XXIII. évf. | 2013. szeptember 17. | 17. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Magyar Fiatal Tudósok Társasága
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Nemzeti Innovációs Hivatal

Új tagok
Szakirodalom-figyelő
Sajtószemle
Várható események
Pályázati felhívásokHírek | Magyar Innovációs Szövetség

Jogi klinika indul start-upoknak

Magyarország első egyetemi IP jogi klinikája kezdi meg működését a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar együttműködésében.

Az amerikai mintára elinduló szolgáltatás keretében, a MISZ-nél jelentkező startupok szerzői jogi (ideértve a kapcsolódó jogokat is), védjegyjogi és kereskedelmi név (ideértve a domain neveket is) tárgyú kérdéseinek megoldásához nyújtanak a hallgatók térítésmentes segítséget. A hallgatók és a felelős oktató üzleti titoktartási nyilatkozatot tesznek. Folyamatban levő jogvitát (hatósági vagy bírósági ügyet) érintő kérdésekben a hallgatók nem nyújtanak jogi segítséget.

A startup akkor kérhet jogi segítséget, ha képviselője írásba foglalt nyilatkozatot tesz, és megküldi a MISZ-nek, melyet az visszaigazol. A nyilatkozat portálunkról a MISZ/Szolgáltatások almenüből tölthető le. A vállalkozás elektronikus levélben kérhet a tények leírása és kérdések feltétele útján jogi segítségnyújtást.

További információ: dr. Antos László, ügyvezető igazgató, MISZ, Tel.: +36-1/430-3330, E-mail: innovacio@innovacio.hu

Elnökségi ülés

A Magyar Innovációs Szövetség elnöksége ülést tartott 2013. szeptember 11-én, a Magyar Innovációs Szövetség székhelyén.

1.
Az elnökség jóváhagyta, ill. tudomásul vette a legutóbbi ülés óta elvégzett munkát, ill. jelentősebb eseményeket, amelyet Dr. Szabó Gábor, a Szövetség elnöke terjesztett elő.

2.
Dr. Reith János, a K+F Tagozat megbízott vezetője tájékoztatta az elnökséget a tagozat új programjáról, terveiről. Előadásában vázolta az innováció akadályait, ill. ennek megoldása érdekében feladatokat tűzött ki. A tagozatot vezető hét főből álló testületre javaslatot tett. A tagozat elsődleges feladatait ismertette, mint pl.: a K+F segítő megoldások fejlesztése; részvétel a felsőoktatási stratégia kidolgozásában; pályázati rendszerek reformja stb.
Ezt követően az elnökség tagjai kifejtették véleményüket, ajánlásaikat a tagozatvezető számára.

3.
Dr. Pakucs János javasolta, hogy 2013 novemberében az Akkreditált Technológiai Inkubátor pályázat győztesei tartsanak ismertetést a Szövetség választmánya részére. A javaslatot az elnökség egyhangúlag elfogadta.

4.
A Magyar Innovációs Szövetség elnöksége egyhangú szavazással elfogadta az SZMSZ módosítását, az újonnan megalakult tagozatok bejegyezésre, ill. a megszűnt tagozatok pedig törlésre kerültek.

5.
A Magyar Innovációs Szövetség elnöksége egyhangúlag elfogadta 2013 első hét hónapjára vonatkozó pénzügyi beszámolót, melyet az ügyvezető igazgató terjesztett elő.

6.
Dr. Antos László tájékoztatta az elnökséget a Magyar Szabványügyi Testület megkeresésről, melyben felkérték a Szövetséget egy európai szabványokat előkészítő bizottság nemzetközi tükörbizottsági munkájában való részvételre. Az elnökség egyhangúlag megszavazta, hogy a Magyar Innovációs Szövetséget a bizottságban Dr. Ábrahám László, elnökségi tag képviselje, az elnökségi tagok hozzászólásainak, észrevételeinek figyelembevételével.

Ünnepség Esztergomban

Szeptember 6-án, tagvállaltunk, a Magyar Suzuki Zrt., esztergomi gyárában az új SX4 modell sorozatgyártásának indulása alkalmából ünnepséget és fogadást tartott, amelyen többek között köszöntőt mondott a Suzuki Motor Corporation elnök-vezérigazgatója, Osamu Suzuki és Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is.
A rendezvényen meghívott vendégként Szövetségünket dr. Antos László ügyvezető igazgató képviselte.

Singularity University

Robert Peaslee, az Egyesült Államok Magyarországi Nagykövetségének kereskedelmi tanácsosa szeptember 12-én, Budapesten fogadást adott abból az alkalomból, hogy megünnepeljék a Singularity University megalapításának 5. évfordulóját, valamint bejelentsék a Singularity University első európai csúcstalálkozóját, melyet Budapesten, a Zeneakadémián tartanak 2013. november 15-16-án.

Szövetségünket a fogadáson meghívott vendégként dr. Antos László, ügyvezető igazgató képviselte.

II. Rexroth Pneumobil Gálafutam

A II. Rexroth Pneumobil Gálafutam megrendezésére tagszervezetünket, az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karát kérték fel a magyarországi Bosch Rexroth vállalatok. A megmérettetésre 2013. szeptember 7-én került sor a Városligetben, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeummal együttműködve.

A gálafutam célja az volt, hogy népszerűsítsék az alternatív energiák hasznosíthatóságát, a környezettudatos gondolkodást, és az arra való nevelés fontosságát egy technikai sportesemény által.
A futamon 9 hazai és 2 külföldi felsőoktatási intézmény összesen 19 hallgatói csapata mérte össze tudását. Több száz néző látogatott ki a rendezvényre, ahol a verseny mellett többek között volt tésztahíd-törés, bemutatták a Bánki Karon futó egyéb autós projekteket, fizikai kísérleteket, melyek a természettudományi és a mérnöki világ megismerését célozták meg a fiatalabb korosztályok számára.

A pécsi iparkamara klaszterfejlesztő tevékenysége

Az elmúlt időszakban a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara a megye, a régió induló és fejlődő klaszterei segítésének érdekében számos klaszterfejlesztési projektben vett részt. Az így elkészült dokumentumokat nem csak a régióban működő klaszterek hasznosíthatják. A projektek rövid ismertetése, az angol és magyar nyelvű, letölthető dokumentumok listája ide kattintva érhető el.

Magyar Fiatal Tudósok Társasága

Magyar Fiatal Tudósok Társaságának 12. Országos Találkozója

2013. szeptember 13-án tartották a Magyar Fiatal Tudósok Társasága (MAFITUD) 12. országos találkozóját a Makadám Mérnök Klubban, Budapesten. A MAFITUD-ot 2005-ben alapították az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottjai Visegrádon. A rendezvény levezető elnöke dr. Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) ügyvezető igazgatója volt, aki külön köszöntötte az új tagokat.

Az idei találkozó témája "A hazai startup ökoszisztéma" volt. A rendezvényt Dr. Szabó Gábor, a MISZ elnöke nyitotta meg. Dr. Szabó Gábor kiemelte, mennyire fontos fórumot jelent egy ilyen találkozó, mert lehetőséget biztosít eszmecserére, tapasztalatcserére. Felhívta a figyelmet arra, hogy mind egy cégalapításához, mind egy kutatási projekt megvalósításához a legfontosabb tényező a kudarctűrő képesség.

Elsőként Ivánka Gábor, vezetőségi tag számolt be a MAFITUD múlt évi tevékenységéről. Meghirdette a Dr. Kamilo Feher-díjat, amely első alkalommal került kiírásra csak MAFITUD-tagok részére. Az 1500 $ értékű díjat olyan munkával lehet elnyerni, amely szabadalomképes. (A Dr. Kamilo Feher-díj részletes pályázati felhívása ide kattintva olvasható.)

A senior tagok közül elsőként Gilyén András mutatkozott be, aki a 2006. évi EU-döntő különdíjában részesült. "Köztársasági elnöki ösztöndíjjal Cambridge-ben" c. előadásában bemutatta, hogy a Cambridge-i Egyetemen többek között milyen ún. supervisions-ok segítenek a személyre szabott tanulásban. Gilyén András a MISZ ajánlásával kapta meg az ösztöndíjat.

Ezt követően "Ösztöndíjjal a CERN-ben" címmel Varga Róbert, a 15. Ifjúsági Verseny második díjazottja számolt be az idén nyáron, szakmai gyakorlaton szerzett tapasztalatairól. A világ minden pontjáról érkező fiatalokkal együtt, az IT részlegen projektben és előadásokon vett részt, ill. ellátogattak többek között a Google zürichi központjába is.

Végül Guta Gábor, a 2000. évi EU-döntő III. helyezettjének és különdíjasának bemutatkozása következett. Érdekesség, hogy a nemzetközi versenyeken megismertek közül sokakkal a mai napig tartja a kapcsolatot. A külföldi ösztöndíjak, ill. tanulmányok és munkák során szerzett tapasztalatok közül a nyitott szellemiségre és a kitartó munka fontosságára hívta fel a figyelmet.
A fényképet Kallus György készítette

A szakmai program bevezetőjében Dr. Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke a kezdő vállalkozások számára elérhető inkubátor programok nyújtotta lehetőségekre és pályázatokra hívta fel a figyelmet. Miskolczy Csaba, a Startup Undergrund alapítója a "Hazai startup közösség fejlődése, új kihívások" c. előadásában kitért a startup és a spin-off vállalkozások hasonlóságaira, ill. különbségeire. Vázolta a startupokhoz tartozó ökoszisztéma intézményeit, elemeit. Kiemelte, hogy a startupok fejlődésében mennyire fontos a közösségi gondolkodás, tapasztalatcsere.

2012. évi Ipari Innovációs Díjban és a 2012. évi Szervezeti Innovációs Díjában részesült BalaBit IT Biztonságtechnikai Kft. ügyvezető igazgatója, Györkő Zoltán mutatta be, miként került a cégük egy veszprémi egyetemi kollégiumból a globális piacra. Kiemelte, hogy a hosszú távú, igazi sikerért a jól megválasztott és kőbe vésett cél, a kitartó és kemény munka mellett mennyire fontos az alkalmazkodóképesség és a csapatban gondolkodás. A nemzetközi célokat egy lojális közösség létrehozásával és termékfejlesztéssel lehet elérni, amihez a vállalkozó szellem elengedhetetlen egy kreatív és tudásalapú cégnél.

A szakmai program zárásaként Lám István, a 17. Ifjúsági Verseny díjazott versenyzője, a Tresorit Kft. alapító-ügyvezető igazgatója számolt be a 147 országban használt termékük sikerességének titkáról. A piacon lévő lehetőségekhez képest plusz innováció szükséges, aminek az alapja a gyorsaság és a bizalom. A cégalapítást kutató munka és szabadalmi bejelentés előzte meg, amelyet nemzetközi konferenciákon való részvétel és csapatépítés követett. Végül szintén kiemelte, hogy mennyire fontos a munkatársak tisztelete és a kreatív szellem ápolása.

Az elhangzott előadások letölthető a MAFITUD honlap "Találkozók" menüpontja alatt.
A találkozót kötetlen beszélgetés és vacsora zárta.

25. EU Fiatal Tudósok Versenye

A 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első helyezett fiataljai, Perez-Lopez Áron Ricardo, Hegyesi Donát Sándor és Zsombori Balázs 2013. szeptember 20-25. között, Prágában megrendezendő "25. EU Contest for Young Scientists" döntőjében képviselhetik Magyarországot.

A versenyzők második szakmai felkészítését dr. Antos László, ügyvezető igazgató, Ivánka Gábor, a verseny zsűrijének tagja, a delegáció vezetője és Balassi Márton István, a lisszaboni EU Fiatal Tudósok Versenyének első helyezettje tartotta, 2013. szeptember 5-én, Szövetségünk székhelyén.

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Kinevezés

A miniszterelnök 110/2013. (VIII. 21.) ME határozatával 2013. augusztus 15-ei hatállyal, határozatlan időtartamra kinevezte dr. Bendzsel Miklóst a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökévé.

Az SZTNH elnökének tájékoztatója

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) kezdeményezésére a Szellemi Tulajdon Világszervezetének (WIPO) főigazgatója megállapította a nemzetközi szabadalmi bejelentésekkel kapcsolatos nemzetközi bejelentési és kutatási illetékek összegének magyar forint egyenértékét. Az erről szóló hivatalos értesítést a WIPO 2013. augusztus 22-én tette közzé hivatalos lapjában, a hivatalos értesítések között (http://www.wipo.int/export/sites/www/pct/en/official_notices/officialnotices.pdf, Official Notices, PCT Gazette, 100-102. oldal).

A magyar bejelentők ennek alapján - ellentétben a korábbi gyakorlattal - egy előre meghatározható forint összeg fizetésére kötelesek, és nem szükséges a PCT-hez csatolt Végrehajtási Szabályzat (PCT VSZ) mellékletét képező illetéktáblázatban svájci frankban, ill. a PCT díjtáblázatában euróban, illetőleg orosz rubelben meghatározott illetéknek az SZTNH általi továbbítása időpontjában lehetséges - és előre nem tervezhető - átváltási árfolyamára tekintettel lenniük.

Az SZTNH elnökének a nemzetközi illeték és a kutatási illeték összegéről, valamint ezek megfizetésére vonatkozó előírásokról szóló 1/2013. (VIII. 30) tájékoztatója ide kattintva olvasható.

Szellemitulajdon-védelmi ismeretek az általános és középiskolások tankönyveiben

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó (NTT; korábban Nemzeti Tankönyvkiadó) 2013. augusztus 29-én együttműködési megállapodást írt alá, melynek fő célja a tankönyvek, tanári segédkönyvek, tanári továbbképzések szellemitulajdon-védelmi ismeretekkel való bővítése, és ezáltal a diákok szellemi tulajdonnal kapcsolatos tudatosságának növelése.

A 2013. szeptember 1-jétől felmenő rendszerben hatályba lépő kerettantervekben a korábbiakhoz képest hangsúlyosabban jelennek meg a szellemi tulajdon védelméhez kapcsolódó témák, így például a feltalálók és a szabadalmak szerepe a kémia tantárgy, a védjegy fogalma, ill. a termékhamisítás veszélyei a technika, életvitel és gyakorlat tantárgy, a szerzői jog betartásának szabályai az interneten az erkölcstan és informatika tantárgyak, vagy az idézés szabályai a magyar nyelv és irodalom tantárgy követelményei között.

A megállapodást Bendzsel Miklós, az SZTNH elnöke és Kiss János Tamás, az NTT vezérigazgatója írták alá. Az együttműködési megállapodás a Kormány által augusztusban 14-én elfogadott szellemitulajdon-védelmi stratégiában, a Jedlik-tervben is meghatározott cél megvalósítását szolgálja: tovább kell bővíteni a szellemitulajdon-védelmi tudatosságnövelő oktatási lehetőségeket az általános és középiskolás korosztály megszólításával. Az együttműködés eredményeképpen már 2013 szeptemberétől elérhetők lesznek ilyen ismereteket tartalmazó, a pedagógusokat segítő anyagok.

Az SZTNH 2013 őszén pályázatot ír ki a szellemi tulajdonnal kapcsolatos tudásanyag jobb megismertetése, oktatásának népszerűsítése érdekében pedagógusok számára. Bendzsel Miklós, aki egyben a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) elnökhelyettese is, elmondása szerint a HENT 2011-ben országos felmérést végzett a magyar középiskolákban, melynek során a diákok szellemi tulajdonnal, különösen a szerzői jogi védelem alatt álló tartalmak online felhasználásával kapcsolatos ismereteit, attitűdjét vizsgálta. Az adatok szerint a középiskolás diákok 93%-a kap olyan feladatokat az iskolában, amelyhez az internetet használja, 33%-uk mégsem hallott soha még a szerzői jogról, a diákok 36%-a szerint jogszerű filmeket feltölteni az internetre, 30%-uk szerint pedig szabadon, a forrás megjelölése nélkül bemásolhatnak a dolgozatukba egy interneten talált szöveget. A felmérés eredményeire alapozva a HENT 2011-2015-ig tartó Hamisítás Elleni Akciótervében is önálló intézkedési pontként szerepel a köz- és felsőoktatásban tanuló diákok felvilágosítása és oktatása. Ez ugyanis nélkülözhetetlen feltétele annak, hogy a legális tartalomfogyasztás kultúrája elterjedjen Magyarországon.

Nemzeti Innovációs Hivatal

Vietnámi minisztériumi konzultáció a NIH-ben

2013. augusztus 28. és szeptember 2. között, Budapesten tárgyalt a vietnami Tudományos és Technológiai Minisztérium (Ministry of Science and Technology - MOST) nemzetközi kapcsolatokért felelős három fős vezetői delegációja. Vietnámmal 2005-ben került sor a jelenleg is érvényes TéT együttműködési egyezmény aláírására.

A kormányközi egyezmény implementálásának felelős szerve magyar oldalon a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH), vietnami részről pedig a MOST. A tárgyalások során a felek megegyeztek a jövő évben végrehajtandó bilaterális programról, melynek legfontosabb pontja a közös TéT pályázat kiírása 2014. első negyedévben.

A MOST kérésére az NIH szakmai programot is szervezett a vietnami vendégeknek: a két ország TéT együttműködésének közös prioritásai mentén a műszaki tudományok, a vízgazdálkodás és a biotechnológia területén kerestek fel hazai egyetemeket, kutatóintézeteket és kutató cégeket.

A Nemzeti Innovációs Hivatal 4. Mentor Klub ülése

A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH), a Go!nno komplex, web alapú innovációs szolgáltató portál részeként, 2012. november 15-én indította el a "Innovatív kezdő vállalkozások mentorálása" elnevezésű programját. A program keretében, 2013. szeptember 4-én negyedik alkalommal rendezték meg a Mentor Klub ülését.

A program indulása óta, 88 mentor és 93 mentorált jelentkezett, ill. regisztrált a Go!nno portáljába. Az eddigi ülések során 69 mentorált találkozhatott leendő mentorával, a visszajelzések alapján a kialakított mentor-mentorált párosok 70%-a aktívan együttműködik. A mentorálási program folytatásaként, ez évben további két találkozó megrendezését tervezi a Hivatal.

A NIH gondozásában működő mentorálási programban, nagy tapasztalattal rendelkező vállalkozások vezetői, szakemberei mentorként, a társadalmi felelősségvállalásuk jegyében, díjtalanul segítik egy éven keresztül, a mentoráltként jelentkező innovatív kezdő vállalkozásokat.

A mentorálási programról további részletes információk az alábbi oldalon találhatók:
http://www.kaleidoszkop.gov.hu/web/guest/mentoralas

Köszöntjük új tagjainkat!

Név: | Kreater-csoport Társadalmi Innovációs Labor Kft.
Tagsorszám: | 689
Cím:
| 1136 Budapest, Raoul Wallenberg u.11.
Vezető: | Ágoston László, ügyvezető
Telefon: | +36 70 625 5568
E-mail:
| agoston.laszlo@kreater.hu

Tevékenység:
A Kreater Társadalmi Innovációs Ügynökség elsősorban ötletfejlesztéssel és ötletközvetítéssel foglalkozik - emellett marketing-üzleti innovációkkal kapcsolatos tanácsadást is végez, valamint teljeskörű piac- és véleménykutatásokat végez ötletgazdák, nonprofit és forprofit cégek, startupok és nagyvállalatok számára. Társadalmi innovációs ötletek és projektek inkubálása mellett a Kreater félévente 3 hónapos innovátorképzést tart az Innovatív Generáció (iGen) Program keretében.

Szakirodalom-figyelő

Scott J. Smart - Lawrence J. Gitman - Michael D. Joehnk: Fundamentals of Investing (A befektetés alapjai) - Pearson, 2013, International Edition, 12th Edition
Dr. Osman Péter ismertetése

A pénzügyi befektetés az egyik legnagyobb jelentőségű gazdasági tevékenység. A modern világban a pénz tartósan nem pihenhet, mert úgy - a gyakorlatilag állandóan ható - infláció következtében veszti az értékét. Olyan felhasználásba - befektetésbe - kell vinni, amelyben hozamot hoz, ellensúlyozva, és lehetőleg minél inkább túlszárnyalva az inflációs értékvesztést. A pénzügyi befektetés rendszerint több is, mint ilyen "menekítés": a befektetők nyereségszerzés céljával folyamodnak hozzá. Biztos befektetés azonban nincs, hiszen a befektető ezzel a jövő alakulására spekulál: hogy amibe a pénzét tette, annak piaci ára növekedni fog. A piacon már forgó befektetési eszközökbe csak úgy lehet befektetni, ha van, aki eladja azokat. Az eladó ilyenkor szintén spekulál: vagy arra, hogy az adott eszköz piaci értéke a továbbiakban csökkenni fog (vegytiszta példa erre a shortolás), vagy arra, hogy talál olyan befektetést, amelyben az így szerzett pénze a jövőben többet hoz neki. A jövő viszont, az elmélet-alkotók minden eddigi erőfeszítése ellenére, kiszámíthatatlan - ha pedig egyszer megtalálják kiszámításnak biztos módszerét, ott lesz örökre vége a spekulatív ügyleteknek, s velük az ilyen piacoknak.

A várakozást jó eséllyel teljesítő befektetések megválasztása és kezelése a pénzügyek egyik rendkívül alaposan kimunkált, és folyamatosan fejlesztett szakterülete. Ennek tankönyve ez a kötet, a Pearson pedig garancia arra, hogy kiemelkedően jó mind az anyagában, mind az előadásnak és a tanulás segítésének a módszertanában.

Könyvük célja, emelik ki a szerzők, hogy segítse megtanulni a jól megalapozott befektetési döntések kialakítását minden befektetési eszköz esetében; segítse megérteni az ezzel járó kockázatokat; és megadja a szükséges eszközöket a jó befektetési stratégia kialakításához. E legújabb kiadás felhasználja a tudomány művelőitől, valamint a hivatásos befektetőktől származó tudást, továbbá az előző kiadásokra kapott visszajelzéseket, a benne foglaltak pedig tükrözik a mai befektetési környezet realitásait. Mondanivalóját, tanításait az anyagba beillesztett, gyakran a gazdasági életből nevesítetten átvett gyakorlati példák gazdag sora támasztja alá, mutatja meg, hogyan jelentkeznek azok az üzleti élet mindennapi valóságában.

A 672 oldalnyi anyagot 15 fejezetre osztották 6 részbe sorolva. Utóbbiak: • Felkészülés a befektetésre - benne: A befektetési környezet; Értékpapír piacok és -ügyletek; Befektetési információk • Fontos fogalmi eszközök: Megtérülés és kockázat; A pénz időértéke; Modern portfólió elméletek • Befektetés részvényekbe: Törzsrészvények; Törzsrészvények elemzése; Részvényértékelés; A hatékony piacok és a Viselkedési közgazdaságtan • Befektetés kötvényekbe: Kötvények; Kötvény értékelés  • Portfólió menedzsment: Befektetési alapok és Tőzsdén forgalmazott alapok • Származékos befektetési eszközök: Opciók: put- és call-opciók; Futures piacok és azokon forgalmazott pénzügyi eszközök.

További három fejezet elérhető az interneten: • Befektetés elsőbbségi részvényekbe • Adókedvezményes befektetések (USA szabályok!) • Befektetések ingatlanba és egyéb anyagi javakba.

Előadásmódja, tagolása és eszköztára a lehető legjobban segíti az egyéni tanulást. Hangsúlyozni kell ugyanakkor, hogy ez felsőfokú oktatás tankönyve - így helyenként a tárgytól elválaszthatatlan felsőfokú matematika is megjelenik benne.

Anyagát az interneten elérhető anyagok és tanulási eszközök is kiegészítik.
Érdeklődni lehet: Csibi Erzsébet, Pearson Education Magyarország, erzsebet.csibi@pearson.com

Paul Krugman: Elég legyen a válságból! MOST! - Akadémiai Kiadó, 2012
Dr. Osman Péter ismertetése

Krugman e könyve valójában nem kevesebbről szól, mint hogy a nyugati civilizációnak van-e még jövője; hogy a megszorításokkal dolgozó gazdaságpolitikai paradigma, amely azt jelenleg teljesen hatalmába kerítette, vajon a felemelkedéshez vezeti-e, vagy teljesen bedönti a szakadékba. Nagyon világosan állást foglal e kérdésben, szembeszállva az uralkodó /gazdaság/politikai koncepcióval.

Ő maga így vezeti be s összegzi is a mondanivalóját: "Még csak nem is rejtélyes a katasztrófa (a nyugati világ jelenlegi gazdasági állapota - OP) természete. A nagy gazdasági világválságban a vezetőknek volt mentségük: igazából senki sem tudta, hogy mi történik, és hogyan lehetne kezelni a válságot. A mai vezetőknek azonban nincs mentségük. Mert tudjuk, mi történik, és rendelkezésünkre állnak az eszközök is, amelyekkel véget vethetnénk ennek a gyötrelemnek. Mégsem teszünk semmit. A következő fejezetekben megpróbálom kifejteni, miért - a haszonleső magatartás és egy torz ideológia kart karba öltve akadályozzák, hogy megoldjunk egy megoldható problémát. (..) Szörnyű időket élünk, és még ennél is szörnyűbb, hogy mindezt elkerülhettük volna. De ne adjuk fel: igenis úrrá lehetünk ezen a válságon, és ehhez nem kell más, csak tisztánlátás és elszántság." Amit pedig kifejt, az tökéletesen indokolja a könyv eredeti, még sokkal kifejezőbb címét: Vessetek véget ennek a válságnak MOST!

Nyitásként leszögezi: könyvének alapkérdése, hogy "Hát akkor most mit tegyünk?" Ennek megfelelően vizsgálja, elemzi a helyzetet, a közgazdasági alapvetéseket, a válság gazdaságtanát, veszi kritikai elemzés alá a kormányzati gazdaságpolitikai válaszok hatékonyságát és indítékait, s fejti ki saját koncepcióját a tartós kilábalást lehetővé tevő gazdaságpolitikai paradigmára és eszköztárra.

Akit érdekel a világ sorsa - s abban a magunké -, annak roppant tanulságos és szó szerint letehetetlen olvasmány ez a könyv. Szintúgy annak is, aki szívesen ismerkedik a közgazdaságtan elméletével. Túl azon, hogy életünk egyik legfontosabb kérdését taglalja - várhatóan hogyan alakulnak annak sorsdöntő jelentőségű gazdasági alapjai és keretei, s mit lehetne tenni, hogy jobbak legyenek -, bárhol olvasunk bele, lenyűgöző témákkal, gondolatmenetekkel, értékelésekkel és kritikákkal szolgál.

Mondandója kvintesszenciájaként: "Az államnak most többet és nem kevesebbet kell költenie, egészen addig, amíg a magánszektor meg nem erősödik annyira, hogy képes legyen fellendíteni a gazdaságot - ehelyett azonban a munkahelyeket pusztító, megszorító politika vált uralkodóvá. Ezzel a könyvvel igyekszem megtörni ennek a destruktív közvélekedésnek a hatalmát, és érvelni egy bővítésre koncentráló, munkahelyteremtő gazdaságpolitika mellett, amelyet régóta követelnünk kellett volna." És: "Bolond az, aki a rövid távú deficitre fókuszál."
Továbbá: "Semmi sem történt annak érdekében, hogy olyan környezet jöjjön létre, amelyben a deficites országok képesek lennének visszanyerni a versenyképességüket. Amíg a deficites országokat kíméletlen megszorításokra kényszerítették, addig a többlettel rendelkező országok is elkötelezték magukat a megszorító intézkedések mellett, és ezzel végleg aláásták az export növekedéséhez fűződő reményeket." • "Az ilyen válságok nem csak rövid távon okoznak súlyos károkat, hanem úgy tűnik, a távoli jövőre is kihatnak, mert a növekedés és a foglalkoztatottság többé-kevésbé véglegesen a válság előttinél alacsonyabb szinten állapodik meg." • "Miközben küzdünk ezzel a nyakunkba szakadt válsággal, nagyon bosszantó azt látni, hogy a közgazdászok mennyire a problémát, és nem a megoldást jelentik."

Martos Gábor: MŰKERESKEDELEM - Egy cápa ára - Typotex, 2013 - Képfilozófiák sorozat
Dr. Osman Péter ismertetése

Azt ne higgye bárki, hogy ez az áttekintés valóban csupán - vagy akár legfőképp - a műkereskedelemről szól. Valóban, sokban arról is, sőt a nagyon felületes olvasónak tényleg arról - ám valójában sokkal inkább a műalkotások "fogyasztóiként" is fellépő emberek sajátos gazdasági viselkedéséről, a műkereskedők ezzel összehangolt, vagy éppen ezt vezérlő tevékenységéről, s arról, mennyire átszövik a gazdasági vagy onnan eredő motivációk az emberek viszonyát a képzőművészetekhez (is), jóllehet ideális esetben azoknak a tiszta humán értékek honának kellene lenniük. Martos azt elemzi, hogyan alakítja a műkereskedelem, mint egy igen sajátos árucikk-típusnak, az egyedi műalkotásoknak a kereskedelmére szakosodott iparág a forgalomban ezeknek az árucikkeknek az árát, a piaci értékét. Áttekintését és az elemzéseit, következtetéseit sok, szakmabeliektől származó idézettel is alátámasztja, ami még inkább érdekfeszítővé és megvilágító erejűvé teszi e könyvét.

Mindez annál is izgalmasabb a számunkra, mert világosan megérezhető benne több-kevesebb párhuzam egy gazdaságilag kiemelkedő jelentőségű területtel: az egyedi szellemi termékek, s különösen a gazdálkodás körében hasznosítható technológiák adásvételével. Utóbbiak kereskedelmére valószínűleg azért nem ismerünk hasonló elemzéseket, mert az meglehetősen ritkán jelenik meg nyíltpiaci műveletekben.

A mondandó velejét, a könyv alapkérdését ragadják meg Martos következő szavai: "Nemcsak a kívülállók, hanem olykor a szakmabeliek számára is nehezen megfogható, mi határozza meg egy műtárgy értékét vagy azt, hogy a több ezer tehetséges művész közül melyik lesz drágán megfizetett márka." Figyeljünk fel a legutolsó szóra: márka, mert a lényeg veleje tükröződik benne: az elismert művészek kategóriájában a piac valójában már nem is szépművészeti remeket vesz, hanem a márkára, az annak tulajdonított kelendőségre utazik, ennek alapján alkotja meg az árban megjelenő értékítéletét. Akinek ebben kételyei lennének, annak ajánljuk figyelmébe egyrészt a 20. század két kiemelkedő marketing-zsenijének, Pablo Picassónak és Salvador Dalínak az életművét, másrészt minden idők valószínűleg egyik legmeghökkentőbb idevágó példáját, Marcel Duchamp Fountain c. művének itt is olvasható karrierjét, amely a rendkívül sikeres márkaépítés nélkül megmaradt volna egy jámbor piszoárnak. Szerfelett tanulságos és szórakoztató olvasni, hogyan küzdenek meg a józan ész maradékát menekítő műítészek ez utóbbi "műalkotás" sikerének abszurditásával, erőltetett magyarázatokat gyártva, és végső soron eljutva arra, hogy az alkotás nem is a mű, hanem a prezentálás - mi pedig felvethetjük, hogy valójában az alkotás itt nem is a mű, hanem maga a magyarázat!!

Az elemzésben alkalmazott megközelítésnek van egy meglehetősen elgondolkodtató alaptétele: "Nem teszek különbséget ebben az írásban a "gyűjtők" és a "befektetők", tehát a kizárólag pénzügyi megfontolások alapján műtárgyat vásárolók között, hiszen ezt az elkülönítést sokszor nem is lehet egyértelműen megtenni." Gazdasági megfontolások alapján viszont feltehető, hogy inkább a befektetők mögött áll olyan tőkeerő, amely szinte korlátlan magasságokba tudja hajtani a piaci árakat. A gyűjtők túlnyomó hányada előbb-utóbb meggondolja, ér-e annyit neki a műtárgy, a befektető azonban bízik abban, hogy ha már az elért egy bizonyos árat, jön majd olyan, aki többet is ad érte. Ha pedig ez utóbbi mechanizmus valóban létezik, akkor ez a fajta befektetés voltaképpen egyfajta Ponzi-séma, amely addig működik, amíg akad a piacon, aki képes és hajlandó pénzt fektetni bele.

Teljes körű sajtószemle

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll vagy a linkre kattintva olvasható!)
A sajtószemle tagvállalataink, a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft. segítségével készült.

MNO.hu, 2013. szeptember 2., hétfő
A Műegyetem mindig zseniket adott a világnak

Computerworld Online, 2013. szeptember 2., hétfő
Innováció és üzleti érték

HírTV, 2013. szeptember 2., hétfő
Híradó
"...A mennyiségi felsőoktatásból a minőségi felsőoktatás felé terelte a kormány az egyetemeket, mondta Balog Zoltán..."

Magyar Nemzet, 2013. szeptember 3., kedd, 4. oldal
Ködbe veszett uniós milliárdok
"...Bár valamennyi piaci szereplő szerint sikeres a hazai innovációs piac felvirágoztatását célzó Jeremie-program, az elköltött milliárdos közpénz sorsa továbbra sem látható. Az uniós forrást magántőkével vegyítő program ugyanis üzleti titoknak minősül, miközben az sem világos, a pénz eljutott-e az induló vállalkozásokhoz, vagy elakadt a közbeékelt pénzintézeteknél. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság lapunk bejelentése nyomán vizsgálja az ügyet..."

MNO.hu, 2013. szeptember 3., kedd
Ködbe veszett uniós milliárdok

Délmagyar.hu, 2013. szeptember 3., kedd
Az Európai Bizottság díjazni fogja ˝az innováció fővárosát˝

Szabolcs Online, 2013. szeptember 3., kedd
Decemberben átadják a rangos Gábor Dénes-díjat

Figyelő Online, 2013. szeptember 3., kedd
Az Európai Bizottság díjazni fogja "az innováció fővárosát"

Info.Nyíregyháza.hu, 2013. szeptember 3., kedd
Kutatók éjszakája - Péntekig lehet jelentkezni a kutatói börzére

Hiradó.hu, 2013. szeptember 3., kedd
Péntekig lehet jelentkezni a kutatói börzére

Hiradó.hu, 2013. szeptember 3., kedd
Budapesten hozott létre fejlesztési központot a Deutsche Telekom

HírTV, 2013. szeptember 3., kedd
Reggeli Híradó
"...A Műegyetemen ezen felül óriási felelősség van a minőség továbbvitelében. A magas hozzáadott értékű iparágak fejlesztéséhez, ilyen az egészségipar, a high-tech, az innováció, a kutatás-fejlesztés, vagy éppen a zöld gazdaság..."

Lánchíd Rádió, 2013. szeptember 3., kedd
Reggeli Híradó
"...A mennyiségi felsőoktatásból a minőség felé terelte a kormány az egyetemeket, mondta Balog Zoltán..."

Napi Gazdaság, 2013. szeptember 4., szerda, 7. oldal
A Samsung élre tör a nyomtatópiacon
"...A Samsung azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2017-re az A4-es méretű, lézer- és többfunkciós nyomtatók piacának vezető szereplője legyen. A koreai társaság az ehhez vezető út első lépéseit a mobil nyomtatásban látja..."

Magyar Hírlap, 2013. szeptember 4., szerda, 7. oldal
Az elmúlt tíz év
"...A másik két kitörési pont lehet a helyi zölderőművekben előállított megújuló energia, illetve a technikai-technológiai réseket kihasználó kutatás-fejlesztés..."

Kelet-Magyarország, 2013. szeptember 4., szerda, 4. oldal
Decemberben ítélik oda a Gábor Dénes-díjat

Napló, 2013. szeptember 4., szerda, 16.oldal
Veress professzor a minőségről

ICT Nagykönyv, 2013. szeptember 4., szerda, 11. oldal
Innovációs lánc
"...Közben gőzerővel folyik a budapesti kutató-fejlesztő központ bővítése. A centrum az Ericsson világszinten negyedik legnagyobb ilyen jellegű létesítménye..."

ICT Nagykönyv, 2013. szeptember 4., szerda, 41. oldal
Egyetem, startup, innováció
"...Az ipar is figyelemmel kíséri az innovációs versenyeket, a nyertes fejlesztéseket pedig támogatja. Az elmúlt időszakban újabb sikertörténetek születettek... A Műegyetem Villamosmérnöki Karán (BME VIK) megkapta az idei innovációs díjat az Irányítástechnika és Informatika Tanszék, Számítógépes Grafika Csoport képalkotási módszeréért, illetve a Tresorit felhő alapú, rejtjelezett adattárolójáért..."

Portfolio.hu, 2013. szeptember 4., szerda
Egyetértés alakult ki a technológiai start-up pályázatról
"...A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) szerint egyetértés alakult ki közte és a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) között a Kutatási és Technológiai Alap finanszírozásával megvalósuló "Technológiai start-up ökoszisztéma építés" című pályázattal kapcsolatban - közölte a szövetség szerdán..."

Napi.hu, 2013. szeptember 4., szerda
Megegyeztek az innovációs támogatásról

Erdély Online, 2013. szeptember 4., szerda
Innovációs szövetség: egyetértés a technológiai start-up pályázatról

Magyar Online, 2013. szeptember 4., szerda
Innovációs szövetség: egyetértés a technológiai start-up pályázatról

Pécsi Napilap Online, 2013. szeptember 4., szerda
Innovációs szövetség: egyetértés a technológiai start-up pályázatról

Szegedi Napilap Online, 2013. szeptember 4., szerda
Innovációs szövetség: egyetértés a technológiai start-up pályázatról

Nagykanizsai Napilap Online, 2013. szeptember 4., szerda
Innovációs szövetség: egyetértés a technológiai start-up pályázatról

Siófoki Napilap Online, 2013. szeptember 4., szerda
Innovációs szövetség: egyetértés a technológiai start-up pályázatról

Üzletrész.hu, 2013. szeptember 4., szerda
Korrigálták a tech-startup pályázatot

Innoportál.hu, 2013. szeptember 4., szerda
Egyetértésben épülhet a technológiai start-up ökoszisztéma

Portfolio.hu, 2013. szeptember 4., szerda
Bezuhant Magyarország versenyképessége

Népszava Online, 2013. szeptember 4., szerda
Kiderült: Magyarország rosszabbul teljesít
"...Az ország hatékonysági tényezői jók, igaz, gondok vannak az innováció, a korrupció és az intézményrendszer területén, ami miatt Magyarország a unió perifériájára került - állapítják meg..."

Népszabadság Online, 2013. szeptember 4., szerda
Gyatra, de romlik is a magyar versenyképesség

Privátbankár.hu, 2013. szeptember 4., szerda
Versenyképességi potenciálunk szinte semmi a régióban

Dehír.hu, 2013. szeptember 4., szerda
A görögöket, a horvátokat, a szlovákokat és a románokat előzzük az EU-ban

Alfahír.hu, 2013. szeptember 4., szerda
Sosem álltunk még ilyen rosszul

MIXOnline.hu, 2013. szeptember 4., szerda
Magyarország a 63.

Hír.ma, 2013. szeptember 4., szerda
Magyarország a 63. a Világgazdasági Fórum versenyképességi rangsorában

Index.hu, 2013. szeptember 4., szerda
Sosem volt még ilyen rossz a megítélésünk

Napi.hu, 2013. szeptember 4., szerda
Magyarország a periférián - rontottunk a versenyképességi listán

HVG.hu, 2013. szeptember 4., szerda
Magyarország visszacsúszott a versenyképességi ranglistán

Figyelő Online, 2013. szeptember 4., szerda
Lejjebb csúsztunk a versenyképességi rangsorban

Magyar Hírlap Online, 2013. szeptember 4., szerda
Lecsúsztunk a versenyképességi listán

Stop.hu, 2013. szeptember 4., szerda
Három helyet is rontott Magyarország a versenyképességi listán

Origo.hu, 2013. szeptember 4., szerda
Mélyponton az ország versenyképessége

Stop.hu, 2013. szeptember 4., szerda
A válság utáni jöhet a kutatás-fejlesztés és az innováció

Siófoki Napilap Online, 2013. szeptember 4., szerda
Magyarország a 63. a Világgazdasági Fórum versenyképességi rangsorában

Menedzsment Fórum, 2013. szeptember 4., szerda
Budapesten hozta létre egyik fejlesztési központját a Deutsche Telekom

MNO.hu, 2013. szeptember 4., szerda
Budapesti fejlesztés indul a Telekomnál

Kitekintő.hu, 2013. szeptember 4., szerda
Budapestet választotta a Deutsche Telekom

Figyelő Online, 2013. szeptember 4., szerda
Budapesten bővít a Deutsche Telekom

Élelmezésközpont.hu, 2013. szeptember 4., szerda
A Deutsche Telekom Budapesten hozta létre televíziós szolgáltatás-fejlesztési központját

Origo.hu, 2013. szeptember 4., szerda
Budapesten hozták létre a Deutsche Telekom régiós fejlesztőközpontját

BITport.hu, 2013. szeptember 4., szerda
Budapesten fejleszti tévészolgáltatásait a Deutsche Telekom

RichPoi.hu, 2013. szeptember 4., szerda
Stratégiai megállapodás Magyarország és a Hewlett-Packard között

HVG.hu, 2013. szeptember 4., szerda
Cséfalvay elmondja, mik a kitörési lehetőségek a válság után

Magyar Hírlap Online, 2013. szeptember 4., szerda
Cséfalvay: kulcskérdés a kutatás-fejlesztés és az innováció

Piac&Profit Online, 2013. szeptember 4., szerda
Kisvállalkozás is juthat nagy pénzhez

ITBusiness Online, 2013. szeptember 4., szerda
Egyetem, startup, innováció

Hír.ma, 2013. szeptember 4., szerda
Stratégiai megállapodást kötött a kormány és a Hewlett-Packard Magyarország Kft

Siófoki Napilap Online, 2013. szeptember 4., szerda
Stratégiai megállapodást kötött a kormány

InfoRádió.hu, 2013. szeptember 4., szerda
Stratégiai megállapodást kötött a kormány és a Hewlett-Packard Magyarország Kft.

InfoRádió.hu, 2013. szeptember 4., szerda
Cséfalvay: a válság utáni időszak kulcskérdése a kutatás-fejlesztés és az innováció

Hiradó.hu, 2013. szeptember 4., szerda
Cséfalvay: Kulcskérdés a kutatás-fejlesztés és az innováció

Hiradó.hu, 2013. szeptember 4., szerda
Magyarország 63. a globális versenyképességi listán

Magyar Hírlap, 2013. szeptember 5., csütörtök, 9. oldal
A válság után kulcskérdés a kutatás-fejlesztés és az innováció
"...A visegrádi országoknak a kutatás-fejlesztés és az innováció erősítése jelent kitörési lehetőséget a gazdasági válság után. Ahhoz, hogy a visegrádi négyek még inkább a válság utáni időszak nyertesei legyenek, sokkal erősebben kell a kutatás-fejlesztésre és az innovációra koncentrálni - mondta az MTI-nek telefonon a Lengyelországban, a krynicai gazdasági fórumon tartózkodó Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár..."

Magyar Hírlap, 2013. szeptember 5., csütörtök, 10. oldal
Középszerűből kiválót alkotni
"...Magyarország számos területen jobban teljesít, az OECD és a londoni elemzőházak gazdasági előrejelzései szerint ezt az is bizonyítja, hogy az idén minden eddiginél több vállalkozás terméke és szolgáltatása nyerte el a Magyar Termék Nagydíjat - hangzott el a tegnapi díjátadón..."

Magyar Nemzet, 2013. szeptember 5., csütörtök, 9. oldal
Innovációval előnyt szerez Közép -Európa
"...Az innovációra, a kutatás-fejlesztésre, a műszaki szakemberek képzésére kellene hangsúlyt fektetnie, a gazdaság bizonyos területein pedig a Nyugat megelőzésére törekednie a közép-európai országoknak, hogy sikeresek legyenek, és növeljék versenyképességüket - hangzott el tegnap a 23. alkalommal Dél-Lengyelországban megrendezett krynicai gazdasági fórumon..."

Figyelő, 2013. szeptember 5., csütörtök, 48+49. oldal
A startup ökoszisztéma hiányzó pillére
Dőry Tibor a vállalkozói ismeretek és szemlélet oktatásának fontosságáról

Napi Gazdaság, 2013. szeptember 5., csütörtök, 5. oldal
Mélyponton Magyarország versenyképessége
"...Romlott Magyarország helyzete az elmúlt évhez képest a World Economic Forum (WEF) legfrissebb versenyképességi listáján, amelyet továbbra is a Svájc−Szingapúr−Finnország trió vezet..."

Napi.hu, 2013. szeptember 5., csütörtök
Mélyponton Magyarország versenyképessége

Népszabadság, 2013. szeptember 5., csütörtök, 9. oldal
Tovább romlott a versenyképességünk
A makrogazdasági környezet megítélésében a 44.-ről a 84. helyre zuhantunk

Népszava, 2013. szeptember 5., csütörtök, 5. oldal
Romlott Magyarország versenyképessége

Magyar Fórum, 2013. szeptember 5., csütörtök, 5. oldal
Első alkalommal került átadásra a "Díj a sikeres vállalkozásokért

InsiderBlog.hu, 2013. szeptember 5., csütörtök
Egyetértés a Gazella kapcsán
"...Tegnap ezt a közleményt kaptuk. Szó szerint közöljük a Magyar Innovációs Szövetség tájékoztatását a kialakult egyetértésről. Örvendetes, és gratulálunk a konstruktivitáshoz!..."

Promenad.hu, 2013. szeptember 5., csütörtök
Egyetértés alakult ki a "Technológiai start-up ökoszisztéma építés" tárgyú pályázattal kapcsolatban

EuroAstra.hu, 2013. szeptember 5., csütörtök
A Deutsche Telekom Budapesten hozta létre televíziós szolgáltatás-fejlesztési központját

MNO.hu, 2013. szeptember 5., csütörtök
A válság után nyertes lehet az ország

Élelmezésközpont.hu, 2013. szeptember 5., csütörtök
Cséfalvay: a válság utáni időszak kulcskérdése a kutatás-fejlesztés és az innováció

MenedzsmentFórum.hu, 2013. szeptember 5., csütörtök
Cséfalvay: az innováció jelent kitörési pontot

Kitekintő.hu, 2013. szeptember 5., csütörtök
Sokkolta a Bizottságot a tagállamok büdzséje

HVG.hu, 2013. szeptember 5., csütörtök
Orbán köszönti az új Suzukit

Gazdasági Rádió, 2013. szeptember 5., csütörtök
Reggeli monitor
"...Nemsokára elindul a Nemzeti Innovációs Hivatal inkubátor programja..."

Gazdasági Rádió, 2013. szeptember 5., csütörtök
Reggeli monitor
"...Stratégiai megállapodást kötött a kormány és a Hewlett-Packard Magyarország Kft..."

ECHO TV, 2013. szeptember 5., csütörtök
Reggeli Híradó
"...Stratégiai megállapodást kötött a kormány és a Hewlett-Packard..."

Magyar Fórum, 2013. szeptember 5., csütörtök, 5. oldal
Első alkalommal került átadásra a "Díj a sikeres vállalkozásokért
"...Augusztus 29-én került sor a "Díj a sikeres vállalkozásokért" díjak ünnepélyes átadására a Nemzetgazdasági Minisztériumban. Az elismeréseket Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nyújtotta át a Teva csoport, a ChocoMe Kft., illetve a Clariton Kft. képviselői részére..."

Magyar Hírlap, 2013. szeptember 6., péntek, 10. oldal
Változnak a feltételek
"...Egyetértés alakult ki a Technológiai startup ökoszisztéma-építés tárgyú pályázattal kapcsolatban - tájékoztatott a Magyar Innovációs Szövetség. Ennek értelmében módosul az első alprogram beadási határideje, a pályázat nyertese pedig - a korábbi kiírással ellentétben - olyan társaság is lehet, amely nem veszi igénybe az inkubátortámogatást, de részt vehet a további alprogramokban..."

Inno-Hír, 2013. szeptember 6., péntek
Innovációs szövetség: egyetértés a technológiai start-up pályázatról
"...Tájékoztatásuk szerint Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkárának meghívására közös megbeszélést tartottak az NGM, a MISZ és a NIH vezetői, amelyen több módosításról állapodtak meg, egyebek között az első alprogram beadási határidejét november 15-re változtatták..."

Inno-Hír, 2013. szeptember 6., péntek
Magyarország a 63. a Világgazdasági Fórum versenyképességi rangsorában

Inno-Hír, 2013. szeptember 6., péntek
Az Európai Bizottság díjazni fogja "az innováció fővárosát"

Inno-Hír, 2013. szeptember 6., péntek
Kutatók éjszakája

PrímHírek.hu, 2013. szeptember 6., péntek
Innovációs szövetség: egyetértés a technológiai start-up pályázatról

Portfolio.hu, 2013. szeptember 6., péntek
Jól tesszük, ha importálunk és jó, ha itt vannak a külföldiek
"...a külkereskedelemnek rengeteg formában lehet kedvező hatása. Az egyik legfontosabb talán az, hogy innovációra ösztönzi a vállalatokat..."

Portfolio.hu, 2013. szeptember 6., péntek
Ha túl sok az adóötlet, elriasztjuk a befektetőket

Portfolio.hu, 2013. szeptember 6., péntek
Itt az újabb magyar autó!

Index.hu, 2013. szeptember 6., péntek
Suzuki Orbán titkos tanácsosa

Origo.hu, 2013. szeptember 6., péntek
Orbán utat és hidat ad az új Suzukiért

Stop.hu, 2013. szeptember 6., péntek
Megkezdődött az új Suzuki SX4 gyártása Esztergomban

MNO.hu, 2013. szeptember 6., péntek
Orbán: a Suzuki harmincezer családnak biztosít megélhetést

HVG.hu, 2013. szeptember 6., péntek
Orbánék mindent úgy csinálnak, ahogyan a Suzuki kérte

Kisalföld.hu, 2013. szeptember 6., péntek
Megkezdődik Esztergomban az új Suzuki SX4 gyártása

RichPoi.hu, 2013. szeptember 6., péntek
Esztergomban megkezdődött az új Suzuki SX4 sorozatgyártása

Hír24.hu, 2013. szeptember 6., péntek
Az új Suzukiért új híd és út is épül

Dunakanyar.hu, 2013. szeptember 6., péntek
A miniszterelnök is köszönti az új Suzukit ma Esztergomban

TotalCar.hu, 2013. szeptember 6., péntek
Beindult a gyártás, jön az új SX4

A5.hu, 2013. szeptember 6., péntek
Esztergomban megkezdődött az új Suzuki SX4 gyártása

Gyártástrend.hu, 2013. szeptember 6., péntek
Gyártásban az új Suzuki

The Wall Street Journal - Europe Online, 2013. szeptember 6., péntek
Suzuki’s First New SX4 S-CROSS Car Rolls Off Hungarian Line

Budapest Business Journal Online, 2013. szeptember 6., péntek
Orbán, Suzuki introduce new SX4 compact

AutomotiveBusinessReview.com, 2013. szeptember 6., péntek
Suzuki Motor introduces SX4 S-CROSS in Hungary

HÍR.TV.HU, 2013. szeptember 6., péntek
2013. Szeptember 6. - Esztergom - Suzuki

Komárom Esztergom Megye Rádiója Online, 2013. szeptember 6., péntek
Esztergomba látogat ma a miniszterelnök

TőzsdeFórum.hu, 2013. szeptember 7., szombat
Van egy jó ötleted? Esetleg több is?
"...Szeptember 15-éig lehet jelentkezni a Kreater Társadalmi Innovációs Ügynökség pályakezdő innovációs programjának második ütemére..."

ProfitLine.hu, 2013. szeptember 7., szombat
Képzési és mentorprogram innovátoroknak

Hír3.hu, 2013. szeptember 7., szombat
Képzési és mentorprogram innovátoroknak

Világgazdaság Online, 2013. szeptember 7., szombat
Képzési és mentorprogram innovátoroknak

Népszabadság Online, 2013. szeptember 7., szombat
Sportterepjáró-premier Esztergomban

ATV.hu, 2013. szeptember 7., szombat
Orbán: Magyarország és a Suzuki útja egy irányba vezet

Bevezetem.hu, 2013. szeptember 8., vasárnap
Beszállítói konferencia a hazai kis- és középvállalkozói szektor megerősítéséért

BeVezetem.hu, 2013. szeptember 8., vasárnap
Esztergomban megkezdődött az új Suzuki SX4 sorozatgyártása

HetiVálasz.hu, 2013. szeptember 8., vasárnap
Esztergomban megkezdődött az új Suzuki SX4 sorozatgyártása

Dunántúli Napló, 2013. szeptember 9., hétfő, 1+2. oldal
"Nem az iparfejlesztés jelent megoldást Pécsett"
"...A jól hasznosított szellemi tőke sokkal többet ér ennél - vélekedik dr. Zeller Gyula, a Pécsi tudományegyetem rektorhelyettese..."

Figyelő Online, 2013. szeptember 9., hétfő
Átalakított start-up pályázat
"...A különböző vélemények egyeztetésére a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Cséfalvay Zoltán, meghívására közös megbeszélést tartottak az NGM, a MISZ és a NIH vezetői... A MISZ további felvetéseit (a pályázat finanszírozás modellje, biztosítékok, fenntartási kötelezettség stb.) pedig a NIH megvizsgálja, és a törvényi lehetőségek, valamint az alapkoncepció adta korlátok között a kiírások során figyelembe fogja venni..."

Figyelő Online, 2013. szeptember 10., kedd
Kezdő cégeket állítanak pályára

Dunántúli Napló Online, 2013. szeptember 9., hétfő
Nem kell XIX. századi ipar!
"...Nem a termelőipar húzza ki a várost a csávából, hanem az innováció, a jól hasznosított szellemi tőke, vélekedik dr. Zeller Gyula, a PTE rektorhelyettese..."

Délmagyar.hu, 2013. szeptember 9., hétfő
Megkezdődik Esztergomban az új Suzuki SX4 gyártása

HVG.hu, 2013. szeptember 9., hétfő
Mit kívánnak a startup vállalkozások?

HVG.hu, 2013. szeptember 9., hétfő
Vesztegetésellenes kisokos készült a kkv-knak

CRI Online, 2013. szeptember 9., hétfő
A kínai miniszterelnök cíkkét adta ki a brit "Financial Times" hírlap
"...Li Keqiang elmondta, hogy jelenleg a világgazdaság lassan épül, új kihívásokkal néz szembe. Ezen a héten a kínai Dalianban kezdődő nyári Davos Fórum vonzza a világ figyelmét, amelynek idei jelszava az "Innováció"..."

Hiradó.hu, 2013. szeptember 9., hétfő
Októberig lehet jelölni szakembereket a Gábor Dénes-díjra

Metropol, 2013. szeptember 10., kedd, 7. oldal
Gábor Dénes-díj: várják a jelölteket

Világgazdaság, 2013. szeptember 10., kedd, 2. oldal
A hónap beruházója: TEVA
GYÓGYSZERIPAR Nem hajlandók feláldozni az árért a minőséget
"...Magyarországi jelenléte óta több mint 300 milliárd forintot fordított magyarországi gyártására és kutatás-fejlesztésére a TEVA. A cégcsoport munkáját a Nemzetgazdasági Minisztérium a most első alkalommal kiosztott "A hónap beruházója" címmel ismerte el..."

IT-Bridge, 2013. szeptember 10., kedd, 13. oldal
Biztosítókötél az üzleti inkubálás
"...Egyetemi környezetből indult az inkubáció, mára sikerült a kormányzati és a gazdasági szereplőket is bevonni a mentorálás, tanácsadás és támogatás folyamatába..."
Pénz, az lesz
Mi a technológiai inkubáció?

Piac&Profit Online, 2013. szeptember 10., kedd
Van egy jó ötlete? Itt lehet hozzá a pénz!

Napi.hu, 2013. szeptember 10., kedd
Megnyitják a kkv-pénzcsapot, még több pénzt ad az MNB

HVG.hu, 2013. szeptember 10., kedd
Újabb magyar startup tarolná le a világpiacot

Origo.hu, 2013. szeptember 10., kedd
Hogyan szerezzünk tőkét ígéretes vállalkozásunkhoz? Bankhitel vagy JEREMIE? (1. rész)

OrientPress.hu, 2013. szeptember 10., kedd
Javaslatokat várnak a Gábor Dénes-díjra

Figyelő Online, 2013. szeptember 10., kedd
Smart Point: start-up tanácsadás a BKF-en

CRI Online, 2013. szeptember 10., kedd
Li Keqiang találkozott a Summer Davos világgazdasági fórum elnökével

Somogyi Hírlap Online, 2013. szeptember 10., kedd
Uniós milliók: a Desedai Kalanderdőtől a cukorkagépsorig
"...A nyertesek között a GOP (Gazdaságfejlesztési Operatív Program) pályázatai vannak többségben, ezek a 250 milliárdból országosan 117 milliárdot tettek ki. Ez a forrásirány a hangsúlyos a kormány 2014-2020-as ciklusra vonatkozó terveiben, 60 százalékra növelnék a gazdaságélénkítésre, munkahelyteremtésre, kutatás-fejlesztésekre utalható kereteket a Brüsszellel folytatott alkuban..."

Kreatív Online, 2013. szeptember 10., kedd
Német elnök a GE Magyarország élén

Metropol, 2013. szeptember 11., szerda, 21. oldal
Futurisztikus tech-cég hódítja Európát
"...Közel 10 éve született meg az a technológia, amely egy fiatal magyar mérnök ötlete, de mára szinte minden vezető elektronikai vállalat termékében működik hasonló..."

Észak-Magyarország, 2013. szeptember 11., szerda, 6. oldal
A jövő tudósai, kutatói és fejlesztői között
Arcok a megyéből: Juhász Péter

Fejér Megyei Hírlap, 2013. szeptember 11., szerda, 15. oldal
Női innovátorok európai díja

Kisalföld, 2013. szeptember 11., szerda, 4. oldal
Kié legyen a díj?
"...MAGYARORSZÁG. Október 10-ig lehet Gábor Dénes-díjra jelölni a műszaki-szellemi alkotások, a mérnöki munka, a technológiai fejlesztés terén kiemelkedő teljesítményt nyújtó magyar szakembereket..."

Somogyi Hírlap Online, 2013. szeptember 11., szerda
Kkv-k: akár 8 millió forint vissza nem térítendő támogatás

Piac&Profit Online, 2013. szeptember 11., szerda
Növekedési hitelprogram: jöhet a folytatás?

INSIDERblog.hu, 2013. szeptember 11., szerda
Jogi klinika indul start-upoknak
"...Magyarország első egyetemi jogi klinikája kezdi meg működését a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar (ELTE ÁJK) együttműködésében..."

Portfolio.hu, 2013. szeptember 11., szerda
Az innováció élharcosai magas növekedést várnak
"...A világ leginnovatívabb vállalatai több mint 60%-os növekedést jósolnak maguknak a következő öt évre, ami 250 milliárd dollárt meghaladó pluszbevételt jelent számukra, a tevékenységükbe beépített innovációs módszereknek köszönhetően - áll a PricewaterhouseCoopers közleményében..."

ProfitLine.hu, 2013. szeptember 11., szerda
Az innovatív cégek szárnyalhatnak

Gazdaságirádió.hu, 2013. szeptember 11., szerda
Folytatódik az MNB növekedési hitelprogramja

Figyelő, 2013. szeptember 12., csütörtök, 24+25. oldal
Vonzás és taszítás
Szelecki Zsolt a tehetségmegtartás most következő kritikus éveiről

Figyelő Online, 2013. szeptember 12., csütörtök
NGM: 300 milliárd IKT-re és 700 milliárd K+F-re

TőzsdeFórum.hu, 2013. szeptember 12., csütörtök
Egy tuti tipp a profitnövelésre
"...Közvetlen kapcsolat van a vállalatok innovációs aktivitása és bevételeik nagymértékű növekedése között - derül ki a PwC tanulmányából..."

Menedzsment Fórum.hu, 2013. szeptember 12., csütörtök
Az innovatív cégek tudnak erősebben növekedni

Metropol.hu, 2013. szeptember 12., csütörtök
A magyar gyártók negyedének hamisítják a termékeit

Hír24.hu, 2013. szeptember 12., csütörtök
Fenntarthatósági Nap a Millenárison

HVG.hu, 2013. szeptember 12., csütörtök
"Budapest még nincs rajta a startup térképen"
"...Megalakult a Rajk Inkubátorház, amelyet a Rajk László szakkollégium egykori diákjai hoztak létre, hogy teret biztosítsanak a vállalkozó kedvű egyetemistáknak, fiataloknak, ötleteik inspiratív környezetben való csiszolgatásához..."

Magyar Hírlap Online, 2013. szeptember 12., csütörtök
A gyártás, termelés a globális értékláncok központi eleme

Hiradó.hu, 2013. szeptember 12., csütörtök
Cséfalvay: Magyarország nyitott és rugalmas
"...Az államtitkár szerint tovább kell erősíteni a tudástőkét, növelni kell a kutatás-fejlesztésre, innovációra fordított forrásokat, és csökkenteni kell az adminisztrációs terheket..."

Magyar Hírlap, 2013. szeptember 13., péntek, 9. oldal
Több pénz jutott a kutatásokra
Tavaly a GDP 1,29 százalékát költöttük k+f-re
"...Magyarország a gyártás területén sikeresen bekapcsolódott a globális értékláncokba, hiszen az ország megfelelően nyitott és rugalmas ehhez, valamint a pénzügyi stabilitás feltétele is teljesül - jelentette ki tegnap Cséfalvay Zoltán, az NGM államtitkára az OECD és a gazdasági szaktárca által rendezett szakmai fórumon..."

Magyar Nemzet, 2013. szeptember 13., péntek, 6. oldal
A szabadalom nem vadászati engedély
"...Erősödő vita a szellemi monopóliumok határairól az Amerikai Egyesült Államokban..."

Metropol, 2013. szeptember 13., péntek, 14. oldal
Fenntarthatósági Nap hatodszor

Világgazdaság, 2013. szeptember 13., péntek, 3. oldal
Kitörési pont az informatika
Szellemi teljesítményre alapozó iparágak

Inno-Hír, 2013. szeptember 13., péntek
Kutatók éjszakája

Index.hu, 2013. szeptember 13., péntek
Így mérjük ezentúl az innovációt

ITCafé.hu, 2013. szeptember 13., péntek
Már lehet jelentkezni a Microsoft nagy innovációs versenyére

Hiradó.hu, 2013. szeptember 13., péntek
Cséfalvay: stabil alapokra épül a növekedés

Hiradó.hu, 2013. szeptember 13., péntek
Cséfalvay: Magyarország nyitott és rugalmas
"...Cséfalvay Zoltán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva kiemelte: Magyarországon tavaly a bruttó hazai termék (GDP) 1,29 százalékát, 363 milliárd forintot költöttek kutatás-fejlesztésre, többet, mint egy évtizede bármikor..."

Magyar Hírlap Online, 2013. szeptember 13., péntek
A fiatalok nélkül nem megy

Magyar Nemzet Online, 2013. szeptember 13., péntek
Új mérőszámot javasol az Európai Bizottság

Siófoki Napilap online, 2013. szeptember 13., péntek
Új innovációs mérőszámot javasol az Európai Bizottság

Privátbankár online, 2013. szeptember 13., péntek
Hogy kell mérni az innovációt?

Portfólió online, 2013. szeptember 13., péntek
Ebben a régió éllovasa Magyarország

Infovilág online, 2013. szeptember 13., péntek
Ebben a régió éllovasa Magyarország

M1, Híradó, Este, 2013. szeptember 13., péntek
A Ti jöttök! műszaki és természettudományos életpályát népszerűsítő programsorozatot indított a Debreceni Egyetemen a Nemzetgazdasági Minisztérium

MR1 Kossuth Rádió, Déli Krónika, 2013. szeptember 13., péntek
Új országos program indult Ti jöttök! címmel

HírTV Híradó, 2013. szeptember 13., péntek
Húszezerrel több fiatal, magyar kutatóra lenne szükség ahhoz, hogy az ország elérje innovációs céljait

Magyar Nemzet, 2013. szeptember 14., szombat, 2. oldal
Indul a "TiJöttök"
"...A TiJöttök műszaki és természettudományos életpályát népszerűsítő, 12 állomásos programsorozatot a Debreceni Egyetemen indította útjára pénteken a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiáért felelős államtitkára..."

Magyar Nemzet, 2013. szeptember 14., szombat, 11. oldal
Innovációban elöl állunk
"...Új indikátor bevezetését javasolja az innovációs kibocsátás mérésére az Európai Bizottság. Az innovációs kibocsátási mutató mérni hivatott a műszaki innovációt, figyelembe veszi, hogy az összes foglalkoztatott mekkora hányada dolgozik a tudásintenzív iparágakban, s megmutatja, mennyire versenyképesek az adott ország tudásintenzív iparai..."

Észak-Magyarország, 2013. szeptember 14., szombat, 3. oldal
Milliókat nyertek egy-egy jó ötlettel
Piacképes, innovatív ötletek megvalósításához kaptak támogatást.

Petőfi Népe, 2013. szeptember 14., szombat, 13. oldal
Szeptember végéig lehet pályázni az innovációs díjra
"...A Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottságának elnöksége együttműködve a régió három kereskedelmi és ipari kamarájával (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád megye kereskedelmi és iparkamarái) és a Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség Közhasznú Egyesülettel a 2013. évben is pályázatot hirdet a Dél-alföldi Régióban a vállalkozások, valamint a feltalálók által a három megye területén létrejött szellemi alkotások elismerése és az innovációs tevékenység, illetve a technológiai transzfer támogatása érdekében..."

Minap online, 2013. szeptember 14., szombat
Közel 289 millió forint támogatás 34 projektnek
"...Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 34 kezdeményezés valósulhat meg "A régió innovációs potenciáljának fejlesztése innovatív start-up cégek létrehozásával" című pályázat eredményeként. Állami és európai uniós támogatásból, összesen 456 millió forintból indulhatott el 54 projekt az észak-magyarországi régióban..."

Innotéka Online, 2013. szeptember 15., vasárnap
A MISZ sajtóközleménye A Koaxális hangszóró elrendezés című projektről

Napi Gazdaság, 2013. szeptember 16., hétfő, 7. oldal
Merre tartson Közép-Európa a válság után?
"...Miként kerülhetne régiónk a globális verseny élvonalába és milyen tanulságai vannak az európai monetáris unió problémáinak a közép-európai országok számára − erről folytattak eszmecserét egy lengyelországi fórumon politikai és gazdasági vezetők...
... A fórum egyik fő üzenete az volt, hogy a válságon túl vezető út a térség számára az, ha elmozdul az összeszerelésre alapuló ipartól az innováció alapú, magas hozzáadott értékű termelés felé. Ahogy Cséfalvay Zoltán államtitkár fogalmazott Krynicában..."

Világgazdaság, 2013. szeptember 16., hétfő, 5. oldal
Több uniós k+f pénz hívható majd le
Innováció. A tagországok 20 százalékkal növelik a zöldenergia arányát

Világgazdaság Online, 2013. szeptember 16., hétfő
Több uniós K+F pénz hívható majd le

Világgazdaság, 2013. szeptember 16., hétfő, 7. oldal
Kellenek az innovatív ötletek
ELISMERÉS A Nextent kapta az első üzletfejlesztési fődíjat
"...A Nextent Zrt. nyerte el az első alkalommal átadott Nemzetközi Üzletfejlesztési Díjat, amit az Üzletfejlesztési Portál alapított a Nemzeti Innovációs Hivatal szakmai támogatásával..."

Világgazdaság Online, 2013. szeptember 16., hétfő
Kellenek az innovatív ötletek

Metropol.hu, 2013. szeptember 16., hétfő
Átadták az idei IgNobel-díjakat

Gazdasági Rádió, Reggeli híradó, 2013. szeptember 16., hétfő
Átadták az első Nemzetközi Üzletfejlesztési Díjat, amelynek szakmai partnere a Nemzeti Innovációs Hivatal

Várható események

What it takes to be a smart entrepreneur?

Az Amerkai Kereskedelmi Kamara (AmCham Hungary), a budapesti Amerikai Nagykövetség, a Budapesti Gazdasági Főiskola, a CEU Business School és a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) "What it takes to be a smart entrepreneur?" címmel második alkalommal rendezi meg vállalkozói csúcstalálkozóját szeptember 26-án, a Budapesti Gazdasági Főiskolán (1149 Budapest, Buzogány utca 11-13.)

A rendezvény nyelve angol, tolmácsolás nem biztosított.

Tervezett program:

9.00 - 9.05 Köszöntő: dr. Sándor-Kriszt Éva, rektor, Budapesti Gazdasági Főiskola
09.05 - 09.15 Megnyitó: Amerikai Nagykövetség és Czirják László, AmCham Hungary
09.15 - 09.25 Köszöntő: Kormányzat képviselője
09.25 - 09.45 Vitaindító előadás: Vállalkozónak lenni - személyes történet, hogy ki és mit segített - Robin Chase, alapító és vezérigazgató, Buzzcar
09.45 - 10.05 I. esettanulmány: Egy sikeres vállalkozó története - Fejes Balázs, banki és pénzügyi szolgáltatások üzletág nemzetközi vezetője, EPAM
10.05 - 11.00
I. kerekasztal beszélgetés: Hogyan váljunk intelligensebbé?
Moderátor: Czirják László, társalapító és partner, iEurope Group; elnök, AmCham Vállalatirányítási Bizottság
Résztvevők:
- Kevin J. Aspegren, elnök, Simonyi BEDC Board of Advisors; partner, Chastain Holdings, LLC
- Robin Chase, alapító és vezérigazgató, Buzzcar
- dr. Csenterics Annamária, vezető ügyvéd, Weil
- Fejes Balázs, banki és pénzügyi szolgáltatások üzletág nemzetközi vezetője, EPAM
- Tánczos Péter, partner, Euroventures Zrt.
11.00 - 11.20 Kávészünet
11.20 - 11.40 Vitaindító előadás: Rendelkezel azzal, ami ahhoz kell, hogy vállalkozó légy
William Benkő, elnök, AmCham Hungary
11.40 - 12.35 II. kerekasztal beszélgetés: Nők a vállalkozásokban
Moderátor: Caterina Sganga adjunktus, CEU
Résztvevők:
- Adriány Kincső, ügyvezető igazgató, Hungarian Business Leaders Forum
- Matheidesz Réka, alapító és elnök, WAMP
- Maria Pechorina, projekt menedzser, International M&A, CEU BUS and CEU Gender Studies alumnija
- Barbara Piazza-Georgi, szakértő, UN Emerging Regions Development
12.35 - 13.35 Ebédszünet és az esettanulmányok kiállítása
13.35 - 13.55 II. esettanulmány: Az osztályteremtől a való világig
Lám István, alapító és elnök, Tresorit, MAFITUD-tag
13.55 - 14.50 III. kerekasztal beszélgetés: Közvélemények az ökoszisztémáról
Moderátor: Vecsenyi János, professzor, Budapest Corvinus Egyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Résztvevők:
- Kevin J. Aspegren, elnök, Simonyi BEDC Board of Advisors; partner, Chastain Holdings, LLC
- Bacsa László, igazgató, Technológia-és tudástranszfer Iroda, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
- István Lám, alapító és vezérigazgató, Tresorit, MAFITUD-tag
- Szőke Márton, alapító, Indextools; sorozat vállalkozó & üzleti angyal
- Winkler Zsolt, vezérigazgató, Kitchen Budapest

14.50 - 15.10

A moderátorok záró kerekasztala, záró gondolatok

Részvételi díj: 3 150 Ft + áfa (4 000 Ft). A rendezvény ingyenes a diákok számára, akiknek a Ustream fogja az eseményt élőben közvetíteni az M14 konferenciateremben (földszint).
További információ és regisztráció: http://www.amcham.hu/upcoming-events/the_second_entrepreneurship_summit_what_it_takes_to_be_a_smart_entrepreneur

CERN Nyílt Napok Csillebércen

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) Open Days program-sorozatához csatlakozva, idén tagszervezetünk, az MTA WIGNER Fizikai Kutatóközpont is várja a tudomány iránt érdeklődőket.

Időpont: 2013. szeptember 28-29., 8.30-17.00
Helyszín: MTA KFKI Sportpálya, valamint a WIGNER Adatközpont (1121 Budapest, Konkoly-Thege Miklós út 29-33.; a 21-es busz végállomásánál)

A világon először a látogatók Budapesten is betekintést nyerhetnek a CERN tudományos munkájába. A genfi részecskegyorsító berendezés, a Nagy Hadronütköztető (LHC) adatainak feldolgozásában 2013. január óta a WIGNER Adatközpont is részt vesz mint a második, ún. TIER-0 központ. A CERN által koordinált világméretű informatikai együttműködés hierarchikus rendszert képez, amelynek csúcsán helyezkedik el a két TIER-0 központ.

Az Adatközpont látogatásához előzetes regisztráció szükséges. További információ és regisztráció: http://cernopendays.wigner.mta.hu/

Regionális Formatervezési Minta Konferencia

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH), együttműködésben a Szellemi Tulajdon Világszervezetével (WIPO) és a Belső Piaci Harmonizációs Hivatallal (BPHH) konferenciát szervez "Regional Industrial Design Conference" címmel Budapesten 2013. október 2-3-án, az SZTNH székházában (1054 Budapest, Garibaldi u. 2.).

A konferencia a 10. Design Hét Budapest rendezvénysorozatába illeszkedve, a formatervezési minta oltalmának és az innovációt elősegítő promóciójának tárgykörét járja körül.

A konferencia három pillérre épül:
- az első fél nap a BPHH-nak és a WIPO-nak a formatervezésiminta-oltalommal és annak promóciójával kapcsolatos munkáját veszi górcső alá,
- a második fél nap áttekintést kíván adni azokról a kezdeményezésekről, amelyek a formatervezési mintának mint az európai innováció motorjának tudatosítását szolgálják,
- a harmadik fél nap a magyar nemzeti és a nemzetközi formatervezésiminta-oltalmi rendszerről közvetít ismereteket, beleértve a jelenleg a WIPO-ban tárgyalt új formatervezési mintaoltalmi nemzetközi szerződés tervezetét.

A konferencia munkanyelve az angol.
A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

A regisztrációkat a designconference2013@hipo.gov.hu e-mail címen fogadják 2013. szeptember 25-éig. A szervezők kérik, hogy a jelentkezők tüntessék fel, hogy a 2013. október 2-án este tartandó fogadáson részt kívánnak-e venni.

A konferencia részletes programja és további információ ide kattintva érhető el: http://www.sztnh.gov.hu/hirek/hirek_201309041123_1.html

NATE konferencia

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Egyetemi Központ (AREK) és a Nők a Tudományban Egyesület (NATE) "A Horizont 2020 program gender vonatkozásai - különös tekintettel az infó-kommunikációra és a mérnöki tudományokra" címmel nemzetközi konferenciát rendez. A konferencia védnöke Prof. Dr. Rudas Imre, tagszerveztünk, az Óbudai Egyetem rektora.

Időpont: 2013. október 3.
Helyszín: Hiemer Ház (8000 Székesfehérvár, Oskola u. 2-4.)
A konferencia nyelve magyar és angol; szinkrontolmácsolás biztosított.

A konferencia célja, hogy növelje a résztvevők tájékozottságát a K+F+I gender vonatkozásairól, és olyan aktuális információkkal lássa el hallgatóságot, amelyet felhasználhatnak a 2014 januárjában kezdődő EU K+F+I keretprogram, a HORIZONT 2020 kiírásaira benyújtandó pályázataikban.

Tervezett program:

10.00 - 10.10 Megnyitó: Szent István év Székesfehérváron
Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviselője, Brájer Éva, alpolgármester
10.10 - 10.40 Az Európai Unió új kutatási és innovációs keretprogramja, a Horizont 2020
Herczog Edit, Európai Parlamenti képviselő, az Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottság (ITRE) tagja
10.40 - 11.20 Horizont 2020
Levezető elnök: Dr. Groó Dóra, elnök, NATE
- Társadalmi esélyegyenlőség az Európai Unióban
Bagi Judit, Pécsi Tudományegyetem, BTK, Interdiszciplináris Doktori Iskola
- Mennyiben veszi figyelembe a Horizont 2020 a gender szempontokat?
Dr. Groó Dóra, a European Platform of Women Scientists vezetőségi tagja, a COST genderSTE akciójának programbizottsági tagja
- Magyarország részvétele a Horizont 2020 programban: elképzelések, tervek és célok
Korányi László, elnökhelyettes, Nemzeti Innovációs Hivatal
- Beszélgetés
Moderátor: Fejes Gábor
11.20 - 11.50 Kávészünet
11.50 - 12.40 Nők és infó-kommunikáció
Levezető elnök: Dr. Seebauer Márta, főigazgató-helyettes, Óbudai Egyetem AREK
- Gender és ICT a Horizont 2020 programban: az ECWT "Smart Cities and Gender Research" agendája
Maria Sangiuliano, European Center of Women and Technology, Nemzeti Kontakt Pont, Olaszország
- Nők az informatika területén Magyarországon
Vicze Gábor, elnökségi tag, Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége
- Nők a klaszterfejlesztésben
Pintér Zsuzsa, ügyvezető igazgató, INNOSKART Vállalkozásfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft.
- Lányok Napja
Szoboszlai Beáta, ügyvezető, NATE
- Beszélgetés
Moderátor: Fejes Gábor
12.40 - 13.40 Büféebéd
13.40 - 14.30 Nők és mérnöki tudományok
Levezető elnök: Milena Kichekova, Varna Free University
- A jövő üzletei - innovációs központok nőknek
Lieke van Nierop, igazgató, Athene Prosjektledelse, Norvégia
- A mérnökök jövendő generációja
Wahl István, Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség
- Nők és a műszaki felsőoktatás: hátráltató tényezők és figyelemfelkeltő eszközök
Dr. Szekeres Valéria, docens, Óbudai Egyetem
- Beszélgetés
Moderátor: Fejes Gábor
14.30 - 14.50 Kérdések és összefoglalás
14.50 - 15.00 Zárszó

A konferencián való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A jelentkezési határidő: 2013. szeptember 30.
További információ: info@nokatud.hu

Üzleti lehetőségek magyar cégek számára az Egyesült Királyságban

A Magyar Spin-off és Start-up Egyesület és a Brit Nagykövetség konferenciát szervez a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ), az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és a Magyar Biotechnológiai Szövetség (MBSZ) társrendezésével.

Időpont: 2013. október 16.
Helyszín: Brit Nagykövetség Budapest, "Old Banking Hall"

A konferencia hivatalos nyelve angol, tolmácsolás nem biztosított.

A rendezvény elsődleges célja, hogy bemutassa, milyen üzleti lehetőségek állnak rendelkezésre innovatív magyar cégek számára az Egyesült Királyságban. A konferencia előadói bemutatják a magyar KKV-nak a nemzetközi terjeszkedés sikeres modelljeit, valamint bemutatásra kerül az Egyesült Királyság támogatási mechanizmusa.

Tervezett program:

9.00 - 9.15 Jonathan Knott, brit nagykövet megnyitó beszéde
9.15 - 9.30 Vicze Gábor, a Magyar Spin-off és Start-up Egyesület Elnökének megnyitó beszéde
9.30 - 9.45 Üzleti tevékenység folytatása az Egyesült Királyságban
Kate Marshall, igazgató, Strategy, Policy & Local Engagement, Investment Group, UK Trade & Investment
9.45 - 10.15 A szabadalomalapú cégek támogatási rendszere: szabadalmakból származó jövedelmek jogállása
Tony Hughes, Sector Champion for Digital Content, UK Trade & Investment
10.15 - 10.30 Kávészünet
10.30 - 11.00 Két Nagy-Britanniában is sikeres magyar vállalkozás:
Darvas Gergely, igazgatósági tag, ThalesNano
Csuka Dénes, projekt menedzser, Magicom (felkérés alatt)
11.00 - 11.30
Magyar cégek lehetőségei befektetők felkutatásában - egy brit kockázati tőkebefektető cég szemével
Andrew Tarcy, igazgató, CE Capital
11.30 - 12.00 A neves londoni Tech City - "Magvető Programok" (felkérés alatt)
12.00 - 12.30 Kérdések és válaszok
12.30 - Üzleti ebéd
13.30 - 17.00 One-to-one megbeszélések

Kérjük, részvételi szándékát az alábbi jelentkezési lap kitöltésével 2013. október 11-ig Polonyi Hajnalkánál (+36 1 429 6253, hajnalka.polonyi@fco.gov.uk) jelezze. Mivel korlátozott a férőhelyek száma, a vendégek regisztrációja a jelentkezési sorrend alapján történik. Részvételi díj:
- a konferencia ingyenes a MISZ, az IVSZ, az MBSZ, valamint a Magyar Spin-off és Start-up Egyesület tagjai számára;
- egyéb résztvevőknek, ill. előzetes regisztráció nélkül: 19 900 Ft + ÁFA.

A konferenciáról történő esetleges távolmaradásukat legkésőbb 2013. október 11-ig jelezni szíveskedjék, határidőn túli lemondás esetén, nem áll módunkban a részvételi díj visszatérítése.

További információ: Magyar Innovációs Szövetség, Tel.: 1/430-3330, E-mail: innovacio@innovacio.hu

Pályázati felhívások

Pályázati Felhívás
Dr. Kamilo Feher-díjra a Magyar Innovációs Kiválóságért

A pályázat célja:
- a fiatalok részére a szellemi alkotások hazai vagy nemzetközi iparjogvédelmi oltalmát szolgáló tevékenység támogatása,
- a kiváló magyar fiatal innovátorok támogatása, és
- az ifjú tudós jelöltek tudományos és műszaki kutató munkájának folytatásának elősegítése.

A 2013. évtől kezdve három éven keresztül, évente egy-egy díj kerül kiadásra, de a zsűri ettől eltérően, indokolt esetben, akár több/megosztott díjat is kiadhat.

Díjazás:
A díjazott(ak) tudományos munkájuk elismeréseként és szakmai továbbképzésük támogatására egyszeri 1500 USD összegű ösztöndíjat, továbbá egy névre szóló
"Magyar Innovációs Kiválóság Díj" díszoklevelet kapnak.
A díj átadására a "Magyar Tudomány Ünnepe 2013" rendezvénysorozat keretében, a 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny meghirdetésén kerül sor 2013 novemberében, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában (SZTNH).

A díjjal járó ösztöndíj összegét az USA-ban élő, magyar származású feltaláló és üzletember, a vezeték nélküli kommunikáció, a Bluetooth és a Wi-Fi feltalálója, Dr. Kamilo Feher ajánlotta fel.

Pályázati feltételek:
A Dr. Kamilo Feher-díjra a Magyar Fiatal Tudósok Társasága (MAFITUD) tagjai jelentkezhetnek egyénileg vagy max. 2 fős csapatban, akiknek szabadalmi bejelentésre érett szellemi termékük van, vagy már el is indították a hivatalos iparjogvédelmi eljárást.
A pályázat tartalmi követelményei:
- a szellemi termék magyar-angol nyelvű bemutatása (max. 6 oldal),
- a pályázó (k) angol nyelvű szakmai önéletrajza (max. 2 oldal)
- szabadalmi bejelentés esetén a bejelentési dokumentumok másolata
- folyamatban lévő szabadalmi bejelentés esetén ennek dokumentálása.

A pályázat beérkezési határideje: 2013. október 7.

Kiválasztás:
A nyertes pályázatot egy 4-5 fős, tudományos és iparjogvédelmi szakemberekből álló zsűri választja ki. A zsűri döntése végleges, fellebbezésnek helye nincs.

A pályázat elbírálásának szempontjai:
- tudományos, műszaki színvonal,
- gyakorlati alkalmazhatóság.

A pályázati anyagokat pdf formátumban, e-mail-ben (innovacio@innovacio.hu) kell beküldeni a Magyar Innovációs Alapítványhoz.

Bővebb információ dr. Antos László, titkártól kérhető az (1) 430-3330-as telefonszámon.

Budapest, 2013. szeptember 13.
Magyar Innovációs Alapítvány, Magyar Innovációs Szövetség, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, Magyar Fiatal Tudósok Társasága

Nők a Tudományban Kiválósági Díj

A Nők a Tudományban Egyesület (NATE) és a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) "Nők a Tudományban Kiválósági Díjat" hirdet meg az űrkutatás területén, fiatal kutatók számára.

Jelentkezési határidő: 2013. szeptember 30.

A Nők a Tudományban Kiválósági Díj feltételrendszere:
- a pályázaton magyar állampolgárságú, űrkutatással foglalkozó, 35 év alatti vagy 2013-ban 35. életévüket betöltő nők vehetnek részt;
- a díjak odaítéléséről a NATE és a MANT által felállított szakmai bizottság dönt;
- amennyiben a bizottság nem talál megfelelő színvonalú pályázatot, fenntartja a jogot, hogy nem adja ki a díjat.

A pályázás módja:
- a pályázatot a jelölt nyújtja be magyar nyelven;
- a pályázatnak a következőket kell tartalmaznia:
   • jelölt személyes adatai,
   • a jelölt szakmai munkásságának bemutatása (részletek a pályázati űrlapon),
   • ajánlólevél elismert szakembertől, aktív űrkutatótól.

A pályázat benyújtása:
A pályázatot 1 kinyomtatott és aláírt példányban (Nők a Tudományban Egyesület, 1255 Budapest, Pf. 206), valamint elektronikus úton (info@nokatud.hu) kell benyújtani. A postai küldeményen fel kell tüntetni a "Nők a Tudományban Kiválósági Díj" megjelölést. A szakmai munkásságot elismerő (tárgyi) díj ünnepélyes átadására az Űrkutatás Napja rendezvényen kerül sor 2013. október 18-án. (Óbudai Egyetem, Alba Regia Egyetemi Központ, 8000 Székesfehérvár, Budai út 45.)

További információ: info@nokatud.hu
Szerkesztő: dr. Antos László, Munkatárs: Szlamek Orsolya
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevél-szerkesztőség: 1036 Budapest, Lajos u. 103.
tel.: 430-3330, e-posta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.