XX. évf. | 2010. április 19. | 8. szám
 

Hírek
Új tagok
Szakirodalom-figyelő

Sajtószemle
Várható események
Pályázati felhívás
 
 
 

Hírek | Magyar Innovációs Szövetség

Aranyérem egy magyar fiatalnak a fenntarthatóság olimpiáján

A 3. I-SWEEEP (International Sustainable World (Energy, Engeenering & Environment) Project Olympiad) elnevezésű nemzetközi tudományos verseny döntőjét 2010. április 14-19. között rendezték meg Houstonban, Texas államban. A 70 országból kiválasztott több mint 1000 diák között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal főtámogatásával megrendezett 18. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny egyik első díjas pályázója képviselte.

A megmérettetést két korcsoportban rendezték meg: az elsőben 9-12. osztályos diákok vehettek részt a világ bármely országából, a másodikban pedig csak az USA-ból versenyezhetnek a 6-8. osztályos tanulók.

A 3 kategóriában (környezetvédelem, mérnöki, energia) meghirdetett verseny többlépcsős. Az egyes országok által kiválasztott legjobb pályamunkákról a nemzetközi bírálóbizottság előzetesen kap egy angol nyelvű leírást. Majd ezt követően a kiválasztottak egy többnapos, kiállítással egybekötött versenyen vesznek részt, ahol a nemzetközi zsűri személyes interjúk során alakítja ki a végleges sorrendet.

A világversenyen Kajtár Máté - a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanulója -  "Veszélyes folyadékok biztonságos tárolása a föld alatt" című munkájával, a környezetvédelem kategóriában - melyben a legtöbben indultak -, kivételes teljesítményéért aranyéremben részesült, mely 1000 dollár pénzjutalommal is jár. A díjátadó ceremóniát április 19-én tartották Houstonban, ahol a díjat Texas állam parlamenti képviselője, Dr. Alma A. Allen adta át a magyar díjazottnak.
A tűz- és robbanásveszélyes, és környezeti szempontból káros folyadékok földalatti, biztonságos tárolását az utóbbi években duplafalú tartályokkal oldják meg. A pályázó által javasolt ötlet költségkímélően és nagy biztonsággal megoldja mindazon problémákat, amelyeket ezen tartályok alkalmazása felvet. Triplafalú műanyag kompozit tartályokat vezetne be a gyakorlatba, melyek előnyei, hogy pl. lyukadás esetén azonnal eldönthető, hogy a külső vagy a belső köpeny sérült-e. Míg a külső fal sérülésekor duplafalú tartálynál körbe kellett ásni az egész tartályt, az új módszerrel a külső köpenyt szegmensekre osztanák, így elegendő csak a sérülés helyén kiásni a tartályt.

A 2009/2010. évi, 19. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottjainak kétnapos kiállítása júniusban kerül megrendezésre a Millenáris Parkban található Csodák Palotájában.

Magyar Innovációs Alapítvány

A közhasznú szervezetként működő Magyar Innovációs Alapítvány már több mint tizenhat éve foglalkozik fiatal tehetségek felkutatásával, kreatív, innovatív tevékenységük támogatásával. Ösztöndíjakkal folyamatosan segíti fiatal tehetségek oktatási és kutatási tevékenységét. Támogatja a 20 év alatti fiatalok részére évente kiírt Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt is.

Ösztönzi az új kutatási eredmények elterjesztését, megvalósításuk felgyorsítását azáltal is, hogy alapítása óta az adott év legnagyobb jelentőségű innovációját Innovációs Nagydíjban részesíti.

A Magyar Innovációs Alapítvány várja és előre is köszöni azoknak a magánszemélyeknek a felajánlását, akik elkötelezettséget éreznek a kreatív fiatal felkarolására, az innováció népszerűsítésére. (2009-ben 265 918 Ft felajánlás érkezett, melyet kizárólag 20 év alatti tehetséges fiatalok ösztöndíjjal történő támogatására fordítottunk.)

Kérjük mindazokat, akik céljainkkal egyetértenek, hogy a befizetett adójuk 1%-át fordítsák erre a célra, és az adóbevalláskor az APEH részére kedvezményezettnek a következőket tüntessék fel:

Magyar Innovációs Alapítvány
adószám: 18047929-1-41.

K+F deregulációs kormányrendelet

A hazai költségvetési forrásokból finanszírozott K+F és innovációs programok pályázati eljárásrendjeit egységesítő rendeletet fogadott el a Kormány 2010. április 7-i ülésén.

A kormányrendelet alapvető célja, hogy a mai gyakorlatot meghatározó jogszabályok számát csökkentve, egy rendeletben, pontosabb és egyértelmű - a legjobb uniós gyakorlathoz közel álló - szabályokkal határozza meg a hazai közfinanszírozású programok pályázati támogatásának kereteit.

A változás főbb elemei:
- A pályáztató tevékenység időkorlátok közé szorítása, a bíráló bizottságok ügyrendjének nyilvánossá tétele, a panaszkezelés szabályozása.
- Átláthatóbb, gyorsabb pályázatkezelés: a mérföldköves finanszírozás és elszámolás, gördülő előleg, nyilatkozati elszámolás, valamint a beszámolók benyújtására és elfogadására vonatkozó 60 napos határidők meghatározásán túl, bizonyos támogatásfajtákra (ösztöndíj, díj) és költségtípusokra (rezsi) egyszerűbb elszámolást vezet be az átalány meghatározással.
- A hazai K+F+I programok pályáztatási gyakorlata egységessé válik. Az EU keretprogramjaiban alkalmazott eljárási szabályok közül néhány szabály beépült a rendeletbe (tárgyalásos bírálat és szerződéskötés, átalány bevezetése, panaszkezelés).
- A költségvetési szervek inkasszó mentessége az adminisztratív terhek csökkentése érdekében. A fejezetet irányító szerv bevonásával a szabálytalanul felhasznált támogatás visszautalása beszedési megbízás nélkül is biztosítható.

Az új kormányrendelet 2010. június 1-től lép hatályba.

Videó az Innovációs Nagydíj átadásáról és közgyűlésünkről

Az Innovációs Nagydíj, ill. az innovációs díjak 2010. márciusi, parlamenti ünnepségről videófelvétel készült, melyet több részletben meg lehet nézni portálunkon, a Díjak/Innovációs Nagydíj/Díjazottak menüpontban (www.innovacio.hu/3b_hu_2009_dijazottak.php).

Szintén felkerültek a portálra a február 24-én tartott XXI. közgyűlésen készült felvételek is, melyeket a MISZ / Közgyűlések / XXI. közgyűlés oldalon (www.innovacio.hu/4b_21_hu.php) lehet megnézni.

Kontra György innovációs díj

A Magyar Innovációs Alapítvány és a Kutató Tanárok Országos Szövetsége által második alkalommal kiírt "Kontra György innovációs díj" pályázatra, a 2010. április 15-i határidőre összesen 10 pályázat érkezett határon innen és határon túl.

A beérkezett pályázatokat megküldtük a két szövetség elismert szakértőiből álló bírálóbizottságnak, akik az alábbi szempontok szerint (30%-70% arányban) bírálják el a pályázatokat:
1. az oktató tevékenység szakmai tartalma; fakultációs oktatásban való részvétel, önképzés, új kísérleti eszközök készítése stb., továbbá a szakmai továbbképzési iránya
2. a pályázó tanár közreműködése révén
-   az emelt szinten érettségiző diákok száma,
-   a tanulmányi-, innovációs és egyéb tudományos versenyeken résztvevő diákok száma és eredményeik,
-   a felsőoktatásban felvételt nyert diákok száma.

A zsűri 2010. április 30-án hozza meg döntését. A pályázat legjobbjai munkájuk elismeréseként egyszeri, 150 000 forint összegű ösztöndíjat kapnak. A 2010. évben maximum négy ösztöndíj kerülhet kiosztásra, melynek átadására a Kutató Tanárok Országos Szövetsége májusi közgyűlésén kerül sor.

II. Elektromobil verseny

2010. április 17-én, Miskolc belvárosában szervezte meg tagintézményünk, a Robert Bosch Power Tool Kft. a II. Elektromobil Versenyt. A versenyt több hónapos előkészületek előzték meg; a játékszabályok által előírt több fordulós szakmai és gyakorlati megmérettetés alapján végül 6 ország  közel száz csapatából 71 állhatott rajthoz. Az elektronikus hajtással rendelkező járművekbe ezúttal 6-6 Bosch kéziszerszámot kellett beépíteni.

A megnyitót követően a verseny a gyorsasági futamok és a gyorsulási verseny selejtezőivel kezdődött, a döntőre 17 óra után került sor. Az egyetemisták és főiskolások között lezajlott körverseny, vagyis a 2010-es Elektromobil verseny abszolút győztese a Miskolci Egyetem CSETTEGŐK csapata lett. A győztest a tárgyi nyeremények és természetesen "Az Év Elektromobilja" cím mellett, stuttgarti tanulmányúttal jutalmazták a szervezők.

A gyorsulási futam bajnokaként az egyetemi csapatok közül a Debreceni Egyetem EEFM TEAM elektromobilja, míg a középiskolások kategóriájában a miskolci Andrássy Gyula Szakközépiskola GÉPace csapatának járgánya futotta a legjobb időt. A műszaki megoldás alapján a kecskeméti GAMF egyetem hallgatói által alkotott LECSÓ nevű csapat elektromobilját díjazta első helyezéssel a zsűri, míg a Miskolci Egyetem GÉPÉSZ CAR csapat hallgatói büszkélkedhetnek a legdizájnosabb autóval a közönség szavazatai alapján.

A díjakat Horváth Attila, a Robert Bosch Power Tool Kft. ügyvezető igazgatója és Zemlényi Tamás, a cég kommunikációs igazgatója adta át. A legjobb műszaki megoldásért dr. Antos László, a MISZ ügyvezető igazgatója különdíjat adott át a LECSÓ csapatnak.

Csongrádon járt a THE Roadshow

2010. április 13-án a THE Roadshow soron következő eseményének a Batsányi János Gimnázium és Szakközépiskola, a Csongrádi Oktatási Központ, Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium tagintézménye adott otthont.

A közel 250 diák nagy lelkesedéssel fogadta a programot, hiszen nem volt ismeretlen számukra a THE, mivel az iskola sok tanulója nevezett a THE őszi "Tehetséges vagy?" vetélkedőjébe. A sok jelentkezőnek és a helyes válaszoknak köszönhetően egy csapat képviselhette is az intézményt az MTA-n szervezett döntőben.

A helyszínen a programot Bartók Marcell, projektvezető mutatta be, majd Csík Norbert (Kecskeméti Főiskola/GAMF/Elektrotechnika és Kibernetika Szakcsoport) beszélt látványos prezentációval a genetikus algoritmusokról. Őt Simon Tamás (Origo.hu, tudományos rovatvezető) követte, aki "Új fizika kezdődhet a nagy hadronütköztetőben" címmel tartott előadásával naprakész, friss információkkal gazdagította a diákok tudását. A programot Tóth Pál (Fizibusz) látványos természettudományos kísérletei zárták.

Magyar Műszaki Értelmiség Napja 2010.

2010. április 15-én, a BME Z. épületében rendezték meg a Magyar Műszaki Értelmiség Napja 2010. rendezvénysorozat következő szervezőbizottsági ülését. Az ülésen Szövetségünket Dr. Szabó Gábor, elnök képviselte.

Az ülésen jóváhagyták a május 13-14-i rendezvények programját, melyek fővédnöke Sólyom László, köztársasági elnök lesz

Május 13., MTA:

Díszterem 10:00-13:15, levezető elnök: Ginsztler János, akadémikus, MMA
- Köszöntők: Pálinkás József, akadémikus, az MTA elnöke, Rubik Ernő, a Magyar Mérnökakadémia örökös tiszteletbeli elnöke
- Megnyitó előadás: Fenntartható fejlődés - tudomány - mérnökség: Kroó Norbert, az MTA alelnöke
- Az olajipar és a környezetvédelem: Simola József, társasági támogatás ügyvezető igazgató, MOL Nyrt.
- A műszaki értelmiség és az atomerőmű kapcsolata: Süli János, vezérigazgató, Paksi Atomerőmű Zrt.
- Elektromágneses környezetvédelem: Berta István, egyetemi tanár, BME-MMA
- Az erőforrások jobb felhasználását célzó informatikai kutatások az MTA SZTAKI-ban: Inzelt Péter, igazgató, MTA SZTAKI
- Élelmiszerbiztonság: Biacs Péter Ákos, egyetemi tanár, Corvinus Egyetem, MTESZ-MÉTE
- Állófogadás: Krúdy terem

Nagyterem 14:00-17:30, levezető elnök: Péceli Gábor, akadémikus, BME
- Az NKTH támogatási rendszere és eredményei a fenntartható fejlődés érdekében: Csopaki Gyula, elnök, NKTH
- Víz - múlt, jelen, jövő: Németh Tamás, főtitkár, MTA
- Fenntartható energetika: Gróf Gyula, egyetemi tanár, BME
- Járműtechnika, közlekedés és logisztika: Bokor József, akadémikus, BME, Kulcsár Béla, egyetemi tanár, BME, Palkovics László, akadémikus, BME
- Biotechnológia, környezet- és egészségvédelem: Salgó András, egyetemi tanár, BME
- Nanofizika, nanotechnológia, anyagtudomány: Mihály György, akadémikus, BME
- Intelligens környezet és e-technológiák: Pap László, akadémikus, BME, MTESZ - HTE
- Évszázados tapasztalat és környezettudatos gondolkodásmód az építőiparban: Schváb Zoltán, igazgató, KÖZGÉP
- Innovatív megoldások a közlekedésbiztonság jövőjéért: Szászi István, csoportvezető, Robert Bosch Kft.
- Fenntartható fejlődés az elektronikai gyártásban innovatív lean megoldásokkal: Sven Ost, igazgató, Robert Bosch Elektronika Kft., Hatvan
- A technika szerepe és lehetőségei a fenntartható fejlődés érdekében - TIGÁZ tapasztalatok: Dr. Cesare Cuniberto, elnök-vezérigazgató, TIGÁZ

Kisterem 14:00-17:30, levezető elnök: Szabó Gábor, Magyar Innovációs Szövetség
- Üzleti értékteremtő innováció a MOL csoportban: Thernesz Artur, fejlesztési igazgató, MOL Nyrt.
- Fenntartható épület, fenntartható város: Bánky Tamás, igazgatóhelyettes, ÉMI
- Innováció - fenntartható fejlődés - globális verseny: Hajtó János, igazgató, Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány
- Fémhabok szerepe a fenntartható fejlődésben: Dévényi László, tanszékvezető, a Magyar Mérnökakadémia Alapítvány elnöke, Orbulov Imre, tanársegéd, BME-ATT
- A megújuló energiák integrálása a hazai energiarendszerbe, különös tekintettel a napenergia termikus hasznosítására: Patkó István, egyetemi tanár, dékán, Óbudai Egyetem
- Az E.ON megújuló energiastratégiája: Kiss Csaba, energia termelési igazgató, E.ON Hungária Zrt.
- Manufuture HU - a fenntartható gyártás perspektívája: Takács János, egyetemi tanár, MTESZ - GTE elnöke
- Motorhajtó anyagok alternatív forrásból: Hancsók Jenő, tanszékvezető, Pannon Egyetem

Művészetek Palotája 19:30: A Benkó Dixieland Band koncertje (jegyrendelés egyénileg)

Május 14., Parlament, Felsőházi Terem 10:00-12:30, levezető elnök: Ginsztler János, akadémikus
Házelnöki köszöntő: Katona Béla, az Országgyűlés elnöke
- Megnyitó előadások:
    - A természettudományos és műszaki kultúra társadalmi szerepe: Pálinkás József, akadémikus, az MTA elnöke; illetve
    - What can Engineers do for a sustainable future? Mrs. Maria J. Frieto Plaffargue, elnök, WFEO (Mérnökszervezetek Világszövetsége)
- Köszöntők
    - Benkó Dixieland Band, Benkó Sándor, a zenekar vezetője
    - Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Péceli Gábor, rektor
    - Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége, Gordos Géza, elnök
    - Magyar Mérnöki Kamara, Barsiné Pataky Etelka, elnök
    - Magyar Innovációs Szövetség, Szabó Gábor, elnök
    - Magyar Rektori Konferencia, Szabó Gábor György, elnök
    - Magyar Mérnökakadémia, Barátossy Jenő, az MMA Etikai Bizottságának elnöke

- Előadások:
    - A fenntartható fejlődés aktuális feladatai, Láng István, akadémikus
    - A műszaki-természettudományos értelmiség társadalmi helyzete, Németh József, c. egyetemi tanár, BME
    - Természettudományok népszerűsítésének jelentősége a középiskolások körében: Szőcs László, humán erőforrás ügyvezető igazgató, MOL Csoport
Állófogadás, Vadász Terem

Az MTA-n május 13-án megrendezésre kerülő programon előzetes regisztráció nélkül is részt lehet venni. A május 14-én, az Országházban zajló központi ünnepségen csak azok vehetnek részt, akik előzetesen regisztráltak, meghívóval rendelkeznek és nevük szerepel a beléptetési listán. A jelentkezési határidőn túl érkezett regisztrációs igényeket a szervezők nem tudják figyelembe venni, mivel a belépés engedélyezését az országgyűlés biztonsági felelőseivel előzetesen egyeztetni kell.

A Dél-alföldi régió innovációs potenciálja

Kecskeméten, a Sasfészek Étterem konferenciatermében rendezte meg 2010. április 9-én a HBF Hungaricum Kft. az "A Dél-alföldi régió innovációs potenciálja" című kutatás második műhelymegbeszélését.

Szécsi Árpád, a HBF Hungaricum Kft. kutatásszervezője nyitotta meg a műhelybeszélgetést. Az első előadó, Kocsis Magdolna, főosztályvezető, az NFÜ GOP IH vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a GOP vonatkozó újabb kiírásait áttekintve inkább a forrásbőség jellemzi a K+F támogatási rendszert, legalábbis ami az uniós forrásokat illeti. Tézisét adatokban gazdag prezentációval támasztotta alá Kabai Anikóval, az NFÜ K+F-pályázatokat felügyelő szakemberével közösen.

Vadász István, az NKTH elnökhelyettese nem osztotta az NFÜ optimista véleményét, kijelentette, hogy a szektor forráshiányos, és kritikai elemeket sem nélkülöző előadásában számba vette az innovációs támogatási rendszer strukturális hiányosságait. Szóvá tette, hogy a központi költségvetés évek óta nem tölti fel törvényes kötelezettségének megfelelően az Innovációs Alapot, amelyhez pedig a vállalkozások kiemelkedően magas befizetési hajlandósággal teszik hozzá részüket.

Király Zoltán, a DARFÜ igazgatóhelyettese is inkább forráshiányosnak látja a szektort. Kifejtette, hogy az NKTH ún. regionális pályázati programjai addig voltak igazán regionálisak, amíg a konstrukciók a Regionális Innovációs Stratégiákhoz (RIS) igazodtak. Terveik szerint 2010-ben elkészül az új Dél-alföldi RIS, részben a műhelybeszélgetés apropóját adó kutatások alapján.

Szabó Gábor, akadémikus, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke több részből álló előadásában bemutatta a MISZ tevékenységét, kitért az SZTE meghatározó szerepére a régió innovációjában, és részletesebben szólt a spin-off cégek jelentőségéről, lehetőségeiről, feladatairól. Rámutatott, hogy nem csak a tömegtermelésre és a "világpiac meghódítására" irányuló törekvések lehetnek sikeresek, sőt, sok projektötlet esetében bukásra vezet, ha csak erre koncentrálnak. Sok esetben a "manufakturális K+F", és a helyi (regionális, országos) piacon való stabil jelenlét biztonságosabb gazdasági pozíciót hozhat. Az egyik hozzászólóval egyetértve szükségesnek tartotta a specializált innovációs menedzsment-oktatást a fiatal szakemberek számára.
Délután a kutatási program több kutatócsoportja mutatta be eddigi eredményeit, majd élénk eszmecsere bontakozott ki. Többek között elhangzott, hogy Magyarországon még nem eléggé fejlett a nemzeti innovációs rendszer: sem az információáramlás csatornái nem eléggé kiépültek, kitisztultak, sem a célzott támogatások nem hasznosulnak mindig a leghatékonyabb eloszlásban.

Hangsúlyosabb lehetne a nagyvállalatok mellett a kkv-k innovációs támogatása, bár tény, hogy e szektor forrásfelszívó képességét is növelni szükséges, ami az intézményrendszer és a szakmai szervezetek közös feladata. Az innovációs támogatási rendszert hiteles jövőkép, adekvát stratégia mentén lehet és kell optimalizálni, de az innovációs szféra sajátosságai, a gyors változékonyság miatt e szakpolitikának a többinél is rugalmasabbnak, alkalmazkodóképesebbnek kell lennie, hiszen ezen a területen "csak a bizonytalanság állandó".

A HBF Hungaricum Kft. végleges kutatási eredményeit egy kora őszi konferencián, valamint tematikus kiadványokban teszi majd közzé. A műhelybeszélgetésen készült fényképek a rendező HBF Hungaricum Kft. honlapján (www.hbfhungaricum.hu), a Rendezvények menüpontban megtekinthetők.

Bioenergetikai innováció

Az Agrár Innovációs Szövetség az elmúlt három hónapban 10 olyan helyszínen (Ajka, Pécs, Miskolc, Gyöngyös, Tótvázsony, Balatonfűzfő, Komárom, Zirc, Martonvásár és Csögle) tartott szakmai konferenciát, ahol már modellértékű eredményeket hozott a bioenergetikai innováció.

2015-ig a mezőgazdaságban feltehetően legalább 65-70 olyan gazdasággal számolhatunk, amelyek kismértékű agrár-energetikai rendszer kialakításába kezdhetnek.
A biomassza erőműveknél a mostani öt nagy erőmű (bakonyi, mecseki, borsodi, vértesi, mátrai) mellett folyamatosan épülnek a regionális vagy kistérségi közepes biomassza erőművek, amelyek száma 2015-ig meghaladja a tizet. Ugyancsak piacra lépnek a helyi tüzelő anyagok hasznosítására épített kis biomassza (kistérségi, települési 1, 2, 3 MW kapacitású) erőművek. Ezek száma összehangolt fejlesztéssel 2015-ig a 90-95-öt is elérheti

A bioüzemanyag EU-koncepció keretébe illesztve reális célkitűzés, hogy a következő években egy 150 ezer t/év (Dunaföldvár), egy 100 ezer t/év (Dunaalmás) és egy 80 ezer t/év (Kaba) kapacitású bioetanol nagyüzem épüljön.

EU-szerte gyorsan nő a biogáz üzemek száma, Ausztriában például már meghaladja a 100-at, Németországban a 4200-at. Nálunk ma 8 mezőgazdasági nyersanyagra, 14 szennyvíziszapra épült biogáz üzem és 6 depónia gáz üzem működik, s az FVM további 34 biogáz üzemi projektre adott ki engedélyt.

További információ: Agrár Innovációs Szövetség, Dr. Bérci Gyula, 20/9127-985

Magyarország leghatékonyabb vállalatai - 2009

A Profiles International tanulmányt tett közzé "Magyarország leghatékonyabb vállalatai - 2009" címmel. Részlet a tanulmányból:

"...Az innováció szóról gyakran titkos laboratóriumok, áttörő újdonságok jutnak az eszünkbe. A hatékonyság növelése azonban a legtöbb esetben a meglévő üzleti eljárások fokozatos tökéletesítésének, finom módosításának az eredménye. Az újságok címlapjaira általában a nagy áttörések kerülnek, de az idők során megtett apró lépések révén sokkal kisebb befektetéssel érhető el számottevő eredmény...

...A nyílt párbeszéd és a csapatszellem nélkülözhetetlen az innovációs lehetőségek felismeréséhez...

...A vezetők kihasználnak minden lehetőséget a módszerek tökéletesítésére, és gyorsan meghozzák azokat az új befektetési döntéseket, melyek a sikert ígérő lehetőségek kiaknázásához szükségesek...

...Röviden: az innovációban mindenki részt vesz, nem csupán a K+F részleg..."

A tanulmány regisztráció után ingyenesen letölthető a www.hungarysmostproductive.com/index.php?q=regisztracio oldalon.

Köszöntjük új tagjainkat!

Név | Ganz Engineering és Energetika Kft.
Tagsorszám | 606.
Cím | 1089 Budapest, Vajda Péter u. 12.
Honlap | www.ganz.info.hu
Kapcsolat | Dr. Csemniczky János
Telefon | 299-8633
Fax | 299-8562
E-mail | csemniczkyj@ganz-holding.hu
Vezető | Rajacsicsné Incze Viola
Telefon | 299-8561
E-mail | engineering@ganz-holding.hu

A cég legfontosabb tevékenysége energetikai gépek (szivattyúk, vízturbinák, csőelzárók, atomerőműi fűtőelem átrakógépek, olajipari berendezések) fejlesztése, tervezése és gyártása.

Név | MTA Atommagkutató Intézete
Tagsorszám | 607.
Cím | 4026 Debrecen, Bem tér 1/c
Honlap | www.atomki.hu
Vezető | Dr. Fülöp Zsolt
Telefon | 52/509-260
Fax | 52/416-181
E-mail | director@atomki.hu

Az intézet tevékenységi köréhez az atommagfizikai, atomfizikai és részecskefizikai alapkutatás, az alkalmazott kutatások anyagtudományban, környezettudományokban és más területeken, valamint az oktatás tartozik.

Szakirodalom-figyelő

Eddie McLaney: Business Finance - Theory and Practice - (Cégfinanszírozás - Elmélet és gyakorlat) - FT/Prentice Hall, 8. kiadás, 2009
Dr. Osman Péter ismertetése


536 nagyalakú, sűrűn teleírt oldalon sorakoznak itt az üzleti finanszírozásra vonatkozó alapvető elméleti és gyakorlati tudnivalók, szakmai adatok, információk, mind az elméleti alapok, mind a gyakorlati tapasztalatokból leszűrt útmutatások vonatkozásában. Mondanivalóját a kiadó úgy határozza meg, hogy az lényeget összegző bevezetés a cégek pénzügyi döntéshozatalába. A benne foglaltak magas minőségét és megbízhatóságát kétséget kizáróan tanúsítja, hogy a mű a Financial Times, valamint a legelsők közé tartozó gazdasági szak- és tankönyvkiadó, a Prentice Hall közös sorozatának része. Sikerét egyértelműen mutatja, hogy ez már a nyolcadik, frissített kiadása. Tartalmát az összesen 16 fejezetből álló négy nagy részének rövid bemutatásával vázoljuk fel.

1. rész: A cég pénzügyi környezete
A könyv értelmezésében a business finance azt öleli fel, hogy milyen befektetéseket célszerű a cégeknek megtenniük, és mi lehet azok finanszírozásának optimális módja. Az első fejezet bemutatja a business finance alapvető vonásait. A második a döntéshozatali folyamatra fókuszál. A harmadik témája a számviteli kimutatások, és azok értelmezése

2. rész: Befektetési döntések
A befektetési döntések állnak a cégek menedzselésének középpontjában. Az ebben elkövetett hibák végzetesek lehetnek, s sok cégnél annak is bizonyultak. A negyedik fejezet a befektetési döntéseknél alkalmazott értékelési módszerekkel foglalkozik. Az ötödik a befektetések értékelésének gyakorlati szempontjait vizsgálja. A hatodik központi témája a kockázat kezelése a befektetések értékelésénél. A hetediké a portfolió elmélet és annak alkalmazhatósága ezen a téren.

3. rész: Finanszírozási döntések
Témája, hogyan döntsünk arról, melyek lesznek a legalkalmasabb, bevonható források az egyes befektetések finanszírozásához. A nyolcadik fejezet a hosszú futamidejű finanszírozás fő forrásait és azok sajátos jellemzőit veszi sorra. A kilencedik tárgya a részvénytőzsde, különös tekintettel a tőkepiac hatékonyságára és a hatékony piacok elméletére. A tizediké a tőkeköltség becslése, különös tekintettel a tőke súlyozott átlagköltségére. A tizenegyedik a hitelfelvétellel történő finanszírozást veti össze a tőkefinanszírozás bevonásával. A tizenkettedik az osztalékpolitika különböző megközelítéseivel foglalkozik.

4. rész: Integrált döntések
A cégfinanszírozásnak azok a területei kerültek ide, amelyek a befektetés és a finanszírozás valamilyen sajátos kombinációját jelentik. A tizenharmadik fejezet a forgótőke menedzselését vizsgálja. További témái: készletgazdálkodás, követelés állomány, pénzeszközök, tartozásállomány. A tizennegyedik egy viharos, gyakran kiemelkedő jelentőségű témakört elemez: cégátszervezés, beleértve a felvásárlást, az összeolvadást, valamint a cég bizonyos részeinek, tulajdonelemeinek eladását is. A tizenötödik a cégfinanszírozás nemzetközi vonatozásaira összpontosít. A tizenhatodik azt elemzi, szükséges-e a pénzügyi döntések tekintetében másként kezelni a kisvállalkozásokat, mint a nagyokat, s ha igen, miben, mennyiben.

A kötet mindvégig nagy hangsúlyt helyez az elmélet és gyakorlat összecsengésének, másrészt azok a tapasztalatok szerint megmutatkozó eltéréseinek bemutatására. Egész felépítése pedig olyan, hogy a lehető legjobban segítse a tanulást, s a tanultak felhasználásának begyakorlását.

Érdeklődni lehet: Csibi Erzsébet, Pearson Education Magyarország, erzsebet.csibi@pearson.com

John Man: Dzsingisz kán vezetői módszerének titkai - HVG Könyvek, 2010
Dr. Osman Péter ismertetése


A vezetéstudomány majdhogynem Szent Grálja, hogy megfejtse, milyen adottságaik tették képessé a történelem legnagyobb vezetőit a kiemelkedő teljesítményeikre, s mit tanulhatnak tőlük, akik szeretnének kimagasló vezetőkké válni. Man itt a történelem egyik legemblematikusabb vezetőjéről igyekszik ilyen elemzést adni, aki egy emberélet alatt a semmiből teremtett hatalmas, mintaszerűen szervezett, 140 évig fennálló birodalmat. Birodalma négyszer akkora volt, mint Nagy Sándoré, kétszerese a rómainak, és - olvashatjuk - Dzsingisz rendkívüli hozzáértéssel emelte sokkal magasabbra az illékony hódításnál.

Kivételes nagyságát tanúsítja, hogy birodalomépítőként olyan felismerésekre, és azokkal olyan eredményekre jutott, amelyek messze túllépték a hódítás addig szokásos kereteit, s a példákat, amelyeket ismerhetett. Alapvető intézményeket teremtett meg, méghozzá úgy, hogy ebben ki tudta küszöbölni a saját felkészültségének fogyatékosságait, s kivételes tehetséggel találta meg az adott feladat elvégzésére képes embereket. Így hozott létre jól szervezett államigazgatást, technikai előfeltételeként így teremtette meg az írásbeliségen alapuló adminisztrációt, ahhoz bevezette magát az írásrendszert, s megalkotta a stabil állami működés alapját, az írásban rögzített jogrendet. Sikeresen kiállta minden világhódítók legnagyobb próbáját, amely egyben minden rendű és rangú vezető egyik legfőbb próbája is: nem a hódítás az igazi teljesítmény, hanem a megtartás, hogy képes legyen működő birodalommá szervezni, és ezzel megtartani a meghódított területeket és népeket.

Mindebben két kérdés érdemel igazán figyelmet: Milyen vezetői képességei munkáltak mindebben, és - ami még sokkal fontosabb - hogyan jutott azok birtokába? Man, aki Oxfordban végzett posztgraduális tanulmányokat tudománytörténetből és mongolisztikából, erre ígér tanulságos válaszokat. Méltányoljuk, hogy a szinte lehetetlenre vállalkozott, hiszen Dzsingiszről nagyon kevés olyan információ maradt fent, amelyre elemzés támaszkodhat. A legfontosabb forrásról, A mongolok titkos történetéről elmondja, hogy Dzsingisz minden bizonnyal maga irányította, milyen képet fessenek róla abban. Ez újabb fontos adalék a vezetői nagyságához, hiszen egyértelműen mutatja kitűnő érzékét a propagandához és az információk manipulálásához.

Könyvében végig követhetjük Dzsingisz felemelkedését, hódítói és államalkotói pályáját, rengeteg részlet, vezetői, birodalomépítői mesterfogás bemutatásával. A legizgalmasabb mindebben, hogy honnan vette a pusztai suhanc, majd a feltörekvő vezető mindezt a bölcsességet. Neveltetéséből vajmi keveset, kivéve anyjának a természetes intelligenciájából fakadó tanításait. Írott történelemhez nem juthatott, s a szájhagyományokon szállongó is aligha segíthette. A maga Arisztotelészére - a foglyok közül felemelt Csu-cajra - csak pályája vége felé talált rá, s kivételes nagyságának újabb jele, hogy a Nagy Kán hajlandó volt tanulni tőle államférfiúi bölcsességet és stratégiát. A többi? Nos, éppen ez az a rejtélyes többlet, amely nélkül nincs kiemelkedő vezető, s amely miatt senkit sem lehet nagy vezetővé nevelni, csak segíteni abban, hogy a saját tehetségéből nagy vezetővé váljék.

Ez Dzsingisz nagyságának története, s Man segítségével ki-ki tanulhat belőle. És van egy jó, meg egy megnyugtató hírünk az érdeklődők számára. A jó, hogy Dzsingisztől valóban nagyon sokat tanulhatunk. A megnyugtató, hogy ettől még senki nem lesz Dzsingisz kán.

Dr. Temesváry Kriszta & Králik Helga: Kutyatartók kalauza - felelősség, barátság, életmód - FÁBE Könyvtár, 2008
Dr. Osman Péter ismertetése


Egy ideális világban - még egy optimálisban is - mindenkit, aki kutyát akar magának vagy családjának, kötelezni kellene, hogy előbb alaposan olvassa el ezt a könyvet vagy egy ehhez hasonlót. Rengeteg fontos technikai részlet tanulható belőle, s ami még sokkal fontosabb, olyan szemléletmód, amely nélkül a kutya birtokosa nem kultúrember. Ez utóbbi minőséget illetően felvethető ugyan, hogy az állattartás csupán egy dimenzió a sok közül, ám valójában aki ebben rossz, annál valami nagyon alapvető hibádzik abból, hogy emberséges ember legyen.

A FÁBE itt a Felelős Állatbarátok Egyesületét jelenti. De jó lenne rácsodálkozni, hogy vajon miért is kell az állatokhoz való viszonyunkban hangsúlyozni a felelősséget, hiszen hogyan másként is kezelhetnék az emberek az állatokat, mint kellő felelősséggel és azt megalapozó lelkiismeretességgel. Sajnos azonban mindannyian tudjuk, hogy ez egyáltalán nem magától értetődő. Sokszor csak egyszerű közöny, nemtörődömség munkál abban, hogy valaki csúnyán bánik a hatalma alá került állatokkal - csak nem gondol bele, hogy az érző lény, amely éppen úgy szenvedhet, mint ő maga. A városi állattartási szokásainkon pedig nagyon sokat rontott - mint megszámlálhatatlanul sok máson is - a társadalomban eluralkodó konzumszemlélet, amely a megvásárolható állatot sokak szemében egy szintre süllyesztette a mai "megveszem - használom - megunom - eldobom" sorsú használati tárgyakkal. Tisztelet és megbecsülés annak, aki számára magától értetődő, hogy élőlénnyel csak lelkiismeretesen szabad bánni, s aki önmagát becsüli meg azzal, hogy ezt mindig be is tartja. Tisztelet és megbecsülés annak, aki valóban felelős állatbarát. Azokhoz szól ez a könyv, akik ilyenek akarnak lenni. Mindenki más pedig szorítkozzék az egyetlen hozzáillő állatfaj, a tamagocsi tartására!

Szegény ebek, ahogy mindinkább hozzákötődtek az emberhez, úgy váltak egyre inkább függővé is tőle, a háznál tartottak pedig végletesen kiszolgáltatottakká a gazdáiknak. A városiak még inkább. Ma már mindenben a gazdáiktól függenek, s teljesen rászorulnak annak értő gondoskodására. Ebben pedig az "értő" is kulcsszó. Ahhoz, hogy valaki kellőképpen jól tartsa a kutyáját, még a szeretet sem elég, nélkülözhetetlen a hozzáértés is, a fentebb említett rengeteg technikai részlet ismerete. Kezdve onnan, hogy a kutya már régóta gyűjtőfogalom, amely mögött - a módszeres termékfejlesztéssel párhuzamba állítható - céltudatos tenyésztéssel előállított fajták széles skálája áll. Itt is olvashatjuk, hogy a Nemzetközi Kinológiai Szövetség több mint 300 kutyafajtát ismer el. E választékot még nagyban bővítik a keverékek, s a különféle fajtáknak nemcsak a fizikai jellemzői eltérőek, hanem az emberhez való viszonyukat többé-kevésbé befolyásoló egyéb sajátosságaik, s a tartásukhoz kapcsolódó szükségleteik is. Mindezt ismernie kell annak, aki becsületes kutyatartó akar lenni, a jó gazdik pedig elmondják, hogy a kutyák nagyon is meghálálják a törődést. Élőlénnyel kapcsolatban talán túlságosan rideg az értékelemzés fogalmait használni, ám tény, hogy mindazt a használati értéket - örömet -, amelyért emberséges ember kutyát tart, akkor kapja meg, s főként csak akkor tudja igazán kiteljesíteni, ha lelkiismeretesen bánik vele, s gondoskodik róla egészségben, betegségben, a neki kiszolgáltatott élőlény minden szükségletében. Amit pedig ki kell tanulni. Erre való ez a könyv is.

Teljes körű sajtószemle

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll!)
A sajtószemle tagvállalatunk, a Hír-Adás Sajtógynökség és a Médiafigyelő Kft. segítségével készült.


Paks-Press, 2010. március 26., péntek, 1. + 3. oldal
Innovációs Nagydíjban részesült a Paksi Atomerőmű

Technika, 2010. március 31., szerda, 7. oldal
Nagydíj teljesítménynövelésért
"...A Paksi Atomerőmű Zrt. Innovációs Nagydíjban részesülő innovációja mind a négy paksi áramtermelő blokk teljesítményét 500 megawattra emelte, ezzel 134 MW új, szén-dioxid kibocsátástól mentes atomerőművi kapacitás létesült, meglehetősen alacsony, 30,6 millió Ft/MW fajlagos beruházási költséggel..."

Mérnök Újság, 2010. április, 5. oldal
Innovációs Nagydíjat kapott a Paksi Atomerőmű

boon.hu, 2010. április 2., péntek
Lépéselőnyünk az innovációból ered
"...Egyedüli miskolciként részesült Környezetvédelmi Innovációs Díjban a Fux Zrt. Dr. Barkóczi István vezérigazgató szerint nincs gazdasági fejlődés innováció nélkül..."

Észak-Magyarország, 2010. április 3., szombat, 7. oldal
Lépéselőny: innováció
ÉM-INTERJU. Dr. Barkóczi Istvánnal
"...Környezetvédelmi Innovációs Díjat kapott a Fux Zrt. Dr. Barkóczi István: nincs fejlődés innováció nélkül..."

Délmagyarország, 2010. április 3., szombat, 4. oldal
Különdíj a Hedznek
"...A MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG a legeredményesebb újonnan alapított innovatív kisvállalkozásnak járó Innovációs különdíjat a szegedi Hedz Magyarország Kft.-nek..."

Délvilág, 2010. április 3., szombat, 4. oldal
Különdíj a Hedznek

monitormagazin.hu, 2010. április 5., hétfő
Kontra György innovációs díj

Világgazdaság, 2010. április 6., kedd, 8. oldal
Bevételt duplázna az Intellio Kft.

"...A 2009-es 142 millió forintról a várakozások szerint az idén 300 millióra növeli a forgalmát a biztonságtechnikai rendszereket fejlesztő és gyártó Intellio Kft. A cég a 2010-es Innovációs Nagydíjon kiemelt elismerésben részesült intelligens autópálya-felügyelő rendszeréről, valamint arcfelismerő kamerarendszerétől várja a forgalom megugrását..."

IT Business, 2010. április 6., kedd, 6. oldal
Cégvilág
Intellio: kiemelt elismerés

"...A kft.-t a 2010-es Innovációs Nagydíj alkalmával díjazták az intelligens autópálya-felügyeletet célzó innovációjukért; ennek eredményeképpen csökkent a halálos és nagy anyagi kárral járó balesetek száma, és biztonságosabb lett a közlekedés az M0 körgyűrű új szakaszán..."

Számítástechnika, 2010. április 7., szerda, 13. oldal
"Beleszerettem a termékfejlesztésbe"
"...A Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága kiemelt dicséretben részesítette a rendőrség Infovadász intelligens dokumentumkereső rendszerét..."

Magyar Mezőgazdaság, 2010. április 7., szerda, 4. oldal
Agrárágazati innovációs-díjak
"...Március 26-án, az Országház Főrendiházi termében 18. alkalommal adták át az innovációs díjakat..."

penzcentrum.hu, 2010. április 7., szerda
Sikertörténet! Kiemelt elismerésben részesült a Wienerberger
"...A kiemelt elismerést a magyar vállalat a Wienerberger konszern által kifejlesztett, a hazai piacra 2008 végén bevezetett POROTHERM PROFI DRYFIX márkanévre keresztelt, új falazási technológiáért kapta. A Magyar Innovációs Szövetség kiemelt elismerésről szóló oklevelét 2010. március 26-án a Parlamentben tartott Magyar Innovációs Nagydíj díjátadó ünnepségen vette át a Wienerberger Téglaipari Zrt. nevében Norbert Schwarzmüller vezérigazgató..."

Medical Tribune, 2010. április 8., csütörtök, 2. oldal
Innovációs díjat kapott a Richter
"...A Richter Gedeon Nyrt. a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal 2009. évi Technológiai Innovációs Díjában részesült az általa kifejlesztett és gyártott PORTIRONR termékcsaládért..."

Medical Tribune, 2010. április 8., csütörtök, 2. oldal
Innovációs díjat kapott a Teva
"...A Teva Gyógyszergyár Zrt. a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2009-es Innovációs Díjában részesült az általa fejlesztett és gyártott szellemileg független generikus pravastatin hatóanyagért..."

Heti Válasz, 2010. április 8., csütörtök, 45. oldal
Innovációs elismerést kapott a Richter
"...A Richter Gedeon Nyrt. a Nemzetközi Kutatási és Technológiai Hivatal 2009. évi Technológiai Innovációs Díjában részesült az általa kifejlesztett és gyártott Portiron256 termékcsaládért. A díjat Bogsch Erik vezérigazgató vette át március végén a Parlamentben..."

Heti Válasz, 2010. április 8., csütörtök, 45. oldal
Nagykorú lett a Nagydíj
"...A Magyar Innovációs Alapítvány által meghirdetett Innovációs Nagydíjat március 26-án, immár 18. alkalommal osztották ki a Parlamentben..."

Műszaki Magazin, 2010. április 8., csütörtök, 61. oldal
2009. évi Magyar Innovációs Nagydíj

Magyar Narancs, 2010. április 8., 10+11. oldal
"Ez egy forradalmi gondolat"
Philippe Aghion közgazdász az innovációról
"...A Harvard francia születésű professzora a gazdasági növekedés titkát kutatja, ami innováció nélkül bajosan képzelhető el. De mi az innováció titka? Mit kell érte tenniük a vállalatoknak, és mit az államnak? Erről faggattuk pár hete Budapesten, amikor átvette a Rajk László Szakkollégium Neumann János-díját..."

Klub Rádió - Többet ésszel, 2010. április 8., csütörtök
"...Innovációs Nagydíjat kapott az autópálya figyelőrendszerért egy magyar cég. Nyilatkozik: Princz Adorján
Sikereket ér el a rákgyógyászatban egy magyar cég, amely nemrég Innovációs Nagydíjat kapott. Nyilatkozik: Szász Olivér..."


tozsdeforum.hu, 2010. április 8., csütörtök
Innovációs cég élén a hazai LeaderSHE
"...Magyarországról Polgárné Májer Ildikó, a ValDeal Innovációs Zrt. elnök-vezérigazgatója kapta 2010-ben a női topmenedzserek munkáját elismerő nemzetközi LeaderSHE díjat...
...Polgárné Májer Ildikó a magyar találmányok felkarolásával és piaci hasznosításával foglalkozó ValDeal Innovációs Zrt. elnök-vezérigazgatója, üzleti angyal. A Magyar Innovációs Szövetség regionális képviselője, az EU Enterprise Policy Group Business Chamber magyar tagja..."

vg.hu, 2010. április 8., csütörtök
Magyar díjazott a női top menedzserek között
"...Polgárné Májer Ildikó a magyar találmányok felkarolásával és piaci hasznosításával foglalkozó ValDeal Innovációs Zrt. elnök-vezérigazgatója, üzleti angyal. A Magyar Innovációs Szövetség regionális képviselője, az EU Enterprise Policy Group Business Chamber magyar tagja..."

IVSZ Hírlevél, 2010. április 9., péntek
A Magyar Innovációs Nagydíj különdíját kapta a Hedz, elismerő oklevelet a Montana

Népszava, 2010. április 9., péntek, 3. oldal
Polgárné Májer Ildikó LeaderSHE-díjas
"...Magyarországról Polgárné Májer Ildikó, a ValDeal Innovációs Zrt. elnök-vezérigazgatója kapta 2010-ben a női topmenedzserek munkáját elismerő nemzetközi LeaderSHE díjat..."

Metropol, 2010. április 9., péntek, 2. oldal
Startol a program
"...Egymilliárd forintos uniós támogatással megkezdődik a szegedi szuperlézer- kutatóközpont létrehozásának előkészítése, amely az Európai Unió egyik tudományos nagyberuházása, az Extreme Light Infrastructure részeként valósulhat meg..."

itbusiness.hu, 2010. április 9., péntek
Innovációból elégséges
"...Érzik ezt az érintettek is: a Magyar Innovációs Szövetség szerint szükség van arra, hogy az ország k+f-ráfordítása 2015 végére - folyamatos, évi 0,1-0,2 százalékos növekedéssel - a gdp 1,5 százalékára bővüljön..."

Blikk, 2010. április 11., vasárnap, 36. oldal
Nobel-díjat kaphat a magyar találmány
Dr. Hummel Zoltán megfejtette, hogyan hidratálhatjuk magunkat

"...Dr. Hummel Zoltán felfedezte, hogyan tudnak a rostok több vizet megkötni és a bélcsatornában tartani..."

Napi Gazdaság, 2010. április 12., hétfő, 2. oldal
Újabb klasztereket akkreditáltak

"...A Pólus Akkreditációs Testület újabb öt klasztert akkreditált a Pólus Program keretében - adta hírül a MAG Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. Az Innovatív Élelmiszeripari Klaszter, a Szilícium Mező, az Ökopolisz, a Pannon K+F+I+O és a Pharmagora klaszterek kerültek be újonnan a programba, igazolva azt, hogy ezek a gazdasági hálózatok felkészülten állnak akár 1,5 milliárd forint gazdaságfejlesztési forrás lehívására az innovációt és k+f-et támogató programokból..."

Duna TV, 2010. április 12., hétfő
"...A világ számos pontján használják katonai felderítő alakulatok a Sagax Informatikai Kft. készülékeit eredményesen. A szoftver rádió alapú felderítő készülékek a Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton is sikert arattak. Megszólal Eged Bertalan..."

Világgazdaság, 2010. április 13., kedd, 7. oldal
Magyar innovációs igazgató az Eckesnél

IT-Business, 2010. április 13., kedd, 18. oldal

Karrier
"...Polgárné Májer Ildikó, a ValDeal Innovációs Zrt. elnök-vezérigazgatója kapta 2010-ben a női topmenedzserek munkáját elismerő nemzetközi LeaderSHE díjat...
...Polgárné Májer Ildikó a Magyar Innovációs Szövetség regionális képviselője, az EU Enterprise Policy Group Business Chamber magyar tagja..."

Műszaki Magazin Online Hírlevél, 2010. április 14., szerda
Az innováció a jövőt jelenti...
"...A közelmúltban az Országház Főrendiházi Termében megrendezett díjátadási ünnepséget Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke nyitotta meg, majd Závodszky Péter, a Magyar Innovációs Alapítvány elnöke köszöntötte az ünnepség mintegy háromszáz résztvevőjét..."

Metropol, 2010. április 14., szerda, 26. oldal
Construma: Újdonság-díjasok
"...Négy termékkategóriában összesen öt cég nyerte el idén a Construma Újdonság- díjat. Bár ebben az évben kevesebben pályáztak, a zsűri elnöke szerint a színvonal egyre magasabb. Most a kiállító cégek közül 20-an szálltak versenybe az innovációs elismerésért..."

Népszabadság, 2010. április 14., szerda, Construma 2010, 4. oldal
Környezettudatos és innovatív megoldások
Construma Újdonságdíj 2010
"...Úttörő koncepciók, melyek előrevetítik az építőipar lehetséges fejlődési irányait, és mindenképpen izgalmas, egyedi megoldást kínálnak a tervezőknek és építtetőknek..."

Duna TV, 2010. április 14., szerda
"...A Herz Magyarország Kft. nyerte a 2009-es év legeredményesebb fiatal vállalkozásának járó Innovációs Különdíjat. A mindössze négy éve alakult vállalkozás egy elektronikus menetjegy termékjegy kifejlesztéséért kapta a legrangosabb hazai innovációs elismerések egyikét. Megszólal Fejes Sándor..."

Metropol, 2010. április 15., csütörtök, Vállalkozó, 2. oldal
Főszerepet kaphat az innováció
"...A kis- és középvállalkozások (kkv) rendelkezésére számtalan európai uniós forrás áll, amikkel korszerűsíthetik vállalkozásukat, javíthatják innovációjukat, és kiküszöbölhetik azokat a problémákat, amikkel a gazdasági válság miatt szembe találták magukat..."

PC World, 2010. április 15., csütörtök, 61. oldal
Hirdetés - Euro Office 2009
"...Az EuroOffice 2009 integrált irodai szoftver teljes megoldást kínál mind az intézmények, mind az üzleti világ számára. Az irodai alkalmazáscsomag a MultiRáció 2003-ban innovációs díjnyertes MagyarOffice irodai szoftvercsaládjának továbbfejlesztése (http: //www.magyaroffice.hu)..."

Klub Rádió - Többet ésszel, 2010. április 15., csütörtök
"...Innovációs-díjat kapott a Teva Gyógyszergyár. Nyilatkozik: Hegedűs Lajos (Teva Gyógyszergyár)
Fiatal vállalkozás kategóriában Innovációs-díjat vehetett át egy szegedi cég. Nyilatkozik: Dr. Fejes Sándor..."


Figyelő, 2010. április 15-21., 33+34. oldal
Innovációs pörgés
"...Az elmúlt 25 év során még soha nem voltunk ennyire innovatívak - mondta lapunknak Jean-Philippe Courtois, a Microsoft International elnöke, aki a globális stratégiáért is felel..."

Duna TV, 2010. április 16., péntek
"...A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara innovációs díjában részesült a TEVA Gyógyszergyár egy olyan termék kidolgozásáért, amely a vér koleszterin szintjét csökkenti. Megszólal dr. Hegedűs Lajos, vezérigazgató, TEVA..."

index.hu, 2010. április 16., péntek
Kihirdették a kutatóegyetemi pályázat eredményét
"...Hiller István oktatási és kulturális miniszter "kutató-elitegyetem", illetve "kiváló egyetem" minősítést adott 5-5 egyetemnek. Az elismeréseket a tárcavezető Bajnai Gordon miniszterelnökkel és Pálinkás Józseffel, a Magyar Tudományos Akadémia elnökével közösen adta át pénteken..."

Világgazdaság, 2010. április 16., péntek, 1+3. oldal
Szélesebb körűvé váló adókedvezmény
"...Nem muszáj ténylegesen Magyarországon végezni a kutatás- fejlesztési tevékenységet ahhoz, hogy egy vállalat, cégcsoport annak költségét levonhassa az általa fizetendő innovációs járulék összegéből...
...Levonható a Magyarországon fizetendő innovációs járulék mértékéből a külföldön végzett kutatás-fejlesztési tevékenység is..."

Vasárnapi Hírek, 2010. április 18., vasárnap, 18. oldal
Nobel-díjat kaphat a magyar találmány
"...Dr. Hummel Zoltán felfedezte, miként tudnak a rostok több vizet megkötni és a bélcsatornában tartani..."

Világgazdaság, 2010. április 19., hétfő, 7. oldal
Mielőbb fordulatra van szükség
Innovációs teljesítmény és gazdasági fejlettség közt szoros korreláció van, ezt ki kell használni
"...A források koordinált biztosításával egy kiszámítható rendszerben a vállalkozások kutatás -fejlesztési (k+f) ráfordításai is növekszenek majd, és három-négy éven belül reális cél lehet, hogy a hazai k+f kiadások - az EU átlagot megközelítve - elérjék a bruttó hazai termék (GDP) 1,5 százalékát, és innovációs teljesítményével Magyarország az európai államok középső harmadába kerüljön. Lapunknak nyilatkozva ezt a jövőképet vázolta fel Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke..."

vilaggazdasag.hu, 2010. április 19., hétfő
Mielőbb fordulatra van szükség

Világgazdaság, 2010. április 19., hétfő, 8. oldal
A fődíjat érő nyolc százalék háttere
Hogyan születik világra szóló innováció? A paksiaktól megtudtuk, mennyire fontos az együttműködés a siker érdekében
"...Paksi Atomerőmű Zrt. kapta a 2009-es Innovációs Nagydíjat. A kitüntetéssel azt a munkát ismerte el a Magyar Innovációs Szövetség, amelyet a társaság villamosenergia-termelő képességének növelése érdekében tett..."

vg.hu, 2010. április 19., hétfő
A fődíjat érő nyolc százalék háttere

Világgazdaság, 2010. április 19., hétfő, 8. oldal
Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat, 2009

Világgazdaság, 2010. április 19., hétfő, 9. oldal
A fiatalok állják a versenyt
A nyertes kutatói pályázatok azt mutatják, hogy óriási kincsek vannak Európában és így Magyarországon is
"...Hogy miként ítélik meg Magyarország kutatásfejlesztési (k+f) és innovációs teljesítményét az Európai Unióban?..."

Világgazdaság, 2010. április 19., hétfő, 9. oldal
Már tervezik a szuperlézert
A fejlesztés tíz évre a világ élvonalába helyezi Európát

Világgazdaság, 2010. április 19., hétfő, 9. oldal
Hét évre szól a keretprogram
Várják a kooperációt, az ötleteket, az embereket és a terveket
"...Kooperáció, ötletek, emberek, kapacitások - ezekre a területekre fókuszál az Európai Unió 2007-től indult 7. kutatási, technológiafejlesztési és demonstrációs keretprogramja..."

Világgazdaság, 2010. április 19., hétfő, 10. oldal
Új pályázat az induló és fejlődő klasztereknek
Összesen több mint hatmilliárd forint támogatáshoz juthatnak a legjobb szakmai együttműködési projektek
"...Az innovációban egyre nagyobb szerepet töltenek be a klaszterek Magyarországon..."

Magyar Hírlap, 2010. április 19., hétfő, 7. oldal
A szocialisták az innováció területén is elbuktak
"...Hiába fogadták el a 2007-2013-as időszakra vonatkozó tudomány-, technológia- és innovációpolitikai (TTI) stratégiát, a szocialista kormány ezen a téren is kudarcot vallott. Az európai innovációs eredménytábla (European Innovation Scoreboard- EIS) kimutatása szerint hazánk az úgynevezett lecsúszott országok kategóriájába került. A magyar innovációpolitika csődjét egyértelműen mutatják további nemzetközi dokumentumok is..."

Népszava, 2010. április 19., hétfő, 13. oldal
Orosz tudományos központok épülnek
Tehetséges fiatalokon kívül Nobel-díjasokat is megnyernének
"...Egyszerre két innovációs központ nagyszabású terveivel ismerkednek az oroszok. Az elképzelések jelentősek, most már csak az a kérdés, lesz-e pénz és szellemi kapacitás a megvalósításukra..."

Várható események

Kockázati tőkebefektetés a gyakorlatban

A Dél-Alföldi Regionális Innovációs Ügynökség Közhasznú Egyesület (DA-RIÜ Khe.) 2010. április 22-én egynapos képzést rendez "Kockázati tőkebefektetés a gyakorlatban" címmel, Szegeden (Kígyó u. 4., földszinti előadóterem).

A képzésen való részvétel díja: 3000 Ft/fő, amely tartalmazza a regisztrációt, a képzési csomagot és az étkeztetés költségeit. Részvételi szándékát 2010. április 21-ig jelezheti a 62/549-509-es fax számon, vagy a regisztrációs lap visszaküldésével a folk.renata@darinno.hu e-mail címen.

További információ: www.darinno.hu

Közép-Kelet Európai Vállalatfinanszírozási és Kockázati Tőke 2010 Konferencia

2010. április 22-én, a Hilton Budapest (Vár) Hotelben rendezi meg tagszervezetünk, a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület és a Portfolio.hu a Közép-Kelet Európai Vállalatfinanszírozási és Kockázati Tőke 2010 Konferenciát.

Fókusztémák:
- Milyen trendek várhatók a következő két-három évben a private equity és a corporate finance területen?
- Ki és milyen feltételekkel hajlandó tranzakciókat finanszírozni a jelenlegi környezetben?
- Hogyan lehet jó dealt létrehozni egy reorganizációs szándékok által motivált tranzakció során?
- Hogyan hidalható át az eladói és vevői oldal között létrejött árazási szakadék?
- Milyen tanulságok vonhatók le az elmúlt recessziók során kialakult private equity hozamokból?
- Kivásárlások után növekedés orientált befektetések
- Esettanulmányok
- Panelbeszélgetések
- Milyen motivációkkal rendelkeznek a változatlanul terjeszkedési stratégiával bíró nagy szakmai befektetők az élelmiszeriparban és a telekom szektorban?

Szekciók:
- Hogyan reagáljunk a változó környezetre? (moderátor: Takács Szabolcs, Portfolio.hu, elemző)
- Lehetőségek a válság után
- Mid market szegmens és a KKV-k (moderátor: Tánczos Péter, Etalon Zrt., igazgatósági tag),
- Egységesedő régiós tőzsde: új lehetőségek PE, CF szempontból (moderátor: Takács Szabolcs, Portfolio.hu, elemző)
- Tranzakciók és finanszírozás az élelmiszer-iparban
- Milyen lehetőségeket tartogat a telekom / IT szektor? (moderátor: Herczku György, KBC Corporate Finance, ügyvezető igazgató)

További információ és regisztráció: http://www.portfolio.hu/rendezvenyek/reszletes.tdp?id=66

A Magyar-francia kereskedelmi és ipari kamara találkozója

A Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara (MFKI) első ízben 2010. április 22-én, a Francia Intézetben szervezi meg a "Francia tagozatok - diákok - vállalatok" közötti találkozót, hogy elősegítse a tagvállalatok és a francia nyelvű képzést kínáló felsőoktatási intézmények közötti együttműködést.

Néhány sikeres projekt bemutatásán keresztül a vállalatok képviselői bepillantást nyerhetnek a különböző képzési lehetőségekbe, valamint megbizonyosodhatnak a diákok képességeiről és szakmai felkészültségéről. A prezentációk után a vállalatok képviselői alaposabban megismerhetik a különböző képzéseket "speed business meeting" típusú beszélgetések keretén belül.

Az est programja:
18:00 | Megnyitó: Sylvain Cotten, az MFKI elnöke
18:10 | Köszöntő: René Roudaut, francia nagykövet
18:15 | Prezentációk: Francia tagozatok/diákok, vállalatok
19:00 | Speed business meeting
19:45 | Állófogadás

További infomáció: ccifh@ccifh.hu

A könyvkiadás és könyvkereskedelem az elektronikus másolhatóság korában

2010. április 23-án konferenciát rendez a XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretében az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM), a Magyar Szabadalmi Hivatal (MSZH), a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) és a Magyar Szak- és Szépirodalmi Szerzők és Kiadók Reprográfiai Egyesülete (MASZRE) Budapesten, a Millenárison, "A könyvkiadás és könyvkereskedelem az elektronikus másolhatóság korában" címmel.

Tervezett program:
10:30 | Köszöntők: Dr. Bendzsel Miklós, elnök (MSZH), Dr. Fazekas Judit, szakállamtitkár (IRM), Zentai Péter László, igazgató (MKKE)
11:00 | "Google - Europeana - Magyarország" - vitaindító előadások: a Google magyarországi képviselője (felkérése folyamatban), Dr. Sajó Andrea, főigazgató (Országos Széchényi Könyvtár), Matyi Dezső, ügyvezető igazgató (Alexandra Kiadó)
12:00 | Kávészünet
12:15 | 1. Panelbeszélgetés: Szerepvállalás a könyvörökség digitalizálásában
Moderátor: Dr. Mlinarics József, elnök (Magyar Tartalomipari Szövetség)
Résztvevők: Dr. Rónai Iván, főosztályvezető-helyettes (OKM, az Europeana projekt magyarországi koordinátora), Dr. Munkácsi Péter, osztályvezető-helyettes (MSZH), Weiler Péter, igazgató (Líra csoport), Starcz Ákos, vezérigazgató (Bookline.hu Nyrt.), Moldován István (Magyar Elektronikus Könyvtár)
13:15 | Ebédszünet
14:00 | 2. panelbeszélgetés: Az illegális másolás elleni küzdelem eszközei és eredményei
Moderátor: Bodó Balázs (BME MOKK)
Résztvevők: Dr. Mann Judit, tag (SZJSZT), Dr. Tarr Péter, jogi ügyintéző (MSZH), Schenk János, főszerkesztő (a MASZRE másolás elleni munkacsoportja), Dr. Koltay Krisztina (MASZRE), Dr. Gál Katalin, ügyvezető igazgató (MKKE), Votisky Zsuzsa, ügyvezető igazgató (Typotex Kiadó)
15:00 | 3. panelbeszélgetés: Szövegkultúra a digitális másolhatóság korában - stratégiák, politikák
Moderátor: Valuska László (Könyvesblog)
Résztvevők: Walitschek Csilla, ügyvezető igazgató (Libri), Sebők Marcell (litera.hu), Birck Balázs (T Csoport, E-book), Dr. Gyenge Anikó, osztályvezető (IRM), Dr. Wernitzer Julianna, főigazgató-helyettes (Petőfi Irodalmi Múzeum), Vaskó Péter (docens, ELTE Bölcsészkar)

További információ: www.mszh.hu/hirek/hirek_201004141117_1.html

Szakmai Rendezvény a Szellemi Tulajdon Világnapja tiszteletére

A LES (Licensing Executives Society) International kezdeményezésére a LES Magyarország Khe, a Magyar Szabadalmi Hivatal, a Magyar Szerzői Jogi Fórum Egyesület, a Magyar Védjegy Egyesület, a Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület és a HENT közös szakmai előadássorozatot rendez 2010. április 23-án, az MSZH földszinti előadótermében (Budapest, V. Garibaldi u. 2).

Program:
9:00 | Megnyitó és a megjelentek köszöntése: Dr. Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke
9:05 | LES Magyarország Khe részéről
A szabadalmi licencia szerződéseknél alkalmazott díjkulcs mértéke, és az azt meghatározó tényezők a LES USA/Canada által végzett felmérés eredménye alapján: Lantos Mihály, szabadalmi ügyvivő, Danubia Szabadalmi és Jogi Iroda Kft.
9:35 | A Magyar Szerzői Jogi Fórum Egyesület (MSZJF) részéről
Az EU elnökségünkre való felkészülésünk szerzői jogi vonatkozásai: Dr. Gyenge Anikó, osztályvezető, IRM
Az EU elnökségünkre való felkészülésünk iparjogvédelmi vonatkozásai: Dr. Jókúti András, főosztályvezető-helyettes, MSZH
10:25 | Kávészünet
10:45 | A Magyar Védjegy Egyesület (MVE) részéről
A védjegyhasználat aktuális kérdései: Dr. Szamosi Katalin, ügyvéd, S.B.G. & K. Ügyvédi és Szabadalmi Irodák
11:15 | A Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület (MIE) részéről
Az Európai Szabadalmi Egyezmény végrehajtási szabályainak 2010. április 1-étől hatályba lépő lényeges változásai: Lengyel Zsolt, szabadalmi ügyvivő, Danubia Szabadalmi és Jogi Iroda Kft.
11:45 | A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) részéről
A HENT 2009 évi működése a gazdaság tükrében: Dr. Tóth Zita, a HENT titkára és Marosi György, a MIE ügyvezető elnöke

Részvételi szándékát e-mailen (bene@danubia.hu) vagy telefonon (411-8717) jelezheti a LES Magyarország Khe mint szervező részére, április 16-ig.

Piaci ismeretek, marketing stratégiák

2010. április 28-án egynapos intenzív tréninget szervez az Innostart Alapítvány "Piaci ismeretek, marketing stratégiák" címmel, az Innostart székhelyén (1116 Budapest, Fehérvári út 130). Jelentkezési határidő: 2010. április 21.

A hazai vállalakozók üzleti életük mindennapjai során választ keresnek a következő kérdésekre:
- Mi történik a piacainkon?
- Milyen tényezők alakítják üzletági környezetünket?
- Milyen úton gyűjthetünk piaci információkat?
- Kik a lehetséges vevőink?
- Milyen meglévő és rejtett igényeik, elvárásaik vannak?
- Mit csinálnak a versenytársaink, miben erősek és miben támadhatóak?
- Milyen legyen a termékünk, szolgáltatásunk?
- Hogy vezessük be piacra?
- Hogy alakítsuk ki a "jó árat"?
- Hogy tudjuk a versenytársaktól megkülönböztetni magunkat?
- Hogy tudjuk a termékünk/szolgáltatásunk által nyújtott előnyt kommunikálni?
- Hogy tartsuk meg a vevőinket, ügyfeleinket?

Az INNOSTART korábbi képzésein nagy sikerű előadást tartott dr. Petruska Ildikó (BME) a "Piaci ismeretek, marketing stratégiák" témakörben, mely a fenti kérdésekre adott választ. Az INNOSTART napi munkakapcsolataira és a képzésen szerzett visszajelzésekre támaszkodva ebben a témakörben mélyebb ismereteket nyújtó intenzív tréninget szervez.

A jelentkezők e tréning során elsajátíthatják a marketingszemléletet, és szert tehetnek azokra a korszerű marketingismeretekre, amelyek segítenek szakítani a hibás gyakorlattal, és amelyek ma már nélkülözhetetlen elemei egy tudatos vállalkozásnak. Az elméleti ismeretek elsajátítását - valamennyi fontos kérdésnél - gyakorlati feladatok megoldása segíti elő.

A részvétel feltételeiről, a tematikáról az INNOSTART honlapján tájékozódhatnak és a jelentkezési lap is innen tölthető le: www.innostart.hu - Hírek, események rovat.

További információ: Szegner Erzsébet, projektmenedzser (e-mail: erzsebet.szegner@innostart.hu; tel.: 1/382-1511)

6. Magyar Nemzeti és Nemzetközi Lifelong Learning Konferencia

2010. április 29-30. között rendezi meg a 6. Magyar Nemzeti és Nemzetközi Lifelong Learning Konferenciát a MELLearN Egyesület, a Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Karán. A rendezvény védnöke Prof. Dr. Hámori József, egyetemi tanár, kutatóprofesszor, a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

A konferencián a következő szekciók kerülnek megrendezésre:
A. Életen át tartó tanulás és innováció
B. Az életen át tartó tanulás pszichológiája, értékteremto hatása és az életkor
C. Életen át tartó tanulás, társadalmi mozgalmak és politika, a szegénység és a kirekesztés elleni küzdelem
D. Életen át tartó tanulás, média és kommunikáció, az idegen nyelv tanulás kihívásai
E. PhD szekció: Élethosszig tartó tanulás és ifjúság

A konferencián előadást tart többek között Dr. Szabó Gábor, a MISZ elnöke "Innováció és lifelong learning" címmel.

További információ: www.mellearn.hu/events/konf_10-04-29.html

Kézfogás Program

A Kapcsolatépítő Üzleti Randi Klub (KÜR Klub) elindította Kézfogás Program néven Magyarország első, KKV-knak szóló bizalomépítő programját. A program 4 lépése:
1. 4 alkalommal letölthető szakmai e-füzet kiküldése e-mailben, a következő témákban:
    - hogyan építs bizalmat online?,
    - hogyan építs bizalmat a személyes kapcsolatokon keresztül?,
    - sikertörténetek,
    - vállalkozásfejlesztési szakmai anyagok - fókuszban a bizalomépítés.
2. részvételi lehetőség a Kézenfogás Műhelytalálkozón,
3. lehetőség a KÜR Klub "Bizalom Bankba" a cég saját értékeit, szakmai kompetenciáját, szolgáltatásainak, termékeinek előnyeit "betenni",
4. lehetőség egy találkozón személyesen is megismerni a többi jelentkezőt és szervezett formában, irányítottan tárgyalni egymással.

A program 2010. április 30-án indul. A jelentkezés határideje április 29. 12 óra, a regisztrációs díj 1600 Ft + ÁFA.
További információ és regisztráció: www.kezfogas.uzletirandi.hu

Korszerű vállalkozói, gazdasági ismeretek a sikerorientált kkv-k érdekében

2 napos ingyenes képzést szervez az Innostart Alapítvány a KKC-2007-K pályázat keretében "Korszerű vállalkozói, gazdasági ismeretek a sikerorientált kkv-k érdekében" címen. A tréning időpontja 2010. május 4-5. helyszíne a Vállalkozói Központ Közalapítvány konferenciaterme (8000 Székesfehérvár, Seregélyesi út 113.). Jelentkezési határidő 2010. április 26.

A versenyképesség egyik elengedhetetlen tényezője az innováció. A tréning tematikáját úgy állították össze, hogy az innovációs folyamat minden fontos pontjára rávilágítson. A tréningre azokat a vállalkozókat várják, akik az innovatív ötletük megvalósításához vállalkozást szeretnének alapítani, illetve a már működő vállalkozások közül azokat, akik a siker érdekében az innovációhoz szükséges ismereteiket szeretnék bővíteni.

A képzéssel kapcsolatos részletesebb információ kérhető:
- az INNOSTART-nál: a www.innostart.hu/node/218 honlapon, illetve Szegner Erzsébet, projektmenedzsernél (tel.: 1/382-1511; erzsebet.szegner@innostart.hu),
- a Vállalkozói Központ Alapítványnál: Deres Tímeától (tel.: 22/514-110; deres.timea@szvk.hu)

Szellemi tulajdon mint a KKV-k üzleti eszköze

A Magyar Szabadalmi Hivatal (MSZH) az IPeuropAware projekt keretében, együttműködve az ITD Hungary Zrt-vel (az Enterprise Europe Network tagjával) és a SEED Alapítvánnyal könyvbemutatóval egybekötött konferenciát rendez Budapesten, 2010. május 6-án, 9:30-14:00 óra között, az ITD Hungary Zrt. Andrássy út 12. alatti székházában. A rendezvényen bemutatják a "Szellemitulajdon-védelmi útmutató a bútor-, bőr-, cipő-, illetve textiliparban tevékenykedő vállalkozások számára" című könyvet.

Abból a célból, hogy a kis- és középvállalkozásokat segítse a szellemitulajdon-védelem gazdag eszköztárának célszerű felhasználásában, az EU által finanszírozott "IPeuropAware - IP Awareness and Enforcement: Modular Based Actions for SMEs" projekt keretében útmutatókat készítettek a hamisítás által különösen érintett iparágakban (a bútor- bőr- textil és ruha- valamint a cipőiparban) tevékenykedő kis- és középvállalkozások számára.

A rendezvény célja ezen útmutatók integrált magyar nyelvű változatának (melyet a résztvevők térítésmentesen megkapnak a helyszínen), valamint az IPeuropAware projekt szerepének bemutatása. A résztvevők megismerkedhetnek továbbá az MSZH és a SEED Alapítvány kis- és középvállalkozókat támogató szolgáltatásaival, illetve tevékenységével. Néhány innovatív kisvállalkozás szellemitulajdon-védelmi gyakorlatának bemutatására és tapasztalatcserére is sor kerül a rendezvényen.

A eseményen a részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció és további információ: janos.gacs@hpo.hu, illetve: 1/474-5503

Hogyan tovább nemzeti akkreditálás?

A Nemzeti Akkreditáló Testület és a Magyar Minőség Társaság 2010. május 6-án Szakmai Napot szervez, "Hogyan tovább nemzeti akkreditálás?" címmel, a Magyar Szabványügyi Testület új székházában (1082 Budapest, Horváth Mihály tér 1).

A nemzeti akkreditálás számára az elmúlt év a korábbi éveknél is több és nagyobb jelentőségű változást hozott. Ezek közül kiemelkedik a Nemzeti Akkreditáló Testület európai szakértői értékelése az európai és nemzetközi kölcsönös elismerési megállapodásokhoz történő csatlakozás megteremtésére.

Program:
10:00 | A szakmai nap megnyitása: Lantos Géza, elnök, Nemzeti Akkreditáló Testület
10:15 | Az európai és nemzetközi kölcsönös elismerési megállapodásokhoz történő csatlakozás jelentősége és hatásai: Dr. Ring Rózsa ügyvezető igazgató, Nemzeti Akkreditáló Testület
11:15 | Szünet
11:30 | Az akkreditálási eljárások gyakorlati tapasztalatai: Dr. Oláh József jogtanácsos, Nemzeti Akkreditáló Testület
12:15 | Konzultáció

Bővebb információ: Magyar Minőség Társaság, tel: 1/215-6061

"Az iparjogvédelmi torta szeletei"

A Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület 2010. május 6-7-én rendezi meg hagyományos tavaszi továbbképzését Siófokon, a Hotel Azúrban, "Az iparjogvédelmi torta szeletei (az európai és a globális együttműködésben mutatkozó lehetőségek)" címmel.

Program

május 6.
14:00 | Megnyitó: Kürtös József, a Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület szabadalmi alelnöke
14:10 | Hátrányból előny? A felhalmozott globális szabadalmi munkateher menedzselhetősége: Dr. Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke
15:10 | Érdekek ütközése és az érdekellentétek feloldása licencia tárgyalásokon: Lantos Mihály, szabadalmi ügyvivő, a Danubia Szabadalmi és Jogi Iroda Kft. ügyvezető igazgatója
15:50 | Szünet
16:10 | Az EU magyar elnökségének iparjogvédelmi programja: Dr. Ficsor Mihály, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnökhelyettese
17:00 | Tartalomhoz a forma - a térbeli védjegyek oltalma: Dr. Lukácsi Péter, az S. B. G. & K. Ügyvédi és Szabadalmi Irodák ügyvédje
17:40 | Kérdések, hozzászólások

május 7.
9:00 | A közösségi védjegyrendszer átfogó felülvizsgálata: Dr. Gonda Imre, a Magyar Szabadalmi Hivatal főosztályvezető-helyettese
9:45 | Új utak, hálózatos megoldások a PCT-hatóságok működtetésében - kezdeményezések és remények Közép-Európában: Dr. Stadler Ilona és Hajdú Judit, a Magyar Szabadalmi Hivatal főosztályvezetői
10:40 | Szünet
11:00 | Az ügyvivői szakmát érintő európai folyamatok, tervek, aktualitások: ifj. Szentpéteri Ádám, szabadalmi ügyvivő, az S. B. G. & K. Ügyvédi és Szabadalmi Irodák szabadalmi iroda vezetője
11:40 | Szabadalombitorlási perekben a gazdagodás elvonásának kérdései és néhány gondolat a magyarországi jogérvényesítés lehetőségeiről: Molnár Imre, szabadalmi ügyvivő, a Danubia Szabadalmi és Jogi Iroda Kft. ügyvezetője
12:20 | Kérdések, hozzászólások
12:30 | Ebédszünet
14:00 | A védjegybejelentés módosításáról: Dr. Gödölle István, a Gödölle, Kékes, Mészáros & Szabó Szabadalmi és Védjegy Iroda szabadalmi ügyvivője
14:40 | A szabadalmi igénypontok logikai modellezése az Európai Szabadalmi Hivatal jogeseteinek vizsgálatán keresztül: Kacsuk Zsófia, a KACSUKPATENT Szabadalmi és Védjegy Képviselet szabadalmi ügyvivője
15:20 | Kérdések, hozzászólások
15:40 | Zárszó

További információ: Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület
e-mail: 1.mie@mtesz.hu; 2.mie@mtesz.hu; tel.: 353-1661, 353-1780

Az INNOREG KM RIÜ Khe. tagjaként az INNOSTART az alábbi információkat teszi közzé:

- Magyar-szlovén együttműködési nap az eHealth területén Budapesten, 2010. május 27-én
Az INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ - mint az INNOREG Közép-Magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség és az Enterprise Europe Network Magyarország projekt-konzorcium tagja -, valamint az ITD Hungary Zrt., az Enterprise Europe Network Magyarország projekt konzorciumvezetője a szlovén partnerszervezetek együttműködésével és az Informatikai Vállalkozások Szövetségének szakmai támogatásával magyar-szlovén partnerkapcsolatok kialakítását elősegítő rendezvényt szerveznek az e-Egészségügy területén. A rendezvény helyszíne a Mamaison Hotel Andrassy (1063 Budapest, Munkácsy Mihály utca 5-7.)

A rendezvény célja a magyar-szlovén partnerkapcsolatok elősegítése az infokommunikációs technológiák orvostudományi alkalmazásai területén:
- kutatási együttműködések kialakítása, közös projektek kidolgozása az Európai Unió 7. Keretprogramjának felhívásaira,
- meglévő kutatási eredményekre alapozott technológiai transzfer és kutatáshasznosítási együttműködések kialakítása.

Célcsoport:
- magyar és szlovén vállalkozások, egyetemek, kutatók
- a régió országainak érdeklődő szervezetei (Ausztria, Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Horvátország, Románia)

A rendezvényen lehetőség nyílik több szlovén és magyar partnerrel előre egyeztetett, kétoldalú tárgyalás keretében közvetlen kapcsolatfelvételre.

A rendezvény részvételi költsége bruttó 50 EUR vagy 13500 Ft (cég/max. 2 fő), ami magában foglalja a részvételi lehetőséget a rendezvényen, a kétoldalú tárgyalások szervezését, a rendezvényen résztvevő cégeket bemutató katalógust és részvételi lehetőséget a gálavacsorán. A regisztrációs díj fizetésének módjáról a szervezők értesítést küldenek.

Program:
- május 26.: érkezés Budapestre, kötetlen szabad városnézés
- május 27.:
    - délelőtt a magyar és szlovén szervezők bemutatkozása és az eHealth szektor magyarországi és szlovéniai helyzetének bemutatása
    - délután kétoldalú szervezett tárgyalások és FP 7 kerekasztal megbeszélés (pályázatok)
    - este gálavacsora.

Az érdeklődők részvételi szándékukat 2010. április 30-ig jelezhetik Szabó Eszternél. az INNOSTART szakmai referensénél (tel.: 1/382-1503, e-mail: eszter.szabo@innostart.hu) vagy Holly Sáránál, az ITD programfelelősénél (tel: 1/472-8127, e-mail: sara.holly@itd.hu).

RENEXPO® energetikai szakkiállítás

2010. május 27-29. között kerül megrendezésre a Hungexpo Vásárközpont C csarnokában a negyedik RENEXPO Central Europe szakkiállítás, amely az elmúlt 3 évben Magyarország energetikai szakkiállításává fejlődött. A rendezvényen kiemelten foglalkoznak azokkal a témákkal (megújuló energiaforrások, energiahatékonyság és környezetipar fejlesztése), melyek fontosak a zöld gazdaság kialakításához és így az ország energiafüggetlenségének megteremtéséhez is.

A kiállítás mellett színvonalas szakmai konferenciák is megrendezésre kerülnek:
- Megújuló energia alapú térségfejlesztés itthon és külföldön,
- Napkorona Bajnokság,
- Energiaellátás - innovációs megoldások - hazai és nemzetközi tapasztalatok,
- Innovációk az energetikában,
- Hidrogén és tüzelőanyag-cella technológiák.

A kiállításra korlátozott számban vannak még helyek, ajánlatkéréssel kapcsolatban Demeter Ágnes ad felvilágosítást az 1/225-2143-as telefonszámon, vagy a demeter@reeco.hu e-mail címen. További információ: www.renexpo.hu

LES páneurópai konferencia

2010. június 6-8. között, Budapesten, a Marriott Hotelben tartják a LES (Licensing Executives Society) idei első páneurópai konferenciáját. A Licensing Executives Society International (LESI) az egyetlen olyan nemzetközi társadalmi szervezet, mely fő feladatának tekinti a szellemi tulajdon üzleti hasznosítását.

Tagjai a szellemi tulajdon hasznosításával és/vagy védelmével hivatásszerűen foglalkozó szakemberek, ügyvédek, szabadalmi és védjegy ügyvivők, kockázati tőkések, innovatív vállalatok, feltalálók, vállalkozók és mindazok, akik felismerték, hogy a szellemi tulajdont megtestesítő értékek leggyorsabban és leghatékonyabban a technológia transzfer által nyújtott lehetőségek kihasználásával realizálhatók.

A konferencia hivatalos nyelve angol, címe: "A technológiák adásvétele, mint az innováció üzemanyaga". Részletes információk www.les-hungary.hu/les2010/general-inf.html oldalon olvashatók. A magyar résztvevők számára a honlap magyar oldalain magyar nyelvű regisztrációs űrlap és részvételi tájékoztató áll rendelkezésre.

A konferencián való részvételtől függetlenül június 6-án, 2x3 órában minden érdeklődő részt vehet a nemzetközi előírásoknak megfelelő tartalmú IAM 100 tanfolyamon (Intellectual Asset Management). Aki ennek meghallgatása után szeretne hasonló tanfolyamot tartani, részt vehet a június 8-án, délután, 3 órában megrendezendő "Train the trainer" képzésen, amely a képzési anyag továbbadásának és oktatásának sajátos részleteit ismerteti.

The Dynamics of Innovation

2010. június 6-9. között rendezi meg a spanyolországi Bilbaoban az International Society for Professional Innovation Management (ISPIM) XXI. konferenciáját "The Dynamics of Innovation" címmel. A konferencián - melyen 42 tematikus szekcióban 168 előadást fognak megtartani - közel 300 innováció menedzsment szakember, kutató, menedzser és döntéshozó gyűlik össze.

Vitaindító előadást tart:
- Matt Kingdon, a ?What If! The Innovation Company elnöke, társalapítója
- Joe Tidd, technológia és innováció menedzsment professzor, University of Sussex
- Jon Azua, az e-novatinglab Group elnöke, vezérigazgatója és alapítója

További információ: http://conference.ispim.org/

Az üzlet házhoz jön - Közép-Európai Üzletember Találkozó Pécsett

2010. szeptember 10-én, Pécsi helyszínnel Közép-Európai Üzletember Találkozóra hívja az Enterprise Europe Network azokat a vállalkozókat, vállalkozásokat és egyéb szervezeteket, akik termékeiket, szolgáltatásaikat, innovatív ötleteiket külföldi piacokon is megjelenítenék, vagy saját portfóliójukat nemzetközi kapcsolatokon keresztül bővítenék.

Egyedülálló lehetőség kínálkozik erre, hiszen a sikeres b2fair rendszernek köszönhetően a regisztrálók felhasználónév és jelszó segítségével folyamatosan nyomon követhetik, hogy kik és mely országokból jelentkeztek az üzletember találkozóra. Ugyanitt profiljaik, együttműködési ajánlataik és igényeik is megtekinthetőek. A regisztráltak az online katalógus segítségével választhatnak maguknak tárgyalási partnert és őket is ugyanígy választhatják.

A találkozón mindenki felkészülten, saját tárgyalási naplóját használva vehet részt, és akár 10-12 tárgyalást is lefolytathat, ami költséghatékonyság és időmegtakarítás szempontjából nem elhanyagolható. Mivel az üzletember találkozóra Pécsett kerül sor, az utazási és szállásköltségek - egy külföldi rendezvényhez viszonyítva - alacsonyak, vagy fel sem merülnek.

A jelentkezőket az alábbi szektorokból várják: egészségipar, környezetipar, élelmiszeripar és kreatív ipar. (a szervezőség a szektorokat tágan értelmezi, kérdés esetén szívesen áll rendelkezésre). Célországok: Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Montenegro, Románia, Szerbia, Szlovénia, Szlovákia, Ukrajna.

Regisztráció: www.b2fair.com (Central-European Business Meeting - bal oldal, bordó sáv); www.monarchychambers.eu (Közép-Európai Üzletember Találkozó). A regisztráció egy angol nyelvű űrlap kitöltéséből áll, ezenkívül azonban minden információ elérhető magyar nyelven is.

Kapcsolattartók:
Hendinger Anita: 72/507-126, e-mail: ahendinger@pbkik.hu
Dr. Misákné Schmidt Enikő: 72/507-164, e-mail: emisakne@pbkik.hu
Oszvald Károly: 72/507-131, e-mail: oszvaldka@pbkik.hu

Pályázati felhívás

NOVATech.Com 5.0 Innovációs Technológiai Üzleti Terv Verseny

A Magyar Innovációs Szövetség meghirdette a NOVATech.Com 5.0 Innovációs Technológiai Üzleti Terv Versenyt, mely az "Intel Berkeley Technology Entrepreneurship Challenge" program része.

Témakörök
- félvezetők, gyártás, hardware,
- mobil és wireless,
- digitális otthon és fogyasztói elektronika,
- kiskereskedelmi és fogyasztói szoftverek,
- vállalati szoftverek és IT,
- energia- és áram-előállítás,
- nanotechnológia,
- biotechnológia.

Díjak
Hazai döntő: 1. hely: 500 000 Ft, 2. hely: 500 000 Ft
Regionális döntő: 1. hely: 20 000 USD, 2. hely: 10 000 USD
Világdöntő: Intel és egyéb kockázatitőke-befektetés

Határidők 2010-ben
- június 21.: 2 oldalas összefoglaló beadása (elektronikusan, angolul),
- július 1.: továbbjutók közzététele,
- augusztus 18.: üzleti tervek beadása (angolul),
- október: regionális döntő a két legjobb hazai csapat számára (2-2 fő részvételét a szervezők fizetik.),
- november: világdöntő Berkeley-ben (USA), a két legjobb regionális csapat számára.

Jelentkezés: Magyar Innovációs Szövetség, e-mail: innovacio@innovacio.hu, tel.: 453-6572,
jelentkezési lap és útmutató: http://www.innovacio.hu/3d_hu_5_felhivas.php
példák: www.bimtbg.com

A 2-4 fős csapatban legalább egy főnek felsőfokú képzésben kell részt vennie. A pályázók üzleti tervükhöz fűződő minden joga fennmarad.

Konzultáció
Magyar Innovációs Szövetség (innovacio.hu)
Innostart Alapítvány (innostart.hu)
Főiskolás és Egyetemista Vállalkozók Országos Szövetsége (fevosz.hu)

Támogatók: INTEL Co., Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium
Médiatámogató: Világgazdaság
A 2007. évi kaliforniai döntőre kijutott magyar csapat.
 
Felelős szerkesztő: dr. Antos László, Munkatárs: Kincses Anna
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevél-szerkesztőség: 1036 Budapest, Lajos u. 103.,
tel.: 453-6572, fax: 240-5625, e-posta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.