XX. évf. | 2010. június 15. | 12. szám
 

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Magyar Fiatal Tudósok Társasága
Innostart Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ
Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal
Magyar Szabadalmi Hivatal
Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság

Szakirodalom-figyelő
Sajtószemle
Várható események
Pályázati felhívások
 
 
 

Hírek | Magyar Innovációs Szövetség

A 19. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjátadási ünnepsége

Dr. Dux László, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, számos protokoll vendég, érdeklődő, valamint a sajtó képviselőinek jelenlétében került sor a 19. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjátadási ünnepségére 2010. június 10-én, a budapesti Millenáris Park B épületében, a Csodák Palotájában.

A rendezvényt Dr. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) tiszteletbeli elnöke, a szervezőbizottság elnöke nyitotta meg. Kiemelte, hogy ez a verseny a sokfajta tehetség közül a kreatív tehetséget keresi, illetve kutatja fel. Ezen kreativitás alapján az elmúlt 15 évet összegezve az EU-döntőn elért helyezések alapján 33 ország közül Magyarország a 2-3. helyen áll. Továbbá beszámolt arról a sikerről is, hogy most már 4 magyar fiatalról elnevezett földközeli kisbolygó kering a Nap körül.
Az ünnepségen prof. Réthelyi Miklós, nemzeti erőforrás miniszter nevében Dr. Dux László, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár mondott köszöntőt. Hangsúlyozta, hogy az új minisztérium céljai között továbbra is fontos szerepet kap a tehetségek felkarolása. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium mindent meg fog tenni, hogy a mai felgyorsult világban az erőforrások legcélszerűbb felhasználása mellett, a fiatalokra is több figyelem irányuljon.

Ezt követően Prof. Ormos Pál, az MTA SZBK főigazgatója, a zsűri elnöke értékelte a bírálóbizottság munkáját. A tavalyi 86-hoz képest idén tovább nőtt a beérkezett pályázatok száma, 91-re. Hangsúlyozta, hogy a tehetség nem pusztán a feltalálást jelenti, hanem az elgondolt ötleteket meg is kell valósítani. A játékosság, kísérletező kedv fontos tulajdonság, melyet a zsűri tagjai is megőriztek, és ezt előszeretettel alkalmazzák is egy-egy prototípus kipróbálásakor a zsűriüléseken.
 
A kiemelt dicséretben részesített és kiállított pályamunka készítőit, valamint a díjakban részesült fiatalok neveit és pályázataikat Pomezanski György, a Felkínálom Alapítvány elnöke, a zsűri tagja ismertette.

A MISZ különdíjában részesült, mint a legeredményesebb határon túli magyar fiatal:
- Beltenyészet a XXI. században? (pályázó: Bartha Noémi Eszter)

Az I., II. és III. díjakat Dr. Dux László és Prof. Ormos Pál adta át.

III. díjban részesült:
- Méhszívó berendezés méhrajok befogására (pályázó: Hajdu Gergő), a díjhoz gratulált Dr. Gordos Géza, a díjat felajánló MTESZ elnöke is. Füstös Géza, üzletfejlesztési vezető a Siemens Zrt. által felajánlott Siemens Junior Díjat is átadta Hajdu Gergőnek.
- HomeEKG rendszer (pályázó: Orgován József), a díjhoz gratulált Dr. Gordos Géza, a díjat felajánló MTESZ elnöke is.
- HidRoBot (pályázók: Erdélyi Soma és Kovács Dániel), a díjhoz gratulált Dr. Gordos Géza, a díjat felajánló MTESZ elnöke is.
- Méregből gyógyszert (pályázó: Juhász Dorottya). A díjhoz gratulált Dr. Kuti László, a díjat felajánló Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke is.

II. díjban részesült:
- A kerékpár újragondolása, egy új környezettudatos közlekedési eszköz, a Step'n'Roll (pályázó: Lipécz Ádám). A díjhoz gratulált Dr. Kőhalmi Zsolt, a díjat felajánló Puskás Tivadar Közalapítvány elnöke is.
- CapControl (pályázó: Gyöngyösi Tamás). A díjhoz gratulált Jakab Roland, a díjat felajánló Ericsson Magyarország Kft. marketing és kommunikációs igazgatója is.

I. díjban részesült, és részt vehet az EU Fiatal Tudósok Versenyén, Lisszabonban:
- Molnár Anna, aki a rosszindulatú vastagbél daganatok szűrésére fejlesztett ki egy új, érzékenyebb és pontosabb módszert. A daganatos bélhámsejtek elváltozásainak információi bekerülhetnek a nyirokcsomóba, ahol az immunsejtek felfogják ezeket, majd a vérbe kerülve, mint fehérvérsejtek hordozzák az ezekre előkészített immunválaszt. A fiatal által elvégzett vizsgálatok szerint a teljes genomszűrés alapján lehetséges a helyi betegségekre jellemző vérbeli molekuláris markerek azonosítása. A díjhoz gratulált Dr. Simig Gyula, a díjat felajánló Egis Gyógyszergyár Nyrt. kutatási igazgatója is.
- Böröczki Zoltán István, aki egy új típusú elektromos motort készített, mely nem a hagyományos (elektromágneses) módon, hanem termodinamikai elven működik. A motor meghajtását izomhuzalok végzik, melyek hő hatására összehúzódni is képes memóriahuzalok. Az összehúzódás során a huzalok munkavégzésre is képesek, ezt használta fel a pályázó forgómozgás előállításához. A díjhoz gratulált Posteinerné Toldi Márta, a díjat felajánló MSZH elnökhelyettese is.
- Balassi Márton István és Horváth Dávid, akik egy számos iskolatípusban sikerrel használható számítógépes modellt dolgoztak ki, mely segítségével rekonstruálhatók olyan konkrét esetek, amelyek mélyebb megértése közelebb visz a környezettudatosság megerősödéséhez és a fenntartható fejlődés megvalósításához - melyben az egyéni felelősségen túl a műszaki és természettudományoknak kulcsszerepe van. A díjhoz gratulált Dr. Csopaki Gyula, a főtámogató NKTH elnöke is. Dr. Szabó Gábor a Stockholm International Youth Science Seminarra történő utazást tanúsító oklevelet is átadta Balassi Márton Istvánnak.
A bírálóbizottság döntése értelmében, az I. és II. díjban részesült pályázók által megjelölt egy-egy tanár (Réti Mónika, Dr. Daróczi Csaba Sándor és Vizi Tibor) egyszeri, 100 000 Ft-os ösztöndíjban részesült.

A díjátadás után Dr. Szabó Gábor méltatta a fiatal tehetségeket és kiemelte, hogy az eredmények nem mindig jönnek azonnal. A fiatalok buzdítása érdekében azonban hozzátette, hogy a kitartó munka mindig meghozza előbb-utóbb a gyümölcsét. Zárszóként pedig a kiállítás megtekintésére invitálta a jelenlévőket.

A 19. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny végeredményét Hírlevelünk 12. számához mellékeltük, ill. innovációs portálunkról (www.innovacio.hu) is letölthető.

Az NFÜ válaszai a MISZ véleményeire

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megküldte válaszait Szövetségünk korábban kiadott véleményeire a következő pályázati felhívásokkal kapcsolatban:

- Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása (GOP 1.1.1):
- Vállalati innováció támogatása (GOP 1.3.1.A, B)
- Mikro- és kisvállalkozások technológia fejlesztése (GOP 2.1.1.A)

A vélemények teljes szövege és az NFÜ válaszai innovációs portálunk (www.innovacio.hu) Aktuális Rovatában olvashatók, a Szövetség állásfoglalásai között.

Adatbázisépítés, tudásvagyon

A Magyar Innovációs Szövetség Felsőoktatási Tagozata "Adatbázisépítés, tudásvagyon" címmel tartott szakmai beszélgetést 2010. június 2-án, az ELTE Tanári Klubjában. Mintegy 40 fő vett részt az eseményen a MISZ-tagok és a technológiatranszfer irodák képviseletében.

A házigazda, Antoni Györgyi (a MISZ Felsőoktatási Tagozatának elnöke) köszöntője után Lacza Zsombor "Tudásbázis felmérés egyetemi környezetben: Mit érhetünk el vele és mit várunk hiába tőle?" címmel tartotta meg prezentációját, bemutatva a Semmelweis Egyetem gyakorlatát, a felmérés nehézségeit.

A Pécsi Tudományegyetem tudástérképének elkészítése során alkalmazott módszereket Dobay Kata mutatta be. A résztvevők megismerhették az egyetem saját fejlesztésű szoftverét, mely igen széles körben igyekszik felmérni az intézmény tudásbázisát.

Nádai László az Óbudai Egyetem képviseletében beszélt a kutatóegyetemi pályázat tapasztalatairól, az egyes intézményekről rendelkezésre álló teljesítménymutatókról, adatbázisokról, az önértékelés csapdáiról.

Végezetül az ELTE spin-off hálózatkutató cége, a Maven7 vezetője, Ruppert Péter adott elő egy rövid prezentációt az ELTE tudástérképének elkészítése kapcsán alkalmazott módszerről, az alkalmazott szoftverről. A módszer nagy érdeklődést váltott ki, további együttműködési lehetőséget kínálva a technológiatranszfer irodák számára.

A program kötetlen beszélgetés keretében folytatódott. A résztvevők a bíznak az együttgondolkodás folytatásában.

THE Roadshow és THE Nyári Kalandtábor

2010. június 1-én a Roadshow békéscsabai állomására érkezett. Az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégiumban sok érdeklődő diák fogadta a programot, melyet Burus Tünde, a THE Program munkatársa mutatott be, majd Zalai Károly, a Richter Gedeon Nyrt. részéről "Karrierlehetőségek a gyógyszeriparban" címmel tartotta meg előadását. Őt Weltsch Zoltán, a BME Járműgyártás és Javítás Tanszék tanársegédje követte, aki "Tanuljunk a természettől!" címmel beszélt különleges tapasztalatokról, a természet és a műszaki-tudományok kapcsolatáról. Előadásában kiderült, milyen kapcsolatban áll a zsiráf és a földmunkagép, a robotrepülő és a méhek, vagy hogyan kapcsolódhat a denevér és a radar. A természet csodáit megfigyelve a mérnökök egyre gyakrabban tudnak új elveket és felhasználást kidolgozni, ha a természet által évezredek alatt csiszolt rendszereket és élőlényeket figyelik.

2010. június 8-án a budapesti Szent László Gimnáziumban volt az idei tanév utolsó THE Roadshowja. A helyszínen Bartók Marcell, projektvezetője mutatta be a programot, majd Sík András, az ELTE geográfus-planetológusa ismertette a Mars-kutatás legújabb eredményeit. A vállalati előadók részéről a Siemens Zrt. képviseletében Füstös Géza tartott előadást, "Innovatív technológiák mindennapi használatra" címmel. Kuti János, megbízott tanulmányi alelnök(Óbudai Egyetem HÖK)  az egyetem és a hallgatói élet lehetőségeiről beszélt a diákoknak.

A programot mindkét helyszínen Tóth Pál, Fizibusz program képviseletében zárta, látványos természettudományos kísérletekkel. A nyári szünet után szeptember 6-án, Győrben folytatódik a rendezvénysorozat, és az idei évhez hasonlóan minden héten meglátogat egy középiskolát az ország különböző pontjain.

A tudománynépszerűsítés viszont nem áll meg, a THE Program idén először, hagyományteremtő jelleggel szervezi meg a THE Nyári Kalandtáborát, 2010. július 28-30. között, a Börzsönyben található Törökmezőn. Itt a 16-20 év közötti diákok egy közös túlélőtúrán vehetnek részt Magyarország legnagyobb K+F vállalatainak vezetőivel.

Bővebb információ: http://the-online.hu/aktualitasok/reszletek/1761_legyel_ott_a_nyar_ legtudomanyosabb_legkalandosabb_programjan/

XX. Öveges József Fizikaverseny

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Általános Iskolai Oktatási Szakcsoportja idén 20. alkalommal rendezte meg az Öveges József Fizikaversenyt, melyet a Magyar Innovációs Szövetség és több tagvállalatunk is támogatott. A versenyre - melynek fővédnökei Göncz Árpádné és Giovan Battista Campagnola, az Olasz Köztársaság magyarországi nagykövete voltak - 1113 tanuló nevezett, a 2. fordulóba 580-an jutottak tovább, a döntőbe pedig 74 hazai és 10 határon túli tanuló került be. 

A verseny döntőjét 2010. május 28-30-án, Győrött rendezték meg, a megnyitó és az eredményhirdetés a győri Városháza Dísztermében volt. Az elsődíjas versenyzők teljesítménye 90% feletti, a második díjas versenyzőké 84% feletti, a harmadik díjasoké pedig 78% feletti volt. A díjazottak listája a http://www.kfki.hu/elftaisk/ oldalon olvasható.

Európai Vállalkozási Verseny budapesti fordulója

A magyar kis- és középvállalkozásoknak 2010-ben is lehetőségük nyílt megmérettetni magukat "Az év legjobb innovatív vállalkozása" címért a Europe Unlimited által szervezett European Venture Contest budapesti fordulóján, 2010. június 7-én, a Novotel Centrum Hotelben. A rendezvényen a támogató NKTH elnöke, Dr. Csopaki Gyula és a versenyt koordináló ITD Hungary vezérigazgatója, Kilián Csaba is köszöntőt mondott.

Az eseményen 44 vállalat (ebből 25 magyar) vett részt. A versenyen kívül "Venture Academy" néven képzést is szerveztek, amelynek során cégre szabott tanácsadást nyújtottak a jelentkezőknek.

A továbbjutott cégek a 2010 decemberében, Düsseldorfban megrendezésre kerülő Európai Vállalkozások Találkozóján vívhatnak meg egymással. Innen 25 döntős jut tovább, akik közül Barcelonában választják ki 2010 legjobb innovatív vállalkozását. A versenyen fődíja 90 ezer euró.

A budapesti versenyen részt vevő vállalkozások nagy része az információtechnológiai területről érkezett; rajtuk kívül még tiszta technológiákkal, illetve élettudományokkal foglalkozó cégek mutatták be projektjeiket. Magyar szempontból sikernek tekinthető, hogy összesen hat hazai vállalkozás került be a legjobb tíz közé és a szabályok értelmében a zsűri további négy magyar céget juttatott a düsseldorfi fordulóba.

Innováció a közigazgatásban és a közszférában

2010. május 27-én és 28-án "Innovation in the public sector" ("Innováció a közigazgatásban és a közszférában") címmel műhelyvitára került sor Magyarország EU-elnökségre való felkészülésének jegyében. Az esemény szakmai szervezője dr. Inzelt Annamária, tagintézményünk, az Innovációs Kutatóközpont (IKU - Pénzügykutató Zrt.) igazgatója volt, megvalósulását pedig az NKTH támogatása tette lehetővé.

A találkozó lehetőséget biztosított Európa vezető szakembereinek, hogy kifejtsék a témával kapcsolatos álláspontjukat. Az előadók és résztvevők az EU és az OECD szakértői, illetve jelentős külföldi szervezetek (többek között a brit BIS, NESTA és NHS, a norvég Tudományos Tanács, az olasz CNR, a dán CFA) munkatársai voltak. Magyarországot a hazai közigazgatási és közintézményi szféra jeles szakértői képviselték. Dr. Keith Smith (BIS) vitaindító beszédében hangsúlyozta: az innovációnak kulcsszerepe van a világgazdasági válságból való kilábalásban.

A rendezvény résztvevői megvitatták, hogy a közigazgatásban és a közszférában megvalósuló innovációk mennyiben segítik elő a közszféra hatékony működését, illetve hogy az innovatív közigazgatás mennyire képes a közszolgáltatások minőségének javítására, új munkahelyek teremtésére, valamint a magánszféra innovációs teljesítményének segítésére a válságból való kilábalás érdekében. A közszféra és a közigazgatás innovációjának három fő területe köré összpontosult az eszmecsere: a központi kormányzatban, a helyi önkormányzatban, illetve az egészségügyi szektorban, illetve a közszektor innovációinak mérési problémái.

Az esemény weboldala: http://www.penzugykutato.hu/hu/node/738

Hírek | Magyar Fiatal Tudósok Társasága

Stockholm International Youth Science Seminar

A Magyar Innovációs Szövetség mint a Stockholm International Youth Science Seminar (SIYSS) magyarországi képviselője 2002 óta minden évben delegálhat egy fiatal magyar kutatót a Nobel-díj átadási ünnepségén és az azt megelőző egyhetes stockholmi tudományos fórumon való részvételre.

Az idei kiválasztásra 2010. június 3-án került sor, Szövetségünk irodájában. Kilenc fiatal meghallgatása után a MISZ által felkért négyfős zsűri döntött a részvételről. A zsűri tagjai voltak:
- dr. Kroó Norbert, az MTA alelnöke;
- dr. Csermely Péter, a SOTE professzora;
- Laki Balázs, az ELTE hallgatója, a 2008. évi SIYSS magyar résztvevője;
- Hunyadi Áron, a BME hallgatója, a 2009. évi SIYSS magyar résztvevője.

A döntés értelmében a 2010. decemberében megrendezésre kerülő 35. Stockholm International Youth Science Seminar magyar résztvevője Balassi Márton István, az ELTE Informatikai Karának hallgatója lesz, aki 2009-ben második, idén pedig első díjat nyert az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen.

Hírek | Innostart Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ

Az INNOREG KM RIÜ Khe. tagjaként az INNOSTART az alábbi információkat, híreket teszi közzé:

- Magyar-szlovén partnerkapcsolatok kialakítása
Az INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ - mint az INNOREG Közép-Magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség és az Enterprise Europe Network Magyarország projekt-konzorcium tagja, valamint az ITD Hungary Zrt., az Enterprise Europe Network Magyarország projekt konzorciumvezetője a szlovén partnerszervezetek együttműködésével és az Informatikai Vállalkozások Szövetségének szakmai támogatásával magyar-szlovén partnerkapcsolatok kialakítását elősegítő rendezvényt szerveztek 2010. május 27-én, Budapesten. A főleg az eHealth területén aktív vállalkozások, kutatók és egyetemek számára szervezett rendezvény célja az volt, hogy akár kutatási együttműködések kialakítására, közös projektek kidolgozására, akár a már meglévő kutatási eredményekre alapozott technológiai transzfer és kutatás-hasznosítási együttműködések kialakítására nyíljon lehetőség.

A szlovén Enterprise Europe Network konzorciumvezetője, a Jozef Stefan Institute vállalta a szervezést szlovén részről, melybe bekapcsolódtak a magyarországi szlovén nagykövetség munkatársai, a Szlovén Technológiai Ügynökség, valamint a Ljubljanai Technológiai Park is. Megtisztelte jelenlétével az eseményt Szlovénia Magyarországra akkreditált nagykövete Darja Bavdaž Kuret, aki röviden köszöntötte a mintegy 50 fős közönséget.

Pongorné dr. Csákvári Marianna, az INNOSTART ügyvezető igazgatója, és a nagykövet asszony bevezető köszöntése után dr. Csopaki Gyula, az NKTH elnöke a nemzetközi tudományos és technológiai együttműködési lehetőségekről tartott előadást, majd Lukács Lajos, az IVSZ eHealth munkacsoportjának vezetője adott rövid áttekintést az eHealth missziójáról és kihívásairól. Mojca Skalar Komljanc, a Szlovén Technológiai Ügynökség munkatársa a Szlovéniával kialakítható nemzetközi együttműködési lehetőségekről tájékoztatta a résztvevőket. Ezután dr. Szmolenszky Ágnes, a TéT Alapítvány igazgatóhelyettese az EU 7. Keretprogramjának támogatási rendszeréről, nyújtott áttekintést, majd lehetőség nyílt K+F projekt ötletek bemutatására is. A részvevők körében élénk eszmecsere alakult ki a támogatási rendszer hatékonyságáról, a szlovén-magyar együttműködési lehetőségekről.

A délután folyamán sor került a kétoldalú találkozókra, ahol a 23 szlovén és magyar szervezet összesen 38 tárgyalást folytatott. A szlovén és magyar partnerek között lebonyolított sikeres tárgyalások reményt adnak konkrét közös projektek kialakítására, hozzájárulva ezzel a két ország eddig is eredményes technológiai együttműködéséhez.

- Az "Európai KKV HÉT" záró rendezvénye
Az Európai Bizottság - a tavalyi évhez hasonlóan - 2010-ben is meghirdette az "Európai KKV HÉT" rendezvénysorozatot, 37 ország (tagországok és meghívott országok) részvételével, 2010. május 25. és június 1. között. A KKV Hét hazai koordinátora a Nemzeti Fejlesztési Gazdasági Minisztérium és az ITDH voltak. A rendezvénynek a Stefánia Palota és Kulturális Központ színház terme adott otthont. Az INNOSTART - mint az INNOREG KM RIÜ tagja - közreműködőként bekapcsolódott be a szervezésbe.

A június 2-i zárórendezvényen elhangzott előadások letölthetők a http://www.uzletihalozat.hu/news/kkv_het.html oldalról. Az ünnepélyes európai záró rendezvényre 2010. május 31-június 1. között, Madridban (az EU spanyol elnöksége alatt) került sor, ahol kihirdették a 2009. évi Európai Vállalkozás Díj nyerteseit is.

GSR-projekt megbeszélés Budapesten

Az INNOSTART részt vesz az Európai Területi Együttműködés Dél-kelet-Európai programja (South-East Europe Transnational Programme) keretében finanszírozott ún. Governmental Social Responsibility Modell (GSR) projektben, amelynek célja, hogy a vállalkozások körében ismert "Vállalati társadalmi felelősség" (Corporate Social Responsibility) modelljét a kormányzati, önkormányzati intézmények számára átültesse. Az innovatív elképzelés alapján az új GSR-modell ajánlásokat fogalmaz majd meg olyan eljárások bevezetésére a közintézményekben, melyek alkalmazásával az intézmények magasabb minőségi követelményeknek megfelelő szolgáltatásokat nyújthatnak a társadalom adott célcsoportjai számára.

A projektben görög vezetéssel olasz, görög, romániai, bolgár és boszniai önkormányzatok, regionális intézmények, egyetemek vesznek részt, a magyar részvevő az INNOSTART. A GSR-projekt soron következő megbeszélésére - az INNOSTART meghívására - 2010. május 13-14-én került sor. Az ülésen a projekt részvevői áttekintették a GSR-modell koncepcionális elméleti alapjait, a modell kidolgozásnak gyakorlati lépéseit.

Hírek | Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal

KUTIT-ülés

A Kutatási és Technológiai és Innovációs Tanács (KuTIT) május 28-án közzétette határozatait, melyeket 2010. április 23-i, budapesti ülésén fogadott el. Az ülés határozatai többek között a következők:

1, EuroNanoForum 2011 magyar elnökségi konferencia finanszírozása a KTI Alapból
Határozat:
A Tanács megtárgyalta és egyetértett az EuroNanoForum 2011 magyar elnökségi konferencia előkészítéséhez és megrendezéséhez szükséges magyar pénzügyi hozzájárulás KTIA Alapból történő finanszírozásával és azzal, hogy az NKTH erre a célra a pályázaton kívüli keretből 2010. és 2011. években összesen legfeljebb 44 000 E Ft összeget használjon fel. A Tanács javasolja, hogy az előkészítés során kiemelt figyelmet fordítson a Hivatal a KKV-k és egyetemisták meghívására, valamint az eredmények bemutatására, illetve a nano-edukációval kapcsolatos lehetőségek felhasználására.

2, Javaslat a hELlos pályázati program kiírása szerint alakítandó állandó bizottság tagjairól
Határozat:
A Tanács megtárgyalta és egyetértett a hELlos pályázat állandó bizottságainak hosszúlistájával. Az "ad hoc bizottságokba" a Tanács javasol külföldi, nem magyar anyanyelvű szakértőket is meghívni.

A KuTIT ülésein Szövetségünket dr. Pakucs János, tiszteletbeli elnök képviseli.

Hírek | Magyar Szabadalmi Hivatal

A technológiatranszfer mint az innováció üzemanyaga

Páneurópai konferenciát tartott a Budapest Marriott Hotelben a szellemi tulajdon üzleti hasznosításáról a Licencing Executives Society (LES) és hazai társszervezete 2010. június 7-8-án. "A technológiatranszfer mint az innováció üzemanyaga" című rendezvényen európai, amerikai és japán előadók is részt vettek és olyan neves feltalálók is tartottak előadást, mint Rubik Ernő, a bűvös kocka, és Losonczi Áron, a fényáteresztő beton megalkotója. Szintén előadást tartott Benoit Battistelli, az Európai Szabadalmi Hivatal megválasztott, következő elnöke, Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke, valamint Lantos Mihály, a LES magyarországi szervezetének vezetője.

A konferencia célja a szellemi tulajdon (szabadalom, védjegyoltalom, formatervezésiminta-oltalom stb.) üzleti hasznosításának segítése az innovatív, versenyképes, a tudástársadalomra épülő nemzetgazdaság kialakításában, a licenciakereskedelem és technológiatranszfert fejlesztésében, hozzájárulva egyben az iparjogvédelmi kultúra erősítéséhez. A LES az egyetlen olyan nemzetközi szervezet, amely fő feladatának tekinti a szellemi tulajdon üzleti hasznosításának segítését. A szellemi tulajdont megtestesítő értékek a leggyorsabban és leghatékonyabban a technológiatranszfer által nyújtott lehetőségek kihasználásával fordíthatók termőre.

Idén első alkalommal adott Budapest otthont ennek az Európa-szerte már rangosnak számító páneurópai rendezvénynek, amely kiváló alkalmat nyújtott a szellemi tulajdon és az innovatív megoldások iránt érdeklődők számára, hogy a szellemi tulajdon megszerzésében és hasznosításában rejlő piaci lehetőségeket megismerhessék.

Hírek | Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság

A MAB ülése
A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) 2010. június 4-i ülésén elfogadta a tudományágak vs mesterszakok besorolási rendszerét a doktori iskolák létesítéséhez. A táblázat a http://www.mab.hu/doc/100604_DI_letesit_mesterszakokH.doc linkről tölthető le. A szakok létesítése, indítása ügyében hozott határozatok gyorslistája pedig a http://www.mab.hu/doc/gyors_100604.xls oldalon olvasható.

Szakirodalom-figyelő

James M. Kocis, James C. Bachman IV, Austin M. Long III, Craig J. Nickels: Inside Private Equity - The Professional Investor's Handbook (A magántőke világa belülről - A hivatásos befektetők kézikönyve) - John Wiley and Son, 2009
Dr. Osman Péter ismertetése


E mű szerzői a magántőke alapok működésének meghatározó elemeit és vonásait mutatják be azok üzleti gyakorlatának elemzésével. Mondanivalójuk az iparág mélyreható és naprakész ismeretére támaszkodik, véleményük tárgyilagossága még inkább segítheti az e téren kevésbé járatosakat. Kitűnő előadásmódjukkal, világos, jól érthető magyarázataikkal, s a kötet jól áttekinthető szerkesztésével könyvük az ismeretek igen jó forrása ahhoz, hogy minden érdekelt és érdeklődő megérthesse a magántőke működését.

Mondanivalójuk vezérfonala, hogy a magántőke finanszírozási tevékenységében mit hogyan kell mérlegelni, megfontolni, s főként mérni, elemezni, és az így kapott eredményeket hogyan lehet felhasználni a tevékenység hatékonyabbá és sikeresebbé tételére. Hangsúlyozzák, hogy az itt részletesen bemutatott mérési és elemzési technikák mindegyikét a gyakorlat igazolta.

A magántőke szakirodalma már igen bőséges. A szerzők könyvük megkülönböztető sajátosságaként azt emelik ki, hogy elsősorban azok kitanítására szolgál, akik a tőkéjüket a magántőke kezén kamatoztatnák. Ide fűzzük: szintúgy nagyon hasznosak a belőle nyerhető ismeretek azoknak, akik ilyen pénzügyi tevékenységet kívánnak folytatni, s nélkülözhetetlenek azoknak, akik a gazdaságirányítás és -fejlesztés területén dolgoznak, és a tevékenységükbe tartozik, hogy segítsék a jó növekedési képességű vállalatokat tőkéhez jutni, a magántőkét bevonni a gazdaság fejlődésének finanszírozásába, s kialakítani ennek eszközrendszerét. Nem kevésbé elengedhetetlenek ezek az ismeretek mindenkinek, aki magántőke befektetést akar szerezni a cégének, vagy még döntenie kell arról, vajon érdemes-e a külső forrásbevonásnál a befektetők eme típusát is számításba venni - hiszen ehhez tudnia kell, hogyan gondolkodik, működik, és milyen elvárásokkal lép fel az a cég, amelytől ilyen befektetést kaphatnak, s amellyel a befektetés megvalósulása esetén hosszú együttélést kell végigcsinálniuk minél gördülékenyebben és sikeresebben. Mindezeken túl, a szerzők joggal mondják, hogy ezek az ismeretek ugyancsak kellenek az ilyen ügyletekkel foglalkozó jogászoknak, valamint gazdasági és pénzügyi tanácsadóknak is.

A könyv világosan és mindenki számára jól érthetően írja le a magántőke befektetéssel foglalkozó alapok (cégek) tevékenységének lényegét, folyamatát, a meghatározó elemeit, továbbá olyan kulcsfontosságú technikai vonatkozásait, mint pl. a befektetési portfólió értékelése, teljesítményének mérése. Legfőbb erőssége, hogy betekintést ad azokba a megfontolásokba is, amelyek döntő súlyúak az alapok menedzselésében, s amelyeket a kívülállók alig ismerhetnek, a hatásaikat viszont nagyon is megérezhetik.
Az előszó nagyon érdekes képet ad a kockázati tőke korai korszakáról. A továbbiakban a mondanivalót négy nagy részre tagolják: • Az alapokról - ez adja a magántőke iparágnak és a befektető tevékenységének az általános ismertetését, s az alapismereteket a további, komoly szakmai mélységű, technikai részletekben is gazdag leírásokhoz, magyarázatokhoz és elemzésekhez • Mérések és összehasonlítások (a befektetési portfóliókra vonatkozóan) • A kockázat kérdései • Következtetések. • Függelékek további fontos elemekről és témakörökről. S a mű talán legfontosabb tanácsa: "Bízhatsz, de ellenőrizd!"

Patrick Lencioni: Kell egy csapat - A sikeres együttműködés öt akadálya, HVG Könyvek, 2009
Dr. Osman Péter ismertetése


A hazai bankreform hajnalán volt egy - akkori szóhasználattal - innovációs kisbank, benne tehetséges fiatalok csoportja. Nem gyülekezete, hiszen a gyülekezetet összefogja a közös hit, az ő hitükben viszont csak az volt közös, hogy mindegyikük a saját tehetségében hitt, ám abban kétely és feltétel nélkül. Csapatot sem alkottak, abban az értelemben végkép nem, hogy bármelyikük is hajlandó lett volna alárendelni az egyéniségét, a személyes érvényesülését a közös cél elérésének. Mindegyikük eltökélten és valóban a legjobb tudása szerint dolgozott a rá bízott ügyek sikeréért, azonban a munkájukból hiányzott az a kritikus tényező, amelynek oly meghatározó szerepe lehet a cég sikerében: a jó csapatmunka által létrehozott szinergikus többlet. Mindez tanulságos, és meglehetősen gyakori példáját adja annak, hogyan nem jó egy cégnek, vagy bármilyen más szervezetnek működnie. Lencioni kitűnően - és igen élvezetes stílusban - megírt könyve éppen arról szól, mennyire sorsdöntő jelentőségű, hogy egy cég vezetői, kulcsemberei csapatként dolgozzanak össze, s ezzel egységes csapattá tegyék a cég egészét, és, ami szakmailag különösen értékessé teszi, igen részletesen és mélyrehatóan be is mutatja, hogyan lehet ezt nagy hozzáértéssel és szívós munkával megvalósítani.

Csapattá kovácsolni az embereket nemcsak az egyik legfontosabb, hanem az egyik legnehezebb vezetői feladat. E könyvből is láthatjuk: az, hogy akár a legjobb, legintelligensebb szakemberek is csapattá váljanak, csak nagyon szakszerű, és gyakran kínkeserves csapatépítő munkával érhető el. Ez szükségképpen következik abból, hogy jó csapatként dolgozni mindenkitől folyamatosan igen komoly áldozatot kíván, hiszen csak az lehet hasznos tagja a csapatnak, aki a személyes törekvéseit ténylegesen alárendeli az összjátéknak, a személyes sikerét, érvényesülését a csapat által elért sikernek, s mindig úgy dolgozik és viselkedik, ahogy az a csapatot a legjobban segíti. Elengedhetetlen az is, hogy megtanuljanak fenntartás nélkül megbízni egymásban, valamint optimális összhangot tartani a céghez, a csapat egészéhez fűződő, másrészt a saját embereikhez való lojalitás között - ez is a csapatépítés nehéz feladata.

Lencioni, aki vezetői tanácsadóként több ezer felsővezetővel dolgozott, lépésről-lépésre részletesen leírt és elemzett, tökéletesen életszerű történettel mutatja be, hogyan épített csapatot a vezetőkből új vezérigazgatóként egy erre jól felkészült szakember egy informatikai cégnél, amely éppen a csapatmunka hiánya miatt került bajba, s hogyan teszi ezzel azt ismét piacvezetővé. E hosszú út minden lépése nagyon tanulságos, a bukások is. Megértjük például, hogy a jó csapatmunka igen dinamikus kapcsolatokat igényel, amelyek nagyban növelik a hatékonyságot, ám gyakran cseppet sem kényelmesek. Egyik fontos - s sokaknak kissé idegen - szabály ebben, hogy miután mindenki megértette és elfogadta a döntést, a továbbiakban folyamatosan számon is kell kérniük egymáson annak teljesítését, amit felvállaltak, ösztönözni erre a másikat, s erre senki sem reagálhat elutasítóan.

Lencioni bemutatja, hogy egy csapat működésképtelenségének öt alapvető oka lehet, és részletesen végigvezet azon, hogyan lehet azokat leküzdeni. Mire végigolvassuk a könyvét, megértjük a csapatépítés igazi, sorsformáló jelentőségét, (amelyet nem kevéssé lejáratott az erre épített iparág egy része), és nagyon sokat tanulunk annak technikájából is.

Benjamin Hoff: Malacka és a tao - Tericum Kiadó, 2009
Dr. Osman Péter ismertetése


A nagysikerű Micimackó és a tao után ismét különös, nagyon is komoly könyvet írt Hoff. Műve három nagyon színes, erős szál összefonása. Egy az eredeti, bájosan bölcs Micimackó mesét idézi, hogy az abban leírt karakteres gondolkodásmódokhoz kapcsolja a további kettőt. Egyikük a taoista világnézet bemutatása, a másik nagyon sarkos társadalomkritika mai világunkról.

Aki belemerül, rájön, hogy a nyugati gondolkodásunkkal a tao lényegére ráérezhetünk, de megtanulni azt aligha lehet. Tökéletesen jellemzi ezt Lao-ce, a legfőbb taoista klasszikus mű, a Tao Te King szerzője, akit Hoff is többször idéz: "Az út, mely szóba-fogható, / nem az öröktől-való; / a szó, mely rája-mondható, / nem az örök szó." TAO TE KING - Az Út és Erény könyve. Lásd: http://www.mek.iif.hu/porta/szint/human/vallas/tao.hun

S folytatva e könyvből: A taoizmust az egyén és a világ kapcsolata foglalkoztatja. A taoistákat főként a tudományok, a művészetek és a lelki élet érdekli. Alapvető elveik a Természetes Egyszerűség, az Erőlködés Nélküli Cselekvés, a Spontaneitás és az Együttérzés. A taoizmus boldog, nyájas, gyermeki és derült, a tao a bölcs, szép harmóniához vezető út, az egészséges élet útja. Fontos tanítása, hogy a tiszteletet ki kell érdemelni, és ha a Nagy Apuci illetlenül viselkedik, a családnak joga van fellázadni ellene. A taoisták szerint a Természet Világában tevékenykedő Mennyei Hatalom olyan nyájas, mint az áradó víz, oly alázatos és nagylelkű, mint a termékeny völgy, amely bő táplálékkal szolgál mindenkinek, aki arra téved, oly bujkáló, finom és titokzatos, akár a táj, amely átragyog a ködön. Ám ugyanakkor elfogulatlan és nem tűri a tekintélyuralmat, áldozatokkal és rituálékkal nem lehet sem befolyásolni, sem lekenyerezni, s az igazságosztásban éppúgy, mint minden másban, lágy érintéssel, láthatatlanul működik.

Hoff a nyugati világ eltorzulására vonatkozó kritikáit is taoista idézetekkel ellenpontozza, azok mutatják a jót, a követendőt, az emberséges világnézetet. Társadalomkritikája viszont cseppet sem taoista hangvételű, hanem szerfelett kemény. Világnézet kérdése, ki mennyit fogad el belőle helytállónak, bár igen nagy része alighanem az. Hevesen támad bizonyos, napjainkban is virulens modern irányzatokat a szellemi és a társadalmi életben, a közbeszédben, az oktatásban. Ide sorolja az olyan rombolást is, amelyet egy idézettel ekként jellemez: "Az a furcsa vélemény terjed, hogy a szennylapok zsargonja a szabadság szinonimájának tekinthető. (...) A nyelv lealacsonyítása nem csupán tükrözi, de maga is előidézi a kultúra hanyatlását." Nehezen cáfolható támadásokat intéz a technikai tudás abszolutizálása, a természetet és társadalmat romboló túlzott iparosítás, a gyerekek mai szellemi elnyomorítása, és a konzumidiótákat nevelő, eltorzult fogyasztói társadalom ellen. A taóhoz mindez nyilvánvalóan azzal kötődik, hogy a kipellengérezettek élesen szembenállnak a taoista életigenléssel és emberségességgel.

Tagadhatatlan viszont, hogy szavait néha túlzások, de legalább is túlzottan éles megfogalmazások is tarkítják. Meglehetősen szélsőséges kritikát mond pl. a mai Egyesült Államokról, Rémséges Bohócoknak nevezi az utóbbi 30 év amerikai elnökeit, s ezzel igen elítélően minősíti a szavazóikat is. Utóbbiakról mondja, hogy nekik a természet megóvása addig van rendben, amíg nem akadályozza a pénzkeresetet.

Teljes körű sajtószemle

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll!)
A sajtószemle tagvállalatunk, a Hír-Adás Sajtógynökség és a Médiafigyelő Kft. segítségével készült.


Fejlesztés és Finanszírozás, 2010/2., 33. oldal
Gazdag László: A hosszútávú gazdasági ciklusok

Gazdasági Tükörkép Magazin, 2010. május, 4. oldal
MTA-cél: az igazán tudós fejek itthon kutassanak
Jobb a magyar kutatók híre, mint a helyzete

Gazdasági Tükörkép Magazin, 2010. május, 8. oldal
Ahol a neutronkutatás üzlet
Spin-off cég nagy lehetőségek előtt

Gazdasági Tükörkép Magazin, 2010. május, 9. oldal
Kis részecske - nagy üzlet
Kutatóink tudására lehet építeni

Gazdasági Tükörkép Magazin, 2010. május, 10. oldal
Speciális tükreikkel ellátják a világ tudósait
Magyar kisvállalkozás a szegedi szuperlézerben?

Gazdasági Tükörkép Magazin, 2010. május, 11. oldal
A tudás hazai eredményeit exportáljuk, ne a tudósokat
Megújulhatna az egykor sikeres magyar műszeripar

Gazdasági Tükörkép Magazin, 2010. május, 14. oldal
Az eredmények bemutatásával megkedveltetik a kutatói pályát
Tudományos eszközök a térségfejlesztésben

Gazdasági Tükörkép Magazin, 2010. május, 15. oldal
Az egyetemi-ipari tudástranszfer érdekében
Piacképes műszaki újdonságok

epresso.hu, 2010. május 31., hétfő
Szabó Gábor lesz az SZTE rektora
"...Ismét ketten indulnak a Szegedi Tudományegyetem rektori tisztségéért, Szabó Gábor az intézmény jelenlegi vezetője, valamint kihívója, Szabó Gábor akadémikus, az SZTE TTIK Optikai és Kvantummechanikai Tanszékének oktatója...
...2003-2006-ig a Magyar Innovációs Szövetség alelnöke volt, 2003 óta az Eötvös Loránd Fizikai Társulat főtitkára és 2007-óta a Magyar Innovációs Szövetség elnöke..."

Autótechnika, 2010. május 31., hétfő, 53. oldal
20 millió forint a jövő mérnökeiért

Manager Magazin, 2010. június, 31-32. oldal
Beszállítói mustra zajlik
"...Kutatás-fejlesztés, technológia, évekre visszamenőleg a pénzügyi helyzet elemzése, vevői referenciák, selejtszám - többek között ennyi területet vizsgálhat ahhoz a Mercedes kecskeméti gyára, hogy eldöntse, ki lesz a beszállítója..."

Nógrád Megyei Hírlap, 2010. június 1., kedd, 11. oldal
Szövetség a jövő mérnökeiért
"...Az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség alapítói: ABB Kft., Audi Hungaria Motor Kft., Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Bosch csoport Magyarország, Continental Teves Magyarország Kft., Ericsson Magyarország Kft., Informatikai Vállalkozások Szövetsége, Jabil Circuit Magyarország Kft., Lego Manufacturing Kft., Magyar Autóműszaki Felsőoktatásért Alapítvány, Magyar Innovációs Szövetség, MOL-csoport, NI Hungary Kft., Nokia Komárom Kft., Pro Progressio Alapítvány, Siemens Zrt., ThyssenKrupp Presta Hungary Kft..."

tartalomipar.hu 2010. június 1., kedd
A Magyar Innovációs Szövetség közleménye az innovációs járulékról

Magyar Hírlap, 2010. június 3., csütörtök, 9. oldal
Munkát segítő adórendszerre van szükség

"...Az új kormány ígérete szerint négy év alatt a régiónk átlaga alá csökkentik a vállalkozások és hat év alatt a munkavállalók adóterhelését. Részleteket még nem tudni, annyit azonban igen, hogy megmarad az eva és az ekho. Kiderült az is, hogy a Fideszen belül vannak támogatói a családokat segítő és az egykulcsos adórendszernek is..."

Világgazdaság, 2010. június 3., csütörtök, 8. oldal
Tőkeiránytű interneten a vállalkozásoknak
"...Tőkeiránytű néven új információs rendszer érhető el az NFÜ honlapján: www.tokeiranytu.nfu.hu. Az innovatív adatbázis segítségével bármely vállalkozás megtalálhatja a számára legmegfelelőbb innovációs környezetet, ipari parkot, logisztikai központot vagy inkubátorházat (összefoglaló néven gazdasági komplexumot) Magyarországon belüli tevékenységének továbbfejlesztése céljából..."

Figyelő, 2010. június 3-9., 18. oldal
Iránytű?
Varga György a gazdaság talpra állításának ígéretéről

"..."A gazdasági mozgástér legfontosabb mozgatórugói: a helyi adottságokra és magas munkaigényes vállalkozásokra építő egészségipar, turizmus, zöldgazdaság, megújuló energia, vízalapú gazdaságfejlesztés, járműipar, tudásipar, tranzitgazdaság, élelmiszeripar, üzleti szolgáltatások, K+F"- hirdeti a kormányprogram..."

Figyelő, 2010. június 3-9., 42-44. oldal
Rajta vagyunk a térképen

"...Ezer fővel bővíti létszámát a Bosch magyar leánya, az ország második legnagyobb ipari foglalkoztatója..."

Világgazdaság, 2010. június 4., péntek, 1+15. oldal
Ugrásra készül Európa
A cél a lemaradás legyűrése a globális kutatás-fejlesztési és innovációs versenyben

"...Az EU 2020-ra a GDP 3 százalékára készül növelni a kutatás-fejlesztés és innovációra (k+f+i) előirányzott ráfordításait...
...Nálunk a k+f ráfordítás - alig egyszázalékos GDP-arányos mutatóval - csaknem fele az uniós átlagnak. Ennek ellenére több szakértő még mindig lát esélyt arra, hogy az innováció a szellemi tőkébe való beruházás révén gyors fejlődésnek induljon Magyarországon.
Kritikus pontok...
...Magyarország
az idén 5 milliárd forinttal kisebb a Kutatási és Innovációs Alap
összemosódik a k+f és az innováció, kusza az intézményrendszer
kicsi a magánszektor szerepvállalása (48%)
gyenge kkv-aktivitás a k+f+i területén
az állam szerepe kisebb (43%), mint máshol az EU-ban
az oktatás színvonalának zuhanása miatt kevés a szakember- utánpótlás..."

Világgazdaság, 2010. június 4., péntek, 15. oldal
Globális átrendeződés jöhet
Már nincs kőbe vésve az USA vezető szerepe az innovációban

Gazdasági haszonszámítás
"...Az USA egyelőre nemcsak a kutatás-fejlesztés művelésében jár az élen, de annak kidolgozásában is, hogy hogyan lehetséges mérni az innováció tényleges gazdasági hozadékát..."

kepesifi.com, 2010. június 6., vasárnap
Új vizeken járó Tisza-partiak
Zentai és magyarkanizsai középiskolák diákjainak innovációi
"...A 2009/2010-es tanévben immáron 19. alkalommal szervezték meg a magyarországi ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató versenyt..."

Világgazdaság, 2010. június 7., hétfő, 6. oldal
Újabb NKTH-Sencsen kiírás
Magyar-kínai kutatási projektek megvalósítása a cél


Magyar Hírlap, 2010. június 7., hétfő, 13. oldal
Jelentős állami fejlesztések nélkül nem lesz felzárkózás

"...Az új magyar kormányzatnak a gazdasági fordulathoz az elkövetkezendő évtizedben a jelenleginek közel a tízszeresét kellene kutatás-fejlesztésre költenie, s emellett a szabályozásban is alapvető átalakítást kellene végrehajtania az innováció ösztönzésére. A ráfordítások növelését az Európai Unió új programja is előirányozza majd, de e nélkül egyébként sem húzhatja ki a kormány az ország szekerét a válság mocsarából...
...A szakemberek ugyanakkor rámutatnak arra is, hogy a szabályozást is az innováció szolgálatába kellene állítani. Különösen igaz ez a foglalkoztatottak csaknem kétharmadának munkát adó kis- és középvállalkozások esetében. A mostani szabályozás ugyanis a forráshoz jutást általában vagy a termelés vagy a foglalkoztatás növelését szabja feltételül..."

Klub Rádió - Vállalkozók Klubja, 2010. június 7., hétfő
Miként kaphatna nagyobb szerepet a kormány gazdaság-politikájában a kutatás - innováció? Nyilatkozik: Szabó Gábor (Innovációs Szövetség)

Világgazdaság, 2010. június 8., kedd, 5. oldal
Fórum a technológiai transzferről
"...Budapesten tart közös konferenciát az egész Európát átfogó, technológiatranszferrel és licencszerződésekkel foglalkozó szervezet, a Licencing Executives Society (LES) és hazai társszervezete. A technológiatranszfer mint az innováció üzemanyaga címmel összehívott tanácskozás célja a szellemi tulajdon (szabadalom, védjegyoltalom, formatervezésiminta-oltalom stb.) üzleti hasznosításának segítése az innovatív, versenyképes, a tudástársadalomra épülő nemzetgazdaság kialakításában, a licenckereskedelem és technológiatranszfer fejlesztésében, az iparjogvédelmi kultúra erősítésében..."

MATISZ Hírlevél, 2010. június 8., kedd
A Magyar Innovációs Szövetség közleménye az innovációs járulékról

Energiagazdálkodás, 2010. június 8., kedd, 31. oldal
2009. évi innovációs díjak
"...A 2009. évi innovációs díjakat a bíráló bizottság 35 sikeres pályaműből választotta ki, és március 26-án a Parlamentben adták át..."

Világgazdaság, 2010. június 9., szerda, 6. oldal
Innovatív cégek: magyarok is versenyeznek

"...Hat magyar vállalkozás jutott tovább az Európai Vállalkozási Verseny budapesti fordulóján. Az év legjobb innovatív vállalkozása címért egyébként összesen 25 magyar kis- és közepes vállalkozás szállt harcba, a budapesti fordulón rajtuk kívül 19 más országbeli vállalkozási is részt vett..."

Heti Válasz, 2010. június 10., csütörtök, 47. oldal
Paksi hosszabbítás
"...Teljesítménynövelő projektjéért Innovációs nagydíjban részesült a Paksi Atomerőmű. Trampus Péter gépészmérnök, a Debreceni Egyetem oktatója a reaktorok üzemidejének meghosszabbításában végrehajtott munkájáért Gábor Dénes-díjat kapott..."

Magyar Hírlap, 2010. június 10., csütörtök, 8. oldal
A nap száma

"...200 millió forint pályázati pénzből nyerhetnek támogatást szeptember 30-ig azok a mikro- és kisvállalkozások, amelyek versenyképességük fejlesztését és foglalkoztatási kapacitásuk bővítését tűzték ki célul. Támogatható az infrastruktúra és/vagy ingatlanfejlesztés, a korszerűsítést és a kapacitásbővülést eredményező eszközbeszerzések, az innovációt elősegítő humánerőforrás-fejlesztés..."

Világgazdaság, 2010. június 10., csütörtök, 4. oldal
Mini Europe Debrecenben

"...A kis- és középvállalkozások fejlesztését és innovációs tevékenységét segíti már bevált ötletekkel és a nemzetközi partnerség eszközeivel a Mini Europe. A nyolc EU-tagállam nyolc régiójának összefogásával megvalósuló európai területi együttműködési projekt most újabb fontos állomásához érkezett: Debrecen ma kreatív workshopon látja vendégül a program résztvevőit..."

Duna TV - Híradó, 2010. június 10., csütörtök
Az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjátadó ünnepsége

Heti Válasz, 2010. június 10., csütörtök, 47. oldal
Paksi hosszabbítás
Innovációs nagydíj a teljesítmény növeléséért
"...Teljesítménynövelő projektjéért Innovációs nagydíjban részesült a Paksi Atomerőmű. Trampus Péter gépészmérnök, a Debreceni Egyetem oktatója a reaktorok üzemidejének meghosszabbításában végrehajtott munkájáért Gábor Dénes-díjat kapott..."

hirado.hu, 2010. június 10., csütörtök
Átadták az ifjúsági innovációs tehetségkutató verseny díjait

Infovilag.hu, 2010. június 10., csütörtök
Ifjú feltalálók - a tehetségkutató verseny végeredménye

tozsdeiskola.hu, 2010. június 10., csütörtök
Átadták az ifjúsági innovációs tehetségkutató verseny díjait

magyarszo.com, 2010. június 10., csütörtök
Sikerekben gazdag hónapok
A zentai bolyaisok lajstroma
"...A 19. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny (2009/2010-es tanév), valamint a KutDiák esszépályázat értékelése még folyamatban van, az ezeken elért eredmények is ismeretesek lesznek rövidesen..."

pecsistop.hu, 2010. június 10., csütörtök
Nagyszerű felfedezések - fiatal magyarokat díjaztak
"...Tíz pályamunkáért adták át csütörtökön a 19. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjait a budapesti Millenárison..."

stop.hu, 2010. június 10., csütörtök
Nagyszerű felfedezések - fiatal magyarokat díjaztak

radiofm95.hu, 2010. június 10., csütörtök
Átadták az ifjúsági innovációs tehetségkutató verseny díjait

szon.hu, 2010. június 10., csütörtök
Gergő az ifjú innovátor
"...Tíz pályamunkáért adták át csütörtökön a 19. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjait a budapesti Millenárison..."

Metropol, 2010. június 11., péntek, 6. oldal
Példát mutató cégeket várnak
"...Hazánkat "mérsékelten innovációs országnak" minősítette az Európai Unió. Ez ugyan jobb minősítés, mint korábban, de nem elég a versenyképesség növeléséhez. Ezért jött létre még tavaly az Innofórum nevű szervezet, amely az innováció fontosságának tudatosításában kíván előrelépni..."

bpstart.hu 2010. június 11., péntek
19. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjátadó ünnepsége

mr1-kossuth.hu, 2010. június 13., vasárnap
Szonda: Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny, Ételadalék anyagok, Tiszaeszlár, Falusi gettók

MTV - Ma Reggel, 2010. június 13., vasárnap
Riport a Magyar Innovációs Szövetség tehetségkutató versenyéről

Napi Gazdaság, 2010. június 14., hétfő, 9. oldal
Kutatás-fejlesztési projektet indít két egyetem konzorciuma
"...Kétéves, 3,2 milliárd forint értékű kutatás-fejlesztési projektet indít a Széchenyi István Egyetem és a Pannon Egyetem konzorciuma, az Új Magyarország fejlesztési terv keretében hárommilliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesül a két felsőoktatási intézmény..."

Világgazdaság, 2010. június 14., hétfő, 6. oldal
Ökoinnovációs kiírások
Összesen 35 millió eurós a keret, 45-50 pályázó kap belőle
"...Az idén is rendkívül népszerű az Európai Unió ökoinnovációs pályázati felhívása a kis- és középvállalkozások (kkv) körében - tudtuk meg brüsszeli forrásból..."

Kelet-Magyarország, 2010. június 14., hétfő, 6. oldal
Megalkotta a "méhporszívót"...
...és a beszippantott méhek egy csapóajtón lesétálnak a kaptárba!
"...A nagyszerű dolgok általában egyszerűek. Talán ez vezérelte a 16 éves Hajdu Gergőt is, amikor tanára, Zsigó Zsolt segítségével arra vállalkozott, hogy egy, a méhrajok befogására alkalmas berendezést alkot meg és benevez vele a Magyar Innovációs Szövetség 19. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre..."

Várható események

A TéT attasék beszámolói

A 2010. évi nyilvános TéT attaséi beszámolókra a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal épületében (1117 Budapest, Neumann J. u. 1/C.) kerül sor az alábbi időpontokban:

Június 22., 10 óra | Szilas Cecília, Peking
Június 30., 14 óra | Erdei Balázs, Washington
  15 óra | Erdős Attila, Tokió
Július 20., 10 óra | Jelinkó Árpád, Helsinki
  11 óra | Magócsi László, London
Augusztus 3., 10 óra | Korányi László, Tel Aviv
Augusztus 17., 10óra | Dr. Somogyi Norbert, Párizs
  11 óra | Dr. Hagymási Tünde, Róma
Szeptember 7., 10 óra | Dr. Molnár Imre, Berlin

A rendezvényen való részvételhez regisztráció nem szükséges.

I. Információs nap - 7. Keretprogram - Egészség prioritás témakörben

A Tudományos és Technológiai Alapítvány, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal és a Debreceni Egyetem információs napot és partnerközvetítő rendezvényt szervez az EU 7. Kutatás-fejlesztési Keretprogram Egészség tematikus prioritás alprogramjának bemutatására, 2010. június 23-án, az NKTH épületében.

Az Egészség (Health) prioritás 2011-es pályázati kiírásai a közeljövőben jelennek meg. Emellett szó lesz a Keretprogramban elért eddigi magyar eredményekről, továbbá az Innovatív Gyógyszer Kezdeményezés (Innovative Medicines Initiative) pályázati rendszeréről.
A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. További információ és letölthető regisztrációs lap: http://innova.eszak-alfold.hu/cikk_view?id=359

JEREMIE Kockázati Tőke Információs Nap

"JEREMIE Kockázati Tőke Információs Nap" 2010. június 24-én az INNOSTART - mint INNOREG KM RIÜ tag - szervezésében

A rendezvény programja:
9:30 | Új Magyarország Kockázati Tőke (JEREMIE) Program feltételei: Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. (egyeztetés alatt)
9:55 | Tőkegarancia lehetőségek: Zoltán Csaba (Start Tőkegarancia Zrt.)
10:20 | Üzleti terv készítése a befektető részére: Baranyai Gábor (QualyPlan Kft.)
10:45 | Szünet
11:00 | Befektetői prezentáció készítése: Makra Zsolt (INNOSTART)
11:25 | Befektetői elvárások: Berecz József (DBH Investment Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.)
11:45 | Comforce sztori: a cégalapítástól a kockázati tőkéig: Papp László Dávid (Comforce Kft.)

A rendezvényre mindazokat az érdeklődőket várják, akik mindent tudni szeretnének a JEREMIE Kockázati Tőke Programról, vagyis:
- Kiknek szól és hogyan működik a program?
- Hogyan lehet hozzájutni?
- Hogyan lehet és kell egy befektetőt megnyerni?
- A gyakorlatban hogyan zajlik egy befektetési tranzakció lebonyolítása?
- Milyen elvárásokat támaszt egy befektető a cégekkel szemben? 

A jelentkezési határidő június 17. Információk és jelentkezési feltételek az INNOSTART honlapján olvashatók (www.innostart.hu - Hírek, események rovat). További kérdésekkel az INNOSTART-nál Szegner Erzsébet, projektmenedzserhez (tel.: 1/382-1511; e-mail: erzsebet.szegner@innostart.hu) lehet fordulni.

Az innováció művészetének menedzselése: az elképzelések megvalósítása

Az International Society for Professional Innovation Management (ISPIM) idén harmadik alkalommal rendezi meg innovációs tanácskozását, "Az innováció művészetének menedzselése: az elképzelések megvalósítása" címmel, a kanadai Quebec városában, 2010. december 12-15. között.

A következő témákban várják a jelentkezőket a tudományos, kutató, ipari, közvetítő és politikai szervezetektől:
- együttműködés az innovációért,
- csapat menedzsment az innovációban,
- vállalkozás és kockáztatás,
- innováció a KKV-knál,
- innovációs tréning és oktatás,
- innovációs módszerek és eszközök,
- innovációs hálózatok és klaszterek,
- szervezési kreativitás és ötletgyártás,
- innováció és politika a közszférában,
- kockázati tőke és az innováció finanszírozása.

Fontos határidők:
- szeptember 12.: vázlatok leadása
- szeptember 26.: értesítés az elfogadásról
- november 7.: végső leadás, regisztráció és fizetési határidő

További információ: http://symposium.ispim.org/

Pályázati felhívások

NOVATech.Com 5.0 Innovációs Technológiai Üzleti Terv Verseny

A Magyar Innovációs Szövetség meghirdette a NOVATech.Com 5.0 Innovációs Technológiai Üzleti Terv Versenyt, mely az "Intel Berkeley Technology Entrepreneurship Challenge" program része.

Témakörök: félvezetők, gyártás, hardware; mobil és wireless; digitális otthon és fogyasztói elektronika; kiskereskedelmi és fogyasztói szoftverek; vállalati szoftverek és IT; energia- és áram-előállítás; nanotechnológia; biotechnológia.

Díjak
Hazai döntő: 1. hely: 500 000 Ft, 2. hely: 500 000 Ft
Regionális döntő: 1. hely: 20 000 USD, 2. hely: 10 000 USD
Világdöntő: Intel és egyéb kockázatitőke-befektetés

Határidők 2010-ben
- június 21.: 2 oldalas összefoglaló beadása (elektronikusan, angolul),
- július 1.: továbbjutók közzététele,
- augusztus 18.: üzleti tervek beadása (angolul),
- október: regionális döntő a két legjobb hazai csapat számára (2-2 fő részvételét a szervezők fizetik),
- november: világdöntő Berkeley-ben (USA), a két legjobb regionális csapat számára.

Jelentkezés: Magyar Innovációs Szövetség, e-mail: innovacio@innovacio.hu, tel.: 453-6572,
jelentkezési lap és útmutató: http://www.innovacio.hu/3d_hu_5_felhivas.php
példák: www.bimtbg.com

A 2-4 fős csapatban legalább egy főnek felsőfokú képzésben kell részt vennie. A pályázók üzleti tervükhöz fűződő minden joga fennmarad.

Konzultáció: Magyar Innovációs Szövetség (innovacio.hu), Innostart Alapítvány (innostart.hu), Főiskolás és Egyetemista Vállalkozók Országos Szövetsége (fevosz.hu)

Támogatók: INTEL Co., Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium
Médiatámogató: Világgazdaság

Harsányi István-díj

A hazai menedzserképzés elősegítése, illetve a menedzsment ismeretek elsajátítása céljából magánkezdeményezés alapján 1991-ben életre hívott, a Magyar Innovációs Szövetség által gesztorált és a Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság által támogatott közhasznú Manager Képzés Alapítványa gazdasági, a műszaki és a természet-tudományi felsőfokú intézményekben graduális és posztgraduális, valamint a PhD-képzés keretében tanuló hallgatók menedzsment ismereteinek bővítését, gyakorlatban történő alkalmazását hivatott elősegíteni.
Az Alapítvány Kuratóriuma, a Pro Progressio Alapítvány és a Hewlett-Packard Magyarország Kft. támogatásával a "Harsányi István-díj" (kutatási ösztöndíj) elnyerésére a 2010. évre ismételten pályázatot ír ki. A Kuratórium az innovációval kapcsolatos menedzsment témakörben készített kiemelkedő színvonalú
- diplomatervek, PhD-disszertációk
- tudományos diákköri munkák,
- kutatási munka
készítőit kívánja elismerésben részesíteni, és gyakorlati tevékenységüket támogatni.

A pályázatok az alábbi - elsősorban az innovációs folyamatokkal kapcsolatos - menedzsment szakterületeken adhatók be: tudás menedzsment; minőség menedzsment; humán menedzsment; kutatás-fejlesztési, innovációs menedzsment; innováció támogatási formái; innováció szerepe a vállalkozásokban; stratégia, üzletfejlesztés; logisztika, anyagtechnológia; informatikai menedzsment; környezetvédelmi menedzsment.

A pályaműveket az összefoglalóval együtt, nyomtatott formában 2 példányban, valamint elektronikusan is, magyar nyelven lehet benyújtani. Idegen nyelven csak akkor, ha csatolnak hozzá egy publikációként közreadható magyar nyelvű kéziratot.

A pályázatok elbírálásának feltétele: a felsőoktatási intézmény hivatalos (tanszékvezetői) ajánlása, (témavezetői, opponensi) értékelése, valamint a "Pályázati adatlap" teljes körű kitöltése. Az elbírálásánál előny, ha esettanulmányt is tartalmaz a pályázat.

Beküldési határidő: 2010. június 30-án, 12:00 óráig beérkezően. Beadás helye: Magyar Innovációs Szövetség titkársága: 1036 Budapest, Árpád fejedelem útja 79., II. em.

A szakmai Kuratórium 2010. augusztus 31-ig hozza meg döntését a kutatási ösztöndíjakról, és erről írásban értesíti a pályázókat. Az ösztöndíj összegét a pályaművek színvonala alapján a kuratórium évenként határozza meg. (2009-ben a 12 db kiadott ösztöndíj összege egyenként 120 000 Ft volt).
Az ösztöndíjak átadására ünnepélyes keretek között a felsőfokú intézmények évnyitóján, diplomaosztó ünnepségén vagy egyéb rendezvényén kerül sor. A díjazott pályaművek összefoglalóit a Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság honlapján publikáljuk.

A pályázati adatlap beszerezhető az Alapítvány titkárságán (dr. Antos László, titkár, tel: 453-6572, e-posta: innovacio@innovacio.hu), vagy letölthető a www.innovacio.hu portálon a Harsányi István-díj nevű rovatból.

InterValue

Az INTERVALUE projekt elsődleges célja, hogy kapcsolatot teremtsen a K+F-ben dolgozók, illetve a gyártók és egyéb szereplők között, amely elősegíti a kutatási eredmények piacosítását, termékké érését a SEE (dél-kelet-európai) térségben. A koncepció tehát egy olyan kooperációs mechanizmus létrehozását, egyúttal nemzetközi együttműködő hálózatot és egy azt kiszolgáló platform megteremtését ígéri, amely megkönnyíti az innovációs folyamat valamennyi szereplőjének együttműködését, az új elképzelések megismerését, illetve a partnerségek kialakulását.

A működés során a régióközi együttműködés érdekében a projekt partnerei az érintett országokban (Magyarország, Románia, Bulgária, Görögország, Szerbia, Macedónia, Olaszország), meghatározott területeken kritikus mennyiségű K+F eredményt gyűjtenek össze egy "projekttárházban".

Az összegyűjtött innovációk közül az ígéretesebbek négy szempontú értékelésen (piaci potenciál, technikai megvalósíthatóság, tudományos relevancia, finanszírozhatóság) esnek keresztül, amihez egy nemzetközi szakértői hálózat is szerveződik. Az értékelések együtt egy megvalósítási tervet alkotnak, melyek szintén felkerülnek a platformra. Ezután disszeminációs folyamat kezdődik, a térség cégeinek elérése érdekében, így az eredmények szélesebb körben ismertek lehetnek, könnyebben termékké formálhatók, valamint akár KKV-k is hozzáférhetnek friss technológiákhoz.

Az "adat- vagy projekttárházba" a tervek szerint mintegy 1000 kutatási eredmény, vagyis lehetséges termék, eljárás kerül összegyűjtésre a résztvevő országokból. Ezeknek mintegy fele külön értékelésre is kerül, az értékelési szempontokból pedig egy fejlesztési terv alakul ki. Az INTERVALUE projektpartnerek ezután a résztvevő országokban rendezvényeket szerveznek a regionális szereplők tájékoztatására, amelyek mind a hálózatosodást, mind pedig a K+F eredmények terjedését, megismerését szolgálják. Végül a legígéretesebb fejlesztésekhez megvalósítási tervek készülnek.

A jelentkezéssel kapcsolatos felvilágosítás kérhető Moldoványi Lászlótól (laszlo@moldovanyi.hu; tel.: 30/391-7128), aki a Puskás Tivadar Közalapítvány megbízásából összefogja az előkészítést. Az első 50 beérkező projektet küldik az adatbázisba.
További információ (angol nyelven): http://www.urenio.org/intervalue/
 
Felelős szerkesztő: dr. Antos László, Munkatárs: Kincses Anna
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevél-szerkesztőség: 1036 Budapest, Lajos u. 103.,
tel.: 453-6572, fax: 240-5625, e-posta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.