XX. évf. | 2010. november 16. | 21. szám
 

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Innostart Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ

Új tagok
Szakirodalom-figyelő
Sajtószemle
Pályázati felhívás
Várható események
 
 
 

Hírek | Magyar Innovációs Szövetség

Választmányi ülés

2010. november 26-án, a Magyar Innovációs Szövetség választmánya és elnöksége összevont ülést tart tagintézményünk, az Ericsson Magyarország Kft. székhelyén (1037  Budapest, Laborc u. 1.).

Napirendi pontok
1. Beszámoló a legutóbbi választmányi ülés óta végzett munkáról
2. Az EU "Innovatív Unió" koncepciójának megvitatása
3. Regionális igazgatók éves beszámolója
4. Egyebek

Jelölőbizottsági ülés

A Magyar Innovációs Szövetség 2011. februári tisztújító közgyűlésével kapcsolatban az elnökség által felkért jelölőbizottság alakuló ülést tartott 2010. november 16-án a Magyar Innovációs Szövetség székhelyén. A 2011. évi tisztújító közgyűlés jelölőbizottsága:
Elnök: Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke (tel:30/962-0062)
Tagok: Györgyi János, a DUNAPRINT Budapest Csoport elnöke (tel: 30/952-2937) és dr. Siposs István, az Észak Régió Bt. ügyvezető igazgatója, a Miskolci Egyetem docense (tel: 20/994-2435).
A jelölőbizottság ülésén részt vett dr. Antos László, a MISZ ügyvezető igazgatója is.

A jelölőbizottság programot készített a jelölés előkészítését illetően. Ezúton is tájékoztatjuk a Szövetség tagintézményeinek képviselőit, hogy a jelölőbizottság tagjaival közvetlenül is felvehetik a kapcsolatot.

20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny meghirdetése

A Magyar Innovációs Szövetség 20. alkalommal hirdette meg az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Duna Televízió közreműködésével, 2010. november 10-én, a Magyar Szabadalmi Hivatal Konferenciatermében, a Tudomány Napja alkalmából.

Dr. Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke, mint a verseny zsűrielnök-helyettese és egyben támogatója nyitotta meg. Hangsúlyozta, hogy fiatalon, már tizenéves korban is születhetnek korszakalkotó sejtések (később megoldások) egy-egy természettudományos problémára.

A megnyitó beszéd után dr. Pakucs János, a szervezőbizottság elnöke és a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke emlékezett vissza a verseny elmúlt 20 évének sikereire.  Ezen belül kiemelte, hogy az EU Fiatal Tudósok Versenyén az elmúlt 16 évben elért díjak, ill. különdíjak összesítése alapján, Magyarország az előkelő 3. helyet foglalja el a résztvevő európai országok éremtáblázatán. Továbbá hangsúlyozta, hogy a 2010. év az legsikeresebb a magyar fiatalok nemzetközi szereplését tekintve. Végezetül ismertette a jubileumi verseny kiírását.
Ezt követően került sor a 2010. évben rendezett nemzetközi versenyeken sikeresen szerepelt magyar fiatalok bemutatkozására, akiket Ivánka Gábor, a Magyar Fiatal Tudósok Társaságának (MAFITUD) vezetőségi tagja, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny zsűritagja, s egyben a nemzetközi versenyeken részt vett delegációk vezetője mutatott be a szakmai közönségnek.

Elsőként Sugár Krisztina és Simon Dávid Szabolcs, a 2010-es fiatal tudósok olimpiájának II. helyezettjei ismertették az általuk készített "Hulladékhő pumpa" c. találmányukat, s az általa elért sikereiket a XI. kerületi Szent Margit Gimnáziumtól kezdve a kaliforniai San Joséig.

Második előadóként Molnár Anna, a 19. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny győztese számolt be a kutatási eredményeiről, illetve az általa kifejlesztett a vastagbélrákos megbetegedések szűrésére alkalmas új, olcsó és szinte mindenki számára elérhető módszerről. A fiatal tehetség fogja képviselni Magyarországot a 2011-es Nemzetközi Tudományos és Innovációs Versenyen az USA-ban.

Végül Balassi Márton és Horváth Dávid, a 22. EU Fiatal Tudósok Versenyének I. helyezettjeinek előadása következett. A fiatalok bemutatták projektjüket, amely a biológia és az informatika összefonódásának egyik példája. A fiatalok által kifejlesztett számítógépes program segítségével rekonstruálhatók konkrét esetek, amelyek mélyebb megértése közelebb visz a környezeti tudatosság megerősödéséhez és a fenntartható fejlődés megvalósításához.
Kővári Péter, a Duna Televízió művelődési és tudományos főszerkesztője a verseny fontosságára hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta, hogy a Duna Televízió, a jövőben is elkötelezett támogatója marad a tudomány népszerűsítésének, így ennek a versenynek is.

Dr. Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke zárszavában többek között kihangsúlyozta, hogy az elszánt, támogató tanárok jelentősége mennyire fontos a fiatal tehetségek felkutatásában, támogatásában.

A meghirdetést büféebéd zárta.

A Google a meghirdetés utáni napokban döntött a jubileumi, 20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny támogatásáról, továbbá egy szakmai utazást ajánlott fel a cég zürichi központjába két pályázó (1 lány és 1 fiú) számára, olyan számítástechnika projekt kidolgozásáért, mely nagy teljesítményű és felhasználóbarát.

Az idei versenyfelhívás teljes szövege innovációs portálunkon (www.innovacio.hu), illetve Hírlevelünk pályázati felhívások rovatában olvasható.

THE Középiskolás Roadshow

2010. november 9-én, a budapesti Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Gimnázium és Szakközépiskola adott otthont a THE roadshow-nak. Bartók Marcell felhívta a diákok figyelmét a Tehetséges vagy? Országos Természettudományos Vetélkedőre, majd Deák Márton a Puli Space Technologies munkatársa, "60 év holdkutatás - űrszondák Kármántól napjainkig" címmel tartott előadást. Dékány Donát, a BME képviseletében versenyképességről, innovációról, kreativitásról beszélt, majd a programot Tóth Pál (Fizibusz) látványos fizikai kísérletei zárták.

TeHEtséges vagy? Országos természettudományos középiskolás vetélkedő

2010. november 14-én, a Magyar Innovációs Szövetség tudomány-népszerűsítő programja, a THE által, idén második alkalommal szervezett TeHEtséges vagy? Országos természettudományos középiskolás vetélkedő online fordulója lezárult.

A közel másfél hónap alatt a www.the-online.hu portálon majdnem 2200 diák töltötte ki az online kérdőívet. Ötven intézmény diákjai neveztek be a verseny online fordulójába, amelyek közül a következő öt legeredményesebb iskola a verseny élő döntőjén, 2010. december 2-án, a Magyar Tudományos Akadémia Felolvasótermében mérheti össze tudását: 
- Aszódi Evangélikus Gimnázium - Aszód
- Révai Miklós Gimnázium és Kollégium - Győr
- Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium - Bonyhád
- Horváth Mihály Gimnázium - Szentes
- Nagy László Általános Iskola és Gimnázium - Budapest.

Győri Géniusz Tehetségnap

2010. november 12-én, a Győri Egyetemi Sportcsarnokban "Tehetséggondozás, pályaorientáció a kisgyermekkortól a munkaerőpiacig" címmel körülbelül 2000 fős hallgatóság előtt Géniusz Tehetségnapot szervezett a Magyar Géniusz Integrált Tehetségsegítő Program és Győr Város Önkormányzata.

A tehetségnapon előadást tartottak többek között dr. Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára, Prof. Csermely Péter, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke, továbbá a Magyar Innovációs Szövetség képviseletében dr. Pakucs János, tiszteletbeli elnök, aki a 20. alkalommal meghirdetett Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyről, valamint a MISZ által menedzselt THE programról beszélt.

Az előadások között több győri tehetséges fiatalnak is lehetősége nyílt bemutatkozni a nap folyamán.

"Innováció, Versenyképesség, KKV-k" c. konferencia

2010. november 5-én, a Kodolányi János Főiskola Gazdálkodási és Menedzsment Tanszéke, Budapesten, a Kodolányi János Főiskolán tartotta az "Innováció, Versenyképesség, KKV-k" című konferenciáját.

Dr. Ürge László, a Magyar Innovációs Szövetség alelnöke nyitotta meg a konferenciát, és röviden vázolta az innováció fontosságát, az innovatív KKV-k potenciális gazdasági lehetőségét, valamint azok versenyképességét Magyarországon és a világban. 

A konferencia plenáris előadói között három nemzetközileg elismert külföldi szakember,
- Hermann Simon egyetemi tanár, Simon-Kucher & Partners Consultants (Németország);
- Ian Cunningham professzor, a Middlesex University tanára (Nagy-Britannia);
- Stefan Trzcielinski professzor, a Poznan University of Technology rektorhelyettese (Lengyelország) is szerepelt.

Hermann Simon professzor könyvbemutatót is tartott abból az alkalomból, hogy nagy sikerű könyve, a "Rejtett bajnokok" most először jelent meg Magyarországon. A könyv bemutatja, hogy a német gazdaság export sikerének a kulcsa, a publikum számára kevéssé ismert, többnyire családi tulajdonban levő német középvállalatok.

Európai KKV Szakértői Panel

A MAPEER SME (Making Progress and Economic Enhancement a Reality for SMEs) EU-projekt célja olyan feltételek megteremtése, hogy az európai kkv-k szívesen foglalkozzanak K+F+I-vel. Végső célja növelni a kkv-k részvételét az EU kutatási programjaiban, a részvétel feltételeinek javításával és az innovációs tevékenységek akadályainak legyőzésével.

A projekt egyik tanácsadó testülete az Európai KKV Szakértői Panel (European Experts Panel on SMEs), melynek tagja dr. Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatója is.

Az "Intézkedések a KKV-k részvételének elősegítésére a K+F+I tevékenységekben és a szinergiák előmozdítása a KKV-k és az innováció támogatásában" c. munkaanyagot szakértőnk, a Szövetség tagjaival konzultálva véleményezte, melyből idézünk:  
"...spin-off vállalkozások menedzselésével, vállalkozóitőke-közvetítéssel kellene elősegíteni KKV-k létrehozását, másrészt adózási kedvezményekkel kellene a már működő KKV-kat érdekeltté tenni az innovációs tevékenységben. Ilyenekről sajnos nem volt szó az anyagban.

A KKV-k általában csak réspiacokra megvalósított innovációkkal lehetnek sikeresek, és pontosan a réspiac keskenysége miatt nem oszthatják meg az eredményeiket konkurensekkel (mert akkor már nem lenne réspiac). Ugyanezen ok miatt az innovációhoz részeredményeket, "alapanyagot" se várhatnak kívülről, mert a réspiacnak a másik alapvető tulajdonsága, hogy azzal kevesen foglalkoznak, arra nincsenek kész receptek, kész részmegoldások..."

Technológia-transzfer az egyetemeken

A TÁMOP 4.2.1-es, technológiatranszfert elősegítő pályázatban részt vevő intézmények (Szegedi Tudományegyetem Kecskeméti Főiskola, Debreceni Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Széchenyi István Egyetem, Miskolci Egyetem, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Semmelweis Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem) 2010. október 22-én, a Szegedi Egyetemen műhelytalálkozót szervezetek, melynek tematikája a "Hol tartunk?" kérdéskör volt.

A tíz résztvevő felsőoktatási intézmény - melyből kilenc a Magyar Innovációs Szövetség tagja  - képviselői ismertették intézményükre lebontva a kutatási- és technológiatranszfer szolgáltatásokhoz kapcsolódó már megvalósult és tervezett fejlesztéseiket, illetve a tudáshasznosulást, tudástranszfert szolgáló eszköz- és feltételrendszerek eddigi kialakításait és további fejlesztéseket.

A tapasztalatcserén túlmenően a résztvevők a következő megbeszélés időpontjában, helyszínében és témájában is megállapodtak, amely november 17-én, az ELTE-n a technológiatranszfer irodák helyzetéről, további feladatairól, finanszírozásáról szól majd.

CoNfIDEKT nyitókonferencia

2010. november 9-én, Szegeden a Novotel Hotelben rendezték meg a Cross-border Network for Innovative Development of Economies and Knowledge Transfer (CoNfIDEKT) projekt nyitókonferenciáját, a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében. 

A konferencián többek között előadást tartott Dr. Peredy Zoltán, az NKTH főosztályvezető-helyettese az új Széchenyi Terv innovációs program prioritásairól, Kovács Lívia a DAR Kft. program menedzsere a CoNfIDEKT projekt és Szerbia innovációs helyzetének bemutatásáról. Máder Miklós a Magyar Telekom Nyrt. üzleti intelligencia menedzsere pedig bemutatta, milyen a kapcsolat a multinacionális cégek és a magyar-szerb határ menti térségek között. A rendezvényen részt vett Dr. Mogyorósi Péter a Magyar Innovációs Szövetség Dél- Alföldi Regionális Képviseletének igazgatója, a Laser Consult Kft. ügyvezetője, aki előadása keretében ismertette, hogy hogyan zajlik a technológia transzfer a mindennapi gyakorlatban.

Észak-Alföldi Innovációs Díj átadása

A Magyar Tudomány Napján, 2010. november 9-én adták át az Észak-Alföldi Regionális Innovációs Díjakat a Debreceni Akadémiai Bizottság (DAB) székházában.

A rendezvényt Bitskey István, az MTA Debreceni Akadémiai Bizottság elnöke nyitotta meg. 

Az Észak-Alföldi Regionális Innovációs Díjat az alábbi vállalatok vehették át:
- a Nádudvari Körített Túró fejlesztéséért a Nádudvari Élelmiszer Kft. - díjátadó: Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke
- az Országos Ügyeletfigyelő Rendszer fejlesztéséért a QN Creative Studio Kft. - díjátadó: Sziráki András, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke
- az ISOACTIVE 3D aktív hőszigetelésű épületszerkezet fejlesztéséért a BT&SONS Kft. - díjátadó: Urbán Lajos, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke.

A díjazottaknak Bitskey István és Grasselli Norbert, az INNOVA Észak-Alföld Regionális Innovációs Ügynökség ügyvezető igazgatója is gratulált.

Szolnoki Innovációs Klub

2010. november 9-én, a szolnoki Innovációs Klubban Nagypál Ferenc, a MENTÉSZ Zrt. vezérigazgatója és Balog Katalin puffasztóüzem vezető "Innovációs kutatási eredmények és lehetőségek a Mentész Zrt.-ben" címmel tartott vitaindító előadást.

Az előadás során különösen az új innovációs termékek értékesítésének lehetőségei, illetve problémái váltottak ki nagy vitát. A ténylegesen kedvezőbb előállítási költségek ellenére a kiskereskedelmi ár, főleg a nagy üzletláncok esetében általában a hasonló termékeknél kialakított árszinten jelenik meg, tehát a kereskedelmi árrés nő, a haszon a kereskedőé, de a termék piaci értékesítésében nem látszik növekedés. A klubtagok több ötlettel igyekeztek segíteni a probléma megoldásában.

A gyártott innovációs termékekből kóstolóval összekapcsolt bemutatót is szerveztek az előadók, melynek végén a résztvevők a termékeket kiválóra minősítették. 

A klub alapító tagjai az QN Creative Stúdió Kft. vezetői, Kun Árpád és Kun Árpádné.

Taggyűlést tartott a Veszprémi Regionális Innovációs Centrum Nonprofit Kft. (VRIC)

2010. november 9-én tartotta taggyűlését a VRIC, amelyen a Magyar Innovációs Szövetséget mint résztulajdonost Dr. Szépvölgyi Ákos regionális igazgató képviselte.

A taggyűlésen első napirendi pontként Sztojanovszky Béla ügyvezető tájékoztatta a tulajdonosokat a Társaság 2010. 1-3. negyedévi tevékenységéről, pénzügyi helyzetének alakulásáról. Ezt követően a taggyűlés tárgyalta a VRIC tulajdonában lévő, jelenleg használaton kívüli csarnok értékesítésének lehetőségét, amely várhatóan még 2010-ben meg fog történni. Végül a taggyűlés döntött arról, hogy a társaság jövőbeni tevékenységének hatékonyabbá tétele érdekében 2011. március 31-ig, a tulajdonosokkal folyamatosan egyeztetve elkészíti a VRIC középtávú fejlesztési stratégiáját.

Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Díj

2009-ben kreativitás és az innováció éve apropóján a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. innovációs díjat alapított a dél-dunántúli régió szereplői számára. A díjakat második alkalommal 2010. november 3-án, a Magyar Tudomány Napján adták át a pécsi Városháza dísztermében. Az innovációs díj egy egyedi tervezésű iparművészeti üvegalkotás, illetve az ifjúsági díjjal pénzjutalom is jár.

A díjra a brüsszeli és a regionális célokban megfogalmazott területeken működő magánszemélyek és egyéni vállalkozók, kis-, közép-, valamint nagyvállalatok pályázhattak, különböző kategóriákban:
- Innovatív Ifjúsági Díj: Böröcz Anita, Radics Péter és Antal Zoltán (Pécs) - díjátadó Kocsis Tamás (DDRIÜ ügyvezető igazgató),
- Egészségipari Vállalkozási Díj: NEURO CT Pécsi Diagnosztikai Központ Kft. - díjátadó: Dr. Miseta Attila (PTE ÁOK Dékán),
- Közép- és Nagyvállalkozások Díj: a BIOKOM Pécsi Környezetgazdálkodási Kft. - díjátadó: Farkas Tibor (RFÜ ügyvezető igazgató), 
- Kamarai Díj: Geochem Földtani és Környezetvédelmi Kutató, Tanácsadó és Szolgáltató Kft. (Kozármisleny) - díjátadó: Katona Lajos (PBKIK),
- Magán-, Mikro- és Kisvállalkozási Díj: Lakics Gépgyártó Kft. (Kaposvár) - díjátadó: Dr. Kiss Endre (Szigetvári Takarék),
- IT Vállalkozási Díj: HC Pointer Kft. - díjátadó: Dr. Vadász István (NKTH mb. igazgató).

Életmű díjat kapott Dr. Szolcsányi János, a Pécsi Orvostudományi Egyetem Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára, aki Pécs polgármesterétől, Dr. Páva Zsolttól vehette át az elismerést.

Online Szabványkönyvtár

A Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) a nemzeti szabványok gyors és teljes körű elérhetősége érdekében többéves fejlesztő munkával, elsőként a világon létrehozta, és 2011-től szándékában áll működtetni a magyar nemzeti szabványok Online Szabványkönyvtárát.

Az Online Szabványkönyvtár megvalósítja a szabványokkal kapcsolatos ismeretszerzés esélyegyenlőségét, mivel az interneten keresztül, egyéni jelszóval bárhonnan, bármikor elérhetővé, továbbá - megfelelő könyvtári taglétszám esetén, egyenlő és mérsékelt költségszintű, közös teherviseléssel - közkinccsé válhat a teljes nemzeti szabványállomány és a Szabványügyi Közlöny.

Az Online Szabványkönyvtár demóverziója elérhető és ingyenesen kipróbálható az MSZT honlapján:  www.mszt.hu. A demóverzió tartalmazza az Online Szabványkönyvtár célkitűzéseit, használatának módját, a szabványok mintaoldalaira való átlépést a Szabványjegyzékről, és a Szabványügyi Közlöny aktuális számát.

Hírek | Innostart Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ

Az INNOREG KM RIÜ Khe. tagjaként az INNOSTART az alábbi információkat, híreket teszi közzé:
Az INNOSTART a Közép-magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség tagszervezeteként, idén is részt vesz a Fiatal Vállalkozók Hete szervezésében. A 2010. november 15-21. közé eső rendezvénysorozat keretében, a budapesti tematikus napokon a fiatalok többek között megismerkedhetnek az innováció szerepével a vállalkozások életében, alapvető pénzügyi és vállalkozási ismereteket szerezhetnek, és képet kaphatnak a zöld vállalkozásokat érintő kérdésekről is. A főváros mellett vidék nagyvárosok is bekapcsolódnak az események szervezésébe, így a Fiatal Vállalkozók Hete országos programként jelenik meg.

Az INNOSTART várja mindazon budapesti vagy vidéki partnerszervezetek jelentkezését, akik saját programmal szeretnének bekerülni a Hét eseményei közé, vagy egyéb formában kívánják támogatni a rendezvény sikeres megvalósítását.

Az érdeklődők számára Nagy László projektmenedzser nyújt felvilágosítást a
nagy.laszlo@innostart.hu email címen vagy a 06-1-382-1513-as telefonszámon.

Regionális FP7 NCP és EEN találkozó, Ljubljana

A 2010. október 28-án megrendezésre került regionális rendezvény célja az volt, hogy az Enterprise Europe Network keretében létrejött munkacsoport eredményeit bemutassa a jelenlévő nemzeti kapcsolattartóknak (NCP) és EEN partnereknek annak érdekében, hogy az NCP-k és az EEN közötti kapcsolat és az együttműködés minél magasabb szintet érjen el.

Az INNOSTART képviselője, Heilingbrunner Klára, mint a munkacsoport tagja két előadást tartott, amelynek keretében egyrészt a lehetséges együttműködési pontokról, másrészt pedig, eddigi sikeres esetekről számolt be.

A rendezvényen szlovén, román, osztrák és kollegák vettek részt. Az INNOSTART-ot Heilingbrunner Klárán kívül Szabó Eszter képviselte.

Az INNOSTART pályázatírást és üzleti terv készítést vállal

Az INNOSTART küldetése, hogy felismerje az ígéretes innovatív ötleteket és támogassa az innovatív vállalkozások piacra jutását és megerősödését.

Ennek egyik lehetősége a pályázati források feltérképezésében, a pályázatok elkészítésében és szükség esetén a pályázat menedzselésében nyújtott segítség.

A pályázatok útvesztőjében történő eligazodás, az eredményes, jó pályázat megírása nem egyszerű feladat, hiszen tartalmi és formai szempontok sokaságának kell megfelelni. Ezek a szempontok sokszor pályázatonként eltérőek. A pályázatírás tehát komoly szakértelmet, a pályázati kiírások és útmutatók alapos ismeretét és precizitást igényel.

Az INNOSTART - eddigi évekhez hasonlóan - jelenleg is teljes körű szolgáltatást nyújt az ötletgenerálástól kezdve a hazai- és nemzetközi pályázat elkészítésén keresztül - igény esetén - egészen a projekt sikeres megvalósításig, vagyis a szakmai és pénzügyi beszámoló elkészítéséig, melyben 16 éves szakmai gyakorlattal rendelkezik. Működése óta az INNOSTART közel 70 hazai- és nemzetközi pályázatban vett részt - közreműködőként, illetve koordinátorként - és zárt le sikeresen.  saját maga és megbízói részére több milliárd Ft értékben nyert el pályázati forrásokat.

Pályázatírással kapcsolatos további információ kapható az INNOSTART-nál:
- Hazai pályázatok esetében:
   - Szegner Erzsébet (projektmenedzser) tel.: 1/382-1511;
   - Nagy László (projektmenedzser) tel.: 1/382-1513;
- Nemzetközi pályázatok esetében:
   - Jónás Dénes (projektmenedzser) tel.: 1/382-1509;
   - Szabó Eszter (projektmenedzser) tel.: 1/382-1503.

A pályázatírás mellett felkérésre üzleti terv készítését is vállalja az INNOSTART. Pályázatokhoz, illetve befektetők számára több üzleti tervet készített már. Várja tehát azon ügyfelek jelentkezését az ország minden területéről, akik e szolgáltatását is igénybe szeretnék venni.
Az üzleti terv készítéssel kapcsolatos további információ kapható az INNOSTART-nál:
Nagy László (projektmenedzser) tel.: 1/382-1513.

Az INNOSTART Üzleti és Innovációs Parkban irodák, raktárnak használható helyiségek kedvezményes áron bérelhetők

Az Innovációs Parkba történő betelepedők számára a napi működéshez szükséges különböző alap- és emelt színtű szolgáltatást tud biztosítani az innováció területén már 16 éve aktívan tevékenykedő INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ Alapítvány, amely az ingatlant üzemelteti.
Az innovációs park jól megközelíthető helyen, Budapest XI. kerületében található.
Címe: 1116 Budapest, Fehérvári út 130.

További információ: Sallai Zoltán (INNOSTART) tel.: 20/436-0914; +36/1/382-1504.

Köszöntjük új tagjainkat!

Név | Metamédia Bt.
Tagsorszám | 621.
Cím | 7624 Pécs, Rodostó u. 20/1.
Vezető | Bodó László
E-mail | bod.lszl@gmail.com

A vállalkozás három fő irányban aktív:
- felsőoktatási tevékenység a Pécsi Tudományegyetemen és a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen, Kolozsvár
- innováció-politikai szakértés és innovációs menedzsment feladatok ellátása (projektmenedzselés, pályázatírás)
- innovációs marketing területről az alkalmazott grafikai tervezés és dekoratőr munkák végzése.

Név | Innogrant Consulting Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
Tagsorszám | 622.
Cím | 6720 Szeged, Széchenyi tér 16. II/7.
Honlap | www.innogrant.hu
Vezető | Kovács Tibor
Telefax | 62/315-430
E-mail | tibor.kovacs@innogrant.hu

Az Innogrant Consulting fő fókusza az innovációban érdekelt partnerek részére történő stratégiai tanácsadás és fejlesztés-támogatás, valamint aktív hídképző szerepkör betöltése a kutató és a kutatás-hasznosító szervezetek között.

Szakirodalom-figyelő

Dieter Heinrich & Manfred Hergt: Atlasz: Föld - Természetföldrajz - Athenaeum Kiadó, 2010
Dr. Osman Péter ismertetése

A 21. századi infokommunikációs csúcstechnikáink magasából az első kérdés, vajon kellenek-e még nekünk egyáltalán az ilyen "régi típusú" adat- és ismerettárak. Elvégre a könyvformátumú atlasz félezer éves találmány, eredeti rendeltetése szerint - a Magyar Értelmező Kéziszótár megfogalmazásában - térképeknek, ill. szemléltető képeknek, térképre vetített adatoknak könyv alakú gyűjteménye, vagyis egy-egy szakterület koncentrált adat- és információforrása. Ma viszont az Interneten pár kattintásra van a világ szinte minden publikált tudománya, egy-egy szakterületről sok nagyságrenddel több adattal és információval, mint ami egy ilyen atlaszba bezsúfolható - akkor tehát minek is az utóbbi?

A válasz könnyű: a modern atlasz, mint ez is - és szintúgy az Athenaeum kitűnő Atlasz sorozatának más darabjai -, olyat képes nyújtani az ismeretek keresésében, amit az Internet sokkal kevésbé: eleve meglévő összeszedettséget és ellenőrzött szakmai megbízhatóságot. Az Internetre minden előzetes megbízhatósági ellenőrzés nélkül kerülnek fel a tartalmak, bennük az adatok és információk. Ha pl. keresvén e fogalom magyarázatát beírjuk a googleba az atlasz szót, elsőre nagyjából 202 ezer találat jön fel, a szó sokféle jelentéstartalmával. Ha pedig - szűkítve a kereséseket - a kötet fejezetcímeit használjuk keresőszavaknak, akkor a földkéregre elsőre 11 ezer találat jön fel, geomorfológiára 1,5 millió, légkörre 207 ezer, oceanográfiára 1,2 millió. Még ha bízunk is a Google találati rangsorolásában, nyilvánvaló, milyen borzasztóan időigényes lenne akárcsak az első (pár) száz relevánsnak tűnőt elolvasni, és bennük tájékozódni! Nagyban rontja az ilyen keresés hatékonyságát az is, hogy az Interneten feljövő találatok szakmai megbízhatósága rendkívül nagy mértékben szór, s ebben a Google találati rangsorolása sincs a segítségünkre, hanem magunknak kell megállapítanunk, hogy mi azokban a helytálló és mi nem. Ez nagyon is tovább nehezíti az ismeretek megszerzését.

Az előzőekkel szemben a jó atlaszok, mint ez is, a tudomány legújabb állását képviselő ismeretek legjavából válogatják össze a tárgyukra vonatkozókat úgy, hogy azok megbízható, az adott keretek közt alapos, és jól áttekinthető tájékoztatást nyújtsanak, amelyet a témában laikusok is könnyen megértenek. Így ad ez a kötet átfogó és ugyanakkor részletes ismereteket a Föld természetföldrajzáról, annak meghatározó részeiről és jelenségeiről, valamint a mindezekben érvényesülő, s a megértést segítő összefüggésekről.

A szerzőket idézve, a természetföldrajz témakörébe a geomorfológia, klímageográfia, hidrogeográfia, talajföldrajz és a biogeográfia résztudományok tartoznak. A 320 oldalas atlasz ezen kívül még kitekint az asztronómiának a Föld fejlődésével és a bolygórendszerben elfoglalt helyzetével kapcsolatos ismeretekre, valamint a geológiának és a mineralógiának a földkéreg felépítésével összefüggő ismeretanyagára.
A fejezetcímekből: Ábrázolási módszerek - térképészet, távérzékelés Geomorfológia - Belső erők és folyamatok, Külső erők és geomorfológiai formaképződés, Geomorfológiai tájtípusok Éghajlatföldrajz - Éghajlati elemek, Általános klímatípusok, Légköri cirkuláció, Éghajlati osztályozások, Az éghajlat változékonysága és változásai Hidrogeográfia és glaciológia Oceanográfia.
A magyarázó szövegeket táblázatok, grafikonok színes ábrák és képek egészítik ki. Az atlasz kézikönyvként való használatát alapos, 18 oldalas tárgy- és névmutató segíti.

Lázár A. Péter & Varga György: Lázár-Varga-féle angol egyetemes szótár MoBiMouse 6 számítógépes szótár-rendszerrel - Morphologic, 2010
Dr. Osman Péter ismertetése

A MorphoLogic 1993 óta foglalkozik professzionális elektronikus szótárak készítésével. MoBiMouse rendszere 1999-ben elnyerte az Európai Unió Információtechnológiai Díját, 2004-ben pedig a European Council of Applied Sciences and Engineering döntése alapján az elmúlt évtized egyik leginnovatívabb "Információs Társadalom Technológiái- díjas" technológiája kitüntetést, amelyet tíz év kétszáznál több kitüntetettje közül a legjobb tíznek adtak. Honlapján jelenleg 33 szótárat és szókincstárat találunk. Ezek között van a Lázár-Varga-féle angol egyetemes szótár, amely angol-magyar és magyar-angol irányban egyaránt használható. Szakmai színvonalát jellemzi, hogy a szerzők 2007-es Magyar-angol, illetve 2008-as Angol-magyar szótára elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia Szótári Munkabizottsága által adományozott KIVÁLÓ MAGYAR SZÓTÁR díjat.

A szótár jelenleg szótáranként több mint 75 000 címszót tartalmaz, és folyamatosan bővül. Tartalma szerint általános köznyelvi szótár, amely azonban a köznyelvben használt szókincs mellett jelentős szakszóállománnyal is rendelkezik. Megtalálhatók benne a számítástechnika, a gazdasági és üzleti élet, a politika legfontosabb kifejezései, valamint az Európai Unió sajátos szakszókészletének sok fontos szava is. A briten kívül amerikai (USA, Kanada), ausztrál, ír, skót és új-zélandi szavak és kifejezések is szerepelnek benne, továbbá sok szleng kifejezés is.

A hagyományos szótárakhoz képest az online szótáraknak a sokkal nagyobb használati értékük mellett további kiemelkedő többlete, hogy azok szókészlete folyamatosan bővíthető. Az előbbiekben írt "jelenleg" e szótárnál azt jelenti, hogy a szerzők a felhasználói visszajelzések felhasználásával, a legmodernebb számítógépes lexikográfiai eszközök segítségével, a hazai szótárpiacon egyedülálló módon folyamatosan frissítik tartalmát, naprakész szóanyaggal töltik meg. Legfrissebb változata folyamatosan letölthető.
A szótár demo változata az Internetről letölthető, így lényegében teljes mértékben ki lehet tapasztalni használatának mikéntjét, és ezzel felmérni, ki mennyire találja azt előnyösnek a maga számára. A teljes szótár használati joga természetesen vásárlással szerezhető meg.

A szótár működési módját adó MoBiMouse segítségével a lehető legegyszerűbben kapjuk meg egy-egy szó jelentését. Elég az egérmutatót az ismeretlen szó fölé vinni, és annak jelentése máris megjelenik egy buborékban. A buborék mérete beállítható, akárcsak abban a betűméret. Ha pedig a felhasználó azt jobban szereti, beállítható úgy is, hogy a találatot külön ablakban jelenítse meg.

A rendszer maga ismeri fel, hogy az aktivált szótárak közül melyik tartalmazza a kérdéses szót, és megadja annak jelentését, pontosabban felhozza a jelentést tartalmazó szótári szócikket. Így mentesít attól, hogy a szótárazáshoz át kelljen lépni ahhoz szükséges alkalmazás külön ablakába. Érdemes ehhez elmondani, hogy a bekapcsolt MoBiMouse folyamatosan működik, azaz hozza fel a kurzor helyzetének megfelelő szócikket. Hogy ez ne legyen zavaró, ha erre éppen nincs szükségünk, egy kattintással nyugalomba helyezhető, s ha kell, szintúgy egy kattintással ismét aktiválható.

Kiemelkedő jelentőségű szolgáltatásai, hogy felismeri a szavak ragozott alakjait is, továbbá képes a szövegkörnyezet alapján felismerni, és a találatok között felhozni a kérdéses szóból és a szövegkörnyezetéből összeálló kifejezéseket.

dr. Antos László: Az innováció mint szakkifejezés magyarosítása - Technika Műszaki Szemle, 2010. szeptember 30.

Az innováció mint a magyar nyelvben is használt, idegen szakkifejezés közérthetővé tétele kívánatos és hasznos lenne, mert sikeres kifejezés-alkotás esetén elősegítené az innováció megértését, terjedését. Tudniillik a magyarországi társadalom a hosszú távú gazdasági fejlődés legfontosabb tényezőjeként - ellentétben a fejlettebb országokkal - egyelőre nem az innovációt tekinti.

Az új kifejezés megalkotása céljából induljunk ki a szó meghatározásából. Az OECD és az EU szerint (Oslo kézikönyv, 2005): Az innováció új, vagy jelentősen javított termék (áru vagy szolgáltatás) vagy eljárás, új marketing-módszer, vagy új szervezési-szervezeti módszer bevezetése az üzleti gyakorlatban, munkahelyi szervezetben vagy a külső kapcsolatokban.

A két leglényegesebb fogalom a meghatározásban, a tevékenység hangsúlyozása (bevezetés), valamint az újdonságé (új termék, szolgáltatás, eljárás vagy módszer). A meghatározásból következik továbbá, hogy az innováció során értelemszerűen szükség van valamilyen új elgondolásra (ötlet) is, hiszen egyébként nem kezdődne meg az innováció.

Az innováció eme három kulcsfogalma hasonlítható a földművelés három lényeges lépéséhez. A földművelés során magot vetünk, aztán műveljük, gondozzuk a növényt, és végül begyűjtjük, felhasználjuk a termést. Az innováció esetében a magnak az ötlet, az új elgondolás felel meg; a művelésnek az innovációs tevékenység, a termésnek pedig az újdonság. Kézenfekvő tehát az új, magyar kifejezés: újdonságművelés.

ÚJDONSÁGMŰVELÉS, INNOVÁCIÓ Mivel a fenti kifejezés-alkotás során a kulcsfogalmakból következtettünk az új kifejezésre, ezért tartalmi szempontból megfelelő. A kifejezés tartalmazza azt a szóalakot is, hogy "új", mely kézenfekvő elvárás. Az innováció mint szó töve (nova) ugyanis azt jelenti, hogy új.

Formai szempontból az alábbi megjegyzések tehetők:
- a kifejezés ismert magyar szavakból áll
- a művelés mint ismert szó felhasználásával az új szó ellátható képzőkkel, ragokkal, pl.: újdonságművelő, innovatív; újdonság-művelési, innovációs
- a szó hat tagú, a magyar nyelv számára nem túl hosszú, a hat tagú szavak még egybeírandók.

Teljes körű sajtószemle

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll!)
A sajtószemle tagvállalataink, a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft., segítségével készült.


Magyar Gyáripar, Brüsszeli Híradó, I. évfolyam 2010. 8. szám
Tíz pont az innováció gyorsításához


Piac és Profit, 2010. október, 16-18. oldal
Zöldre váltva
"...Kétszázezer új munkahely jöhet létre a zöld gazdaságban, miközben jó okkal reméljük, hogy meg is találjuk azokat a technológiákat, amelyekkel vezető szerepet érhetünk el a piacon - tartja realitásnak Olajos Péter energia- és klímapolitikai helyettes államtitkár, aki hálózatot, önfinanszírozó fejlesztéseket tervez, és létrehozza a "megújulók" interaktív katalógusát is..."

Piac és Profit, 2010. október, 51. oldal
Feltérképezett tudás
Egyetemi alapok
"...A Debreceni Egyetem a K+F tevékenységének jó részét vállalatokkal közösen kialakított innovációs rendszerben végzi. A tudományos környezetben menedzselt projektek olyannyira szerves részei az egyetemi életnek, hogy az innovációs eredmények hasznosításával foglalkozó Tudás- és Technológiatranszfer Iroda közvetlen rektori irányítással folytatja tevékenységét..."

www.mfor.hu, 2010. október 29., péntek
A gyógyszeripar a hazai innováció zászlóshajója

www.piacesprofit.hu, 2010. október 29., péntek
Egy jól működő Magyarország szolgálatában...


www.hirado.hu, 2010. október 30., szombat
Tudomány és innováció Magyarország szolgálatában

www.mno.hu, 2010. október 31., vasárnap
Új Széchenyi-terv: ezer szakmai és civil szervezettel konzultáltak

www.ma.hu, 2010. október 31., vasárnap
Közelít az Új Széchenyi Terv

Mol Panoráma, 2010. október 31., vasárnap, 5. oldal
A MOL Nyrt. Kutatás -Termelés Divíziója kapta a Mecénás-díjat

RégióRégia, 2010. október 31., vasárnap, 17. oldal
Meg akarják szüntetni a tudáshiányt

Technológia-transzfer kompetencia központot alakítanak
Magyar Építéstechnika, 2010. október 31., vasárnap, 12. oldal
Vezérelv az innováció

Navigátor, 2010. október 31., vasárnap, 26. oldal
Rendszerszemlélet a tudományban, az oktatásban és a vállalati gyakorlatban

Dél-Magyaroszág, 2010. november 2., kedd, 4. oldal
Vallásközi találkozó, konferencia, tudomány

Délvilág, 2010. november 2., kedd, 4. oldal
Vallásközi találkozó, konferencia, tudomány

Vas Népe, 2010. november 2., kedd, 1. oldal
Kilátásban van 130 új munkahely

Magyar Elektronika, 2010. november 2., kedd, 12. oldal
Siemens Automation Innovation Tour - 2010

Magyar Elektronika, 2010. november 2., kedd, 6. oldal

National Instruments Autóipari Szimpózium

www.agroinform.hu, 2010. november 2., kedd
Innovációs terveket díjaztak

Észak-Magyarország, 2010. november 3., szerda, 5. oldal
Az internetes vállalkozások és a válságadó

www.mno.hu, 2010. november 3., szerda
Értékelési tagozatot hozott létre a MISZ

www.mti.hu, 2010. november 3., szerda
Budapesten marad 2014-ig az innovációs világszervezet vezetése

www.hirtv.hu, 2010. november 3., szerda
Elkészült a felsőoktatási törvény vitaanyaga

www.edupress.hu, 2010. november 3., szerda
Elkészült a felsőoktatási törvény vitaanyaga

Metropol, 2010. november 4., csütörtök, 12. oldal
Indul a tudomány

Észak-Magyarország, 2010. november 4., csütörtök, 6. oldal
Öt éve fejlesztenek nálunk

Dél-Magyarország, 2010. november 4., csütörtök, 1. oldal
A tudomány ünnepe

www.delmagyar.hu, 2010. november 4., csütörtök
Kutatás: új igazságok keresése

Délvilág, 2010. november 4., csütörtök, 1. oldal
A tudomány ünnepe

Dunántúli Napló, 2010. november 4., csütörtök, 4. oldal
Innovációs díjak baranyai, pécsi vállalkozóknak

Tolnai Népújság, 2010. november 4., csütörtök, 1. oldal
Értékteremtésért kaptak innovációs díjat Pécsett

Komárom-Esztergom Megyei Hírlap, 2010. november 4., csütörtök, 4. oldal
A minisztérium ezer szakmai szervezettel konzultált az ÚSZT-ről

www.stop.hu, 2010. november 4., csütörtök
Navracsics tudós nőket fogadott

www.zalaihirlap.hu, 2010. november 4., csütörtök
Mérnökök óvodája Zalaegerszegen

Inno-hír: Pannon Novum Heti hírlevele, 2010. november 4., csütörtök
Értékelési tagozatot hozott létre a MISZ

Inno-hír: Pannon Novum Heti hírlevele, 2010. november 4., csütörtök
Új Széchenyi Terv konzultáció

Világgazdaság, 2010. november 4., csütörtök, 1+3. oldal
Ünnepel a magyar tudomány
"...A jövő év fiskális szempontból szoros esztendőnek ígérkezik a tudomány számára is, ám Pálinkás József, az MTA elnöke abban bízik, EU-forrásból több pénz juthat kutatási programokra 2011-ben.
A tudomány igazán ott ér el nagy eredményeket, ahol az egyes ágai képesek együttműködni egymással. Erről a magyar tudomány napján Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke beszélt lapunknak..."

Magyar Hírlap, 2010. november 5., péntek, 5. oldal
Hátrány éri az innovációban érdekelt vállalatokat
"...Rendkívüli költségeket emészt fel az eredeti termékek kifejlesztése és forgalomba hozatala, így az innovációban érdekelt cégek komoly bevételektől esnek el a hamis árucikkek miatt. Magyarországon éves szinten több százmilliárd forintot tesznek ki a kutatásra és fejlesztésre (K+F) fordított források..."

Fehérvári7 Nap Plusz, 2010. november 5., péntek, 7. oldal
Díjazzuk az innovációt!

www.delmagyar.hu, 2010. november 5., péntek
A határok nélküli tudomány ünnepe

www.zalaihirlap.hu, 2010. november 5., péntek
Magyar találmányok nyomában: szódavíz, golyóstoll és golyós dezodor

Dél-Magyaroszág, 2010. november 6., szombat, 9. oldal
Feltalálók

Délvilág, 2010. november 6., szombat, 9. oldal
Feltalálók

Fejér M. Hírlap, 2010. november 6., szombat, 11. oldal
A titkok nem hoznak sikert

Fejér M. Hírlap, 2010. november 6., szombat, 14. oldal
Innovatív tanárok, hallgatók

Győri Közélet, 2010. november 6., szombat, 12. oldal
Kutatás, fejlesztés, innováció, siker

M1 - Szempont, 2010. november 7., vasárnap
Kutatásfejlesztésre tavaly 290 milliárd Ft-ot költöttünk

www.autopro.hu, 2010. november 8., hétfő
Tech4Auto: Kutatás, fejlesztés, innováció, siker

www.mno.hu, 2010. november 8., hétfő
Innovációs övezetté kell alakulni a válságok elkerüléséért

Számítástechnika, 2010. november 9., kedd, 17. oldal
Csökkenő K+F kiadások

Dunaújvárosi Hírlap, 2010. november 9., kedd, 1. oldal
Egy hét tudomány

www.privatbankar.hu, 2010. november 9., kedd
Óriásit ugrott a Richter profitja

www.gazdasagiradio.hu, 2010. november 9., kedd
Elképesztő nyereség a Richternél

www.inforadio.hu, 2010. november 9., kedd
A Richter profitja 54,1 százalékkal nőtt az első háromnegyed évben

www.alfoldtv.hu, 2010. november 9., kedd
Tudomány Napi díjak

www.elektro-net.hu, 2010. november 9., kedd
Látogatóban a Sagax Kft.-nél

Népszabadság (NA), 2010. november 10., szerda, 1. oldal
Nyelvtörő szabadalom
Csökkentik az innováció terhét

Dunántúli Napló, 2010. november 10., szerda, 9. oldal
Kamarai tagok az innovációs díjazottak között

Dunántúli Napló, 2010. november 10., szerda, 13. oldal
Negyven évre előre terveznek a versengő ifjú innovátorok

Dunántúli Napló, 2010. november 10., szerda, 13. oldal
Az innováció legjobbjai

Fejér M. Hírlap, 2010. november 10., szerda, 15. oldal
Lebontják a legtöbb akadályt

Új Néplap, 2010. november 10., szerda, 1. oldal
Regionális díj innovatív cégeknek

www. eduline.hu, 2010. november 10., szerda
Kisbolygót neveztek el a magyar diákokról

www.vg.hu, 2010. november 10., szerda
Új verseny ifjú feltalálóknak

Világgazdaság, 2010. november 10., szerda, 2. oldal
Új verseny ifjú feltalálóknak

www.mti.hu, 2010. november 10., szerda
20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny meghirdetése

Magyar Demokrata, 2010. november 10., 42+43. oldal
Tudományok olimpikonjai

www.estihirlap.hu, 2010. november 11., csütörtök
Ifjú feltalálók és tudósjelöltek kerestetnek

Metropol, 2010. november 11., csütörtök, 36. oldal
Tudásközpont karácsonyra

www.szekelyhon.ro, 2010. november 11., csütörtök
Az innovációs fejlesztések székelyföldi példatára

Világgazdaság, 2010. november 11., csütörtök, 15. oldal
Egészségőrző innováció
Egy sikeres gyógyszerfejlesztés 1,3-1,7 milliárd dollárba kerül

Világgazdaság, 2010. november 11., csütörtök, 15. oldal
Segít az Új Széchenyi-terv
Fejlesztik a gyógyszer- és műszeripart, a biotechnológiát

Világgazdaság, 2010. november 11., csütörtök, 15. oldal
A gazdaság húzóágazata
A hazai gyógyszeripar a nemzetközi élmezőnyben van

www.budapestedu.hu, 2010. november 11., csütörtök
Ifjú feltalálók és tudósjelöltek kerestetnek

Figyelő, 2010. november 11-17., 37. oldal
Lendületben az európai kutatás
"...Eddig szinte megkérdőjelezhetetlen volt az Egyesült Államok vezető szerepe a kutatások és az innovatív technológiák területén, ezért is ment számos európai tudós a tengerentúlra dolgozni..."

Népszabadság (NA), 2010. november 12., péntek, 12. oldal
Innováció helyett uniós kudarc
"...Nem jutottak megállapodásra a tagállamok miniszterei szerda éjszaka az uniós szabadalom nyelvi-fordítási rendszeréről, mert elsősorban az olaszok, másodsorban a spanyolok saját nyelvük kötelező használatát követelték, valójában pedig nem is akartak egyezségre jutni..."

Népszabadság, 2010. november 12., péntek, 5. oldal
Tévedés vagy merénylet a hazai kutatás-fejlesztés ellen?
A Fidesz-holdudvarhoz tartozó tudománypolitikusok is türelmetlenek
"...Szabó Gábor - aki egyúttal a Szegedi Tudományegyetem rektora is - szerint, ha egyévnyi forrás kimarad, az a hazai kutatás-fejlesztés-innováció végét jelentheti..."

Zalai Hírlap, 2010. november 12., péntek, 6. oldal
IRIS, az innovációért

www.zalaihirlap.hu, 2010. november 12., péntek
IRIS, az innovációért

www.hasznoshirek.hu, 2010. november 12., péntek
Ifjúsági tudományos tehetségkutató verseny

Komárom-Esztergom Megyei Hírlap, 2010. november 12., péntek, 5. oldal
Csefalvay: ipari zónából innovaciós zónává kell átalakulnia Közép-Európának

www.edupress.hu, 2010. november 12., péntek
Innovációs verseny diákoknak és hallgatóknak

www.mobilitas.hu, 2010. november 12., péntek
20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny meghirdetése

www.kisalfold.hu, 2010. november 12., péntek
Hoffmann Rózsát hallgatták a tanárok Győrben, több iskolában tanszünet volt

Világgazdaság, 2010. november 12., péntek, 2. oldal
Elindult a Fiatal Vállalkozók Hete

www.minap.hu, 2010. november 12., péntek
Kutatási-fejlesztési megállapodás

www.weborvos.hu, 2010. november 12., péntek
Tévedés vagy merénylet a hazai kutatás-fejlesztés ellen?

www.medicalonline.hu, 2010. november 13., szombat
Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny

HVG, 2010. november 13., szombat, 80-81. oldal
Versenyképes szólamok, intézményi röghöz kötés
"...Magyarország évszázadok óta innovációs deficittel küzd. A hazai és a külföldi újdonságokat alig hasznosítjuk, a hagyományos (ám gyakran hatékony) eljárásokhoz nehezen nyúlunk vissza..."

Magyar Hírlap, 2010. november 13., szombat, 18. oldal
Innováció itthon és a világban
Kreatív. Fiatal vállalkozók hete kezdődik hétfőn
"Az innováció sokkal tágabb fogalom, mint sokan gondolnák"

www.zetapress.hu, 2010. november 13., szombat
Várják a véleményünket

www.minap.hu, 2010. november 13., szombat
Magyar mérnökök innovációs sikere

www.videa.hu, 2010. november 14., vasárnap
20. Innovációs és Tehetségkutató Verseny sajtótájékoztatóján

www.tozsdehirek.net, 2010. november 15., hétfő
Magyar diák a Nobel-díj-kiosztón

www.zsiraf.hu, 2010. november 15., hétfő
Találd fel magad!

Világgazdaság, 2010. november 15., hétfő, 7. oldal
Európa mentőöve az Innovatív Unió
Az új bizottsági javaslatok megvalósulásától radikális változást remélnek a szakemberek
"...SZABÓ GÁBOR A Magyar Innovációs Szövetség elnöke
"Végre! Végre! Végre! Ez volt az első reagálás a szövetségben az Innovatív Unió program hírére. Az EU nyilvánvalóan felismerte, hogy az innováció nélkülözhetetlen a növekedéshez és a munkahelyteremtéshez, az Európa 2020 stratégia megvalósításához...
... Ugyanakkor annak nem látom nyomát, hogy a magyar politikai döntéshozók észrevették volna ezt a fordulatot..."

Világgazdaság, 2010. november 15., hétfő, 8. oldal
Mérleg: k+f források a jövőért
Európa kevésbé fogta vissza a költést, de még így is tetemes a lemaradása az Egyesült Államoktól és Japántól
"...Vesztesek és nyertesek
Az uniós k+f növekedési arányok a tagállamok eltérő ágazati összetételénél fogva különböznek az egyes tagállamokban....
... Magyarok a listán
Két magyar cég szerepel a top ezres európai vállalati listán. Habár van olyan is, amely ugyan magyar, mégis más ország vállalataként tartják nyilván. Ilyen a Sanofi-Aventis, amely Európában e szempontrendszer alapján a harmadik a sorban. A Richter Gedeon a 196. helyen áll...."

Világgazdaság, 2010. november 15., hétfő, 9. oldal
Magyar diák a Nobel-díj-kiosztón
"...Felhívás. Magyar diák meghívottja is lesz a decemberi Nobeldíj- kiosztó ünnepségnek Stockholmban, s nem most először. Ez a mindenképpen óriási elismerés azoknak a fiatal feltalálóknak és tudósjelölteknek köszönhető, akik évről évre részt vesznek a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató versenyén...
... Pakucs János tájékoztatta a felhívást meghirdető rendezvény résztvevőit arról, hogy Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatási államtitkára vállalta a rendezvény fővédnökségét, Fellegi Tamás miniszter pedig a nemzeti fejlesztési és a gazdaságfejlesztési tárca nevében támogatást ígért a fiataloknak..."

Világgazdaság, 2010. november 15., hétfő, 10. oldal
Ünnepel a magyar tudomány
Országszerte rendezvények sorával emlékeznek gróf Széchenyi István 185 évvel ezelőtti akadémiai felajánlására

Világgazdaság, 2010. november 15., hétfő, 10. oldal
Egyszerű pályazatok vállalkozásoknak is

Kisalföld, 2010. november 15., hétfő, 15. oldal
Innovatív kisvállalkozásokat várnak

Pályázati felhívás

20. IFJÚSÁGI TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY (2010/2011-es tanév)

Kik indulhatnak? - Egyénileg vagy kétfős csapatba szerveződve pályázhat minden 1990. október 1. és 1997. augusztus 31. között született fiatal. Egyetemisták, főiskolások közül csak elsőévesek vehetnek részt a versenyen, akkor, ha a munkájukat az egyetem, főiskola megkezdése előtt elkezdték. Pályázhatnak határon túli magyar fiatalok is.

Mit lehet nyerni?
I. díj: (max. három) havi 30 000 Ft-os ösztöndíj egy évig
II. díj: (max. három) havi 20 000 Ft-os ösztöndíj egy évig
III. díj: (max. négy) havi 10 000 Ft-os ösztöndíj egy évig
a fiatalok szakmai, tudományos továbbfejlődésének támogatására.

A legfiatalabb díjazott megkapja a Siemens Zrt. 100 000 Ft-os, egyösszegű Junior Ösztöndíját is. A legjobb pályamunkát beadott határontúli pályázó a Magyar Innovációs Szövetség egyösszegű, 100 000 Ft-os ösztöndíját kapja meg.
Az első és második helyezett fiatalok által kijelölt egy-egy tanár egyszeri 100 000 Ft-os ösztöndíjban részesül.

Az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 1-3. helyezettjei a felsőoktatási intézmények döntése alapján 25 többletpontot kaphatnak a felvételi eljárás folyamán.

A legjobb három pályázat lehetőséget kap 2011. szeptember 23-28. között Helsinkiben, az EU által, rendezendő "Fiatal Tudósok Versenyén" való részvételre, ahol további értékes pénz- és különdíjakat lehet nyerni (3500-7000 euró).
A versenyen kiválasztott tehetséges fiatalok további nemzetközi versenyeken, utazásokon vehetnek részt, többek között pl. a nagy teljesítményű és felhasználóbarát számítástechnikai projektet kidolgozó pályázók közül 1 lány és 1 fiú, a Google zürichi központjába látogathat.

Mivel lehet nevezni? - Pályázni lehet műszaki, természettudományi, informatikai, környezetvédelmi, valamint matematikai területről bármilyen innovatív alkotással, találmánnyal, kutató vagy fejlesztő, ill. tudományos munka eredményével. A versenyen bármilyen egyéb versenyre vagy pályázatra készített pályamunkával, ill. műszaki alkotással is részt lehet venni.

Hogyan kell jelentkezni? - A kidolgozandó téma vázlatát legfeljebb 2 gépelt oldal terjedelemben  kell benyújtani levélben vagy e-mail-en, ill. személyesen 2011. január 7-én, 15 óráig beérkezően. A borítékon, illetve az e-maiben fel kell tüntetni, hogy "INNOVÁCIÓS VERSENY".

A nevezésnek tartalmaznia kell: a kiválasztott kutatási vagy fejlesztési témát, a megoldásra irányuló javaslatot, az elérendő célt, a konkrét megvalósítás módját, továbbá: a résztvevő(k) nevét, születési időpontját, lakcímét, telefonszámát, e-mail címét, nyelvtudását; iskolájának (munkahelyének) nevét és címét; a konzulens, vagy felkészítő tanár nevét, lakcímét, e-mail címét és telefonszámát.

Kik döntenek? - A pályázat elfogadásáról a tudományos vagy műszaki cél, ill. színvonal és a kidolgozhatóság figyelembevételével határoz a bírálóbizottság. A döntésről minden pályázó értesítést kap 2011. február 4-ig.

Hogyan tovább? - Az I. fordulóban elfogadott pályázatok tudományosan megalapozott, részletes kidolgozását, ill. a fejlesztés eredményét 2011. május 4-én, 15 óráig beérkezően kell beküldeni a verseny titkárságára. Csatolni lehet a bemutatást elősegítő saját készítésű modelleket, műszaki megoldásokat, kísérleti berendezéseket.

Mit értékelnek? - A probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása; a kidolgozás alapossága, ill. tudományos értéke; az írásos anyag, ill. műszaki alkotás (vagy modell) színvonala, ill. az elkészített eszköz működőképessége; a projekt befejezettsége (koncepció, konklúzió) és hasznosíthatósága; az eredmények világos értelmezése.

Egyéb tudnivaló? - A legjobb munkákat a pályázók a Duna TV "Heuréka, megtaláltam" c. külön-műsorában személyesen mutatják be. A bemutatásra alkalmas pályaműveket kétnapos kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők 2011. júniusában, a Csodák Palotájában. Az ünnepélyes díjátadásra a kiállítás megnyitóján kerül sor.
A pályázatok kidolgozását vállalatok, intézmények anyagilag támogathatják. A verseny szervezői közreműködnek az indokolt költségek megtérítésében.

A verseny fővédnöke:
Dr. Hoffmann Rózsa, államtitkár, Nemzeti Erőforrás Minisztérium

A Verseny támogatói: Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Iparfejlesztési Közalapítvány, Puskás Tivadar Közalapítvány, Magyar Szabadalmi Hivatal, Google, Magyar Telekom Nyrt., GE Hungary,  3DHISTECH Kft.
Siemens Zrt., EGIS Gyógyszergyár Nyrt., Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt., 77 Elektronika Kft., Innomed Medical Zrt., Ericsson Magyarország, Sanatmetal Kft., NI Hungária Software és Hardware Kft., Covent Tőke Befektető Zrt., Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége, Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége, Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés

Médiatámogatók: Duna TV, Világgazdaság, Csodák Palotája

Várható események

Együttműködés, Lehetőség, Tudáshasznosítás, ELTE

2010. november 17-én, az ELTE Rektori Hivatalban (1056 Budapest, Szerb u. 21-23. Szenátusi terem) "Együttműködés, Lehetőség, Tudáshasznosítás, ELTE" címmel, "Kutatási- és technológiatranszfer szolgáltatások fejlesztése az ELTE-n" alcímmel nyitórendezvényt és szakmai műhelytalálkozót szervez az Eötvös Loránd Tudományegyetem.

10:00-10:15 | Megnyitó: Dr. Mezey Barna rektor
10:15-10:35 | A projekt bemutatása: Antoni Györgyi projektmenedzser
10:35-11:00 | A technológiatranszfer szolgáltatások haszna a kutató szemszögéből: Kacskovics Imre egyetemi docens
11:00-11:30 | Kávészünet

Műhelytalálkozó
11:30-13:30 | "Közös nevező" - kötetlen beszélgetés a Technológiatranszfer Irodák helyzetéről, jövőjéről a TÁMOP 4.2.1 pályázat után
13:30 | Szendvicsebéd

Bővebb információ és a részvételi szándék jelzése a jokan.anita@rekthiv.elte.hu email címen.

Magyar Közgazdasági Társaság és az IBM Magyarország közös konferenciája

A tudomány és az innováció, valamint a szuperszámítógépek és a cloud computing lesz a témája a Magyar Közgazdasági Társaság és az IBM Magyarország közös rendezvénysorozata következő konferenciájának 2010. november 18-án, csütörtökön 15 órától a Marriott Courtyard City Center Hotelben (1085 Budapest, József körút 5.).

A rendezvény előadói dr. Pakucs János, az Olajterv Holding ügyvezető igazgatója, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke, valamint Kohán Márk és Lukács Tamás, az IBM Magyarország szakértői lesznek.

A sorozatról bővebb információ a www-05.ibm.com/hu/utajovobe/index.html honlapon szerezhető.
Részvételi szándék jelzése a rendezveny@hu.ibm.com e-mail címen lehetséges.

"Utánzás, Hamisítás... Hungarikumok"

A Magyar Védjegy Egyesület, a Magyar Szabadalmi Hivatal és a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület közös rendezésében, 2010. november 18-án, a Magyar Szabadalmi Hivatal (1052 Budapest II., Garibaldi u. 2.) Konferenciatermében, 9 órai kezdettel rendezik meg az "Utánzás, Hamisítás... Hungarikumok" című konferenciát.

09:00 - 09:15 | Megnyitó - Dr. Bendzsel Miklós a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke
Levezető moderátor - Gláser Tamás a Magyar Védjegy Egyesület főtitkára, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület tagja
09:15 - 09:30 | Köszöntő - Dr. Zombor Ferenc (helyettes államtitkár, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium)
09:30 - 10:00 | Szabó Zsolt (dandártábornok, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokának bevételi helyettese): A Vám- és Pénzügyőrség szerepe a hamisítás elleni küzdelemben
10:00 - 10:30 | Dr. Kardeván Endre (élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár): Hamisítás az élelmiszerláncban, a határozott állami fellépés szerepe, az egészségügyi és a gazdasági kockázatok elkerülése érdekében
10:30 - 11:00  | Kávészünet
11:00 - 11:30  | Grand Ph. D Palotás János (nemzetközi gazdasági-, pénzügyi-, jogi tanácsadó):
A jogalkalmazás felelőssége a márkavédelemben
11:30 - 12:00 | Kerényi Miklós Gábor (színidirektor-rendező, a Budapesti Operettszínház főigazgatója) Vérbeli Hungarikum- avagy operett itt és most!
A valódi magyar operett- és operett-játszás újjáéledése az országon belül és külföldön!
Mitől a miénk, mitől magyar, miért mi tolmácsoljuk ma szerte a világon legelismertebb módon ezt a műfajt?
12:00 - 12:30 | Dr. Nagy László Tibor, Dr. Kármán Gabriella, Dr. Szabó Imre (kutatók, Országos Kriminológiai Intézet): A szellemi tulajdonjogokat sértő bűncselekményeket vizsgáló empirikus elemzés főbb megállapításainak ismertetése
12:30 - 13:00 | Összegzés, Kérdések
13:00 - 14:00 | Büfé ebéd

Kérjük, hogy részvételi szándékát e-mailen (bajzak.veronika@kem-univerzal.hu) vagy a +361-786 7108 telefonszámon szíveskedjék jelezni.

Innovációs Eszköz Vásár

2010. november 19-én, Brüsszelben kerül megrendezésre az Innovációs Eszközvásár, a Technology Innovation International (TTI) szervezésében.

A vásár a technológia-transzfer és az innovációt támogató eszközök és szolgáltatások megismerésére összpontosít, amelyek segítségével a cégek növelhetik saját termelékenységüket, ezáltal is értéknövelt szolgáltatást biztosítva partnereiknek.

A program 2010. november 18-án fogadással kezdődik, melyre minden résztvevőt várnak. A vásár programja két részre bontható: délelőtt egy 7 perces bemutatkozásra van lehetőség, amely alatt a részvevők bemutatkozhatnak módszereikkel, munkáikkal, majd délután alkalom lesz találkozni a vásárlókkal, befektetőkkel, hogy részleteiben is megismerhessék egymás céljait.

Részvételi díj 300 euró, de TTI, ill. EURADA-tagoknak, kedvezményes, 150 euró.
Bővebb információ és előzetes regisztráció: http://www.tii.org oldalon.

TEDxYouth@Budapest

2010. november 20-án, Budapesten, a Katona József Színházban a HVG KIADÓ szervezésében, a TEDxYouth eseménysorozathoz kapcsolódva szervezik meg a TEDxY@BP programot. A különleges konferencián fiatal tehetségek mutathatják be ötleteiket, rendhagyó elképzeléseiket.

A Magyar Fiatal Tudósok Társaságának képviseletében a programon előadást tart Molnár Anna és Kajtár Máté is.

9:00 | Az én világom
Bemutatja, hogy kik is azok a fiatalok, akikre figyelnünk kell. Milyen környezetben élnek, hogy gondolkoznak, mi az, ami érdekli őket, és hogyan gondolkoznak a világról és önmagukról.
  | Digital Natives - Kaszás Krisztián
  | A világ arra vár, hogy felfedezzük! - Molnár Anna
  | Gondolkozz 3D-ben - Takács Viktória
  | Világraszóló lehetőségek - Varga Tamás
  | A mesék útja - Zalka Csenge
12:00   | Az alkotó elem
Fiatalok, akik ráébredtek a bennük rejlő képességek erejére, megtalálták magukban az "alkotó elemet", kitűnnek a társaik közül. A tehetségük felfedezésének pillanatát, és az első lépéseket mutatják be többféle szemszögből.
  | Közoktatás helyett közösségi oktatást! - Hajnal Miklós
  | Én sem születtem világbajnoknak - Fónagy Vera
  | A tervezőgrafikus és a cipészmester közös vonásai - Borzák Márton
  | rubik.erno.quintet - Rubik Ernő
14:00 | Nagyszerű alkotások
Olyan projektek bemutatása, amelyek eljutottak a megvalósulásig, vagy épp az aktív alkotás folyamata zajlik.
| Viselkedésminták és mintaviselkedések - Sajtos István
  | Verne nyomán: Utazás a Holdba - Zábori Balázs
  | Pillangóhatás - Kajtár Máté
  | Lopjuk vissza a verset! - Závada Péter
16:00 | Hatással a világra
Társadalmi szerepvállalás, világformálás és önformálás egyaránt, amelyet a megvalósult projekt hozott létre.
| Májkrémkonzerv zsömlével kés nélkül - Kis Noémi Cintia
| A demokratikus fejlődés Rubik-kockája - Rada Péter
| Bolygójáték kicsiknek és nagyoknak - Mangel Koppány
| Műhely a szemétdombon - Megszereljük a világot! - Cellux csoport
18:00 | Szabad fantázia - kreatív alkotás
Korlátok nélküli kreativitás, a kreatív világszemlélet inspirálta alkotók és alkotások.
| Egy kis játékosságot már, a francba is! - Újvári Milán
| Mesés összefoglaló - Zalka Csenge
 
A programról bővebb információ: http://www.tedxyouthatbudapest.com.

A hazai kis- és középvállalkozások esélyei a nemzetköziesedő tudásgazdaságok korában

2010. november 24-én, a  Modern Üzleti Tudományok Főiskoláján (2800 Tatabánya, Stúdium tér 1), a
Tudomány hónapja alkalmából, "A hazai kis- és középvállalkozások esélyei a nemzetköziesedő tudásgazdaságok korában" címmel konferenciát szervez tagszervezetünk, az IKU Innovációs Kutató Központ.

13:30-13:40 | Köszöntő
Dr. Antalóczy Katalin, tanszékvezető, Gazdálkodási és Menedzsment Tanszék, Modern Üzleti Tudományok Főiskolája
13:40-13:55 | Bevezető
Dr. Inzelt Annamária, KKVENT_8 programvezető, IKU Innovációs Kutató Központ / Pénzügykutató Zrt.
13:55-14:35 | I. Kis- és közepes méretű vállalatok nemzetköziesedése az orvosiműszer-gyártás ágazatban: Magyarország példája
Előadó: Dr. Sass Magdolna, tudományos főmunkatárs, MTA Közgazdaságtudományi Intézet
Felkért hozzászóló: Szalavetz Andrea, tudományos főmunkatárs, MTA Világgazdasági Kutató Intézet
14:35-15:15 | II. Biotechnológiai kis- és középvállalkozások a nemzetköziesedő tudásháromszögben
Előadó: Dr. Antalóczy Katalin, Modern Üzleti Tudományok Főiskolája és Halász György Imre, PhD hallgató, tudományos munkatárs, Pénzügykutató Zrt.
Felkért hozzászóló: Vincze Péter tudományos munkatárs, MTA Közgazdaságtudományi Intézet
15:15-15:55 | III. A magyar kis- és középvállalkozások nemzetköziesedése az információtechnológiai ágazatban
Előadó: Dr. Csonka László, tudományos munkatárs, IKU Innovációs Kutató Központ / Pénzügykutató Zrt.
Felkért hozzászóló: Kiss János, egyetemi adjunktus, Budapesti Corvinus Egyetem, Vállalatgazdaságtan Intézet, Logisztika és Ellátási Lánc Menedzsment Tanszék
15:55-16:10 | Kávészünet
16:10-16:40 | IV. A magyar kis- és középvállalatok nemzetköziesedése a mérnöki tevékenységet, műszaki kutatás-fejlesztést végző vállalatok körében
Előadó: Benke Zoltán, PhD hallható, kutatási asszisztens, IKU Innovációs Kutató Központ / Pénzügykutató Zrt.
Felkért hozzászóló: Erdős Katalin, tanársegéd, Pécsi Tudományegyetem, Közgazdaságtudományi Kar, Közgazdasági- és Regionális Tudományok Intézete
16:40-17:20 | V. A kis- és középvállalatok innovációs teljesítménye és nemzetköziesedése
Előadó: Dr. Inzelt Annamária egyetemi tanár, az MTA doktora, IKU Innovációs Kutató Központ / Pénzügykutató Zrt.
Felkért hozzászóló: Dr. Szerb László, egyetemi docens, Pécsi Tudományegyetem, Közgazdaságtudományi Kar, Gazdálkodástudományi Intézet

Bővebb információ és előzetes regisztráció: wendl.viktoria@penzugykutato.hu

A Madridi Rendszer stratégiai használata az üzleti fejlődéshez

2010. november 30. és december 1. között a Magyar Szabadalmi Hivatal (MSZH) és a Szellemi Tulajdon Világszervezete (World Intellectual Property Organization - WIPO) "A Madridi Rendszer stratégiai használata az üzleti fejlődéshez" címmel szemináriumot szervez a Magyar Szabadalmi Hivatalban (1054 Budapest, Garibaldi u. 2.).

A szemináriummal a szervezők olyan szakemberek (pl. ügyvivők, ügyvédek) igényeinek megvizsgálására törekszenek, akik a nemzetközi védjegybejelentésekkel foglalkoznak. A nemzetközi bejelentési eljárás és a kapcsolódó ügyintézési és jogi kérdések részletes megtárgyalása mellett lehetőség nyílik az előadókkal folytatott kötetlen eszmecserére is.

A szeminárium munkanyelve az angol (tolmácsolás nem biztosított). Részvételi díj nincs, a részvétel a szemináriumon és a büféebéden ingyenes.

Előzetes regisztráció 2010. november 22-ig Péteri Attilánál: attila.peteri@hpo.hu.
Bővebb információ: http://www.mszh.hu/hirek/kapcsolodo/HPO_WIPO_provisional_program20101130.pdf

A Széchenyi Kártya Program és annak új hitel lehetőségei

2010. november 25-én, az INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ (mint az INNOREG Közép-magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség khe. tagja) információs napot szervez a "A Széchenyi Kártya Program és annak új hitel lehetőségei" témában, a Hotel Venturaban (1119 Budapest, Fehérvári út 179.).

A Széchenyi Kártya Programmal és annak kiterjesztésével (Forgóeszköz Hitel; Beruházási Hitel) a kis- és középvállalkozások kedvezményes, csökkentett adminisztrációjú finanszírozásának újabb lehetőségei nyíltak meg, amelyek eddig hiányoztak a kkv-szektor hitelezésében. Ezekben való tájékozódáshoz és a 2011. januárban bevezetésre tervezett Önerő Hitel megismeréséhez nyújt segítséget információs nap, melyen a résztvevők a témában jártas szakemberektől kaphatnak fontos, értékes információkat.

9:30-9:40 | Megnyitó
Rétfalvi György, igazgató (INNOSTART)
9:40-10:00 | Miért előnyös KKV-k részére a Széchenyi Kártya Program
Dr. Kéri István, alelnök (Magyar Kereskedelmi és Iparkamara)
10:00-10:15 | A Széchenyi Kártya Program kiterjesztései
Dr. Szőllősi László, főosztályvezető (NGM - KKV Főosztály)
10:15-10:45 | Széchenyi Kártya Program hitel lehetőségei és igénybevételük feltételei, szükséges nyomtatványok és dokumentumok, KAVOSZ Zrt. tevékenysége a programban
Krisán László, vezérigazgató (KA-VOSZ Zrt.) - egyeztetés alatt
10:45-11:15 | Kérdések, konzultáció
11:15-11:30 | Szünet (kávé, üdítő, aprósütemény)
11:30-11:45 | Hitelintézetek szerepe - a hitel bírálata és folyósítása
Kálmán Tamás, ügyvezető igazgató (MKB)
11:45-12:00 | Garantiqa Hitelgarancia Zrt. készfizető kezességvállalása a Széchenyi Kártya Program keretében
Dr. Búza Éva, vezérigazgató-helyettes (Garantiqa Hitelgarancia Zrt.)
12:00-12:30 | Kérdések, konzultáció

A rendezvényre kis- és középvállalkozásokat, illetve olyan szervezetek munkatársainak jelentkezését várják, akik kkv-k finanszírozási kérdéseivel foglalkoznak.
Jelentkezési határidő: 2010. november 19-ig a jelentkezési lap kitöltésével és visszaküldésével.

Részvétel feltétele és a "Jelentkezési lap" az INNOSTART honlapján: www.innostart.hu/node/238.

A programról bővebb információ: Szegner Erzsébet projektmenedzser (tel.: 382-1511, email: erzsebet.szegner@innostart.hu), Kozma Ibolya titkárságvezető  (tel.: 382-1505).
 
Szerkesztő: dr. Antos László, Munkatárs: Burus Tünde
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevél-szerkesztőség: 1036 Budapest, Árpád fejedelem útja 79.
tel.: 453-6572, fax: 240-5625, e-posta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.