XXII. évf. | 2012. június 26. | 13. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Nemzeti Innovációs Hivatal

Új tagok
Szakirodalom-figyelő
Sajtószemle
Pályázati felhívásokHírek | Magyar Innovációs Szövetség

Módszertani útmutató

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal (SZTNH) hatásköre 2012. február 1-jei hatállyal kibővült a kutatás-fejlesztési tevékenység minősítésére vonatkozó feladatkörrel. Az átláthatóság biztosítása, ill. az ügyfelek megfelelő tájékoztatása érdekében elkészült ehhez egy módszertani útmutató tervezet, amelynek véleményezésére Szövetségünket is felkérték.

Részletek a MISZ június 12-én kialakított véleményéből:

"...A kutatás-fejlesztési és kapcsolódó tevékenységek rendszerezése és fogalmi leírása (2. fejezet) logikus, színvonalas, hasznos támpontot ad az eljárásban résztvevő ügyfeleknek és általában a K+F folyamatokat tervező és végző szakembereknek..."

"...A minősítési eljárás iránti kérelem tartalmi követelményei (3. fejezet) - egy, pusztán a kérelem alapján hozandó döntés szempontjából - kétség kívül adekvátak, a kérelmező ügyfelekre azonban nem csekély terhet rónak..."

"...a pályázati kiírások, útmutatók, valamint a minősítési eljárás útmutatójának összeállításánál gondoskodni kellene arról, hogy az adott dokumentumok összehangolva és explicite részleteiben is egymásra utalva határozzák meg azokat a témákat és tartalmi követelményeket, amelyek a minősítési kérelemben és a pályázati dokumentumban szövegszerűen is azonosak lehetnek, annak érdekében, hogy az ügyfeleket megkíméljék a kettőzött feladattól..."

"...Veszélyesnek tartjuk, hogy semmilyen fellebbezési, jogorvoslati lehetőség nincs a minősítési eljárás döntése után. Egy döntés mindig lehet téves, ki kellene dolgozni egy újragondolási lehetőséget, hiszen a rossz döntésnek komoly negatív anyagi következményei lehetnek..."

Észrevételünk teljes szövege portálunkon ide kattintva olvasható.

Kerekasztal-beszélgetés

John R. McDougall, a National Research Council (NRC) elnökének tiszteletére Tamara Guttman, kanadai nagykövet asszony kerekasztal-megbeszélést szervezett június 21-én, Kanada budapesti nagykövetségén. A rendezvényen meghívott vendégként Szövetségünket dr. Szabó Gábor, elnök és dr. Antos László, ügyvezető igazgató képviselte.

A nagykövet asszony köszöntője után John R. McDougall tartott nyitó előadást, aki többek között elmondta, hogy a mintegy 40 kutatószervezetet tömörítő NRC-ben átalakítás zajlik azért, hogy növekedjen az ipari K+F és ezáltal nagyobb gazdasági eredményre legyen képes Kanada.

Az előadást követő kerekasztal-beszélgetésen Szabó Gábor, elnök rámutatott arra, hogy Magyarország innovációs teljesítményét elsősorban a KKV-k innovációs készségének fejlesztésével lehet fokozni. A résztvevők egybehangzóan állapították meg, hogy a KKV-k növekedésének, ill. nemzetközi piacra lépésének legfőbb akadálya a nem kellő piacismeret és vezetési hiányosságok.

Meet the scientist

Elfogadta az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége a Meet the scientist program 2011/2012. évi beszámolóját. A programot a Magyar Innovációs Szövetség, a Magyar Fulbright Egyesület és az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége indított el, a műszaki és természettudományok, illetve az amerikai tanulmányi lehetőségek népszerűsítése érdekében.

A projekt a 2011/2012-es tanévben hét fővárosi és tizenegy vidéki középiskolába látogatott el, ahol a természettudományok és a műszaki tudományok területén dolgozó, korábbi Fulbright-ösztöndíjasok tartottak népszerűsítő előadásokat.

A projekt eredményei:
- 1550 diák hallgatta meg a 18 előadást,
- 2307 alkalommal nézték meg az előadásokat a Youtube video megosztó portálon,
- 2489 egyéni látogató nézte meg hat hónap alatt a projekt honlapját a www.meetthescientist.hu-t,
- 247-en csatlakoztak a Meet the scientist projekt Facebook csoportjához,
- 52 alkalommal szerepelt a sajtóban a projekt.

Négy magyar csapat az Intel® Business Challenge Europe középdöntőjében

Az Intel® Business Challenge Europe középdöntőbe jutott 62 csapat között szerepel 4 magyar pályázat: az OptoForce, a HighCastle Software, a FormCell és az InnoPAT.

A továbbjutott legjobb tervek szerzőit felkérik, hogy készítsenek üzleti tervet és egy bemutató videót július 16-ig, a verseny nemzetközi szakmai mentoraival folytatott konzultáció segítségével. Ezt követően a legjobb 20 tervet nemzetközi zsűri választja ki az Intel® Business Challenge európai döntőjébe, amely 2012 szeptemberében Lengyelországban lesz.

Az Intel® Business Challenge európai győztesei 50 000 $ pénzdíjat kapnak. Ezen kívül kiutazhatnak az Intel® Global Challenge döntőjébe is, melyet 2012 novemberében Berkeley-ben (CA) rendeznek meg. A világdöntőbe jutottak versenyezhetnek a 100 000 $ pénznyereményért és lehetőségük lesz arra, hogy "eladják" az ötleteiket a Szilícium-völgy befektetőinek.
Az európai verseny magyarországi partnere a Magyar Innovációs Szövetség.

Design Management Díj bírálóbizottsági ülés

Június 20-án, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában ülésezett a 2012. évi Design Management Díj bírálóbizottsága, melyben Szövetségünket dr. Antos László, ügyvezető igazgató képviselte.
A Magyar Formatervezési Tanács által alapított díj célja, hogy bemutassa, hogyan segítheti a design alkalmazása és szakszerű menedzselése egy szervezet célkitűzéseink megvalósítását, eredményes működését, és elismerje ennek kiváló példáit.

A felhívásra 58 ajánlás érkezett be, ezek közül 26-an nyújtottak be részletes pályázati dokumentációt. Az ülésen a zsűri tagjai áttekintették a benyújtott pályázati dokumentációkat, majd azokról pontozással szavaztak. Ezt követően megvitatták az eredményt, és konszenzussal kiválasztották a 2012 évi nyertes szervezetet, melynek nyereménye bruttó 1 millió forint, valamint munkájának kiállítása az idei Design Héten.

Pro Progressio Innovációs Díj

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME), több mint 400 résztvevős "Kutatóegyetemi mérföldköveink 2012" című konferencián, 2012. június 21-én első alkalommal került sor a Pro Progressio Innovációs Díj átadására.

A 15 éve működő BME Pro Progressio Alapítvány tevékenységének középpontjába a tehetséggondozást és az innovációs tevékenység ösztönzését állította. Az alapítvány évente közel 400 hallgatót és kutatót támogat ösztöndíjakkal. 2012-ben első alkalommal, a hallgatók és az oktatók részére meghirdetett pályázat keretében a - BME két éves kutatóegyetemi programjában született - két legjelentősebb eredményt ismerték el, összesen 2 M Ft ösztöndíj juttatásával. A díjakat Dr. Pakucs János, Szövetségünk tiszteletbeli elnöke, mint a Pro Progressio Alapítvány elnöke és Dr. Péceli Gábor, a BME rektora adták át. A pályázatot és az értékelés folyamatát Dr. Pakucs János ismertette.
A 2012. évi díjazott pályaművek:
- Mikrofluidikai innováció terepen bevethető lab-on-a-chip renszerekhez (Dr. Sántha Hunor egyetemi docens, Bonyár Attila PhD hallgató, Varga Máté tanszéki mérnök, Ring Balázs tanszéki mérnök, valamennyien a BME VIK Elektronikai Technológiai Tanszék Mikrofluidikai Laboratórium munkatársai)
- Elektrosztatikus eljárás és berendezés részecskék nano- és mikroszerkezetű funkcionális bevonatának előállítására (Molnár Kolos PhD hallgató BME GPK Polimertechnika Tanszék, Nagy Zsombor Kristóf doktorjelölt BME VBK Szerves Kémia és Technológia Tanszék)

Millennium Technológiai Díj 2012

A MISZ Hírlevél 2012/9. számában beszámoltunk már arról, hogy a Finn Műszaki Akadémia április 19-én bejelentette a 2012. évi Millennium Technológiai Díj nyerteseinek nevét.

Az ünnepélyes díjátadó ceremóniára június 13-án, Helsinkiben került sor. A díjat két prominens újító, Linus Torvalds, a Linux operációs rendszer fejlesztésének elindítója és Dr. Shinya Yamanaka, az etikus őssejtkutatás úttörője kapta.
A Finn Nemzeti Operában Sauli Niinistö, a Finn Köztársaság elnöke adta át a díjat az ünnepségen, tudósok és üzleti vezetők közönsége előtt. Ez az első alkalom, hogy a fődíjat két tudós között osztották meg, így az 1 200 000 eurónyi pénznyereményt is.

A Millennium Technológiai Díjjal Finnország tiszteleg az élet minőségét javító technológiai innovációk előtt. A díjat 2004-ben nyújtották át először, és azóta minden második évben osztják ki. A díjat a Finn Műszaki Akadémia ítéli oda, egy független alapítvány által, melyet a finn ipar hozott létre, partnerségben a finn állammal.

Hírek | Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Új piaci szereplő az innováció intézményrendszerében

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) 2012 májusában nonprofit korlátolt felelősségű társaság formájában megalapította a HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség Nonprofit Kft-t. A 100%-ban állami tulajdonú ügynökség a hazai innovációs intézményrendszer új kínálati pozíciót megjelenítő szereplőjeként a tudástőke üzleti alkalmazását és piaci hasznosítását segíti elő a szellemi tulajdonon alapuló innováció-menedzsment eszközrendszerével.

A HIPAVILON egyfajta információ- és kapcsolati központként időt és költséget takarít meg ügyfeleinek, és az innovációs ciklus egészét támogatja a SZTNH szolgáltatási palettájának kiszélesített és továbbfejlesztett, önálló működtetésével.

A HIPAVILON Nonprofit Kft. azoknak nyújtja szolgáltatásait,
- akik nem tudják, merre induljanak el kiforrott ötletük megvalósítása érdekében;
- akiknek szükségük van innovációs potenciáljuk és kihasználatlan üzleti lehetőségeik feltérképezésére;
- akiknek szükségük van szellemitulajdon-védelmi stratégiára;
- akik nem biztosak benne, hogy amit megalkottak valóban új vagy eredeti-e;
- akik partnereket vagy finanszírozási lehetőségeket keresnek;
- akik tudni szeretnék, hogy mennyit ér az általuk kidolgozott megoldás és az annak alapján elindított vállalkozás, illetve mekkora kockázat rejlik benne;
- akik szeretnének többet tudni versenytársaikról és azok tevékenységéről;
- akik a piacon szeretnék hasznosítani innovatív megoldásukat.

Új verziójú elektronikus ügyintézési rendszer

Az SZTNH elektronikus ügyintézési felülete jelentősen átalakult. A legfőbb változás: az adatlapokhoz bárki hozzáférhet és kitöltheti azokat, csak a beküldéshez kell az ügyfélkapus azonosító vagy az elektronikus aláírás. Az SZTNH az e-ügyintézési rendszer módosításával kívánja elősegíteni az elektronikus szolgáltatások még gyakoribb használatát, az e-kommunikáció széleskörű terjedését.

A 2012. június 15-én életbe lépő változások:
- Az első oldalon kiválasztható és a felhasználó gépére letölthető a megfelelő űrlap.
- Az első oldalon a benyújtáshoz szükséges valamennyi segédanyag megtalálható. Az e-ügyintézési rendszert először használókat segíti az útmutató az űrlapok kitöltésében; a gyakorlott felhasználóknak természetesen nem kell végig olvasniuk a tájékoztatót.
- A második oldalon a kitöltött űrlapot lehet feltölteni, majd ellenőrizni, hogy mindent rendben talál-e a rendszer. Ezt a funkciót is bejelentkezés nélkül lehet kipróbálni.
- Felhasználóinknak a harmadik oldalon - a beküldéskor - kell bejelentkezniük az e-ügyintézési rendszerbe.

Hírek | Nemzeti Innovációs Hivatal

Együttműködési megállapodás

Együttműködési keret-megállapodást kötött június 19-én a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) és a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV). A megállapodást a BKV nevében Bolla Tibor, a Társaság vezérigazgatója, míg a NIH részéről dr. Mészáros György elnök írta alá.

A NIH és a BKV közötti együttműködés célja az új technológiák megismertetése, amelyek elősegíthetik a BKV hozzáférését a fellelhető közlekedéstechnikai újításokhoz, illetve megkönnyítik azok vállalati alkalmazását. A közös munka során a BKV szakmai segítséget nyújt egyes közlekedési, műszaki kérdésekben, a NIH pedig tájékoztatást ad a kutatás-fejlesztési, valamint innovációs célú hazai támogatási programok és pályázatok hozzáférhetőségéről, illetve a különféle pályázati lehetőségekről.

Köszöntjük új tagjainkat!

Név: | Innoportal.hu Kft.
Tagsorszám:
| 657.
Cím: | 1135 Budapest, Csata utca 32.
Honlap: | www.innoportal.hu
Vezető: | Kovács Milán, ügyvezető igazgató
E-mail: | info@innoportal.hu

Tevékenység:
Az Innoportal.hu egy független innovációs hírportál, melynek célja, hogy a portálon keresztül az innováció területén keletkező számtalan információ célzottan és rendszerezve jusson el olvasóihoz, így az oldal segítségével egyszerűbben és gyorsabban találjanak egymásra az innováció keresleti és kínálati oldalán helyet foglalók, fokozódjon a tudásáramlás a felhasználók között.
A portál bemutatja az innováció területének intézményi, felsőoktatási, állami és gazdasági szereplőit, az aktuális és várható események mellett könnyen fogyasztható hírekkel is szolgál az oldalra látogatóknak. A pályázati felhívások és lehetőségek, projektek, eredmények, innovációs díjak éppúgy helyet kapnak, mint a szakmai tanulmányok, interjúk, előadások és kiadványok.
A portál által nyújtott szolgáltatások:
- Aktuális hírek, események, közlemények az innováció területéről
- Innovációs sikertörténetek és érdemtelenül feledésbe merült innovációk bemutatása
- Innovációs szervezetek, központok, kutatóintézetek bemutatása
- Innovációs pályázati hírek, lehetőségek közzététele
- Üzleti és innovációs ajánlatok közzététele
- Hírlevél szolgáltatás
- Innovációs fogalomtár és Cégadatbázis.

Név: | Dr. Dombi Ügyvédi Iroda
Tagsorszám:
| 658.
Cím: | 1051 Budapest, Október 6. utca 8., III/3
Honlap: | www.drdombi.hu
Vezető: | Dr. Dombi Viktor, irodavezető ügyvéd
E-mail: | viktor.dombi@drdombi.hu

Tevékenység:
Az Iroda részére közreműködő ügyvédek a gazdasági jog egyes részterületeire szakosodva látják el tevékenységüket, ennek keretében profiljukba elsősorban a kereskedelmi jog, a vállalkozások joga, a gazdasági társaságok szabályozása, a kártérítések joga és a cégjog tartozik, valamint tevékenységünk ezen felül felölel egyes adójogi, pénzügyi jogi és az ingatlan beruházásokkal összefüggő jogi kérdések kezelését is. Az ügyvédi iroda megbízói jellemzően multinacionális vállalatok, magyar és külföldi tulajdonú kis- és középvállalkozások, valamint önkormányzati tulajdonú cégek. Ügyfeleik elsősorban az informatikai szektorban, az építőiparban, a szállítmányozás és fuvarozás területén, a kereskedelmi szektorban, valamint informatikai szolgáltatások nyújtásában vannak jelen. Ügyfeleiket képviselik mind a peren kívüli egyeztetések során, mind pedig a rendes-, illetőleg a választott bíróságok előtt, valamint egyedi megállapodás alapján nyújtanak tanácsot részükre. A kollégák tárgyalóképes angol, illetve német nyelvtudással rendelkeznek, a szakosodott jogterületen, köztük a gazdasági jog, a cégjog, a bankjog területén szerzett napi gyakorlati jártasságuk bizonyítja az ügyek gondos, kiemelkedő színvonalú ellátását.

Szakirodalom-figyelő

Kaszás György: Gondolkodjunk, mert vagyunk! 12 kreatív problémamegoldó módszer - HVG Könyvek, 2011
Dr. Osman Péter ismertetése

"Nem a gondolkodás drága, hanem annak hiánya." • "Az intelligencia velünk születik, a gondolkodást meg kell tanulni. (Edward de Bono) • "Gondolkodjunk azon a kreativitási szinten, amely szintre agyunk egyébként képes." • "1600 ötéves gyerekkel elvégeztették a NASA kreativitástesztjét, majd újra tesztelték őket 10 és 15 éves korukban. Az 5 évesek átlagos eredménye 98% volt, a 10 éveseké 30%, a 15 éveseké 12%. Ugyanaz a teszt 280 ezer felnőttnél átlagban 2% eredményt hozott." • "A Földnek nem a környezetrombolás, nem a háborúk, nem az éhezés/szomjazás, nem a konzumerizmus a fő problémája, hanem a kreatív gondolkodás hiánya." (Edward de Bono) • "Mindenkinek szól ez a könyv, aki pontosan tudja, hogy a problémák nem azért vannak, hogy megoldjuk őket, hanem éppen azért vannak, mert nem oldjuk meg azokat." • "A modern társadalom diszkriminálja a jobb agyféltekét." (Roger Sperry Nobel-díjas neuro-pszichológus, neuro-biológus) • "A gondolkodási folyamatokra is igaz, amit a számítógép vert bele mindenki agyába, hogy input nélkül nincs output." • "A kreatív gondolkodás kulcsa nem az, hogy egy, már létező ötlet után kutatunk az univerzumban, hanem az, hogy kapcsolatokat, lehetőségeket keresünk az agyunkon belül. (Ennek a működési rendszerébe tartozik az a valami is, amit intuíciónak, isteni szikrának nevezünk. - OP) A kérdés csak az, hogy rendelkezünk-e a különféle minták kombinációjának képességével annak érdekében, hogy újakat hozhassunk létre, vagy a mégoly gazdag lexikális tudásunk darabjai megmaradnak-e egymástól független információmorzsáknak." • "A mindennapjaink során nagy szükségünk van arra, hogy tudatosan, magas színvonalon és eredményesen használjuk ki mindazon lehetőségek sorát, amelyet az agyunk kínál a számunkra. Tanuljunk meg kreatívan gondolkodni, sajátítsunk el, alakítsunk ki magunknak olyan kereteket, módszereket, technikákat, amelyekkel sokkal kisebb energia-befektetéssel és adrenalin-lökettel (Ó ne, az adrenalin az alkotó munka egyik nagy jutalma! - OP), sokkal magasabb színvonalon érhetünk el olyan eredményeket, amelyekre a szellemi képességeink egyébként alkalmassá tesznek bennünket." - idézetek a könyvből.

"Nem a bölcsek kövét kínálom, csak egy hasznos segítséget, amivel fejleszthető a gondolkodás, a kreatív teljesítmény. Ami segít abban, hogy elgondolkodjunk a gondolkodásról." - mondja Kaszás e művéről. Az ő, nagyon találó megfogalmazásában: "A kreatív gondolkodás az, amikor tudatosan elkerüljük a jól bejáratott gondolkodási főútvonalat, miközben az ötlethez vezető utat nem ismerjük." És "Az iskoláktól függetlenül elsajátítható kreatív gondolkodási technikák jelentősége felbecsülhetetlen. A minimum, amit megtehetünk, hogy magánúton, önképzéssel, tréningek útján lépünk előre e téren." Igen, ehhez kínál a profi tudásával és módszerességével felépített útmutatást, segítséget ez a könyv. Szabályozott problémamegoldó módszereket, amelyek - Kaszást idézve - "tudatosságot, szervezettséget, tisztaságot kölcsönöznek a gondolkodáshoz. (...) Szabályozottnak azért mondjuk ezeket a módszereket, mert strukturált gondolkodási folyamatok a probléma-meghatározás és a megoldás között. Kreatívnak öt ok miatt, mert: • Konvergencia helyett a divergencia jellemző rájuk • Linearitás helyett több irányúak és elágazók • Egy megoldás helyett több ötletet eredményeznek • Több lehetőséget adnak az eredeti (azaz minőségileg új - OP) megoldásokra • Mindkét agyféltekénket működtetik."

Edward M. Hallowell: Tündöklés - Hogyan hozzuk ki embereinkből a legjobbat az agykutatás segítségével - Akadémiai Kiadó, 2012
Dr. Osman Péter ismertetése

Ne keltsen gyanakvást a kötet alcíme! Ez nem a sokszor lejáratott, marketing célú fényezés - Hallowell a vezetői gyakorlatban valóban nagyon jól hasznosítható, forradalmian új felismerésen alapuló tanácsokat, útmutatást ad, és sem a megértésükhöz, sem az alkalmazásukhoz nem kell elmerülni az agykutatás rejtelmeiben. Mondandójának az utóbbihoz az a köze, hogy a modern agykutatás új, döntő jelentőségű felfedezésére támaszkodik. Ennek lényege, hogy agyunk képes megváltoztatni önnön szerkezetét és működését, s ez kihasználható a teljesítményének javítására. Részletesen szól erről Norman Doidge: A változó agy - Elképesztő történetek az agykutatás élvonalából c. könyve, amelyre Hallowell is hangsúlyosan hivatkozik (l. MISZ Hírlevél 2011/12. sz.). Ez az adottságunk, az úgynevezett neuroplaszticitás valóban képessé tesz bennünket minden életkorban a tanulásra, a feladatokhoz, helyzetekhez való sikeres alkalmazkodásra, beleértve természetesen a munkavégzést is. Hallowell egész mondandójának magva, hogyan használhatják ki a vezetők ezt az adottságot arra, hogy a leghatékonyabban és főként tartósan kihozzák a legjobb teljesítményt az embereikből.

"Szinte mindenki szeretne mindent beleadni, ha látja, hogy sikeres lehet, és fejlődni tud." • "Modern paradoxon: miközben elektronikus úton totálisan összekapcsoltuk magunkat, érzelmileg eltávolodunk egymástól." • "A túlterheltség, és az örökös elfoglaltság a modern kor sajátos, előre nem látott csapdái, melyek a legértékesebb emberi erőfeszítéseket szabotálják." • "Második modern paradoxon: a legértékesebb emberi erőfeszítések legtöbbször nem azért buknak el, mert nem adunk bele eleget, hanem épp azért, mert túl keményen dolgozunk. Az agynak megvannak a maga korlátai." - Idézetek a könyvből.

Szemléletét és a könyve hasznosságát igen jól jellemzi a következő tétele: "Egy vezető feladatai közül talán ez a legfontosabb: rá kell jönni, hogyan tudjuk konstruktívan kihozni magunkból és a velünk és nekünk dolgozó emberekből a legjobbat." Nos, egészen biztosan ez a vezető legfontosabb dolga. És két kulcsszó is megjelenik. Valóban csak konstruktív módon érhető ez el, azaz a vezetőnek alkotó munkával kell kialakítania az optimális döntéseit, valamint az azok megvalósítását szolgáló optimális eszközeit. És csak akkor hozhatja ki az embereiből a legjobbat, ha magából is azt hozza ki. Utóbbi azt jelenti, hogy a munkájához ki kell aknáznia saját agya tanulékonyságát is.

"Ahhoz, hogy a csúcsteljesítményt elérje, mindenkinek meg kell találnia a megfelelő helyet, a megfelelő állást, a megfelelő feltételeket, azt, ami neki való. Ezen a ponton lesz a vezető szerepe kulcsfontosságú." Sorsdöntő a vezetőnek, az embereinek és az egész cégnek, szervezetnek, hogyan tudja "a főnök" ezt megvalósítani. Ismét Hallowellt idézve: "Olyan eljárást adok át, amely bárhol bevethető, ha egy emberből ki akarjuk hozni a legjobbat, bármi zajlik is épp a szélesebb világban. Megmutatom azt is, mi a teendő, ha a dolgok nem működnek, ha valaki önmagához képest nem a legjobb teljesítményt nyújtja." Mindehhez itt részletesen leírt, példákkal is illusztrált módszert ad, amely a képességek, a megfelelés, a jó teljesítmény és az abból táplálkozó, a képességeket is növelő önbizalom folyamatos fejlesztésének eszközeit kínálja a vezetőknek. Ezt a Kiválóság Körének nevezi, amelynek öt lépése: • Válasszunk! • Teremtsünk kapcsolatot! • Játsszunk! • Gyürkőzzünk és növekedjünk! • Tündököljünk!

Settenkedő ködök, fagyok. A természet fortélyai - Útravaló a tudás birodalmából, TermészetBÚVÁR Alapítvány, 2012
Dr. Osman Péter ismertetése

A megragadó "Kulcs a természethez" mottóval indította anno útjára a TermészetBÚVÁR Alapítvány a különlegesen szép és kiemelkedően értékes könyvsorozatát, amelynek most jelent meg a harmadik kötete. Ezt a Perzselő napsütésben (2007) és a Sokszólamú újjászületés (2008) előzte meg, és a Hófödte tájak, háztetők követi majd. Bennük közreadják a TermészetBÚVÁR magazinban 1990 óta felhalmozott szellemi tőke legjavát, bemutatják a természet megannyi csodáját, fortélyát, ösztönözve bennünket, hogy fedezzük fel és becsüljük annak kincseit és szépségeit.

Kivételesen álljon itt egy megjegyzés: tudjuk, évek óta rendkívül küzdelmesen tartják fenn magukat. A kiadványaikkal, a könyveikkel és a TermészetBÚVÁR folyóiratukkal országunk sorsdöntő jelentőségű szellemi és anyagi erőforrására, a természeti értékeire hívják fel kitartóan és szakszerűen, nem mellesleg megragadó szépen a figyelmet. Minden segítséget megérdemelnek.

Ez a sorozat is olyan értékekre nyitja rá a szemünket, amelyek ismerete mindannyiunk életét gazdagabbá, gondolkodását egészségesebbé tehetik. Mi, vasba, betonba, műanyagokba, elektronikába öltözött (vagy inkább bezárt) városiak nagyrészt úgy éljük az életünket, mintha technikai civilizációnk fölényes erejével felül emelkedtünk volna azon, hogy alapvető létfeltételeinkben kötődjünk a természet élővilágához, s már alig ismerjük azt. Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a biodiverzitás a létünk nélkülözhetetlen alapja, és a túlélésünket fenyegetheti a fajok, létformák biológiai sokféleségének a megfogyatkozása; hogy minden technikánkkal együtt is nem urai vagyunk az élővilágnak, hanem haszonélvezői, és gyakran felelőtlen rombolói - tisztelet a kivételnek! -, akik azonban csak egész-ségesen működő bioszférában tudnak tartósan fennmaradni. Múlhatatlan szükségünk van arra, hogy ráérezzünk, micsoda hatalmas, a végletekig kifinomult, és ezért törékeny rendszer az élő természet, hogy az élőlények számtalan különféle, önmagukban, egyenként is csodálatos fajából épül fel, s bármelyikük is pusztul, ne kérdezzük, kiért, miért szól a harang, hanem tudjuk, hogy értünk szól. Ehhez visznek közelebb ezek a bámulatos könyvek.

A kötetek rengeteg új ismerettel, meglepetéssel szolgálnak még azoknak is, akik szeretik a természet világát, hiszen kincseinek nagy részét csak az értő találja meg, s csak a gyakorlott szem ismeri fel. A nézéstől a tudás segíthet a látáshoz. A "természet fortélyai" pedig gyakran igencsak rejtőzködő természetű mesterfogások - kell tehát az "útmutatás". "Naprakész ismeretekkel, hiteles tartalommal és gazdag illusztrációval" mondja a fülszöveg, s ez maradéktalanul igaz is, garancia rá a kiadó.

E legújabbnak a fülszövegéből idézve: "A forró nyár és a zsendülő tavasz után (róluk szólt az első két könyv - OP) most az ősz felfedezéséhez kínálunk útravalót a tudás birodalmából. (Valójában többet, jobbat: kedves, színes beszédű, mindentudó idegenvezetőt, hiszen ekként szolgálnak ezek a kötetek a csodálatos képanyaggal és a leírásaikkal és magyarázataikkal. - OP) Azokat a változásokat, fortélyokat mutatjuk be 312 színes oldalon, amelyekkel a settenkedő ködök, fagyok időszakában erdő, mező, állat- és növényvilág búcsúzik a nyártól, készül a tél fogadására. A fejezeteket 332 különleges felvétel, valamint 92 ábra és grafika illusztrálja. A könyv 51 mozaikból kikerekedő, érdekesen változatos, hitelesen sokatmondó, naprakész tartalmát a hazai tudományos ismeretterjesztés 25 kiváló művelőjének közreműködése szavatolja."

Teljes körű sajtószemle

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll!)
A sajtószemle tagvállalataink, a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft. segítségével készült.


Lépések, 17. évf./2. szám, 2012. nyár, 16+17. oldal
Környezeti innovációk a hazai feldolgozóiparban - egy felmérés eredményei
"...A megkérdezett vállalatok összesen 283 konkrét környezeti innovációról számoltak be az elmúlt három évből (minden vállalattól három környezeti innováció bemutatását kértük). Ez vállalatonként átlagosan 0,95 innovációt jelent, amellett, hogy a cégek 37%-ánál egyáltalán nem történt ilyen irányú fejlesztés a vizsgált időszakban..."

Piac és Profit, 2012. június, 40. oldal
Iparág-fejlesztés közösen
"...Hosszú távú együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) és az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ)..."

Piac és Profit, 2012. június, 40. oldal
A szoftverkalózkodás az innováció gátja
"...A szoftverhamisítás és jogtalan használat kereskedelmi értéke meghaladja az 58 milliárd dollárt világszerte a világ legnagyobb szoftverkészítőit tömörítő Business Software Alliance (BSA) által kiadott jelentés szerint..."

Manager Magazin, 2012. június, 9. oldal
Jöhet a második műhold
"...MAGYAR MŰHOLD A Masat-1 102 perc alatt kerüli meg a Földet és akár két évig is működhet Több mint egymillió adat, számos fotó bizonyítja, hogy kiválóan működik az első magyar műhold, a Masat-1. Létrehozói már a Masat-2 megalkotására készülnek..."

EduPress, 2012. június 8., péntek
Kutatási együttműködést kötött az MTA és a Pannon Egyetem

Észak-Magyarország, 2012. június 8., péntek, 7. oldal
Egyetemi kutatások: nemzetközi színvonalon
"...MISKOLC. A régió gazdasági és társadalmi modernizálását is segíti az a több mint kétmilliárd forintos projekt, mely a Miskolci Egyetemen folyik uniós támogatással. A félidejéhez érkezett munka a kiemelt fontosságú kutatási területeken nemzetközi színvonalú szellemi kapacitás felépítésére és az egyetem vonzerejének növelésére törekszik..."

Index.hu, 2012. június 11., hétfő
Innovatív hangszórót díjazott Hoffmann Rózsa
"...Több mint 2,5 millió forint ösztöndíjat osztottak ki az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Versenyen. A fiatal feltalálók Hoffmann Rózsától vehették át a díjakat, és a verseny húszéves történetében először a zsűri fődíjat is kiosztott..."

TelePress, 2012. június 11., hétfő
Budapest: Díjazták a kreatív, innovatív tizenéves tehetségeket

Délmagyar.hu, 2012. június 11., hétfő
Szegedi siker a Magyar Innovációs Szövetség tehetségkutató versenyén
"...Fődíjat nyert Papp Gergely, a szegedi Gábor Dénes Szakközépiskola tanulója a Magyar Innovációs Szövetség 21. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyén. A fiatalember egyedi fejlesztésű hangszóróval rukkolt elő..."

Innoportál.hu, 2012. június 11., hétfő
Több mint 2,5 millió forint ösztöndíj a legtehetségesebb fiataloknak
"...Átadták a legjobb, húsz év alatti tudósjelölteknek járó  díjakat a 21. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny keretében. Az elismert tudósokból, egyetemi tanárokból és gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottság több mint 2,5 millió forint összegben ítélt meg ösztöndíjat a versenyzőknek..."

EduPress.hu, 2012. június 11., hétfő
Tehetséges fiatalokat díjazott a Magyar Innovációs Szövetség
"...28 tanuló vehette át a jól megérdemelt díjait a 21. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató versenyen a Csodák Palotájában június 11-én..."

Felvidék.ma, 2012. június 11., hétfő
Díjeső kreatív, innovatív tizenéveseknek
"...Június 11-én Dr. Hoffmann Rózsa államtitkártól kaptak elismerést tehetséges fiatalok, akik szeptember 21-26-án Pozsonyban is részt vesznek a "Fiatal Tudósok Versenyén".  Találmányaikat június 12-én még megismerhetik Budapesten a Csodák Palotájában..."

ZetaPress, 2012. június 11., hétfő
Díjeső tizenéveseknek
"...Több mint 2,5 millió forint ösztöndíjat osztott ki a Magyar Innovációs Szövetség az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobbjainak délelőtt a Csodák Palotája D-előadójában. Az elismeréseket a fiatalok Dr. Hoffmann Rózsa államtitkártól, a verseny fővédnökétől vehették át..."

HRPortál, 2012. június 11., hétfő
Tehetséges fiatalokat díjazott a Magyar Innovációs Szövetség

Hír24.hu, 2012. június 11., hétfő
Csodatevő tizenévesek
"...Fiatal feltalálókat díjaztak a Millenárison. A tini zsenik találmányai közt volt szájjal irányítható egér, árvíz ellen védő lapgát és a hiper hangszóró is..."

Szeged Városi Televízió Online, 2012. június 11., hétfő
Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutó Verseny

Hír24.hu, 2012. június 11., hétfő
Még mindig visszafogják a vállalkozások a beruházásokat
"...Kis mértékben emelkedett a kkv-k beruházási hajlandósága, jelentősebb bővülés azonban nem várható..."

Infó Rádió, 2012. június 11., hétfő
"...Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny fődíját a 18 éves Papp Gergely kapta hangszórójáért (interjú)..."

Duna TV, 2012. június 11., hétfő
Híradó
"...Összesen 13 pályamunkát díjaztak az Innovációs Szövetség tehetségkutató versenyén. A nyertesek között két külhoni magyar munkáját is elismerték. A pályázatok között voltak matematikai számítások, kémiai, biológiai, és műszaki találmányok is..."

ATV TV, 2012. június 11., hétfő
Híradó
"...Ifjú magyar tehetségek a világsiker kapujában. Negyedik helyezést ért el a tudományos versenyek olimpiájának matematikai szekciójában két magyar fiatal, aki egy újfajta titkosítási módszert talált ki. A Csodák Palotájában most 22 ifjú tehetség találmányát veheti szemügyre a közönség. Mindannyian valami újat alkottak és bár tizenévesekről van szó, máris világcégek érdeklődnek irántuk..."

Délmagyarország, 2012. június 12., kedd, 1+7. oldal
Fődíjas Papp Gergely hangszórója
"...Egyedi kialakítású mágneskört épített, amelyben két különálló lengőtekercs foglal helyet, és légréses indukciója jóval nagyobb, mint a szokásos hangszóróké. A hangminőség egyértelműen felülmúlja a legjobb hangszórókét is" - mutatta be közleményében a fődíjas találmányt Pakucs János, a 21. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny szervezőbizottságának elnöke..."

Napi Gazdaság, 2012. június 12., kedd, 6. oldal
Magyar ötlettel tisztul az ivóvíz Kínától Amerikáig
"...Kétszázmillió forint feletti uniós támogatással fejlesztette az Organica Zrt. Élőgépek elnevezésű szennyvíztisztítási technológiáját..."

Magyar Nemzet, 2012. június 12., kedd, 6. oldal
A megszorítások csak a válságot mélyítik
"...Az elemzések szerint ott nincs válság, ahol erős és sikeres a hazai kis- és közepes vállalkozói réteg, a gazdaság sokszínű, sokféle tevékenység jellemzi, amelyek között túlsúlyban olyanok vannak, amelyek tudással, emberi kreativitással, innovációval és nem olcsó tömegtermeléssel teremtenek értéket. Ez jellemző például Ausztriára, Dániára, Svájcra és Lengyelországra is..."

Piac&Profit, 2012. június 12., kedd, 1+28+29+30. oldal
Túlélőcsomagok kellenek
"...az unió ma elsősorban a beruházást és az innovációt támogatja..."

Piac és Profit, 2012. június 12., kedd, 4+5+6+7+8+9. oldal
A kkv-k vesztésre állnak

Piac és Profit, 2012. június 12., kedd, 16+17. oldal
Fontos küldetés
"...Érdekes kettőség, hogy egy tőkeerős cég tudott a tudományba és az innovációba érdeklődést, izgalmat és pezsgést hozni, s ez a pezsgés visszahat a saját iparára azáltal, hogy újszerű gondolatok kerülnek be a betoniparba - mutat rá Novák Ágnes..."

Piac és Profit, 2012. június 12., kedd, 40. oldal
Iparág-fejlesztés közösen
"...A TÉT Obszervatórium feladata a kutatás-fejlesztési és innovációs stratégiai tervezés és döntéshozás megalapozásához szükséges információk összegyűjtése..."

Piac és Profit, 2012. június 12., kedd, 40. oldal
A szoftverkalózkodás az innováció gátja

Népszabadság, 2012. június 12., kedd, 10. oldal
Magyar győzelem Montrealban
"...A kétévente megrendezendő, 29 országot magában foglaló nemzetközi élelmiszeripari termékversenyen még soha nem nyert magyar pályázó. Idén 243 terméket mutattak be az élelmiszer-ipari, innovációs versenyen..."

IT- Bridge, 2012. június 12., kedd, 38. oldal
Vinnai Balázs

Kapos Online, 2012. június 12., kedd
Tehetséges kaposvári diák az európai ifjú tudósok versenyén
"...A kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium diákja, Ludmány Balázs I. díjban részesült 86 pályázó közül..."

EuroAstra, 2012. június 12., kedd
Világújdonság és remek ötletek - díjkiosztó tizenéveseknek
"...A zsűri, a verseny 20 éves történetében először, fődíjat is kiosztott. A fődíjas a szegedi középiskolás Papp Gergely lett, aki új műszaki megoldásokat alkalmazva, a hagyományos hangszórók működési elvét meghaladó hangkeltő eszközt fejlesztett ki..."

Paksi Hírnök Online, 2012. június 12., kedd
Díjazták az ESZI-s lány kreativitását
"...A második díjat, valamint a Google különdiját is elnyerte Kuti Lívia, az Energetikai Szakközépiskola tanulója a  Magyar Innovációs Szövetség 21. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyén..."

Szegedi Napilap Online, 2012. június 12., kedd
Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutó Verseny
"...Papp Gergely, a Szegedi Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakképző Iskola Gábor Dénes Tagintézménye diákja átveszi a fődíjat Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkártól..."

Paksi Hírnök Online, 2012. június 12., kedd
Díjazták az ESZI-s lány kreativitását

Szegedmix.hu, 2012. június 12., kedd
Tudomány - Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutó Verseny

Vg.hu, 2012. június 12., kedd
Egyedülálló biotechnológiai kutatóközpont nyílt Pécsen

Füzesabony Hírhatár Online, 2012. június 12., kedd
Tehetséges fiatalok a Csodák Palotájában

Vajdaság.eu, 2012. június 12., kedd
Díjeső kreatív, innovatív tizenéveseknek

Moderniskola.hu, 2012. június 12., kedd
Innovatív fiatalokat díjaztak

Infó Rádió, 2012. június 12., kedd
"...A rektori konferencia egyeztetne a felsőoktatás vagyongazdálkodásáról..."

Infó Rádió, 2012. június 12., kedd
"...Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny fődíját a 18 éves Papp Gergely kapta hangszórójáért (interjú)..."

Rádió88, 2012. június 12., kedd
Hírek
"...A szegedi Papp Gergely találmánya nyerte el a fődíjat a Magyar Innovációs Szövetség Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyén..."

MTV, 2012. június 12., kedd
Híradó
"...21. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjátadása..."

MTV, 2012. június 12., kedd
Ma Reggel
"...Interjú: Dr. Antos László - Papp Gergely..."

MTV, 2012. június 12., kedd
Ma Reggel - Híradó
"...Összesen 13 pályamunkát díjaztak az Innovációs Szövetség tehetségkutató versenyén. A nyertesek között két külhoni magyar munkáját is elismerték. A pályázatok között voltak matematikai számítások, kémia, biológia és műszaki találmányok is. A fődíjas és a két első helyezett részt vehet szeptemberben, Pozsonyban a Fiatal Tudósok Versenyén, ahol 35 ország fiataljai versenyeznek majd..."

Magyar Nemzet, 2012. június 13., szerda, 14. oldal
Zöld kiút a gazdasági válságból
"...a válság legyűrésének egyik fontos eleme a megújuló energiák felhasználásának fejlesztése és a zöldinnováció..."

Napi Gazdaság, 2012. június 13., szerda, 8. oldal
Adózási trendek Európában
"...az EU által figyelembe vett magyar társaságok eredményét terhelő módosított 20,6 százalékos adókulcs (amely az arányosított társaságiadó-kulcs mellett tartalmazza az iparűzési adót és az innovációs járulékot is) az európai átlag alatt van..."

Napi Gazdaság, 2012. június 13., szerda, 7. oldal
Gyógyszerkutatás új alapokon a Richternél

Világgazdaság, 2012. június 13., szerda, 7. oldal
Egyedülálló biotechnológiai kutatóközpont nyílt Pécsen
"...Az Enviroinvest 434 millió forintos projektje az Európai Unió 260 millió forintos támogatásával valósul meg..."

Világgazdaság, 2012. június 13., szerda, 6. oldal
Iskolába mennek a topmenedzserek
A növekedés komoly gátja lehet a szakemberhiány
"...A szakemberek azt várják ettől a népszerűsítő kampánytól, hogy enyhülni fognak a biotechnológia, a gyógyszeripar és más kutatás-fejlesztés-orientált ágazatok szakember-utánpótlási gondjai..."

Magyar Hírlap, 2012. június 13., szerda, 4. oldal
Gátnak vélik a szigorításokat
"...Az MRK úgy látja, a változások révén megszűnne a kutatás - fejlesztés és az oktatás versenyképességéhez nélkülözhetetlen gazdálkodási lehetőség és szabadság a vagyonkezelés alatt lévő intézményi társaságoknál..."

Fejér Megyei Hírlap, 2012. június 13., szerda, 15. oldal
Határtalan szándék
"...Kiderült: a vállalkozások leginkább Románia, Szlovákia és Horvátország üzleti lehetőségei iránt érdeklődnek..."

Dunaújvárosi Hírlap, 2012. június 13., szerda, 15. oldal
A kisvállalkozások fejlesztéséért

Délvilág, 2012. június 13., szerda
A labor és a gyár között, félúton
HARMADÁVAL CSÖKKENT A GYÓGYSZERIPARBAN AZ INNOVATÍV KUTATÁSOK SZÁMA
"...A Szegedi Tudományegyetemen és az SZBK laborjaiban adott a tudás, a műszerezettség, az elismertség. Ám az ipar idevonzásához külön szakértelem kell. A kutatólaborok és a gyárak közti közvetítőket kérdeztünk szerepükről..."

Heves Megyei Hírlap, 2012. június 13., szerda, 2. oldal
Egri keris lányok szép sikerei a versenyeken
"...Adamovics Mónika és Csorba Csilla első éves dísznövénykertészek az ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató versenyen a legjobb tíz között végeztek, pályamunkájukat - Megújuló energiaforrások használata egy önellátásra irányuló biogazdaságban - kiemelt dicséretben részesítették..."

Délmagyarország, Délvilág, 2012. június 13., szerda, 5. oldal
A labor és a gyár között, félúton
HARMADÁVAL CSÖKKENT A GYÓGYSZERIPARBAN AZ INNOVATÍV KUTATÁSOK SZÁMA
"...A Szegedi Tudományegyetemen és az SZBK laborjaiban adott a tudás, a műszerezettség, az elismertség. Ám az ipar idevonzásához külön szakértelem kell. A kutatólaborok és a gyárak közti közvetítőket kérdeztünk szerepükről..."

Géniusz Portál, 2012. június 13., szerda
Díjeső kreatív, innovatív tizenéveseknek

Prím Hírek Online, 2012. június 13., szerda
Társadalmilag hasznos projektek taroltak az idei Gyurós Tibor díjkiosztón
"...Az IVSZ (Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége) idén is díjazta az infokommunikációs szektorban kimagasló teljesítményt nyújtó felsővezetőket, innovációkat és projekteket..."

Tőzsde Fórum, 2012. június 13., szerda
Uniós projektet zárt a Corvinus
"...A BCE a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) 2,5 milliárd forintos támogatásával az intézmény kutatás-fejlesztési és innovációs teljesítményének növelésére valósított meg programot 2010 április 1. és 2012 június 30. között..."

Epresso.hu, 2012. június 13., szerda
Szegedi diák nyerte az ifjúsági tudományos versenyt

EduPress, 2012. június 13., szerda
Az egyetemek gazdasági autonómiájáért harcolna az MRK

Köznevelés Online, 2012. június 13., szerda
Díjeső kreatív, innovatív tizenéveseknek

Dunakanyar.hu, 2012. június 13., szerda
Díjeső kreatív, innovatív tizenéveseknek

Webrádió.hu, 2012. június 13., szerda
Hegmanné: a felsőoktatás átalakításának egyik célja a gazdaság fejlesztése

Fortuna Rádió, 2012. június 13., szerda
Google különdíjas a györkönyi Kuti Lívia

Szeged Városi Televízió, 2012. június 13., szerda
Nagyot szólt a szegedi diák találmánya
"...Szegedi siker született a Magyar Innovációs Szövetség tehetségkutató versenyén. Papp Gergely, a szegedi Gábor Dénes Szakközépiskola tanulója nyerte a 21. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny fődíját..."

InfóRádió, 2012. június 13., szerda
Hírek
"....A Magyar Rektori Konferencia elnöke az InfoRádióban elmondta: a tervezett szabályozás szerint megszűnne a kutatás - fejlesztés és az oktatás versenyképességéhez nélkülözhetetlen gazdálkodási lehetőség és szabadság a vagyonkezelt intézményi társaságok esetében..."

Figyelő, 2012. június 14., csütörtök, 38+39. oldal
Új válsághullám hátán
"...Tömörüljenek a meglévő vagy újonnan létrehozandó klaszterekbe, amelyekben sok szükséges fortélyt, innovációt megismerhetnek..."

Figyelő, 2012. június 14., csütörtök, 51. oldal
Innovációs csúcstalálkozó
"...Negyedik alkalommal rendezték meg az Innovációs TechShow nevű kiállítást és konferenciát, ahol 21 magyar csúcstechnológiai találmány mutatkozott be..."

Világgazdaság, 2012. június 14., csütörtök, 4. oldal
Az okostelefonokhoz jönnek az intelligens ügyfélszolgálatok
"...Innováció - Néhány hónapon belül debütál az uniós támogatással Magyarországon fejlesztett rendszer..."

Heti Válasz, 2012. június 14., csütörtök, 46. oldal
Amerika a hanyatlás korában
"...Amerika sikerei a beruházásokon, az innováción, az iparon, a középosztályon, a kitűnő egyetemeken, az agyelszíváson, az alacsony adókon, a vállalkozó szellemen, a kis központi államon alapultak, de ezek már nem a régiek..."

Heti Válasz, 2012. június 14., csütörtök, 66. oldal
Abszurdisztán lankáin
"...A Politikai Prioritások Játszótere mellett közvetlenül pedig az Innováció romos negyede éktelenkedik. Mindenki számára biztató ugyanakkor, hogy Abszurdisztán zászlaja egyöntetű zöld, vagyis a remény színe, benne egy nagy piros pecséttel..."

Tolnai Népújság, 2012. június 14., csütörtök, 2. oldal
Egy második hely és különdíj
"...Második díjat és a Google különdíját nyerte el Kuti Lívia a 21. Ifjúsági Tudományos és Innovációs tehetségkutató versenyen a "Windows Phonera írt BingMaps-re épülő navigációs alkalmazás" című fejlesztésével..."

Sikeres Nők, 2012. június 14., csütörtök, 40. oldal
Hűtő-display innováció

Origo.hu, 2012. június 14., csütörtök
Matolcsy: Megfordítjuk az agyelszívást és a kézelszívást

Délmagyar.hu, 2012. június 14., csütörtök
A labor és a gyár között, félúton
"...A Szegedi Tudományegyetemen és az SZBK laborjaiban adott a tudás, a műszerezettség, az elismertség. Ám az ipar idevonzásához külön szakértelem kell..."

Kisalföld.hu, 2012. június 14., csütörtök
1 millió dolláros megállapodás született
"...A G20 Fiatal Vállalkozói Csúcstalálkozón, Mexikóvárosban született meg a fiatal vállalkozói szféra legfontosabb ajánláscsomagja... 4. Az induló és kezdeti stádiumban lévő vállalkozások anyagi terheinek csökkentése (adók és bürokratikus akadályok minimalizálása) a minél gyorsabb megerősödés érdekében. 5. Egy újfajta vállalkozói magatartás és kultúra kialakítása a fiatalok körében..."

VG.hu, 2012. június 14., csütörtök
Vidéken is kimerült a mikrocégek fejlesztését célzó forráskeret
Elfogyott a pályázható EU-pénz!

Vehír.hu, 2012. június 14., csütörtök
Pályázat VRIC üzletrész eladására

Kárpátinfo.net, 2012. június 14., csütörtök
Átadták a 2012. évi Európai Feltalálói Díjakat

Kapos.hu, 2012. június 14., csütörtök
Somogyi zseni az élvonalban
"...Somogyi diák képviseli Magyarországot az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyén. Ludmány Balázs a számítógépes hibaüzenetek mélylélektanáról készített dolgozatával nyerte el az első díjat a Magyar Innovációs Tehetségkutató Versenyen..."

Metropol.hu, 2012. június 14., csütörtök
Átadták a 2012. évi Európai Feltalálói Díjakat

Klub Rádió Online, 2012. június 14., csütörtök
A szabadalmi kérelmek szerint már vége a válságnak

Klub Rádió, 2012. június 14., csütörtök
Többet ésszel
"...Innovációs tehetségkutató verseny - Beszélgetés Pap Gergellyel..."

Kossuth Rádió, 2012. június 14., csütörtök
A hely - riportműsor Farkas Erikával
"...Egy Szentgyörgyi évforduló jó ok és ürügy arra, hogy Szegedre csábítsanak egy kis időre aktív Nobel-díjasokat..."

Magyar Hírlap, 2012. június 15., péntek, 10. oldal
Bemutatkozik az új Magyary-program
"...Egy hét múlva, június 21-én mutatják be a közigazgatási rendszer megújítását szolgáló Magyary-program 12.0-s kiadását... Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője kiemelte, az új innovációknak a közjót kell szolgálniuk..."

Magyar Hírlap, 2012. június 15., péntek, 18. oldal
Konferencia Gödöllőn: teljesen átalakul a hulladékgazdálkodási rendszer
"...A konferencia időtartama alatt a Hulladékból termék című kiállítás ad áttekintést a hazai szelektív hulladékgyűjtés és -hasznosítás "kézzel fogható" eredményeiről, a környezetvédelmi ipar potenciális innovációs lehetőségeiről..."

Magyar Hírlap, 2012. június 15., péntek, 20. oldal
Hannover Messe 2012
"...A világ egyik legnagyobb technológiai szakvására, Európa legnagyobb üzleti kiállítása, ahol idén tavasszal közel 6500 vállalat mutatkozott be egy helyen az innováció, fejlesztés és az ipar területéről..."

Magyar Hírlap, 2012. június 15., péntek, Környezettudatosság, 4. oldal
MIÉNK Klaszter
"...A klaszterben a tagok egytől egyig folyamatosan fejlesztik termékeiket, szolgáltatásaikat és többek között újító szellemiségük különbözteti meg őket piaci versenytársaiktól. Az innováció közös platformra helyezése, tapasztalatok, technológiák megosztása felbecsülhetetlen versenyelőnyöket eredményezhet..."

Magyar Nemzet, 2012. június 15., péntek, 6. oldal
A zöldforradalom kihívásai
"...2009-től kezdődően az újonnan létesített villamosáram-termelő kapacitások több mint a fele megújuló energiára épül..."

Zalai Hírlap, 2012. június 15., péntek, 14. oldal
Hírek, események az Európai Unió tagállamaiban
"... Az Európai Uniónak innovatívnak kell lennie annak érdekében, hogy kezelni tudja a nyersanyagokhoz való hozzáférés, a fenntartható mezőgazdaság és az idősödő társadalom kapcsán jelentkező kihívásokat..."

Kelet-Magyarország, 2012. június 15., péntek, 3. oldal
A ledes legjobb dicséret
"...Sipos Szabolcs kiemelt dicséretet kapott az innovációs tehetségkutató versenyen... Az eszköz kifejlesztésében a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Baleset-megelőzési Bizottság is részt vett, illetve a további fejlesztő munkában is részt kíván venni..."

Szatmári Friss Újság, 2012. június 15., péntek
Átadták a 2012. évi Európai Feltalálói Díjakat

Vác Online, 2012. június 15., péntek
Kiemelkedő eredményt ért el egy boronkays diák az innovatív tizenévesek versenyén
"...Több mint 2,5 millió forint ösztöndíjat osztott ki az immáron huszonegyedik alkalommal a Magyar Innovációs Szövetség által megrendezett Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobbjainak 2012. június 11-én, hétfőn a Csodák Palotájában..."

AgrárHírek.hu, 2012. június 15., péntek
Előtérben a minőségi eszközök
"...Egy, a vérrögképződés megelőzésére kifejlesztett tabletta nyerte a Magyar Innovációs Szövetség 2011. évi nagydíját..."

VG.hu, 2012. június 15., péntek
Barroso: Kiderül, képes-e az EU saját jövőjének irányítására
"...Javasoljuk továbbá, hogy az intelligens, befogadó és fenntartható növekedést célzó Európa 2020 stratégiával összhangban a jövőbeni uniós költségvetés lényegesen többet fordítson a kutatásra és a fejlesztésre, az energiahatékonyságra, az oktatásra és az infrastruktúrára..."

HR Portál, 2012. június 15., péntek
Siemens elismerés műegyetemi hallgatóknak

Belföld.ma.hu, 2012. június 15., péntek
Kilenc jogszabályt módosít a kormány a büdzsé megalapozásához
"...A javaslat módosítaná a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapról szóló törvényt is, mivel a kormány a Magyar Tudományos Akadémiát kérte fel az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program működtetésével kapcsolatos feladatok ellátására..."

Hírek. Prím.hu,
Átadták a 2012. évi Európai Feltalálói Díjakat

Vehír.hu, 2012. június 15., péntek
Hetedik alkalommal adták át az Európai Feltalálói Díjakat, az öt kategóriában összesen 200 jelölt közül választott a nemzetközi zsűri, amelyben részt vett Rubik Ernő professzor, a Rubik-kocka megalkotója is..."

Szeged.hír24.hu, 2012. június 15., péntek
Forradalmasíthatja az akusztikai piacot egy szegedi diák találmánya
"...Németországtól Amerikáig már sok gyártó érdeklődött az innováció-fődíjas hangszóró iránt..."

N-Joy Somogy, 2012. június 15., péntek
Díjeső kreatív, innovatív tizenéveseknek

Magyar Nemzet, 2012. június 16., szombat, 36. oldal
Finomhangolás
"...Harmincnyolc önálló kutatóintézetből és két kutatóközpontból januártól tíz kutatóközpont és öt kutatóintézet maradt. A Magyar Tudományos Akadémia e megújulás fejében az idén 7,7 milliárd forinttal több állami támogatást kapott. Ebből kezdhette el a műszerpark fejlesztését, és támogatja a tehetséges magyar kutatók itthoni munkáját. A nagy szervezeti átalakítás meglepően csendben, konfliktusok nélkül zajlott le. A tartalmi újratöltés most kezdődhet..."

Portfolio.hu, 2012. június 16., szombat
Hol szorít és hol enged a kormány jövőre? - Itt vannak a részletek!
"...A javaslat módosítaná a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapról szóló törvényt is..."

EuroAstra, 2012. június 16., szombat
Múzeumok Éjszakája a Magyar Közlekedési Múzeumban
"...A csak erre az éjszakára kiállított különleges hibridautó magyar fejlesztők (Kulcsár Sándor - Accusealed Kft) munkája, a világon egyedülálló módon hibrid meghajtású, hidrogénnel, árammal (lítium akkumulátor) és benzinnel is működő jármű..."

Rendezvény Rádió Online, 2012. június 16., szombat
Ifjúsági Tudományos Innovációs Tehetségkutató Verseny

Hiradó.hu, 2012. június 17., vasárnap
A BMW mérnöke elárulta: ez hozna jólétet Magyarországnak
"...A magyar mérnökök, fejlesztők, kutatók világon mindenütt vezető állásban végzik a munkájukat és megbecsültek..."

Fejér Megyei Hírlap, 2012. június 18., hétfő
Több mint egy papír
"...Az MTA Agrártudományi Kutatóközpontja és a Pannon Egyetem oktatási, kutatási és innovációs feladataik közös megvalósítására együttműködési szerződést kötött..."

Dunaújvárosi Hírlap Online, 2012. június 18., hétfő
Akár egyetemi város is lehet Martonvásár
"...Az MTA Agrártudományi Kutatóközpontja és a Pannon Egyetem oktatási, kutatási és innovációs feladataik közös megvalósítására együttműködési szerződést kötött..."

Innoportál, 2012. június 18., hétfő
Négy magyar csapat az Intel® Business Challenge Europe középdöntőjében

It-Café, 2012. június 18., hétfő
Négy magyar csapat az Intel Business Challenge Europe középdöntőjében
"...Az európai verseny magyarországi partnere, a Magyar Innovációs Szövetség ma közleményben tudatta, hogy az Intel versenyén a középdöntőbe jutott 62 csapat között négy magyar is van: az OptoForce, a HighCastle Software, a FormCell és az InnoPAT..."

MagyarSzó.com, 2012. június 20., szerda
Díjak a bolyais feltalálóknak
"...A közelmúltban több mint 2,5 millió forint ösztöndíjat osztott ki a Magyar Innovációs Szövetség a 21. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobbjainak..."

Magyar Hírlap Online, 2012. június 18., hétfő
Bod Péter Ákos: Gazdaságpolitikai fordulatra van szükség
"...Olyan gazdaságpolitikai fordulatra van szükség, amelyben a beruházók több kapaszkodót kapnak, és úgy látják, érdemes fejleszteni, innovációba fektetni, új munkaerőt felvenni..."

InfóRádió Online, 2012. június 18., hétfő
Bod Péter Ákos: Gazdaságpolitikai fordulatra van szükség

InfóRádió, 2012. június 18., hétfő
Hírek
"...Ügynökség alakult az innováció fejlődésének és piaci lehetőségeinek elősegítésére..."

ESTV Online, 2012. június 18., hétfő
Ifjú tudós. Egy váci lány az innovációs verseny ezüstérmese.
"...Minda Judit... Kutatásának témája, amelyben az elmúlt években elmélyült: a kétnyelvűség és a rövidtávú memória kapcsolata. A Pszicholingvisztika a gyakorlatban c. pályázatával második helyezést szerzett az ifjúsági innovációs versenyen, a TUDOK Országos Konferencián pedig Nagydíjas lett..."

Magyar Hírlap, 2012. június 19., kedd, 10. oldal
Új ügynökség támogatja az innovációt
"...Megalapította a HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség Nonprofit Kft.-t a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal..."

Magyar Nemzet, 2012. június 19., kedd, 11. oldal
Ügynökség is segíti már a kreativitást
"...Honi kisvállalkozások százainak nyújthat segítséget kreatív ötletek, új szakmai megoldások kialakításában és értékesítésében az egy hónapja létrehozott Hipavilon Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség Nonprofit Kft..."

Vas Népe, 2012. június 19., kedd, 6. oldal
Ügynökség alakult

Heves Megyei Hírlap, 2012. június 19., kedd, 4. oldal
Jól kell sáfárkodni a régiós pályázati pénzek felhasználásával
"...Probléma, hogy nem érkeznek be időben a kifizetési kérelmek, vagy formailag hibásak az igények. Az Innovációs Alappal kapcsolatos elmaradásokat pótolták, most pedig már csak egy közreműködő szervezet foglalkozik vele..."

Diéta&Fitnesz Magazin, 2012. június 19., kedd
Humánmeteorológia: új Kutatás-Fejlesztési Központ nyílt
"...A Központ az Európai Unió által is támogatott "Humánmeteorológiai szolgáltatási rendszer kifejlesztése az egészségmegőrzésért (Meteo Klinika program) és a környezettudatos életért (Környezeti Monitoring program)" keretein belül valósult meg. A program 2011-ben a XIX. Innovációs Nagydíj Pályázaton Kiemelt Elismerésben részesült..."

EduPress, 2012. június 19., kedd
Négy magyar csapat az innovációs verseny középdöntőjében
"...Az egyetemista fiatalok üzleti, innovációs tevékenységét elősegítő nemzetközi versenyen a középdöntőbe jutott 62 csapat között négy magyar pályázat is szerepel..."

Belföld.ma.hu, 2012. június 19., kedd
Együttműködési megállapodást kötött a BKV és a Nemzeti Innovációs Hivatal

Világgazdaság, 2012. június 20., szerda, 1+7. oldal
Készülőben az új, integrált kkv-adó
"...Integrált kkv-adó koncepcióján dolgozik a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), az új átalányadó az evához hasonlóan több adónemet foglal egybe, de "nem gátolja sem a növekedést, sem a foglalkoztatás bővülését"..."

Világgazdaság, 2012. június 20., szerda, 2. oldal
Veszélyes a navigációs harc
"...Információtechnológia. Több száz millió dollárba kerülhet a saját alkalmazás..."

Világgazdaság, 2012. június 20., szerda, 4. oldal
Kreatív, innovatív tizenévesek
"...Több mint 2,5 millió forint ösztöndíjat osztott ki a Magyar Innovációs Szövetség az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobbjainak a Csodák Palotájában..."

Világgazdaság, 2012. június 20., szerda, 4. oldal
Pályázat mobil világversenyre
"...Idén újból versenyre hívják a világ legjobb mobiltartalmait és innovatív alkalmazásait..."

Világgazdaság, 2012. június 20., szerda, 4. oldal
A vénás beléptető premierje

Világgazdaság, 2012. június 20., szerda, 4. oldal
Lendület: 37 új kutatócsoport kap támogatást a programból

Világgazdaság, 2012. június 20., szerda, 5. oldal
Új innovációs piaci intézményi szereplő
Tudáspillér Megkezdte működését a Hipavilon Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség
"...A gazdasági növekedés motorjának számító innováció stratégiai jelentőségű pillérévé a szellemi tulajdon és annak védelme vált. Ezt a globális és európai trendet felismerve a tudástőke üzleti alkalmazásának és piaci hasznosításának elősegítésére új szereplővel - a Hipavilon Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökséggel - bővült az innováció hazai intézményrendszere..."

Világgazdaság, 2012. június 20., szerda, 5. oldal
Piacképes ötletek megvalósításán dolgozik a BME-Infokom
"...Siker Sok érdeklődőt vonzott a Techshow-n a RemoteSense vezetéknélküli szenzorhálózat..."

HVG.hu, 2012. június 20., szerda
Részecskegyorsítás
CERN-ADATKÖZPONT MAGYARORSZÁGON
"...Inkább tudományos jelentőségű az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet adatközpontjának Budapestre telepítése, mivel a megaprojektnek csak a töredéke juthat magyar beszállítóknak..."

Vajdaságihírek.com, 2012. június 20., szerda
Díjak a bolyais feltalálóknak
"...A Magyar Innovációs Szövetség II. díját, a MISZ 100 ezer forintos megosztott különdíját és a legjobb határon túliaknak járó díjat Kopasz Tamás és Körmöczi Andor, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium diákjai érdemelték ki, akik egy játékkonzolt készítettek a hallássérültek számára..."

Techmonitor.hu, 2012. június 20., szerda
Négy magyar csapat az innovációs verseny középdöntőjében

VG.hu, 2012. június 20., szerda
37 új kutatócsoport kap támogatást
"...Ebben az esztendőben 1250 millió forintos támogatással 37 új kutatócsoport kezdhet hozzá tervei megvalósításához a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Lendület programja keretében..."

168 Óra, 2012. június 21., csütörtök, 6+7. oldal
Lehet még lejjebb csúszni
Chikán Attila a minimális politikai konszenzusról
"...A Versenyképesség Kutató Központ igazgatója szerint a válságból való kilábaláshoz elengedhetetlen a hosszú távú gazdasági-társadalmi feladatok megoldása. Ez azonban - szerinte - a politikai erők kiegyezése nélkül lehetetlen... Ehhez szükséges lenne az a felismerés is, hogy a kutatás - fejlesztés támogatása létfontosságú az ország felemelkedése szempontjából..."

Figyelő, 2012. június 21., 6. oldal
Elárverez a Kodak 1100 szabadalmat
"...A túlélésért harcoló, csődvédelem alatt álló Eastman Kodak nagy múltú amerikai fotócég 1100 szabadalmat értékesít árverésen..."

Világgazdaság, 2012. június 21., csütörtök, 7. oldal
Innovációs adatbázis jött létre a világhálón uniós forrásból
"...Egészségügyi témájú innovációs ötletek és kész termékek börzéjét alakították ki a weben egy uniós projekt keretében. Célja, hogy az egészségügyi szakemberek, valamint a fejlesztői, gyártói oldalt képviselő kkv-k könnyebben egymásra találjanak..."

Világgazdaság, 2012. június 21., csütörtök, 7. oldal
Megújuló egészségügyi adatok

Világgazdaság, 2012. június 21., csütörtök, 9. oldal
A technológia és a cégirányítók közös jövőre építhetnek
"...Az együttműködésen alapuló innováció koordinálását az ügyvezetők már nem bízzák a személyzeti vezetőkre, inkább igyekeznek személyes példát mutatva vezetni saját területüket..."

Magyar Nemzet, 2012. június 21., csütörtök, 13. oldal
Régiós harc a keleti tőkéért
"...Magyarország a tudásigényes iparágakban kerülhet térségbeli versenytársai elé..."

Heti Válasz, 2012. június 21., csütörtök, 57. oldal
Díjazott informatikai megoldások
"...Az infokommunikációs szektorban kimagasló teljesítményt nyújtó vezetőket, innovációkat és projekteket díjazta az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége..."

Heti Válasz, 2012. június 21., csütörtök, 58. oldal
Két stratégia - stratégiai kettős
"...Gazdasági és pénzügyi erő nélkül egyetlen más nemzeti feladatunkat sem oldhatnánk meg. Csak erős gazdasággal lehet erős oktatás, innováció, kultúra, egészségügy, érdekérvényesítés, népesedési fordulat és minden más, ami egy tartós történelmi sikerhez nélkülözhetetlen..."

MM Hírlevél, 2012. június 21., csütörtök
DÍJESŐ KREATÍV, INNOVATÍV TIZENÉVESEKNEK

HVG.hu, 2012. június 21., csütörtök
Miszter Tíz Százalék bármilyen képzést megrendel
"...A kutatás-fejlesztés területén az innovációs járulék elköltése teremtett papírgyártó cégeket, melyek társasági formájukat tekintve k+f-fel foglalkozó nonprofit kft.-k voltak..."

Vg.hu, 2012. június 21., csütörtök
Fejlesztés svájci pénzből
"...Harmincmilliárd forintos fejlesztés valósulhat meg Magyarországon főként az elmaradottabb térségekben a Svájci Alap forrásaiból..."

Vg.hu, 2012. június 21., csütörtök
Kkv-k esélyei a globális piacon

Fn.hír24.hu, 2012. június 21., csütörtök
Újabb terv: marad a Corvinus
"...Pólusok helyett zónákba rendezné az egyetemeket és főiskolákat az erőforrás-minisztérium..."

Fehérvár.hír24.hu, 2012. június 21., csütörtök
Már szeptemberben új egyetemi képzés indulhat a városban
"...Együttműködési megállapodást írt alá Székesfehérvár Önkormányzata és a Pannon Egyetem..."

Informatika&Tudomány Online, 2012. június 21., csütörtök
Július elején szavazhat az Európai Parlament az ACTA-ról

HVG.hu, 2012. június 21., csütörtök
"Csak úgy felmarkolják a bevétel egy részét"
"...Simó György... Az USA-ban a kormányzattól a gazdasági szereplőkön át a Szilikon-völgyi startupokig mindenki részt követel magának abban, hogy a gazdaságot az infotechnológiai innováció körül tartsák növekedésben..."

MiNap Online, 2012. június 21., csütörtök
"Ahol van innováció, ott a fejlődés lehetősége is megvan"

OrientPress, 2012. június 21., csütörtök
Kiszámítható, tervezhető K+F-támogatási rendszerben bíznak a vállalkozások

Hirado.hu, 2012. június 21., csütörtök
Kora őszre elkészül a nemzeti innovációs stratégia
"...Kora őszre elkészül a nemzeti innovációs stratégia, amely egységben lesz az oktatással, a kutatási tevékenységgel, a fejlesztési súlypontok meghatározásával..."

EchoTv.hu, 2012. június 21., csütörtök
Kora őszre elkészül a nemzeti innovációs stratégia

Lánchíd Rádió, 2012. június 21., csütörtök
Riport
"...Kora őszre elkészül a nemzeti innovációs stratégia..."

Napi Gazdaság, 2012. június 22., péntek, 2. oldal
Egyre kevesebbet költenének k+f-re
"...Egyre kevésbé bíznak a jövőben a magyarországi cégek: a következő két-három évben nagyobb részük tervezi a kutatási-fejlesztési (k+f) célú ráfordításai csökkentését 2011-hez képest, mint ahányan a ráfordítások növelésével számolnak - derül ki a Deloitte által idén második alkalommal elkészített felmérésből..."

Napi Gazdaság, 2012. június 22., péntek, 11. oldal
Siemens-elismerés műegyetemi hallgatóknak
"...Az egyetemi diákok tudományos teljesítményét növelő hallgatói kezdeményezéseket támogat a Siemens a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Pro Progressio Alapítványának pályázatán..."

Napi Gazdaság, 2012. június 22., péntek, 19. oldal
Az egyszerűség és a könnyen kezelhetőség lehet a siker záloga
"...Nem feltétlenül a mobilszolgáltatónak kell mindent házon belül kifejlesztenie, hanem az innovatív cégekkel kell partneri viszonyt ápolni - véli Takács Zoltán, a Telenor Magyarország termék- és innovációs igazgatója..."

Élet és Irodalom, 2012. június 22., péntek, 4. oldal
A Nyugat alkonya?
"...Kína - ahol a történelem legnagyobb méretű és leggyorsabb ipari forradalma zajlik - egy évtizeden belül a nemzeti össztermék tekintetében megelőzi az USA-t. (Az elmúlt évtizedben a korábbinál hatszor többet költött innovációra, megduplázta tudósai számát. Rendkívül intenzíven terjeszkedik külföldön: kínai befektetők például egyetlen hónap alatt - 2010 januárjában - 2,4 milliárd dollárt invesztáltak 75 ország és régió 420 vállalkozásába.)..."

Vas Népe, 2012. június 22., péntek, 5. oldal
Oda az optimizmus
"...A kutatás - fejlesztés terén a következő hat hónap nem hoz változásokat, a többség a K+F kiadások szintjének megtartását tervezi..."

Computerworld Online, 2012. június 22., péntek
Kutatóegyetemi mérföldkövek

Vg.hu, 2012. június 22., péntek
Támogatás újszerű foglalkoztatási programokra
"...Innovatív, kísérleti foglalkoztatási projektek támogatására írt ki pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ)..."

Euroastra, 2012. június 22., péntek
Kiemelkedő innovációs teljesítményeket díjaztak a BME-n

Vehír.hu, 2012. június 22., péntek
Már szeptemberben új egyetemi képzés indulhat a Fehérváron

Vasnépe.hu, 2012. június 22., péntek
Oda az optimizmus

MNO.hu, 2012. június 22., péntek
3 milliárd euróra nőhet a keret
"...Sikeresnek tartotta az Európai Kutatási Együttműködési Szervezet (Eureka) magyar elnökségének egy évét Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára pénteken, az időszakot lezáró miniszteri konferencia sajtótájékoztatóján, Budapesten..."

Tőzsde Fórum, 2012. június 22., péntek
Cséfalvay: sikeres volt a magyar EUREKA-elnökség

Index.hu, 2012. június 22., péntek
Matolcsy új programmal állna elő
"..."Magyarország földrajzi adottságainak köszönhetően a jövőben egyszerre lehet az ázsiai növekedési zóna nyugati kapuja, az innováció vezérelte nyugat-európai növekedési övezet keleti kapuja, illetve az észak-déli irányban húzódó új borostyánút meghatározó szereplője - ezen a téren a hazai siker az ázsiai befektetők megítélése mellett az eurózóna gazdasági szereplőin is múlik" - olvasható a tavaly publikált növekedési terv konzultációs anyagában..."

EduPress, 2012. június 22., péntek
Innovációs ökoszisztémát alakított ki a BME

Infó Rádió, 2012. június 22., péntek
Hírek
"...Sikeresnek tartotta az Európai Kutatási Együttműködési Szervezet magyar elnökségének egy évét a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára..."

Infó Rádió, 2012. június 22., péntek
Hírek
"...Őszre készül el a Nemzeti Innovációs Stratégia..."

GazdaságiRádió.hu, 2012. június 22., péntek
Sikeres volt a magyar EUREKA-elnökség

Hiradó.hu, 2012. június 22., péntek
Cséfalvay: sikeres volt a magyar EUREKA-elnökség

Magyar Nemzet, 2012. június 23., szombat, 40. oldal
Visszavágó
"...Tíz éve folytat jogi csatát egymással Oroszi László és az Adidas óriásvállalat..."

HVG, 2012. június 23., szombat, 62+63. oldal
Részecskegyorsítás
CERN-adatközpont Magyarországon
"...Inkább tudományos jelentőségű az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet adatközpontjának Budapestre telepítése, mivel a megaprojektnek csak a töredéke juthat magyar beszállítóknak..."

Új Dunántúli Napló, 2012. június 23., szombat, 7. oldal
Mégsem vesznek el hazánktól uniós forrásokat
"...A gazdasági operatív program kiemelt céljai között szerepel az innováció és a kutatás - fejlesztés támogatása, és a kkv-szektor támogatása..."

Gazdaság.ma.hu, 2012. június 23., szombat
Kiszámítható K+F támogatási rendszerben bíznak a vállalkozások

Szabolcs Online, 2012. június 23., szombat
Kiszámítható K+F támogatási rendszerben bíznak a vállalkozások

MagyarSzó.com, 2012. június 23., szombat
Zentai siker Houstonban
Kormányos Ákos képviselte a Magyar Innovációs Szövetséget a Fenntarthatósági Olimpián

JogiFórum.hu, 2012. június 24., vasárnap
Uniós kampány a tudomány és az innováció "nőiesítésére"

Napi Gazdaság, 2012. június 25., hétfő, 10. oldal
South East Europe
"...Az innováció napjainkban a gazdaság egyik legfontosabb mozgatórugójává vált. A tudásközpontú fejlődés, a tudománynak és a technológiának az innováció és versenyképesség terén játszott szerepe nagymértékben növeli a kutatás-fejlesztés jelentőségét..."

Napi Gazdaság, 2012. június 25., hétfő, 11. oldal
Uniós támogatást nyert el a ThalesNano
"...EU-támogatással olyan készüléket fejlesztett a ThalesNano Zrt., amelynek segítségével gyorsan és biztonságosan valósíthatók meg különböző halmazállapotú anyagok veszélyes vagy nehezen kivitelezhető reakciói; a 400 millió forint összköltségű projekt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) több mint 180 millió forintos támogatásával valósul meg..."

Napi Gazdaság, 2012. június 25., hétfő, 11. oldal
Innovatív fiatalokat díjaztak
"...Több mint 2,5 millió forint ösztöndíjat osztott ki a Magyar Innovációs Szövetség az ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny legjobbjai között. A zsűri, a verseny húszéves történetében először, fődíjat is kiosztott..."

Napi Gazdaság, 2012. június 25., hétfő, 11. oldal
Brüsszeli iroda segíti a magyar k+f-et
"...Megkezdte működését a H4 - HunOR brüsszeli képviseleti iroda, amely többek közt k+f és önkormányzati projekteket képvisel. A nyitással a közigazgatási tárca és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. célja a megyék, illetve a teljes magyar k+f szektor részvételének támogatása az uniós források lehívásában..."

Napi Gazdaság, 2012. június 25., hétfő, 11. oldal
Nonprofit cég segíti az innovációt
"...A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) 2012 májusában nonprofit korlátolt felelősségű társaság formájában megalapította a HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség Nonprofit Kft-t. - jelentette be Bendzsel Miklós, az SZTNH elnöke..."

Világgazdaság, 2012. június 25., hétfő, 5. oldal
Kiszámítható rendszert várnak a vállalkozások
"...A kutatás-fejlesztési tevékenységet befolyásoló tényezők közül Magyarországon a szabályozói környezet kiszámíthatóságát tartják a legfontosabbnak a cégek, ezt követi a támogatások mértéke a Deloitte Zrt. jelentése alapján. A felmérés szerint a következő két-három évben több hazai cég tervezi K+F ráfordításai csökkentését, mint ahányan a növelésével számolnak..."

Kelet-Magyarország, 2012. június 25., hétfő, 3. oldal
Merre csorog a pénzpatak?
"...az is érthető, hogy nem vállalkozási veszteségeket akarnak pénzelni, hanem fejlődést, fejlesztést, innovációt..."

Kelet-Magyarország, 2012. június 25., hétfő, 5. oldal
Nem elég arányos az ACTA

Vas Népe, 2012. június 25., hétfő, 6. oldal
Egyesítik az erőiket
"...A felsőoktatási és K+F munkacsoport nevében dr. Háry András leszögezte: magas szintű innovációs tevékenység és műszaki felsőoktatás nélkül kizárt az előrelépés, dr. Jereb László, az NyME dékánja pedig megerősítette, hogy e területek fejlesztése az egyetem számára is fontos célkitűzés..."

VG.hu, 2012. június 25., hétfő
Hamarosan lezárhatják az ACTA-aktát
"...Ismét egy lépéssel közelebb kerültünk a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás (Anti-Counterfeiting Trade Agreement - ACTA) végső kudarcához..."

Euroastra.hu, 2012. június 25., hétfő
Megtartotta székfoglaló előadását Takács János az IAQ ülésen
"...Az Európai Minőségügyi Szervezet Magyar Nemzeti Bizottságának (EOQ MNB) 40 éves jubileuma alkalmából rendezett konferencián a "Minőség és innováció Magyarország versenyképességének növelése érdekében" témakörrel foglalkoztak az előadók..."

Pályázati felhívások

Pályázati kiírás a "Harsányi István-díj" elnyerésére

A hazai menedzserképzés elősegítése, illetve a menedzsment ismeretek elsajátítása céljából magánkezdeményezés alapján 1991-ben életre hívott, a Magyar Innovációs Szövetség által gesztorált és a Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság által támogatott közhasznú Manager Képzés Alapítvány, elsősorban a gazdasági, a műszaki és a természet-tudományi felsőfokú intézményekben graduális és posztgraduális, valamint a PhD-képzés keretében tanuló hallgatók menedzsment ismereteinek bővítését, gyakorlatban történő alkalmazását hivatott elősegíteni.

Az Alapítvány Kuratóriuma, a Pro Progressio Alapítvány támogatásával a "Harsányi István-díj" (és a velejáró kutatási ösztöndíj) elnyerésére a 2012. évre ismételten pályázatot ír ki. A Kuratórium az innovációval kapcsolatos menedzsment témakörben készített kiemelkedő színvonalú
- tudományos diákköri munkák,
- kutatási munkák,
- szakdolgozatok, diplomamunkák,
- PhD-disszertációk

készítőit kívánja elismerésben részesíteni, és gyakorlati tevékenységüket támogatni.

A pályázatok az alábbi - az innovációs folyamatokkal kapcsolatos - menedzsment szakterületeken adhatók be:
- szellemitulajdon-védelem menedzsment
- tudás menedzsment
- minőség menedzsment
- humán menedzsment
- kutatás-fejlesztési, innovációs menedzsment
- informatikai menedzsment
- környezetvédelmi menedzsment
- innováció támogatási formái
- innováció szerepe a vállalkozásokban
- stratégia, üzletfejlesztés
- logisztika, anyagtechnológia.

A pályaműveket az innováció szempontjait kiemelő, max. 2 oldalas összefoglalóval kiegészítve, nyomtatott formában, 2 példányban, valamint elektronikusan is, magyar nyelven lehet benyújtani. Idegen nyelven csak akkor, ha csatolnak hozzá egy publikációként közreadható, értékelésre alkalmas magyar nyelvű összefoglaló kéziratot.

A pályázatok elbírálásának feltétele: a felsőoktatási intézmény hivatalos (tanszékvezetői) ajánlása, (témavezetői, opponensi) értékelése, valamint a "Pályázati adatlap" teljes körű kitöltése. Az elbírálásánál előny, ha esettanulmányt is tartalmaz a pályázat.

Beküldési határidő: 2012. június 29-én, 12:00 óráig beérkezően.

Beadás helye: Magyar Innovációs Szövetség titkársága: 1036 Budapest, Lajos u. 103., I. emelet

A Kuratórium 2012. augusztus 31-ig hozza meg döntését a kutatási ösztöndíjakról, és erről írásban értesíti a pályázókat. Az ösztöndíj összegét a pályaművek színvonala alapján a kuratórium évenként határozza meg. (2011-ben az elnyert ösztöndíjak összege 120 000, illetve 150 000 Ft volt).
A díjakat ünnepélyes keretek között 2012 őszén adjuk át. A díjazott pályaművek összefoglalóit a Magyar Innovációs Szövetség és a Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság honlapján publikáljuk.

A pályázati adatlap és az értékelés szempontjai beszerezhetők az Alapítvány Titkárságán (dr. Antos László titkár, tel: +36-1-430-3330, e-posta: innovacio@innovacio.hu) vagy letölthetők a www.innovacio.hu c. portálon a Harsányi István-díj c. rovatból.

2012. április

Manager Képzés Alapítvány
kuratórium

Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogramok

Az Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogramok konstrukciók célja a korai, illetve növekedési létszakaszban lévő, Magyarország területén, nem a közép-magyarországi régióban székhellyel, illetve Magyarország kivételével az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarország területén, nem a közép-magyarországi régióban fiókteleppel rendelkező mikro- és kisvállalkozások tőkehelyzetének javítása:
- A 6 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett Közös Magvető Alap Alprogram (GOP-2012-4.3/A kódszámú) elsődlegesen a korai (magvető és induló) életszakaszban lévő, innovatív vállalkozásokat kívánja tartós forráshoz juttatni.
- A 22,5 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett Közös Növekedési Alap Alprogram (GOP-2012-4.3/B kódszámú) pedig elsődlegesen a növekedési életszakaszban lévő, innovatív vállalkozásokat kívánja támogatni.

Mindkét alprogram esetében legalább 30%-nyi magánforrást szükséges bevonniuk az alapkezelő társaságoknak.

A pályázatok személyes benyújtására 2012. július 30-án, hétfőn 8:00 és 15:00 óra között van lehetőség, az MV Zrt. székhelyén: Budapest 1074, Dohány utca 12., V. emelet (Focus Point Irodaház).

Kérdéseket feltenni 2012. július 11-én, szerdán 18:00 óráig lehet a Társaságnak, írásban a kt2012@mvzrt.hu címre küldött e-mailben. A Társaság egy adott hét szerda 12.00 óráig beérkezett kérdésekre az adott hét péntek 14.00 óráig választ ad az NFÜ honlapon közzétett közleményeken keresztül. A Társaság a kérdést feltevő pályázónak közvetlenül nem válaszol.

A pályázatok elkészítéséhez szükséges valamennyi információ és dokumentáció elérhető a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján: http://www.nfu.hu/

Mobil tartalmak nemzetközi versenye - WSA-mobil 2012

App-etite! Hungary - Idén újból versenyre hívják a világ legjobb mobil tartalmait és innovatív alkalmazásait, a 2 évente megrendezésre kerülő World Summit Award mobil versenyén.

A WSA-mobil az egyetlen verseny, amely az Egyesült Nemzetek és az általa rendezett "Információs Társadalom Csúcstalálkozó" (World Summit on the Information Society - WSIS) szervezésében zajlik, egyedülállóan a tartalomra helyezve a hangsúlyt, melyet a társadalmi és kulturális élet valamennyi területét lefedő nevezési kategóriák is tükröznek.

Projekteket a következő nevezési kategóriákban lehet benyújtani:
1. m-Üzlet & Kereskedelem
2. m-Kormányzat & Részvétel
3. m-Tanulás & Oktatás
4. m-Szórakozás & Életmód
5. m-Turizmus & Kultúra
6. m-Média & Hírek
7. m-Környezet & Egészség
8. m-Befogadás & Képességfejlesztés

Jelentkezés:
A hazai jelentkezés már megkezdődött, és a projekteket 2012. június 30-ig lehet benyújtani. A legjobb magyar mobil tartalmak kiválasztása a hazai szakértők közvetlen jelölésén keresztül történik, ezt követően pedig egy nemzetközi zsűri értékeli a nevezéseket szeptemberben. A nemzetközi verseny nyertesei meghívást kapnak a WSA-mobil ünnepélyes díjkiosztó gálájára, mely 2013 januárjában Abu Dhabiban kerül megrendezésre.

Az Informatika a Társadalomért Egyesület - Infotér és a Magyar Tartalomipari Szövetség - MATISZ nemzeti szakértőként részt vesznek a magyar pályázók nevezésében és felkészítésében.

Nevezni a jelentkezés lap kitöltésével az nhorvath@matisz.hu vagy a jmlinarics@matisz.hu e-mail címeken lehetséges. Bővebb információért keresse Mlinarics Józsefet a 20/951-4947 telefonszámon.
További információ: www.matisz.hu; www.wsa-mobile.org.

Európai Design Management Díj

Az Európai Design Management Díj (DME) 2007-ben indult, az egyetlen nemzetközi elismerés ezen a területen. A díjra vállalatok, szervezetek méretüktől és típusuktól függően öt kategóriában pályázhatnak, mikro-vállalkozásoktól a multinacionális vállalatokig, a szolgáltató és gyártó ágazatokban megjelenő cégektől állami, valamint nonprofit szervezetekig.

 A pályázatokat egy nemzetközi szakértőkből álló bírálóbizottság értékeli az alábbi kritériumok alapján:
- Innovatív, design-szemléletű vezetés és a design integrációja, alkalmazása az egész szervezet működésében és tevékenységében.
- Design vezérelte változások, a design alkalmazásának eredményei.
- Design koordinációja, hogyan segítik elő és ellenőrzik a design alkalmazását a különböző folyamatoknál, teljesítményeknél.
- Stratégiai teljesítmény, azaz milyen mértékben tette lehetővé a design a szervezet stratégiájának megvalósítását.

A jelentkezéshez egy, a szervezetet bemutató poszter digitális változatának elküldése, valamint a pályázat kérdőívének kitöltése szükséges.

Beadási határidő: 2012. szeptember 7.

A DME díjátadó ünnepségre 2012. november 15-én kerül sor Paredes-ban, Portugáliában.
További információ: A Magyar Formatervezési Tanács Irodájától kérhető, a szonja.szesztai@hipo.gov.hu e-mail címen, ill. a www.designmanagementeurope.com oldalon.
Szerkesztő: dr. Antos László, Munkatárs: Szlamek Orsolya
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevél-szerkesztőség: 1036 Budapest, Lajos u. 103.
tel.: 430-3330, fax: 240-7020, e-posta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.