XXVI. évf. | 2016. szeptember 13. | 16. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Magyar Fiatal Tudósok Társasága
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Várható esemény
Pályázati felhívások
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHírek | Magyar Innovációs Szövetség

MISZ elnökségi ülés

A Magyar Innovációs Szövetség elnöksége 2016. szeptember 21-én tartja ülését tagszerveztünk, a Magyar Suzuki Zrt-nél, Esztergomban. Napirendi pontok:
1. Beszámoló a legutóbbi elnökségi ülés óta végzett munkáról
2. 2016 első felének gazdálkodási helyzete
3. Egyebek
4. Üzemlátogatás a Magyar Suzuki Zrt-nél.

Harsányi István-díj

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) által gesztorált közhasznú Manager Képzés Alapítvány kuratóriuma, Dobák Miklós elnök vezetésével, 2016. augusztus 25-én tartotta bírálóbizottsági ülését a MISZ székhelyén, melyen kiértékelték a Harsányi István-díjra beérkezett pályamunkákat.

A pályázat a gazdasági, a műszaki és a természet-tudományi felsőfokú intézményekben graduális és posztgraduális, valamint a PhD-képzés keretében tanuló hallgatók innovációs menedzsment ismereteinek bővítését és tudományos szintű feldolgozását hivatott díjazni.

A kuratórium tagjai, hat szempont alapján
- a hazai és a külföldi szakirodalom felhasználása;
- a pályázat szerkezeti felépítése;
- a pályázó egyéni tevékenyégére visszavezethető megállapítások;
- a pályamunkában szereplő javaslatok, különös tekintettel a gyakorlati megvalósíthatóság szempontjára;
- a dolgozat nyelvezete, stílusa, külalakja, ábrái;
- a pályázat innovációval való kapcsolata,
előzetesen írásban értékelték a pályázatokat, majd az eredmények megvitatása után a bírálóbizottság a beérkezett 36 pályázat közül 6 pályázatot részesített díjazásban. Közülük 3 pályázó Harsányi István Ph.D. Díjban, további 3 pályázó pedig Harsányi István Hallgatói Díjban részesült.

Az egyszeri, 150 000 Ft-os, illetve 120 000 Ft-os ösztöndíjjal járó Harsányi-díjak átadására a díjazottak felsőfokú intézményeiben kerül sor. A 2016. szeptember 5-i tanévnyitó ünnepségen
- a Budapesti Gazdasági Egyetemen, Merkl Mártának ("Kortárs képzőművészet az üzleti szféra rendezvényein és helyszínein egy konkrét projekt bemutatásán keresztül") a Harsányi István Hallgatói Díjat Iványi Károlyné,
- az Óbudai Egyetemen, Zele Balázsnak ("Rendszerlogisztika és a biztonság megvalósítása szénerőműben - a mátrai erőmű újkori menedzsment és biztonság központú logisztikájának fejlesztése a XXI. század paradigmájának megfelelően") a Harsányi István Ph.D Díjat dr. Sváb Péter,
- a Szent István Egyetemen, dr. Bernáth Gergelynek ("A halsperma minősítési rendszerének gazdasági célú fejlesztése") a Harsányi István Ph.D Díjat dr. Gyökér Irén
kuratóriumi tag adta át.

A többi díjazott oklevelének átadására későbbi időpontban kerül sor.

Szingapúri piaci lehetőségek

2016. augusztus 30-án, Dr. Pakucs János a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke bemutatkozó látogatáson fogadta Vitényi Pétert, Magyarország szingapúri külgazdasági diplomatáját. A megbeszélés során áttekintették a szövetség tevékenységét és a szingapúri piac kínálta lehetőségeket, különös tekintettel a kutatás-fejlesztés és innováció területére.

A magyar-szingapúri kapcsolatokon belül kiemelt célkitűzés a kutatás fejlesztés és innováció területén való együttműködés kiszélesítése, a magyar innovatív technológiák szingapúri piacon való megjelentetése. Szingapúr a világ egyik legbefogadóbb országa az innovatív technológiai megoldások terén, jelentős szellemi tulajdon védelmi és pénzügyi központ, folyamatosan megújuló infrastruktúrájával és fizetőképes fogyasztói társadalmával komoly növekedési lehetőséget kínál az innovatív vállalkozások, start-upok részére.

Vitényi Péter bíztatja azokat a magyar vállalkozásokat, akik Dél-kelet Ázsiában terjeszkednének és nemzetközi színtéren is versenyképesek és innovatív technológiai megoldásokkal rendelkeznek, elsősorban a mobil megoldások, big data, biotechnológia, medical IT, robottechnológia, smart city koncepciók és vízkezelés területén, lépjenek kapcsolatba Magyarország szingapúri Nagykövetségével az alábbi elérhetőségeken: Embassy of Hungary in Singapore 250 North Bridge Road, 29-01 Raffles City Tower, Singapore 179101, tel: +65 6883 0882, e-mail: mission.sin@mfa.gov.hu, www.mfa.gov.hu/emb/singapore

Startup Kultúra Közösség

A Magyar Innovációs Szövetség kezdeményezésére 2014. március 31-én elindult a Startup Kultúra Közösség c. csoport a Facebookon, melynek már több mint 3000 tagja van. A Közösség egyik feladata, hogy biztosítsa a kapcsolatot a magyarországi startup közösség és a MISZ tagsága között.

Feladata továbbá:
- ajánlások megfogalmazása és véleményalkotás a startup közösséget és az innovációt érintő ügyekben.
- kapcsolattartás és együttműködés kialakítása az üzleti angyal közösség szereplőivel.
- aktív együttműködés a jelenlegi startup közösség szereplőivel, rendezvényekkel és eseményekkel a nemzetközi normáknak megfelelő, haladó startup kultúra terjesztése és támogatása.

A MISZ tagvállalatai, ill. olvasói számos fontos feltöltött anyagot olvashatnak a Startup Kultúra Közösség oldalán: https://www.facebook.com/groups/startupkultura/

EIT Digital Challenge

234 vállalkozás, s köztük 8 hazai cég jelentkezett Európa egyik legrangosabb startup versenyére, az EIT Digital Challenge-re, hogy üzletfejlesztési és tőkebevonási tanácsadást követően támogatást kapjon a nemzetközi piacra lépéséhez. A versenyre 25 európai országból érkeztek pályázatok, a legtöbb anyagot az Egyesült Királyságból, Franciaországból, Németországból és Olaszországból küldték be.

További információk az alábbi linken.

Lendületet kapnak a vállalkozások innovációs programjai

2016. augusztus 25-én a Nemzetgazdasági Minisztérium közzétette a "Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása" (GINOP 2.1.1) című európai uniós forrásból finanszírozott felhívás első pályázati fordulójának nyerteseit. Összességében 68 milliárd forintot meghaladó keretösszegű támogatással valósulhatnak meg vállalati kutatásfejlesztési programok.

A most közzétett döntés keretében 247 projekt megvalósítása kezdődhet meg, melyek esetében a megítélt támogatás összértéke mintegy 68 milliárd forint, a projektek összköltsége pedig meghaladja a 128 milliárd forintot. A támogatást nyert projektek listája itt érhető el.

A most közzétett eredménnyel a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program kutatásfejlesztési és innovációs céllal, jelentős keretösszeggel meghirdetett felhívásainak első szakasza lezárult. Amint arról az NKFI Hivatal hírt adott, a Nemzetgazdasági Minisztérium 2016. augusztus 1-én tette közzé a "Stratégiai K+F műhelyek kiválósága" (GINOP 2.3.2), valamint a "K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések" (GINOP 2.2.1) című európai uniós forrásból finanszírozott felhívás első pályázati fordulójának nyertese projektjeit, amelyek esetében a támogatási keretösszeg 54,4 milliárd forint. A vállalati kutatásfejlesztést, valamint az innovatív vállalatok és a kutatóintézetek együttműködését ösztönző felhívások mellett, 2016 nyarán a felfedező kutatási programokat támogató 8,8 milliárd forint keretösszegű pályázatokról is döntés született, valamint befejeződött a hazai startup vállalkozások fejlesztését célzó 5 milliárd forintos keretösszegű Innovációs ökoszisztéma felhívás bírálati folyamata is.
További információk: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Elnöki Titkárság, Kommunikációs Osztály (tel.: 896-3721, 30/458-7240, e-mail: kommunikacio@nkfih.gov.hu).

Hírek | Magyar Fiatal Tudósok Társasága

Magyar Fiatal Tudósok Társaságának 15. Országos Találkozója

2016. szeptember 9-én tartották a Magyar Fiatal Tudósok Társasága (MAFITUD) 15. országos találkozóját az EGIS Tudományos és Technológiai Központjában. A MAFITUD-ot 2005-ben alapították az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottjai Visegrádon. A rendezvény levezető elnöke dr. Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) ügyvezető igazgatója volt.

A rendezvényt dr. Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke nyitotta meg, aki beszélt arról, hogy mi is az a kreatív tehetség: olyan fiatalok, akik rendkívüli dolgokat találnak ki, és ezt különleges módon valósítják meg. Kiemelte a tehetséggondozás fontosságát, hiszen egy tehetséges fiatal önmagában segítség nélkül nem képes a fejlődésre. Ezután szólt a nemzetközi versenyek fontosságáról és a MISZ által, ezen rendezvényekre delegált fiatalok sikereiről. Külön kiemelte Udvardi Péter és Bálint Karola szereplését.

Elsőként Bálint Karola mutatkozott be, aki a 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny III. díjazottja, a 2016. évi ISEF különdíjasa volt. Előadásából megismerhettük az általa kifejlesztett androidos alkalmazást, amellyel intelligens bevásárlólistát készíthetünk, ezzel megkönnyítve a vásárlást egy nagyobb áruházban.

Másodikként Krecht Rudolf, a 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny II. díjasa mutatkozott be, aki érdekes előadást tartott az általa fejlesztett tűzoltó és életmentő robot fontosságáról, annak termékké formálásáról. Ennek a robotnak a célja, hogy szükség esetén orvosi ellátást is tudjon biztosítani a sebesülteknek.

Ezután Kapui Ákos, a 14. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny I. díjazottja, a Distinction alapítója következett. Visszaemlékezett az elmúlt 10 év sikereire és kudarcaira, kiemelte a munkája iránt érzett szeretetét. Azonban a legfontosabb, hogy jó környezetben, jó emberekkel dolgozhat együtt. Ahogy ő fogalmazott: "A csapatod a legfőbb terméked!".
Végül Hild Imre, a Startup Kultúra Közösség vezetője tartotta meg előadását "A célravezető vállalkozói szemlélet - esetek a sikeres vállalkozók életéből" címmel. A fiatalokat rengeteg hasznos tanáccsal látta el a vállalkozásaik elindítása, életben tartása és sikeressé tétele érdekében. Kiemelte, hogy nem az ötlet a legfontosabb, hanem a megvalósítás, a végrehajtás.

A szakmai program után egy büfével egybekötött beszélgetés következett, majd az EGIS Tudományos és Technológiai Központ munkatársai lehetőséget biztosítottak a résztvevőknek, hogy betekintést nyerhessenek a gyógyszerkészítés folyamatába: a fiatalok bejárhatták a kiállítást, használhatták a multimédiás eszközöket és játékos teszteket végezhettek el.

Várható esemény

10. Kutatók Éjszakája

A Kutatók Éjszakája idei programjaira 2016. szeptember 30-án kerül sor, többek között a Science Parkban, az Ericsson Kutatás-fejlesztési Központjában (1117 Budapest, Irinyi József u. 4-20.), ahol a 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb pályamunkáival is megismerkedhetnek a látogatók.

A kiállítás helyszínt tagszervezetünk, az Ericsson Magyarország Kft., mint a Kutatók Éjszakája nagyvállalati partnere és az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny egyik szponzora biztosítja. További információk a Kutatók Éjszakájáról az alábbi linken.

Pályázati felhívások

Gábor Dénes-díj

Tagszervezetünk, a NOVOFER Alapítvány Kuratóriuma kéri a gazdasági tevékenységet folytató társaságok, a kutatással, fejlesztéssel, oktatással foglalkozó intézmények, a kamarák, a műszaki és természet-tudományi egyesületek, a szakmai vagy érdekvédelmi szervezetek ill. szövetségek vezetőit továbbá a Gábor Dénes-díjjal korábban kitüntetett szakembereket, hogy jelöljék GÁBOR DÉNES-díjra azokat az általuk szakmailag ismert, kreatív, innovatív, jelenleg is tevékeny, az innovációt aktívan művelő (kutató, fejlesztő, feltaláló, műszaki-gazdasági vezető) szakembereket, akik a műszaki szakterületen:
- kiemelkedő tudományos, kutatási-fejlesztési tevékenységet folytatnak,
- jelentős, a gyakorlatban az elmúlt 5 évben bevezetett, konkrét tudományos és/vagy műszaki-szellemi alkotást hoztak létre,
- megvalósult tudományos, kutatási-fejlesztési, innovatív tevékenységükkel hozzájárultak a környezeti értékek megőrzéséhez, a fenntartható fejlődéshez,
- személyes közreműködésükkel megalapozták és fenntartották intézményük innovációs készségét és képességét.

Az ideális jelölt teljesen új tudást létrehozó szakember, akinek műszaki-szellemi alkotását eredményesen hasznosítják, aki ismereteit a gyakorlatban alkalmazza, látóköre messze meghaladja a szűken vett szakterületet, és a felterjesztéskor még nem töltötte be az 55. életévét.

A jelölt lehet Magyarországon élő, magyar állampolgársággal rendelkező alkotó, valamint a határainkon túl élő, magyar nemzetiségű, magyarul tudó alkotó. A határainkon túl élő magyar alkotó elismerésére javaslatot tehetnek a Magyarország határain túli (ezen a magyarság értendő a világban) magyar szakmai, valamint civil szervezetek és felsőoktatási intézmények vezetői is.

Az adatlap, a felhívás és a jelöléssel (előterjesztéssel) kapcsolatos részletes tudnivalók itt letölthetők: Pályázati felhívás, Általános tájékoztató, Adatlap.
A jelölést (előterjesztést) mind elektronikusan (alapitvany@novofer.hu), mind papíron (1112 Budapest, Hegyalja út 86.) be kell nyújtani.

Az elektronikus jelölés beküldési, a papíralapú jelölés postára adási határideje: 2016. október 10.
Eredményhirdetés és díjátadás: 2016. december

További információk: alapitvany@novofer.hu, telefonon: 1/319-8913 vagy mobilon: 30/4848-004

15. ’Az Év Honlapja’ pályázat

Idén is elindult a Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing Tagozat által meghirdetett "Az Év Honlapja" pályázat. A szakma legismertebb online marketingkommunikációs versenyére 2016. augusztus 15. és október 31. között lehet benevezni a kizárólag magyar nyelvű honlapokat. A pályázatokat a lezárás után egy szakmai zsűri értékeli és díjazza.

Regisztrálni az alábbi linken lehet.

Early Bird kedvezmény keretében minden együttműködő szövetség és non-profit szervezet 15%-kal olcsóbban pályázhat 2016. szeptember 15-ig. Részletek a regisztrációs díjakról itt találhatóak.
Az ünnepélyes díjátadóra december elején kerül sor Budapesten.

További információk a "15. ’Az Év Honlapja’ pályázattal" kapcsolatban megtalálható az alábbi linken.

Észak-Alföldi Innovációs Díj

Az MTA Debreceni Területi Bizottsága (MTA DAB), az Észak-alföldi régió három kereskedelmi és iparkamarája és az INNOVA Észak-Alföld Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség 2016-ban ismételten felhívást ír ki az Észak-Alföldi Innovációs Díj elnyerésére a kiemelkedő innovációs eredményt felmutató vállalkozások számára.

Pályázni lehet az elmúlt három évben végrehajtott sikeres innováció leírásának benyújtásával, képi, mozgóképi, illetve egyéb vizuális ismertetéssel kiegészített anyag beadásával. A részletes formai és tartalmi követelményeket az alábbi linken elérhető pályázati útmutató tartalmazza. A pályázat benyújtása:

Határidő: 2016. október 12. (szerda), 16:00
Helye: A pályázatoknak az illetékes megyei kamara címére kell beérkezniük.
Módja: postai és elektronikus úton
A pályázat eredményét az Innovációs Díj (kisplasztika és oklevél) átadásával az MTA DAB elnöke és a kamarák elnökei közösen hirdetik ki a Magyar Tudomány Napja alkalmából 2016. november 16-án megrendezésre kerülő konferencián.

További információk Iván Gábornál (tel: 52/500-722, mobil: 20/320-5366, e-mail: palyazat@hbkik.hu).

Szakirodalomfigyelő

Egy hivatás 120 éve - a Magyar Királyi Szabadalmi Hivataltól a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivataláig - Typotex Kiadó, 2016
Dr. Osman Péter ismertetése

Az SZTNH jogelődét 1896. március 1-jén alapították meg a találmányi szabadalmakról szóló törvény rendelkezése szerint. Ezt a 120 évet tekinti át e kötet, teljes joggal nevezve hivatásnak a szellemi tulajdon védelméért végzett, igen magas szakmai felkészültséget igénylő munkát. Benne a Hivatalnak és a szellemi tulajdon védelme hazai intézményrendszerének története mellett, a kötet gazdag példatárának köszönhetően szép összeállítást kapunk az időszak hazai technika- és gazdaságtörténetének csúcsfényeiből, és a kiemelkedő alkotók, gazdaságfejlesztők és gyáriparos vállalkozók panteonjából is. Külön említést érdemel a kitűnő szerkesztés, anyagának, tartalmának, illusztrációinak sokszínűsége, amely a láttatás legjobb mai technikájával teszi még érdekesebbé a kötetet.

A szellemi tulajdon gazdasági értékét két tényező együttesen adja. Ezek egyike a használati érték, jelesül, hogy milyen gazdasági előnyök nyerhetők a hasznosításából. A másik a hasznosításában monopolhelyzetet biztosító jogosultság, bizonyos eset-típusokban a bitorlás elleni jogi védelem. Ezek kritikus jelentőséggel bírnak az innovációs eredmények hasznosításában, s ha nem lennének, sokkal kevésbé lenne érdemes, gyakran pedig eleve reménytelen innovációs fejlesztésre vállalkozni. E védelmet az erre létrehozott jogi és hivatali intézményrendszer biztosítja, ennek egyik központi eleme a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, amely - amennyire tudható - a rendszerváltás óta a mindenkori magyar államigazgatás egyik nemzetközileg legelismertebb szerve.

Az album ismertetőjéből, az SZTNH honlapjáról:
"A könyv hat fejezete Magyarország polgárosodását, a hivatal jogi státuszának kialakulását és fejlődését, az elmúlt évtizedek legfontosabb történéseit, az iparjogvédelem számokban tükröződő eredményeit, a szellemitulajdon-védelmi tevékenységet segítő testületeket, valamint a 120 év alatt az intézmény élén munkálkodó elnökök rövid pályarajzát mutatja be.

Kötetünk azzal a szándékkal készült, hogy az Olvasó képet kapjon Magyarország elmúlt 120 évének jellemző gazdasági-társadalmi változásairól; azon belül főként a világszerte ismertté vált és oltalmazott találmányokról, védjegyekről, márkákról, valamint ezek létrehozóiról. Az első hat évtizedben a hivatal hatáskörének alakulását a nemzetközi jogtörténeti trendek viszonylatában tekintjük át. A jelenhez közeledve egyre több dokumentum mutatja be a hivatali fejlesztési törekvéseket, a fontosabb eseményeket. Bízunk abban, hogy a statisztikai adatok sora nemcsak a szakemberek számára érdekes, mint ahogy az sem érdektelen, milyen testületek segítik a hivatal szellemitulajdon-védelmi tevékenységét. A záró fejezet a 120 év alatt az intézményt irányító 18 elnök pályaképét villantja föl.

A szövegbe ágyazva sok helyen olvashatók úgynevezett keretes szövegek, amelyek hol tényadatokat, hol definíciókat, hol a tárgyalt témát kiegészítő érdekességeket tartalmaznak." A "keretes szövegek" mellett sok illusztráció, rajz, fénykép, védjegyek ábrái, dokumentumok képei teszik a mai olvasói igények szerint mozgalmassá a kötetet és könnyebben érthetővé a mondandóját. - OP

Sajnos az idő vasfoga és a történelem dúlásai itt is pusztítottak: "A kötet nem hagyományos intézménytörténet. Több okból sem az. A Szabadalmi Hivatal és a Szabadalmi Bíróság 1896-1944 közötti iratanyaga 1956-ban megsemmisült. Az Országos Találmányi Hivatal 1974-ben kiselejtezte operatív iratanyagát. Egy korábbi, 2003-ban megjelent forrásgyűjtemény tanúsága és az azóta folytatott levéltári kutatások alapján ugyan tudjuk, hogy a különböző levéltári gyűjteményekben előfordulnak a hivatal működésével kapcsolatos dokumentumok, de ezek feltérképezésére, rendszerezésére még sok éves kutatómunkára lesz szükség."

David Faber: München - A megbékélési politika válsága, 1938 - Park Kiadó, 2015
Dr. Osman Péter ismertetése

Faber könyve a 20. századi történelem egyik különösen sokat vitatott mozzanatáról szól - egy olyan fordulópontról, amelyről csak utólag tudható igazán, mennyi minden dőlt el rajta.

Természetesen a történelem egyszeri és megismételhetetlen, s csak a történtek és a következményeik esetleges jobb megértését segítő gondolatkísérlet a "mi lett volna, ha..." típusú fejtegetés - ezúttal is. Talán nem elrugaszkodott azt állítani, hogy a Münchenben történtek megértéséhez egy nagy rejtély megoldási kísérletéből lehet kiindulni: hogyan keríthette a barna téboly a hatalmába Németországot, és mi homályosította el Európa meghatározó nemzeteinek ítélőképességét annyira, hogy engedték azt olyan erővé felnőni, amelyet már legyűrni nem is, csak megbékíteni reméltek Münchenben.

Faber krónikájának olvastán is elmondható, hogy felettébb különleges játszma zajlott e tárgyalásokon. Hitler, olasz segédlettel, pókert játszott: erejét és hódító elhatározottságát fitogtatva blöffölt, hogy a háborúval fenyegető konfrontációt és annak reájuk háruló belpolitikai következményeit felvállalni nem merő ellenfeleit elriassza az összecsapástól. A britek és a franciák ellenben bölcsnek, de legalább is az adott helyzetben a legkisebb rosszra vezetőnek remélt sakkhúzásokkal próbálták a fenyegetést elhárítani. Bedőltek Hitlernek és túlbecsülték az ellenfelek erejét? Netán valóban arra jutottak, hogy nem győzhetnek ellenük? Vagy nem hittek eléggé a sajátjukban, abban, hogy az országaik a döntésük mögé állnának, felvállalnák és meg is nyernék a háborút? Mi lett volna, ha szilárdan szembe szegülnek? Nem tudható. Mi lett abból, hogy ezt nem merték megtenni? Világháború.

És Hitler? Róla még az sem tudható igazán, mennyiben hitte, féktelen diktátor módján, hogy valóban képes átgázolni mindenen és mindenkin, és képes ebben rendíthetetlenül magával vinni a birodalmát, vagy olykor - netán gyakran - csak mesterien rájátszott arra, hogy ezt elhiszik neki és meghunyászkodva nem mernek fellépni ellene? Meghátrált volna-e, netán néhány parádés dührohammal, ha szilárd ellenállásba ütközik, és visszább vesz a hódító terveiből? Vagy tartott attól, hogy ez esetben összeomlik a Führer-mítosz és elveszti a hatalmát, ezért inkább előre menekül, a háborúba? Vagy úgy vélte, hogy győzni tud - hiszen még Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is voltak jelentős támogatói? Ha mérlegelt, nyilvánvalóan számolt azzal is, hogy korábban a Szovjetunió segítette Németországot kijátszani a fegyverkezését korlátozó Versailles-i rendelkezéseket, tehát legalább is egy ideig nem kell tartania attól, hogy akarata ellenére is két fronton kell harcolnia, erejét így a Nyugat ellen összpontosíthatja.

Ez mind az 1938-as müncheni szcenárió, az eljövendő pokol kapuja. Valójában mindazé is, ami a 20. században a háborút követően végbement, különös tekintettel a szovjet birodalom felemelkedésére és annak máig is ható következményeire.
"David Faber gazdag levéltári anyagból merítve idézi fel ezt a rendkívüli történetet, a legfontosabb eseményeket, amelyek a müncheni találkozóhoz és következményeihez vezettek: Lord Halifax balvégzetű látogatásához Hitlernél; Chamberlain titkos tárgyalásaihoz Mussolinivel, és a berlini botrányokhoz, amelyek megingatták Hitler rendszerét. Miközben Berlinben tanúi lehetünk Hitler könyörtelen háborús készülődésének, Londonban tehetetlenül figyeljük, hogyan próbálkozik fáradhatatlanul Chamberlain Hitler megbékítésével." - írja a Park Kiadó ajánlója, s ez így tökéletes jellemzés. S az Encyclopaedia Britannica müncheni egyezményről szóló nagy szócikkéből Churchill szavai Chamberlain győzelmi nyilatkozatára: "Önök megkapták a lehetőséget választani a háború és a becstelenség között. A becstelenséget választották, és a háborút sem kerülik el."

Kevin Duncan: Ötletek könyve - 50 vizuális módszer a hatékony ötleteléshez - HVG Könyvek, 2016
Dr. Osman Péter

"Kevin Duncan legújabb kötete, amely egyfajta edzőtábor a nagyszerű ötletekre vágyóknak. Ha igazi ötletgyárosok akarunk lenni, lényeges, hogy a megfelelő ötletelési rutinokat és módszereket ismételjük. A szerző egy csokorba szedi a hatékony ötletelés legfontosabb módszereit és mechanizmusait. Legyen szó zöldfülű kezdőről vagy tapasztalt nagymesterről, a lényeg ugyanaz: gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni..." - a kötet előszavából, reagálva Malcolm Gladwell tételére a Kivételesek - A siker másik oldala c. könyvében (Hírlevél 2009/18.), miszerint "a kiváló teljesítmény eléréséhez - legyen szó zenéről, sportról vagy bármely egyéb készségterületről - 10 ezer órányi gyakorlásra van szükség."

Mindez annál is fontosabb, mert az innovációs munkában nincs siker kitűnő ötletek nélkül, s mert ötletelni nemcsak a fejlesztés indulásánál kell, hanem ahányszor új lendületet kell adni, vagy a változások miatt új irányt - méghozzá gyorsan, hatékonyan. Ez teszi az ilyesfajta ötletelést mesterséggé, s tesz értékessé mindent, ami javítja erre szolgáló képességünket - ami e könyv rendeltetése is.

Duncan, aki üzleti tanácsadó, marketing szakértő (honlapja 35 évnyi, figyelemre méltó teljesítményét összegzi), így indít:
"Sokan, sokféleképpen vélekednek az ötletekről: 1. Nehéz kitalálni valamit. 2. Nehéz egyedül kitalálni valamit. 3. Könnyű kitalálni valamit, de nehéz megvalósítani. 4. Egyszerűbbeket könnyű, de igazán jó dolgot nehéz kitalálni. 5. Még nehezebb egy brainstormingon mások előtt egy igazán jó dolgot kitalálni.

A kötet célja, hogy segítsen az ötletelésben. Vizualizálja az ötletgyártás folyamatát, az ötletek hatékony minősítését és megvalósítását. A módszerek önállóan is alkalmazhatók, de brainstorming során csoportos munkában is felhasználhatók.

A tanácsok jó részét vizuális formába öntöttem, hogy még érthetőbbek és világosabbak legyenek.
Minden ötletet igyekeztem röviden és egyszerűen megfogalmazni, és egy-egy feladattal érzékeltetni, hogyan alkalmazhatók a mindennapi gyakorlatban."

Ötlet mindig akkor kell, amikor túl kell lépni a rutinon, mert az nem visz ki a kátyúból, vagy nem ad eléggé jó megoldást. A jól használható ötletnek tehát az adott helyzetben arra szabottnak, úttörőnek és átütő erejűnek kell lennie. Ebből következően, az ötleteléshez csak olyan nyitott módszertani útmutató - know-how - adható, amely meghagyja annak kellő, a mindenkori konkrét feladathoz alkalmazkodó rugalmasságát. Ennél szorosabbra fogva már korlátozná az ötletelés kreativitását. Ennek megfelelően, Duncan vázlatosan mutatja be e módszereket, teret adva a kreatív gondolkodásnak, és a részletek, konkrétumok provokálva is azt.

A kis könyv öt részben 10-10 módszert mutat be; mindegyikhez ad gyakorló feladatot is.
Az öt rész:
- Az ötletelés előkészítése - "Ez a rész többnyire a másokkal történő együttműködésről, pontosabban a brainstormingok előkészítéséről szól. Akik egyénileg ötletelnek, nyugodtan átugorhatják ezt a részt, habár az itt olvasható tippek közül néhány nekik is jól jöhet."
- Az ötletelés beindítása - "Legtöbbünknek hasznára válhat, ha áttekintjük néhány korábbi, kiemelkedő ötlet keletkezésének körülményeit. Ha ezt követően megpróbálunk hasonló feltételeket teremteni, magunk is képesek leszünk jó ötletekkel előállni."
- Az ötletek kidolgozása - "Ebben a részben olyan módszereket mutatok be, amelyeken keresztül megérthetjük, hogyan érlelődnek és formálódnak az emberi elmében az ötletek.
- Az ötletek minősítése - "Ebben a részben bemutatom, hogyan dönthetjük el, érdemes-e foglalkoznunk egy ötlettel vagy sem, és honnan tudhatjuk, hogy melyeket nem érdemes megvalósítanunk."
- Az ötletek megvalósítása - "Azt tekintjük át, miként növelhetjük ötleteink megvalósulásának esélyét.

Teljes körű sajtószemle

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll vagy a linkre kattintva olvasható!)
A sajtószemle tagvállalataink, az OBSERVER Budapest Médiafigyelő Kft., a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft., segítségével készült.


Innoportal.hu, 2016. augusztus 22., hétfő
Harmincmilliárdos állami kockatőke-alap indul

Innoportal.hu, 2016. augusztus 22., hétfő
Magyar startupok is indulhatnak a TechWeek fődíjáért

Innoportal.hu, 2016. augusztus 22., hétfő
Latin-amerika meghódítására indulhatnak magyar startupok

24.hu, 2016. augusztus 22., hétfő
Világsiker kapujában a magyar innováció

Világgazdaság, 2016. augusztus 23., kedd, 1+8. oldal
Gazdára találtak a Jeremie-pénzek

Hirek.prim.hu, 2016. augusztus 23., kedd
Legyen Budapest Európa startup központja!

Bonline.hu, 2016. augusztus 23., kedd
Készül a Digitális Startup Stratégia

Mediainfo.hu, 2016. augusztus 23., kedd
A Budapest Európa startup központja?

News4business.hu, 2016. augusztus 23., kedd
A Budapest Európa startup központja?

Mmonline.hu, 2016. augusztus 23., kedd
Startup-központtá válhat Budapest

Technokrata.hu, 2016. augusztus 23., kedd
Néhány éven belül startup központtá válhat Budapest

Mediapiac.com, 2016. augusztus 23., kedd
Legyen Budapest Európa startup központja!

Brandtrend.hu, 2016. augusztus 23., kedd
Legyen Budapest startup központ!

Piacesprofit.hu, 2016. augusztus 23., kedd
Így lehet Budapest startup-központ

Socialbranding.hu, 2016. augusztus 23., kedd
Legyen Budapest startup központ!

Vg.hu, 2016. augusztus 23., kedd
Gazdára találtak a Jeremie-pénzek

Mmonline.hu, 2016. augusztus 23., kedd
Kiosztották a Jeremie pénzeket

Profit7.hu, 2016. augusztus 23., kedd
Több száz cégnek tolták meg a szekerét

Hvg.hu, 2016. augusztus 23., kedd
Utolsó fillérig szétosztották a Jeremie-pénzeket

Innoportal.hu, 2016. augusztus 23., kedd
Latin-amerika meghódítására indulhatnak magyar startupok

Computerworld.hu, 2016. augusztus 23., kedd
Felkészülés az appgazdaságra

Észak-Magyarország, 2016. augusztus 24., szerda, 14. oldal
Nem tudják követni a technológiai fejlődést

Piac és Profit, 2016. augusztus 24., szerda, 26+27. oldal
Hogyan lesz sikeres egy vállalkozás?

Mmonline.hu, 2016. augusztus 24., szerda
Versenghetnek az okos városi megoldások

Mediainfo.hu, 2016. augusztus 24., szerda
Okos Jövő Innovációs Klaszter pályázat

Technokrata.hu, 2016. augusztus 24., szerda
Mutasd meg, hogy képzeled a jövő városát!

Pcpult.hu, 2016. augusztus 24., szerda)
Okos városi megoldásokra vonatkozóan hirdet pályázatot az Okos Jövő Innovációs Klaszter

Hirek.prim.hu, 2016. augusztus 24., szerda
Okos városi megoldásokra vonatkozóan hirdet pályázatot az Okos Jövő Innovációs Klaszter

Hirado.hu, 2016. augusztus 24., szerda
Knight Rider kocsiját a Műegyetemen fejlesztik

Pannonnovum.hu, 2016. augusztus 24., szerda
Amit a közös pénzből fejlesztenek, az közös kincs lesz
"...Megvan, hogy jövőre mire és mennyit szán az Európai Unió a Horizont 2020 program keretében. A K+F tevékenység szabályai is változnak..."

Pannonnovum.hu, 2016. augusztus 24., szerda
Közel 9 milliárdot kaptak a hazai kutatók az Innovációs Alapból

Pannonnovum.hu, 2016. augusztus 24., szerda
Ez a leginnovatívabb ország Európában

168 óra, 2016. augusztus 25., csütörtök, 15-17. oldal
Kutatni veszélyes!

Vg.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
Hatvannyolc milliárd forint uniós fejlesztési forrásról döntött az NGM

Siofokinapilap.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
Jöhetnek a milliárdok

Pharmaonline.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
Több mint 68 milliárd K+F+I-re

Hirado.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
Több mint 68 milliárdnyi uniós fejlesztési forrásról döntöttek

Dehir.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
Tengernyi pénzt költhetnek a magyar cégek kutatás-fejlesztésre

Privatbankar.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
Újabb uniós pályázatról döntöttek - jöhetnek a milliárdok

Mfor.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
68 milliárdról már döntöttek a GINOP pályázatoknál

Itextreme.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
Okos városi megoldásokra vonatkozóan hirdet pályázatot az Okos Jövő Innovációs Klaszter

Gondola.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
NGM: 68 milliárd forint uniós forrásról döntöttek

Alfoldiregiomagazin.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
NGM: több mint 68 milliárd forint uniós fejlesztési forrásról döntöttek

Piacesprofit.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
Pénz van, kérdés, mire megy el

Piacesprofit.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
68 milliárdot oszt ki az állam a nyertesek között

Magyarszo.com, 2016. augusztus 25., csütörtök
Kutatás, London, zene...
"...A húszéves zentai fiú annak eredményeként juthatott ki a londoni fórumra, hogy a 2014/2015-ös tanévben a Magyar Innovációs Szövetség által megrendezett 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen második helyezést ért el "Photorhabdus molekuláris biokontroll" című pályamunkájával..."

Alfoldiregiomagazin.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
NGM: több mint 68 milliárd forint uniós fejlesztési forrásról döntöttek

Magyaridok.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
Több mint 68 milliárd forint uniós fejlesztési forrásról döntöttek

Frisss.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
Több mint 68 milliárd forint uniós fejlesztési forrásról döntöttek

Webradio.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
NGM: több mint 68 milliárd forint uniós fejlesztési forrásról döntöttek

Gondola.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
NGM: 68 milliárd forint uniós forrásról döntöttek

Vg.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
Hatvannyolc milliárd forint uniós fejlesztési forrásról döntött az NGM

Figyelo.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
Uniós pénzek: nagyon sok pénzről döntöttek

Inforadio.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
Újabb 68 milliárd forintot kaphatnak a vállalkozások

Propeller.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
Repkedtek a milliárdok a minisztériumban

Profitline.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
Hová menjen az EU újabb 68 milliárdos támogatása?

Mfor.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
68 milliárdról már döntöttek a GINOP pályázatoknál

Agrotrend.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
Több mint 68 milliárd forint uniós fejlesztési forrásról döntöttek

Pecsma.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
68 milliárdról döntenek

Kamaraonline.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
Több tízmilliárd forint uniós forrás vállalkozások kutatás-fejlesztésére

Piacesprofit.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
68 milliárdot oszt ki az állam a nyertesek között

Boon.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
NGM: több mint 68 milliárd forint uniós fejlesztési forrásról döntöttek

Mon.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
NGM: több mint 68 milliárd forint uniós fejlesztési forrásról döntöttek

Hirado.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
Több mint 68 milliárdnyi uniós fejlesztési forrásról döntöttek

Privatbankar.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
Újabb uniós pályázatról döntöttek - jöhetnek a milliárdok

Pecsinapilap.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
Jöhetnek a milliárdok

Dehir.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
Tengernyi pénzt költhetnek a magyar cégek kutatás-fejlesztésre

Webradio.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
Lendületet kapnak a vállalkozások innovációs programjai

Autopro.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
68 milliárd forintot kaptak K+F-re a magyar cégek

Innoportal.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
Közel hetvenmilliárd forint GINOP-támogatásról döntöttek

Mon.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
Lendületet kapnak a vállalkozások innovációs programjai

Magyarhirlap.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
Folytatódik a Ginop

Uzletresz.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
Közel 68 milliárd forint jut innovációra

Napi.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
Uniós milliárdok sorsa dőlt el- több száz projekt érintett

Index.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
68 milliárddal támogat 247 innovatív céget a kormány

Portfolio.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
Több mint 68 milliárd uniós pénz talált gazdára

Napi.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
Itt a friss lista: ők kapták a százmilliókat az államtól

Propeller.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
Palkovics: A kormány dolgozik azon, hogy Magyarországon tartsa a fiatal kutatókat

Webradio.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
Palkovics: a kormány dolgozik azon, hogy Magyarországon tartsa a fiatal kutatókat

Magyaridok.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
Palkovics: a kormány dolgozik azon, hogy itthon tartsa a fiatal kutatókat

Magyarhirlap.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
A kormány Magyarországon tartaná a fiatal kutatókat

Hirado.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
Palkovics: a kormány Magyarországon tartaná fiatal kutatóit

Szegedma.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
Palkovics: a kormány dolgozik azon, hogy Magyarországon tartsa a fiatal kutatókat

Napi.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
Kutatói utánpótlásban "nem állunk jól"

Index.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
Startupneveldéket hoznak létre nyolc városban 5 milliárd forintból

Itextreme.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
Okos városi megoldásokra vonatkozóan hirdet pályázatot az Okos Jövő Innovációs Klaszter

Bonline.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
Az Okos Jövő Innovációs Klaszter pályázatot hirdet, melynek célja a hazai innováció támogatása

Orientpress.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
Uniós támogatás a magyar vállalkozásoknak

Hvg.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
Appot adnának az orvosok kezébe, hogy ne a betegeken gyakoroljanak

Blog.szta.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
Nyolc magyar városban jöhetnek létre startup inkubátorok

Autopro.hu, 2016. augusztus 25., csütörtök
68 milliárd forintot kaptak K+F-re a magyar cégek

Lánchíd Rádió, 2016. augusztus 25., csütörtök
Több, mint 68 milliárd forint Európai Uniós forrás nyerte el 247 projekt

InfoRádió, 2016. augusztus 25., csütörtök
Kutatás-fejlesztésre és innovációra ítéltek meg uniós forrást

KarcFM, Déli News, 2016. augusztus 25., csütörtök
Több mint 68 milliárd forint uniós fejlesztési forrásról döntöttek most Rákossy Balázs szerint

Jazzy Rádió, Déli Híradó, 2016. augusztus 25., csütörtök
Újabb 68 milliárd forintot kaphatnak a vállalkozások

Népszabadság, 2016. augusztus 26., péntek, 6. oldal
68 milliárdos K+F-támogatást osztott ki a kormány

Dunaújvárosi hírlap, 2016. augusztus 26., péntek, 2. oldal
A cél itthon tartani a fiatal kutatókat

Magyar Hírlap, 2016. augusztus 26., péntek, 11. oldal
Újabb brüsszeli támogatás fejlesztésekre

Magyar Nemzet, 2016. augusztus 26., péntek, 10. oldal
Innovációs milliárdok a cégeknek

Magyar Idők, 2016. augusztus 26., péntek, 12. oldal
Felpöröghetnek az innovatív vállalatok

Kelet Magyarország, 2016. augusztus 26., péntek, 2. oldal
Közel 70 milliárd forint szétosztásáról döntöttek

Hajdú-Bihari Napló, 2016. augusztus 26., péntek, 2. oldal
Közel 70 milliárd forint szétosztásáról döntöttek

Észak-Magyarország, 2016. augusztus 26., péntek, 2. oldal
Közel 70 milliárd forint szétosztásáról döntöttek

Sztarklikk.hu, 2016. augusztus 26., péntek
Palkovics: a kormány dolgozik azon, hogy Magyarországon tartsa a fiatal kutatókat

Piacesprofit.hu, 2016. augusztus 26., péntek
Kapolcson lehet a következő Szilícium-völgy

Medicalonline.hu, 2016. augusztus 26., péntek
Itthon tartanák a fiatal kutatókat

Klubradio.hu, 2016. augusztus 26., péntek
A fiatal kutatók itthontartásán dolgozik a kormány

Innoportal.hu, 2016. augusztus 26., péntek
Okos városi megoldásokra hirdettek pályázatot

Profitline.hu, 2016. augusztus 26., péntek
A kormány próbálja Magyarországon tartani a fiatal kutatókat

Magyarhirlap.hu, 2016. augusztus 26., péntek
Újabb brüsszeli támogatás fejlesztésekre

Adozona.hu, 2016. augusztus 26., péntek
68 milliárd forint kutatás-fejlesztés, innováció támogatására

Mon.hu, 2016. augusztus 26., péntek
Palkovics: a kormány dolgozik azon, hogy Magyarországon tartsa a fiatal kutatókat

Profit7.hu, 2016. augusztus 26., péntek
Több tudósra lesz szüksége az országnak

Eduline.hu, 2016. augusztus 26., péntek
Emelnék a kutatók fizetését, csak hogy itthon maradjanak

Adozona.hu, 2016. augusztus 26., péntek
68 milliárd forint kutatás-fejlesztés, innováció támogatására

Profitline.hu, 2016. augusztus 26., péntek
Lendületet kapnak a vállalkozások innovációs programjai

Magyaridok.hu, 2016. augusztus 26., péntek
Felpöröghetnek az innovatív vállalatok

Innoportal.hu, 2016. augusztus 26., péntek
Okos városi megoldásokra hirdettek pályázatot

Itbusiness.hu, 2016. augusztus 26., péntek
Legyen Budapest Európa startup központja!

24.hu, 2016. augusztus 26., péntek
Magyar cégek is ringbe szállnának az európai startup versenyen

Epiteszforum.hu, 2016. augusztus 26., péntek
Gábor Dénes-díj - pályázati felhívás

Szegedma.hu, 2016. augusztus 26., péntek
Továbbra is lehet pályázni a Dél-alföldi Innovációs Díjra

Naplo.hu, 2016. augusztus 26., péntek
Közel hetvenmilliárd forint szétosztásáról döntöttek

Trademagazin.hu, 2016. augusztus 26., péntek
NGM: több mint 68 milliárd forint uniós fejlesztési forrásról döntöttek

Erdon.ro, 2016. augusztus 26., péntek
Palkovics: a kormány dolgozik azon, hogy Magyarországon tartsa a fiatal kutatókat

Hvg.hu, 2016. augusztus 26., péntek
Nyolc városban indulhatnak a startup-keltetők

Kossuth Rádió, Reggeli Hírek, 2016. augusztus 26., péntek
A kormány dolgozik azon, hogy minél több fiatal kutatót tudjon itthon tartani, mondta Palkovics László

Jazzy Rádió, Reggeli Híradó, 2016. augusztus 26., péntek
A kormány dolgozik azon, hogy minél több fiatal kutatót tudjon Magyarországon tartani, mondta Palkovics László

M1, Summa, 2016. augusztus 26., péntek
Összeállítás: Előrelépett hazánk a globális innovációs listán az ENSZ éves jelentése szerint

Tozsdeforum.hu, 2016. augusztus 27., szombat
Simán lehet Budapestből startup központ?

Index.hu, 2016. augusztus 27., szombat
A Szilícium-völgy már letette a voksát az elnökválasztáson

Uzletfejlesztes.hu, 2016. augusztus 27., szombat
Támogatják a vállalati innovációt

Pecsicivil.hu, 2016. augusztus 27., szombat
Gábor Dénes-díj 2016

Mon.hu, 2016. augusztus 28., vasárnap
Az idősebbek kimaradnak a technikai fejlődésből

Piacesprofit.hu, 2016. augusztus 28., vasárnap
Okos megoldásokat keresnek, az okos városokra

Euroastra.hu, 2016. augusztus 28., vasárnap
Okos városi megoldásokra vonatkozóan hirdet pályázatot az Okos Jövő Innovációs Klaszter

Minuszos.hu, 2016. augusztus 28., vasárnap
Pályázatot hírdet az Okos Jövő Innovációs Klaszter

Trademagazin.hu, 2016. augusztus 28., vasárnap
NGM: több mint 68 milliárd forint uniós fejlesztési forrásról döntöttek

Edupress.hu, 2016. augusztus 28., vasárnap
Magyarországon tartanák a fiatal kutatókat

Insiderblog.hu, 2016. augusztus 28., vasárnap
Az innovációs pályázatok friss hírei

Innoportal.hu, 2016. augusztus 29., hétfő
Nyolc magyar induló az EIT Digital európai startup-versenyén

Index.hu, 2016. augusztus 29., hétfő
Tombol a startupkultúra Miskolcon

Innoteka.hu, 2016. augusztus 29., hétfő
Gábor Dénes-díj felterjesztési felhívás 2016

Gyartastrend.hu, 2016. augusztus 29., hétfő
Innovációs pályázatot hirdet a GyártásTrend

Innoportal.hu, 2016. augusztus 29., hétfő
Nemzetközi üzletember találkozót rendeznek Pécsen

M2mzona.hu, 2016. augusztus 29., hétfő
Szuper emberré tesz-e minket a technológia?

Hvg.hu, 2016. augusztus 29., hétfő
Ügyfélkörhöz és pénzhez is juthatnak az első magyar vállalati akcelerátor program résztvevői

Gazdasagportal.hu, 2016. augusztus 29., hétfő
25 európai ország több mint 230 kezdő vállalkozása - köztük 8 magyar cég - jelentkezett az EIT Digital pán-európai startup versenyére

Magyar Hírlap, 2016. augusztus 31., szerda, 10. oldal
Még több pénz fordítható kutatás-fejlesztésre

Piacesprofit.hu, 2016. augusztus 30., kedd
Még 15 milliárd a népszerű kkv-pályázatra

Innoportal.hu, 2016. augusztus 30., kedd
Háromszoros a túljelentkezés a céges k+f támogatásra

Portfolio.hu, 2016. augusztus 30., kedd
75 százalékkal növelték a népszerű K+F pályázat keretét

Isite.hu, 2016. augusztus 30., kedd
Magyar pályázat az okos városok fejlesztése érdekében

Itcafe.hu, 2016. augusztus 30., kedd
Magyar pályázat az okos városok fejlesztése érdekében

Innoportal.hu, 2016. augusztus 30., kedd
Már várják a jelöléseket a Gábor Dénes-díjra

Kamaraonline.hu, 2016. augusztus 30., kedd
15 milliárd forinttal emelkedett a népszerű kkv-pályázat keretösszege

Blog.szta.hu, 2016. augusztus 30., kedd
Innovation Hungary 2016: ismét Las Vegasba repülhetnek a leginnovatívabbak

Privatbankar.hu, 2016. augusztus 31., szerda
Nagyra nyitják a pénzcsapot - most erre pályázhatnak a vállalkozások

Docuworld.hu, 2016. augusztus 31., szerda
Innovációs csurran-cseppeni: megemelték a pályázati pénzeket

Uzletfejlesztes.hu, 2016. augusztus 31., szerda
Innovációs habzsi-dőzsi: megemelték a pályázat keretet

InfoRádió, 2016. augusztus 31., szerda
Szeptember 5-én lezárul a jelentkezés határideje

Figyelő, 2016. szeptember, 1., csütörtök, 26-27. oldal
Növekedni csak felelősen!

Innotéka, 2016. szeptember 1., csütörtök, 20. oldal
Bővülő kutatás-fejlesztés

Innoteka.hu, 2016. szeptember, 1., csütörtök
Bővülő kutatás-fejlesztés

Webradio.hu, 2016. szeptember 1., csütörtök
Innovációs hivatal: csaknem 200 milliárd forintról született támogató döntés

Hirado.hu, 2016. szeptember 1., csütörtök
Közel 200 milliárdnyi támogatást kapnak innovációs pályázatok

Webradio.hu, 2016. szeptember 1., csütörtök
Innovációs hivatal: csaknem 200 milliárd forint KFI célú forrásról született támogató döntés

Autopro.hu, 2016. szeptember 1., csütörtök
Közel 200 milliárd forint támogatás jutott kutatás-fejlesztésre

Mon.hu, 2016. szeptember 1., csütörtök
Innovációs hivatal: csaknem 200 milliárd forint KFI célú forrásról született támogató döntés

Tozsdeforum.hu, 2016. szeptember 1., csütörtök
Kétszázmilliárdot osztottak szét innovációra Magyarországon

Hvg.hu, 2016. szeptember 1., csütörtök
Csaknem 200 milliárd forint oszthatnak szét kutatás-fejlesztésre

Privatbankar.hu, 2016. szeptember 1., csütörtök
Hamarosan jönnek az új uniós pályázatok - ez a szektor kap pénzt

Portfolio.hu, 2016. szeptember 1., csütörtök
Nagy horderejű EU-pályázati döntés jön a Miniszterelnökségtől

Portfolio.hu, 2016. szeptember 1., csütörtök
Kapd elő a szemüveged! Átírták az EU-pályázatok menetrendjeit

Pannonnovum.hu, 2016. szeptember 1., csütörtök
Okos városi megoldásokra vonatkozóan hirdet pályázatot az Okos Jövő Innovációs Klaszter

Kamaraonline.hu, 2016. szeptember 1., csütörtök
Inkubátorok, figyelem: módosult a GINOP-pályázat határnapja

Magyar Hírlap, 2016. szeptember 2., péntek, 2. oldal
Értékalapú tudás és versenyképesség

Magyar Idők, 2016. szeptember 2., péntek, 12. oldal
Lezárult az első kutatási és innovációs pályázati kör

Magyar Nemzet, 2016. szeptember 2., péntek, 10. oldal
Milliárdokat ígérnek innovációra

Magyar Hírlap, 2016. szeptember 2., péntek, 1+4. oldal
Százmilliárdok jutnak kutatásra és fejlesztésre

Népszabadság, 2016. szeptember 2., péntek, 6. oldal
Pénzlöket innovátoroknak

Dunaújvárosi Hírlap, 2016. szeptember 2., péntek, 6. oldal
Milliárdok az innovációra

Sikerado.hu, 2016. szeptember 2., péntek
"Erős, stabil alapokon kell állniuk a kkv-knak"

Medicalonline.hu, 2016. szeptember 2., péntek
Innovatív partnerség Szingapúrral

Itbusiness.hu, 2016. szeptember 2., péntek
A találékony elme dicsérete

Innoportal.hu, 2016. szeptember 2., péntek
Százmilliárdokról döntöttek az innovációs hivatalban

Elelmiszer.hu, 2016. szeptember 2., péntek
Közel 200 milliárdnyi támogatást kapnak innovációs tenderek

Elelmiszer.hu, 2016. szeptember 2., péntek
Jelentős támogatás kutatásra és fejlesztésre

Trendfm.hu, 2016. szeptember 2., péntek
Van egy jó ötleted? A Telenor segít megvalósítani

Magyaridok.hu, 2016. szeptember 2., péntek
Lezárult az első kutatási és innovációs pályázati kör

Portfolio.hu, 2016. szeptember 2., péntek
Fulladozott a kormány EU-s pénzkifizetése nyáron

Kamaraonline.hu, 2016. szeptember 2., péntek
Rákossy Balázs Komlón: erős, stabil alapokon kell állniuk a magyar kkv-knak

Hirek.prim.hu, 2016. szeptember 2., péntek
Innováció a maximumon

Hir.ma, 2016. szeptember 2., péntek
NGM: erős, stabil alapokon kell állniuk a magyar kis- és középvállalkozásoknak

Pecsiujsag.hu, 2016. szeptember 2., péntek
A kis- és középvállalkozások fontosságát hangsúlyozták a Komlóért Expón

Trend FM-Gazdasági Rádió Csoport, Reggeli monitor, 2016. szeptember 2., péntek
Összeállítás: Új nemzetközi programmal segíti a magyar startupokat a növekedésben a Telenor

Hirek.prim.hu, 2016. szeptember 3., szombat
Ó, io, CIO, innováció!

Haszon Magazin, 2016. szeptember 5., hétfő, 29. oldal
ITT AZ ÚJ JEREMIE-PROGRAM

Dunaújvárosi Hírlap, 2016. szeptember 5., hétfő, 16. oldal
Ezek a mai fiatalok..,

Magyar Nemzet, 2016. szeptember 5., hétfő, 11. oldal
Nincs szükség inkubátorházak tucatjaira

Haon.hu, 2016. szeptember 5., hétfő
Újfajta egyetemi-ipari innovációt vezetnek be Debrecenben

Vg.hu, 2016. szeptember 5., hétfő
Takács Zoltán: Startupokat karol fel a Telenor

Innoportal.hu, 2016. szeptember 5., hétfő
Magyarország a harmadik legvonzóbb befektetési terep a régióban

Piacesprofit.hu, 2016. szeptember 5., hétfő
Akin az innováció sikere múlik

Duol.hu, 2016. szeptember 5., hétfő
Ezek a mai fiatalok...

24.hu, 2016. szeptember 5., hétfő
Magyarország mindössze 10 százalékot csípett meg a régiós befektetésekből

Autopro.hu, 2016. szeptember 5., hétfő
158 millió eurót hagytak itt a külföldi cégek tavaly

Dehir.hu, 2016. szeptember 5., hétfő
Magyarország a harmadik legvonzóbb befektetési terep a régióban

Magyaridok.hu, 2016. szeptember 5., hétfő
Magyarország a harmadik legvonzóbb befektetési terep a régióban

Mixonline.hu, 2016. szeptember 5., hétfő
Magyarország a harmadik legvonzóbb

Privatbankar.hu, 2016. szeptember 5., hétfő
Befektetőmágnes lettünk - bődületes pénzeket hagynak itt a külföldiek

Hvg.hu, 2016. szeptember 5., hétfő
Magyarországra csak a befektetések 10 százaléka érkezik

News4business.hu, 2016. szeptember 5., hétfő
MTI: 7,9 milliárd forint összegű magán- és kockázati tőke befektetést kapott 59 cég

Profitline.hu, 2016. szeptember 5., hétfő
Magántőke: Magyarország az egyik legvonzóbb a régióban

Portfolio.hu, 2016. szeptember 5., hétfő
Magyarország a harmadik legnépszerűbb befektetési célpont a régióban

Webradio.hu, 2016. szeptember 5., hétfő
Magyarország a harmadik legvonzóbb befektetési terep a régióban

Uzletresz.hu, 2016. szeptember 5., hétfő
Minden tizedik a régióban elköltött euró Magyarországra érkezik

Szegedma.hu, 2016. szeptember 5., hétfő
Magyarország a harmadik legvonzóbb befektetési terep a régióban

Realista.hu, 2016. szeptember 5., hétfő
Magyarország az egyik legvonzóbb befektetési terep a régióban

Pannonnovum.hu, 2016. szeptember 6., kedd
Startupneveldéket hoznak létre nyolc városban 5 milliárd forintból

Pannonnovum.hu, 2016. szeptember 6., kedd
Kkv eszköz: 51.6 millió EUR-val nagyobb költségvetés 2017-ben

Pannonnovum.hu, 2016. szeptember 6., kedd
Európai feltalálói díj 2017

Portfolio.hu, 2016. szeptember 6., kedd
Megtudtuk: így dőlt el 68 milliárdnyi K+F-es uniós támogatás sorsa

Insiderblog.hu, 2016. szeptember 6., kedd
Magyar startupok is versenyben vannak a negyedmillió eurós fődíjér

Haszon.hu, 2016. szeptember 6., kedd
Életeket ment a magyar startup

Semmelweis.hu, 2016. szeptember 6., kedd
Balogh András: végigvezetjük a kutatókat az ötlettől az innovatív termékig tartó úton

Privatbankar.hu, 2016. szeptember 6., kedd
Hova mentek az uniós milliárdok? Furcsaságok a Jeremie-pályázat körül

Figyelo.hu, 2016. szeptember 6., kedd
150 milliárdnyi tőkeprogram jön a Jeremie után!

Agrotrend.hu, 2016. szeptember 6., kedd
Magyarország a harmadik legvonzóbb befektetési terep a régióban

Bbj.hu, 2016. szeptember 6., kedd
Hungary pulls in €158 mln venture capital in 2015

Vg.hu, 2016. szeptember 6., kedd
Hat éve nem volt ennyi magántőke itt

Magyaridok.hu, 2016. szeptember 6., kedd
Dobogós helyen hazánk a régió befektetési piacán

Mediapiac.com, 2016. szeptember 7., szerda
143 startup jelentkezett a Telenor Accelerate programra

Mediainfo.hu, 2016. szeptember 7., szerda
Indul a Telenor Accelerate program

Pcpult.hu, 2016. szeptember 7., szerda
Óriási érdeklődés mellett veszi kezdetét a Telenor Accelerate program

Epiteszforum.hu, 2016. szeptember 7., szerda
Magyar Formatervezési díj és Design Management díj 2016

Autopro.hu, 2016. szeptember 7., szerda
Duális mesterképzéssel mutat példát a Siemens és a BME

Kamaraonline.hu, 2016. szeptember 7., szerda
Duális műszaki mesterképzést indít a Műegyetem és a Siemens

444.hu, 2016. szeptember 7., szerda
Orbán-közelben dézsmálják az EU-s startupppénzeket

Piacesprofit.hu, 2016. szeptember 7., szerda
Spórolási segédlet startupoknak

Piacesprofit.hu, 2016. szeptember 7., szerda
Dobogós vonzerőben a tőkéseknek Magyarország

Hvg.hu, 2016. szeptember 7., szerda
A Jeremie után sem apad el az állami-uniós pénzcsap

Hvg.hu, 2016. szeptember 7., szerda
Forbes: így játszották át a Jeremie-pénzeket saját zsebre

Itbusiness.hu, 2016. szeptember 7., szerda
Nagyobb szerep az informatikának

Lánchíd Rádió, Délutáni Hírjárat, 2016. szeptember 7., szerda
Szakértők szerint az uniós források jelentős része nem jut célba a startup vállalkozások és az egyéb innovációs beruházások terén

MTV, 2016. szeptember 7., szerda
Megszülettek a kkv-kat érintő pályázatok eredményei

MTV, 2016. szeptember 7., szerda
Kutatás-fejlesztés és innovációt érintő pályázatokról döntött a kormány

Forbes, 2016. szeptember 8., csütörtök, 90-99. oldal
KINYITJUK A JEREMIE-AKTÁKAT

Dunaújvárosi hírlap, 2016. szeptember 8., csütörtök, 6. oldal
Magyarok a világhír felé

Magyar Hírlap, 2016. szeptember 8., csütörtök, 1+9. oldal
Anisits Ferenc: az innováció professzionális mesterség

Világgazdaság, 2016. szeptember 8., csütörtök, 2. oldal
Több milliárd dollárt költenek majd K+F-re

IT- Business, 2016. szeptember 8., csütörtök, 6-11. oldal
A találékony elme dicsérete

IT- Business, 2016. szeptember 8., csütörtök, 40-41. oldal
Így fejlődhetnének a KKV-k

IT- Business, 2016. szeptember 8., csütörtök, 50-52. oldal
Nagyobb szerep az informatikának

Figyelő, 2016. szeptember 8., csütörtök, 29. oldal
Több konferencia egy helyszínen

Figyelő, 2016. szeptember 8., csütörtök, 20-24. oldal
Nem kockáztatnak

Figyelő, 2016. szeptember 8., csütörtök, 25. oldal
Kérik a következőt
"...Ősszel állami pénzből 50 milliárdos, kizárólag a kis, innovatív cégekre fókuszáló kockázatitőke-alapot gründol a kutatási hivatal és a fejlesztési bank. Jövőre egy másik, várhatóan 100 milliárdos keretösszegű új tőkeprogram is elindul, amely a Jeremie utódja lesz..."

Magyar Fórum, 2016. szeptember 8., csütörtök, 13. oldal
A felsőoktatás és a termelővállalatok együttműködése a magyar gazdaság érdeke

Vg.hu, 2016. szeptember 8., csütörtök
Több milliárd dollárt költenek majd K+F-re

Magyarhirlap.hu, 2016. szeptember 8., csütörtök
A piacon dől el, hogy mi válik innovációvá

Figyelo.hu, 2016. szeptember 8., csütörtök
Százötven milliárdnyi friss kockázati tőke érkezik!

Figyelo.hu, 2016. szeptember 8., csütörtök
Nem kockáztatnak

444.hu, 2016. szeptember 8., csütörtök
Döbbenetesen szétlopták az EU-s kockázatitőke-programot

Portfolio.hu, 2016. szeptember 8., csütörtök
150 milliárdos kockázati tőkeprogram indul Magyarországon

Edupress.hu, 2016. szeptember 8., csütörtök
Újabb mérföldkőhöz érkezett a duális képzés

Profit7.hu, 2016. szeptember 8., csütörtök
Újabb pályázat az innovatív ötleteknek

Napi.hu, 2016. szeptember 8., csütörtök
Megbukott az iparfejlesztési terv? Itt a szaktárca válasza

Medicalonline.hu, 2016. szeptember 8., csütörtök
Idén is Gábor Dénes-díj

Kreativ.hu, 2016. szeptember 8., csütörtök
Megvannak a Széchenyi-Bridge-díj jelöltjei
"...A Gróf Széchenyi Család Alapítvány és a Bridge Budapest különdíját egy fiatal vállalkozó kapja..."

Magyarhirlap.hu, 2016. szeptember 8., csütörtök
A piacon dől el, hogy mi válik innovációvá

Nepszava.hu, 2016. szeptember 8., csütörtök
Mutyizás szempontból ígéretes - Alapok rossz kezekben

Nepszava.hu, 2016. szeptember 8., csütörtök
Sokkolóan rosszul teljesítenek a Jeremie kockázatitőke-alapok

Atv.hu, 2016. szeptember 8., csütörtök
Csepreghy a Jeremie-aktákról: Az alapkezelő nem fektethet be saját cégébe

Itextreme.hu, 2016. szeptember 8., csütörtök
Meghosszabbították az IoT fejlesztői versenyre való jelentkezési határidőt

Pannonnovum.hu, 2016. szeptember 8., csütörtök
Ügyfélkörhöz és pénzhez is juthatnak az első magyar vállalati akcelerátor program résztvevői

Lánchíd Rádió, Reggeli Híradó, 2016. szeptember 8., csütörtök
Az uniós források jelentős része nem jut célba, vélik egyes szakértők

ATV, Esti híradó, 2016. szeptember 8., csütörtök
Újabb EU-s pénzek tűnhettek el

Atv, START, 2016. szeptember 8., csütörtök
A Forbes állítása szerint az innovatív kisvállalkozásokra költendő uniós pénz egy jó részéből kormányközeli üzletemberek a saját zsebeiket, illetve saját vállalkozásaikat tömték

Világgazdaság, 2016. szeptember 9., péntek, 5. oldal
Jeremie-pótló program indul 150 milliárdból

Trade magazin, 2016. szeptember 9., péntek, 128. oldal
Derűlátóak a technológiát használó cégek

Trade magazin, 2016. szeptember 9., péntek, 129-131. oldal
A láthatatlan informatika

Elektronet, 2016. szeptember 9., péntek, 6-8. oldal
Gondolatok az Irinyi-terv kapcsán

Elektronet, 2016. szeptember 9., péntek, 9. oldal
Pályázatok okosvárosi megoldásokra

Szabad Föld, 2016. szeptember 9., péntek, 16. oldal
Pályázati szüret

Euroastra.hu, 2016. szeptember 9., péntek
Ó, io, CIO, innováció!

Vg.hu, 2016. szeptember 9., péntek
Jeremie-pótló program indul 150 milliárdból

Techmonitor.hu, 2016. szeptember 9., péntek
Kontinensversenyen 12 magyar vállalkozás

Origo.hu, 2016. szeptember 9., péntek
Új tőkeprogramot indít a kormány

Origo.hu, 2016. szeptember 9., péntek
Külföldi startupok a Design Terminál mentorprogramjában

Mmonline.hu, 2016. szeptember 9., péntek
Külföldi startupok a Design Terminálnál

Mernokkocsma.hu, 2016. szeptember 9., péntek
Kontinensversenyen 12 magyar vállalkozás

Webradio.hu, 2016. szeptember 9., péntek
ELTE-tanévnyitó - Seszták: Magyarország az innovációra szeretné építeni jövőjét

Mandiner.hu, 2016. szeptember 9., péntek
Seszták innovációra építené Magyarország jövőjét

Magyaridok.hu, 2016. szeptember 9., péntek
Seszták: Magyarország az innovációra szeretné építeni jövőjét

M2mzona.hu, 2016. szeptember 9., péntek
Okosmegoldások egyetemistáktól

Hg.hu, 2016. szeptember 9., péntek
Már külföldről is érkeznek startupok a Design Terminálhoz

24.hu, 2016. szeptember 9., péntek
Indul a Telenor Accelerate program: 143 startup jelentkezett 5 helyre

Lánchíd Rádió, Délutáni Hírjárat, 2016. szeptember 9., péntek
A startup cégeknek szánt uniós forrásokat csapolhatta meg a Morando Zrt.

Lánchíd Rádió, Déli Híradó, 2016. szeptember 9., péntek
A startup cégeknek szánt uniós forrásokat csapolhatta meg a Morando Zrt.

Kossuth Rádió, déli Krónika, 2016. szeptember 9., péntek
Magyarország az innovációra szeretné építeni jövőjét, mondta Seszták Miklós

Magyar Nemzet, 2016. szeptember 10., szombat, 6. oldal
Hogyan (ne) építsünk innovatív nemzetgazdaságot?

Piacesprofit.hu, 2016. szeptember 10., szombat
Adóelőnyök és nyálminták: adakozás szilícium-völgyi módra

Kamaraonline.hu, 2016. szeptember 11., vasárnap
Hamarosan jön az új GINOP-pályázat: 4000 kkv közt 40 milliárdot oszt szét a kormány

Kamaraonline.hu, 2016. szeptember 11., vasárnap
10 milliárdos GINOP-felhívás infokommunikációs kkv-knak

Innoportal.hu, 2016. szeptember 11., vasárnap
Magyarország az innovációra szeretné építeni jövőjét

Design.hu, 2016. szeptember 11., vasárnap
Magyar Formatervezési Díj és Design Management Díj

Hvg.hu, 2016. szeptember 11., vasárnap
Csak egy kézmosás? Életeket ment a magyar találmány
Szerkesztő: dr. Antos László, Munkatárs: Sas Zsófia
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páratlan hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1036 Budapest, Lajos u. 103.
tel.: 4303330, e-posta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.