeptember 15. és 19. között Brüsszelben rendezték meg, ahol az egyik magyar fiatal megkapta a különdíjat..."

Epiteszforum.hu, 2016. szeptember 21., szerda
Budapesten épül fel az Ericsson Svédországon kívüli legnagyobb központja

InfoRádió, 2016. szeptember 21., szerda
Lerakták az alapkövet

Magyar Idők, 2016. szeptember 22., csütörtök, 16. oldal
Jobban kihasználhatnánk szellemi tőkénket

Innoportal.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
A legnagyobb külföldi kutatás-fejlesztési központját Budapesten építi fel az Ericsson

Infonyiregyhaza.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
Áramfogyasztást csökkentő innovációval lett harmadik Varsóban egy magyar startup

Napi.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
Varsó: áramfogyasztást csökkentő innovációval harmadik lett egy magyar cég

Esemenymenedzser.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
Lerakták az Ericsson Magyarország új székházának alapkövét

Energiainfo.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
Díjazták varsóban a magyar villanyszámla-csökkentő megoldást

Vs.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
15 milliárdos támogatás a startupoknak

Profitline.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
Harmadik lett egy magyar startup áramfogyasztást csökkentő innovációjával

Nrgreport.com, 2016. szeptember 22., csütörtök
Áramfogyasztást csökkentő innovációval tarolt a magyar startup

Iszolnok.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
Áramfogyasztást csökkentő innovációval lett harmadik egy magyar startup

Webradio.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
Áramfogyasztást csökkentő innovációval lett harmadik Varsóban egy magyar startup

Epiteszforum.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
Áramfogyasztást csökkentő innovációval lett harmadik Varsóban egy magyar startup

Kreativ.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
Magyar siker egy varsói startup-versenyen

Magyaridok.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
Áramfogyasztást csökkentő innovációval lett harmadik Varsóban egy magyar startup

Infogyor.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
Áramfogyasztást csökkentő innovációval lett harmadik Varsóban egy magyar startup

Sikerado.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
Áramfogyasztást csökkentő innovációval lett harmadik Varsóban egy magyar startup

Gazdasag.ma.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
3 ezer eurós díjat nyert a magyar Greenergy

Figyelo.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
Áramfogyasztást csökkentő innováció lett dobogós

Energiainfo.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
Díjazták varsóban a magyar villanyszámla-csökkentő megoldást

Kamaraonline.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
Áramfogyasztást csökkentő innovációval lett harmadik Varsóban egy magyar startup

Scmonitor.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
Magyar fejlesztés csökkentheti a "villanyszámlát"

Uzletresz.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
Bejött az energiatakarékosság a magyar startupnak

Nrgreport.com, 2016. szeptember 22., csütörtök
Áramfogyasztást csökkentő innovációval tarolt a magyar startup

Innoportal.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
Harmadik lett a magyar Greenergizer a KICkoff varsói döntőjében

Epulettar.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
Varsó: Áramfogyasztást csökkentő innovációval lett harmadik a Greenergizer

Napi.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
Varsó: áramfogyasztást csökkentő innovációval harmadik lett egy magyar cég

Webradio.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
Lízingszövetség: a növekvő kkv-k élnek leginkább a lízinggel

Tozsdeforum.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
Innovatív cégek keresik a lízinget

Agrotrend.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
A növekvő kkv-k élnek leginkább a lízinggel

Kamaraonline.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
A hazai kkv-k harmadának van valamilyen lízingszerződése

Ado.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
A növekvő kkv-k kedvelik a lízinget

Penzcentrum.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
Közkedvelt a lízing konstrukció a vállalatok között

Webradio.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
NGM: a kormány adókedvezménnyel ösztönözné a startup cégekbe feketetőket

Hirado.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
A kormány adókedvezménnyel ösztönözné a startup cégekbe fektetőket

Magyaridok.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
NGM: a kormány adókedvezménnyel ösztönözné a startup cégekbe fektetőket

Profitline.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
Adókedvezmény járhat a startup cégekbe fektetőknek

Figyelo.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
Adókedvezménnyel ösztönöznék a startup befektetőket

Tozsdeforum.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
Nagyon akarja a kormány a startupokat

Dehir.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
Adókedvezményt kaphat, aki startup cégbe feketi pénzét

Napi.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
Kiderült, mire számíthatnak a startup cégek - Íme a részletek

Portfolio.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
Startupba fektetnél? - Adókedvezményt kaphatsz a kormánytól

Portfolio.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
Startupba fektetnél? - Adókedvezményt kaphatsz

Tudomany.ma.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
Siketek hallását adná vissza az uniós díjat nyert budapesti fiatal

Gondola.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
Uniós díj: siketek hallását adná vissza a budapesti fiatal

Hirado.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
Siketek hallását adná vissza az uniós díjat nyert budapesti fiatal
"...Évről évre jól teljesítenek, ezért szinte már meg sem lepődünk, hogy újabb fiatal magyar ért el remek eredményt egy nemzetközi innovációs versenyen. A dicsőség ezúttal Udvardi Péteré, aki tavaly érettségizett a budapesti Szent István Gimnáziumban, és különdíjjal tért haza Brüsszelből, az EU Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyéről..."

Ifipress.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
Magyar diák kapott különdíjat az EU Fiatal Tudósok Versenyén
"...Az Európa Unió által évente szervezett legjelentősebb és legrangosabb tehetségkutató és -kiválasztó versenyt - melyre idén 38 országból érkeztek fiatalok - szeptember 15. és 19. között rendezték meg Brüsszelben, ahol a budapesti XIV. kerületi Szent István Gimnázium 18 éves végzős diákja, Udvardi Péter kutatómunkája különdíjban részesült. A több tízezer 15-20 év közötti fiatalból kiválasztott döntős..."

Magyaridok.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
Jobban kihasználhatnánk szellemi tőkénket

Pannonnovum.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
Jobban ki kellene használni Magyarország innovációs potenciálját

Minuszos.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
Világgá mehet néhány magyar startup

Pannonnovum.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
Magyar startupok mutatkozhatnak be Tel-Avivban és Szentpéterváron

Innoportal.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
A legnagyobb külföldi kutatás-fejlesztési központját Budapesten építi fel az Ericsson

Esemenymenedzser.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
Lerakták az Ericsson Magyarország új székházának alapkövét

Pannonnovum.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
Megvan az Internet Hungary innovációs versenyének nyolc döntőse

Pannonnovum.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
Borul a technológiai status quo

Gyartastrend.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
A kutatónők szuperhősnők?

Pecsma.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
Egy tehetségkutató, több száz nyertessel!

Pcpult.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
A Telenor megújuló üzletei elnyerték az IT Business innovációs díját

Mediapiac.com, 2016. szeptember 22., csütörtök
Bejelentették az eurobest első előadóit

Magyarhirlap.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
Harmadik helyezést ért el egy magyar startup egy varsói versenyen

Kamaraonline.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
A hazai kkv-k harmadának van valamilyen lízingszerződése

Insiderblog.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
Három magyar startup mutatkozhat be a lisszaboni Web Summiton

Insiderblog.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
Az Ericsson elsőként szállít 5G rádiórendszert

Gyorplusz.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
Akadémiai Nap: a tudomány és a felsőoktatás ünnepe

Gondola.hu, 2016. szeptember 22., csütörtök
Uniós díj: siketek hallását adná vissza a budapesti fiatal
"...Udvardi Péter, a budapesti Szent István Gimnázium tavaly érettségizett diákja hallásjavító mikrochipjével különdíjat nyert Brüsszelben az EU Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyén. Évről évre jól teljesítenek, ezért szinte már meg sem lepődünk, hogy újabb fiatal magyar ért el remek eredményt egy nemzetközi innovációs versenyen..."

Trend FM, 2016. szeptember 22., csütörtök
A fejlődő, innovatív cégeknél a legnépszerűbbek a lízingkonstrukciók

Karc FM, 2016. szeptember 22., csütörtök
A növekvő kis- és közepes vállalkozások élnek leginkább a lízinggel

Class FM, 2016. szeptember 22., csütörtök
A növekvő kkv-k élnek leginkább lízinggel

M1, Ma reggel, 2016. szeptember 22., csütörtök
Interjú Udvardi Péterrel, az EU Fiatal Tudósok Versenyének különdíjasával és Ivánka Gáborral, a MISZ képviselőjével

Dunaújvárosi hírlap, 2016. szeptember 23., péntek, 6. oldal
Magyar áramcsökkentő

Szabad Föld, 2016. szeptember 23., péntek, 37. oldal
FELHÍVÁS
"...A Novofer Alapítvány ez évben is pályázatot hirdet a Gábor Dénes-díjra, amely ma a civil szféra egyik legnevesebb műszaki alkotói elismerése Magyarországon..."

Dunántúli Napló, 2016. szeptember 23., péntek
Egy "tehetségkutató", amelyen több száz nyertes van

Vg.hu, 2016. szeptember 23., péntek
Áramfogyasztást csökkentő ötletért díjazták a magyar startupot

Itextreme.hu, 2016. szeptember 23., péntek
Millió dolláros kockázati tőkét kapott egy magyar adatelemző cég

Innoportal.hu, 2016. szeptember 23., péntek
Adókedvezményt kapnak a magyar startupok

Dehir.hu, 2016. szeptember 23., péntek
Kezdődhet az agytorna, innovációs ötletverseny indul a neten

Profitline.hu, 2016. szeptember 24., szombat
Ennyi pénz jut kutatás fejlesztésre Magyarországon - ábra

News4business.hu, 2016. szeptember 24., szombat
Letették az Ericsson Magyarország Duna-parti új székházának alapkövét

Kamaraonline.hu, 2016. szeptember 24., szombat
Negyedik ipari forradalom: így lehet sikeres Magyarország

Hvg.hu, 2016. szeptember 24., szombat
Oszkó Péter: Félreértés ne legyen, ez nem jótékonykodás!

Hvg.hu, 2016. szeptember 25., vasárnap
Vágja zsebre a könyvtárat! Ígéretes magyar vállalkozások
Szerkesztő: dr. Antos László, Munkatárs: Sas Zsófia
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páratlan hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1036 Budapest, Lajos u. 103.
tel.: 4303330, e-posta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.