XX. évf. | 2010. július 13. | 14. szám
 

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Magyar Fiatal Tudósok Társasága
Innostart Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ
Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság

Új tagok
Szakirodalom-figyelő
Sajtószemle
Várható események
Pályázati felhívások
 
 
 

Hírek | Magyar Innovációs Szövetség

Felhívjuk kedves Olvasóink figyelmét, hogy a Magyar Innovációs Szövetség Hírlevele a nyári időszakban, a szabadságok miatt ritkábban jelenik meg.
A következő megjelenések időpontjai:
2010. augusztus 10. és szeptember 7.


IKT Iparpolitikai Akcióterv második szakmai részbeszámoló

A Magyar Innovációs Szövetség a Nemzetgazdasági Minisztérium felkérésére véleményezte az IKT Iparpolitikai Akcióterv első akciójának (Skills-gap elemzése és az eredmény beépítése a szak- és felsőfokú képzési programokba) második szakmai részbeszámolóját.

Részlet a véleményből:
"...Az anyag megállapításai (Hipotézisek kezdettel) a 15-19 oldalig érdekesek, megdöbbentőek, részben megerősítik a MISZ véleményét.
Figyelembe kell venni a válaszok értékelésekor ugyanakkor, hogy a vállalkozói szférát és a nagyvállalati ipart a megkérdezettek töredéke képviselte és a válaszok között bizonyos megállapítások - a MISZ összképhez viszonyítva - csak torzítottan, ill.  tompítottabban jelennek meg..."

A vélemény teljes szövege olvasható innovációs portálunk (www.innovacio.hu) tagjaink számára fenntartott, jelszóval védett területén.

A Novatech 5.0 verseny I. fordulójának zsűriülése

A Magyar Innovációs Szövetség által, az INTEL Co. és a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával, ötödik alkalommal meghirdetett NOVATech.Com Innovációs Technológiai Üzleti Terv Verseny első fordulójának zsűriülését 2010. június 29-én, a MISZ székhelyén tartották.

A június 21-i határidőig 14 angol nyelvű pályázati összefoglaló érkezett, melyeket a Tzvetkov Julián, az elan SBI Capital Partners vezérigazgatója, Szövetségünk alelnöke által vezetett magyarországi zsűri értékelt, és 9 továbbjutóról döntött.

A második forduló beadási határideje augusztus 18., a díjátadásra szeptemberben kerül sor a Magyar Fiatal Tudósok Társaságának találkozóján. A regionális döntőt idén Budapesten rendezik meg, október 12-én.

Harsányi István-díj pályázat

A hazai menedzserképzés elősegítése, illetve a menedzsment ismeretek elsajátítása céljából a Manager Képzés Alapítvány,a Magyar Innovációs Szövetség gesztorálásával a gazdasági, a műszaki és a természet-tudományi felsőfokú intézményekben graduális és posztgraduális, valamint a PhD-képzés keretében tanuló hallgatók részére a 2010. évre ismételten kiírta a Harsányi István-díj pályázatot.

A beadási határidőre, 2010. június 30-ig, 40 pályamunka érkezett, melyek referálása júliusban megkezdődött.

A pályázatok elbírálására és a díjak odaítélésére augusztus végén kerül sor. Az ösztöndíj összegét a pályaművek színvonala alapján a kuratórium évenként határozza meg, melyek átadására - ünnepélyes keretek között - a felsőfokú intézmények évnyitóján, diplomaosztó ünnepségén vagy egyéb rendezvényen kerül sor.

Nagyon sikeres a THE-program Facebook csoportja

A Gondolkodom, ha már vagyok... (agymosás, celebpletykák és győzike helyett) a THE Tudományos Hasznos Emberi program nagysikerű Facebook oldala februári indulása óta már közel 6000 tagot számlál. Minden korosztály képviselteti magát a csoportban, ennek is köszönhetően pezsgő információcsere zajlik nap mint nap az oldalon.

A tagok tudományos, hasznos, érdekes információkat cserélnek, véleményezik a THE-portálon megjelenő cikkeket, tanácsokat, tippeket adnak egymásnak egy-egy témához kapcsolódóan. A THE-program munkatársai a csoport küldetésének az igényes szórakoztatást tűzték ki célul, ami megvalósulni látszik a csoport működésében.

Kutató Diákok Káptalanfüredi Kutatótábora

2010. július 5-10. között XIV. alkalommal rendezték meg a Kutató Diákok Káptalanfüredi Kutatótáborát, összesen kb. 70 fiatal részvételével, melyre a 2009/2010-es tanév legeredményesebb kutató diákjai kaptak meghívást. A táborba meghívást kaptak az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottjai is.

A július 9-én megrendezett úgynevezett szponzor napon előadást tartott többek között dr. Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke, a Szövetség tehetség-kiválasztó, és tehetség-gondozó programjáról, azt követően pedig a fiatalokkal egy kötetlen beszélgetésen vett részt.

Mérnök Színház

A budapesti Merlin Színházban, 2010. június 29-én a Szakmák Színházának előadására és szakmai fórumra került sor, melyen részt vett dr. Antos László, a MISZ ügyvezető igazgatója, Pakucs János, tiszteletbeli elnök és Bartók Marcell, a THE program vezetője is.
A rendezvényt tagintézményünk, a Pannon Novum Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség szervezte Jordán Tamással, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatójával, valamint a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is bekapcsolódott a munkába.

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet, a felsőoktatási intézmények, vállalkozásfejlesztő szervezetek és vállalatok megjelent vezetői előtt a Szakmák Színháza a magyarországi hiányszakmák közül mutatott be ötöt, élményszerűen, új színházi technikával.

Az előadást követő szakmai vitát dr. Antos László vezette le.
Magyar Dániel, a Pannon Novum Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség ügyvezetője hangsúlyozta, hogy ez a típusú színházi előadás fontos eszköze lehet a diákok befolyásolásának a természettudományos és mérnöki pálya irányába is, hozzátéve: más formákkal integrálva hatékonyan szolgálhatja azt a célt, hogy belátható időn belül a mostaninál több mérnök álljon a magyar gazdaság rendelkezésére.

A hozzászólók között volt többek között Bartók Marcell, aki a THE program bemutatásán kívül az együttműködés lehetőségéről is beszélt. Többen felhívták a figyelmet arra, hogy a tervezett előadásnak példaképeket kell állítania a diákok elé, mások pedig azt javasolták, hogy a szakemberek jellemző tulajdonságainak középpontba állításával lehetne a legvonzóbbá tenni a mérnöki hivatást.

Szintén többen jelezték, hogy az induló projektnek már futó programokhoz - például a hátrányos helyzetű tanulók számára indított Arany János Tehetséggondozó Programhoz, illetve a Tudományos Hasznos Emberi (THE) Programhoz - érdemes kapcsolódnia, azokkal együttműködve.

A hozzászólók jelenlévők egyetértettek abban, hogy a Szakmák Színházára épülő új produkció alkalmas lehet a mérnöki, természettudományos pályák népszerűsítésére.

A VISZ közgyűlése

Tagintézményünk, a Vállalkozói Inkubátorok Szövetsége 2010. június 30-án, az NKTH budapesti székhelyén megtartott tisztújító közgyűlésén a jelenlevők döntöttek az elkövetkezendő három év elnökségéről. Annus Istvánt és dr. Lippényi Tivadart a közgyűlés újraválasztotta társelnöknek, valamint megválasztotta a további öt elnökségi tagot is:
- Budavári László (Innonet Innovációs és Technológiai Központ, Győr),
- Kocsis Tamás (Dél-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft., Pécs),
- Kóczián Tamás (Ózdi Vállalkozói Központ és Inkubátor Alapítvány),
- Sztankó János (Békéscsabai Vállalkozói Centrum Kft.) és
- Zsukk István (Primom Vállalkozói Inkubátorház és Innovációs Központ, Nyíregyháza).

Az új elnökség fokozottabb marketingmunkát vállalt, és az inkubáció minősítési rendszerének újbóli előtérbe helyezését is célul tűzte ki.

Az inkubátorházakat bemutató kiadvány

Tagintézményünk, a Vállalkozói Inkubátorok Szövetsége (VISZ) hamarosan megjelenteti a hazai inkubátorházakat széleskörűen bemutató magyar nyelvű kiadványát.
A VISZ Titkársága ezúton is kéri azon szervezetek jelentkezését, akik nem VISZ-tagok, de inkubációs tevékenységük következtében szívesen szerepelnének a kiadványban, hiszen az ő megjelenésüknek is lehetőségek kívánnak biztosítani. Információ és jelentkezés: titkarsag@visz.hu

Zalaegerszegi Inkubátorház

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nyugat-dunántúli Operatív Program (NYDOP) pályázatán inkubátorház létesítésére 332 554 974 Ft-os támogatást nyert Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata. Az épület kivitelezési munkái 2009 novemberében kezdődtek meg és 2010. május végére fejeződtek be. Az Északi Ipari Zónában megépült Inkubátorház célja, hogy korszerű technikával felszerelt épületben, kedvezményes bérleti díjakkal és szolgáltatásokkal ideális feltételeket teremtsen a helyi kis- és mikrovállalkozások számára, biztosítva a különböző szolgáltatásokhoz való hozzáférésüket is.

A fejlesztés keretében egy bruttó 2610 négyzetméter hasznos alapterületű épületegyüttes jött létre, mely alap, emelt, illetve kiemelt szintű műhelyeket (összesen 22 db-ot) és 5 irodát, valamint tárgyalókat és közös szociális blokkot foglal magába. Az inkubátorház 20-25 (induló, illetve működő) kis- és mikrovállalkozás számára kínál betelepülési lehetőséget, 2010. július 1. óta. Jelenleg dekoratőr, fröccsöntő, csomagoló és fuvarozó cégek bérelnek helyiséget.

A helyi és környékbeli vállalkozások szeptembertől igénybe vehetik az Inkubátorházban megnyíló Innovációs Központ és egy 50 fős oktatóteremmel rendelkező anyagvizsgálati labor szolgáltatásait is.

További információ: www.zih.hu

Hogyan vigyünk innovációt a közbeszerzésbe?

Tagintézményünk, az Észak-Alföldi Regionális Ügynökség (ÉARFÜ) partnerként vesz részt a RAPIDE INTERREG IVC projektben, melynek fő célja, hogy erősítse a közszféra szerepét az innováció ösztönzésében főképp úgy, hogy segíti a kis- és középvállalkozásokat, hogy minél gyorsabban vezessék be innovatív termékeiket a piacra. A projekt 2008 szeptemberében indult, azóta az együttműködő partnerek felmérték egymás jó gyakorlatait és az ÉARFÜ számára leginkább hasznosnak és átvehetőnek a kereskedelmi hasznosítást megelőző beszerzés ("Pre-Commercial Public Procurement" - PCP) bizonyult. Ezt a módszert szeretnék beépíteni az Észak-Alföldi Operatív Programba, az erről szóló pályázati kiírás az ÉAOP 1.1.3 B) Kísérleti jellegű fejlesztések komponensen belül el is készült és jelenleg az Irányító Hatóság jóváhagyásra vár.

A kereskedelmi hasznosítást megelőző beszerzést - mint az Európai Unióban is igen népszerű innovatív közbeszerzési módszert - az ÉARFÜ szeretné minél szélesebb körben megismertetni és kikérni róla a lehetséges érintettek véleményét, ezért 2010. június 29-én kerekasztal-beszélgetést szervezett a régiós szervezetek és intézmények számára, Debrecenben, a Calico Jack Bárban.

A kerekasztal-beszélgetésen részt vett Dr. Grasselli Norbert, az INNOVA Észak-Alföld Regionális Innovációs Ügynökség ügyvezető igazgatója, Pappné Fábián Márta, az ÉARFÜ igazgatóhelyettese; Berde Ágnes Barbara, az INNOVA csoportvezetője; Szűcs László, DMJV Polgármesteri Hivatal Közbeszerzési Osztályának vezetője; valamint Gergely László a Puskás Tivadar Alapítványtól. A meghívottak között a régió önkormányzataitól, a Debreceni Egyetemről, közbeszerzéssel foglalkozó szervezetektől, illetve más - például dél-dunántúli - ügynökségektől jelentek meg érdeklődők.

Szakértők szerint az új, innovatív beszerzés lehetőséget biztosít az innováció finanszírozására, alkalmazhatósági körét azonban az önkormányzatok a jelenlegi központosított és a támogatások felhasználásához igazodó közbeszerzési gyakorlat mellett korlátozottnak látják. Leginkább az informatikai, információs biztonság megteremtésénél tartják alkalmazhatónak a módszert. Kérdésként merült fel, hogy hogyan oldható meg - mint más, operatív programi pályázatoknál - a fenntartás finanszírozása.

Ha a pályázati kiírást az Irányító Hatóság elfogadja, a kereskedelmi hasznosítást megelőző beszerzés tesztelése úgy kezdődhet el, hogy azonosítják azt a problémát/problémákat, melyekre a folyamat alkalmazható/kiírható.

EUREKA és EUROSTARS nemzetközi projekt információs nap

Tagintézményünk, a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. (DDRIÜ) 2010. június 28-án az EUREKA és EUROSTARS nemzetközi programhoz kapcsolódóan tájékoztató műhelytalálkozót szervezett az NKTH munkatársainak részvételével Pécsett, a Corso Hotelben. A projekt célja az európai és ezen belül a magyar ipar termelékenységének és világpiaci versenyképességének erősítése, illetve piacorientált K+F tevékenység támogatása nemzetközi együttműködési projektek formájában.

A rendezvényt Kocsis Tamás, a DDRIÜ ügyvezető igazgatója nyitotta meg. A tájékoztató napon Csuzdi Szonja, az NKTH EU Kutatási Programok osztályvezetője tartott előadást "Az EUREKA program és a hazai résztvevőket támogató pályázat" címmel. Ezután Szüdi Gábor, nemzetközi referens (NKTH) "A EUROSTARS program - Az innovatív kkv-k programja" című előadását hallgatták meg a résztvevők. Az eseményen Dr. Sánta Imre, a Pécsi Tudományegyetem Fizikai Intézet, Környezetfizika és Lézerspektroszkópia Tanszék docense, a Dél-Dunántúli Kooperációs Kutatási Központ (DDKKK) Innovációs Nonprofit Zrt. vezetője mutatott be egy korábbi sikeres projektet.  Az ülés záró előadását Vántora Virág, az NKTH EU Kutatási Programok Osztály referense tartotta, melynek címe "Egyéb nemzetközi pályázati lehetőségek kkv-k számára" volt.

A rendezvényen 51 fő vett részt, akik közül sokan kis- és középvállalkozásokat képviseltek és megismerkedhettek a programhoz kapcsolódó legfontosabb információkkal.

A programon elhangzott előadások letölthetők a DDRIÜ honlapjáról (www.ddriu.hu/htmls/?ID=164).

EU közvélemény-kutatás - Tudomány és technológia

Az EUROBAROMETER 2010. elején felmérést végzett az EU 27 országában, valamint további néhány európai országban a kutatás-fejlesztés és a technológia lakosságon belüli fogadtatásáról, elfogadásáról. A felmérés során az EU 27 országában 26641 fővel, Magyarországon 1017 fővel készült interjú.

Kiemelésre érdemes, hogy az új tudományos felfedezések és a technológiai fejlesztések iránt különösen érdeklődők aránya Magyarországon nagyobb (41%), mint az EU-27 átlaga (30%) és az összes érdeklődő aránya is jelentősen magasabb Magyarországon (91%), mint az EU-s átlag (79%).

Érdekes, hogy a közvélemény hogyan ítéli meg beleszólási szerepét a tudományos és technológiai kutatás kérdéseibe. A magyar közvélemény az EU-átlaghoz képest megengedőbb, és kevéssé érzi felhatalmazva magát arra, hogy TéT-kérdésekről véleményt formáljon.

A felmérés a http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb_special_en.htm#340 oldalról tölthető le.

100 innovatív cég termékfejlesztési gyakorlata

Tagintézményünk, az IFUA Horváth & Partners Consulting Kft. felmérést készített 100 német, osztrák és svájci innovatív cég termékfejlesztési gyakorlatáról. A felmérés öt tudásintenzív szektor (autóipar, technológia-intenzív vállalatok, gyógyszer- és vegyipar, fémfeldolgozás és gépgyártás, ipari és fogyasztási javak) K+F-ben érintett vezetőinek, döntéshozóinak véleményét összegzi a vállalati innováció fejlesztési feladatokra való átültetésének fő kihívásairól és a termékfejlesztési projektek irányításának kulcskérdéseiről.

További információ: www.controllingportal.hu/?doc=freedoc&id=termekfejlesztes_kutatas_hp

Hírek | Magyar Fiatal Tudósok Társasága

21. Nemzetközi Élővilág Kutató Hét

A Schweizer Jugend Forscht, fiatal kutatókat támogató szervezet a Svájci Nemzeti Parkban, Valchavában, 2010. június 27. és július 3. között rendezte meg a 21. Nemzetközi Élővilág Kutató Hetet. Az eseményen a Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként Bérdi Laura, a Nagy László Általános Iskola és Gimnázium tanulója vehetett részt.

A kutató hét többi résztvevője Portugáliából, Lettországból, Litvániából, Olaszországból, Németországból, Ausztriából, Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából és Svájc különböző részeiről érkezett.
A hét folyamán a diákok egy általuk választott kutatási témát dolgoztak fel 2-4 fős csoportokban. Bérdi Laura egy négyfős csoport tagjaként a nemzeti parkban megtalálható kígyó fajokat és lelőhelyeiket vizsgálta. A csoport a különböző természeti elemek fontosságát és azok hatását vizsgálta a kígyók élőhelyeire, statisztikai módszereket is alkalmazva.
Eredményeiket a kutató hetet záró előadássorozat keretében mutatták be Fulderában.

Hírek | Innostart Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ

Az INNOREG KM RIÜ Khe. tagjaként az INNOSTART az alábbi információkat, híreket teszi közzé:

- Átmenetileg nem fogadnak pályázatokat
A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) ezúton tájékoztatja az érdeklődőket, hogy 2010. június 29-én, 17 órától a Kutatási és Technológiai  Innovációs Alap (KTIA) pályázati felhívásaira az NKTH és közreműködő szervezetei - a MAG Zrt., az OTKA Irodája, a TéT Alapítvány, valamint a Regionális Fejlesztési Ügynökségek - átmenetileg sem a papír alapon, sem az elektronikus úton eljuttatott pályaműveket nem fogadják. A pályaművek újbóli befogadásáról az NKTH  honlapján fog tájékoztatás megjelenni.

- A strukturális és kohéziós alapok forrásaihoz való hozzáférést könnyítenék meg, valamint a pénzmozgást gyorsítanák fel azok a változtatások, melyeket jóváhagyott az Európai Bizottság. A módosításokat alapvetően a gazdasági válság nyomán előállt helyzet indokolja. Emiatt ugyanis több tagállam, illetve régió nem, vagy csak nagy nehézségek árán tudja saját forrással kiegészíteni az elnyert EU-pályázati pénzeket. További információ a http://www.nfu.hu oldalon olvasható a sajtó/brüsszeli hírek rovatban.

- Forrásátcsoportosítás - 114 millió euró az energiahatékonyság támogatására
Az Európai Bizottság 2009 júliusában indította el European Energy Programme for Recovery (EEPR) elnevezésű gazdaságélénkítő programját, amelynek célja a gazdasági visszaesést követő fellendülés ösztönzése. A program támogatási keretéből mintegy 114 millió euró (32 milliárd forint) nem került felhasználásra, így az Európai Tanács Energia Munkacsoportjának legutóbbi ülésén kezdeményezte e források átcsoportosítását, illetve újra elosztását.

E fel nem használt források uniós és tagállami szinten is kiemelkedő többletforrásként jelenhetnek meg az energiahatékonysággal és megújuló energiával kapcsolatos beruházások finanszírozásánál, valamint áttételesen hozzájárulnak a fenntartható energiafejlesztések előmozdításához is. A módosítástervezet részletes vitájára az Energia Munkacsoport július 7-ei ülésén került sor, így az Európai Parlament már július folyamán megszavazhatja a módosító indítványokat. A támogatások lekötésének határideje 2011. március 31. 

Hírek | Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság

A MAB ülése

A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) 2010. július 2-án ülést tartott, melyen többek között szakok létesítése, indítása ügyében hozott határozatokat, melyek gyorslistája a http://www.mab.hu/doc/gyors_100702_H.xls oldalon olvashatók. Dr. Greiner István, a MISZ alelnöke az elnökség és a plénum ülésein tanácskozási jogú tagként vesz részt.

Köszöntjük új tagjainkat!

Név | M8-DUNAHÍD Közösségi Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
Tagsorszám | 613.
Cím | 2400 Dunaújváros, Vasmű út 41.
Honlap | www.acel-hid.hu
Kapcsolat | Varga István
Telefon | 25/281-682
Fax | 25/281-619
E-mail | vargaistvan@invitel.hu
Vezető | Rohonczi Sándor
E-mail | rohonczisandor@invitel.hu

A cég a Közép-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség dunaújvárosi alpontja és egyben a Dunaújvárosi Kistérségi Innovációs Tanács munkaszervezete. Az innovációs folyamat teljes egészében nyújtanak tanácsadást, azaz foglalkoznak stratégiai tervezéssel, projektgyűjtéssel, projekttervezéssel, partnerkereséssel, pályázatírással, projektmenedzseléssel, monitoringgal, rendezvényszervezéssel, képzéssel és adatbázisok kezelésével. Az innovációs tevékenység mellett területfejlesztéssel és civil szervezetek menedzselésével is foglalkoznak.

Név | ARACONSYS Alkalmazott Kutató és Tanácsadó Kft.
Tagsorszám | 614.
Cím | 1121 Budapest, Konkoly Thege M. út 29-33.
Honlap | www.araconsys.com
Vezető | Dr. Gasparics Antal
Telefon | 392-2785
Fax | 392-2784
E-mail | gasparics@araconsys.com

A vállalkozást 2007-ben alapította három olyan tulajdonos, akik évtizedeken keresztül tevékenykedtek a tudományos kutatás és az innováció területén, illetve akik számos, több éve sikeresen működő innovatív vállalkozást hoztak létre. A vállalkozás legfőbb küldetése a feltalálói ötletek, illetve az alapkutatás eredményei és ezek üzleti célú hasznosítása közötti szakadék áthidalása alkalmazott kutatási, termékfejlesztési és üzleti tanácsadási szolgáltatások nyújtása révén. A vállalkozás a KFKI egykori telephelyén működik, ügyvezető igazgatója tudományos fokozattal (PhD) rendelkezik.

Szakirodalom-figyelő

Constance Lütlof-Carroll & Antti Pirnes: From Innovation to Cash Flows - Value Creation by Structuring High-Technology Alliances (Az innovációtól a pénzáramlásig - Értékteremtés csúcstechnológiai szövetségek kialakítása révén) - John Wiley & Sons, 2009
Dr. Osman Péter ismertetése


A könyv persze nem kötelező, ám a benne foglalt tudás birtoklása annál inkább! Az innováció létrehozásához számos szakterület tudásának, mesterfogásainak bravúros alkalmazása szükséges, méghozzá úgy, hogy az arra irányuló munka - az innovációs fejlesztés - minden eleme, résztevékenysége hathatósan szolgálja a célt, hatékonyan segítsék, támogassák egymást, és főként az így megvalósított értékteremtést. Mindehhez hatalmas, sokrétű tudásanyag értő felhasználása szükséges. Ezt kínálja e kötet - egyrészt magát a tudást, másrészt annak megértését, hogyan fonódnak össze annak különféle részei az innovációs munkában.

Karl S. Pister, Kalifornia Tudományos és Technológiai Tanácsa irányító testületének sokszorosan kitüntetett elnöke az előszavában igen erőteljesen méltatja a használati értékét. Amint mondja, a belőle tanulhatók kiemelkedően hasznosak mindenkinek, aki innovációs fejlesztést akar megvalósítani, és annak eredményét gazdaságilag hasznosítani. Egyik fő megkülönböztető erényeként emeli ki, hogy a belőle meríthető kitanítás elmondja, hogyan fejleszthető egy ötlet, felismerés, elképzelés nyereséges vállalkozássá, s ehhez végigvezet azon az úton, amely az innovációs munka kiindulásától a pozitív cash flow eléréséig ível. Igen hangsúlyosan dicséri a bölcs üzleti tanácsoknak és a teendők megvalósítását segítő részletes jogi dokumentumoknak itt található ötvözetét.

Technológia alapú vállalkozásnál kritikus jelentőségű az immateriális vagyon védelme, és igen komoly hozzáértést követel a hasznosításának és e védelemnek a hatékony összeegyeztetése. Pister kiemeli e kötet erre vonatkozó útmutatásait, köztük a titoktartási megállapodás mintákat, a licencszerződéseket, a hatékony és a rossz szabadalmi bejelentések bemutatását, a lehetőségek és kockázatok feltárását célzó szabadalomkutatást, valamint az útmutatást arra vonatkozóan, hogy mikor melyik oltalmi intézményhez célszerű folyamodni.

A stratégiai szövetségek a vállalkozások mindinkább nélkülözhetetlen eszközét jelentik az életképességük megszerzésében és fenntartásában. Pister e vonatkozásban is dicséri e kötetet, mint amely nagyon hasznos és részletes példákat, útmutatást, és kitűnő dokumentumokat kínál a stratégiai szövetségek szervezéséhez, létrehozásához, az erre irányuló tárgyalásokhoz, s e szövetségek menedzseléséhez. Mindezek alapján a kézikönyvként, állandó tanácsadóként való használatában jelöli meg e könyv legfőbb értékét. Elolvasás után vissza lehet térni hozzá tanácsokért, útmutatásért, dokumentum mintákért, s messze nem utolsó sorban az üzleti életből vett példákért, hogy mit hogyan csináltak mások.
Maguk a szerzők is úgy határozzák meg e művük rendeltetését, hogy az mindenkihez szól, aki csúcstechnológiai vállalkozást akar létrehozni, vagy stratégiai szövetséget kialakítani és menedzselni csúcstechnológiai cégekkel, s szintúgy hasznos a tapasztalt vállalkozóknak, akik javítani akarják e téren az eredményeiket. Csak megerősíteni lehet, hogy mindenki, legyen bármilyen felkészült, gyakorlott ezen a területen, igen sok hasznosat találhat benne. Azt is, hogy az innen tanulhatók zöme a csúcstechnológiai területeken kívül is igen jól hasznosítható az innovációs munkában.

Nicolas Darvas: Hogyan nyertem kétmillió dollárt a tőzsdén? - Alinea Kiadó, 2009
Dr. Osman Péter ismertetése


Gazdasági könyvek terén az Alinea választása mindig megbízható, ezúttal is az. E könyv három meghatározó vonásával is megérdemli a figyelmet, s hogy elolvassák. Nagyon érdekes történet egy okos emberről, aki véletlenül csöppent a 20. század közepének részvénytőzsde világába, és ott kitartó, és módszeres munkával vagyont nyert. Igen izgalmas leírás magáról e tőzsdei világról, ahogyan azt a szerző látta. Különleges fejlődéstörténet arról, hogyan fedezte fel magának sok-sok, gyakran kudarcba fulladt próbálkozása során egy okos laikus azokat az elveket és stratégiákat, amelyeken a tőzsdei árfolyamokkal végzett spekulációk három nagy iskolája alapszik - amelyek egymással is vitatkoznak, s ma már könyvtárnyi szakirodalmuk van. Ezek: a befektetési és eladási döntéseket megalapozó technikai elemzés, az ugyanerre szolgáló fundamentális elemzés, valamint az aktív portfóliókezelés iskolái. Darvas elbeszélésében, aki nem is használja e fogalmakat, viszont fokozatosan felfedezi és cselekszi azt, amit ezek takarnak, ezek lényege igen könnyen megérthető.

Darvasnak egyszerűen megvolt, ami a legtöbbeknek nem adatik meg: a szívós igyekezetére, kitartó udvarlására tartósan mellé szegődött a szerencse, és így a részvényspekulációival meggazdagodhatott. Amint részletesen elmeséli, hat és fél év alatt jutott el a 2,5 millió dollárt érő részvénypakett birtoklásáig. Az viszont már határozottan az eszét dicséri, hogy - a könyvéből következtethetően - ki tudott szállni a nyereményével a csúcson, még mielőtt kicsöppent volna Fortuna csalfa kegyeiből.

Amint elmondja, a véletlen vitte a részvénytőzsde sikamlós pályájára, és eleinte a véletlen marasztotta ott. Fellépésért kínáltak neki egy részvénycsomagot, s megtörtént, ami a legtöbbek számára csapás lett volna: jócskán keresett rajta, s ennek hatására beleszeretett a tőzsdei spekuláció műfajába. Tökéletesen felkészületlen szerencsevadászként, minden tudás nélkül kezdett tőzsdézni, maga meséli el, hogy kezdetben mennyire ostobán. Az elszenvedett veszteségek viszont előhívtak benne egy kiemelkedő intellektusra valló reagálást. Ahelyett, hogy hagyta volna az egészet, vagy megmaradt volna a sok egyszerű próbálkozó egyikének, ő nekiállt keresni a megbízható kapaszkodókat. Módszeresen, kitűnő tanuló- és elemzőkészséggel kutatta a jeleket, jelenségeket, jellemzőket, amelyek felismerése hozzásegítheti, hogy rájöjjön, hogyan lehet rátalálni olyan részvényekre, amelyek nyereséget hoznak, s milyen stratégia segíthet hozzá, hogy minél többet nyerhessen részvényei árfolyamának emelkedésén, és minél kevesebbet veszítsen azok esésén. Így fedezte fel magának a fentebb említett elveket és stratégiákat, majd alakította ki a sajátját azok kombinációjával. Könyve végig bemutatja az utat, s annak mentén a maga konkrét ügyleteit és azokhoz kapcsolódó megfontolásait, ahogy a sikereinek és még inkább a kudarcainak elemzésével, a tanulságok levonásával és a saját befektetői stratégiájának fokozatos kifejlesztésével sok év alatt sikeres egyéni befektetővé vált. Ha nem is kiemelkedően gazdaggá, annyira mindenképpen, hogy e sikere híressé tegye. Szakmai nézőpontból érdemes tudni róla, hogy mindig csak a saját pénzével játszott, és csak a klasszikus részvényügyletekkel foglalkozott, azaz mégcsak shortolással sem. És ceterum censeo, a spekulációs ügyletek terén nem létezik a siker biztos receptje - így azt Darvas sem fedezhette fel.

Irwin Shaw: Izraeli riportok - Robert Capa 94 fotójával - Park Könyvkiadó, 2009
Dr. Osman Péter ismertetése

"Izraelben a békeidő olyan, mint egy élesre fent késekkel teli zsák, amelybe az ország népe kénytelen újra meg újra csupasz kézzel belenyúlni, mégpedig vaksötétben." "És ha az embereknek egyszer Jeruzsálemben sikerül békét kötniük, akkor az egész világon is bárhol béke lehet." (Idézet a könyvből)

Egy új állam születése mindig szerfelett izgalmas. Bizonyos értelemben az 1948-ban megalakult Izrael a világ egyik legkülönösebb állama. A lakossága teszi ilyenné, hiszen a tejszőke északi szlávoktól a barna tónusú szefárdokon és a még barnább indiai zsidókon át az éjsötét etiópokig ível itt a színskála, akiket egyetlen, rendkívüli erejű tényező ötvöz egyazon néppé: a közös vallás és hagyomány.

A később világhírűvé lett amerikai író, Irwin Shaw 1949 májusában, Izrael megalakulásának első évfordulója alkalmából utazott oda, hogy tudósításokat készítsen a The New Yorker magazin megbízásából. Az országot együtt járták be a magyar származású Robert Capával, a világhírű fotóriporterrel és haditudósítóval. Mindkettő a maga nézőpontjából és eszközeivel igyekezett megragadni a különösen kemény küzdelmek és küszködések közepette formálódó ország lényegét, jellemzőit, annak sajátos, és többféleképpen is heroikus világát. Capa képeihez is Shaw írta a többnyire csak párszavas, mindig a lényeget kiemelő kísérőszövegeket.

A riportsorozat ma időutazás. Megismerhetjük belőle, milyen volt ez az egyedülálló körülmények között létrejött fiatal ország, amelyet a geopolitika úgy ágyazott be a gyilkos és valójában feloldhatatlan konfliktusok hálójába, hogy a kezdet kezdetétől véres harcokat kellett vívnia a fennmaradásáért, s elgondolkodhatunk, mi változott azóta, az évtizedek során. Shaw azt írta: "itt a tragédia meg a hősiesség közhelynek számít, a halál ott ül minden asztal mellett a kávéházakban, és beleszól minden beszélgetésbe". Ez az ország ugyanakkor emberek millióinak immár szó szerint az ígéret földjét jelentette, nem a tejjel mézzel folyó Kánaánt, hanem a lehetőséget, hogy ott saját otthont építhetnek, még ha rendkívül kemény megpróbáltatások és erőfeszítések árán is. A riportokban világosan megmutatkozik, hogy Izrael országának legfőbb építőanyagai egyrészt a veríték és a vér - a veríték, amely patakzott a gyakran kínkeserves építőmunkában, s a vér amely bőven hullott a természettel, és még inkább az ország ellenségeivel vívott csatákban -, másrészt a hit, az elszántság és a lelkesedés, hogy az évezredek óta szétszóratásban és gyakori üldöztetésben élő nép fiai és lányai most a saját országukat építik maguknak és az utódaiknak.

Nagyon is jellemzőnek tűnik az akkori Izraelre, hogy miközben gyakran szélsőséges nehézségekről, szó szerint önfeláldozó építőmunkáról tudósít e kötet, rendre kiérződik belőle az emberek elszánt optimizmusa, a hit, hogy a hazájukat teremtik meg, s hogy még egyszer nem veszíthetnek. A riportokból minden harc, törődés, fájdalom közepette is átsüt az életörömük, vidámságuk. Az Izraelben született zsidókat nevezik szabrának, ami egy kaktuszgyümölcs neve is, és arra utal, hogy kívül tüskés, belül édes. E riportok tanúsága szerint ilyennek érezhették az életüket az ország akkori építői, vagy legalább is remélték, hogy az ilyenné válik - ha nem nekik, akkor a gyerekeiknek. A mai olvasó döbbenten csodálkozik rájuk: ezekben az emberekben tényleg megvolt az országépítők hite és szinte korlátlan áldozatkészsége.

Teljes körű sajtószemle

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll!)
A sajtószemle tagvállalatunk, a Hír-Adás Sajtógynökség és a Médiafigyelő Kft. segítségével készült.


dunaujvaros.com, 2010. június 28., hétfő
Innovációs tanács: ülés és elismerés

"...Három nagy programelem, köztük egy díjalapítás szerepel a Dunaújvárosi Kistérségi Innovációs Tanács soron következő ülésének napirendjén, tájékoztatta a DO-t Lukács Péter, a szervezet társelnöke..."

Vas Népe, 2010. június 28., hétfő, 6. oldal
Innovatív Mérnök Színház

pannontv.eu, 2010. június 28., hétfő
16 milliárd befagyasztva

hvg.hu, 2010. június 29., kedd
Gyorsabban juthatnak uniós pénzhez a pályázók

"...A Magyar Innovációs Szövetség elnöke, Szabó Gábor véleménye szerint valójában nem a műszaki és természettudományos szaktudás hiányzik, hanem ennek megfelelő utánpótlása..."

tozsdeforum.hu, 2010. június 29., kedd
Gyorsabban juthatnak uniós forráshoz a pályázók

"...A Magyar Innovációs Szövetség elnöke, Szabó Gábor véleménye szerint valójában nem a műszaki és természettudományos szaktudás hiányzik, hanem ennek megfelelő utánpótlása..."

demokrata.hu, 2010. június 29., kedd
Gyorsabban juthatnak uniós forráshoz a pályázók

promenad.hu, 2010. június 29., kedd
Gyorsabban juthatnak uniós forráshoz a pályázók

kisalfold.hu, 2010. június 29., kedd
Schmitt Pált választották államfőnek

"...Szólt arról is, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel  elősegíti majd a tudás alapú társadalom megteremtését. Csak a magas szintű tudásból lesz hatékony kutatás, fejlesztés, innováció,  kreativitás - jegyezte meg. Schmitt Pál szerint rendkívül fontos a  tanítók, tanárok, a professzorok és egyetemi oktatók magasabb rendű  erkölcsi és anyagi megbecsülése..."

privatbankar.hu, 2010. június 29., kedd
263 igen: Schmitt Pál váltja Sólyom Lászlót

"...Csak a magas szintű tudásból lesz hatékony kutatás, fejlesztés, innováció,  kreativitás - jegyezte meg. Schmitt Pál szerint rendkívül fontos a  tanítók, tanárok, a professzorok és egyetemi oktatók magasabb rendű  erkölcsi és anyagi megbecsülése..."

inforadio.hu, 2010. június 29., kedd
Schmitt Pál: az államfőnek minden pártból a legjobbat kell kihoznia

"...Csak a magas szintű tudásból lesz hatékony kutatás, fejlesztés, innováció,  kreativitás - jegyezte meg. Schmitt Pál szerint rendkívül fontos a  tanítók, tanárok, a professzorok és egyetemi oktatók magasabb rendű  erkölcsi és anyagi megbecsülése..."

ma.hu, 2010. június 29., kedd
Schmitt Pál az új államfő

"...Csak a magas szintű tudásból lesz hatékony kutatás, fejlesztés, innováció,  kreativitás - jegyezte meg. Schmitt Pál szerint rendkívül fontos a  tanítók, tanárok, a professzorok és egyetemi oktatók magasabb rendű  erkölcsi és anyagi megbecsülése..."

Békés Megyei Hírlap, 2010. június 29., kedd, 7. oldal
Mostohagyerek marad a k+f?
INNOVÁCIÓS ALAP Tizenhatmilliárd forintot zárolt a kormány

"..."Érthetetlen és elfogadhatatlan; Magyarország ezzel a döntéssel visszafordult az innováció, a fejlődés útjáról - így kommentálta a kormány lépését Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke..."

Új Dunántúli Napló, 2010. június 29., kedd, 7. oldal
Mostohagyerek marad a k+f?
INNOVÁCIÓS ALAP Tizenhatmilliárd forintot zárolt a kormány

Nógrád Megyei Hírlap, 2010. június 29., kedd, 5. oldal
Mostohagyerek marad a k+f?
INNOVÁCIÓS ALAP Tizenhatmilliárd forintot zárolt a kormány

Tolnai Népújság, 2010. június 29., kedd, 7. oldal
Mostohagyerek marad a k+f?
INNOVÁCIÓS ALAP Tizenhatmilliárd forintot zárolt a kormány

Petőfi Népe, 2010. június 29., kedd, 7. oldal
Mostohagyerek marad a k+f?
INNOVÁCIÓS ALAP Tizenhatmilliárd forintot zárolt a kormány

Somogyi Hírlap, 2010. június 29., kedd, 1. + 7. oldal
Mostohagyerek marad a k+f?
INNOVÁCIÓS ALAP Tizenhatmilliárd forintot zárolt a kormány

Új Néplap, 2010. június 29., kedd, 7. oldal
Mostohagyerek marad a k+f?
INNOVÁCIÓS ALAP Tizenhatmilliárd forintot zárolt a kormány

24 óra, 2010. június 29., kedd, 7. oldal
Mostohagyerek marad a k+f?
INNOVÁCIÓS ALAP Tizenhatmilliárd forintot zárolt a kormány

Heves Megyei Hírlap, 2010. június 29., kedd, 7. oldal
Mostohagyerek marad a k+f?
INNOVÁCIÓS ALAP Tizenhatmilliárd forintot zárolt a kormány

Heves Megyei Hírlap, 2010. június 29., kedd, 7. oldal
Felfüggesztett gazdasági pályázatok

"...Szintén erre a sorsra jutott két innovációs kiírás, a piacorientált kutatás -fejlesztési tevékenység támogatása, illetve a kutatás -fejlesztési központok fejlesztése..."

Petőfi Népe, 2010. június 30., szerda, 14. oldal
Kicsi a mozgástér, de jó az irány
ÁTTEKINTÉS Gazdaságélénkítő csomag a kamarai vezető szemével

"...Fontos megjegyezni, hogy az innovációs járulék és a szakképzési hozzájárulás nem szűnt meg. Ez szintén egyfajta üzenet a kormány részéről. Fejlesztésekre, illetve a szakemberek oktatására a jövőben nagyobb hangsúlyt kell fektetni idehaza. Csak azok az országok versenyképesek, amelyek komoly összegeket költenek innovációra, kutatás-fejlesztésre..."

ecoline.hu, 2010. június 30., szerda
CSR Hungary Díj 2010

"...Tagok: dr. Gonda György az IBS menedzsment tanszékének a vezetője, Mészáros Tamás a Corvinus Egyetem rektora, dr. Pakucs János a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke, dr. Rudnay János a Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társaságának az elnöke, Szabó Tamás az SKF vezérigazgatója..."

zetapress.hu, 2010. június 30., szerda
Újabb CSR pályázatok

kreativ.hu, 2010. június 30., szerda
Lehet pályázni a CSR Hungary díjra

hrportal.hu, 2010. június 30., szerda
Idén is lehet pályázni a CSR Hungary díjra

hrportal.hu, 2010. június 30., szerda
Gyorsabban juthatnak uniós forráshoz a pályázók

dunaujvaros.com, 2010. június 30., szerda
Innovációs tanács: munka + értekezlet

"...Ismét kiírták a Dunaújvárosi Kistérségi Innovációs Díj pályázatát, összegeztek és ismerkedtek: a Grabarics Kft. központjában tartotta idei első ülését a Dunaújvárosi Kistérségi Innovációs Tanács - a munkaértekezletet tegnap délután rendezték..."

naplo-online.hu, 2010. június 30., szerda
Jobb esélyekkel indulhatnak el - Kevés a műszaki értelmiségi

"...Nagyon kevés Magyarországon a reáltudományos és műszaki értelmiségiek száma. Egy felmérés szerint a 20-29 éves korosztályban Európa sereghajtói vagyunk - ez is hátráltathatja a gazdasági kilábalást. Aki viszont mégis ilyen irányú tanulmányokra adja a fejét, jóval nagyobb eséllyel és fizetési igénnyel léphet a munkaerőpiacra..."

hirtv.hu, 2010. június 30., szerda
Újítás - Iskolapélda

Újítás vagy más néven innováció. Tehetséges fiatalok, hazai és világversenyeken elért győzelmek. Kit mi mozgat? Mitől válik fontossá egy kutatás?

Világgazdaság, 2010. július 2., péntek, 4. oldal
Olcsóbb uniós szabadalom


index.hu, 2010. július 2., péntek
Zavart keltett az innovációs alap befagyasztása
"...Ez a zavarodottság érezhető abban is, hogy sem a kormány, sem az NKTH nem kezdeményezett tárgyalásokat a szakmai szervezettekkel. Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke elmondta, hogy a közlönyben olvastak az intézkedésről, és azóta sem keresték meg őket..."

Pannon Novum e-Hírlevél, 2010. július 2., péntek
16 milliárdot vonhatnak el az innovációtól
"...A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) nem ért egyet azzal, hogy a kormány 16 milliárd forintot zárolt az innovációs alapban - mondta Szabó Gábor, a szövetség elnöke kedden az MTI-nek..."

HVG, 2010. július 3., szombat, 60. oldal
Önkioldó gépezet
"...A Kutatási és Technológiai Innovációs Alapnál 16 milliárd forint, a Nemzeti Kulturális Alapnál 2 milliárd forint jutott hasonló sorsra..."

Észak-Magyarország, 2010. július 3., szombat, 5. oldal
Az innováció a gazdaság motorja
"Az innováción nem lehet spórolni, ez ugyanis a gazdaság fejlődésének motorja."

vasnepe.hu, 2010. július 4., vasárnap
Felgördülhet a függöny - Már a tervezéskor komoly támogatókra lelt a Mérnök Színháza
"...az induló projektnek már futó programokhoz  például a hátrányos helyzetű tanulók számára indított Arany János Tehetséggondozó Programhoz, illetve a Tudományos Hasznos Emberi (THE) Programhoz  is érdemes kapcsolódnia...
...Hasonlóan fogalmazott dr. Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatója és Varjasi Gábor, az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség alelnöke is, s talán nem is kell különösebben hangsúlyozni, hogy az említett szövetségek támogatása a szó szoros és átvitt értelmében is aranyat érhet a projekt számára..."

Világgazdaság, 2010. július 5., hétfő, 4. oldal
Kik kapták az uniós pénzeket?

"...Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta, hogy tavaly kik kaptak támogatást a kezelésében lévő uniós forrásokból a kutatás, az oktatás és a kultúra, az energiaügy, a közlekedés és a külső segélyezés szakterületén. A http://ec.europa.eu/beneficiaries/fts/index_en.htm portálon elérhető adatbázisban 2007-ig visszamenőleg már több mint 114 ezer bejegyzés található..."

Magyar Hírlap, 2010. július 5., hétfő, 8. oldal
Fejlesztési program

"...Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) ipari szerkezetváltási tanácsa - magyar javaslatra - úgy határozott, hogy európai szintű, átfogó iparipark-fejlesztési stratégia megalkotását sürgeti..."

Észak-Magyarország, 2010. július 5., hétfő, 5. oldal
Miskolcról a világ élvonalába
Az IND Group világcég. Az IND Group miskolci cég. Mindkettő igaz.
"...Számos díjat kapott a cég és menedzsmentje az elmúlt évtizedben. Legutóbb a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal 2008. évi Technológiai Innovációs Díját vehették át, amit az iMobile Banking alkalmazás kifejlesztéséért ítéltek oda az IND-nek..."

boon.hu, 2010. július 5., hétfő
Miskolcról a világ élvonalába
Az IND Group világcég. Az IND Group miskolci cég. Mindkettő igaz.

kitekinto.hu, 2010. július 5., hétfő
A kiadáscsökkentésre koncentrál majd a kormány

Világgazdaság, 2010. július 6., kedd, 1. + 4. oldal
Vállalkozók nélkül megy az innováció?
Aggódnak a kkv-k, Brüsszel a kutatástól a piaci megjelenésig támogatást ígér
"...Az innovációhoz való hozzáállásban inkább a tudományra és a kutatásra fókuszál az Európai Bizottság, ugyanakkor túlságosan kis figyelmet szentel az üzleti szektornak, azon belül a vállalkozóknak...
..."Az innovációs versenyhátrányt behozni a tenni tudó és akaró szereplők körének szélesítésével, támogatásukkal és az akadályozó tényezők csökkentésével lehetséges" - egészítette ki lapunk megkeresésére vállalkozótársai véleményét Farkas József, a Magyar Innovációs Szövetség elnökségi tagja, a Sanatmetal Kft. ügyvezető igazgatója. Szerinte az innováció legszélesebb körét a vállalkozások jelentik, a leggyorsabb eredményt a kkv-k bevonásával érheti el Európa..."

vg.hu, 2010. július 6., kedd
Innováció vállalkozó nélkül?
Aggódnak a kkv-k, Brüsszel a kutatástól a piaci megjelenésig támogatást ígér

hirek.logportal.hu, 2010. július 6., kedd
Idén is lehet pályázni a CSR Hungary Díjra

IT-Business, 2010. július 6., kedd, 8. oldal
Koncentrált döntések
"...a kormány egyik első intézkedésével 16 milliárd forintot zárolt az Innovációs Alapból, és leállítottak bizonyos, innovációs Gop-pályázatokat..."

Napi Gazdaság, 2010. július 7., szerda, 3. oldal
Kiugrási pont lehet a gyógyszerkutatás


Világgazdaság, 2010. július 7., szerda, 4. oldal
Közös platformon a gyógyszerkutatás

Népszabadság, 2010. július 7., szerda, 1. + 19. oldal
Vasakarat sikert arat

"...Szabó Gábor a Magyar Innovációs Szövetségnek is elnöke.
Úgy tartja, a magyar demokrácia legnagyobb deficitje, hogy hiányoznak nálunk a politikát egyensúlyban tartó, tekintélyes civil szervezetek.
- A dolgokat időnként újra kell gondolni, de hatalomváltás idején sem tudom elfogadni a rombolást - pláne, ha csak az a baj valamivel, hogy nem mi csináltuk. Én a tudományban szocializálódtam, és úgy próbálok meg új eredményeket elérni, hogy nagyon tisztelem mindazt, amit mások megalkottak..."


nol.hu, 2010. július 7., szerda
Háremeffektus: tudósnők a rivaldafényen kívül
"...Sugár Krisztina az idén érettségizett, és a Budapesti Műszaki Egyetemen szeretne tovább tanulni. Erre minden esélye megvan a fiatal lánynak, aki osztálytársával, Simon Dáviddal együtt tervezte meg a hulladékhő-pumpa elnevezésű eszközt. A nemzetközi tudományos és innovációs versenyen második helyezéssel jutalmazták a találmányt..."

Magyar Nemzet, 2010. július 8., csütörtök, 5. oldal
Mélyponton a természettudományos képzés
Ha nem történik változás, néhány év múlva nem lesznek fizika, kémia szakos tanárok Magyarországon
"...Katasztrofális helyzetben van a magyar természettudományos képzés. A kialakult helyzetért a közoktatási reformok és az óraszámcsökkentések mellett a tanárhiány okolható leginkább. Ez rányomja a bélyegét a műszaki felsőoktatásra is. Az egyetemek a tömegoktatás miatt "korrepetálásra" kényszerülnek, ha tartani akarják a korábbi színvonalat. Ha folytatódik a jelenlegi gyakorlat, akkor néhány év múlva nem lesznek fizika, kémia szakos tanárok az iskolákban. A kialakult helyzet a gazdasági fejlődést is veszélyezteti..."

Napi Gazdaság, 2010. július 8., csütörtök, 4. oldal
Hét területre fókuszál a magyar fejlesztési stratégia
"...A kormánynak természetesen van iparpolitikája, de az inkább fejlesztési politikának, fejlesztési stratégiának nevezendő, hiszen a szűkebben vett ipar mellett kiterjed a reálszféra más részeire is - válaszolta lapunknak a Nemzetgazdasági Minisztérium sajtóosztálya..."

Napi Gazdaság, 2010. július 8., csütörtök, 4. oldal
Az unió nemzeti hatáskörben hagyja az iparpolitikát

Népszabadság, 2010. július 8., csütörtök, 14. oldal
Lenyomva és szétszabdalva
"...Vajon a MISZ mennyire ért egyet az innováció ügyének kormányzati szétszabdalásával? Hiszen ez a szervezet aktívan részt vett az általuk nagyon fontosnak tartott Innovációs Alapot létrehozó törvény előkészítésében és elfogadtatásában..."

Figyelő, 2010. július 8., csütörtök, 9. oldal
Spórolós állam
"...A nemzeti fejlesztési miniszternek pedig 20 milliárd forint értékben kell megtakarítani az "állami vagyonra előirányzott kiadásokból". A Kutatási Technológiai és Innovációs Alap sem járt jól, azonnal köteles 16 milliárdot zárolni, de így járt egyebek mellett a honvédelmi és a belügyi tárca is..."

fn.hu, 2010. július 8., csütörtök
Baráth Etele: politika wiki-módszerrel
A Duna Stratégia elkészítésének menetéről

gyartastrend.hu, 2010. július 8., csütörtök
Innováció a rákgyógyászatban
Elismerés a hőterápiás kutatásokért
"...Az idei Innovációs Nagydíj odaítélésekor az orvostudomány területén egyedüliként részesítették kiemelt elismerésben az OncoTherm Innovációs és Kereskedelmi Kft.-t. A bizottság elismerését a vállalatnak az oncotermia fejlődésével a rákgyógyászatban, és új készülékek kifejlesztésével vívta ki. Az elismerésről és a vállalat innovációs terveiről dr. Szász Olivérrel, az OncoTherm Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk..."

Világgazdaság, 2010. július 12., hétfő, 6. oldal
Innovatív foglalkoztatás
Kísérleti programok a hátrányos helyzetűek támogatására

Magyar Nemzet, 2010. július 12., hétfő, 11. oldal
Folyamatosan romló versenyképesség
Példátlan mértékű leértékelődést szenvedett el a magyar gazdaság az elmúlt nyolc évben

Népszabadság, 2010. július 12., hétfő, 14. oldal
Szemek a láncban

Várható események

Hamis tárgyak kiállítása Debrecenben a Campus Fesztiválon

2010. július 21-24-ig a debreceni Campus Fesztiválon lesz látható a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) "Hamis ígéretek, valódi veszélyek" címet viselő vándorkiállítása. A rendezvény a világszerte egyre nagyobb problémát jelentő, az autóalkatrészektől a gyógyszerekig szinte már minden terméket érintő hamisítás veszélyeire, társadalmi és gazdasági következményeire kívánja felhívni a figyelmet.

2010-ben utazó kiállítás formájában viszi tovább a HENT a tavaly decemberben, a Magyar Szabadalmi Hivatal épületében bemutatott kiállítását, amelyet eddig Székesfehérváron, Veszprémben, Pécsett, Győrben és a soproni VOLT Fesztiválon láthattak az érdeklődők. A debreceni Campus Fesztivál 2010 rendezvényen a "Science Lounge" sátorban lesz megtalálható a kiállítás, ahol naponta 15 órától a Vám- és Pénzügyőrség munkatársai előadást is tartanak a hamisítók trükkjeiről és a hamisítás ellen küzdő szakemberek munkájának kulisszatitkairól. A kiállított tárgyak megtekintését a Vám- és Pénzügyőrség és az MSZH munkatársainak tájékoztatása egészíti ki, emellett pedig az érdeklődők apróbb nyereményekért játszhatnak is: hamisítási totót tölthetnek ki; megkereshetik egy terméken az annak hamisságára utaló jeleket, illetve kipróbálhatják a csőgörényt, amellyel csomagok rejtett tartalmát lehet felfedni.

Fotók és vélemények a kiállítás eddigi helyszíneiről:
www.hamisitasellen.hu/hu/hirek/2010/hamis-igeretek-valodi-veszelyek-hamis-targyak-kiallitasa

St. Petersburg International Innovation Forum

2010. szeptember 29. és október 1. között rendezik meg a St. Petersburg International Innovation Forumot és az Innovation Russia Exhibitiont.

A fórum érinti a 8 orosz prioritást élvező innovatív trendet, melyek az alapkutatás, az információtechnológia és elektronika, a gyártási technológiák, az új anyagok és kémiai termékek, az üzemanyag és elektromos energia, az ökológiai és környezeti menedzsment, az élő rendszer technológiái és a közlekedés.

A kiállításon bemutatkoznak innovatív projektek, kutatási eredmények és mérnöki fejlesztések a következő szekciókban: műszerezés és elektronika, nanotechnológia és anyagok, biotechnológia (élő szervezetek), genetika és orvostudomány, elektronikus alkatrészek, IT technológiák szoftverek, információs rendszerek, GPS, telekommunikáció, robotok, mesterséges intelligencia, mesterséges rendszerek és szimulátorok, biztonsági rendszerek, erő- és forrástakarékosság, hagyományos és alternatív energia, a természeti erőforrások és az ökológia hatékony felhasználása.

További információ és regisztráció: http://enforum.spbinno.ru/

A Szövetséges Transzformációs Parancsnokság Ipari Napja

Az Ipari Napot a Szövetséges Transzformációs Parancsnokság (ACT) 2010. október 5-6-án, Prágában, rendezi meg. Az esemény az ACT egyetlen olyan konferenciája, amelynek célközönségét nem NATO-vezetők képezik.

Az első napon plenáris ülésre kerül sor, ahol az ACT "Framework for Collaborative Interaction (FFCI)" elnevezésű programjának keretében indított együttműködési projektek állásáról, valamint további együttműködési lehetőségekről kap tájékoztatást a hallgatóság.
A második nap délelőttjén kötetlenebb formában, egymással párhuzamosan, több munkacsoportülésen, konkrét projekt kapcsán tartanak eszmecserét a részvevők. Ezeken az üléseken közvetlen párbeszéd folytatható a NATO döntéshozóival és szakértőivel, továbbá alkalom nyílik az együttműködési programokba való bekapcsolódás lehetőségeinek tisztázására, azonosítására.

Regisztráció és további információk az Ipari Napról: http://www.act.nato.int/industryday

Kérdés esetén az MH Nemzeti Összekötő Képviselet készséggel áll az érdeklődők rendelkezésére (kapcsolattartó: Solymárné Szőcs Andrea ezds., e-mail: andrea.solymar@act.nato.int, tel: +1 757 747 4376).

4. IP Summit

2010. december 2-3-án, Brüsszelben rendezik meg a 4. IP Summit elnevezésű konferenciát, melyen plenáris ülést és műhelytalálkozókat is tartanak.
Vitaindító előadást tart:
- Michel Barnier, az EU belső piacért és szolgáltatásért felelős biztosa;
- Neelie Kroes, alelnök, az EU digitális ügyekét felelős biztosa
- Benoît Battistelli, az Európai Szabadalmi Hivatal elnöke
- Antonio Campinos, az OHIM elnöke

A rendezvényen több mint 150 előadó vesz majd részt, akik közül 70-nél is többen az ipar képviselői.

További információ: www.premiercercle.com/sites/ip2010/index.php

Pályázati felhívások

Gábor Dénes-díj 2010

A NOVOFER Alapítvány Kuratóriuma kéri a gazdasági tevékenységet folytató társaságok, a kutatással, fejlesztéssel, oktatással foglalkozó intézmények, a kamarák, a műszaki és természettudományi egyesületek, a szakmai vagy érdekvédelmi szervezetek, szövetségek vezetőit, továbbá a Gábor Dénes-díjjal korábban kitüntetett szakembereket, hogy a belföldi Gábor Dénes-díjra jelöljék azokat az általuk szakmailag ismert,kreatív, innovatív, magyar állampolgársággal rendelkező, jelenleg is tevékeny(kutató, fejlesztő, feltaláló, műszaki-gazdasági vezető) szakembereket, akik valamely gazdasági társaságban vagy oktatási, kutatási intézményben:
- kiemelkedő tudományos, kutatási-fejlesztési tevékenységet folytatnak,
- jelentős tudományos és/vagy műszaki-szellemi alkotást hoztak létre,
- tudományos, kutatási-fejlesztési, innovatív tevékenységükkel hozzájárultak a környezeti értékek megőrzéséhez,
- személyes közreműködésükkel nagyon jelentős mértékben és közvetlenül járultak hozzá intézményük innovációs tevékenységéhez.

A díj odaítéléséről a Kuratórium dönt, döntése végleges, az ellen fellebbezésnek helye nincs. A hiányos (adatlapot, indoklást, szakmai életrajzot, vagy ajánló leveleket nem tartalmazó) jelöléseket a Kuratórium formai okból figyelmen kívül hagyja. Nem lehet jelölő vagy ajánló a NOVOFER Alapítvány kuratóriumának vagy felügyelő bizottságának elnöke vagy tagja.
A díj személyre szóló, így alkotó közösségek csoportosan nem jelölhetők. Nem egy életpálya elismerését, hanem az elmúlt 5 évben folyamatosan nyújtott, kiemelkedően eredményes teljesítmény elismerését célozza. A díj csak egyetlen alkalommal nyerhető el és a Kuratórium nem adományoz posztumusz díjat.

A jelölés (előterjesztés) megkívánt tartalma:
- kitöltött és aláírt adatlap (a jelölő, a jelölt és az ajánlók adatai és a jelölés rövid indoklása, az előírt formanyomtatványon),
- jelölés (legfeljebb 3, A4-es gépelt oldal terjedelemben a jelölés részletes indoklása, a jelölő aláírásával),
- mellékletek
- a jelölt szakmai képzettségének, munkásságának legfeljebb 2 oldal terjedelmű ismertetése,
- az indoklásban hivatkozott alkotás(ok), szakmai eredmények listája (maximum 3 A4-es oldal),
- két, a felterjesztőtől, illetve a felterjesztő szervezettől független, szakmailag elismert szakembernek a jelölt kitüntetését támogató ajánló levele.
Az adatlap, a felhívás és a jelöléssel kapcsolatos részletes tudnivalók a www.novofer.hu honlapról letölthetők. A jelölést mind elektronikusan (alapitvany@novofer.hu), mind papíralapon (1112 Budapest, Hegyalja út 86.) be kell nyújtani. Az elektronikus és a papíralapú jelölés beküldési és postára adási határideje 2010. október 8. Az eredményhirdetés és a díjátadás 2010. december 16-án, a Parlamentben lesz.
A beérkezett jelölések átvételéről és az elbírálás eredményéről a jelölők, a kitüntetést elnyerők esetén a jelölők, az ajánlók és a díjazott jelöltek közvetlen értesítést is kapnak. A díjazottak személyét a díjátadást követően a Novofer Alapítvány honlapján és a szaksajtóban is nyilvánosságra hozzák.

További felvilágosítás Garay Tóth János, kuratóriumi elnöktől (30/900-4850) vagy Kosztolányi Tamás, titkártól (fax: 319-8916, tel: 319-5111, e-mail: alapitvany@novofer.hu) kérhető.

CSR Hungary Díj

Újra pályázhatnak a felelősen működő cégek a CSR Hungary Díjra, mely a hiteles csr (vállalatok társadalmi felelőssége) támogatását tűzte ki célul. A jelentkezőket CSR menedzsment nagyvállalatok, CSR menedzsment kkv-k, Közös felelősség, valamint CSR Junior kategóriákban várják a szervezők, 2010. október 15-ig.

A CSR Hungary konferenciát 2006-tól, a díjat 2008-tól, valamint a CR Szerda klubeste-sorozatot 2007 márciusától tagintézményünk, az Atlantis Press működteti.

A bírálóbizottság összetételét tekintve az alapítók és az együttműködő üzleti, szakmai szervezetek arra törekedtek, hogy a gyakorlati üzleti életben, menedzsment rendszerben is jártas, tekintélyes magyar szakemberek több területről, több szempontból tudják megközelíteni a társadalmi felelősségvállalást. A bizottság elnöke Takács János, az Electrolux Lehel Hűtőgépgyár Kft vezérigazgatója. Tagok: dr. Gonda György, az IBS menedzsment tanszékének a vezetője, Mészáros Tamás, a Corvinus Egyetem rektora, dr. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke, dr. Rudnay János, a Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társaságának elnöke, Szabó Tamás, az SKF vezérigazgatója.

További információ: media@csrhungary.eu, tel.: 1/352-0957, www.csrhungary.eu
 
Felelős szerkesztő: dr. Antos László, Munkatárs: Kincses Anna
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevél-szerkesztőség: 1036 Budapest, Lajos u. 103.,
tel.: 453-6572, fax: 240-5625, e-posta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.