XXIII. évf. | 2013. május 14. | 10. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség

Új tag
Szakirodalom-figyelő
Sajtószemle
Várható események
Pályázati felhívásHírek | Magyar Innovációs Szövetség

A Magyar Innovációs Szövetség 2012. évi rendes közgyűlése

Időpont: 2013. május 29., 9.45 óra
Helyszín: Aquincum Hotel Budapest (1036 Budapest, Árpád fejedelem útja 94.)

Program:

9:45-től Regisztráció
10:30
Megnyitó - Szabó Gábor, elnök
- Mandátumvizsgáló-bizottság megválasztása
- Jegyzőkönyv-hitelesítők megválasztása
10:40 A Magyar Innovációs Szövetség 2012. évi Média Díjának átadása
10:45 A Magyar Innovációs Szövetség 2012. évi tevékenységéről szóló értékelés szóbeli kiegészítése - Szabó Gábor, elnök
  Szakmai program:
10:55 Matolcsy György, elnök, Magyar Nemzeti Bank: Növekedési Hitel Program
11:20 Hozzászólások
11:35 Hegedüs Éva, vezérigazgató, Gránit Bank Zrt.: Növekedési Hitel Program banki szemszögből
11:45 Kérdések, hozzászólások
11:55 Felügyelőbizottság jelentése - Papanek Gábor, FB-elnök
12.00 Határozathozatal az éves beszámolóról, az FB-jelentésről, a tagdíjról
12:05 Zárszó, fogadás

A közgyűlés nyilvános. Részvételi szándékát kérjük, jelezze titkárságunkon:
e-mail: innovacio@innovacio.hu

Magyar Innovációs Alapítvány (adószám: 18047929-1-41)

A közhasznú szervezetként működő Magyar Innovációs Alapítvány már több mint tizennyolc éve foglalkozik fiatal tehetségek felkutatásával, kreatív, innovatív tevékenységük támogatásával. Ösztöndíjakkal folyamatosan segíti fiatal tehetségek oktatási és kutatási tevékenységét. Támogatja a 20 év alatti fiatalok részére évente kiírt Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt is.

Ösztönzi az új kutatási eredmények elterjesztését, megvalósításuk felgyorsítását azáltal is, hogy alapítása óta az adott év legnagyobb jelentőségű innovációját Innovációs Nagydíjban részesíti.

A Magyar Innovációs Alapítvány várja és előre is köszöni azoknak a magánszemélyeknek a felajánlását, akik elkötelezettséget éreznek a kreatív fiatalok felkarolására, az innováció népszerűsítésére.

Kérjük mindazokat, akik céljainkkal egyetértenek, hogy a befizetett adójuk 1%-át fordítsák erre a célra, és az adóbevalláskor a NAV részére kedvezményezettnek a következőket tüntessék fel:
Magyar Innovációs Alapítvány, adószám: 18047929-1-41.

22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny

A Magyar Innovációs Szövetség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az MTVA által, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból nyújtott főtámogatással meghirdetett 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny második szakasza lezárult. 2013. május 3-i 72 továbbjutott pályázatból 59 kidolgozása fejeződött be.

A Verseny szervezőtitkára, Riba Nikolett, marketing menedzser megszervezte a pályázók és a zsűritagok közötti konzultációs interjúkat a 2013. május 7-14. közötti időszakra. A megbeszéléseken a fiatalok a prototípusokat, modelleket működés közben mutatták be a zsűri tagjainak, valamint beszámoltak a tudományos kutatásaik során elért eredményeikről is.

A bírálóbizottság Prof. Ormos Pál, az MTA SZBK főigazgatójának vezetésével 2013. május 15-én, testületileg hozza meg a végleges döntést a közel 2,5 millió forintos ösztöndíjakat illetően. A díjazott, ill. kiemelt dicséretben részesített, leglátványosabb pályamunkák 2013. június 10-11. között egy kétnapos kiállításon kerülnek bemutatásra Budapesten, az Akvárium Klubban (1051 Budapest, Erzsébet tér).

A zsűri döntése értelmében a 2013. szeptember 20-25. között, Prágában megrendezésre kerülő 25. EU Contest for Young Scientists európai döntőben a három legjobb pályázat készítői képviselhetik majd Magyarországot.

Innovációs és Fejlesztési Eseti Bizottság

2013. május 7-én, az Országházban Dr. Pósán László elnök vezetésével ülést tartott az Országgyűlés Innovációs és Fejlesztési Eseti bizottsága. A rendezvényen, a Bizottság tagjaként, részt vett Dr. Pakucs János, Szövetségünk tiszteletbeli elnöke is.

A napirenden szerepelt az Amerikai Kereskedelmi Kamara Elektronikai Gyártók Bizottsága és Innovációs Bizottsága javaslatainak megvitatása. A Kamara részéről Reich Lajos, az Innovációs Bizottság elnöke, az előzetesen írásban is kiadott anyagokat kiegészítve, összefoglalta a kidolgozott elképzeléseiket a hazai innovációs tevékenység átalakítására, ill. az innovációs tevékenység élénkítésére.

A Bizottság tagjai érdemben kiegészítették az elhangzottakat, és lényegében azonos álláspontot képviseltek azzal a javaslattal, hogy egy részletes és komplex intézkedés sorozat szükséges a jelenlegi helyzetből való előrelépéshez. Dr. Pakucs János a jelenlevőkkel egyetértésben kiemelte, hogy egy központi szinten, megfelelő hatáskörrel rendelkező szervezet vagy személy koordinálási feladatokkal való megbízása elengedhetetlen a jövőben.

InnoTrends Hungary 2013

A Nemzeti Innovációs Hivataltól (NIH) felkérés érkezett Szövetségünkhöz az "InnoTrends Hungary 2013" c. konferencia és szakkiállítás zsűrizési munkájában való részvételre. A május 6-i elbírálási határidőre Dr. Szabó Gábor, elnök és dr. Antos László, ügyvezető igazgató benyújtotta szakmai értékelését, ill. rangsorolását.

A kiállításon való részvételre kezdő vállalkozások jelentkezhettek, amelyek közül a kiválasztottak ingyen kaphatnak kiállítói helyet. A NIH 2013. június 11. és 12. között szervezi meg a szakkiállítást, a Budapest, Millenáris Parkban (1024 Budapest, Fény utca 20-22.).

A rendezvényre való belépés díjtalan, de előzetes regisztrációhoz kötött.
További információ és regisztráció: www.nih.gov.hu/innotrends/innotrends-hungary-2013

Természettudományos nevelési-oktatási program

2013. május 9-én, a budapesti Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetben (OFI) a Tartalomfejlesztési és Módszertani Központ meghívására, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatója, dr. Antos László szakértői műhelymunkán vett részt.

Az OFI TÁMOP 3.1.1. projekt keretében az egész napos iskolák számára dolgoznak ki természettudományos nevelési-oktatási programokat, amelyhez kapcsolódva elkezdték feltárni a természettudományos nevelés sikerkritériumait.
A műhely tagjai az eddigi felméréseket, ill. konklúziót vitatták meg.

Magyar Műszaki Értelmiség Napja

Május 6-án, az Óbudai Egyetem (ÓE) Szenátusi Tanácstermében tartották a VII. Magyar Műszaki Értelmiség Napja Szervező Bizottságának első ülését, melyen részt vett többek között dr. Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatója is.

Dr. Gáti József, az ÓE kancellárjának köszöntőjét követően Dr. Szekeres Tamás, a győri Széchenyi István Egyetem rektora vezette fel az ülést. Dr. Hanula Barna, a Járműipari Tanszékcsoport vezetője vetítéssel egybekötve ismertette a győri rendezvény program tervezetét - az idei rendezvény fókuszába a járműipar kerül.
Ezt követően az ülésen résztvevők észrevételeiket, javaslataikat fogalmazták meg a szervezők számára.

A rendezvény programtervezete a Várható események rovatunkban olvasható.

Global Innovation Exchange

6 magyar innovatív projekt képviselői (SmartVineyard, Leonar3do, Zinemath, JayStack, Cytotech és NanoTi) vettek részt 2013. május 6-10. között, a Szilícium-völgyben, a San Francisco Bay Area inkubátor szervezetei által közösen elindított "Global Innovation Exchange - GIX" program keretében megvalósuló programon, melynek célja, hogy elősegítse magyarok számára innovatív technológiákon alapuló cégek alapítását az USA-ban.

A rendezvény magyar partnerszervezete, a Magyar Innovációs Szövetség olyan vállalkozásokat, ill. projekteket keresett meg, amelyek többek között az USA területére érvényes szabadalmi bejelentéssel vagy egyéb kizárólagos joggal rendelkeznek.

A vállalkozások professzionális üzleti angyal és kockázati tőkebefektetőkkel találkoztak, ill. üzleti témájuk mutatták be. A Bay Area inkubátor szervezetei bemutatták azokat a szolgáltatásaikat és épületeiket, amelyekkel igyekeznek megkönnyíteni a külföldi cégek indulását. A résztvevők több szakmai fórumon vettek rész:
- Palo Altoban látogatást tettek a Sandhill Angelsnél, a Szilícium Völgy egyik legelismertebb üzleti angyal szervezeténél, amely évente több száz projektnek biztosítja az induláshoz szükséges magvető tőkét. Példanélküli lehetőséget kaptak a magyar projektek arra, hogy egy 'elevator pitch' keretében bemutassák üzleti ötleteiket a Sandhill Angels csapatának. A rövid pitchek végén Rick Lazansky nem titkolta megelégedését a projektek kapcsán és azt mondta "hogy mindegyik magyar projekt nagyobb eséllyel számíthat finanszírozásra, mint az általában jelentkező egyéb projektek".
- Találkoztak a több mint 1000 taggal, a világ legnagyobb angyal-befektetői szervezetének számító Keiretsu Forum alapítójával és elnökével, Randy Williams-szel; ill.
- a Keiretsu Forum Vállalkozói Akadémia ügyvezető igazgatójával, Dave Mosby-val; a nagysikerű "The Paradox of Excellence: How Great Performance Can Kill Your Business" című könyv szerzőjével is.
- Megismerkedtek Kelly McCown-nal, aki a "TOP 50" közé tartozik Észak-Kalifornia női ügyvédeit illetően.

INNONET taggyűlés

Az INNONET Nonprofit Kft. 2013. május 7-én, Győrben tartotta a 2012. évet lezáró, mérlegelfogadó taggyűlését, amelyen részt vett dr. Antos László, az INNONET elnöke, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatója.

A taggyűlési beszámolóból kitűnt, hogy az INNONET működése stabil, emellett jelentős hazai és határon átnyúló kapcsolatrendszert épített ki. Budavári László, ügyvezető igazgató beszámolt a TECHNONET Technológiai Kompetencia Központ projekt sikeres végrehajtásáról. A beruházás eredményeként összesen mintegy 2500 m2 bérelhető terület áll a kis és közepes vállalkozások rendelkezésére. A fenntartási időszak első évének eredményességét mutatja, hogy a TECHNONET kihasználtsága kétszerese a tervezett időarányos kihasználtságnak, azaz 81%.

A TECHNONET technológiai kompetencia szolgáltatásai közül elsőként, a KTIA támogatásával, beüzemeltek egy Objet Eden 260V típusú 3D nyomtatót, a vállalkozások termékfejlesztési tevékenységének támogatására. A berendezés révén lehetőség nyílik mérnöki tervezőrendszereken készített gyártmány-, és alkatrésztervek alapján, 3D nyomtatási eljárással gyors prototípus modellek elkészítésére.

Fenntarthatóság és energiahatékonyság a közbeszerzési eljárásban

Az EFFECT projekt keretében "Fenntarthatóság és energiahatékonyság a közbeszerzési eljárásban" címmel szakmai napot tartottak 2013. május 7-én, a miskolci City Hotelben. A projekt célja a délkelet-európai országok (SEE) közbeszerzési eljárásainak korszerűsítése, valamint az energiahatékonysági szempontok ezen eljárásokba való beépítése.

Tepes Anna, az MKIK projekt koordinátorának megnyitó szavai után Buday-Malik Adrienn, a NORRIA igazgató-helyettese ismertette a projektet, majd a keresleti oldal tapasztalatairól, a teljes életciklus-elemzésről beszélt. Kovács László, az ELMŰ beszerzési igazgatója bemutatta a zöld közbeszerzés európai és magyar jogi szabályozását, a közös kritériumrendszert, a kínálati oldal tapasztalatait. Mindkét előadó innovatív energiahatékony közbeszerzést elősegítő gyakorlatokat mutatott be. Dr. Nyiry Attila, a NORRIA igazgatója, választmányunk tagja új innovatív beszerzési modelleket (PcP) ismertetett. Délután szekcióüléseken folytatódott a program.

Szövetségünk képviseletében meghívott vendégként dr. Siposs István, regionális igazgató vett részt a rendezvényen.

Összefogtak a magyar informatika gazellái

Összességében meghaladja a 7 milliárd forintot az árbevétele annak a 9 hazai informatikai középvállalatnak, amely kutatási és fejlesztési területen együttműködik az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomóponttal, továbbá tagszervezeteinkkel, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Informatikai Karával, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Karával.

A platform megalapítását az ELTE Informatikai Kar megalapításának 10. évfordulója alkalmából, május 9-én, az ELTE lágymányosi kampuszán megrendezett Neumann-napon jelentették be a résztvevő vállalkozások és az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont vezetése. Az ún. gazella, azaz gyors növekedésű vállalakozásokat tömörítő platform célja, hogy a szakterületükön világszerte elismert cégek, a szervezet partnereként, olyan közösséget alkossanak, amely tudásmegosztásra, kutatási, szakmai és képzési együttműködésre is lehetőséget kínál. Az együttműködéshez a vállalatok mellett, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége is csatlakozott.

Az egyes résztvevők közötti szorosabb összefogása mellett a vállalatok az EIT ICT Labs révén, az európai informatikai tudásközösség programjaihoz is kapcsolódhatnak. Az új informatikai középvállalati platform tagjai többek között:
- tagszervezetünk, az űrtávközlési eszközöket gyártó Bonn Hungary, ill.
- a 2012. évi Ipari Innovációs Díjban (NGM) és az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. 2012. évi Szervezeti Innovációs Díjában részesült, vezető IT-biztonsági szoftverfejlesztő BalaBit is.

EIT ICT Labs Budapesten

Az EU informatikai tudományos és innovációs közössége, az EIT ICT Labs új budapesti doktori képzési központját Helsinki, Párizs, Rennes, Stockholm és Trento után, áprilisban Budapesten nyitotta meg Willem Jonker, a nemzetközi innovációs szervezet vezérigazgatója.

Tizenhat informatikus doktorandusz kapcsolódott be az ELTE és a BME új, ipari partnerek bevonásával és üzleti mentorok közreműködésével folytatott képzésébe, amelynek célja, hogy a tudományos eredmények mellett, üzletileg sikeressé fejleszthető alkalmazásokat dolgozzanak ki a fiatal szakemberek.

Köszöntjük új tagjainkat!

Név: | ECO-LOG-ING Bt.
Tagsorszám: | 677
Cím: | 1153 Budapest, Pázmány Péter utca 38.
Honlap: | www.eco-log-ing.hu
Vezető: | Simon László, üzletvezető
Telefon: | +36 30 1 306 3710
E-mail: | laszlo.simon@eco-log-ing.hu
Képviselő: | Lukovich Gábor, logisztikai tanácsadó
Telefon: | +36 30 306 3710
E-mail: | gabor.lukovich@eco-log-ing.hu

Tevékenység:
- Szimuláció alapú termelésellátó és kiszolgáló intralogisztikai rendszerek fejlesztése és tervezése,
- szimulációs alkalmazásfejlesztés, ill.
- logisztikai folyamatfejlesztés.

Szakirodalom-figyelő

Rekettye Gábor: Marketing a magyar kisvállalatoknak - Akadémiai Kiadó, 2012.
Dr. Osman Péter ismertetése

Az áruvilág legnagyobb részében a túlkínálat korát éljük. Egyetlen küzdőtérré váltak a piacok, ahol, a túlerőt élvezők kivételével, mindenkinek számtalan versenytárs kínálatával kell megküzdeniük - a venni szándékozóknak pedig a bőség zavarával. Már senki sem támaszkodhat arra, hogy az igazán jó kínálat eladja önmagát, mivel a folyamatos innovációk és a választékbővítő fejlesztések eredményeképp az áruvilág nagyrészt áttekinthetetlenné és kiismerhetetlenné vált, s nem tudjuk felmérni, számunkra valójában milyen értékkel bírnak a felkínált termékek és szolgáltatások. A korábbi tapasztalatok sem segítenek, hiszen "orosz rakéta, amerikai rakéta, mindkettőt Tajvanon csinálták". Így többnyire azt választjuk, amiről elhitetik velünk - gyakran úgy, hogy észre sem vesszük -, hogy az felel meg nekünk leginkább. Így jutottunk el odáig, hogy joghurttól a tablet PC-ig, szuperokos-telefonig és tovább, bármilyen árucikket már nem gyártani kunszt, hanem rávenni a célközönséget, hogy ezt vegyék, és ehhez a legjobb nyereséggel eladhatót kifejleszteni, s a leghatásosabb módon piacra vinni. Ehhez kell optimalizálni az eladni kívánt árucikk minden paraméterét az árától a márka pozícionálásig, s kihasználni a piacmegdolgozás technikáit a kommunikációtól a hálózatos eladásig. Mindezzel az árbevétel és a haszon létrehozásában a marketing szerepe ma már nagyjából összemérhető a marxi értelemben vett árutermelésével, s nemritkán felül is múlja azt - ehhez azonban nélkülözhetetlen a marketing értő alkalmazása.

A marketing pedig színtiszta tudásiparág. Igaz, pénz, pénz, pénz is nélkülözhetetlen hozzá, ám megfelelő marketingtudás nélkül, a marketing gondolkodás és eszköztár mesterfokú alkalmazása nélkül bármennyi pénz sem képes hozzásegíteni a sikerhez (kivéve, ha a pénzen tudást, alkalmas szakszolgáltatást vesznek). Ebben a küzdelemben a pénz csak fegyver, de tudni kell kezelni azt - Rekettye Gábor pedig nagyon tudja, és messze nem csak elméletből.

A szerző a marketing szakma magyarországi elterjesztésének egyik legelső és legjobb úttörője. Külkeresből - aki a frontvonalban fejlesztette marketing tudását - lett annak egyetemi tanára. Tökéletesen ismeri a marketing külföldi, élvonalbeli elméletét és gyakorlatát - ahonnan eltanultuk e szakmát és követjük ma is annak fejlődését -, és a hazai gyakorlatát, hiszen a marketing munkát, beleértve a stratégiájának megalkotását is, mindig az adott közegre optimalizálva kell végezni. Rengeteget lehet és érdemes tanulni e kitűnően felépített könyvéből.

Előszavából: "Ez a könyv azoknak a kisvállalati tulajdonos menedzsereknek szól, akik minden idegszálukkal arra törekszenek, hogy a létrehozott vállalkozást a felszínen tartsák. Ők általában annak a szakmának jó ismerői, amibe vállalkozóként belefogtak. Nagyon sok esetben fájdalmas csődök bizonyítják, hogy pusztán a szakma értése nem mindig elegendő. Ismerni kell a marketing fogásokat is, amelyekkel e szakértelem produktuma a vállalkozás potenciális vevői számára értékké válhat, amelyekkel megismertethetik a kínálatukat, vevőket toborozhatnak, forgalmat generálhatnak, és vevőiket megtarthatják. Ennek a tudásnak az elsajátításához szeretne a könyv segítséget adni azzal, hogy végigmegy a marketing részterületein, és érdekes példák sokaságával mutatja meg a marketing felhasználásának sikeres módjait."

"Javaslom, hogy minél többen olvassák el." - Szűcs György elnök, IPOSZ. "Mindazok számára kötelező olvasmány, akik a kisvállalatok piacán tevékenykednek" - Balogh Levente, a Szentkirályi Ásványvíz Kft. (egyik legsikeresebb cégünk - OP) tulajdonos-ügyvezetője. Így igaz.

Paul Allen: Az ötletember - A Microsoft társalapítójának visszaemlékezései - HVG Könyvek, 2012
Dr. Osman Péter ismertetése

Igen nagy hányadát annak, amit ma jól-rosszul a 21. század új világaként emlegetünk, amire korunk meghatározó jellemzőiként és sajátosságaiként hivatkozunk, az infokommunikációs csúcstechnológiák felhasználása hozta létre. Az innovációk létrehozásának és hódító menetének intenzitását tekintve kétségkívül a legutóbbi pár évtized a technikának, és a reá épülve létrehozott technikai civilizációnak a legfényesebb hőskora, s benne a leglátványosabb a számítástechnikai és az infokommunikációs csúcstechnológiák és az azokra épülő eszközök térnyerése. Mindennek egyik legkiemelkedőbb, emblematikus szereplője, mozgatója, teremtője a Microsoft. E cég a legtöbbek számára világhírű vezetőjének, Bill Gates-nek a műve, aki - és ez a siker egyik mai abszolút mércéje - annak révén a világ egyik leggazdagabb emberévé vált. Kevésbé köztudott, mennyire szó szerint sorsdöntő szerepe volt a cég sikerében Gates kezdettől fogva fejlesztő- és üzlettársának, a szoftverfejlesztések vezetőjének, első számú ötletemberének, Paul Allennek, aki a cég társalapítója, és sokáig a második embere volt. Ez a könyv az ő visszaemlékezéseit tartalmazza. Belülről, a saját szerepéből is adódó nézőpontjából tárja elénk a Microsoft krónikáját, felfutását a klasszikus amerikai start-up cégtől az iparágat uraló óriásig (és azon túl), s mindennek egyik meghatározó vonalaként a maga és Gates szerepét, s kettejük együttműködését, amely évtizedekig kritikus jelentőségű eleme volt a cég működésének és sikerének.

Az egyik legfontosabb következtetés, amelyet meríthetünk belőle, a kettejük viszonyára és munkamegosztására vonatkozik, valamint az adottságaik közti eltérésre. Allen leginkább a szoftverfejlesztések nagymestere, innovatív, ötletes, szívós, kitartó, aki a tehetségével képes szinte minden nehézségen keresztül átvinni a fejlesztési projektjeit. Sokkal kevésbé volt azonban képes (hajlandó? - ez nem mutatkozik meg egyértelműen) arra, hogy nyers agresszivitással érje el másokkal szemben a céljait, akár a cégen belül vagy a külső kapcsolatokban. Gates viszont a cég ügyeinek és harcainak vitelében volt merészebb, valószínűleg tehetségesebb, és sokkal agresszívabb. Az Allen vezette fejlesztések nélkül ugyan cégük semmire sem vitte volna, ám kétségtelen, hogy a kezdeti út- és lehetőségkeresés után Gates volt rendkívüli erővel felívelő Microsoft elsőszámú vezetője, mozgatója. Kettejük együttesét Allen egyebek közt ekként jellemzi: "Néha az volt az ember benyomása, oly tökéletesen azonosul a céggel (Gatesről beszél - OP), hogy összekeveri, meddig tart a Microsoft és hol kezdődik ő maga. Ilyesmit én sohasem éreztem. Az üzlet rettentően fontos volt, de nem azonosultam vele."

Az már az emberi gyarlóság, s még inkább a túl nagy hatalomnak a vezetői intelligenciára gyakorolt romboló hatásának megmutatkozása, hogy Gates, ahelyett, hogy minden eszközzel megtartotta volna a cégnél Allent, mint elsőszámú és felbecsülhetetlen értékű ’untermannját’, a fejlesztési stratégia "háborús tanácsadóját" (consigliere - aki emlékszik a Keresztapára), végül is kiüldözte onnan. Megkockáztatható, hogy ez egyik jellemző tünete volt annak, ahogy a Microsoftot is utol érte a túl nagyra nőtt cégek átka, ahol az elnehezedés legyőzi és kiszorítja a rugalmasságot, a vezetés csúcsain pedig a hatalom akarása és féltése azt, amit Adam Lashinsky: Az Apple kulisszatitkai c. kitűnő könyvében [HVG Könyvek 2012 - MISZ Hírlevél 2013/6. sz.] "a cég versenyelőnyét jelentő startup-ethosz" megőrzésének nevez.
A könyv második fele Allen Microsoft utáni, "befektetői életéről" szól.

Niall Ferguson: A világ háborúja - A gyűlölet évszázadának története - Scolar Kiadó, 2012, 2. javított kiadás
Dr. Osman Péter ismertetése

A neves brit történész A pénz felemelkedése - A világ pénzügyi történelme c. merészen nagyigényű könyvét (Scolar Kiadó, 2010) a MISZ Hírlevél 2011/11. számában mutattuk be. Erről a kötetéről is bízvást mondható, hogy a szó minden értelmében hatalmas mű. Eredeti alcíme még többet is mond: "A gyűlölet korszaka a történelemben", nem engedve a reményt, hogy az már mögöttünk maradt a csodálatos és elátkozott 20. századdal.

Ilyen könyveknél meghatározó, mennyire kompetens a szerző. Fergusonról a Wikipedia szócikke elmondja, hogy történelem professzor a Harvard Egyetemen, vezető kutató az Oxfordi Egyetemen, "Senior Fellow" a Stanford Egyetemen, és 2004-ben a Time magazin a világ száz legbefolyásosabb embere között nevezte meg. "Provokatív, eretnek nézeteivel is nevet szerzett." - ami számunkra azt jelenti, hogy segít új megvilágításban látnunk a történelmet. Kétségkívül ilyen volt A pénz felemelkedése, és ilyen ez a témájához méltóan nagyívű és a mozgatóerők legbenső lényegét igen éles elemzéssel kutató műve is.

"Az 1900-as évet követő száz évet kétségtelenül a modern történelem legvéresebb évszázadaként tarjuk számon, amely relatív és abszolút értelemben is sokkal erőszakosabb volt bármely megelőző időszaknál." • "A XX. század különleges erőszakosságát nem lehet csupán azzal magyarázni, hogy több ember élt szorosabban összezárva, vagy hogy pusztítóbb fegyverekkel rendelkeztek." - indítja bevezetésében a témát, amelynek kibontását 832 oldalon, + 24 oldal képmelléklettel tárja elénk. A rengeteg tudnivaló és tanulság mellett könyve egy különleges meglepetéssel is szolgál: erről a nagyon komor és súlyos témáról tökéletesen érthetően, érdekesen és gördülékenyen tud beszélni, sehol nem érezzük, hogy nehezünkre esne követni a mondandóját. Igaz, csak az olvassa, aki kíméletlenül valós képet keres, így akar szembenézni világunk sajátosságaival és problémáival, erre viszont nagyon jó.

Nincs a könyvnek olyan része, amelyről ne lenne érdemes hosszan beszélnünk - ám meg kell elégednünk pár jellemző részlet idézésével. Íme:

"A XX. század történetét gyakran úgy állítjuk be, mint a nyugati világ győzelmét, nagyobbik részét pedig egyenesen úgy aposztrofáljuk: az "amerikai évszázad". Az évszázad utolsó éveiben, a hidegháború befejezését követően Francis Fukuyama híressé vált mondatában kijelentette, hogy elérkezett a "történelem vége", és a liberális demokratikus kapitalizmus nyugati (ha éppen nem az angol-amerikai) modelljének győzelme. Pedig ez a kijelentés az elmúlt száz év alapvető félreértelmezését mutatja, hiszen sokkal inkább a világ kelet felé tolódása zajlott le."

"Akármilyen összetett irányítási szerkezetet tanulmányozunk is, soha nem szabadna szem elől tévesztenünk a legcivilizáltabb emberekben is megbúvó alapvető ösztönök létezését."

"Ha alaposabban kielemezzük az 1900-as évek nyugati dominanciáját, kirajzolódik a XX. század történelmének valódi íve. Valójában nem "a Nyugat győzelmé"-ről volt szó, hanem a birodalmak válságáról, amelynek végső következménye az ázsiai hatalom feltartóztathatatlan megújulása és a nyugat hanyatlása lett."

"Az asszimiláció és az integráció potenciális instabilitása; a bizonyos embereket idegenként beazonosító mém alattomos terjedése; az etnikailag kevert határvidékek mint gócok; a XX. század közepe gazdaságának krónikus volatilitása; a régi, vegyes etnikumú birodalmak és a rövid életű birodalom-államok közötti elkeseredett küzdelem; a nyugati dominancia hanyatlását jelző megrázkódtatások - ezek lesznek tehát azok a témák, amelyeket a továbbiakban alaposan szemügyre fogunk venni."

Teljes körű sajtószemle

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll vagy a linkre kattintva olvasható!)
A sajtószemle tagvállalataink, a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft. segítségével készült.


Szabolcs Online, 2013. április 28., vasárnap
PwC: támogatás kutatás-fejlesztéssel összefüggő agrár- és élelmiszeripari projektekre

Borsod Online, 2013. április 28., vasárnap
PwC: támogatás kutatás-fejlesztéssel összefüggő agrár- és élelmiszeripari projektekre

Hajdú Online, 2013. április 28., vasárnap
PwC: támogatás kutatás-fejlesztéssel összefüggő agrár- és élelmiszeripari projektekre

ZIPP.hu, 2013. április 28., vasárnap
A magyar cégvezetők szerint egyszerűsíteni kell az uniós források elérését

Hiradó.hu, 2013. április 28., vasárnap
Támogatás agrár- és élelmiszeripari k+f-projektekre

Gazdasági Rádió, 2013. április 28., vasárnap
Hírek
"...A 38%-os uniós átlaggal szemben a magyar vezetők több mint kétharmada szerint, javult az unió innovációs politikája és 84%-uk szerint jövőre is javulni fog..."

Vas Népe, 2013. április 29., hétfő, 6. oldal
lnnovátorok pályázata

Termékmix, 2013. április 29., hétfő, 18. oldal
A márka is megszületik és éli az életét

MarketingInfo.hu, 2013. április 29., hétfő
Innovációra lehet támogatást kapni

Piac&Profit Online, 2013. április 29., hétfő
Egyszerűsíteni kellene az uniós források elosztását

Élelmiszer Online, 2013. április 29., hétfő
Innovációra lehet támogatást kapni

Magyar Géniusz Hírlevél, 2013. április 29., hétfő
Országos Tehetségnap 2013 - Fókuszban a fiatalok!

Elektrotechnika, 2013. április 30., kedd, 26. oldal
Átadták a 2012. évi Magyar Innováció Nagydíjat és elismeréseket
"...Kövér László köszöntőjében kiemelte: az innovációban élenjárók ünneplése a nemzet közös ügye. A tudás, az innováció nemcsak gazdasági, hanem demokráciakérdés is. Dr. Závodszky Zoltán professzor megemlítette, hogy a most díjazottak bebizonyították, mennyire fontos eleme a gazdasági életnek a jól kidolgozott innováció, és annak kiemelt támogatása milyen gyorsan megtérülhet az ország számára..."

Elektrotechnika, 2013. április 30., kedd, 27. oldal
Stratégiai megállapodás a Siemens Zrt. és a BME között

Petőfi Népe, 2013. április 30., kedd, 11+12. oldal
VERSENYKÉPESSÉG és INNOVÁCIÓ

Magyar Üzleti Világ, 2013. április 30., kedd, 44+45. oldal
VEZETŐI DILEMMÁK ÉS DÖNTÉSEK TURBULENS IDŐKBEN
"...A dinamikus (stratégiai) egyensúly megteremtéséhez össze kell hangolni a hatékonyságra és az innovációra való törekvéseket, valamint egyaránt figyelmet kell szentelni a meglévő és leendő üzleti partnerekre is..."

Józsefváros, 2013. április 30., kedd, 11. oldal
Józsefvárosban a III. Tudományfesztivál

EuroAstra, 2013. április 30., kedd
II. Zsolnay Fesztivál Pécsett

Piac&Profit Online, 2013. április 30., kedd
Négymilliárdos K+F pályázat agrár- és élelmiszer-ipari cégeknek

Agroinform.hu, 2013. április 30., kedd
Négymilliárdos K+F pályázat agrár- és élelmiszer-ipari cégeknek

Pannon Presztízs Online, 2013. április 30., kedd
A tudomány kultúrája
A párbeszéd, az együttgondolkodás elengedhetetlen


Innotéka, 2013. május, 2. oldal
Innováció helyett papírgyártás
"...Egyre inkább az a meggyőződésem, hogy a kutatás-fejlesztés-innováció terén mind nagyobb a távolság a valóság, a mindennapi gyakorlat és az azt irányítani, fejleszteni, jobbítani akaró hivatalok, hivatalnokok között..."

Innotéka, 2013. május, 8. oldal
Kiszámítható életpálya­­modell kell a fiatal kutatóknak

Innotéka, 2013. május, 10. oldal
Nemsokára Brüsszel elé kerülhet az ELI

Innotéka, 2013. május, 11+12+13+14+15. oldal
Lézerkutatás: határozott célok, határtalan lehetőségek

Innotéka, 2013. május, 16. oldal
Elkészült a Nemzeti Kutatás-­fejlesztési és Innovációs Stratégia

Innotéka, 2013. május, 16. oldal
Vissza nem térítendő támogatás innovációs projekteknek

Innotéka, 2013. május, 17. oldal
Meet the Scientist - Találkozz tudóssal!
"...Ahogy Antos Lászlótól, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) ügyvezető igazgatójától, a program "főmenedzserétől" megtudtuk, ekkorra már széles körben híre ment a kezdeményezésüknek. Amerikai tudósok jelentkeztek például be, hogy budapesti tartózkodásuk idején szívesen tartanának - ingyen és bérmentve - előadásokat. Így jutott el két amerikai szakember is fővárosi két tannyelvű középiskolákba..."

Innotéka, 2013. május, 18. oldal
Középpontban az innováció: Innotrends Hungary 2013

Innotéka, 2013. május, 24. oldal
Magyar győztes a Global Impact versenyen

Innotéka, 2013. május, 24. oldal
Innovációs kiállítás és Találmányi Vásár Győrben

Innotéka, 2013. május, 41. oldal
Magabiztos betörésvédelem
"..."Úgy gondoljuk, olyan rendszert sikerült létrehoznunk, hogy mi mint szolgáltatók sem férnénk hozzá a tárolt adatokhoz, bárhogy is próbálnánk" - mondta Lám István, a Tresorit ügyvezetője..."

Innotéka, 2013. május, 48. oldal
Inno-Anno
Földmértan


Innotéka Online, 2013. május
Innováció helyett papírgyártás

Innotéka Online, 2013. május
Szólamok és tanulságok - egy különleges konferenciasorozat harmadik felvonása

Manager Magazin, 2013. május-június
Innovációs hullámcsúcson
"..."Miénk a legjobb fejlesztőcsapat, célunk az, hogy innovációink révén az NNG legyen a legjobb navigációs szolgáltatásokat biztosító vállalat a világon" - vázolta a perspektívát Balogh Péter, a vállalkozás egyik alapítója, a cég vezérigazgatója a Magyar Innovációs Szövetség díjátadó ünnepsége után a Parlamentben..."

Helyi Téma II. ker., 2013. május 1., szerda, 4. oldal
Évtizedes csúcson a foglalkoztatottság
"...Budapest versenyképes metropolisszá akar válni, az innovációra és a kreatív iparra építve..."

Helyi Téma X. ker., 2013. május 1., szerda, 3. oldal
Évtizedes csúcson a foglalkoztatottság

EuroAstra.hu, 2013. május 1., szerda
Üzleti ötlet társul a kutatói kérdéshez az ELTE és a BME új informatikai doktori képzési központjában

Világgazdaság Online, 2013. május 1., szerda
Létrehozták hazánk legnagyobb tudománynépszerűsítő eseménysorozatát
"...A program szakmai együttműködő partnerei: Magyar Innovációs Szövetség..."

Infovilág.hu, 2013. május 1., szerda
Hidak a jövőbe - tudománynépszerűsítés fiataloknak

ITextreme.hu, 2013. május 1., szerda
Jövő Hídja 2013. Tudománynépszerűsítő program

MTV1, 2013. május 1., szerda
Reggeli híradó
"...Kibővül a Jövő hídja program. Az új Széchenyi tervben elnyert 45 millió forintos támogatásnak köszönhetően idén már négy városban is megrendezik a tudományt népszerűsítő sorozatot..."

Napi Gazdaság, 2013. május 2., csütörtök, 8. oldal
Kell-e félnünk a robotoktól?
"...Egyre több munkát vesznek el az emberektől a robotok, és az alacsony kamatlábak is támogatják a folyamatot. Abban azonban mindenki egyetért, hogy erről nem a robotok tehetnek..."

Napi Gazdaság, 2013. május 2., csütörtök, 8. oldal
Menekülés a jövőbe
"...Papp István, a Microsoft Magyarország Kft. vezetője hároméves IVSZ-elnöki programmal állt elő, amelyben szemléletváltást ajánl a magyarországi ikt-iparágnak, valamint a szektort képviselő legtekintélyesebb szervezet tagjainak..."

Népszabadság, 2013. május 2., csütörtök, 18. oldal
Rio "gebinbe kapta" a világfórumot
450 brazil diák tanul ősztől hazánkban

168 Óra, 2013. május 2., csütörtök, 30+31. oldal
Szellemi hidak
Árvai Péter ötletekről és kultúráról
"...Harmincnégy éves, Svédországban nőtt föl, de öt éve hazajött, céget alapított. Fejlesztésüket, a Prezit világszerte több mint húszmillióan használják. Árvai Péter nem panaszkodik a bürokrácia, az adók, a körülmények miatt; társaival inkább ösztöndíjat alapított magyar tehetségeknek. Úgy véli, mindannyiunknak van hatalmunk változásokat elérni. KRUG EMÍLIA interjúja..."

Heti Válasz, 2013. május 2., csütörtök, 40. oldal
Mekkora a győzelem?
"...Minél több pénzt von el a kormány normatív módon a felsőoktatástól, annál több magasan képzett oktatót kell idő előtt nyugdíjba küldeni. Ezért aztán jobban csökken az oktatás színvonala, és mind alacsonyabb szintű lesz a tudományos kutatás és az innováció..."

ITBusiness.hu, 2013. május 2., csütörtök
Országossá vált a tudománynépszerűsítő kezdeményezés

Magyar Hírlap Online, 2013. május 2., csütörtök
Stratégiai megállapodást köt a kormány a Teca-cégcsoporttal

HVG.hu, 2013. május 2., csütörtök
Izraeli gyógyszercéggel szerződik a kormány

OrientPress.hu, 2013. május 2., csütörtök
Stratégiai megállapodást köt a kormány a Tevával

Hiradó.hu, 2013. május 2., csütörtök
Stratégiai megállapodást köt a kormány a Tevával

Infó Rádió, 2013. május 2., csütörtök
Hírek
"...Újabb nagyvállalattal, a TEVA gyógyszeripari cégcsoporttal köt stratégiai megállapodást ma a kormány..."

Metropol, 2013. május 3., péntek, 6. oldal
Lézerkutató: már 2016-ban indulhat
Kutatás. A kiemelt beruházás költségeinek 85%-át az unió állja

Metropol, 2013. május 3., péntek, 9. oldal
Az innováció az emberekkel kezdődik
"...Svédország magyarországi nagykövetével az innováció fontosságáról és a két állam együttműködési lehetőségeiről beszélgettünk..."

Magyar Hírlap, 2013. május 3., péntek, 9. oldal
Stratégiai együttműködés
"...Megállapodást kötött a kormány az izraeli Teva gyógyszeripari cégcsoporttal... A tárcavezető kiemelte, a gyógyszeripar a magyar gazdaság leginnovatívabb és leginkább exportképes ágazatai között van, a GDP öt százalékát adja..."

Magyar Nemzet, 2013. május 3., péntek, 11. oldal
Indulhat a lézerkutató

Magyar Nemzet, 2013. május 3., péntek, 12. oldal
Megállapodást kötött a Teva a kormánnyal

Napi Gazdaság, 2013. május 3., péntek, 3. oldal
Stratégiai partner lett a Teva is

Napi Gazdaság, 2013. május 3., péntek, 16. oldal
Indulhat a szegedi lézerberuházás

Népszabadság, 2013. május 3., péntek, 2. oldal
Indulhat a szegedi lézerprojekt

Népszava, 2013. május 3., péntek, 4. oldal
A Teva a legújabb "jó multi"

Világgazdaság, 2013. május 3., péntek, 7. oldal
Indulhat az ELI-beruházás

Világgazdaság, 2013. május 3., péntek, 7. oldal
Megállapodás a Teva és a kormány között

Petőfi Népe, 2013. május 3., péntek, 11. oldal
Több helyszínre jut el a Jövő Hídja program

Hajdú-Bihari Napló, 2013. május 3., péntek, 3. oldal
Bécsben is díjazták az Igazgyöngy munkáját
"...Az Igazgyöngy Alapítvány toldi biobrikett programja nyerte el a fődíjat egy szociális innovációt támogató pályázaton Bécsben..."

Nógrád Megyei Hírlap, 2013. május 3., péntek, 2. oldal
TIT megyei egyesülete: hagyományos tudásbázison - új orientációkkal

Békés Megyei Hírlap, 2013. május 3., péntek, 11. oldal
Több helyszínre jut el a Jövő Hídja program

Marketing&Média, 2013. május 3., péntek, 37. oldal
Jövőre is lesz InnoMax

Veszprémi 7 Nap Plusz, 2013. május 3., péntek, 3. oldal
Kultúra- és értékteremtő közösség
"...Tradíció és innováció címmel tartott előadást a Verancsics Akadémián dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója..."

Veszprémi 7 Nap Plusz, 2013. május 3., péntek, 12. oldal
Tradíció és innováció

Pályázatmenedzser.hu, 2013. május 3., péntek
Harsányi István Díj 2013 - Innovációs pályázat kutatói díjra és ösztöndíjra
"...A Magyar Innovációs Szövetség által gesztorált és a Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság által támogatott közhasznú Manager Képzés Alapítvány 2013-ban is pályázatot ír ki a Harsányi István Díj és a velejáró kutatási ösztöndíj elnyerésére..."

Pafi.hu, 2013. május 3., péntek
Harsányi István-díj

Tatk.elte.hu, 2013. május 3., péntek
Harsány István-díj

Metropol.hu, 2013. május 3., péntek
Az innováció az emberekkel kezdődik

Trade Magazin Online, 2013. május 3., péntek
Jövő Hídja 2013. Tudománynépszerűsítő program
"...A program szakmai együttműködő partnerei: Magyar Innovációs Szövetség..."

OrientPress.hu, 2013. május 3., péntek
Szeged legfontosabb kitörési pontja az ELI lézerközpont

Délmagyar.hu, 2013. május 3., péntek
Szeged számára a biztos jövőt az ELI jelenti

Népszava Online, 2013. május 3., péntek
Kormánymegbízott: Szeged legfontosabb kitörési pontja az ELI lézerközpont

Ma.hu, 2013. május 3., péntek
ELI
Szeged legfontosabb kitörési pontja a lézerközpont


InfoRádió.hu, 2013. május 3., péntek
Szeged legfontosabb kitörési pontja

InfoRádió, 2013. május 3., péntek
InfoRádió - News
"...Stratégiai együttműködési megállapodást kötött az izraeli Teva gyógyszeripari cégcsoporttal a kormány..."

Népszabadság, 2013. május 4., szombat, 6. oldal
Már keresik Pálinkás József utódját

Népszabadság, 2013. május6., hétfő, 9. oldal
Állammal és kicsikkel, vagy nélküle és nagyokkal?
"...a 180 milliárdos szoftverexport megfelelő programok segítségével öt év alatt megduplázható, de az innovációt ösztönző társasági adókedvezmény vagy akár a fordított áfa bevezetése is hatásos eszköz lehetne..."

ITextreme.hu, 2013. május 6., hétfő
Ötlettől az üzleti tervig - hétvégi workshop a klímainnovációs startupok kineveléséért

ITextreme.hu, 2013. május 6., hétfő
Magyar orvostechnikai innováció sikere Szingapúrban

OrientPress.hu, 2013. május 6., hétfő
Ötlettől az üzletig - workshop a klímainnovációk bemutatására
"...A kidolgozott üzleti koncepciókat egy befektetői és piaci szakemberekből álló zsűri véleményezte és választotta ki a legjobb hatot. A zsűri tagja volt többek között... Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatója..."

Kisalföld.hu
MTA-közgyűlés: Tegyük Magyarországot a tudás földjévé!

Délmagyar.hu, 2013. május 6., hétfő
MTA-közgyűlés: Tegyük Magyarországot a tudás földjévé!

Népszava Online, 2013. május 6., hétfő
Akadémiai elismeréseket adtak át

GK-Press.hu, 2013. május 6., hétfő
MTA-közgyűlés: Akadémiai elismeréseket adtak át

Tudomány.ma.hu, 2013. május 6., hétfő
MTA-közgyűlés
Akadémiai elismeréseket adtak át


Innoportál.hu, 2013. május 6., hétfő
A Szilícium-völgybe mennek magyar innovatív projektek
"...A Magyar Innovációs Szövetség olyan vállalkozásokat, illetve projekteket keresett meg, amelyek többek között az USA területére érvényes szabadalmi bejelentéssel vagy egyéb kizárólagos joggal rendelkeznek..."

Innotéka Online, 2013. május 6., hétfő
8 magyar innovatív projekt a Szilícium-völgyben
"...A San Francisco Bay Area inkubátor szervezetei által közösen elindított "Global Innovation Exchange - GIX" program keretében megvalósuló roadshow felhívását, a rendezvény magyar partnerszervezete, a Magyar Innovációs Szövetség tette közzé Magyarországon..."

Metropol, 2013. május 7., kedd, 14. oldal
MTA-közgyűlés
"...Magyarország akkor érhet el sikereket a legjobb tudósokért folyó versenyben, ha képesek vagyunk az ország szürkeállományát itthon tartani - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 184. közgyűlésén...
Elkötelezettség
"A kabinet elkötelezett az iránt, hogy a legjobb magyar koponyák magyar földön boldoguljanak." Orbán Viktor kormányfő..."

Magyar Hírlap, 2013. május 7., kedd, 1+12. oldal
Több támogatás, kiváló munka az Akadémiánál
"..."Az egész világ elismeréssel adózik a magyar észjárás és leleményesség újabb és újabb példái előtt" - mondta tegnap Orbán Viktor... A magyar tudomány eredményeit méltatta, a kutatók itthon maradását szorgalmazta, és akadémiai kutatóközponti beruházásokról beszélt Orbán Viktor miniszterelnök tegnap a Magyar Tudományos Akadémia 184. közgyűlésének ünnepi ülésén. Pálinkás József akadémiai elnök szerint a megújítás, a lehetőségek és a fejlesztések éve volt 2012, egy olyan esztendő, amely a megelőzőekkel együtt bizonyította, hogy a jövőformáló nagy döntések rajtunk múlnak..."

Magyar Nemzet, 2013. május 7., kedd, 4. oldal
Harc a szürkeállományért
"...Csak akkor érhetünk el sikereket a legjobb tudósokért folyó versenyben, ha képesek vagyunk az ország szürkeállományát itthon tartani jelentette ki a Magyar Tudományos Akadémia tegnapi, ünnepi közgyűlésén Orbán Viktor miniszterelnök, aki leszögezte: a kormányzat hiánytalanul megteremti az MTA munkájának feltételeit..."

Magyar Nemzet, 2013. május 7., kedd, 15. oldal
Jól vizsgázott az új magyar vízi turbina
"...Merőben új vízi turbinát dolgozott ki egy fiatal magyar informatikus..."

Népszabadság, 2013. május 7., kedd, 5. oldal
A legjobb koponyákért
Orbán Viktor miniszterelnök új beruházásokról beszélt
"...Két órán át ült tegnap az MTA dísztermében Orbán Viktor miniszterelnök, ami nagy előrelépés, hiszen 2010-es kormányra kerülése óta most először jelent meg a szokásos közgyűlésen..."

Népszava, 2013. május 7., kedd, 1+2. oldal
Orbán itthon tartaná a legjobb "koponyákat"

Világgazdaság, 2013. május 7., kedd, 1+5. oldal
Megállapodásra törekednek
"...A gyógyszeripar együttműködésre törekszik a kormányzattal annak érdekében, hogy a betegek a jövőben is hozzájussanak a legújabb terápiákhoz - mondta Jakab Zoltán, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) új elnöke..."

IT-Business, 2013. május 7., kedd, 6. oldal
EIT ICT Labs: budapesti központ.

Világgazdaság, 2013. május 7., kedd, 6. oldal
Pálinkás: 2012 a lehetőségek éve volt

Szegedi Napilap Online, 2013. május 7., kedd
Műszaki és természettudományos életpálya népszerűsítő program indult

AutoPro.hu, 2013. május 7., kedd
Műszaki és természettudományos életpálya népszerűsítő program indult

EduPress.hu, 2013. május 7., kedd
A műszaki és a természettudományos életpályát népszerűsítő program indult

MiNap Online, 2013. május 7., kedd
Kutatás-fejlesztési központ az energiafogyasztás csökkentéséért

Pécsi Napilap Online, 2013. május 7., kedd
Műszaki és természettudományos életpálya népszerűsítő program indult

News4business.hu, 2013. május 7., kedd
Új Széchenyi Terv: TiJöttök! Műszaki- és természettudományos életpályát népszerűsítő program

OrientPress.hu, 2013. május 7., kedd
TiJöttök! Műszaki- és természettudományos életpályát népszerűsítő program

ITextrme.hu, 2013. május 7., kedd
TiJöttök! Műszaki- és természettudományos életpályát népszerűsítő program

Infovilág.hu, 2013. május 7., kedd
Ti jöttök, fiatalok! - életpálya-népszerűsítő program

Trade Magazin Online, 2013. május 7., kedd
TiJöttök! Műszaki és természettudományos életpályát népszerűsítő program

Ma.hu, 2013. május 7., kedd
MTA-közgyűlés
Kiemelkedő munka folyt a kutatóhelyeken


Piac&Profit Online, 2013. május 7., kedd
Támogatás klímainnovációs startupoknak
"...A zsűri tagja volt többek között... Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatója..."

Világgazdaság Online, 2013. május 7., kedd
Jakab Zoltán: Ennyi pénzből már nem lehet a korábbi színvonalat fenntartani
Megállapodást szeretnének a gyógyszergyártók


Tranzit.hu, 2013. május 7., kedd
"TiJöttök!" műszaki és természettudományos életpályát népszerűsítő program

Hiradó.hu, 2013. május 7., kedd
Cséfalvay: A magyar innovációs politikában reformértékű lépések történtek

Echo TV, 2013. május 7., kedd
"...A Nemzeti Innovációs Hivatal új programot indított a fiatalok számára. - Cséfalvay Zoltán a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Korányi László az NIH kül- és belkapcsolati elnökhelyettese..."

Kossuth Rádió, 2013. május 7., kedd
"...Az Ernst&Young felméréséből egyértelműen kitűnik, hogy az Unió innovációs politikájának alakításában és véghez vitelében szorosabb együttműködésre van szükség az üzleti és a politikai döntéshozók között..."

Infó Rádió, 2013. május 7., kedd
Hírek

"...Az államtitkár hozzátette: a nemzeti innovációs stratégiában szerepel, hogy a jelenlegi 37 ezres kutatói létszámot az évtized végére 56 ezerre növeljék..."

Gazdasági Rádió, 2013. május 7., kedd
Hírek

"...A magyar innovációs politikában sok reformértékű lépés történt az utóbbi időben - erről szintén a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára beszélt, de már a Svéd-Magyar Innovációs Napok alkalmából..."

Metropol, 2013. május 8., szerda, 11. oldal
Meg kell erősíteni az innováció területét
Együttműködés. Svéd és magyar szakértők eszmecseréje az innovációról
"...Az évtized végére húszezerrel több aktív kutatót szeretne hazánkban tudni a kormány, a szakembergárda bővülése és az utánpótlás megteremtése növelheti gazdaságunk versenyképességét az unióban..."

Magyar Hírlap, 2013. május 8., szerda, 9. oldal
Húszezerrel több aktív kutatóra lenne szükségünk
Növelhető hazánk versenyképessége

Magyar Hírlap, 2013. május 8., szerda, 9. oldal
Amerikai beruházás Szolnokon
"...Varga Mihály reményét fejezte ki, hogy a most megvalósuló beruházással bővül majd a hazai beszállítói kör, valamint az innováció és a környezetvédelem továbbra is nagy hangsúlyt kap..."

Világgazdaság, 2013. május 8., szerda, 1+12. oldal
ESÉLY A VÁLSÁG LEKÜZDÉSÉRE
"...az uniós gazdaság növekedésére és az innovációra: a magas munkanélküliség ellenére növekszik a betöltetlen álláshelyek száma, és a vállalkozásoknak nehézséget okoz képzett munkaerő alkalmazása..."

Fejér Megyei Hírlap, 2013. május 8., szerda, 16. oldal
Május 16-a délután az innovációé!
"...Székesfehérvár (gk) - Az Innovációs Klub május 16-án Mórától rendezi meg workshop-ját a Gazdaság Háza Európa Klubjában..."

Zalai Hírlap, 2013. május 8., szerda, 2. oldal
Műszaki-tudományos életpályára hívnak
"...A tárcaközi egyeztetésen lévő nemzeti innovációs stratégiában szerepel, hogy a jelenlegi 37 ezres kutatói létszámot - amelyben 12 ezer a 35 évnél fiatalabb kutató - az évtized végére 56 ezerre növeljék..."

EuroAstra.hu, 2013. május 8., szerda
Svéd-Magyar Innovációs Napok 2013 - Rendezvénysorozat Budapesten

Metropol.hu, 2013. május 8., szerda
Meg kell erősíteni az innováció területét

Somlóvidék.hu, 2013. május 8., szerda
Műszaki és természettudományos életpálya népszerűsítő program indult

OrientPress.hu, 2013. május 8., szerda
Kiadás vagy beruházás? 400 milliárd jut innovációs célokra

HVG.hu, 2013. május 8., szerda
Idén is lesz TechShow, fontos 20 percet nyer a legjobb kiállító

Elektronet Online, 2013. május 8., szerda
A Szilícium-völgyben mutatkozik be 8 magyar innovatív projekt
"...A San Francisco Bay Area inkubátor szervezetei által közösen elindított "Global Innovation Exchange - GIX" program keretében megvalósuló roadshow felhívását, a rendezvény magyar partnerszervezete, a Magyar Innovációs Szövetség tette közzé Magyarországon..."

ITBusiness Online, 2013. május 8., szerda
Áttörésre van szükség az innovatív vállalkozások számának növelésében

InsiderBlog.hu, 2013. május 8., szerda
Magyar startupok a Szilícium-völgyben
Helyszíni beszámoló az Innovációs Szövetség közvetítésével.


ATV, 2013. május 8., szerda
Híradó
"...A MOL 2006 óta veszt részt a kuvaiti olaj-kitermelésben, a magyar kormány most dinamizálni szeretné ezt a kapcsolatot. A kutatás-fejlesztés, és az innováció területén is szorosabbra fűzné a szálakat a magyar kormány..."

MTV 1, 2013. május 8., szerda
Riport
"...A Nemzeti Innovációs Hivatalnak egyik fő célja az, hogy a műszaki természettudományos életpályát népszerűsítse. Deák Csaba, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnökhelyettese, Bartók Marcell, a Jövő Hídja országos tudománynépszerűsítő program szakmai vezetője..."

Figyelő, 2013. május 9., csütörtök, 17. oldal
Középpontban az innováció
Innotrends Hungary 2013
"...A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) június 11-12. között Innotrends Hungary 2013 elnevezésű konferenciát és szakkiállítást tart..."

Figyelő, 2013. május 9., csütörtök, 46+47. oldal
Amikor az eurokraták innoválnak
A versenyképesség növelése
"...Harmadik évében végre beindulnak az Európai Unió budapesti székhelyű innovációs intézetének programjai..."

Figyelő, 2013. május 9., csütörtök, 47+48. oldal
Virtuális hidakat építenek
"...Európában is érték a színvonalas magyar egyetemi képzés - véli az európai informatikai innovációt felpörgetni hivatott, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet által létrehozott EIT ICT Labs vezérigazgatója..."

Figyelő, 2013. május 9., csütörtök, 56. oldal
Segítség a start-upoknak
"...Heteken belül elfogadhatja a kormány a 2014-20-as európai költségvetési periódusra vonatkozó innovációs stratégiát - mondta Cséfalvay Zoltán..."

Napi Gazdaság, 2013. május 9., csütörtök, 1+2. oldal
Új energiapályázatok jöhetnek

Magyar Hírlap, 2013. május 9., csütörtök, 10. oldal
Együttműködés Kuvaittal

Új Néplap, 2013. május 9., csütörtök, 4. oldal
A stratégiákat egyeztették
"...Egyre több a tapasztalat arról, hogy az innovációt felkaroló, azt előtérbe helyező tagországok könnyebben találnak megoldásokat a sürgető társadalmi-környezeti kihívásokra a globális gazdaságban..."

InnoTrend hírlevél, 2013. május 9., csütörtök
TiJöttök! Műszaki- és természettudományos életpályát népszerűsítő program
"...A program szakmai együttműködő partnerei:... Magyar Innovációs Szövetség..."

ITBusinesss Online, 2013. május 9., csütörtök
Gyors növekedésű informatikai vállalkozások innovációs összefogása

OrientPress.hu, 2013. május 9., csütörtök
A Bosch teljesítménye a magyar GDP 2 százalékának felel meg

Gazdasági Rádió, 2013. május 9., csütörtök
Hírek
"...Kuvaiti befektetés érkezhet 4 magyar vállalatba és felfuthat a magyar cégek exportja is az Öböl-menti állammal, egyebek mellett ezekkel a fejleményekkel zárult a magyar-kuvaiti gazdasági vegyes bizottság kétnapos ülése Budapesten... szó volt innovációs, mezőgazdasági és légügyi együttműködésről is.

Magyar Hírlap, 2013. május 10., péntek, 10. oldal
Középpontban az ipar
"...Az újraiparosítás kiút lehet a gazdasági válságból, ezért a kormány törekvése szerint 2014 és 2020 között az országnak jutó uniós pénzek hatvan százalékát e célra fordítják majd - mondta tegnap Cséfalvay Zoltán..."

Magyar Nemzet, 2013. május 10., péntek, 12. oldal
Lézersugár a kőolajért
A magyar találmánytól az új készletek feltárását várják
"...a Mollal már régebben felvették a kapcsolatot, és munkatársaik a jövő héten utaznak az Egyesült Államokba, Houstonba, a világ kőolajipari központjába, hogy a találmány hasznosításáról a legnagyobb társaságokkal tárgyaljanak. Az eszköz kifejlesztése teljes egészében Magyarországon zajlott le, hazai szakemberekkel, stratégiai partnerekkel, és a szabadalom is magyar lesz..."

Napi Gazdaság, 2013. május 10., péntek, 3. oldal
Ötödével bővült tavaly a Bosch Magyarországon

Világgazdaság, 2013. május 10., péntek, 1+2. oldal
Bosch-rekordok Magyarországon
"...A Bosch csoport tíz magyarországi vállalata az eddigi legnagyobb árbevételt érte el az elmúlt évben. A német világcég idén is folytatja nagyléptékű kapacitásbővítő és K+F beruházásait..."

Világgazdaság, 2013. május 10., péntek, 3. oldal
A emberi tudás és kreativitás ünnepe
Kitüntetés Átadták az idei Millenniumi Díjakat a szellemi tulajdon világnapján

Világgazdaság, 2013. május 10., péntek, 3. oldal
A Millenniumi Díj kitüntetettjei 2013-ban

Világgazdaság, 2013. május 10., péntek, 3. oldal
Középpontban az innováció - Innotrends Hungary 2013

Világgazdaság, 2013. május 10., péntek, 3. oldal
Svéd-magyar innovációs napok

Világgazdaság, 2013. május 10., péntek, 5. oldal
Rekord született a Startup Underground idei rendezvényén
Lendület: A hagyományos projektverseny győztese okos gyógyászati eszközeivel a NeoRobot lett

Világgazdaság, 2013. május 10., péntek, 5. oldal
Eredményt hirdet a tehetségkutató
"...Június 10-én kerül sor a 2012/2013-as Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjátadási ünnepségére. A 14 és 20 év közötti korosztály csaknem 2,5 millió forintos ösztöndíjkerettel támogatott projektversenyére, melyet a Magyar Innovációs Szövetség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az MTVA közösen hirdetett meg, 128 fiatal 101 pályázatot nyújtott be. A 20 legjobb pályamunkát kiállításon mutatják be Budapesten az Akvárium Klubban..."

Világgazdaság, 2013. május 10., péntek, 5. oldal
Magyar-kínai pályázati eredményhirdetés
"...Összesen 36 közös pályázat támogatásáról döntöttek a kínai-magyar tudományos és technológiai (TéT) vegyes bizottság ülésén Pekingben. Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) elnökhelyettese azt is bejelentette, hogy hónapokon belül meghirdetik a következő pályázati fordulót, s folytatják a kutatók cseréjét..."

Világgazdaság, 2013. május 10., péntek, 5. oldal
Magyar győztes a Singularity-versenyen
"...Magyar projekt bizonyult a legjobbnak a Singularity Egyetem Global Impact versenyének budapesti közép-kelet és délkelet-európai döntőjében. Juhász Márton GyroSet fejlesztése a fejmozgás érzékelésével a mozgásképtelen emberek kommunikációját segíti. A jutalma: 25.000 dolláros ösztöndíj a NASA kaliforniai kutatóbázisára..."

Világgazdaság, 2013. május 10., péntek, 5. oldal
Új kutatócsoportok akadémiai támogatással
"...Az MTA által támogatott, egyetemi kutatócsoportok létrehozására kiírt 2013. évi pályázat eredményeként július 1-től 15 új kutatócsoport kezdheti meg ötéves működését 421,6 millió forintos költségvetési támogatással..."

Világgazdaság, 2013. május 10., péntek, 6. oldal
Zöld út az ELI nagyprojektnek, indulhat a kiemelt beruházás

Világgazdaság, 2013. május 10., péntek, 6. oldal
Nagy dolgokat lehet teremteni
Mentormisszió Konferenciát és kiállítást tart a NIH az innovációs ökoszisztémáról
"...Egyre nő a Nemzeti Innovációs Hivatal mentori szerepe a gazdaságban: számos ingyenes szolgáltatással segíti az innovatív mikro- és kisvállalkozásokat, felkarolja a startup cégeket és minden olyan - akár külső - kezdeményezést pártfogol, amelyek előreviszik a kutatás-fejlesztés és innováció ügyét Magyarországon. Korányi László kül- és belkapcsolati elnökhelyettessel, az intézmény megbízott vezetőjével erről beszélgettünk..."

Világgazdaság, 2013. május 10., péntek, 6. oldal
A válság miatt a szükség hozza az innovációt?

Világgazdaság, 2013. május 10., péntek, 6. oldal
Gyógyászati kutatóközpont létesül Balatonfüreden

Világgazdaság, 2013. május 10., péntek, 6. oldal
Szingapúrban is sikert aratott a Hand-in-Scan

Világgazdaság, 2013. május 10., péntek, 7. oldal
Nőket csábítanak férfiszakmákba
"...bizonyos szektorokban csak mutatóba akad nő a foglalkoztatottak között. Csak kevesen vannak a gyengébbik nem képviselői például a tudomány, technológia, mérnöktudományok, matematika kutatói között..."

Világgazdaság, 2013. május 10., péntek, 7. oldal
Magyar projektek felfedezik Amerikát
"...Nyolc magyar innovatív - három orvos, négy informatika és egy biotechnológia - projekt vehetett részt a Szilícium-völgyben a "San Francisco Bay Area Roadshow" rendezvénysorozaton a Magyar Innovációs Szövetség szervezésében. Az amerikai program célja ez esetben az volt, hogy elősegítse magyarok számára innovatív technológiákon alapuló cégek alapítását az USA-ban..."

Világgazdaság, 2013. május 10., péntek, 7. oldal
Jobban akar látszani a biotechnológia

Világgazdaság, 2013. május 10., péntek, 7. oldal
Magyarországon is erősít a bionika
"...Konferencián mérték fel a bionika hazai eredményeit. Várhatóan 2015 elején nyílik meg a Bionikai Innovációs Központ és Park az évek óta világszínvonalú szakképzést biztosító Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Semmelweis Egyetem közös működtetésében..."

Világgazdaság, 2013. május 10., péntek, 15. oldal
A pécsi egyetem két kara is erősítené ipari kapcsolatait

OrientPress.hu, 2013. május 10., péntek
Cséfalvay Zoltán: önállóan jutnak uniós forrásokhoz a megyék

PrímHírek.hu, 2013. május 10., péntek
Innovációs platformba tömörül kilenc hazai infokommunikációs vállalkozás

Világgazdaság Online, 2013. május 10., péntek
Eredményt hirdet a tehetségkutató
"...Június 10-én kerül sor a 2012/2013-as Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjátadási ünnepségére..."

Világgazdaság Online, 2013. május 10., péntek
Kitüntetés Átadták az idei Millenniumi Díjakat a szellemi tulajdon világnapján
A emberi tudás és kreativitás ünnepe


Világgazdaság Online, 2013. május 10., péntek
Magyar projektek felfedezik Amerikát

Világgazdaság Online, 2013. május 10., péntek
Magyar győztes a Singularity-versenyen

Világgazdaság Online, 2013. május 10., péntek
A válság miatt a szükség hozza az innovációt?

Világgazdaság Online, 2013. május 10., péntek
Középpontban az innováció

Világgazdaság Online, 2013. május 10., péntek
Rekord született a Startup Underground idei rendezvényén

Világgazdaság Online, 2013. május 10., péntek
Mentormisszió Konferenciát és kiállítást tart a NIH az innovációs ökoszisztémáról
Nagy dolgokat lehet teremteni


Kossuth Rádió, 2013. május 10., péntek
"...Egy több állomásos roadshow-val népszerűsíti a kutatásfejlesztés és az innováció eredményeit, illetve magát a kutatói életformát a budapesti Kossuth Klub..."

Magyar Hírlap, 2013. május 11., szombat, 7. oldal
Önálló fejlesztések a megyékben
"...egyebek mellett a foglalkoztatás elősegítésére, kutatás-fejlesztésre, az innovációs és információs technológia erősítésére, valamint a helyi, térségi gazdaságfejlesztésre költjük el a támogatásokat..."

Új Dunántúli Napló, 2013. május 11., szombat, 11. oldal
Szegedi középiskolás a tudósok világversenyén
"...Papp Gergely a Szegedi Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakképző Iskola Gábor Dénes Tagintézményének diákja a jobb teljesítményt produkáló neodym hangszóróval már több díjat is elnyert..."

MiNap Online, 2013. május 11., szombat
Ifjú feltalálók találkoztak Miskolcon

EuroAstra.hu, 2013. május 12., vasárnap
Tőkebevonást tervez a BalaBit az amerikai piac meghódítása érdekében

Gazdasági Rádió, 2013. május 12., vasárnap
"...Kuvaiti befektetés érkezhet 4 magyar vállalatba és felfuthat a magyar cégek exportja is az Öböl-menti állammal, egyebek mellett ezekkel a fejleményekkel zárult a magyar-kuvaiti gazdasági vegyes bizottság kétnapos ülése Budapesten..."

Napi Gazdaság, 2013. május 13., hétfő, 10. oldal
Többféle módon is pénzt szerezhet a kezdő vállalkozás
"...A nagykönyv szerint a kezdeti lépésekhez szükséges tőkét egy start-up vállalkozásnak a családtól, barátoktól kellene összegyűjtenie - nyilatkozta lapunknak Horgos Lénárd, az M27 Absolvo Consulting Kft. partnere..."

Napi Gazdaság, 2013. május 13., hétfő, 10. oldal
Innovációs platform indult
"...Innovációs platformba tömörül kilenc, összesen több mint 7 milliárd forint árbevételű magyarországi infokommunikációs vállalkozás az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomóponttal..."

Világgazdaság, 2013. május 13., hétfő, 4. oldal
Építőipari tudásközpont indul Szentendrén
"...Átadták az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. új tudásközpontját pénteken, Szentendrén..."

Észak-Magyarország, 2013. május 13., hétfő, 6. oldal
Félezer új munkahelyet teremtett a Bosch tavaly
"...A Bosch 1000 főre növelte a kutatás - fejlesztés területén alkalmazott mérnökök számát, ami nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a vállalat dolgozóinak összlétszáma 2012-ben elérte a 8500 főt..."

Hajdú-Bihari Napló, 2013. május 13., hétfő, 8. oldal
Európának vannak erősségei
"...Jelentős az unió kutatás-fejlesztési kapacitása például a bio- és nanotechnológia területén és még mindig komoly súlya van nemzetközi intézményekben..."

ITextreme.hu, 2013. május 13., hétfő
Tőkebevonást tervez a BalaBit az amerikai piac meghódítása érdekében

EuroAstra.hu, 2013. május 13., hétfő
A nyugat-európai visszaesés nem érinti a KKE-régió hosszú távú lehetőségeit

Index.hu, 2013. május 13., hétfő
Hogyan legyen pénzünk a semmiből?

Várható események

Magyar Műszaki Értelmiség Napja 2013

A Magyar Műszaki Értelmiség Napja 2013 rendezvényt 2013. június 12-én, a győri Széchenyi István Egyetemen (SZIE) Aulájában tartják. A rendezvény fővédnöke Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.

Előzetes program:

9.00 - 9.05 Szekeres Tamás, a SZIE rektorának köszöntője
9.05 - 9.25 Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének megnyitója: Járműipar Magyarországon
9.25 - 9.50 Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke: K+F+I Magyarországon, a mérnöki tudományok szerepe
9.50 - 10.00 Rövid, technikai szünet
10.00 - 10.20 Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára: A járműipar jövője, legújabb technológiák és ezek gazdasági és társadalmi következményei
10.20 - 10.40 Előadás Kármán Tódor munkásságáról
10.40 - 11.00 Kávészünet
11.00 - 11.20 Reményi Tibor, a MTESZ Minőségügyi Bizottságának tagja: A szakmán túli kompetenciák jelentősége a mai gazdaságban
11.20 - 11.40 Fodor István, az Ericsson Magyarország alapító vezérigazgatója: Az ipar és az egyetemek együttműködése
11.40 - 12.00 Bokor József, a SZIE Járműipari Kutató Központjának igazgatója, a MTA SZTAKI tudományos igazgatója, a BME Közlekedésautomatikai Tanszék tanszékvezetője: Hibrid és elektromos járművek fejlesztését megalapozó kutatások - szakmai előadás (TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0012)
12.00 - 12.20 Palkovics László, akadémikus, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. fejlesztési igazgató, a BME egyetemi tanára: Járműipari Felsőoktatási és Kutatási Együttműködés - Projektnyitó előadás (TÁMOP-4.1.1.C)
12.20 -
Nyitott labor és ebéd
- Az Egyetem Műszaki Tudományi Kar laboratóriumainak megtekintése: (fakultatív, érdeklődési kör szerint)
- Állófogadás
16.00 - 16.45 Záró rendezvény - Győr Symphonic Band koncertje


Boosting Growth in CEE: PE, VC and Entrepreneurship

A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) 2013. június 12-én, a Hilton Budapestben (1014 Budapest, Hess András tér 1-3.) rendezi meg éves konferenciáját a Portfolio.hu-val közösen. A szervezők meghívását elfogadta, és a konferencián részt vesz Soros György.

Az idei év témája "Boosting Growth in CEE: PE, VC and Entrepreneurship" (A növekedés fellendítése a közép- és kelet-európai országokban: magán és kockázati tőke és a vállalkozói szellem).

A konferencia kétnyelvű, angol-magyar szinkrontolmácsolással.

Tervezett program:

9.00 - 10.30 I. szekció: Innováció mint kitörési lehetőség
9.00 - 9.30 Vállalkozói szellem közép- és kelet-európai országokban: Startup-tól a new yorki tőzsdéig: Az EPAM globális sikertörténete
Fejes Balázs, globális üzletfejlesztési igazgató, EPAM
9.30 - 10.30 Panelbeszélgetés: Világszínvonalú innováció és a vállalkozási klaszter építése: az Eindhoven régió
Joep Brouwers, elnökhelyettes, Brainport Development
Prof. Geert Duysters, professzor, Tilburg Egyetem
10.30 - 11.00 Kávészünet
11.00 - 12.45 II. szekció: Vállalkozás a gyakorlatban
11.00 - 12.00 Interjú Soros Györggyel
- Soros György, befektető és filantróp
- Mel Horwitch, dékán, CEU Business School
12.00 - 12.30 Panelbeszélgetés: A Jeremie-program sikere
12.30 - 14.45 Esettanulmány: Cryo Exit
Dr. Oszkó Péter, vezérigazgató, PortfoLion Venture Capital Fund Management
14.45 - 14.00 Ebédszünet
14.00 - 15.15 III. szekció: Magántőke a közép-kelet európai régióban
Moderátor: Seres Béla, partner, Deloitte
14.00 - 14.25 Hogyan lehet összehasonlítani Közép- és Kelet-Európát Ázsiával, az USA-val és Nyugat-Európával egy globális befektető szemszögéből?
Béla Szigethy, vezérigazgató és alapító, Riverside Company
14.25 - 15.15 Panelbeszélgetés: Közép- és Kelet-Európai kilátás: növekedés, konvergencia és magántőke lehetőség?
Thierry Baudon, ügyvezető partner, Mid Europa Partners
15.15 - 15.45 Kávészünet
15.45 - 17.20 IV. szekció: Vállalatfinanszírozási trendek az európai feltörekvő piacon
15.45 - 16.10 Tájkép és lehetőség Közép- és Kelet-Európában
16.10 - 16.35 Esettanulmány: StarBev
16.35 - 17.20 Panelbeszélgetés: Vállalatfinanszírozási tevékenység Közép- és Kelet-Európában
- Alicja Kornasiewicz, ügyvezető igazgató, Morgan Stanley
- Jiri Svarc Executive, igazgató, JP Morgan
- Rafael Szczepaniak, ügyvezető igazgató, Goldman Sachs
- Toby Mansel-Pleydell, szenior bankár, Credit Suisse
17.20 Záró gondolatok

A részvételi díj: 109.900 Ft + ÁFA/fő
Díj tartalmazza a konferencia dokumentációját, az ebédet és a 3 kávészünetet, valamint ingyenes parkolási lehetőséget a Hilton zárt parkolójában. A MISZ tagjai számára 10% kedvezmény biztosított a jegy árából.

További információ és regisztráció: www.portfolio.hu/en/events/reszletes.tdp?id=54

Pályázati felhívás

Pályázati kiírás "Harsányi István-díj" elnyerésére

A hazai menedzserképzés elősegítése, ill. a menedzsment ismeretek elsajátítása céljából, magánkezdeményezés alapján 1991-ben életre hívott, a Magyar Innovációs Szövetség által gesztorált és a Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság által támogatott közhasznú Manager Képzés Alapítvány, elsősorban a gazdasági, a műszaki és a természet-tudományi felsőfokú intézményekben graduális és posztgraduális, valamint a PhD-képzés keretében tanuló hallgatók menedzsment ismereteinek bővítését, gyakorlatban történő alkalmazását hivatott elősegíteni.

Ezért az Alapítvány Kuratóriuma, a Pro Progressio Alapítvány támogatásával a "Harsányi István-díj" (és a velejáró kutatási ösztöndíj) elnyerésére a 2013. évre, Harsányi István születésének centenáriumára, ismételten pályázatot ír ki. A Kuratórium az innovációval kapcsolatos menedzsment témakörben készített kiemelkedő színvonalú
- tudományos diákköri munkák,
- kutatási munkák,
- szakdolgozatok, diplomamunkák,
- PhD-disszertációk
készítőit kívánja elismerésben részesíteni, és gyakorlati tevékenységüket támogatni.

A pályázatok az alábbi - az innovációs folyamatokkal kapcsolatos - menedzsment szakterületeken adhatók be:
- szellemitulajdon-védelem menedzsment
- tudás menedzsment
- minőség menedzsment
- humán menedzsment
- kutatás-fejlesztési, innovációs menedzsment
- informatikai menedzsment
- környezetvédelmi menedzsment
- innováció támogatási formái
- innováció szerepe a vállalkozásokban
- stratégia, üzletfejlesztés
- logisztika, anyagtechnológia.

A pályaműveket az innováció szempontjait kiemelő, max. 2 oldalas összefoglalóval kiegészítve, nyomtatott formában, 2 példányban, valamint elektronikusan is, magyar nyelven lehet benyújtani. Idegen nyelven csak akkor, ha csatolnak hozzá egy publikációként közreadható, értékelésre alkalmas magyar nyelvű összefoglaló kéziratot.

A pályázatok elbírálásának feltétele: a felsőoktatási intézmény hivatalos (tanszékvezetői) ajánlása, (témavezetői, opponensi) értékelése, valamint a "Pályázati adatlap" teljes körű kitöltése. Az elbírálásánál előny, ha esettanulmányt is tartalmaz a pályázat.

Beküldési határidő: 2013. június 28-án, 12.00 óráig beérkezően.
Beadás helye: Magyar Innovációs Szövetség titkársága: 1036 Budapest, Lajos u. 103., I. emelet

A Kuratórium 2013. augusztus 30-ig hozza meg döntését a kutatási ösztöndíjakról, és erről írásban értesíti a pályázókat. Az ösztöndíj összegét a pályaművek színvonala alapján a kuratórium évenként határozza meg. (2012-ben az elnyert ösztöndíjak összege 120 000, ill. 150 000 Ft volt). 

A díjakat ünnepélyes keretek között 2013 őszén adjuk át. A díjazott pályaművek összefoglalóit a Magyar Innovációs Szövetség és a Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság honlapján publikáljuk.

A pályázati adatlap és az értékelés szempontjai beszerezhetők az Alapítvány Titkárságán (dr. Antos László, titkár, tel: +36-1-430-3330, e-posta: innovacio@innovacio.hu) vagy letölthetők a www.innovacio.hu c. portálon a Harsányi István-díj c. rovatból.
Szerkesztő: dr. Antos László, Munkatárs: Szlamek Orsolya
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevél-szerkesztőség: 1036 Budapest, Lajos u. 103.
tel.: 430-3330, e-posta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.