XX. évf. | 2010. június 29. | 13. szám
 

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Magyar Fiatal Tudósok Társasága
Innostart Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ
Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal
Magyar Szabadalmi Hivatal
Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság

Új tagok
Szakirodalom-figyelő
Sajtószemle
Várható esemény
Pályázati felhívás
 
 
 

Hírek | Magyar Innovációs Szövetség

Az Európai Partnerség a Kutatókért című uniós kezdeményezéshez kapcsolódó Nemzeti Akcióterv

A Magyar Innovációs Szövetség a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal felkérésére véleményezte az Európai Partnerség a Kutatókért című uniós kezdeményezéshez kapcsolódó Nemzeti Akciótervet.

Részlet a véleményből:
"...A második fejezet negyedik pontjában (2.4. Training of researchers) kiemelten szerepel, hogy a fiatal kutatók jelenlegi képzései nem elégítik ki korunk követelményeit. Nem csak szakmai-tudományos képzések lennének szükségesek, hanem, ezen túlmenően, az üzleti szemlélet alapjainak elsajátítása is, ez ugyanis kulcstényező az üzleti szférával történő hatékony együttműködésben.

A 2.4.2 alponthoz (International mobility) megjegyzendő, hogy az egyik legfontosabb probléma, amely miatt nem elég vonzó a kutatói pálya Magyarországon, a kereseti/megélhetési viszonyok. Külföldi magyar kutatók, illetve külföldi kutatók beáramlását az országba addig nem várhatjuk, amíg ebben jelentős változás nem következik be..."

A vélemény teljes szövege innovációs portálunk (www.innovacio.hu) Aktuális Rovatában olvasható, a Szövetség állásfoglalásai között.

Az akciótervvel kapcsolatban 2010. június 18-án, az NKTH-ban tartott megbeszélésen a Szövetség képviseletében dr. Antos László, ügyvezető igazgató vett részt. A megbeszélésen előterjesztett, módosított akciótervbe már beépítették a Szövetség lényegi észrevételeinek többségét, egy további észrevétel pedig ezután kerül beépítésre a végleges anyagba.

Kormányhatározat a KTIA-ra vonatkozóan

A Magyar Közlöny 2010. június 18-i, 105. számában jelent meg "A Kormány 1132/2010. (VI. 18.) Korm. Határozata a 2010. évi költségvetéssel összefüggő egyes feladatokról".

Részlet a határozatból:
"...A Kormány az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 38/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:...
...6. Az elkülönített állami pénzalapok tekintetében a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapnál és a Nemzeti Kulturális Alapnál a szerződésállományt át kell tekinteni, a rendelkezésre álló forrásokat úgy kell átcsoportosítani, hogy jelentős megtakarítás legyen elérhető. Az Alapok egyenlegének a 2010. évi költségvetési törvényben jóváhagyotthoz képest javulniuk kell, ezért a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapnál a 16 milliárd forint összegű, még nem folyósított támogatást a Kormány zárolja, a Nemzeti Kulturális Alapnál pedig 2 milliárd forintot zárol. A szükséges törvénymódosításokat elő kell készíteni.
Felelős: nemzetgazdasági miniszter
nemzeti erőforrás miniszter
nemzeti fejlesztési miniszter
Határidő: 2010. június 30..."

A KTIA értékelése

2010. június 22-én, az NKTH-ban műhelytalálkozót szerveztek a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap (KTIA) 2004. 01. 01. és 2009. 12. 31. közötti működésének átfogó értékeléséről szóló munkaanyagról. Az értékelést az Ernst&Young-GKI konzorcium végzi közbeszerzési eljárás alapján.

A műhelytalálkozót Csopaki Gyula, az NKTH elnöke nyitotta meg, az előadók pedig Bindics Judit, az Ernst&Young projektvezetője és Dr. Borsi Balázs, a GKI munkatársa, a projekt szakmai vezetője voltak.

A rendezvényen a Magyar Innovációs Szövetség képviseletében részt vett Dr. Szabó Gábor, elnök és dr. Antos László, ügyvezető igazgató.

Szabó Gábor lesz az SZTE rektora

2010. június 21-én a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szenátusa 32 szavazattal, 17 ellenszavazattal rektorrá választotta Dr. Szabó Gábort, akadémikust, a Magyar Innovációs Szövetség elnökét, aki július 1-től vezeti az intézményt.

Portálunk látogatottsága

Innovációs portálunknak (www.innovacio.hu) idén több mint 30000 látogatója volt, akik több mint 36,6 GB-nyi adatot töltöttek le. A látogatottság havi szinten meglehetően kiegyensúlyozott, átlagosan havi 5400-an látogatták meg oldalunkat. A letöltött adatmennyiséget tekintve a havi átlag 6,6 GB volt.

A Novatech 5.0 verseny I. fordulójának értékelése

A Magyar Innovációs Szövetség által, az INTEL Co. és a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával, ötödik alkalommal meghirdetett NOVATech.Com Innovációs Technológiai Üzleti Terv Versenyre a június 21-i határidőig 14 nevezés érkezett.

A versenyre a következő témakörökkel lehetett nevezni: félvezetők, gyártás, hardware; mobil és wireless; digitális otthon és fogyasztói elektronika; kiskereskedelmi és fogyasztói szoftverek; vállalati szoftverek és IT; energia és áram előállítás; nanotechnológia és biotechnológia.

A Tzvetkov Julián, az elan SBI Capital Partners vezérigazgatója, Szövetségünk alelnöke által vezetett magyarországi zsűri június 29-én, a MISZ székhelyén ülésezik, ahol értékelik a beérkezett angol nyelvű pályázati összefoglalókat és döntenek a továbbjutókról.
A második forduló beadási határideje augusztus 18., a díjátadásra szeptemberben kerül sor a Magyar Fiatal Tudósok Társaságának találkozóján. A regionális döntőt idén Budapesten rendezik meg, október 12-én.

"Kutató- és kiváló egyetemek Magyarországon"

2010. június 22-én konferenciát rendezett tagintézményünk, az Eötvös Loránd Tudományegyetem a Matthias Corvinus Collegiummal együttműködésben, a kutatási kiválóság jövőjéről "Kutató- és kiváló egyetemek Magyarországon" címmel, az ELTE dísztermében, Budapesten.

A konferenciát Dr. Hudecz Ferenc, az ELTE rektora nyitota meg, majd Dr. Réthelyi Miklós, nemzeti erőforrás miniszter tartott bevezető előadást a felsőoktatás-politikáról. A miniszter nem tudott konkrétumokat mondani arról, hogy milyen külön forrásokhoz juthatnak majd a kiemelt egyetemek.

Dr. Pálinkás József, az MTA elnöke előadásában részletesen ismertette a cím odaítélésének körülményeit és kifejtette azt az álláspontját, hogy a kutatóegyetemi pályázat során kiadott kiváló egyetemi cím elhibázott megoldás. Elsősorban azért tartja ezt helytelennek, mert erre a címre nem írtak ki pályázatot, így több esélyes egyetem nem is indult, valamint megtévesztőnek tartja kétfajta cím odaítélését, mivel az átlag szülő vagy tanuló a pályaválasztás során nem tudja ezeket megkülönböztetni, nem fogja tudni, melyik jobb a másiknál.

Ezután szakmai előadások következtek, melynek keretében Greiner István, a MISZ alelnöke is beszélt "A kutatóegyetemek helye az innovációban" címmel. Előadásában kitért arra, hogy a címnek egyértelmű megkülönböztető erővel kell bírnia a gazdaság szereplői számára is, hiszen mutatnia kell a K+F+I területen létrejött kritikus tömeg jelenlétét és a technológia transzferben szerzett gyakorlatot is. Kifejtette továbbá, hogy az egyetemek jövőképében meg kell jelenniük a kiemelt innovációkra létrejövő és egyetemi tulajdonban lévő vállalkozásoknak is, melyek kiindulópontjai lehetnek számos, a felsőoktatási egységnek jelentős anyagi sikert is hozó önálló gazdasági egységeknek.

Végül az öt kutató-, illetve az öt kiváló egyetem mutatta be a cím elnyeréséhez kapcsolódó terveit, elgondolásait.

Közép-európai innovációs kutatás a gazdasági fejlődésért

Tagintézményünk, a Közép-magyarországi Innovációs Központ (CHIC) 2009 júniusától egy éven át vizsgálta 8 közép-európai szervezetnél az Élő laboratóriumok (Living Labs) működését. Az Élő laboratórium egy együttműködési rendszer, melyben a gyártók a leendő felhasználókat már a termékfejlesztés kezdeti szakaszában bevonják a munkába. Így a végeredmény, a termék a piac és a felhasználók valós igényei szerint készül el.

A Nemzetközi Visegrádi Alap által támogatott kutatási projektben résztvevő magyar, szlovák és lengyel partnerek fő célja az volt, hogy felmérjék, hogyan járulhatnak hozzá az Élő laboratórium típusú együttműködések a gazdasági növekedéshez. A kutatás eredményei alapján javaslatokat fogalmaztak meg a kormányok és az önkormányzatok számára.

Magyarországon jelenleg 3 Élő laboratórium címmel rendelkező szervezet működik. Ezek a mórahalmi Homokháti Vidék(-fejlesztési) Élő laboratórium, a győri Járműipari Élő laboratórium, és a kecskeméti Kreatív Tudásközpont Élő laboratórium. A Corvinno Technológia Transzfer Központ Nonprofit Közhasznú Kft, valamint a CEU és a Corvin sétány létrehozásán dolgozó cégek konzorciuma szintén pályáznak a címre. A nemzetközi hálózat jelenleg 250 szervezetet tömörít.

A kutatás részletei és a megfogalmazott javaslatok a www.chic.hu/index.php?p=letoltesek linken, illetve a www.v4livinglabs.com weboldalon érhetők el, Élő laboratóriumok kutatás ismertető néven.

EUREKA és EUROSTARS elnevezésű nemzetközi projekt-tájékoztató

2010. június 10-én került megrendezésre a Nemzeti Kutatási és Technológia Hivatal és a NORRIA Észak-Magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség szervezésében az EUREKA és EUROSTARS elnevezésű nemzetközi projekt-tájékoztató. A projekt célja az európai és ezen belül a magyar ipar termelékenységének és világpiaci versenyképességének erősítése, illetve piacorientált K+F tevékenység támogatása nemzetközi együttműködési projektek formájában.

A rendezvényen Csuzdi Szonja, az NKTH EU Kutatási Programok osztályvezetője tartott előadást "Az EUREKA program és a hazai résztvevőket támogató pályázat" címmel. Ezután "A EUROSTARS program - Az innovatív KKV-k programja" alcímmel. Prof. Dr. Tisza Miklós, a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Mechanikai Technológiai Tanszék tanszékvezetője "Egy sikeres EUREKA/EUROSTARS projekt bemutatása a régióból" elnevezésű előadását hallgatták meg a résztvevők, melyben beszámolt az "Inkrementális lemezalakítás" nevű sikeres projektről. Az ülés záró előadását Vántora Virág, az NKTH EU Kutatási Programok Osztály referense tartotta, melynek címe "Egyéb nemzetközi pályázati lehetőségek KKV-k számára" volt.

A rendezvényen többek között a CoopEnergy Kft., a BAY-LOGI Logisztikai és Gyártástechnológiai Intézet, a Miskolci Egyetem, a MICRO EUROPE Kft, az Innovitas Kft., az AXIS Bt, az INNOCENTER Kft., a PEDINFO Kft., az Inntek Kft. és a Dél-Borsodi Egészségügyi és Szociális Klaszter vezetői vettek részt.

Hírek | Magyar Fiatal Tudósok Társasága

22. EU Fiatal Tudósok Versenye

A 19. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny zsűrijének javaslata értelmében a 2010. szeptember 24-29. között, Lisszabonban megrendezésre kerülő "22. EU Contest for Young Scientists" döntőjében az alábbi három, első helyezett pályázat képviselheti Magyarországot:

- Izomhuzal motor (pályázó: Böröczki Zoltán István)
- Informatikai modellezés és helyi hálózat az ökológia tanításának szolgálatában (pályázók: Balassi Márton és Horváth Dávid)
- Vastagbéldaganatok perifériás vérben kimutatható mRNS markere (pályázó: Molnár Anna).

Az EU-versenyre kiutazó delegációt Ivánka Gábor, a Magyar Fiatal Tudósok Társaságának vezetőségi tagja, a verseny zsűrijének tagja fogja vezetni.

A versenyzők első szakmai felkészítését a delegáció vezetője, illetve dr. Antos László, ügyvezető igazgató tartotta 2010. június 18-án, Szövetségünk székhelyén. A megbeszélésen a fiatalok által készítendő poszterről, illetve a versennyel kapcsolatos feladatokról esett szó.

Hírek | Innostart Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ

Az INNOREG KM RIÜ Khe. tagjaként az INNOSTART az alábbi információkat, híreket teszi közzé:

"JEREMIE Kockázati Tőke Információs Nap" volt 2010. június 24-én az INNOSTART - mint INNOREG KM RIÜ tag - szervezésében.

Az Európai Bizottság felismerve a mikro-, kis- és középvállalkozások létfontosságú gazdasági és társadalmi szerepét és azok finanszírozási forrásokhoz való hozzájutásának nehézségeit 2007-től "Közös európai források a kis- és középvállalkozásoknak" (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises, JEREMIE) címmel programot indított a kis- és középvállalkozók pénzügyi forráshoz való jobb hozzáférésének megteremtése érdekében.

Az INNOSTART azért szervezte az információs napot, hogy az érdeklődők minél több információt tudjanak meg a JEREMIE Kockázati Tőke Programról, vagyis hogy:
- Kiknek szól és hogyan működik a program?
- Hogyan lehet hozzájutni?
- Hogyan lehet és kell egy befektetőt megnyerni?
- A gyakorlatban hogyan zajlik egy befektetési tranzakció lebonyolítása?
- Milyen elvárásokat támaszt egy befektető a cégekkel szemben?

A rendezvényen, melyen 60 fő vett részt, az alábbi előadások hangzottak el:
1. Új Magyarország Kockázati Tőke (JEREMIE) Program feltételei; Pöstényi Péter, Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt.
2. Tőkegarancia lehetőségek; Zoltán Csaba, Start Tőkegarancia Zrt.
3. Üzleti terv készítése a befektető részére; Baranyai Gábor, QualyPlan Kft.
4. Befektetői prezentáció készítése; Makra Zsolt, INNOSTART
5. Befektetői elvárások; Berecz József, DBH Investment Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.
6. Comforce sztori: a cégalapítástól a kockázati tőkéig; Papp László Dávid, Comforce Kft.

Konferenciát szervezett a Tőkefinanszírozási Szolgáltató Klaszter

2010. június 15-én konferenciát szervezett az INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ által koordinált Tőkefinanszírozási Szolgáltató Klaszter (TSZK) az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Karán, az Európai KKV Hét programsorozat keretében. Az esemény célja az volt, hogy bemutassa a klaszter eddigi működését, létrehozásának hátterét, valamint áttekintést nyújtson a hazai klaszterek és a kockázatitőke-piac helyzetéről. A mintegy 35 résztvevő két blokkba szervezett előadásokból szerezhetett friss és gyakorlatias ismereteket a TSZK-t érintő két területről: a klaszterek ill. a kockázati tőke világáról.

A klaszter elnöke és egyben az INNOSTART igazgató-helyettese, Galambos Elemér köszöntette a résztvevőket és a délelőtt folyamán ő moderálta a konferenciát. Egy friss felmérés eredményeit ismertetve felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy rendkívül alacsony a hazai lakosság pénzügyi tudása és a hitelezés visszaszorulásával előtérbe kerülhet a saját tőke típusú finanszírozás Magyarországon.

Az első blokk előadásai a klaszterekről szóltak. Dr. Makra Zsolt, a házigazda TSZK menedzsere bemutatta az eddigi tevékenységüket és megjelölte a továbbfejlesztésének irányait. Elmondása szerint az indulás finanszírozását biztosító KMOP pályázat zárását követően stratégiai döntés előtt áll a hálózat: tevékenységét specializált szolgáltatóként folytatja és marad a kockázatitőke-piacon, vagy kitárja kapuit mind földrajzi, mind szektorális értelemben és együttműködésre törekszik más klaszterekkel.

Bendó Zoltán, a Pólus Programiroda képviselője előadásában a hazai klaszterpolitikával foglalkozott. A jelenlévők érdeklődését is kiváltotta a részletes és információgazdag prezentáció az eddigi lépésekről és várható eredményekről.

A Provice Kft. ügyvezetője, Pomázi Gyula az "AIPA Klaszter: A Mercedes beruházáshoz kapcsolódó alföldi gazdaságfejlesztési program katalizátora" címmel tartott előadást. Az AIPA tanácsadója és a program egyik alkotója elmondta, hogy a régió legjelentősebb beruházásának koordinációja egy rendkívül komplex feladat, és szeretnének tanulni a korábbi hasonló beruházások tapasztalataiból. Az AIPA Klaszter a térségben szerveződő példátlan összefogás intézményesítésének is tekinthető, amely szoros együttműködésre készül a TSZK-val.

A konferencia második blokkjában Papp László Dávid mutatta be vállalkozását, amely a JEREMIE program keretében elsőként jutott tőkeinjekcióhoz. A tőkebevonási folyamat tapasztalatait összegezve az ügyvezető többek között elmondta, hogy kockázati tőkéshez fordulni csak a tulajdonosok stratégiai céljainak meghatározása után lehet, és hogy tanácsadó szolgáltatásainak igénybe vétele tényleges értéket teremt.

Csuhaj V. Imre, a JEREMIE-nyertes Morando Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója a befektető szemszögből mutatta be a kockázatitőke-piac új lehetőségeit. A JEREMIE program és a Morando tőkealapja stratégiájának általános ismertetésén túl az előadó a tőkét kereső vállalkozásokkal és a tanácsadókkal szembeni elvárásokat és korábbi tapasztalatait is összegyűjtötte.

Hírek | Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal

KUTIT-ülés

A Kutatási és Technológiai és Innovációs Tanács (KuTIT) közzétette határozatait, melyeket 2010. június 2-i, budapesti ülésén fogadott el. Az ülés határozatai többek között a következők:

1, Javaslat a 2011. évi budapesti Az ICT Proposers Day előkészítésének, szervezésének támogatására
Határozat:
A Tanács megtárgyalta és egyetértett az ICT Pályázói Nap (Proposers Day) 2011. májusi budapesti szervezéséhez, illetve a hazai kutatói közösség felkészítéséhez szükséges magyar pénzügyi hozzájárulást a KTI Alapból történő finanszírozásával és azzal, hogy az NKTH erre a célra a pályázaton kívüli keretből 2010. és 2011. években összesen 30,7 millió forint összeget használjon fel.

2, A Mecenatúra pályázat stratégiájának módosítása
Határozatok:
1. A Tanács megtárgyalta és egyetértett a Mecenatúra pályázat stratégiájának módosításával.
2. A Tanács megtárgyalta és egyetértett azzal, hogy a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap forrásaiból a Mecenatúra pályázat 2010. évi pályaműveinek támogatására jóváhagyott 1 400 millió Ft keretösszegből 250 a 4.6 témakörre és 150 millió Ft a 4.7 témakörre - azaz összesen 400 millió Ft - kerüljön elkülönítésre a pályázat 4.6 és 4.7 altémaköreinek céljaira, a magyar EU elnökség alatt megrendezésre kerülő szakmai rendezvények szervezésének támogatására, melyből 2010. évre 300 millió, 2011. évre 100 millió kerül kifizetésre.
3. A Tanács javasolja a Hivatalnak, hogy amennyiben a Mecenatúra pályázat kerete az első két pontban foglaltak következtében kimerülne, úgy gyorsított eljárásban gondoskodjon a pályázat keretösszegének megnöveléséről.

3, Magyar Elnökségi konferenciák 2011-ben
A Tanács megtárgyalta és egyetértett, hogy az előterjesztésnek megfelelően a 2011. első félévében a magyar EU elnökség alatt megszervezésre kerülő, K+F+I tematikájú elnökségi konferenciák a MEC pályázatból kerüljenek finanszírozásra.

A KuTIT ülésein Szövetségünket dr. Pakucs János, tiszteletbeli elnök képviseli.

Az EU 7. Kutatási, Technológiafejlesztési és Demonstrációs Keretprogramjának egyszerűsítése

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal Információs napot szervezett 2010. június 16-án, az Európai Unió 7. Kutatási, Technológiafejlesztési és Demonstrációs Keretprogramja pályázati folyamataiban bevezetett és tervezett egyszerűsítési intézkedésekről. A 2007. január 1. és 2013. december 31. között tartó programban összesen 50,5 milliárd euróra pályázhatnak a tagállamok és társult országok kutatói, kutatói hálózatai, vállalatai. A program célja, hogy a tagállamok közötti kutatási együttműködések erősítésével, az erőforrások koncentrálásával olyan kutatási célok megvalósítását segítse, amelyek erősítik az európai ipar tudományos és technológiai alapjait, javítják Európa nemzetközi versenyképességét és elősegítik a társadalmi, gazdasági fejlődést.

A rendezvényen dr. Csopaki Gyula, az NKTH elnöke hangsúlyozta, stratégiai cél, hogy a magyar kutatók minél nagyobb összegeket, pályázati pénzeket "hívjanak le" az EU-s pályázati forrásokból. Az ehhez szükséges ismeretek megszerzésében segít a pályázóknak az NKTH.
Az információs napon elhangzott előadások megtalálhatóak az NKTH honlapján (www.nkth.gov.hu).

Közelgő magyar EUREKA-elnökség

EUREKA Miniszteri Konferenciát tartottak 2010. június 25-én, Berlinben. Az 1985-ben elindított EUREKA ipari kutatás-fejlesztési együttműködés célja Európa világpiaci versenyképességének erősítése a piacorientált kutatási projektek koordinálása és összefogása révén. Magyarország 2011 júliusától látja el egy éven keresztül az elnökségi teendőket.

A konferenciát megelőzően, ünnepélyes keretek között adták át az EUREKA Innovációs Díjat, amelyet a magyar Compuworx Kft. aktív részvételével megvalósult Onom@Topic+ projekt nyert. A projekt az EUREKA MEDEA+ (mikroelektronikai témájú) klaszter programján belül az európai állampolgári kártya rendszerrel, valamint mobil multimédia alkalmazások fejlesztésével foglalkozott.

Az EUREKA programról az NKTH honlapján található bővebb leírás: http://www.nkth.gov.hu/nemzetkozi-tevekenyseg/eureka/eureka-europai

A francia energia- és környezetgazdálkodási ügynökség innovációs fóruma

Június 23-án a francia Energia- és Környezetgazdálkodási Ügynökség (ADEME) szervezésében konferenciát rendeztek Párizsban a megújuló energiaforrások és az innováció kapcsolatáról, a társadalom és a gazdaság előtt álló, ezzel kapcsolatos kihívásokról és a 2050-ig várható fejlődésről.

Az elmúlt időszakban egyre inkább előtérbe került az ADEME, különösen azáltal, hogy az ügynökség lett a környezet- és energiagazdálkodási kutatás-fejlesztési és innovációs kísérleti projektek finanszírozója. Az ADEME által támogatott úgynevezett "demonstrátor projektek" lényege, hogy a laboratóriumi fázison túljutott, gyakorlatilag az ipari alkalmazás előtt álló K+F-eredményeket egy utolsó, megvalósíthatósági fázisban (félüzemi kísérletben) vizsgálják, mielőtt valóban sor kerülne a tényleges gyártásra, gyakorlati alkalmazásra.

A konferencia részben e projektek, részben az ADEME által különböző területeken készített vagy készülő megvalósíthatósági tanulmányok bemutatását célozta meg. Ez utóbbiak lényege, hogy az ügynökség a jelen és az előttünk álló évtizedek energetikai és környezetvédelmi kihívásaira adandó válaszokat próbálja meg szakterületenként összefoglalni, és az egyes forgatókönyvek megvalósulási valószínűségét megadni. A konferencia szerves részét képezte egy kiállítás, ahol a (közel)jövő járműveitől kezdve a jelentős, jövőbe mutató környezet- és energiagazdálkodási kísérleti programok bemutatásáig a látogató valóban átfogó képet kaphatott az előttünk álló hatalmas kihívásról.

A demonstrátor-projektek első pályázati rendszerét a 2009-2012-es ciklusra hirdették meg, a rendelkezésre álló forrás 325 millió euró, célja a Grenelle-csomag célkitűzéseinek minél eredményesebb megvalósítása. A pályázhatnak mindazon vállalkozások, akik készek új technológiai eljárásokat kifejleszteni és alkalmazni az energetikai és környezetvédelmi - különös tekintettel a klímaváltozás elleni küzdelemre - vállalások teljesítése érdekében. A pályázatok kiírását minden esetben megelőzi az egyes területeket lefedő megvalósíthatósági tanulmányok (feuille de route, road map) ADEME általi készítése, majd az erre alapozott pályázatok kiírása. A folyamatban három szaktárca vesz részt érdemben, a környezetvédelmi, a kutatási és az ipari.

A megvalósíthatósági tanulmányok készítésekor a szakértői csoportok a kutatás, a közgazdaság és az ipar szempontjainak figyelembe vételével 10-40 éves időintervallumra készítenek forgatókönyveket, meghatározzák az egyes leküzdendő technikai vagy egyéb akadályokat és azokat az eszközöket, amikre a kutatásnak szüksége van ezen problémák megoldására. Fontos része a tervezésnek a társadalom részéről várható reakciók vizsgálata is.

Letölthető dokumentumok: http://forumademeinnovations.ademe.fr/events.php?IDManif=556&IDModule=3
Az ADEME és a kutatás: http://forumademeinnovations.ademe.fr/files/modules/documents/ademe-vous-n-27-ademe-provocateur-de-recherche.pdf

Somogyi Norbert, TéT-attasé, Párizs

Hírek | Magyar Szabadalmi Hivatal

Magyar-amerikai szabadalmi együttműködés

A Magyar Szabadalmi Hivatal és az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatala új kísérleti együttműködést indít 2010. július 1-jétől, amely a gyors, olcsó és magas színvonalú szabadalmi oltalom megszerzését szolgálja mindkét állam területén. Ezzel lehetőség nyílik a jövőben a szabadalmak gyorsabb megszerzésére, a megállapodás értelmében ugyanis a találmány bejelentője a vizsgálat gyorsított lefolytatását kérheti a másik országban benyújtott szabadalmi bejelentése alapján.

A megállapodás mindkét hivatal számára lehetővé teszi a másik által korábban elvégzett munka hasznosítását, kölcsönös elismerését, ezzel elkerülve az újdonságkutatás megismétlését. Így a szabadalmi rendszer korszerűsítését és egyúttal egyszerűsítését célzó kezdeményezés a szabadalmaztatási idő lerövidítéséhez is vezet.

A magyar-amerikai intézményközi megállapodás - amely a korábban hazánkkal létrejött hasonló japán, finn, osztrák kétoldalú együttműködést követi -, a két ország közötti kereskedelmi forgalom nagyságát figyelembe véve, kiemelkedő gazdasági jelentőségű

Hírek | Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság

TEAM II projekt

A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) részt vett a TEAM II elnevezésű, az Európai Unió által támogatott projektben, melynek célja a nemzetközi közös mesterszakok akkreditációs módszertanának kidolgozása volt. A MAB kidolgozta és lebonyolította az egyik szak akkreditációs eljárását, és az eljárás keretében akkreditálta a Corvinus Egyetem egyik nemzetközi mesterszak indítását is. A MAB a projekt tanulságait megvitatja és kidolgozza a saját eljárását a jövőbeni nemzetközi szakok akkreditálására.

A projekt másik eleme a Qrossroads elnevezésű adatbázis, melyhez csatlakozik a MAB is. Egyenlőre csak általánosan Magyarország felsőoktatásának ismertetése érhető el, de rövidesen az összes akkreditált magyar felsőoktatási intézmény és szakjai is felkerülnek a http://www.qrossroads.eu/home oldalra.

A TEAM II zárókonferenciája Grácban volt, 2010. június 11-12-én. Az elhangzott előadások a www.ecaconsortium.net/main/events/documents/joint-programmes:-too-many-cooks-in-the-kitchen/4 oldalon elolvashatók.

Köszöntjük új tagjainkat!

Név | Tranzpress Kft.
Tagsorszám | 612.
Cím | 1037 Budapest, Szépvölgyi út 43.
Honlap | www.tranzpress.hu
Kapcsolat | Nagy Katinka
Telefon | 225-1426/58
Fax | 225-1427
E-mail | katinka.nagy@tranzpress.hu
Vezető | Szalay-Berzeviczky András
Telefon | 225-1426
E-mail | aszalay@tranzpress.hu

A TranzPress Kft. által üzemeltetett PressMonitor webalapú médiafigyelő- és elemző rendszer hazánk egyetlen nemzetközi média monitoring szolgáltatása. Segítségével a felhasználók több mint 50.000 kül- és belföldi - online, offline és közösségi média - forrást tudnak személyre szabott módon folyamatosan szemlézni. A TranzPress Kft. másik üzletágát tekintve Magyarország egyik leggyorsabban növekvő nyelvi szolgáltatója. Szoftverhonosítási és szakfordítási szolgáltatásaikat itthon és külföldön egyre bővülő ügyfélkörnek nyújtja.

Szakirodalom-figyelő

Luisa Anderloni, David T. Llewellyn, Reinhard H. Schmidt (szerk.): Financial Innovation in Retail and Corporate Banking - Pénzügyi innovációk a retail és a vállalati bankolásban - Edward Elgar, 2009
Dr. Osman Péter ismertetése


"A derivatívák pénzügyi tömegpusztító fegyverek, olyan veszélyek hordozói, amelyek jóllehet most csak lappanganak, halálosak lehetnek a pénzügyi rendszerre." Warren Buffett • "A pénzügyi innováció mára állandó és visszafordíthatatlan jelenséggé vált, amelyet ezért folyamatosan tanulmányozni kell, hogy megértsük a forrásait és a hajtóerőit, elemezzük a különféle formáit, értékeljük a pozitív és a negatív makrogazdasági kihatásait, és végül vizsgáljuk a szerves kapcsolatát a pénzpiaci közvetítők versenystratégiáival." Paolo Mottura, a pénzpiacok és pénzügyi intézmények professzora, Bocconi University, Milánó (Idézetek a könyvből)

A 11 tanulmányt felsorakoztató kötet a világelsők közé tartozó gazdasági szakkönyvkiadó Új horizontok a pénzügyekben és finanszírozásban c. sorozatának egyik új darabja. Mindhárom szerkesztője a banki pénzügyek egyetemi professzora, s rövid bemutatásaik szerint a szerzők is a szakterület kiváló ismerői.

Warren Buffett fenti idézete a legutóbbi, a világon cunamiként végig söprő pénzügyi válságban dermesztő valósággá vált. Óriási tanulópénzek árán mindenki végleg megtanulhatta, hogy az innováció a pénzügyek területén (is) egyaránt, és olykor egyszerre lehet jótékony, valamint romboló erő. Megtanulhattuk, hogy a piacnak csak a dajkamesékben létezik olyan önszabályozó és öngyógyító képessége, amely szükségtelenné tenné az igen alapos piacfelügyeletet, és az ésszerűen biztonságos működés biztosítását szolgáló adminisztratív intézkedéseket. Ezt a kötet is több ízben hangsúlyozza. Fontos tudnunk, hogy a pénzügyi termékek és szolgáltatások innovációja különféle hatásokat vált ki, s ez bonyolulttá teszi az értelmezésüket, még inkább a kezelésüket, felhasználásukat. Elvileg az innováció a haladás tényezője, amely közép- és hosszú távon hozzájárul a pénzpiacok hatékonyságának növeléséhez, ám a pénzügyi közvetítők által létrehozott innovációk rövidebb távon kedvezőtlen hatásokat kelthetnek. Ilyen a piacok hatékonyságának és áttekinthetőségének romlása, a tökéletlen működésük, amit e szereplők, például a bankok a maguk javára kiaknázhatnak. Az innovációk a pénzügyi közvetítők intézményi modelljeiben is átalakulásokat idéznek elő. Ez különösen veszélyes, mert módosítja működésük tartalmát és meghatározó jellemzőit anélkül, hogy a külső megjelenésükben komoly változás mutatkozna meg. Kritikus jelentőségűvé vált, hogy az új struktúrákban az ügyletek kockázatai egészen másként oszlanak meg a szolgáltatók és az ügyfelek közt, nemegyszer az utóbbiak tudta nélkül.

A kötet kulcsfontosságú témái: Az innovációk hatása a pénzpiacok hatékonyságára és azok stabilitására • Hogyan változtatják meg a pénzügyi innovációk a bankolás és a pénzügyi rendszer gazdasági alapjait, s milyen új bankolási modellek emelkednek ki • Hogyan járulnak hozzá a pénzügyi innovációk a pénzügyi rendszer hatékonyságához • Milyenek a kihatásaik a kockázatmenedzsmentre, valamint a pénzügyi stabilitásra • Hogyan kell fejleszteni a piacok szabályozását és felügyeletét. Különösen figyelemre méltó, hogy az igen mélyreható és önmagában is kiemelkedően tanulságos bevezető fejezet behoz egy rendkívül találó fogalmat: risk-shifting innovation, azaz a kockázat áthárítását szolgáló innováció.
Olyan lehetőségekről és veszélyekről szól az egész, amelyeket csak kellő szakmai felkészültség birtokában lehet jól kezelni. Ebben segít, nagyon sokat, ez a kötet

A. J. Baime: Híres piák - és nagy emberek, akiket ugyanúgy hívtak - Athenaeum Kiadó, 2010
Dr. Osman Péter ismertetése


"Nem tudod piába fojtani magad. Én próbáltam. Lebegsz rajta." • "Hé, ki vette ki a dugót az ebédemből?" • "A szeszfőzés tudomány, a helyes arányok eltalálása művészet" - Samuel Bronfman, szesz-nagyvállalkozó • "Csinálj ízetlen alkoholt a nagy tömegek számára bármilyen alapanyagból, de minél gyorsabban!" - a vodka titkos családi receptje • "Skóciában még a holdfényt is keverik" - utalva a kevert whiskyk gyártására (Idézetek a könyvből)

Az igazán menő ital összetétele: alkohol, egyéb folyadékok, íz- és illatanyagok, az előállítójának mesteri tudása és arra épülő művészete, sok-sok éven át gyarapodó jóhírnév, és rengeteg marketing. Aki nem hiszi, ebben az érdekes kötetben utána járhat. A szerző a Playboy magazin egyik vezető szerkesztője, ott pedig igencsak kell tudni írni, s úgyszintén a témát alaposan kiismerni. Így az ember innen is rá döbbenhet, hogy a különféle alakú, "ruházatú" palackokban nemritkán a termékfejlesztés csúcsteljesítményeivel találkozunk, részben technológiai értelemben, részben a piaci munkában. Azt mindenki tudja, hogy milyen óriási gazdasági jelentőségű üzletág az alkoholos italok gyártása és forgalmazása. Ízelítőt kaphatunk a boltokban abból is, milyen szédítően széles a termékválaszték. Ez a kötet a csúcskategóriás italokból ad 13+1 tételben egy kis válogatást, whiskykről, vodkáról, ginről, vermutról, rumokról, konyakról.

Szól magáról az italról, és - ami talán még érdekesebb is - annak történetéről. Az eredeti alcím jobb is: "Az emberek a pia mögött", vagyis akik azt létrehozták. És álljunk meg e szónál. Ízlés kérdése, ki érzi úgy, hogy a szöveg helyenként kissé erőltetetten laza, kinek hogyan tetszik a gyakran megjelenő "öreg piás" duma. A "pia" mindenesetre erre rímel, a könyv mondanivalójának nagy hányada viszont nemcsak igen érdekes, hanem valóban komoly. Nézzük a gazdasági vetületet, hogyan is áll össze ezeknek a termékeknek és általuk az azokat forgalmazó cégeknek a piaci értéke. A kötetben visszatérő szó a "titkos recept" - magyarán a know-how. Visszatérő szavak az ismertség, keresettség, a szóban forgó márka piaci rangja, vonzereje - ez mind az árban megjelenő hozzáadott érték, a forgalmazó cég immateriális vagyonának fontos alkotóelemei. A történetekben pedig láthatjuk azt is, hogyan hozták létre, építették fel ezeket. És amikor "komoly" mondanivalóról beszélünk, senki se gondoljon holmi száraz közgazdasági elemzésekre, fejtegetésekre. Érdekes, fordulatos történetmondást talál, gyakorta (ahogy jeleztük) igen laza előadásban. Igen kellemes hab a tortán, hogy még koktélrecepteket is kapunk - vállalkozó szelleműbbeknek még olyanokat is, mint a vodkánál a Bullshot: vodka és kétannyi marhahús leves, sóval borssal.

Emberek és történetek e híres italok mögött - akik és amelyek olyanná tették azokat, ahogy ma ismerjük. Egész kis esszék. Hogy legalább egyet kiragadjunk, olvashatjuk, hogyan virágzott fel az alkohol-biznisz Amerikában a szesztilalom idején, s micsoda ereje, tere volt a találékonyságnak: "kapcsolt üzemágakként" autójavítási szolgáltatás szeszcsempészeknek, továbbá alkohollal bélelt használt autók árusítása az alkalmi próbálkozóknak.
Tudjuk, a rangos ital az alkohol hatásán és az ízélményen túl, vagy inkább azon felül életérzést is ad. Utóbbira való képességét nem a gyártástechnológia adja, hanem ahogy a piacon, valamint az emberek köreiben felépítik. Trükkök, mesterfogások sora szól erről is.

I. N. Bronstejn, K. A. Szemengyajev, G. Musiol, H Mühlig: Matematikai kézikönyv - 9. kiadás, Typotex
Dr. Osman Péter ismertetése


Immár a 9. kiadásban kapható a legendás "Bronstejn", a matematikai tudás kincsestára. A matematika tudományának egyik meghatározó vonása, hogy soha nem avul el. A fejlődés nem fosztja meg az elért eredményeit az érvényességüktől és értéküktől, hanem továbbfejleszti, bővíti azokat, s újakat - akár egész új területeket és/vagy eszközrendszereket - teremt melléjük. Az először 1953-ban Moszkvában megjelent Bronstejn egymást követő kiadásai is így követték a tudomány fejlődését, ezért is töretlen és csorbítatlan a szakmai értéke a mai, immár 9. kiadásnak, amelyről a Typotex a honlapján elmondja, hogy alapja az 1998-as, jelentősen frissített és új fejezetekkel bővített német kiadás. A korábbi frissítések során megjelentek benne egyebek közt a halmazok, a valószínűségszámítás és a matematikai statisztika, a matematikai programozás és a numerikus módszerek, a 8. kiadás újdonságaként emelték ki az olyan témaköröket, mint pl. a dinamikus rendszerek, a számítógép-algebra, a fuzzy logika, a kombinatorikus algoritmusok, a kriptológia, a műszaki analízis új módszerei, és az algebra modern ágai. A jelenleginél a kiadó kiemeli, hogy olyan új területekkel is foglalkozik, mint pl. adatvédelem, pénzügyi matematika, a számítógépek használata, s olyan, igen komoly szoftverek leírásával, mint pl. a Mathematica vagy a Mapple.
Valójában nem tragédia, ha már nem tudjuk fejből valamennyi hajdan tanult képletet, módszert, megoldási technikát, hacsak azok nem napi munkánk részei. Azok száma pedig, akik követni tudják az új eredményeket, minden bizonnyal erőteljesen konvergál a nullához. Éppen arra valók az ilyen kézikönyvek, hogy utánanézhessünk ezeknek. Ezért a jelenlegi köpcös kötet, az 1209 oldalán sorakozó rengeteg matematikai ismerettel mindenképpen helyet érdemel a kezünk ügyében. A Typotex úgy jellemzi -s neki fenntartás nélkül hihetünk! -, hogy a matematika egészét átfogó munka, amely áttekintésre, ugyanakkor pontos fogalomalkotásra törekszik anélkül, hogy beleveszne a részletekbe, s ennek köszönhetően jól használható a gyakorlatban. Azt pedig a legtöbbünk döbbenten nézegeti benne, hogy mennyi újdonság jelent meg e tudományban (arról nem is beszélve, hogy mennyit felejtettünk a korábban ismertekből).
Igen sok józan igazság volt a hajdani műegyetemi jelszóban: a mérnöknek nem az a dolga, hogy mindig mindent fejből tudjon, hanem hogy mindig tudja, mit hol tud gyorsan megtalálni. Ebben az ilyesfajta kézikönyvek a legjobbak, merthogy a legjobban kezelhető és igazán megbízható források közé tartoznak. Amúgy még az is megkockáztatható, hogy ha a matematika valamely területe nem napi kenyere az embernek, akkor jól teszi, ha még annak is utánanéz, amiről úgy véli, hogy jól emlékszik rá. Jogosan mondogatta hajdani tanárunk, hogy a képletek nézegetése tisztítja a szemet.

A nagy fejezetek: • Aritmetika • Függvények és előállításuk • Geometria • Lineáris algebra • Algebra és diszkrét matematika • Differenciálszámítás • Végtelen sorok • Integrálszámítás • Differenciálegyenletek • Variációszámítás • Lineáris integrálegyenletek • Funkcionálanalízis • Vektoranalízis és térelmélet • Komplex függvénytan • Integráltranszformációk • Valószínűségszámítás és matematikai statisztika • Dinamikai rendszerek és a káosz • Optimalizálás • Numerikus módszerek • Matematikai programcsomagok • Táblázatok. Csupán a tárgymutató 56 oldalt tesz ki, a tartalomjegyzék 32-őt, az irodalomjegyzék 28-at. A könyv szakmai alaposságára és megbízhatóságára pedig garancia a Typotex mindenkor kiemelkedő gondossága.

Teljes körű sajtószemle

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll!)
A sajtószemle tagvállalatunk, a Hír-Adás Sajtógynökség és a Médiafigyelő Kft. segítségével készült.


Technika Műszaki Szemle, 2010. május 31., hétfő
NOVATECH.COM 5.0 VERSENY

Gazdasági Tükörkép Magazin, 2010. június, 8. oldal
Az előrelátó kockázati tőke nem sokat kockáztat
Európai élmezőnyben a magyar biotechnológia

Gazdasági Tükörkép Magazin, 2010. június, 10. oldal
Új innovációs centrum épül a Szegedi Biológiai Központban
Felfedezések kellenek az új eredményekhez
"...A Szegedi Biológiai Központ a Magyar Tudományos Akadémia legnagyobb kutatóintézménye. Ormos Pál biofizikus, akadémikus január elseje óta irányítja a négy intézetnek is otthont adó kutatóbázist..."

Gazdasági Tükörkép Magazin, 2010. június, 11. oldal
Gyors számítások a tudományokért
Gyógyító fejlesztések
"...Új utakon jár a tudományos számítások piacán a Chemistry Logic Kft., amely leginkább Omixon márkanéven megjelenő szolgáltatásairól ismert..."

Gazdasági Tükörkép Magazin, 2010. június, 12. oldal
Kiváló nemzetközi kapcsolatok, egyedi megoldások
Gyógyszermolekula építőkövek új katalógusban

Gazdasági Tükörkép Magazin, 2010. június, 13. oldal
Világszínvonalú kutatások mellett "hétköznapi" megrendelői igényeket is kielégítenek
A genomika személyre szabható

Gazdasági Tükörkép Magazin, 2010. június, 14. oldal
Szoros együttműködés a mikrobiológiától a technológiai megvalósításig
Az iparban hasznosítható eredmények kellenek

Gazdasági Tükörkép Magazin, 2010. június, 16. oldal
Egyszerűbb és gyorsabb DNS elválasztási módszert fejlesztettek ki
Az újdonságok jelentik a jövőt

Gazdasági Tükörkép Magazin, 2010. június, 18. oldal
Mennyire távoli megoldás a föld alatti darabáru-szállítás?
A fejlődés záloga a logisztikát "behálózó" innováció

Gazdasági Tükörkép Magazin, 2010. június, 55. oldal
Megvalósul-e a versenyképesség, az innováció és a zöldnövekedés?
Kész az újabb tíz évre szóló EU-stratégia
"...Az Európai Unió új, tíz évre szóló stratégiájának középpontjában - a versenyképesség fokozása érdekében - az innováció és a zöldnövekedés áll. Egyértelmű a cél: ismét megfelelő növekedési pályára állítani az európai gazdaságot..."

Hulladéksors, 2010. június, 4. oldal
Szövetség a jövő mérnökeiért

Mérnök Újság, 2010. június, 11. oldal
A IV. magyar műszaki értelmiség napja
Kik írják a történelmet?
"...Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke szerint az a társadalom, amelyből hiányzik a természettudományos műveltség, ön- és közveszélyes, a fejlesztőknek pedig minden korban arra kell törekedniük, hogy a meglévő megoldásoknál jobbat találjanak ki, hiszen "a kőkorszaknak sem azért lett vége, mert elfogyott a kő"."

Mérnök Újság, 2010. június, 30. oldal
Miért jó a hazai vállalatoknak, ha néhány diák versenyautót épít?
Turbómérnökök

Napi Ász, 2010. június 15., kedd, 4. oldal
Bolygót neveztek el Krisztáékról

"...Simon Dávid Szabolcs és Sugár Krisztina igen büszke lehet magára és mi is rájuk, ugyanis a Szent Margit Gimnázium két végzős diákja is a díjazottak között szerepelt a 2010-es Nemzetközi Tudományos és Innovációs Versenyen az Egyesült Államokban..."

Blikk, 2010. június 15., kedd, 5. oldal
Bolygót neveznek el a kis zsenikről

Bors, 2010. június 15., kedd, 6. oldal
Tiniket díjaztak

"...Kisbolygót neveztek el Sugár Krisztináról és Simon Dávid Szabolcsról, akik környezetbarát számítógépes hűtőrendszert alkottak. A két gimist egy tudományos versenyen díjazták az USA-ban..."

Magyar Hírlap, 2010. június 15., kedd, 16. oldal
Magyar dákok sikere az Egyesült Államokban

"...Simon Dávid Szabolcs és Sugár Krisztina közös találmányát szemléli..."

magyarhirlap.hu, 2010. június 15., kedd
Magyar dákok sikere az Egyesült Államokban

mon.hu, 2010. június 15., kedd

Bolygót neveznek el a kis zsenikről - Blikk

szon.hu, 2010. június 15., kedd
Bolygót neveznek el a kis zsenikről - Blikk

haon.hu, 2010. június 15., kedd
Bolygót neveznek el a kis zsenikről - Blikk

hirszerzo.hu, 2010. június 15., kedd
Bolygó lesz két magyar diákból

Lánchíd Rádió, 2010. június 15., kedd
"...Egy-egy földközeli kisbolygót neveztek el két magyar diákról egy nemzetközi versenyen való szereplésük miatt. A Szent Margit Gimnázium tanulói két rangos elismerést is begyűjtöttek az Egyesült Államokban megrendezett idei Nemzetközi Tudományos és Innovációs versenyen. A két fiatal egy saját tervezésű hulladékhő-pumpával nevezett be. Az általuk készített szerkezet a számítógép által termelt hőt hasznosítja, környezetbarát módon..."

Tempus Felsőoktatási Hírlevél, 2010. június 15., kedd
"Harsányi István-díj"

itbusiness.hu, 2010. június 15., kedd
Fókuszban az átütő technológiák

"...Az Intel és a Magyar Innovációs Szövetség jóvoltából  már ötödik alkalommal rendezik meg idehaza a NOVATech.Com innovációs versenyt. Még június 21-ig lehet jelentkezni..."

palyazatmenedzser.hu, 2010. június 15., kedd
Műszaki és természettudományi ismeretek oktatásának támogatása és népszerűsítése, valamint az ezt oktató pedagógusok elismerése

"...A hazai gazdasági élet meghatározó munkaadói szervezetei, a Magyar Rektori Konferencia tagjai, a Magyar Tudományos Akadémia vezetői, a Magyar Innovációs Szövetség állásfoglalásaikban kiemelt fontosságot tulajdonítanak annak, hogy a természettudományos és a műszaki ismeretek oktatása nagyobb teret kapjon a középiskolai oktatásban, emelkedjen a felsőoktatásban az ilyen szakokra jelentkezők száma..."

Magyar Nemzet, 2010. június 16., szerda, 6. oldal
Változó viszony az állam és a gazdasági szereplők között

"...Számtalan megerősítő tény szól amellett, hogy a gazdaság nemzetközi lemaradásának megállítása csak úgy lehet sikeres, ha végre-valahára megindul a versenyképesség átfogó javítása. S ehhez önmagában nem elegendő a bérköltségek folyamatos leszorítása, sokkal inkább a sokszor emlegetett gazdasági innovációs források minél sikeresebb megszervezése szükséges..."

Világgazdaság, 2010. június 16., szerda, 5. oldal
Verseny a jó projektekért
Megszülettek az első befektetési döntések a kockázatitőke-programban


Napló, 2010. június 16., szerda, 7. oldal
Sikeres diák a Lovassyból
"...Országos tudományos és technikai diákalkotó kiállításon 3. díjat nyert Janosov Milán, a Lovassy László Gimnázium tanulója a közelmúltban, aki az országos Szilárd Leó (nukleáris) fizikaversenyen is megmérette magát, itt a 14. helyen végzett, míg a XIX. Országos tudományos és innovációs tehetségkutató versenyről kiemelt dicsérettel térhetett haza..."

szegedma.hu, 2010. június 16., csütörtök
Szabó Gábor akadémikus: Nem vagyok forradalmár

"...Az SZTE rektorválasztásán Szabó Gábor jelenlegi rektor kihívója az azonos nevű akadémikus, az Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék egyetemi tanára, lézerfizikus, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke..."

Magyar Mezőgazdaság, 2010. június 16., csütörtök, 74. oldal
Méltó versenytárs az új szárítók piacán

"...IKR F3 adapter több szakmai elismerést kapott: Magyar Termék Nagydíjat, a Bábolnai Gazdanapok Különdíját és Magyar Agrár Innovációs Díjat..."

promenad.hu, 2010. június 17., péntek
Szabó Gábor akadémikus: Nem vagyok forradalmár

Napi Gazdaság, 2010. június 17., csütörtök, 1+2. oldal
Tucatnyi pályázat fut ki az idén

"...Mindössze öt hétig pályázhatnak a magyarországi nagyvállalatok a komplex technológiafejlesztésre elkülönített forrásokra, az ezt követő időszak lehetőségeiről egyelőre nincsenek hírek...
...Csak annyit jelentett be ugyanis Orbán Viktor miniszterelnök és Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, hogy az idén kifutó pályázatokhoz nem nyúlnak, ám a teljes támogatáspolitikát felülvizsgálják..."

Világgazdaság, 2010. június 17., csütörtök, 3. oldal
EU-pénz: utolsó lehetőség
Eltűnik egy sor, nagyvállalatoknak szóló pályázat

"...A jelenleg biztosnak tekinthető lehetőségek közé tartozik a következő hetekben megnyíló Vállalati innováció támogatása, illetve a Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása elnevezésű pályázat..."

Magyar Hírlap, 2010. június 17., csütörtök, 8. oldal
Új helyzetben
Támogatáspolitika


Zalai Hírlap, 2010. június 17., csütörtök, 12. oldal
Magyar diákok találmánya

Fejér Megyei Hírlap, 2010. június 17., csütörtök, 14. oldal
Magyar diákok találmánya

Dunaújvárosi Hírlap, 2010. június 17., csütörtök, 1. + 7. oldal
Két magyar diák

Vas Népe, 2010. június 17., csütörtök, 12. oldal
Magyar diákok találmánya

Napló, 2010. június 17., csütörtök, 16. oldal
Magyar diákok találmánya

Metropol, 2010. június 17., csütörtök, 16. oldal
Két diák és találmánya

"...Simon Dávid Szabolcs és Sugár Krisztina, a Szent Margit Gimnázium két végzőse díjat nyert az idei Nemzetközi Tudományos és Innovációs Versenyen..."

metropol.hu, 2010. június 17., csütörtök
Magyar diákok találmánya

IVSZ Hírlevél, 2010. június 17., csütörtök
Még lehet jelentkezni a NOVATech.Com 5.0 Innovációs Technológiai Üzleti Terv Versenyre - Nevezési határidő: június 21.

Figyelő, 2010. június 17-23., 20+21. oldal
Olajfolt-tanulságok
Kenneth Rogoff az új energia-kitermelő technológiák veszélyeiről


Figyelő, 2010. június 17-23., 24. oldal
Fontolva haladók

"...Sok év kell hozzá, amíg egy technológiai innováció tömegtermékbe megy át - magyarázta lapunknak Florent Menegaux, a Michelin személygépkocsi ágazati elnöke..."

m1 - Záróra, 2010. június 18., péntek
Vendég: Szabó Gábor fizikus
Szegeden szuperlézer építési indul. Hazánkban ettől fellendülhet az innováció.


Koine Magazin, 2010. 5. szám, 2010. június 18., péntek
Konferenciabeszámoló: IV. Magyar Műszaki Értelmiségi Napok

tranzit.hu, 2010. június 18., péntek
Szakértői figyelmeztetés: a megszorítások nem hoznak növekedést!
"...Rodrigues véleménye szerint Európának új módot kell találnia a növekedési politikái erősítésére. Először is, mondja, azon tagállamoknak, amelyek költségvetésüket átirányítják a kulcs növekedési politikák, mint a K+F és az oktatás felé, "több időt kellene kapniuk deficitjük és adósságszintjük csökkentésére"..."

ebroker.hu, 2010. június 18., péntek
Az orosz elnök megnyitja a 14. Nemzetközi Gazdasági Fórumot
"...Igor Szecsin miniszterelnök-helyettes Globális energia - A gázpiac jövője címmel tart előadást, Arkagyij Dvorkovics, Medvegyev tanácsadója pedig Technopolisz - Az innováció városa címmel tart mutatja be az amerikai Szilíciumvölgy tervezett orosz változatát..."

Magyar Hírlap Melléklet, 2010. június 19., szombat, 2. oldal
Sanatmetal: világszínvonalú magyar implantátum
"...Fontosabb díjak és elismerések: Nemzeti Minőségi Díj (2002), Ipari Innovációs Díj (2005), Magyar Termék Nagydíj (2006), Gábor Dénes Díj (2008)..."

Népszabadság, 2010. június 19., szombat, 11. oldal
Utolsó lehetőségek nagyvállalatoknak?
"...Márkus Csaba, a Deloitte Zrt. kutatás-fejlesztési és állami támogatások üzletágának igazgatója egy újabb, eddig nemigen említett szempontra hívja fel a figyelmet abból kiindulva, hogy a kormányzati kommunikáció keveset szól a nagyvállalatokról..."

Katolikus Rádió - Távolkép, 2010. június 19., szombat
"...Két fiatalember: Sugár Krisztina és Simon Dávid Szabolcs. Ők ketten a fiatal tudósok olimpiáján a kaliforniai San Joséban második helyezést értek el és egy kisbolygót is elneveztek róluk. Mi vezérelte őket, amikor elkezdtek foglalkozni a "Stirling motoros processzor-hűtő" megvalósításának kérdésével? Mi a szerepe az iskolának, a tanároknak a fiatalság pályaválasztásában, irányultságának a kialakulásában?..."

rtlhirek.hu, 2010. június 20., vasárnap
Meghúzza a nadrágszíjat az új kormány
Százmilliárdos spórolás az államigazgatásban
"...A minisztériumoknak összesen 40 milliárd forintot kell megtakarítaniuk. A legtöbbet a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának, 11 milliárd 805 millió forintot. Lesznek olyan intézmények is, amelyek a spórolás miatt nem kapják meg a még ki nem fizetett támogatásokat. A Kutatási és Technológiai Innovációs Alap 16 milliárd forinttól, a Nemzeti Kulturális Alap pedig 2 milliárd forinttól esik el..."

webradio.hu, 2010. június 20., vasárnap
Százmilliárdos spórolás az államigazgatásban

hirszerzo.hu, 2010. június 20., vasárnap
Százmilliárdos spórolás az államigazgatásban

Napi Ász, 2010. június 20., vasárnap
Elkezdte a kormány a spórolást
"...Itt nem állnak le a megszorításokkal, a mostani negyvenmilliárdon felül június 30-i határidővel a kormány a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapnál 16 milliárd forint, még nem folyósított támogatást zárol..."

Napi Gazdaság, 2010. június 21., hétfő, 1+8. oldal
Az éledő gazdaságot ne fojtsa el a forráshiány
"...Magyarország és az unió legnagyobb problémáját egyaránt az jelenti, hogy kevesen dolgoznak, a munkahelyteremtés azonban nem lehetséges a versenyképesség és az innovációs ráfordítások növelése nélkül - mondta lapunknak Futó Péter, az MGYOSZ elnöke, a BusinessEurope munkaadói csúcsszervezet frissen megválasztott alelnöke..."

Világgazdaság, 2010. június 21., hétfő, 3. oldal
Egyensúlyjavító intézkedések
Több mint 110 milliárd forintot vonna el a kormány az állami intézményektől, cégektől
"...Számottevően megnyirbálják a Kutatási és Technológiai Alapot, illetve a Nemzeti Kulturális Alapot: 16 milliárd, illetve 2 milliárd forintot vesznek el tőlük..."

Világgazdaság, 2010. június 21., hétfő, 7. + 9. oldal
Díjazták a legjobb tudósjelölteket
Tíz diák pályázata kapott elismerést a 19. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen
"..."Ez a verseny a sokfajta talentum közül a kreatív tehetséget keresi, illetve kutatja fel" - mondta Pakucs János, a szervezőbizottság elnöke..."

vilaggazdasag.hu, 2010. június 21., hétfő
Díjazták a legjobb tudósjelölteket

Világgazdaság, 2010. június 21., hétfő, 7. oldal
Nagyon kell az állam partnersége
A versenyképesség nem képzelhető el a vállalkozások megerősödésének és piacra jutásának elszánt segítése nélkül
Polgárné Májer Ildikó
"...A Magyar Innovációs Szövetség közép-magyarországi regionális képviselője..."

Világgazdaság, 2010. június 21., hétfő, 7. oldal
A jelen és a jövő feladatai
Társadalmi és szakmai projektpárbeszéd az innovációról
"...Többen is védelmükbe vették, sőt az amerikaival vetekedő minőségűnek tartják a 2004 óta "élő" innovációs törvényt, mások viszont azt kifogásolták, hogy Magyarországon nem elég világos és konzisztens a jogalkotás ezen a területen, ráadásul a törvény végrehajtása és az intézményrendszer nehézkes és bürokratikus...
...Kulcsár Péter, az Ipargazdasági Kutató és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója is egyetértett azzal, hogy a magyar innovációs rendszer totálisan szétaprózott, ezért (is) nem hatékony, "a sok bába közt elvész a gyerek"..."

Világgazdaság, 2010. június 21., hétfő, 7. oldal
Vonzóbb lesz a kutatás
Egyszerűsítési tervek az EU 7. keretprogramjánál

Világgazdaság, 2010. június 21., hétfő, 9. oldal
Innovatív fejlesztésekkel a környezetvédelemért
"...A fenti címmel rendezett konferenciát az ÖKOpolisz Klaszter mintegy nyolcvan résztvevővel. A rendezvény célja az innovációs lánc szereplőinek megszólítása és olyan termékek, technológiai fejlesztések bemutatása volt, amelyek jelentősen hozzájárulnak a környezetterhelés csökkentéséhez..."

Világgazdaság, 2010. június 21., hétfő, 10. oldal
Innováció: befektetés a jövőbe
Az OECD szerint a kormányok a legfőbb felelősei a végrehajtásnak, az élenjáró országok növelik a kiadásokat
"...Tudás, innováció, összefogás, vállalkozásbarát környezet, munkahelyteremtés, együttműködés, fejlődés, növekedés, emelkedő életszínvonal - nagyjából ezek a kulcsszavai a legfejlettebb ipari államokat tömörítő OECD innovációs stratégiájának..."

Világgazdaság, 2010. június 21., hétfő, 10. oldal
Alapítványi program a kutatás-fejlesztésért
Már legalább háromszáz együttműködésre kész magyar vállalat szerepel a TéT nyilvántartásában

Békés Megyei Hírlap, 2010. június 21., hétfő, 7. oldal
Tíz magyar diákot díjaztak
ÖTLETTŐL A MEGVALÓSÍTÁSIG Tudósjelöltek az innovációs versenyen

Új Dunántúli Napló, 2010. június 21., hétfő, 7. oldal
Tíz magyar diákot díjaztak
ÖTLETTŐL A MEGVALÓSÍTÁSIG Tudósjelöltek az innovációs versenyen

Nógrád Megyei Hírlap, 2010. június 21., hétfő, 5. oldal
Tíz magyar diákot díjaztak
ÖTLETTŐL A MEGVALÓSÍTÁSIG Tudósjelöltek az innovációs versenyen

Új Néplap, 2010. június 21., hétfő, 7. oldal
Tíz magyar diákot díjaztak

Tolnai Népújság, 2010. június 21., hétfő, 7. oldal
Tíz magyar diákot díjaztak

Petőfi Népe, 2010. június 21., hétfő, 1. + 7. oldal
Díjazták a legjobb tudósjelölteket

24 óra, 2010. június 21., hétfő, 1. + 7. oldal
Díjazták a tudósjelölteket

Somogyi Hírlap, 2010. június 21., hétfő 1. + 7. oldal
A legjobb tudósjelöltek

Heves Megyei Hírlap, 2010. június 21., hétfő, 7. oldal
Tíz magyar diákot díjaztak

fisz.hu, 2010. június 21., hétfő
Tudományos nyári kalandtábor
"...Természettudományos nyári kalandtábort szervez 16-20 éves fiataloknak a Magyar Innovációs Szövetség által indított THE program..."

noiszemmel.hu, 2010. június 21., hétfő
Tudományos nyári kalandtábor

origo.hu, 2010. június 21., hétfő
Tudomány és buli kifulladásig
"...A THE - azaz Tudományos, Hasznos, Emberi - program nagy sikerrel járja az ország középiskoláit, egy-egy alkalommal 2-300 diák előtt bemutatva, hogy a természet- és műszaki tudományok mennyire érdekesek és izgalmasak..."

epresso.hu, 2010. június 21., hétfő
Új rektor az SZTE élén
"...Július 1-től új vezetője lesz a Szegedi Tudományegyetemnek. Az epresso.hu információi szerint a fizikus Szabó Gábor tölti be az intézmény rektori tisztségét...
...Számos bizottság tagságát töltötte és tölti be, 1993-200-ig az SZTE TTK Doktori Tanácsának, 1998-1999-ig a Szegedi Felsőoktatási Szövetség Stratégiai Bizottságának, 1999-2006-ig az MTA Lézerfizikai és Spektroszkópiai Bizottságának, 1998-2000-ig az AB Plénumának és a Fizikai Szakbizottság elnöke, 2003-2006-ig a Magyar Innovációs Szövetség alelnöke volt, 2003 óta az Eötvös Loránd Fizikai Társulat főtitkára és 2007-óta a Magyar Innovációs Szövetség elnöke..."

nol.hu, 2010. június 21., hétfő
Új rektor a Szegedi Tudományegyetemen

index.hu, 2010. június 21., hétfő
Szabó Gábor akadémikus a Szegedi Tudományegyetem új rektora

hvg.hu 2010. június 21., hétfő
Lézerfizikus a Szegedi Tudományegyetem új rektora

inforadio.hu, 2010. június 21., hétfő
Szabó Gábor akadémikust választották a Szegedi Tudományegyetem új rektorává

hirextra.hu, 2010. június 21., hétfő
Íme az új rektor

edupress.hu, 2010. június 21., hétfő
Az innovációs szövetség elnökét választották rektornak Szegeden

delmagyar.hu, 2010. június 21., hétfő
Szabó Gábor fizikust választották az SZTE élére

Echo TV, 2010. június 21., hétfő
Szabó Gábor akadémikust rektorrá választották

szegedma.hu, 2010. június 21., hétfő
Szabó Gábor akadémikus az SZTE új rektora

Napi Gazdaság, 2010. június 22., kedd, Napi Innováció, 1. oldal
A SZIE és a PE közös projektet indít

"...Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében hárommilliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a győri Széchenyi István Egyetem (SZIE) és a veszprémi székhelyű Pannon Egyetem (PE) konzorciuma...
...a 3,2 milliárdos összköltségvetésű program célja a k+f+i és az oktatás fejlesztésével a felsőoktatás minőségének javítása, az intézmények vonzerejének, versenyképességének növelése..."

Napi Gazdaság, 2010. június 22., kedd, Napi Innováció, 1+3. oldal
Negatív spirálba kerülhet Magyarország
A veszély az, hogy akár a maláj innováció is megelőzheti a magyart

"...A ThalesNano Zrt. és a 2006-ban spin-off cégként alakult NanGenex Zrt. a következő években is folytatja intenzív nemzetközi terjeszkedését. A magyarországi k+f vállalkozásoknak egyre nagyobb problémát jelent a mérnök- és kutatóhiány - mondta a Napinak adott interjúban Heltovics Gábor, a NanGenex vezérigazgatója. Ürge László, a ThalesNano Zrt. vezérigazgatója szerint negatív spirálba kényszerítheti az országot, ha nem lesz a tudásalapú társadalmat megalapozó szakembergárda Magyarországon..."

Napi Gazdaság, 2010. június 22., kedd, Napi Innováció, 1+4. oldal
Egyre általánosabb a nyitott innováció
Sokkal fontosabbak a közösségi védjegyek a vártnál

"...A világ 30 országából érkezett összesen 160 szakember résztvevővel megrendezett konferencia a Technológiatranszfer - az innováció hajtóereje címet választotta mottójául és a szellemi vagyonnal, tulajdonnal való gazdálkodás különböző oldalait vette nagyító alá..."

Napi Gazdaság, 2010. június 22., kedd, Napi Innováció, 2. oldal
Versenyeztek a fiatal tudósok

"...Június 10-én adták át a 19. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjait. A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) által szervezett megmérettetésen egyénileg vagy kétfős csapatban pályázhattak a húsz évnél nem idősebb diákok. A három első helyezetten (akik részt vehetnek az EU fiatal tudósok versenyén Lisszabonban) kívül két második és négy harmadik helyezés volt...
...A MISZ különdíjában részesült legeredményesebb határon túli magyar fiatalként Bartha Noémi Eszter Beltenyészet a XXI. században? című munkájáért..."

Napi Gazdaság, 2010. június 22., kedd, Napi Innováció, 2. oldal
A fotoszintézist utánozzák

"...Michael Grätzelnek ítélték oda idén a világ legrangosabb innovációs kitüntetését, a Millennium Technology Prize-t, a róla elnevezett, szakértői vélemények szerint a napenergia hasznosítását forradalmasító fotovoltaikus celláért..."

Napi Gazdaság, 2010. június 22., kedd, Napi Innováció, 2. oldal
Hogyan rontsuk el az innovációt?

"...Stefan Lindegaard innovációs szakértő a BusinessWeekben megjelent listája tartalmazza a tíz leggyakoribb hibát, amellyel a cégek lerontják saját innovációs képességüket...
...Lindegaard innovációellenes listája
- Nincs innovációs stratégia
- Nem határozzák meg az innováció fogalmát
- Túlzott figyelem a belső képességekre
- Túlzott figyelem a nyílt innovációra
- Cégen belül egymástól elválasztott innovációs képességek
- Túlzott figyelem a gondolatokra, kevés az emberekre
- Gyenge networking-kultúra
- Túlzott figyelem a technológiai innovációkra
- Nem kerülnek be az alsóbb szinteken az innovációs folyamatba
- Az innováció sebességének lebecsülése
Forrás: BusinessWeek..."

Napi Gazdaság, 2010. június 22., kedd, Napi Innováció, 2. oldal
Hat magyar vállalkozás került a legjobbak közé

"...Jól szerepeltek a magyar kis- és középvállalkozások (kkv-k) a Europe Unlimited által szervezett, az év legjobb innovatív vállalkozása címért kiírt European Venture Contest budapesti fordulóján..."

Napi Gazdaság, 2010. június 22., kedd, Napi Innováció, 3. oldal
Magyar szoftverfejlesztőket díjaztak

"...Idén három cég nyerte el a Microsoft Magyarország innovációs díját. Az elismerést olyan szoftverfejlesztő cégek kaphatják meg, amelyek szakmai és üzleti szempontból egyaránt innovatív alkalmazásokat hoztak létre a társaság alkalmazásplatformján..."

Napi Gazdaság, 2010. június 22., kedd, Napi Innováció, 3. oldal
Újabb autóipari projekt indul

"...A jelenlegi infrastruktúrát megduplázva, rövidesen autóipari technológiai kompetencia-központtal bővül az Innonet Innovációs és Technológiai Központ Nonprofit Kft., mivel a Nyugat-dunántúli ROP pályázatán 400 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a győri ipari parkban működő Technonet projekt első ütemének megvalósítására..."

Napi Gazdaság, 2010. június 22., kedd, Napi Innováció, 4. oldal
Átalakul a gyógyszeripari kutatás-fejlesztés
A tünetek helyett a gyógyításra koncentrál a jövő gyógyszeripara


Népszabadság, 2010. június 22., kedd, 13. oldal
Kiotó-díj Lovász Lászlónak

"...Lovász László matematikus nyerte a japán Nobel-díjként is emlegetett Kiotó-díjat. Az elismerést évente három kategóriában - fejlett technológia, alaptudományok, művészetek és filozófia - osztják ki. Lovász az alaptudományok kategória nyertese. A kitüntetéssel fejenként 50 millió jen, körülbelül 128 millió forintos pénzdíj és egy 20 karátos aranymedál jár, amelyet novemberben Kiotóban adnak át..."

Népszava, 2010. június 22., kedd, 10. oldal
Állami nadrágszíjmeghúzás

"...Teljes felülvizsgálatot rendeltek el a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap és a Nemzeti Kulturális Alap szerződésállományát illetően..."

Világgazdaság, 2010. június 22., kedd, 4. oldal
Vonzóbb a tudomány, mint a sport

"...Az európaiak mintegy 80 százaléka érdeklődik a tudományos felfedezések és a technológiai fejlesztések iránt, míg 65 százalékukat érdekli a sport. Többek között ez derült ki az Eurobarometer felméréséből, amelynek eredményeivel kívánja alátámasztani az Európai Bizottság a kutatás-fejlesztés és innováció növekvő fontosságát..."

Számítástechnika, 2010. június 22., kedd, 13. oldal
Mobiltelefon, fizess!
"...Az iziSHOP ezen alkalmazásai és a továbbfejlesztett változatok (iziSHOP mTicket és eTicket) idén márciusban elnyerték a Magyar Innovációs Nagydíj Innovációs Különdíját is..."

Echo TV, 2010. június 22., kedd
Az innovációs szövetség nem ért egyet

"...A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) nem ért egyet azzal, hogy a kormány 16 milliárd forintot zárolt az innovációs alapban - mondta Szabó Gábor, a szövetség elnöke kedden..."

mfor.hu, 2010. június 22., kedd
16 milliárdot vonnak el az innovációtól

"...A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) nem ért egyet azzal, hogy a kormány 16 milliárd forintot zárolt az innovációs alapban - mondta Szabó Gábor, a szövetség elnöke kedden az MTI-nek..."

galamus.hu, 2010. június 22., kedd
Az innovációs szövetség nem ért egyet a 16 milliárd forint zárolásával

Magyar Hírlap, 2010. június 23., szerda, 7. oldal
Medvegyev technikázik

"...A fejlett technológiák és az innováció terén folytatandó együttműködésnek óhajtja szentelni a figyelmet kedden kezdődött amerikai útján Dmitrij Medvegyev orosz elnök, akinek vizitjét éppen ezért "innovációs látogatásnak" nevezte az amerikai fél..."

Magyar Nemzet, 2010. június 23., szerda, 8. oldal
Innovációs út

"...A fejlett technológiák és az innováció terén folytatandó együttműködésnek óhajtja szentelni a fő figyelmet tegnap kezdődött amerikai útján Dmitrij Medvegyev orosz elnök, akinek vizitjét éppen ezért az amerikai fél innovációs látogatásnak nevezte el. Az orosz vezetők közül elsőként látogat el Medvegyev a Szilíciumvölgybe, amelynek mintájára a Moszkva melletti Szkolkovóban akarnak létrehozni innovációs központot..."

Népszabadság, 2010. június 23., szerda, 2. oldal
Kétmilliárdot követelnek az Omninvesttől

"...Az Orbán-kormány nem adta fel, hogy visszaszerezze a Gyurcsány-kabinet által befektetett kétmilliárdot az Omninvesttől. A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) visszakéri a vakcinafejlesztésre adott támogatást. A cég nem akar fizetni: szerintük ők nem hibáztak..."

Világgazdaság, 2010. június 23., szerda, 1+4. oldal
Mostoha marad a k+f?
Tizenhatmilliárd forintot zároltak az innovációs alapnál; idén nem lesz új pályázat

"..."Érthetetlen és elfogadhatatlan; Magyarország ezzel a döntéssel visszafordult az innováció, a fejlődés útjáról" - így kommentálta a kormány lépését Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke. Sajnálatosnak minősítette, hogy a döntés meghozatala előtt semmiféle egyeztetés nem történt az innováció szakembereivel és civil szereplőivel...
...A kormány gazdasági programjának lényeges eleme a kutatás-fejlesztés és az innováció, ez utóbbin belül a kreatív iparágak ösztönzése. Az államtitkár ugyanakkor azt is értésre adta, hogy az egész állami kutatás-fejlesztési és innovációs finanszírozási rendszer logikáját, működtetését és intézményi kereteit szükséges áttekinteni..."

vg.hu, 2010. június 23., szerda
Mostoha marad a k+f?

Világgazdaság, 2010. június 23., szerda, 4. oldal
A cégek nyitottak a kooperációra
Vannak már kiváló példák az üzleti szféra és az egyetem kutatás-fejlesztési együttműködésére

"...Az üzleti szféra gondolkodása és viselkedése egyszerű: ha egy befektetés belátható időn belül nyereséggel megtérül számukra, akkor készek belevágni, amennyiben erre legfeljebb csak hosszú távon van esély, akkor óvatosabbak. Ezt Greiner István, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) alelnöke mondta..."

vg.hu, 2010. június 23., szerda
A cégek nyitottak a kooperációra


Világgazdaság, 2010. június 23., szerda, 16. oldal
Kiszárított k+f
Jegyzet

"...Tizenhatmilliárd forintnyi még nem folyósított támogatást zárol a kormány a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapnál. A lépés kőkemény, sőt akár katasztrofális következményekkel is járhat az érintett vállalkozásokra nézve..."

fn.hu, 2010. június 23., szerda
Milliárdos támogatást zárolt a kormány
"...Ugyanakkor Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke érthetetlennek és elfogadhatatlannak nevezte a döntést, főképp, hogy semmiféle egyeztetés nem történt a kormány részéről az innováció szakembereivel és a civil szereplőivel..."

hirszerzo.hu, 2010. június 23., szerda
Mostoha marad a k+f?

Modern Iskola, 2010. június 23., szerda, 12. oldal
Névadó magyar tanulók
"...Az idei Nemzetközi Tudományos és Innovációs Versenyen, az ISEF-en egy második helyezést és egy különdíjat kapott Sugár Krisztina és Simon Dávid Szabolcs..."

Forró Drót,2010. június 23., szerda, 6. oldal
MAGYAR SIKEREK az ifjú tudósok versenyén
"...Sugár Krisztina és Simon Dávid Szabolcs a budapesti Szent Margit Gimnázium végzős diákjai, akiket a Nemzetközi Tudományos és Innovációs Verseny (ISEF - Intel International Science and Engineering Fair) hazai társszervezete, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) delegált..."

Klub Rádió, 2010. június 23., szerda
"...A Magyar Innovációs Szövetség nem ért egyet azzal, hogy a kormány 16 milliárd forintot zárolt az Innovációs Alapba - mondta Szabó Gábor, a szövetség elnöke. Telefonnál: Szabó Gábor (Magyar Innovációs Szövetség elnöke)..."

Duna TV - Váltó, 2010. június 23., szerda
"...Falazás habarcs nélkül. Kiemelt elismerést kapott a Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton a Wienerberger Téglaipari Zrt. azért az új technológiáért, amelynek segítségével a falazási munka a korábbiaknál gyorsabb és gazdaságosabb lehet. Megszólal Tóth Balázs..."

origo - vállalkozói negyed, 2010. június 23., szerda
Zárolt 16 milliárd forint K+F forrást a kormány

Napi Gazdaság, 2010. június 24., csütörtök, 1+4. oldal
Felfüggesztett uniós pályázatok
"..A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség mai hatállyal felfüggesztett három kiírt uniós pályázatot szakpolitikai felülvizsgálat céljából. Ezek együttes kerete 18,4 milliárd forint volt. A lépés aligha okoz bárkinek gondot, hiszen az egyiknél a pályázatok beadása még el sem kezdődött, a másik kettőnél pedig jogos a módosítás, hiszen teljes volt az érdektelenség..."

Világgazdaság, 2010. június 24., csütörtök, 4. oldal
Újabb pofont kapott a kutatás-fejlesztés
"...Három kutatás- fejlesztési és innovációs pályázati kiírást függesztett fel június 24-i hatállyal a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ). Az uniós források magyarországi felhasználását menedzselő hivatal a honlapján (www.nfu.hu) szakpolitikai felülvizsgálattal indokolja a döntést, amely az Új Magyarország fejlesztési terv (ÚMFT) Gazdaságfejlesztési operatív programját (GOP) érinti. A felfüggesztett konstrukciók közül az egyiket (GOP-1.1.1) a piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység, a másikat (GOP- 1.1.2) a kutatás-fejlesztési központok, míg a harmadikat (GOP- 1.2.2) az innovációs és technológiai parkok támogatására hirdették meg..."

Népszabadság, 2010. június 24., csütörtök, 9. oldal
Három programot is felfüggesztett az NFÜ

Tolnai Népújság, 2010. június 24., csütörtök, 2.oldal
Versenyez és feltalál a diák
Otthoni EKG-t fejlesztett az ifjú feltaláló
"...Az elektronika-elektrotechnika szakmacsoportban tanuló fiatal az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen harmadik díjat kapott egy otthon használatos EKG (elektrokardiográfiai) eszköz kifejlesztéséért..."

eduline.hu, 2010. június 24., csütörtök
Réthelyi: korai az elitegyetemek támogatásáról beszélni
"...A két fél közötti viszonnyal kapcsolatban Greiner István, a Magyar Innovációs Szövetség alelnöke hangsúlyozta: ha gazdasági helyzetük azt megengedi, a vállalatok szívesen támogatják a felsőoktatási intézményeket. A gazdasági élet szereplőit ösztönző elemként említette az adminisztratív eszközöket, az információáramlás javítását, valamint az anyagi érdekeltség megteremtését..."

budaipolgar.hu, 2010. június 24., csütörtök
Kerületi diák innovációs sikere az Egyesült Államokban

Napi Gazdaság, 2010. június 25., péntek, 24. oldal
Gyorsítva lehet amerikai szabadalmat szerezni
"...A Magyar Szabadalmi Hivatal (MSZH) és az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatala új, kísérleti együttműködést indít július 1-jétől, amely a gyors, olcsó és magas színvonalú szabadalmi oltalom megszerzését szolgálja mindkét állam területén - adta hírül az MSZH..."

MSZH e-Hírek, 2010. június 25., péntek
Átadták a 19. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjait

itcafe.hu, 2010. június 25., péntek
Hővel hűtött processzor
"...Két magyar diák egy hőlégmotorral működő CPU-hűtővel díjat nyert az Intel innovációs versenyén. Szeretnék, ha a prototípusból idővel termék lenne..."

HVG, 2010. június 26., szombat, 65-66. oldal
Tudáspróba
OROSZ SZILÍCIUM-VÖLGY TERVE
"...Rendkívüli kedvezményekkel csábítana technológiai cégeket a Moszkva közelébe tervezett új innovációs központba az orosz elnök, ám kérdéses, sikerül-e létrehozni ott az amerikai Szilícium-völgy megfelelőjét..."

Népszava, 2010. június 26., szombat, 16. oldal
És még...
"...Díjat nyert két magyar diák egy hőlégmotorral működő CPU-hűtővel az Intel innovációs versenyén..."

Délmagyarország, 2010. június 26., szombat, 1. + 6. oldal
"A hallgatóság joga a jó egyetem"
"...Épp az ilyenféle civil kurázsit és a politikának irányt szabni képes "civil gerincet" hiányolja a hazai közéletből a tekintélyes Magyar Innovációs Szövetség működtetésében - most épp elnökként - részt vállaló Szabó Gábor..."

Délvilág, 2010. június 26., szombat, 1. + 8. oldal
"A hallgatóság joga a jó egyetem"

Magyar Hírlap, 2010. június 26., szombat, 12. oldal
Versenyképességünk
A gazdaságról magyarul
"...Az új kormány választási ígéretei között volt a gazdaság versenyképességének javítása. A gazdaság állapota azonban valószínűsíti, hogy ezt az ígéretet sem lesz könnyű betartani. A magyar gazdaság versenyképessége ugyanis az elmúlt nyolc évben folyamatosan és drámai módon romlott..."

Gazdasági Rádió - Reggeli Piac, 2010. június 27., vasárnap
"...Befagyasztották a költségvetés hiánya miatt az innovációs támogatásokat. Szabó Gábor a Magyar Innovációs szövetség elnöke kommentál..."

Magyar Nemzet, 2010. június 28., hétfő, 13. oldal
Főszerepben marad az innováció
"...Néhány év múlva a hazai előfizetők számára is elérhetővé válnak a jelenleginél jóval nagyobb sávszélességet kínáló NGMN (Next Generation Mobile Network) mobilhálózatok..."

Világgazdaság, 2010. június 28., hétfő, 3. oldal
Eureka: közeleg a magyar elnökség
"...A közelgő magyar Eureka-elnökség kiváló alkalmat teremt az innovatív magyar kis- és középvállalkozások számára a nemzetközi kutatás-fejlesztési együttműködésekbe történő bekapcsolódásra - közölte Berlinben, a június 25-i Eureka-konferencián a magyar delegációt vezető Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára..."

Klub Rádió - Vállalkozók klubja, 2010. június 28., hétfő
Interjú Dr. Szabó Gáborral az innováció magyarországi finanszírozásáról

Várható esemény

Sopronban, a VOLT Fesztiválon is bemutatkozik a hamis tárgyak kiállítása

A fesztivál ideje alatt, június 30. és július 3. között, a Lővér Kempingben mindennap 10-től 20 óráig nyitva tartó "Hamis ígéretek, valódi veszélyek" című kiállítás egy lakás elrendezését követve mutatja be, hogy a mindennapok során hol, milyen hamis tárgyakkal kerülhetnek kapcsolatba a fogyasztók. A lakás helyiségein, így a nappalin, gyermekszobán, hálószobán, konyhán és fürdőszobán végigkalauzolva a látogatókat, információs molinókkal és hamis tárgyakkal illusztrálják a hamis árucikkek megvásárlásával járó kockázatokat és veszélyeket.

A kiállításon a Magyar Szabadalmi Hivatal és a Vám- és Pénzügyőrség munkatársai kalauzolják körbe az érdeklődőket és válaszolják meg kérdéseiket. A hamisítók trükkjeiről, valamint a hamisítás ellen küzdő szakemberek munkájának kulisszatitkairól a VPOP munkatársai tartanak naponta többször is előadást.

További információ a kiállításról a http://www.hamisitasellen.hu/hu/hirek/2010/a-volt-fesztivalon-is-bemutatkozik-a-hamis-targyak-kiallitasa linken érhető el.

Pályázati felhívás

Magyar szakértők elhelyezése Kínában

Tagintézményünk, a TESCO Nemzetközi Együttműködési és Tanácsadó Kft. együttműködési megállapodást kötött a külföldi szakértők foglalkoztatására szakosodott kínai állami intézménnyel, a SAFEA-val és végrehajtó intézményével, a nemzetközi szakembercserét bonyolító nemzeti ügynökséggel, a CAIEP-pel. Az egyezmény EGYIK célja magyar szakemberek elhelyezése Kína intézményeinél és vállalatainál.

A felmérések szerint a következő 3-4 év alatt 50-150 magyar szakértő kiküldésére nyílna lehetőség elsősorban a környezetvédelem, a mezőgazdaság, a szoftveripar és az ipar számos egyéb területén. Tagintézményünk rendelkezésünkre bocsátotta Zheijang tartomány szakértő igényeit, melyet az érdeklődőknek tovább tudunk küldeni.

Az érintett projektek:
- Research and application of the high performance fiber composite
- Development of Pet Extrusion Compound Food
- Small wind power-driven generator system
- PMDC blushless motor
- Development Cone E-Model Measurement System
- Special Surfactant Technology Development
- To Study The Molecular Structure of Clam Meat Polysaccharide.
 
Felelős szerkesztő: dr. Antos László, Munkatárs: Kincses Anna
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevél-szerkesztőség: 1036 Budapest, Lajos u. 103.,
tel.: 453-6572, fax: 240-5625, e-posta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.