XXI. évf. | 2011. június 14. | 12. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Magyar Fiatal Tudósok Társasága
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Szakirodalom-figyelő
Sajtószemle
Pályázati felhívás
Várható események

Melléklet:
- 20. Ifjúsági Tudo-mányos és Innovációs Tehetségkutató Ver-seny végeredménye (.pdf)

Hírek | Magyar Innovációs Szövetség

20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjátadási ünnepsége

Dr. Hoffmann Rózsa fővédnök, a NEFMI államtitkára, számos protokoll vendég, érdeklődő, valamint a sajtó képviselőinek jelenlétében került sor a 20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjátadási ünnepségére 2010. június 8-án, a budapesti Millenáris Parkban.

A rendezvényt Dr. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) tiszteletbeli elnöke, a szervezőbizottság elnöke nyitotta meg. Kiemelte, hogy ez a verseny a sokfajta tehetség közül a kreatív tehetséget keresi, illetve kutatja fel. Beszédében összegezte az elmúlt 20 év számszerű tapasztalatait, a tehetséggondozás és az életpálya-követés fontosságát.

Az ünnepségen Dr. Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár mondott köszöntőt. Hangsúlyozta, hogy megnyugtató volt számára, amikor megkapta a díjátadóra szóló meghívót, hiszen a mai zűrzavaros világban egy kiemelkedő, 20 éve sikeresen és eredményesen működő verseny eredményhirdetésén vehet részt, amely kuriózum. Kiemelte, hogy a dolgozatok témái a világ jobbá, hatékonyabbá, egészségesebbé tételére összpontosítanak. Megköszönte a pedagógusok áldozatos munkáját, hogy szakmai alázattal, odafigyeléssel támogatták tehetséges tanítványukat, és egyengették útjukat a kissé különc, tudományos úton. Kitartást és elhatározottságot kívánt a fiataloknak és tanáraiknak, hogy akkor is kitartsanak munkájuk, új útjaik és céljaik mellett, ha ez az út nem mindig zökkenőmentes.

Ezt követően Dr. Závodszky Péter zsűritag, akadémikus értékelte a bírálóbizottság munkáját. Beszélt a zsűri munkájának fontosságáról, hiszen egy verseny értékét a versenyzők kiemelkedő munkája mellett a zsűri szakértelme növeli. A húsz zsűritag, melyek közül öt az MTA tagja, szakértelemmel, odaadással és empátiával szakmai konzulensként is figyeli a pályázók munkáját, miközben saját életével, munkájával példát mutat, és megpróbálja a tudományos pályára terelni a fiatalokat. Hangsúlyozta annak jelentőségét is, hogy az összmagyarság arányaihoz hasonlóan a versenyzők közel egyharmada határon túli diák.

A kiemelt dicséretben, valamint a díjakban részesült fiatalok neveit, iskoláit és tanárait Pomezanski György, a Felkínálom Alapítvány elnöke, a zsűri tagja ismertette. A fiatalok pedig pályamunkájukat ismertették 1-2 mondatban, az oklevél átvétele után.

A kiemelt dicséretben részesült pályázók okleveleit Dr. Pakucs János és Dr. Závodszky Péter adták át.
A Google különdíjában részesült, és részt vehet a Google zürichi nemzetközi táborában:
- Orgován József (MobilEKG rendszer)
- Lipécz Ádám (MPA - Medical Pocket Assistant)
Az okleveleket Dr. Rácz Balázs, a Google mérnöke adta át.

MISZ különdíjában részesült mint a legeredményesebb határon túli magyar fiatal:
- Nagy Tímea (pályázata: A nyesőzőgép - avagy az új generációs mechanikus gyomirtó a vegyszerekkel szemben)
Az oklevelet Monszpart Zsolt, a MISZ alelnöke adta át.

Az I., II. és III. díjakat Dr. Hoffmann Rózsa, Dr. Pakucs János és Dr. Závodszky Péter adta át:

III. díjban részesült:
- Hőlégmotoros napkollektor rendszer (pályázó: Kecsenovity Egon),
- Új fejlesztésű biofilterek alkalmazása a szennyvíztisztításban (pályázó: Kormányos Ákos),
- Kockakulcs (pályázók: Doktorits László és Naszlady Márton), a díjhoz gratulált Dr. Veress Gábor elnök, a díjat felajánló MTESZ elnöke is. Füstös Géza, üzletfejlesztési vezető a Siemens Zrt. által felajánlott Siemens Junior Díjat is átadta Naszlady Mártonnak.
- Vízminősítési vizsgálatok a Karcsa-tavon (pályázó: Czinke László). A díjhoz gratulált Dr. Kuti László, a díjat felajánló Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke is.

II. díjban részesült:
- Méregből gyógyszert II. (pályázó: Juhász Dorottya).
- Prometheus Project (pályázók: Orosz Ádám és Mérő László). A díjhoz gratulált Dr. Kőhalmi Zsolt, a díjat felajánló Puskás Tivadar Közalapítvány elnöke is.
- Az s(n) számelméleti függvény használhatósága kódolási célokra (pályázó: Énekes Péter és Köpenczei Gergő). A díjhoz gratulált Jakab Roland, a díjat felajánló Ericsson Magyarország Kft. vezérigazgató-helyettese is.

I. díjban részesült, és részt vehet az EU Fiatal Tudósok Versenyén, Helsinkiben:

- Ócsvári Áron, „Tilitoli játék”
A „Tilitoli” egy egyszemélyes logikai játék, amit 3x3, 4x4 vagy 5x5-ös méretű táblán játszanak. A feladat az, hogy a számokat sorfolytonosan rendezzük úgy, hogy az üres mező a tábla jobb alsó sarkában helyezkedjen el. A program egy úgynevezett audiojáték, amely főként a hangszórók adta lehetőségekre támaszkodva nyújt „játékélményt” a felhasználónak. A játékban az a nagy nehezítés, hogy nincs hozzá grafikai támogatás, így a játékos csak a fülére és a memóriájára hagyatkozhat. A játékos saját maga is létrehozhat táblákat, így még érdekesebbé teheti a játékot, amihez csak egy xml fájlt kell készítenie, a megadott szabályok szerint. Annak ellenére, hogy az audio játékok általános célközönsége a látássérültek, a játék készítésekor, a pályázó bővebb felhasználói réteget kívánt megcélozni. Ezzel a játékkal nem csak a memóriát, a logikát és koncentráló képességet, hanem a hallás utáni tájékozódást is lehet gyakorolni.

- Erdélyi Soma és Lipécz Ádám, MPA - Medical Pocket Assistant
Az MPA, egy telefonos elsősegély-segédprogram, amely mobiltelefonon keresztül ad érthető, egyszerű útmutatót vészhelyzet esetén. A fiatalok a projekt kidolgozása kapcsán szakértővel is egyeztettek, így orvosilag is korrekt alapra építkeztek. A programozás két irányba indult el. A legáltalánosabb nyelv - melyet szinte minden telefon ért - a web. Ebből kifolyólag a program valójában egy mobiltelefonokra optimalizált honlap, melyet a régi, középkategóriás telefonok is gond nélkül megjelenítenek. A programban megjelenő szövegek megírása után lefordították azokat angolra, így a program rögtön két nyelven készült el. A pályázók fontosnak tartották még a megfelelő illusztrálást, így több mint 100 szemléltető ábra magyarázza és színesíti az alkalmazást. A program segítségével, az elsősegély-nyújtási képzettséggel nem rendelkezők is gond nélkül alkalmazzák pl. a stabil oldalfekvést. A díjhoz gratulált Igréczné Sipos Etelka, a díjat felajánló SZTNH gazdasági főigazgatója is.

- Biró Enikő, Új terápiás lehetőség vizsgálata sclerosis multiplexben
A sclerosis multiplex (SM) a központi idegrendszert érintő, legtöbbször fiatal felnőtteknél jelentkező autoimmun kórkép. Az autoimmun folyamat következtében elsősorban az idegsejteket borító velőshüvely állománya pusztul. A tünetek alapján a biztos diagnózist MR-vizsgálat, valamint lumbálpunkció nyújtja, a kórkép létrejöttében egyes kórosan működő limfocita altípusok játszanak fontos szerepet. A pályázó vizsgálatának célkitűzése az volt, hogy a kálium csatornák gátlásának hatására megfigyelje a limfocita aktivációban létrejövő különbségeket a Th1, Th2, valamint a CD4 és CD8 sejttípusokban SM-ben, egészségesekhez viszonyítva, és megállapítsa, hogy a limfociták kálium csatornáinak gátlása felhasználható-e a kórkép jövőbeni kezelésében, mint lehetséges terápiás célpont. Eredményei pedig arra utalnak, hogy a vizsgált csatornák gátlásával csökkenthető a limfocita aktiváció mértéke. A díjhoz gratulált Dr. Volk Balázs, a díjat felajánló Egis Gyógyszergyár Nyrt. főosztályvezető-helyettese is, korábbi díjazott.
Monszpart Zsolt, a MISZ alelnöke a Stockholm International Youth Science Seminarra történő utazást tanúsító oklevelet is átadta Biró Enikőnek.

A bírálóbizottság döntése értelmében, az I. és II. díjban részesült pályázók által megjelölt egy-egy tanár (Bartók Ádám, Baranyai József, Dr. Katz Sándor, Horváth Betti, Toldi Gergely, Lang Ágota) egyszeri, 100 000 Ft-os ösztöndíjban részesült.

A díjátadás után Monszpart Zsolt, a MISZ alelnöke méltatta a fiatal tehetségeket és kiemelte a fiatalok kreativitásának és bátorságának fontosságát. Bátorította a fiatalokat, hogy merjenek nagyot alkotni, megkérdőjelezni a dolgokat és új ötletekkel változtatni a világon. Megköszönte a fiatalok, konzulenseik és nem utolsó sorban a szponzorok munkáját. Hangsúlyozta, hogy a támogató vállalatok számára is sokat jelent a verseny, hiszen gyakran már itt jó kapcsolat és további sikeres együttműködés alakul ki.

A 20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny végeredményét Hírlevelünk 12. számához mellékeltük, ill. innovációs portálunkról (www.innovacio.hu) is letölthető.

Környezettechnológiai Innovációs Stratégia véleményezése

A Vidékfejlesztési Minisztérium felkérte Szövetségünket a Nemzeti Környezettechnológiai Innovációs Stratégiáról szóló Kormány előterjesztés véleményezésére. 

Szövetségünk 2011. június 8-án elküldte észrevételeit, melyből idézünk:

„...az eredményesség érdekében a jövőkép megvalósítására irányuló célrendszer, a K+F feladatok súlyozása, az innovációs tevékenység feltételeinek tisztázása, a környezetvédelmi ipar tudásközpontú fejlesztésének ok-okozati összefüggései - ha elvileg is - de már itt tisztázandók legyenek. Ezzel az anyagot feltétlenül célszerű kiegészíteni...

...Mindenképpen rögzíteni szükséges, hogy mely területeken támaszkodunk hazai K+F-re, hol lehetséges nemzetközi együttműködés, és mely esetekben célszerűbb a nemzetközi eredmények hazai adaptálása, ill. egyszerű alkalmazásba vétele. Az innováció feltételrendszerét ugyanis ehhez kell rendelni és biztosítani...

...az anyag a korábbi stratégiai „kívánságlistákhoz” képest nagy előrelépést jelent. Egyértelmű a hazai, nemzeti érdekek előtérbe helyezése, és nem az EU-s támogatásokhoz való szolgai ragaszkodás...”

Az állásfoglalás szövege portálunk jelszóval védett területén olvasható.

THE Roadshow

2011. május 31-én a nyári szünet előtti utolsó THE Roadshow Gödöllőre, a Török Ignác Gimnáziumba látogatott műszaki- és természettudományokat népszerűsítő programjával.

Bartók Marcell a program vezetője a hagyományoknak megfelelően megnyitotta a rendezvényt, majd a THE program rövid ismertetése után Sik András geológus előadása következett, „A Mars-kutatás legújabb eredményei" címmel. Ezután Finta Zoltán és Balázs Bernadett, a Sanofi Aventis fiatal kutatói beszéltek a gyógyszerkutatásról. Az előadásuk címe "Egy gyógyszer születése és halála” volt.
Az előadások után Tóth Pál fizikus-showman tartott látványos természettudományos kísérlet-bemutatót, a diákok bevonásával.

A roadshowk szeptembertől újabb iskolákban népszerűsítik a műszaki- és természettudományokat, addig is a nyáron friss hírekkel várja az érdeklődőket a program immár több mint 10 ezer rajongót számláló facebook oldala, a "Gondolkodom, ha már vagyok...".

A Siemens és a THE Program a CSR piacon

A KÖVET Egyesület második alkalommal rendezte meg a CSR Piac kiállítást 2011. június 2-án, a Millenáris Nagycsarnokban. A kiállítás keretében 40 cég, összesen 65 különböző CSR intézkedésével és Valóban Felelős Vállalati modelljével, valamint 15 civil szervezet vállalatoknak szóló programjaival jelent meg. A CSR Piac díjátadó gáláján 5 szakmai és egy közönségdíjat adtak át. 

Az uniós elnökséghez kapcsolódó rendezvényen a Siemens és a THE Program közös standdal vett részt. Bartók Marcell a THE program vezetője és Laber Zsuzsa, a Siemens kommunikációs igazgatója részt vett Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes által védnökölt szűk körű fogadáson. A Siemens-THE standot a kiállításon rengeteg érdeklődő látogatta meg, ahol a program ismertetése mellett látványos természettudományos kísérleteket tekinthettek meg az esemény vendégei.

Meet the scientist

2011 májusában zárult a Meet the scientist program, melyet a Magyar Innovációs Szövetség, a Magyar Fulbright Egyesület és az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége indított el, a műszaki és természettudományok, illetve az amerikai tanulmányi lehetőségek népszerűsítése érdekében. A projekt fél év alatt négy fővárosi és hat vidéki középiskolába látogatott el, ahol a természettudományok és a műszaki tudományok területén dolgozó, korábbi Fulbright-ösztöndíjasok tartottak népszerűsítő előadásokat.

A projekt eredményei:
- 900 diák hallgatta meg a 10 előadást,
- 1100 alkalommal nézték meg az előadásokat a Youtube video megosztó portálon,
- 2700 egyéni látogató nézte meg hét hónap alatt a projekt honlapját a www.meetthescientist.hu-t
- 62-en csatlakoztak a Meet the scientist projekt Facebook csoportjához.
- 50 alkalommal szerepelt a sajtóban a projekt. 

A program 2011 októberétől folytatódik és újabb 18 középiskolába látogat el.

Öregdiák találkozó

Richard Lyons, a Berkeley Business School dékánja és Hank Chesbrough professzor, a "nyílt innováció" koncepció szülőatyja, a Berkley-Haas Nyílt Innovációs Központ igazgatója Budapestre látogatott, és Kaliforniai Egyetem Berkley-Haas szimpóziumot tartott.

A két neves szakember tiszteletére 2011. június 2-án Eleni Tsakopoulos Kounalakis nagykövet asszony fogadást adott az Amerikai Nagykövetség rezidenciáján. A találkozón részt vett számos tisztségviselőnk is.

Lemmens Média

2011. június 3-án, a németországi Lemmens Média (felsőoktatási, tudományos és innováció-politikával foglalkozó kiadó) igazgatója, Dr. Mark Lemmens ellátogatott Szövetségünk székhelyére, ahol dr. Greiner István általános elnökhelyettessel és dr. Antos László ügyvezető igazgatóval egyeztetett.
Mark Lemmens kikérte a Magyar Innovációs Szövetség véleményét a magyar K+F+I stratégiáról, megismerkedett a Szövetség munkájával. A kiadó a magyar EU elnökség kapcsán gyűjtött adatokat, hogy egy világos, áttekinthető képet tudjon adni a magyar K+F+I stratégiáról, innovációs folyamatokról a lemmens-online.net hírportál és a Tudomány Menedzsment német magazin részére.

Megemlékezés Gábor Dénes születésnapjáról

2011. június 5-én, Budapesten, a VI. Rippl-Rónai utca 25. szám alatti szülőháznál, Gábor Dénes 111 éves születésnapja alkalmából, a NOVOFER Alapítvány a Műszaki-szellemi Alkotásért kuratóriuma mint a Gábor Dénes-díj adományozója és a névadó emlékének egyik gondozója, a Terézvárosi Önkormányzattal és a Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt.-vel együttműködésben koszorúzási ünnepséget szervezett.

Gábor Dénes tudományos munkásságát, a holográfiai módszer feltalálása és továbbfejlesztése területén elért eredményeit 40 évvel ezelőtt, 1971-ben ismerték el Nobel-díjjal.

A rendezvényen dr. Gyulai József akadémikus, a NOVOFER Alapítvány kuratóriumi elnöke, dr. Pálinkás József akadémikus, az MTA elnöke, dr. Mészáros György, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke, dr. Kroó Norbert akadémikus, a nemzetközi Gábor Dénes-díj Bizottság elnöke és Császárné Csóka Ilona, a Terézvárosi Önkormányzat Humán Bizottság elnöke emlékezett a magyar tudósra, humanista gondolkodóra.

Az ünnepségen megjelent Alexander Brody, Bródy Sándor unokája, Gábor Dénes rokona is. A rendezvényt, melyet Pomezanski György szerkesztő, Gábor Dénes-díjas szakember vezetett, az emléktábla koszorúzása zárta.

Mire számíthatunk 2011-ben?

„Innovációs dominancia jellemző a 2010 éves kockázati és magántőke befektetésekben - Mire számíthatunk 2011-ben?” címmel tagszövetségünk, a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (HVCA) összegzést készített a 2010 éves kockázati és magántőke befektetésekről és a 2011-es lehetséges kilátásokról.

„...2010 a válság miatti megtorpanás éve volt a kelet-közép-európai kockázati- és magántőke-iparban. Míg az év első felében a régióbeli alapkezelők kisebb értékű befektetések mellett még elsősorban portfolió cégeik sikeressé tételével foglalkoztak, az év második felében már jelentős értékű kilépésekre került sor. 2011 első fele a kezdődő fellendülés jeleit mutatta, mivel a régióban végrehajtott befektetések első félévi értéke elérte az előző évi invesztíciók teljes összegét. A sikeres kilépések nyomán az alapkezelők már új alapjaik piaci megjelenését készítik elő...”

Az összegzés teljes szövege ide kattintva olvasható.

Verancsics Akadémia

2011. május 31-én, Veszprémben, a Dubniczay-palotában, „Gondolatok az innovációról” címmel kezdődött előadássorozat a Verancsics Akadémia gondozásában. A nyitórendezvényen Sztojalovszky Béla, tagvállalatunk, a Veszprémi Regionális Innovációs Centrum Nonprofit Kft. vezetője köszöntötte a résztvevőket, aki bevezetőjében az akadémia horvát névadójának, a reneszánsz polihisztor Verancsics Fausztusz (Faust Vrancic) életrajzáról, munkásságról számolt be.

Ezt követően Mocsai Lajos egyetemi docens, a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, az MKB Veszprém KC vezetőedzője „Innováció a közösségfejlesztésben - A csapatépítés” címmel tartott előadást. Többek között elmondta, hogy az erős belső hitvilág, mobilizálható energia is szükséges, hogy legnagyobb nyomás alatt a legmagasabb teljesítményt tudják nyújtani a csapat tagjai. Ennek megléte határozza meg, hogy mennyire motivált valaki, s milyen kontrollált érzelmekkel rendelkezik, amelynek segítségével függetleníteni tudja magát a zavaró körülményektől, hogy stresszhelyzetben is a lehető legjobban tudjon teljesíteni.

VI. Spin-off Planéta

Tagszervezetünk, a Magyar Spin-off és Start-up Egyesület 2011. június 1-én tartotta VI. Spin-off Planéta rendezvényét a Graphisoft Parkban, Budapesten. A rendezvény a "Technológiai cégépítés alfája és omegája" alcímet viselte.

A befektető szerzési szekció előadásai az induló cégek számára szolgáltak tanácsokkal arra, hogy milyen stratégiát és módszert alkalmazzanak vállalkozásaik elindításakor a források megtalálása érdekében.

Az innováció menedzsment szekció előadásai arról szóltak, hogy milyen támogatások érhetők el az induló vállalkozások működtetése során.
Ebben a szekcióban előadást tartott Budavári László, az INNONET Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, a MISZ Nyugat-dunántúli irodájának igazgatója. Az előadás "Az inkubátorháztól a kompetencia központig" címet viselte, melyben kiemelten volt szó az induló vállalkozások számára igénybe vehető inkubátor és technológiai szolgáltatásokról az INNONET-ben.

CHIC közgyűlés

2011. május 31-én, tagszervezetünk, a CHIC Nonprofit Kft. taggyűlést tartott a cég székhelyén, Budaörsön, a Közép-Magyarországi Innovációs Központban. A Társaság 2010-es évről szóló beszámolóját követően a résztvevők megvitatták, majd elfogadták a 2010. évi éves beszámolót és közhasznúsági jelentést.
A közgyűlésen a Magyar Innovációs Szövetséget mint tulajdonost dr. Antos László ügyvezető igazgató képviselte.

DDRIÜ Nonprofit Kft. taggyűlés

Tagszervezetünk, a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. 2011. május 24-én, Pécsett tartotta 2011. évi taggyűlését.

A taggyűlésen Kocsis Tamás, ügyvezető igazgató ismertette a DDRIÜ Nonprofit Kft. 2010. évi szakmai és pénzügyi beszámolóját. Ezután Papp Roland, a Felügyelő Bizottság újonnan megválasztott elnöke számolt be az ügynökség tevékenységéről, a 2011. évi üzleti terv pontosításra szoruló részeiről, valamint az új stratégiai irányok meghatározásáról. Végül az ügyvezető igazgató tájékoztatást adott az ügynökség csatlakozási és alapítási tevékenységéről a Dél-Dunántúli Regionális Élelmiszer Innovációs Klaszter, valamint az Alkalmazott Földtudományi Klaszter kapcsán.

A taggyűlésen valamennyi tulajdonos megjelent, köztük a MISZ képviseletében Higi Gyula, regionális igazgató is. A megjelentek az előterjesztéseket (köztük az eredmény-kimutatást és mérleget, valamint a könyvvizsgálói jelentést) egyhangúlag elfogadták, és elismerésüket fejezték ki az ügynökség 2010. évi tevékenységéért.

Hírek | Magyar Fiatal Tudósok Társasága

22. Nemzetközi Élővilág Kutató Hét

A Schweizer Jugend Forscht, fiatal kutatókat támogató szervezet, a Svájci Nemzeti Parkban, Valchavában, 2010. június 25. és július 2. között rendezi meg a 22. Nemzetközi Élővilág Kutató Hetet.

A Magyar Innovációs Szövetség a kutatóhétre benevezte Zoltán Lászlót, aki a 20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny kiemelt dicséretben részesült pályázója, pályamunkája: „Herbáriumi növények elszíneződésének megelőzése”.
A Schweizer Jugend Forscht május végén meghozta döntését: Zoltán László részt vehet a nemzetközi táborban.

Stockholm International Youth Science Seminar

A Magyar Innovációs Szövetség mint a Stockholm International Youth Science Seminar (SIYSS) magyarországi képviselője 2002 óta minden évben delegálhat egy fiatal magyar kutatót a Nobel-díj átadási ünnepségén és az azt megelőző egyhetes stockholmi tudományos fórumon való részvételre.

Az idei kiválasztásra 2011. június 3-án került sor, Szövetségünk székhelyén. Kilenc fiatal meghallgatása után a MISZ által felkért négyfős zsűri döntött a részvételről. A zsűri tagjai voltak:
- dr. Kroó Norbert, akadémikus, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat elnöke;
- dr. Madarász Emília, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet kutató-csoportvezetője;
- Hunyadi Áron, a BME hallgatója, a 2009. évi SIYSS magyar résztvevője;
- Balassi Márton István, az ELTE és BME hallgatója, a 2010. évi SIYSS magyar résztvevője.

A döntés értelmében a 2011 decemberében megrendezésre kerülő 36. Stockholm International Youth Science Seminar magyar résztvevője Biró Enikő, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium diákja lesz, aki idén első díjat nyert az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen.

Hírek | Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Európai Design Vezetőtestület

Az Innovatív Unió keretében létrejött Európai Design Innovációs Kezdeményezés irányítását végző Európai Design Vezetőtestület tagjává kérte fel Dr. Bendzsel Miklóst, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnökét, Antonio Tajani, az Európai Bizottság iparért és vállalkozáspolitikáért felelős alelnöke.

A 15 tagú nemzetközi grémium tanácsadóként javaslatokat dolgoz ki az Európai Bizottsággal együttműködve, hogy a design miként integrálható az európai innovációs törekvésekbe, miként növelhető a felhasználó-központú tervezés szerepe és jelentőségének elfogadottsága.
Bendzsel Miklós az angol, német, osztrák, spanyol, portugál, olasz, finn, holland, illetve francia tagok mellett nemcsak hazánkat, hanem régiónkat is képviseli a testületben.

Megújult hatósági szolgáltatások az SZTNH-ban

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala - a magyar állam és az Európai Unió által támogatott Elektronikus Kormányzati Operatív Program (EKOP) keretében, az „Elektronikus tájékoztatási szolgáltatások fejlesztése” célú, 95 millió forinttal támogatott pályázatban - vállalta, hogy új, illetve megújuló elektronikus szolgáltatásokat bocsát ügyfelei rendelkezésére. 

A hivatal középtávú stratégiai terveivel összhangban az új szolgáltatások a következő területeken jelentek meg:
- automatikusan előállított, rövid átfutási idővel készülő e-közlöny,
- online elérésű, elektronikus közhitelű e-nyilvántartás (lajstrom),
- új technológiára épülő, folyamatosan frissített kutató felület (e-kutatás),
- elektronikus iratbetekintő felület,
- elektronikus lajstromkivonat előállítása és küldése az ügyfelek számára,
- kommunikációs felület kialakítása az ügyfelek és a hivatal között - amely lehetővé teszi az online ügyintézést (bejelentés, kérelmek előterjesztése stb.).

A pályázat lehetőséget adott arra, hogy a hivatal teljes adatvagyonát egyetlen, a legkorszerűbb technológiát alkalmazó adatbázisba szervezzék. Az új e-publikációs adatbázis lehetővé teszi, hogy a felhasználók naprakész tájékoztatást kapjanak a publikus iparjogvédelmi információkról.

Az új adatbázis méreteiről az alábbi adatok alapján lehet képet kapni:
- a teljes tartalom: 1 millió 554 ezer rekord
ebből az elektronikus lajstromban 3 454 ezer ügy adatai:
- 274 ezer szabadalom,
- 113 ezer nemzeti védjegy,
- 46 ezer nemzetközi védjegy,
- 13 ezer hatályosított európai szabadalom,
- 5,7 ezer formatervezési minta,
továbbá külföldi adatbázisokból, nemzetközi adatcsere-együttműködés keretében átvett
- közel 900 ezer közösségi védjegy,
- 130 ezer közösségi minta,
- 80 ezer nemzetközi formatervezési minta.

Mindehhez tartozik
- 500 ezer csatolt dokumentum teljes szövegű kereshetőséggel,
- 120 ezer további digitalizált irat, amely 2010. január 1. után érkezett a hivatalba,
- 2 millió ábra.

Szerzői jogi tanácskozás

2011. május 31-én, Budapesten, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala székhelyén szakmai tanácskozást tartott a szerzői és a szomszédos jogok közös kezelését végző hazai szervezetek részvételével. Az eseményre az ez év áprilisában aláírt stratégiai partnerségi megállapodás jegyében került sor, mintegy öt hónappal azt követően, hogy a közös jogkezelő szervezetek felügyeletével és nyilvántartásával kapcsolatos hatáskör a kulturális tárcától átkerült a Hivatalhoz.

A szakmai rendezvényen két előadás hangzott el, amelyet a közös jogkezelő szervezetek megjelent képviselőivel folytatott konzultáció követett.

Dr. Bendzsel Miklós, a Hivatal elnöke előadásában az elmúlt időszak tapasztalataira épülő átfogó helyzetértékelésről szólva a közös jogkezelő szervezetek működésével kapcsolatos főbb megállapításokat összegezte. Kitért továbbá a magyar uniós elnökség alatti szerzői jogi fejleményekre, melyek középpontjában a digitális jogkezelés bizottsági kezdeményezései és a szerzők, illetve a felhasználók jobb tájékoztatásának feltételei állnak.

Dr. Sarkady Ildikó, a Hivatal Szerzői Jogi Főosztályának igazgatója a közös jogkezelők nyilvántartásával és felügyeletével kapcsolatos változásokat és a jövőbeni feladatokat ismertette.
Az előadók hangsúlyozták, hogy a Hivatal a felügyeleti jog gyakorlását a jogszabályok keretei között kívánja megvalósítani, számítva a közös jogkezelő szervezetek együttműködésére.

Szakirodalom-figyelő

W. Chan Kim & Renée Mauborgne: Kék óceán stratégia - A verseny nélküli piaci tér
Park Könyvkiadó, 2011
Dr. Osman Péter ismertetése


Ismét megjelentette a Park Könyvkiadó a világ egyik legrangosabb és legnagyobb üzleti oktatóközpontja, a Franciaországban, Szingapúrban és Abu Dhabiban működő INSEAD két professzorának különösen figyelemre méltó könyvét.

„Világszerte több mint 1 millió eladott példány” áll a címlapon, ami gazdasági szakkönyv esetében egészen rendkívüli teljesítmény. Végigolvasva megértjük, hogy ez a könyv meg is érdemli. Mondanivalójának lényege, a „kék óceán stratégia” a bölcs marketing egyik alapszabályát adja: a piaci lehetőségek felosztása nem zéróösszegű játszma, a nagyobb részesedés eléréséhez nem feltétlenül mások lehetőségeiből kell küzdelmesen elragadni, hanem új lehetőségeket kell teremteni. Európai, amerikai és ázsiai vállalatok gyakorlatát elemző 15 éves kutatásra, és több mint száz évre visszanyúlóan esetek, stratégiai akciók és adatok elemzésére támaszkodik, az ezekből kinyerhető elvi és stratégiai alapokat és eszköztárat mutatja be.

Arra ösztönzi a vállalatokat, törjenek ki a véres versengés vörös óceánjából úgy, hogy a versenytől még érintetlen piaci lehetőségeket fedeznek fel, vagy teremtenek maguknak. Hagyják el a meglévő piacokra vonatkozó olyasfajta benchmarking vizsgálódást, hogy a versenytársaikhoz hasonlítják magukat, és így igyekeznek versenyelőnyre szert tenni. Az ottani kimerítő tülekedés helyett sokkal hatékonyabb lehet ügyesen túllépni rajtuk még kiaknázatlan területekre. Meghatározó, hogy e stratégia alkalmazását a cég alapvető új létformájaként kell követni, azaz az előrelépést módszeresen újból és újból meg kell ismételni. Amikorra az elért siker ismertté teszi az új lehetőséget, és a versenytársak maguk is jelentős erővel megjelennek az így megnyitott új piacon, a cégnek már készen kell állnia, hogy tovább lépjen újabb lehetőségek meghódítására. Ez természetesen módszeres és állandó innovációs munkát igényel.

A szerzők elmondják: 108 vállalat üzleti tevékenységének indulását vizsgálták meg, milyen hatással van egy kék óceán létrehozása a cég árbevételének és profitjának alakulására. Azt találták, hogy azok 86 %-a a meglévő adottságok kiterjesztésével indul, ami a már létező piaci tér vörös óceánján belül megtett kismértékű javításokat jelenti. Ezek az összes cégre jutó árbevétel 62 %-át, és a profit 39 %-át érték el. A kék óceánokon előretörő 14 % viszont az árbevételek 38 %-át, a profitnak pedig 61 %-át tudta megszerezni. Elemzéseik pedig azt is megmutatták, hogy a kék óceánokat teremtők ill. meghódítók látszólag egyedi sikertörténetei mögött valójában egy következetes és közös séma rejlik -
a lényeg természetesen a részletekben van - abban, hogy miként alkothatja meg egy cég az adottságaira és lehetőségeire szabott kék óceán stratégiáját, és hogyan aknázhatja ki azt a lehető legjobban a maga hasznára, beleértve azt is, hogy mikor keressen, és mikor ne keressen új lehetőségeket. Aki ezt a könyvet alaposan végigolvassa, s még alaposabban elgondolkodik az állításain és a javaslatain, e tekintetben igen jól használható tudás birtokába kerül.
A benne foglaltak elsajátítását és értő felhasználását hathatósan segíti, hogy nagyrészt nem is forradalmi újdonságokat mond, hanem kitűnően integrálja ebbe az új stratégiába, annak gondolkodási rendszerébe a már meglévő tudás sok elemét, s így a gondolatvilágának jelentős részében eleve otthonosan mozgunk. A meglévő tudásunk nagy hatékonyságú új felhasználásával kerülni az élvonalba - ez is jól illik a kék óceán stratégiához.

Norman Doidge: A változó agy- Elképesztő történetek az agykutatás élvonalából
Park Könyvkiadó, 2011
Dr. Osman Péter ismertetése

E könyv eredeti címe: „Az agy, amely megváltoztatja önmagát - Személyes győzelmek történetei az agytudomány határvidékeiről” (ez sokkal jobban is ragadja meg mindazt, amiről szól). Fontos, hogy olyan kiadótól kerül a kezünkbe, amely garancia arra, hogy ami benne áll, az megalapozott, hiteles közlés, s a valódi tudomány világából származik. Szerzője komoly egyetemi kutató. Ez itt döntő jelentőségű, hiszen olyan tényeket mond el az agyunkban rejlő lehetőségekről és képességekről, és azok kiaknázásáról, amelyekre annak alapján, amit tudunk vagy tudni vélünk arról, a szinte habozás nélküli reakciónk, hogy „nem hiszem, mert képtelenség!”

Központi témáját, legfőbb üzenetét így összegzi a Park Kiadó ajánlója: „Az agy képlékeny, élő szerv, amely képes megváltoztatni önnön szerkezetét és működését. Az idegrendszer kutatásának e minden bizonnyal legfontosabb felfedezése, az úgynevezett neuroplaszticitás alapjaiban cáfolja meg azt az évszázadok óta vallott elképzelést, miszerint a felnőtt agy képtelen a változásra. Ez a felismerés reményt kínál azoknak, akik szellemi korlátokkal vagy gyógyíthatatlannak vélt agykárosodással küszködnek, ugyanakkor az egészséges agyra vonatkozó ismereteinket is gyarapítja.” Tartalmát pedig ekként jellemzi: „Dr. Norman Doidge lenyűgözően érdekes esettanulmányokkal mutatja be, milyen döbbenetes mértékű fejlődést értek el olyanok, akiknek állapotát más szakemberek már reménytelennek nyilvánították. Megismerünk egy fél aggyal született nőt, akinek másik agyféltekéje úgy alakult át, hogy teljes agyként működjön; vakokat, akik látni tanulnak; olyan személyeket, akiknek megfiatalították idősödő agyát, vagy eltüntették kínzó fantomvégtag-fájdalmait. Az agy változásra való képességének felismerésével jobban megérthetjük az olyan titokzatos jelenségeket is, mint a szerelem, a szexuális vonzalom vagy az ízlés. E könyvet olvasva egyszer s mindenkorra megváltozik az ember természetéről és lehetőségeiről alkotott képünk.” S bár e beszámolók és következtetések helytálló voltát csak a szakterületen széleskörű, biztos és naprakész tudással rendelkezők tudják megalapozottan megítélni, e könyvet elolvasva megbizonyosodunk arról, hogy mindazt, amit Doidge állít, alá is tudja támasztani a benne felsorakoztatott tényekkel, és a terület élenjáró szakembereinek nyilatkozataival és eredményeivel.

Azt mutatja meg példák esettanulmány alaposságú bemutatásával, kísérletek, valamint a sérült, eleve hiányos, vagy már hanyatló agy működésének látványos, nemegyszer szó szerint sorsdöntő feljavulására, ill. feljavítására vonatkozó tények, eredmények felsorakoztatásával, hogy milyen hatalmas lehetőségek rejlenek az agynak a neuroplaszticitás adta képességeiben és azok szakszerű és módszeres kiaknázásában. Ez módszeres innovációt is jelent: kifejezetten erre a célra kellett kifejleszteni olyan technikákat, amelyek a neuroplaszticitást a kívánt javulás elérésének szolgálatába állították.
Az izgalmas és nagyon ígéretes megállapítások egyik legfontosabbjaként idézi Michael Merzenichet, akinek szakterülete az emberek észlelési és gondolkodási képességeinek javítása. Szerinte „ha a tanulás az agy plaszticitását szabályozó törvényeknek megfelelően történik, az agy szellemi "gépezete" továbbfejleszthető, hogy pontosabban, gyorsabban és tartósabb eredménnyel tanuljunk és észleljünk. A megfelelően végzett tanulással magának az agynak a szerkezetét is megváltoztathatjuk, és növelhetjük a tanulási kapacitását”. Úgy legyen!

Reiman István: Matematika
Typotex, 2011, Kézikönyvek sorozat
Dr. Osman Péter ismertetése


Néhány vízözönnel ezelőtt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki Karán a "tanerő" számos kiemelkedő tagjáról keringtek megbecsülést vonzó és tükröző legendák. Nagyon akartunk tanulni, és csodáltuk azokat, akik nagyon tudtak. Ilyen volt Simonyi prof., ilyen "Rettenetes Iván", azaz Prof. Valkó Iván Péter, s szintúgy Reiman docens. Egy igen jellemző legendájára ma is emlékszem a „ha nem is igaz, de jól talál” kategóriából: Az egyetemen jutott eszébe, hogy bekapcsolva hagyta a villanyvasalót. Leült, kiszámította, hogy mire hazaérne, az átégeti magát a vasalódeszkán, leesik és kihúzza magát a konnektorból - tehát maradt.

Az évfolyamunkat sajnos nem tanította, s most, az ő bevezetőjét olvasva látom igazán, hogy ezzel mekkora veszteség ért bennünket. Azt írja: „Az anyag összeállításával és tárgyalásmódjának a megválasztásával az volt a célunk, hogy az olvasó egységesen összefoglalva lásson egy-egy matematikai tárgykört az alkalmazásokkal együtt. E célból arra törekedtünk, hogy az adott szinten lehetőleg pontosan definiáljuk a felhasznált fogalmakat, szabatosan fogalmazzuk meg a tételeket, összefüggéseket, és ezek alkalmazásait egyszerűbb, ill. fokozatosan nehezedő példákon, feladatokon mutassuk be.” A mi okításunkból ez a szemlélet hiányzott, s ezért maradt abban a matek egy nyilvánvalóan nélkülözhetetlen, de „Tán csodállak, ámde nem szeretlek, / S képzetem hegyvölgyedet nem járja.” eszköz - még nekünk is, akik azért mindig megszereztük belőle az ötöst.

Votisky Zsuzsa írja kiadói előszavában: „Reiman István matematikai összefoglalója egy több évtizedes forradalmi mozgalom, az ún. "új matek" záró ékköve. Az "új matekosok", függetlenül attól, hogy hol és kiket tanítottak, a matematika szépségét magukévá tették, és azon buzgólkodtak, hogy ezt a látásmódot továbbadják. Reiman István lenyűgözően tanított, mert nem csak teljes mélységében értette, amit mond, hanem ezt a megértést teljes mélységében át is tudta adni a tanítványainak. Jó volt az ő diákjának lenni...” Kétségkívül ez a hozzáállása emelte őt legendássá az egyetemünkön, s szerencséssé azokat, akiket így tanítottak. Akinek pedig ez nem adatott meg, az Votiskyt idézve „ezzel a könyvvel kárpótolhatja magát”.

Ismét Reiman bevezetőjéből: „Könyvünk a matematikának azokat a fejezeteit tartalmazza, amelyeket általában a "középfokú" jelzővel szoktak megjelölni, kibővítve a felsőfokú oktatás néhány bevezető anyagrészletével. Elsősorban a középiskolai tananyagban kíván segítséget nyújtani, de mindjárt hozzákapcsolja a matematikának azokat a tárgyköreit, amelyek átvezetnek a "magasabb" matematikába. (...) A példákat és a feladatokat úgy állítottuk össze, hogy azok lehetőleg ne használjanak fel a matematikán kívüli, kevésbé ismert fogalmakat, amik a megoldás megértését lényegesen megnehezítenék.” És a jelölésekről, amelyeknek már a látványa is sokakat elborzaszt: „Általában arra törekedtünk, hogy csak a legszükségesebb jelöléseket használjuk, mert ezen a szinten a túl sok matematikai jelölés feleslegesen megnehezítheti a könyv olvasását.”

609 oldalon 22 nagy, tematikus fejezet és 11 oldal táblázat. Maga a sűrűn szedett tárgymutató 11 oldalt tesz ki. Ha pedig bárhol beleolvasunk, azt látjuk, hogy a magyarázatok kellemes, jól követhető, elbeszélő stílusúak, ugyanakkor - és ez a mesteri tudás! - pontosak, feszesek, mint egy elegáns levezetés. Ebből igazán jól lehet tanulni, vagy éppen felidézni, felfrissíteni a már tanultakat, s pótolni, amit anno elszalasztottunk: ráérezni a matematika különböző területeinek szépségére.

Teljes körű sajtószemle

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll!)
A sajtószemle tagvállalataink, a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft., segítségével készült.


Duna TV, Heuréka! Megtaláltam!, 2011. május 30., hétfő
"Életre tervezve" - kreativitásra fel! Tehetséges fiatalok lehetősége Magyarországon.

www.privatbankar.hu, 2011. május 30., hétfő
Nyilvánosak a nemzeti innovációs alapból részesülő vállalkozások adatai

www.jogiforum.hu, 2011. május 31., kedd
A Nemzeti Innovációs és Technológiai Alapból folyósított támogatások nyilvánosságáról

Észak-Magyarország, 2011. május 31., kedd, 4. oldal
A gazdaság új "motorjai"

Észak-Magyarország, 2011. május 31., kedd, 6. oldal
Fontos szerep jut a fejlesztéseknek

Fejér M.Hírlap, 2011. május 31., kedd, 6. oldal
Gyorsítani szeretnének

Humán Innovációs Szemle, 2011. május

Interjú dr. Antos László ügyvezető igazgatóval.
„...Az Innovációs Szövetséget nem ágazati, hanem horizontális szervezetként definiáljuk
és látjuk, mivel véleményünk szerint a gazdaság minden területén szükség van innovációra.
Az ilyen típusú társadalmi szervezet Európában egyedüli...

...Húsz évvel ezelőtt még én magam sem ismertem az innováció szót, így a gondolatkört
sem. Mostanra már nagyon gyakran találkozunk ezzel a kifejezéssel, beszélnek, írnak róla.
Nyilván olyan is használja, aki csak beszél róla, de nem tesz érte, vagy olyan, aki esetleg
nem tudja, mit jelent pontosan. (Ezért is javasoltam nemrég a szakkifejezés magyarosítását
az újdonságművelés szóra.)...”

www.orientpress.hu, 2011. június 1., szerda
Kormány előterjesztés a Nemzeti Környezettechnológiai Innovációs Stratégiáról

Napi Gazdaság, 2011. június 1., szerda, 8. oldal
Lesz-e k+f adókedvezmény a hazai gyógyszeriparban?

www.vehir.hu, 2011. június 1., szerda
Mocsai Lajos a csapatépítésről

„...Mocsai Lajos volt a vendége a Verancsics Akadémia "Gondolatok az innovációról" címmel kezdődött előadássorozatának...”

Hajdu-Bihari Napló, 2011. június 1., szerda, 18. oldal
Észak-alföldi Innovációs Díj 2011-ben is

Hajdu-Bihari Napló, 2011. június 1., szerda, 18. oldal
Európai Innovatív Régiók Hete 2011

Népszabadság, 2011. június 2., csütörtök, 12. oldal
Tépelődés az autóúton

„...A „húzóágazat” minősítés túlélte a gazdasági rendszerváltást és a politikai döntéshozók manapság is húzóágazatnak láttatnak egyes nagy volumenű és/vagy nagy lobbierővel rendelkező ágazatokat... Havas Attila, a MTA Közgazdaság-tudományi Intézetének főmunkatársa egy 2005- ben tartott előadásában azt mondta erről, hogy a tovagyűrűző gazdasági (társadalmi) hatások intenzitása dönti el azt, hogy valamely ágazat/ alágazat/ gyártási kultúra húzóágazatnak minősül-e...”

Világgazdaság, 2011. június 2., csütörtök, 3. oldal
EuroNanoForum volt Budapesten

„...Az európai nanotechnológiai szektor idei egyik legfontosabb eseménye volt az EuroNanoForum, amelyet május 30. és június 1. között rendeztek Budapesten...”

Világgazdaság, 2011. június 2., csütörtök, 16. oldal
Ha versenyképesek vagyunk, akkor boldogok is?

„...A magyar gazdaság versenyképességének romlása az elmúlt évtizedben közismert jelenség, mint ahogy a lakosság pesszimizmusa is az. Kérdés, miként függ össze a két dolog...”

www.mfor.hu, 2011. június 2., csütörtök
Az MFB Invest 10-20 százalékos hozamot vár el a befektetésein

Heti Válasz, 2011. június 2., 43+44. oldal
Innováció: a válság ellenszere

„...Reflektorfényben az orvosiműszer-gyártók
A válság alatt is látványos növekedést felmutató orvosiműszer-gyártókat állította példaként a többi cég elé a kormány a Heti Válasz negyedik innovációs konferenciáján, ahol a pályázati rendszer lassú átalakítása miatt a kormányt is bírálták a résztvevők...”

Heti Válasz, 2011. június 2., csütörtök, 44. oldal
Hajrá, gazellák!

„...A gyorsan növekvő innovatív kisvállalkozások; ,gazellák" állhatnak majd a kormány K+F politikájának középpontjában - hangsúlyozta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára...”

Zalai Hírlap, 2011. június 3., péntek, 7. oldal
Ahol az innovációból élnek

Zalai Hírlap, 2011. június 3., péntek, 7. oldal
Vetni kell az aratáshoz

Neo Fm, Hírek, 2011. június 3., péntek
Sok a zseniális feltaláló Magyarországon, mégis sok találmány nem lesz sikeres.

Haszon, 2011. június 3., péntek, 46. oldal
Csokoládéba mártott MILLIÓK

www.euroastra.hu, 2011. június 4., szombat
A jó ötlet nem elég

Délvilág, 2011. június 4., szombat, 8. oldal
Partnerség az innovációban

Dél-Magyaroszág, 2011. június 4., szombat,  8. oldal
Partnerség az innovációban

Világgazdaság, 2011. június 6., hétfő, 8. oldal
BalaBit: új irodák nyílnak külföldön
Kutatás-fejlesztési bázist hoz létre Budapesten kívül az IT-biztonsági vállalkozás

www.orientpress.hu, 2011. június 6., hétfő
Két új pályázat jelent meg a Tudomány-Innováció Programban

Fejér M.Hírlap, 2011. június 6., hétfő,  5. oldal
Tisztelgés a tudós előtt

www.ugyvezeto.hu, 2011. június 7., kedd
Innovációs járulék-kötelezettség csökkentése megrendelt K+F szolgáltatás esetén

www.mno.hu, 2011. június 7., kedd
Megújult a Baross Gábor Társaság

www.eduline.hu, 2011. június 8., szerda
Szklerózis multiplex elleni gyógymódot fejlesztett ki egy magyar diák

Hajdu-Bihari Napló, 2011. június 8., szerda,  3. oldal
"Innovációs unió" igényekhez igazodva

www.hirado.hu, 2011. június 8., szerda
Munkahelyteremtés: fontos az innováció és a kutatás

www.magyarhirlap.hu, 2011. június 8., szerda
Díjakat osztottak a jövő kutatóinak

www.hirado.hu, 2011. június 8., szerda
Vakoknak készült számítógépes játék nyerte az innovációs díjat

Duna TV, Híradó, 2011. június 8., szerda
20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny

Klub Rádió, 2011. június 8., szerda
20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny

Magyar Katolikus Rádió, 2011. június 8., szerda
20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny

Fúzió Rádió, 2011. június 8., szerda
20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny

Echo TV, Híradó, 2011. június 8., szerda
20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny

www.gyk.hu, 2011. június 8., szerda
Vakoknak készült számítógépes játék nyerte az innovációs díjat

www.innoteka.hu, 2011. június
Az innováció a munkahelyteremtés egyik kulcsa

www.gazdasageskozelet.gportal.hu, 2011. június 9., csütörtök
Budapest: Átadták a 20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjait

www.eduline.hu, 2011. június 9., csütörtök
Még csak egyetemisták, de már találmányok sorát mutatták be

Kossuth Rádió, 2011. június 9., csütörtök
20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny

www.moderniskola.hu, 2011. június 9., csütörtök
A legjobb „problémagyártók”

Szombathelyi Rádió, 2011. június 9., csütörtök
Szombathelyi diákok sikere az Ifjúsági Versenyen

MTV, Regionális Híradó, 2011. június 9., csütörtök
Vakoknak készült számítógépes játék nyerte az innovációs díjat

www.edupress.hu, 2011. június 9., csütörtök
Négy fiatal ért el első helyezést az Ifjúsági Innovációs Versenyen

Mentor Magazin, 2011. június
20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny

www.interno.hu, 2011. június 9., csütörtök
Díjakat osztottak az innovációs szövetség tehetségkutató versenyén

Magyar Hírlap, 2011. június 9., csütörtök, 14. oldal
Díjakat osztottak a jövő kutatóinak

„...Tíz fiatal középiskolás és egyetemista vehette át tegnap a Magyar Innovációs Szövetség 20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyének díjait a Millenáris Parkban. A három első helyezett képviselheti Magyarországot szeptember 23. és 28. között Helsinkiben az EU Contest for Young Scientists európai döntőjében...”

www.elektro-net.hu, 2011. június 10., péntek
Kiállítás az ifjú tehetségek fejlesztéseiből

www.okosnet.hu, 2011. június 10., péntek
Soproni helyezett az Ifjúsági Innovációs Versenyen

Világgazdaság, 2011. június 10., péntek, 3. oldal
Debrecenből üzentek az innovatív régiók

Népszava, 2011. június 10., péntek, 4. oldal
Innovációra biztatja a tagokat Brüsszel

Napi Gazdaság, 2011. június 10., péntek, 15. oldal
Félmilliárdot is kaphat, aki piacképes terméket fejleszt ki

„...Újabb pályázati kiírások jelentek meg a Tudomány-Innováció Programban, az Új Széchenyi terv friss felhívásai kutatás-fejlesztést és technológiai innovációt támogatnak. Az egyik pályázat a piacképes termékek és szolgáltatások kifejlesztését szolgálja, keretösszege 45 milliárd forint...”

Napi Gazdaság, 2011. június 10., péntek, Napi Informatika, 8. oldal
Kevés jut innovációra

„...Források hiányában több informatikai fejlesztés parkolópályára került, a beruházások visszaesése azonban hosszabb távon komoly versenyképesség-csökkentő tényező lehet az ország számára...”

Világgazdaság, 2011. június 10., péntek, 3. oldal
Debrecenből üzentek az innovatív régiók

“...Európa elpocsékolta az elmúlt évtizedet versenyképessége megerősítésében - a kemény bírálatot Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára fogalmazta meg az innovatív régiók hetét lezáró tanácskozáson Debrecenben...”

Népszava, 2011. június 10., péntek, 4. oldal
Innovációra biztatja a tagokat Brüsszel

Magyar Fórum, 2011. június 9., 12. oldal
A gondolatmentes társadalom nem kedvez a kutatásnak


Pályázati felhívás

"Harsányi István-díj"

A hazai menedzserképzés elősegítése, illetve a menedzsment ismeretek elsajátítása céljából magánkezdeményezés alapján 1991-ben életre hívott, a Magyar Innovációs Szövetség által gesztorált és a Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság által támogatott közhasznú Manager Képzés Alapítvány, elsősorban a gazdasági, a műszaki és a természet-tudományi felsőfokú intézményekben graduális és posztgraduális, valamint a PhD-képzés keretében tanuló hallgatók menedzsment ismereteinek bővítését, gyakorlatban történő alkalmazását hivatott elősegíteni.

Az Alapítvány Kuratóriuma, a Pro Progressio Alapítvány támogatásával a "Harsányi István-díj" (és a velejáró kutatási ösztöndíj) elnyerésére a 2011. évre ismételten pályázatot ír ki. A Kuratórium az innovációval kapcsolatos menedzsment témakörben készített kiemelkedő színvonalú
- tudományos diákköri munkák,
- kutatási munkák,
- szakdolgozatok, diplomamunkák,
- PhD-disszertációk
készítőit kívánja elismerésben részesíteni, és gyakorlati tevékenységüket támogatni.

A pályázatok az alábbi - az innovációs folyamatokkal kapcsolatos - menedzsment szakterületeken adhatók be:
- szellemitulajdon-védelem menedzsment
- tudás menedzsment
- minőség menedzsment
- humán menedzsment
- kutatás-fejlesztési, innovációs menedzsment
- informatikai menedzsment
- környezetvédelmi menedzsment
- innováció támogatási formái
- innováció szerepe a vállalkozásokban
- stratégia, üzletfejlesztés
- logisztika, anyagtechnológia.

A pályaműveket az innováció szempontjait kiemelő, max. 2 oldalas összefoglalóval kiegészítve, nyomtatott formában, 2 példányban, valamint elektronikusan is, magyar nyelven lehet benyújtani. Idegen nyelven csak akkor, ha csatolnak hozzá egy publikációként közreadható, értékelésre alkalmas magyar nyelvű összefoglaló kéziratot.

A pályázatok elbírálásának feltétele: a felsőoktatási intézmény hivatalos (tanszékvezetői) ajánlása, (témavezetői, opponensi) értékelése, valamint a "Pályázati adatlap" teljes körű kitöltése. Az elbírálásánál előny, ha esettanulmányt is tartalmaz a pályázat.

Beküldési határidő: 2011. június 30-án, 12:00 óráig beérkezően.

Beadás helye: Magyar Innovációs Szövetség titkársága: 1036 Budapest, Árpád fejedelem útja 79., II. em.

A szakmai Kuratórium 2011. augusztus 31-ig hozza meg döntését a kutatási ösztöndíjakról, és erről írásban értesíti a pályázókat. Az ösztöndíj összegét a pályaművek színvonala alapján a kuratórium évenként határozza meg. (2010-ben az elnyert ösztöndíjak értéke egyenként 120 000 Ft volt).
A díjak átadására ünnepélyes keretek között 2011 októberében, szakmai rendezvény keretében kerül sor. A díjazott pályaművek összefoglalóit a Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság honlapján publikáljuk.

A pályázati adatlap és az értékelés szempontjai beszerezhetők az Alapítvány Titkárságán (dr. Antos László titkár, tel: 453-6572, e-posta: innovacio@innovacio.hu) vagy letölthetők a www.innovacio.hu c. portálon a Harsányi István-díj c. rovatból.

Várható események

Nyílt nap a DANUBIA IP-nél

2011. június 15-én, Budapesten, (1051 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 16.) a Danubia IP Innovációs Tanácsadó Kft. nyílt napot rendez, melyre várják a feltalálókat, továbbá vállalatok és intézmények képviselőit.

Program

09:30-09:45 | Köszöntő: bemutatkozik a Danubia Szabadalmi és Jogi Iroda és a Danubia IP Innovációs Tanácsadó Kft.
09:45-10:00 | Szellemi termékek védelme és hasznosulása
10:00-10:15 | Kávészünet
10:15-11:30 | Innovatív ötletek bemutatkozása
11:30-12:00 | Kerekasztal beszélgetés a Danubia Kft. munkatársaival

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Bővebb információ: Kerepesi Zsófia, pályázati menedzser (kerepesi@danubia.hu; +36 1 411-8840; +3670/3413534), Stumpf Klára, projekt menedzser (stumpf@danubia.hu;+36 1 411-8886, +36 20/501 25 86).

Zöld Iroda

2011. június 23-án, a Kinnarps Irodaházban (1133 Budapest, Váci út 92.) tartják az ötödik Zöld Iroda Napot, ahol minden látogató felfedezheti az irodája zöldítésében rejlő lehetőségeket. A Zöld Iroda Nap 2011 célja, hogy bemutassák a környezet- és emberbarát irodai működésben rejlő lehetőségeket.

A rendezvényen adják át az idei Zöld Iroda Verseny győzteseinek járó díjakat is. Az egész napos kiállítást szakmai előadások, irodai masszázs és további meglepetések színesítik.
Bővebb információ: www.zoldiroda.hu.

IP Hét és Szabadalmi Vásár

2011. december 6-9. között, Brüsszelben, a Crowne Plaza Hotelben kerül megrendezésre az IP Hét és Szabadalmi Vásár.

A négy nap szakterületei az alábbiak:
- nyílt innovációs nap: K + F együttműködések, értékek együttes létrehozása, internet platformok bemutatkozása.
- IP az iparban: uniós szabadalmak, IP védelmi stratégiák, kereskedelmi titkok, zöld technológiák ismertetése.
- IP stratégiák: IP kizsákmányolás, perek, értékbecslés, biztosítás lehetőségei.
- IP a BRIC-országokban: technológia-transzfer, kereskedelem, fejlesztések Brazíliában, Oroszországban, Indiában és Kínában.

A kiállításon több intézmény (Európai Bizottság, Európai Szabadalmi Hivatal, IP-irodák, K+F klaszterek), szoftver-fejlesztők, IP szolgáltatásokat, IP peres ügyeket intéző vállalatok és IP tulajdonosok képviseltetik magukat.

A rendezvény költségtérítéses, napijegy (490 euró) és hetijegy (990 euró) is váltható.
Bővebb információ és regisztráció: www.ipweek.eu.
Szerkesztő: dr. Antos László, Munkatárs: Burus Tünde
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevél-szerkesztőség: 1036 Budapest, Árpád fejedelem útja 79.
tel.: 453-6572, fax: 240-5625, e-posta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.