XXV. évf. | 2015. január 13. | 1. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Magyar Fiatal Tudósok Társasága
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Új tagok
Szakirodalomfigyelő
Sajtószemle
Pályázati felhívásokHírek | Magyar Innovációs Szövetség

Kedves Tagintézményi Képviselőnk!
Kedves Olvasónk!

Ezúton is köszönjük a nagyszámú karácsonyi és újévi jókívánságokat!

A Magyar Innovációs Szövetség nevében ismételten kívánunk nyugodt és eredményekben gazdag 2015. évet!

Dr. Pakucs János tiszteletbeli elnök,
Dr. Szabó Gábor elnök,
Dr. Antos László ügyvezető igazgató


Tisztújítási javaslatok kérése

A Magyar Innovációs Szövetség 2015. első negyedévére tervezi tisztújító közgyűlését. A jelölőbizottság az eddigi tisztségviselők megkeresésével, valamint a tagszervezetekkel történő konzultációval kezdte meg munkáját, és ezúton is kéri, hogy a tagszervezetek tegyenek javaslatot az egyes tisztségek betöltésére.

Ezért kérjük, hogy a jelölő-táblázatokat kitöltve, az egyes tisztségekre történő javaslatokat beírva, 2015. jan. 19-ig szíveskedjék visszaküldeni.

A jelölőlistákon már előzetesen feltüntettük azokat a személyeket - részben volt tisztségviselőket -, akik már jelezték, hogy vállalják a jelölést. A listák továbbá tartalmazzák - alapszabályunk értelmében - a Szövetség választmányának ún. delegált tagjait is (regionális igazgatók, tagozati elnökök, társszövetségek elnökei), így őket a választmányi tagságra külön nem kell jelölni.

Dr. Pakucs János, a jelölő bizottság elnöke

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal

2015. január 1-jei hatállyal Orbán Viktor miniszterelnök kinevezte Pálinkás Józsefet 5 évre a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökévé. A kinevezés a MAGYAR KÖZLÖNY 189. számában jelent meg.

Európai Bizottsághoz benyújtott operatív programok

Az alábbi oldalon érhetők el a Magyarország által 2014. november 17-én az Európai Bizottsághoz benyújtott operatív programokról készült környezeti jelentések közérthető összefoglalói: palyazat.gov.hu/2014_2020_skv_partnersege

Az Európai Bizottsághoz jóváhagyásra benyújtott operatív programokat az alábbi oldalon tekintheti meg: palyazat.gov.hu/2014_2020_as_operativ_programok_tarsadalmi_egyeztetese

FB-ülés

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) Felügyelő Bizottsága, dr. Papanek Gábor, elnök vezetésével ülést tartott 2015. január 6-án, Budapesten, a MISZ irodájában. Az ülésen jelen volt dr. Antos László, Szövetségünk ügyvezető igazgatója is.
A Felügyelő Bizottság az ülésen megtárgyalta a MISZ 2014. évről szóló beszámolójára vonatkozó FB-jelentés elkészítésének menetét.

Startup Kultúra Közösség

A Magyar Innovációs Szövetség kezdeményezésére 2014. március 31-én elindult a Startup Kultúra Közösség c. csoport a Facebookon, melyhez jan. 7-én az 1000. tag is csatlakozott. A Közösség egyik feladata, hogy biztosítsa a kapcsolatot a magyarországi startup közösség és a MISZ tagsága között.

Feladata továbbá:
- a nemzetközi normáknak megfelelő, haladó startup kultúra terjesztése és támogatása,
- ajánlások megfogalmazása és véleményalkotás a startup közösséget és az innovációt érintő ügyekben,
- kapcsolattartás és együttműködés kialakítása az üzleti angyal közösség szereplőivel,
- aktív együttműködés a jelenlegi startup közösség szereplőivel, rendezvényekkel és eseményekkel.

A MISZ tagvállalatai, ill. olvasói sok fontos anyagot olvashatnak a Startup Kultúra Közösség oldalán: www.facebook.com/groups/startupkultura/

Gábor Dénes-díjak átadása

2014. december 18-án átadták az Országgyűlés Főrendiházi Termében a Gábor Dénes-díjakat. Az ünnepségen beszédet mondott Dr. Kövér László, az Országgyűlési elnöke, Jamrik Péter, a díjat alapító NOVOFER Alapítvány alapítójának képviselője és Prof. Gyulai József, a NOVOFER Alapítvány kuratóriumi elnöke is.

Gábor Dénes-díjban részesült
- Dr. Dusza János fizikus és anyagkutató, a Szlovák Tudományos Akadémia elnökségének tagja, az MTA külső tagja,
- Solymosi János villamosmérnök, a BHE Bonn Hungary Kft. űrtechnológiai igazgatója,
- Dr. Haidegger Tamás villamosmérnök, orvosbiológiai mérnök, az Óbudai Egyetem adjunktusa, a Hand-in-Scan Kft. ügyvezetője,
- Dr. Szikla Zoltán papírgyártó mérnök, a Hamburger Hungária Erőmű Kft. ügyvezető igazgatója,
- Dr. Guttman András okleveles vegyészmérnök, az MTA külső tagja, a Pannon Egyetem Műszaki Kémiai Kutatóintézet professzora, a Lendület 3 kutatócsoport vezetője,
- Dr. Karger-Kocsis József okleveles vegyészmérnök, a BME egyetemi tanára, az MTA-BME Kompozit-technológiai Kutatócsoport tudományos tanácsadója,
- Dr. Augusztinovicz Gusztáv Fülöp villamosmérnök, a BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék egyetemi tanára,
- Katona Gergely fizikus, a Femtonics Kutató és Fejlesztő Kft. egyik ügyvezetője.

A díjakat Dr. Kövér László az Országgyűlés elnöke, Dr. Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztérium államtitkára, V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, Dr. Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke és Prof. Gyulai József, a NOVOFER Alapítvány kuratóriumi elnöke nyújtotta át.

In Memoriam Gábor Dénes elismerést vehetett át Dr. Bitay Enikő mérnök-informatikus, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem docense, az Erdélyi Múzeum Egyesület főtitkára, valamint Dr. Szelezsán János matematikus, kandidátus, professor emeritus, a Gábor Dénes Főiskola egyik alapítója, oktatója és egykori rektora, a Főiskolát fenntartó Alapítvány kuratóriumi elnöke, a magyar programozás elmélet első úttörője.

A BME és a NOVOFER Alapítvány által alapított "Gábor Dénes Tudományos Diákköri Ösztöndíj"-at vehetett át Borbás Enikő, a BME vegyészmérnök hallgatója Dr. Péceli Gábortól, a BME rektorától és Prof. Gyulai Józseftől.

Köszöntjük új tagjainkat!

Név: | CFA-HUNGÁRIA Kft.
Tagsorszám: | 705.
Cím: | 2045 Törökbálint, Hosszúrét utca 1.
Vezető: | Csernik István
Telefon: | 72/372-111
E-mail: | cfahungaria@t-online.hu

Tevékenység:
Kozmetikai és háztartás vegyipari termékek, tisztítószerek gyártása.
A CFA-HUNGÁRIA KFT GOP-1.3.1-11/A-2012-0155 jelű "Mosószerpárna 2 in 1 és sensitive kifejlesztése, gyártásra vitele munkahelyteremtéssel" című pályázat megvalósítására 380 438 612 Ft-ot nyert az ÚJ SZÉCHENYI TERV Gazdaság Fejlesztési Programja keretében. A vállalkozás a görcsönyi telephelyén korszerű gépsorokkal berendezett csarnokokban kozmetikai és háztartás vegyipari termékek gyártásával foglalkozik.

Az innovációs pályázat keretében kifejlesztették a 2 in 1 mosószerrel töltött párnák gyártástechnológiáját, majd ennek előállításához szükséges gépsorokat vásároltak. A projektet az előírt határidőre sikeresen befejezték. A projekt keretében történő kutatás-fejlesztés során, mely a vállalkozás görcsönyi telephelyén történt új munkahelyeket teremtett a Dél-Dunántúl halmozottan hátrányos helyzetű kistérségében. Alkalmazottainak létszáma jelenleg is eléri a 107 főt.
A projektet 2012. 08. 01 és 2014. 08. 31. között valósították meg.

Hírek | Magyar Fiatal Tudósok Társasága

Újra magyar részvétel a Swiss Talent Forumon

2015. január 30-tól február 2-ig kerül megrendezésre a Swiss Talent Forum, melyen idén a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny I. helyezettje, Perez-Lopez Áron Ricardo vesz részt, a Magyar Innovációs Szövetséget javaslatára.

A Swiss Talent Forumnak a Thun-tó és környéke ad otthont, amelyet a Svájci Fiatalok a Tudományban Alapítvány szervez, 2015-ben immáron negyedik alkalommal. Az "Intelligens növekedés és fogyasztás" címmel megrendezett svájci tehetség fórumon Svájc és Európa 17-22 éves korosztályának tehetséges fiataljai oszthatják meg gondolataikat egymással, tanulhatnak magas rangú tudományos, üzleti és politikai szakemberektől.
Graeme Maxton, a Római Klub főtitkára és "A folyamat vége: Ahogy a modern közgazdaságtan cserbenhagyott minket" c. kötet szerzője nyitja meg az idei rendezvényt, február másodikán pedig a fiatalok bemutatják elképzeléseiket és koncepcióikat.

Hírek | Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Szabadalmi Szakmai Ügyfélfórum 2014/II

2014. december 12-én, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában megszervezték a második Szabadalmi Szakmai Ügyfélfórumot. A jelenlévők rövid témafelvezető előadások után vitatták meg a hatósági eljárásokat érintő aktuális kérdéseket.

Dr. Mikló Katalin a tanácsi ügyek gyorsítása érdekében tett hivatali intézkedéseket és azok eredményeit mutatta be: a folyamatban lévő ügyek racionális átszignálásától kezdve, egészen az ésszerű határidő kitűzésig.
Kürtössy Jenő a nemzeti szabadalmak megadás utáni önkéntes korlátozási eljárásának bevezetésével kapcsolatos szakmai konzultáció tapasztalatairól adott számot. Ismertette az új eljárás bevezetésével kapcsolatban érkezett pro- és kontra érveket, illetve a hivatali álláspontot is.
Dr. Kereszty Marcell az új tartalom bevitelének tilalmáról tartott érdekfeszítő előadást, összehasonlítva az EPO és az SZTNH joggyakorlatát. Hasznos javaslatokat fogalmazott meg a hazai szabályozással kapcsolatban.
Dr. Baji-Gál Árpád a "zöld" szabadalmak engedélyezési eljárásában jövőre tervezett kísérleti projektet ismertette, amelynek köszönhetően a zöld bejelentések átfutási ideje akár 1-1,5 évre is lecsökkenhet.

A programon elhangzott előadások az alábbi linken megtekinthetők:
- Dr. Mikló Katalin: Tanácsi ügyek meggyorsítása érdekében tett intézkedések és eredmények
- Kürtössy Jenő: A megadás utáni önkéntes korlátozási eljárás bevezetésével kapcsolatos szakmai konzultáció tapasztalatai
- Dr. Kereszty Marcell: Az új tartalom bevitelének tilalma
- Dr. Baji-Gál Árpád: Kísérleti projekt a "zöld" szabadalmak engedélyezési eljárásában

Megállapodás a Visegrádi Szabadalmi Intézet létrehozásáról

A visegrádi négyek országainak miniszterelnökei, valamint Svájc államfője 2014. december 9-én, Pozsonyban tartottak csúcsértekezletet. A tárgyalások kiemelt témája volt a Visegrádi Szabadalmi Intézet (VSZI) létrehozásának ügye. A VSZI a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák szellemi-tulajdoni hivatalok együttműködése révén jönne létre, és várhatóan 2016 januárjában kezdené meg működését.

A kormányfők egyetértettek abban, hogy az új nemzetközi szabadalmi kutatási és elővizsgálati szerv működése előmozdítja és serkenti az innovációt, továbbá elősegíti a gazdasági növekedést és javítja a versenyképességet a kelet-közép-európai régióban. Kölcsönösen megállapodtak továbbá abban is, hogy a VSZI létrehozásáról szóló dokumentum aláírására minél hamarabb, már 2015 februárjában, míg ratifikációjára legkésőbb 2015 augusztusában sort kell keríteni.

Szakirodalomfigyelő

Haruo H. Horaguchi: Collective Knowledge Management - Foundations of International Business in the Age of Intellectual Capitalism (A kollektív tudás menedzselése - A nemzetközi üzleti tevékenység alapjai a szellemi tőkén alapuló kapitalizmus korában) - Edward Elgar, 2013
Dr. Osman Péter ismertetése

Közhely, hogy mára a versenyképes cégek tőkéjének legfontosabb elemét a szellemi vagyonuk alkotja. A jól felkészült cégvezetők azzal is számolnak, hogy ez utóbbinak kritikus jelentőségű része a cégben felhalmozódott kollektív tudás - mindazon ismeretek, tapasztalatok, know-how elemek összessége, amely ott lakozik a fejekben, a dokumentációkban, tárgyiasult formában pedig a cég sajátos tudását hordozó eszközökben. A kollektív tudás olyan képességet is ad a cégnek az egyének sajátos tudásának elvesztése esetére, mint agyunknak az ún. rugalmasság, amellyel az agy pótolni tudja a valamely okból kieső részének tevékenységét (L. Norman Doidge: A változó agy - Hírlevél 2011/12. sz.). Ez erőteljesen javíthatja működésének biztonságát.

Horaguchi is bemutatja: annak során, ahogy a munkában az egyéni tudást felhasználják, abból mindig átszüremlik több-kevesebb a kollektív tudásba, s hasonlóképp gazdagítják azt a szakmai eszmecserék és egyéb kapcsolatok. Kiemeli: a menedzselés fontos része, hogy módszeresen mozdítsa elő az ilyen interakciók létrejöttét. Könyve elméleti megalapozása, s gyakorlati útmutatója annak, hogyan segítse a menedzsment a cégeket e kollektív tudás gyarapításában, fejlődésének gyorsításában, hiszen, amint ő is rámutat, az növeli a cég versenyképességét. Benne hatalmas tudásanyagot sorakoztat fel, sok magyarázatot és megfontolást fejt ki, szakirodalmat idéz és a gazdaságból vett példákat hoz, precíz előadásmóddal. Könnyű olvasmánynak nem igazán nevezhető, felettébb hasznosnak annál inkább.

A szerző a nemzetközi üzleti tevékenység professzora Japán egyik legnagyobb hagyományú magánegyetemén (Hosei University). Ennek megfelelő tudományos igényességgel, elméleti alapokkal adja elő a mondanivalóját. Példaként: egyik nyitó gondolatmenete azt vizsgálja, hogyan engedik a vezetők a személyes tudásukat a cég kollektív tudásává válni, ennek tárgyalásában pedig a játékelmélethez, azon belül a híres fogolydilemma matematikailag kifejtett példájához folyamodik.

A könyv fejezetei: • Tudás és képességek az üzleti menedzsmentben: a hallgatólagos tudás (tacit knowledge) kockázatai • Kollektív stratégia és kollektíve tudás - Ez onnan indul ki, hogy a kollektív stratégia határozza meg, hogyan válik az egyéniből kollektív tudás, s hogy a kollektív stratégiát nagyon tudatosan kell megválasztani aszerint, hogy a kollektív tudásnak milyen típusát akarjuk létrehozni. • Megosztott tudás - "Egy szervezetben végbemenő intellektuális aktivitásból születik, s akkor alakul ki, amikor valaki intellektuális ösztönzést ad másnak, aki hasonlóképp válaszol." • Szimbiotikus tudás - A szerző magyarázata szerint ez a tudás olyan problémamegoldási kísérletekből keletkezik, ahol különböző területekről származó tudásanyagokat ötvöznek, s a közreműködők mindegyike csak bizonyos részét tudja és adja annak a tudásnak, amely a megoldás létrehozásához kell • Helyi tudás - "A megosztott tudás, a szimbiotikus tudás és a helyi tudás közti különbségtétel kulcsa, hogy jellemzi-e őket a célirányosság." • Közös tudás - "Szélesebb értelemben a közös tudás olyan eszmét, véleményt jelent, amelyet egyaránt ért egy bizonyos közösség minden tagja." • Kollektív tudás és kollektív stratégia az intelligens társadalomban: kiterjesztés a nemzetközi üzleti stratégiához - "Könyvemben a kollektív tudás menedzserének négy típusát mutatom be: • "knowledge managers" • "knowledge coordinators" • "knowledge networkers" • "knowledge gatekeepers"."

Pléh Csaba, Lukács Ágnes: Pszicholingvisztika 1-2. - Magyar pszicholingvisztikai kézikönyv - Akadémiai Kiadó, 2014
Dr. Osman Péter ismertetése

A könyv szakszerű definícióját idézve: "A pszicholingvisztika a nyelv használatának, megértésének és elsajátításának mentális folyamatait, a használók értelmi, érzelmi és társas működéseit érintő mechanizmusait vizsgálja." Ismerete segít értenünk, hogyan is kommunikálunk.

A legbonyolultabb eszközünk a nyelv. Neki köszönhetjük képességünket a fejlett közösséggé szerveződésre, s szintúgy az elméleti ismeretek átadására és átvételére. Akik ennek nem vagyunk specialistái, fogalmunk sincs, mennyire hajlékonyan, sokszínűen és -rétűen képes közvetíteni jelentéseket, mi minden megjelenik a közlésekben akár úgy, hogy hozzáértően kibontják/-elemzik azt, akár a befogadó értelmezése, ráérzése, vagy épp belemagyarázása révén. Tovább bonyolítja a nyelvi üzenetek megformálását, szintúgy azok dekódolását, hogy mindebben nagyrészt másoktól átvett klisékkel dolgozunk, többé-kevésbé úgy, hogy ennek nem is vagyunk tudatában. Művelt ember a szó- és gondolatkészletét irodalomból gazdagítja, s ezzel nagyjából tisztában is van a nyelvhasználat során. A környezetből azonban nagyon sok irányelv, klisé, szüremlik be úgy is, hogy követjük/használjuk anélkül, hogy erre és a közlésekre tett hatására rádöbbennénk.

A nyelvet egyaránt használjuk arra, hogy kifejezzük, és hogy elrejtsük gondolatainkat, vagy épp praktikus álruhába öltöztessük mondandókat. Közléseinek megértését arra, hogy felfogjunk és értelmezzünk hozzánk érkező üzeneteket, de arra is, hogy védekezzünk azok befolyása ellen. A pszicholingvisztika gyakorlati alkalmazásával pedig szinte mindannyian naponta találkozunk, különösen a ránk zúduló marketing- és politikai marketing kommunikációban, az ügyesen alkalmazott közbeszédben, de a jól megkomponált tankönyvekben, sőt irodalmi művekben is. Az ebben műveltebbek használják emberi és üzleti játszmáikban is. Így ha valaki azt gondolná, hogy elvont tudomány, amelyhez nincs köze, ez csak azt jelenti, hogy semmit sem tud róla.

Az Akadémiai Kiadó e tudományos tartalmában kiemelkedően fontos, a tudásanyag igen alapos és részletes, sokoldalú bemutatását nyújtó, hiánypótló kézikönyve a laikusok többségének nem arra való, hogy minden sorát kellő elmélyültséggel végigolvassák. Azt is megérné, de ez meglehetősen sok energiát és időt kívánna. Arra viszont mindannyiunknak kitűnő és nagyon hasznos a könyv, hogy valamelyes képet kapjunk erről a szakterületről, amely a nyelv megértését, elsajátítását, használatát, a hozzá kötődő gondolkodást, mindezek mikéntjét, az esetleges sajátosságait és problémáit elemezve, az alattuk végbemenő pszichés folyamatokat feltárva, az agyunkba és a "lelkünkbe" lát.

"A pszicholingvisztika viszonylag fiatal, ám az elmúlt évtizedekben - mind az ihletését adó területek, vagyis a nyelvészet, a pszichológia és az idegtudomány elméleti és technikai változásainak, mind a nyelv használatát és vizsgálatának lehetőségeit is érintő, gyorsan változó műszaki-informatikai környezetnek köszönhetően - sokrétűen fejlődött. (...) Egyszerre jellemző rá a nyelvészetből induló bölcsészeti a társadalomtudományi és a természettudományos szemlélet alkalmazása, módszerei közé tartozik a megfigyelés, a tudományos kísérletezés, és időnként a tömeges adatok elemzése." És Pléh Csaba, a szakterület vezető tudósa nyitó fejezetéből: "A pszicholingvisztika három egymáshoz kapcsolódó tézist tükröz a nyelvről: • A nyelv és a nyelvtan a nyelvhasználók fejében (is) reprezentálódik. A pszicholingvisztika ezt tanulmányozza. • Ezt a belső rendszert használjuk a megértés és a szövegalkotás folyamataiban. • A rendszer kibontakozik, valahogyan "bekerül a fejünkbe".

Douglas Smith: Az orosz arisztokrácia végnapjai, Európa Könyvkiadó, 2014.
Dr. Osman Péter ismertetése

"Nincs többé orosz nemesség. Nincs többé orosz arisztokrácia... A jövő történésze majd megírja a pontos részleteket, hogyan halt ki ez az osztály. Akik olvassák majd e beszámolót, elképednek és eltölti őket a borzalom... - Krasznaja Gazeta (Petrográd), 1922. január 14." - E szavak tökéletesen jellemzik e krónikát. • "A forradalom a legmélyebb, legdühödtebb elkeseredett osztályharc és polgárháború. - Lenin" - a könyvből.

A kiadó a szerzőről: "russzista történész, korábban az amerikai külügyminisztérium Oroszországban dolgozó tisztviselője, a Szabad Európa Rádió oroszszakértője, jelenleg a University of Washington professzora, eddig három könyvet publikált az orosz történelemről." Smith honlapjáról: a Los Angeles-i Egyetemen történelemből doktorált.

Ő így mutatja be e művét: "Arról szól, hogyan fosztották meg tulajdonától és semmisítették meg az orosz elitet az 1917-es forradalom és a második világháború között. Lapjai tele vannak kirabolt palotákról és felgyújtott birtokokról, a fosztogató parasztok és vöröskatonák előli éjszakai menekülésekről, börtönökről, száműzetésről és kivégzésekről szóló történetekkel. Ugyanakkor ez a túlélés és alkalmazkodás története is: bemutatja, mennyire volt képes a kiszorított, számkivetett és elnyomott cári uralkodó osztály kiheverni azokat a lelki sebeket, amelyeket világa elvesztése okozott, és hogyan küzdött, hogy megtalálja a helyét a Szovjetunió új, ellenséges rendjében. Bemutatja, hogyan folyt tovább az élet még a terror legsötétebb időszakaiban is: a férfiak és nők szerelembe estek, gyermekek születtek, összejöttek a barátok, az emberek élvezték az élet egyszerű örömeit. (...) Könyvem az egész nemesség sorsával foglalkozik (...) főképpen az arisztokrata Seremetyev és Golicin család történetét állítja a középpontba. Bár minden nemes a maga módján élte át a forradalmat és az új szovjet rendre való áttérést, az, ami a Seremetyevekkel és a Golicinokkal történt, és az, ahogy ők az eseményekre reagáltak, érvényes a nemesség többségére."

Az uralkodó stratégiát jól szemlélteti a bolsevikok egyik vezetőjétől, Zinovjevtől vett idézet: "Ellenségeink legyőzéséhez saját, szocialista militarizmusra van szükségünk. Szovjet-Oroszország százmillió lakosából kilencvenmilliót magunkkal kell ragadnunk. Ami a többieket illeti, hozzájuk nincs egy szavunk sem. Őket meg kell semmisíteni." S ehhez a félelmetes Cseka ukrajnai vezetőjének módszertani útmutatója: "Nem kell a bizonyítékokat tartalmazó dossziékban keresgélni annak megállapítására, hogy a vádlott fegyverrel vagy szóval a szovjetek ellen támadt. Ehelyett azt kell megkérdezni: mi a származása, milyen iskolát végzett, mi a foglalkozása. Ezek azok a kérdések, amelyek a vádlott sorsát el fogják dönteni. Ez a Vörös Terror értelme és lényege." E vérfagyasztóan ismerős szavak meg is sokszorozzák a könyv értelmezési tartományát, hiszen a terror benne megmutatott mechanizmusai más országokban is hasonlóképpen működtek - ez teszi különösen ajánlott olvasmánnyá. Smith szavaival: "az orosz nemesség végzete előrevetíti más csoportoknak a közeli évtizedekben bekövetkezett sorsát." Könyve eredeti címe pedig egy hasonlóképp fontos utalást tartalmaz: a francia nemesség végzetére.

Smith írja, hogy 2006-ban az Orosz Állami Könyvtárban megkérdezte a könyvtárosnőt, miért nem talál a katalógusban könyvet a nemesség és a forradalom kapcsolatáról. "Tessék? - hebegte. - Hát persze, hogy nincs semmi, mert a forradalomnak semmi köze nem volt a nemességhez, és a nemességnek sem a forradalomhoz." Íme hetven év agymosás eredménye. Igaz, azt is elmondja, hogy az elnyomás idején a túlélők maguk is igyekeztek, puszta önvédelemből, kitörölni hajdani múltjukat.

Teljes köru sajtószemle

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll vagy a linkre kattintva olvasható!)
A sajtószemle tagvállalataink, az OBSERVER Budapest Médiafigyelő Kft., a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft. segítségével készült.


Pannonnovum.hu, 2014. december 13., szombat
Német elemzés az innovációs versenyről

Pannonnovum.hu, 2014. december 13., szombat
Felhívás - Innovatív projekteket várunk!

Pannonnovum.hu, 2014. december 13., szombat
Pálinkás József: iparszerűvé vált a tudomány

Hkik.hu, 2014. december 15., hétfő
Felhívás az Innovációs Nagydíj pályázatra

Piacesprofit.hu, 2014. december 15., hétfő
Ne feledje a feltöltést!
"...Az innovációs járulék feltöltési kötelezettség alól viszont nem mentesülhetnek azok az adózók sem, akik a társasági adóelőleg és a helyi iparűzési adóelőleg kiegészítés tekintetében mentességet élvezhetnek (például az előző évi árbevétel alapján)..."

Piacesprofit.hu, 2014. december 15., hétfő
Az Év Szava: startup

News4business.hu, 2014. december 15., hétfő
Lényeges változásokkal kell számolni az új pályázati ciklusban
"...Sőt, kifejezetten növeli a pályázati támogatás elnyerésének esélyét, ha a benyújtott pályázat a tervezett alapfejlesztésen túl egyéb komponenseket, leginkább munkahelyteremtést, energiahatékonyságot növelést vagy K+F tevékenységet is tartalmaz majd" - hangsúlyozta ki a szakember. "Emiatt a pályázati kiírások ugyan terjedelmesebbek lesznek, de kevesebb dokumentumot kell majd a vállalkozásoknak beadniuk..."

Innoportal.hu, 2014. december 15., hétfő
Magyar startupok a párizsi LeWeb digitális innováció konferencián

Innoportal.hu, 2014. december 15., hétfő
Magyar cégeket fogad innovációs programjaiban a Lafarge

Pecsma.hu, 2014. december 15., hétfő
A duális képzést erősíti a Lafarge

Hirado.hu, 2014. december 15., hétfő
Ilyen lesz a felsőoktatás
"...A másik cél, a felsőoktatási intézményrendszert a kutatás-fejlesztés, az ipari k+f és az alapkutatások területén úgy pozicionálni, hogy európai és világszinten is versenyképes legyen, ezzel egy időben ugyanakkor ki tudja elégíteni a magyar közösség igényeit, vagyis hogy hozzá tudjon járulni a gazdaság- és társadalomfejlődéshez..."

Infovilag.hu, 2014. december 15., hétfő
Magyar diáklány a Nobel-díjkiosztáson
"...A Magyar Innovációs Szövetség a 2014. december 4. és 11. között megrendezett Stockholm International Youth Science Seminarra és az azt lezáró Nobel-díj kiosztási ceremóniára és bankettre a 18 éves középiskolai diákot, Tóth Rékát, delegálta. A fiatal "Konzervált nem kódoló szekvenciák evolúciós elemzése" című pályamunkájával ért el harmadik helyezést a 2013/2014. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen..."

Magyarhirlap.hu, 2014. december 15., hétfő
Egyre közeledik az adófeltöltési kötelezettség napja

Gazdasagiradio.hu, 2014. december 15., hétfő
Ellenőrzések a kutatás-fejlesztéses cégeknél

Feol.hu, 2014. december 15., hétfő
Példás együttműködés
"...A rektor szerint fontosak a gyakorlatorientált képzések, a gyakornoki, kutatási és innovációs programok, a hallgatók munkaerő-piaci bekapcsolódásának segítése..."

Jobinfo.hu, 2014. december 15., hétfő
Magyar középiskolás az idei Nobel-díj kiosztási ceremóniáján

Bitport.hu, 2014. december 15., hétfő
Így is lehetnénk innovációs nagyhatalom. Itt az izraeli példa!

Gazdasági Rádió, Délutáni monitor, 2014. december 15., hétfő
Milyen szerepet tölt be az innováció a munkavégzésben?

Gazdasági Rádió, Reggeli monitor, 2014. december 15., hétfő
A NAV nagy valószínűséggel ellenőrzi a kutatás-fejlesztési tevékenységgel összefüggő kedvezményeket igénybe vevő vállalkozásokat

Napi Gazdaság, 2014. december 16., kedd, 16. oldal
Másodszor lett európai vállalat a leginnovatívabb a világon
"...Jelentősen lelassult a leginnovatívabb uniós cégek kutatás-fejlesztésre fordított kiadásainak növekedése tavaly. Az Európai Bizottság közlése szerint az uniós cégek a múlt évben csak 2,6 százalékkal bővítették kutatás-fejlesztési büdzséjüket, ami jelentősen elmaradt a 2012-ben mutatott 6,8 százalékos emelkedéstől..."

Napi Gazdaság, 2014. december 16., kedd, 16. oldal
Izrael támogató környezetet nyújt az iparágnak
"...Izrael mellett nincs még egy olyan ország a világon, ahol a GDP-hez 15 százalékban járulnának hozzá a high-tech iparágak - hangzott el a második izraeli-magyar innovációs napon..."

Napi Gazdaság, 2014. december 16., kedd, 17. oldal
Magyar startupok mutatkoztak be Párizsban
Három magyar vállalkozás prezentálta fejlesztéseit egy nemzetközi konferencián a francia fővárosban.

Napi Gazdaság, 2014. december 16., kedd, 19. oldal
Már csak napok maradtak az adófeltöltésre

Bekesifi.hu, 2014. december 16., kedd
Magyar diák a Nobel-díj átadáson

Insiderblog.hu, 2014. december 16., kedd
LeWeb szubjektív, avagy mi történt a párizsi megarendezvényen?

Figyelo.hu, 2014. december 16., kedd
Webes multi-terminátorok
"...A 3500 fős rendezvényre a Nemzeti Innovációs Hivatal és a Loffice támogatásával három kis magyar startup is kijutott kiállítóként..."

Computerworld.hu, 2014. december 16., kedd
Budapest Tech Start Up Day

Edupress.hu, 2014. december 16., kedd
Magyar középiskolás az idei Nobel-díj kiosztási ceremóniáján

Edupress.hu, 2014. december 16., kedd
A pályázók 60 százaléka továbbjutott az innovációs versenyen
"...A 2014/2015-ös tanévre, a 14 és 20 év közötti korosztály számára meghirdetett verseny első szakasza lezárult. A Magyar Innovációs Szövetség, az EMMI és az MTVA által meghirdetett 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny bírálóbizottsága döntött a továbbjutó innovatív tervekről. A szakmai zsűri a beérkezett pályázatok csaknem 60 százalékát továbbjutásra javasolta..."

Itextreme.hu, 2014. december 16., kedd
A szakmai zsűri a beérkezett pályázatok közel 60%-át továbbjutásra javasolta

Innoteka.hu, 2014. december 16., kedd
Továbbjutó ifjú tudósok

Sonline.hu, 2014. december 16., kedd
Az innováció, a fejlesztés lendíti a gazdaságot

Somogytv.hu, 2014. december 16., kedd
Az idei év nem hozott áttörést

Napigazdasag.hu, 2014. december 16., kedd
Izrael támogató környezetet nyújt az iparágnak

Napigazdasag.hu, 2014. december 16., kedd
Már csak napok maradtak az adófeltöltésre

Breuerpress.com, 2014. december 16., kedd
Magyar-Izraeli Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság
"...Izrael a start-up cégek egyik nemzetközileg is elismert központjaként élen jár az innováció területén. A második magyar-izraeli innovációs napot december 11-én rendezte meg Izrael budapesti nagykövetsége és a Design Terminal - áll a közleményben..."

Sg.hu, 2014. december 16., kedd
Európában hiányzik a startupok háttere

Infovilag.hu, 2014. december 16., kedd
246 millió euró közép-európai együttműködésre

Infovilag.hu, 2014. december 16., kedd
Technológiai előrejelzés 2015-re

Inforadio.hu, 2014. december 16., kedd
Online képzési programot indít az innovációs hivatal

InfoRádió, Műsorfolyam, 2014. december 16., kedd
Délutáni drive time
"...Online képzési programot indít kis- és középvállalkozásoknak a Nemzeti Innovációs Hivatal, hogy a pályázók sikeresen szerepeljenek az uniós Horizont 2020 programjában Szereplők: Korányi László, elnökhelyettes, Nemzeti Innovációs Hivatal..."

InfoRádió, Délelőtti mérleg, 2014. december 16., kedd
Nagy valószínűséggel számíthat NAV ellenőrzése minden hazai vállalkozás, amely kutatás-fejlesztési tevékenységgel összefüggő adókedvezményt vett igénybe idén

Magyar Hírlap, 2014. december 17., szerda, 11. oldal
Sikerre tanítják a magyar vállalkozókat
Újabb EU-s forrásokra lehet pályázni
"...Hatalmas a kis- és középvállalkozók (kkv) között a verseny az Európai Unió Horizont 2020 (H2020) programjában a pénzügyi támogatásokért. Minden euróért meg kell küzdeni, a beadott pályázatok azonban gyakran sikertelenek. Éppen ezért a Nemzeti Innovációs Hivatal képzést indított a vállalkozók részére..."

Napi Gazdaság, 2014. december 17., szerda, 5. oldal
Erősíteni kell a tudatosságot
"...Csaknem tíz százalékkal több ügyet kezelt az idei első három negyedévben a Hipavilon Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség, mint tavaly összesen. Botos Viktor, a cég ügyvezető igazgatója szerint a magyar vállalatok és egyéni feltalálók is kezdenek egyfajta értéknövelő stratégiai eszközként gondolni fejlesztéseik levédésére..."

Világgazdaság, 2014. december 17., szerda, 2. oldal
Horizont 2020: kurzussal segítené a hivatal a pályázókat

Népszava, 2014. december 17., szerda, 4. oldal
Magyar kereskedőház nyílik Tel-Avivban

Magyar Demokrata, 2014. december 17., szerda, 77. oldal
A Richter a leginnovatívabbak között

Fejér Megyei Hírlap melléklet, 2014. december 17., szerda, 15. oldal
Enterprise Europe Network

Vg.hu, 2014. december 17., szerda
Horizont 2020: kurzussal segítené a hivatal a pályázókat

Hvg.hu, 2014. december 17., szerda
Kétszáz pécsi hallgató lehet a T-Systems gyakornoka
"...Az informatikai duális képzés, a kutatás-fejlesztés, a technológia-transzfer, valamint az innovációs és kutatási eredmények hasznosítása területén is együttműködik a jövőben a T-Systems Magyarország Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) - jelentették be szerdán a baranyai megyeszékhelyen..."

Mno.hu, 2014. december 17., szerda
Együttműködik a Pécsi Tudományegyetem és a T-Systems

Portfolio.hu, 2014. december 17., szerda
Duális képzést indít a T-Systems a Pécsi Tudományegyetemmel

Pecsma.hu, 2014. december 17., szerda
Kétszáz egyetemista kap munkát Pécsen

Pecsistop.hu, 2014. december 17., szerda
Az informatika a jövő - együttműködik a PTE és a T-Systems

Napigazdasag.hu, 2014. december 17., szerda
Az informatikai óriás a pécsi egyetemmel működik együtt

Portfolio.hu, 2014. december 17., szerda
Online képzés segíti a brüsszeli milliárdok elérését
"...A Nemzeti Innovációs Hivatal a hazai kkv szektor összes szereplője számára elérhető online kurzussal támogatja a sikeres hazai részvételt a H2020 Uniós pályázatokon..."

Piacesprofit.hu, 2014. december 17., szerda
Zsúfolt december vár még a vállalkozásokra

Mixonline.hu, 2014. december 17., szerda
Magyar-izraeli gazdasági együttműködés

Itbusiness.hu, 2014. december 17., szerda
Startup-konferencia a nyugati parton

Innoportal.hu, 2014. december 17., szerda
Online képzést indít a Nemzeti Innovációs Hivatal

Hrportal.hu, 2014. december 17., szerda
Nem kell megijedni, az innováció káosszal indul
"...Minden akadály és elakadás lehetőség az innovációra - ezzel a kurta mondattal érzékeltette szemléletét Janet Sernack, az innovációra és a startup cégekre specializálódott ausztrál születésű, Izraelben működő coach, aki a Coaching Határok Nélkül programsorozat novemberi előadója volt..."

Blikk.hu, 2014. december 17., szerda
Magyar fiatal is részt vesz a Swiss Talent Forumon
"...Egy magyar gimnazista, a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első helyezettje, Perez-Lopez Áron Ricardo is részt vehet a Swiss Talent Forumon a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) javaslatára. A szövetség közleményében arról tájékoztatott, hogy a Svájci Fiatalok a Tudományban Alapítvány január 30. és február 2. között ismét megrendezi a svájci Thun-tónál a svájci tehetségfórumot, amelyen Svájc és Európa 17-22 éves korosztályának tehetséges fiataljai mutatkozhatnak be, és tanulhatnak tudományos, üzleti és politikai szakemberektől..."

Profitline.hu, 2014. december 17., szerda
Magyar innováció: új távlatok az energiatárolásban

Orientpress.hu, 2014. december 17., szerda
Ülést tartott a Magyar-Izraeli Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság

Magyarhirlap.hu, 2014. december 17., szerda
Sikerre tanítják a magyar vállalkozókat

Mr1-Kossuth Rádió, 180 perc, 2014. december 17., szerda
A Keleti Háromhatár-Szeglet Kutató-Fejlesztő Központ professzorai Mátészalkán tartották éves közgyűlésüket

HírTV, Híradó, 2014. december 17., szerda
Együttműködési megállapodást kötött a Pécsi Tudományegyetem és a T-Systems Magyarország Zrt.

Gazdasági Rádió, Reggeli monitor, 2014. december 17., szerda
Felkészítő online képzést indít a Nemzeti Innovációs Hivatal a hazai kis- és középvállalkozások számára

Hvg, 2014. december 18., csütörtök, 3. oldal
Néma üzemmód
"...A budapesti innovációs központ ad otthont a világ egyik legsikeresebb telekommunikációs terméke - a mobil kapcsolóközpont - fejlesztésének, melyet 1,3 milliárd ember használ nap mint nap..."

Hvg, 2014. december 18., csütörtök, 58. oldal
Új MTA-elnök
"...Az őszre elkészült a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásáról szóló törvénytervezet, s január elsejétől már működik is az új intézmény. Akadémiai körökben nagy visszatetszéssel fogadták, hogy ennek kedvéért Pálinkás elérte a bevált, független és kiegyensúlyozott pályázati rendszer, az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) megszüntetését..."

Innoportal.hu, 2014. december 18., csütörtök
Magyar versenyző is lesz a Swiss Talent Forumon
"...A MISZ javaslatára Magyarországról az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium 17 éves tanulója, Perez-Lopez Áron Ricardo mutatkozik be Hogyan segíthetnek a fehérjék hálózatai kis mellékhatású gyógyszerek kifejlesztésében? című pályázatával..."

Innoportal.hu, 2014. december 18., csütörtök
Bőkezűen támogatja a fiatal kutatókat az Európai Kutatási Tanács

Pecsinapilap.hu, 2014. december 18., csütörtök
Kétszáz pécsi hallgatónak biztosítanak majd gyakornoki állást

Minuszos.hu, 2014. december 18., csütörtök
Gyakorlatorientált a PTE és a T-Systems együttműködése

Baranyanet.hu, 2014. december 18., csütörtök
Együttműködik a T-Systems és a PTE

Figyelo.hu, 2014. december 18., csütörtök
Űrmérték
"...Akár több milliárd forintnyi forrásra is pályázhatnak elsősorban a kutatás-fejlesztés területén működő magyar vállalkozások, miután 2015 novemberétől várhatóan Magyarország is teljes jogú tagjává válik az Európai Űrügynökségnek (ESA) - hívja fel a figyelmet a KCG Ügyvédi Társulás legfrissebb tájékoztatója..."

Magyarhirlap.hu, 2014. december 18., csütörtök
Lendületbe jön a magyar űrkutatás

Napi.hu, 2014. december 18., csütörtök
Feltalálókat díjaztak

Mon.hu, 2014. december 18., csütörtök
Tizenegy tudóst és kutatót tüntettek ki Gábor Dénes-díjjal

Itextreme.hu, 2014. december 18., csütörtök
Magyar középiskolás az idei Nobel-díj kiosztási ceremónián

Orientpress.hu, 2014. december 18., csütörtök
Újra lesz magyar részvétel a Swiss Talent Forumon

Mno.hu, 2014. december 18., csütörtök
Az újítások fele elbukik a hazai piacon
"...A GfK Hungária Piackutató Intézet kutatása szerint az újítások nagyjából fele elbukik a hazai piacon. Nem is a nemzetközi piacokon, hanem a hazain! Az okokról a Lánchíd Rádió Szabó Gábort, a Magyar Innovációs Szövetség elnökét kérdezte..."

Portfolio.hu, 2014. december 18., csütörtök
Csepreghy: nem baj, hogy Lázár csak januárban mehet Brüsszelbe

Piacesprofit.hu, 2014. december 18., csütörtök
Magyar cégek a tech világ nagyágyúi között

Piacesprofit.hu, 2014. december 18., csütörtök
Friss pénzeket hozhat az országba az űrkutatás

Napigazdasag.hu, 2014. december 18., csütörtök
Nagy lehetőség a magyar űrvállalkozóknak

Napi.hu, 2014. december 18., csütörtök
Magyarok, irány az űr!

Inforadio.hu, 2014. december 18., csütörtök
Új forrásokat nyit ki Magyarország csatlakozása az Európai Űrügynökséghez

Mediainfo.hu, 2014. december 18., csütörtök
CES 2015: magyar tech cégek a nagyok között

Mmonline.hu, 2014. december 18., csütörtök
Magyarok az élvonalban

Minuszos.hu, 2014. december 18., csütörtök
Online képzési programot indít a NIH

Edupress.hu, 2014. december 18., csütörtök
Újra magyar részvétel a Swiss Talent Forumon

Valasz.hu, 2014. december 18., csütörtök
Csak 2016-ban alakulhat meg a budapesti "találmánytőzsde"
"...úgy döntöttek, hogy a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák szellemitulajdoni hivatalok együttműködésével létrejövő Visegrádi Szabadalmi Intézet várhatóan csak 2016 januárjában kezdi meg működését..."

Orientpress.hu, 2014. december 18., csütörtök
Pénzt hozhat az Európai Űrügynökséghez való csatlakozásunk

Index.hu, 2014. december 18., csütörtök
Puccsszerűen kivégzik a kutatási alapot

Hvg.hu, 2014. december 18., csütörtök
Tizenketten csak az idén több mint 900 találmányt jegyeznek

Gazdasagiradio.hu, 2014. december 18., csütörtök
Együttműködést kötött a Pécsi Tudományegyetem és a T-Systems

Ado.hu, 2014. december 18., csütörtök
Lehetőség a hazai K+F cégeknek

444.hu, 2014. december 18., csütörtök
A tudományos kutatásokat és az innovációt is megszállja a kormány

Pannonnovum.hu, 2014. december 18., csütörtök
Fejlődésük korai fázisában lévő innovatív vállalkozások finanszírozása a délkelet-európai térségben

Pannonnovum.hu, 2014. december 18., csütörtök
Európában hiányzik a startupok háttere

Kossuth Rádió - Késő esti Krónika, 2014. december 18., csütörtök
Idén 11 tudós vehette át a Gábor Dénes-díjat

Katolikus Rádió, Hírtükör, 2014. december 18., csütörtök
11 tudóst és kutatót tüntettek ki a Gábor Dénes-díjjal

M1, Híradó este, 2014. december 18., csütörtök
11 tudós vehette át idén a Gábor Dénes-díjat

HírTV, reggeli Híradó, 2014. december 18., csütörtök
Együttműködési megállapodást kötött a Pécsi Tudományegyetem és a T-Systems Magyarország Zrt.

Magyar Hírlap, 2014. december 19., péntek, 10. oldal
Gábor Dénes-díj
"...Tizenegy tudósnak, kutatónak, fejlesztőnek és feltalálónak - köztük Dusza János fizikusnak (középen) - adták át tegnap kiemelkedő teljesítménye elismeréséként a Gábor Dénes-díjat..."

Magyar Hírlap, 2014. december 19., péntek, 14. oldal
Új lendület a magyar űrkutatásnak

Napi Gazdaság, 2014. december 19., péntek, 10. oldal
Együttműködik a pécsi egyetem és a T-Systems Magyarország
"...Az informatikai duális képzés, a kutatás-fejlesztés, a technológiatranszfer, valamint az innovációs és kutatási eredmények hasznosítása területén is együttműködik a jövőben a T-Systems Magyarország (TSM) Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE). Az erről szóló megállapodást a napokban írták alá..."

Dunaújvárosi Hírlap, 2014. december 19., péntek, 1+6. oldal
Díjazottak

Zalai Hírlap melléklet, 2014. december 19., péntek, 3. oldal
Stratégiaépítés az innovációért

Veszprémi 7 nap, 2014. december 19., péntek, 19. oldal
Befejeződött a Pannon Egyetem történetének legnagyobb infrastrukturális beruházása

Ma.hu, 2014. december 19., péntek
Tizenegy tudóst ismertek el idén Gábor Dénes-díjjal

Realista.hu, 2014. december 19., péntek
Feltörekvő magyar cégek

Portfolio.hu, 2014. december 19., péntek
Könnyebb lesz kockázati tőkéhez jutni?

Zaol.hu, 2014. december 19., péntek
Személyi kérdésekről is döntöttek a közgyűlésben
"...A közgyűlés zárt ülésen döntött arról, hogy Zalaegerszeg Innovációs Díját a EuropTec Kft. és a Zala-Depo Kft., a Kultúra Mecénása Díjat pedig dr. Iván Nándor kapja..."

Vg.hu, 2014. december 19., péntek
Kutatás-fejlesztési pályázatok: határ a csillagos ég

Napigazdasag.hu, 2014. december 19., péntek
Házat kaphatnak a régiós startupok Amerikában

Gazdasagiradio.hu, 2014. december 19., péntek
Összefognak a V4-ek: mire készülnek Amerikában?

Figyelo.hu, 2014. december 19., péntek
Magyarok az űripar elitklbujában

Erdo-mezo.hu, 2014. december 19., péntek
Gondolatok az innovációs eredmények gyakorlati bevezetéséről, mint stratégiáról az alföldi erdőgazdálkodásban

Computerworld.hu, 2014. december 19., péntek
Tizenegyen kapták meg idén a Gábor Dénes díjat

Computerworld.hu, 2014. december 19., péntek
Együttműködik a T-Systems és a PTE

Erdon.ro, 2014. december 19., péntek
Közlemény - NAV: Tájékoztató a feltöltési kötelezettségekről

Pannonnovum.hu, 2014. december 19., péntek
Jelentkezőket várnak a 23. Innovációs Nagydíj Pályázatra

Pannonnovum.hu, 2014. december 19., péntek
Új forrásokra pályázhatunk

Pannonnovum.hu, 2014. december 19., péntek
A főzés minden nyűgjét megoldja helyettünk a magyar startup

Pannonnovum.hu, 2014. december 19., péntek
Fókuszban az innovációs források

InfoRádió, Műsorfolyam, 2014. december 19., péntek
Az informatikai duális képzés, a kutatás-fejlesztés, a technológia-transzfer, valamint az innovációs és kutatási eredmények hasznosítása területén is együttműködik a jövőben a T-Systems Magyarország Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem

Népszava, 2014. december 20., szombat, 2. oldal
A kormány kezében a kutatások is
"...Januártól a tudományos kutatás-fejlesztésre vonatkozó támogatások egy kormányhivatal, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal ellenőrzése alá kerülnek, ráadásul annak működését a jövőben nem törvény, hanem kormányrendelet szabályozza majd, azaz bármikor könnyedén alakítható lesz..."

Népszava, 2014. december 20., szombat, 20. oldal
Találjuk fel a jövőt!
Átadták a Gábor Dénes-díjat

Zalai Hírlap, 2014. december 20., szombat, 3. oldal
Személyi kérdésekről is döntöttek

Piac és Profit, 2014. december 20., szombat, 42. oldal
KKV-Akadémia 2015

Műszaki szemle, Technika, 2014. december 20., szombat, 4. oldal
Kutatók Éjszakája, 2014

Műszaki szemle, Technika, 2014. december 20., szombat, 4. oldal
Átadták az NI debreceni tudományos parkját

Műszaki szemle, Technika, 2014. december 20., szombat, 8. oldal
Startupok a rajtkövön

Magyar üzleti világ, 2014. december 20., szombat, 24. oldal
Hogyan fejlesszünk új terméket?

Privatbankar.hu, 2014. december 20., szombat
Mindjárt itt az év vége, zsúfolt napok várnak a cégekre

Itextreme.hu, 2014. december 20., szombat
Újra magyar részvétel a Swiss Talent Forumon

Mr1-Kossuth Rádió, Vasárnapi Újság, 2014. december 21., vasárnap
Magyar űripari céget is kitüntettek Gábor Dénes-díjjal

Napló, 2014. december 22., hétfő, 6. oldal
Pannon Egyetem: hatalmas fejlesztés

Presztizs.com, 2014. december 22., hétfő
Az öt legjobb hazai startup

Insiderblog.hu, 2014. december 22., hétfő
Alapíts céget és vállalkozz Ausztriában!

Itbusiness.hu, 2014. december 22., hétfő
Újabb forrásokat nyitnak

Hg.hu, 2014. december 22., hétfő
Felörekvő magyar cégek a techvilág nagyágyúi között

Napló, 2014. december 23., kedd, 4. oldal
Befejeződött a Pannon Egyetem történetének legnagyobb infrastrukturális beruházása

Trade magazin, 2014. december 23., kedd, 120. oldal
Egyszerűsödik az uniós pályázati rendszer

IT- Business, 2014. december 23., kedd, 17. oldal
Újabb forrásokat nyitnak

IT- Business, 2014. december 23., kedd, 41. oldal
Bízva a fejlődésben

IT- Business, 2014. december 23., kedd, 47. oldal
Együtt még jobban megy

Elektronet, 2014. december 23., kedd, 50. oldal
Meghirdették A 23. Magyar Innovációs Nagydíjpályázatot

Magyar Nemzet, 2014. december 23., kedd, 13. oldal
Befejeződött a Pannon Egyetem történetének legnagyobb infrastrukturális beruházása

Népszava, 2014. december 24., szerda, Szép Szó, 9. oldal
Egy gazdasági szakember számára nincs korlát
Az a gyerek nem hátrányos helyzetű, aki ismeri a saját értékét, megvédi magát, meg mer szólalni
"...A Széchenyi-díjas Kürti Sándor, akinek cégét, a Kürt Zrt.-t a világ egyik legjelentősebb számítógépes adatmentő cégeként tartják nyilván, elsősorban a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatására nyújt támogatást. Az Egyesült Államokból származó eljárást már tíz iskolában alkalmazzák, de a vállalkozó százról álmodik..."

Dunántúli Napló, 2014. december 24., szerda, 15. oldal
Megjelentek a következő fejlesztési időszak felhívásai

Piacesprofit.hu, 2014. december 24., szerda
Májusban dőlt el, mire lesz pénz

Itextreme.hu, 2014. december 24., szerda
A 2013. évi Innovációs Nagydíjat nyert OLAJTERV Csoport tagja, a Kőolajvezetéképítő Vállalat (mai nevén OT INDUSTRIES-KVV Kivitelező Zrt.) idén is Innovációs Díjat kapott
"...A vállalat 2014-ben is folytatta innovációs tevékenységét és egy új műszert, illetve mérési eljárást dolgozott ki a földbe fektetett acélcsövek katódvédelmi eljárására. A "Műszerfejlesztés a talajba fektetett acél csővezeték korrózióvédelmére" elkészített pályázattal elnyerték az OT Industries 2014. évi Innovációs Díját..."

Innoportal.hu, 2014. december 24., szerda
Okos sisakot mutatnak be a CES 2015-ön

Tozsdeforum.hu, 2014. december 25., csütörtök
Három magyar cég a nagyágyúk közöttt

Haon.hu, 2014. december 25., csütörtök
Ha debreceni, akkor erről tudNI kell!
"...Itt a kis- és középvállalkozások a National Instruments Hungary Innovációs Program keretében lehetőséget kapnak arra, hogy gyakorlatilag térítésmentesen felgyorsítsák termékfejlesztési, tesztelési és prototipizálási folyamataikat az NI legkorszerűbb integrált szoftver és hardver rendszereivel..."

Kanizsaujsag.hu, 2014. december 26., péntek
Jelentkezőket várnak a 23. Innovációs Nagydíj Pályázatra

Dunántúli Napló, 2014. december 27., szombat, 11. oldal
Gyakornoki helyekkel egy szebb jövőért
"...Az informatikai duális képzés, a kutatás-fejlesztés, valamint az innovációs és kutatási eredmények hasznosítása területén is együttműködik a jövőben a T-Systems Magyarország Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem..."

Dunántúli Napló, 2014. december 27., szombat, 11. oldal
Új innovációs ügynökség alakult meg decemberben

Vasárnap Reggel, 2014. december 28., vasárnap, 2. oldal
Fejenként félmilliárd a magyar kutatóknak

Vg.hu, 2014. december 28., vasárnap
Sikeres évet zárt a Nemzeti Innovációs Hivatal

Vg.hu, 2014. december 28., vasárnap
Az operatív programok szakmai jóváhagyása várhatóan az idén megtörténik

Tozsdeforum.hu, 2014. december 28., vasárnap
A jövőnkért felelősek - Ezt tették tavaly
Korányi László elmondta, hogy a Nemzeti Innovációs Hivatal kulcsszerepet játszott az uniós és hazai források felhasználására, a párhuzamosságok kizárására kidolgozott Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia megalkotásában.

Stop.hu, 2014. december 28., vasárnap
Siker, siker hátán

Stop.hu, 2014. december 28., vasárnap
Idén jóváhagyhatja a szakma az operatív programokat

Sikerado.hu, 2014. december 28., vasárnap
Sikeres évet tudhatnak maguk mögött

Hirado.hu, 2014. december 28., vasárnap
Sikeres évet zárt a Nemzeti Innovációs Hivatal

Hirado.hu, 2014. december 28., vasárnap
Miniszterelnökség: az operatív programok szakmai jóváhagyása várhatóan az idén megtörténik

Privatbankar.hu, 2014. december 28., vasárnap
Mindjárt jönnek az uniós pályázatok - mikre lehet először pályázni?

Mno.hu, 2014. december 28., vasárnap
Csepreghy: Kevesebb, de komplexebb páylázatok lesznek

Magyarhirlap.hu, 2014. december 28., vasárnap
Már az év elején kiírhatnak több uniós programot

Hvg.hu, 2014. december 28., vasárnap
Januárban indul a pályázati nagyüzem

Hvg.hu, 2014. december 28., vasárnap
Az innovációval úgy fest, minden rendben

Hir.ma, 2014. december 28., vasárnap
A Nemzeti Innovációs Hivatal sikeres évet zárt

Gazdasagiradio.hu, 2014. december 28., vasárnap
Nyílnak a pénzcsapok, jönnek az uniós pályázatok

Figyelo.hu, 2014. december 28., vasárnap
Pályázati dömping indul az év elején

Magyar Hírlap, 2014. december 29., hétfő, 10. oldal
Fókuszban az induló innovatív vállalkozások

Magyar Nemzet, 2014. december 29., hétfő, 13. oldal
Százmilliárdok jutnak a cégek fejlesztésére

Magyar Hírlap, 2014. december 29., hétfő, 10. oldal)
Még az idén jóváhagyják
"...Már a jövő év elejétől nagy számban jelennek meg uniós pályázati kiírások, miután a magyar operatív programok többsége várhatóan még ebben az évben megkapja a szakmai jóváhagyást az Európai Bizottságtól (EB)..."

Népszava, 2014. december 29., hétfő, 4. oldal
Pályázati dömping jön

24 Óra2014. december 29., hétfő, 5. oldal
Jövő év elejétől pályázati kiírások több százmilliárdos nagyságrendben

Békés Megyei Hírlap, 2014. december 29., hétfő, 5. oldal
Jövő év elejétől pályázati kiírások több százmilliárdos nagyságrendben

Heves Megyei Hírlap, 2014. december 29., hétfő, 5. oldal
Jövő év elejétől pályázati kiírások több százmilliárdos nagyságrendben

Petőfi Népe, 2014. december 29., hétfő, 5. oldal
Jövő év elejétől pályázati kiírások több százmilliárdos nagyságrendben

Somogyi Hírlap, 2014. december 29., hétfő, 5. oldal
Jövő év elejétől pályázati kiírások több százmilliárdos nagyságrendben

Tolnai Népújság, 2014. december 29., hétfő, 5. oldal
Jövő év elejétől pályázati kiírások több százmilliárdos nagyságrendben

Új Dunántúli Napló, 2014. december 29., hétfő, 5. oldal
Jövő év elejétől pályázati kiírások több százmilliárdos nagyságrendben

Új Néplap, 2014. december 29., hétfő, 5. oldal
Jövő év elejétől pályázati kiírások több százmilliárdos nagyságrendben

Nógrád Megyei Hírlap, 2014. december 29., hétfő, 5. oldal
Sok uniós pályázat várható
"...Már a jövő év elejétől nagy számban jelennek meg uniós pályázati kiírások, miután a magyar operatív programok többsége várhatóan még ebben az évben megkapja a szakmai jóváhagyást az Európai Bizottságtól (EB) - mondta a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek..."

Vas Népe, 2014. december 29., hétfő, 6. oldal
Jönnek az uniós pályázatok

Észak-Magyarország, 2014. december 29., hétfő, 6. oldal, 11. oldal
Jövőre már jöhetnek az uniós pénzek

Tozsdeforum.hu, 2014. december 29., hétfő
Beindulhatnak a pályázatok az év elején

Ma.hu, 2014. december 29., hétfő
Magyarország továbbra is jó befektetési célpont

Dehir.hu, 2014. december 29., hétfő
A külföldiek jó befektetési célpontnak tartják Magyarországot

Profitline.hu, 2014. december 29., hétfő
Magyarország továbbra is jó befektetési célpont

Nepszava.hu, 2014. december 29., hétfő
Pályázati dömping jön

Stop.hu, 2014. december 29., hétfő
Több mint négyszáz magyar vállalkozást támogatott idén a Design Terminál

Piacesprofit.hu, 2014. december 29., hétfő
Adóváltozásoktól az új cégvezetési trendekig

Mixonline.hu, 2014. december 29., hétfő
400 magyar vállalkozást támogatott idén a Design Terminál

Agrarhirek.hu, 2014. december 29., hétfő
Még idén rábólint Brüsszel a fontos magyar dokumentumokra

Hir.ma, 2014. december 29., hétfő
Négyszáz magyar vállalkozást támogatott idén a Design Terminál

Hg.hu, 2014. december 29., hétfő
A Design Terminál éve

InfoRádió, Reggeli hírek, 2014. december 29., hétfő
Jövő év első hónapjaira csúszik át a magyar operatív programok hivatalos bizottsági elfogadása

Magyar Hírlap, 2014. december 30., kedd, 10. oldal
Hazánk kedvező befektetési célpont
A kutatás, fejlesztés, innováció területéről kell keresni az üzletembereket

Magyar Hírlap, 2014. december 30., kedd, 12. oldal
Jók az innovációs eredmények

Világgazdaság, 2014. december 30., kedd, 2. oldal
Fejlesztésre kell a pénz
EU-PÉNZEK A külpiaci megjelenést támogató pályázat nem volt népszerű
"...Az új hétéves uniós fejlesztési ciklusban eddig meghirdetett két kkv-pályázat eltérő népszerűségnek örvend. Az egyiket közel négyszeres mértékben túljegyezték, míg a másiknál csak a keret 40 százalékára érkezett igény..."

Hirado.hu, 2014. december 30., kedd
Hatályba lép az új innovációs törvény

Tozsdeforum.hu, 2014. december 30., kedd
Új keretek a tudományos munkához

Stop.hu, 2014. december 30., kedd
Kutatóreaktort is akar a kormány

Portfolio.hu, 2014. december 30., kedd
Csütörtökön hatályba lép az új kutatási, fejlesztési és innovációs törvény

Napigazdasag.hu, 2014. december 30., kedd
Megújul az innovációs törvény

Hirado.hu, 2014. december 30., kedd
A paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos feladatokról döntöttek

Hajdupress.hu, 2014. december 30., kedd
Egyengetik a magyar atom útját

Atv.hu, 2014. december 30., kedd
Félévente kap jelentést a kormány a paksi bővítésről

Vs.hu, 2014. december 30., kedd
Külön laboratóriumot is épít a kormány Pakshoz - "lehetőleg" idehaza

Valasz.hu, 2014. december 30., kedd
Paksról döntött a kormány

Orientpress.hu, 2014. december 30., kedd
Újabb kormánydöntés Paks bővítésének ügyében

Orientpress.hu, 2014. december 30., kedd
Hatályba lép az új innovációs törvény

Nepszava.hu, 2014. december 30., kedd
Döntöttek a paksi atomerőműről

Mno.hu, 2014. december 30., kedd
Paks: további segítség a beruházásnak

Mfor.hu, 2014. december 30., kedd
Alapozza a kormány a paksi bővítést

Mandiner.hu, 2014. december 30., kedd
Így készíti elő Paks bővítését a kormány

Figyelo.hu, 2014. december 30., kedd
Paks: fontos döntéseket hozott a kormány

Figyelo.hu, 2014. december 30., kedd
Január elsején lép hatályba az új innovációs törvény

Magyar Hírlap, 2014. december 31., szerda, 9. oldal
Új törvény lép hatályba
"...Az Országgyűlés november 25-i ülésén fogadta el a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló új szabályozást. A törvény január elsején lép hatályba. Ennek értelmében létrejön a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal az Országos Tudományos Alapprogramok Iroda és a Nemzeti Innovációs Hivatal összeolvadásával..."

Népszabadság, 2014. december 31., szerda, 3. oldal
Eltűnik a sótartó az asztalról
"...A magyarországi kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenység felügyeletének egységesítésére, prioritásainak meghatározására, valamint a hazai és uniós források koordinált elosztására jön létre január 1-jén a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, amely a Nemzeti Innovációs Hivatal és az Országos Tudományos Alapprogramok Irodája jogutódaként látja majd el önálló kormányhivatalként a feladatait..."

Magyar Nemzet, 2014. december 31., szerda, 10. oldal
Sikeres évet zárt a Design Terminál

Itbusiness.hu, 2014. december 31., szerda
Átalakuló fejlesztéspolitika

InfoRádió, Műsorfolyam, 2014. december 31., szerda
Az Országgyűlés november 25-i ülésén fogadta el a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló új szabályozást

Manager Magazin, 2014. december, 8-9. oldal
Laza holdingból integrált vállalat
"...OT Industries Új névvel, új arculattal, új vállalati struktúrával és új stratégiával szeretne a régióban piacvezetővé válni a korábban Olajterv Csoportként ismert OT Industries. A megújuló cég ambiciózus terveiről Polony István elnök-vezérigazgató nyilatkozott..."

Manager Magazin, 2014. december, 16-18. oldal
Multinak született magyar
"...Biopolus Különleges növény-termesztési technológiájával 155 európai cég között elsőként nyert egy olyan EU-s pályázaton a Biopolus cégcsoport, amelynek a második fázisában már több százmilliós tőkéhez juthat a társaság. Kenyeres István a fiával két éve alapította a vállalkozást..."

Infotér, 2014. december 24-27. oldal
Hatalmas lehetőség, nagy kihívások
"...A magyarországi kutatás-fejlesztést és innovációt támogató pénzügyi forrásokról, illetve ígéretes kezdeményezésekről és komoly kihívásokról egyaránt beszéltek az előadók az Infotér Konferencia első napján a "Kutatás, fejlesztés és innováció egy dinamikusan fejlődő Magyarországért" szekció keretében..."

Innotéka, 2014. december, 8. oldal
A messze látó tudomány

Innotéka, 2014. december, 16. oldal
Mindent a megrendelőért

Innotéka, 2014. december, 23. oldal
jUNIoroktól a Juniorokig - avagy minden fiatalból lehet egyszer professzor

MATEHETSZ hírlevél, 2014. december
A jövő tudósai
A feltörekvő tudósnemzedék hat ígéretes képviselője mutatkozott be az Akadémián.

Nol.hu, 2015. január 1., csütörtök
Eltűnik a sótartó az asztalról
"...A magyarországi kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenység felügyeletének egységesítésére, prioritásainak meghatározására, valamit a hazai és uniós források koordinált elosztására jön létre január 1-jén a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, amely a jelenlegi Nemzeti Innovációs Hivatal és az Országos Tudományos Alapprogramok Irodája jogutódaként látja majd el önálló kormányhivatalként a feladatait..."

444.hu, 2015. január 1., csütörtök
Dolgok, amik máshogy lesznek 2015-től
"...Új innovációs törvényt is köszönhetünk január elsejétől Ami eddig volt: Országos Tudományos Alapprogramok Iroda és a Nemzeti Innovációs Hivatal. Az lesz: ezek összeolvadásával Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal..."

Pannonnovum.hu, 2015. január 1., csütörtök
Lassan érkeznek a pályázatok

Pannonnovum.hu, 2015. január 1., csütörtök
Új szervezet felel a hazai innováció felpörgetéséért

Piacesprofit.hu, 2015. január 2., péntek
A Szilicium-völgyben is ismert magyar startup

Eduline.hu, 2015. január 2., péntek
Így változnak a felvételi pontszámítás szabályai 2015-ben
"...Az Országos Művészeti Tanulmányi Versenyeken elért 1-3. helyezésért 20 többletpont jár, az Ifjúsági Tudományos Innovációs Tehetségkutató Versenyen elért 1-3. helyezésért pedig 30 többletpontot kaphattok..."

Itbusiness.hu, 2015. január 2., péntek
Hatalmas lehetőség, nagy kihívások
"...A magyarországi kutatás-fejlesztést és innovációt támogató pénzügyi forrásokról, illetve ígéretes kezdeményezésekről és komoly kihívásokról egyaránt beszéltek az előadók az Infotér Konferencia első napján a "Kutatás, fejlesztés és innováció egy dinamikusan fejlődő Magyarországért" szekció keretében..."

Somogyi Hírlap, 2015. január 3., szombat, 1+5. oldal
Fejlesztéshez kell az uniós pénz

Új Néplap, 2015. január 3., szombat, 1+5. oldal
Fejlesztéshez kell az uniós pénz

Észak-Magyarország, 2015. január 3., szombat, 8. oldal
Sosem tapasztalt mértékben pályáztak

Uzleti-innovacio.blog.hu, 2015. január 3., szombat
Az üzleti célú innováció meghatározza a cégértéket

Világgazdaság, 2015. január 5., hétfő, 3. oldal
Innovatív forrásbevonás jöhet

Vas Népe, 2015. január 5., hétfő, 6. oldal
Hogyan kaphatunk idén is pénzt az EU-tól?

Népszava, 2015. január 5., hétfő, 7. oldal
Búcsú a tudós politikustól

Vaol.hu, 2015. január 5., hétfő
Hogyan kaphatunk jövőre is pénzt az EU-tól?

Vg.hu, 2015. január 5., hétfő
Megváltoztatja a kormány a költségvetési támogatások szabályait
"...Ha a támogatás kutatás-fejlesztéshez, illetve innovációhoz kötődik, akkor az előleg aránya már 75 százalék, maximális összege 450 millió forint. A pályázati kiírás tartalma változatlan, ugyanazokat az elemeket tartalmazza, mint idáig..."

Uzletresz.hu, 2015. január 5., hétfő
Öt magyar startup mutatkozik be Amerikában

Piacesprofit.hu, 2015. január 5., hétfő
Zajlik az adóreform, de a társasági adót nem érinti

Itbusiness.hu, 2015. január 5., hétfő
Szeptember: Szüreti mulatságok
"...startupokat a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) választotta ki a több mint 40 jelentkezőből. "Mindegyik a digitális technológiát képviseli valamilyen módon, a mobiltelefonos hívások titkosításától a háromdimenziós ruhaszabászati tervezőprogramig"..."

Hirado.hu, 2015. január 5., hétfő
Módosultak a költségvetési támogatások szabályai

Profitline.hu, 2015. január 5., hétfő
Öt magyar startup utazik Amerikába

Hg.hu, 2015. január 5., hétfő
Öt magyar startup utazhat Amerikába a Design Terminál pályázatával

Hg.hu, 2015. január 5., hétfő
Megvan, hogy melyik öt magyar startup utazhat Amerikába

Petőfi Népe, 2015. január 6., kedd, 1+5. oldal
Újabb forrásokat vonhatnak be

Napi Gazdaság, 2015. január 6., kedd, 8. oldal
Magyar tudósok a világ agykutatói között

Somogyi Hírlap, 2015. január 6., kedd, 1+5. oldal
Forrásokat vonhatnak be

24 óra, 2015. január 6., kedd, 5. oldal
Innovatív forrásbevonás jöhet

Szegedma.hu, 2015. január 6., kedd
Szegeden is képzi az innovátorokat az !gen program

Euroastra.hu, 2015. január 6., kedd
Módosultak a költségvetési támogatások szabályai

Orientpress.hu, 2015. január 6., kedd
IV. Greennovációs Nagydíj - A környezettudatosabb gazdaságért

Hirado.hu, 2015. január 6., kedd
Mezey Barna: A műszaki felsőoktatásnak az ipar irányába kell kereskednie
"...Azonban a lehetőségek is különbözőek - hívta fel a figyelmet a rektor, aki kiemelte, hogy a közösségi forrásokból a központi régió rendkívül keveset kap, ugyanakkor az Innovációs Kutatási Hivatal programjában nagyon komoly összegek állnak rendelkezésre. Utóbbinál az ELTE-nek komoly esélyei lesznek, a műszaki felsőoktatásnak pedig az ipar irányában kell "nagyon határozottan" kereskednie..."

Pannonnovum.hu, 2015. január 6., kedd
Csütörtökön hatályba lépett az új kutatási, fejlesztési és innovációs törvény

Pannonnovum.hu, 2015. január 6., kedd
Házat kaphatnak a régiós startupok Amerikában

M1, Ma reggel, 2015. január 6., kedd
Átalakulóban van a felsőoktatás?

Népszabadság, 2015. január 7., szerda, 6. oldal
Magyar startupok a világhír kapujában

Figyelő, 2015. január 7., szerda, 61-63. oldal
Oszd meg, vagy tartsd titokban?
Párizsi nagy startupkonferencia
"...Kíméletlenül csorbíthatják a magánéletet az olyan hatalmas netes adatsilók, mint a Facebook vagy a Google - derült ki a web atyjának szavaiból. Sir Tim Berners-Lee a párizsi LeWeben beszélt a világháló negatív hatásairól, de középpontba került a sharing economy és a szenzorgazdaság iparágakat s egészségünket átalakító ereje is. A rendezvényen három magyar kiállító mutatkozott be..."
"...A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) elnökhelyettese, Korányi László, valamint a Loffice közösségi iroda tulajdonosai, Klemetz Anna és Kata is sokat tettek, hiszen a NIH-hel ők szervezték az otthoni előválogató versenyt..."


Tozsdeforum.hu, 2015. január 7., szerda
Ha startupod van irány London, vagy Berlin

Hrportal.hu, 2015. január 7., szerda
Bármennyi vagy semennyi - mennyi a szabadság a startupoknál?

Haon.hu, 2015. január 7., szerda
Sikerre vitték a "heringmérővel"
"...Az !gen Debrecen Egyesület egyik alapító tagjaként maga is azon dolgozik, hogy minél több helyi és a cívisvárosból indult országos innováció megvalósulhasson. A témában előadásokat, képzéseket, most pedig egy vállalkozói versenyt is szervezett, amelyen öt csapat mérkőzött meg..."

Népszabadság, 2015. január 8., csütörtök, 5. oldal
Nincs kizárva a részrehajlás
Pálinkás József volt MTA-elöljáró a kutatási hivatalnál folytatja

Pharmaonline.hu, 2015. január 8., csütörtök
A kutatásra költött összegek hathetede kidobott pénz
"...A jelenlegi tudományértékelő rendszer a publikálást, a grant-ok elnyerését és az elsőséget jutalmazza, nem azt, hogy a munka mennyire megbízható. Ennek meg kellene változnia, és a jó minőségű, megismételhető kutatást, valamint az adatok és módszerek megosztását kellene díjazni, nem azt, hogy valaki mennyi tanulmányt és extravagáns eredményt közöl. A valódi innováció fontos, de igen ritka; a tudomány közösségi vállalkozás. Ugyanakkor a kutatásfinanszírozás módszerei és a versenykényszer az extrém eredményeket díjazza - a fő kihívás ezért az, hogyan lehet a változás mellé felsorakoztatni a kutatókon kívül a többi fontos szereplőt is, a finanszírozókat, a szaklapokat, az egyetemeket és a kutatóintézeteket..."

Boon.hu, 2015. január 8., csütörtök
Megkezdte munkáját a Nemzeti Kutatási, Fejlesztés és Innovációs Hivatal

Haon.hu, 2015. január 8., csütörtök
Megkezdte munkáját a Nemzeti Kutatási, Fejlesztés és Innovációs Hivatal

Szon.hu, 2015. január 8., csütörtök
Megkezdte munkáját a Nemzeti Kutatási, Fejlesztés és Innovációs Hivatal

Mon.hu, 2015. január 8., csütörtök
Megkezdte munkáját a Nemzeti Kutatási, Fejlesztés és Innovációs Hivatal

Autopro.hu, 2015. január 8., csütörtök
Megkezdte munkáját a Nemzeti Kutatási, Fejlesztés és Innovációs Hivatal

Portfolio.hu, 2015. január 8., csütörtök
Elstartolt az új innovációs hivatal Pálinkás vezetésével

Hirado.hu, 2015. január 8., csütörtök
Megkezdte munkáját a Nemzeti Kutatási, Fejlesztés és Innovációs Hivatal

Webradio.hu, 2015. január 8., csütörtök
Megkezdte munkáját a Nemzeti Kutatási, Fejlesztés és Innovációs Hivatal

Alon.hu, 2015. január 8., csütörtök
Megkezdte munkáját a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal

Stop.hu, 2015. január 8., csütörtök
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal megkezdte munkáját

Pecsistop.hu, 2015. január 8., csütörtök
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal megkezdte munkáját

Orientpress.hu, 2015. január 8., csütörtök
Megkezdte munkáját a Nemzeti Kutatási, Fejlesztés és Innovációs Hivatal

Napi.hu, 2015. január 8., csütörtök
Új kormányhivatal kezdte meg csütörtökön a munkáját

Ma.hu, 2015. január 8., csütörtök
Megkezdte munkáját a Nemzeti Kutatási, Fejlesztés és Innovációs Hivatal

Napigazdasag.hu, 2015. január 8., csütörtök
Új hivatalhoz tartozik a K+F

Origo.hu, 2015. január 8., csütörtök
Befejezi Föld körüli pályafutását az első magyar műhold

Mon.hu, 2015. január 8., csütörtök
Szombat hajnalban semmisülhet meg az első magyar műhold, a Masat-1

Ma.hu, 2015. január 8., csütörtök
Ég veled! Szombat hajnalban megsemmisül a Masat-1

Nepszava.hu, 2015. január 8., csütörtök
Sikeres misszió! Szombaton éghet el a Masat-1

Nepszava.hu, 2015. január 8., csütörtök
Megsemmisül a Masat-1

Hir3.hu, 2015. január 8., csütörtök
Szombat hajnalban semmisülhet meg a Masat-1

Bitport.hu, 2015. január 8., csütörtök
A MASAT-1 visszatér az űrből, de már dolgoznak az utódján

Mmonline.hu, 2015. január 8., csütörtök
London és Berlin a startup központok

Computerworld.hu, 2015. január 8., csütörtök
Berlin és London a fő startup központok

Minuszos.hu, 2015. január 8., csütörtök
Az Intel vezér a nőkben és a kissebségekben bízik

Marketinginfo.hu, 2015. január 8., csütörtök
Ezek a legfontosabb startup központok

Hirado.hu, 2015. január 8., csütörtök
CES: megadják a prémium minőség szabványait

Nol.hu, 2015. január 8., csütörtök
Nincs kizárva a részrehajlás
"...A december 31-i Magyar Közlönyben tették közzé: Pálinkás Józsefet nevezték ki a január elsejétől induló Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöki posztjára..."

Insiderblog.hu, 2015. január 8., csütörtök
5 magyar startup megy Amerikába

Pannonnovum.hu, 2015. január 8., csütörtök
Fontos lenne, hogy a mikrocégek is helyzetbe kerüljenek az uniós pályázatoknál

Világgazdaság, 2015. január 9., péntek, 6. oldal
Lehet keresni az innováción

Népszava, 2015. január 9., péntek, 16. oldal
Megsemmisül a Masat-1
A Smog-1 projektben készül az ötször-ötször-öt centiméteres új űreszköz

Vg.hu, 2015. január 9., péntek
Lehet keresni az innováción
"...Nagyon jól számszerűsíthetők az innovatív műszaki megoldások alkalmazásából adódó gazdasági előnyök a Siemens Zrt. k+f területért felelős vezetője, Zeitler Balázs tapasztalatai szerint, ezért a potenciális megrendelők meggyőzése érdekében nincs is szükség különösebb meggyőzésére..."

Mno.hu, 2015. január 9., péntek
Hétvégén megsemmisül a Masat-1

Euroastra.hu, 2015. január 9., péntek
MASAT-1: KÜLDETÉS TELJESÍTVE! Áttekintés a Masat-1 majdnem három éves sikeres missziójáról

Hvg.hu, 2015. január 9., péntek
Budapest a legcsábítóbb vállalkozási célpontok között

Piacesprofit.hu, 2015. január 9., péntek
Új hivatalhoz tartozik a K+F

Profitline.hu, 2015. január 9., péntek
Megkezdte munkáját a Nemzeti Kutatási, Fejlesztés és Innovációs Hivatal

Uzletresz.hu, 2015. január 9., péntek
Zajlik az élet a startupok piacterén a CES-en

Tozsdeforum.hu, 2015. január 9., péntek
Osztják a pénzt az innovatív vállalkozásoknak

Sikerado.hu, 2015. január 9., péntek
Uniós támogatás kkv-knak

Portfolio.hu, 2015. január 9., péntek
Innovatív magyar kkv-k? Róluk példát lehet venni!

Origo.hu, 2015. január 9., péntek
Magyar innovációt díjazott az EU
"...Hét magyar innovatív vállalkozás fejenként legalább 50 ezer eurós támogatást kap az Európai bizottság Horizont 2020 nevű, kutatást és fejlesztést támogató programjában..."

Napigazdasag.hu, 2015. január 9., péntek
Hét magyar innovatív kkv kap uniós támogatást

Mmonline.hu, 2015. január 9., péntek
Ezek a leginnovatívabb hazai vállalkozások

Klubradio.hu, 2015. január 9., péntek
Újabb uniós támogatás a kkv-knak

Bekesifi.hu, 2015. január 9., péntek
Hajnalban megsemmisülhet a Masat-1

Privatbankar.hu, 2015. január 9., péntek
Magyar kkv-kat díjazott az Európai Bizottság

Nol.hu, 2015. január 9., péntek
Uniós pénz kkv-knak

Magyarmezogazdasag.hu, 2015. január 9., péntek
Megkezdte munkáját a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal

Pannonnovum.hu, 2015. január 9., péntek
Megkezdte munkáját a Nemzeti Kutatási, Fejlesztés és Innovációs Hivatal

Katolikus Rádió, Hírtükör, 2015. január 9., péntek
Mintegy 275 európai uniós innovatív kis- és középvállalkozás, köztük hét magyar kap rövidesen összesen 117 millió euró uniós támogatást a Horizont 2020 kutatási és innovációs keretprogramban

HVG, 2015. január 10., szombat, 51-52. oldal
Felhőből haszon
Az it-szolgáltatások felértékelődése
"...Bevételnövelő beruházásként kell tekinteni az it-szolgáltatásokra - hangsúlyozza Michel Clement, az amerikai Oracle Közép- és Kelet-Európáért felelős alelnöke..."

Innotéka, 2015. január 10., szombat, 14. oldal
Jövőformálás akadémiai intézetekkel
"...Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásával összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos egy 2014. decemberi nyilatkozata szerint, ha be tudják csatornázni azokat az innovációkat, amelyekkel hatékonyabb napelemeket, energiatárolást hoznak létre és biztonságosabban tudják eljuttatni az energiát fogyasztókhoz, akkor a program sikeres lesz..."

Innotéka, 2015. január 10., szombat, 15. oldal
Tizenegy új Gábor Dénes-díjas

Innotéka, 2015. január 10., szombat, 26. oldal
Győzött az ergonomikus fejhallgató
"...Az Ökodizájn és Fenntartható Technológiák kategóriában a legjobb innováció díját egy félig nyitott, fülre simuló fejhallgató nyerte, amiről fiatal tervezője kijelentette: "Amikor elhatároztuk, hogy létrehozzuk a NightHawkot, tudtuk, speciálisnak kell lennie, oka kell, hogy legyen a létezésének, mert senkinek sincs szüksége még egy közönséges fejhallgatóra."..."

Vg.hu, 2015. január 10., szombat
Uniós támogatás innovatív kkv-knak

Uzletresz.hu, 2015. január 10., szombat
12 álidézet az innovációról

Stockportal.hu, 2015. január 10., szombat
Uniós támogatás innovatív kkv-knak

Infodebrecen.hu, 2015. január 10., szombat
Hétvégén megsemmisül a Masat-1

Zalamedia.hu, 2015. január 11., vasárnap
Új év, új kezdet - erre koccintottak
"...A rendezvényen került átadásra Zalaegerszeg Innovációs Díja, melyet az EuropTec Kft. és a Zala-Depo Kft. kapott..."

Tozsdeforum.hu, 2015. január 11., vasárnap
Százakat várunk a díjátadóra
"...A finn államelnök által 2006-ban alapított Minőség-Innováció nemzetközi pályázatra évek óta egyre többen jelentkeznek, Magyarország 2013 óta meghívás alapján vesz részt a nemzetközi megmérettetésben. A finn koordinációs bizottság felkérésére az idén Budapesten rendezik meg a díjátadó ünnepséget Áder János köztársasági elnök fővédnöksége mellett..."

Veol.hu, 2015. január 11., vasárnap
Hogyan kaphatunk pénzt?

Ma.hu, 2015. január 11., vasárnap
Több mint száz résztvevő a Minőség-Innováció nemzetközi elismerések átadásán

Napló, 2015. január 12., hétfő, 6. oldal
Hogyan juthatunk pénzhez?

Minuszos.hu, 2015. január 12., hétfő
Hát ennyit Budapestről, mint startup fővárosról

Pályázati felhívások

PÁLYÁZAT A 2014. ÉVI LEGJELENTŐSEBB INNOVÁCIÓS TELEJESÍTMÉNY ELISMERÉSÉRE!

A Magyar Innovációs Alapítvány - a Magyar Innovációs Szövetséggel, az innovációért felelős kormánybiztossal, a Földmuvelésügyi Minisztériummal, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, a Nemzetgazdasági Minisztériummal és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával együtt - 23. alkalommal teszi közzé a

MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ pályázatot.

Az év legjelentősebb innovációs teljesítményét elismerő Magyar Innovációs Nagydíj mellett a kiemelkedő innovációs teljesítményeket további, összesen hat kategóriában is dijazzák: Ipari, Fejlesztési, Agrár, Környezetvédelmi, valamint a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, a Nemzeti Innovációs Hivatal és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Innovációs Díjai.

A legeredményesebb, 2012. január 1. után alapított (startup) vállalkozás a Magyar Innovációs Szövetség Start-up Innovációs Díját nyeri el.
A díjak ünnepélyes átadására 2015. március végén kerül sor az Országházban.

Kik vehetnek részt?
Pályázat vagy javaslat alapján azok a Magyarországon bejegyzett vállalkozások, amelyek a 2014. évben kiemelkedő muszaki, gazdasági innovációs teljesítménnyel (új termékek, új eljárások, új szolgáltatások értékesítése) jelentős üzleti hasznot értek el. Az innováció kiindulási alapja kutatás-fejlesztési eredmény, szabadalom, know-how alkalmazása, technológia-transzfer stb. lehet.

Az elbírálás során a bíráló bizottság a 2014-ben elért többleteredmény/többletárbevétel, egyéb muszaki, gazdasági előnyök szempontjai mellett az innováció eredetiségét, újszeruségét, ill. társadalmi hasznosságát, valamint a pályázat kidolgozottságának színvonalát is értékeli.
A bírálóbizottság által meghozott döntés végleges, fellebbezésnek helye nincs.

Korábbi Nagydíj Pályázatokon díjazott innovációval újból pályázni nem lehet.

A jelentkezéshez szükséges dokumentumok:
- 1 oldalas összefoglaló, amelynek mintája a www.innovacio.hu/nagydij oldalról tölthető le,
- Részletes leírás a megvalósításról, az elért piaci, illetve gazdasági eredményről(többleteredmény, többlet éves árbevétel, piaci részesedés növekedése stb.), maximum 10 A/4-es oldalon,
- Referenciák igazolása (szakvélemény, vevők véleménye, fotó, videofilm, szakcikk stb.),

- Nyilatkozat a közölt adatok, információk, valamint a szellemi tulajdonvédelmi jogok hitelességéről.

BEADÁSI HATÁRIDŐ: 2015. FEBRUÁR 17. 10 ÓRA

A pályázatokat pdf-ben, az egyoldalas összefoglalót doc formátumban kell eljuttatni adathordozón vagy e-mailben, a Magyar Innovációs Alapítvány titkárságára: 1036 Budapest, Lajos u. 103. I. em., innovacio@innovacio.hu.
A bírálóbizottság a Magyar Innovációs Alapítvány Kuratóriuma által felkért tudósokból, gazdasági szakemberekből áll, elnöke professzor Pálinkás József, az inovációért felelős kormánybiztos.

Bővebb információ: www.innovacio.hu

Magyar Innovációs Alapítvány Kuratóriuma nevében:
Prof. Závodszky Péter elnök


Budapest, 2014. november 20.

Innováció Menedzsment Disszertáció Díj

Minden évben kiírásra kerül az ISPIM (The International Society for Professional Innovation Management) által az ún. Innováció Menedzsment Disszertáció Díj, mely arról szól, hogy melyikhallgató fejezte be legjobban a doktori iskolát az innovációs menedzsment területén.

A díj nyitva áll minden diák előtt, aki 2014. január 1. és 2014. december 31. között innovációs menedzsment témában fejezte be a doktori iskolát.

A győztes 4000 eurót, a 2. helyezettek pedig 2000 eurót kapnak.
A három legjobb disszertáció szerzőjének részt kell vennie az ISPIM konferencián 2015 júniusában.

Jelentkezési határidő 2015. január 31.
További információk és nevezés az alábbi linken.
Szerkesztő: dr. Antos László, Munkatárs: Sas Zsófia
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páratlan hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1036 Budapest, Lajos u. 103.
tel.: 4303330, eposta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.