XXV. évf. | 2015. augusztus 25. | 15. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Köszöntjük új tagjainkat!
Magyar Fiatal Tudósok Társasága

Várható események
Pályázati felhívás
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHírek | Magyar Innovációs Szövetség

Kiemelt ágazatok kiválasztási módszertana

A Nemzetgazdasági Minisztérium megbízásából a Hétfa Elemző Központ tanulmányt készít "Kiemelt ágazatok kiválasztási módszertana" címmel, mellyel kapcsolatban a MISZ 2015. július 24-én megküldte véleményét. 2015. augusztus 13-án, a Nemzetgazdasági Minisztériumban a kutatás keretében szakértői megbeszélést tartottak az érdekképviseleti és kormányzati szereplők bevonásával, melyen Monszpart Zsolt, a MISZ alelnöke vett részt.

A megbeszélést Sófalvi Tamás, az NGM Gazdaságtervezési Főosztályának koordinátora vezette. A MISZ írásban megfogalmazott véleményének lényegi pontjait kiemelve, Monszpart Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy a képzés kiemelt része kell legyen annak a teljes ciklust átfogó folyamatnak, amellyel a kormányzat a kiemelt ágazatokat támogatni kívánja.

A résztvevők javasolták, hogy a kiemelt ágazatokat versenyképességi szempontok alapján válasszák ki. Elhangzott olyan javaslat is, hogy a társadalmi hasznosság is legyen fő szempont a kiválasztásnál. Több hozzászóló bírálta a bürokrácia lassúságát (pl. pályázatok kiírása, elbírálása) és magas költségszintjét. Megfogalmazták, hogy a KKV-k különböző fejlődési ciklusai különböző támogatási eszközöket igényelnek. A KKV-knak a legfontosabb, a garancia és a hitelhez jutás megoldása. Az NKFIH lassúságát is többen bírálták. Összességében tekintve, ismét megfogalmazódtak azok a kormányzati teendők, amelyekkel a gazdasági fejlődés gyorsítása érhető el.

27. EU Fiatal Tudósok Versenye

A 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első helyezett fiataljai, Király Szilvia, Tóth Bence, Kecskés Dániel, Pázmándi Zsolt Péter és Terék Viktor 2015. szeptember 17-22. között, Milánóban megrendezendő "27. EU Contest for Young Scientists" döntőjében képviselhetik Magyarországot.

A versenyzők második szakmai felkészítését Ivánka Gábor, a hazai verseny zsűrijének tagja és a delegáció vezetője tartotta, 2015. augusztus 11-én, Szövetségünk székhelyén.

Kínai delegáció Magyarországon

2015. július 13-án, 8 fős kínai delegáció érkezett hazánkba. A delegációt Lyu Chao, a kínai TANHAS Group (Tianjin) igazgatótanácsának elnöke vezette. A delegációt fogadta többek között Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, a MISZ elnöke, Dr. Kékesi Tamás, a Miskolci Egyetem rektorhelyettese, Vadászné Dr. Bognár Gabriella a Miskolci Egyetem intézetigazgatója.

A delegáció 3 napot töltött Salgótarjánban, ahol Dr. Simonyi Sándor, a TRIGON Electronica Kft. ügyvezető igazgatója, a MISZ választmányának tagja fogadta a vendégeket. A felek többek között közös tulajdonú K+F Intézet magyarországi létrehozásáról tárgyaltak.

Köszöntjük új tagjainkat!

Név: | Medicor Zrt.
Tagsorszám: | 716.
Cím: | 1097 Budapest, Illatos út 9.
Vezető: | Dr. Steiner Arnold
Telefon: | 280-6900
E-mail: | medicor@medicor.hu

Tevékenység:
A MEDICOR Zrt. világszínvonalon fejleszt, gyárt újszülöttenek klinikai inkubátorokat, koraszülött újjáélesztő és melegítő munkahelyeket, kékfénylámpákat. Értékesít továbbá őrzőmonitorokat, infúziós pumpákat, szállító inkubátorokat, és az otthoni-gyógyászatban használható több száz terméket. A társaság több mint 100 helyen tart fenn disztribútori kapcsolatot, és termékeit az elmúlt üzleti évben 41 országban értékesítette. A cég termékeit döntően exportálja (pl. Indonézia, FÁK, Kína, Hollandia, Arab-világ és Afrika). Gyártmányait az ENSZ befogadta segélyezési programjába. A MEDICOR Zrt. egyik alapítója, vezető tagja a MediKlaszter "Akkreditált Innovációs Klaszternek".

Hírek | Magyar Fiatal Tudósok Társasága

London International Youth Science Forum (LIYSF)

2015. július 22. és augusztus 5. között a LIYSF már 57. alkalommal került megrendezésre. A programok helyszínéül az Imperial College of London szolgált. 64 ország, majdnem 430 fiatal tudós-jelölttel képviseltette magát a rendezvényen. Magyarországról egy fiatal vett részt a diákfórumon, Bálint Karola, aki a Magyar Innovációs Szövetség által rendezett, 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen 3. helyezést ért el "ShopMap, avagy tablet a bevásárlókocsin" című pályamunkájával. Karola a Csongrádi Batsányi János Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégiumban érettségizett.

A fiatalok sok biológia témájú előadást hallhattak, de emellett többet megtudhattak a Rosetta űrszondáról, a kíváncsiság hatalmáról, vagy éppen arról, hogyan lehet felhasználni a szappanbuborékokat a matematikában. A diákok betekintést nyerhettek a londoni egyetemi rendszer működésébe és a kutatói munka által kínált lehetőségekbe is. Az Oxford-i és Cambridge-i egyetemek meglátogatása is újabb perspektívákat nyitott meg a diákok számára.

A résztvevő fiatalok bemutathatták kutatásaikat, eredményeiket egy poszter segítségével. Egy 10 tagú, neves tudósokból, szakértőkből álló zsűri nézte meg és értékelte a munkákat. A legjobb tíz projekt-készítő lehetőséget kapott, hogy másnap bemutathassa munkáját mindenki előtt, tíz perces prezentációban.
A diákkonferencián az ifjú kutatók a múzeumi látogatásokon (Science Museum, National History Museum, stb.) keresztül, szakértők segítségével közvetlenül megismerkedhettek azokkal a témákkal, eszközökkel, amelyek eddigi tanulmányaik során csak "száraz" tankönyvi adatok voltak és csak képeken keresztül láttak.

A fiatal tehetség kiutazását a Nemzeti Tehetség Program keretében a Tehetséghidak Program kiemelt projekt (TÁMOP 3.4.5) finanszírozta a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) koordinálásával.

Várható események

A fejlesztés lehetőségei

2015. szeptember 8-án, a Magyar-Szlovák Üzleti és Tájékoztatási Központban (2045 Törökbálint, Kazinczy u.124/b (PMKIK székház)), a Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara (PMKIK) megrendezi "A fejlesztés lehetőségei" című innovációs - tudományos konferenciát.

Előzetes program:

9:30-9:45 Köszöntőt mond Szabó István Pest megye Közgyűlésének elnöke
9:45-10.00 Megnyitó beszédet mond Dr. Vereczkey Zoltán PMKIK elnöke
10:00-10:30 Fejlesztési lehetőségek és források NKFIH (felkérés alatt)
10:30-10:50 A Magyar Innovációs Szövetség előadása, Deme Gábor, alelnök
10:50-11:10 Kávészünet
11:10-11:40 Alessandro Bianciardi: Biomimikri
A bionika (szakirodalomban biomimikri) olyan új, több szaktudományt átfogó tudományág, amelynek célja az élő természetben kifejlődött megoldások átültetése a műszaki gyakorlatban.
11:40-12:00 Bonyhády Elek: A PMKIK Innovációs Klub tevékenysége és célkitűzései
12:00-13:40 Egyetemi előadások: (egyeztetés alatt)
Óbudai Egyetem
Gödöllői Szent István Egyetem
Corvinus Egyetem Élelmiszer Tudományi Kar
Debreceni Egyetem MÉK
A Budapesti és Pest megyei Mérnök Kamara előadása (felkérés alatt)
13:40-15:00 Állófogadással egybekötött konzultáció

A konferencia ideje alatt az aulában bemutató és tájékoztató a Pest megyei vállalkozások és a Budapesti és Pest megyei Mérnök Kamara innovációs eredményeiről.

A konferencián való részvétel díjmentes.
Kapcsolat és további felvilágosítás: Nagy Andrea PMKIK ipari titkár és innovációs munkatárs (e-mail: nagy.andrea@pmkik.hu, tel: 70/331-3796)

Magyar Fiatal Tudósok Társaságának 14. országos találkozója

2015. szeptember 10-én tartja a Magyar Fiatal Tudósok Társasága (MAFITUD) 14. országos találkozóját az EGIS Tudományos és Technológiai Központban. Levezető elnök: dr. Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatója.

Tervezett program

16:00 Volk Balázs, EGIS igazgatójának köszöntője
16:10 Pakucs János, tiszteletbeli elnök köszöntője

MAFITUD-tagok bemutatkozása
16:15 Wesely Norbert, a 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottja, a 2015. évi I-SWEEP bronzérmese
16:20 B. Kiss Bálint, a 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny I. díjasa, a MILSET 2015 résztvevője
16:25 Zsombori Balázs, a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny I. díjasa, a 25. EU-döntő III. helyezettje
16:30 Soós István, a 9. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottja, Google
16:35 Kérdések, hozzászólások
16:40- Büfé
17:00 EGIS Tudományos és Technológiai Központ megtekintése, csoportokban, vezetéssel
18:30 Találkozó vége

A találkozót csak MAFITUD-tagok, ill. meghívott vendégek vehetnek részt.

IP Key vándorszeminárium

A kínai szabadalmi rendszert bemutató egész napos vándorszeminárium megrendezésére, 2015. szeptember 18-án, 9 órai kezdettel kerül sor a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (1054 Budapest, Garibaldi utca 2.) földszinti konferenciatermében; munkanyelv az angol, magyar szinkrontolmácsolással.

Az IP Key vándorszemináriumának célközönsége a Kínába exportáló, illetve Kínában piacra lépést tervező magyarországi vállalkozások, továbbá a szabadalmi ügyvivők, a szabadalmi ügyekkel foglalkozó ügyvédi irodák és tanácsadók, a magyar szellemitulajdon-védelmi hivatal munkatársai és a témával foglalkozó felsőoktatási és akadémiai intézmények.

Részvételi díj nincs, a részvétel a rendezvényen és a büféebéden ingyenes. A helyek korlátozott száma miatt regisztráció szükséges. A szemináriumon való részvételhez a név, szervezet és e-mail cím megadásával a következő e-mail címen lehet regisztrálni: gabor.somogyi@hipo.gov.hu

A regisztráció határideje: 2015. szeptember 10.

A szeminárium tervezett napirendje:

9:00-9:10 Üdvözlés: Az SZTNH képviselője
9:10-9:15 Bevezetés: Dan Prud'homme, IP Key
9:15-9:45 A kínai szabadalmi rendszer fejlődése és Kína Állami Szellemi Tulajdoni Hivatala (SIPO)
Liu Jian, főigazgató-helyettes, SIPO, Nemzetközi Együttműködési Főosztály
9:45-10:30 1. rész: Szabadalmak bejelentése és elbírálása Kínában
Zhou Houbing, SIPO, Szabadalmi Főosztály
10:30-10:45 Kávészünet
10:45-11:10 2. rész: A Kínában történő szabadalmaztatás stratégiájának megtervezése
Giovanni Casucci, alapító és menedzser, Bardehle Pagenberg, Olaszország
11:10-11:30 Kérdések és válaszok az 1. és 2. részhez
Zhou Houbing és Giovanni Casucci
11:30-12:15 3. rész: Szabadalmak hasznosítása Kínában - a szabadalmi portfólió stratégiai menedzselésének módszerei és szempontjai
Giovanni Casucci
12:15-12:30 Kérdések és válaszok a 3. részhez
Giovanni Casucci
12:30-13:30 Ebéd
13:30-14:00 4. rész: Szabadalmak érvénytelenítése Kínában
Zou Houbing
14:00-14:45 5. rész: Szabadalmi jogérvényesítés Kínában
Giovanni Casucci
14:45-15:15 Kérdések és válaszok az 4. és 5. részhez
Giovanni Casucci és Zhou Houbing
15:15-15:30 Záró megjegyzések


Start-up és spinoff cégek a hazai egészségiparban

2015. szeptember 23-án, Budapesten a Hotel Benczúrban (1068 Budapest, Benczúr u. 35) kerül megrendezésre az Egészségügy + Üzlet portál szervezésében a "Start-up és spin-off cégek a hazai egészségiparban" országos műhelytalálkozó.

Eddig a felkérést elfogadó előadók:
- Dr. Bendzsel Miklós elnök (Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala): innováció és a szellemi tulajdon védelme
- Dr. Csuhaj V. Imre vezérigazgató (Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt.): befektetése(in)k az egészségügyi szektorban
- Dinnyés András igazgató, Ocsovszky Zsófia, üzletágvezető, senior tanácsadó (Biotalentum Kft.): Non-dilutive finanszírozás az EU H2020 programja révén
- Farkas Péter ügyvezető igazgató (WIWE Kft.): Szívből jövő üzenet
- Kristóf Péter üzletfejlesztési szakértő (frazir.com) doktorjelölt (Budapesti Corvinus Egyetem): Az exponenciális technológiák hatása az alkalmazott innováció menedzsment módszerekre
- Dr. Lacza Zsombor vezérigazgató (Lacerta Technologies GmbH): Ha kicsi az ország, használd a szomszédok lehetőségeit
- Straub Fanni tulajdonos (Foglaljorvost Szolgáltató Kft.): Stratégiai partnerség vs. tőkebevonás
- Szendrői Gábor vezető partner (MB Partners): cégértékesítés

Regisztrációs díj:
augusztus 28.
előtt
augusztus 28.
után
Helyszínen
Résztvevők 10000 Ft 12000 Ft 15000 Ft
Felsőoktatási intézmények
munkatársai
7000 Ft 9000 Ft 11000 Ft

Regisztráció lehetőleg 2015. augusztus 28-ig a jelentkezési lap kitöltésével, a következő címre megküldve: É+L Kft. (Várhegyi László ügyvezető igazgató, 1364 Budapest 4, Pf. 354, 1081 Budapest, Kiss József u. 4.)

További információk az alábbi linken, illetve Várhegyi Lászlótól (Telefon: 313-2027, e-mail: el.kft@chello.hu, vagy Facebook: www.facebook.com/egeszsegipar).

Iparjogvédelmi tanfolyam

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala középfokú iparjogvédelmi tanfolyamot indít 2015. október 6-án, az SZTNH-ban (1054 Budapest, Garibaldi u. 2.).

A szellemitulajdon-védelmi képesítésekről szóló 1/2015. (I. 22.) IM rendelet alapján szervezett tanfolyam rálátást biztosít az iparjogvédelem rendszerére és főbb összefüggéseire, ezen belül részletesen tárgyalja az iparjogvédelmi oltalmi formák (szabadalom, védjegy, használati- és formatervezési-mintaoltalom) nemzeti és nemzetközi vonatkozásait, azok eljárásrendjét és gazdasági jelentőségét, az iparjogvédelem területén segítséget, információt nyújtó intézményeket és szolgáltatásaikat, az iparjogvédelmi kutatásokat segítő adatbázisokat. A képzés írásbeli és szóbeli vizsgával zárul és középfokú iparjogvédelmi képesítést tanúsító bizonyítvány megszerzését teszi lehetővé.

A középfokú iparjogvédelmi tanfolyam részvételi díja: 80000 Ft/fő.

Részvételi szándék jelzése szeptember 18-ig, e-mailen (anna.szenczi@hipavilon.hu), az alábbi adatokkal: Név; Lakcím; Születési hely, idő; Anyja neve; Munkáltató megnevezése, címe.
További információk a tanfolyamról az alábbi linken vagy a 474-5548-es telefonszámon.

Meet2Match 2015 c. konferencia és üzletember-találkozó

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Nyugat-magyarországi Egyetemmel közösen, 2015. október 7-8-án "Meet2Match 2015 konferenciát és üzletember-találkozót" szervez az energia-, környezet-, fa- és élelmiszeripar területén tevékenykedő vállalkozások számára.

Az üzletember-találkozón sikertörténetek hangzanak el a nemzetközi piacra jutás és innováció területéről, és kétoldalú megbeszélésekre is lesz lehetőség.

Program és regisztráció: https://www.b2match.eu/meet2match2015/registration
Bővebb információk: dr. Hollósi Kalmárné Erika (96/520-233, een@gymskik.hu)

Pályázati felhívás

Dél-alföldi Innovációs Díj 2015. évi pályázati kiírása

A Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottságának elnöksége, együttműködve a régió három kereskedelmi és ipari kamarájával és a Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség Közhasznú Egyesülettel 2015. évben is pályázatot hirdet a Dél-alföldi Régióban a vállalkozások, valamint a feltalálók által a három megye területén létrejött szellemi alkotások elismerése és az innovációs tevékenység, illetve a technológiai transzfer támogatása érdekében.

Pályázni lehet bármely
(a) új,
(b) saját feltalálói tevékenységen alapuló,
(c) iparilag alkalmazható és
(d) piacképes megoldást tartalmazó innovációs eredménnyel.

A fent nevezett szervezetek képviselőiből álló szakmai kuratórium innovációs díjjal jutalmazza a három megye területéről a Szegedi Akadémiai Bizottsághoz 2015. szeptember 30-ig beérkezett pályamunkákat. A pályázatokat személyesen, vagy postai úton a MTA TABT Szegedi Akadémiai Bizottság Titkársága címére (6720 Szeged, Somogyi u. 7.) lehet CD-re rögzítve vagy elektronikus levélben, a szab@tab.mta.hu e-mail címre benyújtani. A pályázattal kapcsolatban bővebb információk: a 62/553-911-estelefonszámon vagy a szab@tab.mta.hu e-mail címen.

További információk az alábbi linken.

Szakirodalomfigyelő

Peter Fisk: Gamechangers - Are you ready to change the world? Creating Innovative Strategies for Business and Brands (Akik átírják a játszmát - Kész vagy-e a világ megváltoztatására? Innovatív stratégiák megalkotása üzleti vállalkozásokhoz és márkákhoz) - Wiley, 2014
Dr. Osman Péter ismertetése

"Gamechanger vagyok. Hiszek a jövőben; a végtelen lehetőségek világában. Lehetőséget látok ott, ahol mások csak a lehetetlent. • Nagyobb léptékben gondolkodni, átformálni a kilátásaimat. Másként látni a dolgokat, más dolgokat gondolni. Felfedezek. Erőpróbát kezdeményezek. Kockáztatok. Vállalkozom. • Újragondolni. Elképzelni. Újrafeltalálni. Begyújtani. • Valamennyien ötletekben, eszmékben utazunk. Létrehozni, megtervezni, innoválni - közösen. • Magamhoz ölelem gyermeki rácsodálkozásom és kíváncsiságom. Nagy ugrásokat teszek az ismertekbe. • Játszani a játszmát. Megváltoztatni a játszmát. Győzelemért játszani. • Valami nálam nagyobbhoz akarok hozzájárulni. Jobbá akarom tenni az életet, jobb hellyé a világot. • A változtatás a lehetőségem, hogy megszerezzek és formáljak. Magasabbat célozni meg, többet akarni a profitnál. Megnyergelni a márka erejét, az emberekben rejlő lehetőségeket. Digitális hálózatok, technológiák és üzleti modellek. • Egymásba ötvözni a legjobb elképzeléseket, felnagyítani mások adottságait. Mozgósítani a célratörő embereket, képessé tenni őket, hogy többet érjenek el. • Nem akarom valaki más életét élni, sem valaki más víziójának az árnyékában. • A képzelet az én ösvényem egy jobb jövőbe. Az ötletek, tervek és márkák a vezetőim. Partnerek teszik őket valósággá. • Mindenekfelett, magamban hiszek, s hogy több is vagyok. Elérni, amit soha nem gondoltam lehetségesnek. Nyomot hagyni a világegyetememen. (Steve Jobs híres mondása - OP) • Merész vagyok, bátor és zseniális. Gamechanger vagyok."

Ez Fisk összegzése, kik lesznek a Gamechangerek. Könyve megadja azt is, hogy a cégek körében melyek ezek: "Azok új generációja, amelyek világszerte a gazdasági és a technológiai változás forgatagából születnek. Viszonylag kevesen vannak, és felrázzák, átalakítják a világunkat. (...) Rendbontók és innovatívak, kicsik és nagyok, nagyratörőbbek másoknál, tágítják a látóhatárt. A piacokat a végtelen lehetőségek kaleidoszkópjaként látják, és a saját előnyükre formálják és rendezik át azokat. Nagyobb léptékben és másként gondolkodva győzik le ésszel a versenytársaikat. Nem hisznek a "kicsit jobb" erejében: miért is, ha tízszer jobbak is lehetnek." Az összecsengés nyilvánvaló és szükségszerű: ilyen cégek létrehozásához, felfuttatásához olyan vezetők kellenek, akik a fentiek szerint gondolkodnak - Fisk kulcsmondataiból ráismerünk az utóbbi pár évtizedben a rendbontó innovációk jegyében született új világcégek szinte mindegyik híres vezetőjére.

A Wiley ezzel a mottóval kezdi az ajánlóját: "Rázd fel és határozd meg újra a piacot azzal, hogy átírod a játszmádat!" Idézi a könyvről a globális kommunikáció- és reklám üzletág óriása, a Saatchi & Saatchi egyik vezetőjének véleményét, akinek cége a küldetésnyilatkozata szerint arra törekszik, hogy a világot átformáló kreatív eszmék melegágyaként tiszteljék: "Ellenkezőleg manőverezni, mint a többiek: ez az egyetlen mód, hogy győzzünk napjaink gyorsan változó világában. E könyv bőségesen kínál ehhez ösztönzést és tanítást. Megváltoztatja a világodat, és segít kreatív vezetővé válni."
Fisk írja e könyve mondandójáról: "12 hónap alatt világszerte kb 500 üzleti vezetőt kérdeztem meg, hogy nevezzék meg azokat a cégeket, amelyek véleményük szerint átformálják a piacaikat. Közülük tízet választottam, kicsit és nagyot minden szektorból, és kiismertem, hogyan fejlesztik üzleti tevékenységüket, hogyan innoválnak és versenyeznek, növekszenek és győznek. (...) A második részben feltárjuk a tíz dimenziót, amelyek mentén ez megvalósítható. A harmadik 100 céget mutat be, eme új gyakorlatok példáiként. A negyedik alapos módszertani segítséggel szolgál."

Mobil eszközökre Francia Nagyszótár + Német Nagyszótár + Olasz Szótár - Akadémiai Kiadó, 2014
Dr. Osman Péter ismertetése

A Hírlevél 2015/11. számában mutattuk be az Akadémiai Kiadó mobil eszközökre (táblagép, okostelefon) kifejlesztett Angol-Magyar-Angol nagyszótárát és Spanyol-Magyar-Spanyol szótárát. Itt a Francia-Magyar-Francia, a Német-Magyar-Német nagyszótárak és az Olasz-Magyar-Olasz szótár következnek, a további mobil szótárak felsorakoztatásával kiegészítve. Amint már kiemeltük, hogy a Kiadó a "mobil" szótárait mindhárom használatos platformra, azaz Android-ra, iOS-re és Windows-ra.
Ezek a szótárak több jelentős innovációnak köszönhetik a létüket és a nagy használati értéküket (pontosabban mi, felhasználók köszönhetjük ezt). Ilyen innováció maga a nagy- és gyorsan növekvő teljesítményű mobil eszközök elterjedése. Ilyen az egyéni számítógépeken és a mobil eszközökön futtatható szótárak létrehozása, legújabban pedig ilyen az utóbbiakban használható, nagy- és gyorsan növekvő kapacitású memória-kártyák elterjedése. S mindegyik innováció fontos eleme, hogy ezeket már olyan, viszonylag olcsó áron tudják kínálni, ami lehetővé teszi, hogy a potenciális felhasználók mind többen meg is tudják venni azokat.

A modern elektronikus szótárak korábban megjelent, on-line generációinál a felhasználók számára fontos előny volt, hogy azokat nem kellett rezidens programként a saját eszközükre telepíteniük, hanem interneten elérve használhatták, s így nem kötötték le az eszköz memória kapacitását. Mára a helyzet alapvetően megváltozott: a jobb mobil eszközökben eleve nagykapacitású memória van, a legtöbbjükhöz további memória is csatlakoztatható, így bőven adnak lehetőséget rezidens programok - köztük ilyen szótárak - használatára. Ezek nagy előnye, hogy mindig rendelkezésünkre állnak, nem kell a használatukhoz internet kapcsolat (ami igen jót tehet a telefonszámlának is).

Az on-line szótárakkal szemben e mobil szótárak igen kellemes vonása, hogy a vásárlással megszerzett használati jogosultságunk örökre szól, tehát nem kell azt meghatározott idő után további pénzért megújítani. És mert a rezidens program kötődik az eszközhöz, amelyre telepítették, arra is van lehetőség, hogy szükség esetén újratelepítsük, vagy más eszközön használjuk tovább.

Ismételten is kiemelést érdemel, hogy a Kiadó ingyenes kipróbálási lehetőséget kínál. Hírleveléből idézve: "Termékenként havonta 1 alkalommal 2 órán keresztül ingyen ismerkedhet a kiadó szótáraival." Okos húzás: aki kipróbálja és szótárhasználó, nehezen fog ellenállni a csábításnak. Akinek kételyei vannak akár arra nézve, hogy megéri-e a vásárlás, akár arra, hogyan használhatók a szótárak a mobil eszközökön, így megbizonyosodhat.

Mindhárom szótár jellemzői és szolgáltatásai: • teljes szótári tartalom (a nagy- ill. a középszótáré) • könnyen kezelhető felület • áttekinthető, jól strukturált szócikkek • kedvenc szócikkek mentése • előzmények mentése • toldalékos alakok keresése.

A nagyszótárak mindegyike: a legnagyobb méretű általános szókincset tartalmazó szótár Magyarországon, a Klasszikus Nagyszótár teljes anyagát tartalmazza. Bőséges nyelvtani információk, fontos szókapcsolatok, kifejezések és példák
A tartalmi adatok:
- Francia-magyar nagyszótár: 90 000 címszó + 300 000 szótári adat
- Magyar-francia nagyszótár:  135 000 címszó + 400 000 szótári adat
- Német-magyar nagyszótár: 190 000 címszó + 250 000 kifejezés
- Magyar-német nagyszótár: 130 000 címszó + 250 000 kifejezés
- Olasz-magyar szótár: 70 000 címszó, 200 000 szótári adat
- Magyar-olasz szótár: 70 000 címszó, 200 000 szótári adat

A mobil szótárak teljes kínálata, jelenleg összesen 39 szótár, itt látható: www.szotar.net/mobil Az egyes ikonokra kattintva feljön a szótár részletes ismertetője.

K. Pintér Tamás, Sudár Balázs: Oszmán-török építészet Magyarországon - Türkinfo, 2014
Dr. Osman Péter ismertetése

Ez a kötet a kulturális kincseink egy sajátos szeletét mutatja fel sok, igen szemléletes ábrával és jó leíró-magyarázó szövegekkel. Magyarország építészeti örökségét számtalan dúlás pusztította. Ezért még inkább értékes, ami megmaradt - így az oszmán-török építészet alkotásai is. Ezeket tárják elénk a szerzők.

A könyv internet honlapja így mutatja be a kiadóját: "A Türkinfo, mint török-magyar kulturális hírportál, a Törökország és a török kultúra iránt érdeklődők legfontosabb forrásgyűjteménye évek óta." Valóban igen érdekes írásokat, ismertetéseket olvashatunk rajta. Dicséretes módon - kicsit meglepően - most reklámozták az egri várjátékokat is.

A honlap kiválóan jellemzi ezt a karcsú, elegáns kötetet:
"Az album két jeles szakember közös munkájának eredményeként jelenhetett meg. K. Pintér Tamás építészmérnök grafikáit Sudár Balázs turkológus szövegei kísérik. Az album legfőbb erénye letisztultsága és pártatlan tényközlése. A szerzők nyolc magyar város összesen huszonegy helyszínére kalauzolják el az olvasókat. Nyolc város, melyek évszázadokkal ezelőtt török kézre kerülve új színnel gazdagodhattak, az oszmán kultúra szellemiségével. Pintér Tamás rajzai egyfajta időkapszulaként is értelmezhetők, hiszen a könyvben szereplő épületek többségénél az eredeti oszmán architektúra felújításával, rekonstrukciójával találkozhatunk.

Ahogy a könyvben egymást követik a helyszínek, úgy kerül az olvasó is lapról-lapra haladva egyre intimebb kapcsolatba a feltárulkozó épületekkel. Szemünk élvezettel feledkezik bele a rajzok részletgazdagságába, míg gondolatainkban filmként peregnek visszafelé az évek az időben a török hódoltság koráig: a budai török fürdők születéséig, az egri minaretből áradó ezan első felhangzásáig. Lelki szemeink előtt megelevenednek Szülejmán, Idrísz baba, Jakováli Haszan pasa egykori magyar mindennapjai."

Tökéletesen érvényes a záró értékelés: "Az Oszmán-török építészet Magyarországon nem pusztán építészeti album vagy történelmi áttekintés, hanem vezérfonal, melyet követve jobban megismerjük hazánkat, árnyaltabban látjuk történelmünket."

Érdemes idézni a bevezetőből: [a hódoltság során az országban] "a középkori települések képe gyökeresen megváltozott, s míg a keresztény szemlélőnek ismerős épületek valóban tönkrementek, mások, a muszlim életformához kapcsolódók létrejöttek. Megépültek például fürdők, melyekről az utazók is tudtak: Budán a pasák rendszerint elvitték a követségek tagjait fürödni, hogy pompás építményeikkel eldicsekedhessenek. De tucatjával épültek a minaretek vagy a karavánszerájok is, a muszlim hétköznapok kellékei. Jó néhány igazi oszmán stílusú, kupolás dzsámi is elkészült a hódoltságban, mégpedig a birodalomban megszokottnál időnként jóval nagyobb méretben. Kászim pasa pécsi dzsámijáról nem véletlenül írta a jeles török világutazó, Evlia Cselebi, hogy csak a szultáni dzsámikhoz hasonlítható." "Körülbelül ötven olyan városias település létezett, ahol polgári lakosság is élt. Ezek közül mindössze hat komoly méretű, igazi várossal számolhatunk: Temesvár, Várad, Eger, Buda, Fehérvár és Pécs." És: "Buda több tucat dzsámijával és mecsetjével, bazárjaival és iskoláival igazi oszmán nagyváros képét mutatta."

Teljes körű sajtószemle

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll vagy a linkre kattintva olvasható!)
A sajtószemle tagvállalataink, az OBSERVER Budapest Médiafigyelő Kft., a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft. segítségével készült.


Fejér Megyei Hírlap, 2015. július 27., hétfő, 6. oldal
Egy új ipari forradalom hajnalán
"...A kreatív fiatalok által alapított, nagy reményű vállalkozások jelentik a hazai gazdaság jövőjét..."

Udvarhelyi híradó, 2015. július 27., hétfő, 4. oldal
Meglátogatta az udvarhelyi inkubátorházat Spaller Endre

Vg.hu, 2015. július 27., hétfő
NGM: újabb mintegy 200 vállalkozás kap uniós támogatást

Portfolio.hu, 2015. július 27., hétfő
Újabb uniós támogatásokról döntöttek

Napi.hu, 2015. július 27., hétfő
Újabb uniós támogatásokról döntöttek

Blikk.hu, 2015. július 27., hétfő
Mintegy 200 vállalkozás kap uniós támogatást

Profitline.hu, 2015. július 27., hétfő
Újabb 200 vállalkozás kap uniós támogatást

Magyarhirlap.hu, 2015. július 27., hétfő
Mintegy kétszáz vállalkozás kap támogatást

Hir6.hu, 2015. július 27., hétfő
Újabb mintegy 200 vállalkozás kap uniós támogatást

Pannonnovum.hu, 2015. július 27., hétfő
A kormány úgy gondolja, eleget tesz a kkv-kért

Pannonnovum.hu, 2015. július 27., hétfő
Lelkesen pályáznak a kkv-k

Mr1-Kossuth Rádió, Reggeli Hírek, 2015. július 27., hétfő
A kormány célja, hogy minél több vállalkozáshoz eljussanak a gazdaságfejlesztő és innovációs programok, mondta Pankucsi Zoltán

Mr1-Kossuth Rádió, 180 perc, 2015. július 27., hétfő
A Napi Gazdaság információi szerint a hónap elején megjelent kkv-k kapacitásbővítési támogatására eddig 1600 vállalkozás jelentkezett

Magyar Hírlap, 2015. július 28., kedd, 11. oldal
Rengeteg cég fejleszt uniós pályázatokból

Napi Gazdaság, 2015. július 28., kedd, 14. oldal
Hagyomány és innováció az egyetemen

Népszava, 2015. július 28., kedd, 4. oldal
Újabb 200 vállalkozás kap támogatást

Világgazdaság, 2015. július 28., kedd, 3. oldal
Újabb források jönnek a Ginop-ból

Vas Népe, 2015. július 28., kedd, 2. oldal
Uniós támogatás vállalkozásoknak

Kelet-Magyarország, 2015. július 28., kedd, 2. oldal
Mintegy 200 vállalkozás kap támogatást

Észak-Magyarország, 2015. július 28., kedd, 2. oldal
Mintegy 200 vállalkozás kap támogatást

Hajdú-Bihari Napló, 2015. július 28., kedd, 2. oldal
Mintegy 200 vállalkozás kap támogatást

Magyarhirlap.hu, 2015. július 28., kedd
Rengeteg cég fejleszt uniós pályázatokból

Uzletresz.hu, 2015. július 28., kedd
További 220 vállalkozás kap uniós támogatást

Szekesfehervarinapilap.hu, 2015. július 28., kedd
Egy startupnak üzleti mentorálás kell, különben egy kiváló ötlet marad

Piacesprofit.hu, 2015. július 28., kedd
Mentor nélkül sok startup csak egy jó ötlet marad

Piacesprofit.hu, 2015. július 28., kedd
Újabb százmilliárdokat vágott hozzánk Brüsszel

Innoportal.hu, 2015. július 28., kedd
CERN-kutatók dolgoznak az NI debrecenben laborjában

Bama.hu, 2015. július 28., kedd
Knoch János szerint a kis cégeknek vannak lehetőségeik

Nol.hu, 2015. július 28., kedd
Super siker: dől a lé az uniótól

Magyarhirlap.hu, 2015. július 28., kedd
Átalakul az uniós fejlesztéspolitika

Infovilag.hu, 2015. július 28., kedd
EU-pályázatokról már magyarul is

Gondola.hu, 2015. július 28., kedd
Valami már van Budapesten... de még nem az igazi!
"...Ezen kívül az országban itt a legkönnyebb a megfelelő technológiákhoz hozzáférni a vállalkozásoknak, mivel országos viszonylatban kiemelkedő Budapest kutatás-fejlesztési (K+F) infrastruktúrája. Ez részben annak köszönhető, hogy ezen beruházások országos értékének több mint 50%-a jutott Budapestre az elmúlt 10 évben. Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy Magyarország 2000 óta K+F kiadásainak egyre kisebb részét fordítja kutatási infrastruktúra beruházásra, így mára a nemzetközi összehasonlításban elavult, és színvonala jelentősen elmarad a fejlettebb EU tagországokétól..."

Katolikus Rádió, Hírtükör, 2015. július 28., kedd
Több mint négyezer-milliárd forintos uniós forrás áll rendelkezésre közvetlen gazdaságfejlesztésre hazánkban

Katolikus Rádió, Hírtükör, 2015. július 28., kedd
Újabb támogatói döntések születtek a 2014-2020 közötti Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program októberben meghirdetett pályázatain

Petőfi Rádió, 2015. július 28., kedd
A kormány célja minél több vállalkozáshoz eljussanak a gazdaságfejlesztő és innovációs programok

Magyar Hírlap, 2015. július 29., szerda, 9. oldal
Átalakul az uniós fejlesztéspolitika

Magyar Nemzet, 2015. július 29., szerda, 1+11. oldal
Hetvenmilliárdot is levonhat Brüsszel

Magyar Mezőgazdaság, 2015. július 29., szerda, 43. oldal
Az EU innovációs fókusz- csoportokat indít

Mno.hu, 2015. július 29., szerda
Tízmilliárdokat vonhat le Brüsszel

Zoldtech.hu, 2015. július 29., szerda
Jelentős eredménnyel zárult a Siemens és a BME közös K+F projektje

Veol.hu, 2015. július 29., szerda
Megújuló továbbképzés a Pannon Egyetemen

Piacesprofit.hu, 2015. július 29., szerda
Az ügyfelek elvesztésétől tartanak a cégvezetők
"...A megkérdezettek 56 százaléka pedig nem tett lépéseket annak érdekében, hogy innovációs pályára állítsa vállalkozását..."

Napi.hu, 2015. július 29., szerda
Tízmilliárdokat vonhat el hazánktól Brüsszel

Orientpress.hu, 2015. július 29., szerda
A cégek vezetői bíznak az elkövetkező időszak gazdasági növekedésében

Mno.hu, 2015. július 29., szerda
Bíznak a vezérigazgatók a világgazdaság jövőjében

Hir6.hu, 2015. július 29., szerda
Világszerte optimisták a vezérigazgatók a jövőt illetően

Fn.hir24.hu, 2015. július 29., szerda
Vacakul hívjuk le az EU-pénzeket, Brüsszel büntethet

Feol.hu, 2015. július 29., szerda
Ön tudta ezt?
"...A vállalkozásoknak kétféle előnyt is jelent az, ha kkv-nak minősülnek. - Jogosultak támogatást igényelni sok olyan uniós vállalkozástámogató program forrásaiból, amely a kisebb méretű cégeket célozza; ilyenek például a kutatást, a versenyképességet és az innovációt támogató finanszírozási programok, illetve a hasonló jellegű tagállami támogatási programok - Kedvezőbb díjszabás vonatkozik rájuk az uniós igazgatási eljárásokban..."

Bitport.hu, 2015. július 29., szerda
Így pályázhat közvetlen uniós forrásokra magyarul

Pannonnovum.hu, 2015. július 29., szerda
NGM: újabb mintegy 200 vállalkozás kap uniós támogatást

Lánchíd Rádió, 2015. július 29., szerda
A hiányos pályázatok miatt milliárdokat bukhat Magyarország

Tv2, Mokka, 2015. július 29., szerda
Olcsó hitelekkel javítja a Széchenyi Kártya Program a kis- és középvállalkozások pályázati esélyeit a jövőben

M1, Ma reggel, 2015. július 29., szerda
Új, magyar nyelvű honlap segít az uniós források hatékony lehívását

Figyelő, 2015. július 30., csütörtök, 48-49. oldal
Ablakban marad?
"...Például a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) egymás után megjelenő, a tervek szerint összesen mintegy 70 pályázati jogcíme kapcsán. A 930 milliárd forintos keretet a nemzetgazdasági tárca az idén egyebek között a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv), ipari parkok, logisztikai szolgáltató központok, szociális szövetkezetek számára teszi elérhetővé..."

Figyelő, 2015. július 30., csütörtök, 51-53. oldal
Nem szabad elgáncsolni az új ötleteket

Figyelő, 2015. július 30., csütörtök, 63. oldal
Korányi László

Figyelő, 2015. július 30., csütörtök, 48+49. oldal
Ablakban marad?
PÁLYÁZATI PÉNZES PANASZOK
"...Késve, de elindultak a 2020-ig tartó uniós pénzügyi ciklus vállalkozói pályázatai, amelyekkel azonban csak a korábbinál szűkebb kör találhatja meg a számítását..."

Napi Gazdaság, 2015. július 30., csütörtök, 12. oldal
Kedvezményes hitellel kerülnék el a forrásvesztést

Napi Gazdaság, 2015. július 30., csütörtök, 16. oldal
Nyílt laboratóriummal segíti a vállalati innovációt az NI Hungary Kft.

Népszava, 2015. július 30., csütörtök, 4. oldal
Tízmilliárdokat vonhat el Brüsszel

Zalai Hírlap, 2015. július 30., csütörtök, 4. oldal
Hogy ne fájjon a hát
"...Nagykanizsai Inkubátorház és Innovációs Központ fontos célja, hogy az intézményben működő vállalkozások sikeréhez minél több módon segítséget nyújtson..."

Napló, 2015. július 30., csütörtök, 4. oldal
Megújuló továbbképzés

Fejér Megyei Hírlap, 2015. július 30., csütörtök, 6. oldal
Ön tudta?
"...Ilyenek például a kutatást, a versenyképességet és az innovációt támogató finanszírozási programok, illetve a hasonló jellegű tagállami támogatási programok..."

Videk.ma, 2015. július 30., csütörtök
Épül az innovációs és inkubációs központ a debreceni repülőtéren

Innoportal.hu, 2015. július 30., csütörtök
Sokan próbálkoznak fintech innovációval

Figyelo.hu, 2015. július 30., csütörtök
Korányi László

Euroastra.hu, 2015. július 30., csütörtök
A vezérigazgatók világszerte optimisták a növekedést és a világgazdaság jövőjét illetően

Zoldtech.hu, 2015. július 30., csütörtök
Nemzetközi szintre lép a második Magyar Elektromobilitás Nap

Piacesprofit.hu, 2015. július 30., csütörtök
Félmillióan maradnak munka nélkül a gagyi cuccok miatt
"...Egy felmérés szerint bár az európaiak 96 százaléka úgy gondolja, hogy a szellemi tulajdon fontos, mivel a feltalálók, az alkotók és az előadóművészek támogatásával ösztönzi az innovációt és a kreativitást, de egyéni szinten az európaiaknak átlagosan a 34 százaléka úgy véli, a hamisított áruk vásárlása elfogadhatónak tekinthető, ha így pénzt takaríthatnak meg..."

Pecsma.hu, 2015. július 30., csütörtök
Milliárdokat kaphatnak a kutatók

Blikk.hu, 2015. július 30., csütörtök
Nyolcmilliárd forint támogatásról döntött az innovációs hivatal

Szegedma.hu, 2015. július 30., csütörtök
Navracsics Tibor: a kreatív ipar területén Európa nagyhatalomnak számít

Profitline.hu, 2015. július 30., csütörtök
8 milliárd forint támogatásról döntött az innovációs hivatal

Pannonnovum.hu, 2015. július 30., csütörtök
3+1 kérdés, amit vállalkozóként fel kell tennünk magunknak

Pannonnovum.hu, 2015. július 30., csütörtök
Startup.Coach: találkozóhely induló cégeknek

Pannonnovum.hu, 2015. július 30., csütörtök
Legyél az Év Példaképe! - Fiatal vállalkozók jelentkezését várja a Példakép Alapítvány

Pannonnovum.hu, 2015. július 30., csütörtök
Vidékre veszik az irányt az uniós pénzekért a cégek

Pannonnovum.hu, 2015. július 30., csütörtök
Az innováció is növelheti a bevételed

Pannonnovum.hu, 2015. július 30., csütörtök
Ha szeretne mozogni, de mindig elmarad vele, próbálja ki a magyar megoldást

M1, Híradó M1, 2015. július 30., csütörtök
Több mint 350 céggel működnek együtt szeptembertől a felsőoktatási intézmények a duális képzési programban

Magyar Nemzet, 2015. július 31., péntek, 1+11. oldal
Hatalmas összegek forognak kockán

Magyar Nemzet, 2015. július 31., péntek, 12. oldal
Nyolcmilliárd jut innovációra

Nógrád Megyei Hírlap, 2015. július 31., péntek, 3. oldal
Pályázati felkészítés vállalkozásoknak

Kisalföld, 2015. július 31., péntek, 7. oldal
Sikeres projekt Sopron és térsége vállalkozásai innovációs tevékenységének erősítésére

Szabad Föld, 2015. július 31., péntek, 3. oldal
EU-források: kiemelkedő pályázati kedv a korábbi nyertes kkv-k között

Újraszedve, 2015. július 31., péntek, 12-13. oldal
Mitől startup, mitől zöld?

Ringmagazin.hu, 2015. július 31., péntek
Nyolcmilliárd forint támogatás

Portfolio.hu, 2015. július 31., péntek
A robotok elveszik a munkánkat, de vannak még ötleteink

Gyartastrend.hu, 2015. július 31., péntek
Nyolcmilliárd forint támogatásról döntött az innovációs hivatal

Munkajog.hu, 2015. július 31., péntek
Navracsics: a kreatív ipar teremt állásokat

Mno.hu, 2015. július 31., péntek
Oktatás: menjenek külföldre a fiatalok, és jöjjenek haza!
"...Az együttműködési megállapodás aláírásán Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora és a Magyar Innovációs Szövetség elnöke egyebek mellett azt mondta: az innováció nem értelmezhető nemzeti keretek között. Az innovációval kapcsolatban olyan célokat kell meghatározni, amelyek a világpiacon értelmezhetők, ezért van szükség a fiatalok külföldi tapasztalatszerzésére, a szakma nemzetközi összefüggéseinek ismeretére..."

Insiderblog.hu, 2015. július 31., péntek
Európa sereghajtói vagyunk k+f-ben

Index.hu, 2015. július 31., péntek
Megint díjat kaptunk a Microsoft versenyén
"...A magyar Mistory csapat díjat nyert a Microsoft innovációs versenyének globális döntőjén Redmondban, a szoftvercég főhadiszállásán..."

Fesztival.mandiner.hu, 2015. július 31., péntek
Navracsics: Európa nagyhatalom a kreatív ipar területén

Blog.szta.hu, 2015. július 31., péntek
Kutatás-fejlesztés terén egyre közelítünk Európa felé

InfoRádió, Műsorfolyam, 2015. július 31., péntek
Mintegy nyolcmilliárd forint támogatásról döntött az innovációs hivatal

Új Néplap, 2015. augusztus 1., szombat, 12. oldal
Élelmiszer-hulladék feldolgozását követő új, innovatív hidrolízis módszertan kutatásról

Euroastra.hu, 2015. augusztus 1., szombat
Idén az Ericsson okos autó megoldása kapta A leginnovatívabb LTE alkalmazás díját

Gyartastrend.hu, 2015. augusztus 2., vasárnap
Szabadságba integrált tudás
"...Igen, a KIBU egy nemzetközileg is elismert innovációs labor, amely annyiban lendített előre, hogy egy nagyon impulzív közösség része lehettem. Viszonylag korán csatlakoztam, hiszen ez még az alapképzés elején volt, amikor ahelyett, hogy minden este szórakozni és klubokba jártam voltam, a KIBU-nál egy játéknak voltam a részese, ahol megtapasztalhattam az alkotásnak az örömét..."

Hirek.prim.hu, 2015. augusztus 2., vasárnap
Nyolcmilliárd forint támogatás innovációs célra

Tolnai Népújság, 2015. augusztus 3., hétfő, 4. oldal
Új honlappal segítik a források kiaknázását

Turizmusonline.hu, 2015. augusztus 3., hétfő
Nagyon népszerű az új, magyar pályázati weboldal

Technokrata.hu, 2015. augusztus 3., hétfő
Már vízenergiával is töltheted mobilodat

Sikerado.hu, 2015. augusztus 3., hétfő
Jól indított az új pályázati honlap

Sikerado.hu, 2015. augusztus 3., hétfő
Egyre több a női kutató

Mmonline.hu, 2015. augusztus 3., hétfő
Okos autó lett a leginnovatívabb

Ma.hu, 2015. augusztus 3., hétfő
Egyre több a PhD-fokozatot szerző és a vezető beosztású kutatónő

Innoportal.hu, 2015. augusztus 3., hétfő
Milliárdokról döntött az innovációs hivatal

Blikk.hu, 2015. augusztus 3., hétfő
Százezer letöltés felett jár az új pályázati honlap

Autopro.hu, 2015. augusztus 3., hétfő
Két évtizede kutat és fejleszt a Knorr-Bremse hazánkban

Mta.hu, 2015. augusztus 3., hétfő
Zárul a "karrierolló": emelkedik a PhD-fokozatot szerző és a vezető beosztású kutatónők aránya

Hirek.prim.hu, 2015. augusztus 3., hétfő
Turisták kedvencévé válhat a mobilok töltésére is alkalmas mini vízierőmű

Figyelo.hu, 2015. augusztus 3., hétfő
Több mint százezer letöltésnél tart az új pályázati honlap

Elteonline.hu, 2015. augusztus 3., hétfő
Külföldi tanulmányutakat támogatna a kormány
"...Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora és a Magyar Innovációs Szövetség elnöke az innovációra helyezte a hangsúlyt, mellyel kapcsolatban a világpiacon is értelmezhető célokat kell meghatározni. Ezért van szükség a fiatalok külföldi tapasztalatszerzésére, a nemzetközi összefüggések ismeretére..."

Computerworld.hu, 2015. augusztus 3., hétfő
Hatalmas érdeklődés az EU-pályázatok iránt

Napi Gazdaság, 2015. augusztus 4., kedd, 5. oldal
A mérnökök képzése is segítheti a hazai innovációt

Metropol: Budapest, 2015. augusztus 4., kedd, 11. oldal
Lassan, de nő a női kutatók száma

Somogyi Hírlap, 2015. augusztus 4., kedd, 11. oldal
Kutatás a fejlődésért

Észak-Magyarország, 2015. augusztus 4., kedd, 2. oldal
Támogatások: százezernyi letöltés

Hajdú-Bihari Napló, 2015. augusztus 4., kedd, 2. oldal
Támogatások: százezernyi letöltés

Kelet-Magyarország, 2015. augusztus 4., kedd, 2. oldal
Támogatások: százezernyi letöltés

Délmagyarország, 2015. augusztus 4., kedd, 16. oldal
Ezt írtuk
"...Innováció kategóriában második helyen végzett a Tep, a szegedi egyetemisták okostelefonos alkalmazása a Microsoft világversenyén Seattleben. Az ötfős fejlesztőcsapat ötlete még egy különdíjat is kapott..."

Délvilág, 2015. augusztus 4., kedd, 16. oldal
Ezt írtuk

Techmonitor.hu, 2015. augusztus 4., kedd
40 éve a technológiai fejlődés csúcsán

Szakszervezetek.hu, 2015. augusztus 4., kedd
Emelkedik a PhD-fokozatot szerző és a vezető beosztású kutatónők aránya

Innoportal.hu, 2015. augusztus 4., kedd
Emelkedik a nők aránya a kutatók között

Innoportal.hu, 2015. augusztus 4., kedd
Az Ericsson autós megoldása nyerte a leginnovatívabb LTE alkalmazás díját

Piacesprofit.hu, 2015. augusztus 4., kedd
A nagy ugrás: hogyan lesz vállalat a vállalkozásból?

Napigazdasag.hu, 2015. augusztus 4., kedd
A mérnökök képzése is segítheti a hazai innovációt

Minuszos.hu, 2015. augusztus 4., kedd
Oriási a látogatószám az új pályázati honlapon

Kultura.hu, 2015. augusztus 4., kedd
A Parlamentben köszöntötték a sikeresen lezajlott Europa Cantat fesztivál szervezőit
"...A kreatív ipar Európában egyre több munkahelyet teremt, az egyes országok hagyományai ezen a területen sikeresen ötvöződnek az innovációval..."

Hirek.prim.hu, 2015. augusztus 4., kedd
Már több mint százezer oldalletöltésnél tart az új pályázati honlap

Székely Hírmondó, 2015. augusztus 5., szerda, 6. oldal
Tradíció és innováció

Kelet-Magyarország, 2015. augusztus 5., szerda, 2. oldal
Támogatások: százezernyi letöltés

Észak-Magyarország, 2015. augusztus 5., szerda, 7. oldal
Egyre több a kutatónők aránya az országban

Délvilág, 2015. augusztus 5., szerda, 3. oldal
ELI: indulhat a második fázis

Hirmondo.ro, 2015. augusztus 5., szerda
Tradíció és innováció

InfoRádió, 2015. augusztus 5., szerda
Több mint 100 ezren töltöttek le információkat

Insiderblog.hu, 2015. augusztus 6., csütörtök
Puli rocks!
"...Az Osztrák Űrfórum (ÖWF) újabb Mars-analóg küldetésszimulációt hajt végre augusztus 3. és 15 között a tiroli Kauner-völgyben. Hétfőn az analóg űrhajósokkal együtt a Puli is sikeresen landolt a Kaunertal sziklagleccseren, és az első ellenőrzések után megkezdte teszt- és kutatási programját..."

Turizmusonline.hu, 2015. augusztus 6., csütörtök
Idén Kölnben lesz a nemzetközi élelmiszerinnovációs konferencia

Portfolio.hu, 2015. augusztus 6., csütörtök
Megtudtuk: újra kapja Magyarország a pénzt Brüsszelből

Napi.hu, 2015. augusztus 6., csütörtök
Újra jöhet némi pénz Brüsszelből

Computerworld.hu, 2015. augusztus 7., péntek
Magyar cégek, irány a világpiac!

Computerworld.hu, 2015. augusztus, 7., péntek
Százmilliárdos EU-s terveket kell átírnia a magyar kormánynak

Infovilag.hu, 2015. augusztus, 7., péntek
Itthon maradásra sarkallja a fiatal mérnököket a kibővített fejlesztési központ vezetője

Insiderblog.hu, 2015. augusztus, 7., péntek
The War for Talent - infographic (en)

Pannonnovum.hu, 2015. augusztus, 7., péntek
Százmilliárdok nyílnak meg a magyar kutatók előtt is

Pannonnovum.hu, 2015. augusztus, 7., péntek
Megtudtuk: újra kapja Magyarország a pénzt Brüsszelből

Vas Népe, 2015. augusztus 8., szombat, 13. oldal
Legyen Kőszeg tudásközpont!

Autopro.hu, 2015. augusztus 8., szombat
A kisvállalkozásokat hozná előnybe a kormány

Napigazdasag.hu, 2015. augusztus 9., vasárnap
Következik a bürokráciacsökkentés
"...Lenner Áron Márk szerint a következő időszak nagy feladata egy bürokráciacsökkentő program végrehajtása úgy, hogy a bürokratikus terhek más oldalról ne épüljenek vissza. A kormány elsősorban a kis- és közepes vállalkozások (kkv) bürokratikus terheit kívánja csökkenteni, hogy fő tevékenységükre tudjanak koncentrálni, ne az állami bürokráciával kelljen foglalkozniuk..."

Profitline.hu, 2015. augusztus 9., vasárnap
Idén is fennmaradt a magyar gazdaság dinamikája

Pecsicivil.hu, 2015. augusztus 9., vasárnap
Sanatmetal Innovációs egészségügyi ötletpályázat

Mfor.hu, 2015. augusztus 9., vasárnap
Lenner: a gazdaság az első félévben is szépen nőtt

M1, Ma reggel, 2015. augusztus 9., vasárnap
Életmentő robotot tervezett egy székelyföldi diák
"...Életmentő robotot mutattak be a SIC Feszt - Székelyföldi Szabadegyetemen. A LifeBot névre keresztelt szerkezet Krecht Rudolf, a Székely Mikó Kollégium végzős diákjának a találmánya. A sepsiszentgyörgyi fiatalember elnyerte a Budapesten megrendezett Nemzetközi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató verseny második díját és megkapta a Magyar Innovációs Szövetség különdíját is..."

Népszabadság, 2015. augusztus 10., hétfő, 10. oldal
Miért nem kell az ész?

Népszabadság, 2015. augusztus 11., kedd, 10. oldal
Euróunió = transzferunió

Hvg.hu, 2015. augusztus 11., kedd
Nagyon nehéz úgy fejlődni, hogy nem szabad kérdéseket feltenned

Nol.hu, 2015. augusztus 11., kedd
Euróunió = transzferunió

Hirek.prim.hu, 2015. augusztus 11., kedd
Gyorsítsuk az innovációt az ITU Telecom World 2015 konferencián

Pannonnovum.hu, 2015. augusztus 11., kedd
Hivatalosan is indulhat a vidékfejlesztés is

Echo TV, Híradó, 2015. augusztus 11., kedd
Zöld út a Vidékfejlesztési Programnak
"...200 milliárd forintot biztosítunk az élelmiszer-feldolgozási fejlesztésekre, ezeket a fejlesztési forrásokat a mezőgazdasági vállalkozások tudják igénybe venni, birtokmérettől függetlenül és azok az élelmiszeripari vállalkozások, amelyek a mikro- és kisvállalkozói kategóriába tartoznak, minden egyéb más élelmiszeripari fejlesztés pedig a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program részét fogja képezni..."

Gazdasági Rádió, A nap vendége, 2015. augusztus 11., kedd
Az állami bürokrácia csökkentését és a vállalkozások terheinek mérséklését tervezi a következő időszakban a Nemzetgazdasági Minisztérium

Gazdasági Rádió, A nap vendége, 2015. augusztus 11., kedd
Hatékonyan működnek az új uniós ciklus pályázatai?

Magyar Hírlap, 2015. augusztus 12., szerda, 12. oldal
A kisgazdaságoknak jut a legtöbb pénz a vidékfejlesztésben

Fejér Megyei Hírlap melléklet, 2015. augusztus 12., szerda, 12. oldal
Kössön üzletet!

Fejér Megyei Hírlap melléklet, 2015. augusztus 12., szerda, 15. oldal
Elérhető pályázatok

Fejér Megyei Hírlap melléklet, 2015. augusztus 12., szerda, 15. oldal
Pályázzon uniós forrásokra!

Pecsinapilap.hu, 2015. augusztus 12., szerda
Török-magyar közös agykutatás a Pécsi Tudományegyetemen

Magyarhirlap.hu, 2015. augusztus 12., szerda
A kisgazdaságoknak jut a legtöbb pénz a vidékfejlesztésben
"...Mikro- és kis élelmiszer-feldolgozók fejlesztésére 200 milliárd, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból további 100 milliárd. - Agrár-környezetgazdálkodásra és ökológiai gazdálkodásra 240 milliárd. A vidékfejlesztési program kiemelt alprogramja..."

Insiderblog.hu, 2015. augusztus 12., szerda
Apróhirdetések hatékonyságát javítja egy magyar startup

Piacesprofit.hu, 2015. augusztus 12., szerda
Őszre az utolsó fillért is kifacsarjuk Brüsszelből

Holvezessek.hu, 2015. augusztus 12., szerda
A jövő megérkezett Európába

Haon.hu, 2015. augusztus 12., szerda
Debreceni professzor a világkonferencia élén

Autopro.hu, 2015. augusztus 12., szerda
A járműgyártás felé tekintget a Debreceni Egyetem

Autogyar.hu, 2015. augusztus 12., szerda
K-Düsseldorf - Fókuszban az innováció

168ora.hu, 2015. augusztus 12., szerda
Hová tűnnek az uniós agrártámogatási ezermilliárdok?

Hvg.hu, 2015. augusztus 12., szerda
Ki nem találná, miből gyártana üzemanyagot két magyar cég

Infovilag.hu, 2015. augusztus 12., szerda
A fiatal tudósok nemzetközi fórumán is bemutatkozott a ShopMap
"...Ötvenhetedik alkalommal rendezték meg a napokban a London International Youth Science Forumot (LIYSF). A fiatal tudósok nemzetközi fórumán 64 ország 430 fiatal tudósjelölttel képviseltette magát a rendezvényen. Hazánkból a Csongrádi Batsányi János Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégiumban frissen érettségizett Bálint Karola utazott a brit fővárosba. A lány a Magyar Innovációs Szövetség által rendezett idei ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató versenyen 3. helyezést ért el "ShopMap, avagy tablet a bevásárlókocsin" című pályamunkájával..."

Echo TV, Hiradó, 2015. augusztus 12., szerda
Fejlesztés

M1, 2015. augusztus 12., szerda
Profit7 magazin
"...Már több ezren nyertek a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program pályázatain, mégis érik kritikák a GINOP-ot..."

TV2, Mokka, 2015. augusztus 12., szerda
Folyamatosan nő az innovációs pályázatok és felfedező kutatások támogatása

Magyar Hírlap, 2015. augusztus 13., csütörtök, 1+10. oldal
Lehívhatjuk az előző uniós ciklus összes forrását

Népszabadság, Lesz rá energiánk, 2015. augusztus 13., csütörtök, 26. oldal
Idén érkező támogatások

Hajdú-Bihari Napló: Virágkarnevál Magazin, 2015. augusztus 13., csütörtök, 46. oldal
Dongó méh, szárnyaló innováció
Viruló mező fölött szálló dróndarazsak képviselik a város és az NI termékeny kapcsolatát.

Promenad.hu, 2015. augusztus 13., csütörtök
Harmadik lett a csongrádi tanuló a világversenyen
"...Magyarországról Bálint Karola, aki a Magyar Innovációs Szövetség által rendezett, idei Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen 3. helyezést ért el "ShopMap, avagy tablet a bevásárlókocsin" című pályamunkájával. Karola a Csongrádi Batsányi János Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégiumban érettségizett..."

Piacesprofit.hu, 2015. augusztus 13., csütörtök
Pár hektárral is lehet nyerni uniós pénzt

Magyarhirlap.hu, 2015. augusztus 13., csütörtök
Pörgő európai uniós számláló

Szellemitulajdon.hu, 2015. augusztus 13., csütörtök
Magyar diáklány bronzérme egy tudományos világversenyen

Packmarket.hu, 2015. augusztus 13., csütörtök
K-Düsseldorf - Fókuszban az innováció

Fn.hir24.hu, 2015. augusztus 13., csütörtök
Bukarest beelőzte Budapestet fejlettségben

Agrarszektor.hu, 2015. augusztus 13., csütörtök
Ez az új trend - Itt megtérülhet a befektetés

Pannonnovum.hu, 2015. augusztus 13., csütörtök
Csepreghy: 9000 milliárd forint felett lehetnek a kifizetések

Pannonnovum.hu, 2015. augusztus 13., csütörtök
Magyar fiatal az 57. London International Youth Science Forumon

Pannonnovum.hu, 2015. augusztus 13., csütörtök
A járműgyártás felé tekintget a Debreceni Egyetem

Echo TV, 2015. augusztus 13., csütörtök
Fejlesztés
"...Az Európai Bizottság elfogadta Magyarország Vidékfejlesztési programját, így a nagybirtokosok veszítettek a kis és közepes családi gazdaságok pedig nyertek..."

Vas Népe, 2015. augusztus 14., péntek, 1+12. oldal
Mellékletünkben
"...Éppen ezért hozták létre a Horizont 2020 programot, amely támogatást nyújt az alternatív üzemanyagokat használó járművekre és a kapcsolódó infrastruktúrára irányuló kutatásokhoz és innovációhoz. E terület fejlődését elemezve jól látható, hogy a hibrid, illetve a tisztán elektromos gépjárművek fejlesztési irányvonala dominálónak tekinthető, így a villamos energia jelenleg kiemelt figyelmet kap..."

Tolnai Népújság, 2015. augusztus 14., péntek, 6. oldal
Világgazdaság
"...Szabályozásdömping az ágazatban az első tapasztalatok Egyedi válaszok, innovációk Mit hoz a jövő? 2015. November 12. Mennyit ér egy cég, ha magyar? A magyar cégek természetrajza Mi maradt meg a régi nagyokból? Hol nőttek fel az új "magyar nagyok"..."

Heves Megyei Hírlap, 2015. augusztus 14., péntek, 6. oldal
Világgazdaság Konferencia

Hajdú-Bihari Napló, 2015. augusztus 14., péntek, 9. oldal
Van egy jó ötleted? - Megvalósítjuk!
"...Agyüzem - Ehhez bezzeg van eszed! címmel indult innovációs ötletpályázat a Campus Fesztiválon, ami szeptemberben folytatódik a debreceni Zamat Pálinka és Pároskolbász Fesztiválon..."

Dunántúli Napló, 2015. augusztus 14., péntek, 6. oldal
Ha üzlet, akkor Világgazdaság!

Békés Megyei Hírlap, 2015. augusztus 14., péntek, 14. oldal
Több milliárd euró gazdaságfejlesztésre

Békés Megyei Hírlap, 2015. augusztus 14., péntek, 14. oldal
Magyar nyelvű honlapon is böngészhetők a pályázatok

Békés Megyei Hírlap, 2015. augusztus 14., péntek, 14. oldal
A GINOP-ról

Élelmiszer, 2015. augusztus 14., péntek, 34-36. oldal
Öt év alatt 300 milliárd forintot kap az élelmiszeripar

Napi Gazdaság, 2015. augusztus 14., péntek, 1+3. oldal
Két év alatt kiírják az uniós pályázatokat

Dunaújvárosi hírlap, 2015. augusztus 14., péntek, 15. oldal
Hibrid, vagy elektromos?

Vas Népe, 2015. augusztus 14., péntek, 12. oldal
Hibrid legyen vagy elektromos?

Győr +, 2015. augusztus 14., péntek, 3. oldal
Jelentkezz a 2. SZE kreatív nyári egyetemre!

Stop.hu, 2015. augusztus 14., péntek
Parragh szerint a jó szakképzési rendszer a versenyképesség feltétele
 "...Az MKIK elnöke rámutatott arra, hogy a tudásalapú gazdaságban elengedhetetlen a kutatás-fejlesztés, az innováció gazdasággal való összekötése. Jelenleg Magyarországon erre a célra fordított pénzek ritkán és kis hatékonysággal jelennek meg a gazdaság eredményeiben..."

Erdon.ro, 2015. augusztus 14., péntek
Parragh László: a jó szakképzési rendszer a versenyképesség feltétele

Iszolnok.hu, 2015. augusztus 14., péntek
A jó szakképzési rendszer a versenyképesség feltétele

Profession.hu, 2015. augusztus 14., péntek
WorldSkills: 14 magyar fiatal a szakmák olimpiáján
"...Az MKIK elnöke rámutatott arra, hogy a tudásalapú gazdaságban elengedhetetlen a kutatás-fejlesztés, az innováció gazdasággal való összekötése. Jelenleg Magyarországon erre a célra fordított pénzek ritkán és kis hatékonysággal jelennek meg a gazdaság eredményeiben..."

Piacesprofit.hu, 2015. augusztus 14., péntek
A nő legyen nő, akkor is, ha vezető

Autopro.hu, 2015. augusztus 14., péntek
Parrgah László Brazíliában is a magyar szakképzést méltatta

Profitline.hu, 2015. augusztus 14., péntek
A hatékonyság növelése érdekében újították meg a minisztériumot
"...A nagy innovációs potenciállal bíró kis és közepes vállalatok és a fiatal tehetségek (Young Innovators Programme) idén kiemelt figyelmet kapnak a rendezvényen..."

Profitline.hu, 2015. augusztus 14., péntek
Több pénz lesz az agrárium fejlesztésére

Orientpress.hu, 2015. augusztus 14., péntek
Kis Miklós Zsolt: több pénz lesz az agrárium fejlesztésére

InfoRádió, Délelőtti mérleg, 2015. augusztus 14., péntek
Egy elemző szerint a 2014-2020-as uniós támogatási rendszer 2017 nyaráig történő lehívása a következő kormány mozgásterét is meghatározhatja

M1, Híradó M1, 2015. augusztus 14., péntek
Továbbra is az uniós élmezőnyben van a magyar gazdaság

Hajdú-Bihari Napló, 2015. augusztus 15., szombat, 5. oldal
50 százalékos támogatás

Stop.hu, 2015. augusztus 15., szombat
Támogatja az uniós pályázatok két éven belüli kiírását a KAVOSZ

Stop.hu, 2015. augusztus 15., szombat
KKM-államtitkár: a hatékonyság növelése érdekében újították meg a minisztériumot

Autopro.hu, 2015. augusztus 15., szombat
Az uniós pályázatok kiírását sürgetik a vállalkozók

Profitline.hu, 2015. augusztus 15., szombat
Támogatja az uniós pályázatok két éven belüli kiírását a KAVOSZ

Prae.hu, 2015. augusztus 15., szombat
Nyitott Stúdiók tele innovációval és ifjú lendülettel

Transindex.ro, 2015. augusztus 16., vasárnap
Kedden útjára indul a Kreatív Kolozsvár

M1, Ma reggel, 2015. augusztus 16., vasárnap
A siker kulcsa az innováció

Napi Gazdaság, 2015. augusztus 17., hétfő, 15. oldal
Növekszik a felfedező kutatások támogatása

Délmagyarország, 2015. augusztus 17., hétfő, 5. oldal
Londoni konferencián járt a csongrádi diáklány
"...Karola azért jutott ki, mert a Magyar Innovációs Szövetség által rendezett idei Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen 3. helyezést ért el a ShopMap, avagy tablet a bevásárlókocsin című pályamunkájával..."

Délmagyarország, 2015. augusztus 17., hétfő
London International Youth Science Forum

Technokrata.hu, 2015. augusztus 17., hétfő
Világrekordra készülnek az idei Kutatók Éjszakáján
"...Emellett itt mutatkoznak be az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató verseny győztesei, a Mensa HungarIQa és a Nők a Tudományban Egyesület is. Az Ericsson Magyarország, az információs és kommunikációs technológiai iparág egyik legnagyobb hazai foglalkoztatójaként évek óta nagy hangsúlyt fektet a természettudományos tárgyak, a matematika és a fizika népszerűsítésére..."

Portfolio.hu, 2015. augusztus 17., hétfő
Két forrásból is ömlik a pénz a magyar vállalkozásokhoz

Mmonline.hu, 2015. augusztus 17., hétfő
Benézhetünk a kulisszák mögé a Kutatók Éjszakáján

Blog.szta.hu, 2015. augusztus 17., hétfő
Lehet-e oktatni az innovációt?

Infoter.eu, 2015. augusztus 17., hétfő
A laborból a világpiacra? A magyar innováció globális kilátásai
"...Magyarország az elmúlt 7-8 évben elég komoly eredményeket tudott felmutatni statisztikai szempontból a kutatás területén, hiszen 2008 óta 30%-kal növekedett a K+F-re fordított összegek. Emellett a külföldi és a vállalati források aránya is jelentősen növekedett, a kockázati tőkebefektetés terén pedig rekordévet zártunk. Bíztató továbbá, hogy jelenlegi uniós ciklusban pedig 4000 milliárd forintot tervez a kormány vállalkozásfejlesztésre fordítani. Komoly lehetőségek állnak tehát előttünk, de kérdés, hogy sikerül-e előrébb jutnunk az innováció területén, melyben sem hazánk, sem Európa nem jeleskedett igazán az elmúlt időszakban..."

Mr1-Kossuth Rádió, 180 perc, 2015. augusztus 17., hétfő
Megoldható, hogy 2017 közepéig legyenek meg a pályázati kiírások az éppen futó költségvetési ciklus uniós forrásaira?

Atv, Egyenes beszéd, 2015. augusztus 17., hétfő
Krisán László szerint az uniós pályázatokat minél előbb ki kell írni

Észak-Magyarország, 2015. augusztus 18., kedd, 8. oldal
Iparközpontból színes város lett Kazincbarcika
"...A gazdaság az alap ahhoz, hogy stabil jövőképpel rendelkezzen Kazincbarcika, a legfontosabb a vállalkozásfejlesztés és az innováció ösztönzése. Ezt szolgálja a városban működő 4 ezer négyzetméteres inkubátorház, illetve a település önálló ipari területe, a Barcikai Ipari Park..."

Délmagyarország, 2015. augusztus 18., kedd, 6. oldal
A csongrádi Karola képviselte Londonban Magyarországot

Napigazdasag.hu, 2015. augusztus 18., kedd
MNB: több ezer milliárdnyi forrás áramlott a hazai kkv-khoz

Itextreme.hu, 2015. augusztus 18., kedd
Minden eddiginél több érdeklődőt vár az ERICSSON a Kutatók Éjszakáján

Isite.hu, 2015. augusztus 18., kedd
Az Ericsson is várja az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján

Profitline.hu, 2015. augusztus 18., kedd
Több ezer milliárdnyi forrás áramlott a hazai kkv-khoz

Inforadio.hu, 2015. augusztus 18., kedd
MNB: több ezer milliárdnyi forrás áramlott a hazai kkv-khoz

Portfolio.hu, 2015. augusztus 18., kedd
Képes-e két év alatt kiírni az összes EU-pályázatot a kormány?

Mmonline.hu, 2015. augusztus 18., kedd
Startupok randevúztak a Szigeten

Innoportal.hu, 2015. augusztus 18., kedd
Rekordra készül az Ericsson a Kutatók Éjszakáján

Erdon.ro, 2015. augusztus 18., kedd
MNB: több ezer milliárdnyi forrás áramlott a hazai kkv-khoz

Delmagyar.hu, 2015. augusztus 18., kedd
A csongrádi Karola képviselte Londonban Magyarországot

Vilagszam.hu, 2015. augusztus 18., kedd
Trendek, vállalkozásvezetés és innováció

Realista.hu, 2015. augusztus 18., kedd
Több ezer milliárdnyi forrás áramlott a hazai kkv-szektorba

Pcpult.hu, 2015. augusztus 18., kedd
Startup fesztivál a Szigeten

Hirek.prim.hu, 2015. augusztus 18., kedd
Jó start volt a Sziget a startupoknak

Gazdasagportal.hu, 2015. augusztus 18., kedd
MNB: több ezer milliárdnyi forrás áramlott a hazai kkv-khoz

Figyelo.hu, 2015. augusztus 18., kedd
Startupok a Szigeten

Magyarhirlap.hu, 2015. augusztus 18., kedd
Nagy lehetőség a kisvállalatoknak

Gazdasági Rádió, 2015. augusztus 18., kedd
Megtervezem - Okos jövő Lányoknak

Mr1-Kossuth Rádió, Ütköző, 2015. augusztus 18., kedd
Lázár János azt javasolta, hogy 2017 közepéig minden uniós pályázatot írjanak ki a 2020-igtartó keretből

Figyelő, 2015. augusztus 19., szerda, 40. oldal
A természettől tanuló tudósok

Magyar Nemzet, 2015. augusztus 19., szerda, 1+12. oldal
Közlekedésre fordítják az uniós pénzt

Napi Gazdaság, 2015. augusztus 19., szerda, 14. oldal
Milliárdokhoz jutottak a hazai kis- és közepes vállalatok

Világgazdaság, 2015. augusztus 19., szerda, 7. oldal
Kedvezett a beruházásoknak az elmúlt két év

Petőfi Népe, 2015. augusztus 19., szerda, 1. oldal
A kutatóintézet jövője

Hajdú-Bihari Napló, 2015. augusztus 19., szerda, 14. oldal
Kétszáz cég kap uniós pénzt

Hajdú-Bihari Napló, 2015. augusztus 19., szerda, 14. oldal
Kalandok és csodás lehetőségek az élelmiszerek fejlesztésében
"...Hét évvel ezelőtt a Debreceni Egyetem kezdeményezésére létrejött a Pharmapolis Innovatív Élelmiszeripari Klaszter, amely azóta is azon dolgozik, hogy hogyan teremtsen értéket az egyetemeken, kutatóhelyeken felhalmozott tudásból, ötletből, hogy hogyan hozzon létre használható termékeket a mezőgazdaság, az ipar és a fogyasztók számára..."

Petőfi Népe, 2015. augusztus 19., szerda, 1. oldal
A kutatóintézet jövője

Piacesprofit.hu, 2015. augusztus 19., szerda
Vödörrel öntötték a pénzt a cégvilágba

Ma.hu, 2015. augusztus 19., szerda
MNB: több ezer milliárdnyi forrás áramlott a hazai kkv-khoz

Mno.hu, 2015. augusztus 19., szerda
Uniós források közlekedésre

Figyelo.hu, 2015. augusztus 19., szerda
A természettől tanuló tudósok

Veol.hu, 2015. augusztus 19., szerda
A kilátást beárnyékolja a kiszámíthatatlanság - Saját növekedésükben jobban hisznek a vezérigazgatók, mint az országéban
"...Hazánkban a harmadik legfontosabb elvárás egy innovációt elősegítő üzleti környezet kialakítása volna; a globális eredményekben mutatkozó 30 százalékkal szemben nálunk 63 százalék várja ezt..."

Vg.hu, 2015. augusztus 19., szerda
Kedvezett a beruházásoknak az elmúlt két év

Mno.hu, 2015. augusztus 19., szerda
40 milliárddal rosszabbul állunk, mint egy éve
"...A kiadások közül elsősorban a Nemzeti Foglalkoztatási Alap Start munkaprogram kiadása, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap kiadásai teljesültek magasabban az előző év azonos időszakához képest - olvasható az NGM közleményében..."

Insiderblog.hu, 2015. augusztus 19., szerda
Startup fesztivál a Szigeten

Inforadio.hu, 2015. augusztus 19., szerda
Erre ad pénzt az EU - lapszemle

Hvg.hu, 2015. augusztus 19., szerda
Attól, hogy az emberanyag jó, még nem lesz innovációs központ Budapest

InfoRádió, Délutáni mérleg, 2015. augusztus 19., szerda
A kormány döntött arról, hogy 2017-ig kiírják a 2020-ig tartó európai uniós költségvetési ciklus minden magyar pályázatát

ECHO TV, Napi Aktuális, 2015. augusztus 19., szerda
2017-ig kiírná a kormány a 2014-2020 közötti uniós költségvetési ciklus minden magyar pályázatát, jelentette be Lázár János

Atv, Egyenes beszéd, 2015. augusztus 19., szerda
Most már biztos, hogy 2017 június végéig kiírják a 2014-2020 közötti uniós költségvetési ciklus összes magyar pályázatát

Innotéka, 2015. augusztus 20., csütörtök, 15. oldal
Támogatott felfedezők
"...A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból a beérkezett igények 26 százalékát támogathatta az NKFI Hivatal, amely arról tájékoztatta magazinunkat, hogy az elnyert forrás a korábbinál könnyebben és gyorsabban jut el a kutatás feltételeit biztosító kutatóhelyekhez..."

Innotéka, 2015. augusztus 20., csütörtök, 17. oldal
Több pénz jutott kutatásfejlesztésre

Innotéka, 2015. augusztus 20., csütörtök, 26. oldal
Az NI Science Parkban Nyitott Labor várja a kutatókat és a vállalkozókat

Napigazdasag.hu, 2015. augusztus 20., csütörtök
Növekszik a felfedező kutatások támogatása
"...A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) elnöke - elfogadva a döntést előkészítő szakmai testületek javaslatát - 222 kutatási témapályázat, 101 posztdoktori pályázat, 16 nemzetközi együttműködésben végzett kutatási pályázat, valamint 16 publikációs pályázat összesen közel 8 milliárd forint összegű támogatásáról döntött. A nyertes pályázók a napokban kapnak értesítést a döntésről..."

Népszabadság, 2015. augusztus 21., péntek, 10. oldal
Az EU pénze - a mi esélyünk

Vg.hu, 2015. augusztus 21., péntek
Tel-Avivban mutatkozhatnak be a győztes magyar startup vállalkozások

Ringmagazin.hu, 2015. augusztus 21., péntek
Magyar startup vállalkozásoknak hirdettek versenyt, a győztesek Tel-Avivban mutatkozhatnak be

Mixonline.hu, 2015. augusztus 21., péntek
Startup verseny

Portfolio.hu, 2015. augusztus 21., péntek
Zöld a brüsszeli lámpa a 70 milliárdos Duna-régiós program előtt

Infovilag.hu, 2015. augusztus 21., péntek
Európai Unió: 222 millió euró a Duna-térség együttműködésére

Hir6.hu, 2015. augusztus 21., péntek
Magyar startup vállalkozásoknak hirdettek versenyt

Figyelo.hu, 2015. augusztus 21., péntek
Magyar startupok mutatkozhatnak be Tel-Avivban

Agrarszektor.hu, 2015. augusztus 21., péntek
Sürgősen fejleszteni kellene - Az innováció szerepe az agráriumban

Magyar Nemzet, 2015. augusztus 22., szombat, 10. oldal
Verseny induló cégeknek

Napi Gazdaság, 2015. augusztus 22., szombat, 13. oldal
A pályázati ütemterv módosítására várnak a cégek

Napigazdasag.hu, 2015. augusztus 23., vasárnap
A pályázati ütemterv módosítására várnak a cégek

Magyar Nemzet, 2015. augusztus 24., hétfő, 13. oldal
Közvetlenül is igényelhető uniós pénz

Világgazdaság, 2015. augusztus 24., hétfő, 1+2. oldal
Felgyorsítják a pályázatkiírást

168ora.hu, 2015. augusztus 24., hétfő
222 millió euró a Duna-régiónak

Euroastra.hu, 2015. augusztus 24., hétfő
Minden eddiginél több érdeklődőt vár az ERICSSON a Kutatók Éjszakáján

InfoRádió, Reggeli hírek, 2015. augusztus 24., hétfő
Elfogadták Brüsszelben a magyar vidékfejlesztési programot

INNOVA 2015. 8. havi hírlevél
A vállalkozások zöme visszajutott a válság előtti szintre

INNOVA 2015. 8. havi hírlevél
Kutatás-fejlesztés terén egyre közelítünk Európa felé

INNOVA 2015. 8. havi hírlevél
Átalakul az uniós fejlesztéspolitika

INNOVA 2015. 8. havi hírlevél
Újra jöhet a felfüggesztett uniós pénz egy része Brüsszelből

INNOVA 2015. 8. havi hírlevél
2017 közepére minden uniós pályázatot kiírhatnak
Szerkesztő: dr. Antos László, Munkatárs: Sas Zsófia
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páratlan hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1036 Budapest, Lajos u. 103.
tel.: 4303330, e-posta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.