XXIII. évf. | 2013. április 30. | 9. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Magyar Fiatal Tudósok Társasága
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Új tagok
Szakirodalom-figyelő
Sajtószemle
Várható események
Pályázati felhívásokHírek | Magyar Innovációs Szövetség

22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny

A Magyar Innovációs Szövetség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az MTVA által a 2012/2013-as tanévre, a 14 és 20 év közötti korosztály számára meghirdetett 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 72 továbbjutott pályázatának készítője május 3-ig nyújthatja be a műszaki és természettudományi területeken végzett tudományos munkáját. A professzorokból és gazdasági szakemberekből álló 19 fős bírálóbizottság, Prof. Ormos Pál akadémikus, az MTA SZBK főigazgatója vezetésével 2013. május 15-én tartja ülését. Ekkor döntenek a közel 2,5 milliós ösztöndíjakról, s arról is, hogy kik képviselik Magyarországot 2013. szeptember 20-25. közötti európai döntőn, Prágában.

A verseny díjátadási ünnepségére 2013. június 10-én kerül sor az Akvárium Klubban (1051 Budapest, Erzsébet tér 14.). A legjobb, leglátványosabb pályamunkákat pedig - kiállítás keretében - tekinthetik meg az érdeklődők az Akvárium Klubban, június 10-11-én, 10:00 és 18:00 között. A Magyar Innovációs Techshow június 11-én nyitja meg kapuit ugyanitt.

Nemzeti Kutatás-fejlesztési és Innovációs Stratégia (2013-2020)

Nemzetgazdasági Minisztérium felkérésére Szövetségünk április 16-án kialakította véleményét a Nemzeti Kutatás-fejlesztési és Innovációs Stratégia (2013-2020) elfogadásáról készült előterjesztésről, amelyet megküldött Gondos Judit, közigazgatási államtitkár asszony részére.

Részletek a véleményből:
"...A Magyar Innovációs Szövetség fenn kívánja tartani a 2012. december 4-én kialakított és megküldött, átfogó véleményét... tekintettel arra, hogy véleményünket érdemben nem építették be az új stratégia tervezetébe..."

"...Ezen kívül néhány észrevételt kívánunk tenni még... a K+F adóösztönzési rendszer érintése igen érzékeny pont, csak alapos körültekintés és egyeztetések után lehet lépni, hogy ne okozzon visszafordíthatatlan károkat..."

Véleményünk teljes szövege portálunk jelszóval védett területén olvasható.

Megalakult a Magyar Innovációs Szövetség Logisztikai Tagozata

2013. április 24-én, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) székhelyén tartotta hivatalos alakuló ülését a MISZ Logisztikai Tagozata. A tagozatot alkotó szervezetek:
- Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.,
- Bonitat Kft,
- Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem,
- Dél-Zalai Logisztikai Klaszter,
- Dunaújvárosi Főiskola,
- ECO-LOG-ING Bt,
- Gamma Digital, Közlekedés Tudományi Intézet,
- LOG-AQUA Bt.,
- MTA SZTAKI,
- Richter Gedeon Nyrt.,
- Szegedi Tudományegyetem,
- VM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet.

Az alakuló ülésen a jelen lévők elfogadták a tagozat céljait és fő törekvéseit azzal, hogy a munkaprogramot a következő hetekben közösen fogják kidolgozni. Ezt követően Dr. Antos László ügyvezető igazgató Mondovics Jánost mb. tagozatvezetőt javasolta a tagozat vezetésére, valamint Seress Lászlót (LOG-AQUA), a tagozat vezetőhelyettesként. A jelöltek a jelölést elfogadták, a jelen lévők pedig megszavazták.

Ipari Park Tanács ülése

Az Ipari Park Tanács (IPT) - mely a nemzetgazdasági miniszter tanácsadó szerveként működik - Kalocsa Városháza Dísztermében, 2013. április 19-én kihelyezett ülést tartott, melynek nyilvános ülésére a tagságon kívül a régió ipari parkjait is meghívták. Szövetségünket a Tanács tagja, Bolyky János Antal alelnök képviselte.

Köszöntőt mondott Dr. Lenner Áron Márk helyettes államtitkár, az IPT elnöke és Török Ferenc, Kalocsa Város Polgármestere. Ezt követően a napirend szerint sor került a Kalocsa Ipari Park bemutatkozására. Majd az IPT elnöke bejelentette, hogy megalakult az IPT Kínai Tagozata, melynek elnökjelöltje, Zu Yun Ping úr megtartotta bemutatkozó beszédét. Ismertetésre kerültek a kormányzat ipari parkokkal kapcsolatos fejlesztési elképzelései és ezzel összefüggésben a Széchenyi Tőke Befektetési Alappal való együttműködés lehetőségei. Végül az ipari parkok biztonsági és vagyonvédelmi szolgáltatásainak költséghatékony lehetőségeiről tartott ismertetőt Tóth Péter üzletfejlesztési igazgató, a G4S Holding képviseletében.

A zárt ülésen tárgyalandó témákkal (címátadás iránti kérelmek elbírálása, cím pályázati kiírások megvitatása, MATIPP javaslata az "Ipari Park" címmel járó előnyök, kedvezmények, koncepcionális kidolgozására) kapcsolatos döntéseket a Tanács tagjai írásban hozzák meg.

Tempus Közalapítvány ülése

2013. április 16-án, a Tempus Közalapítvány (TKA) székhelyén tartották a TKA Felsőoktatási Tanácsadó Bizottság ülését, amelyen dr. Antos László ügyvezető igazgató vett részt.

Tordai Péter, igazgató és Bokodi Szabolcs, a Felsőoktatási Csoport vezetője bemutatta a TKA szakmai feladatainak végrehajtását, többek között az Erasmus, Bologna, Mundus programokban 2013-ban tervezett tevékenységeket.
A TKA a nemzetközi pályázatok kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy magyarországi ösztöndíjak jelenleg a törökországi, bulgáriai és litván fiatalok körében a legnépszerűbbek. Ugyanakkor a CEEPUS (Central European Exchange Program for University Studies, Közép-Európai Felsőoktatási Csereprogram) keretében Lengyelországból érkeznek a legtöbben Magyarországra.

Az ismertető közben, ill. után a bizottsági tagjai kiegészítéseket, érdemi javaslatokat tettek.

Szakmai egyeztetés

Az OTP Bank Nyrt. személyes tárgyalást kezdeményezett Szövetségünknél, melyre 2013. április 25-én, a MISZ székhelyén került sor. Az OTP képviseletében Wolf László, vezérigazgató-helyettes és Aladics Sándor igazgató, Szövetségünk részéről Dr. Szabó Gábor, elnök és dr. Antos László ügyvezető igazgató volt jelen.

Az egyeztetés célja az volt, hogy az OTP felmérje az innovációs területet érintő legjellemzőbb sajátosságokat és hiteligényeket. Az együttműködés keretében kívánják megismerni ügyfélcsoportként, az adott szakmai szervezethez tartozó vállalkozásokat.

A SUU sztárjai

Április 18-án, a budapesti Corvinus Egyetem Aulájában rendezték meg a legnagyobb hazai startup konferenciát, a Startup Underground-ot (SUU), amelynek délutáni szekcióján részt vett dr. Antos László ügyvezető igazgató.

A konferencián délelőtt az immár hagyományosnak számító startup verseny zajlott, amelynek döntőjében 67 nevező közül 10 kiválasztott startup vállalkozás mutathatta meg önmagát a közönségnek és a szakmai zsűrinek. A döntősök számos szakmai területet lefedtek projektjeikkel, úgymint ipari innováció, környezetvédelem, közösségi megoldások, informatikai biztonság. A győzelmet Juhász Márton, MAFITUD-tag projektje, a Neorobot egészségügyi és robottechnológiai szerezte meg,

A SUU délutáni szekciójában számos érdekes programot szerveztek, amely közül kettőt emelünk ki.
- Andre Hadda, az Ebay egyik egykori vezetőjének előadásából megtudhattuk, melyek azok tényezők, amely sikeressé tesznek egy globális célokra törő, de kezdő vállalkozást. Fontos a jó ötlet, ugyanakkor ennél még fontosabb a megfelelő megvalósítás.
- Halaska Gábor, az InsiderBlog munkatársa érdekes és szórakoztató panelbeszélgetést vezetett, melynek résztvevői Winkler Zsolt (Kitchen Budapest), Peter B. Záboji (European Entrepreneurship Foundation), Bor Gergely (Facebook Startup Group), Hűvös Ágnes (Megoldás.Most), Kádas Péter (Startupdate blog) és Pethő Anikó (Aarenson Consulting) voltak.

A konferencia startup versenyén, műhelytalálkozóin több száz résztvevő, ill. az eseményt követő afterpartyn 120 vendég épített kapcsolatokat az ott megjelent befektetőkkel, startup tanácsadókkal.

Klíma-innovációs startup program

A Climate-KIC magyarországi szervezete és a Magyar Innovációs Szövetség április 9-én Klíma-innovációs startup program keretében pályázatot hirdetett azon innovációs képességgel bíró ötletek és startupok részére, amelyek képesek jelentős társadalmi hatást kifejteni.

A pályázatra beküldött projektek közül szakmai zsűri válogatta ki a legjobb 17-et, melyeknek képviselőit meghívták 2013. április 27-28. között, a DBH KoWerk épületében megtartott, kétnapos műhelytalálkozóra. Április 27-én az eseményt Benkő Vilmos, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) elnöke nyitotta meg. Majd a startup tagok részére Györkő Zoltán, a Balabit vezérigazgatója tartott prezentációt arról, miként jutottak el odáig, hogy idén ők kaphassák meg az "Ipari Innovációs Díjat". A 13 éves fejlődésükön keresztül bemutatta, hogy egy garzon lakásos irodából miként váltak egy közel 150 fős, és a világ Fortune 100-as céglistájából csaknem 24 vezető cégnek szállító startup céggé.

A 17 klímainnovációs ötlet gazdája, akik környezetvédelmi, anyagtechnikai vagy éppen szoftveres ötletüket szeretnék elindítani piaci körülmények között, az első napon felkészítésben vettek részt, majd másnap, 28-án, projektjüket prezentálták. 100-100 ezer forintos pénzjutalomban részesült a zsűri által a műhelytalálkozó nyertesének kiválasztott 6 legjobb ötlet:
- az "Ökofesték"(Kocsis Frigyes),
- az "5L" (Kakas Csaba és 8 fős csapata),
- a "Legokályha" (Mercel Attila),
- a "ReThink" (Dr. Bodnár Zsolt és csapata), 
- a Gourmet Garden (Merkel Viktor), ill.
- a GreenFuture (Zsitva Norbert).

A szakmai zsűri tagjai voltak:
- Antos László, Magyar Innovációs Szövetség
- Berecz József, DBH Investment
- Kovács Zoltán, MyCorporation Inkubation Kft.
- Zentkó László, Climate-KIC

Meet the scientist

2013. április közepén befejeződött a Meet the scientist program, melyet a Magyar Innovációs Szövetség, a Magyar Fulbright Egyesület és az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége indította el, a műszaki és természettudományok, ill. az amerikai tanulmányi lehetőségek népszerűsítése érdekében.

A projekt a 2013 tavaszi félévében hat fővárosi és három vidéki középiskolába látogatott el, ahol korábbi Fulbright-ösztöndíjasok tartottak előadásokat. Az előadásokat követően a Csodák Palotája munkatársai mutattak be látványos kísérleteket a diákoknak.

A Meet the scientist program 2013 tavaszi félévének eredményei:
- 803 diák hallgatta meg a 9 előadást,
- a YouTube-on az előadásokat 647, a kísérleteket pedig 1539 alkalommal nézték meg,
- 1813 egyéni látogató nézte meg a projekt honlapját,
- a Facebook csoporthoz csatlakozottak száma 341-ről 785-ra növekedett,
- 31 alkalommal szerepelt a sajtóban a projekt.

Aktív a program Facebook csoportja; valamint a program honlapján elérhetők az előadásokon készült felvételek, ill. az azokkal kapcsolatos sajtómegjelenések is.

EVAL-INNO projekt

2013. április 15-e és 19-e között, Budapesten sikeresen lezajlott az EVAL-INNO projekt értékelőknek és az irányító hatóságok döntéshozó szakembereinek szervezett egyhetes képzése.

A munka alapvető célja a KFI értékeléséhez szükséges nemzeti és nemzetközi képességek fejlesztése, az innovációhoz köthető politikák, programok, projektek feltételrendszerének javítása érdekében. A kezdeményezés egyedülálló nemcsak Magyarországon, hanem a délkelet-európai térségben is. A projekt figyelembe veszi az Európai Unióban már megvalósult vagy megvalósuló legjobb gyakorlatokat. A konzorcium további tagországai Ausztria, Görögország, Bulgária, Szerbia és Montenegró. AZ EVAL-INNO a Délkelet-Európai Nemzetek Közötti Együttműködés (SEE) keretprogramban az Európai Bizottság támogatását élvezi.

A 2011 májusa és 2014 áprilisa között, a K+F és innovációs értékelési potenciál felmérését és fejlesztését célzó nemzetközi konzorciális együttműködésben megvalósuló projektben magyar részről az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. vesz részt.

Hírek | Magyar Fiatal Tudósok Társasága

MAFITUD-tag nyert az amerikai innovációs versenyen

Juhász Márton, aki a X. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen az "Új kibernetikus végtag-helyettesítő eljárás kidolgozása és az eredmény modellezése" c. projektjével második helyezést ért el (MAFITUD-tag), nyerte meg az áprilisában, a budapesti Design Terminálban megrendezett Singularity University közép-európai innovációs versenyének döntőjét.

A versenyre olyan találmányok nevezését várták, amelyek három év alatt egymillió ember életminőségét képesek javítani. A 65 pályaműből 11 projekt jutott a regionális döntőbe, s kettő nyert el 25 ezer dolláros ösztöndíjat és részvételi lehetőséget a 2009-ben, a NASA Szilícium-völgyi kutatóközpontjában alapított Singularity University három hónapos képzésére.
A versenyen elnyert ösztöndíj lehetőséget biztosít befektetők felkutatására és kapcsolatépítésre is.

Juhász Márton nyertes munkája, a GyroSet egy headset, amivel a nyaktól lefelé bénák képesek kommunikálni és közlekedni. Egy olcsó és valamennyi okostelefonban megtalálható giroszkópot - helyzet- és gyorsulásérzékelőt - épített headsetébe. Ami a telefonban a képernyő elfordítását érzékeli, itt a fej elmozdítását.

Hírek | Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

2013. évi Millenniumi Díj

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) az ENSZ szellemi tulajdon világnapjának budapesti ünnepségén 2013. április 26-án, a Budapest Music Centerben adta át a 2013. évi Millenniumi Díjakat.

Az ENSZ genfi székhelyű Szellemi Tulajdon Világszervezete 2000. évi közgyűlésén döntött arról, hogy április 26-át a világ társadalmi fejlődéséhez és haladásához meghatározó módon hozzájáruló műszaki alkotók és művészek munkásságának és eredményei védelmének szentelt világnappá nyilvánítja. Ez az ünnep tisztelgés az emberi tudás és képzelőerő, a kreativitás előtt.

A díjat az SZTNH - akkori nevén a Magyar Szabadalmi Hivatal - elnöke alapította a magyar millennium évében a szellemi tulajdon védelmében fontos szerepet játszó intézmények elismerésére. Az eseményt Gőz László, a Budapest Music Center alapító igazgatója és Bendzsel Miklós, az SZTNH elnöke köszöntötte.

Bendzsel Miklós adta át a Millenniumi Díjakat, melyeket:
- a Bartók Archívum (MTA Zenetudományi Intézet) nevében, Vikárius László archívumvezető;
- az ELTE Környezetoptikai Laboratórium nevében, Dr. Horváth Gábor egyetemi docens;
- a Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Szentendrei Skanzen nevében, Dr. Cseri Miklós főigazgató; ill.
- a TIT Természet Világa (Természettudományi Közlöny) szerkesztőségének nevében, Staar Gyula főszerkesztő
vett át.

Még igényelhető támogatás az IPARJOG_12 pályázat keretében

Több mint két hónap és jelentős kihasználatlan pénzügyi keret áll mindazon érdeklődők rendelkezésére, akik iparjogvédelmi oltalomszerzéshez kívánnak támogatást szerezni.

Az Új Széchenyi Terv keretében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2012-ben meghirdette az IPARJOG_12 című pályázatot, amelynek keretében vissza nem térítendő támogatás igényelhető szellemi alkotások hazai és külföldi iparjogvédelmi oltalmának megszerzéséhez és fenntartásához. Az utófinanszírozásos formában rendelkezésre álló támogatást egyebek mellett a hazai vagy külföldi (nemzetközi) szabadalom, növényfajta-oltalom, használati vagy formatervezési mintaoltalom megtételéhez, az európai szabadalom hatályosításához lehet felhasználni.

A pályázatra 200 millió forint keretösszeg áll rendelkezésre. A támogatás összege hazai oltalmaztatás esetében legfeljebb 600 000 Ft, külföldi oltalmaztatás pedig legfeljebb
2 000 000 Ft. A támogatást igénylőnek önrésszel nem kell rendelkeznie.

A pályázatok benyújtása 2012. december 10-től a keret kimerüléséig folyamatosan, de legkésőbb 2013. június 30-ig lehetséges.

További információ és a részletes pályázati kiírás elérhető az NFÜ honlapján: www.nfu.hu

Köszöntjük új tagjainkat!

Név: | Peter Cerny Alapítvány
Tagsorszám: | 675
Cím: | 1083 Budapest, Bókay J. u. 53.
Honlap: | www.cerny.hu
Vezető: | Dr. Somogyvári Zsolt, főorvos, szakmai vezető
Telefon: | +36 30 941 4315
E-mail: | somogyvari@pca.hu
Képviselő: | Lendvai Barnabás, koordinátor
Telefon: | +36 30 370 0232
E-mail: | lendvai@cerny.hu

Tevékenység:
A "Peter Cerny Alapítvány a Beteg Koraszülöttek Gyógyításáért" közhasznú szerevet végzi a koraszülöttek mentését-szállítását és a koraszülött-ellátásban hiányzó szolgáltatások pótlását, pl. a koraszülött vakság és süketség időben történő szűrését is.

Név: | Comforce Zrt.
Tagsorszám: | 676
Cím: | 1117 Budapest, Infopark sétány 1., "I" épület
Honlap: | www.comforce.hu
Vezető: | Papp László Dávid, vezérigazgató
Telefon: | +36 1 999 5300
E-mail: | davidlpapp@comforce.hu
Képviselő: | Szollár Krisztina, irodavezető
Telefon: | +36 30 202 3830
E-mail: | szollar.krisztina@comforce.hu

Tevékenység:
A Comforce Zrt. telefonos ügyfélszolgálati és telemarketing szolgáltatásokat végez. Cégünk által működtetett Contact Center legfőbb újítását a cloud computing technológiákra épülő megoldások jelentik, amellyel magas minőségi és biztonsági sztenderdek mellett lehetővé válik a kapacitások rugalmas felhasználása, valamint hosszútávon jelentős költséghatékonyság érhető el. A szolgáltatás színvonalát többrétű minőségbiztosítási rendszer szavatolja.

Szakirodalom-figyelő

Faragó József: Tőzsdejátszmák - Alinea Kiadó, 2012
Dr. Osman Péter ismertetése

"A békebeli szakácskönyvek hangulatát idézi ez a rendhagyó tőzsdesuli, mely az alapműveletnek tekinthető szelvényvagdosástól tárgyalja a tőkepiaci boszorkánykonyha alapfogásait. Nincs sok matek és az agyonfirkált grafikonokat is mellőzte a tőzsdei újságíró szerző, aki a legjobb alapanyagokból, élő kereskedési sztorikból dolgozott. Az elmúlt évek sikeres pénzügyi receptjeit és a nagy piaci odakozmálásokat egyaránt szemügyre vehetjük. A könyvben szót kapnak spekulánsok, brókerek és elemzők. Láthatjuk, hogyan sütögetik pecsenyéjüket a profik, de azt is megtudhatjuk, miként kerülnek vigyázatlan kisbefektetők a levesbe." - az Alinea ajánlójából.

Faragó igen jó betekintést ad a kívülállóknak a budapesti tőzsde világába, annak számos sajátos szegmensébe, s olyan ismeretekkel is szolgál, amelyek hasznára lehetnek annak, aki a tőzsde - a természetéből adódóan - meglehetősen síkos parkettjén próbálkozik. És van egy sajátos hangulata: az előadásmódja valahogy a régebbi, a még gondolkodó emberekről szóló filmekből ismerős, sokat tapasztalt, dörzsölt újságíró alakját idézi, aki bölcsen szemléli a valóságot. Íme, egy jellemző részlet az Előszóból:
"Pár éve jöttek divatba a piacokon a brókerek által csak tőzsdei háziasszonyoknak csúfolt kisbefektetők. A parkettszleng ugyan korábban is megkülönböztette a profi menedzserek által kezelt okos pénzt az amatőrök kezében lévő buta bankóktól. ("Mások butaságából a spekuláns gyakran többet profitálhat, mint saját okosságából." - írta André Kostolany - OP) De a részvény­piacok 2008-2009­es nagy összeomlása olyannyira olcsóvá tette a vállalati és bankpapírokat, hogy világszerte tömegesen jelentkeztek a tőzsdéken új játékosok. Szinte szűz kézzel nyúltak a pakliba és úgy vásároltak, mintha plazában lennének. Mindent vittek, amin rajta volt a leértékelt cédula. A szó szoros értelmében zsákolták a részvényeket. Ráadásul tényleg jókor jöttek. Nagyon olcsón vettek, és akkor nyertek a tőzsdén, amikor a régi motorosok sorra kicsúsztak a pályáról. A tőzsdék sokat köszönhetnek a kezdetben lenézett háziasszonyoknak. Nemcsak friss pénzt hoztak, de az árfolyamok emelkedésébe vetett töretlen hitüket is."

A könyvéről pedig így beszél (idézzük, mert igen találó jellemzése e művének, s egyben ízelítőt ad a gördülékeny stílusából is): "Régóta terveztem egy tőzsdei "szakácskönyvet", amiben a kezdők éppúgy találnak egyszerű kereskedési ötleteket, ahogy a rutinos kisbefektetők is utánanézhetnek valamely instrumentum legalkalmasabb fűszerezésének. Mégsem receptgyűjteményt tart kezében az olvasó, inkább olyan rendhagyó tőzsdesulit, melyben az alapműveletnek tekinthető szelvényvagdosástól a jegybanki boszorkánykonyhákon alkalmazott trükkökig terjed a tananyag. És ezúttal nemcsak a sikeres fogások kerülnek terítékre, de az elmúlt évek nagy odakozmálásait is szemügyre vesszük. Pletykákkal, sztorikkal körítve, természetesen. Elvégre a piac nem csupán kereskedőtér, de legalább ennyire fontos találkozóhely, s ugye kezdetektől fogva a világ mindenkori legrafináltabb játszótere is egyben." Tegyük hozzá: valóban, a tőzsde a pénz bazilikája, s hogy mielőtt a bazilika templommá vált, az ókorban a görögöknél és a rómaiaknál így nevezték a törvényhozás és az üzleti forgalom számára emelt csarnokokat.
Érdemes lenne ízelítőül hosszan sorolni a kötetből vett idézeteket és az abban felvázolt témákat, szakmai fogásokat. Meg kell azonban itt elégednünk csupán eggyel: "A tőzsdeparkettről is mindig a remény távozik utolsóként. De még egy osztalékpapírban sem lehet sokáig nyugton ülni."

Ben Goldacre: Rossz tudomány - Hatástalan szerek, gátlástalan kampányok - Akadémiai Kiadó, 2012 - Új polihisztor sorozat
Dr. Osman Péter ismertetése

"Észérvekkel nem lehet eltántorítani az embereket attól, ami mellett nem észérvek alapján tették le a garast." • "A legnagyobb problémát a lebutításban látom" - idézetek a könyvből.

A szerzőről, a kiadó ajánlójából: "Ben Goldacre (1974) ismert brit tudományos író, kutató, orvos és pszichiáter. Az Oxfordi Egyetemen tanult orvostudományt, foglalkozott kognitív idegtudományi kutatásokkal, továbbá pszichiátriai képesítést is szerzett. Nagy sikerű, heti tudományos rovatot vezetett a Guardianben Bad Science néven." Egy idézet tőle, róla, e könyvéből: "Jó néven veszem, ha mások vitatják az elgondolásaimat: így tudom tökéletesíteni őket." Vitathatatlanul ez (kellene legyen) minden értelmes ember ars poeticája. És szavai a szakmai tapasztalatait illető merítési lehetőségéről: "Én nem általánosságban beszélek vagy írok orvosokról, de az országos Egészségügyi Szolgálatnál (National Health Service, NHS) dolgozva a társadalom minden elképzelhető rétegéből találkozom paciensekkel, nagyon nagy számban, és az életüket érintő igen fontos kérdésekről beszélek velük."

A szerző jól kiérződő szándéka szerint e könyve mar, mint a királyvíz: szétrágja a hamisat, minden, a célkeresztjébe került álságost, és csak a valódi aranyat kíméli! Még ha könnyed előadásmóddal teszi is ezt, a megállapításai mögött a legtöbbször ott rejtőzik, amit ő maga könyvében egy helyütt így fejez ki: "Ha én most nem egy könnyed és humoros könyvet írnék a tudományról, akkor őrjöngenék a dühtől." És igen, miközben könyve ragyogóan szellemes, és több vonatkozásban is roppant tanulságos, a szentek végtelen megbocsátó képességével kell bírnunk, hogy olvastán ne nyíljon ki az összes bicska a zsebünkben.

Több vonatkozásban is: ugyan Goldacre elemzésének és kritikájának közvetlen tárgya itt az egész-ség- és a gyógyászati ipar, a könyvből leszűrhető tanulságoknak sokkal szélesebb az értelmezési tartománya. Nem csekély mértékben módszertani útmutatóként is szolgál az eligazodáshoz és az önvédelemhez ebben a szép új világban, amelyben élünk. Gyilkos, tanulságos elemzésként és kritikaként, sok helyen leleplezésként valóban nagyon jó arra is, hogy lássuk: mit nem lenne szabad tenni, hogyan nem lenne szabad fellépni, mi ellen kell védekeznünk - és nemcsak az egészségiparban. Emellett mesterfokú módszertani segítség ahhoz is, hogyan kell tények kutatását, vizsgálatát szolgáló kísérleteket felépíteni és dokumentálni, s milyen sorsdöntő hibákat kell elkerülni ebben. Különösen fontos lehet ez azoknak, akik nem mesteriskolákban sajátították ezt a tudást, hanem többé-kevésbé autodidakta módon igyekszenek uralni azt.

Talán Steve Jobs prezentációinak legendás "és még valami" záróakkordjára hajazva, itt is ilyen című fejezet zárja a könyvet. Benne Goldacre összegzi indítékainak velejét, és cselekvésre buzdít a rossz tudomány ellensúlyozására. Egy karakteres rész az utóbbiból: "A tudósoknak és kutatóknak pedig ezt ajánlom a figyelmükbe: nincs módjuk megakadályozni, hogy az újságok hülyeségeket nyomtassanak ki, de megvan a lehetőségük beleadni a magukét. Írjanak e-mailt a hírszerkesztőnek, a rovatvezetőnek, és kínáljanak fel nekik egy érdekes anyagot a szakterületükről. El fogják hajtani őket. Próbálkozzanak újra. (...) Ha valaki úgy érzi, hogy félreértelmezik a munkáját - vagy az egész szakterületét -, tegyen panaszt..." - és egy hosszú felsorolás következik, hogy hol és hogyan.
Aki ebben a tudomány és főként az emberiség javára valóban sikerrel jár, az teljes joggal elmondhatja - mai PC-nyelven - hogy "ez jó mulatság, derék munka volt!"

Gianluigi Nuzzi: Őszentsége XVI. Benedek titkos iratai - Art Nouveau Kiadó, 2013
Dr. Osman Péter ismertetése

"A könyv, amely alapjaiban rengette meg a Vatikánt." - írja nyitó mondatként a kiadó ajánlója. Nuzzi pedig, aki tényfeltáró olasz újságíróként 1994 óta kíséri figyelemmel a legjelentősebb politikai és pénzügyi vonatkozású igazságügyi nyomozásokat, és a vatikáni bank kenőpénz botrányáról írt könyve bestseller lett, egyebek közt így jellemzi e művét:

"Az Őszentsége XVI. Benedek titkos iratai tényfeltáró tanulmány. Éveken keresztül gyűjtöttem hozzá a dokumentumokat és információkat, több tucat személlyel készítettem interjút Európában, Latin-Amerikában, valamint Szíriában és a Fülöp-szigeteken is. Ezeknek a beszélgetéseknek a legjelentősebb részeit megtalálják e könyv lapjain. E tanulmány tehát az informátoraimtól kapott eddig kiadatlan dokumentumokon, interjúkon, a különböző levéltárakban megtekinthető iratokon alapul. (...) Találnak fájdalmas történeteket, vatikáni botrányokat, érdekszövetségeket, hatalmi küzdelmeket, korrupciót, beavatkozási kísérleteket a Vatikán részéről más államok (pl. Spanyolország, Olaszország, Németország) politikai és gazdasági ügyeibe. (...) A Vatikánból számos kritika érte a könyvemet. Azzal vádolnak, hogy "bűncselekményt" követtem el azáltal, hogy nyilvánosságra hoztam kényes, "top secret" ügyeket, megszegve a titoktartás szabályait. Mindenesetre azok a tények, amelyek az államok közötti kapcsolatokra vonatkoznak, és korrupciós eseteket, átláthatatlanságot és érdekszövetségeket tárnak fel egy olyan egyházon belül, amelyhez több mint egymilliárd hívő tartozik, nyilvánvalóan nagy érdeklődésre tarthatnak számot." A könyvről c. fejezetben pedig, annak tartalmáról: "Több száz irat, amely felfedi az egyház hétköznapi bizonytalanságait, az elhallgatott igazságokat, a megoldott vészhelyzeteket, az örökös nehézségeket, a féltve őrzött titkokat."

A legforróbb információkat egy, a Vatikán legbensőbb köreiben dolgozó, bizalmas informátortól kapja, aki odáig jutott, hogy elháríthatatlan lelkiismereti kötelességének érzi azok felfedését. Nuzzi szerfelett színes képet ad a konspirációs technikáról, amellyel a vele való kapcsolattartást biztosítják. A kiadó ajánlója kiemeli: "Ma már tudjuk, hogy e szavak mögött XVI. Benedek legbizalmasabb embere rejtőzik, Paolo Gabriele, aki pápai főkomornyikként elindította a lavinát, átadva mindazon titkos iratokat e könyv szerzőjének, melyek napvilágra kerülése beláthatatlan változásokat hozhat a katolikus egyház életében."

Nuzzi az előszavát ezzel fejezi be: "könyvem mottója: az apostoli paloták és a hétköznapi emberek egyháza két külön világ, és az egymástól való eltávolodás folyamata megállíthatatlannak látszik." Érdemes ezen elgondolkodnunk. Kétségtelen, hogy "az apostoli paloták egyháza" már nagyon sokat veszített hajdani hatalmából. Szintúgy kétségtelen azonban, hogy az még ma is óriási. A könyv erről igen sok, részben közvetett bizonyítékkal szolgál - azáltal is, hogy mindazok a kényes ügyek, amelyekről beszámol, csakis egy nagyon erős hatalom talaján jöhetnek létre. Az adományok örömteli gépezete c. fejezetében néhány fontos számot közöl a pápa vezetői státusáról és "seregeiről": "hozzá tartozik 4 500 püspök, 405 000 pap, 865 000 szerzetes, továbbá a diakónusok, a misszionárius laikusok és több mint kétmillió hitoktató." A hívekről nem is szólva...

Rendkívül izgalmas betekintés a világ egyik legfontosabb hatalmi központjának működésébe és viszonyaiba - olyan meglepő részletekkel, hogy ott is vannak megszorítások. A lényeg velejét illetően pedig: befolyás, pénz, hatalom, és harcok, cselek, intrikák mindezért - erről szól a könyv.

Teljes körű sajtószemle

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll vagy a linkre kattintva olvasható!)
A sajtószemle tagvállalataink, a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft. segítségével készült.


PC World, 2013. április, 90+91. oldal
A kód neve: HA5MASAT
Rekordokat döntött a Masat-1
"...A 2012. február 13-án pályára állított Masat-1 az első, magyar fejlesztésű műhold, s azon felül, hogy a tervezett három hónap helyett már több mint egy éve üzemszerűen működik, szinte minden egyéb rekordot is megdöntött. Még két évig fent lehet, s készül a Masat-2 és Masat-3 is..."

Manager Magazin Online, 2013. április
A "csakazértis"innováció káros

Piac és Profit, 2013. április, 10+11. oldal
Ipari park: megéri betérni?
"...a parkok a lehetőségek széles tárházát kínálják akár szolgáltatásaik terén, akár innovációs kezdeményezések vagy pályázati együttműködések inkubátoraiként. A helyzet azonban távolról sem olyan rózsás, mint hihetnénk..."

Magyar Gyáripar, 2013. április, 2. oldal
Féloldalas innováció
"...Kreatívak a magyarok, rendre jó ötletekkel állnak elő. Ezzel nincs is probléma. A változások ellen viszont rezisztensek. Ötletelni még csak tudunk, megvalósítani, piacra vinni nem. Talán azért, mert a fogadókészség is hiányzik. Féloldalas így az innováció nálunk..."

Magyar Gyáripar, 2013. április, 6+7. oldal
INNOVATÍV UNIÓ: JOBB ÖSSZKÉP, NAGY KÜLÖNBSÉGEK
"...Az Európai Unió innovációs teljesítménye a gazdasági válság ellenére évről évre javul, de a tagállamok közötti innovációs szakadék egyre szélesebb..."

Magyar Gyáripar, 2013. április, 8+9. oldal
Mennyire innovatívak a magyar vállalatok?
"...Magyarország a mérsékelt innovátorok kategóriájában van az Európai Unióban, a tagállamok közül 20 is megelőzi - derül ki a tavalyi innovációs jelentésből..."

Gazdasági Rádió, 2013. április 9., kedd
Hírek
"...Fontos szerep hárul az innovációra, hogy kilábaljunk a válságból. (Cséfalvay Zoltán államtitkár)..."

Győri plusz, 2013. április 12., péntek, 5. oldal
Együttműködés az ipari parkban
"...Budavári László, az Innonet Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió a jövőben ösztönözni szeretné az ipari parkokat és az innovációs központokat fejlesztések megvalósítására, a szolgáltatások bővítésére, és ennek érdekében a következő költségvetési ciklusban jelentős forrásokat biztosít az elképzelések megvalósítására..."

Győri plusz, 2013. április 12., péntek, 12. oldal
A kutatói életformát népszerűsítik a Széchenyi-egyetem új projektjei

Supply Chain Monitor, 2013. április 12., péntek, 7+8. oldal
A MAGYAR AUTÓGYÁRTÁS A LEGVERSENYKÉPESEBBEK KÖZÖTT VAN
"...Az innovációs erőt és a termékek minőségét tekintve is a 11. helyre került az ország Európában..."

Népszabadság, 2013. április 13., szombat, 17. oldal
Fejmozgás vezérli a kerekes széket
Magyar győztesek a NASA és a Google alapította egyetem versenyén

Zalai Hírlap, 2013. április 13., szombat, 4. oldal
A jövőbe vetett hittel
"...A szakmai találkozóra " Innováció a jövőért" címmel került sor a Pannon Egyetem kampuszán a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében..."

Kossuth Rádió, 2013. április 13., szombat
Kossuth - Krónika
"...Juhász Márton személyében magyar feltaláló nyerte az amerikai innovációs verseny budapesti döntőjét..."

Gazdasági Rádió, 2013. április 13., szombat
Lezárult az Invitel innovációs pályázata, az Innomax-díj

Vasárnapi Hírek, 2013. április 14., vasárnap, 2. oldal
Magyar megy a NASA-ba

Gazdasági Rádió, 2013. április 14., vasárnap
"...Az innováció kínálja a legtöbb lehetőséget és az árverseny jelenti a legnagyobb kockázatot a cégek számára - derül ki az Ernst & Young felméréséből..."

Világgazdaság, 2013. április 15., hétfő, 1+6. oldal
VANNAK MÉG JÓ CÉLPONTOK
"...Nyugat-Európában elő sem fordulhatna az, hogy egy komoly húsipari vállalat éveken keresztül nem jön elő új termékkel, ott folyamatos az innováció..."

Piac&Profit Online, 2013. április 15., hétfő
Óriási magyar siker az amerikai innovációs versenyen

Metropol.hu, 2013. április 15., hétfő
Vissza nem térítendő támogatás a K+F projekteknek

Napi.hu, 2013. április 15., hétfő
Strukturális reformok nélkül nem lesz magyar növekedés (Fitch)

Edupress.hu, 2013. április 15., hétfő
Ötezer eurós innovációs támogatás a Debreceni Egyetemen

Hiradó.hu, 2013. április 15., hétfő
Több mint 270 támogatott klaszterprojekt

Infó Rádió, 2013. április 15., hétfő
"...NASA és a Google alapította amerikai innovációs versenyét egy magyar fejlesztésű, Juhász Márton: Írország nevű projektje nyerte..."

Infó Rádió, 2013. április 15., hétfő
Nemzeti Innovációs Hivatal: szakkiállítást rendeznek júniusban (Korányi László elnök-helyettes)

Világgazdaság, 2013. április 16., kedd, 12. oldal
Törvénnyel a startupokért
"...Miközben a mi figyelmünket leköti a "csökkentés" - legyen szó függőségről, adósságról vagy rezsiről -, a világban növekedési verseny zajlik. A pole pozíciót startup cégek foglalják el..."

IT-People, 2013. április 16., kedd, 8. oldal
A szabadság szeretete
Innovatív légkörben
"...Vezető és dolgozó számára egyaránt az lehet a legjobb, ha hagyják kibontakozni. György László, a Cisco Hungary ügyvezető igazgatójának szerencséjére, erre multinacionális cégeknél is van lehetőség..."

Edupress.hu, 2013. április 16., kedd
A kutató kari minősítés kötelezettségeiről és lehetőségeiről

Portfolio.hu, 2013. április 16., kedd
Újabb cégekkel köt stratégiai együttműködési megállapodást a kormány

Portfolio.hu, 2013. április 16., kedd
Többmilliárdos geotermikus fejlesztés indul Szegeden

Borsod Online, 2013. április 16., kedd
Közintézményeket ellátó geotermikus fűtési rendszert alakítanak ki Szegeden

Szabolcs Online, 2013. április 16., kedd
Közintézményeket ellátó geotermikus fűtési rendszert alakítanak ki Szegeden

Hajdú Online, 2013. április 16., kedd
Közintézményeket ellátó geotermikus fűtési rendszert alakítanak ki Szegeden

Ma.hu, 2013. április 16., kedd
Geotermikus fűtési rendszert alakítanak ki Szegeden

Piac&Profit Online, 2013. április 16., kedd
Van egy jó ötlete? Most negyvenmillióval támogatják

HVG.hu, 2013. április 16., kedd
Keresik a leginnovatívabb magyar IT céget

Innoportál.hu, 2013. április 16., kedd
Innováció kicsiben és nagyban: már látszanak az "euroszklerózis" tünetei
"...A technikai, technológiai, és üzleti innovációról tartottak április 9-én konferenciát Budapesten - a Világgazdaság és a Magyar Innovációs Szövetség szervezésében..."

Gazdaságrádió.hu, 2013. április 16., kedd
Több mint 8 milliárd forint a profi innovátoroknak

InfoRádió.hu, 2013. április 16., kedd
Újabb cégekkel köt stratégiai együttműködési megállapodást a kormány

Hiradó.hu, 2013. április 16., kedd
A kormány elé kerül a Nemzeti Kutatás-fejlesztési és Innovációs Stratégia

Hiradó.hu, 2013. április 16., kedd
Geotermikus fűtési rendszer szegedi közintézményekben

Napi Gazdaság, 2013. április 17., szerda, 3. oldal
A kormány elé kerül a kutatás-fejlesztési stratégia
"...A kormány várhatóan a közeljövőben elfogadja a Nemzeti Kutatás-fejlesztési és Innovációs Stratégiát - hangzott el az Országgyűlés innovációs és fejlesztési eseti bizottságának tegnapi ülésén..."

Észak-Magyarország, 2013. április 17., szerda, 17. oldal
Küldöttgyűlést tartott a BOKIK

Észak-Magyarország, 2013. április 17., szerda, 19. oldal
A folyamatos innováció a siker alapja

Napló, 2013. április 17., szerda, 6. oldal
Hagyomány és innováció
"...Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra igazgatója lesz a Verancsics Akadémia Gondolatok az innovációról című sorozatának következő vendége..."

Új Dunántúli Napló, 2013. április 17., szerda, 13. oldal
Prezi-siker a kamarai innovációs palettán

Veszprémi Napló Online, 2013. április 17., szerda
Konferencia a kutató karon

Portfolio.hu, 2013. április 17., szerda
A MOL 340 millió forint támogatást nyert K+F+I projektre

GazdaságiRádió.hu, 2013. április 17., szerda
A Mol 340 millió forint támogatást nyert K+F+I projektre

GazdaságiRádió.hu, 2013. április 17., szerda
A Nemzeti Innovációs Hivatal pályázati felhívása

Hiradó.hu, 2013. április 17., szerda
Pukkan, villan, csörren - program a természettudományok népszerűsítésére
"...Tavasszal kilenc középiskolában tartanak szakemberek látványos előadásokat a Magyar Innovációs Szövetség szervezésében. Kézenfekvő a válasz arra a kérdésre, hogyan lehet népszerűbbé tenni a műszaki és a természettudományos tárgyakat a középiskolában: élményszerűvé kell tenni az oktatásukat - mondta a 180 percben Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatója..."

Kossuth Rádió, 2013. április 17., szerda
"...Egy új magyar találmány segíthet a fejtől lefelé bénult kerekes székeseknek. A fejmozgás érzékelő találmány a NASA Singurality University innovációs versenyén nyerte első helyezést. Megszólal Juhász Márton, feltaláló..."

Magyar Nemzet, 2013. április 18., csütörtök, 14. oldal
Rosszul küzd válsággal küzd a kontinens
"...GDP szempontjából nézve a járműipar egy meghatározó tényező Magyarországon. A szakképzett foglalkoztatottak száma az iparágon belül folyamatosan nő, s emellett óriási az ágazat kutatás-fejlesztési háttere..."

Világgazdaság, 2013. április 18., csütörtök, 2. oldal
Nagy fejlesztésekben a GE Hungary
"...A GE Hungary 1,4 milliárd forintos támogatást kap a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból, hogy szeptember 30-ig 16 új, innovatív terméket fejlesszen ki..."

Heti Válasz, 2013. április 18., csütörtök, 42. oldal
Pályázat innovatív cégeknek
"...A hazai kutatás-fejlesztés és innováció eredményeit bemutató kiállítást rendez június 11-12-én - InnoTrends Hungary 2013 elnevezéssel..."

Heti Válasz, 2013. április 18., csütörtök, 45. oldal
Új intézmény születik
"...Egymást érik Budapesten a fiatal vállalkozóknak kiírt ötletversenyek és a témában meghirdetett konferenciák..."

Heti Válasz, 2013. április 18., csütörtök, 46+47. oldal
Nem vetítenek
Négy magyar sikersztori a startupok világából
"..."Ha valaki a második sikeres vállalkozását vezeti Svédországban, majd hazajön egy olyan cégbe, ahol egy művész és egy egyetemi oktató próbálja legyűrni a PowerPointot, akkor vagy optimista, vagy hülye" - foglalja össze a prezentációkészítést forradalmasító Prezi.com sztoriját a három alapító egyike..."

Heti Válasz, 2013. április 18., csütörtök, 47. oldal
Gauswheel
Így kerék a világ
"...Bár a startup szó hallatán sokan informatikai vállalkozásra gondolnak, bármilyen kreatív iparágban tevékenykedő, innovatív cég lehet startup. A Gauswheel a formatervezésben robbantott..."

Heti Válasz, 2013. április 18., csütörtök, 47. oldal
GyroSet
Egymillió élet minősége
"...Technológiai szingularitásnak azt a jövőbeli eseményt nevezte Neumann János, amikor az emberfeletti intelligencia megjelenése miatt a technológiai fejlődés annyira felgyorsul, hogy a szingularitás előtt élők képtelenek felfogni..."

Figyelő, 2013. április 18., csütörtök, 33+34+35. oldal
Milyen jövőt szeretnénk?
"...Nem kell félni a jövőtől, de tennünk kell azért, hogy a lehető legjobb forgatókönyv valósuljon meg - állítja az Intel vezető mérnöke és futurológusa. A steampunk irányzat elismert kutatójaként azt hirdeti, hogy az embereknek a technológiával való viszonya egyre inkább megváltozik..."

Figyelő, 2013. április 18., csütörtök, 57. oldal
Magyar Innovációs Nagydíj
"...A XXI. Magyar Innovációs Nagydíj ünnepélyes eredményhirdetését 2013. március 21-én tartották az Országházban..."

Figyelő, 2013. április 18., csütörtök, 58. oldal
A termékképzésre koncentrál
"...Az energetikai szoftvereket fejlesztő, több innovációs díjjal rendelkező magyar tulajdonú IP Systems élére új vezető került Hock Tamás személyében. "Elérkezett az ideje, hogy a termékképzésre koncentráljunk, ami a hazai piacbővítés mellett a külföldi terjeszkedés alapja lehet..."

Magyar Narancs, 2013. április 18., csütörtök, 7. oldal
Magyar innováció
"...Juhász Márton GyroSet nevű, a mozgásképtelenek kommunikációjának és közlekedésének segítésére kifejlesztett rendszere lett az egyik győztese a szilícium-völgyi Singularity University által meghirdetett verseny budapesti döntőjének..."

Zalai Hírlap, 2013. április 18., csütörtök, 11. oldal
Tudatosan zöld és innovatív

Magyar Elektronika, 2013. április 18., csütörtök, 19. oldal
Közös K+F projekt, szoftverlicensz-adomány és laborfelújítás

News4business.hu, 2013. április 18., csütörtök
MMKlaszter: A jövő magyar hightech innovációi

PrímHírek.hu, 2013. április 18., csütörtök
A jövő magyar hightech világsikereire vadásznak
Ötödik alkalommal rendezi meg az MMKlaszter a Magyar Innovációs TechShow-t


Business Online, 2013. április 18., csütörtök
A jövő magyar hightech világsikereire vadásznak. Ötödik alkalommal rendezi meg az MMKlaszter a Magyar Innovációs TechShow-t

HVG.hu, 2013. április 18., csütörtök
Keresik a leginnovatívabb magyar IT céget

ITextreme.hu, 2013. április 18., csütörtök
Ötödik alkalommal rendezi meg az MMKlaszter a Magyar Innovációs TechShow-t

Délmagyar.hu, 2013. április 18., csütörtök
SZTE Innovációs Workshop - előadások, kiállítások és bemutatók a Szegedi Tudományegyetem innovációs tevékenységéről

Orientpress.hu, 2013. április 18., csütörtök
A vállalati hitelállomány több mint felét a KKV szektor veszi fel

Index.hu, 2013. április 18., csütörtök
Lekapcsolják az orosz Szilícium-völgyet

ITExtreme.hu, 2013. április 18., csütörtök
Ötödik alkalommal rendezi meg az MMKlaszter a Magyar Innovációs TechShow-t

Lánchíd Rádió, 2013. április 18., csütörtök
Kalauz
"...Interjú dr. Antos Lászlóval a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban április 17-én megnyílt "Gondoltad hogy magyar? - Korszakalkotó magyar találmányok" c. kiállítással kapcsolatban..."

Kossuth Rádió, 2013. április 18., csütörtök
"...A jövő héten egy roppant izgalmas kiállítás startol, a Renexpo, amelyen innovatív energetikai projekteket mutatnak be..."

Klub Rádió, 2013. április 18., csütörtök
"...A program 9 éve indult, melynek eredményeként fokozatosan épül az egyetem körül a Szilícium Mezőnek elnevezett informatikai komplexum, ahol az ötletek megjelenésétől kezdve, a kutatáson, fejlesztésen, oktatáson keresztül a termelésig és az értékesítés támogatásáig a teljes innovációs lánc megvalósulhat..."

Világgazdaság, 2013. április 19., péntek, 16. oldal
Tanulni, tanulni, tanulni
"...a tanulást nevezték meg az egyik legfontosabb innovációs feltételnek, akkor talán nem nagy merészség kijelenteni: ebben az üzleti szektor egyetért..."

Zalai Hírlap, 2013. április 19., péntek, 13. oldal
Térítésmentes kamarai szolgáltatásainkról

Zalai Hírlap, 2013. április 19., péntek, 14. oldal
Enterprise Europe Network

Zalai Hírlap, 2013. április 19., péntek, 14. oldal
Innovációs díj pályázat 2013.

Világgazdaság Online, 2013. április 19., péntek
Válság ellen innováció és beruházás - a Wienerberger hosszú távra tervez Magyarországon

ITcafé.hu, 2013. április 19., péntek
Május közepéig lehet jelentkezni a Magyar Innovációs TechShow-ra

Portfolio.hu, 2013. április 19., péntek
Így adóznának a vállalatok

Index.hu, 2013. április 19., péntek
A vízről szól az idei Tudományfesztivál

Origo.hu, 2013. április 19., péntek
Mit adtak a világnak a magyarok?

Gazdaságirádió.hu, 2013. április 19., péntek
Meghaladták idehaza a 20 milliárd eurót a német befektetések

Kossuth Rádió, 2013. április 19., péntek
Kossuth krónika
"...Vízzel kapcsolatos magyar innovációk, gyermekfoglalkozások, vetélkedők, tudományos beszélgetések és kiállítások várják a látogatókat április 20-ig a Tudomány Fesztiválon a Magyar Nemzeti Múzeumban..."

Magyar Online, 2013. április 20., szombat
Sikeres magyar-szerb innovációs együttműködési program valósult meg
"...a Szegedi Tudományegyetem, az Újvidéki Egyetem, a Magyar Innovációs Szövetség és az Újvidéki Üzleti Inkubátor szervezete közös fejlesztést valósított meg az innováció-menedzsment és a technológiai-transzfer területén..."

Epresso.hu, 2013. április 20., szombat
Együttműködik az SZTE és az Újvidéki Egyetem
"...Mogyorósi Péter, a Magyar Innovációs Szövetség dél-alföldi régiójának igazgatója, a projekt magyar vezetője úgy vélekedik, hogy a projektben kialakított vállalkozásokra vonatkozó adatbázisok, a képzési anyagok és módszerek elősegítik a határ két oldalán lévő kis- és középvállalkozások együttműködését..."

Délmagyar.hu, 2013. április 20., szombat
SZTE Innovációs Verseny díjkiosztó az SZTE Innovációs Napon

ITmánia.hu, 2013. április 21., vasárnap
TechShow
Keresik Magyarország leginnovatívabb IT vállalkozásait


Rádió88.hu, 2013. április 20., szombat
Sikeres magyar-szerb innovációs együttműködés
"...A Magyar Innovációs Szövetség tájékoztatása szerint a Szegedi Tudományegyetemmel, az Újvidéki Egyetemmel és az Újvidéki Üzleti Inkubátor szervezetével együttműködve valósították meg a közös fejlesztést..."

Kossuth Rádió, 2013. április 20., szombat
Időt kérek
"...Így tettek és tesznek Magyarországon is például a Tudományfesztivál szervezői, immár harmadik alkalommal, akiknek a tudományos ismeretterjesztés mellett célja a magyar innovációk népszerűsítése is testközelből, közérthető módon, minden korosztály számára..."

Klub Rádió, 2013. április 21., vasárnap
Beszélgetés a debreceni Szilícium Mező Klaszterről.

Gazdasági Rádió, 2013. április 21., vasárnap
Hírek
"...Idén ötödik alkalommal rendezik meg a Magyar Innovációs TechShow-t, a magyarországi digitális ipar legújabb, legizgalmasabb eredményeinek bemutatóját - közölte a szervező Mobilitás és Multimédia Klaszter..."

Metropol, 2013. április 22., hétfő, 7. oldal
A víz volt a középpontban

Metropol, 2013. április 22., hétfő, 14. oldal
Energetikai innovációk és szakmai programok a RENEXPO kiállításon

Magyar Nemzet, 2013. április 22., hétfő, 13. oldal
Globális verseny a Telekomnál
"...Négy kontinens negyvenöt országának 444 ötlete érkezett a Telekom innovációs versenyre, amelynek ötletgazdája a Deutsche Telekom, a Telekom Innovation Laboratories, a T-Mobile Lengyelország és a Magyar Telekom volt, megvalósító partnere pedig az EIT ICT Labs Germany. A Telekom Csoport szakértői a nyertes koncepciót termékké vagy prototípussá fejlesztik, amihez félmillió euró értékben biztosítanak hardvert és szoftvert, hozzáférést a Telekom infrastruktúrájához, valamint a globális értékesítési és marketing csatornák használatát. A döntő június közepén, Berlinben lesz..."

Világgazdaság, 2013. április 22., hétfő, 6. oldal
Dupla csúcs Hannoverben, ahol felvonult a technológiai elit
"...A leginnovatívabb technológiai cégek mellett a világ legbefolyásosabb politikai vezetői megjelentek az április eleji Hannoveri vásáron, ahol mi is bepillanthattunk a kulisszák mögé..."

Világgazdaság, 2013. április 22., hétfő, 7. oldal
Válság ellen innováció és beruházás - a Wienerberger hosszú távra tervez Magyarországon

Világgazdaság, 2013. április 22., hétfő, 16. oldal
Az inkluzív növekedésért
"...Soha nem volt fontosabb, hogy a gazdaság növekedjen - méghozzá úgy, hogy a munkanélküli fiatalok tömegei álláshoz jussanak, az egyenlőtlenség pedig csökkenjen. A fenntartható, inkluzív növekedésről folytatott vita azonban a kormányzati intézkedésekre koncentrál, a nemzetközi, innovatív magánszféra szerepéről alig esik szó..."

Népszava, 2013. április 22., hétfő, 20. oldal
Energetikai innováció a RENEXPO-n

Észak-Magyarország, 2013. április 22., hétfő, 5. oldal
Tervezett programok és alprogramok
"...Nemzetközi jelentőségű kutatás-fejlesztési, innovációs bázis létrehozása a Miskolci Egyetemen..."

Vas Népe, 2013. április 22., hétfő, 6. oldal
Innovatív projektek pályázata

ZetaPress.hu, 2013. április 22., hétfő
Szék és fék a Corvinuson

Fn.hír24.hu, 2013. április 22., hétfő
Felsőoktatás: íme, a legnagyobb vesztesek

Szabolcs Online, 2013. április 22., hétfő
Májusban adják át a Bolyai-díjat
"...Szabó Gábor akadémikus, a kuratórium elnöke kiemelte: a kétévente odaítélt díj a rendszerváltás óta a legnagyobb presztízsű, magánszemélyek által alapított magyar tudományos elismerés..."

Borsod Online, 2013. április 22., hétfő
Májusban adják át a Bolyai-díjat

Hajdú Online, 2013. április 22., hétfő
Májusban adják át a Bolyai-díjat

Webrádió.hu, 2013. április 22., hétfő
Májusban adják át a Bolyai-díjat

Hiradó.hu, 2013. április 22., hétfő
Májusban adják át a Bolyai-díjat

Híradó.hu, 2013. április 22., hétfő
Távirányítású kerekes szék és gyerekbiciklifék a SUU sztárjai

EchoTV, 2013. április 22., hétfő
Híradó
"...A Bolyai-díjat Áder János köztársasági elnök adja majd át. - Karsai Béla a Bolyai-díj társalapítója, Freund Tamás neurobiológus, Monszpart Zsolt a Magyar Innovációs Szövetség alelnöke..."

Napi Gazdaság, 2013. április 23., kedd, 16. oldal
A statisztikusok növelik az USA GDP-jét
"...Jelenleg a k+f kiadásokat a vállalatok költségének tekintik, ezért például az Apple iPad táblagépeinek bevétele szerepel a GDP-ben, míg a kifejlesztésükre fordított összeg nem. A jövőben a kutatást és fejlesztést befektetésként számolják el, ami két százalékkal emeli meg az USA gazdasági teljesítményét..."

Zalai Hírlap, 2013. április 23., kedd, 3. oldal
Vállalkozói nap csütörtökön
"...A vállalkozások információt kapnak az innováció fontosságáról és a Magyar Fejlesztési Bank vállalkozásfinanszírozási programjairól is..."

EuroAstra, 2013. április 23., kedd
A vállalati hitelállomány több mint felét a KKV szektor veszi fel

PrímHírek.hu, 2013. április 23., kedd
Távirányítású kerekesszék és gyerek biciklifék a SUU sztárjai

Piac&Profit Online, 2013. április 23., kedd
A fenntartható fejlődés innovációi a Renexpo-n

Vas Népe Online, 2013. április 23., kedd
Innovátorok vására

Veszprém Online, 2013. április 23., kedd
Az iparban hasznosítják

Agrár Hírek, 2013. április 23., kedd
Új magyar termék forradalmasíthatná az élelmezést

Edupress.hu, 2013. április 23., kedd
PTE: 830 millió forint szolgáltatásfejlesztésre

HVG.hu, 2013. április 23., kedd
Az USA tarol a startup piacon

EchoTV, 2013. április 23., kedd
Fejlesztés és fejlődés
"...Kezdő vállalkozóknak segítség az innováció területén. Beszélgetés Somogyi Miklós innováció szakértővel..."

EchoTV, 2013. április 23., kedd
Fejlesztés és fejlődés
"...Intelligens szakosodási stratégia. Beszélgetés Dr. Peredy Zoltánnal, a Nemzeti Innovációs Hivatal főosztályvezető-helyettesével..."

Világgazdaság, 2013. április 24., szerda, 5. oldal
Üzleti eredményeket hoz a szabadalom

Petőfi Népe, 2013. április 24., szerda, 9. oldal
Magyar újdonság millióknak
"...A fejmozgást érzékelő találmány - amely úgy néz ki, mint egy fejhallgató - a múlt hétvégén első lett a NASA és a Google által alapított Singularity University innovációs versenyen. Juhász Márton így mutatta be találmányát: az eszköz a kerekes székkel, illetve egy számítógéppel - egy olcsó tablettel vagy okostelefonnal - kommunikál..."

Nógrád Megyei Hírlap, 2013. április 24., szerda, 7. oldal
Magyar az egyik győztes
"...A fej mozgatásával működtethető GyroSet lett az egyik győztese az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és a Google által alapított Singularity University közép-kelet- és délkelet-európai innovációs versenyének..."

Zalai Hírlap, 2013. április 24., szerda, 6. oldal
Innovációs kiállítás és vásár

Dunaújvárosi Hírlap, 2013. április 24., szerda, 3. oldal
Gazdasági párbaj
"...A diákoknak egy szimulációs játék keretében valóság közeli helyzetekben kell egymással versenyezniük, és megfelelő döntéseket hozniuk a következő területeken: értékesítés, kutatás-fejlesztés, beszerzés, termelés, humán erőforrás menedzsment, pénzügy és számvitel..."

Napló, 2013. április 24., szerda, 6. oldal
Az iparban hasznosítják
"...Kedden többek között az innováció és a kutatások eredményeinek gyakorlati megvalósításairól, a kutatási eredmények hasznosításairól beszélgettek a kutatók..."

Heves Megyei Hírlap, 2013. április 24., szerda, 1+3. oldal
Mérnöknőké lehet a jövő
"...Ezért gazdasági, innovációs szempontból fontos nemzeti érdek, hogy a pályaválasztás előtt álló diákokat a tudományos, kutatói vagy műszaki karrier felé terelgessék..."

Új Dunántúli Napló, 2013. április 24., szerda, 11. oldal
Klaszterek bemutatkozása a Dél-Dunántúlról
"...A cél, hogy a régió gazdasági és innovációs potenciálját erősítő, szinergikus fejlesztőmunka induljon meg..."

Új Dunántúli Napló, 2013. április 24., szerda, 12. oldal
Innovációs stratégia alakul

Új Dunántúli Napló, 2013. április 24., szerda, 12. oldal
Klaszterek innovációs portfóliója

Computerworld Számítástechnika, 2013. április 24., szerda, 4. oldal
Felhőláz
"...Mostanra valószínűleg vérig sértettem egyenként mindenkit, aki felhővel foglalkozik, úgyhogy sietek hozzátenni: természetesen nagyon komoly és intenzív, érdemi innováció zajlik a háttérben..."

Adó.hu, 2013. április 24., szerda
Kisokos hipa-bevalláshoz

OrientPress, 2013. április 24., szerda
Projekt a felsőoktatás számítástechnika fejlesztésére

Autopro.hu, 2013. április 24., szerda
Fenntartható fejlődés innovációi a Renexpón

Ma.hu, 2013. április 24., szerda
Magyarország és Kína
Ösztönzik a hasznosítható kutatói programokat


GazdaságiRádió.hu, 2013. április 24., szerda
Magyar professzor innovációját itteni kínai cég adná el

GazdaságiRádió.hu, 2013. április 24., szerda
Műszaki pályára buzdítja a középiskolás lányokat a Vodafone

Figyelő, 2013. április 25., csütörtök, 15. oldal
A piacvezető téglagyártó innovációval és beruházásokkal hosszú távra tervez

Figyelő, 2013. április 25., csütörtök, 62+63. oldal
Kigurult a Zsiga
Folyamatos modernizálás
"...Egyedi megoldásai és összetett termékportfóliója tette sikeressé a Mikropakk Kft.-t, amelyet az idén Innovációs Különdíjjal tüntettek ki...
Innovátorok
A Mikropakknál a termékek állandó optimalizálása mellett a technológiák fejlesztése is nagy hangsúlyt kap. Fazekas Gábor személyesen irányítja a kutatás-fejlesztési osztályt, ahol hajlamos "ottfelejteni" magát. "Nem a kereket találjuk fel újra, hanem sokkal jobb kereket csinálunk" - magyarázza filozófiájukat..."

Napi Gazdaság, 2013. április 25., csütörtök, 1+4+5. oldal
Jöhet az egyetemi szaktisztítás
"...Klinghammer István... a jövő évi felsőoktatási büdzsé az ideihez hasonló lehet, ám az elosztás eltér majd az elmúlt húsz év gyakorlatától, a kutatóegyetemek például biztosan külön elbírálásban részesülnek... Minden felsőoktatási intézményben tisztázni kell, mire van igény − mondta a Napi Gazdaságnak Klinghammer István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) felsőoktatásért felelős államtitkára. Véleménye szerint az elbocsátás helyett szerencsésebb a fluktuáció szó használata. Valószínűleg a következő években is folytatódik a felvételizők számának csökkenése..."

Napi Gazdaság, 2013. április 25., csütörtök, 8. oldal
Átláthatóbbá válik az iratok kezelése
"...Jelentősen növelheti a magyar kis- és középvállalkozások hatékonyságát és versenyképességét az instantDoc névre keresztelt dokumentumkezelő és folyamattámogató informatikai szolgáltatási rendszer, amelyet a T-Systems Magyarország fejlesztett ki..."

Metropol, 2013. április 25., csütörtök, 16. oldal
Renexpo. A mai napon nyit a hetedik börze főszerepben az energia

Fejér Megyei Hírlap, 2013. április 25., csütörtök, 1+4. oldal
Egy jogvita, nem kevés tanulsággal

Dunaújvárosi Hírlap, 2013. április 25., csütörtök, 4. oldal
Kinek kínos ez a jogvita?

Új Dunántúli Napló, 2013. április 25., csütörtök, 8. oldal
Innovációs szolgáltatások

Új Dunántúli Napló, 2013. április 25., csütörtök, 8. oldal
Innovációs szolgáltatások
Háttér Rendszer segíti az újra törekvő kultúrát
"...Jelenleg a hazai kutatás-fejlesztés- innováció (KFI) stratégiai tervezéséhez és a hozzá kapcsolódó döntéshozás megalapozásához nincs meg a szükséges mennyiségű és minőségű, tényekkel alátámasztott információ. Ezért a Nemzeti Innovációs Hivatal több eszköz és szolgáltatás kialakításával is igyekszik ezen változtatni..."

Hajdú-Bihari Napló, 2013. április 25., csütörtök, 5. oldal
A gazdaságot is gyógyíthatná
"...hazai találmányokból, innovációkból kellene késztermékeket, szolgáltatásokat előállítani, mert ebben a tekintetben, az európai uniós tagállamok között, az utolsók között vagyunk..."

Vas Népe, 2013. április 25., csütörtök, 6. oldal
Innovátorok vására
"...Idén is megrendezték, sorrendben immár negyedik alkalommal a nyugat-dunántúli regionális innovációs kiállítást és találmányi vásárt a győri Széchenyi István Egyetem aulájában..."

Magyar Fórum, 2013. április 25., csütörtök, 7. oldal
Magyar orvostechnikai cégek Kínában

Marketing&Média Online, 2013. április 25., csütörtök
Keresik a jövő magyar világsikereit

Marketinginfo.hu, 2013. április 25., csütörtök
Hogyan őrizhető meg a márkaérték?

PrímHírek.hu, 2013. április 25., csütörtök
Rekordszámú jelentkező a BB startup versenyére

ZetaPress.hu, 2013. április 25., csütörtök
Folytatódik a támogatás

OrientPress.hu, 2013. április 25., csütörtök
40 milliárdos támogatást kínál az EGT és Norvég Alapok

HVG.hu, 2013. április 25., csütörtök
Újra lehet majd norvég alapos pénzre pályázni

Világgazdaság Online, 2013. április 25., csütörtök
Nagyon bízunk az EU-s pénzekben - Mi a siker záloga?

Napi.hu, 2013. április 25., csütörtök
Jó hírt kaptak a magyar cégek

ATV, 2013. április 25., csütörtök
Híradó
"...Több mint 150 millió euró, vagyis mintegy 40 milliárd forintnyi támogatás válik elérhetővé hamarosan az EGT és norvég alapokból Magyarország számára..."

EchoTV, 2013. április 25., csütörtök
Fejlesztés és fejlődés
"...Intelligens szakosodási stratégia. Beszélgetés Dr. Peredy Zoltánnal, a Nemzeti Innovációs Hivatal főosztályvezető - helyettesével..."

Metropol, 2013. április 26., péntek, 3. oldal
A szellemi tulajdon ünnepe
Jogok. Az internet komoly kihívást jelent a szerzői jogok érvényesítésében
"...Kreativitás
"Mindegyikünkben megvan a képesség a kreativitásra és a találékonyságra, ezek felelősek életminőségünk javításáért." Francis Gurry a világszervezet főigazgatója a szellemi tulajdon világnapja alkalmából..."

Metropol, 2013. április 26., péntek, 3. oldal
A mai világnapról
"...Az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete 2000. évi közgyűlésén nyilvánította április 26-át a Szellemi Tulajdon Világnapjává. Ugyanekkor itthon megalapították a Millenniumi Díjat, melyet a magyar művészeti és technológiai kultúra örökségének ápolásában, közvetítésében és védelmében jeleskedő intézményeknek ítélnek oda..."

Napi Gazdaság, 2013. április 26., péntek, 10. oldal
A BGF valódi szakmai képzést kínál a leendő vállalkozóknak
"...Magyarországon a fiatalok döntő többsége nem érez vállalkozási kedvet, egyes felmérések szerint a friss diplomások 96 százaléka nem is számol azzal a lehetőséggel, hogy önálló vállalkozásba kezdjen..."

Népszabadság, 2013. április 26., péntek, 18. oldal
"Mérföldkő" kérdőjelekkel
Betonozás még nincs, határidő van
"...Tudományos mérföldkő az ELI projektben - a lézerberendezés terveit vitatták meg a világ vezető lézerfizikusai! - erről tájékoztatta lapunkat a szegedi szuperlézer kivitelezését irányító ELI-HU Nonprofit Kft., ami valóban örömteli, csakhogy maga a berendezés sehogy sem áll..."

Világgazdaság, 2013. április 26., péntek, 7. oldal
Negyvenmilliárd forintos hazai fejlesztés norvég forrásból
"...PÁLYÁZATOK Több mint 40 milliárd forintnyi fejlesztési forrást hirdetnek meg hamarosan a Norvég Alap keretében - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési programokért..."

Dunaújvárosi Hírlap, 2013. április 26., péntek, 5. oldal
Nyer, aki pontosabban mér
"...Dunaújvárosi Főiskola... Az intézmény innovációs napján ugyanis, amely a kutatási és gyakorlati képzési terek fejlesztéséről szólt, többek között a főiskola elmúlt két évben lezajlott, mint írtuk: közel egymilliárdos, legújabb laborfejlesztési projektje állt a középpontban..."

Új Dunántúli Napló, 2013. április 26., péntek, 8. oldal
PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM
Újra az innováció volt a középpontban
"...A gőzenergia-termelés kutatása első helyet ért az ötletpályázaton Idén is megrendezték az egyetemen az Innovációs napot, ahol izgalmas előadásokkal és interaktív kiállítással várta az érdeklődőket a PTE Kutatáshasznosítási és Technológia-transzfer Központja a Szentágothai János Kutatóközpontban..."

Orient Press, 2013. április 26., péntek
A szellemi tulajdon világnapja: közös kincsünk a kreativitás

Orient Press, 2013. április 26., péntek
Közel 800 millió forintot nyertek az ELTE kutatói

Élelmiszer Online, 2013. április 26., péntek
200 milliárd eurós kárt okozhatnak a hamisítványok a világkereskedelemben

INNO-HÍR, 2013. április 26., péntek
2013. évi PANNON NOVUM REGIONÁLIS INNOVÁCIÓS DÍJ
"...A Nyugat-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség és a Pannon Innovációs és Kreatívipari Klaszter pályázatot hirdet, a 2013. évi Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Díj elnyerésére..."

Hiradó.hu, 2013. április 26., péntek
Átadták a Millenniumi díjakat

GazdaságiRádió.hu, 2013. április 26., péntek
Művészet & technológia: a szellemi tulajdon idei díjazottjai

GazdaságiRádió.hu, 2013. április 26., péntek
Beindulhat az üzlet a kutatói programokkal Kínával

Kossuth Rádió, 2013. április 26., péntek
Tegnap nyitott és holnapig tart a megújuló energiaeszközök legnagyobb hazai kiállítása, a Renexpo a SYMA csarnokban

Magyar Nemzet, 2013. április 27., szombat, 5. oldal
Az új rektor erősítené a versenyképességet
A Debreceni Egyetem a kutatás, az oktatás és az innováció keresztútján
"...Szilvássy Zoltán professzor kinevezését javasolja a Debreceni Egyetem rektori posztjára Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a köztársa sági elnöknek. A július 1-jén hivatalba lépő új rektor, aki a gyógyszerkutatásban szerzett nemzetközi hírnevet magának, az ország versenyképességét erősítő innovációt helyezné vezetői munkája fókuszába, ezt tekinti az egyetemi oktatás és kutatás legfontosabb céljának..."

Magyar Nemzet, 2013. április 27., szombat, 29. oldal
Embergyárosok
"...vannak született feltalálók és vannak született szabadalmaztatók, s a két részhalmaz nem feltétlenül fedi egymást..."

Népszabadság, 2013. április 27., szombat, Hétvége, 1+2+3. oldal
A tudatfertőzésről
"...A mély gazdasági válságból való kilábalás, a növekedés újraindítása, munkahelyek teremtése, a versenyképesség erősítése ma Magyarországon nem (csak), sőt alapvetően nem gazdasági kérdés..."

Népszabadság, 2013. április 27., szombat, 29. oldal
Homályos másnap

Népszava, 2013. április 27., szombat, 4. oldal
Könnyíteni kellene az uniós pénzek elérését
"...A magyar cégvezetők 98 százaléka szerint egyszerűbbé kell tenni az európai uniós források elérését - derül ki az Ernst & Young legfrissebb európai felméréséből..."

Új Dunántúli Napló, 2013. április 27., szombat, 8. oldal
"A fiatal kutatók kezében van a jövő"

Kelet-Magyarország, 2013. április 27., szombat, 2. oldal
Építhetünk a tehetségeinkre
"...Az Európai Unió következő hétéves tervezési ciklusában kiemelt szerep jut az innovációnak, a kis és középvállalkozások fejlesztésének, az oktatásnak..."

Tolnai Népújság, 2013. április 27., szombat, 1+8. oldal
A gyorsaságot hiányolták

HetiVálasz.hu, 2013. április 27., szombat
Átadták a Milleniumi Díjakat

EuroAstra, 2013. április 28., vasárnap
Megnyílnak az EGT és Norvég Alapok új támogatási időszakának forrásai

Népszava Online, 2013. április 28., vasárnap
Pályázat kutatás-fejlesztési tevékenység támogatására

Népszava Online, 2013. április 28., vasárnap
Ernst & Young: egyszerűsíteni kell az uniós források elérését

Világgazdaság Online, 2013. április 28., vasárnap
Új kiírás: akár másfélmilliárd forintra is pályázhatunk

Ma.hu, 2013. április 28., vasárnap
Ernst & Young
Egyszerűsíteni kell az uniós források elérését


KlubRádió.hu, 2013. április 28., vasárnap
Cégvezetők szerint egyszerűsíteni kell az uniós források elérését

WebRádió.hu, 2013. április 28., vasárnap
PwC: támogatás kutatás-fejlesztéssel összefüggő agrár- és élelmiszeripari projektekre

EchoTV, 2013. április 28., vasárnap
Fejlesztés és fejlődés
"...Kezdő vállalkozók most a tapasztalt innovációs szakértőktől kaphatnak jó tanácsokat, ötleteket. És persze a Nemzeti Innovációs Hivatal új intelligens szakosodási stratégiájáról is hallhatunk..."

Napi Gazdaság, 2013. április 29., hétfő, 8. oldal
Sok tőke csak innovatív ötletre vár
"...A magyar piacon az induló innovatív cégek egyelőre nem tudják felszívni a rendelkezésre álló tőkét, a startup-kultúra fejlődésére azonban jó hatással lehet a túlkínálat. Számos cég akár egyik napról a másikra nemzetközi sikersztorivá válhat..."

Napi Gazdaság, 2013. április 29., hétfő, 8. oldal
Kína is a hasznosítható kutatást ösztönzi
"...A piac próbáját is kiálló kutatási projektek finanszírozását tartják hasznosnak a kínai és magyar ágazati vezetők − derült ki a kínai−magyar tudományos és technológiai (tét) vegyes bizottság ülésén Pekingben..."

Napi Gazdaság, 2013. április 29., hétfő, 8. oldal
Újabb k+f pályázat nyílt meg
"...A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) az Új Széchenyi terv keretében újra kiírta és április 15-től az ország egész területén pályázható a K+f+i ernyőprojektek támogatása című pályázati konstrukció (ERNYO_13)..."

Napi Gazdaság, 2013. április 29., hétfő, 8. oldal
Közösségi érdekek és innovatív technológia
Kiosztották az Invitel InnoMax Díjakat

Napi Gazdaság, 2013. április 29., hétfő, 9. oldal
Újra a kiválókat keresik
"...A Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal (KIH) közreműködésével megvalósuló Nemzeti kiválóság program tavaszi ösztöndíjkiírásainak köre egy új kategóriával bővült. Áprilistól a mesterszakos hallgatók (Eötvös Loránd hallgatói ösztöndíj), a hazai fiatal kutatók (Magyary Zoltán posztdoktori ösztöndíj) és a külföldön dolgozó magyar tapasztalt kutatók (Szent-Györgyi Albert hazahívó ösztöndíj) mellett már a hazai tapasztalt kutatók (Szentágothai János tapasztalt kutatói ösztöndíj) is pályázhatnak..."

Napi Gazdaság, 2013. április 29., hétfő, 9. oldal
Magyar projekt is győzött
"...Juhász Márton GyroSet nevű, a mozgásképtelenek kommunikációjának és közlekedésének segítésére kifejlesztett rendszere lett az egyik győztese a szilícium-völgyi Singularity University által meghirdetett verseny budapesti döntőjének..."

Napi Gazdaság, 2013. április 29., hétfő, 9. oldal
A KTIA támogatja a GE projektjét
"...Radiológiai képalkotó berendezések és szoftverek fejlesztésén, valamint új világítástechnikai megoldásokon dolgozik a GE Hungary Kft. egy, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap (KTIA) finanszírozásával megvalósuló program keretében..."

Napi Gazdaság, 2013. április 29., hétfő, 9. oldal
Tanácsadó testület segíti a magyar ELI-projektet
"...A közelmúltban, Brüsszelben megalakult ELI Delivery Consortium International Association néven a nemzetközi lézeres kutatásokat végző létesítmények (ELI) első nemzetközi egyesülete..."

Napi Gazdaság, 2013. április 29., hétfő, 10. oldal
Hamarosan elfogadják a stratégiát
"...Várhatóan a közeljövőben elfogadja a kormány a nemzeti kutatás-fejlesztési és innovációs stratégiát − derült ki a napokban az Országgyűlés innovációs és fejlesztési eseti bizottságának ülésén..."

Napi Gazdaság, 2013. április 29., hétfő, 10. oldal
Új programot indított az MTA
"...Az akadémiai kutatóintézet-hálózat megújítási programjának újabb elemeként a teljes kutatói pályaív kiépülését szolgáló és a kutatócsoportok versenyképességét erősítő posztdoktori pályázatot hirdetett meg Pálinkás József, az MTA elnöke. A Posztdoktori kutatói program az egyik legfontosabb kutatói pályaszakasz eredményességét támogatja..."

Napi Gazdaság, 2013. április 29., hétfő, 10. oldal
Biztosabb alapokra került az európai szabadalmi rendszer

Napi Gazdaság, 2013. április 29., hétfő, 10. oldal
Régiós központot hozna Budapestre egy kínai cég

Népszabadság, 2013. április 29., hétfő, 4. oldal
Más az elmélet, más a gyakorlat
"...Orbán Viktor miniszterelnök a VI. Szakma Sztár Fesztiválon ismét kifejtette azt, hogy "Magyarország jövőjének, a magyarok sikerességének és életszínvonal-emelkedésének kulcsa a munkaalapú gazdaság" ..."

Világgazdaság, 2013. április 29., hétfő, 2. oldal
Fejlesztéshez nyert támogatást a GE

Világgazdaság, 2013. április 29., hétfő, 4. oldal
Magány helyett virtuális együttlét
Projektek Van uniós támogatás az idősek önálló életvitelét segítő IT-fejlesztésekre

Stílus és lendület, 2013. május 1., szerda, 11. oldal
Innovációs elismerés
"...AXXI. Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága kiemelt elismerésben részesítette azt a földgáz-, kén-hidrogén- és vízgőztartalmat mérő, lézeres fotoakusztikus műszerről szóló pályázatot, melyet a MOL a Szegedi Tudományegyetem, a Videoton Holding Zrt. és a Hilase Kft. közreműködésével készített el..."

KKV Magazin, 2013. május, 8. oldal
Magyar Innovációs Nagydíj
"...A 2012. évi Innovációs Nagydíjban az NNG Kft. részesült az "iGO Automotive" navigációs szoftvertermékért. A díjat Kövér László nyújtotta át Balogh Péter, vezérigazgatónak..."

Várható események

HVCA roadshow

Tagszövetségünk, a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (HVCA) a kockázati tőkebefektetések nyújtotta lehetőségekről roadshow-t szervez, amelynek következő állomása május 2-án, a Debreceni Egyetemen (4032 Debrecen, Egyetem tér 1.) lesz.

A rendezvény célja, hogy a vállalkozók közvetlen közelről ismerhessék meg a kockázati tőkebefektetések nyújtotta lehetőségeket, ill. a kockázati tőkebefektetők céljait és várakozásait. A vállalkozóknak lehetőségük lesz a rendezvényen a befektetőkkel személyesen is találkozni, konzultálni.

Az esemény előadói között kockázati tőkét bevont Hajdú-Bihar megyei vállalkozások, ill. Magyarországon aktív kockázati tőke befektetők vesznek részt.
A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
További információ és regisztráció ide kattintva érhető el.

Svéd-Magyar Innovációs Napok

Svédország Nagykövetsége, a Svéd Kereskedelmi Kirendeltség, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), valamint vezető svéd vállalatok 2013-ban folytatják a Svéd-Magyar Innovációs Napokat.

Időpont: 2013. május 7.
Helyszín: NGM (1054 Budapest, Szemere utca 6.)

A szervezők egy programsorozat keretében négy rendezvényt terveznek, amelyek különböző helyszíneken az innovációhoz kapcsolódó érdekes és aktuális témakörökben, hazai és külföldi szakértőkkel és döntéshozókkal szerveznek meg. A programsorozat első állomásaként egy szemináriumon mutatják be és vitatják meg mindkét ország szakértőivel az új innovációs stratégiákat és reformokat.

Tervezett program:

Moderátor: Torda Júlia

13.30 - 13.40 Megnyitó
- Karin Olofsdotter, Svédország magyarországi nagykövete
- Dr. Cséfalvay Zoltán, NGM parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára
13.40 - 14.20
Kiemelt beszédek
- Dr. Cséfalvay Zoltán, NGM parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára
- Dr. Michael Jakob, Svédország Iparügyi, Energiaügyi és Kommunikációs Minisztériumának európai és nemzetközi kutatás és innovációs főtanácsadója
14.20 - 15.20
Kerekasztal beszélgetés
- Dr. Cséfalvay Zoltán, NGM parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára
- Dr. Michael Jakob, Svédország Iparügyi, Energiaügyi és Kommunikációs minisztériumának európai és nemzetközi kutatás és innovációs főtanácsadója
- Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnökhelyettese
- Jakab Roland, a Svéd Kereskedelmi Kamara igazgatósági tagja, az Ericsson Magyarország vezérigazgató-helyettese
- Lukáts Ákos, az Electrolux Lehel Kft. porszívógyár igazgatója
15.20 Összefoglalók, a konferencia zárása

Jelentkezési határidő: 2013. május 2.
A konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amely a jelentkezések sorrendjében korlátozott. Regisztrálni az online jelentkezési lap kitöltésével, vagy a mailto:innovationdays@business-sweden.se e-mail címre az alábbi adatok elküldésével lehet: név, cég/intézmény, titulus, e-mail, telefonszám, tolmácskészülék igénye (a rendezvény vegyesen angol és magyar nyelvű lesz).

További információ: Böddi Márta, Tel.:+36 30 456 3713, E-mail: Marta.Boddi@business-sweden.se, Web: www.business-sweden.se

A szellemitulajdon-védelem lehetőségei és gyakorlata

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (CSMKIK) a "Szellemi tulajdon-védelem lehetőségei és gyakorlata - VIVACE 2013" címmel előadást és konzultációt szervez 2013. május 8-án, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (6721 Szeged, Párizsi krt. 8-12., II. emelet Rainer Ferenc Terem) épületében.

A konzultáció abban kíván segítséget nyújtani a vállalkozásoknak, hogy a szellemitulajdon-védelem eszközeit miként vehetik igénybe gazdasági fölényük növelésére vagy költséges bitorlási, szerzői jogi perek elkerülésére.

Tervezett program:

9.50 - 10.00 Köszöntő CSMKIK
10.00 - 11.00
Visszaélések és bűncselekmények a szellemi tulajdon mint védett érték sérelmére - Dr. Molnár István, IPR Stúdió Innovációs Tanácsadó Bt.
11.00 - 11.20 A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület munkájáról - Dr. Tóth Zita, SZTNH
11.20 - 11.30 Kávészünet
11.30 - 11.50 Egységes hatályú európai szabadalom és egységes szabadalmi bíráskodás Európában - Dr. Jókúti András főosztályvezető-helyettes, SZTNH
11.50 - 12.10 K+F minősítések és tapasztalatok, Magyar szellemi alkotások hazai és külföldi iparjogvédelmi oltalmának támogatására kiírt pályázat ismertetése - Dr. Bartha Ákos, SZTNH
12.10 - 12.30 Az EU IPR Helpdesk szolgáltatásai a KKV-knak - Dr. Gyurkovics Henrik, Nemzeti Külgazdasági Hivatal
12.30 Konzultáció, büféebéd

A rendezvényen való részvétel díjmentes, de regisztrációhoz kötött.
Jelentkezni az online jelentkezési lap kitöltésével lehet.

További információ: CSMKIK, Tel.: +36 62 554 250, E-mail: info@csmkik.hu

Kulcs a copyrighthoz - infokommunikáció - szellemitulajdon-védelem

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a hazai innováció fejlődésének, piaci lehetőségeinek elősegítésére megalapította a HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség Nonprofit Kft.-t, amely "Kulcs a copyrighthoz - infokommunikáció - szellemitulajdon-védelem" témakörben egynapos képzést indít május 30-án.

Tervezett program:

10.00 - 11.20 Kommunikáció-politika
- a szabadalmi, védjegy, használati- és formatervezési mintaoltalom nemzeti és nemzetközi vonatkozásai;
- az iparjogvédelmi információ fontossága (újdonságkutatás, szabadalomtisztasági kutatás, technológia-monitoring, védjegykutatás);
- a doménnevek regisztrációja;
- a felhasználási szerződés (licenc) elengedhetetlen pillérei;
- a szellemi vagyon értékmeghatározásának fontossága és módja (szellemivagyon-audit, szellemivagyon-értékelés).
Előadó: Dr. Polyák Gábor, Pécsi Tudományegyetem
11.30 - 13.30 Az iparjogvédelem szerepe a vállalkozások stratégiai tervezésében
- a szabadalmi, védjegy, használati- és formatervezési mintaoltalom nemzeti és nemzetközi vonatkozásai;
- az iparjogvédelmi információ fontossága (újdonságkutatás, szabadalomtisztasági kutatás, technológia-monitoring, védjegykutatás);
- a doménnevek regisztrációja;
- a felhasználási szerződés (licenc) elengedhetetlen pillérei;
- a szellemi vagyon értékmeghatározásának fontossága és módja (szellemivagyon-audit, szellemivagyon-értékelés).
Előadó: Dr. Molnár István, Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség
13.30 - 14.00
Ebéd
14.00 - 16.00 Informatikához, médiához kapcsolódó gyakorlati szerzői jogi ismeretek
- személyhez fűződő és vagyoni jogok;
- szabad felhasználás;
- a felhő alapú szolgáltatás által támasztott új szerzői jogi kihívások.
Előadó: Dr. Faludi Gábor, Szecskay Ügyvédi Iroda

Regisztrálni 2013. május 17-ig a jelentkezési lap kitöltésével elektronikusan vagy faxon (06 1 474 5550) lehet. A jelentkezéseket a beérkezés sorrendjében regisztrálják. Amennyiben jelentkezése a tanfolyam befogadóképességén túl mutat, nyilvántartásba veszik annak érdekében, hogy a következő, hasonló vagy azonos tartalommal bíró tanfolyamon elsőbbséget biztosítsunk.

További információ: Szenczi Anna, programkoordinátor, Tel.: 06 1 474 5548, E-mail: anna.szenczi@hipavilon.hu

Pályázati felhívások

"Keressük Magyarország következő hitech világsikereit"

A Mobilitás és Multimédia Klaszter ötödik alkalommal rendezi meg a Magyar Innovációs TechShow-t. A rendezvény célja a magyarországi digitális ipar legújabb, legizgalmasabb, már kézzelfogható eredményeinek felvonultatása a szakmai és laikus közönség, illetve a hazai és nemzetközi befektetők előtt.

Az idei TechShow különlegessége, hogy az esemény egyben a Design Terminal és a FreeDee Printing Solutions által szervezett több napos 3D Printing Show szakmai nyitónapja lesz, ill. a Magyar Innovációs Szövetség éves Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyének zárórendezvényének második napjával is összekapcsolódik. Emellett a helyszín tőszomszédságában egyidőben zajlik majd a világ legrangosabb mérnök-konferenciájaként számon tartott IEEE ICC, amelynek köszönhetően számottevő nemzetközi érdeklődésre számítanak eseményükön a TechShow szervezők.

A korábbi évek hagyományait követve nyílt pályázatot hirdettek Magyarország leginnovatívabb IT vállalkozásai számára. A független szakmai zsűri által legjobbnak ítélt 18 pályázó az idén jubiláló Magyar Innovációs TechShow-n (ill. angol nevének rövidítésével a HITS-en) mutathatja be fejlesztését június 11-én, Budapesten, az Akvárium Klubban.

A Keressük Magyarország következő hitech világsikereit elnevezésű versenyre, olyan high-tech fejlesztésekkel lehet nevezni, amelyek megfelelnek az alábbi feltételeknek:
- kifejlesztésük/előállításuk az elmúlt 1-3 évben történt,
- van belőlük legalább is egy bemutatható, működő prototípus,
- infokommunikációs technológiára épülő, nemzetközi szintű újdonságtartalommal rendelkező high-tech megoldások, elsősorban - de nem kizárólag - a következő területek valamelyikén:
• mobil technológiák, mobil alkalmazásfejlesztés,
• machine-to-machine kommunikáció, "dolgok internete"
• 3D nyomtatás
• biotechnológia, egészségügy
• adatkezelés, adatbányászat, adatelemzés
• okos hálózatok, energia
• internet hozzáférés, identitás és biztonság.

Nevezési határidő: 2013. május 13., 17.00 óra.

A nevezéseket PDF formátumban a techshow@mmklaszter.com e-mail címre várják.
Az eredmények várhatóan 2013. május 21-től lesznek megtekinthetőek, a TechShow honlapján.
A hivatalos versenyfelhívás az MMKlaszter honlapján olvasható el, a nevezési űrlap ugyanerről az oldalról tölthető le.

További információ: Kiss Gabriella, Tel.: +36 30 8661923, E-mail: kiss.gabriella@mmklaszter.com

Megnyílnak az EGT és Norvég Alapok forrásai

Az EGT és Norvég Alapok (NA) keretében hamarosan mintegy 40 milliárd forint támogatás válik elérhetővé. Ez alkalomból szervezett ünnepélyes nyitókonferenciát a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a budapesti Norvég Nagykövetséggel együttműködésben április 25-én, a Gerbaud Házban.

A nyitókonferenciát követően, április 25-én került sor a Zöld Ipari Innováció program hivatalos nyitórendezvényére, melyen e program keretében várható konkrét pályázati konstrukciókról, norvég partner intézményekkel való együttműködési lehetőségekről adott tájékoztatást a programért felelős program operátor, a gödöllői Szent István Egyetem, valamint norvég partnere, az Innovation Norway.

(Az elmúlt hónapokban az EGT és az NA támogatásai már két területen megnyíltak: a Méltányos munka és háromoldalú párbeszéd, valamint a Norvég Civil Alap területén.)

Részletes pályázat és további információ: Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt. (1037 Budapest, Montevideo utca 16/a, fszt. 1.), Tel: +36 1 999 44 00, E-mail: info@norvegalap.hu, info@egtalap.hu, Web: www.norvegalap.hu, www.egtalap.hu

Ajánlattételi felhívás kutatási feladat elvégzésére

A Tempus Közalapítvány a Campus Hungary TÁMOP-4.2.4.B/2 projekt keretében "Felsőoktatási intézmények és kutatóintézetek együttműködésének elősegítése, hazai kutatóintézetek nemzetközi népszerűsítése" tárgyú beszerzést kíván megvalósítani.

A több részfeladatból álló K+F projekt célja, hogy segítséget nyújtson mind a hazai, mind a külföldi kutatók magyarországi partnerintézmény kereséséhez, a magyar kutatási élet szereplőinek nemzetközi népszerűsítéséhez, ill. európai kutatási együttműködésekben történő hazai részvétel elősegítéséhez. E mellett lehetővé válik az Európai Unió támogatásával kutatást folytató kutatóintézetek láthatóságának növelése.

Az ajánlat postára adásának határideje: 2013. május 3.
A pályázáshoz szükséges dokumentumok a Tempus Közalapítvány honlapján elérhetőek.
A bírálati szempontrendszer itt olvasható.

Marco Polo pályázati felhívás - 2013

Az Európai Bizottság 2013. március 26-án meghirdette a Marco Polo pályázati felhívást.
Marco Polo az Európai Unió finanszírozási programja, amely támogatja azon projekteket melyek, kiváltják az áruszállítást az utakról a tengerre, a vasútra és belvizekre; ennek révén kevesebb kamion forgalom lenne az utakon, ezért kevesebb torlódás, kevesebb szennyezés, ill. megbízható, hatékony áruszállítás jönne létre.

A benyújtási határidő: 2013. augusztus 23.

Prioritások 2013-ban:
- speciális környezetbarát tengeri projektek,
- belvízi projektek és
- az egyetlen kocsiterheléses vasúti projektek támogatása.

A Marco Polo költségvetés 2007-2013: 450 millió EUR
A rendelkezésre álló költségvetés a 2013-as felhívásra 66 700 000 EUR.

A felhívás előzetes ütemterve:

2013. szeptember Nyitó ülés
2013. november Értékelés várható időpontja
2013. december Várható tárgyalások, szerződéssel összefüggő értesítések
2014. első fele Szerződések aláírása

Részletes felhívás és további információ: Bajdor Gyöngy Katalin, főtanácsos, Tel.: +36 1 484 2535, E-mail: katalin.bajdor@nih.gov.hu; Web: http://www.nih.gov.hu/nemzetkozi-tevekenyseg/hirek-esemenyek/europai-bizottsag-altal
Szerkesztő: dr. Antos László, Munkatárs: Szlamek Orsolya
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevél-szerkesztőség: 1036 Budapest, Lajos u. 103.
tel.: 430-3330, e-posta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.