XXIII. évf. | 2013. szeptember 30. | 18. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Magyar Fiatal Tudósok Társasága
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Nemzeti Innovációs Hivatal

Szakirodalom-figyelő
Sajtószemle
Várható eseményekHírek | Magyar Innovációs Szövetség

Megőrizte harmadik helyét Magyarország az EU Fiatal Tudósok Versenyének éremtáblázatán

Európa legjelentősebb és legrangosabb, az Unió által évente szervezett tehetség-kutató és -kiválasztó versenyét, a 25. EU Fiatal Tudósok Versenyét az idén Prágában rendezték meg, ahol a magyar tehetségek egy III. díjat és egy különdíjat nyertek el.

A 25 ezer, 15-20 év közötti fiatalból kiválasztott 126 pályázó között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által, a 2012/2013. évben megrendezett 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny három első díjas pályázatának készítője képviselte. A magyar delegációt Ivánka Gábor, bírálóbizottsági tag vezette.

A négy lépcsős európai ifjú tudósok versenyének első két fordulóját a résztvevő országok bonyolítják, ahonnan a kiválasztott legjobb 2-3 pályamunkáról a nemzetközi bírálóbizottság mond véleményt. Ezt követően a kiválasztottak háromnapos, kiállítással egybekötött prezentáción vesznek részt, ahol a nemzetközi zsűri személyes konzultációk során alakítja ki a végleges sorrendet.

Az idei, szeptember 20. és 25. közötti európai döntőre 37 ország versenyzőit hívták meg. A prágai döntőn 85 projekt közül a 18 éves Zsombori Balázs (Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola, Budapest) "PictoVerb" c. pályázata a legjobb III. díjban (3500 euró), az ugyancsak 18 éves fiatal, Hegyesi Donát Sándor (Tóth Árpád Gimnázium, Debrecen) pókerező robotja révén különdíjban részesült, így elutazhat Grenoble-ba, az Európai Szinkrotonsugárzási Intézetbe. A díjat a cseh oktatási miniszter és a Cseh Tudományos Akadémia elnöke jelenlétében Patricia Reilly, az EU kutatási biztos kabinetjének tagja adta át Balázsnak és Donátnak.
A kimagasló sikert elért PictoVerb egy verbális kommunikációjukban akadályozott, ill. a nyelvi nehézségekkel küzdő embereknek segítséget nyújtó program, melynek kezelése egyszerű, könnyen elsajátítható, életkortól, iskolázottságtól független. A program "ápolási", "általános életviteli" és "külső kommunikációs" szintjei a felhasználók kézügyességéhez igazodik, ugyanakkor a legalapvetőbb szükségletek kifejezése a csak vizuális információkra támaszkodók számára is használható. Magyar és angol nyelven is mobilizálható a tematikus adatbázisok szókincse, tartalma jelenleg programozói szinten tetszőlegesen bővíthető.

A következő 2013/2014. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt - a "Magyar Tudomány Napja" rendezvénysorozat részeként - november 6-án, 11 órakor egy szakmai rendezvény keretében hirdetjük meg a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Konferenciatermében.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának gratulációja

A Magyar Innovációs Szövetség által, a 25. EU Fiatal Tudósok Versenye prágai döntőjébe nevezett magyar középiskolai diákok sikereiről tájékoztattuk többek között Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkárt is, aki szeptember 30-án levélben fejezte ki elismerését.

A válaszból idézünk:

"...Köszönöm értesítését az EU Fiatal Tudósok Versenyén elért fiatalok csodás teljesítményéről. Örömmel olvastuk sorait.

Kérem, hogy legyen kedves tolmácsolni őszinte gratulációnkat a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny két első díjasának: Zsombori Balázs úrnak III: díjához és Hegyesi Donát Sándor úrnak különdíjához. Büszkék vagyunk rájuk. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nevében hasonló kimagasló eredményeket és életpályájukon további sikereket kívánok..."

Európai Szabványügyi Szervezet

Az Európai Szabványügyi Szervezet (CEN) 2013 júliusában közzétette az innovációs területet szabályozó szabványsorozat első szabványát, melyet az EU-tagságból adódóan a Magyar Szabványügyi Testületnek (MSZT) is be kell majd vezetnie. Az MSZT éppen ezért a közeljövőben létre kívánja hozni az európai szabványokat előkészítő szabványosító bizottság nemzetközi tükörbizottságát, melybe a Magyar Innovációs Szövetséget (MISZ) is felkérték.

A bizottság feladatairól, lehetőségeiről szóló előkészítő ülést az érintett kormányzati és civil szervezetek részvételével - a MISZ-t Dr. Ábrahám László, elnökségi tag képviselte - 2013. szeptember 19-én, az MSZT székházában tartották.

A megbeszélésen alapvetően két kérdés merült fel:
- legyen-e a készülő innovációs szabványnak magyar fordítása?
- milyen mértékben vegyen részt a magyar fél a kialakításban?
Hosszabb vita után a bizottság azt az álláspontot alakította ki, hogy kell a magyar fordítás, ráadásul igen precízen, ill. a magyar fél csak az elkészült munkaanyagokat kívánja véleményezni, de nem akar kiutazni a külföldi bizottsági ülésekre (források hiányában).
Felmerült még a készülő szabvány használatával kapcsolatban, hogy ezt csakis, mint ajánlást szabad kezelni, és semmi esetre sem szabad kötelezővé vagy pályázatok feltételévé tenni.

Jogi klinika indul start-upoknak

Magyarország első egyetemi IP jogi klinikája kezdi meg működését a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar együttműködésében.

Az amerikai mintára elinduló szolgáltatás keretében, a MISZ-nél jelentkező start-upok szerzői jogi (ideértve a kapcsolódó jogokat is), védjegyjogi és kereskedelmi név (ideértve a domain neveket is) tárgyú kérdéseinek megoldásához nyújtanak a hallgatók térítésmentes segítséget. A hallgatók és a felelős oktató üzleti titoktartási nyilatkozatot tesznek. Folyamatban levő jogvitát (hatósági vagy bírósági ügyet) érintő kérdésekben a hallgatók nem nyújtanak jogi segítséget.

A startup akkor kérhet jogi segítséget, ha képviselője írásba foglalt nyilatkozatot tesz, és megküldi a MISZ-nek, melyet az visszaigazol. A nyilatkozat portálunkról a MISZ/Szolgáltatások almenüből tölthető le. A vállalkozás elektronikus levélben kérhet a tények leírása és kérdések feltétele útján jogi segítségnyújtást.

További információ: dr. Antos László, ügyvezető igazgató, MISZ, Tel.: +36-1/430-3330, E-mail: innovacio@innovacio.hu

MILSET Europe éves közgyűlése

Az "International Movement for Leisure Activities in Science & Technology in Europe" (MILSET Europe) 2013. szeptember 21-én, Prágában tartotta meg éves közgyűlését, melyen a Magyar Innovációs Szövetséget (MISZ) meghívottként Dr. Antos László ügyvezető igazgató képviselte.

A MILSET 1987-ben, Quebecben alapított non-profit és politikailag független szervezet, melynek tagjai és partner szervezetei a fiatalok figyelmét a tudomány-, és a technológiai oktatás területére kívánják irányítani, öt kontinensen. 2004-ben jött létre a MILSET európai szervezete, melynek mára 30 szervezet a tagja.

A közgyűlést követően Dr. Antos László előadás tartott a résztvevőknek a MISZ "Meet the Scientist" c. tudomány-népszerűsítő projektjéről.
A közgyűlés résztvevői megtekintették az EU Fiatal Tudósok Versenyének kiállítását és ünnepélyes megnyitóját is.

Intel ISEF műhelytalálkozó

2013. szeptember 21-23. között, Prágában rendezték meg Intel STEM Curricula Training-et, melyet az Intel International Science and Engineering Fair (ISEF) műhelytalálkozója követett.
Szövetségünket a tréningen Dobre Norbert, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) delegáltja képviselte. A tréning során az Intel bemutatta a tanárok számára azt a két képzést, melyeknek középpontjában a kutatás-alapú tanulás és a diák központú tanítás áll.

A szeptember 23-i műhelytalálkozón az Intel ISEF magyarországi partnereként a MISZ-t Dr. Antos László ügyvezető igazgató képviselte. A résztvevők számára előadást tartott többek között Sharon Snyder, Intel ISEF-et szervező Society for Science & the Public (SSP) nemzetközi menedzsere, ill. Michał Dżoga, az Intel közép-kelet európai tudományos menedzsere is.

Nemzeti Tehetségsegítő Tanács őszi ülése

2013. szeptember 26-án, a budapesti Griff Hotelben tartott ülést a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács. Az ülésen a Magyar Innovációs Szövetség képviseletében Dr. Pakucs János tiszteletbeli elnök és a Magyar Innovációs Alapítvány képviseletében dr. Antos László titkár vett részt. Az ülést Bajor Péter, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének (MATEHETSZ) elnöke vezette.

Az ülésen többek között elfogadták a szervezeti és működési szabály módosítását. ill. Bajor Péter, a MATEHETSZ elnöke előadásában bemutatta az eddig elért sikereket, eredményeket, többek között:
- a Tehetséghidak Program keretében a 29 féle nyári táborokon összesen több mint 1700 fiatal vehetett részt térítésmentesen,
- a "Határtalan lehetőségek" programban 108 diák utazhatott 19 országba tapasztalatszerzés céljából,
- országszerte 2400 szülő, 900 pedagógus és 6300 diák részvételével zajlottak szülők, pedagógusok és diákok számára szervezett tanórán kívüli tehetségsegítő programok,
- 10-30 órás tehetséggondozással kapcsolatos képzéseken mintegy 1700 pedagógus és tehetséggondozó szakember vett részt,
- 120 Tehetségponthoz 7900 db tehetséggondozó könyv jutott el,
- 6 médiaszakkör keretében 36 kisfilm és 36 interjú készült tehetséges fiatalokkal.

Nemzetközi projekt a szellemi eszközök hatékonyabb menedzseléséért

Tagszerveztünk, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara közreműködésében 2013. szeptember 18. és 20. között, Bécsben nemzetközi műhelytalálkozó keretében került sor az EVLIA-projekt első tapasztalatainak összegzésére, ahol a projektben résztvevő országok szakértő cserélhettek eszmét a témával kapcsolatosan. Az eseményt egy felmérés előzte meg, mely kimutatta, hogy Európában a szellemi eszközök (szabadalmak, védjegyek, know-how, humán tőke stb.) értékelési gyakorlata az USA-hoz és Kínához képest gyerekcipőben jár. Ezen eszközök hitelfedezetként történő elfogadtatása a háttérpiac hiánya miatt pedig még nehézkesebb.

EVLIA-projekt 2012 novemberében indult el a Dél-Kelet Európai Transznacionális Együttműködési Program keretében.

További információ: www.pbkik.hu, www.evlia.eu

Klaszter innovációs portfólió

Tagszervezetünk, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK) segítségével a régiós klaszterek innovációs kapacitásának feltárása és feldolgozása válik lehetővé. A projekt során minden hazai klaszter és klasztermenedzsment szervezet, amely a klaszter innovációs portfólió módszertant átveszi, a későbbiekben KLIPP (klaszter innovációs portfolió projekt) tag lesz. A KLIPP projekt a hálózatos együttműködést is támogatja, így országos rendszer válik kiépíthetővé, nemzetgazdasági szintű klaszter portfóliót lehet kiépíteni és képviselni.
A klaszterek portfoliója szabadon megtekinthető, a kapcsolatfelvételhez azonban regisztráció szükséges. Az adatbázisban történő megjelenés, az információkeresés, a klaszterközi kapcsolatok segítése 2013. december 31-ig díjmentes.

További információ: Rabb Szabolcs, Telefon: +36-72/507-118, E-mail: szrabb@pbkik.hu, Web: www.klaszterportfolio.hu

InnoWeit - techtranszfer módszertan

Tagszervezetünk, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, Németországban eredményesen alkalmazott, tudományos módszerekkel kifejlesztett metódus adaptálásával projektet indít. A 2013. október 1. és 2014. szeptember 30. között megvalósuló projekt a vállalkozások innovációs kapacitásának fejlesztését célozza Magyarországon, Bulgáriában, Görögországban, Litvániában és Spanyolországban. Az InnoWeit célja a technológiai audit rendszerek összehasonlítása, valamint a mikro- és kisvállalkozások speciális igényeire szabott technológiai audit rendszer kifejlesztése.

Magyar Fiatal Tudósok Társasága

Tudományok és Tehetségek Kertje

A "Jövő Hídja" program társrendezvényeként első alkalommal tartották meg a "Tudományok és Tehetségek Kertje" c. fesztivált 2013. szeptember 21-én, a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében, a Magyar Innovációs Szövetség szakmai partnerségével. A rendezvény fővédnöke Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere volt.

A több ezer látogató előtt három MAFITUD-tag is bemutatta pályamunkáját:
- Hollós Ádám ismertette az által kifejlesztett optikai szeizmográfot, melynek fő előnye, hogy a legalacsonyabb frekvenciákig egyformán érzékeny,
- Bordás Ádám a "Lineamenta iskolai keretrendszer" c. pályázattal szemléltette az egymással összefüggő, tanulást és tanítást segítő szoftverek összességéből álló új iskolai keretrendszert,
- Hornák Bence fizikai kísérleteket demonstrált okostelefonnal és LEGO Mindstorms NXT-vel.

Kutatók Éjszakája

A Kutatók Éjszakája idei programjaira 2013. szeptember 27-én került sor. A fesztivál Budapesten 41 helyszínen várta az érdeklődőket, köztük a Science Parkban, az Ericsson Kutatás-fejlesztési Központjában, ahol a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb pályamunkáival ismerkedhettek meg a résztvevők. A kiállítást az Ericsson Magyarország Kft., mint a Kutatók Éjszakája nagyvállalati partnere és az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny egyik szponzora biztosította.
A fényképet Kalo Márk készítette
Az ifjúsági verseny tizenéves fiataljai poszterek, prototípusok és egyéb szemléltető eszközök segítségével mutatták be pályamunkáikat, többek között egy kockakulcsot, egy neurális háló alapú helyesírás-ellenőrző rendszer, egy fizikai kísérleteket demonstráló okostelefont és LEGO-t is. Továbbá az érdeklődök belemélyedhettek a hálózatkutatás, a biolumineszencia, ill. a gombatermesztés rejtelmeibe is. Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés támogatásával megjelent Marczevicz Nikolett és Richter Dalma "Környezettudatosság iskolán innen és túl" pályázatának Öko-firka c. kiadványa, amelyet a jelenlévők elvihettek. A résztvevők ezen kívül megismerhették a 25. EU Fiatal Tudósok Versenyének döntőjében is szerepelt magyar fiatalok munkáit: a pókerező robot; a verbális kommunikációjukban akadályozott, ill. a nyelvi nehézségekkel küzdő embereknek segítséget nyújtó programot; és egy kutatást, amely azt vizsgálja, hogy hogyan lehet találni hálózatos módszerek segítségével olyan új gyógyszercélpontokat, amelyekre ható gyógyszerek várhatóan kevés mellékhatással rendelkeznek.
A fiatal tehetségekre közel ezer látogató volt kíváncsi.

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Ujvári János diplomamunka-díj

Átadta az Ujvári János diplomamunka-pályázat díjait dr. Németh Gábor igazgató, az Innovációs Főosztály vezetője 2013. szeptember 18-án, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában (SZTNH).

A szellemitulajdon-védelmi tudatosságnövelő törekvéseinek része a felsőoktatási intézményekben végzős hallgatók számára évről-évre meghirdetett diplomamunka-pályázat. Az immár tíz éves múltra visszatekintő megmérettetés a tudatosság növelése s a szellemitulajdon-védelem egészét felöleli. A pályázat lényege, hogy a végzős hallgatókat diplomatémájuk szellemitulajdon-védelmi szempontból történő vizsgálására és ennek alapján egy-egy tanulmány elkészítésére ösztönözze a diplomamunka mellékleteként vagy részeként.

A másfél millió forint összdíjazású, három kategóriában meghirdetett pályázat legjobbjai - a verseny I-III. helyezettjei, a 12 díjazott - hat egyetem diákjai közül került ki ebben az évben.

Első díjat nyert szabadalom kategóriában Bérczes Zsófia, szerzői jog témakörben készített diplomamunka-pályázatával pedig Takó Sándor - mindketten a Pázmány Péter Katolikus Egyetem diákjai -, védjegy kategóriában pedig Szakács Lilla Fanni, az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatója.

Nemzeti Innovációs Hivatal

Akkreditált Technológiai Inkubátor (ATI) pályázat

A szeptember 15-i határidőig, 20 pályamű beérkezésével lezárult a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH), mint akkreditációs szervezet által júliusban meghirdetett Akkreditált Technológiai Inkubátor (ATI) pályázat.

A pályázat célja a nemzetközi piacokon is versenyképes, magyar vagy akár a környező országokban elért K+F eredményekre alapuló startup vállalkozások felépítését, az azokban végzett K+F projektek sikeres befejezését segítő, és tőkebefektetést is vállaló technológiai inkubátorok kiválasztása, akkreditálása.

A pályázók szóbeli bemutatóinak várható időpontja: 2013. október 4-e és 5-e. A bírálóbizottság tagjai:
- Dr. Rina Pridor, az izraeli technológiai inkubátor program alapítója és korábbi programigazgatója,
- Dr. Jari Romanainen, a finn Tekes technológiafejlesztési központ vezető munkatársa és volt igazgatója,
- Árvai Péter, a Prezi társalapító-ügyvezetője,
- Dr. Nikodémus Antal, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője
- Speer Claudia, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főosztályvezető-helyettese, ill.
- Korányi László és Dr. Deák Csaba elnökhelyettesek, a NIH képviseletében.

Magyar-Norvég Kétoldalú Kutatási Együttműködés

A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) mint program operátor felállította a "Magyar-Norvég Kétoldalú Kutatási Együttműködés" (HU10) programterület három magyar és két norvég delegáltból álló, öttagú Program Bizottságát (PB), amely 2013. szeptember 16-17-én tartotta alakuló ülését a Hivatalban.

Az ülésen a PB tagjai a Norvég Királyság Magyarországi Nagykövetségének, a Norvég Alap Finanszírozási Mechanizmus Iroda (Financial Mechanism Office, FMO), Norvég Kutatási Tanács (Research Council of Norway, RCN), a NIH képviselőivel, valamint az érintett szaktárcáktól és intézményekből érkezett megfigyelőkkel egészült ki.

További információ: http://www.nih.gov.hu/nemzetkozi-tevekenyseg/norveg-alap/rendezvenyek/magyar-norveg-ketoldalu

Kínai-Magyar TéT üzletember találkozó

A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) sikeres Kínai-Magyar Tudományos és Technológiai (TéT) üzletember találkozót szervezett székházában, 2013. szeptember 23-án, melyen ígéretes magyar projektek mutatkoztak be a hazai KFI eredmények iránt komoly érdeklődést mutató kínai partnereknek.

Mind a NIH, mind a 24 milliós Sanghaji Önkormányzat TéT Bizottsága (Science & Technology Commission of Shanghai Municipality - STCSM) vállalta, hogy saját eszközeikkel támogatják a közös ipari kutatást és fejlesztést, ill. elősegítik közös projektek megvalósulását a kiemelt ágazatokban, mint pl.: orvosi műszergyártás, gyógyszerfejlesztés, bio- és nanotechnológia. 

Az eseményre kínai oldalról - összesen 22 fő - a Sanghaji Tudományos és Technológiai Transzfer Központ (SSTEC) és tagvállalatainak vezetői, továbbá a budapesti Kínai Nagykövetség képviselőjének részvételével került sor.

Három új TéT attasé

Három új Tudományos és Technológiai (TéT) attasé kezdte meg munkáját Magyarország berlini, new york-i és tokiói nagykövetségén. A TéT attasé tevékenysége kiterjed a természettudományos kutatás, a műszaki tudományok, a technológia- és termékfejlesztés, valamint az innováció területének nemzetközi képviseletére. Az attasék egyszerre szolgálják a magyar tudományos kutatás és tudományszervezés intézményeit, a magyar kutatóközösséget és ápolják a kapcsolatot Magyarország legfontosabb tudományos partnereivel.

Szakirodalom-figyelő

Chris Anderson: Kreátorok - Az új ipari forradalom mesterei - HVG Könyvek, 2013
Dr. Osman Péter ismertetése

Anderson a legmodernebb digitális csúcstechnológiák világában igen járatos szakújságíró, s újabban vállalkozó. Két korábbi, a modern csúcstechnológiák világához kötődő sikerkönyve a HVG Könyvekben is megjelent: Hosszú farok - A végtelen választék átírja az üzlet szabályait és INGYEN! - A radikális árképzés jövője. E legújabb könyve olyan új műszaki-gazdasági világot ír le, amelyről nem hinnénk, hogy lehetséges, ha már nem látnánk olyan új technológiákat, pl. 3D nyomtatók, amelyek egyértelműen mutatják, hogy igenis feléje haladunk. Anderson bemutatja, hogy e világban gyorsulva bontakozik ki az új ipari forradalom: mindazok a lehetőségek, új technológiai és üzleti modellek, amelyeket a modern informatika megteremtett, digitális gazdasággá formálják az anyagi termelést is, gyökeresen megújítva annak jellemzőit.

"Az a szép az internetben, hogy a feltalálás és a gyártás eszközeit egyaránt demokratizálta. (Érdekes fogalom! - OP) Bárki, akinek a fejéből kipattan egy jó ötlet, néhány szoftverkóddal meg is valósíthatja. Aztán egy gombnyomással elérhetővé tehetjük a több milliárd emberből álló, globális piac számára." - írja e könyvében. Mondanivalója velejét pedig így összegzi: "Szemtanúi voltunk annak, hogy a demokratizált innováció internetes modellje hogyan inspirálta a vállalkozó szellemet, és mozdította elő a gazdasági növekedést. Képzeljük csak el, egy hasonló modell a valódi tárgyak tágabb gazdaságában mire lehet képes! De még ennél is fontosabb, hogy el sem kell képzelni - hiszen már kezd valósággá válni. Erről szól ez a könyv."

Amit felvázol és már közöttünk alakuló jövőként prognosztizál, azt nemrég még a tudományos-fantasztikus irodalom álmai közé soroltuk volna. "Az internet elmúlt két évtizedes története az innováció és a vállalkozó szellem hihetetlen robbanásáról szól (sic! - OP). Itt az ideje, hogy ezt a valós világra is alkalmazzuk, jóval komolyabb következményekkel." És "A gyár fogalma kezd megváltozni. Ahogy az internet demokratizálta a bitekben megvalósuló innovációt, a gyors prototípuskészítés technológiáinak új kategóriája - a 3D-s nyomtatóktól a lézervágógépekig - is demokratizálja az atomok terén zajló innovációt. Úgy véljük, hogy az elmúlt két évtizedben elképesztő fejlődés ment végbe? Majd meglátjuk, mi minden jön ezután!"

Prognózisa igazán merész távlatokat mutat: "A világhálón megosztott projektek másokat is megihlethetnek, és együttműködési lehetőségeket kínálnak. A globálisan összekapcsolt alkotók mozgalommá alakulhatnak. Az egykor külön-külön dolgozó barkácsolók (sic! - OP) milliói közösen kezdenek el munkálkodni. Az így megosztott ötletekből nagyszabású tervek születnek..." És "A Maker Movement (a kreátorok új mozgalma: a könyv vezérfonala - OP) a high-tech digitális gyártásra épül, lehetővé téve, hogy a hétköznapi ember (a kreátor - OP) tetszés szerint igénybe vegye a nagy gyárak szolgáltatásait, hogy előállítsák, amit csak akar. Ez a helyben történő feltalálás és a globális gyártás tökéletes kombinációja." (Amely értékesítési csatornaként is az internetre támaszkodik - OP)"

Aligha tévedünk mondván, hogy mindebben egy új, 21. századi Arts and Crafts mozgalom programnyilatkozata is megjelenik. "Manapság egy újfajta háziiparhoz való visszatérésnek vagyunk tanúi. Az új technológia ismét az egyén kezébe adja a termelési eszközök feletti irányítást, teret engedve az alulról felfelé irányuló kezdeményezéseknek és az elosztott innovációnak." Végül is, annyi meglehetősen bizonyosnak látszik, hogy a jelenleg uralkodó termelési mód töréshez vezet, és új paradigma kell a fenntartható fennmaradáshoz. Akár még ez a modell is lehet a befutó.

George Schultze with Janet Lewis: The Art of Vulture Investing - Adventures in Distressed Securities Management (A keselyű befektetés művészete - Kalandok végveszélyben lévő cégek részvényeivel) - WILEY, 2012
Dr. Osman Péter ismertetése

Baljós elnevezésükkel szemben e befektetők jelentős hányada hasznos és ezért fontos szereplője a gazdasági életnek. Tény, hogy hozzájuk gyakran az a sztereotípia tapad (nem minden ok nélkül), hogy megvesznek bajban lévő és ezért olcsón kapható vállalatot, s rögtön meg is szüntetik, hogy az eszközei értékesítéséből tegyenek szert gyorsabb és/vagy nagyobb haszonra, mint amit további működtetése hozott volna. Az a típusuk viszont, akikről Schultze ír, ennél jóval konstruktívabb szerepet játszik, ezért is érdemes megismerni.

Ezeknek a keselyű befektetőknek a szakmája más, sokkal kifinomultabb, s végeredményében valóban értékteremtő. Azt igyekeznek az aktív tevékenységükkel megvalósítani, hogy a nagy bajban lévő céget, vagy annak életképes(sé tehető) részeit gazdaságilag ismét nyereségesen működővé tegyék, és ezzel teremtsenek maguknak is pénzre, tőkenyereségre váltható értéket. Teszik ezt "belülről": befektetéssel irányító befolyást szereznek a cégben, és így vezérlik annak reorganizációját - akár úgy is, hogy az önmagukban életképes, vagy azzá tehető részeket, ágazatokat leválasztják róla, és azokat keltik új életre. Mindehhez rendszerint alapos, nemritkán drasztikus műtétek kellenek: átszervezések, le- és átépítések, erőteljes irány- és működésmód-váltások. Az ilyen műtét, a céljától függetlenül, nagyon drámai és fájdalmas is lehet, ami tovább nehezítheti a dolgukat, és ronthatja a közmegítélésüket.

Az új működőképesség megteremtéséhez általában számos meghatározó súlyú követelés kielégítésének közös optimumát is ki kell munkálniuk és megvalósítaniuk, többnyire tárgyalásos úton, a cég hitelezőitől - bankok, beszállítók - az alkalmazottak képviseletein át a részvényesekig, mindezekben alkalmazkodva az adott ország jogi szabályozásához, és maximálisan kihasználva az abból adódó lehetőségeket. A műtétek sora gyakran évekig elhúzódó küzdelmet, gyakorta belharcokat is jelent minden érdekelt félnek. Mindez nagyon speciális szakmai felkészültséget, és szívós, gyakorta igen hosszú kitartást igényel a keselyű befektetőtől. Schultze így foglalja össze. "A gazdasági ökoszisztémában mi, keselyű befektetők, a természet működéséhez hasonló funkciót töltünk be. Segítünk megszabadulni a haldokló cégektől, megemésztjük a befulladt követeléseket, feltakarítunk a csődök után. Mindez talán nem kecses, de szükséges - gondoljanak ránk úgy, mint a gazdasági környezet re-kultivátoraira."

Amint a tevékenység gyakorlatáról írja: "A lehetőségek megtalálásához lézer élességű keresővel kell megvizsgálni minden ilyen céget, mielőtt cselekszünk, és nagyon kitartóan elmerülni a gazdasági elemzésük részleteiben." És gondoljunk bele: ez még csak a belépő a tényleges cselekvéshez, s már ennek előtte is következetes piackutatással kell keresni a jónak ígérkező jelölteket, s vizsgálni az "újraélesztés" gazdasági környezetét. A nagy játszma pedig csak ezek után kezdődik.

Schultze e szakma nagyra értékelt mestere, ehhez MBA és diplomás jogász fokozatot szerzett a Columbia Egyetemen. 1998 óta saját cégével folytatja e tevékenységet, és - a Wiley ajánlója kiemeli - gyakori meghívott előadója a befektetési konferenciáknak. Könyvében e sajátos gazdasági terület igen alapos ismeretét és saját gazdag tapasztalatait felmutatva magyarázza el a keselyű befektetés szakmai alapjait, stratégiáját, és mutatja meg számos, az életből vett példán át annak gyakorlatát, jelentős részben pénzügyes megközelítésben.

Daniel Smith: 100 titkos hely (ahová nem juthatsz be soha) - Corvina Kiadó, 2013
Dr. Osman Péter ismertetése

A kultúrtörténész Smith bevezetőjéből idézve: "100 olyan hely sorakozik itt, amelyek többé-kevésbé a nyilvánosság terében vannak, ám megközelíthetetlenek. S miközben az okok, amelyek azokat elzárják tőlünk, esetenként változnak, közösen megtestesítik a folyamatos küzdelmet, amely a tudásvágyunk és mások ama nézetei közt folyik, hogy miről jogos vagy biztonságos tudnunk és miről nem. Egyesektől az ott folyó munka természete miatt tiltanak el - kémek gyakorolják ott sötét mesterségüket -, vagy adatközpontok építenek ott óriási tudáshalmokat, amint figyelik internetes tevékenységeinket. Némelyek annyira titkosak, hogy hivatalosan a puszta létüket sem ismerik el, vagy a hollétük nem tudható. Másokat biztonsági okokból zárnak el, vagy egyszerűen azért, mert túlságosan is veszélyes lenne oda belépnünk. Ismét mások történelmi titkok őrizői (...) egyiküket pedig nevezhetjük egy mocskos, nagy titoknak: formálódó környezeti katasztrófa, amelyet a világ kormányai szinte tudomásul sem akarnak venni. Hajtson bár a forrongó meggyőződés, hogy jogunk van tudni, vagy legyünk kotnyeles érdeklődők, ezeken az oldalakon meglátogathatjuk a legnagyobb titkok némelyikét."

Különösen mélyreható betekintéseket azért ne várjunk e szépen illusztrált, elegáns kötettől, hiszen a 100 titkos hely szóval-képpel ismertetésének mindenestül 255 oldal jut. A szövegek és képek nagy része igazán érdekes, sokatmondó, bár tagadhatatlanul akadnak sablonosak is. Arra azonban mindez kétségkívül nagyon jó, hogy így megismerve a titok létét és azok fő vonásait kedvet kapjunk most már magunk kutakodni tovább utánuk.

A választék harsányabban sokszínű aligha lehetne. Csak az elsőket említve, az elsüllyedt szovjet atom-tengeralattjáró sírját egy gigászi szemétsziget követi, majd jön egy ionoszféra-kutató állomás, egy gyanakvást keltő elitklub, utána George "Starwars" Lucas emblematikus birtoka, majd egy hipermodern boszorkánykonyha: a Google központi adatbankja, amelyet egy óriás lőszerbázis követ, azt a Lockheed Martin "Bűzösborz Művek" kutató-fejlesztő központja, azt pedig amerikai-mexikói drogcsempész alagutak.

Korunkban a hatalom legfőbb forrása a pénz mellett az információ - több erőt ad a fegyvereknél is. Ezért kerülnek e titkos helyek közé ismert és kevésbé ismert információs és kommunikációs központok.

A titok sokszor attól igazán ingerlő, mert nagyon is nyilvános arculat mögött rejtőzik, de csak gyanítható a mibenléte. Fecseg a felszín - itt vagyok, de sohasem ismerhetsz meg! -, ám elutasítóan hallgat a mély. Így sorakozik itt egyebek közt a CIA filmekben is oly gyakran szereplő főhadiszállása, a Pentagon, a Moszad központja, vagy éppen a Bilderberg-csoport "találkahelyei".

Jelentős erénye a kötetnek, hogy nem bocsátkozik bulvár-szintű állításokba és fejtegetésekbe. Igen jellemző példa erre a hírhedt 51-es körzet bemutatása. Összegzi, ami tudható róla, beleértve a legendákat és a feltételezett titkokat is, de - igen tisztességesen - nem tesz úgy, mintha azok megfejtéséhez újat tudna adni. Hasonlóképpen informatív és józanul visszafogott egyebek közt egy másik, kevésbé közismert "földönkívüli-bázis", az új-mexikói dulcei támaszpont leírása.

A Texasi Állami Egyetem "hullafarmját" aligha szeretnénk személyesen is meglátogatni, sem a Georgia állambeli CDC járványkutató központját. A Johnson Űrközpont Holdkőzetek laboratóriumába viszont nagyon is elmennénk, akárcsak a legendás Fort Knox-i kincstárba. És nagyon nem mindegy, közülük melyikből hozhatnánk magunknak, "világutazók módjára" egy kis szuvenírt.

Teljes körű sajtószemle

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll vagy a linkre kattintva olvasható!)
A sajtószemle tagvállalataink, a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft. segítségével készült.


Innotéka, 2013. szeptember, 18. oldal
Támogatás a magyar-indiai együttműködéshez
"...Új pályázat jelent meg a magyar-indiai K+F+I együttműködési programban való magyar részvétel támogatására - tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ)..."

Innotéka, 2013. szeptember, 20. oldal
Konzorcium a vízügyi ágazat K+F stratégiájának újraalkotására

Innotéka, 2013. szeptember, 35. oldal
Segítség innovatív kezdő vállalkozásoknak

Europa.eu, 2013. szeptember 13., péntek
A Bizottság ismertette új innovációs mutatóját

ELEKTROnet Online, 2013. szeptember 15., vasárnap
A Koaxális hangszóró elrendezés c. projektről
"...A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) által meghirdetett 21. ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny fődíjasát, Papp Gergelyt a szervezet két rangos nemzetközi versenyre is benevezte. Mivel a külföldi versenyeket kiállítással kötötték egybe, ezért elengedhetetlen volt a fiatal által feltalált Koaxális hangszóró elrendezés című találmány magyarországi szabadalmi bejelentése - adta hírül a MISZ..."

OrientPress, 2013. szeptember 16., hétfő
Véleményezésen a Tudománypolitikai Stratégia

Napi.hu, 2013. szeptember 16., hétfő
Már szabadalom védi a magyar fiatal találmányát

ITextreme.hu, 2013. szeptember 16., hétfő
Egyetértés alakult ki a "Technológiai start-up ökoszisztéma építés" tárgyú pályázattal kapcsolatban
"...A különböző vélemények egyeztetésére a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Cséfalvay Zoltán, meghívására közös megbeszélést tartottak az NGM, a MISZ és a NIH vezetői. A pályázattal kapcsolatban több módosításban egyetértettek..."

Gazdasági Rádió, 2013. szeptember 16., hétfő
Reggeli monitor
"...Átadták az első Nemzetközi Üzletfejlesztési Díjat, amelynek szakmai partnere a Nemzeti Innovációs Hivatal..."

HírTV, 2013. szeptember 16., hétfő
Reggeli Híradó
"...Húszezerrel több fiatal, magyar kutatóra lenne szükség ahhoz, hogy az ország elérje innovációs céljait, mondta Cséfalvay Zoltán..."

Metropol, 2013. szeptember 17., kedd, 7. oldal
Energiafutam
Alternatív hajtású járművek mérik össze tudásukat hétvégén

Napi Gazdaság, 2013. szeptember 17., kedd, 8. oldal
Háromszázmilliárd jut az IKT-szektornak
"...Nagy növekedési lehetőségekkel rendelkezik az ikt (információs és kommunikációs technológia) szektor, ezért a jelenlegi tervek szerint a 2014-2020-as uniós fejlesztési időszakban közvetlenül közel háromszázmilliárd forint áll az ikt-k rendelkezésére..."

Napi.hu, 2013. szeptember 17., kedd
Háromszázmilliárd forint jut az ikt-szektornak

Napi Gazdaság, 2013. szeptember 17., kedd, 8. oldal
Egészségügyi k+f projekt a Telekomtól
"...Egészségügyi kutatás-fejlesztési projektet indított 2013 márciusában a Magyar Telekom, amely a projekt keretében olyan e-egészségügyi platform fejlesztésén dolgozik, amely összekapcsolja a lakosságnak szánt különböző egészségügyi mobilalapú szolgáltatásokat..."

Napi.hu, 2013. szeptember 17., kedd
Egészségügyi k+f projekt a Magyar Telekomtól

Világgazdaság, 2013. szeptember 17., kedd, 5. oldal
Kedvet csinálni a kutatói pályának
"...Cséfalvay Zoltán fővédnökségével a Debreceni Egyetem aulájából indult útjára a TiJöttök! elnevezésű műszaki és természettudományos életpályákat népszerűsítő program..."

Új Néplap, 2013. szeptember 17., kedd, 5. oldal
Kedvcsináló program indult
"...A Debreceni Egyetem aulájából indult útjára a TiJöttök! elnevezésű műszaki és természettudományos életpályákat népszerűsítő program..."

Somogyi Hírlap, 2013. szeptember 17., kedd, 5. oldal
Kedvet csinálni a kutatói pályának

Innotéka Online, 2013. szeptember 17., kedd
Magyar Fiatal Tudósok Társaságának 12. Országos Találkozója
"...2013. szeptember 13-án tartották a Magyar Fiatal Tudósok Társasága (MAFITUD) 12. országos találkozóját a Makadám Mérnök Klubban, Budapesten..."

ITExtreme.hu, 2013. szeptember 17., kedd
Magyar Fiatal Tudósok Társaságának 12. Országos Találkozója
"...Az idei találkozó témája "A hazai startup ökoszisztéma" volt. A rendezvényt Dr. Szabó Gábor, a MISZ elnöke nyitotta meg. Dr. Szabó Gábor kiemelte, mennyire fontos fórumot jelent egy ilyen találkozó, mert lehetőséget biztosít eszmecserére, tapasztalatcserére..."

MNO.hu, 2013. szeptember 17., kedd
Tűztornádó a Múzeumkertben
"...Tehetséges fiatal feltalálók, tudósok és vállalkozók mutatják be innovációikat és találmányaikat szombaton a Tudományok és Tehetségek Kertje elnevezésű rendezvényen a budapesti Múzeumkertben, ahol szó lesz az űrkutatásról is..."

Népszava Online, 2013. szeptember 17., kedd
Tudományok és Tehetségek Kertje Budapesten

Magyar Hírlap Online, 2013. szeptember 17., kedd
Tudományok és tehetségek kertje Budapesten

MIX Online, 2013. szeptember 17., kedd
Tudományok és Tehetségek Kertje Budapesten

Prae.hu, 2013. szeptember 17., kedd
Tudományok és Tehetségek Kertje Budapesten

HVG.hu, 2013. szeptember 17., kedd
Magyar siker egy sugárhajtóműves innovációs versenyen

ITCafé.hu, 2013. szeptember 17., kedd
Kiemelkedő magyar siker a GE innovációs versenyén

Hiradó.hu, 2013. szeptember 17., kedd
Tudományok és tehetségek kertje Budapesten
"...Bartók Marcell, az esemény főszervezője szerint a rendezvény egyik fontos célja, hogy bemutassák az érdeklődőknek a különböző területeken sikeres és tevékenységükkel kortársaikra ösztönzően ható magyar fiatalokat. A vállalatok, a kutatóintézetek és a fiatal feltalálók maguk számolnak be a látogatóknak az újdonságokról..."

Dunaújvárosi Hírlap, 2013. szeptember 18., szerda, 6. oldal
Jogi klinika újaknak
"...Az első hazai egyetemi iparjogvédelmi (IP) "klinika" kezdi meg működését a Magyar Innovációs Szövetség és az Eötvös Loránd Tudományegyetem együttműködésében..."

Délmagyarország, 2013. szeptember 18., szerda, 4. oldal
Befektetések, innováció
"...A Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület csütörtökön 10 órakor Szegeden, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában tartja meg konferenciáját a kockázati tőkebefektetések nyújtotta lehetőségekről. A nyitóelőadást Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke, a Szegedi Tudományegyetem rektora tartja..."

Észak-Magyarország, 2013. szeptember 18., szerda, 3. oldal
Nemzetközi Innovációs Konferencia
Az innováció témakörében szervez nemzetközi konferenciát a BOKIK októberben.

Computerworld, 2013. szeptember 18., szerda, 8+9. oldal
Az informatika értéke az év üzletemberei szerint
"...Fontos, hogy a gazdasági, társadalmi változásokra eredményesen és jövőbe mutatóan válaszoló, az elmúlt években is a minőségre, az értékteremtésre és az innovációra hangsúlyt helyező vállalkozók és teljesítményeik közismertté váljanak, hiszen nagyban hozzájárulnak az ország pozitív üzleti környezetének kialakításához..."

ElektroNet Online, 2013. szeptember 18., szerda
Magyar Fiatal Tudósok Társaságának 12. Országos Találkozója

Portfolio.hu, 2013. szeptember 18., szerda
Budapestre jönnének a régiós startupok

Siófoki Napilap Online, 2013. szeptember 18., szerda
A kkv-k a szlovén-magyar gazdasági kapcsolatok fókuszában

Kultúra.hu, 2013. szeptember 18., szerda
Tudományok és Tehetségek Kertje a Múzeumkertben

ITBusiness Online, 2013. szeptember 18., szerda
Újabb lépés a hazai start-up ökoszisztémáért

Tőzsde Fórum, 2013. szeptember 18., szerda
Kövér ösztönözné a kkv-kat

Hír.ma, 2013. szeptember 18., szerda
Kövér: a kkv-k a szlovén-magyar gazdasági kapcsolatok fókuszában

Index.hu, 2013. szeptember 18., szerda
Magyar siker a GE innovációs versenyén

Figyelő, 2013. szeptember 19., csütörtök, 38+39. oldal
Fontosak a startupok
"...Oktatási és kutatási állami beruházásokkal lehet a globális vérkeringés fősodrába kerülni - mondja Dirk Pilat. Az OECD Tudománytechnológiai és Ipari Igazgatóságának helyettes vezetőjével a kezdő cégekről is beszélgettünk..."

Figyelő, 2013. szeptember 19., csütörtök, 57. oldal
Gazella: 20 inkubátor versenyez
"...Elkezdődött a versenyfutás a Gazella programban. A Figyelő információi szerint a Technológiai start-up ökoszisztéma-építés (Start-up_13) című pályázat előzetes akkreditációjára 20 pályázó jelentkezett elektronikus úton. Mint a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) elnöke..."

Metropol, 2013. szeptember 19., csütörtök, 20. oldal
Magyar siker az innovációban
"...Csaknem 700 nemzetközi pályázat közül Fendrik Gyula Ármin és Mándli Péter terve jutott be a GE innovációs versenyének tízes döntőjébe..."

Magyar Hírlap, 2013. szeptember 19., csütörtök, 10. oldal
Sikeres pályázatok
Start-up vállalkozás
"...Kimagasló érdeklődés, csaknem hatszoros túljelentkezés fogadta a szeptember tizenötödikén zárult Akkreditált technológiai inkubátor pályázatot, a Nemzeti Innovációs Hivatalhoz csaknem húsz pályamunka érkezett..."

Napi Gazdaság, 2013. szeptember 19., csütörtök, 2. oldal
Innovációs inkubátorokat keresnek

Világgazdaság, 2013. szeptember 19., csütörtök, 5. oldal
Túljelentkezés a NIH-pályázatra

Világgazdaság Online, 2013. szeptember 19., csütörtök
Túljelentkezés a NIH-pályázatra

Világgazdaság, 2013. szeptember 19., csütörtök, 2. oldal
Közös ötletből nagyszerű eredmény
"...Világelső Izrael az egy főre jutó startup vállalkozások számát tekintve, példáját érdemes követni - nyilatkozta lapunknak Ilan Mor izraeli nagykövet. Szerinte a kutatás-fejlesztésben és innovációban is csak együttműködéssel lehet olyan eredményeket elérni, amelyek jobbá teszik a világot..."

Elektro Installateur, 2013. szeptember 19., csütörtök, 5. oldal
Gábor Dénes-díj

Elektro Installateur, 2013. szeptember 19., csütörtök, 10+11+12. oldal
Kutatói múltam segít megtalálni a közös nyelvet...
"...A Nemzeti Innovációs Hivatal első alkalommal rendezte meg júniusban az Innotrends Hungary 2013 elnevezésű konferenciát és szakkiállítást a Millenáris Parkban. A kétnapos rendezvény célja az volt, hogy segítse a hazai kutatás-fejlesztés és innováció előmozdítását. Ennek kapcsán beszélgettünk dr. Balázs Lászlóval, a GE Lighting innovációért felelős vezetőjével..."

Békés Megyei Hírlap, 2013. szeptember 19., csütörtök, 5. oldal
Túljelentkezés a NIH-pályázatra

Heves Megyei Hírlap, 2013. szeptember 19., csütörtök, 3. oldal
Innovatív cégeket támogattak
ÚSZT. Tizennégy újítás valósulhat meg Heves megyében

Helyi téma, 2013. szeptember 19., csütörtök, 5. oldal
Az egyetem segíti a fejlesztéseket

ITExtreme.hu, 2013. szeptember 19., csütörtök
A Koaxális hangszóró elrendezés projekt
"...Papp Gergely az EU Fiatal Tudósok Versenyén 37 ország 123 pályázója közül a Szlovák Szabadalmi Hivatal különdíjában, míg az INTEL ISEF-en (tehetségkutató innovációs versenyek világbajnoksága) 70 ország 1600 középiskolása közül III. helyezést ért el engineering kategóriában. A találmány nemzetközi szabadalmaztatása a közelmúltban megkezdődött, melyhez a MISZ a projektbe külső partnert vont be..."

EuroAstra.hu, 2013. szeptember 19., csütörtök
Jövő Hídja 2013.

Világgazdaság Online, 2013. szeptember 19., csütörtök
Kezdeményezés. Október 3-án lesz az első izraeli innovációs nap Magyarországon. Izrael élen jár az oktatásban, az innovációban is, számos eredetileg katonai célú fejlesztés ma már a civil életben is

Piac&Profit Online, 2013. szeptember 19., csütörtök
Húsz magyar gazella ugorhat nemzetközi porondra

Bevezetem.hu, 2013. szeptember 19., csütörtök
Magyar diákok újabb nemzetközi sikere

Mandiner.hu, 2013. szeptember 19., csütörtök
Let’s start startup Hungary!

ITExtreme.hu, 2013. szeptember 19., csütörtök
Stratégiai megállapodást írt alá a Magyar Kormány és a Samsung

Kossuth Rádió, 2013. szeptember 19., csütörtök
Esti Krónika
"...Stratégiai megállapodást kötött a kormány a Samsunggal..."

M1, 2013. szeptember 19., csütörtök
Ma reggel
"...Tehetséges fiatal feltalálók, tudósok és vállalkozók mutatják be innovációikat és találmányaikat szombaton a Tudományok és tehetségek kertje elnevezésű rendezvényen..."

Napi Gazdaság, 2013. szeptember 20., péntek, 16. oldal
Jogi klinika indul start-upoknak
"...Magyarország első egyetemi IP (szellemi vagyon) jogi klinikája kezdi meg működését a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara együttműködésében. Az amerikai mintára induló szolgáltatás keretében a MISZ-nél jelentkező startupok szerzői jogi (ideértve a kapcsolódó jogokat is), védjegyjogi és kereskedelmi név (ideértve a domainneveket is) tárgyú kérdéseinek megoldásához nyújtanak a hallgatók térítésmentes segítséget..."

Napi Gazdaság, 2013. szeptember 20., péntek, 16. oldal
Megállapodtak a pályázatról
"...Egyetértés alakult ki a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) és Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) között a Technológiai start-up ökoszisztéma építés nevű pályázattal kapcsolatban - adta hírül a MISZ. (Az állami - a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból finanszírozott - pályázat keretében legalább 2,1 milliárd forintos össztámogatás válik elérhetővé a magyarországi vállalkozások számára egy kétlépcsős kiválasztást követően.)..."

Napi.hu, 2013. szeptember 20., péntek
Megállapodtak a pályázatról

Napi Gazdaság, 2013. szeptember 20., péntek, 16. oldal
Két magyar diák jutott az innovációs döntőbe
"...Csaknem hétszáz nemzetközi pályázat közül Fendrik Gyula Ármin és Mándli Péter terve jutott be a GE innovációs versenyének döntőjébe, amelyben a pályázóknak a repülőgép-hajtóművek rögzítéséhez használt tartókonzolt kellett újratervezniük háromdimenziós nyomtatás alkalmazásával..."

Napi Gazdaság, 2013. szeptember 20., péntek, 16. oldal
Még pályázható a Gábor Dénes-díj

Napi Gazdaság, 2013. szeptember 20., péntek, 16. oldal
Kevés cég tesz a hamisítás ellen
"...Magyarországon a vállalkozások negyedének ágazatát rendkívül károsan érinti a hamisítás..."

Napi Gazdaság, 2013. szeptember 20., péntek, 16. oldal
Három új tét-attasé kezdett
"...Három új tudományos és technológiai (tét) attasé kezdte meg munkáját Magyarország brüsszeli és londoni nagykövetségén. Magyarország fontosabb tudományos partnereinél..."

Napi Gazdaság, 2013. szeptember 20., péntek, 17. oldal
Új mérőszámot javasol az EB
"...Az innovációs kibocsátás mérésére az Európai Bizottság új indikátor bevezetését javasolja. Az új mutató négy, szakpolitikai szempontok alapján kiválasztott összetevőből áll: technológiai innováció a szabadalmak száma alapján, a foglalkoztatottak aránya a tudásintenzív iparágakban, a külkermérlegben e termékek és szolgáltatások értéke és aránya, valamint az innovatív szektorban a foglalkoztatás-bővülés üteme..."

Napi Gazdaság, 2013. szeptember 20., péntek, 17. oldal
Az innováció megdobja a bevételt

Napi Gazdaság, 2013. szeptember 20., péntek, 17. oldal
Már négy ülésen van túl a mentor klub
"...A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) a Go!nno komplex, webalapú innovációs szolgáltató portál részeként, 2012. november 15-én indította el Innovatív kezdő vállalkozások mentorálása elnevezésű programját. Ennek keretében szeptember 4-én immár negyedik alkalommal rendezték meg a Mentor klub ülését..."

Napi Gazdaság, 2013. szeptember 20., péntek, 17. oldal
Innovatív kis- és középvállalkozásokat ismertek el
"...A Nextent Zrt. nyerte el az idén első alkalommal kiosztott Nemzetközi üzletfejlesztési díj fődíját, amelyet az Üzletfejlesztési Portál (ÜP) alapított a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) szakmai támogatásával..."

Napi Gazdaság, 2013. szeptember 20., péntek, 17. oldal
Néhány gondolat a szabadalmi oltalom terjedelméről

Világgazdaság, 2013. szeptember 20., péntek, 3. oldal
Védelemben részesül a koaxális hangszóró
"...Megkezdődött a nemzetközi szabadalmaztatása annak a koaxális hangszórónak, amellyel Papp Gergely a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) 21. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyén fődíjat nyert. Ehhez az ifjú feltaláló a magyar szellemi alkotások hazai és külföldi iparjogvédelmi oltalmának támogatására kiírt IPARJOG_12 Programtól kap támogatást..."

Világgazdaság Online, 2013. szeptember 20., péntek
Védelemben részesül a koaxális hangszóró

Világgazdaság, 2013. szeptember 20., péntek, 3. oldal
Tehetséggondozás
"...Megérte a startup vállalkozás gondolatával foglalkozó fiataloknak elmenni a Magyar Fiatal Tudósok Társaságának programjára, amelyen a hazai startup ökoszisztéma volt a fő téma. A társaságot létrehozó Magyar Innovációs Szövetség hagyományosan nagy gondot fordít a tehetséggondozásra. A rendezvényen sok mindent megtudhattak az érdeklődők a startup világról, sőt a kudarc- és a sikertűrő képesség fontosságáról is..."

Világgazdaság, 2013. szeptember 20., péntek, 3. oldal
Újdonságok ambiciózus cégeknek
NIH-menetrend. Tekintélyes szakértők bírálják el a beérkezett húsz inkubátorpályázatot
"...Mozgalmas lesz az ősz, lendületben marad a kutatás-fejlesztés és innováció - nyilatkozta lapunknak Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke. Elmondta, hogy hamarosan létrejönnek azok a technológiai inkubátorok, amelyek segítségével a startup kezdeményezésekből sikeres vállalkozás lehet..."

Világgazdaság Online, 2013. szeptember 20., péntek
Újdonságok ambiciózus cégeknek
NIH-menetrend. Tekintélyes szakértők bírálják el a beérkezett húsz inkubátorpályázatot


Világgazdaság, 2013. szeptember 20., péntek, 3. oldal
Innováció: minden jó, ha a vége jó
Kihívások. A hazai piacnak be kellene fogadnia a fejlesztő kisvállalkozásokat
"...A kisvállalkozások innovációs útjáról beszélgettünk Szekeres Györggyel, a Hisztopatológia Kft. ügyvezetőjével..."

Világgazdaság, 2013. szeptember 20., péntek, 3. oldal
Izgalmas programok a kutatók éjszakáján
"...Országszerte mintegy 1500 program között válogathatnak az érdeklődők a kutatók éjszakáján szeptember 27-én..."

Világgazdaság Online, 2013. szeptember 20., péntek
Izgalmas programok a kutatók éjszakáján

Világgazdaság, 2013. szeptember 20., péntek, 3. oldal
Magyar döntősök a GE innovációs versenyén

Világgazdaság Online, 2013. szeptember 20., péntek
Magyar döntősök a GE innovációs versenyén

Élet és Irodalom, 2013. szeptember 20., péntek, 7. oldal
Magyarország-startup

Élet és Tudomány, 2013. szeptember 20., péntek, 1211. oldal
Kerestetik Európa innovációs fővárosa

Piac és Profit, 2013. szeptember 20., péntek, 47. oldal
Innovációs főváros kerestetik

Piac és Profit, 2013. szeptember 20., péntek, 16+17+18+19+21 oldal
Innovatív app kreatívoknak

Észak-Magyarország, 2013. szeptember 20., péntek, 3. oldal
Innovációs szüret a Boschnál

MNO.hu, 2013. szeptember 20., péntek
Varga: Olyan országot építünk, ahol van lehetőség a sikerre
"...Varga kijelentette: növekvő, erős, sikeres Magyarország megteremtése a feladat, melyben kiemelt szerepe lesz a magyar műszaki értelmiségnek. Hozzátette: a versenyképesség záloga az ipari termelés és az innováció..."

EuroAstra.hu, 2013. szeptember 20., péntek
A Koaxális hangszóró elrendezés c. projekt
"...Papp Gergely az EU Fiatal Tudósok Versenyén 37 ország 123 pályázója közül a Szlovák Szabadalmi Hivatal különdíjában, míg az INTEL ISEF-en (tehetségkutató innovációs versenyek világbajnoksága) 70 ország 1600 középiskolása közül III. helyezést ért el engineering kategóriában. A találmány nemzetközi szabadalmaztatása a közelmúltban megkezdődött, melyhez a MISZ a projektbe külső partnert vont be..."

Inno-Hír, 2013. szeptember 20., péntek
Tudományok közérthetően - jön a Kutatók éjszakája!

Marketing&Média Online, 2013. szeptember 20., péntek
Újabb céggel barátkozik a kormány

OrinetPress.hu, 2013. szeptember 20., péntek
Stratégiai megállapodást kötött a kormány a Samsunggal

InfoRádió.hu, 2013. szeptember 20., péntek
Varga: a műszaki értelmiségnek kiemelt szerepe lesz az erős Magyarország megteremtésében

Kossuth Rádió, 2013. szeptember 20., péntek
Reggeli Krónika
"...Újabb stratégiai megállapodást kötött a kormány, ezúttal a Samsunggal..."

EchoTV, 2013. szeptember 20., péntek
Esti Híradó
"...A hazai műszaki értelmiségre hívta fel a figyelmet Varga Mihály..."

PC Pult Online, 2013. szeptember 21., szombat
Stratégiai megállapodást írt alá a Magyar Kormány és a Samsung

ITExtreme.hu, 2013. szeptember 21., szombat
Harmadszor győzött a tiszta energia

HírTV, 2013. szeptember 21., szombat
Híradó21
"...Idén harmadik alkalommal rendezte meg az alternatív hajtású, környezetbarát járművek versenyét és seregszemléjét az MVM Magyar Villamos Művek..."

M1, 2013. szeptember 21., szombat
Híradó este
"...Energia Futam volt Budapesten..."

HírTV, 2013. szeptember 22., vasárnap
Déli Híradó
"...Kilenc kategóriában több, mint ötven környezetbarát hajtású jármű versenyzett az MVM Energiafutamán..."

Napi Gazdaság, 2013. szeptember 23., hétfő, 15. oldal
Hamarosan inkubátorok segítik a start-up vállalkozásokat
"...Október közepén kapják meg akkreditációjukat az első technológiai inkubátorok, amelyek legfontosabb szerepe, hogy tapasztalataikkal és részben saját tőkével támogassák a technológiai start-up cégeket. Emellett arra is javaslatot tesznek, mely start-upok kapjanak állami támogatást, így hosszabb távon akár 800 millió forint elosztása felett rendelkezhetnek..."

Napi Gazdaság, 2013. szeptember 23., hétfő, 15. oldal
Két napra kinyitja kapuit a Wigner Adatközpont

Világgazdaság, 2013. szeptember 23., hétfő, 2. oldal
Feldman Zsolt: előnyökkel jár az intézetek hálózati felépítése

Délmagyarország, 2013. szeptember 23., hétfő, 7. oldal
Fiatalok a tudományban

Napi Gazdaság, 2013. szeptember 23., hétfő, 18. oldal
Harmadszor győzött a tiszta energia

Privátbankár.hu, 2013. szeptember 23., hétfő
NGM: decemberre billenhet helyre a hiány

BreuerPress International, 2013. szeptember 23., hétfő
Izraeli-Magyar Innovációs Nap

Népszabadság, 2013. szeptember 24., kedd, 18. oldal
Folyékony levegő tárol energiát

Világgazdaság Online, 2013. szeptember 24., kedd
Miért fontos az innováció Izraelnek?

Tőzsde Fórum, 2013. szeptember 24., kedd
Most már védjük szellemi termékeinket
"...A kormány elfogadta a szellemi tulajdon védelmére irányuló nemzeti stratégiát, a Jedlik-tervet, amelyet a Magyar Közlönyben ki is hirdettek, a kormány egyúttal intézkedett a szellemi tulajdon védelmének nemzeti fejlesztési programja elkészítéséről..."

Figyelő Online, 2013. szeptember 24., kedd
Közeledés Kínához
"...Orvosi műszergyártás, gyógyszerfejlesztés, bio- és nanotechnológia, mezőgazdaság, élelmiszer-biztonság, környezetvédelem, illetve vízgazdálkodás és - tisztítás terén erősödnek a kínai-magyar k+f kapcsolatok..."

MNO.hu, 2013. szeptember 24., kedd
Ez jelenti a kihívást Magyarország számára
"...Cséfalvay kifejtette... a kihívást az jelenti majd, hogyan tudnak ezek az országok a globális, európai piacba integrálódva sokkal magasabb hozzáadott értéket képviselő termelés felé elmozdulni, amiben a kutatás-fejlesztésnek, az innovációnak kitüntetett szerepe van..."

Magyar Hírlap Online, 2013. szeptember 24., kedd
Cséfalvay: Az innovációnak kitüntetett szerepe van

Élelmezésközpont.hu, 2013. szeptember 24., kedd
Cséfalvay: Magyarország is megteremtette a válságálló gazdaság feltételeit

Menedzsment Fórum, 2013. szeptember 24., kedd
Cséfalvay: válságálló lett a magyar gazdaság

InsiderBlog.hu, 2013. szeptember 24., kedd
Hivatalosan dupla a Jeremie 3!

Népszava, 2013. szeptember 25., szerda, 9. oldal
Ilan Mor: Jó stratégiai döntéseket kell hozni
Izrael élen jár az innováció területén
"...Első alkalommal rendeznek izraeli-magyar innovációs napot Budapesten október 3-án, Izrael Állam Nagykövetsége, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Innovációs Hivatal közös szervezésében, a Graphisoft Parkban. Ilan Mor izraeli nagykövet lapunknak elmondta: a kezdeményezés ötlete tőle ered, s úgy véli, hogy az izraeli innovációs sikerek inspirációként szolgálhatnak új magyar vállalkozások beindításához..."

Népszava Online, 2013. szeptember 25., szerda
Ilan Mor: Jó stratégiai döntéseket kell hozni

Világgazdaság, 2013. szeptember 25., szerda, 5. oldal
Harmadszor győzött a tiszta energia

Világgazdaság, 2013. szeptember 25., szerda, 7. oldal
Lehetnénk startup-központ
Innováció. Izrael kész segíteni a magyar ötletek megvalósulását
"...Jelentős haszonnal járhat az október 3-i izraeli innovációs nap - véli Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke. Tapasztalatai igazolják, hogy mekkora a kutatás- fejlesztés és innováció szerepe egy ország felemelkedésében..."

Világgazdaság Online, 2013. szeptember 25., szerda
Lehetnénk startup központ

Új Néplap, 2013. szeptember 25., szerda, 3+10. oldal
Lehetnénk startup-központ

Somogyi Hírlap, 2013. szeptember 25., szerda, 5. oldal
Budapest innovációs központ?

Észak-Magyarország, 2013. szeptember 25., szerda, 4. oldal
Egy kis éjszakai kutatás

Dunántúli Napló, 2013. szeptember 25., szerda, 7. oldal
Pályázati fórum
"...Pályázati fórumot tartanak a Nemzeti Tervezési Hivatal és a DDRFÜ szakértőivel szeptember 30-án a Pécsi Kereskedelmi Központban a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó Gazdaságfejlesztési és Innovációs és a Terület- és Településfejlesztési Programokról..."

Népszabadság Online, 2013. szeptember 25., szerda
Harmadik hely az EU Fiatal Tudósok Versenyén
"...Európa legjelentősebb és legrangosabb, az Unió által évente szervezett tehetségkutató megmérettetésén, az EU Fiatal Tudósok Versenyén idén a magyarok egy III. díjat és egy különdíjat nyertek el..."

Eduline.hu, 2013. szeptember 25., szerda
Taroltak a magyar középiskolások az európai innovációs versenyen
"...Egy harmadik helyezést és egy különdíjat nyertek a Prágában megrendezett EU Fiatal Tudósok Versenyén a magyar diákok, így Magyarország megőrizte harmadik helyét az éremtáblázaton... A két díjazott diák pályázatát a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny leglátványosabb pályamunkáival együtt a Kutatók Éjszakáján pénteken lehet megszemlélni az Ericsson Magyarország Kutatásfejlesztési Központjában, ahol a nyertes fiatalok is ott lesznek..."

Moderniskola.hu, 2013. szeptember 25., szerda
Magyar siker a fiatal tudósok prágai versenyén

EstiSport.hu, 2013. szeptember 25., szerda
Fiatal magyar tudósok sikere Prágában az EU versenyén

Esti Hírlap Online, 2013. szeptember 25., szerda
Fiatal magyar tudósok sikere Prágában az EU versenyén

Figyelő Online, 2013. szeptember 25., szerda
Bronzérmes és különdíjas fiatal magyar kutatók

InfoVilág.hu, 2013. szeptember 25., szerda
Magyar nyertesek az Európai Unió fiatal tudósok versenyében

EduPress.hu, 2013. szeptember 25., szerda
Magyar siker a fiatal tudósok prágai versenyén

Erdély Online, 2013. szeptember 25., szerda
Fiatal magyar tudósok sikere Prágában az EU versenyén

Borsod Online, 2013. szeptember 25., szerda
Fiatal magyar tudósok sikere Prágában az EU versenyén

Szabolcs Online, 2013. szeptember 25., szerda
Fiatal magyar tudósok sikere Prágában az EU versenyén

Magyar Online, 2013. szeptember 25., szerda
Fiatal magyar tudósok sikere Prágában az EU versenyén

Weborvos.hu, 2013. szeptember 25., szerda
Fiatal magyar tudósok sikere Prágában

Dehír.hu, 2013. szeptember 25., szerda
Fiatal debreceni tudóst is díjaztak Prágában

GK-press.hu, 2013. szeptember 25., szerda
FIATAL MAGYAR TUDÓSOK SIKERE PRÁGÁBAN AZ EU TEHETSÉGKUTATÓ VERSENYÉN

VajdaságMA.hu, 2013. szeptember 25., szerda
Fiatal tehetségek Szegeden: Kecsenovity Egon
"...2011 tavaszán 3. helyezést ért el a Magyar Innovációs Szövetség Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató versenyén, aminek köszönhetően 2012 nyarán részt vehetett a London International Youth Science Forum elnevezésű rendezvényen Angliában, ahol képviselte Magyarországot 46 ország majdnem 350 diákja között egyedüli magyarként. Itt munkájával bejutott a legjobb 10 előadó közé..."

Innotéka Online, 2013. szeptember 25., szerda
Magyarország megőrizte harmadik helyét

SzabadidőMagazin.hu, 2013. szeptember 25., szerda
EU Fiatal Tudósok Versenye

ITcafé.hu, 2013. szeptember 25., szerda
A Kutatók Éjszakáján indul be a startupgyár

Világgazdaság Online, 2013. szeptember 25., szerda
Cséfalvay: Így lesznek versenyképesek a magyar vállalatok

Magyar Hírlap Online, 2013. szeptember 25., szerda
KKV-khoz kerül az uniós pénzek harmada

MNO.hu, 2013. szeptember 25., szerda
Így fogjuk elkölteni az uniós forrásokat

Bestfm.hu, 2013. szeptember 25., szerda
Debreceni siker született az EU Fiatal Tudósok Versenyén

Kossuth Rádió, 2013. szeptember 25., szerda
Késő Esti Krónika
"...Jól szerepeltek fiatal magyar tudósok Prágában az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen..."

Figyelő, 2013. szeptember 26., csütörtök, 44+45. oldal
Felpörgetett fejlődés
Meghajtóinnováció
"...Földön, vízen és levegőben újszerű hajtási megoldásokkal kísérleteznek..."

Figyelő Online, 2013. szeptember 26., csütörtök
Felpörgetett fejlődés

Népszabadság, 2013. szeptember 26., csütörtök, 2. oldal
Izraeli-Magyar Innovációs Nap

Világgazdaság, 2013. szeptember 26., csütörtök, 1+2. oldal
A versenyképesség a közös cél
VG-Konferencia. A pozitív gondolkodás mellett az uniós támogatások is segíthetnek

Délmagyarország, 2013. szeptember 26., csütörtök, 3. oldal
Hétköznapi csodák a Kutatók éjszakáján

PrímHírek.hu, 2013. szeptember 26., csütörtök
Minden eddiginél több program az Ericssonnál a Kutatók Éjszakáján
"...Az Ericssonban mutatkoznak be a Magyar Innovációs Szövetség 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny győztesei is. 12 másik nyertes pályamű mellett az EU Fiatal Tudósok Versenyén a legjobb III. díjban részesült "PictoVerb" c. pályázat, és a különdíjban részesült pókerező robot is bemutatkozik..."

Délmagyar.hu, 2013. szeptember 26., csütörtök
Hétköznapi csodák a kutatók éjszakáján

Havasok.hu, 2013. szeptember 26., csütörtök
Pókerező robot az Ericsson Science Parkban
"...Az eseményen a Magyar Innovációs Szövetség 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny győztesei mellett bemutatkozik az EU Fiatal Tudósok Versenyének első három helyezettje is, valamint a megmérettetésen különdíjas pókerező robot is..."

Erdély Online, 2013. szeptember 26., csütörtök
Kutatók éjszakája - Pókerező robot az Ericsson programján

Magyar Online, 2013. szeptember 26., csütörtök
Kutatók éjszakája - Pókerező robot az Ericsson programján

Szabolcs Online, 2013. szeptember 26., csütörtök
Kutatók éjszakája - Pókerező robot az Ericsson programján

Nagykanizsai Napilap Online, 2013. szeptember 26., csütörtök
Kutatók éjszakája - Pókerező robot az Ericsson programján

ElektroNET.hu, 2013. szeptember 26., csütörtök
Megőrizte harmadik helyét Magyarország

Weborvos.hu, 2013. szeptember 26., csütörtök
Megújították az Semmelweis Egyetem innovációs szervezetét

MenedzsmentFórum.hu, 2013. szeptember 26., csütörtök
Cséfalvay: a kkv-k kapják majd az uniós pénzek nagyobb részét

Élelmezésközpont.hu, 2013. szeptember 26., csütörtök
Cséfalvay: kisvállalkozásokhoz kerül majd az EU-forrás jó része

Piac&Profit Online, 2013. szeptember 26., csütörtök
Beindul a startupgyár

Bevezetem.hu, 2013. szeptember 26., csütörtök
A Kutatók Éjszakáján indul be a startupgyár

BTL.hu, 2013. szeptember 26., csütörtök
Kutatók Éjszakáján indul be a startupgyár

PrímHírek.hu, 2013. szeptember 26., csütörtök
Több innovációt és digitális készségfejlesztést szorgalmaz Brüsszel az oktatásban

Hiradó.hu, 2013. szeptember 26., csütörtök
A Kutatók éjszakáján indul be a startupgyár

ATV.hu, 2013. szeptember 26., csütörtök
7300 milliárdot oszthatnak szét Magyarországon
"...Az államtitkár azt mondta: a keretből 1100 milliárdot a kkv szektor fejlesztésére, további 1100 milliárdot pedig a foglalkoztatás ösztönzésére fordít majd a kormány..."

Webrádió.hu, 2013. szeptember 26., csütörtök
Fiatal magyar tudósok sikere Prágában az EU versenyén

M1, 2013. szeptember 26., csütörtök
Ma Reggel
"...2014-2020-as ciklusban nagyjából 7500 milliárd forint értékű fejlesztési forrás juthat Magyarországnak..."

Kossuth Rádió, 2013. szeptember 26., csütörtök
Reggeli Krónika
"...Itthon a kisvállalkozásokhoz kerülne az uniós források nagy része a következő uniós ciklusban, közölte Cséfalvay Zoltán..."

Metropol, 2013. szeptember 27., péntek, 2. oldal
70 intézményben rendezik meg ma a kutatók éjszakáját
Statisztika. Egyre nő a kutatásra szánt forrás, de még csak 17-18 szabadalom jut egymillió magyarra

Metropol.hu, 2013. szeptember 27., péntek
70 intézményben rendezik meg ma a kutatók éjszakáját

Metropol, 2013. szeptember 27., péntek, 11. oldal
A kutatók éjszakájának programja

Napi Gazdaság, 2013. szeptember 27., péntek, 9. oldal
Motivátor Nagydíj: innovációra ösztönöz a Lenovo
"...Hatalmas vállalkozásba fogott a világ legnagyobb pc-gyártójának hazai leányvállalata: olyan versenyt szervez, amely az innovációban aktív fiatalokat ösztönzi arra, hogy idehaza keressenek boldogulást. Lukács Anita, a Lenovo Magyarország ügyvezető igazgatója ennek kapcsán beszélt lapunknak a pc+ korszak trendjeiről..."

Piac és Profit, 2013. szeptember 27., péntek, 47. oldal
80 millió 10 milliós önerővel
"...Elindult a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) által meghirdetett Gazella program, azaz a Technológiai start-up ökoszisztéma-építés (Startup_13) első alprogramja, amely a technológiai inkubátorok felállítását célozza. Négy szervezet részesülhet hivatalos akkreditációban. Ezek öt-hat innovatív cég indulását és megerősödését segítik majd állami forrásból..."

Piac és Profit, 2013. szeptember 27., péntek, 47. oldal
Innovációs főváros kerestetik

Világgazdaság, 2013. szeptember 27., péntek, 4. oldal
iCapital: városok versenye
"...Versenyt hirdetett a közelmúltban az Európai Bizottság, hogy megtalálja az innováció első európai fővárosát, amely elnyeri az "iCapital" címet. A győztes település félmillió eurót kap..."

Világgazdaság Online, 2013. szeptember 27., péntek
Pályázat. Az EU félmillió euróval díjazná a leginnovatívabb települést
iCapital: városok versenye

Világgazdaság, 2013. szeptember 27., péntek, 4. oldal
Célkeresztben a Horizont 2020 és az "Innovatív Unió"

Vas Népe, 2013. szeptember 27., péntek, 16. oldal
Hasznosul az innováció?
"...Az Európai Bizottság új innovációs teljesítmény-mutatója szerint Svédország, Németország, Írország és Luxemburg hasznosítja legjobban az innovációt..."

Szabad Föld, 2013. szeptember 27., péntek, 5. oldal
KUTATÓK ÉJSZAKÁJA

Piac&Profit Online, 2013. szeptember 27., péntek
Hogyan szerezzünk befektetőt?

Világgazdaság Online, 2013. szeptember 27., péntek
JEREMIE - Soha nem látott lehetőség a fejlődő kkv-knak

Világgazdaság Online, 2013. szeptember 27., péntek
A befektető profilját és saját piacukat is ismerjék jól a cégek
Nem csak a pénz számít

Világgazdaság Online, 2013. szeptember 27., péntek
Ha nincs egy hullámhosszon az ügyvédjével, az évtized üzletét is bukhatja
"...A tapasztalatok szerint a hazai kockázati tőkebefektetők általában nyitottan közelítenek a startupokhoz, ám a befektetésig rögös az út. A befektetők az álláspontok kialakításánál keresik a közös megoldást, de a term sheetek (a főbb szerződési feltételeket tartalmazó megállapodások), illetve a megbeszélések utáni okiratmódosítások nem mindig tükrözik ezt a hozzáállást..."

Medical Online, 2013. szeptember 27., péntek
Kiskormányt kapott a tudomány

OrientPress.hu, 2013. szeptember 27., péntek
Vénaszkenner: Magyar innováció a nemzetközi siker kapujában

Hiradó.hu, 2013. szeptember 27., péntek
Kutatók éjszakája - Pókerező robot az Ericsson programján

Magyar Hírlap, 2013. szeptember 28., szombat, 7. oldal
A startup vállalatoké a jövő
Munkacsoport segíti az induló cégek piacra jutását

Nyelv és Tudomány Online, 2013. szeptember 28., szombat
Magyarország "bronzérmes"
"...az EU Fiatal Tudósok Versenyén a magyar tehetségek egy III. díjat és egy különdíjat nyertek el. A kimagasló sikert elért PictoVerb verbális kommunikációjukban akadályozott, ill. a nyelvi nehézségekkel küzdő embereknek segítséget nyújtó program..."

Tehetség.hu, 2013. szeptember 28., szombat
Bronzérem az EU Fiatal Tudósok Versenyének éremtáblázatán

EuroAstra.hu, 2013. szeptember 28., szombat
Vénaszkenner - magyar innováció a nemzetközi siker kapujában

MTV, 2013. szeptember 28., szombat
Híradó
"...Kutatók éjszakája az Ericsson-ban..."

Fehér Megyei Hírlap Online, 2013. szeptember 29., vasárnap
Innováció és informatika

Nógrád Megyei Hírlap, 2013. szeptember 30., hétfő, 2. oldal
Együttműködés a Semmelweis Egyetemmel
"...Együttműködési megállapodást írt alá Nógrád Megye Önkormányzata és a Semmelweis Egyetem a Kutatók hajnala elnevezésű program keretében, amelyet a napokban rendeztek meg Rétságon. Az együttműködés célja a felek innovációs és kutatás-fejlesztési törekvéseinek összehangolása és az egyetem kutatásfejlesztési vállalkozásának a nyugat-nógrádi városba történő kihelyezése..."

EUPályázati Portál, 2013. szeptember 30., hétfő
Módosult az Akkreditált Innovációs Klaszter cím elnyerését támogató pályázati felhívás

Zipp.hu, 2013. szeptember 30., hétfő
Közvetlen kapcsolat van a vállalatok innovációs aktivitása és a bevételek növekedése között

Várható események

Sikeres fiatal magyar vállalatok a nemzetközi piacokon

A Joint Venture Szövetség (JVSZ), a Magyar Innovációs Szövetséggel (MISZ) együttműködésében "Sikeres fiatal magyar vállalatok a nemzetközi piacokon" címmel konferenciát szervez 2013. október 7-én, a Mercure Budapest Buda Szállóban (1013 Budapest, Krisztina krt. 41-43., Fszt. Mátyás konferenciaterem).

A rendezvény célja, hogy bemutassa a közönségnek olyan fiatal magyar vállalatok tapasztalatait, akik egy jó ötletből, az első lépésektől jutottak el nemzetközi piacokra.

Tervezett program:

Moderátor: Dr. Ábrahám László, a MISZ elnökségi tagja, az NI Hungary Kft. vezérigazgatója
14.00 - 14.20 Bevezető előadás
Chris Mattheisen, a JVSZ elnöke, a Magyar Telekom vezérigazgatója
14.20 - 14.40 Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) elnöki feladatokat ellátó elnökhelyettese
14.40 - 15.00 Havas István, az Ernst & Young Kft. vezérigazgatója
15.00 - 15.20 Dr. Fehér Gyula, a Ustream társalapítója, vezérigazgatója
15.20 - 15.40 Kávészünet
15.40 - 16.10 Oszkó Péter, a Portfolion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója és
Kovács Györgyi, a Nanushka vezérigazgatója
16.10 - 16.30 Gleisz Gábor, a Leonar3Do International Zrt. ügyvezető igazgatója
16.30 - 16.50 Árvai Péter, a Prezi társalapítója
16.50 - 17.20 Csíkos Péter, a Gravity R&D ügyvezető igazgatója és Molnár András, a Portfolion vezérigazgató-helyettese
17.20 - 17.30 Zárszó
Dr. Ábrahám László, a MISZ elnökségi tagja, az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Regisztrálni a jelentkezési lap kitöltésével és visszaküldésével lehet. Jelentkezési határidő: 2013. október 2.
Részvételi díj:
- a MISZ és a JVSZ tagjainak kedvezményesen: 9.000 Ft+áfa/fő
- nem JVSZ tagoknak: 16.000 Ft+áfa/fő

További információ: Tel: 1/489 0368, E-mail: jvsz@jointventure.hu

Középpontban az INNOVÁCIÓ

Tagszervezetünk, a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség 2013. október 10-én, 9.00 órától rendezi meg a "Középpontban az INNOVÁCIÓ" c. pályázati felhívására érkezett pályamunkák döntőjét, a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottság Székházának Zsolnay Termében (7624 Pécs, Jurisics Miklós utca 44.).

Délelőtt a pályázók bemutatják a zsűri előtt ötleteiket, melyek közül a legjobb pályamunka 5000 EUR értékű innovációs utalványt nyer.
Délután a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont és az Eszéki Strossmayer Egyetem kutatási portfólióját mutatják be, ill. előadást tartanak a zöld energia technológiák és energiatakarékosság regionális aspektusairól, melyet egy sikeres helyi innovációs vállalkozás előadása követ.

A szervezők kérik, hogy részvételi szándékát jelezze a rita.temesvari@ddriu.hu e-mail címen.

További információ: Temesvári Rita, E-mail: rita.temesvari@ddriu.hu, Tel.: +36-72/511-676

Üzleti lehetőségek magyar cégek számára az Egyesült Királyságban

A Magyar Spin-off és Start-up Egyesület és a Brit Nagykövetség konferenciát szervez a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ), az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és a Magyar Biotechnológiai Szövetség (MBSZ) társrendezésével.

Időpont: 2013. október 16.
Helyszín: Brit Nagykövetség Budapest, "Old Banking Hall" Konferenciaterem (1051 Budapest, Harmincad u. 6.)

A konferencia hivatalos nyelve angol, tolmácsolás nem biztosított.

A rendezvény elsődleges célja, hogy bemutassa, milyen üzleti lehetőségek állnak rendelkezésre innovatív magyar cégek számára az Egyesült Királyságban. A konferencia előadói bemutatják a magyar KKV-nak a nemzetközi terjeszkedés sikeres modelljeit, valamint bemutatásra kerül az Egyesült Királyság támogatási mechanizmusa.

Tervezett program:

9.00 - 9.15 Jonathan Knott, brit nagykövet megnyitó beszéde
9.15 - 9.30 Vicze Gábor, a Magyar Spin-off és Start-up Egyesület elnökének megnyitó beszéde
9.30 - 9.45 Üzleti tevékenység folytatása az Egyesült Királyságban
Kate Marshall, igazgató, Strategy, Policy & Local Engagement, Investment Group, UK Trade & Investment
9.45 - 10.15 A szabadalomalapú cégek támogatási rendszere: szabadalmakból származó jövedelmek jogállása
Tony Hughes, Sector Champion for Digital Content, UK Trade & Investment
10.15 - 10.30 Kávészünet
10.30 - 10.50 Nagy-Britanniában is sikeres magyar vállalkozás bemutatkozása
Darvas Gergely, igazgatósági tag, ThalesNano
10.50 - 11.10 Magyar cégek lehetőségei befektetők felkutatásában - egy brit kockázati tőkebefektető cég szemével
Andrew Tarcy, igazgató, CE Capital
11.10 - 11.30 A sikeres vállalkozó példája a neves londoni Tech City Magvető Programban
Jeremy Jauncy, Tictrac
11.30 - 11.50 Záró főelőadás: A magyarországi technológiai akcelerátor programok első tapasztalatai
Dr. Nikodémus Antal, Nemzetgazdasági Minisztérium
11.50 - 12.00 Kérdések és válaszok, a konferencia zárása
12.00 - Üzleti ebéd
13.00 - 16.00 One-to-one megbeszélések az előadókkal (előzetes regisztráció szükséges)

Kérjük, részvételi szándékát az alábbi jelentkezési lap kitöltésével 2013. október 11-ig Polonyi Hajnalkánál (+36 1 429 6253, hajnalka.polonyi@fco.gov.uk) jelezze. Mivel korlátozott a férőhelyek száma, a vendégek regisztrációja a jelentkezési sorrend alapján történik. Részvételi díj:
- a konferencia ingyenes a MISZ, az IVSZ, az MBSZ, valamint a Magyar Spin-off és Start-up Egyesület tagjai számára;
- egyéb résztvevőknek, ill. előzetes regisztráció nélkül: 19 900 Ft + ÁFA.

A konferenciáról történő esetleges távolmaradásukat legkésőbb 2013. október 11-ig jelezni szíveskedjék, határidőn túli lemondás esetén, nem áll módunkban a részvételi díj visszatérítése. Mivel korlátozott számban elérhetőek a férőhelyek, a vendégek regisztrációja a jelentkezési sorrend alapján történik.

További információ: Magyar Innovációs Szövetség, Tel.: 1/430-3330, E-mail: innovacio@innovacio.hu
Szerkesztő: dr. Antos László, Munkatárs: Szlamek Orsolya
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevél-szerkesztőség: 1036 Budapest, Lajos u. 103.
tel.: 430-3330, e-posta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.