XXIII. évf. | 2013. június 11. | 12. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Magyar Fiatal Tudósok Társasága

Új tagok
Szakirodalom-figyelő
Sajtószemle
Várható események
Pályázati felhívásokHírek | Magyar Innovációs Szövetség

22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjátadási ünnepsége

Dr. Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, ill. a verseny társszervezője, az EMMI nevében Sipos Imre, köznevelésért felelős helyettes államtitkár, számos protokoll vendég, érdeklődő, valamint a sajtó képviselőinek jelenlétében került sor a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjátadási ünnepségére 2013. június 10-én, az Akvárium Klubban, Budapesten.

A rendezvényt Dr. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) tiszteletbeli elnöke, a szervezőbizottság elnöke nyitotta meg. Beszámolt az elért nemzetközi sikerekről, továbbá elmondta, hogy az igazai tehetség sok esetben csak későbbi életkorban mutatkozik meg, és emiatt is nehéz a tehetség-kiválasztás.

Az ünnepségen Dr. Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke mondott köszöntőt. Hangsúlyozta, hogy a versenynek akkor van igazai értéke, ha az szűkebb vagy tágabb értelemben a közösség javát szolgálja. A teljesítmények, eredmények arányos elismerése nagyon fontos, újabb eredményekre motivál.

Ezt követően Prof. Ormos Pál zsűrielnök, az MTA SZBK főigazgatója értékelte a bírálóbizottság munkáját. A verseny menetének ismertetése után felhívta a figyelmet az idei rekordszámú, igen magas színvonalú pályaművekre.

A kiemelt dicséretben, valamint a díjakban részesült fiatalok neveit, iskoláit és tanárait Pomezanski György, a Felkínálom Alapítvány elnöke, a zsűri tagja ismertette. A fiatalok pedig pályamunkájukat ismertették 1-2 mondatban, az oklevél átvétele után.

A kiemelt dicséretben részesült pályázók okleveleit Dr. Pakucs János és Prof. Ormos Pál adták át.

A Google különdíjában részesült:
- Perez-Lopez Áron Ricardo (Hogyan segíthetnek a fehérjék hálózatai kis mellékhatású gyógyszerek kifejlesztésében?)
- Hornák Bence (Fizikai kísérletek demonstrálása okostelefonnal és LEGO Mindstorms NXT-vel)
Az okleveleket Dr. Rácz Balázs, a Google mérnöke adta át.

Az eredményes fiatalok közül a legfiatalabb pályázónak járó Siemens Junior Díjban Bordás Ádám (Lineamenta iskolai keretrendszer) részesült. A 16 éves fiatalnak Füstös Géza, a Siemens üzletfejlesztési vezetője adta át a díjat.

A MISZ legeredményesebb határon túli pályázójának járó különdíjában Juhász Kristóf, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium diákja részesült. A díjat Dr. Pakucs János adta át.

Az II. és III. díjakat Sipos Imre és Prof. Ormos Pál nyújtották át:

III. díjban részesült:
- A biolumineszcencia rejtelmei: a lux gének nyújtotta lehetőségek (pályázók: Bényei Éva Bernadett és Bódi Kata Antónia), a díjhoz gratulált Dr. Kuti László, a díjat felajánló Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke is.
- Lineamenta iskolai keretrendszer (pályázók: Mérő Bálint és Bordás Ádám).
- MIDI vezérlő építése (pályázó: Strinni Bence). A díjhoz gratulált Dr. Veress Gábor, a díjat felajánló MTESZ elnöke is.

II. díjban részesült:
- Kézbenfekvő fizika (pályázók: Szabó Lóránt és Antalicz Balázs). A díjhoz gratulált Dr. Bendzsel Miklós, a díjat felajánló a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke is.
- Fizikai kísérletek demonstrálása okostelefonnal és LEGO Mindstorms NXT-vel (pályázó: Hornák Bence). A díjhoz gratulált Dévai Endre, a díjat felajánló Innomed Medical Zrt. elnöke is.
- RemSwitch (pályázó: Juhász Kristóf).
- Neurális háló alapú helyesírás-ellenőrző rendszer (pályázó: Mérő László).

Az I. díjakat Dr. Pálinkás József és Prof. Ormos Pál adta át:

I. díjban részesült:
- Perez-Lopez Áron Ricardo: Hogyan segíthetnek a fehérjék hálózatai kis mellékhatású gyógyszerek kifejlesztésében?
A pályázó arra kereste a választ, hogyan lehet találni hálózatos módszerek segítségével olyan új gyógyszercélpontokat, amelyekre ható gyógyszerek várhatóan kevés mellékhatással rendelkeznek. A fiatal munkája során letöltött a STRING-adatbázisból 12439 fehérjét, majd kiépített egy 350528 kapcsolatot tartalmazó humán fehérje-fehérje kölcsönhatási hálózatot (interaktómot). A vastagbélrák és a cukorbetegség lehetséges hálózatos gyógyszercélpontjain végzett vizsgálatai alapján a pályázó megalkotott egy olyan új szűrőeljárást, amely hálózatos információ-terjesztő képességük alapján választja ki a kevés mellékhatással rendelkező gyógyszercélpontokat. A vastagbélrákban alkalmazott gyógyszerek ismert mellékhatásai a fiatal által kifejlesztett hálózatos szűrőeljárással jól jósolhatóak. Cukorbetegségben a mellék-hatásokkal rendelkező gyógyszerek nagyobb része pedig megjósolható a kifejlesztett hálózatos eljárással.
A díjhoz gratulált Dr. Volk Balázs, a díjat felajánló EGIS Nyrt. igazgatóhelyettes is.

- Hegyesi Donát Sándor: Pókerező robot
A fiatal egy ún. egy az egy elleni pókerrobotot tervezett, amelynek célja a szórakoztatás, de e mellett a játékos még a saját taktikáján is csiszolhat.
Ahhoz, hogy a robot pókerezni tudjon elengedhetetlenül fontos a lapok, illetve a zsetonok észlelése és felismerése. Mindezt 2 webkamera képének elemzésével oldotta meg a pályázó. A program futását a képelemzés és a pókerező algoritmus nagysága miatt kisméretű ipari számítógépre bízta. A robotkart egy Atmega 328-as mikroprocesszor vezérli.
A játékhoz a fiatal egyedi színkóddal ellátott lapokat és zsetonokat készített. A robottal való játék élvezetes, sebessége jó. A pályázó távoli célja egy olyan póker algoritmus kifejlesztése, amely a lehető legnyereségesebb.
A díjhoz gratulált Dr. Kőhalmi Zsolt a díjat felajánló Puskás Tivadar Közalapítvány elnöke is.

- Zsombori Balázs: PictoVerb - A verbális kommunikációban korlátozottakat segítő programtermék
A PictoVerb verbális kommunikációjukban akadályozott, ill. a nyelvi nehézségekkel küzdő embereknek segítséget nyújtó program. Technikai háttere megfizethető, általánosan elterjedt Android operációs rendszerű táblagép vagy okostelefon. A program kezelése egyszerű, könnyen elsajátítható, életkortól, iskolázottságtól független. A program "ápolási", "általános életviteli" és "külső kommunikációs" szintjei a felhasználók kézügyességéhez igazodik, ugyanakkor a legalapvetőbb szükségletek kifejezése a csak vizuális információkra támaszkodók számára is használható. Magyar és angol nyelven is mobilizálható a tematikus adatbázisok szókincse, tartalma jelenleg programozói szinten tetszőlegesen bővíthető. Az egyedülálló módon beépített segélykérő funkció használatával közvetlen riasztást lehet kezdeményezni, a releváns személyi adatok közlése automatikus történik.
A díjhoz gratulált Jakab Roland, a díjat felajánló Ericsson Magyarország Kft. vezérigazgató-helyettese is.
Az első díjasok részt vesznek a 25. EU Contest for Young Scientists európai döntőjén 2013. szeptember 20-25. között Prágában. A bírálóbizottság döntése értelmében, az I. és II. díjban részesült pályázók által megjelölt egy-egy tanár (Dr. Csermely Péter, Nyírcsák Miklós, Czigléczky Gábor, Kőrösi Gábor, Dr. Egri Sándor, Dobre Norbert) egyszeri, 100 000 Ft-os ösztöndíjban részesült.
A Stockholm International Youth Science Seminarra történő utazást tanúsító oklevelet Dr. Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke adta át Zsombori Balázsnak.

A díjátadást Sipos Imre, helyettes államtitkár beszéde zárta, aki megköszönte a fiataloknak a munkájukat, és kiemelt néhány, az oktatásban is hasznosítható pályázatot, úgymint fizikai kísérletek demonstrálása okostelefonnal és LEGO Mindstorms NXT-vel, Lineamenta iskolai keretrendszer, kézbenfekvő fizika. Ezt követően nyitotta meg azt a kétnapos kiállítást, amelyen a díjazott és leglátványosabb pályamunkákat lehet megtekinteni 10-11-én, 10:00 és 18.00 óra között, az Akvárium Klubban.

A 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny végeredményét ismertető kiadvány letölthető innovációs portálunkról (www.innovacio.hu).

A Magyar Innovációs Szövetség 2012. évi, rendes közgyűlésére 2013. május 29-én került sor az Aquincum Hotel Budapestben

A közgyűlést Dr. Szabó Gábor, a Szövetség elnöke nyitotta meg, köszöntötte a jelenlévő tagintézmények képviselőit, a meghívott vendégeket, a közgyűlés előadóit, valamint a média képviselőit.
Első napirendi pontként a Magyar Innovációs Szövetség 2012. évi Média Díját Szabó Gábor, elnök adta át Kertész Bernadettnek, az Innotéka magazin főszerkesztőjének.

A közgyűlés szakmai részében Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott előadást a Növekedési Hitel Programról. Elmondta, Magyarországon is eljött az ideje annak, hogy valamilyen mértékű és formájú, a kis- és középvállalkozásokat megcélzó hitelezési tevékenység kidolgozásra kerüljön. A Magyar Nemzeti Bank esetében az infláció csökkenésében és a devizatartalékok alakulásában manifesztálódtak ezek a feltételek, ezért határozta el a Bank vezetése, hogy elindít egy kis- és középvállalatokat segítő, fejlődésüket előre vivő és számukra elviselhető terheket jelentő hitelezési programot.

Ismertette, hogy létrejött két fontos strukturális elképzelés. Az egyik konstrukció új hitelek nyújtására vonatkozik, 250 milliárd forintos keretösszeggel oly módon, hogy a kereskedelmi bankok nulla kamaton hitelforráshoz jutnak a Nemzeti Banktól és ezt maximum 2,5%-os kamaton kihitelezhetik a vállalati ügyfélkörbe, elsősorban és mindenekelőtt a kis- és középvállalkozásoknak. A hitel futamideje maximum 10 esztendő, az összege minimum 3 millió, maximum 3 milliárd forint lehet.
Erre háromszoros igény érkezett be, amelynek hatására a keretet 425 milliárd forintra emelték föl.
Hozzátette, a másik konstrukció, amelyet a Nemzeti Bank piacra tett, az a kis- és középvállalkozások deviza-kitettségének mérséklését szolgálja. Ugyanakkor a harmadik eszköz már a magyar gazdaság egészével foglalkozik, amellyel szeretnék elérni, hogy a bankok a náluk lévő likviditást a hitelezésekbe forgassák bele, és ne azokba a kéthetes kötvényekbe, amelyek után a Magyar Nemzeti Bank jegybanki alapkamatot fizet.

Gerhardt alelnök előadása után Fábián István, a Debreceni Egyetem rektora, Vörös Attila, a Közlekedéstudományi Intézet tudományos igazgatója, és Pálos László, a PVP Stúdió munkatársa tett fel kérdéseket, melyekre alelnök úr helyben reflektált.

Ezt követően Hegedüs Éva, a Gránit Bank Zrt. vezérigazgatója "Növekedési Hitel Program banki szemszögből" címmel tartott előadást. Kifejtette, hogy informális beszélgetések alapján a bankok és a befektetők túlnyomó része ezt a programot üdvözli. Idézett egy elemzést is, mely szerint az elmúlt 50 évet tekintve kétszer-háromszor olyan gyors hitelnövekedés tartozik 1%-os GDP növekedéshez.
Elmondta, hogy miközben az EU-ban és az USA-ban a hitel volumen majdnem ott van, mint ahol 2008-ban volt, eközben Magyarországon - az árfolyam változás hatásaitól megtisztítva - ez a szám 20%-kal kisebb.
Az előadást követően Vajta László, a Budapesti Műszaki Tudományegyetem dékánja, Szabó Gábor, a MISZ elnöke, ill. Szilágyi László, a Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója tett fel kérdéseket, melyekre vezérigazgató asszony helyben válaszolt.

A következő napirendi pontnak megfelelően Papanek Gábor, a Felügyelő Bizottság elnöke tett szóbeli kiegészítést. Megállapította, hogy a Szövetség további takarékoskodási intézkedéseket hajtott végre. Emellett sikeresnek értékelte az innovációnak, mint olyannak a társadalmi elismertetését, ahol a Szövetség hiánypótló tevékenységet végez; a fiatalok körében az innovációs gondolkodás előmozdítását; ill. az innovációs folyamatoknak segítését.

A közgyűlés ezek után egyhangúlag elfogadta a 2012. évi beszámolót és a Felügyelő Bizottság jelentését. Továbbá egyhangúlag szavazott arról is, hogy maradjon a 2012. évben elfogadott tagdíjrendszer.

A közgyűlést fogadás zárta a szálloda éttermében.

Kis- és középvállalkozások stratégiája 2014-2020

Nemzetgazdasági Minisztérium felkérésére a Magyar Innovációs Szövetség kialakította véleményét a Kis- és középvállalkozások stratégiája 2014-2020 című stratégiai dokumentum tervezetéről, melyet 2013. május 31-én megküldött Vagács István, főosztályvezető részére.

Részletek a véleményből:

"...A tervezet nagyon alapos felmérésen alapul, és számos jó megállapítást tartalmaz. Következtetései, javaslatai támogathatóak, de inkább elvi és stratégiai szintűek, nem készek a gyakorlati bevezetésre, csak jó irányba mutatnak..."

"...Konkrét lépéseket várnánk az anyagtól, amelyek megvalósíthatók..."

"...a gazellák kialakulnak az export, a beszállítói és a rés-ágazatokban működő KKV-k között is. Helyesen állapítja meg az anyag, hogy a gazellává válásban az államnak a támogató környezet kialakításában van szerepe, pl. kezdeti adókedvezmények. De erről ne csak a helyzetelemzésben legyen szó, hanem a célkitűzéseknél is..."

"...Alapvetőnek tartjuk tehát a leendő KKV-k vezetését oktatással arra felkészíteni, hogy először innovátor voltuk mellett legyenek vezetők is, de egy ponton képesek legyenek átadni a vezetést kifejezetten az erre területre képzett menedzsernek..."

Véleményünk teljes szövege portálunkon ide kattintva olvasható.

Elnökségi ülés

A Magyar Innovációs Szövetség elnöksége 2013. június 12-én tart ülést. Napirendi pontok:
1. Beszámoló a legutóbbi elnökségi ülés óta végzett munkáról
2. Választmányi ülés előkészítése
3. 2013. évi költségvetési terv
4. Egyebek

Vietnámi MOST-delegáció

Tagszervezetünk, a TESCO Tanácsadó Kft. 2013. május 27. és június 7. között tanulmányutat szervezett a vietnámi tudományos és kutatásfejlesztéssel foglalkozó minisztérium (angolul: MOST) vezetői és vezető munkatársai részére.

A szervezők felkérésére Szövetségünket képviselve Monszpart Zsolt, alelnök június 3-án, a Központi Szennyvíztisztító Telep székhelyén előadást tartott a 22 fős delegációnak bemutatva a MISZ helyét és szerepét a K+F+I -ben, valamint a szövetség működését. A vietnami minisztérium vezetői példaértékűnek tartották a MISZ működését, valamint sokrétű módszereit a fiatalok megszólítására.

Szakértői Egyeztető Fórum

A Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal (KIM) 2013. június 3-án, a KIM székhelyén szakértői fórumot szervezett, a Nemzeti Kiválóság Program keretében működő tehetséges hallgatói, ill. kutatói támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése érdekében. A fórum a továbbiakban "Szakértői Egyeztető Fórumként és Ösztöndíj Konzultációs Fórumként" fog működni.

A fórumon Szövetségünket Dr. Pakucs János, tiszteletbeli elnök képviselte.

Magyar Fiatal Tudósok Társasága

Stockholm International Youth Science Seminar

A Magyar Innovációs Szövetség, mint a Stockholm International Youth Science Seminar (SIYSS) magyarországi képviselője 2002 óta minden évben delegálhat egy fiatal magyar kutatót a Nobel-díj átadási ünnepségre és az azt megelőző egyhetes stockholmi tudományos fórumra.

Az idei kiválasztásra 2013. június 5-én került sor, Szövetségünk székhelyén. Hét fiatal meghallgatása után a MISZ által felkért négyfős zsűri döntött a részvételről. A zsűri tagjai voltak:
- dr. Kroó Norbert, akadémikus, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat elnöke;
- dr. Madarász Emília, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet kutatócsoport-vezetője;
- Biró Enikő, a SOTE hallgatója, a 2011. évi SIYSS magyar résztvevője;
- Galgóczi Gábor, az ELTE hallgatója, a 2012. évi SIYSS magyar résztvevője.

A döntés értelmében a 2013 decemberében megrendezésre kerülő 38. Stockholm International Youth Science Seminar magyar résztvevője Zsombori Balázs, a Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola diákja.

Köszöntjük új tagjainkat!

Név: | Omixon Biocomputing Kft.
Tagsorszám: | 564
Cím: | 1119 Budapest, Petzvál József utca 56.
Honlap: | www.omixon.com
Vezető: | Bérces Attila, vezérigazgató
Telefon: | +36 70 574 8001
E-mail: | attila.berces@omixon.com
Képviselő: | Dezső Melinda, vezetői asszisztens
Telefon: | +36 30 322 7949
E-mail: | melinda.dezso@omixon.com

Név: | Magyar Suzuki Zrt.
Tagsorszám: | 680
Cím: | 2500 Esztergom, Schweidel József u. 52.
Honlap: | www.suzuki.hu
Vezető: | Dr. Urbán László, vezérigazgató-helyettes
Telefon: | +36 33 541 239
E-mail: | LUrban@suzuki.hu
Képviselő: | Tóthné Borbély Viola, innovációs csoportvezető
Telefon: | +36 33 540 504
E-mail: | vtoth@suzuki.hu

Tevékenység:
A vállalatot a Suzuki Motor Corporation többségi tulajdonosként 1991-ben alapította. A Suzuki Motor Corporation egyedüli termelő leányvállalataként a kontinensen a Magyar Suzuki látja el a teljes európai piacot az Esztergomban gyártott gépjárművekkel. Alapítása, a kezdeti zöldmezős beruházás óta a Magyar Suzuki számos bővítésen ment keresztül. Mára a gyártás öt nagyobb üzemegységben zajlik (prés-, hegesztő-, festő-, lökhárító- és szerelőüzem). Exporttevékenysége során a vállalat nem csupán az európai piacot látja el gépjárművekkel, de szállít Japánba, Oroszországba, Ukrajnába és néhány közel-keleti és észak-afrikai országba - például Izraelbe vagy Marokkóba - is.
A 3100 Suzuki-dolgozó mellett a beszállítói és márkakereskedői körrel együtt a Magyar Suzuki több tízezer ember számára nyújt megélhetést. A hazai és európai piacra készülő gépjárművek gyártásán kívül a vállalat importált gépkocsik, motorkerékpárok és csónakmotorok értékesítésével is foglalkozik.

Név: | Magyar Mérnöki Kamara
Tagsorszám: | 681
Cím: | 1094 Budapest, Angyal u. 1-3.
Honlap: | www.mmk.hu
Vezető: | Barsiné Pataky Etelka, elnök
Telefon: | +36 1 455 7080
E-mail: | barsi-pataky.etelka@mmk.hu
Képviselő: | Molnár Á. Tamás, nemzetközi referens
Telefon: | +36 1 455 7088
E-mail: | molnar.tamas@mmk.hu

Tevékenység:
Közfeladatok ellátása keretében: országos, nyilvános névjegyzékek vezetése; a mérnöki tevékenység szakmai, illetve etikai színvonalának fenntartása és fejlesztése, közreműködés a műszaki szabályozás, minőségbiztosítás rendszereinek kialakításában; folyamatos együttműködés a felsőfokú képzésért felelős intézményekkel, részvétel a képesítési követelmények kialakításában, a mérnöki munka gazdasági környezetét (díjszabás, versenyszabályozás, piacvédelem stb.) befolyásoló közigazgatási rendelkezések véleményezése, érdekérvényesítés; a fiatal mérnökök önálló tevékenységére, jogosultságok megszerzésére irányuló törekvéseinek támogatása.

Ezen felül védi a kamara tagjainak érdekeit, közreműködik a mérnöki munka elismertetésében, a jogszabályi környezet alakításában stb.

Szakirodalom-figyelő

Jan Toporowski, Jo Michell (szerk.): Handbook Of Critical Issues In Finance - (Pénzügyek kritikus jelentőségű kérdéseinek kézikönyve) - Edward Elgar, 2012 - Elgar Eredeti Források sorozat.
Dr. Osman Péter ismertetése

Létünk megkerülhetetlen realitása, hogy a pénzügyek kritikus jelentőségűvé váltak a gazdasági élet minden területén, sőt a magánéletünkben, annak finanszírozásában is. Akár egy cég, akár egy háztartás pénzügyeit intézzük, óhatatlanul szembekerülünk azzal, hogy nem is csak mindenütt jelenlévővé és meghatározóvá lettek, de mindinkább bonyolultakká is. Rég elsüllyedtek az idők, midőn mindössze néhány eszköz szolgált azok kezelésére - hitel, betét, részvény, kötvény, váltó, csekk -, és azok többé-kevésbé jól kiismerhető szabályok szerint működtek. A pénzügyek kezelése már évtizedek óta az innováció egyik leggyorsabban haladó és legtermékenyebb területe, amely valójában alig áttekinthetően burjánzó, gyarapodó és gyorsan változó sokaságát hozta létre a mindinkább specializált új "termékeknek", azaz pénzügyi konstrukcióknak. Ezek rendeltetése, hogy a különféle finanszírozási, megtakarítási, befektetési és spekulációs ügyletekben új lehetőségeket teremtsenek - ám az alkalmazásuk elkerülhetetlenül új kockázatokkal is jár.

A globalizáció következtében az új eszközök, a bennük rejlő lehetőségek gyakorlatilag akadálytalanul és azonnal szétterjednek. Ez folyamatosan olyan eszközökkel, ügylet- és szereplő-típusokkal gazdagítja a piacokat, amelyeket a szakemberek szűk körén kívül a legtöbb érintett aligha képes alaposan kiismerni, s így a szaporodásukkal gyűlnek, nőnek, mind sokrétűbbé és bonyolultabbá lesznek a kockázatok, köztük a rendszerszintűek is. Tanúbizonyság erre sűrűsödő válságok - a világot megrázóktól a helyiekig, mint pl. az ún. "devizahiteleseké". Ez tesz roppant értékessé minden olyan, megbízható forrást, amely segít a pénzügyek kritikus kérdéseiben való eligazodásban, az ehhez szükséges ismeretek megszerzésében. Ilyen ez a könyv.

A pénzügyi és gazdasági szakkönyvekben a világ legrangosabbjai közé tartozó kiadó ajánlójából: "ez az alapvető jelentőségű kézikönyv mértékadó összeállítást nyújt a pénzügyek olyan kulcskérdéseiről, amelyek nagy jelentőséggel bírnak a pénzpiacokon, ám amelyeket elhanyagolnak a szakkönyvek, és az akadémiai bölcsesség szokásos gyűjteményei. Alkotói úgy állították össze, hogy kiegészítésül és egyben kiterjesztésül szolgáljon a szokványos szakkönyvekhez és pénzügyi szakirodalomhoz. Fejezeteit a pénzügyek és a gazdaságtan neves szakértői írták, s azok a témák széles köréről (a 336 oldalas kötet összesen 43 tömör elemzést tartalmaz, s röviden vázolja a szerzők szakmai hátterét is - OP) adnak mélyreható magyarázatokat."

Ezek három csoportra oszlanak: • A szakirodalomban és a szakmában kritikátlanul tárgyalt témák kritikai vizsgálata • Növekvő fontosságú, elhanyagolt témák felmutatása • Néhány, a pénzügyek gazdasági jelentőségét kiemelő szerző bemutatása.
Témák a kötetből: • Ázsiai pénzügyi únió • Rossz bankok (ez a bankmentés egy sajátos technikai eszköze - OP) • Bankszabályozás • Tőkemozgások szabályozása • Központi banki politika • Központi bankok • Szövetkezeti bankok • Hitelciklusok • Feltörekvő piacok • Pénzügyi krízisek • Pénzügyi sérülékenység • A fejlődő országok pénzpiacai • Globalizáció • Fedezeti alapok • Az izlandi válság • Nemzetközi bankolás • Nemzetközi pénzügyek • Iszlám bankolás • John Maynard Keynes • Karl Marx • Mikrofinanszírozás • Hyman P. Minsky • Opció árazási modellek • Magántőke alapok • Kvantitatív könnyítés • Kockázat • Értékpapírosítás • Adóparadicsomok • Transznacionális cégek és pénzügyek.

Richard Panek: 4% univerzum - Sötét anyag, sötét energia - versenyfutás a világegyetem felfedezéséért - Scolar Kiadó, 2013
Dr. Osman Péter ismertetése

"A legnagyobb rejtély: miért tágul gyorsuló ütemben az univerzum? A megfejtéshez tudnunk kell, milyen erők mozgatják és milyen anyagok építik fel világunkat. Einsteinen kifogott, és most egy csapat nagyszerű kozmológust tesz próbára. Panek olyan érzékletesen mutatja be mindennapi küzdelmeiket, hogy a nem szakmabeliek számára is érdekessé válik ez a kérdés." Ezt a kiváló szakírótól, Walter Isaacsontól idézi a Scolar (Isaacson ragyogó könyvet írt Steve Jobsról, L. MISZ Hírlevél 2012/5. sz., és Einsteinről, L MISZ Hírlevél 2009/17. sz.). Egy helyen változtatnánk az értékelésén: Panek könyve a nem szakmabeliek számára megragadóan érdekes és tanulságos! Bizonyítja ezt, hogy az Amerikai Fizikusok Intézete (American Institute of Physics, AIP) a 2012-es év legjobb tudományt népszerűsítő könyvének választotta (AIP Science Communication Award for Science Writing).

Majdnem olyan szédítően gazdag és sokszínű körképet tár elénk, mint amilyen a témájának háttere, a benne felvonultatott kutatók vizsgálódásainak tárgya, s mindezzel végső soron a könyv egyik főszereplője: maga a fenséges, titokzatos Univerzum. És ugyanolyan lenyűgözően izgalmas - hiszen, ha átvitt értelemben is, a másik főszereplője az emberiség egyik legnagyobb és legmerészebb vállalkozása: az Univerzum mibenlétének, fejlődéstörténetének, titkainak megfejtésére törekvő kutatás, és annak legújabbkori története. Jól mutatja ezt a sajtóvisszhangja is, nem akármilyen lapokban: • "Kutatással kifogástalanul megalapozott, és nagyon olvasmányos" - írta róla a New Scientist. • "Panek bepillantást ad a világban, ahol a tudományt hozzák létre, s ebben szövetségeket alakítanak és barátságok kerülnek terhelési próba alá. Egy új világegyetem vár itt felfedezésre..." - The Times • "A modern tudományos élet gazdag portréja" - The Guardian • "Könnyen emészthető, nagy lendületű... a népszerű tudomány ínyencei számára a mód, ahogy Panek előadja a történetet, olyan érdekfeszítő, mint maguk az események: félig dráma, félig detektívtörténet." - Physics World, a világ egyik legnagyobb fizikus-társaságának, az Institute of Physics-nek nemzetközi magazinja. • "A kozmológia ismert ismeretleneinek lebilincselő meséje." BBC Focus, a BBC Worldwide havi tudományos és technológiai magazinja.

Valóban lenyűgöző, magával ragadó olvasmány. Panek kitűnő történetmesélő. Miközben kiváló tudomány- és technikatörténeti beszámolót ad, képes megadni még a tudományos műhelyek mélyén folyó csatározásokba való betekintés izgalmas élményét is. Könnyen emészthető? Nos, a könyvnek két alapvető olvasata van. Az egyik, ha a történet lényegére, a kutatás nagy fordulataira és eredményeire összpontosítunk, és hagyjuk a történetben feltűnni és alámerülni a sűrűn sorjázó szereplőket és eseményeket. Így igazán könnyen követhető, a már olvasottak visszakeresésében pedig segít az elég jó név- és tárgymutató. Ha viszont meg is akarjuk jegyezni ennek az időtávjában nem nagyon hosszú, ám tudományos tartalmában és teljesítményében óriási történetnek a fontos szereplőit és mozzanatait, olvasás közben valóban emlékezni a fejlemények kibontakozására, akkor ez ennél a rendkívül részletgazdag könyvnél igen komoly elmélyülést igényel.
A Scolar ajánlóját idézve: "A több száz személyes interjú (köztük a legnagyobbakkal - OP) alapján megírt könyv közeli képet ad a kiélezett versengésről és a gyümölcsöző együttműködésről, azokról a zsákutcákról és "Heuréka!" - pillanatokról, amelyek végigkísérték a kutatómunkát, és amelyek eredményeképpen újraírták a tudományt." Így igaz.

Márai Sándor: Régi Kassa, álom... - Helikon Kiadó, 2013
Dr. Osman Péter ismertetése

"Azt hittük, hogy ebédelünk. Később megértettük, hogy ez volt a "Történelem"." (Márai)

Többféleképp lehet nagyon erősen kötődni érzelmileg egy városhoz. Rengetegen lehetünk, akik így gondolunk például Rómára, Madridra, Londonra, vagy épp a Nagy Almára, LA-re, akár tudunk ezen belül közöttük rangsort felállítani, akár nem. Ám van a kötődésnek egy különleges válfaja, amely csak egyetlen városhoz fűzhet, amelyet ugyan nem mindenki érez, ám aki igen, az örökre, megbonthatatlanul: a szülővároshoz. A városhoz, amelyben eszmélésünk végbement. Amelytől azt reméljük, hogy miután kilátástalanul elvesztünk a világban, ott még rátalálhatunk válaszokra, vagy legalább némi meghittségre, talán még hajdani önmagunkra is.

A Libri írja az ajánlójában: "Márai Sándor és Kassa neve örökre összeforrt életében és halála után is. A "kassai polgár" egyértelműen őt azonosítja mindenki számára és összefoglalja az író életének két fontos sarkpontját. Kirakni rajzod, Régi Kassa, álom - írta Cassovia című versében s maga is ezt tette évtizedeken keresztül: szülővárosában nőtt fel, itt tanul a premontreieknél, az egyik helyi lapban jelennek meg első írásai. Felnőttként ide jár vissza az eltűnt-elveszett gyermekkort keresni, s művek sorában megalkotja a légkört és családot körülölelő Kassa-mítoszt, mely nélkül aligha érthető a Márai-életmű. Kötetünk egy hosszabb tanulmányban és tízfejezetnyi műrészletben tárja fel író és szülőhely kapcsolatát, s az ehhez társított fotók felidézik a mai olvasó számára is a Márai-álomvilágban élő Kassát." Tegyük hozzá: még sokkal többet is. Azt, hogy mit jelent egy, a hagyományos európai kultúrához kötődő, annak értékeit aggodalommal féltő-kereső embernek "a Város, ahol az élet kezdődött".

Íme, néhány idézet Márai e kötetben elénk táruló gondolataiból.
• "Ha megjelenik rólam valami, itthon vagy külföldön, drukkolok, hogy elolvassák-e Kassán... szóval érted, Kassa, Kassa. Betegség. Már nem is fogom kiheverni." • "Hol az otthon? Múltunkban, hagyományainkban, emlékeinkben." • "A világ egy ember számára pontosan olyan nagy, amennyire a gyermekkor emlékeire hasonlít. Minden más idegen. Talán nagyszerű, néha félelmes, de mindenképp idegen." • "Ott akarok meghalni, ahol a Város kezdődik, ahol a halottaim feküsznek a dombok gödreiben, ahol emlékeim pihennek a szobákban. Adjátok vissza, amíg szépen mondom. Ez kiabál bennem mélyen, mélyen az értelem mögött, nappal és éjjel." • "Holnap még egyszer végigmegyek a Városon, ahol az élet kezdődött, meg akarok keresni valamit. Az élet elvesztett értelmét akarom megkeresni. Még egyszer a forrás fölé akarok hajolni, megismerni egy arcot, amelyre már csak halványan emlékszem, megízlelni egy tiszta, hűvös emléket, amely kristályos áradással ömlik a lélekben, mint a hegyi patakok." • "Szeretném látni a Várost, a házak tetejét, ahol a gyermekkor mítosza rejtőzik a padláson, denevérek és törött játékok között, a sírhantokat és a köztereket, ahol "történt valami", oly végzetesen, mint aztán később az életben semmi, sehol." • "Kassa őrzött valami mást is: azt a titkos szövetséget, íratlan szerződést, mely a város igazi rangját jelentette, őrizte azt a láthatatlan pátenst, azt a kiváltságot, melyet nem a királyok ajándékoztak neki, azt az európai magyarságot, amely minden időkben rang és szerep volt egyszerre. Kassa tudta, hogy magyarnak lenni nemcsak nyelvi és faji örökség, hanem hivatás és feladat is. A város őrizte magyarságát, fallal, karddal és írótollal, de mindig kitárult Európa felé, mindig nyitva tartott a Dóm nyugati oldalán egy láthatatlan, remekmívű kaput az európai szellem számára."

Teljes körű sajtószemle

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll vagy a linkre kattintva olvasható!)
A sajtószemle tagvállalataink, a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft. segítségével készült.


Hajdú Online, 2013. május 27., hétfő
Nusser Zoltán agykutató a 2013-as évi Bolyai-díjas

Borsod Online, 2013. május 27., hétfő
Nusser Zoltán agykutató a 2013-as évi Bolyai-díjas

Szabolcs Online, 2013. május 27., hétfő
Nusser Zoltán agykutató a 2013-as évi Bolyai-díjas

Kárpátinfo.net, 2013. május 27., hétfő
Nusser Zoltán agykutató a 2013. évi Bolyai-díjas

Transindex.hu, 2013. május 27., hétfő
Agykutató kapta a magyar tudományos Oscar-díjat

Gondola.hu, 2013. május 27., hétfő
Nusser Zoltán agykutató a 2013-as évi Bolyai-díjas

Index.hu, 2013. május 27., hétfő
Megérteni az agyat, mint a focit

ZETApress.hu, 2013. május 27., hétfő
Bolyai-díj az Akadémián

Népszava Online, 2013. május 27., hétfő
A jóléti állam és a gazdaság

OrientPress.hu, 2013. május 27., hétfő
Kiemelt kutatóhely lett a Semmelweis Egyetem

Belföldihírek.com, 2013. május 27., hétfő
Vietnami Tudományos és Technológiai Minisztérium delegációja Debrecenbe érkezik

Népszabadság, 2013. május 28., kedd, Jótett, 3. oldal
Ösztöndíjpályázat középiskolásoknak
"...A kiírás a Találjuk fel a jövőt! címet viseli. A diákok pályázataikban - immár másodízben - a műszaki fejlődés és a társadalmi haladás összefüggéseiről fogalmazhatják meg azokat az elképzeléseiket, amelyek érinthetik a jövőben a társadalmi átalakulást, a műszaki vagy a művészeti életet..."

Világgazdaság, 2013. május 28., kedd, 4. oldal
A hazai kisvállalatok egy részénél nincs stratégiai tervezés
"...Knorr-Bremse A német tulajdonú cég a bevételének közel kilenc százalékát fordítja k+f tevékenységre..."

Világgazdaság, 2013. május 28., kedd, 12. oldal
Szellemirtók
"...Miközben lépten-nyomon az innováció fontosságáról hallunk, a kísérleti fejlesztésnek egy újsütetű értelmezése azzal fenyeget, hogy a GDP-arányos innovációs ráfordítások a kívánatos növekedés helyett jelentősen visszaesnek..."

Napi Gazdaság, 2013. május 28., kedd, 16. oldal
Mérnökhiány fenyegeti Európát

Kisalföld.hu, 2013. május 28., kedd
Idén kevesebbet költenek beruházásokra a magyar kkv-k a tavalyinál

Tranzit.hu, 2013. május 28., kedd
Évi 12 milliárd forintot szánhatnak a logisztika fejlesztésére

REsourceinfo.hu, 2013. május 28., kedd
Honnan indulnak a startupok?

Magyar Nemzet, 2013. május 29., szerda, 11. oldal
Innotrends Hungary 2013 - KFI Konferencia és Szakkiállítás a Millenárison
"...A Nemzeti Innovációs Hivatal a hazai KFI-élet szakmai partnereinek közreműködésével és több mint hetven kiállítóval 2013. június 11-12-én Innotrends Hungary 2013 elnevezésű konferenciát és szakkiállítást szervez Budapesten, a Millenáris Park B, C, és D épületében..."

Napi Gazdaság, 2013. május 29., szerda, 3. oldal
Készül a logisztikai stratégia

Népszabadság, 2013. május 29., szerda, 18. oldal
Európai innovációs "Nobel-díj"
LCD, USB - világátalakító technológiák

Új Dunántúli Napló, 2013. május 29., szerda, 11. oldal
Innotrends 2013 konferencia

Hajdú-Bihari Napló, 2013. május 29., szerda, 1. oldal
Elismeréssel illették a hallgatói kutatómunkát

ElektroNET Online, 2013. május 29., szerda
Egy héten belül két nemzetközi díj az USA-ból
"...Az arizonai Phoenixben megrendezett 64. Nemzetközi Tudományos és Innovációs Versenyen (Intel ISEF) Papp Gergely, Houstonban (Texas), a 6. fenntarthatósági olimpián (I-SWEEEP) Szalóki Csaba ért el harmadik helyezést. Mindketten a tavalyi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen elért helyezésük alapján indulhattak az USA-ban..."

Erdély Online, 2013. május 29., szerda
MNB-program - Gerhardt: a korábban vártnál nagyobb lesz a GDP-re gyakorolt hatás
"...A korábban vártnál nagyobb lesz az MNB hitelprogramjának GDP-re gyakorolt hatása a megemelt keretösszegeknek köszönhetően, ugyanakkor arra is számítani lehet, hogy a vállalkozások inkább a korábbi devizahiteleik kiváltására használják majd fel a kedvezményes hiteleket - fejtette ki Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerdán a Magyar Innovációs Szövetség évi rendes közgyűlésén.

Borsod Online, 2013. május 29., szerda
MNB-program - Gerhardt: a korábban vártnál nagyobb lesz a GDP-re gyakorolt hatás
"...Hegedűs Éva, a Gránit Bank alelnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: az MNB hitelprogramja kedvező feltételek mellett kiszámítható forrást jelent a vállalatok, főleg a kis- és középvállalkozások számára, várhatóan hozzájárul ahhoz is, hogy a beruházások ismét növekedjenek Magyarországon..."

Szabolcs Online, 2013. május 29., szerda
MNB-program - Gerhardt: a korábban vártnál nagyobb lesz a GDP-re gyakorolt hatás

Hajdú Online, 2013. május 29., szerda
MNB-program - Gerhardt: a korábban vártnál nagyobb lesz a GDP-re gyakorolt hatás

Privátbankár.hu, 2013. május 29., szerda
Itt az idő pénzt pumpálni a gazdaságba

Elemzésközpont.hu, 2013. május 29., szerda
MNB-program - Gerhardt: a korábban vártnál nagyobb lesz a GDP-re gyakorolt hatás

ProfitLine.hu, 2013. május 29., szerda
A Növekedési Hitel Program GDP növekedést generál

Bankweb.hu, 2013. május 29., szerda
Örül a Növekedési Hitelprogramnak az Innovációs Szövetség

Népszabadság Online, 2013. május 29., szerda
Európai innovációs "Nobel-díj"
LCD, USB - világátalakító technológiák


AutoPro.hu, 2013. május 29., szerda
Szlovén - Magyar Innovációs Fórum

Gazdaságirádió.hu, 2013. május 29., szerda
Pozitív hatása lesz a GDP-re az MNB-hitelprogramjának
"...a Magyar Innovációs Szövetség évi rendes közgyűlésén... Hegedűs Éva, a Gránit Bank alelnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: az MNB hitelprogramja kedvező feltételek mellett kiszámítható forrást jelent a vállalatok, főleg a kis- és középvállalkozások számára..."

Klubrádió.hu, 2013. május 29., szerda
Inkább hiteleiket váltják majd ki a vállalkozások

Info Rádió, 2013. május 29., szerda
"...hazai vállalkozások és az innováció (Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke) ..."

Echo TV, 2013. május 29., szerda
"...Az MNB Monetáris Tanácsa megemelte a növekedési hitelprogram keretösszegét. - Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Szabó Gábor a Magyar Innovációs Szövetség elnöke, Gerhárt Ferenc a Magyar Nemzeti Bank alelnöke..."

Figyelő, 2013. május 30., csütörtök, 25. oldal
Innotrends Hungary 2013 - KFI Konferencia és Szakkiállítás a Millenárison

Figyelő, 2013. május 30., csütörtök, 30. oldal
Fehérjék nyomában

Magyar Hírlap, 2013. május 30., csütörtök, 11. oldal
Alábbhagyott a kutatási tevékenység
"A múlt év kudarca az Innovációs és Tudománypolitikai Tanács megszűnése"
"...Nem volt sikeres a múlt év az innováció szempontjából - jelentette ki tegnap Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke..."

Népszava, 2013. május 30., csütörtök, 9. oldal
Felépül a tudomány fellegvára?
Botrányok nehezítik a nagy reményű orosz Szilícium-völgy létrehozását

Napi Gazdaság, 2013. május 30., csütörtök, 5. oldal
Gerhardt Ferenc forinterősödésre számít
"...Az MNB új összetételű monetáris tanácsa fokozott figyelemmel fordul a reálgazdaság felé - jelentette ki Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke a Magyar Innovációs Szövetség közgyűlésén..."

Népszava Online, 2013. május 30., csütörtök
Felépül a tudomány fellegvára?

Trade Magazin Online, 2013. május 30., csütörtök
Sikeres volt a Szlovén-Magyar Innovációs Fórum

Kossuth Rádió, 2013. május 30., csütörtök
180 perc
"...A következő uniós költségvetési ciklusban 70 %-kal több pénz jut Magyarországon kutatásfejlesztésre, innovációra. Erre szükség is van, hisz ezen a területen az Egyesült Államok nagyon elhúzott a világ más régióitól, így Európától is. Megszólal Ürge László, a Magyar Innovációs Szövetség alelnöke..."

Magyar Nemzet, 2013. május 31., péntek, 11. oldal
Középpontban az innováció
"...A kormány határozott célja, hogy az innovációra a jelenlegi egy százalékkal szemben a GDP három százalékát fordítsa a jövőben, mert a bevállalkozások elavult eszközparkjukkal nem tudják fölvenni a versenyt a fejlett országok vállalataival..."

Napi Gazdaság, 2013. május 31., péntek, 15. oldal
Szegedi diák is díjazott lett az ISEF innovációs versenyen
"...Papp Gergely szegedi diák is díjat kapott a világ legnagyobb, fiataloknak szóló tudományos és innovációs versenyén (ISEF - Intel International Science and Engineering Fair), amelyen saját készítésű hangszórójával indult..."

Napi Gazdaság, 2013. május 31., péntek, 15. oldal
Kutatásban is közel van Kuvait

Napi Gazdaság, 2013. május 31., péntek, 15. oldal
Jól ment a kecskeméti prototípus
"...Magyar diákok építették Európa második legenergia-hatékonyabb benzines járművét a Shell Eco-marathon Europe 2013 elnevezésű üzemanyag-takarékossági innovációs versenyen..."

Napi Gazdaság, 2013. május 31., péntek, 15. oldal
Júniusban Budapest lesz az innováció fővárosa

Napi Gazdaság, 2013. május 31., péntek, 16. oldal
Fiatal tudósok versengenek
"...A Magyar Innovációs Szövetség, az Emmi és az MTVA közreműködésével meghirdetett 22. ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny második szakasza lezárult. A 20 év alattiaknak kiírt verseny ösztöndíjalapja csaknem 2,5 millió forint... A legjobb 20 pályamunkát az érdeklődők június 10-11-én az Akvárium Klubban láthatják..."

Napi Gazdaság, 2013. május 31., péntek, 16. oldal
Újra agykutató kapott Bolyai-díjat

Napi Gazdaság, 2013. május 31., péntek, 16. oldal
Változhat a szabályozás
"...Több ponton változhat a szerzői jogi és a szabadalmi törvény - derül ki a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási egyeztetésre bocsátott tervezetéből..."

Napi Gazdaság, 2013. május 31., péntek, 16. oldal
Szlovén-magyar fórumot rendeztek
"...Csaknem húsz szlovén és magyar vállalat részvételével innovációs fórumot rendezett Szlovénia budapesti nagykövetsége a Nemzeti Innovációs Hivatal és a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) együttműködésével..."

Budapest Business Journal, 2013. május 31. - június 6., 22. oldal
Startups aiming for the world
"...Innovation is undeniably present in Hungary and new ideas are abundant, but the local environment is still far from optimal... Sandor Zettwitz, CEO of Elektronika 77... As a further imperative, he highlighted innovation, which is still more than achievable in Hungary, since the expertise is available, even if it comes at a fair price..."

Budapest Business Journal, 2013. május 31. - június 6., 23. oldal
The funding fathers
"...Having the idea that becomes the next big thing is great, and also and essential component of launching a startup, but most ideas will not reach maturity unless someone chips in with an appropriate (and often substantial) amount of money..."

Budapest Business Journal, 2013. május 31. - június 6., 24. oldal
Pioneers, go east!
"...To dodge the potential risks of sluggish domestic and European markets, ever more Hungarian SMEs are turning further east to find new partners and markets..."

Népszabadság Online, 2013. május 31., péntek
Magyarország Ukrajna mögött
Az Orbán-kormány három éve alatt nyolc helyet estünk vissza a nemzetközi versenyképességi listán, jelenleg az 50. helyen állunk.


Metropol.hu, 2013. május 31., péntek
Stratégiai megállapodást írt alá a kormány Bridgestone-nal

Kisalföld.hu, 2013. május 31., péntek
Stratégiai megállapodást írt alá a kormány Bridgestone-nal

Délmagyar.hu, 2013. május 31., péntek
Stratégiai megállapodást írt alá a kormány Bridgestone-nal

Szabolcs Online, 2013. május 31., péntek
Stratégiai megállapodást írt alá a kormány Bridgestone-nal

Borsod Online, 2013. május 31., péntek
Stratégiai megállapodást írt alá a kormány Bridgestone-nal

Hajdú Online, 2013. május 31., péntek
Stratégiai megállapodást írt alá a kormány Bridgestone-nal

Webrádió.hu, 2013. május 31., péntek
Stratégiai megállapodást írt alá a kormány Bridgestone-nal

Ma.hu, 2013. május 31., péntek
Stratégiai megállapodás a Bridgestone-nal is

Tranzitonline.eu, 2013. május 31., péntek
Stratégiai megállapodást írt alá a kormány Bridgestone-nal

Tőzsde Fórum, 2013. május 31., péntek
Aláírt a kormány Bridgestone-nal

Tranzitonline.eu, 2013. május 31., péntek
Világgazdasági hullámok és az európai logisztika

Magyar Hírlap Online, 2013. május 31., péntek
Stratégiai megállapodás a Bridgestone-nal is

Gazdaságirádió.hu, 2013. május 31., péntek
Kormány-Bridgestone: a 24. stratégiai megállapodás

Népszabadság, 2013. május 31., péntek, 10. oldal
Ukrajna nyomában
"...Abban, hogy az Egyesült Allamok visszavette tavaly elvesztett első helyezését Hongkongtól, elsősorban a pénzügyi szektor kiváló teljesítménye, a technológiai innováció és a megerősödött vállalati szféra játszotta a vezető szerepet..."

Kossuthrádió.hu, 2013. június 2., vasárnap
180 perc: Külföldről kell bevonni az üzleti tudástőkét az innovációhoz
"...Magyarországon a műszaki innovációhoz nagyszerű tudástőke áll rendelkezésre, az eredmények piaci értékesítésében azonban egyelőre nem vagyunk eléggé sikeresek - mondta a 180 percnek Ürge László, a Magyar Innovációs Szövetség alelnöke..."

TV24.hu, 2013. június 2., vasárnap
Bolyai-díj átadás

Új Ász, 2013. június 3., hétfő, 13. oldal
Cölöpökre épül a szegedi szuperlézer
"...Második fázisba ért a 61 milliárd forintból megvalósuló, régóta húzódó szegedi szuperlézer, amely ezer új munkahelyet is teremthet. A tervek szerint a tudományos kutatás 2016-ban kezdődik el. Agyagos, iszapos a talaj a kutatóközpont tervezett helye alatt, ezért 14 kilométernyi speciális cölöpön áll majd az épület..."

Világgazdaság, 2013. június 3., hétfő, 7. oldal
A jövő kutatóit és vállalkozóit keresik
TiJöttök! program. A konvergencia-régiókban tizenkét helyszínre várják a fiatalokat
"...A fiatalok, de a gazdasági szereplők is nyertesei lehetnek a TiJöttök! programnak, amely a műszaki és természettudományos életpálya népszerűsítését szolgálja - nyilatkozta lapunknak Ducsai- Oláh Zsanett, a projekt szakmai vezetője...."

Világgazdaság, 2013. június 3., hétfő, 7. oldal
Tartaléklista milliárdos értékben
"...Új Széchenyi Terv A Gazdaságfejlesztés Operatív Program (GOP) esetében a kkv-k innovációs eredményeinek hasznosítása témakörében 512 projekt került tartaléklistára mintegy 9,48 milliárd forint értékben..."

Index.hu, 2013. június 3., hétfő
Már egy jó ötletre is tízmilliókat kaphat

Világgazdaság Online, 2013. június 3., hétfő
TiJöttök! program A konvergencia régiókban tizenkét helyszínre várják a fiatalokat
A jövő kutatóit és vállalkozóit keresik


Magyar Hírlap Online, 2013. június 3., hétfő
Szijjártó: A kkv-szektor a nemzetgazdaság lelke

Székesfehérvári Hírhatár, 2013. június 3., hétfő
A Magyar Műszaki Értelmiség Napja

Gyártástrend.hu, 2013. június 3., hétfő
Logisztika
Merre tart a logisztika?


Gazdasági Rádió, 2013. június 3., hétfő
Reggeli Híradó
"...A napokban fogadja el a kormány a kutatásfejlesztési stratégiát..."

Blikk, 2013. június 4., kedd, 3. oldal
Itt őrzik majd a szuperlézert
"...SZEGED - Nyilvánosságra hozták a szegedi szuperlézert befogadó épület terveit. A volt szovjet laktanya területén Magyarország és egész Európa egyik csúcstechnológiás laboratóriuma épül majd fel..."

Magyar Hírlap, 2013. június 4., kedd, 10. oldal
Jól teljesít a magyarországi járműipar
"...A magyar exportteljesítmény jelentős részét adja a járműipar, az itt gyártott motorok négyötödét, az autóknak kilenctizedét exportálják. Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külgazdasági államtitkára kiemelte: ha a jármű- és az elektronikai ipar eredményes, akkor a beszállító cégek, így a magyar kis- és közepes vállalkozások is sikeresek lehetnek..."

Magyar Nemzet, 2013. június 4., kedd, 16. oldal
Nyomozás a habbeton miatt
Két cég is magáénak vallja a világújdonságként bejelentett magyar találmányt

Világgazdaság, 2013. június 4., kedd, 4. oldal
Török orvosokat fogadtak Egerben
Sanatmetal Gyárlátogatáson, workshopon is bemutatták a termékeiket
"...Az egri Sanatmetal a keleti nyitást tűzte ki céljául, amikor évekkel ezelőtt Európa után új bázisokat alapított Törökországban, majd Oroszországban..."

Világgazdaság, 2013. június 4., kedd, 5. oldal
Aggódnak a felsőoktatási dolgozók

Eduline.hu, 2013. június 4., kedd
Így változnak a felvételi pontszámítási szabályai 2013-ban: tanulmányi versenyek

Innotéka Online, 2013. június 4., kedd
Harsányi István-díj pályázati kiírás
"...a Magyar Innovációs Szövetség által gesztorált... Manager Képzés Alapítvány... a Harsányi István-díj (és a velejáró kutatási ösztöndíj) elnyerésére, Harsányi István születésének centenáriumára, pályázatot ír ki..."

Szegedma.hu, 2013. június 4., kedd
Feltaláló kerestetik - Dél-alföldi Innovációs Díj 2013

TranzITonline, 2013. június 4., kedd
Innotrends Hungary 2013

Figyelő Online, 2013. június 4., kedd
Összeborult a Siemens és a kormány

HVG.hu, 2013. június 4., kedd
Újabb multival paroláztak Orbánék

Magyar Hírlap Online, 2013. június 4., kedd
Erős és mély kapcsolódás a német gazdasághoz

Metropol.hu, 2013. június 4., kedd
Stratégiai együttműködési megállapodás a Siemensszel

Heves Megyei Hírlap Online, 2013. június 4., kedd
Tudomány mindenkinek - vándorkiállítás az Ökocentrumban

ATV.hu, 2013. június 4., kedd
Megállapodott a kormány a Siemens-szel is

Echo TV, 2013. június 4., kedd
Hírek
"...Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a kormány és a Siemens Zrt..."

Lánchíd Rádió, 2013. június 4., kedd
Esti híradó
"...Újabb együttműködési megállapodást kormány a Siemens-szel..."

Népszava, 2013. június 5., szerda, 4. oldal
A Siemens lett a huszonötödik jó multi

Portfolio.hu, 2013. június 5., szerda
Nem költ eleget az innovációra Európa

GK-Press, 2013. június 5., szerda
Budapest: KFI állásbörze az Innotrends Hungary keretében a Millenárison

HRportál.hu, 2013. június 5., szerda
Kutatási-fejlesztési álláshelyek várnak a jelentkezőkre

Figyelő Online, 2013. június 5., szerda
Rendhagyó állásbörze a Millenárison

Index.hu, 2013. június 5., szerda
Így lesz évente egy-két új magyar világcég

Magyar Hírlap Online, 2013. június 5., szerda
Fókuszban a kutatásfejlesztés és innováció

HVG.hu, 2013. június 5., szerda
5 érdekes innováció a virtuális tükörtől a parfümajánló alkalmazásig

MIXonline.hu, 2013. június 5., szerda
Cséfalvay Párizsban tárgyalt

Hiradó.hu, 2013. június 5., szerda
Kutatásfejlesztési befektetésekről tárgyalt Párizsban Cséfalvay

Echo TV, 2013. június 5., szerda
Reggeli Híradó
"...Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a kormány és a Siemens Zrt..."

Lánchíd Rádió, 2013. június 5., szerda
Reggeli Híradó
"...Újabb együttműködési megállapodást kötött a kormány, ezúttal a Siemens-szel..."

Figyelő, 2013. június 6., csütörtök, 23. oldal
Innotrends Hungary 2013 - KFI Konferencia és Szakkiállítás a Millenárison

Hajdú-Bihari Napló, 2013. június 6., csütörtök, 11. oldal
Astellas-díj a fiatal kutatók támogatására


Dunaújvárosi Hírlap, 2013. június 6., csütörtök, 6. oldal
Innováció és versenyszféra
Mik az elvárások a friss mérnökökkel szemben?

TőzsdeFórum.hu, 2013. június 6., csütörtök
2500 milliárd a vállalkozásoknak

Privátbankár.hu, 2013. június 6., csütörtök
Akad napi 10 tehetséges fiatal magyar vállalkozó

Profession.hu, 2013. június 6., csütörtök
KFI állásbörze lesz az Innotrends Hungary keretében a Millenárison.

Portfolio.hu, 2013. június 6., csütörtök
Radikális változások előtt a gyógyszerkutatás

Gazdaságirádió.hu, 2013. június 6., csütörtök
A K&H 95 milliárd forintos hitelkeretet kapott az MNB-től

HírTV, 2013. június 6., csütörtök
"...Konferenciát és szakkiállítást szervez jövő héten a Nemzeti Innovációs Hivatal..."

Napi Gazdaság, 2013. június 7., péntek, 8. oldal
Világszínvonalú hazai k+f projekten dolgozik a B. Graun Medical kft.
"...Szoftverfejlesztési platform létrehozásán, valamint új dialízisgéptermékesalád szoftvermegoldásain dolgozik a B. Braun Medical Kft. egy, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásával megvalósuló program keretében. A 2014. augusztus 31-én záruló projekt 151888 667 forint támogatást nyert el..."

Világgazdaság, 2013. június 7., péntek, 5. oldal
Sikeres klaszterfejlesztések
Kamarai szerep. Képzés is segíti az önszerveződő együttműködéseket
"...Baranyai vállalkozások is felismerték a közös fellépés, együttműködés lehetséges előnyeit. A spontán szerveződésből mára a gazdaság új működő formációja alakult ki több ágazatban is..."

Élet és Irodalom, 2013. június 7., péntek, 10. oldal
Csak a Times Square hiányzik?
"...New York leglátogatottabb terén, a Times Square-en kapott digitális felületet az amerikaiak által ünnepelt ötven legsikeresebb vállalkozásalapító arcképe (http/hwsw.hu). Elképzelhető-e ehhez hasonló publicitás Magyarországon?..."

Világgazdaság Online, 2013. június 7., péntek
Kamarai szerep Képzés is segíti az önszerveződő együttműködéseket
Sikeres klaszterfejlesztések


Inno-Hír, 2013. június 7., péntek
Idén is lesz TechShow, fontos 20 percet nyer a legjobb kiállító
"...a Magyar Innovációs Szövetség éves Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyének zárórendezvényének második napjával is összekapcsolódik..."

Portfolio.hu, 2013. június 7., péntek
Válság idején nő meg igazán az innováció szerepe

ITextreme.hu, 2013. június 7., péntek
TechShow 2013: virtuális 3D tükör, parfümkereső, kocsidiagnosztizáló-app

BTL.hu, 2013. június 7., péntek
Kiválasztották az idén jubiláló Magyar Innovációs TechShow 20 kiállítóját.

STOP.hu, 2013. június 7., péntek
Elkallódik a magyar tehetség? Mit szóljanak a kínaiak?

HVG.hu, 2013. június 7., péntek
Itt az újabb magyar startup világszám

RádióQ, 2013. június 7., péntek
KeljFelJancsi!
"...Urbán József interjúja Riba Nikolettel, Riba Nikolett, a MISZ marketing menedzserével, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny titkárával..."

Új Néplap, 2013. június 8., szombat, 3. oldal
Houstonban mutatta be különleges árvízi gátját
"...Szolnoktól Houstonig vezetett Szalóki Csaba útja. A szolnoki tehetséges fiatalember találmányával elismerést vívott ki Texas államban, miközben itthon egyetemi vizsgáira készül..."

MIXonline.hu, 2013. június 8., szombat
Kína veszíti el a legtöbb tehetséget a világon

Kossuth Rádió, 2013. június 8., szombat
Időt kérek
"...Agyi mikrosebészeti innováció fűződik magyar tudósok nevéhez..."

Magyar Nemzet, 2013. június 8., szombat, 6. oldal
Országbesorolások keserű tanulságokkal

"...A lakossági megszorításokat alkalmazó országok versenyképessége mindenhol romlik a világban
A héten megjelentek az IMD svájci versenyképesség-kutató központ legfrissebb, 2013. évi versenyképességi adatai... Magyarország pedig a 37.-ről az 50.re. Természetesen nem mindegy, hogy egy ország eleve nagyon gyenge pozícióból csúszik-e lejjebb, vagy már az eleve rossz helyezését rontja még tovább. gazdaságunk rendkívül érzékeny a gazdasági ciklusok alakulására, vagyis a nemzetközi gazdaság változásaira... A másik gyengeségünk gazdaságunk erős függése a hagyományos energiaforrásoktól..."


Magyar Nemzet, 2013. június 8., szombat, 13. oldal
Ingyenes lesz a pályázat-előkészítés
A rendszer átalakításának köszönhetően felgyorsulnak a döntések és a kifizetések a következő ciklusban

"...Alapjaiban változtatja meg a 2014-2020 közötti időszak pályázati rendszerét a kormány. Jelentősen csökkenti a bürokráciát, ingyenes pályázat-előkészítést biztosít a kisebb cégeknek, s egy helyen, a szaktárcáknál fogja össze a szakmai és pénzügyi tervezést. A közfeladatokat ellátó intézmények fejlesztéseiről és az uniós kötelezettségek miatti beruházásokról pályázatok nélkül döntenek..."

Gazdaságirádió.hu, 2013. június 9., vasárnap
Amerikában nyert innovációs versenyen a magyar mobilgát
"...Mobilgátként használható találmányával nyert bronzérmet Szalóki Csaba szolnoki egyetemista az egyesült államokbeli Houstonban rendezett fenntarthatósági olimpián, amelyen 68 ország versenyzői között egyetlen magyarként vett részt..."

Napi Gazdaság, 2013. június 10., hétfő, 16. oldal
Állásbörze is lesz az Innotrends Hungaryn is

Napi Gazdaság, 2013. június 10., hétfő, 16. oldal
Budapest számít a francia tőkére is
"...Magyarországot el kell tudnunk helyezni az európai vállalatok gondolkodásában és befektetési térképén úgy, mint egy kedvező kutatás-fejlesztési célpontot, mert ehhez megvannak az adottságaink - jelentette ki Cséfalvay Zoltán..."

Napi Gazdaság, 2013. június 10., hétfő, 16. oldal
Brüsszelbe ért a magyar lézerpályázat

Népszabadság, 2013. június 10., hétfő, 13. oldal
Tudással a boldogulásért

"...Felsőoktatás Vita Klinghammer Istvánnal a finanszírozásról és az egyetemek autonómiájáról... "

Békés Megyei Hírlap Online, 2013. június 10., hétfő
A szolnoki fiú találmányával elismerést vívott ki Texasban
"...Tavaly részt vettem az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen. Annak az volt a lényege, hogy valami újat találjunk ki vagy meglévő dolgot fejlesszünk tovább..."

Bors, 2013. június 10., hétfő, 4. oldal
Csaba: nem kell többé homokzsák!
Véget vethetne a homokzsákok rakodásának az a találmány, amellyel egy szolnoki fiatalember innovációs versenyt nyert az amerikai egyesült államokbeli Houstonban.
"...Szalóki Csaba a 6. Fenntarthatósági Olimpián (I-SWEEEP) részesült rangos elismerésben, mivel szilárdságtani számításokkal bizonyította, hogy egy horganyzott acélból készült mobil fémbakok, EURO-raklapok és szálerősített fólia kombinálásából készített megoldása sokkal biztonságosabb védelmet nyújt árvíz idején, mint a homokzsákokból épült nehézkes és sérülékeny gátak..."

Fejér Megyei Hírlap, 2013. június 10., hétfő, 6. oldal
Innovátorok konferenciája
"...Székesfehérvár - Inovációs konferenciát szervez június 13-án a Gazdaság Házában a FMKIK innovációs klubja..."

Bors Online, 2013. június 10., hétfő
Csaba: nem kell többé homokzsák!

DigitalHungary.hu, 2013. június 10., hétfő
A hét, amikor több startup rendezvény lesz, mint nap
"...A Magyar Innovációs Szövetség egésznapos 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató verseny kiállítása indítja a hetet az Akváriumban hétfőn..."

Új Néplap Online, 2013. június 10., hétfő
A szolnoki fiú találmányával elismerést vívott ki Texasban

Várható események

Műhelytalálkozó

A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH), a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesülettel (HTE), a Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platformmal, valamint az EC DG Connect-tel együttműködve, 2013. június 13-án szakmai tanácskozást tart az EU Future Internet PPP K+F programjáról és a hamarosan megnyíló új EU-s pályázati lehetőségről.

Helyszín: NIH (1061 Budapest, Andrássy út 12.)
A rendezvényen nyelve angol és magyar

A rendezvényen a legújabb internet technológiák, alkalmazások és szolgáltatások fejlesztésével foglalkozó szakmai szervezetek, továbbá az EU infokommunikációs fejlesztéseivel foglalkozó DG CONNECT, ill. az EU által támogatott Future Internet projektek képviselőitől hallgatható meg előadás. A tanácskozáson innovatív hazai fejlesztésekkel, alkalmazásokkal és megoldásokkal is megismerkedhetnek a résztvevők.

A rendezvény nyilvános, de előzetes regisztrációhoz kötött: http://www.nih.gov.hu/nemzetkozi-tevekenyseg/jovo-internet/jelentkezesi-lap
További információ: Németh Vilmos, NIH, Tel: +36 30 6701051

BME - kutatóegyetemi konferencia

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) "Számoljon velünk! Kutatás-fejlesztés és innováció a Műegyetemen 2013" címmel 2013. június 21-én, a BME Lágymányosi IQ campusán (1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 2. Q épület) konferenciát rendez.

Tervezett program:

8.30 - 10.00
Párhuzamos szekcióülések öt kiemelt kutatási terület eredményeiről:
1. Fenntartható energetika szekció (QA fsz. 15.)
Kutatási eredmények az energiahatékony, fenntartható épített környezetért
Levezető elnök: Gróf Gyula, a kutatási terület vezetője
2. Járműtechnika, közlekedés és logisztika szekció (QB fsz. 13.)
Kutatási eredmények a közlekedés és járműfejlesztés területéről
Levezető elnök: Varga István, a kutatási terület vezetője
3. Biotechnológia, egészség- és környezetvédelem szekció (QB fsz. 12.)
Génmérnökség
Levezető elnök: Szarka András, a kutatási terület vezetője
4. Nanofizika, nanotechnológia és anyagtudomány szekció (QA fsz. 14.)
Nano-megoldások gyakorlati alkalmazásokban
Levezető elnök: Mihály György, a kutatási terület vezetője
5. Intelligens környezetek és e-technológiák szekció (QA fsz. 16.)
Kutatási eredmények az IKT trendek szellemében
Levezető elnök: Charaf Hassan, a kutatási terület vezetője
10.10 - 12.30 Plenáris szekció - Simonyi terem, Q épület
10.10 - 10.20 Rektori köszöntő
Péceli Gábor, rektor
10.20 - 11.00 A Műegyetemmel "számoló" kormányzati képviselők blokkja
11.00 - 12.00 A Műegyetemmel "számoló" stratégiai partnerek blokkja
- Ábrahám László, vezérigazgató, National Instruments Hungary Kft.
- Barsiné Pataky Etelka, elnök, Magyar Mérnöki Kamara
- Bendzsel Miklós, elnök, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
- Briglovics Gábor, vezérigazgató, ALPIQ Csepel Zrt.
- Bogsch Erik, vezérigazgató, Richter Gedeon Nyrt.
- Fekete Csaba, vezérigazgató, Főtáv Zrt.
- Jakab Roland, vezérigazgató-helyettes, Ericsson Kft.
- Lepsényi István, vezérigazgató, Knorr-Bremse Kft.
- Mészáros Csaba, vezérigazgató, Evopro Kft.
- Reich Lajos, vezérigazgató, GE Healthcare Kft.
12.00 - 12.30 A Pro Progressio Alapítvány
BME Innovációs Díjának ünnepélyes átadása
Pakucs János, a kuratórium elnöke
12.30 - 13.30 Sajtótájékoztató, fogadás

További információ és regisztráció: https://kutatas.bme.hu/portal/reg20130621
Meghívó: https://kutatas.bme.hu/portal/system/files/meghivo_szines.pdf

ECSL-tanúsítvány tájékoztatója

Tagszervezetünk, az Iparfejlesztési Közalapítvány (IFKA) és a TÜV Rheinland InterCert Kft. "ECSL néven" (Evaluation and Certification System for Logistic Enterprises) új értékelési és tanúsítási kritériumrendszert fejlesztett ki logisztikai szolgáltatók és logisztikai rendszert működtető vállalatok részére, és ennek kapcsán találkozót szervez.

Időpont: 2013. június 27.
Helyszín: IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. oktatóterme (1063 Budapest, Munkácsy Mihály u. 16., III. emelet)

Tervezett program:

10.00 - 11.00
Megnyitó
A tanúsítvány létrejötte, célja
Az ECSL felépítése
ECSL pilot program tapasztalatai
- Sződi Sándor minőségügyi és oktatási vezető - IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft.
11.00 - 11.40 Auditori tapasztalatok
Felkészülés a helyszíni szemlére
A tanúsítás folyamata
- Dr. Mudri Katalin rendszertanúsítási üzletág vezető - TÜV Rheinland InterCert Kft.
11. 40 -
Kérdések- válaszok
12.00 Szendvicsebéd

Részvételi díj: 10.000 Ft + ÁFA/fő (A részvételi díj egy cégtől maximum 2 fő részvételét teszi lehetővé)
Az ECSL kritériumrendszert a tájékoztató résztvevői a helyszínen 50% kedvezménnyel (5.000 Ft + ÁFA) vásárolhatják meg.
Jelentkezni 2013. június 24-ig a jelentkezési lap kitöltésével lehet, melyet a +361/332-0787-es faxszámra, vagy a szodi@ifka.hu e-mail címre szíveskedjenek visszaküldeni.

További információ: Dr. Mudri Katalin, Tel.: 1/461-1202, E-mail: Katalin.Mudri@hu.tuv.com, Sződi Sándor, Tel.: 1/332-0362, E-mail: szodi@ifka.hu, Web: www.ifka.hu

Kutatási eredmények üzleti hasznosítása

Tagszervezetünk, a Laser Consult Kft. "Commercialization of research results in Hungary, Slovakia, Czech Republic and Poland" címmel kutatási eredmények üzleti hasznosításáról szóló műhelytalálkozót szervez, amely a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásában kerül megrendezésre.

Helyszín: Hotel Annabella (8230 Balatonfüred, Deák Ferenc utca 25.)
Időpont: 2013. július 2-3.
A rendezvényen az előadások angol nyelven hangzanak el.

Tervezett program:

2013. július 2.

9.00 - 9.10 Köszöntő és a program áttekintése
Mogyorósi Péter (Laser Consult Kft., Szeged, Magyarország)
9.10 - 10.40 Innovációs alapismeretek
Mogyorósi Péter (Laser Consult Kft., Szeged, Magyarország)
10.40 - 11.00 Kávészünet
11.00 - 12.00 Szellemi tulajdon menedzsment és védelem
Martin Grof (Technológia Transzfer Iroda, Szlovák Tudományos Akadémia és Technológia Intézet, Pozsony, Szlovákia)
12.00 - 13.00 Ebédszünet
13.00 - 15.30 Kutatási eredmények üzleti hasznosítása / Szellemi tulajdon lehetőségei / Technológia transzfer jelentősége
Mogyorósi Péter (Laser Consult Kft., Szeged, Magyarország)

2013. július 3.

9.00 - 10.30 Ipar-egyetem együttműködés
Mogyorósi Péter (Laser Consult Kft., Szeged, Magyarország)
10.30 - 10.45 Kávészünet
10.45 - 11.45
Tudásalapú vállalkozások irányítása
Jiří Herinek (Palacky egyetem Tudomány és Technológia Park, Olomouc, Csehország)
11.45 - 12.45
Ebédszünet
12.45 - 14.15
Innovációs KKV-k finanszírozása
Mogyorósi Péter (Laser Consult Kft., Szeged, Magyarország)
14.15 - 14.30 Elköszönés, záró gondolatok

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A rendezvényen ebéd és kávé szünet biztosított. Kérjük, részvételi szándékát és szállásigényét jelezze a laserconsult@laserconsult.hu e-mail címen legkésőbb 2013. június 20-ig.

További információ: Maróti László, Tel.: +36 30 450-3321, Web: www.laserconsult.hu, E-mail címek: maroti.laszlo@laserconsult.hu és laserconsult@t-online.hu

Pályázati felhívások

Pályázati kiírás "Harsányi István-díj" elnyerésére

A hazai menedzserképzés elősegítése, ill. a menedzsment ismeretek elsajátítása céljából, magánkezdeményezés alapján 1991-ben életre hívott, a Magyar Innovációs Szövetség által gesztorált és a Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság által támogatott közhasznú Manager Képzés Alapítvány, elsősorban a gazdasági, a műszaki és a természet-tudományi felsőfokú intézményekben graduális és posztgraduális, valamint a PhD-képzés keretében tanuló hallgatók menedzsment ismereteinek bővítését, gyakorlatban történő alkalmazását hivatott elősegíteni.

Ezért az Alapítvány Kuratóriuma, a Pro Progressio Alapítvány támogatásával a "Harsányi István-díj" (és a velejáró kutatási ösztöndíj) elnyerésére a 2013. évre, Harsányi István születésének centenáriumára, ismételten pályázatot ír ki. A Kuratórium az innovációval kapcsolatos menedzsment témakörben készített kiemelkedő színvonalú
- tudományos diákköri munkák,
- kutatási munkák,
- szakdolgozatok, diplomamunkák,
- PhD-disszertációk
készítőit kívánja elismerésben részesíteni, és gyakorlati tevékenységüket támogatni.

A pályázatok az alábbi - az innovációs folyamatokkal kapcsolatos - menedzsment szakterületeken adhatók be:
- szellemitulajdon-védelem menedzsment
- tudás menedzsment
- minőség menedzsment
- humán menedzsment
- kutatás-fejlesztési, innovációs menedzsment
- informatikai menedzsment
- környezetvédelmi menedzsment
- innováció támogatási formái
- innováció szerepe a vállalkozásokban
- stratégia, üzletfejlesztés
- logisztika, anyagtechnológia.

A pályaműveket az innováció szempontjait kiemelő, max. 2 oldalas összefoglalóval kiegészítve, nyomtatott formában, 2 példányban, valamint elektronikusan is, magyar nyelven lehet benyújtani. Idegen nyelven csak akkor, ha csatolnak hozzá egy publikációként közreadható, értékelésre alkalmas magyar nyelvű összefoglaló kéziratot.

A pályázatok elbírálásának feltétele: a felsőoktatási intézmény hivatalos (tanszékvezetői) ajánlása, (témavezetői, opponensi) értékelése, valamint a "Pályázati adatlap" teljes körű kitöltése. Az elbírálásánál előny, ha esettanulmányt is tartalmaz a pályázat.

Beküldési határidő: 2013. június 28-án, 12.00 óráig beérkezően.
Beadás helye: Magyar Innovációs Szövetség titkársága: 1036 Budapest, Lajos u. 103., I. emelet

A Kuratórium 2013. augusztus 30-ig hozza meg döntését a kutatási ösztöndíjakról, és erről írásban értesíti a pályázókat. Az ösztöndíj összegét a pályaművek színvonala alapján a kuratórium évenként határozza meg. (2012-ben az elnyert ösztöndíjak összege 120 000, ill. 150 000 Ft volt). 

A díjakat ünnepélyes keretek között 2013 őszén adjuk át. A díjazott pályaművek összefoglalóit a Magyar Innovációs Szövetség és a Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság honlapján publikáljuk.

A pályázati adatlap és az értékelés szempontjai beszerezhetők az Alapítvány Titkárságán (dr. Antos László, titkár, tel: +36-1-430-3330, e-posta: innovacio@innovacio.hu) vagy letölthetők a www.innovacio.hu c. portálon a Harsányi István-díj c. rovatból.

Példakép Pályázat

A Példakép Alapítvány pályázatot hirdet "Büszke vagy vállalkozásodra és elismerésre vágysz? Legyél Példakép!" címmel, melynek célja, hogy megismertesse és elismertesse a nyilvánossággal a sikeres fiatal magyar vállalkozókat.

A pályázat fődíja 5 millió forint, valamint a zsűri által legjobbnak ítélt vállalkozókat bemutatják a "Példaképek - 50 fiatal vállalkozó" c. kiadványban. Emellett szakmai különdíjakat is odaítélnek az év végén megrendezésre kerülő gálaestén.

Az országos, ingyenes pályázat jelentkezési feltételei, hogy a pályázó:
- tulajdonrésszel és felelős pozícióval rendelkezzen egy Magyarországon bejegyzett vállalkozásban, melynek napi munkájában is aktívan részt vesz (Lehet egyéni vállalkozó is.),
- vállalkozása legalább 2 éve működjön a gazdaság bármely ágazatában, de fontos, hogy értékteremtő legyen, amely példaképül szolgálhat a társadalom előtt,
- cégének ne legyen köztartozása,
- még nem múlt el 40 éves.

A zsűri 2013 júliusa végén kiválasztja az 50 legjobb fiatal vállalkozót, majd a közönségszavazást követően 2013 novemberében kihirdeti az Év Példaképe Díj nyertesét és a különdíjasokat.

További információ, részletes pályázati feltételek és jelentkezés: Valentínyi Katalin, E-mail: info@peldakep.hu, Tel: +36 30 508 4010, Web: www.peldakep.hu, Facebook: www.facebook.com/peldakepalapitvany
Szerkesztő: dr. Antos László, Munkatárs: Szlamek Orsolya
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevél-szerkesztőség: 1036 Budapest, Lajos u. 103.
tel.: 430-3330, e-posta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.