XXV. évf. | 2015. június 16. | 12. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Várható esemény
Pályázati felhívások
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHírek | Magyar Innovációs Szövetség

Kibővített választmányi ülés

A Magyar Innovációs Szövetség kibővített választmányi és elnökségi ülését 2015. július 8-án, 14 órakor tartja. Napirendi pontok:
1. Beszámoló a legutóbbi választmányi ülés óta végzett munkáról;
2. Rákossy Balázs, NGM államtitkár előadása a 2014-2020. évi EU-s pályázati lehetőségekről.

Visegrádi fővárosok és régiók fóruma 2015

2015. június 10-én, Pozsonyban rendezték meg a "Visegrádi fővárosok és régiók fóruma 2015" c. eseményt, melyen a Magyar Innovációs Szövetséget Hild Imre, választmányi tag, a MISZ Startup Kultúra Közösség paneljének vezetője képviselte, az "Elmélettől a gyakorlatig" c. panelbeszélgetésben. A panelben helyet kapott Rastislav Kulich, a Google Slovakia vezetője, illetve Cedrix Maloux, ügyvezető igazgató, a prágai Startup Yard képviseletében. A beszélgetést Zuzana Nehajová, Szlovákia Pénzügyminisztériumának pénzügyi és stratégia divíziójának igazgatója vezette.
A panelbeszélgetés során felmerültek napjaink jellemző új trendjei: equity crowdfunding, könnyített cégindítás, sharing economy nagyobb elfogadottságát célzó kormányzati intézkedések. Szó volt a kommunikációs kihívásokról is, hiszen amikor a kormányzat kommunikálni szeretne az innovatív vállalkozások közösségével, akkor az bizonyos szektorokban, kompetens partner hiányában nem tud megvalósulni. Hild Imre ebben a kérdésben is hangsúlyozta a MISZ nyitottságát a szakmai és nemzetek közötti együttműködésre.

Többször említésre került az országok közötti, kompetencia alapú együttműködés szükségessége a kölcsönös előnyök elve mentén, esetleg egy új Duna-völgy program keretében, illetve egyetértettek a Horizon 2020 keretében történő innovációs fejlesztési együttműködés lehetőségében és szükségességében.

Kanadai tárgyalófél látogatása a MISZ-ben

2015. június 12-én, a MISZ székhelyén Antos László, ügyvezető igazgató és Hild Imre, a MISZ Startup Kultúra Közösség panelvezetője megbeszélést folytatott Jenni Salonga-val, a Canadian Association of Business Incubation igazgatósági tagjával, az Edmonton Economic Development Corporation vezetőjével. A tárgyaló partnerek kiemelten foglalkoztak a budapesti, ill. az edmontoni startup közösség kérdéseivel, és megállapodtak a további kapcsolattartásban.

27. EU Fiatal Tudósok Versenye

A 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny zsűrijének döntése értelmében 2015. szeptember 17-22. között, Milánóban megrendezésre kerülő "27. EU Contest for Young Scientists" döntőjében az alábbi négy, első helyezett pályázat képviselheti Magyarországot:
- Részecskék mérése TPC detektor segítségével (pályázó: Pázmándi Zsolt Péter)
- GyroMouse (pályázók: Tóth Bence, Kecskés Dániel)
- Építsünk ereket őssejtekből (pályázó: Király Szilvia)
- Új energiatakarékos eljárás az üvegházi kultúrnövények szabályozott környezetének optimalizálására (pályázó: Terék Viktor)

A versenyzők első szakmai felkészítését dr. Antos László, ügyvezető igazgató, Ivánka Gábor, a hazai verseny zsűrijének tagja és a delegáció vezetője, ill. Zsombori Balázs, a prágai, 25. EU Fiatal Tudósok Versenyének III. helyezettje tartotta, 2015. június 11-én, Szövetségünk székhelyén.

MATEHETSZ Innovációs Bizottság ülése

A MATEHETSZ Innovációs Bizottsága (IB) 2015. június 4-én ülést tartott a Magyar Innovációs Szövetség székhelyén. Dr. Antos László elnök és a jelen lévő tagok, Nagy Bandor, Hild Imre és Tzvetkov Julián, megvitatták az "Üzleti Logika" c. szakkör tapasztalatait és tanulságait, valamint a projekt jövőjét. A szakkör az IB, ill. a szakkörre járó fiatalok körében végzett kérdőíves felmérés szerint is sikeres volt.

Kockázati tőke és állami befektetés

2015. június 3-án, a BMC Budapest Music Centerben rendezték meg a Venture Capital Summit csúcskonferenciát, melyen az állami és a privát szektor vezető szakemberei beszéltek arról, hogy mit hozhat a 2016-os év és milyen befektetői kultúra alakulhat ki hosszú távon.

A konferencián, többek között, Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) vezetője arról beszélt, hogy az NKFIH az értékteremtő befektetések katalizátora szeretne lenni, amihez partnerek lehetnek a kutatásfejlesztés és innováció szereplői, valamint a globálisan is versenyképes vállalatok. Pálinkás idézte a nemzetközi közgazdászok dilemmáját arról, hogyan kaphatná vissza az állam a befektetett pénzt a sikeres vállalkozásokból, ugyanakkor idézte Bojár Gábort is, aki szerint állam és innováció rossz párosítás, bármilyen okos szempontok alapján adják is a közpénzt, az árt a vállalkozásoknak. Pálinkás József szerint az igazság középen van, ezért érdemes valamiféle egyensúlyt teremteni a két vélemény között.

Az egyik kerekasztal beszélgetésen az üzleti angyalok hazai piacon adódó szerepéről vitatkozott Straub Elek, Weiszbart Zsolt, Károlyi Antal és Kovács Zoltán. Straub Elek azt tapasztalta, hogy a vállalkozások sokszor részcélokban gondolkoznak, ahelyett, hogy a nyereség elérésére fókuszálnának, és száz projektből átlagosan csak három olyan van, amelyikbe valamikor érdemes lehet befektetni. A befektetők tehát versengenek azért, hogy a valóban kiváló minőségű projekteket megszerezhessék. Ugyanakkor itthon a kevesebb tapasztalat miatt több idő kell egy-egy start-up felfutásához - tette hozzá Károlyi Antal - ami értelemszerűen növeli a költségeket. A globális piacra történő kijutás pedig szintén egy óriási kihívás, fel kell nőni ahhoz a feladathoz, hogy angolul, egy óriási kontinensen képes legyen magyar cég sikereket elérni. Az angyalok Amerikában tehetős, többnyire sikeres karriert befutott idős emberek, akik a saját pénzüket teszik be a vállalkozásba. Magyarországon ilyen réteg nincs, ezért van szükség az intézményi keretekre.

Karafiáth Balázs előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy a Szilícium völgye nyitva áll a magyar start-up-ok előtt, a Neumann Society önkéntesei és támogatói azon dolgoznak, hogy minél több magyar tehetség érhessen el sikereket a tengerentúlon, azzal, hogy segítenek az elkövethető hibák számát csökkenteni, a megfelelő amerikai partnerek együttműködések kialakításával. A cél az, hogy lehetőleg már az alapítók között is legyen egy amerikai vállalkozó, hiszen ez jelentősen növeli annak az esélyét, hogy világsiker születhessen.
A konferencia bővebb összefoglalóját az alábbi linken olvashatja.

Szecsuáni tudományos és technológiai delegáció látogatása

2015. június 2-3-án, Magyarországon tartózkodott a Szecsuáni Tudományos és Technológiai Bizottság főigazgató-helyettese, Zhou Menglin által vezetett 9 tagú delegáció. A delegáció elsőként a BME-re látogatott, majd a Magyar Gépjárműipari Innovációs Konzorciummal folytatott tárgyalásokat a szecsuáni-magyar járműipari együttműködések lehetőségeiről. A Felek képviseletében Hu Guang Di, a New Energy Automobile Industry Technology Innovation Konzorcium főtitkára és Dr. Simonyi Sándor, az MGI Konzorcium elnöke stratégiai együttműködés írt alá. A konzorcium képviseletében az együttműködés lehetőségeiről összefoglaló hangzott el a Széchenyi Egyetem, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Nonprofit Kft, az Energotest Kft, az Óbudai Egyetem és a Budapesti Műszaki Egyetem részéről is.

A delegációt 2015.június 3-án fogadta Spaller Endre, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese, Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, a MISZ elnöke, Keserű György Miklós, az MTA Természettudományi Kutatóközpontjának főigazgatója, Dr. Monostori László, az MTA SZTAKI igazgatója és Prof. Dr. Palkovics László, az EMMI felsőoktatásért felelős államtitkára is.

Hírek | Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Visegrádi Szabadalmi Intézet - újabb fontos lépés

A Szellemi Tulajdon Világszervezetének (WIPO) Műszaki Együttműködési Bizottsága (PCT Committee for Technical Cooperation) 2015. május 28-án tartotta 28. ülését. A bizottság egyhangúlag és elismerőleg támogatta a Visegrádi Szabadalmi Intézet (VSZI) nemzetközi szabadalmi kutatási és elővizsgálati szervvé történő kinevezésére irányuló kérelmet. A bizottság álláspontja szerint a kinevezéshez szükséges valamennyi feltétel teljesült.

Ez a kedvező bizottsági döntés előfeltétele annak, hogy a PCT Unióközgyűlése 2015 októberében a VSZI kijelölése mellett döntsön.

A V4 országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) iparjogvédelmi hatóságainak vezetői 2015. február 26-án, Pozsonyban írták alá a Visegrádi Szabadalmi Intézet létrehozásáról szóló megállapodást. A budapesti központtal létrehozandó nemzetközi kutatási szerv előreláthatólag 2016 elején kezdheti meg működését.
A VSZI létrehozásával az eddigieknél előnyösebb feltételek biztosításával lesz lehetősége a régió feltalálóinak és vállalkozásainak a világ 148 országára kiterjedő PCT-rendszer igénybevételére. A résztvevő országok szabadalmi bejelentői anyanyelvükön nyújthatják be nemzetközi szabadalmi bejelentésüket, illetve az eljárás során felmerülő kérdéseikre is anyanyelvükön kaphatnak majd választ. Az oltalomképességre vonatkozó "visegrádi" kutatási és vizsgálati jelentések (az igénybe vehető díjkedvezmények révén) költséghatékonyabbak lesznek a nemzetközi jogszerzés területén.

Nemzetközi szabadalmi bejelentés (PCT) elektronikus úton

2015. június 1-től elektronikusan is benyújtható nemzetközi szabadalmi bejelentés (PCT) a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához (SZTNH) az elektronikus bejelentéshez kapcsolódó díjkedvezménnyel.

Az elektronikus bejelentés a WIPO ePCT szolgáltatásán keresztül érhető el, az alábbi címen: https://pct.wipo.int/LoginForms/epct.jsp.
A szolgáltatást ismertető Útmutató elérhető a WIPO honlapjáról:
http://www.wipo.int/export/sites/www/pct/en/epct/pdf/epct_filing_guidelines.pdf

2015. június 30-ig a PCT-easy szolgáltatás igénybevételével tett bejelentéseket is fogadja az SZTNH. 2015. július 1-vel ez utóbbi szolgáltatás véglegesen megszűnik.

Várható esemény

Forrásteremtés - távoktatási tanfolyam a neten

"Legalább ennyit a forrásteremtésről" címmel e-mail tanfolyamot készített a Pályázatfigyelő (PAFI). Ez a tanfolyam azoknak szól, akiknek valamilyen tervük, ötletük megvalósításához forrásokat kell teremteni, és saját maguk akarják a források előteremtését megtervezni és lebonyolítani vagy legalább irányítani. A tanfolyam végére a jelentkező kész finanszírozási tervvel rendelkezik majd a saját ötlete megvalósításához, és megtanulja, hogyan hajtsa végre azt.

A jelentkező az egyes leckéket e-mailben kapja meg, hetente egyet.
További információk a jelentkezéssel kapcsolatban az alábbi linken érhetők el.

Pályázati felhívások

Pályázati kiírás "Harsányi István-díj" elnyerésére

A Magyar Innovációs Szövetség által gesztorált, közhasznú Manager Képzés Alapítvány, elsősorban a gazdasági, a műszaki és a természet-tudományi felsőfokú intézményekben graduális és posztgraduális, valamint a PhD-képzés keretében tanuló tehetséges hallgatók kiválasztását és menedzsment ismereteinek bővítését, gyakorlatban történő alkalmazását hivatott elősegíteni.

Ezért az Alapítvány Kuratóriuma a "Harsányi István-díj" (és a velejáró kutatási ösztöndíj) elnyerésére a 2015. évben ismételten pályázatot ír ki, 35 év alatti fiatalok részére. A Kuratórium az innovációval kapcsolatos menedzsment témakörben készített kiemelkedő színvonalú
- tudományos diákköri munkák,
- kutatási munkák,
- szakdolgozatok, diplomamunkák,
- PhD-disszertációk
készítőit kívánja elismerésben részesíteni, és gyakorlati tevékenységüket támogatni.

A pályázatok az alábbi - az innovációs folyamatokkal kapcsolatos - menedzsment szakterületeken adhatók be:
- szellemitulajdon-védelem menedzsment
- tudás menedzsment
- minőség menedzsment
- humán menedzsment
- kutatás-fejlesztési, innovációs menedzsment
- informatikai menedzsment
- környezetvédelmi menedzsment
- innováció támogatási formái
- innováció szerepe a vállalkozásokban.

A pályaműveket az innováció szempontjait kiemelő, max. 2 oldalas összefoglalóval kiegészítve, nyomtatott formában, 2 példányban, valamint elektronikusan is, magyar nyelven lehet benyújtani. Idegen nyelven csak akkor, ha csatolnak hozzá egy publikációként közreadható, értékelésre alkalmas magyar nyelvű összefoglaló kéziratot.

A pályázatok elbírálásának feltétele: a felsőoktatási intézmény hivatalos (pl. tanszékvezetői) ajánlása és (témavezetői, opponensi) értékelése, valamint a "Pályázati adatlap" teljes körű kitöltése.
Az elbírálásánál előny, ha esettanulmányt is tartalmaz a pályázat.

Beküldési határidő: 2015. június 30-án, 14:00 óráig beérkezően.
Beadás helye: Magyar Innovációs Szövetség titkársága: 1036 Budapest, Lajos u. 103., I. emelet

A Kuratórium - mely külső szakértőket, vállalatvezetőket is bevonhat a döntésbe - 2015. szeptember elejéig hozza meg döntését a kutatási ösztöndíjakról két kategóriában:
- PhD-munkák, ill.
- egyéb munkák (Bsc, BA,Msc, MBA).

Az egyszeri ösztöndíj összegét a pályaművek színvonala alapján a kuratórium évenként határozza meg. (2014-ben az elnyert ösztöndíjak összege 150 000, ill. 120 000 Ft volt).
A díjakat ünnepélyes keretek között 2015 őszén adjuk át. A díjazott pályaművek összefoglalóit a Magyar Innovációs Szövetség és az SZVT Kutatási és Fejlesztési Központ honlapján publikáljuk.

A pályázati adatlap és az értékelés szempontjai beszerezhetők az Alapítvány Titkárságán (dr. Antos László titkár, tel: +36-1-430-3330, e-posta: innovacio@innovacio.hu) vagy letölthetők a www.innovacio.hu c. portálon a Harsányi István-díj c. rovatból.

Manager Képzés Alapítvány kuratóriuma

Pályázat támogatói:
Pro Progressio Alapítvány
SZVT Kutatási és Fejlesztési Központ
Heller Farkas Alapítvány
Együttműködő szakmai partner: Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács

Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése

- Keretösszeg: 65 Mrd Ft
- Beadási periódus: 2015. július 8-tól 2017. július 10-ig.
- Első értékelési határnap: 2015. augusztus 15.
- Pályázók köre: kizárólag a feldolgozóipar területén beruházást megvalósító mikro-, kis-, és középvállalkozások.
- Támogatás összege: 50-500 M Ft
- Támogatási intenzitás: max. 50%
- Támogatható tevékenységek:
    - Gyártáshoz kapcsolódó, új termelő eszköz beszerzése (VTSZ lista szerint) - kötelező projektelem
    - Az új gyártási folyamat során anyagmozgatáshoz, raktározáshoz és csomagoláshoz kapcsolódó új eszköz beszerzése - önállóan nem támogatható
    - Az új termelő eszköz működtetéséhez szükséges infrastrukturális és ingatlan beruházás - önállóan nem támogatható
    - Információs technológia-fejlesztés, kizárólag a gyártó berendezéshez kapcsolódó informatikai eszközök és szoftverek (TESZOR lista szerint) - önállóan nem támogatható
    - A termelő eszköz beszerzéséhez kapcsolódó gyártási licenc, gyártási know-how beszerzések - önállóan nem támogatható
- A felhívás a feldolgozó ipar fejlesztését célozza (TEÁOR '08 10.11 - 32.99 között felsorolt, meghatározott TEÁOR számok szerinti tevékenységek fejlesztése támogatható.)
- Kötelező vállalások: létszámtartás, éves nettó árbevétel és személyi jellegű ráfordítások összegének növelése

Nem támogathatóak a Közép-Magyarországi régió (Budapest és Pest megye) területén megvalósuló projektek.

További információk az alábbi linken.

Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása

A Felhívás célja a KKV-k fejlődésének, gazdaságban betöltött szerepének, piaci pozíciójának erősítése, munkahelyek megtartását eredményező beruházások támogatása, a területi különbségek csökkentése, a térségi felzárkóztatás és a helyi gazdaság megerősítése.

- Keretösszeg: 20 Mrd Ft
- Beadási periódus: 2015. július 8-tól 2017. július 10-ig.
- Pályázók köre: mikro-, kis-, és középvállalkozások
- Támogatási összeg: 5 - 50 M Ft
- Támogatási intenzitás: 35-70%
- A projekt elszámolható összköltsége legfeljebb 150 millió forint lehet.
- Támogatható tevékenységek:
    - Új eszköz beszerzése (VTSZ lista szerint) - kötelező projektelem
    - Anyagmozgatáshoz, raktározáshoz és csomagoláshoz kapcsolódó új eszköz beszerzése - önállóan nem támogatható
    - Az új eszköz működtetéséhez szükséges Infrastrukturális és ingatlan beruházás - önállóan nem támogatható
    - Információs technológia-fejlesztés, kizárólag az új berendezéshez kapcsolódó új informatikai eszközök és szoftverek (TESZOR lista szerint) - önállóan nem támogatható
    - Online megjelenés: domain név regisztráció és hozzá tartozó webtárhely, honlapkészítés - önállóan nem támogatható
    - Az új eszköz beszerzéséhez kapcsolódó gyártási licenc, gyártási know-how beszerzések - önállóan nem támogatható
- Amennyiben a beruházás nem szabad vállalkozási zóna területén valósul meg, kizárólag a TEÁOR '08 10.11 - 32.99 között felsorolt, meghatározott TEÁOR számok szerinti tevékenységek fejlesztése támogatható.
- Kötelező vállalások: létszámtartás, éves nettó árbevétel és személyi jellegű ráfordítások összegének növelése, honlapkészítés.

Nem támogathatóak a Közép-Magyarországi régió (Budapest és Pest megye) területén megvalósuló projektek.

További információk az alábbi linken.

Szakirodalomfigyelő

Winthrop H. Smith, Jr.: Catching Lightning in a Bottle: How Merrill Lynch Revolutionized the Financial World (A nagy alkotás: hogyan forradalmasította a Merril Lynch a pénzvilágot) - Wiley, 2014
Dr. Osman Péter ismertetése

Smith a klasszikus történetírás igényességével és finom részleteket is feltáró alaposságával mutatja be 608 oldalas könyvében a 20. század egyik meghatározó cégének, valamint az alapító-vezetőinek és néhány kulcsemberének történetét. Az egész így sok rálátást ad a korabeli Amerikára is. A személyes elbeszélő stílusban megírt történet közreadására a szerző tökéletesen felkészült: ez az ő családi története is, az apjáé, aki a két alapító mellett a cég egyik fő formálója és irányítója volt, s az övé, aki maga is 28 évet töltött ott felsővezetői beosztásokban. A Wiley ajánlója is kiemeli, hogy ő egyike ama nagyon keveseknek, akik személyesen ismerték a cég mind a 12 elsőszámú vezetőjét (CEO).

A történet erejét, és főként a gazdaságtörténeti értékét a cég kiemelkedő jelentősége adja. Kevés olyan pénzügyi szolgáltató cég van, amelynek önálló, meglehetősen terjedelmes szócikket szentel az Encyclopaedia Britannica, sőt, önálló szócikkeket kap benne a meghatározó szerepű alapító Charles Edward Merrill, továbbá Merrillnek és cégének egyik legnagyobb üzleti alkotása, a Safeway Inc., "az USA vezető szupermarket hálózata". Smith részletesen elmondja: ennek az ügyletnek különleges hozadéka volt Merrill, a cége, és végső soron a gazdasági élet számára. Merrill ennek ihletésére és mintájára hozta létre nagy innovációját, a pénzügyi befektetési "szupermarketek" hálózatát, amellyel a Wall Street addig keveseket szolgáló világát megnyitotta a Main Street, azaz Amerika valamennyi befektetésre képes, hétköznapi polgára előtt, "demokratizálta a tőzsdét", és elindította az amerikai háztartások befektetési kultúrájának kialakulását. (Amerikára ma is sokkal inkább jellemző, mint Európára, hogy a tehetősebbek a vagyonuk/tartalékaik számottevő részét pénzügyi befektetésekben tartják - OP).

A kezdeteket tekintve, a főszereplőké tipikus amerikai karriertörténet. Smith apja kifutófiúként kezdte a cégnél, és a vezető partner pozíciójáig emelkedett. Merrill: főiskola, New Yorkba költözik, különböző állások, kiköt egy cég újonnan létrehozott kötvényrészlegénél. 26 évesen egy újságcikkben megfogalmazza a befektetési bankári filozófiáját, amelyet egész életében követett, s amelynek alaptétele, hogy "a cég legjobb vagyontárgya az elégedett ügyfél". Teljesen új üzleti stratégiát javasol a Wall Street-i bankároknak - Smith azt részletesen ismerteti -, majd leszögezi: "s ezzel új céh született a bankszakmában, amelynek tagjai nem nézik le az emberek kisebb, befektetésre szánt pénzeit, s ugyanolyan átgondoltan és óvatosan kezelik a 100 dolláros befektetéseket, mind a gazdagok tőkéjét". "Igaza volt - írja a szerző -, csak épp harminc évvel megelőzte a korát."

Merrill 2014-ben alapította kicsi befektetési cégét, évre rá csatlakozott Lynch. A történet vége ismét a Britannica szócikkéből: "a 2008-as pénzügyi válságban a piacok leértékelték a Merrill Lynch részvényeit, s az képtelen volt ellenállni a nyomásnak. A Pénzügyminisztérium nyomására a cég, amely a Wall Street népszerű megtestesítőjévé vált, belement, hogy eladja magát a Bank of Americá-nak az előző évi piaci értéke feléért."

Közben pedig hosszú, következetes menetelés, innovációk, egyre feljebb üzleti sikerekben, a cég növekedésében Amerika csúcsára a maga területén, a 70-es évektől agresszív stratégia váltás. A nagypályás üzletpolitika alapelveit Merrill 1940-ben kilenc pontban összegezte a cég összehívott 64 ágazatvezetőjének. Az első így szólt: "Ügyfelünk érdekeit mindennél fontosabbként KELL kezelni. Sikerünk esélye azon múlik, elégedetté tudjuk-e tenni őt."
Smith 2001-ben hagyta el a céget, amikor úgy látta, hogy az eltér a Merrill és az ő apja által létrehozott kultúrától és azok megbecsült alapelveitől.

Alfred Rolington: Hírszerzés a 21. században - A mozaikmódszer - Antall József Tudásközpont, 2015
Dr. Osman Péter

"A hírszerzés célja, hogy egyértelmű képet állítson össze a szétszórt és sokszor összefüggéstelen adatokból, beszélgetésekből és információkból."- a könyvből.

Rolington az elmúlt harminc évben tanácsadóként szolgált mind a katonai - NATO, CIA, MI6 - és kereskedelmi hírszerzés, mind a bűnüldözés területén. Vezérigazgatója volt a jane's Information Group szakkiadónak, majd az Oxford Analytica nemzetközi stratégiai tanácsadó cégnek.

E nagyon tanulságos könyvében a hírszerzést annak rendeltetéséből kiindulva, alkalmazásának mindenkori széles összefüggései között mutatja be, különös tekintettel arra, ahogyan a technikai- és különösen az infokommunikációs fejlődés átformálta egész világunkat. Megragadóan szemléletes, ahogy a mai harci viszonyokat jellemzi, amelyek a hírszerzés célterületeit is meghatározzák: "Csaknem 45 évig egy óriási sárkány ellen harcoltunk, és most, hogy elpusztítottuk, olyan őserdőben találtuk magunkat, amely tele van mérges kígyókkal. És ezeket sokkal nehezebb nyomon követni és felfedni! [A kilencvenes évek elejétől] ezek a kígyók - amelyek a tömegpusztító fegyverek elterjedésében, a terrorizmusban, a kibernetikus és egyéb fenyegetésekben testesültek meg - kezdtek hatást gyakorolni a hírszerzési adatgyűjtés és elemzés számos aspektusára. Ezek a hatások az elmúlt két évtized alatt csak fokozódtak, és egyre több területet érintettek. (...) A hírszerzés ilyen mérvű kiterjedése, a vizsgálandó témák és az információáramlásban tapasztalt nagymérvű változások - vegyük pl. az internet megjelenését - új követelményeket támasztottak a hírszerzési modellekkel, az adatszerzéssel és az elemzési módszerekkel szemben."

A 2500 éves múltra visszatekintő hagyományos (katonai) hírszerzés mellett részletesen elénk tárja a gazdasági-, a rendőrségi- és a 21. századi stratégiai hírszerzést, amelyet az informatikai kapcsolatok robbanásszerű növekedése és globalizálódása ural. Mondandójának egyik legfontosabb eleme, hogy azt a stratégia-alkotás eszköze- és függvényeként kezeli. Amint írja: "A könyv elemzi a hírszerzési stratégiákat és módszereket, az adatelemző folyamatokat, a vezetési struktúrákat és az új technológiákat, ami segítséget nyújt az adott témákat körülvevő sötét és sűrű információs ködfelhő eloszlatásában. (...) Kutatásaim alapján javaslom, hogy a kormányzati, rendfenntartó és vállalati hírszerző szervezetek, ill. részlegek szakítsanak a hagyományos hírszerzési modellekkel, és folyamatosan kapcsolódjanak össze." Ebből alakul ki a címben szereplő mozaikmódszer, amely minőségi előrelépést hozhat e területen a hatékonyságban, s amelyet könyve így definiál: "Mozaikmódszer - a különböző szereplők eltérő véleményéből kialakított történelmi, jelenlegi, jövőbeni és stratégiai perspektíva."

S ugyancsak tőle, e művéről: "A könyv új - a realitásoknak, ill. a változásoknak megfelelő - stratégiai perspektívát és gyakorlati megoldásokat vázol fel. Történelmi, időszerű és jövőbeni perspektívát kínál az információk és hírszerzési értékelések felhasználásával kapcsolatban. Megvitatja a növekvő posztmodern "adatingovány" problémáit, és annak szükségességét, hogy elemzéseket végezzünk a hírszerzési elméletek, módszerek hatékony alkalmazása és a szervezeti struktúrák átalakítása céljából, hogy azok jobban beépüljenek a hálózatokba, és operációs szempontból hatékonyabban működjenek."
A kifejtés 12 fejezetét három nagy részre tagolja: • A hírszerzés és a hírszerzési információ változó meghatározása - benne: Új információs forradalmak, és hatásaik a hírszerzési módszerekre • Posztmodern információ, tudás, igazság és a hírszerzés - benne: Global 3.0: az új geopolitikai hírszerzési helyzet • A hírszerzés áttekintése - benne: hagyományos-, gazdasági-, rendőri hírszerzés, stratégiai hírszerzés a 21. században.

Márai Sándor: Amerika délibáb - Helikon, 2015
Dr. Osman Péter ismertetése

"Amikor Márai 1952 áprilisában megérkezik New Yorkba, nemcsak földrészt, hanem "életet" is cserél. Nápoly után New York több mint kihívás - valóságos környezet-, életforma- és civilizációváltás, ráadásul - 1948 őszelőjéhez hasonlóan - ismét a kényszer, s nem az utazni, felfedezni vágyás eredményezi a radikális lépést." "Márai kétszer kényszerül az Egyesült Államokba hosszabb tartózkodásra, mindkétszer Itáliából, a számára helyzeténél fogva legeurópaibb országból. Az emberi lét paradoxonja valósul meg ebben, hiszen az ízig-vérig européer író számára előbb állampolgárságot, majd menedéket ad Amerika. Elsőként a hontalan-lét kényszeríti őt az Újvilágba, másodszor az öregség." (l. San Gennaro vére - Hírlevél 2015/8. sz. - OP) - a bevezető tanulmányból.

"A Márai Irodalmi bedekkersorozat legújabb darabja az író amerikai emigrációjának éveit, a New Yorkban és San Diegóban töltött negyven esztendőt mutatja be. Az ismert és kevéssé ismert szépirodalmi idézetek mellett számos, eddig nem közölt tárca- és levélrészlet, úti rajz és rádiós jegyzet mutatja be az ötvenes évek és a hidegháborús időszak Amerikáját, illetve Márai viszonyulását annak kultúrájához, eszményéhez és világképéhez. Mi dolga a világ e szegletében egy emigráns írónak, egyáltalán, mit tehet az európai író, aki Amerikában él? Az út- és honkeresés viszontagságainak különleges lenyomata az Amerika délibáb, amelyben a szépíró, közíró és publicista Márai tematikus sorait olvashatjuk - páratlan fotóanyag kíséretében." - a Helikon ajánlójából. A sorozat korábbi darabjai pedig: Budán lakni világnézet; Régi Kassa, álom (Hírlevél 2013/12. sz.); Itália életérzés (Hírlevél 2014/8. sz.).

Nézzünk kicsit bele a kötetbe:
Márai számára gondolkodásának, egész világszemléletének legfőbb meghatározója, önképének is alapja az európai humanista értékrend volt. Ehhez mért, így értékelt mindent, amit látott, megtapasztalt, ennek az értékrendnek az összeomlása láttán ötvöződött benne a rezignált bölcsesség mindinkább kiábrándultsággal és keserűséggel, s borotvaéles kritikával. Így kerülnek ki olyan éleslátó megállapítások a keze alól, mint pl. "Általában úgy láttam, mentől nagyobb képtelenséget mondanak az emberek, annál biztosabb, hogy az ilyen bődületes butaság valóság lesz egy napon".

1952-ben, az akkor még hagyományos módon emberszabású Nápolyból oda kerülve írta: "New Yorkban érti meg az ember azt a különös harcot, melyet a mi időnkben folytat az ember a természet ellen. Ennek a küzdelemnek a technika a gyűjtőneve, (...) s éppen úgy vannak nagy alkotó szellemei, mint voltak a renaissance művészeinek. (...) Ez a korszak nem szépet alkot, hanem hasznosat, mert a tömegek korszaka." És az 1966-os Naplójában: "Amerikában elviselhetetlenül embertelen marad az élet mindaddig, amíg valamilyen nagy megrázkódtatás kigyógyítja az amerikai embert a rögeszméből, hogy a Pénz: értékmérő, az Abszolút Mérték, amelynek birtoka és mennyisége eldönti, ki mennyit ér - függetlenül a személy képességeitől, minden ember annyit ér, amennyiért el tudja adni magát." Milyen ismerős!
Kevesebb az új a Nap alatt, mint hinnénk. A háború utáni találkozásairól: "Volt valami kísérteties a gyanútlanságban, ahogy a Nyugati Ember nem tudott vagy nem akart tudni arról a minden elképzelést meghaladó jelentőségű és ütemű változásról, ami rövid idő, két évtized múltán a világban bekövetkezett. Fél füllel mindegyik hallott már valami új találmányokról, készülő műszerekről és módszerekről - de nagyon ritka volt a második világháborút közvetlenül követő időszakban a tájékozott ember, aki gyanította, hogy az emberi együttélés eddig ismert formái és lehetőségei megsemmisülnek a technikai forradalomban."

Teljes körű sajtószemle

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll vagy a linkre kattintva olvasható!)
A sajtószemle tagvállalataink, az OBSERVER Budapest Médiafigyelő Kft., a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft. segítségével készült.


Magyarszo.com, 2015. június 1., hétfő
A legnagyobb álma, hogy egyszer öntisztuló autókat hozzon létre
"...A világ legnagyobb középiskolásoknak szóló tudományos tehetségkutató versenyén az idén Rozsnyik Szabolcs, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium végzős tanulója képviselte Magyarországot..."

Szeretlekmagyarorszag.hu, 2015. június 1., hétfő
Világsztárok adnak elő Budapesten
"...Június 4-6. között Budapest lesz a leginspirálóbb hely Közép-Európában, hiszen jön a Brain Bar Budapest a világ legkiválóbb tudósaival és gondolkodóival..."

Portfolio.hu, 2015. június 1., hétfő
Csepreghy: a nagy viták miatt késik a 80 milliárdos EU-s pályázat

Piacesprofit.hu, 2015. június 1., hétfő
Több helyről is lesz pénz élelmiszeripari kkv-knak

News4business.hu, 2015. június 1., hétfő
A technológia, a városok és a gazdaság jövőjéről

Mediainfo.hu, 2015. június 1., hétfő
Miért nincs európai Szilícium-völgy?

Hir24.hu, 2015. június 1., hétfő
"Rettenetesen sokat csúszott minden" - Káosz az állami startupkeltetőben

Propeller.hu, 2015. június 1., hétfő
Hatalmas a fejetlenség a nemzeti startup program körül

Promenad.hu, 2015. június 1., hétfő
Magyar-német kapcsolatról, pályázatokról szólt a Barométer
"...A Horizont 2020 az Unió kutatás-fejlesztési és innovációs politikáját a következő 7 évben, 2014-2020 között meghatározó program, amely minden eddiginél nagyobb, közel 79 milliárd eurós költségvetéssel gazdálkodik..."

Privatbankar.hu, 2015. június 1., hétfő
Magyar siker Brüsszelben - könnyebb lesz felismerni az ízületi problémákat
"...A Horizont 2020 SME program az Európai Bizottság egy új eszköze a kkv-k támogatására, mely az innovációs lánc teljes folyamatában végigkíséri a nyertes pályázókat. A pályázat I. fázisának elnyerésével 50.000 eurós támogatás áll a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére, amely alapján további több millió euró vissza nem térítendő támogatás válhat elérhetővé az innovatív elképzelés megvalósítására is..."

Gazdasági Rádió, 2015. június 1., hétfő
Átadják az innovatív díjakat

Napi Gazdaság, 2015. június 2., kedd, 14. oldal
Támogatható kkv-kat keres az orosz nagybank

Népszava, 2015. június 2., kedd, 4. oldal
Belső viták miatt késik az uniós pályázat

Haszon Magazin, 2015. június 2., kedd, 61. oldal
Rekordszámú díjazott az Invitel innovációs pályázatán

IT- Business, 2015. június 2., kedd, 20. oldal
Díjazták az innovációt
"...Minden eddigit felülmúlóan 10 első díj talált gazdára az idei Invitel InnoMax Gálán: az immár hatodik alkalommal meghirdetett innovációs seregszemlén minden hazai vállalat megmérettethette magát, illetve a civil szervezetek és a fiatal fejlesztők mellett az általános és középiskolák is bemutathatták kreatív projektötleteiket..."

Veol.hu, 2015. június 2., kedd
KKVHÁZ csúcstalálkozó

Piacesprofit.hu, 2015. június 2., kedd
Még hónapokig várhatunk a pályázati dömpingre

News4business.hu, 2015. június 2., kedd
A kezdő vállalkozások tizede éli túl az első évet

Medicalonline.hu, 2015. június 2., kedd
Pályázati felhívás a Ferring Innovációs Díj elnyerésére

Valasz.hu, 2015. június 2., kedd
Nagy magyar előrelépés történt a Szilícium-völgyben

Szegedma.hu, 2015. június 2., kedd
Jövő augusztusra kulcsrakész állapotban lesz az ELI

Profitline.hu, 2015. június 2., kedd
Hamarosan kiírhatják a 2020-as uniós ciklus pénzügyi közvetítői pályázatát is

Orientpress.hu, 2015. június 2., kedd
Jön a 2020-as uniós ciklus pénzügyi közvetítői pályázata

Insiderblog.hu, 2015. június 2., kedd
Világsztárok adnak elő Budapesten

Index.hu, 2015. június 2., kedd
Magyar innovációs ház nyílt a Szilícium-völgyben

Computerworld.hu, 2015. június 2., kedd
Az új, a másképp és a jobb
"...Egy sor izgalmas kérdésre kerestük a választ a magyarországi innovációra az elkövetkező években elkölthető nagy összegű uniós fejlesztési források kapcsán. Hol tartunk most az innováció terén? Melyek a követendő példák az újszerű ötletekkel előállók számára?..."

Pannonnovum.hu, 2015. június 2., kedd
Ezeknek a cégeknek adna közel 3000 milliárdot a Miniszterelnökség

Pannonnovum.hu, 2015. június 2., kedd
"Ötletből Innováció" Nyári Egyetem

Tv2, Mokka, 2015. június 2., kedd
Jövőről szóló fesztivál várja hamarosan az érdeklődőket

Napló, 2015. június 3., szerda, 6. oldal
Összefogásban bízva
"...A veszprémi Kkvcsúcs a K + F kapcsán keresi az összefogás lehetőségét..."

Magyar Mezőgazdaság, 2015. június 3., szerda, 24-25. oldal
Kutatás a gyakorlatban
"...Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ 2014 januárjában kezdte meg működését. A létrehozásáról rendelkező kormányzati döntés célja az volt, hogy a széttagolt és elaprózott agrárkutatásból egyetlen, önálló jogi személyiséggel rendelkező integrált intézmény jöjjön létre, amiben az intézetek, különálló szervezeti egységként, megőrizhetik szakmai autonómiájukat..."

Népszava, 2015. június 3., szerda, 1+4. oldal
Brüsszelben Canossát járt Lázár János

Nepszava.hu, 2015. június 3., szerda
Canossát járt Lázár János Brüsszelben
"...Kiszáradó források Emlékezetes, hogy Brüsszel idén április 10-én jelentette be, hogy a 2007-2013-as uniós pénzügyi ciklusban kiírt 3 Gazdasági Operatív Program (GOP), az innovációs, gazdaságfejlesztési és üzleti infrastruktúra-fejlesztési programok esetében elzárja a forrásokat. A kormány akkor 700 milliárd forintról beszélt, Lázár János tegnap már "csak" 663 milliárdot emlegetett..."

Techmonitor.hu, 2015. június 3., szerda
KwakLab Innovációs SzuperSztráda

U-szeged.hu, 2015. június 3., szerda
Közösen fejlesztett egészségügyi alkalmazást az SZTE és a GE Healthcare

Mmonline.hu, 2015. június 3., szerda
Világsztárok Budapesten

Hegyvidekujsag.eu, 2015. június 3., szerda
Őstehetség az őssejtkutatásban
"...Király Szilvia, a Városmajori Gimnázium tizedikes diákja nemrégiben megnyerte a Magyar Innovációs Szövetség Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyét. Kevés olyan tizenévest ismerek, akit ennyire érdekel a tudományok világa..."

Digitalhungary.hu, 2015. június 3., szerda
Szingapúr: Kelet startup fővárosa

Insiderblog.hu, 2015. június 3., szerda
Mi aztán szuper kreatívok vagyunk...

Index.hu, 2015. június 3., szerda
Idén is lesz magyar az Imagine Cup világdöntőjében

Itextreme.hu, 2015. június 3., szerda
Számítástechnikai innováció, új élmények és dolgok internete megoldások egy intelligensebb világért

Hvg.hu, 2015. június 3., szerda
Oszkó: ajzószerekkel tartják életben a tőkepiacot

Privatbankar.hu, 2015. június 3., szerda
Jósoltak a hazai befektetők: kevés pénz, sok tanulás, hoppon maradt vállalkozók

Portfolio.hu, 2015. június 3., szerda
Szabálytalanságok a kockázatitőke-kihelyezéseknél!

Portfolio.hu, 2015. június 3., szerda
Nem akarnak a magyar gazdagok angyalok lenni

Pannonnovum.hu, 2015. június 3., szerda
Hamarosan kiírhatják a 2020-as uniós ciklus pénzügyi közvetítői pályázatát is

M1, 2015. június 3., szerda
Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program

Napi Gazdaság, 2015. június 4., csütörtök, 13. oldal
Szigorúbb és pontosabb lesz az új Jeremie-program

Magyar Nemzet, 2015. június 4., csütörtök, 11. oldal
A kockázati tőke lendíti fel a cégeket

Fejér Megyei Hírlap, 2015. június 4., csütörtök, 6. oldal
Új pályázat a kkv-knak

Fejér Megyei Hírlap, 2015. június 4., csütörtök, 6. oldal
Projekt, kkv-ért

Stockportal.hu, 2015. június 4., csütörtök
Kockázati tőke és állami befektetés - csak együtt tehetik sikeressé az innovatív vállalkozásokat
"...Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vezetője arról beszélt, hogy a januárban létrejött, és az idén mintegy 75-80 milliárd forintból gazdálkodó NKFIH az értékteremtő befektetések katalizátora szeretne lenni, amihez partnerek lehetnek a kutatásfejlesztés és innováció szereplői, valamint a globálisan is versenyképes vállalatok..."

Mfor.hu, 2015. június 4., csütörtök
GE: Magyarország legyen az IT szektor Svájca

Euroastra.hu, 2015. június 4., csütörtök
KISS - KwakLab Innovációs SzuperSztráda

Blogger42.com, 2015. június 4., csütörtök
Brain Bar Budapest - a technológia, a városok és a gazdaság jövőjéről

Pbkik.hu, 2015. június 4., csütörtök
Pályázati kiírás "Harsányi István-díj" elnyerésére

Uzletresz.hu, 2015. június 4., csütörtök
Díjat alapított a vállalkozóknak a Széchenyi család
"...A termékenység, az innováció és a társadalmi felelősségvállalás az elsődleges szempont az Év Széchenyi Vállalkozása-díj elbírálásánál..."

Sikerado.hu, 2015. június 4., csütörtök
Magyar Startup cégek és művészek sikere

News4business.hu, 2015. június 4., csütörtök
Hamarosan kiírhatják a 2020-as uniós ciklus pénzügyi közvetítői pályázatát

Napigazdasag.hu, 2015. június 4., csütörtök
Újabb magyar cég nyert 2,5 millió euró támogatást kutatásaira Brüsszelben

Mmonline.hu, 2015. június 4., csütörtök
Erre költ a GE Magyarországon

Itextreme.hu, 2015. június 4., csütörtök
KISS - KwakLab Innovációs SzuperSztráda - 2015.június 3.

Blikk.hu, 2015. június 4., csütörtök
Sikeres startup cégek mutatkoznak be New Yorkban

Autopro.hu, 2015. június 4., csütörtök
Még több pénzt fektet magyarországi kutatásaiba a GE

Orientpress.hu, 2015. június 4., csütörtök
Magyar startup cégek és művészek New Yorkban

Figyelo.hu, 2015. június 4., csütörtök
Találmányözön
"...A KwakLab fejlesztőlaboratóriumában 19 kutatási-fejlesztési projekt mutatkozott be az egészségügy, informatika, vegyipar, biotechnológia, építőipar és a műanyagipar területéről..."

Uzletresz.hu, 2015. június 4., csütörtök
A befektetők megtalálják Magyarországot a térképen

Piacesprofit.hu, 2015. június 4., csütörtök
A szenvedély a nyerő a befektetőknél

Profitline.hu, 2015. június 4., csütörtök
Szenvedély legyen, avagy mit keres a kockázati tőkebefektető a régióban?

Stockportal.hu, 2015. június 4., csütörtök
Kockázati tőke és állami befektetés - csak együtt tehetik sikeressé az innovatív vállalkozásokat

Napló, 2015. június 5., péntek, 5. oldal
Egyetemi innovációs nap

Dunántúli Napló, 2015. június 5., péntek, 5. oldal
A megváltó biotechnológia

Dunántúli Napló, 2015. június 5., péntek, 14. oldal
A jövőnek kutatnak

Veszprémi 7 nap, 2015. június 5., péntek, 2. oldal
Lakossági fórum
"...Innovációs napot és lakossági fórumot szervez a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara a kar Egyetem utca 2. alatti épületében június 12-én, pénteken 15-19 óra között..."

Győr +, 2015. június 5., péntek, 4. oldal
Vállalkozásoknak, kamarai tagoknak ajánljuk

Fejér Megyei Hírlap, 2015. június 5., péntek, 1+3. oldal
Márpedig a fizika csodás!
"...Janka legutóbbi, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs tehetségkutató Versenyen elért dobogós helyezéséről a FMH szintén beszámolt, de kíváncsi voltam, Miss Fizika mit kezd a sikerrel és mik a további tervei..."

Feol.hu, 2015. június 5., péntek
Miss Fizika forraszt

Uzletresz.hu, 2015. június 5., péntek
A startupok szemében a döntéshozók dinoszauruszok

Portfolio.hu, 2015. június 5., péntek
Hogyan nyerhetünk az új EU-s pályázatokon? - Szállingóznak a részletek

Piacesprofit.hu, 2015. június 5., péntek
Hamarosan újabb pályázati kiírás érkezhet

News4business.hu, 2015. június 5., péntek
Sikeres startup cégek és magyar művészek mutatkoznak be New Yorkban

Minuszos.hu, 2015. június 5., péntek
A KwakLab bemutatta legújabb innovációit

Kulturpart.hu, 2015. június 5., péntek
Sikeres magyarok nyűgözik le Amerikát
"...Sikeres magyar startup cégek és művészek mutatkoznak be New York több jelentős fesztiválján június 8. és 20. között a Balassi Intézet - New York-i Magyar Kulturális Központ szervezésében..."

Profitline.hu, 2015. június 5., péntek
90 milliárd forint friss EU-s forrás várja a feldolgozóipari kkv-kat

Pannonnovum.hu, 2015. június 5., péntek
Újabb több tucatnyi nyertes kkv-t hirdetett a kormány - Hogyan tovább?

Pannonnovum.hu, 2015. június 5., péntek
Nem kispályás ügy bejutni az innováció fellegváraiba

Pannonnovum.hu, 2015. június 5., péntek
Az Ericsson Innovációs "Garázst" alapít

Mr1-Kossuth Rádió, déli Krónika, 2015. június 5., péntek
Segítséget kínál a kormány a hazai vállalatoknak külföldi partnerek kereséséhez, mondta Magyar Levente

M1, Híradó este, 2015. június 5., péntek
Segítség a hazai vállalatoknak a külföldi partnerek kereséséhez

Nógrád Megyei Hírlap, 2015. június 6., szombat, 4. oldal
Szecsuáni delegáció látogatása
"...A delegációt fogadta Spaller Endre, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese, prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, a Magyar Innováció Szövetség elnöke, Keserű György Miklós, az MTA Természettudományi Kutatóközpontjának főigazgatója, dr. Monostori László, az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének igazgatója és prof. Dr. Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára is..."

Itextreme.hu, 2015. június 6., szombat
Innovációs találmányok a KISS-en

Pcpult.hu, 2015. június 6., szombat
KISS - KwakLab Innovációs SzuperSztráda

Insiderblog.hu, 2015. június 6., szombat
Zentai magyar diák is részt vett az Intel ISEF-en

Portfolio.hu, 2015. június 7., vasárnap
Újabb világraszóló magyar sikertörténet született

Magyarhirlap.hu, 2015. június 7., vasárnap
Fókuszban a hazai kisvállalkozások

Magyarhirlap.hu, 2015. június 7., vasárnap
Fontos határidő közeleg, nyílik a brüsszeli pénzcsap

Bevezetem.eu, 2015. június 7., vasárnap
Ontja az ötleteket a magán kutatóintézet

Bevezetem.eu, 2015. június 7., vasárnap
Kockázati tőke és állami befektetés

Magyar Hírlap, 2015. június 8., hétfő, 10. oldal
Fókuszban a hazai kisvállalkozások

Magyar Nemzet, 2015. június 8., hétfő, 13. oldal
Nem lehet tovább késlekedni a pályázatokkal

Népszava, 2015. június 8., hétfő, 4. oldal
Uniós magyar siker a kkv-k versenyében

Napló, 2015. június 8., hétfő, 6. oldal
Csúcstalálkozó

Digitalhungary.hu, 2015. június 8., hétfő
Autopsy: a halott startupok üzenete

Mno.hu, 2015. június 8., hétfő
Nem lehet tovább késlekedni a pályázatokkal

Insiderblog.hu, 2015. június 8., hétfő
KwakLab Innovációs SzuperSztráda - 19 érdekes projekttel

Portfolio.hu, 2015. június 8., hétfő
Mire készüljünk a kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatoknál?

Teol.hu, 2015. június 8., hétfő
Ifjú tudósok tűzijátéka
"...Híres német műszaki egyetemre megy Béda Ármin egyebek mellett a Tudományos Diákok Országos Konferenciáján szerzett 1. helyezést csillagászat, matematika szekcióban. Legutóbb pedig az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen kapott kiemelt dicséretet. A 12. A. osztályos fiatal az excentrikus abroncs viselkedésének bemutatásával kápráztatta el a zsűrit..."

Piacesprofit.hu, 2015. június 8., hétfő
Válaszúton a családi vállalkozások
"...Technológia és innováció. A gyors technológiai változás a fő hajtóerő a piacon. A régiós családi vállalkozások 43%-a gondolja úgy, hogy a technológia átalakítja majd az üzleti tevékenységet a következő öt év alatt..."

Digitalhungary.hu, 2015. június 8., hétfő
A mindenütt jelenlévő média - Interjú: Jakab Roland

Hvg.hu, 2015. június 8., hétfő
Hogyan lehet Budapest a következő New York? - Sztártudós járt Budapesten

Gazdasagiradio.hu, 2015. június 8., hétfő
Célkeresztben az innováció - Így pályáznak a cégek

Pannonnovum.hu, 2015. június 8., hétfő
90 milliárd forint friss EU-s forrás várja a feldolgozóipari kkv-kat

M1, Ma délelőtt, 2015. június 8., hétfő
Kutatásokkal és fejlesztésekkel foglalkozik a Kwaklab Kutatóintézet

Világgazdaság, 2015. június 9., kedd, 12. oldal
Könnyebb lesz-e EU-forráshoz jutniuk a kkv-knak?

Tolnai Népújság, 2015. június 9., kedd, 1+4. oldal
Ifjú tudósok tűzijátéka
"...Legutóbb pedig az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen kapott kiemelt dicséretet. A 12. A. osztályos fiatal az excentrikus abroncs viselkedésének bemutatásával kápráztatta el a zsűrit..."

Stop.hu, 2015. június 8., hétfő
Megkezdődött a Pop-Up Budapest programsorozat New Yorkban
"...A Pop-Up Budapest legtöbb emberhez eljutó eleme a keleti part legnagyobb innovációs és kreatívipari vásárán való magyar részvétel..."

Haon.hu, 2015. június 9., kedd
Megvan, mire lehet pályázni

Kecskemeti-hirhatar.hu, 2015. június 9., kedd
Előadás a Városházán: a folyamatos innováció fenntartása

Magyarmezogazdasag.hu, 2015. június 9., kedd
90 milliárd forint friss EU-s forrás várja a feldolgozóipari kkv-kat

Magyarhirlap.hu, 2015. június 9., kedd
New Yorkban megkezdődött a Pop-Up Budapest

Keol.hu, 2015. június 9., kedd
XXI. századi modern város - Előadás a Városházán

Inforadio.hu, 2015. június 9., kedd
Pop-Up Budapest New Yorkban

Figyelo.hu, 2015. június 9., kedd
Ilyen volt a bécsi Pioneers Festival

Figyelo.hu, 2015. június 9., kedd
Ha Párizs, akkor startup

Veol.hu, 2015. június 9., kedd
Egy lapon említhető-e a két szó: K+F és KKV? (x)

Vg.hu, 2015. június 9., kedd
Könnyebb lesz-e EU-forráshoz jutniuk a kkv-knak?

Szekelyhon.ro, 2015. június 9., kedd
Egymásra várnak az inkubátorház működtetői
"...Bő fél év múlva működnie kell a Hargita Business Center névre keresztelendő székelyudvarhelyi vállalkozói inkubátorháznak, amely tevékenységének legalább negyven százalékában innovációs jellegű kell legyen..."

Piacesprofit.hu, 2015. június 9., kedd
Itt a várva várt 80 milliárdos uniós pályázat végre!

Piacesprofit.hu, 2015. június 9., kedd
68,5 millió euró innovatív vállalkozásoknak

Napi.hu, 2015. június 9., kedd
Újra pályázhatnak EU-pénzre a cégek

Kulturpart.hu, 2015. június 9., kedd
Magyaroktól lesz hangos a héten New York

Kreativ.hu, 2015. június 9., kedd
Lehet jelentkezni a KIBU tehetségprogramjába
"...Június 15-ig lehet jelentkezni a Magyar Telekom innovációs laborja, a Kitchen Budapest (KIBU) júliusban induló Talent programjába. A KIBU minden évben kétszer tehetséges és elkötelezett fiatalok jelentkezését várja 3-5 fős csapatokban..."

Innoportal.hu, 2015. június 9., kedd
Kisvállalkozások támogatására nyitnak meg 85 milliárdos forrást

Szekesfehervar.hu, 2015. június 9., kedd
Újabb lehetőség szakmai gyakorlatra - partnerség az Emerson és az Óbudai Egyetem között

Prae.hu, 2015. június 9., kedd
New York: Pop-Up Budapest

Orientpress.hu, 2015. június 9., kedd
New Yorkban hétfőn megkezdődött a Pop-Up Budapest programsorozat

Mno.hu, 2015. június 9., kedd
85 milliárdos uniós pénzre pályázhatnak a kkv-k

Mfor.hu, 2015. június 9., kedd
Itt van két újabb GINOP kkv pályázat

Ado.hu, 2015. június 9., kedd
Deloitte: feladatokat adnak az adóváltozások
"...Változások a termékdíj szabályozásában, prioritást élvez a kutatás-fejlesztéshez és az innovációhoz kapcsolódó nagyvállalati projektek támogatása - a Deloitte összefoglalója..."

Privatbankar.hu, 2015. június 9., kedd
Dollármilliókat kapnak a magyar adatmágusok

Pannonnovum.hu, 2015. június 9., kedd
Mire készüljünk a kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatoknál?

Pannonnovum.hu, 2015. június 9., kedd
Felrobbant májusban az EU-támogatások kifizetése

Lánchíd Rádió, 2015. június 9., kedd
Ontja az ötleteket a KwakLab

Napi Gazdaság, 2015. június 10., szerda, 9. oldal
Mintegy nyolcvanötmilliárd forintnyi pályázat nyílik meg

Napi Gazdaság, SZÉCHENYI 2020, 2015. június 10., szerda, 17. oldal
Kutatás-fejlesztés a gazdaság szolgálatában

Napi Gazdaság, SZÉCHENYI 2020, 2015. június 10., szerda, 15. oldal
Megsürgeti a kormány a pályázatok kiírását

Napi Gazdaság, SZÉCHENYI 2020, 2015. június 10., szerda, 16. oldal
Heteken belül elindul a pályázati dömping

Napi Gazdaság, SZÉCHENYI 2020, 2015. június 10., szerda, 14. oldal
Európai uniós támogatással erősödhetnek a kisgazdaságok

Napi Gazdaság, 2015. június 10., szerda, 13. oldal
Kevesebb klinikai kutatás

Napi Gazdaság, SZÉCHENYI 2020, 2015. június 10., szerda, 16. oldal
Megemelhetik az innovációs támogatások idei keretét

Népszabadság, 2015. június 10., szerda, 6. oldal
85 milliárdos pályázat kisvállalkozásoknak

Népszava, 2015. június 10., szerda, 4. oldal
Uniós pályázat 85 milliárd forintért

Világgazdaság, 2015. június 10., szerda, 2. oldal
Kisvállalkozókat támogató kiírás

Vas Népe, 2015. június 10., szerda, 6. oldal
Megjelentek a kkv-pályázatok

Udvarhelyi híradó, 2015. június 10., szerda, 1+5. oldal
Egymásra várnak a működtetők

Hajdú-Bihari Napló, 2015. június 10., szerda, 4. oldal
Megvan, mire lehet pályázni

Demokrata, 2015. június 10., szerda, 16-17. oldal
Magyar márka a külpiacokon

Napigazdasag.hu, 2015. június 10., szerda
Európai uniós támogatással erősödhetnek a kisgazdaságok

Infotatabanya.hu, 2015. június 10., szerda
NGM: 85 milliárd forint uniós támogatás a vállalkozások fejlesztésére

Profitline.hu, 2015. június 10., szerda
Módosul a gazdasági stabilitásról szóló törvény, bővül az irodai papír fogalma
"...Pályázati kiírások várható ütemezése Megjelent a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 2015. évre szóló éves fejlesztési kerete, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 2015. évi programstratégiája..."

Innoteka.hu, 2015. június 10., szerda
Pályázat a Harsányi István-díjra
"...A Manager Képzés Alapítvány Kuratóriuma a Harsányi István-díj (és a vele járó kutatási ösztöndíj) elnyerésére pályázatot ír ki 35 év alatti fiatalok részére..."

Veol.hu, 2015. június 10., szerda
Ne misztifikáljuk az innovációt - Konstruktív párbeszéd kkv csúcstalálkozón

Profession.hu, 2015. június 10., szerda
Milliárdokat oszthatnak szét a vállalkozások között

Portfolio.hu, 2015. június 10., szerda
Új céggel akar EU-pénzt nyerni? - Most itt a lehetőség!

Napigazdasag.hu, 2015. június 10., szerda
Glattfelder: a feldolgozóipart preferálják a gazdaságfejlesztési pályázatokon

Napigazdasag.hu, 2015. június 10., szerda
Kutatás-fejlesztés a gazdaság szolgálatában
"...A 2020-ig szóló európai uniós támogatásokból jelentős szelet jut innovációra, a hagyományos kutatási célok mellett egy-egy új termék és szolgáltatás piacra jutását szolgáló fejlesztéseket is szeretnék ösztönözni - nyilatkozta lapunknak adott interjúban Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke..."

Napigazdasag.hu, 2015. június 10., szerda
Mintegy nyolcvanötmilliárd forintnyi pályázat nyílik meg

Ma.hu, 2015. június 10., szerda
A kormány elfogadta az élelmiszeripar fejlesztési stratégiáját

Godolloi-hirek.hu, 2015. június 10., szerda
Magánlaborral és horgász szövetséggel kooperál a SZIE

Autopro.hu, 2015. június 10., szerda
Esélye sincs a kkv szektornak a kutatás-fejlesztésre?

Agroinform.com, 2015. június 10., szerda
Magánlaborban kutatnak az egyetemisták

Privatbankar.hu, 2015. június 10., szerda
Gondolta volna, hogy ennyire fontosak vagyunk Svájcnak?

Orientpress.hu, 2015. június 10., szerda
Vállalkozások fejlesztésére 85 milliárd forint jut

Mno.hu, 2015. június 10., szerda
Elképesztő sikert aratott a Brain Bar Budapest

Logisztika.hu, 2015. június 10., szerda
85 milliós forrásra pályázhatnak a kkv-k

Kecskemetitv.hu, 2015. június 10., szerda
A megállíthatatlan innováció a fejlődés kulcsa

Hir.ma, 2015. június 10., szerda
Svájci nagykövet: Magyarország Svájc hetedik legfontosabb kereskedelmi partnere

Fesztival.mandiner.hu, 2015. június 10., szerda
Jövőre is lesz Brain Bar Budapest

Feol.hu, 2015. június 10., szerda
Megjelentek a várva várt KKV pályázatok

Feol.hu, 2015. június 10., szerda
Megjelentek a termelési kapacitás bővítését segítő uniós pályázatok

Agrarszektor.hu, 2015. június 10., szerda
Döntött a kormány - Ide öntik a százmilliárdokat

Adozona.hu, 2015. június 10., szerda
Változások a termékdíj szabályozásában és az adóamnesztiában

Pannonnovum.hu, 2015. június 10., szerda
Megjelent a mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítését támogató felhívás

Pannonnovum.hu, 2015. június 10., szerda
Megjelent a mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása című felhívás

Duna TV, Híróra, 2015. június 10., szerda
Nyolcvanöt milliárd forint a vállalkozások fejlesztésére

Echo TV: Hiradó, 2015. június 10., szerda
Jelenetős forrás

Echo TV: Hiradó, 2015. június 10., szerda
Forrás

M1, 2015. június 10., szerda
85 milliárd forint uniós támogatás a vállalkozások fejlesztésére

M1, Ma délután, 2015. június 10., szerda
Két pályázati felhívás is megjelent a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében

M1, Híradó este, 2015. június 10., szerda
Nyolcvanöt milliárd forint a vállalkozások fejlesztésére

Figyelő, 2015. június 11., csütörtök, 42-44. oldal
Milliárdos rétestészta
"...Elvileg a véghajrához érkezik az idén a Jeremie uniós tőkeprogram, ám lehetséges, hogy 2016 első felében is születik még befektetési döntés. A feltőkésített cégek 2014-es teljesítményét nézve továbbra is vegyes a kép. Nagy kérdés, hogy mi lesz jövőre, ha kiszárad az uniós tőkeforrás..."

Napi Gazdaság, 2015. június 11., csütörtök, 12. oldal
Miben más az új fejlesztési ciklus?
Uniós források hatékonyabb felhasználása a 2014-2020-as időszakban

Fejér Megyei Hírlap, 2015. június 11., csütörtök, 6. oldal
Projekt, kkv-ért

Fejér Megyei Hírlap, 2015. június 11., csütörtök, 6. oldal
Eldördült a startpisztoly

Délmagyarország, 2015. június 11., csütörtök, 12. oldal
Az Európa 2020 prioritásai

Sport Time Magazin, 2015. június 11., csütörtök, 26-28. oldal
Otthon vannak a sportban és a tehetséggondozásban
"...Magyar Innovációs Nagydíjon a Mol és a Strabag nyerte el a Földművelésügyi Minisztérium 2014. évi környezetvédelmi innovációs díját ..."

Budaörsi Napló, 2015. június 11., csütörtök, 15. oldal
Mindenki tehetséges
"...Az idén érettségiző B. Kiss Bálint a találmányaiért az első komolyabb díjat 2013-ban nyerte a Magyar Innovációs Szövetség versenyén. Azóta számos nemzetközi elismerést bezsebelt..."

Délvilág, 2015. június 11., csütörtök, 14. oldal
Az Európa 2020 prioritásai

Dunaújvárosi hírlap, 2015. június 11., csütörtök, 6. oldal
Eldördült a startpisztoly
KIÍRÁSOK Megjelentek a termelési kapacitás bővítését segítő uniós pályázatok

Napló, 2015. június 11., csütörtök, 3. oldal
Építő párbeszéd
CSÚCSTALÁLKOZÓ Szükségszerű a kutatás

Portfolio.hu, 2015. június 11., csütörtök
Pálinkás: így kell elköltenünk 750 milliárd forintot

Blikk.hu, 2015. június 11., csütörtök
Gyorsneutronos reaktorokkal lehet kinyerni az uránból a legtöbb energiát
"...Pálinkás József, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke az EASAC alelnökeként ismertette a testület szervezeti felépítését és tevékenységét. Elmondta, a 2001 óta működő EASAC Európa legjobb tudósait tömöríti, és szakpolitikai ügyekben ad tanácsokat az Európai Bizottság és az Európai Parlament döntéshozóinak..."

Profitline.hu, 2015. június 11., csütörtök
Magyarország Svájc hetedik legfontosabb kereskedelmi partnere

Privatbankar.hu, 2015. június 11., csütörtök
Mire lehet pénzt szerezni az új uniós pályázaton?

Orientpress.hu, 2015. június 11., csütörtök
85 milliárd forintos keretösszeggel hirdet pályázatokat a Kormány

Portfolio.hu, 2015. június 11., csütörtök
NGM: jöhetnek a nullás kamatú pályázati hitelek!

Uzletresz.hu, 2015. június 11., csütörtök
Még a magyar twitterezőket is megmozgatta a Budapest Brain Bar

Mmonline.hu, 2015. június 11., csütörtök
Innováció, startupok, nagyvállalatok - ez történt az IVSZ konferencián

Mediainfo.hu, 2015. június 11., csütörtök
Digitális bajnokok és kihívók
"...Digitális bajnokok és kihívók a jelenlévő bajnokok és kihívók együtt képesek arra, hogy együtt erősítsék a digitális versenyt Európában, elérve azt, hogy Berlin innovációs központtá váljon..."

Kisalfold.hu, 2015. június 11., csütörtök
Közigazgatási mobilalkalmazás-fejlesztő versenyt hirdet a BME Mobil Innovációs Központ

Isite.hu, 2015. június 11., csütörtök
Közigazgatási mobilalkalmazás-fejlesztő verseny indul

Dehir.hu, 2015. június 11., csütörtök
Új központ épül hamarosan a debreceni repülőtéren

Agroinform.com, 2015. június 11., csütörtök
Stratégiai megállapodás az agrár K+F eredmények széleskörű elterjesztésére

Profitline.hu, 2015. június 11., csütörtök
Vállalati innováció: a versenyképességet nem adják ingyen

Figyelo.hu, 2015. június 11., csütörtök
Ez jellemzi a hazai kisvállalkozásokat

Figyelo.hu, 2015. június 11., csütörtök
A versenyképességet nem adják ingyen!

Vg.hu, 2015. június 11., csütörtök
A mostani magyarországi lehetőségek különösen kedvezőek a magántőke-társaságok számára

M1, Ma délután, 2015. június 11., csütörtök
Innovációs és inkubátor Központ épül a Debreceni Repülőtéren

Petőfi Népe, 2015. június 12., péntek, 1+4. oldal
Középpontban a kutatás

Délmagyarország, 2015. június 12., péntek, 7. oldal
Piaci lehetőségek 50 országból

Délvilág, 2015. június 12., péntek, 7. oldal
Piaci lehetőségek 50 országból

Fejér Megyei Hírlap, 2015. június 12., péntek, 2. oldal
Építő párbeszéd
"...A kutatásfejlesztés volt a vezérfonal, de minden kisvállalkozókat érintő téma napirendre került a KKVHÁZ csúcstalálkozó néven összehívott kerekasztal-beszélgetésen..."

Innotéka, 2015. június 12., péntek, 2. oldal
Nagyobb merítést!
"...Sorolhatnánk a további versenyeket, a jobbnál jobb eredményeket, ám most inkább az idei Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny májusi díjkiosztóján felszólaló Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár egyik gondolatára térünk ki. A civilben matematika-?zika szakos középiskolai tanár arra hívta fel a ?gyelmet, hogy nem ülhetünk a babérjainkon, mert a versenyzők már hosszú ideje ugyanabból a körből kerülnek ki..."

Innotéka, 2015. június 12., péntek, 20. oldal
Pályázat a Harsányi István-díjra
"...A Magyar Innovációs Szövetség által gesztorált közhasznú Manager Képzés Alapítvány elsősorban a gazdasági, a műszaki és a természettudományi felsőfokú intézményekben graduális és posztgraduális, valamint a PhD-képzés keretében tanuló tehetséges hallgatók kiválasztását és menedzsmentismereteinek bővítését, gyakorlatban történő alkalmazását hivatott elősegíteni..."

Innotéka, 2015. június 12., péntek, 21. oldal
Ifjú tudósok versenye
"...A tavaly ősszel, immáron huszonnegyedik alkalommal meghirdetett Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre 112 pályázat érkezett. A zsűri 65 pályázatot fogadott el, a március 31-i határidőre 54 pályamunka kidolgozása fejeződött be. A bírálóbizottság négy első, három második és négy harmadik díjat ítélt oda..."

Gyártástrend Magazin, 2015. június 12., péntek, 28-30. oldal
A Budapest-New York-Sencsen Háromszög

Győr +, 2015. június 12., péntek, 4. oldal
Vállalkozásoknak, kamarai tagoknak ajánljuk

Győr +, 2015. június 12., péntek, 1+9. oldal
A parlamentben bejelentették: nagy ipari centrum lesz Győr

13keruleti-hirhatar.hu, 2015. június 12., péntek
Megjelentek a gazdaságfejlesztésre kiírt pályázatok

Media20.blog.hu, 2015. június 12., péntek
A Brain Bar Budapest az mi?

Euroastra.hu, 2015. június 12., péntek
Növekvő tudatosság és óvatos optimizmus - ez jellemzi a hazai kisvállalkozásokat

Videk.ma, 2015. június 12., péntek
Letették az innovációs és inkubációs központ alapkövét a debreceni repülőtéren

Vg.hu, 2015. június 12., péntek
Növekvő tudatosság, óvatos optimizmus

Vg.hu, 2015. június 12., péntek
Új lehetőségeket kínálnak a kis cégeknek

Uzletresz.hu, 2015. június 12., péntek
Több ezer kkv növekedhet két új pályázatból

Uzletresz.hu, 2015. június 12., péntek
A magántőke-befektető értéket ad a céghez

Trademagazin.hu, 2015. június 12., péntek
Stratégiai megállapodás az agrár K+F eredmények széleskörű elterjesztésére

Piacesprofit.hu, 2015. június 12., péntek
Ésszel fejlesztenek és óvatosan optimisták a cégek

Mmonline.hu, 2015. június 12., péntek
Eldőlt a DELFIN Díjak sorsa

Innoportal.hu, 2015. június 12., péntek
Innovációs központ épül a debreceni reptéren

Digitalhungary.hu, 2015. június 12., péntek
A hiányzó láncszem: mitől működne a hazai startupvilág?

Blikk.hu, 2015. június 12., péntek
Magyarország Svájc hetedik legfontosabb kereskedelmi partnere

Profitline.hu, 2015. június 12., péntek
Régen várt pályázat kis- és középvállalkozásoknak

Figyelo.hu, 2015. június 12., péntek
Dől a pénz a vállalkozásokhoz

InfoRádió, 2015. június 12., péntek
Stratégiai megállapodást kötött a NAK az NAIK-kal

Mr1-Kossuth Rádió, 180 perc, 2015. június 12., péntek
Összeállítás: KKV Csúcstalálkozó zajlott Veszprémben

M1, 2015. június 12., péntek
Kis- és középvállalkozói csúcstalálkozó

Piac és Profit, 2015. június 13., szombat, 17. oldal
Nemzetközi piacon a Hand-in-Scan
"...A kézfertőtlenítés minőségét ellenőrző egészségügyi hardver fejlesztése még 2009ben indult a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, majd az innovációs projekt kockázati tőkebefektetéssel esélyt kapott arra, hogy világszínvonalú termékké fejlődjön. Azóta hosszú utat tett meg dr. Haidegger Tamás ötletgazda, az egyetemi spinoff vezetője, a Hand-in-Scan Kft. ügyvezetője, aki már az első pillanatban hitte, hogy az innováció világviszonylatban is egyedülálló, és a mögötte álló csapat alkalmas arra, hogy meghódítsák a világot..."

Piac és Profit, 2015. június 13., szombat, 28-29. oldal
A holnap vezetői

Piac és Profit, 2015. június 13., szombat, 41. oldal
EU-pályázatok 2015

Piac és Profit, 2015. június 13., szombat, 42. oldal
Nagy boom előtt

Portfolio.hu, 2015. június 13., szombat
Nagy csúszás lesz tucatnyi gazdaságfejlesztési pályázatnál

Euroastra.hu, 2015. június 13., szombat
Átadták az idei DELFIN Díjakat

Bevezetem.eu, 2015. június 13., szombat
Válaszút előtt a családi vállalkozások

Vg.hu, 2015. június 14., vasárnap
Segít pályázni az Iparszövetség

Stop.hu, 2015. június 14., vasárnap
A Magyar Iparszövetség segít a kisvállalkozásoknak pályázni

Somogytv.hu, 2015. június 14., vasárnap
Segíti a pályázó kkv-kat az Iparszövetség

Sikerado.hu, 2015. június 14., vasárnap
Segítség kisvállalkozóknak

Napigazdasag.hu, 2015. június 14., vasárnap
Heteken belül elindul a pályázati dömping

Napigazdasag.hu, 2015. június 14., vasárnap
Megsürgeti a kormány a pályázatok kiírását

Napi.hu, 2015. június 14., vasárnap
Az Iparszövetség segít a kisvállalkozásoknak pályázni

Profitline.hu, 2015. június 14., vasárnap
Pályázati pénzek - megérkezett a segítség a kisvállalkozásoknak!

Privatbankar.hu, 2015. június 14., vasárnap
Szeretnél a pénzesőből, de nem tudod hogy kell? Itt a segítség

InfoRádió, 2015. június 14., vasárnap
Gazdaságfejlesztési pályázatok

InfoRádió, déli Hírek, 2015. június 14., vasárnap
Segíti tagszervezetit a Magyar Iparszövetség abban, hogy sikeresen pályázzanak a gazdaságfejlesztési pályázatokon

Magyar Hírlap, 2015. június 15., hétfő, 10. oldal
Kedvező az üzleti környezet
"...Nagyot nőtt a kis- és közepes méretű cégek árbevétele tavaly, és több beruházást hajtottak végre..."

Magyar Nemzet, 2015. június 15., hétfő, 1+10. oldal
Magyar multikulti New Yorkban

Magyar Nemzet, 2015. június 15., hétfő, 11. oldal
Kockázatos a korai büdzsé
"...Az oktatáshoz is másképp viszonyulunk, ők tudják, kutatás nélkül nincs fejlesztés, fejlesztés nélkül nincs innováció, innováció nélkül nincs olyan típusú gazdasági növekedés, melynek magas a hozzáadott értéke, és jelentősen növeli az ország versenyképességét..."

Napi Gazdaság, 2015. június 15., hétfő, 1+9. oldal
Kisvállalkozások: milliárdokat osztanak szét önrésznek

Napi Gazdaság, 2015. június 15., hétfő, 9. oldal
Segítség a pályázóknak

Napi Gazdaság, 2015. június 15., hétfő, 12. oldal
Miben más az új fejlesztési ciklus?

Népszabadság, 2015. június 15., hétfő, 6. oldal
Kkv-pályázat: 85 milliárd a tét

Népszava, 2015. június 15., hétfő, 4. oldal
Csúszhatnak az új uniós pályázatok

Világgazdaság, 2015. június 15., hétfő, 1+4. oldal
Késnek a Jeremie-hitelek

Békés Megyei Hírlap, 2015. június 15., hétfő, 6. oldal
Beruházás, bővítés és piaci megjelenés a cél

Békés Megyei Hírlap, 2015. június 15., hétfő, 6. oldal
A GINOP-ról tartottak tájékoztató fórumokat

Piacesprofit.hu, 2015. június 15., hétfő
Gyorsan kipöröghet a 85 milliárdos pályázat

Napigazdasag.hu, 2015. június 15., hétfő
Segítség a pályázóknak

Nepszava.hu, 2015. június 15., hétfő
Csúszhatnak az új uniós pályázatok

M1, Ma reggel, 2015. június 15., hétfő
85 milliárd forint uniós pénz jut magyar vállalkozásfejlesztésre
Szerkesztő: dr. Antos László, Munkatárs: Sas Zsófia
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páratlan hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1036 Budapest, Lajos u. 103.
tel.: 4303330, e-posta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.