XXV. évf. | 2015. szeptember 22. | 17. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Magyar Fiatal Tudósok Társasága
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Várható események
Pályázati felhívások
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHírek | Magyar Innovációs Szövetség

Különdíj az EU Fiatal Tudósok Versenyén

Európa legjelentősebb és legrangosabb, az Unió által évente szervezett tehetség-kutató és -kiválasztó versenyét, az EU Fiatal Tudósok Versenyét az idén szeptember 17. és 21. között Milánóban rendezték meg, ahol az egyik magyar fiatal megkapta a különdíjat


A 25 ezer, 15-20 év közötti európai fiatalból kiválasztott EU-döntősök között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által, a 2014/2015. évben megrendezett 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny négy első díjas pályázatának készítője képviselte. A magyar delegációt Ivánka Gábor, bírálóbizottsági tag vezette.

A négy lépcsős európai ifjú tudósok versenyének első két fordulóját a résztvevő országok bonyolítják, ahonnan a kiválasztott legjobb 2-4 pályamunkáról a nemzetközi bírálóbizottság mond véleményt. Ezt követően a kiválasztottak háromnapos, kiállítással egybekötött prezentáción vesznek részt, ahol a nemzetközi zsűri személyes konzultációk során alakítja ki a végleges sorrendet.

Az idei európai döntőre 39 ország versenyzőit hívták meg. A milánói döntőn 103 projekt közül, a 20 éves fiatal, Pázmándi Zsolt Péter (a budapesti Mechatronika Szakközépiskola végzős diákja), az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban végzett kutatómunkája részesült a különdíjban, ennek eredményeként egy brit kutatóintézet (Culham Centre for Fusion Energy) egy hétig vendégül látja Zsoltot. A díjat Lina Tomasella, tudós, a zsűri olasz elnöke adta át.

Zsolt projektje egy professzionális, egyben költséghatékony, nyomkövető TPC detektor építése, illetve az ehhez szükséges kiolvasórendszer, a teljes szoftver és minden egyéb elektronika megtervezése, legyártása, beüzemelése volt. A legérdekesebb lépésnek a szálak megfeszítése és elhelyezése bizonyult. A TPC-ben biztosítandó homogén elektromos teret azonos távolságra elhelyezett réz szalagokkal érte el a fiatal, amit a plexi doboz belső oldalára ragasztott rá. A réz csíkok között konstans feszültségkülönbséget biztosított egy ellenálláslánccal. Számos különböző méréssel vizsgálta a pályázó a detektor működését: a jelenlegi gázminőséggel (ezer molekulából maximum egy oxigén) 10 cm magasságig lehet detektálni a részecskéket 2 dimenzióban.

A díjazott fiatal pályázata, a 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny leglátványosabb pályamunkáival együtt, szept. 25-én megtekinthető lesz a Kutatók éjszakáján, az Ericsson Magyarország Kutatás-fejlesztési Központjában (1117 Budapest, Irinyi József u. 4-20.). A következő 2015/2016. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt szeptember 30-án egy szakmai rendezvény keretében hirdetjük meg a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában, ahol Pázmándi Zsolt Péter is bemutatkozik.

MISZ elnökségi ülés

A Magyar Innovációs Szövetség elnökségi ülést tart 2015. szeptember 23-án. Napirendi pontok:
1. Beszámoló a legutóbbi elnökségi ülés óta végzett munkáról
2. Pakucs János: Tájékoztató az NKFIH Innovációs Testület tevékenységéről
3. 2015 első felének gazdálkodási helyzete
4. Egyebek

A fejlesztés lehetőségei

2015. szeptember 7-én, a Magyar-Szlovák Üzleti és Tájékoztatási Központban, Törökbálinton, a Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara (PMKIK) megrendezte "A fejlesztés lehetőségei" című innovációs tudományos konferenciát, mintegy 60 fő részvételével.

A Magyar Innovációs Szövetség képviseletében Deme Gábor, alelnök tartott előadást, aki többek között elmondta, hogy a MISZ hogyan járul hozzá az innováció hazai népszerűsítéséhez, és az innovatív vállalatok érdekvédelméhez. Az érdeklődés jelentős volt, több kérdés is elhangzott és megválaszolásra került.

XXII. Nemzeti Minőségügyi Konferencia - ISO 9000 forum

2015. szeptember 17-18-án, Balatonalmádin került megrendezésre a "XXII. Nemzeti Minőségügyi Konferencia - ISO 9000 forum". Szeptember 17-én 200 résztvevővel tartották a plenáris ülést, melynek címe: "Minőség - Innováció - Fenntarthatóság" volt.

Farkas József, elnökségi tagunk, tagszervezetünk a Sanatmetal Kft ügyvezető igazgatója is előadást tartott a "Sikeres innovációk az életminőség javításáért" címmel, melyben felhívta a figyelmet az innováció új tágított fogalmára és a benne rejlő lehetőségekre, melyek javíthatják az életminőséget. Ehhez körbejárta, az "innovátor" fogalmát, fontosságát és rávilágított az innováció "melegágyára", amely maga a vállalkozás.

USA Követség fogadása

2015. szeptember 16-án, a helyettes misszóvezető rezidenciáján, került sor Eric Watnik PR tanácsadó és Christopher Machin, kulturális attasé bemutatására, egy fogadás keretén belül, melyen a Magyar Innovációs Szövetség képviseletében dr. Antos László ügyvezető igazgató vett részt.

A rendezvényen köszöntőt mondott Colleen Bell nagykövet asszony is.

Harsányi István-díjak átadása

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) által gesztorált közhasznú Manager Képzés Alapítvány kuratóriuma 2015. évben 2 pályázót Harsányi István Ph.D Díjban, további 6 pályázót pedig Harsányi István Hallgatói Díjban részesített.

A díjak átadására a díjazottak felsőfokú intézményeiben kerül sor.

2015. szeptember 10-én, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar kari tanácsülésén Gyomlai Gábornak a Harsányi István Hallgatói Díjat Sváb Péter, kuratóriumi tag adta át.

A többi díjazott oklevelének átadására későbbi időpontban kerül sor.

Hírek | Magyar Fiatal Tudósok Társasága

Magyar Fiatal Tudósok Társaságának 14. Országos Találkozója

2015. szeptember 10-én tartották a Magyar Fiatal Tudósok Társasága (MAFITUD) 14. országos találkozóját az EGIS Tudományos és Technológiai Központjában. A MAFITUD-ot 2005-ben alapították az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottjai Visegrádon. A rendezvény levezető elnöke dr. Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) ügyvezető igazgatója volt.

A rendezvényt dr. Volk Balázs, az EGIS egyik igazgatója, aki az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny korábbi díjazottja volt, és dr. Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke nyitotta meg. Volk Balázs kiemelte, hogy az EGIS büszke arra, hogy kilencszer nyert el innovációs díjat a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat keretében. Bemutatta az EGIS K+F tevékenységét, mely három, világszínvonalú épületben zajlik, és ahol közel 500-an dolgoznak. Elmondta, hogy a Tudományos és Technológiai Központot az EGIS fennállásának 100. évfordulójára építették, ahol a kutatás-fejlesztési, hatóanyag-és késztermékgyártási, csomagolási, logisztikai, kereskedelmi tevékenységet multimédiás technikákon keresztül mutatják be a vendégeknek.

Pakucs János, beszélt arról, hogy mi is az a tehetség: olyan fiatalok, akik rendkívüli dolgokat találnak ki, és ezt különleges módon oldják meg. Ezután beszélt a nemzetközi versenyek szerepéről és a MISZ által, ezen rendezvényekre delegált fiatalok sikereiről.

Elsőként Wesely Norbert mutatkozott be, aki a 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny III. díjazottja volt. Előadásában elmondta, hogy alsós kora óta érdeklődik a műszaki tudományok iránt, gimnáziumban hat éven keresztül állt az országos logikaverseny dobogóján. A 23. Ifjúsági Versenyen elért sikerének köszönhetően, kijutott az Egyesült Államokba, a fenntarthatósági olimpiára, az I-SWEEEP-re is. Projektje, az intelligens "zöld" fűtésszabályzással a mérnöki szekcióban indult, melyet a zsűri bronzéremmel jutalmazott.

Másodikként B. Kiss Bálint, a 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny I. helyezettje mutatkozott be. Beszélt az ApaBoard tanulást segítő eszközéről, az elért sikereiről és a különböző hazai és nemzetközi konferenciákról, bemutatókról, melyen részt vett.

Ezt követően Zsombori Balázs, a 22. Ifjúsági Verseny díjazottja tartotta meg előadását "Innovációs versenytől a cégalapításig" címmel. Beszélt a PictoVerb alkalmazásról, mellyel az Ifjúsági Verseny I. helyezést ért, több nemzetközi verseny és fórumon mutatta be, és számos díjat és elismerést kapott a kifejlesztéséért. A termék népszerűségének köszönhetően most indította be saját vállalkozását a PictoVerb Kft-t.

Végül Soós István, a 9. Ifjúsági Tudományos Verseny díjazottja tartott előadást. Miután beszélt a szakmai pályafutásáról, részletesebben szólt a Szilícium-völgyben szerzett tapasztalatairól. Felkérte a MAFITUD tagjait, hogy tapasztalataikkal segítsék és hozzák létre együtt az ún. "Makers Movement" csoportot.

Az elhangzott előadások letölthető a MAFITUD honlap "Találkozók" menüpontja alatt.
Az előadásokat követően a fiatalok bejárták az EGIS Tudományos és Technológiai Központot, megismerkedtek a gyógyszerkészítés folyamatával, kipróbálhatták a multimédiás eszközöket, a játékos teszteket.

Hírek | Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Bevezetés a szerzői jogba

A hamarosan megjelenő, az SZTNH szerzői jogász munkatársai által szerkesztett "Bevezetés a szerzői jogba" című kiadvány célja, hogy az olvasót megismertesse a szerzői jog alapvető fogalmaival, így a művekkel, a szerző személyhez fűződő és vagyoni jogaival, a szerzői jog főbb korlátaival, a művek felhasználásával és a szerzői jogi jogérvényesítéssel.

A jegyzet külön hangsúlyt fektet arra, hogy segítsen eligazodni a digitális technológia és a szerzői jog kapcsolódási pontjain, mint amilyen a művek letöltése, feltöltése, a fájlcsere vagy a linkek használata. Az anyag megértését szövegbe ágyazott jogesetek, történetek és illusztrációk segítik.

További információk az alábbi linken.

Várható események

25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny meghirdetése

2015. szeptember 30-án, 11 órakor, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Konferenciatermében (1054 Budapest, Garibaldi u. 2.) kerül meghirdetésre a Magyar Innovációs Szövetség által, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) közreműködésével szervezett, 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny.

A rendezvényen részt vesznek a hazai tudományos élet, ill. felsőoktatás képviselői mellett a kiemelkedő középiskolák vezetői is.

Az eseményen előadást tart:
- Czunyiné Bertalan Judit, államtitkár, EMMI, fővédnök
- Dr. Pálinkás József, elnök, NKFI Hivatal, társ-fővédnök

A 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt meghirdeti:
- dr. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke

Bemutatkoznak a 2015. évben nemzetközi rendezvényeken járt magyar fiatalok, mint pl.
- Bálint Karola, London International Youth Science Forum,
- Perez-Lopez Áron Ricardo, Swiss Talent Forum és
- Király Szilvia, a milánói 27. EU Fiatal Tudósok Versenyének
résztvevője.

Továbbá sor kerül a Dr. Kamilo Feher-díj, a Magyar Innovációs Kiválóságért c. pályázat eredményhirdetésére és díjátadására is. A díjat átnyújtja és zárszót mond dr. Bendzsel Miklós, a versenyt támogató SZTNH elnöke.

Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a MISZ-nél lehet (e-mail: innovacio@innovacio.hu, telefon: (+361) 430-3330).

LIGHTtalks: the Power of Photonics

2015. szeptember 25-én, a Szent-Györgyi Albert Agórában (6722 Szeged Kálvária sugárút 23.) a Szegedi Tudományegyetem és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat közös szervezésében és a Magyar Innovációs Szövetség szakmai közreműködésével kerül megrendezésre a "LIGHTtalks: the Power of Photonics" c. rendezvény magyar előadói napja, az európai eseménysorozattal összehangoltan.

A LIGHTtalks az Európai Unió által indított és támogatott rendezvénysorozat, melynek fő célja a fotonika, azaz a fény tudományának és technológiájának népszerűsítése. A rendezvény előadásait a tudományos életből, valamint a vállalkozói és ipari szférából érkező, a fotonikát különböző aspektusokból első kézből ismerő szakemberek tartják. Az előadások célja a fotonikában rejlő lehetőségek bemutatása a nyilvánosság, a munkavállalók, a befektetők, és nem utolsó sorban az ipari szereplők számára.

A LIGHTtalks egyetemi hallgatókat megcélzó "Careers in Photonics", illetve a vállalkozóknak szóló "Lighting the Future" előadássorozatai a 2015-ös évben, a 2015: A Fény Nemzetközi Éve rendezvényeihez kapcsolódóan egy harmadik taggal bővülnek, amely az ipart célozza meg.

A rendezvény előadói különböző iparágak és ágazatok meghatározó szereplői, akik közül a következő előadók már elfogadták a felkérést:
- Prof. Dr. Szabó Gábor (a Magyar Innovációs Szövetség elnöke, akadémikus),
- Balázs László (GE Lighting, főmérnök): LiFi - internet a lámpából,
- Dr. Puskás Sándor (MOL Csoportszintű Kutatás & Üzletfejlesztés, K+F vezető szakértő): Fénytechnológia az olaj- és gáziparban,
- Ifj. Duda Ernő (Solvo Biotechnológiai Zrt., vezérigazgató): Alkalmazott fotonika az orvosbiológiai kutatásban

Az előadásokat kerekasztal beszélgetés követi, melyen az előadók mellett, döntéshozói meghívottak is részt vesznek majd.

Az eseményen történő részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

További információk az alábbi linken és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat honlapjain

"Innováció az egyetemeken? Az Unió támogatásával most sokkal jobban megéri a cégeknek!"

2015. szeptember 28-án, a Novotel Budapest Centrumban (1088 Budapest, Rákóczi út 43-45., I. em. Zsolnay III. terem) a Joint Venture Szövetség (JVSZ) EU Bizottsága, a Magyar Innovációs Szövetség szakmai együttműködésével, "Innováció az egyetemeken? Az Unió támogatásával most sokkal jobban megéri a cégeknek!" c. szakmai rendezvényt szervez.

A rendezvény moderátora: Boros Áron, a JVSZ EU Bizottságának vezetője, az OTP Hungaro-Projekt Kft. ügyvezetője.

Program:

09:30-10:00
Regisztráció és vendégfogadás
10:00-10:05
Elnöki köszöntő: Tálos Péter, a JVSZ elnöke, a PCE Paragon Solutions Kft. (Foxconn) ügyvezetője
10:05-10:15
Bevezető előadás: Dr. Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke, a Szegedi Tudományegyetem rektora
10:15-10:45
A vállalati innováció lehetőségei: Dr. Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke
10:45-11:45
Kerekasztal-beszélgetés az egyetemek és vállalatok közti együttműködési lehetőségekről
Résztvevők:
- Dr. Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja
- Barta-Eke Gyula, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kancellárja
- Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora
- Dr. Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellárja,
- Devecz Miklós, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja
- Dr. Dőry Tibor egyetemi docens, Széchenyi István Egyetem (Győr), Tudásmenedzsment Tanács
- Figler Kálmán, a Szent István Egyetem (Gödöllő) kancellárja
11:45-12:30
Kötetlen beszélgetés az előadókkal - szendvicsebéd keretében

Részvételi díj:
- JVSZ és MISZ tagoknak kedvezményesen: 10160 Ft
- Nem tagoknak 15240 Ft

Jelentkezési határidő: 2015. szeptember 24.

A Jelentkezési lap letölthető innen, melyet a Joint Venture Szövetség titkárságára küldjenek vissza e-mailben: jvsz@jointventure.hu
További információ az alábbi telefonszámon: (+361) 489-0368

Az ötlettől az üzleti sikerig 2015

2015. október 1-én, a Gundel Étteremben (1146 Budapest, Állatkerti körút 4.) kerül megrendezésre "Az ötlettől az üzleti sikerig 2015" c. innovációs konferencia a Napi.hu és a Noguchi Porter Novelli szervezésében.

Moderátor: Domokos László, a Napi.hu hírigazgató-helyettese és Leszák Tamás, a Noguchi Porter Novelli munkatársa, szakújságíró

Tervezett program, felkért előadók:

8:20-9:00
Regisztráció, kávé
9:00-9:05
Köszöntő: Korányi G. Tamás, a Napi.hu főszerkesztője
9:05-9:35
A kutatás-fejlesztés és innováció hazai versenypályázati rendszerének megújításáról
Dr. Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke
9:35-10:00
Befektetés, nem támogatás - innovációs pályázatok a gyakorlatban
Dr. Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke
10:00-10:20
A szellemi tulajdon védelme - a startup-potenciál innovációs kiaknázása
10:20-11:00
Az okos városoké a jövő? - panelbeszélgetés
A beszélgetés résztvevői:
Kovács Zoltán, a Magyar Posta Zrt. Kiemelt ügyfelek és ügyféltámogatási vezérigazgató-helyettese
Lánszki Regő városépítész, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. szakértője
Riedel Miklós, a Lechner Tudásközpont vezetője
Szemerey Samu építész, urbanista, a Design Terminál szakmai tanácsadója
11:00-11:30
Kávészünet
11:30-11:50
Pályázatok, tudnivalók, lehetőségek
11:50-12:10
A startup-világ és ami mögötte van - avagy mi alapján döntenek a befektetők?
Oszkó Péter, az OXO Labs alapítója, vezetője
12:10-12:30
Kockázati tőke és finanszírozás
12:30-13:30
A hazai startupok lehetőségei - hogyan kerülhetünk a világ élvonalába?
A beszélgetés résztvevői:
Lonkai Márton, a Pontolo alapítója
Oszkó Péter, az OXO Labs alapítója, vezetője
Zsembery Levente, az X-Ventures Alpha Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója, a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület elnöke
13:30-14:30
Ebéd

Részvételi díj: 20000 Ft + ÁFA

MISZ tagok számára az első 20 jelentkezőnek ingyenes részvételt, illetve a többi MISZ tagnak 10% kedvezményt biztosítanak a szervezők.

További információk az alábbi linken, a 506-0938-as telefonszámon, valamint a konferencia@napi.hu e-mail címen.

Földrajzi árujelzőkről szóló nemzetközi szimpózium Budapesten

A Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala közös szervezésében 2015. október 20-22. között Magyarországon tartják a kétévente sorra kerülő, földrajzi árujelzőkről szóló nemzetközi szimpóziumot, "Worldwide Symposium on Geographical Indications" címmel, az InterContinental Budapest Szállodában (1052 Budapest, Apáczai Csere János u. 12-14.).

A szimpózium fórumot teremt arra, hogy nemzetközi szakértők, az egyetemek képviselői, a földrajzi árujelzők jogosultjai, az eredetvédett termékek előállítói, valamint a kormányzati és nem-kormányzati szervezetek képviselői eszmét cseréljenek különböző szakkérdésekről. A világ minden tájáról érkező vendégek száma elérheti a 200 főt.

Munkanyelv az angol és a francia, oda-vissza szinkrontolmácsolással.
A szimpóziumon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Jelentkezési határidő: 2015. október 1.

A programtervezet és minden további információ az alábbi honlapon érhető el.

I. Öko-innovációs Konferencia

2015. október 15-én, a Millenáris B épületében (1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20.), a Földművelésügyi Minisztérium és a Herman Ottó Intézet szervezésében kerül megrendezésre az "I. Öko-innovációs Konferencia".

Az egynapos konferencia fő célkitűzése az öko-innovációk támogatása, az öko-innovációk és a piac közötti szakadék áthidalása. A nap első felében a magyar vállalkozások információt kapnak az aktuális uniós és hazai pályázati, támogatási lehetőségekről, az uniós kezdeményezésekről. A konferencia második részében az előzetes értékelés alapján kiválasztott vállalatok lehetőséget kapnak innovatív technológiájuk, szolgáltatásuk bemutatására.

A rendezvényen bemutatásra kerül az Európai Unió Környezettechnológiai Hitelesítési Rendszere (Environmental Technology Verification, ETV). Az ETV segíti az új fejlesztések elterjesztését, a referencia hiányából eredő akadályok leküzdését, valamint növeli a fejlesztések iránti bizalmat, így a fejlesztések piacképességét.

A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
A regisztráció határideje: 2015. október 8. 12:00.

Amennyiben előadóként kíván jelentkezni és szeretné vállalkozása öko-innovációját bemutatni, úgy azt az alábbi linken teheti meg, egy rövid jelentkezési lap kitöltésével.
Az előadói regisztráció határideje: 2015. szeptember 29. 12:00.

Az I. Öko-innovációs Konferenciával kapcsolatban bővebb információ az alábbi linken található.

Alapfokú szerzői jogi tanfolyam

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala alapfokú szerzői jogi tanfolyamot indít, melynek helyszíne az SZTNH (1054 Budapest, Garibaldi u. 2.). A szellemitulajdon-védelmi képesítésekről szóló 1/2015. (I. 22.) IM rendelet alapján szervezett tanfolyam bemutatja a szerzői jog alapjait, részletesen tárgyalja a szerzők jogait és e jogok korlátait. A képzés kitér a szerzői művek felhasználása mellett a jogérvényesítésre, bemutatja a nemzetközi és uniós jog vonatkozó szabályait.

A képzés ideje:
1. nap: 2015. október 28., szerda
2. nap: 2015. november 4., szerda

Vizsga: 2015. november 10., kedd

A képzés írásbeli vizsgával zárul és alapfokú szerzői jogi képesítést tanúsító bizonyítvány megszerzését teszi lehetővé. A tanfolyam távoktatás formájában is elvégezhető az SZTNH által erre a célra biztosított internetes felületen. A képesítés megszerzése ebben az esetben is jelenléti vizsga köteles.

A tanfolyam díja 30.000 forint, ami tartalmazza:
- a 20 órás képzést,
- a vizsgadíjat és
- a "Bevezetés a szerzői jogba" című jegyzetet.

Részvételi szándékát legkésőbb 2015. szeptember 30-ig jelezze az oktatas@sztnh.gov.hu email címen az alábbi adatok megadásával: Név; Lakcím; Születési hely, idő; Anyja neve; Munkáltató megnevezése (amennyiben a munkáltató téríti a képzés díját). A részvételi díjat a tanfolyam kezdetéig átutalással kell kiegyenlíteni a Magyar Államkincstárnál vezetett 10032000-01731842-00000000 számú számlára.

További információk: (+361) 474-5548 telefonszámon vagy az oktatas@sztnh.gov.hu email címen.

Pályázati felhívások

European Inventor Award 2016

Az Európai Szabadalmi Hivatal (European Patent Office, EPO) meghirdette a 2016. évi, feltalálóknak szóló díjat, a "European Inventor Award 2016"-ot, melyre öt kategóriában lehet pályázni: ipar, KKV, kutatás, életmű és nem európai ország. Olyan szabadalmak nevezését várják, melyeket a gazdaságban, ill. a gyakorlatban hasznosítottak.

A pályázatra 2015. október 14-ig lehet nevezni. Az angol nyelvű felhívás elolvasható alább, a kiírás pedig letölthető az EPO weboldalán.

Kut@tók a Neten - Kutatói Blog és Weboldal Találkozó

A 2010-ben indított sorozatot folytatva idén ötödik alkalommal rendezik meg a Kut@tók a Neten - Kutatói Blog és Weboldal Találkozót. A 2015. november 9-15. között zajló virtuális seregszemlén bemutatkozhatnak mindazok, akik tudományos munkájuk mellett vagy annak részeként blogot írnak, weboldalt szerkesztenek vagy a közösségi hálózatokon (Facebook, Twitter, Tumblr, stb.) népszerűsítik a tudományokat.

2015. október 31-ig várják azok jelentkezését, akiket mindennapjaik a laborok, levéltárak, könyvtárak világához köt. A rendezvény a kutatók által írt, működtetett blogok, weboldalak, közösségi megjelenések bemutatásán kívül az egymás közötti együttműködés szorosabbra fűzését is szolgálja.

Idén először külön JUNIOR kategóriát indítanak a középiskolások által szerkesztett, tudománynépszerűsítő netes tartalmaknak. A virtuális bemutatkozás hete alatt a legtöbb érdeklődőt vonzó blogok, weblapok szerkesztői könyvjutalomban részesülnek.

Jelentkezés az alábbi címen, a részvétel díjmentes.
További információ: http://kutatok.net/

Szakirodalomfigyelő

Amir Hartman & Craig LeGrande: Ruthless Execution - How Business Leaders Manage Through Turbulent Times - Pearson, 2015, 2. kiadás
Dr. Osman Péter ismertetése

A kötet címe információt nem ad, lényegét az alcím tükrözi: hogyan menedzselik a cégvezetők a vállalataikat viharos időkben. Valóban bevált újdonsággal ugyan nem áll elő ehhez, inkább jól rendszerezett javaslatot ad a stratégiai menedzsment kezeléséhez vihar előtt és alatt.

"A legveszélyesebb idők a cégek számára azok, amikor a dolgok jól mennek" • "A technológia sohasem játszott fontosabb szerepet a verseny terepének formálásában, mint most, a felhő-alapú üzleti lehetőségek és a társadalmi média felemelkedése nyomán. A felhőhöz és a felhasználók sikerességének menedzseléséhez kapcsolódó új, meghatározó erejű képességek lesznek a növekedés és a nyereségesség megőrzése kulcsai az eljövendő években." • "A cégvezetők kifejlesztik a saját értékelő rendszerüket a stratégia megtérülésének mérésére." • "Száz Fortune 500 céget vizsgálva azt találtuk, hogy az igazgatósági tagok 1 %-ának volt tudományos-, technológiai-, mérnöki- vagy matematikus háttere. (...) A technikai éleslátás hiánya az igazgatóságokban a kognitív változatosság hiányát okozza, ezzel akadályozza a kreatív gondolkodást és kevés lehetőséget ad az innovációs vezetőnek, hogy befolyásolja az üzletvitel irányát." - idézetek a könyvből.
E könyv megkísérli - írja a bevezető - felkészíteni a cégeket, hogy hasznot húzzanak az üzletmenet emelkedő szakaszaiból, s gyakorlatias megoldásokat adni újrakezdési képességük növelésére, hogy sikeresen jussanak át a zuhanásokon.

A szerzők az erre szolgáló stratégiákat három kategóriába sorolják, amelyek "minden cégvezető napi életének részét alkotják": • Vezetés • Kritikus képességek • Cégkormányzás. Ezeket bontja ki részletesen a kötet három nagy része, sok azokba eső gyakorlati megvalósítás bemutatásával.

A kritikus képességek közt, korunk új fejleményeinek megfelelően két újkeletűt is részletesen tárgyalnak egy-egy teljes fejezetben. Ezek: • Menedzselni az ügyfeleik sikerességét (mert ez hozzásegít, hogy az ügyfél jobban kötődjék hozzánk, ami kritikus a saját sikerességünkhöz) • Az internetes felhő-technológiákat kihasználni a cég működésében.

Hasznos, mert tényleg hatékony az ilyen végiggondolás: jól segít felidézni, rendbe rakni és frissíteni a tudásunkat. Az ismertető szerint Hartman világcégek tanácsadója a szervezeti és a technológiai átalakítások terén, s élvonalbeli egyetemeken tanít innováció- és technológia menedzsmentet cégek felsővezetőinek. LeGrande számos iparágban, köztük csúcstechnológiaiban, vezető tanácsadóként segítette új piaci lehetőségek feltárását és hatékony tőkebefektetési stratégiák kifejlesztését. Kompetenciájuk tehát elsőosztályú.

A diagnózisuk kulcsfogalma "beleütközni a teljesítmény plafonba" - annak a helyzetnek a bekövetkezte, midőn a cég teljesítménye az addigi növekedés után megtorpan, és a szokásos eszközökkel már nem növelhető. Ennek kezelésére is szolgálnak az itt előadottak. A szerzők leszögezik: ennek okait itt nem boncolgatják, tették azt már mások, viszont e problémák forrása csaknem mindig az, hogy a vezetés nem képes a továbblépést hozó megoldásra fókuszálni és végrehajtani. Ebben segít e művük, amelyben kifejtik:
A "ruthless execution" stratégia-alkotás alapja az előadottak szerint, hogy a cég vezetői megragadják a lehetőséget a problémák vizsgálatára, kellő időt szentelnek annak, majd erre támaszkodva cselekszenek. Nehéz időkben óvakodnak az elsietett döntésektől - ellenkezőleg, előre felszerelkeznek stratégiai és operatív módszerekkel, amelyek képessé teszik őket, hogy korai stádiumban felismerjék a problémákat, s óvatosan reagáljanak, összpontosítva a cég erőfeszítéseit a teljesítmény plafon áttörésére.

Érdeklődni lehet: Csibi Erzsébet, Pearson Education Magyarország, erzsebet.csibi@pearson.com

Jiri Scherer - Michael Hartschen - Chris Brügger: Egyszerűség - Hatékony stratégiák az üzleti sikerhez - HVG Könyvek, 2015
Dr. Osman Péter

"Az egyszerűség a végső kifinomultság" - Leonardo da Vincinek tulajdonított aforizma, amely Steve Jobs dizájnfilozófiájának meghatározó elvévé vált. A továbbiakban minden idézet a könyvből való.

Értéktervezők és okos felhasználók tudják: mindenből olyan kell, ami a legegyszerűbben teljesíti azt, amire tényleg szükségünk van - terméktől és szolgáltatástól cégekig, szervezetekig és azok működéséig. Ennek megvalósításához ad nagyon ügyesen egyszerű, részletes kézikönyvet a három szerző. Brügger svájci vállalatgazdasági főiskolán minőségirányításból szerzett posztgraduális diplomát, Hartschen a zürichi Szövetségi Műszaki Főiskola Vezetőképző Intézetében innováció- és technológiairányításból PhD-t, Scherer a zürichi Alkalmazott Tudományok Egyetemén mérnöki innovációból mesterfokozatot - tehát igencsak értenek hozzá.

"A bonyolult dolgok több időt vesznek igénybe, több hibalehetőséget hordoznak, hosszabb tréninget és munkaidőt, valamint fokozott karbantartást igényelnek, ugyanakkor több kérdést és panaszt eredményeznek az ügyfél részéről. (...) Az egyszerűbb dolgok kevesebb magyarázatot igényelnek, jobban működnek, és növelik a vásárlók elégedettségét. Az egyszerűség azonban egyáltalán nem magától alakul ki. Bizonyos esetekben csak rengeteg munkával érhető el, hogy egy-egy termék, szolgáltatás, vállalati folyamat, üzleti modell vagy szervezet egyszerűbb legyen."

"Az egyszerűséggel kapcsolatban gyakran hivatkoznak a lean menedzsment módszertanára, amely elsősorban az ipari termékekre vonatkozóan foglalkozik az értékteremtési lánc hatékonyabbá tételével. Számunkra azonban az egyszerűség jóval többet jelent: jóval tágabb értelemben - termékekre, szolgáltatásokra, vállalati folyamatokra, üzleti modellekre és szervezetekre vonatkozóan - használjuk."

"Fontos meghatároznunk, kiknek lehet szükségük egyszerűsítésre: a vásárlóknak, a munkavállalóknak, a beszállítóknak, az üzleti partnereknek."
"Milyen előnyökkel járnak az egyszerű termékek, szolgáltatások, folyamatok? Az egyszerűbb dolgok: • Könnyebben érthetők • Biztonságosabban és kevesebb hibával kezelhetők • Bevezetésük és adaptációjuk gyorsabb • Kevesebb hibalehetőséget tartalmaznak • Kedveltebbek, mert nem kívánnak túl sok magyarázatot. • Kevesebb plusz szolgáltatást igényelnek, s így kevésbé költségesek." Ezek nyilvánvalóan a felhasználóknak megmutatkozó előnyeik, amelyek azokat az előállító számára kelendőbbé, előnyösebben értékesíthetővé teszik. Az utóbbi további előnyöket is élvez általuk: "Kevesebb garanciális javítást igényelnek • "Gyorsabban bevezethetők a piacon • Könnyebben fejleszthetők."
"Az egyszerűsítés öt alapelve (talán pontosabb fő csapásiránynak nevezni - OP): • Átalakítás • Kihagyás • Hozzáadás • Helyettesítés • Érzékelés."

Könyvük tartalmát ekként vázolják: "Bemutatjuk az egyszerűsítés öt alapelvét, amelyekhez két-három megvalósítási stratégiát ajánlunk. (Így áll össze a könyv öt nagy fejezete. - OP) Így összesen 14 egyszerűsítési stratégia alapján fejtjük ki: hogyan lehet a termékeket, szolgáltatásokat, vállalati folyamatokat, üzleti modelleket vagy szervezeteket a gyakorlatban egyszerűsíteni, vagyis milyen "egyszerűsítő lépésekre" vagy "egyszerűsítő intézkedésekre" van szükség a kivitelezés során. Minden stratégiánál ismertetjük a lehetséges felhasználási módokat, majd értékelést is adunk ezekről. A stratégiákat annak megfelelően osztályozzuk, mennyire alkalmasak termékek, szolgáltatások/folyamatok, üzleti modellek egyszerűsítésére." (Minden stratégia bemutatásánál azt e három kategória szerint osztályozzák. - OP)
A könyv hasznos sajátossága, hogy a fejezetei egyforma felépítésűek, ami jól segíti a mondandó logikájának követését.

Loretta Napoleoni: Az iszlamista főnix - Az Iszlám Állam születése és a Közel-Kelet újrarendeződése - HVG Könyvek, 2015
Dr. Osman Péter ismertetése

"A terrorizmus elleni harcban is legfontosabb a régi igazság: "Ismerd meg az ellenséged!"" - ez és minden további idézet a könyvből.

Korunk többszörösen is kiemelkedően kritikus, mindannyiunkra nagy hatású kérdése az Iszlám Állam előretörése. A tét óriási: "Ha az Iszlám Állam államépítési kísérlete Szíria és Irak területén sikeresnek bizonyul, az olyan fenyegetést jelent, ami messze túlmutat a két államon. A siker azt jelentené, hogy a modern történelemben először egy fegyveres szervezetnek sikerülne elérnie a terrorista mozgalmak egyik lehetséges fő célját: saját ország létrehozását korábbi államok romjain. Mégpedig nem forradalom útján, ahogyan például Iránban történt, hanem terroristataktikával vívott, hagyományos háborúval. Ezzel az Iszlám Állam válna a terrorizmus újfajta modelljévé."

Innovatív stratégiája: "Az Iszlám Állam - vallásos arculata és terrorista taktikái dacára - olyan politikai-katonai gépezet, amelynek fő célja az államépítés. Sokkal meglepőbb azonban az, hogy a meghódított területeken látványos konszolidációra törekszik. A kalifátus által elfoglalt régiók lakói arról számolnak be, hogy a harcosok megérkezését követően egyes vidékeken javult az élet minősége: az Iszlám Állam utakat javított, ingyenkonyhát hozott létre a hontalanoknak, és napi 24 órán át biztosította az áramszolgáltatást. Mindez arra utal, hogy tisztában van vele: a 21. században nem lehet terror és erőszak segítségével fenntartani egy államot, a sikerhez konszolidációra is szükség van. Minden, amiben jobb, abból a képességéből adódik, hogy igazodott a hidegháborút követő, megváltozott helyzethez."

"Az Iszlám Államot a modernsége és a pragmatizmusa különbözteti meg a korábbi, például hidegháborús fegyveres szervezetektől, és elképesztő sikerét is ennek köszönheti. A vezetése tisztában van azzal, hogy a globalizált, többpólusú világ miféle korlátok elé állítja a nagyhatalmakat. Hamar felismerte például, hogy Szíriában nem képzelhető el olyasfajta közös külföldi beavatkozás, mint ami Líbiában és Irakban lezajlott. Ebben a helyzetben a vezérkara sikerrel és szinte észrevétlenül használta ki a maga előnyére a szíriai konfliktust, amely a közelmúltból jól ismert, számos finanszírozó és végrehajtó fegyveres csoport részvételével zajló "proxy háborúk" legújabb változata."

"Az Iszlám Állam más fegyveres szervezetekkel összevetve is kivételes üzleti érzékről tesz tanúbizonyságot. Ezt támasztja alá a közelmúltban napvilágra került éves könyvelése, amely aprólékosan elszámol a bevételekkel és kiadásokkal, beleértve az egyes öngyilkos merényletek költségeit is. Az elszámolás professzionális könyvelők munkája, első ránézésre könnyen összetéveszthetnénk egy virágzó, legitim multinacionális cég költségvetésével."

"Minden barbársága ellenére az Iszlám Állam hatásos és részben pozitív üzenettel rendelkezik, ami jelentősen különbözik a tálibok retorikájától. Egy olyan korban hirdeti az iszlám új aranykorának eljövetelét, amikor a Közel-Kelet destabilizálódott, Szíria és Irak lángokban áll, Líbia újabb törzsi konfliktus peremére sodródott, Egyiptom pattanásig feszült helyzetben katonai kormányzat alatt vergődik, Izrael pedig ismét háborúba keveredett Gázával. A kalifátus újjászületése al-Bagdádi vezetésével sok szunnita számára nem csupán újabb fegyveres hatalomátvételt jelent, hanem azt is, hogy az évtizedek óta dúló háború és pusztítás új, reményt keltő politikai struktúrának adja át a helyét."

Loretta Napoleoni olasz újságíró és politikai elemző. A nagyhírű Johns Hopkins Egyetem Felsőfokú Nemzetközi Tanulmányok Szakán, valamint a London School of Economics-on tanult, és nemzetközi kapcsolatokból szerzett mesterfokozatot. A University of Cambridge üzleti szakán rendszeresen tart előadásokat a terrorizmus finanszírozásáról.

Teljes körű sajtószemle

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll vagy a linkre kattintva olvasható!)
A sajtószemle tagvállalataink, az OBSERVER Budapest Médiafigyelő Kft., a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft. segítségével készült.


Kisalföld, 2015. szeptember 7., hétfő, 11. oldal
Meet2Match 2015

Uzletresz.hu, 2015. szeptember 7., hétfő
Megvannak a "Be Smart" startupverseny győztesei

Technokrata.hu, 2015. szeptember 7., hétfő
Elsöpörheti a cégeket a digitális forradalom

Piacesprofit.hu, 2015. szeptember 7., hétfő
Idén összesen 2700 milliárd keretösszeg hívható le

Pecsma.hu, 2015. szeptember 7., hétfő
Ötletversenyt hirdet a PTE

Napi.hu, 2015. szeptember 7., hétfő
Újabb fontos változásokról döntött a kormány - Önt is érintheti

Ma.hu, 2015. szeptember 7., hétfő
Kiemelten támogatja a BVK a startup mikrovállalkozásokat

Itbusiness.hu, 2015. szeptember 7., hétfő
Kormányzati informatika: Úton a Digitális Magyarország felé
"...Áprilisban a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében megjelent az "Infokommunikációs motivációs, szemléletformáló és kompetenciafejlesztő program kkv-knak" című kiemelt projekt felhívása..."

Innoportal.hu, 2015. szeptember 7., hétfő
Be Smart: fókuszban a startup mikrovállalkozások támogatása

Gyartastrend.hu, 2015. szeptember 7., hétfő
Robotok és meteoritok a 10. Kutatók Éjszakáján

Bama.hu, 2015. szeptember 7., hétfő
3D konferencia és ötletverseny a PTE-n

Tudositok.hu, 2015. szeptember 7., hétfő
Innovációs verseny diákoknak

Mno.hu, 2015. szeptember 7., hétfő
Kiemelt támogatás jut a startupoknak

Hirek.prim.hu, 2015. szeptember 7., hétfő
Európa legígéretesebb cleantech startupjai a ClimateLaunchpaden

Figyelo.hu, 2015. szeptember 7., hétfő
Startup: Magyarország is felkerült a térképre

Pecsiujsag.hu, 2015. szeptember 7., hétfő
Országos hallgatói ötletversenyt hirdet a PTE

Portfolio.hu, 2015. szeptember 7., hétfő
Ki nem találnád, mire pörögtek rá a Szilícium-völgyben

Pannonnovum.hu, 2015. szeptember 7., hétfő
Glattfelder Béla: innovatív fiataljaink is segítik az ipar fejlődését

Pannonnovum.hu, 2015. szeptember 7., hétfő
Így küzd a kormány az EU-s nagyprojekteknél a forrásvesztés elkerüléséért

Pannonnovum.hu, 2015. szeptember 7., hétfő
Már 740-en nyertek az új EU-ciklus pályázatain

Pannonnovum.hu, 2015. szeptember 7., hétfő
Ősszel zárulhat az előző uniós ciklus forráslehívása

InfoRádió, Délutáni mérleg, 2015. szeptember 7., hétfő
Három magyar start-up cég kap lehetőséget arra, hogy részt vegyen Tel-Avivban a DLD Innovációs Fesztiválon

Dunaújvárosi Hírlap, 2015. szeptember 8., kedd, 1+13. oldal
Uniós milliárdok a Dunára

Békés Megyei Hírlap, 2015. szeptember 8., kedd, 2. oldal
Gimnáziumi innováció

Minuszos.hu, 2015. szeptember 8., kedd
Közeleg a tizedik Kutatók éjszakája

Minuszos.hu, 2015. szeptember 8., kedd
A Synetiq nyerte “Be Smart" startup versenyt

Magyarmezogazdasag.hu, 2015. szeptember 8., kedd
Tudás-Park Projekt - hatékony együttműködés

Portfolio.hu, 2015. szeptember 8., kedd
Garázscégből nagyvállalat - Így kell csinálni

Origo.hu, 2015. szeptember 8., kedd
Magyar startupok debütáltak az izraeli Szilícium-völgyben

Ma.hu, 2015. szeptember 8., kedd
Sikeresen mutatkoztak be a magyar startup-projektek Tel-Avivban

Innoportal.hu, 2015. szeptember 8., kedd
Szeptember végén jubilál a Kutatók Éjszakája

Autoszektor.hu, 2015. szeptember 8., kedd
INNOVÁCIÓ - a változás, ami új értéket teremthet!

Turizmus.com, 2015. szeptember 8., kedd
Tizedszer lesz Kutatók Éjszakája, ingyenes programokkal

Startup.mandiner.hu, 2015. szeptember 8., kedd
Kiemelten támogatja a startupokat a BVK

Mfor.hu, 2015. szeptember 8., kedd
Varga szerint sikeresek a stratégiai partnerségek

Magyarhirlap.hu, 2015. szeptember 8., kedd
Varga Mihály szerint a stratégiai partner vállalatok növelték a beruházásokat

24.hu, 2015. szeptember 8., kedd
Magyar siker: európai hódítás előtt a fényterápiás kütyü

24.hu, 2015. szeptember 8., kedd
A kormány stratégiai partnereit fényezte Varga

InfoRádió, 2015. szeptember 8., kedd
A stratégiai partner vállalatokkal kötött megállapodások igazolták a kormány várakozásait

InfoRádió, Délelőtti mérleg, 2015. szeptember 8., kedd
Három magyar start-up cég kap lehetőséget arra, hogy részt vegyen Tel-Avivban a DLD Innovációs Fesztiválon

Kossuth Rádió, Déli Krónika, 2015. szeptember 8., kedd
A stratégiai megállapodás eredményeit értékelték

ECHO TV, Hírek, 2015. szeptember 8., kedd
Beváltották a kormány reményeit a stratégiai partnerekkel kötött megállapodások, mondta Varga Mihály

Világgazdaság, 2015. szeptember 9., szerda, 6. oldal
Siemens: bevált partnerség

Fejér Megyei Hírlap melléklet, 2015. szeptember 9., szerda, 15. oldal
Kutatás, fejlesztés, innováció

Fejér Megyei Hírlap melléklet, 2015. szeptember 9., szerda, 15. oldal
Pályázat kutatásintenzív kkv-knak

Vg.hu, 2015. szeptember 9., szerda
Siemens: bevált partnerség

Profitline.hu, 2015. szeptember 9., szerda
Sikeresen mutatkoztak be a magyar startup-projektek Tel-Avivban

Profitline.hu, 2015. szeptember 9., szerda
A stratégiai partner vállalatokkal kötött megállapodások igazolták a kormány várakozásait

Hir6.hu, 2015. szeptember 9., szerda
Sikeresen mutatkoztak be a magyar startupok Tel-Avivban

Vg.hu, 2015. szeptember 9., szerda
Új adószabályokat kérnek a munkaadók

Piacesprofit.hu, 2015. szeptember 9., szerda
A világpiacra katapultálhat a beszállítói lét

Piacesprofit.hu, 2015. szeptember 9., szerda
Átalakítanák az adózást a munkáltatók

Mixonline.hu, 2015. szeptember 9., szerda
Sikeres magyar startup-projektek Tel-Avivban

Napi.hu, 2015. szeptember 9., szerda
Még több adócsökkentést! - Ezt akarják a munkaadók

Hrportal.hu, 2015. szeptember 9., szerda
Az MGYOSZ vállalati adózást érintő javaslattal áll elő

Erdon.ro, 2015. szeptember 9., szerda
Sikeresen mutatkoztak be a magyar startup-projektek Tel-Avivban

Sg.hu, 2015. szeptember 9., szerda
Startupok - érdemes vállalkozni

Privatbankar.hu, 2015. szeptember 9., szerda
Így lehetne jobban megemelni a magyar fizetéseket

Figyelo.hu, 2015. szeptember 9., szerda
Komoly lehetőségek vannak a hazai startup cégekben

Alfahir.hu, 2015. szeptember 9., szerda
Nincs gond: nincsenek magyar szabadalmak, maradunk összeszerelő-üzem

Mr1-Kossuth Rádió, Reggeli Krónika, 2015. szeptember 9., szerda
Áder János szerint a magyar vállalkozásoknak is részt kellene venniük a megújuló energiaforrások felhasználásához szükséges eszközök fejlesztésében

Magyar Idők, 2015. szeptember 10., csütörtök, 1+12. oldal
Tízmilliárdos fejlesztés

Magyar Hírlap, 2015. szeptember 10., csütörtök, 10. oldal
Több pénzt kaptunk az uniótól, mint amennyit befizettünk

Orientpress.hu, 2015. szeptember 10., csütörtök
Vállalati adózást érintő javaslatokkal állt elő az MGYOSZ

Zaol.hu, 2015. szeptember 10., csütörtök
"X. INNOTECH Innovációs Konferencia Zalaegerszegen

Portfolio.hu, 2015. szeptember 10., csütörtök
Gyökeres változásra kell készülnünk az EU-támogatások rendszerében

Napi.hu, 2015. szeptember 10., csütörtök
Ingyen pénzt akarnak a magyarok

Gyartastrend.hu, 2015. szeptember 10., csütörtök
Várják a 3D-s nyomtatás innovációinak pályázatait

Haon.hu, 2015. szeptember 10., csütörtök
A pályázók véleménye szerint igazságtalan a rendszer

Erdon.ro, 2015. szeptember 10., csütörtök
A pályázók véleménye szerint igazságtalan a rendszer

Agroinform.com, 2015. szeptember 10., csütörtök
Agro Inno Show - Innováció a mezőgazdaságban

Privatbankar.hu, 2015. szeptember 10., csütörtök
Segítség, nyertünk! A beadott pályázatok egyharmada hibás

Pecsicivil.hu, 2015. szeptember 10., csütörtök
Innovációs ötletverseny

Jttv.hu, 2015. szeptember 10., csütörtök
NYITVA A 2014-2020-AS UNIÓS IDŐSZAK

Hirek.prim.hu, 2015. szeptember 10., csütörtök
Sikeresen mutatkoztak be a magyar startup-projektek Tel-Avivban

Lepeselony.hu, 2015. szeptember 10., csütörtök
Magyarország vezető helyen a régiós kockázati tőke piacon

Magyar Hírlap, 2015. szeptember 11., péntek, 9. oldal
Alapjaiban rendezi át a nemzetközi helyzet a források elosztását

Észak-Magyarország, 2015. szeptember 11., péntek, 7. oldal
Jubilált a FUX és az egyetem laborja

Békés Megyei Hírlap, 2015. szeptember 11., péntek, 14. oldal
A GINOP-ról

Békés Megyei Hírlap, 2015. szeptember 11., péntek, 14. oldal
Utolsó lehetőség előtt a gazdaság

Marketing és Média, 2015. szeptember 11., péntek, 18+19. oldal
A jövőbe fektetnek
"...Stratégiai fontosságú a nagyvállalatok számára a felsőoktatási intézményekkel való együttműködés. A cégek versengenek a kiemelkedő képességű mérnökökért, a hallgatók ötleteiből pedig termékújdonságok születhetnek. Az új tanévnek többen is új együttműködéssel vágnak neki..."

Uzletresz.hu, 2015. szeptember 11., péntek
Indul a Telekom nemzetközi versenye
"...Idén is tárt karokkal fogadják az újító szellemű vállalkozásokat a világ minden tájáról a harmadik Telekom Innovációs Versenyre. Az újonnan induló startupok és innovátorok október 15-ig három kategóriában jelentkezhetnek...

Origo.hu, 2015. szeptember 11., péntek
Budapesten rendezik a Telekom nemzetközi versenyét

U-szeged.hu, 2015. szeptember 11., péntek
"Mérlegen az eddigi tapasztalatok és a jövőbeni lehetőségek" - Horizon 2020 szakmai konferenciát szervez a Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóság

Nyirhir.com, 2015. szeptember 11., péntek
Programok az Egészségügyi Karon a Kutatók Éjszakáján

Mmonline.hu, 2015. szeptember 11., péntek
Startupokat vár a Telekom

Marketinginfo.hu, 2015. szeptember 11., péntek
Innovációs versenyt indít a Telekom

Erdon.ro, 2015. szeptember 11., péntek
!gen Debrecen indul szeptemberben
"...Az !gen Debrecen képzés célja, hogy segítse az innovációs és startup projektek elméleti és gyakorlati megalapozását, elindítását egyéneknek, ötletgazdáknak, illetve csapatoknak. Eddig több, mint 40-en végezték el a képzést, és több sikeres vállalkozás is kikerült az !gen Debrecen képzésből!..."

Pecsicivil.hu, 2015. szeptember 11., péntek
Innovációs ötletverseny - Az egészségtudatos fogyasztóvá válás elősegítése (Te tudod, hogyan lehetsz egészségtudatos fogyasztó?)

Inforadio.hu, 2015. szeptember 11., péntek
Balog: kapcsolódjon össze gazdaság, tudomány, oktatás és innováció!

Blog.szta.hu, 2015. szeptember 11., péntek
Újabb 71 milliárd forint értékű pályázati kiírások vállalkozások számára

24.hu, 2015. szeptember 11., péntek
Balog: kapcsolódjon össze a gazdaság, a tudomány, az oktatás, az innováció!

InfoRádió, 2015. szeptember 11., péntek
Átadták a tudásközpontot

Mr1-Kossuth Rádió, Krónika 20-kor, 2015. szeptember 11., péntek
Közép-Európa sorsa nagyban függ attól, hogyan tud összekapcsolódni a gazdaság, a tudomány, az oktatás és az innováció, mondta Balog Zoltán

M1, Híradó M1, 2015. szeptember 11., péntek
Balog Zoltán szerint akár egész Európa sorsa nagyban függ attól, hogyan tud a gazdaság, a tudomány, az oktatás és az innováció összekapcsolódni

Magyar Hírlap, 2015. szeptember 12., szombat, 4. oldal
Hagyomány és innováció összefonódása

Hajdú-Bihari Napló, 2015. szeptember 12., szombat, 5. oldal
A pályázók szerint igazságtalan a rendszer

Agrarhirek.hu, 2015. szeptember 12., szombat
Ezekben az ágazatokban látnak lehetőséget
"...Magyarország ezért is akar 700 milliárd forintot költeni a támogatásból innovációra és megerősíteni a kis- és közepes vállalatokat..."

Euroastra.hu, 2015. szeptember 12., szombat
Indul a Telekom nemzetközi innovációs versenye - Idén Budapest lesz a Telekom Innovation Expo helyszíne

Erdon.ro, 2015. szeptember 13., vasárnap
Jubilált a FUX és az egyetem laborja

Boon.hu, 2015. szeptember 13., vasárnap
Jubilált a FUX és az egyetem laborja

Magyaridok.hu, 2015. szeptember 13., vasárnap
A jövő év elején indulhatnak a hitelprogramok

Index.hu, 2015. szeptember 13., vasárnap
Magyar startupok vették be a héber Szilícium-völgyet

Magyar Idők, 2015. szeptember 14., hétfő, 16. oldal
Írországba tartanak a magyar vállalkozások

Minuszos.hu, 2015. szeptember 14., hétfő
Ismét indul a Telekom nemzetközi innovációs versenye

Innoportal.hu, 2015. szeptember 14., hétfő
Indul a Telekom nemzetközi innovációs versenye

Digitalhungary.hu, 2015. szeptember 14., hétfő
Mitől más a startup Tel-Avivban?

Portfolio.hu, 2015. szeptember 14., hétfő
Óriási EU-pénzek: 300 új emberrel készül az Államkincstár

Mmonline.hu, 2015. szeptember 14., hétfő
Innováció a befektetői szektorban

Atv.hu, 2015. szeptember 14., hétfő
Óriási üzletet kötött Varga Mihály

Profitline.hu, 2015. szeptember 14., hétfő
Nemzetközi sikerek kapujában két magyar startup

Promenad.hu, 2015. szeptember 14., hétfő
Fiatal tudósok számoltak be eredményeikről
"...A MAFITUD-ot 2005-ben alapították az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottjai Visegrádon. A rendezvény levezető elnöke dr. Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) ügyvezető igazgatója volt..."

Pcpult.hu, 2015. szeptember 14., hétfő
OXO: Innováció a befektetői szektorban!

Profitline.hu, 2015. szeptember 14., hétfő
OXO: Innováció a befektetői szektorban!

Magyaridok.hu, 2015. szeptember 14., hétfő
Írországba tartanak a magyar vállalkozások

Hvg.hu, 2015. szeptember 14., hétfő
Két magyar startup is szóhoz jutott Izraelben

Technokrata.hu, 2015. szeptember 14., hétfő
Innovációval rukkolt elő az OXO a befektetői szektorban

Magyar Nemzet, 2015. szeptember 15., kedd, 10. oldal
A nagyoknak is jut pénz
"...Nem csak a kis- és közepes vállalatok fejleszthetnek uniós forrásból
A kormány deklarált célja a kis- és közepes cégek megerősítése a 2014-2020-as uniós ciklus során, de a nagyvállalatok is részesülhetnek brüsszeli forrásból, főként a kutatás-fejlesztés és innováció területén. Emellett a feldolgozóipari tevékenység létszámbővítéssel járó fejlesztése is a támogatott területek közé tartozik..."

Heves Megyei Hírlap, 2015. szeptember 15., kedd, 2. oldal
Pályázatkezelés az államkincstárnál

Itextreme.hu, 2015. szeptember 15., kedd
Magyar Fiatal Tudósok Társaságának 14. Országos Találkozója
"...A rendezvényt dr. Volk Balázs, az EGIS egyik igazgatója, aki az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny korábbi díjazottja volt, és dr. Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke nyitotta meg. Volk Balázs kiemelte, hogy az EGIS büszke arra, hogy kilencszer nyert el innovációs díjat a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat keretében..."

Euroastra.hu, 2015. szeptember 15., kedd
Magyar Fiatal Tudósok Társaságának 14. Országos Találkozója

Inforadio.hu, 2015. szeptember 15., kedd
Indul a Telekom nemzetközi innovációs pályázata

Vg.hu, 2015. szeptember 15., kedd
Magyar vállalkozások fejleszthetik az arab városokat

Vg.hu, 2015. szeptember 15., kedd
Megállapodott a magyar kormány az Arab Emírségekkel

Uzletresz.hu, 2015. szeptember 15., kedd
Az Emírségekben nyílnak lehetőségek magyar vállalkozásoknak

Uzletresz.hu, 2015. szeptember 15., kedd
Minden sarkon innováció

Technokrata.hu, 2015. szeptember 15., kedd
Esélyt kapnak a tehetségek

Techmonitor.hu, 2015. szeptember 15., kedd
A jövő magyar kiválóságait keresi és támogatja a Magyar Templeton Program
"...Emellett többek között különféle soft-skill, pénzügyi és vállalkozói képzésekben vehetnek részt, innovációs és kutatólabor-látogatásokon, országos illetve nemzetközi tehetségnapokon, társadalmi felelősségvállalásra nevelő programokon, nyári kiválósági táborokban fejlődhetnek..."

Stop.hu, 2015. szeptember 15., kedd
Harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Telekom nemzetközi innovációs pályázata

Somogyma.hu, 2015. szeptember 15., kedd
Magyar cégek kapcsolódhatnak be az Egyesült Arab Emírségek városfejlesztési beruházásaiba

Nyirhir.com, 2015. szeptember 15., kedd
Versenyen keresi a legjobb innovátorokat a Telekom

Lokal.hu, 2015. szeptember 15., kedd
Gazdasági megállapodás Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek között

Portfolio.hu, 2015. szeptember 15., kedd
Kidobhatunk 80 milliárdnyi EU-pályázatot a kukába?

Kreativ.hu, 2015. szeptember 15., kedd
Harmadszor indul a Telekom innovációs pályázata

Hrportal.hu, 2015. szeptember 15., kedd
Tudósok, üzletemberek lehetnek a mentoraid

Edupress.hu, 2015. szeptember 15., kedd
A jövő magyar kiválóságait keresik

Blikk.hu, 2015. szeptember 15., kedd
Gazdasági együttműködési megállapodást kötött Magyarország

Privatbankar.hu, 2015. szeptember 15., kedd
Magyar cégek virágoztatják fel az arab városokat?

Privatbankar.hu, 2015. szeptember 15., kedd
Mégis lepaktálunk egy arab országgal

Mno.hu, 2015. szeptember 15., kedd
Magyarország együttműködik az Egyesült Arab Emírségekkel

Mfor.hu, 2015. szeptember 15., kedd
Elkeserítő, ami az EU-pályázatok körül folyik

Insiderblog.hu, 2015. szeptember 15., kedd
DLD Tel-Aviv - a BKIK Colabsos csapatok is kijutottak

Figyelo.hu, 2015. szeptember 15., kedd
Egyedülálló program a tehetségek megtalálására

Figyelo.hu, 2015. szeptember 15., kedd
Magyar cégek, irány az Arab-öböl!

24.hu, 2015. szeptember 15., kedd
Magyar startupok Izraelben

Bitport.hu, 2015. szeptember 15., kedd
Weben kötik össze a startupokat a befektetőkkel

Computerworld.hu, 2015. szeptember 15., kedd
700 ezer euró hazai start-upoknak szoftverfejlesztésre

InfoRádió, 2015. szeptember 15., kedd
Nemzetközi innovációs pályázat

Magyar Nemzet, 2015. szeptember 16., szerda, 11. oldal
Magyar startupok sikere Izraelben

Magyar Nemzet, 2015. szeptember 16., szerda, 12. oldal
Együttműködés az Egyesült Arab Emírségekkel

Piac és Profit, 2015. szeptember 16., szerda, 8-10. oldal
Száguldó innovációk

Haszon Magazin, 2015. szeptember 16., szerda, 36-39. oldal
Így készüljön a milliárdokra

Hajdú-Bihari Napló: ZAMAT, 2015. szeptember 16., szerda, 30. oldal
Zamatossá válik az INNOVA Agyüzem

Haon.hu, 2015. szeptember 16., szerda
Befektetőket csábít Debrecenbe a Tudás- Park program

Erdon.ro, 2015. szeptember 16., szerda
Befektetőket csábít Debrecenbe a Tudás-Park program

Agroinform.com, 2015. szeptember 16., szerda
Agro Inno Show - Innováció a mezőgazdaságban

Pecsicivil.hu, 2015. szeptember 16., szerda
Telekom nemzetközi innovációs verseny 2015

Bitport.hu, 2015. szeptember 16., szerda
Magyarországon is keresik azokat, akik megoldják a világ nagy kérdéseit

Pecsma.hu, 2015. szeptember 16., szerda
Beindítják megint a fiatal vállalkozókat!

Pecsinapilap.hu, 2015. szeptember 16., szerda
E-health fejlesztéseket megalapozó kutatások ösztönzése a pécsi egyetemen

Innoportal.hu, 2015. szeptember 16., szerda
Magyar Fiatal Tudósok Társaságának 14. Országos Találkozója

Kecskemetitv.hu, 2015. szeptember 16., szerda
Zöldág ünnep volt az IQ Kecskemét Ipari Innovációs Központban

Feol.hu, 2015. szeptember 16., szerda
Kutatás és fejlesztés a cél - Az egyik kötelezettségvállalási keret mára már ki is merült

InfoRádió, 2015. szeptember 16., szerda
Nemzetközi innovációs pályázat

InfoRádió, 2015. szeptember 16., szerda
Okosvilág: 3. alakalommal hirdeti meg innovációs pályázatát a Telekom csoport

HírTV, Híradó, 2015. szeptember 16., szerda
Elérte legmagasabb pontját Kecskemét legújabb innovációs központjának építése

GyőrPlusz TV, 2015. szeptember 16., szerda
Megjelent a GINOP 2015-ös fejlesztési kerete

Figyelő, 2015. szeptember 17., csütörtök, 57. oldal
Magyar startupok nemzetközi sikerek kapujában

Figyelő, 2015. szeptember 17., csütörtök, 54+55. oldal
A Szilícium-völgy meghódítása

Figyelő, 2015. szeptember 17., csütörtök, 24+25. oldal
Mi kell ahhoz, hogy a kkv-szektor lehessen a növekedés motorja?

Magyar Hírlap, 2015. szeptember 17., csütörtök, 11. oldal
Innováció és technológia Kecskeméten

Népszabadság, 2015. szeptember 17., csütörtök, 13. oldal
Fapados műholdfutár

Világgazdaság, 2015. szeptember 17., csütörtök, 11. oldal
Új tehetségprogram indult
"...A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (Matehetsz) útjára indítja a Magyar Templeton Programot. A Csermely Péter hálózatkutató professzor nevével fémjelzett kísérleti jellegű tehetségazonosító és -gondozó programnak az a célja, hogy megtalálja a kivételes magyar tehetségeket a 10-29 éves korosztályban, és a kiválasztottaknak egyéves, személyre szabott tehetségtámogatási programot alakítson ki..."

Nógrád Megyei Hírlap, 2015. szeptember 17., csütörtök, 5. oldal
Együttműködési megállapodás

Hajdú-Bihari Napló, 2015. szeptember 17., csütörtök, 5. oldal
Befektetők vonzása a cél

Fejér Megyei Hírlap, 2015. szeptember 17., csütörtök, 6. oldal
Kutatás és fejlesztés a cél

Észak-Magyarország, 2015. szeptember 17., csütörtök, 1+4. oldal
Science: vége. Hogyan tovább?

Délmagyarország, 2015. szeptember 17., csütörtök, 6. oldal
Iránytű a sikeres pályázatokhoz

Vas Népe, 2015. szeptember 17., csütörtök, 1+3. oldal
Versenyben a kis cégek

Dunaújvárosi Hírlap, 2015. szeptember 17., csütörtök, 6. oldal
Kutatás és fejlesztés a cél

Délvilág, 2015. szeptember 17., csütörtök, 6. oldal
Iránytű a sikeres pályázatokhoz

Pecsinapilap.hu, 2015. szeptember 17., csütörtök
E-health fejlesztéseket megalapozó kutatások ösztönzése a pécsi egyetemen

Ma.hu, 2015. szeptember 17., csütörtök
Kutyaparkoltató lehet a következő magyar siker-startup

Magyarhirlap.hu, 2015. szeptember 17., csütörtök
Innováció és technológia Kecskeméten

Vg.hu, 2015. szeptember 17., csütörtök
Új tehetségprogram indult

Kecskemeti-hirhatar.hu, 2015. szeptember 17., csütörtök
Bokréta ünnep Kecskeméten

Itbusiness.hu, 2015. szeptember 17., csütörtök
Gyurós Tibor-díjasok 2015-ben

Hrportal.hu, 2015. szeptember 17., csütörtök
Infokommunikációs díjakat osztottak

Haon.hu, 2015. szeptember 17., csütörtök
Hatalmas egyetemi siker a héber Szilícium-völgyben
"...Harmadik helyezést ért el a világ egyik legrangosabb innovációs fesztiválján Tel-Avivban az Agrokémiai és Talajtani Intézet PhD-hallgatója. Mátyás Bence technológiai projektje, a JokerTao átjárhatóságot biztosít a régi és az új struktúrájú adatbázisok között, kiaknázza a hatalmas mennyiségű adatok tárolásában és elemzésében rejlő lehetőségeket..."

Erdon.ro, 2015. szeptember 17., csütörtök
Hatalmas egyetemi siker a héber Szilícium-völgyben

Dehir.hu, 2015. szeptember 17., csütörtök
Felpörgetnék a kis- és közepes vállalkozásokat Debrecenben

Boon.hu, 2015. szeptember 17., csütörtök
Science Múzeum: hogyan nem épül meg?

Promenad.hu, 2015. szeptember 17., csütörtök
Megtanulni brüsszelül
"...A Horizont 2020 az Unió kutatás-fejlesztési és innovációs politikája 2014-2020 év között. A program minden eddiginél nagyobb, közel 79 milliárd eurós költségvetéssel gazdálkodik. A program a kontinens globális versenyképességének növelését célzó Európa 2020 stratégia "Innovatív Unió" elnevezésű kiemelt kezdeményezésének egyik alappillére. Többek között az intelligens technológiák, a biogazdaság, az agrárinnováció, és az élettudományok területén 2016-2017-re meghirdetett pályázati lehetősségekről szervezett Horizon 2020 néven szakmai konferenciát a Szegedi Tudományegyetem Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatósága..."

Millasreggeli.hu, 2015. szeptember 17., csütörtök
Mennyit is költünk kutatás-fejlesztésre?

Ingatlanhirek.hu, 2015. szeptember 17., csütörtök
Hamarosan még intelligensebb város lesz Kecskemétből

Hvg.hu, 2015. szeptember 17., csütörtök
Még intelligensebb város lehet Kecskemét

Computerworld.hu, 2015. szeptember 17., csütörtök
Átadták az idei Gyurós Tibor-díjakat

SzTNH e-Hírek, 2015. szeptember 17., csütörtök
Új elektronikus védjegybejelentési rendszer az SZTNH-ban

SzTNH e-Hírek, 2015. szeptember 17., csütörtök
Kiírták az "Iparjog" című pályázatot

SzTNH e-Hírek, 2015. szeptember 17., csütörtök
Alapfokú szerzői jogi tanfolyam indul 2015. október 28-án

SzTNH e-Hírek, 2015. szeptember 17., csütörtök
Földrajzi árujelzőkről szóló nemzetközi szimpózium Budapesten

Mr1-Kossuth Rádió, Esti Krónika, 2015. szeptember 17., csütörtök
Az infarktusos betegek ellátását is segíti az az új mobileszköz, amelynek fejlesztését kezdték meg a pécsi egyetemen

HírTV, Reggeli Híradó, 2015. szeptember 17., csütörtök
Elérte legmagasabb pontját Kecskemét legújabb innovációs központjának építése

U-szeged.hu, 2015. szeptember 17., csütörtök
Tapasztalatok és lehetőségek a Horizon 2020 programban

Délmagyarország, 2015. szeptember 18., péntek, 6. oldal
Csak jó pályázattal lehet nyerni

Délvilág, 2015. szeptember 18., péntek, 6. oldal
Csak jó pályázattal lehet nyerni

Dunaújvárosi hírlap, 2015. szeptember 18., péntek, 6. oldal
Kutatás és fejlesztés a cél

Heves megyei Hírlap, 2015. szeptember 18., péntek, 4. oldal
Vállalati tanácsadás

Vas Népe, 2015. szeptember 18., péntek, 1+3. oldal
Versenyben a kis cégek

Sikerado.hu, 2015. szeptember 18., péntek
A világ egyik vezető infokommunikációs konferenciáján mutatkozhatnak be a legjobb hazai startupok

Hrportal.hu, 2015. szeptember 18., péntek
35. helyen áll a magyar innováció

Bama.hu, 2015. szeptember 18., péntek
Kórház helyett otthon lehetne gyógyulni a Pécsi Tudományegyetem mobilalkalmazásával

Agroinform.com, 2015. szeptember 18., péntek
A magyar agrárium kutatás-fejlesztésének EU-s lehetőségei, fókuszban a H2020

Hirek.prim.hu, 2015. szeptember 18., péntek
Gyurós Tibor díj: Orosz Bálint az Év IKT-menedzsere

444.hu, 2015. szeptember 18., péntek
Megjelent az új globális innovációs index

24.hu, 2015. szeptember 18., péntek
Reflektorfényben a magyar startupok

Zalai Hírlap, 2015. szeptember 19., szombat, 14. oldal
Öt évtizednyi fejlesztés

Heves Megyei Hírlap, 2015. szeptember 19., szombat, 12. oldal
Vállalati innovációk heves megyében

Észak-Magyarország, 2015. szeptember 19., szombat, 14. oldal
Hatvanezer eurós pályázat

Dunántúli Napló, 2015. szeptember 19., szombat, 11. oldal
A jövő a küszöbön áll

Minőség és Megbízhatóság, 2015. szeptember 19., szombat, 263. oldal
Európa innovatívabbá válik

Elektrotechnika, 2015. szeptember 19., szombat, 29. oldal
Pályázati felhívás
GÁBOR DÉNES-DÍJ 2015

Innoportal.hu, 2015. szeptember 19., szombat
A Telecom Worldön is bemutatkozhatnak magyar startup cégek

Erdon.ro, 2015. szeptember 19., szombat
Lesz robotépítés Miskolcon, csak kicsit később
"...Az eseményen gyerekekkel, szülőkkel és kollégákkal közösen építenek rajzoló robotokat, amelyek több száz társukkal együtt a Kutatók Éjszakáján, szeptember 25-én döntenek majd világrekordot az Ericsson K+F központjában..."

Partyponty.hu, 2015. szeptember 20., vasárnap
Épül Szeged új tudományos központja

Kisalföld, 2015. szeptember 21., hétfő, 11. oldal
Meet2Match 2015 Győr

Heves Megyei Hírlap, 2015. szeptember 21., hétfő, 4. oldal
Innovációs fórum az iparkamarában

Heves Megyei Hírlap, 2015. szeptember 21., hétfő, 12. oldal
Vállalati innovációk heves megyében

Fejér Megyei Hírlap, 2015. szeptember 21., hétfő, 1+6. oldal
A kkv-k gondjairól

Dunaújvárosi Hírlap, 2015. szeptember 21., hétfő, 6. oldal
A kkv-k helyben költenek

Mmonline.hu, 2015. szeptember 21., hétfő
Új lehetőség a hazai startupoknak

Boon.hu, 2015. szeptember 21., hétfő
Rajzoló robotokat építettek Miskolcon

It-extreme.hu, 2015. szeptember 21., hétfő
HITS@ITU: megnyílnak a nemzetközi vizek a hazai startupok előtt

INNOVA 2015. 9. havi hírlevél
Jóváhagyásra került a Duna Stratégia

INNOVA 2015. 9. havi hírlevél
Debreceni innovátor, startupper és vállalkozóképzés indul szeptemberben!

INNOVA 2015. 9. havi hírlevél
2017 közepére minden uniós pályázatot kiírhatnak

INNOVA 2015. 9. havi hírlevél
A hazai kutatást, fejlesztést és innovációt ösztönző pályázati felhívások

INNOVA 2015. 9. havi hírlevél
GINOP-2.1.1-15 - Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása

INNOVA 2015. 9. havi hírlevél
A "Kutatási infrastruktúra megerősítése - nemzetköziesedés, hálózatosodás" c. GINOP-2.3.3-15 pályázat

INNOVA 2015. 9. havi hírlevél
59 innovatív KKV jutott 93,7 millió Euró támogatáshoz a H2020 Program keretében

INNOVA 2015. 9. havi hírlevél
10 éves a Kutatók Éjszakája
Szerkesztő: dr. Antos László, Munkatárs: Sas Zsófia
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páratlan hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1036 Budapest, Lajos u. 103.
tel.: 4303330, e-posta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.