XXIII. évf. | 2013. március 19. | 6. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Új tag
Szakirodalom-figyelő
Sajtószemle
Várható események
Pályázati felhívásokHírek | Magyar Innovációs Szövetség

2012. évi Magyar Innovációs Nagydíj

A 2012. évi Magyar Innovációs Nagydíjat az a Magyarországon bejegyzett vállalat, ill. társaság kapja, amelyik a 2012. évben a legnagyobb jelentőségű, nagy hasznot hozó innovációt valósította meg. A pályázati felhívásra 28 jelentkezés érkezett. A legjobbnak ítélt pályázatokat titkos szavazással (pontozás) rangsorolta a zsűri, döntően az elért többleteredményt figyelembe véve, és odaítélte a díjakat.

A pályázatra a gazdaság különböző ágazataiból érkeztek, kreatív és jelentős gazdasági eredményt hozó pályamunkák. A 2012. évben az informatika és az agrárgazdaság területén voltak jelentős innovációs teljesítmények. (Az informatikai terület volt ebben az évben az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen is a legsikeresebb terület.) Az Innovációs Nagydíj pályázat alapján 2012 - az innovációs teljesítmény szempontjából - Magyarországon az informatika éve volt.

Az ünnepélyes díjátadásra március 21-én kerül sor az Országház, Főrendiházi Termében. A 2012. évi Innovációs Nagydíj átadási ünnepségen az országgyűlés elnöke köszöntőt mond. Az ünnepség zártkörű, csak névre szóló meghívóval lehet részt venni.

Kormányhatározat a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapról

Megjelent a Magyar Közlöny 17. számában a 1036/2013. (II. 1.) Korm. határozat "A Kutatási és Technológiai Innovációs Alap felhasználási tervének jóváhagyásáról", amely a 2013-ban meghirdetendő pályázatokat tartalmazza, összesen 20,57 milliárd Ft értékben:
- technológiai start-up ökoszisztéma építés;
keretösszeg: 2,1 milliárd Ft
- versenyképességi szerződések - K+F kapacitásfejlesztési alprogram;
keretösszeg: 2,0 milliárd Ft
- piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása a közép-magyarországi és a konvergencia régióban;
keretösszeg: 10,0 milliárd Ft
- nemzetközi együttműködéssel megvalósuló alap és ipari kutatási, valamint infokommunikációs technológiai fejlesztési projektek támogatása a közép-magyarországi régióban (KTIA_AIK_12);
keretösszeg: 2,0 milliárd Ft
- nemzetközi programokba való bekapcsolódás támogatása;
keretösszeg: 2,0 milliárd Ft
- TIOP-2.3.1. és TIOP-2-3.3 központi egészségügyi informatikai konstrukciókhoz arányos közép-magyarországi régióval összefüggő forrás biztosítása;
keretösszeg: 2,47 milliárd Ft.

IDC Predictions 2013 Üzleti Találkozó

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) szakmai partnerségével az IDC Magyarország második alkalommal rendezte meg március 7-én, a budapesti Sofitel Lánchídban az "IDC Predictions 2013" üzleti vacsoráját, melynek célközönsége a vállalatok döntéshozói pozícióban levő vezetői voltak.

A rendezvényt megnyitotta és köszöntőt mondott Dr. Szabó Gábor, a MISZ elnöke, aki irányt adott az este témájának, amikor az innováció fogalmi tisztázásának fontosságát hangsúlyozta. Kiemelte, hogy az innovatív vállalat az, amelyik képes újszerű megoldásokkal az alapvető tevékenységét hatékonyabban ellátni. Az innováció az alapvető üzleti folyamatokat érinti, ezért innovációra nincs is lehetőség egy vállalaton belül az üzleti és a technológiai/informatikai vezetés szoros együttműködése nélkül.

Ezt követően a résztvevők és az előadók egyaránt arra törekedtek, hogy megértsék, hogyan lehetnek az új informatikai megoldások, a harmadik platform által kínált lehetőségek a vállalati innováció, azaz termelékenység és hatékonyság növekedését elősegítő eszközök.
Prof. Dr. Mellár Tamás, közgazdász, egyetemi tanár tartott gazdasági előadást az innováció és a gazdasági növekedés kapcsolatáról, valamint Steven Frantzen, az IDC EMEA régiójának első alelnöke, és kutatási igazgatója a harmadik platformú technológiákra való áttérésről beszélt. Majd az IDC Predictions 2013 prémium partnereinek
- a Hewlett-Packard Magyarország részéről Gonda Gábor vezérigazgatójának,
- a Samsaung Electronics képviseletében Kenyeres Tamás, telekommunikációs termék managerének, ill.
- Rékasi Tibor, a T-Systems Magyarország vezérigazgató-helyettesének
előadására került sor.

Munkaebéd a Kanadai Nagykövetségen

Tamara Guttman, kanadai nagykövet asszony március 11-re számos innovációs szakembert hívott meg ebédre a magyarországi Kanadai Nagykövetségre. A megbeszélésen részt vett Dr. Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke is.

A rendezvény apropója Kanada és Magyarország közötti innovációs partnerség volt:
- a már meglévő kanadai-magyar együttműködések feltérképezésén túl olyan kapcsolódási pontokat, kutatási területeket érintettek, amelyek köré innovációs fórum szekciók szervezhetők a jövőben (pl. a kanadai Industrial Research Assistance (IRAP) program, mint "best practice", az IP kérdése, technológiai transzfer, kétoldalú együttműködések);
- Kanada 2012-ben - épp a magyar elnökség alatt - vált az EUREKA tagjává, ill. csatlakozott az Europe Enterprise Network-höz, további lehetőségeket nyitva ezáltal a kanadai kutatók részére, hogy európai kutatásokban részt vehessenek, és viszont;
- Magyarország készülő NKFI 2020 stratégiája is új lehetőségeket nyithat az együttműködésre a következő EU-s finanszírozási ciklus alatt.

A rendezvényen a résztvevők javaslatokat tettek, hogy milyen irányban lehetne elmélyíteni a kapcsolatokat a két ország innovációs szakemberei, kutatói és intézményei között.

Global Innovation Exchange

A San Francisco Bay Area inkubátor szervezetei által közösen elindított "Global Innovation Exchange - GIX" program keretében 2013. május 6-10 között, a Szilícium-völgyben rendezik meg a "San Francisco Bay Area Roadshow" című rendezvénysorozatot. Célja, hogy elősegítse magyarok számára innovatív technológiákon alapuló cégek alapítását az USA-ban.
A Magyar Innovációs Szövetség, a roadshow magyar partnerszervezete, olyan magyar tulajdonú innovatív (anyagtudományi, biotechológiai, orvostechnológiai, megújuló energiák, energiahatékonyság, hadipari) technológiákat fejlesztő és hasznosító vállalkozásokat, ill. projekteket keresett meg, amelyek megfeleltek az alábbi feltételeknek:
- érvényes szabadalmi bejelentés vagy egyéb iparjogvédelmi oltalmi forma, vagy kizárólagos jog az USA területére;
- működő prototípus;
- az USA piac ismerete;
- utazási és szállás költségek vállalása.

A MISZ 11 jelölést juttatott el az amerikai szervezők felé, akik több körös kiválasztás után végül 7 jelölést fogadtak el.

A high-tech vállalkozásoknak lehetősége nyílik professzionális üzleti angyal és kockázati tőkebefektetőkkel való találkozásra, ill. az üzleti ötletek prezentálására. Továbbá célzott tematikájú szimpóziumok és találkozók kerülnek megrendezésre, valamint a Bay Area inkubátor szervezetei mutatják be azokat a szolgáltatásaikat és épületeiket, amelyekkel igyekeznek megkönnyíteni a külföldi cégek indulását. A hivatalos programok mellett számos kapcsolatépítő társadalmi eseményen is részt vehetnek a kiválasztott vállalkozások képviselői.

Észak-Alföldön a Meet the scientist

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ), a Magyar Fulbright Bizottsággal és az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetségével együttműködve, 2013. március 6-án, a debreceni Ady Endre Gimnáziumban folytatta a "Meet the scientist" c. tudomány-népszerűsítő körútját.

Az előadást Kósa Lajos, Debrecen polgármestere nyitotta meg. Ezt követően Dr. Harangozó István, a MISZ Észak-alföldi Regionális Képviselet igazgatója bemutatta a szövetség tudománynépszerűsítő ("Meet the scientist", THE Tudományos Hasznos Emberi program), tehetségkutató (Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny) és tehetséggondozó (MAFITUD) tevékenységét.

Az előadó Jull, Timothy, a University of Arizona munkatársa, jelenleg az MTA Debreceni Atommagkutató Intézet vendégprofesszora, korábbi Fulbright-ösztöndíjas volt, aki "Radiocarbon dating of art works and artifacts" címmel tartott előadást. Előadásában bemutatta mi a közös kapcsolódási pont a radiokarbon és a művészet között. Felvázolta a kormeghatározás lehetőségeit a különböző korok és műtárgyak esetében.
Az előadást követően a Csodák Palotája munkatársa mutatott be látványos kísérleteket a diákoknak.

A rendezvényekhez kapcsolódva működik a program honlapja (www.meetthescientist.hu) is, ahol megtekinthetők az előadásoknak a fotói és a videói is. Aktív a program Facebook csoportja (facebook.com/meetthescientist) is, amelynek egy hónap alatt több mint 300 csatlakozóval nőtt a népszerűsége.

Kutatási program és innovációs központ

A European Institute of Innovation and Technology (EIT), Information and Communication Technologies (ICT) Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont létrehozása és új kutatási programjának elindítása alkalmából rendeztek konferenciát március 5-én, az ELTE Gömb Aulában. A Magyar Nemzeti Társult Csomópont a Cisco Systems Magyarország Kft., valamint tagszervezeteink, az ELTE, a BME, az Ericsson Magyarország Kft., és a GE Healthcare együttműködésével folytatja tevékenységét.

Az EU tudományos és innovációs közösségének egyetlen kelet-közép-európai tagja Budapesten létesült. A szervezet az EU források mellett, egymilliárd forintos támogatást nyert a NFÜ kezelésében megvalósuló pályázaton. A szervezet központja, az ún. ipari és akadémiai együttműködési központ, amely közlekedési torlódások előrejelzését, fogyatékkal élő kisgyermekek képzését és kémprogramok szűrését segítő fejlesztések megvalósítását is koordinálja. A központ emellett, EU állampolgárok számára ingyenes nemzetközi mesterképzést és start-up vállalkozásokat segítő mentor programot is szervez.

A program keretében 2014 közepéig négy területen valósulnak meg fejlesztések az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont vezetésével. Többek között 10 új prototípus megalkotását, egy szabadalmi bejelentést és egy új, a kutatás bizonyos eredményeit megvalósító, hasznosító vállalkozás létrehozását vállalták a kutatók, valamint azt, hogy kutatásaikkal legalább tíz nemzetközi kutatási és fejlesztési programhoz csatlakoznak.

A konferencia előadói hangsúlyozták az infokommunikációs szektor jelentőségét az EU versenyképességének erősítése terén, többek között Vajta László, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja, Nikodemus Antal, a Nemzetgazdasági Minisztérium Innovációs Főosztályának vezetője, Martti Mäntylä, az EIT ICT Labs stratégiai igazgatója is.

Varázstorony vetélkedő

Tagszervezetünk, az Eszterházy Károly Főiskola, a természettudományos tantárgyak kedveltségének növelésére Varázstorony címmel háromfordulós vetélkedőt rendezett (immár negyedik alkalommal), mely 2013. március 6-án a döntővel zárult. A vetélkedő szervezője Dr. Vida József főiskolai tanár, a Varázstorony Természettudományi Központ egységvezetője volt.

Az első fordulóban szerepelt a Csillagászati Múzeum tárlatnézése, a Varázsterembeli interaktív kísérletezés, műsor a Planetáriumban, Eger madártávlatból való megtekintése a teraszról és a Camara Obscurán keresztül, valamint távcsöves bemutató. A 2. fordulóban válogatták ki a legeredményesebb 40 tanulót. Ők nevezhettek be a 3. fordulóba, egy-egy Naprendszerről szóló poszterrel, amelyet kitűztek közszemlére a Líceum Aulájában felállított paravánokra.

A döntő ünnepélyes megnyitóján Dr. Hauser Zoltán rektor és Dr. Liptai Kálmán dékán köszöntötte a versenyzőket és felkészítő tanáraikat. A tudáspróbát a Varázstoronybeli ismeretanyagból állították össze. Külön díjazták a 7. és a 8. osztályosokat, a legjobb poszter kiállítókat, valamint a legjobb tesztpontokat szerzett tanulókat. Szövetségünk is ajánlott fel díjat, melyet Dr. Siposs István regionális igazgató adott át.


INNTEK taggyűlés

2013. március 11-én tartotta taggyűlését tagintézményünk, az INNTEK Nonprofit Kft. Egerben.
A taggyűlést dr. Bánhidy Péter, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, mint többségi tulajdonos képviselője vezette. Szövetségünket pedig, mint kisebbségi tulajdonost, a taggyűlésen dr. Siposs István, regionális igazgató képviselte. Napirenden a 2012. évi beszámoló és mérleg, a könyvvizsgálói jelentés, a Felügyelő Bizottság jelentése, a Társaság 2013-as gazdálkodási terve szerepelt.

Fülöp Gábor ügyvezető igazgató szóbeli kiegészítésében kiemelte, s ezt a Felügyelő Bizottság elnöke és a könyvvizsgáló is megerősítette, hogy ilyen nehéz gazdasági környezetben is sikerült az elmúlt esztendőt pozitív mérleggel zárni, a cég működése továbbra is kiegyensúlyozott és biztonságos: kezdő vállalkozásoknak nyújtanak inkubációs és szolgáltató tevékenységet, kutatómunkát végeznek, és kutatási eredményeket alkalmaznak a gyakorlatban, részt vesznek az Ipari Park fejlesztésében.

Pécsi regionális találkozó

A Magyar Innovációs Szövetség Dél-Dunántúli Regionális Szervezete az év első regionális találkozóját 2013. március 8-án, Pécsett tartotta.

Meghívott vendége Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal kül- és belkapcsolati elnökhelyettese volt, aki bemutatta a hivatal szerepét az innovációs és K+F stratégia megvalósításában, valamint szolgáltatásaikat. Interaktív beszélgetés keretében ismertette a helyi vállalkozóknak a regionális innovációs intézményrendszer működését és azok kutatási-, fejlesztési- és innovációs programjainak tervezését. A szövetség tagjai ismertették cégük működését, terveiket és kéréseiket, amelyekkel a vállalataik helyzetét stabilizálni tudják, ill. tervezhetik nagyobb biztonsággal jövőjüket.

Nőnap alkalmából, rendhagyó módon meghívták a szervezet tagjainak hölgyhozzátartozóit, akiknek külön program keretében Pécs város neves divattervezője ELIZABETH NARDO, az ELIZABETH NARDO FASHION HOUSE Divatház tulajdonosa tartott előadást "Styling for you" címmel.

InnoKlinika

"InnoKlinika - elakadt vállalkozásoknak" a szlogenje az egyik jelenleg is futó, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara szolgáltatáscsomagának, melyben saját tudásbázisával és szakértők bevonásával próbálnak ismét segíteni az innovációs zsákutcába jutott vállalkozásoknak.

A Kamara közreműködésével (FP7 kérdések) most elkészült az innovációs kiadvány, amelyben az iparjogvédelem, pályázatok, pénzügy, szellemierőforrás-menedzsment és üzletfejlesztés kérdéskörben gyűjtötték össze a kérdéseket és válaszokat.
A 42 oldalas kiadvány díjmentesen letölthető, ill. online lapozható változatban is elkészült.

Hírek | Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Hamis? Eredeti?

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület kezdeményezésére és koordinációjával, államigazgatási szervek és szakmai szervezetek fogtak össze és indítottak március 6-án "Hamis? Eredeti?" c. gyógyszerhamisítás elleni kommunikációs kampányt az interneten forgalmazott, bizonytalan forrásból származó gyógyszerek keresletének visszaszorítása érdekében.

A 2013. március 6-a és 31-e között futó kampány célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét arra a veszélyre, amit a nem biztonságos forrásból, legfőképpen internetes vásárlásokból származó gyógyszerek alkalmazása jelent, másrészt, hogy bemutassa a biztonságos gyógyszervásárlás szabályait.

A kampány weboldala: www.hamisgyogyszer.hu.

Az MTA és az SZTNH együttműködése

Március 7-én Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke és Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) elnöke együttműködési megállapodást írt alá.

A 2014. december 31-éig szóló együttműködés célja a szellemi alkotások védelmének, a hazai tudományos élet és kutatói kör szellemitulajdon-védelmi tudatosságának növelése, valamint az értékalapú kutatás-fejlesztés gyakorlatának támogatása az MTA intézményrendszerében.
Az SZTNH ennek keretében vállalta, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan szakmai konzultációkat és képzéseket tart az akadémiai intézmények munkatársainak.

Köszöntjük új tagjainkat!

Név: | BioTalentum Kft.
Tagsorszám: | 670.
Cím: | 2100 Gödöllő, Aulich L. u. 26
Honlap: | www.biotalentum.eu
Vezető: | Dr. Dinnyés András, ügyvezető
Telefon: | +36 20 510 9632
E-mail: | andras.dinnyes@biotalentum.hu
Képviselő: | Dr. Nagy Ildikó, igazgatóhelyettes
Telefon: | +36 20 583 6250
E-mail: | ildiko.nagy@biotalentum.hu

Tevékenység:
A BioTalentum Kft. 2005-ben alapított vállalkozói kutatóhely. A vállalkozás fő tevékenységi köre az őssejttenyésztést, génmanipulált sejtes és állatmodellek előállítását magában foglaló állat-biotechnológiai kutatás-fejlesztés, ill. ezek eredményeinek piaci hasznosítása. A cég fő feladata orvosbiológiai kutatások, valamint gyógyszer tesztelés céljára használható új állatmodellek és sejtes rendszerek kutatása és létrehozása, valamint - munkatársaink magas színvonalú és sokoldalú tapasztalatira alapozva - tudományos/ technológiai szolgáltatások nyújtása akadémiai és gyógyszergyári kutatócsoportok számára. A cég rendkívül aktív a hazai, valamint a nemzetközi kutatások területén: a BioTalentum Kft. partnerként szerepel négy Európai Uniós FP6-os, valamint 15 FP 7-es projektben. Ezek a projektek intenzív nemzetközi tudományos együttműködésre nyújtanak lehetőséget ipari és akadémiai partnerekkel egyaránt. Ezen túlmenően - alapozva jelentős nemzetközi tapasztalataira - a BioTalentum Kft. partnerei számára hazai és EU FP7-es biológiai/ természettudományos projektekhez nyújt teljes körű menedzsment-szolgáltatást.

Szakirodalom-figyelő

Liaquat Ahamed: A pénzvilág urai - Központi bankárok, akik csődbe vitték a világot - Corvina Kiadó, 2012
Dr. Osman Péter ismertetése

A szerző több nagy pénzügyi cégnél befektetési területen betöltött vezető pozíciója mellett a vezetője volt a Világbank befektetési részlegének is. A Wikipedia hosszan sorolja azokat a mértékadó kitüntetéseket, amelyeket e könyve elnyert. Kiemeli, hogy a FED mai nagyhatalmú elnöke, Ben Bernanke bevallott csodálója Ahamed e művének - ami nem csekély referencia.

A kötet fordítója, a neves magyar bankár Felcsúti Péter (akinek köszönhetően biztosak lehetünk a szakmailag korrekt fordításban) előszavából idézve, "A könyv tárgya az 1929-33-as megrázkódtatás, amelyet itthon nagy gazdasági világválságként tanultunk. Az 1929-33-ban a pénzügyi szektorban elindult, majd a gazdaság egészére átterjedt válság hamarosan egy társadalmi formáció - a kapitalizmus - átfogó válságává szélesedett, amely az egész emberiségre nézve tragikus következményekkel járt." (Mitől is olyan fájdalmasan és közelien ismerős ez?? - OP) Így jellemzi Ahamed művét (és teljesen igaza van): "Ritkán mondható el egy gazdasági-pénzügyi történetírással foglalkozó könyvről, hogy egyszerre kiváló szakkönyv és a legjobb értelemben vett bestseller. A pénzvilág urai esetében azonban kétségtelenül erről van szó." Valóban, e könyvben egyszerre kapunk kitűnő gazdaságtörténeti szakkönyvet és Thomas Mann nagyregényeit idéző, lebilincselően színes olvasmányt, és messze nem csak a központi bankárokról, hanem az egész korszakról.

Tovább az előszóból: "Ahamed érdekesen és eredeti módon közelíti meg a témát: a 20. század első, durván három évtizedének politikai, gazdasági és pénzügyi történetét a négy legjelentősebb - az amerikai, az angol, a francia és a német - jegybank első számú vezetőjének életén és tevékenységén keresztül mutatja be. Mind a négy a maga módján kiváló képességű ember volt. Azonban egyikük sem tudott kilépni a gazdaság és a pénzügyek menedzselésének akkor uralkodó dogmájának, az aranystandardnak a korlátai közül, ez pedig sokba került országaiknak, sőt az egész világgazdaságnak. Velük mindenben ellentétes a könyv ötödik szereplője, John Maynard Keynes, a konvenciókat megvető, eredeti gondolkodású entellektüel, briliáns közgazdász, állami hivatalnok és tőzsdespekuláns, aki talán a legnagyobb hatást gyakorolta a 20. század közgazdasági és gazdaságpolitikai gondolkodására. Mellettük felvonulnak a 20. század első harmadának meghatározó politikai és gazdasági szereplői és sokan mások. Ahamed ily módon nem csupán a folyamatokat mutatja be, de rengeteg színes részlettel, történetekkel hozza közel, teszi árnyalttá és így jobban érthetővé az eseményeket."

Epilógusát Ahamed a legfőbb kérdésnek szenteli: "vajon megtörténhet-e ismét?" Párhuzamokba állítva összeveti a nagy válság okait és történéseit a 20. század végén és azt követően lezajlott válságokkal. "Amikor ezt a könyvet írom 2008 októberében, a világ egy ilyen pánik kellős közepén találja magát. Ez a pánik a legsúlyosabb az elmúlt 75 évben." - írja. "E könyvben én azt állítom, hogy a nagy gazdasági világválság nem valamilyen ellenállhatatlan erő hatására következett be, és nem is a kapitalizmus mélyen gyökeredző ellentmondásai okozták. Sokkal inkább a gazdaságpolitika irányítóinak sorozatosan téves döntéseiről beszélhetünk, amelyek egy része az 1920-as években, egy másik része pedig az első válságok bekövetkezte után született. Alighanem minden idők legdrámaibb hibasorozatáról beszélhetünk, amelyet pénzügyi vezetők valaha is elkövettek." "Ki hát a felelős?" - teszi fel a kérdést, amelyre a továbbiakban igyekszik választ találni.

Adam Lashinsky: Az Apple kulisszatitkai - HVG Könyvek 2012
Dr. Osman Péter ismertetése

A könyv ugyan az Apple kulisszatitkait fürkészi és elemzi, de e cég kétségtelenül túlnyomó részt - kockáztassuk meg: legfőképp - Jobs nagy műve, és, amint olvashatjuk is, az ő lelke lebegett, és lebeg még mindig az Apple vizei felett. A benne felvetett legnagyobb kérdés éppen az, mivé lesz az Apple a továbbiakban, Jobs irányítása, hajtóereje, tűzoszlopa nélkül. Egy töprengő fejezet szól a cég Jobs utáni várható világáról és esélyeiről. Ebből egy karakteres mondat - amelyben ott van az is, hogy az Apple nagyon is legyőzhetővé válhat, ha máshol eljön egy új Jobs: "Ha Jobs meg is hal, a versenytársaknak akkor sem lesz Steve Jobsuk." Jól tudjuk azonban, hogy amíg elegendően erős érdekek hajtják előre a fejlesztést, mindig születnek új Steve Jobsok, és ők megteremtik az új versenytársakat.

Adam Lashinsky a FORTUNE Magazine egyik vezető szerkesztője, a Szilikon Völgy és a Wall Street témaköreiben. A Stanford University’s Entrepreneurship Corner is kiemeli, hogy a címlap-cikkei között volt az Apple, a Hewlett-Packard és a Google. Lényegre törő elemzéseket írt egyebek közt az Intel-ről, az Oracle-ról, az eBay-ről, a Twitter-ről, továbbá a kockázati tőke iparágról.

A HVG Kiadó így ajánlja e kötetet: "Amikor egy Wall Street-i elemző megkérdezte az Apple új vezérigazgatóját, Tim Cookot, hogyan működik a cég, így válaszolt: "Nem akarom, hogy bárki is megismerje a varázslatunkat és lemásolja." Ez az Apple titka és nagy ellentmondása: termékei és néhai társalapítója, Steve Jobs világszerte hírnévre tettek szert, ám teljes homály fedi, mi történik a kaliforniai Cupertinóban, az Apple központjában. Legalábbis mostanáig. Adam Lashinsky számos interjúra épülő kötete exkluzív módon tárja fel az Apple kulisszatitkait: Miért mond ellent az Apple számos olyan vezetési alapelvnek, amelyet napjainkban a legjobb közgazdasági egyetemeken tanítanak? Mi az, amit az Apple vezetői csak "titkos fűszerként" emlegetnek? Hogyan halmozott sikert sikerre Steve Jobs, és tudott kultuszokra jellemző követőket toborozni az iMachez, az iPodhoz, az iPhone-hoz és az iPadhez? Hogyan tudta megőrizni a ma már 100 milliárd dollár évi bevétellel és több mint 50 ezer alkalmazottal rendelkező cég a versenyelőnyét jelentő startup-ethoszt?" A kötet borítója szerint "Az Apple valóban a világ legtitokzatosabb cége (...) csak a bennfentesek tudhatták, mi történik a kaliforniai Cupertinóban, az Apple központjában." És mindkettő kiemeli: "Minden vállalatnak vannak titkai, de az Apple-nél minden titkos."

Lashinsky így fogalmazza meg mondandója velejét: "E könyv célja, hogy behatoljon az Apple zárt világába és dekódolja azokat a titkos rendszereket, amelyekről más vállalkozók, kíváncsi középvezetők, irigykedő rivális vezérigazgatók és kreatívok álmodoznak, hogy betekintést nyerjenek a cég folyamataiba és szokásaiba. Ha lehetséges az Apple utánzása, ki ne akarná megpróbálni? E bonyolult feladat megértéséhez a leglogikusabb lépés Steve Jobstól elindulni (...) A vállalat működése megértésének kulcsa az, miként mondott ellent Jobs a hagyományos vezetői bölcsességnek." (Aki ért az innovációhoz, tanúsíthatja: az idézet végén a bölcsesség helyett a konvenciók a helyes kifejezés. - OP)
Lashinsky tényleg minden lehetőt feltár és megmutat itt az Apple sikeréről annak érdekében, hogy csinálja utánuk, aki tudja. Aligha kétséges azonban, hogy egy újabb Jobs-osztályú zseni kell majd ahhoz, hogy hasonló eredményt hozzon létre. Azt pedig meglátjuk, hogy az általa 'előnevelt' utódai az Apple-nél hogyan képesek az élvonalban tartani az ő művét.

Mark Nelissen: Darwin a szupermarketben - Az evolúció hatása mindennapi viselkedésünkre - Typotex, 2012 - Az evolúciós gondolat sorozat
Dr. Osman Péter ismertetése

Mark Nelissen professzor az antwerpeni egyetemen tanít humánetológiát és evolúciós pszichológiát. Műve - nyilvánvalóan blikkfangosnak szánt - címe nem arra utal, hogyan viselkedne Charles Darwin, akit a sorsa megóvott a szupermarketektől, ha egy ilyen kereskedelmi monstrumban találná magát. Azt a kalandot, és persze az abból nyerhető tapasztalatot ígéri, amit az ad, ha Darwin elemző módszerével vizsgáljuk az embertársaink - s ha van hozzá merszünk, a magunk - viselkedését a hétköznapi terepeken és helyzetekben, amilyen a szupermarket is.

Amint 'nyitóbeszédében' mondja, "Ígérem, hogy ez a könyv nem lesz egy emészthetetlen szaktudományos munka. Ön egy olvasmányos, könnyed, jól emészthető művet tart a kezében, amelynek azonban bőven van mondanivalója. (Igazat szól! - OP) Attól, hogy kihagytam belőle a szaktudományos kifejezéseket, a tudományos igazság még nem szenved csorbát. Mondanivalómat, az olvasmányosságot szem előtt tartva, mindennapi történések apropóján mesélem el. Teszünk egy sétát Darwin társaságában az emberi viselkedés alkotta tájon és néha leszakítunk egy-egy virágot vagy letörünk egy vastagabb ágat. A történetek ugyanis hol apróságokról, hol szinte láthatatlan dolgokról - egy beszélgetés alatt miért fonjuk keresztbe a karunkat? -, hol nagy, létfontosságú kérdésekről szólnak - ugyanaz az ember vagyok-e, mint aki a születésemkor voltam, miért kell meghalnom?"

"A magatartás kutatásával foglalkozó biológust, bárhova megy, mindenütt foglalkoztatja az ember és annak viselkedése, az utcán éppúgy, mint a buszon vagy a bevásárlóközpontban. Elég, ha kinyitja a szemét, máris bőven talál magának vizsgálatra érdemes anyagot. Inkább arra kell ügyelnie, hogy ne csábuljon el és ne akarja minden pillanatban elemezni az emberek viselkedését."

"A történeteket tudatosan halmoztam kuszán egymásra. Tudatos, hogy a kis virágokról a vastag ágakra ide-oda ugrálok. A mindennapi életben is így gondolkodunk magunkról: gondolataink rendezetlenül jutnak eszünkbe és rendezetlenül is töprengünk rajtuk. Ez így van ebben a könyvben is. Abban bízom, hogy az olvasó, ahogyan haladunk előre a darwini sétán, lépésről lépésre egyre többet ért meg."

"A magatartást évszázadokon keresztül nem annyira le-, mint inkább előírták. A vallás, a filozófia, a politika megmondta, mit tegyen, de leginkább, hogy mit ne tegyen az ember. Egy későbbi korszakban már kezdték belátni, hogy viselkedésünk önálló valami, és az ember jobb megértése érdekében lehet és kell is tanulmányozni. Csak épp a kiindulópont az emberi "lélek" volt, illetve az, hogy az ember racionális és magasabb rendű. Szerencsére napjainkban már létezik a magatartásbiológia, amely tágabb és valóságosabb kontextusban vizsgálódik és arra kíváncsi, hogy a dolog végső fokon honnan ered."

"Darwinnak köszönhetjük azt az eszközt, amely közelebb visz bennünket a válaszhoz. Itt most arra teszek kísérletet, hogy ezt az eszközt közelebb hozzam Önökhöz. Mielőtt nyugovóra térnek, zárják le a napot valamelyik történettel és majd napról napra, fokozatosan közelebb jutnak ahhoz, hogy mi a valós természetünk, kik is vagyunk valójában. Kellemes sétát kívánok Önöknek az emberi magatartás alkotta tájban."
Darwin szemüvege: a fejtegetéseiből nyilvánvalóan kijön, hogy ez elemzési és értelmezési módszerként annak vizsgálatát jelenti, mennyiben az evolúció terméke az adott dolog, jelen esetekben a magatartási mód, elem. "Meggyőződésem, amelyet nem győzök eléggé hangoztatni: magatartásunk végső magyarázata az evolúcióval foglalkozó biológiában keresendő."

Teljes körű sajtószemle

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll vagy a linkre kattintva olvasható!)
A sajtószemle tagvállalataink, a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft. segítségével készült.


Innotéka, 2013. március, 9. oldal
Újabb elismert vendégkutatók akadémiai intézetekben
"...A radiokarbonos (C-14) kormeghatározás egyik szaktekintélye, Anthony John Timothy Jull, az Arizonai Egyetem professzora márciusban érkezett a debreceni MTA Atommagkutató Intézetbe, és négy hónapon át dolgozik együtt magyar kollégáival..."

Innotéka, 2013. március, 10+11+12+13. oldal
Anyagtudomány filozófiai és gyakorlati megközelítésben
"...A hazai középvállalkozásokkal szorosan együttműködünk, ahogy a kisvállalkozásokkal is együttműködnénk, de sajnos, érdemi innováció nagyon kevésnél folyik. Nem is lehet ezen csodálkozni, hiszen nincs elég szakképzett munkatársuk, és döntően beszállítói feladatokat látnak el..."

Innotéka, 2013. március, 15. oldal
Segítő kéz az innovatív vállalkozóknak

Innotéka, 2013. március, 20+21. oldal
A kormány és a National Instruments stratégiai megállapodása

Innotéka, 2013. március, 22. oldal
Aláírták az Egységes Szabadalmi Bíróságról szóló nemzetközi megállapodást

Innotéka, 2013. március, 22. oldal
Megjelent az IPARJOG_12 pályázati felhívás

Innotéka, 2013. március, 23. oldal
Elvárások az uniós védjegy használatával szemben

Innotéka, 2013. március, 28+29. oldal
Szerepvállalás a nemzetközi innovációban
"...A befektetők szerint sok jó ötlet születik hazánkban, de valami hiányzik: hogy az ötletből az esetek nagy százalékában eladható termék legyen. Sok kutató az asztalfióknak dolgozik. Sokat kell tenni azért, hogy ez a helyzet megváltozzon" - hangsúlyozta Lám István, az innovatív Tresorit Kft. ügyvezető igazgatója..."

Innotéka, 2013. március, 48. oldal
Inno-anno

Petőfi Népe, 2013. március 1., péntek, 12. oldal
Ötlettől a megvalósulásig
DR. AILER PIROSKA Egy stratégia annyira jó, amennyi megvalósul belőle
"...Az Európai Unió 2010-ben állást foglalt amellett, hogy a gazdasági növekedés egyik fő hajtóereje az innováció. A közösség a GDP 2-, míg mi a GDP 1 százalékát fordítjuk kutatás-fejlesztésre..."

HVG Online, 2013. március 4., hétfő
Innováció: Magyarország kettős lemaradásban

Médiainfo.hu, 2013. március 4., hétfő
Blikk: íme, az év emberei
"...A jövő reménysége díjat Kuti Lívia vihette haza, aki az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen II. helyet és a Google különdíját nyerte el Windows Phone-ra írt telefonos alkalmazásával, amely egy segélykérő közelében lévők mobiljaira küld riasztást..."

Világgazdaság, 2013. március 5., kedd, 1+5. oldal
Veszélyes lehet a visszaesés
"...világ gyógyszerpiaca... négy százalékkal nőtt tavaly, a magyarországi gyógyszerpiac 4,5 százalékkal zsugorodott... az innovatív gyártók a támogatás hatékonyabb felhasználásában, új finanszírozási modellek kialakításában, valamint további források bevonásában látják a helyzet hosszabb távon való megoldását..."

Észak-Magyarország, 2013. március 5., kedd, 5. oldal
Elkezdődött az innovációs stratégia összeállítása
"...A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Innovációs Hivatal felkérte a NORRIA Észak-Magyarországi Regionális Innovációs Ügynökséget a Regionális Innovációs Stratégia összeállítására..."

Marketing&Média, 2013. március 5., kedd, 42. oldal
Akcióban a startupok
"...Nyoma sincs az év eleji pangásnak a hazai startuppiacon, új cégek, kezdeményezések, ötletek híre érkezik szinte hetente. Sőt már eseményük is volt az induló innovatív vállalkozásoknak az MMKlaszter szervezésében..."

IT- Business, 2013. március 5., kedd, 20+22. oldal
Állam és infokommunikáció
"...támogatni kell a cégek együttműködését, klaszteresedését, innovációs képességük növelését és az innovatív vállalkozások k+f-tevékenységét..."

EuroAstra, 2013. március 5., kedd
ZOOMUSICOLOGIA
"...a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) szervezésében zajló előadás-sorozat új darabját Fekete Sándor György, az MTA doktora, a Szent-István Egyetem Állatorvostudományi Karának "LaboráIlat-tudományi Osztály" vezetője, korábbi Fulbright-ösztöndíjas jegyezte, aki "zoomuzikológia (Mozart és a rágcsálók)" címmel tartott előadást a budapesti Piarista Gimnáziumban 2013. február 27-én..."

Szegedi Napilap Online, 2013. március 5., kedd
Tudományos eredmények népszerűsítésére nyert százötvenmilliót a Pannon Egyetem

Ma.hu, 2013. március 5., kedd
Tudományos eredmények népszerűsítésére
Százötvenmillió forintot nyert a Pannon Egyetem


EduPress.hu, 2013. március 5., kedd
Százötvenmillióból népszerűsíti tudományos eredményeit a PE

Vehír.hu, 2013. március 5., kedd
Százötvenmilliót nyert a Pannon Egyetem

HVG Online, 2013. március 5., kedd
150 milliót nyert el a Pannon Egyetem

Fehérvár.hir24.hu, 2013. március 5., kedd
Százötvenmilliót nyert a Pannon Egyetem

Index.hu, 2013. március 5., kedd
Egymilliárdos kutatási projekt az ELTE-n

ITMánia.hu, 2013. március 5., kedd
EIT ICT Labs
Egymilliárdos informatikai kutatási program indult


Informatika és Tudomány Online, 2013. március 5., kedd
Egymilliárd forint informatikai kutatásra

Origo.hu, 2013. március 5., kedd
Magyar alkatrészekkel épül egy műhold

Inforádió.hu, 2013. március 5., kedd
Tudományos eredmények népszerűsítésére nyert pénzt a Pannon Egyetem

Délmagyar.hu, 2013. március 6., szerda
Gran Prize Interdiszciplináris Innovatív Díj: a hónap vége a határidő

Erdély Online, 2013. március 6., szerda
Szemtől szemben a tudománnyal
"...A műszaki és természettudományokat, illetve az amerikai tanulmányi lehetőségeket igyekszik népszerűsíteni a középiskolások körében a Meet the scientist, azaz Találkozz a tudóssal című program, melyet a Magyar Innovációs Szövetség, a Magyar Fulbright Egyesület és az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége indított útjára..."

ITCafé.hu, 2013. március 6., szerda
Egymilliárdos költségvetésű informatikai kutatási program indult Budapesten

HírekPrím.hu, 2013. március 6., szerda
Informatikai kutatási program indult Budapesten egymilliárd forintból

Magyar Narancs, 2013. március 7., csütörtök, 7. oldal
Nyílt hozzáférés
"...Az MTA is nyit a nyílt hozzáférés felé: Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke bejelentette, hogy az idén életbe lépett Open Access irányelveinek megfelelően bárki számára elérhetővé válnak az MTA közpénzből finanszírozott tudományos eredményei..."

Magyar Nemzet, 2013. március 7., csütörtök, 15. oldal
Sok mindent hoznak a vándorok
"...Magyar fejlesztésű online szerepjátékot díjaztak az ENSZ Civilizációk Szövetsége és a BMW-csoport Interkulturális Innováció Díjával múlt héten Bécsben. Dr. Tarrósy István, a Pécsi Tudományegyetem politikai tanulmányok tanszékének adjunktusa, a játékot fejlesztő csapat vezetője szerint az Immigropoly új lehetőséget teremt a tolerancia és a kulturális kapcsolatok fejlesztésére. Bár a magyarok az európai kutatások szerint inkább xenofóbok, Tarrósyék fiatalok körében végzett felmérése ezt cáfolja..."

Napi Gazdaság, 2013. március 7., csütörtök, 8. oldal
Az Állam és az Innováció - rossz párosítás?
"...A bármilyen okos szempontok alapján osztogatott közpénzek is ártanak a vállalkozásoknak - vallja Bojár Gábor, a Graphisoft Park Nyrt. elnök-vezérigazgatója. A mérnököket és tudósokat elsősorban arra tanítaná, hogy ne lenézzék, hanem szeressék és tiszteljék munkájuk "buta" felhasználóját, azaz a vevőt. Az üzlet ugyanis erről szól... Mindezzel nem azt akarom sugallni, hogy az államnak semmi keresnivalója az innováció ösztönzésében. Két olyan terület van, ahol az állam szerepe nélkülözhetetlen, és ami nélkül nincs innováció: a piaci verseny tisztaságának biztosítása és az oktatás. Innovációra ugyanis semmi sem tudhat jobban ösztönözni, mint a piaci verseny, az innovatív szellem pedig az iskolában születik..."

Népszabadság, 2013. március 7., csütörtök, 2. oldal
Kevés a hazai találmány
"...Hazánk innovációs (és ezen belül iparjogvédelmi) teljesítményének regionális összevetésére kiválóan alkalmas az Európai Bizottság évente elkészített országrangsora, az Innovation Union Scoreboard. A legutóbbi jelentés alapján Magyarország összességében csupán a tizenkilencedik ezen a listán..."

Informatika&Tudomány Online, 2013. március 7., csütörtök
Új szellemitulajdon-politika az MTA-n

Kitekintő.hu, 2013. március 7., csütörtök
Magyar résztvevő az EU gyógyszerkutatási konzorciumában

ForestPress, 2013. március 7., csütörtök
Új szellemitulajdon-politika a Magyar Tudományos Akadémián (MTI)

InfóRádió, 2013. március 7., csütörtök
Hírek
"...Nemzeti Innovációs Hivatal elnök-helyettese Korányi László elmondta, hogy elkészült a 2014-2020-as uniós költségvetési időszakra hazánk innovációs stratégiája..."

Hetek, 2013. március 8., péntek, 15+16. oldal
Elitcserés támadás
Durván belenyúlt a kormány a felsőoktatás rendszerébe
"...Várhatóan kiváló egyetemi rangot kap a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, ami jelentős forrástöbblettel is jár, holott a minőségi mutatói ezt nem indokolják. Mi több, a magyar állam ingyenes felsőoktatási tanulmányokat biztosítana ázsiai vagy afrikai hallgatók részére, amennyiben hazánkat választják továbbtanulásuk célpontjául - a két meglepő javaslat friss kormány-előterjesztésekben szerepel..."

Világgazdaság, 2013. március 8., péntek, 11. oldal
Magyarország nyertes lehet?
Interjú Paul Lacourbe docens, a TE DxDanubia előadója
"...A kormánynak helyzetbe kellene hoznia a tehetségeket, hogy ne külföldön valósítsák meg az álmaikat. Először az oktatást kellene megfelelően finanszírozni, majd ellátni az innovátorokat pénzzel és mentorokkal..."

Világgazdaság, 2013. március 8., péntek, 1+2+3. oldal
Agrárium: kihagyott ziccer
"...az EU agráriuma mind a termelés, mind a kutatás-fejlesztés terén marginalizálódik..."

Piac&Profit, 2013. március 8., péntek, 16+17. oldal
A sikeres külföldi piacépítés 6 pontja
"...Ha a termék vagy szolgáltatás ismert a piacon, számíthatunk a disztribúciós hálózat szakértelmére, innováció esetén azonban előfordulhat, hogy nem találunk megfelelő szakértelmet..."

Magyar Nemzet, 2013. március 8., péntek, 17. oldal
Értékelt szabadalmak

Vas Népe, 2013. március 8., péntek, 6. oldal
Együtt készíthetik a stratégiai terveket
"...A régió K+F stratégiájának alapdokumentumát együtt tervezhetik meg az érintettek..."

Tolnai Népújság, 2013. március 8., péntek, 3. oldal
Fel kell sorakoztatni az erőforrásokat
"...A Nemzetgazdasági Minisztérium felkérésére a Nemzeti Innovációs Hivatal és a Regionális Innovációs Ügynökségek közreműködésével készül Magyarország és a magyar régiók intelligens szakosodási stratégiája a 2014-2020 közötti időszakra..."

Paks- Press, 2013. március 8., péntek, 4+5. oldal
A műszaki pályák és a kutatás-fejlesztés a nőknek is való életcélok

Gazdasági Rádió, 2013. március 8., péntek
Hírek
"...Az Unió kutatás fejlesztési programjait segíti az S3 program. (Korányi László a Nemzeti Innováció Hivatal elnökhelyettese)..."

InfoRádió, 2013. március 8., péntek
"...Nemzeti Innovációs Hivatal elnök-helyettese Korányi László elmondta, hogy elkészült a 2014-2020-as uniós költségvetési időszakra hazánk innovációs stratégiája..."

Kitekintő.hu, 2013. március 8., péntek
Maratoni megbeszélésre hívja az EU-tagállamok vezetőit az Európai Tanács elnöke

HVG, 2013. március 9., szombat, 55+57+58+-59. oldal
Várni a váratlant
Üzleti bizalom bel- és külföldön
"...Valamivel optimistábbak a magyar cégvezetők, mint tavaly voltak, de külföldi kollégáik így is jobban bíznak a bevételek növekedésében - derül ki a PricewaterhouseCoopers tanácsadó cég felméréséből..."

Világgazdaság Online, 2013. március 9., szombat
Leszakadóban az ország

Gazdasági Rádió, 2013. március 10., vasárnap
"...A Deutsche Telekom a Mobile World Congressen jelentette be, hogy nemzeti vállalatainak nagyobb felelősséget biztosít az új technológiák és újítások európai elterjesztésében, így a Magyar Telekom is szerephez juthat az innovációk területén..."

Magyar Nemzet, 2013. március 11., hétfő, 13. oldal
Egymilliárd kutatásra
"...Nemzetközi informatikai kutatási program indult Budapesten egymilliárd forintos uniós támogatással - közölte az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont..."

Népszabadság, 2013. március 11., hétfő, 17. oldal
A jövő megérkezett Hannoverbe
"...Életünket segítik az új technológiák - Robotokkal is tanulhatnak majd a diákok..."

Dunaújvárosi Hírlap, 2013. március 11., hétfő, 6. oldal
Stratégia az innovációról
Az uniós pénzek felhasználásának egyik feltétele a munka
"...Közép-Dunántúl (kl) Március közepére készül el a régió intelligens szakosodási stratégiája, amely nélkül az EU strukturális alapjaiból nem juthatunk innovációs, kutatási és fejlesztési célokra támogatási forrásokhoz..."

Fejér Megyei Hírlap, 2013. március 11., hétfő, 6. oldal
Stratégia az innovációról

Prímhírek.hu, 2013. március 11., hétfő
Keresik a befektetők a magyar technológiai-cégeket

Kitekintő.hu, 2013. március 11., hétfő
Kemény feltételeket szab az EP a büdzséalkuhoz

Informatika&Tudomány Online, 2013. március 11., hétfő
Akadémikusok az európai adatvédelmi reform mellett

Zalai Hírlap Online, 2013. március 11., hétfő
Stratégia az uniós források lehívásához

Magyar Nemzet, 2013. március 12., kedd, 17. oldal
Kiosztották az idei Agy Díjat

Népszabadság, 2013. március 12., kedd, 12. oldal
Országértékelés és a jövőkép
SOLYMOSI FRIGYES akadémikus, a Nemzeti Kör tagja

Világgazdaság, 2013. március 12., kedd, 1+7. oldal
Nemsoká tesztelik a mobiltárcát
"...A nyáron már tesztelik a mobiltárca-alkalmazást, az év vége felé pedig várhatóan szélesebb körben is lehet használni ezt a fizetési módot. Az okostelefonok alkalmazási körét tovább bővítő applikáció a tervek szerint platformfüggetlen lesz..."

Világgazdaság, 2013. március 12., kedd, 7. oldal
Gyorsan hódít a mobilfizetés

Világgazdaság, 2013. március 12., kedd, 4. oldal
Nemzetközileg is elismert a Sanatmetal rögzítőrendszere

Világgazdaság, 2013. március 12., kedd, 4. oldal
Országosan is ismertté teszik már a Trend Optika nevet

Népszava, 2013. március 12., kedd, 11. oldal
Magyar siker az Apple-nél
"...Az elektronikus sajtótörténelemben elsőként jelentkezik Magyarországon speciálisan Apple mobileszközökre készített életmódmagazinnal a Direx Kft..."

Elektronet, 2013. március 12., kedd, 7. oldal
A NATIONAL INSTRUMENTS LETT A 15. JÓ MULTI

Magyar Elektronika, 2013. március 12., kedd, 12+13. oldal
Stratégiai egyezmény
A National Instruments debreceni gyára is megállapodott a kormánnyal

Magyar Elektronika, 2013. március 12., kedd, 17. oldal
Az oktatás és a kutatás szolgálatában

IT-Bridge, 2013. március 12, kedd, 6. oldal
Bónuszok és segélyek
"...Segélyalap jön létre a finanszírozási gondokkal küzdő felsőoktatási intézmények megsegítésére... Nemzeti Kiválóság Programról... A program az emberi erőforrásokat fejleszti a kutatás és innováció területén, többek között a jövő nemzedék kutatói életpályára vonzásával, illetve a tapasztalt kutatók tevékenységének támogatásával..."

NOL.hu, 2013. március 12., kedd
Országértékelés és a jövőkép

Nyelv és Tudomány Online, 2013. március 12., kedd
Új szellemitulajdon-politika

Bitport.hu, 2013. március 12., kedd
Ahol az innovációt nem állami pénzzel akarják serkenteni

Gazdaságirádió.hu, 2013. március 12., kedd
Új vegyületeken dolgozik a Richter

InfoRádió.hu, 2013. március 12., kedd
A Richter és az Orion kutatás-fejlesztési megállapodást írt alá

Hiradó.hu, 2013. március 12., kedd
Energetikai ötletek kiállítását támogatja az NFM és a NIH

TVSzombathely.hu, 2013. március 12., kedd
Március végére elkészül a régió innovációs stratégiája

Népszava, 2013. március 13., szerda, 4. oldal
Megállapodott a Richter és az Orion
"...A Richter Gedeon Nyrt. és a finn Orion Corporation kutatás-fejlesztési megállapodást írt alá, amelynek célja új kémiai vegyületek közös kutatása és fejlesztése..."

Dunaújvárosi Hírlap, 2013. március 13., szerda, 8. oldal
Iparjogvédelemről tanuló vállalkozók

Dunaújvárosi Hírlap, 2013. március 13., szerda, 13+15. oldal
Az innováció segít kitörni a válságból

Dunaújvárosi Hírlap, 2013. március 13., szerda, 13. oldal
Hol vannak a feltalálók?

Fejér Megyei Hírlap, 2013. március 13., szerda, 8. oldal
Iparjogvédelemről tanuló vállalkozók

Fejér Megyei Hírlap, 2013. március 13., szerda, 13+15. oldal
Az innováció segít kitörni a válságból

Fejér Megyei Hírlap, 2013. március 13., szerda, 13. oldal
Hol vannak a feltalálók?

Paks- Press, 2013. március 13., szerda, 4. oldal
Megújuló energia, energiahatékonyság témakörökben várják a pályaműveket
"...A RENEXPO kiállítás innovációs szigetén biztosít lehetőséget újszerű energetikai projektek bemutatására a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH)..."

Greenfo.hu, 2013. március 13., szerda
Magyar Innovációs Nagydíj átadása
"...A 2012. év legjelentősebb hazai innovációs teljesítményéért járó Magyar Innovációs Nagydíjat március 21-én adják át az Országházban..."

Ma.hu, 2013. március 13., szerda
Szijjártó: a kuvaiti fejlesztés "kitörési lehetőség"

Napi Online, 2013. március 13., szerda
Magyarország csak lassan közelíti a nemzetközi fejlesztési célokat

MedicalOnline, 2013. március 13., szerda
Startup nagyhatalom lehet Magyarország?
A Smartmobil ’13 felhelyezi Budapestet a mobiltechnológia világtérképére


HVG Online, 2013. március 13., szerda
Kuvaiti dollármilliók a startupoknak

FN.Hír24.hu, 2013. március 13., szerda
Kuvaiti esély magyar cégeknek

Piac&Profit Online, 2013. március 13., szerda
Kkv-pályázatok
Innovatív ötlete van? Pályázzon kiállítási részvételre!


Kossuth Rádió, 2013. március 13., szerda
Krónika
"...A magyar kutatásfejlesztés és innovációs cégeknek komoly kitörési lehetőséget jelenthetnek az Öböl-menti államok, köztük Kuvait..."

InfoRádió, 2013. március 13., szerda
Hírek
"...Nemzeti Innovációs Hivatal elnök-helyettese szerint sikeresnek tűnik a magyar innovatív vállalalkozások szereplése a kuvaitiak előtt..."

Magyar Narancs, 2013. március 14., csütörtök, 7. oldal
Modellezés
"...Magyar kutatók vezetésével megalkottak egy matematikai modellt, amely a közösségi szerkesztői együttműködésen alapuló Wikipedia szócikkeiben fellépő ellentétes véleményeket oldja fel. A tanulmány a vélemények időbeli fejlődését térképezi fel..."

Magyar Nemzet, 2013. március 14., csütörtök, 16. oldal
Kitörési pont lehet Kuvait

Világgazdaság, 2013. március 14., csütörtök, 5. oldal
Kuvait hívja a magyar cégeket

Világgazdaság, 2013. március 14., csütörtök, 1+8. oldal
Tartanak a hiteltől a kis cégek

Vas Népe, 2013. március 14., csütörtök, 1+6. oldal
Mire épüljön a K+F stratégia?

Kitekintő.hu, 2013. március 14., csütörtök
Egyszerűsítenék a vállalkozók életét

Tranzit.hu, 2013. március 14., csütörtök
Szegedre visszatérnek a Nobel-díjasok

Szeged.hír24.hu, 2013. március 14., csütörtök
Visszatérnek Szegedre a Nobel-díjasok

HVG Online, 2013. március 14., csütörtök
"Magyarországon jó tudósok vannak" - bejelentkezett egy kuvaiti alap

HVG Online, 2013. március 14., csütörtök
Milliárdos informatikai innovációs program indul Budapesten - a startupok is jól járnak

Index.hu, 2013. március 14., csütörtök
Magyar műszaki találmányok kiállítása Győrben

PrivátBankár.hu, 2013. március 14., csütörtök
Orbán nemzetközi sajtótájékoztatója: össztűz az alkotmány miatt

Hirado.hu, 2013. március 14., csütörtök
Cséfalvay Londonban: A kormány nem készül választási költségvetésre

GazdaságiRádió.hu, 2013. március 14., csütörtök
Az arab nemzeti fejlesztési terveket érdemes figyelni

InfoRádió, 2013. március 14., csütörtök
"...Nemzeti Innovációs Hivatal elnök-helyettese szerint sikeresnek tűnik a magyar innovatív vállalakozások szereplése a kuvaitiak előtt..."

Kossuth Rádió, 2013. március 14., csütörtök
Krónika
"...A magyar kutatásfejlesztés és innovációs cégeknek komoly kitörési lehetőséget jelenthetnek az Öböl-menti államok..."

Rádió Orient, 2013. március 14., csütörtök
"...A magyar kutatás-fejlesztési, innovációs cégek számára komoly kitörési lehetőséget jelent bekapcsolódni az Öböl-menti országokban, köztük Kuvaitban a nemzeti fejlesztési tervek megvalósításába - hangsúlyozta Szijjártó Péter..."

EchoTv, 2013. március 14., csütörtök
Fejlesztés és fejlődés
"...Dr. Deák Csaba, Nemzeti Innovációs Hivatal, Stratégiai Igazgatóhelyettes... Mitől lehet sikeres egy innovatív projekt? Egy vállalkozó milyen szakmai segítséget kaphat? A téma kapcsán hallhatunk most egy beszélgetést a szakértő vendéggel..."

Kitekintő.hu, 2013. március 16., szombat
Northern Future Forum: idén is összezártak az északi államok

Gazdasági Rádió, 2013. március 17., vasárnap
"...Az S3 program segíti az egyetemek működését. (Korányi László a Nemzeti Innovációs Hivatal kül- és bel kapcsolatokért felelős elnökhelyettese)..."

EchoTv, 2013. március 17., vasárnap
Fejlesztés és fejlődés

Magyar Nemzet, 2013. március 18., hétfő, 5. oldal
Hírszerzők vadásznak magyar kutatókra
"...Awareness program címen tart előadásokat az Alkotmányvédelmi Hivatal, amelyek célja, hogy a kutatásfejlesztésben dolgozók felismerjék a biztonság fontosságát. Az egyik előadásból ugyanis kiderül: az innováció fejlődésével az ellenséges hírszerző szervezetek is aktívabbak lettek hazánkban..."

Világgazdaság, 2013. március 18., hétfő, 6. oldal
Az akadémia védi szellemi értékeit
"...Bemutatták az Akadémián 2013-ban érvénybe lépő szellemi-tulajdon kezelési szabályzatot, amely a szellemi alkotások jogi oltalmát, hasznosításuk és továbbfejlesztésük elősegítését szolgálja..."

Világgazdaság, 2013. március 18., hétfő, 6. oldal
Nyert az informatika és az agrárgazdaság
"...Március 21-én adják át a 2012. év legjelentősebb hazai innovációs teljesítményéért járó Magyar Innovációs Nagydíjat. A Magyar Innovációs Szövetség felhívására 28 pályázat érkezett. Ezek szerint 2012-ben az informatikában és az agrárgazdaságban voltak jelentős innovációs teljesítmények..."

Világgazdaság, 2013. március 18., hétfő, 6. oldal
Greennovációs díjat kapott a Unilever

Világgazdaság, 2013. március 18., hétfő, 6. oldal
A régióknak esély az innováció
"...Március végén zárul az INTERREG IV C program Interregionális Partnerségi Platform (IPP) projektje, amely a régiók innovációs kapacitásának növelését szolgálta az európai együttműködésekben és az EU innovációs programjaiban..."

Világgazdaság, 2013. március 18., hétfő, 6. oldal
Konzultáció a szakosodásról
Tervezés Országszerte készülnek az S3-stratégiák
"...Konzultációsorozat zajlik Magyarország és a régiók intelligens szakosodási stratégiájáról (S3), melyet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) felkérésére a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) és a regionális innovációs ügynökségek közösen hirdettek meg..."

Világgazdaság, 2013. március 18., hétfő, 6. oldal
Meggyőzhető a befektető?
Hisztopatológia Az igazi innováció képes tőkét vonzani

Világgazdaság, 2013. március 18., hétfő, 7. oldal
Hatan kaptak Jedlik Ányos-díjat
"...Elismerés Feltalálókat, iparjogvédelmi szakembereket köszöntöttek az SZTNH-ban..."

Világgazdaság, 2013. március 18., hétfő, 7. oldal
Ingyen is lehet menni a RENEXPO-ra
"...Innovatív energetikai projektekkel lehet pályázni az idei RENEXPO kiállításon való részvételre március 22-ig..."

Világgazdaság, 2013. március 18., hétfő, 7. oldal
Budapest felkerül a startup világtérképre?

Világgazdaság, 2013. március 18., hétfő, 7. oldal
A GE ismét felkerült az innovatív toplistára

Kelet-Magyarország, 2013. március 18., hétfő, 8. oldal
Új energetikai ötletek
"...BUDAPEST. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Innovációs Hivatal pályázattal biztosít lehetőséget innovatív energetikai projektek bemutatkozására az idei RENEXPO kiállításon, a két szervezet közös innovációs szigetén - tudatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium..."

HetiVálasz.hu, 2013. március 18., hétfő
Mit remélhet Magyarország Jordániától?

Várható események

Innováció - kicsiben és nagyban
Konferencia a technikai, technológiai, s üzleti innovációról

A Világgazdaság, a Magyar Innovációs Szövetség szakmai partnerségével, április 9-én megrendezi "Innováció - kicsiben és nagyban" című konferenciáját, amelynek célja, az innováció témakör körbejárása kormányzati előadókkal, gyakorló nagy és kis innovátorokkal.

Helyszín: Danubius Hotel Gellért (1111. Budapest, Szent Gellért tér 1.)

Tervezett program:

9.05 - 9.35 Befektetés a jövőbe - kormányprogram az innováció gyorsítására
Cséfalvay Zoltán államtitkár, NGM
9.40 - 10.00 Hogyan preferálja az EU az innovációt? (pályázatok, lehetőségek)
Csepreghy Nándor helyettes államtitkár, NFM
10.05 - 10.25 Állam és innováció: fék vagy katalizátor
Bojár Gábor, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet igazgatótanácsának tagja
10.25 - 10.45 Nem mind innováció, ami annak látszik (Az első év tapasztalatai)
Németh Gábor igazgató, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (felkérés alatt)
10.45 - 11.45 Kerekasztal: Mi így csináljuk: a legnagyobb K+F+I cégvezetők javaslatai az innováció gyorsítására
1. Bogsch Erik vezérigazgató, Richter Gedeon Gyógyszergyár
2. Károlyi László vezérigazgató, Legrand Hungary
3. Ablonczy Balázs igazgató, SAP Hungary

 
11.45 - 12.05 Kávészünet
   
12.10 - 13.10 Kockázati tőke: a Jeremie 1. záróéve: pénz nem maradhat a kasszában!
1. Bruckner Zoltán befektetési igazgató, Prímus Capital
2. Molnár András igazgató, PortfoLion
3. Zsembery Levente vezérigazgató, Biggeorge’s-NV Equity
13.15 - 13.30 Start-up dömping Magyarországon - sok új kis cég, innovatív megoldásokkal - mi lesz velük?
13.30 - 14.00 Mi így csináltuk (Sikeres start-upok tanácsai)
14.00 Zárszó

Részvételi díj:
- Világgazdaság előfizetőknek 16 000 Ft + ÁFA
- nem előfizetőknek 20 000 Ft + ÁFA
- MISZ tagjai részére 20% kedvezmény biztosított

A szervezők kérik, hogy a kitöltött jelentkezési lapot az 1/489-1169-es faxszámra, vagy a konferencia@vg.hu e-mail címre visszaküldeni szíveskedjenek.

További információ: Moharos Andrea, szervezési projektvezető, Tel.: 1/489-1115, E-mail: andre.moharos@vg.hu, Zöld Újság Zrt. - VILÁGGAZDASÁG (1122. Budapest, Városmajor u. 12-14.)

Clusters in Europe

A Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (MAG Zrt.) az Európai Bizottsággal együttműködve 2013. április 11-12-én, kétnapos nemzetközi konferenciát rendez Visegrádon.

A harmadik alkalommal megrendezésre kerülő konferencia célja, hogy a legjobb európai klaszter-gyakorlatok ismeretében alakítsák ki a közép-európai országok sajátosságainak megfelelő klaszterfejlesztési politikákat, csökkentve ezzel az újonnan csatlakozó országok és nyugat-európai tagállamok között fennálló ún. innovációs szakadékot. Emellett céljuk, hogy bemutassák a magyar klaszterpolitika egyedi vonásait, kihívásait, s az azokra adott válaszokat.
Az Európai Bizottság képviselői mellett a konferencia előadói többek között Nagy-Britanniából, Németországból, Csehországból, Görögországból érkeznek.

A konferencia ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Ha a regisztrációt követően írásos lemondás nélkül valaki nem vesz részt a konferencián, kiszámlázásra kerül a konferencia költsége, amely 100 euró.

További információ: Web: http://clustersineurope.magzrt.hu/hu/, E-mail: kommunikacio@magzrt.hu

Pályázati felhívások

Pályázat kiállítási részvételre

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) pályázati úton biztosít lehetőséget innovatív energetikai projektek bemutatkozására az idei RENEXPO kiállításon, a két szervezet közös innovációs rendezvényén.
Pályázhatnak termékekkel és szolgáltatásokkal, elsősorban feltalálók, kis- és középvállalkozások, innovációs szervezetek és egyesületek.

Az elbírálás során a meghívott szakértőkből álló zsűri az ötlet technológiai és gazdasági életképességét, megvalósíthatóságát és a megvalósításban eddig elért eredményeket vizsgálja.
A kiválasztott projektek a RENEXPO standjain és a hozzá kapcsolódó szakmai fórumokon mutatkozhatnak be a nagyközönség és a lehetséges befektetők előtt. A kiállítást szervező REECO Hungary Kft. további hirdetési felületeket is biztosít a nyertes magyar ötleteknek.

Pályázni a kiíró szervezetek honlapjain elérhető jelentkezési lap kitöltésével, és az energia@nih.gov.hu címre történő elküldésével lehet.

A beküldés határideje: 2013. március 22. (péntek) 12:00 óra. A döntésről a nyertesek 2013. március 29-ig kapnak értesítést.

Pályázat innovatív ötletek megvalósítására

A FORT nemzetközi projekt keretein belül a Debreceni Egyetem Tudás- és Technológia Transzfer Iroda (TTI) angol nyelvű pályázatot hirdet innovatív ötletek megvalósításának elősegítésére.

A pályázatra olyan projektötletek, új megoldások vagy fejlesztés alatt lévő technológiák nevezését várják, melyek piaci bevezetését jelentősen elősegítheti a pályázat keretében igénybe vett szolgáltatás.

A pályázat két szakaszból áll
- a pályázók írásban benyújtják pályaművüket, majd
- előzetes kiválasztást követően a továbbjutó pályázók egy nemzetközi zsűri előtt előadás keretében ismertetik terveiket az innováció megvalósítására.

Az előadásokra várhatóan 2013 májusában kerül sor a Debreceni Egyetemen.

A szervezők kérik, hogy az angol nyelvű jelentkezési lapot PDF formátumban a DE TTI munkatársa, Bene Tamás részére a tbene@unideb.hu e-mail címre, legkésőbb 2013. április 8-ig nyújtsák be.
A pályázat benyújtásához szükséges dokumentumok, valamint további részletek a http://detti.unideb.hu/portal/hu/FORT_palyazat_2013 címen találhatók

Design Management Díj

A Magyar Formatervezési Tanács idén is közzétette a 2009-ben indított Design Management Díj felhívást. A díj célja, hogy bemutassa, hogyan segítheti a design alkalmazása és szakszerű menedzselése egy szervezet célkitűzéseinek megvalósítását, eredményes működését, és elismerje ennek kiváló példáit.
A díjat elnyerheti bármilyen termelő vagy szolgáltatásokat nyújtó szervezet, amelynek tevékenységében hangsúlyos szerepe van a design alkalmazásának, és amely a jelen felhívást megelőző 5 évben végzett tevékenysége során a design menedzselésének terén példamutató eredményt ért el.

A díjat jelölés alapján lehet elnyerni. A díjra - a bírálóbizottság tagjain kívül - bárki jelölést tehet.
A díjra jelölhető minden olyan jogi személy, ill. jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, cég, szervezet, intézmény (a továbbiakban együtt: szervezet), amelynek székhelye Magyarország területén van.

A jelölések beadási határideje: 2013. április 15. (postabélyegző, valamint az e-mail feladási dátuma szerint)

Az értékelési szempontoknak legjobban megfelelő jelölt elnyeri a 2013. évi Design Management Díjat. A díjazott oklevélben és bruttó 1 millió forint összegű pénzjutalomban részesül. A bírálóbizottság tagjai:
- dr. Bauer András, egyetemi tanár, tanszékvezető, Budapesti Corvinus Egyetem, MFT-tag, a bírálóbizottság elnöke
- dr. Antos László, ügyvezető igazgató, Magyar Innovációs Szövetség
- dr. Simon Attila, vezérigazgató, Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt., címzetes egyetemi docens, MFT-tag
- Cosovan Attila, DLA tervezőművész, ügyvezető igazgató, Co&Co Communication Kft., MFT-tag
- Barcza Dániel, DLA intézetigazgató, Design Intézet, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
- Böszörményi-Nagy Gergely, stratégiai igazgató, Design Terminál.

A pályázati felhívás, a jelentkezési és adatlap ide kattintva olvasható.
További információ: Jankó Anna, Tel.: +361 474 58 59, E-mail: anna.janko@hipo.gov.hu

Középiskolai tanári ösztöndíj és rendezvény támogatása

2013-ban, immár 5. alkalommal hirdeti meg a Műegyetemen működő Pro Progressio Alapítvány pályázatát magyarországi középfokú oktatási intézmények részére a műszaki és természettudományi ismeretek oktatásának támogatására és népszerűsítésére, valamint az ezt oktató pedagógusok elismerésére.

Két kategóriában lehet pályázni:
- természettudományi, műszaki jellegű tantárgyakhoz kapcsolódó rendezvények, események szervezésének támogatása;
- ösztöndíj olyan matematika-, fizika-, biológia-, kémia-, informatika szakos fiatal tanárok támogatására, akik közreműködnek a diákok motivációjának erősítését szolgáló rendezvények szervezésében, és akiknek tanítványai közül többen tettek emelt szintű érettségit, sikerrel szerepeltek középiskolai tanulmányi versenyeken, és van, vagy voltak olyan diákjaik, akik érettségi után a Műegyetemen folytatják (vagy folytatták) tanulmányaikat.

A Pro Progressio Alapítvány kuratóriuma összesen 6 millió forintot különített el a pályázatok díjazására. A pályázatok benyújtásának határideje: 2013. április 30.
A pályázattal kapcsolatos részletes információk a www.proprogressio.hu oldalon érhetők el.

Magyar Formatervezési Díj

A nemzetgazdasági miniszter a Magyar Formatervezési Tanács közreműködésével idén is közzétette a 33 éves múltú Magyar Formatervezési Díj pályázatot. A pályázat célja a kiemelkedő színvonalú formatervezői teljesítmény elismerése.

A pályázat beadási határideje: 2013. május 6. (postabélyegző szerint)

Pályázati kategóriák:
- termék (kereskedelmi fogalomban kapható, kis és nagy szériában gyártott termékek, ill. termékrendszerek),
- vizuális kommunikáció (termékek, termékrendszerek, szolgáltatások megvalósult, komplex vizuális arculata, beleértve a csomagolási és információs rendszereket, valamint a számítógéppel készült, interaktív alkalmazásokat is),
- terv (kereskedelmi forgalomban még nem kapható, megvalósításra érett termékötletek terve, makett vagy prototípus formájában, továbbá a vizuális kommunikáció területéhez tartozó tervek),
- diák (a hazai felsőfokú oktatási intézmények tervezőképzésében részt vevő diákok által, hallgatói jogviszony keretében megvalósult terméktervezés, ill. a vizuális kommunikáció területén készített alkotások).

A pályaműveket a bírálóbizottság különösen az alábbi szempontok alapján bírálja: formai minőség; újszerűség, eredetiség; versenyképesség; a kivitelezés minősége (a diák- és tervkategória kivételével); felhasználóbarát kialakítás; környezetvédelmi, ill. környezetbarát szempontok érvényesülése.

Kategóriánként a legszínvonalasabbnak ítélt alkotások elnyerik a Magyar Formatervezés Díját. A díjazott munkák alkotói oklevélben és pénzjutalomban részesülnek, amely a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény szerinti mindenkori illetményalap tizenötszörösének megfelelő összeg. A bírálóbizottság által legjobbnak ítélt további pályamunkák meghívást nyernek a kiállításra és egyben elismerő oklevélben részesülnek.

A pályázati felhívás, a jelentkezési és adatlap ide kattintva olvasható.
További információ: Jankó Anna, Tel.: +361 474 58 59, E-mail: anna.janko@hipo.gov.hu

Alkosd meg a jövőt!

11. alkalommal hirdették meg az "Alkosd meg a jövőt!" elnevezésű design versenyt, melyet a mérnöki innováció ösztönzésére és jutalmazására alapított 2002-ben a NASA Tech Briefs c. magazin.
Az alábbi kategóriában pályázhatnak magánszemélyek vagy csoportok, világszerte:
- Fogyasztási cikkek
- Elektronika
- Gépek és eszközök
- Egészségügy
- Biztonság és védelem
- Fenntartható technológiák
- Szállítás (beleértve az autóipart).

Díjak:
- Fődíj - 20 000 USD
- Az oldalon regisztráltak által megszavazott 10 legkedveltebb pályázó további nyereményeket kap
- A nyertes munkák a világ legnagyobb példányszámú mérnök design, a NASA Tech Briefs c. magazin speciális mellékletében szerepelnek.

A pályázat beadási határideje: 2013. július 1., 11:59

További információ és regisztráció ide kattintva olvasható
Szerkesztő: dr. Antos László, Munkatárs: Szlamek Orsolya
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevél-szerkesztőség: 1036 Budapest, Lajos u. 103.
tel.: 430-3330, e-posta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.