XXII. évf. | 2012. október 30. | 19. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Magyar Fiatal Tudósok Társasága
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Nemzeti Innovációs Hivatal

Szakirodalom-figyelő
Sajtószemle
Várható események
Pályázati felhívásokHírek | Magyar Innovációs Szövetség

Tanácsadó szervezetek akkreditációja

2012. október 17-én a Magyar Innovációs Szövetség levélben fordult a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez a "Vállalati tanácsadás és A régió innovációs potenciáljának fejlesztése innovatív start-up cégek létrehozásával" c. pályázati konstrukció kapcsán.

Részletek a levélből:

"...Véleményünk szerint azonban Magyarországon belül ilyen jellegű regionális különbségek nem tapasztalhatóak, egy pl. a dél-alföldi régióban megvalósuló innovációs projekt regionális adottságaiban nem sokban különbözik egy, pl. az észak-alföldi régióban megvalósuló innovációs projekttől..."

"...EFQM minősítés... A Magyarországon tevékenykedő, innováció menedzsmenttel foglalkozó szervezetek többsége nem rendelkezik ilyen irányú minősítéssel, így ez a pályázati feltétel olyan megkötést jelent, amivel az akkreditációra pályázni kívánó tanácsadó szervezetek nem tudnak rövid távon megbirkózni..."

"...Kérésünk, hogy a regionális területi korlátozást, illetve az "innovációs excellence" minősítés meglétét az akkreditációs pályázatból törölni, ill. opcionális feltételnek átminősíteni szíveskedjenek..."

A levél teljes szövege portálunkon ide kattintva olvasható.

EMMI rendelet tervezet

Október 24-én Szövetségünk véleményezte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) felkérésére az emberi erőforrások minisztere által adományozható elismerésekről szóló EMMI rendelet tervezetét, melyet megküldtünk dr. Polt-Palásthy Marianna helyettes államtitkár asszonynak.

Részletek a véleményből:

"...A Magyar Innovációs Szövetség a Kármán Tódor-díjjal kapcsolatban kíván észrevételt tenni..."

Az 1. sz. melléklet
42.1. pont pontosítás: "...a díj a gazdasági élet szereplőinek, természetes és jogi személyeknek, a magyarországi oktatás, képzés, felnőttoktatás, tudományos kutatás érdekében végzett kiemelkedő tevékenység elismerésére adományozható..."
              kiegészítés: "...A díjazás kiemelt szempontjait a miniszter évente a pályázati, ill. javaslattételi kiírásban határozza meg..."

Véleményünk teljes szövege portálunkon ide kattintva olvasható.

Vállalkozásfejlesztési Fórum

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) Vállalkozásfejlesztési Tagozata, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége és a NAPI Gazdaság Vállalkozásfejlesztési Fóruma 2012. október 18-án tartotta következő rendezvényét "Miért nagyon hasznos segítőink az elektronikus szótárak, szótárrendszerek?" c. témában.

Dr. Osman Péter, a Tagozat elnöke által szervezett rendezvényt Dr. Antos László, a MISZ ügyvezető igazgatója nyitotta meg. A magyar és nemzetközi piacon jegyzett MorphoLogic nyelv-technológiai cég ügyvezetője, Dr. Prószéky Gábor mutatta be a díjnyertes MoBiMouse szótári rendszert, valamint a rendszerben működő különféle angol, német, francia, spanyol nyelvű minőségi szótárak egyszerű és rendkívül gyors használatára hívta fel a figyelmet.

Sebestyén Zsolt értékesítési vezető tájékoztatta a résztvevőket az elektronikus szótárak jelenlegi piaci helyzetéről, valamint a kis-, közép- és nagyvállalati környezetbe ajánlott MorphoLogic Szótárszerver hatékonyságát emelte ki.

A fórum résztvevői ajándékként, a rendszerrel való ismerkedést segítendő, egy-egy példányt kaptak a MoBiMouse 6 angol-magyar, magyar-angol kisszótár CD-ből, és megkapták a MorphoLogic Szótárrendszer dokumentációját is.

Továbbá a MorphoLogic felajánlott a MISZ Hírlevél olvasóinak 25%-os egyedi kedvezményt, amelynek részleteiről ide kattintva lehet olvasni.

Üzleti kapcsolatépítő Prémium Nap

Az Üzleti Randi Klub üzleti kapcsolatépítő Prémium Napot szervezett megújulásra törekvő, kitörési pontokat kereső, innovációban érdekelt magyar kkv-knak, családi vállalatoknak, október 17-én, a budapesti Gastland M0 Hotel és Konferenciaközpontban.

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) nevében Farkas József, elnökségi tag tartott előadást az "Innováció szerepe a kkv-k fejlődésében" címmel. A megjelentek a termék és folyamat innováció mellett, a marketing és a piacra vitel lehetőségei felől is érdeklődtek. Hiányolták, hogy a piacra vitelt nem vagy kevésbé támogatják pályázatok. Különösen figyelmet keltettek az "innovátorok" DNS-ére és elismerésére vonatkozó gondolatok.

Farkas József előadása három gyakorlati javaslattal zárult:
- Ahhoz, hogy egy vállalkozás innovatívvá váljon, mindenekelőtt tágan kell értelmezni és alkalmazni az innovációt, nem lehet csak a termék innovációra koncentrálnia. Minden ötletet, szolgáltatást, formát stb., amelyet a vállalkozás még nem alkalmaz, de előreviheti, azt "innoválni" kell a napi gyakorlatába.
- Minden ötletünk azonnal vessük papírra.
- Az innovatőr személyt pedig becsüljük meg és foglalkozzunk vele.

Szellemi tulajdon védelem az USA-ban

A Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatója, dr. Antos László, az USA Külügyminisztériumának meghívására, 2012. szeptember 24. és október 12. között, nemzetközi résztvevőkkel együtt, öt várost érintő körúton vett részt az USA-ban.

A körút állomásai, ill. szakmai programjai a következők voltak:
  1. Washington DC: szellemitulajdon-jog az USA-ban (American University); megbeszélés a Külügyminisztérium Szellemi Tulajdon Végrehajtó Hivatalában; előadások az USA Szabadalmi és Védjegy Hivatalában (USPTO), ill. a Kongresszus Szerzői Jogi Hivatalának Könyvtárában; szellemei tulajdon viták peres úton (SNR Denton); látogatás az Országos Szellemi Tulajdonjogok Koordinációs Központjában és az USA Igazságügyi Minisztériumában; beszélgetés a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságnál; a Nemzetközi Hamisítás Elleni Koalíció és a Nemzetközi Szellemi Tulajdon Szövetség előadásai.
  2. New York: látogatás a Nemzetközi Védjegy Egyesületben, ill. a Szellemi Tulajdon Világszervezetében; megbeszélés az American Society of Composer, Authors and Publishers (ASCAP) és a CBS Broadcasting Corporation képviselőivel; Bronx Kerület Ügyvédi Hivatalának Bűnügyi Irodája jogászának előadása; beszélgetés az Egyesült Államok Bíróságának New York déli kerületi bírójával.
  3. St. Louis: a Washington University és a St. Louis University technológia-transzfer tevékenysége; ismerkedés a Washington University "Legal Clinic˝ programjával; látogatás a Husch Blackwell Ügyvédi Irodánál; beszélgetés Egyesült Államok Bíróságának Missouri keleti kerületi főbírójával, ill. bírójával.
  4. Portland: technológia-transzfer az Oregon Health Science University-n; ismerkedés az oregoni Mikro-vállalkozási Feltalálói Programmal (MIPO); találkozó a Nike jogi csapatával; ismerkedés az FBI komputeres jogi laboratóriumával; találkozó az Alleman, Hall, McCoy, Russell & Tuttle Ügyvédi Iroda képviselőivel.
  5. Seattle: megbeszélés a Microsoft Co.-ben; a University of Washington School of Law oktatóinak előadása; beszélgetés a Simburg, Ketter, Sheppard & Purdy Ügyvédi Irodában; találkozó a Freedom for IP képviselőivel.

Seedcamp Budapesten

Először rendezték meg Budapesten a Seedcamp-et, a világ egyik lesikeresebb startup versenyét, 2012. október 25-én. Az eseményt az European Entrepreneurship Foundation (EEF) szervezte, tagszervezetünk, a DBH Group érdekeltségébe tartozó KoWerk Office támogatásával. A hazai eseményt a new york-i, ill. londoni rendezvény előzte meg.

A nemzetközi startup világ egyik legismertebb szervezete, a Seedcamp, 2007 óta rendez Európa-szerte szakmai eseményeket. A legkiemelkedőbben teljesítő kezdő vállalkozások immáron 5. éve jutnak induló tőkéhez és léphetnek kapcsolatba a több ezer mentorból, befektetőből és fiatal vállalkozóból álló Seedcamp közösséggel.

A budapesti versenyen a több mint 200 jelentkező közül 20 korai stádiumban lévő startup kapott lehetőséget, hogy bemutatkozzon a vezető európai vállalkozókból, befektetőkből és fejlesztőkből álló zsűri előtt. A nemzetközi szervezők többek között azért is választották Magyarországot a verseny helyszínéül, mert értékelik az erős technikai elemeket felvonultató magyar startupokat.

A KoWerk Office adott otthont a nemzetközi verseny záró estjének. A jelentős növekedés elé néző magyar startup és seed capital vállalkozások egyik hazai központja a hely, ezért is kínál a klasszikus szolgáltatott irodai csomagok mellé coworkingnek nevezett közösségi tereket, egyesítve az iroda, a klub és a kávézó adta előnyöket. A KoWerkben a DBH többek között saját fejlesztésű mentorprogram biztosításával kíván a hazai startup közösségépítés élére állni.

InterCluster nyitó konferencia

2012. október 17-én tartották Szegeden, az Arad Megyei Kereskedelmi, Ipar- és Agrárkamara (AMKIA), valamint a szegedi Gea Media Non-profit Kft. InterCluster című közös projektjének megnyitó szemináriumát. A projekt "Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program" keretében valósul meg. A projekt célkitűzése, hogy fejlessze a magyarországi és romániai vállalkozások és klaszterek közötti együttműködést.

Szügyi György, az Euromenedzser tanácsadó és képzési központ elnök-vezérigazgatójának megnyitója után a Gea Media Nonprofit Kft. képviseletében Pálfi Anikó ismertette a projektet.
A romániai klaszter helyzetről az AMKIA munkatársa tartott előadást. Kecse-Nagy Sándor, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának oktatója a határon átnyúló klaszterépítés lehetőségeit, a klaszterfejlesztés gyakorlati kérdéseit pedig Dr. Kapás Ferenc, a NOS Kft. ügyvezető igazgatója ismertette. A konferencia végén három klaszter (Rózsa Klaszter, Archenerg Klaszter és Hód Iparos Klaszter) képviselői tartottak előadás a "Jó gyakorlatok Magyarországról" címmel.

Az InterCluster nyitó konferencián részt vett Szövetségünk regionális igazgatója, Dr. Mogyorósi Péter, tagszervezetünk, a Laser Consult Kft. ügyvezető igazgatója.

VRIC taggyűlés

Tagszervezetünk, a Veszprémi Regionális Innovációs Centrum (VRIC) Nonprofit Kft. 2012. október 19-én tartotta taggyűlését veszprémi székhelyén. Az ülésen Szövetségünket mint résztulajdonost Dr. Szépvölgyi Ákos regionális igazgató képviselte.

A taggyűlés kiemelt témája a társaság következő félévben esedékes feladatainak áttekintése volt. Ezek döntően a két tulajdonos klaszter, vagyis az Ökopolisz és az Alliance Klaszter, tagvállalatainak nyújtandó projekt menedzsment feladatokhoz kötődnek.
Emellett kiemelt szerepet kap a feladatok között az inkubációs szolgáltatási struktúra kialakítása, ill. a szolgáltatások nyújtásához szükséges infrastruktúra fejlesztése. Utóbbi esetben a megfelelő szoftver környezet előkészítése és üzembe helyezése történik meg a következő hónapokban.

Szentágothai János Kutatóközpont

A Magyar Innovációs Szövetség Dél-Dunántúli Regionális Szervezetének tagjai 2012. október 26-án meglátogatták a Pécsi Tudományegyetem (PTE) új természettudományi kutatóközpontját. A PTE a kutatóintézet létrehozásával kívánja szolgálni a természettudományi oktatás, kutatás, innováció minden területét; a legkorszerűbb műszerekkel rendelkezik a géntechnológia területén. A szövetség tagjait Kovács L. Gábor, a PTE tudományos és innovációs rektorhelyettese vezette végig az intézetben, majd a laborvezetők tájékoztatták a látogatókat az ott folyó munkákról.

A kutatóközpont megtekintése után egy megbeszélésre került sor, amelyen részt vett Kovács L. Gábor professzor, aki tájékoztatta a szövetség tagjait az együttműködés lehetőségeiről, valamint Dr. Nikodémus Antal, a Nemzetgazdasági Minisztérium Innovációs Főosztályvezetője, aki röviden ismertette a Nemzeti Innovációs Stratégia kidolgozását. Egyben meghívta a tagokat a stratégiával kapcsolatos ismertető előadására, amely a pécsi Tudományos Akadémia székházában 2012. november közepén várható.

A kutatóközpontot 2012. október 29-én, a névadó Szentágothai János (1912-1994) Kossuth-díjas agykutató, akadémikus, a Pécsi Orvostudományi Egyetem egykori anatómia tanárának 100. születésnapján adták át hivatalosan. A beruházás 7 milliárdos európai uniós forrásból épült.

Iparjogvédelmi és szerzői jogi képzés az Óbudai Egyetemen

Dr. Rudas Imre, tagszervezetünk, az Óbudai Egyetem rektora és Dr. Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) elnöke együttműködési megállapodást kötött, hogy az egyetem oktatóinak és hallgatóinak iparjogvédelmi és szerzői jogi jártassága és szakértelme bővüljön.

Az egyetem minden hallgatója egy szabadon választható tárgy keretében sajátíthatja el a szellemi tulajdon védelmi ismereteket. Az előadásokat a hivatal munkatársai tartják, díjazásukról az SZTNH gondoskodik. A képzéshez szükséges távoktatási anyagokhoz a kurzus hallgatói díjmentesen juthatnak hozzá. A megállapodás keretében az SZTNH szakdolgozat pályázatot ír ki. A pályázat feltétele, hogy hallgatók szakdolgozatuk témáját iparjogvédelmi vonatkozásban is kidolgozzák néhány oldal terjedelemben. Ehhez a munkához a SZTNH képzést és konzulenst, ill. az egyetem két hallgatójának szakmai gyakorlatot biztosít.

A képzés beindítására a februárban induló félévben nyílik lehetőség. A nappali tagozatos hallgatók számára tárgyfelvételi időszakban kerül meghirdetésre, majd ezt követően a levelező tagozaton is, félévenként váltakozva a két tagozat között.

Információs biztonság

2012. október 16-án, az Orosz Tudományos és Kulturális Központban rendezték meg az "Információs biztonság. Orosz innovációs technológiák és eszközök" című, 7 orosz informatikai cég bemutatását megcélzó üzleti vásárt. A rendezvény kezdeményezője és szervezője az Oroszországi Föderáció (OF) Kereskedelmi Képviselete Magyarországon és a moszkvai székhelyű Informatikai és Elektronikai Nemzetközi Központ (InterEVM) volt.

A vásáron 30-an képviselték Magyarországot: több állami szerv és vállalat vezető beosztású személyei, valamint egyetemi munkatársak, egyéni vállalkozók.

A rendezvényen köszöntő beszédet mondott Platonov Valery, az Orosz Kulturális Központ igazgatója, majd Shurygin Leonid, az OF kereskedelmi képviselője beszélt, ill. az orosz delegáció vezetője is, Gennady Emelianov, az "Információ Védelmi Szövetség" nevű moszkvai székhelyű régióközi társadalmi szervezet elnöke.

Október 17-én, az orosz informatikai cégek delegációját Budaörs Polgármesteri Hivatalában is fogadták.

Vállalkozás 2020

A KÖVET Egyesület a környezeti megtakarítások bajnokait díjazta a 10., jubileumi Ablakon Bedobott Pénz Program keretében. A 2002-ben indult kezdeményezés célja, hogy bizonyítsa, a környezetvédelem nem ablakon kidobott pénz.

A nyertesek október 17-én, a Hotel Gellértben megrendezett Vállalkozás 2020 című XVII. KÖVET konferencián vehették át a díjakat dr. Georg Wintertől, a környezettudatos vállalatirányítás úttörőjétől.
- A MOL Nyrt. Dunai Finomítójában megvalósított intézkedése bizonyult a legjobbnak a beruházást nem igénylő, vagyis azonnal megtérülő intézkedések között.
- A zsűri a Dreher Sörgyárak Zrt. sarjúgőz-veszteségének csökkentését díjazta a három éven belül megtérülő beruházások között.
- A három éven túl megtérülő fejlesztések közül a Chinoin Zrt. beruházása bizonyult a legjobbnak.
- Energia Menedzsment különdíjat kapott az Audi Hungaria Motor Kft. hővisszanyerés fejlesztését jutalmazta.
- Irodai Zöld Megtakarítás különdíjban részesült a KELER Zrt. központi nyomtatás projektje.

Idén 11 vállalat 48 intézkedéssel pályázott, amivel összesen 1,6 milliárd forintot takarítanak meg.
Dr. Debreczeny Istvánnak, az EOQ Magyar Nemzeti Bizottság Környezetvédelmi és Fenntarthatósági Szakbizottság elnökének, a Hamburger Hungária Kft. szaktanácsadójának ítélte oda a KÖVET Egyesület elnöksége idén a Winter-életműdíjat, melyet a konferenciát követő gálavacsorán dr. Tóth Gergely, a KÖVET főtitkára adta át.

Hírek | Magyar Fiatal Tudósok Társasága

Sci-Preneurship

2012. október 22-23. között, Barcelonában második alkalommal rendezték az Intel és a JA-YE Europe közös szervezésében a "Sci-Preneurship" 24 órás tudományos és üzleti versenyt. A megmérettetésen négy fős csapatok vettek részt, melybe a szervezők véletlenszerűen sorsolták bele a 20 országból érkező 32 résztvevőt, így két-két, a JA-YE üzleti terv versenyen, valamint Intel ISEF tudományos olimpián már bizonyított diákot. Magyarországot Köpenczei Gergő MAFITUD-tag képviselte, akit a Magyar Innovációs Szövetség delegált, mint az idei ISEF verseny 4. helyezettjét.
 
Az idei évben "Smart City" témában kellett a versenyzőknek egy, a környezetüket érintő valós problémát azonosítani, melyre a természettudományok felhasználásával egy működőképes, gazdaságilag megtérülő, a társadalomra pozitív hatást gyakorló választ kellett kidolgozniuk, üzleti terv formájában.

A győztes csapat tagjai Sara Tengvall Farsi (Svédország), Ivana Smutna (Csehország), Joao Ramos (Portugália) és Nills Franssens (Belgium) voltak, akik a betegek metabolizmusának gyors mérésével, személyre szabottabb ellátást tudtak biztosítani, a gyógyszeradagok megfelelő

Hírek | Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Megalakult a HENT Kereskedelmi és Ipari Szekciója

A 2012. október 11-én megalakult Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) Kereskedelmi és Ipari Szekció tagjai különböző iparágakat képviselnek, évek óta gazdálkodó vagy kereskedelmi tevékenységet folytatnak, ill. ismerik a termékhamisítással kapcsolatos problémákat is.

Dr. Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke, a HENT elnökhelyettese a szekció alakuló ülésén elmondta, a szekció feladata, hogy a különböző szektorok érzékenységét, hamisítással való fertőzöttségét monitorozza, és konkrét javaslatokat tegyen a hamisítás elleni fellépés javítása érdekében. Gláser Tamás, az induló szekció vezetője hangsúlyozta, hogy a szekció kiemelten foglalkozni fog a jogérvényesítési lehetőségekkel: meg kell tanulnia a kereskedelmi és ipari szférának a jogszabályi lehetőségek teljes körű érvényesítését, aminek bemutatásában ez a ma alakuló szekció zászlóshajóként kíván élen járni.

A szekció tevékenységében szerepet kap a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is: kiemelten foglalkoznak majd a feltárt problémakörökkel, rendszer- és kompetenciafejlesztéssel. Az alakuló ülés kapcsán a HENT perspektívájába új iparági területek is bekerültek: ilyenek például a borhamisítás vagy az építőipari termékek hamisítása, és ezek csak kiemelt példák olyan termékfajtákra, amelyek hamisítása a fogyasztók egészségét, vagyon- és életbiztonságát is veszélyezteti.

A HENT Kereskedelmi és Ipari Szekciójának tervezett tevékenységi programjában szerepel többek között a vállalkozók szellemi tulajdonjogainak hatékony védelmének az elősegítése; az egyes szakmák, iparágak számára az általuk szervezett országos és regionális tanácskozásaikon előadások, kerekasztal-beszélgetések szervezése az áruk hamisításával és az azok elleni fellépéssel kapcsolatban, valamint a vállalkozói szféra és a hamisítás elleni fellépésben hatáskörrel bíró hatóságok közötti párbeszéd javítása és a folyamatos kommunikáció elősegítése.

Hírek | Nemzeti Innovációs Hivatal

TéT Vegyes Bizottság ülése

2012. október 10-én sor került a tizedik magyar-portugál kormányközi tudományos és technologiai (TéT) Vegyes Bizottsági ülésére a Nemzeti Innovációs Hivatalban (NIH). Elsőként Dr. Győr Miklós, a NIH osztályvezetője tartott előadást a magyar innovációs intézményrendszerről, ill. Dr. Kovács Ildikó, főosztályvezető részletezte az Új Széchenyi Terv működési mechanizmusát.

Ezt követően a portugál fél vázolta Portugália K+F+I rendszerét, jelenlegi törékeny gazdasági helyzetét. A résztvevők az ülésen közösen azonosították a legutóbbi, 2009. évi pályázati felhívásra benyújtott legjobb 20 magyar, ill. portugál pályázatot. Az értékelés során legmagasabb pontszámot elérő 5 darab projekt nyerte el a vegyes bizottság támogatását. A felek közösen felvázolták a 2013-2014-re vonatkozó munkatervet, majd az ülés jegyzőkönyvébe foglalták a közösen elfogadott

Magyarország a 8. helyen

A Kutatási és Technológiai Innovációs Alap NAP pályázata révén megvalósult technológiai fejlesztések eredményeképp, Magyarország jelentős résztvevője lett az ITER, EU által beszállított alkatrészei építésének. A hazai fúziós kutatásokat a Magyar Euratom Fúziós Szövetség koordinálja.
További információ a Fusion for Energy honlapján található.

Felhívás szakértők jelentkezésére a Kazah Köztársaságba

A kazahsztáni Nemzeti Technológiai Fejlesztési Ügynökség Rt. (National Agency for Technological Development JSC) felkérte a Nemzeti Innovációs Hivatalt (NIH), hogy legyen segítségére egy független, több nemzetiségű külső szakértői adatbázis létrehozásában.

A szakértő jelöltek a letölthető űrlap kitöltésével jelentkezhetnek, és kiválasztásukat követően feladatuk a Kazah Köztársaságtól állami támogatást igénylő innovációs projektek szakmai véleményezése, értékelése és elbírálása, amelyért kiemelt megbízási díjra jogosultak.
A NIH kéri, hogy a kitöltött űrlapot elektronikusan küldjék meg az expert@nih.gov.hu címre.

Szakirodalom-figyelő

Tardy János (főszerkesztő), Dosztányi Imre (szerkesztő): Értékőrző Magyarország. Nemzeti parkok, világörökség - TermészetBÚVÁR Alapítvány, harmadik, bővített kiadás
Dr. Osman Péter ismertetése

Ismét kapható a TermészetBÚVÁR Alapítvány e különlegesen gazdag és szép tartalmú, háromnyelvű, multimédiás CD-ROM kötete.

Vitathatatlan, hogy Magyarországnak nagyon bölcsen és kimagaslóan hatékonyan mozgósítania kell minden erőforrását, ha talpon akar maradni, s még inkább, ha fel akar emelkedni a 21. század gazdasági hadszínterén sikeres országok közé. Ebben nagyon is fontosak azok a kincseink, amelyekről ez számot ad, s amelyek hathatós kiaknázása javíthatja gazdaságunk teljesítményét, s létalapot adhat számos embernek. Ezért túl azon, hogy nagyon sok honi szépség bemutatásával szolgál, úgy is olvasható, mint nemzeti vagyonleltárunk egy különleges és kiemelkedő jelentőségű része, és mint ilyen, roppant időszerű. Időszerű azért is, mert az értékőrzés mindinkább értékmentést is jelent, s ezzel az ország jövőbeli erejének, megtartó- és vonzóképességének megőrzését, javítását.

Idegenforgalmi üzletág. A jelentősége nagyobb, mint valaha, és növekszik. Egyre több országban válik a nemzetgazdaság mind fontosabb bevételi forrásává az odautazó turisták idegenforgalmi szolgáltatásokkal való ellátása, tehát hívniuk kell, magukhoz vonzaniuk az utazni, látni, üdülni vágyókat. Okosan menedzselt országokban hasonlóképpen fejlődik a belföldi turizmus is. A látni, üdülni vágyók kiszolgálásában pedig óriási pénzek vannak.

A látni, üdülni vágyók kiszolgálásában óriási pénzek vannak, ezért a megnyerésükért is mind keményebben küzdenek, versenyeznek másokkal. Ennek egyik fontos eszköze az országmarketing - már amennyiben jól csinálják. Ez a CD-ROM hasznos része lehet az okos országmarketing eszköztárának, hiszen kitűnő képet mutat nemzeti kincseink egy jelentős szegmenséről, amelyekre erős idegenforgalmi üzletág építhető.

Miután Radnóti egy csodálatos versével megteremti az alaphangulatot, képekkel, szöveggel három rövid áttekintéssel indul: Dióhéjnyi történelem / Természeti környezet és természetvédelem / Műemlékek, műemléki együttesek és védelmük. Ezt követi a világörökség elismert helyszíneinek listájára felvett magyar tájak, városrészek, építészeti együttesek bemutatása. Mindegyikük egy-egy áttekintő filmmel kezdődik, majd bámulatos fényképek sora mutatja meg a legszebb, legérdekesebb helyszíneket, részleteket, Mindezt igen kellemes zenei aláfestés kíséri. Biztos, hogy sokak találnak itt meglepetéseket - így pl. képeinek szépségével a budai termálkarszt is, amellyel világörökség várományosként ismerkedhetünk.

A következő nagy blokk a nemzeti parkjainkat mutatja be, hasonlóan megragadó módon - összesen kilencet. A videók, majd a megkapóan jó természetfotók kísérőzenéjébe itt a természet hangjai is vegyülnek, némelyik állat képéhez pedig a hangjának felvétele csatlakozik. Ismertetése szerint a CD-ROM összesen 340 fényképet, 57 perc videófilmet, 49 perc zenét és hangot, 41 térképet és 1184 oldalnyi szöveget tartalmaz.
S ha eddig pragmatikusan - makrogazdasági szemlélettel - szóltunk arról, mit jelentenek az itt bemutatott értékek, legfőbb ideje azt is elmondanunk, hogy mindez kitűnő útmutatóul, ajánlóul és ízelítőül szolgál azoknak is, akik egyszerűen csak szeretik a szépet, szívesen gyönyörködnek a természet, valamint a civilizáció remekeiben. Szintúgy örömmel tölthet el mindenkit, akinek fontos, hogy mennyi értékkel büszkélkedhet Magyarország, és remek eszköz azoknak, akik szívesen mutatják ezt meg másoknak.

Michael Brooks: A tudomány titkos anarchiája - A radikális gondolkodás szabadsága - HVG Könyvek, 2011
Dr. Osman Péter ismertetése

"Természeten, s törvényein az éj sötétje ült. / Isten szólt: - Legyen Newton! - S mindenre fény derült." Alexander Pope

Érdekes, tanulságos könyv. Nagyon sokat elmond a tudomány világáról és történetéről, az elkötelezett kutatók munkájáról, no meg azokról, akik birtokukat óvták ellenük - igaz, olykor kissé felszínesen, helyenként túlságosan bulvárízű elbeszélésmóddal. A célja, a tudomány deheroizálása, a fonákjának megmutatása, s ezzel igazán izgalmas betekintéseket ígér. A téma tehát kitűnő, és elvitathatatlan az is, hogy az olykor felületesebb részek közt sok igazi gyöngyszem csillog. S a szerző szakmai felkészültségéről tudni érdemes, hogy PhD fokozatot szerzett a nem éppen agyilag középszerűeknek való kvantumfizikából.

Számos példával kimondva-kimondatlanul igazolja, hogy a nagyléptékű haladást szolgáló kutatások és kísérletek a maradi, a status quo-hoz ragaszkodó gondolkodásmód híveitől/haszonélvezőitől kapják meg az elítélő értelemben alkalmazott "anarchia" stigmát (már ha egyáltalán tényleg azt sütik reájuk, hiszen közérthetőbb, és ezért hatásosabb eretneknek, felforgatónak, netán szélhámosnak bélyegezni a kellemetlen ellenfelet.) Látjuk viszont azt is, hogy valójában semmi anarchikus sincs bennük az éppen uralkodó gondolkodásmód és szabályrendszer egészséges meghaladásán túl. A kutatók itt megismerhető rendhagyó gondolkodásmódja is sokkal inkább a tudás radikális tágításának, valamint az innovációnak a természetes, gyakran leginkább, vagy éppen egyedül hatékony eszköze, mintsem az anarchia megtestesülése.

Maga a kiadó így ajánlja e könyvét a honlapján: "A tudomány legtöbbünk számára olyan, mint egy diadalmenet, amelyben logikus lépések megdönthetetlen bizonyítékokon keresztül egyértelműen elvezetnek a megoldáshoz. De ez a mi sem áll távolabb az igazságtól. A szerző a tőle megszokott nyíltsággal, rendkívül sok megtörtént esetet feltárva, foglalja össze, hogy a tudomány sokkal inkább tortúra, álmok, látomások, fáradhatatlanság, hazudozás, szélhámosság, kétségbeesés, civakodás, hetvenkedés, politika, pénz, elszántság és végül - ha minden sikerül - egy pillanatnyi eufória, amiért az egésznek értelme volt. De a tudomány titkos anarchiájának leleplezése nem elveszi, hanem inkább visszaadja az őt megillető rangját és helyét. <Ha szeretnénk, hogy a tudomány tovább fejlődjön, több rebellist, radikálist, jogfosztottat, anarchistát kell szabadjára engednünk. Eljött annak az ideje, hogy ne elfojtsuk, hanem ünnepeljük a tudomány anarchiáját.>"

Brooks szavaival a tudomány csatatér, és bőven kapunk tőle példákat arra a régi alaptételre, hogy az igazság a háború első áldozata. Továbbá, hogy a modern tudomány modern csatatér, amelyen a harcokat a legkorszerűbb eszközökkel - ám a harc örök szabályai szerint - vívják. "Ha a dolog fontos, akkor az új tudomány megdönti a régi uralmát - de ehhez egy erőteljes reklámkampányra is szükség van. (...) Ha Nobel-díjra vágyunk, akkor nem elég a magas fokon művelt tudomány. A széles körű és folyamatos reklámhadjáratra is szükség lesz." És "Noha a mai napig csak kevesen ismerték el nyíltan, mégis teljesen egyértelmű, hogy annak, aki nagy eredményeket akar elérni a tudományban, készen kell állnia arra, hogy öljön vagy megölik. A felfedezésekért folytatott küzdelemben a második helyezettnek nem osztanak ezüstérmet."
Illúzió rombolóan józan Max Plancktól vett idézete is: "Egy új tudományos igazság többnyire nem opponensei meggyőzése és belátása révén arat diadalt, hanem sokkal inkább azért, mert opponense elhalálozik."

Aaron Brown: Red Blooded Risk - The Secret History of Wall Street - (Tudatos kockázat - A Wall Street titkos története.) - John Wiley and Sons, 2012
Dr. Osman Péter ismertetése

Megvilágító erejű áttekintés egy különleges és rendkívül nagy hatásúvá növekedett pénzügyi szakma - a befektetési kockázatok vállalásának és kezelésének mestersége és művészete - felemelkedéséről és jelentőségéről.

A befektetési piacok alaptörvénye, hogy aki esélyt akar nagy nyereség elérésére, annak vállalnia kell ezzel nagyjában-egészében arányos eshetőségét annak, hogy veszít. Brown a bevezetőjében is kiemeli: a kockázat lényege, hogy együtt jár benne a nyereség és a veszteség lehetősége. Az utóbbi fél évszázadban viszont nagyhatású innovációként kidolgozták és többé-kevésbé szilárd matematikai alapokra helyezték az ilyen befektetésekkel járó kockázatok optimalizálását szolgáló kockázatkezelés tudományát. Nem csodafegyver, de igen hasznos eszköz azok kezében, akik tudják kezelni, s jól ismerik és figyelembe veszik a korlátait. Tudományos eredményei közgazdasági Nobel-díjat is hoztak, a határok túllépése pedig a gazdaságtörténelem egyik legveszélyesebb katasztrófáját (L. Nicholas Dunbar: A talált pénz. Egy pénzgyár tündöklése és bukása - Panem-John Wiley & Sons, 2000).

A szerző a Harvard Egyetemen szerzett fokozatot alkalmazott matematikából, s harmincéves üzleti gyakorlata van nagy Wall Street-i cégeknél, kereskedőként, befektetési portfólió menedzserként, kockázatmenedzserként. The Poker Face of Wall Street c. könyvét (l. MISZ Hírlevél 2007/9. sz.) a Business Week 2006 tíz legjobb könyve közé választotta. Meghatározásában a "red-blooded" befektetők ugyanúgy érzik a lehetőség kihívását, a félelmet és a kapzsiságot, mint bárki más, de tudják, hogy a sikeres kockázatvállalás számításokon és nem ösztönökön alapszik. Hangsúlyozza: könyve nem segít abban, hogyan érjük el ezt a lelkiállapotot. Azt mondja el, hogyan használjuk a "red-blooded" számításokat a kockázatvállalásokban, s ez matematika, nem pedig pszichológia. Az ilyen kockázatkezelés három speciális, gyakorlati alkalmazásokban nagyon alaposan igazolt matematikai technikából áll. Jóllehet matematikai tudás kell a megvalósításukhoz, az alapgondolataik egyszerűek, és könyvében matematikai apparátus nélkül magyarázza el azokat. Ezek a technikák arra szolgálnak, hogy • Minden helyzetet az egyértelműen körvonalazott kockázatok, veszélyek és kedvező lehetőségek rendszerévé alakítsunk. • A kockázatot optimalizáljuk a lehető legjobb kimenetelre. • Úgy alakítsuk a dolgokat, hogy mind a veszélyek, mind a lehetőségek a legnagyobb pozitív hozzájárulást adják.

Amint írja, e szakterületet a hetvenes években fiatal, felsőfokú matematikai képzettségű befektetési szakemberek csapata hozta létre - köztük ő maga is -, feldolgozva a befektetők tapasztalatait. Hamarosan a Wall-Street-en találták magukat, kidolgozták az e könyvben bemutatott koncepciókat, visszanyúlva a korábbi tudáshoz is. Az pedig már közhely, hogy mindezzel csúcskategóriás szakmává tették a szakterületet. Művelői kiemelkedő szerepet játszanak a modern pénzügyi innovációk kimunkálásában. Ők a nevezetes quantok (l. Emanuel Derman: My Life as a Quant - Reflections on Physics and Finance. Életem Quant-ként - Gondolatok fizikáról és matematikáról - John Wiley and Sons, 2004 - MISZ Hírlevél 2005/21. sz.).
Műve kiemelkedően jó szakkönyv, könnyed, igen jól érthető előadásban. S mint minden igazán jó ilyen mű, látóköre messze túl is lépi a közvetlen tárgyát. Szól pl. Pascal és Fermat a kockavetésről folytatott levelezéséről, a történelem első tőzsdei buborékáról - a holland tulipán-őrületről -, s a matematika- és a pénzügytörténet számos fontos mozzanatáról.

Teljes körű sajtószemle

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll vagy a linkre kattintva olvasható!)
A sajtószemle tagvállalataink, a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft. segítségével készült.


News4business.hu, 2012. október 15., hétfő
Avantgarde Group: Magyarország: alkoss, gyarapíts!

PrímHírek.hu, 2012. október 15., hétfő
Az Oracle fejlesztési központot hoz létre Magyarországon

Kárpátinfo.net, 2012. október 15., hétfő
Az Oracle fejlesztési központot hoz létre Magyarországon

Portfolio.hu, 2012. október 15., hétfő
Mitől lesz itt újra növekedés?

MTV 1, 2012. október 15., hétfő
Hétfő Este
"...Fejlesztési központot hoz létre Magyarországon és 10%-kal növeli az itt dolgozó munkatársak számát az amerikai Oracle, amely a világ egyik legnagyobb üzleti szoftvereket és hardvereket gyártó vállalata..."

Világgazdaság, 2012. október 16., kedd, 2. oldal
Magyarországon fejleszt az Oracle
Bővítés Tíz százalékkal növeli alkalmazottai számát hazánkban a vállalat

Világgazdaság, 2012. október 16., kedd, 5. oldal
Működni kell, fejleszteni kötelező
Gyógyszeripar. A Chinoin és a Richter mellett a Teva lett dobogós a magyarországi cégek listáján
"...Komoly megszorítások sújtják a magyarországi gyógyszeripari társaságokat, de ennek ellenére több vállalat is jelentősen növelte árbevételét. A jövőbe vetett hitet meghatározó beruházásokkal illusztrálják a tőzsdén is szereplő társaságok..."

Világgazdaság, 2012. október 16., kedd, 6. oldal
Százmilliárdokban mérhető értékteremtés
Századvég. A multiplikátorhatás miatt az egész gazdaság megérzi, ami a gyógyszeriparban történik
"...Közvetlenül és a tovagyűrűző hatások révén együttesen 855,6 milliárd forint hozzáadott értéket állítottak elő 2010-ben a Magyarországon termelőkapacitással rendelkező gyógyszergyárak. A vállalkozások fejlődése vagy esetleges hanyatlása ezért a gazdaság egészére erőteljes hatással van - állapította meg tanulmányában a Századvég Gazdaságkutató Zrt..."

Magyar Hírlap, 2012. október 16., kedd, 10. oldal
Új fejlesztőközpont nyílik

Napi Gazdaság, 2012. október 16., kedd, 8. oldal
Megújult a T-Systems és a Cisco innovációs központja
"...Megnyílt a T-Systems Magyarország és a Cisco FutureZone 2.0 központja, ahol jelenleg a cloudalapú kommunikációs megoldások állnak a fókuszban. A közeljövő projektjeinek központjában pedig a zöld it, a biztonságos hálózatok, illetve az informatika innovatív egészségügyi alkalmazása szerepelnek..."

Napi Gazdaság, 2012. október 16., kedd, 16. oldal
Az Oracle fejlesztő központot hoz Magyarországra

Magyar Nemzet, 2012. október 16., kedd, 11. oldal
Hazánkban terjeszkedik az Oracle

Heves Megyei Hírlap, 2012. október 16., kedd, 3. oldal
Nagyúti autós nyerte a fővárosi futamot
"...A rendezvény a Jövő Hídja elnevezésű innovációs versenyhez kapcsolódott, ahol a műszaki és természettudományokban sikeres fiatal magyar kutatók, vállalkozók mutatták meg tudásukat..."

Marketing & Média, 2012. október 16., kedd, 32. oldal
Százmilliók innovációra

IT-Business, 2012. október 16., kedd, 12. oldal
Ötletek, projektek, befektetők
"...Örömteli, hogy minden héten érkezik legalább egy csapat, akikkel érdemes alaposabban foglalkozni. Elsősorban innováció alapú vállalkozásokat keresünk az informatika, internet, távközlés, energetika és pénzügy területén, de foglalkozunk biotechnológiával és egészségtudománnyal is..."

IT-Business, 2012. október 16., kedd, 22. oldal
Dolgozz saját alkalmazással!
"...Nem véletlen, hogy a Gartner azt prognosztizálja, hogy 2016-ig az it üzemeltetési büdzsék további 5 százalékkal fognak csökkenni. Az elvett pénzt pedig átcsoportosítják innovációs, illetve közvetlen üzleti hatással bíró projektekre..."

BelföldiHírek.hu, 2012. október 16., kedd
Növeli magyarországi dolgozóinak számár az Oracle

Index.hu, 2012. október 16., kedd
Mi is szeretnénk nyerni közbeszerzésen

Piac&Profit Online, 2012. október 16., kedd
Vevőre talált a hazai biotechnológiai vállalkozás
Jön startup vállalkozások kánaánja
"...Mit nevez a pénzügyi befektető innovációnak, hogyan kapcsolódik az innováció a kockázati tőkepiachoz, elegendő már az ötlet is? - e fő kérdésekre keresték a választ a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) és a Magyar Innovációs Szövetség rendezvényén..."

Richpoi.hu, 2012. október 16, kedd
A kutatásfejlesztés rejtelmei és kulisszái - Magyarországon

MiNap Online, 2012. október 16., kedd
Motorvizsgálat, laborkörülmények között

Gazdaság.ma.hu, 2012. október 16., kedd
A Nemzeti Innovációs Hivatal vezetői szerint
A szakdiplomácia szerepe fontos az innovációban

Klubrádió.hu, 2012. október 16, kedd
A szakdiplomácia szerepe fontos az innovációban - OGY

Kossuth Rádió, 2012. október 16., kedd
180 Perc
"...Interjú Papp Gergellyel..."

Dunaújvárosi Hírlap, 2012. október 17., szerda, 6. oldal
Találmányok parlagon

Dunaújvárosi Hírlap, 2012. október 17., szerda, 6. oldal
Ötleteket keresnek

Fejér Megyei Hírlap, 2012. október 17., szerda, 6. oldal
Találmányok parlagon

Fejér Megyei Hírlap, 2012. október 17., szerda, 6. oldal
Ötleteket keresnek

Új Dunántúli Napló, 2012. október 17., szerda, 13. oldal
Fágterápiás világújdonság a Pécsett fejlesztő K+F cégtől

Heves Megyei Hírlap, 2012. október 17., szerda, 1. oldal
Új csarnok, új gépek a Sanatmetalnál
"...Gazdaságfejlesztési beruházásuk 588 millió forintját gépvásárlásra és innovációra költötték. Ezenkívül önerőből is fejlesztettek..."

Új Néplap, 2012. október 17., szerda, 3. oldal
Hét és félmilliárdos beruházás
"...Leginkább az ipari forradalomhoz lehet hasonlítani azt a fejlődést, ami ezt az időszakot jellemzi, többek között a kutatás-fejlesztés területén - emelte ki dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter..."

Piac&Profit Online, 2012. október 17., szerda
Újra kkv-hét!

HVG Online, 2012. október 17., szerda
Cséfalvay: évtizedes csúcson a K+F költés

Világgazdaság Online, 2012. október 17., szerda
Ezeket az újdonságokat mutatja be 9 magyar IT cég Dubaiban

Informatika&Tudomány Online, 2012. október 17., szerda
Előtérbe kerül a kiberhadviselés

InfóRádió.hu, 2012. október 17., szerda
Pálinkás József: a nemzeti akadémiák segítik az uniós döntéseket

Híradó.hu, 2012. október 17., szerda
Magyar innovációs nap Londonban

Infó Rádió, 2012. október 17., szerda
"...Kamarai percek - kkv-k innovációs tevékenységéről (Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke)..."

Figyelő, 2012. október 18., csütörtök, 10+11+12+13+14+15+16. oldal
Magyar jövőcsinálók
Feltörekvő vállalatok a nagy ugrás előtt

Figyelő, 2012. október 18., csütörtök, 17+18. oldal
Begyújtották a rakétákat
Feltörekvő magyar középvállalatok
"...Kisebbségben vannak a magyar tulajdonú cégek a gyorsan növekvő, közepes méretű hazai vállalatok mezőnyében, de felveszik a versenyt a multikkal..."

Figyelő, 2012. október 18., csütörtök, 34+35. oldal
Genetikus bitek
Szédületes fejlődés előtt a bioinformatika
"...Kevés iparág tud manapság két számjegyű növekedést felmutatni: a bioinformatika évi 25 százalékkal bővült az elmúlt években. Egy előrejelzés szerint 2017-re 6,8 milliárd dolláros üzletággá nőheti ki magát..."

Figyelő, 2012. október 18., csütörtök, 36+38. oldal
Importelőny
"...A nehéz gazdasági helyzet ellenére sem álltak le a fejlesztések az élelmiszer-csomagolásoknál, az év elején bevezetett termékdíj azonban jelentősen visszafoghatja az iparág teljesítményét..."

Figyelő, 2012. október 18., csütörtök, 40+42. oldal
Szőrmentén
Termékfejlesztés dizájnerekkel
"...A nemzetközi konkurencia lassan a kisebb hazai vállalkozásokat is rászorítja, hogy figyeljenek a forma-tervezésre a termékfejlesztés során. A folyamat már az élelmiszeripart is elérte..."

Heti Válasz, 2012. október 18., csütörtök, 69+70+71. oldal
Audi Tanszék
"...Ha Kecskemét, akkor Mercedes, ha Győr, akkor Audi. Egy-egy óriásvállalat nemcsak a helyi gazdasági életben játszik meghatározó szerepet, de az egyetem, főiskola profilját is saját képére alakíthatja. A nagyvállalati tanszékek egyenes utat kínálnak az iskolapadból a gyárba..."

Világgazdaság, 2012. október 18., csütörtök, 6. oldal
Innovációs világdíjat kapott a YASO

Világgazdaság, 2012. október 18., csütörtök, 6. oldal
Meghódítaná a piacot a HISCOM
"..."A HISCOM az első magyar kutatás-fejlesztési termék, amely megszerezte az IHE-minősítést; ehhez előzetesen 28, a berni versenyen pedig további 16 szigorú tesztet kellett elvégeznünk" - tájékoztatta lapunkat Náray Gábor Zsolt, a Pan-Inform Kft. ügyvezető igazgatója..."

Világgazdaság, 2012. október 18., csütörtök, 7. oldal
Pályázati pontokat ér a K+F minősítés
Tükör - Az SZTNH közzétette a kutatás-fejlesztési minősítési eljárás módszertani útmutatóját

Világgazdaság, 2012. október 18., csütörtök, 7. oldal
A saját termék és szolgáltatás az innováció igazi eredménye
"...Régiómérleg - Dél-Dunántúlon a legnagyobb előrelépést a tőkebevonásban és a munkahelyteremtésben szeretnénk elérni..."

Világgazdaság Online, 2012. október 18., csütörtök
A piac meghódítására készül a HISCOM

Világgazdaság Online, 2012. október 18., csütörtök
Innovációs világdíjat kapott a YASO

MNO.hu, 2012. október 18., csütörtök
Magyar innováció Londonban

Tolnai Népújság Online, 2012. október 18., csütörtök
Helyi közösségi innováció és erőforrás

Infó Rádió, 2012. október 18., csütörtök
Hírek
"...Az innováció szerepéről beszélt a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára..."

HírTv, 2012. október 18., csütörtök
"...A magyar innováció sikereiről írt cikket Cséfalvay Zoltán a Financial Timesban..."

HírTv, 2012. október 18., csütörtök
"...A héten az ország legfrissebb technológiai innovációinak nyomába eredünk. Megvizsgáljuk az egyszerű, de létfontosságú szolgáltatásokat, amelyek életeket mentenek..."

Magyar Nemzet, 2012. október 19., péntek, 12. oldal
A kutatás-fejlesztésé a jövő
"...Tavaly a kutatásra és fejlesztésre fordított kiadás Magyarországon a bruttó hazai termék (GDP) 1,2 százalékát tette ki, ami az ezredforduló óta a legmagasabb összegnek számít - írta a Financial Timesban Cséfalvay Zoltán..."

Napi Gazdaság, 2012. október 19., péntek, 11. oldal
Válságidőszakban is fenntartható a motiváció
"...A válságidőszakban a változásokkal való szembesülés komoly kihívás elé állítja a cégek humánerőforrás-menedzsmentjét, a Legjobb munkahely felmérés díjazottjainak tapasztalatai szerint ilyen helyzetben a folyamatos és világos kommunikáció, a dolgozók stratégiaalkotásba való bevonása, illetve a nem anyagi jellegű ösztönző rendszerek fejlesztése segítheti a motiváció erősítését..."

Napi Gazdaság, 2012. október 19., péntek, 11. oldal
Új működési módra kell berendezkedni
"...A nehéz gazdasági helyzet és a gyorsan változó jogszabályi környezet már nem csak költséghatékonysági nyomást helyez a vállalatokra, hanem újítást kíván üzleti, értékesítési és innovációs stratégiájukban is..."

Népszava, 2012. október 19., péntek, 3. oldal
Szembemehet Pálinkás a szakmai javaslatokkal

Tolnai Népújság, 2012. október 19., péntek, 3. oldal
Helyi közösségi innováció és erőforrás

Piac&Profit, 2012. október 19., péntek, 32. oldal
Innovatív ötleteket támogatnak
"...A 200 millió forintos keretösszeggel meghirdetett "A régió innovációs potenciáljának fejlesztése innovatív start-up cégek létrehozásával" című program innovatív vállalkozások indításához, illetve növekedéséhez nyújt segítséget..."

HVG.hu, 2012. október 19., péntek
Soha nem látott siker kapujában a magyar fejlesztő cég

Origo.hu, 2012. október 19., péntek
Magyar seggbe magyar kúpot!
"...Az Egisnek három készítménye került ki a támogatott körből, úgy, hogy az egyik elnyerte a legutóbbi Magyar Innovációs Nagydíjat, de a másik kettő is innovációs díjat kapott..."

N-Joy, 2012. október 19., péntek
"...A Pannon Egyetemmel közösen végzett kutatás - fejlesztés után a Mol Nyrt. megkezdte Zalaegerszegen a szabadalmaztatott gumibitumen gyártását..."

HVG, 2012. október 20., szombat, 57. oldal
Béke veletek
"...A magyar kormány összesen 40 céggel... készül megalkudni... A stratégiai megállapodás keretében egyebek között arra akarja rávenni partnereit, hogy minél nagyobb arányban foglalkoztassanak magyar beszállítókat, több pénzt fordítsanak innovációra, és persze a profitjukat itt forgassák vissza..."

Népszava, 2012. október 20., szombat, 20. oldal
Az újabb rendszerváltoztatásért
"...Az igazán versenyképes politikai erő ekkor olyan országstratégiát készíthet, amely az oktatásra és az innovációra épít, a társadalmi és gazdasági felzárkózást célozza és a jól-lét programját alkotja meg..."

Kisalföld, 2012. október 20., szombat, 4. oldal
Marad állami pénz a rendszerben
"...A Nyugat-magyarországi Egyetem pályázatokból egészíti ki a költségvetését, s igyekszik folyamatosan növelni a versenyképességét, a kutatási és innovációs tevékenységét..."

RádióQ, 2012. október 21., vasárnap
"...Interjú Papp Gergellyel..."

24 Óra, 2012. október 22., hétfő, 6. oldal
Működni kell, fejleszteni kötelező
A Chinoin és a Richter mellett a Teva lett dobogós a magyarországi cégek listáján
"...Komoly megszorítások sújtják a magyarországi gyógyszeripari társaságokat, de ennek ellenére több vállalat is jelentősen növelte árbevételét. A jövőbe vetett hitet meghatározó beruházásokkal illusztrálják a tőzsdén is szereplő társaságok..."

Békés Megyei Hírlap, 2012. október 22., hétfő, 6. oldal
Működni kell, fejleszteni kötelező
A Chinoin és a Richter mellett a Teva lett dobogós a magyarországi cégek listáján

Heves Megyei Hírlap, 2012. október 22., hétfő, 6. oldal
Működni kell, fejleszteni kötelező
A Chinoin és a Richter mellett a Teva lett dobogós a magyarországi cégek listáján

Petőfi Népe, 2012. október 22., hétfő, 6. oldal
Működni kell, fejleszteni kötelező
A Chinoin és a Richter mellett a Teva lett dobogós a magyarországi cégek listáján

Somogyi Hírlap, 2012. október 22., hétfő, 6. oldal
Működni kell, fejleszteni kötelező
A Chinoin és a Richter mellett a Teva lett dobogós a magyarországi cégek listáján

Tolnai Népújság, 2012. október 22., hétfő, 6. oldal
Működni kell, fejleszteni kötelező
A Chinoin és a Richter mellett a Teva lett dobogós a magyarországi cégek listáján

Új Néplap, 2012. október 22., hétfő, 6. oldal
Működni kell, fejleszteni kötelező
A Chinoin és a Richter mellett a Teva lett dobogós a magyarországi cégek listáján

Új Dunántúli Napló, 2012. október 22., hétfő, 6. oldal
Működni kell, fejleszteni kötelező
A Chinoin és a Richter mellett a Teva lett dobogós a magyarországi cégek listáján

Új Dunántúli Napló, 2012. október 22., hétfő, 9. oldal
Minél több innovációs pénz landoljon baranyai cégeknél
"...Gyakorló cégvezető és gyakorló innovátor Áman Mihály, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara innovációs szakterületért felelős új alelnöke..."

Új Dunántúli Napló, 2012. október 22., hétfő, 11. oldal
Előnyös az együttműködés
Klaszterekkel egymásra talál a fejlesztőipar és a tudás szférája
"...Ahhoz, hogy megfelelően terjedjen az innováció, hogy a régiók K+F-re fordított potenciálja növekedjen, nőjön a K+F ráfordítás, a K+F helyek és az abban foglalkoztatottak száma, szükség van hálózati együttműködési képességre a szereplők között..."

Új Dunántúli Napló, 2012. október 22., hétfő, 12. oldal
Segítenek a szellemi tulajdon védelmében
"...Szellemi Tulajdonvédelmi Információs Pont működik a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarában..."

Új Dunántúli Napló, 2012. október 22., hétfő, 12. oldal
Innovációs pályázati lehetőségek
"...Több mint negyven szervezet és vállalkozás küldte el képviselőjét a Nemzeti Innovációs Hivatal, az Enterprise Europe Network - Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara és a Pécsi Tudományegyetem által szervezett tájékoztató rendezvényre..."

Észak-Magyarország, 2012. október 22., hétfő, 3. oldal
Könnyű pénz, nehezen
"...Mit kell érteni a hazai gondok alatt? Például azt, hogy ha innovációra kiírnak kis- és középvállalkozásoknak egy pályázatot, akkor az arra lenne ugyebár jó, hogy a kis és középvállalkozások fejlesszenek, kitaláljanak a jelenlegitől eltérő új megoldásokat..."

Insider Blog, 2012. október 22., hétfő
Ötletek egy jobb világért

Népszava Online, 2012. október 23., kedd
Herczog Edit: elérkezett a változtatás és az összefogás ideje

KossuthRádió.hu, 2012. október 23., kedd
A nap történetei: Fesztivál, hungarikum, innováció
"...Antos László, az innovációs szövetség ügyvezető igazgatója válaszolt Molnár Pál kérdéseire..."

Magyar Nemzet, 2012. október 24., szerda, 5. oldal
Kárhozatra ítélt találmányok
"...Bár egyes feltalálók munkájára világszerte odafigyelnek, Magyarországon nehezen jutnak támogatáshoz... Utánajártunk, mi lett a sorsa a közelmúlt néhány nagy magyar ötletének. Az eredmény lehangoló. Az állam eközben több pályázati lehetőséggel is segítené a feltalálókat, akik azonban a szigorú feltételeknek nem mindig tudnak eleget tenni..."

Népszava, 2012. október 24., szerda, 4. oldal
Herczog Edit: Itt a változás ideje
"...Herczog külön kiemelte fontosságát, hogy ugrásszerűen meg kell erősíteni az európai ipart, fokozni az innovációt, segíteni vállalkozásokat piachoz és finanszírozási forrásokhoz jutni, illetve a munkavállalókat a piaci igényekhez igazítva képezni..."

Fejér Megyei Hírlap, 2012. október 24., szerda, 6. oldal
Növekedést és foglalkoztatást!
"...Az uniós innovációs és kutatás-fejlesztési programok célja a növekedés és foglalkoztatás segítése..."

Heves Megyei Hírlap, 2012. október 24., szerda, 1. oldal
Egyetemmel, akadémiával működik együtt a Bosch

Metropol.hu, 2012. október 24., szerda
A kitörés várat magára

Napi.hu, 2012. október 24., szerda
Ezek a legnépszerűbb pályázatok

Kisalföld.hu, 2012. október 24., szerda
Megvalósult beruházás a Széchenyi István Egyetem Audi Intézetében

Infogyőr.hu, 2012. október 24., szerda
Fejlesztés az egyetemen- AUDI tanszék

Vasnépe.hu, 2012. október 24., szerda
Hamarosan itt a nagy ''bumm'' az e-közlekedésben

Index.hu, 2012. október 24., szerda
Kézfertőtlenítés-ellenőrző nyert Bécsben

Figyelő, 2012. október 25., csütörtök, 29. oldal
K+f együttműködés: se kecske, se káposzta
"...Bő egy éve, 2011 szeptemberében jelentették be, hogy Budapesten hozza létre közép-európai központját a kínai BGI biotechnológiai cég. Lapunk utánajárt, milyen befektetés várható valójában (Tartalomra várva: Kínai kutatóközpont Budapesten - Figyelő, 2011/41. szám). Az iparág hazai képviselői korábban nem is hallottak az ázsiai cég szándékairól..."

Figyelő, 2012. október 25., csütörtök, 63. oldal
Robert Bosch Tudásközpont
"...Hosszú távra szóló együttműködési keretszerződést írt alá a Bosch, valamint az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Szent István Egyetem..."

Figyelő, 2012. október 25., csütörtök, 70. oldal
Vámos Tamás
"...Egymillió dollárt fektetett az európai, közel-keleti és afrikai régióból érkező mérnökök képzésére létrehozott budaörsi tréningközpont felépítésébe a GE Healthcare..."

Magyar Narancs, 2012. október 25., csütörtök, 30+31. oldal
Aki a tudást nem becsüli
A tudomány kommunikációjának jelentősége
"...Ahol a tudomány szerepe leértékelődik, ott az oktatás is egyre jobban háttérbe szorul..."

Népszava, 2012. október 25., csütörtök, 12. oldal
Fejlesztési központot hoz létre az Oracle
"...Még az idén fejlesztési központot hoz létre Magyarországon, és 10 százalékkal növeli az itt dolgozó munkatársainak számát az amerikai Oracle, amely a világ egyik legnagyobb üzleti szoftvereket és hardvereket gyártó vállalata..."

Világgazdaság, 2012. október 25., csütörtök, 9. oldal
Innovációs központot avattak
"...A T-Systems Magyarország és a Cisco az előbbi társaság Budafoki úti épületében október elején avatta fel új innovációs központját, amelynek egyik első fontosabb projektje a BYOD-hoz köthető..."

Világgazdaság, 2012. október 25., csütörtök, 6. oldal
Újra számolnak a világban a Ganz erőművi gépgyártásával

Hajdú-Bihari Napló, 2012. október 25., csütörtök, 3. oldal
Könnyű pénz, nehezen
"...Mit kell érteni a hazai gondok alatt? Például azt, hogy ha innovációra kiírnak kis- és középvállalkozásoknak egy pályázatot, akkor az arra lenne ugyebár jó, hogy a kis- és középvállalkozások fejlesszenek, kitaláljanak új megoldásokat..."

Hajdú-Bihari Napló, 2012. október 25., csütörtök, 5. oldal
Versenyhátrányban a magyar vállalatok
"...A magyar döntést hozó politikusok is bizonyára tudják, hogy a versenyképességet elsősorban az oktatás színvonala és az innováció fejlettsége határozza meg. Ennek ellenére olyan intézkedések születnek, amelyek fékezik az oktatás és az innováció fejlesztését..."

OrinetPress, 2012. október 25., csütörtök
Módosítások a Nemzeti Fejlesztés Ügynökség pályázataiban

Népszava Online, 2012. október 25., csütörtök
Fejlesztési központot hoz létre az Oracle

Portfolio.hu, 2012. október 25., csütörtök
350 milliót fektet "okos konnektorokba" a Primus Capital

Napi.hu, 2012. október 25., csütörtök
A Napi Gazdaság és a Magyar Innovációs Szövetség közös fóruma
Az ötlettől az üzleti sikerig 2012

Hírek.ma.hu, 2012. október 25., csütörtök
Egis-üzemavató - Orbán: a munka és az innováció lendítheti fel a magyar gazdaságot

Magyar Nemzet, 2012. október 26., péntek, 4. oldal
Milliárdos pluszt hoz a minősítés
"...Hazai tehetséggondozásra és külföldi tanulmányutakra 11 milliárd forint pályázati pénz jut a következő két évben. Emellett több milliárd forintos pluszforráshoz juthatnak a kiemelt vagy kutató minősítést elnyerő felsőoktatási intézmények jelentette be Maruzsa Zoltán felsőoktatási helyettes államtitkár..."

Napi Gazdaság, 2012. október 26., péntek, 18. oldal
Sokan kutattak éjjel
"...A Kutatók Éjszakája (KÉ) vidéki helyszínein a tavalyinál átlagosan 20 százalékkal többen vettek részt a programokon, a fővárosban pedig a szervezők becslése szerint körülbelül 12 ezer látogató fordult meg 36 helyszínen..."

Napi Gazdaság, 2012. október 26., péntek, 18. oldal
Már működik a H4-HunOR brüsszeli irodája
"...Az eddiginél hatékonyabb, aktívabb brüsszeli jelenlétet jelent mind a megyék, mind a magyar k+f szektor számára az október elején megnyílt H4-HunOR brüsszeli képviseleti iroda. A közigazgatási tárca és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. célja a megyék és a teljes magyar k+f szektor részvételének támogatása az uniós források lehívásában..."

Napi Gazdaság, 2012. október 26., péntek, 18. oldal
A szakdiplomácia is sokat segíthet
"...A tudományos szakdiplomata-hálózat egyik feladata, hogy befektetőket hozzanak Magyarországra az innováció korai, még kockázatos szakaszában - mondta Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) elnökhelyettese a parlament innovációs és fejlesztési eseti bizottsága előtt..."

Napi Gazdaság, 2012. október 26., péntek, 18. oldal
A Magyar Innovációs Szövetség Felsőoktatási Tagozata
"...Szerencsés időszakban vettem át elődömtől, Buzás Norberttől a Felsőoktatási Tagozat munkájának irányítását. A TÁMOP 4.2.1 technológiatranszfer-szolgáltatások fejlesztésére kiírt pályázat felgyorsította az együttműködést a Magyar Innovációs Szövetség felsőoktatási tagozatának keretein belül... Antoni Györgyi..."

Napi Gazdaság, 2012. október 26., péntek, 19. oldal
A kutatás összetett tevékenység
"...Nagy többséggel, 328 igen vokssal, 16 szavazat ellenében, 8 tartózkodás mellett fogadta el október 9-én a parlament a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 2009-2010 közötti munkájáról és a magyar tudomány helyzetéről szóló elnöki beszámolót..."

Napi Gazdaság, 2012. október 26., péntek, 19. oldal
Magyar innováció kínai gyártósoron
"...A magyar kkv-szektor egyik nagy lehetősége Kína, az új irányvonal pedig, hogy elsősorban a k+f-ben erős magyar vállalkozások találjanak kínai gyártó partnert. Emiatt indította el a NIH az Irány Kelet programot..."

Napi Gazdaság, 2012. október 26., péntek, 19. oldal
Nyomásmérő nyert a Kibertéren
"...A Kibertér konferencia keretében rendezett innovációs kiállítás versenyén a háromdimenziós nyomásmérő eszközt kifejlesztő Optoforce csapata nyerte el a zsűri fődíját - adta hírül a szervező Mobilitás és Multimédia Klaszter..."

Napi Gazdaság, 2012. október 26., péntek, 19. oldal
Áramfogyasztásuk kétszeresét termelték meg a Solar Decathlon házai

Népszabadság, 2012. október 26., péntek, 10. oldal
Okos konnektorba fektet a Primus

Nógrád Megyei Hírlap, 2012. október 26., péntek, 6. oldal
Svájc a világ leginnovatívabb országa

Heves Megyei Hírlap, 2012. október 26., péntek, 5. oldal
Tovább bővül a Sanatmetal

MarketingInfo Online, 2012. október 26., péntek
Idén is kiosztják az Év Terméke díjat
"...A zsűri további tagjai:... Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke..."

Gazdasági Rádió, 2012. október 26., péntek
Hírek
"...Változatlanul Svájc vezeti a világ országainak innovációs képességéről összeállított rangsort 77 ponttal - derül ki a BDI német iparszövetség és a Deutsche Telekom Stiftung tanulmányából..."

RádióQ, 2012. október 26., péntek
"...Interjú Papp Gergellyel..."

Népszava, 2012. október 27., szombat, 17+18. oldal
A lényeg: a gazdaságpolitika
"...A gazdaságpolitika alapvető tényezőihez sorolom az innovációt. Ahol nincs megújulás - termékben, használatban, szolgáltatásokban, sőt a mindennapi életben is --, ott nincs versenyképesség sem, mert nem elég megtermelni a terméket, felkínálni a szolgáltatást, ha nem lehet kedvező megtérülésessel, bővítésre, fejlesztésre is alkalmasan eladni..."

Népszava Online, 2012. október 27., szombat
A lényeg: a gazdaságpolitika

Piac&Profit Online, 2012. október 27., szombat
Legyen az Öné az év terméke!

Innoportál.hu, 2012. október 27., szombat
Új földrengés-előrejelzési módszert fejlesztett egy fiatal magyar tudós
"...Az EU Fiatal Tudósok Versenyének 2012. évi pozsonyi döntőjében a Magyar Innovációs Szövetség által megrendezett 21. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny egyik első díjasa, Hollós Ádám egy új elven működő, saját fejlesztésű optikai szeizmográffal képviselte a magyarokat a 80 fős nemzetközi mezőnyben..."

OrientPress, 2012. október 27., szombat
Tőlünk tanulnak a japánok? - munkában a SZTAKI

Zipp.hu, 2012. október 27., szombat
Masat-1: Új esély a hazai űripar fellendítésére?

Kárpátinfo.net, 2012. október 28., vasárnap
Svájc a világ leginnovatívabb országa

RádióQ, 2012. október 28., vasárnap
"...Interjú Papp Gergellyel..."

Magyar Nemzet, 2012. október 29., hétfő, 13. oldal
Kutatás-fejlesztésre hangol az IT Services
"...A magasabb kvalifikációt igénylő innovatív, elsősorban kutatás-fejlesztés típusú tevékenységekre helyezi a hangsúlyt az IT Services Hungary Kft. közölte Bőthe Csaba, a vállalat ügyvezetője..."

Népszabadság, 2012. október 29., hétfő, 12. oldal
Az EU állam- és kormányfőinek, vezetőinek
"...A kiemelkedő kutatások számára elérhető források csökkenése kevesebb képzett kutatót is jelent. Ha az Európai Unió kutatási és innovációs költségvetése jelentősen csökken, kockáztatjuk egy tehetséges kutató generáció elvesztését éppen akkor, amikor a legnagyobb szükségünk lenne rájuk..."

Új Dunántúli Napló, 2012. október 29., hétfő, 4. oldal
Hírek
"...A konferencián többek között előadást hallgathatnak meg az érdeklődők a szélenergiáról, szélerőművekről, illetve az informatikai innovációs lehetőségekről..."

Magyar Gyáripar, 2012. október 29., hétfő, 19. oldal
Horizon 2020: áttörés a részvételi szabályokban

Várható események

Az ötlettől az üzleti sikerig 2012

A Napi Gazdaság és a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) közös fórumot szervez "Az ötlettől az üzleti sikerig" címmel 2012. november 20-án, a Courtyard by Marriott Budapest City Centerben (1088 Budapest, József körút 5.).

Különösen időszerű a kutatás-fejlesztés és az innováció (k+f+i) jelenével és jövőjével kapcsolatos áttekintés. A több évtizedes tapasztalatok alapján azok a vállalatok maradnak versenyképesek, amelyek a nehéz időkben sem hanyagolták el a fejlesztést és felkészülten várják a helyzet javulását.
- Milyen állami, uniós és magánforrások érhetőek el az ötletek számára?
- Mit tesz az állam az innováció hatékonyságának javításáért?
- A sikeres újítóknak milyen nehézségeket kellett útjuk során legyőzniük?
- Hogyan tehetem piacképesebbé a vállalkozásom?

A részvételt minden olyan szakembernek és cégvezetőnek ajánljuk, akik maradandót alkottak, vagy azt szeretnének alkotni a kutatás-fejlesztés és az innováció területén, vagy egyszerűen csak érdeklődnek a téma iránt és kíváncsiak arra, hogy mire képes a magyar agy.

Tervezett program:

Moderátor: Domokos László, a Napi Gazdaság lapszerkesztője
9.00 - 9.05 Megnyitó
Korányi G. Tamás, a Napi Gazdaság főszerkesztője
9.05 - 9.15
Köszöntő
Dr. Szabó Gábor, a MISZ elnöke
9.15 - 9.35
Teljesítménykényszerben
Hogyan javítható a magyar innovációs teljesítmény?
Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke (felkérés alatt)
9.35 - 9.55 Hogyan lehetne még hatékonyabb a magyar k+f+i?
Dr. Mészáros György, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke
9.55 - 10.15 Bajnokok reggelije,
avagy a szabadalmaztatás fölöttébb szükséges voltáról
dr. Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke
10.15 - 10.35 A gyógyszeripari kutatás-fejlesztés jelene és jövője
10.35 - 11.00 Kávészünet
11.00 - 11.20 Nanotechnológia a gyógyításban
Dr. Ürge László, a ThalesNano Zrt. vezérigazgatója
11.20 - 11.40 Az innováció mint gyógyító erő
Farkas József, a MISZ elnökségi tagja, a Sanatmetal Kft. ügyvezető igazgatója
11.40 - 12.00 A k+f+i kormányzati stratégiája és forrásai
Dr. Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára
12.00 - 12.20 Hogyan lehet multik között is sikeres egy családi cég?
Zettwitz Sándor, a 77 Elektronika Kft. ügyvezető igazgatója
12.20 - 13.00 Kerekasztal-beszélgetés a sikertörténetekről:
- Dr. Ürge László, a ThalesNano Zrt. vezérigazgatója
- Farkas József, a MISZ elnökségi tagja, a Sanatmetal Kft. ügyvezető igazgatója
- Zettwitz Sándor, a 77 Elektronika Kft. ügyvezető igazgatója
13.00 - 14.00 Ebéd

A részvétel díjköteles, de azon tagszervezeteink, melyek a Magyar Innovációs Szövetségnél előzetesen regisztrálnak, korlátozott számban térítésmentesen vehetnek részt a konferencián.

Kérjük, hogy részvételi szándékát az innovacio@innovacio.hu e-mail címen szíveskedjék jelezni.

További információ: dr. Antos László, ügyvezető igazgató, MISZ, Tel.:430-3330, E-mail: innovacio@innovacio.hu, Web: www.napi.hu/konferencia_jelentkezes/130.html

Stratégiai partnerek, szakmai befektetők

Tagszervezetünk, a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (HVCA) és az M27 Csoport közös rendezvényt szervez "Stratégiai partnerek, szakmai befektetők - egy rendezvény kézzelfogható, gyakorlati tanácsokkal" címmel.

Időpont: 2012. november 7.
Helyszín: Hotel President (1054 Budapest, Hold utca 3-5.)
Rendezvény hivatalos nyelve: angol

Jelentkezési határidő: 2012. november 5.

Tervezett program:

16.30 - 16.40 Megnyitó
A szakmai befektetők szerepe a kockázati és magántőke piacon, ill. a régióban.
16.40 - 17.00 Andreas Reinthaler, partner, M27 Csoport
A stratégiai befektető profilja, milyen vállalkozás lehet érdekes egy szakmai befektető részére; Milyen előnyöket nyújthat egy ilyen ügylet, miért lehet érdemes határainkon túl is szakmai befektetőt keresni? Hogy készüljünk fel?
17.00 - 17.20 Alf Netek, Kapsch Group
Egy igen aktív, nemzetközi cégcsoport befektetési alapelvei; kiket keresnek, milyen szempontok alapján; milyen folyamataik vannak a tranzakciók során?
17.20 - 17.40 Szakmai befektető (egyeztetés alatt)
A helyi cégek hogyan strukturálják befektetési folyamataikat, kiket keresnek és milyen tervekkel?
17.40 - 18.00 Tahy Balázs, alelnök, Riverside Europe
Egy tőkealap csak pénzt adhat a vállalkozásnak? Milyen "nem pénzügyi" előnyökkel járhat még egy pénzügyi befektetővel való együttműködés?
18.00 - 19.00 Panelbeszélgetés:
Opció lehet-e a tradicionális iparág szereplőinek ez az út, tesszük fel a kérdést!
A panelbeszélgetés résztvevői:
- Dr. Tóth János, Wolf Theiss
- Alf Netek, Kapsch Group
- Andreas Reinthaler, M27 Csoport
- további befektetők; szakértők
19.00 - Kötetlen szakmai beszélgetés

Részvételi díj:
- 16 000 Ft + ÁFA / fő
- kedvezményes részvételi díj (10 000 Ft + ÁFA / fő): kamarai és szakmai szövetségek, klaszterek tagjai részére, valamint az előadó cégek, szervezetek üzleti partnereinek (A szervezők kérik, hogy jelentkezési lapján ezt jelezze!)

További információ és regisztráció a http://www.m27absolvo.hu/rendezvenyek/strategiai-partnerek-szakmai-befektetok/ oldalon. A regisztrációt minden esetben visszaigazolják, egyúttal elküldik a részvételi díj befizetéséhez szükséges információkat.

"Segítség! Van egy ötletem, mit csináljak?"

Tagszervezetünk, a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány, ill. a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával konferenciát szervez ""Segítség! Van egy ötletem, mit csináljak?" - támogatási lehetőségek, tudásközösségek és nyílt hálózatok a hazai és európai innovációs piacon" címmel.

Időpont: 2012. november 8., csütörtök
Helyszín: Munkácsy27 Oktatóközpont (1063 Budapest, Munkácsy Mihály u. 27. I/3)

Tervezett program:

14.00 - 14.05 A műhelykonferencia megnyitása
Kiss Andrea, SEED Alapítvány, projektmenedzser
14.05 - 14.30 Milyen szakmai támogatási és konzultációs lehetőségek érhetőek el az innovációs folyamatban, avagy mi az a K+F minősítés?
Dr. Németh Gábor, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, igazgató
14.30 - 15.00 "Ki az, aki elvezet az ötlettől az üzleti sikerig? - az új magyar szellemi tulajdon ügynökség bemutatkozása"
Dr. Gács János, Hipavilon Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség Nonprofit Kft.
15.00 - 15.30 Kávészünet
15.30 - 16.00 "Mi a klímaváltozás megelőzéséért innovációs közösségek hálózata (CLIMATE-KIC), és hogyan lehetséges ebbe bekapcsolódni?"
Zentkó László, EIT CLIMATE-KIC magyarországi regionális vezetője
16.30 - 17.00 "Mindenki zsebében ott van a marsallbot! - nyílt hálózati együttműködésre alapozott rendszerek Európában és Magyarországon"
Balázs Tibor, SEED Alapítvány, ügyvezető igazgató
17.00 - 17.40 Kerekasztal beszélgetés az előadókkal, és vita a hallgatóság bevonásával
Soltész Anikó, SEED Alapítvány, volt ügyvezető igazgató
17.40 - 17:45 Zárszó és összefoglalás
Balázs Tibor, SEED Alapítvány, ügyvezető igazgató
17.45 - 18:30 Vacsora

A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A szervezők kérik, hogy részvételi szándékát a jelentkezési lap kitöltésével jelezze. Jelentkezési határidő lezárul az első 50 fő megléte esetén.
További információ: Kiss Andrea, Tel.: +36-1/212-2179, E-mail: akiss@seed.hu.

Innovációs start-up konferencia

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Nemzeti Innovációs Hivatallal (NIH) együttműködésben 2012. november 15-én, innovációs start-up konferenciát szervez a magyar EUREKA tagság 20. évfordulója alkalmából az Akvárium Klubban (1051 Budapest, Erzsébet tér 14.).

Az esemény célközönsége a hazai innovatív kis-és középvállalkozások, pénzügyi befektetők, valamint kiemelten a fiatal start-up és spin-off cégek.

Előzetes program:

9.00 - 9.15 Megnyitó beszéd - "Miért fontosak a kormánynak a start-up-ok?"
Cséfalvay Zoltán, parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkár, NGM
9.15 - 9.25 Köszöntő a 20 éves tagság alkalmából
Pasi Tuominen, Finnország magyarországi nagykövete
9.25 - 9.40 A 20 éves magyar EUREKA-tagság eredményei
Erdő Sándor, NGM, EUREKA HLG elnök
 
EUREKA Innovációs díjátadó
09:40-10:10 EUREKA Innovációs Díj finalistáinak bemutatkozása, díjátadás
Díjat átadja: Erdő Sándor
10:10-10:30 Kávészünet
 
"Miénk itt a tér" - Innovatív vállalatok sikertörténetei
10:30-10:50 Vitaindító előadás: "A vállalkozói siker titka"
Somlai-Fischer Ádám, Prezi
10:50-12:00 Kerekasztal-beszélgetés: Innovatív vállalatok sikertörténetei
Moderátor (felkérés alatt): Málnay Barnabás, Mobilitás és Multimédia Klaszter igazgatója
Résztvevők: sikeres EUROSTARS/EUREKA projektek vezetői (SearchLab Pauger Kft.; CompuWorx; Kilgray) és más sikeres innovatív vállalkozások (LogMeIn, Escape Productions).
12:00-12:15 Kérdések, válaszok
12:15-13:30 Ebédszünet
 
Nemzetközi K+F együttműködések
13:30-13:40 NIH szerepe a nemzetközi KFI együttműködésekben
Korányi László, elnökhelyettes, NIH
13:40-13:50 HITA szerepe a vállalkozások támogatásában
Dobos Erzsébet, elnök, Nemzeti Külgazdasági Hivatal (felkérés alatt)
13:50-14:00 EUREKA és EUROSTARS programokban rejlő lehetőségek
Csuzdi Szonja, főosztályvezető-helyettes, NIH
14:00-14:15 Kérdések, válaszok
 
Az innováció piaci finanszírozása
14:15-15:30 Kerekasztal beszélgetés: Az innováció piaci finanszírozása
Moderátor: Korányi László
Résztvevők (felkérés alatt): Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület; Üzleti Angyal Klub; Insider Blog; Day One Capital; NGM; BCE, Vállalkozás-fejlesztési Intézet Kisvállalkozás-fejlesztési Központja, valamint tőkebevonásban/kihelyezésben sikeres vállalkozások
15:30-15:45 Kérdések, válaszok
15:45-16:00 Zárszó
Mészáros György, elnök, NIH
16:00-17:00 Koktél

A részvétel mindenki számára elérhető, ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
További információ, ill. regisztráció: Vántora Virág, NIH, Tel.: 1/484-2567, E-mail.: virag.vantora@nih.gov.hu, Web: http://www.nih.gov.hu/eureka20121115

Európai szeminárium

Berlinben, 2012. november 15-16. között rendezi meg szemináriumát a European Academy for Taxes, Economics & Law, "Hogyan szerkesszünk K+F szerződéseket a gyakorlatban" címmel.

A szeminárium tervezett céljai:
- a K+F szerződések intézése,
- az EU-támogatások és hatásuk a K+F konzorciumi megállapodásokra,
- licencszerződések strukturálása,
- a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok kezelése,
- az EU-versenytörvénye K+F szempontból,
- a Horizont 2020 ("FP8") program ismertetése.

További információ: Dipl.-Jur. Christoph Brauner, Dipl.-Jur. Christian Klingenberg, ill. az ide kattintva. Regisztráció

IKT Innovációs Kerekasztal-beszélgetés

Tagszervezetünk, az Iparfejlesztési Közalapítvány (IFKA) második, rendhagyó IKT Innovációs Kerekasztal-beszélgetést szervez, melynek keretében bemutatja BORDWIIS+ "Boosting Regional Development with ICT Innovations" elnevezésű nemzetközi projekt regionális IKT innovációs felmérésének eredményeit és tapasztalatait.

Helyszín: 1063 Budapest, Munkácsy Mihály u. 16., II. emelet, Könyvtárterem
Időpont: 2012. november 19., hétfő

Tervezett program:

10.00 - 10.15 Köszöntő és áttekintés a projektről
Dr. Bárdos Krisztina, Iparfejlesztési Közalapítvány, ügyvezető igazgató
10.15 - 10.35 IKT innovációs felmérés eredményeinek bemutatása
Mondovics János, BONITAT Kft., külső szakértő
10.35 - 10.50 BORDWIIS+ partnerrégiók négyoldalú (quadruple-helix típusú) együttműködési jó gyakorlatainak áttekintése
Baracsi Mária, BORDWIIS+ projektmenedzser
10.50 - 11.05 Regionális IKT innovációs felmérés célrendszere, módszertana
Baracsi Mária, BORDWIIS+ projektmenedzser
11.05 - 11.30 Kerekasztal-beszélgetés (kérdések és válaszok)
11.30 - 12.00 Szendvicsebéd

A részvétel ingyenes.
További információ: Baracsi Mária, nemzetközi projektszakértő, Mobil: 30/400-3268, E-mail: baracsi@ifka.hu

"A Mikulás is benchmarkol - 6." c. konferencia

2012. december 6-án, 9 órai kezdettel, tagszervezetünk, az Iparfejlesztési Közalapítvány (IFKA), a Hotel Benczúr Budapest Termében (1068 Budapest, Benczúr u. 35.), "A Mikulás is benchmarkol - 6" címmel konferenciát tart.

A konferencia védnöke: Prof. Dr. Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) stratégiai államtitkára.

Tervezett program:

9.00 - 9.05 Sződi Sándor, az IFKA Minőségfejlesztési Központ ügyvezető igazgatója, levezető elnök
9.05 - 9.15 Közhasznúság és fenntarthatóság
Dr. Bárdos Krisztina, az IFKA általános ügyvezető igazgatója
9.15 - 9.50 A magyar gazdaságstratégia aktuális kérdései
Prof. Dr. Cséfalvay Zoltán, NGM stratégiai államtitkára
9.50 - 10.15 Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia
Dr. Bartus Gábor, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkára
10.15 - 10.40 Egyetemi kutatások a fenntarthatóságról
Matolay Réka, a Corvinus Egyetem egyetemi adjunktusa
10.40 - 10.50 "A Mikulás is benchmarkol-5." konferencia legjobb előadója díj átadása
10.50 - 11.15 Szünet
11.15 - 11.40 GE Lighting a fenntarthatóságért
Margit György, az EMEA, GE Lighting Európai minőségügyi vezetője
11.40 - 12.20 Hogyan segíti a National Instruments CSR tevékenysége a jövő mérnökeinek képzését
Dr. Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezető igazgatója
12.20 - 12.45 A fenntarthatóság menedzsmentjének gyakorlata a MOL-csoportban
Kapusy Pál, a MOL Csoport fenntartható fejlődés vezetője
12.45 - 13.30 Ebéd
13.30 - 13.50 A Jabil Circuit Magyarország Kft. társadalmi elkötelezettsége
Szepesi Viktória, emberi erőforrás és szervezetfejlesztési vezető
13.50 - 14.10 Fenntarthatóság, minőség: nem ugyanaz?
Karászi Zoltán, a TÜV Rheinland InterCert Kft. ügyvezető igazgatója
14.10 - 14.30 Legjobb gyakorlat "szinte" ingyen, avagy vállalati képzési modell másként
Hortobágyi Csaba, a Continental Automotive Hungary Kft. minőségirányítási vezetője
14.30 - 14.45 Média és fenntarthatóság
Scodnik Kinga, a Ma & Holnap lapigazgatója
14.45 - 15.00 MLBKT Benchmarking tagozat bemutatkozása
Pap Sándor, a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság tagozatvezetője
15.00 - A konferencia zárása

További információk és letölthető jelentkezési lap: www.ifka.hu

Pályázati felhívások

Innovatív ötletek megvalósításának elősegítésére

A Debreceni Egyetem Tudás- és Technológia Transzfer Iroda pályázatot hirdet a FORT nemzetközi projekt keretein belül innovatív ötletek megvalósításának elősegítésére. A pályázatra kutatóintézetek és kutatásfejlesztéssel foglalkozó mikro-, kis- és középvállalkozások, elsősorban spin-off és start-up cégek jelentkezését várják.

Határidő: 2012. november 30.

A nyertes egy 5000 euró értékű innovációs utalványt kap, amely a megoldás továbbfejlesztését célzó szolgáltatás igénybevételére fordítható.

Jelentkezés és további részletek: http://detti.unideb.hu/portal/hu/FORT_palyazat
További információ: Bölcskei Erzsébet, projektmenedzser, Debreceni Egyetem Tudás- és Technológia Transzfer Iroda, Tel.: +3652/512-900/ mellék: 64176, E-mail: erzsebet.bolcskei@unideb.hu

Kereskedelemfejlesztési pályázat

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) kereskedelemfejlesztési pályázatot ír ki 2012. április 14. és 2013. június 30. között megkezdett külpiaci projektek megvalósítására. A pályázat kiemelten támogatja azokat a magyar mikro, kis- és középvállalkozásokat, amelyek magas magyar hozzáadott értéket jelentő termékeket és szolgáltatásokat állítanak elő.

A pályázat meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg 400 millió forint.

A pályázatok benyújtása 2012. október 11-től 2013. január 16-ig lehetséges.

A pályázat alapvető célkitűzése a kkv-k magyar exportban jelenleg alacsony részarányának növelése. A rendszer magyar termékek és szolgáltatások versenyképességének javítását kívánja elősegíteni.

2012. április 14. és október 11. között megvalósult projektekre csak a HITA által visszaigazolt szándéknyilatkozattal rendelkezők nyújthatnak be pályázatot.

További információ: HITA Ügyfélszolgálat, telefon: (1) 872 6666, e-mail: palyazat@hita.hu, honlap: http://www.hita.hu/
Szerkesztő: dr. Antos László, Munkatárs: Szlamek Orsolya
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevél-szerkesztőség: 1036 Budapest, Lajos u. 103.
tel.: 430-3330, fax: 240-7020, e-posta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.