XXV. évf. | 2015. december 1. | 22. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Várható esemény
Pályázati felhívások
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHírek | Magyar Innovációs Szövetség

Kibővített választmányi ülés

A Magyar Innovációs Szövetség, választmányi és elnökségi ülését 2015. december 4-én tartja tagszervezetünknél, az Óbudai Egyetemen.

Napirendi pontok:
1. Beszámoló a legutóbbi választmányi ülés óta végzett munkáról
2. Lepsényi István, NGM államtitkár előadása
3. Fülöp Zsolt tájékoztatója (Science on stage)
4. Regionális igazgatók szóbeli beszámolója.

24. Magyar Innovációs Nagydíj meghirdetése

2015. november 23-án, az MTA Klubjában hirdették meg a 24. Magyar Innovációs Nagydíjat. A pályázaton azok a Magyarországon bejegyzett vállalkozások vehetnek részt, amelyek a 2015. évben kiemelkedő műszaki, gazdasági innovációs teljesítménnyel (új termékek, új eljárások, új szolgáltatások értékesítése) jelentős üzleti hasznot értek el. (További info: www.innovacio.hu)
A találkozót Dr. Pakucs János, a Magyar innovációs Szövetség tiszteletbeli elnök nyitotta meg, aki ismertette a jelentkezés feltételeit, az eddigi tapasztalatokat.

Elsőként Dr. Friedler Ferenc, az NKFIH elnök-helyettese köszöntötte a vendégeket. Hangsúlyozta, hogy a Hivatal számára fontos a versenyképesség és a hatékonyság. Fontos, hogy az innováció a hatékonyságból eredjen, ehhez szükséges finanszírozás. A versenyképességhez pedig a kormányzati támogatás. Tovább fontos, hogy megfelelő szakember álljon rendelkezésre az innovációs folyamatokhoz. A kormányzat a versenyképességet és hatékonyságot pályázati kiírások által növeli.
A bevezető előadás után a 2014. évi Innovációs Díjat elnyert vállalkozások prezentációi következtek, a cégek 2015. évi innovációs tevékenységéről, illetve innovációs lehetőségeiről.

Farkas József, a 2014. évi Innovációs Nagydíjat nyert, egri Sanatmetal Kft, ügyvezetője elmondta, hogy a díjakon kívül büszkék arra, hogy az ortopédia szakmában az Európai Top 40, középmezőnyében helyezkedik el a Kft. 2015-ben a bevételek 70% exportból, 30 % hazai kórházaktól származik. Világelső cégekkel állnak stratégiai kapcsolatban. Évente ezer termékkel cserélik le a régi termékeiket. Többek között elmondta, hogy fejlesztés alatt áll egy mágneses célzórendszer, melyben egy mini számítógép található, és amely kívülről jelzést ad az orvoknak, hol kell keresztül fúrni a csontot. Kihangsúlyozta, hogy egy Magyarországon mindenki számára elérhető és megfizethető rendszer kialakítása a cél.

Volk Balázs, a 2014. évi Ipari Innovációs Díjat nyert EGIS Gyógyszergyár Zrt. igazgatója többek között beszélt az innovációs díjat nyert "Bisoprolol-Amlodipin fix kombinációs tabletta" c. fejlesztésükről, a termék elő- és utóéletéről. Kiemelte a kifejlesztett termék innovatív elemeit és piaci mutatóit. Beszélt az EGIS jelentősebb, közelmúltbeli K+F beruházásairól: készítmény-analitikai fejlesztési laborok, gyógyszer-technológiai fejlesztő és kísérleti üzem, hatóanyagtechnológiai kísérleti üzem és nagy potenciálú (HP) hatóanyag- és készítményfejlesztési laborépület.

A Földművelésügyi Minisztérium 2014. évi Agrár Innovációs Díjban részesült QuanrisLabs Kft-t Árendás Csaba, ügyvezető igazgató képviselte.  Elmondta, hogy Smartvineyard, vagyis Szőlőőr innováció lényege, hogy intelligens adatfeldolgozás révén, pontos adatokkal tudják ellátni a gazdákat, és megoldani a növényvédelmi kérdéseket. Jelenleg Magyarországon jelentős szőlészetekkel dolgoznak együtt, és számos helyre exportálták már a rendszert.

Ezt követően Korocs László, az NFM 2014. évi Innovációs Díjban részesült, MÁV FKG Kft gépészeti főmérnöke beszélt a cég főbb tevékenységéről, és annak előzményeiről, illetve a Kft. célkitűzéseiről. Beszélt többek között az univerzális forgóvázas darus járműszerelvényről, annak piaci lehetőségeiről.

Végezetül, a 2014. évi Startup Innovációs Díjában részesült Synetiq Kft, alapítója, Ottlik Dávid szólt a Kft tevékenységéről. A korábbi vásárlói döntéseket mérő eszközök helyett (kérdőív, fókuszcsoport), a cég egy ún. neuro marketing módszert fejleszt. Ez az eszköz lehetőséget ad betekinteni a vásárlók érzéseibe: a ma elérhető eszközök (szívritmusmérő, EEG headset stb.) által összegyűjtött biometrikus adatokat feldolgozzák, majd közvetítik a megrendelők felé. Jelenleg Európa szerte több céggel állnak kapcsolatban (pl.: hirdetők, média, reklám ügynökségek stb.).

25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első szakasza

A Magyar Innovációs Szövetség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az MTVA által a 2015/2016-os tanévre, a 14 és 20 év közötti korosztály számára meghirdetett 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első szakasza lezárult.

A 2015. november 26-i határidőre összesen 110 fiatal küldött be pályázatot (78 darabot).

A bírálóbizottság Prof. Vajta László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem dékánja vezetésével az alábbi szempontok szerint értékeli a beadott témajavaslatokat:
a tudományos vagy műszaki cél,
megvalósítható-e 2016. március 31-ig.

A zsűri a végleges döntést, a részletes értékelést követően, 2015. december 11-én testületileg hozza meg.

A díjakról szóló döntés a zsűri április végi ülésén fog megszületni, amelyen nemcsak az összesen közel három millió forint összegű ösztöndíj szétosztásáról döntenek, hanem kiválasztják azt a három pályázatot is, amelyek képviselhetik Magyarországot 2016. szeptember 16-21. között az európai döntőn, Brüsszelben. A díjazottak további nemzetközi versenyeken, tanulmányutakon is részt vehetnek (pl. fenntarthatósági olimpián, Houstonban (USA); Nobel-héten Stockholmban stb.)

A Nemzeti Kutatási, FejlesztésiésInnovációs Alapból a Magyar Innovációs Szövetség 12 M Ft-ot nyert el a 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Versenyre.

Meet the scientist

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ), a Magyar Fulbright Bizottsággal és az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetségével együttműködve, 2015. november 18-án, a Tatai Református Gimnáziumban folytatta a "Meet the scientist" c. tudomány-népszerűsítő körútját, ahol a MISZ kommunikációs igazgatója, Garay Tóth János köszöntötte a résztvevőket.

Az előadó Csapó Tamás Gábor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék kutatója, korábbi Fulbright-ösztöndíjas volt, aki "Beszédtechnológia és kiterjesztett valóság?" címmel tartott előadást. Előadásában kitért arra, hogy mi is valójában a beszéd vagy a gépi beszédfelismerés, illetve betekintést nyújtott az ultrahangos beszédvizsgálatba.
A félév utolsó előadására 2015. november 25-én, a debreceni Brassai Sámuel Gimnázium és Műszaki Szakközépiskolában került sor, ahol Debrecen polgármestere, Dr. Papp László és Garay Tóth János, a MISZ kommunikációs igazgatója, ill. Dr. Harangozó István, a MISZ Észak-alföldi Regionális Képviselet igazgatója köszöntötte a résztvevőket.

Az előadó Vámosi György, a Debreceni Egyetem kutatója, korábbi Fulbright-ösztöndíjas volt, aki "Mozgékony molekulák vizsgálata modern mikroszkópiával" címmel tartott előadást. Az előadó kifejtette, hogy mi is az a mikroszkópia, illetve, hogy mik a mikroszkóp felbontásának korlátai, mi az a fluoreszcencia, majd részletesen beszámolt a mikroszkóp képalkotási folyamatáról.

Az előadásokat követően a Mobilis munkatársai mutattak be látványos kísérleteket a diákoknak.
A rendezvényekhez kapcsolódva működik a program honlapja (www.meetthescientist.hu) is, ahol megtekinthetők az előadásoknak a fotói és a videói is. Aktív a program Facebook csoportja (facebook.com/meetthescientist) is, ahol immáron több mint 1700 ember követi a programokat.

Harsányi István-díjak átadása

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) által gesztorált közhasznú Manager Képzés Alapítvány kuratóriuma 2015. évben két pályázót Harsányi István Ph.D Díjban, további 6 pályázót pedig Harsányi István Hallgatói Díjban részesített. A díjak átadására a díjazottak felsőfokú intézményeiben került sor.

2015. november 19-én, az Edutus Főiskolán, a Tudomány Ünnepe rendezvényen, Sváb Péter, kuratóriumi elnök adta át a Harsányi István Hallgatói Díjat Török Lilla Boglárkának "Sybrillo projekt szöveges üzleti terve kockázati tőke befektetés bevonásához" c. munkájáért.

Alumni Szociólabor

A Return US alumni szervezet egyik legaktívabb munkacsoportja, az Alumni Szociólabor eseménysorozatán 2015. november 26-án, a Mozsár Cafében vett részt Hild Imre, a MISZ Startup Paneljének ügyvivője, aki egyben a Return szervezet alapítótagja is. A téma: "A magyar gazdaság helyzete: összeszerelő üzemek vagy innovatív vállalkozások országa leszünk?" volt.

A beszélgetésen Hild Imre mellett részt vett az amerikai tanulmányait követően hazatért Réz Éva (Day One Capital) és Szerb László, közgazdász, a Pécsi Tudományegyetem professzora.
A beszélgetésben érintették a hazai innovációs helyzetet, elemezték a társadalmi és gazdasági folyamatok hatását az innovációra. Arra a konszenzusra jutottak, hogy nyitott, együttműködő és proaktív magán és közszféra kell leginkább ahhoz, hogy az innovatív vállalkozások tért és befolyást nyerjenek Magyarországon. A panelbeszélgetésen 20-an vettek részt, az eseményről filmfelvétel is készült.

INNOVA Észak-Alföld Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség taggyűlése

Az INNOVA Észak-Alföld Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. 2015. november 26-án tartotta Debrecenben a 2015-ös üzleti év utolsó taggyűlését.

A taggyűlésen az alábbi napirendi pontok kerültek megtárgyalásra:
1. Az INNOVA Észak-Alföld Nonprofit Kft. FB ügyrendjének elfogadása. Előterjesztő: Dr. Berecz Orsolya Zsuzsa, FB elnöke
2. Az INNOVA Észak-Alföld Nonprofit Kft. Társasági Szerződésének módosítása. Előterjesztő: Gregán Orsolya ügyvezető
3. Az INNOVA Észak-Alföld Nonprofit Kft. Szervezeti és Működési Szabályzatának elfogadása. Előterjesztő: Gregán Orsolya ügyvezető
4. Az ügyvezető felhatalmazása, hogy a tulajdonosokkal az INNOVA Észak-Alföld Nonprofit Kft. és személyesen az ügyvezető is szerződést köthessen a taggyűlés utólagos jóváhagyásával.
5. Tulajdonosokkal kötött szerződések taggyűlés általi elfogadása.

A taggyűlésen mindhárom tulajdonos (Debreceni Egyetem 55%, Hajdú-Bihar megyei Önkormányzat 40%, Magyar Innovációs Szövetség 5%) megjelent - a MISZ képviseletében Dr. Harangozó István, regionális igazgató - így az határozatképes volt. A megjelentek az előterjesztéseket, viták és részbeni kiegészítések után - egyhangú vagy többségi szavazattal - elfogadták.

Az előterjesztések a tulajdonosi struktúra átalakulásával és a PTK rendelkezéseinek (többek között a törzstőke 3 M Ft-ra való emelése) való megfeleltetéssel függnek össze.

H2020 munkaprogramok

2015. november 16-án, a Miskolci Egyetemen az Inter-Team című TÁMOP-os projekt keretében szervezett belső képzésen 80 fő vett részt. A képzést nagy tapasztalatokkal rendelkező szakmai, pénzügyi és pályázatkészítő vezetők tartották, koncentrálva a H2020 munkaprogramokra. Felhívták a figyelmet a pályázati lehetőségekre, a pályázatírása során felmerülő buktatókra és tanulságokra.
A rendezvényt Dr. Nyiry Attila, a Miskolci Egyetem tudásvagyon hasznosítás igazgatója, választmányunk tagja nyitotta meg, és részt vett rajta Dr. Siposs István, regionális igazgatónk is.

Salgótarjáni Innovációs Központ emlékterem megnyitó

Tagintézményünk, a Salgótarjáni Innovációs Központ felújította telephelyét, ahol emléktermeket hozott létre Terplán Zénó professzor és a "Gépjárműipari Kiválóságaink" tiszteletére. Az emléktermek ünnepélyes megnyitójára 2015. november 26-án került sor, ahol Prof. Dr. Szabó Gábor rektor, Szövetségünk elnöke: "Az innováció szerepe a jövőgazdaság kialakulásában" címmel tartott előadást. A megjelentek közül több akadémikus és egyetemi tanár méltatta a dicső elődök munkásságát és szerepét a világ és a magyar járműipar sikereinek elérésében.

A kiállítás anyagának összegyűjtésében és a kiállítás megnyitó rendezvényének megszervezésében Dr. Simonyi Sándor ügyvezető, MISZ választmányi tag segítségére volt Dr. Siposs István MISZ regionális igazgató is.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara XLVIII. Küldöttgyűlése

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) XLVIII. küldöttgyűlését 2015. november 27-én tartotta Miskolcon, a Népkerti Vigadóban. Dr. Lukács Irén, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal főigazgatójának köszöntő szavai után az első blokkban szakmai előadások hangzottak el a magyar gazdaság, ill. a megye helyzetéről, mozgásteréről, jövőjéről (Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Bihall Tamás a BOKIK elnöke), majd Szentpáli ösztöndíjakat adtak át a Miskolci Egyetem fiatal közgazdász és mérnök doktoranduszai részére.

A Szentpáli családot Dr. Kopátsy Sándor közgazdász képviselte, a Miskolci Egyetemet pedig Dr. Prof. Jármai Károly, stratégiai és fejlesztési rektor-helyettes, a Magyar Innovációs Szövetség választmányi tagja, aki felszólalásában méltatta a Kamara és az Egyetem közötti együttműködést, és példákkal támasztotta alá az ösztöndíjasok rátermettségét e kitüntető elismerésre.
Ezután kamarai kitüntetések átadására került sor vállalkozásoknak, vállalkozóknak és kamarai dolgozóknak. A küldöttgyűlésen a Magyar Innovációs Szövetséget meghívott vendégként dr. Siposs István, regionális igazgató képviselte.

Hírek | Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Magyar Tudomány Ünnepe

Magyar Tudomány Ünnepének országos nyitányát 2015. november 9-én rendezték meg Szegeden. A József Attila Tanulmányi és Információs Központ Kongresszusi Termébe szervezett ünnepséget Barnabás Beáta, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkárhelyettese, a MTÜ Programtanácsának elnöke nyitotta meg.

Lovász László, a MTA elnöke a sokakat érdeklő kérdésre válaszolt: Hogyan működik a tudomány? Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke mutatta be a szegedi egyetem kutatóinak eredményességét, majd az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkáját Ormos Pál akadémikus, az intézmény főigazgatója vázolta.

A rendezvényen adták át az Eötvös József-koszorúkat, az MTA 2015. évi tudományos díjait és az MTA Szegedi Területi Bizottsága elismeréseit is. További más díjak mellett a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala is átadta a Magyar Tudományos Akadémiával közösen, 1997-ben alapított Akadémiai-Szabadalmi Nívódíjat a kiemelkedő feltalálói és tudományos tevékenység elismerésére. A díjakat Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke adta át.

Akadémiai-Szabadalmi Nívódíj elismerésben részesült:
dr. Bozóki Zoltán, az MTA doktora, az MTA-SZTE Fotoakusztikus Kutatócsoport tudományos tanácsadója,
dr. Iván Béla, az MTA levelező tagja, az MTA-TTK Anyag- és Környezetkémiai Intézetének kutatóprofesszora.

A Magyar Tudomány Ünnepén Dr. Mogyorósi Péter, a MISZ Dél-alföldi Regionális Képviseletének igazgatója is részt vett.

Jedlik Ányos-díj

A Fény Nemzetközi Évében, a magyar szabadalmi rendszer fennállása 120. évfordulójának esztendejében, a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Jedlik Ányos-díj elismerésben részesült Holakovszky László gépészmérnök, a K+F tanácsadó Központ korábbi mérnöke. Az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézet volt projektvezetője a fénnyel foglalkozó tudományok és a fényt alkalmazó technológiák terén elért eredményeiért nyerte el az elismerést. Több évtizedes fejlesztői munkásságának eredménye lett az okos szemüveg feltalálása, a kronoszkóp, többek között a binokuláris, szabad horizontú, multimédiás központként működő virtuális megjelenítő készülék megalkotása.

A Jedlik Ányos-díjat és az elismerést igazoló oklevelet, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke, Bendzsel Miklós adta át 2015. november 11-én, Budapesten.

Várható esemény

K+F, Innováció a 21. századi Európában

2015. december 3-án, a Lurdy-házban, (1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14. I. em.) a Piac & Profit és a BKIK első alkalommal rendezi meg a "K+F és Innováció a 21. századi Európában" című országos konferenciáját, melynek szakmai támogatója a Magyar Innovációs Szövetség. Az első alkalom után minden évben összehívják az e témáért felelős kormányzati szervezeteket, intézményeket, a K+F-ben, innovációban érdekelt üzleti szereplőket, külön megszólítva a startupokat és a spin-off-okat, valamint az innovátorokat, feltalálókat, a befektetőket és az e célra rendelkezésre álló támogatások, források, pályázatok témagazdáit, információkkal, tanácsokkal rendelkezőket.

A téma nagyobb kitekintést igényel, mint Magyarország határai. Európai léptékekben teljes körű, de a befektetők és innovációt támogató környezet szempontjából még távolabbi horizontot rajzolnak meg.

Az esemény fővédnöke dr. Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke.

Program:

Délelőtt plenáris ülések
9:00-9:10 Előadók bemutatása
Moderátor: Demcsák Mária
9:10-9:40 Nyitóbeszéd
Magyarország kutatás-fejlesztésben, innovációban elkötelezett kormányzati politikája
Előadó: dr. Pálinkás József elnök (NKFIH)
9:40-10:00 A szellemi tulajdon védelme, a K+F minősítés előnyei, a szabadalmaztatásra ösztönzés rendszere
Előadó: Farkas Szabolcs elnökhelyettes, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH)
10:00-10:30 Az Európai Unió K+F és innovációt támogató politikája és annak finanszírozási intézményrendszere, kiemelten a Horizont 2020 program hazai kkv-k által kihasználható forrásai.
Előadó: Glósz Andrea ügyvezető igazgató, Glósz és Társa Pénzügyi Gazdasági és Innovációs Tanácsadó Kft.
10:30-10:50 A 21. század innovációs irányai és hazai követésük.
Előadó: Vedres András főtitkár, Magyar Feltalálók Egyesülete
10:50-11:10 Kávészünet
11:10-11:30 Startup hype vs innováció: Magyarországi helyzet és nemzetközi kitörési lehetőségek induló cégeknek.
Előadó: Vicze Gábor elnök, Magyar Spin-off és Start-up Egyesület
11:30-11:50 Befektetővonzó-e a K+F, Innováció (KFI)?. Mi kelti fel ma a befektetői, kockázati tőke érdeklődését?
Előadó: dr. Erdei Sándor, a HVCA Board tagja, Magyar Kockázati Tőke Egyesület (HVCA)
11:50-12:10 A magyar biotechnológiai fejlesztések esélyei a világpiacon és a finanszírozók körében.
Előadó: Darvas Ferenc, a Thales Nano Zrt. alapítója, elnök-vezérigazgatója
12:10-12:30 A klaszterek és üzleti partnerségek szerepe az innovációban.
Előadó: Málnay Barnabás igazgató, Mobilitás és Multimédia Klaszter, üzletfejlesztési tanácsadó, EIT Digital
12:30-12:50 Ipari parkok a tudomány és technológia hasznosítása érdekében.
Előadó: Mórucz Norbert elnök, Ipari- Tudományos-, Innovációs- és Technológiai Parkok Egyesület (IPE)
12:50-13:50 Ebédszünet

I. Terem
13:50-15:20  
Délután: workshop, fórum, panelbeszélgetés, kerekasztal
Magyar innovációs cégek nagyító alatt
Workshop
13.50-14.05 Dr. Szabó Gábor elnök, Magyar Innovációs Szövetség: A magyar innovációs képesség kiaknázásában rejlő lehetőségek és a hazai szabályozási, támogatási környezet.
14.05-14.20 Glósz Andrea ügyvezető igazgató, Glósz és Társa Pénzügyi Gazdasági és Innovációs Tanácsadó Kft.: Kutatás-fejlesztés és innováció a gyakorlatban.
14.20-15.20 Innovációk, innovátorok bemutatkozása
- Adatközponti energetika holisztikus megközelítésben. Czinege Zoltán kutató-fejlesztő, Persecutor Kft.
- Út az egészséghez frekvenciákkal - Szloboda Balázs ügyvezető igazgató, Immunotic Kft.
- Innovációs Program, mint technológiai transzfereszköz - Barabás Botond a NI Hungary Kft. Innovációs Programjának vezetője
- Innováció és fenntarthatóság egy helyen - Valódi zöld megoldások a KKV szektorban. - Hortobágyi Ágoston elnök, Green Business Szövetség
- A Microsoft mint stratégiai partner K+F+I pályázatokban és projektekben. - Loncsár Tibor technológiai igazgató, Microsoft Magyarország Kft.

Moderátor: Sebők Orsolya főszerkesztő, Piac & Profit

A konferencia részvételi díja MISZ tagoknak 10.000 Ft+Áfa (kedvezmény rovatban tüntesse fel: MISZ kedvezmény)
Regisztrálni az alábbi linken lehet.
További információk és a részletes program itt található, illetve telefonon: 239-9597 vagy e-mailben: konferencia@piacesprofit.hu

Pályázati felhívás

Pályázat a 2015. évi legjelentősebb innovációs teljesítmény elismerésére

A Magyar Innovációs Alapítvány - a Magyar Innovációs Szövetséggel, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallal, a Földművelésügyi Minisztériummal, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, a Nemzetgazdasági Minisztériummal és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával együttműködésben  - 24. alkalommal hirdeti meg a

MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ pályázatot.

Az év legjelentősebb innovációs teljesítményét elismerő Magyar Innovációs Nagydíj mellett a kiemelkedő innovációs teljesítményeket további, összesen öt kategóriában díjazzuk, úgymint:
Ipari, Agrár, Környezetvédelmi Innovációs Díj, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Innovációs Díjai.

A legeredményesebb, 2013. január 1. után alapított startup vállalkozás pedig a Magyar Innovációs Szövetség Startup Innovációs Díját nyeri el.
 
A díjak ünnepélyes átadására 2016. március végén kerül sor az Országházban.

A pályázaton, közvetlen jelentkezés vagy javaslat alapján, azok a Magyarországon bejegyzett vállalkozások vehetnek részt, amelyek a 2015. évben kiemelkedő műszaki, gazdasági innovációs teljesítménnyel (új termékek, új eljárások, új szolgáltatások értékesítése) jelentős üzleti hasznot értek el. Az innováció kiindulási alapja kutatás-fejlesztési eredmény, szabadalom, know-how alkalmazása, technológia-transzfer stb. lehet.

A bírálóbizottság a Magyar Innovációs Alapítvány Kuratóriuma által felkért tudósokból, gazdasági szakemberekből áll, elnöke professzor Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke.

Az elbírálás során a bírálóbizottság a 2015-ben elért többleteredmény/többletárbevétel, ill. egyéb műszaki, gazdasági előnyök mellett, az innováció eredetiségét, újszerűségét, társadalmi hasznosságát, valamint a pályázat kidolgozottságának színvonalát is értékeli.

A bírálóbizottság által meghozott döntés végleges, fellebbezésnek helye nincs.
Korábbi Innovációs Nagydíj pályázatokon díjazott innovációval újból pályázni nem lehet.

A nevezéshez szükséges dokumentumok:
1. 1 oldalas összefoglaló, amelynek mintája a www.innovacio.hu/ nagydij oldalról tölthető le,
2. Részletes leírás a megvalósításról, az elért piaci, illetve gazdasági eredményről (többleteredmény, többlet éves árbevétel, piaci részesedés növekedése stb.), maximum 10 A/4-es oldalon,
3. Referenciák igazolása (szakvélemény, vevők véleménye, fotó, videofilm, szakcikk stb.),
4. Nyilatkozat a közölt adatok, információk, valamint a szellemi tulajdonvédelmi jogok hitelességéről.

Beadási határidő: 2016. február 17. 16 óra

A pályázatokat pdf, az egyoldalas összefoglalót doc formátumban kell eljuttatni adathordozón vagy e-mailben, a Magyar Innovációs Alapítvány titkárságára: 1036 Budapest, Lajos u. 103. I. em., innovacio@innovacio.hu.

Bővebb információ: www.innovacio.hu

CitIQ Smart City üzleti ötletverseny

Az európa uniós hátterű Climate-KIC nevében, a PANNON Pro Innovációs Kft. üzleti ötletversenyt hirdet CitIQ Smart City - intelligens város témakörben, magyarországi székhelyű vállalkozók és magánszemélyek, mint ötletgazdák számára. Az ötletverseny legjobb 10 jelentkezője bekerül a Climate-KIC Accelerator Programba, melynek során 2015. december - 2016. február időszakban üzletfejlesztési tréningek sorozatán vesznek részt.

A program értéke: 45 000 euró.

Témakörök:
Az intelligens város témakörben a következő témák kapcsán várják az innovatív üzleti ötleteket (a felsorolás nem korlátozó, inkább ötletadó):
- elektromos járművek (gépjármű, kerékpár, egyéb városi közlekedési eszközök), 
- energiatermelő berendezések,
- világító testek, 
- épületgépészeti eszközök,
- forgalomszabályozás,
- hatékony parkolás,
- szenzortechnológiák.

A verseny fókusza nem kizárólag technológiai, hanem várják azon közösségi megoldások és szolgáltatások jelentkezését is, melyek hatékonyabbá teszik a város működését (megosztáson alapuló szolgáltatások), például segítenek a városi szennyezettség, zsúfoltság és közlekedési káosz, valamint a közösségi közlekedés kihívásainak orvoslásában.

A CitIQ Smart City üzleti ötletversenyre jelenleg tervszinten létező, de nemzetközi piacokon exponenciális fejlődési potenciállal rendelkező innovációk jelentkezését várják. Nem jelent hátrányt, ha a prototípus még nem készült el, amennyiben az ötletgazda nyitott a szakértői csapat összeállítására és az ötlet továbbfejlesztésére. Az angol nyelvtudás viszont minimum követelmény. 

Értékelés:
Az ötletek értékelése az alábbi 5 szempont alapján történik:
- innovációs potenciál;
- piaci potenciál (nemzetközi);
- munkahely-teremtési képesség;
- szakértő csapat erőssége, felkészültsége;
- üvegházhatású gáz kibocsátás csökkentési potenciál (climate impact).

Jelentkezés az alábbi linken található, angol nyelvű jelentkezési lap kitöltésével és visszaküldésével a smartcity@ppis.hu címre.

Jelentkezési határidő: 2015. december 13., vasárnap éjfél

További információk az alábbi linken.

Szakirodalomfigyelő

Bevezetés a szerzői jogba - Jegyzet az alapfokú szerzői jogi tanfolyamhoz - Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, 2015
Dr. Osman Péter ismertetése

Tanfolyami jegyzet a hivatalos címe, érdeme szerint pedig kitűnő bevezetés a szerzői jogra vonatkozó alapvető ismeretekbe mindenkinek, aki nem engedheti meg magának, hogy tudatlan legyen e gazdaságilag nagyon is fontos területen, szintúgy azoknak, akiket érdekel e rohamosan növekvő jelentőségű témakör.

Megkockáztatható: kötelező olvasmánynak kellene lennie minden felsőfokú-, továbbá posztgraduális képzésben. Szűkíthetjük ezt úgy, hogy azokra a szakterületekre vonatkozó képzésekben, amelyeken szerephez juthat a szerzői jog is, ám ha végiggondoljuk, arra jutunk, hogy a gazdasági és a tudományos vonatkozásokat - pl. a kapcsolódó marketing-, másrészt publikációs tevékenységeket - is számításba véve aligha találunk olyat, amelyen ne jutna szerephez.

Azoknak, akik a szerzői joggal még nem igazán találkoztak, két döntő jelentőségű ok is felhozható az itt felkínált ismerkedésre. Az egyiket a legjobban az innováció atyjának is nevezett J. A. Schumpeter klasszikus tétele foglalja össze: "A lehetőségekről jól végiggondolt közgazdasági megfontolások alapján mondjunk le, ne pedig azért, mert nem ismerjük őket." A másik is a lehetőségekhez kapcsolódik: annak az eshetőségéhez, hogy ha az ember megsérti meg másnak a szerzői jogát, arra csúnyán ráfizethet - és ebben nem mentség a tudatlanság.

A szerzői jog tárgyát illetően a jegyzet a következőket mondja, s ebből világosan kitűnik lényegében a gazdaság egészére kiterjedő hatóköre: "A szerzői jog az irodalom (pl. szépirodalmi művek, színművek), a tudomány (pl. szakirodalmi művek) és a művészet (pl. zeneművek, filmalkotások, rajzok, festmények, fotóművészeti alkotások, iparművészeti alkotások, építészeti alkotások) területén létrehozott művek számára biztosít jogi védelmet. A felsoroltak csak példák, léteznek olyan művek is, amelyek nem sorolhatók be a hagyományos értelemben vett irodalom, tudomány és művészet alkotásai közé, de mégis szerzői jogi védelmet élvezhetnek. Ilyenek például az adatbázis vagy a szoftver. A védelem alatt álló műveket tartalmazó felsorolás pusztán iránymutatásul szolgál: támpontot ad ahhoz, hogy milyen jellegű alkotások esetében merül fel az oltalom lehetősége." A szerzői jogi törvényünket illetően kiemeli: "A törvényi szabályozás nyitott: bármilyen, a törvényben nem említett műalkotás is szerzői műnek minősülhet, feltéve, hogy a védelem további feltételeit teljesíti." És "Az oltalom további feltétele azonban, hogy az adott alkotás szerzőjének szellemi tevékenységéből fakadó egyéni, eredeti jellegű legyen. Az egyéni, eredeti jelleg megítélése nem függ mennyiségi, minőségi, esztétikai jellemzőktől vagy az alkotás színvonalára vonatkozó értékítélettől. A szerzői jogi védelem szempontjából tehát nincs jelentősége annak, hogy különleges kreativitás vagy művészi színvonal jellemzi-e az alkotást. A védelem fennállását e körülmények nem befolyásolhatják..."

Kiemeli: "A szerzői jog területén napjaink legfontosabb kihívása a szerzői jogi oltalom adaptálása a digitális forradalom eredményeképpen kialakult új technológiai környezethez. Ehhez szorosan kapcsolódó feladat a főként online környezetben előforduló jogsértések elleni hatékony jogérvényesítés megfelelő biztosítása."

Fontos jellemzője, hogy a joganyag megértését a szövegbe ágyazott, mindenki számára könnyen érthetően előadott jogesetek és azokhoz fűzött magyarázatok segítik. Olyan kérdésekre is kitér, amelyek specifikusan a legújabb informatikai és infokommunikációs termékekhez és alkalmazásokhoz, valamint a modern gazdaság- és üzemszervezési megoldásokhoz kapcsolódnak. Példák erre, egyebek közt a merchandising jog; a művek feletti kontroll biztosítása és a DRM alkalmazása; a linkek használata; a fájlcsere szerzői joga.
Tessék elolvasni. A gazdasági életben létfontosságú!

Eric Schmidt, Jonathan Rosenberg, Alan Eagle, Larry Page előszavával: GOOGLE - Így vezetünk mi - HVG Könyvek, 2015
Dr. Osman Péter ismertetése

A könyv egy különleges vonásával emelkedik ki hasonnemű társai közül: valójában ez többé-kevésbé egy nyílt forráskódú know-how leírás. A hiper-sikeres világcég legfelső vezetői részletesen és - úgy érződik - teljes őszinteséggel beszámolnak arról, hogyan építették és kormányozták cégüket. Így mondják el, melyek a vezetésének fő irányelvei, döntéshozatali módjai, milyen a Google vezetésének a csúcsán a modus operandi.

A Google diadalmenetét beindító legnagyobb, minden más sikerükhöz is nélkülözhetetlen innováció maga a cég volt, annak minden hagyományos alapelvtől és megfontolástól célzatosan és merészen elszakadó felépítésével, szervezeti és működési rendjével. Még az ilyesmiben igazán edzett kockázati tőkés is alapfeltételnek ítélte, hogy az erre odavitt Eric Schmidt vezetői működése révén legalább valamelyes rendet kényszerítsen a cégre. A történet innen kezdve arról szól, hogy a Google sikerét a folyamatos innovációs munka adja, méghozzá úgy, hogy azt semmiképp sem szorítják a hagyományos ésszerűség keretei és korlátai közé, ehhez pedig kezdettől fogva teljesen új menedzsment- és szervezeti rendet kellett a vezetőknek kimunkálniuk. A Google második alapvető innovációjának minden bizonnyal az tekinthető, ami az "Így vezetünk mi" mögött áll.

Larry Page előszavából: • "Ahogy Eric és Jonathan is bemutatja ebben a könyvben, a Google-nél szinte minden területen igyekszünk támogatni az önálló gondolkodást. Legnagyobb sikereinket és néhány látványos kudarcunkat is ennek köszönhetjük. A Google-t az vitte előre, hogy az alaptételeket kérdőjeleztük meg." • "A Google-nél rengeteg energiát fektettünk abba, hogy független gondolkodókat toborozzunk, és nagyra törő célokat tűzzünk ki. Ha ugyanis egy cégvezető a megfelelő embereket alkalmazza, és elég nagy álmai vannak, akkor általában el is éri a céljait. És ha netán kudarcot vall, akkor is megtanul egy csomó fontos dolgot. (...) Rá kell tehát kényszerítenünk magunkat, hogy nagy tétekkel fogadjunk a jövőre."

A Bevezetésből: • "Amikor Sergey és Larry 1998-ban megalapította a Google-t, egyiküknek sem volt üzleti képesítése vagy tapasztalata. Ők azonban ezt nem akadálynak, hanem előnynek tekintették." • "Az alapítók mindvégig néhány egyszerű elv alapján működtették a céget, amelyek közül az első és legfontosabb a felhasználó középpontba helyezése volt. Hittek abban, hogy ha képesek nagyszerű szolgáltatásokat létrehozni, később a pénzkérdést is megoldják valahogy. Úgy vélték, ha nem tesznek mást, mint hogy létrehozzák a világ legjobb keresőmotorját, nagyon sikeresek lesznek. E nagyszerű keresőmotor és a többi fantasztikus szolgáltatás létrehozásának terve ugyanilyen egyszerű volt: vegyünk fel annyi tehetséges szoftvermérnököt, amennyit csak lehet, és adjunk nekik szabad kezet! (..) Ez a hozzáállás nem üres szólam volt, és nem is önzetlen emberszeretet. Úgy gondolták, a Google csakis akkor prosperálhat és valósíthatja meg magasröptű célkitűzéseit, ha magához vonzza és megfelelően irányítja a legjobb mérnököket." (Ez a stratégia a siker nagy esélyét hozhatja egy forradalmian innovatív start-up számára, ám a növekedés során már szakadék felett vékony kötélen haladóvá teszi azt. A kiválónál is jobb vezetők kellenek ahhoz, hogy célhoz érjenek. A mérnökök "irányítása" pedig, amint itt is olvashatjuk, a Google know-how egyik legkritikusabb jelentőségű eleme. - OP) "Az általános szabály a mai napig is az, hogy a Google-alkalmazottak legalább felének mérnöknek kell lennie."

Az egész kötet az érdekes és a siker elérését segítő megfontolások és tanulságok gazdag kincsestára.  "És megismeritek az igazságot, és az igazság szabadokká tesz titeket." (Ján. 8,32), de legalább is többé-kevésbé megment a tudatlanságból elkövethető hibáktól.

Fucskár Ágnes; Fucskár József Attila: Máramaros - Kalandozás egy vadregényesen zord vidéken - Alexandra Kiadó, 2015
Dr. Osman Péter ismertetése

A MISZ Hírlevél 2015/16. számában mutattuk be a kitűnő fotós házaspár Kárpátalja - Hegyek, erdők, vizek - egy csodálatos és sokszínű táj felfedezése c. gyönyörű fotóalbumát. E mostani a sokadik, tájakat, népeket, élő- és épített világot bemutató kötetük már, s mindegyikük lenyűgözően bizonyítja, milyen mesterien bánnak a láttatás mindkét eszközével, a kamerával és a szavakkal.

Az album gyönyörű, gazdag, megkapóan életteli képanyagát csak ajánlani tudjuk, a szövegből viszont ízelítőként íme a Bevezető kezdete: "Az ősz pompázatos színei és a kaszálókon terjengő szénaillat, a tél csendjét megtörő száncsengők zenéje, a virágba borult tavaszi táj és a Kárpátokból leereszkedő friss lehelet, a nyár kolompoktól és kaszasuhintásoktól zengő domboldalai, égig értő karcsú fatemplomok, élő népi kultúra - ez mind Máramaros."

Kissé tovább: "Területének nagy részét magas hegyek és szelíd dombvidékek foglalják el, patakok és folyók sokasága hálózza be, kevés helyet hagyva a települések kialakulásának. (...) A zord tájra messzi vidékről költöztek cipszerek, svábok, lengyelek és szlovákok a boldogulás reményében, mert a máramarosi föld mélye kincseket rejt. (...) Az évszázadok óta helyben lakó magyar, román, ruszin és zsidó közösségeknek az állattartáson túl a hegyek adták a legfőbb megélhetést, a fát. Lassan kialakult egy famegmunkáló társadalom, ahol a használati eszközöktől kezdve a lakóházakig minden fából készült, művészi faragásokkal és díszítésekkel. Ősi tevékenységük csúcspontját a fatemplomok építése jelentette. A térségben 93 templom áll műemléki védettség alatt, amelyből 8 a világörökség része. A vidék a népművészetek, hagyományok és szokások kincsesbányája. Egyedülálló lehetőség arra, hogy az idelátogató visszalépjen az időben, és megtapasztalja az egyszerűbb idők egyszerűbb életét."

Tudjuk, maguk is írják, hogy a modernizáció itt is hódit, eltakarítva az útjából a korábbi idők örökségét. Ők így összegeznek: "Máramaros zord természeti adottságú, mindig is szegény, elzárt vidéke megőrzött a múltból valamit, aminek a hiányát akkor szenvedjük majd igazán, ha már nem lesz." Albumaiknak - ennek, a Kárpátaljának, a hétkötetes Székelyföld csodái sorozatuknak - az ottani élet finom érzékenységű megmutatásán túl két további, rendkívül értékes funkciót ad: értékőrzés, és értékmentés. Felmutatják, milyen páratlan kulturális, néprajzi és természeti értékekben gazdag Máramaros, amelyeket védeni kellene az enyészettől. Minden jel és tapasztalat arra mutat azonban, hogy ez nagyrészt hiú remény. Köteteik így a jövő számára megőrzik azokat a tájképeket, építészeti alkotásokat, az életmódok jeleneteit, amelyek eltűnnek a való világból.

Bámulatos utazásra visz ez az album, olyanra, amelyre a legtöbbünk maga nem lenne képes. A mesteri felvételek minden látványból kihozzák a legtöbbet, a fotós megkeresi a legjobb látószöget, kivárja a legkedvezőbb fényviszonyokat, elénk tár olyan részleteket, amelyek nagy részét egy ilyen utazás során - részben az idő szorítása, részben az élmények sokasága miatt -észre sem vennénk. Bejárni sem tudnánk mindazt, amit itt elénk tárnak, alapos helyismeret híján nem is tudva, mit érdemes leginkább felkeresni. A kisebb-nagyobb leíró szövegek pedig szintúgy rányitják a szemünket nagyon sok tudnivalóra, amelyek ismerete közelebb hoz e tájak és emberek életének, lelkének megismeréséhez.
Az "útiterv", vagyis az album fejezetei: • Nagybánya, a Lápos vidéke és a Kővári uradalom egykori területe • A Nagybányától északra fekvő hegyvidék, a Mára és a Kaszó völgye, valamint a Máramaros északi szeglete • A Máramarosi-havasok, az Iza és a Visó-völgye, valamint a Radnai-havasok északi része.

Teljes körű sajtószemle

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll vagy a linkre kattintva olvasható!)
A sajtószemle tagvállalataink, az OBSERVER Budapest Médiafigyelő Kft., a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft. segítségével készült.


U-szeged.hu, 2016. november 16., hétfő
Szabó Gábor rektor: Hatással kell lennünk a tudományra és a gazdaságra

Elemzeskozpont.hu, 2016. november 16., hétfő
2milliárd fejlesztésre

Dehir.hu, 2016. november 16., hétfő
Melyik debreceni startupból lehet világraszóló siker?

Computerworld.hu, 2016. november 16., hétfő
K+F és innováció a 21. századi Európában

Tveger.hu, 2016. november 16., hétfő
Innováció és tudomány

Kelet-Magyarország, 2016. november 17., kedd, 2. oldal
Van egy jó tervük? Most 85 millió forintot is érhet

Észak-Magyarország, 2015. november 17., kedd, 2. oldal
Van egy jó tervük? Most 85 millió forintot is érhet

Hajdú-Bihari Napló, 2015. november 17., kedd, 2. oldal
Van egy jó tervük? Most 85 millió forintot is érhet

Délmagyarország, 2016. november 17., kedd, 6. oldal
Pályázatokról tájékozódhatnak a csongrádi vállalkozások

Népszabadság, 2016. november 17., kedd, 1. oldal
Okos városok, okos önkormányzatok

Pecsinapilap.hu, 2016. november 17., kedd
Pécsett lesz az ország következő technológiai és tudományos parkja?

Szegedma.hu, 2016. november 17., kedd
Lovász László: Bőven van még kérdés a tudományokban

Innoportal.hu, 2015. november 17., kedd
A Bosch nyerte a CES innovációs díját

Profitline.hu, 2015. november 17., kedd
Jelentős európai lemaradás a szellemi tulajdonjogok védelmének oktatásában

Orientpress.hu, 2015. november 17., kedd
Új irányba fordulhat a középvállalatok nemzetközi terjeszkedése

KlubRádió, 2015. november 17., kedd
Vállalkozók Klubja

Fejér Megyei Hírlap melléklet, 2015. november 18., szerda, 14. oldal
Legyen innovatív, tájékozódjon!

Fejér Megyei Hírlap melléklet, 2015. november 18., szerda, 15. oldal
16 milliárd euró K+I tevékenységre

Fejér Megyei Hírlap, Gazdasági Kalauz, 2015. november 18., szerda, 15. oldal
Nyílnak a lehetőségek, legyen az elsők között!
Vállalkozása innovációs képességét is felmérheti a kamarában

Fejér Megyei Hírlap, Gazdasági Kalauz, 2015. november 18., szerda, 15. oldal
Esély az üzletre

Fejér Megyei Hírlap, Gazdasági Kalauz, 2015. november 18., szerda, 16. oldal
Programajánló
Nőként sikeresen

Magyar Mezőgazdaság, 2015. november 18., szerda, 25. oldal
Pénzből tudást, tudásból pénzt

Magyar Mezőgazdaság, 2015. november 18., szerda, 31. oldal
Ötéves kutatási program indult

Magyar Mezőgazdaság, 2015. november 18., szerda, 40-41. oldal
Az innováció jelentheti a kiutat

Világgazdaság, 2015. november 18., szerda, 11. oldal
Okos városok, okos önkormányzatok

Népszabadság, 2015. november 18., szerda, 15. oldal
Okos városok, okos önkormányzatok

Somogyma.hu, 2015. november 18., szerda
Együttműködés a zalai mérnökképzésért

Profitline.hu, 2015. november 18., szerda
Együttműködés a zalai mérnökképzésért

Zalamedia.hu, 2015. november 18., szerda
Erős felsőoktatás, erős ipar

Uzletresz.hu, 2015. november 18., szerda
Startupot építeni olyan is lehet, mint a legózás

Napi.hu, 2015. november 18., szerda
Gond van a fiatalokkal - lépni kellene
"...Szinte egész Európa lemaradt az amerikai és a dél-kelet-ázsiai régióhoz képest a szellemi tulajdonjogok oktatásának területén - derül ki az EU Belső Piaci Harmonizációs Hivatalának (OHIM) legfrissebb jelentéséből..."

Innoportal.hu, 2015. november 18., szerda
Ötletfejlesztési programot indít a Kitchen Budapest

Hrportal.hu, 2015. november 18., szerda
Együttműködés a zalai mérnökképzésért

Orientpress.hu, 2015. november 18., szerda
Lezárult a tízmilliárdos oktatásfejlesztési projekt

Logisztika.hu, 2015. november 18., szerda
Felmérés a KKV-k növekedési, fejlesztési elképzeléseiről, elvárásairól

Inforadio.hu, 2015. november 18., szerda
A Zalaegerszegen végzett mérnököknek szinte biztosan lesz munkájuk

M1, Ma reggel, 2015. november 18., szerda
MKIK - tudás és gazdaság, ez a feltétele a fenntarthatóságnak

Figyelő, 2015. november 19., csütörtök, 36+37. oldal
Agrárinnovációk

Figyelő, 2015. november 19., csütörtök, 42+43+44. oldal
Vészkijáratot keresnek
KOCKÁZATOS EXIT
"...Egyelőre nem látni, hogyan tudnak a Jeremie alapok a befektetéseikből sikeresen kiszállni, ám ha valóban jóval több mint 200 vállalkozást kell eladni pár év múlva, akkor rövidesen indulnia kell(ene) a felkészülésnek..."

Népszabadság, 2015. november 19., csütörtök, 7. oldal
Előny a kutatónál

Népszabadság, 2015. november 19., csütörtök, 14. oldal
Okos városok, okos önkormányzatok

Észak-Magyarország, 2015. november 19., csütörtök, 7. oldal
A tudás és közösség campusa a miskolci

Békés Megyei Hírlap, 2015. november 19., csütörtök, 10. oldal
Tudás-Park Expo Békéscsabán

Termékmix, 2015. november 19., csütörtök, 60. oldal
Innovációs kutatóközpontot avattak Karcagon

Piac és Profit, 2015. november 19., csütörtök, 33. oldal
K+F, INNOVÁCIÓ A 21. SZÁZADI EURÓPÁBAN

Észak-Magyarország, Top 100 Gazdasági Díj, 2015. november 19., csütörtök, 31. oldal
Három cég, három sikertörténet - töretlen fejlődés, kiváló eredmények repítik a TOP listák élmezőnyébe

Észak-Magyarország, Top 100 Gazdasági Díj, 2015. november 19., csütörtök, 35. oldal
Az innováció és a beolvadás éve

Somogyi Hírlap, 2015. november 19., csütörtök, 1-2. oldal
Mi van a 300 milliárdban?

Hegyvidekujsag.eu, 2015. november 19., csütörtök
"Meet the scientist" - a tudományok népszerűsítése

Uzleti-innovacio.blog.hu, 2015. november 19., csütörtök
Isten pénze: Milliárdokat spórolhatnak a nagy cégek a K+F-adókedvezménnyel

Mfor.hu, 2015. november 19., csütörtök
Milliárdokat spórolhatnak a nagy cégek a K+F-adókedvezménnyel

Figyelo.hu, 2015. november 19., csütörtök
Agrárinnovációk

Vg.hu, 2015. november 19., csütörtök
így spórolhatnak milliárdokat a nagy cégek

Mmonline.hu, 2015. november 19., csütörtök
Magyar startupokat díjazott a Deutsche Telekom

Mediainfo.hu, 2015. november 19., csütörtök
A Deutsche Telekom 10 csapata

Isite.hu, 2015. november 19., csütörtök
Két magyar csapatot is díjazott a Deutsche a Telekom

Erdon.ro, 2015. november 19., csütörtök
TOP 100 - Deák Csaba: A tudás és közösség campusa a miskolci

Autopro.hu, 2015. november 19., csütörtök
Idén még 26 pályázatra csaphatnak le a kkv-k

Autopro.hu, 2015. november 19., csütörtök
Így spórolhatnak milliárdokat a magyar vállalkozások

Privatbankar.hu, 2015. november 19., csütörtök
El lehet költeni ennyi pénzt? Most éri meg vállalkozást indítani

Nol.hu, 2015. november 19., csütörtök
Akár le is lehetne nullázni az iparűzési adót
"...Jövőre a helyiadó-törvény kiegészül egy lehetőséggel: az önkormányzatok K+F-kedvezményt adhatnak, amely révén a cégek a kutatások közvetlen költségének tíz százalékával csökkenthetik adójukat..."

Mfor.hu, 2015. november 19., csütörtök
Még 26 EU-s pályázat kiírását ígérte az államtitkár

Inforadio.hu, 2015. november 19., csütörtök
NGM: a beérkező uniós transzferek javították az államháztartási mérleget

Gazdasagportal.hu, 2015. november 19., csütörtök
NGM: 2020-ig 490 milliárd forint áll rendelkezésre a mikro-, kis- és középvállalkozások számára

Figyelo.hu, 2015. november 19., csütörtök
Két magyar egy nemzetközi versenyen

Figyelo.hu, 2015. november 19., csütörtök
Új mérnöki képzés indult

Ado.hu, 2015. november 19., csütörtök
490 milliárd uniós támogatás a kkv-knak

Insiderblog.hu, 2015. november 19., csütörtök
Kik veszik meg a sok magyar Jeremie céget?

Pannonnovum.hu, 2015. november 19., csütörtök
Van-e Perfect Pitch?

Pannonnovum.hu, 2015. november 19., csütörtök
MEGHÍVÓ - Vállalkozások K+F pályázati lehetőségei

Pannonnovum.hu, 2015. november 19., csütörtök
MEGHÍVÓ - "Pannon-Tudás-Park, K+F és Innováció a Közép- és Nyugat-dunántúli Régióban"

InfoRádió, 2015. november 19., csütörtök
Konferencia
"...A jelenlegi uniós költségvetési ciklusban 490 milliárd forint áll a mikro-, kis- és középvállalkozások rendelkezésre - közölte az európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár..."

InfoRádió, 2015. november 19., csütörtök
Az önkormányzatok által adható kutatás-fejlesztési kedvezmény lehetősége

Jazzy Rádió, 2015. november 19., csütörtök
Milliárdokat spórolhatnak a nagy cégek a K+F-adókedvezménnyel

M1, Ma reggel, 2015. november 19., csütörtök
Középiskolások számára hirdetett tehetségkutató versenyt a Magyar Innovációs Szövetség
"...Középiskolások számára hirdetett tehetségkutató versenyt a Magyar Innovációs Szövetség. A szervezők azt mondják, hogy az esemény találkozási pontja a köznevelésnek, a tudásnak, a nyelvismeretnek és kreativitásnak valamint a tehetségnek, a pályaválasztásnak és nem utolsó sorban a karriernek is. A stúdió vendége a Magyar Innovációs Szövetség igazgatója, Antos László..."

Magyar Hírlap, 2015. november 20., péntek, 6. oldal
A nap száma 490 milliárd

Magyar Idők, 2015. november 20., péntek, 15. oldal
A magyar kkv-k jól teljesítenek

Világgazdaság, 2015. november 20., péntek, 11. oldal
Várják az uniós pénzt a cégek

Kisalföld, 2015. november 20., péntek, 1+12. oldal
Presztízs-díj-átadó 2015

Kisalföld, 2015. november 20., péntek, 13. oldal
A kurátorok szerint egy cég sikerének a titka...

Dunaújvárosi Hírlap, 2015. november 20., péntek, 6. oldal
Így választanak bankot a vállalkozások

Békés Megyei Hírlap, 2015. november 20., péntek, 2. oldal
Telt ház
"...A Tudomány és innováció a lokális és globális fejlődésért címet viselő rendezvényen több mint 380-an vettek részt, jelezvén, hogy az egyetem a megye egyik legjelentősebb tudományos központja..."

Transpack, 2015. november 20., péntek, 8-10. oldal
Pályázati aktualitások

Magyar Elektronika, 2015. november 20., péntek, 30-31. oldal
Mérnöktámogatás ingyenes szoftverekkel

Népszabadság, 2015. november 20., péntek, 10. oldal
Okos városok, okos önkormányzatok

Mmonline.hu, 2015. november 20., péntek
Százmilliárdokra számíthatnak a legkisebb cégek

Lokal.hu, 2015. november 20., péntek
Orvosi mérnököket is képeznek Óbudán

Hir6.hu, 2015. november 20., péntek
Összesen 490 milliárdra pályázhatnak a KKV-k

Euroastra.hu, 2015. november 20., péntek
DT Innovációs pályázaton kiválasztották a tíz csapatot, amely részt vehet a budapesti Innovation Expon

Vg.hu, 2015. november 20., péntek
Várják az uniós pénzt a cégek

Portfolio.hu, 2015. november 20., péntek
Varga: 4 milliárdos kerettel indul holnap a fiatal vállalkozók támogatása

News4business.hu, 2015. november 20., péntek
Scheer Sándor arra biztat, hogy vállalkozz itthon

News4business.hu, 2015. november 20., péntek
A középvállalatok nemzetközi terjeszkedése

Metropol.hu, 2015. november 20., péntek
2016-tól csökken a bankadó

a.hu, 2015. november 20., péntek
A kormány döntött a bankadóról szóló szabályozás módosításáról

Hirado.hu, 2015. november 20., péntek
Rengeteg pénz maradhat a k+f cégeknél

Agrarszektor.hu, 2015. november 20., péntek
Erre építhetünk - Ez a három legnagyobb magyar csodafegyver
"...Startup programunkat a civil, a vállalati és a kormányzati szférával, - a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallal - különböző vállalkozói inkubátorházakkal együttműködve valósítjuk meg. Közös célunk, hogy a hazai startupok számára konkrét szakmai támogatást nyújtsunk..."

Vs.hu, 2015. november 20., péntek
Jelentős engedmények jönnek a Jeremie-programban

Magyarhirlap.hu, 2015. november 20., péntek
Varga Mihály: elindul a fiatalok vállalkozóvá válását ösztönző program a GINOP-ban

Hir6.hu, 2015. november 20., péntek
Mintegy 400 millió forintra lehet még pályázni

Harkanyihirek.hu, 2015. november 20., péntek
6,9 milliárdos keretből újulna meg a sor

Napi.hu, 2015. november 20., péntek
Négymilliárddal támogatják a fiatalok vállalkozóvá válását

InfoRádió, 2015. november 20., péntek
Pályázati felhívás

ECHO TV, Híróra, 2015. november 20., péntek
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében elindul a fiatalok vállalkozóvá válását segítő program

Magyar Idők, 2015. november 21., szombat, 12. oldal
Fiatalok vállalkozását segítő pályázat

Piacesprofit.hu, 2015. november 21., szombat
Friss lendülettel a fiatalokért

Profitline.hu, 2015. november 21., szombat
Szerdán a kormány döntött a bankadóról szóló szabályozás módosításáról

Oroscafe.hu, 2015. november 21., szombat
Vállalkozásfejlesztés - pályázatok a kis- és középvállakozásoknak

Magyarhirlap.hu, 2015. november 21., szombat
"A kisebbségek erőforrások"
Folyik a Visegrádi nemzetközi ifjúsági konferencia
"...A nyilatkozat kitér a fiatalok pályakezdési támogatására, a Közép-európai tanulmányi és gyakornoki csereprogramokra, a kisebbség és többség közötti kapcsolatok fejlesztésére, az innováció és digitalizáció támogatására, a regionális együttműködésre, az európai integráció erősítésére és a bevándorláspolitikára..."

Insiderblog.hu, 2015. november 21., szombat
Félmilliárd dollár befektetés idén az Inteltől

Gondola.hu, 2015. november 21., szombat
"A kisebbségekre erőforrásként kell tekinteni"

Foter.ro, 2015. november 21., szombat
Visegrádi ifjak: a kisebbség erőforrás, nem fenyegetés

Euroastra.hu, 2015. november 21., szombat
RSM tanulmány: A középvállalatok nemzetközi terjeszkedése új irányba fordulhat

Kossuth Rádió, Időt kérek, 2015. november 21., szombat
A Magyar Tudományos Akadémia minden év novemberében programsorozatot rendez a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából 

ECHO TV, Déli Híradó, 2015. november 21., szombat
Immáron nyolcadik alkalommal rendezték meg a Fiatal Vállalkozók Hetét

E-nepujsag.ro, 2015. november 22., vasárnap
A kisebbségekre erőforrásként kell tekinteni

Ujszo.com, 2015. november 22., vasárnap
A kisebbségekre erőforrásként és nem fenyegetésként kell tekinteni

Inforadio.hu, 2015. november 22., vasárnap
Közös nyilatkozat a visegrádi nemzetközi ifjúsági konferencián

Divany.hu, 2015. november 22., vasárnap
Így indul be egy magyar startup Chilében

Hajdú-Bihari Napló, 2015. november 23., hétfő, 1+4. oldal
Határozott jövőképet lát

Hajdú-Bihari Napló, 2015. november 23., hétfő, 7. oldal
Debrecen felkészülten várja a befektetőket

Magyar Hírlap, 2015. november 23., hétfő, 10. oldal
Fiatalok támogatása

Dunaújvárosi Hírlap, 2015. november 23., hétfő, 6. oldal
Ösztönzik az ifjakat

Békés Megyei Hírlap, 2015. november 23., hétfő, 12. oldal
A békéscsabai Tudás-park az együttműködés színtere

Magyar Idők, 2015. november 23., hétfő, 11. oldal
K+F, innováció a 21. századi Európában

Világgazdaság, 2015. november 23., hétfő, 1. oldal
Okos városok, okos önkormányzatok

Szabadság, 2015. november 23., hétfő, 1+5. oldal
A V4+ fiataljai: kisebbségbarát politikát!

Dunaújvárosi hírlap, 2015. november 23., hétfő, 6. oldal
Ösztönzik az ifjakat

Fejér Megyei Hírlap, 2015. november 23., hétfő, 6. oldal
Ösztönzik az ifjakat

Magyarhirlap.hu, 2015. november 23., hétfő
Megerősítette osztályzatunkat a Fitch
"...A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében elindul a Fiatalok vállalkozóvá válása című program, amelyre négymilliárd forint áll rendelkezésre, és 965 fiatal kaphat segítséget vállalkozásának elindításához..."

Insiderblog.hu, 2015. november 23., hétfő
A fiatalok pörgetik a gazdaságot

Zetapress.hu, 2015. november 23., hétfő
Innovációs pályázatok
"...A Magyar Innovációs Alapítvány - a Magyar Innovációs Szövetséggel, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallal, a Földművelésügyi Minisztériummal, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, a Nemzetgazdasági Minisztériummal és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával együttműködésben - 24. alkalommal hirdette meg a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázatot..."

Stop.hu, 2015. november 23., hétfő
A 2015. évi Magyar innovációs nagydíj pályázatot meghirdették
"...A huszonnegyedik alkalommal kiírt pályázatra 2016. február 17-ig lehet jelentkezni, a nagydíj mellett öt kategóriában szakmai innovációs díjat adnak át. A 2013. január 1. után alapított legeredményesebb start up vállalkozás a Magyar Innovációs Szövetség Startup innovációs díját kapja, az elismeréseket 2016. március végén adják át az Országházban..."

Stop.hu, 2015. november 23., hétfő
Lemaradunk vagy felzárkózunk? - Ki kell használni a lehetőségeket

Innoportal.hu, 2015. november 23., hétfő
Elindult a 24. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat
Magyar Innovációs Nagydíjat. A pályázaton azok a Magyarországon bejegyzett vállalkozások vehetnek részt, amelyek a 2015. évben kiemelkedő műszaki, gazdasági innovációs teljesítménnyel (új termékek, új eljárások, új szolgáltatások értékesítése) jelentős üzleti hasznot értek el - tájékoztatott a jelentkezés feltételeiről Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke.

Esemenymenedzser.hu, 2015. november 23., hétfő
K+F és Innováció a 21. századi Európában

Minap.hu, 2015. november 23., hétfő
Közös platformon a Miskolci Egyetem, a város és a helyi vállalkozások

Mandiner.hu, 2015. november 23., hétfő
V4+ ifjúsági konferencia Kolozsváron: A kisebbségek erőforrást, nem fenyegetést jelentenek

Magyarmezogazdasag.hu, 2015. november 23., hétfő
Meghirdették a 2015. évi Magyar Innovációs Nagydíjat

M2mzona.hu, 2015. november 23., hétfő
Nagy a verseny az okosvárosok között

Kitekinto.hu, 2015. november 23., hétfő
Kisebbségbarát V4-et szeretnének a fiatalok

Fidelitas.hu, 2015. november 23., hétfő
II. Visegrádi Nemzetközi Ifjúsági Konferencia

Uzletresz.hu, 2015. november 23., hétfő
Meghirdették a magyar innovációs nagydíj pályázatot

Gyartastrend.hu, 2015. november 23., hétfő
Meghirdették a 2015. évi Magyar Innovációs Nagydíjat

Webradio.hu, 2015. november 23., hétfő
Meghirdették a 2015. évi Magyar innovációs nagydíj pályázatot

Kamaraonline.hu, 2015. november 23., hétfő
Meghirdették a 2015. évi Magyar innovációs nagydíj pályázatot

Jazzy Rádió, Millásreggeli, 2015. november 23., hétfő
A hazai vállalkozások mennyire használják a gyakorlatban a felhő alkalmazásokat?

InfoRádió, Kivonat, 2015. november 23., hétfő
"...Meghirdette az idei Magyar innovációs nagydíj pályázatot a Magyar Innovációs Szövetség. A legjelentősebb műszaki, technológiai, gazdasági innovációs teljesítmény elismerésére 2016. február 17-ig lehet jelentkezni..."

Magyar Hírlap, 2015. november 24., kedd, 9. oldal
Itt az innovációs nagydíj pályázata
"...Innovációs nagydíj pályázatot hirdetett a Magyar Innovációs Alapítvány az idei legnagyobb horderejű műszaki, technológiai, gazdasági innovációs teljesítmény elismerésére. A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) alapító elnöke, Pakucs János közölte, a huszonnegyedik alkalommal kiírt pályázatra 2016. február 17-ig lehet jelentkezni..."

Magyar Nemzet, 2015. november 24., kedd, 9. oldal
Még szenved a magyar kkv-szektor

Népszava, 2015. november 24., kedd, 15. oldal
Modern módszerrel a teljesítményfokozásért

Somogyi Hírlap, 2015. november 24., kedd, 6. oldal
Okos városok, okos önkormányzatok

Világgazdaság, 2015. november 24., kedd, 9. oldal
Okos városok, okos önkormányzatok

Kisalföld, 2015. november 24., kedd, 3. oldal
Díjazzák az újítókat
"...A huszonnegyedik alkalommal kiírt pályázatra 2016. február 17-ig lehet jelentkezni, a nagydíj mellett öt kategóriában szakmai innovációs díjat adnak át. A 2013. január 1. után alapított legeredményesebb start up vállalkozás a Magyar Innovációs Szövetség Startup innovációs díját kapja, az elismeréseket 2016. március végén adják át az Országházban..."

Magyar Idők, 2015. november 24., kedd, 11. oldal
K+F, innováció a 21. századi Európában

News4business.hu, 2015. november 24., kedd
Start-upokat keresett a Generali és a Microsoft

Miskolcihirek.com, 2015. november 24., kedd
Közös platformon a Miskolci Egyetem, a város és a helyi vállalkozások

Magyarhirlap.hu, 2015. november 24., kedd
Itt az innovációs nagydíj pályázata
Nagyobb mozgásteret kell adni a vállalkozásoknak
2 perces interjú dr. Antos Lászlóval, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatójával

Pecsma.hu, 2015. november 24., kedd
Pécsen segítenek beindítani vállalkozását!

Pecsma.hu, 2015. november 24., kedd
A perzsa birodalom központjával szövetkezik Pécs
"...Ennek a tudományos kooperációnak a célja a közös kutatás-fejlesztés, a technológia-transzfer, az egészségmegőrzés, a környezetvédelem területeinek még hatékonyabb felvirágoztatása, valamint az egyetemi oktatói és diákcsere programok felélénkítése..."

Mmonline.hu, 2015. november 24., kedd
Indul a Magyar innovációs nagydíj pályázat
"...2015. évi legjelentősebb műszaki, technológiai, gazdasági innovációs teljesítmény elismerésére a Magyar Innovációs Alapítvány együttműködő partnereivel meghirdette a Magyar innovációs nagydíj pályázatot - jelentette be Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) alapító elnöke hétfőn, Budapesten a Magyar Innovációs Klub rendezvényén..."

Beol.hu, 2015. november 24., kedd
Projektértékelés a Tudás-Park Expón

Blog.szta.hu, 2015. november 24., kedd
Ezen változtatnának a vállalkozók, ha visszamehetnének az időben

Figyelo.hu, 2015. november 24., kedd
Megjelent a Heves megyei gazdasági TOP 50

Pannonnovum.hu, 2015. november 24., kedd
Felelős európai kutatási gyakorlatok díjazása

InfoRádió, Aréna, 2015. november 24., kedd
Lepsényi István korábban a vállalti szférában működött

M1, 2015. november 24., kedd
Február közepéig várják a nevezéseket a Magyar Innovációs Nagydíj pályázatra
"...Meghirdette a 2015. évi Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot a Magyar Innovációs Szövetség. A 24. alkalommal kiírt pályázatra 2016. február 17-ig lehet jelentkezni. A nagydíj mellett öt kategóriában szakmai innovációs díjat is átadnak. Az elismeréseket 2016 március végén az Országházban adják át. Vogyerák Anikó vendége Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke..."

Somogyi Hírlap, 2015. november 25., szerda, 3. oldal
Agrár- és Élelmiszeripari Tudás-park kialakítása a Kaposvári Egyetemen

Nógrád Megyei Hírlap, 2015. november 25., szerda, 7. oldal
Magyar innovációs nagydíj pályázat

Fejér Megyei Hírlap, 2015. november 25., szerda, 5. oldal
Fórumra várják a vállalkozókat

Dunántúli Napló, 2015. november 25., szerda, 11. oldal
Az innováció kitörési pont lehet

Békés Megyei Hírlap, 2015. november 25., szerda, 2. oldal
Tudás-Park Expón a projektről

Heves megyei Hírlap, 2015. november 25., szerda, 1+3. oldal
Jó példával járnak elöl

Világgazdaság, 2015. november 25., szerda, 4. oldal
Okos városok, okos önkormányzatok

Palyazatmenedzser.hu, 2015. november 25., szerda
Magyar Innovációs Nagydíj 2015

Innova.eszakalfold.hu, 2015. november 25., szerda
PÁLYÁZAT A 2015. ÉVI LEGJELENTŐSEBB INNOVÁCIÓS TELJESÍTMÉNY ELISMERÉSÉRE

Piacesprofit.hu, 2015. november 25., szerda
Több pénzből az európai startapok is hasítanak

Piacesprofit.hu, 2015. november 25., szerda
Ismét lehet pályázni Innovációs Nagydíjra!

Piacesprofit.hu, 2015. november 25., szerda
Világsikert ért el újabb három magyar cég
"...Harmincnyolc innovatív kis és középvállalkozás között három magyar cég neve is felbukkan azon a ma közzétett listán, amely az Európai Unió "Horizont 2020" kutatási és innovációs keretprogram kkv-knak szóló pályázata második fordulója nyerteseit mutatja be. Mivel rendkívül erős nemzetközi mezőnyről van szó, amelyben a pályázóknak csak kevesebb, mint 4%-a nyert, így ismét elmondható, hogy újabb három, világra szóló magyar sikertörténetnek vagyunk szemtanúi, amely cégek egyenként 2,5-2,5 millió eurót nyertek projektjük tökéletesítésére..."

Pecsma.hu, 2015. november 25., szerda
Pécs innovációs központtá válhat

Pecsinapilap.hu, 2015. november 25., szerda
Iráni várossal kerül szorosabb kapcsolatba Pécs
"...A tudományos együttműködések alapja a két város egyetemei közötti kapcsolat különös tekintettel a kutatás-fejlesztés, a technológia-transzfer, az egészségmegőrzés, a környezetvédelem területeire, valamint az egyetemi oktatói és diákcsere programokra..."

Mixonline.hu, 2015. november 25., szerda
Három ígéretes magyar cég

Mixonline.hu, 2015. november 25., szerda
Robotot építenek Miskolcon

Haon.hu, 2015. november 25., szerda
Több iparágban várható fejlődés
"...Papp László, Debrecen polgármestere kiemelte a város, az egyetem, valamint a kereskedelmi és iparkamara jó kapcsolatát, amit az Innova Észak-Alföld Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség Nkft. az elmúlt hónapokban szakmailag megerősített..."

Haon.hu, 2015. november 25., szerda
"Nem csoda, hanem fizika!"
"...Ez nem csoda, hanem fizika - idézett egy professzort Molnár Milán, a győri Mobilis Interaktív Kiállítási Központ munkatársa, aki kísérletekkel igyekezett megkedveltetni a jelenlévőkkel a természettudományokat. Ugyanis ez a célja a Magyar Innovációs Szövetség, az USA budapesti nagykövetsége és külügyminisztériuma által 2010-ben indított "Meet the scientist" programnak, továbbá az amerikai tanulmányi lehetőségeket is népszerűsíteni kívánja a magyar középiskolások körében..."

Haon.hu, 2015. november 25., szerda
"DEjárat" Hajdúnánáson
"...A program részeként "Kutatás+Fejlesztés+Innováció" címmel kerekasztal-beszélgetésen vitatják meg az ipari és gazdasági lehetőségeket a területek szakértői, majd a Debreceni Egyetemen végzett "öregdiákok" adnak jó tanácsokat a fiataloknak..."

Hajdupress.hu, 2015. november 25., szerda
Videó: Debrecen főváros lehet
Debrecen innovációs főváros lehet a gyógyszeripari, az élelmiszeripari, valamint az informatika és elektronikai ágazatokban - jelentette ki szerdán Papp László

Hajdupress.hu, 2015. november 25., szerda
Nánási hallgatók, figyelem!
"...A program részeként "Kutatás+Fejlesztés+Innováció" címmel kerekasztal-beszélgetésen vitatják meg az ipari és gazdasági lehetőségeket a területek szakértői, majd a Debreceni Egyetemen végzett "öregdiákok" adnak jó tanácsokat a fiataloknak..."

Hajdupress.hu, 2015. november 25., szerda
Látványos kísérletek Debrecenben - videó
"...Az Amerikai Egyesült Államok budapesti Nagykövetsége, illetve Külügyminisztériuma kísérleti jelleggel, a világon elsőként Magyarországon 2010-ben elindította a "Meet the scientist" programot. Együttműködő partnernek a Magyar Fulbright Bizottságot, a lebonyolításra pedig a Magyar Innovációs Szövetséget (MISZ) kérték fel..."

Erdon.ro, 2015. november 25., szerda
"DEjárat" Hajdúnánáson

Elelmiszer.hu, 2015. november 25., szerda
Innovatív élelmiszeripari képzési helyet alakítanak ki a Debreceni Egyetemen

Dehir.hu, 2015. november 25., szerda
Hamarosan az innováció fővárosa lehet Debrecen

Breuerpress.com, 2015. november 25., szerda
Papp László: Debrecen innovációs főváros lehet

Autopro.hu, 2015. november 25., szerda
Félmilliárd forintot nyert kutatás-fejlesztésre a Miskolci Egyetem

168ora.hu, 2015. november 25., szerda
EU-s milliárdokból fejlesztenek kutatórobotot a Miskolci Egyetemen

Turizmus.com, 2015. november 25., szerda
K+F és Innováció a 21. századi Európában - Konferencia és kiállítás

Orientpress.hu, 2015. november 25., szerda
Pályázat a 2015. évi innovációs teljesítmény elismerésére
Az év legjelentősebb innovációs teljesítményét elismerő Magyar Innovációs Nagydíj mellett a kiemelkedő innovációs teljesítményeket további, összesen öt kategóriában díjazzuk, úgymint: Ipari, Agrár, Környezetvédelmi Innovációs Díj, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Innovációs Díjai.

Keol.hu, 2015. november 25., szerda
XXI. századi modern város - folytatódik az előadássorozat

Jaszsagonline.hu, 2015. november 25., szerda
Magyar Innovációs Nagydíj pályázat

Infovilag.hu, 2015. november 25., szerda
Uniós támogatás 38 innovatív magyar vállalkozásoknak

Hir.ma, 2015. november 25., szerda
Kutatás-fejlesztésre nyert félmilliárd forintot a Miskolci Egyetem

Bitport.hu, 2015. november 25., szerda
A Siemens magyar fejlesztőkkel gyúr az Industrie 4.0-ra

Sztnh.gov.hu, 2015. november 25., szerda
Huszonnegyedik alkalommal került kiírásra a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat

Magyar Idők, 2015. november 26., csütörtök, 13. oldal
Helyreállt a vállalkozók és a bankok közötti bizalom

Heti Válasz, 2015. november 26., csütörtök, 42. oldal
4 milliárd forintos kerettel indul a fiatalok vállalkozóvá válását ösztönző program az ifjúsági garancia-rendszer részeként - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében így 965 fiatal kaphat támogatást

Heti Válasz, 2015. november 26., csütörtök, 67. oldal
BIOMATIKA ÓBUDÁN

Heti Válasz, 2015. november 26., csütörtök, 78. oldal
MŰSZAKI KÉPZÉS

Somogyi Hírlap, 2015. november 26., csütörtök, 3. oldal
Agrár- és Élelmiszeripari Tudás-park kialakítása a Kaposvári Egyetemen

Hajdú-Bihari Napló, 2015. november 26., csütörtök, 8. oldal
Több iparágban várható fejlődés

Hajdú-Bihari Napló, 2015. november 26., csütörtök, 8. oldal
"Nem csoda, hanem fizika!"
"...Ugyanis ez a célja a Magyar Innovációs Szövetség, az USA budapesti nagykövetsége és külügyminisztériuma által 2010-ben indított "Meet the scientist" programnak, továbbá az amerikai tanulmányi lehetőségeket is népszerűsíteni kívánja a magyar középiskolások körében..."

Hajdú-Bihari Napló, 2015. november 26., csütörtök, 8. oldal
"Tudás-Park" projekt Debrecenben

Vásárhelyi híradó, 2015. november 26., csütörtök, 1+5. oldal
Csodaszerkezetek seregszemléjét ígérik

Magyarmezogazdasag.hu, 2016. november 26., csütörtök
Agrár- és élelmiszeripari Tudás-Park kialakítása a Kaposvári Egyetemen

Vg.hu, 2015. november 26., csütörtök
Régiós ambíciókat dédelget a volt pénzügyminisztert és NNG alapítókat is tömörítő cég

Uzletresz.hu, 2015. november 26., csütörtök
Oszkó Péter négy angyallal váltaná meg a világot

Szekelyhon.ro, 2015. november 26., csütörtök
Csodakütyük minden korosztálynak

Sikerado.hu, 2015. november 26., csütörtök
Startupok jelentkezését várja a volt pénzügyminiszter

Portfolio.hu, 2015. november 26., csütörtök
Jelentős brüsszeli forrásokat ajánlanak a határon túli magyaroknak

Portfolio.hu, 2015. november 26., csütörtök
Nagy sikereket ért el brüsszeli K+F pályázatokon a Miskolci Egyetem

Piacesprofit.hu, 2015. november 26., csütörtök
Milyen konferenciára éri meg elmenni?

Piacesprofit.hu, 2015. november 26., csütörtök
Jön az angyalok szupercsapata

Piacesprofit.hu, 2015. november 26., csütörtök
Félmilliárdot nyert kutatás-fejlesztésre a Miskolci Egyetem

Erdon.ro, 2015. november 26., csütörtök
TudásPark: Három kutatási területet jelöltek ki

Elemzeskozpont.hu, 2015. november 26., csütörtök
Számolni kell a visszatérítendő források növekvő arányával az uniós támogatásokban

Blikk.hu, 2015. november 26., csütörtök
Félmilliárdot kap kutatásra a Miskolci Egyetem

Profitline.hu, 2015. november 26., csütörtök
Startup cégekbe befektető társaságot hozott létre öt vállalkozó

Privatbankar.hu, 2015. november 26., csütörtök
Robotot is fejlesztenek a kutatásra nyert pénzből Miskolcon

Pcpult.hu, 2015. november 26., csütörtök
Power Angels: összefogott a hazai angyal befektetők szupercsapata

Orientpress.hu, 2015. november 26., csütörtök
130 milliárdnyi forrás áll rendelkezésre határon túli fejlesztésekre

Hvg.hu, 2015. november 26., csütörtök
Befektetői szupercsapattal támadnak Oszkóék

Hirek.prim.hu, 2015. november 26., csütörtök
Közös vállalkozást indítanak a hazai IT és pénzügyi világ nagyjai

Computerworld.hu, 2015. november 26., csütörtök
Kísérletező garázs nyílik
"...Feladatai közé tartozik majd a közös innováció és prototípusfejlesztés, továbbá bemutatók szervezése a szolgáltatók és a vállalkozások számára. Ezek a kezdeményezések hasonlóak a nemrégiben elindított 5G Exchange (5GEx) néven bevezetett, együttműködésen alapuló innovációs projekthez, amelynek társfinanszírozója az Európai Bizottság, és az Ericsson budapesti kutatócsapata áll az élén..."

Computerworld.hu, 2015. november 26., csütörtök
Ettől félnek a legjobban a cégvezetők

Bitport.hu, 2015. november 26., csütörtök
Tech startupokra vadászik az új szupercsapat

24.hu, 2015. november 26., csütörtök
Új pénzcsap nyílt magyar startupoknak - jön a Power Angels

Mmonline.hu, 2015. november 26., csütörtök
Díjazták a legsikeresebb magyar kkv-kat

Uzletresz.hu, 2015. november 26., csütörtök
Ezek az ország leggyorsabban fejlődő kis- és középvállalkozásai

Piacesprofit.hu, 2015. november 26., csütörtök
Lehet itt azért növekedni is

Pannonnovum.hu, 2015. november 26., csütörtök
MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ

Pannonnovum.hu, 2015. november 26., csütörtök
Horizont 2020 KKV fejlesztési eszköz rásegítő pályázat (KKV_15)

Pannonnovum.hu, 2015. november 26., csütörtök
Hazai társfinanszírozás és uniós forrás megelőlegezése a transznacionális és egyes interregionális programok esetében

Pannonnovum.hu, 2015. november 26., csütörtök
FELHÍVÁS - CitIQ Smart City üzleti ötletverseny, Climate-KIC Accelerator Program

Pannonnovum.hu, 2015. november 26., csütörtök
Jelentős engedmények jönnek a Jeremie programban

MM hírlevél, 2016. november 26., csütörtök
24. Magyar Innovációs Nagydíj meghirdetése

M1, Híradó este, 2015. november 26., csütörtök
A vállalkozásoknak fel kell készülniük arra, hogy az uniós pénzeknél a jövőben emelkedni fog a visszatérítendő támogatások aránya

Világgazdaság, 2015. november 27., péntek, 3. oldal
Oszkóval az élen új kockázati befektető cég alakult

Magyar Hírlap, 2015. november 27., péntek, 9. oldal
Több lesz a visszatérítendő forrás

Blikk, 2015. november 27., péntek, 3. oldal
Félmilliárdot kap a ME

Kelet-Magyarország, 2015. november 27., péntek, 7. oldal
Indikátorok: új elem a pályázati rendszerben

Fejér Megyei Hírlap, 2015. november 27., péntek, 5. oldal
Hitelekről és pályázatokról

Békés Megyei Hírlap, 2015. november 27., péntek, 14. oldal
Ötszázmilliárd forint a vállalkozásoknak

Békés Megyei Hírlap, 2015. november 27., péntek, 14. oldal
A GINOP-ról

Magyar Idők, 2015. november 27., péntek, 12. oldal
K+F, innováció a 21. századi Európában

Világgazdaság, 2015. november 27., péntek, 1. oldal
Okos városok, okos önkormányzatok

Világgazdaság, 2015. november 27., péntek, 1+3. oldal
Startupokba fektetne a CEE Angels

Petőfi Népe, 2015. november 27., péntek, 4. oldal
A cél, hogy Kecskemét növekedési központ legyen

Gyergyói Hírlap, 2015. november 27., péntek, 19. oldal
Bűvös kockát kirakó robot

Győr +, 2015. november 27., péntek, 6. oldal
Presztízs TOP 100: biztos lábakon áll a megye gazdasága

News4business.hu, 2015. november 27., péntek
Oszkó az NNG alapítóival indít közös vállalkozást

Magyarhirlap.hu, 2015. november 27., péntek
Több lesz a visszatérítendő forrás

Magyarhirlap.hu, 2015. november 27., péntek
Képzés határon túliaknak

Vg.hu, 2015. november 27., péntek
Oszkóval az élen új kockázati befektető cég alakult

Vg.hu, 2015. november 27., péntek
Kutatás-fejlesztésre nyert félmilliárd forintot a Miskolci Egyetem

Projectmine.hu, 2015. november 27., péntek
PÁLYÁZAT A 2015. ÉVI LEGJELENTŐSEBB INNOVÁCIÓS TELEJESÍTMÉNY ELISMERÉSÉRE!

Technokrata.hu, 2015. november 27., péntek
Új szupercsapat indul az üzleti életben

Szon.hu, 2015. november 27., péntek
Technológiai Transzfer Központ létrehozása is cél

Szon.hu, 2015. november 27., péntek
Indikátorok: új elem a pályázati rendszerben

Portfolio.hu, 2015. november 27., péntek
Egy hónap "haladékot" kaptak a cégek az EU-s pályázat beadására!

Portfolio.hu, 2015. november 27., péntek
Ezeket a kockázatokat hordozzák az új magyar hitelprogramok

Piacesprofit.hu, 2015. november 27., péntek
Van ötlete, hogy legyen okos a város?

Pecsma.hu, 2015. november 27., péntek
A legtehetségesebb diákokat támogatja a Duna-Dráva Cement
"...Kiemelkedő tehetségű Beremend környéki diákok pályázhattak idén is a Duna-Dráva Ifjúsági és Innovációs Alapítvány által immár hatodik alkalommal meghirdetett ösztöndíjra..."

Pecsinapilap.hu, 2015. november 27., péntek
A legtehetségesebb diákokat idén is támogatja a DDC

Napi.hu, 2015. november 27., péntek
Fiatal tudósokat díjaztak

Mmonline.hu, 2015. november 27., péntek
Nyolc magyar az újítók listáján

Mmonline.hu, 2015. november 27., péntek
Így pörgetnék fel a startupokat

Mmonline.hu, 2015. november 27., péntek
Gyorsít az Ericsson

Nol.hu, 2015. november 27., péntek
Segítenek, hogy a jó ötlet sikeres vállalkozás legyen

Markamonitor.hu, 2015. november 27., péntek
Magyar innovátorok a New Europe 100-as listán

Insiderblog.hu, 2015. november 27., péntek
Startupok a ringben

Harkanyihirek.hu, 2015. november 27., péntek
Kilenc harkányi diák kapott DDC Tehetség Ösztöndíjat

Gazdasagiradio.hu, 2015. november 27., péntek
Robotot is fejlesztenek a kutatásra nyert pénzből Miskolcon

Eduline.hu, 2015. november 27., péntek
Van egy jó ötleted? Elindulhatsz vele a világhírnév felé

Népszabadság, 2015. november 28., szombat, 6. oldal
Nyolc magyar az innovatívak európai listáján

Népszabadság, 2015. november 28., szombat, 9. oldal
Verseny nélkül

Új Néplap, 2015. november 28., szombat, 6. oldal
Okos városok, okos önkormányzatok

Dunántúli Napló, 2015. november 28., szombat, 4. oldal
Támogatják a kistérség tehetségeit

Magyar Idők, 2015. november 28., szombat, 7. oldal
K+F, innováció a 21. századi Európában

Boon.hu, 2015. november 28., szombat
BOKIK küldöttgyűlés Miskolcon - Gyorsan változó világ

Uzleti-innovacio.blog.hu, 2015. november 28., szombat
Jönnek a startup táltosok - Itt az első állásbörze

Nol.hu, 2015. november 28., szombat
Verseny nélkül

Nol.hu, 2015. november 28., szombat
Nyolc magyar az innovatívak európai listáján

Mno.hu, 2015. november 28., szombat
Magyar találmány robbant nagyot az energiapiacon

Index.hu, 2015. november 28., szombat
A világ legrégebbi tudós társasága

M1, 2015. november 28., szombat
TudásExpó Győrben

Mixonline.hu, 2015. november 29., vasárnap
Diákoknak szóló startup program indul

Magyar Idők, 2015. november 30., hétfő, 11. oldal
K+F, innováció

Világgazdaság, 2015. november 30., hétfő, 1. oldal
Okos városok, okos önkormányzatok

Enterpriseeurope.hu, 2015. november 30., hétfő
Magyar Innovációs Nagydíj

Vezetéstudomány, 2015. 11. szám, 39 - 49. oldal
Becsky-Nagy Patrícia - Novák Zsuzsanna: Formalization of the informal venture capital market - Business angel networks and syndicates

BPMK Hírlevél 2015. november
Meghirdették a 24. Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot

INNOVA 2015. 11. havi hírlevél
A magyar vállalatok növelnék a K+F ráfordításokat

INNOVA 2015. 11. havi hírlevél
Megtérül az alapkutatásokra költött pénz

INNOVA 2015. 11. havi hírlevél
Kétmilliárdos támogatás a kkv-k munkavállalóiért

INNOVA 2015. 11. havi hírlevél
Nem minden kezdet startup

INNOVA 2015. 11. havi hírlevél
Innovációs város a városi élet jövőjéről
Szerkesztő: dr. Antos László, Munkatárs: Sas Zsófia
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páratlan hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1036 Budapest, Lajos u. 103.
tel.: 4303330, e-posta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.