XX. évf. | 2010. október 19. | 19. szám
 

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Innostart Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ
Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal
Magyar Szabadalmi Hivatal

Új tagok
Szakirodalom-figyelő
Sajtószemle
Várható események
 
 
 

Hírek | Magyar Innovációs Szövetség

Innoforum záró-rendezvény

"Társadalmi vélemény az innováció szerepéről és lehetőségeiről a közélet különböző területein és szakmai vélemények az innováció aspektusairól" címmel, 2010. október 14-én, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában tartották meg az INNOFORUM projekt záró-rendezvényét, a Piacgazdaság Alapítvány szervezésében, az NKTH támogatásával.

Az esemény megnyitó előadását Kiss Attila, a Piacgazdaság Alapítvány képviselője tartotta, majd a résztvevők "A társadalmi vélemény, avagy az állampolgári zsűrik véleménye a közélet különböző területeiről az innováció aspektusából" címmel Szalay Zoltánné program koordinátor, Magyar Euro-atlanti Társaság tagjának előadását hallgathatták meg. Kocsi Margit, a VG szerkesztője, szakújságíró, az INNOFORUM szakmai kerekasztal beszélgetéseinek tapasztalatairól beszélt, majd Dr. Nikodémus Antal, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője tájékoztatta az egybegyűlteket a kutatásfejlesztés és innovációpolitika aktuális helyzetéről és a kormány elképzeléseiről.

Az eseményen a Magyar Innovációs Szövetséget dr. Pakucs János tiszteletbeli elnök és dr. Antos László ügyvezető igazgató képviselte. Szövetségünk a projekt összefoglaló dokumentumáról írásban fejtette ki véleményét.
Az INNOFORUM-ról részletes tájékoztatást nyújt a projekt önálló honlapja: www.innoforum.hu.

Gazdasági és jogi tanácsadás Pécsen

A Magyar Innovációs Szövetség Dél-Dunántúli Regionális Irodája a Baross Gábor Program keretében innovációval kapcsolatos gazdasági és jogi tanácsadást biztosít a régió vállalkozásainak 2010. május 1-től, pécsi irodájában (7624 Pécs, Őz u. 5. sz.).

A tanácsadás időpontja a vállalkozók kérésére megváltozott, minden pénteken délelőtt 10-12 óráig tart. Előzetes időpont egyeztetés: 06 72/504-050. Kérdéseit felteheti a barossinno@gmail.com email címen is.

Dél-Dunántúli Regionális Képviselet ülése

A Magyar Innovációs Szövetség Dél-Dunántúli Regionális Képviselete 2010. október 14-én,
Mohácson tartotta soron következő ülését, a Duna-parti Halász Csárdában. Az összejövetel tiszteletbeli vendége Szekó József, a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács (DDRFT) újonnan megválasztott elnöke, országgyűlési képviselő, Mohács város polgármestere volt. Szekó József tájékoztatta a MISZ Dél-Dunántúli Régió tagjait a DDRFT terveiről, egyetértett az innováció fontosságával, amely a régió egyetlen kitörési lehetősége.

Felkérte a Magyar Innovációs Szövetség tagjait, hogy tanácsaikkal, észrevételeikkel segítsék az ez irányú feladatainak minél jobb teljesítésében.

A klasztermenedzsment európai gyakorlata

2010. október 11-én, a Pécsi Kereskedelmi Központban, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség, az INTERCLUSTER EUROPA szakmai támogatásával és a Biotechnológiai Innovációs Bázis közreműködésével elindította az első magyar akkreditált klasztermenedzser képzését.

A képzés során előadást lehetett hallani többek között Fabien Riolet igazgatótól a Polepharma klaszterről, amely az egyik legjelentősebb gyógyszeripari együttműködés munkaszervezete Franciaországban. Francois-Xavier Level, az Europa Intercluster elnöke a nemzeti és nemzetközi kapcsolódás lehetőségeit vázolta fel előadásában. Hajdu Vilmos, a Pólus Iroda ügyvezető igazgatója általános tájékoztatót tartott az iroda jelenleg meglevő és tervezett jövőbeli szerepéről, a klaszterek részére megnyíló támogatások módszertani munkájának megalapozásáról. Dr. Szekeres György, a Biotechnológiai Innovációs Bázis példáján felvezetve moderált konzultációt vezetett elsősorban a tréningre érkezett klaszterek képviselőivel.

Innováció és gazdasági növekedés

A HBF Hungaricum Kft. és a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében 2010. szeptember 30-án került megrendezésre Kecskeméten "Innovációs és gazdasági növekedés" címmel "A Dél-alföldi régió innovációs potenciálja" c. kutatási projekt zárókonferenciája.

A konferencia résztvevőinek tájékoztatást adott dr. Kabai Anikó, az NFÜ Gazdaságfejlesztési Programok Irányító Hatóságának osztályvezetője, Dr. Nikodemus Antal, a Nemzetgazdasági Minisztérium Innovációs és Versenyképességi Főosztályának vezetője illetve, a Magyar Szabadalmi Hivatal jogi ügyintézője, dr. Kovács Eszter.  

A konferencia gerincét alkotó, "A Dél-alföldi régió innovációs potenciálja" c. kutatási projekt legfontosabb megállapításait és tanulságait a szerzőcsoport nevében Kleinheincz Ferenc innovációs szakértő ismertette. A konferencia záró részében a Baross Gábor program további, társkutatásait végző kutatók részvételével kerekasztal-beszélgetés kívánta feltárni a régió innovációs erősségeit, felszámolandó hátrányait, innovációs fejlődését elősegítő lehetőségeket.

Összegzésképpen megállapíthatjuk, hogy a konferencia legfontosabb mondandója, hogy a jövőben a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretében új források lesznek elérhetőek a pályázni vágyók számára. Jelenleg az érintett minisztériumokban és intézményekben a szabad források feltérképezése és a források későbbi elosztásának tervezése zajlik, a vállalkozások kiemelt támogatásához szükséges források előteremtésének akár az Operatív Programok közötti forrásátcsoportosítás is eszköze lehet, de mindez Brüsszel jóváhagyását igényli.

Környezetvédelmi Tanácskozás Kecskeméten

2010. szeptember 30. és október 1. között került sor az Egyetemek és Főiskolák Környezetvédelmi Oktatóinak II. Országos Tanácskozására Kecskeméten, Dr. Fekete Jenő György és a TIT Bács-Kiskun Megyei Egyesülete szervezésében.

Dr. Vizi E. Szilveszter akadémikus, a TIT elnöke megnyitóját követően az első napon elsősorban az egyetemek, főiskolák környezetmérnöki oktatásának helyzetéről, és az innováció eredményeinek terjesztésében játszott szerepéről hangzottak el előadások. A második napon az egyetemi oktatók ismertették a környezetvédelmi K+F-ben elért legújabb eredményeiket.

A tanácskozás résztvevői ajánlásokban foglalták össze gondolataikat, illetve javaslataikat a műszaki felsőoktatás színvonalának javítása érdekében teendő intézkedésekről. Többek között fontosnak tartják, hogy a gimnáziumokban legyen újra humán és reáltagozat, növekedjék a reáltárgyak óraszáma, és a szakközépiskolákban, elnevezésétől függetlenül, induljon el a technikumi jellegű oktatás. A bolognai rendszer helyett fokozatosan vissza kell térni az elsősorban gyakorlati tudással és kivitelezői ismeretekkel rendelkező üzemmérnöki, és az elméleti, tudományos és alkotói képességeket biztosító okleveles mérnöki képzésre. Az egységes egy-szintű érettségi vizsgák után a felsőfokú intézményekben vezessék be újra a felvételi vizsgát. Javasolják továbbá az egységes, % alapú értékelési (osztályozási) rendszer általánossá tételét.

A műszaki szakmák presztízsének javítása érdekében a középiskolás diákoknál egyetemi és szakmai segítséggel lenne célszerű szorgalmazni és segíteni az alkotó, kutató, innovációs munkában való részvételt a Magyar Innovációs Szövetség által támogatott ifjúsági pályázati rendszerben. Mindemellett fontos lenne a Magyar Fiatal Tudósok Társaságával való kapcsolat szélesítése, ezáltal erősítve a fiatalokban a műszaki pályák iránti érdeklődést és elkötelezettséget.

Hírek | Innostart Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ

Az INNOREG KM RIÜ Khe. tagjaként az INNOSTART az alábbi információkat, híreket teszi közzé:

Az INNOSTART a Közép-magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség tagszervezeteként idén is részt vesz a Fiatal Vállalkozók Hete szervezésében. A 2010. november 15-21. közé eső rendezvénysorozat keretében a budapesti tematikus napokon a fiatalok többek között megismerkedhetnek az innováció szerepével a vállalkozások életében, alapvető pénzügyi és vállalkozási ismereteket szerezhetnek, és képet kaphatnak a zöld vállalkozásokat érintő kérdésekről is. A főváros mellett vidéki nagyvárosok is bekapcsolódnak az események szervezésébe, így a Fiatal Vállalkozók Hete országos programként jelenik meg.

Az INNOSTART várja mindazon budapesti vagy vidéki partnerszervezetek jelentkezését, akik saját programmal szeretnének bekerülni a Hét eseményei közé, vagy egyéb formában kívánják támogatni a rendezvény sikeres megvalósítását.

Bővebb információ: Nagy László projektmenedzser, email: nagy.laszlo@innostart.hu, tel: 06-1-382-1513.

Az INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ és a TéT Alapítvány 1 napos PÁLYÁZATI PROJEKTMENEDZSELÉSI TRÉNING-et hirdet

A tréning időpontja: 2010. november 3. (szerda) 09.00-16.15 óráig
A tréning helyszíne: INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ, 1116 Budapest, Fehérvári út 130. (II. em. előadó).

A tréning hasznos, a gyakorlatban felhasználható ismereteket ad az innovatív KKV-k, kutatás-fejlesztési intézmények, egyetemek technológiai transzfer irodái, innovációs központok munkatársai, pályázati menedzserei számára, segítséget ad az egyes konkrét pályázatok kiválasztásához, a pályázati programok előkészítéséhez és megtervezéséhez, a pályázati program menedzseléséhez.

Jelentkezési határidő: 2010. október 25-ig - a kitöltött regisztrációs lap visszaküldésével.
A tervezett program, a részvételi feltételek, illetve a regisztrációs lap az INNOSTART honlapján található: www.innostart.hu/hírek, események rovat.

A programról bővebb információ kérhető: INNOSTART: Szegner Erzsébet projektmenedzser (tel: 382-1511, email: erzsebet.szegner@innostart.hu); TéT Alapítvány: Dr. Antal Zsuzsa EU projektmenedzser (tel.: 214-7714, email: zsuzsa.antal@tetalap.hu).

Földfelszíni és Légi Közlekedés szereplői számára rendezett műhelytalálkozó

A rendezvény az NKTH STAR-NET és az INNOSTART SMART projektek keretében kerül megrendezésre.

Időpontja: 2010. október 27. 10.00 óra.
Helyszíne: Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (Irinyi János terem, fsz. nagyelőadó) 1117 Budapest, Neumann János u. 1/C.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A korlátozott létszámra való tekintettel, kérjük mielőbbi jelentkezésüket az alábbi webhelyen:
www.nkth.gov.hu/nemzetkozi-tevekenyseg/rendezvenyek/kozlekedesi-fp7-workshop

További információ: Fodor Júlia (NKTH) tel.: 20/468-3363, Kiss Ágnes (NKTH)  tel.: 30/652-3477, Jónás Dénes (INNOSTART) tel.: 382-1509.

FASTER projektzáró konferencia Szczecinben

A lengyelországi találkozó házigazdája a szczecini székhelyű West Pomeranian Business School volt. A konferencia azzal a céllal került megrendezésre, hogy a Leonardo da Vinci program Transfer of Innovation keretprogramból támogatást nyert, 2010. október végén záruló FASTER projekt eredményeit ismertessék egymással és a nagyközönséggel, a projektben résztvevő szervezetek. A magyar partnert, az INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központot Nagy László projektmenedzser képviselte az eseményen.

A Leonardo da Vinci Program által támogatott két éves FASTER projekt 5 európai országban 6 partnerintézmény közreműködésével zajlott. A projekt célja az volt, hogy a partnerintézmények a sikeresen alkalmazott olasz ISTUD Vállalkozói Programra alapozva és a programot a partner országok eltérő regionális vállalkozói környezetére szabva kifejlesszenek és elindítsanak egy-egy képzési programot a potenciális leendő vállalkozók számára. A projekt során tanulmány készült a partner országok képzési igényeinek elemzése és a helyi vállalkozói környezet felmérése céljából, valamint kidolgozásra került a helyi tréning komplett képzési eszközrendszere (tananyag, képzési módszerek, eszközök, stb.).

A magyarországi képzési program tesztelése október elején zajlott egy pilot tréning keretében, mely során az INNOSTART 10 gyors növekedési lehetőségeket magukban rejtő potenciális vállalkozó részvételével tartott üzleti tervezés témájú műhelytalálkozót. A résztvevőktől érkező visszajelzések szerint az interaktív, gyakorlatorientált képzés jelentős sikerrel zárult, mely alapján a további modulok (stratégiai tervezés, marketing, gazdasági és pénzügyi alapismeretek, projekt menedzsment, emberi erőforrás menedzsment) véglegesítését követően a közeljövőben elindulhat a komplett magyarországi FASTER tréningprogram, melynek elsődleges célcsoportját a nagy növekedési potenciálú projektötlettel rendelkező kutatók, feltalálók és egyetemi hallgatók jelentik majd.
A projektről további részletes információ a http://www.fasterentrepreneurs.eu/ vagy a http://www.innostart.hu/node/179 oldalon található.

Az INNOSTART pályázatírást és üzleti terv elkészítést vállal

Az INNOSTART küldetése, hogy felismerje az ígéretes innovatív ötleteket és támogassa az innovatív vállalkozások piacra jutását és megerősödését.
Ennek egyik lehetősége a pályázati források feltérképezésében, a pályázatok elkészítésében és szükség esetén a pályázat menedzselésében nyújtott segítség.
A pályázatok útvesztőjében történő eligazodás, az eredményes, jó pályázat megírása nem egyszerű feladat, hiszen tartalmi és formai szempontok sokaságának kell megfelelni. Ezek a szempontok sokszor pályázatonként eltérőek. A pályázatírás tehát komoly szakértelmet, a pályázati kiírások és útmutatók alapos ismeretét, és precizitást igényel.

Az INNOSTART - eddigi évekhez hasonlóan - jelenleg is teljes körű szolgáltatást nyújt az ötletgenerálástól kezdve a hazai- és nemzetközi pályázat elkészítésén keresztül - igény esetén - egészen a projekt sikeres megvalósításig, vagyis a szakmai és pénzügyi beszámoló elkészítéséig, melyben 16 éves szakmai gyakorlattal rendelkezik. Működése óta az INNOSTART közel 70 hazai- és nemzetközi pályázatban vett részt - közreműködőként, illetve koordinátorként - és zárt le sikeresen, saját maga és megbízói részére több milliárd Ft értékben nyert el pályázati forrásokat.

Pályázatírással kapcsolatos további információ kapható az INNOSTART-nál:
- Hazai pályázatok esetében: Szegner Erzsébet (projektmenedzser) tel.: 1/382-1511; Nagy László (projektmenedzser), tel.: 1/382-1513;
- Nemzetközi pályázatok esetében: Jónás Dénes (projektmenedzser) tel.: 1/382-1509; Szabó Eszter (projektmenedzser), tel.: 1/382-1503.

A pályázatírás mellett felkérésre üzleti terv készítését is vállalja az INNOSTART. Pályázatokhoz, illetve befektetők számára több üzleti tervet készített már. Várja tehát azon ügyfelek jelentkezését az ország minden területéről, akik e szolgáltatását is igénybe szeretnék venni.
Az üzleti terv készítéssel kapcsolatos további információ kapható az INNOSTART-nál: Nagy László (projektmenedzser) tel.: 1/382-1513.

Az INNOSTART Üzleti és Innovációs Parkban irodák, raktárnak használható helységek kedvezményes áron bérelhetők. Az Innovációs Parkba történő betelepedők számára a napi működéshez szükséges különböző alap- és emelt színtű szolgáltatást tud biztosítani az innováció területén már 16 éve aktívan tevékenykedő INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ Alapítvány, mely az ingatlant üzemelteti.

Az innovációs park jól megközelíthető helyen, Budapest XI. kerületében található. Címe: 1116 Budapest, Fehérvári út 130.
További információ: Sallai Zoltán (INNOSTART) tel.: 20/436-0914; +36/1/382-1504.

Hírek | Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal

Pályázati lehetőségek fiatal és tapasztalt kutatók számára

2010. október 11-én, az NKTH Irinyi Termében, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal a Magyar Tudományos Akadémiával együttműködésben fiatal és tapasztalt kutatók számára elérhető támogatási lehetőségekről rendezett információs napot.

A gazdasági válság hatásaként a kutatás-fejlesztésre, innovációra fordítható hazai pályázati források szűkültek, ezért is nagyon fontos, hogy a magyar kutatók kihasználják az uniós pályázati lehetőségeket - hangsúlyozta Dr. Vadász István, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) elnökhelyettese, az információs napon tartott köszöntőjében.

Dr. Kroó Norbert professzor, az MTA alelnöke, az Európai Kutatási Tanács (ERC) tagja előadásában hangsúlyozta, örvendetes tény, hogy a magyar kutatók az új EU-tagállamok átlagát meghaladóan jól szerepelnek az Európai Kutatási Tanács fiatal és a tapasztalt kutatók számára kiírt pályázatain (Starting Grant és Advanced Grant pályázatok). A program indulása óta 16 magyar kutatónak sikerült támogatást elnyernie kutatási projektjéhez, és összesen 22 magyar intézmény ad otthont az ERC által támogatott projektek megvalósításának.

Az ERC az Európai Unió 7. Kutatási és Technológiafejlesztési Keretprogramjának égisze alatt működik. Az ERC-t, amelynek feladata a kutatók által javasolt "felderítő" kutatás támogatása, 2007 februárjában hozta létre az Európai Bizottság, a Keretprogram "Ötletek" elnevezésű egyedi programjához kapcsolódóan. A 2007-2013. közötti időszakban a program 7,5 milliárd eurós költségvetéssel rendelkezik.

Az ERC által meghirdetett "Ötletek" program legfőbb célja az európai tudományos kiválóság fejlesztése. Ezt a célt az ERC a tevékenységi területükön legjobbnak számító, kreatív tudósok, kutatók és mérnökök ösztönzése, támogatása révén igyekszik elérni.

A pályázati felhívás megtalálható az NKTH honlapján:
www.nkth.gov.hu/nemzetkozi-tevekenyseg/eu-7-keretprogram/naptar-7-keretprogram

Hírek | Magyar Szabadalmi Hivatal

Állománygyűlés az MSZH-ban

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot vezető dr. Navracsics Tibor miniszter és dr. Gál András Levente közigazgatási államtitkár, 2010. október 5-én látogatást tettek a Magyar Szabadalmi Hivatalban, ahol részt vettek a hivatal vezetői és tanácsadói állománygyűlésén.

A vendégeket köszöntő dr. Bendzsel Miklós elnök bemutatta az MSZH tevékenységének legfontosabb pilléreit, eddig elért eredményeit, sikereit és felvázolta a legfontosabb jövőbeli cselekvési területeket, kiemelve a hivatal nemzetközi szerepvállalását.

Dr. Navracsics Tibor miniszter beszédében méltatta az MSZH eddigi szakmai teljesítményét és elismeréssel szólt a hivatali dolgozók munkájáról. Támogatásáról biztosította azt a hivatali törekvést, hogy a szellemitulajdon-védelem valamennyi területén erős kompetenciákkal felruházott intézményként működjön a jövőben. A hivatal tervezett névváltozása - a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala - is ezt a kiteljesedő szerepkört tükrözi. A jövő év eseményei közül kiemelte az első féléves magyar uniós elnökséget, ahol számos, figyelemre méltó iparjogvédelmi téma kerül napirendre.

Bláthy Ottó Titusz születése 150. és a transzformátor bemutatásának 125. évfordulója alkalmából összeállított kiállítás

A Magyar Szabadalmi Hivatal az MMKM Elektrotechnikai Múzeumával együttműködve rendezte meg Bláthy Ottó Titusz születése 150. és a transzformátor bemutatásának 125. évfordulója alkalmából összeállított kiállítást.

A több mint 1200 látogató (ebből kb. 500 egyéni és 713 iskolai csoportból) kimagasló érdeklődést mutat az eddig rendezett hasonló alkalmakkal összevetve. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és Gál András Levente államtitkár is látták a kiállítást október 5-én, a hivatalban tett látogatásuk során.
Külön érdekesség, hogy Bláthy Ottó Titusz déd-dédunokaöccse is dicsérő szavakkal emlékezett meg látogatása kapcsán a vendégkönyvben.

Átadták a Magyar Formatervezési Díjat és a Design Management Díjat

2010. október 4-én, a Néprajzi Múzeumban, dr. Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Miniszérium államtitkára és dr. Bendzsel Miklós, Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke adták át a kiemelkedő alkotásokat elismerő Magyar Formatervezési Díjakat. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium részéről Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár, illetve Dux László felsőoktatásért felelős államtitkár nyújtott át még különdíjakat. Az idei díjazott és kiállított pályamunkák október 5. és 24. között megtekinthetőek a Néprajzi Múzeumban.

A négy különböző kategóriában - termék, terv, diák, vizuális kommunikáció - a 264 beérkezett pályamunkák alapján a dr. Pohárnok Mihály elnöksége alatt működő bírálóbizottság nagy örömmel állapította meg, hogy a hazai gazdasági szereplők, elsősorban a kis- és középvállalatok is egyre inkább felismerik a formatervezés jelentőségét.

Ezt bizonyítja az is, hogy a Magyar Formatervezési Díjat idén jelentős arányban termékeknek ítélte oda a szakmai bírálóbizottság. A díjazottak kétharmada ebbe a sorba illik: így a fénycsatorna, az üvegvédő biléta és a cserélhető peremű kerékpáragy is, amelyeket termék kategóriában neveztek, de ide tartozik a diák kategóriában elismert, újrahasznosított anyagból készülő, "székely rakottas" bővülő táska is. A várandós anyukáknak tervezett MP3-lejátszó a terv kategóriában indult ugyan, de a májusi nevezési határidő óta már egy külföldi gyártóra talált.

A gazdaság és design kapcsolatát kívánja erősíteni az elmúlt évben életre hívott Design Management Díj is. Az elismeréssel olyan vállalatokat, intézményeket vagy szervezeteket díjaznak, akik a design-t példaértékűen integrálják a mindennapjaikba. Ezt az elismerést 2010-ben a Wamsler SE Háztartástechnikai Európai Rt. érdemelte ki, a díjat dr. Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke nyújtotta át.

"Az Európai Unió kézzelfogható törekvéseket fogalmaz meg azzal a céllal, hogy az EU-n belül a design gazdaságélénkítő szerepét minél előbb a megfelelő polcra emeljük. Ebből a szempontból Európa legbefolyásosabb országai, így elsősorban Finnország, Dánia és Anglia kihasználják a design-ban rejlő gazdasági lehetőségeket, mert a formatervezésben a fenntartható innováció eszközét látják. Más tagországok azonban ma még kevesebb figyelmet fordítanak erre a területre. Ezen kíván változtatni az EU, és ezt a cél szolgálja az is, hogy a Magyar Formatervezési Díjjal és a Design Management Díjjal több olyan hazai jó példát emelünk ki, amelyekből kitűnik, hogy érdemes a design-ba invesztálni a sikeresség érdekében. Másokat is arra buzdítunk tehát, hogy használja ki a formatervezésben és a hazai tehetségekben rejlő pozitívumokat a saját üzletének a fellendítéséhez!" - mondta el dr. Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke a Magyar Formatervezési Díj ünnepélyes átadója kapcsán.

Új műszaki elnökhelyettes az MSZH-ban

A Magyar Szabadalmi Hivatal műszaki elnökhelyettese, Posteinerné Toldi Márta közel három évtizedes sikeres közszolgálat után kezdeményezte nyugállományba vonulását. A közigazgatási és igazságügyi miniszter, megköszönve példamutató és kiváló szakmai vezetői munkáját, 2010. szeptember 30. napi hatállyal felmentette vezetői munkaköre alól.

Dr. Navracsics Tibor miniszter úr az MSZH elnökének, dr. Bendzsel Miklósnak a javaslata alapján Hajdú Judit asszonyt, a Szabadalmi Főosztály korábbi vezetőjét nevezte ki 2010. október 1-jei hatállyal a Hivatal műszaki elnökhelyettesévé. Ezzel egyidejűleg a Hivatal elnöke Farkas Szabolcs urat, a Vegyipari és Biológiai Osztály korábbi vezetőjét nevezte ki a Szabadalmi Főosztály élére.

Új szolgáltatás a Szabadalmi Tárban

Új, térítésköteles szolgáltatással bővül a Szabadalmi Tár palettája.
Az olvasóterem dedikált munkaállomásán óradíjas elérést biztosítunk az Európai Szabadalmi Hivatal Global Patent Index adatbázisához.

Részletek: http://www.mszh.hu/szolgaltatasok/szabtar/GPI.html

Köszöntjük új tagjainkat!

Név | Equinox Consulting Kft.
Tagsorszám | 619.
Cím | 1031 Budapest, Záhony u. 7.
Honlap | www.equinoxconsulting.hu
Vezető | Kadlok Nándor
Telefon | 30/868-1283
Fax | 430-0853
E-mail | kadlok.nandor@equinoxconsulting.hu

Az Equinox Consulting fő tevékenységeként a magán és állami szférából származó ügyfeleknek kínál professzionális tanácsadói szolgáltatásokat projekt-előkészítési, pályázati tanácsadás, projektmenedzsment és támogatáspolitikai szakterületen.

Szakirodalom-figyelő

Bernard Girard: A Google-modell - A menedzsment forradalma - Typotex, 2010
Dr. Osman Péter ismertetése

Elolvasásra feltétlenül érdemes, ugyanakkor sajátos potpourri ez a könyv.
Tény, hogy a Google diadalmenete az ezredvég egyik legfényesebb és legtisztább sikertörténete. Az üzleti sikerét magasra emelő, gyorsan gyarapodó, sokrétű és igen hasznos szolgáltatásait hosszan lehetne sorolni, s ezekről igazán jó képet ad ez a könyv. Szükségtelen túlzás viszont az az állítása, hogy a Google a menedzsment forradalmát valósította meg.

Girard kiemeli: a Google sikere abból származik, hogy "megtalálta a módját, okosabban, mint mások, hogy az innovációt folyamatosan áramoltassa". Amint mondja, ezt a történetet tárja elénk és elemzi. Hangsúlyozza: a Google azért állíthatja magáról, hogy a Fordhoz és a Toyotához hasonlóan modellé vált, mert a menedzsmentje egyszerre több területen vezetett be újításokat: az emberi erőforrások kezelésében, a termelésben, a vásárlói kapcsolatokban, végül az ipari tranzakciókban. Mindezt a maga módján tette: újított, de más vállalatoktól, az új technológiák világától is kölcsönzött, és, ami teljesen szokatlan, az egyetemen tette (ez utóbbit azonban, a kezdetektől eltekintve, a könyv nem bontja ki). Girard szerint ezek a módszerek legelőször a Google-nál álltak össze rendszerré. A vállalat rendkívül gyors növekedése, alapítóinak személyisége, látásmódja, tudományos felkészültsége, megszállottsága, valamint azoknak a szakembereknek a tapasztaltsága, akiket sikerült maguk köré gyűjteniük, hozzájárult ennek a páratlan (sic! - OP) modellnek a megalkotásához. Könyvének egyetlen törekvése, hogy kulcsokat adjon e modell megértéséhez: hogyan és miért működik úgy, ahogy működik.

Valóban nagyon sok hasznos, tanulságos információt és elemzést kapunk e cégről, a működéséről, a látványos és szó szerint világra szóló sikerének mozgatóerőiről és sajátos összetevőiről. Az sem hallgatható el azonban, hogy Girard olykor túlzottan ex katedra szól, túl sommásan ítélkezik, s mondandója fontos elemeit meglehetős gyakran helyettesíti elnagyolt utalásokkal. A Google által létrehozott és/vagy mesterien alkalmazott új megoldásokat gyakorta azzal dicséri, hogy szembeállítja azokat másokkal, s az utóbbiakról nemegyszer demagóg ostobaságokat is mond - így beszél egyebek közt az értelmes munkát akadályozó nyűgként a vállalati adminisztrációról, áradó utálattal a követelményekről, amelyeket szerinte a marketing részlegek támasztanak a hagyományos vállalati modellben, s mond ostobaságokat az iparjogvédelemről. Néha a szöveg is meg-megbotlik, ám a fogós mindebben az, hogy ha belekezdtünk, könyve így sem engedi, hogy ne olvassuk tovább, mert korunk egyik legizgalmasabb és legtanulságosabb vállalati fejlődés- és sikertörténetébe ad izgalmas, nagyon tanulságos betekintést.

Csak ízelítőül emeljük ki a szakmailag legérdekesebb részek közül a Google valóban forradalmi megoldásait, amelyekkel a bevételei fő forrását jelentő hirdetéseket, és azok árazását kezeli, a cégnél alkalmazott "peer review" rendszert, s az eszközrendszert, amellyel a vezetés a dolgozók kreativitását ösztönzi és támogatja. Jelentős erénye továbbá, hogy Girard gondolatmenetei igen nagy olvasottságáról tesznek tanúbizonyságot, és olykor meglepően és gyümölcsözően elágaznak. Pl. a peer review kapcsán, annak nagy horderejű elemeként, a Nagy Francia Enciklopédiáig visszavezetve beszél a megbecsülésért folytatott versengésről, s bemutatja, hogy az elegáns megoldást kínálhat arra a problémára, amellyel minden vállalat szembetalálja magát, ha sok magasan képzett dolgozót foglalkoztat.

Rahaf Harfoush: Yes We Did - An inside look at how social media built the Obama Brand (Igen, megcsináltuk - Bennfentes betekintés, hogyan építették fel a közösségi médiában az Obama márkát) - Pearson Education, 2009.
Dr. Osman Péter ismertetése


Ez a nagyon tanulságos könyv különösen meggyőző erejű bizonyítéka annak, hogy a kibertér korunk mindinkább meghatározó jelentőségű csatamezejévé válik e fogalom szinte minden értelmében. A Magyar értelmező kéziszótár még úgy adja meg a kibertér jelentését, hogy az egymással összekapcsolt adatbázisok hálózata, maga a világháló. Ennél már sokkal több: az a közeg, amely a legtöbb lehetőséget kínálja a kommunikációra, a kapcsolatok építésére, az emberek széles köreinek befolyásolására, mozgósítására, s mindehhez információk és egyéb tartalmak másokhoz való eljuttatására - olyanokhoz is, akik ezt behatolásként élik meg. A kibertér lett a hagyományos fegyverek nélküli hódítás minden bizonnyal legfontosabb közege, a kereskedelemben épp úgy, mint a közéletben, ez a könyv pedig érzékletesen, tökéletesen gyakorlatiasan és hitelesen mutatja be, hogy mennyire azzá válhat a politikai hatalomért vívott harcban is. Arról ad alapos és szakszerű elemzést, hogyan járult hozzá a kibertérben, az internetes közösségi médiában folytatott "hadjárat" - vagyis az ott megvalósított meggyőzés, szervezés, mozgósítás - Obama elnöki kampányának győzelméhez.

Szerzője médiastratéga, szakterülete az új technológiák alkalmazása és azok hatása a kommunikációban és az élet más területein. A főhadiszálláson vett részt az Obama-kampányban, a közösségi média felhasználásában annak minden területén, az adománygyűjtéstől az önkéntesek mozgósításán át a tevékenységük szervezéséig és optimalizálásáig. A kiemelkedő szaktudás, amellyel ezt megvalósították, már széleskörű elismerést kapott, azonban ez az első mélyreható szakmai elemzés arról, hogyan vitték mindezt végbe. Láthatjuk, kritikus jelentőségű ebben a kommunikáció, amellyel elérik a célközönséget, képesek azt aktivizálni, és koordinálni a tőle kért támogató tevékenységeket. Különösképpen fontos, hogy ezek a technikák a gyakorlatban jól használható lehetőségeket adnak a meggyőzést és a célszerűen szervezett mozgósítást szolgáló üzenetek finomhangolására - így arra is, hogy a célközönség minden szegmenséhez az ahhoz legjobban illeszkedő módon és tartalommal szóljanak, s hogy az üzenetek révén a kampányban mindenki mindenkor személyre szólóan tudja, melyek a legfontosabb tennivalók az adott pillanatban, amelyek révén segítheti a siker elérését.

Harfoush bemutatja, hogy a modern infokommunikációs technológia és az arra támaszkodó közösségi média ehhez olyan finoman hangolható eszközök létrehozását tette lehetővé, amelyek hatékonysága messze meghalad minden korábbiakat. Részletes szakmai elemzéssel tárja elénk, hogyan használták fel a kampányban ezeket a kezdetektől a választás éjszakájáig, hogyan építettek fel és irányítottak egy rendkívül hatékony "infokommunikációs közösséget", hogy az segítsen megválasztani Obamát, aki ezzel a világ első "digitális" elnöke lett.

A könyv sok kritikus jelentőségű tanulsággal szolgál. A leginkább közvetlen, hogy milyen hatalmas lehetőségek nyíltak meg a kibertérben megvalósított befolyásolásra, mozgósításra lényegében mindenki előtt, aki képes kezelni ezeket az eszközöket, s mindez már messze túllép az online /politikai/ marketing hatókörén. Nyilvánvalóvá teszi azt is, hogy mindannyian, akik internetet használunk, potenciális célközönsége vagyunk ilyen hadjáratoknak, akár valamilyen árucikket, akár nézeteket, vagy éppen egy elnököt akarnak ránk tukmálni.

Tahir Shah: A Kalifa Háza - Egy év Casablancában -Tericum Kiadó, 2010
Dr. Osman Péter ismertetése

A Tericum számos könyve emelkedik ki a mai kínálatból azzal, hogy mesterien, és az olvasó számára nagyon élvezetesen ötvözik az igen kellemes olvasmányosságot, a legjobb hagyományok szerinti történetmesélést az intellektuálisan is igényes tartalommal. Ez is ilyen. Szerzőjét a Tericum honlapja ekként mutatja be: vállalkozó kedvű angol író, aki elhatározza, hogy maga mögött a szűk angliai életteret, a kiüresedő nyugati civilizációt, és családjával új életet kezd Marokkóban.
Lakhelyet keresve beleszeretett Casablanca valaha legpompásabb házába, amelyet egykor kalifák laktak - innen a neve: A Kalifa Háza -, ám ekkorra már a romokban hevert, s a helyiek szerint dzsinnek uralták. E könyv annak kalandos története, hogyan látott neki a szerző, hogy a helyben kapható közreműködéssel újjá építtesse a házát, s hogyan vitte azt végbe számtalan konfliktus és küzdelem árán, megharcolva még a dzsinnekkel is.

E megpróbáltatások számunkra nagyon tanulságosak, hiszen, ha jól belegondolunk, az egész történet valójában a civilizációk összecsapásának egy sajátos, ugyanakkor nagyon is a lényeget láttató vetületét állítja elénk. Azt nem tudjuk, honnan vette a szerző a bizalmat a marokkóiak és az ottani normák iránt, de bizonyos, hogy nagyon nem volt felkészülve arra, amivel szemben találta magát. Mintha valamiféle, a klasszikus - és már a nyugati világból is sajnos mind inkább kivesző - protestáns etikához hasonló magatartást és korrektséget várt volna az ottaniaktól, e helyett azonban egy gazdasági rémtörténetbe csöppent. Felfogadott egy drága helybéli építészt, akivel szemben azonnal teljes kiszolgáltatottságba is került, lényegében a saját naiv hozzáállása miatt. Hasonló kiszolgáltatottságot kellett elszenvednie azoktól is, akiket munkára fogadott fel, s akiknek - úgy tűnik, a helyi normáknak megfelelően - a legcsekélyebb hajlandóságuk sem volt a tőle kapott fizetség fejében elfogadni, még kevésbé követni is az utasításait és az igényeit.

Az ezzel Casablancában eltöltött, küzdelmes év története valójában egy nagy szellemi utazás könnyedén előadott beszámolója. Ennek során a szerző megismerkedhetett a mai Marokkó lelkével - amelyről sokat megtudhatunk magunk is -, miközben szertefoszlottak az annak hajdani világához kötődő nosztalgiái. Beletanult egy, a hagyományos európaitól teljesen eltérő gondolkodásmódba, s az emberi kapcsolatok teljesen másfajta kezelésébe, s végül mindebből nem csak tapasztalatokban, hanem lelkiekben is gazdagodva sikerült kijönnie, megteremtve marokkói gyönyörű otthonát.
Tahir Shah maga így összegzi kalandos vállalkozásának hozadékát: Ha valaki idegenbe költözik. elkerülhetetlen, hogy kompromisszumokat kössön. Ha azonban meghozza ezeket, úgy sokszoros jutalomban részesülhet. A Kalifa Házának felújítása egy fájdalmas, ugyanakkor tapasztalatokban gazdag időszaknak számít. Voltak idők, amikor toporzékoltam, üresen fecsegtem, vagy a vereség szélén állva összeroskadtam. De a titkot mindig szem előtt tartottam: sosem szabad feladni. Sokat nyertem azzal, hogy elmenekültünk Angliából (e menekülés átvitt értelemben értendő, hiszen nagyon is sikeresnek kellett lennie ott, különben nem lett volna pénze mindezt végigcsinálni - OP), de legfőképpen azzal büszkélkedhetek, hogy végre megtaláltam önmagamat.
Könyvének köszönhetően pedig ráérezhetünk egy, a miénktől eltérő, de egyáltalán nem alsóbbrendű kultúra lelkére.

Teljes körű sajtószemle

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll!)
A sajtószemle tagvállalataink, a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft., segítségével készült.


Technika Műszaki Szemle, 2010. szeptember 30., 2. oldal
Az innováció, mint szakkifejezés magyarosítása

Technika Műszaki Szemle, 2010. szeptember 30., 20. oldal
MSZH: szabadalmi ki, mit, tud

Technika Műszaki Szemle, 2010. szeptember 30., 4. oldal
Mivel (ön)rendelkezünk?

Gazdasági Tükörkép Magazin, 2010. október, 19. oldal
Tudománnyal és oktatással a közjóért

Gazdasági Tükörkép Magazin, 2010. október, 20. oldal
Felkészülve a változásokra

Gazdasági Tükörkép Magazin, 2010. október, 21. oldal
Innováció a felsőoktatásban - Gyulán

Gazdasági Tükörkép Magazin, 2010. október, 28. oldal
Dél-Alföldön kiterjesztik az innovációt

Magyar Hírlap, 2010. október 2., szombat, 12. oldal
De hogyan?

"...Ma a nemzetközi szakirodalom akkor tartja egy ország gazdaságát versenyképesnek, ha az képes a folyamatos megújulásra, változásra, innovációra, és ezért munkahelyeket is tud teremteni...
...Az erős, versenyképes gazdaság megteremtéséhez a gazdaság hazai szektorát kellene elsősorban megerősíteni..."

Komárom-Esztergom Megyei Hírlap, 2010. október 4., kedd, 12. oldal
NKTH: pályázati lehetőségek a kkv-knak az EU kutatási keretben

Népszabadság, 2010. október 5., kedd, 14. oldal
"Kilőtték" az űrkutatókat

"...Az innovációs alapot kezelő hivatal gyakorlata az volt az elmúlt időszakban, hogy több évre adott pályázati támogatást, tehát előre lekötött pénzeket, amelyeket a teljesítés arányában fizetett ki. E gyakorlat miatt tetemes, milliárdokban mérhető maradványpénzek halmozódnak fel. Feltehetően az új kormányzat, látva a látszólag lekötetlen forrásokat, döntött úgy, hogy elvonja az NKTH-tól a valamilyen korábbi adminisztratív hiba miatt formailag kötelezettséggel nem terhelt kereteket. Ez viszont azzal járt, hogy az alapból sokaknak most nem tudnak fizetni..."

Számítástechnika, 2010. október 5., kedd, 3.,13-14. oldal
Együttműködő klaszterek

www.hirtv.hu, 2010. október 5., kedd
Hatmillió forintos támogatást kaptak tanárok és középiskolák

"...A díjakat Hoffmann Rózsa közoktatásért felelős államtitkár és Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke adta át a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Oktatói Klubjában..."

Komárom-Esztergom Megyei Hírlap, 2010. október 5., kedd, 5. oldal
EU-elnökség: magyar prioritás lesz a kis- és középvállalatok versenyképessége

www.mno.hu, 2010. október 5., kedd
Pálinkás József: Versenyképes a magyar kutatói állomány

www.hirtv.hu, 2010. október 5., kedd
Kétmilliárd forintból fejleszti kutatási infrastruktúráját a NYME

www.edupress.hu, 2010. október 5., kedd
Hatmillió forintos támogatást kaptak tanárok és középiskolák

www.meseonline.hu, 2010. október 5., kedd
Hatmillió forintos támogatást kaptak tanárok és középiskolák

www.stop.hu, 2010. október 6., szerda
Megszavazták a jövő évi EU-büdzsét

Műszaki Magazin Hírlevél, 2010. október 6., szerda
Magyar csapat lett az EU Fiatal Tudósok Versenyének első helyezettje

Heti Válasz, 2010. október 7., csütörtök, 49. oldal
Richter Gedeon, 2010 történelmi üzletembere

Magyar Hírlap, 2010. október 7., csütörtök, 1. oldal
A valós igényekre kell alapozni

Magyar Nemzet, 2010. október 7., csütörtök, 9. oldal
Szerény, méltó kép Magyarországról

"... Főleg a hazai állami vállalatok, intézmények helyzetbe hozásával és saját erőforrásból oldja meg a magyar soros uniós elnökséget előkészítő stáb a ránk váró feladatokat, de minden egyéb támogatást is szívesen fogad..."

www.kitekinto.hu, 2010. október 7., csütörtök
Tudományos világklasszissá tennék Európát

www.itbusiness.hu, 2010. október 7., csütörtök
Brüsszel élénkítene

Világgazdaság, 2010. október 7., csütörtök, 5. oldal
Innovatív EU: új programot kezdeményez a bizottság

"... Európa innovációs teljesítményében alapvető változásnak kell bekövetkeznie ahhoz, hogy olyan időtálló, jól fizetett munkahelyeket teremthessünk, amelyek ellenállnak a globalizáció nyomásának - ekként indokolta Máire Geoghegan- Quinn kutatásügyért, innovációért és tudományért, valamint Antonio Tajani iparés vállalkozáspolitikáért felelős EU-biztos a kezdeményezést..."

Világgazdaság, 2010. október 8., péntek, 6. oldal
A növekedés esélyei és feltételei

Metropol, 2010. október 8., péntek, 8. oldal
Felpezsdült a kutatás

"... A Lendület pályázat felpezsdítette, dinamizálta a magyar kutatói világot..."

Heves Megyei Hírlap, 2010. október 8., péntek, 5. oldal
Túlélés egy lakatlan szigeten

www.metropol.hu, 2010. október 8., péntek
Lendületbe jöttek az ifjú kutatók

"...Az egész világon egyedülálló kezdeményezést tett tavaly a Magyar Tudományos Akadémia: agyvisszaszívási programot indított..."

www.portfolio.hu, 2010. október 8., péntek
Richter akvizíció: mit mond a menedzsment?

www.energiainfo.hu, 2010. október 8., péntek
A legkisebb költség elvét követheti a kormány a megújulók és a hatékonyság ösztönzésében

Magyar Hírlap, 2010. október 8., péntek, 9. oldal
Hazatért fiatal kutatók

"...A lendület program segíti a magyar tehetségegei', megállítja az elvándorlást...
...Pálinkás József szerint óriási verseny folyik a tehetséges kutatókért Európában és a világban. Ebben Magyarországnak is részt kell vennie, ezért indult el a Lendület program. Hazánknak még mindig világszínvonalú kutatói vannak, ám sokan kényszerülnek arra, hogy külföldön dolgozzanak..."

Világgazdaság, 2010. október 8., péntek, 6. oldal
A növekedés esélyei és feltételei

"...Ismét találkozott százötven-kétszáz hazai cég vezére. Ezúttal azt kutatták a XX. Jubileumi Vezérigazgatói Találkozó keretében, milyen esélyei vannak itt és most a növekedésnek..."

Dél-Magyaroszág, 2010. október 9., szombat, 8. oldal
Ötlet, projekt, pályázat

Somogyi Hírlap, 2010. október 9., szombat, 2. oldal
Kutatás és fejlesztés: felturbóznák a keretet

Világgazdaság, 2010. október 11., hétfő, 1. oldal
Átalakuló támogatások

MR1 - 180 perc, 2010. október 11., hétfő

"...A magyar kutatási eredmények, amiket a tudomány megfelelő módszerekkel mérnek, e szerint a magyar tudomány igen magasan jegyzett a világban." - az Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke, Pakucs János..."

Világgazdaság, 2010. október 12., kedd, 3. oldal
Parlagon heverő kedvezmények
A kutatás-fejlesztés költsége három adónemből is levonható - Kevesen élnek a lehetőséggel

Világgazdaság, 2010. október 12., kedd, 12. oldal
Több uniós forrás a kkv-knak
Prioritás a kutatás-fejlesztést és az innovációt segítő Eureka és Eurostars programokban a magyar részvétel támogatása

"...Uniós pályázati lehetőségek...
...1. Kkv-k javára végzett kutatás/Kkv-szövetségek javára végzett kutatás...
...2. Az Emberek program kkv-k részvételét leginkább támogató akciói...
...3. Az Eureka programban való magyar részvétel támogatása...
...4. A Eurostars programban való magyar részvétel támogatása..."

Világgazdaság, 2010. október 12., kedd, 20. oldal
Vihar előtti csend

www.metropol.hu, 2010. október 12., kedd
Online természettudományos vetélkedő középiskolásoknak

www.elektro-net.hu, 2010. október 12., kedd
TeHEtséges vagy?! Bizonyítsd! - Természettudományos vetélkedő Neked!

Vásárhelyi hírlap, 2010. október 12., kedd, 10. oldal
Richter Gedeon az év történelmi üzletembere

www.fisz.hu, 2010. október 12., kedd
TeHEtséges vagy?! Bizonyítsd!

www.sulinet.hu, 2010. október 12., kedd
A THE természettudományos vetélkedője középiskolásoknak

www.edupress.hu, 2010. október 12., kedd
Természettudományos vetélkedő indul középiskolások számára

www.hir24.hu, 2010. október 13., szerda
Online vetélkedő középiskolásoknak

www.hirek.prim.hu, 2010. október 13., szerda
Online természettudományos vetélkedő középiskolásoknak

Népszabadság, 2010. október 13., szerda, Üzletmenet, 3. oldal
Az EU a hozzáadott érték a kkv-k számára

"...Stratégiákban és felismerésekben nincs hiány az Európai Unióban. Nyilvánvaló, hogy a válságból nem lehet kivergődni a kis- és középvállalkozások innovációs képességének erősítése nélkül, ám a korlátok ott húzódnak, ahol eddig is: továbbra is akadályozza a gyors növekedést az elégtelen finanszírozás, a széttöredezett piac, az információáramlás lassúsága, az európai szabadalmi rendszer hiánya..."

Világgazdaság, 2010. október 13., szerda, 5. oldal
Innovációs unió: magyar álláspont

"...Magyarország különös figyelmet fordít majd a kisvállalkozási törvény (Small Business Act) és az Innovációs unió zászlóshajó program intézkedéseinek a harmonizációjára annak érdekében, hogy érdemi változásokat érjen el a vállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentésében és üzleti környezetük javításában..."

Népszabadság, 2010. október 13., szerda, 23. oldal
Áttörésre várva

Világgazdaság, 2010. október 13., szerda, 5. oldal
Innovációs unió: magyar álláspont

Dunántúli Napló, 2010. október 13., szerda, 10. oldal
Sikeres klaszterfejlesztések

Fejér M.Hírlap, 2010. október 13., szerda, 14. oldal
Változásra várva

www.zetapress.hu, 2010. október 13., szerda
Információs hivatali nap

www.orientpress.hu, 2010. október 13., szerda
Társadalmi kihívásokra válaszol az Innovációs Unió

Népszabadság, 2010. október 13., szerda
Az új Öveges

www.itfigyelo.hu, 2010. október 13., szerda
Online természettudományos vetélkedő középiskolásoknak

www.hirmedia.hu,  2010. október 13., szerda
Online természettudományos vetélkedő középiskolásoknak

www.ohkir.gov.hu, 2010. október 13., szerda
Online középiskolai verseny (the-online.hu)

www.budapestedu.hu, 2010. október 14., csütörtök
"TeHEtséges vagy?" - Természettudományos vetélkedő

www.origo.hu, 2010. október 14., csütörtök
Online természettudományos vetélkedő középiskolásoknak

www.hirfal.hu, 2010. október 14., csütörtök
Online természettudományos vetélkedő középiskolásoknak

www.itbusiness.hu, 2010. október 14., csütörtök
A Magyar Innovációs Szövetség ifjúsági programja, a THE (Tudományos Hasznos Emberi)

Nyíregyházi Napló, 2010. október 14., csütörtök, 4. oldal
Innostart program

Heti Válasz, 2010. október 14., 92. oldal
Mintavétel

"... Éves szinten 4-500 millió forintot fordít saját forrásaiból fejlesztésekre a magyar orvosiműszer-gyártással foglalkozó 77 Elektronika Kft. Zettwitz Sándor ügyvezető igazgató szerint családi cége az innovációnak köszönheti nemzetközi sikereit..."

Dél-Magyaroszág, 2010. október 15., péntek, 4. oldal
Dél-alföldi innovációs díj

Délvilág, 2010. október 15., péntek, 4. oldal
Dél-alföldi innovációs díj

Népszabadság, 2010. október 15., péntek, 10. oldal
Bábeli zűrzavarban az uniós szabadalom

"... A kutatás-fejlesztés, az innováció, valamint a kis- és középvállalkozások felkarolása révén szeretne kitörni a vál ságból az Európai Unió, amelynek tagországai képtelenek megegyezni a szabadalmi rendszer egységesítéséről, egyszerűsítéséről és olcsóbb működtetéséről..."

Világgazdaság, 2010. október 15., péntek, 2. oldal
Szakmai konzultáció az ÚSZT keretében

www.vilagtudomany.hu, 2010. október 16., szombat
Online természettudományos vetélkedő

Magyar Hírlap, 2010. október 16., szombat, 12. oldal
Kulcs a fejlődéshez
A gazdaságról magyarul

" ...A nagy gazdasági válságok után, történelmi tapasztalatok szerint, azok az országok indulnak fejlődésnek, amelyek a válság során jelentős szerkezetváltást valósítanak meg. A jelenlegi válság is szerkezetváltoztatással jár együtt...
... A kulcsszó tehát a képzés, az átképzés, a tudásba való befektetés. Ezen áll vagy bukik hazánk fejlődési lehetősége is."

Népszabadság, 2010. október 16., szombat, Hétvége, 8. oldal
Blogoló kutatók

"...A Kutatók Éjszakája rendezvénysorozatának keretében első ízben jöttek össze azok a hazai tudósok, akik blogot vagy szélesebb nyilvánosságnak szánt weboldalt szerkesztenek. A találkozó szervezője maga is kémikus kutató és egy nemzetközi sikerű nanotechnológiai blog közösségi oldal gazdája..."

www.vg.hu, 2010. október 18., hétfő
Magyar diákok a legeslegjobbak

www.klikkcenter.hu, 2010. október 18., hétfő
Online természettudományos vetélkedő középiskolásoknak

Világgazdaság, 2010. október 18., hétfő, 7. oldal
Az innováció új motorja a dizájn

"...Az idei formatervezési pályázatra 264 alkotást nyújtottak be, a zsűri a díjak zömével termékeket jutalmazott..."

Világgazdaság, 2010. október 18., hétfő, 9. oldal
Magyar diákok a legeslegjobbak

"...Nyolcvanöt projekt jutott be az európai fiatal tudósok uniós versenyének döntőjébe Lisszabonban..."

Világgazdaság, 2010. október 18., hétfő, 8. oldal
Segítség az innovatív kkv-knak

"...Az Enterprise Europe Network szerteágazó szolgáltatásokat kínál a magyarországi vállalkozásoknak..."

Világgazdaság, 2010. október 18., hétfő, 8. oldal
Újszerű projekt, profi állampolgári zsűri

"...KÍSÉRLET. Figyelemre méltó kísérleti projektet valósított meg a Piacgazdaság Alapítvány abból kiindulva, hogy a versenyképesség és a fenntartható gazdasági növekedés meghatározó tényezője a tudás és annak megújuló alkalmazása, az innováció..."

Világgazdaság, 2010. október 18., hétfő, 9. oldal
Európa felértékeli az innovációt

"...Magyar szakértő nyerte 22 ország 57 projektje közül az uniós műholdas navigációs verseny kommunikációs nagydíját.."

www.propeller.hu, 2010. október 18., hétfő
Díjeső magyar vizeletanalizátornak

Világgazdaság, 2010. október 18., hétfő, 8. oldal
Kockázati tőke nanoprojektre


Várható események

"Advanced China in Hungary" c. konferencia

2010. október 21-én, Budapesten, a Radisson Blu Béke Hotelben (1067 Budapest,
Terez Körút 43.) kerül megrendezésre az "Advanced China in Hungary - Új dimenzió a kapcsolatépítésben - Befektetetői és Beszállítói Konferencia" - című konferencia.

A rendezvény fővédnökei: Dr. Matolcsy György, a Magyar Köztársaság nemzetgazdasági minisztere és Gao Jian, a Kínai Népköztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete.

Program
10.00 - 10.20 | Megnyitó
Vass Géza főosztályvezető, Nemzetgazdasági Minisztérium, Moderátor
10.20 - 10.40 | A magyar külgazdaság-politika új prioritásai (NGM, Becsey Zsolt államtikár)
A kínai jelenlét fejlődési irányai a magyar gazdaságban
10.40 - 11.00 | A kínai külgazdaság Európa-politikája (Ren Hongbin Kínai NK kereskedelmi tanácsosa)
Magyarország régiós pozíciója kínai szemmel
11.00. - 11.20 | Kihívások, stratégiai irányok az info-kommunikáció területén
Közép- és hosszú távú fejlesztési tervek, kooperációs lehetőségek
(Ambrus Zsolt, Informatikai Vállalkozások Szövetsége főtitkára)
11.20 - 11.40 | Fenntartható fejlődést, öko-hatékonyságot szolgáló mérnöki szolgáltatások
Műszaki tanácsadás, tervezés és projektmenedzsment az infrastruktúrában
(Nádasi Tamás, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Kínai Tagozat elnöke)
11.40 - 12.00 | Az új "Made in China" imázs. Valós lehetőségek Kína kiemelt gazdasági övezetében
Hol kapcsolódhat Magyarország: kutatás, fejlesztés, innováció, beruházás
(Chen Hongbo, Shenzhen Investment Holdings elnöke)
12.00 - 12.20 | Befektetés, piaci szinergiák, tudásmenedzsment
Üzleti tervezés és HR politika a magyarországi kínai vállatoknál
(Wenyi Quian, Wanhua Group stratégiafejlesztési igazgató)
12.20 - 12.40 | Fő gazdasági irányok a magyar-kínai kapcsolatrendszer legújabb hídfőállásában
Lehetőségek a gyorsan fejlődő délnyugat-kínai régió ipari központjában
(Li Shirong, Külkereskedelmi Bizottság vezérigazgató-helyettes, COFTEC, Chongqing)
12.40 - 13.00 | Üzleti tapasztalatok. Partnerré válás lehetőségei és feltételei a gyakorlatban.
Hosszú távú üzleti fejlesztés és értékesítés, együttműködés kis- és középvállalkozásokkal
14.00 - 15.30 | Magyar-kínai beszállítói Fórum
(Kerekes György, ITDH, Bánhidi Ferenc NMHH, Dr. Kovács Gábor Cosignum)
Következtetések, ajánlások és a follow-up megfogalmazása.
KKV-k igényei, preferenciái, lehetőségei és a szűk keresztmetszetek.
13.30 | Szakmai bemutatók: élenjáró technológiák, szolgáltatások és megoldások

Regisztráció: www.okohatekony.hu/advanced-china-program.html    
További információ: info@cosignum.hu

A közbeszerzés helyzete és problémáinak elhárítása

A közbeszerzés helyzete és problémáinak elhárítása címmel szervez konferenciát 2010. október 21-én, 10 és 16 óra között a Kossuth Klub emeleti nagytermében (Budapest, VIII. kerület, Múzeum utca 7.) a Magyar Közgazdasági Társaság.

A konferencia védnöke Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke és Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.

A kormány kinyilvánított szándéka, hogy a közbeszerzések szabályozását nagymértékben leegyszerűsíti, és lehetővé teszi, hogy a hazai vállalatok az eddigieknél jobb eséllyel vegyenek részt a közületi megrendelések teljesítésében. A Magyar Közgazdasági Társaság konferenciáján mind a gondok, mind a megoldási javaslat terítékre kerül a téma kiváló ismerőinek, gondozóinak interpretálásában.

A konferencia tervezett programja:
10.00-10.10 | Köszöntő
Papanek Gábor professzor emeritus, EKF, a szervezőbizottság elnöke
10.10-12.10 | Előadások
    Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke
    Bakonyi József, a Közbeszerzések Tanácsának főtitkára és Gajdos Róbert, a Közbeszerzések Tanácsának elnöke
    Demko Yvett főosztályvezető, Nemzetgazdasági Minisztérium
    Jánosi Andrea helyettes államtitkár, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
    Gémesi György polgármester, Gödöllő
    Csabai Lászlóné v. polgármester, Nyíregyháza
12.10-12.30 | Kérdések, vita
12.30-13 20 | Szendvicsebéd


Technológiai Transzfer IP-értékelése

2010. október 28-án, Budapesten, a Magyar Szabadalmi Hivatal székházában (1121 Budapest, Garibaldi u. 2.), a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) és a Magyar Szabadalmi Hivatal (MSZH) " Technológiai Transzfer IP-értékelése" címmel, szemináriumot szervez.

A szeminárium célja, hogy IP értékelési eszközök és módszerek kerüljenek megvitatásra, amelyeket a kutatóintézetekben és technológia átviteli irodákban alkalmaznak. A kutató és fejlesztőközpontokban zajló tevékenységek eredményeként létrejött technológiák értékelése segíthet sikeres üzleti együttműködések létrehozásában és a technológia átviteli folyamatában.

A szeminárium előadói:
- Dr. Robert Pitkethly (Said Business School / Oxford Intellectual Property Research Centre, Oxford, Nagy-Britannia),
- Theo Grünewald (Steinbeis-Transfer-Institute, Berlin, Németország),
- Dr. Molnár István (BIOPOLISZ Szegedi Innovációs Szolgáltató Kft., Szeged, Magyarország),
- Kaldos Péter (Magyar Szabadalmi Hivatal, Budapest, Magyarország).

A szeminárium ingyenes, de a részvétel regisztrációhoz kötött. A szeminárium munkanyelve angol.
További információ: http://www.mszh.hu/hirek/kapcsolodo/IP_Transfer_Seminar_2.pdf

FP7 Információs Nap, Szegeden

A Nemzeti Kutatási és Technológia Hivatal és az Innogrant Consulting "Ötlet-projekt-pályázat: Hogyan legyünk sikeresek az FP7 keretprogramban?" címmel FP7 Információs Napot szervez, 2010. október 29-én, a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központban (6722 Szeged, Ady tér 10.).

A rendezvényen újszerű megközelítésben, nem csupán a pályázatokra fókuszálva, hanem komplex szemléletben, az ötlet-projekt-pályázat logika mentén, interaktív módon, a kapcsolatépítésre is lehetőséget nyújtva keresik az FP7-siker titkát.

Az eseményen pályázati oldalról az FP7 magyarországi kapcsolattartó személyeinek (NCP), valamint programbizottsági tagjának; projekt oldalról pedig a Project Management Institute elnökhelyettesének bevonásával kívánják ismertetni a keretprogram nyújtotta lehetőségeket.

A rendezvényt ünnepélyes keretek között Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke nyitja meg

A délelőtti vitaindító előadásokat követően a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Központ nemzetközileg elismert kutatóinak bevonásával korábbi FP pályázatok/projektek esettanulmány jellegű, interaktív elemzése következik, fókuszálva az alábbi területekre:
- FP7 Együttműködés alprogram - Energia (Energy)
- FP7 Együttműködés alprogram - Egészségügy (Health)
- FP7 Együttműködés alprogram - Információs és Kommunikációs Technológiák (ICT)
- FP7 Kapacitások alprogram - Regionális Pályázatok (Regpot).

A rendezvény részletes programja és előzetes regisztráció a www.innogrant.hu/FP7 weboldalon.
A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, 2010. október 20-ig.
További információ: Batiz Dávid, batiz.david@innogrant.hu.

Ipari szimbiózis a gyakorlatban

2010. november 3-án, 9.30-tól, a Hotel Benczúrban (1068 Budapest, Benczúr u. 35.), tagszervezetünk, az  Iparfejlesztési Közalapítvány szervezésében kerül sor a hazai ipari szimbiózis projekt második műhelytalálkozóját.
Az Iparfejlesztési Közalapítvány 2010 elején indította útjára ipari szimbiózis projektjét, amelynek fő célja, hogy megismertesse egymással a hulladéktermelő és a hulladék-felhasználó cégeket.

A rendezvény - a vállalatok közötti kölcsönösen előnyös kapcsolatok feltérképezését célzó partnertalálkozó - kellemes környezetben, egy büféebéddel összekötve zajlik, ahol a résztvevők megismerkedhetnek a program részleteivel, potenciális gazdasági partnereikkel, és a várható gazdasági előnyökkel. (A megrendezésre került első műhelytalálkozón 18 cég képviselői vettek részt. Az összesen 90 különböző hulladék- és forrás-áramból 115 potenciális szinergiát állítottak fel.)

Jelentkezési határidő: 2010. október  26-ig.

További információ: Kovács József - (1) 312-2213/105 mellék, e-mail: kovacs@ifka.hu.
www.nisp.hu

CSR Hungary 2010 - az üzlet és a társadalom vezető fóruma

Idén 2010. november 10-11-én, a Danubius Hotel Gellértben kerül sor a CSR Hungary Konferenciára, az év vezető CSR / társadalmi felelősségvállalás fórumára, ahol gazdasági döntéshozók, kommunikációs szakemberek, kutatók, civilek osztják meg tapasztalataikat és gondolataikat egymással, mindazok akik komplex módon gondolkodnak erről a területről.

ENSZ, GRI, OECD, fenntartható fejlődés, vállalati felelősség, milleniumi fejlesztési célok... Varázsszavakként ható nemzetközi modellek, ismérvek, csak akkor tölthetik be szerepüket, ha a helyi értékekkel is összeegyeztethetőek, és e kettő támogatja egymást.

Bővebb információ: www.csrhungary.eu

Oktatásért Konferencia

Az Oktatásért Közalapítvány 2010. november 14-én, a Budapesti Kongresszusi Központban (1123 Budapest Jagello út 1-3.) konferenciát szervez, melynek témája a tehetséggondozás.
A programon a résztvevők 4 ország tehetségprogramjait ismerhetik meg, hallhatnak előadókat Szingapurból, Németországból és Izraelből. 

Plenáris előadások - Nagyterem
10.00 | Köszöntő
10.10 | Nyitó beszéd - Dr. Báthory Zoltán, az Oktatásért Közalapítvány kuratóriumi elnöke
10.20 | Magyar tehetség hálózatok a Kárpát-medencében - Előadó: Prof. Dr. Csermely Péter
11.00 | Izrael nemzeti tehetségprogramja
11.40 | Németország nemzeti tehetségprogramja
12.20 | Szingapúr nemzeti tehetségprogramja - Előadó: Dr. Tan Bee Geok, a szingapúri Oktatási Minisztérium, Tehetséggondozó Program - igazgatóhelyettes
12.30 | Ebédszünet
14.00 | Szekció 1.: "Mire alkalmasak az iskolák?" - A hazai iskolarendszer szerepe a tehetséggondozásban.
Szekció 2.: OKA I. - Legalább 6 osztályt végzett, oktatásból kiesett fiatalok visszavezetése az oktatásba c. projekt bemutatása
15.00 | Szekció 1.: "Szállás vagy oktatás?" - A kollégiumok szakmai szerepe az oktatásban
Szekció 2.: Projekttervezés, tehetségműhelyek kialakításának szempontjai
14.00-16.00 | A regisztráció után az alábbi műhelytalálkozók közül választhat:
- A "Kreatív írás" című tehetségfejlesztő műhely bemutatása
- Élménypedagógia a tehetséggondozásban
- Alulteljesítő tehetségesek azonosítása és képességstruktúrájuk feltérképezése
- Alternatív pedagógiai és művészetpedagógiai módszerek
- Matematikai Testépítő Műhely a Tehetséggondozásban, ZomeTool-készlettel
- A "Tehetségcsokortól"  a tehetségszakkörig
- Matematikai tehetséggondozás az Erdős iskolában
- Elmemater - tehetséges diákok tömegképzésből való kiemelése
- Tehetségazonosítás tehetséggondozással
- Játék az anyanyelvvel - Mindennapi kreativitásfejlesztés
- A játék szerepe a komplex tehetségfejlesztésben

Bővebb információ: http://brandfriend.hu/

Innovációs TechShow

2010. december 7-én, Budapesten, a Merlin Színházban (1052 Budapest, Gerlóczy utca 4.) kerül megrendezésre az új generációs magyar high-tech megoldásokat felvonultató Innovációs TechShow 2.0.

Az idei Innovációs TechShow-n a "Múzeum, vagy Sikergyár?" kérdéskör mentén veszik górcső alá a magyar szürkeállomány potenciálját. Mire lehetünk büszkék? Melyek az elmúlt 1 év legígéretesebb magyar high-tech kezdeményezései? Mi lesz a jövő "Rubik kockája"?

A nemzetközi szinten sikeres magyar mobil alkalmazásoktól, az új generációs médiainformatikai eszközökön át a meghökkentő robotokig lehet majd csemegézgetni a jövő megoldásaiból.

Regisztráció: 10 000 Ft + Áfa; MISZ-tagok számára: 7 000 Ft + Áfa.
További információk: http://mmklaszter.com/innovacios-techshow-2-0/
 
Felelős szerkesztő: dr. Antos László, Munkatárs: Burus Tünde
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevél-szerkesztőség: 1036 Budapest, Árpád fejedelem útja 79.
tel.: 453-6572, fax: 240-5625, e-posta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.