XXIII. évf. | 2013. október 29. | 20. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Magyar Fiatal Tudósok Társasága
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Nemzeti Innovációs Hivatal

Szakirodalom-figyelő
Sajtószemle
Várható események
Pályázati felhívásHírek | Magyar Innovációs Szövetség

23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny meghirdetése

A "Magyar Tudomány Ünnepe 2013" keretében szervezett rendezvénysorozathoz csatlakozva, a Magyar Innovációs Szövetség által, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), az MTVA és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) közreműködésével szervezett "Ifjúság-Innováció-Tudomány" című szakmai program keretében kerül sor többek között a 2013/2014. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny meghirdetésére.

Időpont: 2013. november 6., 11 óra
Helyszín: Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, Konferenciaterem
(1054 Budapest, Garibaldi u. 2.)

A rendezvényen részt vesznek a hazai tudományos élet, ill. felsőoktatás képviselői mellett a kiemelkedő középiskolák vezetői is.

Az eseményen köszöntőt mond
- Sipos Imre, helyettes államtitkár, EMMI,
- dr. Bendzsel Miklós, a versenyt támogató SZTNH elnöke, valamint
- dr. Gazsó L. Ferenc, a verseny fő médiatámogatójának, az MTVA-nak a vezérigazgató-helyettese.

Bemutatkoznak a 2013. évben sikeresen szerepelt magyar fiatalok
- Zsombori Balázs, a Stockholm International Youth Science Seminar résztvevője és a 25. EU Fiatal Tudósok Versenyének III. helyezettje,
- Hegyesi Donát Sándor, a 25. EU Fiatal Tudósok Versenyének különdíjasa,
- Szalóki Csaba, a 6. fenntarthatósági olimpia (I-SWEEEP) bronzérmese.

Továbbá az eseményen kerül sor a Dr. Kamilo Feher-díj, a Magyar Innovációs Kiválóságért c. pályázat eredményhirdetésére és díjátadására is.

A program után fogadás kb. 12:25-kor.

Az eseményen előzetes regisztrációt követően lehet részt venni. Jelentkezés, ill. bővebb információ az innovacio@innovacio.hu e-mail címen vagy a 430-3330-as telefonszámon.

Választmányi ülés

A Magyar Innovációs Szövetség kibővített választmányi és elnökségi ülését 2013. november 11-én tartja a BME Informatikai Épület Oktatói Klubjában.

Napirendi pontok:
1. Péceli Gábor, BME dékán köszöntője
2. Korányi László, NIH elnökhelyettes bevezetője
3. Akkreditált Technológiai Inkubátor címet elnyerő cégek bemutatkozása:
   - ACME Labs Zrt.
   - Aquincum Technológiai Inkubátor Zrt.
   - Digital Factory Zrt.
   - iCatapult Technológiai és Üzletfejlesztési Zrt.
4. Beszámoló a legutóbbi választmányi ülés óta végzett munkáról
5. Regionális igazgatók éves beszámolója.

Komplex vállalati technológia-fejlesztés mikro-, kis- és középvállalkozások számára

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség társadalmi egyeztetésre bocsájtotta a "Komplex vállalati technológia-fejlesztés mikro-, kis- és középvállalkozások számára (KMOP-2013-1.2.1/B)" pályázatot, amelyet a Magyar Innovációs Szövetség október 17-én észrevételezett.

Részletek a véleményből:

A.1. A pályázati kiírás célja
"...A belső fejlesztések c. felsorolásnál jó lenne, ha a LEAN témakört is fel lehetne venni a támogatott tevékenységek közé. Ekkor célként a hatékony gyártást is meg lehetne fogalmazni ugyanezen fejezetben..."

C.9. Egyéb korlátozások a projekt tartalmával kapcsolatban
"...Nincs meghatározva egzaktul, hogy mit jelent a reális és takarékos költségvetés, és így szubjektív döntésekre adhat okot..."

F.1.2. Kiválasztási kritériumok
"...A "Pályázó adataira" vonatkozó táblázat 3-as pontjánál az üzemi eredmény van arányba állítva az utolsó lezárt év mérlegfőösszegével. Ez teljesen irreális. A mérleg főösszegre sosem vonatkoztatunk üzemi eredményt, mert torz következtetéseket és összehasonlításokat tesz lehetővé..."

Véleményünk teljes szövege portálunkon ide kattintva olvasható.

Akkreditált Technológiai Inkubátor

A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) Budapesten, 2013. október 15-én ünnepélyes eredményhirdetés keretében ismertette a 2013 júliusában kiírt Akkreditált Technológiai Inkubátor (ATI) pályázat nyerteseit, melyeknek Korányi László, a NIH megbízott elnöke adta át az Akkreditációs Tanúsítványokat. A Magyar Innovációs Szövetséget az eseményen dr. Antos László, ügyvezető igazgató képviselte.

A beadási határidőre összesen húsz pályázat érkezett, melyből 18 volt érvényes. A bírálóbizottság 2013. október 14-i döntése értelmében infokommunikációs technológiai és élettudományi ágazatot képviselő inkubátorok nyerték az ATI címet, melyek a következők:
- ACME Labs Zrt.,
- Aquincum Technológiai Inkubátor Zrt.,
- Digital Factory Zrt. és
- iCatapult Technológiai és Üzletfejlesztési Zrt.

A bírálóbizottság tagjai voltak:
- Rina Pridor, az izraeli technológiai inkubátor program alapítója és korábbi programigazgatója,
- Dr. Jari Romanainen, a finnországi Tekes technológiafejlesztési központ vezetőmunkatársa, korábbi igazgatója,
- Árvai Péter, a Prezi.com társalapító-ügyvezetője,
- Dr. Nikodémus Antal, az NGM főosztályvezetője,
- Konrád Tamás Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pályázati referense,
- Korányi László, a NIH megbízott elnöke,
- Dr. Deák Csaba, a NIH stratégiai elnökhelyettese.

Szakmai találkozó

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) székhelyén, október 16-án Monszpart Zsolt, a MISZ elnökségi tagja és dr. Antos László, ügyvezető igazgató szakmai találkozó keretében fogadta Ovidiu Ene-t, a Kutatási Főigazgatóság (DG RTD) "Research and Innovation, economic analysis and indicators" egységének Magyarországgal foglalkozó új kollégáját, valamint Kovács Krisztinát, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete tájékoztatási és kommunikációs asszisztensét.

A DG RTD egységének egyik fontos feladata a "Research and Innovation performance in EU Member States and Associated countries - Innovation Union progress at country level 2013" c. kiadvány kiadása, melyből Ovidiu Ene egy példányt át is nyújtott. Egyúttal megkérte a MISZ-t, hogy a "Nemzeti Kutatás-fejlesztési és Innovációs Stratégia 2020" c. tervezetre adott véleményünk alapvető ajánlásait küldjük el neki.

Kihelyezett elnökségi ülés Salgótarjánban

A Magyar Mérnökakadémia elnöksége 2013. október 17-én tartotta kihelyezett elnökségi ülését Salgótarjánban, a Polgármesteri Hivatalban. Az ülést megelőzően egy konferenciával összekötött könyvbemutatót tartottak az Életutak könyvsorozat 5. legújabb kötetének megjelenése alkalmából, mely "Simonyi Sándor - A mérnöki hivatás örök vonzásában" címmel jelent meg Dr. Szentgyörgyi Zsuzsa szerkesztésében, tagszervezetünk, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem EJJT Járműipari Tudásközpontja támogatásával. Dr. Simonyi Sándor tagvállalatunk, a TRIGON Electronica Kft. igazgatója, választmányunk tagja.

A konferencián előadást tartott többek között Prof. Dr. Szabó Gábor rektor, Szövetségünk elnöke "A műszaki és természettudományok szerepe a jövő gazdaságának fejlesztésében, Magyarország adottságai és lehetőségei" címmel. A rendezvényen részt vett Szövetségünk képviseletében Dr. Siposs István, regionális igazgató is.

A rendezvényt sajtótájékoztató zárta, melyen Székyné Dr. Sztrémi Melinda polgármester, Prof. Dr. Ginsztler János akadémikus, a Magyar Mérnökakadémia ügyvezető elnöke, Prof. Dr. Szabó Gábor akadémikus, rektor, Szövetségünk elnöke és Dr. Szentgyörgyi Zsuzsa villamosmérnök, a MMA Elnökségének tagja, a könyv írója mondták el gondolataikat a sajtó képviselőinek.

Miskolci műhelytalálkozó

Az Európai Unió következő, 2014-20-ig tartó tervezési időszakához kapcsolódóan folynak a megyei tervezési folyamatok. A Borsod- Abaúj-Zemplén (BAZ) megyei tervezés folyamatainak ismertetésére, az intelligens szakosodási stratégia és a megyei tervezés kapcsolatának bemutatására, valamint a konkrét projektötletek gyűjtésére egy benchmarking-klubbal egybekötött műhelytalálkozót tartottak 2013. október 21-én, a miskolci City Hotelban.

A megyei önkormányzat elképzeléseit a készülő projektekkel kapcsolatban Kormány Krisztián (BAZ Megyei Fejlesztési Ügynökség) ismertette a résztvevőkkel. Szövetségünket a rendezvényen Dr. Siposs István, regionális igazgató képviselte.

Magyar Fiatal Tudósok Társasága

Parlamenti képviselők ismerkedtek ifjú innovátorokkal

Dr. Pósán László, az Országgyűlés Innovációs és Fejlesztési Eseti Bizottsága elnökének felkérésére, az október 15-i bizottsági ülésen a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ), nagy érdeklődés mellett, bemutatta az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató programot, ill. versenyt.

Elsőként Dr. Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke, a verseny szervezőbizottságának elnöke tájékoztatta a bizottság tagjait a középiskolásoknak szóló, innovatív ötleteken alapuló projektverseny történetéről, kihangsúlyozva, hogy a 22 év során 2538 pályázat érkezett a kreatív fiataloktól, s ezek közül a szakmai zsűri 346 pályázatot részesített díjazásban, kiemelt tehetségeknek minősítve alkotóikat. Az elért nemzetközi sikerek ismertetésénél pedig kiemelte, hogy hazánk az EU Fiatal Tudósok Versenyének éremtáblázatán, 37 ország közül, a harmadik helyen áll.

Ezt követően a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 3 díjazottja személyesen is bemutatta pályaművét:
- Zsombori Balázs Péter, a hazai verseny egyik győztese és a 25. EU Fiatal Tudósok Versenyének III. helyezettje a "PictoVerb" verbális kommunikációjukban akadályozott, ill. a nyelvi nehézségekkel küzdő embereknek segítséget nyújtó programját,
- Mérő László, a hazai verseny második helyezettje és a 28. Kínai Ifjúsági Tudományos, Technológiai és Innovációs Verseny (CASTIC) különdíjasa a "Neurális haló alapú helyesírás-ellenőrző" című munkáját és
- Szabó Lóránt Zsolt, a hazai II. helyezett, korábbi Google díjas a "Kézbenfekvő fizika" c. okostelefonokon, tableteken használható fizikai kísérleteket bemutató pályamunkáját.

A képviselők elismerésüket fejezték ki a MISZ-nek és a fiataloknak, és továbbra is figyelemmel kísérik ezt a sikeres tehetséggondozó munkát.

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Újabb három évig EPO-alelnök Bendzsel Miklós

Az Európai Szabadalmi Szervezet (European Patent Organization - EPO) igazgatótanácsa 2013. október 16-i ülésén újabb hároméves időtartamra megválasztotta alelnökének Dr. Bendzsel Miklóst, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnökét, aki 2008 márciusa óta az EPO igazgatótanács tagja, 2010 decemberétől pedig alelnöke volt.

Másnap, október 17-én ünnepelték Münchenben az EPO-t létrehozó szerződés - az Európai Szabadalmi Egyezmény - aláírásának negyvenedik évfordulóját.

Nemzeti Innovációs Hivatal

Start-Up vállalkozásokat támogató pályázat

A Regionális Operatív Programok keretén belül négy régióban (Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Nyugat-Dunántúl) került meghirdetésre 2012. szeptember 14-én a start-up vállalkozásokat támogató pályázat. A pályázatok befogadásának határideje 2012. november 19-e (a beadáshoz szükséges kitöltő program 2012. november 16-án került fel az NFÜ honlapjára), az eredmények kihirdetésének napja 2013. április 9-e volt.

A pályázaton 63 nyertest hirdettek ki, majd a visszalépéseket követően 57 szervezettel kötöttek támogatási szerződést. A támogatás összértéke 498.450 E Ft volt. A pályázók maximálisan 9.000 E Ft vissza nem térítendő, 100%-os intenzitású támogatást kaphattak innovatív ötleteik megvalósításához. Pályázati megkötés volt, hogy a projekt megvalósítás során projekt mentori szolgáltatást, valamint üzleti terv összeállítását külső, akkreditációval rendelkező szervezettől kell igénybe venniük.

Az észak-magyarországi régióra 3 szakmai szervezet kapott akkreditációt, tagszervezetünk, a miskolci székhelyű NORRIA Észak-Magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Közhasznú Kft., valamint két szegedi székhelyű tanácsadó szervezet.

A NORRIA a mentori feladathoz kapcsolódóan működtet egy külső szakértői testületet is. A testületben való részvételre Dr. Siposs István regionális igazgató is felkérést kapott.

A nyertes pályázók közül 32 szervezet esetében kötött a NORRIA mentori és üzleti terv készítési szerződést. A pályázatok megvalósítása elindult.

A Magyar-Indiai TéT Vegyes Bizottság 8. ülése

A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) és indiai partnere, a Tudományos és Technológiai (TéT) Minisztérium felügyelete alá tartozó TéT Államtitkárság (Department of Science & Technology - DST) képviselői Újdelhiben, 2013. október 14-én tartották a Magyar-Indiai TéT Vegyes Bizottság 8. ülését. Dr. Kovács Ildikó, a NIH Külkapcsolatok Főosztályának vezetője látta el a társelnöki feladatokat magyar részről, az indiai társelnök pedig Dr. Arabinda Mitra, a DST Nemzetközi Együttműködési Főosztályának vezetője volt. Magyar részről az újdelhi külgazdasági szakdiplomata is részt vett az eseményen.

A felek az ülés jegyzőkönyvében fektették le a helyszínen elfogadott megállapodásukat, miszerint az indiai fél kérésére újra közzéteszik a 2013. júliusi kétoldalú TéT pályázati felhívást. Továbbá azonosították a kétoldalú TéT-együttműködés legígéretesebb területeit, úgymint: elektronika és optika, matematika és komputertudományok, zöld kémia (beleértve a katalízist), biomedicina, vízgazdálkodás- és tisztítás, környezetvédelem, valamint agro-biotechnológia.

A NIH és a DST képviselői a fentieken kívül az ülésen véglegesítették a 2008-ban felállított kétoldalú Stratégiai Kutatási Alap (Indo-Hungarian Strategic Research Fund) meghosszabbításáról és keretösszegének a korábbi évi 1-1 millió euróról évi 2-2 millió euróra történő kibővítéséről szóló szándéknyilatkozat szövegét. Az intézményközi megállapodást a két miniszterelnök jelenlétében, 2013. október 17-én írta alá a NIH nevében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, ill. Preneet Kaur külügyi államminiszter. A Kutatási és Technológiai Innovációs Alap (KTIA) szolgál az ikeralap fedezetéül a magyar oldalon, amelyből a magyar fél a közös TéT-projekteket finanszírozza.

Szakirodalom-figyelő

Philip J. Davis - Reuben Hersh: A matematika élménye - Typotex, 2013
Dr. Osman Péter ismertetése

• "Alig van olyan kultúra, bármilyen primitív legyen is, amelyben ne léteznék legalább csíra formájában a matematika. A nyugati matematika - mint rendszeres tevékenység - főáramának forrásvidéke Egyiptom és Mezopotámia. Onnan terjedt át Görögországra, majd a görög-római világra. Vagy ötszáz évvel Róma pusztulása után a matematikai alkotás lángja majdhogynem kihunyt Európában; valószínűleg Perzsiában őrződött meg. Néhány évszázaddal később újra fellobbant a láng az iszlám világban, majd onnan a matematikai tudás és a matematika iránti lelkesedés Szicílián és Itálián keresztül átterjedt egész Európára." • "Minden eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy az új matematikai problémáknak két kiapadhatatlan forrása van. Az egyik a tudomány és a technika fejlődése, amely igényli a matematika segítségét. A másik a matematika maga. Ahogy egyre kidolgozottabbá és összetettebbé válik, minden új, kidolgozott eredmény új kutatások kiindulópontja lehet. Bármely két - látszólag teljesen független matematikai terület - kimondatlanul is arra csábít, hogy gyümölcsöző kapcsolatot keressünk közöttük."- idézetek a könyvből. Fűzzük ide: ma már a modern tudományok túlnyomó része matematikán alapul, akárcsak a modern eszközeink, amelyeket mikroprocesszor - megtestesült matematika! - működtet.

Lenyűgöző tudásvilág sokszínű tájait villantja fel. Nem tankönyv - széles panorámát tár elénk a matematikai vizsgálódások különböző tájairól, de nem vezet be a vizsgálódás eszközeinek ismeretébe. Segít meglátni e tájak létezését, és valamit megsejteni az intellektuális örömökből, amelyeket azok kutatása kínál a hozzáértőknek. A szerzők előszavából: "A könyv célja, hogy (...) áttekintést adjon a matematikai ismeretek kimeríthetetlen sokaságáról. Fő vonala a matematika lényege, története, filozófiája és a matematikai tudás keletkezésének módja lesz. Nem matematikakönyv, hanem könyv a matematikáról, de elkerülhetetlenül tartalmaznia kell némi matematikát is. Ugyanígy, ez nem történelem vagy filozófiakönyv, de szó lesz benne a matematika történetéről és filozófiájáról is. Következésképpen az olvasónak rendelkeznie kell némi előismerettel ezekben a témákban, és nélkülözhetetlen az érdeklődés csírája, amelyet elültet és öntöz. Ezzel a háttérrel a könyv jelentős részének megértése nem okozhat nehézséget az átlagos olvasónak. Ugyanakkor számos helyen speciális eszközöket használunk, és a magyarázatot olyan hivatásos matematikusoknak szánjuk, akik használják vagy fejlesztik a matematikát. Ezekre a részekre az olvasó csak egy futó pillantást vessen, és könnyű szívvel haladjon tovább!"

A tartalmat illetően igen beszédesek a nagy részek címei: • A matematika tájai • A matematikai tapasztalatok skálája • Külügyek • Belügyek • Válogatott matematikai témák • Tanítás és tanulás • A bizonyosságtól a kétségig • Matematikai realitás.

A nagynevű szaklektor, Ruzsa Imre záró esszéjének - Kételkedés a kételkedésről - elejéből idézünk:
"Két elhatározza, hogy áttöri a szűk szakmai bezárkózás korlátait, és körülnéz a való világban, amelynek talán mégiscsak része az a rezervátum is, amelyet matematikának neveznek. Kérdések sokaságát teszik föl maguknak. Mi az, amit csinálunk - a szakmabeli, a felhasználó és a kívülálló szempontjából? Mi az értéke? Megbízható ismereteket nyújt-e, és főleg miről? Nem fogadhatják el egyik iskola válaszait sem, mert ezek összeegyeztethetetlenek az élő matematikai gyakorlattal és a matematika kozmetikázatlan történetével. Alaposan körbejárják a témát, és jószemű turistaként derítik föl az ismeretlen tájakat is, kapásból észrevéve a prospektus és a valóság eltéréseit. A könyv utolsó lapjain a szerzők eljutnak saját álláspontjuk megfogalmazásához."

Simonyi Károly: A fizika kultúrtörténete - A kezdetektől a huszadik század végéig - Akadémiai Kiadó, 2011 - 5. javított, bővített kiadás
Dr. Osman Péter ismertetése

A szerencséseknek, akik ismerik, akárcsak híréből is, Simonyi professzor legendás munkásságát, óriási szakmai tudását és szinte végtelen lelkiismeretességét, jószerint már e könyvének puszta címe is elég ahhoz, hogy tudják: magasan kiemelkedő remekművet kapnak benne.

Simonyi a bámulatos tudása miatt leginkább csodált, legendákkal övezett professzorunk volt a 60-as évekbeli Műegyetem Villamosmérnöki Karán. Kegyetlenül nehéz tárgyakat tanított, és mégis nagyon szerettük az előadásait, főként azért, ahogyan elénk tárta azok tudományát. Legfőképp ő ébresztett rá bennünket, hogy a szaktudás birtoklása nemcsak szakma, hanem kultúra is. E hatalmas művében is szinte egyenlő hangsúlyt kap a cím két kulcsszava: a fizika és a tudományának kultúrája. Előszavában ő így ír róla: "A könyv igen széles olvasóréteg számára íródott. Úgy képzelem, hogy a nem szakember is követni tudja - természetesen némi szellemi erőfeszítés árán (és az ő tudásából részesülni minden erőfeszítést megér! - OP) - a lényeges gondolatmeneteket, ugyanakkor a szakfizikus számára is van a könyvnek mondanivalója."

A szakmailag feltétlenül kompetens Akadémiai Kiadó ajánlójából idézve: "A magyar természettudományos könyvkiadás talán legjelentősebb műve most először jelenik meg a legendás szerző által megalkotott teljességében. A 2001-ben elhunyt Simonyi Károly legutoljára egy német kiadás számára dolgozott könyvén, s az ekkor keletkezett szakaszok, melyek a 20. század utolsó évtizedét is átfogják, csak most jutnak el a hazai olvasókhoz."

Csurgay Árpád, későbbi akadémikus, aki Simonyi mellett fiatal oktatónk volt és ifjú zseni hírében állt, "Simonyi Károly életműve megőrzendő, az európai ifjúság jeles öröksége" címmel egyebek közt így beszél róla: "Simonyi Károly a huszadik század magyarországi szellemi életének óriása. "Egész életemen végigkísért a szintetikus látásmódra és az enciklopédikus műveltségre való törekvés" - mondja magáról. Szintetizáló tudós volt, aki átlátta a kor fizikai világképének egészét. Varázsló volt, akinek magyarázatai egyszerűvé és érthetővé varázsolták a bonyolultnak tűnő valóságot." (https://www.facebook.com/groups/173892289306536/files/) S ha egyszerű talán csak Csurgay szintjén volt, kétségkívül átláthatóvá és érthetővé tette számunkra a nehéz szaktárgyakat, akárcsak e könyve a fizika tudományát.

Ismét az Akadémiai Kiadó ajánlójából (mert tökéletesen találó a jellemzés):
"A fizika kultúrtörténete az emberi gondolkodással egyidős tudományág fejlődését mutatja be a kezdetektől napjainkig. Az izgalmas történetet a fontos mérföldköveket jelentő kísérletek, elméletek és bizonyítások könnyen érthető leírásán túl a fizikával sokszor szorosan összefonódva kibontakozó egyetemes bölcselet és művészet alkotásaiból választott szemelvények illusztrálják.

A könyv tanúsága szerint egy-egy jelentős természettudományos felismerés ugyanakkora teljesítmény és a civilizáció ugyanolyan ünnepe, mint a kultúra vagy művészet bármely közismert, nevezetes alkotása. Mindkettő egy tőről, az emberi zsenialitásból fakad. A mű népszerűségét éppen az adja, hogy befogadásához nem kell túlzottan sok fizikai ismeret, így mindenki, aki a kultúra értékei iránt fogékony, értékes olvasmányként forgathatja."

Sokatmondóak már a nagy részek címei is: • Az antik örökség • Az örökség sáfárai • Rombolás és alapozás • A klasszikus fizika kiteljesedése • A XX. század fizikája.

"A tartalom frissítésén és a szükséges javításokon túl különleges kiállítású kötet elkészítését tűztük ki célul." - írja előszavában a Kiadó. Ragyogó szépen sikerült!

Bogos Zsuzsanna: Fejedelmi lakomák - régi magyar étkek - Alinea Kiadó, 2012
Dr. Osman Péter ismertetése

"Mondd meg, mit eszel, s megmondom, ki vagy." - Jean Anthelme Brillat-Savarin

"Ebéd
Tehénhús tormával; Kappan metélt lével; Borjúhús tiszta borssal; Kappan borsporral; Savanyú káposzta tehénhússal; Bárányhús ecettel, hagymával; Kuchreit; Kappan gyümölcsös lével; Lúd törött lével; Csuka rántva; Kockafánk; Törött kappan
Vacsora
Kappan sütve; Veres káposzta tehénhússal; Tehénhús petrezselyemmel; Borjúhús lemóniával; Ponty sütve, borsporral, vajjal; Lúd fekete lével; Tehénhúspecsenye; Bárányhús zsályával; Kappan tiszta borssal; Tikmony (tojás) rántva; Tüdő tiszta borssal; Disznóhúspecsenye fogolymadárral; Kenyér kása"

Amint itt olvashatjuk, ez volt Thurzó Szaniszló (1576-1625), Szepes vármegye főispánja, később nádor két ételsora 1603. január 28-án. Igencsak impozáns a változatossága - viszont Bogos Zsuzsanna könyvének olvastával már nem is meglepő. "Gasztrohistorikus" munkásságáról igen érdekes interjút találunk vele az interneten - http://ekultura.hu/olvasnivalo/egyeb/cikk/2013-06-02+15%3A00%3A00/interju-bogos-zsuzsanna-2013-majus -, amely épp e műve megjelenése okán készült. Ebben - kissé talán eretneknek ható véleménnyel - így beszél: "könyvem írásakor az volt a célom, hogy megmutassam a ma emberének azt a hallatlanul izgalmas múltat, amink van. Szerintem az iskolában megtanult történelmi adatok helyett a legtöbben arra kíváncsiak, hogy a mindennapokban hogyan is nézett ki az élet régen. Persze fontos, hogy tisztában legyünk a nagyobb eseményekkel, de azért mégiscsak izgalmasabb benézni például egy 16. századi konyha ajtaján." Igen alapos, ugyanakkor elegáns könnyedséggel olvasmányos könyve kétségkívül kitűnő kultúrtörténeti betekintéssel szolgál. Első fejezetének címét idézve, gasztronómiai időutazásra visz, s a benne leírtak nagy része valóban az étkek, akkori konyhatechnológiák és étkezések körül forog, ám a bevezető fejezetek, s valamelyest az előbbiek révén is betekintést kapunk a 16. és 17. századi főúri udvarok mindennapi életébe. A mindig megbízható Alinea így mutatja be - helytállóan! - e könyvét: "A főúri udvarok varázslatos konyhájába léphetünk be, s fejedelmi lakomák részesei lehetünk Bogos Zsuzsanna könyvét olvasva. Kappan mézelt tésztával, narancslével locsolt menyhalmáj, sült császármadár, mandulás pávasült, fánk gyümölcsös lével, fügetorta, birslekvár - ez is a magyar konyha része volt egykor. Négyszáz éve a paprika helyett zöldfűszereket használtak, gyümölcsös mártással kínálták a húsokat, kóstolták a hattyút, sőt a teknősbékából is ételt készítettek. A böjti napokat sokféle hallal, zöldséges ételekkel, aszalt gyümölcsökkel vészelték át. A Fejedelmi lakomákat olvasva ízelítőt kapunk a magyar konyha múltjából, és ha kedvünk tartja, akkor a régi receptek alapján ki is próbálhatjuk, hogy mit ettek elődeink." Utóbbi valamelyes fenntartásokkal javasolható, annyiban, hogy az étkeknek, nyersanyagaiknak és összeállításuknak egy része meglehetősen elüt a ma megszokottaktól - ami az e téren vállalkozó szelleműeknek kifejezetten vonzó lehet. A bevezetőben idézett ételsorok pedig arról is regélnek, mivel tölthették a főúri udvarok napjuk nagy részét - étkezéssel.

Ízelítőül az étkek fejezetcímei: • Szárnyasok - benne, egyebek közt: A tik; A kakas és a kappan; A páva; A hattyú és egyéb különlegességek • Négylábúak: Tehén; Ökör; Bárány; Kecske; Disznó és malac • Vadak és vadászatok - Erdei disznó; Az őz az erdő hercege; A szarvas az erdő királya; Nyúl; Vadmadarak • Halak - A magyar angolna; Angvilla; Viza; Csuka; Posár; És a többiek • Csigák, Békák, Rákok • Étkek zöldségből • Tejes és túrós ételek • Fényes liktáriumok és más édességek • Bor, sör, pálinka - és kávé.

Teljes körű sajtószemle

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll vagy a linkre kattintva olvasható!)
A sajtószemle tagvállalataink, a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft. segítségével készült.


Magyar Gyáripar, 2013. október, 18+19. oldal
Szellemi tulajdon: fontos jog a gazdasághoz

Fejér Megyei Hírlap, 2013. október 9., szerda, 15. oldal
Egységes unió kutatási térség
"...Az Európai Kutatási Térség (EKT) célja, hogy a kutatók, a kutatóintézetek és a vállalkozások adott esetben könnyebben tudják más tagállamban folytatni kutatói tevékenységüket, határokon túli kollégáikkal is versenybe szállhassanak vagy együttműködhessenek..."

Piac&Profit Online, 2013. október 14., hétfő
Amikor jobb, ha nem innoválunk tovább

Computerworld Online, 2013. október 14., hétfő
Támogatott tehetséggondozás

Agroinform.hu, 2013. október 14., hétfő
Nagy lehetőség innovatív agrár- és élelmiszeripari vállalkozásoknak

Világgazdaság, 2013. október 15., kedd, 1+2. oldal
Orvosi műszerek házilag?

Figyelő Online, 2013. október 15., kedd
Agyelszívástól és agyvesztéstől sújtva
"...A kiemelkedően képzett munkaerőt, különösképpen a tudományos fokozattal rendelkezőket egyfelől az agyelszívás (brain drain) vonzza külföldre, másfelől az agyvesztés (brain waste) kivédése érdekében hagyják el az országot..."

Medical Online, 2013. október 15., kedd
Átszervezték a kutatásmenedzselést

Magyar Hírlap Online, 2013. október 15., kedd
Fókuszban az infokommunikáció

Figyelő Online, 2013. október 15., kedd
Ők a Gazella 1.0 nyertesei

Figyelő Online, 2013. október 15., kedd
Megállapított kutatás

Erdély Online, 2013. október 15., kedd
Infokommunikációs technológiai és élettudományi inkubátor cégek nyerték az ATI-címet

Világgazdaság Online, 2013. október 15., kedd
Forráshiánnyal küzd a fiatal vállalkozók kétharmada

HVG.hu, 2013. október 15., kedd
Ez a legnagyobb baja a fiatal vállalkozásoknak

ProfitLine.hu, 2013. október 15., kedd
A fiatal vállalkozók kétharmada forráshiánnyal küzd

Info Rádió, 2013. október 15., kedd
Esti mérleg
"...Összesen négy az infokommunikációs technológiai és élettudományi ágazatot képviselő inkubátor nyerte az akkreditált technológiai inkubátor címet a Nemzeti Innovációs Hivatal pályázatán..."

Info Rádió, 2013. október 15., kedd
Műsorfolyam
"...Összesen 4, az infokommunikációs technológiai és élettudományi ágazatot képviselő inkubátor nyerte el az Akkreditált Technológiai Inkubátor címet..."

Napi Gazdaság, 2013. október 16., szerda, 2. oldal
Erősödik az együttműködés Indiával
"...A magyar-indiai gazdasági vegyes bizottság ülésén megegyeztek abban, hogy a közös k+f beruházások finanszírozására létrehozott alap költségvetését kétmillióról négymillió euróra növelik..."

Napi Gazdaság, 2013. október 16., szerda, 3. oldal
Megvan az első négy inkubátorház
"...Négy cég - az ACME Labs Zrt., az Aquincum Technológiai Inkubátor Zrt., a Digital Factory Zrt. és az iCatapult Technológiai és Üzletfejlesztési Zrt. győzött a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) által meghirdetett..."

Észak-Magyarország, 2013. október 16., szerda, 1. oldal
Miskolc kiemelt szerepben
"...Kiemelt fejlesztési központ lett Miskolc a kormány döntése értelmében. Mit jelent ez a státusz a város számára? Hogyan vélekednek róla a gazdaság szereplői, a város vezetője és a politikusok?..."

Észak-Magyarország, 2013. október 16., szerda, 2. oldal
Innovációs konferencia
"...Nemzetközi innovációs konferenciát és üzletember találkozót szervez a BOKIK október 29-én, Miskolcon..."

Fejér Megyei Hírlap, 2013. október 16., szerda, 6. oldal
Technológiai inkubátorok

ITextreme.hu, 2013. október 16., szerda
Parlamenti képviselők ismerkedtek ifjú innovátorokkal
"...Dr. Pósán László, az Országgyűlés Innovációs és Fejlesztési Eseti Bizottsága elnökének felkérésére, az október 15-i bizottsági ülésen a Magyar Innovációs Szövetség, nagy érdeklődés mellett, bemutatta az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató programot, illetve versenyt..."

HVG.hu, 2013. október 16., szerda
Ne féljünk az angyaltól!

Menedzsment Fórum, 2013. október 16., szerda
A fiatal vállalkozók kétharmada forráshiánnyal küzd

ITBusiness Online, 2013. október 16., szerda
Kihirdették az Akkreditált Technológiai Inkubátor pályázat nyerteseit

Bitport.hu, 2013. október 16., szerda
Akkreditált inkubátorok segíthetik a startupokat

ITBusiness Online, 2013. október 16., szerda
Innovátorok a parlamentben
"...Dr. Pósán László, az Országgyűlés Innovációs és Fejlesztési Eseti Bizottsága elnökének felkérésére, az október 15-i bizottsági ülésen a Magyar Innovációs Szövetség bemutatta az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató programot és versenyt..."

Piac&Profit Online, 2013. október 16., szerda
Többet költene startupokra az SAP

Magyar Hírlap Online, 2013. október 16., szerda
"Nézz az ég felé!"
"...Magyar kutatócsoport csatlakozik a világ legnagyobb égboltfelmérési projektjéhez..."

Borsod Online, 2013. október 16., szerda
Magyar kutatócsoport csatlakozik a világ legnagyobb égboltfelmérési projektjéhez

HVG.hu, 2013. október 16., szerda
Magyarok merednek majd a mennyre

STOP.hu, 2013. október 16., szerda
Magyarok is mérik az eget

Napi.hu, 2013. október 16., szerda
Magyar segítséget kaphat Japán
"...Az energiaügyért felelős államtitkár kiemelte, hogy a japán fél mind a gyártástechnológia, mind a kutatás-fejlesztés terén nagy szakértelemmel rendelkezik, amely a tudásmegosztás segítségével a hazai energetikai célú fejlesztésekben is hasznosítható..."

Objektívhír.hu, 2013. október 16., szerda
Körvonalazódó magyar-japán energetikai együttműködés

Erdély Online, 2013. október 16., szerda
Magyar-japán energetikai együttműködés körvonalazódik

Computerworld Online, 2013. október 16., szerda
A tudás üzlet

Világgazdaság Online, 2013. október 16., szerda
Indiába megy Orbán Viktor - Ez lesz a programja
"...Orbán Viktor megbeszélést folytat majd Manmohan Szingh indiai kormányfővel, majd a két miniszterelnök jelenlétében a kormányok képviselői megállapodásokat írnak alá kutatás-fejlesztésről, egy kulturális munkatervről, gyógyászati és sport célú együttműködésről, valamint egy szándéknyilatkozatot a kétoldalú légügyi megállapodás módosításáról..."

Népszabadság Online, 2013. október 16., szerda
Orbán Viktor elutazik Indiába

Magyar Hírlap Online, 2013. október 16., szerda
Orbán Indiába utazik

MNO.hu, 2013. október 16., szerda
Orbán Gandhival is találkozik Indiában

HVG.hu, 2013. október 16., szerda
Pénteken Orbán nyitja meg a kereskedést a mumbai tőzsdén

Napiász Online, 2013. október 16., szerda
Indiába utazik Orbán Viktor

Ma.hu, 2013. október 16., szerda
Orbán Viktor Indiába látogat

STOP.hu, 2013. október 16., szerda
Orbán Viktor most Indiában nyit kelet felé

Turizmus Online, 2013. október 16., szerda
Orbán Viktor magyar főkonzulátust avat Mumbaiban

Mandiner.hu, 2013. október 16., szerda
Indiába látogat Orbán

Dehír.hu, 2013. október 16., szerda
Orbán, Varga, Balog és Szijjártó Indiába megy

Hír6.hu, 2013. október 16., szerda
Indiába látogat Orbán Viktor

Sunshinefm.hu, 2013. október 16., szerda
Orbán Viktor Indiába látogat

KlubRádió.hu, 2013. október 16., szerda
Indiába utazik Orbán Viktor

InfoRádió.hu, 2013. október 16., szerda
Indiába utazik Orbán Viktor

ATV.hu, 2013. október 16., szerda
Orbán tőzsdei kereskedést nyit, konzulátust avat Indiában

Hiradó.hu, 2013. október 16., szerda
Orbán Viktor Indiába utazik

Hiradó.hu, 2013. október 16., szerda
Magyar kutatók a világ legnagyobb égboltfelmérési projektjében

ATV, 2013. október 16., szerda
Egyenes beszéd
"...Magyarországon hagyományosan alacsony a vállalkozókedv, amit az Orbán-kormány intézkedései csak tovább rontottak, mondja Oszkó Péter..."

InfoRádió, 2013. október 16., szerda
Délelőtti mérleg
"...Összesen négy az infokommunikációs technológiai és élettudományi ágazatot képviselő inkubátor nyerte az akkreditált technológiai inkubátor címet a Nemzeti Innovációs Hivatal pályázatán...˝

Magyar Hírlap, 2013. október 17., csütörtök, 5. oldal
Magyar küldöttség Indiában
"...A két kormány képviselői megállapodásokat írnak alá kutatás-fejlesztésről, egy kulturális munkatervről, gyógyászati és sportcélú együttműködésről, valamint szándéknyilatkozatot a kétoldalú légügyi megállapodás módosításáról..."

Magyar Hírlap, 2013. október 17., csütörtök, 14. oldal
Égboltkutatók nemzetközi lendületben
"...Az MTA-ELTE Lendület Asztrofizikai Kutatócsoport csatlakozik a jelenleg tervezett legnagyobb nemzetközi égboltfelmérési projekthez, a hamarosan induló LSST (Large Synoptic Survey Telescope) programhoz..."

Magyar Nemzet, 2013. október 17., csütörtök, 17. oldal
Ismét feltérképezik az égboltot
"...Magyar kutatócsoport is részt vesz a nemzetközi csillagászati programban..."

Figyelő, 2013. október 17.,csütörtök, 34+35. oldal
Nyitva van az aranykapu
Figyelő TOP200 konferencia
"...A tudástőke mozgása kétirányú, így nemcsak a tehetség¬megtartásra célszerű törekedni, hanem arra is, hogy vonzó célországgá váljunk a képzett külföldi munkaerő számára - hangzott el lapunk múlt csütörtöki szakmai rendezvényén..."

Elektronet, 2013. október 17., csütörtök, 7. oldal
Stratégiai megállapodás immár a Samsunggal is

Zalai Hírlap, 2013. október 17., csütörtök, 6. oldal
Mobilitás és innováció

Világjáró Online, 2013. október 17., csütörtök
Magyarok kutatják a világűrt

Világgazdaság Online, 2013. október 17., csütörtök
A megyéknek 450 milliárd jut gazdaságfejlesztésre
"...Fő területek lesznek például a kutatás, de ebben a körben nevezte meg a technológiai fejlesztéseket, az innováció erősítését, az információs és kommunikációs technológiákhoz való hozzáférést, a technológiák használatának és minőségének javítását..."

HetiVálasz.hu, 2013. október 17., csütörtök
NIH: infokommunikációs technológiai és élettudományi profilú inkubátorok akkreditálása

Hír24.hu, 2013. október 17., csütörtök
Magyar-japán együttműködés körvonalazódik

PrímHírek.hu, 2013. október 17., csütörtök
Már 70 infokommunikációs cég érhető el a HITA online ICT export adatbázisába

Magyar Hírlap Online, 2013. október 17., csütörtök
Orbán Indiában: Közép-Európa ígéretes befektetés

Magyar Hírlap Online, 2013. október 17., csütörtök
Orbán megháromszorozná a keleti exportot

ATV.hu, 2013. október 17., csütörtök
Oszkó: Orbánék a vállalkozó embereket kergetik el az országból

InfoRádió, 2013. október 17., csütörtök
Reggeli hírek
"...Indiába utazott hivatali útra Orbán Viktor..."

Kossuth Rádió, 2013. október 17., csütörtök
Reggeli hírek
"...Indiában tárgyal ma Orbán Viktor..."

Kossuth Rádió, 2013. október 17., csütörtök
Délelőtti krónika
"...Magyar kutatócsoport is csatlakozik az eddigi legnagyobb égboltfelmérési programhoz..."

Magyar Hírlap, 2013. október 18., péntek, 1+6. oldal
Orbán Indiában: Térségünk túl van a válságon
"...Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és indiai partnere aláírt egy tudományos és technikai együttműködési megállapodást, amelynek értelmében megduplázzák a közös kutatás-fejlesztési alap költségvetését..."

Magyar Nemzet, 2013. október 18., péntek, 11. oldal
Újraválasztott szabadalmi alelnök
"...Az Európai Szabadalmi Szervezet igazgatótanácsa október 16-i ülésén újabb hároméves időtartamra Bendzsel Miklóst, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) elnökét választotta meg alelnökének..."

Napi Gazdaság, 2013. október 18., péntek, 15. oldal
Maximalizálni kell a régiós gazdasági lendületben rejlő lehetőségeket
"...A legfontosabb ilyen terület... az innováció, a vállalatok szemléletét átható proaktív és innovatív gondolkodás, annak érdekében, hogy a cégek pozicionálni tudják magukat a globális termelési értékláncban. A globális szereplők részéről... egyre inkább elvárás... hogy saját maguk is hatékonyságot javító, költségcsökkentő javaslatokkal jelentkezzenek, az innováció jobb technológiát, gyártási, logisztikai vagy általános vállalati folyamatokat is takar, nem feltétlenül új terméket..."

Népszava, 2013. október 18., péntek, 11. oldal
Nők a tudományért

Piac és Profit, 2013. október 18., péntek, 33+34+35. oldal
Pörög a kerék
"...Jövőre sokkal több juthat a kisebb cégeknek... Előtérbe kerül az innováció támogatása, és nevesítve lett a célok között a megújulóenergia-felhasználás ösztönzése. A teljes magyar keret tíz százalékát fogjuk ilyen célra elkölteni..."

Piac és Profit, 2013. október 18., péntek, 37. oldal
300 millió forint vállalkozásoknak

Dunaújvárosi Hírlap, 2013. október 18., péntek, 1+6. oldal
A városé lett az Innopark

Ma.hu, 2013. október 18., péntek
Megvan, melyek lettek idén a legkiválóbb hazai márkák
"...MagyarBrands innovációs különdíjat az NNG nyerte el..."

Ügyvezető hírlevél, 2013. október 18., péntek
NAV: mintegy ötmillió forint bírság szerzőijog-sértések miatt

Portfolio.hu, 2013. október 18., péntek
Az induláshoz 4 inkubátorház kapott külső forrást

Piac&Profit Online, 2013. október 18., péntek
Versenyben az üzleti ötletek és a példaértékű önkormányzati projektek

Népszabadság, 2013. október 19., szombat, 4+5. oldal
Alulról ?gyeljük az EU- átlagot
Európai K + F lista
Innovációs "győzelem"
"...Másképp mérik ezentúl az innovációs teljesítményt Európában: a Európai Bizottság a közelmúltban egy új indikátor kidolgozására tett javaslatot, mert az eddigi (a legnagyobb súllyal a GDP-arányos K + F-et mérő) rendszer nem írta le elég pontosan az uniós tagállamokban zajló tényleges innovációs tendenciákat, különösen a válságos időszakokban..."

Népszabadság, 2013. október 19., szombat, 4+5. oldal
Világranglista a kutatásról
A magyar intézmények 2010 óta lejjebb csúsznak

Népszabadság Online, 2013. október 19., szombat
Alulról figyeljük az EU-átlagot

Portfolio.hu, 2013. október 19., szombat
Egyre több segítséget kap a magyar startup piac

Hiradó.hu, 2013. október 20., vasárnap
Startup cégekkel megduplázható a szoftverexport

Világgazdaság, 2013. október 21., hétfő, 4. oldal
Budapest Hub: a munkacsoport zárt ajtók mögött tanácskozik
"...A nemzetgazdasági tárca és a Nemzeti Innovációs Hivatal azzal a céllal hozta létre a testületet, hogy kidolgozza Budapest regionális fejlesztési és innovációs központtá alakításának menetrendjét/programját..."

Világgazdaság Online, 2013. október 21., hétfő
Budapest Hub: a munkacsoport zárt ajtók mögött tanácskozik

Világgazdaság, 2013. október 21., hétfő, 4. oldal
Januártól indulnak az inkubátorok
EREDMÉNYHIRDETÉS. 2014 első negyedévében újra meghirdetik a pályázati kiírást
"...Négy pályázó kapta meg az Akkreditált Technológiai Inkubátor címet. Az ezzel kapcsolatos felhívásra húszan jelentkeztek, s a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) kezdeményezésére nemzetközi bírálóbizottság döntött a startupokat segítő győztesekről..."

Világgazdaság Online, 2013. október 21., hétfő
Januártól indulnak az inkubátorok

Világgazdaság, 2013. október 21., hétfő, 4. oldal
Életképes ötleteké az előny
VÉLEMÉNY. Az inkubáció nagyon kell a kisvállalkozásoknak
"...Megszületett a döntés: a Nemzeti Innovációs Hivatal közzé tette az Akkreditált Technológiai Inkubátor 2013 (ATI-2013) pályázat nyerteseinek listáját. Megkérdeztük Szekeres Györgyöt, a Hisztopatológia Kft. ügyvezetőjét, hogy mit jelent ez egy innovatív kisvállalkozás számára?..."

Világgazdaság Online, 2013. október 21., hétfő
Életképes ötleteké az előny

Világgazdaság, 2013. október 21., hétfő, 4. oldal
Sikeresek a diákversenyek
HACKATHON. Jövőre nemzetközi vetélkedősorozatot terveznek

Világgazdaság Online, 2013. október 21., hétfő
Sikeresek a diákversenyek

Világgazdaság, 2013. október 21., hétfő, 5. oldal
Megszabadulhatunk a kátyúktól?
Gumibitumen Új fejezetet nyithat az útépítésben a magyar találmány
"...Két és féléves kutatás-fejlesztési és beruházási munka után sikeresen lezárult a MOL gumibitumen projektje. "A XXI. század útburkolata" nevű program célja az volt, hogy saját szabadalom alapján felépítsenek egy gumibitumen- üzemet, optimalizálják a gyártást és bevezessék a piacra az új terméket..."

Világgazdaság, 2013. október 21., hétfő, 5. oldal
Bécsbe mennek a startupok
Meghívás A hónap végén újra lesz Pioneers Fesztivál
"...Október 30-31-én ismét lesz Pioneers Fesztivál Bécsben. Az eseményt a közép-európai innovatív startup világ vezető rendezvényeként tartják számon. Az érdeklődőknek jó hír, hogy a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) Enterprise Europe Network osztálya külön buszt indít Bécsbe..."

Világgazdaság, 2013. október 21., hétfő, 5. oldal
Az EU-ban is kedvenc a pókerező robot
"...A MAGYAR Tudomány Napján hirdetik meg a 2013-14-es Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt. A Magyar Innovációs Szövetség azt is bejelentette, hogy idei pályázatának nyertesei közül Zsombori Balázs PictoVerb pályázata harmadik díjat, Hegyesi Donát Sándor pókerező robotja pedig különdíjat kapott az EU Fiatal Tudósok Versenyén..."

Világgazdaság Online, 2013. október 21., hétfő
Fiatal magyar tudósok sikere Prágában

Világgazdaság, 2013. október 21., hétfő, 5. oldal
Jogi klinika indul startupoknak
"...MAGYARORSZÁG első egyetemi IP jogi klinikája kezdi meg működését a Magyar Innovációs Szövetség és az Eötvös Loránd Tudományegyetem együttműködésében.
Az amerikai mintára elinduló szolgáltatás keretében szerzői jogi, védjegyjogi és kereskedelmi névügyekben kaphatnak ingyenes segítséget a startup vállalkozást tervező vagy működtető hallgatók..."

Világgazdaság Online, 2013. október 21., hétfő
Jogi klinika indul startupoknak

Világgazdaság, 2013. október 21., hétfő, 5. oldal
London kedvezményekkel csábítja az innovátorokat

Világgazdaság Online, 2013. október 21., hétfő
London kedvezményekkel csábítja az innovátorokat

Világgazdaság, 2013. október 21., hétfő, 5. oldal
A leginnovatívabb támogató az Auchan

Heves Megyei Hírlap, 2013. október 21., hétfő, 2. oldal
A Hatvanban folyó kutatás-fejlesztés is hozzájárult a Bosch díjához

Napló, 2013. október 21., hétfő, 6. oldal
Zöld gazdaság fejlesztésére
"...Különleges pályázatot nyert a Pannon Egyetem. Konzorciumi partnereikkel a zöldenergia-gazdaság fejlesztésére 1,3 milliárd forint támogatást kapnak..."

Dunaújvárosi Hírlap, 2013. október 21., hétfő, 6. oldal
Innovációs kiállítás a szomszédban
"...A Technológia- és Tudástranszfer Szolgáltató Iroda és a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara együttes szervezésében november 22-én rendezik mag a III. Regionális Innovációs Expót, amelynek az EDUTUS Főiskola tatabányai tagozata ad otthont..."

Dunántúli Napló, 2013. október 21., hétfő, 9. oldal
Kreatív ipari támogatás
PROGRAM. Induló és működő vállalkozásokat segítenek

Napi.hu, 2013. október 21., hétfő
Kutatási központot építhet Magyarországon a Samsung

Világgazdaság Online, 2013. október 21., hétfő
Meghívás. A hónap végén újra lesz Pioneers Fesztivál
Bécsbe mennek a startupok

Világgazdaság Online, 2013. október 21., hétfő
Kreatív hallgatókat díjaztak a Műegyetemen

Világgazdaság Online, 2013. október 21., hétfő
Többet költene startupokra a SAP

Világgazdaság Online, 2013. október 21., hétfő
Új fejezetet nyithat az útépítésben a magyar találmány
"...Nagy megtiszteltetés érte az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny győzteseit: meghívást kaptak a Parlamentbe, hogy bemutassák munkáikat..."

Nyelv és Tudomány Online, 2013. október 21., hétfő
A parlamentben is bemutatkoztak a fiatal tudósok

ITcafé.hu, 2013. október 21., hétfő
Kutatóközpontot hozhat Magyarországra a Samsung

SZTNH e-Hírek, 2013. október 21., hétfő
Jogi klinika indul Startup-oknak
"...Magyarország első egyetemi IP jogi klinikája kezdi meg működését a Magyar Innovációs Szövetség és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara együttműködésében..."

ITextreme.hu, 2013. október 21., hétfő
Eltörölték a sebességkorlátozást a magyar innovációs sztrádán

Népszava, 2013. október 22., kedd, 8. oldal
Nem lesz változás a brit külpolitikában
"...Nagy-Britannia része a történelmi öröksége, kultúrája, zenéje, de az innováció, az oktatás, a vállalkozói szellem is - hangsúlyozta tegnap a Közép-európai Egyetemen (CEU) tartott előadásában Jonathan Knott..."

Világgazdaság, 2013. október 22., kedd, 7. oldal
Nem több, jobb ipari park kell
VERSENYKÉPESSÉG. A jövőben szolgáltatásfejlesztésre pályázhatnak az ipari területek

Termékmix, 2013. október 22., kedd, 24+25. oldal
A piaci változások újításokat generálnak

Kelet-Magyarország, 2013. október 22., kedd, 6. oldal
Összhangban a prioritások
Újabb pályázatok nyílhatnak meg technológia-fejlesztésre.

Metropol, 2013. október 22., kedd, 8. oldal
A reklámtól nő a gazdaság
Kutatás. Három százalékkal emelték az ország GDP-jét a reklámok

Piackutatások.hu, 2013. október 22., kedd
KSH - A kutatás-fejlesztés-ráfordítások értéke 8 százalékkal növekedett, 2013. október

Piac&Profit Online, 2013. október 22., kedd
Így leszünk mi Startup nagyhatalom

Napi.hu, 2013. október 22., kedd
Így kaphatunk pénzt külföldről

HVG.hu, 2013. október 22., kedd
Újabb milliárdok a kezdő vállalkozásoknak

Népszava Online, 2013. október 22., kedd
EU-csúcs - nem várhatók nagyobb döntések

Hír6.hu, 2013. október 22., kedd
Nem várhatók nagyobb döntések

Erdély Online, 2013. október 23., szerda
EU-csúcs - nem várhatók nagyobb döntések

Figyelő Online, 2013. október 23., szerda
Inkubátorok a startvonalon

Figyelő Online, 2013. október 23., szerda
Már a következő Gazellát várják

Hiradó.hu, 2013. október 23., szerda
EU-csúcs: nem várhatók nagyobb döntések

Magyar Nemzet, 2013. október 24., csütörtök, 12. oldal
Sok az új ötlet induló cégre
Nemzetgazdasági haszonnal járna, ha a régió startup központja lenne hazánk
"...A közösségi irodák, az egyetemek ontják magukból az új ötletekkel előálló fiatalokat, így nagy potenciállal rendelkező induló vállalkozásokból, úgynevezett startupokból is egyre több lehet hazánkban. A válság következtében sok olyan cég jutott zsákutcába, amely az elmúlt 40-50 évben kialakult gazdasági gyakorlatra épített. Ezekkel szemben az újdonságot hozó társaságokban komoly fantázia lehet..."

Napi Gazdaság, 2013. október 24., csütörtök, 6. oldal
EU-izraeli gazdasági megállapodások a politikai viszály ellenére

Világgazdaság, 2013. október 24., csütörtök, 7. oldal
Új kapcsolatok születhetnek az üzletember-találkozón
"...A rendezvény kiemelt témái a következők lesznek: az oroszországi beruházások magyar finanszírozási lehetőségei, az energetikai ipar, a mezőgazdaság, az élelmiszer feldolgozás, az orvosi műszerek, berendezések, felszerelések, alternatív gyógymódok, az idegenforgalom, a klaszterek előnyei, az innovációk értékesítési lehetőségei, végül a kedvező magyarországi ingatlan-befektetési lehetőségek..."

Figyelő, 2013. október 24., csütörtök, 38. oldal
A potenciál megvan
"...A high-tech szektor felfuttatásához szükséges, hogy legyen az országnak hosszú távú, a tudásalapú gazdaságra építő jövőképe, legyen hajlandó befektetni és az eredményeket megvárni - mondja a világszerte modellként szolgáló izraeli inkubátorprogramot elindító szakember..."

Figyelő Online, 2013. október 24., csütörtök
A potenciál megvan

OrientPress.hu, 2013. október 24., csütörtök
Támogatás piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenységre

MNO.hu, 2013. október 24., csütörtök
Kényes témákról vitáznak az EU-csúcson

Új Szó Online, 2013. október 24., csütörtök
EU-csúcs - a bevándorlás és az amerikai lehallgatás is téma

Stop.hu, 2013. október 24., csütörtök
Mi lesz ma az EU-csúcson?

Galamus Online, 2013. október 24., csütörtök
EU-csúcs - A bevándorlási politika és az amerikai "elektronikus kémkedés" témája lesz a legizgalmasabb téma

Ma.hu, 2013. október 24., csütörtök
EU-csúcs - Bevándorlási politika és "elektronikus kémkedés" a napirenden

Magyar Hírlap Online, 2013. október 24., csütörtök
EU-csúcs: maradjon nemzeti hatáskörben a szociálpolitika

ProfitLine.hu, 2013. október 24., csütörtök
Ma kezdődik az EU-csúcs - Mi várható?

ITboard.hu, 2013. október 24., csütörtök
A pénzügyi vezető esete a felhővel

Marketinginfo.hu, 2013. október 24., csütörtök
Mely cégek költenek a legtöbbet innovációra?

Napi.hu, 2013. október 24., csütörtök
Így dőlt meg a magyar k+f rekord

Hiradó.hu, 2013. október 24., csütörtök
EU-csúcs: terítéken az elektronikus kémkedés és a bevándorlás

Szent István Rádió Online, 2013. október 24., csütörtök
Az elektronikus kémkedés is terítéken lesz az EU-csúcson

InfoRádió.hu, 2013. október 24., csütörtök
Bevándolási politika és kémkedés az EU-csúcson

Napi Gazdaság, 2013. október 25., péntek, 8. oldal
Vezetői már vannak a szegedi lézerközpontnak

Napi Gazdaság, 2013. október 25., péntek, 8. oldal
Változások a szabadalmi és a védjegytörvényben

Napi Gazdaság, 2013. október 25., péntek, 8. oldal
Új testület segíti a tudománypolitikát
"...Nemzeti Tudománypolitikai és Innovációs Testület (NTIT) létrehozásáról döntött a kormány a közelmúltban. Az erről szóló határozat szerint a testület elnöke a miniszterelnök, társelnöke pedig a Magyar Tudományos Akadémia elnöke lesz..."

Napi Gazdaság, 2013. október 25., péntek, 8. oldal
Európai példává vált a magyar tehetséggondozás
"...Az európai tehetséggondozási hálózat intézményi keretének kialakítására jött létre 2012 nyarán a Budapesti Európai Tehetségközpont (European Talent Centre Budapest - EUTC), amely a tehetséggondozó módszerek összegyűjtését, megosztását és adaptálását, valamint a tehetséggondozó szervezetek összekapcsolását tekinti fő feladatainak..."

Napi Gazdaság, 2013. október 25., péntek, 9. oldal
Újabb három évig EPO-alelnök Bendzsel Miklós

Napi Gazdaság, 2013. október 25., péntek, 9. oldal
Pénzügyi mutatóik alapján is jobban teljesítenek az innovatív vállalatok

Napi Gazdaság, 2013. október 25., péntek, 9. oldal
Gyorsítanák az induló innovációkat
"...Elindult a PortfoLion Zrt., a Day One Capital Zrt., a Bonitás Kockázati Tőkealapkezelő Zrt. és az MMKlaszter közös AVEC akcelerátorprogramja, amelynek célja az ország meghatározó kockázati tőkealapjainak és egyik legrangosabb szakmai szervezetének összefogása..."

Világgazdaság, 2013. október 25., péntek, 3. oldal
Informatikai nagyvállalatok az innovációs rangsor élén

Világgazdaság Online, 2013. október 25., péntek
Informatikai nagyvállalatok az innovációs rangsor élén

Világgazdaság, 2013. október 25., péntek, 7. oldal
Az EU-csúcsot is uralja a botrány
"...Az első, csütörtök kora esti munkaülést a digitális gazdaság, az innováció és a szolgáltatások témakörének szentelik..."

Kisalföld, 2013. október 25., péntek, 3. oldal
Számít a szavam!
Társadalmi egyeztetés az uniós forrásokról

Napló, 2013. október 25., péntek, 1+6. oldal
Portyázó fiatalok
"...Modern kori portyázásnak nevezte dr. Szabó Lajos, a Veszprémi Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar dékánja azt, hogy mind több fiatal külföldre megy. Ez szerinte kedvező, de fontos, hogy később haza is jöjjenek..."

Vas Népe, 2013. október 25., péntek, 16. oldal
A kis- és középvállalkozásokat is szolgálja az unió kohéziós politikája

Vas Népe, 2013. október 25., péntek, 16. oldal
Új pályázat
"...A kis- és középvállalkozások külpiacra lépésének elősegítésére a Nemzetgazdasági Minisztérium háromszázmillió forintos kerettel, vissza nem térítendő kereskedelemfejlesztési pályázatot hirdetett meg..."

Népszava, 2013. október 25., péntek, 4. oldal
Uniós digitális csúcs kezdődött
"...Az EU államfőinek és kormányfőinek tegnap kezdődött tanácskozásának kora esti ülését a digitális gazdaság, az innováció és a szolgáltatások témakörének szentelték..."

Ma.hu, 2013. október 25., péntek
Orbán szerint a következő nagy versenyképességi kérdés a digitalizáció

Népszava Online 2013. október 25., péntek
Európai Uniós digitális csúcs kezdődött

OrientPress.hu, 2013. október 25., péntek
Ismét megrendezik a Fiatal Vállalkozók Hetét

OrientPress.hu, 2013. október 25., péntek
Orbán értékelte az uniós tanácskozást

Ma.hu, 2013. október 25., péntek
Orbán szerint a következő nagy versenyképességi kérdés a digitalizáció

BTL.hu, 2013. október 25., péntek
Fiatal Vállalkozók Hete országszerte

Royal Magazin Online, 2013. október 25., péntek
Gazdaságokat összekötő hidat épít a megye - Hosszú távú együttműködés Jiangxival

Kossuth Rádió, 2013. október 25., péntek
Krónika
"...A digitális csomag áttekintését nevezte a kétnapos uniós csúcstalálkozó legfontosabb témájának a miniszterelnök. Orbán Viktor Brüsszelben elmondta, az állam- és kormányfők megállapították, hogy innováció és digitalizáció nélkül a gazdasági növekedés területén sem lehet eredményt elérni..."

Kossuth Rádió, 2013. október 25., péntek
180 perc
"...Összeállítás: Milyen témák vannak napirenden a tegnap kezdődött EU csúcson?..."

Info Rádió, 2013. október 25., péntek
Reggeli Hírek
"...Az LMP szerint a 2014-es költségvetés köldöknéző. A párt vezérszónoka, Vágó Gábor azt mondta, az energetikát, és a megalomán építkezéseket támogatják az oktatás, a kutatás-fejlesztés, és a munkaerő-piaci programok helyett..."

Magyar Nemzet, 2013. október 26., szombat, 11. oldal
Hackertámadás érte a szabadalmi hivatalt
"...Belföldi informatikai támadás érte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalát. A szervezet feljelentést tett, és megszüntette informatikai rendszerének biztonsági réseit..."

Informatika&Tudomány Online, 2013. október 26., szombat
A LogMeIn-nél tett látogatást Áder János

Figyelő Online, 2013. október 26., szombat
Hogyan születtek a Gazella döntések?

Zalai Hírlap Online, 2013. október 26., szombat
Új adócsomag jön
"...Sok kritika érte a magyarországi K+F tevékenységek alacsony támogatottságát. Talán ezen hivatott javítani, hogy a kutatás-fejlesztés költsége elszámolható lesz az anyavállalatnál is, ami kedvezően befolyásolja majd az innovációs tevékenységet..."

OrientPress.hu, 2013. október 27., vasárnap
Varga Mihály: jövőre reális cél a két százalékos növekedés

Magyar Hírlap Online, 2013. október 27., vasárnap
Új magyar üzemanyag?

168Óra Online, 2013. október 27., vasárnap
Itt a magyar metanol receptje a Nobel-díjastól

HVG.hu, 2013. október 27., vasárnap
Nobel-díjas tipp: Magyarország új üzemanyagot gyárthatna

Világgazdaság Online, 2013. október 27., vasárnap
Oláh György: Palagázból, pezsgő ásványi vizekből metanolt gyárthatnánk

Kuruc.info, 2013. október 27., vasárnap
Oláh György Nobel-díjas kémikus: Magyarországon palagázból és pezsgő ásványvízből lehetne üzemanyagot előállítani

Menedzsment Fórum, 2013. október 27., vasárnap
Üzemanyagot lehetne előállítani a magyar palagázból

Tőzsde Fórum, 2013. október 27., vasárnap
Így gyártana üzemanyagot Magyarországon a Nobel-díjas kémiku

Stop.hu, 2013. október 27., vasárnap
Palagáz és ásványvíz lehetne a jövő üzemanyaga

ATV.hu, 2013. október 27., vasárnap
Nobel-díjas tipp Ádernek

Napi Gazdaság, 2013. október 28., hétfő, 1+4+5. oldal
Bankunió: egységes vagy nemzetállami Európa?

Magyar Nemzet, 2013. október 28., hétfő, 6. oldal
Stratégiai választási lehetőségek
A tartósan sikeres nemzetek hosszú távon gondolkodva alakítják saját sorsukat
"...Az innováció ugyanis sokkal több, mint egy új gondolat, egy új termék- vagy szolgáltatásötlet létrejötte. Az innováció magában foglalja a megvalósítást és annak feltételrendszerét is. A modern gazdasági elméletek azt a környezeti rendszert, amelytől az innováció sikere függ, üzleti ökoszisztémának nevezik..."

Kisalföld, 2013. október 28., hétfő, 5. oldal
Kozma atya csodával lett győri bencés diák
Sorozatunkban a megyei középiskolák egykori, ismertté vált tanulói beszélnek diákéveikről
"...Osztályából nemcsak ő lett utóbb ismert, hanem... Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség alapító elnöke... Azt mondták, az utolsó száz évben talán a legizgalmasabb gyerekek szaladtak össze ebben az osztályban..."

Új Ász, 2013. október 28., hétfő, 3. oldal
Magyarország új üzemanyagot gyárthatna
Ádert győzködte az USA-ban élő magyar tudós
"...Magyarországon palagázból és pezsgő ásványvizekből nehéz járművek maghajtására alkalmas üzemanyagot, metanolt lehetne előállítani - mondta helyi Los Angelesben Oláh György Nobel-díjas kémikus..."

Népszava, 2013. október 28., hétfő, 4. oldal
Magyar palagáz

Délmagyarország, 2013. október 28., hétfő, 7. oldal
Mégis kellene nekünk a palagáz

Privátbankár.hu, 2013. október 28., hétfő
Már tudják, hogyan lehetne kitermelni a makói gázt

Dehír.hu, 2013. október 28., hétfő
Magyarországon gyártaná a jövő üzemanyagát a Nobel-díjas kémikus

Piackutatások.hu, 2013. október 28., hétfő
A vállalati kutatóhelyek száma 11 százalékkal növekedett, 2013. október
"...A vállalkozások kutatás-fejlesztési tevékenysége évről évre intenzívebb, részaránya az utóbbi években minden vonatkozásban a legnagyobb..."

Portfolio.hu, 2013. október 28., hétfő
Az agyelszívás Magyarországon is tombol


Várható események

A tudomány megrendelői

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) a Magyar Tudomány Ünnepe c. rendezvénye keretében "A tudomány megrendelői - célzott kutatások a társadalom és a gazdaság szolgálatában" címmel konferenciát szervez.

Időpont: 2013. november 5., 10.00 óra Helyszín: MTA Székház, Dísztermében (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)

A konferencián különböző ágazatokat képviselő nagyvállalatok vezetői számolnak be arról, miként érvényesülnek egyszerre a tudományos és gazdasági szempontok egy-egy fejlesztés megvalósítása során, és milyen célok, stratégiák vezetik őket, amikor megrendelőként a tudomány műhelyeihez fordulnak.

Előadást tart:
- Pálinkás József, az MTA elnöke
- Bogsch Erik, tagvállalatunk, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója
- Búvár Géza, a KITE Zrt. vezérigazgatója
- Javier González Pareja, tagvállalatunk, a Bosch csoport ügyvezető igazgatója
- Baji Csaba, a Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója
- Hernádi Zsolt, tagvállalatunk, a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. elnök-vezérigazgatója
- Csányi Attila, a Bonafarm Zrt. vezérigazgatója

Regisztrálni az alábbi linkre kattintva lehet.

További információ: Kazda Tünde, Tel.: +36 1 411 6321, Mobil: +36 30 7588 268, E-mail: kazda.tunde@titkarsag.mta.hu, Web: http://www.mta.hu

Intelligens szakosodás

Tagszervezetünk, az INNOVA Észak-Alföld Regionális Innovációs Ügynökség (INNOVA), a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) szervezésében az "Intelligens szakosodás (RIS3*) - út a 2014-20-as Európai Uniós források hatékony felhasználása felé" című tájékoztató konferencia sorozat hatodik állomását szervezik meg 2013. október 31-én, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában (4025 Debrecen Vörösmarty u. 13-15.).

A konferencia központi témája: A KFI kapacitások humán erőforrás-oldali feltételei - mi kell az egyetem, a kormányzat és az ipar stratégiai együttműködéséhez?

Tervezett program:

10.00 - 10.05
Köszöntő
Grasselli Norbert, ügyvezető, INNOVA
10.05 - 10.30 Az intelligens specializációt szolgáló kutatási és innovációs stratégiák
Deák Csaba, stratégiai elnökhelyettes, NIH
10.30 - 10.45 A KFI kapacitások humán erőforrás-oldali feltételei
Nikodémus Antal, főosztályvezető, NGM
10.45 - 10.55 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program
Petrás Ferenc, tervező-elemző, Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal
10.55 - 11.05 Megyei tervezés és az S3 kapcsolata (tbc.)
Csordás - László Enikő, Hajdú-Bihar megyei Önkormányzat
11.05 - 11.15 Nemzetközi kutatóegyetem és a 2014-20 időszak (tbc.)
Szilvássy Zoltán, rektor, Debreceni Egyetem
11.15 - 11.25 Humán erőforrás együttműködések (tbc.)
Harman András, IT Services - Telekom csoport
11.25 - 11.30 Vállalkozás-fejlesztés 2014-20 (tbc.)
Miklóssy Ferenc, elnök, Hajdú-Bihar megye Kereskedelmi és Iparkamara
11.30 A hallgatóság kérdései, hozzászólásai

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni legkésőbb 2013. október 30., 12.00 óráig az alábbi linken elérhető regisztrációs űrlap kitöltésével lehet.

További információ:
http://www.nih.gov.hu/strategiaalkotas/hirek-esemenyek/intelligens-szakosodas-131018-2

Diákok az Akadémián - InnoDiákok Fóruma

A Magyar Tudományos Akadémia az évek óta nagy sikerű "Diákok az Akadémián" c. rendezvénye idén új elemmel egészül ki. 2013. november 5-én, 15.00 órától az InnoDiákok Fórumon az ifjú nemzedék tehetséges képviselői számolnak be az ötleteiknek teret adó, új felfedezésekre inspiráló műhelyekről.

Helyszín: MTA Székház, Dísztermében (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)

Az InnoDiákok Fórumon előadást tart többek között Bényei Éva Bernadett, Vámi Tamás Álmos és Rozsnyik Szabolcs, MAFITUD-tagok is. A kutatói pálya iránt már fiatalon elkötelezett diákok eredményeit mentoraik, akadémikusok, kutatatásvezetők ismertetik.

Regisztrálni az alábbi linkre kattintva lehet.

További információ: Kazda Tünde, Tel.: +36 1 411 6321, Mobil: +36 30 7588 268, E-mail: kazda.tunde@titkarsag.mta.hu, Web: http://www.mta.hu

Svéd-Magyar Innovációs Napok

Svédország Nagykövetsége, a Svéd Kereskedelmi Kirendeltség, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), valamint vezető svéd vállalatok folytatják a Svéd- Magyar Innovációs Napokat, "Fókuszban az üzleti innováció és a következő generáció - Az ötlettől az üzleti koncepcióig" címmel.

Időpont: 2013. november 7.
Helyszín: NGM (1051 Budapest, József nádor tér 2-4., bejárat a Dorottya utca felől)

Tervezett program:

Moderátor: Torda Júlia

9.45 - 10.00 Megnyitó
- Karin Olofsdotter, Svédország magyarországi nagykövete
- Dr. Cséfalvay Zoltán, NGM parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára
10.00 - 11.00 I. szekció: Kezdeti lépések - A tervektől a piacig
Szakértők:
- Dr. Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke
- Dr. Deák Csaba, a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) stratégiai elnökhelyettese
- Dan Olofsson, a Sigma Csoport alapítója és tulajdonosa, a Svéd Királyi Érdemrend birtokosa
- Henrik Bergstörm, elnök, Electrolux Small Appliances, Electrolux Floor Care and Small Appliances AB
- Beskid Vilmos, az Ericsson Magyarország kutatás-fejlesztési igazgatója

Esettanulmányok:
- Electrolux Design Lab - Csernátony Fanni, a nemzetközi verseny magyar elődöntőse
- CarCare - az Ericsson és a Magyar Telekom közös innovációs projektje - Bordás Csaba, a Magyar Telekom értékesítési ágazatának műszaki igazgatója
- Dr. Benny elektromos baba orrszívó - Purgel Csaba, a Kaona Kft. gyárvezetője
11.00 - 11.20 Kávészünet
11.20 - 12.20
II. szekció: Mi a sikeres start-up vállalkozás kulcsa?
Vitaindító prezentációk:
- "Gazella" Program - Dr. Nikodémus Antal, az NGM Innovációs és K+F Főosztály főosztályvezetője
- Start-up tapasztalatok Svédországból - Dan Olofsson, a Sigma Csoport alapítója és tulajdonosa
- Webicina - Dr. Meskó Bertalan, a Webicina.com alapítója, a 2013. évi Gran Prize díjazottja

Szakértők:
- Korányi László, a NIH kül- és belkapcsolati elnökhelyettese
- Dan Olofsson, a Sigma Csoport alapítója és tulajdonosa
- Donnie Lygonis, a KTH, Royal Institue of Technology üzletfejlesztési vezetője
12.20 - 13.20 III. szekció: Nem lehet elég korán kezdeni - a következő generáció szerepe az innovációban
  - Villáminterjú az innovációról középiskolásokkal, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottjaival

  Szakértők:
  - Härtlein Károly, Budapesti Műszaki Egyetem Fizikai Intézet tanszéki mérnöke
  - Flórik György, Rátz Tanár Úr díjas tanár, ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium
  - Kovács Patrik, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének alapítója, elnöke
  - Donnie Lygonis, a KTH, Royal Institue of Technology üzletfejlesztési vezetője
13.20 A konferencia zárása, ebéd

Jelentkezési határidő: 2013. november 4.
A konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amely a jelentkezések sorrendjében korlátozott. Regisztrálni az online jelentkezési lap kitöltésével, vagy az innovationdays@business-sweden.se e-mail címre az alábbi adatok elküldésével lehet: név, cég/intézmény, titulus, e-mail, telefonszám, tolmácskészülék igénye (a rendezvény vegyesen angol és magyar nyelvű lesz).

További információ: Böddi Márta, Tel.:+36-30/666-3580, E-mail: innovationdays@business-sweden.se

A szellemitulajdon-védelem aktuális kérdései

Tagszervezetünk, a Debreceni Egyetem (DE), a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HBKIK) és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) "A szellemitulajdon-védelem aktuális kérdései" címmel szakmai tájékoztató előadást szervez.

Időpont: 2013. november 7.
Helyszín: Debreceni Egyetem Professzori Klub (DE OEC 4032 Debrecen, Nagyerdei krt. 98.) - térkép

Tervezett program:

10.00 - 10.10 Köszöntő
10.10 - 11.00 Egységes hatályú európai szabadalom és egységes szabadalmi bíráskodás Európában
Dr. Jókúti András, főosztályvezető-helyettes, SZTNH
11.00 - 11.20 K+F tevékenység minősítése
Szmollár Kata, osztályvezető-helyettes, SZTNH
11.20 - 11.30 Kávészünet
11.30 - 12:40 A szabadalmaztatásról - szabadalmi ügyvivői szemmel
Dr. Svingor Ádám, Danubia Szabadalmi és Jogi Iroda
12.40 - 12.50 Tudástranszfer a Debreceni Egyetemen
Dr. Bene Tamás, DE Tudás- és Technológia Transzfer Iroda
12.50 - 13.10 Technológia-transzfer az Enterprise Europe Network segítségével
Dr. Kiss András, kereskedelemfejlesztési főmunkatárs, HBKIK
13.10 - 13.15 Zárszó
13.15 - 14.30 Kötetlen beszélgetés és állófogadás

A részvétel térítésmentes. Részvételi szándékát 2013. november 5-ig szíveskedjen jelezni Bartha Klára innováció menedzsernél a kbartha@unideb.hu e-mail címen vagy a regisztrációs űrlap kitöltésével.

További információ: http://detti.unideb.hu/portal/hu/IPevent

Márkatulajdonosok élete az IP Translator ügy előtt és után

2013. november 6-án tartja az Európai Közösség Védjegy Egyesülete (ECTA) a "Márkatulajdonosok élete az IP Translator ügy előtt és után" c. angol nyelvű kerekasztal beszélgetését.

Helyszín: S.B.G. & K. Szabadalmi és Ügyvédi Irodák (1062 Budapest, Andrássy út 113.)

Tervezett program:

16.30 - 17.15 Bevezetés - Az "IP TRANSLATOR" implementációja
Anette Rasmussen, ECTA OHIM Link Bizottság alelnöke, Awapatent, Dánia
Panel 1: Milyen hatása van az IP Translator ügynek a gyakorlatra? A Nemzeti Hivatal kilátásai
dr. Ficsor Mihály, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala jogi elnökhelyettese
17.15 - 17.35 Beszélgetés a hallgatósággal
17.35 - 18.35 Panel 2: A jogi szakértők és iparágak által észlelt IP Translator ügy
- Jogi képviselő: dr. Szamosi Katalin, ECTA Tag, jogász, az S.B.G. & K. Szabadalmi és Ügyvédi Irodák vezető partnere
- Az ipar képviselője: Dr. Kovári Zoltán, magyar és európai szabadalmi ügyvivő, a Kovári és Társai Kft. ügyvezető igazgatója
18.35 - 19.15 Beszélgetés a hallgatósággal
19.15 - 20.15 Koktélfogadás

A rendezvényre jelentkezni az alábbi linkre kattintva lehet: http://www.ecta.org/events/

Pályázati felhívás

Ujvári János diplomadíj-pályázat felhívás

Az alap- és mesterképzésben részt vevő hallgatók szellemitulajdon-védelmi tudásának bővítése érdekében a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) pályázaton elnyerhető díjat létesít végzős hallgatók részére.

A pályázaton azok a felsőfokú alap- és mesterképzésben részt vevő hallgatók vehetnek részt, akik a 2013/14. tanév őszi félévének végén fejezik be tanulmányaikat. A tavaszi félévben végzős hallgatókra másik kiírás él.

A pályázat jelentkezési határideje: 2013. november 7.
A pályázat elkészítésének határideje: 2014. február 24.

A pályázat tartalma:
A pályázaton a végzős hallgató az általa készített diplomamunkával/szakdolgozattal tud nevezni, amelyben a választott téma szellemitulajdon-védelmi vonatkozásait tárja fel legalább 10 oldal terjedelemben, ill. olyan diplomamunkával/szakdolgozattal, ami teljesen a szellemitulajdon-védelem valamely kiválasztott kérdésének van szentelve. A pályázatok értékelésnél a két fajta megközelítési mód egyforma elbírálás alá esik, a dolgozatok rangsorolásánál egyik megoldás választása sem jelent hátrányt.

A pályázat megírását az SZTNH szellemitulajdon-védelmi képzéssel és egyéni szakmai konzulens biztosításával támogatja, akinek feladata végigkísérni a hallgatót a dolgozat elkészítésén és segíteni a dolgozat megírását.

A pályázat versenyeztetésen alapul. A hallgatók az alábbi kategóriákban pályázhatnak:
- szabadalom/használatiminta-oltalom,
- védjegyoltalom,
- formatervezésiminta-oltalom,
- szerzői jog.

A négy meghirdetett kategória mindegyikében az első három helyezett kerül díjazásra.
Első díj kategóriánként: 150 000 Ft
Második díj kategóriánként: 125 000 Ft
Harmadik díj kategóriánként: 100 000 Ft
A pénzjutalomban nem részesülő hallgatók értékes könyvajándékot vehetnek át.

A pályázat részletes tartalmáról bővebb információ található az SZTNH honlapján:
http://www.sztnh.gov.hu/hivatalrol/IP_oktatas/ujdp_palyazati_felhivas_2014_teljes.pdf
Szerkesztő: dr. Antos László, Munkatárs: Szlamek Orsolya
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevél-szerkesztőség: 1036 Budapest, Lajos u. 103.
tel.: 430-3330, e-posta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.