XXIII. évf. | 2013. július 9. | 14. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Magyar Fiatal Tudósok Társasága
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Szakirodalom-figyelő
Sajtószemle
Pályázati felhívásokHírek | Magyar Innovációs Szövetség

Felhívjuk kedves Olvasóink figyelmét, hogy a Magyar Innovációs Szövetség Hírlevele a nyári időszakban ritkábban jelenik meg.
A következő megjelenés időpontjai 2013. augusztus 6.

Közgyűlési jegyzőkönyv

A Magyar Innovációs Szövetség 2013. május 29-én megtartott, XXIV. rendes közgyűlésének, a hangrögzítés alapján készült, hivatalos jegyzőkönyve olvasható portálunkon a MISZ/Közgyűlések c. almenüben.

Svéd-Magyar Innovációs Napok

Svédország Nagykövetsége, a Svéd Kereskedelmi Kirendeltség, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), tagszervezetünk, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), valamint vezető svéd vállalatok 2013-ban folytatták a Svéd-Magyar Innovációs Napok megrendezését. Ennek kertében június 26-án, a BME-n "Fókuszban az innováció" címmel tartottak rendezvényt, melyen részt vett Monszpart Zsolt, Szövetségünk alelnöke is.

"A felsőoktatás és a magánszektor együttműködése" címmel panelbeszélgetésre is sor került, melynek vitaindítóját dr. Vajta László, a BME dékánja tartotta. A beszélgetés meghívott résztvevője volt Dr. Szabó Gábor, Szövetségünk elnöke is, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a duális képzést a felsőoktatásban csak ott lehet működőképes - és ezért nem szabad "kötelezően elrendelni" -, ahol vannak finanszírozást is vállaló verseny-, és magánszféra szereplők.

Továbbá megjegyezte, hogy hiba lenne mérnököket a cégek pillanatnyi igényére szakosodva képezni, mert a felsőoktatási képzésnek a diákok absztrakciós képességét kell fejlesztenie. Szabó Gábor megemlítette, hogy az USA-ban nem ennyire merev a felsőoktatási képzési rendszer, pl. a természettudományos és mérnök képzés már évekkel ezelőtt egy karon belül folyt. Az ipar meg kell, hogy adja képzési igényét 3-5 évre előre, mert minimum ennyi a képzési idők átfutása.

K+F adóösztönző munkacsoport

A Kormány 2013. június 11-én elfogadta a Nemzeti Kutatás-fejlesztési és Innovációs Stratégia (2013-2020) elfogadásáról szóló előterjesztést (KFI stratégia). A KFI Stratégia intézkedési terve számol a K+F adóoldali ösztönzéséhez kapcsolódó javaslatok megtervezésével és a szabályozási környezet kialakításával.

A cél elérése érdekében szakértői szintű munkacsoportot hívott össze dr. Nikodémus Antal, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) főosztályvezetője. 2013. július 3-án, az NGM-ben került sor az első egyeztetésére, melyen Szövetségünket Dr. Pakucs János, tiszteletbeli elnök képviselte, részt vett rajta továbbá - többek között - dr. Ábrahám László, elnökségi tagunk és dr. Vajta László, választmányi tagunk.

A szakértői munkacsoport ülésén Pakucs János kifejtette, hogy a magyarországi hagyományoknak megfelelően a K+F, ill. innováció ösztönzése a jövőben is maradjon meg vegyes rendszerben, azaz az adóoldali ösztönzés mellett továbbra is szükség van a közvetlen támogatásokra, természetesen megteremtve az összhangot, és biztosítva a meglévő koordinációt. Továbbá megemlítette, hogy a támogatási rendszernek erősen differenciáltnak kell lenni, részben a vállalkozások nagyságától és az innovációs képességüktől függően.

PACITA műhelytalálkozó

2013. július 5-én, a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) tartotta az MTA Titkársága a PACITA "Parliaments and Civil Society in Technology Assessment: Broadening the knowledge base in policy making" c. műhelytalálkozóját, melyen Szövetségünket Bedő Zoltán, választmányi tag képviselte.

A műhelytalálkozó első részében a dán, ill. az osztrák technológiai hatásértékelési tapasztalatokat ismertette Anders Jacobi, a PACITA konzorcium vezetője, a Dán Technológiai Testület munkatársa, valamint Michael Nentwich az Osztrák Tudományos Akadémia Technológia Értékelési Intézetének igazgatója, majd a magyar helyzetről, az MTA tanácsadó szerepéről Csépe Valéria, az MTA főtitkár-helyettese tartott előadást. Mosoni Fried Judit az MTA Könyvtárának osztályvezetője jellemezte a magyar technológia értékelés helyzetét és főbb szereplőit.

A műhelytalálkozó résztvevői megvitatták a hazai technológiai hatáselemzés intézményi fejlesztésének jövőbeni lehetőségeit, a tudományos tényeken alapuló módszertan jelentőségét, a civil szervezetekkel történő társadalmi egyeztetésen alapuló szakpolitikai tanácsadás jelentőségét a politikai szereplők, elsősorban a kormányzat és a parlamenti szféra számára. Az előadások elhangzása után a felmerült kérdésekről élénk vita alakult ki a résztvevők között.

USA nagykövet fogadása

2013. július 3-án, Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az USA budapesti nagykövete, rezidenciáján fogadást adott országa függetlenségének 237. évfordulója alkalmából. A rendezvényen a Magyar Innovációs Szövetséget dr. Antos László, ügyvezető igazgató és dr. Ábrahám László, elnökségi tag képviselte.

Harsányi István-díj pályázat

A Manager Képzés Alapítvány és a Magyar Innovációs Szövetség, a Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság és a Pro Progressio Alapítvány támogatásával, az innovációval kapcsolatos menedzsment témakörben készített, kiemelkedő színvonalú tudományos diákköri munkák, kutatási munkák, szakdolgozatok, diplomamunkák, PhD-disszertációk elismerésére a 2013. évre ismételten kiírta a Harsányi István-díj pályázatot.

A beadási határidőre, 2013. június 28-ig, 41 pályamunka érkezett. A beérkezett munkák referálása júliusban megkezdődött. A pályázatok elbírálására és a díjak odaítélésére augusztus legvégén kerül sor. Az ösztöndíj összegét a pályaművek színvonala alapján a kuratórium évenként határozza meg.

Commercialization of research results

Tagszervezetünk, a Laser Consult Kft., négy helyszínen zajló képzéssorozat zárásaként, július 2-3-án, a balatonfüredi Hotel Annabellában “Commercialization of research results in Hungary, Slovakia, Czech Republic and Poland" címmel tartott műhelytalálkozót a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával.

Mindkét nap több mint 20-an vettek részt az eseményen, melynek célja a kutatók segítése, képzése volt, kutatási eredményeik hatékony piacra vitelével, üzleti hasznosításával kapcsolatosan. A képzés fő előadójaként, dr. Mogyorósi Péter, a Magyar Innovációs Szövetség Dél-Alföldi Regionális Képviseletének és a Laser Consult Kft.-nek az igazgatója, a következő témákat érintette, többek között: innovációs alapismeretek, kutatási eredmények üzleti hasznosítása, a technológia transzfer jelentősége, innovációs KKV-k finanszírozása.

Az előadásokban partnerként a Szlovák Tudományos Akadémia és Technológia Intézet, valamint a cseh Palacky Egyetem Tudomány és Technológia Park képviselői is részt vettek.

Hungarian Research Directory

Tagszervezetünk, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., a Campus Hungary program keretében adatgyűjtést végez a Hungarian Research Directory elkészítéséhez.

A Hungarian Research Directory egy olyan kereshető online adatbázis lesz, mely tartalmazza tudományterületek szerinti felosztásban a hazai nonprofit és vállalati kutatóintézetek, doktori iskolák rövid intézményi bemutatkozását, hazai és nemzetközi kutatási projektjeik ismertetését, valamint az uniós támogatással (ÚSZT) megvalósuló kutatási tevékenységeik bemutatását, kiegészítve jó gyakorlatokkal.

Amennyiben az Ön intézménye szerepelni kíván az adatbázisban, akkor ezen a linken: http://www.tpf.hu/pages/content/index.php?page_id=11229 szíveskedjenek az adataikat feltölteni 2013. július 25-ig. A szervezők szeretnék, ha már a Horizon 2020 program indulására a lehető legtöbben szerepelnének az adatbázisban. Az adatbázis kereshető felülete 2013 második felében válik majd elérhetővé.

További információ: Kurucz Katalin, Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., Tel.: +36 20 412 1370, E-mail: katalin.kurucz@bayzoltan.hu, Web: www.bayzoltan.hu

Magyar Fiatal Tudósok Társasága

Magyar tehetségek nemzetközi rendezvényeken

2013. július 24. és augusztus 7. között rendezik meg az 55. LIYSF-et (London International Youth Science Forum), melyen Magyarországot Kopasz Tamás és Körmöczi Andor, a Magyar Fiatal Tudósok Társaságának (MAFITUD) tagjai képviselik, akik a 21. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen "Játékkonzol hallássérülteknek" című pályamunkájukkal 2. helyezésben részesültek.

A fórumon, melynek az Imperial College ad otthont, közel 60 ország 350 - a tudományok iránt elkötelezett - fiatalja vesz részt. A program során a résztvevők több modern kutatóhelyet és egyetemet is felkeresnek.

2013. augusztus 1-6. között, Nanjingban, Jiangsu tartományban rendezik meg a Kínai Ifjúsági Tudományos Technológiai és Innovációs Versenyt (CASTIC). A diákok 3 korcsoportban mérik össze tudásokat (általános iskolás, középiskola alsó tagozatos, középiskola felső tagozatos).

A CASTIC-on több mint 500, 9-18 éves kínai fiatal vesz részt az ország minden részéről, valamint 13 országból több nemzetközi résztvevő is csatlakozik vendégként, köztük Magyarországról Mérő László, MAFITUD-tag, aki a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen 2. helyezést ért el "Neurális háló alapú helyesírás-ellenőrző rendszer" c. pályamunkájával.

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Meghosszabbították az Iparjog_12 pályázat beadási határidejét

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség június 27-én kelt közleménye szerint az Új Széchenyi Terv keretében a "Magyar szellemi alkotások hazai és külföldi iparjogvédelmi oltalmának támogatása" című (IPARJOG_12 kódszámú) felhívás beadási határidejét 2013. december 31-ig, de legkésőbb a rendelkezésre álló pénzügyi keret kimerüléséig meghosszabbította.

Szellemivagyon-értékelés az SZTNH-ban

2013. június 27-én megjelent a "Szellemivagyon-értékelés a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában" (SZTNH) című kiadvány.

Az SZTNH által kiadott kötet elsősorban olyan olvasóknak készült, akik megfelelő alapismeretekkel rendelkeznek a szellemitulajdon-védelem, a technológiatranszfer és az értékeléssel összefüggő alapfogalmak terén.

A kötet célja a szellemi vagyon értékelésének és elemzésének bemutatása a hivatal által használt több szellemivagyon-értékelési módszer segítségével. Bemutatásra kerül az SZTNH által használt "értékvezérlők elemzése", valamint a "cash flow alapú nettó jelenérték-számítás" módszere. Az 5. fejezet egy esettanulmányt tartalmaz, amelyben egy mikroszkópos mérőrendszeren alapuló technológia értékelését ismerheti meg az olvasó.

A könyv magyar nyelvű PDF változata ide kattintva letölthető.

Szakirodalom-figyelő

Stuart Roper, Chris Fill: Corporate Reputation, Brand and Communication - A cég hírneve, márka és kommunikáció - Pearson, 2012
Dr. Osman Péter ismertetése

"Miért kell a szervezeteknek menedzselniük a hírnevüket, és hogyan tudják ezt tenni? Valamennyi szervezet, a vezetők, akik irányítják azt, az alkalmazottak, akik értéket hoznak létre, és a szervezet működésében érdekeltek, akik befolyásolhatják őket, valamennyien formálhatják annak hírnevét. Egy 24/7 médiakörnyezetben (heti 7 napban, napi 24 órában áramlanak és befolyásolnak az információk - OP), amelyben akár egy tweet (twitter-bejegyzés - OP) is alakíthatja a benyomásokat, a hírnév menedzselésének fontossága még sohasem volt nagyobb, mint ma. Nagyító alá vesznek, dokumentálnak és globális publicitás tárgyává tesznek minden egyes mozzanatot, meghozott döntést és minden elszigetelt eseményt, amely érint egy céget vagy egy közszereplőt, súlyosbítva ezzel a hírnév menedzsereinek feladatait." - A Pearson bevezetőjéből.

"A mai világban akár terméket, akár szolgáltatást választunk, a legtöbbször csak akkor ismerjük azt ki igazán, amikor már használjuk. A választási döntéseket ezért igen gyakran az azokat kínáló hírneve, és/vagy a hozzájuk kapcsolódó márka vonzereje alapján hozzuk meg. A hírnév és a márka meghatározóvá váltak a piacon." A szerzők e megállapításaiból megkerülhetetlenül következik, és maguk is kimondják, hogy minden cégnek, amely tartósan sikeres akar lenni a piacon, erőforrásaik különösen fontos elemeiként kell építeniük és gondozniuk a hírnevüket, szintúgy a márkáik vonzerejét. A cím harmadik eleme pedig helytállóan utal arra, hogy mindennek egyik fő eszköze a kommunikáció.

Szeretnénk jól megalapozott vásárlási döntéseket hozni, de rendszerint nincs ehhez elegendő információnk. A csúcstechnológiás kommunikációs eszközöknek és a globalizációnak köszönhetően olyan tömegben zúdulnak ránk az árucikkeket és/vagy a piaci szereplőket ajánló kínálatok, hogy képtelenek vagyunk alaposabban kiismerni azokat. A legtöbb árucikk tényleges minőségét, használati értékét, ár/érték arányát, egyre kevésbé ismerjük, s mire rájövünk, az erőltetett, marketing indíttatású termékváltás már új "ismeretlent" hoz a helyébe. Így vagyunk a piaci szereplők messze túlnyomó hányadával is. Információhiányunkat ezért a hírnév és a márka segítségével pótoljuk. Aki ebben jobban mutat, az nyerhet meg magának. S tudni kell, hogy a hírnévre, márkára is érvényes az "entrópia törvénye": ha magára hagyjuk - ha nem építjük, gondozzuk nagyon módszeresen és szakszerűen -, akkor rendezetlenségbe hanyatlik és elveszti a vonzerejét.

Ez teszi kiemelkedő gazdasági jelentőségűvé a cégek számára a hírnév és a márka építésének és menedzselésének tudományát, amely ma már maga is a csúcstechnológiák egyike - nagyon kell érteni hozzá. Ennek elsajátításában segít ez a 360 oldalas felsőfokú tankönyv, amelynek minőségét és használati értékét kiadójának hírneve garantálja: a Pearson a világelsők egyike. A könyvnek mind a tartalmát, mind a szerkezetét is úgy alakították ki, az elméleti eredmények és gyakorlati alkalmazásaik felsorakoztatásával, fejezetenként célkitűzésekkel, mini-esettanulmányokkal, céges példákkal, összegzésekkel, ellenőrző kérdésekkel, hogy a legjobban támogassa a tanulást. Első része segít megérteni, mit jelent a cégek hírneve; hogyan nőtt e hírnév menedzselésének gazdasági jelentősége és mennyire összetett ez a feladat; mi ebben a cégkultúra jelentősége; hogyan mérhető a hírnév. A második rész a márkák használatát és annak a cég hírnevével való összefüggéseit tárgyalja, benne olyan merész részekkel, hogy a márkák mérése és a márkák jövője. A harmadik rész tárgya a cég kommunikációja.

Érdeklődni lehet: Csibi Erzsébet, Pearson Education Magyarország, erzsebet.csibi@pearson.com

Richard David Precht: Ki vagyok én? És ha igen, akkor hány? - Gondolatok az élet értelméről egy átmulatott éjszaka után - HVG Könyvek, 2012
Dr. Osman Péter ismertetése

Precht e műve az olyan könyvek javába tartozik, amelyek egzotikus tájak sokaságán kalauzolják végig az olvasót, lehetőség szerint alapos, a lényeget megragadó, ugyanakkor mindenki számára jól érthető módon bemutatva és magyarázva azokat. Így visz megragadóan izgalmas, különleges körutazásra, többé-kevésbé még ma is csak félig-meddig felfedezett vidékekre: a gondolkodásunknak, a magatartásunknak, a tudatos vagy éppen nagyon is tudattalan, ösztönös viselkedésünknek és mindezek belső mozgatóerőinek tájaira.

Az ilyen felfedezőutakon meghatározó jelentőségű, ki az idegenvezetőnk. Egy honlap, amelyet a 150 éves kommunikációs gyakorlattal bíró frankfurti Societäts-Medien GmbH a német Szövetségi Külügyminisztériummal közösen működtet, és amely "a német innovációs nemzet legfrissebb híreit" kínálja, (www.young-germany.de) tekintélyesen hosszú ismertetőt szentel neki és e könyvének. Egyebek közt ez olvasható róluk: "A 16 nyelven megjelent, sok elismerő kritikát kapott mű minden idők legsikeresebb Németországban kiadott non-fiction könyve a filozófiáról. Precht szellemileg felpezsdítő világutazásra visz benne, és segít legyűrnünk a Kant, Wittgenstein és sok más gondolkodó megismerését nehezítő akadályokat. Igen tehetséges abban, hogy a filozófiát népszerű nyelvezetben mutassa be, tömör, s ugyanakkor a lényeget jól összegző adagokban, kielégítve ezzel az olvasók érdeklődését, akik nem a közmondásos elefántcsonttoronyban töltötték szakmai életüket, ám olykor megkérdik maguktól, valójában honnan jöttek, merre tartanak, és egyáltalán mit jelent ez az egész. (..) Az igazi vonzerőt az adja, hogy a válaszokat, amelyeket olyan gondolkodóktól idéz, mint Descartes, Rousseau, Nietzsche vagy Sigmund Freud, elegánsan veti össze a mai természettudományok által adott betekintésekkel."

Tegyük hozzá: a magyar alcímmel ellentétben az eredeti egyszerűen "Egy filozofikus utazás", és ez sokkal jobban fejezi is ki annak lényegét, amit itt Prechttől kapunk. "Induljunk hát el egy olyan utazásra, ahol önmagunkat keressük, legjobb tudásunk szerint!" - írja nyitó esszéje végén, és valójában ez tekinthető könyve mottójának.

Teljes joggal írja a fent említett honlap: "Ez a könyv nemcsak felvillanyozó utazás a filozófiatörténetben, hanem szintúgy jól érthető áttekintését adja az agykutatásnak is, a különös kezdeteitől a legfrissebb tanulmányokig, beleértve a "fellelkesüléseket" és az arroganciára hajló irányzatokat, midőn "a neurotudományok művelői azt hiszik, hogy a kutatásaik lenullázhatják a filozófiát, s talán még a pszichológiát is.""

Precht mindezt kellemes hangvételű, önmagukban is kerek esszékben tárja elénk, amelyek könnyedsége igen komoly szakmai tartalmakat tesz élvezhetőbbé, könnyebben befogadhatóvá. (Csak néha akadunk bele nehezebben érthető mondatokba, egy-kétszer talán a magyar változat okán.) Azokat a létfilozófia három nagy kérdése köré sorakoztatja: "Mit tudhatok? • Mit tegyek? • Mit remélhetek?" Válaszokat a tudományok legjobbjaitól idéz, összevetve, ütköztetve, betekintést adva mindezzel a tudományok válaszainak fejlődésébe is.
396 oldal, lebilincselően érdekes kérdésekkel, válaszokkal, a gondolkodás-kutatás tudománytörténetének legnagyobbjaival, rengeteg megismerésre érdemes tudományos adattal és információval. S nem kell alkohollal oldanunk a feszültséget, sem a húzódozást a tudományok nyomasztó nagyságától, netán nagyképűségétől ahhoz, hogy gyorsan ráérezzünk: mindez kitűnő olvasmány akár még nyáron is - feltéve, hogy kedvünk van gondolkodni.

Paulo Coelho: Az accrai kézirat - Athenaeum Kiadó, 2013
Dr. Osman Péter ismertetése

Az alkimista (MISZ Hírlevél 2012/22.), Mint az áradó folyó (2012/11.), A zarándoklat (2010/6.) Élet - Válogatott idézetek (2008/18.), A fény harcosának kézikönyve (2008/10.) - Coelho korábbi kötetei, amelyekről már szóltunk a Hírlevélben. A mostanival együtt közös nevezőjük, legfőbb értékadó vonásuk, hogy azokhoz szólnak, akik szeretnek elgondolkodni az élet-, a világ- és a saját létezésük értelmén, s nem tagadják meg már eleve azokat a gondolatokat, eszméket sem, amelyek túllépnek a ráció hűvös, átlátható, rendezett világán.

Coelho kitűnő társ és - ha elfogadjuk - vezető a gondolkodásban. Persze, hogy nem a végső igazat mondja, nem is a mindenkire érvényes Legnagyobb Igazságokat, hiszen olyanok nincsenek, hanem a töprengő, a kereső ember gondolatait, kérdéseit, eszméit, amelyek gyakran összecsengenek a magunkéival, válaszolnak azokra, vagy épp új irányba indítanak. Mindezért méltán világhírű és nagyon népszerű író. Mesterien érti a szakmáját: művei a szellemileg igényes emberekhez szóló, gazdag intellektuális tartalmú, ugyanakkor megkapóan olvasmányos alkotások - azt a műfajt képviselik, amelynek olvasása gondolkodásra késztet, gazdagítja szellemünket, és nagyon kellemes, ugyanakkor értelmes szórakozást is nyújt.

Hivatalos weboldala átvezet a Wikipedia róla szóló nagy szócikkére - http://en.wikipedia.org/wiki/Paulo_Coelho (magyar változata http://www.coelho.hu/coelho-eletrajz.html) Olvashatjuk: fiatal korában sok mindent próbált, majd 1986-ban megjárta - az ő szavával - Szent Jakab Különös Útját, az El Caminót, és ez élete fordulópontja lett. Ekkor fordult érdeklődése a spirituális világ felé, amiről csodálatos művében - a belső utazás lenyűgöző remekében -, A zarándoklat - Egy mágus naplója c. könyvében számol be. Abban markánsan megjelennek azok a misztikus elemek is, amelyek oly jellemzőek több későbbi könyvére. Ott idézi Szent Pál apostol szavait, amelyek, ha nem is szó szerint, más alkotásaiban is kiérződnek vezérgondolatként: "Ama nemes harczot megharczoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam." Innen pedig egy másik alapelv: "Nem akkor győznek le, ha veszítesz, hanem amikor feladod."

E legújabb kötetét így mutatja be az Athenaeum: "1099. július 14. Jeruzsálem a keresztesek támadására készült, amikor egy görög férfi, akit Koptnak hívtak, összegyűjtötte a város lakóit egy térre. A tömegben keresztények, moszlimok és zsidók lesték a Kopt szavait, melyektől azt várták, hogy felkészíthetik őket az elkerülhetetlen harcra. De a Kopt, az idős bölcs nem a harcról beszélt, hanem a mindennapok nehézségeiben rejtőző tudásra irányította figyelmüket. Míg az ellenség a falak alatt gyülekezett, az emberek a valódi ellenségről, a veszteségről és a magányról kérdezték. A Kopt pedig megosztotta velük tudását a harcról, a változásról, a bölcsességről, a félelemről, a szépségről, a szerelemről és a hűségről. Szavaiból egy évezreddel később is ugyanolyan tisztán árad a tudás és a bölcsesség." Tegyük hozzá: ma, csaknem kétezer év után szintúgy.

Tudás és bölcsesség. Itt, akárcsak A fény harcosának kézikönyvében, Coelho minden regényes köntös, olvasmányos körítés nélkül, tisztán és ragyogó fénnyel tárja elénk a többnyire ékkő finomságúra csiszolt gondolatait, felvetéseit, tömören összegzett életelveit (maximáit) arról, hogyan éljük az életünket, mit kezdjünk magunkkal és a világgal, mindazzal, amit ránk hoz, s amivé lehetünk benne. A fenti jeruzsálemi keret ehhez csupán annyit ad, hogy szélsőségesen kiélezett, fenyegetett helyzetbe helyezi e gondolkodást. Történet, drámai elemek itt nincsenek, csupán a mondatok, gondolatok, példabeszédek világítanak.

Teljes körű sajtószemle

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll vagy a linkre kattintva olvasható!)
A sajtószemle tagvállalataink, a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft. segítségével készült.


Innoportál hírlevél, 2013. június 24., hétfő
Már pókerezni is tanulnak a robotok
"...Az immár 22. alkalommal megrendezett Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első díjasai között volt Hegyesi Donát Sándor, a debreceni Tóth Árpád gimnázium tanulója. Pályamunkája, a pókerező robot első ránézésre egy újfajta játék, ám a benne rejlő lehetőségek okán idővel egy komoly projekt alapját is képezheti..."

Innoportál hírlevél, 2013. június 24., hétfő
A PictoVerb sokféle célcsoportnak nyújthat segítséget
"...Zsombori Balázsnak a verbális kommunikációban korlátozottakat segítő programját, a PictoVerbet nagy érdeklődés övezte a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató versenyen..."

Innoportál hírlevél, 2013. június 24., hétfő
Fiatal feltalálókat díjaztak
"...Átadták hétfőn a fiatal diákok számára meghirdetett 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobbjainak járó díjakat..."

Dunántúli Napló, 2013. június 25., kedd, 11. oldal
K+F+I finanszírozás
ÚJDONSÁG. Pénzügyi konstrukciók egyablakos rendszere
"...A kutatás-fejlesztésben és innovációban tevékeny intézmények kiemelten a kis- és középvállalkozások szakmai támogatására, a K+F vagy innovációs tevékenységükhöz és projekt ötleteikhez leginkább alkalmas támogatási pályázatok kiválasztására szükséges a segítésnyújtás a sokrétű lehetőségeket felsorakoztató rendszer miatt..."

Világgazdaság, 2013. június 25., kedd, 2. oldal
Hamarosan jön az EuVECA
Harmonizáció Finisben a kockázati alapok és alapkezelők szabályozása
"...Közeleg az alternatív befektetési alapkezelőkre vonatkozó 2011/61/EU Irányelv (ABAK Irányelv) hazai jogi átültetésének határideje. Ezzel együtt 2013. július 22. napjától kell alkalmazni az Európai Parlament és a Tanács 345/2013/EU rendeletét az európai kockázati tőkealapokról (EKTA Rendelet). Miért kell erre figyelnünk befektetőként és kockázati tőkebevonást fontolgató vállalkozásként?..."

Délmagyar.hu, 2013. június 25., kedd
Cséfalvay: célunk a magasabb hozzáadott értékű termelés felé való elmozdulás

Kisalföld.hu, 2013. június 25., kedd
Cséfalvay: célunk a magasabb hozzáadott értékű termelés felé való elmozdulás

MNO.hu, 2013. június 25., kedd
Cséfalvay: Magyarország most már többet tud kínálni

Magyar Hírlap Online, 2013. június 25., kedd
"Legfontosabb erőforrásunk a képzett munkaerő"

Index.hu, 2013. június 25., kedd
Cséfalvay: A legnyitottabbak közt vagyunk

Magyar Online, 2013. június 25., kedd
Cséfalvay Washingtonban: célunk a magasabb hozzáadott értékű termelés felé való elmozdulás

MIXonline, 2013. június 25., kedd
Cséfalvay Washingtonban

Siófoki Napilap Online, 2013. június 25., kedd
Célunk a magasabb hozzáadott értékű termelés felé való elmozdulás

Pécsi Napilap Online, 2013. június 25., kedd
Célunk a magasabb hozzáadott értékű termelés felé való elmozdulás

Tőzsdefórum, 2013. június 25., kedd
Új globális kutatóközpontok

Hiradó.hu, 2013. június 25., kedd
Cséfalvay: kulcsszerepe van a k+f fejlesztésének

Webrádió.hu, 2013. június 25., kedd
Cséfalvay Washingtonban: célunk a magasabb hozzáadott értékű termelés felé való elmozdulás

Klubrádió.hu, 2013. június 25., kedd
Kulcsszerepe van a k+f fejlesztésének - Cséfalvay

Kossuth Rádió, 2013. június 25., kedd
Reggeli Hírek
"...Magyarország egyre nagyobb szerepet szán termelésében a kutatásfejlesztésnek és innovációnk, jelentette ki Cséfalvay Zoltán..."

Metropol, 2013. június 26., szerda, 7. oldal
A kreatív megközelítés remek lehetőségeket nyithat
"...A többek között Magyarországért is felelős kereskedelmi tanácsossal a svéd és a magyar felsőoktatás és az innováció kapcsolatáról beszélgettünk
- Hogyan képes a felsőoktatás hozzájárulni az innovációhoz?
- Ha a diákokat a kezdetektől innovatív gondolkodásra biztatjuk, és olyan kihívások és akadályok elé állítjuk őket, amelyek korábban nem voltak ismertek előttük, rákényszerülnek, hogy másképp gondolkodjanak a megoldás érdekében. A kreatív megközelítés ilyesfajta ösztönzése nagyszerű lehetőségeket nyithat meg, és egyben nagyon fontos, ha azt szeretnénk, hogy innovatív beállítottságú fiatalok kerüljenek ki a munkaerőpiacra..."

Magyar Hírlap, 2013. június 26., szerda, 9. oldal
Célok a kutatásban
"...Magyarország célja, hogy elmozduljon a magasabb szintű hozzáadott értékű termelés felé, amiben kulcsszerepet játszik a kutatás-fejlesztés (k+f) és az innováció erősítése - közölte washingtoni látogatásán Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár..."

Magyra Hírlap Online, 2013. június 26., szerda
Svéd-magyar tudásalapú modell

Metropol.hu, 2013. június 26., szerda
Carsten Grönblad: a kreatív megközelítés remek lehetőségeket nyithat

Világgazdaság Online, 2013. június 26., szerda
Októberben tartják a közös magyar-izraeli innovációs napot

News4business.hu, 2013. június 26., szerda
Svéd Kereskedelmi Kirendeltség: Az oktatás és a kutatás, mint az innováció hajtómotorja

Siófoki Napilap Online, 2013. június 26., szerda
Svéd-magyar konferencia az oktatás-kutatás-gazdaság kapcsolatáról

Nyelv és Tudomány Online, 2013. június 26., szerda
Svéd-magyar innovációs konferencia Budapesten

Hír.ma, 2013. június 26., szerda
Svéd-magyar konferencia az oktatás-kutatás-gazdaság kapcsolatáról

BITport.hu, 2013. június 26., szerda
Kulturális korlátok is nehezítik a kkv-k külpiaci megjelenését

Kossuth Rádió, 2013. június 26., szerda
Krónika
Magyarország innovációs stratégiájának egyik legfontosabb eleme, hogy az új tudás fontosabb helyet játsszon a gazdaságban, mondta Klinghammer István

Világgazdaság, 2013. június 27., csütörtök, 5. oldal
Izraeli szakemberektől tanulhatnak a start-up cégek
"...Az egy főre jutó start-up cégek száma tekintetében világelsőnek számít Izrael, miután a közel 8 milliós országban jelenleg mintegy 3500-4000 start-up vállalat működik..."

Petőfi Népe, 2013. június 27., csütörtök, 5. oldal
Izraeli szakemberektől tanulhatnak a start-up cégek

Zuglói lapok, 2013. június 27., csütörtök, 10. oldal
Első és harmadik díjat kaptak a zuglói diákfeltalálók
"...Egy zuglói diák, Zsombori Balázs találmánya bizonyult a legjobbnak a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen..."

Metropol, 2013. június 27., csütörtök, 7. oldal
A gazdaságnak hasznos a szoros együttműködés
Innováció. Svéd és magyar szakértők az oktatás, a kutatás és a piaci szereplők kooperációjának fontosságát hangsúlyozzák
"...E három terület összekapcsolódásának lehetőségeit és problémáit vitatták meg a Svéd-Magyar Innovációs Napok harmadik rendezvényének résztvevői..."

Metropol.hu, 2013. június 27., csütörtök
A gazdaságnak hasznos a szoros együttműködés

Metropol, 2013. június 27., csütörtök, 11. oldal
Fókuszban a kultúra és az innováció
"...Októberben rendezik meg az első Magyar-Izraeli Innovációs Napot, melyen vezető izraeli tudósok és cégek találkozhatnak magyar kollégáikkal - jelentette be Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete..."

Metropol.hu, 2013. június 27., csütörtök
Fókuszban a kultúra és az innováció

SzTNH e-Hírek, 2013. június 27., csütörtök
22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny
"...Szabó Lóránt és Antalicz Balázs "Kézenfekvő fizika" című pályamunkája kapta a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által fölajánlott egyik díjat a Magyar Innovációs Szövetség versenyén..."

IFKA Hírlevél, 2013. június 27., csütörtök
Fiatal tehetségek az Akvárium Klubban
"...Az IFKA kiemelt feladatának tartja a műszaki értelmiség, a tehetséges fiatalok és az innovatív fejlesztések támogatását. Ezért az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt, amelyet a Magyar Innovációs Szövetség gondoz, a kezdetektől támogatja..."

Világgazdaság Online, 2013. június 27., csütörtök
Izraeli szakemberektől tanulhatnak a start-up cégek

EuroAstra, 2013. június 27., csütörtök
Az oktatás és a kutatás, mint az innováció hajtómotorja -- Tudásháromszög, ahol az innováció születik

Világgazdaság, 2013. június 28., péntek, 2. oldal
Startupok lepték el Budapestet
Kitörés. Tőke mellett megfelelő jogi környezet is kell a sikeres továbblépéshez
"...Az innováció fővárosává vált a nyár első hónapjában Budapest, szinte egymást érték a legújabb fejlesztéseket, illetve a hazai startup-világ színe-javát és lehetőségeit bemutató rendezvények. Az elmúlt években érezhetően megpezsdült a kezdő technológiai vállalatok piaca nálunk is, számos ígéretes újításról érkezik hír, és a jó ötletek finanszírozása is egyre inkább megoldható..."

Világgazdaság, 2013. június 28., péntek, 2. oldal
Az innováció fővárosa volt Budapest
"...A Magyar Innovációs Szövetség éves Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenye is június közepén volt, az országos középiskolás verseny legjobbjai saját standon mutatkoztak be..."

Világgazdaság Online, 2013. június 28., péntek
Az innováció fővárosává vált Budapest

Világgazdaság, 2013. június 28., péntek, 1+8. oldal
Ezermilliárdnyi támogatás gazdát keres
"...A kapcsolódó pályázatokkal együtt 3386,3 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre az Új Széchenyi Terv hat kitörési pontjára, melyből 29 594 pályázat révén 2317,4 milliárd a szerződéssel lekötött összeg. Az MSZOSZ és a VOSZ szerint nincs pozitív változás a foglalkoztatásban és a kkv-k fejlesztésében..."

Világgazdaság, 2013. június 28., péntek, 5. oldal
Dobogós hazai fejlesztések
K+F Szolnok várja a DT innovációs versenyének magyar döntősét
"...Dobogós helyezést ért el egy magyar fejlesztés a Deutsche Telekom (DT) első nemzetközi innovációs versenyén. Az ezüstérmes ötlet tesztelését és a továbbfejlesztését a Magyar Telekom vállalja szolnoki T-City programjának a keretében..."

Világgazdaság Online, 2013. június 28., péntek
K+F Szolnok várja a DT innovációs versenyének magyar döntősét
Dobogós hazai fejlesztések


Népszava, 2013. június 28., péntek, 11. oldal
Delfin Díj a Telekomtól
Elismerés a fenntarthatóság iránt elkötelezett vállalatoknak

Dunaújvárosi Hírlap, 2013. június 28., péntek, 14. oldal
Innováció, klaszterek

24 Óra, 2013. június 28., péntek, 3. oldal
Kiemelt dicséretet kaptak egy különleges noteszért
"...Kiemelt dicséretben részesült a 22. ifjúsági és innovációs Tehetségkutató Versenyen Marczevicz Nikolett és Richter Dalma, a tatabányai Kossuth Lajos Közgazdasági és Humán Szakközépiskola két diákja..."

HVG.hu, 2013. június 28., péntek
Budapest a startup nyári fővárosa

Piac&Profit Online, 2013. június 28., péntek
Több pénz jut a fiataloknak és a kkv-knak az uniós kalapból

Rádió 17, 2013. június 28., péntek
"...Interjú dr. Antos Lászlóval, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatójával..."

Petőfi Népe, 2013. június 29., szombat, 11. oldal
Kutatás nélkül nincs gazdasági felzárkózás

Békés Megyei Hírlap Online, 2013. június 29., szombat
Szükség van a találmányára, már Houstonból is érdeklődnek
"...Szalóki Csaba... A verseny szervezője, a Magyar Innovációs Szövetség keresett meg, hogy vegyek részt az úgynevezett fenntarthatósági olimpián (I-SWEEEP, International Sustainable World Project Olympiad) Houstonban. Decemberben kellett nevezni, februárig döntöttek arról, hogy bejutottam-e. Sikerült..."

Új Néplap Online, 2013. június 29., szombat
Szükség van a találmányára, már Houstonból is érdeklődnek

EuroAstra.hu, 2013. június 29., szombat
Kutatásfejlesztés és innováció 2013 - konferencia a BME-n

Napló, 2013. július 1., hétfő, 15. oldal
Védhető szellemi termék

Nyelv és Tudomány Online, 2013. július 1., hétfő
Fiatal magyar innovátorok és a Nobel-díj
"...Zsombori Balázs PictoVerb nevű programjával első helyezést ért el az Ifjúsági Tudományos és Innovációs versenyen. A mindössze 17 éves feltaláló beszédkészségükben korlátozottaknak akart segíteni az ötlettel, de az androidos alkalmazás magyarul nem tudó külföldieknek is hasznos lehet..."

ElektroNet Online, 2013. július 1., hétfő
Tudásháromszög az innovációért
"...Az első vita partnerei Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, a MISZ elnöke..."

Világgazdaság, 2013. július 2., kedd, 4. oldal
A tanítvány kalauzolta a mai cégénél egykori mestereit
"...Az egykori Berva vezérkarának 91. találkozója volt a Sanatmetalnál tett látogatás. A nyugdíjas szakemberek örömmel hallgatták Farkas József beszámolóját, számukra igazán érdekes volt, milyen hatalmas változáson ment át az elmúlt évtizedekben hivatásuk..."

Világgazdaság, 2013. július 2., kedd, 5. oldal
Újabb pályázat magyar-kínai innovációs együttműködésre

Világgazdaság Online, 2013. július 2., kedd
Újabb pályázat magyar-kínai innovációs együttműködésre

Heves Megyei Hírlap, 2013. július 2., kedd, 5. oldal
Újabb pályázat magyar-kínai innovációs együttműködésre

24 óra, 2013. július 2., kedd, 5. oldal
Újabb pályázat magyar-kínai innovációs együttműködésre

Dunántúli Napló, 2013. július 2., kedd, 5. oldal
Újabb pályázat magyar-kínai innovációs együttműködésre

Tolnai Népújság, 2013. július 2., kedd, 5. oldal
Újabb pályázat magyar-kínai innovációs együttműködésre

Petőfi Népe, 2013. július 2., kedd, 5. oldal
Újabb pályázat magyar-kínai innovációs együttműködésre

Új Néplap, 2013. július 2., kedd, 5. oldal
Újabb pályázat magyar-kínai innovációs együttműködésre

Somogyi Hírlap, 2013. július 2., kedd, 5. oldal
Újabb pályázat magyar-kínai innovációs együttműködésre

Békés Megyei Hírlap, 2013. július 2., kedd, 5. oldal
Újabb pályázat magyar-kínai innovációs együttműködésre

Észak-Magyarország, 2013. július 2., kedd, 8. oldal
Aggódó akadémikusok: "A Miskolci Egyetem sorsa egyben a régió sorsa"

BITport.hu, 2013. július 2., kedd
Nem akarnak kockáztatni az IT-beruházásoknál a magyar kkv-k

Hírek.sk, 2013. július 2., kedd
Földesi: a győri egyetemet az innováció jellemzi

ITBusiness Online, 2013. július 2., kedd
Már a ruhát is nyomtatják

InfoGyőr.hu, 2013. július 2., kedd
Új győri rektor: a szellemi autonómia nem jelenthet elszigetelődést

Kisalföld.hu, 2013. július 2., kedd
Dr. Földesi Péter: "Megmutathatom, hogy mire vagyok képes"

Kisalföld.hu, 2013. július 2., kedd
3D-s nyomtatással készült ruhát mutattak be Párizsban

Hajdú-Bihari Napló, 2013. július 3., szerda, 16. oldal
Három dimenzióban nyomtatták az új ruhát

Napi.hu, 2013. július 3., szerda
Kevesebb uniós támogatásra számíthatnak a nagyvállalatok

ITBusiness Online, 2013. július 3., szerda
A versenyképességi stratégia 2014-2020-ig

Figyelő, 2013. július 4., csütörtök, 9+10+11+12+13. oldal
Fiatal milliárdosok
Magyar kiugrás a tengerentúlról
"...A Szilícium-völgyben sincs kolbászból a kerítés, de érdemes erős amerikai jelenlétet kiépítenie, megismernie az ottani trendeket és praktikákat annak a startup cégnek, amely a LogMeIn, a Prezi vagy a Ustream világraszóló sikereinek útjára szeretne lépni...
Üzleti mentorálás
...A cél a korai életszakaszban lévő kisvállalkozások befektetési célú felkarolása. A lépést az a felismerés szülte, hogy a hazai felsőoktatásban sok olyan fiatal végez, aki kiváló, üzletileg hasznosítható ötleteken dolgozik, és megfelelő munkalehetőség híján saját cég alapításába kezd... fejti ki Erdei Sándor, a DBH elnök-vezérigazgatója..."

Figyelő, 2013. július 4., csütörtök, 12. oldal
A Prezi
"...A felhasználók száma 2013 márciusában lépte át a 20 milliót, és azóta havonta körülbelül újabb egymillióval bővül. A fizetős verziót letöltők száma üzleti titok, ám a társaság alapítása óta nyereséges... ...Becslések szerint a cég árbevétele 2012-ben átlépte a 20 millió dollárt, értéke pedig ma jóval meghaladja a 100 milliót..."

Figyelő, 2013. július 4., csütörtök, 14+15. oldal
Egészséges pimaszság
"...Kell egy bizonyos fokú gőg, arrogancia ahhoz, hogy külső jelzésekkel olykor szembemenve megvalósíts egy olyan dolgot, amiben hiszel - mondja sikerei titkáról a LogMeIn alapítója, aki lapunkban jelentette be részleges visszavonulását..."

Figyelő, 2013. július 4., csütörtök, 15+16. oldal
A dédi vaskereskedése
Halácsy Péter
"...Azt szokták mondani, hogy az ötlet nem olyan fontos, mint a végrehajtás, az iterálás. Innováció egyébként sem jön létre kontextus nélkül, hiszen például az elektronikus jeltovábbítás kidolgozásán sem csak Edison dolgozott a 19. század vége felé. Ritka az olyan ötlet, amelynek a megvalósításán soha senki nem gondolkozott..."

Figyelő, 2013. július 4., csütörtök, 16+17. oldal
Válogatni kell
Fehér Gyula
"...Egy amerikai és nemzetközi piacra szánt termék esetében a kinti kockázati tőkéseket nehéz felülmúlni hozzáadott érték szempontjából - mondta lapunknak a Ustream társalapítója, technológiai igazgatója..."

Figyelő, 2013. július 4., csütörtök, 27. oldal
Tanulni, tanulni, tanulni
Csery Péter a modern kapitalizmus túlélési lehetőségeiről
"...Az elmúlt öt évben a globális válsággal kapcsolatban napvilágot látott teóriák alapvetően két csoportra oszthatók. Vannak, akik szerint a mostani krízis a kapitalizmus normális természetéhez tartozik, mások szerint viszont olyan gazdasági cezúrához érkeztünk, amely szétfeszíti az eddigi közgazdaságtan kereteit..."

Világgazdaság, 2013. július 4., csütörtök, 12. oldal
Nincs már one-man show
"...Az egyéni hősök ideje lassan lejár... Egyre több cég alakít szövetséget, tömörül beszállítói hálózatokba, konszolidálódnak az erőviszonyok. A kisebbeket és lassabbakat vagy megveszik a nagyobbak és gyorsabbak, vagy a gyengébbek jól felfogott érdekükben az egyre hatalmasabbá váló vállalatok farvizéhez csatlakoznak..."

Magyar Hírlap, 2013. július 4., csütörtök, 10. oldal
Elfogadta a büdzsét az Európai Parlament
"...Ez a rugalmasság valamivel korlátozottabban, de vonatkozik a kötelezettségvállalásokra is - ennek köszönhetően könnyebben finanszírozható például a fiatalok munkanélkülisége elleni fellépés, a kutatás-fejlesztés, az Erasmus-program és a kis- és közepes méretű vállalkozások támogatása..."

Napi.hu, 2013. július 4., csütörtök
Megérkeztek az újabb milliárdok a startupoknak

Figyelő Online, 2013. július 4., csütörtök
Itt az állami inkubáció

OrientPress, 2013. július 4., csütörtök
2,1 milliárdból épülhet tovább a start-up ökoszisztéma

Piac&Profit Online, 2013. július 4., csütörtök
2,1 milliárdból épülhet tovább a startup ökoszisztéma

Ma.hu, 2013. július 4., csütörtök
A K+F megtérülést biztosítja
Elkészült a szellemi tulajdon védelmének nemzeti stratégiája

Vállalkozóinegyed.hu, 2013. július 4., csütörtök
Pályázat innovatív kezdő vállalkozásoknak

Hiradó.hu, 2013. július 4., csütörtök
Pályázat innovatív kezdő vállalkozásoknak

Magyar Hírlap, 2013. július 5., péntek, 10. oldal
Pályázat innovatív kezdő vállalkozásoknak
"...A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) közreműködésével 2,1 milliárd forintnyi pályázati pénzből épülhet tovább a startup ökoszisztéma Magyarországon..."

Napi Gazdaság, 2013. július 5., péntek, 16. oldal
Innovációsegítőket segítenek
"...A Nemzeti Innovációs Hivatal pályázatot hirdetett az akkreditált technológiai inkubátor (ATI) cím elnyerésére..."

Napi Gazdaság, 2013. július 5., péntek, 16. oldal
Csúcsot döntött a magyar k+f-költés
"...A 2009-es nagy ugrás után 2010-ben megtorpantak, majd 2011-ben és 2012-ben újra érdemben nőttek a kutatás-fejlesztési (k+f) célú költések Magyarországon − derül ki a KSH legújabb adataiból. Az előzetes számok szerint 2012-ben k+f-re folyó áron 363,7 milliárd forint jutott, ami a GDP 1,29 százalékának felel meg... A múlt évben a javulást a versenyszféra kutatási tevékenysége eredményezte: míg a ráfordítások folyó áron számítva a vállalkozási kutatóhelyeken jókorát (+13,6 százalék) emelkedtek, addig az állami szektorban 1,0, a felsőoktatásban 1,4 százalékos csökkenés következett be..."

Világgazdaság, 2013. július 5., péntek, 6. oldal
Csak felkészülten érdemes exportálni
Példakép. A vállalkozások fejlődésében fontos mérföldkő a külpiaci megjelenés
"...Egyre több az olyan vállalkozás Magyarországon, amely sikerrel exportál. Jelenleg kétezerre tehető a számuk, de lehetnének többen is. A tájékozottság egyértelmű versenyelőnyt jelent a külpiaci megjelenésben..."

Világgazdaság Online, 2013. július 5., péntek
Csak felkészülten érdemes exportálni, de mérföldkő a külpiaci megjelenés
"...A továbblépéshez elengedhetetlen az innováció, amely egyben a tartós külpiaci jelenlét alapja is..."

Nógrád Megyei Hírlap, 2013. július 5., péntek, 6. oldal
Pályázat innovatív kezdő vállalkozásoknak

Új Ász, 2013. július 6., szombat, 13. oldal
Öt év múlva kutatók veszik birtokukba
"...Ősszel elkezdődik a szegedi lézerközpont építése, a beruházás első ütemének 2015 nyarára kell elkészülnie - közölte Lehrner Lóránt, a beruházást irányító ELI-HU Kutatási és Fejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója..."

Világgazdaság Online, 2013. július 6., szombat
Szegedi lézerközpont: két év múlva elkészül az első ütem

Világgazdaság, 2013. július 8., hétfő, 5. oldal
Tovább épülhet a startup ökoszisztéma
"...A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) közreműködésével 2,1 milliárd forintnyi pályázati forrásból épülhet tovább a startup ökoszisztéma Magyarországon..."

Új Néplap, 2013. július 8., hétfő, 6. oldal
Tovább épülhet a startup ökoszisztéma

Délmagyarország, 2013. július 8., hétfő, 1+12. oldal
Heurékaélmény a laborból
Géniusz-díj a feltalálók napján.
"...A rendezvényen a szervezet Szabó Gábort, a több szabadalommal is rendelkező fizikust Géniusz-éremmel jutalmazta, amelyet Vedres András, az egyesület főtitkára, a Feltalálók Egyesületeinek Nemzetközi Szövetsége (IFIA) elnöke nyújtott át. "Örülök az elismerésnek, mert a díj olyan társaságé, amelynek tagjai sokat tettek a fejlődésért" - fogalmazott Szabó Gábor, aki a Magyar Innovációs Szövetség elnöke is..."

Délmagyar.hu, 2013. július 8., hétfő
Heurékaélmény a laborból

Magyar Szó Online, 2013. július 8., hétfő
Együtt a tudományok útján
Kétnapos tudománynépszerűsítő programsorozatot tartottak Zentán


Pályázati felhívások

2013. évi Apáthy István-díj

A Magyar Szerzői Jogi Fórum Egyesület pályázatot írt ki a neves jogtudós, a pesti tudományegyetem hajdani rektora, az első magyar szerzői jogi törvény előterjesztője, Apáthy István (1829-1889) szellemi öröksége ápolásának jegyében.

Pályázni lehet minden olyan magyar nyelven elkészített szakdolgozattal (diplomamunkával), amely a szerzői jogot, különösen a szerzői jog aktuális kérdéseit, a gyakorlatban felmerült problémáit érinti, ill. a szerzői jognak más jogágakkal vagy társadalomtudományokkal (pl. közgazdaságtan, szociológia) való interdiszciplináris kutatása tárgyában jött létre.

A pályázatok benyújtásának határideje: 2013. július 30.

A pályázat további feltétele, hogy a szakdolgozatot (diplomamunkát) a 2012/2013. tanév keretében a jogász alapképzés, szakjogász képzés, ill. más posztgraduális képzés keretében nyújtották be, és a pályázat eredményhirdetéséig nyilvános közlésre sem részben, sem teljes terjedelmében, sem más neve (vagy álnév) alatt még nem kerültek.

A pályázati díj összege bruttó 250 000 Ft. A pályázatokat a kiíró szervezet által kijelölt öttagú bíráló bizottság bírálja el. Az I. helyezett bruttó 125 000 Ft, a II. helyezett bruttó 75 000 Ft, a III. helyezett bruttó 50 000 Ft pénzjutalomban részesül.

Részletes pályázati kiírás és további információ: Magyar Szerzői Jogi Fórum Egyesület (1068 Budapest, Városligeti fasor 38.), Web: http://www.alai.hu/index.php/apathy-dij/kiirasok-eredmenyek/59-apathy-dij-kiiras-2013

Millennium Technológiai Díj 2014

A finn Technológiai Akadémia Alapítvány felhívást tett közzé a Millennium Technológiai Díj jelölésre.
A díjjal Finnország tiszteleg az élet minőségét javító technológiai innovációk előtt. A díjat 2004-ben nyújtották át először, és azóta minden második évben osztják ki.

A jelölési határidő: 2013. július 31.

Fontos kritérium:
1. az innováció legyen jótékony hatású a lehető legtöbb ember számára, a fenntartható fejlődés előmozdításával,
2. a díj célja, hogy ösztönözze a további élvonalbeli kutatást és fejlesztést, nem egy életmű jutalmául szolgál.

A pályázókat szerte a világon és a technológia minden területéről keresik. A jelölések történhetnek akadémiák, egyetemek, kutatóintézetek és ipari szervezetek által. A díj 1-3 személy részére ítélhető oda, akik egymástól függetlenül hozzájárultak egy innovációhoz vagy egy kutatás-fejlesztési csapat munkájához. A díjjal járó nyereményalap meghaladja az 1 millió eurót. Az ünnepélyes díjátadó ceremóniára 2014 tavaszán, Helsinkiben kerül sor.

További információ: Haris Éva, programkoordinátor, Finn Nagykövetség, E-mail: Eva.Haris@formin.fi, Web: http://www.technologyacademy.fi/call-for-nominations/

Akkreditált Technológiai Inkubátor

2013. július 4-én a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH), mint akkreditációs szervezet, pályázatot hirdetett az "Akkreditált Technológiai Inkubátor" (ATI) cím elnyerésére (kódszám: ATI-2013).

A pályázat célja a nemzetközi piacokon is versenyképes, magyar vagy akár a környező országokban elért K+F eredményekre alapuló startup vállalkozások felépítését, az azokban végzett K+F projektek sikeres befejezését segítő, és tőkebefektetést is vállaló technológiai inkubátorok kiválasztása, akkreditálása.

A pályázatok benyújtási határideje: 2013. szeptember 15.

Csak az akkreditált inkubátor jogosult a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap Technológiai start-up ökoszisztéma építés tárgyú pályázat (Start-up_13) I. alprogramjában való részvételre.

További információ és részletes pályázati feltételek: http://www.nih.gov.hu/kiemelt-hir-120724/nemzeti-innovacios, E-mail: inkubator@nih.gov.hu, Tel.: +36 1 484 2525

Technológiai start-up ökoszisztéma építés

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) pályázatot hirdetett meg "Technológiai start-up ökoszisztéma építés" (Start-up_13) címmel. A pályázat célkitűzéseinek elérése érdekében 2013-ban a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap terhére az NFÜ 2,1 milliárd forint keretösszeget biztosít.

A program célja a nemzetközi piacokon versenyképes, magyar, vagy akár a környező országokban elért K+F eredményekre alapuló vállalkozások felépítése és működésének beindítása, ezzel hozzájárulva a gazdaság hosszabb távú növekedéséhez.

A pályázati kiírásra Magyarországon székhellyel rendelkező kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaság, vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel rendelkező kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaság fióktelepe pályázhat. A jelen pályázati kiírásra pályázhatnak a KTIA Pályázati Útmutató B. fejezete alapján:
1. jogi személyiségű gazdasági társaságok,
1.1. alprogramban gazdasági társaság pályázhat
1.2. legfeljebb 6 hónapja működő mikrovállalkozás a II. alprogramban
1.3. legfeljebb 12 hónapja működő mikrovállalkozás a III. alprogramban
1.4. mikro- vagy kisvállalkozások a IV. alprogramban

2. természetes személyek: kizárólag a II. alprogram esetén

A "Technológiai start-up ökoszisztéma építés" program alprogramokból áll, melyek keretében az igényelhető vissza nem térítendő támogatás maximális összege:
- A I. alprogram: A technológiai inkubátorok felállítása, elindulásuk támogatása: maximum 60 millió Ft, a mindenkori euró árfolyamnak megfelelően, de 3 év vonatkozásában a 200 000 eurót nem meghaladó összeg.
- II. alprogram: Technológiai ötletek műszaki/gazdasági megvalósíthatósági vizsgálata, IP levédetése: maximum 1,5 millió Ft, amennyiben a projektjavaslatban szereplő ötlet szellemitulajdon-védelme is része a pályázatnak, további 1,5 millió Ft.
- III. alprogram: Az inkubáció folyamata, az inkubáltak támogatása: maximum 80 millió Ft.
- IV. alprogram: A piacra lépés támogatása és a tőkebevonás elősegítése: maximum 40 millió Ft.

A pályázatok benyújtása az I. alprogramra 2013. július 1. napjától legkésőbb 2013. október 31. napjáig lehetséges.
A pályázatok benyújtása a további alprogramokra 2013. december 2. napjától a rendelkezésre álló keret kimerüléséig, de legkésőbb 2014. december 31. napjáig lehet.

További információ és részletes pályázati felhívás: http://www.nfu.hu/doc/4146/
Szerkesztő: dr. Antos László, Munkatárs: Szlamek Orsolya
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevél-szerkesztőség: 1036 Budapest, Lajos u. 103.
tel.: 430-3330, e-posta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.