XXI. évf. | 2011. áPRILIS 19. | 8. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Új tagok

Szakirodalom-figyelő
Sajtószemle
Pályázati felhívás
Várható események

Hírek | Magyar Innovációs Szövetség

Elnökségi ülés

2011. április 6-án, a Magyar Innovációs Szövetség alakuló elnökségi ülést tartott a Magyar Innovációs Szövetség székhelyén, Budapesten.

A napirendi pontokat megelőzően az elnökségi tagok és a meghívottak 1-2 percben bemutatkoztak.

1. Az elnökség tudomásul vette, és egyhangúlag elfogadta a legutóbbi ülés óta elvégzett munkáról, ill. jelentősebb eseményekről szóló beszámolót.
A Dunaharasztiban "Közös cél: A valódi innováció" címmel szervezett konferencia tapasztalatairól Dr. Greiner István adott kiegészítést.

2. Szabó Gábor elnök vetített előadásban ismertette a magyar felsőoktatás helyzetét, színvonalát stb. nemzetközi összehasonlításban. Kitért többek között a hallgató létszámokra, a finanszírozásra és különböző minőségi, értékelő mutatókra. Ezt követően beszélt a Széll Kálmán Terv felsőoktatási vonatkozásairól, és arról, hogy az öt magyarországi kutatóegyetem állásfoglalást tervez megfogalmazni ezzel kapcsolatban.
Az elnökség egyhangúlag támogatta az állásfoglalás tervét.

3. Az elnökség megtárgyalta az SZMSZ módosítását.
Az elnökség egyhangúlag elfogadta az SZMSZ módosítását. Ugyanakkor kérte az ügyvezető igazgatót, hogy kérjen jogászi véleményt az Alapszabály 7§ 1.3 pontjáról.

4. Az elnökség kérte az elnököt, hogy a választmány ülését 2011. május közepére hívja össze, és javasolta, hogy Mészáros Györgyöt, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnökét hívja meg. A választmányi ülés előtt az elnökség ülést fog még tartani, melyen az elnökségi tagoktól és az elnökségi ülés meghívottjaitól bekért javaslatokat, felvetéseket összegezni fogja a választmányi ülésre.

5. Antos László az elnökség elé terjesztette a 2011. évi költségvetés tervezetét.
Az elnökség elfogadta a költségvetést azzal a feltétellel, hogy Greiner István általános elnökhelyettes az egyes tételeket részleteiben még ellenőrizni fogja.

6. Polgárné Májer Ildikó tájékoztatta az elnökséget a 2011. április 12-13-án megrendezett, a Versenyképességi Tanács informális miniszteri üléséhez kapcsolódott civil fórumról.

Nemzeti Kutatási, Innovációs és Tudománypolitikai Tanács

A Kormány a 1279/2010. (XII.15.) kormányhatározatával a hazai kutatási és innovációs szféra megújításának szándékával a kormány tanácsadó testületeként létrehozta a Nemzeti Kutatási, Innovációs és Tudománypolitikai Tanácsot.

A megalakulása óta eltelt idő tapasztalatai alapján a kormány úgy ítélte meg, hogy a Tanács összetétele a tudományos kutatással és technológiai fejlesztéssel összefüggésben kiemelkedő szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező személy bevonásával egészüljön ki.

A Kormány 1061/2011. (III. 23.) kormányhatározata módosította, ill. egy fővel bővítette a Tanács jelenlegi összetételét. A kormányhatározat módosítása után - a Miniszterelnökség képviseletére - Orbán Viktor miniszterelnök felkérte Szövetségünk tiszteletbeli elnökét, dr. Pakucs Jánost a Tanácsban való részvételre szavazati jogú tagként.

A Tudománypolitikai Tanács
elnöke: Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök helyettes,
társelnöke: Dr. Pálinkás József, MTA elnöke,
tagjai:
- Dr. Matolcsy György miniszter,
- Dr. Fellegi Tamás miniszter,
- Dr. Réthelyi Miklós miniszter,
- Dr. Pakucs János MISZ tiszteletbeli elnöke.

A Tanács állandó meghívottja többek között Szövetségünk elnöke, Dr. Szabó Gábor is.

A Tanács következő ülésére 2011. április 19-én kerül sor.

Innovációs Alap

Az Innovációs Alap átadás-átvételekor 3612 támogatási szerződéssel rendelkező pályázatot és 2528 döntéssel nem rendelkező pályázatot vett át az Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Az átvett és döntéssel rendelkező pályázatoknál a jogi és szerkezeti átalakítást követően a kifizetések megkezdődtek. A jelenlegi állapot szerint 1014 darab kifizethető, ebből 391 projekt kifizetését a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megkezdte 3 milliárd 18 millió forint értékben. A tervek szerint a jövőben a kifizetések a költségvetés helyzetének megfelelően folyamatosak lesznek, a pályázati rendszert, köztük a kifizetéseket hatékonnyá, egyszerűvé, átláthatóvá teszik.

Nemzeti Bologna Bizottság kérdőíve

A Nemzeti Bologna Bizottság feladata a bolognai folyamat célkitűzéseinek hazánkban történt megvalósulásáról szóló, 2011. évi nemzeti beszámoló elkészítése a Bologna Csoport (Bologna Follow-Up Group, BFUG) nemzetközi kérdőíve segítségével.

Dr. Dux László felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár és Dr. Keszei Ernő, a Nemzeti Bologna Bizottság elnöke felkérésére a Magyar Innovációs Szövetség is kitöltötte a kérdőíveket, melyek témái többek között az élethosszig tanulás, a minőségbiztosítás, diák-központú oktatás, tanulói hozzájárulások és támogatások.

BME-VIK szakmai kérdőív

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara (BME-VIK) indulni kíván a 2011. évi Felsőoktatási Minőségi Díj pályázaton, melyhez szükséges önértékelési folyamat része a BME VIK-el kapcsolatban levő szakmai szervezetek véleményének kikérése is, kérdőív kitöltése segítségével.
A Kar felkérésére a Magyar Innovációs Szövetség véleményezte az eddigi szakmai együttműködést.

Towards an open and competititve economy

2011. április 5-én az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja (Joint Research Centre-JRC) a Nemzetgazdasági Minisztériummal és a Nemzeti Innovációs Hivatallal együtt konferenciát szervezett a Magyar Tudományos Akadémián " Towards an open and competititve economy - Examining the roots of innovation" címmel. A MISZ tevékenységét Deme Gábor alelnök mutatta be előadásában.

A kerekasztal-beszélgetésen a szekcióelnök által feltett kérdésre, hogy "ha egyetlen tanácsot adhatna a kormányzatnak az innováció támogatásával kapcsolatban, mi lenne az a tanács? "előadónk azt fejtette ki, hogy az innováció hosszan fejlődő folyamat, ami egyenletes támogatás esetén működik, nem bír el gyors irányváltoztatásokat, előző koncepciók szerinti támogatások megszüntetését - majd a támogatás ideiglenes szüneteltetése után más koncepció szerinti újraindítást, - mert az innovatív csapatok a kényszerszünet alatt széteshetnek

Magyar Műszaki Értelmiség Napja 2011

2011. április 7-én a Budapesti Gazdasági Főiskolán került sor a Magyar Műszaki Értelmiség Napja 2011 második szervezőbizottsági ülésére. Az idei rendezést a Magyar Rektori Konferencia vállalta. Az ülésen ismertetésre kerültek az eddig elvégzett feladatok és a rendezvénnyel kapcsolatos előkészületek. Az ülésen a Magyar Innovációs Szövetséget dr. Antos László ügyvezető igazgató képviselte.

Családivállalkozás-barát szakpolitika

A Felelős Családi Vállalkozásokért Magyarországon Egyesület és a European Family Business European Group of Owner Managed and Family Enterprises (EFB-GEEF), 2011. április 6-8 között, Budapesten, a Sofitel Budapest Hotelben tartotta nemzetközi konferenciáját "Az utódlási hullám túlélési lehetőségei" címmel.

A rendezvény fővédnöke Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a program védnöke Matti Vanhanen, volt finn miniszterelnök, a finn családi vállalkozások egyesületének vezetője, Philip Aminoff, az EFB-GEEF elnöke és Andrew Wates a The Family Business Network International (FBN-I) alelnöke volt.

A konferencia április 7-i programjának részeként
- kerekasztal-beszélgetést tartottak "Családivállalkozás-barát szakpolitika Magyarországon - Munkahelyteremtés, Bölcső Program" címmel;
- a résztvevők két előadást hallgathattak meg: "Az új generáció megteremti önmagát" címmel, (Boross Dávid, Oázis Kertészet), illetve "ügyvezető kívülről-belülről" (Andrew Wates, Wates Group).

Az április 7-i programokon a Magyar Innovációs Szövetség képviseletében dr. Antos László ügyvezető igazgató is részt vett.

Konzultációs interjúk

2011. március 31-én megkezdődtek a jubileumi, 20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny konzultációs interjúi.

A megbeszéléseken a 60 továbbjutott pályázat készítői, összesen 74 pályázó vehetett részt. A szervezőbizottság a pályázatok témája szerint osztotta be a fiatalokat, így a zsűritagok mindegyike 3-4 pályamunka kidolgozását személyesen is figyelemmel kíséri.

A konzultáció célja, hogy a 20 fős zsűri tagjai már előzetesen is betekintést nyerjenek a pályázatokba, munka közben és személyesen is megismerkedjenek a pályázatok készítőivel. A kész pályamunkák beadási határideje 2011. május 4-e, míg a végső értékelésre május második felében kerül majd sor.

A díjazott, illetve kiemelt dicséretben részesített, leglátványosabb pályamunkák 2011. júniusában egy kétnapos kiállítás keretében nyilvános bemutatásra kerülnek a Millenárison, a Csodák Palotájában.

THE Középiskolás Roadshow

2011. április 12-én, a budapesti Hunyadi Mátyás Gimnáziumban tartotta újabb műszaki- és természettudományokat népszerűsítő roadshow-ját a THE Program. Bartók Marcell projektvezető programbemutatása után Deák Márton, a Puli Space Technologies munkatársa "60 év Holdkutatás - Űrszondák Kármántól napjainkig" címmel tartott előadást.

Ezt követően Füstös Géza a Siemens üzletfejlesztési igazgatója mutatta be a mérnöki, kutatói pályában rejlő lehetőségeket, valamint bemutatta a legfontosabb Siemens innovációkat.
Az előadásokat Tóth Pál (Fizibusz) látványos science-showja zárta, melynek során természettudományos kísérleteket mutatott be a diákok bevonásával.

A jövő 10 keréken érkezett

Az IBM Magyarország és az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karának évekre visszanyúló együttműködésének eredményeként az IBM System x utazó kamionja 2011. április 14-én tagintézményünk, az Óbudai Egyetem Bécsi úti épületének udvarán parkolt.
A kamion 2007 óta járja a világot, közel 20 országban fordult meg, és összesen több mint
200 000 kilométert futott. Az idén 100 éves IBM hazai szakértői a kamion belsejében kialakított bemutatóteremben érdekes előadásokkal, a legújabb technológiák bemutatásával várták a hallgatóságot, úgymint:
- az Országos Meteorológiai Szolgálat szuperszámítógépének bemutatása,
- az IBM új tárolási megoldásainak ismertetése.

Végül az IBM toborzási munkatársai rövid bemutatóval zárták az eseményt, ismertetve a vállalat működését és a karrier lehetőségeket az érdeklődő hallgatók számára.

Dél-Dunántúli Regionális Iroda ülése

A Magyar Innovációs Szövetség Dél-Dunántúli Regionális Igazgatósága, 2011. március 4-én, Pécsett tartotta soron következő ülését, a Kalamáris Vendéglőben.

Az összejövetel tiszteletbeli vendége Siba Ignác, a Gazdaságfejlesztési Operatív Programok (GOP) Irányító Hatóságának vezetője volt, aki ismertette a MAG Zrt. szerepét és lehetőségeit az új Széchenyi-terv végrehajtásában és a kkv-k fejlesztésének támogatásában.

Erasmus Fiatal Vállalkozók Program

A MISZ tagszervezete, a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség sikeres pályázatot nyújtott be az Európai Bizottság által finanszírozott Erasmus Fiatal Vállalkozók Programban való részvételre.

Az uniós program lehetőséget kínál a kezdő vállalkozóknak, hogy:
- olyan tapasztalt vállalkozótól tanuljanak, aki valamely más uniós országban kis- vagy középvállalkozást vezet;
- lehetővé teszi a tapasztalatcserét a kezdő és tapasztalt vállalkozók között;
- elősegíti az új piacokhoz való hozzáférést és a lehetséges üzleti partnerek felkutatását;
- fokozza az üzletemberek és a kis- és középvállalkozások hálózatba szerveződését;
- lehetővé teszi a tapasztalt vállalkozók számára, hogy új kereskedelmi kapcsolatokat alakítsanak ki, és hogy több információt szerezzenek a más uniós országokban rejlő lehetőségekről.

A programról további információ, a jelentkezés részletei: Tóth Viktória projektmenedzser,
e-mail: viktoria.toth@kdriu.hu, tel: 22/514-111. A teljes leírás a www.erasmus-entrepreneurs.eu/ oldalon.

Hírek | Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Magyar Innovációs TechShow

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Mobilitás és Multimédia Klaszter (MMK) szakmai együttműködésében 2011. május 17-18. között kerül megrendezésre a "Magyar Innovációs TechShow" elnevezésű innovációs kiállítás, Budapesten, a Millenáris Parkban, amelyen Magyarország 21 leginnovatívabb XXI. századi magyar high-tech megoldását mutatják be. A kiállítás szakmai együttműködő partnere a Magyar Innovációs Szövetség is.

A kiállításon megtekinthető 21 megoldást a "Keressük Magyarország új Neumannjait!" elnevezésű versenyre pályázók közül egy független szakmai zsűri választja ki, melynek tagja Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke is.

Összesen 86 pályázat érkezett be az április 8-i határidőre. A 86 db pályázat több mint egyharmadát magánszemélyek, feltalálók, kutatóktól, kétharmadát kisvállalkozások nyújtották be.

A pályázók között több olyan is van, amelybe frissen fektettek be kockázati tőkét vagy üzleti angyal szállt be az elmúlt 12 hónapban. A prototípusok egyharmada az elmúlt 1-2 évben jelentős nemzetközi vagy hazai elismerést is szerzett már.

Megindultak a kifizetések az Innovációs Alapból az akadémiai kutatóhálózatban is

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) az Innovációs Alapból történő kifizetéseket két területen is elindította:
- az Országos Tudományos Kutatási Alapprogram (OTKA) által kezelt érvényes szerződésekkel rendelkező közös NKTH-OTKA pályázatok esetében 553 millió Ft értékben,
- az NKTH és az akadémiai kutatóintézetek között tavaly megkötött több mint 300 érvényes szerződésben foglalt összegek esetében 470 millió Ft értékben.

Az a több mint 100 kutató vagy intézmény, aki vagy amely az Innovációs Alap terhére meghirdetett különféle NKTH-pályázatokon indulva további 3 milliárd forint elnyerhető összegért folyamodott és pályázatait nem bírálták el, kutatásai, fejlesztései folytatásához és innovációs ötletei megvalósításához az új Széchenyi Terv keretében kiírandó pályázatokban juthat kiegészítő forrásokhoz.

Új Széchenyi Terv vállalkozásfejlesztési pályázatai

Az új támogatási konstrukciók megnyitását követően a beérkezett pályázatok száma elérte az 1000 darabot. A pályázatok támogatásigénye meghaladja a 174 milliárd forintot. A legnagyobb érdeklődést a Vállalkozásfejlesztési Program váltotta ki, oda eddig 619 pályázat érkezett, csaknem 60 milliárd forintnyi támogatási igénnyel.
Az új rendszerben a keret kimerüléséig nyitva maradnak a pályázatok.

A fejlesztési tárca kiszélesítette a tájékozódási lehetőségek körét, ennek eredményeként kiépült az új Széchenyi Terv Infopont hálózata, így a 18 regionális ügyfélszolgálat mellett immár 193 ügyfél-tájékoztatási pontban is várják országszerte az érdeklődőket, többek között a Magyar Innovációs Szövetség Dél-dunántúli Regionális Képviselete és Észak-magyarországi Regionális Képviselete.

Hírek | Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala


Továbbra is magyar alelnök


A genfi székhelyű Szellemi Tulajdon Világszervezetének Védjegyjogi Állandó Bizottsága, teljes nevén Standing Committee on the Law of Trademarks, Industrial Designs and Geographical Indications (SCT), 2011. március 28. és április 1. közötti, 25. ülésszakán, a Közép-Európai és Balti államok regionális csoportjának jelöltjeként dr. Gonda Imrét, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Védjegy- és Mintaoltalmi Főosztályának főosztályvezető-helyettesét ismét alelnökévé választotta.

Az SCT dr. Gonda Imrének immár harmadik alkalommal szavazott bizalmat.

Köszöntjük új tagjainkat!

Név: | Műszer Automatika Kft.
Tagsorszám: | 634.
Cím: | 2040 Budaörs, Komáromi u. 22.
Honlap: | www.muszerautomatika.hu
Vezető:| Horváth József, ügyvezető igazgató
Telefon: | 23/365-280
Telefax: | 23/365-087
E-mail: | mautom@muszerautomatika.hu

A Műszer Automatika Kft. 1982 óta foglalkozik vasúti biztosítóberendezések, gáz- és oldószer-érzékelő berendezések fejlesztésével, gyártásával, üzembe helyezésével és karbantartásával.
Szolgáltatásuk kiterjed vasúti projektek tervezésére és komplett, kulcsrakész megvalósítására is.

Név: | Ingenio Kutató és Innovációs Nonprofit Közhasznú Kft.
Tagsorszám: | 635.
Cím: | 1165 Budapest, Szabadság u. 6. 2/6.
Honlap: | www.ingenio.hu
Vezető:| Nagy Péter, ügyvezető
Telefon: | 20/973-9955
Telefax: | 20/973-9955
E-mail: | peter.nagy@ingenio.hu

Az Ingenio Kutató és Innovációs Nonprofit Közhasznú Kft. négy magánszemély kezdeményezésére és alapításával jött létre 2011 elején. Az alapítók célja egy olyan közhasznú non-profit társaság létrehozása és működtetése, amely innovációs, kutatás-fejlesztési, valamint ismeretterjesztési, oktatási és képességfejlesztési szolgáltatásokkal támogatja a magyar gazdasági és non-profit szektorban működő vállalkozásokat és szervezeteket.

Szolgáltatásaik:
- Kutatási projektek megtervezése és lebonyolítása,
- Szakértői tanulmányok készítése,
- Egyedi informatikai fejlesztések megtervezése és megvalósítása,
- Oktatási anyagok készítése,
- Képzések és tréningek megtervezése és lebonyolítása,
- Ismeretterjesztő- és szemléletformáló kampányok megtervezése, előkészítése és lebonyolítása.

Szakirodalom-figyelő

Michael Lewis: A nagy dobás - A Wall Street tartja a tétet - Alinea Kiadó, 2010

Dr. Osman Péter ismertetése

A XX. században az ember feltalálta a csúcstechnológiás fegyvereket, az ördög pedig a kezébe adta a származtatott pénz- és tőkepiaci eszközöket.

Lewis e műve a közelmúltnak - a mértéktelenül és kalandor módon túlhajtott hitelezésből és az arra épített "trükkös" értékpapír ügyletekből kiinduló - a világgazdaságot szó szerint megroppantó pénzügyi válsága nyomán született, és az amerikai, valamint a globális pénzügyi rendszernek azokat a hihetetlen repedéseit mutatja be, ahonnan az kirobbant. Könyve három az egyben: kissé túlírt gazdasági horror; gyilkos kritikai elemzés az amerikai pénz- és tőkepiac legnagyobb súlyú szegmensének működéséről és csalárdságairól; és vádirat arról, hogy ez a pénzügyi rendszer hogyan rabolja ki az embereket - egyrészt közvetlenül, azzal, hogy felelőtlen hitelfelvételekre csábít, másrészt közvetett úton, akként, hogy az önmagukat a profitéhségükben bajba keverő pénzügyi intézményeket a kormányaik az adófizetők pénzén mentik ki. Az elemzés elegendő ahhoz, hogy a laikus olvasó is megértse, miként működik mindez, s csupán azokban a szakemberekben hagy hiányérzetet, akik a trükkök jogi és pénzügy konstrukciós részleteit is meg akarnák érteni. A vádirat publicisztikaként értendő, s bemutatja, hogy a pénz nemcsak mozgatja, de ki is rabolja a világot, az ebben élenjárók pedig nemcsak bántatlanul megúszhatnak mindent, de még óriási jövedelmeket is húznak belőle.

Lewis ugyan olykor túlbeszéli a mondandóját, ám akit érdekel ennek a szép, új világnak a működése, feltétlenül érdemes elolvasnia - legfeljebb néha ugrik valamicskét. Igaz, a leírt ügyletek gyakran kaotikus gazdasági tartalmának megértését olykor a nem éppen kristálytiszta fogalmazás is nehezíti.
Aki mindezt olvasván megőrzi a nyugalmát, talán nem igazán érti e könyv gazdasági mondanivalóját. Ez az igazi kapitalizmus: nem kell olyan primitív dolgokkal vacakolni, mint emberek dolgoztatása, ipar, mezőgazdaság, hagyományos kereskedelem, nehézkes, macerás kizsákmányolási technikák, hanem lenyúlni a pénzt csúcstechnológiás, nagyüzemi módon azoktól, akik megkeresték! Azt pedig különösen döbbenetes és felháborító olvasnunk, hogy milyen szerepet játszottak mindebben a nagy hitelminősítő cégek - azok, amelyek a minősítéseikkel országok sorsáról is döntenek. A nagy dobás valójában óriási, gátlástalan, és döbbenetesen sikeres zsarolás. A nagy pénzügyi cégek arra játszottak, hogy minden baljós ügyletet megengedhetnek maguknak, amivel rengeteget keresnek, a kormányzatok pedig majd úgysem hagyják, hogy az ezekből felhalmozott veszteségeik maguk alá temessék őket.

Lewis a történtek összegzésénél így beszél: 2009 elejére az elhibázott befektetések együttesen több mint ezermilliárd dollárnyi kockázatot és veszteséget eredményeztek, amit a nagy Wall-Street-i befektetési bankokról egyenesen az amerikai adófizetőkre hárítottak át. Fűzzük ide: a "nagy dobás" következményeiben más országok bankjai is rengeteget veszítettek, s őket a saját kormányaik mentették ki a bukásból, a maguk adófizetőinek pénzén.

Világunk megértéséhez érdemes mindezen elgondolkodnunk. Egy bank számára semmi sem rosszabb, mint ha a kihelyezését veszteségként le kell írnia. Vajon ha tudnák, hogy nem mentik ki közpénzen őket, mernének-e az itt leírtak szerinti ügyletekbe bocsátkozni? Aligha! S mernék-e tömeges bedöntéssel fenyegetni az adósaikat, amivel nagyrészt veszteségként kellene leírniuk a bedőlt hiteleket? Aligha! Sokkal inkább kényszerűen is megpróbálnának valamilyen kölcsönösen megfelelő megoldást találni.

John Jantsch: Szigszalagmarketing - Praktikus marketingkalauz vállalkozásoknak - HVG Könyvek, 2010
Dr. Osman Péter ismertetése

Minden vállalkozás egyben marketinges vállalkozás is. édes mindegy, hogy a cégünk mivel foglalkozik - igazából a marketing üzletágban tevékenykedünk. Legalább annyit tanuljunk meg ebből a könyvből: mindannyian marketingesek vagyunk. A marketing nemcsak egy részleg a cégen belül, hanem átfogó szemléletmód, amely kihat a vállalkozás minden tevékenységére. Amikor sikerül rátalálni erre a személetmódra, a céges marketing sokkal könnyebb lesz. • Az indigómarketing alkalmazása csak az eredménytelenséget termeli újra. Leendő ügyfeleink még nem ismernek, nem kedvelnek minket, vagy még nem bíznak bennünk. Lehetőséget kellene keresnünk arra, hogy elmondhassuk nekik, miben vagyunk mások, mint a többiek. Az indigómarketinggel csak azt az érzést erősítjük, hogy ugyanolyanok vagyunk, mint mindenki más ezen a piacon, akikről a vevők talán még nem is hallottak. • Ha a potenciális vevőknek nem adunk semmi olyan információt, ami alapján észrevehetnék egyediségünket, akkor az egyetlen mérhető tényező, az ár alapján választanak. A legkevésbé hatásos marketing módszerek egyike, ha a vállalkozásunk ajánlatát egyszerűen becseréljük egy fix árra. Mindig lesz valaki, aki hamarabb ajánl alacsonyabb árat. • Számos vállalkozó tud virágzó üzletet építeni pusztán abból, hogy ügyfelei beajánlják másoknak. Szinte valamennyi vállalkozás így indul. Sokan azonban sosem jönnek rá, hogy még több ajánlást szerezhetnének, ha aktívan részt vennének az ajánlások generálásában.

Ezek a szerző szavai a könyvből. és ugyaninnen a végső igazság: A vevő az, aki végső soron eldönti, hogy mit árulunk. Nem termékeket vagy szolgáltatásokat nyújtunk, hanem megoldásokat különböző problémákra.
Amint az előzőek is érzékeltetik, Jantsch könyvéből a legfontosabb tanulható meg, ami a sikeres marketing munkához nélkülözhetetlen: a célra vezető szemlélet, gondolkodásmód. Aki ezt magáévá teszi, az megtette a legfontosabbat ahhoz, hogy a marketinget hathatós segítőjéül tudja alkalmazni a cége sikerének elérésében e mai világban, ahol az üzleti sikerhez az árucikkek belbecsénél már fontosabb azok piaci tálalása, s ahol a mind kíméletlenebb versenyben egy cég nem győzhet pusztán azzal, hogy igazán jó, hogy megbízható, kitűnően teljesít, ha ezt nem tudják róla elég sokan a piacon, azaz nem képes magát a piacon újra és újra jól eladni - az utóbbi pedig maga az igazi, jó marketing.
Jantsch szavaival a jó kisvállalkozói marketing megragadó, egyszerű, olcsó, hatékony, s mindig kéznél van, mint a szigszalag. Műve az ilyen marketing alkalmazásának részletes, abszolút gyakorlatias szemléletű és hozzáállású tankönyve egy igen jó szakközép színvonalán. Semmi intellektuális flanc, tudományosnak látszani akaró túlbonyolítás, fárasztó és a terepmunkában nem igazán nélkülözhetetlen elméleti eszmefuttatások - viszont az egészen uralkodik a józan gyakorlatiasság, a tudnivalók minél egyszerűbb megragadása. Egynémely kijelentése ugyan vitatható, és a könyv helyenként nem mentes az amerikai ízlés szerinti túlzásoktól sem, azonban aki a cégével piacra lép, annak már kell bírnia annyi ítélőképességgel, hogy ezeket felismeri és kellő kritikával a helyükre teszi - ami akár hasznos gyakorlatnak is tekinthető a marketing szemlélet fejlesztésében. A benne olvashatók túlnyomó többsége igen értékes segítséggel szolgál, és kiválóan összecseng azzal, hogy a marketing mindenekfelett a józan ész, a kifinomult szemlélet és a bölcs empátia alkalmazásának mestersége és művészete.

Ross King: Michelangelo és a Sixtus-kápolna - A híres freskó születése - Park Könyvkiadó, 2010.
Dr. Osman Péter ismertetése

Cinikus, kissé nyegle megjegyzés egy-egy nehezebb olvasmánynak ígérkező könyvre, hogy "megvárom inkább a filmváltozatát". E mű viszont kitűnő példa arra, hogy az igazán jó könyv továbbra is tud olyan élményt adni, amilyenre a film nem képes. Olyan alapos, érzékletes, részletekben gazdag betekintést nyújt Michelangelo e monumentális munkájának történetébe, azon át minden idők egyik legnagyobb művészének életébe és az őt körülvevő világba, amilyet még a legjobb film, a tovaröppenő pillanatok gyöngysorának igazi művészete sem képes elénk tárni. Mindezzel többszörösen is kiváló intellektuális csemege, akárcsak King "ikerkötete", a Brunelleschi kupolája - A firenzei dóm építésének története c. műve is (MISZ Hírlevél 2009/15. sz.).

Párezer karakterben összegezni nem, csupán valamelyest érzékeltetni lehet e könyv hatalmas, monumentálisan részletgazdag tartalmát, mindazt, amit az olvasónak kínál a művészet e kivételes remekéről, létrejöttének történetéről, s az európai kultúra egyik legizgalmasabb és a létrehozott értékekben legtermékenyebb korszakáról, amelyben az megszületett. Tömör és kitűnő a Park Könyvkiadó ajánlójának összegzése: "1508-ban a nagy hatalmú II. Gyula pápa megbízta Michelangelót: készítsen freskót a nemrég helyreállított Sixtus-kápolna mennyezetére. A művész, akinek négy évvel korábban leleplezett szobra, a Dávid, méltán keltett csodálatot, kezdetben vonakodott az óriási feladattól, mert úgy vélte, festőként nincs elegendő tapasztalata hozzá. Ross King könyve, a Michelangelo és a Sixtus-kápolna élvezetesen meséli el annak a négy, rendkívüli évnek a történetét, amikor Michelangelo a roppant kiterjedésű felület megfestésével viaskodott. ádáz politikai küzdelmek, a hatalomvágyó pápa szüntelen háborúskodásai, anyagi nehézségek és a ragyogó festőtehetséggel, az ifjú Raffaellóval folytatott rivalizálás közepette születtek meg azok a szépséges jelenetek, melyek minden idők egyik legnagyszerűbb művészi remekét alkotják."

King e műve széles panorámájú művészettörténet is: feltűnnek benne a kor más nagy művészei, a háttérben a megrendelő-mecénásokkal. Emellett igen érdekes gyakorlati információkkal szolgál - egyebek közt arról, hogy Michelangelónak a művészi feladatok és a mennyezeti freskó létrehozásához szükséges technikai eszközök rendelkezésre állítása mellett magának kellett megküzdenie a finanszírozással is a pénzből, amelyet - mai szóval brutto díjazásként - a munkájáért kapott. Szintúgy magának kellett megalkotnia a kívánt színek létrehozására alkalmas különleges festékeket, akárcsak a freskóhoz szükséges speciális alapozást.

A Sixtus-freskó kivételes művészeti jelentőségét kitűnően jellemzi, amit a követőkről elmond. Michelangelo még be sem fejezte azt, amikor Tiziano már másolta egyes alakjait. A freskó első felének leleplezésétől kezdve az elragadtatott pályatársak rajzolni kezdték azt, s kézről-kézre adták a róla készült vázlatokat. A következő évtizedekben már réznyomatos sorozatokat árultak róla. Még németalföldi rézmetszők is lemásolták, és az egyik sorozatot Rembrandt vásárolta meg. A francia impresszionisták egyik legnagyobbja, Camille Pisarro jegyezte meg, hogy "a művészek úgy használják Michelangelo műveit, mint valami rajzmappát", S amint King írja, Peter Paul Rubenstől, William Blake-en át, a nagy mexikói falképfestő Diego Riveráig jeles művészek több mint négy évszázadon át másolták, kölcsönözték, idézték és ismételték Michelangelo alakjait és motívumait.

Teljes körű sajtószemle


(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll!)
A sajtószemle tagvállalataink, a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft., segítségével készült.


Innotéka, 2011. április, 22. oldal
XIX. Magyar Innovációs Nagydíj

Innotéka, 2011. április, 23. oldal
A forráskihelyezés is innovációra vár

KOCKALAP, II. évfolyam 1. szám, 10. oldal
Innovációs Nagydíj

TV2, Heti Hetes, 2011. április 3., hétfő
Magyar Innovációs Nagydíj

www.muszakilapok.hu, 2011. április 4., hétfő
Átadták a XIX. Magyar Innovációs Nagydíjat

Magyar Nemzet, 2011. április 5., kedd, 5. oldal
Csődközelben az akadémiai kutatóhálózat
Elnökválasztásra készül a Magyar Tudományos Akadémia, az egyedüli jelölt Pálinkás József
"...A kutatás szabadságát eddig csak rendkívül ostoba, diktatórikus rendszerek kérdőjelezték meg. Azt gondolom, hogy az államnak és az Akadémiának is az a feladata, hogy biztosítsa, kényes kérdéseket is feltehessen a tudomány. Hiszen jobb, ha a tudomány képviselői teszik fel ezeket a kérdéseket és keresik a válaszokat, mintha alulinformált emberek "érzelemből" vitatkoznak azokról - mondta lapunknak Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, akivel az elmúlt három év kutatási sikerei..."

Magyar Nemzet, 2011. április 5., kedd, 12. oldal
Azonos vezérelvek a fejlesztésben
"...Azonos célkitűzések mentén újul meg az uniós és a magyar fejlesztéspolitika - mondta lapunknak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkára. Nyikos Györgyi rámutatott: mind hazánk, mind az Európai Unió a bürokrácia leépítésében, valamint az eredményesség és a hatékonyság növelésében látja a siker zálogát..."

Világgazdaság, 2011. április 5., kedd, 5. oldal
Csökkennek a terhek
Ötszázmilliárdot faragnának le az adminisztrációból
"...Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkártól az EU versenyképességi tanácsának jövő heti informális üléséről tartott előzetes tájékoztatón. A kétnapos gödöllői tanácskozáson az európai kutatás-fejlesztés és innováció, az iparpolitika és ezzel összefüggésben a vállalkozásokat sújtó adminisztratív terhek csökkentése is a napirenden szerepel..."

Számítástechnika, 2011. április 5., kedd, 3. oldal
Pályázat: Magyar Innovációs Techshow

Számítástechnika, 2011. április 5., kedd, 3. oldal

Az Európai Bizottság
"...Az Európai Bizottság hivatalosan is elfogadta a Versenyképességi és Innovációs Keretprogram 2011. évi kiírásait. A pályázati lehetőségekről bővebben itt: http://ec.europa.eu/information_ sotiety/acüviües/ict_psp..."

www.mno.hu, 2011. április 5., kedd
Biztosítani kell, hogy kényes kérdéseket is feltehessen a tudomány

www.mno.hu, 2011. április 5., kedd
A k+f finanszírozás felülvizsgálatát tervezi a kabinet

www.privatbankar.hu, 2011. április 5., kedd
A kormány felülvizsgálja a k+f kiadásokat

www.inforadio.hu, 2011. április 5., kedd
Cséfalvay: a kormány még az idén felülvizsgálja a k+f finanszírozást

Magyar Hírlap, 2011. április 6., szerda, 11. oldal
Növekvő részarány
Kutatás-fejlesztés

Napi Gazdaság, 2011. április 6., szerda, 3. oldal
Adókedvezményt kap a k+f?
"...A kormány még az idén felülvizsgálja a kutatás-fejlesztés (k+f) finanszírozását, hogy 2020-ra GDP-arányosan a jelenlegi 1,15 százalékról 1,8 százalékra nőhessenek a k+f ráfordítások Magyarországon - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára..."

Világgazdaság, 2011. április 6., szerda, 16. oldal
Ügyfélaltatás helyett innovatív piackutatást!

Magyar Nemzet, 2011. április 6., szerda, 11. oldal
Több juthat kutatás-fejlesztésre

Dél-Magyaroszág, 2011. április 6., szerda, 4. oldal
Innovációs verseny

Dunántúli Napló, 2011. április 6., szerda, 12. oldal
Klaszterek szervezése, az innováció serkentése

Népszava, 2011. április 7., csütörtök, 12. oldal
Innovációs minimumot akar az MSZP

www.nepszava.hu, 2011. április 7., csütörtök
Innovációs minimumot akar az MSZP

Heti Válasz, 2011. április 7., csütörtök, 46. oldal
Áttörés az energiatárolásban
"...Elsősorban az autóipar érdeklődhet iránta, de a szélerőművek hatásfokát is javíthatja a budapesti Accusealed Kft. hidrogénakkumulátora, ami kompaktabb és biztonságosabb a jelenlegi üzemanyagcelláknál. A további fejlesztéshez tőkeerős befektetőkre lenne szükség..."

Heti Válasz, 2011. április 7., csütörtök, 47. oldal
Átadták az Innovációs Nagydíjat

www.mno.hu, 2011. április 7., csütörtök
A fenntartható növekedés innováció nélkül elképzelhetetlen

M1, Híradó Este, 2011. április 7., csütörtök
"...Innovációs nemzeti minimum megalkotására tesznek javaslatot a szocialista képviselők..."

www.nepszava.hu, 2011. április 7., csütörtök
Hoffmann Rózsa: a közoktatásban kell elkezdeni a tehetséggondozást

Magyar Nemzet, 2011. április 8., péntek, 5. oldal
Pályázatok százait hitelezik az iskolák
Csak a Semmelweis Egyetemen harminc megnyert tender sorsa vált bizonytalanná
"...Egymilliárd forintot hitelezett meg a Semmelweis Egyetem olyan kis- és közepes vállalkozóknak, akik a befagyasztott innovációs alapból nem jutnak támogatáshoz. Az intézmény rektora, Tulassay Tivadar szerint tarthatatlanná vált a helyzet..."

Magyar Nemzet, 2011. április 8., péntek, 5. oldal
Egy maroknyi laboratórium
Forradalmi magyar újítás az adatgyűjtésben - Már 30 egyetemen használják
"...Két díjat is átvehetett az úgynevezett egyszemélyes laboratórium létrehozója, az NI Hungary Kft. a Magyar Innovációs Nagydíj átadóján. A mobiltelefonnál alig nagyobb kézi szerkezet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2010. évi Innovációs Díját, valamint az Iparfejlesztési Közalapítvány 2010. évi Szervezeti Innovációs Díját nyerte el..."

Világgazdaság, 2011. április 8., péntek, 1+8. oldal
Orvosdiagnosztikai export
"...Az új termékeknek köszönhető, hogy a gazdasági válság ellenére is növelni tudta forgalmát a cég - mondta az árbevétel 8-9 százalékát fejlesztésre fordító 77 Elektronika Kft. ügyvezetője, Zettwitz Sándor...
A termékfejlesztésnek és az ezt eredményező exportnak köszönhetően a gazdasági válság idején is töretlenül bővült az orvosdiagnosztikai berendezéseiről ismert 77 Elektronika Kft. forgalma..."

Magyar Hírlap, 2011. április 8., péntek, 2. oldal
Tehetségeivel emelkedhet fel Magyarország

Vas Népe, 2011. április 8., péntek, 11. oldal
Oktatás, kutatás, innováció

www.hirtv.hu, 2011. április 8., péntek
Nem tudja finanszírozni kutatásait az SE

www.itbusiness.hu, 2011. április 10., vasárnap
Nyílt versenyben

MR1-Kossuth Rádió Déli Krónika, 2011. április 10., vasárnap
"...A Semmelweis Egyetem rektora úgy számolja, hogy az intézmény eddig csaknem egymilliárd forintot hitelezett az államnak, ugyanis október óta az Innovációs Hivatal helyett nekik kell fizetniük a laboratóriumi kutatásokat..."

www.hirado.hu, 2011. április 10., vasárnap
A SOTE az államnak hitelez

www.stop.hu, 2011. április 11., hétfő
A kutatások folytatódnak, de ez nem az államnak köszönhető

Népszabadság, 2011. április 11., hétfő, 11. oldal
Európának üldöznie kell Amerikát!
"...Az egységes piacban, a kockázati tőkében és az intézményesült innovációban ragadható meg az Egyesült államok előnye Európával szemben - mondta lapunknak Philippe de Buck, a harmincnégy európai ország negyven munkaadói-üzleti szervezetét Brüsszelben képviselő, s az európai érdekegyeztetésben részt vevő BusinessEurope főigazgatója, aki az EU versenyképességi tanácsának ma kezdődő gödöllői informális ülésén is kifejti véleményét..."

Világgazdaság, 2011. április 11., hétfő, 10. oldal
Innovatív megoldások
Fókuszban az üzemen belüli anyagmozgatás

Népszava, 2011. április 12., kedd, 4. oldal
Fenntartható gazdaságot szeretne az MSZP

www.prim.hu, 2011. április 12., kedd
Magyar Innovációs Techschow: közel 90 új Neumann

www.nepszava.hu, 2011. április 12., kedd
Csaknem 90 új Neumann János

www.inforadio.hu, 2011. április 12., kedd
Bolyai-díj idén hatodszor

Világgazdaság, 2011. április 13., szerda, 1+2. oldal
Végleges zárolás: ma dönt a kormány
"...SZIGOR. Ma születhet meg a kormánydöntés a 250 milliárd forintos költségvetési zárolás véglegesítéséről - tudta meg a Világgazdaság. A február közepén elhatározott, úgynevezett stabilitási tartalék végleges elvonása arányában a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapnál jelenti a legnagyobb mértékű nadrágszíjmeghúzást, itt ugyanis ötödével csökken a kiadási előirányzat. Az egyetemi kutatásokat a Nemzeti Erőforrás Minisztériumát érintő közel 40 milliárd forintos zárolás vetheti vissza, de nehéz helyzetbe kerülhetnek a vízügyi szervek is..."

Világgazdaság, 2011. április 13., szerda, 7. oldal
Hatezres karcsúsításra készül a Nokia-vezér
"...LEÉPÍTÉS. Az utóbbi húsz év legnagyobb mértékű leépítésére számíthatnak a Nokia-alkalmazottak a finn cégnek a Microsofttal kötött együttműködése nyomán - írja a Bloomberg. Első körben a kutatás-fejlesztési részlegnél lesz hatezres karcsúsítás, ez a teljes k+f állomány 38 százaléka - állítják finn szakszervezeti források..."

Magyar Nemzet, 2011. április 13., szerda, 5. oldal
Nem eshet minden áldozatul a gyors rendteremtésnek
"...Azonnali döntésért kiált a magyar tudomány. A gazdaságpolitikában az innováció az, ami a gyermekvállalás a társadalompolitikában
Drámai hangon ecsetelte a magyar kutatás és fejlesztés helyzetét Závodszky Péter, az Innovációs Alapítvány kuratóriumának elnöke ünnepi megnyitójában a közelmúltban a Parlamentben, a Magyar Innovációs Nagydíj átadásakor. A professzor nemcsak a Magyar Innovációs Szövetség tagságának nevében, hanem mint az MTA egyik nemzetközileg is elismert kutatóintézetének nemrég leköszönt igazgatója és aktív kutatócsoport vezetője sürgette a pályázati pénzek kifizetését..."

Magyar Nemzet, 2011. április 13., szerda, 11. oldal
Versenyképesebb Európát!
"...Az európai belső piac erősítése, a bürokratikus akadályok lebontása, az innovációs tevékenység fokozása szükséges a gazdasági versenyképesség növeléséhez - hangsúlyozta Cséfalvay Zoltán..."

Magyar Hírlap, 2011. április 13., szerda, 9. oldal
Erősíteni kell az innovációt
"...Megkezdődött tegnap Gödöllőn az EU Versenyképességi Tanácsának informális ülése. Az unió kutatás-fejlesztési miniszterei arról tanácskoznak, miként lehetne a magántőkét minél hatékonyabban bevonni abba az innovációs folyamatba, amelynek sikere megalapozhatja a közösség jövőjét..."

www.magyarhirlap.hu, 2011. április 13., szerda
Erősíteni kell az innovációt

www.mno.hu, 2011. április 13., szerda
Nem eshet minden áldozatul a gyors rendteremtésnek

24 óra, 2011. április 13., szerda, 7. oldal
Az innovációtól is függ a versenyképesség

Dunántúli Napló, 2011. április 13., szerda, 7. oldal
Az innovációtól is függ a versenyképesség

Világgazdaság, 2011. április 14., csütörtök, 2. oldal
Felértékelődő innováció
Az első átfogó hazai felmérés készült el a cégek kutatás-fejlesztési céljairól
"...Finiséhez érkezett az OTP csoport két vállalkozása, az OTP Hungaro Projekt Kft. és a PortfoLion Kockázati Tőkealap- kezelő Zrt. közös felmérése a magyarországi kutatásfejlesztés és innováció (k+f+i) helyzetéről és kilátásairól..."

www.vg.hu, 2011. április 14., csütörtök
Felértékelődő innováció

www.hirado.hu, 2011. április 14., csütörtök
Többszörös a túljelentkezés a Magyar Innovációs TechShow-n

Magyar Nemzet, 2011. április 15., péntek, 2. oldal
Megindultak a kifizetések
"...Több mint egymilliárd forint támogatás kifizetése folyamatban van az innovációs alapból..."

Napi Gazdaság, 2011. április 15., péntek, 8. oldal
Az Adecco az atipikus munkavégzést segítené
"...április 22-ig várja az ötleteket az Adecco Magyarország és a Creative Selector.hu innovációs műhely közös pályázata..."

www.elektro-net.hu, 2011. április 15., péntek
Egymilliárd forint támogatás kifizetése van folyamatban az innovációs alapból

Infó Rádió, 2011. április 15., péntek
Az innováció kutatás - fejlesztés bővítését szorgalmazta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára

www.mfor.hu, 2011. április 15., péntek
Molnár ágnes: az innovációs alap kifizetése új rendszerben történik

Magyar Nemzet, 2011. április 16., szombat, 5. oldal
Új alapokon
"...Elindultak a pályázati kifizetések, miután átalakította a kormány az innovációs politika rendszerét..."

Népszabadság, 2011. április 16., szombat, 12. oldal
Imázsépítés - magyar módra

Dél-Magyaroszág, 2011. április 16., szombat, 8. oldal
Dél-alföldi Innovációs Díj

Komárom-Esztergom Megyei Hírlap, 2011. április 16., szombat, 5. oldal
Banki forrásoktól eltérő eszközökkel is kell támogatni a kkv-kat

www.bevezetem.hu, 2011. április 17., vasárnap
Többszörös túljelentkezés a Magyar Innovációs TechShow-n

www.vasarnapihirek.hu, 2011. április 17., vasárnap
Magunkra maradunk

Napi Gazdaság, 2011. április 18., hétfő, 4. oldal
Máshogy fizet az innovációs alap

Magyar Nemzet, 2011. április 18., hétfő, 6. oldal
Kevesebb energia is elég

Vas Népe, 2011. április 18., hétfő, 6. oldal
Innovátorok seregszemléje
"...A válság negatív hatásait fejlesztésekkel tudja hatékonyan kompenzálni a gazdaság..."

Napló, 2011. április 18., hétfő, 6. oldal
Kell innovációs stratégia?
"...Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke, az Olajterv Holding ügyvezető igazgatója lesz a vendége április 20-án, szerdán az MTA Veszprémi Területi Bizottságának. A neves szakember Szükség van innovációs stratégiára?! címmel tart előadást..."

Komárom-Esztergom Megyei Hírlap, 2011. április 18., hétfő, 5. oldal
Az EU számára kiemelten fontos az innováció, a K+F bővítése

Pályázati felhívás

Intel Challenge Europe 2011

Az "Intel Berkeley Technology Entrepreneurship Challenge" program részeként megrendezésre kerül az "Intel Challenge Europe 2011" Innovációs Technológiai Üzleti Terv Verseny.

Témakörök

- félvezetők, gyártás, hardware,
- mobil és wireless,
- digitális otthon és fogyasztói elektronika,
- kiskereskedelmi és fogyasztói szoftverek,
- vállalati szoftverek és IT,
- energia- és áram-előállítás,
- nanotechnológia,
- biotechnológia.

Díjak

Regionális döntő: 1. hely: 20 000 USD, 2. hely: 10 000 USD
Világdöntő: Intel és egyéb kockázatitőke-befektetés.

Határidők 2011-ben
- május 8.: 1-3 oldalas összefoglaló beadása (elektronikusan, angolul),
- augusztus 1.: üzleti tervek és prezentáció beadása (elektronikusan, angolul),
- szeptember 20.: üzleti tervek és prezentáció beadása (elektronikusan, angolul) a két legjobb hazai csapat számára,
- szeptember 26-28.: regionális döntő Sopotban (Lengyelország) a két legjobb hazai csapat számára,
- november: világdöntő Berkeley-ben (USA), a két legjobb regionális csapat számára.

Jelentkezés: www.intelchallenge.eu/participate/
útmutató, példák: www.intelchallenge.eu/resources/

A 2-4 fős csapatban legalább egy főnek felsőfokú képzésben kell részt vennie vagy az elmúlt két évben szerezte meg felsőfokú oklevelét.

2011. április 27-én, 17 órakor a szervezők webes szemináriumot tartanak, ahol kérdéseket lehet feltenni a korábbi nyerteseknek, majd április 28-án, 19 órakor Amit Garg, a Northwest Venture Partners munkatársa "Hogyan írj egy ütős összefoglalót" címmel tart webes konzultációt.

Szakmai partner: Magyar Innovációs Szövetség, e-mail: innovacio@innovacio.hu, tel: 453-6572.
Médiatámogató: Világgazdaság

Várható események

Hazai vállalkozások lehetőségei a rendészetben

2011. április 21-én a Gazdálkodási és Tudományok Társaságok Szövetsége Hon- és Rendvédelmi/Rendészeti Szervek Tagozata, a Magyar Hadtudományi Társaság, a Magyar Rendészettudományi Társaság, a Magyar Védelmiipari Szövetség és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Bolyai János Hadmérnöki Kar Katonai Logisztikai Intézet szervezésében "A hazai vállalkozások lehetőségei és korlátai a hon- és rendvédelmi/rendészeti szervek technikai eszközállományának és gazdálkodásának korszerűsítésében" c. konferencia kerül megrendezésre a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen.

A bevezető előadást dr. Pintér Sándor belügyminiszter tartja "Tájékoztató a Nemzeti ügyek Kormánya egy éves tevékenységéről, különös tekintettel a hon- és rendvélelmi/rendészeti szervek eddigi és jövőbeni feladatairól" címmel.

A hazai vállalkozások lehetőségeiről a hon- és rendvédelmi/rendészeti szervek technikai eszközállományának és gazdálkodásának korszerűsítése tárgyában előadást tartanak:
- Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára,
- Dr. Botos Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára,
- Dr. Keszthelyi Gyula, a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal főigazgatója,
- Lajtár József r. vezérőrnagy, az ORFK gazdasági főigazgatója,
- Dr. Tollár Tibor pv. dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gazdasági főigazgató-helyettese,
- Varga Valéria bv. vezérőrnagy, a BVOP országos parancsnok gazdasági és informatikai helyettese,
- Kiss Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökhelyettese,
- Spaics József, a Magyar Védelmiipari Szövetség elnöke.

Bővebb információ és előzetes regisztráció: Kocsis László, főtitkár, Magyar Védelmiipari Szövetség, info@vedelmiipar.hu.

Szellemi Tulajdon Világnapja

2011. április 27-én a LES International kezdeményezésére a LES Magyarország Khe, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, a Magyar Védjegy Egyesület, a Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület közös rendezésében szakmai előadássorozatot tart a Szellemi Tulajdon Világnapja tiszteletére Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal (Budapest, V. Garibaldi u. 2) földszinti előadótermében.

09:00-09:05 | Megnyitó és a megjelentek köszöntése
Dr. Ficsor Mihály, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökhelyettese
09:05-09:45 | A know-how összetevő szerepe és jelentősége szabadalmi és védjegy licencia szerződésekben
Lantos Mihály szabadalmi ügyvivő, a LES Magyarország KHE elnöke
09:50-10:30 | Európai Védjegy- és Szabadalmi Unió: mégis, kinek a jövője?
Dr. Ficsor Mihály, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökhelyettese
10:30-10:40 | Kérdések, hozzászólások
10:40-11:00 | Kávészünet
11:00-11:45 | Szellemi tulajdonjogok, mint hitelfedezeti biztosítékok
Dr. Szamosi Katalin ügyvéd, az MVE alelnöke
11:30-12:15 | Különlegességek és aktualitások a biotechnológiai tárgyú találmányok szabadalmaztatásában
Dr. Pethő Árpád szabadalmi ügyvivő, a MIE ügyvezető elnöke
12:15-12:25 | Kérdések, hozzászólások

Bővebb információ és részvételi szándék jelzése LES Magyarország Khe, e-mail: bene@danubia.hu vagy telefon: 1-4118717.

Iparjogvédelmi tanfolyam

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2011. április 28-29. között, alapfokú iparjogvédelmi tanfolyamot indít a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány közreműködésével.

A tanfolyam helyszíne: Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, 1054 Budapest, Garibaldi u. 2.

Az iparjogvédelmi szakképesítésről szóló 2/2008. (VIII. 22.) TNM rendelet alapján szervezett tanfolyam általános bevezetést nyújt a szellemitulajdon-védelem legfontosabb kérdéseibe, alapfokon rálátást biztosít az iparjogvédelem rendszerére és főbb összefüggéseire. Ezen belül részletesen tárgyalja az iparjogvédelmi oltalmi formákat (szabadalom, védjegy, használati- és formatervezési-mintaoltalom), azok eljárásrendjét és gazdasági jelentőségét.

A képzés két napos, 20 tanórás, ami írásbeli vizsgával zárul és alapfokú iparjogvédelmi képesítést tanúsító bizonyítvány megszerzését teszi lehetővé.

A tanfolyam díja 30 ezer forint.

Bővebb információ és jelentkezés: 2011. április 20-ig anna.szenczi@hipo.gov.hu e-mail címen, illetve a 474 5548 telefonszámon.

Networking Event Plus

2011. május 5-6-én a Hotel Mercure Koronában (1053, Budapest, Kecskeméti u. 14.) tagszervezetünk az Életpálya Alapítvány és a JCI FVE Budapest "Networking Event Plus/Cégébresztő" címmel konferenciát rendez.

A kétnapos konferencia koncentráltan tartalmaz előadásokat, tréningeket, személyes tanácsadást és közösségépítő programokat.

Főbb témák:
- innováció (lehetőségek és módszerek),
- fejlesztések finanszírozása,
- külpiacra lépési stratégiák - bemutatkozik az EUCham,
- jogi kockázatkezelés a mindennapokban,
- netwoking/kapcsolatépítés (tréning + üzleti "rapid-randi"),
- üzleti tervezés - miért fontos és hogyan csináljuk,
- pénzügyi kimutatások - olvassunk a sorok között.

Részletes program ide kattintva olvasható.

Bővebb információ és jelentkezés: www.jcifvebudapest.com/rendezvenyeink/networking-event-plus-cegebreszto/ vagy a www.facebook.com/event.php?eid=119116521497142 Facebook oldalon, vagy az adrienn.pasics@juniorchamber.hu e-mail-címen.

Iránytű - Magyarország vállalati innovációs térképe

2010. május 10-én, a Gerbeaud Házban, (1051 Budapest, Vörösmarty tér 7-8.) a Világgazdaság, a Magyar Innovációs Szövetség, a MAG Zrt. és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szakmai támogatásával konferenciát tart.

Tervezett program

09:00-09:15 | Köszöntő - Innovatív bank az innováció mellett
Wolf László vezérigazgató-helyettes, OTP Bank
9:15-10:15 | Ha beindul az innovációs motor...
(Hol a helye az innovációnak a kormány gazdaságpolitikájában?)
Dr. Mészáros György elnök, Nemzeti Innovációs Hivatal
10:15-11:00 | Így néz ki Magyarország Vállalati Innovációs Térképe
(A kutatás megállapításainak részletes ismertetése)
Bánfi Tamás egyetemi tanár
11:00-11:30 | Kávészünet
11:30-12:15 | Kerekasztal-beszélgetés: Más a gyakorlat, más az elmélet
(Beszélgetés arról, milyen is Magyarország innovációs képe, s milyennek kellene lennie)
Dr. Pakucs Janos tiszteletbeli elnök, Magyar Innovációs Szövetség
Siba Ignác főosztályvezető, NFÜ Gazdaságfejlesztési Programok Irányító Hatósága *felkérés alatt
Moderátor: Kocsi Ilona, VILÁGGAZDASÁG
12:15-13:00 | Hogyan, honnan, miből, mire? (A sikeres pénzszerzés kulisszatitkai)
Oszkó Péter vezérigazgató, PortfoLion Kockázati Tőkekezelő Zrt.
Váczi Dávid projektvezető, OTP Hungaro-Projekt
13:00-14:00 | Nekünk ezért sikerült (innovációs cégek vezetői arról, mi kellett ahhoz,
hogy sikeresek legyenek, s mi kellene még a további sikerhez)
Dr. Ürge László vezérigazgató, ThalesNano Zrt.
14:00 | Zárszó

Regisztrációs lap ide kattintva tölthető le.
Bővebb információ: Moharos Andrea, e-mail: andrea.moharos@vg.hu, tel: 489-1115.
Szerkesztő: dr. Antos László, Munkatárs: Burus Tünde
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevél-szerkesztőség: 1036 Budapest, Árpád fejedelem útja 79.
tel.: 453-6572, fax: 240-5625, e-posta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.