XX. évf. | 2010. október 5. | 18. szám
 

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Magyar Fiatal Tudósok Társasága
Innostart Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ
Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal
Magyar Szabadalmi Hivatal

Új tagok
Szakirodalom-figyelő
Sajtószemle
Várható események
Pályázati felhívások
 
 
 

Hírek | Magyar Innovációs Szövetség

Magyar csapat lett az EU Fiatal Tudósok Versenyének első helyezettje

Az EU Fiatal Tudósok Versenyének 2010. évi döntőjét 2010. szeptember 24. és 28. között rendezték meg Lisszabonban. A 30 ezer, 15-20 év közötti fiatalból kiválasztott 125 pályázó között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által, a 2009/2010. évben megrendezett 19. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny három első díjas pályázatának készítői képviselték.

A négy lépcsős európai ifjú tudósok versenyének az első két fordulóját a résztvevő országok bonyolítják, és az itt kiválasztott legjobb 2-3 pályamunkáról a nemzetközi bírálóbizottság mond véleményt. Ezt követően a kiválasztottak háromnapos, kiállítással egybekötött prezentáción vesznek részt, ahol a nemzetközi zsűri személyes konzultációk során alakítja ki a végleges sorrendet.

Az idei európai döntőre, a negyedik fordulóra, 37 országból 85 pályázat készítőit hívták meg. A lisszaboni döntőn Balassi Márton az ELTE 2. éves, valamint a BME első éves és Horváth Dávid a BME 2. éves hallgatója által kifejlesztett "Informatikai modellezés és helyi hálózat az ökológia tanításának szolgálatában" c. szoftver I. díjat nyert, valamint részt vehetnek a jövő évi London International Youth Science Forum-on. A díjat Ms Anneli Pauli, az EU K+F főigazgató-helyettese, José Mariano Gago, tudományos technológiai és felsőoktatási miniszter és Isabel Alçada, portugál oktatási miniszter nyújtotta át.
A 7000 eurós fődíjért a fiatalok egy olyan számítógépes oktatási modellt dolgoztak ki, amely az eddigi gyakorlati tapasztalatok szerint az általános iskolától a gimnáziumokig sikerrel használható. A modell elsősorban a természettudományi, azon belül a biológiaoktatás hatékonyságát növeli.

A program az eddigi számítógépes, ill. internetes rendszereknél egyszerűbb és a felhasználók részére egyidejűleg játékos és gyors tanulási lehetőséget biztosít. A nemzetközi zsűri kiemelten értékelte a program egyszerűségét könnyű használhatóságát. Akár hálózatban, esetleg interaktív táblán vagy szavazógéppel kiegészítve is alkalmazható. Külön érdeme a munkának, hogy gyakorlati változtatás nélkül bármelyik országban használható.

Ezzel az első díjjal Magyarország megerősítette előkelő 3. helyét a résztvevő 37 európai ország éremtáblázatán, amely az elmúlt 16 évben elért díjakra, ill. különdíjakra vonatkozik.

A következő, 2010/2011. évi, 20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt november elején hirdeti meg a Magyar Innovációs Szövetség a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal közösen.

MISZ TTI Értékelési Tagozat

A kormányzati politikák a tudomány, technológia és innováció (TTI) területén világszerte tényekre és a bizonyítékalapú értékelésekre épülnek. Ezen a téren, amint arra az OECD is felhívta a figyelmet, Magyarországon jelentős elmaradás tapasztalható. A Magyar Innovációs Szövetség a hazai értékelési kultúra fejlesztése érdekében létrehozza a MISZ TTI Értékelési Tagozatát.

A tagozat 2010. október 18-án, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal Irinyi Termében (1117 Budapest, Neumann J. u.1/c.) tartja alakuló ülését, melynek programja a következő:

13.30-14.00 | Regisztráció
14.00-14.05 | Köszöntő
Dr. Vadász István, az NKTH alelnöke, megbízott elnök
14.05-14.25 | Az EU megújított innovációs politikája, a hazai előkészületek és az értékelés szerepe.
Dr. Nikodémus Antal / Szilágyi László, NGM
14.25-14.50 | Ajánlások a TTI Értékelési Tagozat számára, nemzetközi és hazai tapasztalatok alapján
Dr. Havas Attila, MTA KTI
14.50-15.10 | A TTI Értékelési Tagozat jövőképe és éves programja
Dr. Borsi Balázs, GKI Gazdaságkutató Zrt.
15.10-15.30 | A TTI Értékelési Tagozat Szervezeti és Működési Szabályzata
Dr. Papanek Gábor, GKI Gazdaságkutató Zrt.
15.30-16.00 | Hozzászólások, javaslatok. A tagozat megalakulása.

A tagozat alakuló ülésének levezető elnöke: Dr. Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke.

Az ülésen a részvétel ingyenes, ugyanakkor a tagozat munkájában a Magyar Innovációs Szövetség tagjaként lehet részt venni (a tagozati tagságnak külön költsége nincs).

Részvételi szándékát kérjük, jelezze az innovacio@innovacio.hu email címen vagy a 453-6572-es telefonszámon.

Meghirdetésre került a "Meet the scientist" program

2010. szeptember 24-én, a Magyar Tudományos Akadémián megrendezett I. Magyar Nemzeti Fulbright Napon jelentette be dr. Antos László, a MISZ ügyvezető igazgatója a "Meet the scientist" program meghirdetését. A programra Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete is felhívta a figyelmet a rendezvényen elhangzott beszédében.
A Magyar Innovációs Szövetség, a Magyar Fulbright Egyesület és az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége kezdeményezésének célja a természettudományok, ill. az amerikai tanulmányi lehetőségek népszerűsítése, középiskolások körében.

A program november közepén indul, az első fél évben egy-egy korábbi Fulbright-ösztöndíjas látogat el várhatóan négy fővárosi és hat vidéki iskolába, illetve egy honlap is segíteni fogja célok elérését. A projekt vezetője Kincses Anna lesz.

A Fulbright Nap plenáris ülésen előadást tartott többek között Dr. Horváth Endre, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára és Kepes András, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola dékánja is, korábbi Fulbright-ösztöndíjasok.

Innovációs műhelytalálkozó vietnámi delegáció részére

2010. szeptember 22-én a Study Transfer Program Nonprofit Kft. szervezésében, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karon került megrendezésre a vietnámi közigazgatás érintett vezetői részére a hazai innovációs rendszer működését és legjobb példáit bemutató, "Tudomány, technológia és innováció kormányzati irányítása és gyakorlati működése" című műhelytalálkozó.

A vietnámi régiók tudományos és technológiai hivatalainak vezetőiből és vezető-helyetteseiből álló 22 fős delegációt Nguyen Huy Lam, a Hatinh régió Tudományos és Technológiai Hivatalának igazgatója vezette. A vietnámi központi kormányt Tran Thi Thu Huong, a vietnámi Tudományos és Technológiai Minisztérium kabinetfőnök-helyettese képviselte.

A program keretében a vietnámi delegáció megismerkedhetett a hazai innovációs rendszer irányítási rendszerével, stratégiai és jogszabályi hátterével, a fontosabb pályázati és ösztönző programokkal, a legjelentősebb kutató szervezettel és a Magyar Innovációs Szövetség működésével is. A MISZ céljait, működését és programjait Deme Gábor alelnök ismertette a delegáció tagjaival.

Klebelsberg Pedagógia Nap

2010. szeptember 25-én, a kaposvári Klebersberg Középiskolai Kollégium adott otthont a VI. Klebelsberg Pedagógiai Napnak.

A rendezvény résztvevőit Szita Károly polgármester üdvözölte, majd Gloviczki Zoltán, közoktatási helyettes államtitkár az új közoktatási kormányzat feladatairól, valamint a tehetséggel, mint fontos nemzetstratégiai területtel és a tehetséggondozással kapcsolatos elképzeléseiről beszélt.

A rendezvényen előadást tartott többek között Dr. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke is. Előadásában hangsúlyozta a Magyar Innovációs tehetség-kiválasztási és tehetséggondozási tevékenységének sikerességét - elsősorban természettudományi, műszaki területeken.

XX. Jubileumi Vezérigazgató Találkozó

2010. szeptember 29. és október 1. között Sárváron, a Spirit Hotelben rendezte meg a XX. Jubileumi Vezérigazgató Találkozót a Central European Business Center.

Hagyományaikhoz hűen a találkozón átfogó képet kívántak adni a nemzetközi és a hazai  gazdaság állapotáról, a gazdaság különböző szektorainak állapotáról, a vállalatok eredményeiről és terveiről.

A 2010. október 1-én megrendezésre került "K+F és az innováció mint a gazdasági növekedés legfontosabb erőforrása" című kerekasztal-beszélgetés levezető elnöke, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke, dr. Pakucs János volt. A kerekasztal résztvevői többek között tagvállallataink vezetői voltak
- Ábrahám László vezérigazgató, NI Hungary Kft.,
- Farkas József ügyvezető igazgató, Sanatmetal Kft.,
- Molnár Béla ügyvezető igazgató, 3DHISTECH Kft.

IntraMedC2C projekt kerekasztal-megbeszélés

Az IntraMedC2C project osztrák és német kezdeményezéssel, európai uniós támogatással jött létre klinikák és orvosi szektorban dolgozó vállalatok (C2C azaz Clinics to Companies) közötti innovációs transzfer elősegítésére. A projekt elsősorban a KKV-kat célozza meg, hogy kórházi-klinikai kapcsolataik erősítésére eszközöket dolgozhassanak ki, ezáltal a közös előnyök elérésével a kapcsolatból adódó innovációs lehetőségeket kiaknázhassák.

A szeptember 29-én, Budapesten a projekttel kapcsolatban megrendezett kerekasztal-beszélgetésen részt vettek kórházak vezetői, érintett egyetemek és vállalkozások szövetségeinek képviselői.

A Magyar Innovációs Szövetséget Deme Gábor alelnök képviselte. Üdvözölte a kezdeményezést abból a szempontból is, hogy a magyar innovatív cégek között sok KKV az orvostechnikai iparban dolgozik, és a kórházi-klinikai kapcsolataik valóban sokszor gyengébbek, mint a multinacionális cégek hasonló kapcsolatai.

Elfogadásra került az intézkedési javaslat, amelynek egyik pontja szerint a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Egyesülete (MMGYSZ), a MISZ és az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) javaslatot tesz az érintett orvostechnikai vállalkozásokra.

MONTIFIC-projekt és az European Certification and Qualification Association közös konferenciája

2010. szeptember 30-án, Monszpart Zsolt a MISZ általános elnökhelyettese előadást tartott a "The Current Financial Crisis and Competences to Address Problems on the European Market" című nemzetközi konferencián, amelynek a Budapesti Gazdasági Főiskola adott otthont.

A "Governance practices of supporting Innovation" című előadásban a vállalatirányítás és az innováció kapcsolatáról, a MISZ és a kormányzat közötti párbeszédről, ennek kiemelkedő eredményeiről számolt be.  A részben EU pénzből finanszírozott konferencia közel 100 fős regisztrált nemzetközi hallgatósága a kompetencia-fejlesztésben érdekelt külföldi és hazai felnőttképzési intézmények, illetve szolgáltató/tanácsadó vállalkozások köréből került ki.

Harsányi István-díjak átadása

A Magyar Innovációs Szövetség által gesztorált, továbbá a Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság, a Pro Progressio Alapítvány és a HP Magyarország Kft. által támogatott, közhasznú Manager Képzés Alapítványkuratóriuma tíz pályázatot, összesen 12 pályázót részesített Harsányi István-díjban.

A díjak átadása megkezdődött a díjazottak egyetemein. A kuratórium tagja közül
- Dr. Trethon Ferenc augusztus 30-án, az Óbudai Egyetemen Horváth Gyulának, ill. szeptember 20-án, a Selye János Egyetemen Morvayová Andreának,
- Török László szeptember 4-én, a Miskolci Egyetemen Pázmán Juditnak,
- Dr. Sváb Péter szeptember 8-án, a veszprémi Pannon Egyetemen Kompis Eszternek, Erdélyi Tamarának és Németh Anikónak,
- Hegedüs Gábor szeptember 30-án, a Budapesti Corvinus Egyetemen Lajkó Erikának, Szigel Ferencnek, Ábrahám Zsoltnak és Simonovits Gábornak, valamint
- Talyigás Judit október 1-én, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen Fésüs Ágnesnek adta át a díjakat.

Bite Katalin Emesének, október 9-én fogja átadni a díjat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen Kövesi János kuratóriumi tag.

"Kutatóegyetemi programot" indított a Műegyetem

Tagintézményünk, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem megfogalmazta kutatóegyetemi vállalásait és programját, és 5 kiemelt kutatási területet határozott meg:
- fenntartható energetika,
- járműtechnika, közlekedés és logisztika,
- biotechnológia, környezet-, egészségvédelem,
- nanofizika, nanotechnológia, anyagtudomány,
- intelligens környezet és e-technológiák. 

A részletesen kidolgozott kutatóegyetemi fejlesztési programelemek megvalósítását az egyetem szervezeteit összefogó, a BME egészén átívelő Egyesített Innovációs és Tudásközpont koordinálja. A BME kutatás-fejlesztési eredményeinek hasznosítását segíti a technológiai és tudástranszfer folyamatok felgyorsítására tett intézkedéssorozat, amelynek keretében létrehozták a BME Technológia és Tudástranszfer Irodát.

SIBE - ahol a jövő biotechnológiai vállalkozói tanulnak

Tagszervezetünk, a Semmelweis Egyetem technológia-transzfer cége, a Semmelweis Innováció szervezésében megvalósuló Semmelweis International BioEntrepreneurship (SIBE) Program célkitűzése, hogy kinevelje azokat a leendő ügyvezetőket, értékesítőket, marketing-szakembereket és tudományos igazgatókat, akik ismerik és értik mind a biotechnológiai ipar sajátosságait, mind a biotechnológiai üzleti világ működését és törvényszerűségeit.

Az angol nyelvű, 10 hónapos képzés 3+1 oktatási hétből, és folyamatos, intenzív, gyakornoki munkából áll. A hallgatók először esettanulmányokon, majd valós üzleti projekteken gyakorolják a tanultak alkalmazását. Emellett az oktatást - a magyarországi képzési palettán egyedülállóan - személyes coaching és mentoring segíti.

Az oktatást, a hallgatók tájékoztatását a projekt nemrégiben elkészült honlapja (www.sibe.hu) is aktívan támogatja.

Új elnök a MTESZ élén

2010. szeptember 29-én, a MTESZ Fő utcai székházában ülésezett a Műszaki és Természettudományos Egyesületek Szövetségének Szövegségi Tanácsa. A MTESZ elnöki funkcióját négy éven át betöltő prof. Dr. Gordos Géza mandátuma lejárt, így az ülésen új elnököt választottak, prof. Dr. Veress Gábor személyében. A MTESZ Alapszabálya értelmében Dr. Gordos Géza továbbra is tagja marad az elnökségnek.

Kínai delegáció Magyarországon

2010. szeptember 10-én, négy fős kínai állami delegáció látogatott Szegedre, hogy az Enterprise Europe Network (EEN) hálózattal ismerkedjenek meg. A vendégeket a Laser Consult Kft. képviseletében Dr. Mogyorósi Péter a cég ügyvezetője fogadta, aki a Magyar Innovációs Szövetség Dél- Alföldi Regionális Képviseletének igazgatója is.

A küldöttség 3 tagja, Mr. Wenqin CAI (Deputy Director), Ms. Qing CHEN (Director), Mr. Pengsha PANG (Engineer) a Kínai Tudományos és Technológiai Minisztérium (MOST) fennhatósága alatt működő ún. Torch High Technology Industry Development Center (TORCH Center) munkatársa, míg Ms. Yanyan CHEN (Director) a Tsingua Egyetem Technológia Transzfer feladatait ellátó iroda munkatársa volt (COWAY International TechTrans Co., Ltd.).

A kínai delegáció, látogatása során tárgyalást folytatott a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (CSMKIK) vezetőivel, melynek során részletesen megismerkedtek az EEN hálózat helyi ügyfélszolgálatának mindennapi működésével és az EEN-hálózatnak a felépítésével is. A megbeszélések során áttekintették egy esetleges jövőbeli szorosabb együttműködés lehetőségét a technológia-transzfer és innováció menedzsment területén is a CSMKIK EEN-nel és a Laser Consult Kft-vel.

INNOVA taggyűlés

Tagvállalatunk, az INNOVA Észak-Alföld Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. 2010. szeptember 24-én tartott taggyűlést Debrecenben. A taggyűlésen egy kivételével megjelentek a tulajdonosok, köztük a MISZ képviseletében Dr. Harangozó István, regionális igazgató is.

A taggyűlés kijelölte az ügyvezető vonatkozásában a munkáltatói jogkör gyakorlására jogosult személyt, illetve kiegészítették INNOVA ügyvezetőjének munkaköri leírását az InterregIVC és Central Europe programok pénzügyi elszámolása miatt.

Az ügyvezető igazgató tájékoztatást adott a Regionális Innovációs Stratégia felülvizsgálatával kapcsolatos munkák jelenlegi állásáról, valamint az állami pályázati alapok kifizetései felfüggesztése következtében kialakult pénzügyi nehézségekről. Ez a helyzet még inkább megerősíti a márciusi taggyűlésen megfogalmazott tulajdonosi elvárást, nevezetesen, a vállalkozói kapcsolatok erőteljes további szélesítésének és a pályázati tevékenység diverzifikálásának szükségességét.

SZJA 1%

A Magyar Innovációs Alapítvány részére 266 E Ft került befizetésre a 2009-es SZJA 1%-ának közcélú felhasználásra felajánlott összegéből. Ez az összeg a Magyar Innovációs Alapítvány kuratóriumának határozata értelmében a 20 év alatti tehetséges fiatalok részére ösztöndíj, ill. kutatási támogatásként került felhasználásra.

Hírek | Magyar Fiatal Tudósok Társasága

Kutatók éjszakája - Science Café

2010. szeptember 24-én a Kutatók éjszakája programsorozat keretében, a Barabás Villában, Science Café várta az érdeklődőket.

A Science Café célja volt, hogy a látogatók leülhessenek egy kávéra a kutatóval, aki megmutatja kedvenc szerkezetét, makettjét vagy a kutatás során használt egyik eszközét. Ide a Magyar Fiatal Tudósok Társaságának képviseletében Hunyadi Áron és Kajtár Máté hozta el hazai és nemzetközi díjat nyert találmányait. Általuk a látogatók megismerhették az egykulcsos bankajtó-zárat, illetve azt, hogy hogyan lehetséges földalatti, veszélyes folyadékot tároló tartálynál a hibát a legpontosabban meghatározni.
A Science Café mellett a látogatók színes előadások közül is választhattak, többek között választ kaphattak Bölcsek köve-e a nanotechnológia? kérdésre, Gyulai József, a MISZ elnökségi tagjának előadásában, illetve meghallgathatták Náray-Szabó Gábor "Fenntartható fejlődés" című előadását.

A Barabás Villa neoklasszikus épülete kiváló helyszínt nyújtott a program záró eseményének, a bálnak is, ahol maguk a kutatók mutatták be - a nézőket is bevonva - tánctudásukat.

Hírek | Innostart Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ

Az INNOREG KM RIÜ Khe. tagjaként az INNOSTART az alábbi információkat, híreket teszi közzé:

Az INNOSTART a Közép-magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség tagszervezeteként idén is részt vesz a Fiatal Vállalkozók Hete szervezésében. A 2010. november 15-21. közé eső rendezvénysorozat keretében a budapesti tematikus napokon a fiatalok többek között megismerkedhetnek az innováció szerepével a vállalkozások életében, alapvető pénzügyi és vállalkozási ismereteket szerezhetnek, és képet kaphatnak a zöld vállalkozásokat érintő kérdésekről is. A főváros mellett vidék nagyvárosok is bekapcsolódnak az események szervezésébe, így a Fiatal Vállalkozók Hete országos programként jelenik meg.

Az INNOSTART várja mindazon budapesti vagy vidéki partnerszervezetek jelentkezését, akik saját programmal szeretnének bekerülni a Hét eseményei közé, vagy egyéb formában kívánják támogatni a rendezvény sikeres megvalósítását.

Az érdeklődők számára Nagy László projektmenedzser nyújt felvilágosítást a nagy.laszlo@innostart.hu email címen vagy a 06-1-382-1513-as telefonszámon

XX. Üzleti Angyal Klub

2010. szeptember 28-án, immár huszadik alkalommal találkoztak az INNOSTART által menedzselt Első Magyar Üzleti Angyal Hálózat befektetői és a tőkét kereső innovatív start-up vállalkozások a Mamaison Hotel Andrassyban megrendezett üzleti angyal klubon. Az esemény az INNOREG Közép-Magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség és az Enterprise Europe Network támogatásával valósult meg.

A klubon öt induló vállalkozás mutatkozott be a hálózatban aktív üzleti angyalok, alapkezelők, pénzügyi tanácsadók és a Tőkefinanszírozási Szolgáltató Klaszter tagjai előtt.
A projektek közül az első bemutatkozó az ITware Kft. által kifejlesztett MOTIware névre hallgató technológia és platform független mobil TV alkalmazás volt, mely egyedileg ötvözi a mobil televíziózás és a közösségi tévézés élményét. Ezt követően a BuzzMirror csapata tartotta meg prezentációját. A ReVISION gerilla- és vírusmarketing ügynökség által fejlesztett social media monitor a web2-ben érdekelt vállalatok döntéshozói számára nyújt médiafigyelési lehetőséget a web2 egyedi világában (blogok, fórumok, twitter, stb.). A szünet előtti utolsó 10 perces bemutatkozás keretében az Omniweb Kft. saját fejlesztésű elektronikus számlázó rendszere nyújtotta üzleti lehetőséggel ismerkedhetett meg a közönség.

A kávészünetet és rövid ismerkedést követően két további projekt mutatta be üzleti elképzeléseit a klubon résztvevők előtt. Elsőként a Memorings internetes start-up vállalkozás ismertette egyedi üzleti modelljüket. Az indulás előtt álló közösségi portál a való világban működő modell analógiájára olyan Web2-es felületet nyújt, amelynek a használata bárkit megérinthet. Végül az enerON Kft. képviselője prezentálta cégük üzleti elképzeléseit. A vállalkozás felhasználva kiváló hazai és nemzetközi piacismeretét a led világítási technológia iránti fokozódó piaci igényre támaszkodva egy európai szintű led fényforrás gyárat kíván létrehozni, melyben saját fejlesztésű led izzó termékcsaládjuk gyártását végeznék.

KMOP-pályázatok elbírálása

A KMOP-2009-1.4.2 "Logisztikai központok és szolgáltatások fejlesztése" és a KMOP-2009-1.5.3/B "Ipartelepítés" című pályázati kiírások esetében, a 2010. október 15-ig benyújtásra kerülő pályázatok elbírálása 2010. december 31-ig megtörténik, így biztosítható a jelenleg igénybe vehető maximális támogatási intenzitás figyelembevétele a támogatói döntés meghozatala során.

Módosult a GOP-2010-2.1.1/A (KMOP-2010-1.2.1/A)

Módosult a GOP-2010-2.1.1/A (KMOP-2010-1.2.1/A) "Mikro és kisvállalkozások technológia fejlesztése" c. pályázati felhívás és útmutató. A módosítás értelmében jogosulatlanság miatt elutasításra kerülhetnek azok a pályázatok, amelyek esetében a projekt megvalósítása kiemelkedően jelentős kockázatot hordoz, ezért a pályázat nincs összhangban a pályázati kiírás célkitűzéseivel.

SMART - Services for SMEs in collaborative transport research projects

A nemzetközi SMART projekt partnereként az INNOSTART ingyenes szolgáltatásokat nyújt KKVk és klaszterek részére azok közlekedési kutatási együttműködési projektekben (7. Keretprogram) való részvételének elősegítéséhez.

A SMART projekt azzal az elsődleges céllal jött létre, hogy segítséget nyújtson klasztereknek valamint kis- és középvállalkozásoknak abban, hogy nagyvállalatokkal karöltve európai uniós, felszíni közlekedéssel kapcsolatos kutatás-fejlesztési pályázati projekteket valósítsanak meg nemzetközi együttműködések keretében. A projektet megvalósító nemzetközi konzorcium ennek elősegítésére különféle szolgáltatásokat és megoldásokat dolgozott ki, úgymint:
- európai közlekedési klaszterek összekapcsolása: közös rendezvények, közös pályázati projektek, nemzetközi adatbázis kiépítése
- EU támogatási rendszerek megismertetése: tréningek, információs napok, workshopok
- partnerségek kialakítása: adatbázis segítségével, regisztrált, minősített vállalkozások, szervezetek, közös pályázati projektötletek kidolgozásával
- kutatási kapacitások és szükségletek felmérése: személyes kapcsolatfelvétel, kérdőíves felmérés
- nemzetközi konzorciumok létrehozása nagyvállalatok bevonásával: KKVk által irányított konzorciumok, megvalósításban érdekelt hazai és külföldi nagyvállalatok bevonása a partnerhálózat segítségével
- pályázatok elkészítéséhez szakmai segítségnyújtás: pályázati tudnivalók ismertetése, pályázati ötletek kiértékelése, partnerek bevonása, nemzetközi konzorcium összeállítása, pályázat elkészítéséhez és benyújtásához segítség

A projektben részt vehetnek:
- felszíni közlekedésben érdekelt klaszterek, KKVk, nagyvállalatok, kutatóközpontok, egyetemek, melyek partnerként részt vennének európai uniós kutatás-fejlesztési projektek megvalósításában.
- felszíni közlekedéssel kapcsolatos kutatás-fejlesztési ötlettel rendelkező vállalkozások, kutatók (kutatóközpontok), egyetemek, melyek ötletük megvalósításához nemzetközi forrásokat keresnek.
- felszíni közlekedésben érdekelt klaszterek, cégek, szervezetek, kutatóközpontok, egyetemek, önkormányzatok, döntéshozók, akik szeretnének tájékozódni a szektor nemzetközi helyzetével, lehetőségeivel kapcsolatban és potenciálisan érdeklődnek nemzetközi együttműködések iránt is.

Mit eredményez a projektben való részvétel?
- Nemzetközi adatbázisba kerülés
- Ingyenes részvétel a hazai rendezvényeken (információs nap, workshop, tréning)
- Nemzetközi támogatási programok megismerése
- Ingyenes szolgáltatások igénybevételének lehetősége (pályázati ötlet kiértékelése, pályázati anyag elkészítéséhez és benyújtásához szakmai támogatás, stb.)
- Nemzetközi pályázati projektekbe való bekerülés lehetősége
- Nemzetközi partnerkapcsolatok kialakításának lehetősége

Az INNOSTART várja mindazon érdeklődők jelentkezését, akik be szeretnének kapcsolódni a projektbe.
További információk: Jónás Dénes (projektmenedzser) INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ, e-mail: denes.jonas@innostart.hu, tel.: +36 1 382 1509; Fax: +36 1 382 1510. Projekt honlap: www.smartransport.eu

Hírek | Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal

Információs Nap az NKTH-nál

A kis- és középvállalatokat érintő nemzetközi pályázati lehetőségekről, valamint az egyes programokban való magyar részvétel támogatásáról rendeztek információs napot 2010. szeptember 27-én, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalban.

Vadász István, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) elnökhelyettese köszöntőjében többek között hangsúlyozta, hogy az Új Széchenyi Terv vitairata is a gazdasági növekedés egyik legjelentősebb tényezőjeként szerepelteti az innovációt.

Az információs napon az alábbi pályázati típusokról hallhattak az érdeklődők bővebben:
1. KKV-k javára végzett kutatás/ KKV-szövetségek javára végzett kutatás - a 2010-es évre rendelkezésre álló forrás: 204 millió euró
2. az Emberek Program KKV-k részvételét leginkább támogató akciói (Marie Curie)
- aktuális évi forrás: 398,41 M EUR
3. az Eureka programban való magyar részvétel támogatása - a 2010. évre rendelkezésre álló forrás 300 millió Ft
4. az Eurostars programban való magyar részvétel támogatása -  a 2010. évre rendelkezésre álló forrás: 125 millió Ft

Az NKTH-ban dolgozó nemzeti kapcsolattartók nyújtanak segítséget a magyar kutatóknak, vállalkozásoknak a sikeres pályázás érdekében. Elérhetőségük megtalálható az NKTH honlapján.
7. Keretprogramról:
http://www.nkth.gov.hu/tanacsadas/fp7-kapcsolattarto/nemzeti-kapcsolattarto-080519
Eureka és Eurostars programokról:
http://www.nkth.gov.hu/nemzetkozi-tevekenyseg/eureka-titkarsag/eureka-titkarsag

Hírek | Magyar Szabadalmi Hivatal

IP Panoráma

Az IP PANORAMA multimédiás információs csomag a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO), a Koreai Szellemi Tulajdoni Hivatal (KIPO) és a Koreai Találmánytámogatási Szövetség (KIPA) közös fejlesztésében készült. A magyar változatot a Magyar Szabadalmi Hivatal készítette és terjeszti.

Az információs csomag célja a szellemi tulajdon védelmével kapcsolatos ismeretanyag közérthető formában való közvetítése, így fejlesztve a kis- és középvállalkozások és más érdeklődők iparjogvédelmi tudását, tudatosságát. A multimédiás információs csomag megtekinthető az MSZH honlapján: http://www.mszh.hu/ippanorama/ linken.

Köszöntjük új tagjainkat!

Név | SKC-Consulting Korlátolt Felelősségű Társaság
Tagsorszám | 617.
Cím | 1031 Budapest, Monostori út 10.
Honlap | www.skc.hu
Vezető | Somos András
Telefon/Fax | 240-4744
E-mail | andras.somos@skc.hu

Üzletágak, tevékenységi körök:
- pályázatírói üzletág
- oktatási üzletág
- szervezetfejlesztési üzletág
- e-kereskedelmi, vállalatirányítási üzletág
- közvetlen brüsszeli finanszírozású projektek üzletága
- pénzügyi üzletág
- együttműködés a Nemzetközi LeanSigma Szövetséggel K+F programok megvalósításában.

Név | Agilord Kft.
Tagsorszám | 618.
Cím | 1112 Budapest, Hosszúréti u. 15.
Honlap | www.agilord.com
Vezető | Soós István
Telefon | 06-70-419-3518
E-mail | istvan.soos@agilord.com

Üzleti- és technológiai konzultáció, IT oktatás, fejlesztés.
Célunk egy olyan projekt-inkubációs és indító-finanszírozási környezet létrehozása, mely egyetemisták által készített online startup projekteket támogat.

Szakirodalom-figyelő

Stuart Thomson & Steve John: Public Affairs Lobbizás - Kormányzati és közösségi kapcsolatok a gyakorlatban - Akadémiai Kiadó, 2009
Dr. Osman Péter ismertetése

A közélet rendkívül kényes és izgalmas területét alkotják a cégek, szervezetek gazdasági érdekeinek érvényesítése céljából a döntéshozókkal fenntartott kapcsolatok. Minden bizonnyal a társadalmi viszonyok fejlettségének fokmérője, hogy mennyiben kerülnek ezek az asztal alól, a szobák, parkolók mélyéről a széles nyilvánosság látókörébe és ellenőrzése alá. Ha a döntéshozókra már elegendő súllyal nehezedik a politikai felelősség, valamint a társadalom által gyakorolt ellenőrzés, akkor nagyon is felértékelődnek azok az érdekérvényesítési módok és eszközök, amelyeket ez a kötet mutat be. És ezeket valóban tanulni kell, mert az ilyen kapcsolatok építése, ápolása kiemelkedően szakszerű, módszeres munkát, komoly és folyamatos finomhangolást igényel, ez pedig, csak igen jó felkészültség birtokában végezhető.

Aki ezzel foglalkozik, annak ismernie kell a média működését, s azt, hogy milyen hatással van a média a politikusokra, valamint a nagyközönségre. Ismernie kell a társadalmat, amelynek életében a kormányzati és közösségi kapcsolatok működnek. Tudnia kell kommunikálni egy nagyon különböző egyénekből álló közösséggel, s ismernie kell e közönség legkülönfélébb rétegeinek igényeit és elvárásait. Mindennek elsajátítását segíti ez a kötet, kifejezetten tankönyvi alapossággal és részletességgel. Abszolút gyakorlatias hozzáállást és szemléletet alkalmaz és tanít, s a megvalósítás sok technikai finomságát is bemutatja.

A szerzők a következőképpen összegzik, hogy mire képes a PA. Sikeres alkalmazásával mindenekelőtt a következők érhetők el: Megvédi a szervezetet egy esetleges új politikai kezdeményezés vagy szabályozás lehetséges veszélyeitől Védelmet biztosít a kormánykörökből, politikusoktól vagy az ágazaton belül másoktól érkező, a vállalatot kedvezőtlen színben feltüntető véleményekkel szemben azáltal, hogy információval látja el a véleményformálókat Segítséget nyújt az új piaci lehetőségek felfedezésében olyankor, amikor ezek a kormány politikájának megváltozása nyomán jönnek létre Védi és növeli a szervezet jó hírnevét, hiszen a kedvezően csengő név jól jön olyankor, ha bizonyos intézkedések ellen kell kampányolni. (Tegyük hozzá: akkor is, midőn számunkra előnyös intézkedések mellett. OP) Egy szélesebb kapcsolathálózat révén segít egy támogatói kör kialakításában (s ahogy a könyvből megtanulhatjuk, szintúgy annak a céljaink érdekében történő aktivizálásában. OP) Karakteresebbé teszi a szervezetet (méghozzá úgy, hogy az érdekeink szerinti vonásokkal ruházza fel azt. Ennek eléréséről is sokat tanulhatunk itt. OP) Megvédi a szervezetet a versenytársak PA tevékenységeivel szemben (úgy, hogy segít az érdekeinek érvényesítésében. OP) Csökkenti annak esélyét, hogy a kormány vagy a szabályozó testületek számunkra kedvezőtlen lépéseket tegyenek, mivel tájékozódnak szervezetünk tevékenységei felől (és amint innen megtanulhatjuk, sokkal inkább azért, mert a PA tevékenységünk révén meggyőzően bemutatjuk, miért szolgálják a köz érdekét azok a lépéseik, amelyek megtételét el szeretnénk érni. OP) Mások szemében növeli a szervezet jó hírnevét.

Meghatározó jelentőségű, hogy csak a PA szakma hiteles és szakszerű gyakorlása érheti el, hogy a közvélemény ne tekintsen gyanakvással, vagy egyenesen elítélően a művelőire. Ehhez is rengeteg tudást, útmutatást, példát kínál ez a kötet, beleértve azt is, hogyan válhat valaki PA szakemberré.

Jogi Lexikon - Átdolgozott és bővített kiadás - Complex Kiadó, 2009
Dr. Osman Péter ismertetése
E lexikonnal az ismeretek különlegesen hasznos és értékes forrásával gyarapodott mindenki, aki a munkája során, a köz- vagy a magánéletében bekerülhet a jogrend erőterébe, ügyei vannak, vagy támadhatnak, amelyeket annak szabályai szerint, a jog eszközeivel kell rendezni. Ma pedig már mindannyian számtalan vonatkozásban és kapcsolatban is a jogrend uralma alatt élünk, így hát kétség nélkül elmondható, hogy e lexikon kétféle ember számára lehet igen hasznos: annak, akinek kenyere a jog, és annak, akinek nem.

A jog meghatározó jelentőségű és értékű társadalmi és gazdasági szerepéhez tartozik, s annak nélkülözhetetlen építőeleme is, hogy együtt fejlődik az élettel, a szabályozandó területekkel, és kellőképpen reagál a változásokra, az új fejleményekre. Az előző kiadás létrejötte óta különösen viharos évtizedek teltek el, s Magyarországon is, és világszerte is olyan jelentős változások történtek, amelyek a jogra és a jogtudományra nagy hatással voltak, s amelyeket a jognak is követnie kellett. A Kiadó azt is kiemeli, hogy a tudomány és a technika fejlődése következtében is szinte minden jogágban nagy előrehaladás következett be, sőt újabb jogágak, illetve jogintézmények alakultak ki. Az új kiadás ennek megfelelően szolgál rá az átdolgozott és bővített minősítésre.

Amint a Kiadó összegzi, e Lexikon Követi az egyes jogágakban bekövetkezett változásokat Több mint 300 új szócikkel bővült A korábbi szócikkek átdolgozásra kerültek, bővültek, pontosabbak lettek. E kiadás előszava azt is kiemeli, hogy az új szócikkeket, a kiegészítéseket és az átdolgozásokat kizárólag az MTA Jogtudományi Intézet kutatói készítették. Tartalmazza további több száz neves magyar és külföldi jogtudós lezárt életművének legfontosabb adatait.

Így állt össze 4300 szócikk egy kötetben, amelyek fogalmi szinten magyarázzák a legkülönbözőbb jogágakba tartozó jogintézményeket utalnak a jogintézmények történelmi gyökereire adatokat közölnek a jog fejlődésének szempontjából meghatározó jelentőségű dokumentumokról nemzetközi dokumentumokat, illetve nemzetközi szervezeteket ismertetnek.

E lexikon értékes, sőt nélkülözhetetlen segítséget nyújt, hogy megtaláljuk a jogi fogalmak, kifejezések közérthető magyarázatát. Szócikkei gyakran többet is adnak, mint a fogalmak értelmezését: betekintést engednek a mögöttes összefüggésekbe, abba, hogy hogyan illeszkedik a jog szövetébe a kérdéses fogalom, vagy éppen az az ügy, cselekedet, dolog, amelyhez e fogalom kapcsolódik. Egy-egy bővebb szócikk elolvasása révén nem csak a fogalmat értjük meg, hanem közelebb kerülhetünk a jog szóban forgó területéhez is. Megjelennek újabb keletű, mind nagyobb fontossággal bíró fogalmak is, mint a termékfelelősség, a jogi személyek honossága, vagy éppen az integrált áramkörök jogi oltalma.

S talán meglepő a kijelentés, de ezt kifejezetten érdekes lapozgatni, olvasgatni. Bőven találunk benne olyan címszavakat, fogalmakat, amelyek tanulságos betekintést adnak a múltunk és a jelenünk társadalmi berendezkedésének, viszonyainak sajátos vonásaiba, elemeibe. Egzotikus címszavak tárulnak elénk, mint például előszereteti érték, feléntúli sérelem, forum shopping, kalózlevél, kameralisztika. Olyan izgalmasak, mint például állami immunitás, állami- ill. nemzetközi jogi szolgalom, vagy éppen - merész vállalkozásként - a találmány definíciója.

Lénárd Sándor: Egy magyar idegenvezető Bábel tornyában - Typotex, 2010
Dr. Osman Péter ismertetése

Ismét megjelent Lénárd Sándor (1910-1972) orvos és költő-író bölcs, kedves, okosan szórakoztató és kellemesen tanító könyve a nyelvek világáról. Szerzője azokból az ismereteiből és tapasztalataiból mazsolázgat számunkra, amelyeket tizenhárom idegen, élő, ill. holt nyelv megtanulásával és használatával, és a nagyvilágban eltöltött tartalmas életével halmozott fel. A Typotex honlapjáról idézve: "Magyarországon született, Ausztriában nevelkedett, először Olaszországba, majd Brazíliába menekült. Brazíliában azzal lett híres, hogy - Bach életét és zenéjét választva témának - megnyerte a televízió műveltségi vetélkedőjét; a nagyvilágban azzal, hogy latinra fordította a Micimackót, a magyar olvasók számára pedig a Völgy a világ végén című könyvével vált ismertté." Utóbbiban így beszél életéről: "Voltam kukta, mértem házról-házra vérnyomást, voltam a római Magyar Akadémia orvosa, koldultam, az amerikai hadsereg antropológusaként csontvázakat raktam össze apró darabkákból a Vezúv táján, írtam művészettörténeti, archeológiai, orvosi disszertációkat, egy ideig zongorakettőst játszottam egy bankigazgatóval vacsoráért, kezeltem egy, a Szentszékhez akkreditált követ disznaját, voltam az ebtenyésztők kongresszusának fordítója, Brazíliában pedig egy ólombánya mindenes orvosaként kezdtem." Életét is ismerteti itt egy fejezet.

E kötet ajánlójából: "Lénárd a nyelvek szerelmese és kimagasló művelője is volt. Ez a kötet elsősorban erről az oldaláról kívánja bemutatni, olyan szerzőként, aki lenyűgöző magabiztossággal kalauzolja a kíváncsi érdeklődőt a nyelvek bábeli tornyában. A magyar nyelvben valamelyest mindig elszigetelten, nekünk különösen fontos, hogy ismerkedjünk az idegen nyelvek tanulásának és használatának szépségével és izgalmával. Ennek bemutatására kevés szerző lehet alkalmasabb, mint a tolmács, fordító, poliglott művész és gondolkodó Lénárd Sándor."

A nyelvek világával ismerkedni csodálatos kaland, amelyben megismerhetjük a nyelv használóinak világát is. Lénárd e könyvében az a legizgalmasabb, hogy milyen érdeklődéssel fordul egy igazi kultúrember más népek nyelvéhez, s igyekszik megismerni benne azok szellemiségét is. Ez nem nyelvészeti tanulmányok valamiféle gyűjteménye. Lénárd nyelvekről beszél, a nagy általános műveltségű és a témát szerető ember módján, és ekként mutat meg egy-egy jelenséget, jellemző vonást közelebb hozó gondolatokat nyelvek születéséről, sajátosságaiknak, világuknak a formálódásáról. Így szól novellányi írásokban, néhány jellemző felvázolásával a katarinai (Dél-Brazília) német nyelvről és annak kapcsán a XIX. századi európai viszonyokról; a brazíliai portugálról, a botokud indián nyelv kapcsán a kultúrák találkozásáról/ütközéséről; a francia nyelvről "akadémiai áldás nélkül"; a római olasz nyelvről, az újlatin nyelvről, és az amerikai angolról - amelyről sokan mondják, hogy az angolokat az amerikaiaktól főként a közös nyelv választja el. Számunkra sajátosan érdekes az az itt szereplő írása, amelyben a külföldnek mutatja be néhány jellemző vonással a világ egyik legnehezebbnek mondott nyelvét: a magyart.

Külön kiemelést érdemelnek a Lénárd írásaihoz kapcsolódó bőséges és alapos jegyzetek, amelyek terjedelemben a kötet felét teszik ki. Bennük csaknem egy apró lexikonnyi tudásanyagot kapunk, sok történelmi, kultúrtörténeti, nyelvészeti adattal és információval.

Teljes körű sajtószemle

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll!)
A sajtószemle tagvállalataink, a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft., segítségével készült.


Mérnök Újság, 2010. szeptember
Mennyiség helyett minőség

"...Sikernek tekintené Dux László, a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, ha a ciklus végére sikerülne megállítani a mérnöki képzésben részt vevők arányának csökkentését, de a műszaki képzések keretszám-növelését pótcselekvésnek tartja. A Szegedi Tudományegyetem professzora lát lehetőséget rá, hogy egyes képzések kikerüljenek a kétciklusú rendszerből..."

Piac és Profit, 2010. szeptember, 24. oldal
Megemelt összeg

"...a bizottság 6,4 milliárd euró értékben kíván kutatási és innovációs projekteket támogatni 2011-ben, ez 12 százalékkal több, mint a 2010-es források, és 30 százalékkal haladja meg a 2009-es összeget..."

www.hirextra.hu, 2010. szeptember 20., hétfő
Orbán: kitörési pont lehet a kutatás

www.stop.hu, 2010. szeptember 20., hétfő
Orbán és Pálinkás megbeszélése

www.mno.hu, 2010. szeptember 20., hétfő
Ez lehet a kitörési pont Magyarország számára

www.inforadio.hu, 2010. szeptember 20., hétfő
Magyarország nemzetközi kitörési pontja lehet a tudomány

www.napi.hu, 2010. szeptember 21., kedd
Fiatalokat segítenek

Napi Gazdaság, 2010. szeptember 21., kedd, Napi innováció, 1. oldal
Richter Gedeon lett az év történelmi üzletembere

"...Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója, aki szerint a hosszú távú gondolkodás is elengedhetetlen. Az innováció pedig az új termékek, illetve a nyereségtermelés szempontjából lényeges eleme a Richter filozófiájának..."

Napi Gazdaság, 2010. szeptember 21., kedd, Napi innováció, 1+3. oldal
Legalább negyvenezer látogatót várnak a Kutatók Éjszakájára
"Nem vagyok különösebben tehetséges, csak szenvedélyesen kíváncsi"

Napi Gazdaság, 2010. szeptember 21., kedd, Napi innováció, 2. oldal
A bürokrácia gátolja az innovációt

"...Az innovációba történő beruházás segítené elő leginkább a munkahelyteremtést az EU-ban - vallja a GE Innovation Barometer címet viselő független felmérésben a megkérdezett 240 brüsszeli "véleményvezér" (intézmény, civil szervezet és vállalat képviselője) 86 százaléka..."

Napi Gazdaság, 2010. szeptember 21., kedd, Napi innováció, 2. oldal
Fiatalokat segítenek

"...A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) által gesztorált Manager Képzés Közhasznú Alapítvány idén is kiosztotta a gazdasági, a műszaki és a természettudományi felsőfokú intézményekben graduális és posztgraduális, valamint PhD-képzés keretében tanuló hallgatók számára meghirdetett pályázat alapján a Harsányi István kutatási ösztöndíjat..."

Napi Gazdaság, 2010. szeptember 21., kedd, Napi innováció, 4. oldal
Újra díjazzák az innovátorokat

IT-Business, 2010. szeptember 21., kedd, 16. oldal
Ahol a jövő születik

Magyar Hírlap, 2010. szeptember 21., kedd, 2. oldal
A tudomány lehet a kitörési pont

Duna Televízió, Híróra, Híradó, 2010. szeptember 21., kedd
"...Budapest nélkül nem lehet sikeres Magyarország gazdasági felzárkózása Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint..."

MR1-Kossuth Rádió Déli Krónika, 2010. szeptember 21., kedd

"...Matolcsy György szerint innovációnak, kutatás -fejlesztésnek és kreativitásnak kell szerepelnie, ezek vihetik ugyanis szerinte előre Budapestet..."

www.origo.hu, 2010. szeptember 21., kedd
Matolcsy szerint innovációs centrummá válhat Budapest

www.origo.hu, 2010. szeptember 21., kedd
Ezeregy kutató meséi: Kutatók Éjszakája szeptember 24-én

www.hirextra.hu, 2010. szeptember 21., kedd
Matolcsy: Budapest kell a gazdasági fellendüléshez

www.mno.hu, 2010. szeptember 21., kedd
Több ágazatban is regionális központ válhat Budapestből

www.klubradio.hu, 2010. szeptember 21., kedd
Aranyháromszögben látja Budapestet Matolcsy

www.delmagyar.hu, 2010. szeptember 21., kedd
Innovációs elemzések a szegedi egyetemen

www.zipp.hu, 2010. szeptember 21., kedd
Matolcsy: Budapest nélkül nincs sikeres gazdasági felzárkózás

www.mfor.hu, 2010. szeptember 21., kedd
Matolcsy: Budapest nélkül nincs sikeres gazdasági felzárkózás

www.hg.hu, 2010. szeptember 21., kedd
Világelső magyar szabadalmat teszteltünk

Magyar Hírlap, 2010. szeptember 22., szerda, 8. oldal
Összefogás Budapestért

"...Budapest gazdaságának fellendítését a vállalkozások együttműködésével képzeli el Tarlós István főpolgármester-jelölt. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a főváros négy kitörési pontjára hívta fel a figyelmet..."

Magyar Nemzet, 2010. szeptember 22., szerda, 11. oldal
Matolcsy: Mögöttünk a legrosszabb 20 év

"...Soha nem élt át a magyar gazdaság olyan nagy leszakadást a fejlett államokhoz képest, mint az utóbbi húsz évben - mondta tegnap Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter a fővárosi iparkamara rendezvényén négy kitörési pontot vázolt fel Budapest és az ország számára...
... Az első már itt is van, hiszen a főváros részévé vált az unió legfejlettebb kutatás-fejlesztési magjának, ezért minden olyan fejlesztést, termékcsoportot, erőforrást mozgósítanunk kell, amely ezt a területet segíti. Kiváló egyetemek kellenek, legalább kettő, amelyeket a világ 200 legjobb felsőfokú tanintézete között tartanak számon. Enélkül nincs fejlődés - mondta a nemzetgazdasági miniszter..."

Világgazdaság, 2010. szeptember 22., szerda, 3. oldal
Matolcsy Budapestnek "udvarol"

"...Budapest nélkül nincs sikeres gazdasági felzárkózás Magyarországon, s jó esély van arra, hogy regionális központtá válhat a Budapest-Bécs-Pozsony háromszög, kiegészülve Brnóval..."

Világgazdaság, 2010. szeptember 22., szerda, 3. oldal
Indul a program Debrecenben

"...Startol a Debreceni Egyetem 3 milliárd forint uniós forrásból megvalósuló kutatóegyetemi programja..."

www.index.hu, 2010. szeptember 22., szerda
Boltokban a fiatal magyar találmánya

Műszaki Magazin online hírlevél, 2010. szeptember 22.
Novatech 5.0 verseny

Magyar Demokrata, 2010. szeptember 22., szerda, 34. oldal
Akadémikusok és ifjúsági sztártudósok

Világgazdaság, 2010. szeptember 22., szerda, 15. oldal
Jó, de egyben kidolgozatlan

Zalai Hírlap, 2010. szeptember 22., szerda, 6. oldal
Kitörési lehetőség

Magyar Installateur, 2010. szeptember 22., szerda, 12. oldal
Felhívás a 2010. évi Gábor Dénes-díj adományozására

www.belfoldihirek.com, 2010. szeptember 22., szerda
Tudomány és Kutatás

www.mult-kor.hu, 2010. szeptember 22., szerda
Richter Gedeon az év történelmi üzletembere

www.hrportal.hu, 2010. szeptember 22., szerda
Ismét megállapodtak a CSR Hungary Díjról - "a hétköznapok felelősségéért"

www.prim.hu, 2010. szeptember 22., szerda
Megállapodás született a CSR Hungary Díj mellett

www.euroastra.hu, 2010. szeptember 23., csütörtök
CSR HUNGARY Díj 2010

Világgazdaság, 2010. szeptember 23., csütörtök, 7. oldal
Mától forgalmazzák a Leonar3Dót

www.trademagazin.hu, 2010. szeptember 23., csütörtök
A Budapest-Bécs-Pozsony háromszög regionális központ lehet

www.origo.hu, 2010. szeptember 23., csütörtök
A boltokba kerül a magyar fejlesztésű térbeli varázsceruza

www.mno.hu, 2010. szeptember 23.
Kapható a Leonar3Do

Napi Gazdaság, 2010. szeptember 23., csütörtök, 10. oldal
Nagy álmok, kis pénzből

"...Innováció vagy infrastruktúra, melyikre van nagyobb szüksége az EUnak?...
... Szapáry György, a miniszterelnök főtanácsadója szerint a tudásalapú gazdaság kialakításának sikerétől függ Európa jövője, s a megoldandó kérdések nagyon is kézzelfoghatók: ide tartozik a mérnökképzés korszerűsítése, a technológiai fejlesztések elérhetővé tétele, az internetpenetráció növelése, valamint a k+f-re elkülönített keret kiterjesztése mind vállalati, mind kormányzati szinten..."

Világgazdaság, 2010. szeptember 23., csütörtök, 7. oldal
Mától forgalmazzák a Leonar3Dót

Élet és Tudomány, 2010. szeptember 24., péntek, 43. oldal
Az év történelmi üzletembere

Világgazdaság, 2010. szeptember 24., péntek, 9. oldal
A hazai elektronikai ipar kitörési pontjai

www.mno.hu, 2010. szeptember 24.
Élni kell a k+f kedvezményekkel

Blikk, 2010. szeptember 24., péntek, 3. oldal
Álmodtam egy 3D-s világot magamnak

"...Megvalósult egy álom! Rátai Dániel (25) tegnap büszkén mutatta meg a Blikknek Leonar3Do névre keresztelt találmánya első eladó példányát..."

Magyar Nemzet, 2010. szeptember 24., péntek, 16. oldal
Kutatók éjszakája
Tudományos eredményeink alapján a világ éllovasai lehetünk

Világgazdaság, 2010. szeptember 24., péntek, 6. oldal
Kutatás-fejlesztésben is erősít a hazai autóipar

"...S ez a jéghegynek csak a csúcsa: a Magyarországon letelepedett autócégek a gyártáson kívül általában egyéb más tevékenységet is folytatnak. Ezek közül kiemelkedők a kutatás-fejlesztési (k+f), bár még viszonylag kis léptékben. Hozzávetőleg ezernél valamivel több ember foglalkozik járműipari fejlesztéssel, viszont a számuk a tervek szerint 2012-re megkétszereződik..."

Világgazdaság, 2010. szeptember 24., péntek, 9. oldal
Ma ismét együtt éjszakázhatunk a kutatókkal

Világgazdaság, 2010. szeptember 24., péntek, 9. oldal
A hazai elektronikai ipar kitörési pontjai
Az ágazatban az újabb befektetések miatt a következő évtizedben megduplázódhat a foglalkoztatottak száma

RTL, Hírek Este, 2010. szeptember 24., péntek

"...Lélegzetelállító háromdimenziós világújdonságot készített egy magyar fiatalember..."

Gazdasági Rádió, 2010. szeptember 24., péntek
"...Leonar3Do: boltokban a virtuális valóság..."

www.index.hu, 2010. szeptember 24., péntek
Kutatóegyetemi programot indított a Műegyetem

www.prim.hu, 2010. szeptember 24., péntek
Bolti forgalomban a Leonar3Do virtuális valóság termék

www.168ora.hu, 2010. szeptember 24., péntek
Világújdonság: tarolhat a magyar találmány

Csepel, 2010. szeptember 24., péntek, 31. oldal
Virágoznak az (ipari) parkok

Magyar Hírlap, 2010. szeptember 25., szombat, 7. oldal
A leginnovatívabb magyar fejlesztés

"...Magyar Termék Nagydíjat és egyben a Leginnovatívabb Termék Díját nyerte el 2010-ben a száz százalékban hazai tulajdonú high-tech vállalkozás, a 77 Elektronika Kft. terméke..."

Magyar Nemzet, 2010. szeptember 25., szombat, 4. oldal
Kutatóegyetemi program rekordpénzből

www.kapos.hu, 2010. szeptember 26., vasárnap
Segítség a tehetségeknek

"...Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség alapító elnöke szerint tehetségekben jól áll hazánk, sokkal inkább probléma azonban az a nagyobb létszám, akiknek műszaki és természettudományi pályára kéne menni és az érdeklődését a fiataloknak 2., 3. gimnáziumban, 14-15 éves korban kell felkelteni. A Magyar Innovációs Szövetség ennek érdekében országos programot is indított..."

Vasárnapi Hírek, 2010. szeptember 26., vasárnap, 2. oldal
Kátyúkészítéstől a tankemelésig

"...Munkatársunktól Ezer tudós nyolcszáz interaktív programmal és közérthető magyarázatokkal várta pénteken este az érdeklődőket az ötödik Kutatók Éjszakáján..."

Vasárnapi Hírek, 2010. szeptember 26., vasárnap, 6. oldal
Hajléktalan lézerközpont

"...Miután hónapok óta nem fizet bérleti díjat a Pannon Lézer Központ, az ingatlan tulajdonosa kizárta az épületből a bázison működő 15 céget..."

www.metropol.hu, 2010. szeptember 27., hétfő
Már kapható a Leonar3Do

Magyar Nemzet, 2010. szeptember 27., hétfő, 6. oldal
A science fictionön innen és túl: a magyar tudomány 2011-ben
PÁLINKÁS JÓZSEF

"...Az új Széchenyi-terv vitairata megfogalmazza, hogy "az is célkitűzés, hogy az ország K+F ráfordítása az évtized közepére érje le a GDP 1,5 százalékát". Ez csak úgy valósítható meg, és a ráfordítás csak akkor lesz hatékony, ha hozzátesszük, hogy folyamatos, évi legalább 0,1 százalékos növekedéssel, aminek már a 2011. évi költségvetésben is meg kell jelennie..."

Magyar Nemzet, 2010. szeptember 27., hétfő, 13. oldal
Tudományos porondon a távközlési cég

"...Idén is támogatta a Magyar Telekom a kutatók éjszakáját..."

Napi Gazdaság, 2010. szeptember 27., hétfő, 8. oldal
Egy évszázad az innovációval

"...A vállalat a múlt eredményeire támaszkodva, de a jövőt tekintve kíván igazi partnere lenni mind a hatóságoknak, mind a döntéshozóknak, egészségügyi szakembereknek és természetesen a betegeknek. Az innováció mellett erről is szól a következő 100 év. Boldog születésnapot Chinoin!..."

Napi Gazdaság, 2010. szeptember 27., hétfő, 9. oldal
Hárommilliárdos kutatóprogram

"...Elindult a Debreceni Egyetem kutatóegyetemi programja, melyen öt fókuszterületen, kiváló akadémiai kutatócsoportokhoz, doktori iskolákhoz és innovatív kutatói teamhez kapcsolódóan 118 kutatócsoport dolgozik..."

Metropol, 2010. szeptember 27., hétfő, 8+9. oldal
Már kapható a Leonar3Do
Egyszerű otthoni számítógépet képes átalakítani egy 3D-s műhellyé

Világgazdaság, 2010. szeptember 27., hétfő, 16. oldal
Klaszterrandevú

Napló, 2010. szeptember 27., hétfő, 6. oldal
Két projektet indít az egyetem

Dél-Magyaroszág, 2010. szeptember 28., kedd, 1. oldal
Tudomány és Innováció

Világgazdaság, 2010. szeptember 28., kedd, 1+8. oldal
Kell a kiszámíthatóság

"...Magyarországon nincs baj az uniós jogszabályok átvételével, sokkal inkább gondot okoz a helyi szabályok, rendeletek gyakori változása...
...Szerencsés lenne, ha a nemzetgazdaság motorjaként tekintenének a döntéshozók a gyógyszeriparra - nyilatkozta lapunknak a Servier Hungária október elsejével távozó ügyvezető igazgatója..."

IT-Business, 2010. szeptember 28., kedd, 25. oldal
Egyetemi együttműködéssel

www.origo.hu, 2010. szeptember 28., kedd
Magyarország az uniós pénzek nyertesei között

www.hirextra.hu, 2010. szeptember 28., kedd
Dux: a kormány eltökélt a kutatóegyetemek támogatásában

Modern Iskola, 2010. szeptember 29., szerda, 31. oldal
Eszközök és emberek

Fejér M.Hírlap, 2010. szeptember 29., szerda, 6. oldal
Hálózatot építenek

Népszabadság, 2010. szeptember 29., szerda, Jótett, 1. oldal
A kék gazdaság: innováció és munkahelyteremtés

www.origo.hu, 2010. szeptember 29., szerda
Magyar siker a fiatal kutatók európai versenyén

www.nol.hu, 2010. szeptember 29., szerda
Magyar győzelem a fiatal tudósok uniós versenyén

www.index.hu, 2010. szeptember 29., szerda
Magyar győzelem a fiatal tudósok uniós versenyén

www.gondola.hu, 2010. szeptember 29., szerda
Magyar győzelem a fiatal tudósok uniós versenyén

www.hirstart.hu, 2010. szeptember 29., szerda
Magyar győzelem a fiatal tudósok uniós versenyén

www.maihir.hu, 2010. szeptember 29., szerda
Magyar győzelem a fiatal tudósok uniós versenyén

www.hetivalasz.hu, 2010. szeptember 29., szerda
Magyar fiatal nyerte az EU Fiatal Tudósok Versenyét

www.168ora.hu, 2010. szeptember 29., szerda
Óriási siker: taroltak a magyarok Lisszabonban

www.hirtv.hu, 2010. szeptember 29., szerda
Magyar siker a fiatal tudósok uniós versenyén

www.edupress.hu, 2010. szeptember 29., szerda
Magyar siker a fiatal tudósok uniós versenyén

www.euvonal.hu, 2010. szeptember 29., szerda
Két magyar díjazott a fiatal tudósok versenyén

www.bruxinfo.eu, 2010. szeptember 29., szerda
Magyar díjazottak a fiatal tudósok európai versenyén

www.neon.hu, 2010. szeptember 29., szerda
Magyar győzelem a fiatal kutatók európai uniós versenyén!

www.hirado.hu, 2010. szeptember 29., szerda
Magyar győzelem a fiatal tudósok uniós versenyén

www.hirszerzo.hu, 2010. szeptember 29., szerda
Akikre igazán büszkék lehetünk

www.hirekneked.hu, 2010. szeptember 29., szerda
Magyar győzelem a fiatal tudósok uniós versenyén

www.barikad.hu, 2010. szeptember 29., szerda
Magyar dicsőség az EU Fiatal Tudósok versenyén

Figyelő, 2010. szeptember 30., csütörtök, 52. oldal
Kormányok nélkül nem megy

www.infovilag.hu, 2010. szeptember 30., csütörtök
Aranyat ért a magyar tudás a fiatalok EU-versenyén

www.zetapress.hu, 2010. szeptember 30., csütörtök
Magyar siker Lisszabonban

Napi Gazdaság, 2010. szeptember 30., csütörtök, 6. oldal
Változás nélkül saját jövőjét éli fel a gyógyszeripar

"...A hazai gyógyszeriparhoz kötődik a magyar feldolgozóipari kutatás-fejlesztési ráfordítások 54,5 százaléka, a hazai gyártók 2009-ben összesen 201,5 milliárd forinttal járultak hozzá a nemzetgazdasághoz - mondta a Napi Gazdaság konferenciáján Bogsch Erik...
... Bogsch Erik szerint a jogszabályok módosítása nélkül a gyártók felélik jövőjüket, nem lesznek új termékek, k+f beruházások, innovációk, végső soron pedig csökken a gyártás, a foglalkoztatás, így a szektor által befizetett adók és járulékok összege is..."

Népszabadság, 2010. szeptember 30., csütörtök, 15. oldal
Utunk az "átlaghoz"
Solymosi Frigyes akadémikus, a Nemzeti Kör tagja

"...Az ország előrelépése érdekében azonban a kormánynak mielőbb létre kellene hoznia a gondolatokban gazdag, kreatív szakemberekből álló tudománypolitikai tanácsadó testületét. Ki kell dolgoznia a célok megvalósításához szükséges tudománypolitikát, meg kell találnia a nagyobb pénzügyi támogatáshoz szükséges forrásokat. El kellene már mozdulni a GDP-ből a K+F-re fordított 0,8-1,0 százalékról is. Katasztrofális lenne, ha a kutatásra korábban odaítélt, de a jelenlegi kormány által befagyasztott összegeket elvennék. Meg kell nyernünk a tehetséges fiatalokat, hogy a műszaki és természettudományi pályát válasszák..."

Népszabadság, 2010. szeptember 30., csütörtök, 14. oldal
Másképp kell tekerni
Magyar bicikli lánc nélkül

Budaörsi Napló, 2010. szeptember 30., csütörtök, 58. oldal
Infrastruktúra és üzleti szolgáltatások

Zalai Hírlap, 2010. október 1., péntek, 6. oldal
Bérlet, tanácsadás

Magyar Mezőgazdaság, 2010. október 1., péntek, 37. oldal
Indul az ösztöndíjprogram

Reggeli Újság, 2010. október 1., péntek, 16. oldal
Fiatal tudósok versenyeztek

www.telepress.hu, 2010. október 1., péntek
Magyar csapat lett az EU Fiatal Tudósok Versenyének első helyezettje Lisszabonban

www.elektro-net.hu, 2010. október 1., péntek
Magyar csapat lett az EU Fiatal Tudósok Versenyének első helyezettje

Magyar Nemzet, 2010. október 1., péntek, 13. oldal
Változhat a közbeszerzés szabályozása

"...Michel Barnier, az egységes belső piac működésének gördülékenységéért felelős biztos célzottabbá szeretné tenni a közbeszerzési programok hatását, hogy jobban segítsék az innovációt, az energiatakarékosságot, a környezetvédelmet..."

Figyelő, 2010. szeptember 30 - október 6., 52+53. oldal
Kormányok nélkül nem megy

"...Nagyon jelentős szereplők vagyunk Magyarországon, árbevétel alapján a 15., export alapján pedig a 8. legnagyobbak. Az elmúlt húsz évben 172 milliárd forintot fektettünk be itt ipari és kutatás-fejlesztési területen...
... hogyan látja, mennyire fontos a Sanofi-Aventisnek Magyarország?
- Nagyon fontos, amit eleve az is jelez, hogy van itt kutatás-fejlesztési tevékenységünk..."

www.greenfo.hu, 2010. október 2., szombat
CSR Hungary Díjjal a hétköznapok felelősségéért

www.mno.hu, 2010. október 3., vasárnap
Jelentős lehetőségek nyíltak meg

www.gazdasagiradio.hu, 2010. október 3., vasárnap
Érdemes most az uniós pályázatokat figyelni

www.vg.hu, 2010. október 3., vasárnap
K+F, innovációs pályázatok nyíltak kkv-nak

www.mfor.hu, 2010. október 3., vasárnap
Újabb uniós pályázatok magyar kkv-knak

www.piacesprofit.hu, 2010. október 3., vasárnap
"Jelentős pénzek" kkv-knak

www.mno.hu, 2010. október 3., vasárnap
Nem sikerült vizet fakasztani a sziklából, de talán majd jövőre

www.hrportal.hu, 2010. október 4., hétfő
Uniós pályázati források nyíltak a kkv-knak

www.prim.hu, 2010. október 4., hétfő
Kkv-ket érintő nemzetközi pályázati lehetőségek


Várható események

Hogyan védjük?

Miskolcon, 2010. október 14-én, 10 órától a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (Szentpáli u.1., 126. sz. terem) "Műszaki-szellemi alkotások versenyjogi védelme és a hozzájuk kapcsolódó szellemi tulajdonjogok érvényesítése" címmel előadásokat szervez.

Program
10:00-11:00 | Dr. Barta Judit - egyetemi docens, Miskolci Egyetem
Az előadás jogesetek bemutatásával ismerteti, hogy a tisztességtelen piaci magatartás és a versenyjogi korlátozás jogintézménye hogyan nyújthat védelmet az olyan műszaki-szellemi alkotások, árujelzők, sajátos csomagolás bitorlásával szemben, amelyek más speciális törvény védelmét valamiért nem élvezik, élvezhetik.
11:00-11:40 | Dr. Tóth Zita - jogi ügyintéző, Magyar Szabadalmi Hivatal
Hogyan érvényesíthetjük szellemi tulajdonjogainkat?
(Polgári jogi, büntetőjogi és vámjogi eszközök bemutatása)

A részvétel díjmentes, de előzetes regisztrációhoz kötött.
Jelentkezési határidő: 2010. október 13.

További információ: Sebéné Tóth Erzsébet, Telefon/ fax: (49) 500 100, E-mail: mkov.bokik@t-online.hu

Orvostechnológiai Partnerközvetítő Rendezvény/ Healthcare Brokerage Event MEDICA 2010

Az Enterprise Europe Network Healthcare szektor csoportja (HSG) idén is megrendezi partnerközvetítő rendezvényét, melynek szervezésében részt vesz az INNOSTART Nemzeti Üzleti Innovációs Központ.

Időpont:                                       2010. november 18-19.
Jelentkezési határidő:                    2010. október 17.
Tárgyalópartnerek kiválasztása:     2010. október 28.

Helyszín: Düsszeldorf, Németország, Hall 6, Galéria 6.1, első emelet

Cél: nemzetközi partnerkapcsolatok kiépítése, közös termékfejlesztés, gyártási és licencia megállapodások elősegítése

Célszektor: orvosi műszerek, diagnosztikai műszerek, laboratóriumi készülékek; életmentő berendezések; fizikoterápia; ortopédiai technológia; egyszer használatos termékek és fogyasztási cikkek; ICT technológia; orvosi textíliák; orvosi bútorok és berendezések; egyéb orvostechnikai eszközök és eljárások.

Költségek: A magyarországi cégek számára csökkentett részvételi díj: 40 EUR+19% VAT profilonként. A díj nem tartalmazza a kiállítási belépőjegy árát.

Regisztráció: a rendezvény honlapján www.brokerage-events.eu/Medica2010

Minden résztvevőnek fel kell töltenie együttműködési ajánlatát (konkrét technológiai ajánlatot vagy technológiai igényt - továbbiakban profilt) a rendezvény on-line katalógusába. A katalógus folyamatosan frissül, s ez alapján jelölhetik meg a résztvevők azokat a profilokat, amelyekről tárgyalni kívánnak. Egy héttel a rendezvény előtt minden résztvevő megkapja egyéni tárgyalási menetrendjét.

A MEDICA 2010 vásár hivatalos honlapja: http://www.medica-tradefair.com/
Információ: Szabó Eszter, Tel. 1-382-1503, email: eszter.szabo@innostart.hu

Kutatások, találmányok és új technológiák vására Brüsszelben

2010. november 18-20 között, a Brüsszel Expo 1 csarnokában kerül megrendezésre a kutatások, találmányok és új technológiák vására, a Brüsszel Innova.

A kiállításra és vásárra három területről várják a résztvevőket. Elsősorban innovatív, futurisztikus és mindennapi újításokkal, prototípusokkal rendelkező vállalatokat várnak, akik szeretnének bemutatkozni a vásár széles látogatóközönsége előtt.

Másodsorban a 12 és 25 év közötti kutató, feltaláló fiataloknak hirdetnek versenyt, mellyel részvételt nyerhetnek a vásárra. A versenyen résztvevőknek csak a 250 eurós részvételi díjat kell fizetniük a vásárra. A három napos vásáron további sok értékes nyereményt nyerhetnek a fiatalok és részt vehetnek a Brüsszel Eureka versenyen is.

Lehetőség zsűritagnak is jelentkezni, akik a Brüsszel Eureka versenyt bírálják el a vásár ideje alatt, véleményezik és értékelik a fiatalok által bemutatott innovatív munkákat.

Bővebb információ: www.brussels-innova.com oldalon.

Innováció 2010 - Barcelona

2010. november 18-19-én, Innováció 2010 néven pán-európai üzleti találkozó kerül megrendezésre, Barcelonában, az Axiom Groupe szervezésében.

Az eseményen neves vállalatok innovációs és stratégiai szakértői, igazgatói és K+F vezetői vesznek részt. Előadást tart többek között Gunnar Heldebro, az Ericsson alelnöke, K+F vezetője; Reon Brand, a Philips K+F+I igazgatója, Michael Heiss, a Siemens szakmai kapcsolatokért felelős alelnöke.

A részvevők meglátogathatják a Barcelona Super számítógépes központot, a Barcelona Biokémiai Kutatóközpontot, és a Barcelona Tudományos Parkot.

A részvétel díja, szeptember 24-ig, 2495 euró + áfa, 2 fő részére.

További információ: http://axiomgroupe.com/index.php?opt=conferences&see=31

Pályázati felhívások

Kármán Tódor-díj

A Kármán Tódor-díjat a magyarországi közoktatás, felsőoktatás és tudományos kutatás támogatása érdekében végzett kiemelkedő tevékenységért, a gazdasági- és közélet szereplőinek elismerésére alapították. A díjat olyan természetes személyek, közösségek vagy jogi személyek (intézmények, vállalkozások, alapítványok) kaphatják, akik/amelyek kiemelkedő támogatást nyújtanak a tanulóknak, hallgatóknak, oktatóknak és az oktatási intézményeknek.

A díjra pályázni lehet, vagy az oktatási intézmények, ill. az oktatásban és kutatásban résztvevő személyek tehetnek javaslatot. Évente maximum öt díj adományozható, amelyet a nemzeti erőforrás miniszter ünnepélyes körülmények között ad át. A díjjal oklevél és plakett jár.

A pályázatokat vagy javaslatokat (maximum 3 oldal) 2010. október 30-ig kell eljuttatni a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárságára (1055 Budapest, Szalay utca 10-14.).

További információ: Szigeti Katalin, referens, tel.: 795-4423, e-mail: katalin.szigeti@nefmi.gov.hu.

Európai Vállalkozási Díj

A Nemzetgazdasági Minisztérium meghirdeti az Európai Bizottság által 2005-ben alapított, 2010-ben már ötödik alkalommal kiírt "Európai Vállalkozási Díj" pályázatot.

A Díj célja a legjobb vállalkozási politikák és gyakorlatok bemutatása, terjesztése, ezáltal a potenciális vállalkozók ösztönzése és bátorítása. A verseny földrajzilag az Európai Unió 27 tagállamát, valamint Norvégiát, Szerbiát és Törökországot foglalja magában.

Pályázati kategóriák

1. Vállalkozói szellem támogatása díj - olyan nemzeti, regionális vagy helyi szintű tevékenységeket és kezdeményezéseket ismer el, amelyek a fiatalok és a nők körében népszerűsítik a vállalkozói gondolkodásmódot.

2. Befektetés a szakértelembe díj - olyan regionális és helyi szintű kezdeményezéseket ismer el, amelyek a vállalkozói, a szakmai, a gyakorlati és a vezetői készségeket javítják.

3. Az üzleti környezet fejlesztése díj - olyan regionális és helyi szintű, innovatív intézkedéseket ismer el, amelyek elősegítik a vállalkozások indítását és növekedését, egyszerűbbé teszik a jogi és igazgatási eljárásokat a vállalkozások számára, valamint a "Gondolj először a kicsikre" ("Think Small First") elv megvalósítására törekszenek a kis- és középvállalkozások érdekében.

4. A vállalkozások nemzetközi működésének támogatása díj - olyan intézkedéseket ismer el, amelyek a vállalatokat - különösen a kis- és középvállalkozásokat - ösztönzik az Európai Unión belüli és kívüli piacok lehetőségeinek jobb kihasználásában.

5. Felelős és felelősségteljes vállalkozás díj - olyan regionális vagy helyi kezdeményezéseket ismer el, amelyek a vállalatok társadalmi felelősségét hangsúlyozzák, és fenntartható üzleti gyakorlatot szorgalmaznak a társadalmi és/vagy a környezeti szférában. Ez a kategória ismeri el az olyan hátrányos helyzetű csoportok körében kifejtett vállalkozástámogatási erőfeszítéseket is, mint a munkanélküli, a mozgáskorlátozott vagy az etnikai kisebbségekhez tartozó emberek.

Pályázati fordulók
A Díjra való nevezés két kiválasztási szakaszban zajlik, nemzeti és európai szinten.

Pályázati időpontok
A nemzeti fordulóra a pályázatok benyújtási határideje 2010. november 10. A nemzeti forduló győztes pályázatai 2010. december 10-i határidővel kerülnek kiküldésre, az európai fordulóra. Az ünnepélyes eredményhirdetésre 2011 májusában kerül sor Budapesten, Magyarország soros EU elnöksége alatt.

A Díj európai honlapja: http://ec.europa.eu/enterprise/policies/sme/best-practices/european-enterprise-awards/index_en.htm2.

Bővebb információ: www.nfgm.gov.hu, illetve Szabóné Molnár Márta, szakmai főtanácsadó, tel: +36 1 336 7377, e-mail: marta.molnar.szabone@nfgm.gov.hu.

Osmosis - Overcoming Security Market Obstacles for SMEs Involvement in the technological Supply chain

Az OSMOSIS európai uniós pályázat elsődleges célja, hogy felkutassa azokat a szereplőket (kis- és középvállalkozások, nagyvállalatok, kutatóintézetek, egyetemek), amelyekben megvan a potenciál, a szakmai tudás, motiváció és igény, hogy nemzetközi, biztonságtechnikai kutatás-fejlesztési projektekben részt vegyenek, vagy azokat irányítsák.

A 11 szervezetből álló nemzetközi konzorcium tagjaként az INNOSTART Alapítvány várja mindazon biztonságtechnikában érdekelt szervezetek, vállalkozások jelentkezését, akik európai uniós K+F pályázatokban partnerként részt vennének, vagy saját kutatás-fejlesztési projektötletükhöz nemzetközi forrást keresnek. A projekt keretében a résztvevő cégeknek, szervezeteknek ingyenes segítséget nyújtanak pályázati ötletük kidolgozásához, illetve benyújtásához, nemzetközi partnerek felkutatásához, pályázati projektek beazonosításához.

A projekt segítségével a csatlakozó cégeknek, szervezeteknek lehetőségük lesz nemzetközi kapcsolatokat kiépíteni prominens európai biztonságtechnikai cégekkel, bekerülni nemzetközi adatbázisba, amely segítségével kutatás-fejlesztési projektek partnereivé válhatnak, valamint igénybe vehetik a projektet megvalósító szervezetek egyéb szolgáltatásait: tréningek, projektötletek kiértékelése, partnerkeresés, pályázati anyagok elkészítéséhez, pályázatok benyújtásához segítség, tanácsadás.

A projekt nem határoz meg egyetlen specifikus biztonságtechnikai területet sem, a projektben résztvevő cégeknek, szervezeteknek elsősorban az Európai Unió 7. Kutatási-, Technológiafejlesztési és Demonstrációs Keretprogramjával kapcsolatban nyújtanak segítséget az aktuális pályázati felhívásokkal összhangban.

További információ: Jónás Dénes projektmenedzserhez, E-mail: denes.jonas@innostart.hu, Tel.: +36 1 382 1509, Fax: +36 1 382 1510
 
Felelős szerkesztő: dr. Antos László, Munkatárs: Burus Tünde
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevél-szerkesztőség: 1036 Budapest, Árpád fejedelem útja 79.
tel.: 453-6572, fax: 240-5625, e-posta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.