XXVI. évf. | 2016. május 17. | 10. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Köszöntjük új tagjainkat!
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Várható események
Pályázati felhívások
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHírek | Magyar Innovációs Szövetség

A világ legnagyobb tehetségkutató versenyén Bálint Karola a legjobbak között

Hazaérkezett Kaliforniából (Phoenix, USA) az két magyar fiatal, aki a 2016. május 8-13. között megrendezett, Nemzetközi Tudományos és Innovációs Versenyen (Intel ISEF) vett részt. Az idén már több mint 1700, 21 év alatti fiatalt hívtak meg a rendezvényre, 77 országból.

A Magyar Innovációs Szövetség Király Szilviát és Bálint Karolát nevezte az Intel ISEF-re, ők a 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen díjazottjai voltak. A versenyre a fiatalokat felkészítette, ill. elkísérte Ivánka Gábor, zsűritag.
 
Az Intel ISEF rendezvény kétlépcsős. A versenyzőktől a nemzetközi zsűri angol nyelvű nevezési anyagokat kér előzetesen a projektről. Ezt követően a kiállítással egybekötött döntőn több mint 1000 tudós, mérnök és matematikus személyes interjúk során győződik meg a versenyzők felkészültségéről, és alakítják ki a végleges sorrendet.

Bálint Karola, a Szegedi Tudományegyetem elsőéves hallgatója, egy "ShopMap" nevű alkalmazást tervezett, mellyel elnyerte az Oracle Akadémia első díját, így 5000 dolláros pénzjutalomban részesült.

A ShopMap alkalmazás számos olyan kellemetlenségre nyújt megoldást, melyet vásárlás közben kell átélnünk. Elkészíthetjük benne a saját bevásárló listánkat, melyet folyamatosan szerkeszthetünk. Ha valami elfogyott otthon, azonnal felvehetjük a listába, és amikor úgy döntünk, hogy eljött az idő a vásárlásra, mindössze annyi a dolgunk, hogy magunkkal vigyük a táblagépünket vagy a mobiltelefonunkat, melyet egyébként sem hagynánk otthon. Miután elérkeztünk a boltba, egy gombnyomással terveztethetünk az alkalmazással egy olyan útvonalat, amelyen végighaladva a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban meg tudjuk venni a listánkon szereplő termékeket. Ha pedig nem írtunk előre bevásárló listát, de egy terméket nem találunk, annak helyét is könnyedén megkereshetjük a ShopMap alkalmazással.
A fiatal tehetségek kiutazását a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) fedezte.

Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny jubileumi rendezvénye

2016. május 30-án, a Magyar Innovációs Szövetség - az Emberi Erőforrások Minisztériumával, az MTVA-val és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallal közösen - megszervezi az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny jubileumi rendezvényét, a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)

A rendezvény keretén belül történik a 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny értékelése, ill. díjátadási ünnepsége.

Program:

10:00-10:05 Beethoven: D-dúr hegedű - zongora szonáta op.12. III. tétel:
Bácsy Zoltán - hegedű (Virtuózok, 2016) Magyar Valentin - zongora (Virtuózok, 2014)
10:05-10:15 Megnyitó: Lovász László, az MTA elnöke
10:15-10:25 Köszöntő: Palkovics László, az EMMI államtitkára, a 25. Verseny fővédnöke
10:25-10:35 Köszöntő: Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke, a 25. Verseny társ fővédnöke
10:35-10:50
25 év eredményei: Pakucs János, MISZ tiszteletbeli elnöke, szervező-bizottsági elnök
10:50-10:55 Paganini - Liszt: La Campanella: Magyar Valentin - zongora
10:55-11:0
25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny értékelése: Jakab László, BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánh., zsűrielnök
11:05-11:45 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny eredményhirdetése, díjak átadása
11:45-11:50 Zárszó, kiállítás megnyitása: Szabó Gábor, a MISZ elnöke
11:50-12:40 Kiállítás megtekintése
12:40- Büféebéd

A rendezvény levezetésében közreműködik: Kocsis-M. Brigitta, Pomezanski György.

Az ünnepségen való részvétel regisztrációhoz kötött.

A 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, leglátványosabb pályamunkáit május 30-án, 12:00 és 18:00 óra között mutatják be a fiatal alkotók, az MTA Dísztermében, ahová a belépés díjtalan és nincs szükség előzetes regisztrációra.

Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform

2016. május 6-án, az MTA SZTAKI székházában, Budapesten megalakult az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform, melynek alapító tagjai között szerepel többek között a Magyar Innovációs Szövetség is.

A platformhoz alapító tagként sok hazai és nemzetközi nagyvállalat, KKV, egyetem, kutatóintézet és társadalmi szervezet csatlakozott. A MISZ képviseletében Frischmann Gábor, alelnök írta alá az alapító okiratot. A platform megalakulásának szükségességét mutatták be bevezető előadásaikban Lepsényi István államtitkár és Monostori László, a SZTAKI igazgatója.

Az alakuló ülésen elhangzott az is, hogy a 4. ipari forradalom társadalmi kihatásaival is behatóan kell foglalkozni. E témákban is több esemény várható a közeljövőben, csakúgy, mint a Platform céljainak gyakorlati megvalósítása terén.

Szemelvények az alapító okiratból ide kattintva olvashatók.

Egyetemek, főiskolák környezetvédelmi oktatóinak VIII. országos tanácskozása

2016. május 5-én és 6-án került megrendezésre Kecskeméten az "Egyetemek, főiskolák környezetvédelmi oktatóinak VIII. Országos tanácskozása". A Magyar Innovációs Szövetség képviseletében Dr. Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke tartott előadást "A környezetvédelem és az innováció" címmel.

Előadásában elmondta, hogy a környezetvédelmi innovációs teljesítményeket nem csak önmagukban kell vizsgálni, ill. értékelni, hanem az új ipari, termelői beruházások, fejlesztések részeként, mint kiemelt és külön is értékelhető többlet teljesítményként (káros anyag kibocsátás csökkenése, szennyező maradék, ill. melléktermékek felszámolása stb.) kell minősíteni.

Ipari Park Tanács ülése

2016. május 12-én, a Nemzetgazdasági Minisztériumban dr. Szép-Tüske Rita főosztályvezető asszony elnökletével ülést tartott az Ipari Park Tanács. Az ülésen a Magyar Innovációs Szövetséget Bolyky János Antal alelnök, a Tanács tagja képviselte. A Tanács a köszöntőt követően az alábbiakat tárgyalta:
1. Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város "Tudományos és Technológiai Park" címpályázatának elbírálása.
A Tanács úgy döntött, hogy a pályázat elbírálásához az Önkormányzattól további kiegészítéseket kér, ezt követően tart az ügyben írásbeli szavazást.
2. Ferihegy Környezetvédelmi és Innovációs Kft. és az N.N.E.I NAKHLA Kft. területbővítési kérelmének elbírálása.
A Tanács a kérelmet támogatta.
3. Pécs Holding Zrt. területbővítési kérelmének elbírálása.
A Tanács a kérelmet támogatta.
4. Kunszentmiklós Város Önkormányzata és a Kunszentmiklósi Ipari Park Kft. címátadási kérelmének elbírálása.
A Tanács a kérelmet támogatta.
5. A Tanács a napirend keretében ügyrendi és bírálati metodikai kérdésekkel foglalkozott. Úgy döntött, hogy a továbbiakban felajánlja a pályázóknak az IPT ülésén a szóbeli kiegészítés lehetőségét. Egy hónapon belül áttekintésre kerül az ügyrend és a bírálati metodika, az elmúlt időszakban felmerült tapasztalatok és javaslatok alapján.

MISZ Felsőoktatási Tagozat ülése

A MISZ Felsőoktatási Tagozata (FT) kihelyezett ülést tartott 2016. április 28-án, a Szegedi Tudományegyetem által megrendezett SZTE Innovációs Nap 2016 c. rendezvényen, Kersánszki Tamás, tagozatvezető elnökletével. Az innovációs nap programjában jelzett tagozati megbeszélésen, az egyetemek innovációval, technológia transzferrel foglalkozó képviselői vettek részt. Áttekintésre kerültek a MISZ FT tagjait érintő közelgő konferenciák, találkozók, melyek felkerültek az új tagozati honlapra.

A megbeszélésen a résztvevők megosztották az EMMI által kiadott "Felsőoktatási intézmények kutatás-fejlesztési vállalkozási tevékenységének tartalmáról és elszámolási szabályairól" szóló útmutatóval kapcsolatos eddigi tapasztalataikat és az egyes pontok alkalmazásával kapcsolatos kérdéseiket.

Az ülésen bejelentésre került, hogy a tagozat megújult honlapja egy hírlevélküldő modullal egészült ki, így a felsőoktatási tagozat képviselői már rendszeresen kapnak hírt, információkat a MISZ FT működésével kapcsolatosan.

Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara megbeszélés

2016. május 4-én, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában, dr. Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatója Csoltó Gáborral, a BKIK Ipari Tagozat elnökével és helyettesével, Tankó Zoltánnal folytatott megbeszélést.
A találkozón megegyeztek a felek a hivatalos kapcsolatok újbóli felvételében, és keresni fogják az együttműködés konkrét formáit.

Meet the scientist

2016 áprilisában befejeződött a Meet the scientist ide tanévre szóló programja, melyet a Magyar Innovációs Szövetség, a Magyar Fulbright Bizottság és az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége indított el, a műszaki és természettudományok, ill. az amerikai tanulmányi lehetőségek népszerűsítése érdekében.

A projekt a 2015/2016-os tanévben kettő fővárosi és hét vidéki középiskolába látogatott el, ahol korábbi Fulbright-ösztöndíjasok tartottak előadásokat. Az előadásokat követően a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ munkatársai mutattak be látványos kísérleteket a diákoknak.

A Meet the scientist program eredményei a 2015/2016-os tanévben:
- 1240 diák hallgatta meg a 9 előadást,
- a YouTube-on az előadásokat 257, a kísérleteket pedig 353 alkalommal nézték meg,
- 2856 egyéni látogató nézte meg a projekt honlapját,
- a Facebook csoporthoz csatlakozottak száma 1712-ről 1980-ra növekedett,
- 34 alkalommal szerepelt a sajtóban a projekt.

Aktív a program Facebook csoportja; valamint a program honlapján elérhetők az előadásokon készült felvételek, ill. az azokkal kapcsolatos sajtómegjelenések is.

INNOVA Észak-Alföld Nonprofit Kft. taggyűlése

2016. május 9-én, Debrecenben, a társaság székhelyén tartotta tagszervezetünk, az INNOVA Észak-Alföld Nonprofit Kft. taggyűlését, melyen a Magyar Innovációs Szövetség képviseletében Dr. Ábrahám László, elnökségi tag vett részt. A taggyűlésen elfogadásra került az éves beszámoló.

INNONET Nonprofit Kft. taggyűlés

Tagszervezetünk, az INNONET Nonprofit Kft. 2016. május 10-én tartotta Győrben a 2015. évet lezáró mérlegelfogadó taggyűlését. A taggyűlési beszámolóból kitűnt, hogy az INNONET működése stabil, a kihasználtság 95%-os. Az alaptevékenységből származó bérleti bevételek mellett fontosak a szakértői tevékenységekből származó bevételek is. Emellett az INNONET jelentős hazai és határon átnyúló kapcsolatrendszert épített ki.

Budavári László, ügyvezető igazgató beszámolt a TECHNONET Technológiai Kompetencia Központ projekt sikeres végrehajtásáról. Ebben az évben a projekt befejezéseként megépült a Központ utolsó üteme, további két, egyenként 100 m2-es műhely. A Magyar Innovációs Szövetség, mint tulajdonos, a széles körű innovációs kapcsolatrendszert biztosította a projekt számára.

Magyar KKV adja az innováció menedzsment tudást a nyertes H2020-as nagyprojektben

Magyar résztvevője is van annak a 29 tagú uniós konzorciumnak, amelyik európai támogatást kapott mezőgazdasági és élelmiszeripari hulladékok újrahasznosítási modelljének kialakítására. A projekt összköltségvetése 15 millió euró. Az összefogást olyan nagynevű és -múltú cégek is jegyzik, mint az olasz Barilla vagy a német Fraunhofer Intézet. Közép-Kelet Európát egyedül tagszervezetünk, a magyar Laser Consult Kft. képviseli. A közös projektjavaslat maximális pontszámot (15/15) elérve nyert támogatást.

A projekt célja, hogy a gazdáktól a fogyasztókig húzódó értékláncban keletkező hulladékokból az értékes összetevőket kinyerje, hasznosítsa egyedi, gazdaságos és rugalmas feldolgozási technológiákkal - mindezt a helyi érdekeltek bevonásával. Közben minimálisra kell csökkenteni a környezeti terhelést úgy, hogy a költséghatékonyság se csökkenjen.

Az európai projektből a Laser Consult Kft. az üzleti hasznosítási terv kidolgozását vállalta. A szegedi székhelyű társaság további teendői közé tartoznak még a piacra lépéssel kapcsolatos feladatok, mint például a pénzügyi tervek elkészítése vagy a piaci információk összegyűjtése.

A Laser Consult Kft. tavaly a H2020 NMP2-es kiírásra nyújtott be szintén konzorciumi formában nyertes pályázatot, melynek témája új nanoanyagok előállítása és ellenőrzése a csomagolás, az autóipar és a napelem-gyártás területén. A projekt összköltségvetése 7 millió euró, támogatástartalma pedig 5,5 millió euró. Ebben a projektben szintén az innováció menedzsment ellátása a cég feladata.

"A duális képzés napi gyakorlata" c. periodika

A Raabe Klett Kiadó, a stuttgarti Klett-csoport magyarországi tagja,  ez év januárjában indította "A duális képzés napi gyakorlata" című szaklapot. A havonta megjelenő 16 oldalas kiadvány a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakmai részvételével készül, és a duális képzéshez nyújt gyakorlati támogatást. A lap rövid ismertetője:
- az adóügyi jogszabályok sokrétű, gyakorlatias és példákkal alátámasztott értelmezése
- a jogszabályi előírások értelmezésén túl gyakorlati módszertani segítséget is nyújt a jól működő modellek, mintaprojektek bemutatásával.
- széles körű online támogatással egészül ki (iratminták, szakértői kérdés-válasz szolgáltatás, letölthető dokumentumok stb.).
- a szaklap előfizetési díja a szakképzési hozzájárulás terhére elszámolható, így gyakorlatilag ingyen van. (Szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló 2011. évi CVL. törvény 5. és 7. §-a alapján.)

Rovatok, cikkek:
- Adózás-Könyvelés
- Gazdaság, kamarai szakképzés
- Kérdezzük a szakértőt!
- Módszereink
- Arcok.

A kiadó lehetőséget biztosít a szaklap korábbi lapszámainak megtekintésére, a Lapozó linkre kattintva, jelszó: Dualis4Lapozo és rákattintani a kívánt lapszám képére.
A szaklap most MISZ-tagoknak 20% kedvezménnyel nettó 28720 + 5% áfa áron rendelhető.

Köszöntjük új tagjainkat!

Név: | Pick Szeged Zrt.
Tagsorszám: | 729.
Cím: | 6725 Szeged, Szabadkai utca 18.
Vezető: | Nagy Endre József
Telefon: | 62/567-144
E-mail: | Endre.Nagy@pickszeged.bonafarm.hu

Tevékenység:
- Sertés - húsfeldolgozás: kb. 600000 db/év (vágás, csontozás, csomagolás)
- Húskészítmények gyártása, csomagolása
- Értékesítés 45000 to/év, a belföld 65%, export a világ több mint 30 országába 35%.

HÍREK | Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Közel 90 ezer európai uniós védjegybejelentést tettek az EU-tagállamok 2015-ben

Az Eurostat 2016. április 25-én közzétett sajtóközleménye szerint az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) - korábbi nevén a Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (OHIM) - 2015-ben 89420 védjegybejelentést fogadott ez Európai Unió tagállamaiból. Ez körülbelül négyszerese az 1990-es évek közepén tapasztalt értékeknek. A régióból származó európai uniós - korábbi nevén közösségi - védjegybejelentések száma az utóbbi években folyamatosan emelkedett, aminek a lendületét átmenetileg csak a 2008-ban kirobbant válság tudta megtörni.

Az EU-tagállami bejelentések az összes (130 385) kérelem közel 70%-át tették ki. A régión kívüli területekről származó védjegybejelentések legtöbbje (16 881) az Amerikai Egyesült Államokból érkezett, megelőzve Kínát (4153), Svájcot (3997), Japánt (2593) és Dél-Koreát (2038).

Az EU-tagállamok közül a legtöbb (20 447) európai uniós védjegybejelentés Németországból származott, így majdnem minden negyedik új igény német eredetű volt (23%). Ezt követte az Egyesült Királyság (14%), Olaszország (11%), Spanyolország (11%), Franciaország (9%), Hollandia (5%) és Lengyelország (4%).

Az egymillió főre vetített európai uniós védjegybejelentések számában Luxemburg végzett az élen (2190), Málta (960), Ciprus (652), Ausztria (345) és Dánia (309) előtt. Ebben a mutatóban a lista végén Horvátország (32), Románia (33), Magyarország (57), Szlovákia (67) és Görögország (72) állt, jelentősen elmaradva az EU-tagállamok átlagától (176).

A NUTS 3 régiókat összehasonlítva Párizs a legaktívabb védjegybejelentő terület (2083 új kérelemmel), majd Barcelona (2022), Madrid (1843), Milánó (1484), Berlin (1275) és Luxemburg (1253) következett.

Az adatok szerint 2015-ben Magyarországról 564 európai uniós védjegybejelentés érkezett az EUIPO-hoz, ami az összes regionális bejelentés 1%-át tette ki.

A teljes riport letölthető angol nyelven az Eurostat honlapjáról az alábbi linken.

Várható események

KIC INNOENERGY vállalkozói felkészítő program és versenytájékoztató

2016. június 1-én, tagszervezetünk a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. megrendezi Debrecenben a KIC InnoEnergy Accelerator HUB vállalkozói felkészítő programjának bemutatkozó rendezvényét, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Nonprofit Gazdaságfejlesztő Szervezetek Házában (4025 Debrecen, Vörösmarty u. 13-15.).

Az eseményen bemutatásra kerül a KIC Innoenergy által indított vállalkozói verseny, a KICkoff. Emellett a KIC InnoEnergy hazai vállalkozói felkészítő programját elvégzők 150000 EUR nemzetközi üzletfejlesztési fejlesztésre kaphatnak ajánlatot, mely végén akár nemzetközi kockázati tőke alapokkal is lehetőségük lesz tárgyalni a további befektetésekről.

Program:

10:30-10:40 Köszöntő beszéd (HBKIK)
Miklóssy Ferenc, HBKIK elnök
10:40-11:20 KIC InnoEnergy bemutatkozása, a rendezvénysorozat részletei
Dervalics Ákos, KIC InnoEnergy Accelerator HUB vezetője
11:20-11:40 Vállalkozói felkészítő tréning és egyéni mentor szolgáltatás bemutatása
Hajdú Szabolcs, Qualinnova Kft., CEO
11:40-12:00 Egy mentor tapasztalatai - életképek a vállalkozásfejlesztésről
12:00-12:10 KICkoff verseny meghirdetése
12:10-12:30 Kérdések és válaszok
12:30-13:30 Networking ebéd

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
További információk: Dervalics Ákos (innoenergy@bayzoltan.hu), vagy az alábbi linken.

Külgazdasági Értekezlet

A Külgazdasági és Külügyminisztérium idén június legvégén rendezi meg a Külgazdasági Értekezletet, amelynek keretében a vállalkozások ország specifikus, a külpiacra lépés lehetőségeiről szóló előadásokon vehetnek részt, valamint rövid találkozások keretében személyesen tehetik fel kérdéseiket az előadó külgazdasági attaséknak.
A rendezők a cégek képviselőit 2016. június 29-én és 30-án, szerdán és csütörtökön, várják a Mercure Budapest Buda Hotel Mátyás Termébe (1013 Budapest, Krisztina krt. 41-43.). A rendezvényen a részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a www.businesshungary.gov.hu oldalon keresztül lehet, amely felület segítségével könnyen leszervezhetőek a B2B találkozások is.

Pályázati felhívások

Pályázati kiírás "Harsányi István-díj" elnyerésére

A Magyar Innovációs Szövetség által gesztorált, közhasznú Manager Képzés Alapítvány, elsősorban a gazdasági, a műszaki és a természet-tudományi felsőfokú intézményekben graduális és posztgraduális, valamint a PhD-képzés keretében tanuló tehetséges hallgatók kiválasztását és menedzsment ismereteinek bővítését, gyakorlatban történő alkalmazását hivatott elősegíteni.
- Ezért az Alapítvány Kuratóriuma a "Harsányi István-díj" (és a velejáró kutatási ösztöndíj) elnyerésére a 2016. évben ismételten pályázatot ír ki, 35 év alatti fiatalok részére. A Kuratórium az innovációval kapcsolatos menedzsment témakörben készített kiemelkedő színvonalú
- tudományos diákköri munkák,
- kutatási munkák,
- szakdolgozatok, diplomamunkák,
- PhD-disszertációk
- készítőit kívánja elismerésben részesíteni, és gyakorlati tevékenységüket támogatni.
-  
- A pályázatok az alábbi - az innovációs folyamatokkal kapcsolatos - menedzsment szakterületeken adhatók be:
- szellemitulajdon-védelem menedzsment,
- tudás menedzsment,
- minőség menedzsment,
- humán erőforrás menedzsment,
- kutatás-fejlesztés, innovációs menedzsment,
- informatika menedzsment,
- környezetvédelem menedzsment,
- innováció támogatási formái
- innováció szerepe a vállalkozásokban.

A pályaműveket az innováció szempontjait kiemelő, max. 2 oldalas összefoglalóval kiegészítve, nyomtatott formában, 2 példányban, valamint elektronikusan is, magyar nyelven lehet benyújtani. Idegen nyelven csak akkor, ha csatolnak hozzá egy publikációként közreadható, értékelésre alkalmas magyar nyelvű összefoglaló kéziratot.
- A pályázatok elbírálásának feltétele: a felsőoktatási intézmény hivatalos (pl. tanszékvezetői) ajánlása és (témavezetői, opponensi) értékelése, valamint a "Pályázati adatlap" teljes körű kitöltése.
- Az elbírálásánál előny, ha esettanulmányt is tartalmaz a pályázat.

Beküldési határidő: 2016. június 30-án, 14:00 óráig beérkezően.
Beadás helye: Magyar Innovációs Szövetség titkársága: 1036 Budapest, Lajos u. 103., I. emelet

A Kuratórium - mely külső szakértőket, vállalatvezetőket is bevonhat a döntésbe - 2016. szeptember elejéig hozza meg döntését a kutatási ösztöndíjakról két kategóriában:
- PhD-munkák, ill.
- egyéb munkák (Bsc, BA,Msc, MBA, TDK).

Az egyszeri ösztöndíj összegét a pályaművek színvonala alapján a kuratórium évenként határozza meg. (2015-ben az elnyert ösztöndíjak összege 150 000, ill. 120 000 Ft volt).
A díjakat ünnepélyes keretek között 2016 őszén adjuk át. A díjazott pályaművek összefoglalóit a Magyar Innovációs Szövetség és az SZVT Kutatási és Fejlesztési Központ honlapján publikáljuk.

A pályázati adatlap és az értékelés szempontjai beszerezhetők az Alapítvány Titkárságán (dr. Antos László titkár, tel: +36-1-430-3330, e-posta: innovacio@innovacio.hu) vagy letölthetők a www.innovacio.hu c. portálon a Harsányi István-díj c. rovatból.

Manager Képzés Alapítvány kuratóriuma

Pályázat támogatói:
Pro Progressio Alapítvány
Heller Farkas Alapítvány
Corvinus Egyetem Vezetéstudományi Intézete

Management Innovator Awards

A Management Innovator Awards célja, hogy felkarolja és elismertté tegye azon kiemelten innovatív menedzsment kezdeményezéseket, projekteket, melyek teljesen újszerű és jövőbe mutató megközelítést alkalmazva kiemelkedő eredményeket értek el vagy azon újszerű, innovatív menedzsment vonatkozású ötleteket, melyek alkalmazása, gyakorlatba ültetése hozzájárulhatna a menedzsment szakma fejlődéséhez.

A beérkező pályázatokat 5-8 fős nemzetközi szakmai zsűri értékeli.
Pályázati feltételek:
- pályázhatnak for-profit vállalatok, civil szervezetek, állami, non-profit szervezetek, kis-, közepes és nagyvállalatok alkalmazottai,
- nem pályázhatnak a zsűritagok által képviselt szervezetek tagjai,
- pályázatot egy vagy akár több fő közösen (csapatmunkában) is beadhat.

Pályázási határidő: 2016. június 1.

A pályázatban való részvétel feltételeit és menetét, aktuális formai és tartalmi követelményeit a mindenkor aktuális pályázati útmutató tartalmazza: http://bit.ly/1rPZYNe
A díj átadására ünnepélyes keretek 2016 decemberében kerül sor.

KICkoff Competition 2016

A fenntartható energiaellátás érdekében új megoldásokat és ezek megvalósítására képes szenvedélyes vállalkozókat keresnek. Ha van egy jó üzleti ötlete a különböző iparágakban keletkező, az energiaköltségek csökkentését és/vagy a CO2 kibocsátást csökkentő és/vagy az energiaellátó rendszerek biztonságát növelő technológiák piacra vitelére, nevezzen be a nemzetközi KICkoff Competition 2016-ra!
- Felkészítés és selejtező 2016. június 24-én, Budapesten
- Elődöntő 2016. június 27-én, Budapesten
- Döntő 2016. szeptember 20-án, Varsóban.

Az elődöntőbe jutott csapatok jutalmul díjmentesen részt vehetnek tagszervezetünk, a Bay Zoltán Nonprofit Kft. ősszel induló vállalkozói felkészítő tréningjén. Ezen felül a döntőbe bejutott csapatok a döntő előtti bootcamp során mentor segítségével készülhetnek fel a zsűri és a befektetők meggyőzésére. A legjobb 3 csapat pénzdíjban, és a KIC InnoEnergy Highway® accelerator program €150000 értékű befektetésében részesül. Ez utóbbi részben készpénzt, részben az üzleti modell validációját elősegítő nemzetközi mentori szolgáltatást tartalmaz.

Verseny jelentkezés és további részletek: http://kic-kickoff.com/
További információk: Dervalics Ákos (innoenergy@bayzoltan.hu)

Szakirodalomfigyelő

Stephen Spinelli, Jr. & Heather McGowan (szerk.): Disrupt Together: How Teams Consistently Innovate (Romboljunk együtt - Hogyan innoválnak következetesen a teamek) - Pearson 2014
Dr. Osman Péter ismertetése

A cím, ahogy ki is mondják, Schumpeter híres tételére utal: "az innováció kreatív rombolás".

Steve Blank, akit a Forbes magazin a Szilikonvölgy egyik legismertebb vállalkozás-oktatójaként és az egyik legaktívabb véleményvezéreként mutat be - vállalkozói ismereteket tanít a Berkeley és a Stanford egyetemeken - írja előszavában: "Spinelli, McGowan és a szakértői teamjük a dizájn és az etnográfia területéről vett eszközökkel felboncolja az ’ügyfélfejlesztés’ (customer development) folyamatát, kibontva az ügyfelek beazonosításának és azok igazolásának fázisait. A legtöbb vállalkozó onnan indul, hogy egy problémát másoknál jobban képes megoldani. Ők itt szakértőket hoznak össze a területek széles köréből - pl. etnográfia, dizájn, orvostudomány, mérnöki tudományok és üzleti gyakorlat -, hogy megmutassák, a megfelelő megoldandó problémák megtalálása hogyan vezeti a vállalkozókat messze sikeresebb felismerésekre, s szolgáltat így jobb ötleteket a start-up fejlesztések véghezviteléhez. Pl. az etnográfia módszereket ad a kitekintéshez és olyan jelenségek megértéséhez, amilyen a változó kulturális normák és ezek hatása a fogyasztó vágyaira és elvárásaira, a dizájn területéről vett eszközök jobb módokat kínálnak a fogyasztók látens szükségleteinek és vágyainak megismeréséből kiaknázható üzleti lehetőségek kutatásához. A "tervezői gondolkodásmód" ("design thinking": új innovációs elv és módszer - OP) szintén fejlettebb eszközöket kínál a termékek és szolgáltatások fejlesztéséhez és a felhasználók beazonosításához. Ezek mélyebbre hatolnak annak feltárásában, hogy a szakmaközi teamek hogyan adnak egymás hatását sokszorozó, és nem csupán összeadódó, eredményeket az aktuális kihívások kezeléséhez, és segítenek már a folyamat korai fázisában felismerni és legyőzni a majdani akadályokat, amikor a tétek még alacsonyabbak."

Spinelli - olvashatjuk - a Philadelphia University elnöke, ő vezette annak stratégiai átalakítását, annak tőkeszerző kampánya 20 millió $ adományt hozott a Design, Engineering & Commerce (DEC) College létesítésére. A szélesebb megközelítésről írja: "Az Egyetemen meggyőződésünk, hogy ez az inter- vagy transzdicplináris látásmód a kulcs a kiválóbb innovációk létrehozására. (...) A design thinking stratégia ugyanúgy törekszik problémák megtalálására, mint megoldásokéra. Iterációval dolgozik: probléma, megoldás, probléma, megoldás - másként megfogalmazva: tanulni, visszatérni rá, finomítani. Kifinomult alkalmazása a lehetőségek felismerésére átalakítja az egész játszmát."
S e könyvről: "A DEC létrehozásakor széles nemzetközi hálózatot hoztunk össze az innováció, a tervezői gondolkodásmód, a rombolás és az oktatás vezető gondolkodóiból. Egy részük alkotta ezt a könyvet, a romboló innováció és a team-munka útmutatójának. (...) Példákat, eszközöket, gondolkodási kereteket és taktikákat kínál minden multi-, inter- és transzdiszciplináris [innovációs] erőfeszítéshez." "Az innováció képessége nemcsak a gazdasági sikernek, de a túlélésnek is alapfeltételévé vált, és ebben a régebben még sikeres javító megoldások már nem működnek - az abszolút újak, az élvonalat meghaladóak tesznek csak sikeressé." "A könyv öt részben, 16 fejezetben a vízió létrehozásával és stratégiai keretbe foglalásával indít; végigvezet az innovációs képességek felmérésén és a team-munka kérdésein, az innováció lehetőségének felismeréséhez és a lehetőségek körvonalazásához. Az utolsó rész a gyakorlatból vett történetek sorozata, amelyek a romboló innovációk kulcskérdéseit szemléltetik a legjobb módon: példákkal. Minden rész a terület egy vagy több szakértőjével folytatott interjúval kezdődik, olyan alapgondolatokkal, amelyek keretbe foglalják annak fejezeteit."

Linda Gaylard: Nagy teakönyv - Teafajták, szertartások, keverékek, több mint 100 recept - HVG Könyvek, 2015
Dr. Osman Péter ismertetése

A százmilliók kedvencévé, napi élvezeti cikkévé tett, nagy fajtabőségű, ezer ízű és illatú, száz színű italnak, a teának a világkarrierje kitűnő példája a módszeres, folyamatos, minden kapcsolódó lehetőséget is feltáró és kiaknázó innovációs fejlesztésnek. Jól mutatja ezt a belőle létrehozott, szinte beláthatatlan és szerteágazó termékskála, amelyről könnyeden nagyvonalú, szükségképpen is csupán példálózó áttekintést ad ez az album. Színes, érdekes olvasmánynak szánták, amely sokat elmond a tea változatos világáról és annak fejlődéstörténetéről.

A teára is tökéletesen igaz, hogy a világ gazdasági fejlődésével a hozzá kapcsolódó technológiai- és termék-innovációk újabb és újabb lehetőségeket kínáltak a piaci választék bővítésére, élvezete módozatainak diverzifikálására, az így keletkeztetett igények viszont, a bennük rejlő hasznok révén, tovább ösztönözték az innovációt. Így van az, hogy nálunk filteres tea már található 300 Ft/100 db áron is, jobb szálas teák kilójáért tízezreket kell fizetni, a minőség csúcsait jelentő fajtákat pedig valószínűleg csak a legtehetősebbek vásárolhatják ahhoz illő árakon. A teakedvelők kötődhetnek az erős fekete teák markáns aromájához vagy épp a legjobb zöld teák testetlen illatához, az összetéveszthetetlen Earl Gray-hez, vagy épp a Lapsang Souchong egzotikus, füstös ízéhez - s mint a választék óceánjának minden cseppje, ezek is a maguk módján fejlesztési eredmények. Amint itt olvasható "Bár küllemre és ízre számtalan teafajtát állítanak elő és fogyasztanak világszerte, mindegyiket a sokoldalú, örökzöld növény, a Camellia sinensis leveléből készítik. A teanövény egyik sajátossága, hogy remekül alkalmazkodik környezetéhez, a helyi talajhoz és klímához. A termelők gyakran saját teanövényük megkülönböztető jegyeit felhasználva fejlesztenek ki nemesített fajtákat." Az album egyik fejezete bemutatja a teatermelés világát, azt követi A világ teái. Itt sorakozik: • Kína • India • Srí Lanka • Japán • Tajvan • Dél-Korea • Törökország • Vietnam • Nepál • Kenya • Indonézia • Thaiföld • Amerikai Egyesült Államok.

És ez még csak maga az ital - amelynek élvezeti értékét a hívei számára nagyban fokozza a köré fonódott kultúra, és sokaknál a fogyasztásának szertartása, praktikus vagy épp az eseményhez méltóan kifinomult kellékek használatával. Csak az album címszavaiból idézve: • Délutáni tea • Kínai teakultúra • Kungfu tea • Indiai teakultúra • Teázási szokások szerte a világban • A japán csanoju • Orosz teakultúra • Teáscsészék a nagyvilágból • A koreai darje • Marokkói teakultúra. S maradva a kellékeknél, a honi pályán: ha valaki egy 12 személyes, kézzel festett Herendi teáskészletben nem látja meg a megtestesült szépséget, az sürgősen kérdezze orvosát, gyógyszerészét. Ha viszont a készlet árát nézi, erősebb nyugtató javasoltatik. Utóbbihoz hozzáfűzhető, hogy abban épp úgy benne van a csúcsra fejlesztett technológia, beleértve a kézi díszítést is, mint a az az értéktöbblet, amely ehhez az árujelzőhöz kötődik.

Teljes fejezetet kap itt a tea-ital készítésének nagybetűs Technológiája: a "tökéletes forrázat" elkészítése, egy másikat a gyógyteák termékcsaládja.
Az album előadásmódja modern, abban pedig kiváló. Kisebb enciklopédikus összefoglalók, tömör kis szócikkek és magyarázatok, különféle kör-, idővonal és másfajta diagramok, PowerPoint-szerű ábrák, térképek és sok-sok kitűnő minőségű fénykép segíti az olvasót a megértésben, abban, hogy az egészet egyszerre találja tanulságosnak és igazán szórakoztatónak, és segítik egymást a mondandó kifejtésében. Ebben is ott a remek know-how és a 'brand': eredetijét a műfaj egyik kiemelkedő kiadója a Dorling Kindersley hozta létre.

Márai Sándor: Erdélyi emlék - Helikon, 2016
Dr. Osman Péter ismertetése

Márait olvasni mindig posztgraduális képzés szellemi függetlenségből, felelős gondolkodásból - emberségből, a fogalom legjobb tartalma szerint. Nála a lelkesedés felettébb ritka, bár e kötetben az is megjelenik - és annak szertefoszlása is. E kötetben is az öntudatos, függetlennek nevelkedett gondolkodó szól, aki őrzi és hirdeti a belé ivódott értékeket, és így ad képet Erdélyről, a korról és az akkori Magyarországról.

Ez a kötet is tematikus válogatás a műveiből, amint az volt a legutóbb bemutatott Amerika délibáb is (Helikon, 2015 - Hírlevél 2015/12. sz.), vagy épp az Itália életérzés (Helikon, 2014 - Hírlevél 2014/8.) A Helikon ajánlójából: "Márai először 1940-ben utazik Erdélybe, rögtön a második bécsi döntést követő napokban. Élete során kevés esemény hozza ki belőle olyan szemmel láthatóan az érzelmeket, mint Erdély visszatérése. Mindez nem pusztán a felemás igazságtételnek köszönhető, hanem a felfedezés feletti örömnek is. Különösen igaz ez "székely" körútjaira, amikor csak hírből, könyvből ismert tájakat látogat végig, és vonzó szellemiséggel, élő és elhunyt alkotók életművével találkozik." Két évvel vagyunk itt az első bécsi döntés után, amellyel Magyarország visszakapta Márai szűkebb hazáját, Kassát, és mint akkor és ott, ő most is jelen van a "hazatérés" aktusánál, amely magával ragadja. Örül, ám ekkor is arról beszél, milyen sokat kell tennie, szűkös forrásaiból is mennyit kell adnia Magyarországnak a "hazatért" területeknek, az ott élő magyaroknak ahhoz, hogy orvosolhassák húsz év alávetettség kártételeit. Hamarosan rádöbben azonban, hogy mindez csupán "ajándék a végzettől", s írásaiban már erről szól. Olvashatunk belőlük itt is, sokkal bővebben pedig az ezzel a címmel közreadott kötetében (Helikon, 2004). Az előbbiek közül: "Nagy csinnadrattával vonultunk be, ágyúkkal, motorokkal, tankokkal és gyalogsággal, mintha valamilyen győztes hadsereg venné birtokba az ősi magyar várost. A valóságban két tengelydiplomata - időközben mindkettőt kivégezték -, Ciano és Ribbentrop mellékes, célzatos mozdulattal adta ajándékba, rövid időre, a szép magyar városokat és területeket." - a Hallgatni akartam c., az első emigrációban írt befejezett művéből (Helikon 2013 - Hírlevél 2013/22.)

Mintha a máról szólna: "Aggodalommal látjuk, hogy szellemi életünket az elkülönülés és a fejetlenség veszedelme fenyegeti. Minden gondolat ellenséget keres magának és minden gondolat egyeduralomra tör."

Egy élet- és gondolkodásmódról, amellyel a hajdani Erdélyt is jellemzi: [Patrícius] "A szó polgári és emberi értelmében úri középosztály, mely gyakorlati pályákon kereste kenyerét, s diplomás fiát is odaállította sört főzni, vagy posztót árulni (...) Járt egyetemre és elballagott a vándorévek idején külföldre, de végül visszatért (...) árult gabonát, vásznat, ezüstholmit, gyártott világhírű húsfélét, országos hírű csizmát, gyolcsot: ez a fajta középosztály tette naggyá Angliát, a német Hanza-városokat..." "A mód, ahogy részt vettek a közéletben, mindig ott voltak szavuk, egyéniségük, családi múltjuk, néha vagyonuk súlyával a közös ügyeknél, de a legritkábban törtek hivatalbeli vagy politikai karrierre, műveltségük színes tartalma, az a finom szertartás, mely üzleti gyakorlatukban és magánéletük külső formáiban kifejezésre jutott, mindez együtt a régi Magyarország egyik legértékesebb emberfajtáját jelentette." "A patrícius az a fajta ember,akinek van a jelszavakkal szemben ellenálló ereje." (Patríciusok)

Nagyon Márai, nagyon megszívlelendő: "Évtizedes tapasztalás arra tanított, hogy egy író az időszerű kérdésekre leghelyesebben mindig műve egészével - s nem alkalmi kérdésekre adott alkalmi válaszokkal felel." (A Termés c. folyóirat kérdésére a polgárság szerepét illető véleményéről.)

Teljes körű sajtószemle

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll vagy a linkre kattintva olvasható!)
A sajtószemle tagvállalataink, az OBSERVER Budapest Médiafigyelő Kft., a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft., segítségével készült.


Realista.hu, 2016. május 2., hétfő
A Wing egy hatalmas innovációs központot épít Budán

Hvg.hu, 2016. május 2., hétfő
Nagyszabású építkezés kezdődik a Rákóczi híd budai hídfőjénél
"...A Magyar Nobel-díjasok Kutatás- Fejlesztési Park névre hallgató beruházás első ütemében egy hatemeletes irodaházat húznak fel..."

Epulettar.hu, 2016. május 2., hétfő
Magyar Nobel-díjasok Kutatás- Fejlesztési Park: Indul az első ütem

Napi.hu, 2016. május 2., hétfő
Új irodaparkot épít a Wing Zrt.

Portfolio.hu, 2016. május 2., hétfő
Új irodaház épül a budai Duna-parton
"...A Wing új fejlesztésbe kezd a Duna partján, a Rákóczi híd budai hídfőjétől északra. A Magyar Nobel-díjasok Kutatás- Fejlesztési Park névre keresztelt beruházás első ütemeként az északi telekrészen jön létre egy új high-tech, hat emeletes kutatás-fejlesztési központ és irodaház..."

Alfahir.hu, 2016. május 2., hétfő
Orbán szerint a háttérhatalom szívja el a magyar kutatókat

444.hu, 2016. május 2., hétfő
Orbán Viktor a háttérhatalmakról beszélt az MTA ünnepi közgyűlése előtt

Index.hu, 2016. május 2., hétfő
Orbán: A háttérhatalmak egyik célja az agyleszívás

Godolloihirek.hu, 2016. május 2., hétfő
Másfél milliárd forint sorsáról döntöttek a gödöllői egyetemen

Innoteka.hu, 2016. május 2., hétfő
Nemzeti verseny­képességi és kiválósági program

Piacesprofit.hu, 2016. május 2., hétfő
Pályázzon, hogy pályázhasson!

Uzletfejlesztes.hu, 2016. május 2., hétfő
Innovációs ötletek megvalósítását segíti a CIB Bank

Vg.hu, 2016. május 2., hétfő
Ezermilliárdnál is többet ígért Orbán a kutatásra

Vajma.info, 2016. május 2., hétfő
Az MTA közgyűlésének megnyitója: 2020-ig 1200 milliárd jut kutatásra

Somogytv.hu, 2016. május 2., hétfő
Európai Tehetségpont lett a kaposvári Klebelsberg

Somogytv.hu, 2016. május 2., hétfő
Állami támogatásból fejlesztenek

Somogytv.hu, 2016. május 2., hétfő
1200 milliárd forint kutatásra

Origo.hu, 2016. május 2., hétfő
Orbán: 1200 milliárd jut kutatásra

Napi.hu, 2016. május 2., hétfő
Orbán: a magyar tudomány jövője politikai ügy

Ma.hu, 2016. május 2., hétfő
Orbán: 2020-ig 1200 milliárd jut kutatásra

Innoportal.hu, 2016. május 2., hétfő
A kormány 1200 milliárdot ad kutatásra 2020-ig

Hirado.hu, 2016. május 2., hétfő
Orbán Viktor: 2020-ig 1200 milliárd jut kutatásra

Gyartastrend.hu, 2016. május 2., hétfő
Az innováció mellett döntöttek

Erdon.ro, 2016. május 2., hétfő
MTA-közgyűlés - Orbán Viktor: 2020-ig 1200 milliárd jut kutatásra

Hirado.hu, 2016. május 2., hétfő
Folytatódhatnak a Magyar Tudományos Akadémia infrastrukturális beruházásai

Breuerpress.com, 2016. május 2., hétfő
Orbán Viktor 2020-ig 1200 milliárd forintot fogunk kutatásra, fejlesztésre és innovációra költeni

Atv.hu, 2016. május 2., hétfő
Orbán szerint a háttérhatalmak állnak az agyelszívás mögött

Agroinform.com, 2016. május 2., hétfő
Az ifjú feltaláló energiatakarékos megoldásai a fényhiány pótlására
"...A hajtatóházi zöldségtermesztésben jelentkező természetes fényhiány pótlásának új, eddig még nem alkalmazott energiatakarékos eljárását dolgozta ki a Terék Viktor középiskolai hallgató, aki jelenleg az ez évi Innovációs világversenyre, az I-SWEEP megmérettetésre készül. A hajtóházakban nevelt zöldségfélék előállításának költségei igen magas értékeket mutatnak a nagy energiafelhasználás miatt..."

Vs.hu, 2016. május 2., hétfő
Orbán 1200 milliárdot ígért kutatásra

Vs.hu, 2016. május 2., hétfő
Ezt célozná meg Magyarország a kutatás-fejlesztésre fordított pénzben

Szeged.hu, 2016. május 2., hétfő
Fórum az uniós források lehetőségeiről

Promenad.hu, 2016. május 2., hétfő
Uniós forrásokról tartottak fórumot

Privatbankar.hu, 2016. május 2., hétfő
Orbán rengeteg pénzt ígér kutatásra

Pestisracok.hu, 2016. május 2., hétfő
Óriási összeget szán tudományos célokra a kormány

Orientpress.hu, 2016. május 2., hétfő
Orbán: 2020-ig 1200 milliárd jut kutatásra

Nol.hu, 2016. május 2., hétfő
Orbán: ásványkincsek helyett sajátos észjárásunk van

Nol.hu, 2016. május 2., hétfő
Kormányfői elismerés a tudománynak csúsztatásokkal

Nepszava.hu, 2016. május 2., hétfő
Szirénhangok Orbán szájából: 2020-ig 1200 milliárd jut kutatásra

Mno.hu, 2016. május 2., hétfő
Orbán ezermilliárdnál is többet ígért kutatásra

Mno.hu, 2016. május 2., hétfő
Orbán: Körülöttünk is kiépült az agyelszívást szolgáló rendszer

Mfor.hu, 2016. május 2., hétfő
2020-ig 1200 milliárd lesz K+F-re

Mandiner.hu, 2016. május 2., hétfő
Orbán: 1200 milliárd jut kutatásra és fejlesztésre

Kapos.hu, 2016. május 2., hétfő
Európai Tehetségponttá vált a Klebelsberg Kollégium

Gondola.hu, 2016. május 2., hétfő
2020-ig 1200 milliárd forint jut kutatásra

Btl.hu, 2016. május 2., hétfő
SMART 2016: Budapesten versenyez az európai startup világ krémje

888.hu, 2016. május 2., hétfő
Orbán: a legversenyképesebb ország akarunk lenni a régióban

24.hu, 2016. május 2., hétfő
Tudósok közt ígért 1200 milliárdot Orbán kutatásra

M1, Híradó M1, 2016. május 2., hétfő
1200 milliárd forint jut kutatás-fejlesztésre 2020-ig, jelentette be Orbán Viktor

Lánchíd Rádió, Délutáni Hírjárat, 2016. május 2., hétfő
Mintegy 1200 milliárd forintot szán a kormány fejlesztésre és innovációra 2020-ig

Kossuth Rádió, 180 perc, 2016. május 2., hétfő
Mit értünk az okos város kifejezés alatt?

Kossuth Rádió, 180 perc, 2016. május 2., hétfő
Mit lehet tudni a Magyarországon található ipari parkokról?

Kossuth Rádió, déli Krónika, 2016. május 2., hétfő
A tudomány helyzete, minősége és jövője Magyarországon nemzetpolitikai ügy, jelentette ki Orbán Viktor

Kossuth Rádió, esti Krónika, 2016. május 2., hétfő
A következő négy évben 1200 milliárd forintot fordít a kormány a tudományos kutatások finanszírozására

Kossuth Rádió, Krónika 16-kor, 2016. május 2., hétfő
A kormány 2020-ig 1200 milliárd forintot szán kutatásra, fejlesztésre és innovációra

Kossuth Rádió, Krónika 20-kor, 2016. május 2., hétfő
A kormány 2020-ig 1200 milliárd forintot szán kutatásra, fejlesztésre és innovációra

KlubRádió, Déli hírek, 2016. május 2., hétfő
2020-ig a kormány 1200 milliárd forintot szán kutatásra, fejlesztésre és innovációra

Jazzy Rádió, Millásreggeli, 2016. május 2., hétfő
Milyen digitális innovációkat lenne érdemes átvenni az észtektől?

Jazzy Rádió, Esti Híradó, 2016. május 2., hétfő
A kormány 1200 milliárd forintot szán 2020-ig kutatásra, fejlesztésre és innovációra

InfoRádió, déli Hírek, 2016. május 2., hétfő
A következő négy évben 1200 milliárd forintot szán kutatásra, fejlesztésre és innovációra a kormány

HírTV, Híradó, 2016. május 2., hétfő
Háttérhatalmak szívják el a magyar tehetségeket Orbán Viktor miniszterelnök szerint

HírTV, Híradó, 2016. május 2., hétfő
A kormány 1200 milliárd forintot szán kutatásra, fejlesztésre és innovációra  2020-ig

HírTV, Híradó, 2016. május 2., hétfő
A kormány 1200 milliárd forintot szán kutatásra, fejlesztésre és innovációra  2020-ig

ECHO TV, Hírek, 2016. május 2., hétfő
A kormány 2020-ig 1200 milliárd forintot szán kutatásra, fejlesztésre és innovációra, jelentette be Orbán Viktor

ECHO TV, Híróra, 2016. május 2., hétfő
A kormány 2020-ig 1200 milliárd forintot szán kutatásra, fejlesztésre és innovációra, jelentette be Orbán Viktor

ECHO TV, Déli Híradó, 2016. május 2., hétfő
A kormány 2020-ig 1200 milliárd forintot szán kutatásra, fejlesztésre és innovációra, jelentette be Orbán Viktor

Duna TV, Déli Híradó, 2016. május 2., hétfő
1200 milliárd forint jut kutatás-fejlesztésre 2020-ig, jelentette be Orbán Viktor

Duna TV, Esti Híradó, 2016. május 2., hétfő
1200 milliárd forint jut kutatás-fejlesztésre 2020-ig, jelentette be Orbán Viktor

Atv, esti Híradó, 2016. május 2., hétfő
Évente átlagosan 250-300 milliárd forintot ad a kormány kutatásra, fejlesztésre és innovációra 2020-ig, jelentette be Orbán Viktor

Atv, Délutáni Híradó, 2016. május 2., hétfő
Évente átlagosan 250-300 milliárd forintot ad a kormány kutatásra, fejlesztésre és innovációra 2020-ig, jelentette be Orbán Viktor

RTL Klub, Esti híradó, 2016. május 2., hétfő
Háttérhatalmak szívják el a tudósokat Magyarországról, mondta Orbán Viktor

RTL II, Híradó, Esti híradó, 2016. május 2., hétfő
A háttérhatalmakat okolja Orbán Viktor azért, hogy külföldre mennek dolgozni a tudósok

Tolnai Népújság, 2016. május 3., kedd, 7. oldal
Kutatásra 1200 milliárd jut majd

Nógrád Megyei Hírlap, 2016. május 3., kedd, 5. oldal
Ezermilliárdos tétel a kutatásokra

Napló, 2016. május 3., kedd, 3. oldal
Kutatási pénzek

Kelet-Magyarország, 2016. május 3., kedd, 2. oldal
Kutatásokra, fejlesztésre költ a kormány

Dunaújvárosi Hírlap, 2016. május 3., kedd, 2. oldal
Ezerkettő kutatásra

Délmagyarország, 2016. május 3., kedd, 8. oldal
1200 milliard a kutatásokra

24 óra, 2016. május 3., kedd, 3. oldal
Képzésekkel is támogatják a fiatal vállalkozókat

Világgazdaság, 2016. május 3., kedd, 8. oldal
Ezermilliárdnál is többet ígért Orbán a kutatásra

Népszabadság, 2016. május 3., kedd, 5. oldal
Háttérhatalmak szívják el az agyat

Népszabadság, 2016. május 3., kedd, 6. oldal
Innovációpárti szabályozás készül

Magyar Hírlap, 2016. május 3., kedd, 1+8. oldal
"Nemzetpolitikai ügy a tudomány jövője és minősége"

Magyaridok.hu, 2016. május 3., kedd
Lendület program az agyelszívás ellen
"...A következő négy évben 1200 milliárd forint jut kutatásra..."

Piacesprofit.hu, 2016. május 3., kedd
Magyar cég adja az innovációt a nagy nyertes projektben!

Vg.hu, 2016. május 3., kedd
Így osztogat a kormány: teljesen átírják az idei költségvetést!
"...az Irinyi Jánosról elnevezett iparstratégiai terv a fejlesztés fő irányait jelöli ki: az irányelvek megvalósításával a kormány tovább erősíti a nemzeti ipart, épít az innováció erejére, új munkahelyek létrejöttét segíti, továbbá támogatja a hazai vállalatok verseny- és exportképességének növelését..."

Portfolio.hu, 2016. május 3., kedd
Elképesztő támogatást kértek a vállalkozók az EU-pályázatokon

Kemma.hu, 2016. május 3., kedd
Képzéssel is támogatják a fiatal vállalkozókat

Innoportal.hu, 2016. május 3., kedd
Lovász: világszínvonalú kutatói utánpótlás kell

Trendfm.hu, 2016. május 3., kedd
Bank a kis és közepes vállalkozások szolgálatában

Tervlap.hu, 2016. május 3., kedd
Hatalmas innovációs központot épül Budán

Player.hu, 2016. május 3., kedd
Az agyunkról és Budapest 2040-es éveiről is szó lesz a Smart 2016 startupversenyen

Figyelo.hu, 2016. május 3., kedd
Falakat készülnek ledönteni Berlinben a magyar fiatalok

Kossuth Rádió, Reggeli Krónika, 2016. május 3., kedd
2020-ig 1200 milliárd forintot szán kutatásra, fejlesztésre és innovációra a kormány

Kossuth Rádió, reggeli Hírek, 2016. május 3., kedd
2020-ig 1200 milliárd forintot szán kutatásra, fejlesztésre és innovációra a kormány

Jazzy Rádió, Reggeli Híradó, 2016. május 3., kedd
1200 milliárd forintot szán kutatásra, fejlesztésre és innovációra a kormány 2020-ig

Lánchíd Rádió, Reggeli Híradó, 2016. május 3., kedd
Mintegy 1200 milliárd forintot szán a kormány fejlesztésre és innovációra 2020-ig

Kossuth Rádió, 180 perc, 2016. május 3., kedd
A 2007-2013 közötti időszak uniós forrásainak felhasználásáról tartott politikai vitanapot az Országgyűlés

Kossuth Rádió, Délelőtti Krónika, 2016. május 3., kedd
A 2013-2020 közötti ciklusban döntő részben gazdaságfejlesztésre fordítja Magyarország az uniós forrásokat

Kossuth Rádió, déli Krónika, 2016. május 3., kedd
A 2013-2020 közötti ciklusban döntő részben gazdaságfejlesztésre fordítja Magyarország az uniós forrásokat

KlubRádió, Megbeszéljük, 2016. május 3., kedd
Náray-Szabó Gábor üdvözölte Orbán Viktor bejelentését, miszerint több pénz jut innovációra

ECHO TV, Reggeli Híradó, 2016. május 3., kedd
A kormány 2020-ig 1200 milliárd forintot szán kutatásra, fejlesztésre és innovációra, jelentette be Orbán Viktor

ECHO TV, Hírek, 2016. május 3., kedd
A kormány 2020-ig 1200 milliárd forintot szán kutatásra, fejlesztésre és innovációra, jelentette be Orbán Viktor

Tv2, Tények, 2016. május 3., kedd
1200 milliárd forintot szán a kormány kutatásra, fejlesztésre és innovációra

M1, Ma reggel, 2016. május 3., kedd
Hol tart Magyarország az uniós pénzek kifizetésében?

Magyar Hírlap, 2016. május 4., szerda, 9. oldal
A nap száma 35 milliárd
"...35 milliárd forintra emelkedett az összes kifizetett támogatás 23 milliárdról. Ebből 27 milliárdot a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében 612 vállalkozó kapott meg..."

Innoteka.hu, 2016. május 4., szerda
Vigyázó szemetek Brüsszelre vessétek!

Innoteka.hu, 2016. május 4., szerda
Szabadalmak gyorsító pályán

Innoteka.hu, 2016. május 4., szerda
Sok a pályázó felfedező kutatásra

Innoteka.hu, 2016. május 4., szerda
Ötödével több diplomás kell!
"...A Magyar Innovációs Szövetség taglétszáma 2015-ben 305 volt, tavaly ugyanannyi tag lépett ki, mint amennyi újonnan belépett - hangzott el a szövetség áprilisi közgyűlésén, ahol a legnagyobb érdeklődést Palkovics László oktatási államtitkár (Emberi Erőforrások Minisztériuma) előadása váltotta ki, aki a felső­oktatás és az innováció kapcsolatát is elemezte..."

Innoteka.hu, 2016. május 4., szerda
Ez év végén elkészül a szegedi szuperlézer épületkomplexuma

Innoportal.hu, 2016. május 4., szerda
SZTNH 2015: több szabadalmi bejelentés, gyorsuló eljárás

Webradio.hu, 2016. május 4., szerda
A fiatalok vállalkozását segítő program indul Veszprémben

Profitline.hu, 2016. május 4., szerda
A fiatalok vállalkozását segítő program indul Veszprémben

Uzletresz.hu, 2016. május 4., szerda
150 millió a fiatalok vállalkozásának

Csalad.hu, 2016. május 4., szerda
Fiatalokat segítenek a vállalkozáshoz

Digitalhungary.hu, 2016. május 4., szerda
Berlini falat dönthetenek a magyar innovátorok

Ujszo.com, 2016. május 4., szerda
Szlovákia és az ötletek

Orientpress.hu, 2016. május 4., szerda
Innovációs pályázat 35 év alatti fiataloknak
"...A Magyar Innovációs Szövetség által gesztorált, közhasznú Manager Képzés Alapítvány, elsősorban a gazdasági, a műszaki és a természet-tudományi felsőfokú intézményekben graduális és posztgraduális, valamint a PhD-képzés keretében tanuló tehetséges hallgatók kiválasztását és menedzsment ismereteinek bővítését, gyakorlatban történő alkalmazását hivatott elősegíteni..."

Innoteka.hu, 2016. május 4., szerda
Pályázati kiírás Harsányi István-díj elnyerésére

Elektronet.hu, 2016. május 4., szerda
Pályázati kiírás "Harsányi István-díj" elnyerésére

Computerworld.hu, 2016. május 4., szerda
Tanulmány az IoT-technológiák üzleti felhasználásáról

Tv2, Tények Este, 2016. május 4., szerda
1200 milliárd forintot szán a kormány kutatásra, fejlesztésre és innovációra

M1, Profit7, 2016. május 4., szerda
Januárban indult a Startup Campus program

Magyar Idők, 2016. május 5., csütörtök, 15. oldal
Optimisták a hazai kisvállalkozások

Portfolio.hu, 2016. május 5., csütörtök
A rubel sem tudta megfékezni a Richtert

Piacesprofit.hu, 2016. május 5., csütörtök
Pest sem marad uniós pénz nélkül

Uzleti-innovacio.blog.hu, 2016. május 5., csütörtök
A Magyari Innovációs Szövetség: innovációs pályázat 35 év alatti fiataloknak

Figyelo.hu, 2016. május 5., csütörtök
Robotautó-pálya

Webradio.hu, 2016. május 5., csütörtök
Két magyar diáklány vesz részt a nemzetközi tudományos versenyen
"...Két magyar diáklány vesz részt a világ legnagyobb középiskolásoknak szóló tudományos versenyén: az Intel ISEF (International Science and Engineering Fair) május 8. és 13. között zajlik az Arizona állambeli Phoenixben. Idén Király Szilvia, a Városmajori Gimnázium 18 éves tanulója az Építsünk ereket őssejtekből elnevezésű projektjével, míg Bálint Karola, a Csongrádi Batsányi János Gimnázium tavaly végzett diákja ShopMap, avagy tablet a bevásárlókocsin című projektjével vehet részt a megmérettetésen - közölte az esemény magyarországi kommunikációjával foglalkozó cég az MTI-vel. Magyarországon a Magyar Innovációs Szövetség delegálja a magyar indulókat az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen elért eredményeik alapján..."

Itmania.hu, 2016. május 5., csütörtök
Két magyar diáklány vesz részt a nemzetközi tudományos versenyen
"...Magyarországon a Magyar Innovációs Szövetség delegálja a magyar indulókat az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen elért eredményeik alapján. A versenyen 77 ország 1760 döntős diákja - 852 lány és 908 fiú - vesz részt..."

Delmagyar.hu, 2016. május 5., csütörtök
Egy csongrádi diáklány is részt vesz a nemzetközi tudományos versenyen
"...Magyarországon a Magyar Innovációs Szövetség delegálja a magyar indulókat az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen elért eredményeik alapján..."

Ma.hu, 2016. május 5., csütörtök
Két magyar diáklány vesz részt a nemzetközi tudományos versenyen

Edupress.hu, 2016. május 5., csütörtök
Angolból is bizonyítottak a diákok
"...A Manager Képzés Alapítvány az innovációval kapcsolatos menedzsment témakörben készített kiemelkedő színvonalú tudományos diákköri munkák, kutatási munkák, szakdolgozatok, diplomamunkák, PhD-disszertációk készítőit kívánja elismerésben részesíteni, és gyakorlati tevékenységüket támogatni..."

Mfor.hu, 2016. május 5., csütörtök
Bogsch Erik a rubel árfolyamára figyelmeztetett

Hvg.hu, 2016. május 5., csütörtök
Két magyar diáklány is ott lesz a világ legnagyobb középiskolás tudományos versenyén
"..."Építsünk ereket őssejtekből" és "tablet a bevásárlókocsin" című projektekkel száll versenybe a két magyar diáklány a nemzetközi megmérettetésen..."

Vg.hu, 2016. május 5., csütörtök
Vegyesen indította az évet a Richter

Portfolio.hu, 2016. május 5., csütörtök
Megerősítette várakozásait a Richter

Portfolio.hu, 2016. május 5., csütörtök
Már bő 1000 milliárdnyi uniós pénzt elosztott a kormány

Pannonnovum.hu, 2016. május 5., csütörtök
Még pályázni sem tudunk rendesen

Pannonnovum.hu, 2016. május 5., csütörtök
Innovációs pályázat 35 év alatti fiataloknak
"...A Magyar Innovációs Szövetség által gesztorált, közhasznú Manager Képzés Alapítvány, elsősorban a gazdasági, a műszaki és a természet-tudományi felsőfokú intézményekben graduális és posztgraduális, valamint a PhD-képzés keretében tanuló tehetséges hallgatók kiválasztását és menedzsment ismereteinek bővítését, gyakorlatban történő alkalmazását hivatott elősegíteni..."

Pannonnovum.hu, 2016. május 5., csütörtök
Mészáros Csaba: nem lesz magyar buszgyártás, ha nem hiszünk benne

Pannonnovum.hu, 2016. május 5., csütörtök
Újabb módosítás, leállhat az eu-s pályázatok értékelése

Piacesprofit.hu, 2016. május 5., csütörtök
Van helyünk Kínában
"...Idén indul a 13. ötéves terv, amely újradefiniálja a gazdaság és a társadalom céljait, fókuszban az innováció támogatásával és a zöld technológiák átvételével" - hangsúlyozta a szakember a ChinaCham Hungary és a Piac&Profit által szervezett a IV. Kínai-Magyar Üzleti Fórum nyitóelőadásában..."

Napi.hu, 2016. május 5., csütörtök
Ragaszkodik a terveihez a Richter

Magyaridok.hu, 2016. május 5., csütörtök
Optimisták a hazai kisvállalkozások

Világgazdaság, 2016. május 6., péntek, 1+6. oldal
Vegyesen kezdte az évet a Richter

Világgazdaság, 2016. május 6., péntek, 6. oldal
Keleten szerepelt jól a Richter

Szabad Föld, 2016. május 6., péntek, 8. oldal
Lesz támogatás a kutatóknak

Népszabadság, 2016. május 6., péntek, 16. oldal
Budapesti haladás
"...Budapesti Műszaki Egyetem alagsorában, egy innovációs laborban, a Demolában járunk, amely olyan misztikus, hogy csak azért nem hasonlít egy világháborús titkos katonai kutatóbunkerre, mert van a közepén egy nagy tollaslabdaháló is, amelynek két oldalán az informatikai lángelmék kikapcsolnak olykor pár percre..."

Pecsicivil.hu, 2016. május 6., péntek
Nemzeti versenyképességi és kiválósági program / NVKP_16

Webradio.hu, 2016. május 6., péntek
Közzétették a kutatás-fejlesztési és innovációs célú GINOP-pályázatok első nyerteseit

Boon.hu, 2016. május 6., péntek
Közzétették a kutatás-fejlesztési és innovációs célú GINOP-pályázatok első nyerteseit

Mon.hu, 2016. május 6., péntek
Közzétették a kutatás-fejlesztési és innovációs célú GINOP-pályázatok első nyerteseit

Napi.hu, 2016. május 6., péntek
Megvannak az első GINOP-nyertesek

Portfolio.hu, 2016. május 6., péntek
Ők nyerték az első milliárdokat a kutatásfejlesztési GINOP-pályázaton

News4business.hu, 2016. május 7., szombat
Nemzetközi innovációs expót rendeznek Magyarországon

Kanizsaujsag.hu, 2016. május 7., szombat
Küldöttgyűlés, kitüntetések átadásával

Innoportal.hu, 2016. május 6., péntek
Fiatal kutatók, figyelem! Meghirdették az idei Harsányi István-díjat
"...A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) által gesztorált Manager Képzés Alapítvány, elsősorban a gazdasági, a műszaki és a természet-tudományi felsőfokú intézményekben graduális és posztgraduális, valamint a PhD-képzés keretében tanuló tehetséges hallgatók kiválasztását és menedzsment ismereteinek bővítését, gyakorlatban történő alkalmazását hivatott elősegíteni. Az alapítvány kuratóriuma ismét pályázatot ír ki a "Harsányi István-díj" és a velejáró kutatási ösztöndíjra-35 év alatti fiatalok részére..."

Kreativ.hu, 2016. május 6., péntek
Fejlesztőversenyt hirdet s CIB

Hirado.hu, 2016. május 6., péntek
Gondolattal irányítható robotot készített a csíki diák
"...Az ifjú székelyföldi tehetség munkáit világszerte ismerik: a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány támogatottja, legújabb fejlesztését a Magyar Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen is értékelték..."

Haon.hu, 2016. május 6., péntek
Közzétették a kutatás-fejlesztési és innovációs célú GINOP-pályázatok első nyerteseit

Bumm.sk, 2016. május 6., péntek
Megalakult a Szlovákia-Amerikai Kereskedelmi és Innovációs Tanács

Beol.hu, 2016. május 6., péntek
Startupokat is támogatnának Békéscsabán

Greenfo.hu, 2016. május 6., péntek
Szomszédolás Temesváron
"...A Climate-KIC a European Institute of Innovation and Technology (EIT) egyik tudás és innovációs közössége. A célja a klímainnovációk elterjesztése az EU-ban, és ezáltal az Európai Unió nemzetközi versenyképességének a növelése. Az IFKA 2012 óta tagja a közép-magyarországi konzorciumnak..."

Presztízs, 2016. május 7., szombat, 124. oldal
Fesztivál - Lendület, kreativitás és innováció

Forbes magazin, 2016. május 7., szombat, 108-110. oldal
Egy másodéves egyetemista bármikor lehallgathat
"...A nemrég a Parlamentben innovációs díjat átvevő, a CryptTalk hívástitkosító alkalmazást fejlesztő Arenim Technologies vezetője szerint a terrorellenes törvénycsomag miatt mindenki kiszolgáltatott lesz..."

Innoportal.hu, 2016. május 7., szombat
Megvannak a GINOP k+f pályázatainak első nyertesei

Privatbankar.hu, 2016. május 7., szombat
Itt vannak a nevek: ők vitték az EU-s százmilliókat kutatásra

Beol.hu, 2016. május 7., szombat
Elfeledett tudósok, magyar csodák

Pecsicivil.hu, 2016. május 7., szombat
Európai Díj a Kulturális és Kreatív Innovációkért

Uzletfejlesztes.hu, 2016. május 8., vasárnap
Megvannak az első GINOP-nyertesek

News4business.hu, 2016. május 8., vasárnap
Budapesten versenyez az európai startup világ krémje

Kossuth Rádió, Vasárnapi Újság, 2016. május 8., vasárnap
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium interaktív tájékoztatója segítséget nyújt a kreatív innovációk európai uniós támogatására pályázóknak

Minuszos.hu, 2016. május 9., hétfő
Intel: a lányok, a lányok, a lányok... utaznak
"... A döntést, hogy ki képviselje Magyarországot, az alapján hozzák meg, milyen eredményt értek el az Innovációs Szövetség által megrendezett Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen. A verseny első helyezettjét, Király Szilviát, a Városmajori Gimnázium 18 éves tanulóját, és a harmadik helyezett Bálint Karolát, Csongrádi Batsányi János Gimnázium tavaly végzett diákját, delegálta a 2016-os Intel ISEF versenyre..."

Insiderblog.hu, 2016. május 9., hétfő
SMART 2016: Budapesten versenyez az európai startup világ krémje

News4business.hu, 2016. május 9., hétfő
Budapesten versenyez az európai startup világ krémje

Agrarszektor.hu, 2016. május 9., hétfő
Agrár-okostechnológiák a budapesti európai startup seregszemlén

Agrarszektor.hu, 2016. május 9., hétfő
Agrár-okostechnológiák az európai startup seregszemlén

Innoportal.hu, 2016. május 9., hétfő
Két magyar résztvevő az Intel ISEF nemzetközi tudományos versenyen
"...Két magyar diáklány vesz részt a világ legnagyobb középiskolásoknak szóló tudományos versenyén: az Intel ISEF (International Science and Engineering Fair) május 8. és 13. között zajlik az Arizona állambeli Phoenixben..."

Index.hu, 2016. május 9., hétfő
Kezdődik a startup-apokalipszis

Innoportal.hu, 2016. május 9., hétfő
Innovációs napot rendeznek az ELTE-n

Zemplentv.hu, 2016. május 9., hétfő
Regionális kutató-fejlesztő konzorcium alakul Sárospatak központtal

Uzletresz.hu, 2016. május 9., hétfő
60 milliárd kutatásfejlesztésre

Computerworld.hu, 2016. május 9., hétfő
Megalakult az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform

Investor.hu, 2016. május 9., hétfő
Újabb akadályt vett sikerrel a Richter Amerikában

Bitport.hu, 2016. május 9., hétfő
Nem minden arany, ami startup

Népszabadság, 2016. május 10., kedd, 6. oldal
Ötmilliárdos netes uniós program indul

Észak-Magyarország, 2016. május 10., kedd, 8. oldal
Cégtörténet és magántörténelem is egyben
Interjú: Csomós Józseffel, a 25 éves FUX Zrt. igazgatójával

Innotéka, 2016. május 10., kedd, 8. oldal
Sok a pályázó felfedező kutatásra

Innotéka, 2016. május 10., kedd, 9-13. oldal
Szabadalmak gyorsító pályán

Innotéka, 2016. május 10., kedd, 14. oldal
Versenyképes áru

Innotéka, 2016. május 10., kedd, 15-19. oldal
Ez év végén elkészül a szegedi szuperlézer épületkomplexuma

Innotéka, 2016. május 10., kedd, 20-21. oldal
Vigyázó szemetek Brüsszelre vessétek!

Innotéka, 2016. május 10., kedd, 22-24. oldal
Ötödével több diplomás kell!
"...A Magyar Innovációs Szövetség taglétszáma 2015-ben 305 volt, tavaly ugyanannyi tag lépett ki, mint amennyi újonnan belépett - hangzott el a szövetség áprilisi közgyűlésén, ahol a legnagyobb érdeklődést Palkovics László oktatási államtitkár (Emberi Erőforrások Minisztériuma) előadása váltotta ki, aki a felsőoktatás és az innováció kapcsolatát is elemezte..."

Innotéka, 2016. május 10., kedd, 25. oldal
Nemzeti versenyképességi és kiválósági program

Innotéka, 2016. május 10., kedd, 25. oldal
A szellem világnapja

Haon.hu, 2016. május 10., kedd
Startup/standup, avagy vállalkozói ötletek versenye

Profitline.hu, 2016. május 10., kedd
Nagy menetelés előtt áll a Richter (részletes elemzés)

Insiderblog.hu, 2016. május 10., kedd
Falakat készülnek ledönteni magyar fiatalok innovatív ötleteikkel

Gyorplusz.hu, 2016. május 10., kedd
Ezer milliárd forintra már pályázhatnak a kis- és középvállalkozások

Webradio.hu, 2016. május 10., kedd
NGM: ezer milliárd forintra már pályázhatnak a kis- és középvállalkozások

Propeller.hu, 2016. május 10., kedd
1000 milliárd forintot ígér az NGM a kis- és középvállalkozásoknak

Vg.hu, 2016. május 10., kedd
Ezermilliárdokat ígér a minisztérium

Hirado.hu, 2016. május 10., kedd
Ezermilliárdra már pályázhatnak a kkv-k

Piacesprofit.hu, 2016. május 10., kedd
Ezermilliárd már pályázható

888.hu, 2016. május 10., kedd
Ezermilliárdra pályázhatnak a KKV-k

Magyaridok.hu, 2016. május 10., kedd
Ezermilliárd forintra már pályázhatnak a kis- és középvállalkozások

Profitline.hu, 2016. május 10., kedd
Ezermilliárd forintra már pályázhatnak a kis- és középvállalkozások

Trademagazin.hu, 2016. május 10., kedd
Ezermilliárd forintra már pályázhatnak a kis- és középvállalkozások

Webradio.hu, 2016. május 10., kedd
NGM: ezermilliárd forintra már pályázhatnak a kis- és középvállalkozások

Humanpolitika.hu, 2016. május 10., kedd
Ezermilliárd forintra már pályázhatnak a kis- és középvállalkozások

Mfor.hu, 2016. május 10., kedd
1000 milliárd forintot már meghirdettek a GINOP-ban

Kamaraonline.hu, 2016. május 10., kedd
Már ezermilliárd forintra pályázhatnak a vállalkozások

Privatbankar.hu, 2016. május 10., kedd
Nyakunkon az uniós pénzeső: örülhetnek a magyar cégek

Jaszhir.hu, 2016. május 10., kedd
Uniós forrásokról tartottak tájékoztató a campusban

Napi.hu, 2016. május 10., kedd
Már ezer milliárd forintra lehet pályázni

Portfolio.hu, 2016. május 10., kedd
Már 1000 milliárd közelében a GINOP-pályázatok kerete

Portfolio.hu, 2016. május 10., kedd
Ennyire érdekli a magyarokat az uniós ingyenpénz

Tozsdeforum.hu, 2016. május 10., kedd
Négy hazai startup indul a Nagy Almába

Profit7.hu, 2016. május 10., kedd
Ezek az év legígéretesebb magyar startup cégei

Gazdasagiradio.hu, 2016. május 10., kedd
Az innovációs kultúra fejlesztése a következő évek fő feladata

Innoportal.hu, 2016. május 10., kedd
Jól megy a szegedi Laser Consultnak az uniós pályázatokon

Elelmiszer.hu, 2016. május 10., kedd
Ezermilliárd forint már pályázható a GINOP keretében

Digitalhungary.hu, 2016. május 10., kedd
Ilyen lesz az IoT 2020-ban

Uzleti-innovacio.blog.hu, 2016. május 10., kedd
C'mon baby! SMART 2016: Milyen magyar startupokra figyeljünk 2016-ban?

Trendfm.hu, 2016. május 10., kedd
Az innovációs kultúra fejlesztése a következő évek fő feladata

Magyarhirlap.hu, 2016. május 10., kedd
Ezermilliárdos pályázati lehetőség a kis- és középvállalkozások számára

Kossuth Rádió, Déli Krónika, 2016. május 10., kedd
Ezer milliárd forintra pályázhatnak

Magyar Hírlap, 2016. május 11., szerda, 10. oldal
Ezermilliárd pályázati pénz kis cégeknek

Új Néplap, 2016. május 11., szerda, 1+2. oldal
Meghirdettek ezermilliárdot

Dunaújvárosi hírlap, 2016. május 11., szerda, 6. oldal
Vállalkozási pályázatok

Népszava, 2016. május 11., szerda, 4. oldal
Ezermilliárd meghirdetve

Fejér Megyei Hírlap, 2016. május 11., szerda, 15. oldal
Értékelték az ötleteket
"...Április 27-én nagy sikerrel zajlott le a Gazdaság Házában az Enterprise Europe Network és a Magyar Nemzeti Kereskedőház által útjára indított Ötletből pénzt (Knowledge to Money Club) székesfehérvári találkozója..."

Fejér Megyei Hírlap, 2016. május 11., szerda, 15. oldal
Elérhető Pályázatok

Magyar Mezőgazdaság, 2016. május 11., szerda, 12. oldal
Mire elég százmilliárd forint?

Magyar Mezőgazdaság, 2016. május 11., szerda, 38-39. oldal
Befejezett zöldipari kutatások

Hajdú-Bihari Napló, 2016. május 11., szerda, 5. oldal
Startup Campus, ötletekkel

Hajdú-Bihari Napló, 2016. május 11., szerda, 7. oldal
Startup/standup: van vállalkozási ötleted?

TermékMix, 2016. május 11., szerda, 20. oldal
Kutatás a piaci siker kulcsa

Magyarhirlap.hu, 2016. május 11., szerda
Ezermilliárd pályázati pénz kis cégeknek

Iszolnok.hu, 2016. május 11., szerda
NGM: ezermilliárd forintra már pályázhatnak a kis- és középvállalkozások

Webradio.hu, 2016. május 11., szerda
Támogatás élvonalbeli kutatási projekteknek az újabb uniós megmérettetésért

Mon.hu, 2016. május 11., szerda
Támogatás élvonalbeli kutatási projekteknek az újabb uniós megmérettetésért

Portfolio.hu, 2016. május 11., szerda
Újranyílik egy 90 milliós rásegítő K+F pályázat

Mno.hu, 2016. május 11., szerda
Két magyar a legnagyobb középiskolai versenyen
"...Bálint Karola, a csongrádi Batsányi János gimnázium tavaly végzett diákja ShopMap, avagy tablet a bevásárlókocsin című projektjével, Király Szilvia, a Városmajori Gimnázium 18 éves tanulója pedig Építsünk ereket őssejtekből elnevezésű projektjével igyekszik majd elnyerni a szakemberek tetszését. Mindkettőjüket a Magyar Innovációs Szövetség delegálta az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen elért eredménye alapján. Nem csoda, hogy nagy a feszültség, hiszen az ISEF-en a tét igen nagy. A különböző kategóriákban induló fiatalok 4millió dollár értékű díj és ösztöndíj elnyeréséért küzdenek, a fődíj 75ezer dollár (átszámítva nagyjából 20,4millió forint)..."

Agroinform.com, 2016. május 11., szerda
Ezermilliárd forintra pályázhatnak a kis- és középvállalkozások

Index.hu, 2016. május 11., szerda
Lehetetlen helyzetbe hozna egy díjnyertes magyar fejlesztést a kormány

Innoportal.hu, 2016. május 11., szerda
Új biztonsági stratégiára lesz szükség az IoT miatt

Erdon.ro, 2016. május 11., szerda
Startup Campus: egy közösségi anatómiaatlasz lett a legjobb pályamunka

Valasz.hu, 2016. május 11., szerda
Egy bogrács gulyás felett hódítjuk meg a világ techközpontját

Insiderblog.hu, 2016. május 11., szerda
Ismét indul a Grants4Apps Accelerator

Hir.ma, 2016. május 11., szerda
Támogatás élvonalbeli kutatási projekteknek az újabb uniós megmérettetésért

Kossuth Rádió, Reggeli Hírek, 2016. május 11., szerda
Jelenleg ezermilliárd forintra pályázhatnak a kis és középvállalkozások a gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program keretében

MTV, Ma reggel, 2016. május 11., szerda
Tízedik alkalommal rendezik meg az ELTE az innovációs napot

Élelmiszer, 2016. május 12., csütörtök, 12. oldal
+ 300 milliárd

Lokál, 2016. május 12., csütörtök, 15. oldal
Startupok, irány Budapest!

Medicalonline.hu, 2016. május 12., csütörtök
Támogatás élvonalbeli kutatási projekteknek

Innoportal.hu, 2016. május 12., csütörtök
Élvonalbeli, de forráshiányos kutatási projekteket segített ki az NKFIH

Weborvos.hu, 2016. május 12., csütörtök
Idegkutatásra is jut a 135 millióból

Medicalonline.hu, 2016. május 12., csütörtök
Támogatás élvonalbeli kutatási projekteknek

Nyiregyhaza.hu, 2016. május 12., csütörtök
Együttműködési megállapodás

Pannonnovum.hu, 2016. május 12., csütörtök
Megalakult az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform

Pannonnovum.hu, 2016. május 12., csütörtök
Megújult honlapok tájékoztatnak a közvetlenül elnyerhető uniós forrásokról

Epiteszforum.hu, 2016. május 12., csütörtök
Brain Bar Budapest 2016

Gyartastrend.hu, 2016. május 12., csütörtök
Tágabb teret az innovációnak!

Technokrata.hu, 2016. május 12., csütörtök
Ezért olyan nagy durranás a Dolgok Internete

Szon.hu, 2016. május 12., csütörtök
Elstartolt az egészséges együttműködés

Digitalhungary.hu, 2016. május 12., csütörtök
Közösségi internet: íme ötmilliárd forint

Stilblog.hu, 2016. május 12., csütörtök
Design Hét Budapest 2016 - Design Anatomy

Hirek.prim.hu, 2016. május 12., csütörtök
Az IoT elmosódó határai új biztonsági stratégiát igényelnek

Figyelo.hu, 2016. május 12., csütörtök
Magyarország legjelentősebb üzleti eseménye az iparban

Elte.hu, 2016. május 12., csütörtök
Etológusok kapták az ELTE Innovatív Kutatója díjat

Jazzy Rádió, 2016. május 12., csütörtök
A vonalban Horváth Richárd
"...A műsorvezetők Horváth Richárddal, az Intel Magyarország üzletfejlesztési igazgatójával, az izgalmas, Amerikában tartott nemzetközi tudományos, műszaki versenyről, ahol a világ minden országából, középiskolás diákok mutatják be találmányaikat..."

Nyíregyházi TV, 2016. május 12., csütörtök
Együttműködési megállapodást kötött a START Nonprofit Kft. és a Nyíregyházi Egyetem a kutatásfejlesztés és az innováció területén

Kelet Magyarország, 2016. május 13., péntek, 1+6. oldal
Egészséges együttműködés

Békés Megyei Hírlap, 2016. május 13., péntek, 4. oldal
A fiatalok vállalkozóvá válását segítik

Magyar Nemzet, 2016. május 13., péntek, 11. oldal
Új esély az itthoni kutatóknak

Nógrád Megyei Hírlap, 2016. május 13., péntek, 1+4. oldal
Nemzeti technológiai platform alakult

Elektronet, 2016. május 13., péntek, 6-8. oldal
Smart Conference, 2016

Elektronet, 2016. május 13., péntek, 4+10+11+12. oldal
Okosúton az IPAR 4.0 felé

Elektronet, 2016. május 13., péntek, 13-15. oldal
A negyedik ipari forradalom - fel kell rá készülni!

Elektro Installateurt, 2016. május 13., péntek, 7. oldal
Duális rendszerű MSc mérnökképzés indulhat

Elektronet, 2016. május 13., péntek, 50. oldal
Budapesten versenyez az európai startup-világ krémje

Euroastra.hu, 2016. május 13., péntek
Egy gyorsan fejlődő gazdaság alapja a gyors internet

Hírlevél a Szellemi Tulajdon Védelméről, 2016. I. negyedév, 1. oldal
Nőtt a nemzetközi iparjogvédelmi bejelentések száma

Hírlevél a Szellemi Tulajdon Védelméről, 2016. I. negyedév, 2. oldal
Újabb rekordok az európai szabadalmak számában

Hírlevél a Szellemi Tulajdon Védelméről, 2016. I. negyedév, 5. oldal
Megjelent az innovációs voucher (GINOP-2.1.4-15) felhívás

Hírlevél a Szellemi Tulajdon Védelméről, 2016. I. negyedév, 5. oldal
Módosul az iparjog (GINOP-2.1.3-15) című pályázat

Hírlevél a Szellemi Tulajdon Védelméről, 2016. I. negyedév, 6. oldal
Szellemi tulajdon és a fiatalok az EU-ban
Szerkesztő: dr. Antos László, Munkatárs: Sas Zsófia
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páratlan hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1036 Budapest, Lajos u. 103.
tel.: 4303330, e-posta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.