XXI. évf. | 2011. május 17. | 10. szám
 

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Szakirodalom-figyelő
Sajtószemle
Pályázati felhívás
Várható események
 
 
 

Hírek | Magyar Innovációs Szövetség

Bronzérem a fenntarthatóság Olimpiáján

A 4. fenntarthatósági olimpiát (I-SWEEEP, International Sustainable World Project Olympiad) 2011. május 4-9. között rendezték meg Houstonban, Texas államban. A 70 országból kiválasztott több mint 600 diák között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal főtámogatásával megrendezett 19. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny egyik első díjas pályázója, Böröczki Zoltán képviselte.

A nemzetközi verseny többlépcsős. Az egyes országok által kiválasztott legjobb pályamunkákból a 267 fős nemzetközi bírálóbizottság dönti el, hogy mely pályázatok vehetnek részt a döntőn. Majd ezt követően a kiválasztott fiatalok egy többnapos, kiállítással egybekötött versenyen vesznek részt, ahol a nemzetközi zsűri személyes interjúk során alakítja ki a végleges sorrendet.

A világversenyen, 440 projekt közül Böröczki Zoltán "Izomhuzal motor" című munkájával, a mérnöki kategóriában bronzéremben részesült, mely 500 dollár pénzjutalommal is jár. A díjátadó ceremóniát május 8-án tartották Houstonban.

A pályázó egy új típusú elektromos motor prototípusát készítette el. A motor meghajtását izomhuzalok végzik, melyek hő hatására összehúzódni is képes memóriahuzalok. Az összehúzódás során a huzalok munkavégzésre is képesek, ezt használta fel a pályázó forgómozgás előállításához. A prototípus elsősorban demonstrációs célokat szolgál, az ilyen elven működő motorokat azonban fel lehet használni olyan helyeken, ahol szükség van az elektromágneses mező kiküszöbölésére (pl. MRI gépekben), illetve nehéz súlyok emelésében, mivel nagy nyomatékkal rendelkeznek.

A 2010/2011. évi, jubileumi, 20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottjainak kétnapos kiállítása június 8-9-e között kerül megrendezésre a Millenáris Park "C" épületének Aulájában.

Magyar Műszaki Értelmiség Napja

2011. május 5-én, Kecskeméten tartották a Magyar Műszaki Értelmiség Napját. A rendezvényt széles körű összefogással, a műszaki értelmiséget tömörítő civil szervezetek - így a Magyar Innovációs Szövetség is - ötödik alkalommal rendezték meg, a főszervező ebben az évben a Magyar Rektori Konferencia volt.

A kecskeméti Katona József Színházban megrendezett délelőtti programot dr. Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke vezette le. Az ünnepi ülésen dr. Cséfalvay Zoltán stratégiai államtitkár többek között arról beszélt, hogy európai szinten 2020-ra halasztották annak a vállalásnak a teljesítését, hogy a GDP 3 %-át fordítják kutatás-fejlesztésre, jelenleg ez a szám 1,9 százalék.

Dr. Kroó Norbert, az MTA alelnöke arról beszélt, milyen út vezet ma az alapkutatásoktól a mérnöki alkalmazásokig, dr. Michelberger Pál akadémikus pedig szubjektív áttekintést adott a magyar mérnökök szerepéről 200 év járműiparában. Frank Klein, a Mercedes-Benz ügyvezetője a kecskeméti beruházás részleteit mutatta be.

A rendezvény délután a szekcióülésekkel a Kecskeméti Főiskolán folytatódott, majd este a Benkó Dixieland Band koncertjével zárult.

A résztvevők elfogadtak egy felhívást is, amelyben nemcsak a kormánnyal szembeni elvárásaikat, hanem saját vállalásaikat is megfogalmazták. A felhívás teljes szövege ide kattintva olvasható.

NKITT-előterjesztés

Dr. Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke felkérte Szövetségünket a Nemzeti Kutatási, Innovációs és Tudománypolitikai Tanács részére készített "Javaslatok a nemzeti innovációs szféra szabadalmi aktivitásának javítására" című előterjesztés véleményezésére. 

Szövetségünk 2011. május 4-én elküldte észrevételeit az előterjesztésről:
"...Az előterjesztés magas szakmai színvonalú munka, tényszerű megállapításokkal és ezekből származó következtetésekkel. Előbbiek sajnos jól leírják jelen állapotunkat, a következtetések egy részét azonban javasoljuk átgondolni. Azzal egyetértve, hogy a szabadalmi bejelentések száma jó fokmérője az ország innovációs teljesítményének meg kell jegyeznünk, hogy pusztán a szabadalmi bejelentések növelését célzó tevékenységek nem hatnak vissza szükségszerűen az innovációra...

...Minden országnak, az EU-n belül és kívül, a saját gazdasági céljainak függvényében kell alakítani iparjogvédelmi rendszerét, nem pedig a mások által ideálisnak tartott iparjogvédelmi rendszerhez alakítani a gazdaságát..."

Az állásfoglalás teljes szövege portálunk jelszóval védett területén olvasható.

NKITT ülés

2011. május 13-án, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tárgyalójában tartotta soron következő ülését a Nemzeti Kutatási, Innovációs és Tudománypolitikai Tanács (NKITT).

A Tanács megtárgyalta
- a szellemi tulajdonvédelem fontosságáról és támogatásáról szóló SZTNH előterjesztést,
- az EISZ (Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program) finanszírozásának kérdését,
- a K+F, illetve az innováció támogatási rendszerének továbbfejlesztéséről szóló előterjesztést - a NIH tevékenységéről készült beszámolót.

Az ülésen részt vett dr. Pakucs János tiszteletbeli elnök és állandó meghívottként dr. Szabó Gábor Szövetségünk elnöke is.

Befektetői Tanács K+F Munkacsoport

2011. május 11-én került sor a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) a Befektetői Tanács K+F Munkacsoportjának első ülésére, melynek létrehozását Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kezdeményezte.

Az NGM felkérésére a Magyar Innovációs Szövetséget Monszpart Zsolt, Szövetségünk alelnöke képviselte.

Az ülésen a kölcsönös bemutatkozást követően Cséfalvay Zoltán államtitkár úr abban kérte a munkacsoport segítségét, hogy június végéig dolgozzon ki - már a 2012-es költségvetési törvénybe bevezethető - javaslatot a K+F+I finanszírozására. A munkacsoport javaslatot tesz a K+F+I stratégiára is, különös tekintettel ebben a témában a külföldi befektetők fokozott megnyerésére.

Magyarország innovációs térképének újrarajzolása

2010. május 10-én, a Gerbeaud Házban, a Világgazdaság, a Magyar Innovációs Szövetség, a MAG Zrt. és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) szakmai támogatásával konferenciát tartott.

A résztvevők meghallgathatták Dr. Mészáros György, Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) elnökének "Ha beindul az innovációs motor" című előadását, melyben felvázolta a régi-új szervezeti egységek közötti, kialakulóban lévő munkamegosztást is.

A "Más a gyakorlat, más az elmélet" című kerekasztal-beszélgetésen részt vett Nikodémus Antal főosztályvezető, az NGM részéről, Siba Ignác főosztályvezető, az NFÜ részéről, dr. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke, és egy innovatív vállalkozás képviselője, tagvállaltunk, a Solvo Biotechnológiai Zrt. vezérigazgatója, Duda Ernő is.

A legtöbb szó a támogatási kifizetések leállításának problémája körül forgott, ezt az illetékesek az intézményi átalakítással, az elmúlt évi forráskivonással/zárolással indokolták, és érzékelhető javulást ígértek. A beszélgetés közben felmerült, hogy a Magyarországon meghatározó adaptív innovációt megkülönböztetett helyen kellene kezelni, továbbá a pályázati kiírásokat úgy módosítani, hogy azok figyelembe vegyék az innovációs fejlesztések sajátosságait: az időtényező fontosságát és a kockázatviselést.

Tagvállalatunk, az OTP Hungaro-Projekt Kft. felmérést indított annak érdekében, hogy elkészítsék Magyarország vállalati innovációs térképét. A kérdőívre 515 vállalat válaszolt, ezért nem tekinthető reprezentatívnak. Az elkészült vállalati innovációs térkép területi szempontból keveset árul el, jó néhány következtetését azonban a konferencián a résztvevők megismerhették. Váczi Dávid, az OTP Hungaro-Projekt projektvezetője a kutatásra hivatkozva elmondta, hogy az innovációt megvalósító vállalkozások 50%-a sikeresen pályázik, és a felmérés alapján a pályázók számának növekedésére számítanak, például mezőgazdasági területen.

Szent-Györgyi Albert Kollégium

A Lakitelek Népfőiskola 2011 februárjában indította el "Szent-Györgyi Albert Kollégium" elnevezésű tudományos, szakmai és közéleti képzési programját. A kurzus célja a tudomány, az oktatás és a kultúra fontosságát zászlajára tűző, fiatal értelmiségi nemzedék összefogása és megerősítése.

2011. május 6-8. között a Lakiteleki Népfőiskolán zajlott a második képzési hétvége, melyen a program egyik támogatója, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke, dr. Pakucs János is előadást tartott, "Földiekkel játszó égi tünemény..." címmel.
Interaktív előadásában arra az első hallásra egyszerű kérdésre kereste a választ, hogy mit is jelent az innováció, mit értünk versenyképesség vagy kreativitás alatt, illetve beszélt az innováció gazdaságélénkítő hatásáról.

A délelőtt folyamán dr. Pakucs János részt vett a ""Kék-Zöld" Kerekasztal - fejlődési modell Magyarország és az innovatív vállalkozások számára" című kerekasztal beszélgetésen, dr. Kiss Tibor egyetemi docenssel (Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar) és Kutasi Zoltánnal (Príma-díjas konstruktőr, Kecskeméti Főiskola) együtt, és a hallgatóság kérdéseire is válaszoltak.

Kutatásszervezés és innovációmenedzsment kérdőív

Tagintézményeink, a Semmelweis Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem "Kutatásszervezés és innovációmenedzsment - tananyag- és tartalomfejlesztés különös tekintettel az egészség- és élettudományok területére" c. projektjének célja interdiszciplináris szemléletű, modulokból felépülő, elektronikus tananyag létrehozása az orvosi és egészségtudományi, a matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai felsőoktatásban résztvevők számára.

A projekt egyik fontos eleme a hallgatókat a későbbiekben foglalkoztató intézmények vezetői, szakemberei - tananyaggal kapcsolatos - véleményének megismerése. Az alábbi linken elérhető kérdőív kitöltésével megoszthatják véleményüket a tervezett tananyaggal kapcsolatban.
A kérdőív elérhetősége: http://evasys.sote.hu/evasys/indexstud.php?user_tan=tamop11&typ=html

A kérdőívhez tartozó tananyag tartalomjegyzéke ide kattintva olvasható.
A felmérés 2011. május 24-én 17 órakor zárul.

MAB tájékoztató

A "Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság tevékenysége, felsőoktatásunk minősítése 2001-2010" címmel a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság elkészítette tájékoztatóját az Országgyűlés Oktatási, Tudományos és Kutatási Bizottsága részére, melyet a bizottság 2011. április 12-i ülésén tárgyalt.

A tájékoztatót a MAB eljuttatta Szövetségünk részére is. A tájékoztató teljes szövege ide kattintva olvasható.

A 20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny II. fordulója

A Magyar Innovációs Szövetség, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Duna TV Zrt. által meghirdetett 20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny második szakasza lezárult.

A 2010/2011-es tanévre meghirdetett verseny az Európai Unió országaiban minden évben, a 15 és 20 év közötti korosztály számára megrendezett "Contest for Young Scientists" ("Ifjú Tudósok Versenye") c. versenysorozat része, és a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból nyújtott főtámogatással valósul meg.

A 2011. május 4-i határidőre a 61 továbbjutott pályázatból 49 kidolgozása fejeződött be.
A verseny szervezőtitkára, Riba Nikolett marketing menedzser megkezdte a pályázók és a zsűritagok közötti konzultációs interjúk szervezését, 2011. május 9-19. közötti időszakra. A megbeszélések célja, hogy a zsűri tagjainak a prototípusokat, modelleket a fiatalok működés közben mutathassák be, valamint beszámolhassanak tudományos kutatásaik során elért eredményeikről is.

A bírálóbizottság Prof. Ormos Pál, az MTA Szegedi Biológiai Központ Biofizikai Intézet főigazgatójának vezetésével 2011. május 20-án, testületileg hozza meg a végleges döntést.

A díjazott, illetve kiemelt dicséretben részesített, leglátványosabb pályamunkák 2011. június 8-9. között egy kétnapos kiállításon kerülnek bemutatásra a Millenáris "C" épületének Aulájában.

A zsűri döntése értelmében a 2011. szeptember 23-28. között, Helsinkiben megrendezésre kerülő 23. EU Contest for Young Scientists európai döntőben a három legjobb pályázat készítői képviselhetik majd Magyarországot.

THE program a főváros legrégebbi középiskolájában

A Magyar Innovációs Szövetség "THE Tudományos Hasznos Emberi" programja országjáró sorozatában középiskolákat látogat meg a műszaki és természettudományok népszerűsítése céljából. Az előadásokat és a már hagyományos kísérlet-bemutatót ez alkalommal 2011. május 10-én a nagy múltú Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnáziumban tekinthették meg a diákok és tanáraik.

Bartók Marcell a program vezetője a hagyományoknak megfelelően megnyitotta a rendezvényt, majd a THE program rövid ismertetése után Kerényi Andrea és Balázs Bernadette, a Sanofi Aventis munkatársai által megtartott előadás következett melynek címe: "Gyógyszerkutatás: egy gyógyszer élete és halála" volt. Ezután Deák Márton, a Puli Space Technologies fiatal kutatója beszélt az emberes űrkutatás történetéről, a legújabb fejleményeiről és magyar vonatkozásairól. Az előadások után Tóth Pál fizikus-showman tartott látványos természettudományos kísérlet-bemutatót, a diákok bevonásával. A rendezvény nagy sikert aratott a diákok körében, akik a THE Program "Gondolkodom, ha már vagyok..." nevű, közel 10 ezer rajongót számláló Facebook oldalán kérdéseket tettek fel az előadóknak és külön megköszönték a rendezvényt.

A roadshow 2011. május 13-án a gyöngyösi Berze Nagy János Gimnáziumba is ellátogatott, ahol Bartók Marcell és Tóth Pál népszerűsítette a műszaki- és természettudományokat. A diákok egyórás fizikai kísérleti bemutatót élvezhettek, melyet a rendezvény végén oklevéllel köszöntek meg az előadóknak.

Meet the scientist a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban

2011. május 10-én, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban rendeztük meg a Meet the scientist program utolsó rendezvényét. Az előadást Kotlán Beatrix, az Országos Onkológiai Intézet tudományos kutatásvezetője, korábbi Fulbright-ösztöndíjas tartotta meg, ""A rosszból is a jót kihozni!" A tumorban rejlő immunsejtek hordozta genetikai információ a rákterápiában hasznosítható" címmel.

Az előadó beszámolt a biológus pálya szépségeiről és nehézségeiről.
Röviden ismertette az "ezerarcú immunológia" főbb alapfogalmait, érintve a veleszületett/természetes immunitás főbb vonásait, valamint a szerzett/adaptív immunválasz főbb elemeit és tulajdonságait. Ezt követően a rákos megbetegedések tumorimmunológiai vonatkozásait villantotta fel és az immunrendszer rákos megbetegedéssel szembeni potenciális reakciójáról beszélt. Bemutatta, hogyan lehet megtalálni és kimutatni az immunrendszer akár minimális mennyiségben rejtőzködő, speciális immunsejtjeit a daganatokban.

A program honlapján (www.meetthescientist.hu) megtalálhatóak az előadások videó anyagai, fényképek, prezentációk, sajtómegjelenések a rendezvényekkel kapcsolatban. A program megtalálható a Facebookon is (http://www.facebook.com/meetthescientist), ahol friss információkat, tudományos érdekességeket olvashatnak a csoportot kedvelők.

110 éves a Richter

2011. május 9-én, tagvállalatunk a Richter Gedeon Nyrt. 110 éves fennállása alkalmából a Magyar Állami Operaházban ünnepi gálaestet szervezett. Bogsch Erik vezérigazgató és Navracsics Tibor, miniszterelnök-helyettes köszöntőbeszédeit ünnepi gálaműsor majd állófogadás követte.

A Magyar Innovációs Szövetség részéről Závodszky Péter, elnökségi tag és Antos László ügyvezető igazgató vett részt az ünnepségen.

VI. Széchenyi Futam

2011. május 1-jén, Győrben, a Nádor aluljárónál megrendezett VI. Alternatív Hajtású Járművek Versenyén, tagvállalatunk, a MOOL Invest Kft. is részt vett HY-GO csapatával. A szervezők több nehézséget is állítottak a csapatok elé. Egyrészt a pálya sokkal gyorsabb és technikásabb volt az eddigieknél és a meredek emelkedő és lejtő rendkívül megnehezítette a járművek és vezetőik dolgát, de az időjárás sem volt kegyes a versenyzőkhöz.

A HY-GO jól teljesített, a tüzelőanyag-cellák jól működtek, és így megközelítőleg 30 km-t tett meg másfél óra alatt, amivel a HY-GO a 2. helyezést érte el a kategóriájában. Az első a Micron nevű jármű lett, amelynek Li-ionos elektromos meghajtásának fejlesztésében a HY-GO csapata is tevékenyen részt vett. A HY-GO ezenkívül megkapta az Audi különdíját is, és egy tanulmányutat az Audi ingolstadti központjába.

INNOVA taggyűlés

Tagszervezetünk, az INNOVA Észak-Alföld Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft., 2011. május 12-én tartotta Debrecenben a 2011-es év második taggyűlését. A taggyűlésen minden tulajdonos megjelent, köztük a MISZ képviseletében Dr. Harangozó István, regionális igazgató.

A taggyűlésen megtárgyalásra került az INNOVA Észak-Alföld Nonprofit Kft. 2010. évi beszámolója és a 2011. évi üzleti terve, az ügyvezető igazgató 2010. évi jutalmának és 2011. évi díjazásának megállapítása, illetve a szerzett tulajdonrész más gazdasági társaságban.
A tagok az előterjesztéseket egyhangúlag elfogadták.

A megjelentek megállapították és nagyra értékelték, hogy a társaság képes dinamikusan növelni nemcsak a tevékenységi körét, hanem a bevételeit is - azzal együtt is, hogy a pályázati bevételek egyelőre jelentősen felülmúlják a "piaci tevékenységek" bevételeit. A tulajdonosok több ponton is részletes tájékoztatást kértek - és kaptak - a "merre tovább?" és a "hogyan tovább?" kérdéskörben. A taggyűlés résztvevőiben a társaság jövőbeni működési feltételei vonatkozásában némi bizonytalanság maradt (alapvetően az állami szerepvállalás jellegét, módját és mértékét illetően).

Hírek | Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Európai Szabadalmi Hivatal gyorsjelentése

Számottevően nőtt az Európai Szabadalmi Hivatalnál 2010-ben bejelentett szabadalmak száma. Az Európai Szabadalmi Hivatalhoz (EPO) az intézmény 34 éves fennállása alatt 2010-ben nyújtották be a legtöbb, 235 ezer szabadalmi kérelmet.

A beadványok 39 százaléka érkezett az Európai Szabadalmi Egyezmény 38 tagországából, 26 százaléka az USA-ból, 18 százaléka Japánból. Európából Németország adta be a legtöbb kérelmet, Franciaország a második helyen áll.

Az EPO gyorsjelentése angol nyelven olvasható az alábbi oldalon:http://www.epo.org/news-issues/news/2011/20110413.html

Special 301 Report

Az Amerikai Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselőjének Hivatala május 2-án tette közzé a kereskedelmi partnereknek minősülő országok (köztük Magyarország) szellemitulajdon-védelmi helyzetéről késztett értékelését (Special 301 Report), amelynek keretében a szellemi tulajdonjogok megsértésében élen járó országokról listákat vezet.

Az ún. Priority Watch List-re a szellemi tulajdon védelmével, az ezzel összefüggő jogérvényesítéssel és a piacra jutással kapcsolatosan súlyos hiányosságokkal küzdő országok kerülnek, így 2011-ben Algéria, Argentína, Kanada, Chile, Kína, India, Izrael, Indonézia, Pakisztán, Oroszország, Thaiföld, Venezuela.
A Watch List a szellemitulajdon-védelem területén bizonyos hiányosságokat mutató, de a Priority Watch List-re nem kerülő országok jegyzéke.

Magyarország tavaly került le a Watch List-ről, és idén sem került vissza egyik listára sem. Az összeállított megfigyelési listák fontos döntéshozatali tényezőkként szolgálhatnak a külföldi befektetők számára az egyes országok piaci körülményeinek és befektetési környezetének felmérése során.

A 2011. évi Special 301 Report elektronikusan a http://www.ustr.gov/about-us/press-office/reports-and-publications/2011/2011-special-301-report címen tölthető le.

Szakirodalom-figyelő

David McCandless: Az információ gyönyörű - Infografika - Typotex, 2010
Dr. Osman Péter ismertetése

A szó legjobb értelmében különleges könyv. A Typotex ajánlójából idézve: "Az Információ gyönyörű egyedülálló könyv, amely új nézőpontból tekint a modern információs korszakra. Segíti olvasóit annak megértésében, hogy mi értelme is van annak a számtalan statisztikának és véletlenszerű ténynek, melyekkel folyamatosan bombáznak bennünket. David McCandless grafikonok, táblázatok és illusztrációk segítségével kreatívan jeleníti meg világunk meglepő kapcsolatait és lenyűgöző adatait, amelyek a legélvezetesebb bűnös örömöktől kezdve egészen az internetes keresőszavakig feltérképezik a Földet."

Maga a szerző így beszél róla az előszavában: "Amikor belekezdtem ebbe a könyvbe, felfedezőútra indultam. Szerettem volna kidolgozni egy hatékony módszert a rám zúduló információk megjelenítésére és megértésére. (...) Ki tudja, talán a könnyebb tájékozódáshoz egy jól megszerkesztett, színes és remélhetőleg hasznos ábrákat tartalmazó gyűjteményre lenne szükségünk. Korunk atlaszára. (...) Így született ez a könyv. Benne a különféle tények és ismeretek közötti összefüggések képes megjelenítése: képek és ábrák tarkabarka gyűjteménye. Olyan kísérletek sorozata, amelyek talán megközelíthetővé teszik az információkat, és megmutatják, milyen gyönyörűek is valójában."

Hogy ki mennyit lát vagy érez meg a fentiekből e könyv olvasása, nézegetése során, azt maga tapasztalja meg. A legfőbb hozadéka minden bizonnyal az, hogy megmutatja, milyen sokrétűek és szinte határtalanok annak lehetőségei, hogy képek segítségével közvetítsünk információkat. Ez igen hasznos felismerés lehet mindenkinek, aki ebben a műfajban még kevésbé jártas - amint szintúgy számos nagy felismeréssel szolgál abban a tekintetben is, hogy hogyan lehet ezt frappánsan kivitelezni. Nagyon sokat lehet tehát tanulni belőle a prezentációs eszköztárunk fejlesztéséhez is.

Egy további izgalmas olvasata a következőkben összegezhető. Az információ lényegéhez az ember mindenekelőtt a konkrét és a (nagyjában-egészében) egzakt jelzőket kapcsolja - annál is inkább, mert minél kevésbé felel meg valamely információ ezeknek, annál kevésbé is használható a hagyományos szerepkörében. Ilyen értelemben az információhordozó éppen az ellentettje a nonfiguratív műalkotásnak, vagy a zenének: az előbbi többé-kevésbé pontos üzenetet közvetít, az utóbbiak viszont azáltal működnek, hogy érzéseket, gondolatokat, olykor képzettársításokat ébresztenek bennünk, így konkrét üzenetközvetítés helyett sokkal inkább valamilyen hatást tesznek ránk, amelyet magunk értelmezünk. Mindez úgy kerül ide, hogy kevés kivétellel e könyv minden oldala képeket, vagy éppen képek, ábrák halmazait tárja elénk, s jóllehet ezek rendeltetése, hogy információkat közöljenek, valószínűleg sokan fogják úgy érezni, hogy az oldalak jelentős része inkább a nonfiguratív képek módján hat rájuk. Ez viszont semmiképpen sem negatívum, sőt valószínűleg elkerülhetetlen is. Gondoljunk bele: már maga a tétel, miszerint az információ gyönyörű, az átlagembernek nem is értelmezhető e fogalmak megszokott jelentése szerint. A kötet elején, mintegy a szerző ajánlásaként ez olvasható: "a gyönyörűszép internetnek" - ezzel pedig ismét ott vagyunk, hogy ki kell lépnünk a racionális gondolkodás keretei közül. Eleve, hogyan lehet valami szép, amit egyáltalán nem tudunk elképzelni?

Az információ gyönyörű? Erről így, általános érvénnyel McCandles nem igazán győzött meg. Arról viszont igen, hogy az információk ábrázolásának eszköztára szinte határtalan, és rendkívül izgalmas.

Wolfgang Fleischer: 1000 katonai jármű - Harckocsik, motorkerékpárok, dzsipek, tehergépkocsik és kétéltűek - Alexandra Kiadó, 2010
Dr. Osman Péter ismertetése

A kötet az Alexandra kitűnő "1000.. sorozatának egyik legújabb darabja. (1000 automobil MISZ Hírlevél 2007/17. sz.; 1000 hely, amit látnod kell MISZ Hírlevél 2007./20. sz.; 1000 kamion MISZ Hírlevél 2008/6. sz.; 1000 kastély, vár és palota MISZ Hírlevél 2008/5. sz.; 1000 légi jármű MISZ Hírlevél 2008/2. sz.; 1000 lőfegyver MISZ Hírlevél 2009/18. sz.; 1000 markológép MISZ Hírlevél 2007/22. sz.; 1000 motorkerékpár MISZ Hírlevél 2007/5. sz.; 1000 óra MISZ Hírlevél 2008/21. sz.; 1000 rendőrautó MISZ Hírlevél 2008/23. sz.)

A Bevezetése igen érdekes, bár szükségképpen tömör had- és technikatörténeti áttekintéssel szolgál e járműcsalád fejlődéséről és alkalmazásáról. Tényeket ugyan csak példálózva hozhat fel, ám azok így is nagyon tanulságosak. Egy részletet ízelítőül kiragadva: a korabeli adatok szerint 1914 nyarán (azaz nem sokkal az autózás hajnalát követően), az első világháború kezdetén Belgium, Franciaország és Nagy-Britannia haderői csak a nyugat-európai fronton 76 ezer gépjárművel rendelkeztek; az orosz hadseregnek ekkor 16 ezer gépjárműve volt. 1918-ra az antantnak 240 ezer gépjárműve volt hadi szolgálatban, hatszor annyi, mint a német haderőnek, míg a császári és királyi osztrák-magyar haderő 24 ezerrel rendelkezett. A gépkocsik igen rövid idő alatt a vasutak mellett első számú katonai közlekedési eszközzé léptek elő.

Ugyancsak e világháború egyik kiemelkedő jelentőségű katonai innovációja volt egy egészen újfajta, kifejezetten kiváló terepjáró és fegyverhordozó képességűnek fejlesztett harci jármű-család, amely az eredeti fedőneve alapján a tank elnevezéssel vált a fegyvertárak és fegyveres erők egyik kiemelkedő harcértékű részévé.

Érdemes ide idéznünk a Bevezető történeti áttekintésének sokatmondó alcímeit - • A mozgó hadviselés kezdetei • Az első harci kocsik • Járművek minden fronton - a hadseregek gépesítése az első világháborúban • Gépesítés és páncélos-hadviselés a két világháború között • A fő csapásmérő erő - katonai járművek és páncélosok a második világháborúban • Mozgékonyság új körülmények közepette (a második világháborút követő időkben, napjainkig - OP).

Ezernél több típusról összesen 336 oldalon, mindegyikről fényképpel - ez azt is jelenti, hogy a szöveges ismertetések csak a legfontosabb jellemzők pársoros összegzésére szorítkozhatnak. Az ismertetést adatsor teszi teljesebbé, amelynek címszavai: • Feladat • Gyártás (évei) • Kezelők (száma) • Súly • Teljesítmény • Fegyverzet • Páncélzat (vastagsága). Jogos hiányérzetünk inkább csak abban lehet, hogy jól jött volna egy glosszárium a "beszélő" típusnevek, valamint a főként a németeknél szereplő rövidítések magyarázatával - utóbbiak annál is inkább, mert azok a jármű sajátosságára utalnak.
A haditechnikában kevésbé otthonosaknak igazán rendkívüli tárlat végig nézni ezeket a járműveket. Ha el tudunk tekinteni a szélsőségesen csúf, gyilkos rendeltetésüktől - és az is igaz, hogy sohasem az eszköz a rút, megvetendő, hanem a gazdája! -, akkor az egész albumról elmondható, hogy csaknem kivétel nélkül nagyon figyelemre méltó műszaki alkotások seregszemléje. Ilyenként szerfelett sokszínű és érdekes, mind az eszközök képességeit, mind azok technikai megoldásait, valamint megjelenését tekintve, a korai, viszonylag apró, fürge jószágoktól az erőteljes darabokon át a szinte legyűrhetetlennek látszó hatalmas csúcsragadozókig.

Erdély - A Magyar Történelmi Társulat szerkesztése alapján - Kráter Műhely Egyesület, 2011
Dr. Osman Péter ismertetése

Ez a gyönyörű album az eredeti megjelenésekor arról szólt, mit jelentett Erdély Magyarországnak. Ez kétségkívül nélkülözhetetlen része hon- és önismeretünknek, ám a mai olvasása közben legalább annyira fontos azon is gondolkodnunk, mit jelenthet számunkra Erdély a jövőben. Közös uniós tagságunk nagy pozitívuma, hogy az EU "szabad a pálya" alapelve megnyitotta a lehetőségeket, hogy a magyar gazdaság kiépítse ott a maga erős állásait, s kiaknázza az ott élő magyarság kínálta előnyöket - amint azt már példa értékkel teszi is több honi cégünk. Akik pedig erre törekszenek, azok számára az Erdéllyel közös múltunk és kultúránk ismerete a gazdasági terjeszkedés hatékony megvalósításához nélkülözhetetlen helyismeret különösen fontos részét alkotja.

A mostani, értékmentő kiadás Előhangja kiemeli: "ez a hét évtizede világra jött munka olyan igazságokat mond ki, amelyek mind a mai napig nem veszítettek semmit az aktualitásukból." Amint mondja: "minden olyan mű fontos és üdvözlendő, amely világosságot nyújt a magyar múlt homályában, nyilvánosságra hozza a valós történelmi igazságokat. Ez a kötet pontosan ilyen munka." S tudjuk, hány évtizedig volt nálunk nacionalizmusok és internacionalizmusok okán Erdély tabu téma, így még értékesebb a tudás, amelyet e kötet kínál.

Az eredeti, a Magyar Történelmi Társulat nevét viselő, 1940 augusztusi kiadás előszava így annak tartalmáról és rendeltetéséről: "A tudósok, akik ezt a könyvet írásaikkal megtisztelték, nem értenek a propagandához. Időszerű nagy nemzeti célok és törekvések érdekében sem hajlandók ferdítésre vagy szépítésre. Tudományos hitelükre gonddal figyelmezve mondják ki kendőzés nélkül az igazságot, legyen az kedvező, avagy lesújtó magyar népünkre, mert meggyőződésük, hogy az igazság ismerete a nemzetnek csak javára, a népnek csak okulására vezethet, a hazugság és ferdítés mindkettőt lealázza." (Az utóbbi tökéletesen igaz. Ami pedig a szerzők tökéletes pártatlanságát illeti, erről mindegyikünk megalkothatja a saját véleményét, figyelembe véve azt is, hogy a könyv rendkívül kényes, fájó témáról rendkívül kényes helyzetben született. Tény, hogy szinte kivétel nélkül neves tudósok, sajnálatos tény, hogy némelyikük nevén csúf politikai árnyék sötétlik.) Az Előszó további része arra a bizalomra indít, hogy a kötet anyaga szakmailag nagyon értékes: "Az itt következő tanulmányok sorozata rövid foglalata a szerzők hosszú esztendők részletes kutatása során elért és nagyobb munkákban, kisebb értekezésekben közrebocsátott tudományos eredményeinek. Az írók és tervezők (a szakmai tárgyalások fontos elemei, eszközei a hozzájuk kapcsolódó, gyakran speciális térképek - OP) nemcsak tudományos tekintélyükkel szavatolnak minden szóért és minden vonásért, amit itt közreadtak, hanem bármikor készek mindennek részletes, adatszerű bizonyítására is."

A kötet részei és egyben fő témakörei: • A Kárpát-medence egysége • Erdély népei • A magyar Erdély - a fejezetei közt: Erdély önálló állami élete; Erdély alkotmánya (A fejezet szerzője, a nagynevű jog- és gazdaságtörténész Eckhart Ferenc az alkotmány kifejezést itt nem a mai jelentéstartalmával használja, sokkal inkább egy jogi-berendezkedési történelmi áttekintés címszavaként - OP); Erdély gazdasági élete; Erdélyi népélet • Művészet, irodalom, tudomány - a fejezetei közt: A felsőbb oktatás Erdélyben 1541-1918 • Erdély a román uralom alatt.

Teljes körű sajtószemle

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll!)
A sajtószemle tagvállalataink, a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft., segítségével készült.


Gazdaság és Közélet, 2011/1-2, 30. oldal
Az innováció, mint szakkifejezés magyarosítása

Gazdaság és Közélet, 2011/1-2, 16-17. oldal
Huszonötödik születésnapját ünnepli a sikeres családi vállalkozás


Gazdaság és Közélet, 2011/1-2, 21. oldal
Átalakulóban a kutatás-fejlesztésre és innovációra fordítható támogatások rendszere


Gazdaság és Közélet, 2011/1-2, 24-25. oldal
Nagydíjas lett a Mediso

Gazdasági Tükörkép Magazin, 2011. május, 37. oldal
Tízmilliárdok gyógyszerkutatásra

Gazdasági Tükörkép Magazin, 2011. május, 41. oldal

Innovációs Nagydíj 2010

Gazdasági Tükörkép Magazin, 2011. május, 41. oldal
Kitüntetett Műszer Automatika

Gazdasági Tükörkép Magazin, 2011. május, 42-43. oldal
Nagydíjas lett a preventív készítmény

Gazdasági Tükörkép Magazin, 2011. május, 51. oldal
Európai távlatok a fiatalok előtt

Gazdasági Tükörkép Magazin, 2011. május, 58-59. oldal

Csak minden tizedik hazai találmány versenyképes a nemzetközi piacon

Magyar Gyáripar, 2011. 3. szám, 12-13. oldal
A Magyar Innovációs Nagydíj átadása

Innotéka, 2011. május, 3-6. oldal
Szabó Gábor inkább az itthoni kihívásokat választotta

Innotéka, 2011. május, 7-11. oldal
A "nano támogatásnál" többet érdemel a nanotechnológia

Innotéka, 2011. május, 12. oldal
Céghálózatra fűzött nanotechnológia

Innotéka, 2011. május, 20. oldal
Fél évtized a régiós innováció szolgálatában

ww.tpf.hu, 2011. május 2., hétfő
Pályázati kiírás Harsányi István-díj elnyerésére


www.tozsdeforum.hu, 2011. május 3., kedd
Se kutatás, se fejlesztés, veszélyben került a kormány terve

Magyar Nemzet, 2011. május 4., szerda, 4. oldal

Újraválasztották Pálinkást
Az MTA régi-új elnöke jóval hatékonyabban működő költségvetési intézményeket ígér


Népszabadság, 2011. május 4., szerda, 10. oldal
A támogatás ösztönöz
"...Közel ötszáz közepes és nagyvállalat körében végzett felmérés szerint a szabályozási környezet változatlansága mellett a K+F-tevékenységet folytató cégek közel háromnegyede várhatóan nem fogja növelni a K+F-ráfordításait az elkövetkező években..."

Napi Gazdaság, 2011. május 4., szerda, 2. oldal
Nem költenének többet k+f-re

"...A magyarországi cégek egyelőre nem tervezik, hogy jelentős mértékben növelik a kutatás-fejlesztési (k+f) tevékenységgel kapcsolatos ráfordításaikat - állapította meg a Deloitte Zrt. felmérése...
...a magyar cégek csupán 35-40 százaléka ismeri a k+f pályázati lehetőségeket. A pályázati támogatásokat a válaszadók alig tizede vette igénybe..."

Metropol, 2011. május 4., szerda, 5. oldal
Háttérben a fejlesztés

Napi Gazdaság, 2011. május 5., csütörtök, 4+5. oldal
Több sikeres fiatal is révbe ért az utóbbi fél évtizedben

Metropol, 2011. május 5., csütörtök, 10. oldal

Tükrözést kiváltó magyar módszer
Újra lesz magyar induló a tudományos diákolimpián Molnár Anna diagnosztikai módszert fejlesztett ki


Komárom-Esztergom Megyei Hírlap, 2011. május 5., csütörtök, 2. oldal
Kerekasztal-beszélgetés Tatabányán


Infó Rádió, 2011. május 5., csütörtök
Egy 18 éves lány képviseli hazánkat az Nemzetközi Tudományos és Innovációs versenyen (Molnár Anna)


www.inforadio.hu, 2011. május 5., csütörtök
Vérvétellel megállapítható a vastagbélrák - egy magyar diáklány fejlesztése


Chip, 2011. május 5., csütörtök, 10. oldal
Magyar Innovációs TechShow

Magyar Hírlap, 2011. május 6., péntek, 9. oldal
Műszakiak előnyben
Fejlődő gazdaság

"...Erős és versenyképes műszaki értelmiségre van szüksége Magyarországnak, hogy gazdaságunk fejlődésnek indulhasson, ezért az évtized végére a GDP 1,8 százalékára kell emelni a kutatás-fejlesztésre költött pénzt - közölte tegnap Cséfalvay Zoltán, a szaktárca államtitkára..."

Hetek, 2011. május 6., péntek, 24-25. oldal
Igazi "Szív küldi" üzenetek
Leleményes magyar feltalálók ajándéka

Élet és Irodalom, 2011. május 6., péntek, 9. oldal
Gazdasági szükségállapot?


Világgazdaság, 2011. május 6., péntek, 3. oldal
Cséfalvay a műszaki értelmiségről

24 óra, 2011. május 6., péntek,  2. oldal
Ötletek szakemberektől az innovációs klubban

Petőfi Népe, 2011. május 6., péntek,  1. oldal
A gazdaság motorjai

Hajdu-Bihari Napló, 2011. május 6., péntek,  1. oldal
Aggódásukat fejezik ki a kutatóegyetemi rektorok

www.propeller.hu, 2011. május 6., péntek
Zseni a magyar lány

ww.sg.hu, 2011. május 6., péntek
Egy magyar lány az Intel innovációs versenyén


HVG, 2011. május 7., szombat, 78. oldal
Európai szabadalmak

"...Az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) 34 éves fennállása óta tavaly nyújtották be a legtöbb szabadalmi kérelmet az intézményhez..."

www.borsonline.hu, 2011. május 7., szombat
Forradalmasította a rákszűrést Anna

"...Orvosi világszenzáció lesz a most érettségiző Molnár Anna rákkimutató módszere. Jövő kedden a nemzetközi tudományos diákolimpiára Amerikába utazik, hogy tudásáról a kinti szakembereket is meggyőzze egy négymillió dollár összdíjazású versenyen..."

Blikk, 2011. május 8., vasárnap, 4. oldal
Zseni a magyar lány


www.hetivalasz.hu, 2011. május 9., hétfő
Szenzációs sikert él el egy magyar középiskolás

www.eduline.hu, 2011. május 9., hétfő
Szenzációs rákszűrési módszerrel rukkolt elő egy magyar középiskolás 

www.sg.hu, 2011. május 9., hétfő

Egy magyar lány az Intel innovációs versenyén

Metropol, 2011. május 10., kedd, 20. oldal
Az európai tudomány a fantasztikum határain túlra kalandozik
Forradalmi áttörést jelenthetnek a legújabb uniós kutatások - Az európai tudomány a világ élvonalába kerülhet - A további fejlődéshez szemléletváltásra is szükség van

Metropol, 2011. május 10., kedd, 21. oldal

Az időparadoxon fogságában
"...Kroó Norbert akadémikussal, az Európai Tudományos Tanács tagjával a konferencia kapcsán beszélgettünk...
...Talán az, hogy a kutatók már tudják: nagy változások előtt állunk. A manapság használt technológiák döntő többsége kiszáradóban van. Látszik a fejlődésük vége..."

Magyar Hírlap, 2011. május 10., kedd, 13. oldal
Magyar műhold a világűrben
Fiatal konstruktőrök szenzációs találmányai is bemutatkoztak a minisztérium nyílt napján

Magyar Nemzet, 2011. május 10., kedd, 5. oldal
Megelőzték az angolokat
Ígéretes magyar siker az infarktus kezelésében

Világgazdaság, 2011. május 10., kedd, 2. oldal
Felpörög az innovációs piac
Friss felmérési eredmények szerint a magyarországi vállalkozások 80 százaléka nyitott az újításokra

"...Nagy becsben tartják az innovációt a vállalkozások, de keveslik az ehhez nyújtott támogatást. Sokan tőkehiánnyal küzdenek, s ezért inkább mások termékének vagy technológiájának átvételével a piaci alkalmazkodást választják a világújdonságok előállítása helyett. Ez derült ki abból a felmérésből, amelynek eredményeit ma ismertetik Budapesten..."

Komárom-Esztergom Megyei Hírlap, 2011. május 10., kedd, 1. oldal
A sikeres innováció feltételeiről Tatabányán


Piac és Profit, 2011. május 10., kedd, 51. oldal
77 ELEKTRONIKA Díjazott innováció

Piac és Profit, 2011. május 10., kedd, 61. oldal
KIÁLLÍTÁS Magyarország leginnovatívabb találmányai

www.mno.hu, 2011. május 10., kedd
"A tudósokat sem szabad hagyni éhen halni"
A vállalkozások 83 százaléka tartja magát innovatívnak

ww.portfolio.hu, 2011. május 10., kedd
Az OTP szerint fejlesztési kényszer alatt a vállalati szektor


www.privatbankar.hu, 2011. május 10., kedd
A pályázati források lehetnek az innováció alapjai


www.orientpress.hu, 2011. május 10., kedd
Magyar diák tett szenzációs felfedezést

"..."Molnár Anna felismerte a probléma lényegét, és ehhez párosult még hallatlan aktivitása is. Ezen két tényező miatt nevezhetjük őt tehetségesnek. Június 8-9-én, a budapesti Millenáris Parkban hasonló fiatalok munkáit mutatjuk majd be" - mondta el Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatója..."

www.orientpress.hu, 2011. május 10., kedd
Személyközpontú támogatást kérnek az MTA kutatói

www.zipp.hu, 2011. május 10., kedd

OTP-felmérés: a vállalatok 80 százaléka tervezi a termékkörének megújítását


www.zetapress.hu, 2011. május 11., szerda
Kormányfő az Akadémián

www.pecsistop.hu, 2011. május 11., szerda
Kutatni, fejleszteni, feltalálni - innovációs napot tartott a PTE


www.stop.hu, 2011. május 11., szerda
A nagy hadronütköztetőről nyílt kiállítás az ELTE-n

www.orientpress.hu, 2011. május 11., szerda
Elérhetőek a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap pályázatainak nyomtatványai

Világgazdaság, 2011. május 11., szerda, 3. oldal

Felgyorsulnak a kifizetések
Támogatások nélkül tehetetlenek voltak az elmúlt évben a kkv-k

"...A támogatások híján a kkv-k innovációs tevékenységet nem tudtak végezni az elmúlt évben. Erre Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke hívta fel a figyelmet, aki kiemelte az innováció fontosságát a növekedés és foglalkoztatás szempontjából, s utalt az európai trendekre, amelyekkel ellentétes irányba mozdult el Magyarország az elmúlt időszakban..."

Népszabadság, 2011. május 11., szerda, 19. oldal
Új vérteszt vastagbélre

24 óra, 2011. május 11., szerda, 7. oldal
Felgyorsulnak végre az innovációs pályázati kifizetések


Komárom-Esztergom Megyei Hírlap, 2011. május 11., szerda, 1. oldal
Először tartottak innovációs klubot a tatabányai főiskolán


Kossuth, 180 perc, 2011. május 11., szerda
Interjú Pakucs Jánossal

www.hirtv.hu, 2011. május 11., szerda
Innovációs Klub alakult a MÜTF-ön


www.iot.hu, 2011. május 11., szerda
Intel ISEF 2011 új szűrővizsgálati módszerrel versenyez a magyar diák


www.marmalade.hu, 2011. május 12., csütörtök
Magyar diák szenzációs felfedezése


Pesti Est, 2011. május 12., csütörtök, 40. oldal
Magyar Innovációs TechShow


Napi Gazdaság, 2011. május 12., csütörtök, 9+11. oldal
Bogsch: Nagy bizonytalanságot jelent Magyarország

Heti Válasz, 2011. május 12., csütörtök, 44. oldal
A Tudománypolitikai Tanács új taggal bővült

"Pakucs Jánossal, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnökével új taggal bővült a Nemzeti Kutatási, Innovációs és Tudománypolitikai Tanács. A szakember a Miniszterelnökség képviseletében szavazati jogú tagként vesz részt a testület munkájában"

Matisz Hírlevél, 2011. május 12., csütörtök
"Harsányi István-díj"


Agro Napló, 2011. május 12., csütörtök, 21. oldal
Technológiai összefüggésekre keresik a választ az Innovációs Centrumokban

Duna Tv, 2011. május 12., csütörtök

"...A sertések takarmányába keverhető egészségmegőrző készítmény kifejlesztésért nyert innovációs díjat a Pharmatéka Bt..."

www.mno.hu, 2011. május 12., csütörtök
Alig foglalkoznak a cégek innovációval


www.mno.hu, 2011. május 12., csütörtök
Bronzérmet szerzett a magyar fiatal a neves versenyen

Metropol, 2011. május 13., péntek, 17. oldal
Átadták a megújult tudásközpontot


Napló, 2011. május 13., péntek, 7. oldal
Aláírták a megállapodást

Dunaújvárosi Hírlap, 2011. május 13., péntek, 9. oldal
Rangos elismerést vettek át


Világgazdaság, 2011. május 13., péntek, 15. oldal
Új lehetőség klasztereknek
A vállalati együttműködés hiánya a hazai innovációs rendszer egyik gyengesége

Világgazdaság, 2011. május 13., péntek, 16. oldal
Hogyan javítható a kkv-knál az innováció?
"...Mindenki másképp javítaná az innovációt a kis- és középvállalkozásoknál - derül ki a körkérdésünkre adott válaszokból. Van, aki nagyobb kockázatvállalásra buzdít, vagy végre érdemi segítséget ígér. Mások több pénzt és szakértőbb intézményrendszert szeretnének, s akad olyan is, aki torkig van az innováció hivatalos mellőzésével..."
"...Lesz pénz
Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára..."
"...Ábrahám László, a National Instruments Hungary ügyvezető igazgatója
Igazi tudásközpontokat kellene kialakítani Magyarországon..."
"...Stratégiai irányok
Mészáros György, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke
Alapvető feladatnak tekintjük a kis- és középvállalkozások innovációjának ösztönzését..."
"...Bizonytalanság
Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke
"A hazai kis- és középvállalkozások bizonytalan pénzügyi helyzetben vannak, innovatív tevékenységre saját erőből nem képesek..."
"...Több a forrás
Váczi Dávid, az OTP Hungaro-Projekt értékesítési igazgatója
"Az Új Széchenyi-terv 132 milliárd forintot biztosít a k+f+i valamennyi folyamatára..."

Heves Megyei Hírlap, 2011. május 13., péntek, 14. oldal
Egy diáklány forradalmasíthatja a daganatszűrést

www.vilaggazdasag.hu, 2011. május 13., péntek
Tele az ország "megélhetési innovátorokkal"

 
NIOK Hírlevél - CCLXX, 2011. május 13., péntek
Harsányi István-díj - pályázati felhívás


Műszaki Magazin, 2011. május 13., péntek, 8. oldal
NI Rendszermérnöki Kiválósági Központ

 
Műszaki Magazin, 2011. május 13., péntek, 34. oldal
Átadták az Innovációs díjat


Manager Magazin, 2011. május, 34-38. oldal

Széchenyi-tervek: legendák, tények és remények
"...Stabil partnerség
"Az innovációs pályázatok révén elért kutatás-fejlesztési eredmények a cégünk életében igen jelentősek" - összegezte tapasztalataikat Voloncs György, a Varinex Informatikai Zrt. vezérigazgatója..."

Világgazdaság, 2011. május 14., szombat, 3. oldal
Gazdasági csúcskonferencia V4-kormányfőkkel
 
Napló, 2011. május 14., szombat, 5. oldal
Innovációs konferencia

www.mno.hu, 2011. május 15., vasárnap
A pályázatok 80 százaléka a kkv-szektorból érkezett


Magyar Nemzet, 2011. május 16., hétfő, 13. oldal

Gazdaságfejlesztés: lendületben a kicsik

"...Az Új Széchenyi-terv valódi lehetőséget teremt a hazai vállalkozásoknak, hogy érdemi fejlesztésekkel erősítsék versenyképességüket...
...Az uniós források mellett felgyorsultak a kifizetések a vállalkozók befizetéseiből és az állami hozzájárulásból képződő Innovációs Alapból is, miután átvilágítottak 3531 átvett szerződést, s a felülvizsgálat után előnyben részesültek a forráshiányra érzékenyebb kis- és középvállalkozások. Március óta 2,407 milliárd forintot fizettek ki az Innovációs Alapból - mondta Molnár Ágnes..."

24 óra, 2011. május 16., hétfő, 6. oldal
Új Széchenyi-terv: eddig főként kkv-k pályáztak

Pályázati felhívás

"Harsányi István-díj"

A hazai menedzserképzés elősegítése, illetve a menedzsment ismeretek elsajátítása céljából magánkezdeményezés alapján 1991-ben életre hívott, a Magyar Innovációs Szövetség által gesztorált és a Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság által támogatott közhasznú Manager Képzés Alapítvány, elsősorban a gazdasági, a műszaki és a természet-tudományi felsőfokú intézményekben graduális és posztgraduális, valamint a PhD-képzés keretében tanuló hallgatók menedzsment ismereteinek bővítését, gyakorlatban történő alkalmazását hivatott elősegíteni.

Az Alapítvány Kuratóriuma, a Pro Progressio Alapítvány támogatásával a "Harsányi István-díj" (és a velejáró kutatási ösztöndíj) elnyerésére a 2011. évre ismételten pályázatot ír ki. A Kuratórium az innovációval kapcsolatos menedzsment témakörben készített kiemelkedő színvonalú
- tudományos diákköri munkák,
- kutatási munkák,
- szakdolgozatok, diplomamunkák,
- PhD-disszertációk
készítőit kívánja elismerésben részesíteni, és gyakorlati tevékenységüket támogatni.

A pályázatok az alábbi - az innovációs folyamatokkal kapcsolatos - menedzsment szakterületeken adhatók be:
- szellemitulajdon-védelem menedzsment
- tudás menedzsment
- minőség menedzsment
- humán menedzsment
- kutatás-fejlesztési, innovációs menedzsment
- informatikai menedzsment
- környezetvédelmi menedzsment
- innováció támogatási formái
- innováció szerepe a vállalkozásokban
- stratégia, üzletfejlesztés
- logisztika, anyagtechnológia.

A pályaműveket az innováció szempontjait kiemelő, max. 2 oldalas összefoglalóval kiegészítve, nyomtatott formában, 2 példányban, valamint elektronikusan is, magyar nyelven lehet benyújtani. Idegen nyelven csak akkor, ha csatolnak hozzá egy publikációként közreadható, értékelésre alkalmas magyar nyelvű összefoglaló kéziratot.

A pályázatok elbírálásának feltétele: a felsőoktatási intézmény hivatalos (tanszékvezetői) ajánlása, (témavezetői, opponensi) értékelése, valamint a "Pályázati adatlap" teljes körű kitöltése. Az elbírálásánál előny, ha esettanulmányt is tartalmaz a pályázat.

Beküldési határidő: 2011. június 30-án, 12:00 óráig beérkezően.

Beadás helye: Magyar Innovációs Szövetség titkársága: 1036 Budapest, Árpád fejedelem útja 79., II. em.

A szakmai Kuratórium 2011. augusztus 31-ig hozza meg döntését a kutatási ösztöndíjakról, és erről írásban értesíti a pályázókat. Az ösztöndíj összegét a pályaművek színvonala alapján a kuratórium évenként határozza meg. (2010-ben az elnyert ösztöndíjak értéke egyenként 120 000 Ft volt).

A díjak átadására ünnepélyes keretek között 2011 októberében, szakmai rendezvény keretében kerül sor. A díjazott pályaművek összefoglalóit a Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság honlapján publikáljuk.

A pályázati adatlap és az értékelés szempontjai beszerezhetők az Alapítvány Titkárságán (dr. Antos László titkár, tel: 453-6572, e-posta: innovacio@innovacio.hu) vagy letölthetők a www.innovacio.hu c. portálon a Harsányi István-díj c. rovatból.

Várható események

Kinőni Magyarországot IV.

2011. május 26-án, a Magyar Innovációs Szövetség szakmai támogatásával és tagszervezetünk, a 25 éves 77 Elektronika Kft. főtámogatásával, a Magyar Tudományos Akadémia Nagytermében, a Heti Válasz negyedik alkalommal foglalkozik az innováció témakörével, "Innováció: kitörési pont a magyar vállalkozások számára" címmel.

Az Új Széchenyi Terv kiemelt kitörési pontként kezeli az egészségipart, a műszeripart és ezen belül az egyik leginnovatívabb területet, az orvosi műszergyártást. Az egészségipar, az orvos-diagnosztikai műszerek előállítása kiemelkedik a foglalkoztatás, a nemzetközi piaci részesedés növelése szempontjából is, ezért idén a tanácskozás fókuszába ezt a témakört állították.

Program

09:30-09:35 | Köszöntő
Borókai Gábor, főszerkesztő-lapigazgató, Heti Válasz
Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke, a konferencia levezető elnöke
09:35-09:55 | Nyitó előadás: Tudomány és innováció kapcsolata
Pálinkás József, elnök, Magyar Tudományos Akadémia
09:55-10:15 | Az egészségipar a gazdaság kitörési pontja
Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter
10:15-10:30 | Egy innovatív magyar vállalkozás sikertörténete
Zettwitz Sándor ügyvezető, a 25 éves 77 Elektronika Kft. igazgatója
10:30-10:50 | Az orvosi műszergyártás kiemelkedő jelentősége
Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár, NEFMI
10:50-11:20 | Kávészünet
11:20-11:40 | A hazai új K+F pályázati rendszer
Dányi Gábor, elnök-helyettes, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
11:40-12:40 | Kerekasztal beszélgetés: Magyar orvosi műszergyártók a világ élvonalában
Résztvevők:
- Bayer Gábor fejlesztési igazgató, 77 Elektronika Kft.
- Palkovics László fejlesztési igazgató, Knorr-Bremse Fékrenszerek Kft.
- Horváth Attila igazgató, Bosch Szerszámgyártó Kft.
- Molnár Béla, ügyvezető igazgató, 3D Histech Kft.
- Deme Gábor, elnök, Innomed Medical Zrt.
- Bagaméry István igazgató, MEDISO Kft.

Levezető elnök: dr. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke, a konferencia levezető elnöke
12:40-13:00 | Innovációs stratégia 2011
Mészáros György, elnök, Nemzeti Innovációs Hivatal
13:00-13:15 | Innovatív informatikai megoldások az egészségügyben
Bende Richárd, ügyvezető, ISH Informatika Kft.
13:15-13:45 | Kérdések, válaszok
13:45-14:30 | Büféebéd


Szilícium-völgy az ELTE-n

Tagszervezetünk, az ELTE Rektori Hivatal Pályázati és Innovációs Központja "A szilícium-völgyi technológiatranszfer szolgáltatások átültetése az ELTE-re" címmel előadást szervez, 2011. május 20-án, 10:00-13:00 óra között, az ELTE Szenátusi Termében, Budapesten (1056 Szerb u. 21-23.).

Az előadó Richard Horning szabadalmi ügyvivő lesz (SNR Denton ügyvédi iroda, Szilícium-völgy, Kalifornia), aki több száz sikeres start-up projekt születését és későbbi értékesítését segítette iparjogvédelmi szempontból. Az előadást követően kerekasztal beszélgetésre kerül sor, hogy tudását minél szélesebb körben megismerhessék.

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Bővebb információ és részvételi szándék jelzése a jokan.anita@rekthiv.elte.hu e-mail címen.

Vezetés innováció által

2011. június 3-án, 14 órai kezdettel, a Corvinus Egyetemen (1093 Budapest, Fővám tér 8.) "Vezetés innováción által" címmel kerül megrendezésre a Berkley-Haas szimpózium, melynek során előadást tart:
- Richard Lyons, a Berkeley Business School dékánja,
- Hank Chesbrough professzor, a "nyílt innováció" koncepció szülőatyja, a Berkley-Haas Nyílt Innovációs Központ igazgatója,
- Eleni Kounalakis Magyarország amerikai nagykövete is.

Az előadásokat követően egy panelbeszélgetésre is sor kerül.
Bővebb információ: www.haas.berkeley.edu/alumni/europe oldalon. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött az international@haas.berkeley.edu e-mail címen.

Versenyképesség és vállalatirányítás

Tagszervezetünk, az IFUA Horváth & Partners Kft., 2011. június 9-én, "XXIII. Budapesti Menedzsment és Controlling Fórum" címmel konferenciát szervez, a Magyar Telekom Távközlési Nyrt., Tölösi Konferenciaközpontjában (1013 Budapest, Krisztina krt. 55.).

Tervezett program

09:00-09:15 | Bevezetés
09:15-10:00 | Versenyképes gazdaság és társadalom - versenyképes állam
Dr. Bod Péter Ákos, egyetemi tanár 
10:00-10:45 | Versenyképesség és controlling - hogyan döntsünk gyorsabban és jobban, mint versenytársaink?
Prof. Dr. Dr.h.c. mult. Horváth Péter, a Horváth AG Felügyelő Bizottságának elnöke
10:45-11:15 | Kávészünet
11:15-12:00 | Versenyképes gazdaság, versenyképes közlekedés
Lantos Csaba, a MÁV Zrt. Felügyelő Bizottságának tagja 
12:00-12:45 | Versenyképesség motorja: az innováció
Előadó: felkérés alatt 
13:00-13:45 | Ebédszünet
13:45-16:00 | Párhuzamos szekció-előadások

"A" szekció: Legjobb controlling gyakorlatok
13:45-14:30 | A tervezési folyamat felgyorsítása
Gulyás Judit, a HAUNI Hungária Kft. controlling vezetője
14:30-15:15 | Controlling szolgáltató központ
Németh Krisztián, a CIB Bank Zrt. controlling vezetője
15:15-16:00 | Élenjáró példák - értékesítés-irányítás és értékesítési controlling
Dr. Reinhold Mayer, a Horváth AG Igazgatóságának tagja
   
"B" szekció: Döntéstámogató controlling
13:45-14:30 | A controlling szerepe a vállalati felvásárlásokban
Hiripi Ferenc, a Richter Gedeon Nyrt. controlling vezetője
14:30-15:15 | Hogyan támogatja a BI kompetencia központ a teljesítménymenedzsmentet?
Baranya Péter, a Telenor Magyarország Zrt. Üzleti Intelligencia Központjának vezetője
15:15-16:00 | Gyors zárás - lehetőség a korai beavatkozásra
Katus István, az ALCOA Európai Pénzügyi Központ igazgatója, az ALCOA Magyarország pénzügyi igazgatója
16:00-16:15 | Kávészünet
16:15-17:00 | Innovációk és vállalkozások érett szervezetekben
Dr. Dobák Miklós, tanszékvezető egyetemi tanár, a Budapesti Corvinus Egyetem
Vezetéstudományi Intézetének igazgatója

Részvételi díj: 35.000 Ft + áfa

Jelentkezési határidő: 2011. május 30., e-mailen: jelentkezes@ifua.hu vagy elektronikusan: http://www.ifua.hu/rendezvenyeink/online_jelentkezes
További információ, felvilágosítás: Czeba Ágnes oktatási koordinátor, tel: 382 88 33, agnes.czeba@ifua.hu, szakmai vezető: Mészáros Ágnes fejlesztési vezető, tel: 382 88 88, agnes.meszaros@ifua.hu, http://www.ifua.hu/rendezvenyeink/vezeto_es_controllerkepzes/konferenciak_
szakmai_forumok?rendezveny=129&oldal=129

Magyar-Flamand Üzleti Fórum

2011. június 17-én, a KBC Központban (Brusselsesteenweg 100, 3000 Leuven), Magyar-Flamand Üzleti Fórumot tart Magyarország Belgiumi Nagykövetsége és a leuveni KBC "Magyarország, az Ön második hazai piaca, innovációval a versenyképesség felé" címmel.

Tervezett program:

18:00 | Köszöntő
Hernyes Zoltán, Magyarország Belgiumi Nagykövete
18:10 | Vitaindító előadás
Kris Peeters, Flandria miniszterelnöke
18:20 | Magyarország
Cséfalvay Zoltán, stratégiai államtitkár, Nemzetgazdasági Minisztérium
18:40 | Kétoldalú innovációs együttműködés
19:00 | Deloitte - Telephely választás
Elias S. van Herwaarden, EMEA szolgáltatási vezető
19:20 | Vállalati beszámolók - tapasztalatok Magyarországon
19:50 | Zárszó
Marco Voljc, a KBC vezérigazgatója (Közép-Kelet Európa és Oroszország)
20-21:30 | Vacsora, exkluzív magyar borokkal

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: fax: +32-2-344-5415, e-mail: itdbrussels@skynet.be. Regisztrációs határidő: 2011. június 10.

Nyílt innovációs portál a vállalati K+F támogatására

A Kutatási és Technológiai Innovációs Alap támogatásával 2011 áprilisától tagszervezetünk, a Közép-magyarországi Innovációs Központ Nonprofit Kft. a www.nyiltinnovacio.hu címen nyílt innovációs portált működtet, mely várja az ötletpályázatot hirdetni kívánó cégek jelentkezését.

A pályázatot hirdető vállalat számára kínált előnyök
- lerövidíthetők a fejlesztési ciklusok, olyan megoldások ismerhetők fel, amelyek a vállalaton belül nem ismertek, csökkenthetők a fejlesztési költségek,
- egyszeri, jelképes befektetés mellett akár több száz ötlet is nyerhető,
- az ötletpályázatot hirdető vállalat megkaphatja a megoldást akár későbbi fogyasztóitól, ez növelheti a fogyasztók elkötelezettségét és a vállalat profitját.

A nyílt innovációs portálok jellemzői:
- a vállalat egy tevékenységet nem kizárólag házon belül old meg, hanem a "tömeg" erőforrását hívja segítségül,
- kommunikáció földrajzi korlátok nélkül (online felületen),
- alacsony költségek,
- elég az eredményekért (ötletekért, fejlesztési javaslatokért) fizetni,
- új nézőpontok, tehetségek és kreativitás bevonása a vállalat folyamataiba,
- közvetett piackutatás,
- elkötelezettség kialakulása a résztvevőkben.

További információ: Közép-magyarországi Innovációs Központ Nonprofit Kft., Kovács Katalin, e-mail: kovacs@chic.hu, Tel.: +36 30 300 95 26, www.nyiltinnovacio.hu
 
Szerkesztő: dr. Antos László, Munkatárs: Burus Tünde
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevél-szerkesztőség: 1036 Budapest, Árpád fejedelem útja 79.
tel.: 453-6572, fax: 240-5625, e-posta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.