XX. évf. | 2010. február 8. |3. szám
 

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny
Innostart Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ
Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium
Oktatási és Kulturális Minisztérium
Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal

Új tagok
Szakirodalom-figyelő
Sajtószemle
Várható események
Pályázati felhívás
 
 
 

Hírek | Magyar Innovációs Szövetség

A Magyar Innovációs Szövetség 2009. évi rendes közgyűlésének időpontja:
2010. február 24., 8:45 óra
Helyszín: Hotel Ramada Plaza Budapest, 1036 Budapest, Árpád fejedelem útja 94.


Program

  8:45-től
Regisztráció
  9:30 Megnyitó - Szabó Gábor, elnök
  - Mandátumvizsgáló-bizottság megválasztása
  - Jegyzőkönyv-hitelesítők megválasztása
  9:40 A Magyar Innovációs Szövetség 2009. évi média díjának átadása
  9:45 A Magyar Innovációs Szövetség 2009. évi tevékenységéről szóló értékelés szóbeli kiegészítése - Monszpart Zsolt, általános elnökhelyettes
 
Szakmai program:
 
  9:55 Pálinkás József, elnök, Magyar Tudományos Akadémia:
Kreativitás, alkotóképesség, siker
 
A siker titka az innováció:
10:15 - Bogsch Erik, vezérigazgató, Richter Nyrt.
10:25 - Lustyik György, ügyvezető igazgató, Soft Flow Kft.
10:35 - Friedler Ferenc, dékán, Pannon Egyetem
10:45 - Hunyadi Áron, Magyar Fiatal Tudósok Társaságának tagja, BME hallgatója

10:55

Hozzászólások
11:35 MISZ állásfoglalásának előterjesztése: Szabó Gábor, elnök
11:45
Felügyelőbizottság jelentése - Papanek Gábor, FB-elnök
11:55 Határozathozatal az éves beszámolóról, az FB-jelentésről, a tagdíjról
12:00 Zárszó, fogadás

A közgyűlés nyilvános.
Részvételi szándékát kérjük, jelezze titkárságunkon:
e-mail: innovacio@innovacio.hu fax: 240-5625

SITRA Workshop

2010. január 29-én, a Magyar Tudományos Akadémia Felolvasótermében tartotta a Kutatási és Tudománypolitikai Tanács Mikko Kosonen, a Finn Innovációs Alap (SITRA) elnökének magyarországi látogatása alkalmából szervezett SITRA Workshopot és fogadást.

Mikko Kosonen többek között bemutatta a SITRA működési elvét és gyakorlatát, amely példaértékű lehet a magyar kutatás és fejlesztés irányítási és működési rendszerét illetően. A SITRA egy független, a finn parlament szakmai és pénzügyi irányítása alá tartozó innovációs pénzalap, amely úgy átfogó gazdasági, mint szakpolitikai elemzésekkel és programokkal járul hozzá az ország folyamatos és kiegyensúlyozott fejlődéséhez, a gazdaság növekedéséhez, illetve nemzetközi versenyképességéhez.

A rendezvényen részt vett Dr. Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke.

ELTE Innovációs Nap

2010. február 3-án ismét a lágymányosi kampusz adott otthont a negyedik alkalommal megszervezett ELTE Innovációs Napnak. Az idei program-összeállítás sikerét a minden eddiginél nagyobb látogatói létszám igazolja: több mint kétszáz felsőoktatási innovációval, kutatással, hasznosítással foglalkozó szakembert vonzott a konferencia, melynek elsődleges célja volt az egyetemen keletkezett tudás és alapkutatások a gyakorlati életben való hasznosításra történő ösztönzése.

A rendezvény első szekciója, melynek levezető elnöke dr. Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke volt, a kutatási pályázati lehetőségekkel foglalkozott a kutatóegyetemi koncepció tükrében. A második szekció előadói - az Egyetem jelentősebb ipari partnerei - tájékoztatták együttműködési elképzeléseikről a résztvevőket. Különös jelentőséggel bírt, hogy a stratégiai együttműködési megállapodást közelmúltban aláírt MOL, Sanofi aventis/Chinoin képviselői konkrét elképzeléseiket vázolták a jelenlévők számára.
A délutáni szekció résztvevői a korai tőkebefektetések feltételeiről, a 2009-ben indult JEREMIE programról beszélgettek. A befektetők meggyőzésének nehézségeit, s egyben a vállalkozói oldal sikereit az Immunogenes Kft. tulajdonosa, Kacskovics Imre mutatta be.

Az ELTE Innovációs Nap 2010 rendezvényen Hudecz Ferenc, az egyetem rektora immár másodszor adta át az „ELTE Innovatív Kutatója” díjat - a Találmányi Testület javaslata alapján az idén Kacskovics Imrének, az Immunológiai Tanszék docensének. Ő kollégáival együtt 2007-ben egy olyan új eljárást fejlesztett ki, amelynek révén genetikailag módosított állatokban jelentősen növelni lehet az ellenanyag termelés mennyiségét és hatékonyságát.

A rendezvényen PhD-hallgatók, egyetemi nagyprojektek számára poszterkiállítási lehetőséget biztosítottak. Emellett kiállítási standoknál ismerkedhettek meg a résztvevők az egyes innovatív vállalatok tevékenységével, az egyetem-ipar együttműködéssel.
 
FB-jelentés

A Magyar Innovációs Szövetség Felügyelő Bizottságának elnöke, dr. Papanek Gábor 2010. január 28-án, Szövetségünk Titkárságán áttekintette pénzügyi nyilvántartásunkat, a 2009. évi kiadásokat és bevételeket, valamint konzultált a könyvelő iroda munkatársaival is. Tapasztalatait egy jelentésben rögzíti, melyet éves beszámolónkban hozunk nyilvánosságra.
 
Nemzeti Tehetségsegítő Tanács ülése

2010. február 3-án, Budapesten ülésezett a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács. Az ülésen - melynek levezető elnöke Havass Miklós volt - részt vett a Magyar Innovációs Szövetség képviseletében dr. Antos László, ügyvezető igazgató, a Magyar Innovációs Alapítvány képviseletében prof. Závodszky Péter, kuratóriumi elnök és Pakucs János, kuratóriumi tag.

A résztvevőknek Havass Miklós számolt be az előző ülés óta történt fontos eseményekről, majd Balogh László ismertette a Programtanács feladat- és jogkörét.

Ezután Bajor Péter, projektmenedzser tájékoztatója következett, melyben bemutatta a dinamikusan fejlődő, növekvő Projektiroda több tagját és eddig elért eredményeiket, terveiket. Ismertette a 2010. március 25-27. között megrendezendő Nemzeti Tehetség Napja eddigi előkészületeit is.

Utolsó napirendi pontként Szendrő Péter számolt be a Tehetségek Szolgálatáért Kitüntetés odaítéléséért felelős háromfős bizottság munkájáról.
 
A MAFE jubileumi évének záró ünnepsége

A Magyar Feltalálók Egyesülete (MAFE) 2010. január 29-én, Budapesten, az MTESZ székházában rendezte meg jubileumi évének záró ünnepségét, ill. 2009. évi közgyűlését.
A MAFE fennállásának 20. évfordulójára nagyszabású eseménysorozatot rendezett, melynek főbb hazai állomásai voltak az első alkalommal megünnepelt Magyar Feltalálók Napja (2009. június 13.) és a GÉNIUSZ-EURÓPA Nemzetközi Találmányi Vásár és Diplomázók Nemzetközi Fóruma (2009. szeptember 9-13., Budapesti Vásárközpont).

Az ünnepi eseményt dr. Szántay Csaba, elnök nyitotta meg, majd dr. Vedres András, főtitkár ünnepi megemlékezése után ismertetésre kerültek a 2009-ben elnyert díjak és átadták az „Év Feltalálója” vándordíjat is Subert Istvánnak, egy új típusú szárnyashajó feltalálásáért.

A rendezvény díszvendége volt és köszöntőt mondott többek között Bolyky János Antal, a Magyar Innovációs Szövetség alelnöke is.

Az ünnepség után került sor a MAFE közgyűlésére, melyen beszámoltak a 2009. évi munkáról és a 2010. évi tervekről.
 
Gazdasági társaság a BME-n az infokommunikációban

BME-Infokom Innovátor Nonprofit Kft. néven gazdasági társaság kezdte meg működését tagintézményünkön, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. A társaság az 1998-ban alakult Egyetemközi Távközlési és Informatikai Központ - szintén tagintézményünk - tevékenységének folytatója, melyet a BME, az ELTE és több ipari cég alapított. A szervezet a Kooperációs Kutatási Központok számára 2008-ban a Közép-Magyarországi Operatív Program keretében kiírt pályázat keretében 500 M Ft támogatást nyert. A BME-Infokom Innovátor Nonprofit Kft. legnagyobb tulajdonosa az egyetem 100%-os tulajdonában lévő BME-VIKING Zrt.

A gazdasági társaság tevékenysége elsősorban infokommunikációs hálózatok tervezésére, multimédia szolgáltatások (IPTV VoD), személyre szabott és helyfüggő média-tartalom szolgáltatások és intelligens közlekedési alkalmazások fejlesztésére irányul.
 
Bosch támogatás az Óbudai Egyetemnek

A Robert Bosch Kft. nagy értékű adománnyal támogatta a Budapesti Műszaki Főiskola jogutódjaként 2010. január elsején létrejött Óbudai Egyetem - tagintézményünk - biztonságtechnikai képzését. A Kft Biztonságtechnika Üzletága egymillió forint értékű termékcsomagban 14 kamerát adott át ünnepélyes keretek között január 28-án a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar biztonságtechnikai rendszerének kiépítéséhez.

Az együttműködés az egyetemmel nem új keletű, hiszen a Bosch korábban már megbízást adott az egyetem Neumann János Informatikai Karának egy intelligens kisautó kifejlesztésére.
 
Clusters in Europe II. - nemzetközi konferencia

A Pólus Programiroda nemzetközi konferenciát rendezett 2010. január 27-28-án, Budapesten, a Marriott Hotelben, Clusters in Europe II. címmel.

A konferenciáról szóló beszámoló, illetve az elhangzott előadások mind írásban, mind pedig filmfelvétel formájában elérhetőek lesznek a www.polusprogram.eu honlapon.
 
Innovatív Tanárok Közössége (www.itn.hu)

Az Innovatív Tanárok Közössége (Innovative Teachers Network) a Microsoft Társ a Tanulásban (Partners in Learning) programjának egy nemzetközi kezdeményezése, amely mintegy 60 országban működik, és a világ egyik legnagyobb, tanárokat tömörítő közösségi hálózata, jelenleg másfél millió innovatív tanárral. A tanári közösségi hálózat magyarországi ága, az itn.hu a napokban indult útjára.

A közösségnek olyan pedagógusok a tagjai, akik felismerik az IKT tanulást-tanítást segítő szerepét és innovatív módon használják is azt munkájukban, a mindennapi oktatás során. Az itn.hu portál célja, hogy egy olyan közösségi, virtuális teret biztosítson a pedagógusok számára, ahol beszélgethetnek, ahol feladatokat, jó ötleteket oszthatnak meg egymással és ahol jó példákat, ötleteket találnak.

Az Innovatív Tanárok Közösségéhez csatlakozók a következő előnyöket élvezhetik:
- óraterveket, ötleteket, hasznos linkeket találhatnak és/vagy oszthatnak meg másokkal,
- saját projekttereket hozhatnak létre, illetve más projektekhez csatlakozhatnak,
- hasonló gondolkodású kollégákkal oszthatják meg gondolataikat, ötleteiket, ezáltal eredményesebbé tehetik saját oktatói munkájukat,
- élvezhetik az Innovatív Tanárkártya kézzelfogható előnyeit.

Hírek | Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny

A 19. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első fordulója

A Magyar Innovációs Szövetség, az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Duna TV Zrt. által, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal főtámogatásával a 2009/2010-es tanévre, a 15 és 20 év közötti korosztály számára - az Európai Unió országaiban minden évben megrendezett „Contest for Young Scientists” (Ifjú Tudósok Versenye) versenysorozat részeként - meghirdetett 19. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első szakasza lezárult.

A versenyre összesen 91 pályázat érkezett 106 fiataltól. A bírálóbizottság Prof. Ormos Pál, az MTA Biológiai Kutató Központ Biofizikai Intézet főigazgatója vezetésével az alábbi szempontok szerint értékelte a beadott témajavaslatokat:
- tudományos vagy műszaki cél, illetve színvonal és
- kidolgozhatóság.

A zsűri a végleges döntést, részletes értékelést követően 2010. január 26-án, testületileg hozta meg. A zsűri - többségi szavazással - 52 pályázatot (összesen 61 pályázó) fogadott el, illetve javasolta a részletes kidolgozását. Az eredmény innovációs portálunkon (www.innovacio.hu) is megtekinthető.

Néhány érdekes adat a továbbjutott pályázatokról:

A pályázatok célkitűzés szerinti megoszlása
A pályázók megoszlása iskola szerint
A pályázók megoszlása lakhelyük szerint
Az elfogadott pályázatokat 2010. május 3-ig kell részletesen kidolgozniuk a fiataloknak. A végső döntésre a zsűri május végi ülésén kerül sor, amelyen nemcsak a közel hárommillió forint összegű ösztöndíj szétosztásáról döntenek, hanem kiválasztják azt a három pályázatot is, amelyek képviselhetik Magyarországot 2010. szeptember 24-29. között az európai döntőn, Lisszabonban.

A versenyen kiválasztott tehetséges fiatalok ezenkívül számos nemzetközi rendezvényen vehetnek részt, többek között a tudományos versenyek olimpiáján az USA-ban (INTEL ISEF), a Stockholm International Youth Science Seminaron, illetve a Nobel-díj átadási ünnepségen, a London International Youth Science Forumon, az International Sustainable World Project Olympiadon Houstonban, valamint a China Adolescent Science & Technology Innovation Contesten is.

Hírek | INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ

Az INNOREG KM RIÜ Khe. tagjaként az INNOSTART az alábbi információkat teszi közzé:

- 2010. május 27-én, az Európai KKV hét keretében kétoldalú szlovén-magyar üzletember-találkozóra kerül sor az e-Egészségügy (eHealth) területén, Budapesten. A rendezvényt az INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ - mint az INNOREG Közép-Magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség és az Enterprise Europe Network (EEN) magyarországi konzorciumának tagja - és az ITD Hungary Zrt. - mint a magyarországi EEN konzorcium koordinátora - a szlovén partnerszervezetek együttműködésével és az Informatikai Vállalkozások Szövetségének szakmai támogatásával szervezik.
 
A rendezvényen előre egyeztetett, kétoldalú megbeszélések keretében a résztvevők nemzetközi kutatási együttműködésekről (FP7, más EU-s programok), valamint meglévő kutatási eredményekre alapozott technológiai transzfer és kutatás-hasznosítási együttműködések megvalósításáról tárgyalhatnak.

Előzetes, kötelezettség nélküli részvételi szándékukat 2010. január 31-ig jelezhetik az INNOSTART-nál, Szabó Eszter, projektmenedzsernek (tel.: 382-1503, e-mail: eszter.szabo@innostart.hu) az INNOSTART honlapjáról (www.innostart.hu/node/207) letölthető projekt adatlap visszaküldésével.

A szlovén résztvevők kiválasztása a magyar résztvevők alapján történik.

A rendezvény részvételi költsége 50 euró vagy 13500 forint, ami magában foglalja a:
- a részvételt a rendezvényen,
- a kétoldalú tárgyalások szervezését a szlovén cégekkel,
- a megjelenést a rendezvényen résztvevő cégeket bemutató katalógusban,
- a részvételt a rendezvényt megelőző napon tartandó vacsorán.

- ALIMENTARIA 2010 élelmiszeripari üzletember találkozó
Az ALIMENTARIA 2010, a világ második legnagyobb élelmiszeripari kiállítása, amely idén már 18. alkalommal kerül megrendezésre 2010. március 22-26. körött, Barcelonában. A vásár (www.alimentaria-bcn.com/en/Alimentaria-2010) a nemzetközi élelmiszeripar és italgyártás legújabb termékeit mutatja be, több mint 95000 m2-en. 2008-ben több mint 5000 kiállító és 150000 látogató képviseltette magát 70 országból.

A kiállítás idején és helyszínén az Enterprise Europe Network katalán tagja, az ACC1Ó üzletember találkozót szervez. A rendezvényen előre egyeztetett, kétoldalú megbeszélések keretében a résztvevőknek lehetőségük nyílik határokon átívelő üzleti kapcsolatok kiépítésére, tárgyalhatnak nemzetközi kutatási együttműködésekről (FP7, más EU-s programok), valamint meglévő kutatási eredményekre alapozott technológiai transzfer és kutatás-hasznosítási együttműködések megvalósításáról.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, sőt az EEN partnerkeresőjén résztvevő szervezetek, szervezetenként 1 db ingyenes látogatói belépőt kapnak az egész kiállításra. Ezen kívül lehetőség nyílik a 7. Keretprogramnak az élelmiszer, mezőgazdaság, valamint a biotechnológiai szakterületével kapcsolatos konferencián való részvételre 2010. március 23-án. A konferencia címe: „A KBBE munkaprogramja és a jövőbeni pályázati kiírások”.

Regisztrációs határidő: 2010. február 26.
A tárgyalópartnerek kiválasztása: 2010. március 8-ig történik meg.

Bővebb információ a partnerkeresőről és a regisztráció: www.een.cat/alimentariabrokerage
Bővebb információ az INNOSTART-nál: Szabó Eszter, tel: 382-1503, e-mail: eszter.szabo@innostart.hu

- Árfolyamkompenzáció (Kérelem Adatlap)
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a magas euró árfolyamból származó árfolyamveszteséget - mint a projektgazdáknak fel nem róható költségnövelő tényezőt - kompenzálni kívánja, ezzel is elősegítve, hogy ne kerüljenek veszélybe a nagy költségvetésű projektek.

A számottevő importbeszerzéssel érintett projektek esetében a beszerzések költsége a projektgazdának fel nem róható okból jelentősen emelkedhet, amely késleltetheti (vagy ellehetetlenítheti) a projekt elkezdését, megvalósítását. A kompenzációs eljárás célja, hogy az árfolyamhatással kedvezőtlenül érintett projektek az eredeti tartalommal és határidővel megvalósuljanak. Ez leginkább a jelentős, eszköz-, gép- vagy technológia importbeszerzéssel járó, egészségügyi, oktatási projektekre, közösségi közlekedési beruházásokra, környezet- és energiaprojektekre jellemző.

Az aktuális technikai árfolyam: 270,9 Ft/euró, érvényességi ideje: 2010. január 1. - 2010. április. 10. Részletes információ az NFÜ honlapján: www.nfu.hu/content/4713

- A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Gazdaságfejlesztési Programok Irányító Hatósága (NFÜ GOP IH) a GOP-2009/2-2.1.1/A „Mikro-, kis- és középvállalkozások technológia fejlesztése” c. pályázat esetében - a beérkezett pályázatok nagy számára és a rendelkezésre álló keret valószínűsíthető kimerülésére tekintettel - a pályázatok benyújtási lehetőségét 2010. február 2-ai hatállyal felfüggesztette. A 2010. február 2-án 24 óráig postára adott pályázatok még érkeztetésre kerülnek. A pályázati kiírás felülvizsgálatát követően várhatóan ismételten lehetőség lesz pályázatok beadására 2010. február végétől.

- A Regionális Fejlesztési Programok (ROP) Irányító Hatósága meghosszabbította a KMOP-2009-1.1.4 pályázati kiírás („Vállalati innováció támogatása”) beadási határidejét. A módosított beadási határidő: 2010. május 31.

- Megjelentek az NFÜ honlapján a KMOP-2009/2 -1.2.1/A - „Mikro-, kis- és középvállalkozások technológia fejlesztése” pályázati kiíráshoz tartozó új kitöltő program, mely cseréjére az informatikai rendszerrel kapcsolatos technikai adatjavítás miatt volt szükség. Részletes tájékoztató: www.nfu.hu/doc/6

- ERC pályázat felfüggesztése
A 2010. évre rendelkezésre álló pályázati források szűkössége és az időközben megnyíló egyéb, fiatal kutatókat támogató pályázati lehetőségekre való tekintettel az NKTH 2010. február 15-i dátummal felfüggeszti az Európai Kutatási Tanács fiatal kutatók számára meghirdetett (Starting Grant) programjához kapcsolódó hazai pályázatot (ERC_HU_09).

Üzleti és Innovációs Központok (BIC) Magyarországi Hálózat tagjainak találkozója

A Bács-Kiskun Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, az INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ, a Székesfehérvári Vállalkozói Központ Alapítvány, és a ValDeal Innovációs Zrt. vezetői 2010. január 21-én áttekintették a 2008. június 12-én létrehozott Üzleti és Innovációs Központok Magyarországi Hálózatának eddigi tevékenységét és számba vették jövőbeni együttműködési lehetőségeiket.

Fontosnak tartották, hogy az Üzleti és Innovációs Központ modellje és gyakorlata szélesebb körben váljon ismertté Magyarországon, s ehhez jó alapot ad az Innostart szerkesztésében és az INNOREG Közép-Magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség kiadásában a minap közreadott, a BIC-ek legjobb gyakorlatát bemutató CD-kiadvány.

Az Üzleti és Innovációs Központok Magyarországi Hálózatának tagjai a hazai innovatív kisvállalkozások fejlődésének előmozdítása érdekében közös akciókat, rendezvényeket terveznek és együttes pályázati fellépéssel kívánják hatékonyabbá tenni a Hálózat tevékenységét. Az együttműködés különösen az infokommunikációs technológiák, az orvostechnika, a környezetvédelem, a mérnöki szolgáltatások és az élelmiszer-csomagolástechnika területén mutatkozik ígéretesnek.

Konzultáltak arról, hogy az Európai Üzleti és Innovációs Központok Hálózata (EBN) igazgatótanácsának 2010. január 27-i ülésén Pongorné Csákvári Marianna, mint a tanács egyetlen közép-európai tagja, milyen álláspontot képviseljen. Közös véleményük alapján javaslatot célszerű tenni az EBN szolgáltatásainak megújítására, bővítésére, különös tekintettel a fizetendő jelentős tagdíjra. Az EBN stratégiájának áttekintésére alkalmat kínál, hogy megindult az Európai Unióban a lisszaboni stratégiát várhatóan felváltó EU2010 stratégia intézkedéseinek előkészítése, amiben fontos szerepet kell kapnia az innovatív KKV-k fejlesztésének. Az innovációra alapozott vállalkozásfejlesztés különösen fontos az innovációban relatív hátrányban lévő új tagországok és más, a kelet-közép-európai régióban lévő országok számára, ezért az EBN-nek nagyobb szerepet kell vállalnia a 2013 utáni pénzügyi időszak strukturális alapjai tervezésében.

Egységes vélemény alapján célszerű javasolni, hogy az EBN kezdeményezze az egymás mellett működő európai hálózatok (így az Enterprise Europe Network, a különböző klaszterkezdeményezések, nyílt innovációs hálózatok, EBAN stb.) tevékenységének jobb összehangolását. Tekintettel a közép-kelet-európai országok hasonló gazdasági helyzetére, kezdeményezni kell a régióban működő BIC-ek szorosabb együttműködését is.
Az Üzleti és Innovációs Központok Magyarországi Hálózatának tagjai egyetértettek abban is, hogy a 2011-es magyar EU-elnökség lehetőségeit felhasználva törekedjenek EBN-rendezvényeket Magyarországra hozni.

Végezetül a tagok megegyeztek, hogy következő ülésük a Magyar Inkubátor Szövetség áprilisi éves ülése alkalmával legyen, amelyen már konkrét együttműködési projektekről lesz szó. Ennek érdekében a Bács-Kiskun Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány javasolta, hogy az ülést megelőzően legalább 2 héttel kezdődjön meg egy elektronikus egyeztetés a lehetséges témakörökről.

Az Országos Biomassza Klaszter közgyűlése

Az Országos Biomassza Klaszter 2010. január 25-én megtartotta rendes éves közgyűlését a klaszter koordinátora, az INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ Alapítvány székhelyén.

Dr. Bai Attila, az Országos Biomassza Klaszter elnöke értékelte a 2009. évi működést és kiemelte a Renexpo Kiállításon való sikeres szereplést. A tagság megerősítette, hogy ezzel a lehetőséggel idén is él és ifjúsági ismeretterjesztő programokkal bővíti azt.

Az Országos Biomassza Klaszter Bányai Ervin Róbert, klasztertag kezdeményezésére 2010-ben „best practice road-show” szervezését határozta el. Idén a tagok számára konferencián adnak lehetőséget a további szakmai együttműködés élénkítését célzó bemutatkozásra.

Az Országos Biomassza Klaszter jelenlévő tagjai 2010. évre egyhangú szavazással megszavazták bizottsági tagnak Bányai Istvánt, Dr. Kohlheb Norbertet, Dr. Unk Jánosnét és Vaszkó Gábort.

A jelenlévő tagok elégedettségüket fejezték ki az elnök munkájára vonatkozóan, köszönték lelkiismeretes munkáját, és további bizalmukról biztosították. 2010. évre bizottsági elnöknek Dr. Bai Attilát újra választották.

További információ: Kozma Ibolya, koordinátor (382-1505; ibolya.kozma@innostart.hu)
www.biomasszaklaszter.hu

Hírek | Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium

Magyar-amerikai tudományos és technológiai együttműködés

Varga István, nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter és Eleni Tsakopoulos-Kounalakis, az Amerikai Egyesült Államok (USA) nagykövete 2010. február 4-én tudományos és technológiai (TéT) együttműködési megállapodást írt alá.

Magyarország és USA 2004 óta folytatott tárgyalásokat az új kormányközi TéT-megállapodás tartalmáról, amely megteremti a világ vezető TéT hatalmával való szervezett együttműködés jogi alapjait. Az új megállapodás hatályba lépésével felváltja a 2000. március 15-én aláírt korábbi TéT-egyezményt.

A két ország megállapodott abban, hogy széles eszköztárral segítik elő az alap- és alkalmazott kutatásokkal, fejlesztésekkel és innovációs tevékenységekkel kapcsolatos TéT-együttműködést. Ennek értelmében lehetőség nyílik összehangolt programok, közös kutatási projektek, tudományos műhelyek, konferenciák és szimpóziumok rendezésére is. Az együttműködési tevékenységek keretében létrejött tudományos és műszaki információk, dokumentációk, felszerelések, anyagok, valamint a humánerőforrás cseréje akadálymentesen valósulhat meg.

A sikeres kooperáció érdekében a két ország létrehozta a négytagú Magyar-Amerikai Tudományos és Technológiai Vegyes Bizottságot, amelynek fő feladata az együttműködés végrehajtásának koordinálása, ellenőrzése. A 10 évig hatályos TéT-megállapodás automatikusan meghosszabbítható további 10 évre, így biztosítva a folytatólagosságot.

Magyarország eddig 34 országgal írt alá kétoldalú tudományos és technológiai együttműködési kormányközi megállapodást.

Hírek | Oktatási és Kulturális Minisztérium

A MAB ülése

A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) Plénumának soros januári és egyben ciklus-záró ülését 2010. január 22-én, Budapesten, a BGF Lotz-tanácstermében tartották. A Plénumon tárgyalt 15 napirendi pont levezetését Bazsa György, elnök látta el. A napirendek közül kiemelést érdemelnek a következők.

Az írásbeli észrevételek alapján pontosították és elfogadták az előző ülés emlékeztetőjét. A nyilvános ülés keretében:
- meghallgatták és elfogadták a MAB elnökének és főtitkárának 2009. évi beszámolóját,
- összegzést tekintettek át a MAB belső visszacsatolási kérdőívéről,
- tájékoztatást hallgattak meg az új MAB megalakulásáról és a Felsőoktatási Törvény módosításából adódó MAB teendőkről,
- áttekintették és a következő MAB-nak felhasználásra ajánlották a Magyar Tanácsadó Testület ajánlásait,
- megvitatás után elfogadták a nemzetközi közös képzések véleményezésének tapasztalatairól szóló beszámolót,
- a doktori képzés területén a mesterképzési szakok és a művészet-tudományok témaköreit tárgyalták,
- a leköszönő plénum tagjainak három éves munkáját a Minisztérium képviseletében Mannhertz Károly, szakállamtitkár és a MAB elnöke is méltatta.

A zárt ülés keretében:
- javaslatot fogadtak el a MAB Felülvizsgálati Bizottságának egyik tagjára,
- a Doktori Bizottság javaslatára döntés hoztak több doktori iskola akkreditációs ügyeiben,
- az intézményi akkreditáció keretében egy felsőoktatási intézmény Látogató Bizottsági jelentését fogadták el a megvitatás után,
- az Egyetemi Tanári Kollégium előterjesztésében tárgyalták és döntöttek egyetemi tanári pályázatról,
- a MAB Testülete kollégiumi előterjesztéseket hallgatott meg és döntéseket hozott szaklétesítési és szakindítási kérdésekben.

Az ülés nyilvános eredmény-dokumentumai a www.mab.hu honlapra kerülnek. A testületben Dr. Szabó Gábor, elnök, dr. Greiner István, alelnök és dr. Stern Pál képviselte Szövetségünket.

Hírek | Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal

KUTIT-ülés

A Kutatási és Technológiai és Innovációs Tanács (KuTIT) 2010. február 4-én közzétette a határozatokat, melyeket 2010. január 21-i, budapesti ülésén fogadott el. Az ülés határozatai többek között a következők:

1., „A felsőoktatás minőségének javítása a kutatás-fejlesztés-innováció-oktatás fejlesztésén keresztül - TÁMOP-4.2.1.B-09/1/KMR” című pályázati konstrukció társfinanszírozása a KTI Alapból

Határozat:
A Tanács jóváhagyja az NKTH részére, hogy összesen 6.000.000.000,-Ft összegben kötelezettséget vállaljon „A felsőoktatás minőségének javítása a kutatás-fejlesztés-innováció-oktatás fejlesztésén keresztül - TÁMOP-4.2.1.B-09/1/KMR” című pályázati konstrukció társfinanszírozása a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap terhére pályázaton kívüli támogatás formájában a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel kötött megállapodás alapján a 2011-2012. évekre.

2., Javaslat Magyar-Izraeli Ipari Kutatás-fejlesztési Co-funding Együttműködési Pályázat indítására

Határozat:
A Tanács megtárgyalta és egyetértett a magyar-izraeli ipari kutatás-fejlesztési Co-funding együttműködési pályázat elindításáról szóló javaslattal, valamint azzal, hogy a pályázati keretösszeg a 2010-től kezdődő 3 éves időtartamra évente 1 millió eurónak, összesen tehát 3 millió eurónak megfelelő forintösszeg legyen.

3., A kétoldalú tudományos és technológiai (TÉT) együttműködési pályázatok 2010. évi terve és 2012. évi kötelezettségvállalásai

Határozat:
A KuTIT az előterjesztést megtárgyalta, és egyetértett a kétoldalú kormányközi TéT együttműködési pályázatok 2010. évre szóló stratégiájával, valamint relációként a 2012-es évre szóló támogatási keretösszegekkel.
A KuTIT egyetértett azzal, hogy a 2012-ben induló, illetve korábbi évekről áthúzódó kétoldalú kormányközi TéT együttműködési projektek megvalósítására a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap forrásaiból 1350 millió Ft kerüljön felhasználásra 2012-ben (mellékelt táblázat). A kötelezettségvállalás a 2012. évet terheli.
Az egyes költségvetési évekre a KuTIT által a kétoldalú TéT együttműködési pályázatokra jóváhagyott keretösszeg változatlanul hagyása mellett, az egyes országcsoportok és feladatok között a források átcsoportosíthatók.

4., A Nemzeti Kutatás-nyilvántartási Rendszer 2009. évi működése

Határozat:
A Tanács jóváhagyta a BME részére a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap terhére jogszabályi felhatalmazással történő 87.000.000,-Ft pályázaton kívüli kötelezettségvállalást, a Nemzeti Kutatás-nyilvántartási Rendszer 2009. évi működési költségeinek fedezésére.

5., 2010. évi hazai űrkutatási K+F pályázatok stratégiája
Az űrkutatási hazai K+F pályázati támogatási alapot 1992-től az OMFB megszűnéséig minden évre az OMFB biztosította az éves hazai K+F fejlesztési alapból, amellyel az OMFB gazdálkodott.
Az OMFB megszűnését követő évek óta 2008. évvel bezárólag mindig az a minisztérium biztosította az alapot - fejezeti kezelésű soron - ahova az űrkutatás miniszteri felügyelet szempontjából tartozott.
Miután 2009. január 1-től az űrkutatás az NKTH-hoz tartozik, csak úgy lehet a 2010. évi pályázati ciklust lebonyolítani, ha ennek fedezeti alapja a KuTIT döntése alapján a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból kerül biztosításra.
A 2010. évi ciklussal vissza kívánunk állni a restrikciós időszak előtti átlagos állapotra, ami a hazai űrkutatás jelene megőrzéséhez és a folytatás biztosításához elengedhetetlen. Ennek megfelelően került előterjesztésre és betervezésre a jelen előterjesztésben is szereplő 200 M Ft-os pályázati támogatási alap szükségessége.
Az NKTH-n belüli továbbfejlesztés lehetőségei érvényesítése részletei már a 2009. évi pályázati ciklusnál megvalósításra kerültek (pl.: informatikai rendszerbe való illeszkedés) és ezt az érdemi tartalmi tekintetben 2010. év során kívánjuk rendezni.

Határozat:
A Tanács megtárgyalta és egyetértett a 2010. évi hazai űrkutatási K+F pályázati stratégiájával, valamint azzal, hogy 2010. évben erre a kötelezettségvállalásra 150 MFt-ot, 2011. évben pedig 50 MFt-ot a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból különítsen el.

A KuTIT ülésein Szövetségünket dr. Pakucs János, tiszteletbeli elnök képviseli.
 
A magyar EU elnökség kutatás-fejlesztési programjának első tervezete

A 2011 első félévében esedékes magyar EU elnökség kutatás-fejlesztési programjának első tervezetét megtárgyaló munkacsoportülés került megrendezésre 2010. február 1-én, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalban. Meghívottként részt vett a tárgyaláson Kroó Norbert, az MTA alelnöke, Somlyódy László, professzor, Szabó Gábor, professzor, a MISZ elnöke, valamint Szegő Károly képviseletében Molnár Andrea. Az NKTH részéről Csopaki Gyula, elnök, Vass Ilona, elnökhelyettes, Gulyás Ágnes, az EU kapcsolatok főosztály vezetője, valamint a főosztály tagjai voltak jelen.

A résztvevők az ülést megelőzően kézhez kapták az elnökségi K+F program vázlatát. A tárgyalás célja a tervezet átgondolása, kiegészítése volt. Az ismertetés során elhangzott, hogy központi prioritás az Európai Kutatási Térség (ERA) kiépítése és az állampolgárok felé való közelítése. A program három pillérre épül:
- ERA és szociális dimenzió,
- ERA és versenyképesség,
- ERA és kohézió.

Javaslatként merült fel, hogy kiemelt cél legyen a tudomány és a gazdaság egymáshoz való közelítése. Várhatóan a K+F programnak is meghatározó része lesz a Duna stratégia, valamint a program egészét olyan horizontális prioritások szövik át, mint a tudományos kommunikáció, a fiatalok, illetve a nők a kutatásban. Az NKTH olyan üzenetek megfogalmazásában kérte a meghívottak segítségét, melyek átütő erejűek és emlékezetessé tehetik a magyar EU elnökséget.

A programtervezet - véglegesítése után - a Kutatási és Technológiapolitikai Tanács 2010. február 17-re tervezett ülésén kerül megtárgyalásra.
 
Ismét növekszik a finn vállalatok szabadalmi aktivitása

A finn vállalatok szabadalmi beadványainak száma 2000 és 2005 között egyenletes ütemben csökkent, 2005-ben összesen 1371 találmányt szabadalmaztattak. A negatív folyamat 2006-ban rövid időre állt csak meg, de 2007-ben valamivel tovább csökkenve a sikeres kérelmek száma mindösszesen 1349 volt.

2008-ban azután ismét növekedésbe fordult a mutató. A vállalatok és egyéb kutatói közösségek 1397 szabadalmi kérelmet nyújtottak be. Növekedett egyúttal a kérelmezők száma is: 2007-ben még csak 467, 2008-ban azonban már 512 volt.

Az ágazatok összehasonlításában a fafeldolgozásban, a fémiparban és a gépiparban nőttek jelentősebben a szabadalmak. Ezzel szemben pl. az elektronikai iparban egy év alatt drasztikusan, 226-ról 141-re csökkent a számuk.

Az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) által finn vállalatoknak és intézményeknek megadott európai szabadalmi bejegyzések száma ebben az időszakban 732-ről 768-ra növekedett. Az elektronikai ipar továbbra is kiemelkedve vezette a mezőnyt, a teljes számból 450 szabadalommal részesedett.

Finnországban 2008-ban mindösszesen 1946 szabadalmi kérelem érkezett be. A szám valamivel alatta maradt a korábbi évekének, mert 2006-ban 2010, 2007-ben pedig 2020 volt a vonatkozó szám. A csökkenés oka a külföldiek szabadalmi kérelmeinek visszaesésében keresendő. A nemzetközi szabadalmi kérelmek gyakoribbá válásával a külföldiek közvetlenül Finnországban benyújtott kérelmeinek száma már évek óta csökkenőben volt. A 2007-ről 2008-ra fordulásban azonban a csökkenés immár igen jelentőssé vált, 211-ről 148-ra esett vissza a szám.

A kérelmeket benyújtók megadott lakhelye szerinti bontásból az derül ki, hogy a 2008-ban Finnországban benyújtott szabadalmi beadványok mintegy 40%-a a helsinki központú Uudenmaa megyében született meg. A térség aránya nem változott az előző évvel történő összehasonlításban. Második helyen a Tampere központú Pirkanmaa régió áll, 11%-kal.
2008-ban az előző évhez képest összesen 68 darabbal 998-ra nőtt a Finnországban megszületett szabadalmak száma. Ezek közül 668-at nyújtottak be vállalatok és egyéb közösségek. A vállalati szabadalmak száma a 2007. évi 559-ről valamivel több, mint 100-zal növekedett egy év alatt. Az elektrotechnika, a vegyipar és a fémipar, valamint a textilipar és papíripar vitték a prímet.

A 2008-ban Finnországban 5210 volt az érvényes európai szabadalmak száma, ami 200 darabbal alatta maradt a 2007. évinek. Ezen szabadalmak legnagyobb ágazatai a vegyipar és a fémipar voltak. Az országok rangsorában a szabadalmak eredetét tekintve Németország 1144 szabadalommal volt az első az USA 1104 szabadalma előtt.

Jelinkó Árpád, TéT-KG szakdiplomata, Helsinki

Köszöntjük új tagjainkat!

Tagsorszám 596. | MOOL Invest Kft.
Székhely | 1027 Budapest, Margit krt. 50-52.
Vezető | Kriston Ákos
E-mail | krisah@gmail.com

A cég fontosabb tevékenységei: innovációs folyamatok kialakítása, tanácsadás, innovatív termékek fejlesztése (például: hy-go, fuel cell).

Szakirodalom-figyelő

Veres Zoltán: A szolgáltatásmarketing alapkönyve - Akadémiai Kiadó, 2009
Dr. Osman Péter ismertetése

Ez a kiemelkedően jó alapmű az Akadémiai Kiadó díját kapta 2009-ben, s minden tekintetben meg is érdemli.

A szolgáltatások a gazdaság mindinkább kritikus jelentőségű képezik, hiszen a posztindusztriális korban a munkaerő mind nagyobb hányadát a különféle szolgáltató iparágaknak kell/ene/ felvenniük. A szolgáltatás azonban csak akkor életképes, ha létezik, vagy támasztható iránta elegendően nagy fizetőképes kereslet, s a marketingnek ebben alapvető a szerepe. Veres Zoltán a szolgáltatásmarketing egyik legjobb honi szakembere, e szakterület tudományának itteni apostola. E kitűnően megírt és szerkesztett könyvében mindent felvonultat - már amennyire a közel 600 oldal terjedelem engedi -, amit a szolgáltatásmarketingről feltétlenül tudnia kell mindenkinek, akinek a munkája ehhez a területhez kötődik, vagy e terület közvetítésével érvényesül. Korunk műszaki-gazdasági fejlődésével pedig mihamarabb nem marad olyan tevékenység, amely még kívül esne e kettős körön. E könyv így sorolja fel a szolgáltatásmarketing főbb területeit: • Vevőszolgálat • Kereskedelmi marketing • Turizmusmarketing • Gyorskiszolgáló üzletágak marketingje • Projektmarketing • Az üzleti tanácsadás • Nonbusiness marketing • Légitársaságok marketingje • Pénzintézeti marketing  • Postai és telekommunikációs marketing • Üzemanyagtöltő állomások marketingje.

A szolgáltatások különleges árucikként értékesülnek. Ennek oka e könyvből napnál is világosabb: a szolgáltatás lényege, hogy a problémamegoldást, amelyet a felhasználó kap, nem valamilyen fizikai árutest hordozza. Egy terméket megvásárlása előtt meg lehet ismerni, „körbejárni”, így dönteni a megvásárlásáról. Azt, amit a szolgáltatással kapunk, már csak az átvétel folyamatában, vagy a hatásainak későbbi megmutatkozása után ismerjük meg, s jövünk rá a valódi tartalmára és minőségére. A szolgáltatások legfőbb jellemzője, hogy a sikerük vagy kudarcuk a megvalósulásuk folyamatában, a frontvonalban dől el, a marketing feladata pedig mindent megtenni azért, hogy a szolgáltató tevékenységei a sikert támogassák. Ez teszi a szolgáltatásmarketinget sajátossá, és létfontosságúvá.

A kötet nagy része a szolgáltatások marketing szemléletű menedzselésének felsőfokú tankönyveként is szolgál. A fő témaköreiből: • Marketingmix a szolgáltatáspiacon • Minőségmenedzsment • A fizetés menedzsmentje • A franchise • Kapacitásmenedzsment • Márkamenedzsment • Belső marketing • Frontvonalmenedzsment • Folyamatmenedzsment • Panaszszituáció-menedzsment. Szintúgy testes fejezet tárgyalja a piackutatást a szolgáltató szektorban.

A szolgáltatásmarketing felfogásában a szolgáltatás az azt nyújtó tudásának és készségének az alkalmazása, ezért a minősége erősen függ annak mindenkori hozzáállásától, a vevő számára pedig csak annyira jó, amilyennek az érzi. Veres rámutat egy olyan további tényezőre is, amely döntő fontosságú minden érintett fél számára. Lényege, hogy a szolgáltatások túlnyomó része a vevővel való interakcióban születik meg, s ezért a vevő által érzékelt minőségük, s vele az elfogadásuk erősen függ az utóbbi hozzáállásától. Ez a szolgáltatók számára kiemelkedően fontos következményekkel bír. Könyvének egyik legfőbb útmutatása, hogy a szolgáltatásmarketing a vevők befolyásolását mindenekelőtt az észlelt eredménykockázat csökkentésével éri el. Gyakorlati megoldásai közül a legfontosabbak, amelyek a kockázatcsökkentésben hatékonyak.

Garr Reynolds: PreZENtáció - HVG Könyvek, 2009
Dr. Osman Péter ismertetése

A kommunikáció legkeményebb vastörvénye, hogy nem az számít, milyen üzenetet igyekszünk elültetni másokban, hanem hogy mit olvasnak ki abból azok, akikhez szólunk. Ma hasonlóképpen könyörtelen törvénye, hogy nagyon gyorsan és hatékonyan kell megfogni a célközönséget, átütő erejű meggyőző képességű képi és verbális fogalmazással, másként a kontaktus létre sem jön velük, vagy nagyon gyorsan elvész. Fokozottan érvényes ez a multimédiás előadásokra, s azok alapvető eszközére, a prezentációra. Reynolds e megragadóan érdekes könyvében újszerű prezentációs stratégiát kínál, olyan újszerű megközelítést és nyelvezetet, amelyben valószínűleg nagy lehetőségek rejlenek. Kiemelten ajánlott olvasmány.

Az ördög - a bukás veszélye - a részletekben rejlik, a prezentációk esetében abban, hogyan adjuk elő a mondanivalónkat. Ám a főördög abban, hogy milyen koncepcióval állunk neki a prezentációnk kialakításához. E kötet frappáns előszava a mintaszerűen jó prezentáció példája. 15 diaképből áll, ebből 13 sokkolóan élesen rámutat a prezentációk általános problémájára, s egyértelműen közli, hogy a megoldás, azaz a hatékony prezentáció módszertana e kötetben megtalálható.

A probléma: a prezentációk 99 %-a béna, mert a legtöbb hosszú, unalmas, gyengén tervezett, üres (ha az előadó nem is ilyennek látja a művét). Fűzzük hozzá: ez rossz a hallgatóságnak ám az előadónak még nagyobb a vesztesége, hiszen célja volt a prezentációval, s nemcsak, hogy nem érte el azt, de többé-kevésbé le is írta magát a hallgatósága szemében, nemcsak lehetőséget veszített, de jó nagyot a presztizséből is. Rossz esetben pedig rá sem ébred, hogy a bukás elkerülhetetlen volt, és abból következett, ahogyan a prezentációját összeállította - és amíg erre rá nem ébred, újból csak bukni fog.

Reynolds részletesen kifejti, miért alapjaiban rossz, messze elavult az a szemlélet, amellyel ma a prezentációk túlnyomó részét készítik, s mihez célszerű folyamodni helyette. Egyik legfőbb tétele, hogy elveszett, aki a hatékony prezentáció lelkének a számítógépi programot, s nem pedig a saját kreatív elméjét tekinti, s szintúgy aki rosszul kezeli az elmondott szöveg, a vetített képek és a kiosztott anyag egymást támogatni hivatott hármasát. A továbbiakban végig vezet a prezentáció készítésének folyamatán, alaposan és világosan elmagyarázva, hogy mit hogyan és miért tegyünk. Ezzel segíthet elérni a két legfontosabb felismerést: hibás volt-e az az alapvető szemlélet, megközelítés, amelyet eddig alkalmaztunk, s milyen szemlélet, megközelítés teremthet ebben a mai világban jó esélyt arra, hogy sikeres legyen az előadásunk. Mindezt tökéletesen gyakorlatiasan adja elő, mondanivalója mindvégig a tanulságos részletek, példák felsorakoztatására támaszkodik.

A cím furcsa írásmódjában a zen rejtőzik, a zen pedig évezredes bölcsességet hordoz. Reynolds a mondanivalója lényegét zen prezentációnak nevezi. A konfliktusokkal és problémákkal görcsösen küzdő nyugati kultúrában a zen egy újfajta hozzáállást kínál, amelynek középpontjában a harmónia céltudatos, kifinomult megteremtése áll, s eszköztárának fő hatóerejét a letisztult, választékos egyszerűség adja. A modern nyugati gondolkodásmód a konfliktusok megnyerésére épít, a zen viszont a belőlünk, a gondolkodásmódunkból és a hozzáállásunkból születő harmónia megteremtésére - azzal hódítja meg a külvilágot, hogy alkalmazkodik hozzá. Reynolds ezt alkalmazza a prezentációra, így mutat hozzá új szemléletet és eszköztárat. 240 oldalban szól ennek mikéntjéről, és minden oldalát nagyon érdemes elolvasni.

Szatmári Zoltán (főszerkesztő): Sport, Életmód, Egészség - Akadémiai kézikönyvek - Akadémiai Kiadó, 2009
Dr. Osman Péter ismertetése

Kissé talán félrevezető ennek a kötetnek a címe. A modern korban a sport sokak számára az egzisztenciális felemelkedés útja lehet, s ezzel az életük központi tényezője. Nekünk, köznapi embereknek viszont a fontossági sorrend úgy alakul, hogy egészség, annak eszközeként életmód, amely persze legyen minél kellemesebb is, ahhoz pedig sport. A sport nekünk így elsősorban az egészséget szolgálja, egyúttal azonban fontos örömforrásunk is lehet, akár a verseny izgalmaként - még ha csak a saját teljesítményünkkel versenyzünk is -, felüdülésként, vagy pusztán azzal, hogy érezzük általa a fizikai erőnlétünket. És vitathatatlan tény ugyan, hogy az ép test sem nem szükséges, sem nem elégséges feltétele az ép léleknek, ám kétségkívül hasznos és kellemes tartozéka annak, amihez szintúgy sokat segíthet az ésszerűen gyakorolt sport.

Ez a kötet másként közelít a Sport, Életmód, Egészség hármasához, valójában ez a sport kézikönyve. Nem sporttörténeti áttekintés, hanem a sportnak, mint a társadalomban végbemenő fontos tevékenységnek tudományos igényű, elméleti és rendszerező taglalása. A Bevezető elmondja: a kiadónak az volt vele az elsődleges célja, hogy (a teljesség igénye nélkül) egy hiánypótló, átfogó tanulmányt mutasson be a jelen sportjáról, illetve annak részdiszciplínáiról, jelesül sportágakról, testnevelésről, edzésről, egészségről, életmódról, rekreációról, stb.

Magunk is tapasztaljuk, hogy a modern sportban rendkívül nagy mértékű fejlődés és differenciálódás ment végbe, s halad előre ma is. A Bevezető ki is emeli: a legnagyobb igyekezet ellenére sem születhet a sport teljes keresztmetszetét bemutató, rendszerező, összefoglaló mű, s már nem lehet olyan jeles szakembert találni, aki a sport területén minden kérdéshez szakavatottan tudna hozzászólni. E kézikönyv fő rendeltetése így az, hogy összefoglaló tanulmányokban mutassa be a sportra vonatkozó elemzés, kutatás jelenlegi állását. A kép teljességéhez meg kell ugyanakkor jegyeznünk, hogy nem tartalmazza a kézikönyvek szokásosan fontos részét, a tartalmában történő keresést segítő név- és tárgymutatót.

A fő részei: • Bevezető. Ez 96 oldalt tesz ki. és három fejezetet ölel fel: A kultúra és a testkultúra fogalma, összefüggése és típusai; A magyar sport társadalmi beilleszkedése és hatása a kezdetektől napjainkig; Az olimpizmus • Nemzetek, sportágak, tendenciák az újkori olimpiák tükrében. Az egyes sportágakról szóló fejezetek pár sorban bemutatják annak lényegét, a további ismertetés tagolása pedig Előzmények; Magyar vonatkozások; Alapvető versenyszabályok; Olimpiai versenyszámok. A sportág történelmére - rekordjainak és híres sportolóinak bemutatására - nem tér ki • Sporttudomány és tudományelmélet • A sportteljesítmény • A motoros teljesítmény összetevői, motoros tesztrendszerek - ami itt élettani jellemzőket jelent • A sport veszélyei, a dopping • A sport célja, feladata korosztályonként • A sporttevékenység területei • A sport mint életmód • Sport és társadalom • A sport presztizse.

Teljes körű sajtószemle

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll!)
A sajtószemle tagvállalatunk, a Hír-Adás Sajtógynökség és a Médiafigyelő Kft. segítségével készült.


Napi Gazdaság Innovációs Évkönyv 2009, 33. oldal
A 2008-as Innovációs Nagydíj Pályázat legjobbjai

Napi Gazdaság Innovációs Évkönyv 2009, 50. oldal
Fiatal magyar tudósok Európa élmezőnyében
„…Idén két magyar fiatal tudós is díjjal tért haza Európából, az elmúlt 15 év helyezéseit tekintve hazánk a 33 nemzet közül a harmadik hellyel büszkélkedhet…”

Aktív Szemeszter, 2009. december, 22. oldal
2010. január 6.
„… „Találd fel magad” megszólítással hívja fel a középiskolások és az elsőéves főiskolai, illetve egyetemi hallgatók figyelmét a 19. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny…”

Aktív Szemeszter, 2009. december, 24. oldal
A jövő útja
A kutatás-fejlesztés jelene és kilátásai

Aktív Szemeszter, 2009. december, 25. oldal
Megszámlálhatatlan a kutatóműhelyek sora
Cégek, egyetemek, oktatók és hallgatók hasznosítják az eredményeket

Aktív Szemeszter, 2009. december, 30. oldal
Akikre büszkék lehetünk
Fiatal magyar kutatók nemzetközi sikertörténetei
„… „A Blind Navigátor a vakokat és gyengén látókat hivatott segíteni a tömegközlekedési eszközök használatában és ez még csak a kezdet” - meséli Gyöngyösi Tamás, aki találmányával megszerezte a legjobbnak járó I. díjat az idei, 18. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen. Ugyanitt külön elismerésben részesült Spohn Márton, aki legutóbb az USA-beli Renóban megrendezett tudományos olimpián képviselte hazánkat…”

Gazdasági Tükörkép Magazin, 2010. január, 4. oldal
Konzerváltan magasak az adóterhek
Kis vállalkozás, közepes vállalkozás

Gazdasági Tükörkép Magazin, 2010. január, 10. oldal
A „K+F” Tanácsadó Központ lett 2009-ben is a piacvezető
Pályázati tanácsadás - lehetőségek és kockázatok 2010-ben

Piac és Profit, 2010. január, 20-22. oldal
Európa lemaradhat
Az európai magánszféra jóval kevesebbet költ k+f-re, mint az amerikai vagy az ázsiai

„…Bár Európa 2006 bon első helyen állt a tudományos publikációk tekintetében, a benyújtott szabadalmak számában és a kutatás-fejlesztésre fordított kiadásokban pedig Amerika után a második volt, örömre még sincs okunk. Az Európai Unió, bár számos területen kiválóan teljesít, egyik dinamikusan fejlődő szektorban sem áll az élen. Minden téren jelen van, de csak egy kicsit…”

Piac és Profit, 2010. január, 21. oldal
Lehetetlen Lisszabon?

„…„A kihívás nem kisebb, mint hogy megmenekülünk, vagy sem.” Pierre Vigier, az Európai Bizottság Vállalkozáspolitikai és Ipari Főigazgatóságának vezetője szerint az uniós országok K+F-kiadásainak növekedésében a magánberuházások előretörése hozhat áttörést…”

Piac és Profit, 2010. január, 22. oldal
Hazai helyzetkép
„…Magyarországon 2000 és 2006 között reálértéken a K+F-ráfordítások 64,7 százalékkal bővültek. 2005-ben a GDP 0,95 százalékát költöttük K+F-re, ami az unión belül a 15. helyre volt elég…”

Piac és Profit, 2010. január, 34. oldal
Iránytű a válságban
Kiadvány

„…Az Innovációs Nap keretében a GKI és a Microsoft közösen mutatta be a 2009. évi Versenyképességi Évkönyvet…”

Piac és Profit, 2010. január, 63. oldal
Innovációs díj
Vodafone

„…Innovációs Díjat kapott a Vodafone. Az „Innovációval a versenyelőnyért" konferencián átadott elismerés elbírálásának kritériumai között a vállalat újonnan kialakított tevékenységének újszerűsége mellett annak árbevételt generáló képessége is számított…”

Világgazdaság, 2010. január 15., péntek, 8. oldal
Keressük 2009. legkiemelkedőbb innovációit!

Világgazdaság, 2010. január 19., kedd, 8. oldal
Keressük 2009. legkiemelkedőbb innovációit!

Napi Gazdaság Online, 2010. január 25., hétfő
Újra keresik a legjobb innovációkat

Lánchíd Rádió - Délelőtti Kalauz, 2010. január 26., kedd
Interjú dr. Antos Lászlóval a középiskolai matematika felvételik színvonaláról

Lánchíd Rádió - Szaldó, 2010. január 26., kedd
Interjú dr. Antos Lászlóval a Magyar Innovációs Nagydíjról

Napi Gazdaság, 2010. január 26., kedd, Napi Innováció 1. oldal
Új technológiákat is hoz a válság
Csak az ígéretes kutatásokat viszik tovább a cégek

„…Jóllehet a vállalkozások kétszer is meggondolják, milyen innovációra költenek, a fejlesztések nem álltak le. Van olyan vállalat, amely többet szán kutatásokra, mint a válság előtt…”

Napi Gazdaság, 2010. január 26., kedd, Napi Innováció 1. oldal
Újra keresik a legjobb innovációkat

„…A Magyar Innovációs Alapítvány a gazdasági, az agrár-, a környezetvédelmi tárcával, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatallal, a Magyar Szabadalmi Hivatallal, az Iparfejlesztési Közalapítvánnyal közösen immár tizennyolcadik alkalommal hirdette meg a Magyar Innovációs Nagydíjat…”

Napi Gazdaság, 2010. január 26., kedd, Napi Innováció 1+3. oldal
Kiosztották a 2009-es Gábor Dénes-díjakat

Napi Gazdaság, 2010. január 26., kedd, Napi Innováció 2. oldal
Nehezebb nőként érvényesülni a tudományos pályán

Napi Gazdaság, 2010. január 26., kedd, Napi Innováció 2. oldal
Új k+f elemző műhely alakult

„…A tavaly megalakult Forum Politicum Intézet egyik fő profiljának a kutatás-fejlesztést (k+f) tekinti…”

Napi Gazdaság, 2010. január 26., kedd, Napi Innováció 3. oldal
Együttműködés felsőfokon
Összefog az ELTE és a sanofi-aventis/Chinoin a k+f és az innováció területén

„…Stratégiai keretmegállapodást írt alá a közelmúltban az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és az idén százéves sanofi-aventis/Chinoin gyógyszervállalat. Az ELTE egészség-gazdaságtani tanszékének létrehozása után a felek a jövőben az innovációra fókuszálva szakmai workshopokkal és ösztöndíj-lehetőségekkel is színesítik a hosszú távú szakmai együttműködést…”

Napi Gazdaság, 2010. január 26., kedd, Napi Innováció 4. oldal
Indulhat az immunfestő automata gyártása

„…A kilencvenes években kezdte el kidolgozni a Hisztopatológia Kft. azt a metszetfestő berendezést, amelynek gyártási fázisa most indulhat el. A biotechnológiai kutatásokkal foglalkozó cég mintegy 30 millió forintot költött a fejlesztésre - mondta Szekeres György ügyvezető igazgató…”

Napi Gazdaság, 2010. január 26., kedd, Napi Innováció 4. oldal
Nem a szerencsén múlnak a pályázatok

„…A mobil informatikai szoftverek és vállalati megoldások fejlesztésével foglalkozó InfomatiX Kft. két fejlesztéséhez is kapott pályázati támogatást…”

Metropol, 2010. január 26., kedd, 11. oldal
Tehetséges kutatóké a jövő
Pálinkás József az MTA elnöke

Számítástechnika, 2010. január 26., kedd, 1. + 8. oldal
Kutatás- fejlesztés a jövő záloga

Metropol, 2010. január 27., szerda, 8. oldal

Elfogyó orosz tudomány
„…A politikai zűrzavar, az agyelszívás és az eltűnő érdekeltség Oroszországot leértékelte a tudomány világában - állapította meg a Thomson Reuters tegnapi jelentése…”

Népszabadság, 2010. január 27., szerda, Jótett 2. oldal
Fiatal tehetségeket díjazott az Itware
„…A BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán szervezett TDK-konferencián olyan fiatal tehetségeket díjaztak, akik az új mobiltelefon-alapú számítógépes egér vagy a többfajta telefonon is használható mobil BitTorrent fájlmegosztó alkalmazás kifejlesztésén dolgoztak…”

Népszabadság, 2010. január 27., szerda, Jótett 2+3. oldal
Természettudományos oktatás: vészjelzések!
„…Riasztó víziót vázolnak fel szinte naptól napra a különböző médiumokban a természettudományok elkötelezett hívei, akadémikusok, pedagógusok, kutatók. Nem kevesebbet állítanak, mint azt, hogy Magyarországon eltűnhet egy olyan tudományág, amely évszázadok óta világszinten reprezentálta a hazai kultúrát, a matematika, fizika, kémia számos jeles képviselőjével - közöttük nem egy Nobel-díjassal - erősítve az ágazat nemzetközi fejlődését…”

nol.hu, 2010. január 27., szerda
Kiváló innovációkat keresnek
„…A Magyar Innovációs Alapítvány idén már tizennyolcadik alkalommal várja a vállalkozások nevezését a Magyar Innovációs Nagydíjra…”

Népszava, 2010. január 27., szerda, 11. oldal
Növekedési stratégiák a válságot követő időszakban
„…A válság miatt egyre mélyülő társadalmi és szociális problémák időközbeni megoldásához elkerülhetetlen forráslekötések miatt még a fentieknél is több (mintegy évtizednyi) időre lehet szükség a kutatás-fejlesztési tevékenység versenyképességének és nemzetközileg is „ütőképes” nagyságrendjének a megteremtéséhez…”

Magyar Demokrata, 2010. január 27., szerda, 54. oldal
Technikai Oscar-díj egy magyar cégnek
„…A Lustre elnevezésű, fényelő program kidolgozásáért és fejlesztéséért tudományos és technikai Oscar-díjat vehet át február 20-án, a hivatalos Oscar-gálán a budapesti Colorfront nevű cég…”

Népszabadság Magazin, 2010. január 27., szerda, 3. oldal
A Pannon Alapítvány új példaképei
„…Takács Mónika a Nagy Terv elnevezésű természetvédő mozgalom és oktatási terv ötletgazdája. Mónika a magyar Biológiai Társaság támogatásával valósította meg Nagy Tervnek nevezett mozgalmát, amelyben közel 70 állandó önkéntes, 13-25 éves fiatal segíti. Az Innovációs Szövetségben nagy sikert arattak önálló tervezésű, újrahasznosított anyagokból készült játékaik és oktatási módszereik…”

Új Dunántúli Napló, 2010. január 27., szerda, 11. oldal
Újra pályázható a rangos hazai elismerés, az Innovációs Nagydíj

mno.hu, 2010. január 27., szerda
„Az innovációs politika az elszalasztott lehetőségekről szólt”
„…A hazai kutatás-fejlesztés sem tudott sikerágazattá nőni az elmúlt négy esztendőben, ez a terület is inkább az elfolyt pénzektől, elszalasztott lehetőségektől volt hangos - jelentette ki Almássy Kornél országgyűlési képviselő a Forum Politicum Intézet által kiadott „Kutatás-fejlesztés helyzete és lehetőségei Magyarországon” című kötet szerdai bemutatóján…”

Világgazdaság, 2010. január 28., csütörtök, 1+6. oldal
Piacra lép Leonar3Do
„…Hamarosan elkészül az első piacképes Leonar3Do, indul a háromdimenziós virtuális teret alkotó eszköz forgalmazása - tudtuk meg Rátai Dániel feltalálótól. A gyártást kiszervezték a Dunavarsányban működő Caro Kft.-hez…”

Világgazdaság, 2010. január 28., csütörtök, 2. oldal
Kutatás-fejlesztésről folyik majd a vita
„…Miért összpontosul a k+f kapacitások kétharmada Budapestre, és van-e fejlődési lehetőség a magyar régióban? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ a Magyar Közgazdasági Társaság Beszélgetni kell! című interaktív, internettelevíziós vitafórum-sorozatának következő adása. Ezt február 11-én, csütörtök délután 15 órától, a www.beszelgetnikell.hu honlapon tekinthetik meg az érdeklődők…”

IVSZ Hírlevél, 2010. január 28., csütörtök
Innovációs Nagydíj: keressük 2009 legkiemelkedőbb innovációit

Figyelő, 2010. január 28., csütörtök, 47. oldal
Keressük 2009 legkiemelkedőbb innovációit!

Heti Válasz, 2010. január 28., csütörtök, 18. oldal
Partnerség a kutatásban
A legjobb kutatók itthon tartását is segítheti a magyar tudományos élet és a Pfizer közötti együttműködés

Heti Válasz, 2010. január 28., csütörtök, 48. oldal
Magyar Oscar Hollywoodban
„…A budapesti Colorfront cég szoftverfejlesztői február 20-án Oscar-díjat kapnak a Lustre program kidolgozásáért…”

euroastra.hu, 2010. január 28., csütörtök
A 19. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első fordulója

index.hu, 2010. január 28., csütörtök
Indul a Leonar3Do gyártása
„…Hetek kérdése, és elkészül az első bedobozolt Leonar3Do, azaz végre a boltokba kerülhet a Rátai Dániel találmánya, amivel itthon és a Szilícium -völgyben is innovációs díjat nyert…”

terminal.hu, 2010. január 28., csütörtök
Indul a forradalmi magyar találmány gyártása
„…Hetek kérdése és elkészül az első bedobozolt Leonar3Do, indulhat a háromdimenziós virtuális teret alkotó eszköz forgalmazása - tudta meg a Világgazdaság Rátai Dániel feltalálótól…”

hirtv.hu, 2010. január 28., csütörtök
52 pályázat jutott tovább a tehetségkutató versenyen
„…Lezárult a 19. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató verseny első fordulója. A 15 és 20 év közötti korosztály számára meghirdetett versenyre idén 106 fiataltól összesen 91 pályázat érkezett. Ezekből január 26-án 52 pályázat részletes kidolgozását javasolta a zsűri, a nyertest pedig május végén választják ki…”

Gazdasági Rádió - Üzletmenet, 2010. január 29., péntek
Interjú dr. Antos Lászlóval a Magyar Innovációs Nagydíjról és a műszaki érdeklődés hiányáról

Magyar Hírlap, 2010. január 29., péntek, 18. oldal
ZALAERDŐ Zrt.: Folyamatos innováció az évszázad alatt megtermett faanyag teljes körű hasznosítására.

Napi Gazdaság, 2010. január 29., péntek, 8. oldal
Magyar kutatót is támogat az amerikai "Lendület" program
„…Összesen 69 fiatal tudós nyert a 85 millió dollár összdíjazású pályázaton, amely része az amerikai talpraállási és befektetésösztönzési törvénynek…”

Világgazdaság, 2010. január 29., péntek, 1+5. oldal
Feltörekvő európai klaszterek
„…Akkreditált innovációs klaszterek
1. ArchEnerg Regionális Megújuló Energetikai és Építőipari Klaszter
2. Biomassza Hasznosítási Klaszter
3. Biotechnológiai Innovációs Bázis
4. Első Magyar E-közigazgatási, Informatikai és Innovációs Klaszter
5. EnIn Környezetipari Klaszter
6. Goodwill Biotechnológiai Klaszter
7. Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Klaszter
8. Mobilitás Multimédia Klaszter
9. Omnipack Első Magyar Csomagolástechnikai Klaszter
10. Orvosi Biotechnológiai Innovációs Klaszter
11. Pannon K+F+I+O Klaszter
12. PharmacoFood Klaszter
13. Pharmapolis Debrecen Innovatív Gyógyszeripari Klaszter
14. Pharmapolis Életminőség Klaszter
15. Szennyvíz-technológiai Innovációs Klaszter
16. Szoftveripari Innovációs Pólus Klaszter
17. 3 P Műanyagipari, Csomagolástechnikai, Nyomdaipari Klaszter
Forrás: www.polusprogram.eu…”

Világgazdaság, 2010. január 29., péntek, 7. oldal
ELTE-Sanofi együttműködés
„…Stratégiai együttműködést kötött az oktatás, a kutatás és a fejlesztés területén elérhető előnyökért az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Sanofi-Aventis/Chinoin…”

Blikk, 2010. január 29., péntek, 8. oldal
Ez aztán élethű
„…Végre egy magyar találmány, amit itthon gyártanak! A teljes virtuális valóságot a nappalinkba varázsoló Leonar3DÓból heteken belül legördülhetnek az első példányok a gyártósorról…”

Békés Megyei Hírlap, 2010. január 29., péntek, 6. oldal
Indul a Leonar3Do gyártása
„…Rátai Dániel szerencsésnek vallja magát, hogy évekkel ezelőtti ötletéből végül olyan üzlet lehet, amelyet a saját cégében válthat valóra. A hazai és nemzetközi innovációs díjakat nyert találmány nagy nyilvánosságot kapott a sajtóban…”

24 óra, 2010. január 29., péntek, 1. + 6. oldal
Sikersztori a Leonar3Do
Indul a Leonar3Do gyártása
MODELLEZŐSZOFTVER Rátai Dániel találmánya külföldi karrier előtt

Petőfi Népe, 2010. január 29., péntek, 9. oldal
Indul a Leonar3Do gyártása

Új Néplap, 2010. január 29., péntek, 1. + 6. oldal
Egy magyar találmányról beszél szinte az egész világ
Indul a Leonar3Do gyártása

Új Dunántúli Napló, 2010. január 29., péntek, 6. oldal
Indul a Leonar3Do gyártása
MODELLEZŐSZOFTVER Rátai Dániel találmánya külföldi karrier előtt

Nógrád Megyei Hírlap, 2010. január 29., péntek, 6. oldal
Indul a Leonar3Do gyártása
MODELLEZŐSZOFTVER Rátai Dániel találmánya külföldi karrier előtt

Tolnai Népújság, 2010. január 29., péntek, 6. oldal
Indul a Leonar3Do gyártása
MODELLEZŐSZOFTVER Rátai Dániel találmánya külföldi karrier előtt

Somogyi Hírlap, 2010. január 29., péntek, 6. oldal
Indul a Leonar3Do gyártása
MODELLEZŐSZOFTVER Rátai Dániel találmánya külföldi karrier előtt

Heves Megyei Hírlap, 2010. január 29., péntek, 6. oldal
Indul a Leonar3Do gyártása
MODELLEZŐSZOFTVER Rátai Dániel találmánya külföldi karrier előtt

Katolikus Rádió - Távolkép, 2010. január 30., szombat
Interjú dr. Antos Lászlóval a Magyar Innovációs Nagydíjról

Vasárnap Reggel, 2010. január 31., vasárnap, 4. oldal
Világraszóló találmány egy 24 éves magyar fiútól
„…Rátai Dániel 24 éves, és az elmúlt hetekben a világ minden tájáról érkeznek e-mailek és telefonhívások hozzá. A virtuális valóságra építő találmánya, a Leonar3Do használatával komplett háromdimenziós konfigurációvá egészíthető ki egy személyi számítógép…”

Metropol, 2010. február 1., hétfő, 6. oldal
Jubileumi emlékeztető
„…a műszaki tudományok és alkalmazásaik teremtik meg mindazt, ami mindennapjainkat kényelmessé teszi, egészségünket erősíti, az életkorunkat növeli, a mobilitásunkat elősegíti. A most húsz éve megalakult Magyar Mérnök Akadémia (MMA) ezeket az eredményeket képviseli…”

Magyar Hírlap, 2010. február 1., hétfő, 15. oldal
A dzsesszben is feltalálja magát
A BME hallgatója korában lakatokat gyűjtött, így családjában senki sem csodálkozott azon, hogy felnőve a mechanika felé fordult
„…Hunyadi Áron találmányai révén banki páncélajtózár, újfajta mechanikus kar- és zsebóraszerkezet - páratlan hazai és külföldi sikereket tudhat magáénak, pedig még csak húszéves. A fiatal kutatót decemberben az a megtiszteltetés érte, hogy az ifjú magyar tudósokat képviselhette a stockholmi Nobel-díj-átadáson. A BME gépészmérnök szakának másodéves hallgatója szabadidejében dzsesszel üti el az időt, és legfontosabb emberi értéknek a képzelőerőt tartja, mert, mint mondja, így tudjuk a világ fejlődését előbbre vinni…”

Napi Ász, 2010. február 2., kedd, 3. oldal
Szárnyashajóval nyert az év feltalálója
„…A Magyar feltalálók Egyesülete díszünnepség keretében átadta az Év feltalálója-vándordíjat. Idén Subert István nyerte el találmányával, amely egy új típusú szárnyashajó, neve: Pénelopé…”

Népszabadság, 2010. február 2., kedd, 5. oldal
Erősödik a hazai biotechnológiai szektor
„…A biotechnológia a világ egyik leggyorsabban fejlődő iparága. Magyarországnak komoly esélye van, hogy versenyképes legyen ebben az ágazatban…”

N-Joy 98.9 MHz Szigetvár, 2010. február 2., kedd
Sikeresen pályázó diákok
„…Lezárult 19. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató verseny első fordulója…”

N-Joy 88.0 MHz Marcali, 2010. február 2., kedd
Sikeresen pályázó diákok
„…Lezárult 19. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató verseny első fordulója…”

helyilapok.hu, 2010. február 2., kedd
Magyar Feltalálók Ünnepe Budapesten
„…Az eseményt megtisztelte a Magyar Szabadalmi Hivatal küldöttsége Bendzsel Miklós elnök vezetésével, és Bolyky János alelnök, a Magyar Innovációs Szövetség, Vékás Gusztáv elnökségi tag a Magyar Iparjogvédelmi és Szerzőjogi Egyesület képviseletében valamint Balogh Gyula az Amerikai Magyar Klub elnöke…”

DDRIÜ Nonprofit Kft. 2010/01 hírlevele, 2010. február 3., szerda
Innovációs stratégiát sürget az innovációs szövetség
„…Innovációs stratégia kidolgozása szükséges ahhoz, hogy a magyar tudomány eredményei megjelenjenek a gazdasági innovációban - jelentette ki a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke…”

DDRIÜ Nonprofit Kft. 2010/01 hírlevele, 2010. február 3., szerda
Keressük 2009 legkiemelkedőbb innovációit!
Világgazdaság, 2010. február 4., csütörtök, 1+4. oldal
Folytatódik a sztárpályázat
„…Február végén újra meghirdetik a legnépszerűbb gazdaságfejlesztési kiírást (GOP-2.1.1/A). Ez a jó hír azoknak a vállalkozásoknak, amelyek technológiafejlesztésre szeretnének pályázni…
…KKV-FEJLESZTÉS
A korábbiakhoz képest lényegesen enyhébb feltételekkel nagyobb összegre és nagyobb arányú támogatásra pályázhatnak a vállalkozások…”

MR1 - Kossuth, 2010. február 4., csütörtök
Ki fog biológiát és fizikát tanítani?
Manherz Károly felsőoktatási és tudományos szakállamtitkár és Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke a Napközben csütörtöki adásában

Népszabadság, 2010. február 5., péntek, 13. oldal
Ötvös Zoltán
„…Ötvös Zoltán, lapunk környezetvédelmi és tudományos kérdésekkel foglalkozó munkatársa kapja az idén a MISZ Médiadíjat - erről döntött a Magyar Innovációs Szövetség elnöksége. Az ünnepélyes díjátadásra a MISZ közgyűlésén, február 24én kerül sor…”

Népszabadság, 2010. február 5., péntek, 10. oldal
Aki feltalálta a tisztességet
„…Nem fűződnek a nevéhez korszakos találmányok, mégis az innovációi révén lett világhírű nyomdász és könyvkiadó Kner Izidor. A ma 150 éve született zseniális könyvész forgatókönyvbe illő élettörténete - könyvkötősegédből lett nyomda- és kiadótulajdonos, önképzéssel jutott fel a szakma legmagasabb csúcsaira - eleven cáfolata mindannak, amit a karrierről, a meggazdagodásról, a munka és a siker kapcsolatáról manapság gondolni illik…”

Metropol, 2010. február 5., péntek, 1. oldal
PC: Ahogy eddig soha
„…Rátai Dániel hat éve tűnt fel a hazai ifjúsági innovációs versenyen a Leonar3Do ötletével. A háromdimenziós eszközzel azóta számos díjat és elismerést besöpört, céget alapított, és folyamatosan tökéletesítette a találmányt…”

metropol.hu, 2010. február 5., péntek
PC: Ahogy eddig soha

IVSZ e-Hírlevél, 2010. február 5., péntek
Innovációs Nagydíj: keressük 2009 legkiemelkedőbb innovációit 

Magyar Hírlap, 2010. február 6., szombat, 14. oldal
Davos és Porto Allegre
„…A davosi rendezvényen mutatják be minden évben a globális versenyképességi tanulmányt, amely a Világgazdasági Fórum és az amerikai Harvard Egyetem közös munkája. A 2009-2010. évi kötet 133 ország versenyképességi helyzetét mutatja be. Magyarország a listán az 53. helyen áll, míg Csehország a 31., Szlovénia a 37., Szlovákia a 47., Lengyelország a 46. és Észtország a 35…
…Arra is rámutat azonban a tanulmány, hogy még mindig vannak erős pontjaink. Ilyen például a társadalom innovációs képessége (48. hely), a kutatófejlesztő hálózat minősége (23. hely), és a matematika, valamint a természettudományok oktatásának színvonala (26. hely)…”

Népszava, 2010. február 6., szombat, 5. oldal
Május 19-én üléseznek utoljára
„…A kutatás-fejlesztés támogatásától a költségvetés tavalyi maradványának felhasználásáig terjednek a hivatalban lévő kormány első féléves munkatervében felsorolt gazdasági témák - az erről szóló kormányhatározat a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg…”

Világgazdaság, 2010. február 8., hétfő, 1+7. oldal
Válságálló orvosiműszer-ipar
Korrupcióval terheltek a szakma termékeire kiírt pályázatok
"…Vegyük tudomásul, hogy csak Magyarországon vagyunk világhírűek” - hangsúlyozza Dévai Endre, kiemelve: „Nekünk olyan óriásokkal kell versenyeznünk, mint a General Electric, a Siemens vagy a Philips, ezért unikális termékeket kell létrehoznunk.” A szakma igyekszik kerülni a csak néhány százalékos hasznot hozó bérgyártást…”

Várható események

A MISZ Vállalkozásfejlesztési Tagozatának rendezvénye:
ÖKO Közösségek a fenntartható jövőért

A Magyar Innovációs Szövetség Vállalkozásfejlesztési Tagozata, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége és a Napi Gazdaság közös Vállalkozásfejlesztési Fóruma 2010. március 3-án 14:30 órai kezdettel tartja következő rendezvényét. A rendezvény témája: ÖKO Közösségek a fenntartható jövőért. A rendezvény helyszíne: Budapest, V. kerület, Kossuth L. tér 6-8., VI. em. 635. sz. terem.

Az előadó Karikás György, az IPE Ipari-, Tudományos-, Innovációs- és Technológiai Parkok Egyesület Klaszter Bizottságának elnöke, az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. vezérigazgatója lesz.

Hogyan segíthető elő a fenntartható építés eredményeinek gyakorlatba ültetése - hatékonyan és gyorsan - ma Magyarországon? Hogyan lehet rövid távon jelentős sikereket elérni nagyon különböző, de jelentős partnerek együttműködése révén? A követendő példák egyike az ÖKO Közösségek a Fenntartható Jövőért Klaszter létrejötte és tevékenysége, melynek ötletgazdája az ÉMI Nonprofit Kft volt. A klaszter 2008. október 22-én alakult, a 17 alapító tag között szerepelt az ÉMI társaságában többek közt; a SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kara, a BGME, a Rockwool Hungary Kft., a Graphisoft CAD Stúdió Kft., a KÉSZ Holding Zrt. és több KKV is.

A klaszter alapvető célja az energiatakarékos öko építési komplex eljárások közép-magyarországi elterjesztése, tervező, szolgáltató, oktatási, K+F, kivitelező, eszközellátó intézmények és vállalkozások hálózati alapú együttműködésének megszervezésével. A résztvevők saját területük kiváló művelői. A projekt keretében olyan feladatok elvégzését tűzték ki, mint az öko tervezési módszerek terjesztése, monitoring programok támogatása, a nemzetközi és hazai jó gyakorlatok összegyűjtése és propagálása, valamint közös hazai és nemzetközi programok készítése.

A projekt sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy november 19-én, egy konferencián Karikás György már az első eredményekről is be tudott számolni. A klaszter nem egész egy év alatti működése, már hat futó és lezárt projektet, két beadott és négy előkészítés alatt lévő pályázatot eredményezett.

A részvétel díjmentes.
További információ: Osman Péter, a MISZ Vállalkozásfejlesztési Tagozatának elnöke
Tel.: 430-8328, e-mail: osman.peter@gmail.com
 
Kedvezményes részvételi lehetőség az Ipar Napján

A HUNGEXPO Vásár és Reklám Zrt. speciális ajánlatot kínál tagjaink számára, a 2010. május 4-7-én megrendezésre kerülő Ipar Napján. A rendezvényen 2008-ban több mint 500 kiállító és 16000 látogató vett részt. A kapcsolódó kiállítások:
- INDUSTRIA - 16. Nemzetközi ipari szakkiállítás (www.industria.hu),
- ELECTROSALON - 4. Nemzetközi elektronikai, elektrotechnikai és automatizálási szakkiállítás (www.electrosalon.hu),
- CHEMEXPO - 10. Nemzetközi vegyipari és műanyagipari szakkiállítás (www.chemexpo.hu),
- SECUREX - 10. Nemzetközi munka-, tűz- és biztonságvédelmi szakkiállítás (www.securex.hu),
- ÖKOTECH - 9. Nemzetközi környezetvédelmi és kommunális szakkiállítás (www.okotech.hungexpo.hu).

Standokat 30.000,- Ft /m2 + ÁFA kedvezményes áron lehet állítani (minimális terület 6m2), mely magában foglalja a következőket:
- helydíj és regisztrációs díj,
- Octanorm installáció fehér falakkal,
- 1 db info pult,
- 2 db szék,
- 2 db spotlámpa,
- 3 fm frízfelirat (30 cm széles),
- hátfal,
- szürke szőnyeg,
- 1 db szemetes,
- 1 db dugalj,
- napi takarítás.

További információ és jelentkezés a MISZ Titkárságán: tel.: 453-6572, e-mail: innovacio@innovacio.hu
 
A 21. század igényeinek megfelelő differenciált és komplex hallgatói és menedzsment szolgáltatások fejlesztése a Szolnoki Főiskolán

A Szolnoki Főiskola „A 21. század igényeinek megfelelő differenciált és komplex hallgatói és menedzsment szolgáltatások fejlesztése a Szolnoki Főiskolán” címmel rendezi meg az Új Magyarország Fejlesztési Terv TÁMOP 4.1.1. pályázatán elnyert projektjének nyitókonferenciáját 2010. február 10-én, a Campus főépületében. A rendezvény levezető elnöke Dr. Boda Mihály, a Szolnoki Főiskola Stratégiai és Minőségmenedzsment Központjának projektmenedzsere lesz.
Program:
10:00 | Köszöntő: Dr. Székely Péter, rektor, Szolnoki Főiskola
10:10 | Megnyitó: Felsőoktatás-politikai célok és elvárások: Dr. Nádai László, főosztályvezető, Oktatási és Kulturális Minisztérium
10:30 | Az oktatás minősége a munkáltató szemével: Csepeli Lajos, elnök-vezérigazgató, COOP Szolnok Zrt.
10:40 | A Magyar Innovációs Szövetség tudománynépszerűsítő programjai: Dr. Pakucs János, tiszteletbeli elnök, Magyar Innovációs Szövetség
11:00 | AVIR központi, ágazati adattár fejlesztés bemutatása: Csulyák Gábor, informatikai igazgató, Educatio Nonporofit Kft.
11:20 | DPR Portál bemutatása: Pioker Zoltán Bence, vezető szerkesztő, Educatio Nonprofit Kft.
11:40 | Ebéd
12:30 | A karrier irodák szerepe a hallgatók munkaerőpiaci versenyének támogatásában: Tamándl László, irodavezető, Széchenyi István Egyetem, Karrier és Öregdiák Iroda, Győr
12:50 | A célhoz kötött tanulás mint a karrierépítés első lépcsőfoka: Palchuber Tamás, senior consultant, Hill International Hungary
13:10 | A felsőoktatási vezetői információk és a stratégia megvalósítása, az intézményi stratégiák mérése: Pomázi Gyula, felsőoktatási stratégiai szakértő, Provice Kft.
13:30 | HÍD A JÖVŐBE! avagy hallgatói és menedzsment szolgáltatások fejlesztése a Szolnoki Főiskolán: Dr. Boda Mihály, projektmenedzser, Szolnoki Főiskola, Stratégiai és Minőségmenedzsment Központ
13:50 | Kérdések, zárszó

A rendezvényen való részvétel ingyenes, azonban előzetes regisztráció szükséges.
További információ és regisztráció: www.szolf.hu/palyazatok/Lapok/meghivo.aspx
 
„Beszélgetni kell!” vitafórum-sorozat

2010. február 11-én, 15 órától rendezi meg a Magyar Közgazdasági Társaság „Beszélgetni kell!” című interaktív vitafórum-sorozatának következő részét, a Festetics-palota Andrássy Termében (VIII. kerület, Pollack Mihály tér 3., a Bródy Sándor u. sarkán), illetve a www.beszelgetnikell.hu honlapon.

Érintett kérdések: Miért összpontosul még mindig a K+F-kapacitások kétharmada Budapestre? Elegendő kutatási potenciállal rendelkeznek-e vidéki egyetemi centrumaink? Fejlődhet-e a kutatási-fejlesztési kapacitás ipari háttér nélkül a magyar régiókban? Mi a felelőssége a tudománynak és mi az üzleti szférának abban, hogy alacsonyak a K+F kiadások Magyarországon? Mennyiben sikerül az uniós támogatásokat kutatás-fejlesztési célokra felhasználnunk?

A vitafórum előadói: Török Ádám, akadémikus, egyetemi tanár, a Magyar Közgazdasági Társaság alelnöke, Horváth Gyula, egyetemi tanár, az MTA Regionális Kutatások Központjának főigazgatója és Balogh Tamás, a Polinvent Kft. műszaki igazgatója lesznek. A vitát Halm Tamás, a Magyar Közgazdasági Társaság főtitkára vezeti.

A www.beszelgetnikell.hu internetes honlapon élőben, internet-televíziós technológiával sugárzott vitafórumba nem csak a beszélgetést a helyszínen figyelemmel követők kapcsolódhatnak be, a honlapon keresztül, az élő adás közben az internetezőknek is lehetőségük lesz kérdéseket feltenni.

Az érdeklődők részvételi szándékukat február 10-én, délig jelezzék a Magyar Közgazdasági Társaság titkárságán, a 1/331-6906-os telefonszámon vagy az office.mkt@t-online.hu e-mail-címen.

További információ: http://www.mkt.hu
 
Felkészülés a 2. Országos Hulladékgazdálkodási Terv végrehajtására

2010. február 25-én konferenciát rendez a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium támogatásával a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Budapesten, a Hunguest Hotel Griffben, „Felkészülés a 2. Országos Hulladékgazdálkodási Terv végrehajtására” címmel.

Tervezett program:

10:00 | Az OHT általános céljai és eszközei: Dióssy László, KvVM
10:20 | Programok - megelőzés, hasznosítás, ártalmatlanítás: Markó Csaba, KvVM
11:00 | A végrehajtás feltételei: dr. Farkas Hilda, KvVM
12:00 | Az OHT végrehajtása a környezetipar szempontjából: Balatoni Henrik, Fe-Group Invest Zrt.
12:30 | Az OHT végrehajtása az ipar szempontjából: Dzubay László, MGYOSZ Környezetvédelmi Bizottsága
13:00 | Ebéd
14:00 | Vitafórum, moderátor: Bese Erzsébet, felkért hozzászóló: a HUMUSZ képviselője. Témák:
a) Felkészülés az ágazati megelőzési tervek kidolgozására
b) Az újra-használatra való előkészítés kérdése
c) Egyéb kérdések

Az OHT aktuális munkaanyaga 2010 február 1-től elérhetők a www.kvvm.hu és a www.kszgysz.hu oldalon.

A rendezvényen a részvétel díjmentes, de előzetes regisztrációhoz kötött.
Jelentkezési határidő: 2010. február 18.

További információ és regisztráció:
Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége: kszgysz@t-online.hu
 
Karcsú (Lean) innováció - 7. Innovációs és termékfejlesztési fórum

„Hogyan lehet minél kevesebb erőforrás felhasználásával minél többet elérni” alcímmel innovációs konferenciát rendeznek 2010. március 25-én, Bécsben.
Részletes program
- Megnyitó: Johann Marihart, az Iparszövetség elnöke
- Stratégia a bizonytalan időkben: Karl F. Rose, Shell International
- Innováció a nehéz időkben - Hogyan lehet egy krízist innovációs vezetőként megoldani?: Frank Wiegmann, Bene
- Karcsú (Lean) Innováció - Innovációs offenzíva a szűkös erőforrások ellenére: Michael Lenders, RWTH Aachen
- Találkozz a vevőiddel - Használd a legközvetlenebb utat a vevői igények felderítéséhez: Scott Burleson, John Deer, USA
- Kötelesség és stratégiai tájékoztatási gyakorlat az innovációs folyamattal: Heinz Paar, Fischer Edelstahlrohre, Ausztria

A konferencián három szekcióban folynak előadások:
1. A piac felmérése, innovációs stratégia,
2. Innovációs menedzsment rendszer, nyitott innováció
3. Innovációs kultúra, folyamat-hatékonyság.

A fórumot megelőző napon, március 24-én lehetőség nyílik egy délutáni innovációs ebéden való részvételre, melynek során neves és fontos innovációs szakértőkkel lehet megvitatni az aktuális gazdasági helyzetben kínálkozó esélyeket.

A részvételi díj egy fő esetén 420 euró, két fő esetén 370 euró/fő, minden további résztvevő részére pedig 330 euró/fő. A szervezők a 2010. február 22-ig jelentkezőknek 10% előfoglalási kedvezményt biztosítanak.

A programról és az eseményről bővebb információ az alábbi linken olvasható: http://www.pfi.or.at/forum
 
XV. Logisztikai Fórum 2010

A Magyar Logisztikai Egyesület 2010. március 25-26-án rendezi meg XV. Logisztikai Fórumát, a Marriott Hotel Budapestben. A rendezvény fórumot, bemutatkozási és előadói lehetőséget biztosít a logisztikai szakemberek és vállalati képviselők számára.

A szervezők azt szeretnék bemutatni, hogy mivel járultunk hozzá, mi közép-kelet-európaiak Európa fejlődéséhez a logisztika területén. Céljuk továbbá, hogy megmutassák a régióban az elmúlt időszakban létrehozott innovatív megoldásokat, illetve a jövőbeni befektetési stratégiákat logisztikai szempontból.

A délelőtti plenáris ülést mindkét napon párhuzamos műhelytalálkozók követik a délután folyamán. Ezen felül lehetősége nyílik a résztvevőknek arra, hogy előzetesen egyeztetés alapján üzleti találkozón vegyenek részt az ágazat, illetve a szponzorvállalatok képviselőivel, új potenciális üzleti partnerek megismerése, üzleti kapcsolatok közvetlen építése érdekében.
További információ: Tel.: 4846-407, E-mail: m.nyakas@mle.hu; mle@mle.hu; www.mle.hu
 
Green Ventures 2010

A Potsdami Kereskedelmi és Iparkamara Kisvállalkozói Központja szervezésében 2010-ben ismét megrendezésre kerül Németország legnagyobb környezetvédelmi és energetikai technológiák fórumaként számon tartott „Green Ventures 2010” International Buiseness Partnership Forum for Environmental and Energy Technologies címet viselő nemzetközi technológia-transzfer és partnerkereső rendezvény, a németországi Potsdam-ban 2010. június 16-18. között.

Az alábbi témákban érdekelt cégek és szervezetek jelentkezését várják:
- víz-, levegő-, talajvédelem,
- energia, építőipar,
- hulladék újrafeldolgozás és hasznosítás, megújuló anyagok.

A program legjelentősebb részében bilaterális üzleti tárgyalásokra kerül sor. A fórumon részt venni kívánó cégek együttműködési ajánlatai és alapadatai a fórum előtt 1 hónappal katalógusban jelennek meg angol és német nyelven. A katalógus alapján az egyes cégek megjelölik azon szereplőket, akikkel tárgyalást kívánnak folytatni. Az igények alapján a program szervezői cégekre szabottan, pontos időbeosztással állítják össze a tárgyalások menetét, félórás időtartamot szánva egy tárgyalásra. A katalógus májusban jelenik meg. A szervezők fő célja a közvetlen üzleti kapcsolatok kialakítása.
A rendezvényen történő megjelenés (névleges) részvételi díja 50 euró, melyért a következő szolgáltatásokat vehetik igénybe a résztvevők:
- részvétel az ünnepélyes megnyitón (június 16.),
- részvétel a 2010. június 17-i Green Ventures partner fórumon,
- cégprofil megjelentetése a rendezvény nyomtatott és internetes katalógusában,
- tolmács szolgáltatás (szükség szerint), a konferencia munkanyelve az angol,
- részvétel az előzetesen megszervezett bilaterális tárgyalásokon,
- ebéd (június 17-én és 18-án), üdítő italok a rendezvény során,
- részvétel a szponzorok által nyújtott fogadáson,
- részvétel a kiállításon.

Jelentkezési határidő: 2010. február 28.

A rendezvény társszervezője:
Laser Consult Kft. (6723 Szeged, Felső-Tisza part 31-34 G/24.)
E-mail: laserconsult@t-online.hu
Tel.: 62/643-574, 30/450-0041, 30/450-3368, fax: 62/643-574

Részletes tájékoztatóval, további információval áll rendelkezésére:
Kamasz Erika, TT tanácsadó és Kadocsa Krisztián, TT tanácsadó

További információ a már bejelentkezett cégekről és profil bemutatójukról:
www.green-ventures.com

Pályázati felhívás

Megjelent a 4. pályázati felhívás az IKT Irányelv Támogatási Program 2010. évi munkaprogramja keretében

Az Infokommunikációs Technológiák (IKT) Támogatási Program (Information Communication Technologies Policy Support Programme, ICT PSP) 2010. évi Munkaprogramja keretében új pályázati felhívás nyílt meg az Európai Unió Versenyképességi és Innovációs Keretprogram (Competitiveness and Innovation Framework Programme, 2007-2013) részeként.
A 2010-es munkaprogram 6 témára összpontosít:
- IKT a hatékony energiafelhasználásban, környezeti alkalmazások és intelligens mobilitás terén,
- digitális könyvtárak,
- IKT az egészségügyben és a társadalmi befogadásban (eBefogadás),
- Nyílt innováció - internet alapú szolgáltatások támogatása intelligens városokban,
- IKT az emelt szintű közszolgáltatások terén (állampolgárok és vállalkozások),
- Multilingual web - sok nyelven hozzáférhető webtartalom fejlesztése.

Határidő: 2010. június 1.

A programról bővebb információ, a felhívás részletei és letölthető pályázati csomag a
http://ec.europa.eu/information_society/activities/ict_psp/participating/
calls/call_proposals_10/index_en.htm
  honlapon, illetve magyar nyelven a következő weboldalon található: www.ekk.gov.hu/hu/ekk/hirek/hirek_20100125.

 
Felelős szerkesztő: dr. Antos László, Munkatárs: Kincses Anna
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: dr. Szabó Gábor
A Hírlevél elektronikus változata minden páros hét hétfői nap-
ján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevél-szerkesztőség: 1036 Budapest, Lajos u. 103.,
tel.: 453-6572, fax: 240-5625, e-posta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.