XXV. évf. | 2015. szeptember 8. | 16. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Nemzeti Innovációs Hivatal

Várható események
Pályázati felhívásek
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHírek | Magyar Innovációs Szövetség

Harsányi István-díj

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) által gesztorált közhasznú Manager Képzés Alapítvány kuratóriuma 2015. augusztus 31-én tartotta bírálóbizottsági ülését a MISZ székhelyén, melyen kiértékelték a Harsányi István-díjra beérkezett pályamunkákat.

A pályázat a gazdasági, a műszaki és a természet-tudományi felsőfokú intézményekben graduális és posztgraduális, valamint a PhD-képzés keretében tanuló hallgatók innovációs menedzsment ismereteinek bővítését és tudományos szintű feldolgozását hivatott díjazni.

A kuratórium tagjai, hat szempont alapján,
- a hazai és a külföldi szakirodalom felhasználása;
- a pályázat szerkezeti felépítése;
- a pályázó egyéni tevékenyégére visszavezethető megállapítások;
- a pályamunkában szereplő javaslatok, különös tekintettel a gyakorlati megvalósíthatóság szempontjára;
- a dolgozat nyelvezete, stílusa, külalakja, ábrái;
- a pályázat innovációval való kapcsolata,
előzetesen írásban értékelték a pályázatokat, majd az eredmények megvitatása után a bírálóbizottság a beérkezett 20 pályázat közül 8 pályázatot részesített díjazásban. Közülük 2 pályázó Harsányi István Ph.D. Díjban, további 6 pályázó pedig Harsányi István Hallgatói Díjban részesült.

Az egyszeri, 150 000 Ft-os, illetve 120 000 Ft-os ösztöndíjjal járó Harsányi-díjak átadására a díjazott hallgatók intézményeiben kerül majd sor.

27. EU Fiatal Tudósok Versenye

A 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első helyezett fiataljai, Király Szilvia, Tóth Bence, Kecskés Dániel, Pázmándi Zsolt Péter és Terék Viktor 2015. szeptember 17-22. között, Milánóban megrendezendő "27. EU Contest for Young Scientists" döntőjében képviselhetik Magyarországot.

A versenyzők harmadik szakmai felkészítését dr. Antos László, ügyvezető igazgató és Ivánka Gábor, a hazai verseny zsűrijének tagja és a delegáció vezetője tartotta, 2015. szeptember 2-án, Szövetségünk székhelyén.

18. Gyurós Tibor-Díj

A Gyurós Tibor-díjra beérkező pályázatok elbírálására 2015. szeptember 3-án került sor, Budapesten. Az Informatikai Vállalkozások felkérésére, a bírálóbizottságban a Magyar Innovációs Szövetség képviseletében részt vett Hild Imre, a MISZ Startup Kultúra Közösség vezetője is. A bizottság összesen 23 érvényes pályázat alapján hozta meg a végső döntését.

A díjak átadására 2015. szeptember 16-án, a Sheraton Hotel Kecskemétben kerül sor az IVSZ Menedzsertalálkozó (MENTA) konferencia keretein belül. A Szövetség 4 kategóriában díjazza a kiemelkedő IKT teljesítményeket: az év IKT ötlete/innovációja, 2015 IKT projektje és az év menedzsere az infokommunikációban és a digitális oktatás nagykövete kategóriákban.

10 éves a Kutatók Éjszakája

Idén 10 éves az Európai Unió által kezdeményezett rendezvénysorozat, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a kutatói pályára, a műszaki és természettudományok tanulásának és oktatásának fontosságára.

Az eseménysorozat hagyományosan legnagyobb vállalati partnere, az Ericsson Magyarország Kft. többek között egy új világrekord felállítását tűz ki célul. Az Ericsson Roboskicc Challange keretében a cég K+F Központjába látogató gyerekek és felnőttek saját kezükkel készíthetik el firkabotjukat, ami több száz társával együtt rajzolja majd meg a világ legnagyobb roboskicc képét. Az Ericsson K+F Központjában, Lágymányoson, mutatkoznak be a 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny legjobbjai is.

A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. lézershow-val készül, és bemutatja a közelmúltban világhírre is szert tett repülőeszközét, a Flike-ot. Az Óbudai Egyetemen ki lehet próbálni sebészeti robotokat és speciális szemüvegen keresztül szemlélhetik a virtuális valóságot, valamint látványos kísérleteket csodálhatnak meg a látogatók a Klebelsberg Kultúrkúriában.

A programokon történő részvétel ingyenes, bár néhány program esetében regisztrációhoz van kötve. A teljes programkínálat az alábbi linken érhető el.

Megalakult az Akkreditált Szervezetek Klasztere

Az Országgyűlés 2015. július 6-án elfogadta a 2015. évi CXXIV. törvényt a nemzeti akkreditálásról. A törvény július 14-én hatályba lépett: 2015. december 31-én megszűnik a Nemzeti Akkreditáló Testület, feladatait 2016. január 1-től központi költségvetési szervként működő akkreditáló szerv veszi át. A német modellt követő hazai rendszer kialakítása azonban csak akkor működhet hatékonyan, ha az akkreditált szervezetek is szervezetbe tömörülnek. Ennek létrehozása érdekében 34 vállalkozás 2015. augusztus 25-én megalapította az Akkreditált Szervezetek Klaszterét, az ASZEK-et a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének háttértámogatásával.

A Klaszter célja elsősorban a hazai akkreditálási gyakorlat jobbítása, a tagszervezetek hazai és nemzetközi érdekképviselete, továbbá a tagok szakmai munkájának támogatása, fórum biztosítása az akkreditált szerveztek tapasztalatainak kicseréléséhez és az együttműködéshez.
A Klaszterhez folyamatosan lehet csatlakozni.

Hírek | Nemzeti Innovációs Hivatal

Szakértőket keres a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal

A Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) adatbázist hoz létre, amely a már létező adatbázisokat kiegészítve segítséget nyújt a kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatokra beérkezett pályaművek, valamint a futó projektek szakmai beszámolói bírálóinak kiválasztásához.

Várják a különböző tudományágakban, fejlesztési és innovációs területeken jártas elméleti és gyakorlati szakemberek jelentkezését a közfinanszírozású, non-profit és vállalkozói szférából egyaránt. A jelentkezéseket a tématerületen illetékes szakmai partnerek segítségével bírálják el.

Az újonnan beérkezett pályaművek, valamint a futó projektek beszámolóinak szakmailag felkészült bírálókhoz való gyors eljuttatása érdekében a NKFI Hivatal új, internetes bírálati rendszer kialakítását tűzte ki célul, melynek első lépéseként egy elektronikus bírálói adatbázist épít ki. Tekintettel arra, hogy minden kiírandó és jelenleg futó pályázat bíráltatásának egységes alapokra helyezése a cél, kérik, hogy a korábbi pályázatok értékelése során bírálóként dolgozó szakemberek is töltsék ki és küldjék be a bírálói regisztrációs űrlapot, valamint hívják fel a környezetükben dolgozó, felkészült kollégáik, illetve ismerőseik figyelmét is a lehetőségre. A regisztráció folyamatos.

A bírálói adatbázisba a http://szakerto.nkfih.gov.hu oldalon elérhető regisztrációs űrlap kitöltésével és beküldésével lehet bekerülni.
További információk az alábbi linken, illetve az info@nkfih.gov.hu-n.

Várható események

Az ötlettől az üzleti sikerig 2015

2015. október 1-én, a Gundel Étteremben (1146 Budapest, Állatkerti körút 4.) kerül megrendezésre "Az ötlettől az üzleti sikerig 2015" c. innovációs konferencia a Napi.hu és a Noguchi Porter Novelli szervezésében.

Moderátor: Domokos László, a Napi.hu hírigazgató-helyettese és Leszák Tamás, a Noguchi Porter Novelli munkatársa, szakújságíró

Tervezett program, felkért előadók:

8:20-9:00 Regisztráció, kávé
9:00-9:05 Köszöntő: Korányi G. Tamás, a Napi.hu főszerkesztője
9:05-9:35 A kutatás-fejlesztés és innováció hazai versenypályázati rendszerének megújításáról
Dr. Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke
9:35-10:00 Befektetés, nem támogatás - innovációs pályázatok a gyakorlatban
Dr. Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke
10:00-10:20 A szellemi tulajdon védelme - a startup-potenciál innovációs kiaknázása
10:20-11:00 Az okos városoké a jövő? - panelbeszélgetés
A beszélgetés résztvevői:
Kovács Zoltán, a Magyar Posta Zrt. kiemelt ügyfelek és ügyféltámogatási vezérigazgató-helyettese
Lánszki Regő városépítész, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. szakértője
Riedel Miklós, a Lechner Tudásközpont vezetője
Szemerey Samu építész, urbanista, a Design Terminál szakmai tanácsadója
11:00-11:30 Kávészünet
11:30-11:5
Pályázatok, tudnivalók, lehetőségek
11:50-12:10 A startup-világ és ami mögötte van - avagy mi alapján döntenek a befektetők?
Oszkó Péter, az OXO Labs alapítója, vezetője
12:10-12:30 Kockázati tőke és finanszírozás
12:30-13:30 A hazai startupok lehetőségei - hogyan kerülhetünk a világ élvonalába?
A beszélgetés résztvevői:
Lonkai Márton, a Pontolo alapítója
Oszkó Péter, az OXO Labs alapítója, vezetője
Zsembery Levente, az X-Ventures Alpha Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója, a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület elnöke
13:30-14:30 Ebéd

Részvételi díj: 20000 Ft + ÁFA

MISZ tagok számára az első 20 jelentkezőnek ingyenes részvételt, illetve a többi MISZ tagnak 10% kedvezményt biztosítanak a szervezők.

További információk az alábbi linken, a 506-0938-as telefonszámon, valamint a konferencia@napi.hu e-mail címen.

Közel-keleti Nemzetközi Feltalálói Vásár

2015. november 16-19-én, Kuvait városban megrendezésre kerül a Közel-keleti Nemzetközi Feltalálói Vására. Az eseményre olyan résztvevők jelentkezését várják, akik szeretnék a szakmai és a kutatás, fejlesztés, innováció iránt érdeklődő közönség előtt bemutatni találmányukat, innovációjukat, termékeiket, szolgáltatásaikat.

A részvételi díj 500 USD, melyből a szervezők az alábbiakat biztosítják:
- szállásköltség (4* szállodában), reggelivel,
- a találmány rövid leírása angol/arab nyelven a kiállítás tájékozató kiadványában,
- beutazó vízum beszerzése,
- 2x2 négyzetméter területű kiállítási stand biztosítása,
- transzfer a szállodába/ból, valamint a kiállítás helyszínére.

Továbbá a Budapest-Kuvaitváros-Budapest útvonalra szóló repülőjegyet a résztvevők maguknak fizetik.
További információk az alábbi linken, valamint ugyanitt várják az érdeklődők, potenciális résztvevők jelentkezését.

Pályázati felhívások

"Az Év Honlapja" online marketingkommunikációs pályázat

2015. szeptember 1-től "Az Év Honlapja" verseny immár 14. alkalommal kerül meghirdetésre a Magyar Marketing Szövetség szervezésében, melyre magyar nyelvű honlapok jelentkezését várják, idén ismét 25 kategóriával, köztük a Mobil marketing megoldások kategóriával.

A pályázat tárgya lehet a pályázó által vagy a pályázó megbízásából fejlesztett magyar nyelvű, a pályázat időtartama alatt működő honlap.

A pályázatot benyújthatja vállalkozás vagy magánszemély, aki a honlapot fejlesztette vagy a honlap tulajdonosa (amennyiben a honlap magyar nyelvterületen működik). A díjat a pályázó (pályázati díjat befizető) kapja, ill. veheti át. Egy személy vagy szervezet egy honlappal, több kategóriában is jelölheti magát egy pályázaton belül, ekkor csak egyszer kell neveznie a versenyen.

A pályázat benyújtásának határideje: 2015. október 31.
További információk és a részletes pályázati felhívás az alábbi linken található.

"Iparjog" című pályázat

Magyarország Kormánya a mikro-, kis- és középvállalkozások, költségvetési szervek, költségvetési szervek jogi személyiséggel rendelkező intézményei, jogi személyiséggel rendelkező nonprofit gazdasági társaságok részére, magyar szellemi alkotások hazai és külföldi iparjogvédelmi oltalmának megszerzése érdekében "Iparjog" című pályázat ír ki.

A Kormány a Partnerségi Megállapodásban célul tűzte ki a kutatás, a technológiai fejlesztés és az innováció erősítését. A cél elérését a Kormány a kutatás-fejlesztési tevékenységet végző szervezetek és vállalkozások együttműködésével tervezi megvalósítani a felhívásban foglalt feltételek mentén.

Az együttműködés keretében a Kormány vállalja, hogy:
- a benyújtott támogatási kérelmekről 30 napon belül dönt,
- a felhívás feltételeinek megfelelő projekteket minimum 1 millió Ft és maximum 6 millió Ft közötti vissza nem térítendő támogatásban részesíti a rendelkezésre álló forrás erejéig,

A támogatási kérelmet benyújtó szervezetek az együttműködés keretében vállalják, hogy:
- projektjük megvalósításával hozzájárulnak a K+F+I tevékenység intenzitásának növelése cél eléréséhez, a kapott támogatáson felül önerőből finanszírozzák a projektet,
- hazai és/vagy külföldi iparjogvédelmi oltalmat szereznek meg és/vagy tartanak fenn, illetve
- szellemi vagyonértékelést és/vagy szellemi vagyon audit-jelentést készíttetnek.

A támogatási kérelmek benyújtása 2015. szeptember 24-től 2017. szeptember 25-ig lehetséges.

A pályázat felhívás az alábbi linken érhető el.

Gábor Dénes-díj

Tagszervezetünk, a NOVOFER Alapítvány Kuratóriuma kéri a gazdasági tevékenységet folytató társaságok, a kutatással, fejlesztéssel, oktatással foglalkozó intézmények, a kamarák, a műszaki és természet-tudományi egyesületek, a szakmai vagy érdekvédelmi szervezetek, ill. szövetségek vezetőit továbbá a Gábor Dénes-díjjal korábban kitüntetett szakembereket, hogy jelöljék GÁBOR DÉNES-díjra azokat az általuk szakmailag ismert, kreatív, innovatív, jelenleg is tevékeny, az innovációt aktívan művelő (kutató, fejlesztő, feltaláló, műszaki-gazdasági vezető) szakembereket, akik a műszaki szakterületen:
- kiemelkedő tudományos, kutatási-fejlesztési tevékenységet folytatnak,
- jelentős, a gyakorlatban az elmúlt 5 évben bevezetett, konkrét tudományos és/vagy műszaki-szellemi alkotást hoztak létre,
- megvalósult tudományos, kutatási-fejlesztési, innovatív tevékenységükkel hozzájárultak a környezeti értékek megőrzéséhez, a fenntartható fejlődéshez,
- személyes közreműködésükkel megalapozták és fenntartották intézményük innovációs készségét és képességét.

Az ideális jelölt teljesen új tudást létrehozó szakember, akinek műszaki-szellemi alkotását eredményesen hasznosítják, aki ismereteit a gyakorlatban alkalmazza, látóköre messze meghaladja a szűken vett szakterületet, és a felterjesztéskor még nem töltötte be az 55. életévét.

A jelölt lehet Magyarországon élő, magyar állampolgársággal rendelkező alkotó, valamint a határainkon túl élő, magyar nemzetiségű, magyarul tudó alkotó.
A határainkon túl élő magyar alkotó elismerésére javaslatot tehetnek a Magyarország határain túli (ezen a magyarság értendő a világban) magyar szakmai, valamint civil szervezetek és felsőoktatási intézmények vezetői is.

Az adatlap, a felhívás és a jelöléssel (előterjesztéssel) kapcsolatos részletes tudnivalók itt letölthetők: Felterjesztési felhívás, Általános tájékoztató, Adatlap.
A jelölést (előterjesztést) mind elektronikusan (alapitvany@novofer.hu), mind papíron (1112 Budapest, Hegyalja út 86.) be kell nyújtani.

Az elektronikus jelölés beküldési, a papíralapú jelölés postára adási határideje:
2015. október 10.
Eredményhirdetés és díjátadás: 2015. december

További információk: alapitvany@novofer.hu, telefonon: 1/319-8913 vagy mobilon: 30/4848-004

Szakirodalomfigyelő

Jerome S. Engel (szerk.): Global Clusters of Innovation - Entrepreneurial Engines of Economic Growth around the World (Az innováció globális klaszterei - A gazdasági növekedés vállalkozói motorjai szerte a világon) - Edward Elgar, 2014
Dr. Osman Péter ismertetése

"A fejlett világban a gazdasági tevékenységet nagyrészt a nemzetek technológiai és szervezeti innovációs képessége viszi előre. Amint azt bármely, a start-up-okra vagy a szabadalmaztatásra vonatkozó tanulmány világosan megmutatja, bizonyos helyek melegágyai az innovációnak és a vállalkozói tevékenységnek, míg mások innovációs sivatagok. Ezért a köz-, s szintúgy a magánszféra gazdasági fejlődésben és azt szolgáló befektetésekben érdekelt szereplői törekszenek annak jobb megértésére, hogyan határozzák meg a lokális tényezők az innovációs folyamatot. (...) Jerry Engel vezetésével 19 gyakorló szakember és tudós állt össze, hogy átfogó és jövőbe látó értékelést adjanak kiugróan sikeres, másrészt kevésbé sikeres innovációs klaszterekről a világban. Az elméletből, valamint az esettanulmányokból levont következtetéseket felhasználva, a szerzők kidolgoztak egy elméletet az innovációs klaszterekre, és átfogóbban a gazdasági fejlődésre.

Az innovációs klaszterek összekapcsolódó cégek koncentrációi, amelyek versenyeznek, s együtt is működnek egymással. Világos, hogy ebben alapvető jelentőségű a közelségük az emberi tehetség forrásaihoz, s szintúgy a kockázati tőkéhez.

E kötet esettanulmányok értékelése alapján egy új, és meggyőzőbb elméleti keretet kínál a megismeréshez, és felmutatja a tényezők olyan, különösen nagy jelentőségű készletét, amelyek előnyhöz segítették az induló vállalkozásokat, s amelyeket más kutatók elhanyagoltak."

Felvázolja a klaszter fejlődés egy olyan elméletét, amely előtérbe helyezi meghatározó követelményként az erőforrások (különösképp az emberek és az információ) mobilitását; az igényt új vállalkozások indítására; a készséget az együttműködésre; a közös értékeket.

Ellentétben más, az ipari klasztereket tárgyaló művekkel, kiemeli a vállalkozók kulcsfontosságú szerepét, elismerve egyúttal, hogy mindebben katalizátorként működnek a következő nagy dobást kereső érett cégek. Hasonlóképp kitűnik azzal is, hogy hangsúlyozza annak fontosságát, hogy létezzék a hivatásos vállalkozó menedzserek "osztálya", akik birtokában vannak a szükséges különféle tapasztalatoknak, s akiket a gyakorlatban működő pénzügyi ösztönző rendszerek motiválnak arra, hogy nagy hozamok elérésére törekedjenek.

A cégek számára - ahhoz, hogy tudjanak a változásokhoz alkalmazkodni és megújítani az erőforrásaikat - nélkülözhetetlenek az erős dinamikus képességek. Ezek megkövetelik, hogy a cég és a vezetői ráérezzenek az új lehetőségekre, tudjanak innovatív üzleti modelleket létrehozni azok megragadására, és fel tudják sorakoztatni a szervezet erőforrásait a modell kellő támogatására. Az itt sorakozó tanulmányok körvonalazzák az olyan ökoszisztéma elemeit, amely lehetővé teszi az erős dinamikus képességek működését.

Kritikus tényező - amelyet mások elhanyagolnak -, hogy az innováció valóban sikeres globális klaszterei jobbára a globális léptékű cégekhez kötődnek, amelyek inkább a radikális innovációkat alkalmazzák, mintsem a kisebb lépéseket. A tőke nagy forrásait sem érdekli kevesebb, mint a globális üzleti lehetőségek. A kérdés, hogyan hozzuk létre az ilyen környezetet. Nincs erre minden helyszínen működőképes válasz. Viszont a gazdaság- és fejlesztéspolitika kimunkálói, a befektetők, a menedzserek és a tudományos kutatók értékes útmutatásokat és betekintéseket találnak ehhez e kötet esettanulmányaiban." - a témában abszolút kompetens David J. Teece előszavából, aki a University of California Berkeley Szellemi Tőke Menedzsment Központjának igazgatója, "Global Business" professzora, Üzleti Innováció Intézete igazgatója. Engel ugyanott a Vállalkozáskutató Központ alapítója és vezető kutatója.

Steve J. Martin - Noah J. Goldstein - Robert B. Cialdini: Kis lépés, nagy hatás - Milyen apró tettekkel érhetjük el céljainkat? - HVG Könyvek, 2015
Dr. Osman Péter ismertetése

A bölcs harcmodor igen jó tankönyve a meggyőzésben.
"Steve J. Martin, Noah J. Goldstein és Robert B. Cialdini, a meggyőzés tudományának szakértői 52 apró és egyszerű módszert mutatnak be könyvükben, amelyek segítségével könnyen befolyásolhatjuk mások döntéseit. Ezek a finom, észrevétlen, etikus lépések nem igényelnek különösebb idő-, energia- vagy pénzbefektetést, hatásuk azonban óriási: a segítségükkel jobb megítélésre, kiváló kapcsolatokra, sőt sokkal nagyobb anyagi haszonra tehetünk szert. " - a kiadó ajánlójából.

"Tekintet nélkül arra, hogy kit kell rávennünk valamire, a könyvünk mindvégig egyetlen egyszerű igazságot hangsúlyoz: Ha mások viselkedésének befolyásolásáról van szó, gyakran a megközelítés legapróbb változtatásai eredményezik a legnagyobb különbséget." • "A sikeres meggyőzés az ismeretek helyett egyre inkább a kontextusra és az információ átadás lélektani környezetére épül. Ennek eredményeképpen bárki képes jelentősen növelni befolyásolási és meggyőzési képességét azzal, ha nem csupán tájékoztatással és neveléssel próbálja rávenni az embereket a változtatásra, hanem hozzáállásában apránként afelé mozdul el, hogy üzenetét mélyen átérzett emberi motivációkhoz kapcsolja." • "Miközben vitathatatlan, hogy az új technológiák és az azonnal hozzáférhető információk csodálatos előnyökkel járnak, az információ feldolgozására használt kognitív hardver lényegében évszázadok óta változatlan." ("Kognitív hardver: e szép szó az agyunkat jelöli. - OP) - a könyvből.

A szerzők így összegzik könyvük mondandóját: "Ez a könyv arról szól, hogyan vehetünk rá másokat valamire hatékony és etikus módszerekkel. Hasznos információt nyújt egy sor parányi, ám kulcsfontosságú újításról (több mint ötvenről), amelyeket azonnal alkalmazhatunk. Fontos tudnunk, hogy a következő fejezetekben nem sejtésekre és találgatásokra hagyatkozunk annak megállapításában, milyen konkrét változtatás eredményezhet jelentősen különböző reakciókat. Ehelyett a meggyőzés tudományának eredményein alapuló bizonyítékokat kínálunk, amelyek pontosan megmutatják, mely apró változtatások járhatnak óriási hatással jó néhány elképzelhető helyzetben. (...) Az elmúlt években, egyebek közt a neurológia, a kognitív pszichológia, a szociálpszichológia és a viselkedési közgazdaságtan területén végzett kutatások segítségével, még jobban megérthettük, hogyan is történik a befolyásolás, a meggyőzés és a viselkedésváltozás. Ebben a könyvben több mint ötven ilyen új megállapítást és elképzelést vizsgálunk meg, amelyek javát az utóbbi néhány évben végzett kutatásokból merítettük. Ezeket az ötleteket szándékosan foglaltuk rövid fejezetekbe, amelyek elolvasásához átlagosan legfeljebb tíz percre van szükség. Ez az idő elég ahhoz, hogy mindenki megértse a lélektani folyamatokat, amelyeket sok más kutatóval együtt tudományos tanulmányok útján bizonyítottunk. Ezután gyorsan át is térünk arra, hogyan alkalmazhatjuk az adott megállapítást vagy ötletet különböző szituációkban - üzleti és munkahelyi környezetben a kollégákkal és ügyfelekkel, otthon a barátainkkal és szomszédainkkal, valamint számtalan egyéb hétköznapi helyzetben. Arra is kitérünk, hogyan használhatók ezek az ötletek személyes interakciók, csoportos megbeszélések, telefonbeszélgetések, email váltások során, illetve online vagy közösségi médiahálózatok keretében.

Azonkívül, hogy a meggyőzés tudományának legújabb eredményeiből merítünk, van még más újdonság is a könyvben: a nagy hatással járó apró változásokra összpontosítunk. Megvizsgáljuk, hogyan befolyásolhatunk és győzhetünk meg másokat úgy, hogy csakis a valószínűsíthetően legnagyobb hatást kiváltó legkisebb újításokat vesszük számításba."

Fucskár Ágnes - Fucskár József Attila: Kárpátalja - Hegyek, erdők, vizek - egy csodálatos és sokszínű táj felfedezése - Alexandra Kiadó, 2015.
Dr. Osman Péter ismertetése

Fényképalbumaik sora tanúsítja, milyen kimagasló művészei a pécsi szerzőpáros Fucskár Ágnes és Fucskár József Attila a legjobb művészi láttatásnak, a tájak, vidékek, városok, falvak, és lakóik emberközeli bemutatásának, és mindezzel az értékőrzésnek, s szintúgy a turisztikai kedvcsinálásnak és a kalauzolásnak. Az Alexandra Kiadónál megjelent, megragadóan jó köteteikkel bejárhatjuk a mai Magyarországot, az azon kívül került magyar vidékek mind nagyobb részét, így a Székelyföldet, a Felvidéket, ezzel az albummal a Kárpátalját, másik új kötetükkel pedig a Máramarost, s szinte úgy ismerhetjük meg mindezek szépségekben gazdag kincsestárait, mintha élőben találkoznánk velük.

Részben jogos az ellenvetés, hogy semmi sem helyettesítheti a személyes élményt - ám ez az album megkapó tanulság arra, hogy az igazán mesteri képek olyat is adnak, amit másként többnyire nem kapunk meg: a pillanat tovatűnő varázsát, amelyet csak a mesteri fotós képes megragadni és elénk tárni, a látvány legszebb arcát, amihez a legjobb fényviszonyok és a tökéletes rálátás összhangja kell (két példa a sokból Rekesz görög katolikus fatemplomának, valamint az uzsoki fatemplomnak a képe), s gyakran olyan részletek kiemelését, amelyek mellett bizony úgy mennénk el, hogy észre sem vesszük.

Fényképezni is, okosan-emberségesen szólni is nagyon tud e két alkotó. Albumaik nagy részét - ezét is - felsőfokú dicséretet érdemlő fényképek teszik ki. Mintaszerűen jó, nagyon kellemes útikönyvek is: a szerzők ugyancsak kitűnően bánnak a szavakkal, többnyire életteli ismertetéseket adnak (olykor kissé több magyarázat jobb lenne), megidézve a helyszín szellemét, hangulatát is. Sem a képeikben, sem a szövegeikben nem érzünk semmi mesterkéltet - tiszták, természetesek, tökéletesen szerethetőek.

Kárpátaljának ez a néprajzi dokumentáció értékével is kiemelkedő fényképalbuma ma különös jelentőséggel bír. Ennek a 20. században különösen hányattatott sorsú vidéknek a belátható jövőjét továbbra sem a nyugodt béke és megmaradás ígérete uralja, így e kötet olyan kultúrák, életformák megörökítője, amelyekről nem tudhatjuk, hogyan élik túl a továbbiakat.

Ízelítőül egy kis idézet a szerzők bevezetőjéből:
"A csodálatos fatemplomokA fában gazdag vidékeken - márpedig Kárpátalja nagy része ilyen - mind a lakó-, mind az egyházi építmények fából készültek. Kárpátalján még jelenleg is több mint 60 műemlék jellegű fatemplom látható, melyek a népi építészet remekei. A vasszegek nélkül összeácsolt szentegyházak legtöbbje most is biztosan áll a lábán (kiemelés tőlem - és gondoljunk bele, micsoda mesterségbeli tudást követel a vasszegek nélküli, ilyen időtálló építkezés! - OP). A bojkó típusú fatemplomok hármas tagolásúak (előtér, hajó, szentély), az előtér fölött magasodik a torony, a szentélyt és a hajót kupola fedi. A lemkó stílusú fatemplomokat kettős tetőzet fedi, legjellemzőbb része azonban a barokkos, hagymasisakos kupola. A hucul típusú templomokat lehet a legjobban megkülönböztetni a többitől a görögkereszt alaprajzú elrendezése miatt, sátortetején hagymasisakos torony emelkedik. A síkvidéki dolisnyák típusú templomokat meredek, kettőzött, zsindellyel fedett nyeregtető fedi, hegyes sisakú tornyát két fiatorony díszíti" (Ki ne gondolna itt rögtön Kós Károly szépséges építészetére - l. Hírlevél 2015/3. sz. - OP)

Természetesen önálló méltatást érdemel a már említett, Máramarost bemutató album is, és hamarosan visszatérünk rá, ám már most ajánljuk mindenki figyelmébe. Szépségben, a bemutatás és láttatás magas minőségében méltó párja ennek a kötetnek, s szintúgy dísze minden könyvespolcnak.

Teljes körű sajtószemle

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll vagy a linkre kattintva olvasható!)
A sajtószemle tagvállalataink, az OBSERVER Budapest Médiafigyelő Kft., a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft. segítségével készült.


Vg.hu, 2015. augusztus 24., hétfő
NGM: csaknem 70 milliárd forint a Duna régión belüli projektekre

Napi.hu, 2015. augusztus 24., hétfő
Érdekli a magyarokat a közvetlen uniós pénz

Magyarszo.com, 2015. augusztus 24., hétfő
A médiumoknak innovációkra van szükségük

Ma.hu, 2015. augusztus 24., hétfő
Több mint kétszázezer letöltésnél tart a brüsszeli pályázati honlap

Startup.mandiner.hu, 2015. augusztus 24., hétfő
Tel-Avivba mehetnek a magyar startupperek

Inforadio.hu, 2015. augusztus 24., hétfő
Már több mint kétszázezer letöltés a közvetlen forrásokat ismertető honlapon

Pannonnovum.hu, 2015. augusztus 24., hétfő
Csepreghy: jelentős versenyelőnyt biztosít az uniós pályázatok kiírása 2017 júniusáig

Pannonnovum.hu, 2015. augusztus 24., hétfő
Ömlik majd az uniós pénz a kkv-khoz

Pannonnovum.hu, 2015. augusztus 24., hétfő
Zöld a brüsszeli lámpa a 70 milliárdos Duna-régiós program előtt

Katolikus Rádió, Hírtükör, 2015. augusztus 24., hétfő
Elindítása óta mintegy 210 ezres oldalletöltést ért el a brüsszeli közvetlen forrásokat ismertető pályázati honlap

M1, Híradó este, 2015. augusztus 24., hétfő
Pályázati honlapot indított a Magyar Fejlesztési Központ

M1, Híradó, 2015. augusztus 24., hétfő
Mintegy 210 ezer letöltést regisztráltak indulása óta a palyazatokmagyarul.eu oldalon

Magyar Hírlap, 2015. augusztus 25., kedd, 1+4+5. oldal
Lázár János: Fontosak a teljesítmények, mert nem csupán termék a kormányzati politika

Magyar Hírlap, 2015. augusztus 25., kedd, 3. oldal
Számokban is jók vagyunk

Magyar Hírlap, 2015. augusztus 25., kedd, 9. oldal
Igen népszerű az európai uniós pályázati oldal

Magyar Hírlap, 2015. augusztus 25., kedd, 9. oldal
Milliárdos fejlesztés

Kisalföld, 2015. augusztus 25., kedd, 5. oldal
70 milliárd a Duna-régiónak

Kelet-Magyarország, 2015. augusztus 25., kedd, 1+5. oldal
Pályázati infók magyar nyelven

Magyar Elektronika, 2015. augusztus 25., kedd, 16. oldal
Eredményesen zárult a Siemens Zrt. és a BME közös kutatás-fejlesztési projektje

Szon.hu, 2015. augusztus 25., kedd
Pályázni csak angolul, szépen...

Erdon.ro, 2015. augusztus 25., kedd
Pályázni csak angolul, szépen...

Profitline.hu, 2015. augusztus 25., kedd
Csaknem 70 milliárd forint a Duna régión belüli projektekre

Mandiner.hu, 2015. augusztus 25., kedd
Számokban is jók vagyunk

Magyarhirlap.hu, 2015. augusztus 25., kedd
Szajlai Csaba Számokban is jók vagyunk

Magyarhirlap.hu, 2015. augusztus 25., kedd
Igen népszerű az európai uniós pályázati oldal

Portfolio.hu, 2015. augusztus 25., kedd
Itt az újabb nagy hír: kiírták a 3 kutatás-fejlesztési pályázatot! (2.)

Piacesprofit.hu, 2015. augusztus 25., kedd
Szeptember elején jönnek az újabb milliárdok

Piacesprofit.hu, 2015. augusztus 25., kedd
Megjelent három kutatás-fejlesztési pályázati kiírás

Napi.hu, 2015. augusztus 25., kedd
Milliárdokat költenek a magyar ötletekre

Privatbankar.hu, 2015. augusztus 25., kedd
Sorra jönnek az uniós pályázatok: most három is megjelent

Pecsicivil.hu, 2015. augusztus 25., kedd
Dél-alföldi Innovációs Díj

Orientpress.hu, 2015. augusztus 25., kedd
Három kutatás-fejlesztési pályázati kiírás jelent meg

Orientpress.hu, 2015. augusztus 25., kedd
Határtalan lehetőségek várják az új vállalkozókat

Nol.hu, 2015. augusztus 25., kedd
Orbán az ÁSZ-elnöktől követelte a felelősök nevét
"...Napirenden volt az innováció a gazdaságban is, az erről szóló előadásokra, amelyet Pálinkás József és Parragh László tartott, szintén Varga Mihály reflektált. Az egyik résztvevő tájékoztatása szerint a kormánykonferenciának ebben a blokkjában elhangzott, hogy több matematika- és természettudományos tudásra/oktatásra lenne szükség a közoktatásban..."

Inforadio.hu, 2015. augusztus 25., kedd
Megjelent három kutatás-fejlesztési pályázati kiírás

Gazdasagiradio.hu, 2015. augusztus 25., kedd
Van egy jó startup-od? Jelentkezz!

Eupalyazatiportal.hu, 2015. augusztus 25., kedd
Megjelentek a kutatás-fejlesztést támogató kiírások

Eupalyazatiportal.hu, 2015. augusztus 25., kedd
GINOP-2.1.1-15 Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása

Pannonnovum.hu, 2015. augusztus 25., kedd
Szeptember elején jönnek az újabb milliárdok

Katolikus Rádió, Hírtükör, 2015. augusztus 25., kedd
Elindítása óta mintegy 210 ezres oldalletöltést ért el a brüsszeli közvetlen forrásokat ismertető pályázati honlap

Magyar Hírlap, 2015. augusztus 26., szerda, 10. oldal
Innovációs lehetőségek cégeknek

Magyar Nemzet, 2015. augusztus 26., szerda, 12. oldal
Új pályázatokat írtak ki

Napi Gazdaság, 2015. augusztus 26., szerda, 14. oldal
Újabb pályázatokkal bővült a kínálat

Világgazdaság, 2015. augusztus 26., szerda, 2. oldal
Sokmilliárdos k+f pályázatok

Magyarhirlap.hu, 2015. augusztus 26., szerda
Innovációs lehetőségek cégeknek

Vg.hu, 2015. augusztus 26., szerda
Összesen 71 milliárdos EU-pályázatokat írtak ki

Technokrata.hu, 2015. augusztus 26., szerda
Most éri meg fiatalon vállalkozni

Stop.hu, 2015. augusztus 26., szerda
Az NGM szerint a vállalkozások kutatás-fejlesztési tevékenységét ösztönzik az új pályázatok

Stop.hu, 2015. augusztus 26., szerda
A Szegedi Tudományegyetem és a Pick Szeged Zrt. együttműködési megállapodást kötött

Sikerado.hu, 2015. augusztus 26., szerda
Együttműködési megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem és a Pick Szeged Zrt.

Portfolio.hu, 2015. augusztus 26., szerda
NGM: a nagyvállalatoknak is szól az egyik K+F pályázat

Portfolio.hu, 2015. augusztus 26., szerda
Bepörgött az új magyar EU-s pályázati oldal

Napigazdasag.hu, 2015. augusztus 26., szerda
Újabb pályázatokkal bővült a kínálat

Mmonline.hu, 2015. augusztus 26., szerda
Új uniós pályázatok vállalkozásoknak

Innoportal.hu, 2015. augusztus 26., szerda
Nagyvállalatok is pályázhatnak kutatás-fejlesztési támogatásra

Haon.hu, 2015. augusztus 26., szerda
Tízmilliárdnyi forrás egyetemi pályázatokra és beruházásokra

Haon.hu, 2015. augusztus 26., szerda
Már pályázhatnak a vállalkozások a kapacitásbővítésre

Elelmiszer.hu, 2015. augusztus 26., szerda
Megjelent három kutatás-fejlesztési pályázati kiírás

Delmagyar.hu, 2015. augusztus 26., szerda
Megerősítette együttműködését az SZTE a Pickkel

Blikk.hu, 2015. augusztus 26., szerda
A vállalkozások kutatás-fejlesztési tevékenységét ösztönzik az új pályázatok

Autoszektor.hu, 2015. augusztus 26., szerda
Megjelent 3 Kutatás-fejlesztéshez kapcsolódó pályázat! Itt az idő INNOVATÍVNAK lenni!

Autopro.hu, 2015. augusztus 26., szerda
Lesz pénz kutatásra, fejlesztésre, innovációra

Szegedma.hu, 2015. augusztus 26., szerda
NGM: a vállalkozások kutatás-fejlesztési tevékenységét ösztönzik az új pályázatok

Privatbankar.hu, 2015. augusztus 26., szerda
Itt a döntés: ledobja a kormány a pénzbombát

Orientpress.hu, 2015. augusztus 26., szerda
Megerősítette együttműködését a Szegedi Tudományegyetem és a Pick

Orientpress.hu, 2015. augusztus 26., szerda
A K+F tevékenységét ösztönzik az új uniós pályázatok

Orientpress.hu, 2015. augusztus 26., szerda
Látogatott a brüsszeli közvetlen forrásokat ismertető honlap

Mfor.hu, 2015. augusztus 26., szerda
Ekkortól indulnak a K+F pályázatok

Magyarhirlap.hu, 2015. augusztus 26., szerda
71 milliárdra pályázhatnak a vállalatok

Insiderblog.hu, 2015. augusztus 26., szerda
Bréking nyúz: megjelent három k+f pályázati kiírás

Hirek.prim.hu, 2015. augusztus 26., szerda
Pörög az új magyar EU-s pályázati oldal

Pannonnovum.hu, 2015. augusztus 26., szerda
Megújulóenergia-kutatóközpont létesült Vépen

Pannonnovum.hu, 2015. augusztus 26., szerda
Lesz pénz kutatásra, fejlesztésre, innovációra

Pannonnovum.hu, 2015. augusztus 26., szerda
Duális képzés költségeivel csökkenthető a szakképzési hozzájárulás

Pannonnovum.hu, 2015. augusztus 26., szerda
Megjelent a vállalatok K+F+I tevékenységét támogató felhívás

Pannonnovum.hu, 2015. augusztus 26., szerda
Megjelent az Iparjog című felhívás

Pannonnovum.hu, 2015. augusztus 26., szerda
Megjelent a kutatási infrastruktúra megerősítését támogató felhívás

M1, Ma reggel, 2015. augusztus 26., szerda
Újabb pályázatokat írtak ki a GINOP keretében

M1, Ma este, 2015. augusztus 26., szerda
Összesen 71 milliárd forint értékben jelenik meg 3 új pályázat a hazai innovációért

Magyar Hírlap, 2015. augusztus 27., csütörtök, 11. oldal
Ritka lehetőség a nagyvállalatoknak
"...Hetvenegymilliárd forint kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységre - nem csak kis cégek pályázhatnak 2014 és 2020 között..."

Napi Gazdaság, 2015. augusztus 27., csütörtök, 11. oldal
Csökkenthetik a lemaradást az innovációs pályázatok

Világgazdaság, 2015. augusztus 27., csütörtök, 9. oldal
Kevesebb lesz az uniós pénz

Hajdú-Bihari Napló, 2015. augusztus 27., csütörtök, 1+6. oldal
Beruházásokról, pályázatokról

Fejér Megyei Hírlap, 2015. augusztus 27., csütörtök, 6. oldal
Ön tudta?
"...Megjelentek a sokak által várt, kutatásfejlesztési és innovációs projektek támogatását szolgáló első pályázatok. A nagyvállalatok is indulhatnak K+F+I pályázat keretében..."

Fejér Megyei Hírlap, 2015. augusztus 27., csütörtök, 13. oldal
Az első kis cég
Stratégiai partnerséget kötött az Óbudai Egyetem és a Macher Gépészeti és Elektronikai Kft.

Fejér Megyei Hírlap, 2015. augusztus 27., csütörtök, 12. oldal
Fejlesztene? Ősszel még elérhető a kedvező 'régi' mikrohitel!

Magyarhirlap.hu, 2015. augusztus 27., csütörtök
Ritka lehetőség a nagyvállalatoknak

Pecsi-hirhatar.hu, 2015. augusztus 27., csütörtök
Euró százmilliók az együttműködésre

Itextreme.hu, 2015. augusztus 27., csütörtök
Már több mint 50 fiatal magyar vállalkozó vett részt az Erasmus Fiatal Vállalkozóknak programban

Bevezetem.eu, 2015. augusztus 27., csütörtök
Már több mint félszáz fiatal magyar vállalkozó vett részt az Erasmus Fiatal Vállalkozóknak programban

Vg.hu, 2015. augusztus 27., csütörtök
Kevesebb lesz az uniós pénz

Portfolio.hu, 2015. augusztus 27., csütörtök
Hatalmas lehetőség az új K+F pályázat - Lássuk, mire jó!

Portfolio.hu, 2015. augusztus 27., csütörtök
Lázár: százmilliárdos méretben jönnek az újabb EU-s pályázatok

Piacesprofit.hu, 2015. augusztus 27., csütörtök
Nemcsak Magyarországon lehet fejleszteni uniós pénzből

Napigazdasag.hu, 2015. augusztus 27., csütörtök
Csökkenthetik a lemaradást az innovációs pályázatok

Innoportal.hu, 2015. augusztus 27., csütörtök
Együtt kutat és fejleszt a Szegedi Tudományegyetemmel a Pick Szeged

Gyartastrend.hu, 2015. augusztus 27., csütörtök
Kutatás-fejlesztésre lehet pályázni

Mno.hu, 2015. augusztus 27., csütörtök
Egy program még lóg a levegőben

Kossuth Rádió, 180 perc, 2015. augusztus 27., csütörtök
2020-ig összesen közel nyolcszázmilliárd forint jut majd kutatásfejlesztésre és innovációra

M1, Ma reggel, 180 perc, 2015. augusztus 27., csütörtök
Újabb pályázatokat írtak ki a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében

Napi Gazdaság, 2015. augusztus 28., péntek, 15. oldal
Külön utakon az EU-források lehívásában

Békés Megyei Hírlap, 2015. augusztus 28., péntek, 14. oldal
Megjelent több pályázati felhívás

Békés Megyei Hírlap, 2015. augusztus 28., péntek, 14. oldal
A GINOP-ról

Békés Megyei Hírlap, 2015. augusztus 28., péntek, 14. oldal
2017 nyaráig kiírnak minden uniós pályázatot

Techmonitor.hu, 2015. augusztus 28., péntek
GINOP-2.1.1-15 - Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása

Delina.hu, 2015. augusztus 28., péntek
Már több mint 30 országban korlátlan lehetőségek várják az új vállalkozókat

Pannonnovum.hu, 2015. augusztus 28., péntek
Hatalmas lehetőség az új K+F pályázat - Lássuk, mire jó!

Pannonnovum.hu, 2015. augusztus 28., péntek
Lázár: százmilliárdos méretben jönnek az újabb EU-s pályázatok

Pannonnovum.hu, 2015. augusztus 28., péntek
Sürgősen fejleszteni kellene - Az innováció szerepe az agráriumban

Pannonnovum.hu, 2015. augusztus 28., péntek
3. Nyugat-Romániai Regionális Innovációs Vásár

Népszabadság, 2015. augusztus 29., szombat, 6. oldal
Nagy internetgyorsító program indul

Magyarhirlap.hu, 2015. augusztus 29., szombat
Szeptember 15-éig lehet jelentkezni a Minőség-Innováció pályázatra

Stop.hu, 2015. augusztus 29., szombat
Szeptember 15-éig lehet jelentkezni a Minőség-Innováció nemzetközi pályázatra

Profiline.hu, 2015. augusztus 29., szombat
Új infokommunikációs pályázati kiírás jelent meg

Portfolio.hu, 2015. augusztus 30., vasárnap
Hatalmas EU-s pályázatokat hirdetett meg a kormány!

Világgazdaság, 2015. augusztus 31., hétfő, 3. oldal
Megnyílt a széles sávú fejlesztések pályázati kerete

Fejér Megyei Hírlap, 2015. augusztus 31., hétfő, 6. oldal
Albacomp RI: hamarosan elkészül az Albacomp Innovációs Központ

Techmonitor.hu, 2015. augusztus 31., hétfő
Nemzetközi pályázat a minőség és innováció területén

Vg.hu, 2015. augusztus 31., hétfő
Megnyílt a széles sávú fejlesztések pályázati kerete

Innoportal.hu, 2015. augusztus 31., hétfő
Új infokommunikációs pályázati kiírás jelent meg

Innoportal.hu, 2015. augusztus 31., hétfő
Még lehet jelentkezni a Minőség-Innováció nemzetközi pályázatra

Portfolio.hu, 2015. augusztus 31., hétfő
Mennyit segít rajtunk 100 milliárd forintnyi EU-támogatás?

Kanizsaujsag.hu, 2015. augusztus 31., hétfő
Szeptember 15-éig lehet jelentkezni a Minőség-Innováció nemzetközi pályázatra

Insiderblog.hu, 2015. augusztus 31., hétfő
125 millió dollárral támogatja az Intel Capital a társadalmi diverzitást a startupok világában

Piacesprofit.hu, 2015. augusztus 31., hétfő
Pénz, de honnan? Fókuszban a 2015-ös EU-pályázati pénzek

News4business.hu, 2015. augusztus 31., hétfő
Láthatatlan értékek is segíthetik a vállalatok fejlődését

Pannonnovum.hu, 2015. augusztus 31., hétfő
Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása / GINOP-2.1.1-15

Pannonnovum.hu, 2015. augusztus 31., hétfő
Hatalmas EU-s pályázatokat hirdetett meg a kormány!

Pannonnovum.hu, 2015. augusztus 31., hétfő
Kutatási infrastruktúra megerősítése - nemzetköziesedés, hálózatosodás / GINOP-2.3.3-15

Pannonnovum.hu, 2015. augusztus 31., hétfő
Új infokommunikációs pályázati kiírás jelent meg

Pannonnovum.hu, 2015. augusztus 31., hétfő
Hétfőn átlépjük a 8000 milliárdot az EU-támogatások kifizetésében

MATEHETSZ hírlevél, 2015. augusztus
Hidak tehetséges fiataloknak

MATEHETSZ hírlevél, 2015. augusztus
Megjelentek az új NTP-pályázatok

Dehir.hu, 2015. szeptember 1., kedd
Agyüzem Debrecenben: a nagy ötletverseny folytatódik!

Piacesprofit.hu, 2015. szeptember 1., kedd
Elfogynak a pénzek, de ez még nem siker

Amdala.hu, 2015. szeptember 1., kedd
Láthatatlan értékek is segíthetik a vállalatok fejlődését

Euroastra.hu, 2015. szeptember 1., kedd
Láthatatlan értékek is segíthetik a vállalatok fejlődését

Hajdú-Bihari Napló: Üzlet és Vállalkozás, 2015. szeptember 2., szerda, 22. oldal
Egyetemi eredmények a Tudás-Park projektben

Hajdú-Bihari Napló: Üzlet és Vállalkozás, 2015. szeptember 2., szerda, 22. oldal
Nemzetközi Technológia Transzfer Fórum

Hajdú-Bihari Napló: Üzlet és Vállalkozás, 2015. szeptember 2., szerda, 22. oldal
Szakmai tapasztalatcsere - innováció Győrben

Kisalfold.hu, 2015. szeptember 2., szerda
Csaknem ezermilliárd forint összértékű uniós pályázatok az építőiparnak

Uzletresz.hu, 2015. szeptember 2., szerda
Elcsépelt szó lett az innováció

Penzugyiszemle.hu, 2015. szeptember 2., szerda
Az uniós és állami források hatása a magyarországi kockázatitőke-piac fejlődésére

444.hu, 2015. szeptember 3., csütörtök
Így pocsékoltak el nagyon sok EU-s pénzt

Techmonitor.hu, 2015. szeptember 3., csütörtök
Mintaszerű innováció Dániából

Itbusiness.hu, 2015. szeptember 3., csütörtök
Az innováció dicsérete

Nol.hu, 2015. szeptember 3., csütörtök
Világrekordra készülnek a Kutatók Éjszakáján

Innoteka.hu, 2015. szeptember 3., csütörtök
Odaítélték a Harsányi István-díjakat
"...A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) által gesztorált, közhasznú Manager Képzés Alapítvány kuratóriuma, Dobák Miklós elnök vezetésével, 2015. augusztus 31-én tartotta bírálóbizottsági ülését a MISZ székhelyén, amelyen kiértékelték a Harsányi István-díjra beérkezett pályamunkákat..."
Magyarhirap.hu, 2015. szeptember 3., csütörtök
Magyarország vezető helyen a régiós kockázati tőke piacon

Elemzeskozpont.hu, 2015. szeptember 3., csütörtök
Magyarország vezető helyen a régiós kockázati tőke piacon

Gazdasagportal.hu, 2015. szeptember 3., csütörtök
Magyarország vezető helyen a régiós kockázati tőke piacon

Mfor.hu, 2015. szeptember 3., csütörtök
Egyre több kockázati tőke áramlik Magyarországra

News4business.hu, 2015. szeptember 3., csütörtök
Rekordszámú cég jutott kockázati- és magántőke befektetéshez

Portfolio.hu, 2015. szeptember 3., csütörtök
Magyarország is felkerült a TOP-listára

Stop.hu, 2015. szeptember 3., csütörtök
A régiós kockázati tőke piacon Magyarország vezető helyen

Profitline.hu, 2015. szeptember 3., csütörtök
Magyarország vezető helyen a régiós kockázati tőke piacon

Profitline.hu, 2015. szeptember 3., csütörtök
170 millió eurót fektettek magyar cégekbe

Pannonnovum.hu, 2015. szeptember 3., csütörtök
Felkészült vállalkozásokra várnak a befektetők

Pannonnovum.hu, 2015. szeptember 3., csütörtök
X. INNOTECH Innovációs Konferencia

Fejér Megyei Hírlap, 2015. szeptember 3., csütörtök, 6. oldal
Uniós milliárdok a Dunára

Magyar Hírlap, 2015. szeptember 4., péntek, 1+10. oldal
Hamarosan vége a korábbi uniós pénzügyi időszaknak

Magyar Hírlap, 2015. szeptember 4., péntek, 9. oldal
Díjazták a minőséget és innovációt

Trade magazin, 2015. szeptember 4., péntek, 136-138. oldal
Innovációk és kampányok

Hetek.hu, 2015. szeptember 4., péntek
Ötlet, megvalósítás és siker a start-upok földjén

Magyarhirlap.hu, 2015. szeptember 4., péntek
Díjazták a minőséget és innovációt

Euroastra.hu, 2015. szeptember 4., péntek
Újra Kutatók Éjszakája

Weborvos.hu, 2015. szeptember 4., péntek
Sebészeti robotok és innovációk a Kutatók éjszakáján

Somogyma.hu, 2015. szeptember 4., péntek
Milliárdos programmal segíti a gazdaságfejlesztést a pécsi egyetem

Pecsinapilap.hu, 2015. szeptember 4., péntek
Szabadegyetemi konferencia-sorozat indul Pécsett

Pecsinapilap.hu, 2015. szeptember 4., péntek
Léteznek pécsi értékek

Pecsinapilap.hu, 2015. szeptember 4., péntek
Környezetiparhoz kapcsolódó innovatív transz- és interdiszciplináris kutatói team alakult a Pécsi Tudományegyetemen

Mmonline.hu, 2015. szeptember 4., péntek
Tízéves a Kutatók Éjszakája

Edupress.hu, 2015. szeptember 4., péntek
Milliárdos programmal segíti a gazdaságfejlesztést a PTE

Bekesifi.hu, 2015. szeptember 4., péntek
Éjszakai kutatás, tizedszer

Profitline.hu, 2015. szeptember 4., péntek
Az EU-s források ebben a ciklusban támogatják utoljára a magyarországi beruházásokat

Profitline.hu, 2015. szeptember 4., péntek
Ősszel zárulhat az előző uniós ciklus forráslehívása

Eventinfo.hu, 2015. szeptember 4., péntek
Robotok, meteoritok és innovációk a 10. Kutatók éjszakáján

Bbj.hu, 2015. szeptember 4., péntek
Growth of venture capital investments in Hungary exceed regional rivals

Euroastra.info, 2015. szeptember 4., péntek
2014-ben rekordszámú, 290 közép-kelet-európai cég jutott kockázati- és magántőke befektetéshez

Piacesprofit.hu, 2015. szeptember 4., péntek
Van amiben topon vagyunk

Vg.hu, 2015. szeptember 4., péntek
Befektetési rekordot hozott a régióban az előző év

Magyar Idők, 2015. szeptember 5., szombat, 16. oldal
Magunkban hordjuk a technológiát

Fidelio Magazin, 2015. szeptember 5., szombat, 61. oldal
Hagyomány és innováció

Vjm.hu, 2015. szeptember 5., szombat
Robotok, meteoritok és innovációk

Teol.hu, 2015. szeptember 5., szombat
Az együttműködés hajója szelte a Duna hullámait
"...Aláhúzandó az is, hogy a kormány közel háromszorosára növeli azokat a forrásokat, melyek az innovációhoz járulnak hozzá..."

Magyarszo.com, 2015. szeptember 5., szombat
Technológiáról, kultúráról és fejlődésről

Magyaridok.hu, 2015. szeptember 5., szombat
Magunkban hordjuk a technológiát

Bitport.hu, 2015. szeptember 5., szombat
Itt a legnagyobb startup-városok listája. De hol van Budapest?

M1, Ma reggel, 2015. szeptember 5., szombat
Tartható a gazdasági növekedés üteme

Heves megyei Hírlap, 2015. szeptember 6., vasárnap, 7. oldal
Meteoritok és robotok a 10. Kutatók Éjszakáján

Petőfi Népe, 2015. szeptember 6., vasárnap, 7. oldal
Meteoritok és robotok a 10. Kutatók Éjszakáján

Somogyi Hírlap, 2015. szeptember 6., vasárnap, 7. oldal
Meteoritok és robotok a 10. Kutatók Éjszakáján

Tolnai Népújság, 2015. szeptember 6., vasárnap, 7. oldal
Meteoritok és robotok a 10. Kutatók Éjszakáján

Új Dunántúli Napló, 2015. szeptember 6., vasárnap, 7. oldal
Meteoritok és robotok a 10. Kutatók Éjszakáján

Új Néplap, 2015. szeptember 6., vasárnap, 7. oldal
Meteoritok és robotok a 10. Kutatók Éjszakáján

Portfolio.hu, 2015. szeptember 6., vasárnap
10 menő startup, amelyekért egyszerűen megőrül a világ

Magyar Idők, 2015. szeptember 7., hétfő, 16. oldal
Átadták a legrangosabb hazai minősítéseket

Kisalföld, 2015. szeptember 7., hétfő, 11. oldal
Meet2Match 2015

Mmonline.hu, 2015. szeptember 7., hétfő
Innovatív megoldásokat díjaztak

Baranyanet.hu, 2015. szeptember 7., hétfő
A gazdaságfejlesztést segíti a pécsi egyetem

Autopro.hu, 2015. szeptember 7., hétfő
Glattfelder Béla: innovatív fiataljaink is segítik az ipar fejlődését

Pecsicivil.hu, 2015. szeptember 7., hétfő
GÁBOR DÉNES-DÍJ 2015

Innotéka, 2015 augusztus-szeptember, 17. oldal
Több pénz jutott kutatás-fejlesztésre

Innotéka, 2015 augusztus-szeptember, 17. oldal
Pályázzunk magyarul!

Innotéka, 2015 augusztus-szeptember, 28-31. oldal
Nehéz helyzetben a tudomány- és technikatörténet
Szerkesztő: dr. Antos László, Munkatárs: Sas Zsófia
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páratlan hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1036 Budapest, Lajos u. 103.
tel.: 4303330, e-posta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.