XXV. évf. | 2015. május 19. | 10. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Köszöntjük új tagjainkat!
Magyar Fiatal Tudósok Társasága
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Várható események
Pályázati felhívás
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHírek | Magyar Innovációs Szövetség

24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjátadási ünnepsége

Dr. Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Hivatal elnöke, Sipos Imre, helyettes államtitkár, a verseny társszervezője, az EMMI nevében, ill. számos protokoll vendég, érdeklődő, valamint a sajtó képviselőinek jelenlétében került sor a 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjátadási ünnepségére 2015. május 12-én, az Design Terminálban, Budapesten.

A rendezvényt Dr. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) tiszteletbeli elnöke, a szervezőbizottság elnöke nyitotta meg, aki többek között beszámolt az egyik tavalyi versenyzőnek a fenntarthatósági olimpiáján, május 10-én Houstonban elért III. helyezéséről.

Ezt követően Dr. Pálinkás József és Sipos Imre köszöntötte a résztvevőket.

Ezután Prof. Ormos Pál, zsűrielnök, az MTA SZBK főigazgatója értékelte az idei versenyt és a bírálóbizottság munkáját.

A kiemelt dicséretben, valamint a díjakban részesült fiatalok neveit, iskoláit és tanárait Pomezanski György, a Felkínálom Alapítvány elnöke, a zsűri tagja ismertette. A fiatalok pedig pályamunkájukat ismertették 1-2 mondatban, az oklevél átvétele után.

A kiemelt dicséretben részesült pályázók okleveleit Dr. Pakucs János és Prof. Ormos Pál adták át.

A díjazott fiatalok közül a legfiatalabb pályázónak járó Siemens Junior Díjban Réthelyi Bálint részesült. A 17 éves fiatalnak Zeitler Balázs, a Siemens K+F vezetője adta át a díjat.

A MISZ legeredményesebb határon túli pályázójának járó különdíjában Krecht Rudolf, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium diákja részesült. A díjat Dr. Pakucs János tiszteletbeli elnök adta át.

A III., ill. II. díjakat Dr. Pálinkás József, ill. Sipos Imre és Prof. Ormos Pál nyújtották át:

III. díjban részesült:
- ShopMap, avagy tablet a bevásárlókocsin (pályázó: Bálint Karola). A díjat a Magyar Telekom Nyrt. ajánlotta fel.
- Meglátni a láthatatlant avagy sokszálas kamra építése (pályázó: Molnár Janka Sára).A díjat az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés ajánlotta fel, és Kuti László is gratulált a díjazottnak.
- A Hadwiger - Finsler egyenlőtlenség erősítése (pályázó: Gotha Güntter István).
- Exoskeleton kesztyű (pályázó: Póka Károly).
II. díjban részesült:
- Akvapóniával az egészségért (pályázó: Rácz Gréta).
- LifeBot-Robot sebesültek felderítésére (pályázó: Krecht Rudolf).
- Automata gyógyszeradagoló háttér-infrastruktúrával (pályázók: Réthelyi Bálint, Salyámosy András, Márta Boldizsár). A díjat a Magyar Telekom Nyrt. ajánlotta fel.

Az I. díjakat Dr. Pálinkás József, Sipos Imre, és Prof. Ormos Pál nyújtották át:

I. díjban részesült:

- Pázmánd Péter Zsolt: Részecskék mérése TPC detektor segítségével
A projekt célja egy professzionális, egyben költséghatékony, nyomkövető TPC detektor építése, illetve az ehhez szükséges kiolvasórendszer, és minden egyéb elektronika megtervezése, legyártása, beüzemelése volt. A detektor építéséhez először egy MWPC (multi-wire proportional chamber) alapját kellett elkészíteni, melynek első lépése a rézfóliás üvegszál erősítésű epoxi lemezek (standard nyomtatott áramkörök anyaga) és plexi rudak méretre vágása, illetve az előre legyártott plexi száltartók felragasztása volt. A legérdekesebb lépés a szálak megfeszítése és elhelyezése: ez egy tekerésre alkalmas szerszámmal történt. A TPC-ben biztosítandó homogén elektromos teret azonos távolságra elhelyezett réz szalagokkal érte el a fiatal, amit a plexi doboz belső oldalára ragasztott rá. A réz csíkok között konstans feszültségkülönbséget biztosított egy ellenálláslánccal. Számos különböző méréssel vizsgálta a pályázó a detektor működését: a jelenlegi gázminőséggel (ezer molekulából maximum egy oxigén) 10 cm magasságig lehet detektálni a részecskéket 2 dimenzióban.
A díjhoz gratulált Dr. Bendzsel Miklós, a díjat felajánló SZTNH elnöke is.

- Terék Viktor: Új energiatakarékos eljárás az üvegházi kultúrnövények szabályozott környezetének optimalizálására
Az egyre növekvő vásárlói igények, valamint a biztonságosabb termelési feltételek miatt növekszik a mesterséges környezetben termelt zöldségfélék aránya. Az üvegházakban az ember túlnyomórészt mesterséges környezeti feltételek mellett végez termelést. A fiatal munkája során a fény, növekedésre, fejlődésre gyakorolt direkt hatásával foglalkozott. Munkája alatt tapasztalatot szerzett az üvegházakban nevelt növények fényhiányos időszakában jelentkező morfológiai és fiziológiai jegyekben egyaránt megnyilvánuló tünetkomplexum megismerésében. A kísérletek során szerzett tapasztalatokat szeretné alkalmazni, ezzel szeretné olcsóbbá, energiatakarékosabbá, nagyobb bel-tartalmi értékűvé tenni a hajtatóházi zöldségtermesztést. A növények növekedését, fejlődését, fenotípusos változásait két részre osztotta. Egyrészt fiziológiai és biokémiai, másrészt morfológiai vizsgálatokra. Megfelelő spektrumtartománnyal bíró fénycsővel besugározva a növényeket drasztikusan csökkentette a besugárzás időtartamát és a felhasznált energiát.
A díjat a Magyar Telekom Nyrt. ajánlotta fel.

- Király Szilvia: Építsünk ereket őssejtekből
A fiatal kutatásainak fő célkitűzése az volt, hogy az embrionális és indukált pluripotens őssejt eredetű endothelsejtek életképességét megvizsgálja 3D extracelluláris kötőszöveti mátrixon, továbbá a 3D vázat benépesítse endothelsejtekkel. Az őssejt eredetű endothelsejtek Matrigélen a legkisebb artériákhoz (kapillárisok) hasonló tubuláris képleteket formáltak, így ezek a sejtek képesek lehetnek a szervezetben is erek képzésére. A visszaprogramozott, az embrionális őssejtből differenciáltatott és a humán umbilikális véna endothelsejtek között nincs különbség. Immuncitokémiával az endothelsejtekre specifikus CD31, vWF és Angiotenzin II markerek festésével igazolta a pályázó a sejtek endothel jellegét. Polimeráz láncreakció segítségével a sejteken genetikai vizsgálatot végzett. Az eredmények mind azt bizonyítják, hogy nincs különbség egyik sejt között sem működésében, sem felépítésében.
A díjhoz gratulált Dr. Volk Balázs, a díjat felajánló EGIS Nyrt. igazgatóhelyettes is.

- Tóth Bence és Kecskés Dániel: GyroMouse
A GyroMouse egy olyan okostelefonos-alkalmazás, amelynek segítségével akár több tíz méterről irányíthatjuk a kurzort. Különféle előadások alatt kényelmesen tudjuk bemutatni a prezentációt, és interaktívan irányítani azt. Otthon, a laptopon való zenehallgatásnál, filmnézésnél akár az ágyból is tudjuk egy telefonnal irányítani a lejátszást, megállítani, hangosítani vagy akár kikapcsolni a zenét, filmet. Különféle 3D-s modelleket látványosan tudunk bemutatni, megtekinteni a három-dimenzióban érzékelő szenzorok segítségével. Az alkalmazásban a felhasználók egyedi profilokat hozhatnak létre, így még jobban kihasználhatják a szenzorok adta lehetőségeket. Alapvetően az alkalmazás néhány alap-profilt tartalmaz. Az egyik a mindennapi egér-profil, melyben a számítógépes egerek funkciói találhatók meg, de elérhető egy prezentációs-profil is, mellyel könnyedén irányíthatja a felhasználó az előadását, miközben láthatja a stopperét is.
A díjhoz gratulált Szoboszlai Imre, a díjat felajánló Ericsson Magyarország Kft. üzletágvezetője is.

Az első díjasok részt vesznek a 27. EU Contest for Young Scientists európai döntőjén 2015. szeptember 17-22. között Milánóban. A bírálóbizottság döntése értelmében, az I. és II. díjban részesült pályázók által megjelölt egy-egy tanár (Tóthné Kosztin Beáta, Jánosi János, Pető Mária, dr. Seres István, Varga László, Pótor Ferenc, Pintér Imréné, Dr. Jánossyné Dr. Solt Anna) egyszeri, 100 000 Ft-os ösztöndíjban részesült.
A Stockholm International Youth Science Seminarra történő utazást tanúsító oklevelet Dr. Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke adta át Marton Ákosnak.

A díjátadást Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke zárta, és megnyitotta azt a kétnapos kiállítást, amelyen a díjazott és leglátványosabb pályamunkákat lehetett megtekinteni 12-13-án, a Design Terminálban.
A 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny végeredményét ismertető kiadvány letölthető innovációs portálunkról (www.innovacio.hu).

Középiskolás startupperek bemutatkozása

2015. május 8-án került megrendezésre a Design Terminálban a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének (MATEHETSZ) Innovációs Bizottsága által, kísérleti jelleggel, a Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskolában elindított Üzleti Logika szakkör négy csapatának versenye. Műsorvezető Nagy Bandor volt.

Dr. Antos László, az Innovációs Bizottság elnöke és Fenyvessy Gábor, a Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola igazgatójának rövid köszöntője után a következő négy csapat mutatta be üzleti koncepcióját 5-5 percben: Wally, Klere, LIA, Meet Your Premade.

A négy csapat prezentációja után a zsűri tagjai (Biás Csongor, Hild Imre, Koleszár Szilvi, Málnay Barnabás, Pistyur Veronika) szóban értékelték a bemutatott négy koncepciót.

A győztes a Meet Your Premade csapata lett, ők az online játékosok (világszerte kb. 65 millió) hatékony egymásra találására fejlesztenek egy applikációt. A győztes csapat minden tagjának járó tabletet dr. Pakucs János, a MATEHETSZ alelnöke nyújtotta át.
A Közönség Díjat a Wally csapata nyerte, a nekik járó ajándékcsomagot dr. Antos László nyújtotta át.

Közgyűlési jegyzőkönyv

A Magyar Innovációs Szövetség 2015. március 9-én megtartott, XXVI. rendes közgyűlésének, a hangrögzítés alapján készült, hivatalos jegyzőkönyve olvasható portálunkon a MISZ/Közgyűlések c. almenüben.

INNONET Nonprofit Kft taggyűlés

Tagszervezetünk, az INNONET Nonprofit Kft. 2015. május 5-én tartotta Győrben a 2014. évet lezáró mérlegelfogadó taggyűlését. A taggyűlési beszámolóból kitűnt, hogy az INNONET működése stabil, a kihasználtság 95%-os. Az alaptevékenységből származó bérleti bevételek mellett fontosak a projekttámogatások és a szakértői tevékenységekből származó bevételek is. Emellett az INNONET jelentős hazai és határon átnyúló kapcsolatrendszert épített ki.

Budavári László ügyvezető igazgató beszámolt a TECHNONET Technológiai Kompetencia Központ projekt sikeres végrehajtásáról. Ebben az évben a projekt befejezéseként megépül a Központ utolsó üteme, további két egyenként 100 m2-es műhely. A beruházás eredményeként összesen mintegy 2500 m2 bérelhető terület áll a kis-, és közepes vállalkozások rendelkezésére.

A Magyar Innovációs Szövetség, mint tulajdonos, a széleskörű innovációs kapcsolatrendszert biztosította a projekt számára. A taggyűlést dr. Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatója, az INNONET elnöke vezette le.

VRIC taggyűlés

2015. május 7-én, veszprémi székhelyén tartotta a 2014. évi beszámoló taggyűlését tagszervezetünk, a Veszprémi Regionális Innovációs Centrum Nonprofit Kft. (VRIC), melyben szövetségünk is tulajdonrésszel rendelkezik.

A taggyűlésen az alábbi döntések születtek:
- VRIC 2014.évi mérlegbeszámolóját és közhasznúsági jelentését megtárgyalták és elfogadták;
- megválasztották a VRIC új ügyvezetőjét, Balogh Sándort;
- megválasztották az új Felügyelő Bizottsági tagot;
- a 2015. évi tervet az új ügyvezető dolgozza ki és terjessze be következő ülésen.

A Magyar Innovációs Szövetség képviseletében Garay Tóth János, kommunikációs igazgató vett részt.
A VRIC Nonprofit Kft. eddigi tevékenységéről a http://www.vric.hu oldalon lehet részletes információkhoz jutni.

SZTE Gazdaság- és Vállalkozásfejlesztési Központjának projektzáró rendezvénye

2015. május 12-én került megrendezésre a Szegedi Tudományegyetem Gazdaság- és Vállalkozásfejlesztési Központjának (GVK) projektzáró rendezvénye. A konferencia elején Pitó Enikő, az SZTE kutatás-fejlesztési és innovációs igazgatója mondott köszöntőt.

A délelőtt folyamán a GVK tevékenysége és a vállalkozás-fejlesztési ökoszisztéma témakörben többen tartottak előadást. Köztük Prof. Dr. Lengyel Imre, aki a versenyképességi kutatás eredményeiről számolt be előadásában. Dr. Imreh Szabolcs a GVK vállalkozásfejlesztési ágát, Dr. Lukovics Miklós pedig a GVK gazdaságfejlesztési ágát mutatta be. Délután esett szó az eddigi sikeres projektekről, valamint azokról, amik egyelőre csak úton vannak a sikerhez.

Az eseményen jelen volt Dr. Mogyorósi Péter, a Magyar Innovációs Szövetség Dél-alföldi Regionális Képviseletének igazgatója, aki egyben a Laser Consult Kft. ügyvezető igazgatója is.

Köszöntjük új tagjainkat!

Név: | Mol-Control Automatizálási és Fejlesztési Kft.
Tagsorszám: | 714.
Cím: | 3961 Vajdácska, Fő utca 80.
Vezető: | Molnár József
Telefon: | 30/635-8541
E-mail: | info@molcontrol.hu

Tevékenység:
A Kft megalakulása óta foglalkozik azzal a problémakörrel, hogy az egyszerű felhasználók, magánszemélyek számára is hozzáférhetővé tegye korunk legújabb, automatizálásban és épületfejlesztésben jelen lévő megoldásokat. Nagy felhasználók esetében arra szolgáltatnak megoldást, hogyan lehet a műszaki tartalom csökkentése nélkül alacsonyabb kivitelezés/beruházási költséggel rendszert építeni. Rendszerükkel egy olyan komplex megoldást hoztak létre, mely az épületfelügyelet-épületenergetika-épületüzemeltetés együttes területén egyedülálló.

Hírek | Magyar Fiatal Tudósok Társasága

Szenzációs magyar siker a fenntarthatóság olimpiáján, Houstonban

A 8. fenntarthatósági olimpiát (I-SWEEEP, International Sustainable World Project Olympiad) 2015. május 7-10. között rendezték meg Houstonban, Texas államban. A 70 országból kiválasztott több mint 600 diák között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által megrendezett 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny egyik díjazott pályázója, Wesely Norbert (Széchényi István Gimnázium, Sopron) képviselte. A fiatal tehetség kiutazását a Nemzeti Tehetség Program keretében a Tehetséghidak Program kiemelt projekt (TÁMOP 3.4.5) finanszírozta a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) koordinálásával.

A nemzetközi verseny többlépcsős. Az egyes országok által kiválasztott legjobb pályamunkákból bírálóbizottság dönti el, hogy mely pályázatok vehetnek részt a döntőn. Majd ezt követően a kiválasztott fiatalok egy többnapos, kiállítással egybekötött versenyen vesznek részt, ahol a több mint 250 fős zsűri személyes interjúk során alakítja ki a végleges sorrendet.

A világversenyen, több mint 400 magas színvonalú projekt közül Wesely Norbert "Mikrokontrolleres fűtésvezérlés" című munkájával, mérnöki kategóriában bronzéremben részesült, mely jelentős pénzjutalommal is jár. A díjat a texasi magyar konzultól, Phillip Aronofftól vehette át.

A pályázó kifejlesztett egy lehetséges alternatívát, amely új beállítási lehetőséget ad a felhasználónak, és képes leváltani a ma már elavult relés vezérléseket. Azt tűzte ki célul, hogy ötletével ne csak egy specifikus esetet oldjon meg, hanem egy olyan alternatívát nyújtson, amely mindenki igényeit kielégíti. A hagyományos vezérlés fogyasztása (kb. 18 W) körülbelül fele egy égve felejtett hagyományos izzónak, a kontroller még ennek is csak a töredékét (kb. 0,2 W) fogyasztja, elfér egy körülbelül 2 kártyapakli méretű dobozban és megbízhatóbbak, mint a mechanikus elven működő relék, melyek behúzásakor egy elektromágnes rántja össze a belső érintkezőket. A számítógépen futtatható szoftvert úgy tervezte a pályázó, hogy bárki számára könnyen kezelhető legyen.

Stockholm International Youth Science Seminar

A Magyar Innovációs Szövetség, mint a Stockholm International Youth Science Seminar (SIYSS) magyarországi képviselője 2002 óta minden évben delegálhat egy fiatal magyar kutatót a Nobel-díj átadási ünnepségre és az azt megelőző egyhetes stockholmi tudományos fórumra.

Az idei kiválasztásra 2015. május 11-én került sor, Szövetségünk székhelyén. 12 fiatal meghallgatása után a MISZ által felkért négyfős zsűri döntött a részvételről. A zsűri tagjai voltak:
- dr. Kroó Norbert, akadémikus, MTA
- dr. Madarász Emília, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet kutatócsoport-vezetője;
- Zsombori Balázs, a BME hallgatója, a 2013. évi SIYSS magyar résztvevője;
- Tóth Réka, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium diákja, a 2014. évi SIYSS magyar résztvevője.

A döntés értelmében a 2015 decemberében megrendezésre kerülő 40. Stockholm International Youth Science Seminar magyar résztvevője Marton Ákos, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium diákja.

Hírek | Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

A Lisszaboni Megállapodás felülvizsgálata

2015. május 11-én megkezdődött az eredet-megjelölések oltalmára és nemzetközi lajstromozására vonatkozó Lisszaboni Megállapodás felülvizsgálatára összehívott diplomáciai értekezlet Genfben. A Lisszaboni Unió közgyűlésétől származó mandátum szerint a felülvizsgálat célja a rendszer modernizálása annak elősegítése érdekében, hogy vonzóbb legyen a csatlakozás lehetősége új tagállamok számára.

A megállapodás jelenlegi tagsága ugyanakkor a felülvizsgálat feltételéül szabta a rendszer eredeti értékeinek megőrzését is. A javaslat szövege szerint az eredet-megjelölések mellett a földrajzi árujelzők nemzetközi oltalma is biztosítható lenne, továbbá megnyílna a kormányközi szervezetek - mint például az Európai Unió - számára a rendszerhez történő csatlakozás lehetősége.

A diplomáciai értekezleten a 28 tagállam mellett további 72 állam delegációja vesz részt megfigyelőként, továbbá számos kormányközi szervezet és nemkormányzati szervezet is képviselteti magát. Hazai szakmadiplomáciai siker, hogy a diplomáciai értekezlet nyitó napján a Main Committee 1 elnökének Dr. Ficsor Mihályt, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnökhelyettesét választották.

Várható események

Az ötlettől az üzleti sikerig

2015. május 27-én, a Gundel Étterem Erzsébet Királyné Báltermében (1146 Budapest, Állatkerti körút 4.) kerül megrendezésre az innovációs konferencia.

A Napi.hu és a Noguchi innovációs fóruma az uniós, az állami és a magánforrások elérésének ismertetése mellett igyekszik több, a világpiacon is sikeres magyar feltalálót, vállalkozót bemutatni, akik beszámolnak arról, hogyan képesek érvényesülni, működésük során milyen nehézségekkel küzdöttek meg - eredményesen.

Moderátor:
- Domokos László, a Napi.hu hírigazgató-helyettes
- Leszák Tamás, a Noguchi Porter Novelli munkatársa, szakújságíró

Tervezett program, felkért előadók:

09.00 - 09.05 Köszöntő
Korányi G. Tamás, a Napi.hu főszerkesztője
09:05 - 09:35
Gazdaságpolitika és innovációs stratégia
Dr. Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke
09:35 - 10:00 Befektetés, nem támogatás - innovációs pályázatok a gyakorlatban
Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke
10:00 - 10:20 Innováció és a szellemi jogok védelme a startup-kultusz közepette
Dr. Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke, az Európai Szabadalmi Szervezet Igazgatótanácsának elnökhelyettese
10:20 - 11:00
Az okos városoké a jövő? - panelbeszélgetés
A beszélgetés résztvevői:
- Lánszki Regő városépítész, a Design Terminál szakmai tanácsadója
- Koltai Zoltán, a GE Lighting Európa, Közel-Kelet, Afrika régió LED-technológia vezetője
- Prikk János, az IBM Magyarországi Kft. Energiaipari üzletág szektorvezetője
11:00 - 11:30 Kávészünet
11:30 - 11:50 Pályázatok, tudnivalók, lehetőségek
Zsigmondné dr. Vitályos Eszter Zsuzsanna európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár
11:50 - 12:10
A startup-világ és ami mögötte van - avagy mi alapján döntenek a befektetők?
Oszkó Péter, az OXO Labs alapítója, vezetője
12:10 - 12:30
Kockázati tőke és finanszírozás
Bányai András, az EY Technológiai szektorban zajló tranzakciókért felelős menedzsere
12:30 - 13:30
A hazai start-upok lehetőségei - hogyan kerülhetünk a világ élvonalába?
A beszélgetés résztvevői:
- Anka Márton, a LogMeln alapítója
- Bányai András, az EY Technológiai szektorban zajló tranzakciókért felelős menedzsere
- Oszkó Péter, az OXO Labs alapítója, vezetője
- Zsembery Levente, az X-Ventures Alpha Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója, a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület elnöke
13:30 - 14:30 Ebéd

Az első 20 jelentkező MISZ-tag számára ingyenes a részvétel.
További információk: Kovács Péter (e-mail: pkovacs@napi.hu, telefon: 20/929-6081)

HVCA 17. Éves Konferencia

2015. június 11-én megrendezésre kerül a HVCA 17. éves konferenciája a CEE Private Equity, Venture Capital and Corporate Finance, "Certainty in Uncertain Times" címmel a Boscolo Budapest New York Palace Szállodában (1073 Budapest, Erzsébet krt. 9,). Az idei év főelőadója George A. Papandreou (volt görög miniszterelnök 2009-től 2011-ig) lesz.

Részvételüket a következő előadók már visszaigazolták:
- Rob Irving, Co-Chair, Global Private Equity Group, Dentons
- Brian Wardrop, co-managing Partner, ARX
- Doina Popescu, Partner, Pinebridge
- Robert Knorr, Senior Partner, Mid Europa Partners
- Attila Balogh, CEO, Partner in Pet Food
- Matej Runjak, Member of the Management Board, Slovenian Sovereign Holdings
- Tamás Szalai, Investment director, CEE Equity Partners Ltd.
- Daniel Max, Managing Director, Marsh Private Equity

Az eseményen való részvétel díja 109900 Ft + ÁFA
- HVCA-tagok részvételi díjból 30%-os kedvezményre jogosultak
- A MISZ tagjainak 10%-os kedvezményt biztosítanak a belépőjegy árából.

Azonnali regisztrációért kattintson az alábbi linkre: Regisztráció

A rendezvénnyel és a programmal kapcsolatos további információk az alábbi linken érhetők el: Private Equity, Venture Capital, and Corporate Finance in CEE with George Papandreou

2015 Nyári Egyetem Krétán

2015. június 29-e és július 3-a között kerül megrendezésre Krétán, Iráklionban a TII (Technology Innovation International) által szervezett nyári egyetem. Lesz egy 3 napos képzés (kutatócsoportok, tudástranszfer, technológiai transzfer), illetve 2 nap helyszíni látogatásokat szerveznek a Kréta szigetén található K+F+I központokba.

Maximum 35 fő vehet részt az eseményen - jelentkezési sorrend alapján - , melyre regisztrálni legkésőbb 2015. június 15-ig lehet. A részvételi díj személyenként 350 euró.
További információk, részletes program és regisztráció az alábbi linken.

Pályázati felhívás

Pályázati kiírás "Harsányi István-díj" elnyerésére

A Magyar Innovációs Szövetség által gesztorált, közhasznú Manager Képzés Alapítvány, elsősorban a gazdasági, a műszaki és a természet-tudományi felsőfokú intézményekben graduális és posztgraduális, valamint a PhD-képzés keretében tanuló tehetséges hallgatók kiválasztását és menedzsment ismereteinek bővítését, gyakorlatban történő alkalmazását hivatott elősegíteni.

Ezért az Alapítvány Kuratóriuma a "Harsányi István-díj" (és a velejáró kutatási ösztöndíj) elnyerésére a 2015. évben ismételten pályázatot ír ki, 35 év alatti fiatalok részére. A Kuratórium az innovációval kapcsolatos menedzsment témakörben készített kiemelkedő színvonalú
- tudományos diákköri munkák,
- kutatási munkák,
- szakdolgozatok, diplomamunkák,
- PhD-disszertációk
készítőit kívánja elismerésben részesíteni, és gyakorlati tevékenységüket támogatni.

A pályázatok az alábbi - az innovációs folyamatokkal kapcsolatos - menedzsment szakterületeken adhatók be:
- szellemitulajdon-védelem menedzsment
- tudás menedzsment
- minőség menedzsment
- humán menedzsment
- kutatás-fejlesztési, innovációs menedzsment
- informatikai menedzsment
- környezetvédelmi menedzsment
- innováció támogatási formái
- innováció szerepe a vállalkozásokban.

A pályaműveket az innováció szempontjait kiemelő, max. 2 oldalas összefoglalóval kiegészítve, nyomtatott formában, 2 példányban, valamint elektronikusan is, magyar nyelven lehet benyújtani. Idegen nyelven csak akkor, ha csatolnak hozzá egy publikációként közreadható, értékelésre alkalmas magyar nyelvű összefoglaló kéziratot.

A pályázatok elbírálásának feltétele: a felsőoktatási intézmény hivatalos (pl. tanszékvezetői) ajánlása és (témavezetői, opponensi) értékelése, valamint a "Pályázati adatlap" teljes körű kitöltése.
Az elbírálásánál előny, ha esettanulmányt is tartalmaz a pályázat.

Beküldési határidő: 2015. június 30-án, 14:00 óráig beérkezően.
Beadás helye: Magyar Innovációs Szövetség titkársága: 1036 Budapest, Lajos u. 103., I. emelet

A Kuratórium - mely külső szakértőket, vállalatvezetőket is bevonhat a döntésbe - 2015. szeptember elejéig hozza meg döntését a kutatási ösztöndíjakról két kategóriában:
- PhD-munkák, ill.
- egyéb munkák (Bsc, BA,Msc, MBA).

Az egyszeri ösztöndíj összegét a pályaművek színvonala alapján a kuratórium évenként határozza meg. (2014-ben az elnyert ösztöndíjak összege 150 000, ill. 120 000 Ft volt).
A díjakat ünnepélyes keretek között 2015 őszén adjuk át. A díjazott pályaművek összefoglalóit a Magyar Innovációs Szövetség és az SZVT Kutatási és Fejlesztési Központ honlapján publikáljuk.

A pályázati adatlap és az értékelés szempontjai beszerezhetők az Alapítvány Titkárságán (dr. Antos László titkár, tel: +36-1-430-3330, e-posta: innovacio@innovacio.hu) vagy letölthetők a www.innovacio.hu c. portálon a Harsányi István-díj c. rovatból.

Manager Képzés Alapítvány kuratóriuma

Pályázat támogatói:
Pro Progressio Alapítvány
SZVT Kutatási és Fejlesztési Központ
Heller Farkas Alapítvány
Együttműködő szakmai partner: Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács

Szakirodalomfigyelő

Robert Litan: Trillion Dollar Economists: How Economists and Their Ideas have Transformed Business (Billió dolláros közgazdászok: Hogyan alakították át az üzleti életet a közgazdászok és elméleteik) - Wiley/Bloomberg Press, 2014
Dr. Osman Péter ismertetése

Igencsak merész feladatra vállalkozik Litan e könyvében: megmagyarázni a nem-közgazdász olvasónak a közgazdaságtan mibenlétét, és bemutatni gyakorlati alkalmazásainak hasznosságát. Rengeteg üzleti példával teszi. Kulcsfontosságú mondandója, hogy a modern gazdaságban a közgazdász meghatározó szerepű innovátor. (A cím fordításához: "The business of the business is business"!)

A szerzőről a könyvből: közel négy évtizedes gyakorlata van közgazdászként és jogászként a jog, a közgazdasági kutatás és a gazdaságpolitika világában, továbbá vezetőként a magán-, a köz-, és a kormányzati szektorban. Élvonalbeli szervezeteknél volt a közgazdasági kutatásaik vezetője, s beszédei és nagyszámú publikációi révén elismert országos szakértője a gazdaságpolitikának.

A Wiley ajánlója így összegzi e műve mondandóját: Részletes áttekintés, hogyan formálták a közgazdászok a világot, s hogyan él tovább az örökségük. Erre rímel az első fejezet mottója: "Gyakorlatias emberek, akik mentesnek vélik magukat minden intellektuális befolyástól, általában valamely elhunyt közgazdász rabjai. - John Maynard Keynes"

Litan így szól róla: "A pénzügyi krízis után úgy éreztem, hogy a közgazdász szakmát, miközben valamelyest jogosan kritizálják, sokan félreértik a média munkásai és a nem közgazdászok köreiben. Úgy találtam, hogy sok embernek az üzleti életben fogalma sincs, honnan származnak bizonyos eszmék, amelyek sikerhez segítettek cégeket, talán az övékét is. E könyv ezt igyekszik korrigálni. Még fontosabb, hogy elmondjam az olvasóknak, a közgazdászoknak is, hogy bizonyos közgazdasági eszmék rendkívül fontosnak bizonyultak sok cég elindításában vagy a teljesítményük javításában."

"Jóllehet nem számszerűsítettem a közgazdasági eszmék gazdasági hatását, meg fogom mutatni, hogy az itt felsorakoztatottak együttesen a jövedelem és a vagyon billió dollárjait hozták létre az USA és a világ többi része számára - innen a cím. Ennek során példákon át igyekszem némi közgazdaságtant tanítani, de grafikonok és egyenletek sokasága nélkül. A fejezetekben megjelenő történetek csillapíthatják a kételyeit a közgazdaságtan üzleti alkalmazása iránt, s még arra is ösztönözhetnek, hogy változtasson azon, ahogy ön vagy a cége működik."

A Wiley ajánlója kiemeli: e könyv feltárja a díjnyertes eszméket, amelyek üzleti döntéseket formáltak, üzleti modelleket és kormányzati politikákat, s megmutatja, hogy a közgazdász szerepe nem a hagyományosan vélt előrejelző, hanem az innovátor. Közgazdászok segítettek cégeket új üzletágakat elindítani, a jövedelemtermelés új módjait hozták létre, s formálták a kormányzat politikáját, hogy új lehetőségeket teremtsenek és olyan környezetet, amelyben a cégek versenyeznek. E könyv, amely tele van vezető közgazdászokkal és ipari vezetőkkel folytatott interjúkkal, széles körű betekintést ad ezekbe a hozzájárulásokba, s a várható további innovációkba. Előtérbe állítja az innovációkat, amelyek a modern gazdaságot és gazdaságpolitikát felépítették, s ehhez olyan tudást szolgáltattak, mint pl.
- A közgazdaságtan alapjai és a közgazdászok innovációi, felölelve a piac működési zavarait és a makro- és mikro- közötti különbségtételt;
- Az üzleti életben felhasznált közgazdasági eszmék valódi ereje, megmutatva a Priceline és a Google példáin;
- Hogyan járultak hozzá a közgazdászok gazdaságpolitikai platformokhoz a közlekedési-, energia-, távközlési és más ágazatokban;
- A közgazdaságtan üzleti alkalmazásának jövője, és a gazdaságpolitikai eszmék, kihívások és következmények.

Martin Häussermann: 1001 karóra - 1925-től napjainkig - Alexandra Kiadó 2012
Dr. Osman Péter ismertetése

Vigyázat - e kötetnek igen kellemetlen mellékhatása van: a benne sorakozó remekek láttán az embernek elmegy a kedve a bájosan igénytelen, s ettől oly praktikus kvarcórák viselésétől!

"Az óra az egyik legrégebbi ismert mechanikus szerkezet. A mechanikus órák a világ legprecízebb gépezetei közé tartoznak." • "Miközben a kvarcóra előbb-utóbb a szemétdombon köt ki, addig a mechanikus óra apáról fiúra száll, és tulajdonosa igazi büszkesége lehet." - a könyvből.
Csúcstechnológia, üzlet, elegancia, hagyomány, presztízs, vagyon - korunk kulcsszavai, és mindez szorosan kötődik azokhoz a termékekhez, amelyekből itt 1001 darabbal ismerkedhetünk meg, s az iparághoz, amely előállítja.

Sajátos fejlődési úton ment végig a karórák termékcsoportja. Az egyik elágazás a tömegcikkekhez vezetett, amelyek egyetlen fontos funkciója az időmérés, azaz a közvetlen használati érték. Ebből születtek az olcsó, integrált-áramkör alapú ún. kvarcórák. Felettük már többé-kevésbé szól a halálharang: a mobiltelefonok és egyéb elektronikus kütyük mindinkább átveszik a funkciójukat, kiszorítják őket a használatból. Újabb kínálati szegmenst teremtő innovációként viszonylag új termékcsoportot alkotnak az ún okosórák. A továbbiakban dől el, mire jutnak.

A mechanikus órák, amelyek legjobbjaiból kapunk itt 1001 típust felölelő váltogatást, modern korunkban az időmérésen túl két igen fontos funkcióval fejlődtek tovább. A csúcskategóriás óra presztízshordozóként szolgál, látható birtoklása hirdeti tulajdonosa erősen fejlett igényességét és magas társadalmi állását, feldíszítve ezt az elegáns hagyományok követésével, s hogy aki azt megengedheti magának, az bizonyosan gazdag és bizonyára sikeres. Másik funkciójaként kincsképző eszközül szolgál, s ha elegendően ritka, befektetésként is. Az igazán neves órák gyártói előkelő helyet foglalnak el a gazdaságban: valamivel talán a legrangosabb ékszerészek alatt e ranglétrán, de mindenképp a "nagy márkák", a luxuscikk-gyártók kategóriájának élvonalában.

A szerző nyitó mondata, hogy "Legyünk őszinték: a mechanikus óra anakronizmus." Ez tökéletesen igaz... lenne, ha megállna, hogy az ember racionális lény. Akkor sok egyéb mellett autóból is csak a legpraktikusabb típusokat használnánk, s valóban megelégednénk az olcsó, igénytelen időmérő eszközökkel. Az itt látható órák a kifinomodott igényességet szólítják meg bennünk... és persze sokakban bizonyos emberi gyengéket is. "Az óra kifejezheti személyes stílusunkat." - vigyázat: a hiúságunkat is!

A kötetben 9 kategóriába sorolva "kilenc évtized legszebb férfiórái, a legkülönfélébb óratípusok szerepelnek, alkalmazási terület és funkció szerint csoportosítva, több mint ezer fotóval. A képek mellett számos hasznos információ található a különböző típusokról." Némi magyarázatot a mechanikáikról is kapunk. És mindegyikre igaz, hogy "A mechanikus órákra nemcsak használati tárgyként tekinthetünk, hanem valódi műremekként gyönyörködhetünk bennük."
A mechanikai szerkezetnek és a működésének szavakkal pontosan és részletesen való leírása nem kis feladat - ennek megértése az olvasótól is megkíván némi képzelőerőt, hogy a szavak nyomán lássa a finom gépezetet és annak finom, meglehetősen bonyolult járását. A szerző igazán igyekszik ebben, s többnyire sikerül is neki - az aprólékos mechanikai részletek pedig a legtöbb olvasónak nem is annyira fontosak. Panaszunk csupán egy lehet, s az is őt illeti: nemegyszer túl kevés információt ad arról, milyen funkciókat nyújt a képen szereplő óra, amelyen látszik, hogy több egyszerű időjelzőnél. Viszont így is felettébb gazdag és izgalmas ez a kirakat az 1001 órával, s érdekfeszítő kihívás a képekből megfejteni, hogy mit tud a kérdéses műremek.

Ötvös Nagy Ferenc: Zománcművészet - A kezdetektől napjainkig - Scolar, 2014
Dr. Osman Péter ismertetése

Ez olyan könyv, amelyet nem lehet nem szeretni, méghozzá nagyon. Sokan lehetnek természetesen, akiket nem igazán érdekel a zománcművészet mibenléte, története, irányzatai, technikái, ám akit nem bűvölnek el a kötet gazdag illusztrációs anyagának csodaszép képei, annak alighanem új szemüvegre van szüksége. Mondható szakszerű-rideg kifejezéssel, hogy a zománcművészet nagy precizitású alkalmazott technológia, hiszen valóban az, ám sokkal inkább a színes vegyületek különleges képpé olvasztásának bűbájos varázslata - amit ez a kötet oly látványosan megmutat. Lehet, hogy a válogatás teszi, de amíg a festészetben a legtöbbünk az ízlése szerint bőven talál olyan műveket is, amelyek nem - olykor nagyon nem - tetszenek, vagy tanult ízlés kell ahhoz, hogy kedvelni tudjuk őket, itt nincs olyan kép, amely ne lenne gyönyörű.

A szerzőről a könyvbéli bemutatása elmondja, hogy "ötvös-iparművész, muzeológus, a hazai és az európai ötvös-zomác-művészet egyik kiemelkedő alakja. Gépésztechnikusi oklevelet szerzett (ami nyilvánvalóan hasznosan segíti egy ilyen technológia-alapú művészet alkotóját), és a Kossuth Lajos Tudományegyetem Bölcsészettudományi karán diplomázott. Az ötvösművészetről és az ötvösség díszítőanyagáról, a zománcról több tanulmánya, tudományos alaposságú szakkönyve jelent meg." Honlapja hosszan sorolja díjait, kitüntetéseit. http://www.otvosnagy.com/cikkek/bemutatkozas-introduction/bemutatkozas-introduction.html

Érdemes ide idézni, hányféle technikáról és azok felhasználásának remekbeszabott alkotásairól ad képet e kötet: • Egyiptomi rekeszberakás és zománc • Beágyazott zománc • Mélyvágású vagy reliefzománc • Süllyesztett rekeszzománc • Rekeszzománc vagy telezománc • Sodronyrekeszzománc • Keretes és luminált keretes rekeszzománc • Sodronykeretes és luminált sodrony keretes zománc • Áttört zománc • Szoborzománc • Festett zománc • Festett erdélyi virágos és sziluettzománc • Festett miniatúrazománc • Trébelt (domborított) rekeszzománc • Murális zománcok • Dobozolt rekeszzománcos muráliák • Szitazománcozás

S tökéletes bevezetőként szóljon a kötetről a továbbiakban a szerző előszava:
"Napjainkban az egyik legnépszerűbb kézműves mesterség, a zománcművesség újjáéledésének vagyunk szemtanúi. Hogy megértsük ezt a több ezer éves múltra visszatekintő »zománc-fém« kapcsolatot, meg kell ismerni annak eredetét, történetét.

A zománcnak mint díszítőanyagnak a története csak az ötvösművészet történetével összefüggésben vizsgálható, beleértve természetesen az utolsó három évezred ötvösművészeti, zománctechnikai és kulturális-társadalmi fejlődését is. Ezért azok között a zománctechnikák között kell eligazodni, amelyek meghatározó művészeti korszakokhoz, területekhez és népekhez kapcsolódnak.

Hogy mikor és hol zománcoztak először, vagyis, hogy pontosan mikor kötötték össze először a színes, folyékony állapotú »üveget« a fémmel, valószínűleg sohasem fogjuk megtudni. A zománcozás »tudománya« évszázadokon át többnyire családon belül, apáról fiúra öröklődött. Ez a fejlődés nagy visszatartója volt. A mestereknek ugyanabban az időben, egymástól függetlenül fel kellett találniuk ugyanazt. Minden időben a zománccal díszített ötvösmunkák színes, változatos kialakítása a divattól függött, így technikai fejlődése során a zománcozás lehetett dekoratív-ornamentális, képszerűen figurális vagy uram bocsá’ absztrakt, majd a XX. század ’60-as éveiben az őt hordozó ötvösségről leválva teljesen önálló műfajjá vált.
A könyv e csodálatos díszítőanyag, a zománc alkalmazási módjainak bemutatásán keresztül juttat el bennünket a technikatörténet útvesztőibe, hogy végül világosan lássuk, hogy a zománc a legjelentősebb díszítőanyag az egyetemes művészet történetében."

Teljes körű sajtószemle

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll vagy a linkre kattintva olvasható!)
A sajtószemle tagvállalataink, az OBSERVER Budapest Médiafigyelő Kft., a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft. segítségével készült.


Tozsdeforum.hu, 2015. április 23., csütörtök
Amszterdam a startup világ élére tör

Nol.hu, 2015. április 27., hétfő
Kockázati tőke: forráshiány jöhet a mostani pénzbőség után

MATEHETSZ hírlevél, 2015. április
A díjjal bátrabban vágok bele új projektekbe
Hegyesi Donát a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács "Felfedezettjeink" fődíját vette át.
"...Az iskola egyik tanára javasolta, hogy induljak, így lettem a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen első helyezett..."

MATEHETSZ hírlevél, 2015. április
Díjazták a tehetségek támogatóit

Zaol.hu, 2015. május 4., hétfő
A zalagerszegi északi ipari park nyerte az elsőt - Tudományos és Technológiai Park címet adott az NGM

Zalamedia.hu, 2015. május 4., hétfő
Tudományos és Technológiai Park

U-szeged.hu, 2015. május 4., hétfő
Érdekes előadásokkal vár az SZTE Innovációs Nap

Erdon.ro, 2015. május 4., hétfő
Karrier és innováció

Orientpress.hu, 2015. május 4., hétfő
Zalaegerszegé az első Tudományos és Technológiai Park cím

Hwsw.hu, 2015. május 4., hétfő
Kelendőek az európai startupok

Mr1-Kossuth Rádió, Krónika 16-kor, 2015. május 4., hétfő
Az országban elsőként kapta meg a Tudományos és Technika Park címet a zalaegerszegi északi ipari park

InfoRádió, Esti mérleg, 2015. május 4., hétfő
Május közepéig lehet jelentkezni a Climate-KIC programra

Napi Gazdaság, 2015. május 5., kedd, 16. oldal
Elismerést kapott a zalaegerszegi ipari park

Zalai Hírlap, 2015. május 5., kedd, 1 - 2. oldal
Az északi ipari park nyerte az elsőt

Haszon Magazin, 2015. május 5., kedd, 8. oldal
Mit üzen Brüsszel a pénzek blokkolásával?

Stop.hu, 2015. május 5., kedd
Az első Tudományos és Technológiai Park címet Zalaegerszeg nyerte

Piacesprofit.hu, 2015. május 5., kedd
Van egy ötletem, de mire ad pénzt az EU?

Itextreme.hu, 2015. május 5., kedd
Kiválasztották a legtehetségesebb fiatalokat
"...A 20 év alatti fiatalok számára szervezett 2014-2015. évi, 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny akadémikusokból, gazdasági szakemberekből álló 19 tagú bírálóbizottsága, hosszas értékelés után döntött, és kiválasztotta a műszaki, illetve természettudomány területén, a legtehetségesebb magyar fiatalokat, illetve a legígéretesebb új projekteket. Az értékeléskor a pályázóknak kötelező jelleggel prezentációt is kellett tartaniuk..."

Itextreme.hu, 2015. május 5., kedd
A Route4U győzött a DBH SeedStar és a LEWIS PR startup versenyén

Euroastra.hu, 2015. május 5., kedd
Átlépi a százat a Lendület kutatócsoportok száma

Vg.hu, 2015. május 5., kedd
NGM: közel 4 milliárd forint támogatás az első pályázati nyerteseknek

Stop.hu, 2015. május 5., kedd
Az első pályázati nyerteseknek közel 4 milliárd forint támogatást adnak

Portfolio.hu, 2015. május 5., kedd
Ők nyertek közel 4 milliárdot az őszi gazdaságfejlesztési pályázatokon

Piacesprofit.hu, 2015. május 5., kedd
Van, aki már kapott az uniós pénzből

Napigazdasag.hu, 2015. május 5., kedd
Innováció: kiválasztották a legtehetségesebb fiatalokat
"...A tizenéves tehetségek, akik egy része már startup vállalkozásra alkalmas projekttel rendelkezik, 22 saját standdal, demonstrációs eszközökkel várják a látogatókat, ill. az esetleges startup befektetőket. A 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny az oktatási államtitkár és az NKFIH elnök fővédnöksége mellett, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásával valósul.."

Napigazdasag.hu, 2015. május 5., kedd
Brüsszeli milliárdok: megvannak az első nyertesek

Napi.hu, 2015. május 5., kedd
Varga Mihály: javultak a 2015-ös gazdasági kilátások

Profitline.hu, 2015. május 5., kedd
Varga Mihály: érdemben javultak a 2015-ös gazdasági kilátások

Mno.hu, 2015. május 5., kedd
Varga: Fejlődik a magyar gazdaság

Mfor.hu, 2015. május 5., kedd
Varga: javultak az idei gazdasági kilátások

Ma.hu, 2015. május 5., kedd
Közel 4 milliárd forint támogatás az első GINOP-nyerteseknek

Hirado.hu, 2015. május 5., kedd
Négymilliárdot kapnak az első pályázók

Erdon.ro, 2015. május 5., kedd
NGM: közel 4 milliárd forint támogatás az első pályázati nyerteseknek

Erdon.ro, 2015. május 5., kedd
MTA-közgyűlés - Lovász: kiegyensúlyozott gazdálkodás, jelentős fejlesztések

Edupress.hu, 2015. május 5., kedd
Idén is díjazzák a legtehetségesebb fiatal tudósokat
"...A Magyar Innovációs Szövetség szeptember 30-án hirdette meg a 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt, melynek díjátadási és kiállításmegnyitó ünnepségét május 12-én 11 órakor tartják a Design Terminálban. A rendezvényre minden középiskolás diákot és egyetemista hallgatót várnak..."

Dehir.hu, 2015. május 5., kedd
Gazdaságfejlesztés: négymilliárd forint jut az első pályázati nyerteseknek

Profitline.hu, 2015. május 5., kedd
A GINOP első nyertesei közel 4 milliárd forint uniós támogatáshoz jutottak

Privatbankar.hu, 2015. május 5., kedd
Újabb fejlesztési milliárdok ömlöttek hazai vállalkozásokhoz

Orientpress.hu, 2015. május 5., kedd
Négymilliárdot kapnak az első pályázók

Mno.hu, 2015. május 5., kedd
Régiónkban is példaértékű az inkubátorház

Mfor.hu, 2015. május 5., kedd
Itt vannak az első GINOP-győztesek

Inforadio.hu, 2015. május 5., kedd
Négymillárdot nyertek a kkv-k

Figyelo.hu, 2015. május 5., kedd
Javítja az NGM az éves előrejelzést

Figyelo.hu, 2015. május 5., kedd
GINOP: nagyüzemben osztják az uniós pénzeket

Bevezetem.eu, 2015. május 5., kedd
Megvan a Seed Star Battle innovációs csillaga

Mr1-Kossuth Rádió, 180 perc, 2015. május 5., kedd
Összeállítás: Az országban elsőként kapta meg a Tudományos és Technológiai Park címet a zalaegerszegi északi ipari park

Lánchíd Rádió, Reggeli Híradó, 2015. május 5., kedd
Zalaegerszeg nyerte az első Tudományos és Technológiai Park címet

InfoRádió, Aréna, 2015. május 5., kedd
Milyen ma a magyar tudományok helyzete?

InfoRádió, 2015. május 5., kedd
Május közepéig lehet jelentkezni a Climate-KIC Programra

InfoRádió, 2015. május 5., kedd
Másfél milliárd forint összegű kutatás-fejlesztési beruházást valósult meg Kecskeméten

InfoRádió, 2015. május 5., kedd
Az MTA tavalyi tevékenysége és költségvetése lesz ma a téma

InfoRádió, 2015. május 5., kedd
Megszülettek az első jogerős támogatói döntések

Napi Gazdaság, 2015. május 6., szerda, 10. oldal
Négymilliárd forint a kis és közepes cégeknek

Magyar Hírlap, 2015. május 6., szerda, 9. oldal
A NAP SZÁMA: 4 milliárd

Magyar Hírlap, 2015. május 6., szerda, 8. oldal
Az Akadémia sikere társadalmi érdek is
"...Lovász László elnök szerint minden tudományos tevékenység legfontosabb mozgató eleme a kutatói vélemények különbözősége..."

Magyar Nemzet, 2015. május 6., szerda, 11. oldal
Megvannak a Ginop első nyertesei

Várpalotai Hírek, 2015. május 6., szerda, 8. oldal
Tudományos eredményekkel Magyarország élvonalában
"...Több országos díjat is kapott az elmúlt fél évben B. Kiss Bálint. Az apaBoard nevű eszközt kifejlesztő várpalotai fiatalember Magyarországot képviselheti a MILSET Expo-Sciences International (ESI) rendezvényen, a kutató diákok világtalálkozóján..."

Kelet-Magyarország, 2015. május 6., szerda, 2. oldal
Négymilliárd az első körben

Észak-Magyarország, 2015. május 6., szerda, 2. oldal
Négymilliárd az első körben

Hajdú-Bihari Napló, 2015. május 6., szerda, 2. oldal
Négymilliárd az első körben

Piac és Profit, 2015. május 6., szerda, 4 - 5. oldal
Válogatós pénzek
"...Az exit, azaz a kiszállás általában akkor következik be, amikor a startup biztos vizekre ért, és az innováció piacot talált. 2001 óta az amerikai kockázati tőkebefektetések 80 százalékban a cég eladásával és nem részvénykibocsátással értek véget. A hozamelvárás pedig - mivel a befektetések jelentős része bedől, és egy-egy sikeres projekt ellensúlyozza a többségen elszenvedett veszteséget - magas: a befektetett tőkére vetítve évi 20-25 százalék, ami a tőketársaság által kért tulajdoni hányadban ölt testet..."

Piac és Profit, 2015. május 6., szerda, 11 oldal
A sokoldalú vállalkozás

Stockportal.hu, 2015. május 6., szerda
Érdemben javultak a 2015-ös gazdasági kilátások

Portfolio.hu, 2015. május 6., szerda
Kutatás-fejlesztési pályázaton indulna? - Ezt fontos tudnia

Portfolio.hu, 2015. május 6., szerda
Csepreghy: tovább egyszerűsítjük a pályázati rendszert

Ma.hu, 2015. május 6., szerda
Kiszámíthatóbb és egyszerűbb lesz EU-s forrásokra pályázni

Itbusiness.hu, 2015. május 6., szerda
Ericsson: Legyen Budapest a szoftverfejlesztés fővárosa!

Itbusiness.hu, 2015. május 6., szerda
Áprilisi híreső
"...Sokkal inkább arra, hogy április elejétől A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében elérhető két, a kis- és középvállalkozások (kkv-k) infokommunikációs, illetve a hátrányos helyzetű felnőttek digitális készségeinek fejlesztését segítő pályázati kiírás; a két konstrukció a 2014 - 2020 közötti időszak infokommunikációs fejlesztési programja, a Digitális Magyarország részeként jelent meg..."

Innoportal.hu, 2015. május 6., szerda
Kiválasztották a legtehetségesebb fiatalokat
"...Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny akadémikusokból, gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottsága kiválasztotta a műszaki, illetve természettudomány területén, a legtehetségesebb magyar fiatalokat, illetve a legígéretesebb új projekteket..."

Erdon.ro, 2015. május 6., szerda
Csepreghy: kiszámíthatóbb és egyszerűbb lesz EU-s forrásokra pályázni

Autopro.hu, 2015. május 6., szerda
Könnyebb lesz pályázni

Autopro.hu, 2015. május 6., szerda
Finn modell alapján erősíti ipari kapcsolatait a Műegyetem

Privatbankar.hu, 2015. május 6., szerda
Itt a bejelentés: óriási fába vágja a fejszéjét Brüsszel

Orientpress.hu, 2015. május 6., szerda
Egyszerűsödnek az EU-s pályázatok

Mno.hu, 2015. május 6., szerda
Négyéves a FabLab Budapest
"...Az idén negyedik születésnapját ünneplő FabLab Budapest egy nyitott innovációs műhely, a Massachusettsi Műszaki Intézetről (MIT) indult nemzetközi FabLab hálózat egyetlen magyarországi tagja. A műhely célja a digitális gyártástechnológiák demokratizálása..."

Millasreggeli.hu, 2015. május 6., szerda
Uniós pénzek: vége a csuklóztatásnak!

Mfor.hu, 2015. május 6., szerda
Csepreghy: egyszerűbb lesz EU-s forrásokra pályázni

Index.hu, 2015. május 6., szerda
Egyszerűbb lesz uniós pénzre pályázni

Figyelo.hu, 2015. május 6., szerda
Egyszerűbb lesz EU-s forrásokra pályázni

Figyelo.hu, 2015. május 6., szerda
Pesti okosok, itt az új tech-feszt

Pannonnovum.hu, 2015. május 6., szerda
Van egy ötletem, de mire ad pénzt az EU?

Pannonnovum.hu, 2015. május 6., szerda
Kutatás-fejlesztési pályázaton indulna? - Ezt fontos tudnia

Pannonnovum.hu, 2015. május 6., szerda
A GINOP első nyertesei közel 4 milliárd forint uniós támogatáshoz jutottak

M1, 2015. május 6., szerda
GINOP 2015

Napi Gazdaság, 2015. május 7., csütörtök, 13. oldal

Százmilliárdok jutnak idén gazdaságfejlesztésre

Napi Gazdaság, 2015. május 7., csütörtök, 15. oldal
Innováció nélkül nem fejlődik az építőipar

Világgazdaság, 2015. május 7., csütörtök, 11. oldal
A kitartó, együttműködő és rugalmas cégek hatékonyabbak
"...KUTATÁS Iparágtól függetlenül azok a vállalatok a legsikeresebbek a hatékonyságnövelésben, amelyek folyamatos tevékenységnek, és nem egyszeri lépésnek tekintik az innovációt, együttműködőek, illetve ha arra saját erőforrásaik nem elegendőek, külső segítséget vesznek igénybe - derült ki a Siemens Zrt. és a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) Vezetéstudományi Intézetének (VI) közös kutatásából. A felmérés 25 iparágban 600 mélyinterjú révén, több mint száz közép- és felsővezető részvételével készült..."

Metropol: Budapest, 2015. május 7., csütörtök, 14. oldal
Idén is egy magyar az ISEF-en
"...Május 10-15. között Pittsburghben rendezik az egyik legnagyobb, fiataloknak szóló nemzetközi tudományos versenyt, az Intel ISEF-et. Magyarországot Rozsnyik Szabolcs, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium végzős diákja képviseli, mivel megnyerte a 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt a "Többfalú szénnanocső kompozitok fotokémiai tulajdonságainak vizsgálata" című munkájával..."

Fejér Megyei Hírlap, 2015. május 7., csütörtök, 6. oldal
Ötleteket várunk

Fejér Megyei Hírlap, 2015. május 7., csütörtök, 7. oldal
Projekt, kkv-ért

Fejér Megyei Hírlap, 2015. május 7., csütörtök, 7. oldal
Start előtti felkészülés

24 óra, 2015. május 7., csütörtök, 3. oldal
Kiszámíthatóság és egyszerűsödés jellemzi a pályázatokat

Vg.hu, 2015. május 7., csütörtök
A kitartó, együttműködő és rugalmas cégek hatékonyabbak

Infotatabanya.hu, 2015. május 7., csütörtök
12 ezer milliárd hazánknak

Dunaujvaros.com, 2015. május 7., csütörtök
Egy jó hír a vállalkozóknak?

Divany.hu, 2015. május 7., csütörtök
A világ zsenijei között versenyzik, de fél az érettségitől

Edupress.hu, 2015. május 7., csütörtök
Határ a csillagos ég - magyar diák a nemzetközi versenyen
"..."Sosem szerettem autót mosni. Ez motivált arra, hogy elkezdjek dolgozni egy olyan anyagon, amelynek hatására csak áll a napfényen a kocsi, és magától megtisztul" - mondta mosolyogva Rozsnyik Szabolcs, aki idén elsőként képviseli kettős állampolgárként Magyarországot az Intel ISEF nemzetközi versenyen május 10. és 15. között Pittsburgh-ben, az USA-ban..."

Piacesprofit.hu, 2015. május 7., csütörtök
A sokoldalú vállalkozás

Napigazdasag.hu, 2015. május 7., csütörtök
Brüsszel felpörgetné az innovációs célú beruházásokat

Napigazdasag.hu, 2015. május 7., csütörtök
Tovább terjeszkedik a Webeye

Hirado.hu, 2015. május 7., csütörtök
Brüsszel beruházásokat sürget

Profitline.hu, 2015. május 7., csütörtök
Brüsszel beruházásokat sürget az innováció előmozdítása érdekében

Magyarhirlap.hu, 2015. május 7., csütörtök
Ezermilliárd jut a környezeti fejlesztésekre

Feol.hu, 2015. május 7., csütörtök
Start előtti felkészülés - Útmutató segíthet a sikeres pályázatban

Eupalyazatiportal.hu, 2015. május 7., csütörtök
Kiszámíthatóbb és egyszerűbb lesz EU-s forrásokra pályázni

News4business.hu, 2015. május 7., csütörtök
Erős év végi hajrával sikeres évet zárt a hazai kockázati- és magántőkepiac

Pannonnovum.hu, 2015. május 7., csütörtök
Januártól él a törvény

Pannonnovum.hu, 2015. május 7., csütörtök
Tűkön ülve lesik az uniós pénzeket a cégek

Pannonnovum.hu, 2015. május 7., csütörtök
Könnyebb lesz pályázni

Népszabadság, 2015. május 8., péntek, 11. oldal
Ha lesz kérdés, lesz válasz is
"...Milyen a viszony a januártól működő Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatallal? Bár a sajtóban is leírták, a jogszabályok szerint a Pálinkás József vezette intézmény az akadémiai támogatások ügyében is szerepet játszhat, akadémiai elnök elődje egy interjúban leszögezte, az MTA kutatási forrásait illető döntéseknél nincs véleményező funkciója..."

Békés Megyei Hírlap, 2015. május 8., péntek, 2. oldal
Tizenhatmilliárd forint

Hajdú-Bihari Napló, 2015. május 8., péntek, 8. oldal
"Ízekre szedik" a fényt
"...Bérkutatásokat végezne Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vezetője a napokban Budapesten, egy sajtótájékoztatón elmondta: megjelent a szegedi ELI (Extreme Light Infrastructure) projektre egy pályázati kiírás, amelynek kerete 36 milliárd forint..."

Playboy, 2015. május 8., péntek, 6. oldal
Észrevétlen innovációk
"...Uberrel járok, Spotify-előzetésem van és tavaly nyáron AirBnB-vel foglaltam szállást, mégis élvezettel olvastam a Playboy cikkét az észrevétlen innovációkról. Rájöttem, hiába használom rendszeresen ezeket a szolgáltatásokat, alig tudok róluk valamit, pontosabban eddig alig tudtam róluk valamit. Elképesztő, mennyire ügyesek voltak ezen start-upok alapítói és minden esetben egyszerű ötletekre építve fantasztikus cégeket építettek fel a semmiből!..."

Békés Megyei Hírlap, 2015. május 8., péntek, 2. oldal
Tizenhatmilliárd forint

Greenfo.hu, 2015. május 8., péntek
24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjátadása

Ma.hu, 2015. május 8., péntek
Léginavigációs kutatás-fejlesztési platform létrehozásáról állapodtak meg

Hirado.hu, 2015. május 8., péntek
Léginavigációs kutatás-fejlesztés indul

Orientpress.hu, 2015. május 8., péntek
Légi navigációs kutatás-fejlesztési együttműködés Magyarországon

Nol.hu, 2015. május 8., péntek
Ha lesz kérdés, lesz válasz is
"...Milyen a viszony a januártól működő Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatallal? Bár a sajtóban is leírták, a jogszabályok szerint a Pálinkás József vezette intézmény az akadémiai támogatások ügyében is szerepet játszhat, akadémiai elnök elődje egy interjúban leszögezte, az MTA kutatási forrásait illető döntéseknél nincs véleményező funkciója..."

Iho.hu, 2015. május 8., péntek
Válasz az Egységes Európai Égbolt kihívásaira
"...Kutatás-fejlesztési és Innovációs Platform létrehozásáról 2015. május 8-án együttműködési megállapodást írt alá tizenegy felsőoktatási intézménnyel, a KTI Közlekedéstudományi Intézettel és a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetével..."

Gondola.hu, 2015. május 8., péntek
Nem szeretnénk választottbírósági mechanizmust
"...A majdani megállapodásról Mikola István úgy vélte, hogy a magyar kis- és közepes vállalatok számára kedvező lenne, ha kijuthatnának az amerikai piacra. Úgy vélte, ez elsősorban a start-upok, a szellemi innovációt teremtő cégek számára teremtene jó lehetőségeket..."

Computerworld.hu, 2015. május 8., péntek
Egyre többet innoválunk

Edupress.hu, 2015. május 8., péntek
Középiskolások készülnek meghódítani a világpiacot
"...Szeretnénk otthonunkban egy olyan falat, amelyet személyünkre szabhatunk, és mutatja az okosházunk állapotát, az időjárást és az aznapi teendőinket? Vagy egy olyan alkalmazást, amely segít eldönteni, hogy mit vegyünk fel alkalomtól és időjárástól függően ruhatárunkból? Esetleg laktózérzékenyként szükségünk volna új receptekre és egy alkalmazásra, amely meggyorsítja a vásárlásunkat? Lelkes játékosként ki akarjuk szűrni időzóna, játékstílus és nyelv szerint, hogy kikkel legyünk egy csapatban? Ezekre nyújtanak megoldást a középiskolás startupperek tervei, akik az Üzleti Logika szakkörön csapatban dolgoztak egy-egy olyan alkalmazáson, amely versenyképes, és meghódíthatja akár az egész világot..."

Pannonnovum.hu, 2015. május 8., péntek
Marketingtervező és menedzselő app készült kisvállalkozásoknak

Echo TV, Híradó, 2015. május 8., péntek
Források

Echo TV, Esti Híradó, 2015. május 8., péntek
12 ezer milliárd forintnak megfelelő uniós forrás lesz lehívható a 2014-2020-as költségvetési ciklusban

Teol.hu, 2015. május 10., vasárnap
Számolgató: a sikerhez jó, ha vannak többletpontok
"...Az Országos Művészeti Tanulmányi Versenyeken elért 1-3. helyezésért 20-, az Ifjúsági Tudományos Innovációs Tehetségkutató Versenyen elért 1-3. helyezésért pedig 30 többletpont jár. A világ- vagy Európa-bajnokságon szerzett dobogós helyezésért 30, az országos bajnokságon elért 1-3. helyért pedig 15 pluszpontot adnak..."

Valasz.hu, 2015. május 10., vasárnap
Amikor jó magyarnak lenni San Franciscóban

Lánchíd Rádió, 2015. május 10., vasárnap
Szabad gondolat: Lovász László

Tolnai Népújság, 2015. május 11., hétfő, 1+4. oldal
Javában tart a diákok pontvadászata
"...Az Országos Művészeti Tanulmányi Versenyeken elért 1-3. helyezésért 20-, az Ifjúsági Tudományos Innovációs Tehetségkutató Versenyen elért 1-3. helyezésért pedig 30 többletpont jár. A világ- vagy Európa-bajnokságon szerzett dobogós helyezésért 30, az országos bajnokságon elért 1-3. helyért pedig 15 pluszpontot adnak..."

Délmagyarország, 2015. május 11., hétfő, 1. oldal
Ipari és Innovációs Klub - összefogás a siker záloga
"...A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Ipari és Innovációs Klubja 2015. május 18-án 14 órakor tartja következő klubülését a SZTE Mérnöki Karán..."

Weborvos.hu, 2015. május 11., hétfő
Hármas együttműködési megállapodást kötött a Richter
"...A kutatást, az oktatást és az innovációt szolgálja az SZTE, az MTA SZBK és a Richter Gedeon Nyrt. megújító megállapodása. Együttműködési szerződést kötött hétfőn a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontja (MTA SZBK) és a Richter Gedeon Nyrt..."

Portfolio.hu, 2015. május 11., hétfő
Mit tud felmutatni Magyarország a fontos világversenyen?

Pharmaonline.hu, 2015. május 11., hétfő
Hárman keresik együtt a pénzt, s gyűjtik a tudást

U-szeged.hu, 2015. május 11., hétfő
Megújította együttműködését az SZTE, az SZBK és a Richter Gedeon Nyrt.

Delmagyar.hu, 2015. május 11., hétfő
A Richter számít a szegedi tudásbázisra

Szegedma.hu, 2015. május 11., hétfő
Megújította együttműködését a Richter, az SZTE és az SZBK + FOTÓK

Kitekinto.hu, 2015. május 11., hétfő
Egyelőre várni kell az eurómilliárdokra

HírTV, 2015. május 11., hétfő
A kutatást, az oktatást és az innovációt szolgálja

HírTV, Híradó, 2015. május 11., hétfő
A kutatást, az oktatást és az innovációt szolgálja egy, a Szegedi Tudományegyetemen megkötött együttműködési megállapodás

Magyar Hírlap, 2015. május 12., kedd, 1+9. oldal
Megduplázza a kormány a kutatásokra és fejlesztésekre költhető forrásokat
"...12,9 százalékkal 8,3 milliárd euróra nőtt az export márciusban, ezzel az emelkedés mértéke 2013 áprilisa óta először ismét két számjegyű..."

Délmagyarország, 2015. május 12., kedd, 3. oldal
A Richter számít a szegedi tudásbázisra

Délvilág, 2015. május 12., kedd, 3. oldal
A Richter számít a szegedi tudásbázisra

Új Néplap, 2015. május 12., kedd, 2. oldal
Érdemes pályázni, amire csak lehet

Trade magazin, 2015. május 12., kedd, 4. oldal
Programok és stratégiák

Trade magazin, 2015. május 12., kedd, 117. oldal
A nyár elejére ígérik a pályázatdömpinget

Trade magazin, 2015. május 12., kedd, 118. oldal
1 milliárd forint IT-fejlesztésre

Innotéka, 2015. május 12., kedd, 14. oldal
Finn - magyar inkubáció startol
"...A Demola jelenleg 11 országban működik 37 egyetemmel és 300 vállalattal, mintegy 450 innovációs projekten dolgoznak. Ez a sor bővült áprilisban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel. Péceli Gábor rektor reményei szerint a program megjelenése inspirációt jelenthet a felsőoktatási intézmény életében..."

Innotéka, 2015. május 12., kedd, 15 oldal
A dél-koreai minta
"...A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke rámutatott arra is, hogy egyre intenzívebb az együttműködés a két ország kutatói, fejlesztői között azóta, hogy 2010-ben a koreai - magyar közös kutatólaboratóriumok létrehozásával Korea Magyarországon kezdte el kiépíteni tudományos kutatásainak európai hídfőállását..."

Innotéka, 2015. május 12., kedd, 18 - 19. oldal
120 éves az első szabadalmi törvényünk
"...A csatlakozás amellett, hogy szorosabbra fűzte a kontinens iparjogvédelmi hálóját, a magyar szabadalmi ügyvivői karnak is helyet adott az európai innovációs színtéren. Millenniumi négyek A millennium évében, azaz 2000-ben a Magyar Szabadalmi Hivatal által alapított Millenniumi Díjat a szellemi tulajdon védelmében fontos szerepet játszó intézmények nyerhetik el..."

Innotéka, 2015. május 12., kedd, 22 - 25. oldal
Nagy pénz, nagy innováció?

Innotéka, 2015. május 12., kedd, 30. oldal
ELI, második fázis

Elektronet, 2015. május 12., kedd, 50. oldal
Fény derült 2015 legígéretesebbnek tartott innovatív projektjeire
"...Innovációs Projekt Verseny Díjátadó Gáláján kihirdetésre és díjazásra kerültek az idei versenykiírás legígéretesebbnek ítélt hazai innovációs projektjei..."

Szon.hu, 2015. május 12., kedd
Díjazták az ifjú feltalálók versenyének nyerteseit
"...Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen díjátadó és kiállításmegnyitó ünnepségén Budapesten, a Design Terminálban 2015. május 12-én. A versenyt és a díjátadó után a pályaművekből nyílt kiállítást a Magyar Innovációs Szövetség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szervezte..."

Portfolio.hu, 2015. május 12., kedd
Csepreghy: triplázódik az EU-s kutatás-fejlesztési források mérete

News4business.hu, 2015. május 12., kedd
Az orvostudományi kutatás-fejlesztés vezető szerepéért versengünk a régióban

Napigazdasag.hu, 2015. május 12., kedd
Fiatal magyar fejlesztők: több tíz méterről irányítható a kurzor
"...A Magyar Innovációs Szövetség a 2014/15. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobbjainak - nyilvános eredményhirdetést követően - több mint 2,5 millió forint ösztöndíjat osztott ki..."

Napigazdasag.hu, 2015. május 12., kedd
Kecskemeti-hirhatar.hu, 2015. május 12., kedd
Letették az IQ Ipari Innovációs Központ alapkövét

Hir24.hu, 2015. május 12., kedd
Hatalmasat nyit a kormány a pénzcsapon
"...A helyettes államtitkár az IQ Kecskemét Ipari Innovációs Központ alapkőletételén vett részt, amely 2,1 milliárd forintos EU-s támogatással épül..."

Erdon.ro, 2015. május 12., kedd
Magyar start-up cégeket népszerűsít a nemzeti kereskedőház Szingapúrban

Szegedma.hu, 2015. május 12., kedd
Csepreghy: a kormány megháromszorozza a kutatás-fejlesztés támogatását

Resourceinfo.hu, 2015. május 12., kedd
Kecskemét "rozsdaövezete" újabb állomásához érkezett
"...Lerakták az IQ Ipari Innovációs Központ alapkövét Kecskeméten. A beruházás több, mint 3 milliárd forintból valósulhat meg és várhatóan még idén elkészül..."

Privatbankar.hu, 2015. május 12., kedd
Kinyitják az EU-s pénzcsapot: háromszor több pénz jutna K+F-re

Privatbankar.hu, 2015. május 12., kedd
Az egyik legmodernebb országban népszerűsítik a hazai startupokat

Orientpress.hu, 2015. május 12., kedd
Csepreghy: Háromszor annyi jut kutatás-fejlesztésre

Nol.hu, 2015. május 12., kedd
Okos egérrel nyertek magyar diákok
"...A 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre összesen 112 pályázat érkezett, ezek közül a bírálóbizottság 65 pályázatot fogadott el, illetve javasolt kidolgozásra. A határidőre 54 pályamű érkezett, ezek közül négy első, három második, négy harmadik, illetve két különdíjat ítéltek oda."

Nepszava.hu, 2015. május 12., kedd
Intelligens és innovatív

Mno.hu, 2015. május 12., kedd
Háromszor több jut fejlesztésre

Mfor.hu, 2015. május 12., kedd
Csepreghy: háromszor több jut a K+F támogatására

Kecskemetitv.hu, 2015. május 12., kedd
Nem csak összerakjuk, kifejlesztjük!

Inforadio.hu, 2015. május 12., kedd
Háromszorosára nő a kutatás-fejlesztés támogatása

Hiroshir.hu, 2015. május 12., kedd
Ipari Innovációs Központ épül bőséges EU-s támogatással

Gondola.hu, 2015. május 12., kedd
Magyar startup cégeket népszerűsítenek Szingapúrban

Figyelo.hu, 2015. május 12., kedd
Háromszor annyit költünk K+F-re

444.hu, 2015. május 12., kedd
Pálinkás kiborgot díjazott
"...A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, az MTA volt elnöke a 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen átadta a III. helyezettnek járó díjat Póka Károlynak, a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziuma tanulójának, aki az impozáns robotkarjával (pontosabban a másikkal) vette azt át..."

Edupress.hu, 2015. május 12., kedd
Értékeket teremtenek a fiatal tudósok
"...Kurzort irányító okostelefon-alkalmazás, sebesültek felderítését segítő robot, automata gyógyszeradagoló az időseknek, markolást segítő mesterséges kéz - csak néhány találmány azok közül, amelyeket díjaztak a 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen május 12-én. Ez a versen arról szól, hogy diákok megteremtenek valamit, amely eddig nem is létezett. Új dolgokat hoznak létre ma, amikor az újdonság önmagában is érték - fogalmazta meg Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NFKI) elnöke és a verseny társszervezője..."

Haon.hu, 2015. május 12., kedd
Díjazták az ifjú feltalálók versenyének nyerteseit

Mon.hu, 2015. május 12., kedd
Díjazták az ifjú feltalálók versenyének nyerteseit

Boon.hu, 2015. május 12., kedd
Díjazták az ifjú feltalálók versenyének nyerteseit

Profitline.hu, 2015. május 12., kedd
Díjazták az ifjú feltalálók versenyének nyerteseit

Infovilag.hu, 2015. május 12., kedd
Mégis van utánpótlás? - fiatal kutatókat, feltalálókat díjaztak
"...Több mint 2,5 millió forint ösztöndíjat osztott ki a Magyar Innovációs Szövetség a 2014/15. évi ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny legjobbjainak. A nyilvános eredményhirdetést ma tartották a pesti Design Terminálban. Az idén kiválasztott, legtehetségesebb 22 pályázatot május 13-án is megtekinthetik az érdeklődők..."

Szentistvanradio.hu, 2015. május 12., kedd
Átadták a 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjait
"...Átadták a 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjait kedden Budapesten. A Magyar Innovációs Szövetség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által közösen meghirdetett verseny célja, hogy a 20 év alatti fiatalok figyelmét a műszaki- és természettudományok, a technológia és a kutatás-fejlesztés területére irányítsa, illetve hozzájáruljon az ígéretes fiatal tehetségek fejlődéséhez. A díjátadón Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) elnöke elmondta: az iskolák fontos feladata annak a képességnek a kialakítása, hogy a diákok új dolgokat tudjanak létrehozni..."

Meseonline.hu, 2015. május 12., kedd
Értékeket teremtenek a fiatal tudósok
"...Dr. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke kiemelte: ez a legnagyobb nemzetközi tehetségkutató verseny, amelyen 37 ország több ezer diákja vesz részt. A nemzetközi versenysorozat elsõ két fordulóját a nemzetek bonyolítják le, ez történt meg az elmúlt hónapokban. A kialakult sorrend hosszú kiválasztási folyamat eredménye, a díjazottaknak pedig nem az út vége, hanem kutatói pályájuk kezdete az eredmény..."

Ma.hu, 2015. május 12., kedd
Díjazták az ifjú feltalálók versenyének nyerteseit

Webradio.hu, 2015. május 12., kedd
Díjazták az ifjú feltalálók versenyének nyerteseit

Pannonnovum.hu, 2015. május 12., kedd
Itt vannak az első befutók nagyon várt uniós pályázaton

Pannonnovum.hu, 2015. május 12., kedd
Ezekre nagyon oda kell figyelni, ha uniós pénzt nyert

Mr1-Kossuth Rádió, Déli Krónika, 2015. május 12., kedd
Díjátadó
Az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató verseny keretében 23 díjat adnak át a legjobbaknak.

Mr1-Kossuth Rádió, Krónika 16-kor, 2015. május 12., kedd
A kormány azt tervezi, hogy a 2020-ig tartó uniós költségvetési időszakban 750 milliárd forintot fordít kutatás-fejlesztés támogatására

Jazzy Rádió, Millásreggeli, 2015. május 12., kedd
Idén Pittsburgh-ben rendezik meg az Intel ISEF nemzetközi tudományos és innovációs versenyt

Duna TV, Híróra, 2015. május 12., kedd
Ifjú feltalálókat díjaztak
"...Több mint húsz kiemelkedően tehetséges fiatalt díjaztak az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen. A középiskolások a találmányaikat mutatták be, amelyek elsősorban műszaki és természettudományos újítások voltak. A négy első díjazott szeptemberben részt vehet majd Milánóban az Ifjú Felfedezők Nemzetközi Versenyén..."

M1, 2015. május 12., kedd
Háromszor annyi pénz jut kutatás-fejlesztésre

M1, Híradó este, 2015. május 12., kedd
Ifjú feltalálókat díjaztak
"...Több mint húsz kiemelkedően tehetséges fiatalt díjaztak az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen. A diákok saját maguk által készített műszaki találmányokat és természettudományos újítások mutattak be. A verseny célja a természettudományok népszerűsítése mellett az ifjú tehetségeknek a felkarolása..."

HírTV, reggeli Híradó, 2015. május 12., kedd
Együttműködési keretmegállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem, a Magyar Tudományos Akadémia, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Richter Gedeon Nyrt.

HírTV, Híradó, 2015. május 12., kedd
Háromszor annyit fordít fejlesztésre a kormány a jövőben, mint korábban

Magyar Hírlap, 2015. május 13., szerda, 5. oldal
Üzleti lehetőségekhez juthatnak a magyar vállalkozások Izraelben

Magyar Nemzet, 2015. május 13., szerda, 13. oldal
Szingapúrba tartanak a startupok

Napi Gazdaság, 2015. május 13., szerda, 5. oldal
Támogatások az innovációra, együttműködés a mérnökökkel

Világgazdaság, 2015. május 13., szerda, 2. oldal
Start-upokkal próbálja bevenni Szingapúrt Magyarország

Dunaújvárosi Hírlap, 2015. május 13., szerda, 6. oldal
Ifjú feltalálókat díjaztak
"...A Magyar Innovációs Szövetség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által meghirdetett verseny négy első díjasa részt vehet az EU szeptemberi, milánói versenyén..."

Délmagyarország, 2015. május 13., szerda, 5. oldal
Innovációs nap az egyetemen
"...Kemény Lajos tudományos és innovációs rektorhelyettes tart értékelést az egyetem innovációs tevékenységéről. Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke a kutatásfejlesztés és innováció verseny pályázati rendszerének megújításáról tart előadást, majd a Mediso Kft. képviseletében Hóbor Sándor preklinikai projektvezető osztja meg tapasztalatait a kutatás-fejlesztés lehetőségeiről egy hazai, orvosdiagnosztikai eszközöket fejlesztő vállalkozás szemszögéből..."

Magyar Mezőgazdaság, 2015. május 13., szerda, 26 - 27. oldal
A kémia dicsérete
"...Rugalmasan alkalmazkodni Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke Gábor Dénes szavait idézte az innovációval kapcsolatban: "A jövőt nem lehet megjósolni, de föl lehet találni." Manapság az innováció igazi hajtóerejét azok a cégek jelentik, amelyek segítenek megalkotni a jövőt..."

Délvilág, 2015. május 13., szerda, 5. oldal
Innovációs nap az egyetemen
Demokrata, 2015. május 13., szerda, 54. oldal
Új fesztivál születik
"...Brain Bar Budapest június 4-6. között kerül megrendezésre: az ember és a gép közötti határokat vizsgálja a világ élvonalbeli véleményvezéreivel. A Brain Bar Budapest ott kezdődik, ahol a többi technológiai fesztivál véget ér, az innováción túlmutatva teszi fel a kérdést, hogy mit jelent számunkra a technológiai fejlődés. Olyan csúcsgondolkodók szállnak majd ringbe az etika, a robotika, a big data és az urbanizáció legnagyobb kérdéseit megvitatni, mint Ken Goldberg, Richard Florida, Daniel Epstein..."

Petőfi Népe, 2015. május 13., szerda, 3. oldal
IQ központ az Izsáki úton

Computerworld, 2015. május 13., szerda, 3+10+11 oldal
IT mint innováció és transzformáció

Techmonitor.hu, 2015. május 13., szerda
Innovációs útmutató

Piacesprofit.hu, 2015. május 13., szerda
Háromszor több pénz lesz innovációra

Mernokkocsma.hu, 2015. május 13., szerda
Innovációs útmutató

Itextreme.hu, 2015. május 13., szerda
Fiatal tehetségek a Design Terminálban
"...A Magyar Innovációs Szövetség a 2014/15. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobbjainak - nyilvános eredményhirdetést követően - több mint 2,5 millió forint ösztöndíjat osztott ki május 12-én, a Design Terminálban..."

444.hu, 2015. május 13., szerda
Semmi különös, csak egy 19 éves magyar srác, aki forradalmasíthatja az anyagtudományt

Godolloihirek.hu, 2015. május 13., szerda
Automata gyógyszeradagolót fejlesztettek ki gödöllői diákok
"...Több mint 2,5 millió forint ösztöndíjat osztott ki a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) a 2014/2015. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobbjainak május 12-én, a Design Terminálban. Az elismeréseket dr. Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnökétől és a verseny társszervezője, az EMMI nevébenSipos Imre helyettes államtitkártól vehették át a tehetséges fiatalok, akik az ösztöndíj mellett, oklevelet és iparművész által készített porcelán kisplasztikát is kaptak - olvasható a MISZ sajtóközleményében..."
"...A jutalmazottak között ott volt a gödöllői Premontrei Szent Norbert Gimnázium három diákja, Réthelyi Bálint (aki egyidejűleg elnyerte a SIEMENS Zrt. Junior ösztöndíját), Salyámosy András és Márta Boldizsár is, akik egy év át, havi 20 ezer forintos ösztöndíjjal honorált II. díjat nyertek az automata gyógyszeradagoló háttér-infrastruktúrával elnevezésű pályázatukkal..."


Trademagazin.hu, 2015. május 13., szerda
Magyar start-up cégeket népszerűsít a nemzeti kereskedőház Szingapúrban

Prherald.hu, 2015. május 13., szerda
MAGYAROK SZINGAPÚRBAN

Klubradio.hu, 2015. május 13., szerda
Veszélyben az innovációs program támogatása

Baon.hu, 2015. május 13., szerda
IQ központ az Izsáki úton

Szegedma.hu, 2015. május 13., szerda
Uniós fejlesztésekre a GDP 4 százaléka jut

Realista.hu, 2015. május 13., szerda
Innovációs központot építenek Kecskeméten

Orientpress.hu, 2015. május 13., szerda
Fiatal tehetségek a Design Terminálban
"...A Magyar Innovációs Szövetség több mint 2,5 millió forint ösztöndíjat osztott ki május 12-én, a Design Terminálban. Az elismeréseket Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnökétől és a verseny társszervezője, az EMMI nevében Sipos Imre, helyettes államtitkártól vehették át a tehetséges fiatalok, akik az ösztöndíj mellett oklevelet és iparművész által készített porcelán kisplasztikát is kaptak..."

Nyiregyhaza.hu, 2015. május 13., szerda
Lippais siker Budapesten
"...Terék Viktor, a nyíregyházi Lippai János Mezőgazdasági Szakképző Iskola tanulója első helyezést ért el a 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen..."

Indexkelet.hu, 2015. május 13., szerda
Fiatal tehetségek a Design Terminálban

Nol.hu, 2015. május 13., szerda
Európai "Bölcsek Tanácsa" alakul

Nol.hu, 2015. május 13., szerda
Bölcsek adnak majd tanácsot az Európai Bizottságnak

Inforadio.hu, 2015. május 13., szerda
Tel-Avivban megrendezték az első magyar befektetői napot

Figyelo.hu, 2015. május 13., szerda
Magyar innováció megy Szingapúrba

Figyelo.hu, 2015. május 13., szerda
Merre tart a kockázati tőkepiac 2015-ben?

Figyelo.hu, 2015. május 13., szerda
Mi történt az orosz Szilícium-völggyel?

Feol.hu, 2015. május 13., szerda
Fehérvári siker - díjazták a fiatal tehetségeket
"...A Magyar Innovációs Szövetség a 2014/15. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobbjainak több mint 2,5 millió forint ösztöndíjat osztott ki május 12-én a Design Terminálban..."

Katolikus Rádió, Hírtükör, 2015. május 13., szerda
Másfél milliárd forintot nyert pályázatokon a Szent István Egyetem

Gazdasági Rádió, A nap vendége, 2015. május 13., szerda
Finn-magyar inkubáció indult el a felsőoktatásban

HírTV, 2015. május 13., szerda
Háromszor annyi jut fejlesztésre

Fejér Megyei Hírlap, 2015. május 14., csütörtök, 6. oldal
Projekt indul a kkv-kért

Fejér Megyei Hírlap, 2015. május 14., csütörtök, 6. oldal
Életképes ötlet kell!

Fejér Megyei Hírlap, 2015. május 14., csütörtök, 6. oldal
Fehérvári siker - díjazták a fiatal tehetségeket
A Magyar Innovációs Szövetség a 2014/15. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató "...Verseny legjobbjainak több mint 2,5 millió forint ösztöndíjat osztott ki május 12-én a Design Terminálban..."

Világgazdaság, 2015. május 14., csütörtök, 12. oldal
Lehetséges az együttműködés

Figyelő, 2015. május 14., csütörtök, 6. oldal
Ez nem játék autó!
"...Smartnál is jóval kisebb és okosabb gépkocsit tervezett a német DFKI Robotics Innovation Center (Robotikai Innovációs Központ). Az EO 2 nevű prototípusuk még a hosszát is változtatja, utazáskor 2,5 méteres, de parkoláskor képes 1,5 méteresre is összehúzni magát..."

Figyelő, 2015. május 14., csütörtök, 58. oldal
Levegőhöz jutottak
"...Egy EU-s startuppályázaton a 166 magyarból a támogatott három közé jutott az ASK-M, a ConsultASK és az Ateknea Solutions projektje..."

HVG, 2015. május 14., csütörtök, 52+53. oldal
Szép Új Világ
Akadály az uniós források előtt

Napi Gazdaság, 2015. május 14., csütörtök, 15. oldal
Az innováció a tudomány, a technológia és az egészség alapja

Napi Gazdaság, 2015. május 14., csütörtök, 8. oldal
Fókuszban a hazai kis- és középvállalatok jövője

Itextreme.hu, 2015. május 14., csütörtök
Szenzációs magyar siker A fenntarthatóság olimpiáján, Houstonban
"...A 70 országból kiválasztott több mint 600 diák között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által megrendezett 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny egyik díjazott pályázója, Wesely Norbert (Széchényi István Gimnázium, Sopron) képviselte..."

Hirado.hu, 2015. május 14., csütörtök
Csúcsra jár az uniós pénzek kifizetése

Feol.hu, 2015. május 14., csütörtök
Projekt indul a kkv-ért

Feol.hu, 2015. május 14., csütörtök
Életképes projekt kell

Vg.hu, 2015. május 14., csütörtök
Lehetséges az együttműködés

Prherald.hu, 2015. május 14., csütörtök
FELFEDEZŐ KUTATÁSOK SIKERES LOBBIJA

Origo.hu, 2015. május 14., csütörtök
Sikeresen lobbiztunk a felfedező kutatásokért Brüsszelben

Inforadio.hu, 2015. május 14., csütörtök
Pálinkás: jelentős források szolgálják a kutatás-fejlesztést és az innovációt

Orientpress.hu, 2015. május 14., csütörtök
Pálinkás: Sok pénz jut kutatás-fejlesztésre

Nkfih.gov.hu, 2015. május 14., csütörtök
Díjazták az ifjú feltalálók versenyének nyerteseit

Napigazdasag.hu, 2015. május 14., csütörtök
Fókuszban a hazai kis- és középvállalatok jövője

Portfolio.hu, 2015. május 14., csütörtök
Jóval kevesebb EU-támogatás ömlik jövőre Magyarországra

Mediainfo.hu, 2015. május 14., csütörtök
Innovációs üzleti fesztivál a Forbes magazintól

Ma.hu, 2015. május 14., csütörtök
Pálinkás: jelentős források szolgálják a kutatás-fejlesztést és az innovációt

Webradio.hu, 2015. május 14., csütörtök
Pálinkás: jelentős források szolgálják a kutatás-fejlesztést és az innovációt

Innoportal.hu, 2015. május 14., csütörtök
Többszörösére nő a kutatás-fejlesztés támogatása 2020-ig

Innoportal.hu, 2015. május 14., csütörtök
Magyar siker a houstoni Fenntarthatósági Olimpián
"...Május 7. és 10. között nyolcadik alkalommal rendezték meg a Fenntarthatósági Olimpiát (I-SWEEEP, International Sustainable World Project Olympiad) a texasi Houstonban. A hetven országból kiválasztott több mint hatszáz diák között Magyarországot a 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny egyik díjazott pályázója, Wesely Norbert (Széchényi István Gimnázium, Sopron) képviselte..."

Dehir.hu, 2015. május 14., csütörtök
Átrendeződött a debreceni szupergazdagok toplistája
"...Felépül az Innovációs és Inkubációs Központ központi épülete. Létesült egy négyezer négyzetméteres termelő és szolgáltató csarnok, s elkészült egy kétezer négyzetméteres vasúti logisztikai terminál is..."

Vaol.hu, 2015. május 14., csütörtök
Vállalkozása van? Akkor legyen résen: 2020-ig 12 ezer milliárd forintnyi pályázati forrás érkezik az országba

Valasz.hu, 2015. május 14., csütörtök
Brüsszel 100 000 000 000 forintot követelhet Magyarországon

Szegedma.hu, 2015. május 14., csütörtök
Feladatorientációt és hiteles piaci partnereket igényelnek az új innovációs pályázati portfóliók

Profitline.hu, 2015. május 14., csütörtök
Merre tart a kockázati tőkepiac 2015-ben?

Orientpress.hu, 2015. május 14., csütörtök
Pálinkás: Sok pénz jut kutatás-fejlesztésre

Orientpress.hu, 2015. május 14., csütörtök
Segítheti az együttműködést a Visegrádi Szabadalmi Intézet

Orientpress.hu, 2015. május 14., csütörtök
Uniós fejlesztésekre a GDP 4 százaléka jut

Infovilag.hu, 2015. május 14., csütörtök
Az MTA elnöke is az alapkutatások támogatásáért érvelt Brüsszelben

Hir6.hu, 2015. május 14., csütörtök
Milliókkal csökkentheti számos vállalkozás az éves kiadásait

Fn.hir24.hu, 2015. május 14., csütörtök
Kiosztották az InnoMax Díjakat

Alfoldiregiomagazin.hu, 2015. május 14., csütörtök
Az Alföldi Régió Magazint is elhelyezték az alapkő letételekor

Origo.hu, 2015. május 14., csütörtök
Sikeresen lobbiztunk a felfedező kutatásokért Brüsszelben

Infovilag.hu, 2015. május 14., csütörtök
Az MTA elnöke is az alapkutatások támogatásáért érvelt Brüsszelben

Ujbuda.hu, 2015. május 14., csütörtök
Újbudai diák az ifjú feltalálók versenyének nyertesei között
"...Átadták a 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjait kedden Budapesten. Pázmándi Péter Zsolt a Mechatronika Szakközépiskola tanulója is a legjobbak között végzett..."

Sztnh.gov.hu, 2015. május 14., csütörtök
24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny
"...A Magyar Innovációs Szövetség versenyén a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala I. díját Pázmándi Zsolt Péter kapta "Részecskék mérése TPC detektor segítségével" című pályamunkájáért. A verseny végeredményéről és a többi díjazottról készült beszámoló megtekinthető a Magyar Innovációs Szövetség honlapján..."

Innoteka.hu, 2015. május 14., csütörtök
Magyar siker Houstonban
"...A 8. fenntarthatósági olimpiát (I-SWEEEP, International Sustainable World Project Olympiad) 2015. május 7-10. között rendezték meg Houstonban, Texas államban. A 70 országból kiválasztott több mint 600 diák között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által megrendezett 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny egyik díjazott pályázója, Wesely Norbert (Széchényi István Gimnázium, Sopron) képviselte..."

Pannonnovum.hu, 2015. május 14., csütörtök
Az innováció felszabadítása az európai növekedés serkentése érdekében

Pannonnovum.hu, 2015. május 14., csütörtök
1400 milliárd jut uniós fejlesztésekre 2016-ban

Pannonnovum.hu, 2015. május 14., csütörtök
Háromszor több pénz lesz innovációra

Pannonnovum.hu, 2015. május 14., csütörtök
Az innováció felszabadítása az európai növekedés serkentése érdekében

InfoRádió, 2015. május 14., csütörtök
InnoMax innovációs pályázat

InfoRádió, 2015. május 14., csütörtök
Pálinkás: jelentős források szolgálják a kutatás-fejlesztést és az innovációt

KlubRádió, 2015. május 14., csütörtök
Tehetséges fiatalok bemutatója
"...A 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjátadóján a legjobb és a leglátványosabb pályamunkákat állították ki. A tizenéves tehetségek nagy része már szinte start up vállalkozásra alkalmas projektekkel rendelkezik..."

Mr1-Kossuth Rádió, déli Krónika, 2015. május 14., csütörtök
Innovációs napot tartottak ma a szegedi egyetemen

HírTV, Híradó, 2015. május 14., csütörtök
Hatodik alkalommal díjazta vállalkozások, civil szervezetek és fiatalok újításait egy távközlési cég

Kossuth Rádió: Déli Krónika, 2015. május 14., csütörtök
Innovációs nap a Szegedi Egyetemen

Napi Gazdaság, 2015. május 15., péntek, 14. oldal
Emberközpontú technológiák

Világgazdaság, 2015. május 15., péntek, 9. oldal
Idén többen pályázhattak az InnoMax díjakra

Kelet-Magyarország, 2015. május 15., péntek, 1+6. oldal
Milánóba mehet az ifjú tudós
"...A Magyar Innovációs Szövetség a 2014-15. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobbjainak több mint 2,5 millió forint ösztöndíjat osztott ki május 12-én, a Design Terminálban..."

Dunaújvárosi Hírlap, 2015. május 15., péntek, 6. oldal
Díjazták a fiatal tehetségeket
"...A Magyar Innovációs Szövetség a 2014/15. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobbjainak több mint 2,5 millió forint ösztöndíjat osztott ki május 12-én a Design Terminálban..."

Dunaújvárosi Hírlap, 2015. május 15., péntek, 6. oldal
Csak életképes ötletek kellenek!

Nyíregyházi napló, 2015. május 15., péntek, 5. oldal
Lippais siker
"...Magyar Innovációs Szövetség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett megmérettetés célja volt, hogy felhívja a 20 év alatti fiatal tehetségek figyelmét a technológia és a kutatás-fejlesztés újdonságaira..."

Vg.hu, 2015. május 15., péntek
Idén többen pályázhattak az InnoMax díjakra

Stop.hu, 2015. május 15., péntek
A kutatás-fejlesztést és az innovációt jelentős források szolgálják

Orientpress.hu, 2015. május 15., péntek
Sikeresen lobbiztak Európa legtekintélyesebb tudósai

Uzletresz.hu, 2015. május 15., péntek
A felsőoktatásnak is tennie kell a kkv-kért

Stop.hu, 2015. május 15., péntek
Az oktatáson, képzésen múlik az ország fejlődése

Piacesprofit.hu, 2015. május 15., péntek
Minden eddiginél több díjazott az InnoMax gálán

Mmonline.hu, 2015. május 15., péntek
Szingapúrban kampányolnak a magyar tudással

Mmonline.hu, 2015. május 15., péntek
Innovációkat díjazott az Invitel

Minuszos.hu, 2015. május 15., péntek
Soha nem látott díjeső az Invitel InnoMax pályázatán

Ma.hu, 2015. május 15., péntek
Parragh: az oktatáson, képzésen múlik az ország fejlődése
"...A képzett munkaerő mellett a kutatás-fejlesztés és az innováció jelenthet vonzerőt a befektetők számára - közölte az elnök..."

Klubradio.hu, 2015. május 15., péntek
Izraeliek tömege a tel-avivi magyar napokon

Itextreme.hu, 2015. május 15., péntek
Átadták az Invitel InnoMax pályázat díjait

Edupress.hu, 2015. május 15., péntek
Parragh: az oktatáson, a képzésen múlik az ország fejlődése

Atv.hu, 2015. május 15., péntek
Több mint tízezer izraeli látogatott el a magyar napokra

Profitline.hu, 2015. május 15., péntek
Innovatív kisvállalkozásokat díjazott a UPC
"...Zöld technológiai újítással, szokatlan street food megoldással és gyógyszerészeti kutatás-fejlesztéssel foglalkozó kisvállalkozások kaptak elismerést a UPC Business Nagydíj díjkiosztó gáláján. A hazai KKV szektor számára kiírt versenyre várakozáson felüli számban érkeztek izgalmas és innovatív pályázatok, ezekből választotta ki a legjobbakat a szakmai zsűri..."

Magyarhirlap.hu, 2015. május 15., péntek
Százmilliárd forintos fejlesztési terv a Nyugat-Pannontól

Fn.hir24.hu, 2015. május 15., péntek
Rezsimentes miskolci zöldház innovációt díjaztak

Fn.hir24.hu, 2015. május 15., péntek
Iskolák is nyertek az Invitel pályázatán

Figyelo.hu, 2015. május 15., péntek
Új fesztivál Budapesten

INNOVA Hírlevél, 2015. május 15., péntek
Ülésezett a GINOP Monitoring Bizottság

INNOVA Hírlevél, 2015. május 15., péntek
Innovációra épülő Tudás-Park

INNOVA Hírlevél, 2015. május 15., péntek
Megnyíltak a Horizont 2020 Tudomány a Társadalommal és a Társadalomért 2015. évi pályázati felhívásai

INNOVA Hírlevél, 2015. május 15., péntek
Hetedik alkalommal rendezik meg a Magyar Innovációs TechShow-t

INNOVA Hírlevél, 2015. május 15., péntek
Az ötlettől az üzleti sikerig

InfoRádió, Délelőtti mérleg, 2015. május 15., péntek
Az Invitel idén is meghirdette az Innomax elnevezésű pályázatát

Észak-Magyarország, 2015. május 16., szombat, 2. oldal
Megfelelni a kihívásoknak
"...A képzett munkaerő mellett a kutatás-fejlesztés és az innováció jelenthet vonzerőt a befektetők számára. Jelentős támogatások Parragh László egyebek mellett elmondta: a területfejlesztési operatív programokban nagyon jelentős támogatást kapnak az önkormányzatok..."

Gyártástrend Magazin, 2015. május 16., szombat, 22 - 23. oldal
Robotok az oktatásban
"...Hegyesi Donát számos hazai és nemzetközi elismerésben részesült az elmúlt években a tudományos versenyeken, a Fiatal Tudósok különdíjától kezdve megkapta az Intel International Science and Engineering Fair-díját Los Angelesben, helyezést ért el a European Union Contest for Young Scientisten Prágában, de a hazai Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen is első helyezést ért el. Validálás befektetés helyett Hegyesi Donát szerint a versenyek feltétlenül szükségesek egy saját vállalkozás beindításához, amiben Erdei Péter, a Codie elnevezésű oktatórobot fejlesztőcsapatának a képviselője is egyetért, szerinte többek között a díjak segítenek a startupoknak abban, hogy validálni tudják magukat a befektetők előtt..."

U-szeged.hu, 2015. május 16., szombat
Párbeszéd az innovációról
"...2015. május 14-én a József Attila Tanulmányi és Információs Központban szervezte meg a hagyományos SZTE Innovációs Napot az SZTE Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatósága. A rendezvényen olyan problémákra hívták fel a figyelmet, amelyekkel minden nap szembesülnek az egyetemi kutatók és vállalati szakemberek..."

Piacesprofit.hu, 2015. május 17., vasárnap
Zöldház, mini villamos és génterápia
"...Háromszor több pénz lesz innovációra. A kormány azt tervezi, hogy a 2020-ig terjedő uniós költségvetési időszakban 750 milliárd forintot, a korábbi háromszorosát fordítja a kutatás-fejlesztési (K+F) tevékenység támogatására - mondta Csepreghy Nándor, a magyar kormány fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára..."

Hir24.hu, 2015. május 17., vasárnap
Fiatal szegedi biológus kapta idén a Bolyai-díjat

Nol.hu, 2015. május 17., vasárnap
Szegedi biológusé a Bolyai-díj

Nepszava.hu, 2015. május 17., vasárnap
Átadták a "magyar Nobel-díjat", a Bolyai-díjat

Index.hu, 2015. május 17., vasárnap
Antibiotikumrezisztencia-kutató nyerte a Bolyai-díjat

Magyar Nemzet, 2015. május 18., hétfő, 11. oldal
Veszi a magyar csúcstechnológiát Kína
Milliárdokat költhet az Invest Shenzhen magyar startup vállalkozásokra

Magyar Nemzet, 2015. május 18., hétfő, 1+11. oldal
Pénzlehívás akadályokkal

Népszabadság, 2015. május 18., hétfő, 12. oldal
Szegedi biológusé a Bolyai-díj

Népszava, 2015. május 18., hétfő, 16. oldal
Pál Csaba biológus kapta a Bolyai-díjat

Délmagyarország, 2015. május 18., hétfő, 4. oldal
Tehetséges diákok
"...Bálint Karola, a csongrádi Batsányi-gimnázium végzős diákja harmadik díjat kapott az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyben egy tabletre vagy okostelefonra telepíthető, a bevásárlást megkönnyítő program készítéséért. A szegedi Déri Miksa tagintézmény tanulója, Király Móric az épületen belüli gyalogosforgalom-méréssel foglalkozó pályamunkájáért kapott dicséretet..."

Napi Gazdaság, 2015. május 18., hétfő, 5. oldal
Biológus kapta idén a Bolyai-díjat

Promenad.hu, 2015. május 18., hétfő
Pál Csaba biológus lett az idei Bolyai-díjas
Szerkesztő: dr. Antos László, Munkatárs: Sas Zsófia
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páratlan hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1036 Budapest, Lajos u. 103.
tel.: 4303330, e-posta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.