XXV. évf. | 2015. február 10. | 3. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Köszöntjük új tagjainkat!
Magyar Fiatal Tudósok Társasága
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal

Szakirodalomfigyelő
Sajtószemle
Várható események
Pályázati felhívásokHírek | Magyar Innovációs Szövetség

MISZ elnökségi ülés

A MISZ elnöksége ülést tartott 2015. január 29-én, a Szövetség székhelyén.

1. A legutóbbi elnökségi ülés óta végzett munkáról szóló beszámolót Antos László, ügyv. ig. egészítette ki két friss hírrel. Az elnökség egyhangúlag elfogadta a beszámolót.

2. Az elnökség vita nélkül, ugyancsak egyhangúlag elfogadta a 2014. évi tevékenységről szóló beszámolót, melyet a tagság elé terjeszt.

3. Az elnökség egyhangúlag támogatta az Alapszabályban - tagszervezetünk, a Dombi Ügyvédi Iroda által javasolt - azon módosításokat, melyet a Civil törvény elfogadása és az új PTK tett szükségessé. Továbbá, a Felügyelő Bizottság (FB) kezdeményezésére, az elnök javasolta az FB-tagok létszámának növelését. Vita után az elnökség egyhangúlag úgy döntött, hogy azt fogja javasolni a közgyűlésnek, hogy az FB tagjainak száma 4 legyen.

4. Pakucs János, a 2015. évi, tisztújító közgyűlés Jelölő Bizottságának elnökeként beszámolt arról, hogy első lépésben a Jelölő Bizottság megkérdezte a jelenlegi tisztségviselőket, hogy vállalnak-e jelölést. Utána pedig a tagszervezetek javaslatait gyűjtötték be. Pakucs János név szerint felolvasta az aktuális jelölőlistán szereplő neveket. A Jelölő Bizottság azt fogja javasolni a közgyűlésnek, hogy az alelnöki listáról kieső személy az elnökségi taglista első helyére, míg az elnökségi taglistáról kieső két személy a választmányi lista első két helyére kerüljön.
Az elnökség azt tanácsolta a Jelölő Bizottságnak, hogy sorsolással kerüljenek fel a nevek a jelölőlistára, amivel Pakucs János egyetértett.

5. Szabó Gábor, elnök emlékeztetett arra, hogy a MISZ elnöksége Pálinkás Józsefet kívánta felkérni a közgyűlés szakmai programjára. Szabó Gábor már egyeztetett az NKFIH elnökével, aki vállalja a felkérést, de az időpontot még rögzíteni kell. Garay Tóth János javaslatot tett a 2014. évi MISZ Média Díjára. Az elnökség vita nélkül, egyhangúlag támogatta a javaslatot.

6. Az elnökség egyhangúlag elfogadta a 2015. évi költségvetés-tervezetet, melyet a tagság elé terjeszt.

Meet the scientist

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ), a Magyar Fulbright Bizottsággal és az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetségével együttműködve, 2015. február 4-én, a budapesti Móricz Zsigmond Gimnáziumban folytatta a "Meet the scientist" c. tudomány-népszerűsítő körútját, ahol Farkas Barnabásné, az intézmény igazgatónője és Garay-Tóth János, a Magyar Innovációs Szövetség kommunikációs igazgatója köszöntötte a résztvevőket.

Az előadó Fail Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem, Kertészettudományi Kar, Rovartani Tanszék vezetője, korábbi Fulbright-ösztöndíjas volt, aki "Egy apró rovar rejtélyes élete" címmel tartott előadást. Előadásában kitért Lindeman és Lintner kutatásaira, illetve részletesen beszámolt dohánytripszekről, kártevő hatásukról, szaporodásukról, valamint felhívta a diákok figyelmét a Fulbright ösztöndíj lehetőségeire.
Az előadásokat követően a Mobilis munkatársai mutattak be látványos kísérleteket a diákoknak.

A rendezvényekhez kapcsolódva működik a program honlapja (www.meetthescientist.hu) is, ahol megtekinthetők az előadásoknak a fotói és a videói is. Aktív a program Facebook csoportja (facebook.com/meetthescientist) is, ahol immáron több mint 1460 ember követi a programokat.

Üzleti Logika szakkör

2015. február 4-én, a budapesti Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskolában megkezdődött az "Üzleti Logika" című szakkör. A projekt gazdája a MATEHETSZ Innovációs Bizottsága.

Az "Üzleti Logika" c. projekt célja, hogy a 18 kiválasztott, műszaki természettudományos területen kreatív fiatal üzleti gondolkodásmódját, üzleti logikájának kifejlődését előmozdítsa. A szakkörök mindig az üzleti élet egy-egy fontos, kiválasztott szegmensét járják körül, meghívott, gyakorlati tudással felvértezett előadók vezetésével. Az első előadó Károlyi Antal PhD volt, a Tractiontribe alapítója.

Az első szakkört a MATEHETSZ Innovációs Bizottságának elnöke, dr. Antos László nyitotta meg, Nagy Bandor bizottsági tag pedig moderálta.

Genius Loci Díj

A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) 2015-ben megalapította a Genius Loci Díjat. Az elismerés célja, hogy értékelje és elismerje a Magyarországon működő üzleti vállalkozásoknak és vállalkozóknak a tehetségek támogatása érdekében tett erőfeszítéseit.

A díj alapítója szükségesnek látta fölhívni a figyelmet azokra a követendő jó gyakorlatokra, amelyekkel a Magyarországon működő üzleti vállalkozások és vállalkozók hozzájárulnak a környezetükben (pl. székhelyükön, telephelyeiken) működő Tehetségpontok és Tehetségsegítő Tanácsok munkájához, fiatalok tehetségének kibontakoztatásához.

A jelölés módja és határideje
Jelölést a Tehetségpontok és Tehetségsegítő Tanácsok tehetnek. Jelölési határidő: 2015. február 27. éjfél. (online regisztrációs lap)

A zsűri 2015. március 30-ig hozza meg döntését. A díjazott vállalatokat és vállalkozókat, valamint az őket jelölő Tehetségpontokat és Tehetségsegítő Tanácsokat a MATEHETSZ felkéri, hogy vegyenek részt a 2015. április 18-i budapesti díjátadó gálán.

További információk az alábbi honlapon.

Magyar szakember az Európai Szabadalmi Hivatal Tanácsadó Bizottságában

A 38 tagállamot tömörítő Európai Szabadalmi Hivatal történetében először fordult elő, hogy magyar szakembert választottak be tanácsadó testületükbe. A tagokat rendszerint három évre választják, és különböző módon kerülnek kiválasztásra: 10 tag képviseli az ipari szektort, 10 tag kerül ki a hivatásos szabadalmi képviselőkből, további 10 tagot pedig az EPO elnöke választ személyesen ki. Pintz Györgyöt, tagszervezetünk, a Magyar Szellemi Tulajdonvédelmi Egyesület elnökét, az Európai Szabadalmi Hivatal elnöke ad personam választotta.

A bizottság működésének lényege, hogy a szabadalmi jogban jártas szakemberek is hatással lehessenek az európai szabadalmi rendszer fejlődésére.

ITFK Kft. rendkívüli taggyűlése

Az Innovációs és Technológiai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. (ITFK) 2015. január 27-én tartotta rendkívüli taggyűlését Pécsen. A taggyűlésen a Felügyelő Bizottságba Higi Gyulát, a MISZ regionális igazgatóját ismételten megválasztották, egyhangú szavazással.

Köszöntjük új tagjainkat!

Név: | Agrotechfood Agrár- és Élelmiszeripari Innovációs Zrt.
Tagsorszám: | 706.
Cím: | 1138 Budapest, Meder utca 8.
Vezető: | Ducsai-Oláh Zsanett
Telefon: | 70/377-3854
E-mail: | olah.zsanett@agrotechfood.hu

Tevékenység:
Az Agrotechfood Agrár- és Élelmiszeripari Innovációs Zrt. elsődleges célja, hogy felkarolja az élelmiszeripari és agrárszektorban hasznosítható innovatív és/vagy kiváló minőségű magyar termékeket, technológiákat és szolgáltatásokat, majd azokat Magyarországon egyedülálló inkubáció keretében tőkével, üzletfejlesztési és termékfejlesztési szolgáltatásokkal, illetve piacra jutási lehetőségekkel támogassa. Az agrárinformatika területén tervezett fejlesztéseinknek köszönhetően pedig olyan rendszert alakítunk ki, melyet az agrárium minden szereplője, valamint a területen kitatás-fejlesztéssel és innovációval foglalkozó szervezetek számára is egyaránt hasznos.

Név: | ORESZ Szervezési és Gazdasági Tanácsadó Kft.
Tagsorszám: | 707.
Cím: | 1221 Budapest, Gerinc utca 94/b.
Vezető: | Ormándiné Kozári Zsuzsanna
Telefon: | 226-3987
E-mail: | ormandizsuzsanna@gmail.com

Tevékenység:
A cég 1998 óta működik, családi vállalkozásként. Tevékenysége üzletviteli tanácsadásra, pénzügyi- gazdasági- és adózási szakértői tevékenységre, válságkezelésre, reorganizációs tanácsadásra és befektetési tanácsadásra terjed ki. Külsős szakértőkkel is együttműködnek.

Név: | Antall József Tudásközpont
Tagsorszám: | 708.
Cím: | 1093 Budapest, Közraktár utca 4-6.
Vezető: | Antall Péter
Telefon: | 482-7703
E-mail: | antall.peter@ajtk.hu

Tevékenység:
A Tudásközpont elsődleges céljának tekinti az antalli hagyomány és szellemiség ápolását. Fő tevékenységük olyan programok megvalósítása, mely az egyetemi elméleti oktatáson túl széles körű ismereteket biztosít a fiatal értelmiség számára konferenciák, előadássorozatok, képzések és kerekasztal-beszélgetések formájában.

Hírek | Magyar Fiatal Tudósok Társasága

Swiss Talent Forum 2015

2015. január 30. és február 2. között, Thun városában, Svájcban, immár 4. alkalommal került megrendezésre a Swiss Talent Forum, melynek témája idén az okos növekedés és fogyasztás volt.

A Swiss Talent Forumnak, amelyet a Svájci Fiatalok a Tudományban Alapítvány szervez, az a célja, hogy a 17-22 éves korosztály tehetséges fiataljai megoszthassák egymással és szakemberekkel a gondolataikat, és emellett magas rangú tudományos, üzleti és politikai szakemberektől tanulhassanak. Az évek során beszédet tartott már többek között Kofi Annan, Dr. Bertrand Piccard és Philipp M. Hildebrandt is.

Az idei esemény 70 résztvevője 14 országból érkezett, Magyarországot idén Perez-Lopez Áron Ricardo, a 20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny I. díjasa képviselhette.

A fiatalok önálló projekteken dolgoztak, külön csoportokban; Perez-Lopez Áron Ricardo a fiatal generációnak az okos növekedéshez és fogyasztáshoz való hozzájárulásának lehetőségeit vizsgálhatta. A tudományos fórum alatt számos neves cég előadása segítette ötletekkel, inspirációval a diákokat előadásuk elkészítésében.

A konferencia végén a lelkes csapatok bemutathatták, miről is gondolkodtak a héten, színes előadásokon keresztül mutatták be újszerű és egyedi ötleteiket az okos növekedés és fogyasztás jövőjéről.

Hírek | Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Együttműködési megállapodás a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) között

Az NKE és az SZTNH 2015. január 22-én együttműködési megállapodást kötött, amelyet a hivatal részéről Dr. Bendzsel Miklós elnök, az egyetem részéről pedig Dr. Patyi András rektor látott el kézjegyével.

A megállapodás célja a felsőoktatás értékteremtő eredményességének növelése, a szerződő felek szellemi kapacitásának összehangolása, közös oktatási és tudományos tevékenység folytatása, valamint a kutatási eredmények jogvédelmének és hasznosításának elősegítése.

A megállapodás keretében mód nyílik szellemitulajdon-védelmi kurzusok indítására, valamint arra, hogy a hivatal munkatársai bírálóként, illetve konzulensként bekapcsolódjanak az egyetemi hallgatók szakdolgozatának, illetve doktori értekezésének elkészítésébe.

Új rendelet a szellemitulajdon-védelmi képzésekről

A szellemitulajdon-védelmi képesítésekről szóló 1/2015. (I. 22.) IM rendelet újraszabályozza a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által szervezett tanfolyamokat, valamint az ezeken megszerezhető képesítéseket.

Tekintettel arra, hogy a szerzői jogi védelem jelentősége mind kulturális, mind gazdasági szempontból egyre fontosabbá válik, a korábbi rendelet alapján alap-, közép- és felsőfokon meghirdetett iparjogvédelmi szakképzések mellett, immár alap- és középfokú szerzői jogi képesítés megszerzésére is lehetőség nyílik majd.

Hírek | Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal

Magyar siker a H2020 Teaming pályázatokon

A Horizont 2020 keretprogram új, "Kiválóság terjesztése és a részvétel szélesítése˝ c. alprogram legnagyobb presztízsű Teaming akciójának első felhívására összesen 169 pályázat érkezett be, köztük kilenc, magyar koordinátor által vezetett konzorcium projektjavaslata. A magyar intézmények közül három, összesen több mint 1,3 millió eurós támogatást nyert el, így 33,3%-os sikerarányával Magyarország az egyik legeredményesebb szereplője a Teaming programnak. Két nyertes pályázat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) jogelődjének koordinálásával készült el.

Az NKFI Hivatal koordinálásával benyújtott két nyertes pályázatban olyan kiemelkedő intézmények együttműködése valósul meg, mint a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK), a Semmelweis Egyetem és a European Molecular Biology Laboratory (EMBL), továbbá az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI), a Budapesti Műszaki Egyetem és a Fraunhofer Intézet. A nyertes intézmények a támogatás összegét stratégiai tervük kidolgozására fordíthatják az elkövetkezendő 12 hónapban.

A Teaming akció második fázisában a már részletes stratégiai tervek kerülnek kiértékelésre és a legjobb pályázók további, 15-20 millió euró közötti támogatást nyerhetnek el terveik tényleges megvalósítására.

Szakirodalomfigyelő

Zbigniew Brzezinski: Stratégiai Vízió - Amerika és a globális hatalom válsága - Antall József Tudásközpont, 2013
Dr. Osman Péter

Megjelent valaha egy meghökkentően szókimondó, pengeéles elemzés a geopolitika hatalmi játszmáiról és azok stratégiáiról: Brzezinski A nagy sakktábla c. könyve (Európa Könyvkiadó, 1999). Új kötete szintúgy alapmű, talán még inkább az, hiszen az emberiség egyik legfontosabb sorskérdését vizsgálja: jövőjének várható alakulását a globális hatalmi erőtérben, s annak legfőbb tényezőit.
"Alapvetően Amerikától, annak belpolitikai vitalitásától és külpolitikájának történelmi relevanciájától függ a Nyugat jövőbeli szerepe." • "Csak egy Amerikához kapcsolt Európa tud magabiztosan lépni kelet felé, és történelmileg szoros viszonyt kiépíteni Oroszországgal." • "Egy szilárd globális rend végső soron azon múlik, hogy Amerika képes-e megújítani magát és bölcsen cselekedni, mint egy új életre kelt Nyugat támogatója és garantálója, és mint egy felemelkedő új Kelet egyensúlyteremtője és megbékítője." - a könyvből.

Az igen alapos, kitűnően megírt könyv a szerzője szavaival "egy 2025 utáni megfelelő stratégiai víziót kíván felvázolni" globális világunkra. Nincs objektív mód eldönteni, minden úgy helytálló-e, ahogyan leírja, amint azt sem, vajon őszinte meggyőződés diktálja-e. Valószínűleg lesznek olyanok is, akik úgy találják, helyenként talán célzatosan beszél, vagy erős vakfoltok vannak a gondolkodásában - de hiszen veterán politikus, s lehet, annyit mondta, hogy már maga is elhiszi. Igen érdekes például a következő kijelentése: "Az Egyesült Államoknak szélesebb geopolitikai alapot kellene létrehozni a globális arénában a konstruktív együttműködés érdekében, s egyben ki kell elégítenie a világ egyre türelmetlenebb népességének növekvő igényeit is." Mi ez - kérdezhetjük - a legjobb esetben is, ha nem Amerika szupremáciájának megjelenítése, és milyen igényekre vonatkozik?

A legvalószínűbb, hogy Brzezinski nagyon is tudatosan beszél így. Amerika sokban igen erős /geo/politikai marketingjének fontos eleme, hogy a célközönség nagy hányada számára hiteles szószólók, amilyen ő is, hirdetik nagyságát, megkérdőjelezhetetlen és nélkülözhetetlen vezető szerepét a világ működésének fenntartásában és javításában, s ezzel erősítik is azt. Ezt a feltevést támogatja, hogy egész mondandóján vörös fonalként húzódik végig annak hangsúlyozása: egyetlen országnak sem lehet más sikerre vezető útja, mint a nyugati típusú demokrácia, amelynek Amerika a mintaképe és nagy védelmezője. Eléggé reálisnak és semmiképp sem kifogásolhatónak tűnik, hogy a kiemelkedő tekintélyű veterán politikus ezzel a könyvével szolgálni is akarja hazáját, erősítve olvasóiban a meggyőződést, hogy a világnak létszükséglete az erős Amerika és annak vezető szerepe a biztonság és az arra támaszkodó fejlődés fenn-tartásában. Ha így van, Brzezinski elemzéseivel és okfejtéseivel e tekintetben is kitűnő munkát végzett. Szintúgy jól kiérződik, hogy könyvét az amerikai belpolitikában is mozgósító erejűnek szánja, s ebben is jól működhetnek a benne felsorakoztatottak.

A bevezetésben így foglalja össze könyve tartalmát: "Jelen kötet az alábbi négy kérdésre kíván választ találni... " - a kérdéseknek pedig igen markáns közös vonásuk, hogy a következő időszakra is Amerikát tételezik az elsőszámú globális cselekvőnek, a globális jövő fő alakítójának. Maga is így folytatja: "A könyv ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásakor abból indul ki, hogy Amerika a következő években is meghatározó szerepet fog játszani a világban." Rá is erősít: "A világnak egyszerűen szüksége van egy gazdaságilag erős és társadalmilag vonzó Amerikára, ami felelősségteljesen él a hatalmával, stratégiailag eltökélt, nemzetközileg elfogadott és történelmileg felvilágosult az új kelettel való globális kapcsolatokban." Vajon érdemben mit is jelent itt a "felvilágosult"?

Kós Károly: Életrajz - Helikon, 2014
Dr. Osman Péter ismertetése

"A budapesti Állatkert India ősi emlékeit idéző, szecessziós ízlésű bejárati kupoláját a két elefánttal, századunk egyik legszebb magyar történelmi regényét, "Az országépítő"-t, drámairodalmunk egyik legkimagaslóbb kompozícióját, a "Budai Nagy Antal"-t ugyanaz a Kós Károly hozta létre. De ha sorolni kívánnók, hogy építészeten és irodalmon kívül még mi mindenhez értett mesteri fokon, akkor az ámuldozó érdeklődőnek tudomásul kell vennie, hogy festő- és grafikusművész, művészettörténész, néprajztudós, könyvkiadóvállalat igazgatója, nagy hatású folyóirat szerkesztője, gyakorlati politikus, olykor országgyűlési képviselő volt, Erdély lelkének és társadalmi valóságának legjobb értője, a "három nemzet", a magyar-román-szász együttélés ihletett kifejezője... ha kellett, mind a három nemzet nyelvén anyanyelvi otthonossággal. Kevés lenne, ha csak azt mondanók, hogy a nagy múltú és dúsgazdag erdélyi, majd romániai magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja volt. Hiszen az egész irodalom csupán az egyik arculata volt mindannak a művészi, tudományos és kultúrpolitikai teljesítménynek, amely múlhatatlan emlékű szerepet biztosított a "kalotaszegi ezermester"-nek, ahogy már hosszú élete derekán megtisztelték." Hegedüs Géza: A magyar irodalom arcképcsarnoka c. művéből (http://mek.oszk.hu/01100/01149/html/ )

Kós Károly önéletrajza különleges olvasmány. Ehhez meg kell jegyeznünk: Hegedűs méltatása csonka, mert nem szól a határozottan fontos építészi munkásságáról. Kós teljes elhivatottsággal készült építésznek, és dolgozott is építészként mindaddig, amíg a hányattatott kor viszonyai neki erre lehetőséget adtak. E könyve nagyon értékes olvasata az a szakmatörténeti áttekintés, amelyet a magyar építészet 20. sz. eleji helyzetéről, útkereséséről, annak főszereplőiről, és a maga egyetemi- majd gyakornoki évei révén az akkori építészképzésről ad. Ez annál is figyelemre méltóbb, mert arról a korszakról szól, amely minden bizonnyal a magyar építészet fénykora volt. Abban maga is jelentős stílusalkotóként dolgozott, s az erdélyi építészeti hagyományok átültetőjeként. Ebben markáns kiállása, ahogy keményen elutasítja "Lechner Ödön nemzeti stílusalkotó kezdeményezését", nem tagadva annak "országos, sőt országon túli hatalmas és szinte túl hangos sikerét". Azt írja: "Hogy éppen a mester legtehetségesebb tanítványai tértek le a lechneri stílusalkotás útjáról más utakra, annak indokolható oka valószínűleg annak a valóságnak a felismerése, hogy ti. a lechneri út egy nem fejleszthető kezdés, zsákutca..." Szavait amúgy egyáltalán nem jellemző nyerseséggel a magyar szecesszió egyik legszebb épületét, az Iparművészeti Múzeumot  "Lechner híres cigánypalotájának" nevezi.

Különleges olvasmány e könyv személyes megélésből kibontakozó kortörténetként is. Erdély világa a hosszú 19. sz. végén, ahogyan gyerekként egy postatisztviselő családjában, majd diákként látta, s amelyet még budapesti egyetemi nyarain, sőt azok után is hosszú gyalogtúrákkal járt be; Budapest világa a háború előtti éveiben; majd - röviden vázolva - a Trianon utáni Erdélyé a kötet második részét kitevő Önéletrajzi vázlatban. Történetmondását valami sajátos, szikár, igen rokonszenves visszafogottság jellemzi, minden sallangtól mentes, barátságosan őszinte elbeszélő stílus. S hasonló nemes egyszerűség teszi megragadóvá könyve illusztrációit, Kós egyedi és különleges litográfiáit és rajzait.

Antaioszhoz hasonlóan, ereje javát a Földanyától kapta, amely nála Erdély volt. Oda tért vissza töltekezni, s a mikor a sors, a rút geopolitika kiűzte az építészetből, ott maradt a Trianon utáni exodusban, irodalmat, kultúrát építeni az erdélyi és az egyetemes magyarság hasznára.

Gyógynövények kincsestára - A gyógyhatású növények azonosítása, gyógyászati, étkezési és kozmetikai felhasználása - Alexandra Kiadó 2014.
Dr. Osman Péter ismertetése

"Ez a lenyűgöző kiadvány fényképek, rajzok és leírások segítségével mutatja be a gyógynövények páratlanul gazdag világát: mindenre kiterjedő információkkal lát el a növényfajtákról, azonosításukról, gyűjtési idejükről, hatóanyagaikról, gyógyászati, kozmetikai és konyhai felhasználásukról. Bevezet az általános egészségügyi problémák házi orvoslásának titkaiba, receptgyűjteménye pedig megismertet azokkal az ételekkel, amelyeknek különleges összetevői a finom gyógynövények." A kiadó igen találó ajánlója.

"Fűben-fában lakik a természet ereje" - tartja a népi bölcsesség, mi pedig ebben a józanodás korát éljük: rájövünk, hogy a természet anyagai sokszor jótékonyabban hatnak ránk, mint a mesterséges készítményeink. A gyógynövények persze nem pótolhatják a mind fejlettebb gyógyszereinket, kozmetikumainkat, ám sokszor kedvezőbb részben-egészben hozzájuk folyamodnunk. Benne van ebben, hogy a célorientáltan összerakott gyógyszereinkkel, azaz gyárilag összerakott vegyület-együtteseinkkel szemben olykor e növényekben több lehet a gyógyhatás finomhangolását segítő "segédanyag"’, s talán olykor a "formulázásuk" is jobb a szervezetünknek, amely a törzsfejlődés során ilyen gyógynövényeken nőtt fel. Érdemes tehát tájékozódni, mit adhat a "természet patikája". Akit pedig érdekel a növények ezerszínű, szép világa, ismerkedésre is kitűnő ez gazdagon illusztrált, szép kiállítású kötet.

A gyógynövények használatának apró történelmi áttekintésével indul. Ahhoz kétség sem fér, hogy ismeretüket már az emberré válás előttről hoztuk magunkkal, hiszen az állatok ma is gyógyítják magukat növényekkel. Az emberré válással, a fejlett kommunikációval és vele kollektív tudás felhalmozásával kialakult a növények gyógyításra való tudatos felhasználása, amely - e kötet szavaival - "a történelem kezdetéig nyúlik vissza". Az áttekintés címszavai: • Egyiptom - innen az első ismert orvosi kézikönyv, egyben első füveskönyv • Mezopotámia • Görög és latin kultúra • Sötét évszázadok • Gyógynövények a középkori kolostorokban • Salernói orvosi egyetem • Füvesasszonyok • Gyógynövények és a modern orvoslás

A gyógynövények gyűjtése finom hozzáértést igényel, szárításuk, használatra elkészítésük (áztatás, oldás, főzés, stb.) és felhasználásuk hasonlóképp - ezekről szólnak röviden a következő kis fejezetek. A kötet javát - mind terjedelmi értelemben, mind a belőle nyerhető hasznos tudás forrásaként három nagy fejezet teszi ki. Ezek: • A gyógynövények A-tól Z-ig - ez a növényeket sorakoztatja fel • Gyógynövények A-tól Z-ig - a felhasználás útmutatója betűrendbe szedett betegségekhez, panaszokhoz rendelve, mire mi lehet hasznos • A gyógynövények konyhai felhasználása.

Mindezekről, a bevezetésből idézve: "A könyvben betűrendben mutatjuk be azokat a növényeket, amelyek gyógyító hatással rendelkeznek, és a konyhában is felhasználhatók. Mindegyiknél megadjuk a gyűjtési időszakot és az általuk kedvelt élőhelyet, leírjuk a tulajdonságait, néhány példával szolgálunk a felhasználásra, és röviden ismertetjük a történetüket." A betegségekről szóló fejezethez: "minden egyes problémához leírunk néhány, a leküzdéséhez hasznos készítményt. A konyhai felhasználáshoz pedig: "egy kis receptgyűjtemény néhány klasszikus és néhány különleges fogással." Nem is olyan kicsi ez utóbbi, alfejezetei (az olasz étrend beosztása) szerint: • Első fogások • Második fogások • Köretek és mártások • Desszertek • Lekvárok, gyümölcszselék és befőttek • Elixírek, szirupok és likőrök.

S a tősgyökeres városit bizony meghökkenti, mennyi érdekes csemegét kínálnak még a haszontalan gyomnak hitt növények is.

Teljes körű sajtószemle

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll vagy a linkre kattintva olvasható!)
A sajtószemle tagvállalataink, az OBSERVER Budapest Médiafigyelő Kft., a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft. segítségével készült.


Népszabadság, 2015. január 24., szombat, 7. oldal
Egymillió eurós forráshoz jutott a Szőlőőr

Insiderblog.hu, 2015. január 25., vasárnap
Remek ötletekkel pályáztak a magyar diákok!
"...Minden eddiginél több, 44 csapat jelentkezett a Microsoft Magyarország által szervezett fiatalok start-up ötleteit támogató képzési programba, az Imagine Cup Academy-re. A fiatal fejlesztők nem mindennapi innovatív projektekkel jelentkeztek: a speciális képstabilizátortól az egészségügyben használható okos alkalmazásokig sokféle remek ötletet vonultattak fel..."

Népszabadság, 2015. január 27., kedd, 4. oldal
Rektori riadalom tört ki Lázár ötletére
Felsőoktatás A miniszter leválasztaná az egyetemekről az orvosi karokat

Kisalföld, 2015. január 26., hétfő, 6. oldal
Eredményes a 140 milliós projekt
"...GYŐR. A napokban fejeződött be a Széchenyi-egyetemen az a 140 millió forintos költségvetésű, kétéves program, mely az intézmény tudományos eredményeinek ismertetését, terjesztését segítette..."

Vg.hu, 2015. január 26., hétfő
Az új uniós források felpörgetik-e az IT-piacot?

Stop.hu, 2015. január 26., hétfő
Több, mint 150 millió forintos Mérnöki szolgáltató központ létesül Gödöllőn

Piacesprofit.hu, 2015. január 26., hétfő
Nem nyugati zárás a keleti nyitás

Napi.hu, 2015. január 26., hétfő
Jó hír az ötletgazdag magyar cégeknek
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2013 júniusában hirdette meg a "Technológiai start-up ökoszisztéma építése" elnevezésű pályázatot. Ennek célja a nemzetközi piacokon versenyképes, magyar vagy akár a környező országokban elért k+f eredményeken alapuló vállalkozások felépítése és működésének beindítása - erre a célra pedig összesen 2,1 milliárd forint áll rendelkezésre.

Breuerpress.com, 2015. január 26., hétfő
A startra kész nemzet európai partnereivel találkozik a FLY 2015 konferencián

Privatbankar.hu, 2015. január 26., hétfő
Hatalmas sikert ért el egy magyar startup

Pecsicivil.hu, 2015. január 26., hétfő
Innovációs Projekt Verseny 2015

Infovilag.hu, 2015. január 26., hétfő
FLY 2015: a startra kész nemzet európai partnereivel találkozik Budapesten

Hvg.hu, 2015. január 26., hétfő
Garanciát kapnak a gazellák

Innoteka.hu, 2015. január 26., hétfő
"Fel kell nőni a társadalom által ránk rótt feladatokhoz"

Világgazdaság, 2015. január 27., kedd, 7. oldal
Biotechnológia a Norvég Alapból
"...A pécsi székhelyű Enviroinvest Zrt. és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont 123 millió forint támogatást nyert a Norvég Alap Zöldipari Innováció program keretében..."

Euroastra.hu, 2015. január 27., kedd
Garancia Gazelláknak a Starttól

Pannonnovum.hu, 2015. január 27., kedd
V4 TechMatch a Szilícium-völgyben

Pannonnovum.hu, 2015. január 27., kedd
Csökkentek a nemzetközi szabadalmi bejelentésekkel kapcsolatos illetékek

Zemplentv.hu, 2015. január 27., kedd
Találkozz tudósokkal! - Meet the Scientist program az ÁVG-ben

Portfolio.hu, 2015. január 27., kedd
Budapesten tesztelték a jövő világítását

Profitline.hu, 2015. január 27., kedd
Kincs ami van - adókedvezmény, amelyről nem is tudunk
"...Ide tartoznak például a kutatás-fejlesztésben érdekelt és szabadalmaztatható, vagy a szabadalom szintjét el nem érő, egyéb innovatív termékeket, megoldásokat kifejlesztő vállalkozások, az építészek és műszaki tervezők, a film, tv-műsorok és reklámanyagok előállítói, az adatbázis-készítők, valamint az alkotó- és előadóművészek is..."

Orientpress.hu, 2015. január 27., kedd
Milliárdoktól esnek el a tudatlan cégek

Mno.hu, 2015. január 27., kedd
Ebben a világ legjobbjai között lehet Magyarország
"...Példaértékűnek nevezte, hogy egy közepes hazai vállalat innovációban és kutatás-fejlesztésben a legnagyobbakkal is versenyképes, hozzátéve, hogy a kis és közepes cégekre "mint a nemzetgazdaság lelkére" tekint a kormány, a támogatásuk elsődleges marad továbbra is..."

Mfor.hu, 2015. január 27., kedd
A világ víziparának vezető állama lehetünk Szijjártó szerint

Szegedma.hu, 2015. január 27., kedd
Szijjártó: a világ víziparának vezető állama lehet Magyarország

Magyarhirlap.hu, 2015. január 27., kedd
Szijjártó: Hazánk vízipari vezetővé válhat

Kitekinto.hu, 2015. január 27., kedd
Konferencia Budapesten Európa és Izrael együttműködéséről - FLY 2015
"...Különös hangsúlyt kap majd az izraeli innováció. A vendégek kapcsolatot építhetnek befektetőkkel, mentorokkal és rutinos üzletemberekkel, miközben saját kezdeményezéseiket is bemutathatják potenciális befektetőknek és cégtársaknak..."

Hirek.prim.hu, 2015. január 27., kedd
A tőkebevonás leghatékonyabb módszerei a KKV-AKADÉMIÁN
"...Érdemes a vállalat új innovációira külön startup-vállalkozást indítani, mert befektetővonzó. A befektetők egyre szívesebben fordulnak a startupok felé, a startupok pedig nélkülük nem boldogulnak..."

M1: Ma reggel, 2015. január 27., kedd
A szaúd-arábiai Sherbiny Holdings immár a második beruházását hozza Magyarországra

Fejér Megyei Hírlap melléklet, 2015. január 28., szerda, 7. oldal
Növelni kell a K+F beruházásokat

Fejér Megyei Hírlap melléklet, 2015. január 28., szerda, 7. oldal
Legyen velünk sikeres

Computerworld, 2015. január 28., szerda, 18. oldal
"Mi, magyar cégek vagyunk azok, akik előreviszik az ország gazdaságát"

Napi Gazdaság, 2015. január 28., szerda, 2. oldal
Vízipari éllovas lehetne Magyarország

Piacesprofit.hu, 2015. január 28., szerda
Nem csak startupot keres a kockázati tőke

Piacesprofit.hu, 2015. január 28., szerda
Ha Budapest startup-főváros, a vidék micsoda?

Euroastra.hu, 2015. január 28., szerda
Elkészült az első energia-pozitív közvilágítási projekt

Euroastra.hu, 2015. január 28., szerda
Magyarország az európai egészségipari innováció élvonalában

Weborvos.hu, 2015. január 28., szerda
Tudományos jövőjüket építik a hallgatók a Semmelweisen

News4business.hu, 2015. január 28., szerda
Az MNB vállalkozói innovációs tudásközpontot hoz létre

Haon.hu, 2015. január 28., szerda
Magyarország az európai egészségipari innováció élvonalában

Erdon.ro, 2015. január 28., szerda
Sajtóközlemény - Magyarország az európai egészségipari innováció élvonalában

Edupress.hu, 2015. január 28., szerda
Létre lehet hozni egy jól működő felsőoktatást

Dehir.hu, 2015. január 28., szerda
Az egészségipari innováció élvonalában a Debreceni Egyetem

Euronews.com, 2015. január 28., szerda
Jobban félünk a technológiától, mint egy terrortámadástól

Feol.hu, 2015. január 28., szerda
Könnyebb lesz pénzhez jutni!
"...További kedvező változás, hogy a nyertes pályázatokhoz kapcsolódóan kifizethető előlegek is növekednek, ezen belül a működési célúakat teljes egészében kifizetik, a fejlesztési célúaknál a kis- és középvállalkozások (kkv-k) előlege 50 százalék, de legfeljebb 300 millió forint lehet, ha pedig a támogatás kutatás-fejlesztéshez, illetve innovációhoz kötődik, akkor az előleg aránya már 75 százalék, maximális összege pedig 450 millió forint lehet. A pályázatokkal foglalkozó kormányzati szervek napokban megjelent közleményei szerint az elsők között írják majd ki a kkv-k technológiai fejlesztéseihez, illetve beruházásaihoz kapcsolódó pályázatokat, az energetikai pályázatokat, amelyek a megújuló energiaforrások térnyerését támogatják, az infokommunikációs pályázatokat, valamint a kutatás-fejlesztési és az innovációs pályázatokat..."

Pannonnovum.hu, 2015. január 28., szerda
Felhívás a VI. Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Kiállítás és Találmányi Vásáron való részvételre

ECHO TV, Hírek, 2015. január 28., szerda
Lezajlott a felsőoktatás rendszerváltása, jelentette ki Palkovics László

Magyar Nemzet, 2015. január 29., csütörtök, 4. oldal
Kétszázmilliárd az egyetemeknek
Palkovics László: A felsőoktatás intézményrendszere jóval több diákot is elbírna
"...A felsőoktatás állami támogatása ebben az évben összességében 210 milliárd forint felett lesz - hangsúlyozta egy tegnapi konferencián Palkovics László államtitkár, kiemelve: ennyi pénzt 2008-ban kapott legutóbb az ágazat, amikor még csaknem 25 százalékkal több hallgató járt egyetemre és főiskolára..."

Somogyi Hírlap, 2015. január 29., csütörtök, 2. oldal
A vidékre jön 1300 milliárd

Heves Megyei Hírlap, 2015. január 29., csütörtök, 2. oldal
Junior Expo: tehetséges ifjú vállalkozóké lesz ismét a lehetőség

Fejér Megyei Hírlap, 2015. január 29., csütörtök, 6. oldal
Könnyebb lesz pénzhez jutni!

Heti Válasz, 2015. január 29., csütörtök, 42. oldal
A nagy hal felkarolja a kicsit
"...Vannak nagy konferenciák befektetőknek (a Magyar Innovációs Tech Show-tól a Startup Sauna Budapesig), ahol a startupok bemutathatják termékeiket a közönségnek és a potenciális befektetőknek. Vannak havi találkozók (például a First Monday) és közösségi irodák (köztük a Loffice), ahol a színtér szereplői megoszthatják ötleteiket és vállalkozási tapasztalataikat..."

Metropol, 2015. január 29., csütörtök, 12. oldal
Megéri versenyekre járni és nyelvet  tanulni: pluszpont jár értük
"...Lehet kapni pontot SZÉTV-és TUDOK-helyezésért is, valamint az Országos Művészeti Tanulmányi Versenyeken és az Ifjúsági Tudományos Innovációs Tehetségkutató Versenyen elért 1-3. helyezésért és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen elért helyezésért is..."

Fejér Megyei Hírlap, 2015. január 29., csütörtök, 6. oldal
Könnyebb lesz pénzhez jutni!
KKV-PROJEKT A Fejér Megyei Hírlap programja a kis- és közepes vállalkozások sikeréért

Zuglói lapok, 2015. január 29., csütörtök, 11. oldal
Fizikus feltaláló
"... Novák Emil nemcsak a Mars-robotok világában mozog otthonosan, hanem a gitárművészetben is, amit a műszaki tudományok felől közelít meg. Novák Emilt mindig érdekelték a mechanikus dolgok. A Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola 12. évfolyamos diákját a tanítási órákon sem a képletek, hanem a mechanikus eszközök érdeklik. Legújabb kísérletét, a folyadékok és oldatok minőségét analizáló műszer építését tanárai javaslatára a 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre is benevezte..."

Napi.hu, 2015. január 29., csütörtök
A kormány megígérte, Budapest elbukta
"...A korábbi ígéretekkel szemben mégsem kaptak adókedvezményt a hazai startupok az idei költségvetésben, egyelőre pedig azt sem látni, hogy mikor jöhetnének ezek. Így nehezen lesz Budapest startup főváros..."

Index.hu, 2015. január 29., csütörtök
Nem lesz Budapest a startup Mekkája

Bitport.hu, 2015. január 29., csütörtök
Így nem lesz Budapest startup-főváros

Metropol.hu, 2015. január 29., csütörtök
Megéri versenyekre járni és nyelvet tanulni: pluszpont jár értük
"...Lehet kapni pontot SZÉTV- és TUDOK-helyezésért is, valamint az Országos Művészeti Tanulmányi Versenyeken és az Ifjúsági Tudományos Innovációs Tehetségkutató Versenyen elért 1-3. helyezésért..."

Szon.hu, 2015. január 29., csütörtök
Megyei gyökerű innováció

Hrportal.hu, 2015. január 29., csütörtök
Campus Hungary: január 30-ig lehet pályázni az ösztöndíjakra

Hrportal.hu, 2015. január 29., csütörtök
Mégsem kapnak adókedvezményt a startupok

Erdon.ro, 2015. január 29., csütörtök
Ösztöndíjas könnyítések sikeres felvételizőknek
"...A Nemzeti Innovációs Hivatal gyűjteményében kutatási ösztöndíjak, Phd és posztgraduális ösztöndíjak, sőt külföldi munkalehetőségek is vannak..."

Dehir.hu, 2015. január 29., csütörtök
Az akadémikusok szerint itthon is tudásalapú gazdaságra van szükség

Insiderblog.hu, 2015. január 29., csütörtök
Ösztöndíj a NASA-hoz! Jelentkezz!
"...Global Impact Competition 2015 néven az ismert Singularity University (SU) újra versenyt rendez. Ősztöndíj lehetőség a Szilícium-völgyben lévő NASA Research Parkba..."

Mr1-Kossuth Rádió, déli Krónika, 2015. január 29., csütörtök
A tudásalapú termelés megteremtéséről tanácskoztak a Magyar Tudományos Akadémia szervezésében Szegeden

ECHO TV, Reggeli Híradó, 2015. január 29., csütörtök
Lezajlott a felsőoktatás rendszerváltása, jelentette ki Palkovics László

Fejér Megyei Hírlap, 2015. január 30., péntek, 2. oldal
Nemzetközi díj a Kodolányinak

Zalaegerszegi 7 Nap, 2015. január 30., péntek, 4. oldal
A vállalkozásokért  munkálkodnak

Sonline.hu, 2015. január 30., péntek
Uniós pénzek: sokat veszíthet a somogyi kkv

Portfolio.hu, 2015. január 30., péntek
Uniós milliárdok: három nyertes projektben is vannak magyar kutatók
"...Ma 31 olyan, nemzetközi összefogást demonstráló projektet választottak ki az EU kutatás-fejlesztési keretprogramjában (Horizont 2020), amelyek közül három projektben magyar intézmények is megtalálhatók - derül ki a ma közzétett nyertes listából..."

Mmonline.hu, 2015. január 30., péntek
Vallott az Ericsson
"...A mindezidáig aláírt több mint 100, IPR (szellemi tulajdonjogokra vonatkozó) licencmegállapodás K+F beruházásaink értékét mutatja, valamint lehetővé teszi az iparági szereplők számára az innovációs tevékenység és az izgalmas termékek piacra vitelének folytatását. 2014-ben az IPR-ből származó bevételek stabil növekedést mutattak..."

Heol.hu, 2015. január 30., péntek
Ismét a tehetséges, ifjú vállalkozóké a lehetőség

Dehir.hu, 2015. január 30., péntek
Aki kíváncsi, megtudhatja, mennyi napenergia termelődik
"...A Szolgáltató és Innovációs Központ egyedisége azért is nagy jelentőségű, mert a meteorológiai állomás eredményei kiszámíthatóvá teszik a napelem és napkollektoros rendszerek megtérülési idejét..."

Mandiner.hu, 2015. január 30., péntek
Levél az otthoniakhoz
"...Több nemzetközileg is elismert magyar kutatóprofesszor véleményével egyetértésben, a központosítás révén én sem Pálinkás professzor úr jóakaratát szeretném megkérdőjelezni, hiszen számtalanszor bizonyította már a tudomány értékeinek és érdekeinek védelme iránti elhivatottságát..."

Infovilag.hu, 2015. január 30., péntek
Uniós támogatás magyar részvétellel kezdődő kutatásokhoz

SzTNH e-Hírek 2015. január 30., péntek
Hatályba lépett az új innovációs törvény

SzTNH e-Hírek 2015. január 30., péntek
Felhívás az Innovációs Nagydíj Pályázatra

SzTNH e-Hírek 2015. január 30., péntek
Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíj pályázat 2015.

SzTNH e-Hírek 2015. január 30., péntek
Új rendelet a szellemitulajdon-védelmi képzésekről

Pannonnovum.hu 2015. január 30., péntek
Nem lesz Budapest a startup Mekkája

Pannonnovum.hu 2015. január 30., péntek
Közösségi innováció: egy üzleti modell pozitív társadalmi hatásokkal

Pannonnovum.hu 2015. január 30., péntek
Kinevezték a kutatás-fejlesztési és innovációs intézmény két elnökhelyettesét

Népszabadság, 2015. január 31., szombat, 10. oldal
Innovációs ördögi kör

Somogyi Hírlap, 2015. január 31., szombat, 1-2. oldal
Uniós pénzek: sokat veszíthet a somogyi kkv

Kelet-Magyarország, 2015. január 31., szombat, 1+4. oldal
EU: kiemelten támogatják

Hajdú-Bihari Napló, 2015. január 31., szombat, 1+5. oldal
Szigorúbban a pénzcsapoknál

Haon.hu, 2015. január 31., szombat
"Csak legyen pályázó arra a sok pénzre" - Interjú Pajna Zoltánnal
"...A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) például több mint 2700 milliárd forintra lehet pályázni, ebből 15 százalék a kis- és középvállalkozásoknak nyújtandó támogatás, ám itt megint a már meglévők termelésének, illetve piacának bővítésére lehet támogatási igényt benyújtani meghatározott foglalkoztatás és eredményesség ígéretével..."

Duna TV, Egyéb, 2015. január 31., szombat
Idén első alkalommal hirdeti meg az Innovációs projektversenyt és gyakornoki programot az Entrepreneurship Foundation Hungary

Uzletresz.hu, 2015. február 1., vasárnap
Tudósok vagyunk, nem a jachtért csináljuk

Tozsdeforum.hu, 2015. február 1., vasárnap
Új módszerrel fejleszthetnek a kkv-k

Pecsicivil.hu, 2015. február 1., vasárnap
Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj 2015.

Orientpress.hu, 2015. február 1., vasárnap
Munkahely-fejlesztési projekt indul kkv-k számára

Magyar Nemzet, 2015. február 2., hétfő, 13. oldal
Összefogás az innovációért
"...Idén első alkalommal hirdeti meg a nagy sikerű TiJöttök! program folytatásaként innovációs programversenyét az Entrepreneurship Foundation Hungary..."

Zalai Hírlap, 2015. február 2., hétfő, 6. oldal
A kicsik innovációjáért

Vas Népe, 2015. február 2., hétfő, 6. oldal
A vasi feltalálókat is várják a vásárra
"...Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Kiállítás és Találmányi Vásáron való részvételre várják a Vas megyei székhelyű kutatást-fejlesztést folytató vállalkozások, innovátorok, egyéni feltalálók, kutatók, oktatók és diákok jelentkezését is..."

Napló, 2015. február 2., hétfő, 2. oldal
Tudományos karrier

Napi Gazdaság, 2015. február 2., hétfő, 8. oldal
Túl a startup vállalkozásokon

Stop.hu, 2015. február 2., hétfő
Három magyar pályázat nyert a Horizont 2020-on

Tozsdeforum.hu, 2015. február 2., hétfő
Három magyar a legjobbak között

Mixonline.hu, 2015. február 2., hétfő
Három magyar kutatási pályázat nyert

Haon.hu, 2015. február 2., hétfő
Három magyar kutatási pályázat nyert a Horizont 2020-on

Erdon.ro, 2015. február 2., hétfő
Három magyar kutatási pályázat nyert a Horizont 2020-on

Portfolio.hu, 2015. február 2., hétfő
Nyolcszorosan túljegyezték két gazdaságfejlesztési pályázat keretét

Piacesprofit.hu, 2015. február 2., hétfő
Kilencszer ennyi pénz is elfogyna az első pályázatokon

Hirado.hu, 2015. február 2., hétfő
Gazdaságfejlesztési pályázatok: több mint nyolcszoros a túligénylés

Haon.hu, 2015. február 2., hétfő
NGM - Több mint nyolcszoros a túligénylés a január végén zárult gazdaságfejlesztési pályázatoknál

Erdon.ro, 2015. február 2., hétfő
NGM - Több mint nyolcszoros a túligénylés a január végén zárult gazdaságfejlesztési pályázatoknál

Kreativ.hu, 2015. február 2., hétfő
Magyar siker egy nemzetközi innovációs versenyen

Magyar Nemzet, 2015. február 3., kedd, 11. oldal
Népszerű pályázatok

IT-Business, 2015. február 3., 42. oldal
A jövőbe fektetnek
"...Állami, üzleti és civil szereplők fogtak össze, hogy új, innovatív és versenyképes projektötletek megvalósulását segítsék a TiJöttök! program keretében..."

Napi Gazdaság, 2015. február 3., kedd, 2. oldal
Nyolcszoros túljelentkezés a pályázatokon

Világgazdaság, 2015. február 3., kedd, 2. oldal
Sokan indultak a GINOP pályázatain

Magyar Hírlap, 2015. február 3., kedd, 9. oldal
A pályázatokra nyolcszoros az érdeklődés

Weborvos.hu, 2015. február 3., kedd
Magyar siker a H2020 Teaming pályázatokon

Piacesprofit.hu, 2015. február 3., kedd
Hármas magyar siker a H2020 programban

Vg.hu, 2015. február 3., kedd
Magyar siker a Horizont 2020-ban

Uzletresz.hu, 2015. február 3., kedd
25 ezer euróval tolna meg néhány startupot a Bosch

Portfolio.hu, 2015. február 3., kedd
Így nyertek félmilliárdot a magyarok a brüsszeli pályázaton

Napigazdasag.hu, 2015. február 3., kedd
Jelentős magyar siker a H2020 Teaming pályázatokon

Ma.hu, 2015. február 3., kedd
Nemzetközi robotprogramozási verseny Debrecenben

Gyartastrend.hu, 2015. február 3., kedd
Egy magyar startup újragondolja a piackutatást

Agrarhirek.hu, 2015. február 3., kedd
Nyolcszorosan túljegyezték két gazdaságfejlesztési pályázat keretét

Realista.hu, 2015. február 3., kedd
XX. Logisztikai Konferencia és Fórum 2015

Orientpress.hu, 2015. február 3., kedd
Sokan támogatnák a fiatalok vállalkozóvá válását

Magyarhirlap.hu, 2015. február 3., kedd
Pályázatokra nyolcszoros az érdeklődés

Infovilag.hu, 2015. február 3., kedd
Innovációs kaputárás kezdő vállalkozásoknak - 25 ezer euró fejlesztési kerettel

Gazdasagiradio.hu, 2015. február 3., kedd
Magyar siker a Teaming programban

Figyelo.hu, 2015. február 3., kedd
A Bosch is beszáll a startup világba

Zetapress.hu, 2015. február 3., kedd
Gimnáziumi kísérletek

Mfor.hu, 2015. február 3., kedd
Közel 300 millió forint az átlagos kockázati tőkebefektetés

Profitline.hu, 2015. február 3., kedd
MNB: a kockázati tőkebefektetésekben jelentős szerepük van a Jeremie alapoknak

Privatbankar.hu, 2015. február 3., kedd
Most indul a céged? Sosem volt még ekkora esélyed - villámgyorsan kell milliárdokat szétszórni

Vg.hu, 2015. február 3., kedd
Jelentős szerepük van a kockázati tőkebefektetésekben a Jeremie alapoknak

Pannonnovum.hu, 2015. február 3., kedd
Gazdaságfejlesztési pályázatok: több mint nyolcszoros a túligénylés

Pannonnovum.hu, 2015. február 3., kedd
Így nyertek félmilliárdot a magyarok a brüsszeli pályázaton

Pannonnovum.hu, 2015. február 3., kedd
Ha Budapest startup-főváros, a vidék micsoda?

Pannonnovum.hu, 2015. február 3., kedd
Nem csak startupot keres a kockázati tőke

Nógrád Megyei Hírlap, 2015. február 4., szerda, 9. oldal
Robotprogramozási verseny Debrecenben

Hajdú-Bihari Napló, 2015. február 4., szerda, 1+3. oldal
Nyitás előtt már versenyeznek
"...Kiss Bálint tavaly megnyerte az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első díját. Ám, amiért alkotói tevékenységét rövid prezentációban összefoglalta, az a jelennek szólt. Az austini online egyetemen már diplomát szerző Bálint szerint ideje lenne elkezdeni azokat az innovációs eszközöket szélesebb körben megismertetni a diákokkal, melyeket például ő, illetve a hozzá hasonló érdeklődésű emberek fejlesztenek ki, és használatukkal, továbbfejlesztésükkel piacképes tudásra tehetnének szert a fiatalok..."

Dunaújvárosi hírlap, 2015. február 4., szerda, 6. oldal
Robotverseny indul

Fejér Megyei Hírlap, 2015. február 4., szerda, 6. oldal
Robotverseny indul

Hajdú-Bihari Napló, 2015. február 4., szerda, 1+3. oldal
Nyitás előtt már versenyeznek

Pecsinapilap.hu, 2015. február 4., szerda
Közeleg a 23. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat beadási határideje

Budapestinapilap.hu, 2015. február 4., szerda
Közeleg a 23. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat beadási határideje

Siofokinapilap.hu, 2015. február 4., szerda
Közeleg a 23. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat beadási határideje

Szegedinapilap.hu, 2015. február 4., szerda
Közeleg a 23. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat beadási határideje

Stop.hu, 2015. február 4., szerda
Debrecen lesz a robotprogramozók Mekkája

Itextreme.hu, 2015. február 4., szerda
Közeleg a 23. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat beadási határideje

Innoteka.hu, 2015. február 4., szerda
Közeleg a 23. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat beadási határideje

Orientpress.hu, 2015. február 4., szerda
Közeleg a 23. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat beadási határideje

Orientpress.hu, 2015. február 4., szerda
Pályázat a 2015. évi Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj elnyerésére

Figyelo.hu, 2015. február 4., szerda
Még lehet pályázni a Magyar Innovációs Nagydíjra!

Figyelo.hu, 2015. február 4., szerda
Jelentős magyar siker a H2020 Teaming pályázatokon

Figyelo.hu, 2015. február 4., szerda
Keresik a jövő fiatal tudósait - verseny!
"...A Jövő Hősei Tudományos Verseny 2015. február 3-án indult el hazánkban, a BASF kelet-európai oktatóprogramjának részeként. Az immár negyedik éve sikeresen működő CHEMGENERATION.COM kémiai oktatóportálon meghirdetett verseny célja, hogy megmutassa a fiataloknak a tudományok érdekes oldalait..."

Inforadio.hu, 2015. február 4., szerda
Három magyar kutatási pályázat nyert a Horizont 2020-on

Hvg.hu, 2015. február 4., szerda
Így juthatnak ingyen milliárdokhoz a cégek

Piacesprofit.hu, 2015. február 4., szerda
Meg lehet úszni az innovációs járulékot

Piacesprofit.hu, 2015. február 4., szerda
Minden hazai vállalkozás indulhat az InnoMax Díjért

Piacesprofit.hu, 2015. február 4., szerda
Újra mentorprogramot hirdet a Design Terminál

Piacesprofit.hu, 2015. február 4., szerda
Mit várhatunk 2015-ben?

Mmonline.hu, 2015. február 4., szerda
Új lehetőség hazai vállalkozásoknak

Privatbankar.hu, 2015. február 4., szerda
Így hagynak milliárdokat az államnál a magyar vállalakozások

Hirek.prim.hu, 2015. február 4., szerda
Nemzetközi robotprogramozási verseny lesz Debrecenben

Hirek.prim.hu, 2015. február 4., szerda
Minden hazai vállalkozás indulhat az InnoMax Díjért

Fn.hir24.hu, 2015. február 4., szerda
InnoMax Díj: pályázati tipp cégeknek és iskoláknak

Bitport.hu, 2015. február 4., szerda
A Google sem veszélyezteti a fizetős navigációt. Interjú az NNG vezetőivel

Insiderblog.hu, 2015. február 4., szerda
A MasterCard is a startupokra hajt
"...A magyar startupok is pályázhatnak a MasterCard innovatív vállalatoknak szóló, 12 hónapig tartó Start Path Europe programjára, így egyedülálló támogatáshoz és szakértelemhez férhetnek hozzá. A nyertesek a MasterCard globális szakértői stábjától mentori támogatást kapnak, megismerkedhetnek a MasterCard partnereivel, így pilot lehetőségekhez juthatnak..."

Magyarhirlap.hu, 2015. február 4., szerda
Lendületben a kockázati tőke iparága

Nepszava.hu, 2015. február 4., szerda
Jeremie-program: tízből kettő sikeres

Vg.hu, 2015. február 4., szerda
Két sikeres exit volt eddig a Jeremie alapoknál

Pannonnovum.hu, 2015. február 4., szerda
Közeleg a 23. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat beadási határideje

Napi Gazdaság, 2015. február 5., csütörtök, 1+4+5. oldal
Újabb külföldi befektetések vannak a láthatáron

Fejér Megyei Hírlap, 2015. február 5., csütörtök, 4. oldal
Tudomány, közérthetően, az Óbudai Egyetemen

Délmagyarország, 2015. február 5., csütörtök, 2. oldal
Innovációs pályázat
"...A Magyar Innovációs Szövetség és a Magyar Innovációs Alapítvány által kiírt Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat beadási határideje február 17-én lejár..."

Délvilág, 2015. február 5., csütörtök, 2. oldal
Innovációs pályázat

Bihari Napló, 2015. február 5., csütörtök, 2. oldal
Távoznak a kutató(in)k

Haszon Magazin, 2015. február 5., csütörtök, 68. oldal
A tudás nálunk növekszik
"...Az innováció iránt elkötelezett hazai vállalkozások idén először projektötletekkel is elnyerhetik az InnoMax Díjat. Jelentkezzen az Invitel InnoMax pályázatára, hogy együtt megvalósíthassuk elképzeléseit!..."

Euroastra.info, 2015. február 5., csütörtök
"Találkozás tudósokkal" sorozat: Fail József, Corvinus Egyetem
"...Az érdekfeszítő előadást a diák-hallgatóság élénk figyelemmel kísérte, s némi bátorítás után a témára, ill. a kutató-tudós szakmai pályafutására, az ontarioi kutatóhelyen töltött amerikai ösztöndíjas tevékenységére irányuló kérdésekkel övezte. A biológia, s közelebbről a rovartan újabb szakemberekkel, akár kiemelkedő kutatókkal is gazdagodhat, ha a gimnazistákban mélyebb nyomot hagytak az elhangzottak, s további tanulmányaikat ezen a téren folytatják, netán a Corvinuson, esetleg Fulbright ösztöndíjjal..."

Insiderblog.hu, 2015. február 5., csütörtök
25 ezer eurót kaphatsz prototípusra!

Feol.hu, 2015. február 5., csütörtök
Közeleg a 23. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat beadási határideje

Gazdasagiradio.hu, 2015. február 5., csütörtök
Minden hazai vállalkozás indulhat az InnoMax Díjért

Pannonnovum.hu, 2015. február 5., csütörtök
Magyar szakember került az Európai Szabadalmi Hivatal tanácsadó bizottságába

Lánchíd Rádió, 2015. február 5., csütörtök
Interjú dr. Antos Lászlóval, a MISZ ügyvezető igazgatójával: Még lehet pályázni a Magyar Innovációs Nagydíjra

InfoRádió, Délutáni mérleg, 2015. február 5., csütörtök
23. Magyar Innovációs Nagydíj
Idén 23. alkalommal hirdették meg a Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot, mondta el a szervezet ügyvezető igazgatója. Antos László hozzátette a pályázatok beadási határideje február 17-e.

Vas Népe, 2015. február 6., péntek, 11. oldal
A gépészmérnökképzést segíti az új központ
"...A közeljövő feladata lesz egy a duális képzésben résztvevő vállalatok igényeihez igazodó laboratóriumi háttér kialakítása, aminek a kutatás-fejlesztés területén jut jelentős szerep az egyetemi oktatók és a hallgatók bevonásával, projektfeladatok, tudományos diákköri dolgozatok, diplomamunkák formájában..."

Napló, 2015. február 6., péntek, 6. oldal
Vállalatok is bekapcsolódnak
"...Helyi vállalatok bevonásával gyakorlatorientált duális felsőfokú képzést indít szeptembertől a Pannon Egyetem, ezekre február 15-ig lehet jelentkezni..."

Euroastra.hu, 2015. február 6., péntek
IV. Greennovációs Nagydíj - A környezettudatosabb gazdaságért

Inforadio.hu, 2015. február 6., péntek
Még lehet pályázni az innovációs díjakra
"...Idén 23-dik alkalommal hirdették meg a Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot - mondta el a szervezet ügyvezető igazgatója. Antos László közölte, a pályázatok beadási határideje február 17-e..."

Adozona.hu, 2015. február 6., péntek
Megőrültek a magyar vállalkozások? Milliárdokat hagynak az államnál

InfoRádió, 2015. február 6., péntek
Konferenciát rendeznek az MTA-n

InfoRádió, Műsorfolyam, 2015. február 6., péntek
Idén 23. alkalommal hirdették meg a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázatot Szereplők: Antos László, ügyvezető igazgató, Magyar Innovációs Szövetség

InfoRádió, Aréna, 2015. február 6., péntek
Mik a legfontosabb feladatai a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalnak?

InfoRádió, Aréna, 2015. február 6., péntek
Milyen stratégiákat követ a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal?

InfoRádió, Délelőtti mérleg, 2015. február 6., péntek
Idén 23. alkalommal hirdették meg a Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot

Hvg.hu, 2015. február 7., szombat
Milliárdoktól esnek el a magyar vállalkozások tájékozatlanságuk miatt

Dehir.hu, 2015. február 7., szombat
Robotok lepték el Debrecenben a hamarosan nyíló tudományos élményparkot - videóval

InfoRádió, Déli Híróra, 2015. február 7., szombat
Komoly fejlesztéseket lehet végrehajtani Magyarországon az erre a célra rendelkezésre álló 74 milliárd forintos forrásból, jelentette ki Pálinkás József

InfoRádió, Déli Híróra, 2015. február 7., szombat
Kutatóintézetek és az ipar együttműködésének fontosságát hangsúlyozta az Innovációs Hivatal elnöke; Az utolsó esélyek egyikének nevezte a francia államfő a német kancellárral közös törekvéseit a kelet-ukrajnai válság rendezésére

Várható események

Great Life Sciences Innovation Exchange

2015. február 17-én, a Brit Nagykövetségen (1051 Budapest, Harmincad u. 6.) kerül megrendezésre a Brit Nagykövetség és a Magyar Biotechnológiai Szövetség közös rendezvénye, a "Great Life Sciences Innovation Exchange".

A rendezvény azoknak szól, akik:
- érdeklődnek az Egyesült Királyság élettudományok iparágában rejlő lehetőségek iránt,
- szeretnének személyesen megismerkedni 20 vezető brit élettudományi cég képviselőjével,
- szeretnének kapcsolatba kerülni a jelenlévő 4 cambridge-i és oxfordi biotechnológiai cég valamelyikével,
- meg akarják ismerni Európa és Magyarország biotechnológiai trendjeit és szereplőit,
- kapcsolati hálóit bővíteni szeretnék olyan cégek képviselőivel, mint a Richter Gedeon, EGIS vagy a GSK.

Az eseményen előadást tart az EuropaBio, a Magyar Biotechnológiai Szövetség, a ThalesNano és a SOLVO Biotech képviselője, betekintést nyújtva az élettudományok területén elért eredményeikbe és együttműködési lehetőségekbe.

A rendezvény kiemelt célja, hogy teret adjon azon brit és magyar cégek bemutatkozásának, melyek együttműködő partnereket keresnek. Ennek jegyében a következő cégek számolnak be eredményeikről:
- Peak Scientific
- WH Partnership
- SYNthesis Med Chem
- Kinneir Dufort Design
- High Force Research
- Pharmed Group
- Catalent Pharma Solutions
- Omixon
- MDQuest
- Vichem Chemie.

A rendezvényen személyes tárgyalás keretében lehetőség lesz a következő egyesült királyságbeli cégekkel találkozni: Oxford Immunotec, Pharmaterials, ChemPharmaServe, Arecor, CenoBiologies, 4titude, Northern Life Sciences, Prior, Innovation Forum, Equivital/Hidalgo, Clintec.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztráció a következő linken érhető el:
http://www.healthcareinnovation.ukti.gov.uk/Registration.aspx

A rendezvény nyelve angol.

További információért látogasson el a rendezvény weboldalára:
http://www.healthcareinnovation.ukti.gov.uk/Budapest.aspx

XX. Logisztikai Konferencia és Fórum 2015

2015. február 19-én és 20-án kerül megrendezésre az Eiffel Palace Conference Centerben (1055. Budapest, Bajcsy-Zs. út 78.) a "Belépő a jövőbe“ Innováció és Logisztika, a XX. Logisztikai Konferencia és Fórum.

Program:

2015. február 19. csütörtök
Plenáris ülés:

09:00-09:05 Dr. Doór Zoltán, a Magyar Logisztikai Egyesület elnöke: Megnyitó
09:05-09:30 Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter: A magyar gazdaság fejlődésének eredményei, innovációs hatásai
09:30-09:55 Győri Gyula, Nemzeti Közlekedési Hatóság, elnök
09:55-10:20 Skultéty Tamás, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója: Kutatóintézetünk szerepe a hazai ipar hatékonyságának növelésében
10:20-10:40 Kávészünet
10:40-11:05 Mészáros Csaba, az Evopro Holding Zrt. elnöke: Evopro group
11:05-11:30 Bőgel György Ph.D, a Közép Európai Egyetem (CEU) professzora: Ember és gép, avagy kinek lesz állása tíz év múlva?
11:30-11:55 Brigadier-General, Larry Lashkevich, igazgatóm International Business Development, LOGISTIK UNICORP
11:55-12:20 Kerekasztal beszélgetés
Résztvevők:
- Győri Gyula elnök, Nemzeti Közlekedési Hatóság
- Skultéty Tamás ügyvezető igazgató, Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.
- Mészáros Csaba elnök, Evopro Holding Zrt.
- Bőgel György Ph.D. professzor, Közép Európai Egyetem (CEU)
- Brigadier-General Larry Lashkevich, director, International Business Development, LOGISTIK UNICORP
- Dr. Nikodémus Antal főosztályvezető, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Tudománydiplomáciai Főosztály

12:20-13:30

Ebédszünet

13:30-16:00

Szekcióülések

2015. február 20. péntek
Plenáris ülés:

09:00-09:05 Dr. Doór Zoltán, a Magyar Logisztikai Egyesület elnöke: Megnyitó
09:05-09:30 dr. Greiner István, a Magyar Innovációs Szövetség elnökhelyettese: Magyar innováció súlypontjai, körkép
09:30-09:55 Mrs. Simona Costa, european policy expert: European Comission European Innovation Partnership on Smart Cities
09:55-10:20 Mártha Imre, az Invitel Zrt. operatív főigazgatója: A mobiltechnológiák víziója
10:20-10:45 Vityi Péter az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének elnökségi tagja, az Informatikai Tagozat vezetője: Magyarország innovációs lehetőségei az IT iparban
10:45-11:00 Kávészünet
11:00-13:30 Szekcióülések

További információk és részletes program: http://mle.hu/images/upload/l/Forum%20program_2015_HUN.pdf

A regisztrációs lapot faxon vagy e-mailben küldjék az alábbi elérhetőségek egyikére:
Fax: +36 1/484-64-05, Email: e.bagi@mle.hu (Bagi Éva) vagy mle@mle.hu (Turóczi Csaba)

Kreatív Magyar Elme előadás - Magyarok a világűrben

2015. február 26-án, a Budapesti Műszaki Egyetemen szervezi meg tagszervezetünk, az Antall József Tudásközpont a Kreatív Magyar Elme előadássorozat második előadását, "Magyarok a világűrben" címmel.

Nyitóbeszédet mond Farkas Bertalan űrkutató és vadászpilóta, az első magyar űrhajós. Vendégük lesz Dr. Gschwindt András, Magyarország első műholdprogramjának vezetője, akinek a Masat-1-et és a Smog 1-et (Zsebit) is köszönhetjük.
Továbbá Dr. Pacher Tibor, aki a Puli Space Technologies csapatával azon dolgozik, hogy saját építésű holdjárművük egy éven belül Holdra szállhasson.
A kivételes kreatív magyar elmékkel Nagy Ervin színművész beszélget.

További részletek »

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: www.ajtk.hu/regisztracio

Innovation Excellence 2015

2015. április 16-án és 17-én kerül megrendezésre a Hotel Avenida Palace-ben (Spanyolország, Barcelona) az Axiom Groupe által szervezett "Innovációs Kiválóságok 2015" c. rendezvény.

A rendezvényen előad többek között Ineke Rampart, a DHL Innovációs alelnöke, Fabian Schlage, a Nokia Siemens Networks innovációs menedzsmentjének vezetője, Rob de Graaf, a Philips Egyetem
Ötletből Piac Akadémia dékánja és még sokan mások.

Főbb témák:
- Az innovációs kultúra ápolása a szervezeten belül,
- Hogyan lehet ösztönözni az innovációt,
- Innováció és a vállalkozó szellem,
- Nyitott innováció: a szükséges ökoszisztéma a sikeres K + F-ért és innovációért,
- Hogyan kell kezelni a bomlasztó innovációt.

Nemcsak előadások lesznek, hanem műhelybeszélgetések is. Részletes programok az alábbi linken találhatóak.

A részvételi díj: 2699 Euró.
További információk az esemény honlapján.

Pályázati felhívások

PÁLYÁZAT A 2014. ÉVI LEGJELENTŐSEBB INNOVÁCIÓS TELEJESÍTMÉNY ELISMERÉSÉRE!

A Magyar Innovációs Alapítvány - a Magyar Innovációs Szövetséggel, az innovációért felelős kormánybiztossal, a Földmuvelésügyi Minisztériummal, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, a Nemzetgazdasági Minisztériummal és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával együtt - 23. alkalommal teszi közzé a

MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ pályázatot.

Az év legjelentősebb innovációs teljesítményét elismerő Magyar Innovációs Nagydíj mellett a kiemelkedő innovációs teljesítményeket további, összesen hat kategóriában is dijazzák: Ipari, Fejlesztési, Agrár, Környezetvédelmi, valamint a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, a Nemzeti Innovációs Hivatal és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Innovációs Díjai.

A legeredményesebb, 2012. január 1. után alapított (startup) vállalkozás a Magyar Innovációs Szövetség Start-up Innovációs Díját nyeri el.
A díjak ünnepélyes átadására 2015. március végén kerül sor az Országházban.

Kik vehetnek részt?
Pályázat vagy javaslat alapján azok a Magyarországon bejegyzett vállalkozások, amelyek a 2014. évben kiemelkedő muszaki, gazdasági innovációs teljesítménnyel (új termékek, új eljárások, új szolgáltatások értékesítése) jelentős üzleti hasznot értek el. Az innováció kiindulási alapja kutatás-fejlesztési eredmény, szabadalom, know-how alkalmazása, technológia-transzfer stb. lehet.

Az elbírálás során a bíráló bizottság a 2014-ben elért többleteredmény/többletárbevétel, egyéb muszaki, gazdasági előnyök szempontjai mellett az innováció eredetiségét, újszeruségét, ill. társadalmi hasznosságát, valamint a pályázat kidolgozottságának színvonalát is értékeli.
A bírálóbizottság által meghozott döntés végleges, fellebbezésnek helye nincs.

Korábbi Nagydíj Pályázatokon díjazott innovációval újból pályázni nem lehet.

A jelentkezéshez szükséges dokumentumok:
- 1 oldalas összefoglaló, amelynek mintája a www.innovacio.hu/nagydij oldalról tölthető le,
- Részletes leírás a megvalósításról, az elért piaci, illetve gazdasági eredményről(többleteredmény, többlet éves árbevétel, piaci részesedés növekedése stb.), maximum 10 A/4-es oldalon,
- Referenciák igazolása (szakvélemény, vevők véleménye, fotó, videofilm, szakcikk stb.),

- Nyilatkozat a közölt adatok, információk, valamint a szellemi tulajdonvédelmi jogok hitelességéről.

BEADÁSI HATÁRIDŐ: 2015. FEBRUÁR 17. 10 ÓRA

A pályázatokat pdf-ben, az egyoldalas összefoglalót doc formátumban kell eljuttatni adathordozón vagy e-mailben, a Magyar Innovációs Alapítvány titkárságára: 1036 Budapest, Lajos u. 103. I. em., innovacio@innovacio.hu.
A bírálóbizottság a Magyar Innovációs Alapítvány Kuratóriuma által felkért tudósokból, gazdasági szakemberekből áll, elnöke professzor Pálinkás József, az inovációért felelős kormánybiztos.

Bővebb információ: www.innovacio.hu

Magyar Innovációs Alapítvány Kuratóriuma nevében:
Prof. Závodszky Péter elnök


Budapest, 2014. november 20.

2015. évi Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj

A Magyar Formatervezési Tanács nevében eljáró Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala meghirdeti a 2015. évi Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjpályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, és a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. társfinanszírozásában, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. pénzügyi lebonyolítói közreműködésével.

AZ ÖSZTÖNDÍJPÁLYÁZAT CÉLJA:
Elősegíteni a hazai formakultúra fejlődését és elterjedését, a design integrációját az innovációs folyamatokba, a gazdaságba. Segíteni az önálló alkotói munkát folytató tervezők szakmai fejlődését, tehetségük kibontakoztatását. Lehetőséget biztosítani saját kezdeményezésű, vagy meghatározott témával, és/vagy gyártói háttérrel együtt pályázók munkáinak, illetve teoretikus, oktatásfejlesztéssel, kutatással, innovációval foglalkozó pályázatok megvalósítására.

AZ ÖSZTÖNDÍJ ÖSSZEGE: bruttó 900.000.-Ft (a kifizetés 2x háromhavi bontásban történik).

AZ ÖSZTÖNDÍJ IDŐTARTAMA: 6 hónap

PÁLYÁZATI FELTÉTELEK
Az ösztöndíjra pályázhat minden 35 év alatti természetes személy, aki Magyarország területén folytat alkotói tevékenységet, és szakirányú (MA) művészeti, illetve designer egyetemi diplomával rendelkezik. Osztott (többciklusú) képzés esetén a pályázat benyújtásának a feltétele: lezárt mesterképzés (MA) diploma.
A pályázatnak a következőket kell tartalmaznia:
- hiánytalanul kitöltött pályázati adatlap és nyilatkozat,
- részletes szakmai program (részletes, a mellékleteknek megfelelő szöveges bemutatás, a megvalósítás egyes fázisai szerint) és ütemterv, terjedelem: 2-10 old.,
- szakmai önéletrajz (max. 2 old.),
- diplomamunkát és a szakmai alkotómunkát bemutató portfolió (max. 10 old.),
- a diploma(ák) másolata(i); külföldön szerzett végzettség esetén magyar nyelvű hivatalos fordítás.

A PÁLYÁZAT BEADÁSA
A pályázatokat az Ösztöndíjbizottság titkársága kezeli. Kapcsolattartó: Szombathelyi Réka.
Telefon: (06 1) 355-0341, e-mail: szombathelyi.reka@budairajziskola.hu.

A pályázat beérkezésének határideje: 2015. február 27., péntek 16 óra

A pályázati felhívás, a hozzá tartozó mellékletek, az adatlap, a nyilatkozat, valamint a Pályázati Szabályzat beszerezhető a Magyar Formatervezési Tanács Irodáján (1054 Budapest, Akadémia u. 21.), a Magyar Formatervezési Tanács honlapján (www.mft.org.hu), illetve a Budai Rajziskolában (1123 Budapest, Alkotás u. 45.).
A pályázati felhívás és adatlap, valamint a Pályázati Szabályzat megtalálható a www.mft.org.hu honlapon.

Partnerségi vállalkozói kezdeményezések felgyorsítására (PACE)

Az Amerikai Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) partnerséget kezdeményez vállalkozói kezdeményezések felgyorsítására, hogy felgyorsítsa a növekedését a kis- és fejlődő vállalkozásoknak, amelyek olyan területek fejlesztésével foglalkoznak, mint az élelmiszer-biztonság, az egészségügy, valamint az energiához való hozzáférés.

Az USAID ezért pályázatot hirdet, hogy nyújtsanak be ötleteket partnerségre és együttműködésre a USAID-dal, a vállalkozói kezdeményezések felgyorsítására (PACE).

A nyertes pályaműveknek tartalmaznia kell egy vagy több célkitűzést az alábbiakból:
- ösztönözzék egy fenntartható és bővíthető modell fejlesztését, amely támogatja a korai fázisban levő vállalkozások sikeres inkubációját a fejlődő országokban;
- katalizálják a magán befektetéseket a korai fázisú vállalkozásokba, a fejlődő országokban;
- fokozzák a vállalkozói ökoszisztéma fejlesztését.

A USAID 3-6 ajánlatot fog támogatni, melyek fél millió és két millió dollár közötti támogatást kérhetnek.

Beküldési határidő: 2015. február 27.
További információk az alábbi linken.

"Docler Holding Új Generáció" Gábor Dénes Ösztöndíj 2015

A NOVOFER Alapítvány Kuratóriuma kéri a gazdasági tevékenységet folytató társaságok, a kutatással, fejlesztéssel, oktatással foglalkozó intézmények, a kamarák, a műszaki és természet-tudományi egyesületek, a szakmai vagy érdekvédelmi szervezetek, ill. szövetségek vezetőit továbbá a Gábor Dénes-díjjal korábban kitüntetett szakembereket, hogy jelöljék "Docler Holding Új Generáció" Gábor Dénes Ösztöndíjra azokat az általuk szakmailag ismert, 1979. december 31. után született, magyar állampolgársággal rendelkező, az innovációt aktívan művelő (kutató, mérnök, fejlesztő, feltaláló, műszaki-gazdasági vezető) szakembereket, akik az informatikai/infokommunikációs szakterületen:
- kiemelkedő tudományos, kutatási-fejlesztési tevékenységet folytatnak,
- jelentős, a gyakorlatban az elmúlt 5 évben bevezetett, konkrét tudományos és/vagy műszaki-szellemi alkotást hoztak létre,
- innovatív tevékenységükkel hozzájárultak cégük/intézményük innovációs készségének és képességének megalapozásához és fenntartásához.

A díj személyre szól, így alkotó közösségek csoportosan nem jelölhetők. A díjhoz a további alkotó munkára ösztönző kutatási vagy tanulmányi ösztöndíj kapcsolódik.
Az adatlap, a felhívás és a jelöléssel (előterjesztéssel) kapcsolatos részletes tudnivalók a http://www.novofer.hu/alapitvany/tartalom/menu/80 honlapról letölthetők.

A jelölést (előterjesztést) mind elektronikusan (alapitvany@novofer.hu), mind papíralapon (1112 Budapest, Hegyalja út 86.) be kell nyújtani. Az elektronikus jelölés beküldési, a papíralapú jelölés postára adási határideje 2015. április 30.

Nyilvános eredményhirdetés: 2015. június 5.
További információk: e-mail: alapitvany@novofer.hu, vagy tel.: 319-8913, mobil: 30/4848-004
Szerkesztő: dr. Antos László, Munkatárs: Sas Zsófia
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páratlan hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1036 Budapest, Lajos u. 103.
tel.: 4303330, eposta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.