XXIII. évf. | 2013. március 5. | 5. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Szakirodalom-figyelő
Sajtószemle
Várható események
Pályázati felhívásokHírek | Magyar Innovációs Szövetség

EU2020

Az Európai Bizottság Vállalkozás- és Iparpolitikai Főigazgatósága, a korábbi évekhez hasonlóan, tényfeltáró kiküldetést szervezett Magyarországra, az EU2020 program keretében. A Bizottság meg akarta ismerni a Magyar Innovációs Szövetség álláspontját, ill. tapasztalatait is az iparpolitika, a K+F, az innováció és a versenyképesség témában. Ezért 2013. február 25-én, Szabó Gábor elnök és Antos László ügyvezető igazgató fogadta Zúgó Liliánát, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének gazdasági elemzőjét és Lisette Schermert, az Európai Bizottság Oktatási és Továbbképzési Főigazgatóságának munkatársát.

FB-ülés

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) Felügyelő Bizottsága, dr. Papanek Gábor, elnök vezetésével ülést tartott 2013. február 20-án, Budapesten, a MISZ irodájában. Az ülésen jelen volt dr. Antos László, Szövetségünk ügyvezető igazgatója is.
A felügyelőbizottság az ülésen véglegesítette a 2012. évről szóló beszámolóját.

Találkozz tudóssal

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ), a Magyar Fulbright Bizottsággal és az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetségével együttműködve, 2013. február 20-án, a budapesti ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolában folytatta a "Meet the scientist" c. tudomány-népszerűsítő körútját.

Az előadó Prof. Dinnyés András, a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattudományi Alapok Intézetének munkatársa, korábbi Fulbright-ösztöndíjas volt, aki "Klónok és őssejtek - a genetikai újraprogramozás rejtelmei" címmel tartott előadást.
Előadásában bemutatta a klónozással kapcsolatos hiedelmeket, lehetőségeket és esetleges problémákat, mi a sejtek "differenciációs rugalmasságának" valódi határa. Egyúttal áttekintést nyújtott a klónozás történetéről, aminek első nagy ugrása Dolly bárány 1997-ben történt bejelentése; ill. az első hazai, 2006 novemberében publikált "Klonilla" volt.
A körút következő állomása február 27-én, a budapesti Piarista Gimnáziumban volt, ahol Dr. Fekete Sándor György, az MTA doktora, a Szent-István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának "Laborállat-tudományi Osztály" vezetője, korábbi Fulbright-ösztöndíjasa "Zoomuzikológia (Mozart és a rágcsálók)" címmel tartott előadást.

A diákok a hangoknak az emberekre és állatokra gyakorolt hatásáról, akusztikai elemekkel kísért előadást hallgathattak meg. Megtudhatták mi az a zoomuzikológia és miért egyedi W. A. Mozart "Szonáta két zongorára D-durban, K 448" című műve, ami alapján egy ún. "Mozart-hatást" is vizsgálnak.

Az előadásokat követően a Csodák Palotája munkatársa mutatott be látványos kísérleteket a diákoknak.

A rendezvényekhez kapcsolódva működik a program honlapja (www.meetthescientist.hu) is, ahol megtekinthetők az előadásoknak a fotói és a videói is. Aktív a program Facebook csoportja (facebook.com/meetthescientist) is.

Szabadalomkutatás

A 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny második fordulójába jutott versenyzői részére - amennyiben ezt a választott témájuk indokolttá tette - Szövetségünk a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával (SZTNH) közösen szabadalomkutatást szervezett.
A látogatásra 2013. február 26-án és február 28-án került sor az SZTNH-ban, ahol a 15 fiatal versenyző tájékoztatást kapott a különböző jogvédelmi formákról és önálló szabadalomkutatást végezhettek Takács Lászlóné, az SZTNH munkatársa segítő felügyelete mellett. A versenyzőket Riba Nikolett, Szövetségünk marketing menedzsere, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny titkára kísérte el a látogatásra.

Magyar Innovációs Alapítvány (adószám: 18047929-1-41)

A közhasznú szervezetként működő Magyar Innovációs Alapítvány már több mint tizennyolc éve foglalkozik fiatal tehetségek felkutatásával, kreatív, innovatív tevékenységük támogatásával. Ösztöndíjakkal folyamatosan segíti fiatal tehetségek oktatási és kutatási tevékenységét. Támogatja a 20 év alatti fiatalok részére évente kiírt Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt is.

Ösztönzi az új kutatási eredmények elterjesztését, megvalósításuk felgyorsítását azáltal is, hogy alapítása óta az adott év legnagyobb jelentőségű innovációját Innovációs Nagydíjban részesíti.

A Magyar Innovációs Alapítvány várja és előre is köszöni azoknak a magánszemélyeknek a felajánlását, akik elkötelezettséget éreznek a kreatív fiatalok felkarolására, az innováció népszerűsítésére.

Kérjük mindazokat, akik céljainkkal egyetértenek, hogy a befizetett adójuk 1%-át fordítsák erre a célra, és az adóbevalláskor a NAV részére kedvezményezettnek a következőket tüntessék fel:
Magyar Innovációs Alapítvány, adószám: 18047929-1-41.

ELTE Innovációs Nap 2013

Hetedik alkalommal rendezett Innovációs Napot az ELTE Pályázati és Innovációs Központja 2013. február 26-án, a Lágymányosi Campuson. A rendezvényen átadták az ELTE Innovatív Kutatója Díjat is, melyet idén Vicsek Tamás, az ELTE Biológiai Fizika Tanszékének egyetemi tanára, és az ELTE-MTA Statisztikus és Biológiai Fizika Kutatócsoportjának vezetője kapott.

A konferencia célja az egyetemen keletkezett tudás és alapkutatások gyakorlati életben való hasznosításra ösztönzése volt; az egyetemen dolgozó és hallgató kutatók egymás közti, és a vállalati szférával való kapcsolatainak elősegítése, erősítése, ill. kiterjesztése.

Előadást tartott többek között Klinghammer István, az ELTE korábbi rektora, leendő felsőoktatási államtitkár, Nikodémus Antal, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője, Deák Csaba, a Nemzeti Innovációs hivatal elnökhelyettese, Fonyó Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának osztályvezetője, Fábián István, a Debreceni Egyetem rektora.
A második szekcióban Németh Gábort, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának igazgatóját, Keresnyei Jánost, a Riglersystem Európa Kft. ügyvezető igazgatóját is meghallgathatták a résztvevők.
Kihirdették az ELTE Hallgatói ötletpályázat eredményét is: a legjobbnak idén Farkas Alexandra és Blahó Miklós doktoranduszok bizonyultak.

"Innováció az osztrák-magyar haditengerészetben"

Az Osztrák-Magyar Monarchia haditengerészetének történetéből az innováció szempontjából legizgalmasabb epizódokat mutatja be a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesület (TIT HMHE) "Innováció az Osztrák-Magyar haditengerészetben" című kiállítása.
A tárlat elsősorban magyar vonatkozású érdekességeket mutat be. Minden tabló tartalmaz egy honlapcímet is, ahol az adott témához több információ érhető el.

A kiállítás az Óbudai Egyetem Bécsi úti Aulájában kapott helyet, és 2013. február 21-én dr. Gáti József kancellár nyitotta meg, a TIT HMHE részéről Dr. Balogh Tamás elnök és Lehóczky Zoltán, a Neumann János Informatikai Kar hallgatója, webmester mutatta be a tárlatot.
A kiállítás március 29-ig lesz megtekinthető hétköznapokon 8-19 között.

Innovációs kiállítás megnyitója

A Nyír Plaza és a Bánki Donát Műszaki Középiskola 2013. március 1-én nyitotta meg azt az innovációs kiállítást, amelynek kapcsán diákok, érdeklődők testközelből láthatják, ill. kipróbálhatják a főként helyi innovációs fejlesztéseket.

A kiállítás látogatható: 2013. március 1. és március 15. között
Helyszín: Nyír Plaza földszint (4400 Nyíregyháza, Szegfű út 75.)

A kiállítás az alábbi témákban tekinthető meg:
- BÁNKI DONÁT MŰSZAKI KÖZÉPISKOLA KIÁLLÍTÁSA
- SBR RACING 3D SZIMULÁTOR
- MOBIL KOR KIÁLLÍTÁS
- I ROBOT BEMUTATÓ

Innovációs Klub a Nyíregyházi Főiskolán

Február 20-án, tagszervezetünk, a Nyíregyházi Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Karán innovációs délutánt szerveztek "Mazda Innovációk" néven, amelyen a japán Mazda autógyár legújabb járműipari innovációs fejlesztéseit ismerhették meg az érdeklődők, az importőr Mazda Motors Hungary, valamint a márkakereskedő, a nyíregyházi Autóméry Kft. közreműködő szervezésében.

A Mazda szakembereit Dr. Sikolya László dékán, valamint Dr. Popovics László a kar innovációs irodájának vezetője fogadták. A szakemberek megtekintették a kar laboratóriumait, műhelyeit, amelyekről elismerően nyilatkoztak. Ezt követően a műszaki kar aulájában kiállított két új Mazda személyautó volt megtekinthető.
A Mazda innovációs fejlesztéseiről a hazai importőr szakembere, Kakas Péter tartott több mint 100 fő előtt előadást, amelyben gyári videókkal illusztrálta a fejlesztések lényegét.

A rendezvényen megjelent Dr. Harangozó István, regionális igazgató is, aki az előadás után négyszemközti megbeszéléseken tájékoztatta az érdeklődőket az innovációs pályázati és támogatási lehetőségekről.

Innovációs Klub Est

2013. február 18-án második alkalommal rendezték meg Szegeden az Innovációs Klub Estet, melyen részt vett Dr. Mogyorósi Péter, regionális igazgató is.

Az SZTE Innovációs Klub, a Szegedi Tudományegyetem Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatósága és a NOS-Szeged Kft. kezdeményezésére, azzal a céllal alakult 2012-ben, hogy a Szegedi Tudományegyetem kutatói közösségi életét felpezsdítése, a fiatalabb és a tapasztaltabb kutatók kötetlen és inspiratív eszmecseréjét támogassa.

Az est meghívott vendégei voltak: Duda Ernő, a SOLVO vezérigazgatója és Kecsmár Attila, az ANTAVO ügyvezetője, akik Szegedről indulva nemzetközi sikereket értek el és a klubesten kötetlen formában osztották meg a jelenlévőkkel a sikerhez vezető út állomásain szerzett tapasztalataikat. A jelenlévők betekintést kaptak arról, hogy miként zajlik az innovációs élet a nemzetközi színtéren, és mindez hogyan látják azok, akik Szegedről indulva kapcsolódtak be ebbe a rendkívül dinamikusan változó körforgásba.
Az est házigazdája Dr. Buzás Norbert, SZTE kutatás-fejlesztési és innovációs igazgatója és Dr. Kapás Ferenc, NOS Kft. ügyvezetője volt.

ITFK Felügyelő Bizottság

A pécsi székhelyű Innováció és Technológia Fejlesztési Központ Nonprofit Kft., amelynek résztulajdonosa a Magyar Innovációs Szövetség, újabb két évre felügyelő bizottságba választotta Higi Gyulát, a Dél-dunántúli Regionális Képviselet igazgatóját.
A felügyelő bizottság február 26-án megtartotta első ülését és elnöknek Higi Gyulát választotta.

Hírek | Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Egységes Szabadalmi Bíróság

2013. február 19-én Brüsszelben, a Versenyképességi Tanács margóján sor került az Egységes Szabadalmi Bíróság létrehozásáról szóló megállapodás és az Egységes Szabadalmi Bíróság Alapokmánya (ESZB-megállapodás) aláírására. Magyar részről dr. Cséfalvay Zoltán államtitkár kapott felhatalmazást az ESZB-megállapodás szövegének végleges megállapítására.

A megállapodást 24 európai uniós tagállam írta alá (köztük az egységes hatályú európai szabadalom területén működő megerősített együttműködésben részt nem vevő Olaszország). Spanyolország ezzel szemben nem csatlakozik a megállapodáshoz, Bulgária aláírását eljárási okok késleltetik, Lengyelország pedig bejelentette, hogy egyelőre a "wait and see" megközelítést alkalmazva nem írják alá a megállapodást.

Az ESZB-megállapodás célja az egységes hatályú európai szabadalmakkal és a részes államokban hatályos "klasszikus" európai szabadalmakkal összefüggő peres eljárások lefolytatására hivatott bírósági szervezet létrehozása. A megállapodás ennek érdekében a benne részes tagállamok nemzeti bíróságainak egyes feladatait átvevő közös, nemzetközi bírósági szervezetet hoz létre.

Az ESZB-megállapodás alapján az ESZB bírái képzésének Budapest ad majd otthont. Szintén lényeges, hogy a közép-európai igazságügyi-miniszterek - együttműködésük keretében - egyeztetéseket kezdtek egy regionális elsőfokú ESZB-divízió felállításáról. A tárgyalások során a magyar fél felajánlotta, hogy ennek székhelye is lehetne Budapesten.

Az ESZB-megállapodás hatálybalépéséhez az szükséges, hogy azt legalább 13 aláíró tagállam (köztük az Egyesült Királyság, Németország és Franciaország) ratifikálja.

Szakirodalom-figyelő

Mahendra Ramsinghani: The Business of Venture Capital - Insights from Leading Practitioners on the Art of Raising a Fund, Deal Structuring, Value Creation, and Exit Strategies (A kockázati tőke üzleti tevékenysége: A legjobb gyakorló szakemberek betekintést adnak a tőkebevonás, az üzleti struktúra kialakítása, az értékteremtés, és a befektetésből történő kivonulás mesterségébe) - John Wiley & Sons, 2011
Dr. Osman Péter ismertetése

A kockázati tőke a pénzpiac fontos szereplője. Olyan vállalatok juthatnak tőle külső tőkebefektetéshez a fejlesztéseik valamint a terjeszkedéseik finanszírozásához, amelyek a jó növekedés képességét, és ezzel a beléjük fektetett tőke jelentős haszonnal való megtérülésének erős esélyét tudják felmutatni. Tudni kell róla azt is, hogy befektetői tevékenységében kőkemény elvárásoknak kell megfelelnie: a piacon gyűjtött forrásokkal dolgozik, és ezért maximálisan meg kell felelnie azon pénztulajdonosok hozamelvárásainak, amelyeknek pénzét a cégekbe fekteti - másként többé nem jut új forráshoz, s ezzel vége is. (Szomorú emlékű kockázati tőke törvényünk jelentős részben azon bukott meg, hogy a kialakításakor rosszul értelmeztük a kockázati tőke ösztönzésének lehetőségeit.)

A cégek vezetői és tulajdonosai számára mindig nagy kérdés, mivel kell fizetniük az ilyen befektetésért, mennyire lesz nehéz a kockázati tőkéssel együtt élni, és hogyan tudják a cégük számára a legtöbbet, legjobbat kihozni az ügyletből és a kockázati tőkéből. Ebben sokat segíthet nekik, ha megbízható ismereteik vannak arról, hogy az hogyan működik, milyen stratégiai célokat követ, milyen megfontolásokkal dolgozik, milyen céllal és elvárásokkal fekteti be a tőkéjét. Erre szolgálnak a jó szakkönyvek - amilyen ez is.

Róla a gazdasági könyvkiadók legjobbjai közé tartozó Wiley kiemeli:
Meghatározó jelentőségű útmutató, amely eloszlatja a kockázati tőkét még övező tévhiteket, és a valóság fényében mutatja meg annak lényegét és a tevékenységének kulcsfontosságú elemeit.
Áttekinti az üzleti tevékenységének teljes spektrumát, a tőkebevonástól a befektetés strukturálásán (hiszen az ilyen befektetések gyakran több, meghatározott lépésben és testreszabott struktúrában valósulnak meg - OP) és a cégvezetésben való részvétel útján megvalósított értékteremtésen át, a befektetésből való kivonulás módozatainak kimunkálásáig és annak a lezárásáig.

A szerző maga is gyakorló kockázati tőkés, több mint 15 év üzleti tapasztalattal az USA-ban, Szingapúrban és Indiában. Mindehhez gyakorlati példákat sorakoztat fel, és merít a legjobb kockázati tőkések közül több mint 25-nek az éleslátásából. Könyve így ötvözi a logikus elemzést és a tapasztalat adta bölcsességet (és az olvasó mindkettőnek nagy hasznát veheti - OP). Megmutatja, hogy a kockázati tőke tevékenysége egyszerre tudomány és művészet.

A megértést segítő ábrákat és táblázatokat is bőségesen felvonultató könyv 13 fejezete két nagy részre oszlik: I.) A kockázati tőkealap létrehozása; II.) A befektetés folyamata.

A fejezetekből: I.: • A kockázati tőkealap befektetőinek univerzuma • Hogyan világítsák át a befektetők a kockázati tőkealapot (hogy érdemes-e abba tenni a pénzüket - OP) • A tőkealap struktúrája, kormányzása II.: • A kedvező befektetési lehetőségek megtalálásának művészete • A vállalatok és vállalkozók átvilágításának művészete • A tulajdonosi részvétel és kontroll alapjai • Értékelési módszerek és egyéb vudu varázslatok • A befektetési ügyletek strukturálása • Kivonulási stratégiák.
A könyvhöz internet-oldal is csatlakozik, amely különféle eszközöket kínál az ügyletek felépítéséhez, valamint interneten elérhető útmutatókhoz.

Keith Devlin: Matematika: a láthatatlan megjelenítése - Typotex Kiadó, 2013 (változatlan utányomás)
Dr. Osman Péter ismertetése

"Könyvünk a matematika lényegi vonatkozásait kívánja az olvasó elé tárni, aki remélhetőleg nemcsak a fordulópontjairól, de napjaink tudományáról is képet alkothat magának. Nem matematikakönyv, hanem a matematikáról szóló könyv - a kultúra egy életteli és gazdag területét kívánja bemutatni. Olvasójától csupán jó szándékú érdeklődést vár, nem feltételez különösebb matematikai előismereteket." - Devlin előszavából.

Nagyon sokaknak a matematika csupán "északfény, titok, idegenség", ám mindannyiunknak alapműveltségünk része kellene legyen, hogy többet lássunk benne, mint egy száraz, netán többé-kevésbé nehezen elsajátítható és uralható eszközrendszert, hogy legalább valamennyit ismerjünk annak lényegéből és az általa kínált lehetőségekből. Devlin műve erre szolgálhat. Segít meglátni azt is, amiről a legtöbb ember legfeljebb csak hallott: a matematika rendkívül sokrétű felhasználási lehetőségeit. Fantasztikus tudásvilág sokszínű, ismeretlen tájait villantja fel. Ugyanakkor azt is el kell mondanunk, hogy nem tankönyv, nem alkalmas rá, hogy belőle tanuljunk matematikát. Széles panorámát tár elénk a matematikai vizsgálódások különböző tájairól, de nem vezet be a vizsgálódás eszközeinek ismeretébe. Csupán segít meglátni e tájak létezését, és valamit megsejteni az intellektuális örömökből, amelyeket azok kutatása kínál a hozzáértőknek.

Amint mondja, "Az absztrakció magas foka, s a vizsgálódásokban alkalmazott absztrakt jelölésrendszer sajnos a matematika legtöbb - ha nem valamennyi - területét örökre elérhetetlenné teszi a nemszakmabeliek előtt. De még a legkönnyebben megközelíthető területekről is csupán hozzávetőleges képet tárhatunk az avatatlanok elé." Valóban, nemegyszer még az itt felsorakoztatott, a téma tartalmához képest inkább ízelítőül szolgáló ismeretek megértéséhez is kapaszkodnunk kell. Kezdve rögtön azzal, amit Devlin a matematika meghatározásáról mond, ide idézve annak történetét: "Az utóbbi 30 év során tanúi lehettünk azon nézet térnyerésének, amelyhez manapság a matematikusok többsége boldogan adja a nevét: a matematika a mintázatok tudománya."

Fontos információt adnak a matematikusok gondolkodásmódjáról G. H. Hardy, jeles angol matematikus itt idézett szavai: "A matematika mintázatai szépek. A rút matematikának nincs létjogosultsága." S egy Bertrand Russell idézettel folytatja: "A matematikát, ha helyesen fogjuk fel, nemcsak igazság, hanem egyszersmind magasrendű szépség is jellemzi: hideg és szigorú, a szobrászatéhoz hasonló szépség, mely nem fordul gyöngébb természetünk egyetlen részéhez sem, viszont fenségesen tiszta, és oly szigorú tökélyre képes, amilyent csak a legnagyobb művészet tud felmutatni."

Figyelmeztetés Devlintől: "A matematikai igazság gyakran szembekerül a mindennapos tapasztalattal és intuícióinkkal." Másrészt viszont a gyakorlati jelentőségéről: "Általában, ha a matematikusok felfedeznek valamely igazán alapvető, absztrakt mintázatot, akkor arról hamarosan kiderül, hogy a legkülönfélébb területeken lehet alkalmazni." Csupán két példa erre a könyvből: • A hálózatelmélet ma már egyebek közt az optimalizálás alapvető eszköze számos logisztikai feladat megoldásában. Márpedig azt is tudjuk, hogy a háborúkat mind a modern gazdaságban, mind a csatatéren már sokkal inkább a logisztikusok nyerik meg, mintsem a vezénylő tábornokok.• A csomók elméletének kutatásai olyan eredményekre vezettek, amelyek új, izgalmas alkalmazási lehetőségeket kínáló eszközökként szolgálnak egyebek közt a fizikában és a biológiában.
A többi a matematika csodavilágáról az Olvasóra vár a könyv lapjain.

Somlai Tibor: VOLT ÉS NINCS - Nagypolgári és arisztokrata enteriőrök - 1900-1945 Csengel-Plank Ibolya és Kiss Éva kísérőtanulmányával - Corvina Kiadó, 2012
Dr. Osman Péter ismertetése

Igazi nagypályás dizájn, belsőépítészet és tárgykultúra remekműveiből ad különleges válogatást ez a kötet, dokumentáció értékű, gazdag és gyönyörű képanyaggal. Elbűvölő időutazásra visz: olyan világba, amely, bár még közeli, több ok folytán is nevezhető letűnt kornak. Legfőképp azért, mert az azóta eltelt évtizedek során nagyot változott nálunk a társadalom, eltűntek azok a szereplők, akikhez az ilyesfajta enteriőrök kötődtek, akiknek igényük is és lehetőségük is volt ezek létrehozására és fenntartására, s akik jelentős részénél ez többé-kevésbé az osztályuk hagyományaihoz kötődött. Nem kevésbé azért is, mert - szintúgy sok oknál fogva - nagyot változott a közízlés, pontosabban az az értékrend, amely hajdan a gazdagság felső régióiban életre hívta az igényt ezekre az enteriőrökre, és azokat nem is csak felsőfokú presztizshordozókká tette, hanem sokak szemében a gazdagságnak és a legtehetősebbek kultúrájának alapvető jelentőségű kellékeivé. Ebben az igen elegáns albumban így kifogástalan, magasszínvonalú kultúrtörténetet is kapunk - erre biztos garancia a Corvina, és a hasonló kiadványainak hosszú sora.

Somlai a kötet képanyagáról és a kapcsolódó ismertetéseiről: "Ennek a 46 kastélynak, villának és lakásnak a fellelhető korabeli fotóanyag alapján történő bemutatása meglehetősen szubjektív jellegű. (Neki lehet, ő bizonyára rendelkezik azzal a tudással, amely alapján meg tudja ítélni, hogyan viszonyul ez a válogatás a bemutatott kor ilyen alkotásainak - merthogy az ilyen enteriőr magasszínvonalú kreativitással létrehozott alkotás - teljességéhez. Nekünk, akiket e kötet tartalmának megítélésében nem zavar efféle összehasonlítási alap, ez, a gyönyörködés adta esztétikai élvezet mellett, egy kiemelkedően magas információértékű áttekintés. - OP)

A fotók fele közgyűjteményekből, a másik fele családi albumokból származik (tehát ez utóbbiak számunkra ezzel válnak megismerhetővé - OP). A kutatások során sok érdekes, eddig ismeretlen adat is felszínre került. A képekhez fűzött ismertetések szintén nagyon szubjektívek, és nem tudományos igénnyel lettek megfogalmazva. (Ami nekünk, laikusoknak meg is könnyítheti a mondandó befogadását és élvezetét, a válogatásnak és az ítéletnek a szubjektivitása pedig aligha zavar, ha jól felkészült hozzáértőtől kapjuk. - OP) Célom egy olyan képeskönyv létrehozása volt, amely bemutatja a mostani és a következő generációknak egy olyan letűnt magyar világ és társadalmi osztály életkörülményeit, mely tőlünk nyugatra megmaradt, nálunk azonban visszahozhatatlanul eltűnt, volt, nincs!"

A "képeskönyv"-nél senki se gondoljon valamiféle, e szó megszokott jelentése szerint kissé leegyszerűsítő, netán mesterkélten könnyed bemutatásra. Kellemes, gördülékeny előadásmóddal ugyan, de a bemutatás szakmai értékét csorbító bármilyen kompromisszum nélkül, intelligens érdeklődőknek, hozzájuk méltó módon adja át tudását a szerző.
Kiss Éva A múlt varázslata c. tanulmánya igen fontos adalékkal szolgál mindezeknek a hazai ipar fejlődésére gyakorolt jótékony hatásáról: "Ezeknek a lakásoknak a berendezéséhez a tulajdonosoknak a kézműves hagyományokat folytató kivitelezőkhöz kellett fordulni. (..) Az akkori Magyarországon még élt a hagyományos kézművesség, és ennek kedveztek a hazai viszonyok is, hiszen a bútorgyártás területére sem a nagyüzemi jelleg volt a jellemző. Kitűnő asztalosmesterek, műhelyek megbízható, szolid kézművesmunkával egészítették ki a berendezést."

Teljes körű sajtószemle

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll vagy a linkre kattintva olvasható!)
A sajtószemle tagvállalataink, a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft. segítségével készült.


Helyi Téma XI. ker., 2013. február 13., szerda, 6. oldal
Tudóstoborzó
"...A "Találkozz a tudóssal" programot az Innovációs Szövetség a Magyar Fulbright Egyesülettel és az USA nagykövetségével együttműködésben hirdette meg. A 2013-as programsorozatot az idén 100 éves Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban indították útjára, melynek során tíz vidéki és budapesti középiskolában tartanak közérthető előadásokat tudományos területen dolgozó, korábbi Fulbright ösztöndíjas magyar kutatók..."

Index.hu, 2013. február 18., hétfő
Újabb uniós tízmilliárdokkal vannak bajok

Index.hu, 2013. február 18., hétfő
Miért veszítik el a cégek az innovációs erejüket?

Napi Gazdaság, 2013. február 19., kedd, 8. oldal
Határon túlról jön a jó statisztika
"...Bár az innovációt tekintve az uniós középmezőnybe tartozik Magyarország, a kisvállalkozásoknál már igen jelentős a lemaradásunk, így nekik tőkebefektetőt is jóval nehezebb találniuk... Az ilyen támogatásokra pedig szükség is van, mert az innováció hiánya óriási teher lehet a magyar gazdaság számára - jelentette ki Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke, majd hozzátette, hogy Magyarországon tíz- és tizenötezer közé tehető azoknak a kis- és középvállalkozásoknak (kkv-nak) a száma, amelyeknél egyáltalán nincs innováció, annak ellenére, hogy az iparág megkövetelné azt..."

Népszabadság, 2013. február 19., kedd, 3. oldal
Támadják az uniós költségvetést
"...Az Európai Tanács állandó elnöke visszautasította azokat a képviselői vádakat, melyek szerint a mostani hétéves büdzsé egyszerűen az előző másolata, és nem fordít nagyobb forrásokat a növekedésre, az innovációra és szociális problémákra..."

Piac&Profit Online, 2013. február 19., kedd
Erre vadászik idén az adóhatóság

Index.hu, 2013. február 19., kedd
Túl sokan akartak egymilliárdokat

Kossuth Rádió, 2013. február 19., kedd
"...Valóban sikeres vállalkozásokat szeretne menedzselni a Nemzeti Innovációs Hivatal. Ennek elérésére indította el mentorálási programját. Megszólal Deák Csaba, az Innovációs Hivatal elnökhelyettese..."

Magyar Hírlap, 2013. február 20., szerda, 10. oldal
Javuló kapcsolat
"...Magyar-Orosz... A távirati iroda szerint a felek közölték: a korszerűbb együttműködés keretében az innováció, a kutatások és a tudományos-műszaki fejlesztés területén kell erősíteni a közös munkát..."

Világgazdaság, 2013. február 20., szerda, 11. old
Itt a C3 Atelier, a fővárosi tudásközpont
"...Párizs és Bécs után Budapesten is megnyílt a C3 Atelier építőipari, innovációs tudásközpont, a Holcim, valamint 12 vezető építőipari vállalat új bemutatóterme és szellemi centruma. Az új központ állandó és időszaki kiállításoknak, szakmai konferenciáknak, képzéseknek ad majd otthont..."

Népszabadság, 2013. február 20., szerda, 12. old
Magyar?
"...Lépést tartunk a világgal? Azt a tudásanyagot kapják a leendő mesterek, amelynek ismerete nélkül reménytelen a felzárkózás - egyelőre a középmezőnyhöz? Van képességük, késztetésük az innovációra, a "jobbról történő előzésre", mert a másolással csak a lemaradás mértékén lehet változtatni..."

Új Dunántúli Napló, 2013. február 20., szerda, 5. old
Gyarapodó együttműködésben

Új Dunántúli Napló, 2013. február 20., szerda, 8. old
Inno-Kocsma-rendezvények

Észak-Magyarország, 2013. február 20., szerda, 17. old
Nemzeti ipar és innováció
"..."Az innováció több mint pusztán egy eredményes K+F tevékenység. Sikeres innovációnak csak az a kutatás-fejlesztési eredmény tekinthető, amely megvalósul, és hasznot hajt mind a megvalósítói, mind a felhasználói, mind az alkalmazói részére." Gábor Dénes Nobel-díjas fizikus szavai ezek... az utóbbi időben ugyanis divatossá vált ez a szó, és sokszor akkor is " innovációzunk", amikor indokolatlan a használata..."

Észak-Magyarország, 2013. február 20., szerda, 17. old
A KFI stratégia célkitűzései számokban

Észak-Magyarország, 2013. február 20., szerda, 17. old
Innováció - befektetés a jövőbe
"...Nikodémus Antal, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője a konzultáció tapasztalatairól lapunknak elmondta: a magyar gazdaság innováció-alapú fejlesztésének stratégiai elképzelései jelentős érdeklődésre tartottak számot. Jól érzékelhető volt, hogy az innovációval kapcsolatos szemléletformálás fontos teendő, amint azt a stratégia-tervezet is előirányozza..."

Vas Népe, 2013. február 20., szerda, 3. old
Halálos csapást mérnek?
"...Nyugat-magyarországi Egyetemen... Az intézmény nem jogosult tavaly óta a szakképzési és az innovációs támogatásokra sem, ez újabb egymilliárd forintos elvonást jelent..."

EuroAstra, 2013. február 20., szerda
Ahol az innováció nem viszi, hanem hozza a pénzt

EduPress.hu, 2013. február 20., szerda
Országos Innovációs Nap az ELTE-n

Kitekintő.hu, 2013. február 20., szerda
Háromszor annyi pénzt fordítanának a gazdaságfejlesztésre

MTV 1, 2013. február 20., szerda
Riport
"...Egy mentorprogramot indítanak fiatal innovatív vállalkozások fejlesztésének elősegítésére. Dr. Deák Csaba, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnökhelyettese..."

MTV 1, 2013. február 20., szerda
Szerda este
"...Az Európai Innovációs Központ után Magyarországon lesz a Szabadalmi Bírák Képzési Helyszíne és Továbbképzési Központja. Brüsszelben aláírták az egységes szabadalmi bíráskodásról szóló megállapodást is. Így megteremtődhet az 50 éve tervezett egységes európai szabadalom..."

Lánchíd Rádió, 2013. február 20., szerda
Hírek
"...A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára Brüsszelben emlékeztetett: a 2014 és 2020 között érkező összeg 60 százalékát közvetlenül gazdaságfejlesztésre kell fordítani. Ezt a kutatás-fejlesztés, a kis- és középvállalkozások, az innováció, az informatikai, illetve a foglalkoztatás területén használhatják fel..."

Blikk, 2013. február 21., csütörtök, TV műsor, 8. oldal
Magyar fejlesztésű hangszóró
"...Papp Gergelyt nevezte a Magyar Innovációs Szövetség az amerikai ifjúsági tudományos világversenyre, amelyet májusban Arizona államban rendeznek meg. A diák találmánya az eddigi megoldásoknál nagyobb hangnyomást és érzékenységet, jobb hangminőséget és szélesebb frekvenciaátvitelt kínál..."

Figyelő, 2013. február 21., csütörtök, 20+21. oldal
Tét nélkül
Stratégiai megállapodások
"...Immár 14 nagyvállalattal kötött partnerségi szerződést a kormány. Kérdéses azonban, hogy a korábban ismeretlen megállapodási formának kézzelfogható eredménye lenne. Az eddig megkötött szerződéseket áttanulmányozva konkrétumokra ugyanis nem sikerült lelnünk... Az egyes pontok közül az innovációra és a termékfejlesztésre vonatkozó részeknél remélhetnénk konkrétumokat, de csak az alábbi, inkább semmitmondó kitétel szerepel többségükben..."

Figyelő, 2013. február 21., csütörtök, 29. oldal
Látlelet Magyarországról
"...Egy a következő generációs kohéziós politika tervezése kapcsán tavaly készült brüsszeli vitaanyag lehangoló képet fest a magyar gazdaság és társadalom állapotáról. A súlyos megállapításokat továbbgondolva kirajzolhatók a 2014-től követendő felzárkóztatási irányok is..."

Figyelő, 2013. február 21., csütörtök, 29. oldal
A diagnózis
"...- Az EU-ban Magyarország versenyképessége az egyik legalacsonyabb
- Gyér a tudásalapú és innovatív kis- és középvállalkozások száma
- Hiányos és kis hatékonyságú az infrastruktúra-hálózat
- Gyenge minőségűek a közlekedési szolgáltatások
- Rendkívül alacsony a munkaerő-piaci részvétel
- A szegénységben élők száma egyre emelkedik
- Magas a korai iskolaelhagyók aránya
- Gyenge hatásfokú az államigazgatás
- A gazdaság energiahatékonysága az egyik legrosszabb az unióban
- Romlik a természetes élőhelyek állapota..."


Figyelő, 2013. február 21., csütörtök, 29. oldal
A terápia
"...- A kutatás, az üzleti innováció és a versenyképesség javítása..."

Figyelő, 2013. február 21., 62. oldal
Jakab Zoltán
"...A beruházások helyett a kutatás-fejlesztést ösztönözné Jakab Zoltán, a közelmúltban alapított AbbVie gyógyszercég hazai vállalatának ügyvezető igazgatója. Szerinte az egyetemisták röghöz kötése helyett perspektívát kellene adni számukra..."

Metropol, 2013. február 21., csütörtök, 19. oldal
Felsőoktatás
Még lehet jelentkezni az amerikai innovációs versenyre
"...Február 24-ig lehet jelentkezni az amerikai Singularity University kelet-közép-európai innovációs versenyére. A verseny fődíjáért, amely 2013 nyarán 2,5 hónap intenzív innovációs képzés a NASA Kutatóparkjában, olyan projektekkel lehet nevezni, amelyek legalább egymillió ember életén, életminőségén javítanak bármilyen, exponenciálisan fejlődő technológia alkalmazásával..."

Világgazdaság, 2013. február 21., csütörtök, 4. oldal
Tizenkilencre lapot húzott
Békés Drén Kft. Barkász Sándor soha nem félt az újításoktól
"...Az egyik hazai gazdasági hetilap elemzése szerint a feltörekvő cégek listáján kilencedik, a magyar tulajdonban álló társaságok között ugyanezen a "tabellán" második helyen áll a Békés Drén Kft. A békési székhelyű, közel száz embert foglalkoztató kft. megalakulása óta fordít kiemelt figyelmet az innovációra..."

Fejér Megyei Hírlap, 2013. február 21., csütörtök, 6. oldal
Külön utak helyett
"...A regionális innovációs ügynökség a fejlesztési politikák hatékonyságának javítását célzó YoungSMEs projek házigazdája a napokban. Szemből Szépvölgyi Ákos, az ügynökség vezetője..."

Kelet-Magyarország, 2013. február 21., csütörtök, 14. oldal
Innovációs irodák
"...Az " Innovációs és Technológiai Transzfer Irodák Létesítése a Magyar-Ukrán határtérségben" program záró konferenciáját február 21-22-én tartják Ungváron..."

Napló, 2013. február 21., csütörtök, 7. oldal
Kutatókarrá minősítették
"...Veszprém - A nemzeti felsőoktatási kiválóságról szóló kormányrendelet alapján néhány felsőoktatási intézmény, köztük a Pannon Egyetem Mérnöki Kara is kiváló minősítést kapott, mely 2013-ban több mint 92 millió forint plusztámogatást jelent számukra..."

EuroAstra.hu, 2013. február 21., csütörtök
Stratégiai megállapodást kötött a Magyar Kormány és a National Instruments

Hajdú Online, 2013. február 21., csütörtök
NGM: magyar-flamand munkaprogramról írtak alá megállapodást

Kárpátinfo.net, 2013. február 21., csütörtök
A NASA kutatóbázisára mehet az amerikai innovációs verseny győztese

Index.hu, 2013. február 21., csütörtök
Közös díjat alapítottak a techóriások

Index.hu, 2013. február 21., csütörtök
Még nem sok folyt be az új adókból

Népszava Online, 2013. február 21., csütörtök
Matolcsy: olyan országnak lehet jövőképe, amely képes megállítani az államadósság növekedését

Inforádió.hu, 2013. február 21., csütörtök
Matolcsy: Ez a húsz év jól végződhet

Hiradó.hu, 2013. február 21., csütörtök
Az újító szellemű cégek jobban állják a sarat a válságban

Gazdasági Rádió, 2013. február 21., csütörtök
Hírek
"...Innovációs áttörésre a legkisebb vállalkozások is képesek (Nemzeti Innovációs Szövetség, Peredi Zoltán)..."

Kossuth Rádió, 2013. február 21., csütörtök
"...Az igazi tehetségek mennyire vannak tisztában képességeikkel, tudásukkal és a környezetük vajon mennyire vesz tudomást róluk és segítjük-e őket kellőképpen? Beszélhetünk-e Magyarországon színvonalas tehetségtámogatási kultúráról? Megszólal Bíró Enikő, a XX. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első helyezettje..."

Kossuth Rádió, 2013. február 21., csütörtök
"...Az Európai Bizottság 2009-ben hirdette meg először a programot, azt a programot, amely az Európai Bizottság versenyképesség és innováció keretprogramja címszó alatt futott..."

Duna TV, 2013. február 21., csütörtök
Duna hírek
"...Minden eddiginél jobb hangzású lehet az a hangszóró, amit egy szegedi diák talált fel. Papp Gergely egy teljesen új technológiát talált ki, amely forradalmasíthatja az akusztikai piacot. Nemzetközi gyártók is érdeklődnek már a találmánya iránt..."

ATV, 2013. február 21., csütörtök
Egyenes beszéd

Magyar Nemzet, 2013. február 22., péntek, 17. oldal
Schiller Róbert kapta az év tudósa díjat
"...Az idén Schiller Róbert, a fizikai kémia professor emeritusa vehette át a Tudományos Újságírók Klubja (TÚK) által alapított Az év ismeretterjesztő tudósa díjat Dürr Jánostól, a szervezet elnökétől..."

Napi Gazdaság, 2013. február 22., péntek, 10. oldal
Indulhat az uniós szabadalmi bíróság

Napi Gazdaság, 2013. február 22., péntek, 11. oldal
Mentorprogramot indított a NIH

Napi Gazdaság, 2013. február 22., péntek, 11. oldal
Konzorciumban pályázik a SZIE az innovációs pénzekre
"...A SZIE GTK jövője a minőségi oktatás megtartásával, a vállalati együttműködések erősítésével és sikeres pályázatokkal biztosítható - vallja Villányi László dékán..."

Napi Gazdaság, 2013. február 22., péntek, 11. oldal
Hetven magyar kutató nyert el ösztöndíjat
"...Jedlik Ányos Doktorjelölt Ösztöndíjat 35 doktorjelölt, a Magyary Zoltán Posztdoktori Ösztöndíjat pedig 33 posztdoktor kapta meg a Magyary Zoltán Kuratórium döntése alapján..."

Népszabadság, 2013. február 22., péntek, 3. oldal
Rekordösszegű díj 11 tudósnak

Népszava Szabadság, 2013. február 22., péntek, 6. oldal
Kevesebb uniós pénzt kapunk
"...a következő éveken múlik, hogy a térség államai közül melyek tudnak majd a fejlettebb, északi országcsoporthoz csatlakozni. Erre azoknak lesz esélyük, amelyek a "tudásgazdaságra", az innovációra, a nagy hozzáadott értékű iparágakra, az oktatás fejlesztésére építenek..."

Zalai Hírlap, 2013. február 22., péntek, 16. oldal
Kutatás-fejlesztés és innováció
"...2013 első félévében a ZMKIK felméri a vállalkozások innovációs potenciálját, értékelés útján segítséget nyújt számukra, hogy szükség esetén hogyan érjék el azt a szintet, mely megalapozza a pályázatokon történő sikeres részvételüket..."

Kelet-Magyarország, 2013. február 22., péntek, 4. oldal
A tudatos táplálkozás társadalmi üzenetével
"...A konferenciának ugyanakkor társadalmi üzenete is van: elősegíteni egy új termék bevezetését tudományra alapozott innováció és marketingkommunikáció alkalmazásával..."

Index.hu, 2013. február 22., péntek
A következő húsz évre tervez Orbán

Origo.hu, 2013. február 22., péntek
Szinte hihetetlen, hogy milyen erős lesz Magyarország

InfoGyőr.hu, 2013. február 22., péntek
Etikátlan számításokról beszélt Matolcsy - a jegybank tiltakozik

Gazdasági Rádió, 2013. február 22., péntek
A Nemzeti Innovációs Hivatal mentori programjáról. Dr. Imre József a hivatal főosztályvezetője

MNO.hu, 2013. február 23., szombat
Neves cégek érdeklődnek a magyar fiú találmánya iránt
"...A fiatal tehetség az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutatón fődíjat kapott, majd Pozsonyban egy európai versenyen a szlovák szabadalmi hivatal különdíját nyerte el. A Magyar Innovációs Szövetség segítségével most az Amerikai Egyesült Államokban megrendezésre kerülő ifjúsági tudományos világversenyen indulhat..."

Népszabadság, 2013. február 23., szombat, Hétvége, 4. oldal
Lendületben a Karolinska
"...Ma a Karolinska Svédország tudományának fellegvára. A kormány K+F költségvetésében is az élen áll a 2014-16 közötti időszakra előirányzott 140 millió koronával (4 milliárd 600 millió forinttal)..."

Magyar Nemzet, 2013. február 23., szombat, 6. oldal
Az uniós pénz jogos járandóság
"...A magyar kormány ezt megtoldja 15 százalék saját forrással és készít egy hétéves tervet a felhasználására: ezt nevezzük Új Magyarország fejlesztési tervnek. ... a pénzek... 10 százalék gazdaságfejlesztésre, az innovációk és a kis- és középvállalatok támogatására..."

Észak-Magyarország, 2013. február 23., szombat, 8. oldal
Elkötelezetten az innováció mellett...
"...Menedzser Szalon: vendégünk volt dr. Barkóczi István, a FUX Zrt. vezérigazgatója..."

Észak-Magyarország, 2013. február 23., szombat, 14. oldal
Megnyílt a C3 Atelier építőipari, innovációs tudásközpont

Új Dunántúli Napló, 2013. február 23., szombat, 4. oldal
Fejlődési pályára állítják a megyét 2030-ig
"...A versenyképesség megteremtésének egy másik feltétele a kutatási-fejlesztési és innovációs potenciál erősítése..."

Vas Népe, 2013. február 23., szombat, 9. oldal
Korszakos mű az asztalon
"...Szombathely - az innovációban élen járó néhány várossal egyetemben - felvállalta az úttörő szerepet, a kísérletezéssel együtt járó kockázatot..."

EuroAstra, 2013. február 23., szombat
Genetikai újraprogramozás - előadás a "Meet the Scientist" sorozatban
"...Az előadó dr. Dinnyés András professzor, a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattudományi Alapok Intézetének munkatársa, korábbi Fulbright-ösztöndíjas volt, aki "Klónok és őssejtek - a genetikai újraprogramozás rejtelmei" címmel tartott előadást..."

Gazdasági Rádió, 2013. február 23., szombat
"...A Nemzeti Innovációs Hivatal mentorprogramot indított fiatal innovatív vállalkozások támogatására..."

Gazdasági Rádió, 2013. február 23., szombat
"...Innovációs áttörésre a legkisebb vállalkozások is képesek. (Peredi Zoltán főosztályvezető-helyettes Nemzeti Innovációs Szövetség)..."

Nol.hu, 2013. február 24., vasárnap
Lendületben a Karolinska

MTV, 2013. február 24., vasárnap
"...A miniszterelnök azt mondta, ha a kormány hosszú távú stratégiai terve megvalósul, 50% körülire csökkenthető az adósság. Az életszínvonal meghaladhatja az európai átlagot, egyetemeink a legjobbak közé emelkedhetnek, Magyarország az innováció hazája lesz..."

Napi Gazdaság, 2013. február 25., hétfő, 1+4+5. oldal
Magyar csomagra vár Brüsszel
"...Orbán Viktor kormányfő évértékelőjén... A távlati tervek között pedig felsorolta... innovációra és kutatásra a GDP 4-5 százaléka jut..."

Népszabadság, 2013. február 25., hétfő, 13. oldal
A rektorok elmentek a falig
"...Fábián István, a Debreceni Egyetem távozó vezetője... A felsőoktatás feladata... magas színvonalú kutatói és tudományos tevékenység, az innovációs folyamatokban való részvétel..."

Metropol, 2013. február 25., hétfő, 10+11.oldal
Ez még csak az internetkor hajnala
"...A technológiai nagycégek közül a Google kiemelkedik innováció terén a Google X-szel: a projekt célja ugyanis nem létező termékek jobbá tétele, hanem társadalmi problémák megfogalmazása, sci-fibe illő megoldási lehetőségek kidolgozása, és lehetőség szerinti megvalósítása..."

Vas Népe, 2013. február 25., hétfő, 6.oldal
Várják a vasi innovátorokat

Kelet-Magyarország, 2013. február 25., hétfő, 8.oldal
Innovációs hidat építenek
"...A magyar-ukrán határtérség közös innovációs fejlesztéséről tartottak tanácskozást Ungváron..."

IT-Board, 2013. február 26., kedd, 40+41. oldal
Mi lett veled, üvegbeton?
"...főleg külföldre szállítanak, aminek alapvető oka, hogy a Litracon eléggé magas árkategóriába tartozik a különlegessége miatt (hiszen teljes mértékben kézzel, egyedi megrendelésekre készül). A termék iránt elsősorban távol-keleti országok érdeklődnek, de vannak megrendelések az Egyesült Államokból, illetve több európai országból, köztük természetesen Magyarországról is..."

Magyar Hírlap, 2013. február 26., kedd, 12. oldal
Budapestről indult, eljutott a Marsra
"...Tíz éve, 2003. február 26-án halt meg Greguss Pál NASA-díjas biofizikus, az űrkutatás, az optika és a holográfia nemzetközileg elismert kutatója..."

Világgazdaság, 2013. február 26., kedd, 4. oldal
Tudománnyal a jobb élelmiszerekért
"...Több mint hét éve, miután 12 egyetem versenyéből az Eszterházy Károly Főiskola élelmiszer-tudományi témájú projektjét ítélte legjobbnak a szakmai zsűri, az országban elsőként Egerben jöhetett létre főiskolán egyetemi tudásközpont, 800 millió forintos támogatással..."

Világgazdaság, 2013. február 26., kedd, 7. oldal
Vegyesvállalatot alapított Kínában a Richter

EuroAstra, 2013. február 26., kedd
"Innováció az osztrák-magyar haditengerészetben"

BITport.hu, 2013. február 26., kedd
Startup: jól járhatsz, ha támogatod

Index.hu, 2013. február 26., kedd
Az MTA is nyit a nyílt hozzáférés felé

Tranzit.hu, 2013. február 26., kedd
Megalakult a Magyar Innovációs Szövetség Logisztikai Tagozata
"...A Magyar Innovációs Szövetség február 6-i ülésén döntött a Logisztikai Tagozat megalakításáról és megbízták egy évre Mondovics Jánost a tagozat vezetésével, a szervezési és vezetési feladatok ellátásával..."

Origo.hu, 2013. február 26., kedd
Stratégiai megállapodás az Audival

Origo.hu, 2013. február 26., kedd
Kutatási projektet indít a Magyar Telekom

Magyar Nemzet, 2013. február 27., szerda, 17. oldal
Intelligens anyagokat fejlesztenek
"...Alakjukra emlékező, önmagul kijavítására képes intelligens anyagok fejlesztésére nyert nemrégiben nyolcszázmillió forintos uniós pályázatot a Debreceni Egyetem, Az új matériákat az orvostudományban, építészetben és az informatikában lehet majd hasznosítani..."

Világgazdaság, 2013. február 27., szerda, 2. oldal
Itthon fejleszt a Knorr-Bremse

Világgazdaság, 2013. február 27., szerda, 11. oldal
Az innováció hozza, és nem viszi a pénzt
"...BEFEKTETÉS A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. 40 millió forinttal szállt be egy pécsi vállalkozásba..."

Magyar Hírlap, 2013. február 27., szerda, 9. oldal
Közös stratégia az Audival
"...A megállapodás kiterjed a duális képzés, az egyetemi együttműködés, a kutatás-fejlesztés, az innováció és a hosszú távú munkahelyteremtés támogatására..."

Magyar Demokrata, 2013. február 27., szerda, 10+11. oldal
Magyarország jobban teljesít
"...Orbán Viktor miniszterelnök... Innovációra és kutatásra fordítjuk majd a nemzeti össztermék 4-5 százalékát. Több egyetemünket is bevisszük a világ 200 legjobb egyeteme közé..."

Észak-Magyarország, 2013. február 27., szerda, 2. oldal
Ernyőprogram indult a Magyar Telekomnál

Hajdú-Bihari Napló, 2013. február 27., szerda, 2. oldal
Ernyőprogram indult a Magyar Telekomnál

Kelet-Magyarország, 2013. február 27., szerda, 2. oldal
Ernyőprogram indult a Magyar Telekomnál

Új Dunántúli Napló, 2013. február 27., szerda, 8. oldal
HÍREK
"...Az innovációs zsákutcába jutott vállalkozásoknak indít képzéseket a kamara szellemi eszköz menedzsment, startup és spinoff vállalkozás indítása, szellemi eszköz menedzsment és szellemi tulajdonvédelem témában..."

Új Dunántúli Napló, 2013. február 27., szerda, 8. oldal
Nagy az érdeklődés az innovációs pályázatokon

EuroAstra, 2013. február 27., szerda
Négy újabb klaszter nyerte el a kiemelt rangot jelentő Akkreditált Innovációs Klaszter címet

Napi Online, 2013. február 27., szerda
Autóipari fejlesztés indul a győri egyetemen     

Hirek.Prim.hu, 2013. február 27., szerda
Intelligens anyagok kutatóprojektje indult a Debreceni Egyetemen

Hirek.Prim.hu, 2013. február 27., szerda
Infokommunikációs kutatás-fejlesztési ernyőprojektek a Magyar Telekomnál

EduPress, 2013. február 27., szerda
A vállalkozások ösztönzésére van szükség

Figyelő, 2013. február 28., csütörtök, 67. oldal
Magyar szoftvert választott a gyógyszermulti
"...A jövőben a magyar ChemAxon szoftvercsomagját alkalmazza a Boehringer Ingelheim mind a házon belüli, mind a külső partnerekkel közös kutatás-fejlesztései során..."

Délmagyar.hu, 2013. február 28., csütörtök
A Délvidék tudományos életének középpontja: a SZAB

Népszava Online, 2013. február 28., csütörtök
Freund Tamás Barroso tanácsadó testületében

Napi.hu, 2013. február 28., csütörtök
Magyar tudós került Barroso tudományos tanácsadó testületébe

EuroAstra, 2013. február 28., csütörtök
INFOKOMMUNIKÁCIÓS KUTATÁS-FEJLESZTÉSI ERNYŐPROJEKTEK A MAGYAR TELEKOMNÁL

Playboy, 2013. március 1., péntek, 32+33+34+35. oldal
AGYBAN NAGY MAGYAR

Haszon, 2013. március 1., péntek, 38+39. oldal
Piacot a hagyománynak!

Magyar Nemzet, 2013. március 1., péntek, 5. oldal
Uniós milliárdok innovációra
"...Uniós pénzekből gazdálkodó befektetőcégeket vizsgál a Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Bár a szervezet tagadja, hogy célzottan, az összesen negyvenötmilliárd forint közpénzt elnyert alapkezelőket ellenőriznék, az idén kifutó program megvalósítása akadozik, továbbá a források mozgása sem teljesen átlátható..."

Világgazdaság, 2013. március 1., péntek, 5. oldal
Baranyai siker az innovációs tehetségkutató vetélkedésen
"...A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Innovációs Osztálya nyomon követi a hazai és nemzetközi innovációs törekvéseket. Ennek keretében bemutatásra kerülnek különböző innovatív találmányok és formatervek, melyek egy teljesen új oldalról közelítenek meg egy-egy megoldásra váró problémát..."

Világgazdaság, 2013. március 1., péntek, 5. oldal
Vállalkozók Háza: extra körülmények a baranyai cégek számára
"...Inkubátor Modern környezet, versenyképes szolgáltatások a pécsi belváros közelében épült vállalkozói irodaházban..."

Világgazdaság, 2013. március 1., péntek, 5. oldal
Együtt az innovációban
Portfólió Közös programban a régió legaktívabb klaszterei
"...A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara közreműködésével elkészült az első 10 klaszter innovációs portfóliója. A közös innovációs fellépés komoly eredményt jelent az ágazati és profilszinten szerveződő baranyai vállalkozói együttműködésben..."

Világgazdaság, 2013. március 1., péntek, 5. oldal
Minden a hatékony együttműködésen alapul
"...A kamara támogatásával a klaszterek innovációs kapacitásának feltárása és feldolgozása válik lehetővé..."

Világgazdaság, 2013. március 1., péntek, 5. oldal
Külső segítség
"...InnoKlinika - Az innovációs folyamatban elakadt vállalkozásoknak is segít a kamara. A gazdasági önkormányzat saját tudásbázisával és szakértők bevonásával próbál segíteni az innovációs zsákutcába jutott vállalkozásoknak..."

Világgazdaság, 2013. március 1., péntek, 6. oldal
Milliók egészségügyi kutatásokra
"...Az Európai Bizottság 144 millió eurót biztosít 26, úgynevezett ritka betegség kutatási projektjére..."

Világgazdaság, 2013. március 1., péntek, 15. oldal
Jogszabályellenes gyakorlattal hagyott fel a MAG Zrt.
"...Az uniós gazdaságfejlesztési pályázatokat kezelő szerv egy már régóta jogszabályellenes gyakorlatot szüntetett meg, amikor összesen négy kutatás-fejlesztést támogató pályázati kiírás esetében engedte meg a megemelt előleg kedvezményezettek általi lehívását biztosítékadás nélkül..."

Napi Gazdaság, 2013. március 1., péntek, 12. oldal
Energia-nagyhatalom lehetne Magyarország
"...A magyarországi geotermiában rejlő lehetőségek kihasználásának legfőbb akadálya a kiszámíthatóság hiánya, emellett a pályázati támogatások sem elegendőek... az iparágban Magyarországnak vannak lehetőségei, főként, ha rendelkezésre áll némi k+f támogatás. A szaktudás mindenesetre megvan, sőt, a know-how-t a környező országok piacaira exportálni is lehetne..."

Progresszív Magazin, 2013. március 1., péntek, 47+48+49. oldal
Kreatív és zöld
Fenntarthatóság és innováció
"...Az utóbbi idők fejlesztései kapcsán minduntalan felmerül a fenntarthatóság kérdése: az innováció területén egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a környezetbarát és/vagy környezetkímélő megoldások..."

Hetiválasz.hu, 2013. március 1., péntek
Rendkívüli magyar siker Európában: Óriási megtiszteltetés
Freund Tamást Barroso tudományos tanácsadó testületének tagjává választották


HVCA Hírlevél, 2013. március 1., péntek
Vizsgálat több Jeremie 1-es alapnál, Jeremie 3-as a láthatáron

HVCA Hírlevél, 2013. március 1., péntek
Mensa és a startup-ok - kísérleti workshop

Inforádió.hu, 2013. március 1., péntek
Freund Tamást Barroso tudományos tanácsadó testületének tagjává választották

City Tv, 2013. március 1., péntek
Mit, hol, hogyan
"...Február 27-én, a budapesti Piarista Gimnáziumban "Meet the scientist"..."

Magyar Hírlap, 2013. március 2., szombat, 3. oldal
Megállítható a fogyás
"...a saját erőforrásainkra kell alapozni. Némileg bulváros egyszerűséggel: a mezőgazdaságtól a biomasszán és a geotermikus energián át az oktatásig, az innovációig..."

Kelet-Magyarország, 2013. március 2., szombat, 1. oldal
Innováció
"...A Nyír Plazában pénteken nyílt innovációs kiállítás a jövő hét végéig várja a tudomány és technika iránt érdeklődőket..."

Nógrád Megyei Hírlap, 2013. március 2., szombat, 3. oldal
Régiófejlesztés és helyi érdekek

Petőfi Népe, 2013. március 2., szombat, 2. oldal
Inkubátorház a Jövőért!

Vasárnapi Hírek, 2012. március 3., vasárnap, 4. oldal
Szorító láncreakció
"...A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem támogatása összesen 5,23 milliárd forinttal kevesebb, mint 2008-ban volt. Emellett megszűnt a szakképzési támogatás és az innovációs járulék, ez nagyjából 2,5 milliárd forint kiesést jelent évente..."

Tolnai Népújság Online, 2012. március 3., vasárnap
Az Év reménysége ez a vidéki kislány
Többször díjazták már Lívia a kreativitását

"...A Magyar Innovációs Szövetség 21. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyén Kuti Lívia második díjat, valamint a Google különdiját nyerte el. Közel hatvan pályázó közül jutott be a nívós szakmai vetélkedő döntőjébe a Windows Phone-ra írt, BingMapsre épülő alkalmazásával..."

Metropol, 2013. március 4., hétfő, 8. oldal
Az agykutatás évszázada

Metropol, 2013. március 4., hétfő, 10. oldal
900 millió forintos autóipari kutatás

Tolnai Népújság, 2013. március 4., hétfő, 5. oldal
Ő lett az Év reménysége
"...Többször díjazták már Lívia kreativitását A MAGYAR Innovációs Szövetség 21. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyén Kuti Lívia 2. díjat, valamint a Google különdiját nyerte el..."

Fejér Megyei Hírlap, 2013. március 4., hétfő, 6. oldal
Feltárnák a lehetőségeket

Dunaújvárosi Hírlap, 2013. március 4., hétfő, 6. oldal
Feltárnák a lehetőségeket

Hajdú-Bihari Napló, 2013. március 4., hétfő, 4. oldal
Kockázatelemzés a határ két oldalán
"...A kutatás - fejlesztés - innovációs programban a kamara mellett a Nagyváradi Állami Egyetem és a Partiumi Egyetem vett részt..."

Új Dunántúli Napló, 2013. március 4., hétfő, 13. oldal
Baranyai siker az innovációs tehetségkutató vetélkedésen
"...A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Innovációs Osztálya nyomon követi a hazai és nemzetközi innovációs törekvéseket..."

Új Dunántúli Napló, 2013. március 4., hétfő, 13. oldal
Együtt az innovációban
"...A közös innovációs fellépés komoly eredményt jelent az ágazati és profilszinten szerveződő baranyai vállalkozói együttműködésben..."

Index.hu, 2013. március 4., hétfő
Új hónap, új költségvetés

Várható események

S3 konzultáció

A Nemzetgazdasági Minisztérium felkérésére a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) és a Regionális Innovációs Ügynökségek közreműködésével készül Magyarország és a magyar régiók intelligens szakosodási stratégiája a 2014-2020 közötti időszakra. Ehhez kapcsolódóan szerveznek "Intelligens szakosodás" címmel konzultációt a Középmagyarországi régió érintettjeinek (egyetemek, kutató intézetek, ipari parkok, klaszterek, platformok, kamarák, vállalatok, szakmai szervezetek és szövetségek stb.).

Időpont: 2013. március 7.
Helyszín: Aranytíz Kultúrház, (1051 Budapest, Arany János utca 10. II. emeleti Kodály-Bartók terem)

Tervezett program:

10.00 - 10.05 Köszöntő:
Révai András, elnök, INNOREG KM RIÜ Khe.
10.05 - 12.20 Az intelligens szakosodás stratégiájának jelentősége, alapjai és
illeszkedése a Nemzeti KFI Stratégiához:
Dr. Nikodémus Antal, főosztályvezető, Nemzetgazdasági Minisztérium
10.20  - 10.45
Az intelligens szakosodás módszertana:
Kleinheincz Ferenc, NIH szakértője
10.45 - 11.00
A Közép-magyarországi régió gazdasági, innovációs jellemzői:
Kiss Tamás, NIH
11.00 - 11.55 A résztvevők véleményei, javaslatai, észrevételei:
Moderátor: Kleinheincz Ferenc, NIH szakértője
11.55 - 12.00 Zárszó:
Révai András, elnök, INNOREG KM RIÜ Khe.

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges. A szervezők kérik, hogy regisztrációhoz az innoreg@innoreg.hu címre küldött e-mailben adja meg nevét, munkahelyét és beosztását.

ENVIMPACT képzési nap

Tagszervezetünk, az IFKA Iparfejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft., az Európai Unió FP7-es Kutatási és Technológiafejlesztési Keretprogramjában, az ENVIMPACT projekt (http://www.envimpact.eu) megvalósításában vesz részt, amely célzottan a lég- és kémiai szennyezéssel, valamint a környezeti kockázatokkal kapcsolatos kutatóhelyek és kutatások felmérésével és összegyűjtésével foglalkozik.

Az eredményeket és a tapasztalatokat a konzorcium egy nemzetközi zárókonferencián fogja bemutatni Brüsszelben, amelyhez kapcsolódóan 2013. március 7-én képzési napot szervez.
Helyszín: 1063 Budapest, Munkácsy M. u. 16., 2. emeleti Könyvtár Terem

Tervezett program:

9.10 - 9.30 Dr. Bárdos Krisztina (IFKA) köszöntője, az ENVIMPACT projekt és műhely bemutatása. Partnerek és résztvevők bemutatkozása.
9.30 - 10.00 Az ENVIMPACT projekt általános áttekintése (audio-vizuális előadás)
10.00 - 10.20 dr. Virág Annamária (IFKA) - Innováció-motivált ipari szimbiózis és annak környezeti hatása
10.20 - 10.55 Mr. Raimund Broechler - Intrasoft International SA - The significance of innovation management approaches and principles within the dissemination phase of research projects (1. rész)
10.55 - 11.15 Kávészünet
11.15 - 12.00 Mr. Raimund Broechler - Intrasoft International SA - The significance of innovation management approaches and principles within the dissemination phase of research projects (2. rész)
12.00 - 13.00 Ebédszünet
13.00 - 14.50 Molnár Ádám (Bay Zoltán Nonprofit Közhasznú Kft) - Innovation aspects of Horizon2020 and COSME and the role of dissemination in European projects
14.50 - 15.10 Kávészünet
15.10 - 15.30 Az ENVIMPACT adatbázis bemutatása
15.30 - 16.05 Kérdések és válaszok

A szervezők kérik, hogy részvételét a jelentkezési lapon megerősíteni és visszaküldeni szíveskedjenek a mondovics@ifka.hu címre.
Az esemény nyelve: magyar és angol, szükség esetén fordítás biztosított.

AAL program információs nap - 2013. március 8., Budapest

2013. január 31-én megjelent az AAL (Ambient Assisted Living) 6. felhívása "IKT-alapú megoldások az időskorúak foglalkoztatásának támogatására" témában, ezért a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) információs napot szervez az AAL és más kapcsolódó programról 2013. március 8-án.

Helyszín: NIH (1061 Budapest, Andrássy út 12.)

Tervezett program:

10:30-10:35 Köszöntő
Korányi László, kül- és belkapcsolati elnökhelyettes, NIH
10:35-10:55 Az AAL program és a 6. felhívás
Jerome de Barros, program officer, AAL Central Management Unit
10:55-11:20 A Versenyképességi és Innovációs Keretprogram ICT Policy Support Programja
(3. téma: ICT for Health, Aging Well and Inclusion)
Kneisz Ferenc, ICT PSP nemzeti kapcsolattartó,
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Infokommunikációs Államtitkárság
11:20-11:25 ENIAC és ARTEMIS programok kapcsolódó felhívásai
Jeney Nóra, AAL nemzeti kapcsolattartó, NIH
11:25-11:40 Jövőbeli pályázati lehetőségek áttekintése
Németh Edina, ICT nemzeti kapcsolattartó
11:40-11:50 AAL Fórum és jövőbeli AAL események
Jerome de Barros, program officer, AAL Central Management Unit
11:50-12:00 Kérdések és válaszok
12:00-12:45 Ebéd
12:45-13:05 Hogyan írjunk AAL pályázatot?
Jeney Nóra, AAL nemzeti kapcsolattartó
13:05-13:15 Partnerkeresési lehetőségek - AAL honlap és az Idealist program
Németh Edina, ICT nemzeti kapcsolattartó
13:15-13:35 Sikeres AAL pályázó bemutatkozása - tippek és tanácsok
Málnay Barnabás, igazgató, MMklaszter
13:35-13:50 Az eVITA revitalizálása
Hanák Péter, eVITA platform
13:50-14:00 Enterprise Europe Network bemutatkozása
Holly Sára, Enterprise Europe Network regionális vezető, HITA
14:00-14:15 Kérdések és válaszok
14:15-16:00 Konzultációs lehetőség az előadókkal, valamint a magyar pályázatokat kezelő MAG Zrt. munkatársával

Az információs napon való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A szervezők kérik, hogy, részvételét jelezze március 7-ig, a jelentkezi lap kitöltésével.
AAL Nemzeti Kapcsolattartó: Jeney Nóra, nora.jeney@nih.gov.hu

Climate-KIC szakmai programbemutató

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal Enterprise Europe Network Osztálya - a Negos Zrt. és a Seed Alapítvánnyal közösen - Climate-KIC (Knowledge and Innovation Community) szakmai programbemutatót szervez.

Az információs nap célja a hazai klímaváltozás kapcsán érintett vállalkozások, kutatók, szakértők figyelmének felkeltése a program iránt, valamint a program kapcsán megvalósuló "Pioneers into Practice" (PiP) pályázati program bemutatása.

Időpont: 2013. március 11. (hétfő), 14. 00 - 16. 30
Helyszín: Nemzeti Külgazdasági Hivatal székháza (1055 Budapest, Honvéd u. 20.)

Tervezett program:


 
Megnyitó, HITA és az Enterprise Europe Network szolgáltatásai:
Holly Sára, Enterprise Europe Network regionális vezető, Nemzeti Külgazdasági Hivatal

 
Tájékoztató a Climate-KIC 2013. évi céljairól, tevékenységéről:
Zentkó László, a Közép-magyarországi RIC vezetője, Negos Zrt.

 
Pioneers into Practice (PiP) program bemutatása:
Zsembera Gábor program menedzser és Megyeri András projektmenedzser, Negos Zrt.

 
Lehetőségek a Climate-KIC közösségben:
Balázs Tibor, konzorciumi partner, PiP nemzetközi vezető coach, Seed Alapítvány

 
Lehetőségek és tapasztalatok - egy Pioneer szemszögéből:
Ferenczi Attila Maxim, ügyvezető, korábbi pioneer, GreenSitu Kft.

A részvétel térítésmentes.

Jelentkezés az alábbi linkre kattintva lehetséges.
A pályázati programba való jelentkezési határidő: 2013. március 31., további információ: http://climatekic.hu/hirek/pioneers-into-practice-program-2013

Bővebb információ: Holly Sára, E-mail: sara.holly@hita.hu, Tel.: +36 1 8726 506
Climate-KIC programjairól bővebb információ: www.climatekic.hu / www.climate-kic.org

Budapesti Információs Nap

A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH), a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. és a Brüsszeli Magyar KFI Irodája (HunOr iroda) Budapesti Információs Napot szervez, amely a Marie Curie Road Show 2013 rendezvénysorozat keretében valósul meg.

Időpont: 2013. március 19.
Helyszín: NIH (1061 Budapest, Andrássy út 12., 1. emelet)

Tervezett program:

10.00 - 10.05 A Road Showt fogadó intézmények köszöntője
10.05 - 10.35 A Marie Curie akciók lehetőségei:
József Mikita, projekt tisztviselő, Research Executive Agency
10.35 - 10.55 Intézményi előadások:
Bartosz Palak, Poznan Supercomputing and Networking, Lengyelország
Molnár Ádám, Bay Zoltán Nonprofit Kft., Magyarország
Roman Badik, CEITEC, Csehország
10.55 - 11.25 Tanulságok egy a Marie Curie ösztöndíjas előadásában
11.25 - 13.30 Szendvics ebéd, közben standlátogatás lehetősége
13.30 - 14.00 Intézményi előadások:
Roberta Boniotti, ENEA, Olaszország
Laurence Lours, CEA, Franciaország
Tugba Arslan, TUBITAK, Törökország
14.00 - 14.15 EURAXESS előadás:
Molnár Ádám, Bay Zoltán Nonprofit Kft., Magyarország
14.15 - 15 45 Hogyan nyújtsunk be egy sikeres MC egyedi javaslatot?
Interaktív tréning a People National Contact Point részvételével

Az információs nap nyelve magyar és angol.
Az eseményen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, a jelentkezési lap ide kattintva elérhető.

További információért és regisztrációért kattintsanak az alábbi linkre, ill. keressék Márkus Esztert
Tel.: +36-1-484-2889, E-mail: eszter.markus@nih.gov.hu.

conhIT

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal Enterprise Europe Network Osztálya 2013. április 9-én, Berlinben a conhIT (Connecting Healthcare IT) kiállítás keretében nemzetközi üzletember találkozót szervez.

Helyszín: Németország, Berlin, Exhibition Grounds Berlin
Időpont: 2013. április 9. (13.00-17.30)
Jelentkezési határidő: 2013. március 19.

Regisztráció: http://www.b2match.eu/conhit2013
Az üzletember találkozón való részvétel térítésmentes, a résztvevők (max. 2 fő/cég) ingyen belépőt kapnak a kiállításra. 

Fő területek:
- Szoftverek kórházak, rehabilitációs klinikák és ápolási otthonok részére
- IT megoldások egészségügyi intézményeknek, laboratóriumoknak
- Kommunikációs megoldások
- Telemedicina, távfelügyelet

2013. április 9-én és 10-én cég-, ill. kórházlátogatásokra is sor kerül (pl. a Joseph Hospital Berlin kórházba), melyek pontos programja később lesz megadva. Részvételi szándékát a regisztráció során jelezheti. A résztvevők száma a kórházlátogatásokon limitált, ezért mielőbbi regisztráció javasolt.

Bővebb információ: Szabó Eszter Anna, Tel. +36-30-460-6709, E-mail: eszter.szabo@hita.hu

GreenLab

A 2013. április 7-10 között megrendezésre kerülő Biorefinery for Food, Fuel and Materials című szimpózium (www.wageningenur.nl/en/show/Biorefinery-for-Food-Fuel-and-Materials-2013-BFF2013.htm) mellett Greenlab nemzetközi üzletember találkozót szervez a Wageningeni Egyetemmel közösen a Nemzeti Külgazdasági Hivatal Enterprise Europe Network 2013. április 10-én. A program második napján két céglátogatáson tudnak részt venni a jelentkezők.

Helyszín: Wageningen (Hollandia, Hof van Wageningen)
Jelentkezési határidő: 2013. március 31.
Regisztráció: www.b2match.eu/bff2013/participants/new

Az eredményes tárgyalások és a sikeres értékteremtés érdekében, hat kiemelt terület került meghatározásra a biogazdaság terén:
1. A biogáz és biodízel előállítás gazdasági megvalósíthatósága
2. Biopolimerektől a végtermékig
3. Kisméretű biofinomító és szeparációs technológiák
4. A biomassza termelés elemzése, monitoringja és minőségellenőrzése
5. Értékteremtés az agrár-élelmiszer ipar mellék- és hulladékáramok kapcsán
6. Kémiai építőelemek fejlesztése biopolimer anyagokhoz

Az üzletember találkozón való részvétel költsége: 100 EUR (ÁFA-val)/2 nap (ebéd, vacsora, céglátogatás). A kiutazás és a szállás költsége a jelentkezőt terheli.
Részletes információk: Holly Sára, E-mail: sara.holly@hita.hu, Tel.: +36 1 8726 506

Energy Europe

Az Enterprise Europe Network "Energy Europe" (www.energyeurope.dk) megújuló energia szakkiállítást, konferenciát, valamint ehhez kapcsolódóan "Energy match" üzletember találkozót szervez.

Időpont: 2013. május 23-25.
Helyszín: Koppenhága, Dánia - Bella Center

A magyar standra történő jelentkezési határidő: 2013. március 15.
A részvétel ingyenes, standhelyről és a felépítményről a kiállítás szervezői gondoskodnak.
A cégeknek a szállást, utazást és az egyéb költségeket maguknak kell finanszírozniuk.
Kiállítás és konferencia kapcsán programfelelős: Dietrich Balázs, balazs.dietrich@hita.hu, Tel.: + 36 1 8726 608

Regisztráció az üzletember találkozóra online: www.energymatch.dk
Regisztrációs határidő: 2013. május 8.
A részvétel térítésmentes.
Üzletember találkozó programfelelőse: Holly Sára, E-mail: sara.holly@hita.hu, Tel.: +36 1 8726 506

Inno-Kocsma: Te mit gondolsz erről?

Inno-Kocsmát szervez tagszervezetünk, a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség (DDIRÜ), ill. a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége. Az Inno-Kocsma ötlete egy Science Cafe vagy Café Scientifique elnevezésű, világszerte egyre növekvő népszerűségnek örvendő kezdeményezésből származik, amely rendezvényein keresztül párbeszédre és vitára hív minden érdeklődőt a tudomány mindennapi életünkre gyakorolt hatásairól közérthetően, egy kávé, egy jó bor vagy éppen a korsó finom sör mellett.

A DDRIÜ célja, hogy ezeket a beszélgetéseket olyan fiatal és tehetséges kutatók bemutatkozásaival indítsa el, akik a témát közelebb tudják hozni napjaink fiatal értelmiségi közönségéhez.

Helyszín: Nappali Bar, Arts & Entertainment (Pécs, Király utca 23-25.)

Soron következő rendezvények és témák:

2013. március 21., 18.00 Médiakultúra, médiatársadalom - A médiakutatás helye a későmodern társadalmak vizsgálatában - beszélgetés Guld Ádámmal
2013. április 18., 18.00 Online vs. Offline fogyasztói elégedettség - valóban különbözik? - beszélgetés Somogyi Ildikóval
2013. május 16., 18.00 Gyógyszerkutatás és fejlesztés a XXI. században - beszélgetés dr. Hajna Zsófiával


Pályázati felhívások

Magyar szellemi alkotások hazai és külföldi iparjogvédelmi oltalmának támogatása

A Kutatási és Technológiai Innovációs Alap keretében megjelent a "Magyar szellemi alkotások hazai és külföldi iparjogvédelmi oltalmának támogatása" című pályázat. A konstrukció célja a szellemi alkotások hazai vagy nemzetközi iparjogvédelmi oltalmát szolgáló tevékenységek támogatása. Az Új Széchenyi Terv felhívására maximum 600 ezer, ill. 2 millió forint nyerhető el, többek között találmányok szabadalmaztatására.

A felhívás 200 millió forint keretösszeggel kerül kiírásra. Hazai iparjogvédelmi tevékenység esetén maximum 600 ezer forint, míg külföldi oltalomszerzéssel és fenntartással kapcsolatos pályázat esetében legfeljebb 2 millió forint támogatás ítélhető oda.

Pályázatok benyújtása 2012. december 10-től a keret kimerüléséig folyamatosan, de legkésőbb 2013. június 30-ig lehetséges.

A pályázatok könnyített eljárással kerülnek elbírálásra és új elemként támogathatók a szabadalmak megelőző előkészítési költségei is.

További információ: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tel. (kék szám): 06-40/638-638,
E-mail: nfu@nfu.gov.hu, Web: www.nfu.hu/doc/3799

Visegrádi Négyek pályázati felhívása

A Visegrádi Négyek (V4) pályázatot hirdetnek az alábbi témákban: tudományos csere és kutatás, oktatás, ifjúsági csere program, kulturális együttműködés, határokon átnyúló együttműködés, ill. az idegenforgalom ösztönzése.

Bármely szervezet vagy természetes személy a világon (kivéve azon intézményeket, amelyek közvetlenül finanszírozottak az állami költségvetésből) jogosult a támogatásra, feltéve, hogy a projekt a "visegrádi" jellemzőkkel rendelkezik.

Az Alap pénzügyi hozzájárulása nem haladhatja meg a projekt teljes költségvetésének 70%-át.
A felhívást több kategóriában (small, standard, strategic grant stb.) írták ki.

Minimum költségvetés projektenként: 6 001 EUR (átlagosan költségvetés EUR 10-15 000 között)
Maximális időkeret: 12 hónap
Beadási határidő: március 15. és szeptember 15.

A pályázónak legalább 3 visegrádi (V4) országot (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) be kell vonnia, azonban javasolt, hogy a V4 országok mindegyikét vonják be partnerként.

További részletek: http://visegradfund.org/grants/

Richter témapályázat

Tagszerveztünk, a Richter Gedeon Nyrt. 2013. február 26-án kétfordulós pályázatot tett közzé, melynek célja a Richterben folyó kutatási tevékenységhez kapcsolható gyógyszeripari tárgyú, nemzetközi színvonalú innovációk felkarolása, és a kutatási eredmények gyakorlati megvalósításának elősegítése.

Az előpályázat beadási határideje 2013. március 18. (hétfő)

Az előpályázatra, mely az első forduló, csak egy rövid (max. 3 oldal terjedelmű) témajavaslatot várnak, egy már futó, kezdeti eredményeket felmutatni tudó projektről. Az első fordulóban benyújtott pályaművek közül kerül kiválasztásra az a maximum 20 téma javaslat, melynek részletes kidolgozására a pályázókkal megbízási szerződést kötnek.
A második forduló meghívásos, pénzdíjas jellegű, amelynek során a részletes megvalósítási tervek értékelése után születik döntés a 4 db támogatandó pályázatról.

A pályázati kiírás teljes anyaga Richter Gedeon Nyrt honlapján www.richter.hu "Kutatási területeink" menüpontban "ÚJ Richter Témapályázat" címmel olvasható.
Szerkesztő: dr. Antos László, Munkatárs: Szlamek Orsolya
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevél-szerkesztőség: 1036 Budapest, Lajos u. 103.
tel.: 430-3330, e-posta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.